Pages

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ιόνια οδός..προβλημάτων λόγω ΔΕΗ και ΟΣΕ

1/11/2010
Σε πυλώνες της ΔΕΗ αλλά και σε ράγες του ΟΣΕ «σκόνταψαν» οι νέοι αυτοκινητόδρομοι. Στην Ιόνια Οδό, που συνδέει το Αντίρριο με τα Γιάννενα, στη φάση των κατασκευών διαπιστώθηκε ότι κοντά στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, από το 175ο έως το 182ο χλμ., ο νέος οδικός άξονας συναντά το δίκτυο υψηλής τάσης και για να προχωρήσουν τα έργα χρειάζεται να μετατοπιστούν οι τεράστιοι πυλώνες, αναφέρει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.Με βάση τη σύμβαση, το έργο της μετατόπισης έχει φορτωθεί στη ΔΕΗ, η οποία διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και δεν προτίθεται να διαθέσει πάνω από 8 εκατ. ευρώ για ένα έργο που δεν την αφορά!
Η νέα χάραξη στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών-Πύργου συναντά το σιδηροδρομικό δίκτυο σε 54 διαφορετικά σημεία! Στην πλειονότητά τους είναι ισόπεδες διαβάσεις, που πλέον καταργούνται, αλλά υπάρχουν και νέες διασταυρώσεις. Οι κατασκευαστές του αυτοκινητόδρομου περιμένουν τον ΟΣΕ να ολοκληρώσει τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηρόδρομου που έχουν σταματήσει εδώ και μια τριετία και μόνον σε ορισμένα σημεία προχωρούν με ρυθμό χελώνας….
Σοβαρά εμπόδια έχουν ανακύψει στις περισσότερες από τις πέντε μεγάλες εργολαβίες, που αφορούν καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, τη μεταφορά δικτύων κοινής ωφέλειας και τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Είναι τα «αγκάθια» των συμβάσεων του 2007 και σε τελευταία ανάλυση η «χαρά των εργολάβων», που ποντάρουν στις καθυστερήσεις του Δημοσίου στις υποχρεώσεις του για να ζητούν αποζημιώσεις ή «συμψηφισμό» σε δικές τους αδυναμίες. Το αποτέλεσμα πάντως βαρύνει τα έργα, προκαλώντας καθυστερήσεις από ένα έως και δύο χρόνια.
Ηδη έχει τρέξει το 50 έως και 60% του συμβατικού χρόνου και έχει υλοποιηθεί το 13 έως 24% των κατασκευών. Μόνον σε δύο περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει το 50%. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους εργολάβους να προχωρούν σε αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, αλλά και πύκνωση των σταθμών είσπραξης...
Οι απαλλοτριώσεις, με βάσει τις συμβάσεις, έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ώς τα μέσα του 2009, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν περίπου 250 εκατ. ευρώ για αποζημίωση των ιδιοκτητών, που δεν είναι εύκολη υπόθεση στην εποχή του ΔΝΤ. Υπάρχει η δυνατότητα της επίταξης, που όμως προϋποθέτει αποζημίωση του ιδιοκτήτη για τα κτίρια και για τα έσοδα από τις καλλιέργειες. Επιπλέον πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες και αυτό κάνει πιο δύσκολο το εγχείρημα σε ακίνητα που έχουν μεγάλη αξία. Ετσι, το Δημόσιο περιμένει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, που καθυστερούν έως και τέσσερα χρόνια, αφού υπάρχει το δικαίωμα της ένστασης για τον ιδιοκτήτη.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές είναι ο μεγάλος μπελάς για τα έργα, παρ' όλα αυτά οι συμβάσεις των αυτοκινητόδρομων προβλέπουν ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε έξι μήνες! Οι προθεσμίες όμως είναι εξωπραγματικές. Είναι ενδεικτικό ότι στον κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη, που συμπληρώνει τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, έχουν
βρεθεί σημαντικά δείγματα της βυζαντινής περιόδου και μάλιστα σε τοποθεσίες μη αναμενόμενες.
Το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Υποδομών επεξεργάζεται ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε οι αρχαιολόγοι να κάνουν το καθήκον τους και τα έργα να προγραμματίζονται σωστά, αφού η καθυστέρηση σημαίνει επιβάρυνση του προϋπολογισμού και μάλιστα σε βάρος του Δημοσίου.
Το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει λύσεις τύπου fast track για να ξεμπλοκάριει τις απαλλοτριώσεις, αλλά και τροποποιήσεις των συμβάσεων, που αναμένεται να υποβληθούν για ψήφιση από τη Βουλή ώς το τέλος του χρόνου. Προς το παρόν προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς στην καταγραφή των προβλημάτων:
1 ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ. Στην ίδια εργολαβία, εκτός από τους πυλώνες της ΔΕΗ, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τα δίκτυα της ΔΕΗ, αφού χρειάστηκαν περίπου 100 παρεμβάσεις σε υποδομές της χαμηλής και μεσαίας τάσης, που έγιναν από τους κατασκευαστές και τα έξοδα παραπέμφθηκαν στο υπουργείο Υποδομών. Στην περιοχή της Κλόκοβας υπάρχει καθυστέρηση λόγω προσφυγών των τοπικών αρχών για τη διαφύλαξη της προστατευόμενης ζώνης. Μεγάλες είναι και οι καθυστερήσεις στην παράδοση των χώρων για την ανάπτυξη των εργοταξίων, που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2008 και σήμερα, μετά την επιτάχυνση του τελευταίου διμήνου, μόλις έφθασε στο 42% των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ειδικά στο τμήμα Αρτα-Γιάννενα είναι μόλις στο 15%.
Είναι ενδεικτικό ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα έργα στις στροφές της Υλίκης, στον αυτοκινητόδρομο Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφεια Φθιώτιδας που ανήκει στην ίδια εργολαβία, αλλά δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τους οδηγούς γιατί καθυστερεί η απαλλοτρίωση ενός χωραφιού που φρενάρει έργα σε μήκος περίπου 2 χλμ.
2 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ο γνωστός ως Ε-65 αποτελεί νέο οδικό άξονα που θα εξυπηρετεί τη δυτική Θεσσαλία. Οι χώροι για την ανάπτυξη των εργοταξίων έχουν εξασφαλιστεί μόνο σε τμήμα 25 χλμ. στους ορεινούς όγκους, προς την πλευρά των Γρεβενών, όπου όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επιβάλει διακοπή των έργων για να υποβληθεί μελέτη προστασίας της καφέ αρκούδας. Στο υπόλοιπο κομμάτι μπορούν να προχωρήσουν τα έργα, αλλά δεν έχουν εξασφαλιστεί από το Δημόσιο οι χώροι, επειδή απαιτούνται απαλλοτριώσεις. Με βάση τη σύμβαση στο τέλος του 2009, το Δημόσιο όφειλε να παραδώσει τον πρώτο σταθμό διοδίων στο «Πέταλο» του Μαλιακού, κοντά στις Θερμοπύλες, τα έσοδα του οποίου διατίθενται για τη χρηματοδότηση των έργων στον Ε-65.
3 ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ. Ο εκσυγχρονισμός του εθνικού δρόμου Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος καθυστερεί λόγω των απαλλοτριώσεων σε ορισμένα κομμάτια στην παραλιακή ζώνη των νομών Κορινθίας και Αχαΐας. Στα Βραχνέικα εκκρεμεί προσφυγή των τοπικών αρχών για αλλαγή στη χάραξη του δρόμου ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στην κατοικημένη περιοχή. Πρόκειται για τμήμα 10 χλμ., για το οποίο θα χρειαστεί να διατεθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

Μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις με το 1-1 ο ΑΟΚ επι του Μεσσηνιακού

ΣΕ Μεσσηνιακό ντέρμπι με γερές δόσεις μπάλλας καταλήγοντας στο 1-1 που σίγουρα αδικεί τον Α.Ο.Κ. ο αγώνας μεταξύ Κυπαρισσίας και Μεσσηνιακού στο γήπεδο της πόλης όπου οι γηπεδούχοι ήταν άτυχοι χωρίς να καταφέρουν να πάρουν το τρίποντο που θέλουν για την βαθμολογία μοιράζοντας έτσι βαθμούς και εντυπώσεις.
Το πρώτο ημίχρονο ήταν άνευρο και χωρίς μεγάλες φάσεις παρά την καλή κυκλοφορία της μπάλας με αρκετά οφσάιντ ιδίως κοντά στο 12 αλλά και μακρινά σούτ χωρίς αποτέλεσμα οπότε μοιραία όλο το βάρος έπεσε στην επανάληψη όπου το μάτς ήταν περισσότερο απο χορταστικό. Η ευκαιρία για τέρμα δημιουργήθηκε στο 57 περίπου όταν μετά απο κοντρόλ της μπάλας απο το Λυδιώτη και τον Μοροσάνου κατέληξε στα πόδια του Χάρη Γεωργόπουλου που σκόρασε απο άνετη απόσταση κάνοντας το 1-0 και ανοίγοντας την όρεξη των γηπεδούχων για την συνέχεια. Ομως τα λάθη της άμυνας και η αψυχολόγητη κρίση παικτών στη μικρή περιοχή κόστισαν όταν κοντά στο 70ο λεπτό μετά απο γερή κόντρα η μπάλα στα πόδια του Νυνιού ήταν αρκετή για να τρυπώσει στα δίχτυα του Μπίζου κάνοντας το 1-1 με το οποιο ολοκληρώθηκε ο αγώνας. Απο το 75 ως το 91 περίπου η ένταση κορυφώθηκε με χαμένες ευκαιρίες απο τον ΑΟΚ ιδίως μετά απο επαφή με τον τερματοφύλακα αλλά και κίτρινες κάρτες που έριξε ο διαιτητής της συνάντησης σε παίκτες του Παμίσου για επιθετικά φάουλ. Το αποτέλεσμα ήταν βαρύ αφού τα σούτ δεν βρήκαν καν δοκάρι παρά την καλή επιθετική παρουσία των Κιουτάκ και Μοροσάνου. Η ατμόσφαιρα πάντως στο γήπεδο ήταν εορταστική καθώς αρκετοί φίλαθλοι παρακολούθησαν τον αγώνα ενώ οι φιλοξενούμενοι ηταν αστραπιαίοι στις κινήσεις τους όταν δημιουργούνταν οι συνήθηκες για τέρμα.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Μπίζος, Συγγέρης, Μακρής, Στρατικόπουλος, Λυδιώτης, Δασκαλάκης, Παναγόπουλος, Γεωργόπουλος, Δαραμάρας, Μοροσάνου, Κιουτάκ.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Ανδρουτσής, Κουλουράς, Νιάρχος, Σταματελόπουλος, Καταβάτης, Μπέλι, Σούπουλι, Νυνιός, Μπούρδος, Πλέτσας.
*Να σημειώσουμε ότι μετά το τέλος του αγώνα φίλαθλοι απο τις 2 ομάδες έδειξαν την δυσαρέσκειά τους για τις αποφάσεις του διαιτητή της συνάντησης παρά το γεγονός ότιη κατάσταση είχε την απαιτούμενη ψυχραιμία απο παράγοντες των δύο ομάδων και κατανοούμε ότι τα Μεσσηνιακά ντέρμπι έχουν τον δικό τους παλμό....

ΤΟ ντέρμπι της Πελοποννήσου και ο δεύτερος γύρος

Με βεβαιότητες, στοιχήματα και τετελεσμένα, περιγράφει το ΠΑΣΟΚ την πορεία των υποψηφίων του στις 13 Περιφέρειες, όπου μυστικά γκάλοπ ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για το αποτέλεσμα της 7ης Νοέμβρη. Η μάχη του δεύτερου γύρου είναι για το ΠΑΣΟΚ εξίσου... κρίσιμη, αλλά στην Ιπποκράτους κυριαρχεί η άποψη ότι αν την πρώτη Κυριακή επικρατήσει κλίμα εμπιστοσύνης υπέρ των υποψηφίων του, θα δημιουργηθεί εν συνεχεία «ρεύμα» απόρριψης ετερόκλητων σχημάτων που κατέρχονται με την «αντιμνημονιακή σημαία». Καθαρός στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι ταυτόχρονα το προβάδισμα (έστω και με... μία ψήφο διαφορά) έναντι των «γαλάζιων» αντιπάλων του στις περιφέρειες, για τις οποίες και η ΝΔ έχει αποκτήσει εικόνα ντέρμπι. Η αλήθεια είναι ότι ο Μιχάλης Καρχιμάκης ζήτησε και έχει, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, γκάλοπ που «φωνάζουν» για τη δέουσα τακτική των τελευταίων επτά ημερών. Πρώτο μέλημα, η άνετη επικράτηση από τον πρώτο γύρο στις «σίγουρες» Περιφέρειες που δεν... επιδέχεται αμφισβήτηση η ηγεμονία των υποψηφίων του (π.χ. Κρήτη, Δυτική Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο).
Γκάλοπ και αντάρτες
Δεύτερο «στοίχημα», είναι η ασφαλής «μετάφραση» των μυστικών γκάλοπ, σε περιοχές όπως η Ηπειρος, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα, στις οποίες οι υποψήφιοι περιφερειάρχες μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αρκεί να πείσουν και να κινητοποιήσουν εγκαίρως τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Τρίτη και εξέχουσα προϋπόθεση να πριονίσει τη δυναμική των «ανταρτών» -στην Αττική και στα Ιόνια- ώστε να περιορίσει τις «διαρροές» και ει δυνατόν να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη για τα δίδυμα (και τη σειρά) που θα φτάσουν στον δεύτερο γύρο. Τα γκάλοπ «συμφωνούν» επίσης ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα αυξήσουν περαιτέρω τη συσπείρωσή τους μέχρι την κάλπη, συμπέρασμα που οδηγεί σε γρίφο σχετικά με το «πλαφόν» της ανόδου του κ. Κικίλια. Στον δεύτερο γύρο Σε ανοδική πορεία έναντι του «πράσινου αντάρτη» στα Ιόνια βρίσκεται ο Ηλίας Μπεριάτος, ο οποίος βάσει των γκάλοπ θα αντιπαρατεθεί στον δεύτερο γύρο με τον Σπ. Σπύρου της ΝΔ. Πάντως, ο κ. Μπεριάτος καλείται να λύσει το πρόβλημα στην Κέρκυρα, το μοναδικό αλλά και πολυπληθέστερο νησί, όπου πρώτος παραμένει ο Σπ. Καλούδης. Τρεις Περιφέρειες θεωρούνται σίγουρες και στο ΠΑΣΟΚ προβλέπουν νίκη από τον α' γύρο. Πρόκειται για την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Τ. Γιαννακίδης, προηγείται σταθερά. Η εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει επίσης σε βέβαιη νίκη, συνυπολογίζοντας στη στήριξη των μειονοτικών περιοχών και στην αντιμετώπιση τοπικών συγκρούσεων.

Ποδοσφαιρικό είναι το κλίμα στην Πελοπόννησο σε όλα τα γκάλοπ ο Πέτρος Τατούλης (γράφει -λένε- 4 μπροστά...), ωστόσο ο «γαλάζιος» υποψήφιος εμφανίζει άνοδο στη Μεσσηνία και Λακωνία. Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα υπέρ του κ. Τατούλη θα γυρίσει οριστικά και θα κριθεί από τη σθεναρή στήριξη της Κορινθίας και της Αργολίδας, καθώς στην Αρκαδία διαπλέκονται σε δημοτικό επίπεδο οι ψήφοι προς «αντάρτικα» ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Κεντρική Μακεδονία και Βόρειο Αιγαίο φαίνεται ότι θα καταγραφούν στις γαλάζιες νίκες, παρότι ο Μάρκος Μπόλαρης στις δημοσκοπήσεις «διαβεβαιώνει» ότι έχει την προοπτική της μάχης στον δεύτερο γύρο και ο Ν. Γιακαλής μπορεί να αναθερμάνει τις παλιές σχέσεις του με το τοπικό ΚΚΕ (άλλωστε ο ίδιος έχει ταχθεί κατά του μνημονίου). Συμπέρασμα; Το ΠΑΣΟΚ απομακρύνεται από την «κόλαση», αλλά δεν έχει σαφή εικόνα για την απόσταση που τον χωρίζει από τον... παράδεισο! Οι γνωρίζοντες εξηγούν ότι το αποτέλεσμα στις 13 Περιφέρειες μπορεί να... γυρίσει και στο παρά πέντε - είτε πριμοδοτώντας τους υποψηφίους και δίνοντας τη νίκη τουλάχιστον στις 7 μάχες είτε χάνοντας την πλειοψηφία και τον αγώνα με τους «αντάρτες» στην Αττική των δυόμισι εκατ. ψηφοφόρων και στα κατά την... παράδοση πράσινα Ιόνια Νησιά... Πως βάφεται ο χάρτης της Ελλάδας λίγο πριν από το νήμα Σύμφωνα με τα γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ μπορούν θα κερδηθούν από τον πρώτο γύρο οι περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σίγουρες θεωρούνται και οι περιφέρειες της Πελλοπονήσου, όπου υποστηρίζεται ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης και της Ανατολικής Μακεδινίας και Θράκης. Ο Πέτρος Τατούλης σε ορισμένα γκάλοπ προηγείται συγκεντρώνοντας ποσοστά κοντά στο 40%, ωστόσο ο «γαλάζιος» υποψήφιος εμφανίζει άνοδο στη Μεσσηνία και Λακωνία. Ισως για αυτό στα γκάλοπ της ΝΔ δείχνει ότι η εκλογή περιφερειαχη στην Πελλοπόνησο θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.


Απο το 'Εθνος'

Οι προεκλογικές επιδοτήσεις και ο ΟΠΕΚΕΠΕ

31/10/2010
ΤΕΛΙΚΑ η επιδότηση απονέμεται στους παραγωγούς και μια βόλτα στη Μεσσηνία το αποδεικνύει. Στο κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ συναντήσαμε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας . «Ο κόσμος περίμενε πώς και πώς τη σημερινή μέρα. Είναι η πρώτη εργάσιμη μετά την καταβολή του 50%, όπως είχε προγραμματιστεί, και η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν βέβαια κάποιες εξαιρέσεις, που έχουν να κάνουν με πολύ εξατομικευμένα θέματα για τον κάθε παραγωγό. Κατά τα λοιπά, η πληρωμή γίνεται κανονικά. Από εκείνους που δεν είδαν χρήματα στο λογαριασμό τους, εμφανίστηκαν κάποιοι στην Ένωση, και σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε για ποιο λόγο δεν έχουν πληρωθεί. Είναι πολύ λίγοι στο σύνολο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τους δοθούν ανάλογες εξηγήσεις και να δούμε πότε θα πληρωθούν».
Από την πλευρά του και ο διευθυντής Επιδοτήσεων της ΕΑΣ κ. Κώστας Πέτροβας ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι οι περιπτώσεις όσων δεν είδαν χρήματα στο λογαριασμό τους, θα αντιμετωπιστούν και το κάθε ζήτημα θα διευθετηθεί, ενώ οι ίδιοι μπορούν να απευθύνονται είτε στην Ένωση είτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Μπορεί για κάποιους να μην έχουν ολοκληρωθεί οι μεταβιβάσεις ή να έχουν κλειστούς τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ. Εάν μπουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) και δώσουν το ΑΦΜ τους, θα πληροφορηθούν για ποιο λόγο δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα και τι ακριβώς συμβαίνει. Εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να το κοιτάξουν μόνοι τους, μπορούν να έρθουν στην Ένωση να το ψάξουμε μαζί».
Της Μαρίας Νίκα

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Κλειστά σχολεία απο τη Τετάρτη και αλλαγή ώρας!

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της χώρας την ερχόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου λόγω των εκλογών των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μη λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες την ημέρα εκείνη για τη διευκόλυνση των εκλογέων και τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής τους στις εκλογές, χορηγώντας άδεια μιας (1) ημέρας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το υπ. Παιδείας καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν έγκαιρα τους μαθητές.
Επίσης λόγω της διενέργειας των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών στις 7 Νοεμβρίου , τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δε θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου. Επίσης, σε όσες περιφέρειες ή δήμους θα επαναληφθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των αιρετών περιφερειακών αρχών στις 14 Νοεμβρίου, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΩΡΑ...ΥΠΝΟ
Στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Οκτωβρίου αλλάζουμε ώρα! Οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν και πάλι 03:00....Το μέτρο της θερινής ώρας εφαρμόζεται με κοινοτική οδηγία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της αλλαγής της ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, μιας και συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως.

Μήνυμα νίκης Δράκου απο την Κυπαρισσία για την μάχη των εκλογών

ΜΗΝΥΜΑ νίκης για τις Περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έστειλε απο την Κυπαρισσία ο Νομάρχης Μεσσηνίας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δημήτρης Δράκος στην ομιλία του απο την κεντρική αγορά πλαισιωμένος απο τους υποψήφιους του συνδυασμού του. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Λαική αγορά παραγωγών της πόλης όπου αφουγκράτηκε τον προβληματισμό των αγροτών για την συρίκνωση στο εισόδημά τους, τις ταμειακές μηχανές, την διάθεση των αγροτικών προιόντων και το μέλλον τους, ενώ ακολούθως μετέβη στην αγορά όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό απο τους πολίτες της Κυπαρισσίας συνομιλώντας αλλά και καταθέτοντας με λόγια απλά και λαικά τις προγραμματικές του δηλώσεις. Μάλιστα εξέφρασε την διαβεβαίωση ότι θα επισκέπτεται την περιοχή και μετά τις εκλογές χωρίς να λησμονεί τον τόπο μας.
Στην ομιλία του στην κεντρική αγορά ο κ. Δράκος αναφέρθηκε στην σίγουρη νίκη του συνδυασμού του για το μέλλον της Πελοποννήσου μέσα απο στρατηγικές κατευθύνσεις και δράσεις, ενώ απαρίθμησε σε ένα μίνι απολογισμό της δράσεις της Νομαρχίας την 4ετία που πέρασε δίνοντας έμφαση στις δράσεις των ΟΠΑΑΧ και Leader, στην διάνοιξη αγροτικών δρόμων, στο δρόμο Φιλιατρά- Γαργαλιάνοι, στο Φιλιατρινό φράγμα όπου ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες θεμελίωσης, στην προοπτική του αγροτικού εισοδήματος με στοχευμένες ενέργειες, στο Διοικητήριο που αναμένεται να κατασκευαστεί στην Κυπαρισσία, αλλά και στην ανάπτυξη του ορεινού όγκου.
Στην ομιλία του το παρών έδωσαν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της πόλης και οι Δήμαρχοι Κυπαρισσίας και Αυλώνος, αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που διεξήψθη ομιλία μέρα μεσημέρι.

Το Δημογραφικό πρόβλημα της χώρας απειλεί τις επόμενες γενιές

30/10/2010
Αρθρο του ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Προέδρου Πολυτέκνων Τριφυλίας
Η φετινή χρονιά βρίσκει τους πολύτεκνους σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση μετά την λαίλαπα των οικονομικών μέτρων. Η χωρίς έλεγχο εφαρμογή τους, έχει εξουθενώσει την μόνη πηγή που μπορεί να δώσει λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με την αύξηση του ντόπιου πληθυσμού και που στη συνέχεια η αύξηση αυτή, θα λύσει από μόνη της με την αύξηση του εργατικού δυναμικού, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.
Δυστυχώς η ελπιδοφόρα αύξηση των γεννήσεων των τελευταίων ετών 2002-2009 όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, έχει ανατραπεί. Η αύξηση των γεννήσεων έχει επανέλθει σε αρνητικούς ρυθμούς με αυξητικές τάσεις.
Από τον πάρα-πάνω πίνακα φαίνεται ότι η πραγματική αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας την 1/1/2009 ήταν 45.800 από τους οποίους 35.900 αλλοδαποί και ΜΟΝΟ 9.900 περίπου οι γεννήσεις. Από τα στοιχεία της ευροστατ, προκύπτει εντυπωσιακή αύξηση των γεννήσεων, όπως προαναφέραμε, κατά τα έτη 2000-2006.
Αναλογιστείτε αυτό που είδαμε και δεν το πιστεύαμε: Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι (σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών γι΄ αυτές τις εκλογές είναι περίπου 9.809.177. Σύμφωνα πάλι με την τελευταία απογραφή πληθυσμού, ο πληθυσμός της χώρας είναι 10.964.020, ή κατά εκτίμηση 1/1/2009 σε 11.262.539. Απ’ αυτούς το 800.000 περίπου (και κατά προσέγγιση) είναι οι πάσης φύσεως μετανάστες. Οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε εύκολα πόσοι είναι οι νέοι κάτω των 18 ετών.
Σύνολο: 10.964.020 (εκτίμηση 1 Ιανουαρίου 2009: 11.262.539)
Δείτε επίσης στοιχεία που καταμαρτυρούν όλοι την αλήθεια για το δημογραφικό πρόβλημα:
Κατά ηλικία:
0-14 ετών: 1.666.888 (15,20%) 2008 14.4% 1.614.785
15-64 ετών: 7.423.889 (67,71%) 2008 67.5% 7.569.304
65 ετών και άνω: 1.873.243 (17,08%) 2008 18.1% 2.029.695
Η δημογραφική κατάσταση για την Ελλάδα συνεχίζει να είναι εφιαλτική εδώ και πολλά χρόνια.
Αλλά και το 2000 η Ελλάδα ήταν μία από τις 4 χώρες της Ε.Ε. (οι άλλες ήταν η Γερμανία, η 1998 και 1999 Ιταλία και η Σουηδία) στις οποίες σημειώθηκε φυσική μείωση, ενώ στις υπόλοιπες σημειώθηκε φυσική αύξηση (οι γεννήσεις ξεπέρασαν τους θανάτους). Η δραματική μείωση των γεννήσεων την τελευταία εικοσαετία είχε ως συνέπεια, οι νέοι και οι νέες ηλικίας μέχρι 19 ετών από 2.910.000 (ποσοστό 33,4% του πληθυσμού) το 1967, να μειωθούν σε 2.420.000 (ποσοστό 23,1% του πληθυσμού) το 1997. Ωστόσο ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε -λόγω της μετανάστευσης- κατά πολύ περισσότερο απ' ό,τι η διαφορά των θανάτων από τις γεννήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2001 ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.939.771 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,6% σε σύγκριση με τον πληθυσμό του 1991.
Αν ληφθεί υπόψη ότι η φυσική αύξηση του πληθυσμού (γεννήσεις μείον θάνατοι) στο διάστημα της 20ετίας 1981-2000 ήταν, περίπου, 294.000, είναι σαφές ότι η υπόλοιπη αύξηση κατά περίπου 536.000 προήλθε από την καθαρή εισροή προσφύγων ομογενών και μεταναστών και λαθρομεταναστών και κύρια από την Αλβανία. Πιο συγκεκριμένα, τη δεκαετία 1981-1990 η φυσική αύξηση ήταν 272.000 και η καθαρή εισροή μεταναστών 132.000 (ποσοστό 33% της συνολικής αύξησης του πληθυσμού). Τη δεκαετία, όμως, του 1991-2000 η φυσική αύξηση ήταν μόνο 22.000 και η καθαρή εισροή μεταναστών 404.000 (ποσοστό 95% της συνολικής αύξησης του πληθυσμού).
Δημογραφικό και (1ο βάθμια και 2ο βάθμια) εκπαίδευση.
Η επεξεργασία των στοιχείων της πρόσφατης απογραφής, ανέδειξε όμως και μία άλλη όψη του δημογραφικού, την μείωση κατά 20% περίπου των παιδιών ηλικίας 6-15 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τη σχολική χρονιά 2000- 2001 διαπιστώθηκε ότι στα σχολεία της 9χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Δημοτικά και Γυμνάσια) φοίτησαν συνολικά 1.001.616 μαθητές εκ των οποίων οι 641.000 φοίτησαν στο Δημοτικό Σχολείο και οι 360 χιλιάδες στο Γυμνάσιο. Πριν από ακριβώς 10 χρόνια, οι μαθητές οι οποίοι φοιτούσαν στην 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση ήταν 230.000 περισσότεροι. Η μείωση, στο διάστημα αυτό, των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία είναι της τάξης του 18,3%, ενώ η μείωση στα Γυμνάσια ανέρχεται στο 19,4%.
Τα τελευταία χρόνια κλείνουν σταθερά 150 Δημοτικά Σχολεία τον χρόνο, ένα στα δύο Δημοτικά Σχολεία έκλεισαν για πάντα στους Νομούς Κιλκίς, Κερκύρας, Λευκάδας, ενώ ένα στα τρία Δημοτικά Σχολεία έκλεισαν στους Νομούς Έβρου, Κοζάνης, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Σάμου, Ρεθύμνης κ.λπ.
Την ίδια στιγμή αλλοδαποί και ομογενείς πρόσφυγες συμπληρώνουν κενά που δημιουργούνται. Ενώ την περίοδο 1985 έως 1995 η μείωση των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων ήταν κατά μέσο όρο περίπου 20.000 ετησίως, τα τελευταία χρόνια η μείωση είναι πολύ μικρότερη, γεγονός που οφείλεται στην ολοένα και αυξανόμενη είσοδο στην των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών, από την πρώην ΕΣΣΔ και την Αλβανία. Τα παιδιά αυτά αύξησαν το μαθητικό δυναμικό των Δημοτικών Σχολείων τα τελευταία δύο - τρία χρόνια τουλάχιστον κατά 65.000 και των Γυμνασίων κατά 20.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Αλλοδαποί μαθητές στη δημόσια εκπαίδευση", στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου 2002, ο αριθμός αλλοδαπών και προσφύγων -"παλιννοστούντων σύμφωνα με τη διατύπωση- μαθητών σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανέρχεται στις 100.000, ενώ ένας στους τέσσερις μαθητές στα σχολεία του Δήμου της Αθήνας είναι αλλοδαπός.
Με βάση στοιχεία του υπουργείου Παιδείας (2000) οι αλλοδαποί και "παλιννοστούντες" μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα είναι 65.546 (10,7%), εκ των οποίων οι 43.000 προέρχονται από την Αλβανία, οι 16.459 από την πρώην ΕΣΣΔ και 3.500 από διάφορες χώρες της Ε.Ε. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το ποσοστό τους είναι μικρότερο, καθώς κατά το σχολικό έτος 2000-2001 οι αλλοδαποί μαθητές ανέρχονταν στο 4,5% του συνόλου των μαθητών. Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς μαθητές συγκεντρώνονται στην Αττική (47%), στην Κεντρική Μακεδονία (24%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (9%). Στο Δήμο Αθηναίων συγκεκριμένα φοιτούν συνολικά 72.937 μαθητές, εκ των οποίων οι 16.049 είναι αλλοδαποί, δηλαδή ποσοστό 22%., ενώ σε πολλά σχολεία της πρωτεύουσας το ποσοστό αυτό φθάνει και το 76,19%, όπως στο 53ο νηπιαγωγείο. Επίσης, στο 22ο δημοτικό σχολείο το 75,93% των μαθητών είναι ξένοι, ενώ στο 2ο γυμνάσιο το 74,43%.
Συμπερασματικά χωρίς περισσότερα σχόλια, η Ελλάδα γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει το 2050 τον τρίτο υψηλότερο βαθμό ηλικιακής εξάρτησης μετά την Ισπανία και την Ιταλία: θα αντιστοιχούν 58,7 υπερήλικες σε κάθε 100 κατοίκους κάτω των 64 ετών. Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τονίζουν ότι το 2025, o πληθυσμός της Ελλάδας θα ανέλθει στα 14,5 εκατ. με τους μετανάστες να ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. Οι σημερινές δημογραφικές τάσεις στην Ελλάδα, συνεπώς, θα οδηγήσουν στη ριζική γήρανση του πληθυσμού, ο αριθμός των παιδιών θα μειώνεται, με παράλληλη την εκπληκτική αύξηση των ηλικιωμένων. Ένα εφιαλτικό σενάριο εν όψει.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τα χρέη των Δήμων στην ...Βουλή!

«Εκκρεμότητες του ‘‘Καλλικράτη’’ και δανειακές υποχρεώσεις των Ο.Τ.Α.»
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Α) τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Β) τον Υπουργό Οικονομικών
«Εκκρεμότητες του ‘‘Καλλικράτη’’ και δανειακές υποχρεώσεις των Ο.Τ.Α.»
Το σχέδιο αυτοδιοικητικής αναδιάρθρωσης «Καλλικράτης» που προωθεί η Κυβέρνηση αποτελεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Μια μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να προχωρήσει σε στέρεες βάσεις αλλά και με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να μην υπονομευθεί η επιτυχημένη πρώτη εφαρμογή του θεσμού.
Είναι, συνεπώς, αυτονόητο ότι δε μπορεί να γίνει αποτελεσματική και δομικά στέρεη μεταρρύθμιση χωρίς συγκεκριμένο «Επιχειρησιακό Σχέδιο Εφαρμογής», με άξονες, στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, την επιτάχυνση των απορροφήσεων των κοινοτικών πόρων, αλλά και για τη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται, να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική λειτουργία των Ο.Τ.Α. του ‘‘Καλλικράτη’’ ώστε να βγει, επιτέλους, η εθνική οικονομία από την ύφεση και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα.
Επιπλέον, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η επεξεργασία και κατάρτιση κρίσιμων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, που αφορούν τα οικονομικά των νέων δήμων και των αιρετών περιφερειών. Κρίσιμα νομοθετήματα, τα οποία θα ρυθμίζουν τα ποσοστά κατανομής των πόρων στις τοπικές και δημοτικές ενότητες, τα κριτήρια με τα οποία θα καταβάλλεται η κάθε μορφής έκτακτη επιχορήγηση στους δήμους, τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και του ΣΑΤΑ στους δήμους και τις περιφέρειες. Πληροφορίες για τα οικονομικά των Ο.Τ.Α. κάνουν λόγο για τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος, δηλαδή μιας κεντρικής βάσης δεδομένων στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της οποίας θα ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή η πολιτική ηγεσία για το ταμείο των νέων αυτοδιοικητικών οργανισμών, δήμων και περιφερειών. Ωστόσο, ελάχιστες πληροφορίες έχουν επιβεβαιωθεί με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη γνωστός ο τρόπος κατανομής των πόρων, τα ειδικότερα κριτήρια κατανομής καθώς και ο φορέας υλοποίησης και παρακολούθησης της μεταφοράς οικονομικών πόρων από την κεντρική διοίκηση στην Αυτοδιοίκηση.
Ιδιαίτερα σημαντικά, δε, είναι τόσο το ποσό, όσο και ο τρόπος αποπληρωμής των χρεών και των δανειακών υποχρεώσεων των Ο.Τ.Α., των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία καλύπτουν διαχρονικά λειτουργικές και αναπτυξιακές τους ανάγκες μέσω δανεισμού. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ΚΕΔΚΕ το συνολικό ύψος των δανειακών υποχρεώσεων των Ο.Τ.Α. φτάνει το 1,7 δις ευρώ, ενώ παραμένει άγνωστο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το οποίο το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει ή θα κληθεί να καταβάλλει άμεσα τόκους υπερημερίας. Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
1. Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησης του «Καλλικράτη» σε περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο και είναι διαθέσιμο προς δημοσιοποίηση;
2. Έχουν εξειδικευτεί τα συγκεκριμένα κριτήρια κατανομής των πόρων των Ο.Τ.Α.;
3. Είναι ακριβές το ποσό των 1,7 δις ως δανειακές υποχρεώσεις των Ο.Τ.Α., τηρούνται οι όροι των δανειακών συμβάσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και καταβάλλει το τελευταίο τόκους υπερημερίας;

Επαφές με τους απόδημους είχε ο Σωτηρόπουλος

ΕΠΑΦΗ με τους απόδημους Τριφύλιους είχε στην Αθήνα ο υποψήφιος Δήμαρχος Τρφυλίας κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων:
«…Η παρουσία σας εδώ απόψε, μας δίνει χαρά και δύναμη, αλλά και μας επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη απέναντί σας και απέναντι στον τόπο.
Ίσως κάποιοι που είναι εδώ απόψε, πολλοί ή λίγοι, αναρωτιούνται:
• Μα είναι εύκολο όλο αυτό το εγχείρημα που γίνεται με τον Καλλικράτη;
• Μήπως ήταν καλύτερα με τους μικρούς δήμους που τους γνωρίζαμε ο καθένας καλύτερα ή τις παλιές κοινότητες;
• Μήπως χαθεί η επαφή του πολίτη με το Δήμο ή την κοινότητα;
• Μήπως ερημώσουν χειρότερα τα χωριά μας;
• Πως θα μπορούν οι κάτοικοι των χωριών και οι ηλικιωμένοι να συναλλάσσονται με τον Δήμο;
• Θα υπάρχει κοινωνική πρόνοια;
• Θα υπάρχει περίθαλψη;
• Θα νοιώθει ασφαλής ο κάτοικος του μακρινού από το κέντρο χωριού;
• Γιατί τελικά γίνεται όλη αυτή η αλλαγή στο χάρτη της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας;
• Που θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται;
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ τα ερωτήματα!
Το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο ήταν αναγκαίο. Είτε λεγόταν Καλλικράτης, είτε κάπως αλλιώς. Οι δήμοι και οι κοινότητες, με τη μέχρι τώρα μορφή τους, δεν μπορούσαν να δώσουν περισσότερα στην κοινωνία και τους πολίτες. Οι δυνατότητες που είχαν ήταν πολύ περιορισμένες και η λειτουργία τους ήταν προβληματική. Το εγχείρημα είναι μεγάλο και δύσκολο.
Έχουμε γνώση, έχουμε εμπειρία, έχουμε θέληση, έχουμε και την ικανότητα να το φέρουμε σε πέρας. Όχι μόνο να το φέρουμε σε πέρας αλλά και να δημιουργήσουμε τον μεγάλο και δυνατό δήμο Τριφυλίας. Τα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη μαζί με τα νέα ικανά και δυναμικά στελέχη που συμμετέχουν στην παράταξή μας, είναι η εγγύηση για την επιτυχία...... "

Μεγάλος αδερφός και στην φοροκάρτα;

Οι πολίτες, χωρίς κόστος, θα προμηθεύονται από την τράπεζα της επιλογής τους τη φοροκάρτα μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι συναλλαγές τους !!Σχεδόν έτοιμη είναι η φοροκάρτα που θα μπει στη ζωή μας από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να λάβει την έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να κλείσει την τελική συμφωνία με τις τράπεζες. Η φοροκάρτα που πιστοποιήθηκε ήδη από τον ΕΛΟΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έχει ούτε ΑΦΜ, ούτε όνομα, αλλά μόνο έναν αύξοντα αριθμό, τον οποίο μόνο το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ταυτίσει με πρόσωπο. Οι πολίτες, χωρίς κόστος, θα προμηθεύονται από την τράπεζα της επιλογής τους τη φοροκάρτα μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι συναλλαγές τους και οι αποδείξεις θα «περνάνε» απευθείας στη ΓΓΠΣ για τη σύνδεση με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Στη μία όψη της κάρτας αποτυπώνεται το λογότυπο του υπουργείου Οικονομικών και της τράπεζας και ο μοναδικός αριθμός της κάρτας, ενώ στην πίσω όψη υπάρχει μια μαγνητική ταινία.
Ο φορολογούμενος, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, μπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και με τους προσωπικούς του αριθμούς, σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα με τον ΑΦΜ του. Οι οικογένειες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν περισσότερες κάρτες ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους. Οσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο taxisnet, θα μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.

Με καθυστέρηση οι επιδοτήσεις για το λάδι

29/10/2010
Αρχίζουν να ρέουν σήμερα και για 24 ώρες κοινοτικές επιδοτήσεις σε 720.000 αγρότες, ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου. Πρόκειται για προκαταβολή και συνολικά στις 17 Δεκεμβρίου που θα γίνει η οριστική εξόφληση οι τραπεζικοί λογαριασμοί των αγροτών θα πιστωθούν με 2,4 δισ. ευρώ. Το... ευρω-τσεκ που θα εξοφληθεί στους αγρότες έως και τον Ιούλιο του 2011 ανέρχεται σε 3,652 δισ. ευρώ. Η όλη εικόνα σκιάζεται ελαφρώς από το γεγονός πως δεν θα πληρωθούν επιδοτήσεις που αφορούν ποσά κάτω των 200 ευρώ ανά δικαιούχο. Τα... χαρμόσυνα για τους δεινά μαστιζόμενους από την οικονομική κρίση αγρότες ανακοίνωσε χθες ο επί της Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης παρουσία του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Θάνου Καπρέλη και Μόσχου Κορασίδη. Για το όλο θέμα μίλησε αναλυτικά στην τηλεόραση BEST ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Κανελλόπουλος.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ενωτικός εορτασμός του ΟΧΙ στην Άρκαδιά'

ΜΕΡΑ εθνικής μνήμης η επέτειος του ΟΧΙ στην Κυπαρισσία όπου στις 11:30 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρελαση σχολικών συγκροτημάτων και συλλόγων για την Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Την παρέλαση στο κεντρικό δρόμο της αγοράς άνοιξαν τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης απο όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες μαζί με τον Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Κυπαρισσίας ενώ ολοκληρώθηκε με τα πεζοπόρα τμήματα του Ναυταθλητικού Ομίλου Κυπαρισσίας, του Δίωνα και το Τμήμα Προσκόπων κλείνοντας με το πεζοπόρο τμήμα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας. Το μεγάλο χειροκρότημα απέσπασε η καταξιωμένη Φιλαρμονική του Δήμου Κυπαρισσίας που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της με την πολυπληθή παρουσία της.
Το βίντεο της παρέλασης μπορείτε να το δείτε στην ενότητα της πλευρικής δεξιάς μπάρας με τίτλο Video ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν απο την εξέδρα των επισήμων εκτός απο τον Μητροπολίτη Τριφυλίας- Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο ο οποίος νωρίτερα είχε χοροστατήσει στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας, ο νυν Δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης με τους Αντιδημάρχους κο Γρηγόρη Γκότση και Παναγιώτη Φωτεινόπουλο, την Πρόεδρο του Δ.Σ. κα Κωνσταντέλου, εκπρόσωποι των Σωμάτων ασφαλείας και άλλοι επίσημοι.

Δυναμική υποψηφιότητα του Σωτήρη Τσίγγανου για την 'Αρκαδιά'

Θετικότατα σχόλια απέσπασε η υποψηφιότητα του καρδιολόγου Σωτήρη Τσίγγανου με το συνδυασμό του Μίμη Σωτηρόπουλου. Ο “ασυμβίβαστος” γιατρός τόνισε πως στο πρόσωπο του κ Σωτηρόπουλου είδε όρεξη για δουλειά. Εξάλλου οι καίριες παρεμβάσεις και στις συνεδριάσεις του οικείου Δ.Σ. Κυπαρισσίας ήταν σημαντικές και σοβαρές ώστε να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα της πόλης.
-Είναι ικανός, έχει θέληση και μπορεί να τα καταφέρει. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Οι μικροπολιτικές και τα ρουσφέτια δεν μπορούν να ταλανίζουν άλλο τον τόπο μας .Μείναμε πίσω ,χάσαμε χρόνο και πρέπει να τον ξανά κερδίσουμε. Χωρίς χρώματα και θέσεις ,χωρίς αποκλεισμούς και εσωστρέφειες.
Ο δήμος Τριφυλίας είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε τον προικισμένο τόπο μας. Ας δοκιμάσουμε νέες ιδέες, νέες πολιτικές ,μακριά από τις διεκδικήσεις της καρέκλας και της προσωπικής ανάδειξης, για το καλό των παιδιών μας, για την ευημερία του τόπου. Τέλος ο κ. Τσίγγανος πρόσθεσε πως η εκλογή του Μίμη Σωτηρόπουλου θα είναι η σπίθα που θα φέρει την αλλαγή.
ΤΡΙΦΥΛΙΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

200 επενδυτικά σχέδια στην Πελοπόννησο

Στον αριθμό των 200 έχουν φθάσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από την αρχή του 2010, τα νέα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 7 του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 και επιδοτούνται με τα κίνητρα της επιχορήγησης και της χρηματοδοτικής μίσθωσης, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Φώτη Χατζημιχάλη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία αξιολόγησης όλων των προτάσεων που έχουν υποβληθεί.
Στην συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα εγκρίθηκε η υπαγωγή δέκα πέντε (15) νέων αιτήσεων ιδιωτικών επενδύσεων, συνολικού κόστους 16.005.016,68 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 9.596.010,01 ευρώ
Αναλυτικότερα:
1) Στο Νομό Αρκαδίας, στο Δ.Δ. Βαλτετσίου του Δήμου Βαλτετσίου, εγκρίθηκε ένα επενδυτικό σχέδιο του πρωτογενούς τομέα το οποίο αφορά ίδρυση λατομείου αδρανών υλικών, συνολικού κόστους 1.902.156,00 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 1.140.593,60 ευρώ.
Στον τομέα του τουρισμού, στα Δ.Δ. Μαγούλιανων και Βυτίνας του Δήμου Βυτίνας και Αγ. Ιωάννη του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, εγκρίθηκαν τρία επενδυτικά σχέδια, τα οποία αφορούν μία μετατροπή παραδοσιακού κτιρίου σε ξενοδοχείο Α΄ τάξης και δύο ιδρύσεις ξενοδοχειακών μονάδων 3* συνολικής δυναμικότητας 82 κλινών συνολικής δυναμικότητας 64 κλινών, συνολικού κόστους 3.745.000,00 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 2.246.100,00 ευρώ.
2) Στο Νομό Λακωνίας, στα Δ.Δ. Ανωγείων του Δήμου Φάριδος, Σπάρτης του Δήμου Σπαρτιατών και Μολάων του Δήμου Μολάων, εγκρίθηκαν τρία επενδυτικά σχέδια του δευτερογενούς τομέα τα οποία αφορούν ένα εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείου, μία ίδρυση μονάδας εκδόσεων – εκτυπώσεων και μία ίδρυση μονάδας παραγωγής ξυλουργικών προϊόντων για την οικοδομική και επίπλων κουζίνας,, συνολικού κόστους 1.904.190,68 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 1.140.014,41 ευρώ.
Στον τομέα του τουρισμού, στο Δ.Δ. Νομίων του Δήμου Μονεμβάσιας, εγκρίθηκε ένα επενδυτικό σχέδιο το οποίο αφορά ίδρυση ξενοδοχείου 3* δυναμικότητας 44 κλινών, συνολικού κόστους 1.440.000,00 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 863.000,00 ευρώ.
3) Στο Νομό Μεσσηνίας, στα Δ.Δ. Θουρίας του Δήμου Θουρίας, Μαδένας του Δήμου Μεσσήνης και Φοινικούντας του Δήμου Μεθώνης, εγκρίθηκαν τρία επενδυτικά σχέδια του δευτερογενούς τομέα τα οποία αφορούν, μία ίδρυση μονάδας παραγωγής gourmet σαλτσών και δύο εκσυγχρονισμούς ελαιοτριβείων με δημιουργία γραμμής τυποποίησης ελαιολάδου στα πλαίσια καθετοποίησης της παραγωγής,, συνολικού κόστους 2.022.750,00 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 1.211.750,00 ευρώ.
Επίσης στον τομέα του τουρισμού, στα Δ.Δ. Φοινικούντας του Δήμου Μεθώνης, Μαραθούπολης του Δήμου Γαργαλιάνων, Σπερχογείας του Δήμου Καλαμάτας και Καρδαμύλης του Δήμου Λεύκτρου, εγκρίθηκε η ίδρυση τριών ξενοδοχείων 3 *, συνολικής δυναμικότητας 125 κλινών και ο εκσυγχρονισμός ενός ξενοδοχείου 2*, συνολικού κόστους 4.990.920,00 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 2.994.552,00.

Μήνυμα Δράκου για την μεγάλη επέτειο του ΟΧΙ

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο επικεφαλής του συνδυασμού ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 μας θυμίζει ότι όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε δυνατοί. Ότι όποτε βάζουμε στόχο τη νίκη και μένουμε προσηλωμένοι σε αυτόν, τα καταφέρνουμε, ανεξάρτητα από κάθε ισχύ αντιπάλου, ή κάθε μέγεθος δυσκολίας ή αντιξοότητας. Η σημερινή επέτειος, μας ριζώνει ακόμη βαθύτερα την πίστη, ότι η φιλοπατρία μας, μας κάνει ήρωες.
Σήμερα δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δίνουμε όμως και πάλι αγώνα επιβίωσης, κόντρα στην σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης. Δίνουμε αγώνα ελευθερίας, απέναντι στην πνιγηρή καταδυνάστευση που μας φέρνει το μνημόνιο της οικονομικής ύφεσης και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης, για το οποίο, οι πολίτες δεν φταίνε, αλλά είναι εκείνοι που επωμίζονται τις οδυνηρές συνέπειές του.
Το
σύγχρονο «Όχι» θα το δώσουμε και πάλι ενωμένοι σε μία κοινή εθνική προσπάθεια. Με μόχθο, δουλειά, πίστη, αγώνα για την Ελλάδα της ανάπτυξης και της προόδου. Της δημιουργίας και της άνθησης. Το «Όχι» θα το δώσει η Ελληνική Περιφέρεια και οι άνθρωποί της, που κόντρα στην κακοδαιμονία και στα προβλήματα των καιρών, θα επιστρατεύσουν τις μεγάλες δυνάμεις και τις δυνατότητές που διαθέτουν και θα σηκώσουν τη χώρα και την κοινωνία μας και πάλι ψηλά. Μαζί, όλοι ενωμένοι, χτίζουμε τη ΔΥΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ μέσα από μία ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ».

Προεκλογική φιέστα για τμήμα της Ε.Ο αλλά και ακριβά διόδια

28/10/2010
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ την Τετάρτη 3- Νοεμβρίου παραδίδεται τμήμα της Ε.Ο Κορίνθου-Τρίπολης ! Κατά ένα τέταρτο νωρίτερα θα συντομευθεί από την ερχόμενη Τετάρτη η διαδρομή Αθήνας-Καλαμάτας για τους οδηγούς ΙΧ. Ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα Τρίπολη - Αθήναιο, 13 χιλιομέτρων το οποίο υπολείπονταν για να είναι πλήρως εκσυγχρονισμένος ο αυτοκινητόδρομος από την Κόρινθο μέχρι και τη Μεγαλόπολη, με διπλή σήραγγα, στο ύψος του Καλογερικού. Ο σύγχρονος και ασφαλής αυτός δρόμος έχει μήκος 110 χιλιομέτρων και θα στοιχίζει όμως ακριβότερα, γιατί προστίθεται ένας ακόμη σταθμός διοδίων. Τα εγκαίνια απο τον κ. Ρέππα δεν τα γλυτώνουμε όπως και τα διόδια για ένα δρόμο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα...
Στην κυκλοφορία παραδίδονται 13 νέα χιλιόμετρα, στα οποία οι οδηγοί θα συναντούν μια ακόμα διπλή σήραγγα, 680 μέτρων στο ύψος του Καλογερικού και μια γέφυρα μήκους 200 μέτρων. Ο αυτοκινητόδρομος θα βρίσκεται πλέον 6 με 7 χιλιόμετρα έξω από τη Μεγαλόπολη. Οι οδηγοί όμως θα πληρώνουν επιπλέον διόδια. Νέος σταθμός διοδίων θα υπάρχει μετά τη σήραγγα του Καλογερικού.
Η σήραγγα του Καλογερικού είναι η πέμπτη και τελευταία που προβλέπεται στο νέο αυτοκινητόδρομο μέχρι την Καλαμάτα και τη Σπάρτη. Οι άλλες έχουν κατασκευαστεί στη Στέρνα, το Νεοχώρι, το Αρτεμίσιο και στο Ραψομάτη. Έναν με ενάμιση χρόνο αργότερα προβλέπεται να ολοκληρωθεί και η επέκταση του νέου οδικού άξονα μέχρι τη Σπάρτη. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός θα συνδεθεί με αυτόν που κατασκευάζεται στη βορειοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Κεντρικές ομιλίες με παρουσία Σαμαρά σε Τρίπολη και Καλαμάτα

ΜΕ ομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα κορυφώνεται η εκλογική μάχη με κεντρικές παρουσίες αλλά και νόημα καθώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου τείνουν να λάβουν εθνικό χαρακτήρα.
Πιο σγκεκριμένα την Δευτέρα ο Α. Σαμαράς θα μιλήσει στο κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τρίπολη (Πνευματικό Κέντρο) για την περιφέρεια και όχι μόνο σε μια ομιλία που θα πει πολλά.. Την ερχόμενη Παρασκευή δηλαδή στο τέλος της προεκλογικής περιόδου όπου θα μιλήσουν στην κεντρική πλατεία στην Καλαμάτα ο Δ. Δράκος και ο Π. Νίκας θα παραβρεθεί και θα μιλήσει και ο Αντώνης Σαμαράς κλείνοντας έτσι την προεκλογική περίοδο που ανάλογα με το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθούν πολλά ακόμα και εκλογές όπως είπε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Απο ότι εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές η παρουσία του Αρχηγού της Ν.Δ. αποτελεί ορόσημο για την εκλογική μάχη στην Πελοπόννησο απέναντι στις προκλήσεις των καιρών...

Μειώσεις στην ΕΛ.ΑΣ και δημιουργία λόγω Καλλικράτη αστυνομικών μονάδων

Η δραστική μείωση των 700 αστυνομικών σταθμών και η κατάργηση περίπου 350 τμημάτων σε όλη την Ελλάδα λόγω των νέων δεδομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ανάγκης εξοικονόμησης προσωπικού οδηγεί την ΕΛ.ΑΣ. στη δημιουργία εκατοντάδων κινητών αστυνομικών μονάδων που θα κινούνται στις επαρχιακές πόλεις αλλά και περιοχές της Αττικής. Κύριος στόχος αυτού του μέτρου θα είναι να κλείσουν οι τεράστιες «μαύρες τρύπες» της αστυνόμευσης, αφού υπολογίζεται ότι περιοχές δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων σε όλη τη χώρα δεν θα βλέπουν αστυνομικό ούτε με το... κιάλι!
Όπως γράφει η εφημερίδα "Το Βήμα", σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι 1.017 δήμοι θα μειωθούν σε 325. Ετσι λοιπόν θα υπάρξει ανάλογη προσαρμογή των αστυνομικών υπηρεσιών, με παράλληλο στόχο τον απεγκλωβισμό του προσωπικού που απασχολείται σε υπηρεσίες γραφείου και σκοπιές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην Αττική οι 150 αστυνομικές υπηρεσίες που υπάρχουν σήμερα θα μειωθούν σε περίπου 50-60. Επιπλέον έχουν ήδη καταργηθεί 217 αστυνομικοί σταθμοί της περιφέρειας και προγραμματίζεται να σφραγιστούν εκατοντάδες ακόμη.
Οι συγχωνεύσεις αυτών των υπηρεσιών θα αποδεσμεύσουν περίπου 1.000 αστυνομικούς στην Αττική και υπερδιπλάσιους στην υπόλοιπη χώρα, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε περιπολίες με οχήματα ή στην επέκταση της ομάδας ΔΙΑΣ σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι παρά τη συχνότητα των περιπολιών θα υπάρχουν τεράστια κενά στην αστυνόμευση. Ακόμη ιδιαίτερα οξυμένο θα είναι το πρόβλημα εξυπηρέτησης πολιτών σε διάφορα ζητήματα- κατάθεση μηνύσεων, έκδοση εγγράφων, πιστοποιήσεις κτλ.-, όπου με το νέο σχήμα αστυνομικών υπηρεσιών ο πολίτης θα πρέπει να διανύει αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων.
Ετσι λοιπόν προωθείται η δημιουργία κινητών αστυνομικών μονάδων. Θα πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα και κατάλληλα εξοπλισμένα κλειστά υπηρεσιακά οχήματα όπου θα επιβαίνουν από τρεις ως επτά αστυνομικοί και τα οποία θα κινούνται βάσει ειδικού προγράμματος σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της επαρχίας με κύριο στόχο να υποκαταστήσουν τις «σταθερές» αστυνομικές υπηρεσίες που θα καταργηθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος συγχώνευσης των αστυνομικών υπηρεσιών.

Στα 2,30 το μαυρολίσιο και οι διαμαρτυρίες έπονται...

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ είναι οι παραγωγοί του μαυρολίσιου στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς η τιμή του έχει πάρει την κατηφόρα. Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Νηλέας», με έδρα τη Χώρα, από τα 2,60 που ήταν πέρυσι η τιμή εκκίνησης στον παραγωγό, φέτος έπεσε στα 2,30 ευρώ το κιλό.
Και μειωμένη παραγωγή
Και η παραγωγή, όμως, αναμένεται μειωμένη. «Δε θα είναι αυτό που περιμέναμε, είχαμε προβλήματα μάλλον στο “δέσιμο” το Μάιο. Η μαυρολιά γενικότερα είναι δέντρο που έχει πρόβλημα στο “δέσιμο”, δεν είναι σαν την κορωνέικη. Πιθανόν, να φταίνε και οι φτωχές λιπάνσεις. Λόγω της πτώσης των τιμών παραγωγού ανά κιλό ελαιολάδου, η ελαιοκαλλιέργεια είναι πλέον στα επίπεδα του κόστους. Όπως είναι φυσικό κι επόμενο, οι παραγωγοί είναι πια αναγκασμένοι να μετρούν τα πάντα. Η μικρή τιμή του λαδιού σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στα λιπάσματα, ίσως τους οδήγησε στο να μη ρίξουν τις επαρκείς ποσότητες λιπάσματος, ώστε να λειτουργήσει το δέντρο».
Με δεδομένο ότι η περσινή δεν ήταν η καλή χρονιά, οι ελαιοπαραγωγοί ανέμεναν ότι τα πράγματα φέτος θα πήγαιναν καλύτερα. Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος του «Νηλέα», οι φετινές ποσότητες ενδέχεται να είναι μικρότερες ακόμη και από τις περσινές.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

«Υπάρχει λύση, να την εφαρμόσει άμεσα η Κυβέρνηση»

27/10/2010
Να επιδείξει ελαστικότητα για να βοηθήσει τους σιτοπαραγωγούς να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει ζητά από την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, εφαρμόζοντας τα προτεινόμενα μέτρα λύσης στο πρόβλημα της χαμηλής τιμής του προϊόντος τους.
Οι εφετινές τιμές των σιτηρών, διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και προκαλούν ανησυχία στους σιτοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής.
«Τα μέτρα που προτείνονται για να ξεπεραστεί άμεσα το πρόβλημα και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν οι αγρότες, είναι η δυνατότητα είσπραξης ως προκαταβολής μέσω τραπέζης, της στρεμματικής ενίσχυσης αμέσως μετά τη δήλωση καλλιέργειας του ΟΣΔΕ τον Σεπτέμβριο ή να επισπευσθεί η διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων και να δοθούν τον Οκτώβριο. Επιτέλους, μια φορά πρέπει να φανεί ευέλικτη η Κυβέρνηση και να δώσει άμεσα τη λύση που έχει βρεθεί», δήλωσε ο κ. Νικλόπουλος ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, ποια μέτρα θα λάβει και πότε
.

Το Ευρωπαικό έτος για την φτώχεια στη Καλαμάτα...

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 στο ξενοδοχείο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στην πόλη της Καλαμάτας η διοργανωθείσα από τον μη κυβερνητικό οργανισμό «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΥΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» και την υπηρεσία «EUROPE DIRECT» του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ημερίδα με θέμα «Το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 – Η Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού». Στην συνδιοργάνωση συμμετέσχε και το υπό ίδρυση Σωματείο «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ». Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των ενημερωτικών δραστηριοτήτων των παραπάνω φορέων πάνω σε επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα και απευθύνονταν προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο προεδρεύων της εκδήλωσης κ. Γεώργιος Καραμπάτος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, στο χώρο του οποίου δραστηριοποιείται η υπηρεσία «EUROPE DIRECT», Πρόεδρος δε της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του υπό ίδρυση «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», καλωσόρισε την πολυπληθή αντιπροσωπεία του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΥΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» και ανέπτυξε τους ενημερωτικούς σκοπούς της εκδήλωσης, ενώ συνέστησε τους ομιλητές της εκδήλωσης.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκδήλωσης, μίλησε για την εξαιρετική σπουδαιότητα, που έχει τούτο, κυρίως, στις ημέρες μας, και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν, πέραν των θεωρητικών και αναλυτικών προσεγγίσεων του προβλήματος, πρακτικά και υλοποιήσιμα μέτρα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που χαρακτήρισε όνειδος για την σημερινή εποχή.

Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν Ηλεία και Αχαία

ΤΑ αρκαία καιρικά φαινόμενα και οι δυνατοί άνεμοι έκαναν την νύχτα... μέρα στην Κυλλήνη και τη Βάρδα Ηλείας!!
Σοβαρές ζημιές σε αρκετές περιοχές προκάλεσαν οι νυχτερινές μπόρες που παρατηρήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τα περισσότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην βορειοδυτική Πελοπόννησο, ιδίως στην Αχαΐα και την Ηλεία. Οι κεραυνοί έκαναν τη νύχτα... μέρα στην Κυλλήνη και τη Βάρδα Ηλείας, όπου πολλά καταστήματα και οικίες πλημμύρισαν. Ακόμα και μέσα στην πόλη του Πύργου, όμως, οι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Νωρίτερα είχαν προκληθεί σοβαρά προβλήματα και στην Πάτρα, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να δεχτεί τουλάχιστον 50 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια και καταστήματα. Πλημμύρες όμως είχαμε και στην Αττική. Κλήσεις για απάντληση υδάτων από oικίες υπήρξαν από τις περιοχές της Καλλιθέας και του Κερατσινίου, αλλά και των παραλιακών περιοχών της Βάρκιζας και του Παλαιού Φαλήρου. Παράλληλα, σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση στο Γέρακα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα
.

Βοήθεια στους Πολύτεκους της Τριφυλίας

Οι πολύτεκνοι βιώνουν καθημερινά την οικονομική κρίση και οι συλλογικές προσπάθειες πρέπει να επιβραβεύονται όταν υπάρχουν ιδίως τώρα που διαθέτουν συλλογικό όργανο έκφρασης. Από το Σύλλογο Πολυτέκνων Τριφυλίας λοιπόν ανακοινώνεται ότι έγινε παραλαβή των προς διάθεση ποσοτήτων μακαρονιών για το 2010. Οι ποσότητες αυτές θα διανεμηθούν στους δικαιούχους ΑΠΟΡΟΥΣ Πολύτεκνους του συλλόγου που έχουν φέρει δικαιολογητικά. Την Τετάρτη 27/Οκτ/2010 θα αρχίσουν να διανέμονται ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ στο γραφείο του συλλόγου στο Εργατικό Κέντρο Κυπαρισσίας.
Για περισσότερες πληροφορίες στο σύλλογο και στα τηλέφωνα: 6945 555 270 – 698 4068 144 ενώ πληροφορίες δίνονται και για οποιαδήποτε δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουν όσοι ακόμα δεν είναι μέλη του Συλλόγου απο την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας μας...

Ζεστό χρήμα για τους αγρότες λόγω κρίσης...

26/10/2010
Από την Τετάρτη το πρωί τελικά έρχεται επιτέλους το ...ζεστό χρήμα στους αγρότες !
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές των αγροτών μέχρι τον Ιούλιο του 2011.Από αύριο και μέχρι τέλους Οκτωβρίου θα δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε 720.000 δικαιούχους αγρότες. Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης (δεύτερη δόση) θα καταβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Φυσικά με τα πρώτα χρήματα θα βγούν τουλάχιστον τα καλλιεργητικά έξοδα...
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα εξοφληθούν οι ενισχύσεις για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του 2009 (εξισωτική αποζημίωση, βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, μείωση νιτρορύπανσης) συνολικού ύψους 150 εκατομ. ευρώ οι εκκρεμότητες των ετών 2006-09 ύψους 15 εκατ. ευρώ και οι ενισχύσεις στους νέους αγρότες συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Συνεχίζονται οι συλλήψεις για ναρκωτικά στο Νομό...

ΕΙΝΑΙ πραγματικά απίστευτες οι υποθέσεις και οι συλλήψεις χρηστών ναρκωτικών σε περιοχές της Μεσσηνίας αλλά τώρα απο ότι φαίνεται αρχίζουν και τα κρύβουν επιμελώς σε διάφορα σημεία των αυτοκινήτων όταν διεξάγονται έλεγχοι απο την ομάδα προληψης και καταστολής της εγκληματικότητας.
Αυτή την φορά με συνολικά 0,3 γραμμάρια χασίς στην κατοχή του συνελήφθη προχθές στην εθνική οδό Καλαμάτας - Πύλου ένας Θεσσαλονικιός ο οποίος δεν αντέδρασε όταν βρήκαν τα πειστήρια. Αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο και ανακάλυψαν το χασίς την πόρτα του οδηγού. Φυσικά διενεργήθηκε έλεγχος και σε άλλα σημεία του οχήματός του αλλά δεν βρέθηκε τίποτα περισσότερο. Οι έλεγχοι θα συνεχίζονται απο τους αστυνομικούς και απο ότι φαίνεται θα δούμε πολλά απο το αστυνομικό δελτίο...

Ισοπαλία για τον Α.Ο.Κ με 0-0 στην Λακωνία..

Ισόπαλη χωρίς τέρματα επέστρεψε στις αποσκευές της η ομάδα της Κυπαρισσίας στο εκτός έδρα αγώνα με τις Κροκεές στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι όπου τουλάχιστον πήρε 1 πολύτιμο βαθμό για την συνέχεια χάνοντας όμως ορισμένες ευακιρίες να διακριθεί και το ευτύχημα είναι ότι κοντά της βρέθηκαν αρεκτοί φίλαθλοι για να στηρίξουν τους κυανέρυθρους. Έτσι η Κυπαρισσία πήρε ένα ακόμη πολύτιμο βαθμό φτάνωντας τους 10 και πλέον βρίσκεται στην 7η θέση του 6ου ομίλου Ολυμπιακός Κεφαλλονιάς-Τριταιικός 2-1.
Μεσσηνιακός-Ζαβλάνι 0-1
Πάμισος-Ατρόμητος Λάππα 2-1
Αχιλλέας/Εθνικός Αιγιάλειας-Εθνικός Σαγέικων 0-1
Διαγόρας Βραχνέικων-Καλαμάτα 1-2
Αχαϊκή-Αστέρας Μαχαιράδου 1-1
Αστέρας Αμαλιάδας-Σπάρτη 2-1
Κροκεές-Κυπαρισσία 0-0

Απεργούσαν ακόμα και τα περίπτερα...

Στο 70% έφθασε κατά μέσο όρο η συμμετοχή των περιπτερούχων-ψιλικατζήδων στην απεργιακή κινητοποίηση -ξεκίνησε την Παρασκευή και έληξε σήμερα- της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας (ΟΠΚΕ).
Οι περιπτερούχοι διεκδικούν τη θεσμοθέτηση με νόμο του 8,2% ως ελάχιστη προμήθεια στα βιομηχανοποιημένα καπνά. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι Σύλλογοι-μέλη της ΟΠΚΕ από 45 νομούς, όχι όμως οι περιπτερούχοι της Αττικής.
Εκπρόσωποι του κλάδου έχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Οικονομικών και πραγματοποιώντας απεργία πείνας, περιμένουν τη συνάντηση της Τρίτης με τον αρμόδιο υφυπουργό, Δημήτρη Κουσελά, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΠΚΕ, Κώστας Κόγιας.
Μάλιστα, δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι…τελικής πτώσης, αφού όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «πρόκειται για την επιβίωση της οικογένειάς μου». Ο κ. Κόγιας τόνισε ακόμη ότι μετά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια της Βουλής, όπου και κατατέθηκε σχετική επίκαιρη ερώτηση, υπήρξαν διαβεβαιώσεις από πλευράς της κυβέρνησης ότι στη συνάντηση της Τρίτης θα δοθεί λύση στο ζήτημα.

Κάθε λιμάνι και...χωρίς χρηματοδότηση στη Τρφιυλία

25/10/2010
Η πρόσφατηθαλασσοταραχή ανέδειξε για μια ακόμη, πολλοστή, φορά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, όπως και στα αλιευτικά καταφύγια σε Μαραθούπολη, Αγία Κυριακή και Αγρίλη. Δυστυχώς, σε βάρκες, σκάφη και ιστιοφόρα που «δένουν» και ελλιμενίζονται εκεί το χειμώνα δεν παρέχεται καμία απολύτως ασφάλεια, αφού ο κυματισμός μπαίνει στο εσωτερικό το λιμανιών προκαλώντας τεράστιες ζημιές, ακόμη και ολικές καταστροφές.
Οι αλιείς, οι Σύλλογοι Αλιέων, οι φορείς και οι τοπικές Αρχές πολλάκις έχουν επισημάνει τα προβλήματα διεκδικώντας το αυτονόητο από την Πολιτεία: να υλοποιηθούν τα αναγκαία και ενδεδειγμένα έργα προστασίας των λιμανιών και αλιευτικών καταφυγίων. Άλλως, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται, είναι άνευ ουσίας και πρακτικού αντικρίσματος, απλά και μόνον για να «φανεί» ότι κάτι γίνεται, κάτι έγινε. Στη Μαραθούπολη, Αρχές, φορείς, σύλλογοι, χρόνια τώρα ζητούν μετ’ επιτάσεως την κατασκευή έργων προστασίας, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα. Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια η σφοδρότητα των κυμάτων ήταν τέτοια που ο μόλος υπέστη τεράστιες ζημιές, καταστράφηκε, και από τότε όλος ο όγκος των κυμάτων μπαίνει στο καταφύγιο, προκαλώντας ζημιές, ακόμη και βουλιάζοντας βάρκες και σκάφη.
Στην Αγία Κυριακή Τριφυλίας δεν απαιτούνται ιδιαίτερα δαπανηρές επεμβάσεις, ωστόσο, επίσης μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει κάτι για την ενίσχυση της προστασίας του καταφυγίου. Με την παραμικρή θαλασσοταραχή προκαλούνται προβλήματα και ζημιές.
Το ίδιο συμβαίνει με το λιμανάκι στον Αγρίλη Τριφυλίας. Και εκεί δεν απαιτούνται τεράστια κονδύλια, αλλά τίποτα έως σήμερα. Οι αλιείς φωνάζουν, διαμαρτύρονται, διεκδικούν, αλλά, όπως φαίνεται, «μιλάνε» εις ώτα μη ακουόντων.
Στο λιμάνι της Κυπαρισσίας έχουν «πέσει» περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όλα είναι στον αέρα ή, μάλλον, καλύτερα στη θάλασσα. Καμία απολύτως ασφάλεια ελλιμενισμού δεν υπάρχει και με την παραμικρή θαλασσοταραχή το αντιμάμαλο που δημιουργείται ξεσπά στο αλιευτικό καταφύγιο, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε σκάφη, βάρκες και ιστιοφόρα που «δένουν» εκεί.
Οι Σύλλογοι Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Αλιέων με αμέτρητες παρεμβάσεις τους έχουν αναδείξει τα προβλήματα διεκδικώντας την επίλυσή τους, το Δημοτικό Συμβούλιο με αποφάσεις του έχει ζητήσει την παρέμβαση της Πολιτείας, ωστόσο το θέμα, ακόμη, «μελετάται». Κι ενώ, αρχικά, σύμφωνα και με τη μελέτη του Πολυτεχνείου για την επίλυση του προβλήματος, είχε προταθεί η επέκταση του προσήνεμου μόλου, στη συνέχεια επιλέχτηκε να προταθεί η κατασκευή δύο «μπαστουνιών» μέσα στο λιμάνι για να κόβουν τον κυματισμό…
Απο το 'Θάρρος' και το kyparissianews

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επιτέλους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας που επιτέλους πρέπει να αναβαθμίσει τις παροχές υγείας στο Νομό μας θα υπηρετούν δύο γιατροί, ενώ θα προκηρυχθεί μια ακόμη θέση επιμελητή Β’ !
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας ξεκινά τη λειτουργία της από τη Δευτέρα, με την ανάληψη των καθηκόντων από το διευθυντή της, εντατικολόγο Βασίλειο Καδά. Η μονάδα θα λειτουργήσει πλήρως σε σύντομο χρόνο, καθώς οι κλίνες που θα ενεργοποιούνται θα αυξάνονται σταδιακά. Στη μονάδα υπηρετούν δύο γιατροί, ενώ θα προκηρυχθεί μια ακόμη θέση επιμελητή Β’ . Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, μετά και τις πρόσφατες προσλήψεις νοσηλευτριών, η ΜΕΘ θα στελεχωθεί επαρκώς. Αξίζει να τονίσουμε ότι πρέπει να στελεχωθεί και η Μονάδα αυξημένες φροντίδας στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας η οποία διαθέτει και τον απαράιτητο εξοπλισμό εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα...

Α.Ο.Κ: Κανονικά επιστρέφει στην ομάδα ο Στεφανής που κάποιοι επιχείρησαν να τον θέσουν εκτός γηπέδων...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
ΤΗΝ πορεία του στο φετινό Πρωτάθλημα προσπαθεί να καθιερώσει ο Α.Ο. Κυπαρισσίας παρά τις αναφορές στο Τύπο δια δήθενα τραυματίες παίκτες όταν δεν υφίσταται. Οπως αποκαλύπτουμε σήμερα μια τέτοια υπόθεση απασχόλησε τους ιθύνοντες της ομάδας γιατί ορισμένοι προφανώς ανεξήγητο γιατί, ήθελαν εκ νέου να απομονώσουν άτομα που χρειάζεται η ομάδα της πόλης για την νικηφόρο πορεία της στην Δ Εθνική.
Ο λογος για τον αξιόλογο ποδοσφαιριστή Στέφανο Στεφανή ο οποίος έκανε μια πολύ καλή πορεία, όταν στον πρώτο αγώνα ένιωσε ενοχλήσεις στο γόνατο και με δική του πρωτοβουλία -για την υγεία του πανω απο όλα- έβγαλε μαγνητική τομογραφία. Η τομογραφία έδειξε το οίδημα που είχε, την οποία κάποιοι ιθύνοντες της ομάδας προφανώς επειδή έχου σπουδάσουν Ιατρική θεώρησαν ότι ο παίκτης ψευδόταν και είχε ρήξη χιαστού με αποτέλεσμα να γραφτεί στο Τύπο ότι ο συγκεκριμενος παίκτης είναι εκτός για πολύ χρονικό διάστημα στα πλάνα της Κυπαρισσίας. Η στήριξη όπως μάθαμε που έδωσε ο Πρόεδρος του ΑΟΚ κ. Τσάγκος ήταν υπέρ του παίκτη και σε καμία περίπτωση δεν πίστεψε ότι θα έμενε εκτός και αυτό είναι προς τιμή του.
Η αλήθεια είναι ότι σε μεγάλες μάχες η Ομάδα έχει τέτοιους παίκτες ανάγκη. Εγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διακεκριμένος ποδοσφαιριστής έφυγε και επισκέφθηκε αρχικάα τον ιατρό της Εθνικής ομάδας κ. Επισκοπάκη τον οποίο γνωρίζει ο οποίος είχε τελείως διαφορετική γνώμη και μίλησε για μια αγωγή ολίγων ημερών, ενώ ως γιατρός διέγνωσε ότι δε υπάρχει ρήξη χιαστού ούτε 1 στο εκατομμύριο αλλά μόνο οίδημα το οποίο με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και βάρη σε 15 ημέρες μπορεί να επιστρέψει στα γήπεδα. Ομως ο παίκτης πήρε και δεύτερη γνώμη απο τον γιατρό του ΟΦΗ που έπαιζε κάποτε, τον κ. Στεφανουδάκη ο οποίος ταυτίστηκε με την διάγνωση του κ. Επισκοπάκη. Να πούμε ότι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο παίκτης είχε τη στήριξη και του Προπονητή κ. Αντωνόπουλου ο οποίος του έχει δώσει πρόγραμμα βοήθειας. Και πραγματικά απορούμε ποιοί παραγοντίσκοι στους κόλπους του ΑΟΚ επιθυμούν να εμφανίσουν ένα παίκτη ως....τελειωμένο. Τι συμβαίνει στα αλήθεια;

Περιοδεία στην Τριφυλία για τον Αντώνη Σαμαρά

ΤΗΝ φράση του ότι ''Οσο η Μεσσηνία ειναι ψηλότερα, τόσο ψηλότερα θα είναι και η Ελλάδα" επιβεβαιώνει στην περιοδεία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο Αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος με τον τρόπο αυτό επιθυμεί να αποδείξει ότι δεν λησμονεί τον τόπο του.
Παρά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στο πρόγραμμά του και ανμενόταν νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς ήρθε τελικά στις 12:40 στην Κυπαρισσία όπου αφίχθη στο εκλογικό κέντρο του υποψήφιου Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια στο κέντρο της αγοράς της πόλης υποδεχόμενος απο το Δήμαρχο της 'Αρκαδιάς' κ. Σαμπαζιώτη ενώ συνομίλησε με τους υποψήφιους, στελέχη αλλά και τους απλούς πολίτες οι οποίοι με ένθερμες εκδηλώσεις του μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Χθές βράδυ τελέστηκαν και τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Κώστα Κόλλια παρουσία πλήθος κόσμου, απο όπου και η σχετική φωτογραφία που δημοσιεύουμε.
Εξάλλου στις 13:20 αφίχθη στα Φιλιατρά στο εκλογικό κέντρο του κ. Κόλλια κοντά στην κεντρική πλατεία όπου οτν υποδέχθηκαν τόσο ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ξύγκας όσο και εκπρόσωποι του Δημοτικού συμβουλίου ενώ σύμφωνα το πρόγραμμα αναμένεται να εμφανιστεί στις 14.30 στους Γαργαλιάνους. Ο Αρχηγός της Ν.Δ. πάντως σύμφωνα με πληροφορίες μας θα συνεχίσει τις επαφές του και αναμένεται πλέον να κατέβει στην ιδαίτερη πατρίδα του την Πύλο την ημέρα των εκλογών προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ως συνήθως.

Διακαναλική για όλα τα κόμματα και ντιμπέιτ

24/10/2010
Διακαναλική συνέντευξη για όλα τα κόμματα ζητάει το ΚΚΕ και ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη διακαναλική συνέντευξη που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τη Δευτέρα.
«Ο πρωθυπουργός επιχειρεί με διακαναλική συνέντευξη να παρέμβει ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή να μην εκφραστεί στις κάλπες σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και «απαιτεί», όπως αναφέρεται, να έχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί την ίδια δυνατότητα.
«Ο πρωθυπουργός επιλέγει την πολυτέλεια ενός διακαναλικού τηλεοπτικού μονολόγου» σχολίασε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ζήτησε τη διεξαγωγή ντιμπέιτ και για τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς.
«Στο όνομα της δημοκρατίας και του πλουραλισμού, τον καλώ να φύγει από την πολυτέλεια του μονολόγου και την ίδια ώρα, αντί για έναν μονόλογο, να οργανωθεί ένα ντιμπέιτ με τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς, όπως προεκλογικά οργανώθηκε, για να ακουστούν όλες οι απόψεις, να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση, να ενημερωθεί ο λαός, δύο εβδομάδες από τις κρίσιμες αυτές εκλογές, για τις θέσεις των κομμάτων» ανέφερε.
Η συνέντευξη του κ. Παπανδρέου έρχεται ως συνέχεια των δηλώσεών του για την οικονομία, ότι δηλαδή δεν θα ληφθούν μέτρα σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων ενόψει και της αναθεώρησης του ελλείμματος και της έλευσης της τρόικας την επομένη του β γύρου των εκλογών για την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Πως θα γίνει η επιστροφή φόρου στους αγρότες..

ΠΙΟ αναλυτικά, η επιστροφή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του ίδιου άρθρου, οι οποίοι πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή τα εξάγουν ή τα παραδίδουν σε άλλο κράτος - μέλος, πραγματοποιείται δια συμψηφισμού με το φόρο εκροών που προκύπτει για κάθε φορολογική περίοδο από τις ανωτέρω δραστηριότητες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Στην περίπτωση που για την δραστηριότητα αυτή προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο, επιστρέφεται με την απόφαση 1060481/4643/810/Α0014/ΠΟΛ1073/21.07.04.Το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου της παραγράφου 2 του άρθρου 41, του Κώδικα ΦΠΑ, το οποίο εκδίδεται για την παράδοση αγροτικών προϊόντων από την αγροτική εκμετάλλευση στην εμπορική δραστηριότητα του αγρότη του ειδικού καθεστώτος, ορίζεται όπως το υπόδειγμα που προσαρτάται στην παρούσα απόφαση.
Το ανωτέρω ειδικό στοιχείο εκδίδεται θεωρημένο, για κάθε παράδοση. Στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί Δελτία Αποστολής, μπορεί να εκδίδεται ανά εβδομάδα, δεκαήμερο, δεκαπενθήμερο, ή μήνα, για τις παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός των χρονικών αυτών διαστημάτων. Στην περίπτωση που το εν λόγω στοιχείο εκδίδεται κάθε μήνα, μπορεί να εκδίδεται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία ημέρα του προηγούμενου. Η αρίθμηση του ειδικού στοιχείου είναι αύξουσα προοδευτική τουλάχιστον ανά έτος. Ως δικαιολογητικό εγγραφής στο τηρούμενο βιβλίο διαφυλάσσεται στο χρόνο που προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 21 του ΚΒΣ (π.δ.186/92).Η αξία που αναγράφεται στο ανωτέρω ειδικό στοιχείο είναι η κανονική αξία, όπως αυτή καθορίζεται στις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του Κώδικα ΦΠΑ, ήτοι η αξία που θα έπρεπε να καταβάλλει οποιοσδήποτε αγοραστής ευρισκόμενος στο ίδιο στάδιο εμπορίας αγροτικών προϊόντων, κατά το χρόνο της εν λόγω παράδοσης σε ανεξάρτητο προμηθευτή αγροτικών προϊόντων, υπό συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού, προκειμένου να αποκτήσει τα εν λόγω αγροτικά προϊόντα (μέση τιμή χονδρικής). Η αξία αυτή αποτελεί και το κόστος των πωληθέντων αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής.

Υπεροχή Δράκου 20,9% στη Μεσσηνία σύμφωνα με δημοσκόπηση

ΧΡΗΣΙΜΑ συμπεράσματα εξάγονται απο τις πρώτες δημοσκοπήσεις σε τοπικό επίπεδο που βλέπουν το ως της δημοσιότητας και αποτελούν δείγμα των τάσεων του εκλογικου σώματος για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Πιο αναλυτικά μεγάλο προβάδισμα Δράκου καταγράφεται στην δημοσκόπηση για την Μεσσηνία των Υποψήφιων Περιφερειαρχών τόσο στα αστικά όσο και στα ημιορεινά κέντρα του Νομού μας και απο ότι φαίνεται το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να μεταβληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε μάλιστα η εταιρία ΑΠΟΨΙΣ- SMR για λογαριασμό της τηλεόρασης best έδειξε ότι ο Δ. Δράκος έχει μεγάλη υπεροχή με διαφορά από τον Π. Τατούλη 20,9 μονάδες στην Μεσσηνία που είναι ο μεγαλύτερος νομός της περιφέρειας και αυτό μπορεί να του εξασφαλίσει τις τυχόν διαρροές που μπορεί να έχει στους άλλους νομούς παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Δράκος έχει κατά γενική εκτίμηση βελτιώσει τα ποσοστά του σε όλους τους Νομούς και δεν αποκλείεται να πάρει σημαντική διαφορά στις εκλογές.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Στους απόδημους ανέλυσε το πρόγραμμά του για την Τριφυλία ο Κόλλιας

22/10/2010
Την προεκλογική του ομιλία προς τους Τριφύλιους της Αθήνας πραγματοποίησε χτες Πέμπτη 21/10/10 ο υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας με το συνδυασμό «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Κώστας Κόλλιας. Η ομιλία έγινε στο ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ, στην Ομόνοια.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός μικρού βιογραφικού του Κώστα Κόλλια από την Άντζελα Βασιλοπούλου σε μια προσπάθεια οι προσκεκλημένοι να γνωρίσουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του Κώστα Κόλλια και την πορεία του στην πολιτική, το συνδικαλισμό, τα γράμματα, τα Τριφυλιακά πράγματα. Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι δήμαρχοι Αυλώνας, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τη νέα πραγματικότητα που πρόκειται να διαμορφωθεί με τη συνένωση των πέντε σημερινών Δήμων και της κοινότητας Τριπύλας στον ενιαίο Δήμο Τριφυλίας και τους λόγους για τους οποίους στηρίζουν το συνδυασμό «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Στη συνέχεια ο κ. Κόλλιας πήρε το λόγο και ανέφερε τους λόγους για τους οποίους κατεβαίνει για Δήμαρχος Τριφυλίας, ανέπτυξε τις αρχές και τις θέσεις του συνδυασμού του, ανέφερε τη θέση του απέναντι στον σχέδιο Καλλικράτης και αναφέρθηκε σε προγραμματικές θέσεις και στόχους του προγράμματός του. Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που σχετίζονται με την υγεία, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Τελειώνοντας ζήτησε τη στήριξη και τη ψήφο των παρευρισκομένων και τους προέτρεψε να κατέβουν στη Τριφυλία και να ψηφίσουν τονίζοντας ότι η αποχή δε δίνει καμία απάντηση στα προβλήματα που υπάρχουν.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ΑΚΡΟΠΟΛ το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ομιλία του κ. Κόλλια διακόπτοντάς τον πολλές φορές με τα χειροκροτήματά του. Ανάμεσά τους ήταν ο Γραμματέας Συνδικαλισμού της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης ο οποίος απεύθυνε και χαιρετισμό, ο Κώστας Ταυρής αναπληρωτής συνδικαλισμού, ο Κώστας Σμυρλής αναπληρωτής γραμματέας των κομματικών οργανώσεων δημόσιου τομέα, ο Αντώνης Μπιρμπιλής υπεύθυνος των κομματικών οργανώσεων ιδιωτικού τομέα, ο Δημήτρης Κοντός πρώην γραμματέας συνδικαλισμού, πολλοί πρόεδροι και μέλη τριφυλιακών συλλόγων ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος των εν Αθήναις Φιλιατρινών Νίκος Βορρές. Εκτός από τους τρεις εν ενεργεία δημάρχους παρών ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος. Την εκδήλωση παρακολούθησε και σύσσωμο το ΔΣ της ΟΝΝΕΔ Τριφυλίας. Ο κ. Κόλλιας συνοδευόταν από πολλούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του
.

Λαθροκυνηγοί στην φάκα απο τους Γαργαλιάνους

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της λαθροθηρίας στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα να έχουμε και δυνατές συλλήψεις για την ώρα !
Δύο λαθροκυνηγούς συνέλαβαν ομοσπονδιακοί θηροφύλακες το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, μετά από καταδίωξη στην περιοχή του Μουζακίου του Δήμου Γαργαλιάνων. Τους λαθροκυνηγούς συνέλαβαν γύρω στις 11 το βράδυ,εντός του καταφυγίου άγριας ζωής, ο Κωνσταντίνος Κατσαρελάς και ο Δημήτρης Φωτεινόπουλος από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας αντίστοιχα. Οι δύο λαθροκυνηγοί, που κυνηγούσαν με φώτα, δε σταμάτησαν για έλεγχο σε σήμα που τους έκαναν οι θηροφύλακες - και μάλιστα στην προσπάθειά τους να διαφύγουν λίγο έλειψε να χτυπήσουν τον έναν με το αυτοκίνητό τους. Ακολούθησε καταδίωξη στην περιοχή και τελικά οι θηροφύλακες κατάφεραν να τους συλλάβουν στο Μουζάκι. Από εκεί και πέρα έγινε κατάσχεση των πειστηρίων και ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία.

Προεκλογική μονομαχία των 3 υποψηφίων του Δήμου Τριφυλίας

ΤΑ ξίφη τους διασταύρωσαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Τριφυλίας στην συζήτηση που διεξήχθη στη τηλεόραση BEST με σημαντικές αναφορές για το μέλλον του Δήμου, το πρόγραμμά τους αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν εφόσον εκλεγούν και απο ότι φαίνεται υπήρξε μια συζήτηση επιπέδου με κερσδισμένους όσους επενδύουν στην ουσία και όχι στα χαρτιά.
Ο Κώστας Κόλλιας προέβη σε επίθεση για την αφαίμαξη των υπηρεσιών που στραγγαλίζουν την περιοχή τονίζοντας ότι όπου υπάρχουν προβλήματα υπάρχουν και λύσεις, θεωρώντας ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να ισοπεδώσει το κοινωνικό κράτος αναφέροντας ως παράδειγμα την Διεύθυνση Αγροτικής ανάπτυξης και τα Κέντρα Υγείας στη περιοχή. Επέκρινε τον κ. Σωτηρόπουλο ότι ήταν ο ίδιος που ως Δήμαρχος Φιλιατρών δεν έδωσε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου του και για τον Καλλικράτη αποσαφήνισε ότι ήρθε να υπηρετήσει μόνο και μόνο τους Τριφύλιους. Τέλος προέβη σε αναφορά στην ισόρροπη ανάπτυξη με συγκεκριμένες δράσεις σε όλο το Δήμο στην πράξη και όχι στα χαρτιά και κούφιες υποσχέσεις αλλά και αποκεντρωμένες υπηρεσίες προσθέτοντας ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι στους δημότες.
Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος μίλησε για τις προτάσεις του συνδυασμού του με έμφαση στην ποιότητα ζωής και την κατανομή πόρων και δραστηριοτήτων, ενώ υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί μόνο με μια συγκεκριμένη περιοχή καθώς όπως υπενθύμισε οι συνήθηκες έχουν διαφοροποιηθεί. Εξήγησε ότι θα δώσει λόγο σε κάθε τοπική κοινωνία αλλά και στην υποβολή προτάσεων μέσα απο τοπικές συνελεύσεις για θέματα που τις απασχολούν. Μάλιστα είπε ότι πιστεύει στον Καλλικράτη και τις δομές τους εφόσον αξιοποιηθούν κατάλληλα με θεσμοθετημένους πορους αλλά και πραγματική διάχυση μελετητικών σχεδίων σε όλη την περιφέρεια.
Ο Σαράντος Κουκούμης κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την άκρατη κρατική παρέμβαση και κομματικοποίηση των εκλογών καθώς και στην ανυπαρξία πόρων για τον Καλλικράτη προβλέποντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες στην υλοποίηση του έργου που θα παραχθεί, ενώ εξήγησε ότι πληττονται κυρίως τα λαικά στρώματα με συγχωνεύσεις και καταργήσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα του πολίτη και την αρπαγή υπηρεσιών του νέου Δήμου απο εργολάβους. Υπογράμμισε ότι πιστεύει στην αληθινή προσέγγιση των πολιτών οι οποίοι έχουν την δύναμη να αλλάξουν τον τόπο ενώ επιτέθηκε στο κ. Σωτηρόπουλο που υπηρετεί το μνημόνιο και την άλωση του κοινωνικού κράτους ενώ τάχθηκε κατά την επιβολής νέων φόρων στον Δήμο.
Οι φωτογραφίες προέρχονται απο το kyparissia-press

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. στη παρουσίαση του συνδυασμού Δράκου

22/10/2010
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Τρίπολης ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με το συνδυασμό "Δυνατή Πελοπόννησος", Δημήτρης Δράκος, παρουσία ενός πολυπληθούς ακροατηρίου των αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Λυκουρέντζου και βουλευτών από όλους τους νομούς της περιφέρειας, παρουσίασε τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες και τα μέλη του συνδυασμού του αλλά και τις βασικές αρχές του προγράμματός του. Ο κ. Αβραμόπουλος προσφωνώντας τον κ. Δράκο ανέφερε: "Είμαστε εδώ να μοιραστούμε την ελπίδα για αναζωογόνηση του τόπου με το Δημήτρη Δράκο που τον πλαισιώνουν διακεκριμένες προσωπικότητες, που έχουν τιμηθεί από τις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε εδώ, είπε, με το Σταύρο Δήμα και με το Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, το νομάρχη ο οποίος αποχωρεί αλλά αφήνει παρακαταθήκη ήθους που θα συνεχίσουν οι επόμενοι". Η παρουσία μας ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος δείχνει την ενότητα όλων μας μπροστά στους αγώνες που έρχονται. "Σας μεταφέρω το μήνυμα του προέδρου μας, του Αντώνη Σαμαρά. Είναι μήνυμα νίκης".
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος ΠΑΣΟΚ και η πολιτική που ακολούθησε είναι αισθητή στους πολίτες και μοιάζει με τιμωρία. Ήταν μια φορολογική πολιτική που έχει εξουθενώσει την κοινωνία και βυθίζει στην ύφεση και την ανεργία τη χώρα. Χωρίς αναπτυξιακή πολιτική, χωρίς ελπίδα. Το δίλημμα, είπε, μνημόνιο ή χρεοκοπία ήταν ψεύτικο. Το μνημόνιο οδηγεί στη χρεοκοπία. Μεταθέτουν τις ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία. Εμείς κάναμε λάθη και τα αποδεχθήκαμε.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, είπε ότι δεν χρειάζεται να πει περισσότερα από αυτά που ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, τον οποίο χαρακτήρισε εμπνευστή της αναγέννησης του κόμματος μετά τη μεγάλη ήττα των περσινών εκλογών. "Αισθανόμαστε ευγνώμονες γιατί είναι ο εμπνευστής της αναγέννησης", ανέφερε. Ο κ. Δήμας είπε ότι ψηφίζουμε το Δημήτρη Δράκο για το συνδυασμό που έχει, γιατί έχει την εμπειρία, την πολιτική και αυτοδιοικητική γνώση, ψηφίζουμε γιατί έχει ένα καλό και δυνατό συνδυασμό που θα συμβάλλει στην αναγέννηση της Πελοποννήσου. Τέλος ο κ. Δήμας πρόσθεσε ότι ψηφίζουμε για να στείλουμε μήνυμα ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, πολιτική ύφεσης και ανεργίας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Χρειάζεται, τόνισε, αναπτυξιακή πολιτική, και την έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία, γιατί η ανεργία λαμβάνει διαστάσεις επικίνδυνες για τη συνοχή της κοινωνίας μας. Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος στο χαιρετισμό του σημείωσε πως η Πελοπόννησος είναι ηρωικός τόπος, "δοξασμένος ο δικός μας τόπος των μικρομεσαίων, της αγροτιάς, των πετυχημένων πολιτικών, σε όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας".

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αντί για σκουπίδια...η Περιφέρεια ασχολείται με την ανακύκλωση!

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης, συναντήθηκε χθες με την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη στο γραφείο της, με την οποία συζήτησαν θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Πελοποννήσου. Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, επιβεβαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για την όσο το δυνατόν ταχύτερη έγκριση και υλοποίησή του και σχεδιάστηκε ο τρόπος μέσω του οποίου θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης και εφαρμογής. Επίσης, η υπουργός Περιβάλλοντος και ο Περιφερειάρχης ασχολήθηκαν με τη στήριξη των πρακτικών ανακύκλωσης, καθώς και την εκχώρηση του ποσού ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο σύμφωνα με εισήγηση του κ. Χατζημιχάλη θα διατεθεί για την αγορά απορριμματοφόρων και κάδων συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών...

Της...Μαραθόλακκας έγινε στο Ταύγετο για τα σκουπίδια απο το Κρανίδι

ΤΗΣ...Μαραθόλακκας έγινε χθές στον Ταύγετο μετά την απίστευτη απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας να μεταφερθούν...τάχαμ πιλοτικά σκουπίδια απο το Δήμο Κρανιδίου στο χώρο που έχει βάλει επίσημα ΜΕ δικαστική απόφαση λουκέτο !!
Την κινητοποίηση των τοπικών αρχών αλλά και κατοίκων προκάλεσε η…άφιξη 30 δεματοποιημένων σάκων από το Κρανίδι στην Χωματερή της Μαραθόλακας . Οι διαμαρτυρίες για την λειτουργία του Κράτους απο τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα ήταν καυαστικές μαζί με τις δηλώσεις των υποψήφιων Δημάρχων λές και το πρόβλημα έχει επιλυθεί και μπορούμε να δεχθούμε το σκουπιδαριό άλλων περιοχών.

Το θέμα δυστυχώς έχει λάβει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις γιατί απλά μέχρι σήμερα η Περιφέρεια δεν έχει εγκαταστήσει καν τους δεματοποιητές στο Νομό μας και παρότι πριν απο καιρό τα σκουπίδια μας κατέληγαν στην Μεγαλόπολη, τώρα τελικά μεταφέρονταιστην Φυλή . Το ευτύχημα είναι ότι στα Λιόσια δεν παρατηρήθηκε…γενικό ξεσήκωμα των κατοίκων των περιοχών αυτών για τα …Καλαματιανά σκουπίδια . Μάλλον σε αυτό τον τόπο έχουμε απωλέσει το μέτρο και έρχονται δύκσολες μέρες εκτός αν αλλάξει κάτι σε περιφερειακό επίπεδο....Δείτε και το σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας για την μεταφορά των σκουπιδιών...

Τα Ελληνόπουλα θα μαθαίνουν πρώτα Αγγλικά και μετά...την μητρική τους γλώσσα!

Από την Α’ Δημοτικού δηλαδή πρίν καλά καλά μάθουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ θα ξεκινά η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στο δημόσιο σχολείο με τρόπο ώστε το παιδί να προετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και να μην χρειάζεται φροντιστήρια, τόνισε η υπουργός Παιδείας. Μετά ζητήσουν να μάθει και Τουρκικά όπως εκείνο το νομοσχέδιο που επιχειρήθηκε να περάσει στην Βουλή....
Μιλώντας σε ημερίδα με τίτλο «Τα Αγγλικά στις πρώτες τάξεις του Σχολείου», η κα Διαμαντοπούλου είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι «να τελειώνουμε με τα φροντιστήρια και την οικονομική αιμορραγία των γονιών». Η αρχή θα γίνει με τα 800 ολοήμερα δημοτικά με τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας στην Α’και Β’δημοτικού βάσει ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος. «Με αυτό τον τρόπο το δημόσιο σχολείο θα μπορεί να δώσει τη γνώση της ξένης γλώσσας με πιστοποίηση και ο γονιός δεν θα χρειάζεται να πληρώνει χρήματα για να μάθει το παιδί του την ξένη γλώσσα, που είναι απολύτως αναγκαία στη σημερινή εποχή» κατέληξε. Στην ημερίδα αναφέρθηκε ότι βάσει έρευνας, το 92% των Ελλήνων θεωρούν αναγκαία τη χρήση της ξένης γλώσσας και ιδιαίτερα της Αγγλικής. «Το 28% των νέων ανθρώπων λέει ότι έμαθε ξένη γλώσσα στο δημόσιο σχολείο. Αν σκεφτείτε πόσο μεγάλη είναι η επένδυση, σε ανθρώπινους πόρους, σε δουλειά εκπαιδευτικών, σε χρήματα, θα έπρεπε το 100% των μαθητών που αποφοιτούν από τα σχολεία να είναι σε θέση να πάρουν το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.»

Στη Μεσσηνία ο Σαμαράς, ακολουθεί o Λυκουρέντζος

21/10/2010
Τις επόμενα 24ωρα αυτή την φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η Μεσσηνία, αφού αναμένεται στο νομό μας να βρεθούν τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Α. Λυκουρέντζος.
Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα θα βρεθεί στη Μεσσηνία ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει, ο Μεσσήνιος πολιτικός θα περιοδεύσει σε μια σειρά από Δήμους του νομού, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα πραγματοποιήσει κάποια κεντρική ομιλία.
Ο βουλευτής Αρκαδίας και γραμματέας του κόμματος θα βρεθεί στην Καλαμάτα μια εβδομάδα μετά και ειδικότερα το Σάββατο 30/10, οπότε, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ αμέσως μετά θα συμμετάσχει στη Νομαρχιακή Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» της Νομαρχίας, με τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος αλλά και της Αυτοδιοίκησης
.