Pages

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Σε επαγρύπνηση τα Νοσοκομεία του Νομού για τον ιο των χοίρων..

ΣΕ ετοιμότητα και η Μεσσηνία για την αποτροπή κρουσμάτων που αφορούν τον νέο θανατηφόρο ιό παγκοσμίως και στα νοσηλευτικά μας Ιδρύματα. Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας της γρίπης των χοίρων λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κρούσμα της νόσου στη χώρα μας. Με εντολή του Υπουργείου Υγείας προς τις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας και μεταξύ αυτών προς τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, αναστέλλονται όλες οι άδειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν δυσάρεστων εξελίξεων.
Στο πέντε αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για τη γρίπη των χοίρων, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος πανδημίας εξαιτίας του ιού Η1Ν1. Η αύξηση του βαθμού ετοιμότητας, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνιστά μήνυμα προς τις κυβερνήσεις, τη φαρμακοβιομηχανία και την επιχειρηματική κοινότητα για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της

Οδηγίες Παναγιωτόπουλου προς τους Χοιροτρόφους της Μεσσηνίας

Πέμπτη 30/4/2009
Μετά την χτεσινή σύσκεψη στην Νομαρχία για την γρίπη των χοίρων σήμερα ο αρμόδιος Αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος απέστειλε ενημερωτικά σημειώματα με οδηγίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας στους ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων χοιροτροφείων της Μεσσηνίας.
Οι οδηγίες Αναλυτικά.
1.Περιορίστε τον αριθμό επισκεπτών της εκτροφής σας στον απόλυτα αναγκαίο και μόνο.
2.Ενημερώστε αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές για την εμφάνιση οιουδήποτε υπόπτου κλινικά συμπτώματος σε ζώα της εκτροφής σας .
3.Σε περίπτωση κοινής γρίπης ,καλό είναι να μην έρχεστε σε επαφή με χοίρους τόσο εσείς ,όσο και ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή ,να φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ,γυαλιά,μπλούχα ενισχυμένη αδιάβροχη ή φόρμα ,μπότες η ποδονάρια ,γάντια κλπ.
4. Χρησιμοποιείτε ανθεκτικά ελαστικά γάντια τα οποία μπορούν να απολυμαίνονται μετά το πέρας της εργασίας και να αλλάζονται άμεσα αν τρυπήσουν κατά την διάρκεια αυτής.
5.Χρησιμοποιείτε κατάλληλη προστατευτική μπλούζα εάν κρίνετε απαραίτητο. καθώς και υποδήματα ( μπότες ) χωρίς οπές.
6.Χρησιμοποιείστε κάποιο από τα εγκεκριμμένα απολυμαντικά μέσα στην εκτροφή προς απολύμανση ,μετά το σχολαστικό καθαρισμό και την πλύση των θαλάμων τοκετών ,των σκευών της εκτροφής ,των ενδυμάτων και υποδημάτων του προσωπικού.
7.Αποφύγετε τις μετακινήσεις ζώων μεταξύ των διαφόρων σταυλικών εγκαταστάσεων της εκτροφής σας.
8.Μην επιτρέπετε σε οχήματα – και ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά χοίρων – να εισέρχονται στην εκτροφή σας.
9.Αγοράστε χοίρους μόνο από εκτροφές ελεγμένες με τα συνοδευτικά πιστοποιητικά.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Τα 'τσούγκρισαν' αλλά μετά συμφώνησαν για τις απεργίες οι γαλάζιοι Νομάρχες!

Τετάρτη 29/4/2009
ΤΑ τσούγκρισαν αλλά μετά συμφώνησαν με την « Γαλάζια πλειοψηφία » στην ΕΝΑΕ μετά την θύελλα των αντιδράσεων των κομματικών μελών αλλά και των απλών ψηφοφόρων της Κυβερνώσας παράταξης για το κλείσιμο των Νομαρχιών όλης της Χώρας, σε μια εποχή που η Κυβέρνηση (είναι με την πλάτη στον τοίχο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) επανήλθε στην κομματική γραμμή ακυρώνοντας τις κινητοποιήσεις, φοβούμενη το πολιτικό κόστος στις εκλογικές τους περιφέρειες, από την σύγκρουση με την Κυβέρνηση.
Στις χθεσινές επαφές του Προεδρείου της ΕΝΑΕ (με επικεφαλής τον Νομάρχη Μεσσηνίας κο Δημήτρη Δράκο) με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών ) κους Προκόπη Παυλόπουλο και Γιάννη Παπαθανασίου οι « Γαλάζιοι Νομάρχες » ήθελαν να πάρουν έστω και ψίχουλα από την Κυβέρνηση ,προκειμένου να κρατήσουν τα προσχήματα για την ακύρωση των κινητοποιήσεων. «Κάτι που μπορούσαν να το είχαν αποφύγει αν είχαν μία κατ΄ ιδίαν συνάντηση όπως έγινε σήμερα με τον Μεσσήνιο Υπερυπουργό Προκόπη Παυλόπουλο ,πριν ακόμα αναγγείλουν τις κινητοποιήσεις»
Σύμφωνα με πληροφορίες η πίεση που ασκήθηκε από τους πρωτοκλασάτους Υπουργούς της Κυβέρνησης στο Προεδρείο της ΕΝΑΕ και ειδικά στον κο Δράκο για τις κινητοποιήσεις ήταν αφόρητη με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να υποκύψουν επανερχόμενοι στην κομματική πειθαρχία ακυρώνοντας τις κινητοποιήσεις.
Η αντιπολίτευση της ΕΝΑΕ ( προσκείμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση ) που έως χτες χειροκροτούσε τις αποφάσεις του Προεδρείου σήμερα μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων πνέει μένεα εναντίον τους, βρίσκοντας απρόσμενο συμπαραστάτη και τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός με δήλωση του θεωρεί προσβλητική και απαράδεκτη τη στάση του Προεδρείου της ΕΝΑΕ ,η οποία δεν μπόρεσε να υπερβεί τις κομματικές σκοπιμότητες, υπέκυψε στις πιέσεις και τελικά «πούλησε » τον αγώνα των Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
Ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας διαχώρισε και αυτός την στάση του από το Προεδρείο της ΕΝΑΕ και δήλωσε ότι αύριο οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά θα παραμείνουν κλειστές όπως είχε προγραμματιστεί, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης διαχώρισε την θέση του από την απόφαση του Προεδρείου της ΕΝΑΕ και δήλωσε.
«Ανεξάρτητα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΑΕ η Νομαρχία Θεσσαλονίκης αύριο θα παραμείνει κλειστή. Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τα λόγια μας. Από σεβασμό στον ίδιο το θεσμό που ο λαός μας έταξε να υπηρετούμε και από σεβασμό στους συμπολίτες μας, παραμένουμε πιστοί στην αρχική απόφαση της ΕΝΑΕ όσο παραμένουν άλυτα τα προβλήματα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης."

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Οι αγρότες θέλουν την Αλήθεια για το μέλλον του λαδιού!

Χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας αναμένουν εναγωνίως την ανάκαμψη της τιμής του λαδιού αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ελπίδα και το μέλλον πρέπει να θεωρείται σκοτεινό . Τα νέα που μας έρχονται από το (ΙΟC. Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ) είναι απελπιστικά.
Παραγωγή ρεκόρ προβλέπεται και για το 2009 από τις ελαιοπαραγωγικές χώρες και αν συνυπολογίσουμε και τους νέους παίκτες στην παγκόσμια παραγωγή ( Αυστραλία – Πακιστάν – Ινδία – Καλιφόρνια ΗΠΑ )κλπ η Παγκόσμια παραγωγή θα ξεπεράσει τα 3.500.000 τόνους. Η Παγκόσμια κατανάλωση μετά βίας φθάνει τα 3.000.000 τόνους ,τι θα γίνει το πλεόνασμα; Που θα απορροφηθεί; πόσο θα κατρακυλήσει η τιμή;
Αν σήμερα μιλάμε για τιμή παραγωγού στα 2 Ευρώ τον ερχόμενο Οκτώβριο για τι τιμή θα μιλάμε? Καλές οι ονομασίες ΠΟΠ καλές οι τυποποιήσεις αλλά αγοραστές που θα βρούμε;
Ο Καταναλωτής συνεχίζει να αγοράζει το λάδι πανάκριβα ,σε λίγο θα του γυρίσει και αυτός την πλάτη ,ας προσπαθήσουμε πρώτα να κρατήσουμε τον Έλληνα καταναλωτή δίπλα μας και μετά ανοίγουμε πανιά . Με αυτές τις προοπτικές η νέα σοδειά αν πιάσει τιμή εκκίνησης 1.50 ευρώ να είμαστε και ικανοποιημένοι.

Συνεεδρίαση του Δ.Σ. για έργα στη Παραλία και κόντρες για τους δρόμους!

Τρίτη 28/4/2009
ΟΜΟΦΩΝΕΣ ήταν οι πρώτες αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης του οικείου Δ.Σ. στη Κυπρισσία. Αρχικά ομόφωνα ψηφίστηκε η παραλαβή μελέτης για τις Αθλητικές εγκαταστάσεις εντός Σχεδίου Πόλης στην περιοχή της Παραλίας όπου θα δημιουργηθεί μάλιστα ένα γήπεδο Beach Volley για τις ανάγκες των διοργανώσεων του καλοκαιριού. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Γκότσης ζήτησε να διαμορφωθούν οι εξωτερικοί χώροι. Επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα η οργάνωση άρδευσης για τις περιοχής Κυπαρισσίας, Αρμενιών, Βρυσών, Σπηλιάς, Στασιού με ιδίους όρους και αμοιβή μετά απο συμφωνία και των Προέδρων των τοπικών διαμερισμάτων.
Αναφορές για ζητήματα της πόλης προέβη ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της αποκατάστασης των πηγών του Αι Λαγούδη με την επικείμενη δημοπράτηση μελέτης. Κριτική άσκησε ο κ. Γιαννόπουλος απο την αντιπολίτευση σχετικά με την καθαριότητα στην πόλη και τα Κοιμητήρια αλλά και την αποκατάσταση κοινοτικών και Δημοτικών οδών. Ασκησε κριτική παράληλλα για την απαράδεκτη κατάσταση στο δ.δ. Περδικονερίου με τους δρόμους να θυμίζουν Μεσαίωνα για να πάρει την απάντηση απο τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚΥ ότι λόγω βροχοπτώσεων δεν ήταν εφικτή η αποκατάσταση των τομών αλλά θα συμβεί σύντομα όπως εξήγησε. Συζητήθηκαν επίσης για αρκετή ώρα αιτήματα δημοτών που αφορούν διευθετήσεις ορίων και παρεμβάσεων με τα οποία αναλώθηκε περισσότερο η συνεδρίαση.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Συλλήψεις για υπόθεση ναρκωτικών στους Γαργαλιάνους

Έναν 30χρονο καταστηματάρχη και μία 20χρονη σπουδάστρια συνέλαβε και οδήγησε στον Εισαγγελέα Κυπαρισσίας για υπόθεση ναρκωτικών η αστυνομία το μεσημέρι του Σαββάτου στους Γαργαλιάνους. Έπειτα από αιφνιδιαστική έρευνα αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στην κατοικία του άνδρα στη Χώρα Τριφυλίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 38 γραμμάρια αποξηραμένης ινδικής κάνναβης, μία ζυγαριά ακριβείας και 635 ευρώ σε μετρητά.
Επιπλέον, άλλα 17 γραμμάρια χασίς εντοπίστηκαν και στο σακίδιο της νεαρής κοπέλας. Στην υπόθεση φέρεται να έχει συμμετοχή και ένα 17χρονο αγόρι, το οποίο, αν ευσταθούν οι πληροφορίες, είχε ενεργό ρόλο στη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών. Συλλήψεις 3 ατόμων είχαμε και στην Καλαμάτα μετά απο έρευνα που διεξήχθη σε οικίες 2 δραστών.

Απειλούν με αποκλεισμό του κόμβου Καλονερού για την Ιόνια Οδό

Στους δρόμους και συγκεκριμένα στο κόμβο του Καλονερού κατεβαίνουν οι κάτοικοι και τα μέλη του Οικολογικού – Εξωραϊστικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Καλονεριτών σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2 Μαίου 2009 στις 10π.μ. διαμαρτυρόμενοι για την χάραξη της Ιόνιας Οδού. Το κείμενο είναι κατατοπιστικό:
"Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας, από τότε που ανακοινώθηκε η χάραξη της «Ιόνιας Οδού» (που πλέον λέγεται «Βορειοδυτική Οδός Πελοποννήσου») μεταξύ των δύο οικισμών του Καλονέρου, αντέδρασε και με συνεχείς παραστάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο, ΠΕΧΩΔΕ, ζήτησε την αλλαγή της χωροθέτησης κατά τρόπο που θα διέρχεται ανατολικότερα του Άνω Καλονέρου και ειδικότερα πρότεινε την λεγόμενη ορεινή διέλευση από Ελαία προς Αγαλιανή και ευθείας μέχρις ότου συναντήσει την υπάρχουσα οδό Καλονέρου – Τσακώνας».
«Δυστυχώς όμως οι παραστάσεις αυτές δεν βρήκαν αντίκρισμα στην Πολιτεία η οποία οφείλει να προασπίζει την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και δυστυχώς με την χάραξη που επέλεξε στο χωριό μας σίγουρα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των Καλονεριτών και υποθηκεύει τη γνήσια ανάπτυξη του χωριού μας. Πιστέψαμε ότι η Πολιτεία θα κατανοήσει το δίκαιο αίτημά μας, δυστυχώς όμως διαψευστήκαμε οικτρά.
Ο Σύλλογός μας διαπιστώνοντας ότι το αίτημα για παράκαμψη των οικισμών του χωριού μας ανατολικά είχε αμετακλήτως απορριφθεί, αφού ήδη είχε αρχίσει η διαδικασία απαλλοτριώσεων των εκτάσεων στις οποίες διέρχεται ο δρόμος, προτείναμε εναλλακτική λύση την υπογειοποίηση του δρόμου σε όλη την διέλευσή του μεταξύ Άνω και Κάτω Καλονέρου. Λύση η οποία σαφώς μειώνει τις βλαπτικές συνέπειες του αυτοκινητόδρομου, δεν αλλάζει τη χωροθέτηση και έχει εφαρμοστεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι, σε δημόσια συνέλευση των κατοίκων του χωριού μας που οργάνωσε ο Σύλλογός μας, τόσο ο Δήμος Αυλώνος δια του Δημάρχου Ιωάννη Φιλντίση, όσο και το σύνολο των παρευρισκομένων, υιοθέτησε τα δίκαια αιτήματά μας.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειάς μας, ο Σύλλογός μας με κατοίκους του χωριού μας, συνοδευόμενοι από τον Βουλευτή Μεσσηνίας κύριο Ιωάννη Λαμπρόπουλο, επισκεφθήκαμε τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κύριο Ξανθόπουλο ο οποίος επικαλούμενος οικονομικούς ουσιαστικά λόγους για την υπογειοποίηση, μας παρέπεμψε στους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι απέρριψαν το αίτημά μας ισχυριζόμενοι, μόνο προφορικά, μεταξύ άλλων, ότι τα εδάφη ανατολικά του χωριού μας είναι σαθρά και ότι υπάρχουν υπόγεια ύδατα που εμποδίζουν την υπογειοποίηση. Πλην, όμως, επειδή εμείς πιστεύουμε ότι στη σύγχρονη εποχή δεν υπάρχει εμπόδιο πραγματικό για την πραγματοποίηση τεχνικών έργων οδοποιίας, όταν ανοίγονται υποθαλάσσιοι δρόμοι και κατασκευάζεται η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου σε μια σεισμογενή περιοχή.
Θεωρούμε ότι ο πραγματικός λόγος που δεν γίνονται δεκτά τα αιτήματά μας είναι το οικονομικό κόστος. Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η ζωή μας και να υποθηκεύεται το μέλλον του τόπου μας, χάρις του κατασκευαστικού κόστους. Δεν είναι δυνατόν σε μια πολιτισμένη κοινωνία το χρηματικό κόστος, το οποίο σημειωτέο, εμείς οι πολίτες εν τελευταία αναλύσει καταβάλλουμε, να είναι σημαντικότερο μέγεθος από την ποιότητα ζωής των ανθρώπων εν’ ονόματι των οποίων, υποτίθεται ότι, κατασκευάζεται το έργο. Η Πολιτεία την οποία, μέχρι τώρα, αντιμετωπίσαμε καλόπιστα με τον οφειλόμενο σεβασμό, δεν σεβάστηκε το πάγιο και διαρκές αίτημά μας. Δεν απομένει, πλέον, καμιά άλλη οδός για εμάς, παρά η οδός της έντονης καθολικής διαμαρτυρίας των Καλονεριτών και όσων πραγματικά θλίβονται για την αντιμετώπιση ενός χωριού με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και οικολογικό ενδιαφέρον.
Τα ψέματα τελείωσαν. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κυρίως οι Βουλευτές του Νομού μας, όλων φυσικά των κομμάτων, τους οποίους θα καλέσουμε μαζί με τον Νομάρχη Μεσσηνίας να παραστούν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας και να τοποθετηθούν δημόσια. Θεωρούμε ότι όλοι οι Καλονερίτες πρέπει να είναι παρόντες στο προσκλητήριο υπεράσπισης της ποιότητας ζωής του τόπους μας»

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΣΠΟΡ: Κόλλησε ξανά στο 1-1 ο Α.Ο.Κ. με το Δώριο!

ΣΤΟ 1-1 κόλλησε ξανά ο Α.Ο. Κυπαρισσίας για το Πρωτάθλημα της Α τοπικής κατηγορίας μέσα στο γήπεδο του Δωρίου μετά απο ένα μέτριο κατά τα άλλα παιχνίδι που κινήθηκε σε δυναμικούς ρυθμούς για την ομάδα της Κυπαρισσίας αλλά οι χαμένες ευκαιρίες αποτέλεσαν και πάλι αρνητικό παράγοντα ώστε να βάλει και δεύτερο τέρμα. Αρχικά μετά το μούδιασμα των ημερών υπήρξαν αρκετές φάσεις για γκόλ αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν η μέρα τους. Ωστόσο ο Α.Ο.Κ. εμφανίζεται έτοιμος για την συνέχεια δεδομένου ότι κοντά του είχε τους τραυματίες Μοροσάνου, Μάραντο και κανονικά έπαιξε ο Κιούτακ αλλά στο τελευταίο 10λεπτο προσπάθησε να ανατρέψει το ισόπαλο αποτέλεσμα χωρίς όμως να καταφέρει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.
Σε ότι αφορά τον βαθμολογικό πίνακα πλέον μετά την νίκη του ο Ολυμπιακός Καλαμάτας βρέθηκε και παραμένει στην πρώτη θέση με ένα βαθμό λιγότερο να ακολουθεί κατά πόδας ο Α.Ο.Κ. ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες του. Το επόμενο παιχνίδι παρά το γεγονός ότι είναι εκτός έδρας μπορεί να τον στέψει Πρωταθλητή. Θα αγωνιστεί με τον Πύργο Τριφυλίας σε ένα αγωνιστικό χώρο που γνωρίζει άριστα και μπορεί να καρπωθεί τις ευακιρίες υπερ του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς απουσίες όπως είχαμε συνηθίσει πριν το Πάσχα.

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Επιτέλους ασφαλτοστρώσεις στους..βομβαρδισμένους δρόμους της Κυπαρισσίας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μετά τις εκκλήσεις μας και τις επισημάνσεις μας απο την εκπομπή του σταθμού μας 'Πρωινό Δρομολόγιο' ο Δήμος μας προχωρά στην υλοποίησης μελέτης ασφαλτόστρωσης δρόμων της Κυπαρισσίας, συνολικού κόστους 250.000 Ευρώ. Τα άσχημα χάλια σε κεντρικούς δρόμους προκαλούσαν προβλήματα στους οδηγούς με αποτέλεσμα πολλές φορές να οργίζονται και οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν απο το Δ.Δ. Ραχών όπου οι ασφαλτοστρώσεις θα βελτιώσουν την εσωτερική οδοποιία στο διαμέρσιμα. Η μελέτη ωστόσο προβλέπει νέες παρεμβάσεις στις περιοχές των οικισμών και διαμερισμάτων Μύλων, Κυπαρισσίας, Γιαννίτσαινας, Ξηρόκαμπος και Σπηλιά.
Σύμφωνα με νεώτερες ανακοινώσεις στην πόλη της Κυπαρισσίας όπως ο αδιάψευστος μάρτυρας της φωτογραφίας που δημοσιεύουμε, αναμένεται εντός της εβδομάδας πιθανόν να ασφαλοτοστρωθούν ή να αποκατασταθούν τμήματα δρόμων στο Σχέδιο Πόλης όπως στην περιοχή της Αποβάθρας που θυμίζει Αβγανιστάν, αλλά και επιδιορθώσεις κατά μήκος του οδοστρώματος στους κεντρικούς οδικούς άξονες εντός της πόλης. Αξίζει να τονισθεί ότι επίκειται να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος απο την πειροχή Γελουδιώτισσας μέχρι και τους Άγιους Πάντες ώστε να αποτελέσει ελκυστικό κομμάτι περιπατικού τουρισμού!

Ο ΧΥΤΑ και η διαχείριση απορριμμάτων στην Τριφυλία

Σάββατο 25/4/2009
Η ολιγωρία δεκαετιών και η αβελτηρία των τοπικών αρχόντων να διαχειριστούν το μείζον πρόβλημα της χωροθέτησης και κατασκευής Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) έχει δημιουργήσει αδιέξοδα που δύσκολα μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή των κοινοτικών ποινών. Για το λόγο αυτό κατέφυγαν σε λύσεις ανάγκης όπως αυτές των μπαλοποιητών και των προσωρινών χώρων αποθήκευσης των απορριμάτων μέχρι να γίνει η κατασκευή ΧΥΤΑ. Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την τοποθέτηση του μπαλοποιητή για τα σκουπίδια της Τριφυλίας ας δούμε τι είναι ακριβώς είναι ΧΥΤΑ ποιά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.
Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών καταλήγει, σε πολλές περιοχές της χώρας μας, σε χωματερές και μάλιστα παράνομες ή σε κορεσμένους ΧΥΤΑ. Σήμερα πολλοί από αυτούς τους χώρους έχουν γεμίσει και η εύρεση νέων δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχει έντονη αντίδραση από τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών.
Η δυσκολία χωροθέτησης νέων ΧΥΤΑ καθώς και το αυξημένο κόστος κατασκευής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αυξάνουν δραματικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και μπορεί να αναγκάσουν τους Δήμους σε αύξηση των δημοτικών τελών για την κάλυψη αυτού του κόστους. Υγειονομική Ταφή είναι η μέθοδος της ελεγχόμενης και οργανωμένης διάθεσης των αποβλήτων στο έδαφος, στους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
Οι ΧΥΤΑ δεν θα πρέπει να συγχέονται με τις υπάρχουσες χωματερές όπου δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή και η απόρριψη των αποβλήτων είναι συχνά ανεξέλεγκτη. Τα εργοστάσια υγειονομικής ταφής, κάνουν τέτοια επεξεργασία ώστε τίποτα από τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται εκεί δεν πετάγεται.
Πρώτα απ΄ όλα γίνεται διαλογή και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά όπως γυαλί, χαρτί, μέταλλα, πάνε για ανακύκλωση. Άλλα υλικά συμπιέζονται και χάνουν το μεγαλύτερο μέρος από τον όγκο τους και αφού ολοκληρώσουν την επεξεργασία τους γίνονται λιπάσματα.
Το ίδιο γίνεται και με τα υγρά που στραγγίζουν από την συμπίεση των απορριμμάτων. Τίποτα από τα υγρά απόβλητα δεν πηγαίνει στην γη, γιατί στους ΧΥΤΑ προβλέπεται ένα απόλυτα στεγανό σύστημα συγκέντρωσης του 100% των υγρών. Παρ΄ όλα αυτά για να αποκλειστεί η παραμικρή πιθανότητα να καταλήξουν στην θάλασσα υγρά απόβλητα, από μια πιθανή βλάβη του συστήματος αποστράγγισης, απαγορεύεται να εγκατασταθεί εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από την θάλασσα.
Ο σχεδιασμός, η τεχνολογία και οι τεχνικές διαχείρισης των ΧΥΤΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η εξέλιξη συνεχίζεται.
Για την επιλογή του χώρου πρέπει να εξετάζονται τα υδρογεωλογικά στοιχεία της περιοχής, ώστε να μη δημιουργηθεί κίνδυνος ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Οι σύγχρονοι ΧΥΤΑ πρέπει να έχουν επικάλυψη στον πυθμένα τους από φυσικά ή τεχνητά υλικά για στεγανοποίηση, κατάλληλα συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των στραγγισμάτων και σύστημα συλλογής του βιοαερίου. Κατά την υγειονομική ταφή τα απορρίμματα διαστρώνονται, συμπιέζονται, και στο τέλος της ημέρας σκεπάζονται με αδρανές υλικό (χώμα, μπάζα, κομπόστ κλπ). Έτσι μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος από τη διασπορά των απορριμμάτων και οι δυσάρεστες οσμές.
Τα στραγγίσματα είναι υγρά που δημιουργούνται στον ΧΥΤΑ από την αποσύνθεση του οργανικού μέρους των απορριμμάτων και από τη διείσδυση στη μάζα τους των νερών της βροχής. Κατά την πορεία των υγρών μέσα από τη μάζα των απορριμμάτων διαλύονται και παρασύρονται διάφορες ουσίες και έτσι μπορούν να μολύνουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται για πολλά χρόνια μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ.
Κατά την κατασκευή ενός νέου ΧΥΤΑ πρέπει να εγκατασταθούν συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των στραγγισμάτων, ώστε να προστατευτούν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Τα οργανικά υλικά που ενταφιάζονται στον ΧΥΤΑ αποσυντίθενται σταδιακά απουσία οξυγόνου (αναερόβια ζύμωση). Η διαδικασία αυτή εκλύει διάφορα αέρια που αποκαλούνται συλλογικά βιοαέριο. Το βιοαέριο αποτελείται κατά κύριο λόγο (>90%) από περίπου ίσα μέρη μονοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, ενώ σε μικρές ποσότητες περιλαμβάνει αμμωνία, διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο, υδρόθειο, άζωτο και οξυγόνο.
Η ανεξέλεγκτη παραγωγή βιοαερίου μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο έκρηξης και πυρκαγιάς, ενώ το μεθάνιο συνεισφέρει σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αντίθετα, αν συγκεντρωθεί με κατάλληλα συστήματα, το βιοαέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια. Μια άλλη μέθοδος επεξεργασίας διάθεσης απορριμμάτων είναι η καύση, σε ειδικές κλειστές εγκαταστάσεις.
Στερεά κατάλοιπα της καύσης είναι τέφρα και σκουριά που έχουν μικρό όγκο σε σχέση με τα αρχικά απορρίμματα και είναι αποστειρωμένα. Η καύση επιτυγχάνει μείωση του όγκου των απορριμμάτων περίπου κατά 90% και του βάρους τους κατά 70%.
Κατά την καύση παράγεται ενέργεια με τη μορφή θερμότητας η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί.
Η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει πλέον την καύση των απορριμμάτων χωρίς ανάκτηση ενέργειας και έχει εισάγει μια σειρά αυστηρών περιβαλλοντικών απαιτήσεων για τις εγκαταστάσεις καύσης. Ως αποτέλεσμα το κόστος κατασκευής και λειτουργίας αυξήθηκε και τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί μια κάμψη στις εγκαταστάσεις καύσης στην Ευρώπη. Οι εγκαταστάσεις καύσης παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα από τις συνεχείς αυξομειώσεις της ποσότητας και τις αλλαγές της σύνθεσης των απορριμμάτων.
Οι εγκαταστάσεις καύσης μπορούν να επιβαρύνουν το περιβάλλον με εκπομπές αερίων ρύπων και σωματιδίων, με υγρά απόβλητα και με στερεά υπολείμματα της καύσης.
Πηγή: Bάλτα Τριφυλίας

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ανάστατοι οι κάτοικοι στα Φιλιατρά απο επιχείρηση διάρρηξης Τράπεζας

Παρασκευή 24/4/2009
ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ είναι οι κάτοικοι των Φιλιατρών μετά την απόπειρα διάρρηξης που σημειώθηκε προχθές το βράδυ της Τετάρτης στην Αγροτική Τράπεζα Φιλιατρών. Η απόπειρα έγινε αντιληπτή το πρωί της Πέμπτης από την καθαρίστρια η οποία είχε πάει πριν απ΄όλους για να καθαρίσει. Μόλις είδε τα σπασμένα γυαλιά, ειδοποίησε τον Διευθυντή του καταστήματος, και εκείνος με τη σειρά του την αστυνομία. Μιλώντας τα filiαtranews με τον Διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Κο Βασίλη Κανελλόπουλο υπέδειξε το σημείο που σημειώθηκε η απόπειρα διάρρηξης.
Όπως τόνισε ο Κος Κανελλόπουλος, οι επίδοξοι διαρρήκτες σκαρφάλωσαν από την σιδερένια πόρτα που υπάρχει στο πίσω μέρος της τράπεζας, κινήθηκαν στον διάδρομο και έφτασαν στο πίσω παράθυρο. Επέλεξαν αυτό το παράθυρο γιατί ήταν το μόνο προσβάσιμο καθώς βοηθούσε σε αυτό ένας αεραγωγός που βρισκόταν κάτω από αυτό. Πάτησαν στον αεραγωγό, πιάστηκαν από το πρεβάζι του παραθύρου και με πάτημα στον τοίχο ανέβηκαν στο παράθυρο. Πιθανόν με σφυρί έσπασαν το τζάμι, άνοιξαν με το χερούλι το παράθυρο αλλά δεν εισήλθαν μέσα. Για τον λόγο που δεν μπήκαν στο εσωτερικό της τράπεζας, ο κος Κανελλόπουλος το απέδωσε στην πρώτη θέαση από τους επίδοξους δράστες του συναγερμού και των καμερών πάνω από τον χρηματοκιβώτιο. Στα Φιλιατρά έχουν επιχειρηθεί διαρρήξεις οικιών ακόμα και μέρα μεσημέρι.

Νέα θέση για το εργοστάσιο Μπαλοποίησης στην Τριφυλία

Μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων του Τ/Δ Βάλτας του Δήμου Γαργαλιάνων για την δημιουργία δεματοποιητή στην θέση Καστράκι ,τα συνεργεία των δήμων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών θα αρχίσουν την αναζήτηση νέας θέσης και την πλήρη χαρτογράφηση της.
Χθές κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Δήμαρχο Γαργαλιάνων ,Στ.Καλοφωλιά τον αντιδήμαρχο Φιλιατρών Χαρ.Παγάνη και τους Ανδ. Γκόνη, Μιχ.Αποστολόπουλο ,Ι.Αδραχτά δημοτικούς συμβούλους στον Δήμο Γαργαλιάννων και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βάλτας επισκέφτηκαν τον Δασάρχη Κυπαρισσίας για να εντοπίσουν χώρους οι οποίοι δεν έχουν κηρυχθεί αναδασωτέοι,προκειμένου το Δασαρχείο να προχωρήσει στην παραχώρηση τους για την δημιουργία του εργοστασίου μπαλοποίησης.
Θυμίζουμε ότι οι Δήμοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών έχουν αναλάβει την κοινή εγκατάσταησ δεματοποιητή και οι Δήμοι Κυπαρισσίας και Αυλώνος την αποθήκευση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στον πρώην ΧΑΔΑ της περιοχής.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

«Η αναζήτηση της θέσης μας στο Σύμπαν» στα Φιλιατρά

Πέμπτη 23/4/2009
Με μόνα εφόδια ένα μικροσκόπιο και ένα τηλεσκόπιο ο Καθηγητής Τσίγακνος Κανάρης ανέλαβε να ξεναγήσει στον μικρόκοσμο και τον μεγάκοσμο του σύμπαντος τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στις 8 στην αίθουσα του Βορρέειου πνευματικού κέντρου στα Φιλιατρά και είχε τίτλο «Η αναζήτηση της θέσης μας στο Σύμπαν».
Μια εξαιρετική εκδήλωση, ένα μαγευτικό ταξίδι που στέφθηκε από πλήρη επιτυχία, κράτησε μιάμιση ώρα καθηλώνοντας τους 250 με 300 θεατές που την παρακολούθησαν.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι Δήμαρχοι Φιλιατρών και Κυπαρισσίας Άλκης Ξύγκας και Γιώργος Σαμπαζιώτης αντίστοιχα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κος Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κα Νάντια Γιανακοπούλου, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Κος Κώστας Κόλλιας, εκπρόσωπος της εκκλησίας ενώ τη Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας εκπροσώπησε ο πατήρ Ευάγγελος Σίμος. Επίσης παρευρέθησαν οι πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αγρίλη καθηγητές μαθηματικοί Φυσικοί μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και πλήθος κόσμου. Την εκδήλωση ξεκίνησε η πρόεδρος του Βορέειου πνευματικού κέντρου Κα Βιβή Παντελάκη η οποία στην σύντομη εισαγωγή της έκανε αναφορά στην εκδήλωση και παρουσίασε τον επίτιμο καλεσμένο.
Ο Κος Τσίγκανος ξεκινώντας την ομιλία του είπε ότι απόψε θα κάνουμε ένα μαγευτικό ταξίδι στον μικρόκομο μας αλλά και στον μεγάκοσμο με μόνα μας εφόδια ένα μικροσκόπιο και ένα τηλεσκόπιο. Παρουσίασε με τρόπο γλαφυρό την περιήγηση μέσω των διαφανειών του powerpoint τόσο στον μικρόκοσμο όσο και στον μαγάκοσμο αναλύοντας μία προς μία τις διαφάνειες που παρουσίαζε. Αναφέρθηκε στο σύμπαν και τους γαλαξίες του το ηλιακό μας σύστημα, τους δορυφόρους της γης, το πλανητικό σύστημα ενω προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στο πως δημιουργήθηκε ο κόσμος. Ήταν κατά γενική ομολογία ένα εκπληκτικό ταξίδι που ικανοποίησε όλους όσους το παρακολούθησαν.
Η εκδήλωση έγινε για τα 400 χρόνια από το 1609 που συμπληρόνονται φέτος του διεθνούς έτους αστρονομίας που έχει κηρύξει η Διεθνής αστρονομική ένωση και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όταν ο Γαλιλαίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το τηλεσκόπιο και παρατήρησε πράγματα τα οποία δεν είχε παρατηρήσει ο άνθρωπος.Σε όλο τον κόσμο γίνονται εκδηλώσεις που ενθαρρύνουν την παρατήρηση του ουρανού και την ενασχόληση με την αστρονομία.H βραδιά έκλεισε με ερωτήσεις προς τον Κο Τσίγκανο από τον κόσμο. Δυστυχώς λόγο έντονης συννεφιάς δεν κατέστη δυνατόν να γίνει αστροπαρατήρηση με τα τηλεσκόπια.

Με πληροφορίες απο το filiatranews

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Ατυχές περιστατικό και θόρυβος χωρίς..λόγο για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ για την διάσταση και το θόρυβο..χωρίς λόγο που προκλήθηκε για το περιστατικό διακομιδής συμπολίτη μας στο τοπικό Νοσηλευτικό ίδρυμα έδωσαν σήμερα μιλώντας στον 936 τόσο ο Διοικητής όσο και οι γνώστες του περιστατικού που συνέβη την Μεγάλη Τρίτη αλλά μόλις σήμερα πήρε έκταση...
Οπως τόνισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Φώτης Δρούμπαλης εκείνη 'την ημέρα εκλήθη το Ασθενοφόρο του Νοσοκομείου για καρδιακό επεισόδιο στη περιοχή παραλίας Σανί με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση εντός 3 λεπτών απο την κλήση για να οδεύσει ο οδηγός στο τόπο του συμβάντος και ακολούθως ενημερώθηκαν οι γιατροί΄ για να προσθέσει ότι στην πορεία προς το τόπο του συμβάντος ο οδηγός συνάντησε το ΙΧ που μετέφερε τον θανόντα 57χρονο άνδρα και μετά απο προτροπή της οικογένειας για την μεταφορά του το ΙΧ κινήθηκε έμπροσθεν της πορείας και το ασθενοφόρο ακολούθησε'. Σε ερώτηση για το τι συνέβη κατά την άφιξη του περιστατικού σημείωσε ότι στα 'Επείγοντα βρέθηκε ο Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Παθολόγος που ήταν εφημερέυοντες εκείνη την ημέρα και επιχείρησαν να αναστρέψουν και να ανατάξουν την κατάσταση αλλά ο 57χρονος είχε υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με αποτέλεσμα να καταλήξει...' Οι γιατροί απλώς διαπίστωσαν ως φαίνεται ότι ήταν κλινικά νεκρός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θανόντας σύμφωνα με πληροφορίες είχε καρδιακές ενοχλήσεις 3 μέρες προ του περιστατικού αλλά δεν μετέβη για ιατρική φροντίδα. Στο Νοσοκομείο Κυπάρισσίας θυμίζουμε ότι τώρα το Πάσχα ο πληθυσμός διπλασιάζεται και με τις δυνάμεις που διαθέτει κάνει το καλύτερο καθώς όμως μάθαμε μόνο σε μια ημέρα είχαμε 60 περιστατικά! και είναι ευτύχημα που δεν είχαμε τροχαία ατυχήματα ή τραυματισμούς απο κροτίδες.

Ιππικοί αγώνες με αφορμή τα “Λελώνια” στα Φιλιατρά

Τρίτη 21/4/2009
Τα "Λελώνια" θα αναβιώσουν και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μετά το 1965, την Πέμπτη του Πάσχα 23 του μηνός στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Φιλιατρά το οποίο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ιππικούς αγώνες στους οποίους φέτος προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή με 25 άλογα και αναβάτες, ενώ θα γίνουν και αγώνες δρόμου από μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί αναφέρει:
22 Απριλίου Ωρα 8 μ.μ Εσπερινός και αρτοκλασία
23 Απριλίου Ωρα 7 π.μ. Όρθρος
23 Απριλίου Ωρα 10 π.μ. Αγώνας δρόμου από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Αγώνας Ιπποδρομίας με συμμετοχή αλόγων από την ευρύτερη περιοχή
Τα "Λελώνια" είχαν καθιερωθεί στην πόλη και στον συγκεκριμένο χώρο από πολύ παλιά στην μνήμη του Πανάγου Λελώνη, ενός Φιλιατρινού νέου ο οποίος, όπως λέει η παράδοση, επί Τουρκοκρατίας στις ιπποδρομίες που γίνονταν στην περιοχή ανήμερα του Αγίου Γεωργίου κατάφερνε με το άλογο του να νικά κάθε χρόνο όλους τους ιππείς.
Αυτό είχε πεισμώσει τους Τούρκους οι οποίοι του διαμήνυσαν ότι αν ξανανικήσει θα τον κρέμαγαν. Oταν έγιναν λοιπόν οι αγώνες την επόμενη χρονιά ο Λελώνης, αψηφώντας τις απειλές, νίκησε και πάλι. Τότε οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον κρέμασαν σε μια βελανιδιά που είναι δίπλα στο ναό. Η αρραβωνιαστικιά του η Λενιώ, βλέποντας τον αγαπημένο της κρεμασμένο, καβαλάει ένα άλογο, αρπάζει και το σπαθί ενός Τούρκου, κόβει το σχοινί που κρεμόταν, τον βάζει στο άλογο και φεύγουν.
Αμέσως οι Τούρκοι ξεχύθηκαν να τους κυνηγήσουν και καθώς τους πλησίαζαν και θα τους έπιαναν αυτοί προτίμησαν να πέσουν σε μια λίμνη που ήταν εκεί κοντά και να πνιγούν.
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση καθιερώθηκαν να γίνονται αγώνες με άλογα στην μνήμη του που ονομάστηκαν "Λελώνια" ενώ δίπλα στο ναό και την βελανιδιά φτιάχτηκε μνημείο. Τα "Λελώνια" σταμάτησαν περίπου το 1965, όμως με πρωτοβουλία του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Αγίου Ιωάννη που ανήκει το εκκλησάκι αποφασίστηκε πριν τρία χρόνια η αναβίωσή τους κάτι που ο κόσμος της περιοχής δέχθηκε με πολύ μεγάλη χαρά.
Με πληροφορίες απο το filaitranews

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Αντιδράσεις για τον Μπαλοποιητη στην Βάλτα!

Δευτέρα 20/4/2009
Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους κατοίκους της Βάλτας καθώς εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας ενημερώθηκαν πως ‘’πραξικοπηματικά’’ ο Δήμος Φιλιατρών, στα πλαίσια της αναζήτησης του χώρου τοποθέτησης του μπαλοποιητή για τα σκουπίδια της Τριφυλίας, επέλεξε ως κατάλληλο χώρο την θέση Καστράκι ακριβώς έξω από την Βάλτα, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον Δήμο Γαργαλιάνων. Η θέση αυτή βρίσκεται στα όρια των δυο Δήμων, 1,5 χλμ από την Βάλτα διπλά στις πηγές από τις οποίες υδροδοτείται το χωρίο και αποτελεί κομμάτι του δάσους της Ευαγγελίστριας. Το δάσος της Ευαγγελίστριας πρόκειται για το μοναδικό που ....έχει απομείνει στην περιοχή και είναι κατάφυτο από βελανιδιές πουρνάρια και πλατάνια και το οποίο οι κάτοικοι του χωριού προσέχουν ως κόρη οφθαλμού.
Εντός του δάσους βρίσκεται ο Ναός της Ευαγγελίστριας απομεινάρι Μονής που υπήρξε στο σημείο κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και την Τουρκοκρατία και παλιά βρύση η οποία έχει κατασκευαστεί από τους Φράγκους. Σε χάραγμα της βρύσης υπήρχε η επιγραφή: Την βρύση αυτή έφτιαξε ο Εράρδος Ντ' Ανού αφέντης της Αρκαδιάς για να πίνουν νερό τα χωριά: Φιλιατρά, Έρμακας (Αρμακάδια), Μώραινα, Λέκυτα, Χρυσόβιτσα και Βάλτα. Το 1715 έχουμε επαναφορά της Τουρκοκρατίας και με τη χρονολογία αυτή χαραγμένη στη βρύση της Βαγγελίστρας υπάρχουν τα λόγια: "Οι Τούρκοι γκρέμισαν τον Έρμακα, τη Μονή και τα ανάκτορα Πασσαβά. Θεοτόκε σώσε μας". Το δάσος διασχίζει ποτάμι το οποίο καταλήγει στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών και το οποίο είναι προσβάσιμο, με πανέμορφους καταρράκτες και λίμνες που δημιουργούνται από το τρεχούμενο νερό. Παράλληλα με το ποτάμι διασχίζει το δάσος και το παλιό μονοπάτι το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Βάλτας και της γύρω περιοχής ως πέρασμα για να φτάσουν στα Φιλιατρά. Στον απέναντι λόφο που ονομάζεται Καστράκι έχουν ανακαλυφθεί ίχνη προϊστορικού οικισμού και ένας τύμβος με κιβωτιόσχημους τάφους που δεν έχει ακόμα ανασκαφεί. Επίσης υπάρχουν τα ερείπια ανακτόρου που το κατοικούσε η Helena De Bruyeres ή επονομαζόμενη "Κυρά της Μώραινας", γυναίκα του βαρόνου της Αρκαδιάς Εράδου, προς τιμήν της οποίας ονομάστηκε έτσι η ευρύτερη περιοχή.
Έτσι όπως ήταν φυσικό η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης προκάλεσε αναστάτωση στο χωριό με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση των κατοίκων η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου στις 10 π.μ. στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου και στην οποία έγινε ενημέρωση των κατοίκων και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα. Από την πλευρά του Δήμου Γαργαλιάνων παρευρέθησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανδρέας Γκόνης και Μιχάλης Αποστολόπουλος οι οποίοι αφού ενημέρωσαν τους κατοίκους για την εξέλιξη αυτή εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Αποστολόπουλος, ο οποίος από την πλευρά του Δήμου Γαργαλιάνων έχει ασχοληθεί με το θέμα του μπαλοποιητή, η επιλογή του σημείου από το Δήμο Φιλιατρών ήταν έκπληξη για τον Δήμο Γαργαλιάνων και ότι έχουν ενημερωθεί μόνο προφορικά χωρίς να έχει γίνει ακόμα επίσημη ενημέρωση. Ακόμα δήλωσε πως αρχικά είχε συμφωνηθεί η τοποθέτηση του μπαλοποιητή στα όρια των δυο Δήμων ανάμεσα στα χωριά Μουζάκι και Χριστιάνους. Η συγκεκριμένη θέση πληρούσε όλα τα κριτήρια και βρισκόταν μακριά από κατοικημένη περιοχή. Όμως ύστερα από ένσταση του κου Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος στα πλαίσια της επένδυσης που πραγματοποιεί με την δημιουργία των ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή μας κατέχει αμπελώνες σε κοντινή απόσταση στο σημείο αυτό και σκοπεύει να δημιουργήσει παραδοσιακό οινοποιείο, αναζητήθηκε νέος τόπος. Η δεύτερη επιλογή ήταν σημείο πάλι ανάμεσα στα δυο χωριά αλλά νοτιότερα του πρώτου σημείου και παρότι πληρούσε όλα τα κριτήρια δεν δόθηκε τελικά άδεια από το δασαρχείο καθώς είχε πληγεί από την φωτιά του 2007 και έχει κηρυχθεί αναδασωτέο χωρίς ναι υπάρχει τρόπος αποχαρακτηρισμού του.
Εκτός από την ένσταση τους για το συγκεκριμένο σημείο οι κάτοικοι του χωριού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και ως προς το γεγονός της κυκλοφοριακής συμφόρησης που θα δημιουργηθεί λόγω της κίνησης των απορριμματοφόρων στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος της Βάλτας, τη στιγμή μάλιστα που οι δρόμοι που οδηγούν σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, καθώς και των οσμών που θα αναδύονται από την εγκατάσταση. Παρόλα αυτά στα πλαίσια του κοινού καλού και αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας τέτοιας μονάδας πρότειναν εναλλακτικές τοποθεσίες εντός των ορίων του δημοτικού διαμερίσματος στις οποίες δεν θα υπάρχει επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Χαράλαμπος Πανταζής την Τρίτη αναμένεται να επισκεφθεί το σημείο ο δασάρχης και πως έχει γίνει ενημέρωση για το θέμα διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της Greenpeace αντιπρόσωποι της οποίας αναμένονται στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα. Σε καμία περίπτωση οι κάτοικοι του χωριού δεν θα ανεχτούν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας τους και την καταστροφή ιστορικών μνημείων και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για επόμενες κινητοποιήσεις.

Απο το http://valta-trifilias.blogspot.com

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Ανάσταση Κυρίου, Ανάσταση Ελλήνων και Ελπίδας

ΤΟ Αναστάσιμο Φώς απο τον Πανάγιο Τάφο ήρθε να δώσει το μήνυμα της Ελπίδας και της Ειρήνης που πρέσβευε ο Κύριος κατά την τελετή της Αναστάσεως με τα αναστάσιμα τροπάρια που εψάλησαν στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως. Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπιας κ. Χρυσόστομος έδωσε στους πιστούς το φως του Χριστού με το Χριστός Ανέστη εκ νεκρών λίγα μέτρα μπροστά απο την Ωραία Πύλη στέλνοντας και σπέρνοντας λόγους αγάπης και ομόνοιας.
Η κατανυκτική ατμόσφαιρα ήταν ενωτική όταν εψάλη το Χριστός Ανέστη μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και της επιβεβαίωσης ότι ο Κύριος 'θανάτω θάνατο πατήσας' για να συνεχιστεί λίγο αργότερα με την Αναστάσιμη Ακολουθία πλαισιωμένος απο τον Ιερό Κλήρο. Το πρωί του Πάσχα εψάλη η Θεία Λειτουργία μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα ενώ ο καιρός ήταν κάτι παραπάνω από ζεστό και καλοκαιρινός για όσους προτίμησαν να ψήσουν τον οβελία. Χιλιάδες πιστών εισέρευσαν στους 4 Ιερούς Ναούς και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα μέχρι το πρωί διήρκησε η μεγάλη χαρά της Αναστάσεως.. Καλο Πάσχα και Ειρηνικό.

Πάσχα των Ελλήνων Πάσχα και Μήνυμα Ελπίδας σε όλους

Κυριακή Πάσχα 19/4/2009
'ΠΑΣΧΑ των Ελλήνων Πάσχα' αναγγέλει ο Γιώργος Νταλάρας στην σπάνια ηχογράφηση που μεταδίδει απο το πρωί με τις ευχές του το Ράδιο Κυπαρισσία 93,6 http://www.radio936.gr/ σε ένα επετειακό μουσικό πασχαλινό αφιέρωμα με τις ρίζες του Δημοτικού μας τραγουδιού.
Οι ευχές που μας έστειλαν οι Ελληνες εντός και εκτός Ελλάδας μας φέρνουν το Αναστάσιμο μήνυμα της Ελπίδας και του Φωτός και εμείς απο την πλευρά μας ευχόμαστε αυτή την μέρα αλλά και όλο το χρόνο να είμαστε κοντά στους Ανθρώπους που μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Ας είμαστε το λιθαράκι για ένα Κόσμο πιο ανθρώπινο, γεμάτο Αγάπη και Ευτυχία.
Το Αναστάσιμο μήνυμα αποτελεί για όλους μας μια νέα αφετηρία για πνευματική εξέλιξη. Χρόνια Πολλά και απο το Ομογενειακό Πρακτορείο Ειδήσεων με το οποίο συνεργαζόμαστε στενά και Πάσχα Ελληνικό παντού.

Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Επίσκεψη Δράκου στο Νοσοκομείο με δηλώσεις για Αναβαθμισή του

ΕΠΙΣΚΕΨΗ στην αγορά της Κυπαρισσίας και το Νοσοκομείο πραγματοποίησε σήμερα ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος ανταλάσσοντας ευχές με τους πολίτες και πασχαλινά δώρα στο Νοσοκομείο με τους νοσηλευόμενους στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και δύναμης.
Αρχικά ο Νομάρχης και Πρόεδρος της ΕΝΑΕ έκανε μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης συζητώντας με επαγγελματίες και κατοίκους αλλά και επισκέπτες για τα καθημερινά δρώμενα αλλά και Αναστάσιμο μήνυμα που φέρνει ελπίδα στους Ελληνες με την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Παράλληλα ευχήθηκε δύναμη απέναντι στα καθημερινά προβλήματα. Αμέσως μετά μετέβη στο Νοσοκομείο όπου τον υποδέχθηκε εκ μέρους του Δ.Σ. του ιδρύματος ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, παρουσία της κα Μπέσσυ Πλέτσα και την υπεύθυνης Προισταμένης των νοσηλευτών κας Αλεξοπούλου. Ο Νομάρχης συζήτησε μαζί τους το θέμα του προσωπικού που μαζί με τους γιατρούς και διοικητικό, ιατρικό προσωπικό ξεπερνά τα 250 άτομα, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον του. Ευχές αντάλλαξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά και στις πτέρυγες του Ιδρύματος δίνοντας κουράγιο σε όλους.
Σε δηλώσεις του στο http://www.radio936.gr/ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών του Ιδρύματος, αλλά και την πλούσια υλικοτεχνική υποδομή που συνάντησε αλλά και την μονάδα Τεχνητού Νεφρού η οποία εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της Δυτικής Μεσσηνίας. Σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η Ν.Α. ενδιαφέρεται για την επέκταση του νοσοκομείου αλλά και την πλήρη στελέχωσή του με περισσότερες ειδικότητες καθώς γεωγραφικά εξυπηρετεί μια τεράστια περιοχή. Η είδηση όμως που μας έδωσε είναι το γεγονός ότι τον Μάιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη για το μέλλον του παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου τον οποίο έχει προσκαλέσει για να συζητήσει επι τόπου τις υποδομές Υγείας στο Νομό.

Με κατάνυξη η Ακολουθία του Επιταφίου και η τελετή στη Πλατεία

Μ.Σαββατο 18/4/2009
Με θρυσκευτική κατάνυξη και με σύμμαχο τον ευνοικό καιρό οι κάτοικοι της περιφέρειάς του Κυπαρισσιακού κόλπου συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου, η περιφορά του οποίου πραγματοποιήθηκε άψογα απο τις 4 Ενορίες της Κυπαρισσίας. Παρουσία του Μητροπολίτη Τριφυλίας- Ολυμπίας κ.Χρυσοστόμου η πομπή ξεκίνησε απο τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως με κατάληξη μετά απο σύντομη περιήγηση στους δρόμους της πόλης στην κεντρική πλατεία όπου διασταυρώθηκε με τον Επιταφιο- σύμφωνα με το έθιμο- του Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου στον ιειδκό χώρο του Κήπου των Ελαιών που ειδικά για την τελετή εγκατέστησαν συνεργεία του Δήμου Κυπαρισσίας.

Εκεί αναπέμφθηκαν δεήσεις ενώ ο τοπικός Ιεράρχης έκανε λόγο για την πνευματική διάσταση των Αγίων Ημερών, εστιάζοντας στα μηνύματα των καιρών και την πάταξη της αμαρτίας για να φορέσουμε το ένδυμα της Ελπίδας και του Φωτός που προσφέρει ο Κύριος και Θεάνθρωπος. Η κάθε πομπή με διαφορετική κατεύθυνση μετά απο διέλευση απο κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξαν στους Ιερούς Ναούς με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων στην Αγορά...

Μ.Παρασκευή 17/4/2009
«Κύμα» ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά είδη διατροφής έως 125%, στο κρέας έως 11,4% και στη βενζίνη μέχρι 13,6% από τον περασμένο Δεκέμβριο «βουλιάζει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται για τα ψώνια του πασχαλινού τραπεζιού.
Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία της Νομαρχίας Πειραιά, ύστερα από τιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν με επιστημονική μέθοδο από τα τέλη Μαρτίου έως και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, σε επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Κύμα ακρίβειας έως 125% «πνίγει» τα νοικοκυριά Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος, ύστερα από επίσκεψη που έκανε χθες στη Βαρβάκειο Αγορά, επιμένει στο να βλέπει χαμηλές τις τιμές. Ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, κατήγγειλε με δριμύτητα την κυβέρνηση για αδράνεια στο «κύμα» ακρίβειας που «γονατίζει» τη μέση οικογένεια, αλλά και ότι με τις ανακοινώσεις της παρουσιάζει «εικονική πραγματικότητα» στο θέμα των τιμών της αγοράς. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε κατά κοινή παραδοχή τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρώπη και η κυβέρνηση να παρακολουθεί ως παθητικός παρατηρητής», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Μίχας.
Και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση αδυνατεί να προστατεύσει έστω και στοιχειωδώς το εισόδημα των πολιτών σε μία μάλιστα εποχή που η ίδια απαιτεί από τους πολίτες ολοένα και περισσότερες θυσίες, επιβάλλοντας νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, καθηλώνοντας συντάξεις και μισθούς. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε τι πρέπει να γίνει για να ξυπνήσει από τον λήθαργο στον οποίο έχει πέσει;». Ειδικότερα, από τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Νομαρχίας Πειραιά προκύπτουν σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο τα εξής:
* Στα οπωροκηπευτικά προϊόντα από 9,7% έως 125%.
* Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο εγχώριο μπρόκολο (125%), στις πατάτες εισαγωγής (51%), στα ντόπια κολοκύθια (30%), στο ντόπιο μαρούλι (20,63%) κ.ο.κ.
* Στα κρεατικά από 0,1% έως 11,4%.
Σε σχέση μάλιστα με τον περασμένο μήνα, η μέση τιμή του εγχώριου αρνιού σημείωσε αύξηση της τάξης του 5,6%, αφού από τα 7,296 ευρώ «σκαρφάλωσε» στα 7,703 ευρώ. Η αύξησή του έφτασε στο 3,3%, αφού η μέση τιμή του από τα 6,963 ευρώ τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 7,190 ευρώ τον Απρίλιο.
Στα είδη παντοπωλείου, όπως τοματοχυμούς, ρύζια, αλεύρια, όσπρια, αναψυκτικά, καφέ, γάλα, λάδι κ.λπ., οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 0,1% έως 13,3%. Τέλος, εντυπωσιακή είναι η αύξηση της μέσης τιμής της αμόλυβδης βενζίνης, που κάθε μήνα, με εξαίρεση τον Μάρτιο, «τσιμπάει» και προς τα πάνω, με αποτέλεσμα από τα 0,807 ευρώ το λίτρο που ήταν το περασμένο Δεκέμβρη, σήμερα η μέση τιμή της να κυμαίνεται στα πρατήρια του ευρύτερου Πειραιά στα 0,917 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 13,6%. Απο το 'Εθνος'

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Θρασύτατη διάρρηξη 20 μέτρα απο το αστυνομικό τμήμα

Μ.Πέμπτη 16/4/2009
Μια ακόμα θρασύτατη διάρρηξη σπιτιού σημειώθηκε χθες το απόγευμα στα Φιλιατρά και σε απόσταση 20 μέτρων απο το αστυνομικό τμήμα Φιλιατρών.
Θύμα της διάρρηξης είναι ο Παναγιώτης Λάλουσης ο οποίος την ώρα εκείνη απουσίαζε στην εργασία του. Η αποκάλυψη της διάρρηξης έγινε στις 21:30 περίπου το βράδυ μετά την επιστροφή του Κου Λάλουση από την εργασία του.
Οι δράστες εισήλθαν από την πόρτα της αυλής, ανέβηκαν την σκάλα, και βρέθηκαν έξω από την δεύτερη είσοδο του σπιτιού. Πιθανόν με κλωτσιά άνοιξαν την πόρτα σπάζοντας την κάσα στα στο σημείο που κλειδώνει, μπήκαν στο άδειο σπίτι και αφού ανακάτεψαν τα πάντα αδειάζοντας ντουλάπες και έπιπλα αφαίρεσαν ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή (Laptop), και χρήματα περίπου 2.000 ευρώ. Προσπάθησαν να κλέψουν και μια LCD τηλεόραση Μάρκας Samsung 42 ιντσών αλλά δεν τα κατάφεραν διότι την κατέβασαν από την κεντρική πόρτα του σπιτιού και βρήκαν την πόρτα κλειδωμένη. Η τηλεόραση βρέθηκε εντός του σπιτιού και πίσω στην κύρια είσοδο. Η Κλοπή αυτή έρχεται να επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα με την έλλειψη αστυνομικών στα Φιλιατρά.
Με πληροφορίες από το filaitranews

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα της Ε.Ο. στη Μεγαλόπολη

Μ.Τετάρτη 15/4/2009
ΣΕ καλό ρυθμό βρίσκονται τα έργα στο δρόμο Τρίπολης- Καλαμάτας κοντά στη Μεγαλόπολη καθώς τo KAΣ γνωμάτευσε και το έργο της διάβασης Καλογερικού μπορεί να συνεχίσει χωρίς προβλήματα. Η προτεραιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να παραδοθεί μέσα στο 2009 η σήραγγα Ραψομμάτη και όλο το τμήμα από το Αθήναιο έως το Λεύκτρο, προκειμένου να αποτελέσουν παρελθόν οι στροφές της Μεγαλόπολης.
Διερχόμενοι απο το σημείο διαπιστώσαμε ότι οι εργασίες ξεκινούν απο νωρίς το πρωί- η λήψη της φωτό έγινε στις 7.30 περίπου το πρωί- καθώς διεξάγονται εργασίες τόσο στη περιοχή όσο και στο σημείο πρός Ασσέα και Αθήναιο.
Για το άλλο σημείο όπου βρέθηκαν αρχαία, στην κατολίσθηση μετά τα Μαλλωτά στο ύψος της Μεγαλόπολης, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα και το ΚΑΣ αναμένεται να δώσει και γι‘ αυτό τη δυνατότητα συνέχισης των εργασιών, σύμφωνα με την ενημέρωση από το στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αξίζει να τονιστεί ότι τα συνεργεία εργάζονται με βάρδιες μέχρι και το Σάββατο και δεν πρόκειται να διακοπούν οι εργασίες σε καμία περίπτωση, δεδομένου ότι υπάρχει επάρκεια χρηματοδοτήσεων. Μάλιστα εικάζεται ότι ο ευνοικός καιρός είναι σύμμαχος των κατασκευαστών καθώς θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί στο έπακρο και μάλιστα με εντατικού ρυθμούς προχωρά και το τμήμα Παραδείσια- Τσακώνα.

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Το πρόγραμμα χοροστασιών του Μητροπολίτη Τριφυλίας - Ολυμπίας

Μ.Τρίτη 14/3/2009
Από την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των χοροστασιών τού μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα.
Την Μεγάλη Τρίτη στις 7.30 το πρωί στον ιερό ναό Παντελεήμονος Βάλτας και στις 7 το απόγευμα στην Ακολουθία του Νυμφίου στον ναό Αγίου Νικολάου Σιδηροκάστρου.
Την Μεγάλη Τετάρτη στις 7.30 το πρωί ο μητροπολίτης θα βρίσκεται στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ξηροκάμπου, στις 4 το απόγευμα στο Ιερό Ευχέλαιο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, και στις 7 το απόγευμα στην Ακολυθία του Νιπτήρος στον ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κυπαρισσία.
Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί στις 7 στον Εσπερινό – Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως Κυπαρισσίας, όπως και στην Ακολουθία των Αγίων Παθών στις 6.30 το απόγευμα.
Στον ίδιο ναό θα βρίσκεται ο κ. Χρυσόστομος και την Μεγάλη Παρασκευή από τις 8 το πρωί στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθήλωσης στις 10, ενώ το απόγευμα στις 6.30 στην Ακολουθία του Επιταφίου. Το Μέγα Σάββατο στις 7 το πρωί στον εσπερινό – Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως στην Κυπαρισσία, όπως και στις 11 το βράδυ στην Ακολουθία της Πανυχιδος , στην τελετή της Ανάστασης, στον Ορθρο και την Θεία Λειτουργία.

Την Κυριακή του Πάσχα στις 10.30 το πρωί θα προεξάρχει στον εσπερινό της Αγάπης στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως Κυπαρισσίας και στις 6.30 το απόγευμα στον Εσπερινό της Αγάπης στον ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Μαραθούπολη.

Χθές Κυριακή 12 Απριλίου στις 7.30 το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Μακρυσίων, ενώ το απόγευμα στις 7 στην Ακολουθία του Νυμφίου στον ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Φιλιατρά.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ διαγράμμιση στο δρόμο- παγίδα Κυπαρισσίας- Φιλιατρών

Μ.Δευτέρα 13/4/2009
Συνεχίζονται απο συνεργεία της Νομαρχίας Μεσσηνίας οι εργασίες διαγράμμισης, καθαρισμού και συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Μεσσηνίας με 4 συνεργεία που εργάζονται αυτές τις ημέρες σε διαφορετικά σημεία του Νομού μας. Είναι παρήγορο ότι τώρα που ζεσταίνει ο καιρός κάποιοι φιλοτιμήθηκαν να προβούν στις απαιτούμενες εργασίες το κόστος των οποίων υπολογίζεται στις 400.000 Ευρώ σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντινομάρχη.
Τα ειδικά συνεργεία παράλληλα θα προχωρήσουν και στον καθαρισμό των πρανών κατά μήκος των οδικών δικτύων ιδίως στην περιοχή της Μάνης, του δρόμου Τσακώνας- Καλονερού και κατά μήκος περιοχών της Τριφυλίας. Αυτή την φορά με χαρά διαπιστώσαμε ότι ικανοποιήθηκε επιτέλους αίτημα κατοίκων της Τερψιθέας Κυπαρισσίας και των Δήμων της περιοχής καθώς ολοκληρώθηκε η διαγράμμιση της επικίνδυνης καρμανιόλας Κυπαρισσίας- Φιλιατρών, έργο το οποίο φαίνεται ότι ΔΕΝ έχει παραδοθεί επίσημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αρκετά θύματα στην άσφαλτο. Το επόμενο βήμα θα είναι να πέσει επιτέλους και ο τελευταίος ασφαλτοτάπητας για να καλύψει τις τεχνικές αδυναμίες του αυτοκινητόδρομου. Καταλήγοντας να επισημάνουμε ότι εκτελούνται μιρκά τεχνικά έργα ιδίως στο κόμβο της Φαρακλάδας στον οποίο έχουμε θύματα στην άσφαλτο ανοίγοντας την διατομή του δρόμου και την πρόσβαση απο και προς το Δημοτικό Διαμέρισμα.

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Με απουσίες ο Α.Ο.Κ. φράκαρε στο 0-0 με την θουρία

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ παραμένοντας στο άδικο 0-0 για το Πρωτάθλημα της Α τοπικής κατηγορίας ο Α.Ο. Κυπαρισσίας με τον Πανθουριακό στο γήπεδο του Γυμνασίου, με μεγάλες απουσίες εξαιτίας του τραυματισμού παικτών της ομάδας που αγωνίζονται στο κέντρο και την επίθεση .
Πιο αναλυτικά με απώλειες λόγω τραυματισμού των Μοροσάνου, Λυδιώτη η μπάλα παρέμεινε περισσότερο στην κατοχή των παικτών της Κυπαρισσίας χάνοντας όμως φοβερές πλάγιες φάσεις και φάουλ. Αλλαγές είχαμε στην αρχή και στο 75 με τον Τριπόδη χωρίς να ανατραπούν οι αγωνιστικές διαδικασίες μέχρι το 93 καθώς ο διαιτητής έκρινε σκόπιμο και έδωσε στους αγωνιζόμενους μικρή παράταση εξαιτίας των καθυστερήσεων. Εκρυθμος απο τον πάγκο παρά τις παραινέσεις του Μιχάλη Ζάγκου και απο ότι φαίνεται ξεχώρισαν μόνον οι Κιουτάκ, Τριπόδης. Μετά το τέλος του αγώνα απειλήθηκαν επεισόδεια εξαιτίας της προκλητικής στάσης των παικτών της Θουρίας και ευτυχώς με την παράινεση των ψυχραιμότερων έληξαν οι αποχωρήσεις φιλάθλων και παραγόντων χωρίς να σημειωθούν εμπλοκές. Οι επόμενοι αγώνες είναι άκρως καθοριστικοί και αναμένεται να επιταχύνουν τις προπονήσεις για την Ομάδα που διεκδικεί το στέμμα της Δ Εθνικής κατηγορίας.

Συγκλονισμένη η Μεσσηνία απο το στυγερό έγκλημα!

Κυριακή 12/4/2009
Στο νοσοκομείο ΚΑΤ για συρραφή των κάτω άκρων βρίσκεται εδώ δυο ώρες η 30χρονη άτυχη γυναίκα Αλβανικής Καταγωγής που χθες το μεσημέρι δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τον εν διαστάσει σύζυγο της με αλυσοπρίονο μπροστά στα μάτια των παιδιών της σε διαμέρισμα της οδού Σταδίου 8.
Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας που μεταφέρθηκε, μπήκε εσπευσμένα στο χειρουργείο και έγινε το ανθρωπίνως δυνατόν για να κρατηθεί στην ζωή. Στην άτυχη γυναίκα, αλβανικής καταγωγής, παρασχέθηκαν η πρώτες βοήθειες στο χειρουργείο του νοσοκομείου Καλαμάτας και από εκεί με στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέρθηκε μεταφέρεται στο νοσοκομείο ΚΑΤ, ώστε να γίνει συρραφή των άκρων από ομάδα Νευροχειρουργών και αγγειοχειρoυργών.
Μάλιστα ο δράστης κατέβηκε με το αυτοκίνητό του από την κεντρική Μακεδονία στην Καλαμάτα, μαζί με τα δύο του παιδιά, 9 και 12 ετών, για να συναντήσει την 30χρονη με την οποία βρίσκονται σε διάσταση εδώ και δύο μήνες. Μετά από καβγά και σε κατάσταση αμόκ, ο 39χρονος πήρε το αλυσοπρίονο το οποίο είχε κρυμμένο στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του και της επιτέθηκε. Της ακρωτηρίασε τα πόδια, ενώ της κατάφερε πολλαπλά τραύματα στα χέρια και την κοιλιά. Το απίστευτο περιστατικό αποκαλύφθηκε όταν ο δράστης ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του σε αστυνομικούς που περνούσαν με περιπολικό κάτω από το σπίτι του θύματος. Ο δράστης συνελήφθη και η 30χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας της είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Θεσμικές αλλαγές χρειάζεται η χώρα και όχι Συναίνεση με λευκή επιταγή τόνισε ο Χρήστος Βερελής

Σάββατο 11/4/2009
ΜΕ κεντρικό θέμα Πολιτική και Οικονομική κρίση, παρουσίασε το πρόγραμμα για τις Ευρωεκλογές αλλά και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε ομιλία του στην Κυπαρισσία, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Βερελής, τον οποίο προλόγισαν ο Πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης κ. Γιάννης Κωνσταντόπουλος, ο βουλευτής κ. Κουσελάς και ο Περιφερειάρχης του πολιτικού φορέα.
Πριν την ομιλία του ο πρώην υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις του 936 και τοπικών μέσων ενημέρωσης, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι πολύ σύντομα το κόμμα του θα είναι Κυβέρνηση ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού με διπλές κάλπες στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Μάλιστα τόνισε ότι η οικονομική κρίση και οι επιλογές της Κυβέρνησης οδήγησαν σε αδιέξοδα τους πολίτες και χρειάζονται άμεσες λύσεις, ενώ εστίασε κατά την ομιλία του σε τομείς όπως η οικονομία, η Παιδεία, ο τουρισμός και η υγεία αλλά και ο αγροτικός κόσμος του τόπου με αναφορές στις λύσεις που προτείνει ο πολιτικός φορέας του.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του υποστήριξε ότι 'η χώρα λειτουργεί κάτω απο μια πινακίδα όπου κανένας δεν εμπιστεύεται κανέναν' κάνοντας σαφείς υπαινιγμούς και για το τέρας της γραφειοκρατίας. Είπε ότι 'το 2003 είχα πει τότε στον κ. Πρωθυπουργό ότι πως μπορει να διοικήσει την Ελλάδα, αν δεν μπορείς να διοικήσεις ένα περίπτερο' για να συμπληρώσει ότι 'η Ελλάδα βρίσκεται σε επικίνδυνο σταυροδρόμι και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το δικαίωμα να προσπεράσει τα δύσκολα αλλά να δώσει την μάχη' εκτιμώντας ότι 'μια αλλαγή Κυβέρνησης θα προσφέρει ανάσα στην διεθνή αναγνώριση της χώρας μας'
Εξήγησε ότι 'το βασικό μας σύνθημα είναι να αντιπαλέψουμε αγκυλώσεις του παρελθόντος και όσες ελοχεύουν στο σύστημα' ενώ αναφερόμενος στους αγρότες είπε ότι 'έχουμε Βιολογική κτηνοτροφία στα χαρτιά και το μεγάλο πρόβλημα των παραγωγών μας είναι η πολιτική των σούπερ μάρκετ'. Σχετικά με την Δικαιοσύνη υπογράμμισε ότι 'η Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσε τη διαφθορά χρειάζεται την έξωθεν μαρτυρία και όταν το Νόμιμο δεν ταυτίζεται με το Ηθικό διαλύεται ο Κοινωνικός ιστός' πιστεύοντας ότι 'χρειαζόμαστε θεσμικές αλλαγές καθώς δεν έχουμε τις ανάλογες θωρακίσεις και τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στην ώρα τους'. Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι 'η θωράκιση του εσοδήματος θα έρθει με αισιόδοξη αναπτυξιακή πολιτική και το ΠΑΣΟΚ μπορει να δώσει συναίνεση στα πολιτικά πράγματα αλλά όχι λευκή επιταγή'.

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Επανήλθε..δριμύτερος ο Κουσελάς για το δρόμο Κυπαρισσία- Ραυτόπουλο

Παρασκευή 10/4/2009
ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ στο θέμα του δρόμου που ενώνει τη Κυπαρισσία με την Κοινότητα Τριπύλης ο βουλευτής κ. Κουσελάς μετά μάλιστα και την πρσοφατη διαμαρτυρία κατοίκων του Δ.Δ. Βρυσών για ένα κομμάτι 700 μέτρων που θυμίζει...Αβγανιστάν.
Στο ερώτημα που υπέβαλλε στην βουλή και την απάντηση που πήρε απο τον αρμόδιο Υπουργό αναφέρει αρχικά ότι 'Με αισθήματα απογοήτευσης, αγανάκτησης και οργής αντέδρασαν οι δημότες των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μπλεμενιάνων , Βρυσών, Μουριατάδας, Καρβουνιου και Ροδιάς, μόλις πληροφορήθηκαν την απάντηση της κυβέρνησης για το δρόμο Κυπαρισσία - Ραυτόπουλο”. Αναφέρεται φυσικά στην απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Αθ. Νάκου για το θέμα που έθιξε.
Οπως υποστηρίζει ο κ. Νάκος «το έργο της νέας χάραξης της οδού Κυπαρισσία Ραυτόπουλο δεν έχει δημοπρατηθεί και δεν έχει προταθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ ή σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς η εκπόνηση της μελέτης δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μετά την ανωτέρω έγκριση θα συνεχιστεί η εκπόνηση των επόμενων σταδίων της μελέτης και των λοιπών υποστηρικτικών μελετών που απαιτούνται, ώστε το έργο της νέας χάραξης της οδού Κυπαρισσία – Ραυτόπουλο να είναι έτοιμο προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα».
Και ο κ. Κουσελάς υπογραμμίζει με νόημα: “Μετά την εξέλιξη αυτή είναι απαραίτητο να δραστηριοποιηθούν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Σύλλογοι και οι φορείς της περιοχής, ώστε να υπάρξει άμεση λύση στο θέμα”.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η Κυκλοφοριακή Μελέτη για τη Κυπαρισσία

Η εφαρμογή της Κυκλοφοριακής μελέτης απασχόλησε για 2 ώρες το Δ.Σ. Κυπαρισσίας, μελέτη η οποία ψηφίστηκε κατά Πλειοψηφία με 10 υπέρ και 5 κατά με βάση τις παρατηρήσεις που τέθηκαν για ένα συγκεκριμένο τμήμα της Ελ. Βενιζέλου, ενώ η μονοδρόμηση τμήματος της λεωφόρου μονοδρομείται με ψήφους 8 υπερ και 7 κατά ενώ σύμβουλοι ψήφισαν την πρόταση που υπέβαλλε ο κ. Χρονόπουλος.
Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι 'το θέμα έχει απασχολήσει επιτροπές καθώς τα Ι.Χ. αυξάνονται εκθετικά τα τελευταία χρόνια με βάση και την μορφολογία των δρόμων καθώς η μελέτη λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα Ι.Χ. και μάλιστα η μελέτη εφόσον διαπιστωθεί ότι δημιουργεί προβλήματα θα υπάρξουν τροποποιήσεις, εξετάζοντας άμεσα τα κομβικά σημεία της πόλης'. Ουσιαστικά εξήγησε ότι 'όλη η πόλη μονοδορομείται εκτός των 2 βασικών οδικών αξόνων και τα τμήματα που οδηγούν στην Ανω Πόλη και έξοδο της πόλης τα οποία θα έχουν αμφίδρομη κατεύθυνση οπότε η Μελίου απο Ε.Ο. εως Ελ. Βενιζέλου παραμένει διπλής κατεύθυνσης, η Ναυαρίνου προς παραλία διπλής, η Πονηροπούλου διπλής, η Κολοκοτρώνη απο Νοσοκομείο ως Πανηγυρίστρα καθώς και η 28ης Οκτωβρίου και το μικρό τμήμα της Ν. Καλατζάκου απο τον ΟΣΕ παραμένει διπλής'. Σχετικά με τα ΚΤΕΛ επισήμανε ότι 'πλέον κατεβαίνουν στρίβοντας δεξιά ενώ μονοδρομείται το τμήμα της Ελ. Βενιζέλου απο Μελίου ως Αναστασοπούλου και μπορούμε να δούμε αν απαιτηθούν βελτιώσεις καθώς πάνω απο όλα απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας απο όλους μας και ελπίζουμε για το καλύτερο'.
Ο κ. Γιαννόπουλος απο την αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της πρότασης των μελετητών για μονοδρόμηση τμήματος της Ελ Βενιζέλου και υπέρ της αμφίδρομης κίνησης των οχημάτων σε όλο το μήκος της, όπως γίνεται σήμερα. Στις υπόλοιπες εισηγήσεις απο τη συμπολίτευση ο κ. Ζαχ. Κανελλόπουλος ζήτησε σε όλο το μήκος της η Ελ. Βενιζέλου να παραμείνει ως έχει. Ο κ. Γρηγόρης Γκότσης υποστήριξε ότι 'δεν είμαστε ιεδήμονες και συγκοινωνιολόγοι και θεωρώ ότι το πρόβλημα μποτιλιαρίσματος εντοπίζεται περισσότερο στην Ελ. Βενιζέλου που θέλουμε να είναι έτοιμη και επαρκής για πολίτες και καταστήματα'. Ψήφισε να εφαρμοστεί η μελέτη και το Δ.Σ. να εντοπίσει τα προβλήματα.
Ο κ. Θανάσης Πετρόπουλος θεώρησε ότι 'είναι τραγικό λάθος να μονοδρομηθεί μέρος της Ελ. Βενιζέλου καθώς το σχέδιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της πόλης δεδομένου ότι οι μονόδρομοι θα αποτελέσουν το καρκίνωμα της πόλης'. Ο κ. Μπακούρος υπογράμμισε ότι οι μονοδορμήσεις αποτελούν μέτρο επίλυσης.
Αξίζει να τονίσουμε ότι οι σύμβουλοι συμφώνησαν στο 90% της μελέτης με μόνη ένσταση την κεντρική λεωφορο που σε ένα τμήμα της μονοδρομείται, ενώ 5 ψήφους έλαβε η πρόταση Χρονόπουλου.

Εγκρίθηκε στο Δ.Σ. ο Κανονισμός λειτουργίας με νέες Επιτροπές


Πέμπτη 9/4/2009
ΠΛΟΥΣΙΑ ήτνα η συνεδρίαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας το οποίο αρχικά συζήτησε την αδειοδότηση ετιαρείας για φόρτωση αδρανών υλικών απο το Λιμάνι καθώς το Λιμενικό Ταμείο του Νομού ζήτησε τις απόψεις του Δήμου επι του θέματος. Κάθετα αντίθετος δήλωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Πετρόπουλος ζητώντας ομόφωνα αρνητική απόφαση, Υπερ της αρνητικής απόφασης τάχθηκε και ο Π. Τσίγγανος για τις εταιρείες που μειώνουν τους Περιβαλλοντικούς όρους των λιμανιών αλλά τόνισε ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μπορει να δώσει άδεια αγνοώντας τους Δήμους.

Ο Δήμαρχος κ. Σαμπαζιώτης ξεκαθάρισε στην συνεδρίαση ότι 'θέλουμε Τουριστικό λιμάνι και ομόφωνα υλοποιήσαμε πλαίσιο για τον χαρακτήρα του, οπότε συμφωνούμε ότι τέτοιες δράσεις δεν είναι επιθυμητές για το λιμάνι μας'. Τελικά η απάντηση του Δ.Σ. ήταν ομόφωνα Αρνητική στο παραπάνω αίτημα.
Αποφασίστηκε επίσς να χορηγηθεί σε δόσεις το επίδομα θέσεως 176 ευρώ στους δικαιούχους υπαλλήλους του Δήμου, μετά απο δικαίωσή τους στα Δικαστήρια που συνέβη σε Πανελλήνιο επίπεδο.
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
Μεγάλη συζήτηση έγινε για τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. που εγκρίθηκε ομόφωνα με βάση υπόδειγμα της ΚΕΔΚΕ αλλά και την προσθήκη Επιτροπών. Ο κ. Π. Τσίγγανος είπε ότι 'οι κανονισμοί δεν μπορούν να αυτορρυθμίσουν τα Δ.Σ. αλλά διευκολύνει την συμμετοχή τρίτων' δίνοντας έμφαση στη δημιουργία Επιτροπών με συμμετοχή πολιτών για το καλο της πόλης. Ο επικεφαλής της ελασσονος μειοψηφίας Σωτήρης Τσίγγανος πρόσθεσε ότι οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται άμεσα, ενώ ο κ. Μπακούρος πρότεινε την δημιουργία νέων Επιτροπών που θα ανταποκρίνονται στο ρόλο της πόλης ενώ ο κ. Σαμπαζιώτης πρότεινε μετξαύ άλλων την επικαιροποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας που θα μπορούσε ως φυλλάδιο να διανεμηθεί στους πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚΥ. Τελικά μετα απο διεξοδική συζήτηση αποφασίστηκε να προστεθούν οι Επιτροπές Τουριστικής προβολής και Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας η οποία υφίσταται αλλά με αναβαθμισμένο ρόλο για την ευρεία συμμετοχή φορέων και πολιτών.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Πολιτική και Οικονομική Κρίση σε εκδήλωση!

Τετάρτη 8/4/2009
ΗΜΕΡΙΔΕΣ με αιχμή του δόρατος το φλέγον θέμα της οικονομικής κρίσης θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας και όπως πληροφορηθήκαμε θα έχουμε αρκετές προσωπικότητες που θα επισκεφθούν την περιοχή μας για το ζήτημα προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και μάλλον θα δούμε και εκπροσώπους της πολιτικής ζωής, της Δημοσιογραφίας αλλά και του εμπορικού κόσμου.
Ειδικότερα στην Κυπαρισσία θα έρθει την Παρασκευή ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής ο οποίος στις 7.30 το απόγευμα θα μιλήσει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΤΕΕ με θέμα: "Πολιτική κατάσταση και οικονομική κρίση". Αναμένεται να είναι παρών και ο βουλευτής του Νομού κ. Κουσελάς που κατάγεται απο την περιοχή μας. Αναμένεται να ακολουθήσει διαλογική συζήτηση για το μείζουν θέμα και να διατυπωθούν ερωτήσεις απο το κοινό καθώς η εκδήλωση θεωρείται άκρως σημαντική.

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Συνεδρίασε για τα απορρίμματα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών...

Τρίτη 7/4/2009
Με δυο προ ημερησίας διάταξης θέματα ξεκίνησε χθες το βράδυ στις 8 το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών. Μια συνεδρίαση είχε διάρκεια 2 ώρες και 10 περίπου λεπτά. Το πρώτο προ ημερησίας διάταξης θέμα είχε να κάνει με την αγορά του πυροσβεστικού οχήματος.
Αποφασίστηκε να αλλαχθεί ο προμηθευτής του πυροσβεστικού οχήματος και αντί να αγοραστεί από τον Κο Αναστόπουλο να αγοραστεί από την ίδια την MAZDA λόγω διακοπής της συνεργασίας ανάμεσα στον κο Αναστόπουλο και την εταιρία. Το δεύτερο θέμα προ ημερησίας διάταξης το έθεσε ο κος Σαπέρας και είχε να κάνει με τον σεισμό στην Ιταλία. Ο Κος Σαπέρας πρότεινε να δοθεί μια οικονομική ενίσχυση για τα θύματα του σεισμού.
Ο κος Δήμαρχος απεδέχθη να γίνει η Δωρεά και δεσμεύτηκε να απαντήσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για τον τρόπο με τον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα.
Στην τακτική συνεδρίαση τώρα. Με κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα έγινε χθες το βράδυ το Δημοτικό συμβούλιο στα Φιλιατρά. Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η Ενημέρωση για το έργο της παλετοποίησης στερεών αποβλήτων, κατόπιν αιτήσεως Δημοτών.
Ο κος Ξύγκας είπε ότι στις 13/3 2009 ήρθε στο Δήμο Φιλιατρών ήρθε μια αίτηση δημοτών.
«Εμείς οι υπογράφονες κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης της περιοχής Σαλιαρίου και Μώρενας, ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωση γα το έργο της παλετοποίησης που πρόκειται αν δημιουργήσει ο Δήμος Φιλιατρών σε συνεργασία με τον Δήμο Γαργαλιάνων.
Επειδή είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει υποβάθμιση της περιοχής και των προϊόντων μας και κατά συνέπεια να θιχτούν ή να βλαφτούν τα συμφέροντα μας, ζητάμε πλήρη ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή.
1) για τον όγκο των σκουπιδιών που θα δέχεται η συγκεκριμένη επένδυση
2) για τον χρόνο που θα παραμένουν τα σκουπίδια στον συγκεκριμένο τόπο
3) 3 την συγκεκριμμένη υπολοιματικότητα που θα δέχεται το έδαφος και το υπέδαφος και ποια η εξάρτηση και των υπολοιμάτων που θα δέχεται η ατμόσφαιρα.
Η Παλετοποίηση των σκουπιδιών γίνεται μέσα σε ένα εργοστάσιο 250 τετραγωνικών μέτρων. Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση σε σχέση με τον τόπο που θα γίνει το εργοστάσιο.
Το αρχικό μέρος που είχαμε υποδείξει, δεν μπορεί αν εγκατασταθεί ο παλετοποιητής διότι το κομμάτι αυτό έχει κηρυχτεί αναδασωτέο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν πρώτα δεν αποχαρακτηριστεί το κομμάτι. Ο Κος Σωτηρόπουλος αναρωτήθηκε αν ο δασάρχης ήξερε ό όχι ότι το κομμάτι αυτό ήταν αναδασωτέο. Ζήτησε να μάθει πόσο χρόνο θα μείνει ο παλετοποιητής στο σημείο. Η περιφέρεια μας ζήτησε να προτείνουμε τόπο. Προτείναμε τόπο στην αρχή, το είπαμε στο Δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν έγινε δεκτό από την περιφέρεια.
Προτείναμε ένα άλλο μέρος το οποίο όμως έχει κηρυχτεί αναδασωτέο. Καλέσαμε τον Δασάρχη να βρούμε τόπο. Οτιδήποτε και αν κάνουμε θα το περάσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Πρέπει να παρακαλάμε να γίνει το εργοστάσιο. Να παρακαλάμε να κλείσει η χωματερή. Τα σκουπίδια θα μπαίνουν στο εργοστάσιο, θα συμπιέζονται, θα αφυγραίνονται, και τα στερεά θα παλετοποιούνται. Το υγρό μέρος θα περνά από βιολογικό καθαρισμό. Μετά την παλαιτοποίηση θα πηγαίνουν στον χώρο που έχει υποδείξει η Κυπαρισσία με την Αυλώνα και θα εναποτίθενται για δυο περίπου χρόνια. Μετά αφού γίνει το εργοστάσιο στην περιφέρεια και θα επεξεργάζονται τα στερεά απόβλητα στον χώρο του νέου εργοστασίου που θα γίνει.
Σε αυτή τη φάση πρέπει να βρούμε ένα σημείο ανάμεσα στους δυο δήμους που να επεξεργάζονται τα σκουπίδια (οι άλλοι δύο Δήμοι τον έχουν βρει το τόπο εναπόθεσης) το οποίο κομμάτι δεν εν πρέπει αν είναι αναδασωτέο. Έχουμε ένα μέρος αλλά δεν ξέρουμε αν κάνει διότι η πολεοδομία λέει ότι για να γίνει ένα εργοστάσιο 250 τετραγωνικών μέτρων πρέπει ο χώρος αν είναι 4 στρέμματα. Θα πρέπει να βρεθεί τόπος τόνισε ο Κος Ξύγκας.
Με πληροφορίες απο το filiatranews

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΣΠΟΡ: Παραμένει στη κορυφή ο Α.Ο. Κυπαρισσίας

Δευτέρα 6/4/2009
ΜΕ μάχες στον αγωνιστικό χώρο και καλό ποδόσφαιρο κορυφώνεται το ενδιαφέρον στην κορυφή της Α Τοπικής λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος για την κατάκτηση και το εισητήριο για την Δ εθνική καθώς υπολείπονται ακόμα 4 αγωνιστικές. Το σημαντικό εύρημα του διημέρου είναι ότι γεγονός ότι για ακόμη μια αγωνιστική στην κορυφή παρέμεινε η ομάδα της Κυπαρισσίας , διατηρώντας την απόσταση αναπνοής με ένα μόνο βαθμό καθώς πίσω ακολουθούν Σπερχογεία και Ολυμπιακός Καλαμάτας. Στο παιχνίδι του τίτλου θέλει να παραμεινει ζωντανός ο Α.Ο.Κ. αφού πέρσι αδικήθηκε κατάφορα τόσο απο την διαιτησία όσο και απο τις ποινές της Ε.Π.Σ.Μ. χωρίς να συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι για το θέμα αυτό.
Η βαθμολογίαα στην κορυφή διαμορφώενται αυτή την φορά ως ακολούθως φίλοι μου....
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 53
ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ 52
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛ. 52
ΜΕΘΩΝΗ 49
ΠΥΛΟΣ 49
Σε ότι αφορά τα αναλυτικά αποτελέσματα του διημέρου σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Κ. - ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 4-0
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΔΩΡΙΟ 1-0
ΗΡΑΚΛΗΣ Κ.- ΟΜΟΝΟΙΑ 2-1
ΧΩΡΑ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 0-2
ΠΥΛΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ Μ. 1-0
ΠΕΤΑΛΙΔΙ - ΦΑΡΑΙ 0-2
ΑΙΑΣ Κ. - ΜΕΘΩΝΗ 1-1
ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Κ. 1-0

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Προφυλακίστηκαν οι 2 αυτουργοί της δολοφονίας του άτυχου δικηγόρου

Σάββατο 4/4/2009
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν απο την Ανακρίτρια Κυπαρισσίας μετά την απολογία τους κατά την διάρκεια των 2 τελευταίων ημερών με διαφορά ενός 24ωρου ο φερόμενος ως ηθικός και ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του άτυχου 52χρονού δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου που συνελήφθησαν μετά τις έρευνες του Κλιμακίου Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.
Να τονίσουμε ότι η οικογένεια του θύματος είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί αναπαράσταση, αίτημα που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες απο τις δικαστικές Αρχές αν υλοποιηθεί ή όχι. Παράληλλα ο λογιστής φίλος του θύματος Ηλίας Ψιλόπουλος που πρώτος είδε σε λίμνη αίματος τον άτυχο δικηγόρο και υπέστη αρχικά Σόκ, μιλώντας στον 936 και την τηλεόραση BEST εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των διωκτικών αρχών εκφράζοντας πρώτον την άποψη ότι τέτοια εγκλήματα χαρακτηρίζοντας ως στυγερά σε μια μιρκή κοινωνία που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και δεύτερον ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των συλληφθέντων. Δηλώσεις έκαναν και εκπρόσωποι του νομικού κόσμου της περιοχής. Τέλος ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός ως υπεράσπιση είχε δικηγόρο απο τον Πύργο Ηλείας.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Αλλάζον χρώμα τα καρπούζια ...στη Τριφυλία

Παρασκευή 3/4/2009
Την πρώτη φορά που ο κ. Κώστας Μαλάμος από το Αγρίλι Μεσσηνίας προσέφερε στους φίλους ένα κίτρινο καρπούζι από την παραγωγή του, εκείνοι αντέδρασαν θεωρώντας ότι ήταν... άγουρο. Όταν όμως δοκίμασαν, διαπίστωσαν ότι παρά τη διαφορά στο χρώμα, η γεύση του καρπουζιού ήταν ίδια.
«Στην περιοχή μας, την επαρχία Τριφυλίας Μεσσηνίας βγαίνουν τα πλέον πρώιμα καρπούζια σε ολόκληρη την Ευρώπη», λέει ο 48χρονος αγρότης. «Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα και να πειραματιστούμε με νέες καλλιέργειες και ποικιλίες, και να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της αγοράς, αφού η παραγωγή μας εξάγεται σχεδόν ολόκληρη στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη». Οι αγρότες της ...Τριφυλίας καλλιεργούν τα τελευταία χρόνια άσπερμα καρπούζια, προερχόμενα από υβρίδια: έχουν μεν σπόρους, αλλά χωρίς φύτρο, με αποτέλεσμα να διατηρούνται περισσότερο, αφού η ανάπτυξη του φύτρου στον σπόρο είναι αυτό που προκαλεί το σάπισμα στο φρούτο. «Μέχρι πριν από δύο χρόνια πηγαίναμε στα τυφλά», λέει ο κ. Μαλάμος. «Τα τελευταία δύο χρόνια κάθε κίνηση γίνεται με πρόγραμμα. Φέτος έβαλα 200 στρέμματα μίνι άσπερμα καρπούζια, τα οποία όταν βγουν στην αγορά, θα ζυγίζουν από 2 έως 3 κιλά. Αυτή είναι η νέα μόδα στην κατανάλωση του καρπουζιού, αφού κυρίως στην Ευρώπη αλλά δειλά δειλά και στη χώρα μας, οι καταναλωτές τα προτιμούν επειδή είναι μικρά και ζυγίζουν λίγο.
Αν ο παραγωγός δεν αντιληφθεί την απαίτηση του καταναλωτή, το έχασε το τρένο», λέει χαμογελώντας. Ο κ. Μαλάμος καλλιεργεί και κίτρινα καρπούζια, τα οποία προέρχονται από υβρίδια. Οι παραγωγοί πάντως είναι και οικονομικά ωφελημένοι από την καλλιέργεια τόσο των μίνι όσο και των κίτρινων καρπουζιών. Όπως λένε, πέρυσι τα διέθεταν προς 50 λεπτά το κιλό στη χονδρική πώληση και φέτος εκτιμούν ότι θα έχουν την ίδια τιμή, κερδίζουν δηλαδή 10-15 λεπτά περισσότερα από την παραγωγή συμβατικών καρπουζιών.
Διατηρούνται 2 μήνες!
«Τα άσπερμα μίνι καρπούζια κάνουν θραύση στις αγορές της Ευρώπης», λέει ο κ. Δημήτρης Τσίγγανος, παραγωγός από την Τριφυλία. «Το γεγονός ότι δεν έχουν γενετικό υλικό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να αποθηκευτούν έως και δύο μήνες χωρίς να σαπίσουν».
Εκτός από το γεγονός ότι διατηρούνται για περισσότερο χρόνο, τα καρπούζια της Τριφυλίας που σε λίγες μέρες μπαίνουν στην αγορά, έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα, λέει ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κυπαρισσίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος. «Τα συγκεκριμένα φυτά δίνουν καρπούς για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, αφού δεν υπάρχουν οι σπόροι για να δώσουν “εντολή” στο φυτό ότι σταματάει η περίοδος της καρποφορίας». Οι αγρότες της Τριφυλίας μεταφέρουν στα χωράφια τους τα εργαστηριακά πειράματα του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρίστου Ολύμπιου.
ΤΟ ΧΡΩΜΑ του καρπουζιού, επισημαίνει ο γεωπόνος κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, οφείλεται στις χρωστικές ουσίες του φυτού. Στο κόκκινο καρπούζι «υπερισχύει» το λυκοπένιο, ενώ στο κίτρινο καρπούζι η καροτίνη. Για να κάνουμε λοιπόν ένα υβρίδιο που θα μας δώσει καρπούζι με κίτρινο χρώμα διασταυρώνουμε ποικιλίες ώστε να υπερισχύει το καροτένιο. Το καρπούζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σακχάρων, ενώ ένα κιλό καρπούζι έχει περίπου 200 θερμίδες. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός περιέχει βιταμίνη Β6, κάλιο, φυτικές ίνες, β-καροτένιο και λυκοπένιο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, το καρπούζι έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών, ενώ το κάλιο βοηθά την καρδιακή λειτουργία.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοφύλακτος Σπατούλας απο 'Τα Νέα'

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Κυκλοφοριακό STOP μετά την παρουσίαση της Μελέτης

Τετάρτη 1/4/2009
Αύριο Πέμπτη στις 2 μ.μ. τελικά διεξάγεται στην αίθουσα συνεδριάσεων του οικείου Δ.Σ. η τελική παρουσίαση της μελέτης για το Κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Κυπαρισσίας. Ουσιαστικά μετά την συζήτηση που θα προκύψει εκ μέρους της Επιτροπής θα προωθηθεί για έγκριση η μελέτη που αναμένεται να αλλάξει τον κυκλοφοριακό χάρτη εντός της πόλης καθώς τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται ιδίως το καλοκαίρι.
Στη συνάντηση εκτός απο τα μέλη της Επιτροπής που αποτελείται απο δημοτικούς συμβούλους και εκπρόσωπο της Τροχαίας έχει προσκληθεί μεταξύ άλλωνο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης και ο Πρόεδρος των Αυτοκινητιστών Ταξί. Στόχος της επιτροπής θα είναι σύντομα να εφαρμοστεί η κυκλοφοριακή ρύθμιση σε όλη την πόλη βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα ενώ τον λόγο θα λάβουν και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της ευρύτερης πειροχής..
Μετά την σύσκεψη αναμένεται η οριστική παραλαβή της μελέτη απο το Δ.Σ. ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η νέα σηματοδότηση. Οι κυριότερες τροποποιήσεις στο κυκλοφοριακό ιστό της πόλης που προβλέπει η μελέτη αφορούν Μονοδρομήσεις στο σύνολο σχεδον των δρόμων της πόλης, δημιουργία θέσεων Στάθμευσης και ρύθμιση της κυκλοφορίας στην είσοδο και έξοδο της πόλης με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση του Εμπορικού κέντρου της πόλης και αναμένεται να δώσει ριζοσπαστικές λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπαρισσία.