Pages

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Διαμαρτυρία φορέων αλιεών και Ξενοδόχων για την τύχη του..τσιγαράδικου

Σοβαρές ενστάσεις για την τύχη του..τσιγαράδικου στην Μαραθούπολη διατυπώνει με ανοιχτή του καταγγελία ο Επαγγελματικός σύνδεσμος αλιέων Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας και η Ένωση Ξενοδόχων Τριφυλίας προκειμένου να μην καταλήξει σε...νεκροταφείο πλοίων στο Κυπαρισσιακό Κόλπο
με αποδέκτες τον Λιμενικό Σταθμό Κυπαρισσίας, το Λιμεναρχείο Πύλου, τον Δήμο Κυπαρισσίας, το Λιμενικό ταμείο Μεσσηνίας, την Διεύθυνση Αλιείας Μεσσηνίας, την Διεύθυνση περιβάλλοντος Νομαρχίας και την Διεύθυνση υγιεινής Νομαρχίας. Το Θέμα της καταγγελίας αφορά ουσιαστικά τον: Ελλιμενισμό κατασχεθέντος σκάφους στην Μαραθούπολη και τη τύχη του.
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση καταγγελία "
Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο περί της ρυμούλκησης στο λιμάνι της Πύλου, του παράνομου σκάφους που εντοπίσθηκε στην περιοχή της Μαραθούπολης και τις αντιδράσεις των κατοίκων, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής. Σε πιθανή σκέψη για λύση ελλιμενισμού του στο λιμάνι της Κυπαρισσίας οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι:
1ο Η Κυπαρισσία έχει ένα λιμάνι το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή. Δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εργασίες από της ανάδοχες εταιρίες και δεν έχει παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας.
Ως εκ τούτου είναι ανασφαλές για τον ελλιμενισμό σκαφών αφού είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και επικίνδυνο για την ασφάλεια τους μιας και ο προσήνεμος μόλος όπου είναι και το μόνο σημείο πρόσδεσης μεγάλων σκαφών είναι μερικώς κατεστραμμένος με υποχώρηση των ακρόποδων προστασίας του.
2ο Η φύλαξή του είναι αδύνατη μιας και η έδρα του λιμενικού σταθμού Κυπαρισσίας είναι μακριά από το λιμάνι και δεν επιβλέπεται ο χώρος από όργανά του. Κάτω από αυτές της συνθήκες ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος και καθιστούμε υπεύθυνη όποια υπηρεσία αναλάβει την ευθύνη για τον ελλιμενισμό του. Η πιθανότητα λεηλασίας του σκάφους από άτομα που θα επιδιώξουν κάτι τέτοιο είναι μεγάλη μιας και στο σημείο επικρατεί σκοτάδι χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να αστυνομευτεί ο χώρος.
3ο Η ρύπανση και η υποβάθμιση της περιοχής θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της πόλης, αφού η χρήση του λιμανιού σχεδιάζεται από την Νομαρχία για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής και μελλοντική εκμετάλλευση του ως μαρίνας. Δηλώνουμε δε ότι θα μας βρείτε αντιμέτωπους σε μία τέτοια μεθόδευση και ότι δεν θα επιτρέψουμε ( με οποιοδήποτε κόστος ) να εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο
."

Στο κόκκινο η αντιπυρική προστασία του Νομού

31/3/2010
101 εποχικοί πυροσβέστες εντάχθηκαν στο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μια και την 1η Απριλίου, ξεκινά και επίσημα η αντιπυρική περίοδο. Το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών έχει πάρει την έγκριση της Περιφέρειας και πλέον, η Υπηρεσία του νομού μας βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, προχωρώντας και στην κοινοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς, των ενεργειών στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν. Βασικό είναι το θέμα της λειτουργικότητας των υδατοδεξαμενών που είναι μέχρι σήμερα… άδειες, αλλά και εκείνο της ενεργοποίησης και προσοχής των πολιτών.
Φυσικά επιβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των Πυροσβεστικών κλιμακίων ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών ελπίζοντας ότι με αφορμή τις αλλαγές ωραρίων στους πυροσβέστες δεν θα επηρεαστεί η οργανική δύναμη που εδρεύει στο Νομό μας καθώς η ευθύνη είναι συλλογική για την προστασία των δασών μας και όχι μόνο...

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Πανελλαδικές με αυλαία στις 14 Μαίου

Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων του 2010 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνολικά ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ανέρχεται στις 84.690. Εξεταστικό κέντρο θα λειτουργήσει στην Κυπαρισσία και τα Φιλιατρά για τους υποψηφίους της περιοχής μας.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τα μαθήματα λήγουν στις 12 Μαΐου.
Αναλυτικά: Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων και των Ημερησίων ΕΠΑΛ θα εξεταστούν:
Την Παρασκευή 14 Μαΐου στο μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας.
Τη Δευτέρα 17 Μαΐου στα μαθήματα Βιολογία Γενικής Παιδείας, Φυσική Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας και Ιστορία Γενικής Παιδείας.
Την Τετάρτη 19 Μαΐου οι μαθητές Θεωρητικής Κατεύθυνσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ενώ εκείνοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων) εξετάζονται στα Μαθηματικά.
Την Παρασκευή 21 Μαΐου στην Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης), Χημεία και Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).
Την Τετάρτη 26 Μαΐου στα μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Φυσική (Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων).
Την Παρασκευή 28 Μαΐου τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Χημεία (Θετική Κατεύθυνση), Ηλεκτρολογία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).
Τη Δευτέρα 31 Μαΐου στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (όλων των κατευθύνσεων). Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:00 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 07.30 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

18 παράνομες χωματερές απειλούν την Μεσσηνία..

18 χωματερές και μάλιστα παράνομες διαθέτει η Μεσσηνία χωρίς ακόμα και σήμερα να έχουν εγκατασταθεί δεματοποιητές και να ξεκινήσει η άμεση αποκατάστασή τους. Την στιγμή λοιπόν που αναζητείται εναγωνίως λύση για το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, η κατάσταση με τις χωματερές παραμένει… εξαιρετικά άσχημη, αφού λίγες είναι οι διορθωτικές επεμβάσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο νομού, για να βελτιωθεί η όλη εικόνα. Πέραν αυτού, σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε ότι αφορά τις ενέργειες, κυρίαρχα της α΄ βάθμιας αυτοδιοίκησης, για την αντιπυρική προστασία και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων στους σκουπιδότοπους, που αποτελούν σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία μια διαρκή απειλή.
Φυσικά όσο πλησιάζει το καλοκαίρι οι χωματερές είναι οι συνήθεις ύποπτοι για τη πρόκληση πυρκαγιών με ορατό τον κίνδυνο οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες να κάθονται στο σκαμνί για την συγκεκριμένη...παρατυπία. Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί με την δέουσα σοβαρότητα.

Μαύρο χρυσό...αναζητεί ξανά η Πολιτεία στην Δυτική Πελοπόννησο

30/3/2010
ΤΟ οτι υπάρχου κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή μας το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια αλλά όταν μάθαμε ότι θα συνεχιστούν τελικά οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στην Δυτική Ελλάδα, με απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη. Ερευνες παλιότερα έχουν διεξαχθεί ακόμα και σε περιοχές της ορεινής Τριφυλίας απο επιστήμονες πριν απο 2 δεκαετίες περίπου.Πιο αναλυτικά η δημιουργία απο την αρχή ενός φορέα με στόχο τη μελέτη, την έρευνα και τον συντονισμό δράσεων για εξόρυξη πετρελαίου στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο θεωρείται δεδομένη, αφού επιστήμονες έχουν εκτιμήσει ότι ορισμένα κοιτάσματα μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά αξιοποιήσιμα και επικερδή.
Ο φορέας διαχείρισης θα αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν ήδη εργαστεί σε αντίστοιχα projects στη Νορβηγία , τη Μέση Ανατολή και το Τέξας ενώ συνεργάζονται και με κορυφαίους ελληνικούς ομίλους. Απώτερος σκοπός είναι να υπάρξουν αξιόπιστες μελέτες στις περιοχές που υπάρχει πετρέλαιο ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα τα τεύχη δημοπράτησης σε συνεργασία με ξένους οίκους και να καταστεί η έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στη λίστα των περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το Κατάκολο Ηλείας, το Καστελόριζο και ο θαλάσσιος χώρος νότια της Κρήτης. Λέτε να γίνουμε Αραβες κι εμείς εδώ;

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Η Αλωση...της Περιφέρειας απο τον Καλλικράτη

ΤΟΝ Καλλικράτη στοχοποιούν οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες δεδομένου ότι βαδίζουμε σε μια..μεταρρύθμιση στο πόδι όταν ούτε θεσμικές αποφάσεις έχουν ληφθεί, ούτε κάν οριοθετήθηκε το χωροταξικό αλλά και το μέλλον των νεων υποτιθέμενων ισχυρών Δήμων. Μετά την αντίδραση της ΕΝΑΕ που δεν επιθυμεί να περικαχαρακωθούν οι Νομαρχίες και διαλυθούν οι δεσμοί αλλά κυρίως οι υπηρεσίες που προσεγγίζουν τον πολίτη το τοπίο καταγράφεται λίαν ομιχλώδες. Το σοβαρότερο απο όλα όμως αποτελούν τα σενάρια αποπροσανατολισμού του πολίτη με την κεντρική εξουσία, καθώς η επαφή με το Νομάρχη είναι σήμερα ουσιαστικά σε κάποιο βαθμό, αλλά με τον αιρετό Περιφερειάρχη θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συνεργασία ή ακρόαση αιτημάτων του. Πόσο μάλλον όταν η περίφημη Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι στα χαρτιά και απλά κάποιες εταιρείες προέβησαν σε πακέτα έργων χωρίς ορισμένες υποδομές να λειτουργούν.
Το Σύζευξις παρουσιάζει κολλήματα και προβλήματα, η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των δημοτών αποτελεί ανέκδοτο, ακόμα και τα δωρεάν σημεία δημόσιας πρόσβασης wifi hotspot λειτουργούν...αλλά χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ενα απίστευτο χάλι που έρχεται να συμπληρωθεί και με ένα ακόμα προβληματισμό για τον Καλλικράτη αφού ουσιαστικά η Επανάσταση του 1821 που πρόσφατα γιορτάσαμε δημιουργησε ένα ακόμα καλό: με την σύσταση του Ελληνικού κράτους δημιουργήθηκαν οι Νομαρχίες και Επαρχεία που τώρα...καταργούνται. Και τι θα πάρει την θέση τους ;
Ασφαλώς με αχανείς και μεγάλους Δήμους λόγω γεωγραφικών ή άλλων ιδιομορφιών θα δούμε εταιρείες και μεγαλοεργολάβους να αποζυμούν τον Καλλικράτη. Οπως για παράδειγμα εταιρείες να αναλαμβάνουν την Καθαριότητα, την μελετητική επάρκεια των Δήμων, τα έργα υποδομής και οι Δήμαρχοι Κυβερνήτες απλώς θα υπογράφουν την...χαρτούρα. Μπορει να ακούγεται ως σενάριο απο άλλο χρόνο αλλά φανταστείτε το Δήμο μας να θέλει ένα υπάλληλο στην Είρα για να φτιάξει μια υποδομή ή ένα χαλασμένο φωτισμό ή την Καλαμάτα να πηγαίνει συνεργείο στα Αρφαρά ή στην Ιθώμη για ένα χαλασμένο δρόμο. Μου φαίνεται ότι ο Καλλικράτης αποτελεί την Αλωση της Ελληνικής διοίκησης. Και όπως μου έλεγε ένας πνευματικός Ανθρωπος βραβευμένος πρόσφατα 'Ζούμε μέρες πτώσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με την μόνη διαφορά ότι ο Εχθρός είναι εντός και όχι προ των πυλών...'

Τιμήθηκε ο Φραγσκίσκος Αλβέρτης για την προσφορά του

29/3/2010
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ διοργανώθηκε στην Κυπαρισσία με αφορμή το Τουρνουά 3Χ3 στη κεντρική Πλατεία της πόλης και την συμβολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, της τοπικής ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, του Δήμου και της Αθλητικής Ενωσης Δίωνας που πρωτοπορεί σε τέτοιες εκδηλώσεις. H Ημερίδα με θέμα 'Οι βασικές αξίες του Αθλητισμού, το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης' πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε παρουσία του εκπροσώπου της Ε.Ο.Φ. κ. Κοντραφούρη, του Δημάρχου Κυπαρισσιας αλλά και της προέδρου του ΄Δίωνα' κα Σοφία Πανοπούλου.
Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όμως οι βραβεύσεις του Δήμου που φιλοξένησε τους αγώνες προς τον εκπρόσωπο της ΕΟΦ κ. Κοντραφούρη με αναμνηστικά μετάλλια και δώρα άπο τον τόπο μας, τον κ. Παρίσση που ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα του Ντοπινγκ αλλά ιδίως η κορυφαία στιγμή βράβευσης του Διεθνούς καλαθοσφαιριστή Φραγκίσκου Αλβέρτη που τιμήθηκε δεόντως για την προσφορά του στο Ελληνικό μπάσκετ με μεγάλες διακρίσεις. Ηταν μια μεγάλη βραδιά αφιερωμένη στον Αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα...

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Κόκκινο χτύπησε η...εγκληματικότητα στη Τριφυλία

28/3/2010
Η εγκληματικότητα διογκώνεται στην Τριφυλία και τα περιστατικά είναι σχεδόν καθημερινά όπου σε ορισμένες περιπτώσεις οι ηλικιωμένοι μένουν παροστάτευτοι όπως ένα ακόμα συμβάν στα Φιλιατρά όπως το περιγράφει το γειτονικό filiatranews σχολιάζοντας ότι δεν γίνεται τίποτα στην ουσία. Είμαστε όλοι απροστάτευτοι. όπως και ο συμπολίτης μας που η χθεσινή βραδιά θα του μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη του.
Όλα συνέβησαν χθες το βράδυ της παρασκευής περίπου στις 22:30. Ο ηλικιωμένος βρισκόταν στο σπίτι του και τον είχε πάρει ο ύπνος στον καναπέ του σπιτιού του. Την ίδια ώρα δυο άγνωστοι, εισέβαλαν στο σπίτι από ανασφάλιστο .........παράθυρο με καραμπίνες.
Όταν ο ηλικιωμένος τους αντιλήφθηκε, εκείνοι ψύχραιμα τον πρόσταξαν να μην φωνάξει, ότι δεν θα του κάνουν κακό και το μόνο που θέλουν είναι να τους δώσει ότι χρήματα υπάρχουν σπίτι του. Ο ηλικιωμένος χωρίς να μπορεί να αντιδράσει στο θέαμα των όπλων, τους έδωσε περίπου 800 ευρώ και οι δράστες έγιναν καπνός.

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Δεν το θέλουν το καημένο το κορίτσι…

Η είδηση που μεταδόθηκε το πρωί από την ιστοσελίδα γνωστών blogs για ότι ο γαμπρός στο γάμο της Τζούλιας Αλεξανδράτου είναι ο Καλαματιανός έμπορος αυτοκινήτων Κώστας Τσούλος έσκασε σαν βόμβα στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Η τηλεόραση Best επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον καλαματιανό επιχειρηματία ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν την ξέρει καν την κοπέλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι στις 15.00 στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best έκανε παρέμβαση για το θέμα και δικηγόρος της οικογενείας Τσούλου , Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος είπε ότι πήρε εντολή για μηνύσεις και αγωγές από την οικογένεια. Πάντως οι καλαματιανοί «χάρηκαν» και ήταν έτοιμοι για τον γάμο, μερικοί δε, συζητούσαν και για το δώρο.. που θα τους πάρουν.
Δεν αποκλείεται πάντως μετά την...διαφήμιση που έγινε στην Καλαμάτα να έρθουν και άλλες ειδήσεις για το συγκεκριμένο θέμα καθώς μπορει να μην προέρχεται ο γαμπρός απο το Νομό μας αλλά δεν αποκλείεται να βρεθεί ακόμα και ο κουμπάρος όπως αναφέρουν άλλες νεώτερες πληροφορίες που σίγουρα θα είναι άλλο πρόσωπο....Ε, ρε γλέντια!!

Εορταστικό ωράριο στα καταστήματα...

27/3/2010
ΣΕ ισχύ τέθηκε πλέον το Πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής μας σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού, ενώ σημειώνουμε ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών στην αγορά και σε ένα ρεπορτάζ που διενεργήσαμε είδαμε ότι οι τιμές των αμνοεριφίων είναι ίδιες με πέρσι και ακόμα φθηνότερες σε ορισμένες περιπτώσεις παραγωγών που διαθέτουν δικά του σφάγεια.
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο για την περιοχή μας διαμορφώνεται ως ακολούθως:
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΩΙ : 8.00 – 14.00 ΑΠΟΓΕΥΜΑ : 17.30- 21.00
Μ.ΤΡΙΤΗ ΠΡΩΙ : 8.00 - 14.00 ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 17.30 –21.00
Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΩΙ : 8.00 – 14. 00 ΑΠΟΓΕΥΜΑ : 17.30 - 21.00
Μ.ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΩΙ : 8.00 – 14.00 ΑΠΟΓΕΥΜΑ : 17.30 –21.00
Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΙ : 8.00 – 16.00 ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΚΛΕΙΣΤΑ
Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ : 8.00 – 18.00 ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΚΛΕΙΣΤΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΕΝΑΕ προς ΥΠΕΣ: να παραμείνει η εξυπηρέτηση του πολίτη στις νομαρχίες

«Όχι» στη μεταφορά αρμοδιοτήτων των νομαρχιών στους δήμους είπαν στην ουσία οι νομάρχες κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με το γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρη Στεφάνου. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της ΕΝΑΕ, στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Δράκος, οι επικεφαλής των παρατάξεων κ.κ. Γιάννης Μίχας και Γιώργος Αγοραστάκης, καθώς και η Επιτροπή Θεσμών της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τόνισε στον κ. Στεφάνου ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού, οι οποίες έχουν κατατεθεί ήδη στον υπουργό, ενώ αναφορικά με το σύστημα αρμοδιοτήτων και οργάνωσης του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τόσο ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση κυρίως στο ζήτημα της διατήρησης της σημερινής νομαρχίας ως διοικητικού κέντρου υπηρεσιών και εξυπηρέτησης του πολίτη.
«Στο συγκεκριμένο ζήτημα που θέσαμε, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει άλλη γραμμή πλεύσης και τούτο συμπεραίνεται από την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Εμείς από την πλευρά μας, σημειώσαμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εάν υιοθετηθεί αυτή η απόφαση, θα αποτύχει το όλο εγχείρημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δράκος.
Η αντιπροσωπεία της ΕΝΑΕ ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων των συνεδρίων της Ένωσης, όπου αναλυτικά μπαίνουν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων και του Κώδικα, των ζητημάτων που σχετίζονται με την στελεχιακή υποστήριξη και τον υπηρεσιακό μηχανισμό, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους οργανισμούς και τους κανονισμούς λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των συλλογικών οργάνων, το ζήτημα του επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής και τέλος, το θέμα της οικονομικής και φορολογικής μεταρρύθμισης του όλου εγχειρήματος. «Τα θέματα αυτά δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένα και σαφή από την κυβέρνηση» τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ.

Απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καλπάζει η ανεργία των νέων στην Πελοπόννησο

26/3/2010
ΚΑΠΟΙΟΙ ενώ η ανεργία καλπάζει δεν θα πρέπει να ειναι ικανοποιημένοι με τόσους απολυμένους και νέους που λαμβάνουν ένα επίδομα για να επιβιώσουν. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην 'Ελευθερία' προερχόμενα απο ττα μητρώα του
ΟΑΕΔ της Περιφέ-
ρειας Πελοποννήσου
καθώς το Φεβρουάριο ήταν εγγεγραμμένοι 28.390 άνεργοι είναι αποκαλυπτικά. Από αυτούς οι 7.258 είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 12 μήνες και χαρακτηρίζονται ως μακροχρόνια άνεργοι. Ο ΟΑΕΔ παρέχει επίδομα ανεργίας σε 9.268
άτομα, εκ των οποίων οι 1.940 είναι εποχικοί άνεργοι καθώς ασχολούνται σε τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο τη θερινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 28.390 ανέργους οι 5.028 (ποσοστό 17,7%) έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να βρουν εργασία.

Αυτή είναι η επίσημα καταγεγγραμμένη ανεργία διότι η πραγματική φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη με όσους υποαπασχολούνται ή δεν δηλώνουν την ανεργία επιβιώνοντας απο όρους της οικογένειάς τους αποκτώντας με τον τρόπο αυτό χαρακτήρα εθνικής υπόθεσης με άμεσες επιπτώσεις για το απώτερο μέλλον...

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Με Εθνική ομοψυχία η Παρέλαση για τους ήρωες του 1821 στην 'Αρκαδιά'

ΖΗΤΩ ΤΟ 1821 : ΜΕ Εθνική υπερηφάνεια και πλήθος κόσμου αλλά και σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των σχολικών συγκροτημάτων, αθλητικών και πολιτιστικών Σωματείων, των Προσκόπων, του Οργανισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Κυπαρισσίας μπροστά απο τους επισήμους επι της οδού 25ης Μαρτίου υπο τους ήχους και τα εμβατήρια της Δημοτικής Φιλαρμονικής που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της στην Εθνική εορτή.
Με πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τους γύρω δρόμους η φετινή Παρέλαση ήταν μεγαλειώδης τόσο στα πεζοπόρα τμήματα όσο και στην προετοιμασία της καθώς η μαθητιώσσα νεολαία χειροκροτήθηκε τόσο απο τον Μητροπολίτη Τριφυλίας- Ολυμπίας, τους Δημάρχους Κυπαρισσίας και Αυλώνος που ήταν παρών, αλλά και δημοτικούς συμβούλους παρουσία των Αστυνομικών και άλλων αρχών της πόλης μας. Με παραδοσιακές ενδυμασίες τόσο στο Λύκειο Κυπαρισσίας όσο και ο Μ.Ε.ΣΚ. ομόρφυναν την φετινή Επέτειο της Εθνικής Παλλιγεννεσίας δίνοντας την απάντησε σε εκείνους που θέλουν να επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία και το Εθνος μας αλλά και την τιμή σε εκείνους που αγωνίστηκαν για το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας. Μπράβο στα παιδιά και την νεολαία μας που αποτελούν την ασπίδα για το μέλλον της πατρίδας μας και δίνουν το βροντερό παρών σε ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις.
Αμέσως μετά ακολούθησαν παραοδοσιακοί χοροί απο τμήματα του Γυμνασίου και Λυκείου Κυπαρισσίας στην κεντρική πλατεία που κατακλύστηκε απο κόσμο χειροκροτώντας την παλληκαριά των παιδιών που γαλουχούνται με τις παραδόσεις του τόπου μας!

'Να μην υποστείλουμε τα λάβαρα των αξιών και ιδανικών του 1821'

25/3/2010
Την 189η επέτειο της Εξέγερσης και της Ορκωμοσίας των Ντρέδων σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τίμησαν οι πολιτικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου στο Άνω Δώριο Σουλιμά για την απελευθέρωσης της 'Αρκαδιάς' που ακολούθησε λίγο αργότερα. Στο χώρο προ του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας και έγινε δέηση στη Μεγαλόχαρη ενώ μαθητές πραγματοποίησαν την αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Ντρέδων. Κατατέθηκαν στεφάνια από τους επισήμους και όλοι έψαλλαν τον Εθνικό ύμνο. ενώ στην πλατεία του ιστορικού χωριού οι Μαθητές σχολείων απήγγειλαν ποιήματα και παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.
Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Συγγραφέας - εκπαιδευτικός Στάθης Παρασκευόπουλος ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του είπε 'να μην υποστείλουμε τα λάβαρα των αξιών, των ιδανικών, της ελευθερίας και την ελεύθερης βούλησης για εκείνους που αγωνίστηκαν και θέλησαν να μυρίσουν το λουλούδι της ελευθερίας...' ενώ συνέδεσε την Οικονομική κρίση με τις σύγχρονες αξίες που πρέπει να γαλουχηθούν οι Ελληνες και οι επόμενες γενιές. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Νομάρχης Μεσσηνίας, Βουλευτές, πολιτευτές, Δήμαρχοι, νομαρχιακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων αλλά και πλήθος κόσμους.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Πασχαλινός...μπουναμάς οι στροφές της Μεγαλόπολης

ΤΗΝ Mεγάλη Δευτέρα ή Μεγάλη Τρίτη δίνεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην κυκλοφορία το τμήμα Αθήναιο-Λεύκτρο που περιλαμβάνει τις σήραγγες στο Ραψομμάτη, παρακάπτοντας επιτέλους μετά απο δεκαετίες τις στροφές της Μεγαλόπολης για ένα έργο που ακούγαμε απο...την παιδική μας ηλικία ακόμα.
Τη υπόσχεση για την παράδοση του έργου ανέφερε ο διευθυντής Μελετών και Κατασκευών έργων Πελοποννήσου του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης, ο οποίος επιθεώρησε τα υπό κατασκευή τμήματα του νέου εθνικού δρόμου Τρίπολη-Καλαμάτα, ενώ σύμφωνα με τους αρμόδιους απομένει μόνο η δεύτερη σήραγγα στο Ραψομμάτη και ο κόμβος της Ασέας στο Αθήναιο που “δουλεύονται εντατικά” όπως κατέληξε. Αξιζει να τονίσούμε ότι τις ημέρες του Πάσχα αναμένονται...ορδές επισκεπτών στην Μεσσηνία λόγω της συγκυρίας τόσο της οικονομικής όσο και το ότι εορτάζεται νωρίτερα απο κάθε άλλη χρονιά. Α, ευτυχώς δεν θα υπάρχουν διόδια. Και ο Κουσελάς σε εκδήλωση της ΕΑΣ στη Κυπαρισσία υποστήριξε ότι το Παραδείσια- Τσακώνα θα παραδοθεί μέσα στο Φθινόπωρο καλώς εχόντως των πραγμάτων...

Η 189ης Επέτειος Εξέγερσης και Ορκωμοσίας των Ντρέδων

24/3/2010
ΣΗΜΕΡΑ διεξάγεται η αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Ντρέδων όπου ο Δήμος Δωρίου, το Τοπικό Συμβούλιο του Τοπικού Διαμερίσματος Άνω Δωρίου και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Δωριτών «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ», προσκάλεσανόλες τις θρησκευτικές, πολιτικές, στρατιωτικές, δικαστικές και διοικητικές αρχές του νομού Μεσσηνίας καθώς και όλο τον κόσμο της Μεσσηνίας, να δώσουν το παρόν στον εορτασμό της 189ης Επετείου της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων, στο Άνω Δώριο (Σουλιμά), την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010 και ώρα 12.00', σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα της τελετής:
Ώρα 12.00’ Πέρας προσέλευσης Επισήμων προσκεκλημένων στο χώρο της πλατείας Άνω Δωρίου.
Ώρα 12.05’ Έναρξη τελετής στον προ του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου χώρο.
Ώρα 12.10’ Επιμνημόσυνη Δέηση.
Ώρα 12.25’ Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Ντρέδων.
Ώρα 12.28’ Δέηση στη Μεγαλόχαρη.
Ώρα 12.30' Κατάθεση στεφανιών από επισήμους.
Ώρα 12.35’ Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές.
Ώρα 12.50’ Εκφώνηση πανηγυρικού της Ημέρας.
Ώρα 13.10’ Εθνικός Ύμνος.
Ώρα 13.20’ Παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Άνω Δωρίου.
Ώρα 13.30’ Πέρας τελετής Δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου των Σουλιμαίων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των φορεών "Σας περιμένουμε όλους εκεί, προκειμένου να εκπληρώσουμε για μια ακόμη φορά το χρέος μας προς τους ηρωικούς προγόνους, σ’ αυτούς που μας ελευθέρωσαν από τον Τουρκικό ζυγό, σ’ αυτούς που μας έκαναν να νοιώθουμε περήφανοι, γιατί αποτελούσαν τον εκλεκτό στρατό του Κολοκοτρώνη. Όπως γνωρίζετε, μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα το γλεντήσουμε Σουλιμοχωρίτικα…"

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ημερίδα της ΕΑΣ για το ελαιόλαδο με αλήθειες για τους παραγωγούς

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ακούστηκαν στην Ημερίδα που διοργάνωσε, χθες βράδυ στην Κυπαρισσία, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας ως αναγνωρισμένη Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), με θέμα «Η ανάδειξη της ποιότητας του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της ελιάς Καλαμών είναι το κλειδί των αγορών;» Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος του Καν. 867/2008 που επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η ΕΑΣ έχει απορροφήσει το 100% του προγράμματος μέχρι σήμερα όπως τόνισε η συντονίστρια της ημερίδας Τζαβάρα, προϊσταμένη Τμήματος Ελαίας, Διεύθυνση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στους χαιρετισμούς τους τόσο ο Πρόεδρος της Ενωσης κ. Κοζομπόλης, όσο και οι πολιτικοί παράγοντες έκανα λόγο για νέα εποχή στο μεσσηνιακό λάδι που θα στηρίζεται στο πρότυπο της ποιότητας, της πιστοποίησης και τυποποίησης του προιόντος αλλά και ολοκληρωμένης διαχείρισης. Απόψεις κατέθεσαν οι κ. Ριζάς απο την Νομαρχία, ο βουλευτής κ. Κουσελάς, ο κ. Χρ. Μαλαπάνης και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος που είπε ωμές αλήθειες. Οπως το γεγονός ότι οι παραγωγοί είναι εκεινοι που παλεύουν για την ποιότητα, τις επενδύσεις, το ρίσκο, αλλά και την εφαρμογή Γεωργίας ακριβείας με ολοκληρωμένα πρότυπα διαχείρισης.
Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις για την στρατηγική ανάπτυξη του λαδιού με την χαμηλή τιμή του-ήδη βρίσκεται σταθερά στα 2,30 το κιλό- αλλά και τις προυποθέσεις για συλλογικές προσπάθειες και όχι ασκήσεις επι χάρτου πάνω στο προιόν. Εθίχθη επίσης απο τον κ. Πετράκο η απουσία εθνικής πολιτικής με αθρόες εισαγωγές προιόντων χωρίς επώνυμο προφίλ και αλλοπρόσαλη πολιτική στο θέμα της ουσιαστικής στήριξης των αγροτών μας.

Στήριξη της Πολιτείας απο τους αετονύχηδες ζητούν οι παραγωγοί καρπουζιού

23/3/2010
ΤΗΝ ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας με έργα και όχι με λόγια και ημερίδες ζητούν οι παραγωγοί καρπουζιού της Τριφυλίας καθώς οι πρώτες ποσότητες θερμοηπιακού καρπουζιού ετοιμάζονται να εμφανιστούν στην αγορά λίγο μετά τις ημέρες του Πάσχα. Στην Τερψιθέα που παράγεται το πιο πρώιμο καρπούζι της Ευρώπης οι παραγωγοί κάνουν λόγο για μεγαλέμπορους και αετοχύχηδες που λυμαίνονται τον κόπο των αγροτών με τους ελέγχους της εμπορίας και διακίνησης να είναι κάτω του μετρίου. Ευτυχώς που υπάρχει το Τελωνείο προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και ποσότητα που εξάγεται προς χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.
Ο παραγωγός Χρήστος Δημητρακάκης δήλωσε ότι 'είναι αρκετά νωρίς και ευτυχώς που μας ευνοούν οι θερμοκρασίες με αποτέλεσμα η ωρίμανση να βρίσκεται στο τελικό στάδιο καθώς φέτος δεν έίχαμε παγετούς και ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά τους ανέμους που πολλές φορές δυσκολεύουν το έργο μας" για να προσθέσει ότι "μακάρι τα προβλήματά μας να ήταν αυτά που αναφέραμε και το τελειωτικό χτύπημα για την περιοχή μας που αποτελεί η εμπορία καρπουζιού".
Εξήγησε ότι "αυτή η καλλιέργεια καθίσταται ασύμφορη με ένα προιόν που δεν επιδοτείται απο την Πολιτεία με αποτέλεσμα ο παραγωγός να λαμβάνει ρίσκο για το εισόδημά τους και εκθέτουμε την απουσία των αρμοδίων που ουσιαστικά δεν προστατεύει το προιόν όπως οι αετονύχηδες έμποροι που βγαίνουν στην αγορά με ένα μπλόκ και αγοράζουν με ακάλυπτες επιταγές τον κόπο των παραγωγών για μια ολόκληρη χρονιά" για να επισημάνει ότι "μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού αφού δεν ζητάμε οικονομική στήριξη αλλά ηθική συμπαράσταση απο την Πολιτεία και την Κυβέρνηση η οποία πρέπει να ξεχωρίσει την ήρα απο το στάριο, να κατανοήσει το προβλήμά μας και να λειτουργήσει το υγιές εμπόριο αλλά τουλάχιστον να γνωρίζουμε ότι θα χρήματα που βάλαμε μπορούμε να τα εισπράξουμε".
Ο Φώτης Δημητρακάκης μας είπε ότι 'καλλιεργούμε 150 στρέμματα και ομολογώ ότι μας λείπει η οργάνωση των παραγωγών καρπουζιού μέσα απο ένα ενωτικό συλλογικό κίνημα θα είχαμε καταφέρει καλύτερες τιμές απο τα αγροτικά εφόδια μέχρι την πωληση καθώς διαπιστώνουμε διαφορές απο τα πλαστικά μέχρι τα λιπάσματα και θεωρούμε ότι είμαστε απροστάτευτοι τόσο για τις αγορές όσο και απο την πώληση". Ζήτησαν επίσης οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του Νομού μας να μην μείνουν στα λόγια και τις ημερίδες αλλά να προχωρήσουν με έντονο βηματισμό για την προστασία των προιόντων μας.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Μότορσιπ με λαθραία τσιγάρα προσάραξε στην Μαραθούπολη

ΤΟ... βαπόρι προελεύσεως Βολιβίας τελικά είχε στα αμπάρια του λαθραίες κούτες απο χιλιάδες τσιγάρα τα οποία αν διοχετεύονταν στην αγορά το Δημόσιο θα έχανε πολλά χρήματα. Ειδικότερα ήταν γύρω στις 05.00 τα ξημερώματα όταν κάτοικοι στην περιοχή της Μαραθούπολης αντιλήφθηκαν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με ένα μοτορσίπ το οποίο στην προσπάθειά του να κάνει ελιγμούς στον θαλάσσιο όρμο τελικά....κόλλησε για άγνωστο λόγο με παοτέλεσμα πλήρωμα και καπετάνιος να εγκαταλείψουν το σκάφος εν ριπή οφθαλμού.
Ειδικότερα το μότορσπι που δεν φέρει καμία σημαία ούτε έχει πάνω του ταξιδιωτικά έγγραφα σύμφωνα με τις Λιμενικές αρχές έγινε αντιληπτό απο κατοίκους που ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Πύλου και το Λιμενικό σταθμό Κυπαρισσίας καθώς φέρει μόνο το όνομα 'Queen Elizabeth' το οποίο ενδέχεται να μην είναι το αυθεντικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι Λιμενικές αρχές ερεύνησαν εξονυχιστικά το σκάφος και πήραν αποτυπώματα ώστε να ταυτοποιηθούν σε συνεργασια με ξένες Αρχές αν χρειαστεί για να εντοπιστούν οι δράστες, ενώ ενημερώθηκε και το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ στις έρευνες προς κάθε κατεύθυνση συμμετέχει και η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας σε συνεργασία με το λιμενικό απο τη ξηρά. Ο αριθμός των τσιγάρων και των ευρημάτων δεν έχει υπολογιστεί ακόμα ενώ οι δράστες εικάζεται ότι ήταν αλλοδαποί.

Ημερίδα για το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο στην Κυπαρισσία

Πραγματοποιείται σήμερα στην Κυπαρισσία η ημερίδα με θέμα “Η ανάδειξη της ποιότητας του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της ελιάς Καλαμών είναι το κλειδί για την κατάκτηση των διεθνών αγορών”, που οργανώνει η ΕΑΣ Μεσσηνίας που διεξάγεται στο παραλιακό μας ξενοδοχείο “Κανελλάκης” και θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ. Η ημερίδα διεξάγεται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος του Καν. 867/2008 που επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συντονίστρια της εκδήλωσης θα είναι η Ελένη Τζαβάρα, προϊσταμένη του Τμήματος Ελαίας, στη Διεύθυνση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παρουσίαση των σκοπών και στόχων της ΕΑΣ Μεσσηνίας,από τον πρόεδρό της Βασίλη Κοζομπόλη. Χαιρετισμούς επίσημων προσκεκλημένων.
Εισηγήσεις: «
Η ανάδειξη της ποιότητας του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της ελιάς Καλαμών είναι το κλειδί των αγορών;», από το γενικό διευθυντή της Ενωσης Δημήτρη Ραπτέα. «Η υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της ΕΑΣ που εξυπηρετούνται με την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος εργασίας της», από το διευθυντή πρωτογενούς παραγωγής ΕΑΣ και υπεύθυνο προγράμματος Κώστα Λύρη. «Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου έτους υλοποίησης του προγράμματος εργασίας της ΟΕΦ-ΕΑΣ Μεσσηνίας», από το Γρηγόρη Πανονίδη, διαχειριστή του προγράμματος εργασίας και διευθύνοντα εταίρο της εταιρείας Utilis. «Η ιχνηλασιμότητα σαν νέο εργαλείο μάρκετινγκ», από τους Στέλιο Δρυ, διευθύνοντα σύμβουλο και Μιχάλη Μανούσο, αναπλ. γεν. διευθυντή της Foodstandard. «Υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος (carbon footprint) μεσσηνιακού ελαιολάδου και δράσεις αντιστάθμισης"

Τα λάθη των πολιτικών και το..ξεπερασμένο μοντέλο στο Τουρισμό

22/3/2010
ΤΟ κίτς...τελικά το έχει ο Ελληνας και στον Τουρισμό όπως διαπιστώσαμε-το γράφαμε εδώ και χρόνια- ακόμα και στην παροχή υπηρεσιών. Ο Πέτρος Κωστόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Imako Media SA, «Ποιοτικός τουρισμός: Η Ελλάδα μέσα στο διεθνές περιβάλλον» προέβη σε καυστική κριτική για την πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία 40 χρόνια θεωρώντας ότι το μοντέλο της δεκαετίας του 70 είναι ξεπερασμένο οταν η Ελλάδα ήταν εξωτικός προορισμός σημειώνοντας ότι "η Μεσσηνία είναι τυχερή που δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη και τα παρθένα μέρη μπορούν να αξιοποιηθούν με αισθητική" προτρέποντας να αλλάξουμε ρότα τώρα.
Μίλησε για τα λάθη πολιτών και πολιτκών που τα πληρώνουμε τώρα, για την απουσία πολιτικής αφού ορισμένοι πολιτικοί ταγοί εχθές έκαναν και Δημόσιες σχέσεις μετά το πέρας των απονομών, αλλά και τα λάθη των τελεταίων 40 ετών στην χώρα μας. Σημασία έχει ότι πλέον οι αρπαχτές αποτελούν παρελθόν. Οπως και οι νοοτροπίες που εγκλωβίζουν τον τουρισμό, δυστυχώς τέτοιες υπάρχουν ακόμα στην Δυτική Μεσσηνία. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι πρόσφατα εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο νέες ξενοδοχειακές κλίνες στο Κυπαρισσιακό Κόλπο ελπίζοντας οτι εκεί θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης...Ευτυχώς που η Μεσσηνία ακόμα δεν έχει δεχθεί ορδές..τουριστών δηλαδή...

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Οι θεμελιώδεις Αρχές προώθησης του Τουριστικού προιόντος τέθηκαν στην Ημερίδα της Κυπαρισσίας

ΜΕ το τρίπτυχο Υπηρεσίες επιπέδου, Σύμφωνο ποιότητας και Συλλογική ευθύνη για την προώθηση του τουριστικού προιόντος της Δυτικής Μεσσηνίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα για τον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, στην Κυπαρισσία. Η καταγραφή των προβλημάτων που αφορούν την προώθηση τουριστικών πόλων έλξης μέσα απο συγκεκριμένες διαδικασίες αποτέλεσε δείγμα προβληματισμού και αισιοδοξίας, ενώ εκφράστηκαν και πολλές αλήθειες για το ξεπερασμένο τουριστικό μοντέλο που προωθούμε στην χώρα μας.!
Στην προσφώνησή της η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας κ. Γεωργία Χριστοδούλου έδωσε έμφαση στην καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης, ενώ η Πρόεδρος της ΝΕΠΤ κ. Αντωνία Μπούζα τόνισε ότι "έχουμε στρατηγική για την αειφορία αναδεικνύοντας το ανθρωπογενές περιβάλλον με την συμμετοχή του ντόπιου δυναμικού" για να προσθέσει ότι "η Μεσσηνία είμαστε εμείς, αποτελεί στοχευμένη βάση της τουριστικής συνείδησης απο την στιγμή που ο τουρισμός για εμάς είναι παράδοση και λόγω της Παγκόσμιας ημέρας Ποιίησης ερχόμαστε κοντά στη φύση με τον Εθελοντισμό να είναι το πάν" καταλήγοντας ότι πέρα απο φορείς και αρχές χρειάζεται η ενίσχυση της Πολιτείας.
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης υπενθύμισε ότι "η ημερίδα έρχεται να φέρει νέα πνοή μέσα στην Άνοιξη, να φέρουμε σύχρονες κατευθύνσεις και έχουμε την θέληση να αποδώσουμε την πνοή που απαιτεί ο τόπος" για να επιβεβαιώσει οτι η βαρία βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο Τουρισμός.

"Να μη μένουμε μόνο στα λόγια. Ήταν μια καλή αρχή για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όλοι και να συστρατευθούμε για την τουριστική ανάπτυξη της δυτικής Μεσσηνίας", είπε ο κ. Αχιλλέας κ. Κωνσταντακόπουλος για το μέλλον του τουρισμού στον τόπο μας.
Την Ημερίδα εκκίνησε με σύντομο χαιρετισμό αφιερωμένη στη Παγκόσμια ημέρα Ποιίησης η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου και η Πρόεδρος της Ν.Ε.Τ.Π. Αντωνία Μπούζα.
Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό, ο δήμαρχος Κυπαρισσίας, οι Βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος αναφερόμενοι στο ποιοτικό άλμα που απαιτείται απο την πλευρά της αυτοδιοίκησης.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις που ανέλυσαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι των τοπικών αρχών:
-Νικόλας Κανελλόπουλος, πρόεδρος ΕΟΤ, «Ο τουρισμός και η συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη» (σημειώνουμε πως ο κ. Κανελλόπουλος κατάγεται από την Κυπαρισσία και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του για την παρουσία του στον τόπο καταγωγής του). Ο συμπατριώτης μας πέρα απο την νοσταλγία για τον τόπο μας εξήγησε ότι για τον ίδιο η Κυπαρισσία είναι η ζωή του και η προσωπική του αναφορά συμπληρώνοντας ότι 'η οικονομική ύφεση έχει αντικτυπο στον πολίτη και ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ασφαλιστική δικλείδα για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας αλλά και στο εξωτερικό' θεωρώντας ότι η κοινή συστράτευση αποτελεί εθνικό στόχο.
-Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕS Α.Ε., «Έχουμε όλοι μερίδιο, αλλά και ευθύνη για την επιτυχία» ο οποίος συμπλήρωσε ότι "ποιότητα είναι η σχέση προσδοκίας και αποτελέσματος άρα η υψηλή ποιότητα αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα και όλοι μας πρέπει να έχουμε στόχους καθώς ο τουρισμός αποτελεί ολιστική εμπειρία ως προιόν με διαφήμιση και προβολή".
-Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Αρχαιολογίας, «Πολιτισμός και ανάπτυξη» ο οποίος υποστήριξε ότι Πολιτισμός και ανάπτυξη είναι αλληλένδετα αφού η πολιτιστική μας κληρονομιά διαθέτει μια αλληλουχία αρχαιολογικών ευρημάτων χωρίς να διακόπτει τον πολιτιστικό μας Ιστό.
-Πέτρος Κωστόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Imako Media SA, «Ποιοτικός τουρισμός: Η Ελλάδα μέσα στο διεθνές περιβάλλον»
-Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, επιχειρηματίας, α’ αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, πρόεδρος Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, «Η ποιότητα και η επίδρασή της στο μέλλον της τοπικής οικονομίας».
Μετά τις εισηγήσεις διεξήχθη διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Παραλληλα να αναφερθεί ότι στον προαύλιο χώρο υπήρχαν περίπτερα των Δήμων της Τριφυλίας με ενημερωτικό υλικό και τοπικά προϊόντα Συλλόγων. Την ημερίδα διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής (Ν.Ε.Τ.Π.) με τη συμμετοχή του Δήμου Κυπαρισσίας και της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας.

Πρωταθλητής στη Γ τοπική ο Παντριφυλιακός Καλονερού

21/3/2010
ΤΗΝ..κούπα του Πρωταθλητή σήκωσε ο Παντριφυλιακός Καλονερού μετα την στέψη της Ομάδας στην κορυφή της Γ τοπικής κατηγορίας εξασφαλίζοντας την άνοδο στην Β τοπική κατηγορία μετά το τελευταίο παιχνίδι με το Κοπανάκι στο γήπεδο της Ελαίας που έληξε με 1-2 υπερ των φιλοξενουμένων και ήταν η μοναδική ήττα για τους πρωτοπόρους που έπαιξαν χαλαρά. Παρά τα λάθη της διαιτησίας για υποδείξεις με χέρι και φάσεις οφσάιντ ήταν μια μέρα Αθλητισμού και χαράς για το μοναδικό αθλητικό σωματείο του Δήμου Αυλώνος που έχει καταγράψει μια πορεία 25 ετών περίπου.
Πριν το τελευταίο παιχνίδι στο γήπεδο της Ελαίας προσήλθε ο Νομάρχης και Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δράκος- που κάποτε εκεί έπαιζε μπάλα πριν γίνει το γήπεδο- όπου απένειμε τιμητική πλακέτα στο Σύλλογο για την άνοδό του και την διαβεβαίωση ότι σύντομα ξεκινά η κατασκευή χλοοτάπητα με εγκαταστάσεις αποδυτηρίων επιβεβαιώνοντας ότι πέρα απο 350.000 ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί απο το υπουργείο Πολιτισμού η Νομαρχία θα διαθέσει άλλες 200.000 ευρώ προκειμένου η περιοχή να μετατραπεί σε Προπονητικό κέντρο.


Μετά τον αγώνα ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ και βοηθός Νομάρχη κ. Παναγιώτης Τσιμόγιαννης παρουσία του εκπροσώπου της ΕΠΣΜ κ. Κανέλλου Κυριακού, απένειμε μετάλλια στους παίκτες της Ομάδας και το Κύπελλο του Πρωταθλητή ξεσπώντας φίλαθλοι, παίκτες και διοίκηση σε πανηγύρια. Ο Προπονητής της Ομαδας Σάκης Διονυσόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του στα Μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν και τηλεοπτικά την άνοδο ότι 'τα χειροκροτήματα ανήκουν στα παιδιά που αγωνίστηκαν, στη Διοίκηση και στους φιλάθλους που μας συμπαραστάθηκαν και τώρα στοχεύουμε να παραμείνουμε στην Β τοπική καθώς αυτός είναι ο στόχος της ομάδας μας' για να προσθέσει ότι 'στην ομάδα επικρατεί πάντα οικογενειακό και ενωτικό κλίμα και αυτό μας βοηθά πολύ στην κατάκτηση των στόχων μας'.
Ο κ. Τσιμόγιαννης μίλησε για υψηλό επίπεδο αγώνων παρά την μικρη κατηγορία που αγωνίστηκε η ομάδα προσθέτοντας ότι υπάρχουν παραδείγματα στην περιφέρεια που αξίζουν την προσοχή μας. Ο Πρόεδρος της Ομάδας Σάκης Γαλάνης αναφέρθηκε στην σκληρή δουλειά της αγωνιστικής περιόδου που πέρασε καταγράφοντας την ατμόσφαιρα που επικρατεί, υπενθυμίζοντας ότι 'με τις υποδομές που θα δημιουργηθούν στο γήπεδο της Ελαίας η περιοχή αποκτά νέα μορφή και παράλληλα δίνονται διέξοδοι για αθλητισμό και ευγενή άμιλλα στους νέους ανθρώπους αφού σήμερα συμμετέχουν περίπου 30 παίκτες απο την ευρύτερη περιοχή ενώ θα επανασυσταθεί και η παιδική ομάδα μαζί με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει για να είμαστε κοντά στο ευ αγωνίζεσθαι'.

Μετά την φιέστα ανόδου οι παίκτες, διοίκηση και προσκεκλημένοι το γλέντησαν δεόντως σε κέντρο της περιοχής με μπόλικη σαμπάνια, δείπνο και...γενέθλια του νεαρού παίκτη Αντώνη Βουδούρη απο την Αυλώνα μέσα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα. Πάντα τέτοια!

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Στο Ν.Σ. η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το δρόμο Κυπαρισσίας- Ραυτόπουλο

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ τελικά στην Γραμματεία του Νομαρχιακού Συμβουλίου προκειμένου να υποβληθούν τυχόν αντιρρήσεις η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφορικά με το δρόμο απο το Μεμί Κυπαρισσίας μέχρι το Ραυτόπουλο μήκους 16 χιλιομέτρων περίπου. Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα αναμένεται να εξυπηρετήσει την κίνηση απο τον εθνικό δρόμο Πύργου- Κυπαρισσίας προς Μουριατάδα- Δάρα-Ροδιά- Ραυτόπουλο ο οποίος ως άξονας μέσω Αριστομένη συνδέεει την Τριφυλία με την Καλαμάτα. Μάλιστα για 3,5 χιλιόμετρα ο άξονας θα βαδίζει στην σημερινή χωμάτινη οδό και στην συνέχεια για περίπου 4 χιλιόμετρα όπου προβλέπεται νέα χάραξη.
Για τα υπόλοιπα 9 χιλιόμετρα προβλέπεται να βελτιωθεί ο υφιστάμενος δρόμος. Ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται συνολικά σε 16 εκ. Ευρώ και η προσπάθεια της Νομαρχίας Μεσσηνίας θα είναι να ενταχθεί ο οδικός άξονας στο ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο αρμόδιος Αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Κυπαρισσίας έχει ενισχύσει το δρόμο απο το Κάστρο προς τους Μύλους στην βόρεια πλευρά της πόλης οπότε και απο βορρά η διέλευση οχημάτων είναι άνετη και προσβάσιμη.

Αλλαγή φρουράς στα Νοσοκομεία με ερωτηματικα

20/3/2010
ΕΝΤΟΣ της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση στις θέσεις τους των νέων Διοικητών Νοσοκομείων από το Υπουργείο Υγείας χωρίς όμως να μας αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο με ποιό τρόπο θα λύσεις τις διετείες συμβάσεις του νύν Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ. Δρουμπαλη και αν θα μεταφερθεί σε άλλη θέση ή την λυπητερή θα πληρώσει...ο Ελληνικός λαός.
Αλλά και να μας αναφέρουν αν ένας πετυχημένος Διοικητής πρέπει να φεύγει απο το πόστο του και αν δεν είναι επιτυχημένος να μας αναφέρουν το γιατί. Ετσι στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπως είχαμε γράψει νέος Διοικητής είναι ο Μπόζος Παναγιώτης (Μαθηματικός) ο οποίος κατάγεται απο την Κυπαρισσία και η οικογένειά του ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην τοπική κοινωνία της πόλης. Το Νοσοκομείο απαιτεί ένα νέο αέρα πέρα απο γόρδιους δεσμούς και προκαταλήψεις, με έμφαση στον πολίτη τον οποίο όλοι υπηρετούν και φυσικά να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν δρομολογηθεί απο την απερχόμενη Διοίκηση καθώς αναμένεται να αλλάξει και η σύνθεση του Δ.Σ. του ιδρύματος.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Προστασία απο...security στο εμπορικό κέντρο της 'Αρκαδιάς'

ΑΚΟΜΑ και σε ιδιωτική υπηρεσία ασφάλειας με σεκιούριτι προσέφυγαν καταστηματάρχες και έμποροι της Κυπαρισσίας προκειμένου να προστατέψουν τις περιουσίες τους απο τα αυξημένα κρούσματα κλοπών τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς θεωρούν μονόδρομο την παραπάνω λύση για να προστατευθεί ο κόπος τους. Μάλιστα
η πρόσφατη διάρρηξη του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Κυπαρισσίας όπου άγνωστοι χωρίς να έχουν ιερό και όσιο αφού παραβίασαν τον ναό εισήλθαν και αφαίρεσαν ότι χρήματα υπήρχαν στο παγκάρι και το Φιλόπτωχο ταμείο αφαιρώντας μάλιστα χρυσούς σταυρούς και μια λαβίδα. Εντύπωση προκαλει το γεγονός εισόδου απο ένα μικρό φωταγωγό του δράστη που είχε απόλυτη προσβαση στον χώρο.

Σε ότι αφορά τα καταστήματα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης μέχρι πρόσφατα είχαν απευθυνθεί στην εταιρεία περίπου 50 επαγγελματίες με νυκτερινές περιπολίες καθώς ο αρμόδιους σεκιουριτάς σε περίπτωση που αντιληφθεί κάποιο περιστατικό ενημερώνει τις Αστυνομικές αρχές για την καταγγελία του γεγονότος και τις νόμιμες ενέργειες. Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει αναφερθεί στην αυτοπροστασία των εμπόρων που στο παρελθόν ήταν αγανακτισμένοι απο την κατάσταση με σχεδόν καθημερινές τις κλοπές στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της πόλης και ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών αρχών με προσωπικό.
Φωτο: kyparissia-press

Εχασε την μάχη για τη ζωή ο Αντιδήμαρχος Κώστας Μαντζούνης

19/3/2010
ΤΗΝ μάχη με την ζωή έχασε σε ηλικία μόλις 65 ετών ο καταγόμενος απο τα Πλατάνια μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχος Αυλώνος Κωνσταντίνος Μαντζούνης. Ο άριστος γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης είχε μακρά θητεία για 16 χρόνια στην πρώην Κοινότητα Πλατανίων και έπασχε απο την επάρατη νόσο. Τα τελευταία χρόνια είχε τοποθετηθεί Αντιδήμαρχος 2 φορές ενώ ήταν στενός συνεργάτης του νύν Δημάρχου Ιωάννη Φιλντίσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αυλώνος εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του για το συμβάν και έλαβε ομόφωνη απόφαση να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες για 3 ημέρες.
Η συνοδεία στην τελευταία του κατοικία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην γενέτειρά του. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο εκλιπών διακρίνετο για το ήθος του και την ενασχόλησή του με την αγροτική ζωή δεμένος με την ζωή του τόπου του αλλά και τους κατοίκους ενώ η οικογένειά του διατηρεί δεσμούς με την περιοχή μας καθώς έχουν αριστεύσει σε αρκετούς τομείς και δραστηριότητες του επαγγελματικού κόσμου.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Απογειώνει τον τουρισμό η Ενωση Ξενοδόχων Τριφυλίας

ΜΕ καλό πρόσημο επέστρεψε, η Μεσσηνιακή αντιπροσωπεία στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «ITB» που διεξήχθη 10-14 Μαρτίου στο Βερολίνο! Το Περίπτερο της Μεσσηνίας αποτέλεσε πόλο έλξης για τους ειδηικούςτου Τουρισμού από όλο τον κόσμο, πολιτικοί παράγοντες, τουριστικοί πράκτορες, δημοσιογράφοι και βεβαίως, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, η Υφυπουργός Άντζελα Γκερέκου και ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Νικόλας Κανελλοπουλος ο οποίος φέρεται να έχει καταγωγή από την Κυπαρισσία και να είναι ομιλητής στην μεγάλη ημερίδα της Κυριαικής!
Σημαντική όμως ήταν η παρουσία και της Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου η οποία προσπάθησε και πέτυχε να οργανώσει μια αξιόλογη τουριστική προβολή της Τριφυλίας δεδομένου ότι στις δραστηριότητές της εκτός απο συμμετοχές σε Εκθέσεις συγκαταλέγεται η ενεργή ανάμιξή της στην ημερίδα της Κυριακής και η έκδοση τουριστικού οδηγού ξενοδοχείων και καταλλυμάτων για την περιοχή μας! Τώρα με το Καλλκράτη φαίνεται ότι η 'Αρκαδιά' απογειώνεται και με κάθε τρόπο όλοι οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια...

Παίρνει μπρος ο Καλλικράτης με..πόρους

18/3/2010
Από πρώτη πρώτου της νέας χρονιάς ξεκινά στην πλήρη του λειτουργία ο "Καλλικράτης" με τον χάρτη της αυτοδιοίκησης να αλλάζει ριζικά. Ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σήμερα ανακοίνωσε πως μέχρι και το Μάιο θα έχει γίνει νόμος του κράτους, δίνοντας τέλος στα σενάρια περί των όποιων καθυστερήσεων ή εμπλοκών. Σε ότι αφορά τους δήμους αυτοί μειώνονται από 1.034 σε 370, ενώ οι περιφέρειες θα είναι σε αριθμό αναλογικά ίδιες με τις σημερινές. Το μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει για το οικονομικό σκέλος των νέων δομών, ενώ σε ότι αφορά το προσωπικό, θα υπάρξει μεταφορά υπαλλήλων, με ορθολογική αξιοποίηση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.
Για την Μεσσηνία προβλέπονται 6 με 7 Δήμοι όπως έχουμε αναφέρει ενώ οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ξεκινούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αφού θα καθοριστεί ο τρόπος επιλογής των δημοτικών συμβούλων και των νέων ισχυρών Δήμων. Στην Τριφυλία θα δημιουργηθούν 2 Δήμοι ενώ η Καλαμάτα διευρύνεται γεωγραφικά. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται αν ξεκινήσει η διαβούλευση για το χωροταξικό, όπως σημείωσε το μέλος της ΚΕΔΚΕ Διονύσης Αλευράς, κάνοντας λόγο για κυβερνεία. Όσον αφορά στη Μεσσηνία όπως είπε ο κ Αλευράς, στη Μεσσηνία φαίνεται να προωθείται το σενάριο των 5 με 7 Δήμων.

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Προυπολογισμός στα Φιλιατρά

Κατά πλειοψηφία κατοχυρώθηκε απο το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών που συνεδρίασε τη Δευτερα ψηφίζοντας τελικά τον οικονομικό προϋπολογισμό του δήμου για το 2010, ο οποίος αγίζει τα 9,2 εκ. ευρώ. Οπροϋπολογισμός όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας έρχεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, που τα έσοδα είναι σχεδόν μέτρια απο ότι στο παρελθόν. Η πρόταση της αντιπολίτευσης, μείζων και ελάσσων, ήταν ο Προυπολογισμός είναι απλώς διαχειριστικός και απουσιάει το όραμα.
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο την υπερψήφιση
του προϋπολογισμού εξήγησε ότι "Από την πλευρά μας, είπε, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο και να διαχειριστούμε τα έσοδα με τον καλύτερο τρόπο" . Επισήμανε ότι οι εισροές στο δήμο γίνονται όλο και πιο δύσκολες ενώ πέρυσι, αλλά, ο προϋπολογισμός εφαρμόστηκε σε ποσοστό 85%. Επέμεινε επίσης στην φράση ότι "Δεν χρωστάμε τίποτα είπε, πέρα από την αποπληρωμή του δανείου που είχε πάρει η προηγούμενη δημοτική αρχή, την στιγμή που άλλοι δήμοι βλέπουμε να δυσκολεύονται λόγω των πολλών δανείων που έχουν πάρει." ενώ για το 2010 υπενθύμισε "ότι δεν έχει υπάρξει κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους δήμους και ο “Θησέας“ έχει παγώσει ενώ εκκρεμούν η κατασκευή του κόμπακτ βιολογικού καθαρισμού στους Χριστιάνους και ασφαλτοστρώσεις οδών."
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο επικεφαλής Δημήτρης Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός όπως ο προηγούμενος και ο πιο προηγούμενος. Είναι ξερός, είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής - υπάρχουν μόνο τα έσοδα που μας δίνει η Πολιτεία και τίποτα άλλο θεωρώντας ότι είναι εντελώς αποστεωμένος, έχει μόνο τις πληρωμές των αιρετών και των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση δεν μπο-
ρεί να θεωρηθεί αναπτυξιακό εργαλείο. Γι‘ αυτό κατέληξε ότι δεν θα τον ψηφίσουν.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θεόδωρος Σαπέρας συμπλήρωσε ότι ο δανεισμός δεν είναι κακό πράγμα, μπορεί να βοηθήσει αναπτυξιακά. . Ο προϋπολογισμός, ανέφερε, είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης - “όμως με αυτόν που μας φέρνετε εδώ για ψήφιση δεν ξέρω πού πάτε το σκάφος, και ελπίζω όχι στα βράχια“.

Ημερίδα για το τουριστικό μέλλον της Δυτικής Μεσσηνίας

ΗΜΕΡΙΔΑ σε συνεργασία του Δήμου Κυπαρισσίας, με το τμήμα τουριστικής προβολής της Νομαρχίας Μεσσηνίας και το Σύλλογο ξενοδόχων και τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα την προβολή της δυτικής Μεσσηνίας. Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
11:10-11:30 Χαιρετισμοί
11:30-13:00 Ομιλίες:
-Νικόλας Κανελλόπουλος, πρόεδρος ΕΟΤ, «Ο τουρισμός και η συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη»
-Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕS Α.Ε., «Έχουμε όλοι μερίδιο, αλλά και ευθύνη για την επιτυχία»
-Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Αρχαιολογίας, «Πολιτισμός και ανάπτυξη»
-Μυρσίνη Λαμπράκη, τηλεοπτική παρουσιάστρια και συγγραφέας, «Γαστρονομικός τουρισμός, μία εναλλακτική πρόταση»
-Πέτρος Κωστόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Imako Media SA, «Ποιοτικός τουρισμός: Η Ελλάδα μέσα στο διεθνές περιβάλλον»
-Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, επιχειρηματίας, α’ αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, πρόεδρος Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, «Η ποιότητα και η επίδρασή της στο μέλλον της τοπικής οικονομίας».
Η ημερίδα θα κλείσει με παρεμβάσεις και συζήτηση.

Του Κυρίου...ΔΕΗθώμεν με διακοπές και δηλώσεις

17/3/2010
Επτά μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τις 2 σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού (ΓΕΝΟΠ) της ΔΕΗ, η οποία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία.
Ο σχεδιασμός της ΓΕΝΟΠ, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, συνειδητά δεν ήθελε να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του συνδικάτου, Νίκος Φωτόπουλος, δήλωσε χθες στο ΑΠΕ ότι σε αυτή τη φάση, οι μονάδες που θα τεθούν εκτός δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Η ΓΕΝΟΠ καλεί την κυβέρνηση "πριν να είναι αργά να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να προβεί σε ενέργειες που θα αποκαθιστούν την τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης", αναφέροντας ότι "η απεργία γίνεται για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και για την αναστολή των προσλήψεων στη ΔΕΗ".
ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΜΗΕ

από 18:30 έως 19:30 Μεσσήνη, Μπούκα, Δ. Αριστομένους,
ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ από 19:30 έως 20:30
Περιοχή εκατέρωθεν οδού Καλαμάτας-Μελιγαλά, αντλιοστάσιο Καλαμάτας
ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ από 20:30 έως 21:30

Περιοχή βόρειας Μεσσηνίας, Μελιγαλάς

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία ο Προυπολογισμός με...'Κόκκινο' φλάς για τον Τεχνικό σύμβουλο

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ μετά απο διαφωνίες για επιμέρους κωδικούς απο μέλη της αντιπολίτευσης ο Προυπολογισμός του Δήμου Κυπαρισσίας με 11 ψηφους της πλειοψηφίας και 6 κατά για επιμέρους κωδικούς και την αμοιβή του τεχνικού συμβούλου λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση του κ. Γιαννόπουλου. Η διαφωνία υπήρχε πιο έντονη στο θέμα αμοιβής του Τεχινκού συμβούλου καθώς θεωρήθηκε ότι με τον ανάδοχο εμφανίζεται πρόσωπο που έχει απορριφθέι η εταιρεία του απο το Δ.Σ. κατά τον διαγωνισμό του Βιολογικού..
Στην πρωτολογία του του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης επέμεινει στην ψήφιση του Προυπολογισμού από τη Δημαρχιακή επιτροπή με τις παρατηρήσεις που τέθηκαν εκφράζοντας την άποψη ότι «ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με αυξημένα έσοδα από πέρσι» συμπληρώνοντας ότι «δεν πρόκειται να αυξηθούν τα Δημοτικά τέλη και οι εισφορές των δημοτών αφού τα τακτικά έσοδα του Δήμου είναι συγκεκριμένα και η μόνη διαφορά που προκύπτει είναι περιλαμβάνεται φέτος ένα μέρος των παρακρατηθέντων πόρων παλαιοτέρων ετών ύψους 160.000 ευρώ που θα αποδοθεί σε ισόποσες δόσεις». Υπενθύμισε ότι «υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία είναι εξασφαλισμένα από το 3ο πακέτο στήριξης για τον Βιολογικό, τα δίκτυα παραλίας και οικόπεδο κοντά στον βιολογικό με ύψος περίπου 6 εκ. ευρώ αλλά και τα χρήματα του Θησέα όπου υπολείπονται 1,4 εκ. Ευρώ που ακόμα δεν έχουν απορροφηθεί καθώς ο Δήμος προσπαθεί να συντάσσει έργα με βάση την λογική εισροής εσόδων».
Στη συνέχεια ακολούθησε η ενημέρωση στο Σώμα για τον βιολογικό που λειτουργεί ως γέφυρα στην Δ περίοδο με το ποσό των 4,3 εκ. ευρώ να εκταμιεύεται από την Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου οικονομικών αφού ο Δήμος έχει διαχειριστική επάρκεια
Από την πλειοψηφία ο κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος εξεφρασε την γνώμη ότι «συζητήθηκε ένας Προυπολογισμός πνοής και μεγάλων έργων σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία της χώρας και την Κυπαρισσία όπου κατασκευάζονται ή δρομολογούντα μεγάλα έργα» για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να δώσουμε ώθηση στα διαμερίσματα γιατί τα χωριά χωρίς υποδομές δεν θα αντέξουν το βάρος του Καλλικράτη και θα μείνουν στην αφάνεια οπότε σωστά υπάρχει βαρύτητα στα Δ.Δ.».
Ο κ. Πετρόπουλος υπεραμύνθηκε των απόψεών του λέγοντας ότι «ξεκινά μια ένα εποχή η οποία μας βρίσκει απροετοίμαστους, όταν ξέρουμε ότι κάθε Δημοτική αρχή κρίνεται από το έργο της και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ιστορική λειτουργία του θεσμού, ωστόσο εδώ κρίνουμε την πολιτική που αποπνέει η Δημοτική αρχή» θεωρώντας ότι «για την διαχείριση της πραγματικότητας υπάρχουν σωστές κατευθύνσεις αλλά ο Προυπολογισμός αποτελεί εργαλείο που επιτρέπει ευελιξία». Αξιολογώντας το γεογνός ότι η αντιπολίτευση μετέχει στην επιτροπή παραλαβής έργων αλλά διερωτήθηκε γιατί δεν συναποφασίζει για τα έργα που εκτελεί με απόφασή της η πλειοψηφία καυτηριάζοντας ότι ‘θέλουμε μοντέλο συμμετοχικότητας και ενόψει των μεγάλων αλλαγών που προωθούνται ευτυχώς που είναι και ο τελευταίος της πλειοψηφίας» για να καταλήξει ότι «η νέα Τ.Α. απαιτεί ιεράρχηση και αξιοκρατία στην διαχείριση των έργων, χωρίς στρεβλώσεις και ισόνομη διαχείριση και για αυτό δεν τον ψηφίζω όπως και τον κωδικό για την αμοιβή του τεχνικού συμβούλου».

'Ζεστάθηκαν' οι παραγωγοί με το 60% της επιδότησης

16/3/2010
Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των ελαιοπαραγωγών και στη Μεσσηνία τα χρήματα του υπόλοιπου των επιδοτήσεων, αφού στο τέλος του περασμένου χρόνου, είχε πληρωθεί μόνο το 40%. Αυτή τη φορά οι παραγωγοί δεν χρειάζεται να κάνουν καμία άλλη ενέργεια, παρά μόνο, να πάνε στην Αγροτική Τράπεζα και να πάρουν τα χρήματά τους, τα όποια στη Μεσσηνία ανέρχονται σε 56.713.470 ευρώ και αφορούν σε 39.000 παραγωγούς. Φυσικά το ποσοστό είναι σημαντικό για να κινηθεί έστω και ελάχιστα η αγορά τις ημέρες του Πάσχα, ωστόσο ακόμα δεν έχουν αποδοθεί χρήματα για την χαλαζόπτωση στους Γαργαλιάνους προ 3 μηνών με αποτέλεσμα οι αγρότες να παραμένουν ανάστατοι για τις ζημιές που υπέστησαν στο φυτικό κεφάλαιο ζητώντας την λήψη μέτρων.
Ωστόσο αρκετοί κατά μη κύριο επάγγελμα αγρότες μένουν εκτός νυμφώνος όπως και αρκετοί Μεσσήνιοι ενώ έχει αποφασιστεί λόγω της εφαρμογής Κ.Α.Π. να περικοπούν οι επιδοτήσεις κάτω των 200 ευρώ οπότε και εδώ δημουργείται μια σημαντική αναταραχή.

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Φιέστα Πρωταθλητή την Κυριακή για το Καλονερό

ΜΟΝΟ το Πρωτάθλημα αγκαλιάζει φέτος ο Παντριφυλιακός Καλονερού που μετά την μεγάλη νίκη του με τα Διόδια στο τελευταίο παιχνίδι με το Κοπανάκι σε λίγα 24ωρα έχει ήδη σφραγίσει την άνοδό του στην Β τοπική κατηγορία. Στον αγώνα διαφήμιση για το τοπικό ποδόσφαιρο που διεξήχθη την Κυριακή στην Ελαία η ομάδα συνέτριψε με 5-2 τα Διόδια αλλά με θέαμα που αποζημίωσε τους φιλάθλους.
Το σκόρ στο πρώτο ημίχρονο άνοιξε μόλις στο 17ο λπετό μετά απο εύστοχο σούτ για την ομάδα του Καλονερου που πέτυχε ο Λαμπρόπουλος γράφοντας το 1-0 αλλά μετά απο λίγη ώρα κοντά στο 26 τα Διόδια ισοφάρισαν με 1-1 μετά απο λάθος στην άμυνα της ομάδας. Ωστόσο η συνέχεια ήταν πλούσια αφού στο 40ο λπετό με ένα άρτιο πλασέ ο Αναγνωστόπουλος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το 2-1. Στην επανάληψη η ρέντα για τους Πρωταθλητές διατηρήθηκε καθώς στο 52ο λπετό ο Φραγκούλιας ξεγέλασε την άμυνα των Διοδίων γράφοντας το 3-1 αρκετά άνετα για τους γηπεδούχους. Μετά απο αρκετές καλές φάσεις ο Βλάμης λίγα λεπτά αργότερα καθάρισε για την ομάδα του με το 4-1 και το τελικό 5-1 διαμορφώθηκε στο 75ο λεπτό με την καλή φάση του Λαμπρόπουλου που με πανηγύρια ολοκλήρωσε τον αγώνα. Αξίζει να τονίσουμε ότι το Καλονερό το Σαββατοκύριακο αγωνίζεται στον τελικό αγώνα με το Κοπανάκι όπου ήδη έχει 40 βαθμούς και είναι Πρωταθλητής καθώς στο γήπεδο της Ελαίας θα έρθουν για την απομονή και το πρόγραμμα που ετοίμασε η Ομάδα εκπρόσωποι της ΕΠΣΜ Μεσσηνίας και της Νομαρχίας αλλά και του Δήμου Αυλώνος. Μάλιστα η Διοίκηση της ομάδας όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομάδας Σάκης Γαλάνης ετοιμάζει και δείπνο σε κέντρο της Ελαίας την ίδια ημέρα.

Ανησυχία για ύφεση στην αγορά λόγω κερδοσκοπίας

15/3/2010
ΤΗΝ ανησυχία του ότι θα έρθει κύμα ανατιμήσεων από σήμερα στην αγορά η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, εκτιμούν οι εμπορικοί σύλλογοι της Δυτικής Μεσσηνίας την ώρα που οι καταναλωτές θα κληθούν να υποστούν ξανά το βάρος από τις αυξήσεις. Ουσιαστικά, ο μέσος οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί έως 40 ευρώ το μήνα.
Η νέα φορολογία θα επηρεάζει από σήμερα μια σειρά από βασικά αγαθά και προϊόντα, με το βάρος να πέφτει -σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές- στα είδη καθημερινής διατροφής και στη μετακίνηση. Η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 4 λεπτά του ευρώ το λίτρο και στην καλύτερη περίπτωση θα διατίθεται από σήμερα στα βενζινάδικα πάνω από 1,45 ευρώ το λίτρο.
Για παράδειγμα , στα είδη διατροφής, ένα λίτρο αναψυκτικού, που μέχρι σήμερα κόστιζε 1,40 ευρώ, τιμάται πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ 1,60 ευρώ. Αντίστοιχα (σε άλλη κατηγορία αγαθών), για έναν φορητό υπολογιστή για τον οποίο μέχρι χθες θα πληρώναμε 1.000 ευρώ, από αύριο θα χρειαστεί να καταβάλουμε περί τα 1.100 ευρώ. Η ύφεση λόγω των εκπτώσεων δημιουργεί αρνητικά ρεκόρ στην αγοραστική κίνηση ενόψει μάλιστα του Πάσχα και θα επιβαρύνει σημαντικά τον Πληθωρισμό που θα εκτοξευθεί στις 2 μονάδες επιπλέον όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό στα Φιλιατρά

14/3/2010
Σύσκεψη εργασίας διεξήχθη στο Δημαρχείο Φιλιατρών, υπό την προεδρία του Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο, παρουσία του Αντινομάρχη Κοινωνικών Θεμάτων κ. Δημήτρη Καφαντάρη και Δημάρχου Φιλιατρών κ. Άλκη Ξύγκα, η προγραμματισμένη συνεδρίαση της, ορισθείσας από τον κ. Νομάρχη, επιτροπής. Στην συνεδρίαση έλαβε μέρος ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας ΝΑΜ, ως πρόεδρος ο κ. Στεφανόπουλος Στέφανος, ο Διοικητής του ΑΤ Φιλιατρών κ. Σώκκας Παναγιώτης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αντιδήμαρχος Φιλιατρών κ. Στάμος Χαράλαμπος ως μέλος, ο επόπτης Δημόσιας Υγείας κ. Λαμπρόπουλος Δημήτρης, υπάλληλος της Διεύθυνσης Υγείας ΝΑΜ, ως μέλος, ο κ. Φράγκος Άγγελος, υπάλληλος Δήμου Φιλιατρών, ως μέλος και η κα Αθηνά Κοντογιάννη, νομικός σύμβουλος ΕΝΑΕ, ειδική στα θέματα μετανάστευσης.
Έργο της επιτροπής είναι η συγκέντρωση των στοιχείων που αφορούν στον προσδιορισμό του αριθμού, της εθνικότητας, του τρόπου διαβίωσης των παράνομα διαβιούντων και εργαζόμενων λαθρομεταναστών και η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην Τριφυλία, και κυρίως στην πόλη των Φιλιατρών. Ακόμα, η επιτροπή θα μελετήσει και θα καταγράψει τις δυνατότητες που έχουν οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Κράτους (Αστυνομία, Τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας κλπ) και οι υπηρεσίες της Α/θμιας και Β/θμιας Αυτοδιοίκησης πάνω στα ζητήματα των λαθρομεταναστών.
Επιπλέον, θα προσεγγίσει τους υγειονομικούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες και κατ’ επέκταση οι κάτοικοι της περιοχής. Επίσης, θα μελετηθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στον κοινωνικό ιστό της περιοχής, στη λειτουργία της πόλης των Φιλιατρών και τα προβλήματα ασφάλειας που δημιουργούνται στους πολίτες.
Αποτέλεσμα των εργασιών της επιτροπής, θα είναι η συγγραφή ενός πολυσέλιδου πονήματος.
«Επιδιώκουμε την πολυδιάστατη προσέγγιση του προβλήματος, ώστε το πόνημα που θα συγγραφθεί να ακτινογραφεί την πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Νομάρχης. Το πόνημα θα κατατεθεί στους Υπουργούς των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο κ. Νομάρχης θα ζητήσει από την Κεντρική Εξουσία βοήθεια και κατευθυντήριες οδούς για τη βελτίωση της κατάστασης, για τον περιορισμό και τη λύση του προβλήματος.
«Είναι μια πραγματικότητα το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών. Δε θέλουμε να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα και για το λόγο αυτό δε βάζουμε το θέμα κάτω από το χαλί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νομάρχης τονίζοντας ότι η Κεντρική Εξουσία πρέπει να βοηθήσει, να δώσει οδηγίες και να διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο που θα αποδίδει αποτελέσματα."
Από την πλευρά του ο Διοικητής του Α.Τ. Φιλιατρών, κ. Παναγιώτης Σωκκάς είπε ότι "το έργο της αστυνομίας είναι περιορισμένο. Μπορούμε να οδηγήσουμε τους συλληφθέντες στο αστυνομικό τμήμα, να τους δακτυλοσκοπήσουμε, να συμπληρώσουμε τα στοιχεία τους και από εκεί και μετά να τους πούμε ότι εντός 30 ημερών πρέπει να έχετε φύγει από τα Φιλιατρά.
Υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς με τους πολιτικούς πρόσφυγες. Δεν μπορείς να τους κάνεις απέλαση για τις χώρες τους όταν αυτές βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση
."
Πηγή: Φιλιατρά news

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Καταιγιστικός Α.Ο Κυπαρισσίας συνέτριψε με 0-3 την Χώρα

ΜΕ σαρωτικό πέρασμα έφυγε απο τον Χώρα ο Α.Ο Κυπαρισσίας νικώντας με 0-3 παρά την βροχή και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον αγωνιστικό χώρο. Η δυναμική του ΑΟΚ φάνηκε απο το 1ο λπετό όταν απο σούτ του Γεωργιόπουλου απέκρουσε ο τερματοφύλακας της Χώρας, ενώ η δυνατή βροχή εμπόδισε να διεξαχθεί καλο παιχνίδι στο χορτάρι. Στο 5ο λεπτό γίνεται η έκπληξη όπου απο φάουλ του Λυδιώτη ο Μοροσάνου με κεφαλιά σκοράρει με όμορφο γκόλ απο ανοικτή γωνία γράφοντας το 0-1. Στο 40ο λεπτό μετά απο σέντρα και ένα όμορφο ανάποδο ψαλίδι απο το Μικελάτο η μπάλα κατέληξε δίπλα στο δοκάρι γράφοντας μια ακόμα ευκαιρία. Στο 45ο λεπτό με πολύ όμορφη ενέργεια που επιχείρησε ξανά ο Μικελάτος περνώντας 2 αμυντικούς παίκτες των αντιπάλων, πλασάρει στην αριστερή γωνία και εύκολα κάνει το 0-2 ολοκληρώνοντας έτσι και το πρώτο ημίχρονο.
Στην επανάληψη παρότι η βροχή συνεχίζόταν και ήταν δύσκολο να διατηρηθεί η μπάλα στον αγωνιστικό χώρο μόλις στο 52ο λεπτό σε κόρνερ του Λυδιώτη, ο Γεωργόπουλος σηκώνεται πιο ψηλά απο όλους και παίρνει την κεφαλια σκοράροντας διαδοχικά με το εκπληκτικό 0-3, όταν η μπάλα προσέκρουσε στο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα κοντά στο γάμμα. Είχαμε επίσης και 2 κίτρινες στον Εκμεττζίδη και στον Γεωγριόπουλο στο 80ο λεπτό ο οποίος παραχώρησε την θέση του μετά απο αλλαγή στον Συγγέρη. Η άλλη αλλαγή σημειώθηκε απο τον Προπονητή όταν στη θέση του Λυδιώτη μπήκε ο Διουνυσόπουλος. Το μάτς έληξε πριν το 90 λόγω ισχυρής βροχής αλλά και την μεγάλη διαφορά του σκόρ. H Χώρα δεν δημιούργησε σημαντικές ευκαιρίες αλλά απείλησε την εστία του τερματοφύλακα Μπίζου ο οποίος ήταν σε ετοιμότητα και δεν άφησε την ομάδα του να ανησυχήσει για πιθανό γκόλ.
Καλύτεροι παίκτες στο μάτς ήταν με διαφορά οι τρείς μικροί της Κυπαρισσίας όπως οι Στρατικόπουλος, Ελληνας και Γεωργιόπουλος που δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες κοντά στη μικρή περιοχή και τα έδωσαν όλα για την Ομάδα.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Μπίζος, Ελληνας, Κουρκουμέλης, Στρατικόπουλος, Εκμετζίδης, Γεωργόπουλος, Γεωργιόπουλος, Μοροσάνου, Μικελάτος, Λυδιώτης, Ανδρουτσής.
Ρεπορτάζ Πέτρος Παππάς

Ψηφίζουν τους...τελευταίους Προυπολογισμούς Κυπαρισσία και Φιλιατρά

13/3/2010
ΤΟΝ Προυπολογισμό του Δήμου Κυπαρισσίας για το 2010 θα συζητήσει ως μοναδικό θέμα συνεδρίασης την Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 7 το βράδυ το οικεΊο Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ο φετινός Προυπολογισμός παραμένει άγνωστο αν θα υλοποιηθεί στο έπακρο λόγω των αλλαγών στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτης της χώρας που αναμένεται να κορυφωθέι με τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίου. Ο Προυπολογισμός του Δήμου αναμένεται να προσεγγίσει τα 15 εκ. Ευρώ δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνει και το έργο του Βιολογικού καθαρισμού το οποίο διεξάγει ο Δήμος μέσα απο τις πιστώσεις που έχουν αποδοθεί για τον παραπάνω σκοπό.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2010 θα είναι το ένα και μοναδικό θέμα θα απασχολήσει την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών την Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 7:30το απόγευμα. Εκεί θα αναλυθούν οι προτεραιότητες του Δήμου με έμφαση στα έργα του Βιολογικού, της αποχέτευσης και των έργων υποδομής. Φυσικά οι νέοι Καλλικράτειοι Δήμοι θα κληθούν να καταρτίσουν απο το νέο έτος νέα μορφή Προυπολογισμών δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι Δήμαρχοι είναι ανήσυχοι καθώς η Πολιτεία δεν έχει καθορίσε επακριβώς τους τακτικούς πόρους και τα έργα που θα διεξαχθούν απο το ΕΣΠΑ και τους Κ.Α.Π.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Επαναφέρει με καυτή επιστολή το θέμα του Σιδηροδρομικού άξονα ο Καραμπάτος

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος απέστειλε καυτή επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτριο Ρέππα, σχετικά με το Δυτικό Σιδηρόδρομο Πελοποννήσου που εγκαταλείφθηκε παρά τις εξαγγελίες για ένταξή του στο 3ο Πακέτο στήριξης και το ΕΣΠΑ που δεν διαπιστώθηκε ποτέ απο τους φορείς:
«Θα θέλαμε να ενώσουμε και τη φωνή των επιχειρήσεων, που εκπροσωπούμε, στη φωνή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και να δηλώσουμε, ότι και κατά τη δική μας άποψη, η τυχόν ματαίωση ή περικοπή του έργου της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων της Δυτικής Πελοποννήσου, ισοδυναμεί με στασιμότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη της όλης περιοχής" τονίζει χαρκατηριστικά για το μείζον θέμα.
Και αναφέρει παράλληλα ότι "Αν και στην Πελοπόννησο σήμερα ο σιδηρόδρομος υπολειτουργεί
, οι ευκαιρίες αναζωογόνησής του μεσοπρόθεσμα είναι σημαντικές, ιδίως εάν κάποιος λάβει υπόψη του τις δομικές αλλαγές των συστημάτων μεταφορών διεθνώς και ειδικότερα στο γεωπολιτικό πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.
Σήμερα παρουσιάζεται το εξής παράδοξο φαινόμενο: η παρούσα κατάσταση λειτουργίας του σιδηροδρόμου –αλλά και του συνολικού μεταφορικού συστήματος- στην περιοχή είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη σε σχέση με τις πραγματικές ευκαιρίες, προοπτικές λειτουργίας και την «εμβέλεια» του συστήματος στο βραχυ-μεσοπρόθεσμο μέλλον, που θα τεκμηριωθούν παρακάτω.
Για να κατανοήσει κανείς τις υφιστάμενες ευκαιρίες και προοπτικές, πρέπει να αναλύσει:
α) τις τάσεις ανάπτυξης των μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή και
β) τα σημαντικότατα πλεονεκτήματα της Καλαμάτας σε σχέση με αυτές τις τάσεις.
Η κυρίαρχη τάση οργάνωσης του μεταφορικού συστήματος στην Ευρώπη και τις όμορες ευρύτερες περιφέρειες βασίζεται στην ανάπτυξη των “συνδυασμένων μεταφορών”, ήτοι των μεταφορικών αλυσίδων με χρήση θαλάσσιων ή/και σιδηροδρομικών μέσων ως εναλλακτικών διαδρομών στις από πόρτα σε πόρτα οδικές. Αυτή η οργανωτική μορφή ανταποκρίνεται τόσο στις τεχνικές και οικονομικές αναγκαιότητες (μεγάλες χωρητικότητες μέσων μεταφοράς σε σχέση με το φορτηγό, παράκαμψη κορεσμένων οδικών αξόνων, οικονομίες κλίμακας) όσο και σε πολιτικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές αναγκαιότητες (μεταφορές φιλικότερες προς το περιβάλλον, μείωση ατυχημάτων και γενικότερα μείωση του «κοινωνικού» κόστους οδικής μεταφοράς)...."

Καθυστερήσεις για το Φιλιατρινό φράγμα μετά απο σύσκεψη

12/3/2010
Σύσκεψη για το φράγμα του Φιλιατρινού ποταμού διεξήχθη στην Νομαρχία Μεσσηνίας υπο την προεδρεία του Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκου και την παρουσία του Αντινομάρχη κ. Στ. Αναστασόπουλου, του Διευθυντή Δασών κ. Σωτηρόπουλου, του Δασολόγου κ. Αγγελόπουλου, του Γενικού Διευθυντή της κοινοπραξίας ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ-ΙΝΤΕΡΑΚΑΤ κ. Καψασκή Γεώργιου, του Διευθυντή του εργοταξίου κ. Αναγνωστόπουλου Παναγιώτη και του Πολιτικού Μηχανικού της εταιρείας ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ κ. Λέκκα Γεώργιου.
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου το κεντρικό θέμα της σύσκεψης αποτέλεσε η ολοκλήρωση του φακέλου από το Εθνικό Τυπογραφείο για την δημοσίευση σε ΦΕΚ της άρσης αναδάσωσης στην περιοχή Χριστιανούπολης, όπου αναμένεται να υλοποιηθεί το φιλιατρινό φράγμα.
Ο Διευθυντής Δασών είχε επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας και κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Νομάρχης με τον αρμόδιο παράγοντα του Εθνικού Τυπογραφείου. Ουσιαστικά αυτή την φορά ο φάκελος θα υποβληθεί εκ νέου ολοκληρωμένος με βάση την νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει η σχετικά διαδικασία αν και το φράγμα βλέπουμε ότι καθυστερεί να εκκινήσει.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

7μελής Επιτροπή στους Γαργαλιάνους για την σίτιση των μεταναστών

ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ θα είναι τελικά η μόνιμη επιτροπή που εξελέγη μετά την σύσκεψη για την δημιουργία ενός Οργάνου το οποίο θα αναλάβει να συντονίσει τις προσπάθειες ώστε να διανέμεται συσσίτιο σε όσους οικονομικούς μετανάστες ζουν στους Γαργαλιάνους και έχουν ανάγκη, παρουσία πλήθος κόσμου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων. Η ανθρωπιστική κίνηση τελεί υπο την αιγίδα του Δήμου με την συμπαράσταση της Εκκλησίας. Μάλιστα είχε προηγηθεί συνάντηση όπου δήμαρχος της πόλης Σταύρος Καλοφωλιάς με τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο συζήτησαν το θέμα και ο δεύτερος του εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του τονίζοντάς του ότι θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, όπως και των συλλόγων της περιοχής, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδράμουν και να βοηθήσουν αρκετοί από τους πολίτες.
Ο υπεύθυνος της κίνσης κ. Τάκης Χρυσανθακόπουλος έδωσε το παρών με τον Δήμαρχο της πόλης, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου, του Πολιτιστικού σωματείου και φορείς με πολίτες. Στην επιτροπή συμμετέχουν οι κ. Χωραίτης, Γιακουμάκης, Κατρής, η κα Ζαχαροπούλου και οι κύριοι Γκόνης με την κα Βασιλοπούλου όπου θα υπαχθεί στον Κοινωνικό φορέα του Δήμου με επιπλέον μέλη και αρμοδιότητες. Η σίτιση των πεινασμένων μεταναστών θα είναι το κύριο μέλημα της Επιτροπής καθώς ο αριθμός τους έχει αυξηθεί μετά τις απολύσεις που έγιναν απο τα εργοτάξια κατασκευής της ΠΟΤΑ και ειναι διαφόρων εθνικοτήτων. Ο Δήμος θα ενισχύσει πάντως την προσπάθεια με εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.
Ωστόσο έντονη ήταν η κριτική απο τους πολίτες για την αδυναμία της Πολιτείας και των αρμόδιων αρχών να παρέχουν βοήθεια στο συνάνθρωπο και τους μετανάστες που έχουν ανάγκης βοήθειας είτε νόμιμοι είτε παράνομοι καθώς εγκυμονούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια και την υγιεινή, ενώ δεν έλειψε η αναφορά σε κρούσματα κανιβαλισμού ζώων σε περιοχές της Τριφυλίας τους τελευταίους μήνες...

Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί και ΕΔΕ για την απόδραση

11/3/2010
ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε μόλις πρόσφατα η άνετη απόδραση του 29χρονου άνδρα, που κρατείτο στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλαμάτας, με δικαστική απόφαση και… ξέφυγε από τους αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία. Σήμερα ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Δ/νση Μεσσηνίας, πως: «…οι διατεταγμένοι σε Υπηρεσία αστυνομικοί συνελήφθησαν, σχηματίσθηκε σε βάρος τους δικογραφία για ελευθέρωση κρατούμενου και αφέθησαν ελεύθεροι κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Πλημ/δικών Καλαμάτας. Σχετική προανάκριση ενεργείται από την Υπδ/νση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ο δράστης ακόμη αναζητείται. Με απόφαση του Προϊσταμένου του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και σε βάρος τους διετάχθη Ε.Δ.Ε., στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες κι άλλων αστυνομικών».
Φυσικά το θέμα έχει αποκτήσει ενδιαφέρον αλλά ακόμα δεν μάθαμε απο την ΕΛ.ΑΣ για το αδίκημα στο οποίο κατηγορείτο ο 29χρονος δραπέτης μέσα απο το Αστυνομικό τμήμα και θυμίζουμε ότι παρόμοιο περιστατικό είχε αναφερθεί παλιότερα απο το αστυνομικό δελτίο.