Pages

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΜΕ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΖΩΩΝ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ

ΜΕΣΑ από τα άρθρα μας έχουμε σημειώσει ότι ‘το Μεγαλύτερο θηρίο στον πλανήτη μας είναι ο άνθρωπος’ με καθημερινά παραδείγματα στους δρόμους αλλά και σε πόλεις που ελάχιστοι θέλουμε να ελπίζουμε μετατρέπονται σε θηρία απέναντι στα ζώα που μας περιβάλλουν και για μια ακόμα φορά κρούουμε την ευαισθησία των πολιτών και των αρμόδιων Αρχών αλλά και των οικολογικών οργανώσεων του Νομού μας.
‘ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΔΡΟΜΟΥΣ ΖΩΑ ΣΚΟΤΩΜΕΝΑ’…
Ο υπότιτλος δεν είναι δικός μας αλλά προέρχεται από το τραγούδι της Ελένης Βιτάλη ‘Η Ελλάδα ταξιδεύει’ μιλώντας για ζώα σκοτωμένα στους εθνικούς μας δρόμους και λάστιχα σκασμένα, αναζητώντας το λίκνο του πολιτισμού. Πρόσφατα στην εργολαβία διαγράμμισης, αποψίλωσης των πρανών και παρεμβάσεων που υλοποίησε η Νομαρχία Μεσσηνίας περιέλαβε μετά από παλιότερες προτάσεις μας και ραδιοφωνικές παραινέσεις την συλλογή των άτυχων κουφαριών από τους δρόμους ιδίως στους άξονες Τσακώνας- Καλαμάτας, Τσακώνας- Καλό Νερού και αλλού ως ένα ελάχιστο δείγμα κινητοποίησης για τους απαθείς οδηγούς του εθνικού οδικού δικτύου που αν ήθελαν να μοιάσουν έστω στο Μίκαελ Σουμάχερ θα περισυνέλλεγαν τα κουφάρια των άτυχων ζώων αφού ο Σούμι είναι τουλάχιστον φιλάνθρωπος και φιλόζωος. Καλό θα ήταν η περισυλλογή να διεξάγεται περισσότερες φορές τον χρόνο και οι αμετανόητοι οδηγοί να γίνουν προσεκτικότεροι γιατί εκτός από τα τετράποδα έχουμε θύματα ακόμα και ανθρώπους.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΑΝΙΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Το δεύτερο περιστατικό σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών μας που επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ μας αποτελεί η απανθρωπιά ελάχιστων μετρημένων στα δάχτυλα υποτίθεται ‘ανθρώπων’ που πρόσφατα σε ορισμένες γειτονιές κοντά στην Αμαθούντα και Άνω Πόλη θέλησαν να εξοντώσουν ζώα που δεν τους ενόχλησαν ποτέ! Οι φόλες δεν έκαναν διάκριση σε γάτες και περισσότερο σε σκύλους που είναι από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου και η κτηνωδία τους καταγράφηκε σύμφωνα με μαρτυρίες κοντά σε κάδους απορριμμάτων και στους δρόμους της πόλης. Ο Δήμος Κυπαρισσίας τι λέει άραγε για όλα αυτά και θα έρθει ανάλογο θέμα στο οικείο Δημοτικό Συμβούλιο;
Κάτοικοι μας δήλωσαν προβληματισμένοι για το γεγονός ότι εκτός από τα ζώα υπάρχει κίνδυνος για μικρά παιδιά που παίζουν κοντά ή στη μέση των δρόμων που από διάφορες αιτίες μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα επικίνδυνα φάρμακα αλλά ούτε αυτό το κατανοούν οι αδίστακτοι συμπολίτες μας;
Μάθαμε τέλος ότι στη Καλαμάτα φιλοξενούν και περιθάλπουν ζώα νέοι άνθρωποι κυρίως με τις λιγοστές δυνάμεις που διαθέτουν και αποτελούν ελπίδα στην απάνθρωπη πραγματικότητά μας για να στερούμε τη ζωή από τα πλάσματα του Θεού αλλά ο τίτλος μας δικαιολογείται απόλυτα δυστυχώς. Το άρθρο αυτό θα δημοσιευτεί στο διαδίκτυο μετά από απαίτηση αναγνωστών μας για να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι άνθρωποι.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Έρευνα για πιθανή εκδήλωση τσουνάμι στον Κυπαρισσιακό

Την πιθανότητα να προκληθεί τσουνάμι στις ακτές της Δυτικής Μεσσηνίας (από την περιοχή της Κυπαρισσίας έως την Πύλο) και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο μελετά, εκτός από τη σεισμική δραστηριότητα στο δυτικό ελλαδικό τόξο, το πρόγραμμα SeaHellArc. Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα της έρευνας συζητούν οι επιστήμονες του προγράμματος σε τριήμερη συνάντηση που ολοκληρώνεται σήμερα στο Ινστιτούτο Νέστωρ της Πύλου, με τη διοργάνωση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
Σε χθεσινή παρουσίαση στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης η συντονίστρια του προγράμματος Ιωάννα Παπούλια, διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, χαρακτήρισε πρωτοποριακή την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας, δηλαδή τη δημιουργία τοπικού δικτύου με συνδυασμό υποθαλάσσιων και χερσαίων σεισμογράφων (μεταξύ Δυτικής Πελοποννήσου και Ζακύνθου), ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο αξιόπιστα. «Στην Ελλάδα οι περισσότεροι σεισμοί γίνονται σε θαλάσσιο χώρο, άρα είναι σημαντικό να βάζουμε και υποθαλάσσιους σεισμογράφους, για να έχουμε καλύτερο εντοπισμό επικέντρων. Αν κοιτάζουμε το επίκεντρο μόνο από την ξηρά, θα κάνουμε λάθος».
Το πρόγραμμα SeaHellArc έχει διάρκεια τρία χρόνια, ενώ τώρα βρίσκεται κάπου στη μέση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χερσαίοι σταθμοί στη Ζάκυνθο και την Πελοπόννησο (από την Αμαλιάδα μέχρι την Πύλο), το 2006 μέσα σε δύο μήνες κατέγραψαν περισσότερους από 3.500 σεισμούς μεγέθους από 0,5 έως 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η κα Παπούλια σημείωσε ότι με την έρευνα του συγκεκριμένου προγράμματος είχε εντοπιστεί και το ρήγμα της Ανδραβίδας που προκάλεσε τον πρόσφατο σεισμό του 6,5. «Η Ανδραβίδα είναι μια επαλήθευση των αποτελεσμάτων μας». Πρόσθεσε ότι ολοκληρώνεται η εγκατάσταση και μόνιμου δικτύου στην περιοχή με έναν υποθαλάσσιο σεισμογράφο και τέσσερις χερσαίους σταθμούς.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Ο Τάκης Δημητρίου στον 936 με όμορφες μουσικές αποχρώσεις

Tον χαρισματικό καλλιτέχνη Τάκη Δημητρίου φιλοξένησε το απόγευμα του Σαββάτου ο 936 σε μια μουσική εκπομπή όπου αποκάλυψε την μουσική του ταυτότητα δεμένη με αξιόλογα τραγούδια γεμάτα με χιούμορ και νόημα. Ο Τάκης Δημητρίου κατάγεται απο τον Ορχομενό Βοιωτίας, έφυγε απο μικρός στην μακρινή Αυστραλία επιστρέφοντας το 1978 και ασχολήθηκε αρκετά με την μουσική αλλά και με διακεκριμένους καλλιτέχνες.
Η πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο 'Ζήσε το σήμερα' εκτός απο σύνθημα που ακούγεται και εκφράζεται απο όλους μας αποτελείται απο 14 τραγούδια ρεμπέτικα, χασποσέρβικα εμπνευσμένα απο την μουσική του. Στην αναφορά του για το ελληνικό τραγούδι αναφέρθηκε στην πορεία του, αλλά και στο κομμάτι αφιερωμένο στην Μεσσηνία με τίτλο 'Στη Καλαμάτα φόρτωσαν' αλλά και ένα τραγούδι αφιερωμένο στους απόδημους συμπατριώτες μας με τίτλο 'Ο Έλληνας'. Ο ίδιος παρότι η γυναίκα του κατάγεται απο τους Γαργαλιάνους επισκέπτεται τακτικά το Νομό μας και γοητεύεται απο τις ομορφιές τις περιοχές μας. Παράλληλα μας εξέφρασε την επιθυμία του να αγαπήσει ο κόσμος τα τραγούδια και να κρίνει την πορεία του στο μέλλον...

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Παντριφυλιακή Εορτή του Αγίου Πνεύματος στη Κυπαρισσία

Ο Δήμος Κυπαρισσίας σε συνεργασία με τις Εκκλησιαστικές Αρχές και τους Κοινωνικούς και Εκπολιτιστικούς Φορείς της πόλης θα εορτάσει και εφέτος με κάθε επισημότητα την καθιερωμένη Παντριφυλιακή Εορτή της ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.
-Σάββατο 14 Ιουνίου 2008
Ώρα 8.00 μ.μ. στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας στην Άνω Πόλη, θα γίνουν τα εγκαίνια των πιο κάτω εκθέσεων που θα παραμείνουν ανοικτές το τριήμερο 14, 15 και 16-6-2008:
α) Έκθεση Αγιογραφίας και Ζωγραφικής με θέμα «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ» της Ζωγράφου Αννέτας Κτενά, που θα στεγαστεί στον 1ο όροφο του Λαογραφικού Μουσείου.
β) Έκθεση Ζωγραφικής πάνω σε παλιά καλαπόδια με φιγούρες από τα παλιά Αναγνωστικά με θέμα «ΒΗΜΑΤΑ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ», που θα στεγαστεί στο ισόγειο του Λαογραφικού Μουσείου.
-Κυριακή 15 Ιουνίου 2008
Ώρα 7.00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Γονυκλισίας μετά Θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου.
-Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008
Ώρα 7.00 π.μ. Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, Όρθρος - Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Χρυσοστόμου μετά Θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας.
Ώρα 10.20 π.μ. Πέρας προσέλευσης Επισήμων.
Ώρα 11.00 π.μ. Εκκίνηση Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος με κατάληξη στην Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως. Τη Λιτανεία θα συνοδεύσουν η Φιλαρμονική Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, η Φιλαρμονική του Δήμου, οι μαθητές των Σχολείων της πόλης μας.
Ώρα 8.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος θα τελεστεί Μεθεόρτιος Εσπερινός και στη συνέχεια Μέγας Παρακλητικός Κανών εις την Ομοούσιο & Παντοδύναμο & Αδιαίρετο Τριάδα.

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Πρωτοβουλία Νέων για αναδάσωση στην Φιγαλεία και ημερίδα

ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ οι νέοι της περιοχής μας με δράσεις και έργα γιατί οι νέοι της Κυπαρισσίας ξέρουν να ενισχύουν την ευγενή άμιλλα. Αναλυτικά ετοιμάζεται η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα της γ.γ. Νέας Γενιάς για την αναδάσωση των πληγέντων περιοχών όπως η Νέα Φιγαλεία της Ηλείας. Ο Δήμος Κυπαρισσίας, υπέβαλε την πρόταση, ζητώντας να αφιερωθεί ένα διήμερο με τη διοργάνωση ημερίδας για τη συγκράτηση των νερών στην πληγείσα περιοχή και άλλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και αναδάσωση της καμένης περιοχής, που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί απο το φθινόπωρο..
Στην προσπάθεια θα συμμετέχουν νέοι από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Κυπαρισσίας, σε συνεργασία με τα μέλη πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και Προσκόπων από την Κηφισιά όπου αναμένεται να ασχοληθούν περίπου 200 άτομα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Κυπαρισσίας είχε συγκεντρώσει ζωοτροφές που διένειμε στη Νέα Φιγαλεία, την περίοδο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα με τον τίτλο «Προσπάθεια ευαισθητοποίησης νέων στην προστασία του περιβάλλοντος με δράσεις στις πληγείσες περιοχές» θα συγχρηματοδοτηθεί από τη γενική γραμματεία Νέας Γενιάς και το Δήμο Κυπαρισσίας. Μπράβο!