Pages

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Στις φυλακές πρώην Διευθυντής Τράπεζας απο τα Φιλιατρά...

ΤΟΝ δρόμο για τις δικαστικές φυλακές πήρε ο Διευθυντής της Εμπορικής τράπεζας Φιλιατρών καθώς κρίθηκε Προφυλακιστέος , μετά την πολύωρη απολογία του σε ανακριτή και εισαγγελάς. Πρόκειται για τον πρώην διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας Φιλιατρών Βασίλη Τσαφαρά, για τη πλύκροτη υπόθεση της ελλείματος στην τράπεζα που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία μετά τις καταγγελίες ιδιωτών που παρότι τους είχε εγκριθεί δάνειο τελικά εισέπραξαν μόνο ελάχιστα ποσά ενώ χρήματα απο τραπεζικούς λογαριασμούς είχαν κάνει αδικαιολόγητα...φτερά.
Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007 μετά απο επώνυμη καταγγελία προκαλώντας το ενδιαφέρον των Ελεγκτών της Εμπορικής Τράπεζας που ξεψάχνισε όλους τους λογαριασμούς, τις υπογραφές και τις δοσοληψίες στην τράπεζα αποκαλύπτοντας μαύρη τρύπα που ξεπερνούσε το 1 εκ. Ευρώ και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ενδεχομένως το ποσό θα αγγίξει τα 2 εκ. Ευρώ. Εκτοτε εκρεμούσε η συλλογή στοιχείων που διήρκησε μήνες με ένορκες καταθέσεις και όχι μόνο. Αίσθηση είχε προκαλέσει στη τοπική κοινωνία η τότε δήλωση του Δήμαρχου Φιλιατρών ότι 'τα δημοσιεύματα ήταν μυθεύματα και ιστορίες σεναριογράφων' αλλά από ότι αποδείχτηκε η Δικαιοσύνη είχε μάλλον διαφορετική γνώμη για το πρόσωπο..υπεράνω υποψίας όπως αναφέρουν κάτοικοι των Φιλιατρών!

Λιμάνι, Βιολογικός, κυκλοφοριακό και...δίκυκλα κυριάρχησαν στο Δ.Σ Κυπαρισσίας

30/6/2009
-ΜΕ εκτός ημερησίας θέματα κύλησε η συνεδρίαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας όπου αρχικά τέθηκε το ερώτημα αν υπάρχει αδειοδότηση από την Πολεοδομία των κτιριακών εγκαταστάσεων του Βιολογικού καθαρισμού για το οποίο ο κ. Δήμαρχος Κυπαρισσίας απάντησε ότι θα κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος μόλις συμπληρωθεί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Απο τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιώργο Γκότση τέθηκε θέμα δημιουργίας κόμβου στο δρόμο προς το Κολυμβητήριο αλλά και το θέμα της φύλαξη του χώρου στου Μαρτσέλου από τους παράνομους κατασκηνωτές σε συνεργασία με την Αστυνομία. Τέθηκε θέμα επίσης για τον παραθαλάσσιο δρόμο και την συλλογή πλαστικών θερμοκηπίων τα οποία άλλα έφυγαν και άλλα εγκαταλείφθηκαν, όπου ο Δήμαρχος πρότεινε να γίνει εκστρατεία συλλογής σε συνεργασία με τους παραγωγούς. Εξάλλου τέθηκε το θέμα του κυκλοφοριακού φόρτου της πόλης όπου θα περιληφθούν οι τις παρατηρήσεις του Δ.Σ. προς την ΤΥΔΚ ώστε να εφαρμοστούν οι αλλαγές που προτάθηκαν δεδομένου ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα αλλά η οποιαδήποτε αλλαγή θα συμβεί σε συνεργασία με το μελετητή.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΔΙΚΥΚΛΙΣΤΕΣ
-Σχετικά με το πρόβλημα επιβολής προστίμων απο την Τροχαία για κράνος εντός πόλης και ιδίως στην παραλία που έχει εξοργίσει τους κατοίκους ζητήθηκε απο τους συμβούλους να γίνει παρέμβαση στην Α. Δ. Μεσσηνίας μετά το ερώτημα που κατέθεσε ο Σωτήρης Τσίγγανος. Για το θέμα αυτό ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην απουσία κράνους από τους οδηγούς δικύκλων αλλά και 2 περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν με θανατηφόρα τροχαία εντός της πόλης. ‘Θα κάνουμε αξιολόγηση και παρέμβαση στην χαλαρή επιβολή κλήσεων αλλά από εκεί και πέρα εκτός από το αδιάκριτο κόψιμο κλήσεων και να δώσουν περισσότερο βάρος στις συστάσεις ώστε να καθιερωθεί το μέτρο ώστε να αποφύγουμε τα ατυχήματα’ για να καταλήξει ότι ‘συστάσεις θα γίνονται απο τα αστυνομικά όργανα προς την κατεύθυνση των συμβουλών και πρόστιμα θα επιβάλλονται σε περίπτωση υποτροπής’.
ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
Τέλος για το Πάρκινγκ του ΟΣΕ η Δημοτική αρχή βρίσκεται σε συννενόηση με την ΓΕΟΣΕ η οποίά θα επικυρώσει την απόφαση παραχώρησης και οι αρμόδιοι θα απαντήσουν για την εφαρμογή απόδοσης του χώρου με το κατάλληλο αντίτιμο που θα καθοριστεί απο τον ΟΣΕ. Επίσης αποφασίστηκε ότι θα δημιουργηθεί το Γραφείο Αντιπολίτευσης σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο στην αίθουσα του Παλιού Δ.Σ.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Σχετικά με τις ελλείψεις για το Λιμάνι και την ανοιτκή καταγγελία από τους αλιείς η Δημοτική αρχή υποστήριξε ότι θα υπάρξει όχληση σε υπηρεσίες για τις ατέλειες που υπάρχουν όπως στο φωτισμό όπου ο Δήμος προέβη σε προσθήκη φωτιστικών σωμάτων, την απογύμνωση του προσήνεμου μόλου από τη λιθοριπή που υπήρξε, το θέμα χημικών τουαλετών που δεν ενημερώθηκε κανένας, την πυρασφάλεια με κρουνούς που τοποθετήθηκαν ως άχρηστοι, το θέμα της γλίστρας πρόσδεσης στο αλιευτικό καταφύγιο και η απουσία φάρου. Ο Δήμος στέλνει διαβιβαστικό στη Δ.Ε.Κ.Ε. με τις παρατηρήσεις τονίζοντας προς την επιβλέπουσα Αρχή ότι δεν πρόκειται να γίνει παραλαβή του έργου με ατέλειες και ζητεί να πραγματοποιηθεί αυτοψία από την Δ.Ε.Κ.Ε. για τις κακοτεχνίες που καταγράφονται. Το Σώμα ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ελέγχους στη Δ.Ε.Κ.Ε. μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες με έγγραφο που εστάλη στον Δήμο.
ΕΝΩΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Μετά απο διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε να διεξαχθεί ειδική εκδήλωση το Σεπτέμβριο θα γίνει απολογισμός Δημοτικής Αρχής το 2008. Για το αίτημα του Συλλόγου για ανάδειξη Άνω Πόλης που θέλει να τεθεί ως συν διοργανωτής στο Παζάρι Αντικών στην Παλιά Πόλη ώστε να στηριχθεί ως θεσμός για 5η χρονιά με έμφαση στη Πανελλαδική καμπάνια για την υποστήριξή του ασχολήθηκε το Σώμα. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ .Κόρδας αναφέρθηκε στη διατήρηση του θεσμού με την συνεργασία όλων των φορέων. Ακολούθησε έντονη συζήτηση όπου ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος είναι ανεπαρκής να διοργανώσει μόνος του το Παζάρι και απαιτείται η συν διοργάνωση των φορέων αφού επικεφαλής είναι ο Δήμος, ενώ ο κ. Κόρδας υποστήριξε ότι είναι ανεπαρκής να διαχειριστεί μόνος του το παζάρι και να το κάνει ο Σύλλογος με τον Δήμο, ενώ μίλησαν ο κ. Πάνος Αμπατζής και εφημέριος του Ιερού Ναού. Τελικά αποφασίστηκε ναα γίνει συν διοργάνωση με όλους τους φορείς.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Νέες καταγγελίες για το Λιμάνι απο τους Αλιείς...

Τα προβλήματα στο λιμάνι της 'Αρκαδιάς' πριν την δημοπράτηση της 3η οριστικής φάσης του έργου καταγράφουν εκ νέου σε επιστολή τους ο Επαγγελματικός Σύνδεσμος Αλιέων και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας. Μάλιστα όπως τονίζουν 'Επειδή κυκλοφορούν στην πόλη φήμες ότι επίκειται παραλαβή του έργου, δεν θα δεχθούμε μια τέτοια μεθόδευση, σημειώνουν οι αλιείς.
Αναλυτικά η επιστολή για τα προβλήματα του λιμανιού της Κυπαρισσίας΄είναι ως εξής:
«Αγαπητοί κύριοι, Eχουν περάσει τρία χρόνια από το τέλος των εργασιών της εταιρείας "Ντι Ες" που είχε αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης της 1ης φάσης και ένας χρόνος από το τέλος των εργασιών της εταιρίας "ΜΕΤΡΟ" που είχε αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης της 2ης φάσης κατασκευής του λιμανιού το οποίο είναι χρηματοδοτημένο από το 3° Κοινοτικό Πλαίσιο και χωρίς ακόμα να έχει γίνει η παραλαβή του έργου από την υπηρεσία σας, το λιμάνι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από παραλείψεις και κακοτεχνίες, Και συγκεκριμένα.
1) Ο φωτισμός του λιμανιού, αφού λειτούργησε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, βγήκε εκτός λειτουργίας. Ο λόγος είναι η πλημμελής κατασκευή του αφού γυμνά καλώδια και σπασμένα φρεάτια υπήρχαν από την αρχή της κατασκευής του, οι δε στύλοι έχουν διαβρωθεί σοβαρά με αποτέλεσμα το έργο να έχει ήδη καταστραφεί.
Αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή το λιμάνι να βρίσκεται στο σκοτάδι και εκτός από τον κίνδυνο κλοπών υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος, μιας και η προβλήτα έχει γίνει χώρος βραδινού περιπάτου πολλών συμπολιτών μας.
2) Oπως έχουμε αναφέρει με έγγραφη αναφορά μας με αρ. πρωτ. 93/18-2-2009 για το πρόβλημα της θωράκισης του προσήνεμου μόλου η οποία σας διαβιβάστηκε από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. και από τον Δήμο Κυπαρισσίας στην οποία ακόμα εκκρεμεί απάντησή σας (παρότι έχει παρέλθει ο χρόνος που υποχρεούστε να απαντήσετε), έχουμε να αναφέρουμε τα εξής: Η εταιρία "ΜΕΤΡΟ" κατά την κατασκευή του προσήνεμου μόλου αφαίρεσε πλήθος ογκόλιθων από τον παλιό προσήνεμο και τους χρησιμοποίησε στο έργο που κατασκεύαζε και σε παρατήρηση μελών των συλλόγων μας δεσμεύτηκε ότι θα τοποθετήσει νέες. Αντί αυτού "ξεγύμνωσε" μέρος αυτού και το εγκατέλειψε, με συνέπεια στην πρώτη θαλασσοταραχή που εκδηλώθηκε υπέστη σοβαρή καταστροφή και κιν υνεύει να καταρρεύσει.
3) Τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες γιατί έτσι προέβλεπε η μελέτη του έργου. Από τότε που τοποθετήθηκαν δεν έγινε καμία συντήρηση από κάποια εταιρεία και ούτε καθαρισμός τους. Αποτέλεσμα σήμερα αυτές να έχουν γίνει εστίες μόλυνσης για την περιοχή.
Ερωτάμε: Δεν θα έπρεπε να υπήρχε κάποια σύμβαση με εταιρεία καθαρισμού και συντήρησης; Γιατί αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης και θα τις πάρουμε να τις πετάξουμε.
4) Εχουμε την παγκόσμια πρωτιά να λειτουργεί λιμάνι χωρίς φάρους. Καταργήσαμε στην πράξη τους κανόνες ναυσιπλοΐας και μπαίνουμε στο λιμάνι ακολουθώντας το ένστικτό μας. Και εντάξει εμείς. Οι επισκέπτες από ξένες χώρες που έρχονται για ελλιμενισμό, μάλλον, θα το γράφουν στο ημερολόγιο του σκάφους αυτό το φαινόμενο να το δείχνουν στην χώρα τους. Ζητάμε να μας απαντήσετε πότε θα τοποθετηθούν οι φάροι.
5) Οι κρουνοί πυρόσβεσης που έχουν τοποθετηθεί δεν έχουν σύνδεση με παροχή κι έτσι είναι άνευ λειτουργίας σε περίπτωση άμεσης ανάγκης χρήσης τους.
6) Η γλίστρα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών είναι κατασκευασμένη εκτός προδιαγραφών της σύμβασης και επικίνδυνη στην χρήση της. Συγκεκριμένα το μπετόν που έχει πέσει είναι περίπου τρία μέτρα μέσα στην θάλασσα και μετά κάνει ένα σκαλί βάθους ενός μέτρου περίπου. Για οποιοδήποτε ατύχημα σε σκάφη ή άτομα, σας καθιστούμε υπεύθυνους. Σας έχουμε ενημερώσει εδώ και τρία χρόνια για το πρόβλημα και δεν έχει γίνει τίποτα. Επειδή κυκλοφορούν στην πόλη μας φήμες ότι πρόκειται να παραλάβετε το έργο, έχουμε να σας απαντήσουμε ότι δεν θα δεχτούμε μία τέτοια μεθόδευση, από την στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν:
Α) Ο έλεγχος της υπηρεσία σας για την καταγγελία μας από το Σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης (αρ. πρωτ. 52/16-1-2007).
Β) Η δικαστική διαδικασία μετά την αυτεπάγγελτη δίωξη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας της εταιρίας Ντι Ες.
Γ) Η απάντηση σας προς το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. και στον Δήμο Κυπαρισσίας στην αναφορά μας με αρ. πρωτ, 93/18-2-2009 για την αφαίρεση μέρους της λιθοριπής από τον προσήνεμο μόλο από την εταιρεία ΜΕΤΡΟ».

Παγώνουν οι μισθοί στο δυσκίνητο Δημόσιο...

29/6/2009
Το ενδεχόμενο να «παγώσει» τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να περιορίσει τις υπέρογκες δαπάνες του Δημοσίου. Σε αντιστάθμισμα, και για να περιοριστούν οι αντιδράσεις, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε «ικανοποιητικά επίπεδα», άνω του πληθωρισμού. Για εμάς καλο θα ήταν να κοπούν και τα Εφάπαξ αφού ΔΕΝ ισχύουν σε καμία άλλα χώρα του κόσμου.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, που επικαλείται Το Βήμα, αναφέρουν ότι οι αυξήσεις που χορηγούνταν ως τώρα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ήταν υψηλότερες από τον πληθωρισμό, ο οποίος κυμαινόταν πέρυσι μεταξύ 4,0% και 4,5%. Τώρα, όμως, ο πληθωρισμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (0,5% τον Μάιο του 2009) και συνεπώς οι αυξήσεις, λόγω των εκτάκτων αναγκών που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεν μπορεί και δεν πρέπει παρά να είναι οριακές ή και μηδενικές.
Στο υπουργείο Οικονομίας έχουν γίνει εισηγήσεις για το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με το επιχείρημα ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου όχι μόνο δεν θα προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, αλλά και, αν γίνει ο κατάλληλος επικοινωνιακός χειρισμός, το μέτρο θα χαιρετιστεί από τους υπόλοιπους μισθωτούς, οι οποίοι θίγονται από την κρίση, τα φορολογικά μέτρα, την ανασφάλεια και τις αβεβαιότητες. Ούτως ή άλλως, καταλήγουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι χαρακτηρίζονται «προνομιούχοι» έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση, όμως, θα αποτελέσει σήμα και για τη συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα το 2010.

Πηγή: Τα Νέα

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Υπο έλεγχο η πρωτη μεγάλη πυρκαγιά στο Δώριο!

28/6/2009
ΥΠΟ έλεγχο τέθηκε τελικά μετά απο αρκετές ώρες η πρώτη σοβαρή Πυρκαγιά για φέτος- ελπίζουμε και η τελευταία για το καλοκαίρι- που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αγίου Γεωργίου δήμου Δωρίου λίγο μετά τις 18:00. Η περιοχή έχει πληγεί ξανά στο ίδο σημείο και στο παρελθόν όπως καταγγέλουν κάτοικοι της περιοχής δεδομένου ότι θεωρείται μια περιοχή με σημαντική αγροτοδασική έκταση. Ωστόσο στο σημείο επιχειρούσαν για αρκετές ώρες 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα απο την Μεσσηνία και τα τοπικά Πυροσβεστικά κλιμάκια, καθώς επίσης δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος και τέσσερα αεροσκάφη που προέβησαν σε ρίψεις νερού για να αποτραπεί ο κίνδυνος επέκτασης.
Καλό θα είναι οι Δήμοι να αφυπνιστούν και οι πολίτες και να διευρυνθούν οι ομάδες εθελοντών Πυρασφάλειας που έχου συγκροτηθεί ώστε να προστατέψουμε τους φυσικούς πνεύμονες που έχουν απομείνει γιατί θα είναι κρίμα με τον τρόπο αυτό να...απογυμνώνουμε τον εαυτό μας και το Περιβάλλον...

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Ημερίδες για τον Τουρισμό στην Τριφυλία!

ΜΙΑ γιορτή αφιερωμένη στους Ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλλυμάτων ήταν η χθεσινοβραδινή που πραγματοποιήθηκε απο τον ομώνυμο Σύλλογο Ξενοδόχων Τριφυλίας με την ευκαιρία εορτής του οσίου Σαμψών στο παρεκκλήσει του προαύλιο χώρου του ξενοδοχείου 'Απόλλων'. Στη γιορτή το παρών έδωσαν η Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής κ. Αντωνία Μπούζα, ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Φωτεινόπουλος, ο γνωστός συγγραφέας της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων κ. Στάθης Παρασκευόπουλος, ο συγγραφέας και λόγιος Δημήτρης Στρατικόπουλος, αλλά και πλήθος κόσμου και φορέων.
Η Πρόεδρος των Ξενοδόχων κα Γεωργία Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην γιορτή που ετησίως διεξάγεται για να θυμίσει την φιλοξενία που προσφέρεται απλόχερα στον τόπο μας, προσθέτοντας ότι πέρα απο το νόημα της γιορτής υπάρχει και δραστηριότητα του Συλλόγου που προσπαθεί να δουλεύει αρμονικά με τα μέλη της και φέτος μάλιστα διανεμήθηκε ένα ενδιαφέρον φυλλάδιο με σημείο αναφοράς την Δυτική Μεσσηνία περιλαμβάνοντας εκτός απο χρήσιμες πληροφορίες και αξιοθέατα και τον κατάλογο όλων των καταλλυμάτων της περιφέρειάς μας.
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης εστίασε στην αρωγή των Δήμων σε τέτοιες πρωτοβουλίες γιατί η τουριστική περίοδο ενισχύει την τοπική οικονομία και τους ανθρωπους που ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά και αναδεικνύει τις ομορφιές του τόπου μας, ενώ προέβη σε εκτενή αναφορά μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. για το πλούσιο Πολιτιστικό καλοκαίρι του Δήμου με αποκορύφωμα το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Beach Volley Εφήβων Νεανίδων
Τέλος η Πρόεδρος της Ν.Ε.Π.Τ. κα Μπούζα ανέλυσε τις δράσεις της επιτροπής με εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να καταδειχθεί η Μεσσηνία ως τουριστικό προορισμός και σε συνδυασμό τα τοπικά μας προιόντα ώστε να κερδίσει δίκαια τις αγορές. Σε ερώτηση του 936 για την διεξαγωγή Ημερίδας που είχαμε προτείνει, συμφώνησε ότι αποτελεί απόφαση της Ν.Ε.Π.Τ. να διεξαχθούν ημερίδες σε μεγάλες πόλεις και στη Τριφυλία για την ανάδειξη των προβλημάτων που αφορούν τον κλάδο του τουρισμού.

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για τα καρτοκινητά


27/6/2009
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που ορίζει την ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Οι κάτοχοι καρτοκινητών τηλεφώνων υποχρεούνται ως τις 30 Ιουνίου του 2010 να δηλώσουν τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς τους και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους. Σε αντίθετη περίπτωση, στις 10 Ιουλίου του 2010, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται να απενεργοποιήσουν το καρτοκινητό τηλέφωνο.
Το θέμα είναι ότι τα καρτοκινητά πλέον φορολογούνται οικτρά και μάλιστα έχουμε και μία ακόμα εξέλιξη σε περίπτωση ταυτοποίησης. Πιο αναλυτικά, οι κάτοχοι καρτοκινητών υποχρεούνται να ενημερώνουν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε περίπτωση απώλειας του κινητού ή της κάρτας SΙΜ ή ακόμη και στις περιπτώσεις που δίνουν το τηλέφωνο σε τρίτο χρήστη. Κάντε κλικ στο πίνακα αριστερά και δείτε όλες τις κινήσεις...βοήθειά μας..

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Στη τσιμπιδα του Νομου ο 29χρονος για τα 395 χασισόδεντρα

ΤΟΝ δρόμο των φυλακών πήρε ο 29χρονος από τη Χώρα που συνελήφθη προχθές το απόγευμα να καλλιεργεί φυτεία με 395 χασισόδεντρα στη Φλεσσιάδα ο οποίος και προφυλακίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες μιλώντας σε αστυνομικούς παραδέχεται την πράξη του αλλά όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις- δε φαίνεται διατεθειμένος να αποκαλύψει πιθανούς συνεργάτες του.
Ο 29χρονος συνελήφθη προχθές το απόγευμα την ώρα που πότιζε την καλά κρυμμένη φυτεία, σε απόσταση γύρω στα 300 μέτρα από το χωριό, σε δύσβατη περιοχή, αλλά με όλες τις... προϋποθέσεις για να έχει μια πολύ καλή σοδειά.
Η υγρασία, η καλή οργάνωση και το πυκνό φύλλωμα των αγριοβελανιδιών που έκρυβαν τα δενδρύλλια από τα αδιάκριτα βλέμματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, μπορούσαν να δώσουν ύψος μέχρι και 4 μέτρων στα δέντρα, με μια πολύ καλή συγκομιδή που θα απέδιδε αρκετές χιλιάδες ευρώ έσοδα. Οι έρευνες πάντως της αστυνομίας αναφορικά με την εμπλοκή και άλλων δραστών στη συγκεκριμένη καλλιέργεια συνεχίζονται. Εχουν συγκεντρωθεί τα ευρήματα από τη δασική έκταση στην οποία είχε στηθεί η καλά οργανωμένη καλλιέργεια και η Σήμανση έχει πάρει δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία εξετάζονται.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το Π.Ο.Π. ελαιολάδου θα αφορά όλο το Νομό

26/6/2009
Μετά την απόρριψη της ένστασης, που είχε υποβάλει ο συνεταιρισμός Δολών, από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Καλαμάτα» για το ελαιόλαδο ολόκληρου του Νομού Μεσσηνίας.
Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την αποδοχή του αιτήματος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ και τα σχετικά έγγραφα θα προωθηθούν στις Βρυξέλλες για την κατοχύρωσή ή μη της ονομασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο και δικαίωμα ένστασης σε κοινοτικό επίπεδο δεν έχουν πλέον Έλληνες παραγωγοί, αλλά ελαιοπαραγωγοί των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Πόλος έλξης για τους Τελικούς Beach Volley Juniors η Κυπαρισσία

ΣΤΗΝ Κυπαρισσία θα διεξαχθούν οι Τελικοί αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Juniors Beach Volley που διεξάγονται σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στην Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ομοσπονδίας πετοσφαίρισης στην Αθηνα που έγινε παρουσία του Προέδρου της Ε.Ο.ΠΕ. κ. Στέλιου Προσαλίκα, του Δήμαρχου Κυπαρισσίας κ. Γιώργου Σαμπαζιώτη και Δημάρχων αλά και μεταξύ άλλων του περσινού Πρωταθλητή Γιώργου Κισκήρα που κατάγεται απο την Μεσσηνία αναλύθηκαν οι στόχοι της φετινής διοργάνωσης.
Στη Συνέντευξη αναφέρθηκε ότι το Πρωτάθλημα ενισχύει την εξάπλωση του αθλήματος που μέσα απο συγκεκριμένους αγώνες θα βγούν οι Πρωταθλητές του Αύριο και αυτοί που θα πλαισιώσουν τις Εθνικές ομάδες.
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι 'με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε σαν ένας κρίκος στην αλυσίδα του Πρωταθλήματος, θέλουμε και περιμένουμε να δούμε αθλητές που θα τους καμαρώσουμε και στο μέλλον στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου που διεξάγεται το 2012' για να υπογραμμίσει ότι 'χαιρόμαστε που στηρίζουμε απο κάθε άποψη το άθλημα που ταιριάζει απόλυτα στο υπέροχο παραλιακό τοπίο του Δήμου καθώς σύντομα δημοπρατούμε Μόνιμες εγκατασστάσεις Beach volley που θα δώσουν την δυνατότητα σε αθλητές και ομάδες να προπονούνται όλο το χρόνο και τέλος ευχόμαστε πάντα επιτυχίες σε όλους τους αθλητές'.
Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ. τόνισε ότι 'το μοντέλο που έχει υιοθετήσει η Κυπαρισσία αποτελεί αυτό που θα κυριαρχήσει την επόμενη δεκαετία στο χώρο του Μπητς Βόλευ καθώς η αρχιτεκτονική και αισθητική του χώρου των εγκαταστάσεων ταιριάζει απόλυτα με την νέα αντίληψη αρμονικά δεμένη με την Οικολογία και το Περιβάλλον και καλώ τους άλλους Δήμους να μιμηθούν το παράδειγμα της Κυπαρισσίας...'

Πηγή: kyparissiotis

Οι Δημόσιοι υπάλληλοι στο στόχαστρο για τα περιουσιακά τους στοιχεία

25/6/2009
ΚΑΠΟΤΕ όταν γίνονταν οι επισκέψεις στο Λιμάνι Κυπαρισσίας βλέπαμε τον τότε μεγάλο Διευθυντή μεγάλης υπηρεσίας ως.....φτωχαδάκι να έρχεται με μια Λαμποργκίνι και υπόθέσαμε ότι κέρδισε ένα λαχείο πολλών χιλιάδων Ευρώ και κάποιοι άλλοι κύριοι του Δημοσίου να εμφανίζουν όλο και περισσότερα 4Χ4. Αναρωτηθήκαμε αν ξαφνικά όλοι σε τούτη την χώρα έγιναν πλούσιοι σε λίγο καιρό. Τώρα όμως δείτε τι λέει το Εσωτερικών.
Την πλήρη καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας επιχειρεί η κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί βάση δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και διασταύρωσης των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης τα οποία υποχρεούνται να δηλώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Όπως διευκρινίζεται σε σχετική εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου, η υποχρέωση δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης δεν έχει σχέση με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» αλλά η νέα αυτή κίνηση γίνεται κατ΄ εφαρμογήν του άρθρου 28 του Υπαλληλικού Κώδικα και «ισχύει για όλους τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους ανεξάρτητα από την υποχρέωση για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης που προβλέπεται από άλλες διατάξεις (Ν. 2343/95 και Ν. 3213/03)», ως αποτρεπτική για την πάταξη της διαφθοράς κίνηση έχει αποτύχει στην πράξη.
Πηγή: Βήμα

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ποτε θα μοιράσει η ΤΕΔΚ τα οχήματα για την αντιπυρική προστασία στους ΟΤΑ;

Δώδεκα Δήμοι της Μεσσηνίας, αν και η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου, δε διαθέτουν πυροσβεστικό όχημα, παρά τα παθήματα του 2007. Πρόκειται για τους Δήμους Αίπειας, Αριστομένους, Αρφαρών, Αυλώνος, Είρας, Θουρίας, Λεύκτρου, Μεθώνης, Πεταλιδίου, Πύλου, Φιλιατρών και Χιλιοχωρίων, οι οποίοι, σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τις «πρώτες βοήθειες» μέχρι να έλθουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όλα αυτά τη στιγμή που οι πολλές βροχές του χειμώνα είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της αυτόφυτης βλάστησης, η οποία, με τις υφιστάμενες συνθήκες, αποτελεί μία πρώτης τάξεως καύσιμη ύλη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ απο το 'Θάρρος' οι 31 ΟΤΑ της Μεσσηνίας (29 Δήμοι και 2 Κοινότητες) διαθέτουν 32 συνολικά οχήματα διαφόρων κατηγοριών. Τα περισσότερα, 5 στον αριθμό, διαθέτει ο Δήμος Καλαμάτας. Πρόκειται για 3 με κίνηση στους τέσσερις τροχούς (4Χ4) και για 2 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα. Ακολουθούν με 3 οχήματα (4Χ4) ο Δήμος Άριος, με 2 οι Δήμοι Ανδανίας, Μελιγαλά και Παπαφλέσσα, με 1 οι Δήμοι Αβίας, Αετού, Ανδρούσας, Γαργαλιάνων, Δωρίου, Ιθώμης, Κορώνης, Μεσσήνης, Νέστορος, Οιχαλίας και η Κοινότητα Τριπύλης.
Το θέμα είναι πότε θα δοθούν τα οχήματα που αγόρασε η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας για τους ΟΤΑ...

Αναβίωσαν έθιμα του ΑιΓιάννη Ρηγανά στη Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας

24/6/2009
Ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, ο ΜΕΣΚ και ο Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ», διοργάνωσαν από κοινού στην πλατεία της Παλιάς 'Αρκαδιάς' ζωντανέυοντας ένα από τα παλιά έθιμα. Τις «Φουγγαρίες τ’ Αη Γιαννιού του Ριγανά και τον Κλήδονα», απόψε στις 8.30, στην πλατεία της παλιάς «Αρκαδιάς», που διοργάνωναν οι πρόγονοί μας στις ιστορικές Ρούγες μέσα σε ένα κλίμα αναβίωσης τόσο της γιορτής όσο και την τελετή του εθίμου του Κλήδονα με την αναπαράσταση που διεξαγόταν προ πολλών δεκαετιών.
O Πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Κόρδας τόνισε στον 936 ότι 'η επιτυχία του θεσμού είναι δεδομένη και η συμμετοχή του κόσμου το αποδεικνύει, απο εκει και πέρα μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζουμε και άλλες εκδηλώσεις για την αναβίωση εθίμων ενώ η πρόσφατη μας ενέργεια για την διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα της Παλιάς πόλης ήταν να καθαρίσουμε ένα καλντερίμι που έμενε στην αφάνεια του χρόνου'. Οι κοπέλλες με διάφορα ονόματα απο τις γειτονιές της πόλης έμαθαν το ριζικό τους τηρώντας το έθιμο του Κλείδωνα διαβάζοντας στιχάκια και ποιήματα. Μετά απο λίγο άναψαν οι φουγγαρίες όπου οι τολμηροί πέρσασαν πάνω απο τις φωτιές ενώ ακολούθησε ζωντανή παραδοσιακή μουσική και πατροπαράδοτη Ριγανάδα που προσφέρθηκε στους επισκέπτες μαγειρεμένη με την παλιά μοναδική συνταγή.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Πλούσια ατζέντα στη συνάντηση Δράκου - Καλοφωλιά

Με βασικό αντικείμενο την νομιμοποίηση του Τουριστικού των Γαργαλιάνων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας σύσκεψη ανάμεσα στον νομάρχη Κο Δημήτρη Δράκο με τον Δήμαρχο Γαργαλιάνων κο Σταύρο Καλοφωλιά και τον Αντιδήμαρχο Γαργαλιάνων κο Στάθη Σοκορέλη.
Για το Τουριστικό των Γαργαλιάνων ο κος Δράκος τόνισε ότι είναι ένα έργο το οποίο έχει ζωή 50 ετών περίπου και το οποίο προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να νομιμοποιήσουμε ως προς το κατασκευαστικό του μέρος, με την συνδρομή της Πολεοδομίας, και από εκεί και πέρα να αναλάβει την πρωτοβουλία ο Δήμος για την ανακαίνισή του και για την λειτουργία του και για την απόδοση στην κοινωνία των Γαργαλιάνων και στην παραγωγή και την ανάπτυξη.
Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την σύσκεψη ήταν το θέμα της ολοκλήρωση της διαδικασίας της ετοιμότητας και ωριμότητας του αλιευτικού καταφυγίου της Μαραθούπολης. Του αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης, είναι ένα έργο το οποίο παλεύουμε μελετητικά, πολύ καιρό και που δυστυχώς δεν έχει ενταχθεί μέχρι τώρα σε κάποιο ΚΠΣ. Γνωρίζετε ότι θα ανοίξει εντός ολίγου το ΚΠΣ και η στόχευσή μας είναι να λήξει και αυτή η εκκρεμότητα, εντασσόμενο το έργο στο επερχόμενο ΕΣΠΑ, το οποίο οσονούπω θα δημοπρατηθεί και ως προς αυτό το κομμάτι.
Εμείς από την πλευρά μας, σε συνεννόηση που έχουμε κάνει με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου τον κ. Αγγελόπουλο, έχουμε οριοθετήσει τις διεκδικήσεις μας και είναι απολύτως λογικό και συμβατό και εφικτό, το να ενταχθεί και από το ύψος του προϋπολογισμού, στο περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τα λιμενικά. Επίσης, ξαναείδαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα ΣΔΙΤ.
Ο Δήμος Γαργαλιάνων, όπως ξέρετε, είναι απολύτως έτοιμος και στην επερχόμενη προκήρυξη την οποία θα κάνει το Υπουργείο και το ΟΣΚ για τα ΣΔΙΤ των σχολικών κτηρίων, θα είναι πρώτο και καλύτερο μέσα, δεν έχουμε προβλήματα και για το Λύκειο και για το Γυμνάσιο. Τέλος, στη συζήτηση που είχαμε με τον Δήμαρχο, πήραμε την πρωτοβουλία και την απόφαση να επαναφέρουμε το θέμα του Λαγκουβάρδου. Θα προσδιορίσουμε μια συνάντηση στο αμέσως προσεχές διάστημα, με την Διεύθυνση Μελετών των Εγγείων Βελτιώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να βρούμε την παλαιά μελετητική προσπάθεια, σε ποιο στάδιο βρίσκεται και να οριοθετήσουμε και να προσδιορίσουμε το μέγεθος του έργου που θα περιλαμβάνει η καινούργια προσπάθεια την οποία θα αναλάβουμε.
Αυτή η προσπάθεια θα είναι τέτοια που να δένει με το περιβάλλον, να μην δημιουργεί οποιαδήποτε οικολογικά προβλήματα και που θα αφήνει ως έργο, τουλάχιστον εν πρώτοις και άμεσα, την παρακαταθήκη αυτή, για να μπορέσουμε μελλοντικά να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια.
Επίσης, να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν δύο μελέτες που αφορούν τον Δήμο Γαργαλιάνων και οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και σε στάδιο πολύ προωθημένο. Η μία είναι του έργου Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά, όπως ξέρετε, το οποίο είναι ολοκληρωμένο και αυτή τη στιγμή μελετάται η παράκαμψη των Φιλιατρών και η δεύτερη είναι η Καμπίροβα η διάβαση δηλαδή της ρέματος της Μεταξάδας που τελειώνουμε πολύ σύντομα, και θα είναι το πρώτο έργο το οποίο θα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ.

8η Συνάντηση Φιλαρμονικών Μεσσηνίας

23/6/2009
Για 8η συνεχή χρονιά ο Συλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, διοργανώνει 5ημερο συνάντησης των Φιλαρμονικών στο πάρκο της Βλαχέρνας και στην κεντρική Πλατεία της πόλης στις αρχές του Ιουλίου. Το εγχείρημα έχει στεφθεί αρκετές φορές με απόλυτη επιτυχία και ο θεσμός πλασιώνεται απο όλο και περισσότερους φορείς. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ., ο Δήμος Φιλιατρών, και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Η είσοδος είναι Ελεύθερη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει κυκλοφορήσει, οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής: ...
1η Ιουλίου 2009 Ωρα 10μ.μ. στο πάρκο της Βλαχέρνας Ορχήστρα Chameleon trombon Enseble , Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας
4 Ιουλίου 2009 Ωρα 9:30μ.μ. Κεντρική Πλατεία Φιλαρμονική Δήμου Καλαβρύτων και η Φιλαρμονική Συλλόγου Φιλοπροόδων
5 Ιουλίου 2009 Ωρα 9:30μ.μ. Κεντρική Πλατεία Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Υπεγράφη επιτέλους η Σύμβαση για προστασία απο τις Πυρκαγιές

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, το έργο Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων Δασικών Πυρκαγιών στο Νομό Μεσσηνίας. Το έργο αφορά την προμήθεια συστημάτων, λογισμικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς και ψηφιακών χαρτογραφικών υποδομών για τον καλύτερο προγραμματισμό και την εποπτεία των επιχειρησιακών
δράσεων αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών στη Μεσσηνία. Στο έργο αυτό συμμετέχει ενεργά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, γεγονός που σημαίνει πολλά για την τεχνολογία αιχμής και την αρτιότητα των λύσεων που θα διατεθούν. Με το έργο αυτό τίθενται στην υπηρεσία της Ν.Α.Μεσσηνίας τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες από μόνες τους ούτε αποτρέπουν ούτε καταστέλλουν τις δασικές πυρκαγιές, δίνουν όμως ό,τι καλύτερο μπορεί να διαθέσει σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη για τον σχεδιασμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινόμενων..

Λίστα με Κυπαρίσσιους στο σκάνδαλο ΟΤΕ- Siemens

22/6/2009
ME ενδιαφέρον παρακολουθούμε την υπόθεση της Μίζενς η οποία όμως σε ότι αφορά την αποκάλυψη ότι υπήρξε χρηματοδότηση μαύρου χρήματος, η επικαιρότητα το διήμερο στράφηκε στην περίφημη λίστα με τους 21 ύποπτους για το σκάνδαλο ΟΤΕ- Ζήμενς που τους απαγορεύτηκε η έξοδος απο την χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ απο το 'Παρόν'. Στη περίφημη λίστα υπάρχει όμως και άρωμα Κυπαρισσίας αφού εμπεριέχονται 2 γνωστά ονόματα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Τσουκάτου για το 1 εκ. Ευρώ που μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε που κατέληξε.
Σύμφωνα με την φωτοτυπία σήματος που στάλθηκε απο την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στις 12 Ιουνίου αναφέρονται και τα ονόματα των οδηγών και συνεργατών του Θεόδωρου Τσουκάτου που είναι οι Γενναίος Γεώργιος του Κωνσταντίνου που έχει διαβατήριο απο την Νομαρχία Αττικής και ως γνωστόν κατάγεται απο την περιοχή μας αφού γεννήθηκε εδώ αλλά και ο αδερφός του Γενναίος Φώτιος του Κωνσταντίνου και της Ακριβής που διέμενε στην περιοχή Αγ. Σπυρίδωνος. Τα 2 αδέρφια είναι γνωστά στην τοπική κοινωνία και είχαν προσχωρήσιε στους κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ. Στη λίστα υπάρχει και ένα ακόμα όνομα που κατάγεται απο την Μεσσηνία αλλά δεν έχει διασταυρωθεί ακόμα πλήρως. Απο ότι φαίνεται οι οδηγοί του Τσουκάτου και οι συνεργάτες του γνωρίζουν αρκετά...

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

3η Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας με μεγάλες Αλήθειες

ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ το βράδυ του Σαββάτου οι εκδηλώσεις για την 3η Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας με επίκεντρο το Αγρίλι Φιλιατρών μέσα απο 30 περίπου περίπτερα γεμάτα γεύσεις όχι μόνο του 'χρυσαφιού' της Τριφυλίας αλλά κυρίως για την ανάδειξη των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του δροσερού φρούτου που έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Μιλώντας στον 936FM ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελευθέριος Τζάμος αναφέρθηκε στην αγροτική πρακτική που εξελίσσεται στο καρπούζι εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η καλλιέργειά του έχει μέλλον μέσα απο την ολοκληρωμένη διαχείριση του προιόντος, την πιστοποίηση και τυποποίηση καθώς φέτος κέρδισαν τις αγορές της Ε.Ε. καρπούζι με ετικέττα και γνώρισε μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.
ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΟΜΙΛΗΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟ
Στους χαιρετισμούς των επισήμων ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δράκος εξέφρασε την πίστη ότι η αυτοδιοίκηση τοπική και Νομαρχιακή πάντα θα βρίσκεται κοντά στον αγροτικό κόσμο γιατί με τον τρόπο αυτό στηρίζεται η τοπική οικονομία, προσθέτοντας ότι θα υποστηρίξει την ιδέα της χρονιάς ώστε στο Αγρίλι να λειτουργήσει Εκθεση Τοπικών Προιόντων σε ετήσια βάση αναδεικννύοντας τις γευσιγνωστικές ιδιότητες του προιόντος.
Ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας στο Ν.Σ. κ. Αλευράς κινήθηκε στη κατεύθυνση να στηρχιθεί το προιόν με συγκεκριμένα μέτρα και να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για το Φιλιατρινό φράγμα που εξέφρασε νωρίτερα ο κ. Δράκος για την άρδευση του κάμπου της περιοχής, αλλά και να αντισταθούν οι αγρότες στις νέες προκλήσεις που έρχονται στο ανταγωνιστικό Ευρωπαικό κλίμα αλλά και τον κίνδυνο συρίκωνσης των επιδοτήσεων στο απώτερο μέλλον.
Ο Δήμαρχος Φιλιατρών κ. Άλκης Ξύγκας επέμεινε στη πρόταση στήριξης των αγροτών θεωρώτνας υποχρέωση των ΟΤΑ η πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε για το καρπούζι και όχι μόνο, ανακοινώνοντας ότι ο Δήμος αγόρασε τον χώρο των παλιών κατασκηνώσεων ώστε να εδραιώσει δραστηριότητες γύρω απο τα αγροτικά προιόντα στο απώτερο μέλλον.
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης που ο Δήμος προσέφερε τα περίπτερα του χώρου, υπογράμμισε την σημαντική συνοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να συνεχιστεί η πρωτοβουλία και υποστήριξε ότι οι Δήμοι της Τριφυλίας θα συμμετέχουν ενεργά σε κάθε τέτοια προσπάθεια, ενώ αναφορά έκαναν ο εκπρόσωπος του Δήμου Γαργαλιάνων και ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Φιλντίσης για τα αγροτικά προιόντα.
Καταπέλτης όμως ήταν στην ομιλία του ο παραγωγός της περιοχής κ. Αλεξανδρόπουλος ο οποίος καυτηρίασε τα πολλά λόγια και τις δημόσιες σχέσεις επιμένοντας στην ουσία σύμφωνα με την οποία 'το γεγονός είναι ότι οι παραγωγοί βιώνουν στο πετσί τους την αύξηση των αγροτικών εφοδίων, την απαράδεκτη τιμή επιβολή ΦΠΑ θεωρώντας τα εφόδια ως είδος Πολυτελείας, αλλά και την εθνική στρατηγική για τα εθνικά προιόντα τα οποία πρέπει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά' για να καταλήξει ότι 'οι αλήθειες μπορεί να ακούγονται πικρές αλλά έχουμε όλοι χρέος να τις υπενθυμίζουν ιδίως για τη συμβολή της Πολιτείας στο αγροτικό εισόδημα'.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Μεσσηνιακό Άρωμα στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης

20/6/2009
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ χρώμα και άρωμα θα έχουν τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης καθώς στο επίσημο γεύμα προς τιμή των επισήμων θα δεσπόζει στο τραπέζι και στους χώρους της δεξίωσης το παρθένο εξαιρετικό Μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Ηδη και ο περιβάλλον χώρος του Μουσείου έχει Μεσσηνιακό άρωμα όπου εκτός απο τις ελιές απο την γενέτειρα Γη του τόπου μας, έχουν μεταφερθεί 2 υπεραιωνόβιες ελιές προερχόμενες απο την ΠΟΤΑ κοντά στην είσοδο του κτιρίου.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται στην ιστορική περιοχή του Μακρυγιάννη, νοτιανατολικά του Ιερού Βράχου. Απέχει μόνο 300 μέτρα από την Ακρόπολη και περίπου δύο χιλιόμετρα από το Σύνταγμα. Άμεση πρόσβαση από το σταθμό του μετρό "Ακρόπολη", στην ανατολική παρυφή του χώρου του Μουσείου. Πολλοί Έλληνες αλλά και μεγάλος αριθμός Βρετανών πιστεύουν ότι το σύγχρονο μουσείο θα συμβάλλει στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που σήμερα επιδεικνύονται στο Βρετανικό Μουσείο. Δείτε εδώ
http://www.freegr.gr/freenuke/modules.php?name=News&file=article&sid=338 με ποιό τρόπο
η Τεχνολογία υπηρετεί το Πολιτισμό στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης!

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Συνδικαλιστές εναντίον Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας για καταγγελίες περι Υγείας...

ΣΤΑ άκρα βρέθηκε η κόντρα μεταξύ συνδικαλιστών του Νοσηλευτών με το Πανελλήνιο όργανό τους ΠΑΣΟΝΟΠ και της Διοίκησης του Ιδρύματος σχετικά με τη καταγγελία το Νοέμβριο του 2007 για την εικόνα των χειρουργείων του νοσοκομείου τα οποία ήδη αναβαθμίζονται. Το συνδικαλιστικό όργανο των νοσηλευτών και ο Πρόεδρος ζητά την παράιτηση του Διοικητή του Ιδρύματος και αποκατάσταση των νοσηλευτών που όπως υποστηρίζουν διώχθηκαν, ωστόσο ο Διοικητής τόνιζε τότε ότι οι ίδιοι θέλησαν κα ανάγου πολιτικό θέμα και να απομακρυνθούν απο το ίδρυμα επειδή θεωρούσαν ότι τα χειρουργεία ήταν..επικίνδυνα! Η Υγεία όμως κύριοι ΔΕΝ ανήκει ούτε στους συνδικαλιστές, ούτε σε Διοικητές, αλλά στο Λαό και μόνο...
Το θέμα αφορά τη δίωξη του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Ι. Καναβού, ο οποίος σε υπόμνημα που συνυπέγραψε με τη Νοσηλεύτρια κ. Δ. Σ. στις 12/11/07, ανέφεραν στη Διοίκηση του Νοσοκομείου τις συνθήκες που επικρατούσαν, και τους ελλοχεύοντες κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού, στα Χειρουργεία του Νοσοκομείου...
"
Το θέμα αφορά τη δίωξη του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Ι. Καναβού, ο οποίος σε υπόμνημα που συνυπέγραψε με τη Νοσηλεύτρια κ. Δ. Σ. στις 12/11/07, ανέφεραν στη Διοίκηση του Νοσοκομείου τις συνθήκες που επικρατούσαν, και τους ελλοχεύοντες κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού, στα Χειρουργεία του Νοσοκομείου. Έκτοτε, η Ομοσπονδία μας ξεκίνησε αγώνα για την αποκατάσταση του Προέδρου της, με αποτέλεσμα την έκδοση της υπ. αριθμ. 35/2009 απόφασης, που δικαιώνει πλήρως τον κ. Καναβό, και αποφαίνεται για τις πράξεις του κ. Δρούμπαλη χαρακτηρίζοντάς τες ¨μη σύννομες και αναγκαίες¨, αλλά ως ¨αποτέλεσμα εμπάθειας, με σκοπό να πλήξουν τη συνδικαλιστική του δράση, και το κύρος του ως Συνδικαλιστή¨…
Η Ομοσπονδία μας αισθάνεται δικαιωμένη από την εν λόγω απόφαση, και περισσότερο γιατί συνέβαλε με τις ενέργειες και τη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση, στην ολική ανακατασκευή των Χειρουργείων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, που σήμερα είναι σε εξέλιξη. Απομένει η έμπρακτη αποκατάσταση των Συναδέλφων μας, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Δρούμπαλης θα πρέπει να διευκολύνει τον Πολιτικό του Προϊστάμενο, Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, υποβάλλοντας την παραίτησή του
».

42.000 τόνοι καρπουζιού κέρδισαν τις αγορές της Ε.Ε.

19/6/2009
23.000 τόνοι καρπουζιού προωθήθηκαν φέτος στις αγορές του εξωτερικού και 19.000 τόνοι στην εγχώρια αγορά όπως τόνισε ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος στην εκπομπή του Ράδιο Κυπαρισσία 'Αγροτική ενημέρωση', σημειώνοντας ότι κερδίσαμε περισσότερες αγορές στην Ε.Ε. χάρη στους ποιοτικούς ελέγχους και την σήμανση στις παλέτες εξαγωγών αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των γεωπόνων και ελεγκτών αλλά και των αρμόδιων φορέων που ήταν άψογη, καταλήγοντας ότι 'αυτή τη στιγμή η εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάζει κίνηση και αυτό το διήμερο και οι τιμές κινούνται αυτή την στιγμή ανοδικά και πάλι'.
Σχεδόν έτοιμα είναι όλα για την λήξη της 3ης Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας που θα πραγματοποιηθεί στον Αγρίλη Φιλιατρών το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προβλέπει μεταξύ άλλων και τις δραστηριότητες:
7.30 μ.μ. - 8.00 μ.μ.: Ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τη «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΛΟΟΥΝ» του Βασίλη Φλώρου.
8.00 μ.μ. - 8.30 μ.μ.: Παιχνίδια για τα παιδιά με τη «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΛΟΟΥΝ» στο γήπεδο του μπάσκετ
8.30 μ.μ. - 9.00 μ.μ.: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ απο τους επίσημους και προσκεκλημένους της γιορτής.
9.00 μ.μ.: Ομιλία με θέμα: Το καρπούζι και τα προβλήματά του. Ομιλητής: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Παραγωγός καρπουζιού - Εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.
9.30 μ.μ.: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Με τον Μπάμπη Τσέρτο και την ορχήστρα του.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Προβληματισμός στα Φιλιατρά για την παράκαμψη της πόλης

Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών, προς τα πού θα γίνει η παράκαμψη της πόλης, σύμφωνα με τα όσα είπε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Άλκης Ξύγκας.
Ο κ. Ξύγκας πρόσθεσε πως η ΔΕΣΕ Τρίπολης εκπονεί μελέτη που έχει ήδη περιβαλλοντικές απαλλαγές. Με αυτή προτείνονται δύο λύσεις: η ανατολική παράκαμψη και η δυτική.
Ο δρόμος, συνέχισε, δεν είναι κλειστός όπως η Ιόνια Οδός και έχει τέσσερις ανισόπεδες διαβάσεις, ενώ διευκρίνισε πως όλα βρίσκονται στο στάδιο της προμελέτης και, κατά συνέπεια, δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Η έκθεση: Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα και τις προτάσεις της σχετικής τεχνικής έκθεσης, που βρίσκεται στο Δήμο Φιλιατρών, «η διέλευση της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Μεθώνης δια μέσου του πολεοδομικού ιστού της πόλης και μάλιστα με περιπορεία χωρίς ξεκάθαρη όδευση, δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην πόλη επιβαρύνοντάς την κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά, ενώ εμπλοκή της τοπικής με την υπερτοπική κυκλοφορία, πέραν των χρονικών καθυστερήσεων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια οχημάτων και πεζών."
Με τη δυτική παράκαμψη παρακάμπτεται η πόλη των Φιλιατρών από δυσμάς, απαλλάσσοντας έτσι τον πολεοδομικό ιστό από τη διερχόμενη κυκλοφορία, εξασφαλίζοντας ασφαλέστερες και ταχύτερες μετακινήσεις επί της εθνικής οδού, καθώς και στην τοπική κυκλοφορία και εξυπηρέτηση του οικισμού. Ταυτόχρονα, απομακρυνόμενη αυτή αρκετά από τον αστικό ιστό, δεν παρεμποδίζει την επέκταση της πόλης προς όλες τις κατευθύνσεις, η τάση της οποίας βέβαια φαίνεται να είναι προς ανατολάς, ενώ δίνει τη δυνατότητα και για αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, η οποία λόγω της μορφολογίας των ακτών, είναι σήμερα εντελώς αναξιοποίητη, καθώς και τη δυνατότητα για μεταφορά στη ζώνη διέλευσης επαγγελματικών και λοιπών χρήσεων, απαλλάσσοντας τον οικιστικό ιστό από αυτές.

Γιορτή στον Δημοτικό Παιδικό σταθμό Κυπαρισσίας

18/6/2009
ΜΙΑ όμορφη γιορτή με την ευκαιρία λήξης του σχολικού έτους πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό στην περιοχή Μυρέικα παρουσία πλήθος γονέων, εκπροσώπων του Δήμου Κυπαρισσίας αλλά και των υπαλλήλων του Βρεφονηπιακού σταθμού που μετρά περισσότερα απο 12 χρόνια δραστηριοτήτων.
Τα παιδιά με τις χαρούμενες φωνές τους συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση με ποιήματα αλλά και ζωγραφικές πινελιές που κοσμούσαν τον εξωτερικό περίβολο του κτιρίου δείχνοντας ότι το μέλλον τους ανήκει και αποκτούν ολοένα και περισσότερη ευαισθησία απέναντι σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογικής συνείδησης αφού το θέμα της τελετής λήξης είχε πάνω απο όλα χαρακτήρα προστασίας της φύσης και του κόσμου μας. Η γιορτή έκλεισε με μικρά δώρα που αποδόθηκαν στα παιδιά και με ένα μικρό πάρτυ γιορτή κατακλύζοντας τον χώρο του Παιδικού σταθμού. Το παρών στη τελετή λήξης έδωσαν ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Γκότσης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Κωνσταντέλου, η Πρόεδρος του Παιδικού σταθμού κ. Βασιλοπούλου, η δημοτική σύμβουλος κα Θεώνη Αδαμοπούλου και πλήθος γονιών που ένιωσαν για λίγο λιλιπούτειοι Κυπαρίσσιοι...

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Καταγγελίες ιδιοκτητών Κάμπινγκ για τη νομιμότητα...

ΣΤΗΝ Εισαγγελέα Κυπαρισσίας, στους Δήμους και στη Νομαρχία Μεσσηνίας αλλά και σε κάθε αρμόδιο έστειλαν διαμαρτυρία οι οργανωμένες νόμιμες επιχειρήσεις Κάμπινγκ απο την Ζαχάρω ως την Γιάλοβα Πυλίας κρούουντας το κώδωνα της αφύπνισης και τήρησης του Νόμου για το ελεύθερο και πολλές φορές ανεξέλεγκτο Κάμπιγκ.
Οι ιδιοκτήτες των παραλιακών κατασκηνώσεων θίγουν το πρόβλημα προς τις Εισαγγελικές, Αστυνομικές και Λιμενικές αρχές για την 'προκλητική' όπως αναφέρουν ανοχή των Δήμων κάθε καλοκαίρι με την κατάσταση που παρατηρείται στην Ελαία, Καλονερό, ΑιΛαγούδη, Γιάλοβα και αλλού καθώς δεν λειτούργησαν ποτέ οργανωμένοι χώροι για να τηρούνται στο ελάχιστο οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας αλλά και να δημιουργούνται προβλήματα από την αλόγιστη χρήση των κατασκηνωτών που πολλές φορές αφήνουν πίσω τους μόνο σκουπίδια με ελάχιστες εξαιρέσεις θεωρώντας ότι αν υπήρχαν οργανωμένοι χώροι θα υπήρχε έστω η υποτυπώδης προσοχή. Παλιότερα μάλιστα είχαν ακουστεί υποσχέσεις για το δάσος της Ελαίας αλλά μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε τίποτα απο την Δημοτική αρχή δεδομένου ότι απο τη περιοχή κατάγεται και ο Νομάρχης Μεσσηνίας ο οποίος αποφεύγει τακτικά να απαντήσει στο θέμα αυτό.

'Δεν πάει άλλο' λένε οι έμποροι της Πελοπόννήσου

17/6/2009
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων της Πελοποννήσου στην οποία συμμετείχε τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας όσο και ο νομικός σύμβουλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το παραεμπόριο και τη λειτουργία επιχειρήσεων συμφερόντων πολιτών τρίτων χωρών κατά κύριο λόγο Κινέζων.
Οι έμποροι συμφώνησαν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κοινά και υποστήριξαν πως η αγορά πρέπει να λειτουργεί με τους ίδιους όρους για όλους, χωρίς να επιτρέπεται αθέμιτος ανταγωνισμός. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδας Βασίλης Παγώνης σε δηλώσεις του σημείωσε πως ‘’το θέμα του εμπορίου των αλλοδαπών μας καίει, ειδικότερα εκείνους που είναι από τις
Ανατολικές χώρες, έχει βγει έξω από κάθε έλεγχο διότι οι νόμοι δεν τηρούνται και είναι διάτρητοι’’. Τέλος ο κ. Παγώνης κάλεσε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να ενεργοποιηθούν και να κάνουν ελέγχους γιατί όπως επεσήμανε ‘’έχουμε διαπιστώσει ότι μέσα στα καταστήματα αυτά υπάρχουν έντονες και πολυεπίπεδες παρανομίες, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς. Δεν είναι μόνο η εφορία, είναι το ΙΚΑ, η επιθεώρηση εργασίας, η περιφέρεια, η νομαρχία, τα επιμελητήρια, δεν έχουν άδειες, δεν έχουν τίποτα αυτοί οι άνθρωποι, όπως έχουμε διαπιστώσει, σε πολλούς δικούς μας ελέγχους. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι από αυτούς δεν είναι νόμιμοι, απλά η νομιμότητα είναι ελάχιστη, μπροστά σε αυτό που γίνεται’’.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009 με συναυλίες!

ΠΛΟΥΣΙΟ αναμένεται να είναι και φέτος το Πολιτιστικό Καλοκαίρι στο Δήμο Κυπαρισσίας με καταξιωμένους καλλιτέχνες και όμορφες μουσικές βραδιές που δένουν αρμονικά με τα σημεία αναφοράς της πόλης μας. Ειδικότερα την αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει η Μουσική εκδήλωση του Σύλλογου Φίλων της Μουσικής στις 17 Ιουνίου με την Δημοτική Φιλαρμονική αποτελώντας το έναυσμα για ένα πραγματικά καλό καλοκαίρι. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις:
Στις 19,20,21 Ιουνίου θα γίνουν παραστάσεις κλασικού μπαλέτου και παραδοσιακών χορών απο τον Μ.Ε.Σ.Κ. στην κεντρική πλατεία της πόλης μας με πολλές εκπλήξεις. Στις 27 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει παρουσίαση η Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και Καλών τεχνών. Απο 10-16 Ιουλίου έκθεση ζωγραφικής του Kamiz Shairpour στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης και στις 14 Ιουλίου τα εγκαίνια του Κολυμβητηρίου και αγώνες απο τον Ναυταθλητικό σύλλογο της πόλης. Στις 11 Ιουλίου ακολουθεί η συναυλία με την Φιλαρμονική της Άφισσας στην Κυπαρισσίας και απο 24 εως 26 Ιουλίου οι Πανελλήνιοι αγώνες Beach Volley στην παραλία Αι Λαγούδη. Επίσης στις 25 Ιουλίου μουσική εκδήλωση με τον Ιταλό Φράνκο Τομάσι με ναπολιτάνικα και γρεκάνικα τραγούδια, ενώ στις 26/7 παρουσιάζεται η Ομάδα σύγχρονου χορού 'Χορευτές' και στις 29 Ιουλίου στο λιμάνι η παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας με το έργο 'Η απαγωγή της Σμαράγδας'.
Την 1η Αυγούστου το Πολιτιστικό καλοκαίρι περιλαμβάνει μουσική απο το 'Απειροτάν' με παραδοσιακό χρώμα των Κάστρων, στις 5 Αυγούστου η μεγάλη συναυλία με την Γλυκερία και την Εστουδιαντίνα στον λιμενοβραχίονα και στις 10/8 Παιδικό θέατρο με την αγαπημένη μας Κάρμεν Ρουγγέρη. Ακολουθεί στις 11/8 ημερίδα του Συλλόγου Μεσσήνιων Φοιτητών και μουσική εκδήλωση. Στις 11/8 οι εκπλήξεις συνεχίζονται με συναυλία απο την Ηρώ και τον Αντώνη Λουδάρο και στις 17 Αυγούστου η Μεγάλη συναυλία του καλοκαιριου με τον Φίλιππο Πλιάτσικα στο λιμάνι. Τέλος στις 20/8 συναυλία Ευανθίας Ρεμπούτσικα- Παν. Καλατζόπουλου και Ελλη Πασπαλά στο λιμενοβραχίονα.
Στις 4 εως 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών σε συνεργασία ΜΕΣΚ και συμμετοχή ελληνικών και ξένων συγκροτημάτων.

Σύλληψη αλλοδαπού για χασίς στα Φιλιατρά

16/6/2009
ΜΙΑ ακόμα επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ σημειώθηκε χθές το μεσημέρι στην περιοχή των Φιλιατρών όταν συνελήφθη Βούλγαρος υπήκοος από Αστυνομικούς της Β΄ομάδας πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας διότι στην κατοχή του βρέθηκε μικροποσότητα αποξηραμένης κάναβης βάρους ( 1,6 ) γραμμ.. μετά απο ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.
Η Μικροποσότητα του χασίς κατασχέθηκε και ο συλληφθείς με τη σε βάρος του δικογραφία που σχηματίσθηκε θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημ/κων Κυπαρισσίας. Η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και απο αλλοδαπούς προβληματίζει ως φαίνεται τις Αστυνομικές αρχές και θεωρείται ως ένα ακόμα βήμα για αύξηση της εγκληματικότητας.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Τελετή λήξης Σχολικού έτους στο 2ο Δημοτικό Σχολείο

ΜΕ μια όμροφη γιορτή αποχαιρέτησαν την σχολική χρονιά που έφυγε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας με εκδηλώσεις τελετής λήξης που έγιναν στις αίθουσες, στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος και στο Αμφιθέατρο που αποτελεί στολίδι για την περιοχή μας.
Ειδικότερα η τελετή λήξης σηματοδοτήθηκε με θεατρικά δρώμενα και παιχνίδια στο προαύλιο του σχολείου όπου τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, δίνοντας τις ευχές τους για το καλοκαίρι και ανανεώνοντας οι περισσότεροι το ραντεβού για τον Σεπτέμβριο, ενώ στο Αμφιθέατρο έγινε η απονομή των Απολυτηρίων στους μαθητές της ΣΤ Τάξης παρουσία των δασκάλων Τέλη Γκιουλή και Πέτρου Βλάχου που μίλησαν με πατρική αγάπη στα παιδιά παρέχοντας συμβουλές για το καλοκαίρι σε μια ενωτική ατμόσφαιρα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε απαρίθμηση των δραστηριοτήτων του σχολικού συγκροτήματος κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς όπου ένωσαν τα παιδιά μεταξύ τους δημιουργώντας δεσμούς φιλίας. Καλό καλοκαίρι...

Γεννητούρια θαλάσσιας χελώνας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!.

ΛΙΓΟ πριν μπει ο Ιούνιος, τέσσερις μέρες μετά την πρώτη φωλιά στη Ζάκυνθο, έγινε και η πρώτη φωλιά του 2009 στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Όπως είναι γνωστό ο Κυπαρισσιακός Κόλπος αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή αναπαραγωγής της καρέττα-καρέττα στη Μεσόγειο. Μαζί με τη Ζάκυνθο συγκεντρώνουν το 38% της μεσογειακής παραγωγής αυγών από θαλάσσιες χελώνες. Όμως τα δύο αυτά σημαντικά.... μεσογειακά «μαιευτήρια» έχουν άνιση μεταχείριση, όσον αφορά στην προστασία τους και στα κοινοτικά κονδύλια που απολαμβάνουν. Η μεν Ζάκυνθος με το Θαλάσσιο Πάρκο που λειτουργεί από το 2000 έχει προχωρήσει αρκετά τόσο στην προστασία όσο και στην εξεύρεση κονδυλίων που επωφελείται η περιοχή και αναβαθμίζεται ο τουρισμός της, ενώ ο Κυπαρισσιακός Κόλπος παραμένει χωρίς κανένα νομικό καθεστώς προστασίας, παρόλο που η περιοχή έχει περιληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται συστηματικά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από το 1983 συλλέγοντας στοιχεία ωοτοκίας και προστατεύοντας τις φωλιές που κινδυνεύουν, κυρίως από τη θήρευση που προκαλούν αλεπούδες. Ένας άλλος κίνδυνος προέρχεται από τροχοφόρα που έχουν το κακό συνήθειο να κυκλοφορούν, χωρίς να υπάρχει λόγος, πάνω στην άμμο. Η εργασία στο πεδίο, που γίνεται με άδεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διεξάγεται από εκπαιδευμένους εθελοντές που έρχονται για το σκοπό αυτό από πολλές χώρες του κόσμου και υποστηρίζεται από τις τοπικές αρχές και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει επισκευάσει και μετατρέψει σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αγιαννάκη, κοντά στο Καλό Νερό, όπου γίνονται παρουσιάσεις σε σχολεία και οργανωμένες ομάδες.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Τιμήθηκαν οι Αγιοι Παντες στη Κυπαρισσία και τους Αρμενιούς

14/6/2009
ΓΕΜΑΤΟ απο πιστούς και επισκέπτες κύλησε το διήμερο εορτασμού των προστατών του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Αγίων Πάντων, στο φερώνυμο γραφικό εξωκκλήσι στον ορεινό όγκο της πόλης πάνω απο την τοποθεσία Γελουδιώτισσα. Το Σάββατο το βράδυ εκτός απο τον καθιερωμένο Εσπερινό, ακολούθησε φαγοπότι με εκλεκτά εδέσματα και κρασί προσφορά του Εμπορικού Συλλόγου όπως συνηθίζεται σε ειδικό χώρο με τσμιμεντένιες τάβλες στον περίβολο του Ιερού Ναού στο υψόμετρο που ο επισκέπτης εκτός απο την μαγεια της φύσης θαυμάζει και το όμορφο ηλιοβασίλεμα καθώς ο Κυπαρισσιακός Κόλπος ξεδιπλώνεται μπροστά του.
Σήμερα Κυριακή πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία μετ αρτοκλασίας παρουσία πλήθος κόσμου που συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις, όπως αοκαλύπτει και το φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης κ. Σπύρο Χηνόπουλο και τον πρώην Πρόεδρο κ. Παρασκευά Ψιλογαλλάνη.
Την τιμητική του είχε όμως και το Δημοτικό Διαμέρισμα Αρμενιών με τον πολιούχο της πόλης στον φερώνυμο Ιερό Ναό όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος. Στις 11 το πρωί εκκίνησε η λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους του διαμερίσματος παρουσία των πιστών και κατοίκων, με κατάληξη τον Ναό όπου έγινε η Απόλυσις στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στις εκδηλώσεις που λάμπρυνε η ΦΙλαρμονική με την παρουσία της, έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Πετρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Φωτεινόπουλος και Γρηγόρης Γκότσης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Κωνσταντέλου, ο Πρόεδρος του Τ.Δ. και αρκετοί πιστοί. Η γιορτή συγκεντρώνει παράλληλα πλήθος αποδήμων που τιμούν τέτοια εποχή την γενέτειρά τους.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Νέο Δ.Σ. στην Ομοσπονδία Συλλόγων Τριφυλίας

Αρχαιρεσίες στην ομοσπονδία συλλόγων - συνδέσμων Τριφυλίας πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαίου. Μετά την εκλογή των μελών στις 12 Ιουνίου συνήλθαν και συγκροτήθηκαν σε σώμα.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που απέστειλαν το νέο Δ.Σ απαρτίζεται από τους:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΥΤΟΣ (Σύλλογος Κυπαρισσίων)
Α' Α/ΡΠΟΣ : XAΧΗΣ ΘΩΜΑΣ (Σύλλογος Μωραιτών της Αθήνας ο "ΝΕΣΤΟΡΑΣ")
Β' Α/ΠΡΟΣ : ΜΠΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Σύλλογος Βασιλικέων)
Γ' Α/ΠΡΟΣ : ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Σύλλογος Σελλαίων)
Γ/κός ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (Σύλλογος Αυλωνιτών)
Ε/κή ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : AΡΝΟΚΟΥΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (Σύλλογος Πλατανιτών)
ΤΑΜΙΑΣ : NTEBEΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (Σύλλογος Κοκλέων)
Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων : ΚΑΚΚΑΒΑ ΟΛΓΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ (Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλλίας)
ΕΦΟΡΟΣ ΥΛΙΚΟΥ : ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΙΑΡΗ (Σύλλογος Σιτοχωριτών)
ΜΕΛΟΣ : ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗΣ (Σύλλογος Ξηροκαμπιτών)
ΜΕΛΟΣ : IΩΑΝΝΗΣ ΣΚΛΑΒΟΣ (Σύλλογος Σκλαβαίων)

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τους αντιπροσώπους όλων των Συλλόγων - μελών που συμμετείχαν και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στα όλους τους Συλλόγους - μέλη του να συνδράμουν το έργου του, παραμένοντας δίπλα τους για όποιο θέμα τους απασχολεί.

Νεοι κανονισμοί για το Ελαιόλαδο απο την 1η Ιουλίου

13/6/2009
Υποχρεωτική είναι από 1η Ιουλίου 2009 η αναγραφή, στις συσκευασίες του ελαιόλαδου, της ένδειξης της καταγωγής του “εξαιρετικού παρθένου” και “παρθένου” ελαιόλαδου μετά απο απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, πλέον, στις συσκευασίες ή στις ετικέτες των συσκευασιών θα πρέπει να αναγράφεται α)“εξαιρετικά παρθένο” ή “παρθένο” ελαιόλαδο, β) η χώρα παραγωγής ελαιόλαδου και γ) η χώρα συγκομιδής ελαιοκάρπου.
Σε περίπτωση που οι χώρες συγκομιδής ελαιοκάρπου ή παραγωγής ελαιόλαδου είναι περισσότερες από μία θα πρέπει να αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά ανάλογα με τις ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν κατά την τυποποίηση. Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν εγκαταστάσεις “εξαιρετικού παρθένου” ή “παρθένου” ελαιόλαδου υποχρεούνται να εφοδιαστούν με την σχετική έγκριση καθώς και με τον αλφαριθμητικό αριθμό αναγνώρισης ο οποίος υποχρεωτικά θα αναγράφεται στις συσκευασίες ή στις ετικέτες των συσκευασιών.
Προκειμένου να λάβουν την σχετική έγκριση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση, συνοδευόμενη από φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά εις διπλούν, στη Διεύθυνση Π.Α.Π Δενδροκηπευτικής-Τμήμα Ελαίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όπου έχουν την έδρα τους οι επιχειρήσεις τους. Νέα από agroschannel.com

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

'Η Ελλάδα κατέχει τη πρωτιά να είναι η μοναδική χώρα που φορολογεί το Βιβλίο...'

MIA λογοτεχνική βραδιά γεμάτη άρωμα βιβλίου ήταν η χθεσινή στον χώρο του νέου βιβλιοπωλείου που εγκαινίασε το γνωστό μας 'Αρχονταρίκι' στην Χριστιανουπόλεως κατά την παρουσία των βιβλίων των βραβευμένων Ελλήνων συγγραφέων Λένα Μαντά και Κώστα Καρακάση με τα νέα τους δημιουργήματα' Ερωτας σαν βροχή' και 'Ο Βιολονίστας' μαγεύοντας το κοινό σε μια ατμόσφαιρα όπου ο διάλογος κυριάρχησε όπως και τα αποσπάσματα απο τα βιβλία των πνευματικών Ανθρώπων.
Η Λένα Μαντά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία και έγινε ευρέως γνωστή για τα έργα 'Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι', 'Η άλλη πλευρά του νομίσματος' και άλλα. Μας μίλησε για την παρακαταθήκη που οφείλει ο πνευματικός κόσμος στις επόμενες γενιές αλλά εμφανίστηκε και υποστηρικτής του ηλεκτρονικού βιβλίου ώστε να διαδοθεί σε περισσότερους Ελληνες σε όλο τον κόσμο, ενώ εκτίμησε ότι στην Ελληνική περιφέρεια το κοινό είναι πιο ένθερμο απο την πρωτεύουσα επειδή εκεί το βιβλίο τους αγγίζει περισσότερο.
Ο Κώστας Καρακάσης γεννήθηκε στο Κάιρο απο Ελληνες γονείς και ασχολήθηκε νεαρός με την ποίηση ενώ πολλά απο αυτά μελοποιήθηκαν την δεκαετία του 70 με ερμηνία απο την Καίτη Χωματά ενώ στη πεζογραφία εμφανίστηκε το 200 με το έργο 'Αθήνα, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφοη' και έχει βραβευθεί. Μιλώντας με τον συγγραφέα μας εξέπληξε ευχάριστα για την ρήση του ότι 'η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στο κόσμο που επιβάλλει φορολογία στο βιβλίο όταν αποτελεί σημείο γνώσης και Πολιτισμού για την χώρα που ανέδειξε το φως του πολιτισμού...' ενώ αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των πολιτιστικών μας αξιών λόγου και τέχνης που δεν οφείλει να συνάδει με την Κρίση που δημιουργούν τεχνηέντως οι άνθρωποι, εστιάζοντας στην κατάπτωση των Αξιών στην χώρα μας. Τους ευχαριστούμε που μας έδωσαν το στίγμα της και το απόσταγμα της γνώσης τους έστω και για μια βραδιά...

Μετά τα πρόστιμα για το ΟΣΔΕ έρχονται κρατήσεις Επιδοτήσεων απο την Ε.Ε.

12/6/2009
Καθορίστηκαν με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα ποσά της λεγόμενης δυναμικής διαφοροποίησης – παρακράτηση επί της ενιαίας ενίσχυσης που καταβάλλεται κάθε χρόνο στους αγρότες, για ποσά πάνω από 5.000 ευρώ – ανά κράτος μέλος της Κοινότητας και για τη χρονική περίοδο 2009 – 2012. Με βάση την απόφαση, για τη χώρα μας το βασικό ποσό της δυναμικής διαφοροποίησης (5%) για το 2009 ανέρχεται στα 64,3 εκατ. ευρώ. Για το 2010 στα 61,3 εκατ. ευρώ. Για το 2011 στα 61,3 εκατ. ευρώ και για το 2012 στα 61,4 εκατ. ευρώ.
Τα ποσά της πρόσθετης δυναμικής διαφοροποίησης (πέραν του 5%, όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με τον έλεγχο υγείας – check up της καινούργιας ΚΑΠ) ανέρχονται για τη χώρα μας στα 19,6 εκατ. ευρώ για φέτος, στα 29 εκατ. ευρώ για το 2010, στα 38,2 εκατ. ευρώ για το 2011 και στα 47,3 εκατ. ευρώ για το 2012. Έτσι, συνολικά από την ενιαία ενίσχυση που θα καταβληθεί για το τρέχον έτος στους Έλληνες αγρότες θα παρακρατηθούν 83,9 εκατ. ευρώ. Του χρόνου θα παρακρατηθούν 90,3 εκατ. ευρώ, το 2011 θα παρακρατηθούν 99,5 εκατ. ευρώ και το 2012 ποσό 108,7 εκατ. ευρώ.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Απαντήσεις με νόημα Σαμπαζιώτη σε επιστολή απο την Τερψιθέα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στους κατοίκους της Τερψιθέας έδωσε ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας σχετικά με τη πρόσφατη επιστολή τους που έθεσαν ερωτήματα τα οποία σχετίζονται με τον αναπτυσσόμενο οι οικισμό σε ότι αφορά το Γ.Π.Σ., τις παραλίες, τον εθνικό δρόμο και το μέλλον του.
'Σε ότι αφορά τους «Τερψιθιώτες» και την ανοικτή επιστολή τους, ο κος Σαμπαζιώτης είπε ξεκαθαρίζοντας ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν ασχολείται με οικισμούς. Δεν μπορεί να προτείνει οριοθέτηση οικισμών. Εχει αρμοδιότητα στο να ορίζει περιοχές για χρήση. Να ορίζει επεκτάσεις σχεδίων πόλεως και όχι οικισμών. Οι οικισμοί υπάγονται σε μια διαδικασία ενός νόμου του 1985 που αναφέρει ότι με πρωτοβουλία του ΠΕΧΩ του Νομού (δηλαδή της Μεσσηνίας) πρέπει να χωροθετηθούν όλοι οι οικισμοί προ του 1923.
Η Τερψιθέα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αν και έχουν εκδοθεί άδειες από την πολεοδομία Κυπαρισσίας οι οποίες είναι νομότυπες. Το περίγραμμα του οικισμού που έχουν στα χέρια τους οι αρχές δεν είναι θεωρημένο από κάπου.Υπάρχει μια παλιά απόφαση για την Τερψιθέα χωρίς να υπάρχει διάγραμμα. Έχουν εκδοθεί άδειες οικοδομής και κάποιες από αυτές έχουν χαρακτηριστεί από την πολεοδομία ως νόμιμες βασιζόμενο σε αυτό το πρόχειρο σκαρίφημα της περιοχής.Αυτό σημαίνει ότι μια αναγκαιότητα από την πολεοδομία από το ΠΕΧΩ της Καλαμάτα είναι να λύσει το θέμα με τον οικισμό της Τρψιθέας. Βάση της νομοθεσίας πρέπει να γίνει από την πολεοδομία μια ψηφιοποίηση των ιδιοκτησιών που αυτή την στιγμή αποκτούν ενιαίο οικοδομικό ιστό. Δηλαδή τα σπίτια να μην έχουν απόσταση μεγαλύτερη από 40-50 μέτρα μεταξύ τους. Κάνουν αυτοψία στον οικισμό και ξεκινούν την διαδικασία νέας οριοθέτησης. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει από την Νομαρχία, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, και λύνεται έτσι το θέμα.
ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ Γ.Π.Σ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ θέμα Γενικού πολεοδομικού σχεδίου. Έχουν κάνει όμως αυτοψία στον χώρο.
Αυτό θα γίνει και για τους οικισμούς Μεμί, Ροντακίου και Μπλεμενιάνων. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να ενοχλούμε τις υπηρεσίες ώστε να γίνει κάτι παραπάνω. Η Τερψιθέα κατά πολύ μεγάλο ποσοστό είναι αγροτική περιοχή υψηλής παραγωγικότητας.
Παλιά η περιοχή ήταν περιοχή αγροτικής ανάπτυξης. Το 2006 με νόμο αποχαρακτηρίστηκαν περιοχές υψηλής Γεωργικής ανάπτυξης όσες περιοχές βρίσκονται 500 μέτρα από Εθνικούς οδικούς άξονες. Αυτόματα η Τερψιθέα αποχαρακτηρίστηκε από ζώνη υψηλής αγροτικής ανάπτυξης. Είχαμε και προβλήματα με παραγωγούς που έλεγαν τι θα γίνει τώρα που αποχαρακτηριστήκαμε. Για την παραλία του Βλάχου είπε ότι επειδή δεν είναι πλέον ζώνη υψηλής γεωργικής ανάπτυξης μπορεί πλέον κάποιος ιδιώτης να εγκαταστήσει εκεί και μια επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης.
Εμείς σαν Δήμος την παραλία του βλάχου την φροντίζουμε. Εξυπηρετεί την Τερψιθέα, την Σπηλιά την άλλη είσοδο απέναντι από τον κόμβο της Φαρακλάδας, Κάθε χρόνο την καθαρίζουμε την φροντίζουμε όσο μπορούμε.Πάντως τις παραλίες προτιθέμεθα να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Και με σωστή πρόσβαση και με καθαρισμό – φροντίδα όλο τον χρόνο.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΠΡΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Για τον Δρόμο Φιλιατρά – Κυπαρισσία είπε ότι ο δρόμος αυτός κακώς παρελήφθη το 1998. Έγινε με το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης. Εδώ κάναμε παρέμβαση λέγοντας ότι Δεν έχει γίνει επίσημο πρωτόκολλο παραλαβής – παράδοσης του Δρόμου γιατί είναι ανολοκλήρωτος. Εκκρεμεί να πέσει ένας ακόμα ασφαλτοτάπητας. Ο Κος Σαμπαζιώτης μας είπε ότι δεν ξέρει αν έχει γίνει το επίσημο ή το τελειωτικό πρωτόκολλο παραλαβής. Μας είπε ότι είχαν κάνει παρέμβαση στην περιφέρεια ρωτώντας για τους λόγους που ο δρόμος αυτός είναι σε αυτήν ην κατάσταση και οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν απαντήσει ότι προτίμησαν να κάνουν την διαπλάτυνση του δρόμου και ο δεύτερος ασφαλτοτάπητας θα γίνει με άλλη εργολαβία. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε κάνει παρεμβάσεις με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλα μέχρι σήμερα(!!!!!!!!!) απάντηση δεν έχουμε πάρει. Τους εφιστούμε την προσοχή ότι ο δρόμος αυτός πρέπει να τακτοποιηθεί διότι ο δρόμος αυτός έχει καταγεγραμμένα πολλά ατυχήματα αρκετά από αυτά θανατηφόρα. Από τα αρχεία της Τροχαίας έχουν καταγραφεί όλα τα τροχαία ατυχήματα από το βιβλίο ατυχημάτων της τροχαίας, Εχουν τα στοιχεία στα χέρια τους που δείχνουν ότι ο δρόμος αυτός εχει πολύ βεβαρυμένο ιστορικό.
Απ΄ότι είπε ό Νομάρχης από τα πρώτα έγα του ΕΣΠΑ θα είναι η ολοκλήρωση αυτού του δρόμου με τον νέο τάπητα. Ρωτήθηκε ο Κος Σαμπαζιώτης για τον κόμβο της Φαρακλάδας. που δημιουργείται. Ο Κος Σαμπαζιώτης μας είπε ότι ο κόμβος είχε σχεδιαστεί λάθος και με την επέμβαση μας εκείνη την στιγμή τροποποιήθηκε. Είχαν βρει ένα γεφυράκι το οποίο ειχε κατασκευαστεί για να περνάνε τα λάστιχα των αρδεύσεων. Θεωρήσανε ότι το γεφυράκι ήταν γεφυράκι που απορρέει νερά μεγάλης ποσότητας και είχαν σχεδιάσει να φτιάξουν ένα τεράστιο γεφύρι για να περάσουν τα νερά. Αλλα να πάνε που? Δεν υπήρχε αποδέκτης. Παραμένει όμως το πρόβλημα των ομβρίων γιατί όταν κατασκευάστηκε ο δρόμος δεν υπήρχε μελέτη για τα όμβρια. Ή όπου είχε είχε αποσπασματικά. '
Οι απαντήσεις δόθηκαν στο filiatranews.

Τα γαλάζια, πράσινα, κόκκινα χωριά της Μεσσηνίας

11/6/2009
Τα « άπαρτο κάστρο » της Νέας Δημοκρατίας στην Μεσσηνία είναι το χωριό Χαλκιά στο Δήμο Δωρίου. Ξεπέρασε στις ευρωεκλογές της Κυριακής και το γειτονικό Κούβελα και τη Λεύκη στο Δήμο Γαργαλιάνων. Η Ν.Δ. πήρε 38 ψήφους (ποσοστό 71,7%) και ο ΛΑΟΣ 10 ψήφους (ποσοστό 18,9%). Το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε ούτε ψήφο, όπως και το ΚΚΕ, ενώ 3 ψήφους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 5,7% - μιλάμε για θρίαμβο) και από 1 (ποσοστό 1,9%) η “Δράση” και ο Βεργής.
Το πιο « Πράσινο »χωριό για άλλη μια φορά ήταν το Βλαχόπουλο, με καλύτερο τμήμα το πρώτο εκλογικό τμήμα του χωριού, το 407, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε 138 ψήφους (ποσοστό 60,8% - ποσοστό Νομού Ηρακλείου).
Το πιο κόκκινο χωριό εξακολουθεί να είναι η Σαϊδόνα της Μάνης, όπου το ΚΚΕ πήρε 63 ψήφους (ποσοστό 64,9%, ξεπέρασε και τον Εύδηλο της Ικαρίας), ενώ η Ν.Δ. πήρε 12 και το ΠΑΣΟΚ 10. Τα στοιχεία προέρχονται από ρεπορτάζ της εφημερίδας « Ελευθερία »

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ετοιμος για τα ΣΔΙΤ ο φάκελος για το Διοικητήριο

ΣΕ καλό δρόμο βρίσκεται η υπόθεση του Διοικητηρίου καθώς ολοκληρώθηκε η σύσεκψη που πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχία Μεσσηνίας μεταξύ του Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δράκου, των Αντινομαρχών κ. Στάθη Αναστασόπουλου και Άγγελου Κωτσιόπουλου, του Αντιδημάρχου Κυπαρισσίας κ. Γρηγόρη Γκότση, τον διευθυντή Οικονομικών κ. Λαμπρόπουλο και των μελετητών κ. Νίκη Κονιδιάρη και Νίκο Σιδέρη για το Διοικητήριο.
Πιο συγκεκριμένα σκοπός της συνάντησης αποτέλεσε η ολοκλήρωση του φακέλου που θα υποβληθεί στα ΣΔΙΤ για την αγορά οικοπέδου και κατασκευή σύγχρονου Διοικητηρίου στο οποίο θα υπάγονται στην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση καθώς υπάρχουν αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ν.Α. προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα. Μάλιστα ο χώρος έχει εξευρεθεί και έχει εκκινήσει η διαδικασία αγοράς οικοπέδου 6 στρεμμάτων σε χώρο απέναντι απο το Δημαρχιακό Μέγαρο στην οδό Γ. Καλαντζάκου. Το συνολικό κόστος υλοποίησης του εγχειρήματος υπολογίζεται στα 1,7 εκ. Ευρώ και αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις για την δημιουργία του που αποτελεί ένα ακόμα όνειρο για την περιοχή μας.
Απο τον kyparissiotis

Τελική απόφαση στο Δ.Σ. Φιλιατρών για το δεματοποιητή;

10/6/2009
Την αγορά ιδιόκτητου χώρου δίπλα στην υπάρχουσα χωματερή του δήμου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών προκειμένου εκεί να τοποθετηθεί ο μπαλοποιητής για τα σκουπίδια της ενότητας της Τριφυλίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε αυτή την απόφαση καθώς, παρά τις διάφορες θέσεις που είχαν υποδειχθεί μέχρι τώρα, καμία δεν κατέστη δυνατό να γίνει αποδεκτή χωρίς να υπάρχουν κωλύματα, είτε με τους περιβαλλοντικούς όρους (καθώς ήταν αναδασωτέες περιοχές) είτε λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων.
Ετσι στο Σώμα έφτασε η πρόταση για την αγορά ενός ιδιόκτητου χώρου περίπου 4,5 στρεμμάτων που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη σημερινή χωματερή ο οποίος φαίνεται να πληροί τα κριτήρια. Αν διαπιστωθεί τελικά ότι είναι κατάλληλος θα αγοραστεί με αντίτιμο 7.000 ευρώ όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, στη συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης από τον δήμαρχο Αλκη Ξύγκα, ο οποίος τόνισε ότι η περιφέρεια της Τριφυλίας είναι αυτή που ακόμη δεν έχει καταλήξει να βρει χώρο για τον μπαλοποιητή. Μετά από αρκετό ψάξιμο, τόνισε, και με τη συνεργασία του ΤΣ Χριστιάνων βρήκαμε αυτό τον ιδιόκτητο χώρο, εκτάσεως 4,5 στρεμμάτων περίπου ο οποίος θα στοιχίσει 7.000 ευρώ περίπου. Μάλιστα τόνισε ότι είναι ακριβώς δίπλα στον σκουπιδότοπο και δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα ενώ πρότεινε και τη σύσταση τριμελούς επιτροπής από δημοτικούς συμβούλους που θα πάει να τον ελέγξει.
Με την αγορά του χώρου συμφώνησε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος. Οπως είπε, αυτή ήταν και η δική τους πρόταση από την αρχή. Εξέφρασε όμως τον προβληματισμό του που μόνο τα Φιλιατρά ασχολούνται με το θέμα ενώ τα σκουπίδια θα είναι όλων των δήμων. “Δεν βλέπω και οι άλλοι δήμοι να ασχολούνται τόσο” είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι αφού ο δήμος έχει δεχθεί τον μπαλοποιητή οφείλει να έχει κάποια έμμεσα ανταποδοτικά οφέλη, τουλάχιστον στην οδοποιία της περιοχής.
Την σύμφωνη γνώμη του εξέφρασε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θεόδωρος Σαπέρας σημειώνοντας και αυτός ότι θα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις για το θέμα της πρόσβασης στην περιοχή. Στη συνέχεια βέβαια το κλίμα άλλαξε και προκλήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, καθώς ο κ. Ξύγκας καυτηρίασε για ακόμη μια φορά την στάση της αντιπολίτευσης με την παρέμβασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων για την θέση που είχε προταθεί στην περιοχή «Δίδυμα», ενώ ο κ. Σωτηρόπουλος τον κατηγόρησε ότι λαϊκίζει με το θέμα.
Ετσι η κόντρα συνεχίστηκε και αφού είπαν αρκετά έφτασαν και στην προ Καποδίστρια εποχή και αν θα έπρεπε η Βάλτα να προσαρτηθεί στο Δήμο Φιλιατρών ή στο Δήμο Γαργαλιάνων.
Τελικά το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία και με μία μόνο λευκή ψήφο του Κωνσταντίνου Λίτσα από την πλευρά της αντιπολίτευσης αποφασίστηκε να αγοραστεί ο χώρος αυτός εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι κατάλληλος για την χρήση που προορίζεται.
Πηγή: Ελευθερία

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Με άρωμα Εκλογών ο εορτασμός του Αγ. Πνεύματος

9/6/2009
ΥΠΟ το κλίμα των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών εορτάσθη στη Κυπαρισσία η Παντριφυλιακή εορτή του Αγ. Πνεύματος με σημείο αναφοράς τον φερώνυμο Ιστορικό Ναό Αγίας Τριάδος στην Παλιά Πόλη όπου αποτέλεσε το επίκεντρο των εκδηλώσεων. Λίγο μετά τις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε εκκίνηση της Λιτανείας της Ιερής εικόνας με κατάληξη τον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αθανασίου όπου έγινε η Απόλυσις.
Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων η υφυπουργός Απασχόλησης κα Σοφία Καλαντζάκου, οι βουλευτές κ. Γ. Λαμπρόπουλος. Δημ. Σαμπαζιώτης, Δημ. Κουσελάς, ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δράκος με αντινομάρχες, ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης και Αυλώνος κ. Φιλντίσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας κ. Παν. Λούτος και εκπρόσωποι συλλόγων, λοιπών αρχών παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Κυπαρισσίας που έδωσε πραγματικά ένα άριστο αποτέλεσμα για την παρουσία της αφού φέτος ούτε διμοιρία στρατού δεν ήρθε ούτε καν άλλη Φιλαρμονική στην γιορτή και σχολιάστηκε μάλιστα εντόνως απο τους παρευρισκόμενους.
Στο γεύμα που παρατέθη προς τιμη των προσκεκλημένων παρών ήταν ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και αρχών, ενώ οι ομιλίες που ακολούθησαν ήταν σημαντικές με πρώτη αυτή του Δημάρχου και οικοδεσπότη κ. Σαμπαζιώτη που αναφέρθηκε στην πορεία των έργων του Βιολογικού και το λιμανιού αλλά και των έργων υποδομής. Η κα Καλαντζάκου σχολίασε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αναφέροντας αρκετές φορές το μήνυμα της Αποχής ως πολιτική στάση θεωρώντας ότι το μήνυμα ελήφθη απο τη Κυβέρνηση. Ακολούθως εστίασε στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας που εκπονεί το υπουργείο Απασχόλησης με επιδότηση θέσεων εργασίας ενώ εστίασε σε έργα που αφορούν τον τόπο μας. Προέβη σε νύξη για το δρόμο Γαργαλιάνοι -Ρωμανού, τον Βιολογικό που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το Λιμάνι με πόρους απο το ΕΣΠΑ, τον οδικό άξονα Τρίπολης- Καλαμάτας και έργα τοπικής φύσεως. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ίδιες με πέρσι δηλώσεις που εξήγγειλε ο Νομάρχης Μεσσηνίας, θεωρώντας ότι 'η Κυπαρισσία αποτελεί Διοικητικό Κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας με ανάπτυξη και έργα απο το ΕΣΠΑ καθώς αποτελεί αναπτυξιακό πόλο με ευρύτερη γεωγραφική αναφορά' αναφερόμενος στις διαδικασίες για τη κατασκευή Διοικητηρίου αλλά και τα έργα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καθώς και την ανάδειξη του ορεινού όγκου.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές 2009: Νικητής η μεγάλη Αποχή

8/6/2009
ΗΧΗΡΟ το μήνυμα των Ευρωεκλογών καθώς στη Μεσσηνία μεγάλη πτώση κατά 10 περίπου μονάδες παρουσίασε σε σχέση με το 2004 η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί μικρή άνοδο, αλλά περισσότερο ενισχυμένα εμφανίζονται τα υπόλοιπα κόμματα και ιδίως αυτό των Οικολόγων. Μεγάλος κερδισμένος η αποχή που κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Με καταμετρημένα τα 488 συνολικά εκλογικά τμήματα της Μεσσηνίας έχουμε τα εξής:
Εγγεγραμμένοι 208307, Ψήφισαν 98441, Ακυρα 1398 1,42 %, Λευκά 960 0,98 %, Σύνολο Ακυρων-Λευκών 2358 2,4 %, Εγκυρα 96083, Αποχή 52,74 %
Συνδυασμός Ψήφοι Ποσοστό
1 ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 39003 40,59 %
2 ΠΑΣΟΚ 31207 32,48 %
3 Κ.Κ.Ε. 6869 7,15 %
4 Λαϊκός Ο.Σ. 6407 6,67 %
5 ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ 4021 4,18 %
6 Οικολόγοι Πράσινοι 2497 2,6 %
7 Κόμμα Κυνηγών 1677 1,75 %
8 Ελληνες Οικολόγοι 735 0,76 %
9 ΠΑ.ΜΑ.Μ. Παπαθεμελής 530 0,55 %
10 Αντικαπιταλιστική 498 0,52 %
11 ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 498 0,52 %
12 Δράση 494 0,51 %
13 Οικολόγοι Ελλάδας 464 0,48 %


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ τα αποτελέσματα απο τα 20 εκλογικά τμήματα της περιοχής του Δήμου Κυπαρισσίας με τις Ευρωεκλογές 2009 και τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο Δήμο μας η αποχή ξεπέρασε το 53%. Μάλιστα η μεγαλύτερη αποχή ρεκόρ σημειώθηκε στο Δ.Δ. Μουριατάδας αγγίζοντας συνολικά το 71,66% ενώ στα υπόλοιπα διαμερίσματα άγγιξε απο 41 μέχρι 53% περίπου. Σε ορισμένα εκλογικά τμήματα της πόλης η αποχή κινήθηκε πάνω απο το 45% δείχνοντας ότι αρκετοί πολίτες δεν προσήλθαν στις κάλπες.
1 ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1927 42,37 %
2 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 1626 35,75 %
3 Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 245 5,39 %
4 ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤ. 186 4,09 %
5 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 172 3,78 %
6 Οικολόγοι Πράσινοι 101 2,22 %
7 Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών 86 1,89 %
8 Πανελληνιο Μακεδονικό Μέτωπο 38 0,84 %
9 Λαικός συμδεσμος - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 33 0,73 %
10 Βεργής - Ελληνες Οικολόγοι 24 0,53 %
11 Οικολόγοι Ελλάδας 23 0,51 %
12 Δράση 22 0,48 %
13 Ενωση Κεντρώων 15 0,33 %
14 Αντικαπιταλιστική Αριστερή Σ. 11 0,24 %
15 Ελληνικό Κίνημα Δημοκρατίας 10 0,22 %
16 Οργάνωση για Ανασυγκρότηση ΚΚΕ 8 0,18 %
17 Κομμα Φιλελευθέρων 5 0,11 %
18 Μ-Λ ΚΚΕ 5 0,11
%

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Διπλό το μήνυμα των Πολιτών στις Ευρωεκλογές

Μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ και Βαριά ήττα για την Νέα Δημοκρατία δείχνουν τα
exit polls που ανακοινώθηκαν πριν λίγα λεπτά. Η Διαφορά είναι της τάξης του 6- 7% και αναμένεται να φέρει « γκρίνια » στο Κυβερνών κόμμα και αισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΚΕ σημαντική άνοδος στο κόμμα του κου Καρατζαφέρη καθώς και στους Οικολόγους
–Πράσινους και σημαντική μείωση των Δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ .
Αναλυτικά: Η ΑLCO εκτιμά ότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ θα είναι μεταξύ 5-7%. Η Marc προβλέπει ότι θα είναι 6-8%. Η GPO δίνει τη διαφορά στα επίπεδα 5-7,5%.
Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ 37,7% έναντι 30,6% του ΝΔ προβλέπει το exit poll της Κάπα Research για Το Βήμα, με επεξεργασία του 70% του δείγματος. Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με 9%. Ενισχυμένο το ΛΑΟΣ με 6,4%. Στο 5,5% ο ΣΥΡΙΖΑ και 5,1% οι Οικολόγοι Πράσινοι.

UPDATE: Στη Μεσσηνία με καταμετρημένο τα 200 απο τα 488 ε.τ.
Συνδυασμός Ψήφοι Ποσοστό
1 ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 9155 40,64 %
2 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 7007 31,11 %
3 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 1675 7,44 %
4 Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 1555 6,9 %
5 ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 1032 4,58 %
6 Οικολόγοι Πράσινοι 676 3 %
7 Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών 420 1,86 %
8 Δημοσθένης Βεργής - Ελληνες Οικολόγοι 178 0,79 %

Παραλία ή Κάλπη ή και τα δύο;

7/6/2009
ΚΑΝΟΝΙΚΑ εξελίσσεται η διαδικασία ψηφοφορίας στα 19 εκλογικά τμήματα της Κυπαρισσίας και των Δ.Δ. αλλά και σε ολόκληρο το Νομό καθώς οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται στην θέση με ελάχιστα προβλήματα να παρουσιάζονται στις Εφορευτικές επιτροπές σε όλη την περιφέρεια. Ωστόσο κάτι το σύνθημα της εποχής 'Κάλπη ή παραλία' ή και τα δύο δείχνει ότι υπάρχει αποχή αν και προς το μεσημέρι συνήθως κορυφώνεται η κίνηση προς την κάλπη. Αξίζει να τονιστεί ότι στην Τριφυλία λόγω του τριημέρου οι περισσότεροι προτίμησαν να επισκεφθούν την γενέτειρά τους για να περάσουν το τριήμερο και οι παραλίες γέμισαν απο κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι φέτος οι Ευρωεκλογές ήταν άχρωμες καθως στις κεντρικές πλατείες των πόλεων όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες το ενδιαφέρον του κοινού ήταν ιδιαίτερα ισχνό και πιθανόν θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά ακόμα και στα χωριά όπου επικρατεί ένα όμορφο οικογενειακό κλίμα.

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Ηχηρό... χαστούκι στον διπολισμό δείχνει Δημοσκόπηση για το Νομό μας

6/6/2009
ΗΧΗΡΟ χαστούκι στα κόμματα εξουσίας καταγράφει, κυρίως για τη Ν.Δ και λιγότερο για το ΠΑΣΟΚ, με μεγάλες απώλειες και για τα υπόλοιπα 3 κοινοβουλευτικά κόμματα, τα τελικά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας «Myc Communication»,, στη Μεσσηνία...
Η Ν.Δ. έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα αλλά παραμένει πρώτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ πέφτει αισθητά, αλλά μειώνει κατά 8% την προηγούμενη διαφορά, ενώ πτώση καταγράφουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ και τέλοςκατακόρυφη άνοδο, με θετικά στοιχεία αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τους Οικολόγους Πράσινους!
Στην παράσταση νίκης, ωστόσο, προηγείται το Πα.Σο.Κ με 46%, έναντι 27,5% της Ν.Δ. Αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό των αναποφάσιστων αλλά και αυτών που δήλωσαν ότι θα απέχουν. Στην ερώτηση, "ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου" οι απαντήσεις έχουν ως εξής:
Ν.Δ. - 31,7%
ΠΑΣΟΚ - 18,8%
Οικολόγοι Πράσινοι - 6,0%,
ΚΚΕ - 5,8%,
ΛΑΟΣ - 2,9%, ο
ΣΥΝ - 2,3%
Λοιπά κόμματα - 4,8%. Αναποφάσιστοι - 15,8%, Η αποχή αγγίζει το 11%.
Θυμίζουμε ότι, τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2004 στη Μεσσηνία ήταν:
Ν.Δ – 51,23%
ΠΑΣΟΚ – 30,10%
ΚΚΕ – 7,51%
ΣΥΝ – 3,58%
ΛΑΟΣ – 3,55%
ΟΙΚ. ΠΡΑΣΙΝΟΙ 0,38%. Λοιπά Κόμματα, γύρω στο 5%

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Μήνας Τουρισιτκής προβολής ο Ιούνιος για τη Μεσσηνία

Με την παρουσία της Προέδρου της ΝΕΤΠ κα Αντωνίας Μπούζα και του αερολιμενάρχη Καλαμάτας κ. Δημήτρη Μανδηλάρη ο Νομάρχης Μεσσηνίας κος Δημήτρης Δράκος αναφέρθηκε στην Τουριστική κίνηση της Μεσσηνίας και έδωσε στοιχεία των αφίξεων ξένων τουριστών στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας έως και τον Μάιο.
Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε μέχρι και το Μάιο του 2009, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2008 είναι ενθαρρυντικά, παρά τα όποια προβλήματα, τις προσεγγίσεις που είχαμε γενικότερα, και τους φόβους που υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για μειωμένη κίνηση λόγω του οικονομικού προβλήματος και της κρίσης. Πρέπει να σας πούμε ότι οι αφίξεις του εξωτερικού παρουσιάζουν μια άνοδο της τάξης του 5%, του εσωτερικού μια άνοδο της τάξης του 13% και στις κινήσεις αεροπλάνων ή άλλων (αερο-ταξί, τσάρτερς κ.λ.π.) που χρησιμοποιούν τον αερολιμένα της Καλαμάτας έχουμε μια θεαματική βελτίωση, η οποία ξεπερνά το 85%. Αυτό βεβαίως, δε μας κάνει σε καμία περίπτωση να μη λαμβάνουμε υπόψη μας τα προβλήματα ή να υπερεκτιμούμε αυτή την κατάσταση, γιατί δεν ξέρουμε και την εξέλιξή της.
Ωστόσο, εκείνο το οποίο εκπέμπουν αυτοί οι αριθμοί είναι ένα μήνυμα αντοχής μας στα φαινόμενα της κρίσης, το οποίο επιζητούμε να το αξιοποιήσουμε. Χθες, είδατε ανακοινώσεις από την επιτροπή Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας, για κινήσεις που κάνουμε, όπως συμμετοχής μας σε εκθέσεις. Γνωρίζετε την πρωτοβουλία την οποία αναλαμβάνουμε με το Επιμελητήριο, υποστηρίζοντας το οδοιπορικό των δρόμων του λαδιού της ελιάς που θα
ακολουθήσει την Εγνατία οδό και όχι μόνο. Πήραμε σήμερα την έγκριση από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, για να έχουμε μια δωρεάν διαφήμιση της Μεσσηνίας για ένα μήνα. Από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, σε δέκα κεντρικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, σε 26 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, σε 25 περίπου ραδιοφωνικούς σταθμούς κεντρικά και σε 50 ραδιοφωνικούς σταθμούς περιφερειακά . Δηλαδή όλα το μήνα όλα αυτά τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα θα παίζουν «σποτ», τα οποία θα αφορούν την ελκυστικότητα της Μεσσηνίας και την προβολή της. Αυτό κατά την άποψή μας είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν λάβει κανένας υπόψη του ότι την ίδια περίπου περίοδο και λίγο παραπέρα θα έχουμε και το
οδοιπορικό του λαδιού, όπου εκεί θα έχουμε χορηγούς επικοινωνίας μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Αθηνών και την ΕΤ3, η οποία θα καλύψει όλο το οδοιπορικό και τις εκδηλώσεις μας.
Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια καμπάνια στο εσωτερικό εξαιρετικά σημαντική, η οποία πιστεύουμε ότι θα αποφέρει καρπούς διότι πρέπει να ξέρετε ότι οι εκτιμήσεις των παραγόντων του τουρισμού είναι ότι πρέπει να κινηθούμε δραστήρια και συστηματικά και στην κατεύθυνση αυτή. Τέλος, να πω ότι σε ό,τι αφορά την αεροπορική γραμμή Καλαμάτας-
Θεσσαλονίκης, που μετά από πολλούς αγώνες και πιέσεις κατακτήσαμε, και πολλοί κάποια στιγμή θεωρούσαν ότι έχει προσωρινό χαρακτήρα, με την επιτυχία την οποία σημείωσε..

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις εορτασμού στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας

5/6/2009
Το Σάββατο στις 8 το βράδυ στο λαογραφικό μουσείο "Κωστής Παλαμάς" στην παλιά πόλη, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου "Σταυροπάζαρο" του Δ. Χριστόπουλου. Το βιβλίο είναι έκδοση της νέας ΜΗ.ΚΥ.Ο. "Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας". Ο συγγραφέας Δήμος Χριστόπουλος είναι ένας απο τους παλιούς Κυπαρίσσιους της αγοράς και κουβαλάει στη μνήμη του πρόσωπα και γεγονότα από την Παλιά Πόλη που τα παρουσιάζει με γλαφυρότητα και απλό λόγο. Παλιός Δημοτικός Σύμβουλος επι χρόνια πολλά και ενεργό μέλος της κοινωνίας της Κυπαρισσίας, καταθέτει την ιστορία της παλιάς αγοράς γύρω απο τιο θρυλικό "Σταυροπάζαρο". Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Δικηγόρος Παύλος Ιωαννίδης και ο Βασίλης Ματσινόπουλος γνωστός για τη μακρόχρονη υπηρεσία του στο Σύλλογο Κυπαρισσίων της Αθήνας και στο περιοδικόι "Αρκαδιά". Σημαντικές παρεμβάσεις θα κάνουν η Αρχαιολόγος και Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασιλική Πέννα-Αθανασοπούλου.
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ώρα 7.00 π.μ. Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, Όρθρος - Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Χρυσοστόμου μετά Θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας.
Ώρα 10.20 π.μ. Πέρας προσέλευσης Επισήμων.
Ώρα 11.00 π.μ. Εκκίνηση Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος με κατάληξη στην Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως. Τη Λιτανεία θα συνοδεύσουν Φιλαρμονική Στρατού, η Φιλαρμονική Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, η Φιλαρμονική του Δήμου, το 1ο Σύστημα Ν/Π Κυπαρισσίας, το Σύστημα Προσκόπων Φιλιατρών και μαθητές των Σχολείων της πόλης μας. Τιμές θα αποδώσουν Διμοιρία Στρατού από το Κέντρο Διαβιβάσεων και Διμοιρία από την 120 Πολεμική Ελληνική Αεροπορία.
Ώρα 8.00 μ.μ. Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος θα τελεστεί Μεθεόρτιος Εσπερινός και στη συνέχεια Μέγας Παρακλητικός Κανών εις την Ομοούσιο & Παντοδύναμο & Αδιαίρετο Τριάδα.