Pages

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Παρέμβαση στο προσήνεμο μόλο προτείνει το ΕΜ.Π. για το Λιμάνι

Σάββατο 28/2/2009
Παρουσιάστηκε τελικά, στο Εργαστήρι Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη το φυσικό προσομοίωμα του Λιμένα Κυπαρισσίας (υφιστάμενη κατάσταση, κλίμακα 1 προς 75, διεύθυνση προσπτώσεως κυμάτων δυτική), που είχε αναλάβει να εκπονήσει το Ε.Μ.Π. και στο οποίο αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση του λιμανιού με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον κυματισμό που μπαίνει μέσα στο Λιμάνι και ξεσπά στο αλιευτικό καταφύγιο με αποτέλεσμα να μην παρέχεται ασφαλής ελλιμενισμός σε σκάφη και βάρκες!!!
Και αυτό παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, για τις εργασίες που έχουν γίνει, έχουν δαπανηθεί τουλάχιστον 13 περίπου εκατομ. Ευρώ!!!
Ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. κ. Μουτζούρης παρουσίασε το φυσικό προσομοίωμα τονίζοντας πως με βάση την κατάσταση που επικρατεί, για να υπάρχει ασφαλής ελλιμενισμός και να μην δημιουργούνται προβλήματα, πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές εργασίες προστασίας του λιμανιού, δηλαδή να επιμηκυνθεί ο προσήνεμος μόλος τουλάχιστον κατά 100μ., κάτι για το οποίο, είπε, απαιτείται πολύ μεγάλη δαπάνη, που, δύσκολα θα εξασφαλιστεί από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ξεκαθαριστεί και προσδιοριστεί ο ρόλος του λιμανιού…Σημειώνουμε πως για να μπορέσει το λιμάνι να είναι ασφαλές, βιώσιμο και λειτουργικό απαιτούνται, πέραν της επιμήκυνσης του προσήνεμου μόλου και άλλες δαπανηρές εργασίες, όπως ενίσχυση της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μόλου καθώς και η αύξηση του ύψους του για να μην τον υπερπηδά ο κυματισμός όπως εμφανέστατα παρουσιάστηκε και στο φυσικό προσομοίωμα. Αλλά και να εκτελεστούν οι προβλεπόμενες στη μελέτη του έργου εργασίες όπως, εκβάθυνση λιμενολεκάνης, κρηπιδώματα και άλλα…
Για να γίνουν όλα αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις θα απαιτηθούν σχεδόν όσα μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί ή ακόμη και περισσότερα, με ό,τι ενδεχομένως αυτό μπορεί να σημαίνει και συνεπάγεται για την πορεία του έργου, αφού, ίσως να μην υπάρξουν τέτοια και τόσο μεγάλα κονδύλια για το συγκεκριμένο έργο

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Αποκριάτικο χρώμα τη Κυριακή στην Κυπαρισσία

Παρασκευή 27/2/2009
ΤΗΝ Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Κυπαρισσίας και την κεντρική πλατεία της πόλης η μεγάλη Αποκριάτικη εκδήλωση με παιδικό πάρτυ και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι. Παρών θα είναι η μεγάλη παρέα από το Λυχνάρι του Αλαντίν που θα διασκεδάσει όλο το κοινό ενώ παράλληλα θα διαδραματιστούν αρκετά δρώμενα στην κεντρική πλατεία.
Ωστόσο με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορές για την μη διεξαγωγή Καρναβαλικών εκδηλώσεων στην περιοχή ο Δήμαρχος της πόλης προέβη σε δηλώσεις αποκαθιστώντας σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις τις φημολογίες, τονίζοντας τα εξής σε δημοσίευμα μεταξύ άλλων του Ελεύθερου Τύπου ότι:«Στο μεταξύ, σε μια άλλη περιοχή της Πελοποννήσου, στην Κυπαρισσία της Μεσσηνίας, οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι έγιναν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των κατοίκων. Κάποιοι κατηγόρησαν το δήμο ότι δεν κάνει παρέλαση αρμάτων, για θρησκευτικούς λόγους (επειδή δεν συνάδουν με την ορθόδοξη παράδοση). "Δεν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα. Εγώ ήμουν εκείνος που καθιέρωσε το καρναβάλι στην Κυπαρισσία. Χρειάζεται όμως συμμετοχή και συνεργασία φορέων και συλλόγων και φέτος δεν υπήρχε ανταπόκριση", είπε στον Ε.Τ. ο δήμαρχος κ. Γ. Σαμπαζιώτης. Η οικονομική στενότητα αναγκάζει το δήμο να περιοριστεί σε μια λιτή γιορτή την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς».

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Ο Φώτης Δρούμπαλης παραμένει Διοικητής στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Πέμπτη 26/2/2009
Ο Φώτης Δρούμπαλης που τις τελευταίας ημέρες είχε λήξει η διετή θητεία του, επιτέλους διορίστηκε εκ νέου Διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ολοκληρώνοντας το σερί φημολογιών με πολιτικές προεκτάσεις που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο όταν ξεκίνησαν οι διαρροές και πληροφορίες που διαχέονταν απο πολιτικά γραφεία ότι ετοιμάζεται καρατόμηση ενός πετυχημένου διοικητή και αντικατάστασή του με άλλο πρόσωπο, αφού στο «γαλάζιο στρατόπεδο» υπήρξαν κόντρες και αψιμαχίες για την συγκεκριμένη θέση που προυποθέτει πείρα, διοικητικές ικανότητες και φυσικά έργο!

Πιο αναλυτικά «Με την υπ’ αριθμ. Υ10β/Γ.Π. οικ. 22183/16.2.2009 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου διορίζεται ο Δρούμπαλης Φώτιος του Παναγιώτη, πτυχιούχος τμήματος Οικονομικού της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγητής Τ.Ε.Ι., ως Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με διετή θητεία», αναγράφεται στο Φ.Ε.Κ. Υ.Ο.Δ.Δ. 66/19.2.2009 που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 20.2.2009.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Κίνδυνος για τον ελλιμενισμό σκαφών στον μόλο Κυπαρισσίας

Τετάρτη 25/2/2009
Τον κώδωνα της αφύπνισης έστειλαν προς πασα κατεύθυνση οι ερασιτέχνες αλιείς Κυπαρισσίας αναφορικά μετον νέο μόλο του Λιμανιού της Κυπαρισσίας. Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας με αναφορά του προς τη ΔΕΚΕ Τρίπολης, τη Νομαρχία Μεσσηνίας και το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρξουν στον νέο προσήνεμο μόλο της Κυπαρισσίας.
Οι αλιείς επικαλούνται πιθανές κακοτεχνίες του έργου, που μόλις ολοκληρώθηκε, κάνουν λόγο για φθορά που δεν δικαιολογείται σε ετοιμοπαράδοτα έργα, θεωρώντας ότι τοποθετήθηκαν ακρόποδα χωρίς τη βασική θεμελίωση, με αποτέλεσμα σε περίπτωση θαλασσοταραχής να ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής του έργου. Αναλυτικά στην αναφορά τους με θέμα «Ελλιπής υποδομή ακρόποδων της κατασκευής του προσήνεμου μόλου του λιμανιού της Κυπαρισσίας», που υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας, Γεώργιος Θεοδωρόπουλος και ο γραμματέας, Παναγιώτης Χήναρης, αναφέρουν: «Μετά την ολοκλήρωση του έργου και προτού παρέλθει χρόνος, παρατηρούμε έκπληκτοι την φθορά μέρους του έργου πιθανότατα λόγω κακοτεχνίας με αποτέλεσμα αν δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες να έχουμε καταστροφή του έργου και αναφέρουμε: Στο σημείο που υπήρχε ο παλιός προσήνεμος μόλος και συνεχίστηκε ο καινούργιος, η κατασκευάστρια εταιρεία "ΜΕΤΡΟ", λόγω αφαίρεσης της παλιάς θεμελίωσης (λιθοριπής) και τοποθετώντας αυτούς στη νέα κατασκευή, εξασθένισε την ήδη υπάρχουσα παλιά θεμελίωση. Από την άλλη η τοποθέτηση των νέων ακρόποδων χωρίς ενδεχομένως να τηρηθούν οι προδιαγραφές διατομής της μελέτης, τοποθετήθηκαν τα ακρόποδα χωρίς τη βασική θεμελίωση, με αποτέλεσμα με την πρώτη φουρτούνα να υποχωρήσουν αυτά και αυτήν τη στιγμή να υπάρχει κίνδυνος να έχουμε ολοκληρωτική καταστροφή του έργου. Ζητάμε να τοποθετηθούν νέα ακρόποδα, με βάση τη μελέτη κατασκευής του έργου χωρίς να γίνει αφαίρεση των ήδη υπαρχόντων κι εξασθενήσει και άλλο η θεμελίωση».

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Παρέμβαση για το πράσινο απο Οικολογική Κίνηση στη Τριφυλία

Τρίτη 24/2/2009
Η Οικολογική Κίνηση Τριφυλίας παρεμβαίνει για θέματα πράσινουν τονίζοντας ότι: 'Λίγα λεπτά παρατήρησης, αρκούν σε κάποιον, για να εντοπίσει την έλλειψη αισθητικής που επικρατεί στις πλατείες της επαρχίας. Τα περίπτερα μετεξελίχθηκαν σε μίνι μάρκετ και λούνα πάρκ μαζί, τα πάρκα κατέληξαν να γίνουν τουαλέτα για τους περαστικούς ενώ ακαλαίσθητες υπαίθριες πέργκολες κατακλύζουν περιμετρικά κάθε πλατεία. Και το χειρότερο; Οι πολίτες έχουν πεισθεί ότι αυτό αποτελεί μορφή αισθητικής ανάπλασης και πολιτισμικής ανάπτυξης.Στο μόνο δηλαδή που διαφέρει μια πλατεία της επαρχίας από μια άλλη της Αθήνας, είναι τα αδέσποτα ζώα.

Ευτυχώς, ακόμα δεν μας έχουν πασάρει τα αδέσποτα της πρωτεύουσας και ξέρετε γιατί… στους Ολυμπιακούς νομιμοποιήθηκε η εξολόθρευση τους… (σσσς αυτό είναι ένα άλλο εθνικό μυστικό). Θυμόμαστε τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού που τα βγάζαμε στις .....πλατείες, γιατί ήταν γεμάτες από πράσινο και είχε δροσιά. Κάντε σήμερα μια βόλτα στις πλατείες των πόλεών σας και θα δείτε ποσά δέντρα έχουν απομείνει. Ελάχιστα, και το πλέον σοβαρό δεν είναι η ίδια η κοπή τους αλλά η αιτία της. Δεν κόβονται γιατί ήταν άρρωστα ή για να αντικατασταθούν με άλλα που είναι κατάλληλα να βρίσκονται σε πλατεία, αλλά για να κατασκευασθούν κιόσκια στα οποία θα φιλοξενούνται θαμώνες στους οποίους η προσφερόμενη δροσιά θα προέρχεται από ανεμιστήρες. Και βέβαια δεν πιστεύουμε πως ευσταθεί η ευκαιριακή εκδοχή ότι: «όλα αυτά τα υπαίθρια μαγαζιά εξυπηρετούν τις ανάγκες του χειμώνα» γιατί η πραγματικότητα της επαρχίας δείχνει τις πόλεις βουτηγμένες στη μοναξιά της πληθυσμιακής ελαχιστότητας, καθώς οι λίγοι που έχουμε απομείνει, δεν καταφέρνουμε ούτε Σάββατο βράδυ να γεμίσουμε τους εσωτερικούς χώρους των μαγαζιών αυτών.Άρα ως προς τι όλες αυτές οι κατασκευές πάνω στις πλατείες; Μήπως νομίζουμε πως έτσι θα προσελκύσουμε επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν στις πλατείες μας το πράσινο έχει αντικατασταθεί από μια κατασκευή; Οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν, τα δάση της Ελλάδας καίγονται, όλοι οι αρμόδιοι αδιαφορούν ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, οι παραλίες χτίζονται με τεράστιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι κοντόφθαλμοι τοπικοί άρχοντες και επιχειρηματίες κόβουν χωρίς ίχνος οικολογικής, εικαστικής ευαισθησίας τα δέντρα από τους Δημόσιους Χώρους.
Δίχως περιβαλλοντική μελέτη και αισθητική κουλτούρα, έτσι απλά, αποφασίζουν ότι αποτελούν εμπόδια καθώς πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της Πόλης θα αλλάξει επενδύοντας σε ξύλινες άχαρες κατασκευές. Αποτυπώνουμε αυτές τις σκέψεις, όχι γιατί είμαστε ενάντια στους καταστηματάρχες, που είναι οι πλέον χτυπημένοι από την οικονομική κρίση, άλλα γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να φωνάξουμε: ΌΧΙ άλλο κόψιμο δέντρων, όχι άλλη αισθητική αναρχία στους Δημόσιους Χώρους, αλλά ΝΑΙ στη σωστή και οργανωμένη ανάπτυξη των πόλεων μας.Είναι δυνατόν, να θέλουμε να κάνουμε την όμορφη επαρχία μας αντίγραφο του αστικού τοπίου της Αθήνας; Αναρωτιόμαστε, δεν υπάρχει ούτε ένας Δημόσιος- Νομαρχιακός-Δημοτικός Φορέας, που θα ασχοληθεί επιτέλους ουσιαστικά με την αισθητική των Δημοσίων Χώρων, κίνηση που θα δώσει χαρακτήρα, θα εξωραΐσει τις πόλεις και θα συμβάλλει στην οικονομική ευημερία των τοπικών επιχειρήσεων; Δεν υπάρχει κανένας να αναλάβει, έστω, και με καθυστέρηση ετών την πολιτική αυτή ευθύνη ώστε να δημιουργηθούν όμορφες πλατείες με πράσινο που θα μπορούν να ελκύσουν τον περαστικό επισκέπτη ;Ας αφυπνισθούμε όλοι μας. Η ουσία της ανάπτυξης βρίσκεται στη διατήρηση του πρασίνου στους δημόσιους χώρους, το δε πράσινο και η περιποίησή του είναι δείκτης όχι μόνο ποιότητας ζωής, αλλά και πολιτισμού ενός τόπου.Επειδή σε κεντρικούς δρόμους και σε πλατείες αυξάνονται και πληθύνονται τα κομμένα δέντρα, γιατί "κρύβουν" ή ενοχλούν καταστήματα, και επειδή, η αυθαίρετη κοπή δέντρων σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους, είναι ενέργεια παράνομη και μας αφορά όλους, για τους λόγους αυτούς:Οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε απέναντι σ΄αυτή την κακογουστιά που έχει κατακλύσει ετούτη τη χώρα, πολύ δε περισσότερο όταν όλοι με τραγικό τρόπο έχουμε κλειστεί στα σπίτια μας, καθώς μας έχουν πείσει ότι ο Δημόσιος Χώρος δεν είναι δική μας δουλειά και μας προτρέπουν να αποδεχθούμε μοιρολατρικά τα πράγματα γιατί έτσι είναι και τίποτα δεν μπορεί να τα αλλάξει.
Εμείς κάνουμε την αρχή και φωνάζουμε: ΟΧΙ άλλα κοψίματα Δέντρων στην πλατεία Φιλιατρών, τη γνωστή μέχρι τώρα όχι μόνο για το ωραίο Ενετικό Σιντριβάνι της αλλά και για το πράσινό της. Κύριοι Δημοτικοί Άρχοντες αναλάβετε τις ευθύνες σας, οργανώστε την Χωροταξική Μελέτη της Πλατείας μας, συμβουλευτείτε Ειδικούς. Κάντε επιτέλους κάτι. Πριν είναι πολύ αργά και γίνει η πλατεία μας πλατεία Αμερικής. Οικολογική Κίνηση Τριφυλίας. Επικοινωνία: mailto:oikologiatrifylia@gmail.com

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Χόρεψαν οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι και Ποδοσφαιρικός Αγώνας στο γήπεδο!

Δευτέρα 23/2/2009
TON καθιερωμένο ετήσιο χορό τους πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου οι Αστυνομικοί υπάλληλοι των Αστυνομικών τμημάτων της Περιφέρειας Τριφυλίας, υπο την αιγίδα της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας στο κέντρο Στεφανής στην Τερψιθέα. Ο ετήσιος χορός που πραγματοποιειται χρόνια τώρα αποτελεί ευκαιρία συνάντησης και ενδυνάμωσης των δεσμών μεταξύ των οικογενειών των αστυνομικών υπαλλήλων αλλά και παράλληλα ένα μεγάλο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία καθώς η συμμετοχή τοπικών φορέων ήταν αρκετά μεγάλη.
Στην γιορτή είχαν προσκληθεί μεταξύ άλλων οι βουλευτές του νομού Μεσσηνίας, οι Δήμαρχοι της Τριφυλίας και εκπρόσωποι φορέων αλλά και την ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς η Αστυνομική Υποδιεύθυνση ως γνωστόν έχει μεγάλη περιοχή ευθύνης που εξακτινώνεται απο την περιοχή του Δωρίου μέχρι και την ιστορική περιοχή του Δήμου Νέστορος.Ωστόσο η πιο ενδιαφέρουσα είδηση της βραδιάς ήταν το γεγονός ότι την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου στις 3 το μεσημέρι στο γήπεδο του Γυμνασίου Κυπαρισσίας, έχει προγραμαμτιστεί να διεξαχθεί για πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά ένας φιλικός Ποδοσφαιρικός Αγώνας μεταξύ των ομάδων της Αστυνομίας Μεσσηνίας και της ομάδας του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας! Ο αγώνας αποτελεί πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας στα πλαίσια του κοινωνικού προσανατολισμού και της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και του πολίτη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι προπονήσεις πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη καθώς οι τοπικοί φορείς και πολίτες αναμένεται να συμπαρασταθούν σε αυτή την προσπάθεια που ελπίζουμε ότι θα έχει και ανάλογη συνέχεια στο απώτερο μέλλον!

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Στα 8,3 εκ.Ευρώ και με απουσίες ο Προυπολογισμος στους Γαργαλιάνους

Κυριακή 22/2/2009
ΜΕ αρκετές απουσίας και κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων ψήφισε τελικά, εν μέσω λίγων τοποθετήσεων, τον οικονομικό προϋπολογισμό του δήμου για το 2009 που αγγίζει φέτος τα 8,284 εκ. ευρώ, στην συνεδρίαση του Σώματος που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ. Η συνεδρίαση διεξήχθη σε διαφορετικό κλίμα απο αυτό που συνηθίζαμε τα τελευταία χρόνια καθώς μόνο παραβρέθηκαν στην διαδικασία μόνο 2 απο τους 7 συνολικά συμβούλους της μειοψηφίας που καταψήφισαν για τους δικούς τους λόγους τον Προυπολογισμό! Σε ότι αφορά την ουσία του προϋπολογισμού με θετικό μάτι για την υλοποίησή του εκφράστηκε η πεποίθηση από την δημοτική αρχή ότι θα υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από ό,τι ο προϋπολογισμός της προηγούμενης χρονιάς. Ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση από την προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας μετά την οποία ο δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς υποστήριξε ότι αποτελεί ένα προϋπολογισμός που περιλαμβάνει όλες τις ανελαστικές δαπάνες και σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του, το τεχνικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι δεν συμπεριλφθησαν 80 χιλ. μονον απο το συνολικό του ύψος. Ο κ. Καλοφωλιάς εξήγησε ότι 'ο προυπολογισμός που συντάσσει η δημοτική αρχή την τελευταία εξαετία, είναι πραγματικός και υλοποιήσιμος'. Υπογράμμισε τέλος ότι η δημοτική αρχή σε συνεργασία με το υπαλληλικό προσωπικό θα τον υλοποιήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο από περσι που άγγιξε σε ποσοστό το 75%. Στην εξέλιξη της διαιδκασίας ακολούθησαν ερωτήσεις για επιμέρους ζητήματα από συμβούλους της αντιπολίτευσης, όπου ο κ. Δήμαρχος απάντησε σε όλους. Στην ψηφοφορία με την οποία επικυρώθηκε ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από όλη την συμπολίτευση, ενώ τον καταψήφισαν οι δύο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Ρεκόρ βροχοπτώσεων στην Τριφυλία σύμφωνα με τους γεωπόνους!

Παρασκευή 20/2/2009
ΑΡΚΕΤΑ υψηλά ρεκόρ σημειώνουν τα ποσοστά βροχοπτώσεων σε περιοχές της Δυτικής Μεσσηνίας σύμφωνα με τις μετρήσεις του αρμόδιου τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας. Η απουσία φραγμάτων καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την πολιτική που ακολουθήθηκε δεκαετίες τώρα δεδομένου ότι μπορεί η γη να ξεδιψάει και να ωφελούνται οι υπαίθριες καλλιέργειες αλλά η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.Αναλύοντας το θέμα ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας εξήγησε ότι ‘φέτος έχουμε αυξημένες βροχοπτώσεις όλους τους μήνες και αν σημειώσουμε ότι οι βροχοπτώσεις μετρηθηκαν σε καλλιεργητική περίοδο, από 1/9/2008 μέχρι 30/8/2009 θα σας αναφέρουμε ότι από 1/9 μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα 900 χιλιοστά βροχής σε ύψος, που θεωρείται αρκετά υψηλή για τα δεδομένα της περιφέρειάς μας’ για να προσθέσει ότι ‘στέλνει αισιόδοξα μηνύματα αφού το καλοκαίρι ως μήνες εντατικής εργασίας θα ενισχύει το αρδευτικό έργο και την ποιότητα του νερού’. ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΡΟΧΩΝ

Εξήγησε ότι ‘τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν 100 χιλιοστά, τον Οκτώβριο 25 χιλιοστά, τον Νοέμβριο 240 χιλιοστά, τον Δεκέμβριο 220, φέτος τον Ιανουάριο περίπου 200 χιλιστά και μέχρι σήμερα για το μήνα που διανύουμε ξεπεράσαμε τα 120 χιλιοστά’. Θεώρησε ότι είναι μια ικανοποιητική χρονιά, με ομοιόμορφη κατανομή των βροχοπτώσεων και αυτό αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο, ενώ η μέση βροχόπτωση για όλο τον χρόνο σε μέσο όρο για τα τελευταία 25 χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας ‘είναι περίπου 837 χιλιοστά, ενώ φέτος ξεπεράσαμε στην καλλιεργητική περίοδο πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 25 ετών καθώς έχουμε μπροστά μας μήνες με βροχές ως τον Μάιο’.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας στα Φιλιατρά!

Πέμπτη 19/2/2009
Σε κάθειρξη 12 ετών για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και 3 ετών για την εμπορία ανθρώπων, με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο Ρουμάνους, έναν άνδρα και μία γυναίκα, που κατοικούσαν στα Φιλιατρά. Με το θέμα είχε ασχοληθεί η Ιντερπόλ, η οποία έστειλε στις 19 Δεκεμβρίου 2007 σχετική πληροφορία στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Όπως προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία, στο σπίτι που έμεναν οι δύο Ρουμάνοι, μαζί με τα παιδιά της γυναίκας, βρέθηκαν ακόμη 10 ομοεθνείς τους, οι οποίοι είχαν καταγγείλει ότι οι δύο τούς έφεραν από τη Ρουμανία στην Ελλάδα και τους εκμεταλλεύονταν, έχοντας παρακρατήσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και μη δίνοντάς τους τα χρήματα από τις αγροτικές εργασίες που έκαναν.
Στο μεταξύ τα μισά καταστήματα των Φιλιατρών είχαν διαρρήξει, όπως προέκυψε χθες κατά τη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δύο Ρουμάνοι το Μάιο του 2008, οι οποίοι έστελναν τα κλοπιμαία στη χώρα τους και για τις πράξεις τους αυτές καταδικάστηκαν ο καθένας σε 8ετή κάθειρξη.Ένας τρίτος ομοεθνής τους, ο οποίος είχε επίσης κατηγορηθεί, απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών.Όπως προέκυψε στην ακροαματική διαδικασία, οι δύο καταδικασθέντες έκλεψαν μαγαζί με αθλητικά είδη. Ο τρίτος κατηγορούμενος βρισκόταν για καφέ στη πλατεία μαζί με φίλο του, υπάλληλο του καταστήματος αθλητικών ειδών, όταν τους πλησίασε ο πρώτος από τους καταδικασθέντες θέλοντας να πουλήσει κάποια από τα κλοπιμαία.Ο τρίτος κατηγορούμενος αναγνώρισε τα είδη και κατήγγειλε

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Η παράκαμψη των Φιλιατρών στο οικείο Δ.Σ.

Τετάρτη 18/2/2009
ΜΕ ενδιαφέροντα θέματα συνεδρίασε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών. Ο Δήμαρχος Άλκης Ξύγκας ενημέρωσε το Σώμα για την επίσκεψή του στην ΔΕΚΕ και τις συζητήσεις που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες σχετικά με το έργο της κατασκευής οδικού άξονα παράκαμψης των Φιλιατρών.Στην υπόλοιπα θέματα, σχετικά ήρεμη συνεδρίαση, σημειώθηκε μια "κόντρα", αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι η λεκτική αντιπαράθεση, όταν το Σώμα κλήθηκε να πάρει απόφαση για να δέχεται μία φορά την εβδομάδα απορριμματοφόρο άλλων Δήμων να μεταφέρει τα απορρίμματα στο σκουπιδότοπο των Φιλιατρών.Τελικά, μετά από διαφωνίες, ελήφθη απόφαση κατά πλειοψηφία για να δέχονται τα απορρίμματα΄....Τέλος αποφασίστηκε η πρόσληψη εποχικού προσωπικού, η τροποποίηση του "ΘΗΣΕΑ", εγκρίθηκαν οι δαπάνες για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, το γνωστό και με μεγάλη συμμετοχή "Καρναβάλι των Φούληδων"...

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Δυτική Πελοπόννησο

Τρίτη 17/2/2009
Σεισμική δόνηση ισχύος 5,4 ρίχτερ σημειώθηκε στη 1.16 π.μ τα ξημερώματα σύμφωνα με τα στοιχεία που πριν λίγα λεπτά δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μέχρι τώρα, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και προβλήματα στις περιοχές όπου έγινε αισθητή η σεισμική δόνηση, ιδίως την Κυπαρισσία και ευρύτερα την Τριφυλία, την Ζάκυνθο και την Ηλεία. Η μέχρι τώρα μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά και όπως κρίνουν με βάση τα στοιχεία τους οι σεισμολόγοι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, σχεδόν, απέναντι από την Κυπαρισσία και σε βάθος 10 χλμ είναι το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης που "ταρακούνησε" για τα καλά την περιοχή στις 1.16 πμ που έγινε ιδίατερα αισθητή στην Δυτική Μεσσηνία.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Σπόρ: Σαρωνει στην κορυφή της Α τοπικής ο Α.Ο.Κυπαρισσίας



Κυριακή 15/2/2009
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ και σαρωτικός ο Α.Ο. Κυπαρισσίας καθαρίζοντας εύκολα τον Ολυμπιακό Καλαμάτας στην έδρα του σε ένα δυνατό αγώνα για γερά νεύρα και με τρελλές επιδόσεις. Ο Α.Ο.Κ στα πλαίσια της 20ης αγωνιστικής της Α τοπικής κατηγορίας υπερασπίστηκε στο πρώτο μέρος επάξια την εστία του, με δυνατές επιθέσεις που τελικά δεν βρήκαν στόχο. Μετά απο μια δυνατή φάση στο 36 λεπτό περίπου ο Καραχάλιος δέχθηκε κίτρινη κάρτα αλλά στο δεύτερο μέρος ο ρυθμός άλλαξε υπέρ της τοπικής μας ομάδας που μπήκε δυνατά στο παιχνίδι μετά απο μάχες σώμα με σώμα.
Ειδικότερα στο 47 λεπτό αιφνιδίασε τον φιλοξενούμενο με έξυπνη κεφαλιά του Λυδιώτη που βρήκε στα πόδια του Κιουτάκ σκοράροντας άνετα με το 1-0 το οποίο πανηγύρισαν οι φίλαθλοι της ομάδας. Παρά τις ισοδύναμες επιθέσεις ο Ολυμπιακός Καλαμάτας έχασε την δυναμική του με αποτέλεσμα στο 80 λεπτό ο Παπανικολόπουλος με αυτογκόλ να ολοκληρώσει την νίκη για τους αντιπάλους με το 2-0. Ο ΑΟΚ τώρα ανεβαίνει απειλητικά στους 38 βαθμούς κοντά στην 2η θέση και απειλεί την κορυφή της βαθμολογίας!

Προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου απο την Καλαμάτα!

Κυριακή 15/2/2009
ΣΤΑ ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή την ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Καλαμάτα σήμερα το μεσημέρι, ο οποίος ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων στρέφοντας τα πυρά του κατά της Κυβέρνησης ότι εμφανίζετια αδύναμη να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας, της διαχείρισης των οικονομικών μεγεθών αλλά και στα προβλήματα που όπως υποστήριξε απασχολούν τους Ελληνες ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα της Μεσσηνίας που κατά παράδοση αποτελεί γαλάζιο Κάστρο εδώ και πολλές δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες με την στάση του που για την Κυβέρνηση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μπορούν να ανατρέψουν τα πράγματα.

Με φόντο κα τις σημερινές δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ψαλίδα να παραμένει ενεργή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλυσε τις προτεραιότητές του εφόσον ηγηθεί στις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο στελέχη της Κυβέρνησης στο Νομό σχολίαζαν όπως αποτυπώνει και στο προωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα 'Σημαία' ότι 'μόνο εκλογές ζητάει ο κ. Παπανδρέου και για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει μαγικό ραβδάκι..'

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Ομοφωνία στο Δ.Σ. για την Ε.Ο.- Θέμα υπαλλήλων άναψε φωτιές!

Σάββατο 14/2/2009
ΣΤΟ τελευταίο Δ.Σ. ο Δήμαρχος κ. Σαμπαζιώτης ανέφερε ότι ‘μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Μεσσηνίας προβλέπεται ο φωτισμός στην νότια είσοδο της πόλης στα όρια του Σχεδίου Πόλης και μάλιστα εκεί θα κατασκευαστεί τσιμεντένιο κράσπεδο για ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και προφύλαξη των οδηγών καθώς ο φωτισμός ουσιαστικά θα ενισχύσει το τμήμα του άξονα Κυπαρισσίας –Φιλιατρών’. Επίσης πρόσθεσε ότι ‘θα ηλεκτροφωτιστεί και η βόρεια είσοδος με προορισμό το ΚαλοΝερό τοποθετώντας μέχρι και προστατευτικές μπάρες στα δυτικά για την αποφυγή ατυχημάτων καθώς ο δρόμος έχει ορισμένα ατελή γεωγραφικά χαρακτηριστικά’. Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε με αφορμή τη σύσκεψη στη Νομαρχία να αναφερθεί και στη μελέτη αποκατάστασης του Κάστρου από την μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών με 1,5 εκ. Ευρώ, ενώ προέβη σε αναφορά για τον δρόμο Κυπαρισσίας- Φιλιατρών που άνοιξε μεγάλη συζήτηση μεταξύ των συμβούλων.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Το θέμα αυτό απασχόλησε το Σώμα καθώς ο κ. Δήμαρχος παραδέχτηκε οτι ο δρόμος είναι επικίνδυνος και απο ότι φαίνεται δεν έχει παραληφθεί ακόμα από την Ν.Α.Μ. με γεωμετρικές αποκλίσεις αλλά και ατελή τεχνικά έργα κατά μήκος του εγκυμονώντας κινδύνους για τους οδηγούς’. Ο κ. Πάνος Τσίγγανος αλλά και ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος εστίασαν στο δρόμο καρμανιόλα όπως τον χαρακτήρισαν, όπου ο κ. Κανελλόπουλος υποστήριξε ότι ‘με τόσα θανατηφόρα ατυχήματα ακόμα και στα ίδια σημεία δείχνουν ότι οι εργολάβοι δεν έπραξαν σωστά την δουλειά τους και οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε για την απαράδεκτή κατάσταση του οδοστρώματος και την έλλειψη ασφάλειας που συμπληρώνουν οι δεκάδες λακκούβες κατά μήκος’ και αναρωτήθηκε αν κάποιο όχημα πέσει σε κάποια λακκούβα ποιος αρμόδιος φορέας θα τον αποζημιώσει ή θα προβεί σε μηνύσεις και καταγγελίες.Ο κ. Μπακούρος υποστήριξε ότι ‘πρέπει να κάνουμε αναφορά για το ποιος παρέλαβε το έργο και ποιος έχει την ευθύνη από πλευράς Νομαρχίας ή Περιφέρειας’, ενώ ο κ. Θανάσης Πετρόπουλος σημείωσε ότι ‘πρέπει να λάβουμε απόφαση ως Δ.Σ. να μάθουμε επίσημα σε Περιφέρεια και Νομαρχία ποιοι τον έχουν- αν τον έχουν- παραλάβει και να εκθέσουμε λύσεις για την άρση της επικινδυνότητάς του’. Συμπλήρωσε ότι ‘είναι επικίνδυνος και οι ατέλειες πρέπει να κοινοποιηθούν γιατί όπως μαθαίνουμε οι κάτοικοι και οι φορείς είναι ανάστατοι με τον οδικό άξονα φάντασμα...’ Τελικά ομόφωνα υιοθετήθηκε η άποψη να εκφραστεί διαμαρτυρία και συλλογικό έγγραφο στους αρμόδιους φορείς για το θέμα. Ο Γ. Μποζίκας ως δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της ‘Σημαία’ από το 2004 που αναφέρεται στη τελευταία στρώση ασφαλτοτάπητα αλλά και το γεγονός ότι η Περιφέρεια ουδέποτε παρέλαβε επίσημα το έργο..
ΘΕΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Φωτιές άναψε η τροποποίηση του κανονισμού Εσωτερικών υπηρεσιών του Δήμου μετά από έγγραφο 4 υπαλλήλων με πολυετή πείρα στο Δήμο, με αφορμή την διάταξη του Κανονισμού σύμφωνα με την οποία Προιστάμενοι υπηρεσιών γίνονται μόνο άτομα κατηγορίας ΠΕ Α ή Β ζητώντας την άμεση επαναφορά σε αυτό το σημείο του παλιού Κανονισμού, ενώ προτάθηκε η επιλογή να ισχύει μόνο μεταξύ ομοιοβάθμων Α ή Β βαθμού ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν και όχι μεταξύ άλλων βαθμών.Ο Δήμαρχος κ. Σαμπαζιώτης υποστήριξε ότι ‘ο Δήμος για να λάβει πιστοποίηση χρειάζεται υπαλλήλους Π.Ε. για τις υπηρεσίες του και η διαμαρτυρία των υπαλλήλων αφορά την ανάκληση της απόφασης και όχι στο νομικό κείμενο’. Αντίθετη γνώμη εξέφρασε ο κ. Πάνος Τσίγγανος ο οποίος επέμεινε στο ότι ‘υπερισχύει ο Α βαθμός Δ.Ε. του Β Βαθμού Π.Ε. οπότε είμαστε πολιτικό όργανο που μπορούμε να αλλάξουμε τον Κανονισμό που ψηφίσαμε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης η οποία μάλιστα έγινε βιαστικά την τελευταία στιγμή και οι υπάλληλοι δεν χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση την προυπηρεσία τους και αγωνίζονται για τον Δήμο οπότε δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις και άρα θεωρώ αποδεκτό το αίτημά τους’. Υπέρ του αιτήματος τάχθηκε ο κ. Πετρόπουλος για την αναγνώριση της προσφοράς των υπαλλήλων στο Δήμο.Κατά πλειοψηφία με 4 αρνητικούς ψήφους των Γ. Σταθόπουλος, Γιαννας Κωνσταντέλου- Γρ. Γκότση και Π. Φωτεινόπουλου υπερίσχυσε η άποψη να γίνει αποδεκτή η αίτηση των 4 υπαλλήλων και τροποποίηση του Ο.Ε.Υ στο παλιό καθεστώς’.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Μεσσηνιακό χρώμα στην τραγωδία της Αυστραλίας

Παρασκευή 13/2/2009
ΣΟΒΑΡΟΣ ο απολογισμός των θυμάτων απο τις πυρκαγιές στην μαρκινή Αυστραλία καθώς αυτή την φορά είχε Μεσσηνιακό χρώμα σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες.
Αναλυτικά δύο Μεσσήνιοι ομογενείς περιλαμβάνονται στον τραγικό κατάλογο των 181 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία.Πρόκειται για ένα ζευγάρι, την 39χρονη Τάνια Τσιμικλή και τον... 35χρονο σύζυγό της Δημήτρη , με καταγωγή από τον οικισμό Γαμβριά του Δήμου Αίπειας, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν απανθρακωμένα από την Αστυνομία στην περιοχή του Κινγκλέικ. Η Ελληνική Κοινότητα είναι συγκλονισμένη απο την εξέλιξη αυτή που είδαν για πρώτη φορά στα χρονικά της τοπικής τους Ιστορίας τέτοια τραγωδία...

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ο Σύλλογος Κυπαρισσίων της Αθήνας «Η Αρκαδιά» ένωσε τους Απόδημους

Πέμπτη 12/2/2009
ΜΕΣΑ σε μια ζεστή ατμόσφιαρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Κυπαρισσίων της Αθήνας «Η Αρκαδιά» το απόγευμα τη Κυριακής στον «Ιανό», στο κέντρο της Αθήνας, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η αίθουσα κατακλύστηκε από τους απόδημους του λεκανοπεδίου της Αττικής, στένοντας μήνυμα ενότητας και συνεργασίας μεταξύ των φορέων και όχι μόνο.
Την πίτα ευλόγησε ο Κυπαρίσσιος Αρχιμανδρίτης Στέφανος Σουλιμιώτης, επί σειρά ετών Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας, ο οποίος, αυτή την εποχή διακονεί για την Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας όπου είναι Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Εφημέριος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων Ελληνικού.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρούλα Τσατσάκου - Θεοδωροπούλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους έδωσε τις καλύτερες ευχές της και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου για το νέο έτος που διανύουμε. Εστίασε αρχικά στις δράσεις και δραστηριότητες του Συλλόγου καθώς και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει τόσο για τη προώθηση ζητημάτων της πόλης όσο και για τη σύσφιξη των σχέσεων των συμπατριωτών, σημειώνοντας την έκδοση, από το Σύλλογο, ενός οδηγού Κυπαρίσσιων επαγγελματοβιοτεχνών και επιστημόνων στην Αθήνα. Αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Μελών του Συλλόγου καθώς και με τους θεσμικούς Φορείς, τις Αρχές και τους πολιτικοαυτοδιοικητικούς εκπροσώπους της περιοχής και την από κοινού δράση για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ακολούθως μίλησε ο Κυπαρίσσιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς ο οποίος συνεχάρη το Σύλλογο για την δράση του και την προσφορά του και δήλωσε πως είναι στη διάθεση και την υπηρεσία του Συλλόγου για το κοινό καλό και συμφέρον του τόπου.
Ενδιαφερον παρουσίασε η ομιλία του Δήμαρχου Γιώργου Σαμπαζιώτη ο οποίος αναφέρθηκε σε έργα του Δήμου, που βρίσκονται στο στάδιο των μελετών και αναμένεται να συμπεριληφθούν στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο (στο ΕΣΠΑ)…
Τέλος στην εκεδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Α.ΔΗ.Κ. Θανάσης Πετρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Φωτεινόπουλος και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννα Κωνσταντέλου.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Λαμπρός ο εορτασμός του Πολιούχου των Φιλιατρών!

Τρίτη 10/2/2009
Με ευλάβεια και κατάνυξη, λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τα Φιλιατρά γιόρτασαν και τίμησαν τον Πολιούχο τους Θαυματουργό Άγιο Χαράλαμπο παρουσία λαού, πολιτικών και λοιπών αρχών του Νομού μας. Οι θρησκευτικές τελετές κορυφώθηκαν, στις 511 το πρωί με λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των Ιερών λειψάνων στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, παρουσία του Ιερού Κλήρου, του Δημάρχου Άλκη Ξύγκα μετά της Δημοτικής Αρχής και των λοιπών τοπικών Αρχών, των μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου – Λυκείου, Προσκόπων, Συλλόγων, Σωματείων με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Απασχόλησης κα Καλαντζάκου, ενώ το παρών έδωσαν οι βουλευτές κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Κουσελάς, η κα Νάντια Γιαννακοπούλου και πλήθος επισημων.Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτούργηαν εκλετκοί Ιεράρχες, όπως οι κ.κ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Κορωνείας κ. Παντελεήμονας και Δράμας κ. Παύλος και η υποδοχή τους από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο ήταν αρκετά θερμή! Η Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Πολιούχου των Φιλιατρών Αγίου Χαραλάμπους διήλθε από κεντρικές οδούς με κατάληξη την κεντρική πλατεία όπου και εψάλη δέηση στην οποία ο Τριφυλίας- Ολυμπίας εξέφρασε την ενότητα λαού και κλήρου στην γιορτή τονίζοντας ότι ‘οι νέοι κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό με τα νιάτα να πλημμυρίζουν την μεγαλειώδη πομπή και τις εορταστικές εκδηλώσεις’ ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους Μητροπολίτες Εδέσσης και Πέλλης κ. Ιωήλ, Δράμας κ. Παύλο προσθέτοντας ότι ‘διακονούν στα σύνορα της πατρίδας μας ως ακρίτες στέλνοντας το μήνυμα του Ευαγγελίου στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και είναι αξιέπαινοι που βρίσκονται και δίνουν το παρών στις εσχατιές της Ελλάδας’. Στη 1 το μεσημέρι, στο «Φουρναράκειο» Πνευματικό Κέντρο, ο Δήμος Φιλιατρών παρέθεσε γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ
Χωρίς να κουράσει το γεύμα τους επίσημους προσκεκλημένους μόνο ο Δήμαρχος της πόλης και ο Νομάρχης απεύθυναν χαιρετισμό! Αναλυτικά ο Δήμαρχος της πόλης κ. Αλκης Ξύγκας αναφέρθηκε στην προώθηση έργων που υλοποιεί η Δημοτική αρχή με την συμπαράστασης της Ν.Α. Μεσσηνίας, εξηγώντας ότι ‘προτεραιότητα δίνουμε στην υλοποίηση του αποχετευτικού δικτύου που ολοκληρώνεται στο εσωτερικό της πόλης, στην υλοποίηση με χρηματοδότηση της μελέτης του επικίνδυνου δρόμου Φιλιατρά- Γαργαλιάνοι, στην επαρχιακή οδοποιία, στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών συγκροτημάτων, στην πραγματοποίηση της ιδέας του Δημοπρατηρίου για το οποίο πρόσφατα διεξήχθη σύσκεψη στην Νομαρχία αλλά και στην αποπεράτωση έργων που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την ανάπτυξη τη πόλης και της ευρύτερης περιοχής προσδοκώντας ανάπτυξη μέσα από την Π.Ο.Τ.Α.’
Ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δράκος ακολούθως εστίασε στο έργο του Δημοπρατηρίου και προώθησης των αγροτικών προιόντων, στην ανάπτυξη του Νομού που αναμένεται από τον δρόμο Τρίπολης- Καλαμάτας αλλά και σε έργα που έχουν ενταχθεί μέσα στα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ ή αλλιώς Δ Προγραμματικής περιόδου, ενώ υπογράμμισε ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια από όλους.
Στις εκδηλώσεις τέλος έδωσαν το παρών οι Αντινομάρχες κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, Αναστασόπουλος, Καφαντάρης, οι Δήμαρχοι Μεθώνης, Κορώνης, Γαργαλιάνων κ. Καλοφωλιάς, Αυλώνος κ. Φιλντίσης, Δωρίου κ. Τάκης, Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης, εκπρόσωποι του στρατού και της Αεροπορίας, ο Διοικητής Πελοποννήσου της ΕΛ.Α.Σ με τον Αστυνομικό Διευθυντή Μεσσηνίας κ. Ηλιόπουλο, ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και πλήθος επισήμων.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Για τον Βιολογικό συνεδριάζει το Δ.Σ. Κυπαρισσίας!

Δευτέρα 9/2/2008
ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ στις 11 Φεβρουαρίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:30, στη νέα αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το οικείο Δ.Σ. όπου θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση και λήψη αποφάσεων για τα πιο κάτω θέματα :
1. Καθορισμός Ταμειακής Αρμοδιότητας από τον Δήμο Κυπαρισσίας για το υποέργο: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας» του έργου «ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ (ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΠΣ 103689) καθώς τα έργα του Βιολογικού έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες.
2. Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού έτους 2009.
3. Παράταση προθεσμίας εκπόνησης μελέτης «Τοπογραφική αποτύπωση περιοχής έργων Ομβρίων Κυπαρισσίας» που διαχειριίζεται η ΔΕΥΑΚΥ.
4. Μείωση Δημοτικών Τελών για άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία από ποσοστό 67% και πάνω.
5. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού έτους 2008 της Σχολικής Επιτροπής 2ου Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας.
6. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού έτους 2008 της Σχολικής Επιτροπής 3ου Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας.
7. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού έτους 2008 των 1ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Κυπαρισσίας.
8. Γνωμοδότηση επί του Απολογισμού έτους 2008 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Σε εορταστικό κλίμα η γιορτή του Πολιούχου των Φιλιατρών

Κυριακή 8/2/2009
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης αναμένται ο εορτασμός του πολιούχου της πόλης των Φιλιατρών Αγιος Χαράλαμπος την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.Ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους θα τελεσθεί μεγάλη αρχιερατική Λειτουργία και στη συνέχεια η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του πολιούχου των Φιλιατρών, Αγίου Χαραλάμπους του Θαυματουργού, σε κεντρικές οδούς της πόλης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα με συγκέντρωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Κλήρου, της Δημοτικής Αρχής και των λοιπών Αρχών της πόλης, των μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου - Λυκείου, προσκόπων, Συλλόγων, Σωματείων, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.Στην συνεχεια θα γίνει η άφιξη των προσκεκλημένων Μητροπολιτών Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, Κορωνείας κ.κ. Παντελεήμονας και Δράμας κ.κ. Παύλος και άμεση εκκίνηση για τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και θα τελεσθεί Αρχιερατικός Εσπερινός.Ανήμερα το πρωί, της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Λίγο αργότερα θα παραταχθούν αγήματα του Στρατού, της Αεροπορίας, των προσκόπων και των Σχολείων προ του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου.Αμέσως μετά θα γίνει προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό. Αναμένονται οι Υπουργός Πολιτισμού Κος Αντώνης Σαμαράς, η Υφυπουργός Απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας Κα Σοφία Καλαντζάκου, Οι Βουλευτές Μεσσηνίας Σαμπαζιώτης Δημήτρης, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Κουσελάς Δημήτρης Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δράκος, Δήμαρχοι της Τριφυλίας και της Μεσσηνίας και πλήθος άλλων καλεσμένων.Τέλος, θα ξεκινήσει η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας σε κεντρικές οδούς της πόλης και θα ψαλλεί δέηση στην κεντρική πλατεία.Ο Δήμος Φιλιατρών θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους στη 1.00 μετά το μεσημέρι στο «Φουρναράκειο» Πνευματικό Κέντρο.

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ετοιμη η Οργανωτκή Επιτροπή Καρπουζιού Μεσσηνίας!

Σάββατο 7/2/2009
Συνεδρίασε για πρώτη φορά την τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στο Βορρέειον Πνευματικό κέντρο στα Φιλιατρά η «Οργανωτική Επιτροπή της Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας» προκειμένουν να οργανώσουν την 3η γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας τον Μάϊο και Ιούνιο.Σε ανακοίνωση που βγήκε μετά το πέρας της συνεδρίασης από την επιτροπή ανακοινώνεται ότι η σύσταση της επιτροπής θα είναι ίδια με εκείνη της προηγούμενης χρονιάς με εξαίρεση τον πρόεδρο του Ο.Φ.Α. που τώρα είναι ο Κος Κώστας Τσίγκανος.Αναλυτικά τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής είναι τα εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Εκπρόσωπος του Δήμου Γαργαλιάνων, ΓΚΟΓΚΑΣ ΑΛΕΚΟΣ Εκπρόσωπος του Δήμου Αυλώνας, ΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γεωπόνων Τριφυλίας, ΚΑΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Πρόεδρος Συλλόγου Νέων Αγροτών Ν. Μεσσηνίας, ΚΑΝΑΒΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Εκπρόσωπος παραγωγών Κυπαρισσίας, ΜΑΚΡΗ ΕΛΕΝΗ Πρόεδρος της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Αντινομάρχης – Εκπρόσωπος Ν.Α. Μεσσηνίας, ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Εκπρόσωπος του Δήμου Φιλιατρών, ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Εκπρόσωπος Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας, ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εκπρόσωπος του Δήμου Κυπαρισσίας, ΤΑΜΠΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Εκπρόσωπος παραγωγών Φιλιατρών, ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Πρόεδρος του Ο.Φ.Α


Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε η έναρξη της εκδήλωσης να γίνει το Σάββατο 16 Μαΐου, με ημερίδα στο Βορρέειο και η λήξη της στις 20 και 21 Ιουνίου στον Αγρίλη Φιλιατρών.Επίσης αποφασίστηκε να γίνει μεγαλύτερη διαφήμιση στο προϊόν και στην εκδήλωση μέσω της ιστοσελίδας και του τύπου.Ακόμα η έκθεση με τα προϊόντα να είναι ανοικτή σε περισσότερα προϊόντα του νομού μας αλλά και σε εταιρείες με γεωργικά εφόδια.Για το λόγο αυτό θα παραχωρηθούν δωρεάν τα περίπτερα σε συλλόγους, ενώσεις και ομάδες που θα θελήσουν να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.Συζητήθηκε ακόμα το θέμα των εισηγήσεων και οι ομιλητές για την εναρκτήρια εκδήλωση.Μια πρόταση που θα διερευνηθεί, είναι να προσκληθούν έμποροι ή παραγωγοί καρπουζιού από χώρες ανταγωνιστικές στην εμπορία του καρπουζιού οι οποίοι θα μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες καθώς και γυναίκες από γυναικείους συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο χώρο αυτό.Συζητήθηκε ακόμα η εξεύρεση των χρημάτων από τους διάφορους φορείς και πρόσωπα.


Αναδημοσίευση απο τα Φιλιατρά News

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Με μόσχευμα από την Κυπαρισσία σώθηκε ένας άνθρωπος!

Παρασκευή 6/2/2009
Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη μεταμόσχευση ήπατος σε λήπτη στην Ιταλία, με το μόσχευμα να προέρχεται από τον αείμνηστο 53χρονο Κυπαρίσσιο δότη Γ. Κώνσταντο που εργαζόταν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για πολλά χρόνια, όπως έκανε γνωστό χθες με δελτίο Τύπου το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται το ιστορικό της διαδικασίας και επισημαίνεται πως οι Ιταλοί γιατροί, με το μόσχευμα, «αμέσως επέστρεψαν στο νοσοκομείο Azienda Policlinico Umberto I του Παλέρμο της Ιταλίας, και σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία μας ενημέρωσαν πως μετά από πολύωρη επέμβαση ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του ήπατος, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία».Σε επικοινωνία που είχαμε με το διοικητή του Νοσοκομείου Δ. Σωτηρόπουλο, διευκρινίσθηκε ότι το αναφερόμενο νοσοκομείο όπου έγινε η μεταμόσχευση είναι στη Ρώμη και η ομάδα που έλαβε το μόσχευμα είναι από το Παλέρμο.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Ενωτικός και λαμπρος ο εορτασμός του Πολιούχου των Φιλιατρών

Πέμπτη 4/2/2009
Την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου των Φιλιατρών, θα τιμήσουν τα Φιλιατρά την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα. Την ημέρα της εορτής θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του πολιούχου των Φιλιατρών, Αγίου Χαραλάμπους του Θαυματουργού, σε κεντρικές οδούς της πόλης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού, οι θρησκευτικές - εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στις 5.00 το απόγευμα με συγκέντρωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Κλήρου, της Δημοτικής Αρχής και των λοιπών Αρχών της πόλης, των μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου - Λυκείου, προσκόπων, Συλλόγων, Σωματείων, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Εν συνεχεία θα γίνει η άφιξη των προσκεκλημένων Μητροπολιτών και άμεση εκκίνηση για τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και θα τελεσθεί Αρχιερατικός Εσπερινός. Την επόμενη ημέρα το πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. Λίγο αργότερα θα παραταχθούν αγήματα του Στρατού, της Αεροπορίας, των προσκόπων και των Σχολείων προ του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου. Αμέσως μετά θα γίνει προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό. Τέλος, θα ξεκινήσει η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας σε κεντρικές οδούς της πόλης και θα ψαλεί δέηση στην κεντρική πλατεία. Ο Δήμος Φιλιατρών θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους στη 1.00μετά το μεσημέρι στο «Φουρναράκειο» Πνευματικό Κέντρο.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Συνάντηση στη Νομαρχία για δημιουργία Δημοπρατηρίου στα Φιλιατρά

Τετάρτη 4/2/2009
Συνάντηση και συζήτηση σε θετικό κλίμα σχετικά με τη δημιουργία Δημοπρατηρίου στα Φιλιατρά πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Μεσσηνίας παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων, του αρμόδιου Αντινομάρχη και των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος και υπηρεσιακοί παράγοντες, παρόντες ήταν ειδικοί τεχνοκράτες οι οποίοι ενημέρωσαν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία του Δημοπρατηρίου και όπως τόνισαν πρώτα από όλα και πάνω από όλα πρέπει να οργανωθούν και να δραστηριοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Να δούμε τώρα πως θα υλοποιηθούν τα επόμενα βήματα για το μεγάλο αυτό εγχείρημα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην συγκράτηση των υδάτινων αποθεμάτων της ευρύτερης περιοχής.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Συνάντηση Ξύγκα στην ΔΕΚΕ για νέο οδικό άξονα

Τρίτη 3/2/2009
ΜΙΑ σημαντική συνάντηση στην αρμόδια ΔΕΚΕ Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, πραγματοποίησε προ ωρών ο Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας όπου είχε την ευκαιρία να αναλύσει θέματα οδικών αξόνων και ζητήματα που άπτονται της αρμόδιας υπηρεσίας με τον Προιστάμενο της υπηρεσίας Γιώργο Παπαηλιού και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, μηχανικούς και άλλους υπαλλήλους.
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε το ζήτημα της δημιουργίας οδικού άξονα που θα παρακάμψει την πόλη των Φιλιατρών όπως έχει ζητηθεί εδώ και καιρό από την Δημοτική αρχή καθώς εκρμεμεί η υλοποίησή της σε σημείο που θα υιοθετηθεί, δηλαδή ανατολικά ή δυτικά της πόλης. Αξίζει να τονιστεί ότι ο οδικός άξονας θα αποτελέσει συνέχεια του εθνικού δρόμου που συνδέει την Τριφυλιακή πόλη με την Κυπαρισσία καθώς ετοιμάζεται η υλοποίηση μιας μελέτης που θα επιλύσει το χρόνιο αυτό πρόβλημα.
Αξίζει να τονιστεί ότι η δημιουργία της παράκαμψης θα επιλύσει ένα σημαντικό κυκλοφοριακό πρόβλημα στην είσοδο και έξοδο της πόλης με κατεύθυνση προς άλλες ορεινές περιοχές αλλά και την περιοχή του Μαράθου.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Οριστικά ο Επικούρειος στη Μεσσηνία ζητά πρώην Δήμαρχος της Είρας

Δευτέρα 2/2/2009
ΤΗΝ πεποίθηση ότι η Πολιτεία οφείλει να πράξει το καθήκον της, ώστε με νομοθετκή πράξη να οριστεί στην δικαιοδοσία της ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά ο τέως δήμαρχος Είρας Βασ. Μαστραγγελόπουλος.
Η επιστολή είχε αποδέκτη ακόμα φορείς της Ελληνικής Πολιτείας και τον Υπουργό Πολιτισμού τον κ. Σαμαρά με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τα μνημεία και θυσαυρούς στη Μεσσηνία δεδομένου ότι ο τέως δήμαρχος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ναός ανήκει διοικητικά στο νομό Μεσσηνίας, εντούτοις εξακολουθεί να παραμένει στη Ζ΄ Εφορεία της Αρχαίας Ολυμπίας, παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιπες αρχαιότητες εντάχθηκαν με τη δημιουργία της ΛΗ΄ Εφορείας, σε αυτή.
Με επιχειρήματα ο τέως Δήμαρχος υποστηρίζει την βεβαιότητα ότι «τούτο δεν έγινε τυχαία. Η άποψη που προβάλλεται υποκριτικά από μερικούς, είναι ότι χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και δεν μπορεί να έλθει στη Μεσσηνία. Αυτό μόνο αφελείς θα μπορούσαν να το δεχθούν. Η βαθύτερη όμως ουσία του θέματος, έγκειται στην εμμονή παραγόντων της Ηλείας να παραμείνει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στο νομό Ηλείας αν και ουδέποτε από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, υπήχθη στο νομό Ηλείας, αλλά πάντοτε υπήγετο στο νομό Μεσσηνίας. Μάλιστα με΄χρι σήμερα, έχουν επιτύχει να εξασφαλίσουν πρώτη προτεραιότητα διορισμού σε εργασίες του ναού, ενώ οι Μεσσήνιοι έχουν δεύτερη προτεραιότητα». Να δούμε σε ποιες κινήσεις θα κινηθούν οι αρμόδιοι προκειμενου να τακτοποιηθεί το θέμα που αποτελεί σημείο οτριβής μεταξύ των 2 όμορων Νομών εδώ και πολλά χρόνια.πεποίθηση ότι η Πολιτεία οφείλει να πράξει το καθήκον της, ώστε με νομοθετκή πράξη να οριστεί στην δικαιοδοσία της ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά ο τέως δήμαρχος Είρας Βασ. Μαστραγγελόπουλος. Η επιστολή είχε αποδέκτη ακόμα φορείς της Ελληνικής Πολιτείας και τον Υπουργό Πολιτισμού τον κ. Σαμαρά με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τα μνημεία και θυσαυρούς στη Μεσσηνία δεδομένου ότι ο τέως δήμαρχος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ναός ανήκει διοικητικά στο νομό Μεσσηνίας, εντούτοις εξακολουθεί να παραμένει στη Ζ΄ Εφορεία της Αρχαίας Ολυμπίας, παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιπες αρχαιότητες εντάχθηκαν με τη δημιουργία της ΛΗ΄ Εφορείας, σε αυτή. Με επιχειρήματα ο τέως Δήμαρχος υποστηρίζει την βεβαιότητα ότι «τούτο δεν έγινε τυχαία. Η άποψη που προβάλλεται υποκριτικά από μερικούς, είναι ότι χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και δεν μπορεί να έλθει στη Μεσσηνία. Αυτό μόνο αφελείς θα μπορούσαν να το δεχθούν. Η βαθύτερη όμως ουσία του θέματος, έγκειται στην εμμονή παραγόντων της Ηλείας να παραμείνει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στο νομό Ηλείας αν και ουδέποτε από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, υπήχθη στο νομό Ηλείας, αλλά πάντοτε υπήγετο στο νομό Μεσσηνίας. Μάλιστα με΄χρι σήμερα, έχουν επιτύχει να εξασφαλίσουν πρώτη προτεραιότητα διορισμού σε εργασίες του ναού, ενώ οι Μεσσήνιοι έχουν δεύτερη προτεραιότητα».
Να δούμε σε ποιες κινήσεις θα κινηθούν οι αρμόδιοι προκειμενου να τακτοποιηθεί το θέμα που αποτελεί σημείο οτριβής μεταξύ των 2 όμορων Νομών εδώ και πολλά χρόνια.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Ανυποχώρητοι για τις υποσχέσεις οι αγρότες στο Ν.Σ.

Κυριακή 1/2/2009
Συνεδρίασε στο αμφιθέατρο της νομαρχίας «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», το Νομαρχιακό Συμβούλιο με μοναδικά θέματα τα αγροτικά προβλήματα της Μεσσηνίας και τις πρωτοβουλίες στήριξης του συστήματος Γεωργίας, που θα πρέπει να ληφθούν, όπως και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις.
Στη σύσκεψη αυτή εκτός του νομάρχη Μεσσηνίας και του Σώματος του Νομαρχιακού Συμβουλίου παραβρέθηκαν Φορείς και πολλοί αγρότες του Νομού.
Το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο άνοιξε με την πρωτολογία του ο νομαρχιακός σύμβουλος κι επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή», κ. Χρήστος Μαλαπάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες, όχι μόνο γιατί είναι Μεσσήνιοι, αλλά γιατί η ανάπτυξη της Μεσσηνίας στηρίζεται στον αγροτικό πυλώνα. Για τα μπλόκα πρέπει να τονίσω ότι, λογικό είναι πως είχαν κάποιες πρόσκαιρες συνέπειες, όπως άλλοτε κάθε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις και απεργίες. Το αγροτικό πρόβλημα είναι μεγάλο στη χώρα μας, χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να είναι βιώσιμη και με μέλλον η Αγροτική Οικονομία. Θέλω να σας τονίσω ότι, την τελευταία 5ετία έχει μειωθεί το αγροτικό εισόδημα κατά 20%. Από το 2004 τρεις μελέτες έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση κι έχουν χαθεί. Τώρα ο κ. Χατζηγάκης θυμήθηκε το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής. Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα και διαρθρωτικά σε όλο το σύστημα».
Ο αντινομάρχης και αναπληρωτής νομάρχης, κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, στην εισήγησή του ανέφερε τα ακόλουθα: «Στηρίζουμε τα μπλόκα και τα αιτήματά τους.
Το ποσό των 500 εκατομμυρίων που έδωσε η Κυβέρνηση ως βραχυχρόνιο μέτρο ήταν μια γενναία απόφαση.