Pages

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Χωρίς 'Βοήθεια στο σπίτι' η χώρα μας...

28/2/2010
Παρά τα τόσα εγκώμια από όλους για την προσφορά τους και τις συνεχείς υποσχέσεις, που 8 χρόνια τώρα παίρουν τα προβλήματα των εργαζομένων στις Δομές « Βοήθεια στο Σπίτι » παραμένουν άλυτα.Σημαντικότερα είναι : Οικονομική ανασφάλεια – Μεγάλα χρονικά διαστήματα παραμένουν απλήρωτοι. Εργασιακή ανασφάλεια – Συνεχώς ανανεωμένες συμβάσεις εργασίας. Αβέβαιο εργασιακό μέλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εργαζόμενοι του προγράμματος κατέβηκαν σε απεργία εδώ και λίγα 24ωρα τονίζοντας πως «τέλος πια στην ανοχή» .
Είναι απορίας άξιον πως μια πετυχημένη και στοχευμένη δομή και πολιτική του Κράτους ευτελίζεται με αυτόν τον τρόπο απο την στιγμή που παρέχει μεγάλη βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και επιτελούν μεγάλο έργο ιδίως σε περιοχές της ορεινής Τριφυλίας και Μεσσηνίας, όταν η Πρόνοια αποτελεί προνόμιο όλων των Ελλήνων. Οι Δήμοι δυστυχώς δεν μπορούν να προβάλλουν και να διεκδικήσουν κοινωνική πολιτική αφού απαιτούνται πόροι και προσωπικό. Μήπως κάποιοι οφείλουν στους ανήμπορους και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και στους έχοντες ανάγκη να δώσουν κάποιες εξηγήσεις;

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Πιέζει για το ΕΣΠΑ ο Δράκος την Περιφέρεια

Να προχωρήσουν τα έργα του ΕΣΠΑ και να συμβάλει στην υλοποίηση των έργων από το πρόγραμμα ΕΟΧ και το Ταμείο Μολυβιάτη, ζήτησε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη, ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, σε συνάντησή τους την Τετάρτη στην Τρίπολη.
Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο ίδιος, ζήτησε τη συνδρομή του για το θέμα των έργων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), όπου υπάρχει η εμπλοκή του 1,8 εκ. ευρώ προγράμματος «που έχει εγκριθεί, αλλά δεν τρέχει και καθυστερεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν τελείως τα χρήματα». Ζήτησε, επίσης, τη συμβολή του στο ζήτημα του Ταμείου Μολυβιάτη, «για το οποίο έχουμε έγκριση και η οποία επίσης δεν τρέχει. Πιθανός λόγος είναι να υπάρχουν και εδώ οικονομικά προβλήματα». Για την ένταξη και τις εγκρίσεις των πρώτων προκηρυγμένων ήδη μέτρων για το ΕΣΠΑ, ο νομάρχης ζήτησε μια συνάντηση περιφερειακού χαρακτήρα, «ώστε να έρθουμε σε συνεννόηση για το τι θα κάνουμε, σε επίπεδο Περιφέρειας, για τα έργα τα οποία έχουμε προγραμματίσει, αλλά δεν κινούνται καθόλου».

Εμφαση στο τουριστικό προιόν αναφέρει η ΝΕΠΤ

27/2/2010
Η Μεσσηνία είναι ένας Νομός με μεγάλες δυνατότητες στον τουριστικό τομέα. Νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ενισχύουν και καθιερώνουν τη Μεσσηνία ως ποιοτικό τουριστικό προορισμό. Η ΝΑΜ/ΝΕΤΠ, θέλοντας να συμβάλλει στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας στο νομό μας έχει προγραμματίσει αυτή την περίοδο δράσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Συμμετέχει λοιπόν ο νομός μας στην τουριστική έκθεση νέων και ειδικών μορφών τουρισμού ACTIVE TRIP που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα από 26-28 Φεβρουαρίου , επιθυμώντας να ενισχύσουμε το θεματικό τουρισμό. Στο εξωτερικό , συμμετείχαμε στις Διεθνείς Τουριστικές εκθέσεις B.I.T. στο Μιλάνο της Ιταλίας και F.RE.E. στο Μόναχο της Γερμανίας από 18-22 Φεβρουαρίου.
Επίσης θα έχουμε παρουσία στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις IN TOUR MARKET στη Μόσχα από 13-16 Μαρτίου και Ι.Τ.Β. στο Βερολίνο της Γερμανίας από 10-14 Μαρτίου, όπου εκεί έχει προγραμματισθεί από την Επιτροπή μας, να δοθεί στο κέντρο τύπου της έκθεσης, press conference σε προσκεκλημένους δημοσιογράφους και διαμορφωτές γνώμης, προκειμένου να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Είναι σημαντικό να προβληθεί έτι περισσότερο ο νομός μας, στη Γερμανική αγορά και να βοηθηθούν οι νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, καθώς και οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν προγραμματίσει τις νέες αεροπορικές συνδέσεις, με το νομό μας.

Απο Δελτίου Τύπου της ΝΕΠΤ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ενοπλη ληστεία στη Καλαμάτα με λεία...50 Ευρώ!

Πενήντα ευρώ μόλις ήταν η λεία του νεαρού ληστή ο οποίος επιτέθηκε και πυροβόλησε 45χρονο χθες το βράδυ στην Καλαμάτα την ώρα που το θύμα ανυποψίαστο εισερχόταν στην πολυκατοικία του. Ο ληστής σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετα τις 9 το βράδυ φορώντας κράνος και φόρμα πλησίασε τον 45χρονο που πλησιάζε στην είσοδο της πολυκατοικίας του στην οδό Κρήτης και χωρίς δισταγμό βγάζοντας ... όπλο του ζήτησε το πορτοφόλι το οποίο κια πήρε έχοντας μέσα αυτό 50 ευρώ. Στην συνέχεια ο δράστης πυροβόλησε το θύμα στο πόδι τραυματίζοντας τον και έφυγε τρέχοντας από το σημείο.
Το θύμα στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ευτυχώς κινδύνου ενώ η Αστυνομία απο την περιγραφή του θύματος αλλά και όσους άκουσαν το συμβάν έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη του δράστη και την προσαγωγή του στην Δικαιοσύνη...

Εμφραγμα στα... Νοσοκομεία απο τις περικοπές εφημεριών

26/2/2010
Ιδιαίτερα σοβαρό αναμένεται τις επόμενες μέρες το πρόβλημα που θα ανακύψει στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, αφού οι ειδικευμένοι γιατροί προτίθενται να κάνουν μόνο 4 εφημερίες το μήνα , όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος. Ο λόγος που οι γιατροί θα προχωρήσουν στην ενέργεια αυτή , δεν είναι άλλος φυσικά από το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί την μείωση κατά 20% του κονδυλίου εφημεριών. Το πρόβλημα αφορά και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου θα εφαρμοστεί ο νέος Νόμος με αποτέλεσμα να περικόπτονται οι εφημερίες και οι εξαγγελίες να πηγαίνουν περίπατο. Και όλα αυτά καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε υποσχεθεί ότι θα υπάρξουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά η πραγματικότητα παραμένει ζοφερή και το μόνο που βλέπουμε να γίνετια είναι οι...αλλαγές στις καρέκλες των ΔΙευθυντών Νοσοκομείων.
Λες και τα υπόλοιπα προβλήματα στο χώρο της Υγείας επιλύθηκαν καθώς ο κ. Μπέζος θα είναι ο νέος διοικητής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ο κ. Μπόζος στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Καμία θεσούλα και για εμάς δεν υπάρχει βρε παιδιά τώρα που μοιράζονται αξιώματα ή να πάμε να γραφτούμε κι εμείς κάπου να ρεφάρουμε; Λες και οι προηγούμενοι Διοικητές απέτυχαν στο έργο τους. Να επιμείνουμε λοιπόν. Οταν υπάρχουν πετυχημένοι διοικητές γιατί τους ξηλώνουμε; Άν δεν ήταν πετυχημένοι μπορείτε να το δικαιολογήσετε;

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Χαμένα χρόνια για την διαχείριση σκουπιδιών στο Μοριά!

Κατασκευή πέντε ΧΥΤΑ με προοπτική μετεξέλιξής τους σε ΧΥΤΥ, χωροθέτηση τουλάχιστον 8 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμάτων , αξιοποίηση των συλλεγόμενων υλικών συσκευασίας, επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ για την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων του ν. Μεσσηνίας, αξιοποίηση των αποσυρόμενων φρούτων σε μονάδες βιολογικής επεξεργασίας, μονάδα βιολογικής ξήρανσης και ενεργειακής αξιοποίησης για την επεξεργασία των αποβλήτων του είναι τα σημαντικότερα από τα έργα που προβλέπονταν από το εγκεκριμένο Περιφερειακό Πελοποννήσου, τα οποία έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί. Τα παραπάνω αναφέρονται στην Έκθεση Παρακολούθησης και Υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ για την πενταετία 2005-2009, τα σημαντικότερα στοιχεία της οποίας δίνει στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ . Φώτης Χατζημιχάλης.
Ο κ. Φώτης Χατζημιχάλης δήλωσε σχετικά : « Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για την επιτάχυνση των διαδικασιών αντιμετώπισης του οξυμμένου προβλήματος της διαχείρισης των αποριμμάτων, στείλαμε ήδη την έκθεση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ . Θα συνεχίσουμε στα επόμενα βήματα με γρήγορους ρυθμούς ώστε να δώσουμε λύση σ’ ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί του πολίτες της Πελοποννήσου και καταστρέφει το περιβάλλον της περιοχής."

Με καλούς οιωνούς η παραγωγή καρπουζιού

25/2/2010
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η φετινή σπορά καρπουζιού, καθώς ικανοποίηση επικρατεί ανάμεσα στους παραγωγούς παρά την άσχημη από πλευράς τιμών περυσινή χρονιά. Ουσιαστικά, στα ίδια με το 2009 αναμένεται να είναι τα στρέμματα που θα φυτευτούν φέτος, ενώ οι παραγωγοί διατηρούν τις ελπίδες τους για μια καλύτερα χρονιά από άποψη απορρόφησης του προϊόντος τους.
Αυτές τις ημέρες, οργασμός προετοιμασιών επικρατεί ανάμεσα στους καρπουζοπαραγωγούς. Η διαδικασία παραγωγής του προϊόντος επικεντρώνεται στην ετοιμασία φυταρίων καρπουζιάς σε θερμαινόμενο σπορείο, αλλά και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Σε κάποες περιοχές Οι σπόροι τοποθετούνται σε γλαστράκια διαφόρων τύπων και βλαστάνουν στους 250C μέσα σε 5-6 ημέρες. Τα φυτά μένουν στο σπορείο περίπου 3 έως 4 εβδομάδες και μετά φυτεύονται στην οριστική τους θέση. Πριν τη μεταφύτευση μειώνεται το νερό ποτίσματος για 4-5 ημέρες προκειμένου να σκληραγωγηθούν και να δεχθούν χωρίς πρόβλημα το σοκ της μεταφύτευσης.
Τα φυτά φυτεύονται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 1 μέτρο και επί των γραμμών 50 εκ. Το καρπούζι προτιμά εδάφη ελαφριάς και μέσης μηχανικής σύστασης, γόνιμα και καλοστραγγιζόμενα όπου η παραγωγή είναι πρωιμότερη, ενώ καλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται συνήθως στα αργιλώδη. Το καρπούζι αντέχει περισσότερο από πολλές καλλιέργειες σε όξινα εδάφη όμως σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα από τοξικότητα Μαγγανίου. Η καρπουζιά είναι φυτό απαιτητικό σε νερό, γι’ αυτό και χρειάζεται συχνά ποτίσματα. Βέβαια, όμως, η συχνότητα και η ποσότητα των αρδεύσεων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τύπο του εδάφους, τις θερμοκρασίες που επικρατούν καθώς και με την ανάπτυξη του φυτού.
Κέρδος - Αποδόσεις
Σε ετοιμότηταβρίσκονται οι παραγωγοί καρπουζιών, αφού πέρυσι τα πράγματα εξελίχθηκαν με τον χειρότερο τρόπο για το προϊόν, καθώς οι τιμές κατρακύλησαν ακόμα και στα 0,12 λεπτά το κιλό. Και παρά το ότι η περυσινή περίοδος ξεκίνησε πολύ καλά, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει για πιο λόγο εξελίχθηκαν τόσο άσχημα τα πράγματα. «Τα πρώιμα καρπούζια πήγαν σχετικά καλά και οι τιμές ήταν ικανοποιητικές. Αρχίσαμε με 50 λεπτά το κιλό ενώ το μέσο όρο της τιμής τους διατηρήθηκε στα 0,28 - 0,30 λεπτά το κιλό», είχε αναφέρει o γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας. Το καρπούζι δίνει παραγωγή από 5 τόνους το στρέμμα, ενώ φέτος η τιμή στο μίνι υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται στα 0,20 ευρώ το κιλό.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ολοταχώς στις πανελλαδικές χιλιάδες υποψήφιοι

Τη βιολογία κυρίως αλλά και τα μαθηματικά επέλεξε το 95% περίπου των τελειόφοιτων και αποφοίτων των λυκείων της Μεσσηνίας, από τα 4 επιλεγόμενα μαθήματα. Η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για την συμμετοχή των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων έληξε χθες. Απο ότι φαίνεται απο τα πρώτα στοιχεία για την περιοχή της Τριφυλίας οι υποψήφιοι προτίμησαν περισσότερο σχολές που βρίσκονται κοντά στις νέες τεχνολογικές επιστήμες αλλά και σχολές που εδρεύουν κοντά στον τόπο διαμονής τους καθώς το οικονομικό κόστος είναι αρκετά μεγάλο σε ορισμένες περιπτώσεις, και τούτο διότι υπάρχουν γονείς που δεν διαθέτουν χρήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους με αποτέλεσμα αρκετά απο αυτά αναγκάζονται να εργαστούν. Εκτός απο κάποιες άλλες εξαιρέσεις που απλά τα έχουν έτοιμα απο τους γονείς τους. Καλή επιτυχία σε όλους και καλή δύναμη....

Βήμα προόδου ο δεματοποιητής λένε οι Δήμαρχοι

24/2/2010
Σημαντικό βήμα προόδου, χαρακτήρισαν την εφαρμογή της δεματοποίησης που χρησιμοποιεί ως μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων ο Δήμος Πύργου, οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Νίκας Παναγιώτης και Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης που επισκέφθηκαν χθες το χώρο για να δουν πως λειτουργεί, τους οποίους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος με τους αντιδήμαρχους Αντρέα Ανδρικόπουλο και Κώστα Μποσμή.
Οι δύο Δήμαρχοι μαζί με Δημοτικούς Συμβούλους επισκέφθηκαν το «Ποτόκι» Κολιρίου όπου είδαν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης μεθόδου προκειμένου να την εφαρμόσουν και στους δικούς τους Δήμους. Επεσήμαναν πως ο Δήμος Πύργου και ο Δήμαρχος με την υλοποίηση του τρόπου αυτού διαχείρισης των απορριμμάτων δείχνουν πως σέβονται τους πολίτες τους.
«Ειλικρινά λυπάμαι για την κατάσταση που είμαστε στην Μεσσηνία, όχι με ευθύνη των Δημάρχων και δεν έχουμε κάνει τα βήματα τα οποία έχουν γίνει εδώ στον Πύργο με πολύ μεγάλες προσπάθειες από το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή. Έχουμε άποψη πλέον για τις οσμές, για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανήματος. Γνωρίζουμε ότι είναι μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Γνωρίζεται και εσείς ότι η διαχείριση είναι θέμα της πολιτείας" τόνισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ Παναγιώτης Νίκας.
«Σέβονται τους πολίτες τους»
Ο δήμαρχος Κυπαρισσίας κ Γιώργος Σαμπαζιώτης τόνισε πως η πρωτοβουλία του Δήμου Πύργου και του Δημάρχου Μάκη Παρασκευόπουλου στο να προχωρήσει στην προσωρινή αυτή λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων δείχνει «σέβονται τους πολίτες τους».
«Πραγματικά σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε αυτό το χώρο όπου γίνεται η πρώτη κίνηση η οποία είναι κίνηση πρωτοβουλίας ενός Δημάρχου και ενός Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος μέσα από τόσες πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε τελικά να υλοποιήσει. Το λέμε αυτό όχι για να πούμε ότι βρήκαμε τη λύση του προβλήματος, αλλά για να πούμε ότι έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα σαν αυτό που ζητάμε από τους πολίτες. Να υποστηρίξουν βήματα καλυτέρευσης του τρομερού φαινομένου διαχείρισης των απορριμμάτων που δυστυχώς από την ελληνική πολιτεία δεν έχει επιλυθεί, και δεν έχουν γίνει τα βήματα που είναι υποχρεωμένη να κάνει για αυτή τη διαδικασία, ερχόμαστε εμείς οι Δήμαρχοι να διαχειριστούμε το πρόβλημα" επεσήμανε ο κ Σαμπαζιώτης.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Πράσινο φως για τον Βιολογικό και απο το ΕΣΠΑ!

ΤΟ πράσινο φώς πήρε μετά την υποβολή του σχετικού φακέλλου η μεταφορά του μεγάλου έργου του Βιολογικού καθαρισμού της Κυπαρισσίας, στον Τομέα Περιβάλλοντος του ΕΣΠΑ ως έργο γέφυρα απο το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης του έργου και η ολοκλήρωσή του το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ο Δήμος της 'Αρκαδιάς' παρακολουθει απο κοντά το έργο και τις διαδικασίες εξέλιξης αλλά και την επίβλεψη της ολοκλήρωσής του.
Η κατασκευή του δικτύου ομβρίων συνεχίζετια κανονικά και καθόλη την διάρκεια της άνοιξης που ακολουθεί. Παράλληλα, σχεδιάζεται και η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στην είσοδο ομβρίων στο δίκτυο λυμάτων της πόλης. Το έργο του δικτύου ομβρίων είναι προϋπολογισμού 1.700.000€ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Θησέας". Ο Δήμος πάντως σε ερώτησή μας σχετικά με τους δρόμους που έχουν σκαφτεί τονίζει ότι θα υπάρξει μεγάλη εργολαβία σε όλη την πόλη για την αποκατάσταση των αξόνων που επηρεάζονται απο το έργο.

Προς κάθε κατεύθυνση οι έρευνες για τις μολότωφ στο Λύκειο Φιλιατρών

23/2/2010
ΤΟ είδαμε και αυτό: Μολότωφ σε σχολείο! Μετά το περιστατικό με την παραβίαση του γραφείου του Διευθυντή του Λυκείου Φιλιατρών οι έρευνες συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση των δραστών και δεν αποκλείεται να προέρχονται απο το στενό περιβάλλον του σχολείου. Μάλιστα ο διευθυντής του Λυκείου, αναφέρει ότι ζημιές υπάροχυν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στους εκτυπωτές που έχουν καεί όπως και σε γραφεία, ενώ μικρότερες είναι οι ζημιές σε βιβλία καθώς τα περισσότερα είναι μέσα σε ντουλάπες. Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές βρίσκονται τα αρχεία του σχολείου σε ηλεκτρονική μορφή, για τα οποία όμως υπάρχουν αντίγραφα και έτσι παρά την καταστροφή έχουν διασωθεί.
Ωστόσο το γραφείο στο οποίο έσκασε η μια απο τις 2 μολότωφ χρειάζεται άμεσα ολική επιδιόρθωση. Προβληματισμένος εμφανίστηκε πάντως ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας βαναφέροντας για το συμβάν: «Δυστυχώς αυξάνονται απο ότι βλέπουμε τα κρούσματα παρανομίας στα Φιλιατρά τον τελευταίο καιρό, κλοπές ληστείες, διαρρήξεις. Θεωρούμε ότι κάτι πρέπει να αναθεωρηθεί σε σχέση με την αστυνομική δύναμη και την δράση της στην πόλη των Φιλιατρών, είναι προφανές πλέον. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε την Δευτέρα το πρωί (σ.σ. σήμερα) να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επανέλθουν όλα στην κανονική τους μορφή. Θα ζητήσουμε όμως από την πολιτεία να εντατικοποιήσει την ασφάλεια του πολίτη».

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Γκέλα Α.Ο.Κ. 1-1 με τον Μιλτιάδη Πύργου

Δύο πολύτιμους βαθμούς -αφού θα μπορούσε καλύτερα- απώλεσε χθές στην προσπάθεια που κάνει για άνοδο στη Δ’ εθνική η Κυπαρισσία που αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 στον Πύργο με τον Μιλτιάδη. Ηταν ένα μέτριο και άδικο αποτέλεσμα που προήλθε με δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι ηγήθηκαν άμεσα με το... καλημέρα με τον νεαρό Πέτρο Καλογερόπουλο και η Κυπαρισσία απάντησε στα μέσα του ημιχρόνου με τον... συνήθη ύποπτο Δημήτρη Μικελάτο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κυπαρισσία “στραβοπάτησε” μετά από 8 συνεχόμενες νίκες που είχε!
Δεν νίκησε κανένας πρωτοπόρος! Ετσι η έδρα του Μιλτιάδη “μίλησε” για μία ακόμη φορά και ένας ακόμη διεκδικητής του τίτλου δεν μπόρεσε να περάσει νικηφόρα από το γήπεδο του Πύργου. Η Σπερχογεία και η Πύλος έχασαν και η Κυπαρισσία έφυγε με την ισοπαλία. Μάλιστα η ομάδα του Χρήστου Γερολυμάτου θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένη που πήρε τον βαθμό, μιας και οι γηπεδούχοι είχαν πιο πολλές αριθμητικά ευκαιρίες και είχαν
για περισσότερη ώρα τον έλεγχο του παιχνιδιού, πιέζοντας την εστία του Μπίζου.
Μετά από αυτή την ισοπαλία, η διαφορά της Κυπαρισσίας από την Σπερχογεία μειώθηκε
στους δύο βαθμούς και το μεταξύ τους ντέρμπι την ερχόμενη Κυριακή θα κρίνει πολλά στην υπόθεση “άνοδος”.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: Σ. Χίντα, Α. Χίντα, Π. Καλογερόπουλος, Μπαχούμας, Λαμπρόπουλος, Λυμπερόπουλος, Καραμπότσος (77’ Κυριακόπουλος), Λίτσας, Διαμαντόπουλος, Νικολόπουλος, Πανταζόπουλος (89’ Μαθιός).
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Μπίζος, Στρατικόπουλος, Γεωργόπουλος, Σιγέρης, Κουρκουμέλης, Ανδρουτσής (27’ λ. τρ. Στασινός), Γεωργόπουλος, Μικελάτος, Κιούτακ (70’ Διονυσόπουλος), Εκμετζίδης, Λυδιώτης.

Διήμερο Σαχάρας με πυρκαγιά στην Ανω Πόλη

22/2/2010
ΣΕ...Σαχάρα μετατράπηκε η Κυπαρισσία τις ημέρες του διημέρου που πέρασαν με τον κουρνιαχτό της σκόνης να αποτελεί ευτυχώς παρελθόν απο την Κυριακή καθώς ο καιρός καθάρισε. Ομως είχαμε και ένα συμβάν που οφείλει να αφυπνίσει τις τοπικές αρχές. Η πυρκαιγιά που είχε ανάψει προχθές το απόγευμα στις 6μμ πάνω από την παλιά πόλη της Κυπαρισσίας, με την άμεση επέμβαση των αρχών ( Πυροσβεστικού κλιμακίου και Δήμου) ευτυχώς έληξε χωρίς προβλήματα. Ωστόσο η συγκρότηση ομάδων πυρασφάλειας και σχεδίων ανάγκης πρέπει να ετοιμαστεί νωρίτερα απο κάθε άλλη χρονιά. Ο δράστης συμπατριώτης μας έκαιγε κλαδιά και γνωρίζουμε ποιός είναι αλλά δεν πρόλαβε να ελέγξει την ένταση της φωτιάς. Προφανώς υπο τέτοιες συνθήκες όφειλε να γνωρίζει ότι ΔΕΝ γίνονται αγροτικές εργασίες αφού η άνοιξη είναι κοντά, και η δεδομένη αμέλεια ορισμένων δημοτών πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τις τοπικές δυνάμεις.

Η φωτό προέρχεται απο το kyparissia-press καθώς οι δικές μας δεν είναι τόσο ευδιάκριτες. Μπράβο πάντως στις αρχές που κινητοποιήθηκαν άμεσα και έφτασαν στην περιοχή ταχύτατα.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Πόσα χρόνια θα θυσιάζονται άνθρωποι στο δρόμο Αγ. Κυριακής- Μαράθου;

ΑΥΤΟ είναι το σημείο του δρόμου καρμανιόλα που έχει πάρει ζωές συμπολιτών μας εδώ και χρόνια με τελευταίο το σημερινό για τον αδικοχαμένο Στράτο! Η Νομαρχία Μεσσηνίας μόλις την Πέμπτη σε συνεδρίαση της Ν.Ε. είχαν συζητηθεί οι ενστάσεις ένα έργο που όφειλε να είχει εκπληρωθεί χρόνια τώρα. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο ' Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης .... Γιαννακέας είπε ότι οι προσφορές των 4 ενδιαφερόμενων ομάδων μελετητικών γραφείων κατατέθηκαν το Σεπτέμβριο του 2007, αλλά πάγωσαν τη διαδικασία, επειδή εξεταζόταν και τελικά άλλαξε η παράκαμψη Φιλιατρών, που θα γίνει από την νότια πλευρά της πόλης. Επεσήμανε ότι «στο Λαγκούβαρδο θα γίνει κοιλαδογέφυρα 40 μέτρων. Εκεί υπάρχει τμήμα 2 χιλιομέτρων απαλλοτριωμένο» και προέτρεψε «να προτάξουμε το έργο της γέφυρας». Η αμοιβή της μελέτης είναι πάνω από 400.000 ευρώ και τα χρήματα προέρχονται από δάνειο.'
Ομως οι εξελίξεις τους πρόλαβαν. Και το ερώτημα παραμένει επίκαιρο. ΩΣ ΠΟΤΕ θα θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές στο δρόμο παγίδα και ΠΟΤΕ θα κατασκευαστεί η κοιλαδογέφυρα και πόσα χρόνια θα απαιτηθεί επιτέλους;

H φωτο παραχωρήθηκε απο το filiatranews

Τραγική αδιαφορία αρμοδίων για το δρόμο Μαράθου-Αγ. Κυριακής με ένα ακόμα θανατηφόρο τροχαίο

ΤΡΑΓΙΚΟ θάνατο βρήκε ένας ακόμα νέος άνθρωπος στο δρόμο -καρμανιόλα Αγίας Κυριακής- Μαράθου κοντά στην περιοχή του ρέματος Λαγκούβαρδου βυθίζοντας στο πένθος την Κυπαρισσία. Πιο συγκεκριμένα ήταν 7 τα ξημερώματα όταν το όχημα που οδηγούσε με κατεύθυνση απο Μάραθο προς Φιλιατρά ο 44χρονος Ευστράτιος Φακωτάκης, υπάλληλος της Εθνικής τράπεζας, εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοιχίο με αποτέλεσμα να συρθεί το ΙΧ σε καλαμιές και στην συνέχεια να καταλήξει στο παρακείμενο ρέμα. Αργότερα κατάφερε να απεγκλωβιστεί ο συνοδηγός του ένας 45χρονος ομογενής σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενώ ο άτυχος 44χρονος δεν κατάφερε να επιβιώσει. Ηδη η σορός του έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακο Νοσοκομείο του Ρίο για νεκροψια και νεκροτομή ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Α.Τ. Γαργαλιάνων.
Το χαμογελαστό παιδί που αγάπησε όλη η πόλη ήταν πατέρας 2 ανήλικων παιδιών και διακρινόταν για το ήθος του και την άριστη επαφή με τον κοινωνικό ιστό της πόλης αφού πολλές φορές είχαμε συναλλαγές μαζί του στη τράπεζα που εργαζόταν. Η συνοδεία στην τελευταία του κατοικία θα πραγματοποιηθεί αύριο χωρις να έχουν γίνει ακόμα ανακοινώσεις. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια στους οικείους τους εκλιπόντος. σο για το δρόμο που συνέβη το ατύχημα η αδιαφορία των αρμοδίων για επέμβαση εκφράστηκε εδώ και καιρό απο τους γειτονικούς Δήμους και τους πολίτες που γίνονται μάρτυρες τέτοιων συμβάντων.

Επιμένει για τα έργα στο δρόμο Κυπαρισσία- Ραυτόπουλο

21/2/2010
Ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών Γιάν. Ραγκούση, ζητώντας να πληροφορηθεί αν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το έργο νέας χάραξης της οδού Κυπαρισσίας-Ραυτόπουλου Ν. Μεσσηνίας, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή σε άλλο κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν κατατεθεί ερωτήσεις για τον συγκεκριμένο δρόμο απο τον βουλευτή.
Ο κ. Κουσελάς υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει για το θέμα αυτό δύο ερωτήσεις τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνει τη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση των μελετών και τονίζει ότι με το έργο θα γίνει άρση της απομόνωσης στην οποία βρίσκεται η περιοχή. Παράλληλα για το έργο έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις των αρμόδιων πολιτικών παραγόντων της Νομαρχίας όπου έχουν δοθεί οι απαιτούμενες διαβεβαιώσεις χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Οργή και αγανάκτηση για τις καθστερήσεις των Χειρουργείων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Η απίστευτη αναλγησία των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είναι επιβλέποντες του έργου συνεχίζεται για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες για το έργο των Χειρουργείων της πόλης που όφειλε να παραδοθεί στις 31 Ιανουαρίου όπως είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι κατά την επίσκεψη του κ. Δράκου στο Ιδρυμα στις αρχές Ιανουαρίου. Τότε είχαμε αποκαλύψει ότι ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου κ. Καλοφωλιάς παρουσία με κάμερες είχε διαμαρτυρηθεί στο Νομάρχη αναφέροντας ότι 'πληρώνομαι απο την Πολιτεία και παραμένω στο γραφείο μου χωρίς να μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου λόγω των χειρουργείων που ακόμα δεν λειτουργούν'.
Τότε ο Νομάρχης είχε δηλώσει ότι"Το πρωί συζητήσαμε και με τον ανάδοχο και με τον επιβλέποντα μηχανικό της Νομαρχίας και φυσικά με τον Δντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ κ. Γιαννακέα. Το έργο θα παραδοθεί 31/01, με την παράταση που είχε δοθεί για συγκεκριμένα προβλήματα ολοκλήρωσης, τα οποία ξεπεράστηκαν."
Αμ δε που ξεπεράστηκαν. Μάθαμε ότι για το θέμα έχει ενοχληθεί και η Διοίκηση του Ιδρύματος με την καθυστέρηση αλλά και αρκετοί εργαζόμενοι καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραδοθούν τελικά τα χειρουργεία τον Μάρτιο! Επίσης αληθεύει ότι μόλις χθές ιατρός των εξωτερικών ιατρείων διαπληκτίστηκε με τον εργολάβο και ο ανάδοχος του έργου του μίλησε με άσχημο τρόπο επειδή ζήτησε τον λόγο για την καθυστέρηση; Το ανέφερε ο ίδιος σε φιλικό μας πρόσωπο! Ποιος καλύπτει ποιόν τελικά αναρωτιόνται οι ασθενείς και φορολογούμενοι;

Στεγνώνουν τα πρατήρια απο καύσιμα στο Νομό

20/2/2010
Ιδιαίτερα ορατός είναι και στη Μεσσηνία ο κίνδυνος να μην υπάρχει ούτε σταγόνα καυσίμων αφού η απεργία των τελωνιακών συνεχίζεται. Ο πρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών του Νομού Δημήτρης Κατσαρός κάνει λόγο για απεργοσπάστες στην περιοχή μας αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο τροφοδοσίας των πολιτών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως σε απεργία προσανατολίζονται από την πλευρά τους και οι ίδιοι οι πρατηριούχοι.
Το θετικό είναι ότι σε περιοχές της Τριφυλίας υπάρχουν ακόμα ορισμένα αποθέματα ιδίως απο όσους πρατηριούχους διαθέτουν δικά τους βυτία ενώ εικάζεται ότι το πρόβλημα θα γίνεται οξύτερο απο την επομενη εβδομάδα. Ωστόσο η αύξηση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης πλήττει τα μικρά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας συμπαρασύροντας την αγορά σε αυξήσεις και το χειρότερο απο όλα είναι ότι η αύξηση χτυπά άμεσα τον πληθωρισμό ο οποίος θα οξυνθεί φέτος με απρόβλεπετες συνέπειες...

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Σκληρή αγροτική πολιτική για 168.000 δικαιούχους

Λίγα μόνο 24ωρα έχουν περάσει από τότε που έφυγαν τα τρακτέρ από τα μπλόκα του αγώνα και η κυβέρνηση προχωράει στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών στο πλαίσιο των αντιαγροτικών εντολών της νέας ΚΑΠ.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πήρε απόφαση να κοπούν από το 2010 οι επιδοτήσεις σε όσους παίρνουν κάτω από 200 ευρώ το χρόνο. Και την απόφασή της αυτή την ανακοίνωσε ήδη στην Κομισιόν, αλλά δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση να τη δημοσιοποιήσει και στους μικρούς αγρότες που χάνουν από φέτος τις επιδοτήσεις τους. Από την απόφαση αυτή χάνουν τις επιδοτήσεις τους 168.581 δικαιούχοι και το ποσό των επιδοτήσεων που κόβεται είναι 18,7 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2008. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τους 168.581 που χάνουν τις επιδοτήσεις τους, οι 21.032 θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 147.549 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν σκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κοπούν οι επιδοτήσεις μέχρι και 400 ευρώ, αλλά αυτό δεν έγινε μπρος στο φόβο μεγάλων αντιδράσεων. Αν κοβόταν τα 400 ευρώ θα έβγαιναν εκτός 300.000 περίπου δικαιούχοι. Τελικά, επιλέχτηκε η σχετική πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ που ήταν τα 200 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος υγείας της νέας ΚΑΠ όριζε ότι μπορούν να κοπούν οι επιδοτήσεις από 100 μέχρι 400 ευρώ ή από 4 μέχρι 10 στρέμματα. Το θέμα είναι ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων δείχνει ότι έχει ξεγραμμένους τους μικρούς και φτωχούς αγρότες και τους εξωθεί μια ώρα αρχύτερα στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και στο ξεκλήρισμα. Δείχνει, επίσης, ότι επιχειρείται με βίαιο τρόπο η εκδίωξη των μικρών παραγωγών και η συγκέντρωση της γης και των επιδοτήσεων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.
Η φτωχή και μικρή αγροτιά όχι μόνο δε βλέπει καμία αύξηση στις πενιχρές επιδοτήσεις, αλλά της αφαιρούν με το έτσι θέλω και τα ελάχιστα ψίχουλα που δίνουν. Και όπως φαίνεται το κακό θα συνεχιστεί με ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος της φτωχής και μικρής αγροτιάς, που θα γίνουν πράξη με την αναθεώρηση της ΚΑΠ του 2013
.

Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ ο Κυπαρίσσιος Παναγιώτης Κορμάς

19/2/2010
ΕΝΑ εκλεκτό μέλος της τοπικής μας κοινωνίας βρίσκεται πλέον στο χώρο της υγείας καθώς ο Χειρούργος Ορθοπεδικός Παναγιώτης Κορμάς -που τυχαίνει να είναι και συμμαθητής μου- απο την Κυπαρισσία ορίστηκε ως Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ με σημαντική αποστολή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σχεδιασμός του Οργάνου σε όλη την Ελλάδα.
Ο Παναγιώτης Κορμάς γεννήθηκε το 1968 στη Κυπαρισσία και φοίτησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλης ενώ συμμετείχε ενεργά στις μαθητικές δραστηριότητες με άλλους διακεκριμένους συμμαθητές του, σήμερα είναι Xειρουργός Oρθοπεδικός και Mέλος του
Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης η Υπουργός Υγείας προβαινει σε αλαλγές στις θέσεις των Περιφερειαρχ΄ων Υγείας όπου πιο αναλυτικά για τις ακόλουθες θέσεις προτείνονται οι εξής:
-Για την 1η ΥΠΕ (Αττικής) ο κ. Αναστάσιος Χατζής.
-Για την 2η ΥΠΕ (Πειραιά και Αιγαίου) η κα Χριστίνα Παπανικολάου.
-Για την 3η ΥΠΕ (Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας) ο κ. Χρήστος Ζηλίδης.
-Για την 4η ΥΠΕ (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) ο κ. Αριστείδης Μπουσουλέγκας.
-Για την 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) ο κ. Πέτρος Τομάρας ο οποίος και είναι Μεσσήνιος στη καταγωγή λόγω του ΤΕΙ Καλαμάτας
-Για την 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νησιών, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) ο κ. Παναγιώτης Γκούμας.
-Για την 7η ΥΠΕ (Κρήτης) ο κ. Εμμανουήλ Φραγκιαδουλάκης.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Δεματοποίηση...απορριμάτων μέσω Πύργου!

Την προσεχή Τρίτη το πρωί, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας , Εκπρόσωποι Δημοτικών Παρατάξεων, Αντιδήμαρχοι και Υπηρεσιακοί παράγοντες θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του Δεματοποιητή των απορριμμάτων του Δήμου Πύργου στην Ηλεία που έχει προβεί σε ανάλογη λύση εδω και λιγο καιρό.
Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί της Τρίτης από το Δημαρχείο Καλαμάτας και σκοπός της επίσκεψης είναι η ενημέρωση για τον τρόπο και τα αποτελέσματα της λειτουργίας του δεματοποιητή που λειτουργεί με επιτυχία στην περιοχή και μάλιστα είναι κινητός με ότι συνεπάγεται αυτό για την προστασία του περιβάλλοντος. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται ακόμα για δεματοποιητή στην Τριφυλία καθώς η αγορά του οικοπεδου μεταξύ των ορίων τν Δήμων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων έχει παραπεμφθεί στις καλένεδες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αγορά του οικοπέδου που προτάθηκε απο πέρσι για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων...

Παραγωγή ρεκόρ 25000 τόνων ελαιόλάδου στη Τριφυλία

18/2/2010
Ικανοποιητική η κατάσταση στον ελαιοκομικό τομέα στην Τριφυλία. Η παραγωγή εδώ ήταν πολύ καλή ξεπέρασε τους 25.000 τόνους και σε αυτό συνετέλεσαν τόσο η προσπάθεια για την ολοκληρωμένη διαχείριση όσο και οι σωστές κινήσεις των παραγωγών για την προστασία από τον δάκο.
O υπεύθυνος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε στον 936 ότι 'η φετινή χρονιά έκλεισε με αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου με 25.ο00 τόνους σημειώνοντας ρεκόρ δεδομένου ότι η μέση παραγωγή κυμαινόταν κοντά στους 22.000 τόνους ετησίως και είχαμε άριστη ποιότητα του προιόντος με μηδενικές οξύτητες αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς λειτούργησαν θετικά για την καλή παραγωγή ποιοτικά του ελαιολάδου' για να προσθέσει ότι 'παράγουμε έξτρα παρθένο με εφαρμογές ολοκληρωμένης διαχείρισης βασισμένη στα Ευρωπαικά πρότυπα και τα πρωτόκολλα πιστοποίησης αλλά και με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών οδηγούμε την γεωργική παραγωγή σε νέα εποχή'.
Παράλληλα επισήμανε ότι 'εκπονούνται προγράμματα για την κερκόσπορα της ελιάς και άλλες ερευνητικές δραστηριότητες που θα διεξάγονται στην Τριφυλία απο μεγάλα Πανεπιστήμια ώστε να θωρακίσουμε την παραγωγή και το εισόδημα του παραγωγού ενώ μεγάλη βοήθεια μας παρέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ότι αφορά την ασθένεια της ελιάς, ενώ θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για τον ρυγχίτη αλλά και η γεωργία ακριβείας μέσα απο ολοκληρωμένη διαχείριση...'

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Βιολογικό καθαρισμό απο το ΕΣΠΑ διεκδικεί το Κοπανάκι

Ξεκίνησε το μεγάλο έργο της αποχέτευσης στο Κοπανάκι την έδρα του Δήμου Αετού, όπου στην παρούσα φάση θα γίνει ένα μεγάλο τμήμα του έργου χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα “Θησέας”.
Οπως δε τόνισε ο δήμαρχος Δημήτρης Δριμής, βούληση όλου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η ολοκλήρωση του έργου με την κατασκευή και της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού. Για αυτό έχει γίνει προσπάθεια για ένταξή του στο ΕΣΠΑ, ενώ αν χρειαστεί όπως μας επισήμανε θα γίνει ακόμη και με δανεισμό. Επίσης αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη αλλά και ξεκινούν έργα τόσο στο δημοτικό διαμέρισμα Αετού όσο και στο Γλυκορίζι που αφορούν τις αποχετεύσεις τους.
Αναφερόμενος σε όλα αυτά τα έργα ο κ. Δριμής είπε: «Ξεκίνησε το έργο της αποχέτευσης προϋπολογισμού 917 χιλ. ευρώ που αφορά τμήμα του εσω- τερικού δικτύου του Κοπανακίου, τον κεντρικό συλλεκτήρα και τον αγωγό μεταφοράς. Το συνολικό μήκος είναι 2,5 χιλιόμετρα και καταλήγει στο χώρο εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού. Η χρηματοδότηση είναι από πόρους του προγράμματος “Θησέας”, ενώ σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο τμήμα τουεσωτερικού δικτύου αποχέτευσης Κοπανακίου, έχουμε κάνει πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ και αναμένεται απάντηση ενώ ξεκινά και η αποχέτευση στο Γλυκορίζι..."

Οι πληρφορίες προέρχονται απο την 'Ελευθερία' και η φωτό απο το Kopanakinews.

Αρνητική ήταν η ψηφοφορία για το Καρναβάλι στη Κυπαρισσία

17/2/2010
ΤΟ...Καρναβάλι των δηλώσεων συνεχίζεται μετά τις απορίες και σχόλια περι των εκδηλώσεων στην περιοχή της Κυπαρισσίας με τις απαντήσεις να δίνονται στην εκπομπή του 936 'Πρωινό Δρομολόγιο'. Φυσικά επειδή έγινε αρκετός λόγος σχετικά με την συμμετοχή φορέων δηλώσεις στην εκπομπή παρενέβη η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείο και του Γυμνασίου Κυπαρισσίας κα Φράγκου η οποία τόνισε ότι τα σχολεία είχαν αναφέρει ότι μπορούσαν να ετοιμάσουν 2 άρματα με τα πεζοπόρα τμήματα και ιδίως το 2ο Δημοτικό που διέθετε περισσότερη όρεξη για το Καρναβάλι. Απο τα Πολιτιστικά και Αθλητικά Σωματεία της πόλης υπέρ του Καρναβαλίου τάχθηκε μόνο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ταεκβοντό κ. Κώστας Αλεξόπουλος όπως γνωρίζουμε κι εμείς. Οπως συμπλήρωσε η κα Φράγκου επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ μας 'όταν το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία μετά απο 3 συναντήσεις η πλειοψηφία ήταν αρνητική στην διοργάνωσή του οπότε επικράτησε η άποψη που διατυπώθηκε και θα πρέπει ο Δήμος να επιμείνει περισσότερο'. Φυσικά με 2 άρματα ΔΕΝ διεξάγεται εκδήλωση ακόμα και αν ορισμένοι κατέρχοντο μόνοι τους με το υλικό τους. Οπότε όσοι βρήκαν έδαφος να δείξουν ότι αποτελούν 'Κοιτίδα Πολιτισμού' ας μην βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα...
Υ.Γ. Προς filaitranews: Αγαπητέ καλέ φίλε, μην βιάζεστε. Οι δημόσιες τοποθετήσεις απαιτούν προσοχή. Οπως και ότι λόγω του καιρού δεν έγιναν όλες οι εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν, όπως και του Συλλόγου της Ανω Πόλης με την αναβίωση εθίμων που δεν πρόλαβαν να κάνουν και το έθιμο του..πετάγματος των Γλόμπων μαζί με μια άλλη δραστηριότητα. Θέλετε να δημοσιευθούν και άλλες φωτό απο τις εκδηλώσεις;
Η φωτο με σχετικό σχόλιο υπάρχει και στο τοπικό kyparissia-press που απαντά στους γείτονες...

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

'Σαμαρά πάρε τώρα κεφάλια στη ΝΔ για όσους εφαρμόζουν προσωπικές στρατηγικές'

O ΣΑΛΟΣ στα blogs με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας 'Βήμα της Κυριακής' για την προκλητική φράση της πρώην υπουργού Έξωτερικών στον πρώην Πρωθυπουργό αποδεικνύει ποιοι ήθελαν να κυβερνήσουν το γαλάζιο κόμμα και να το μετατρέψουν σε....τσιφλίκι τους! Η αποκάλυψη υπάρχει εδώ http://agiosgr.blogspot.com/2010/02/blog-post_15.html και αποδεικνύει τα νέα πολιτικήα ήθη με την φράση 'Αντε και γ....ου' που φέρεται να είπε σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ντορίτα...μετά τις εσωκομματικές εκλογές και ο αφρός που διαχέεται με τις δηλώσεις της μετά τις εκλογές ήταν διάχυτος.
Την προηγούμενη των εσωκομματικών εκλογών η Ντόρα εκθείαζε τον Καραμανλή γιά να κερδίσει τους Καραμανλικούς ψήφους,όταν έχασε και δη παταγωδώς, είπε τού Καραμανλή "αντε και γ...σου"..!! Πάντως π. Υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή , έλεγε στη παρέα :
"Να δείτε που το "αντε και γ...σου" θα καθιερωθεί ως "πολιτικός όρος"..!!
Κύριε Σαμαρά σήμερα στη Μεσσηνία- απο όπου και κατάγεστε υπάρχει μόνο μια φράση που αναφέρουν οι ψηφοφόροι σας και πρέπει να λάβετε υπόψη σας 'Πάρτε τον αέρα και...τα μέτρα όσο είναι καιρός για όσους εφαρμόζουν προσωπικές στρατηγικές πριν να είναι αργά και προτού εκτραχιλιστεί το πολιτικό σκηνικό και το γαλάζιο κόμμα'. Αλήθεια μήπως θυμάστε όταν η κα πρώην είχε έρθει πριν απο χρόνια στη Κυπαρισσία και καθόταν με φίλους της και κάποιους τότε παράγοντες του τόπου στη πλατεία της Αρκαδιάς τι μας είχε υποσχεθεί και δεν το τήρησε ποτέ;

I.MΠ.

Η Μεσσηνία δυσφημείται κι ακόμη… ψάχνουν λύση

16/2/2010
Η χειρότερη δυσφήμιση για την πόλη της Καλαμάτας ήρθε με τον κόσμο να κατακλύζει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα το εορταστικό αυτό τριήμερο και τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά στους δρόμους. Μέχρι και αυτήν την ώρα επιδιώκεται λύση αφού η δημόσια υγεία βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο . Απόψε συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με τη νέα πρόταση της δημοτικής αρχής να εξετάζεται. Το θέμα με τα σκουπίδια είναι ότι δυσφημείται και ολόκληρη η Μεσσηνία απο την αδυναμία των πολιτικών παραγόντων να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τον τόπο μας και οι ψηφοφόροι τους έχουν ήδη σχηματίσει γνώμη για τον καπνό που φουμάρει ο καθένας στις επικείμενες εκλογές οπότε τα περιθώρια στενεύουν και λειτουργούν ως μέσο πίεσης για να αντιμετωπίσουμε με οποιοδήποτε ΠΟΛΙΤΙΚΟ κόστος το πρόβλημα πριν να ειναι αργά για τον τόπο μας...

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Ας καταργήσει έργα και εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας και να διεξάγει Καρναβάλι να αποδείξει ότι είμαστε 'κοιτίδα Πολιτισμού'...

"ΑΡΚΕΤΟΣ λόγος αλλά και σχόλια δέχθηκε η στήλη σχετικά με την απουσία διοργάνωσης Καρναβαλιού στην ιστορική 'Αρκαδιά'. Φυσικά για ότι απουσιάζει ή ότι συμβαίνει στην περιοχή σύμφωνα με τα ελάχιστα σχόλια επώνυμων ή ανώνυμων ευθύνεται η Δημοτική Αρχή και μόνο! Επιρρίπτοντας ευθύνες ότι σε ένα μεγάλο Δήμο και μάλιστα διευρυμένο δεν χωρούν απουσίες όπως τα Καρναβάλια! Φυσικά οι υπόλοιποι που αδιαφορούν δεν φέρουν ευθύνες και φυσικά πάντα εξοστρακίζουμε για όλα τα δεινά και τα άσχημα τους πολιτικούς ταγούς του τόπου. Σεβόμαστε αυτές τις απόψεις μόνο και μονο επειδή δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα και δεν έψαξαν να ρωτήσουν το ΤΙ πραγματικά συνέβη στη Κυπαρισσία. Στο blog του Kyparissiotis διαβάσαμε ότι κάποιες εκδηλώσεις έγιναν όπως στην κεντρική πλατεία της πόλης και στην Πανω πολιτεία απο το Σύλλογο για την ανάδειξη της άνω Πόλης ενώ τα Κούλουμε γιορτάστηκαν κανονικά παρά τις καιρικές συνθήκες. Εκείνοι που απλά κρτικάρουν απουσίαζαν προκλητικά έστω και για να πούν τα χρόνια Πολλά!
Άν δεχθούμε ότι ευθύνες φέρει μόνο ο Δήμος- ας δεχθούμε ότι ευθύνεται-τότε γιατί οι Σύλλογοι της πόλης με 2 εξαιρέσεις ΔΕΝ δέχθηκαν να διεξαχθεί Καρναβάλι; Γιατί χρειάστηκαν 3 συναντήσεις με τους φορείς χωρίς να καταλήξουν πουθενά όταν κάποιες εκδηλώσεις συμφωνήθηκαν μόνο για τις ημέρες της Τσικνοπέμπτης; Γιατί οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων με τα σχολεία δεν ενδιαφέρθηκαν να κατεβάσουν άρματα; Θα διεξαγόταν Καρναβάλι με 2 άρματα; Τελικά αν δεχθούμε ότι οι ευθύνες είναι συλλογικές τότε άπαντες ευθύνονται. ΚΑΙ αν θέλουμε Καρναβάλι προτείνουμε στον κ. Δήμαρχο της πόλης να κόψει κονδύλια απο ΕΡΓΑ της πόλης και να τα διοχετεύσει σε Καρνάβαλους και σε γουρνοπούλες. Ας κόψει ο Δήμαρχος έργα και ποσά απο τους Συλλόγους που επιχορηγούνται κάθε χρόνο όχι μόνο με τακτική επιχορήγηση αλλά και με έκτακτα ποσά για Εκδηλώσεις τους, για να κάνουμε Καρναβάλι με τιμή κι δόξα! Τότε μάλιστα. Θα έχουμε Πολιτισμό......
Αρκαδιανός για πάντα" απο το www.kyparissianews.gr

Παράγοντες της πολιτικής και Αθλητικής ζωής του Νομού στο χορό του Παντριφυλιακού Καλονερού


15/2/2010
ΜΕ προσωπικότητες και προσκεκλημένους απο την πολιτική και αθλητική ζωή του Νομού ολοκληρώθηκε ο Αποκριάτικος χορός του Παντριφυλιακού Καλονερού που διεξήχθη στο κέντρο Πετρινο Μπαλκόνι του ομώνυμου διαμερίσματος. Το πρωτοπόρο στην κατηγορία του Καλονερό σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα διασκέδασε μετά ευχών για την ολοκληρωση της αγωνιστικής χρονιάς παρουσία των παικτών και φίλων της ομάδας. Μάλιστα ο δραστήριος Πρόεδρος της Ομάδας κ. Σάκης Γαλάνης έκανε μνεία τόσο στις προσφορές προς την ομάδα απο ιδιώτες καθώς φέτος αγωνίστηκε χωρίς χρηματοδότηση απο το Δήμο Αυλώνος και την ΕΠΣΜ!
Μπορούμε και στεκόμαστε ψηλά όταν έχουμε στόχους επισήμανε ο κ. Γαλάνης και προέβη σε αναφορά για τα έργα στο γήπεδο της Ελαίας που ξεκινούν την Άνοιξη μετά την χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε απο τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και νύν Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά. Παράλληλα ευχαρίστησε τον τέως Πρόεδρο και νεφροπαθή κ. Αρη Γκόγκα, τα στελέχη της ομάδας και τους τοπικούς φορείς. Με λόγια υπέρ του αθλητισμού μίλησαν τόσο ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης και Γιάννης Φιλντίσης που έδωσαν το παρών παρουσία και του κ. Ζαχαρία Κανελλόπουλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο παράδειγμα αθλητικής άμιλλας που δίνει ο ΠΑΟ Καλονερού εδώ και χρόνια.
Αργότερα προσήλθαν τόσο ο Νομάρχης και Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δράκος που κατάγεται απο την Ελαία αλλά και ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Μ. κ. Αριστείδης Σταθόπουλος ο οποίος έμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εξαίροντας την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Σύλλογος για την ευρύτερη περιοχή.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Ο Νότος του Νότου ξαναγίνεται η Μεσσηνία...

Από μια “κλωστή” κρέμεται η οδική πρόσβαση της Μεσσηνίας με τον υπόλοιπο κόσμο, μετά την πτώση του δρόμου στην Τσακώνα. Ο παλιός δρόμος στην ίδια περιοχή πριν το Δερβένι είναι κυριολεκτικά στον αέρα και θα είναι μεγάλη τύχη αν τις επόμενες ημέρες δεν φύγει, αποκόπτοντας οδικά τη Μεσσηνία. Προβλήματα με καθιζήσεις και κατολισθήσεις υπάρχουν και στους εθνικούς δρόμους Καλαμάτας - Σπάρτης, στον Ταϋγετο και Καλαμάτας - Τρίπολης,
στις στροφές της Μεγαλόπολης. Το υπουργείο Υποδομών έχει δώσει εντολή για άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο Δερβένι και στη Μεγαλόπολη.
Το σοβαρό πρόβλημα στον παλιό εθνικό δρόμο Τσακώνα - Παραδείσια ήταν γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά στη λογική της προσωρινότητας αφέθηκε στην τύχη του, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον κίνδυνος ο δρόμος να φύγει μαζί με το βουνό. Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε υψομετρική διαφορά, είχε δημιουργηθεί ένα σκαλοπάτι μέσα στο δρόμο, λόγω της ρωγμής, που αντιμετωπιζόταν...

Απο την 'Ελευθερία'

Υπερ αυτόνομου Δήμου Φιλιατρών τάσσεται ο Μητροπολίτης μας...

14/2/2010
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ το αρθράκι στην 'Ελευθερία' που πέρα απο τις ευχαριστίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολιτη μας για την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους αναφέρει επίσης ότι "Τη διατήρηση του Δήμου Φιλιατρών ως ενιαίας και αυτοτελούς αυτοδιοικητικής μονάδας και όχι την υπαγωγή του σε ευρύτερο δήμο -προερχόμενο από συνένωσή του με άλλους όμορους- εισηγείται με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος. Ο μητροπολίτης, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο εν λόγω δήμος «πληροί όλες τις προϋποθέσεις, και από οικονομικής πλευράς και από διοικητικής και από ιστορικής, αλλά και από θρησκευτικής».
Καλώς αλλά επειδή το θέμα σχολιάζεται έντονα στην Κυπαρισσία με σεβασμό και αγάπη πάντα, όλοι αναρωτιόνται πως ένας Θρησκευτικός Ιεράρχης αναφέρεται και λαμβάνει θέση στην πολιτική ζωή του τόπου απο την στιγμή που έχει αναφερθεί με επιστολή του για τα όρια της δικαιοδοσίας του όπως στην πίτα των Νεφροπαθών όπου απάντησε ότι 'ο Ιεράρχης είναι ο μόνος αρμόδιος για τα εκκλησιαστικά θέματα και την τήρηση των Ιερών κανόνων...' Συμφωνούμε απόλυτα. Αλλά εδώ τι λόγο έχει άραγε με την ευθεία παρέμβαση υπέρ ενός γειτονικού Δήμου; Μάλλον πρόκειται για φιλοφρόνηση υπερ του όμορου Δήμου και προς την Δημοτική αρχη αλλά γιατί δεν στέκεται μόνο στο καθαρά Εκκλησιαστικό μέρος της εορτής;

Πηγές: www.kyparissianews.gr και την εφημερίδα 'Ελευθερία'

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Πλούσιες και κεφάτες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Τριφυλία

Στην Κυπαρισσία, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή θα στηθεί παιδότοπος για τα πιτσιρίκια στην κεντρική πλατεία, από τις 10 το πρωί. Το απόγευμα της Κυριακής στο λιμάνι θα κάψουν τον Καρνάβαλο, το άρμα που έχει φτιαχτεί από το δήμο, και θα αφεθούν στον ουρανό αυτοσχέδια μικρά αερόστατα - εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Τα κούλουμα θα γιορταστούν στην παραλία του Αϊ-Λαγούδη με πέταγμα χαρταετών και προσφορά νηστήσιμων.
Στα Φιλιατρά οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το Καρναβάλι των Φούληδων. Θα ξεκινήσουν από το Σάββατο όπου στην κεντρική πλατεία θα υπάρχει μεγάλος παιδότοπος για τους μικρούς Φιλιατρινούς και τους επισκέπτες τους -όπως και την Κυριακή- με κλόουν, ταχυδακτυλουργούς και ζογκλέρ. Η παρέλαση του Καρνάβαλου θα γίνει την Κυριακή στις 3.30 μ.μ. Μετά το τέλος της θα ακολουθήσουν χοροί και τραγούδια, μικρά δρώμενα αλλά και ταχυδακτυλουργικά νούμερα στην κεντρική πλατεία.
Στους Γαργαλιάνους την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει πάρτι μασκέ στην πλατεία, με ζωντανή μουσική για να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι. Την Καθαρή Δευτέρα τα κούλουμα θα γιορταστούν στη Μαραθούπολη, στην εκδήλωση του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου που θα προσφέρει φασολάδα και νηστήσιμα.
Στον Δήμο Νέστορος οι εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι τριήμερες. Αύριο Σάββατο στις 3.30 το μεσημέρι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέστορος οργανώνει παιδική γιορτή με κλόουν στην κεντρική πλατεία της Χώρας (αλλά αν ο και- ρός δεν είναι καλός, η γιορτή θα γίνει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο). Την Κυριακή θα αναβιώσει ξανά το Καρναβάλι της Κοκάλας... που παριστάνει ένα κοκαλιάρικο άλογο το οποίο θα είναι προπομπός της παρέλασης που θα γίνει στις 3 το μεσημέρι. Μεταξύ των αρμάτων θα υπάρχει και η Ψησταριά, που θα μοιράσει 1.500 σουβλάκια και άφθονο κρασί. Την Καθαρή Δευτέρα στις 10 το πρωί το ραντεβού δίνεται στο Κορυφάσιο με τη Γιορτή της Λαγάνας, και αργότερα στις 2 το μεσημέρι στο Ρωμανού, για το πέταγμα του χαρταετού.
Στο Δώριο η γιορτή ξεκινά στις 11 το πρωί της Κυριακής με κλόουν, ξυλοπόδαρους και παιδότοπο, ενώ στις 4.30 το απόγευμα φτάνει ο Βασιλιάς Καρνάβαλος και ξεκινά η παρέλαση αρμάτων και μασκαράδων. Θα ακολουθήσει κάψιμο του Καρνάβαλου με βεγγαλικά και στη συνέχεια γλέντι - ενώ θα βραβευτούν το πιο πρωτότυπο θέμα, η καλύτερη αποκριάτικη στολή και η καλύτερη παρουσία.
Στο Κοπανάκι, το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία θα υπάρχουν ομάδες μασκοφόρων και άρματα, παραστάσεις θεάτρου δρόμου, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, κλόουν και φουσκωτά καρτούν. Θα γίνει το κάψιμο του Καρνάβαλου, και θ’ ακολουθήσει γλέντι με κρασί, χορούς, τραγούδια και μεζέδες... μεταξύ των οποίων χειρο- ποίητα μακαρόνια. Την Κυριακή στον Αετό στις 7 το απόγευμα, στο χώρο του δημοτικού σχολείου, θα γίνει το κάψιμο του Καρνάβαλου και αποκριάτικο μουσικό γλέντι με γουρνοπούλα, παραδοσιακά εδέσματα και κρασί.

Αρωγή για τον Δήμο Αετού με το ΕΣΠΑ ζήτησε ο Δριμής

13/2/2010
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής. Πέρα από τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της συνάντησης, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την Περιφέρεια, τη Μεσσηνία, αλλά και ειδικότερα το Δήμο Αετού.
Πιο συγκεκριμένα, αρχικά έγινε αναφορά στο σχεδιασμό που θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και νομού για το μεγάλο ζήτημα των σκουπιδιών. Επίσης συζητήθηκε η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για το ΕΣΠΑ. Οσον αφορά το δήμο του, ο κ. Δριμής κάλεσε τον περι- φερειάρχη να επισκεφτεί μια Κυριακή το παζάρι του Κοπανακίου, ενώ έθεσε το ζήτημα χρηματοδότησης της ζωαγοράς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σημείωσε ότι έχει μελετητική ωριμότητα και το χαρακτήρισε μεγάλο αναπτυξιακό έργο, όχι μόνο για το δήμο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή - και μάλιστα μοναδικό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης ο κ. Δριμής ζήτησε τη βοήθεια της Περιφέρειας για ένταξη του έργου κατασκευής όλου του δικτύου αποχέτευσης του Κοπανακίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα - κάτι που μπορεί να γίνει από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΜΕ πληροφορίες απο την Έλευθερία'

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΧΟΡΕΥΕΙ Ο ΠΑΝΤΡΙΦΥΛΙΑΚΟΣ ΚΑΛΟΝΕΡΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ αποκριάτικο χορό του πραγματοποιεί ο Παντριφυλιακός ομιλος Καλονερού το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στο Κέντρο Πετρινο Μπαλκόνι στο Καλονερό καθώς η συνάντηση αυτή αποτελεί ετήσια καθιερωμένη συγκέντρωση των μελών και φίλων της Ομάδας εδώ και χρόνια μαζί με όλες τις δραστηριότηες που εκπονεί κάθε χρόνο όπως η Γιορτή του Αθλητή, το ΠΑΝΗΓΥΡΙ του Καλονερού, η Ετήσια Αιμοδοσία, η κοπή της Πιτας της νέας χρονιάς αλλά και μουσικές εκδηλώσεις καθώς και φιλικές αθλητικές συναντήσεις. Παρών εκτός απο το Δ.Σ. αναμένεται να δώσουν παράγοντες της τοπικής ζωής και του αθλητικού κόσμου αλλά και φίλοι της ιστορικής Ομάδας που φέτος αναμενεται να κατακτήσει το Πρωτάθλημα στην κατηγορία του. Παράλληλα η Ομάδα πριν απο τα πρόσφατα παιχνίδια καθιέρωσε την συνάντηση παικτών και διοίκησης σε γεύμα και αποδεικνύουν ότι ο αθλητισμός ενώνει πάντα. Είστε ολοι προσκεκλημένοι το Σάββατο στο Καλονερό.

Μπαράζ κλοπών στην ΝΔ Πελοπόννησο

12/2/2010
ΜΠΑΡΑΖ εγκληματικότητας στην ΝΔ Πελοπόννησο με αρκετά συμβάντα να προκαλούν την τοπική κοινωνια και τις Αρχές έχουμε τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα πριν απο ώρες 4 Ρουμάνι λήστεψαν και έσπασαν στο...ξύλο έναν ηλικιωμένο στο Αχλαδοχώρι Μεσσηνίας, ενώ στο Πεταλίδι συνεήφθησαν τσαντάκιας ηλικίας 17 ετών απο τους Γαργαλιάνους που λήστεψε 43χρονη, ενώ κρούσματα παραβατικότητας σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές κρούοντας τον κίνδυνο της αφύπνισης καθώς οι τοπικές Αρχές ζητούν τώρα την επαναλειτουργία των Αστυνομικών σταθμών που μένουν κλειστοί χρόνια τώρα αλλά...παραδόξως τα ενοίκια καταβάλλονται κανονικά όπως αποκάλυψαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα την επαναλειτουργία του αστυνομικού Σταθμού στο Σιμόπουλο Ηλείας, ζητούν οι κάτοικοι της Πηνείας μετά την ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε σε κατάστημα της περιοχής. Στο μεταξύ οι διαρρήξεις και οι κλοπές είναι έντονες ως φαίνεται και στην Αχαΐα, όπου χθες τα ξημερώματα κάποιοι διέρρηξαν τα γραφεία της Μητρόπολη της Πάτρας θορυβώντας τους κατοίκους που βλέπουν ότι οι διαρρήκτες δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Μιλάμε για επιδημία και η Πολιτεία άραγε τι απαντά σε όλα αυτά πέρα απο τις δηλώσεις των πολιτικών μας;

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ζεστό χρήμα απο τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις

11/2/2010
Την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου καταβάλλεται από τον ΕΛΓΑ ποσό 35,9 εκατομμυρίων ευρώ σε 31.252 παραγωγούς 50 νομών της χώρας, για εκτιμήσεις και επανεκτιμήσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή κυρίως από παγετούς, χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλα, πλημμύρα και καύσωνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 σε διάφορες καλλιέργειες. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν παραγωγούς των Νομών:Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πειραιώς, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου.
Οι παραπάνω αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μέσω λογαριασμών της ΑΤΕbank.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Λαμπρές οι εκδηλώσεις του Αγ. Χαραλάμπους στα Φιλιατρά

ΤΟΝ Πολιούχο τους Θαυματουργό Αγιο Χαράλαμπο γιόρτασαν με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια τα Φιλιατρά παρά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και Λιτάνευση της Ιερής εικόνας και τιμίων λειψάνων στους δρόμους της πόλης. Στις εκδηλώσεις το παρών έδωσαν εκτός απο το Νομάρχη Μεσσηνίας και Πρόεδρο της ΕΝΑΕ κ. Δράκος, η βουλευτής κα Γιαννακοπούλου, ο πρώην βουλευτής κ. Σαμπαζιώτης, η πολιτευτής κα Βασιλική Πλέτσα, οι 3 Αντινομάρχες της Ν.Α., οι Δήμαρχοι Καλαμάτας κ. Νίκας, Φιλιατρών κ. Ξύγκας, Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης, Αυλώνος κ. Φιλντισης, Γαργαλιάνων κ. Καλοφωλιάς, Ανδρούσας κ. Παπαδόπουλος και Ιθώμης κ. Γεωργακόπουλος.
Στο καθιερωμένο γεύμα προς τιμή των επισήμων ο Δήμαρχος της πόλης κ. Αλκης Ξύγκας τονισε μεταξύ άλλων ότι 'τα Φιλιατρά ως ενιαία αυτάρκης αυτοδιοικητική μονάδα πήραν ομόφωνη απόφαση στο Δ.Σ. να αποτελέσουν αυτόνομη έδρα όπως αναφέρει και η αυτοδιοικητική του πορεία απο τον πρώτο Δήμο Εράνης' για να προσθέσει ότι 'οι αποφάσεις μας είναι έξω απο κομματικά κριτήρια αφού τα Φιλιατρά πληρούν ιστορικές, κοινωνικές, γεωγραφικές και πληθυσμιακές προυποθέσεις και έχου σταθερή ροή εσόδων και πιστεύω ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα στους πολιτκούς μας που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας'.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα έργα της πόλης ως μίνι Απολογισμό όπως οι συνδέσεις οικιών με τον Βιολογικό, ο βιολογικός κόμπακτ των Χριστιάνων, η λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου, οι αθλητικές υποδομές, τα έργα αθλητισμού στον Αγρίλι με την εξαγορά οικοπεδικών εκτάσεων για δραστηριότητες για να καταλήξει ότι 'πρέπει να ευχαριστήσω όσους συμβάλλουν στην κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος, ενώ περιμένουμε να λυθεί το θέμα του ΙΚΑ με την δέσμευση που έχουν για προσωπικό που θα έρθει στην υπηρεσία και η Διαχειριστική επάρκεια του Δήμου σε αρεκτές υποδομές και έργα'.
Ο Νομάρχης και Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δράκος εξέφρασε την στήριξη του στο λαό της Τριφυλίας που οπως είπε 'παρότι είμαστε σε κρίσιμες εποχές που έχουμε κριση αξιών και ιδεών αμύνεται με προσήλωση στις παραδόσεις του τόπου μας' για να υπογραμμίσει ότι 'γνωρίζουμε τις αξίες και την ιδιατερότητα των Φιλιατρών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής αποτελώντας την κοιτίδα Πολιτισμού της περιοχής και σε παραγωγικές πρωτοβουλίες οπότε οφείλουμε τις όποιες εξελίξεις για την διοικητική μεταβολή να τις δούμε με την δέουσα προσοχή'. Υπενθύμισε ότι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες θα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για δυνατή αναπτυξιακή πορεία στο μέλλον κάνοντας αναφορά στον Δυτικό οδικό άξονα του Νομού, στο Φράγμα που θα υδροδοτήσει την πεδιάδα της κεντρικής Τριφυλίας, με τις μελέτες για τα δίκτυα άρδευσης της περιοχής, διαβεβαιώνοντας ότι ο φάκελλος για το έργο των δικτύων βρίσκεται στην περιφέρεια. Κατέληξε συνοψίζοντας ότι 'η περιοχή αυτή έχει μεγάλες δυνατότητες ώστε με το σχέδιο Καλλικράτης να βρεθεί στο επίκεντρο της δυναμικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Νέα… Τσακώνα στο Ρεματιά - Μάλθη

10/2/2010
Σε νέα Τσακώνα μετατράπηκε ο δρόμος Ρεματιάς-Μάλθης, αφού τμήμα του κατέρρευσε και βρέθηκε στο γκρεμό. Ευτυχώς κατά τη διάρκεια της κατολίσθησης δεν περνούσαν οχήματα, ωστόσο το πρόβλημα να παίρνει τεράστιες διαστάσεις, αφού αποκόπτεται η επικοινωνία μεταξύ δύο επαρχιών, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν προχειρότητα. Οι υπεύθυνοι του έργου πρέπει να λογοδοτήσουν δεδομένου ότι ο δρόμος είχε παραδοθεί πρόσφατα και μάλιστα όταν ρωτήθηκαν οι φορείς της περιοχής για το θέμα έμειναν έκπληκτοι για το θέμα καθώς πολλές φορές ο δρόμος γέμιζε χώματα. Ομως αυτή την φορά οι κάτοικοι παραμένουν αποκομμένοι απο την υπόλοιπη πειροχή και τον Εθνικό δρόμο και οφείλει η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις και όχι σε ημιτελείς διορθωτικές παρεμβάσεις. Βέβαια η ποιότητα των δημόσιων έργων αποτελεί ένα θέμα που μας απασχολεί άμεσα και ήδη για το θέμα αναμένονται ερωτήσεις στην Βουλή για την νέα Τσακώνα....

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Χωματερές “βόμβες” απειλούν τη Μεσσηνία

Στον Εισαγγελέα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κοινοποιήθηκε από την αρμόδια επιτροπή η έκθεση αυτοψίας για την επικινδυνότητα των 24 χωματερών τής Μεσσηνίας αναφορικά με την εκδήλωση πυρκαγιάς και την αδυναμία αντιμετώπισής της. Το περιεχόμενο της έκθεσης επιβεβαιώνει πως κάθε μια αποτελεί “βόμβα” για την περιοχή που βρίσκεται, είτε είναι ενεργή είτε ανενεργή. Οι 18 δε ενεργές χωματερές του νομού “καίνε” τους δήμους που δεν έχουν λάβει ούτε τα απολύτως απαραίτητα μέτρα ασφάλειας που ορίζει η σχετική πυροσβεστική διάταξη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και οι εξαιρετικά μικρές αντιπυρικές ζώνες, όπου υπάρχουν, δεν έχουν καθαριστεί. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της επιτροπής που έκανε την αυτοψία, στο σύνολο σχεδόν των χωματερών “γίνεται απόρριψη χωρίς διαχείριση και σε ορισμένους γίνεται επικάλυψη των απορριμμάτων με χώμα”. Οι χωματερές στις οποίες αναφέρεται η έκθεση αυτοψίας είναι στις περιοχές: Κοπανάκι, Λογγά, Διαβολίτσι, Ανδρούσα, Μελιγαλά, Αριστομένη, Σιδηρόκαστρο, Γαργαλιάνους, Βαλύρα, Καρβέλι, Βασιλίτσι, Κυπαρισσία, Μεσσήνη, Χώρα, Πεταλίδι, Πύλο, Φιλιατρά, Δώριο.
'Ελευθερία'

Κοντά στον Άνθρωπο ξανά ο Οδυσσέας Βουδούρης

9/2/2010
Στην αποστολή βοήθειας του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αϊτή συμμετέχει ο Οδυσσέας Βουδούρης, Βουλευτής Μεσσηνίας. Η αποστολή, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη, αναχώρησε από την Ελλάδα για την Αϊτή χτες, Κυριακή βράδυ, με σκοπό τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων, καθώς και μελών ΜΚΟ. Επίσης θα παραδοθεί επιστολή του Πρωθυπουργού στον ομόλογό του, Πρωθυπουργό της Αϊτής, η οποία αναφέρεται στους δεσμούς της χώρας μας με την Αιτή και στην μελλοντική στήριξή μας.
Ο Οδυσσέας Βουδούρης, με τη μακρόχρονη, ενεργή .......... παρουσία του, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και άλλες ΜΚΟ, σε πληγείσες από λοιμούς, πολέμους και ακραία φυσικά φαινόμενα περιοχές, ευελπιστεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του πλαισίου για αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της μελλοντικής βοήθειας της χώρας μας στην πληγείσα Αϊτή. «Η επιλογή ουσιαστικών, πραγματικά κοινής ωφέλειας προγραμμάτων για την ανοικοδόμηση της φτωχότερης στον δυτικό κόσμο χώρας αποτελεί σήμερα πρόκληση για όλους μας», δηλώνει ο Οδυσσέας Βουδούρης. «Επίσης, απαιτείται να βελτιώσουμε την ετοιμότητα της χώρας μας για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων, καθώς και να ορίσουμε τη σχέση ΜΚΟ και κρατικών φορέων, που πρέπει να είναι σχέσεις συνεργασίας, αλλά με ξεκάθαρα διακριτούς ρόλους».

Πηγή filiatranews

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Εφτάσφαιρος ο Α.Ο.Κ 'καθάρισε' την Μεθώνη!

Στους... επτά ανέμους σκόρπισε την Μεθώνη η Κυπαρισσία που παρέμεινε σε τροχιά ανόδου. Ο ΑΟΚ συνέτριψε με 7-0 την ομάδα του Νίκου Μουλατσιώτη αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση το τελευταίο διάστημα. Οι “κυανόλευκοι” έκαναν ό,τι ήθελαν τη Μεθώνη και εκτός από τα επτά γκολ, έχασαν κι άλλες ευκαιρίες, με τους Αντρέι Κιούτακ και Δημήτρη Μικελάτο να πετυχαίνουν από τρία γκολ.
Ετσι διατήρησαν τη διαφορά των τεσσάρων βαθμών από την δεύτερη Σπερχογεία, εν όψει και του μεταξύ τους ντέρμπι σε δύο αγωνιστικές. 4η συνεχόμενη ήττα
Από την άλλη η Μεθώνη ήταν σε πολύ κακή ημέρα και αυτό φαίνεται άλλωστε από την έκταση του σκορ. Αυτή μάλιστα ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ήττα για τους “βυσσινί” που έχουν κολλήσει στους 22 βαθμούς. Χρυσοί σκόρερ οι Κιούτακ και Μικελάτος με τον Γεωργόπουλο που αποδείχτηκαν εξάσφαιροι..

Απάντηση για το άρθρο μας περι της Συνεδρίασης του Δ.Σ. Γαργαλιάνων για τον Καλλικράτη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ για τα όσα αναφέραμε σε άρθρο μας σχετικά με την συνεδρίαση του Δ.Σ. Γαργαλιάνων για τον 'Καλλικράτη' και τα σχόλιά μας για το κλίμα της συνεδρίασης αρχικά, απαντά ευγενικά με αναφορά του ο κ. Φώτιος Παναγιωτακόπουλος την οποία δημοσιεύουμε επειδή το όνομά του αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Σχολιάζουμε μόνο ότι πρόθεσή μας είναι να καταγράψουμε μόνο τα γεγονότα και ενιότε να εκφέρουμε την άποψή μας και όχι να υποκαταστήσουμε τις απόψεις θεσμικών φορέων ή εκπροσώπων φορέων ακόμα και πολιτών. Παραθέτουμε τις απαντήσεις που αφορούν το σχόλιό μας:
"Αγαπητοί κύριοι, Στο άρθρο σας με τίτλο
"Έδρα νέου Δήμου απαιτούν οι Γαργαλιάνοι" αναφερόμενοι στο πρόσωπό μου γράψατε ανακρίβειες που με προσβάλλουν. Απαιτώ να προβείτε στην αναγκαία από τον νόμο διόρθωση. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να δημοσιεύσετε ακριβώς όσα είπα δημοσίως, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρακαλώ να μην κάνετε καμία αναφορά σο όνομα μου. Την διόρθωση όμως είστε υποχρεωμένοι να την αναρτήσετε στο ιστολόγιο σας.
Γράψατε τα ακόλουθα:
"...όταν ο πολίτης κ. Παναγιωτακόπουλος και εκπρόσωπος φορέα της πόλης καταφέρθηκε (με φυλλάδιο επιστολή που διανεμήθηκε) κατά του Δημάρχου και του Δ.Σ. για αφεντικά και δούλους που προωθούν συνένωση της πόλης με τους Γαργαλιάνους και την επιστολή του που δημοσιεύτηκε στον Τύπο. Τα πνεύματα ηρέμησαν άμεσα μετά την πρόταση που διετύπωσε η πλειοψηφία ενώ το κείμενο καταδίκασαν εκτός από το Δήμαρχο, ο Αντιδήμαρχος κ .Σοκορέλλης, ο κ. Δεληγιάννης από την αντιπολίτευση αλλά και το Δ.Σ."
Σχόλια δικά μου:
Χαρακτηρίζω ασυναρτησίες και αναληθή τα γραφόμενα σας:"...καταφέρθηκε κατά του Δημάρχου και του Δ.Σ. για αφεντικά και δούλους που προωθούν συνένωση της πόλης με τους Γαργαλιάνους και την επιστολή του που δημοσιεύτηκε στον Τύπο." Την ασυναρτησία την καταλαβαίνει οποιοσδήποτε... Τις αναλήθειες θα τις αποδείξω σε άρθρο μου στο "www.gargalianoi.gr". Για να λήξη ήρεμα η υπόθεση που δημιουργήσατε σας παρακαλώ να αναρτήσετε το δικό μου άρθρο στο δικό σας blog.
Επίσης ο κ. Δεληγιάννης με εξουσιοδότησε να σας εκφράσω τον θυμό του για την μη αληθή δημοσίευση της τοποθέτησης του σχετικά με την ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. Γράψατε: "...το κείμενο καταδίκασαν εκτός από το Δήμαρχο, ο Αντιδήμαρχος κ .Σοκορέλλης, ο κ. Δεληγιάννης από την αντιπολίτευση αλλά και το Δ.Σ."
Ο κ. Δεληγιάννης ΔΕΝ καταδίκασε το κείμενο. Πως είναι δυνατόν να διαστρεβλώνετε έτσι αβίαστα την αλήθεια; Επανορθώστε και για τον κ. Δεληγιάννη άμεσα. Εύχομαι στο μέλλον να ελέγχετε καλύτερα τις πηγές σας.
Σας ευχαριστώ για την κατανόησή σας. Με τιμή,
Φώτης Παναγιωτακόπουλος
Πρόεδρος Περιβαλλοντικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων"

Καθημερινό φαινόμενο τα τροχαία στην Ε.Ο. Πύργου- Κυπαρισσίας

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν χθες το μεσημέρι στην Εθνική Οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, λίγο πριν το Κάτω Σαμικό, όταν ο δρόμος μετατράπηκε σε… «πίστα συγκρουόμενων» με πέντε Ι.Χ. αυτοκίνητα να χτυπάνε το ένα πάνω στο άλλο! Τα τροχαία στον συγκεκριμένο Εθνικό δρόμο ειναι σχεδόν καθημερινό φαινομενο και θυμίζουν ότι πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιδημία!!! Από θαύμα δεν υπήρξαν νεκροί ή σοβαρά... τραυματισμένοι, ενώ ισχυρή δύναμη του Τμήματος Τροχαίας Πύργου και ασθενοφόρα έσπευσαν άμεσα στον χώρο «συντριβής» των πέντε οχημάτων.
Τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα Φιγαλείας και ο Σύμβουλος της ΕΠΣΗ Γεώργιος Καριώρης (περισσότερο τραυματισμένος), διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου».

Το Φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη το 2012, στη Μεσσηνία πότε;

8/2/2010
Καλά είναι τα νέα με τη δημιουργία της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργήσει με φυσικό αέριο όπως τονίστηκε από τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ μέχρι το 2012 στη Μεγαλόπολη. Το θέμα και το πάγιο αίτημα της επέκταση του αγωγού μέχρι την Καλαμάτα, θέτει σε ερώτηση της προς την υπουργό Περιβάλλοντος η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου. Ωστόσο πέρα απο τα λόγια και τις υποσχέσεις το θέμα του Φυσικού αερίου αγγίζει όλο το Νομό μας καθώς και η περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας έχε εφκραστεί θετικά για την έλευση του αερίου στην περιοχή μας για περισσότερη οικονομία και μένει να δούμε αν υπάρξει πολιτική βούληση για την προώθηση του θέματος απο την Κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Απάντηση Αστυνομικού Διευθυντή για τον ΟΣΕ και αντιδράσεις φορέων

Δεν επιβεβαιώνεται η κ α τ α γ γ ε λ ί α για ύπαρξη οίκου ανοχής στα παλιά βαγόνια του ΟΣΕ στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κυπαρισσίας, τονίζει ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Γεώργιος Καραβίτης, απαντώντας σε σχετική επιστολή του δημάρχου Γιώργου Σαμπαζιώτη. Επίσης σημειώνει ότι η εγκληματικότητα στην περιοχή είναι περιορισμένη, ότι έχει ενημερωθεί ο ΟΣΕ προκειμένου να λάβει μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καραβίτης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σας γνωρίζουμε ότι εκ μέρους της υπηρεσίας μας (Α.Τ. Κυπαρισσίας) έχει ενημερωθεί κατ‘ επανάληψη η τοπική διεύθυνση του ΟΣΕ, προκειμένου να λάβει πρόσθετα μέτρα ασφάλειας για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων τους, με αρνητικό ωστόσο αποτέλεσμα.
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι η καταγγελία σας περί οίκου ανοχής στον χώρο δεν επιβεβαιώνεται, η δε εγκληματικότητα στην περιοχή σας είναι περιορισμένη. Επίσης σας γνωρίζουμε ότι τα θέματα υγιεινής είναι αρμοδιότητος της Διεύθυνσης Υγείας, και η υπηρεσία μας, εφ‘ όσον απαιτηθεί, είναι στη διάθεσή της για την παροχή κάθε νόμιμης συνδρομής. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και μετά το σχετικό δημοσίευμα με την καταγγελία σας έχει διαταχθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία και έχει ανατεθεί στο Α.Τ. Κυπαρισσίας».

ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Διαφορετική άποψη έχουν εκφράσει οι φορεις της πόλης σε δηλώσεις τους στα τοπικα ΜΜΕ. Αρχικά να αναφέρουμε απο το δικό μας ρεπορτάζ ότι 1ον κάποιοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα απο μερίδα της κοινής γνώμης αλλά δεν το καταγγέλουν και σιωπούν αλλά αυτό φυσικά αποτελεί προβλημά τους, 2ον όπως τονίζει ο Εμπορικος Σύλλογος γιατί προκλητικά ο ΟΣΕ αδιαφορεί για το θέμα και δεν κινείται κάποιος αρμόδιος να ζητήσει ευθύνες όταν τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά; 3ον αναφέρεται στο κείμενο ότι υπάρχει 'περιορισμένη εγκληματικότητα' στην περιοχή και όπως δηλώνουν οι έμποροι πρέπει να μετρήσουμε τις διαρρήξεις στα καταστήματα που αδειάζουν τα βράδια, τις σχεδόν καθημερινές κλοπές και ληστείες σε καταστήματα και 4ον εκφράστηκε η ερώτηση προς τους αρμόδιους το τι θα γίνει τελικά με την αποψίλωση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης που έχει αναφερθεί με δημοσιεύματα στο τοπικό Τύπο; Επιτρέψτε μας να σχολιάσουμε ότι σε εγρήγορση βρίσκονται οι φορείς που απλά αναμένουν ήδη το πόρισμα της Εισαγγελικής έρευνας έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη!

Πόροι και αρμοδιότητες στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων

7/2/2010
Δώδεκα προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχουν το θέμα των πόρων (τόσο των οφειλόμενων του 2009 και των τρεχουσών του 2010 όσο και αυτών που θα θεσπιστούν για το 2011) αλλά και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων θέτουν οι νομάρχες προκειμένου να προχωρήσει ο «Καλλικράτης». Συγκεκριμένα, με απόφαση του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η συντριπτική πλειοψηφία των νομαρχών (το κείμενο συνδιαμορφώθηκε από όσους πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) αν και τονίζουν ότι είναι «η έναρξη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας, που αποτελεί πάγια θέση των συνεδρίων μας από το 2007», θέτουν ως προϋποθέσεις για να προχωρήσει:
1. τον προσδιορισμό του ρόλου της Κεντρικής Διοίκησης (Κράτος – Στρατηγείο)
2. τον απόλυτο προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των επιπέδων Αυτοδιοίκησης και την οριοθέτηση της συνεργασίας των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης
3. την κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων και την εξασφάλιση των αντίστοιχων πόρων οι οποίοι θα καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2011
4. τη δημιουργία χάρτας ανθρώπινου δυναμικού μέσα από την καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό, αφού υπολογιστεί με βάση το διάγραμμα ροής των υποθέσεων σε κάθε επίπεδο Αυτοδιοίκησης. Αναγκαία είναι η διαμόρφωση ενιαίου μισθολογίου για τη διόρθωση των μισθολογικών ανισοτήτων στους εργαζομένους καθώς και σύσταση οργανισμού διάρθρωσης και λειτουργίας των νέων υπηρεσιακών μονάδων
5. τη διασφάλιση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της αιρετής Περιφέρειας μέσα από το ΕΣΠΑ (Περιφερειακά και Τομεακά Προγράμματα σε ενιαία αναπτυξιακή λογική), Δημόσιες επενδύσεις κ.λ.π.
6. τη δημιουργία Ταμείου Σύγκλισης για άμβλυνση υπαρκτών τοπικών ανισοτήτων
7. ττη σύνταξη του Κώδικα Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων εντός του 2010
8. τη διασφάλιση των διοικητικών πράξεων και αποφάσεων από Ανεξάρτητη Αρχή που θα ελέγχει τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα
9. τη σύσταση χάρτας περιουσιακών στοιχειών για την πλήρη αξιοποίησή τους
10. την κατοχύρωση της καταστατικής θέσης των αιρετών
11. τη διαμόρφωση συνθηκών άμεσης αντιμετώπισης ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία των νομαρχιών σήμερα. Ειδικά για το θέμα αυτό ζητούν «μέχρι το πέρας της τρέχουσας νομαρχιακής περιόδου, να θεσπιστεί διά νόμου και να καταβληθεί το σύνολο των οικονομικών εκκρεμοτήτων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενώ τυχόν εκκρεμότητες που θα ανακύψουν μετά το πέρας της θητείας μας (31.12.2010) και αφορούν αυτή τη χρονική περίοδο να αναληφθούν πλήρως και πληρωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνουν τον νέο Περιφερειακό θεσμό»
12. τη διαμόρφωση πολιτικών αρχών για τη δημιουργία ισχυρών νησιωτικών πόλων στα νησιωτικά συμπλέγματα και την αξιοποίηση των ορεινών όγκων. Παράλλληλα δηλώνουν ότι «το Συνέδριο παραμένει ανοιχτό έως την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου».

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Εδρα του νέου Δήμου απαιτούν και οι Γαργαλιάνοι!

- ΜΕ εντάσεις, καταγγελίες αλλά και προτάσει κύλησε σε ηλεκτρισμένη αρχικά ατμόσφαιρα η συνεδρίαση του Δ.Σ. Γαργαλιάνων για τη διοικητική μεταρρύθμιση όταν εκπρόσωπος φορέα της πόλης καταφέρθηκε με φυλλάδιο επιστολή που διανεμήθηκε κατά του Δημάρχου και του Δ.Σ. . Ο κ. Δήμαρχος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν 'αφεντικά και δούλους που προωθούν συνένωση της πόλης με τους Γαργαλιάνους' και την επιστολή που δημοσιεύτηκε στον Τύπο. Τα πνεύματα ηρέμησαν άμεσα μετά την πρόταση που διετύπωσε η πλειοψηφία ενώ το κείμενο καταδίκασαν εκτός απο το Δήμαρχο, ο Αντιδήμαρχος κ .Σοκορέλλης, ο κ. Δεληγιάννης απο την αντιπολίτευση αλλά και το Δ.Σ.
Ανάλυση του νέου 'Καλλικράτη' επιχείρησε ο Δήμαρχος κ. Σταύρος Καλοφωλιάς ο οποίος καταθέτοντας την πρόταση της πλειοψηφίας τάχθηκε αρχικά υπέρ της Ενιαίας Διοικητικής δομής της Πελοποννήσου ως γεωγραφική οντότητα και 2ον συμφώνησε με την αναγκαιότητα λειτουργίας του νέων Δήμων εκφράζοντας παρατηρήσεις για το χωροταξικό. Ουσιαστικά η πρόταση που κατατέθηκε είναι 1ον να παραμείνει οπωσδήποτε έδρα του νέου Δήμου οι Γαργαλιάνοι επειδή διαθέτουν λειτουργικές υπηρεσίες και καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών, 2ον η πληθυσμιακή ικανότητα της περιοχής διασφαλίζει ένα εύρωστο Δήμο που θα λάμψει λόγω και της αίγλης της Π.Ο.Τ.Α και 3ον η έδρα του Δήμου θα μείνει στην πόλη είτε εφαρμοστεί η πρόταση του Ι.Τ.Α. για 6 Δήμους στη Μεσσηνίας μαζί με τα Φιλιατρά, Νέστορος, Παπαφλέσσα είτε υπάρξει προοπτική για 9 Δήμους και συμπόρευση με 1-2 γειτονικούς όμορους Δήμους.
Την αναγκαιότητα νέας μεταρρύθμισης επισήμανε απο την πλευρά του τόσο ο κ. Τσορώνης απο την πλειοψηφία όσο και οι Αντιδήμαρχοι κ. Ευστάθιος Σοκορέλλης και Μιχάλης Αποστολόπουλος ενώ παρατηρήσεις κατατέθηκαν για την διοικητική δομή απο τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Παράλληλα οι φορείς και πολίτες στην κατάμεστη αίθουσα κατέθεσαν τις απόψεις τους πάνω στο θέμα.

Πλούσιος ο εορτασμός του Πολιούχου των Φιλιατρών

6/2/2010
Ο Δήμος Φιλιατρών για τον εορτασμό του Πολιούχου του, Αγίου Χαραλάμπους, θα πραγματοποιήσει και φέτος διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.
Τις εκδηλώσεις αυτές έχουν προσκληθεί να τιμήσουν με την παρουσία τους :
Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Νομάρχης Μεσσηνίας, Εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπρόσωποι κομμάτων του Νομού, Δικαστικών και λοιπών Αρχών, Διευθυντές υπηρεσιών, Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι του Λιμενικού, Πρόεδροι Σωματείων και Συλλόγων, αντιπρόσωποι τύπου και Μ.Μ.Ε. και όλο το Χριστεπώνυμο πλήθος. Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής :
ΤΡΙΤΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010
Ώρα : 5.50΄μ.μ. Συγκέντρωση προ του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου, της Δημοτικής Αρχής και των λοιπών Αρχών του τόπου, καθώς και της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων για την υποδοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.
Ώρα :6.00΄μ.μ. Άφιξη των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και έναρξη της τελετής του Μεγάλου Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού.
ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010
Ώρα : 7.00΄π.μ. Η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικότερους δρόμους της πόλης.
Ώρα : 9.30΄π.μ. Παράταξη Φιλαρμονικών, αγημάτων Στρατού και Αεροπορίας, Προσκόπων και σχολείων προ του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου κατά τις οδηγίες των τελεταρχών.
Ώρα: 10.00΄π.μ. Πέρας προσελεύσεως επισήμων στον Ιερό Ναό.
Ώρα: 10.30΄π.μ. Εκκίνηση της Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος σε κεντρικές οδούς της Πόλης. Στην κεντρική πλατεία θα ψαλεί δέηση.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ξεμπλοκάρει η διαδρομή της Ολυμπίας Οδού στον Καιάφα

«Να παραμείνει ως έχει η εθνική οδός στα 6 χιλιόμετρα που διασχίζει τον βιότοπο του Καϊάφα, προκειμένου να απεμπλακεί η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργου - Τσακώνας, φαίνεται τελικά να επιλέγει το υπουργείο Υποδομών». Αυτό αναφέρει χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή“ - και όπως φαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στην αυτονόητη λύση.Αναλυτικά το ρεπορτάζ της “Καθημερινής“ αναφέρει:
«Οπως εκτιμούν οι μελετητές του υπουργείου, πρόκειται για τη μόνη λύση που δεν θα επηρεάσει δυσανάλογα τον βιότοπο ή τον προϋπολογισμό του έργου, με δεδομένη και τη μικρή κυκλοφορία του δρόμου. Την άποψη αυτή ενστερνίστηκε εσχάτως και η ηγεσία τουυπουργείου, απορρίπτοντας την πρόταση των υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος να ανατεθεί... στους εργολάβους η εξεύρεση της λύσης που θα πληρωθούν για να υλοποιήσουν! Η θέση του υπουργείου θα πρέπει να επισημοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο, καθώς η χώρα έχει δεσμευτεί απέναντι στην Κομισιόν. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Υποδομών, ο γενικός γραμματέας συγχρηματοδοτούμενων έργων, κ. Σέργιος Λαμπρόπουλος, τάχθηκε υπέρ της λύσης που προτείνουν οι μελετητές που γνωμοδοτούν για λογαριασμό του υπουργείου".