Pages

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καλαμάτα μετά βαίων και κλάδων..

Έφτασε μετά Βαίων και κλάδων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθοολομαίος ο Α' στην Καλαμάτα συνοδευόμενος απο τις αρχές της πόλης και την πολιτική ηγεσία που παρέστη στις εκδηλώσεις στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Απόψε παρέστη στην Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής παρουσία ιεραρχών και πλήθος κόσμου που υποδέχτηκε μετά ενθουσιασμού τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.
Tα μέτρα ασφαλείας για την έλευση και παραμονή του Πατριάρχη είναι υψηλά, και ειδικά και έκτακτα μέτρα έχει λάβει και η Τροχαία Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, σε αρκετούς δρόμους της πόλης θα απαγορευθεί η στάθμευση, ενώ διαφορετική διαδρομή θα ακολουθούν τα τουριστικά λεωφορεία που θα μεταφέρουν στην Καλαμάτα, προσκυνητές από όλη τη χώρα. Η Μεσσηνία ζεί ιστορικές στιγμές όπως αναφέρουν οι πολιτικοί παράγοντες του Νομού μας και του τόπου μας για την ιστορική επίσκεψη....

Δράσεις και το 2010 το Αγροβιοτεχνικού Συνεταιρισμού Κυπαρισσίας

31/1/2010
ΤΗΝ πρωτοχρονιάτικη πίτα του πραγματοποίησε σε μια ζεστή ατμόσφαιρα σε ξενοδοχείο της παραλίας ο Αγροβιοτεχνικός Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Κυπαρισσίας 'Νέδα' που δραστηριοποιείται εδώ και 1 χρόνο στην περιοχή μας με εξαιρετικά δείγματα δουλειάς. Στο καλωσόρισμα που έκαναν η Πρόεδρος κ. Ιζα Μπάχμαν και η Γραμματέας κ. Αγγελική Καραγεώργου αναφέρθηκαν στην δύσκολη εκκίνηση του εγχειρήματος, στην συμμετοχή σε εκθέσεις και εκδηλώσεις όπως και στην ανταπόκριση του κοινού που φέτος όπως ειπώθηκε θα καθιερωθεί ως η χρονιά της επικοινωνίας.
Ειδικότερα η κ. Καραγεώργου αναφέρθηκε στην πρόθεση του Συλλόγου να μετέχει σε εκδηλώσεις που παρουσιάζεται το έργο του Συνεταιρισμού οπως και με δικό του περίπτερο στα Φιλιατρά τις ημέρες εορτής του Πολιούχου της πόλης, ενώ δεν παρέλειψε να εστιάσει και 'στις υποσχέσεις, τις καλές δηλώσεις και προτροπές απο ορισμένους αρμόδιους που παρότι ετόνσαν ότι θα ενίσχυσαν την προσπάθεια δυστυχώς αποδείχτηκαν κούφια λόγια με ελάχιστες εξαιρέσεις'. Ο Συνεταιρισμός στηρίζεται στις πλάτες και το μεράκι των μελών του και παράγει εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητα παραδοσιακά προιόντα τα οποία έχουν ήδη διακριθεί στην τοπική αγορά, ενώ προιόντα του πωλούνται σε καταστήματα της περιοχής μας.
Ο Συνεταιρισμός θα συνεχίσει το έργο του και ενδιαφέρον έδειξαν αρκετοί παρευρισκόμενοι για την προοπτική και το μέλλον του ενώ η πίτα που διανεμήθηκε συνοδεύτηκε από ένα παραδοσιακό γλυκό. Τυχερός της βραδιάς με το φλουρί ήταν ο δημοσιογράφος Ιωάνν. Μποζίκας που κέρδισε ένα καλάθι με χειροποίητες συνθέσεις και γλυκά απο το Συνεταρισμό. Ενα καλάθι γεμάτο απο τοπικά παραδοσιακά προιόντα που θα μπορούσε να δοθεί όπως προτείνουμε στους επισκέπτες της πόλης ή σε επίσημες εκδηλώσεις.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Τουριστικό το λιμάνι της Κυπαρισσίας

30/1/2010
Προχωρούν οι παρεμβάσεις και τα έργα σε λιμάνια του νομού, όπως και σε αυτό της Κυπαρισσίας. Εκεί οι σχετικές ενέργειες προχωρούν με κύρια κατεύθυνση την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τη ζώνη αλιευτικού καταφυγίου. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι 'η πρόσφατη υπογραφή των 2 Προγραμματικών συμβάσεων αλλάζουν τα δεδομένα για την διαμόρφωση τόσο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού όσο και για τις υποστηρικτικές ενέργειες που θα απαιτηθούν προκειμένου να διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος προκειμένου να αναπτυχθεί' για να προσθέσει ότι 'το κόστος αγγίζει και για τις 2 μελέτες μαζί με εκείνη της πόντισης των τεχνητών υφάλων τα 150.000 ευρώ τα οποία επιμερίζονται η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ο Δήμος σε ότι αφορά το κόστος'.
Σε ερώτηση σχετικά με την δικαιοδοσία στο Λιμενικό χώρο και τις εργασίες επισήμανε ότι 'η χερσαία ζώνη του λιμανιού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο το οποιο θα εποπτεύει την διαχείρισή του και προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι' για να καταλήξει ότι 'η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών θεωρείται δεδομένη για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων που απαιτούνται προκειμένου το λιμάνι μας να αναβαθμιστεί'.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Κόντρες και καταγγελίες στο Δ.Σ του Δήμου Αετού

Ελλιπή σύνθεση και λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Αετού κατήγγειλε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Δημήτρης Μπασδάνης στη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας της Πριφέρειας Πελοποννήσου. Αιτία, η μακροχρόνια απουσίας δημοτικής συμβούλου - η παραίτηση της οποίας, όπως σημειώνει, δεν έγινε δεκτή από το δήμαρχο - με αποτέλεσμα η μειοψηφία να λειτουργεί με μικρότερο αριθμό συμβούλων.
Για το θέμα αυτό, σκληρή είναι η απάντηση του δημάρχου Δημήτρη Δριμή, τόσο προς τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης -η οποία του κοινοποίησε την αίτηση του κ. Μπασδάνη ζητώντας του απάντηση- όσο και προς τον ίδιο τον καταγγέλλοντα. Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Ο Δημήτρης Μπασδάνης στις 14 Ιανουαρίου υπέβαλε στη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης αίτηση στην οποία αναλύει το περιστατικό και το σχολιάζει ζητώντας την αποκατάσταση της νομιμότητας απο την αρμόδια υπηρεσία καταγγέλοντας σωρεία λαθών και παρατυπιών όπως αναφέρει.

Με πληροφορίες απο την 'Ελευθερία'

Για τους ανέργους, εκπτώσεις όλο το χρόνο

29/1/2010
Με τις ειδικές κάρτες που θα εκδοθούν από τον ΟΑΕΔ οι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να ψωνίζουν με έκπτωση όλοτο 2010 σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας όπως ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Η ΕΣΕΕ έχει ήδη ενημερώσει τις 13 Ομοσπονδίες μέλη της και προτίθεται να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή, με την δημιουργία και την διανομή φυλλαδίου ή αυτοκόλλητου το οποίο θα βρίσκεται στις προθήκες των καταστημάτων με το σύνθημα «Συμμετέχω». Μπορει να θεωρείται ημίμετρο αλλά τουλάχιστον αποτελεί μαι θετική πρακτική για τους μη έχοντες που πλήττονται περισσότερο αυτή την εποχή απο την δύσκολη οικονομική κρίση και μακάρι ν έχουμε ανάλογη συνέχεια...

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Αδιαφορία καταλογίζει ο Δήμος Φιλιατρών για το ΙΚΑ..

Επανερχεται στο θέμα της λειτουργία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ στα Φιλιατρά με νέο έγγραφό του χθες ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ξύγκας σημειώνοντας πιο αναλυτικά ότι "επισημαίνουμε την αδιαφορία σας να στελεχώσετε το γραφείο του Ι.Κ.Α. της πόλης μας με το ανάλογο αριθμό προσωπικού. Λειτουργεί με έναν και μόνο Υπάλληλο, τον Πρ/νο, όταν είναι κοινή διαπίστωση, πως ένα τέτοιο γραφείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο από 5 ή 6 Υπ/λους (λαμβάνοντας υπόψη τη στελέχωση όλων των αντίστοιχων γραφείων Ι.Κ.Α. του νομού μας) και πάντως σε καμία περίπτωση μόνο με έναν. Δύο Υπ/λοι μετακινήθηκαν με απόφασή σας, χωρίς να λάβετε υπόψη σας την απίστευτη ταλαιπωρία, στην οποία υπόκεινται πλέον οι ασφαλισμένοι, ενώ κατά τα άλλα οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.'
Ο κ. Ξυγκας υπογραμμίζει επίσης προς τους αρμόδιους ότι 'Ως Δήμαρχος της πόλης είμαι αποδέκτης της αγωνίας των ασφαλισμένων σας, το πλήθος των οποίων είναι πολύ μεγάλο , για να εξυπηρετηθεί από έναν και μόνο υπάλληλο. Και φυσικά στην απουσία αυτού δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές. Σημειώνεται πως και έξω από το γραφείο μου συγκεντρώνεται καθημερινά μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων, κυρίως οικοδόμοι, οι οποίοι δυσαρεστημένοι από την εξυπηρέτησή τους διαμαρτύρονται έντονα.
Για το θέμα όπως γνωρίζετε έχουν γίνει σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή, αλλά η λειτουργία της Υπ/σίας παραμένει προβληματική. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με την υπ’ αριθμ. 12/2010 απόφασή του σας καθιστά γνωστή την έντονη διαφωνία του σε οποιαδήποτε σκέψη σας για διακοπή της λειτουργίας του Υπ/τος ΙΚΑ στην πόλη μας, καθώς και δυναμική κινητοποίησή του στην περίπτωση που θα συμβεί ή το πρόβλημα διαιωνιστεί.'
Και η επιστολή καταλήγει ότι 'Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του προβλήματος της λειτουργίας της Υπ/σίας , αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτό και τους ομαλούς ρυθμούς ζωής των πολιτών μας. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και θεωρούμε πως οι ασφαλισμένοι σας αξίζουν το σεβασμό σας, σε μια κοινωνία που δε θα προσβάλει εμάς..εσάς...και τον πολιτισμό μας. Η εικόνα της υφιστάμενης λειτουργίας του Υποκ/τος Ι.Κ.Α. Φιλιατρών μειώνει το Ελληνικό Κράτος, την Ελληνική Πολιτεία και αγνοεί παντελώς τον Έλληνα Πολίτη. "

Ενα μεγάλο βήμα για το Διοικητήριο ήρθε με την αγορά του οικοπέδου

28/1/2010
ΤΟ πρώτο μεγάλο βήμα για το Διοικητήριο στο Δήμο Κυπαρισσίας είναι πραγματικότητα ξεκινώντας απο την Νομαρχία, αφού υπογράφηκαν τελικά στην Ν.Α. Μεσσηνίας τα συμβόλαια αγοράς του οικοπέδου για την ανέγερση του Διοικητηρίου σε έκταση πάνω απο το σημερινό Δημοτικό Μέγαρο. Στην σύσκεψη παρών ήταν ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών Κώστας Φραγκολιάς, ο Νομάρχης κ. Δράκος, οι αντινομάρχες κ. Αναστασόπουλος και Αγγελος Κωτσιόπουλος που είναι ο πλέον αρμόδιος για τις υπογραφές, ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης και οι δικηγόροι των ιδιοκτητών και της Νομαρχίας Μεσσηνίας.

Η αγορά του οικοπέδου στοίχσε 1.750.000 Ευρώ με το κόστος να επιβαρύνει την Νομαρχία καλύπτοντας έκταση περίπου 7 στρεμμάτων. Οπως δήλωσε στο kyparissianews.gr o Δήμαρχος της πόλης κ. Σαμπαζιώτης μετά την υπογραφή 'ο φάκελλος για την διαδικασία ανέγερσης έχει κατατεθεί απο το Σεπτέμβριο στην Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και έχει λάβει προτεραιότητα, ενώ με τον Γ.Γ. επικοινώνησε ο Νομαρχης όπου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μεταξύ τους συνάντηση για την διευθέτηση του κτιριολογικού προγράμματος που έχει υποβληθέι με μορφή μελέτη απο την Νομαρχια Μεσσηνίας'.

Σύμφωνα με την μελέτη προβλέπονται μεταξύ άλλων 3.750 μέτρα στεγασμένων χώρων γραφείου, θέσεις στάθμευσης, Αμφιθέατρο εκδηλώσεων και συνεδρίων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντας, χώρος πρασίνουν και απώτερος σκοπός είναι στο Διοικητήριο να στεγαστούν αρχικά οι Νομαρχιακές υπηρεσίες, η ΔΕΥΑΚΥ και Δημόσιες υπηρεσίες όπως η ΔΟΥ κλπ. Αξίζει να αναφέρουμε οτι κατά την υπογραφή των συμφωνητικών ο Νομάρχης επισήμανε την θετική συμπαράσταση απο τις παρατάξεις της μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που ήταν ομόφωνες στο παραπάνω αίτημα!

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Απέραντο εργοτάξιο η Κυπαρισσία με έργα υποδομής

ΣΕ απέραντο εργοτάξιο μετατράπηκε η παραλιακή ζώνη της Κυπαρισσίας αλλά και κατά μήκος των κεντρικώνο δικών αξόνων με τα μεγάλα έργα πνής να βρίσκονται σε εξέλιξη. Οπως μας πληροφόρησε ο kyparissiotis 'Με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η κατασκευή του δικτύου ομβρίων στην πόλη. Η μελέτη προβλέπει ολοκληρωμένη κατασκευή δικτύου σε όλη την πόλη και σε συνολικό μήκος 5 χιλιομέτρων. Δικτυώνονται δηλαδή σχεδόν όλοι οι δρόμοι της πόλης κάθετοι και παράλληλοι με αποτέλεσμα να διορθωθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν στη διαχείριση των ομβρίων σε σχέση με το δίκτυο των λυμάτων και τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Εξάλλου, σχεδιάζεται και η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στην είσοδο ομβρίων στο δίκτυο λυμάτων της πόλης. Το έργο του δικτύου ομβρίων είναι προϋπολογισμού 1.700.000€ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Θησέας".'
Oυσιαστικά θα καλυφθούν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι απο τα συνεργεία προκειμένου να περατωθεί το δίκτυο ομβρίων και το αποχετευτικό της παραλίας, αλλά και οι υποδομές που αφορούν τις συνδέσεις όλων των οικιών στον Βιολογικό καθαρισμό.

ΟΚ απο τον Τεχνικό Σύμβουλο για τον Βιολογικό καθαρισμό

27/1/2010
Η πορεία των εργασιών κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού Κυπαρισσίας ελέγχθηκε από τους τεχνικούς συμβούλους με τους οποίους συνεργάζεται ο δήμος για την παρακολούθηση υλοποίησης του έργου. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε όλη η πορεία της κατασκευής - δηλαδή αν ακολουθούνται η σχεδίαση και τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και αν τηρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές των μηχανημάτων που έχουν τοποθετηθεί ή παραγγελθεί. Η έκθεση των τεχνικών συμβούλων αναμένεται να συνταχθεί τις επόμενες μέρες.
Οπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης, στην όλη πορεία του έργου υπάρχει μόνο μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του
δικτύου μεταφοράς των λυμάτων - η οποία όμως οφείλεται στην καθυστέρηση απάντησης του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με μια τροποποίηση που έχει ζητηθεί. Η τροποποίηση αυτή, σημείωσε, αφορά το κεντρικό αντλιοστάσιο: Ζητήθηκε αντί για 2 πολύ μεγάλες αντλίες να τοποθετηθούν 3 μικρότερες, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ακόμη καλύτερα το αντλιοστάσιο, τόσο με λίγα όσο και με πολλά λύματα, αλλά να έχει μια αντλία ως εφεδρική.
Ο κ. Σαμπαζιώτης σημείωσε πως μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η σχετική απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και αμέσως θα ξεκινήσουν οι εργασίες - εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρχει τελικά καθυστέρηση στην πορεία και την ολοκλήρωση του έργου.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Παραδίδονται τέλος του μήνα τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΉ ήταν η σύσκεψη με τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο που διεξήχθη σήμερα στη Νομαρχία παρουσία του Διοικητή του νοσοκομείου Κυπαρισσίας κου Φώτης Δρούμπαλης και του Δημάροχυ Κυπαρισσίας Γιώργου Σαμπαζιώτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση η σύσκεψη ασχολήθηκε με την προώθηση ζητμάτων που απασχολούντο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας όπου έγιναν και οι δηλώσεις για το μέλλον του.
Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή και μετά απο πιέσεις αφού του τα είχαν ψάλει...νοσηλευτές και γιατροί ο κ. Δράκος ανακοίνωσε ότι τα χειρουργεία της Κυπαρισσίας μετά και από την τελευταία παράταση που είχε δοθεί στο έργο θα παραδοθούν από τον ανάδοχο στις 31 Ιανουαρίου.
Επίσης ο Κος Δρούμπαλης επισήμανε στον Κο Δράκο δυο μελέτες που αφορούν το νοσηλευτικό ίδρυμα και περιλαμβάνουν σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε:
α.) Την άμση κατασκευή βαρέως τύπου κατασκευής για την στέγαση των γραφείων των διοικητικών υπηρεσιών τα οποία στεγάζονται τώρα σε ενοικιαζόμενους χώρους οι οποίοι είναι μη λειτουργικοί και μακρυά από το νοσοκομείο. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 300.000 €.
β.) Η δεύτερη μελέτη αφορά τον κατασκευή υποσταθμού της ΔΕΗ στο νοσοκομείο έργο με κόστος που ανέρχεται σε 205.000 €, όπου σύμφωνα με την μελέτη η κατασκευή του θα προβεί το νοσοκομείο προκειμένου να καταναλώνει 50% λιγότερη ενέργεια για την λειτουργία του.

Αναβαθμίζεται η Ανακύκλωση στους Δήμους της Τριφυλίας

Σύσκεψη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την λειτουργία του προγράμματος της ανακύκλωσης πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Φιλιατρών με εκπροσώπους από τους Δήμους Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων που μετέχουν από κοινού στο πρόγραμμα.
Οπως επισημάνθηκε, υπάρχουν αρκετά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς πλέον το πρόγραμμα σχεδόν δεν λειτουργεί σε κανένα δήμο, αφού με το ένα απορριμματοφόρο και το πρόγραμμα που υπήρχε δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι δήμοι, όπως και από το ωράριο λειτουργίας της μονάδας ανακύκλωσης. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να καταρτιστεί ένα νέο πρόγραμμα και να γίνει ένα εκ νέου ξεκίνημα από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά και να γίνει μια προσπάθεια εξεύρεσης ενός τρόπου μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων υλικών για να μην αναγκάζεται το απορριμματοφόρο κάθε μέρα να πηγαίνει στην Καλαμάτα.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τριών δήμων στο Σύνδεσμο Διαχείρισης
Απορριμμάτων Παναγιώτης Τσίγγανος, Χαράλαμπος Παγάνης και Μιχάλης Αποστολόπουλος, όπως και οι αρμόδιοι για την καθαριότητα αντιδήμαρχοι, από την Κυπαρισσία ο Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, από τα Φιλιατρά οι Χαράλαμπος Στάμος και Τάσος Παναγιωτόπουλος, από τους Γαργαλιάνους ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Μιχάλης Αποστολόπουλος ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για αυτή την σύσκεψη.
Χαρακτηριστικά μάλιστα ο κ. Αποστολόπουλος τόνισε: «Σκοπός ήταν να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το πρόγραμμα ανακύκλωσης, για το οποίο υπάρχει πρόθεση και από τους τρεις δήμους να το αναβαθμίσουν και να το υπηρετήσουν όσο το δυνατό καλύτερα, διότι το προηγούμενο διάστημα είχε παρουσιαστεί πρόβλημα όσον αφορά τις αποκομιδές. Αφού με ένα αυτοκίνητο, με διαφορετικά συνεργεία που εναλλάσσονται και με το ωράριο λειτουργίας της μονάδας ανκύκλωσης που είναι Δευτέρα ως Παρασκευή και μέχρι τις 2 το μεσημέρι, το πρόβλημα ήταν μεγάλο. Είχαμε αναγκαστεί να πάμε επί της ουσίας σε κατάργηση του προγράμματος..."

Του Κώστα Μπούρα απο την Έλευθερία'

Μικρόφωνο στους νεους παραχωρεί το Ράδιο Κυπαρισσία 93,6

26/1/2010
ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ στους νέους δίνει ο 936 όπως αποτυπώθηκει στο ρεπορτάζ της εφημερίδας 'ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ' απο την στήλη της κα Σαρδέλη την οποία και ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΜΕ έμφαση στην καλη Ελληνικη μουσική το Ράδιο Κυπαρισσία 93,6 δίνει το μικρόφωνο στους νέους και αυτό τον χρόνο με μουσική άποψη και σχόλια απο δικες τους εκπομπές. Οι νέοι και νέες του Ενιαίου Λυκείου Κυπαρισσίας παρουσιάζουν τις δικές τους ραδιοφωνικές δημιουργίες με μουσικές ενότητες, αφιερώματα, και αφιερώσεις σε όλους. Ετσι κάθε Παρασκευή απο 7-9 το βράδυ ακούστε την εκπομπή 'Επώνυμες, ανώνυμες' με το δικό τους μουσικό στίγμα και μέσα απο το διαδίκτυο στην διεύθυνση http://www.radio936.gr/ . Oι εκπλήξεις θα συνεχιστούν καθώς κάθε Κυριακή 7-9 ξεκινά το ταξίδι της και η Love Trip με τη Ειρήνη και την παρέα της αλλά και το ΤΟΠΟ 10 Ελληνικό του σταθμού με τις δικες σας επιλογές. Γιατί οι νέοι έχουν να πούν πολλά και να δώσουν περισσότερα. Αξίζει τον κόπο να τους ακούσουμε...

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Πίτα με ευχές για την Ελληνική Οικογένεια απο τους Πολύτεκνους

Την πίτα έκοψαν στην αίθουσα εκδηλώσεων "Αλέκος Παπαδόπουλος" του Δημου Κυπαρισσίας στο ΤΕΕ ο σύλλογος Πολυτέκνων Κυπαρισσίας και Περιοχής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γ. Σαμπαζιώτης και ο Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κυπαρισσίας κ. Θεόδωρος Γκρίτζαλης οι οποίοι ειναι και μέλη του συλλόγου λογω της
πολυτεκνικής τους ιδιότητας. Η τυχερή της βραδυάς κ. Βλάχου παρέλαβε από τον πρόεδρο κ. Κώστα Κωνσταντόπουλο ένα χρυσό κόσμημα σαν αντίτιμο του φλουριού και της ευχήθηκε πάντα υγεία και ευτυχία. Επίσης έγινε και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου οπου ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα Μέλη για διάφορα θέματα που αφορούν τους πολυτέκνους. Φυσικά φέτος θα υπάρξουν πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα
.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η ανάπλαση του Αι Λαγούδη

25/1/2010
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ στο Δ.Σ. Κυπαρσσίας το προσχέδιο της μελέτης για την οριστική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Κυπαρισσίας από τον μελετητή Χάρη Ροΐδη. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά το κομμάτι πάνω από την παραλία του Αϊ-Λαγούδη - όπου περιλαμβάνει το τμήμα από την Διονυσιάδα πηγή κατά μήκος μέχρι το τέρμα του δρόμου που στρίβει για το λιμάνι. Το έργο σύμφωνα με τις δηλώσεις της Δημοτικής αρχής θα ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι και θα παραδοθεί εγκαίρως.
Στην πρόταση όπως αποτυπώθηκε κυριαρχεί παντού το στοιχείο του πράσινου με αρκετές δεντροφυτεύσεις. Μάλιστα ο μελετητής πρότεινε να φυτευτούν αρκετές ελιές και κυπαρίσσια, πέρα φυσικά από τα λουλούδια και τους θάμνους, με διατήρηση και των μεγάλων δέντρων που υπάρχουν σήμερα. Παράλληλα η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία 2 παιδικών χαρών (μίας κάπως μεγαλύτερης νότια της πηγής του Αϊ-Λαγούδη και μίας βόρεια), αλλά και καταρρακτών πάνω και βόρεια από την πηγή.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Ιδρωσε αλλά τα κατάφερε ο ΑΟΚ με 4-2 τον Πανιώνιο Καλαμάτας



ΣΕ ντέρμπι με την αγωνία στο γήπεδο....να κορυφώνεται στα ύψη κόντεψε να ολοκληρώσει ο Α.Ο.Κυπαρισσίας στο γηπεδό του το παιχνίδι με τον Πανιώνιο Καλαμάτας το οποίο κινδύνεψε να τελείωσει με ισοπαλία αλλά τα λάθη των αντιπάλων τους στοίχισαν την ήττα. Ο Α.Ο.Κ. μπήκε μουδιασμένα αρχικά στο πρώτο μέρος με αποτέλεσμα να πληρώσει την αστοχία του στο 13ο λεπτό με γκόλ του Ηρακλή απο τον Ροβολή ο οποίος βρήκε εύκολα τα δίχτυα του Μπίζου καταφέρνοντας το 0-1. Ωστόσο ο ρυθμός παρά το τσουχτερό κρύο μεταβλήθηκε όταν μετά απο εύστοχο σούτ ο Δ. Μικελάτος στο 23ο λεπτό απάντησε με το 1-1 αξιοποιώντας φάση στη μικρή περιοχή.
Στην επανάληψη τα αίματα άναψαν για τα καλά όταν με έξοχο πλασε στο 60ο λεπτό ο Γεωργόπουλος ανέβασε τον ρυθμό και με έξυπνη πάσα έκανε το 2-1 που άλλαξε την διάθεση της τοπικής ομάδας. Γρήγορα χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για τέρμα και οι αλλαγές ήταν έτοιμες απο τους προπονητές των 2 ομάδων. Μια έξυπνη κίνηση του Πανιωνίου καταγράφηκε στο 82ο λεπτό όταν ο Ροβολής μετά απο πλάγιο ήταν σε σωστή θέση και φιλοδώρησε με 2-2 την Κυπαρισσία. Ομως το παιχνίδι γρήγορα πήρε φωτιά καθώς ο ΑΟΚ φρόντισε ξανά να απαντησει με εύστοχο σούτ του Λυδιώτη στο 91ο λεπτό γράφοντας το 3-2 και μετά το ντέρμπι κύλησε με διαμαρτυρίες απο τη πλευρά των παικτών του Πανιωνίου καθώς το χέρι ενός παίκτη τους οδήγησε στο οριστικό 4-2 μετά απο εκτέλεση πεναλντι απο τον Γεωργιόπουλος που είχε νωρίτερα μπει στον αγώνα απο αλλαγή μόλις στο 93ο λεπτό του αγώνα. Ο ΑΟΚ έτσι παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας και φέτος.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Μπίζος, Ελληνας, Στρατικόπουλος, Εκμετζίδης, Λυδιώτης, Κουρκουμέλης, Δ. Μικελάτος, Χαρ. Γεωργόπουλος, Συγγέρης, Μοροσάνου, Κιουτάκ.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Σιώτος. Στυλιανόπουλος, Μοιρούλης, Ηλιόπουλος, Λιανός, Μάραντος, Καμπεράι, Ηρακλής, Καλόμαλος, Νουνσάι, Ψαρράς.

Επιμένουν τα Φιλιατρά για αυτόνομο Δήμο στο Καλλικράτη

24/1/2010
Ενημέρωση για το ψήφισμα στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ αναφορικά με το σχέδιο “Καλλικράτης” προέβη ο δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Σώματος την Πέμπτη το βράδυ.
Στην άτυπη συζήτηση που ακολούθησε όλοι οι σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις. Μιλώντας στη συνέχεια στην «Ε», ο κ. Ξύγκας σημείωσε πως από ό,τι διαφάνηκε στο συνέδριο, για όλους σχεδόν τους δήμους το μείζον ζήτημα είναι το χωροταξικό και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα.
Συγκεκριμένα ο κ. Ξύγκας μας είπε: «Μετέφερα το κλίμα από το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου ......συζητήθηκαν τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα. Εκείνο που δεν συζητήθηκε είναι το χωροταξικό. Είπε ο υπουργός ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα δοθεί η πρώτη άποψη της κυβέρνησης για το χωροταξικό. Αυτό όμως είναι που καίει. Στα πηγαδάκια μεταξύ αυτοδιοικητικών έγινε... σκοτωμός. Παράδειγμα, η αντιπαράθεση μεταξύ Καισαριανής - Βύρωνα. Εκείνο που τελικά έχει σημασία για όλους είναι το χωροταξικό, και αυτό έχει σημασία και στη Μεσσηνία. Ολοι περιμένουμε τώρα την πρόταση της κυβέρνησης.
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι για τη Μεσσηνία προσανατολίζονται μάλλον στους 4 ή 8-9 δήμους. Εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε πάρει κάθετη απόφαση, έχουμε ενημερώσει τους πάντες, ότι ο Δήμος Φιλιατρών είναι η δεύτερη πόλη της Μεσσηνίας, είναι στο κέντρο της Τριφυλίας, δεν υπάρχει θέμα να μην είναι έδρα νέου δήμου σύμφωνα με το σχέδιο “Καλλικράτης”.
Περιμένουμε όμως τα στοιχεία που θα δώσει ο υπουργός στις τοπικές ΤΕΔΚ ώστε να δούμε τι πρόταση μπορούμε να κάνουμε μέσα από την ΤΕΔΚ. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, ο κ. Νίκας, είναι κάθετος ότι τα Φιλιατρά πρέπει να είναι έδρα δήμου».
Πηγή: Ελευθερία

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

6 Δήμοι στη Μεσσηνία ετοιμάζει ο Καλλικράτης

ΕΝΑΣ χάρτης που απεικονίζει τους 6 Δήμους που θα δημιουργηθούν στην Μεσσηνία προτείνει το αρμόδιο Υπουργείο και έχει ήδη διαρεεύσει στο Διαδίκτυο αποτυπώνοντας την πραγματική διάσταση των ΟΤΑ που πρέπει να επιβώσουν με βάση γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια αλλά και βάση άλλων παραμέτρων. Σύμφωνα με το σχέδιο η Κυπαρισσία αποκτά μια μεγάλη γεωγραφική οντότητα αντάξια του ονόματός της προσφέροντας ένα ισχυρό Δήμο που μπορει με τα έργα που δρομολογούνται να επιβιώσουν στο μέλλον. Ο χάρτης αφορά λοιπόν:
1) Δήμος Καλαμάτας αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Αβίας, Άριος, Θουρίας, Καλαμάτας, Λεύκτρου.
2) Δήμος Μεσσήνης αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Ανδρούσας , Αριστομένη, Αρφαρά, Ιθώμης, Βουφράδος, Μεσσήνης.
3) Δήμος Μελιγαλά αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Ανδανίας,Είρας, Οιχαλίας, Μελιγαλά.
4) Δήμος Κυπαρισσίας αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Αετού, Αυλώνος, Δωρίου, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών,
5) Δήμος Πύλου ή Νέστορος αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Γαργαλιάνων, Μεθώνης, Παπαφλέσσα, Χιλιοχωρίων, Νέστορος, Πύλου και
6) Δήμος Κορώνης αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Αίπειας, Κορώνης, Πεταλιδίου.

'Μια στο καρφί και...μια στο πέταλο'

23/1/2010
Αρθρο ειδικού συνεργάτη μας
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ...θύμιζε η συνεδρίαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας με προσωπικές κόντρες σε εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για θέματα της πόλης αλλά και τοποθετήσεις που ορισμένους σίγουρα δεν τιμούν.
Ο κ. Θεόδωρος Γκρίτζαλης έθιξε ένα πολιτικό θέμα λέγοντας ότι προτάθηκε σε πηγαδάκι απο το Δήμαρχο να κατέλθει υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Σωτήρη Τσίγγανου, ο ίδιος ο κ. Σωτήρης απάντησε ότι "πρόβλημα συγκρότησης του συνδυασμού μας, δεν υπήρξε ποτέ περί δημοτικών εκλογών ούτε διάλογος μεταξύ μας έγινε ποτέ και απορώ που τέθηκε θέμα για Θοδωρή Γκρίτζαλη για την συγκρότηση ατόμων στο ψηφοδέλτιό μου". Μετά απο διευκρινίσεις και κόντρες η απάντηση δόθηκε απο τον Δήμαρχο της πόλης ότι ποτέ δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο. Σχολιάζοντας πάντως κύκλοι της πλειοψηφίας το θέμα διεφάνη ότι κάποιοι βγάζουν προσωπικές τους ιδιοτέλειες στο Δ.Σ. και διερωτήθηκαν αν θα έπρατε το ίδιο ο κ. Γκρίτζαλης αν ήταν Αντιδήμαρχος διότι όσο διετέλεσε την θητεία του δεν...έλεγε κουβέντα!
Ο κ. Σωτήρης Τσίγγανος πάντως έθεσε το θέμα των σεισμικών δονήσεων ζητώντας σύσταση επιτροπής για τους παθόντες στην Αιτή. Έθιξε το θέμα του Καλλικράτη ρίπτοντας ευθύνες στη Δημοτική αρχή στο Πολεοδομικό σχέδιο της πόλης διερωτόμενος "που ήταν η νομεκλατούρα της Κυπαρισσίας και οι στρούχτορες όταν έχουμε σοβαρά προβλήματα με τους μετανάστες, με τις παρανομίες δίπλα στο Κάστρο που χτίστηκε καοτικία, τις κλοπές και τον γενικό σχεδιασμό για την ανάπλαση της πλατείας, τον ΟΣΕ" θεωρώντας ότι η πόλη οπισθοδρομεί.
Μάλλον κάποιοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην πόλη όταν ταξιδεύουν στο Αμπου Ντάμπι για να δούν απο κοντά αγώνες της Φόρμουλα 1 και να ξοδεύουν τα Ευρώ τους...Αλήθεια μήπως ξέρει κανείς ποιοί δημοτικοί σύμβουλοι απουσίαζαν προκλητικά και ποιοί έλειπαν και που τις Γιορτές περνώντας ζωή χαρισάμενη; Ρωτάμε γιατί είναι οξύμοωρο κάποιος να ασκεί κριτική ακόμα και όταν λείπει....Περαστικά σας...
Ο Αρκαδιανός για πάντα

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Προγραμματικές συμβάσεις για το Λιμάνι μεταξύ Δήμου και Ν.Α. Μεσσηνίας

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ομόφωνα απο το Δ.Σ. Κυπαρισσίας οι όροι σκοπιμότητας των Προγραμματικών συμβάσεων που αφορούν τις 'Μελέτες ωρίμανσης σχεδίου κατασκευής τεχνητού υφάλου στη Κυπαρισσία' και το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο Λιμένος Κυπαρισσίας. Για την εξουσιοδότηση ορίστηκε ο κ. Δήμαρχος ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υπογραφή των συμβάσεων ενώ αξίζει να τονιστεί ότι οι 2 αυτές σοβαρές Συμβάσεις αφορούν μια τριμερή συμφωνία Δήμου, Λιμενικού Ταμείου και Νομαρχίας Μεσσηνίας με το συνολικό ποσό των 150.000 ευρώ όπου ο Δήμος έχει συμμετοχή στο 50% του συνολικού ποσού. Εξάλλου για τη πρώτη προγραμματική σύμβαση στην επιτροπή έργου θα μετέχουν οι σύμβουλοι κ. Τζίμης Χρονόπουλος και Γιώργος Γκότσης ενώ στην δεύτερη ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΟΖΟΥΜΑ
Στη Νομαρχία θα απευθυνθεί ο Δήμος για το πρόβλημα μόλυνσης των ποταμών με τα λιόζουμε καθώς σύμφωνα με τον Δήμαρχο 'Πρέπει να πάρουμε απόφαση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταγράψουμε το πρόβλημα και να πιέσουμε προς κεντρική διαχείρισή του ώστε να προχωρήσει ο περιστασιακός αποχαρακτηρισμός των φυσικών αποδεκτών και θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι προς εκμετάλλευση ούτε απο κόμματα ούτε απο τα μέσα ενημέρωσης.'
Ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι με βάση τις αποφάσεις του Νομάρχη για παρατάσεις σε φυσικούς αποδέκτες διογκώνει το πρόβλημα και βλέπουμε ότι η απόφαση λύνει σε βάρος του περιβάλλοντος το πρόβλημα. Επισήμανε ότι έχουμε το παράλληλο πρόβλημα όπως με τα στερεά απόβλητα και την διαχείριση των σκουπιδιών και πρέπει να ζητήσουμε να καταργηθούν αυτές οι αποφάσεις.

Μπαλάκι πολιτικών επιδιώξεων ο Επικούρειος Απόλλωνας

22/1/2010
ΜΠΑΛΑΚΙ των πολιτικών επιδιώξεων έγινε ο Επικούρειος Απόλλωνας μετα την μάχη Μεσσήνιων-Ηλείων για την θέση του Ναού ο οποίος σύμφωνα με διεθνή ιστορικά στοιχεία και με αποδείξεις βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Μεσσηνίας εδώ και αιώνες. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, απέφυγε να απαντήσει επι της ουσίας του θέματος, αναφέροντας μόνο ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν σύννομη αναλύοντας την διαδικασία για τη διόρθωση της σχετικής υποβολής απο τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παρέμβαση έκαναν ήδη με κοινή τους επιστολή οι τρεις βουλευτές Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
« Είναι σαφές ότι το ερώτημα που τέθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν αφορά ......... στην ουσία της υπόθεσης, αλλά στη διαδικασία αποκατάστασης του σφάλματος να γραφεί ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα ως ανήκων στον Νομό Ηλείας, αντί της Μεσσηνίας. Για τούτο ζητάμε να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες αποκατάστασης του σφάλματος, στο οποίο αναφερόμαστε στην από 30-11-2009 επιστολή μας (επισυνάπτεται). Έχουμε μάλιστα ζητήσει -και συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον κ. Υπουργό-, να γίνει συνάντησή μας μαζί του, για να τον ενημερώσουμε εμπεριστατωμένα και επί της ουσίας του θέματος
Οι βουλευτές Μεσσηνίας
Δημήτρης Κουσελάς
Νάντια Γιαννακοπούλου
Οδυσσέας Βουδούρης

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Αναψε φωτιές ο 'Καλλικράτης' στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας

ΤΗΝ πρώτη του συνεδρίαση για το 2010 πραγματοποίησε το Δ.Σ. Κυπαρισσίας όπου πήρε φωτιά όταν τέθηκε το θέμα που αφορούσε στην διοικητική μεταρρύθμιση σε εκτός ημερησίας διάταξης για τον 'Καλλικράτη'.
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης ανέλυσε το ψήφισμα της ΚΕΔΚΕ καθώς ήτνα παρών στις εργασλίες του συνεδρίου αναφέροντας ότι ότι «Η τροποποίηση που τέθηκε αρχικά για οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων αφορούσε στα έσοδα της Τ.Α. όπως το ΦΠΑ και το Τ.Α.Π. τα οποία ομολογουμένως αποτελούν το προβληματικό κομμάτι της Οικονομίας και θεωρώ ότι θα το διαχειριστούμε δύσκολα, το δεύτερο ζήτημα αφορά τα προβλήματα που ανέκυψαν σχετικά με την διαδικασία των εκλογών αφού το χωροταξικό δεν συζητήθηκε καθόλου στην συνέλευση και η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε για ένα πρώτο σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση στις ΤΕΔΚ ώστε να γίνουν οι τελικές προτάσεις μέσα σε 2 μήνες» για να συμπληρώσει ότι «οπότε μέσα σε 2 μήνες θα έχουμε σοβαρές αλλαγές νομοσχεδίων, ο πρώτος που αλλάζει ο Κώδικας Δήμων Κοινοτήτων, ο Κώδικας Υπαλλήλων αλλά και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να εξισορροπηθεί η κατάσταση και ο κάθε Δήμος ανάλογα με τον πληθυσμό τους θα έχουν δημοτικό σύμβουλο ανάλογα με τον τόπο που ψηφίζονται»
Επισήμανε ότι «υπάρχει πρόταση να αναδιαμορφωθούν οι σχέσεις συμβούλων και Δ. Δ. και υπάρχει πρόταση για συμβούλους επικρατείας κάτι αντίστοιχο με την εθνική εκλογή αλλά και το νέο προσωπικό που θα έρθει στους Δήμους από τον Μάιο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης ώστε να εκπαιδευθούν μέχρι να εφαρμοστεί ο Καλλικράτης. ΤΟ Δ.Σ. έχει εκφραστεί για τη χωροταξία του Δήμου μας που θα τεθεί στην διαβούλευση και φαίνεται ότι πάμε σε λίγους Δήμους μεταξύ 4-6 Δήμων».
Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε «ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον Καλλικράτη και το 95% συμφωνούν στην νέα εποχή της Τ.Α. αλλά θα επικεντρώσω στο χωροταξικό και είναι τεράστια ευκαιρία για το Δήμο μας να παλέψουμε να υλοποιήσουν το όραμα, ένα Δήμο Κυπαρισσίας στα όρια της πρώην επαρχίας Τριφυλίας η οποία θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα μέσα από τις πολιτικές διεργασίες των κομμάτων και συμφωνώ ότι θα κινηθούμε με 4-6 Δήμους, θα πρέπει να βάλουμε πλάνο ότι πρέπει να πείσουμε αυτοδιοικητικά ότι πρέπει να γίνει ένας μεγάλος Δήμος και με βάση την πρόταση για τους όμορους Δήμους πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρέπει να θεμελιώσουμε πρόταση για μεγάλο Δήμο με την πλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων.» Υπερτόνισε επίσης ότι «Το νομοθέτημα θέλει να φέρει κοντά τους πολίτες από κάθε άκρη του Δήμου και έχει στηθεί σωστά».
Ο κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος αφού συμφώνησε με τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας μίλησε για απεξάρτηση χειραγώγησης από τα κόμματα "να δούμε τι κρύβεται στην ουσία με Δήμους χαοτικούς και μη διοικήσιμους και θα αποτύχουν αν δεν έχουν οικονομικούς πόρους. Πρέπει να δούμε πως θα στηριχθούν οι θεσμοί και μετά να προχωρήσουμε. Το μέλλον της Τ.Α. είναι προκαθορισμένο από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα να περιέλθουν σε εταιρείες και ιδιώτες με τις οδηγίες που έρχονται έξωθεν."Παράληλλα έθεσε προβληματισμούς επίσης για το χωροταξικό των Περιφερειών.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ταρακουνήθηκε με 4,3 Ρίχτερ η Μεσσηνία

4,3 ειναι το πρώτο μέγεθος που δίνεται για το σεισμό που έγινε πριν λίγο. Το επίκεντρο ήταν 15 χλμ βόρεια απο την Καλαμάτα και είχε εστιακό βάθος 5χλμ ,για αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την Μεσσηνία ακόμα και κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. Κυπαρισσίας που συζητούσε εκείνη την ώρα το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης καθώς όλοι οι σύμβουλοι και κοινό έδειξαν ψυχραιμία απο το συμβάν. Εχουμε μάθει πλέον να ζούμε με τους σεισμούς.

Μπλόκα αγροτών στην Ηλεία στον εθνικό δρόμο προς Πάτρα

"ΜΠΛΟΚΟ στην Φιλοθέη έχουμε απο σήμερα με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Αμαλιάδας, Πηνείας και Καρδαμά που συγκεντρώθηκαν στη Μαραθιά με αγροτικά μηχανήματα μιλώνταςγια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων» τόνισε μετά το κλείσιμο της Εθνικής οδού στον κόμβο της Φιλοθέης ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος.
Οι αγρότες φαίνονται αποφασισμένοι να κινηθούν πλέον δυναμικά για τα αιτήματα που παραμένουν στα συρτάρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια. Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν η αρχή με τους αγρότες να συμφωνούν ότι μόνο με δυναμικό τρόπο θα «συγκινηθεί» η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τα αγροτικά ζητήματα.
Ο κ Γιαννόπουλος στην ομιλία του στους συγκεντρωμένους αγρότες τόνισε τα εξής:
« Είναι μεγάλη η πτώση των τιμών του παραγωγού και αντίστροφα μεγάλη η αύξηση στις τιμές των εφοδίων, λιπασμάτων, ζωοτροφών κ.α. Οι βιομήχανοι και οι έμποροι μας εκμεταλλεύονται αφήνοντάς μας απλήρωτους για την παραγωγή μας, δίνοντας χαμηλές τιμές. Οι επιδοτήσεις συνεχώς μειώνονται ενώ σχεδιάζονται και νέες περικοπές σε βάρος των μικρών και μεσαίων αγροτών, ενώ παράλληλα ο έλεγχος υγείας της ΕΕ, που είναι η υλοποίηση της νέας ΚΑΠ και ξεκινάει από φέτος θα βγάλει εκτός διαδικασίας το μεγαλύτερο αριθμό των φτωχομεσαίων αγροτών."

Εκοψαν πίτα οι Νεφροπαθείς της Τριφυλίας...χωρίς ευλογία!

ΤΗΝ πρωτοχρονιάτικη πίτα τους...επιχείρησαν να κόψουν έστω και μετ εμποδίων ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μεσσηνίας στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Κυπαρισσίας όπως κάθε χρόνο παρουσία των μελών του συλλόγου που ήρθαν απο την Καλαμάτα μαζί με νεφροπαθείς της περιοχής μας καθώς λόγω των βαρδιών η μοναδική ημέρα που μπορούσε να πραγματοποιηθεί η γιορτή ήταν η σημερινή.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μαζί με μέλη τα οποία βρέθηκαν στην Μονάδα για την αιμοκάθαρση στην οποία υποβάλλονται ευλόγησαν...μόνοι τους την πίτα λόγω απουσία Ιερέα και ευχήθηκαν μια δυνατή χρονιά για τις δυκολίες που ανιτμετωπίζουν οι συνάνθρώποι μας, παρουσία ιατρικού προσωπικού, της Προισταμένης της Ιατρικής υπηρεσίας κ. Αγγελική Ζέρβα και του νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας, ενώ το τυχερό φλουρί βρήκε μετά απο ώρα ο κ. Μάρκος Ελληνας.
Νεφροπαθείς απο τη περιοχή και την Καλαμάτα που ήρθαν για την γιορτή εξέφρασαν την δυσαρέεσκειά τους για την απουσία ιερέα στην ευλογία της Πίτας η οποία σχολιάστηκε έντονα. Ερωτηθείς η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας- Ολυμπίας για το θέμα ο εκπρόσωπος της επιβεβαίωσε ότι 'ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ότι λόγω του ότι η Τετάρτη είναι αρτήσιμη ημέρα δεν ήταν εφικτό να ευλογήσει Πίτα ο Αριχερέας ή ιερέας σύμφωνα με τους κανόνες'. Η γιορτή ήταν προγραμματισμένη και νεφροπαθείς μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης διερωτήθηκαν αν τελικά τα Άτομα με ειδικές ανάγκες όπως οι νεφροπαθείς δεν δικαιούται ευλογίας δεδομένου ότι το Ευαγγέλιο αναφέρεται σε 'ασθενείς και οδοιπόρους' και έχοντες ανάγκη τον Κύριο να αρτέψουν και να φάνε ένα κομμάτι βασιλόπιτα! Ημαρτον..

Στα δύο κομμένη η Πελοπόνησος απο τα μπλόκα

20/1/2010
Εκπρόσωποι παραγωγών εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Άρτα, σε συνάντησή τους στην Τρίπολη, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη χυμοποίηση, ζητώντας την ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυκλών Λακωνίας Σπύρος Παπαδάκος, όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης παραμένουν κλειστά.
Οι πορτοκαλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα εντός των νομών Λακωνίας, Αργολίδας και Άρτας αύριο Τετάρτη, ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στη Αθήνα για να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Εξάλλου, σήμερα, αγρότες των πέντε νομών της Πελοποννήσου με απόφαση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) θα προχωρήσουν, στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.
Στελέχη της ΠΑΣΥ, με δηλώσεις τους από το Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, σημείωσαν πως αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ασχοληθεί άμεσα με τα προβλήματά τους, δίνοντας λύση στα αδιέξοδα που υπάρχουν, θα προχωρήσουν σε ολικό αποκλεισμό της Πελοποννήσου
.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Στον Βιολογικό καθαρισμό και γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα

19/1/2010
ΕΤΑΙΡΕΙΑ θα αναλάβει την λειτουργία του Βιολογικού σύμφωνα με τις δηλώσεις της Δημοτικής αρχής. Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας υποστήριξε ότι 'η εταιρεία που κατασκευάζει τον βιολογικό καθαρισμό θα αναλάβει και την δοκιμαστική λειτουργία του για 12 μήνες ενώ η σκέψη που κυριαρχεί τώρα στην Δημοτική αρχή είναι να διεξαχθεί διαγωνισμός ώστε να ανατεθεί σε εταιρεία η λειτουργία του Βιολογικού και για επιπλέον χρονικό διάστημα μέχρι η ΔΕΥΑΚΥ να απαιτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία".
Τέλος ο κ. Σαμπαζιώτης δίνει προτεραιότητα στα διαμερίσματα της περιοχής κοντά στις εγκαταστάσεις του υποστηρίζοντας ότι 'η πόλη είναι πλήρως καλλυμένη απο αποχετευτικό δίκτυο ενώ φέτος θα ξεκινήσουν μελέτες για την αποχέτευση στους Αρμενιούς που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και ακολούθως στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα με προτεραιότητα εκείνα που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις τους Βιολογικού καθαρισμού της πόλης μας'.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΣΠΟΡ: Ο Α.Ο.Κ. 'πυροβόλησε' τον Αίαντα με 2-0

Ο ΑΟΚ με αυτή του τη νίκη αποσπάστηκε τέσσερις βαθμούς από την δεύτερη θέση που πλέον βρίσκεται η Σπερχογεία και αναδείχθηκε πρωταθλητής χειμώνα. Μεγάλος πρωταγωνιστής για την Κυπαρισσία ήταν ο Αντρέι Κιούτακ που πέτυχε και τα δύο γκολ της αναμέτρησης και οδήγησε την ομάδα του στο τρίποντο. Με αυτή της τη νίκη η ομάδα του Χρήστου Γερολυμάτου έφτασε τις πέντε συνεχόμενες και δείχνει πως έχει τον τρόπο να παραμένει στην κορυφή, βγάζοντας μάλιστα και δύσκολα παιχνίδια με επιτυχία.
Ο Αίαντας από την άλλη το πάλεψε όσο περισσότερο μπορούσε όμως δεν μπόρεσε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα στις ευκαιρίες που δημιούργησε. Στο 8’ οι γηπεδούχοι απείλησαν, με τον Μασουρίδη να σεντράρει από δεξιά, όμως ο Δ. Νινιός δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή.
Στο 13’ μετά από λάθος του Γεωργιόπουλου, ο Δ. Μικελάτος έδωσε στον Κιούτακ και εκείνος με σουτ μέσα από την περιοχή έκανε το 0-1. Μετά από δύο λεπτά ο Αίαντας βγήκε και πάλι απειλητικά μπροστά, όμως η έξυπνη σέντρα του Αντωνόπουλου πέρασε ανεκμετάλλευτη.
Στο 20’ το σουτ του Μικελάτου απέκρουσε ο Μανωλόπουλος, όπως και στο 25’ το σουτ του Κιούτακ. Στο 42’ ο σκόρερ επιχείρησε να νικήσει από κοντά τον Μανωλόπουλο δίχως να τα καταφέρει.

Οι «πράσινοι» δήμαρχοι διαφωνούν με τον..Καλλικράτη

18/1/2010
Στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, τέθηκε επί τάπητος το σχέδιο Καλλικράτης. Εν αναμονή του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ πιστοποιήθηκαν οι διαφωνίες που υπάρχουν για τη μεταρρύθμιση και για τον τρόπο που αυτή θα έρθει. Αυτή την φορά, αρκετοί «πράσινοι» αυτοδιοικητικοί ιδίως απο την κεντρική Μεσσηνία υπογραμμίζουν με έμφαση πως δεν θα περάσει… αναίμακτα η όλη υπόθεση, προειδοποιώντας στο πλαίσιο της διαβούλευσης την Κυβέρνηση, να υιοθετήσει μια λογική αποδεκτή από τις ίδιες τις κοινωνίες.
Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν περισσότερο την διοικητική δομή και επιβίωση των δημοτικών διαμερισμάτων φοβούμενοι ότι θα υπάρξουν δυσεπίλυτα προβλήματα που δεν βρήκαν λύση μέσα απο τον Καποδίστρια 1 όταν πραγματοποιήθηκε. Ωστόσο απο ότι φαίνεται η μάχη...του Καλλικράτη μόλις άρχισε και θα έχουμε πολλά επεισόδια στο εν λόγω σήριαλ φίλοι μου...

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Λιόζουμα στον Αρκαδικό ποταμό και τα ποτάμια του Αγρίλι...

ΜΙΑ σοβαρή καταγγελία προς τον Εισαγγελέα Κυπαρισσίας και την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Μεσσηνίας προέβη με έγγραφά του ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας αναφερόμενοι στην μόλυνση των ποταμιών στον Αρκαδικό ποταμό στο Καλονερό, στο Αγρίλι και την Τερψιθέα απο τα λιόζουμα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα στον υδάτινο πλούτο της περιοχής μας.
Στο έγγραφό του αφού χαρατκηρίζουν την κατάσταση αποκαρδιωτική τονίζουν στο σχόλιό τους μεταξύ άλλων ότι "Για ακόμα μία σαιζόν ελαιοκομική τα απόβλητα των ελαιοτριβείων ρίχνονται ανεξέλεγχτα στην θάλασσα. Οι φωτογραφίες είναι από το ποτάμι του καλό νερό Κυπαρισσίας. Ο κατσίγαρός που από όπου περάσει καταστρέφει την χλωρίδα και την πανίδα, αφού διασχίσει το ποτάμι και δεν αφήσει ζωή στο πέρασμά του χύνεται στη θάλασσα και
αποτελειώνει ότι απόμεινε." Ζητούν την τήρηση της εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας υποστηρίζοντας ότι το έργο των τεχνητών υφάλων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο είναι άνευ σημασίας αν δεν υπάρξει αυστηρή διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων υποστηρίζοντας ότι ρυπαίνονται επιφανειακά και υπόγεια ύδατα με τα ρέματα να μολύνονται. Οι φωτογραφίες μάθαμε ότι έχουν σταλεί στους αρμόδιους φορείς για την διερεύνηση της υπόθεσης. Ο Σύλλογος ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας ζητά την παρέμβαση των αρμοδίων άμεσα.

Κοπή πίτας του ΠΑΣΟΚ με πολιτικό άρωμα στο Εργατικό κέντρο

17/1/2010
ΤΗΝ πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε η Τοπική οργάνωση ΠΑΣΟΚ Κυπαρισσίας με ευχές για τη νεά χρονιά και με πολιτικό νόημα καθώς κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι η ελπίδα υπάρχει για να επιβιώσει...η χώρα απο την οικονομική κρίση και τα...επώδυνα αναγκαία όπως τονίστηκε μέτρα της Κυβέρνησης που αναλυονται σήμερα στον Κυριακάτικό τύπο. Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική παρουσία τόσο του δραστήριου Γραμματέα και αξιόλογου συμπολίτη μας κ. Γιάννη Κωνσταντόπουλου αλλά και φίλων του πολιτικού φορέα. Η υπόσχεση ή καλύτερα η είδηση που βγήκε απο την κοπή της Πίτας που διεξήχθη στο Εργατικό κέντρο της πόλης ήταν ότι θα υπάρξουν δραστηριότητες και εκδηλώσεις με διακεκριμένους ομιλητές και στελέχη του πολιτικού κόμματος προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για τα μέτρα και τις δράσεις της Κυβέρνησης.
Παρότι η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η παντελής απουσία των 3 βουλευτών του Νομού μας η οποία ήταν δικαιολογημένη δεδομένου ότι την ίδια ώρα διεξαγόταν στην Καλαμάτα η εκδήλωση του Κινήματος για τις 100 ημέρες διακυβέρνησης σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Οπότε δεν είχαν ευκαιρία να κερδίσουν και το φλουρί...

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

'Πάνω απο όλα η Υγεία' ήταν το μήνυμα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στην πίτα τους

ΤΗΝ πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας σε κέντρο της Παραλίας μέσα σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα όπου υπήρξαν και πολλές ανακοινώσεις. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Φώτης Δρούμπαλης, η Διευθύντρια της Ιατρικής υπηρεσίας κ. Αγγελική Ζέρβα, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Παν. Καλοφωλιάς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Σταματία Αλεξοπούλου.
Ο Διοικητής του Ιδρύματος αναφέρθηκε πριν την κοπή της πίτας στην προκήρυξη θέσεων για ιατροικό και νοσηλευτικό προσωπικό όπου οι αιτήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και ιδίως για τις θέσεις Καρδιολόγου, παθολόγου και άλλων ειδικοτήτων, ενώ για το θέμα των ανακαινισμένων χειρουργείων υποστήριξε ότι βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και αναμένεται να παραδοθούν πριν απο τον Μάρτιο καθώς η συγκεκριμένη εργολαβία παρουσίαζε καθυστέρηση. Επισήμανε ότι 'επειδή η υγεία είναι πάνω από όλα οι προσπάθειες όλων μας είναι δεδομένες' ευχαριστώντας όσους συνεργάστηκαν μαζί του καθώς κοινός σκοπός είναι η παροχή Υγείας στο κοινό. Η εκδήλωση εκτός απο ζωντανή μουσική με μια εξαιρετική ορχήστρα έκλεισε με ευχές και δώρα για όλους...

Ερχονται οι επιδοτήσεις αλλά και οι κινητοποίησεις...

16/1/2010
Μέσα στον Φεβρουάριο κοντά στο πρώτο 15νθήμερο αναμένεται να δοθεί και το υπόλοιπο ποσό της επιδότησης, στους δικαιούχους παραγωγούς. Τη διαβεβαίωση αυτή, παρείχε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μπατζελή, με το θέμα να τίθεται στη χθεσινή συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΝΑΕ. Όπως σημείωσε ο Νομάρχης Μεσσηνίας η Υπουργός δήλωσε πως οι ρυθμοί έχουν ανέβει κατακόρυφα και πως όλα θα έχουν κυλήσει ομαλά για να είναι ολοκληρωμένη η διαδικασία των ψηφιοποιήσεων και των υπολοίπων εκκρεμοτήτων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Πάντως οι κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και την Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη Συλλόγων της Μεσσηνίας για την προετοιμασία αποκλεισμού κόμβων και όχι μόνο. Ηδη στην Τριφυλία η ψηφιοποίηση έχει προσεγγίσει το 50% και τα συνεργεία εργάζονται ακόμα και το Σάββατο προκειμένου να καλύψουν ολόκληρες περιοχές και να δοθεί η επιδότηση σύντομα προκειμένου να ανασάνει η δοκιμαζόμενη απο την οικονομική κρίση αγορά.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Σε αναβρασμό η Κυπαρισσία απο τα σαρωτικά κρούσματα κλοπών

ΣΕ αναβρασμό βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος και ο κοινωνικός ιστός της Κυπαρισσίας απο τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών εξαιτίας της παραβατικότητας νέων αλλοδαπών απο την περιοχή του ΟΣΕ καθώς η πείνα θεωρείται κακός σύμβουλος αμαυρώνοντας την εικόνα της περιοχής μας.
Μετά τις κλοπές στα γραφεία του ΟΣΕ, σε αγροικίες, ήρθε η σειρά των καταστημάτων με τελευταία κρούσματα την αφαίρεση τσάντας μέσα σε ανθοπωλείο στην πόλη, τις κλοπές μέρα μεσημέρι σε καφενεία, την κλοπή απο το ταμείο σε κατάστημα χαρτικών, αλλά και κλοπές στην Σπηλιά πρόσφατα οι κάτοικοι δηλώνουν οτι ο κόσμπος έφτασε στο..χτένι. Απούσα η Αστυνομία με τον τοπικό τύπο να αποκαλύπτει ότι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης αποσπώντα....στα Τέμπη για την φύλαξη των βράχων όταν ολόκληρη η περιοχή κινδυνεύει!
Θέση για το θέμα πήρε με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Δήμαρχος της πόλης. Μιλώντας ο κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι 'κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση στη πόλη που είναι αναμενόμενη και γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος πεινάει μπορει να κάνει παραβάσεις, ωστόσο σαν συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει να κάνουμε κινήσεις στα πλαίσια της νομιμότηταας και με σεβασμό την προσωπικότητα του ατόμου πάντα' για να προσθέσει ότι 'άλλο πράγμα λοιπόν αυτό και άλλοη η προστασία των βασικών ελευθεριών του πολίτη όταν αποδεχόμαστε μια κατάσταση με παραβατική συμπεριφορά και φοβάμαι ότι αυτά τα κρούσματα θα αυξηθούν μέσα απο την επαιτεία και τις παράνομες πράξεις'.
Υπογράμμισε ότι 'χρειάζεται κεντρική αντιμετώπιση και με την ενεργοποίηση των υπηρεσιών κεντρικά και περιφερειακά οφείλουμε να δρομολογήσουμε λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που είναι ξεκάθαρο ότι υποκινείται καθαρά απο βιοποριστικούς λόγους των αλλοδαπών και μεταναστών'.

Μείωση ορίων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

15/1/2010
Άρχισε χθες στη βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Στο νομοσχέδιο έγιναν δύο σημαντικές αλλαγές για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του από πολίτες που δεν πληρούν τα κριτήρια. Οι δύο αλλαγές είναι: 1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν συνάψει με τράπεζες συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων για επιχειρηματικούς, επαγγελματικούς ή αγροτικούς σκοπούς, δικαιούνται να ζητήσουν από τις τράπεζες την υπαγωγή σε ρύθμιση των συνολικών οφειλών οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά τις 30-6-2007 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. 2. Οφειλέτες, οι οφειλές των οποίων έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1-1-2005 και μέχρι τις 30-6-2007, μπορούν επίσης να υπαχθούν στη ρύθμιση, υπό τον όρο ότι θα αποπληρωθεί μέχρι τις 15-5-2010 ποσό ίσο με το 10% της οφειλής που προκύπτει (χωρίς να υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού, για τους οποίους τηρείται χωριστός λογαριασμός).

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Στους δρόμους κατεβαίνουν τρακτέρ και αγρότες!

Ο αγροτικός μαρασμός βγάζει στους δρόμους τους αγρότες της Πελοποννήσου όπως αποφάσισαν χθες το βράδυ οι εκπρόσωποί τους στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ξυλοκέρα. Το πρώτο ραντεβού δόθηκε για τις 19 του μήνα στον κόμβο της Φιλοθέης με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ ενώ δεν προσδιορίστηκε η ώρα της κινητοποίησης όπως δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Χρήστος Γιαννόπουλος.
Για πρώτη φορά η συμμετοχή των αγροτών ήταν μεγάλη ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από την Αργολίδα την Μεσσηνία την Αχαία την Ζάκυνθο και την Λακωνία.
Στην τοποθέτησή του ο κ Γιαννόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«
Η κατάσταση που ζούμε είναι εκρηκτική, τα προβλήματα μας χρόνο με το χρόνο γίνονται περισσότερα, όλο και περισσότεροι αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την παραγωγή. Η πλειοψηφία είμαστε καταχρεωμένη στις τράπεζες. Είναι μεγάλη η πτώση των τιμών του παραγωγού και αντίστροφα μεγάλη η αύξηση στις τιμές των εφοδίων, λιπασμάτων, ζωοτροφών κ.α.
Οι βιομήχανοι και οι έμποροι μας εκμεταλλεύονται αφήνοντάς μας απλήρωτους για την παραγωγή μας, δίνοντας χαμηλές τιμές. Οι επιδοτήσεις συνεχώς μειώνονται ενώ σχεδιάζονται και νέες περικοπές σε βάρος των μικρών και μεσαίων αγροτών, ενώ παράλληλα ο έλεγχος υγείας της ΕΕ, που είναι η υλοποίηση της νέας ΚΑΠ και ξεκινάει από φέτος θα βγάλει εκτός διαδικασίας το μεγαλύτερο αριθμό των φτωχομεσαίων αγροτών. Φέτος οι επιδοτήσεις δίνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και σε δόσεις. Αποσύνδεσαν την παραγωγή από την επιδότηση με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ενώ γίνονται αθρόες εισαγωγές σε προϊόντα που παράγουμε στη γή μας.
Οργανώνουμε τον αγώνα μας και παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα

Πηγή: 'Πρώτη'

Επανέρχεται το θέμα του ΧΥΤΑ στην Ανω Μεσσηνία

14/1/2010
ΜΕ δεδομένο την παραπομπή στις καλένδες του σχεδιασμού δημιουργίας ΧΥΤΥ στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας, το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο και αναθερμαίνεται. Ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως αναδασωτέας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είχε οδηγήσει το θέμα στο συρτάρι. Οι αντιδράσεις της τοπικής μας κοινωνίας και του Δημάρχου Ν. Μανιάτη αποτέλεσε αναχαιτιστικός παράγοντας της υλοποίησης του σχεδίου. Οι δυσμενείς και απαξιωτικές αναφορές από πλευράς του προηγούμενου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νικ. Αγγελόπουλου για το Δ.Σ. του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ότι τα χρήματα αυτά «πήγαν στο βρόντο», είχε σοκάρει! Όμως... Όμως, η κυβέρνηση άλλαξε, ο περιφερειάρχης αντικαταστάθηκε, και όλοι όσοι ασχολούνται για το θέμα το ξανασκέφτονται...
Ο προβληματισμός μας και η ανησυχία μας μετά από την αναθέρμανση του ζητήματος, είναι κατά πόσο μετά τη νέα διάρθρωση του αυτοδιοικητικού χάρτη, όπως αυτός προκύπτει από το σχέδιο «Καλλικράτης» και προβλέπει την συνένωση του δήμου μας με τους Δήμους Ανδανίας, Δωρίου, Είρας και Μελιγαλά, θα υπάρξει συνέχεια της αντίδρασης σε επίπεδο Δήμου; Αραγε τι θα πει ο Περιφερειάρχης που θα έρθει σύντομα στην Καλαμάτα;

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Εντονος προβληματισμός για τον 'Καλλικράτη' απο τους Δήμους της Τριφυλίας

ΔΙΑΧΥΤΟΣ είναι ο προβληματισμός στην Τριφυλία για τον 'Καλλικράτη' καθώς όλοι οι Δήμαρχοι της περιοχής θα δώσουν το παρών την Παρασκευή στην συνεδρίαση της Τ.Ε.Δ.Κ. Μεσσηνίας όπου θα υποβληθεί κατά πάσα πιθανότητα η επίσημη θέση των Δήμων για την διοικητική μεταρρύθμιση που επιχειρείται αλλά και τον αριθμό των Δήμων στο Νομό μας. Σύμφωνα με την μελέτη του Ι.Τ.Α. αυτοί θα ανέρχονται σε 6 συνολικά απο τους 29 που είναι σήμερα.Ωστόσο παρότι οι Δήμαρχοι υποστήριξαν ότι μελλοντικά θα μπορούσε να αποτελέσει ενιαία γεωγραφική ενότητα η Τριφυλία θεωρείται καλύτερο με βάση τις σημερινές συνθήκες να διατηρηθούν σε 2 μεγάλες ενότητες ώστε να μην υπάρξουν απώλειες στην εύρυθμη λειτουργία τους. Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Φιλιατρών έχει δηλώσει στον 936FM ότι μπορεί να υπάρξει το εγχείρημα για ενιαίο Δήμο αλλά λόγω της γεωγραφικής κατανομής θα κατανεμηθούν σε 2 κομμάτια, ενώ ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων έχει ταχθεί υπερ της μεταρρύθμισης υπο όρους τασσόμενος κατά των Δήμων μαμούθ που θα θυμίζουν..γίγαντες με πήλινα πόδια λόγω του μεγάλου αριθμού δημοτικών διαμερισμάτων διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια του Νομού μας.
Ο κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης τόνισε στις δηλώσεις του ότι 'είναι σύμφωνος με την διοικητική μεταρρύθμιση αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια βιασύνη να προχωρήσει το εγχείρημα χωρίς να έχει διασφαλιστεί η οικονομική υποστήριξή του και δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω οικονομικής κρίσης φοβάμαι μήπως με αυτή την βιασύνη το εγχείρημα αποτύχει'.
Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι 'πάντα πιστεύω ωστόσο στην αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης και για να αποδώσει ο Καποδίστριας 2 και να βοηθηθεί ο τόπος πρέπει να ανατεθούν οι βασικές αρμοδιότητες στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων και την ευθύνη για την υπόλοιπη διαχείριση να την έχουν τα Τοπικά Συμβούλια με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο'.
Υπερ της συνένωσης με την Κυπαρισσία έχουν ταχθεί με δηλώσεις τους τόσο ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Φιλιντίσης ο οποίος υποστηρίζει ότι προέχει η βιωσιμότητα των Δήμων καθως και ο Πρόεδρος της Τριπύλας κ. Θεόδωρος Τσαλαμανδρής παλιότερα στο Ράδιο Κυπαρισσία ο οποίος εξήγησε ότι είναι δεδομένη η ενσωμάτωση με την Κυπαρισσία λόγω κοινών γεωγραφικών δεσμών, ενώ μόλις πρόσφατα ο Δήμαρχος Δωρίου κ. Αντώνης Τάκης εξέφρασε την στήριξή του για την συνένωση με την Κυπαρισσία παρότι δεν θεωρείται σίγουρο ότι θα ενσωματωθεί τελικά στην 'Αρκαδιά'.

Ανησυχία για τις κλοπές σε χωριά της Κυπαρισσίας

13/1/2010
Τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Κυπαρισσίας φαίνεται ότι έχουν βάλει στο μάτι οι αλλοδαποί κλέφτες. Εκλεψαν το αυτοκίνητο του προέδρου των Αρμενιών Σωτήρη Καλογερόπουλου και διέρρηξαν το καφενείο του προέδρου της Σπηλιάς Τάκη Γυφτάκη.
Συγκεκριμένα η αρχή έγινε την Πέμπτη τα ξημερώματα όπου άγνωστοι ή άγνωστος έκλεψε έξω από το σπίτι του προέδρου του Δ.Δ. Αρμενιών στην Κυπαρισσία όπου μένει, το αυτοκίνητό του μάρκας Φορντ. Τα ξημερώματα της Κυριακής στο δημοτικό διαμέρισμα Σπηλιάς 3 άτομα μπήκαν στο καφενείο που διατηρεί ο πρόεδρος του χωριού, και αφού έσπασαν την τζαμαρία
αφαίρεσαν από την ταμειακή μηχανή κέρματα αλλά και μεγάλο αριθμό από πακέτα τσιγάρων. Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή το ίδιο πρωί, ενώ η παρατηρητικότητα του προέδρου ως προς την συμπεριφορά ενός αλλοδαπού αλβανικής καταγωγής την επόμενη μέρα σε καφενείο του χωριού, του κίνησε τις υποψίες και τελικά οδήγησε στο να συλληφθούν οι δύο
από τους τρεις δράστες. Συγκεκριμένα παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο άτομο κερνούσε στο καφενείο, ενώ τις προηγούμενες μέρες φαινόταν να έχει οικονομικές δυσκολίες, και επίσης πάνω στο τραπέζι του είχε 2 πακέτα Μάλμπορο ενώ κάπνιζε άλλη μάρκα. Το συγκεκριμένο
άτομο προσήχθη στην Αστυνομία, από όπου οδηγήθηκαν και στην σύλληψη του συνεργού του, σε βάρος του οποίου διαπιστώθηκε στην συνέχεια ότι εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για κλοπές. Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εντοπίσουν τον τρίτο συνεργό τους.

Απο την 'Ελευθερία'

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Πρωταθλητής χειμώνα ο Παντριφυλιακός Καλονερού

ΜΕΣΑ σε ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Παντριφυλιακού Καλονερού στο κέντρο Πέτρινο Μπαλκόνι της περιοχής παρουσία του Προέδρου και του Δ.Σ. αλλά και εκπροσώπων του Δήμου όπως ο κ. Σπύρος Χρονόπουλος, της τοπικής ενορίας, αλλά και φίλων της ομάδας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σάκης Γαλάνης ευχαρίστησε τον Προπονητή και τους παίκτες τόσο για την πρωτιά της Ομάδας στο Πρωτάθλημα της Γ τοπικής κατηγορίας όπως και για το fair play σε κάθε αγώνα καθώς αποτελεί πρότυπο για τις υπόλοιπες ομάδες του Νομού επισημαίνοντας ότι ‘στόχος μας είναι πάντα το ποιοτικό ποδόσφαιρο και η ευγενής άμιλλα’. Παράλληλα αναφέρθηκε στις εργασίες για το νέο γήπεδο που ξεκινούν την Ανοιξη σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Νομαρχίας Μεσσηνίας αλλά και στο πρώτο παιχνίδι της χρονιάς Κοπανάκι- Καλονερό που έληξε με 0-2 υπέρ της ομάδας ανακηρύσσοντας Πρωταθλητή χειμώνα τον ΠΑΟ Καλονερού καθώς βρίσκεται στην 1η θέση με διαφορά.
Σε δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Προπονητής κ. Σάκης Διονυσόπουλος και ο Μιχάλης Νικητόπουλος ευχαρίστησαν τους παίκτες τονίζοντας ότι ‘ο ΠΑΟ Καλονερού είναι μια μεγάλη οικογένεια και υπάρχει άψογη συνεργασία με όλους τους παίκτες για αυτό και θέτουμε στόχο πάντα την κατάκτηση του Πρωταθλήματος’. Από τους παίκτες που ήταν οι πρωταγωνιστές του αγώνα με το Κοπανάκι και έβαλαν τα 2 γκόλ τόσο ο Κανέλλος Λαμπρόπουλος όπως και ο Χρήστος Φραγκούλιας μίλησαν για ‘επίπεδο συνεργασίας τόσο αγωνιστικά όσο και εκτός γηπέδου, με προπονήσεις και αρκετή σκληρή δουλειά’ καταλήγοντας ότι ‘οι προσπάθειές μας φαίνεται ότι επιβραβεύονται με τον καλύτερο τρόπο και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο μέχρι το τέλος’.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στο Δ.Σ. Φιλιατρών για τον ΄Καλλικράτη'

12/1/2010
ΣΕ υψηλούς τόνους κινήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. Φιλιατρών στην πρώτη του συνεδρίαση για το 2010 με θέματα που αφορούσαν την νέα Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης. Ο Δήμαρχος Φιλιατρών κ. Άλκης Ξύγκας σε δηλώσεις του νωρίτερα στον 936FM τόνισε ότι 'είναι η πρώτη Δημοτική επιχείρηση η οποία επωμίζεται τόσο τις συνδέσεις με τα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης και μελλοντικά άδρευσης λόγω του Φιλιατρινού φράγματος που ετοιμάζεται σύντομα αλλά και τον κανονισμό λειτουργίας καθώς και την πλήρη στελέχωσή του προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα και να διαχειριστεί παράλληλα και τις συνδέσεις των δημοτών μας τον Βιολογικό καθαρισμό'.
Ο Δήμαρχος της Τριφυλιακής πόλης ερωτηθείς για το μεγάλο αυτό έργο πρόσθεσε ότι 'απομένουν οι εργασίες για τα αντλιοστάσια προκειμένου να ολοκληρωθεί λειτουργικά το έργο που θα συμπεριλάβει όλη την πόλη ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τις μελλοντικές ανάγκες της περιοχής' υπογραμμίζοντας ότι το έργο θα είναι σύγχρονο και λειτουργικό όταν δουλέψει πλήρως. Σχετικά με τα έργα της πόλης έδωσε έμφαση στον περιμετρικό δακτύλιο και τα έργα στα Δ.Δ.
Στη συνεδρίαση πάντως του Δ.Σ. οι εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης τόσο της μείζονος κ. Σωτηρόπουλος όσο και της ελάσσονος κ. Σαπέρας εστίασαν στην άμεση προτεραιότητα που αφορά το σχέδιο Καλλικράτης που εκπονεί η κυβέρνηση για τις συνενώσεις Δήμων και εξέφρασαν επιφυλάξεις πώς θα λειτουργήσει η Δ.Ε.ΥΑ.Φ. απο την στιγμή που συρικνώνονται οι Δημοτικές επιχειρήσεις απο την Κυβέρνηση. Επίσης έθεσαν ζητήματα που αφορούν το αποχετευτικό δίκτυο αλλά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της επιχείρισης. Για τον 'Καποδίστρια 2' ο κ.Ξύγκας υποστήριξε ότι το Σώμα πρέπει να περιμένει να διαμοφωθούν οι εξελίξεις ενώ τάχθηκε εκ νέου στην δημιουργία αυτοτελούς Δήμου Φιλιατρών όπως είχει συμφωνηθεί σε παλιότερη συνεδρίαση.

Πορεία ανοδικής πορείας για τον 'Νέστωρ'

Στα μέσα του Ιανουαρίου εκτιμάται ότι πιστώνονται στους λογαριασμούς των οινοπαραγωγών τα πρώτα χρήματα για τα σταφύλια που παρέδωσαν φέτος στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας “Νέστωρ”. Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Σωτήρης Καλογερόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι σε πρώτη φάση θα καταβληθεί το 50% των χρημάτων που αναλογούν σε κάθε παραγωγό, και μετά από 15 μέρες περίπου το υπόλοιπο των χρημάτων.
Οπως εξήγησε ο κ. Καλογερόπουλος, αυτό γίνεται καθώς, όταν είχε διεκδικηθεί από όλες τις οινοπαραγωγικές ενώσεις και τους συνεταιρισμούς - μέσω της ΚΕΣΟΕ - άτοκη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των φετινών σταφυλιών από το υπουργείο Οικονομικών, είχε εγκριθεί για όλους τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις το ποσό των 40 εκ. ευρώ, και για τους ιδιώτες άλλα 10 εκ. ευρώ. Από την κατανομή του ποσού των 40 εκ., αν και από το “Νέστορα” είχαν ζητηθεί 700.000 ευρώ, τελικά με βάση και τις ανάγκες των άλλων συνεταιρισμών της χώρας είχε εγκριθεί το ποσό των 400.000 ευρώ - το οποίο σε λίγες μέρες θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των παραγωγών. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν περίπου στο μισό της αξίας των σταφυλιών. Πάντως, καθώς από το σύνολο των 40 εκ. ευρώ μερικές ενώσεις ή συνεταιρισμοί δεν απορρόφησαν όλα τα χρήματα που τους αναλογούσαν - καθώς πολλές περιοχές επλήγησαν από ζημιές και δεν υπήρχε παραγωγή - αποφασίστηκε ανακατανομή του αδιάθετου σε όσους είχαν ακόμη ανάγκες. Στο “Νέστορα” λοιπόν θα δοθούν άλλα 440.000 ευρώ - ποσό με το οποίο καλύπτεται και το υπόλοιπο 50% της αξίας των σταφυλιών.
Ο Σωτ. Καλογερόπουλος παρατήρησε ότι η συγκέντρωση σταφυλιών φέτος ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις. Αρχικά είχαν ζητηθεί 700.000 ευρώ, και τελικά συγκεντρώθηκαν περισσότεροι τόννοι σταφυλιού, που ανέβασαν και τις απαιτήσεις του συνεταιρισμού. Οσον αφορά την εμπορία τώρα, επισήμανε ότι υπάρχει στασιμότητα και δεν γίνονται κάποιες μεγάλες κινήσεις, παρά τις επαφές που υπάρχουν.
Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Ο 'Καποδίστριας 2' μεταμορφώθηκε σε 'Καλλικράτη'

11/1/2010
Το τελικό σχέδιο τη κυβέρνησης για τον «Καποδίστρια 2» παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, από τον Γιάννη Ραγκούση. Οι νέοι δήμοι κλειδώνουν τελικά στους 370 και οι περιφέρειες στις 13 με ειδική πρόβλεψη για τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το νέο διοικητικό χάρτη στις 14 Νοεμβρίου και η κυβέρνηση θα καταργήσει το 42% και θα επαναφέρει το 50%+1.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τις αιρετές περιφέρειες, αυτές αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες και τους πόρους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που καταργούνται, εκτός από ορισμένες που μεταφέρονται στους δήμους. Ακόμη σταδιακά και όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από την κρατική περιφέρεια, εκτός από εκείνες που έχουν αμιγώς κρατικό χαρακτήρα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η δασική ή η μεταναστευτική πολιτική. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση γίνεται ο βασικός πυλώνας του αναπτυξιακού προγραμματισμού, ενώ κομβικός καθίσταται ο ρόλος της ως προς τα έργα και τις υποδομές.
Εκτός από τον αιρετό περιφερειάρχη θα... υπάρχουν οι Αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι θα επιλέγονται µμεταξύ των περιφερειακών συμβούλων από τον Περιφερειάρχη. Διακρίνονται σε θεματικούς και τοπικούς, ενώ οι σχετικοί ρόλοι µμπορούν να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο. Οι πρώτοι αναλαμβάνουν την ευθύνη των βασικών τομέων αρμοδιότητας της περιφέρειας. Οι τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που ταυτίζονται µε τις τέως Νοµαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Νοµαρχιακά Διαµερίσµατα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή, είναι το συλλογικό επιχειρησιακό – εκτελεστικό όργανο στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Αποτελείται από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες. Στις συνεδριάσεις συµµετέχει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ μπορεί να καλούνται και οι Διευθυντές.
Ως συλλογικό όργανο µε επιτελικό ρόλο, η Εκτελεστική Επιτροπή αναλαμβάνει και αρμοδιότητες που αφορούν τον περιφερειακό προγραµµατισµό και ενδεικτικά:
Την ευθύνη για την κατάρτιση και την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράµµατος, το οποίο εισηγείται στο Περιφερειακό Συµβούλιο.
370 ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ
Ο αριθμός των Δήμων σε όλη τη χώρα, µε την εφαρμογή των κριτηρίων συνενώσεων περιορίζεται δραστικά και δεν θα υπερβαίνει τους 370. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις νησιωτικές περιοχές στη βάση της αρχής για κάθε νησί να αντιστοιχεί ένας Δήµος, πλην εύλογων εξαιρέσεων. Η νησιωτικότητα λαµβάνεται υπόψη ώστε να προσαρµοστούν στις ανάγκες της όλες οι γενικές ρυθμίσεις που επηρεάζονται από αυτή. Αναλογικά µε τον ίδιο τρόπο λαµβάνονται υπόψη οι ειδικές ανάγκες των ορεινών δήµων.
Οι νέοι και ισχυροί δήµοι αναλαµβάνουν νέες αρµοδιότητες, µαζί µε τους ανθρώπινους και οικονοµικούς πόρους που προέρχονται από την καταργούµενη νοµαρχιακή αυτοδιοίκηση, όπως η πρόνοια και η προστασία της δηµόσιας υγείας, η ανέγερση σχολικών κτιρίων, η καταπολέµηση του κοινωνικού αποκλεισµού, η ένταξη των µεταναστών, οι πολεοδοµικές εφαρµογές, ο υγειονοµικός έλεγχος, η προστασία της παιδικής και της τρίτης ηλικίας, οι λαϊκές αγορές, οι αδειοδοτήσεις και ο έλεγχος πολλών τοπικών, οικονοµικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, η πολιτική προστασίας, µε την ένταξη των δήµων στον εθνικό σχεδιασµό..

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Αστέρι ο Α.Ο.Κυπαρισσίας νίκησε με 2-0 την ΑΕ Αβίας

ΝΙΚΗΦΟΡΑ ξεκίνησε η χρονιά για τον Α.Ο, Κυπαρισσίας παρά το αρχικό μούδιασμα του 1ου ημιχρόνου καταφέρνοντας να βρεί το ρυθμό του και να κάνει την διαφορά κόντρα στην Α.Ε Αβίας καταλήγοντας στο υπέροχο 2-0 που ουσιαστικά διατηρεί την πρωτιά στον βαθμολογικό πίνακα της Α τοπικής κατηγορίας,.
Φέτος όλοι ομολογούν ότι είναι η χρονιά του Α.Ο.Κ που με την σθεναρή παρουσία του Γερολυμάτου κατάφερε να αποσπάσει μια σημαντική νίκη καθώς το 10 ημίχρονο κύλησε με χαμένες ευκαιρίες και αρκετές φάσεις στην αντίπαλη εστία ολοκληρώνοντας με κεφαλιές και δοκάρια τόσο απο τον Δ. Μικελάτο και Μοροσάνου. Ωστόσο στην επανάληψη μετά απο εύστοχες κινήσεις των επιθετικών κατάφερε να βρει ευκαιρία στο 51ο λεπτό όταν μετά απο φάουλ ο Λυδιώτης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Αβίας παρά το κρύο που επικρατούσε στο γήπεδο και την βροχή κατά την διάρκεια της επανάληψης.
Ομως μετά απο κατάλληλες κινήσεις και επιθετικό τρίο στα καρέ του τερματοφύλακα της Αβίας στο 65ο λεπτό ο Μιχάλης Συγγέρης εκμεταλλεύθηκε τα λάθη των αντιπάλων στην μικρή περιοχή γράφοντας τελικά το 2-0. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΑΟΚ αγωνίστηκε με απουσίες αφού έλειπαν στο εξωτερικό οι 2 Βούλγαροι που απέκτησε πρόσφατα και παρόλα αυτά ενισχύθηκε περισσότερο η άμυνα. Καλή η διαιτησία του Μπλάνα και των Ζαρακοβίτη και Μπούρα ενώ η ομάδα της Κυπαρισσίας φαίνεται ότι έχει ξεφύγει με 2 βαθμούς διαφορά απο τους διώκτες του.

Προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Νομό μας...

10/1/2009
Στα τμήματα από την Τσακώνα μέχρι τη στροφή του Μελιγαλά και στους Δήμους Αρφαρών και Θουρίας, όπου έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις ή οι επιτάξεις, υλοποιείται με πιο γρήγορους ρυθμούς η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου μέσα στη Μεσσηνία. Αυτό επεσήμανε στην “Ε” υπεύθυνος του ομίλου “Μορέας”, ενημερώνοντας για την πορεία του έργου στο νομό μας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, στο τμήμα από Μελιγαλά μέχρι Πάμισο (Αγιο Φλώρο) δουλεύουν κυρίως στη Σκάλα, καθώς δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση και δεν μπορούν να μπουν
σ’ όλο το μέτωπο. «Στις περιοχές των Δήμων Αρφαρών και Θουρίας είναι καλύτερα τα πράγματα, καθώς υπήρξε ενημέρωση και προχώρησαν οι επιτάξεις», παρατήρησε ο υπεύθυνος των κατασκευαστών. Μας πληροφόρησε ότι δουλεύουν στον κόμβο και στα διόδια Αρφαρών (κοντά στη διασταύρωση προς Πλατύ και από κει προς Πήδημα), όπου φτιάχνουν διάφορα τεχνικά έργα. Επίσης, δουλεύουν στο κομμάτι από τα φυτώρια Κοντόπουλου (στην ευθεία της Ανθειας) και προς Ανθεια -Αίπεια. Ο εκπρόσωπος του “Μορέα” ανέφερε ότι σ’ αυτή την περιοχή, από το 16ο έως και το 20,5ο χιλιόμετρο του δρόμου, είναι χώρος αρ-χαιολογικού ενδιαφέροντος και έχει αποδοθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, που κάνει έρευνες.

Πηγη 'Ελευθερία'

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Ξεκινά η διαβούλευση για τη διοικητική μεταρρύθμιση

9/1/2010
Δρομολογείται ο «Καποδίστριας 2» παρά τις αντιδράσεις που έχουν ανακύψει από τα πράσινα στελέχη της αυτοδιοίκησης. Το θέμα πάει πακέτο με τον εκλογικό νόμο και τίθεται στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή. Στην συνέχεια πρόκειται να προωθηθεί για διαβούλευση με την κοινοποίηση του σχεδίου στις αρμόδιες ενώσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Για τον «Καποδίστρια 2» η Κυβέρνηση έχει στον σχεδιασμό της, τις 11 περίπου περιφέρειες και τους περίπου 450 δήμους από 1034 που είναι σήμερα.
Ενδιαφέρον θα έχει και η σύσκεψη των 29 Δημάρχων του νομού μας την ερχόμενη Παρασκευή για το θέμα όπου θα υπάρξουν επισημες τοποθετήσεις με βάση το νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης που επιβάλλει η Κυβέρνηση μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου για το παραπάνω θέμα.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ελαία με θύμα 29χρονη

ΕΝΑ ακόμα τραγικό θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο 45ο χλμ. της Εθνικς Οδό Πύργου-Μεθώνης κοντά στην περιοχή του Δ.Δ. Ελαίας του Δήμου Αυλώνος. πιο συγκεκριμένα ήταν 05,30 το πρωί όταν η 29χρονη υπάλληλος υπήκοος Τσεχίας Σίμοβα Σβάρκοβα έχασε τον έλεγχο του οχήματός της με αποτέλεσμα στις στροφές προς Κυπαρισσία να ανατραπεί και να εκτραπεί της πορείας του ακολουθώντας μια τρελλή πορεία με αποτέλεσμα να καρφωθεί σε ελαιόδεντρο.
Η άτυχη oδηγός ΙΧ βρήκε τραγικό θάνατο, όταν το όχημά της πήρε αμέσως φωτιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθεί. Μετά απο αρκετή ώρα απο διερχόμενους οδηγούς ειδοποιήθηκαν οι αρχές για τον απεγκλωβισμό της οδηγού. Η άτυχη γυναίκα διέμενε τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα όπου και εργαζόταν ενώ ήταν ευτύχημα ότι στον αυτοκίνητο δεν υπήρχαν άλλοι επιβαίνοντες. Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί η τροχαία Κυπαρισσίας.

Αεροπορική γραμμή Καλαμάτα – Αθήνα με την “Aegean”

8/1/2010
Ιδιαίτερα καλά είναι τα νέα για τη Μεσσηνία και τη σύνδεση της με άλλες περιοχές αλλά και σημαντικά τα όσα εξελίσσονται σε ότι αφορά τις γραμμές του εσωτερικού. Στις 14 Μαΐου η Καλαμάτα συνδέεται και πάλι με την Αθήνα αεροπορικά μέσω της εταιρίας "AEGEAN" (στην οποία συμμετέχει ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος) με τα δρομολόγια να καθορίζονται στα 2 την ημέρα και την τιμή να ανέρχεται στα 89 ευρώ, μετ' επιστροφής. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζει η έναρξη λειτουργίας της Π.Ο.Τ.Α..
Αρα το ταξίδι κοστίζει όσο ακριβώς το κόμιστρο των Ταξί που πηγαίνουν Αθήνα οπότε κερδίζουμε σε χρόνο με τις πτήσεις καθώς η απόσταση με την Αθήνα μικραίνει όλο και περισσότερο. ΑΝ μη τι άλλο μια πολύ θετική εξέλιξη.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ανάστατοι οι κάτοικοι στην Αυλώνα απο κρούσματα κλοπών

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ είναι οι κάτοικοι του ορεινού Δήμου Αυλώνος απο τα κρούσματα ληστειών σε οικίες και πρόσφατα σε Πρατήριο υγρών καυσίμων απο ένοπλους δράστες καθώς ο μοναδικός Αστυνομικός Σταθμός που διατηρούσε ο Δήμος έχει βάλει λουκέτο εδώ και 10 χρόνια. Εξάλλου ομόφωνα το Δ.Σ. έχει διαμαρτυρηθεί για την ανασφάλεια που διακατέχει του κατοίκους εδώ και χρόνια με την ανεξέγκτη δράση αλλοδαπών παραβατών.
Πιο αναλυτικά προχθές το βράδυ μετά τις 10 μ.μ. στο Δ.Δ. Καλονερού επι του εθνικού δρόμου δύο άγνωστοι δράστες που σύμφωνα με τις μαρτυρίες είναι αλλοδαποί έχοντας καλλυμένα τα πρόσωπά τους εισήλθαν στο γραφείο καταστήματος Πρατηρίυο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας 29χρονου κατοίκου της περιοχής και με την απειλή όπλων τον ακινητοποίησαν καταφέροντας να αποσπάσουν απο τα ταμεία το χρηματικό ποσό των 4.000 Ευρώ.
Οι δράστες δεν έμειναν μόνο στην αφαίρεση του χρηματικού ποσού αλλά στην συνέχεια ζήτησαν τα κλειδιά απο το ΙΧ του 29χρονου προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη του οπότε με γρήγορες κινήσεις άνοιξαν το όχημα και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Α.Τ. Κυπαρισσίας για την σύλληψη των δραστών. Τους τελευταίους 3 μήνες εχουν καταγγελθεί κρούσματα κλοπων απο οικίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Καταληψίες στην Κυπαρισσία αλλα και σε βαγόνια του Πύργου

7/1/2010
Το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή του σταθμού της Κυπαρισσίας, με τα παλιά βαγόνια του τρένου να έχουν καταληφθεί από αλλοδαπούς και σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιούνται ως γκαρσονιέρες για την τέρψη ορισμένων ,με το αζημίωτο φυσικά, υφίσταται και η περιοχή του σταθμού του Πύργου, σε μικρότερο όμως βαθμό και με τη διαφορά ότι στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια διαμένουν κυρίως αθίγγανοι.Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, η περιοχή έχει υποβαθμιστεί και τα επεισόδια που σημειώνονται καθημερινά είναι πολλά, ενώ η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους αρμοδίους για την απομάκρυνση τους θεωρείται επιβεβλημένη.
Η εισαγγελική παρέμβαση που έχει προκληθεί στην Κυπαρισσία και βρίσκεται στο στάδιο των ανακρίσεων αναδεικνύει ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που τείνει να λάβει διαστάσεις εφόσον δεν τηρηθεί η νομιμότητα και η λήψη μέτρων για την μη επέκταση του φαινομένου που δρα ανεξέλεγκτα.