Pages

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

«Κάλιο αργά παρά ποτέ» για το γραφείο υποδοχής συνεδρίων

Μια καλή πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και του προέδρου του Γ. Καραμπάτου που αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει μεγάλη εμπειρία στο τουριστικό τομέα, που ευχόμαστε να προχωρήσει και να μην είναι μόνο για προεκλογικούς… λόγους μια και έπρεπε να έχει γίνει πριν πολλά χρόνια. “Συνδυασμένες Δράσεις για τον Τουρισμό” είναι το θέμα της Ημερίδας, που οργανώνει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στο Συνεδριακό Κέντρο “ELITE BLUE CENTER” (Ναυαρίνου 2, Καλαμάτα) τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2011 και ώρα 18.00, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου Γραφείου Συνεδρίων και Θεματικών Μορφών Τουρισμού της Μεσσηνίας.
Η Ημερίδα έχει σχεδιαστεί, ως μια ημερίδα πρακτικής ενημέρωσης για τη δράση ή σωστότερα τις δράσεις του Επιμελητηρίου, όσον αφορά στον Τουρισμό στην περιοχή της Μεσσηνίας. Και μάλιστα τις συνδυασμένες δράσεις, διότι αυτές αλληλο-εξαρτώνται και αλληλο-υποστηρίζονται μεταξύ τους, ώστε να διαμορφώνουν ένα σύνολο, που θα συμβάλει στην ανάδειξη και αξιοποίηση των φυσικών κα πολιτιστικών πόρων και των υποδομών της περιοχής μας. Αυτός είναι και ο λόγος, που δεν προβλέπονται προκαταρκτικοί χαιρετισμοί, αλλά τοποθετήσεις/σχόλια εκ μέρους των επισήμων, που θα βρίσκονται εδώ. Μάλιστα, στην ημερίδα θα γίνει διεξοδική παρουσίαση της Ιστοσελίδας του Γραφείου Συνεδριακού και Θεματικού Τουρισμού Μεσσηνίας.Ακόμη, κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί Εργαστήριο (workshop), για την επικοινωνία των τουριστικών επιχειρηματιών της Μεσσηνίας και ιδίως όσων ασχολούνται με θεματικές μορφές τουρισμού και με επαγγελματικό τουρισμό, με μέλη του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων – ΗΑΤΤΑ.
Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο καθ. Αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης, ο Γεν. Δ/ντής της Costa Navarino κ. Τάκης Αλατσάς, ενώ τοποθετήσεις θα γίνουν εκ μέρους του Προέδρου ΕΟΤ κ. Νικόλα Κανελλόπουλου, του αιρετού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα.

Χρυσή παραμονή για Εράνη, οριστική αποχώρηση για τον Α.Ο.Κ.

ΜΕ νίκες και απώλεις ολοκληρώθηκε η 32η αγωνιστική του Πρωταθλήματος του 6ου ομίλου της Δ Εθνικής κατηγορίας ακριβώς 2 αγωνιστικές πριν το τέλος όπου πλέον ξεκαθάρισε το τοπίο για τους μένοντες στην κατηγορια αλλά και όσους αποχωρήσουν μετά απο σκληρή μάχη.
Πιο αναλυτικά με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σίγουρη σχεδόν θεωρείται η παραμονή της Εράνης στην κατηγορία καθώς απόψε νίκησε με 2-0 στην έδρα της την ομάδα της Σπάρτης η οποία παρά τις προσοπάθειές της δεν κατάφερε να αλλάξει το αποτέλεσμα καθώς η Τριφυλιακή ομάδα ήταν συγκροτημένη και κατάφερε με 2 χρυσά τέρματα του Κόλλια, το πρώτο στο 15ο λεπτό με δυνατό σούτ και το επόμενο 2-0 στο 31 με έξοχη ενέργεια μετά απο πλασέ να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα. Απο τον αγώνα αυτό προέρχεται η φωτογραφία όπου στο τέλος οι φίλαθλοι της Εράνης αποθέωσαν την ομάδα τους. Μάλιστα ο Προονητής της πράσινης ομάδας κ. Ανδρεόπουλος μιλώντας στον 936 τόνισε ότι το επόμενο παιχνίδι με τα Σαγέικα σφραγίζει την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία αγγίζοντας πάνω από το όριο των 50 βαθμών.
Απο την άλλη πλευρά έχασε οριστικά την μάχη για παραμονή ο Α.Ο. Κυπαρισσίας αγωνιζόμενος με τον Ατρόμητο Λάππα όπου στο πρώτο ημίχρονο βρέθηκε κοντά στην πρόκριση έχοντας ισοπαλία με το 1-1 αλλά τα βρήκε δύσκολα στην επανάληψη καθώς το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο 3-2 υποχωρώντας βαθμολογικά και εξανεμίζοντας τις ελπίδες για τελική παραμονή. Παντως η παρουσία της κρίνεται φέτος πολύ ικανοποιητική, ενώ η Καλαμάτα στέφεται πλέον Πρωταθλήτρια μετά τις τελευταίες αγωνιστικές της....

Εαρινη Τριφυλία με άρωμα τοπικών προιόντων

ΜΕ αρκετές συμμετοχές συνεχίζεται το διήμερο η μεγάλη Εκθεση τοπικών παραδοσιακών προιόντων 'Εαρινή Τριφυλία' μετά απο πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού Γυναικών Νέδα , του Δήμου Τριφυλίας και φορέων με χορηγό επικοινωνίας το Ράδιο - Κυπαρισσία 936.
Η εκθεση προβάλλει τοπικές δημιουργίες όπως χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκίσματα όπως τουρσί καρπούζι και παραδοσιακές συνταγές απο τον Συνεταιρισμό, ενώ ξεχωριστή θέση στα περίπτερα που εγκαταστάθηκαν στην κεντρική πλατεία εχουν τοπικά εδέσματα απο τα Φιλιατρά, ελαιόλαδο, φέτα και προιόντα της Τριφυλιακής γης με έμφαση στην άριστη ποιότητα και υπεροχή τους.... Αξίζει να τονισθεί ότι το βράδυ του Σαββάτου προγραμαμτίστηκε Βραδιά Γευσιγνωσίας με την παρουσία των Δειπνοσοφιστών απο την Εύβοια αλλά και παραδοσιακοί χοροί απο το χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου της πόλης, ενώ το διήμερο υπάρχουν εκπλήξεις για τους επισκέτες με στοχο να ενισχυθεί η προβολή των τοπικών προιοντων που παράγονται και τυποποιούνται στην περιοχή μας....

Βυθίζεται ο Τιτανικός της ΕΑΣ με μαύρη τρύπα 6,5 εκατομμυρίων ευρώ

Τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το οικονομικό «άνοιγμα» της Ένωσης, που αφορά οφειλές πελατών της προς την ίδια. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο «άναψαν τα αίματα» προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης, στην ενημέρωση που έκανε, είπε ότι κάποιες από τις επισφαλείς απαιτήσεις της ΕΑΣ αναμένεται να μην εισπραχθούν και έδειξε ως υπεύθυνο γι’ αυτό το γενικό διευθυντή της οργάνωσης Δημήτρη Ραπτέα. Το μέλος της Διοίκησης Νίκος Κοτταρίδης πρότεινε να τεθεί ο γεν. διευθυντής, όπως και η προϊσταμένη Οικονομικού, σε διαθεσιμότητα, πράγμα το οποίο τελικά δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο.
Αποφασίστηκε, όμως, η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής (θα την απαρτίζουν μέλη του Δ.Σ.), που θα διερευνήσει, όπως ειπώθηκε, τα οικονομικά της ΕΑΣ. Πρόκειται για τους Γιώργο Λαζόγιαννη, Πάνο Παγάνη και Φώτη Δημητρόπουλο. Σκοπός, σύμφωνα με τον κ. Κοζομπόλη, να βρεθεί τι συμβαίνει και να καταλογιστούν ευθύνες.
Βασίλης Κοζομπόλης, πρόεδρος ΕΑΣ-«Ευθύνη του γενικού διευθυντή»
«Υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία, όταν υπέπεσαν στην αντίληψή μου τελευταία, έπρεπε να φέρω στο Δ.Σ.» δήλωσε χθες στο «Θ» ο κ. Κοζομπόλης. «Για λόγους διαφάνειας, ζήτησα τη συγκρότηση μιας επιτροπής, η οποία, αν χρειαστεί, θα πάρει και ορκωτούς λογιστές, ώστε να ερευνήσουμε κάποιες τρανταχτές υποθέσεις. Κυρίως οι υποθέσεις αυτές αφορούν ενέργειες του γενικού διευθυντή. Τα 6,5 εκ. ευρώ είναι ένα υπόλοιπο, βεβαίως αρκετά μεγάλο, γιατί υπήρξε μια συγκεκριμένη πιστωτική πολιτική, με ευθύνη των διευθυντών. Γι’ αυτό, αναγκαστήκαμε χθες και πήραμε κάποιες αποφάσεις, ώστε να συντομεύσουμε την αποπληρωμή αυτών των χρεωστικών υπολοίπων. Το πρόβλημά μας δεν είναι τα 6,5 εκατομμύρια, που είναι “ανοιχτές” απαιτήσεις. Αυτό μας δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα, όσον αφορά στη ρευστότητα, εκείνο όμως που μας απασχολεί είναι αυτά που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από πελάτες, οι οποίοι δε θα μας πληρώσουν. Και αυτό από μία διαδικασία που ακολουθήθηκε με ευθύνη του γενικού διευθυντή».
Μιχάλης Αντωνόπουλος, μέλος Δ.Σ.-«Είμαστε στο κατώφλι της χρεοκοπίας»
«Μας δημοσιοποιήθηκαν κάποια στοιχεία, που δε γνωρίζαμε. Ξέραμε ότι υπήρχε κακοδιαχείριση και μεγάλα χρέη, αλλά όχι συγκεκριμένα πράγματα. Έγινε πρόταση από τον πρόεδρο να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή και να κάνει έρευνα για να δουν τι γίνεται, ποιος έδωσε τις επιταγές που δεν πληρώθηκαν, ποιος έδινε εμπορεύματα που δεν πληρωνόντουσαν κ.λπ. Εγώ διαφώνησα, γιατί, πώς είναι δυνατόν μέλη της διοίκησης να ελέγχουν τη διοίκηση και την οικονομική υπηρεσία; Θα πρέπει να έρθει κάποιος ορκωτός λογιστής ή κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο και να μας πουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση της Ένωσης. Είναι αυτή που μας λένε σήμερα; Γιατί πριν ένα μήνα έδιναν άλλα στοιχεία. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον και λέει ότι δε γνώριζε τίποτα. Πώς γίνεται αυτό; Πήγαν ένα πρωί στην Ένωση, άνοιξαν και βρήκανε ότι της χρωστάνε 6,5 εκ. ευρώ; Η πρότασή μου είναι να ελεγχθούν τα οικονομικά της ΕΑΣ από ορκωτούς λογιστές» μας είπε ο κ. Αντωνόπουλος, ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει και το προχθεσινό συμβούλιο δεν έγινε για να δώσει μια πραγματική εικόνα, αλλά για να δώσει άφεση αμαρτιών. Μπήκαν όλοι μέσα και ένας ένας έλεγε με τη σειρά ότι δε γνώριζε τίποτα».

Φιλοτιμήθηκαν τελικά για αναστήλωση του πατρικού της Μαρίας Κάλλας

Το μισογκρεμισμένο πατρικό της Μαρίας Κάλλας θα ανορθωθεί και πάλι στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Τα ερείπια από τους τοίχους της οικίας των Καλογεροπουλαίων, εκεί που τελειώνει το ποτάμι της Μαυροζούμενας, δεν αντέχουν άλλους σεισμούς και θεομηνίες. Κάποιοι γέροντες που είναι εν ζωή θυμούνται ακόμη τη μικρή Μαρία να παίζει στον ανθισμένο κήπο που τώρα είναι πνιγμένος από τα αγριόχορτα, λίγο προτού οι γονείς της -ο φαρμακοποιός του Μελιγαλά Γιώργος Καλογερόπουλος και η μητέρα της Ευαγγελία Δημητριάδη- φύγουν μετανάστες στην Αμερική.
Το οίκημα έφτασε να ρημάξει από την ασυνεννοησία των κληρονόμων και την κρατική αδιαφορία, που χρόνια τώρα δεν μπορούσαν να τα βρουν. Ώσπου έριξαν νερό στο κρασί τους η Σωτηρία Καλογερόπουλου -σύζυγος του αδελφού του πατέρα της Μαρίας Κάλλας- και η κόρη της Παπαϊωάννου Βασιλική, που δέχτηκαν την προσφορά του δήμου Χαλοίας (πρώην δήμος Μελιγαλά) και πούλησαν το μισογκρεμισμένο σπίτι και το οικόπεδο έναντι 100.000 ευρώ. Και τώρα, πέτρα στην πέτρα θα ανοικοδομηθεί εκ βάθρων για να μείνει στην ιστορία του τόπου ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Είμαι αποφασισμένος και το έχω εντάξει στον προϋπολογισμό. Είναι από τις προτεραιότητές μας να ανακατασκευάσουμε το πατρικό της Μαρίας Κάλλας. Είμαστε υπερήφανοι που σε αυτό τον τόπο γεννήθηκε η ντίβα της όπερας, αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό» δήλωσε στην «Espresso» ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης.
Βεβαίως, θα προηγηθεί μελέτη την οποία θα προωθήσει άμεσα ο κ. Μπάμης, ο οποίος δοθείσης της ευκαιρίας σχολίασε: «Θεωρώ ότι ήταν πάρα πολλά τα χρήματα που δόθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή για την αγορά του σπιτιού της Κάλλας. Εγώ θα ακολουθούσα άλλες μεθόδους. Εγώ θα ακολουθούσα άλλες μεθόδους. Θα έκανα αναγκαστική απαλλοτρίωση χωρίς να δώσω ούτε μία δεκάρα. Θεωρώ ότι οι κληρονόμοι της Κάλλας εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση». : Espresso

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

«Σήκωσαν » αντλιοστάσιο στην Μεταμόρφωση !

Ανύπαρκτη η αστυνόμευση στα χωριά μας ! Δεν πίστευε στα μάτια του ο ιδιοκτήτης αντλιοστασίου από το πλιάτσικο που αντίκρισε στο αντλιοστάσιο που διαθέτει στην θέση «Αποθήκες » δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Χώρα –Καλαμάτα στην Μεταμόρφωση .Οι άγνωστοι δράστες είχαν παραβιάσει την πόρτα του αντλιοστασίου «σηκώνοντας » βάνες ,διακόπτες και ολόκληρο τον …ηλεκτρολογικό πίνακα.
Προκαλεί εντύπωση το θράσος των « ποντικών » διότι η εγκατάσταση είναι πλησίον του χωριού και σε απόσταση 50 μέτρων από ένα δρόμο με μεγάλη κίνηση ενώ η παρουσία του ιδιοκτήτη είναι καθημερινή λόγω των σταβλικών εγκαταστάσεων που διαθέτει στο αγρόκτημα του . Η ζημιά που υπέστη υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ ενώ πλέον αποθέτει τις ελπίδες του για την ανακάλυψη των δραστών στην μήνυση που υπέβαλλε …..κατά αγνώστων στο Α.Τ. Πύλου

Σε δεινή θέση οι βουλευτές με οργή πολιτών και εμπόρων

ΣΕ δεινή θέση βρέθηκαν τις ημέρες του Πάσχα σε όλη τη Μεσσηνία οι Κυβερνητικοί βουλευτές αντμετωπιζοντας όσοι κατόρθωσαν να επισκεφθούν ορισμένες περιοχές να αφουγκραστούν το μήνυμα απελπισίας που προβάλλουν οι πολίτες ώστε να ακουστούν στο υδροκέφαλος κράτος της Αθήνας. Ορισμένοι φοβούμενοι την μήνη του κόσμου απλά ήταν απών προκειμένου να μην εισπράξουν τις αντιδράσεις που όσο περνά ο καιρός κορυφώνεται.
1ον: Σε ορισμένες περιπτώσεις βουλευτής μπήκε σε καταστήματα στη περιοχή της Τριφυλίας και έπεσε όπως μάθαμε σε στέλεχος Εμπορικού Συλλόγου που πήγε να ευχηθεί αλλά έφυγε άρον άρον όταν άκουσε το ρήμα "Καλά δεν ντρέπεστε που ήρθατε να μας ειρωνευτείτε απο την στιγμή που καταστήματα βάζουν λουκέτο, απο την στιγμή που υπάρχει μηδενική ανάπτυξη, όταν ο τζίρος μειώνεται και μάλιστα οταν αγωνιούμε για τα παιδιά μας, όταν υπογράψατε μειωσεις παντού;"
2ον Σε πολλές περιοχές είδαμε βουλευτή -ευτυχώς- χαμηλών τόνων που απλά άκυογε τον κόσμο αλλά στις εκδηλώσεις το κοινό να μην χειροκροτεί πλέον με ζεστασιά αλλά με χαλαροο ρυθμό και απο ελάχιστα άτομα...Μάλλον οι εποχές των κλακαδόρων πέρασαν ανεπιστρεπτί... Το αρνητικό κλίμα ήταν εμφανές σε πολλές περιοχές καθώς στις ακολουθίες μετείχαν μόνο εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δέιγμα του τι θα πρέπει να περιμένουμε εφεξής...
Ωστόσο διάβασα με προσοχή το σχόλιο απάντηση που έστειλε η κα Γιαννακοπούλου σε ιστοσελίδες σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απο την στιγμή που δεν υπάρχει ανάπτυξη απαντώντας οτι "Ωστόσο, άλλο η φοροδιαφυγή και άλλο η ανάπτυξη. Γιατί και όταν είχαμε ανάπτυξη, είχαμε τεράστια φοροδιαφυγή και από πολλούς. Τουλάχιστον, η ανάπτυξη που επιθυμούμε και η ανάπτυξη που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο, δεν σχετίζεται απόλυτα με την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Η ανάπτυξη που επιθυμούμε θα πρέπει να είναι κερδοφόρα για τους Έλληνες πολίτες και για τα δημόσια ταμεία, μέσω της καταβολής του νόμιμου φόρου… Ειδικά, δε, η εισφοροδιαφυγή πλήττει καίρια και τα ασφαλιστικά ταμεία.Επιπλέον, σε συντριπτικό ποσοστό, οι πρακτικές της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής έχουν ως σκοπό το παράνομο κέρδος και αποδεδειγμένα, δεν διαπράττονται ούτε από χαμηλόμισθους, ούτε από χαμηλοσυνταξιούχους, ούτε γενικότερα από τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα.
Ειδικά, δε, το ποσοστό φοροφυγάδων ήταν αρκετά μεγαλύτερο την λεγόμενη περίοδο των «παχιών αγελάδων», παρά την περίοδο που διανύουμε… Κλείνοντας, προφανώς αναφέρομαι στα… κλεμμένα. Σε αυτούς, δηλαδή, που προσπορίζονται υπέρογκα παράνομα κέρδη, μεταξύ άλλων και φοροδιαφεύγοντας, με αποτέλεσμα ο ειλικρινής φορολογούμενος να αναγκάζεται να καταβάλλει όλο και περισσότερα...."

Ομως η αλήθεια είναι ότι τα κλεμμένα ΔΕΝ επιστράφηκαν ποτέ και ο μόνος που παραδέχθηκε ότι πηρε 200.000 μάρκα - ομιλώ για τον κ. Μαντέλη-έπεσε στα μαλακά με απόφαση της Δικαιοσύνης την οποία δεν σχολιάζουμε. Αν εμείς όμως κλέψουμε 200.000 ευρώ θα έχουμε άραγε την ίδια αντιμετώπιση με τον κ. Μαντέλη, δηλαδή να πληρώσουμε πρόστιμο 7.000 ευρώ να καταδικαστούμε με διετή αναστολή και να μας στερήσουν τα πολιτικά δικαιώματα για ένα χρόνο; Το αναφέρουμε διότι προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι Ελληνες φεύγουν για μετανάστες στην Τουρκία και την Ευρώπη αναζητώντας εργασία.
Και κατά τα άλλα κα Γιαννακοπούλου εσείς πήρατε το μισθό σας, το δώρο Πάσχα, τα αναδρομικά, τα εξτρά απο τις συνεδριάσεις αλλά οι πατεράδες μας πήραν...τον μπούλο. Μήπως αυτό δεν είναι επιχείρημα να αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις των πολιτικών μας; Ι.ΜΠ.

Νεο χτύπημα σε ηλικιωμένο στη Τερψιθέα- Του πήραν ακόμα και το Ι.Χ.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ διαστάσεις λαμβάνει η εγκληματικότητα στις παρυφες της Κυπαρισσίας αφού σε διάστημα ελάχιστων ημερών οι δράστες χτύπησαν άλλο ένα σπίτι αφαιρώντας ακόμα και το αυοτκίνητο του ιδιοκτήτη ο οποιος το αναζητεί όπως μας ομολόγησαν οι συγγενείς του καθώς αποτελεί το μοναδικό μέσο μεταφοράς του.
Πιο αναλυτικα στις 4.3ο τα ξημερώματα 3 άγνωστοι δράστες φορώντας κουκούλες εισέβαλαν σε οικία ενός 75χρονου ηλικιωμένου στην περιοχή Γούβες Τερψιθέας που βρίσκεται κοντά στον εθνικό δρόμο Κυπαρισσίας- Φιλιατρών οι οποίοι με μαχαίρια που προμηθεύτηκαν απο συρτάρι της κουζινας του παθόντα κινήθηκαν στο δωμάτιό του. Το θύμα αφού τους αντιλήφθηκε βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες οι οποίοι τον ξύπνησαν απο τον θόρυβο και στη συνέχεια με την απειλητικές διαθέσεις τον φίμωσαν με μαξιλάρι ώστε να μην κουνηθει. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο την οικία του 75χρονού αφαίρεσαν χρηματικό ποσό εκατοντάδων ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο και αρκετά χρυσαφικά. Ομως δεν έμειναν εκεί. Αρπαξαν τα κλειδιά του ΙΧ που είχε παρκάρει έξω απο το σπίτι του ο 75χρονος και τράπηκαν σε φυγή με αποτέλεσμα οι οικείοι του να αναζητούν το ασημί Hundai σε περίπτωση που βρεθέι εγκαταλελειμένο για να το ανακτήσει, ειδοπιώντας τις Αρχές φυσικά για το συμβάν.....Η κόρη του 75χρονου επικοινώνησε μαζί μας ζητώντας να βοηθήσουν οι πολίτες έστω στην έρΗ Αστυνομική Υποδιευθυνση Κυπαρισσίας χτενίζει την περιοχή παρουσία κλιμακίου που ήρθε από την Καλαμάτα και ελπίζει ότι με την έρευση του ΙΧ τηλεφωνώντας στο 2761062000 οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν τις έρευνες. Μάλιστα δεν αποκλείεται στο ΙΧ να υπάρχουν στοιχεία που θα οδηγήσουν στην σύλληψη των δραστών....

Φράκαρε απο κρουζιερόπλοια το Κατάκολο

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά πέντε κρουαζιερόπλοια αφίχθησαν σήμερα το πρωί στο Κατάκολο! Ήταν μια από τις δύσκολες μέρες για το λιμάνι, αφού οι διαθέσιμες θέσεις στην καλύτερη περίπτωση είναι τρεις. Αυτές γέμισαν με τα τρία μεγαλύτερα πλοία και.... τα άλλα δύο αγκυροβόλησαν στη ράδα, με τους επιβάτες να βγαίνουν έξω με τις λάντζες. Το Zenith, το Astor, το Prinsendam, το Azamara Journey και το Orient Queen, ήταν τα πλοία που κατέπλευσαν.
Ο καιρός δεν υπήρξε σύμμαχος ώστε να απολαύσουν όλοι οι επιβάτες την περιοχή. Έτσι όσοι αψήφισαν τη βροχή, έκαναν βόλτες στα καταστήματα τουριστικών ειδών, τις καφετέριες και τις ταβέρνες, ενώ κάποιοι επέλεξαν το όμορφο και καταπράσινο περιβάλλον στο βουνό του Κατακόλου.
Ο Απρίλιος κλείνει το Σάββατο και ως τότε θα υπάρχουν «δυνατές» αφίξεις. Μετά η σκυτάλη θα περάσει σε έναν πλούσιο σε κρουαζιερόπλοια Μάιο, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα αποτελέσει έναν από τους καλύτερους μήνες της φετινής σεζόν.

Διπλασιάστηκε η ανεργία στο Μοριά και απο ανάπτυξη μηδέν

Από το 6,6% πριν από τέσσερα χρόνια, φτάσαμε στο 10,3%. Δυσκολεύονται να βρουν εργασία γυναίκες και νέοι έως 24 ετών. Στο 10,3% σταμάτησε η επίσημη ανεργία στην περιφέρεια Πελοποννήσου, τον πρώτο μήνα του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι τον αμέσως προηγούμενο χρόνο, η ανεργία ήταν στο μόλις στο 9% ενώ το 2007 ήταν μόλις στο 6,6%! Επομένως, μέσα στην τελευταία 4ετία η ανεργία έχει εκτοξευθεί στην περιοχή μας!!!! Μεγαλύτερο πρόβλημα εξεύρεσης μίας θέσης εργασίας έχουν οι γυναίκες και οι νέοι μέχρι 24 ετών.
Το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο 2011 ανήλθε σε 15,1%, έναντι 11,3% τον Ιανουάριο 2010 και 14,8% το Δεκέμβριο 2010. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιανουάριο 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.267.584 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 756.795 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.302.315 άτομα........
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 178.159 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (μείωση 4,0%) ενώ αυξήθηκαν κατά 33.820 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 0,8%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 189.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (αύξηση 33,4%) και κατά 23.149 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 3,2%).
Η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού διενεργείται από το 1981. Μέχρι το 1997 τα αποτελέσματα εξάγονταν σε ετήσια βάση, ενώ από το 1998 η έρευνα είναι συνεχής και παράγει τριμηνιαία αποτελέσματα. Βασικός σκοπός της είναι η κατανομή του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (15 ετών και άνω) σε τρεις πλήρως διακριτές ομάδες –απασχολούμενοι, άνεργοι και οικονομικά μη ενεργοί. Επιπλέον, συλλέγει πρόσθετες πληροφορίες που αφορούν δημογραφικά χαρακτηριστικά, χαρακτηριστικά της κύριας εργασίας, ύπαρξη και χαρακτηριστικά δεύτερης εργασίας, ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό επίπεδο, συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και αναζήτηση εργασίας. Η παρούσα έρευνα είναι πλήρως εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η κύρια νομοθετική πράξη είναι ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 577/9-3-98 του Συμβουλίου ο οποίος στις διατάξεις του καθορίζει το σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά της έρευνας. Το πλαίσιο της έρευνας τροποποιήθηκε με τους διαδοχικούς κανονισμούς 1372/07, 2257/03, και 1991/02.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η Μεσσηνία ελυκστικός προορισμός για τους Ρώσους

Στη Μεσσηνία βρίσκονται από χθες 370 Ρώσοι δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι συμμετέχουν σε συνέδριο για την ανάπτυξη του Τουρισμού και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών, που διεξάγεται στην Costa Navarino. Οι εντυπώσεις τους είναι οι καλύτερες δυνατές, καθώς φέρονται ενθουσιασμένοι από τους προορισμούς του νομού, εν όψει της έναρξης του αεροπορικού δρομολογίου που θα συνδέει την Καλαμάτα με τη Μόσχα από 27 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου.
Οι δημοσιογράφοι και οι πράκτορες, έφθασαν αεροπορικώς -με δύο πτήσεις τσάρτερ της Αegean Airlines- και οδικώς από την Αθήνα και θα φιλοξενηθούν μέχρι την Πρωτομαγιά στην Costa Navarino, στο Ρωμανού και στο Sunrise Villlage Beach Hotel στο Πεταλίδι. Στο σημερινό συνέδριο, συμμετείχαν και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, να αναφέρεται στη διαχρονικά, καλή σχέση των δύο χωρών και τις όποιες προοπτικές συνεργασίας τους αλλά και ότι η περιφέρεια έχει και άλλο πρόγραμμα προβολής και ανάδειξης της Πελοποννήσου από αυτό που έχει το κράτος προκειμένου να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα. Χθες μια ομάδα πρακτόρων επισκέφτηκε και την Τριφυλία και συναντήθηκε με το δήμαρχο Κώστα Κόλλια και την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Γεωργία Χριστοδούλου. Αξίζει να σημειωθεί πως η όλη πρωτοβουλία ανήκει στον εκπρόσωπο του γραφείου "Ambotis Tours" Γιώργο Ακριτίδη και παρευρέθηκαν εκτός των άλλων ο κ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος(ΤΕΜΕΣ) και ο κ Βασιλάκης (AEGEAN AIRLINES) που και οι δύο δήλωσαν ότι η Μεσσηνία αναβαθμίζεται και πιστεύουν ότι θα γίνει! τελικά τόπος προορισμού και για τους Ρώσους πολίτες.

Αγωνιστικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην Τριφυλία

EΝΩΤΙΚΟΣ αλλά και μαζικός αναμένεται να είναι φέτος ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Τριφυλία αφού το οικονομικό τσουνάμι που επιβάλλει η τρόικα και η Κυβέρνηση κατ εντολή των δανειστών της, διαμορφώνει το μεγάλο κίνημα αντίστασης στην ισοπέδωση κοινωνικών κατακτήσεων όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι με νόημα.
Για τον λόγο αυτό ευρεία σύσκεψη για τις εκδηλώσεις Εργατικής Πρωτομαγιάς στην περιοχή της Κυπαρισσίας πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Τριφυλίας με την συμμετοχή εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου, της Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας την οποία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της κ. Στυλιανός, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τριφυλίας με τον κ. Νίκο Τζώνη, τα σωματεία Οικοδόμων Κυπαρισσίας και Φιλιατρών παρουσία των εκπροσώπων τους αλλά και του Συλλόγου Δικαστικών υπαλλήλων αρμοδιότητας Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας μέσα σε ένα ζεστό κλίμα όπου εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτή οι Σύλλογοι καλουν τους εργαζόμενους για αγωνιστικό χαιρετισμό της Πρωτομαγιάς την Κυριακή 1 Μαίου στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Τριφυλίας όπου θα γίνουν ομιλίες, χαιρετισμοί και αναφορές στο ιστορικό της ημέρας.
Θυμίζουμε ότι είναι η πρώτη φορά μετά απο πολλά χρόνια που διεξάγεται κοινός εορτασμός για την Εργατική πρωτομαγιά στην περιοχή καθώς παλιότερα συμμετείχαν μόνο οι οικοδόμοι.

«Νηλέας» και ΑΓΡΟΒΙΜ κατά της εκτός νομού τυποποίησης

Την πλήρη αντίθεσή τους στην πρόταση για τυποποίηση του ελαιολάδου «ΠΟΠ Καλαμάτα» και εκτός Μεσσηνίας εκφράζουν μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα Tριφυλίας, Γιώργος Κόκκινος, και η διευθύνουσα σύμβουλος της καλαματιανής τυποποιητικής εταιρείας ΑΓΡΟΒΙΜ, Ευγενία Γυφτέα. Σύμφωνα με την αίτηση που κατέθεσε η ΕΑΣ Μεσσηνίας για επέκταση της ονομασίας «ΠΟΠ Καλαμάτα» σε όλο το νομό, η τυποποίηση θα επιτρέπεται και από εταιρείες εκτός Μεσσηνίας.
Η κα Γυφτέα το χαρακτηρίζει αυτό καταστροφικό και σημειώνει ότι ο μόνος που θα ευνοηθεί από μια τέτοια πρόταση θα είναι οι πολυεθνικές, οι οποίες θα παίρνουν χύμα το λάδι από τη Μεσσηνία για να το τυποποιούν στα εργοστάσιά τους. Ο κ. Κόκκινος προσθέτει ότι η τυποποίηση εκτός ζώνης ΠΟΠ θα οδηγήσει στον εκφυλισμό του προϊόντος, ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ- «Από συνώνυμο ποιότητας, θα γίνει συνώνυμο νοθείας»
«Όταν λέμε ότι το “ΠΟΠ Καλαμάτα” μπορεί να γίνει εργαλείο τοπικής ανάπτυξης, σημαίνει ότι θα το αξιοποιήσουν οι παραγωγοί και οι τυποποιητές της Μεσσηνίας, με στόχο να μείνει στο νομό η προστιθέμενη αξία. Το “ανοιχτό” ΠΟΠ, δηλαδή η δυνατότητα να τυποποιείται παντού, απαιτεί πολύ αυστηρό σύστημα ελέγχου, το οποίο δε διαθέτουμε, κατά τη δική μας εκτίμηση. Πιστεύουμε ότι σταδιακά θα οδηγηθούμε σε εκφυλισμό του “ΠΟΠ Καλαμάτα” και από συνώνυμο της ποιότητας, πολύ φοβόμαστε ότι θα καταλήξει συνώνυμο της νοθείας. Φοβόμαστε ότι ο καθένας θα έρχεται εδώ, θα παίρνει 20 τόνους λάδι και εκεί που θα πηγαίνει, θα τυποποιεί το διπλάσιο ή τριπλάσιο. Τα συστήματα ελέγχου δεν είναι αξιόπιστα, η χώρα μας, όπως έχουμε καταλάβει, πάσχει πολύ σε ελέγχους, βλέπετε τι γίνεται με τις ελληνοποιήσεις».
Για το τι συμβαίνει αλλού: «Οι πληροφορίες μου είναι ότι το “ανοιχτό” ΠΟΠ αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία! Τα προϊόντα ΠΟΠ τυποποιούνται στη ζώνη ΠΟΠ. Για το τυρί παρμεζάνα, έχουν κάνει τρεις και τέσσερις διορθωτικές πράξεις, ώστε να προστατεύσουν όσο γίνεται τα συμφέροντά του. Ακόμη και το τρίψιμο του τυριού, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, απαγορεύεται να γίνει εκτός ζώνης ΠΟΠ. Ο καημός μας στη Μεσσηνία ήταν να αξιοποιήσουμε το μεσσηνιακό ελαιόλαδο ως τυποποιημένο προϊόν. Τόσα χρόνια το διώχναμε με βυτία και δεν ήταν ΠΟΠ, τώρα θα είναι ΠΟΠ και θα το διώχνουμε πάλι με βυτία. Προτείναμε στην Ένωση να κάνει μια επιτροπή που να χειριστεί το όλο θέμα, αλλά δε δέχθηκε. Λέει ότι μπορούμε να ζητήσουμε στη συνέχεια τροποποίηση για τυποποίηση εντός ζώνης. Προσέξτε, όμως, τι κινδύνους έχει αυτό. Φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχθούμε, όταν μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις θα παίρνουν από τη Μεσσηνία χύμα λάδι βυτία και θα το αξιοποιούν ως ΠΟΠ. Θα μας αφήσουν ποτέ να το “κλείσουμε”»;

Στο πάνθεο των γραμμάτων η συγγραφέας Σοφία Φίλντιση...

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί η πολυβραβευμένη συγγραφέας Σοφία Φίλντιση.
Η Σοφία Φίλντιση γεννήθηκε το 1937 σ' ένα πολύ μικρό χωριό της ορεινής Τριφυλίας. Φοίτησε στο... Αμερικανικό Κολέγιο
της Αθήνας με υποτροφία. Πάνω από τριάντα βιβλία η σοδειά της, το μεγαλύτερο όμως μέρος της δουλειάς της απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Υπήρξε δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της πόλης. Αρθρογραφούσε στην τοπική εφημερίδα "ΜΑΧΗ" και κατά καιρούς στο περιοδικό "ΦΛΑΣ" της Μεσσηνίας. Ίδρυσε και διηύθυνε το Ραδιοφωνικό Σταθμό "ΑΝΤΙΡΑΔΙΟ", ενώ στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από το συνθέτη Μίμη Πλέσσα. Το 2004 της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το βιβλίο της με τίτλο «Ποιήματα για Παιδιά».
Στο οπισθόφυλλο της βραβευμένης συλλογής σημείωνε: «Η βαθιά μου σχέση με τη φύση, η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που νιώθω γι' αυτήν ήταν η αφορμή για τούτα τα ποιήματα. Ήθελα να την τραγουδήσω, αντίδωρο μικρό για όσα πολλά στα παιδικά μου χρόνια μού φανέρωσε, κι ως τώρα μου φανερώνει, στην άπλα και το φως του Νότου, όπου ζω. Αν αυτό το αντίδωρο καταφέρω με τα παιδιά να το μοιραστώ, αν ένα γλαρόνι, μια χελώνα, ένα φεγγάρι, ένα ουράνιο τόξο έχει να τους πει πως ο κόσμος δεν είμαστε μόνον εμείς, θα ‘μαι ευτυχής».
newsmesinia

Ολική επαναφορά στο Δημόσιο με κρατική σφραγίδα

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξετάζει την μετατροπή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από υπαλλήλους κάθε υπουργείου, όπως συμβαίνει σήμερα, σε υπαλλήλους του Κράτους, υπαγόμενους σ΄ ένα κεντρικό φορέα, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Την σημαντική αυτή μεταρρύθμιση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας πριν το Πάσχα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
"Προχωράμε άμεσα στην αξιοποίηση του προσωπικού, με βάση τις γνώσεις του.
Διότι αυτό που υπάρχει σήμερα στο Δημόσιο είναι πολλά μικρά, κατακερματισμένα φέουδα και αυτό αποτυπώνεται και στο μισθολόγιο, και στην έλλειψη κινητικότητας.
Θα πρέπει να προχωρήσουμε ουσιαστικά σε έναν εργοδότη, το κράτος, και όχι σε χιλιάδες εργοδότες, δηλαδή το κάθε υπουργείο και η κάθε υπηρεσία.
Πρέπει να μπορεί να αξιοποιείται το προσωπικό, με βάση τις γνώσεις του, αλλά και με την παράλληλη μετεκπαίδευσή του, προωθώντας την κινητικότητα στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης", είχε υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος επισημαίνει ότι "η αλλαγή θα γίνει σταδιακά από το φθινόπωρο, παράλληλα με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ενώ θα ξεκινήσει και η συγκρότηση νέων Οργανισμών στα υπουργεία, στα οποία θα εξεταστούν οι δομές και οι ανάγκες όλων των υπηρεσιών, με στόχο την ορθολογική και αποτελεσματική τους λειτουργία".
Βασικό μοντέλο για την νέα αρχιτεκτονική του Δημοσίου αποτελεί το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου όλοι οι "ευρωϋπάλληλοι" ανήκουν σε μία διεύθυνση και το εργασιακό καθεστώς είναι γι όλους το ίδιο ανάλογα βέβαια τα προσόντα και τις ικανότητές τους.
Για τις σχετικές λεπτομέρειες είχε ενημερωθεί ο Γιάννης Ραγκούσης, όταν πέρσι τον Ιούλιο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για Διοργανικές Σχέσεις και Διοίκηση, Μέρος Σέφκοβιτς και με τον διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επιλογής Προσωπικού (EPSO), Ντέιβιντ Μπίρφιλντ, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Γεώργιο Βέη.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών, η υπαγωγή θα αφορά κατ΄ αρχήν στους δημόσιους υπάλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν όλοι είτε στο υπουργείο Εσωτερικών και απ΄εκεί να διατίθενται στα υπουργεία είτε σε μια Δημόσια Αρχή που θα ιδρυθεί.
Όσον αφορά στους νεοπροσλαμβανόμενους εξετάζεται οι προκηρύξεις για κάθε θέση να μην γίνονται όπως τώρα από τα υπουργεία αλλά από τον Ενιαίο Φορέα και πάντα μέσω ΑΣΕΠ.
Με την επερχόμενη αλλαγή ως ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα θεωρείται ο έλεγχος της δαπάνης που καταβάλλει το Δημόσιο για τις αμοιβές των υπαλλήλων του.
Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι των υπουργείων 'Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων.
Όσον αφορά στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, οι αρμόδιοι παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα εκτιμούν ότι η εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης συναντά σημαντικά νομικά εμπόδια, ιδίως για τις εισηγμένες και δεν θα τις συμπεριλάβει.
Η πρόταση για ενιαιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων σ΄ ένα φορέα είχε διατυπωθεί, για πρώτη φορά προ δεκαετίας από τον Δημήτρη Ρέππα, επί κυβέρνησης Σημίτη και υπουργίας του Κώστα Σκανδαλίδη στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.
Ο κ. Ρέππας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ επανέφερε την πρότασή του σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν από μερικές εβδομάδες, όταν έγινε ενημέρωση από τον Γιάννη Ραγκούση για την πορεία της συγκρότησης του ενιαίου μισθολογίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών τα πλεονεκτήματα από την θεσμοθέτηση αυτής της αλλαγής είναι "η διευκόλυνση της κινητικότητας των υπαλλήλων σε ομοειδείς θέσεις όπου υπάρχουν κενά χωρίς μετατάξεις και μεταθέσεις, θα ενισχυθεί το ισότιμο καθεστώς όλων των υπαλλήλων και θα λείψουν οι διακρίσεις και μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου".
"Οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα θα εξισώνονται και θα πάψουν οι διακρίσεις στις αποδοχές, όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές υπηρεσίες", σημειώνει ο κ. Ρέππας και προσθέτει: "Οι υπουργοί με βάση τον ετήσιο προϋπολογισμό του υπουργείου τους που θα γνωρίζουν εγκαίρως, θα ξέρουν και τι επιδόματα μπορούν να δώσουν, αποφεύγοντας τις σπατάλες".
Ανάλογες σκέψεις φαίνεται πώς έχει στο νου και ο κ. Παπανδρέου όταν τόνιζε στους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: "Προχωράμε στη δυνατότητα της κινητικότητας των υπαλλήλων παντού μέσα στη Διοίκηση, διότι ο δημόσιος υπάλληλος δεν πρέπει να είναι πια υπάλληλος ενός Υπουργείου, αλλά πρέπει να είναι υπάλληλος του κράτους και να μπορεί να αξιοποιηθεί οπουδήποτε στη δημόσια υπηρεσία.
Αλλά κοιτάμε και την κινητικότητα μεταξύ Δημόσιας Διοίκησης και ιδιωτικής οικονομίας και προς τις δύο κατευθύνσεις, ώστε διοικητικά στελέχη να μπολιάζονται με καλές πρακτικές και από τους δύο αυτούς χώρους, παράλληλα με ένα σύστημα μετεκπαίδευσής τους, με κύριο εργαλείο το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωση".

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αναστολή σύνταξης σε όσους δεν απογραφούν

Σε αναστολή της καταβολής των συντάξεων σε όσους δικαιούχους δεν έχουν απογραφεί, προχωρά από την 1η Μαΐου ο ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι θα μπορούν και αυτή την εβδομάδα να απογραφούν σε τράπεζα της επιλογής τους, συμπληρώνοντας τα ειδικά έντυπα που έχουν σταλεί από τον Οργανισμό.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΕΕ έχει προχωρήσει από την 1η Νοεμβρίου 2010 στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των συντάξεων και πλέον η σύνταξη πιστώνεται αποκλειστικά σε Τραπεζικό λογαριασμό, στην Τράπεζα επιλογής του δικαιούχου.
Πάντως, παρά τις παρατάσεις που έχουν δοθεί 3.500 συνταξιούχοι δεν έχουν ανταποκριθεί στην διαδικασία. Σημειώνεται ότι περίπου 4.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ είναι σήμερα άνω των 80 ετών και λαμβάνουν τη σύνταξη μέσω πληρεξουσίου.
Το σύστημα της απογραφής των συνταξιούχων και της καταβολής των συντάξεων μέσω των 26 τραπεζών που συμμετέχουν στο διατραπεζικό σύστημα DIAS, εφαρμόζεται σταδιακά σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία και θα ολοκληρωθεί με την ηλεκτρονική διασύνδεση των Ταμείων, τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνταξιούχων και τον κεντρικό έλεγχο της καταβολής των συντάξεων.
Μέσω της εφαρμογής του συστήματος, το υπουργείο Εργασίας στοχεύει στον εντοπισμό συνταξιούχων που έχουν πεθάνει, αλλά οι συντάξεις εξακολουθούν να εισπράττονται με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλων ποσών για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ήδη σε έλεγχο ο οποίος διεξήχθη σε 38 υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1.660 υπερήλικες συνταξιούχους του Ιδρύματος, οι 244 είχαν αποβιώσει χωρίς να έχει δηλωθείμ ενώ σε 13 περιπτώσεις υπήρξε άρνηση επιστροφής των ποσών που εισπράττονταν μετά θάνατο.

Υποπτα τα ΚΤΕΛ για μεγάλη φορδιαφυγή

Στο στόχαστρο επιχειρηματιών εισήλθαν τα ΚΤΕΛ, με τους πρώτους να υποβάλλουν καταγγελίες για φοροδιαφυγή και παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, επισημαίνοντας πως προκαλείται ζημία στα κρατικά έσοδα.
Στις καταγγελίες, που αφορούν σε παραβίαση της νομοθεσίας περί ΦΠΑ από τα περισσότερα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, επισημαίνεται ότι τιμολογούνται υπηρεσίες προς τρίτους άνευ κομίστρου με μειωμένο και όχι με κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.
Οι καταγγέλλοντες, όπως επισημαίνεται στο "Βήμα", τονίζουν πως το μεταφορικό έργο των ΚΤΕΛ που εμφανίζει φοροδιαφυγή είναι η μεταφορά μαθητών με μισθωμένα λεωφορεία από και προς σχολεία, καθώς και οι μονοήμερες σχολικές εκδρομές, δραστηριότητες που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ. Αναφέρουν μάλιστα ότι σε πολλά ΚΤΕΛ λειτουργούν γραφεία γενικού τουρισμού και διενεργούν μαθητικές εκδρομές με λεωφορεία ιδιοκτησίας τρίτων, χωρίς να τηρούν το ειδικό καθεστώς τιμολόγησης που διέπει τα πρακτορεία ταξιδίων.

Εθιμοτυπική επίσκεψη Ρωσων πρακτόρων με θετικά μηνύματα για τον τουρισμό

EΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ επίσκεψη στο Δήμαρχο Τριφυλίας πραγματοπίησε σήμερα εκπρόσωπος των τουριστικών πρακτορείων της Ρωσίας συνοδευόμενη απο τον εκπρόσωπο του messiniamare Καλονερού, παρουσία των Αντιδημάρχων κ. Στάθη Ανδρινόπουλου, Γιώργου Σαμπαζιώτη και της Προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας κ. Χριστοδούλου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης αντάλλαξαν απόψεις για την στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων στα πλαίσια του Greek Forum που διοργανώνεται στην Costa Navarino αυτό το διήμερο, ενώ ο Δήμαρχος χάρισε στους φιλοξενούμενους ένα καλάθι με τοπικά προιόντα, πληροφοριακό υλικό αλλά και συνοδευτικά γλυκίσματα για το καλωσόρισμα που προηγήθηκε σε ζεστή αμτόσφαιρα.
Σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Ταλόγλου απο το messiniamare αναφέρθηκε στη νέα ιδιοκτησία της μεγάλης μονάδας στο Καλονερό τονιζοντας ότι "ξεκινά το πρόγραμμα τακτικών συναντήσεων στα πλαίσια καλύτερης γνωριμίας των Ρώσων πρακτόρων και δημοσιογράφων στον τόπο μας γνωρίζοντας τη περιοχή μας, καθώς η συνάντηση αποτελεί μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία, την τοπική παραγωγή και την τουριστική ομορφιά του τόπου μας και εκτός απο την ξενάγηση διανέμουμε πληροφοριακό υλικό" για να επιβεβαιώσει μετά απο ερώτηση ότι υπάρχει ενδιαφέρον απο την Ρωσική πλευρά για την επισκεψιμότητα στη περιοχή και μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι "όλα αυτά είναι θέμα ικανοτήτων και δυνατοτήτων για να αναδείξουμε το καλύτερο κομμάτι του τόπου μας..."
Η Πρόεδρος των Ξενοδόχων κα Γεωργία Χριστοδούλου συμπλήρωσε ότι "σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας συμμετέχουμε στο Greek forum προκαλώντας το ενδιαφέρον των Ρώσων πρακτόρων καθώς η περιοχή μας διαθέτει υποδομές και τα ξενοδοχεία πληρούν όλες τις προυποθέσεις για να δεχθούν επισκέπτες απο την φιλική χώρα....και για αυτό θα επιμείνουμε σε αυτή την προσπάθεια". Ικανοποιημένη ήταν πάντως η κα Τατιάννα Τότοβα εκπρόσωπος των τουρισιτκών γραφείων Lampirint καθώς έδειξε ενδιαφέρον για τα αρχαιολογικά μνημεια του τόπου και τα προιόντα που παράγει ο τόπος μας...
Τέλος ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας υπογράμμισε οτι "είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την εκπρόσωπο των πρακτόρων αποτελώντας την καλύτερη ευκαιρία να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής καθώς διαθέτουμε το τριπλο πλεονέκτημα των παραλιών μας, του ορεινού αναπτυσσόμενου όγκου αλλά και το γεγονός ότι είμαστε αγροτομάνα περιοχή με άριστα προιόντα". Εξήγησε ότι "δόθηκε έμφαση στο λάδι, κρασί, κηπευτικά ενώ βλέποντας την διάθεση για μια συνάντηση στο μέλλον με περιηγήσεις και βραδιές ελληνικού χρώματος, συμφωνήσαμε να τους δεχθούμε απο την στιγμή που πλέον έχουμε απευθείας πτήσεις στο Νομό μας απο την Ρωσία" ενώ για την Πύλο ο Δήμος μετέχει με δικό τυο περίπτερο μοιράζοντας υλικό και προιόντα, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο φιλοξενίας με περιηγήσεις στους δημοσιογράφους που θα μεταφέρουν το μήνυμα της φιλοξενίας στον τόπο τους, ανοιγοντας χρυσές ευκαιρίες στον τουριστικό τομέα.
ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Μείωση 20% στον Πασχαλινό τζίρο..

Μειωμένος κατά 15% σε σχέση με το 2010, ήταν ο φετινός πασχαλινός τζίρος στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Ειδικότερα, σημαντική πτώση κατέγραψε ο τζίρος στα είδη ένδυσης και υπόδησης, ο οποίος μειώθηκε κατά 25% φέτος, έναντι πτώσης 11% πέρυσι. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, όπου η κίνηση μειώθηκε περίπου κατά 15%.
Ο τζίρος στα είδη διατροφής μειώθηκε περαιτέρω από 5,5% πέρυσι στο -11% φέτος, ενώ στα οικιακά είδη στο -20% φέτος από -13% πέρυσι. Μικρότερη μείωση (-10%), σε σύγκριση με την περσινή πασχαλινή περίοδο, σημειώθηκε στα είδη δώρων και παραδοσιακών αγαθών, όπως λαμπάδες και παιχνίδια.
Όπως τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΣΕΕ «οι δελεαστικές τιμές σε τρόφιμα, παιχνίδια, δώρα, ένδυση και γενικά οι προσφορές σε παραδοσιακά πασχαλινά είδη» δεν βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση από τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς «ένας στους δύο έχει υποστεί δραματική μείωση εισοδήματος, ενώ 850.000 συμπολίτες μας είναι άνεργοι».
Αποδίδει παράλληλα τη συρρίκνωση του φετινού τζίρου στην απώλεια του δώρου και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, που, σύμφωνα με την ίδια, είχαν ως αποτέλεσμα την αγορά αγαθών και δώρων μικρότερης αξίας ανά τεμάχιο.
Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας εκφράζει την εκτίμηση ότι «τα πάθη του ελληνικού εμπορίου θα συνεχιστούν για πολύ ακόμα και ότι η ανάσταση της αγοράς θα αργήσει να έρθει».
Διαμηνύει παράλληλα ότι ο εμπορικός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος «να ακολουθήσει σιωπηρά μια διαδρομή προς το άγνωστο», αφού, όπως τονίζει, «η μέχρι σήμερα τακτική βλέποντας και κάνοντας έχει κουράσει αγορά και καταναλωτές, δεν έχει διορθώσει τα κακώς κείμενα και ούτε δείχνει να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο ανακούφισης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από την ύφεση».
bobitgr

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Δικηγόροι της Πάτρας εναντίον της Ολυμπίας Οδού

Οργανωμένες δράσεις ετοιμάζει το τοπικό κίνημα "Δεν Πληρώνω", ενόψει της εκδίκασης, στις 3 Μαΐου, της αγωγής που έχει καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών και ομάδα πολιτών, κατά της Ολυμπίας Οδού. Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πάτρας και η διεξαγωγή της δίκης θεωρείται βέβαιη, καθώς η Ολυμπία Οδός δεν μπορεί να ζητήσει άλλη αναβολή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών και οι πολίτες κατέθεσαν την αγωγή σε βάρος της Ολυμπίας Οδού, στις 5 Οκτωβρίου 2010. Με την αγωγή αυτή, οι πολίτες ζητούσαν, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «την κατάργηση των αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεων παραχώρησης των χιλιοπληρωμένων εθνικών μας δρόμων στους ιδιώτες», ενώ σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο, η καταβολή αντιτίμου στον οδικό άξονα Ρίου - Ζευγολατιού θεωρείται παράτυπη, καθώς το τμήμα αυτό του οδικού δικτύου δεν αποτελεί κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου....
Ενόψει της δίκης, οι τοπικές επιτροπές του κινήματος "Δεν Πληρώνω", θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες, σε καμπάνια, ενημερώνοντας τους Πατρινούς για τις θέσεις τους επί του ζητήματος και ζητώντας την συμπαράστασή τους.
Στην προσπάθεια αυτή, το τοπικό "Δεν Πληρώνω" δεν θα είναι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές επιτροπές του κινήματος από όλη την Ελλάδα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ταξιδέψουν στην Πάτρα και να βρεθούν στο χώρο των δικαστηρίων προκειμένου να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στην αγωγή των πολιτών και του Δικηγορικού Συλλόγου για την μη είσπραξη διοδίων. Μάλιστα επιτροπές του κινήματος από την Αθήνα, προγραμματίζουν να μισθώσουν πούλμαν προκειμένου να μεταβούν στην Πάτρα, την ημέρα της δίκης.

116.000 οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων

Τρόπους, ώστε να μην μειωθεί αισθητά ο αριθμός των θέσεων που θα διοχετευτούν φέτος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναζητά το υπουργείο Παιδείας. Ποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα
Ξεπερνούν τους 116.000 οι μαθητές που δήλωσαν συμμετοχή στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας την είσοδό τους στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Οι εξετάσεις ξεκινούν στις 12 Μαΐου, για μια ακόμη χρονιά με νέα δεδομένα, όπως οι αλλαγές σε μετεγγραφές και μηχανογραφικά, στον υπολογισμό των μορίων που προκύπτουν από βαθμό πρόσβασης κ.ά.Άγνωστος παραμένει προς το παρόν ο ακριβής αριθμός των εισακτέων, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Στο υπουργείο Παιδείας αναζητούν τρόπους....ώστε να μην μειωθεί αισθητά ο αριθμός των θέσεων που θα διατεθούν φέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και το νούμερο που τελικώς θα δοθεί στη δημοσιότητα να είναι μεν μικρότερο από το αντίστοιχο περυσινό, αλλά όχι κατά πολλές χιλιάδες.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο χρόνος υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου των εξεταζόμενων. Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα κατέληξαν υπέρ του να συμπληρώνονται τα μηχανογραφικά τον Ιούλιο μετά τη ανακοίνωση των βαθμολογιών, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος 92.259 υποψήφιοι από την πλευρά των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β’) μαζί με τους απόφοιτους παλαιότερων ετών και 1.068 υποψήφιοι από τα Εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας (ομάδα Β’).
Ακόμη θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις 22.010 άτομα από τα ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) και 1.133 από τα εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ομάδα Α’).
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στη σκιά της αντιπαράθεσης του υπουργείου Παιδείας με τις ενώσεις των πολυτέκνων γονέων ανά την Ελλάδα που καταγγέλλουν την απόφαση για κατάργηση των μετεγγραφών και αντικατάσταση τους με ειδικό ποσοστό εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για τις ειδικές αυτές κατηγορίες. Οι ενώσεις πολυτέκνων απειλούν μάλιστα με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Εργο αποχέτευσης στο Κοπανάκι- Ας μην έχει την μοίρα άλλων ημιτελών έργων

ΜΠΟΡΕΙ να υπάρχουν προβλήματα στο Κοπανάκι με το απίστευτο έργο για τη κατασκευή δεξαμενής ύδατος που προκάλεσε την οργή των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Τριφυλίας για τις ατασθαλίες του έργου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα έργα δεν προχωρούν. Πιο συγκεκριμένα δόθηκε το πράσινο φώς καθώς υπογράφτηκε απο τα συμβαλλόμενα μέρη στην Τρίπολη το ύψους 476.000 ευρώ συμφωνητικό για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στο Κοπανάκι.
Το συμφωνητικό υπογράφτηκε μεταξύ του προϊσταμένου της ΔΕΚΕ Πολυχρόνη Παπαϊωάννου και του Παναγιώτη Ιωακείμ, εκπροσώπου της εταιρείας «ΕΔΟΣ Α.Ε.», η οποία αναδείχθηκε οριστικός μειοδότης στη δημοπράτηση του εν λόγω έργου, τον περασμένο Φεβρουάριο, με ποσοστό έκπτωσης 68,75% επί του αρχικού προϋπολογισμού που ήταν 1.876.630 ευρώ. Παρότι δεν υπάρχιε χρονοδιάγραμμα του έργου ας ελπίσουμε να μην έχει την τύχη του δικτύου ομβρίων άλλων πόλεων αλλά και έργων που έμειναν ημιτελή....

Πασχαλιάτικο θανατηφόρο τροχαίο στη Μάνη...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν αποφύγαμε ούτε στην Μεσσηνία τα τροχαία ατυχήματα καθώς ολοκληρώνεται η επιστροφή των εκδρομέων αυτές τις ημέρες και ο τραγικός επίλογος γράφτηκε σε ένα σημαντικό τουριστικό υποτιθέμενο δρόμο.
Τραγικό θάνατο βρήκε την Κυριακή του Πάσχα ένας 32χρονος Αλβανικής καταγωγής και κάτοικος εν ζωή της Στούπας , όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε εξετράπει της πορείας του και προσέκρουσε σε στηθαίο. Το δυστύχημα σημειώθηκε στο 45ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καλαμάτας – Αρεόπολης. Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης. Θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ανάλογα ατυχήματα στο συγκεκριμένο σημείο...

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Μεσσήνιος ο νέος Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας

Υπό την προεδρία του κ. Θεόδωρου Αρβανίτη, μέλους του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Α. και πλειοψηφούντος εκπροσώπου του Δήμου Περιστερίου, που αποτελεί την έδρα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ.Δ.Α. συνεδρίασε τη Δευτέρα 18 Απριλίου και εξέλεξε μέσα σε κλίμα ενότητας και ομοφωνίας τον νέο Πρόεδρο του Συνδέσμου.
Το Δ.Σ., στο οποίο εκπροσωπήθηκαν από Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους όλοι οι Δήμοι - μέλη του Α.Σ.Δ.Α. πλην του Δήμου Ιλίου, εξέλεξε νέο Πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Α. τον Δημοτικό Σύμβουλο Χαϊδαρίου κ. Ανδρέα Μποζίκα.
Στην ίδια συνεδρίαση, το Δ.Σ. εξέλεξε Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, τον κ. Νίκο Παναγιωτάτο, Δημοτικό Σύμβουλο Χαϊδαρίου καθώς επίσης τους κ.κ. Γιώργο Τόλη, Δημοτικό Σύμβουλο Αιγάλεω και Θεοδοσία Στίγκα, Δημοτική Σύμβουλο Αγίων Αναργύρων - Καματερού τακτικό και αναπληρωματικό κατά αντιστοιχία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Α.Σ.Δ.Α.
Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. κ. Ανδρέας Μποζίκας ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του. Τόνισε ότι κοινός στόχος όλων είναι η συνέχιση του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού έργου του Α.Σ.Δ.Α. μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».
Αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες του Συνδέσμου, όπως η υλοποίηση των ώριμων έργων που έχει αναλάβει να εκτελέσει ο Α.Σ.Δ.Α. για τη Δυτική Αθήνα, η έγκαιρη και πλήρης προετοιμασία του Συνδέσμου για την αντιπυρική προστασία του Ποικίλου Όρους - Όρους Αιγάλεω και κατά τη φετινή περίοδο, η διεκδίκηση οικονομικών πόρων, αναπτυξιακών προγραμμάτων και μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης στη Δυτική Αθήνα.
Βιογραφικό του νέου Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. Ανδρέα Μποζίκα
Γεννήθηκε το 1957 στο Χαϊδάρι, όπου μεγάλωσε και κατοικεί μέχρι και σήμερα.
Από τα μαθητικά του χρόνια συμμετέχει στα κοινά.
Ασχολήθηκε με τον τοπικό αθλητισμό και διατέλεσε μέλος της Διοίκησης Συλλόγων στο βόλεϋ, την κολύμβηση και το ποδόσφαιρο.
Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου πρώτη φορά το 1998.
Το 1999-2002 διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού, πρόεδρος του ίδιου οργανισμού, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου και Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών.
Την ίδια περίοδο, ευαισθητοποιημένος για την στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, συνέβαλε στην ολοκλήρωση του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ΕΡΕΙΣΜΑ».
Το 2003-2006 διατέλεσε Πρόεδρος των παιδικών σταθμών του Δήμου Χαϊδαρίου και στη συνέχεια Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου.
Στις Δημοτικές εκλογές του 2006 και στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 εξελέγη πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος από το Δημοτικό συνδυασμό «Πρώτα το Χαϊδάρι».
Έχοντας ολοκληρώσει σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, από το 1981 διατηρεί επιχείρηση με αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορία σύγχρονων συστημάτων αυτοματισμού βιομηχανικού εξοπλισμού, με έδρα το Χαϊδάρι. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο θυγατέρων.
kalamatablogs

Συνεχίζουν να απειλούν με απεργίες

Σε απεργιακό κλοιό, με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες μέσα στον Μάιο, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Αντιδρούν στην πώληση των μετοχών της επιχείρησης και στην επαπειλούμενη αλλαγή στη μισθοδοσία και τα εργασιακά τους δικαιώματα....... Απο ότι φαίνεται ορισμένοι συνεχίζουν απτόητοι να είναι αμετανόητοι μετά τις αποκαλύψεις για τις σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις της επιχείρησης που μετοχοί της είναι όλοι οι Ελληνες και την γιγάντωσαν, στο συνδικαλιστικό της όργανο το οποίο οφείλει τουλάχιστον να εργάζεται μόνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων της και φυσικά σε καμία περιπτωση για ταξιδάκι στο εξωτερικό. Ολα στο φως.....για τον συνδικαλισμό που εξέθρεψε μια ολόκληρη εποχή αντί να βλέπουν στο μέλλον.... Τουλάχιστον έχουμε το Αγιο Φως να μας φωτίζει...

23 ανθρωποθυσίες στην άσφλατο μέχρι τώρα για το Πάσχα

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΌ το Πάσχα δεν ήταν αναίμακτο για την χώρα μας αφού οι ανθρωποθυσίες συνεχίστηκαν με απίστευτα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Πελοπόννηαο όπως το ΙΧ που προσγειώθηκε στο προαύλιο...Ιερού Ναού στο κέντρο του Πύργου μετά απο σφοδρή σύγκρουση οχημάτων και ευτυχώς δεν ήταν θανατηφόρο....
Στους 23 ανήλθε φέτος ο αριθμός των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων. !! Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό η φετινή έξοδος για το Πάσχα σημαδεύτηκε από 21 θανατηφόρα δυστυχήματα, από όπου σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, 32 ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό και 220 ατυχήματα, όπου οι εμπλεκόμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά. Φυσικά να τονίσουμε ότι η έξοδος των εκδρομέων εντείνεται απόψε και ήδη μεγάλη κίνηση παρατηρείται στις εθνικές οδού Τσακώνας- Καλαμάτας- Τρίπολης, Πύργου- Πατρών και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Καλή επιστροφή και προσοχή στους δρόμους φίλοι μας....

Αναβίωσαν τα Λελώνεια στα Φιλιατρά...


ΜΕ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στον Αγιο Γεώργιο Φιλιατρών τα καθιερωμένα Λελώνεια προς τιμή του τοπικού ήρωα συνδυάζοντας το θρησκευτικό τελετουργικό της ημέρας με παραδοσιακές Ιπποδρομίες που αναβίωσαν μετά απο πολλές δεκαετίες με την συμμετοχή 20 αναβατών απο ολόκληρη την Δυτική Πελοπόννησο που συμμετείχαν ενεργά στην όμορφη παρουσία των συμπαθών αλόγων επαανφέροντας μνήμες από όμορφες εποχές που ζούσαμε μικροί....
Τα βραβεία στους ιππείς έδωσε ο Δήμαρχος Τριφυλίας μαζί τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως τον κ. Σωτηρόπουλο και τον βουλευτή κ. Βουδούρη που ήταν και ο μοναδικός βουλευτής που συναντήσαμε όλες τις εορταστικές ημέρες στην περιοχή μας....
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από τους Ιππείς, κάθε ηλικίας, στους δρόμους της πόλης.Από το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που χρήζει ανακαίνισης καθώς πρόκειται για αρχιτεκτονικό μνημείο και ολοκληρώθηκε η περιφορά της Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ο κόσμος πλημμύρισε την περιοχή συμμετέχοντας ενεργά στην πιστή τήρηση του εθίμου....

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την Ολυμπία Οδό

Mετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη συνέχιση ή όχι της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού και των υπολοίπων μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας, καθώς οι κατασκευάστριες εταιρείες θα δώσουν την...... οριστική απάντηση στα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών σχετικά με την κυβερνητική πρότασή να εφαρμοστεί μείωση των διοδίων.
Αν η απάντηση είναι θετική και από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα ποσά που θα συγκεντρώνονται πλέον από τα διόδια θα μπουν σε ειδικό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των εταιριών από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση των έργων.
Υπενθυμίζεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία έστειλαν την Μεγάλη Εβδομάδα την πρόταση τους στις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους.
Όπως έχει ανακοινωθεί, τα υπουργεία προτείνουν μείωση του αντιτίμου των διοδίων για τρία χρόνια, σε ποσοστό έως και 30% στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων που έχουν ολοκληρωθεί και σε ποσοστό έως και 50% στα υπό κατασκευή τμήματα.
Σε ότι αφορά την Ηλεία πάντως, το ζητούμενο δεν είναι απλώς η συνέχιση της Ολυμπίας Οδού αλλά η κατασκευή της με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, που σημαίνει το έργο να συνεχιστεί από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο και από εκεί στην Τσακώνα.

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Οι καταρράκτες της Βάλτας μνημείο της Φύσης

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για φυσιολατρικές εξορμήσεις και για μια επίσκεψη στον καταρράκτη της Βάλτας. Η φύση οργιάζει, τα πλατάνια είναι καταπράσινα και το νερό που κατεβαίνει από τα Κόκκινα Πατερά είναι διάφανο και καθάριο. Γι αυτό οι υπεύθυνοι του ιστοτόπου της Βάλτας Γαργαλιάνων διοργάνωσαν μια μικρή εκδρομούλα για όσους δεν έχουν επισκεφθεί το μέρος, αλλά και για όσους θέλουν να το ξαναεπισκεφθούν...με λίγη πεζοπορία, αρκετή διάθεση αλλά πάνω απο όλα με όρεξη για να γνωρίσουν απο κοντά την περιοχή.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή στην πλατεία της Βάλτας το Μ. Σάββατο, 23/4/2011, στις 10:30 το πρωί, όπου έδωσαν το παρών αρκετοί φυσιολάτρες και φίλοι του ιστοτόπου valta-trifylias, εδώ ο σύνδεσμοςhttp://valta-trifilias.blogspot.com/, που ήταν και ο εμπνευστής της διοργάνωσης. Οι επισκέπτες άφησαντα οχήματα στο σημείο που ξεκινά ο χωματόδρομος για τον καταρράκτη και μετά από περπάτημα 20 λεπτών περίπου θα φτάσουμε στο μονοπάτι που κατεβαίνει σε αυτόν. Μετά τα πράγματα είναι εύκολα αφού το μονοπάτι βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση.....Η απόδειξη λοιπόν ότι υπάρχουν μνημεάι της Φύσης στην περιοχη μας και οφείλουμε να τα αναδείξουμε....

Ελληνικό Πάσχα με το ελαιόλαδο 'ΖΩΗ' γιατί αξιζει

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ πήραμε και απο το http://www.liotribi.gr/ που παράγει το εξαιρετικό απρθένο ελαιόλαδο ΖΩΗ απο τον υπερύγχρονο ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΕΛΙΩΤΗΣ. Επειδή η Ζωή είναι πηγή όλων μας το ελαιόλαδό μας αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή μας σε όλο τον κόσμο.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΛΑΔΙ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ: Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ζωή παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:Η ολική οξύτητα, η οποία εκφράζεται σε ελαϊκό οξύ κατά βάρος, δεν υπερβαίνει τα0,50 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λαδιού.Οι σταθερές για τους δείκτες παρουσίας διαφόρων τύπων οξειδωμένων ουσιών στο ελαιόλαδο, δεν υπερβαίνουν τις κατωτέρω τιμές κατά την τυποποίηση του ελαιολάδου:Κ232: 2,00 Κ270: 0,15,ο δείκτης υπεροξειδίων δεν υπερβαίνει τα 14 MeqO2/kg Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου ζωή , έχουν ως εξης,πράσινο έως πρασινοκίτρινο χρώμα, με φρουτώδη έντονη γεύση και εξαιρετικό άρωμα φρέσκου καρπού, οφειλόμενο στη μεγάλη αναλογία πτητικών αρωματικών ουσιών

Οι Ευχές Υγείας απο το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Εύχομαι το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης να σημάνει και την Ανάταση της ελπίδας και της αισιοδοξίας μας.
Ο Διοικητής του Γ.Ν.Καλαμάτας- Γεώργιος Μπέζος
ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΥΧΕΣ υγείας δεχθήκαμε απο τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Ενός Ιδρύματος που με πόνο και κόπο δημιούργησαν και δώρισαν τότε το οικόπεδο μετά τους σεισμούς του 1986 οι Ομογενείς μας αλλά και τα όσα πρόσφεραν στην συνέχεια. Η Πολιτεία οφείλει να το αναδείξει ως ένα μεγάλο Ιδρυμα επίκεντρο για όλη την Πελοπόννησο και μαζί με το όμορο της Κυπαρισσίας να αποτελέσουν τον Φάρο Υγείας στον τοπο μας. Αυτή είναι η Αλήθεια. Γιατί οι Κυβερνώντες οφείλουν να γνωρίζουν κ. Διοικητά ότι η Υγεία του Λαού μας δεν έχει χρώματα και ταμπέλες. Ακόμα και να επιθυμούν να εφαρμόσουν Καλλικράτη στην Υγεία. Στην αρρώστεια και στον Ανθρώπινο Πόνο ΔΕΝ γίνονται εκπτώσεις....ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ...

Η Ανάσταση αποτελεί Συμπαντικό γεγονός

Ο κόσμος ολόκληρος -ορατός και αόρατος- έγινε για τη Σάρκωση, η δε Σάρκωση για την Ανάσταση, λέγει ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής. Ο σκοπός δηλαδή όλων των δημιουργημάτων, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, ήταν να συμβάλουν το καθένα με τον δικό του τρόπο, στην πραγματοποίηση του γεγονότος της ενανθρώπησης του Υιού και Λόγου του Θεού, η δε ενανθρώπηση στην Ανάσταση. Έτσι θα νικηθεί ο πιο μεγάλος εχθρός, ο θάνατος, και θα λυτρωθεί ο άνθρωπος από τα δεσμά του.
Η Ανάσταση είναι ο τελικός σκοπός όλης της δημιουργίας. Πρώτα του ανθρώπου, που είναι καλεσμένος στην «κατά χάριν» θέωση και μετά όλου του κόσμου, που θα ακολουθήσει την «εν Χριστώ» ανακαίνιση του ανθρώπου.
Για να προσεγγίσει κανείς την αλήθεια της Ανάστασης, ως ζωής «εν τω Θεώ», αθάνατης και ατελεύτητης, είναι ανάγκη να μυηθεί στην «απόρρητον δύναμιν της Αναστάσεως», όπως λέγει στη συνέχεια ο άγιος Μάξιμος.
Πώς ο Χριστός και ως άνθρωπος νίκησε το θάνατο και τον Άδη; Πώς τον μεταποίησε σε ζωή αιώνια; Πώς το σκοτάδι μεταποιήθηκε σε φως; Πώς η πικρία και η οδύνη μεταποιήθηκαν σε χαρά και ευφροσύνη αιώνια; Πώς ο άνθρωπος, ο αιχμάλωτος της αμαρτίας και του θανάτου, ανήλθε λυτρωμένος ατό θείο και ουράνιο ύψος;
Όλα έγιναν κατορθωτά, γιατί ο Χριστός και σαν άνθρωπος έμεινε απόλυτα αναμάρτητος. Όλη η δύναμή Του βρίσκεται στην αναμαρτησία Του (Μ. Αθανάσιος), στην απόλυτη πιστότητα και υπακοή Του στο Θεό Πατέρα. Και όταν ακόμη «ελήλυθεν η ώρα Του» και έφτασε μπροστά σ’ εκείνα τα φοβερά «παραδώσουσιν, εμπαίξουσι, μαστιγώσουσιν, εμπτύσουσιν, αποκτενούσι», δεν «απέστη Θεού». Αποδέχτηκε το θέλημα του Θεού Πατέρα. Πριν νεκρωθεί το Σώμα Του, ήταν «νεκρός τη αμαρτία», για κάθε τι «απαρέσκον Θεώ». Ούτε για μια στιγμή δε χωρίστηκε από το Θεό Πατέρα. Πάντοτε «ην προς τον Θεόν». Εδώ βρίσκεται η «απόρρητος δύναμις» της Αναστάσεως. Μ’ αυτή τη ζωοποιό νέκρωση από όλα τα αισθητά, που έφτασε «μέχρι θανάτου Σταυρού» και της φυσικής Του ζωής, «κατέκρινε» (=καταδίκασε) μέσα στο ίδιο το σώμα Του την αμαρτία, κάθε λογής αμαρτία, που έφερε το θάνατο στον άνθρωπο και «πάτησε» το θάνατο «θανάτω», με το θάνατό Του.
Επειδή το Σώμα του Χριστού ήταν απόλυτα αναμάρτητο, όταν με το θάνατο χωρίστηκε από τη ψυχή, η θεότητα δεν χωρίστηκε απ’ αυτό, μυστήριο που δεν το γνώριζε ο διάβολος, και προσπαθώντας να αιχμαλωτίσει το Σώμα του Χριστού, συνάντησε τη θεότητα, που βρισκόταν σ’ αυτό και έπαθε πανωλεθρία.
Ο Χριστός με την Ανάστασή Του άνοιξε το δρόμο για την αθανασία και την αιώνια ζωή για όλους τους ανθρώπους, για τον «Αδάμ παγγενή». Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα στον καθένα μας, αν η «οδός» του Χριστού, ο τρόπος δηλαδή της ζωής Του, γίνει και δική μας «οδός». Αν αυτό δεν γίνει, θα αναστηθούμε μεν όλοι, αφού η ανθρώπινη φύση του Χριστού έγινε η απαρχή, αλλά δεν θα δοξαστούμε όλοι, δεν θα γίνουμε «κατά χάριν» θεοί. Θα δοξαστούν με το Χριστό όσοι με την άσκηση που ορίζει η Εκκλησία, φθάρθηκαν από τα αμαρτωλά πάθη και έζησαν την πρώτη ανάσταση εδώ στη γη, δηλαδή με μετάνοια, που είναι η ανάσταση της ψυχής από τη δουλεία της αμαρτίας. Όσοι έκαναν προσωπικό Βίωμα την ανάσταση από τα νεκρά έργα της αμαρτίας...

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ανάσταση μετά από χρόνια το μικροβιολογικό εργαστήριο

Να ξαναλειτουργήσει, αφού παρέμεινε κλειστό για χρόνια, ετοιμάζεται το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών, όπου τοποθετήθηκε γιατρός μικροβιολόγος, η οποία υπηρετεί και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Σύντομα, αναμένεται και η προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής που θέλουν να κάνουν μια απλή εξέταση, να μη χρειάζεται να φτάσουν μέχρι το νοσοκομείο.
Βέβαια, οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών είναι πολλές ακόμη, καθώς δε λειτουργεί το ακτινολογικό του εργαστήριο, ενώ δε διαθέτει παιδίατρο. «Έχει πράγματι ελλείψεις και προσπαθούμε να το στελεχώσουμε», λέει ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Πάνος Μπόζος, στο 'Θάρρος' ενώ προσθέτει: «Με το καινούργιο σύστημα του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, τα Κέντρα Υγείας θα παίξουν μεγάλο ρόλο, γιατί η κυβέρνηση στοχεύει στην ανάπτυξή τους. Θα αναβαθμιστούν».
Συστέγαση με το ΚΑΦΚΑ
Εν τω μεταξύ, σχεδιάζεται η μεταφορά του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών στο κοντινό κτήριο του ΚΑΦΚΑ, το οποίο παραχωρεί γι’ αυτό το σκοπό δύο πτέρυγες. «Είμαστε στο στάδιο της μελέτης, για να μεταφερθεί το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών στο ΚΑΦΚΑ. Έτσι, και οι φιλοξενούμενοι του ΚΑΦΚΑ θα έχουν δίπλα τους γιατρό, και το Κέντρο Υγείας θα είναι σε καλύτερες συνθήκες, γιατί το κτήριο στο οποίο στεγάζεται τώρα, είναι πολύ παλιό και θέλει πολλά χρήματα για ανακαίνιση. Λέμε, επίσης, το παλιό Κ.Υ., που και αυτό ανήκει περιουσιακά στο ΚΑΦΚΑ, να αναβαθμιστεί, για να γίνει κέντρο κοινωνικής φροντίδας για υπερήλικες, κάτι σαν γηροκομείο», παρατηρεί ο κ. Μπόζος.
Πάρκο Υγείας και Πρόνοιας
Αναμένεται, δε, ο διορισμός οδηγών, για να λειτουργήσει ο σταθμός ΕΚΑΒ, όπως έχει ανακοινωθεί από καιρό, στα Φιλιατρά. Στόχος, σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας ένα Πάρκο Υγείας και Πρόνοιας, για ιατρική κάλυψη και κοινωνική φροντίδα.
Τέλος, προχθές, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ενέκρινε το αίτημα της διοίκησης του νοσοκομείου να γίνει μια μεταξύ τους προγραμματική σύμβαση, ώστε να έχουν τη διαχειριστική επάρκεια για τα έργα που σχεδιάζει το νοσηλευτικό ίδρυμα, αφού το νοσοκομείο δε διαθέτει μηχανικό.
«Έτσι, για οποιοδήποτε έργο προγραμματίζουμε, φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Τριφυλίας, που βρίσκεται δίπλα μας και μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα, γιατί μέχρι τώρα αυτό γινόταν από τη Νομαρχία» καταλήγει ο κ. Μπόζος.

Ο κόσμος απολύεται, αλλά οι χλιδάτες διακοπές γίνονται στοCosta Navarino

ΕΔΩ ο κόσμος..,απολύεται, καίγεται να επιβιώσει για την επομενη ημέρα και ορισμένοι τον χαβά τους....Το αναφέρουμε γιατί οι πλούσιοι έχουν το χρήμα και δεν το κρύβουν....Το ότι περνούν μαζί το φετινό Πάσχα τα δυο ζευγάρια,στο Costa Navarino είναι γεγονός. Το ότι η τεχνολογία θα μας βοηθούσε, όμως, να βλέπουμε και τις πρώτες εικόνες τους από τις ξέγνοιαστες μέρες τους, λίγοι το περίμεναν.
Μερικοί μάλιστα θεωρούν ότι μπορούν να ανεβάζουν και δημιουργίες τους στην άμμο ΄πως γράφει ιστοσελίδα για την κα πρώην παρουσιάστρια και νύν σύζυγος επιχειρηματίας με τέχνη στην άμμο.
Διαβάσαμε ότι στην περιοχή της ΠΟΤΑ επειδή προφανώς μπορούν να το πράττουν κάνουν τις διακοπές τους δύο επώνυμα ζευγάρια απο το χώρο της τηλετύφλας μας και της show biz ! Εδώ που τα λέμε μάλλον δεν νοιάζονται για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω τους...Καλά έκαναν που προτιμούν την Μεσσηνία αλλά προφανώς δεν την προβάλλον κιόλας με το αζημίωτο. Οπως ο γνωστός επιχειρηματίας που πέρσι ήρθε στην Κυπαρισσία και τα είπε ωραία αλλά δεν τα..εφάρμοσε στην πράξη όσα ανέφερε για τον τουρισμό και η φίλη μου κα Μπούζα που τον προσκάλεσε έμεινει κάγκελο όταν άκουσε τα εξ αμάξης...
Στον δε περίφημο οδηγό περιοδικού....που ήταν Διαφημιστικός και όχι Τουριστικός απουσιάζει προκλητικά η Τριφυλία με τις αρχαιότητές και τις αμμουδιές της....Προφανώς αυτό δεν έχει σημασία απο την στιγμή που σε εταιρείες του χώρου παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι όπως αναφέρουν έγκυρες ιστοσελίδες. Αλλά οι γκλάμουρους διακοπές είναι ότι πρέπει για τους χλιδάτους. Μόνο όμως για τους έχοντες. Διότι εμείς τα φτωχαδάκια ούτε για καφέ δεν μπορούμε να πάμε εκεί....Καλή ανάσταση και καλά μυαλά....
Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΗΣ...

Απέραντο..φρενοκομείο και οι δημοσκοπήσεις...

Αν γινόντουσαν αύριο εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα τις κέρδιζε με διαφορά κοντά στις 3 μονάδες (2,8 για την ακρίβεια). Εκεί που η ψαλίδα πήγαινε να κλείσει κάτω από τις 2 μονάδες, ο παρλαπίπας εκπρόσωπος Τύπου - το ακροδεξιό τσικό , κατά Πάγκαλο- κατάφερε με τα καμώματα του , να την εκτοξεύσει προς τα πάνω. Η δημοσκόπηση της ALCO στο... Πρώτο Θέμα δείχνει ανεβασμένους το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ ενώ "βάζει" στη βουλή με 3,1 % τη Δημοκρατική Αριστερά...Προφανώς κάποιοι είτε κάνουν στοχευμένες δημοσκοπήσεις είτε είμαστε τελικά απέραντο φρενοκομείο καθώς τίποτα δεν δικαιολογείται απο τα αποτελέσματα των τάσεων που δείχνουν οι σφυγομεμετρήσεις και δεν αποτυπώνουν την συνολική εικόνα του τόπου μας....Κατά την γνώμη μας ισχύει το πρώτο αφού πολλές φορές έχουν πέσει έξω....

Και ο Γιώργος Τσαλίκης Στην Μεσσηνία

ΜΕΤΑ τους επώνυμους που ήδη κάνουν Πάσχα στην Πυλο στην περιοχή της ΠΟΤΑ, έχουμε και καλλιτέχνες που δειχνουν την αγάπη τους στην περιοχή μας .Ο Γιώργος Τσαλίκης, πήρε τη σύζυγό του Δώρα και τα τρία του παιδιά και αποφάσισαν και φέτος να κάνουν Πάσχα στην Μεσσηνία . Ο αγαπητός τραγουδιστής ο οποίος πέρασε έναν αρκετά κουραστικό αλλά ευχάριστο χειμώνα αφού δούλευε έξι ημέρες την εβδομάδα στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανιζόταν έρχεται για τις ημέρες του Πάσχα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Καλαμάτα που αγαπά και ως γνωστόν έχει φιλικές σχέσεις και είναι πνευματικός του πατέρας ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ Χρυσόστομος

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Σύσκεψη για τη φετινή «Γιορτή Καρπουζιού»

Οικονομικά ζητήματα που αφορούν τη διοργάνωση της φετινής «Γιορτής Καρπουζιού» συζήτησαν χθες στο Δημαρχείο Τριφυλίας η οργανωτική επιτροπή με την δημοτική αρχή. Μάλιστα τυχαία την ίδια ώρα στο Δημαρχείο της Κυπαρισσίας βρέθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος συμμετείχε στην σύσκεψη. Οπως αποδείχθηκε η συμμετοχή του είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού εξασφαλίστηκε η οικονομική υποστήριξη και όχι μόνο, της «Γιορτής Καρπουζιού» τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο, όσο και από την Αγροτική Τράπεζα μετά από επικοινωνία του με τον διοικητή της. Ο ίδιος επισήμανε ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση της γιορτής και η προβολή του σημαντικού αυτού προϊόντος.
Στη σύσκεψη επίσης συζητήθηκε η στήριξη της δημοτικής αρχής στην γιορτή αυτή και όπως επισήμανε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας "είναι ένα στοίχημα η προεκλογική μας δέσμευση με παρεμβάσεις για την προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων. Στα πλαίσια των οικονομικών δεδομένων που υπάρχουν, θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια των παραγωγών".
Επιπλέον τονίστηκε ότι η γιορτή πρέπει να έχει περισσότερο ουσιαστικό χαρακτήρα για την προβολή του προϊόντος και λιγότερο διασκεδαστικό και για αυτό αναμένεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην φετινή γιορτή. Αυτές από ό,τι φαίνεται θα επικεντρωθούν περισσότερο στην προβολή μέσα από καλύτερες παρουσιάσεις των περιπτέρων και της έκθεσης των προϊόντων, αλλά και με την πρόσκληση δημοσιογράφων που εξειδικεύονται στον αγροτικό τομέα.
Να σημειώσουμε ότι στην σύσκεψη επίσης συμμετείχαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Αθανασόπουλος, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης και η υπεύθυνη του δήμου για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις Παρασκευή Παντελάκη.
Απο την 'Ελευθερία'

Μέτρια η κίνηση στην αγορά- Στόχος η αλλαγή ψυχολογίας στους καταναλωτές

ΣΕ μέτρια επίπεδα κινήθηκε η εμπορική κίνηση σε περιοχές της Τριφυλίας παρά τον καλό καιρό αφού η οικονομική συγκυρία περιορίζει τους προυπολογισμούς των επισκεπτών και πολιτών οι οποίοι πλέον αγοράζουν τα απαραίτητα και σε πολλες περιπτώσεις συγκεντρώνουν όλοι μαζί χρήματα για την αγορά του οβελία στις περιοχές, αφού οι περισσότεροι θα γιορτάσουν το Πάσχα στα χωριά όπως προστάζει το έθιμο...
Πιο αναλυτικά στα κρεοπωλεία υπήρχε αυξημένη κίνηση αλλά όπως μας δήλωσε ο κ. Γ. Καρανδρέας η κίνηση ήταν κανονική και ο κόσμος "αγόρασε τα καθιερωμένα χωρίς όμως σπατάλες όπως τα προηγούμενα χρόνια προτιμώντας τα ντόπια κρέατα αφού όλοι μας συνηθίζουμε να στηρίζουμε τον ντόπιο κτηνοτρόφο" ενώ για τις τιμές "κυμαίνονται στα 10,50 για το αρνάκι και στο 11,50 ευρώ για το κατσικάκι κατά μέσο όρο χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις".
Ο κ. Ντάβαρης τόνισε απο την πλευρά του ότι "οι τιμές δεν διαφοροποιήθηκαν απο πέρσι αφού τα 11 ευρώ για τα αμνοερίφια είναι ταυτόσημες με πέρσι ενώ για τα εντόσθια κυμαίνονται απο 6-7 ευρώ το κιλό για την συκωταριά και την προετοιμασία για το παραδοσιακό κοκρέτσι..." προσθέτοντας ότι η κίνηση ήταν ανάλογη των ημερών ενώ σε άλλα κρεοπωλεία οι έμποροι μας τόνισαν ότι ο κόσμος αγοράζει κοτόπουλο, μπριζόλες για τον φούρνο και μοσχάρι που είναι φθηνό στην περιοχή μας...Απο ότι φαίνεται η κρίση επηρεάζει όλους...
Στην αγορά σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Παναγιωτόπουλο η κίνηση ήταν συνηθισμένη και μόνο τα μπακάλικα είχαν αυξημένη δουλειά παρά το γεγονός ότι "υπήρχε κοσμος στην αγορά τα υπολοιπα καταστήματα απο ότι μάθαμε κινήθηκαν στους τζίρους της εποχής χωρίς αλλαγές και μόνο το Μεγάλο Σάββατο ελπίζουν σε κάτι καλύτερο χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι για την συνολική εικόνα που συμπεραίνουμε απο την αγορά". Ο Σύλλογος πάντως προσπαθησε πετυχημένα να αλάξει την ψυχολογία του καταναλωτή με το κιόσκι όπου μοίρασε γλυκά, ευχές και δωράκια στους επισκέπτες με πολύ θετικά σχόλια, υπογραμμίζοντας ότι 'εμείς δεν θέλουμε τον πελατη να αγοράσει και μετά να φύγει με κρύα καρδιά απο τα καταστήματα αλλά με κινήσεις που θα πολλαπλασιάσουμε άμεσα να αποδείξουμε ότι είμαστε δίπλα του και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά του...."

Θερμή Ελληνική υποδοχή στην Πύλο είχε ο Α. Σαμαράς

Δεκτός έγινε πριν σήμερα με ενθουσιασμό στην πόλη της Πύλου ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα κάνει Πάσχα στην Πελοπόννησο. Ποτέ άλλωστε δεν παραλείπει – και τέτοιες ημέρες – να περάσει από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα εκείνο της άφιξής του στην πανέμορφη πόλη με τον ίδιο να οδηγά μόνος του το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο. Πάντα απλός, μην καταλαβαίνοντας μάλιστα από κούραση, διάλεξε κατευθείαν να βρεθεί ανάμεσα σε γνωστούς και φίλους, αλλά και στον απλό κόσμο που έτρεξε να τον αγκαλιάσει, απολαμβάνοντας τον καφέ του στην κεντρική πλατεία. Το βράδυ ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα δώσει το παρών στην περιφορά του επιταφίου στην Πύλο.
Φυσικά θα συνεχίσει τις επισκέψεις του τόσο στην Αργολίδα όσο και στην Τρίπολη την ημερα του Πάσχα όπου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία του στις αναφερόμενες περιοχές....

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Νικολάκου για τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Συνέχεια στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών είχαμε σήμερα μετά και το νέο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία». Σε αυτό φιλοξενείται δήλωση του Γ. Πουλοκέφαλου (Προέδρου του Π.Σ.), και γίνεται λόγος για έντονο διαπληκτισμό του με την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου.
Η κα Νικολάκου πάντως σήμερα ερωτώμενη ξεκαθάρισε πως η παράταξη του Π. Τατούλη είναι και θα παραμείνει ενωμένη, σημείωσε πως στην κοινή (προχθεσινή) δήλωση (Νικολάκου – Πουλοκέφαλου) το χειρόγραφο ανήκε στον Πρόεδρο του Π.Σ., και κατηγόρησε την εν λόγω εφημερίδα για προσπάθεια σπίλωσης και συκοφάντησης απέναντι στην παράταξη «Νέα Πελοπόννησος». Χαρακτηριστικά στην δήλωσή της τόνισε: «…Θέλω να σας πω λοιπόν ότι ξεκαθαρίσαμε τελείως το θέμα με τον αγαπητό μου συνάδελφο Γιώργο Πουλοκέφαλο, τον οποίο ξέρω αρκετό καιρό γίνεται μια προσπάθεια κάποιοι να σταματήσουν το έργο της περιφέρειας, γίνεται μια προσπάθεια κάποιοι να δείξουν ότι υπάρχει διάλυση παράταξή μας είναι όλη μαζί, είναι όλη μαζί σήμερα εδώ, ήταν όλη μαζί την Κυριακή στην ολομέλεια που έγινε. Νομίζω ότι αυτοί που πρέπει να αναρωτηθούν είναι η συγκεκριμένη εφημερίδα η οποία δέχεται συνεχώς διαψεύσεις για αυτά τα οποία αναφέρει, εμείς συνεχίζουμε, συνεχίζουμε και δίνουμε αναφορά μόνο στους Πελοποννήσιους και μόνο στους Μεσσήνιους πολίτες και θέλω να πω και κάτι άλλο, υπάρχει σήμερα μια μεγάλη προσβολή από τη συγκεκριμένη εφημερίδα "Ελευθερία" στο πρόσωπο του προέδρου του Περιφερειακού συμβουλίου του Γιώργου Πουλοκέφαλου,προσπαθεί να παρουσιάσει ότι αυτή την επιστολή απλώς την υπέγραψε, καλή πίστη χωρίς να την γνωρίζει, είμαι σίγουρη όμως ότι η εφημερίδα ξέρει ότι το χειρόγραφο κείμενο ανήκει στον κύριο Πουλοκέφαλο. Καταλαβαίνεει λοιπόν ότι υπάρχει μια σπίλωση και μια συκοφάντηση απέναντι στην παράταξή μας.
Σε ότι αφορά στη μεθοδευμένη συκοφάντηση απέναντι στο πρόσωπό μου, εγώ απαντώ με την εργασία μου τη σκληρή, απαντώ στους πολίτες και χαίρομαι πάρα πολύ που στη συναναστροφή που έχω καθημερινά μαζί τους δείχνουν πόσο πολύ πιστεύουν και εμάς και πάνω από όλα τον επικεφαλής της παράταξής μας τον Πέτρο Τατούλη, που δε νομίζω ότι χρειάζεται να δώσω καμία απάντηση. Θέλω όμως να στείλω ένα μήνυμα, εάν κάποιοι προεκλογικάμας στήριξαν πιστεύοντας ότι θα έχουν ανταποδοτικά οφέλη, αν κάποιοι το έκαναν για αυτό το λόγο, να ξέρουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υποδείξεις για τον τρόπο που θα διοικήσουμε την Πελοπόννησο, ή για τις υποδομές για τις οποίες είμαι και αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχης για τη Μεσσηνία και για την Πελοπόννησο, δεν δεχόμαστε από κανέναν».

Η...Σταύρωση του λαού μας απο τους Πολιτικούς..

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα έρθει η θρησκευτική Ανάσταση για τους πιστούς που θα σημάνει πνευματική και ηθική ανάταση αλλά η οικονομική Ανάσταση μάλλον θα αργήσει να εξακτινώσει το φως της ελπίδας για τον λαό μας. Είναι περίεργο που τελικά χθές 21η Απριλιού κατά τρόπον τινά γιορτάσαμε την επέτειο της Δικτατορίας και την μαύρη σελίδα που άνοιξε για την πολιτική μας ιστορία. Ομως είναι πιο περίεργο ότι στους δρόμους ακούγαμε ότι οι περίφημοι σημερινοί Δημοκρατες κάποτε ήταν υμνητές της επταετίας. Ναι είναι αλήθεια ότι η...Ελληνική ιστορία επαναλαμβάνεται. Αλλά το πιο σοφό που άκούσαμε ήταν απο αναγνωστη μας με τον οποίο μάλιστα συμφώνησαν όσοι ρωτήσαμε αργότερα για το πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής.
Ειπε το εξής σοφό "Ολοι εκείνοι που έφαγαν καλά επι Χούντας και αναλογίστηκαν το συμφέρον τους αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας χώθηκαν οι μέν στα βρακιά της Νέας Δημοκρατίας και άλλοι στα βρακιά του ΠΑΣΟΚ και θέλησαν να λέγονται αγωνιστές....' Αν έχει δίκιο ή άδικο θα το κρίνετε μόνοι σας. Οπως το γεγονός ότι ορισμένοι -αχ αυτή η γενιά του Πολυτεχνείου- εξαργύρωσαν με αξιώματα τους αγώνες για Ελευθερία. Διότι και οι φίλοι μου τότε που αναμετέδιδαν τον παράνομο σταθμό του Πολυτεχνείου δεν ζήτησαν ποτέ αξιώματα και μάλιστα δημιούργησαν τον σταθμό του Παύλου Μπακογίαννη στο Καρπενήσι. Ναι, εκείνον τον σοφό που μας έλεγε ότι στην 'Δημοκρατια δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά κάποιοι θα επιχειρήσουν να τα δημιουργήσουν...'.
Ισως αυτή η πολιτική κουζίνα θυμίζει αχταρμά της σημερινής κατάστασης. Οπως τον πληθωρικό κ. Πάγκαλο που παραδίδει μαθήματα Τουρκικής ιστορίας στους Ελληνες όταν αναφέρεται στα έργα των γειτόνων. Ομως λησμονεί ότι ο απλός λαός μας ΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ σήμερα. Και δεν γνωρίζει πότε θα έρθει η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ....Καλή Ελληνική Ανάσταση λοιπόν....

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Τα 'Λελώνεια' αναβιωνουν στα Φιλιατρά στο ιστορικό εκκλησάκι

Αναβιώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά στις 25 Απριλίου τα "Λελώνεια" στον Άγιο Γεώργιο Φιλιατρών τα οποία είναι μια πρωτοβουλία του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το Εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Ιωάννη, Ανήμερα το Πάσχα 24 Απριλίου στις 8 το βράδυ θα υπάρχει Εσπερινός και αρτοκλασία, ενώ ανήμερα του Αγίου Γεωργίου 25 Απριλίου το πρωί στις 7 ο Όρθρος και η Θεία λειτουργία.
Αμέσως μετά την θεία λειτουργία, θα υπάρξει περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από τους ιππείς από το Εκκλησάκι στους κεντρικούς δρόμους των Φιλιατρών.
Μετά την περιφορά της εικόνας θα γίνουν ιπποδρομίες με άλογα από την ευρύτερη περιοχή. Μια γιορτή που πραγματικά αποτελεί ξεχωριστό γεγονός...
Απο το filiatranews

Ευχές ααστάσιμες απο την Αντωνία Μπούζα

Η μεγάλη εορτή του Πάσχα, βρίσκει φέτος τη Χώρα μας, στην κορύφωση μιας πολύ κρίσιμης αλλά και επώδυνης περιόδου ,κατά την οποία οι Έλληνες πολίτες καλούνται να κάνουν δυσβάστακτες θυσίες .
Το μήνυμα της θυσίας και της Ανάστασης του Θεανθρώπου, ας αποτελέσει τη διέξοδο στις αγωνίες και τα προβλήματά μας και ας μας δείξει το δρόμο της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης .Ας προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με αισιοδοξία, έχοντας ως αρχή μας αρχές και αξίες, μα πάνω απ΄όλα, αγάπη για την πατρίδα που δοκιμάζεται.
Εύχομαι από καρδιάς , να ξεπεράσουμε το σκόπελο της δοκιμασίας και με σωστή αντιμετώπιση , με πρόγραμμα , σχέδιο και δύναμη, να κινηθούμε για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Χρόνια πολλά, με υγεία προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, αντοχές και ελπίδα!!!!
Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου

"Συνδυασμένες δράσεις για τον τουρισμό"

Ημερίδα με θέμα "Συνδυασμένες δράσεις για τον τουρισμό" πραγματοποιείται από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας τη Δευτέρα 2 Μαΐου στις 6 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου "Elite". Η ημερίδα οργανώνεται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Συνεδρίων και Θεματικών Μορφών Τουρισμού της Μεσσηνίας. Κατά τη διάρκειά της θα γίνει πρώτη παρουσίαση του κόμβου του εν λόγω Γραφείου στο Διαδίκτυο και θα παρουσιαστούν οι προοπτικές της Μεσσηνίας ως προορισμού, να προσελκύσει θεματικές-εναλλακτικές μορφές τουριστικής ζήτησης. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νικ. Κανελλόπουλος, ενώ έχουν προσκληθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, βουλευτές, τοπικοί παράγοντες, τουριστικοί πράκτορες που ασχολούνται με το συνεδριακό τουρισμό κ.ά.
Να ελπίσουμε μόνο να υπάρξει ουσία και όχι παχιά λόγια για την ουσιαστική αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος στο τόπο μας καθώς η Μεσσηνία εξακολουθούμε να είμαστε εμείς...

Διόδια στο ύψος του Βασιλικού και αλλαγές χάραξης στην Ολυμπία Οδό

Αυτοψία επί των τροποποιήσεων που προτείνονται στο τμήμα Καλού Νερού – Τσακώνας της Ολυμπίας Οδού, πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Τα διόδια όμως δεν τα γλυτώνουμε όταν ολοκληρωθεί ο δρόμος και επομέως θα βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη....Οι βασικές τροποποιήσεις που προτείνονται είναι: μικρή μετατόπιση της χάραξης της αρτηρίας στην περιοχή των οικισμών Κόκλα και Κάτω Μάλθης με σκοπό την παράκαμψή τους, διαφοροποιήσεις στη μηκοτομή της χάραξης, μικρής κλίμακας διαφοροποιήσεις στη χάραξη του παράπλευρου και κάθετου δευτερεύοντος δικτύου και πρόβλεψη κάποιων επιπλέον τμημάτων για την εξυπηρέτηση αναγκών πρόσβασης, καθώς και τροποποίηση του ανισόπεδου κόμβου Δωρίου, προκειμένου να μην υπάρχει ασυμβατότητα με το Σχέδιο Πόλης Δωρίου αλλά και για λειτουργικούς – κυκλοφοριακούς λόγους.
Διόδια προβλέπονται στο ύψος του Βασιλικού, ενώ θα εγκατασταθούν και πλευρικά διόδια στον κόμβο του Δωρίου, από και προς το Καλό Νερό.

Και με την βούλα τα «σκουπίδια» αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Δήλωση της Υφυπουργού ΕΣΑΗΔ κ. Θεοδώρας Τζάκρη για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.Όπως γνωρίζετε, η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας, ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί σε πολλές περιοχές της χώρας να χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη απόρριψη τους, με σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση μας έχει φέρει κοντά στην επιβολή βαρύτατων προστίμων από την Ε.Ε, προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβαρυνθεί στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει, δυστυχώς, τα πρωτεία στις ανοικτές χωματερές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρόσφατα οι ανοικτές χωματερές στην Πελοπόννησο ξεπερνούσαν τις 60, σε σύνολο 120 σε ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και έχει πάρει μέχρι σήμερα δύο φορές τα εύσημα από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Ποτότσνικ για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Στα πλαίσια αυτά έχει εκπονήσει εθνικό σχέδιο δράσης για την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ και έχει δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για την αποκατάστασή τους. Παράλληλα υλοποιεί με κοινοτική συγχρηματοδότηση σημαντικά έργα υποδομής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διαπιστώνοντας την εκ των πραγμάτων αναποτελεσματικότητα των φορέων διαχείρισης που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι αποφασίσαμε το 2010 να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα στην κρατική Περιφέρεια και στη συνέχεια στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Με την ανάληψη καθηκόντων της αιρετής περιφέρειας ο κ. Τατούλης παρουσίασε στην task force το σχέδιό του για άμεση προσωρινή και οριστική λύση του προβλήματος και ζήτησε να αναλάβει την ευθύνη η αιρετή περιφέρεια. Παράλληλα στην πράξη (και αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς) συνέβαλε καθοριστικά στην εφαρμογή του προγράμματος για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ.Πριν λίγες ημέρες το Περιφερειακό Συμβούλιο μας απέστειλε επίσημα την απόφασή του με την οποία μας ζητά και επίσημα πλέον την ευθύνη για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων.Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα στήριξης των προσπαθειών που γίνονται και να σας ενημερώσουμε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά τα αιτήματα του Περιφερειακού Συμβουλίου, δηλαδή να μεταβιβαστούν από την αποκεντρωμένη διοίκηση στην αιρετή περιφέρεια όλες οι αρμοδιότητες για την ωρίμανση και υλοποίηση των έργων προσωρινής και οριστικής επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων καθώς και για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση ΧΑΔΑ.Επίσης, εκτιμώντας ότι η αιρετή Περιφέρεια είναι απαραίτητος μοχλός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων αντιμετωπίζουμε θετικά τη συμμετοχή της αιρετής περιφέρειας στον Φορέα Διαχείρισης στερεών αποβλήτων της ΠελοποννήσουΕπιπλέον, θέλουμε να τονίσουμε ότι σύντομα θα βγει πρόσκληση του ΕΠΠΕΡΑΑ με την οποία θα μπορεί να χρηματοδοτηθούν τόσο έργα αποκαταστάσεων όσο και δράσεις ανακύκλωσης, από αυτές που γνωρίζω ότι η αιρετή Περιφέρεια έχει σε υψηλή προτεραιότητα.
Το ΥΠΕΣΑΗΔ θα στηρίξει προτάσεις που θα περιλαμβάνουν έργα αποκαταστάσεων και ανακύκλωσης στην Πελοπόννησο για να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο το κλείσιμο των ΧΑΔΑ.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ετοιμες οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων !!

Η οριστική απόφαση για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων θα ληφθεί στα τέλη Ιουνίου και θα ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου 2011, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι και οι δύο προτάσεις των καθηγητών κ.κ.Λιαρόπουλου και Κυριόπουλου, που αφορούν στην αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της Αττικής, δεν είναι δεσμευτικές, καθώς αναμένονται προτάσεις και από πολλούς άλλους φορείς, προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καταλήξει οριστικά για τις αλλαγές που θα γίνουν σε όλη τη χώρα.
Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και οι υφυπουργοί θεωρούν αναγκαίες τις αλλαγές στο σύστημα, καθώς όπως εκτιμούν δεν θα μπορέσει να είναι βιώσιμο τα επόμενα χρόνια, αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την περιστολή της σπατάλης.
Η πρόταση Λιαρόπουλου, που βασίζεται στη δημιουργία εννέα διαφορετικών ομάδων-νοσοκομείων στην Αττική και προτείνει τη συγχώνευση αρκετών νοσοκομείων με άλλα, δεν βρίσκει σύμφωνους τους γιατρούς οι οποίοι δήλωσαν μέσω του προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Π.Παπανικολάου, ότι είναι εναντίον των συγχωνεύσων.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γ.Κυριόπουλος, που παρουσίασε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει τα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία της Αττικής να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους ώστε να ανταγωνιστούν τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο κεντρικό άξονα της Βασιλίσσης Σοφίας, είπε στο ΑΠΕ σχολιάζοντας τις προτάσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ότι "θα είναι δύσκολη η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή του συστήματος Υγείας λόγω της οικονομικής συγκυρίας, γιαυτό και η εκτίμησή μου, είναι ότι όποιες συγχωνεύσεις γίνουν θα γίνουν με κύριο σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την περιστολή δαπανών.
Σήμερα ο υπουργός Υγείας, εγκαινιάζοντας την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας στο Περιστέρι, λίγες βδομάδες πριν αρχίσει να λειτουργεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υγείας, έκανε λόγο για μια πρότυπη μονάδα, η οποία θα συνεργάζεται με το σύνολο των υγειονομικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή, και των ασφαλιστικών ταμείων.
Το Κέντρο Υγείας είχε τον εξοπλισμό αλλά έπρεπε να αποκτήσει και προσωπικό για να λειτουργήσει, τόνισε ο κ.Λοβέρδος.
Σκοπός του κέντρου Υγείας αλλά και ανάλογων δομών, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας, είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών, ανεξάρτητα σε ποιο ασφαλιστικό φορέα ανήκουν.
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: «Αν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων γίνουν όπως οι συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων πριν μερικά έτη, τότε θα χαθεί η περίθαλψη των πολιτών όπως χάθηκε και το αίσθημα της ασφάλειας».