Pages

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Ισχυρό Δήμο Τριφυλίας ζήτησε το Δ.Σ. Κυπαρισσίας

ΚΟΙΝΗ πρόταση για την δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου Τριφυλίας αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. Κυπαρισσίας σε μια συνεδρίαση όπου καταγράφηκαν οι απόψεις αυοτδιοικητικών παραγόντων της ευρύτερης περιοχής ακούγοντας την φωνή της περιφέρειας.
Τον λόγο αρχικά πήρε ο πρώην Δήμαρχος κ. Ηλίας Τσίγγανος ο οποίος υποστήριξε ότι ‘η Κυπαρισσία με αφορμή παραδέιγματα του παρελθόντος όπως η ΑΝΕΔΥΜ με την αγαστή συνεργασία τότε των Δημάρχων της Τριφυλίας προέβη σε μεγάλα βήματα προόδου μπορει τώρα να εκφράσει ηγετικό ρόλο, επομένως η πρότασή μου αφορά ένα ενιαίο Δήμο στα ορια της πρώην επαρχίας Τριφυλίας με αυτοδιοικητική αυτοτέλεια’ για να συνεχίσει λέγοντας ότι ‘η πόλη έχει υλοποιήσει βήματα προόδου με τις υπηρεσίες και την δυναμική που αναπτύσσει απο τα μεγάλα έργα ενω διαθέτει έμπειρο αυτοδιοικητικό προσωπικό’. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι τα Συμβούλια Περιοχής ήταν το πρώτο βήμα καλής συνεργασίας για την περιοχή όπου η πόλη έπαιξε τον πρωτεύοντα λόγο ύπαρξης και διαλόγου.
Ο Πρώην Δήμαρχος κ. Πάνος Τσάκος εστίασε στη ‘δύσκολη εφαρμογή του εγχειρήματος αλλά υπάρχουν τα εχέγγυα ώστε να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικός Δήμος αφού αποτελεί μια εξαίρεση με τις ιδίατερες γεωγραφικές, ιστορικές και κοινωνικές της προεκτάσεις’ προτείνοντας να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους γειτονικούς Δήμους και κοινότητες, θέτοντας παράλληλα θέματα ζωτικής σημασίας όπως είναι η κίνηση που έγινε πρόσφατα για την κατακσευή φράγματος ή φραγμάτων στον Αρκαδικό ποταμό σε εκβολές του.
Ο πρώην επικεαφλής της μειοψηφίας στο Ν.Σ. κ. Ηλίας Τσιμπλής αναφέρθηκε στην ‘ανασύνταξη της Τριφυλίας σε ενιαίο’ σύμφωνα με τον οποίο αποτελεί την σωστή λύση με τον όρο ‘για 2 βασικά θεμέλια: την οικονομική αυτοτέλεια των Δ.Δ. και την ουσιαστική διοικητική αποκέντρωση’. Πρότεινε ‘να συμπεριληφθεί στο σχήμα η περιοχή της Ολυμπίας που αποτελεί όμορο ορεινό όγκο χωρίς να σταθούμε στο θέμα της έδρας δεδομένου ότι η περιοχή μας ως ζωτικός χώρος δεν χάνει σε καμία περίπτωση την αυτοτέλειά της’. Επισημανε ότι ‘βασικό κύτταρο ζωής είναι τα διαμερίσματα για την επιβίωση της υπαίθρου και εκεί πρέπει να εστιάσει ο Καποδίστριας 2 καθώς λόγοι κοινωνικό, αρχαιολογικοί, ιστορικοι, λόγοι νοοτροπίας επιβάλλουν την ενοποίηση του χώρου σε μια περιοχή στα όρια του παλιού Νομού Τριφυλίας’. Τουλάχιστον όπως είπε ας εμμείνουμε στα όρια ενός Μητροπολιτκού Δήμου στα όρια της πρώην επαρχίας.
ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Γιάννης Φιλντίσης τόνισε ότι ‘με βάση το σχήμα που προτάθηκε συμφωνούμε για την ένωση με το Δήμο Κυπαρισσίας σε ένα ευρύτερο σχήμα, αλλά χρειάζεται οργάνωση στις υπηρεσίες και οι Δήμοι πρέπει να διαθέτουν ελάχιστη επάρκεια ώστε να αντπαοκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν’. Ο Πρώην Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Στρατικόπουλος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη πορεία της Τριφυλίας αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής υποβάλλοντας πρόταση για ενιαίο Δήμο απο το Δώριο ως τα Φιλιατρά και με την Είρα λόγω του Επικούρειου Απόλλωνα, ενώ ανέλυσε ιστορικά και δημογραφικά στοιχεία της περιοχής. Ο Πρώην Κοινοτάρχης Σιδηροκάστρου κ. Κυριαζής εστίασε στο όραμα για Δήμο Αρκαδιάς με έδρα την Κυπαρισσία λαμβάνοντας υπόψη ότι ‘άλλοι θα πάρουν τις αποφάσεις αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη για ενιαία Τριφυλία χωρις να επαναληφθούν τα λάθη του παρλεθόντος και το κυριότερο χωρίς κομματικές επιδιώξεις, αφού η Κυπαρισσία ένωσε τον ορεινό με τον θαλάσσιο όγκο και η αναβίωση του Δήμο Αρκαδιάς με ισχυρά γεωγραφικά όρια θα αποτελέσει μια δυνατή ενότητα που θα διασφαλίσει το μέλλον της ανάπτυξης στην περιοχή’.
Ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Χριστιανούπολης κ. Γιώργος Παναγόπουλος υποστήριξε ότι ‘ολα τα κόμματα τάσσονται υπερ του Καποδίστρια και απαιτεί προσοχή με μεγάλο αγκάθι να αποτελεί η οικονομική αυτοτέλεια’ για να συμπληρώσει ότι ‘οι Χριστιάνοι για παράδειγμα προσφέρουν το ίδιο με όλους στο Δήμο Φιλαιτρών αλλά δεν αποδίδονται οι ίδιοι πόροι και όπως γνωρίζουμε αρκετά διαμερίσματα αντιδρούν και αρνούνται να δεχτούν την πρόταση του Δημάρχου Φιλιατρών για συνένωση με τους Γαργαλιάνους δημιουργώντας προβλήματα’ Η αναταραχή στη περιοχή όπως εκφράστηκε είναι δεδομένη.
Ο καθηγητής κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος εξέφρασε την άποψη ‘να μην μείνει στα παχιά λόγια η μεταρρύθμιση που προωθείται απο τις Βρυξέλλες που ήδη ετοιμάζουν Καποδίστρια 3 και επομένως το όραμα της Τριφυλίας είναι σπουδαίο αλλά κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα πάντα και να μας επαναφέρουν στο διοικητικό μοντέλο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας’. Συμπλήρωσε ότι ‘ο Καποδίστριας 2 είναι η φούσκα της Ευρώπης με τους Νομούς να αυτοκαταργούνται απο τα ξένα κέντρα αποφάσεων’. Ο κ. Μπακούρος μίλησε για αιρετό Περιφερειάρχη με κατάργηση των Νομαρχιών αναφερόμενος σε συζητήσεις με κατοίκους και φορείς των Φιλιατρών που απαιτούν να ενσωματωθούν λόγω εξυπηρέτησης στην Κυπαρισσία.
Ο κ.Πετρόπουλος επέμεινε στη πρόταση για ενιαία Τριφυλία ενώ ο Δήμαρχος κ. Σαμπαζιώτης ανέλυσε το θέμα κατανομής των πόρων απο το υπουργείο Εσωτερικών σε 4 δόσεις για την χρηματοδότηση των νέων Δήμων με βάση τους όρους που έθεσε η ΚΕΔΚΕ προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε η μεταρρύθμιση να ειναι ουσιαστική και χωρίς παρατράγουδα. Ενώ συνόψισε στη πρόταση για ενιαίο Δήμο Τριφυλίας με λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν σε επόμενη συνεδριαση.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Λαμπρές εκδηλώσεις στους Γαργαλιάνους για τον πολιούχο τους

Με λαμπρότητα και επισημότητα οι Γαργαλιάνοι θα τιμήσουν και φέτος την εορτή του Πολιούχου τους Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη! Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, από το πρωί της 2ας Οκτωβρίου θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός Δημοτικών και Δημόσιων κτιρίων και ιδιωτικών καταστημάτων έως το εσπέρας της 3ης Οκτωβρίου. Το απόγευμα της Πέμπτης 2 Οκτωβρίου θα τελεστεί Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου. Το πρωί της Παρασκευής 3 Οκτωβρίου θα τελεστεί όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου της πόλης και της περιφερείας.
Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Σταυρος Καλοφωλιάς θα υποδεχτεί τους προσκεκλημένους και τους επισήμους στο Δημοτικό κατάστημα Γαργαλιάνων και ακολούθως εν σώματι θα αναχωρήσουν για τον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου δια των κεντρικών οδών με κατάληξη την κεντρική πλατεία που θα αναπεμφθούν δεήσεις μετ’ Αρτοκλασίας και θα ακολουθήσει Θείο Κήρυγμα. Εκτός από τις θρησκευτικές τελετές, στους Γαργαλιάνους θα πραγματοποιηθεί και μεγάλη εμποροπανήγυρη (εμπορικό παζάρι) από 3 έως και τις 10 Οκτωβρίου...
Σύμφωνα με την 91/2008 Απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής για τους όρους τους πανηγυριού, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, το "μεγάλο εμπορικό παζάρι" θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 10 Οκτωβρίου και η παραχώρηση θέσεων θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί 1 και 2 Οκτωβρίου...

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Ανάβει φωτιές ο..Καποδίστριας 2 στο Δ.Σ.

Στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ συνεδριάζει την Δευτέρα για την διαμόρφωση τελικής πρότασης το οικείο Δ.Σ. μετά την προηγούμενη συνεδρίαση όπου ενιαία Τριφυλία ζήτησε η αντιπολίτευση και ένα ισχυρό Δήμο απο το Δώιρο ως τα Φιλιατρά ο Δήμαρχος της πόλης. Θυμίζουμε πως στην συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας έγινε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τον "Καποδίστρια 2" όπου φάνηκε διάσταση απόψεων καθώς και «φιλοσοφίας» και νοοτροπίας γύρω από τα τοπικά ζητήματα αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Σαμπαζιώτης τάχθηκε υπέρ ενός νέου δήμου από τα Φιλιατρά μέχρι και την Είρα που συνδυάζει τη θαλάσσια περιοχή και τον ορεινό όγκο!...Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Α.ΔΗ.Κ. Θανάσης Πετρόπουλος κατέκρινε έντονα τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η "διαδικασία" χωρίς όπως είπε καμία ενημέρωση, με γνώμονα μικροπολιτικά συμφέροντα και με προτάσεις όπως βολεύει τον κάθε «παράγοντα» και σημείωσε πως, πριν γίνει οτιδήποτε θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί τα υπεσχημένα για να είναι αυτοδύναμοι και οικονομικά αυτοτελείς οι νέοι Δήμοι.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Ισχυρό Δήμο για ενιαία Τριφυλία ζητούν οι πολίτες!

Η επανίδρυση ενός ισχυρού και δυνατού Δήμου που θα αγγίζει τα όρια του παλιού Νομού Τριφυλίας επανήλθε ως πρόταση στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας και δεν πέρασε απαρατήρητη. Οταν μάλιστα αποκαλύφθηκε χάρτης απο το ιστολόγιο http://kopanakinews.blogspot.com/ στο οποιο ευχόμαστε καλορίζικο τότε δεν έχουμε παρά να ασκήσουμε πιέσεις για να λειτουργήσει κάποτε ο ισχυρός Δήμος με έδρα την Κυπαρισσία και την ουσιαστική συνένωση της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Ιδού τι αναφέρει το ιστολόγιο για το θέμα:
'Παρόμοια πρόταση, για τον υπόλοιπο της Τριφυλίας στο νομό Ηλείας, έχει γίνει και από γείτονες. Τι ωραία τι καλά, νάχουμε δυο δήμους Τριφυλίας και ποιος ξέρει αργότερα, σ’ έναν Καποδίστρια 3, έναν τεράστιο δήμο, μια τεράστια Τριφυλία, όπως παλιά, πριν διαμελήσουν τα … ιματιά της. Το όνειρο όλων των Τριφυλίων. Ποιό ολοκληρωμένη η πρόταση του κ. Πετρόπουλου, μιλάει για πολλές πρωτεύουσες. Μια διοικητική στη Κυπαρισσία, μια αγροτική στα Φιλιατρά, μια τουριστική, δεν λέει που, στο Καλό-νερό, λέω εγώ και μια εμπορική-συμπληρώνω την πρόταση- στο Κοπανάκι. Κάποιοι …φοβούντε την …υποταγή μας στην Αρκαδιά, ενώ θάπρεπε οι Αρκαδιανοί να τρέμουνε το …σμίξιμο, όπως τα παλιά χρόνια που ακούγανε Κοντοβουνίσσος ή Σουλιμαίος και κρυβόντουσαν στα σεντούκια. Να σμίξουμε, να τους κόψουμε τα …τσίσα, που έχουνε μολύνει όλο τον κόλπο -να φτιάξουνε βόθρους- ώσπου να γίνει ο βιολογικός, του αγίου …πρόπερσυ. Να σταματήσουν τις τάχα μου κατά λάθος πυρκαγιές στο Αλιμάκι που μας ντουμανιάζουν, κτλπ και τα λοιπά. Όσο για τον σπάνιο χάρτη, που τον ανακάλυψα πριν από 30 χρόνια, σε ένα παλαιοπωλείο και τον φύλαγα ως κόρη οφθαλμού, μπορείτε να τον αντιγράψετε, να τον εκτυπώσετε και να τον κορνιζάρετε. Εγώ θα τον στείλω να …ταξιδεύσει στο …διαδύκτιο.'

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Νοθεία και με...ετικέτα στο παρθένο ελαιόλαδο!

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση στην κατ' αρχήν αποδοχή, την περασμένη εβδομάδα, από τη Διαχειριστική Επιτροπή Λιπαρών Ουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες των παρθένων κι εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων της χώρας προέλευσης της πρώτη ύλης (ελιές). Η Αγροτοσυνδικαλιστική Οργάνωση ΓΕΣΑΣΕ εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για το μέτρο. Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή επικυρωθεί στη συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του προσεχούς Δεκεμβρίου (αφού στο μεσοδιάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λάβει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου), τότε σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΣΑΣΕ δυναμιτίζεται ο τομέας του ελαιολάδου!
Και τούτο γιατί, σύμφωνα με τη ΓΕΣΑΣΕ, η προτεινόμενη ρύθμιση αφενός δεν καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης του ελαιολάδου, όταν αυτό παράγεται σ’ ένα κράτος - μέλος της Κοινότητας, αφού παρέχεται η δυνατότητα σήμανσης στην ετικέτα της συσκευασίας και με την ένδειξη «Προϊόν Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στην περίπτωση των μειγμάτων ελαιολάδου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή των χωρών προέλευσης, αφού αρκεί η σήμανση «Μείγμα Κοινοτικών Ελαιολάδων». Όπως επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ: «Στην περίπτωση των μειγμάτων ευρωπαϊκών ελαιολάδων και ελαιολάδων τρίτων εκτός Κοινότητας χωρών, η ένδειξη "Μείγμα Κοινοτικού και μη-Κοινοτικού Ελαιολάδου", κρίνεται επαρκής».
Όσον αφορά δε στην περίπτωση μειγμάτων ελαιολάδου με σπορέλαια, συμβαίνει το εξής αντιφατικό: Ενώ μπορεί με εθνική απόφαση να απαγορευθεί η διακίνηση ενός τέτοιου προϊόντος στη χώρα παραγωγής, ωστόσο επιτρέπεται η παραγωγή κι εξαγωγή του, καθώς επίσης και η εισαγωγή αυτών των μειγμάτων σε όλες τις χώρες - μέλη. Επειδή κατά τη γνώμη της ΓΕΣΑΣΕ η εν λόγω πρόταση κανονισμού πλήττει ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα στον τομέα του ελαιολάδου, καλεί την Κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μπλοκάρουν την υπερψήφιση της πρότασης με όσα μέσα διαθέτουν.
Τι ορίζει η επίμαχη πρόταση του κανονισμού της Ε.Ε.
Να υπενθυμίσουμε πως, κατ’ αρχάς αποδεκτή έγινε από τη Διαχειριστική Επιτροπή Λιπαρών Ουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε στις 17 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, η πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης (ελιές) στις ετικέτες των συσκευασιών του παρθένου κι εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Ωστόσο, η τελική απόφαση επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ληφθεί στα τέλη του έτους και αφού προηγουμένως η Κομισιόν ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το σχέδιο κοινοτικού κανονισμού που εισηγείται. Εν πρώτοις λοιπόν καθιερώνονται τρεις σημάνσεις στις ετικέτες των συσκευασιών του παρθένου κι εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Δηλαδή, για το «Ελαιόλαδο από Κοινοτικές Ελιές», «Ελαιόλαδο από μη Κοινοτικές Ελιές» και «Ελαιόλαδο από Μείγμα Κοινοτικών και μη Κοινοτικών Ελιών». Εφόσον η Ε.Ε. αποσπάσει την έγκριση του ΠΟΕ και η τελική ψηφοφορία στη Διαχειριστική Επιτροπή Λιπαρών Ουσιών είναι θετική, τότε οι νέοι κανόνες για τη σήμανση των ελαιολάδων αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου 2009. Παράλληλα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο κοινοτικού κανονισμού, στις ετικέτες των συσκευασιών του παρθένου κι εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου θα μπορούν να αναγράφονται επίσης και ορισμένοι όροι, που περιγράφουν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος (γεύση, άρωμα κ.ά.), όπως αυτά έχουν πρόσφατα καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOOC). Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Ε.Ε. ήταν αντίθετη στην απόφαση της Ιταλικής Κυβέρνησης, στην καθιέρωση της αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες των ελαιολάδων, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε και τώρα υιοθετεί το μέτρο, για το οποίο και από ελληνικής πλευράς υπάρχει θετική ανταπόκριση.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Συνάντηση Εργασίας για τη προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου

Τη σπουδαιότητα της ευρύτερης περιοχής της Κυπαρισσίας (ή ακόμη και ευρύτατα του Κυπαρισσιακού Κόλπου) από περιβαλλοντικής και οικολογικής άποψης, την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής με ήπια μορφή αναδεικνύοντας τον φυσικό πλούτο χωρίς να καταστραφεί το περιβάλλον από τις παρεμβάσεις, επεσήμαναν η Γεωργία Βαλαώρα – Υπεύθυνη Προγραμμάτων "LIFE" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αλίκη Παναγοπούλου – Υπεύθυνη Προγραμμάτων του Συλλόγου για της Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχέλων" και η Νίκη Διόγου - Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Προγράμματος Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου του Συλλόγου "Αρχέλων" κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν με τον Δήμαρχο Κ. Σαμπαζίωτη και τον Δασάρχη της Κυπαρισσίας.
Έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου οικοσυστήματος με βαρύτητα στην προσοτασία της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, τον συντονισμό των τοπικών κοινωινών απέναντι στο περιβάλλον και την διεξαγωγή μιας μελέτης ολοκληρωμένου χαρακτήρα με τίτλο 'Θίνες Κυπαρισσίας για την προστασια των αμμοθινών κατά μήκος του Κυπαρισσιακού Κόλπου με παράληλλη προστασία της θαλάσσιας χελώνας, μελέτη ηοποία θα εκπονηθεί τους επόμενους μήνες...Ι.ΜΠ.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Διεθνές συνέδριο για την Αρχαία Μεσσήνη στη Νέα Υόρκη!

Αύριο στις 6 το απόγευμα ξεκινά το διεθνές συνέδριο για την Αρχαία Μεσσήνη που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, NYU.
Την έναρξη θα κηρύξει ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Σοφία Καλαντζάκου, η οποία και θα παρουσιάσει τον κεντρικό ομιλητή της βραδιάς, καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη.
«Η Αρχαία Μεσσήνη είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας. Μετά και τις εκτεταμένες πρόσφατες αναστηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί, μέσα από το Γ' ΚΠΣ, η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί ένα θησαυρό τον οποίο μπορούμε και θέλουμε να παρουσιάσουμε στην παγκόσμια κοινότητα. Το βαρυσήμαντο αυτό διεθνές συνέδριο, που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, 25 και 26 Σεπτεμβρίου, φέρνει κοντά ειδικούς από όλον τον κόσμο για να μιλήσουν για τη σημασία της Αρχαίας Μεσσήνης και τη συμβολή της στον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Το ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι μεγάλο για την Αρχαία Μεσσήνη, η Νέα Υόρκη αποτελεί το πολιτιστικό, οικονομικό και διεθνές πολιτικό κέντρο στις ΗΠΑ και είμαι σίγουρη πως το συνέδριο θα αναδείξει πραγματικά την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας» σχολίασε σχετικά με το συνέδριο η υφυπουργός.
Η διάλεξη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη με τίτλο «Ancient Messene-Recent Discoveries» θα εστιάσει στα νέα δεδομένα που προέκυψαν με τις πρόσφατες ανασκαφές, κυρίως στο χώρο της αγοράς της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου ήλθαν, μεταξύ άλλων, στο φως ένας δωρικός ναός, το θησαυροφυλάκιο της πόλης και πλήθος επιγραφών με ιστορικό, πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Θα γίνει ταυτόχρονα λόγος για τη μεσσηνιακή αρχιτεκτονική και γλυπτική και την ουσιαστική συμβολή των μεγάλων οικογενειών στην επισκευή των δημόσιων οικοδομημάτων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Επιχείρηση δια΄σωσης θαλλάσιων χελωνών στο Λιμάνι

Με μια συντονισμένη επιχείρηση διάσωσης, από τον Σύλλογο «Αρχέλων» και τον Λιμενικό Σταθμό Κυπαρισσίας, χθες το μεσημέρι στο Λιμάνι της Κυπαρισσίας ελευθερώθηκαν και δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε δύο θαλάσσιες χελώνες που ήταν μπλεγμένες σε πετονιά από παραγάδι και πολύτραυματισμένες στα πτερύγια και το πλάστρον.
Μόλις ειδοποιήθηκε το Λιμενικό, ενημέρωσε τους εθελοντές του Συλλόγου «Αρχέλων» και έσπευσαν στο Λιμάνι όπου με μια βάρκα μπήκαν μέσα και με πολύ προσοχή έβγαλαν τις δύο χελώνες στη «γλίστρα», πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά και ακουμπώντας τες προσεκτικά φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια τους. Αφού αφαίρεσαν τις πετονιές, τις σκέπασαν, ιδιαίτερα στα τραύματά τους, με υγρά υφάσματα.
Όπως διαπίστωσε η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Προγράμματος Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου του Συλλόγου «Αρχέλων», Νίκη Διόγου, για την περίθαλψή τους απαιτείτο η άμεση μεταφορά τους στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, κάτι που δεν ήταν και εύκολο να γίνει. Με τα οχήματα του Λιμενικού και του Συλλόγου μετέφεραν τις τραυματισμένες χελώνες στο ΚΤΕΛ όπου, αφού συζήτησαν με τον υπεύθυνο και τον οδηγό του Λεωφορείου για την Αθήνα, τελικά η μεταφορά των δύο χελωνών προς το ένα από τα πρώτα οργανωμένα «νοσοκομεία» για θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο, το Κ.Δ.Θ.Χ., έγινε με το Λεωφορείο.Πρόκειται για μία αρσενική και μία θηλυκή ενήλικες χελώνες, με ηλικία γύρω στα 25 χρόνια. Το καβούκι και των δύο υπερβαίνει τα 65 εκατοστά. Η θηλυκή είχε τραυματιστεί στο ένα πτερύγιο το οποίο είχε αρχίσει να σαπίζει και είχε και άλλα τραύματα… Στην αρσενική είχε κοπεί το ένα πτερύγιο και είχε τραύματα και από αγκίστρι… Να σημειώσουμε πως, στις χελώνες δόθηκαν και ονόματα από τους άνδρες του Λιμενικού, Τάκης και Φανή!...

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Επετειακές εκδηλώσεις για τον Γιαννάκη Γκρίτζαλη

ΜΕ επίσημες επετειακές εκδηλώσεις στη μνήμη των πρωταγωνιστών της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο Πάνω Ψάρι του Δήμου Δωρίου. Το πρωί τελέστηκε λειτουργία στο ναό του Αγίου Δημητρίου, από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο και ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο που βρίσκεται το σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη. Για το χρονικό της Επανάστασης και τη δράση των δύο αγωνιστών αναφέρθηκε με ομιλία του ο συγγραφέας και εκδότης Χρήστος Ρέππας.
Ο Γκρίτζαλης του οποίου δρόμος της Κυπαρισσίας έχει πάρει το ομά του λιγο πριν εκτελεστεί απο το ελληνικό απόσπασμα είπε την ηρωική φράση 'Αδικα με σκοτώνετε αδέρφια' αποτελώντας ένα παράδειγμα διαχρονικού ήθους με κίνητρο την αγάπη προς το τόπο του και την αποκάλυψη των σκανδάλων που συγκλόνιζαν τότε την νεοσύστατη Κυβέρνηση. Επίκαιρα μηνύματα θα αναλογιστεί κανείς...

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Συνεδριάζει το Δ.Σ. για αρδευτικά και αποδοχές χρηματοδοτήσεων

Tη Δευτέρα και ώρα 18.30 στη νέα αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας για τη λήψη αποφάσεων στα πιο κάτω θέματα:
1. Έγκριση συμμετοχής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δημοτικής Συγκοινωνίας «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ», 2. Ανάθεση στην ΔΕΥΑΚΥ του έργου «Συντήρηση Αρδευτικών Δικτύων Δήμου Κυπαρισσίας » προϋπολογισμού ύψους 35.000,00 €, 3. Τροποποίηση ΣΑΤΑ 2007, 4. 3η Κατανομή πιστώσεων της ΣΑΤΑ έτους 2008 για έργα και επενδυτικές δραστηριότητες ποσού 97.412,50 €, 5. Αποδοχή και κατανομή της ΣΑΤΑ έτους 2008 για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων ποσού ύψους 12.300,00 €, 6. Αποδοχή και κατανομή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο «Επιχορηγήσεις για προγράμματα οικολογικά και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης νέων» ποσού ύψους 4.000,00 €, 7. Έγκριση της αριθ. 8/2008 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Κυπαρισσίας, 8. Έγκριση της αριθ. 10/2008 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Κυπαρισσίας, 9. 5η Παράταση προθεσμίας εκτελέσεως του έργου: «Κατασκευή υδατοδεξαμενών ύδρευσης» Δήμου Κυπαρισσίας, 10. Σύναψη Δανείου 1.500.000,00 € , επιλογή Τράπεζας

Επίσης συζητείται η Απόδοση λογαριασμού Χρηματικού Εντάλματος Ε91 εντάλματος Προπληρωμής, ο ορισμός αντικειμενικών αξιών οικοπέδων και κτιρίων στα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου Κυπαρισσίας, η Απαλλαγή από τα πρόστιμα Τ.Α.Π και Δ.Τ των ιδιοκτητών ακινήτων (οικοπέδων και κτιρίων) στα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου Κυπαρισσίας και τέλος Επί αιτήσεων Συλλόγου των κατοίκων Περιοχής Γιαννίτσαινας – Βαθύ Κυπαρισσίας « Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ».

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

2ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ στο Λαογραιφκό Μουσείο

ΜΕ πλούσιες εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες ξεκινά το 2ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας. Σήμερα ξεκινά με έκθεση φωτογραφίας με θέματα «κοινωνικός αποκλεισμός» σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη, φωτογραφικό υλικό από την παγκόσμια δράση της Συμμαχίας Κατά της Φτώχειας και 8 γελοιογραφίες για το περιβάλλον και αυτούς που μας διοικούν από τους συνεργάτες του περιοδικού Γαλέρα. Την Παρασκευή το βράδυ στις 8 ώρα θα γίνει διάλεξη με θέμα «Ελλάδα- Γεωργία :Μια μελέτη σχετικά με την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά» με ομιλητή τον Dr. Avtandil Mikaberidze Διευθυντή του Γεωργιανού Ινστιτούτου Αθηνών. Θα ακολουθήσει στις 9 μουσική βραδιά με την Δανάη Παναγιωτοπούλου.
Το Σάββατο στις 6 μ.μ. Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά σχολικής ηλικίας με την Περιβαλλοντική ομάδα εθελοντών «Αρχέλων» και την ζωγράφο Isabelle Bachmann.Στις 8 μ.μ. ομιλίες με θέματα «Ο ρατσισμός μέσα από τα μάτια του κοινωνικού επιστήμονα» με την Αγγελική Ρουμελιώτη κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Υγείας Μεσσηνίας. «Όταν οι μετανάστες οργανώνονται» με την Λωρέτα Mac Cauley από την οργάνωση Ένωση Αφρικανών Γυναικών. «Ένα κίνημα γεννιέται» με την Σόνια Μητραλιά από το κίνημα Όχι στον Ρατσισμό από την Κούνια. Θα συντονίσει η Δήμητρα Ψαρούλη – Τσουμελέα κοινωνική λειτουργός και νομαρχιακή σύμβουλος. Στις 9 μ.μ. θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με το συγκρότημα «Silencio” , χορευτικά συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων από το Σιέρα Λεόνε και από την Βουλγαρία το συγκρότημα «Rodina» παράλληλα θα λειτουργούν περίπτερα με παραδοσιακές γεύσεις από διάφορες χώρες.
Την Κυριακή στις 11 το πρωί θα δοθεί παράσταση καραγκιόζη με το θίασο του Κώστα Μακρή και στις 8 το βράδυ θα ξεκινήσει η προβολή των ταινιών «Το ταξίδι: Το ελληνοαμερικάνικο όνειρο» της Μαρίας Ηλίου , «Μικρές Οδύσσειες» ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ και οι ταινίες από το 132ο δημοτικό σχολείο Αθηνών «Παιχνίδια από τις πατρίδες μας» και «Παιχνίδια από τις πατρίδες μας μαζί με τους γονείς μας».Η είσοδος όλες τις μέρες είναι ελεύθερη ενώ σε περίπτωση που υπάρχει άστατος καιρός οι μουσικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα του ΤΕΕ.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Επίσκεψη Κουσελά για τα προβλήματα του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών, συναντήθηκε με τον διοικητή του Κέντρου κ. Καφύρα, καθώς και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Ο κ. Κουσελάς ενημερώθηκε για τις λειτουργίες του Κέντρου και για τα σοβαρά προβλήματαπου αντιμετωπίζει.
Μετά τηνεπίσκεψη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς: Εάν και πότε προτίθενται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Πότε θα εγκριθεί η τροποποίηση του οργανισμού τουΚΑΦΚΑ Φιλιατρών από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Εάν και πότε προτίθενται να καθορίσουν συγκεκριμένο ποσό νοσηλίου για τα Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, σε αναλογία με τα ισχύοντα για τα ιδιωτικά κέντρα, ώστε να διευκολυνθούν οι συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία και να αποτραπούν οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες για το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών. Τι γενικότερα μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη στήριξη του ΚΑΦΚΑ.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Γερές συλλήψεις για χασίς απο την ΕΛ.ΑΣ.

Αποξηραμένο χασίς και φυτά κάνναβης ανακάλυψαν μετά απο έρευνα οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων, σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε σπίτι 58χρονου κατοίκου Γαργαλιάνων.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση το αποξηραμένο χασίς προερχόταν από φυτεία 78 δενδρυλλίων που είχε καλλιεργήσει ο 58χρονος σε αγροτοδασική περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Λεύκης, σύμφωνα με την Αστυνομία. Ο 58χρονος συνελήφθη.
*Σε κάθειρξη 10 ετών για κατοχή αποξηραμένου χασίς καταδικάστηκε χθες, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας 52χρονος, από το Ζευγολατιό Μεσσηνίας. Το τελευτάιο χρονικό διάστημα οι ανακαλύψεις χασισοφυτειών στην περιοχή της Τριφυλίας είναι πολλές με μεγάλες συλλήψεις και εκτάσεις που ανακαλύπτονται απο το ελικόπτερο της Αστυνομίας ορισμένες φορές..

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Προβλήματα απο την πρώτη ξαφνική νεροποντή...

Καταστροφές στις καλλιέργειες και άλλα σοβαρά προβλήματα προξένησε η καταιγίδα που έπληξε χθες το απόγευμα τη Μεσσηνία, με κύρια χαρακτηριστικά πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και σε αρκετές περιοχές χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Στην Κυπαρισσία το Πυροσβεστικό κλιμάκιο εκλήθη για άντληση υδάτων απο 2 υπόγειες κατοικίες στη περιοχή Αποβάθρας η οποία οφειλόταν στην σύγκλιση των ομβρίων υδάτων με τον αγωγό αποχέτευσης καθώς στην περιοχή εκρεμμεί η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου της νοτιοανατολικής πλευράς της πόλης. Ωστόσο άμεση ήταν η επέμβαση της Δ.Ε.Υ.ΑΚ.Υ με τα συνεργεία τους που το πρωί αποκατέστησαν το πρόβλημα, ενώ επενέβησαν όπου απαιτήθηκε καθώς η υπηρεσία διαθέτει ήδη αποφρακτικό μηχάνημα.
Σε περιοχές της ορεινής Τριφυλίας πλημμύρισαν επαρχιακοί και αγροτικοί δρόμοι καθιστώντας αδύνατη την διέλευση οχημάτων ενώ σε ορισμένες περιοχές έπεσε χαλάζι δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα. Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στις ελαιοκαλλιέργειες, στα αμπέλια και στις συκιές. Εκτιμήσεις για το μέγεθος των καταστροφών αναμένεται να γίνουν σήμερα. Χαλάζι έπεσε σε ελαιοκαλλιέργειες στο Μουζάκι Γαργαλιάνων και την Αγία Κυριακή Φιλιατρών χωρίς όμως να είναι εκτεταμένες οι ζημιές για τους παραγωγούς της περιοχής.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Αετό Τριφυλίας

Το ολοκαύτωμα του Αετού από τους Γερμανούς, στις 11 Σεπτέμβρη του ’43, τίμησαν ευλαβικά το Σαββατοκύριακο στον Αετό Τριφυλίας, με επετειακές εκδηλώσεις, που αποβλέπουν κυρίως στη διατήρηση της τοπικής και εθνικής μνήμης και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα.Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και ακολούθως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα του ολοκαυτώματος.Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφώνησε η πρόεδρος του Συλλόγου Αποδήμων Αετού Δωροθέα Ρέμπελου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους πολιτικούς - αυτοδιοικητικούς παράγοντες και εκπροσώπους Φορέων και Συλλόγων. Ακολούθησε δεξίωση στον «Κεφαλόβρυσο».Χθες, στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην δημοτικού σχολείου Αετού, προβλήθηκε η ταινία του Τζων Μάντεν «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».
Να σημειώσουμε ότι τα θύματα του ολοκαυτώματος, που εκτελέστηκαν ή πυρπολήθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα σε αντίποινα προς το χωριό που είχε στήσει ενέδρα σε γερμανική περίπολο, είναι:από τον Αετό Αλέξιος Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Καζάτζας (Κοκώνης), Μήτρος Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Γκότσης (Κόρος) και Γεώργιος Χαϊμανάς (Γιωργιάνης) και από τα γύρω χωριά:Κωνσταντίνος Κατσιάρας, Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Βασιλική Βόγκα, Αικατερίνη Ζιάννη, Μιχάλης Αποστολόπουλος, Νικόλαος Μανωλόπουλος.
Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος, οι Δήμαρχοι Πεταλιδίου και Κυπαρισσίας, ο Δκτής ΚΕΔΒ κ.α.

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Έναρξη στα σχολεία με χαμόγελα και προβληματισμούς

Με πληρότητα σε δασκάλους και καθηγητές και επάρκεια σε βιβλία, για πρώτη φορά, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στα σχολεία και των δύο βαθμίδων στην Τριφυλία. Σε όλα τα σχολεία, το πρωί τελέστηκε ο Αγιασμός και ανταλλάγησαν ευχές για μια δημιουργική και γόνιμη σχολική χρονιά. Στα σχολικά συγκροτήματα Γυμνασίου - Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. - Σ.Ε.Κ. Κυπαρισσίας τις πατρικές ευχές του έδωσε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος ενώ σε σχολεία της πόλης της Κυπαρισσίας βρέθηκαν και Δημοτικοί Άρχοντες.

Στη τελετή του αγιαμσού ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας έκανε λόγο για το διπλό ρολο της μάθησης και πνευματικής καλλιέργειας ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου, ενώ ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης υπογράμμισε ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση θα αφουγκραζεται τα προβλήματα των σχολικών συγκροτημάτων της περιοχής. Ηδη εκρεμμούν σοβαρά ζητήματα όπως η επέκταησ του Γυμνασίου και λυκείου σε παρακείμενο οικόπεδο απο το γήπεδο της πόλης, ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την συστέγαση του 1ου κι 3ου Δημοτικού Σχολείου που εδώ και χρόνια μοιράζονται τις ίδιες κτιριακές εγκαταστάσεις και το ίδιο προαύλιο.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Επίσκεψη με νόημα για το μέλλον του κρασιού..

-ΕΠΙΣΚΕΨΗ στα οινοποιεία της Τριφυλίας πραγματοποίησε ο αρμόδιος Αντινομάρχης κ. Παναγιώτόπουλος συνοδευόμενος απο τον Διευθυντή της Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας κ. Κανέλλο Κυριακού και υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οινοπαραγωγοί. Οι επισκέψεις διεξήχθησαν στην Χώρα, Μουζάκι, Πύργο Τριφυλίας με κύριο σταθμό τον οινοποιητικό Συνεταιρισμό ‘Νέστωρα’ που αριθμεί περίπου 700 μέλη και αυτή την εποχή βρίσκεται στην οινοποίηση για τις αγορές του εξωτερικού και της χώρας μας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος τόνισε αρχικά ότι ‘σκοπός της επίσκεψής μας ήταν αφενός η ενημέρωση για να δούμε τη πορεία της παραγωγής και του τρύγου αφού η διαιδκασία είναι σε εξέλιξη και αφετέρου να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στη περιοχή ‘ για να προσθέσει ότι ήταν ενθουσιαμένος απο την επίσκεψη εξηγώντας ότι ‘γίνεται σημαντική δολυειά απο τους επιχειρηματίες της Τριφυλίας με την παραγωγή να βρίσκεται αυτή την εποχή στο 50% περίπου, ενώ δεν εμφανίστηκαν προβλήματα με την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής απο τις καιρικές συνθήκες και οι οινοποιοί μας ζήτησαν επιτκακτικά των εκσυγχρονισμό μέσα απο τον Αναπτυξιακό Νόμο και τα επενδυτικά σχέδια των οινοποιείων δεδομένου ότι η δραστηριότητα αυτή είναι γενικευμένη στη πειροχή’. Ακολούθως υποστήριξε ότι ‘με τις δυνατότητες του Νόμου τα αιτήματά τους θα ικανοποιηθούν ώστε να αξιοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία και την προβλή των Μεσσηνιακών κρασιών που εξάγονται στο εξωτερικό με μεγάλη ζήτηση με απώτερο στόχο να κατακτήσουμε περισσότερες αγορές απο τις υφιστάμενες’.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το τηλεσκόπιο νετρίνων στη Πύλο

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, η Ελλάδα και οι επιστήμονες του Διεθνούς Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής “Νέστωρ”, με έδρα την Πύλο, θα διεκδικήσουν την εγκατάσταση στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Μεσσηνίας, στο “Φρέαρ των Οινουσσών” (στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου) του νέου γιγάντιου υποθαλάσσιου διεθνούς τηλεσκοπίου νετρίνων.
(Να σημειώσουμε ότι τα νετρίνα είναι ένα από τα στοιχειώδη σωματίδια που δημιουργήθηκαν πριν 15 δισεκατομμύρια χρόνια με τη Μεγάλη Έκρηξη της δημιουργίας του Σύμπαντος. Κινούνται με την ταχύτητα του φωτός – 500 περίπου σε κάθε κυβικό εκατοστό – και διαπερνούν την ύλη και τα ουράνια σώματα. Οι επιστήμονες τα μελετούν γιατί μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το παρελθόν και το μέλλον του Σύμπαντος. Στο “Φρέαρ των Οινουσσών” και σε βάθος 4.200 μέτρων λειτουργεί από το 2000 ένα μικρότερο τηλεσκόπιο, μέσω του οποίου 70 επιστήμονες από διάφορες χώρες, παρατηρούν την κίνηση των νετρίνων )
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε χθες στην Πύλο προσκεκλημένος του επικεφαλής του Ινστιτούτου “Νέστωρ” καθηγητή Λεωνίδα Ρεσβάνη και των επιστημόνων του Ινστιτούτου. Σε ειδική εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι ο καθηγητής Λεωνίδας Ρεσβάνης προσφώνησε τον κ. Παπούλια και παρουσίασε τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου.
Στη συνέχεια έγινε η προβολή σχετικού νοκυμαντέρ και ο δρ. Ίων Σιώτης, πρώην πρόεδρος του “Δημόκριτου” και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, παρουσίασε τον φάκελο της Ελληνικής υποψηφιότητας για την εγκατάσταση στο “Φρέαρ των Οινουσσών” του νέου μεγάλου τηλεσκοπίου παρατήρησης νετρίνων. Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργου Γραμματικάκη με θέμα: “Νέστωρ: Ένα επίτευγμα της παράλληλης Ελλάδας”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε και επίσημα τη συμμετοχή του στην προσπάθεια διεκδίκησης από την Ελλάδα του νέου μεγάλου τηλεσκοπίου νετρίνων και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου “Νέστωρ”. Δέσμευση για την ενίσχυση του έργου του Ινστιτούτου ανέλαβε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Φίλιππος Τσιλίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος και ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος.

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τον εθνικό δρόμο!

ΤΟΥ χρόνου υποστηρίζουν οι αρμόδιοι θα έχουμε νεώτερα για την παράδοση του πολύπαθου δρόμου Παραδείσια- Τσακώνα αλλά οι στροφές ταλαιπωρούν Μεσσήνιους και επισκέπτες με την ανευθυνότητα των αρμοδίων που απλά χαριεντίζονται με δηλώσεις. Μέχρι το 2010 θα περιμένουυμε επίσης να παραδιδονται τμήματα απο τον εθνικό δρόμο Τρίπολης- Καλαμάτας και αναρωτιόμαστε επιτέλους μήπως περιμένουν τις εκλογές για να μας επιτρέψουν να έχουμε δρόμους σε αυτό τον τόπο. Και κάτι ακόμα που μάλλισε η γλώσσα μας να επαναλαμβάνουμε για τα χάλια της ΔΕΚΕ και της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Χρόνια τώρα ο κόμβος Τσακώνας έχει τα 'μαύρα σκοτάδια' χωρίς ηλεκτροφωτισμό εγκυμονώντας τροχαία ατυχήματα και εκεί κοντά μάλιστα χάθηκε ο πρώην οδηγός του Νομάρχη. Γιατί άραγε υπάρχει τέτοια ανευθυνότητα και υποκρισία μου λέτε; Πότε θα φιλοτιμηθούν να κάνουν τις παρεμβάσεις που απαιούνται και δεν στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ όπως άλλα εργάκια;

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Σχολικά έργα απο την Νομαρχία στη Τριφυλία

ΣΤΗΝ φάση της εκκίνησης κατασκευής βρίσκονται, σύμφωνα με όσα τόνισε πρόσφαταο νομάρχης Δ. Δράκος η φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Πυροσβεστικός Σταθμός Γαργαλιάνων, έργα που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ. Αναλυτικά, ο κ. Δράκος υποστήριξε ότι η φοιτητική εστία είναι στη β΄φάση επιλογής του αναδόχου, ενώ για τον Πυροσβεστικό Σταθμό αυτός ανεδείχθη (είναι η ένωση εταιρειών Γαντζούλας-Κουρτίδης, όπως αναφέρεται σε άλλη είδηση). Άλλα δύο έργα για τα οποία προχωρούν οι διαδικασίες είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τα οικήματα στέγασης προσωπικού του Στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», όπου θα περιλαμβάνεται και βρεφονηπιακός σταθμός.
Ο κ. Δράκος εξέφρασε την ικανοποίησή για τη συμπερίληψη στα έργα ΣΔΙΤ τριών σχολείων στη Μεσσηνία, που είναι «το Γυμνάσιο-Λύκειο Κορώνης, εστιάζοντας στην διαδικασία αγοράς του οικοπέδου, στο σοβαρό θέμα που αφορά το Γυμνάσιο Γαργαλιάνων, 12θέσιο, με 3 ειδικές αίθουσες, και το Λύκειο Γαργαλιάνων, 10θέσιο, με 4 ειδικές αίθουσες και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Η περίπτωση της Κορώνης θα είναι σε ενιαίο κτήριο το Γυμνάσιο-Λύκειο, η περίπτωση δε των Γαργαλιάνων θα είναι σε δύο ανεξάρτητα κτήρια. Φυσικά ανακοινώθηκε και το Γυμναστήριο το οποίο είναι μια παλιά ιστορία και περνάει στα ΣΔΙΤ. Αυτά τα 4 έργα τα οποία ανακοινώθηκαν με την τελευταία Διυπουργική θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάδειξης αναδόχων από το 2009 και φυσικά κατασκευαστικά έχουμε έναν ορίζοντα στο 2010 μέχρι το 2011 για την παράδοσή τους». Τέλος παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν με τις προσθέσεις αιθουσών στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κυπαρισσίας.

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Ανθρωπισμός και πρσφορά απο τη Μητρόπολη Τριφυλίας-Ολυμπίας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ αγάπης αποτελεί ο απολογισμός της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας, για να ανακουφίσει τους πυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής Ολυμπίας στην Ηλεία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ένα χρόνο μετά, με τις μνήμες ακόμα νωπές, η πράξη ανθρωπιάς και εθελοντισμού αποτελεί σημαντικό παράδειγμα για όλους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αποδόθηκαν 654.875 ευρώ που διέθεσε στους πυρόπληκτους η Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας μέχρι τέλους του 2007, ωστόσο προστέθηκαν άλλα 149.883 ευρώ φέτος, ανεβάζοντας την ενίσχυση σε μετρητά σε 804.758 ευρώ μέχρι στιγμής.
Από το ποσόν που δαπανήθηκε το 2008, 113.000 ευρώ δόθηκαν σε φοιτητές των οποίων έχει καεί το σπίτι και η περιουσία, σε συνέχεια ανάλογης περυσινής βοήθειας. Η οικονομική ενίσχυση των πυροπαθών ανήλθε σε 31.566 ευρώ, ενώ για εργατικά-μεταφορικά-φιλοξενία δαπανήθηκαν 5.316 ευρώ. Βοήθεια προς τους πυροπλήκτους της κατακαημένης Ολυμπίας προσφέρθηκε όμως και σε είδος. Κατά τη διάρκεια του 2008, διετέθησαν τα εξής είδη: μελισσοτροφές 4.000 κιλά, καλαμπόκι 103.000 κιλά, σανός-τριφύλλι 5.200 κιλά, λάδι 6.650 κιλά, ρουχισμός 4.840 κιλά, νερό 16.857 κιλά, μακαρόνια 1.812 κιλά, ρύζι 1.577 κιλά, τυρί φέτα 6.240 κιλά. Επίσης, δόθηκαν ηλεκτρικά είδη σε 30 τεμάχια και 1.800 αντίτυπα της Αγίας Γραφής.
Το 2007, δόθηκαν 654.875 ευρώ και έμειναν ως υπόλοιπο 4.101. Τα χρήματα διετέθησαν ως εξής: επίδομα πυροπλήκτων φοιτητών 340.000 ευρώ, ενίσχυση πυροπλήκτων οικογενειών 51.127, για ζωοτροφές 169.374, για εμφιαλωμένο νερό 29.913, εργατικά-μεταφορικά 59.860, φιλοξενία πυροπλήκτων 940, τραπεζικά-ταχυδρομικά έξοδα 2.364 και για μνημόσυνο 1.297 ευρώ.
Η βοήθεια σε είδος πέρυσι ανήλθε σε τόνους και σε χιλιάδες τεμάχια. Ενδεικτικά αναφέρουμε: καλαμπόκι 292 τόνοι, σανό 235 τόνοι, νερό 111,7 τόνοι αλλά και νερό από τη Μητρόπολη Τριφυλίας 231 τόνοι, μακαρόνια 94 τόνοι, γάλα 47,7 τόνοι, κλινοσκεπάσματα 4.405 τεμάχια, παπούτσια 3.266 ζεύγη. Από τους μεγαλύτερους δωρητές οι Μητροπόλεις Αιτωλίας και Ακαρνανίας με 22 τόνους σε διάφορα τρόφιμα, Φθιώτιδος με 4 τόνους σε τρόφιμα, Πατρών με 3 τόνους σε είδη ιματισμού και οικιακών συσκευών, Μονή Αγίου Αιμιλιανού με 4,8 τόνους διαφόρων ειδών. Τέλος, προσφέρθηκαν μεταξύ άλλων και 12.910 δενδρύλλια ελιάς!

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Ηλεκτρονική αποτύπωση δικτύου της ΔΕΥΑΚΥ

-ΣΤΗΝ παρουσίαση της χαρτογράφησης με ηλεκτορνικό τρόπο του αποχετευτικού δικτύου της Κυπαρισσίας προέβη η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης με την μελετητική ομάδα που ασοχλήθηκε με αυτό το αντικείμενο.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος ο Προεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΚΥ εξήγησε αρχικά ότι ‘αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει την Επιχείρηση στην εξέλιξη και την οργάνωση σε επίπεδο ετοιμότητας, αντιμετωπίστηκαν αρκετές τεχνικές δυσκολίες εξαιτίας της ανάπτυξης αλλά και των δικτυών που εξυπηρετούσν για χρόνια συγκεκριμένες ανάγκες και περιοχές, ενώ βασικό κομμάτι που θα αντιμετωπίσουν οι πόλεις έχουν να κάνουν με την σωσή διαχείριση και την παρακολούθηση διαρροών και προβλημάτων στο δίκτυο με τις γνωστές υπερκαταναλώσεις’ για να προσθέσει ότι ‘με τον τρόπο αυτό η Δ.Ε.Υ.ΑΚΥ θα μπορει να προβεί σε αντικαταστάσεις δικτύων αλλά και να παρακολουθεί την διανομή των υδάτων στη περιοχή και τα διαμερίσματα αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που θα υπάρξουν μελλοντικά ενώ ηλεκτορνικά θα γίνεται η παρακολούθηση των υδρομέτρων με σύγχρονες τεχνικές όπως ηλεκτορβάνες ή συλλογή στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα που επεξεργαζόμαστε’. Υπενθύμισε ότι ‘μπορούν να διαπιστωθούν μεμονωμένα τμήματα στην περιοχή, ενώ η βάση δεδομένων που δημιουργείται σε αφορά αποκλειστικά μόνο την ύδρευση αλλά οι αναλυτικοί χάρτες θα μας βοηθήσουν στην αποτύπωση του αποχετευτικού δικτύου και των δικτύων ομβρίων ώστε να έχουμε συνοτισμένη δράση σε όλο το φάσμα της πόλης και να κατανέμονται άμεσες λύσεις και πιστεύω ότι θα μας ενισχύσει σημαντικά’.
Ο εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας κ. Παναγιώτης Γαρατζιώτης που κατάγεται απο την περιοχή τόνισε ότι ‘συνεργαστήκαμε πρόσφατα με την Δ.Ε.Υ.Α.ΚΥ. για την αποτύπωση του δικτύου και αναζητούμε όλες τις λεπτομέρειες ώστε με τον αυτοματισμό που ετοιμάζουμε να αποτελέσει ένα εργαλείο για την αποτύπωση και την διαχείριση του δικτύου όπου δίνουμε άμεση προτεραιότητα’ για να υπογραμμίσει ότι ‘η ποσότητα των νερών που λιγοστεύουν μας αφορά άμεσα και έχουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικής μορφής το οποίο θα διαχειρίζονται οι πάντες στην επιχείρηση χωρίς προβλήματα’. Το ηλεκτρονικό σύστημα έχει την μορφή ηλεκτορνικής σελίδας με αποτύπωση όλου του δικτύου κατά μήκος της πόλης με τις διατομές και τις οδούς αλλά και στατιστικά στοιχεία για την πίεση, την συντήρηση του δικτύου και την αποκατάσταση των βλαβών, ενώ στον χάρτη παρέχεται η δυνατότητα να αποτυπωθούν τα κομμάτια του δικτύου ομβρίων και μελλοντικά να έχει άμεση σχέση με τον γνωστό Βιολογικό καθαρισμό. Οι ειδικοί αναφέθηκαν επίσης στην προσπάθεια που καταβλήθηκε για την λεπτομερής αποτύπωση του δικτύου και τη βάση δεδομένων ώστε ακόμα και το νερό που χάνεται να αξιοποιείται ή να αποτρέπεται άσκοπη χρήση του.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Στην Πύλο για το Νέστωρ ο Κάρολος Παπούλιας

Την Πύλο θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συνοδευόμενος απο υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Ο Πρόεδρος είναι προσκεκλημένος από τους επιστήμονες του Διεθνούς Ινστιτούτου “Νέστωρ”, που εδρεύει στην Πύλο και θα ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο και για τη λειτουργία του τηλεσκοπίου νετρίνων που έχει ποντιστεί στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά των Μεσσηνιακών ακτών. Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και θυμίζουμε ότι προ μηνών πραγματοποιήθηκε σε Κλειστό κύκλο διεθνές επιστημονικό Συνέδριο με αφορμή τις αναζητήσεις των επιστημόνων. Ωστόσο στην συνεδράιση κατατέθηκαν στοιχεία για το μεγάλο πείραμα της ανθρωπότητας το γνωστό μας CERN το οποίο εκκινεί στις 10 Σεπτεμβρίου με σκοπό να αποκαλύψει τα μυστικά του Σύμπαντος και να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την προέλευση της Μεγάλης Έκρηξης. Φυσικά αναμένονται με ενδιαφέρον οι σχετικές ανακοινώσεις.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Στα Φιλιατρά το εργοστάσιο παλετοποίησης για τα σκουπίδια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ εκτάκτως το Δ.Σ. Κυπαρισσίας για την εξεύρεση λύσεων διαχείρισης των απορριμάτων της Διαχεισριτικής ενότητας Τριφυλίας καθώς σύντομα εκπνέουν οι προθεσμίες για την αποκατάσταση των υφιστάμενων Χ.Α.Δ.Α.
Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης ανέφερε ότι την Πέμπτη οι Δήμαρχοι απο το Δώριο μέχρι την Χώρα που ανήκουν στην εν λόγω ενότητα θα συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την εξεύρεση χώρου παλετοποίησης- δεματοποίησης που θα λειτουργεί για τα επόμενα 2 χρόνια ώστε να εγκατασταθεί ο μπαλεοποιητής και να ξεκι΄νησει η σχετική διαδικασία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ‘στο χώρο που θα επιλεγεί στα 300 περίπου τ.μ. θα εγκατασταθεί το βιομηχανικό κτίριο που θα συντελείται η όλη διαδικασία όπου τα σκουπίδια θα οδεύουν σε μια χοάνη, μετά σε ομογενοποιητή ενώ τα στραγγίδια θα μεταφέρονται σε κόμπακτ βιολογικό καθαρισμό και ακολούθως η συμπιεσμένη μάζα θα μπαλετοποιείται, θα φυλάσσεται με ειδικές μεμβράνες ώστε να καλύπτεται και τελικα θα μεταφέρονται στο σημείο εναπόθεσης αλλιώς θα οδηγούνται σε άλλο χώρο μέχρι να λυθεί το θέμα σε κεντρικό επίπεδο’.
Αναλύοντας τη μελέτη της επιστημονικής ομάδας για τη περιοχή μας υπογράμμισε ότι ‘ο ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων διαθέτει σκληρό πέτρωμα, ο ΧΑΔΑ Κυπαρισσίας εμφανίζει φαινόμενα σπηλαίωσης και κατολίσθησης του εδάφους, ο ΧΑΔΑ Αυλώνος δεν μπορει να λειτουργήσει ενώ ο ΧΑΔΑ Φιλιατρών κρίθηκε ως κατάληλλος για λόγους έκτασης, προσβασιμότητας και διαμορφωθέντος χώρου’. Υποστήριξε ότι ‘η μόνη λύση είναι στα Φιλιατρά σε έκταης κοντά στα όρια με τους Γαργαλιάνους απο τις περιοχές Μουζάκι- Χριστιάνοι είναι ο μόνος χώρος που πληρεί τα κριτήρια απαιτώντας περίπου 5 στρέμματα για το εργοστάσιο, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα θα παράγονται απο τους Δήμους 55 πακέτα και ετησίως θα αφορά 15.000 τόνους σκουπιδιών’. Μάλιστα στο χώρο παλετοποίησης μελλοντικά θα λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης, ενώ προκρίθηκε η απόθεση των δεμάτων να γίνει σε άλλο Δήμο για επιμερισμό των ευθυνών. Τέτοιος χώρος θα μπορούσε να είναι η Κυπαρισσία, εκτός του σημερινού ΧΑΔΑ, όπου ο Δήμαρχος και σύμβουλοι κατέθεσαν τουλάχιστον 4 προτάσεις για πιθανούς χώρους υποδοχής. Ο ένας εξ αυυτών βρόσκεται κοντά στα όρια Κυπαρισσίας- Αυλώνος κοντά στην αερογέφυρα Σιδηροκάστρου ενώ προτάθηκαν και άλλοι χώροι. Με αυτές τις προτάσεις θα διεξαχθεί η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη.
Ο κ. Πετρόπουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης εστίασε στην επιστημονική πρόταση για αποθήκευση των παλετών στον ιδιο χώρο με το εργοστάσιο, ενώ ο κ. Μπακούρος καυτηρίασε όπως ισχυρίστηκε την αδιαφορία των Κυβερνήσεων μετά το 1992 και των φορέων για την κατάσταση αδιαφορίας προς την επίλυση του θέματος. Παράληλλα σε ότι αφορά το κόστος του εργοαστασίου υπολογίζεται σε 250.000 ευρώ ετησίως με ανάλογη επιβάρυνση σε Δήμους. Καταλήγοντας ο Δήμαρχος της πόλης ήταν να τεθεί εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος χώρος σε αδειοδότηση μέσω Περιφέρειας και να ακολουθήσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υποβάλλοντας τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Πάντως η περιοχή στα όρια του Δήμου με την Αυλώνα φαίνεται να προκρίνεται για την αποθήκευση των παλετών με τη σύμφωνη γνώμη των Συμβουλίων.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Εκτακτο Δ.Σ. για την μέθοδο διαχείρισης απορριμάτων

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας πραγματοποιείται στις 7 το απόγευμα με μοναδικό θέμα την συζήτηση και λήψη απόφασης για ¨πρόταση χώρου διαχείρισης απορριμάτων περιοχής Βορειοδυτικής Μεσσηνίας¨. Σημειώνεται ότι οι προσθεσμίες τρέχουν και η συνολική διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί αγκάθι στις μασχάλες των τοπικών αρχόντων αφού το θέμα πρέπει να κλείσει πριν το τέλος του έτους.
Θυμίζουμε ότι εκτός απο τον Καποδίστρια 2 που αποτελεί σημείο αναφοράς σε συσκέψεις των Δημάρχων της περιοχής Τριφυλίας έχουν εκφράσει την αμετακίνητη απόφασή τους να κινηθούν εκτός του Περιφερειακού (αλλά και Νομαρχιακού) σχεδιασμού για τη διαχείριση των σκουπιδιών των Δήμων τους διατύπωσαν όλες οι πλευρές. Φυσικά είχε τονιστεί παρουσία εκπροσώπου του Ε.Μ.Π. ότι θα ετοιμαζόταν μια προμελέτη για την διαχέιριση των απορριμμάτων με την μέθοδο της πυρόλυσης που δεν θα είναι χρονοβόρα για την περιοχή. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα σε ποιά περιοχή θα εγκατασταθεί ο νέος χώρος απόθεσης των σκουπιδιών αφού οι Δήμαρχοι πιστεύουν ότι η θέση που θα επιλεγεί με επιστημονικά κριτήρια θα είναι η ιδανική. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση αν ειναι στο Δήμο του δεν απομένει παρά να δούμε πως θα αντιδράσουν...