Pages

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Στο Δημαρχείο η μελέτη για τους τεχνητούς υφάλους...

ΜΙΑ ακόμα θετική εξέλιξη έχουμε για το θέμα δημιουργίας τεχνητών υφάλων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο το οποίο θεωρείται μεγάλης σημασίας για την αύξηση της ιχθυοπανίδας στην περιοχή μας. Πιο αναλυτικά Ο Δήμος Κυπαρισσίας και οι Σύλλογος επαγγελματιών αλιέων Κυπαρισσίας Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους αλλά και δημότες την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 7 μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό μέγαρο όπου θα πραγματοποιηθεί η συνολική Παρουσίαση της Μελέτης κατασκευής του τεχνητού ύφαλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο
Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει όπως και στο αρχικό στάδιο της προμελέτης που είχε διεξαχθεί προ καιρού, ο καθηγητής Κύριος Καλλιανιώτης Αργύρης Διευθυντής του Ινστιτούτου αλιευτικών ερευνών ( ΙΝ.ΑΛ.Ε ). Αξίζει να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη ώριμη μελέτη είναι πρωτοποριακή για τα τοπικά δεδομένα και θα καταβληθει προσπάθια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μέσα απο το τομεακό πρόγραμμα Αλιείας του ΕΣΠΑ...

Ημερίδα για τους νέους αγρότες της Τριφυλίας

«Νέοι Αγρότες: Παρόν και μέλλον» είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 18:00.
Στην ημερίδα θα μιλήσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Αριστείδης Σάμιτας, ενώ εισηγητές θα είναι η κ. Μπέσσα Σπυριδούλα, Γεωπόνος Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Τριφυλίας η οποία θα μιλήσει για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών , ο κ. Παπαβασιλείου Παναγιώτης, Δ/ντής Κατάρτισης του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» που θα αναφερθεί στη σημασία της γεωργικής κατάρτισης στους Νέους Αγρότες και ο κ. Πολυμενάκος Λεωνίδας Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, ο οποίος θα αναπτύξει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τις προοπτικές που διανοίγονται στους Νέους Αγρότες.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον υπεύθυνο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας κ. Γιώργο Τσουμάνη στο τηλ. 27610 22116.

Τελικά η Ολυμπία οδός γίνεται...αιωνία οδός

Καθυστέρηση δύο ετών στην παράδοση της εθνικής οδού Ελευσίνας - Κορίνθου - Πάτρας - Πύργου ανακοίνωσε η κοινοπραξία "Ολυμπία Οδός". Τα πρώτα τμήματα του δρόμου από την Κόρινθο έως την Πάτρα θα παραδοθούν το 2013, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε θα παραδοθεί το τμήμα από τον Πύργο έως την Τσακώνα.
Η σύμβαση παραχώρησης, η οποία υπογράφηκε στις 8 Αυγούστου 2008, προβλέπει ότι το τμήμα Πύργος - Τσακώνα θα παραδοθεί σε 70 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής, δηλαδή τον Ιούνιο του 2014. Αν η παράδοση καθυστερήσει δυο έτη, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας, τότε τα έργα θα ολοκληρωθούν το… 2016. Τα έργα καθυστερούν επειδή δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις και γι' αυτό το υπουργείο Υποδομών ενεργοποίησε τον "ολυμπιακό" νόμο.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος, οι απαλλοτριώσεις κυμαίνονται μόλις στο 60%, ενώ έπρεπε να έχει παραδοθεί το 100% της γης από το κράτος στον παραχωρησιούχο τον Αύγουστο του 2009. Στο συγκεκριμένο τμήμα εκκρεμούν όμως 18 ομάδες απαλλοτριώσεων, πολλές από τις οποίες είχαν «κολλήσει» στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Το συγκεκριμένο Πρωτοδικείο έχει δώσει έως και 6 διαδοχικές αναβολές στην εκδίκαση απαλλοτριώσεων, τη στιγμή που από το νόμο επιτρέπεται μόλις μία.
Με βάση τον "ολυμπιακό"νόμο η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων γίνεται κατευθείαν από το τοπικό Εφετείο (και όχι από το Πρωτοδικείο), που ορίζει ένα εύλογο τίμημα για τη χρήση του ακινήτου (ένα είδος ενοικίου) το οποίο καταθέτει το Δημόσιο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κάνοντας άμεση επίταξη του ακινήτου. Οι 18 ομάδες θα διανεμηθούν στα Εφετεία Ναυπλίου (για τα τμήματα έως Δερβένι) και Πατρών (για τα υπόλοιπα). Με τη διαδικασία αυτή το Δημόσιο εκτιμά ότι θα παραδώσει όλη τη γη έως τα μέσα του 2011
.

Κινέζικη επιχείριηση...η εξιχνίαση περιστατικού στα Φιλιατρά

30/11/2010
Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαµάτας εξιχνιάστηκε η αρπαγή 38χρονου αλλοδαπού, πολίτη Κίνας, η οποία έλαβε χώρα την 15-09-2010 σ την πόλη της Γαστούνης Ηλείας. Όπως προέκυψε προανακριτικά δράστης είναι ένας 39χρονος αλλοδαπός πολίτης Κίνας , καθώς και δύο (2) ακόµη άγνωστοι συνεργοί του, πιθανόν οµοεθνείς του. Ειδικότερα, οι τρεις δράστες την 15-09-2010 ακινητοποίησαν τον 38χρονο αλλοδαπό στη Γαστούνη Ηλείας και αφού του έκλεισαν και μάτια και του δέσμευσαν τα χέρια τον επιβίβασαν σε επιβατικό όχημα. Στη συνέχεια, αφού του αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, το χρονικό διάστημα από 15 έως 22-09-2010 τον περιέφεραν σε διάφορα σημεία, απαιτώντας του να τους καταβάλλει και άλλα χρηματικά ποσά. Την
22-09-2010 τον άφησαν ελεύθερο και ανευρέθη από αστυνομικούς στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών….
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαµάτας, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα στοιχεία, μετά από εκτεταμένες έρευνες εντόπισε την 18-11-2010, στην περιοχή Καρδαµύλης Μεσσηνίας τον ανωτέρω κατηγορούμενο να οδηγεί Ι.Χ.Ε . αυτοκίνητο, το οποίο αναγνωρίσθηκε ανεπιφύλακτα από αυτόπτη μάρτυρα, ως το αυτοκίνητο που οι δράστες επιβίβασαν σ' αυτό τον παθόντα . Κατά τον έλεγχο και την προσαγωγή του , εξακριβώθη κε ότι αυτός ευρίσκετο παράνοµα στην χώρα µας και ανέφερε ψευδή στοιχεία επιδεικνύοντας δελτίο αιτήσεως ασύλου στο οποίο υπήρχε φωτογραφία που δεν αντιστοιχούσε στον ίδιο.

Για το λόγο αυτό σχηµατίσθηκε σε βάρος του δικογραφία , για παράβαση του Νόµου "περί αλλοδαπών" και του άρθρου 225 Π . Κ . "ψευδή ανωµοτί κατάθεση". Οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κών Καλαµάτας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων (4) µηνών από το αυτόφωρο Τριµελές Πληµµελειοδικείο Καλαµάτας, και έκτοτε κρατείται στην Υπηρεσία µας για διοικητική απέλαση. Η σχηµατισθείσα σε βάρος του δικογραφία , για το αδίκηµα της αρπαγής, υποβλήθηκε σήµερα (29-11-2010) στην κ . Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, η οποία άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη και παρέπεµψε την υπόθεση στον Ανακριτή Κυπαρισσίας, προκειµένου εκδοθεί σε βάρος του ένταλµα σύλληψης.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Στην κυκλοφορία ο κόμβος Αλφειού στην Μεγαλόπολη

Δόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος ημικόμβος 'Αλφειού', στην περιοχής της Μεγαλόπολης, επί του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας, για την εξυπηρέτηση των κινήσεων από Αθήνα - Τρίπολη προς Μεγαλόπολη και αντίστροφα. Ο προσωρινός κυκλικός κόμβος στην ίδια περιοχή καταργήθηκε. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία, ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. παρακαλεί τους οδηγούς να σέβονται τις υποδείξεις του προσωπικού και της Τροχαίας και να τηρούν τη σήμανση, τον Κ.Ο.Κ. και τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης.
Αξίζει να τονίσουμε ότι το ταξίδι απο και προς την Αθήνα κοστίζει περίπου 20 ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική κρίση που διανύουμε στις μέρες μας. Μάλιστα οι διαμαρτυρίες στους σταθμούς διοδίων στην Πελοπόννησο αυξάνονται όσο περνά ο καιρός καθώς οι ελληνικοί δρόμοι...σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα πρέπει να είναι ελεύθεροι για τους πολίτες....

Καταλήψεις για τα διόδια αίσχος στη Πελοπόννησο

Συμβολική κατάληψη και απελευθέρωση των διοδίων της Νεστάνης, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με πρωτοβουλία της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” και του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης. Για μιάμιση περίπου ώρα που είχε γίνει η κατάληψη των διοδίων επιτρεπόταν στους οδηγούς των αυτοκινήτων να διέρχονται χωρίς την καταβολή του αντιτίμου διέλευσης.
Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «αγωνιζόμαστε για να παραμείνουν χιλιοπληρωμένοι εθνικοί δρόμοι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και ελεύθεροι για όλους. Αγωνιζόμαστε να καταργηθούν οι αποικιακές συμβάσεις που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και διατηρεί η σημερινή, με τις παραχωρησιούχες εταιρείες που τοποθετούν διόδια μετωπικά και πλευρικά, όπου και όσα θέλουν και αυξάνουν κάθε τόσο τις τιμές τους».
Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, από την πλευρά του, τονίζει την αναγκαιότητα μαζικής και αποφασιστικής αντίδρασης «ενάντια στην επιβολή διοδίων, υπερασπίζοντας τους δρόμους ως ελεύθερο, κοινωνικό αγαθό, ενάντια στις "αποικιακού τύπου συμβάσεις" που το Ελληνικό Δημόσιο υπογράφει με ιδιωτικές εταιρείες».

Σε ιδιώτες ο αερολιμένας της Καλαμάτας .

Ο αερολιμένας Καλαμάτας, είναι ένα από τα 34 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που σχεδιάζεται η παραχώρηση εκμετάλλευσής του σε ιδιώτες. Ειδικότερα, ο αερολιμένας της Καλαμάτας, εντάσσεται σε ενότητα 5 αεροδρομίων της Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής αυτό της Ζακύνθου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, για την είσοδο ιδιωτών στην εκμετάλλευσή τους. Η ενότητα της Ζακύνθου περιλαμβάνει δύο υποομάδες αερολιμένων. Η μία με Καλαμάτα και Ακτιο και η δεύτερη με Κεφαλλονιά και Αραξο.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ιδρυθούν ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρει ότι «οι εταιρείες αυτές θα αναλάβουν, είτε οι ίδιες είτε μέσω των θυγατρικών τους, τη διοίκηση, ανάπτυξη, λειτουργία και εκμετάλλευση των αεροδρομίων. Παράλληλα, με κοινές αποφάσεις των αρμοδίων υπουργών μπορούν να παραχωρούνται -κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας και με συμβάσεις παραχώρησης- σε ιδιωτικές εταιρείες, η οργάνωση και λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων».

Χτύπησαν «κόκκινο» 11.000 επιχειρήσεις

29/11/2010
Καλύτερα να δανείσεις σήμερα τον ηλεκτρολόγο ή το συνεργείο της γειτονιάς σου, παρά ένα γυμναστήριο ή ένα ξενοδοχείο. Η κρίση και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχουν αυξήσει κατά 44% τις πτωχεύσεις και τις καθυστερήσεις πληρωμών σε όλους σχεδόν τους κλάδους,φέρνοντας ταυτόχρονα σε δυσχερή θέση άλλοτε μεγάλους ομίλους και εταιρείες με υψηλό τζίρο. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τη σύγκριση της πιστοληπτικής ικανότητας ή του ποσοστού ασυνέπειας 213.892 ελληνικών επιχειρήσεων το διάστημα Ιουλίου 2009 - Ιουνίου 2010, σε σύγκριση με την περίοδο 2003 - 2009 από την ICAP. Από 3,56% το ποσοστό ασυνέπειας για
το σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο 5,12%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 11.000 επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα στο «κόκκινο». Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο εμπορικός τομέας, όπου το ποσοστό ασυνέπειας ανήλθε στο 4,78%, έναντι 3,08% την περίοδο 2003-2009. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ο τομέας των υπηρεσιών. Στη βιομηχανία οι πτωχεύσεις και οι καθυστερήσεις πληρωμών έφτασαν το 6,37%, έναντι 4,66%.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

3 στα 3 για τον Α.Ο.Κ. κόντρα στα Σαγέικα με ορμή...

ΤΟ πολυπόθητο τρίποντο κατάφερε να εισπράξει ο Α.Ο. Κυπαρισσίας κατά την διάρκεια της αγωνιστικής Κυριακής αφού μετά απο σκληρή μάχη επίβαλε τον ρυθμό της στους φιλοξενούμενους στην επανάληψη με ένα ρυθμό που ήταν συγκροτημένος και τα 94 λεπτά που διέηρκεσε ο αγώνας. Στο πρώτο ημίχρονο οι προσπάθειες για τέρματα δεν καρποφόρησαν παρά την αξιόμαχη παρουσία της επίθεσης καθώς σημειώθηκαν αρκετά πλάγια και παρολίγο μια φάση στην μεγάλη περιοχή κοντά στο 40ο λεπτό, ενώ αισθητή ήταν η απουσία λόγω καρτών και τραυματισμών του Κιουτάκ και Μοροσάνου.
Στην επανάληψη φαίνεται ότι ο ευνοικός άνεμος της στρογγυλής θεάς που φυσούσε στο γήπεδο δημιούργησε τις συνθήκες για καλές φάσεις όταν στο 67 μετά απο κεφαλιά και έξοχο σούτ κοντά στην μικρή περιοχή ο Κώστας Μανδραπήλιας έγραψε το 1-0. Ο ρυθμος δεν άλλαξε καθώς στο 75ο λέπτό μετά από κόρνερ και κόντρες ο Σούμπουλι κατάφερε να βρεθεί κοντά στο δοκάρι και παρολίγο να σκοράρει, δείχνοντας ότι οι μικροί που δοκίμασε ο Αντωνόπουλος έχουν σίγουρο μέλλον στην ομάδα. Παρά την ένταση που κορυφώθηκε και τα 4 λεπτά καθυστέρησης στο 88 έγινε αλλαγή όπου βγήκε ο Μανδραπήλιας ενώ στο 92 μετά απο σούτ των αντιπλαλων ο Μπίζος έσωσε την εστία του ΑΟΚ μετά το φάολυ που είχαν κερδίσει τα Σαγέικα.
Δεν απουσίασαν ωστόσο και ορισμένα παράπονα για την διαιτησία λόγω εκτιμήσεων του τρίου σε κρίσιμες φάσεις του αγώνα που ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει κάτι ιδιαίτερο...
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Μπίζος, Μανδραπήλιας, Καταβάτης, Στρατικόπουλος, Λυδιώτης, Δασκαλάκης, Παναγόπουλος, Μακρής, Δαραμάρας, Ανδρουτσής, Σούμπουλι.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΑΓΕΙΩΚΩΝ: Κανελλόπουος, Πετρόπουλος, Γεραβιλόπουλος, Μπατέος, Λάζος, Κολιόπουλος, Ανδριέλος, Παρασκευόπουλος, Μπαρδούσης, Σπυρόπουλος, Αποσκίτης.

Ανοίξτε τα μάτια σας... για τα δάνεια προτρέπει η ΕΚΠΟΙΖΩ απο τα Φιλιατρά

ΜΕ ερωτήσεις αλλά και αναλύσεις για τα δικαιώματα των πολιτών και κυρίως των οικογενειών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα κύλησε η ενδιαφέρουσα εκδήλωση στα Φιλιατρά για τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο κόκκινο....
Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την κ. Καλαποθαράκου Παναγιώτα, Δικηγόρο – Αντιπρόεδρο της Ε.Π.ΠΟΙ.ΖΩ. (ΈΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ) στα πλαίσια των ενημερωτικών συζητήσεων που πραγματοποιεί η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και προκειμένου να ενημερωθούν τα νοικοκυριά για τη δυνατότητα αξιοποίησης του Ν 3869/2010 για τη ρύθμιση των χρεών. Αξίζει να τονίσουμε ότι ενδιαφέρον παρουσίασαν ορισμένα σημεία μετά απο ερωτήσεις που προέκυψαν απο το κοινό που παρέστη στην εκδήλωση αυτή όπως τα εξής:

1ον Το μεγάλο όπλο των καταναλωτών είναι η ενημέρωση και η νομική δωρεάν βοήθεια με συμβουλές που παρέχουν οι καταναλωτικές οργανώσεις για το νέο Νέο Νόμο αλλά κυρίως για τις νομοθετικές πράξεις που εκδίδονται απο την Βουλή οπότε οφείλουμε να μάθουμε τα δικαιώματά μας και κυρίως τις κινήσεις για την αποφυγή υπέρογκων χρεώσεων.
2ον Υπάρχει ο λευκός και ο 'μαύρος' Τειρεσίας που τηρούν οι τράπεζες με προσωπικά δεδομένα καταναλωτών επί χρόνια ως ένα σύστημα 'τιμωρίας' για επισφάλειες και όσους δεν ανταποκρίνονται στις δόσεις τους για διάφορους λόγους και εδώ καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες μεταξύ τους....συννενούνται και γνωρίζουν τα πάντα...
3ον Απαιτείται προσοχή κατά την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων και όρων αποδοχής.
4ον Η Εθνική νομοθεσία εναρμονίζεται σταδιακά με την Ευρωπαική αλλά υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσοχής. Βλέπουμε ότι πλέον τα στεγαστικά δάνεια είναι ακριβότερα στην Ελλάδα απο την Ευρωζώνη, ενώ πανάκριβα είναι όλα τα καταναλωτικά προιόντα....
Το παρόν έδωσε και εκπρόσωπος του δραστήριου Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών..

Ανακούφιση απο την παραμονή της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης

ΜΕ ανακούφιση υποδέχθηκαν οι φορείς αλλά και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες την διαβεβαίωση και το τελικό σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών για την παραμονή της Διεύθυνσης Αγροτικής ανάπτυξης και των γραφείων της χωρίς καμία μετακίνηση υπαλλήλων στην Κυπαρισσία.
Πιο αναλυτικά δεν τίθεται θέμα κατάργησης της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας όπως αναφέρει ο υφυπουργός εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος απαντώντας σε σχετικές αναφορές των βουλευτών Γιάννη Λαμπρόπουλου στης Ν.Δ και Ευαγγελίας Αμανατίδου-Πασχαλίδου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην απάντηση τονίζεται ότι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Οργανισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συντάχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών , αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει προβλεφθεί διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Τριφυλίας με δεδομένη την διαπιστωμένη ανάγκη της παραμονής της εν λόγω υπηρεσίας η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της συγκεκριμένη περιοχής. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι Δήμαρχοι της περιοχής η θητεία των οποίων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου επισημαίνουν ότι ήρθε ο καιρός η Διεύθυνση να αναβαθμιστεί και να εξάγει περισσότερη τεχνογνωσία στο εξωτερικό....

Καρκινογόνα Ελληνικά Προϊόντα έχουμε τελικά;

28/11/2010
Μολυσμένα με βαρέα μέταλλα σε ποσοστό που αγγίζει το 1000% είναι πατάτες, κρεμμύδια και καρότα από τη Θήβα και τα Οινόφυτα, όπως έδειξε έρευνα-σοκ του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Του Κασσιανού Τζέλη
Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα επιμολυσμένα με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων βαρέων μετάλλων που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 1.000% πάνω από τα λογικά όρια, φτάνουν καθημερινά στα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών αποτελώντας βασικές τροφές ενηλίκων και παιδιών! Βασικά τρόφιμα, συστατικά στοιχεία της ελληνικής διατροφής που παράγονται κατά πλειοψηφία στον κάμπο της Θήβας και των Οινοφύτων, (η περιοχή παράγει τη συντριπτική πλειοψηφία κρεμμυδιού και καρότου αλλά και ένα μεγάλο μέρος
της πατάτας που διακινείται στην ελληνική αγορά) σε χώμα, δηλαδή, επιβαρημένο από τη βιομηχανική ρύπανση των μονάδων που ευθύνονται για την τραγωδία του Ασωπού και τις αποδεδειγμένες πλέον καρκινογενέσεις στην περιοχή.
Μελέτη
Αυτό προκύπτει
από τη μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που θα παρουσιαστεί αύριο στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» που διεξάγεται στη Μυτιλήνη, και δημοσιεύει
σήμερα η Η». Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίλλης, Γ. Πασσιάς, Σ. Μηνιάδου-Μειμάρογλου, Ν. Θωμαΐδης και Γ. Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα-βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές και συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φόρες. Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:
Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος
ρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.
Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών. Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω. Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρ' όλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.
Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές. Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω...

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ερχονται νέες τιμές οικοπέδων σε 27 περιοχές

Τις τιμές οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο Δήμου ή Κοινότητας σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών και αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα φυσικά πρόσωπα, για το έτος 2010, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτές τις περιοχές δε θα ισχύσει η μετάθεση των αντικειμενικών αξιών, η οποία, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα ισχύσει τελικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, δίνοντας ανάσα στην αγορά ακινήτων που έχει υποστεί καθίζηση τα τελευταία χρόνια.
Για τις περιοχές της Μεσσηνίας ισχύουν τα εξής: Αβίας 24,00 ευρώ, Αετού 7,00 ευρώ,
Αίπειας 16,00 ευρώ, Ανδανίας 7,60 ευρώ, Ανδρούσης 16,00 ευρώ, Άριος 26,00 ευρώ,
Αριστομένους 9,00 ευρώ, Αρφαρών 21,00 ευρώ, Αυλώνος 8,00 ευρώ, Βουφράδων 20,00 ευρώ, Γαργαλιάνων 18,00 ευρώ, Δωρίου 7,00 ευρώ, Είρας 7,00 ευρώ.

Στην τρόικα η έγκριση για το δρόμο Παραδείσια - Τσακώνα

ΤΗΝ κολοκυθιά σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, υιοθετούν οι αρμόδιοι σχετικά με τη χρηματοδότηση του δρόμου στο τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα, μετά την ομιχλώδη απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάν. Μαγκριώτης καθώς χιονοστιβάδα ήταν στο Κοινοβούλιο οι επερωτήσεις των βουλευτών Γιάν. Λαμπρόπουλου και Ν. Γιαννακοπούλου. Χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χροονδιάγραμμα για την αποπεράτωση του έργου ο υφυπουργός υποστηρίζει ότι «καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες από τα συναρμόδια υπουργεία, για τη χρηματοδότηση» και θεωρητικά υπόσχεται αυτή την φορά ότι " η προσωρινή παράδοση θα πραγματοποιηθείτην άνοιξη και η οριστική το φθινόπωρο του 2011. Οι απαντήσεις δεν ρίχνουν φως σε καμία περιπτωση για την πλήρη λειτουργία του έργου παρά τις παρακάμψεις καθώς δεν δίνεται πειστική απάντηση για τα χρωστούμενα απο πλευράς του Δημοσίου καθώς εκρεμμεί, η διάθεση κονδυλίων στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αφού προηγουμένως λάβει την έγκριση της τρόικας, δεδομένου ότι τα ποσά είναι υπέρογκα μαζί με τις υπόλοιπες εργασίες.....

Ωρες τρόμου για 56χρονο στη Κυπαρισσία...

Η εγκληματικότητα παρά τις υποσχέσεις παραμένει μεγάλο πρόβλημα ακόμα και στην περιοχή της Τριφυλίας με απίστευτα περιστατικά κλοπών στα Φιλιατρά και μόλις εδώ και ένα 24ωρο στην Κυπαρισσία με λεία παρακαλώ 250 ευρώ και την συνήθημε μέθοδο δραστών να ληστεύουν ηλικιωμένους ! Τον ηλικιωμένο είχαν ληστέψει με καρτέρι έξω απο το σπίτι του και το 2006.
Δύσκολες ώρες τρόμου βίωσε αυτή την φορά ένας 56χρονος τα ξημερώματα της Παρασκευής σε οικισμο της περιοχής μας. Τρεις άγνωστοι εισέβαλλαν στο σπίτι του στην Σπηλιά Κυπαρισσίας την ώρα που κοιμόταν, στις 00:30 π.μ., και αφού τον απείλησαν με μαχαίρι, τον έδεσαν και αφαίρεσαν το ποσό των 250 ευρώ που βρήκαν στο σπίτι. Ο μεσήλικας κατάφερε αργότερα να λυθεί και να ειδοποιήσει την Αστυνομία. Πάντως μετά την πράξη τους οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται απο τις διωκτικές αρχές.....Τι άλλο να προσθέσουμε πλέον.....με όσα συμβαίνουν....

Γνωμοδότηση-βόμβα για τους εργαζόμενους STAGE

27/11/2010
Γνωμοδότηση- βόμβα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να "μειώσει" το κράτος. Οι διάφορες υπηρεσίες οφείλουν να εφαρμόζουν τις προσωρινές δικαστικές διαταγές που δικαιώνουν σταζιέ και να μην αναμένουν την τελική απόφαση του Εφετείου! Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστας με αφορμή σχετικό ερώτημα του Νομάρχη Θεσσαλονίκης εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 7/2010 γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων που επιβάλλουν την παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία τους.
Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση η άρνηση των υπευθύνων του Δημόσιου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου να συμμορφωθούν στις προσωρινές διαταγές παραβιάζει τα άρθρα 20, 28 και 95 του Συντάγματος, το άρθρο 904 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, οι αρνούμενοι να εφαρμόσουν τις προσωρινές διαταγές απειλούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ηττα 2-0 του ΑΟΚ απο τη Σπάρτη αλλά με εμπειρίες

ΜΕ πικρή γεύση αλλά με εμπειρίες έφυγε απο τη Σπάρτη ο Α.Ο.Κ. παροτί η τοπική ομάδα επιβλήθηκε με 2-0 σε ένα γήπεδο που θύμισε χωράφι παρά αγωνιστικό χώρο. Η λακωνική ομάδα δυσκολεύτηκε απέναντι στην καλοστημένη ομάδα της Κυπαρισσίας και χρειάστηκε δύο γκολ στο τελευταίο μισάωρο για να πάρει το τρίποντο. Ετσι το συγκρότημα του Σπύρου Χρι- στόπουλου ανέβηκε στην 5η θέση της βαθμολογίας, ενώ αυτή ήταν η πρώτη νίκη του νεαρού τεχνικού στον πάγκο της Σπάρτης.
Αντίθετα να τονίσουμε ο ΑΟΚ στάθηκε αρκετά καλά απέναντι στον ισχυρό του αντίπαλο και αν ήταν πιο συγκεντρωμένος και πιο τυχερός θα μπορούσε να είχε φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα από την Σπάρτη. Ηταν πάντως ένα ματς εξ αρχής δύσκολο για την τριφυλιακή ομάδα, και η ήττα δεν τους πείραξε ιδιαίτερα από τη στιγμή που η γραμμή του υποβιβασμού παρέμεινε στους 11 βαθμούς, όσους έχει και ο ΑΟΚ.
Να σημειωθεί πως ο Νίκος Αντωνόπουλος ολοκλήρωσε τον αγώνα με 6 “μικρούς“ στη σύνθεση του. Το πρώτο ημίχρονο δεν πρόσφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις στους λιγοστούς φιλάθλους.
Στην επανάληψη ενέτειναν τις προσπά-θειές τους για ένα γκολ, και το κατάφεραν με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα... Ο Κωστάκος εκτέλεσε ένα κόρνερ με την μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι, και από κοντά ο Δημητρακόπουλος με πλασέ άνοιξε το σκορ (1-0).
Η Σπάρτη “καθάρισε“ το παιχνίδι στο 68’ με κοντινή προβολή του Μανιάτη που έγραψε το 2-0.
Α.Ε. ΣΠΑΡΤΗΣ: Καλιακμάνης, Λάππας, Αργάνης, Κωστάκος, Σπυρόπουλος, Σαμπατάκος (65’ Κατσιαφούρος), Πλεμμένος (75’ Ρασσιάς), Μανιάτης, Γάτσος (85’ Χαριάτης), Δημητρακόπουλος, Κατσαρός.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Μπίζος, Παναγόπουλος, Καταβάτης, Στρατικόπουλος, Δασκαλάκης, Μοροσάνου (80’ Σταματόπουλος), Μανδραπήλιας (82’ Σούπουλης), Κιούτακ (76’ Σιγέρης), Δαραμάρας, Μακρής, Λυδιώτης.

Προβλήματα απο χαλάζι στη ΝΔ Πελοπόννησο

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν στις ελαιοκαλλιέργειες σε περιοχές της Νοτιοδυτικής Πελοπόννήσου όπου εκτός απο έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκε και χαλαζόπτωση!
Το βράδυ μάλιστα στην Ηλεία σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση σε περιοχές του Ηλειακού κάμπου αλλά και σε περιοχές κοντά στην Ολυμπία. Η βροχόπτωση συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας με μειωμένη ένταση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για προβλήματα ή ζημίες. Στο μεταξύ μεγάλες καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια είχαμε στο Δ.Δ Βαλτας του Δήμου Γαργαλιάνων από χαλαζόπτωση που κτύπησε την συγκεκριμένη περιοχή ενώ οι ελαιοπαραγωγοί μιλούν για ολική καταστροφή της παραγωγής . Αξίζει να τονίσουμε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις των γεωπονων στις πληγείσες περιοχές....για να κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις...

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Χρωστάνε και της Μιχαλούς οι επιχειρήσεις...

26/11/2010
Η μία στις δύο επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ το τελευταίο δεκάμηνο υπέπεσε τουλάχιστον σε ένα φορολογικό «παράπτωμα». Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, από τις 32.366 επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε ότι οι 15.030 είχαν διαπράξει 903.063 παραβάσεις. Η καμπάνα «έπεσε» βαριά για τους φοροδιαφυγάδες, αφού το ΣΔΟΕ μοίρασε πρόστιμα που ξεπερνούν τα 3,5 δις ευρώ, όμως οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι φοροδιαφεύγουν επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. «Χρωστάμε, γιατί μας χρωστάνε», δήλωσε επιχειρηματίας, που εξήγησε ότι ιδιαίτερα στις κατασκευαστικές το Δημόσιο χρωστάει χρήματα.

Οι κατασκευαστικές χρωστάνε σε άλλες επιχειρήσεις και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η πιο συχνή παράβαση είναι η μη έκδοση αποδείξεων, όμως όπως είναι γνωστό, για όσους φοροδιαφεύγουν δεν ισχύει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα είναι αρκετά αυστηρά.

Εκκινεί τελικά το...ΤΕΜΠΜΕ των αγροτών

Την ενεργοποίηση του… ΤΕΜΠΜΕ των αγροτών, ύψους 130 εκατ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο του 2011 προανήγγειλε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΞΠΡΕΣ, με θέμα «Η βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία. Το παρόν και το μέλλον», στο ξενοδοχείο Hyatt στη Θεσσαλονίκη. H υφυπουργός τόνισε ότι μέσω του αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ θα χρηματοδοτείται –μεταξύ άλλων– η αγορά ζωοτροφών, η οποία αποτελεί το 70% του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους. Η κ. Αποστολάκη κατά την ομιλία της έκανε λόγο για ένα μεγάλο σύστημα απάτης γύρω από την ελληνική φέτα, προσθέτοντας ότι το εν λόγω κύκλωμα «προκειμένου να καρπωθεί μερικά ευρώ κέρδος, εκμεταλλεύεται την κατοχύρωση της φέτας ως ελληνικό ΠΟΠ προϊόν»…
Πρόσθεσε δε ότι αποτελεί προσωπικό της στοίχημα η πάταξη της αθλιότητας του συστήματος. «Θα πιάσουμε τους πέντε κυρίους, που ξέρουμε ποιοι είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε τη συνδρομή τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των γαλακτοβιομηχάνων. Η κυρία Αποστολάκη ανέφερε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε υιοθέτηση και εφαρμογή γενναίας πολιτικής στον κλάδο, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής, που βαίνει διαρκώς μειούμενη, την υποστήριξη της μεταποίησης και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και των ομάδων παραγωγών, έτσι ώστε να δοθούν και τα κίνητρα στους νέους ανθρώπους να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. «Στόχο όλων μας», είπε, «θα πρέπει να αποτελεί η παραγωγή ασφαλών προϊόντων και η ταυτότητά τους». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση δουλεύει έτσι ώστε να εφαρμόζονται «σαφείς πολιτικές προστατευτισμού για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, σε όλη την αλυσίδα, με τη στρατηγική πάντα να έχει κατεύθυνση στην πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος». Επισήμανε ότι είναι αστείο να μιλάμε για ανάπτυξη όταν το 90% των εγκαταστάσεων των παραγωγών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας και λειτουργούν χωρίς νομιμότητα
.
Aπό το AΠΕ

Στο ναδίρ η αγορά λόγω τζίρου και περαίωσης στη Τριφυλία

ΠΑΓΩΜΕΝΗ μοιάζει η αγορά στην Τριφυλία ένα μήνα πριν τις γιορτές σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο που εκτός απο τον χαμηλο τζίρο έχει να αντιμετωπίσει και το...φάσμα της περαίωσης σε δύκσολες οικονομικά εποχές την ώρα που η ανάσα των εορτών δεν μπορει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημά τους κατά γενική ομολογία.
Η κα Εφη στην πλατεία αγοράς αναφέρει για τα προβλήματα των εμπόρων ότι "για το θέμα της περαίωσης έχω την γνώμη που απηχείται απο όλους τους πολίτες, νομίζω ότι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε το τελευταίο που απομένει να σκεφτούμε είναι η περαίωση αφού οι έμποροι όχι μόνο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αλλά κινδυνεύουν με λουκέτο οπότε δύσκολα θα κάνουν περαίωση" για να προσθέσει ότι "δεν ξέρω κατά πόσο θα έχει εισπρακτικό αντίκτυπο, αυτή την εποχή τα καταστήματα προσοπαθούν να επιβιώσουν όχι για να συντηρήσουν με το τρόπο αυτό τις οικογένειές του, απλά για να συντηρήσουν το επάγγελμά τους με τα πάγια έξοδά τους". Εξήγησε ότι "με το ζόρι μπορει να ανταπεξέλθει κάποιος με την φορολογία και όλος ο κόσμος στη Τριφυλία φοβάται τις γιορτές παρά τις κινήσεις που ετοιμάζει ο Εμπορικός σύλλογος με κινήσεις τις ημερες εκείνες, αλλά είναι αβέβαιο αν θα έχουν θετικό αντίκτυπο στον τζίρο των εμπόρων εν τέλει..."
Ο κρεοπώλης Ηλίας Ζουρτσάνος τονίζει ότι "αυτό τον καιρό υπάρχει σημαντική πτώση του τζίρου παρότι το είδος που πουλάμε αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης και βλέπουμε μεγάλη πτώση σε όλα τα καταστήματα και φανταστείτε ότι στο κρέας υπάρχει πτώση 30% και καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό" ενώ για το μέτρο της περαίωσης συμπλήρωσε ότι "είναι σκληρό μέτρο για την εποχή που ζούμε και έπρεπε να ληφθούν άλλα μέτρα απο την ώρα που οι έμπορι έχουν να πληρώσουν τα πάγια έξοδά τους, οπότε δεν υπάρχει θετικό κλίμα στην αγορά και είναι δύσκολο να προχωρήσει επομένως..."
Τέλος ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος επικρίνει το μέτρο λέγοντας ότι "όσο έχουμε αυξήσεις στην αγορά είτε απο καύσιμα, απο πρώτη ύλη και στα βασικά είδη καθημερινότητας τόσο θα διογκώνεται η κατάσταση και έρχονται δύσκολες μέρες, θεωρώντας ότι υπάρχει κακή ψυχολογία στην αγορά απο την ώρα που τα μέσα ενημέρωσης μιλούν μόνο για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις" για να υπογραμμίσει ότι "απο την άλλη βλέπουμε αύξηση των πολυεθνικών, του ΦΠΑ κατανοουμε ο εμπορικός κόσμος τρομάζει και μάλιστα θεωρώ ότι ο κόσμος έχει ορισμένα χρήματα ακόμα αλλά με τον φόβο που υπάρχει για το μέλλον είναι επιφυλακτικός αρκετά". Για την περαίωση εκτίμησε ότι "άλλες εποχές το 2004 όταν εφαρμόστηκ το μέτρο και άλλο η σημερινή εποχή που βλέπουμε ακόμα και επαγγελματίες που έχουν κάνει αυτοπεραίωση καλούνται ξανά να πληρώσουν οπότε βλέπετε ότι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης εγκλωβίζοντας τον κόσμο". Καταληκτικά εξήγησε ότι κάποτε είμαστε παραγωγική χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά τώρα έχουν σοβαρές απώλειες παντού...

Νέο κόμμα από βουλευτές που δεν υπέγραψαν το μνημόνιο!

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, μετά το τέλος της χθεσινής εκπομπής «Αθέατος κόσμος» στην οποία συμμετείχε, αποκάλυψε στον Κώστα Χαρδαβέλλα ότι συζητάει σοβαρά με τον Γιάννη Δημαρά τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Πρόκειται για κόμμα που, όπως ακούγεται, θα κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και παρότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από πρόσωπα άλλων πολιτικών χώρων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Στάθη Παναγούλη, Σοφία Σακοράφα, καθώς και το παλιό μέλος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Από την πλευρά του ο κ. Δημαράς δεν κάνει καμία δήλωση για το θέμα και η αποφασιστική του κίνηση θα γίνει την 1η Ιανουαρίου, που, όπως έχει δηλώσει, θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και τότε σίγουρα θα έχει την πολιτική άνεση να κινηθεί για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Δεκανίκια της Κυβέρνησης οι...ανεξάρτητοι εκτός Ν.Δ.

25/11/2010
"Αμεση" ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη αλλά και στη χθεσινή διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη. "Ο Γ.Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από άλλους, πολύ λίγους αλλά πολύ πρόθυμους. Αυτό από προχθές γίνεται ανοιχτά. Σήμερα έγινε και χωρίς το παραμικρό πρόσχημα. Και όλα αυτά πότε; (Καλά με τόσο ήθος θα πήξουμε απο τα νέα...κόμματα βρε παιδί μου).

Μόλις ο λαός μας με την ψήφο του στις τελευταίες εκλογές έβαλε και πάλι τη ΝΔ σε ανοδική τροχιά. Ο κόσμος και βλέπει και κρίνει και τιμωρεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες που κατέβηκαν με τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές. "Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντέξει στα δύσκολα, έπρεπε να βασίζεται στην οικονομική πολιτική. Ομως, η οικονομική της πολιτική, είναι αδιέξοδη και μάλιστα με απίστευτες εσωτερικές διαιρέσεις που την αποδυναμώνουν ακόμα παραπάνω", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Απο το kalamatablogs.gr

Ολομέλεια με σχέδιο δράσης στη Καλαμάτα απο τον αιρετό Περιφερειάρχη

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα συγκληθεί η ολομέλεια των εκλεγμένων συμβούλων της "Νέας Πελοποννήσου" στην Μεσσηνία, όπως ανακοινώθηκε από το συνδυασμό του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Στην ανακοίνωση γίνεται ακόμη αναφορά στιςις τρεις πρώτες συναντήσεις με τα στελέχη του συνδυασμού "Νέα Πελοπόννησος", σε Αργολίδα, Μεσσηνία και Αρκαδία που πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, το τριήμερο 19-21 Νοεμβρίου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «ο Πέτρος Τατούλης στις τοποθετήσεις του αναφέρθηκε στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, που αποτελεί …. "το συμβόλαιο με τους πολίτες", που ψήφισαν και έβγαλαν πρώτο τον συνδυασμό "Νέα Πελοπόννησος" και επικέντρωσε συγκεκριμένα στους τομείς προτεραιότητας που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την διαχείριση των σκουπιδιών, την ενέργεια και την τουριστική ανάπτυξη. Ο κ. Τατούλης περιέγραψε ακόμα ….την οργάνωση του συνδυασμού και το πρόγραμμα επικοινωνίας των συναντήσεων με τους συμβούλους του συνδυασμού, που θα συνεδριάζουν ανά 45 ημέρες, ενώ ανά 4 μήνες θα πραγματοποιείται η ολομέλεια.. Στόχος μας σημείωσε ο κ. Τατούλης είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της Πελοποννήσου και να εφαρμοστεί ισονομία και ισοπολιτεία παντού.

Αβέβαιο το μέλλον του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!

«Επικρατεί αναστάτωση και ανησυχία στους νομούς της Πελοποννήσου, όπου λειτουργούν Τμήματα του Πανεπιστημίου »
Τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για την ανάπτυξη του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ζητούν να μάθουν μέσω ερώτησής τους προς την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αννα Διαμαντοπούλου που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους έξι βουλευτές Πελοποννήσου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Φαρμάκη Αικατερίνη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Βουδούρης, , Γρηγοράκος Λεωνίδας και Μανωλάκης Άγγελος. Οι βουλευτές προχώρησαν στην κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης γιατί όπως αναφέρουν «το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι από τα περιφερειακά Πανεπιστήμια που σημείωσαν ιδιαίτερη ανάπτυξη και διαθέτουν ιδρυμένες και θεσμοθετημένες Σχολές, σε πλήρη εξέλιξη γεγονός που του δίνει σήμερα τη δυναμική ώστε να συμμετάσχει με αυξημένες δυνατότητες στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ.
Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ιδέες και προτάσεις για συγχωνεύσεις και «καταργήσεις» Τμημάτων και Πανεπιστημίων ανά την Επικράτεια με μία ιδιαίτερη στοχοποίηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία στους νομούς της Πελοποννήσου, όπου λειτουργούν Τμήματα του Πανεπιστημίου. Τα δημοσιεύματα αυτά επηρεάζουν την ίδια τη λειτουργία του Πανεπιστημίου καθώς εκφράζονται ως απόρροια της γενικότερης ανησυχίας για τον εξορθολογισμό του χάρτη των ΑΕΙ ενόψει της οικονομικής κρίσης.

Ανακύκλωση στην Περιφέρεια Πελοπόννήσου τώρα...

Για ανακύκλωση θα σταλούν όλα τα πεπαλαιωμένα και μη λειτουργικά ηλεκτρονικά συστήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Φώτη Χατζημιχάλη, αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή του ηλεκτρονικού υλικού, τόσο εκείνου που βρίσκεται σε χρήση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην Τρίπολη, όσο και αυτού που ήταν παροπλισμένο και στοιβαγμένο σε πρόχειρους και μόνιμους αποθηκευτικούς χώρους.
Οι 118 ηλεκτρονικές συσκευές που θα δοθούν για ανακύκλωση αύριο στις 11 το πρωί, στην εταιρεία «Ανακύκλωση συσκευών Α.Ε» μέσω του τοπικού αδειοδοτημένου συνεργάτη της, όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο έχουν περιέλθει σε αχρηστία λόγω βλάβης που έχουν υποστεί και δεν είναι δυνατόν να επισκευαστούν είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω μη συμφέρουσας επισκευασιμότητας…
Η κωδικοποίηση και ο έλεγχος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των υπηρεσιών της Περιφέρειας, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά κρίθηκαν αναγκαία, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ολοκληρωμένη εικόνα στον τομέα αυτό. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, είχαν τεθεί σε αχρηστία περίπου 60 ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τις οθόνες τους, αρκετοί εκτυπωτές και άλλα μηχανήματα, κάποια από τα οποία δεν παρουσίαζαν κανένα πρόβλημα λειτουργίας, ενώ αρκετά ακόμη με συντήρηση, αναβάθμιση και μικρές επισκευές τέθηκαν και πάλι σε χρήση.
Η διαδικασία καταγραφής, αξιοποίησης και ανακύκλωσης του ηλεκτρονικού υλικού της Περιφέρειας θα συνεχιστεί και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που στεγάζονται σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Ο υφιστάμενος εξοπλισμός που προσφέρεται για χρήση θα αξιοποιηθεί καλύπτοντας τις ανάγκες υπηρεσιών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για την Περιφέρεια, ενώ τα άχρηστα ηλεκτρονικά συστήματα θα σταλούν για ανακύκλωση.
Παράλληλα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας δημιουργήθηκαν «πράσινα σημεία», δηλαδή χώροι εναπόθεσης κατεστραμμένων λαμπτήρων και μικρών ηλεκτρονικών συσκευών με στόχο τη συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών της Περιφέρειας, αλλά και την εξοικείωση των πολιτών με την ιδέα της ανακύκλωσης.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Χαμηλή πτήση για το ελαιόλαδο...

24/11/2010
Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε η τιμή του ελαιολάδου, η οποία πλέον κυμαίνεται μεταξύ 2,20 και 2,25 ευρώ το κιλό εμφανίζοντας τάσεις σταθεροποίησης σε αυτά τα επίπεδα, όπως μας είπαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών της Τριφυλίας. Οι τιμές θεωρούνται χαμηλές, αλλά το γεγονός ότι έχουν μείνει σε αυτά τα επίπεδα ενώ έχει αρχίσει να υπάρχει και μια σταθερή ζήτηση για το κορωνέικο λάδι, δημιουργεί την πεποίθηση ότι τουλάχιστον θα κρατηθούν σ' αυτά τα επίπεδα.
Η ελαιοσυγκομιδή στην περιοχή της Τριφυλίας γίνεται πλέον σε φουλ ρυθμούς, ειδικά σε περιοχές όπως η Χώρα και οι Γαργαλιάνοι, ενώ για τα καλά έχει ξεκινήσει το μάζεμα της ελιάς και σε περιοχές όπως τα Φιλιατρά και η Κυπαρισσία.
Για την περιοχή των Γαργαλιάνων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηλίας Βαρούτσος επισήμανε ότι η τιμή έχει σταθεροποιηθεί στα 2,25 ευρώ - με τα οποία πληρώνουν τον παραγωγό. Η κατάσταση αυτή δείχνει να σταθεροποιείται, μας είπε, υπογραμμίζοντας ότι έχει αρχίσει να φαίνεται ένα ενδιαφέρον για βάτσικο λάδι. Στην περιοχή, ανέφερε, η συγκομιδή προχωρά κανονικά, ενώ η ποιότητα του λαδιού είναι πολύ καλή. Οσον αφορά τις αποδόσεις, αυτές δεν είναι σταθερές και κυμαίνονται από περιοχή σε περιοχή.

Τέλος του 2011 έτοιμη η εθνική Τρίπολης - Καλαμάτας

Σημειώνεται ότι το έργο, συνολικού μήκους 11 χλμ., χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο δύσκολα τεχνικά έργα στην Ελλάδα ! MEXPI το καλοκαίρι αναμένεται να έχει παραδοθεί το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας, με μια μικρή παράκαμψη 3 χιλιομέτρων. Hδη έχει κατασκευαστεί το 60% του έργου, ενώ έως το τέλος του 2011 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δρόμος μέχρι την Καλαμάτα.
Αυτό διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, μετά τις καταγγελίες του νεοεκλεγέντος περιφερειακού συμβούλου Πελοποννήσου Θανάση Πετράκου, ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2011 όπως είχε προγραμματιστεί, διότι από τον Ιούνιο έχει σταματήσει η χρηματοδότησή του…..
Σύμφωνα με τον κ. Κουσελά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε κάνει απαλλοτριώσεις για τα έργα σε όλη την Ελλάδα, με συνέπεια η σημερινή κυβέρνηση να αναζητά πόρους τόσο για τις απαλλοτριώσεις όσο και για τη χρηματοδότηση των έργων που γίνονται με δημόσια δαπάνη. «Ως Yπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζουμε τις εκκρεμότητες σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου. Θέλω σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένας μα κανένας κίνδυνος διακοπής του έργου, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν. Στηρίζουμε το έργο με όλες μας τις δυνάμεις και θα συνεχιστεί κανονικά» δήλωσε ο κ. Kουσελάς.

Εξοδος της Σοφίας απο την Ν.Δ. με αυτοδιαγραφή...

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η Σοφία Καλατζάκου αποτελεί παρελθόν από την Ν.Δ . Με αίτηση της που είχε καταθέσει στην Τ.Ο οργάνωση της Ν.Δ στην Κυπαρισσία από τις 19 του Νοέμβρη γνωστοποιούσε την προθεσή της να παραιτηθεί από την κομματική της ιδιότητα . Μετά την χθεσινή παρουσία της στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη στην ιδρυτική διακήρυξη του ΔΗΣΥ η Σοφία Καλατζάκου έκανε ένα ακόμα βήμα προς την πόρτα της εξόδου την οποία πέρασε αργά σήμερα . Φυσικά η ίδια δεν τόλμησε να πατήσει...στην γενέτειρά της εδώ και πολλούς μήνες ενώ οι συμπατριώτες της προβληματίζονται γιατί η κα Σοφία προτίμησε να....γεννήσει τον υιό της στις Η.Π.Α..αντί να δώσει πολιτικές μάχες. Αστεία πράγματα πολιτικού ήθους ή απλά νομίζουν ότι η εποχή του Καλατζάκου με τις γουρνοπούλες στα χωριά ισχύει ακόμα;
Άλλωστε η κα Καλατζάκου συνειδητά απείχε από όλες τις τις εκδηλώσεις του κόμματος της Ν.Δ από την ημέρα που εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία πρόεδρος ο Αντώνης Σαμαράς . Είναι δε τέτοια η αφοσίωση της Σοφίας Καλατζάκου στην κα Μπακογιάννη που διαθέτει το πολιτικό της γραφείο στην Καλαμάτα για να στεγαστούν τα γραφεία του νέου κόμματος.
Πληροφορίες απο το Best tv και το kalamatanews

Συλλήψεις στη Πύλο για διακίνηση ναρκωτικών...

Οι συλλήψεις σε περιοχές της Δυτικής Μεσσηνίας με εμπόρους ναρκωτικών ή διακινητές είναι σημαντικές για την Ελληνική Αστυνομία καθώς απο οτι φαίνεται το αστυνομικό δελτίο αναφέρει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες !
Δύο άτομα ηλικίας 44 και 51 ετών αντίστοιχα κάτοικοι Γαργαλιάνων συνελήφθησαν χθές σε χωριό του δήμου Πύλου διότι στην κατοχή τους βρέθηκαν …40 γραμμάρια ηρωίνης ( 400 δόσεις περίπου ) και μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών . Η σύλληψη έγινε από αστυνομικούς της δίωξης ναρκωτικών Καλαμάτας μετά από έλεγχο σε Ι.Χ που οδηγούσε ο 44 χρονος και επέβαινε ο 51 χρονος . Οι συλληφθέντες με την εις βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα ενώ το τμήμα δίωξης Ναρκωτικών ενεργεί την προανάκριση.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Εκδήλωση για τα...υπερχρεωμένα νοικοκυριά

23/11/2010
Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, στις 11.00 π.μ., στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά θα πραγματοποιηθεί μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση – ενημέρωση με κεντρικό θέμα που θα αναλύσουν ομιλητές:
Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά (Ν. 3869/2010) και Διαχείριση Τραπεζικών Προϊόντων.
Η ενημέρωση θα γίνει από την κ. Καλαποθαράκου Παναγιώτα, Δικηγόρο – Αντιπρόεδρο της Ε.Π.ΠΟΙ.ΖΩ. (ΈΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ) στα πλαίσια των ενημερωτικών συζητήσεων που πραγματοποιεί η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και προκειμένου να ενημερωθούν τα νοικοκυριά για τη δυνατότητα αξιοποίησης του Ν 3869/2010 για τη ρύθμιση των χρεών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ σε συνεργασία με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Η είσοδοςφυσικά για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ αναμένεται να τεθούν ερωτήματα απο τους πολίτες...

Σε λειτουργία η Μονάδα Εμφραγμάτων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Με αφορμή την σημερινή έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Εμφραγμάτων, ο Διοικητής κ.Γεώργιος Μπέζος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου, για την σημαντική και ενεργή συμμετοχή του στην μεγάλη κοινή προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης των υπηρεσιών του. Στόχοι δεκαετίας μέσα από συντονισμό και κοινή προσπάθεια φαίνονται να κατακτώνται και καθημερινά να κερδίζονται μάχες σε προβλήματα που χρόνια τώρα ταλαιπωρούσαν τους πολίτες της Μεσσηνίας. Η άμεση λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, η πλήρης ανάπτυξη της ΜΕΘ, η προμήθεια νέου αξονικού και μαγνητικού τομογράφου τους επόμενους μήνες, οι νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η ίδρυση του Κ.Υ.Αίπειας και των Περιφερειακών Ιατρείων Βλαχόπουλου, Άρι, Μεθώνης και Πεταλιδίου, σηματοδοτούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας στηρίζει το ΕΣΥ και στοχεύει στη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Τέλος με αφορμή το σημερινό γεγονός θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά τον Υπουργό Υγείας κ.Ανδρέα Λοβέρδο καθώς και τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον Διοικητή της καθηγητή κ.Πάνο Δ.Γκούμα, τους Υποδιοικητές κ. Ιωάννη Λαουδιά και κ.Κωνσταντίνο Πάτσιαλο για την καθημερινή τους στήριξη και συνεργασία. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης τον βουλευτή Μεσσηνίας και Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτριο Κουσελά για το ουσιαστικό ενδιαφέρον του και τις παρεμβάσεις του σε κεντρικό επίπεδο για θέματα του Νοσοκομείου στα οποία εμπλέκονται διάφορα υπουργεία. Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες τις θεσμικές δυνάμεις του Νομού Μεσσηνίας αλλά και τους απλούς πολίτες που έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και καθημερινά μας στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης

Ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ επιμένει το Επιμελητήριο

ΤHN ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, την άμεση προώθηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων, όπως το master plan για το λιμάνι της Καλαμάτας, ο σιδηρόδρομος και οι οδικοί άξονες Ιόνια και Ολυμπία Oδός, ζήτησε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας από τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτη Ρήγα, κωδικοποιώντας τα αναπτυξιακά μέτρα που απαιτούνται για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, ζήτησε μέτρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων, με την προώθηση πολιτικών αντιμετώπισης των προβλημάτων ρευστότητας, όπως ο συμψηφισμός οφειλών επιχειρήσεων προς το κράτος με οφειλές του κράτους προς επιχειρήσεις, η άμεση επιστροφή πιστωτικού ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, η δυνατότητα ένταξης στις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολή, η άμεση ρύθμιση των οφειλών των ΟΤΑ α' και β' βαθμού σε επιχειρήσεις παροχής έργων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητά τους, με χρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους των σχετικών κωδικών του π/υ τους, παράταση των διαδικασιών για την περαίωση μέχρι 31-1-2011, για να δοθεί στις επιχειρήσεις ο χρόνος να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους κ.ά. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα του παρεμπορίου, επισημαίνοντας ότι και αυτό έχει ένα σημαντικό μερίδιο στην κρίση που βιώνει η ελληνική οικονομία. «Οι εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν σε περιβάλλον αναρχίας όπως διαμορφώνεται από το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα, με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτες από το ίδιο το κράτος και να μη καταφέρνουν πλέον να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Συμπολοκές αλλοδαπών στα Φιλιατρά

Άγριος καβγάς σημειώθηκε χθές το απόγευμα λίγα λεπτά μετα απο τις 6 αναμεσα σε δυο αλλοδαπούς Ρουμανικής καταγωγής η οποία επεκτάθηκε και σε άλλους ομοεθνείς τους.
Ο καβγάς εξελίχθηκε έξω από γνωστό super market της πόλης στην διασταύρωση με την Κυπαρισσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μας μετέφεραν, και τις οποίες σας μεταφέρουμε με επιφύλαξη, ο καβγάς έλαβε αμέσως διαστάσεις και από την μανία των εμπλεκομένων δεν γλύτωσαν ούτε καν τα μηχανάκια που ήταν σταθμευμένα στην άκρη του Δρόμου. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασε στο σημείο αλλά η όλη ένταση είχε λήξει. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση με τους οικονομικούς μετανάστες στα Φιλιατρά έχει παραγίνει, σε σημείο να υπάρχει φόβος στους πολίτες να κυκλοφορήσουν ανάμεσα τους.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τους Ρουμάνους να πίνουν και να μεθούν στην μέση της πλατείας. Η παρούσα δημοτική αρχή προσπάθησε να βάλει μια τάξη στην όλη κατάσταση αλλά λόγω αντίδρασης των αγροτών που τους χρησιμοποιούν στις αγροτικές εργασίες, το θέμα δεν προχώρησε. Να ελπίσουμε ότι η Νέα Δημοτική αρχή θα έχει το σθένος να συγκρουστεί με τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα και να βάλει μια τάξη στην ήδη υπάρχουσα αταξία;
Απο το filiatranews με τα σχόλια του οποίου συμφωνούμε....

«Ράμπο»… στα γραφεία δήμων και περιφερειών !!

22/11/2010
«Επτά νέες υπηρεσίες «κομάντος» που θα ασκούν έλεγχο νομιμότητας, θα πραγματοποιούν επιτόπιες διασταυρώσεις των οικονομικών στοιχείων και θα καταμερίζουν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος των δημάρχων και των περιφερειαρχών για πλημμελή διαχείριση του δημόσιου χρήματος συστήνει η κυβέρνηση στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις της χώρας.
Ηδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει καταρτίσει τη σχετική προκήρυξη για την επιλογή των επικεφαλής των υπό σύσταση αυτοτελών υπηρεσιών εποπτείας των ΟΤΑ που θα φέρουν τον τίτλο Ελεγκτές Νομιμότητας. Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι Ελεγκτές Νομιμότητας θα είναι ανώτατοι υπάλληλοι με πενταετή θητεία που θα επιλεγούν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, η συγκρότηση του οποίου, όπως επισημαίνεται, «διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισότητας κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων». …
Υποψήφιοι μπορεί να είναι νομικοί, οι οποίοι είτε είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος είτε διαθέτουν εμπειρία δικηγορική ή άλλη προϋπηρεσία σε συναφές αντικείμενο, και δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικής που έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εξασφαλίζεται ευρύς κύκλος υποψηφίων που περιλαμβάνει νομικούς με θεωρητική κατάρτιση, με δικηγορική εμπειρία, με προϋπηρεσία σε θέσεις με συναφές αντικείμενο, καθώς και δημοσίους υπαλλήλους με γνώση των λειτουργιών της Διοίκησης που έχουν αποκτήσει την εμπειρία προϊσταμένου οργανικής μονάδας.
Χωρίς επηρεασμούς
Οι επτά υπό σύσταση αυτοτελείς υπηρεσίες εποπτείας των ΟΤΑ, παρ΄ ότι θα στεγάζονται στις επτά διοικητικές περιφέρειες, δεν θα «λογοδοτούν» στους γενικούς γραμματείς των εν λόγω περιφερειών, αλλά θα υπάγονται απευθείας στον (εκάστοτε) υπουργό Εσωτερικών.
Οι υπηρεσίες αυτές μάλιστα εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται σε άλλες υπηρεσίες, διότι είναι μεν αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, όμως διασφαλίζονται για τον επικεφαλής και το προσωπικό τους εγγυήσεις ανεξαρτησίας προκειμένου να επιτελούν το έργο τους χωρίς κομματικούς επηρεασμούς και επεμβάσεις, εν όψει του ότι αναλαμβάνουν την ιδιαίτερα σημαντική αποστολή του ελέγχου της νομιμότητας μεγάλων και ισχυρών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην πρώτη διημερίδα επιμόρφωσης δημάρχων και περιφερειαρχών που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης, δίνοντας το στίγμα της νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης με τον «Καλλικράτη», επισήμανε ότι «οι πολίτες της χώρας προσδοκούν σε ένα σύστημα εξυπηρέτησης από το κράτος και τις τοπικές αρχές, βασισμένο στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς σε παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών με τη χρήση νέων τεχνολογιών» .

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Στο 0-1 το τοπικό ντέρμπι ΑΟΚ-Εράνη για την Δ Εθνική κατηγορία

ΜΕ το σκόρ του 0-1 υπέρ των φιλοξενούμενων ολοκληρώθηκε το τοπικό ντέρμπι ανάμεσα στον Α.Ο.Κ και την Εράνη με το μοναδικό γκόλ να γράφει στην εκπνοή σχεδόν του αγώνα παρά την εδαφική υπεροχή της Κυπαρισσίας στο πρώτο ημιχρονο αλλά και το πάθος που κυνήγησε η Εράνη ως το τέλος μετά απο δυνατές φάσεις και πολύ καλο ποδόσφαιρο παρουσία 350 περίπου φιλάθλων στις κερκίδες.
Ο ΑΟΚ στήθηκε καλά με σημαντικές φάσεις στο 15 και 22 απο Μορουσάνου και Κιούτακ που κατέληξε απο έξοχα πλασέ κοντά στο δοκάρι, αλλά δεν κατάφερε να κάνει την ανατροπή καθώς η άμυνα των Φιλιατρινών ήταν δυνατή με έξυπνες κινήσεις. Στο 35 έχασε καλή ευκαιρία ο Μοροσάνου μετά απο σούτ του Λυδιώτη. Στην επανάληψη παρότι ο ρυθμός ήταν ίδιος είδαμε γερές κόντρες με αποκορύφωμα στο 68 και 74 περίπου όπου η μπάλα κόντεψε να βρεί τα δίχτυα των αντιπάλων κοντά στο δοκάρι αρπάζοντας όμως ο Αθανασόπουλος. Ο ΑΟΚ έκανε μια αλλαγή στο 78 όπου βγήκε ο Ανδρουτσής και στο παιχνίδι μπήκε ο Συγγέρης χωρίς ομως να αλλάξει κάτι ουσιαστικό, ενώ η Εράνη έδειξε ότι ήθελε πολύ την νίκη όταν στο 78 λεπτό ο Λυμπερόπουλος κόντεψε μετά απο σούτ να κάνει την αλλαγή. Τελικά στο 91 περίπου αφού είχαμε 4λεπτές καθυστερήσεις ο Γιάννης έκανε το 0-1 για τους φιλοξενούμενους κατοχυρώνοντας το πράσινο τρίποντο για την γειτονικη ομάδα.
Ο προπονητής της Εράνης Τάκης Παναγόπουλος μίλησε με πολύ καλά λόγια για τις 2 ομάδες τονίζοντας ότι ειναι αξιόμαχες και πιστεύει ότι πρέπει να μείνουν στην κατηγορία, εκφράζοντας την άποψη ότι η Ερανη με συσσωρευμένη εμπειρία ετών στην Δ Εθνική είχε καλύτερο πάθος στην επανάληψη. Παράλληλα σε δηλώσεις του συμπλήρωσε ότι γνωρίζει τους παίκτες εντός και εκτός γηπέδων και θεώρησε ότι κερδισμένος ήταν ο αθλητισμός απο την μεγάλη συνάντηση των 2 αιώνιων αντιπάλων....
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Μπίζος, Παναγόπουλος, Στρατικόπουλος, Μορουσάνου, Λυδιώτης, Μανδραπήλιας, Κιουτάκ, Μακρής, Ανδρουτσής, Δαραμάρας και Καταβάτης.
ΕΡΑΝΗ: Αθανασόπουλος, Γιάννης Ντινιώτης, Καρχάλιος. Λυμπερόπουλος, Παναγιωτίδης, Γκίνος, Γεωργιόπουλος, Μουρούσιας, Δασκαλάκης, Ανδρεόπουλος.

Αυξήσεις στις συγκοινωνίες και στα καύσιμα..

Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει μείωση της επιβατικής κίνησης τουλάχιστον 10% στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας και οι αυξήσεις των καύσιμων και των διοδίων έχουν δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση, όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπεραστικών Λεωφορείων κ. Σοφ. Φάτσιος , προσθέτοντας ότι οι αυτοκινητιστές είναι υποχρεωμένοι να ζητήσουν αυξήσεις 5%-7% στα τιμολόγια με τον νέο χρόνο.
- Μετά τις αυξήσεις στα καύσιμα, να περιμένουμε αυξήσεις και στα εισιτήρια;
«Οσον αφορά τα καύσιμα, όπως γνωρίζετε, έχουν γίνει αυξήσεις (ειδικός φόρος καυσίμων), ενώ το κόμιστρο των ΚΤΕΛ είναι καθηλωμένο από το έτος 2008, παρ΄ ότι προβλέπεται με νόμο η προσαρμογή του κατ΄ έτος από τον υπουργό Μεταφορών. Εχουμε ζητήσει αύξηση με το νέο έτος 5%-7%, καθώς, όπως γνωρίζετε, τα κόμιστρα των ΚΤΕΛ είναι από τα φθηνότερα στη χώρα». - Ποια είναι η πορεία των ΚΤΕΛ εν μέσω της οικονομικής κρίσης;….
«Η οικονομική κρίση άγγιξε οπωσδήποτε και τα ΚΤΕΛ, με μείωση των μετακινήσεων που φθάνει το 10%-15%. Οφείλεται κυρίως στο ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις από τον τόπο καταγωγής τους δεν μετακινούνται πια τα Σαββατοκύριακα για να επιστρέψουν στα πατρικά τους σπίτια, λόγω της κρίσης».

Δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής του έργου Παραδείσια - Τσακώνα

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διακοπής του έργου Παραδείσια - Τσακώνα και ο δρόμος θα παραδοθεί πριν το καλοκαίρι με μια μικρή παράκαμψη 3 χιλιομέτρων. Αυτό δήλωσε στην Καλαμάτα ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς και παράλληλα επέρριψε ευθύνες για την καθυστερημένη χρηματοδότηση του έργου στην προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουσελάς είπε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε κάνει απαλλοτριώσεις για τα έργα σε όλη την Ελλάδα, με συνέπεια η σημερινή κυβέρνηση να αναζητά πόρους τόσο για τις απαλλοτριώσεις όσο και για τη χρηματοδότηση των έργων που γίνονται με δημόσια δαπάνη.
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Κουσελά. ''Τα προβλήματα του δρόμου Παραδείσια - Καλαμάτα είναι προβλήματα που δεν αφορούν μόνο στη στενότητα πόρων λόγω της οικονομικής κατάστασης που βρισκόμαστε. Είναι και αποτέλεσμα της κατάστασης που ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το λέω αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση στη σπουδή της το 2007 να δείξει πριν τις εκλογές έργο, προχώρησε στην κύρωση συμβάσεων χωρίς να υπάρχουν από τη μια πλευρά ολοκληρωμένες μελέτες και από την άλλη δεσμεύτηκε ότι σε 1 χρόνο από την κύρωση των συμβάσεων θα είχαν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες. Χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και να έχουν εξασφαλιστεί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία απαιτούνταν για το σύνολο των απαλλοτριώσεων σε όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν, μόλις παραλάβαμε την κυβέρνηση μόνο το 8% των απαλλοτριώσεων είχε ολοκληρωθεί και ταυτόχρονα δεν είχαν εξασφαλιστεί πόροι για τις απαλλοτριώσεις και για τη συνέχιση των έργων με εθνικούς πόρους, όπως είναι το πεσμένο κομμάτι της Τσακώνας. Αυτή τη στιγμή στο σύνολο της χώρας έχει ολοκληρωθεί το 55% των απαλλοτριώσεων..."

Πηγές Ελευθερία-Best tv'

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ελεγχόμενη πτώχευση προβλέπουν οι Fimancial Times

21/11/2010
Επανέρχεται στο προσκήνιο των παγκοσμίων ΜΜΕ το ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρά τις σχετικά ενθαρρυντικές εξελίξεις με τη εξασφάλιση της τρίτης δόσης του δανείου του πακέτου στήριξης. Πιο συγκεκριμένα, οι Financial Times επιμένουν με σημερινό τους δημοσίευμα στην πτώχευση της χώρας μας.
Μάλιστα, την προσδιορίζουν χρονικά στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2011.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της έγγυρης βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, η ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα της αφερεγγυότητας των εθνικών οικονομιών, μετά την αντιμετώπιση του τραπεζικού προβλήματος της Ιρλανδίας, και φυσιολογικά, η προσοχή θα στραφεί και πάλι στην Ελλάδα.
Η "επερχόμενη" αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, θεωρείται πλέον πραγματικότητα σύμφωνα με το δημοσίευμα, και μόνοι διαφωνία μεταξύ τραπεζιτών και δικηγόρων, η ακριβής χρονική στιγμή εκδήλωσής της. Σύμφωνα με την εφημερίδα,
κάποιοι πιστεύουν ότι η «δραματική, σοκαριστική ανακοίνωση και η αλλόφρων δημόσια αντίδραση θα έπρεπε να συμβούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, ενώ άλλοι θεωρούν καταλληλότερη στιγμή το τρίτο τρίμηνο». Το τρίτο τρίμηνο θεωρείται "παραδοσιακά" πως είναι πιο "ευδόκιμο" για τις εθνικές πτωχεύσεις, ωστόσο "ενδέχεται οι εμπλεκόμενοι παράγοντες -τραπεζικοι, οικονομολόγοι, πολιτικοί- να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να αφήσουν το τρίτο τρίμηνο για ...ήσυχες καλοκαιρινές διακοπές!!" αναφέρει το δημοσίευμα.

Ενωτική εμφάνιση του Πέτρου Τατούλη

Ενωτικός με όλους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής του Νομού, εμφανίστηκε ο πρώτος Αιρετός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης πριν λίγο σε συνέντευξη τύπου παρουσία πολύ κόσμου στην Καλαμάτα. Ο κ Τατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θεμέλιος λίθος για την Νέα Πελοπόννησο αποτελεί η Μεσσηνία που έχει σχεδιάσει πολλά γι αυτή, προκειμένου να βγει από τις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης που βρίσκεται.
Χαρακτηριστική η παρουσία γνωστών επικοινωνιολόγων που διάκειται φιλικά έστω ένας εξ αυτών με το μοναδικό γαλάζιο βουλευτή του Νομού που θεωρητικά ήταν….. και υποστηρικτές του Δ. Δράκου στις εκλογές. Άραγε ο κολλητός φίλος του Γ. Σουφλιά.....«Εξοχότατος» κ. Λαμπρόπουλος όπως τον αποκαλούσε προεκλογικά ο Στάθης Αναστασόπουλος (Νέος Δήμαρχος Μεσσήνης, από τις χειρότερες περιοχές σε ψήφους του Δ. Δράκου) τι στήριξε, ιδιαίτερα την Β Κυριακή; Ο Σαμαράς πρώτα πήρε το σφουγγάρι… τώρα να δούμε έλεγαν στα παρασκήνια πολιτικοί παρατηρητές....

Τυποποίηση και έλεγχο για το λάδι αναφέρει ο Κουτσούκος

«Η Κυβέρνηση, για να προστατεύσει το εισόδημα του ελαιοπαραγωγού, δουλεύει συντονισμένα και στις τρεις κατευθύνσεις και πρόσθετα παρεμβαίνει σε αυτό που εσείς τονίσατε νωρίτερα, στην ολιγοπωλιακή οργάνωση της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Κουτσούκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Κριτσωτάκη.
«Η Κυβέρνηση, για να προστατεύσει το εισόδημα του ελαιοπαραγωγού, δουλεύει συντονισμένα και στις τρεις κατευθύνσεις και πρόσθετα παρεμβαίνει σε αυτό που εσείς τονίσατε νωρίτερα, στην ολιγοπωλιακή οργάνωση της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος και συνέχισε: «Εμείς προσπαθούμε με συντονισμένες πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη στροφή στην ποιότητα, στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, με ενίσχυση των προγραμμάτων των διεπαγγελματικών οργανώσεων για την τυποποίηση και ταυτοποίηση του ελαιολάδου, με ενίσχυση των προγραμμάτων για την προβολή του ελαιολάδου σε όλη την Ευρώπη και στις χώρες που έχουν μικρή κατανάλωση…
με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για βελτίωση της ελαιοκαλλιέργειας των διαδικασιών τυποποίησης, με τη διασφάλιση στους παραγωγούς της ενιαίας ενίσχυσης, ώστε απερίσπαστοι από τέτοια μέτρα να ασχοληθούν με την παραγωγή του προϊόντος, με συντονισμένους ελέγχους στην αγορά που θα προστατεύσουν το ελαιόλαδο από προσμείξεις, νοθείες και αισχροκέρδειες.
Προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζουμε συγκροτημένη πολιτική το επόμενο διάστημα να ελέγξουμε το κομμάτι της αγοράς. Ταυτόχρονα, για το κόστος παραγωγής γνωρίζετε ότι έχουμε εξασφαλίσει στους παραγωγούς την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο, την επιστροφή του ΦΠΑ.
Δουλεύουμε, λοιπόν, με στόχο μια εθνική στρατηγική, με μέτρα σε τρεις κατευθύνσεις
Επίσης, πρέπει να επισημάνω ότι πρόσφατα το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του ΟΠΕΓΕΠ τον κατάλογο των προϊόντων ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, ώστε να ξέρουν οι καταναλωτές και να ελέγχουν στο ράφι και οι ίδιοι τα σήματα και την ποιότητα του προϊόντος.
Ενώ σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ θα εντείνουμε τους ελέγχους για το πρόβλημα της νοθείας που -σωστά επισημάνατε- είναι σε πολύ σημαντική έκταση και υποβαθμίζει το προϊόν μειώνοντας και το εισόδημα του παραγωγού.
Διότι το δικό μας το προϊόν, το ελαιόλαδο μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υποβαθμιστεί, τις νοθείες και όσα συμβαίνουν στην αγορά.
Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, επειδή θίχθηκε το θέμα της μεσογειακής διατροφής -μια και προχθές η UNESCO μετά από πάρα πολύ συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης αναγνώρισε τη μεσογειακή διατροφή- κυρίως, ως συνδεόμενη με έναν τρόπο ζωής παραγωγής, με την κουλτούρα δηλαδή των χωρών της Μεσογείου- να σημειώσω πως δεν θεωρώ πως εμείς διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο. Το αντίθετο...

Εκτροχιάζει το αγροτικό εισόδημα η νέα ΚΑΠ

Γραφειοκρατική, περίπλοκη και επώδυνη, αφού προβλέπεται να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες πόρων για τη χώρα μας, χαρακτηρίζει την, μετά το 2013, Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ. !!
"Πραγματικός στόχος της Επιτροπής είναι η μείωση των δαπανών της ΚΑΠ, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έλληνες αγρότες", τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ, με αφορμή την ανακοίνωση της Επιτροπής για την νέα ΚΑΠ, που εγκρίθηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Κατά την άποψη της ΠΑΣΕΓΕΣ, "σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και μαστίζει τις περισσότερες χώρες της Ένωσης, για μια ακόμα φορά η Επιτροπή (κατώτερη των περιστάσεων), αποφάσισε να διαχειριστεί τη μιζέρια και να φορτώσει με πρόσθετες δαπάνες για περιβαλλοντικές δεσμεύσεις τους ευρωπαίους αγρότες δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας και επιβαρύνοντας την οικονομική τους θέση"….
Μόνο μια αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, μπορεί να επιτρέψει την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της και να καλύψει τις ανάγκες των αναμενόμενων μελλοντικών διευρύνσεων της Ένωσης επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ. Αντ' αυτού, προσθέτει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσαρμόζει τις άμεσες ενισχύσεις σε μια μίζερη δημοσιονομική λογική με αναδιανομή μεταξύ κρατών μελών.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ προσβλέπει σε μία ΚΑΠ με πολιτική φυσιογνωμία, με ενεργούς αγρότες και μια ευρωπαϊκή γεωργία που θα συμβάλλει στην απασχόληση και τη περιφερειακή ανάπτυξη, που θα διατηρεί τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό και παράλληλα θα δημιουργεί νέο πλούτο και νέες θέσεις απασχόλησης. Οτιδήποτε άλλο αποκλίνει από αυτό το στόχο, μάς βρίσκει ριζικά αντίθετους", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση...

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Τα βλέμματα στραμμένα στο ντέρμπι ΑΟΚ -Εράνη

20/11/2010
ΜΕΓΑΛΟ αγώνα δίνει την Κυριακή ο Α.Ο. Κυπαρισσίας στο ντέρμπι με την γειτονικη Εράνη στο γήπεδο της 'Αρκαδιας' όπου βαθμολογικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η ψυχολογία στην ομάδα κυμαίνεται στα ύψη ενώ οι καθημερινές προπονήσεις δείχνουν ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα απο την απώλεια στα Βραχνέικα πριν απο λίγες ημέρες

Σοβαρή απωλεια βαθμών ωστόσο αποτέλεσεη ηττα απο τον Διαγορα με 1-0 στα Βραχνε'ι'κα.
Οι γηπεδουχοι σκοραραν στο 51' και κρατησαν το γκολ μεχρι το τελος του αγωνα κατακτωντας ετσι τη πρωτη τους νικη στο πρωταθλημα.
Με ξεκάθαρο στόχο η Κυπαρισσια επιθυμούσε διακαώς τη νικη απεναντι σε μια ομαδα που δεν ειχε καταφερει το 3ποντο. Χαρακτηριστικά μετά το αποτέλεσμα του αγώνα ο τεχνικος του ΑΟΚ, Νικος Αντωνοπουλος δηλωσε:
''Δεχτηκαμε ενα επιπολαιο γκολ. Αν και κυριαρχησαμε στο δευτερο ημιχρονο δε μπορεσαμε να σκοραρουμε,αυτος ηταν ο λογος που ηττηθηκαμε. Κοιταζουμε μπροστα,ειμαστε αισιοδοξοι οτι θα παραμεινουμε στη κατηγορια.''
Η συνθεση της Κυπαρισσίας στον αγώνα με την Αχαική ομάδα ήταν η ακόλουθη:
Mπιζος,Μανδραπιλιας(90' Σουπουλι)Καταβατης,Στρατικοπουλος, Λυδιωτης,Δασκαλακης,Παναγοπουλος,Γεωργοπουλος,Δαραμαρας,Μακρης,Ανδρουτσης(63' Κιουτακ).

Ιδιωτικοποίηση σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και έπεται συνέχεια...

Τις αποκρατικοποιήσεις βάζει μπροστά η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθούν οι ζημιές εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το μνημόνιο, μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων θα βάλουν στα κρατικά ταμεία περίπου ένα δις ευρώ έσοδα κάθε χρόνο.
Bέβαια, η νυν κυβέρνηση, όταν η προηγούμενη είχε προτείνει κάτι ανάλογο χαρακτήριζε τις εν λόγω επιχειρήσεις «ασημικά» και διεμήνυε ότι δεν πρέπει να περάσουν σε... ξένα χέρια.
Μερικές από τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, που περιλαμβάνονται στις «σκέψεις» της κυβέρνησης είναι: η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η Τράπεζα Αττικής, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), τα Περιφερειακά αεροδρόμια, ο ΟΣΕ, οι Αυτοκινητόδρομοι, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, διάφορα λιμάνια της χώρας, το Καζίνο Πάρνηθας και διάφορα τυχερά παιχνίδια, καθώς και επιχειρήσεις, όπως η ΛΑΡΚΟ, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Επίσης προς παραχώρηση «πάνε» τα Ολυμπιακά Ακίνητα και τα περισσότερα από τα ακίνητα του Δημοσίου. Για κάποιες από τις παραπάνω αναφερθείσες επιχειρήσεις προβλέπεται μερική αποκρατικοποίηση και για άλλες πλήρης αποκρατικοποίηση.

Ακριβαίνουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τρόφιμα και πετρέλαιο θέρμανσης

Κόβονται συμβάσεις με το Δημόσιο, «ψαλίδι» και στις δαπάνες ΔΕΚΟ - Μέτρα 14 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011 . Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και του πολύ χαμηλού από το 5,5% στο 6,5% προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Εξισώνεται ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που σημαίνει ότι ένα λίτρο πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει περίπου 1,3 ευρώ αντί για περίπου 70 λεπτά που στοιχίζει σήμερα.
Μειώνεται από το 11% σήμερα, στο 6,5% ο ΦΠΑ για τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία, ενώ θεσπίζεται επίδομα θέρμανσης 400 εκατ. ευρώ. Μπαίνει «ψαλίδι» στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός διαμορφώνονται στα 14 δισ. Ευρώ.

Προγράμματα του Κ.Ε.Κ. σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε) του Νομού Μεσσηνίας (με έδρα την Καλαμάτα-Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αντικαλάμου, τηλ. 2721094236, από 09:00 έως και 17:00 από Δευτέρα έως και Παρασκευή, e-mail: mail@keen-kalam.mes.sch.gr, site: http://kee.ideke.edu.gr) σας ενημερώνει ότι ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα του ΚΕΕ προκειμένου να λειτουργήσουν τμήματα μάθησης κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2010-2011 στους δήμους Κυπαρισσίας και Φιλιατρών.
Για τον Δήμο Κυπαρισσίας και για τον Δήμο Φιλιατρών οι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι μπορούν να δηλώνουν στην αίτησή τους μέχρι και δύο από τα παρακάτω (με σειρά προτίμησης 1 και 2 στο αντίστοιχο κουτάκι της αίτησης):
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Αγγλική Γλώσσα Ι (διάρκεια 50 ώρες) :
η κάλυψη απλών, καθημερινών επικοινωνιακών αναγκών των ενηλίκων, σε ένα εισαγωγικό επίπεδο, στην Αγγλική γλώσσα. Για ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου και τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να μάθουν ή να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους στην Αγγλική Γλώσσα Κυπαρισσία (σε σχολείο, απογευματινές ώρες)
Φιλιατρά (σε σχολείο, απογευματινές ώρες)
Πληροφορική ΙΙ (διάρκεια 50 ώρες):……
εισαγωγή στα Δίκτυα πληροφοριών, στη χρήση του διαδικτύου (internet) και του λειτουργικού συστήματος MS Windows καθώς και εισαγωγή στo λογισμικό εφαρμογών MS Office και στη μορφοποίηση κειμένου (MS Word) Για ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου και τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα βασικών δεξιοτήτων στις τεχνολογίς πληροφορικής και επικοινωνίων-ΗΡΩΝ ή έχουν κάποιες βασικές γνώσεις χρήσης Η/Υ
Κυπαρισσία (σε σχολείο, απογευματινές ώρες)
Φιλιατρά (σε σχολείο, απογευματινές ώρες)
Πληροφορική ΙΙΙ: Εισαγωγή σε Υπολογιστικά Φύλλα (Excel)- Παρουσιάσεις (Powerpoint) - Βάσεις Δεδομένων (Access)
(διάρκεια 50 ώρες): η κατανόηση βασικών εννοιών και η εξοικείωση με βασικά είδη λογισμικών εφαρμογών (Υπολογιστικά Φύλλα-Excel, Παρουσιάσεις-Powerpoint και Βάσεις Δεδομένων-Access) Για ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικου επιπέδου, τουλάχιστον Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που έχουν παρακολουθήσει και προσκομίζουν το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Πληροφορική ΙΙ των ΚΕΕ ή έχουν γνώσεις αντίστοιχου επιπέδου που πιστοποιείται με τεστ κατάταξης το οποίο πραγματοποιείται με ευθύνη του ΚΕΕ Κυπαρισσία (σε σχολείο, απογευματινές ώρες)
Φιλιατρά (σε σχολείο, απογευματινές ώρες)
Καινοτομία- Επιχειρηματικότητα-Επιχειρήσεις (διάρκεια 50 ώρες): Η παροχή βασικών γνώσεων σε θέματα μεθόδων και τεχνικών για την παραγωγή πρωτότυπων ιδεών, για ενέργειες που απαιτούνται για την τυπική-νομική έναρξη μιας επιχείρησης, για τους τρόπους αναζήτησης φορέων χρηματοδότησης ενός οικονομικού οργανισμού Για ενήλικες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου, τουλάχιστον Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που επιθυμούν να αναπτύξουν δεξιότητες σε θέματα επιχειρηματικής δράσης και καινοτόμων εφαρμογών Κυπαρισσία (σε σχολείο, απογευματινές ώρες)
Φιλιατρά (σε σχολείο, απογευματινές ώρες) Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (διάρκεια 25 ώρες) :
Η παρουσίαση επιμέρους επιστημονικών τομέων που εξετάζει η επιστήμη της Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο σχεδιασμός της επιχειρησιακής στρατηγικής και η ανάπτυξη δεξιοτήτων σε θέματα οργάνωσης και διοικητικών διαδικασιών Ενήλικες ανεξάρτητα εκπαιδευτικου επιπέδου, τουλάχιστον Υποχρεωτικής εκπαίδευσης που επιθυμούν να γνωρίσουν τις μεθόδους, τις τεχνικές και τα συστήματα που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και εν γένει των οικονομικών οργανισμών Κυπαρισσία (σε σχολείο, απογευματινές ώρες)
Φιλιατρά (σε σχολείο, απογευματινές ώρες)
Μάρκετινγκ (διάρκεια 25 ώρες) : Η ανάλυση μεθόδων, τεχνικών και συστημάτων Μάρκετινγκ Ενήλικες ανεξάρτητα εκπαιδευτικου επιπέδου, τουλάχιστον Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που ενδιαφέρονται να μάθουν τις μεθόδους, τις τεχνικές και τα συστήματα που διέπουν τις λειτουργίες του Μάρκετινγκ
Κυπαρισσία (σε σχολείο, απογευματινές ώρες)
Φιλιατρά (σε σχολείο, απογευματινές ώρες)
Για τη συμπλήρωση της νέας αίτησης για τα προγράμματα της εκπαιδευτικής περιόδου 2010-2011 απαιτείται μόνον φωτοτυπία Αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
Στην Κυπαρισσία οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι μπορούν να προσέρχονται για την συμπλήρωση και την κατάθεση της αίτησής τους στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας από Δευτέρα έως και Παρασκευή και από τις 09:00 έως και τις 15:00 (κυρία Θεοδωροπούλου Γεωργία, τηλ 2761360731).
Στα Φιλιατρά οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι μπορούν να προσέρχονται για την συμπλήρωση και την κατάθεση της αίτησής τους στο Δημαρχείο Φιλιατρών από Δευτέρα έως και Παρασκευή και από τις 09:00 έως και τις 13:00 (Αντιδήμαρχο, κ. Παγάνη Χαράλαμπο τηλ. 2761360032 και υπάλληλο του Δήμου, κυρία Αλεξανδροπούλου Ευρυδίκη τηλ 2761360023).

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Συνεντευξη Μπέζου για τα καυτα θέματα του Νοσοκομείου Καλαμάτας

19/11/2010
Με την συμπλήρωση του 2ου τριμήνου στη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας ο Διοικητής Γιώργος Μπέζος παραχώρησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Nομού Μεσσηνίας συνέντευξη τύπου για όλα τα θέματα που αφορούν το νοσοκομείο και τις υγειονομικές δομές ευθύνης αυτού.
Συγκεκριμένα η εισήγησή του έχει ως εξής:
Με την συμπλήρωση του 2ου τριμήνου από τότε που ανέλαβα την Διοίκηση του Νοσοκομείου σας κάλεσα σήμερα προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος της Μεσσηνίας για την εξέλιξη των θεμάτων που αφορούν το Νοσοκομείο Καλαμάτας όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.
Εισαγωγικά όμως θα ήθελα να τονίσω με κάθε ειλικρίνεια ότι καθημερινά τους τελευταίους μήνες ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ (ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό-διοικητικό-τεχνικό προσωπικό) δίνουμε ένα μεγάλο και μαραθώνιο αγώνα σε πολλά επίπεδα και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας δημοσιοποιήσω τους πρώτους καρπούς αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Για την συμμετοχή τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό.
Πριν ξεκινήσω να αναφέρομαι αναλυτικά σε κάθε θέμα θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι το χρονοδιάγραμμα έτσι όπως το έχουμε θέσει από τον Μάιο μήνα τηρείτε με απόλυτη συνέπεια και ακρίβεια.
Συγκεκριμένα: 1. Μονάδα εμφραγμάτων
Η Μονάδα Εμφραγμάτων η οποία αποτελούσε στόχος 10 ετίας από τη Δευτέρα τίθεται σε λειτουργία. Η Μονάδα είναι πλήρως στελεχωμένη από έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και έρχεται να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της σε καρδιοπαθείς πολίτες συμπολίτες και συμπατριώτες μας.
2. Αιμοδυναμικό Εργαστήριο
Είμαστε έτοιμοι να το θέσουμε σε λειτουργία. Η δωρεά που εκκρεμούσε από το 2000 τους τελευταίους μήνες πήρε σάρκα και οστά. Έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης του ιατρικού –νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού, έχει τοποθετηθεί και τεθεί σε λειτουργία όλος ο εξοπλισμός του αιμοδυναμικού εργαστηρίου έχουν ολοκληρωθεί όλες η διαδικασίες και μετρήσεις από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και έχουμε πάρει την άδεια λειτουργίας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το Αιμοδυναμικό εργαστήριο θα αρχίσει να λειτουργεί με το νέο χρόνο.
3. Πλήρη ανάπτυξη της ΜΕΘ
Όπως γνωρίζεται εδώ και δύο εβδομάδες ήδη έχει αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας της, Διευθυντής ΜΕΘ, έχουν αυξηθεί τα κρεβάτια νοσηλείας, την άλλη εβδομάδα προβαίνουμε στην κρίση μιας ακόμη θέσης ιατρού επιμελητή Β΄ ΜΕΘ και στην προκήρυξη μιας ακόμα θέσης Β΄ και με ορίζοντα 6μηνου θα πετύχουμε τον κεντρικό μας στόχο που είναι η πλήρη ανάπτυξη της ΜΕΘ.
4. Προσλήψεις νοσηλευτικού & παραϊατρικού προσωπικού
Τους τελευταίους μήνες το Νοσοκομείο μας έχει προσλάβει 32 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και σε ενάμισι μήνα θα προσλάβουμε άλλα 16 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επίσης τον μήνα Σεπτέμβριο προσλάβαμε 16 άτομα νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
5. Προσλήψεις ιατρικού προσωπικού
Τους τελευταίους 3 μήνες το Νοσοκομείο μας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 14 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, κάποιοι από τους οποίους έχουν ήδη αναλάβει εργασία ενώ οι υπόλοιποι αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες ύστερα από την δημοσίευση της πρόσληψής τους στην Εφημερίδα στην Κυβερνήσεως.
Έχουμε προχωρήσει την μετατροπή 4 θέσεων, οι οποίες κατ’επανάληψη έχουν προκηρυχθεί άγονες, σε θέσεις μονίμου ειδικευμένου προσωπικού για το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
6. Αξονικός & Μαγνητικός Τομογράφος
Η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε έχει ξεκινήσει ήδη την διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου για το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι πολίτες θέλω να γνωρίζουν ότι το ερχόμενο 6μηνο το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας θα έχει νέο αξονικό τομογράφο και θα λειτουργήσει για πρώτη φορά μαγνητικός τομογράφος.

Διαρκής επιμόρφωση αγροτών στο ΚΕΓΕ 'Δήμητρα'

ΕΜΦΑΣΗ στην διαρκή εκπαίδευση των αγροτών μέσα απο επιμορφωτικά προγράμματα συνεχίζει να αποτελεί το ΚΕΓΕ 'Δήμητρα' Κυπαρισσίας που στεγάεται σε ιδιόκτητο κτίριο κοντά στην Ε.Ο Κυπαρισσίας- Πύργου με προγράμματα που θα συνεχιστούν και κατά την διάρκεια της νέας αγροτικής περιόδου.
Πιο αναλυτικά σε ότι αφορά τις δράσεις που υλοποιήθηκαν την τρέχουσα χρονιά ο υπεύθυνος του Κέντρου Γιώργος Τσουμάνης δήλωσε ότι 'ήταν μια θετική χρονιά και ο απολογισμός του ΚΕΓΕ ήταν σημαντικός' αναλύοντας τις επίμέρους δράσεις για ολόκληρο το 2010.
Οι δράσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας για το 2010 :
• Μάρτιος 2010. Επίσκεψη Γάλλων σπουδαστών και παρακολούθηση εισήγησης του τμηματάρχη φυτοπροστασίας Παρασκευόπουλου Αντώνιου με θέμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση σε καλλιέργειες κηπευτικών της περιοχής».
• Απρίλιος 2010. Τελετή εγκαινίων του κτιρίου του Κέντρου και ταυτόχρονη ημερίδα για την μελισσοκομία με εισηγητή τον καθηγητή μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαριζάνη Πασχάλη.
• Ιούλιος 2010. 3ημέρη ταχύρυθμη εκπαίδευση μελισσοκομίας από τον Γεωπόνο Σκαρέα Σπύρο. Ο συμμετοχή των εκπαιδευομένων ήταν εντυπωσιακή.
• Σεπτέμβριος 2010. Συνεδρίαση ομάδας εργασίας του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Πελοποννήσου για την συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων με την συμμετοχή γεωπόνων από όλες τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της περιφέρειας και εκπρόσωποι γεωπονικών συλλόγων. Η εκδήλωση ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιοχής μας καθώς υλοποιήθηκε για πρώτη φορά και υπήρξαν θετικές εντυπώσεις....

Σε ότι αφορά τις προσεχείς δραστηριότητες που προγραμματίζονται σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη αποσκοπούν στην διαρκή επαφή των νέων αγροτών με τις τάσεις της αγοράς. Ετσι αναμένεται τους επόμενους 2 με 3 μήνες να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:
Δεκέμβριος 2010. Θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τους νέους αγρότες
• Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2011. Έναρξη εκπαιδεύσεων για τους νέους αγρότες όπου αναμένεται μεγάλη συμμετοχή....

Σκούπα...περικοπών απο την τρόικα σε Δημόσιο και ΟΤΑ

Με μέτρα οριζόντιων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες απαιτεί να παρουσιασθεί άμεσα, πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του διεθνούς δανείου, ένα σαφές πρόγραμμα εξοικονόμησης, που θα περιλαμβάνει και εκτεταμένες απολύσεις από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο Παπακωνσταντίνου για εξοικονόμηση τουλάχιστον 3,5 δις. ευρώ το 2011 χωρίς απολύσεις υπαλλήλων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, επισημαίνοντας στις μέχρι στιγμής συνομιλίες ότι:
1. Το έλλειμμα του 2010 δεν αναμένεται από τους «τροϊκανούς» ότι θα διαμορφωθεί εντός του ορίου που έχει θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή μέχρι 9,5% του ΑΕΠ. Αντίθετα, οι προβλέψεις για την απογοητευτική πορεία των εσόδων οδηγούν τα στελέχη της τρόικας στην πρόβλεψη, ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει, ίσως και αρκετά, το 10%, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη εξοικονομήσεων το 2011. Τα στελέχη της τρόικας θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν τον κίνδυνο να διαπιστωθεί η απόκλιση στην επόμενη αξιολόγηση της οικονομίας, ενόψει της καταβολής της τέταρτης δόσης του δανείου, επειδή αυτό φοβούνται ότι θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα σταθεροποίησης….
2. Επί πλέον, η μέχρι στιγμής απογοητευτική πορεία των φορολογικών εσόδων θέτει σε αμφισβήτηση και τις προβλέψεις για τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011, δημιουργώντας σοβαρή αβεβαιότητα για την επίτευξη των στόχων, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων. Στην ήδη προβληματική εξίσωση ήλθε να προστεθεί και η βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση το 2010, η οποία πιθανόν να ανατρέψει τις προβλέψεις του μνημονίου για το ρυθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ και το 201, δημιουργώντας την ανάγκη πρόσθετων περικοπών στις δαπάνες.
Η πίεση της τρόικας έγινε αισθητή και στο χθεσινό Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών έγινε δεκτός από τους ομολόγους του με αρκετή επιφυλακτικότητα, ενώ ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και είναι πιθανό να μην αποδεσμεύσει η Βιέννη την επόμενη δόση του δανείου (αργότερα η δήλωση «διορθώθηκε» ελαφρώς, αλλά οι εντυπώσεις έμειναν…).
Σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, η τρόικα, μετά την πρώτη καταγραφή των απόψεων της κυβέρνησης, που γίνεται αυτή την εβδομάδα, προσανατολίζεται να ζητήσει συγκεκριμένο πλάνο μείωσης της απασχόλησης στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς του και τις ΔΕΚΟ του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ζητείται συγκεκριμένο πλάνο για το κλείσιμο «άχρηστων» οργανισμών του στενού δημόσιου τομέα, με κατάργηση μόνιμων θέσεων και απόλυση προσωπικού, αλλά και να περιορισθούν οι μετατάξεις από προβληματικές ΔΕΚΟ στο στενό δημόσιο τομέα, ώστε να υπάρξουν απολύσεις. Επιπλέον, ζητούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον αριθμό των συμβασιούχων που θα απομακρυνθούν με τη λήξη των συμβάσεών τους, αλλά και σαφείς προβλέψεις για τη μείωση της απασχόλησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την «εκκαθάριση» τουλάχιστον 4.000 δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών, μέσω του Καλλικράτη.