Pages

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Σε ισχύ το χειμερινό ωράριο

31/10/2009
Σε ισχύ τίθεται από την 1η Νοεμβρίου το χειμερινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων και στην Καλαμάτα. Τα μαγαζιά όπως προβλέπει και ο νόμος θα ανοίγουν και θα κλείνουν λίγο νωρίτερα, έτσι ώστε να συμβαδίζουν με την χειμερινή ώρα. Για το ζήτημα, πάντως, της κίνησης και της κατανάλωσης ενδιαφέρον έχει τα όσα καταγράφει σε έρευνά της η Eurostat. Εκεί όπου καταλαμβάνουμε μία ακόμη αρνητική πρωτιά ως πρωταθλητές της ακρίβειας. Πάντως τα καταστήματα της περιοχής μας το μεσημέρι θα κλείνουν μετά τις 1.30 και το απόγευμα θα μένουν ανοικτά απο τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού και ήδη η αγορά περιμένει την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου ώστε να αναθερμανθεί.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνάντηση για την νέα χάραξη της Ολυμπίας Οδού επιδιώκει ο Νομάρχης Ηλειας

ΘΕΣΗ στο θέμα για την νέα χάραξη της Ολυμπίας Οδού πήρε με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Ράδιο Κυπαρισσία 93,6 ο Νομάρχης Ηλειας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το Ν.Σ. Ηλείας θα ασχοληθει με το θέμα και θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά επέμεινε στα προβλήματα που δημιουργούνται τασσόμενος υπερ του δρόμου.
Το θέμα ανακαινήθηκε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την οποία ζητείται να ακυρωθεί η προβλεπόμενη διέλευση του νέου αυτοκινητόδρομου από τον υδροβιότοπο του Καϊάφα. Φυσικά θα απαιτηθεί νέα χάραξη ή καρατόμηση του δρόμου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπλοκές στην χάραξή του και άρα στο μέλλον του. Ο Νομάρχης Ηλείας κ. Καφύρας ξεκαθάρισε ότι η Ηλεία είναι υπέρ του μεγαλόπνοου έργου και σημείωσε ότι 'η εξέλιξη για την προσφυγή των κατοίκων μας ικανοποιεί καθώς με ομόφωνα ψηφίσματα είχαμε ταχθεί κατά της διέλευσης του άξονα απο τον υγροβιότοπο του Καιάφα και είχε προταθεί ανατολική χάραξη η οποία δεν θα θίγει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής' για να προσθέσει ότι 'θα συγκληθεί εκ νέου του Ν.Σ. για να πάρει νέα απόφαση επι του θέματος και θα επιδιωχθεί επαφή και συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος όπου θα κατατεθούν οι προβληματισμοί για το κόστος της πιθανής νέας χάραξης αλλά και οι εναλλακτικές λύσεις'.
Οπως υπογράμμισε 'το θέμα μας αφορά άμεσα και μας προβληματίζει σχετικά με την διέλευση του άξονα ανατολικότερα μέσα απο ορεινούς όγκους και κατασκευή κοστοβόρων υποδομών οπότε οι όποιες διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν πολύ σύντομα' για να καταλήξει ότι 'μια πρόταση θα ήταν να κατέβει ο δρόμος προς την τοποθεσια Κλειδί και να συνεχίσει με την παλιά χάραξη ώστε να μην μείνει αποκομμένο απο τους υφιστάμενους οδικούς άξονες, ωστόσο μέσα απο διάλογο και επαφές θα δούμε τι θα συμβεί τελικά καθώς η Ολυμπία οδός αφορά άμεσα την Ηλεία και τις γειτονικές όμορες περιοχές'.

Στο δρόμο οι εργαζόμενοι των stage στο Νομό

30/10/2009
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν δυναμικά οι εργαζόμενοι των stage στον δημόσιο τομέα, που σήμερα, οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στην οδό Αριστομένους. Οι εργαζόμενοι σε συνέλευση στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας, δήλωσαν πως "δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού" και υπογράμμισαν πως θα αντιδράσουν δυναμικά. Ήδη σήμερα και αύριο θα απέχουν από τις εργασίες τους, ενώ εξετάζονται όλα τα δεδομένα για να ακολουθηθεί η νομική οδός στην επίλυση του προβλήματός τους. Oι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα απεργήσουν και την Δευτέρα και απο ότι φαίνεται τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί είναι αρκετά εξαιτίας της σκληρής γραμμής που ακολουθεί η Κυβέρνηση για το θέμα καθώς πολλά νέα παιδιά επιβιώνουν με το πρόγραμμα όσο κι αν φαινεται παράδοξο στην δύσκολη οικονομική κρίση που διανύουμε...

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Ελαιόλαδο: σκαρφάλωσε στα 2,80 Ευρώ

Ξεκίνησε στη Μεσσηνία η έκθλιψη των ελαιόκαρπων, με πρώτες προσφορές από Ιταλούς εμπόρους στα 2,80 ευρώ ανά κιλό για τα εξαιρετικής ποιότητας παρθένα ελαιόλαδα, ενώ οι προσφορές για τα αποθέματα περιόδου 2008 - 2009 ήταν στα 2,75 ευρώ ανά κιλό. Παράλληλα, όμως η αγορά δέχεται πιέσεις για μείωση καθώς το ιταλικό ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Επίσης, οι τιμές χονδρικής για τα βιομηχανικά ελαιόλαδα (πεντάρια), διαμορφώνονται γύρω στα δυο ευρώ ανά κιλό. Ενώ στην Ισπανία, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου δείχνει να σταθεροποιείται λίγο κάτω από τα 2,50 ευρώ το κιλό. Συνολικά τον Οκτώβριο φάνηκε πως έκλεισε ο κύκλος της μικρής ανόδου των τιμών του ελαιολάδου στην ισπανική αγορά. Μια άνοδος που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο και κορυφώθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου
Αμέσως μετά ξεκίνησε μια μικρή υποχώρηση των τιμών, μέχρι τον Οκτώβριο που, παρά τα σκαμπανεβάσματα, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κινήθηκαν σταθεροποιητικά χωρίς να ξεπεράσουν τα 2,50 ευρώ το κιλό (τιμή χονδρικής), σε αυτήν τη φάση. Κύριο χαρακτηριστικό και της ισπανικής αγοράς είναι η πτώση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα αποθέματα στο τέλος του Οκτωβρίου. Οι παραπάνω εξελίξεις διαμορφώνονται λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η παραγωγή φρέσκου ελαιολάδου στην Ελλάδα και την Ιταλία. Συνήθως αυτή την εποχή οι μεγάλες τυποποιητικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν στις αποθήκες τους τις ποσότητες ελαιολάδου που επιθυμούν. Οι μικρές αγορές που κάνουν, αφορούν σε ποιοτικά ελαιόλαδα για να φτιάξουν τα σωστά μείγματα.
Συνεπώς το κλίμα στην αγορά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό για τους παραγωγούς, ενώ παράγοντες της αγοράς θεωρούν απίθανη την άνοδο των τιμών. Την ίδια στιγμή το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ανακοίνωσε πως εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή θα φθάσει τους 2.746.000 τόνους.

Λαμπρός ο εορτασμός του ΟΧΙ και στα Φιλιατρά

29/10/2009
Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό καιρό, εορτάστηκε και φέτος στο Δήμο Φιλιατρών, η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν, ο Δήμαρχος της πόλης κος Αλκης Ξύγκας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κος Δημήτρης Σωτηρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Κύριοι Παναγιωτόπουλος Αναστάσιος και Στάμος Χαράλαμπος, ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, και πλήθος κόσμου ο οποίος καταχειροκρότησε τους μαθητές που έλαβαν μέρος στην παρέλαση.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων το πρωί, τελέσθηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων από τους φορείς της πόλης. Αμέσως μετά έγινε ανάγνωση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Κο Παναγιώτη Μυλωνά ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα των Ελλήνων στο Αλβανικό έπος ενάντια στον Ιταλικό φασισμό.

Η φωτο παραχωρήθηκε απο το filiatranews

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Εθνική μνήμη και περηφάνεια στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

ΛΑΜΠΡΕΣ οι εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία για την επέτειο του ΟΧΙ με την συμμετοχή πλήθος κόσμου που χειροκρότησε την μαθητιώσσα νεολαία με θέρμη κατά την διάρκεια της παρέλασης.
Απο το πρωί στις 7.30 η Φιλαρμονική του δήμου αναβίωσε το παλαιό έθιμο στο Κανονάκι του Κάστρου, παίζοντας τον εθνικό ύμνο και εμβατήρια. Στον Αγ. Αθανάσιο εψάλη θεία λειτουργία και δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομου, μετά το πέρας της οποίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τη Δέσποινα Θεοδοσάκη, εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Κυπαρισσίας. Στην συνέχεια στον αύλειο χώρο του ναού, μπροστά από τις προτομές του μητροπολίτη Χριστιανουπόλεως Γερμανού Ζαφειρόπουλου και του πρωτοσύγκελου Αμβροσίου Φραντζή, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 11.30 με την παρέλαση των μαθητών, των πολιτιστικών - αθλητικών σωματείων και των προσκόπων, επί της οδού 25ης Μαρτίου. Το δε απόγευμα στις 4.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην κεντρική πλατεία.

Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι στην Ελλάδα μας

28/10/2009
Ανησυχητικά στοιχεία φέρνει στο φως το ευρωβαρόμετρο: το 20% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, έναντι του επίσης πολύ υψηλού 16% του πληθυσμού της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Υψηλό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων, 35%, που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, έναντι 12% στην ΕΕ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και αποδεικνύουν ότι αυτό που αποτελεί προτεραιτότητα για τη νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η κοινωινκή πολιτική και το χρέος απέναντι στους μη έχοντες οι οποίοι δυστυχώς και μετά την κατάργηση των stage πολλαπλασιάζονται όσο περνά ο καιρός. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια, δείτε για το πρόγραμμα αυτό και ένα άρθρο μας εδώ
http://www.kyparissianews.gr/cgi-bin/read_news.pl?cat=messhniaka_nea&story=0&start=0

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η Τριφυλία στο επίκεντρο παραγωγής υπαίθριων κηπευτικών και καλλιεργειών

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Για τις καθυστερήσεις του υπουργείου Γεωργίας στην καταβολή των κρατικών επιχορηγήσεων στους επενδυτές θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων που έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή τους κάνει λόγο ο γεωπόνος Γιώργος Ζωγόπουλος από την Κυπαρισσία. Παράλληλα αναφέρεται στην έλλειψη ποιοτικών θερμοκηπιακων προϊόντων στην Ελλάδα γεγονός το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές από γειτονικές χώρες....
- Κ. Ζωγόπουλε, ασχολείστε χρόνια με την ελληνική γεωργία ως γεωπόνος. Ποια είναι κατά την γνώμη σας, τα μεγάλα προβλήματα και ποιες οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη Μεσσηνία;
Στο νομό Μεσσηνίας τρεις είναι οι κύριοι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής. Η ελαιοκαλλιέργεια, η αμπελοκαλλιέργεια και η καλλιέργεια υπαίθριων και υπό κάλυψη κηπευτικών. Για...την ελαιοκαλλιέργεια παρ’ ότι στην Μεσσηνία η μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου είναι 50 χιλ τόνοι ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας δεν έχουν δημιουργηθεί οι ανάλογες σοβαρές υποδομές ούτε στον ιδιωτικό αλλά ούτε στον συνεταιριστικό τομέα για να προωθήσουν το εκλεκτό αυτό προϊόν στης αγορές. Για την αμπελοκαλλιέργεια , και κυρίως για της οινοποιητικές ποικιλίες τόσο τις ντόπιες όσο κάποιες Γαλλικές, τα πράγματα φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο. Σε αυτό βοηθούν τόσο ο συνεταιρισμός ΝΕΣΤΩΡ όσο και αρκετοί ιδιώτες οι όποιοι εμφιαλώνουν και προωθούν στην αγορά πολύς καλής ποιότητας κρασιά. Στις κηπευτικές καλλιέργειες τώρα ο νομός Μεσσηνίας και κυρίως η επαρχία Τριφυλίας είναι μετά την Κρήτη το μεγαλύτερο κέντρο παράγωγης υπαίθριων και υπό κάλυψη κηπευτικών.

Το μεγάλο πρόβλημα για τα κηπευτικά, και όχι μόνον, είναι η εύρεση νερού άρδευσης καλής ποιότητας, και το πρόβλημα αυτό απ ότι φαίνεται θα ενταθεί. Αυτό φαίνεται να λύνεται μετά την δημοπράτηση και εγκατάσταση του εργολάβου για την κατασκευή του πρώτου χωμάτινου φράγματος στην περιοχή του δήμου Φιλιατρών. Το έργο αυτό έχει ενταχτεί στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής του Υπουργείου Γεωργίας και από ότι γνωρίζω είναι το πρώτο χωμάτινο φράγμα στην Ελλάδα για την δημιουργία λιμνοδεξαμενης με κύριο σκοπό την άρδευση. Οι κηπευτικές καλλιέργειες είναι ίσως ο πλέον δυναμικός κλάδος της Ελληνικής γεωργίας ο οποίος δεν στηρίζεται σε κοινοτικές επιδοτήσεις και σαν τέτοιος θα πρέπει να προσεχτεί από την πολιτεία ιδιαίτερα. Τόσο στη Μεσσηνία όσο και σε άλλα κέντρα που καλλιεργούνται κηπευτικά είναι απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές.
Η Ελλάδα τόσα χρόνια τώρα δεν έχει εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει έναντι των χωρών της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης όσον αφορά την γεωγραφική της θέση, τις κλιματικές της συνθήκες, και την απόσταση από τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Ευρώπης. Εδώ και μια εικοσαετία θα έπρεπε να έχει τεθεί ένας ξεκάθαρος στόχος για τον τριπλασιασμό των εκτάσεων που υπήρχαν τότε, και ταυτόχρονα ορισμός ποιο αυστηρών προδιαγραφών όσον αφορά τις διαστάσεις και τον εξοπλισμό όπως ανέφερα και ποιο πάνω. Στη χώρα μας, υπάρχει έλλειψη ποιοτικών θερμοκηπιακων προϊόντων με αποτέλεσμα να εισάγονται αυτά από γειτονικές χώρες και από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Συνέντευξη στον Χρήστο Διαμαντόπουλο της εφημερίδας Agrenda

Επιβάλλεται παρέμβαση στο δρόμο Κυπαρισσίας – Φιλιατρών

27/10/2009
Επείγουσα θεωρείται η παρέμβαση που πρέπει να γίνει στο δρόμο Κυπαρισσίας - Φιλιατρών εκεί όπου η ύπαρξη πλημμυρικών φαινομένων προκαλεί διαρκώς προβλήματα. Πρόσφατα άλλωστε η κυκλοφορία με την τελευταία βροχόπτωση είχε διακοπεί για αρκετές ώρες, αφού η απορροή των υδάτων δεν ήταν η σωστή. Η απαραίτητη μελέτη σε συνεννόηση με το δήμο Κυπαρισσίας πρόκειται να προωθηθεί άμεσα, όπως τονίζει ο δήμαρχος της Τριφυλιακής πρωτεύουσας, Γιώργος Σαμπαζιώτης.
Αξίζει να τονίσουμε ότι η πρώτη αυτοψία παρουσία των κατοίκων απο μηχανικούς της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας έχει ήδη πραγματοποιηθεί και αναμένεται να τελεσφορήσουν οι εξελίξεις με την σύνταξη της υδραυλικής μελέτης που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δράκος κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Στην 4η θέση της Α τοπικής φιγουράρει ο Α.Ο.Κ.

Α ΤΟΠΙΚΗ :
ΜΕΓΑΛΗ νίκη του Α.Ο. Κυπαρισσίας επι της Σπερχογείας στο γήπεδο του Γυμνασίου της πόλης όπου μέσα σε 2 ημίχρονα κατόρθωσε να τερματίσει με 2 γκόλ ισάξια της δυναμικής του. Το ματς ήταν ένα γερό ντέρμπι ανάμεσα σε δύο ομάδες που δικαιολογημένα συγκαταλέγονται στα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Οι φιλοξενούμενοι φωνάζουν δικαιολογημένα για την φάση του 13’ όταν ο Κιούτακ χρησιμοποίησε το χέρι του για να γίνει κάτοχος της μπάλας πριν πετύχει το 1-0. Στο β’ μέρος ο Δ. Μικελάτος πέτυχε ένα σπάνιας
ομορφιάς τέρμα διαμορφώνοντας το τελικό 2-0. Το ματς ξεκίνησε με την Κυπαρισσία να μπαίνει πιο δυνατά στο γήπεδο και να δείχνει αποφασισμένη να πάρει την νίκη. Οι γηπεδούχοι ήταν αρκετά απειλητικοί στο πρώτο 25λεπτο όταν κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ αλλά και να δημιουργήσουν 2-3 καλές ευκαιρίες για γκολ.
Η Σπερχογεία ισορρόπησε το παιχνίδι μετά το 25’ και στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου μέρους είχε δύο σπουδαίες ευκαιρίες να το ισοφαρίσει, όμως και στις δύο περιπτώσεις ο Μπίζος κράτησε το μηδέν στην άμυνα της Σπερχογείας.

4 θέσεις συμβασιούχων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Στην πλήρωση 4 θέσεων εργασίας με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (διάρκειας 8 μηνών) θα προβεί το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας. Συγκεκριμένα οι θέσεις αφορούν τις εξής κατηγορίες: 1 ΤΕ μαιών - μαιευτών, 2 ΤΕ νοσηλευτικής (εν ελλείψει, ΔΕ νοσηλευτικής) και 1 ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία της υπηρεσίας προσωπικού του Νοσοκομείου (οδός Καλαντζάκου 13, αρμόδια υπάλληλος Αννα Σαμαρτζή, τηλ. 27610 22005 & 27610 24051-4, εσωτ. 180).

Βαρύ χαράτσι τα τέλη Κυκλοφορίας και για τους..μη έχοντες!

26/10/2009
Σε βραχνά και μάλιστα λόγω της οικονομικής κρίσης εξελίσσονται τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2010 καθώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες τα Τέλη για το 2010 θα αποτελέσουν ισχυρό πλήγμα στους κατόχους οχημάτων με κινητήρες άνω των 1.928 κ.εκ. οι οποίοι βέβαια θα πληρώσουν και τον έκτακτο ετήσιο φόρο ο οποίος κυμαίνεται από 150 έως και 650 ευρώ!
Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς η κυβέρνηση ήδη έχει εγκαταλείψει το σχέδιο που εξέταζε βάσει του οποίου τα Τέλη Κυκλοφορίας θα ήταν ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων και εξετάζει τα νέα Τέλη να είναι και πάλι ανάλογα του κυβισμού αλλά και της 1ης άδειας κυκλοφορίας καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για να υλοποιηθεί κάτι διαφορετικό.
Καταρχήν το σύνολο του στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίστηκε σε τέσσερις κλάσεις, με γνώμονα την ημερομηνία πρώτης άδειας και τα χαρακτηριστικά του κινητήρα (Εuro 1,2,3,4 & 5). Αυτές είναι οι εξής:
Κλάση Α: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας 01-01-2005, Εuro 4&5.
Κλάση Β: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας 01-01-2000, Εuro 3.
Κλάση Γ: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας 01-01-1996, Εuro 2.
Κλάση Δ: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας πριν από 31-12-1995, Εuro 1.
Ανεξαρτήτως κυβισμού, τα οχήματα της κλάσης Α από το 2010 θα πληρώνουν ετήσια τέλη κυκλοφορίας μειωμένα κατά 18 ευρώ. Αντίθετα, τα οχήματα της κλάσης Β ανεξαρτήτως κυβισμού επιβαρύνονται με 50 ευρώ επιπλέον, της κλάσης Γ με 100 και της κλάσης Δ με 150
.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Σκληρή απάντηση Λαμπρόπουλου για τα οδικά έργα

25/10/2009
Σε χθεσινό δελτίο Τύπου του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Λαμπρόπουλου αναφέρονται τα εξής:
«Στις δηλώσεις του Βουλευτή κ. Δημ. Κουσελά που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό Τύπο και στις οποίες αναφέρει ότι το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα έχει πάρει παράταση ενός χρόνου, σε ό,τι αφορά την παράδοση στην κυκλοφορία, λόγω υποχρηματοδότησης και όχι για τεχνικούς λόγους, θέλω να πω τα εξής :
-Το ότι θα περατωθεί το έργο το 2010 περίπου τέτοια εποχή είναι γνωστό σε όλους αφού είχε ειπωθεί από τον πρώην Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και αυτό οφειλόταν αποκλειστικά σε τεχνικούς λόγους εξαιτίας της μεγάλης δυσκολίας στην κατασκευή.
-Ουδέποτε μέχρι τώρα είχε ειπωθεί ή γραφεί σημειωθείσα καθυστέρηση ή παύση εργασιών λόγω χρηματοδότησης. Φαίνεται πως είναι προσαρμοσμένος ο κ. Κουσελάς στο κλίμα των ημερών, δηλαδή της διαστρέβλωσης των πάντων από την Κυβέρνησή του....
-Ουδέποτε σταμάτησαν οι εργασίες, ούτε για μια ημέρα, λόγω έλλειψης χρημάτων, ούτε ο εργολάβος υπέβαλε αίτημα διακοπής εργασιών για υποχρηματοδότηση, αντίθετα συνεχίζονταν και συνεχίζονται ακόμη και Σαββατοκύριακα και νύχτες. Άλλωστε αν είχαν σταματήσει οι εργασίες, θα είχε γίνει αντιληπτό και από τα Μέσα Ενημέρωσης του Νομού μας.
-Είναι επίσης γνωστός ο μέχρι τώρα τρόπος πληρωμής του εργολάβου, βάσει του οποίου προχωρούσε ένα μέρος των εργασιών, πληρωνόταν γι’ αυτό και συνέχιζε τις εργασίες, δηλαδή ποτέ δεν έπαιρνε προκαταβολή για τις εργασίες που θα έκανε....

-Είναι υποχρέωση λοιπόν της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Οικονομίας να συνεχίσουν να καταβάλλουν σταδιακά τα χρήματα, όπως μέχρι τώρα συνέβαινε, ώστε να μην διακοπούν οι εργασίες. Αν δεν τα καταβάλουν και διακοπούν αυτοί θα έχουν την ευθύνη για την όποια καθυστέρηση.
-Αυτοί που παρέδωσαν την Τσακώνα το 2000, δυο ημέρες πριν από τις εκλογές και η οποία κατέρρευσε από κακοτεχνίες μετά από λίγους μήνες, για να χαθούν περίπου 15 δισ. δρχ. και να μην έχουμε δρόμο τόσα χρόνια".

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Στις καλένδες ο δρόμος στο Παραδείσια - Τσακώνα

24/10/2009
Σοβαρά είναι τα ζητήματα που πλέον ανακύπτουν για την πορεία των έργων στο εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολη –Καλαμάτα, στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα. Από ότι φαίνεται ήδη υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση με το δημόσιο να χρωστά στον εργολάβο 10 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα που έχουν γίνει. Για να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο πρέπει να εξευρεθούν μέχρι τέλους του έτους αλλά 15 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν αρχές Ιανουαρίου του 2010 περίπου και τώρα η καθυστέρηση του οδικού άξονα πάει για 1 χρόνο μετά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οπότε δικαιολογημένα κραυγάζουμε ότι παραμένουμε ο Νότος του Νότου. Φυσικά το έργο γίνεται με χρήματα των φορολογουμένων και με εθνική συμμετοχή!
Το μόνο καλο στην υπόθεση είναι ότι κανονικά προχωρά το τμήμα Αθήναιο- Λέκυτρο του δρόμου Τρίπολης- Καλαμάτας προκειμένου να παραδοθεί στις αρχές του Ιανουαρίου στην κυκλοφορία και σταδιακά και άλλα τμήματα του δρόμου το οποίο υλοποιείται με πόρους απο την Ε.Ε.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών

Μειώνεται το έλλειμμα της αστυνομικής δύναμης στη Μεσσηνία καθώς αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία στο νομό ακόμα 23 αστυνομικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων παίρνουν μετάθεση. Ο αριθμός αυτός των αστυνομικών έρχεται να προστεθεί στους 14 που είχαν μετατεθεί στις αστυνομικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας το καλοκαίρι. Οι πρώτες αυτές μεταθέσεις θεωρητικά είχαν υπερκαλύψει τα επιπλέον κενά που προκύπτουν από συνταξιοδότηση προσωπικού την τρέχουσα χρονιά.΄Σύμφωνα με ρεπορτάζ της 'Ελευθερίας' Επίσημα πάντως, τα κενά της Διεύθυνσης μειώνονται γύρω στα 50 από συνολικά 87 που ήταν στις αρχές του χρόνου, πράγμα που οδηγεί το επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης να εκτιμά πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ήταν το προηγούμενο διάστημα.
Η κατανομή των αστυνομικών που έρχονται στο νομό θα συζητηθεί από το αρμόδιο συμβούλιο τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Συνάντηση Κουσελά με Ρέππα και Μαγκριώτη

23/10/2009
Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και με τον Υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, είχε σήμερα ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς. Ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία εκτέλεσης των έργων Τσακώνα – Παραδείσια και Αθήναιο – Λεύκτρο που είναι κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση του Εθνικού οδικού Δικτύου Τρίπολης – Καλαμάτας και το Νομό Μεσσηνίας. Για το Παραδείσια – Τσακώνα μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 40% των εργασιών του εν λόγω τμήματος. Για να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο πρέπει να εξευρεθούν μέχρι την 31-12-2009 άλλα 15 εκατ. Ευρώ. Ο δρόμος παραμένει εκει και μας θυμίζει ότι είμαστε πλέον ο Νότος του Νότου και αμήν και πότε θα τον ξαναδούμε...

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Κόντρα Δήμου Γαργαλιάνων και Συλλόγου για την υδροδότηση

"Οι συνεχείς έλεγχοι διασφαλίζουν την ποιότητα του νερού. Οταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ειδοποιήθηκαν οι δημότες και διακόπηκε προσωρινά η παροχή νερού”. Με τα λόγια αυτά σχολιάζει ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων και με την οποία ζητά την επέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, επειδή η δημοτική αρχή δεν διέκοψε την υδροδότηση, ενώ γνώριζε ότι το νερό ήταν ακατάλληλο. Ο κ. Καλοφωλιάς είπε στην “Ε” ότι τα στοιχεία για την καταλληλότητα του νερού τα έχει συλλέξει ο δήμος και ότι είναι στη διάθεση όλων των δημοτών. “Οταν τα στοιχεία έδειξαν πρόβλημα, όπως συνέβη πριν περίπου ένα μήνα στο Γυμνάσιο - Λύκειο Γαργαλιάνων, ειδοποιήσαμε και διακόψαμε προσωρινά την παροχή νερού” σημείωσε ο κ. Καλοφωλιας. Παράλληλα τόνισε ότι το σύστημα χλωρίωσης του δήμου είναι από τα καλύτερα που διαθέτουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Γαργαλιάνων σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των συνεχών μετρήσεων και γενικότερα της
προσπάθειας για βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού είναι πλέον ορατά, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάνενα πρόβλημα.

Πηγή 'Ελευθερία'

Σε εξέλιξη η μελέτη για τον έντονο κυματισμό

22/10/2009
Να συνεχιστεί η διερεύνηση με τη βοήθεια προσομοιώσεων από ειδικό μοντέλο που θα συνυπολογίσει τις εσωτερικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα αποσκοπούν στην απορρόφηση της εσωτερικής κυματικής ενέργειας, αποφασίστηκε τελικά μετά από μεγάλο προβληματισμό, για το ζήτημα του λιμανιού της Κυπαρισσίας και το πρόβλημα που ανακύπτει με τον έντονο κυματισμό. Σε σημερινή σύσκεψη στην ζώνη αυτή παρουσία των καθηγητών του Ε.Μ.Π. υπογραμμίστηκε πως οι όποιες παρεμβάσεις – δείχνονται από την μέχρι τώρα έρευνα – δεν εξαλείφουν το πρόβλημα σε ικανοποιητικό βαθμό και το κόστος τους είναι δυσανάλογο.
Να τονιστεί ότι και ο Δήμος Κυπαρισσίας παρακολουθεί απο κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς μετά την ολοκλήρωση του σχετικού φακέλλου θα αναζητηθεί χρηματοδότηση απο το ΕΣΠΑ ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στους επόμενους μήνες στην περιοχή του λιμανιού μας.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Επιφυλακτικοί οι δήμαρχοι για τον «Καποδίστρια ΙΙ»

Διχασμένοι εμφανίζονται οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας για την άμεση εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας ΙΙ» που θα οδηγήσει σε μεγάλους δήμους με εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε ένα χρόνο. Οι σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση αναθερμαίνουν τη συζήτηση και φέρνουν στην επιφάνεια αντιθέσεις αλλά και διαφορετικές επιδιώξεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους δεν ταυτίζεται με την πολιτική τους ένταξη αλλά αντανακλά περισσότερο τοπικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές στρατηγικές.
Η εφημερίδα ζήτησε τις απόψεις δημάρχων και κοινοταρχών, ανοίγοντας ουσιαστικά το διάλογο για ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία το επόμενο διάστημα, στο βαθμό που τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης η υλοποίηση των σχετικών προγραμματικών εξαγγελιών. Αρκετοί Δήμαρχοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ υποστήριξαν ότι "Πρέπει επίσης να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη των ΟΤΑ γιατί χρωστούνται χρήματα από το 1999. Γιατί για να γίνουν αλλαγές πρέπει να καλυφθούν αυτά πρώτα».

Πηγή: 'Ελευθερία'

Μεγάλη υπεξαίρεση στο Δήμο Γαργαλιάνων μετά απο καταγγελία

21/10/2009
UPDATE 20.00 ΜΕ στοιχεία που αποκαλύπτουν ένα μεγάλο έλλειεμα παραδόθηκαν στα χέρια του εισαγγελέα Κυπαρισσίας καθώς στα Δικαστήρια είναι εδώ και ώρες ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης που αφορά υπεξαίρεση χρημάτων από δημοτική υπάλληλο του Δήμου Γαργαλιάνων.
Ο δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες παρέδωσε χθες το πρωί τα στοιχεία της υπόθεσης στον εισαγγελέα, και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να αποκαλυφθεί το μέγεθος του ελλειματος που συγκλονίζει τον Τριφυλιακό Δήμο και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική γνώμη της περιοχής. Εκτιμάται σύμφωνα με αναλυτές ότι , το ταμειακό έλλειμμα ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Μιλώντας στον 936 FM αργά σήμερα το απόγευμα ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων κ. Καλοφωλιάς τόνισε ότι 'το έλλειμα αποκαλύφθηκε μετά απο έλεγχο της Διευθύντριας της Οικονομικής υπηρεσίας και αφού κατόπιν διενεργήθηκε έλεγχος παρουσία των οργάνων του Δήμου στην τράπεζα με τις κινήσεις λογαριασμών σε νομικά πρόσωπα όπου όντως διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ταμειακό πρόβλημα' για να προσθέσει ότι 'εκλήθη η υπάλληλος η οποία έλειπε σε άδεια και παραδέχτηκε το γεγονός του ελλείματος και υποστήριξε ότι μέχρι την Δευτέρα θα καταθέσει το ποσό που λείπει απο τα Ταμεία του Δήμου, ωστόσο επειδή στο Δήμο επικρατεί διαφάνεια δεν μπορούσα να περιμένω οπότε κατέθεσα τα στοιχεία στον Εισαγγελέα Κυπαρισσίας για την διερεύνηση της υπόθεση και οπωσδήποτε δεν θέλω καμία σκιά να πλανάται στον Δήμο Γαργαλιάνων'.
Πάντως Ο κ. Καλοφωλιάς συγκάλεσε χθες το βράδυ κάλεσε εκτάκτως όλους τους ........ δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπόθεση η οποία έχει λάβει μεγάλες προεκτάσεις.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΣΠΟΡ: Αποτελέσματα τοπικών Πρωταθλημάτων

ΑΝΕΒΗΚΕ στην σκάλα της βαθμολογίας ο Α.Ο. Κυπαρισσίας που διατηρεί το πλεονέκτημα της έδρας και στα επόμενα παιχνίδια με αρκετές αξιώσεις για την κατάκτηση του τρόπαιου.
Αποτελέσματα Α τοπικό Μεσσηνίας στη 3η αγωνιστική
Σπερχογεία - Αστέρας Βαλύρας 8-2
Κυπαρισσία - Μιλτιάδης 5-0
Φαραί - Απόλλωνας 1-0
Τσικλητήρας Πύλου - Μεθώνη 4-0
ΑΕ Αβίας - Εθνικός 1-1
Χώρα - Ηρακλής 1-3
Αίας - Πανθουριακός 0-0
Πανιώνιος - Ατρόμητος Πλατύ 3-0 (χ.α)

Αποτελέσματα Β τοπική Μεσσηνίας 2ος Όμιλος -4η Αγωνιστική
Χατζή - Νέστωρ Πύλου 2-1
Δόξα Καλ. - ΠΑΟΚ Καλ. 1-2
Αναγέννηση - Πεταλίδι 2-3
Πατίστα - Χανδριναϊκός 3-0
Αστέρας Χιλ. - Βέργα 2-6
Ασπρόχωμα - Στενωσιά 2-1
Καλλιθέα - Πράσινα Πουλιά 0-0

Επίθεση σε τοπικά ΜΜΕ από την Σοφία Καλαντζάκου

20/10/2009
ΑΝΑΥΔΟΙ έμειναν οι πάντες εχθές το βράδυ στην Κρατική Τηλεόραση (ΝΕΤ) η Σοφία Καλαντζάκου στην εκπομπή 'Προσκήνιο'. Σχεδόν με αγανάκτηση.. αναφέρθηκε στα τοπικά ΜΜΕ ότι της έκαναν μεγάλη επίθεση σε αυτή και σε συνεργάτες της επειδή η επιλογή της ήταν να στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτά μόνο για γέλια είναι για τα τοπικά ΜΜΕ που την στήριξαν τόσα χρόνια αλλά και θα την ξαναστηρίξουν αν χρειαστεί . Η κυρία Καλαντζάκου ξέρει πολύ καλά ότι τα τοπικά ΜΜΕ δεν κάνουν «τρομοκρατία» όπως τα κατηγόρησε αλλά μεταφέρουν τις απόψεις του κόσμου που δυστυχώς γι αυτή είναι πολύ άσχημες λόγο της μη στήριξης αυτής, στο Μεσσήνιο Αντώνη Σαμαρά όπως όφειλε( το 2000 το θυμάται;) κατά γενική ομολογία όλων ακόμα και των δικών της ανθρώπων .
Όσον αφορά τις επιθέσεις που όπως είπε δέχονται τα δικά της πρόσωπα, η κα Καλαντζάκου δεν άκουσε ποτέ τον κόσμο του Νομού γι αυτά τα 2 “συγκεκριμένα” πρόσωπα που «προκαλούσαν» συνεχώς, διότι αν τον άκουγε θα ήταν και σε άλλη θέση σε ψήφους στην Μεσσηνία. Τέλος η αγαπητή Σοφία έπρεπε να μιλήσει για το «παράπονο» της αυτό στα τοπικά ΜΜΕ που είναι πάντα ανοιχτά στο διάλογο, να απευθυνθεί στο Μεσσηνιακό λαό που τόσο την τίμησε και όχι από την Αθήνα, να παρουσιάζει την Μεσσηνία σαν την «αλκάιντα» της Ελλάδος. Άλλωστε τις αντιδράσεις των Μεσσηνίων για την επιλογή της, τις ήξερε πολύ καλά … και είναι ατυχές τώρα να παρουσιάζει για πολιτική συγκεκριμένη σκοπιμότητα το θέμα αυτό. Ευτυχώς εδώ είναι Μεσσηνία που είμαστε υπερήφανοι κυρίες και κύριοι και όχι Αφρική…

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Καθάρισε ο Α.Ο.Κ. με 5-0 τον Μιλιτιάδη Πύργου


Α ΤΟΠΙΚΗ ΣΠΟΡ
ΤΗΝ πρώτη του μεγάλη νίκη με καταιγιδα απο γκόλ στο β ημιχρονο κατάφερε ο Α.Ο. Κυπαρισσίας μετά απο ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο στην έδρα του. Αυτή την φορα ο ΑΟΚ αποκάλυψε τις πραγμαιτκές του δυνατότητες ανεβάζοντας ρυθμούς και ήδη κινείται με άλλο αέρα παρά την πρώτη ισοπαλία στο ξεκίνημα του Πρωταθλήματος. Παρά τις πρώτες ευκαιρίες που είχε ο Μιλτιάδης στο πρώτο ημίχρονο με δοκάρια και επιθέσεις τελικά λύγισε υπο το βάρος των εξελίξεων και την δυνατή επανάληψη αλλά και το ρεκόρ μέσα σε 7 λεπτά να μπαίνουν τα τέρματα το ένα πίσω απο το άλλο.
Ο Α.Ο.Κ. καθάρισε γρήγορα το μάτς με το 47ο λεπτό ο Σ. Μικελάτος μετά απο πλάγιο άνοιξε το σκόρ στο 1-0, αργότερα με ο Κιούτακ τροφοδότησε το Μικελάτο κάνοντας το 2-0 και στο 54ο λεπτό ο Δ. Μικελάτος ανατράπηκε απο τον Μπαχούμα και ο διαιτητής Νίκας έδωσε πέναλντι γράφοντας το 3-0. Η συνέχεια ήταν δικαιολογημένη με τέρματα του Λυδιώτη και το 5-0 να γράφει στο τέλος ο διαιτητής στο αγωνιστικό φύλλο γεμίζοντας θέαμα του φιλάθλους.

Πράσινη αγροτική πολιτική προτείνει η Μπατζελή

19/10/2008
Μια αγροτική μεταρρύθμιση στη βάση της «πράσινης πολιτικής», εξήγγειλε στις προγραμματικές της δηλώσεις, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.
Η υπουργός σημείωσε πως οι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι, όπως διανεμήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν υποστήριξαν τη δημιουργία υποδομών, δομών και θεσμών για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στο αγροτικό εμπόριο, ούτε και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά ενίσχυσαν την αθέμιτη συμπεριφορά της αγοράς και την παρουσία των καρτέλ. Πρόσθεσε... πως το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί σε συνάρτηση με τις εξαιρετικά περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η στήριξη της οποίας θα συνεχιστεί και μετά το 2013, αλλά με πλέον στοχευμένο τρόπο.
Όπως τόνισε η κ. Μπατζελή, στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας «διεκδικώντας για πρώτη φορά ένα σημαντικό ποσοστό από τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους, που θα διατεθούν» και με τους οποίους ευελπιστεί να ενισχύσει την κτηνοτροφία. Δεύτερη σημαντική διεκδίκηση - απέναντι στην Κομισιόν αυτή τη φορά - θα είναι η δυνατότητα παρεμβάσεων στην αγορά των σιτηρών για την αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού.
Η υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, με ένα πακέτο πολλαπλών παρεμβάσεων, που θα εξελιχθούν σταδιακά. Σ΄αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση στο 11% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, η επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου και η καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης, μέτρο που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Απο το 'Κέρδος'

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ναι στη ζωή και την οδική ασφάλεια το μήνυμα της ημερίδας

18/10/2009
ΜΙΑ ημερίδα αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια παρακολούθησαν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, γονείς και πολίτες στην πρωτοβουλία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας για τη πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την οδική ασφάλεια. Εξω απο το χώρο της αίθουσας Πολλαπλών εκδηλώσεων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο είχαν στηθεί ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσυκλέττα μετά απο τροχαίο ατύχημα ενώ στο χώρο της αίθουσας υπήρχαν ενημερωτικά φυλλάδια, έκθεση οδικής ασφάλειας ενώ ακολούθησε βίντεο με ομιλίες απο εκπρόσωπο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας για τους τραυματισμούς απο τροχαία ατυχήματα και σπότ για την οδική ασφάλεια.
Στις ομιλίες τους τόσο ο αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γιάννης Ηλιόπουλος και ο Διοικητής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης κ. Βλάχος εστίασαν στην προσέγγιση της Τροχαίας για την ασφάλεια του πολίτη αλλά και το κοινωνικό ρόλο της ΕΛ.ΑΣ με την προοπτική να εφαρμόζουμε τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. αλλά και τις συμβουλές που πρέπει να ακολουθούμε για την προσωπική μας σωματική ακεραιότητα. Η Έκθεση τη Δευτέρα και Τρίτη θα είναι επισκέψιμη απο όλα τα σχολεία της περιοχής μας και το κοινό το πρωί και το απόγευμα ενώ το παρών στην Ημερίδα έδωσαν ο Αντινομάρχης Κοινωνικών Θεμάτων κ. Καφαντάρης, οι Δήμαρχοι Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης, Αυλώνος κ. Φιλντίσης, ο Πρόεδρος της Τριπύλας κ. Τσαλαμανδρής και πλήθος κόσμου.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Ημερίδα για την Οδική ασφάλεια απο την Τροχαία Κυπαρισσίας

17/10/2009
ΜΙΑ εκδήλωση αφιερωμένη στην Οδική ασφάλεια πραγματοποιείται σήμερα στην 'Αρκαδιά' μετά απο πρωτοβουλία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας με σκοπό την προσέγγιση του κοινού και ιδίως των νέων ανθρώπων με την συμμετοχή τους στην προστασία τους απο τα τροχαία ατυχήματα που απειλούν την χώρα μας.
Πρόκειται για την Έκθεση Τροχαίας που ανοίγει σήμερα της πύλες της μέχρι τις 20 Οκτωβρίου με φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό αλλά και ενημερωτικά σπότ που θα μεταδίδονται απο τον 936 και μελλοντικά αλλά και ομιλίες στα πλαίσια της συμμετοχής της Τροχαίας Κυπαρισσίας που προσπαθεί να αναδείξει ως μείζον το θέμα της οδικής ασφάλειας.
Η ενακρκτήρια εκδήλωση διεξάγεται σήμερα Σάββατο στις 6.30 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων Αλέκος Παπαδόπουλος παρουσία των τοπικών φορέων ενώ την Δευτέρα και την Τρίτη την έκθεση θα επισκεφθούν τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής μας με τους μαθητές οι οποίοι θα λάβουν και ενημερωτικά φυλλάδια για την οδική ασφάλεια.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Βιβλικές καταστροφές στον εθνικό δρόμο και πλημμύρες σε συσκευαστήριο

ΒΙΒΛΙΚΕΣ φαίνονται οι καταστροφές απο την πρωινή κακοκαιρία σε δρόμους, αγροτικές καλλιέργειες και ορεινές περιοχές λόγω του μεγάλου όγκου βροχόπτωσης, δυνατών ανέμων και καιρικών φαινομένων. Στο δρόμο Κυπαρισσίας- Φιλιατρών πλημμύρισε το συσκευαστήριο κηπευτικών του Σωτήρη Ζαχαρόπουλου με ολοσχερή καταστροφή σε προιόντα, εσωτερικούς χώρους και τους 9 εργαζόμενους της επιχείρησης να περισώζουν ότι έχει απομείνει απο τα ορμητικά νερά που όπως καταγγέλουν ξεχείλησαν εξαιτίας των βουλεμένων ρεμάτων αλλά και τις μπαζωμένες γράνες στη περιοχή. Μάλιστα οι κάτοικοι της Τερψιθέας καταγγέλουν έλλειψη τεχνικών έργων στον εθνικό δρόμο όπου η κυκλοφορία είχει διακοπεί για περισσότερες απο 3 ώρες το πρωί και μάλιστα τονίζουν ότι Νομαρχία Μεσσηνίας και ΔΕΣΕ Τρίπολης ευθύνονται για το απαράδεκτο χάλι που παρουσιάζει ο δρόμος με βουλωμένα πρανή και γράνες.
Αξίζει να τονιστεί ότι σε πολλές περιπτώσεις πλημμύρισαν υπόγεια ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν φερτά υλικά και σκουπίδια. Η ΔΕΗ αυτή την φορά είχε δύσκολο έργο αφού όπως μας ενημέρωσε το γραφείο στα Φιλιατρά το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε περισσότερες απο 50 κλήσεις απο Κυπαρισσία μέχρι την Χώρα για αποκατάσταση βλαβών σε οικίες, κολώνες που ξηλώθηκαν και δίκτυα ηλεκτροδότησης που διακόπηκαν με αποτέλεσμα όλη την ημέρα τα συνεργεία να βρίσκονται στο πόδι. Στους Γαργαλιάνους απαιτήθηκαν 8 παρεμβάσεις για άντληση υδάτων απο την Πυροσβεστική υπηρεσία ενω στα Φιλιατρά τα συνεργεία του Δήμυο μεχρι το μεσημέρι βοήθησαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης μετέβη στη Τερψιθέα όπου έδωσε εντολή με μηχανήματα του Δήμου να καθαρίσουν με ευθύνη του Δήμου τα πρανή εκατέρωθεν του εθνικού δρόμου και τις γράνες σε σημεία όπου απαιτείτο παρέμβαση ενώ παρών ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Καννελόπουλος και τεχνικοί του Δήμου για να αποτυπώσουν απο κοντά την κατάσταση.

Πλημμύρες και προβλήματα απο την σφοδρή κακοκαιρία

16/10/2009
ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία των πρωινών ωρών στην περιφέρειά μας δημιουργώντας ένα χειμωνιάτικο σκηνικό αλλά και κινητοποίηση απο τους αρμόδιους φορείς. Πιο αναλυτικά λόγω της βροχής καθηλώθηκαν λεοφωρεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην περιοχή της Τερψιθέας αφού στον πολύπαθο δρόμο Κυπαρισσίας- Φιλιατρών δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά έργα ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται στο πόδι απο τα ξημερώματα. Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ καθυστέρησαν για αρκετή ώρα προς Καλαμάτα. Επίσης το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυπαρισσίας εκλήθη για άντληση υδάτων σε 6 υπόγεια στην περιοχή Τερψιθέας μεταξύ αυτών και ένα συσκευαστήριοκαι ένα στην Κυπαρισσία στην περιοχή Χρονόπουλου όπου υπήρξε άμεση παρέμβαση. Στην Καλαμάτα η Πυροσβεστική υπηρεσία εκλήθη για άντληση υδάτων απο 25 περίπου υπόγεια που πλημμύρισαν για αρκετές ώρες.
Η ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας ανακοίνωσε ότι λόγω της δυνατής βροχής και όγκου υδάτων έσπασε ο αγωγός στη περιοχή Κεφαλάρι με αποτέλεσμα να διοχετεύεται λάσπη μαζί με νερό στους αγωγούς ύδρευσης και τα συνεργεία της βρίσκονται επι ποδός για τον καθαρισμό των δεξαμενών και αποκατάσταση των βλαβών. Επίσης εξεδόθη ανακοίνωση για την αποφυγή κατανάλωσης πόσιμου νερού μέχρι τις επόμενες ώρες ώστε να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα.
Στην Κυπαρισσία σε οίκημα απο αστραπή διαπέρασε το ηλεκτρικό δίκτυο με αποτέλεσμα 2 οικίες να μείνουν χωρίς ρεύμα, ενώ το αγροτικό οδικό δίκτυο παραμένει απροσπέλαστο για ώρες σύμφωνα με τον Δήμο. Επίσης προβλήματα εντοπίστηκαν σε πολλές καλλιέργειες λόγω των ανέμων όπου υπήρξε καρπόπτωση ενώ ξηλώθηκαν πλαστικά θερμοκηπίων σε αγροτικές περιοχές.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Συνεδριάζει για το αποχετευτικό το Δ.Σ. Φιλιατρών

Την Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Φιλιατρών πραγματοποιεί την Τετάρτη 21/10/2009 και ώρα 20:00 η οποία θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του Κωσταντίνου Σαραντόπουλου. Στην συνεδρίαση έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν 25 θέματα της ημερήσιας διάταξης τα οποία αναλυτικά είναι τα ακόλουθα:
1. Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 2000,00 € από ΥΠ.ΕΣ. για κάλυψη δαπάνης συμβάσεων έργου προσωπικού ΚΕΠ.
2. Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 11.334,00 € για κάλυψη δαπάνης μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης.
3. Aποδοχή χρηματοδότησης ποσού 143.231,83 € για τη πληρωμή του έργου ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ.
4. Αποδοχή και κατανομή ποσού 174.700,25 € από Κ.Α.Π. για κάλυψη λειτουργικών δαπανών καθώς και επενδυτικών δραστηριοτήτων – έργων.
5. Αποδοχή και κατανομή ποσού 69.348,25 € από ΥΠ.ΕΣ. για κάλυψη λειτουργικών δαπανών 2ου τετραμήνου 2009.
6. Τροποποίηση προϋπολογισμού.
7. Αποδοχή και κατανομή 3ης δόσης ΣΑΤΑ 2009 , ποσού 107.883,00 €.
8. Έγκριση απόφασης Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, κατανομής 8.333,33 € χρηματοδότησης Υπ. Εσωτερικών για κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων.
9. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.000,00 € της Σχολικής Επιτροπής Γυμνασίου – Λυκείου για δαπάνη επισκευαστικών εργασιών της αίθουσας πληροφορικής του Λυκείου και την προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
10. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000,00 € της Σχολικής Επιτροπής Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Φιλιατρών, για την κάλυψη επισκευαστικών εργασιών για τη λειτουργικότητα της σχολικής μονάδας.
Τα υπόλοιπα θέματα αφορούν μεταξύ άλλων την Ίδρυση σχολείου δεύτερης ευκαιρίας, την Παραχώρηση χρήσης δημοσίου ακινήτου, ιδιοκτησίας Κ.Ε.Δ., στον οικισμό Αγίας Κυριακής, την έγκριση απόφασης 16/2009 Δ.Σ. ΚΑΠΗ , περί τροποποίησης προϋπολογισμού έτους 2009, την έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου «Αλλαγή εσωτερικών κουφωμάτων και αναβάθμιση των χώρων υγιεινής και άλλες εργασίες του 2ου Δημοτικού Σχολείου» αλλά και θέματα όπως την Τροποποίηση τεχνικού δελτίου έργων προγράμματος HABITAT, την παραλαβή της μελέτης «Σήμανση και μονοδρομήσεις».
Τέλος θα συζητηθούν η Οικονομική ενίσχυση Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου «Η ΕΡΑΝΗ», η Οικονομική ενίσχυση του Ομίλου Φίλων Αγρίλη, ο Κανονισμός λειτουργίας λαϊκής αγοράς και άλλα διαδικαστικά θέματα.

Επιμένει στο 9,6% η ανεργία στην Ελλάδα

15/10/2009
Συνεχώς αυξητική είναι η τάση της ανεργίας στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης της ανεργίας στην Ελλάδα κινήθηκε στο 9,6%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι αυξημένη κατά 0,4% (ήταν στο 8,6%) ενώ σε αναλογία με ένα χρόνο νωρίτερα είναι επίσης αυξημένη κατά 1,6% καθώς τον Ιούλιο του 2008 κινείτο στο 7,0% Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι μειώθηκε τον Ιούλιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, κατά 2,3% σε 4.492.162 άτομα.Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 37% σε 476.707 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.300.080 άτομα.Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ανήλθε στο 13,8% από 10,8% τον Ιούλιο του 2008, ενώ η ανεργία στους άνδρες αυξήθηκε στο 6,6% από 4,4%.Κατά ομάδες ηλικιών, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στους νέους 15-24 ετών (23,9%) και ακολουθεί η ομάδα 25-34 ετών (12,6%).

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Ομορφη γιορτή στα Σκλαβέικα του Δήμου Αυλώνος

14/10/2009
Για 29η χρονιά διοργανώνεται το πανηγύρι και προσκήνυμα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Σκλαβέϊκα. Ένα πανηγύρι που έχει γίνει πλέον θεσμός για τους Σκλαβέους και όχι μόνο.
Φέτος το πανηγύρι μας θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2009, και έτσι θα μας δοθεί μια ευκαιρία να χαρούμε ένα Σαββατοκύριακο ξεκούρασης με παραδοσιακό γλέντι και φαγοπότι στα αλώνια του χωριού.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τον εσπερινό του Σαββάτου με το βραδυνό ξεφάντωμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου μας, καθώς και την πρωινή Κυριακάτικη θεία λειτουργία.
Στη συνέχεια ο Σύλλογος θα προσφέρει δωρέαν γουρουνοπούλα, κρασί κ.λ.π. στα 3 πέτρινα αλώνια. Θα σας περιμένουμε όλους !!! Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση πρόσκληση του τοπικού Συλλόγου.

Ολοκληρώνεται το Πανηγύρι στην Χώρα Τριφυλίας

14/10/2009
Με ικανοποιητική προσέλευση κόσμου για τα τοπικά δεδομένα συνεχίζεται η εμποροπανήγυρις της Χώρας του δήμου Νέστορος. Το πανηγύρι που άνοιξε τις πύλες του την περασμένη Κυριακή με την καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας του Πολιούχου της Πόλης Αγίου Δημητρίου του Νεομάρτυρα συνεχίζει μια ιστορία δεκάδων χρόνων μιάς και θεωρείται σύμφωνα με τους διοργανωτές το αρχαιότερο πανηγύρι της Μεσσηνίας.
Η κίνηση παρά την οικονομική κρίση θεωρείται από τους εμπόρους ικανοποιητική οι οποίοι ευελπιστούν ότι το τελευταίο πανηγύρι της χρονιάς στην Μεσσηνία θα καλύψει τις ζημιές των μεγάλων πανηγυριών που έλαβαν μέρος στην Μεσσηνία αλλά και ευρύτερα.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Αιρετό Περιφερειάρχη θα ψηφίσουμε τον Οκτωβριο του 2010!

Στον Καποδίστρια 2 είναι αποφασισμένοι να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση και σύντομα με την κατάθεση νέου Νομοσχεδίου στην Βουλή την ώρα που έχουμε το πρώτο ραντεβού για την Πέμπτη όπου ο νέος υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έχει προσκαλέσει σε συνάντηση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΕ με θέμα συζήτησης την διοικητική μεταρρύθμιση. Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης προβλέπει αιρετούς περιφερειάρχες, κατάργηση των... νομαρχιών και την δημιουργία 350 δήμων από τους 1030 που υπάρχουν. Από ότι φαίνεται μάλιστα το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης θα υλοποιηθεί σύντομα, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ έχει ταχθεί υπερ του Καποδίστρια 2 ανοικτά.
Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας 'Ελευθερία' υπάρχουν πληροφορίες ότι το 2010 θα ψηφίσουμε με βάση το ισχύουν εκλογικό σύστημα για Δημοτικά συμβούλια αλλά για πρώτη φορά θα συπτυχθούν οι περιφέρειας και θα ψηφίσουμε επομένως για αιρετή περιφερειακή διοίκηση. Οι νέοι Δήμοι θα ισχύσουν με την εφαρμογή του νέου συστήματος από το 2014! Φυσικά υποψηφιότητα για αιρετός Περιφερειάρχης θα θέσει ο κ. Δράκος που δεν έχει κρύψει τις προθέσεις να ανέβει σκαλοπάτια...αν του κάτσει όμως αυτό είναι άλλο θέμα!

Ψηφιακό σύστημα για την θωράκιση του δασικού πλούτου

13/10/2009
ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα 'Υπηρεσίες και εφαρμογές του νέου ψηφιακού συστήματος Γεωγραφικών δεδομένων της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας' διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Κυπαρισσίας παρουσία των παραγόντων της Ν.Α. Μεσσηνίας για την δασική προστασία του Νομού μας αναλύοντας τους άξονες εφαρμογής του προγράμματος συνολικά στο Νομό μας
-Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσπάθεια των θεσμικών φορέων και Νομαρχίας να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα των πυρκαγιών και θωράκιση του περιβάλλοντος συγχαίροντας την Νομαρχία για την πρωτοβουλία της να εκκινήσει την ημερίδα από την Κυπαρισσία, ενώ επισήμανε ότι οι Δήμοι χρειάζονται μέσα και προσωπικό προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο έργο τους.
-Ο Νομάρχης Μεσσηνίας εξήγησε ότι η αειφορία και η πράσινη επιχειρηματικότητα με την βιολογική διαχείριση της γεωργίας αποτελεί το ζητούμενο ως εργαλεία για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς
Και οι πυρκαγιές του 2007 υποβάθμισε το περιβάλλον, ενώ οι βροχοτπώσεις δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα για την περιουσία των πολιτών και προβλήματα στην αγροτική παραγωγή που επλήγησαν, τώρα αξιοποιώντας την τεχνολογία και τη Κοινωνία της Πληροφορίας ώστε να συστηματικοποιήσουμε την παρουσία των θεσμικών φορέων για πλήρη αντιμετώπιση των φαινομένων που εμφανίζονται με πολυδιάσπαση εστιών και το μεγάλο πρόβλημα για εμάς ήταν η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αο τους φορείς του τόπου μας επίγεια και εναέρια και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε μέσα από ένα Πληροφοριακό κέντρο που πρέπει να δημιουργηθεί μαζί με συστήματα G.I.S.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος με την συγκομιδή του μαυρολίσιου στην Τριφυλία

ΚΑΛΟ ξεκίνημα έκανε στην νότια Μεσσηνία και Τριφυλία η πρώτη συγκομιδή του μαυορλίσιου με θετικά μηνύματα και στην τιμή του προιόντος καθώς παραδοσιακά η αγορά εκκινεί πολύ νωρίτερα απο την συγκομιδή του ελαιοκάρπου.
Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή της νέας σοδειάς επιτραπέζιων ελιών στη Βόρεια Ελλάδα και ξεκίνησε στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, με τις φετινές τιμές παραγωγού για το προϊόν να διαμορφώνονται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, έναντι των αντιστοίχων περυσινών. Η ποιότητα του προιόντος θεωρείται ικανοποιητική αλλά παραμένει άγνωστο που θα κινηθεί η συνολική παραγόμενη ποσότητα που επηρεάζεται ξεκάθαρα απο τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας. Ωστόσο εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών εκτιμούν ότι η τιμή του μαυορλίσιου κυμαίνεται κοντά στα 2,5-3 ευρώ και εφόσον διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα θα αποτελέσει εφαλτήριο για την συνέχεια, ενώ σωτήρια θα είναι για το μέλλον και τη θωράκιση του προιόντος μόνο η εφαρμογή του Π.Ο.Π. σε ολόκληρο το Νομό. Φυσικά είναι νωρίς ακόμα για τα πρώτα συμπεράσματα...

Οικολογική εφυία σε δράση στο Γενικό Λύκειο της πόλης

12/10/2009
Oι κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο αποδεικνύουν την αναγκαιότητα στροφής της κοινωνίας στην προστασία της χλωρίδας και πανίδας και την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών. Σήμερα το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας συμμετέχει ως ισότιμο μέλος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με θέμα 'Οικολογική ευφυΐα σε δράση' που αφορά τις κλιματικές αλλαγές και την ανάληψη τοπικών δράσεων για την αναστροφή τους. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν και άλλα 6 σχολεία από χώρες μέλη της Ε.Ε. όπως Πορτογαλία, Πολωνία, Νορβηγία, Φιλανδία, Λετονία και Γερμανία.
Στα πλαίσια του προγράμματος έχουν σχεδιαστεί να βρίσκονται σε ανάπτυξη μια σειρά από δραστηριότητες που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στα πλαίσια της σχολικής μονάδας και της τοπικής κοινωνίας. Το πρωί παρουσιάστηκαν στο σχολείο οι δράσεις του προγράμματος με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας του συγκροτήματος ακόμα και με φωτοβολταικά στοιχεία ενώ στη συνάντηση των συμμετεχόντων ανταλλαγησαν απόψεις για το μέλλον του προγράμματος στην Κυπαρισσία παρουσία 20 καθηγητών και 15 μαθητών από όλες τις χώρες που έδειξαν συλλογικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Βίτσας Θεόδωρος τόνισε ότι το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των ανταλλαγών επισκέψεων που ξεκίνησαν το 2008 και θα ολοκληρωθεί το 2010, ενώ θα υπάρξουν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Μονο νίκη θέλει ο ΑΟΚ στην 2η αγωνιστική με τη Μεθώνη

11/10/2009
MIA ακόμα μάχη θα δώσει στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής ο ΑΟ Κυπαρισσίας που φέτος διεκδικεί με αξιώσεις το πρωτάθλημα της Α τοπικής όπου θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την ομάδα της Μεθώνης στις 4.30 το απόγευμα. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 1 μόλις βαθμό και το τρόποντο θεωρείται ένας σημαντικός στόχος καθώς στην κορυφή της βαθμολογίας παραμένει είναι η Σπερχογεία που θεωρείται υπολογίσιμος αντίπαλος.
Η ομάδα της Κυπαρισσίας μετά την ισοπαλία του πρώτου αγώνα θα αγωνιστεί σθεναρά για την νίκη καθώς ο Χρήστος Γερολυμάτος είχε την ευκαιρία να βγάλει συμπεράσματα απο την επιστροφή των Εκμετζίδη και Μικελάτο μετά τον τραυματισμό τους οι οποίοι και προπονήθηκαν κανονικά και υπολογίζονται κανονικά στην 11άδα. Την ίδια ώρα οι προπονήσεις είναι σχεδόν καθημερινές προκειμένου η ομάδα να ανακτήσει την ψυχολογία που απαιτείται προκειμένου να πάει με αέρα νίκης σε όλα τα επόμενα παιχνίδια τα οποία είναι εξίσου σημαντικά.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Σαρωτικός Καποδίστριας 2 με 10 Δήμους στην Μεσσηνία

Την κατάργηση του πλαφόν του 42% στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010, προανήγγειλε σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια γεύματος που τους παραχώρησε το μεσημέρι στο Κερατσίνι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Πρόκειται για ρύθμιση που είχε φέρει η ΝΔ, η οποία κατέβαζε τον πήχη για την εκλογή των δημάρχων και των νομαρχών από το 50% + 1 ψήφο στο 42%. Με αυτό τον τρόπο αποκλείονταν σε μεγάλο συνεργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Άμεση εφαρμογή του «Καποδίστρια 2»
Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε τα όσα είχε πει την Πέμπτη σε συνέντευξή του στην αυτοδιοίκηση gr o γραμματέας του ΠΑΣΟΚ (και νέος υπουργός Εσωτερικών;) Γιάννης Ραγκούσης για προσπάθεια να εφαρμοστεί άμεσα ο «Καποδίστριας 2». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν και στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στο εγχείρημα μέσα σε ένα χρόνο οι δήμοι να έχουν μειωθεί από 1032 σε σχεδόν 300, θα επιχειρήσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 να έχουν γίνει οι απαραίτητες συνενώσεις. Οι Δήμοι στη Μεσσηνία θα γίνουν πλέον 10 ενώ θα υπάρξει μια νέα μεγάλη Υπερπεριφέρεια με έδρα την Πάτρα και όχι την Τρίπολη όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας.

Ημερίδα για την ψηφιακή προστασία των δασών μας

10/10/2009
MIA ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργανώνει η Νομαρχια Μεσσηνία με την συμπαράσταση του Δήμου Κυπαρισσία με κεντρικό θέμα 'Υπηρεσίες και εφαρμογές του νέο ψηφιακού συστήματος Γεωγραφικών δεδομένων της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας' την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου απο τις 6 μέχρι τις 8 το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
Η ενημερωτική ημερίδα διοργανώνεται στα πλαίσια του έργου 'Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα επιχειρησιακού σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων Δασικών πυρκαγιών' με αφορμή την συνολική μελέτη που ολοκληρώθηκε για την εφαρμογή της το επόμενο χρονικό διάστημα. Στην ημερίδα εκτός απο τους χαιρετισμούς που θα απευθύνουν ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Σαμπαζιώτης και ο νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δράκος θα υπάρξουν θεματικές ενότητες με θέματα όπως 'το σύστημα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών της Μεσσηνίας', 'Χρήση της πλατφόρμας GIS' και 'ΤΠΕ Μια ατραπός ανάπτυξης προς τη Κοινωνία της Πληροφορίας' που θα αναπτύξουν ειδικοί επιστήμονες όπως ο κ. Γιάννης Πικραμένος Δρ. Μηχανολογίας ΕΜΠ. Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται ανάλογη ημερίδα στον τόπο μας ενώ θα ακολουθήσει ένα διήμερο παρουσίασης στην Καλαμάτα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Συνάντηση Ξύγκα για το φράγμα του Φιλιατρινού ποταμού

9/10/2009
TO θέμα των απαλλοτριώσεων εξετάστηκε στην σύσκεψη που είχε ο δήμαρχος Φιλιατρών, Άλκης Ξύγκας στην συνάντηση του με κτηματολόγο από το Υπουργείο Γεωργίας, που ως γνωστόν δημοπράτησε και εκτελεί το έργο του φράγματος του Φιλιατρινού ποταμού.
Πιο αναλυτικά έγινε αναλυτική ενημέρωση του κ. Ξύγκα, αναφορικά με την εγκατασταση της αναδόχου κοινοπραξίας εταιρειών προκειμένου να διευθετηθούν οι ενστάσεις των ιδιοκτητών των απαλλοτριωμένων περιουσιών. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες ενστάσεις σχετικά με τις απολοτριώσεις, οι οποίες εξετάστηκαν αναλυτικά με το Δασαρχείο και τον κτηματολόγο του Υπουργείου.
Από την πλευρά του δήμου, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ξύγκας, το έργο έχει ωριμάσει εδώ και καιρόαρκετά και έχει ήδη δοθεί η κοινοπραξία με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε το σχολείο του Τοπικού Διαμερίσματος Χριστιανούπολης να χρησιμοποιηθεί σαν γραφείο. Αυτή την φορά, έχει εγκατασταθεί εκεί η κοινοπραξία των ανάδοχων εταιρειών και εργάζονται πολλές μέρες τώρα μετρώντας από πού θα περάσει ο αγωγός, σημαδεύοντας τα όρια του κεντρικού αγωγού και περιμένοντας να φτιάξουν ένα εργοτάξιο, σύμφωνα με ενημέρωση του αρχιμηχανικού κ. Αναγνωστόπουλου.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Καθολικό αίτημα η υποψηφιότητα Σαμαρά στην Ν.Δ

8/10/2009
Σε ρεπορτάζ που πραγματοποίησε σήμερα η τηλεόραση BEST για την υποψηφιότητα Σαμαρά στους 31 δημάρχους( 29 και 2 κοινοτάρχες) του Νομού, όλοι απάντησαν ότι είναι στο πλευρό του και στηρίζουν την ενέργεια αυτή. Ο μόνος Δήμαρχος που δεν πήρε θέση αλλά είπε ότι περιμένει να μιλήσει όταν τεθούν κανονικά οι υποψηφιότητες είναι ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας. Πάντως οι φωνές φουντώνουν σε όλη την Ελλάδα για τον Μεσσήνιο Πολιτικό που είναι ιδιαίτερα αγαπητός σχεδόν σε όλους τους Έλληνες που δεν ξεχνούν την στάση του σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου. Το θέμα στην κούρσα διαδοχής αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον καθώς σε 1 μήνα περίπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες του που θα αναδείξουν το νέο αρχηγό του πολιτικού φορέα.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Στον Αρκαδικό ποταμό Νομαρχία και Δήμος Αυλώνος

Ο αντινομάρχης προγραμματισμού και υποδομών επισκέφτηκε χθές μαζί με τον Δήμαρχο Αυλώνος κ. Ιωάννη Φιλντίση, τον Αρκαδικό ποταμό που βρίσκεται στα όρια του Δήμου. Στο σημείο μετέβη μαζί με εργάτες μηχάνημα της Νομαρχίας όπου και θα γίνουν παρεμβάσεις διευθέτησης της κοίτης του ποταμού καθώς και αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής από την διασταύρωση της εθνικής οδού Καλού Νερού – Κυπαρισσία μέχρι και τις εκβολές του Αρκαδικού ποταμού.
Ακολούθως ο Αντινομάρχης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο και μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και της αναδόχου, επισκέφτηκε το έργο που υλοποιείται στον δρόμο Αυλώνα - Πτέρη - Πανόραμα - Καρυές - Ελαία , προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ.
Ο αντινομάρχης εν συνεχεία συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αυλώνος κ. Ιωάννη Φιλντίση , την πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Αυλώνα κ. Κάππου Λέτα και τον επιβλέποντα μηχανικό όπου και επισκέφτηκαν τα προβληματικά σημεία προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση στα κτήματα των παρόδιων ιδιοκτητών. Για το λόγο αυτό ο αντινομάρχης συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με την συμμετοχή του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, του Προϊστάμενου Εκτελέσεως Έργων, του επιβλέποντα μηχανικού και της αναδόχου του έργου, ώστε να δοθούν οι τελικές εντολές προκειμένου να επιλυθούν τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Εμμεσο άρωμα Μεσσηνίας στην νέα Κυβέρνηση

7/10/2009
Χωρίς δυστυχώς να προτιμηθεί κανένας Μεσσήνιος εκλεγμένος Βουλευτής παρουσιάστηκε η νέα κυβέρνηση του Γ Παπανδρέου.Αν και το ΠΑΣΟΚ στην Μεσσηνία πέτυχε μια μεγάλη νίκη και όπως περίμεναν πολλοί θα έμπαινε στο κυβερνητικό σχήμα κάποιος από τους βουλευτές του Νομού, δυστυχώς πάλι τον κυρίαρχο λόγο στην Πελοπόννησο θα τον παίξει η Τρίπολη με τον κ Δ.Ρέππα να αναλαμβάνει το ΥπέρΥπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ και ευχόμαστε να μην σταματήσουν όλα… πάλι στην Αρκαδία καθότι Αρκάς και γνωρίζει τα προβλήματα του τόπου μας. Οι κυρίες Εύη Χριστοφιλοπούλου και Φώφη Γενημματά στα Υφυπουργεία Παιδείας και Υγείας αντίστοιχα, έχουν μεγάλους δεσμούς με την Μεσσηνία και δίνουν ελπίδα στον Νομό μας για ανάπτυξη. Φυσικά θα περιμένουμε να δούμε αν αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις οι 3 βουλευτές του Νομού μας καθότι θεωρείται γαλάζιος.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Ανακοινώθηκε το νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου υπό την πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου. Δεκατέσσερα τα υπουργεία, στο ΥΠΕΞ ο πρωθυπουργός, πολλές οι γυναίκες σε υπουργικές θέσεις, παρ' ολίγον έκπληξη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο υπουργείο Αμυνας ο Ευ.Βενιζέλος.
Η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος
Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός με έδρα τη Μακεδονία: Θεοδώρα Τζάκρη
Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Υπουργός: Λούκα Κατσέλη
Υφυπουργός: Σταυρος Αρναουτάκης
Υφυπουργός με έδρα τη Μακεδονία: Μάρκος Μπόλαρης
Υπουργείο Οικονομικών Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Παπανδρέου
Αναπλ. υφυπουργός: Δ.Δρούτσας
Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης
Υπουργείο Απασχόλησης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Γ.Κουτρουμάνης
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Αννα Διαμαντοπούλου
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός: Γ.Πανάρετος
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής
Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Φώφω Γεννηματά
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υφυπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης
Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Απ.Κατσιφάρας
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Πάνος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Αντζελα Γκερέκου
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπουργός: Κατερίνα Μπατζελή
Υφυπουργός: Μιχάλης Καρχιμάκης
Υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ: Χάρης Παμπούκης
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου: Γ.Πεταλωτής
Πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Φίλιππος Πετσάλνικος, γραμματέας της ΚΟ θα προταθεί ο Χρήστος Παπουτσής, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα προταθούν οι Χρ.Παπουτσής και Π.Ευθυμίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση του υπουργού Περιβάλλοντος προτάθηκε στον επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πρασίνων Νίκο Χρυσόγελο, ο οποίος όμως δεν αποδέχθηκε την πρόταση. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται από 14 υπουργεία.

Τελικά αποτελέσματα Κομμάτων και Υποψηφίων

6/10/2009
Οριστικοποιήθηκαν τόσο τα τελικά αποτελέσματα για τον Νομό Μεσσηνίας και η σταυροδοσία σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών για τα εκλογικά τμήματα του τόπου μας.
ΤΜΗΜΑΤΑ : 498 / 498 Εγγεγραμμένοι 209869
Ψήφισαν 127503, Ακυρα 2097 1,64 %, Λευκά 624 0,49 %, Σύνολο Ακυρων-Λευκών 2721 2,13 %, Εγκυρα 124782, Αποχή 39,25 %
Συνδυασμός Ψήφοι Ποσοστό
1 ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 53968 43,25 %
2 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 48754 39,07 %
3 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 7166 5,74 %
4 ΛΑΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 6336 5,08 %
5 ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠ. ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 4500 3,61 %
6 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2022 1,62 %
7 ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ 569 0,46 %
8 ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 345 0,28 %
9 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 274 0,22 %
10 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 203 0,16 %
11 Δημ. Βεργής - ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 186 0,15 %
12 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 134 0,11 %
13 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ 113 0,09 %
14 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (μαρξιστικό-λενινιστικό) 81 0,06 %
15 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 64 0,05 %
16 ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 42 0,03 %
17 Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ 25 0,02 %

Και τα αποτελέσματα για την σταυροδοσία των βουλευτών του Νομού που εκλέγονται:
ΤΜΗΜΑΤΑ : 498/ 498
Συνδυασμός : ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Α/Α Υποψήφιος Ψήφοι
1 ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝ 30579
2 ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜ 21980
3 ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΘ 14269
4 ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ 12021
5 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΔΗΜ 2161
6 ΠΛΕΤΣΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΠΑΝΑΓ 1917
7 ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του ΓΕΩΡΓ 1043
ΤΜΗΜΑΤΑ : 498/ 498
Συνδυασμός : ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Α/Α Υποψήφιος Ψήφοι
1 ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΗΛΙΑ 22219
2 ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (NAN) 19471
3 ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ του ΓΕΩΡΓ 12866
4 ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΩΤ 12392
5 ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΑΘΑΝ 8034
6 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΖΑΝΕΤΕΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του 5085
7 ΚΑΛΟΓΕΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΙΩΑΝΝ 1136

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ο εκλογικός χάρτης με πολιτικά χρώματα στην Μεσσηνία

ΧΡΗΣΙΜΑ συμπεράσματαα ανάγονται απο την εκλογική διαδικασάι της 4ης Οκτωβρίου καθώς αρκετοί Δήμοι άλλαξαν πολιτικό χρώμα όπου πράσινο χρώμα έχουν πλέον οι περιοχές των Δήμων: Eίρας, Κορώνης, Παπαφλέσσα, Αριος, Βουφράδων, Κυπαρισσίας με διαφορά μόλις 6 ψήφων παρακαλώ, Μεσσήνης, Πεταλιδίου, Φιλιατρών, Αίπειας, Νέστορος, Πύλου και Χιλιοχωρίων. Γαλάζιοι παραμένουν οι Δήμοι Αβίας, Ανδρούσας, Αυλώνα, Μελιγαλά, ΚοινότηταΤριπύλας, Αετού, Θουρίας, Αριστομένους, Γαργαλιάνων, Ιθώμης, Λεύκτρου, Ανδανίας, Αρφαρών, Δωρίου, Καλαμάτας, Μεθώνης, Οιχαλίας και Τρικόρφου.
Η αποχή άγγιξε ούτε λίγο ούτε πολύ το 39,15% που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη για την συμμετοχή των πολιτών. Φυσικά η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αποτυπώνεται και στην σταυροδοσία η οποία αποτελεί μέτρο ενδιαφέροντος για το μέλλον. Αλλο σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένα προβλήματα με ψηφοδέλτια σε εκλογικά τμήματα όπου υποψήφιοι θα καταθέσουν ενστάσεις στο Εκλογοδικείο.

Τα οριστικά αποτελέσματα στο Δήμο Κυπαρισσίας

Αποτελέσματα Περιφέρειας: ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δήμος: ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ Ώρα: 04:01 Τμήματα: 21 από 21 Ενσωμάτωση : 100,00%
Βουλευτικές Εκλογές 2009 Βουλευτικές Εκλογές 2007 Βουλευτικές Εκλογές 2004 Ευρωεκλογές 2009
Κόμμα Ψήφοι % Έδρες Ψήφοι %
ΝΔ 2.514 43,27
ΠΑΣΟΚ 2.520 43,37
ΚΚΕ 180 3,10
ΣΥΡΙΖΑ 208 3,58
ΛΑΟΣ 209 3,60
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 90 1,55

Με βαση τα αποτελέσματα και με διαφορά μόλις 6 ψήφων φαίνεται ότι ηγείται στο Δήμο μας το ΠΑΣΟΚ, λαμβάνει προβάδισμα και ενισχύεται κατά 7,21% ενώ αντίστοιχα η ΝΔ εμφανίζει απώλειες της τάξης του -8,07% ενώ η αποχή κινήθηκε στο 39,24% που φυσικά θεωρείται σχετικά υψηλή για την περιοχή μας.

Φρέσκα πρόσωπα στη Βουλή με Γιαννακοπούλου και Βουδούρη

5/10/2009
EΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ πλήρως το χθεσινό μας ρεπορτάζ σχετικά με την εισοδο των νέων βουλευτών στο Νομό μας με την σειρά που τα ανακοινώσαμε για την κατανομή των εδρών.
Τρεις έδρες βγάζει το ΠΑΣΟΚ στην Μεσσηνία και δύο η ΝΔ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ποσοστά των κομμάτων. Σε βαριά ήτα και στην Μεσσηνία υπέστη η ΝΔ χάνοντας κυριολεκτικά περίπου 10 μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές.
Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκάθαρα πρώτος με μεγάλη διαφορά από τον Γιάννη Λαμπρόπουλο για την ΝΔ και Δημήτρης Κουσελάς , Νάντια Γιανακοπούλου και ο Οδυσσέας Βουδούρης για το ΠΑΣΟΚ. Ιδού τα αναλυτικά αποτελέσματα στο Νομό μας με την σταυροδοσία:
Εγγεγραμμένοι 208573
Ψήφισαν 126282
Ακυρα 2071 1,64 %
Λευκά 622 0,49 %
Σύνολο Ακυρων-Λευκών 2693 2,13 %
Εγκυρα 123589
Αποχή 39,45 %
Συνδυασμός Ψήφοι Ποσοστό
1 ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 53521 43,31 %
2 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 48202 39 %
3 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 7101 5,75 %
4 ΛΑΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 6252 5,06 %
5 ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 4479 3,62 %
6 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2014 1,63 %
7 ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ 563 0,46 %
8 ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 343 0,28 %
9 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 271 0,22 %
10 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 201 0,16 %
11 Δημοσθένης Βεργής - ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 185 0,15 %
12 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 133 0,11 %
13 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ 114 0,09 %
14 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (μαρξιστικό-λενινιστικό) 80 0,06 %
15 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 64 0,05 %
16 ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 41 0,03 %
17 Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ 25 0,02 %

ΤΜΗΜΑΤΑ : 397/ 498
Συνδυασμός : ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Α/Α Υποψήφιος Ψήφοι
1 ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝ 24288
2 ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜ 17648
3 ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΘ 11361
4 ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ 9591
5 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΔΗΜ 1697
6 ΠΛΕΤΣΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΠΑΝΑΓ 1593
7 ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του ΓΕΩΡΓ 849
--------------------------------------------------------------------------------
ΤΜΗΜΑΤΑ : 395/ 498
Συνδυασμός : ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Α/Α Υποψήφιος Ψήφοι
1 ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΗΛΙΑ 17547
2 ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (NAN) 15486
3 ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ του ΓΕΩΡΓ 10324
4 ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΩΤ 9712
5 ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΑΘΑΝ 6316
6 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΖΑΝΕΤΕΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του 3977
7 ΚΑΛΟΓΕΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΙΩΑΝΝ 923

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Οι εκλεκτοί των σταυρών για την Μεσσηνία!

4/10/2009
ΞΕΚΙΝΗΣΕ η εκλογική διαδικασία και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ωστόσο το πραγμαιτκό θρίλερ των εκλογών αποτελεί η κατανομή των 5 εδρών για το Νομό Μεσσηνίας καθώς οι εκλογές και οι κατανομές με βάση την απλή αναλογική δείχνουν ότι κάποιες έδρες μπορει να αλλάξουν χέρια. Αυτή την φορά αποτυπώνουμε τις 3 πρώτες θέσεις με βάση τα σενάρια των επιτελείων, πολιτικών αναλυτών αλλά και συναδέλφων ως εκτίμηση για την σταυροδοσία καθώς οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται και σε αυτή τη περίπτωση.
Στην ΝΔ εμφανή είναι η ψήφος εμπιστοσύνης ως 1ος στον Αντώνη Σαμαρά μετά την μεγάλη εκλογική του συγκέντρωση στην Καλαμάτα, 2ος σύμφωνα με εκτιμήσεις με μεγάλη μάχη παίζεται η θέση στο Κοινοβούλιο μεταξύ Γιάννη Λαμπρόπουλου και Σοφίας Καλατζάκου με διαφορά..στήθους καθώς υπάρχουν υπεροχές σε αστικά και ημιαστικά κέντρα ενώ στην 3η θέση βρίσκεται απο ότι δείχνουν οι προβλέψεις ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης και ακολουθεί η Βασιλική Πλέτσα απο την Κυπαρισσία αλλά με ανοδική πορεία και εδώ δεν αποκλείεται η έκπληξη.
Στο ΠΑΣΟΚ στην 1η θέση μάλλον θα καταλάβει η Νάντια Γιαννακοπούλου που έχει έντονα δραστηριοποιηθεί και στην 2η σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο Δημήτρης Κουσελάς που την προηγούμενη φορά κατείχε την πρωτιά ενώ για την 3η θέση αναμαίνεται μικρή μάχη μεταξύ του συμπατριώτη μας Οδυσσέα Βουδούρη και του νεοεμφανιζόμενο Λεωνίδα Φιλλιπόπουλου που φέρει το όνομα του πατέρα του που διετέλεσε σε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σημαντικό πόστο. Ωστόσο κι εδώ η σειρά των εκλεγμένων δεν είναι πάντα η ίδια καθώς μπορει να αλλάξει σειρά μεταξύ των τριών.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Live μεταδοσεις απο το Kyparissiatv web!

ΣΤΗΝ τελική ευθεία των εκλογών βρίσκεται ο 936 FM με ειδικές εκπομπές τόσο την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι και στις 7 το απόγευμα αλλά και ροή αποτελεσμάτων μετά τις 8 το βράδυ, ενώ την Δευτέρα 9 με 11 το πρωί στο 'Πρωινό Δρομολόγιο' με το ξεκίνημα της ημέρας θα υπάρξει αναλυτική αναφορά αποτελεσμάτων αλλά και πολλές ειδήσεις.
Ωστόσο το Σάββατο στις 8.30 το βράδυ απο το http://www.livestream.com/kyparissiatv το web κανάλι της Μεσσηνίας θα παρακολουθήσετε μια εκπομπή για τις Εκλογές με αναφορά στις προβλέψεις για τις 5 έδρες στο Νομό Μεσσηνίας απο τους υποψήφιους, ενώ ζωντανά απο την Κυριακή μετά τις το βράδυ θα υπάρξει απευθείας μετάδοση αποτελεσμάτων και την Κυριακή το πρωί σύνδεση με την κεντρική πλατεία της πόλης για τις πρόσφατες εξελίξεις. Μείνετε συντονισμένοι τόσο ραδιοφωνικά όσο και απο το διαδίκτυο για όλες τις εξελίξεις.

Οδηγίες προς...ψηφοφόρυς και ετεροδημότες

3/10/2009
Τα εκλογικά τμήματα σε όλο τον Νομό είναι 488. Η πρώτη δουλειά που έχει να κάνει ένας δικαστικός αντιπρόσωπος είναι, κατ’ αρχήν, να ελέγξει από την παραμονή, δηλαδή από το Σάββατο, τον εκλογικό σάκκο εάν υπάρχουν όλα όσα προβλέπονται από τον Νόμο. Στη Μεσσηνία έχουμε 17 κόμματα τα οποία έχουν καταθέσει ψηφοδέλτια. · Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και φυσικά δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν. · Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική· Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα, το Διαβατήριο ακόμα και αν έχει λήξει, την άδεια οδήγησης και τέλος με το βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό αναφέρεται διότι έχει διαφοροποιηθεί και διευρυνθεί προκειμένου να μην τρέχει κανένας από τους συμπολίτες μας την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει έγγραφο για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. ·
Εκεί όπου ψήφισαν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 οι συμπολίτες μας, εκεί θα ξαναπάνε να ψηφίσουν, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Όσοι για διαφόρους λόγους δεν είχαν ψηφίσει και θέλουν να πληροφορηθούν πού θα ψηφίσουν, μπορούν να το μάθουν και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Επίσης, μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΕΠ των Δήμων αλλά και στο ΚΕΠ της Νομαρχίας.· Οι συμπολίτες μας μπορούν να παρακολουθούν και από το σπίτι τους, μέσω του Internet, την διαδικασία των αποτελεσμάτων, μέσα από την ιστοσελίδα ekloges.messinia.gr. Ετσι δεν χρειάζεται να συνωστίζονται ούτε στην Νομαρχία ή οπουδήποτε αλλού. Για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχει μία πιλοτική έκδοση των αποτελεσμάτων η οποία θα γίνει μέσω κινητού τηλεφώνου. Ήδη οι εκλογικοί αντιπρόσωποι, σε 98 εκλογικά τμήματα της Μεσσηνίας, τα οποία επιλέγησαν με μία στατιστική μέθοδο, ανά 5, δηλαδή, το 1, το 6, το 11, το 16, κλπ, θα έχουν κινητό τηλέφωνο στη διάθεσή τους.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Αμετακίνητος στις θέσεις του ο Κουσελάς για τα τοπικά ζητήματα

2/10/2009
ΣΕ μια συγκέντρωση γεμάτη παλμό και κοινό μίλησε ο υποψήφιος συμπατριώτης μας βουλευτής κ. Δημήτρης Κουσελάς ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα 'διλλήματα' των εκλογών όσο και στα τοπικά δεδομένα, εκφράζοντας την άποψή του ότι το κόμμα του θα πάρει την αυτοδυναμία και θα αλλάξει τα δεδομένα στην πολιτική ζωή της χώρας παρά τις δυσκολίες και την οικονομική κρίση.
Ενδιαφέρον ωστόσο στην ομιλία του υποψηφίου είχαν τα τοπικά ζητήματα όπου αρχικά αναφέρθηκε στο μεγάλο έργου του Κολυμβητηρίου εξαίροντας την συμβολή του Ν.Ο.ΚΥ. καθώς οι πρώτες εργασίες εκκίνησαν επι των ημερών του. Παράλληλα αναφέρθηκε στο Λιμάνι για την αξιοποίηση των κονδυλίων της Δ Προγραμματικής περιόδου που αποτελεί γέφυρα με το 3ο ΚΠΣ ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου σκαφών ενώ προέβη σε αναφορά για ακτοπλοική σύνδεση με Ζάκυνθο και Ιόνιο.
Για το θέμα του Βιολογικού καθαρισμού υποσχέθηκε ότι το έργο θα τελειοποιηθεί ώστε να καλύψει μελλοντικά τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα επισήμανε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις απο την προηγούμενη Δημοτική αρχή- εννοεί επι Τσίγγανου- αλλά και στο Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο και την βελτίωση των οδικών αξόνων όπως ο εθνικός δρόμος Τρίπολης- Καλαμάτας ο οποίος αποτελεί μεγάλο στοίχημα ανάπτυξης για το Νομό μας. Τέλος αναφέρθηκε σε ζητήματα που απασχολούν το Νομό μας και απαιτούν άμεσες λύσεις όπως η προστασία του αγροτικού εισοδήματος, ενώ εκτίμησε ότι ο σιδηρόδρομος θα αναγεννηθεί επικρίνοντας το λουκέτο στον ιστορικό ΟΣΕ της Κυπαρισσίας.