Pages

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Στα άκρα η κόντρα ταξιτζήδων- Κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε η συνέλευση της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί, κατά την οποία αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων και μάλιστα με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο. Ωστόσο δεν έλειψαν και οι φωνές που θέλουν να λήξει η απεργία αλλά και ο Γολγοθάς χιλιάδων τουριστών που επωμίζονται τις συνέπειες.
Το πρωί της Δευτέρας στις 10 θα βρεθούν έξω από το υπουργείο Μεταφορών όπου θα επιδιώξουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση. Παράλληλα, θα υπάρχουν διάφορες ομάδες με ταξί σε ολόκληρη την Αθήνα που θα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες, δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος.
Για σήμερα προγραμματίζουν να κάνουν καταλήψεις στα διόδια: Ρίου, Πάτρας, Αφιδνών, Κορίνθου και Μαλγάρων. Επιπλέον προγραμματίζουν και αποκλεισμό των Τεμπών.
Υπάρχει ακόμη η σκέψη από ιδιοκτήτες ταξί της Δυτικής Πελοποννήσου να μεταβούν το απόγευμα στην Επίδαυρο όπου, σύμφωνα με πληροφορίες τους, θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας και να μοιράσουν φυλλάδια στους τουρίστες. Ανάλογη κίνηση ενημέρωσης των τουριστών θα γίνει και στα Μετέωρα.
Οι πιο σκληροπυρηνικοί είναι οι ιδιοκτήτες των ταξί της Κρήτης, οι οποίοι συνεχίζουν την κατάληψη της Περιφέρειας ενώ προγραμματίζουν αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς κομβικών σημείων του νησιού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κατάληψη λιμανιών και αεροδρομίων του νησιού. Η κινητοποίηση δεν θα έχει μορφή συμβολική αλλά θα έχει διάρκεια - ίσως και επ' αόριστον.

Τυχερή η Εθνικής μας στα προκριματικά του Μουντιάλ

Αρκετά τυχερή στάθηκε η εθνική ομάδα της Ελλάδας στην κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014, καθώς θα έχει αντιπάλους στον 7ο όμιλο τις Σλοβακία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Λιθουανία, Λετονία και Λίχτενσταϊν.
H παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ισπανία, είναι στον 9ο όμιλο μαζί με την Γαλλία, η οποία ήταν στο 2ο group δυναμικότητας.
Οι αγώνες των ομίλων στην Ευρώπη θα διεξαχθούν από 7 Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι 15 Οκτωβρίου 2013, ενώ δεν έχουν βγει ημερομηνίες για τα μπαράζ. Οι 53 ομάδες χωρίστηκαν σε 9 ομίλους. Οι 8 όμιλοι έχουν από 6 ομάδες και ο 9ος έχει 5 ομάδες.
Οι 9 πρώτοι προκρίνονται. Ο χειρότερος 2ος θα αποκλειστεί αυτόματα και οι 8 καλύτεροι 2οι θα παίξουν μπαράζ (μέσα-έξω). Επειδή το ένα group έχει μία ομάδα λιγότερη, για να βγουν οι καλύτεροι 2οι δεν μετράνε στα υπόλοιπα 8 group τα ματς με την χειρότερη ομάδα.
Σάντος: «Καλή για την Ελλάδα η κλήρωση»
Καλή χαρακτήρισε την κλήρωση για την Εθνική μας ομάδα ο ομοσπονδιακός προπονητής Φερνάντο Σάντος, ωστόσο ανέφερε πως οι αντίπαλοι διαθέτουν δυνατά σύνολα και ότι θα πρέπει η Ελλάδα να είναι πολύ προσεκτική. Επίσης, δήλωσε πως αυτήν την περίοδο ο στόχος είναι η πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
«Η αλήθεια είναι ότι η κλήρωση ήταν καλή για την Ελλάδα, αν δούμε, φυσικά, και τους άλλους ομίλους. Υπάρχουν, ωστόσο, ομάδες που διαθέτουν καλά σύνολα, όπως είναι η Βοσνία και η Σλοβακία, που είχε παρουσία στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής.
Οφείλουμε να δείξουμε προσοχή στη Λιθουανία και τη Λετονία και να τις ‘διαβάσουμε’ καλά, γιατί συνεχώς βελτιώνονται τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειώσω ότι τη Λιθουανία και τη Σλοβακία δεν τις ξέρουμε καλά, δεν τις έχουμε αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν.
Αντιθέτως, τη Βοσνία θα την αντιμετωπίσουμε στο φιλικό του Αυγούστου και με τη Λετονία συμμετέχουμε στον ίδιο όμιλο για τα προκριματικά του EURO 2012.
Θέλω να τονίσω ότι το Μουντιάλ είναι ένα άλλο κομμάτι της δουλειάς μας. Εμείς ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή με τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και έχουμε ως στόχο την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης».

Η ύφεση στην οικοδομή διέλυσε και το εμπόριο

Αλληλένδετος με το εμπόριο είναι ο κλάδος της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει πληγεί από την ύφεση. Αποτέλεσμα είναι ο συγκεκριμένος τομέας να έχει συμπαρασύρει δεκάδες άλλους επαγγελματικούς κλάδους και επιχειρήσεις.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο κλάδος της οικοδομής αποτελεί «ατμομηχανή» για την οικονομία. Δυστυχώς παρατηρήθηκε μέσα σε διάστημα 7 ετών δραματική πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας που απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και στους αναπληρωτές Υπουργούς, με θέμα: “ Kαταστροφικές συνέπειες στην αγορά από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.”
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας στην Πελοπόννησο τον Ιανουάριο του 2004 είχαν εκδοθεί 404 οικοδομικές άδειες ενώ τον Ιανουάριο του 2011 μόλις 139. Παρατηρείται δηλαδή πτώση της τάξης του 66%. Στην Δυτική Ελλάδα από τις 322 άδειες τον Ιανουάριο του 2004 φτάνουμε στις 108 άδειες τον αντίστοιχο μήνα του 2011,σημειώνοντας πτώση 66%. Τέλος στα Ιόνια νησιά από τις 174 τον Ιανουάριο του 2004, έχουμε τον αντίστοιχο μήνα του 2011 52 , πτώση της τάξης του 70%.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν ξεκάθαρα την σοβαρότητα του προβλήματος και γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι η τεράστια πτώση του κλάδου της οικοδομής έχει οδηγήσει δεκάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτήν στον αφανισμό και χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν.
Το κλείσιμο της στρόφιγγας δανειοδότησης εκ μέρους των Τραπεζών είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους ‘παγώματος’ της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς παλαιότερα το 80% των οικοδομών ολοκληρωνόταν με δάνειο.
Το γενικότερο πάγωμα της αγοράς, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Περιφέρειας καθώς και ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο, οδηγούν την οικοδομική δραστηριότητα σε ακόμα πιο φθίνουσα πορεία.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, αναγνωρίζει την δυσκολία των καταστάσεων και επιμένει:
- Στην προώθηση ενός ουσιαστικού προγράμματος για την Περιφέρεια, το οποίο να έχει στόχο την ανάπτυξη. Παράλληλα με τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος, πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και οι ενέργειες που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.
- Στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος ώστε να είναι δίκαιο, σταθερό, απαλλαγμένο από πολιτικές που έχουν στόχο και μόνο την είσπραξη φόρων από αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι φορτωμένη με δυσβάστακτους φόρους που λειτουργούν άκρως κατασταλτικά στην ανάπτυξη της. Δεν μπορεί να νεκρώνουν τόσα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από αυτήν την δραστηριότητα, μόνο και μόνο για εισπρακτικούς σκοπούς.
- Τέλος η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, εμμένει στο πολύ ουσιαστικό ζήτημα της πραγματικής οικονομίας εκ μέρους των Τραπεζών. Καλεί την Κυβέρνηση να προβεί σε πειθαναγκαστικές ενέργειες για την συνέχιση της δανειοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η πλήρης ‘καθίζηση’ της αγοράς και το στέγνωμα ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Αεροσκάφος βρέθηκε στον Μεσσηνιακό κόλπο

Πρωινές ώρες χθές , το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη του Α/Κ σκάφους «ΝΙΚΟΣ ΕΥΓΕΝΙΑ» Σ.Κ. 237, ότι στη θαλάσσια περιοχή ΜΠΟΥΚΑΣ Μεσσήνης, κατά τη διάρκεια αλιείας, ανέσυρε με τα δίχτυα του τμήμα από αεροσκάφος, το οποίο και μετέφερε στο λιμάνι ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ . Από τη Λιμενική Αρχή Καλαμάτας ενημερώθηκε η 120 Π.Ε.Α., η οποία πρόκειται να παραλάβει το παραπάνω τμήμα.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν για να δοθεούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το εύρημα αλλα και τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες βρέθηκε στην θαλάσσια περιοχή αλλά και να δούμε τι πραγματικά συμβαινει στην περιοχή....

Το...ανίσχυρο και τελικά σάπιο..τραπεζικό σύστημα αποκαλύπτεται...

Το «Βήμα» αποκάλυψε σήμερα πολλές παρανομίες για τον Λαυρεντιαδή και την τράπεζα του το ερώτημα είναι πιστεύει κανείς ότι οι άλλοι είναι Άγιοι…?
Σκάνδαλο στην Proton Bank με τη σφραγίδα Λαυρεντιάδη

Σε καθεστώς «επιτροπείας» έχει κατ' ουσίαν τεθεί η Proton Bank από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά τα ευρήματα της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για ύποπτες αν όχι παράνομες συναλλαγές των μελών της διοίκησης η οποία παραιτήθηκε.
Οπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την Proton Bank, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας επέλεξε ως νέο αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γ. Τανισκίδη.
Είναι τόσο σοβαρό το ζήτημα που έχει ανακύψει με την τράπεζα που προκάλεσε την παρέμβαση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Νικολούδη, με απόφαση του οποίου παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του μεγαλομετόχου της Proton Bank κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος ζεί στο Λονδίνο, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας κ. Αντ. Αθανάσογλου και έξι πρώην στελεχών της ίδιας τράπεζας με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του κ. Λαυρεντιάδη ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιεί η ανεξάρτητη αρχή, έχοντας στη διάθεσή της ισχυρές ενδείξεις ότι τον τελευταίο καιρό διακινούνται από τα πρόσωπα αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά που είναι πιθανόν να αποτελούν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου της Αρχής κ. Π. Νικολούδη που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος, απαγορεύεται στο εξής η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των:
1. Λαυρεντιάδη Λαυρέντιου, μεγαλομετόχου της Proton Bank.
2. Αθανάσογλου Αντωνίου, πρώην αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
3. Παπασπήλιου Αθανασίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
4. Σαραμάντη Δημητρίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
5. Λιαρμακοπούλου Σμαράγδας, πρώην εκτελεστικού μέλους.
6. Κολίντζα Τρύφωνος, πρώην διευθύνοντος συμβούλου.
7. Αρβανίτη Γραμματικής, πρώην εκτελεστικού μέλους.
8. Μπίθαρη Διονυσίου, διοικητικού στελέχους.
Ταυτόχρονα απαγορεύεται με την ίδια απόφαση η πρόσβαση των συγκεκριμένων προσώπων σε τραπεζικές θυρίδες, καθώς και η οποιαδήποτε εκποίηση ή άλλη μεταβίβαση όλων των ακινήτων που κατέχει ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην περιοχή του Ρέντη.

Σιγή ιχθύος της ΝΕ. ΠΑΣΟΚ για τον Αλευρά...

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση μια εβδομάδα τώρα μετά την ανάληψη της θέσης του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας από την Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας για οπουδήποτε δήλωση.
Η λαλίστατη Ν.Ε Μεσσηνίας, μόνο όμως για το θέμα του Μαλαπάνη σιωπά χωρίς να κάνει ούτε καν καμία δήλωση συμπαράστασης για τον Π. Αλευρά που ανέλαβε την Θέση του Αντιπεριφεριάρχη Μεσσηνίας μια εβδομάδα τώρα που αξίζει να θυμίσουμε… ότι είναι βασικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας και της κομματικής περιφερειακής γραμματείας του κόμματος στην Πελοπόννησο με μεγάλους αγώνες και ενεργό παρουσία πάντα! και μάλιστα χωρίς καμία ανταμοιβή… τόσα χρόνια.
Η στάση αυτή της Ν.Ε δείχνει πολλά, για το πώς αντιμετωπίζει τα στελέχη του κόμματος ανά περίπτωση και μάλλον για το πως τους διατάζουν κάποιοι να «χορεύουν», αλώστε το έχουμε δει αυτό για τα σοβαρά προβλήματα του Νομού που σιωπά προκλητικά και δεν παίρνει θέση σε τίποτε! αφήνοντας έτσι με την στάση τους μερικές φορές και οι βουλευτές.. να διασύρονται άσχημα και άδικα.
Να θυμίσουμε ότι ο παραιτηθείς από την Ν.Ε Ευγ. Χρονόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BEST είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σοβαρών καταγγελιών ότι και ο Θ. Μπρεδήμας δεν στηρίχθηκε όπως θα έπρεπε… για το Δήμο Καλαμάτας με αποτέλεσμα να πάθει αυτήν την συντριβή… που και γι αυτό σφυρίζετε αδιάφορα… τόσο καιρό.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Η Πύλος κορωνίδα του πολιτισμού με εκδηλώσεις

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Πύλου-Νέστορος για το καλοκαίρι του 2011 έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουλίου μοναδικές εκδηλώσεις. Δύο εκπληκτικές μουσικές βραδιές «Αφιέρωμα στους Μάνο Χατζηδάκη και Μίκη Θεοδωράκη, για πιάνο και φωνή» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στην Κορώνη (Ελεήστρια) και το Σάββατο στην Πύλο (Τσικλητήρα) στις 9:30 μ.μ., όπου θα μας ταξιδέψει με την υπέροχη φωνή της η κ. Μαρία Τσώνη συνοδευόμενη από τον κ. Δημήτρη Αρσενόπουλο στο πιάνο.
Μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα του κ. Παναγιώτη Καραγιώργη θα γίνει την Κυριακή στις 9: 00 μ.μ. στο Αμπελόφυτο.
Στο δημοτικό σχολείο του Κορυφασίου θα βρεθεί την Παρασκευή στις 9:30 μ.μ. η θεατρική παράσταση «Η γιορτή» από το Θέατρο «Πρόβα», και την Κυριακή στις 9:30 μ.μ. στο Θεατράκι στην Φοινικούντα θα ανέβει το έργο «Οδύσσεια» από τον Θίασο ΝΑ Πυλίας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παραδοσιακά γλέντια, το Σάββατο στις 9:00 μ.μ. στο Βασιλίτσι με την ορχήστρα του κ. Παναγιώτη Σταθέα και την Κυριακή στις 9:00 μ.μ. στο Παπαφλέσσα.

Η νέα μεταπολίτευση απαιτεί Συνταγματική αναθεώρηση...

ΣE δημόσια διαβούλευση θέτει η Ν.Δ. 31 συγκεκριμένες προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς ολοκληρώθηκε το έργο της Επιτροπής που είχε συσταθεί υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο αρχηγός της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας τις προτάσεις αυτές έκανε λόγο για ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα μεταπολίτευση, έτσι ώστε ο πολίτης να ξαναβρεί τη χαμένη εμπιστοσύνη του στους θεσμούς και η ελληνική κοινωνία να κινηθεί σε ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις για δημοψηφίσματα ως άλλοθι και κινήσεις πρόσκαιρου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, που αποσκοπούν να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα μιας αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής, ο Α. Σαμαράς προσκάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια για τη νέα αρχιτεκτονική της ελληνικής πολιτείας.
Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε προς διαβούλευση η Ν.Δ. περιλαμβάνονται:
• εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας,
• θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού,
• θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή,
• επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας,
• αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών και ιδίως την κατάργησή της, όπως ισχύει σήμερα
• αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους,
• αλλαγές στο "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων,
• ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους,
• κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή,
• καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής,
• αλλαγές στο άρθρο 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων,
• ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.

Υπότροπη η Τουρκία για μαιμού...ελιές Καλαμών!

Στο «σκαμνί» των διεθνών δικαστηρίων θα καθίσει η Τουρκία εάν συνεχίσει την… μπαμπέσικη συμπεριφορά της να πουλάει σε αγορές τρίτων χωρών αλλά και στην εσωτερική της αγορά βρώσιμες ελιές τις οποίες…..προηγουμένως βαφτίζει «ελιές Καλαμών».
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμανατίδου – Πασχαλίδου, ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι η γειτονική χώρα οικειοποιείται ελληνικά ποιοτικά προϊόντα σφετεριζόμενη την ονομασία προέλευσης. «Η Τουρκία αποφεύγει συστηματικά να συζητήσει το θέμα και κωλυσιεργεί αρνούμενη να ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία την οδηγία της Ε.Ε. για τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης», ανέφερε ο κ. Δριβελέγκας, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι το πρόβλημα δεν θα περιοριστεί στις ελιές της Καλαμάτας αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα, η μαστίχα Χίου και ο κρόκος.
Πάντως, επειδή με βάση την τουρκική νομοθεσία μόνον οι θιγόμενοι μπορούν να προσφύγουν νομικά κατά τέτοιων υποθέσεων σφετερισμού προϊόντων, ο υφυπουργός κάλεσε όλες τις θιγόμενες συνεταιριστικές ενώσεις να προσφύγουν νομικά κατά της γειτονικής χώρας και θα έχουν –όπως είπε– τη συνδρομή της Πολιτείας.
Από την πλευρά της η Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου κατήγγειλε ότι σε σούπερ μάρκετ στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη πωλούνται μαύρες ελιές με την ένδειξη «Ελιά Καλαμάτας» και ζήτησε επιθετική πολιτική στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Αφού θύμισε ότι πρόσφατα εντοπίστηκε στις ΗΠΑ νοθευμένο λάδι που επωλείτο ως «λάδι Λακωνίας», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο από τέτοιου είδους απάτες να ζημιώνονται οι Ελληνες παραγωγοί και να συκοφαντούνται τα ελληνικά προϊόντα.

Ολα παίζονται για το σκάνδαλο της Ολυμπίας οδού....

Σε σύσκεψη για την "Ολυμπία Οδό" στο γραφείο του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κου Μαγκριώτη, θα συμμετάσχει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την Τετάρτη 3 Αυγούστου και ώρα 12:00. Στη σύσκεψη θα παραβρεθούν Βουλευτές, Δήμαρχοι της Μεσσηνίας καθώς και εκπρόσωποι των επιμελητηρίων Μεσσηνίας και Κορινθίας.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ...ΣΚΑΝΔΑΛΟ...

Στην κατοχική Ελλάδα του μνημονίου ένας κύκλος έκλεισε. Τα μεγάλα έργα,όπως τα ξέραμε, δεν πρόκειται να κατασκευαστούν. Οι συμβάσεις, που αποτελούν νόμο του κράτους, τσαλαπατήθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους.
Ένα κράτος που λέει πως δεν χρωστά μία στους εργολάβους θα έπρεπε ήδη να τους έχει πετάξει στο δρόμο -εργολάβους και τραπεζίτες. Όμως, δηλώνει πως, αν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να πληρώσει αρκετά δις στους εργολάβους.
Γιατί άραγε αφού δεν φταίει σε τίποτα και δεν χρωστά μία?
Οι τραπεζίτες, που μας παίρνουν τα σπίτια για μια δόση δανείου, αρνούνται νταηλίδικα να εκπληρώσουν τις δανειακές τους συμβάσεις που οι ίδιοι υπέγραψαν με τους εργολάβους.
Οι εργολάβοι συνεχίζουν να εισπράττουν διόδια και να μη βάζουν μία, παρότι είναι υποχρεωμένοι από την σύμβαση να φροντίζουν για την συνεχή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου.
Οι απολυμένοι εργαζόμενοι ρώτησαν ήδη: Εστω και τώρα απαντήστε, κύριοι εργολάβοι:
Τι ποσοστό επί του έργου έχετε κατασκευάσει?
Τι έχετε εισπράξει μέχρι σήμερα?
Πόσα χρήματα έχετε καταβάλει?
Γιατί δεν προστρέχετε στα δικαστήρια για αποζημιώσεις, λόγω καθυστέρησης των απαλλοτριώσεων ,παρά σταματάτε το έργο?
Γιατί επικαλείστε την πτώση της κυκλοφορίας, εφόσον από τη σύμβαση έχετε αναλάβει τον κίνδυνο;
Έστω και τώρα απαντήστε, κύριοι τραπεζίτες:Γιατί διακόπτεται τη χρηματοδότηση των έργων, όταν από τα stress tests σας έχετε προβλέψει πολύ δυσμενέστερα σενάρια από τα σημερινά (στη συγκεκριμένη περίπτωση 27% πτώση της κυκλοφορίας);
Έστω και τώρα απαντήστε, κύριε Υπουργέ:
Πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί από τα διόδια σε κάθε σταθμό, σε ετήσια βάση το 2008, το 2009 και το 2010; Πόσα απ’ αυτά τα ποσά έχει εισπράξει ο παραχωρησιούχος, πόσα έχει εισπράξει το κράτος;
Προτίθεστε να ζητήσετε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία χρηματοδοτεί τα κράτη με πολύ μικρό επιτόκιο για να το χρησιμοποιήσετε για να κατασκευαστούν δημόσια έργα και υποδομές;
Σκοπεύετε να δημιουργήσετε μια Δημόσια Τράπεζα Ειδικού Σκοπού, για να μπορεί να δανείζεται η χώρα για έργα που δεν μπορεί να κατασκευάσει από ίδιους πόρους, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1% επιτόκιο;
Σκοπεύετε να ελέγξετε την κατασκευή των έργων και αν έχουν τηρηθεί οι μελέτες και οι κανόνες κατασκευής ή έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στον «ανεξάρτητο μηχανικό» που «ελέγχει» το έργο και πληρώνεται από τους εργολάβους;
εμείς, ένα δηλώνουμε: Όποια λύση και να δοθεί, θα αποτελεί σκάνδαλο. Γιατί σκάνδαλο ήταν από την στιγμή της ψήφισης της σύμβασης από την Βουλή. Γιατί σκάνδαλο είναι ο τρόπος που γίνονται τα έργα στην Ελλάδα. Ένας τομέας που ,μαζί με τις αμυντικές δαπάνες, είναι ο πιο κερδοφόρος για κάθε λογής λαμόγιο.
Έτσι, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε μέχρι 65 εκατ. το χιλιόμετρο όταν η Ισπανία με ίδιο γεωγραφικό ανάγλυφο πληρώνει 12 φορές λιγότερο.
Κύριε Μαγκριώτη, είχατε δεσμευθεί πως είναι απαράβατος όρος η επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων στα έργα. Ισχύει ακόμα?
Κύριε Περιφερειάρχη, είχατε δηλώσει πως δεν θα επιτρέψετε το κλείσιμο των εργοταξίων στην περιφέρεια σας. Σκοπεύετε να αντιδράσετε ή θα αρκεστείτε σε δηλώσεις στα κανάλια?
Έλληνα οδηγέ, θα συνεχίσεις να πληρώνεις διόδια για να θησαυρίζουν οι εργολάβοι και οι δρόμοι να μην γίνονται ποτέ?

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Οριστική λύση στο πρόβλημα που υφίσταται με τη γη υψηλής παραγωγικότητας εξασφάλισε ο Π. Τατούλης

Οριστική λύση, με τροποποίηση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, πάνω στο πρόβλημα που υφίσταται με τη γη υψηλής παραγωγικότητας, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και έλαβε θετική απάντηση στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος η Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γεώργιος Μπουζέτος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γεώργιος Κανελλόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Ευάγγελος Διβάρης και ο προϊστάμενος μονάδας σχεδίων βελτιώσεως νέων γεωργών κ. Νίκος Μανέτας.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, που έγκαιρα είχε αναδείξει το πρόβλημα της γης υψηλής παραγωγικότητας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη επικείμενη λύση του σημαντικού αυτού προβλήματος μετά την δήλωση του Υπουργού, ότι θα καταθέσει δηλαδή τροποποίηση στο σχετικό νομοσχέδιο.
Κατά τη συνάντηση αυτή υπήρξαν και συμφωνίες που αφορούν ζητήματα αγροτικής περιουσίας και καλλιεργητικού σχεδιασμού, ενώ ο Υπουργός με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε την ίδρυση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου και δήλωση της διαθεσιμότητα του για προσφορά κάθε δυνατής αρωγής για την δημιουργία του Δημοπρατηρίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης ζήτησε επίσης την εξάντληση κάθε περιθωρίου για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω του Περονόσπορου δηλώνοντας ότι πρόκειται για «ουσιαστικά καταστροφή ολόκληρης της παραγωγής».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στο εξαιρετικής σπουδαιότητας ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του από την πρόοδο των εργασιών στα φράγματα του Ασωπού και του Φιλιατρινού και την ανάγκη άμεσης συνέχισης στο φράγμα του Τανού στην Αρκαδία και του Μηναγιώτικου στη Μεσσηνία.
Την δημιουργία του Καλαθιού Πελοποννησιακών Προϊόντων συζήτησε με τον ειδικό γραμματέα κ. Διβάρη η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου με στόχο την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Στη συζήτηση συμμετείχε και η πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Αργολίδας κα Κωνσταντίνα Ζούζια, η οποία έθιξε το πολύ σημαντικό πρόβλημα των κτηνοτρόφων που έχουν ενταχθεί στο μέτρο 3.1 που αφορά την εφάπαξ πριμοδότηση για την πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση Υπαίθρου 2000-2006. Από μεγάλο αριθμό νέων αγροτών ζητείται η επιστροφή χρημάτων με αποφάσεις λόγω καθυστέρησης προσκόμισης των αδειών, ένα θέμα για το οποίο ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, με στόχο την ουσιαστική στήριξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας, έχει ζητήσει το ΥΠΑΑΤ να μεριμνήσει να ανασταλούν όλες οι αποφάσεις καταλογισμού και να μην επιστραφούν τα χρήματα επειδή η κατάσταση αυτή οφείλεται στη δυσλειτουργία των υπηρεσιών των τέως Νομαρχιών.

Σε νέα ενεργειακή εποχή τα νοσοκομεια της Μεσσηνίας

Με την υπογραφή από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α), κ.Ανδρέα Ανδρεαδάκη και την ανάρτηση στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» σήμερα, ολοκληρώνεται και τυπικά η ένταξη της πράξης «Ολική υποκατάσταση πετρελαίου με ηλιοθερμική ενέργεια και υγράεριο, κατασκευή νέας θερμομόνωσης» στο Γ.Ν.Καλαμάτας, προϋπολογισμού 960.000,00 € με κωδικό MIS 340098, στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη».
Το προτεινόμενο έργο αφορά την δραστική αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης και εγκατάστασης θέρμανσης του Γ.Ν.Καλαμάτας και στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία εξόδων η ετήσια δαπάνη στο Γ.Ν.Καλαμάτας το 2010, για την θέρμανση των χώρων, την θέρμανση των ζεστών νερών χρήσης, και του νερού-ατμού για τα πλυντήρια ανήλθε στο ποσό των 720.565,00 € και με την υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης η ετήσια δαπάνη θα ανέλθει στο ποσό των 350.955,00 €.
Συνεπώς η ετήσια μείωση των δαπανών προμήθειας καυσίμων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 369.610,00 €, ήτοι μία μείωση της τάξεως του 51,3%. Ταυτόχρονα η ετήσια μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανέρχεται στους 507,4 τόνους, ήτοι ποσοστό μείωσης 36,5% (από 1.390,5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τώρα, σε 883,7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μετά την ολοκλήρωση του έργου).
Μετά τη σημερινή εξέλιξη ο Διοικητής του Γ.Ν.Καλαμάτας κ.Γεώργιος Μπέζος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με αισθήματα βαθιάς ικανοποίησης εκφράζουν τις ευχαριστίες τους σε όλους όσους συνέβαλλαν, ώστε να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΡΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Κεραυνοί» Φαρλέκα για τις φήμες σε διακίνηση μαύρου χρήματος

Μια φήμη είχε ταράξει τα ήρεμα νερά της Λακωνίας τον τελευταίο μήνα. Μια φήμη που έλεγε πως ο τέως Αντινομάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας Παναγιώτης Φαρλέκας πιάστηκε με μπόλικο χρήμα πάνω του όταν πήγε να το βγάλει από την χώρα από το Ελευθέριος Βενιζέλος.!!!
Άλλοι λέγανε 1 εκατ. Άλλοι 1,5 εκατ. Άλλοι 2 εκατομύρια ευρώ.
Ακούσαμε και εμείς αυτές τις φήμες αλλά δεν δημοσιεύσαμε τίποτα και περιμέναμε δούμε τι ακριβώς έχει γίνει. Άλλοι μας κατηγόρησαν πως το θάψαμε. Άλλοι πως το κάναμε «γαργάρα». Δεν πειράζει τους συγχωρούμε γιατί δεν ξέρουν πως εμείς κάνουμε πάντα έρευνα και μετά βγάζουμε το όποιο θέμα. Αφού έχουμε κάνει ρεπορτάζ και έχουμε συγκεντρώσει τα στοιχεία τα οποία είναι διασταυρωμένα.
Θέλουμε να είμαστε έγκυροι και αυτά που γράφουμε να είναι απόλυτα σωστά.
Το ρεπορτάζ λοιπόν του report24.gr λέει πως τέτοιο περιστατικό δεν έχει γίνει ποτέ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και πως δεν έχει καταγραφεί τέτοιο περιστατικό στο οικονομικό έγκλημα.

Το δικό μας ρεπορτάζ λέει ακόμα και είναι και αυτό διασταυρωμένο πως η διασπορά των φημών αυτών προέρχονται από συγκεκριμένο κέντρο που έδρασε με σκοπό την κοινωνική και πολιτική αποδόμηση του Παναγιώτη Φαρλέκα. Κάτι πιο έξυπνο δεν είχαν να βρουν;
Στο ρεπορτάζ μας έρχεται να προστεθεί και η επίσημη τοποθέτηση του Παναγιώτη Φαρλέκα ο οποίος με ανοικτή επιστολή βάζει τα πράγματα στην θέση τους και όπως μάθαμε κατόπιν συνομιλίας μας θα προβεί και σε μηνύσεις.
Διαβάστε την ανακοίνωση

“Τον τελευταίο καιρό γνωστοί κύκλοι έχουν επιδοθεί συντονισμένα σε μεθοδευμένη διοχέτευση και διασπορά ψευδέστατων, συκοφαντικών και όλως ανυπόστατων και αστήρικτων φημών, που μοναδικό σκοπό έχουν την σπίλωση του ονόματος μου και την καταβαράθρωση της επαγγελματικής μου ακεραιότητας, της πολιτικής μου οντότητας και της υπόληψης μου.
Κρίνοντας από τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την εξέλιξη του σχεδίου, αλλά και από τον τρόπο που εκτοξεύεται η “λάσπη στον ανεμιστήρα” και τους αναπαραγωγούς της, είναι πρόδηλο από πού εκπορεύονται τέτοιες αθλιότητες και γιατί συντηρούνται.
Προφανώς, η δίκαιη επάνοδος μου στην ΔΟΥ Σπάρτης, ματαίωσε τα μικροπολιτικά παιχνίδια εκείνων που επί χρόνια επιβιώνουν ψηφοθηρικά εκμεταλλευόμενοι την πρόσκαιρη δύναμη τους, μη έχοντας να επιδείξουν άλλο έργο ουσιαστικό για το συμφέρον του τόπου μας.
Προφανώς έχουν αντιληφθεί, ότι ο καιρός των γιαλαντζί πολιτικών και των παρασιτούντων εντεταλμένων τους λήγει άδοξα, γι’ αυτό και επιδίδονται σε αθλιότητες επιχειρώντας να αποδομήσουν κάθε φωνή που απειλεί την κατά φαντασία μονοκυριαρχία τους στον τόπο μας.
Η ακεραιότητα, η εντιμότητα και ο πολιτικός και κοινωνικός μου βίος είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες, και δεν θα επιτρέψω να γίνουν βορά στα νοσηρά σχέδια των φθηνών, υπόγειων και ύποπτων διαδρομών κανενός. Η Δικαιοσύνη έχει τώρα τον πρώτο λόγο.
Όσο για τους κρυπτόμενους και μη υποκινητές, παρακινητές και διακινητές των όσων συκοφαντικών διασπείρονται κακόβουλα, θίγοντας τη φήμη και την υπόληψη μου, “ο καιρός εγγύς” και ο “πέλεκυς βαρύς”…”
Παναγιώτης Φαρλέκας
Προϊστάμενος Υποδ/νσης Φορολογίας ΔΟΥ Σπάρτης,
Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Λακωνίας

Σύσκεψη στη Ν.Δ. με Σαμαρά και Δράκο....

Μια σύσκεψη του υπό την προεδρία του Γ Γραμματέα του κόμματος της Ν.Δ Ανδρέα Λυκουρέντζου έγινε εχθές στα γραφεία του Κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού με τον επικεφαλής της περιφέρειας Πελοποννήσου Δ. Δράκο αλλά και τους επικεφαλής ανά νομό της περιφέρειας. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Δ. Δράκου ο
Σ. Παναγιωτόπουλος από την Μεσσηνία ο Π. Φαρλέκας από την Λακωνία ,ο Β. Σωτηρόπουλος από την Αργολίδα ενώ έλειπαν ο Ν. Ταγαράς από την Κορινθία και ο Κ. Μανδρώνης από την Αρκαδία που είχε σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα.
Στην σύσκεψη συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα πολιτικά προβλήματα και η στάση του συνδυασμού στην περιφέρεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της συνεδρίασης υπήρξε ολιγόλεπτη συνάντηση με πρωτοβουλία του ιδίου με τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που άκουσε εν συντομία λόγω του πολύ επιβαρημένου προγράμματος του τις απόψεις των στελεχών της περιφέρειας ο ίδιος αφού το ενδιαφέρον του για την περιφέρεια μας είναι ιδιαίτερο.

Στο κόκκινο για τα φέσια των πρώην Δήμων η Δημοτική αρχή Τρφιυλίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η Απογραφή στο Δήμο Τριφυλίας η οποία προκάλεσε αναταράξεις στο πρόσφατο Δ.Σ. με αποτέλεσμα να αποχωρήσει σύσσωμη η μείζον μειοψηφία διεκδικώντας να φτάσει σε βάθος η έρευνα για τα ποσά που οφείλονται απο τους πρώην Δήμους. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κατσούλας ως Πρόεδρος της επιτροπής φαίνεται ότι οι υποχρεώσεις του Δήμου για το 2011 ανέρχονται στα 7 εκ. ευρώ ενώ το συνολικό ποσό οφειλών αγγιει τα 11 εκ. Ευρώ με αποκορύφωμα την διαπίστωση ότι εκρεμμούν ανείσπραχτες οφειλές απο την Ενότητα Γαργαλιάνων ύψους 300.000 ευρώ λόγω Δημοτικών τελών που δεν εισπραχθηκαν ποτέ με ορατό τον κίνδυνο να παραγραφούν όπως φαίνεται απο τα πρόσφατα στοιχεία.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος αποδεικνύουν ότι με το καλημέρα του Καλλικράτη το φέσι στο Δήμο ήταν 11 εκ. ευρώ και κάτι ψιλά καθώς τα μακροπρόθεσμα δάνεια είναι 4,1 εκ. ευρώ, τα βραχυπρόθεσμα 475.000 ευρώ, ποσά απο πιστωτές στα 540.000 ευρώ, υποχρεώσεις σε προμηθευτές που αγγίζουν τα 5,7 εκ. ευρώ, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και μια υπερανάληψη δανειου με 90.000 ευρώ. Βάση του πίνακα στοιχείων προκύπτει ότι τα περισσότερα μακροπρόθεσμα δάνεια ανήκουν στον Αετό με 556.000 ευρώ, οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές είναι πάνω απο 1 εκ. για την Αυλώνα, Κυπαρισσία και τα Φιλιατρά που σημαίνει ότι πρέπει να εξοφληθουν άμεσα, ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανα Δημοτική ενότητα είναι ευτύχημα που δεν ξεπερνούν τα 332.000 ευρώ όπου κι εδώ τα πρωτεία κατέχει η περιοχή Γαργαλιάνων. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί στο πρόσφατο Δ.Σ. ο κ. Δεληγιάννης δεν ψήφισε ένα συγκεκριμένο ποσό στο Προυπολογισμό για έργο που δεν παραδόθηκε ποτέ....
Να τονίσουμε ότι οφείλονται ποσά στο Δήμο απο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ανταποδοτικά τέλη που αγγίζουν τα 2,5 εκ. ευρώ ενω στα ταμεία του Δήμου το πρώτο 6μηνο περίπου μπήκαν μόνο 1,3 εκ. ευρώ απο τα οποία φαίνεται ότι συνεισφέρει στο κορβανά του Δήμου με υψηλά ποσά μόνο η Ενότητα Κυπαρισσίας η οποία είναι απορίας άξιον πως πληθυσμιακά η πρωτεύοσα του Δήμου αν και μιρκ΄τοερη εισφέρει το μεγαλύτερο ποσό απο τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους. Καταληκτικά η φράση του Δημάρχου Τριφυλίας ότι 'είμαστε σε πανικό' αποτυπώνει το κλίμα καθώς όλο το βάρος επαφύεται πλεον στο μηχανισμό εισροής εσόδων....
*Η φωτό προέρχεται απο γιορτή στα Φιλιατρά αλλά δεν γνωρίζουμε αν τώρα θα χαμογελούν οι πρώην Δήμαρχοι Φιλιατρών, Γαργαλιάνων θα χαμογελούν με τα φέσια που άφησαν στους Δήμους και λιγότερο η Κυπαρισσία η οποια εισφέρει στα έσοδα του Δήμου...Κρίμα....

Μας προετοιμάζουν για την εκχώρηση και του πετρελαίου!

Σε ένα χρόνο από σήμερα θα γίνει γνωστό το πετρελαϊκό δυναμικό της Ελλάδας σύμφωνα με την τοποθέτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη στην ολομέλεια της Βουλής, το οποίο όμως θα το εκμεταλλευτούν ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς «τέτοιου είδους επενδύσεις έχουν υψηλό ρίσκο».
Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες δημοσιοποιείται η πρώτη διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή σεισμικών θαλάσσιων ερευνών στο Ιόνιο και το θαλάσσιο χώρο της Νότιας Κρήτης.
Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ερευνών, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο για κάθε υποψήφιο πετρελαϊκό επενδυτή για το αν αξίζει να κάνει την επένδυση. Επιπροσθέτως, ο κ. Μανιάτης στο ερώτημα γιατί δεν αναλαμβάνει το κράτος να κάνει τόσο τις σεισμολογικές έρευνες όσο και αυτές για την ύπαρξη και εξόρυξη κοιτασμάτων είπε ότι «πάγια διεθνής πρακτική είναι τα περισσότερα κράτη να μην αναλαμβάνουν άμεσα τους επιχειρηματικούς κινδύνους… κανένα κράτος δεν αναλαμβάνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο αποτυχίας διαφόρων τέτοιων προσπαθειών τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια» και συμπλήρωσε ότι τα κράτη, μέσω διεθνών διαγωνισμών, παραχωρούν τα δικαιώματά τους σε εξειδικευμένες πετρελαϊκές εταιρείες, διασφαλίζοντας όμως τα δικαιώματά τους μέσα από αυστηρές συμβάσεις.
Σημείωσε μάλιστα πως «οι ερευνητικές δαπάνες για την ανακάλυψη ενός θαλάσσιου κοιτάσματος εκατό εκατομμυρίων βαρελιών, περίπου όσο ο Πρίνος, οι έρευνες για να ανακαλυφθεί ο Πρίνος και να περιχαρακωθεί είναι περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις για την ανάπτυξη του κοιτάσματος και την έναρξη παραγωγής είναι περίπου 1 δις. δολάρια…».

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η οικοδομή αργοπεθαίνει λέει η Ομοσπονδία Εμπόρων Πελοπόννήσου

Τις καταστροφικές συνέπειες στην αγορά από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας επισημαίνει με επιστολή της στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τους αναπληρωτές υπουργούς, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε δραματική πτώση μέσα σε διάστημα επτά μηνών, συμπαρασύροντας δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους και επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι "στην Πελοπόννησο τον Ιανουάριο του 2004 είχαν εκδοθεί 404 οικοδομικές άδειες, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 μόλις 139. Παρατηρείται, δηλαδή, πτώση της τάξης του 66%. Στη Δυτική Ελλάδα, από τις 322 άδειες τον Ιανουάριο του 2004, φτάνουμε στις 108 άδειες τον αντίστοιχο μήνα του 2011, σημειώνοντας πτώση 66%. Τέλος, στα Ιόνια Νησιά από τις 174 τον Ιανουάριο του 2004, έχουμε τον αντίστοιχο μήνα του 2011 μόνο 52, πτώση της τάξης του 70%", και προσθέτει ότι "τα στοιχεία αυτά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν ξεκάθαρα την σοβαρότητα του προβλήματος και γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι η τεράστια πτώση του κλάδου της οικοδομής έχει οδηγήσει δεκάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτήν στον αφανισμό και χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν".
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ζητά την προώθηση ενός ουσιαστικού προγράμματος για την Περιφέρεια, το οποίο να έχει στόχο την ανάπτυξη. Επίσης, ζητά την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος ώστε να είναι δίκαιο, σταθερό, απαλλαγμένο από πολιτικές που έχουν στόχο μόνο την είσπραξη φόρων από αδύναμες κοινωνικά ομάδες, γιατί η οικοδομική δραστηριότητα είναι φορτωμένη με δυσβάστακτους φόρους που λειτουργούν άκρως κατασταλτικά στην ανάπτυξη της. Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε πειθαναγκαστικές ενέργειες των τραπεζών για τη συνέχιση της δανειοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

Ετοιμοι οι δασικοί χάρτες για την Μεσσηνία και Ηλεία

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος σε συνεργασία με το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, το Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Στάθη Αναστασόπουλο και τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες δρομολόγησαν την ανάρτηση του πρώτου δασικού χάρτη της Μεσσηνίας. Ο χάρτης αφορά την περιοχή του τ. Δήμου Μεσσήνης και του τ. Δημοτικού Διαμερίσματος Ασπροχώματος. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.
Πρόκειται για τη δεύτερη ζώνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για την οποία θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες έπειτα από τις περιοχές Λεχαινών, Αρετής, Μανωλάδας και Νέας Μανωλάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που συντάσσονται και παρέχονται σε ελεύθερη πρόσβαση δασικοί χάρτες στη χώρα μας, γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την εκπόνηση ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού και την οριστική οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει πλέον τι αποτελεί δάσος, αλλά και μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών ο πολίτης θα γνωρίζει τη μορφή της έκτασής του και θα είναι σε θέση με αίτησή του να έχει στα χέρια του εντός μόνο μίας ημέρας την πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης που τον ενδιαφέρει, διαδικασία που μέχρι σήμερα καθυστερούσε αρκετούς μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις και χρόνια.

Ουσιαστική κινητικότητα για το ΕΣΠΑ ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Ουσιαστική κινητικότητα για το ΕΣΠΑ ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης από τους Δημάρχους όλως των Περιφερειακών Ενοτήτων κατά τις διαδοχικές συναντήσεις εργασίας που είχε μαζί τους την Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Ιουλίου.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε δύο βασικούς λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η ενεργοποίηση αυτή: Πρώτον για να αποδειχτεί ότι μπορεί να διαχειριστεί η Περιφέρεια το ΕΣΠΑ παρά την προβληματική κατάσταση στην οποία το παρέλαβε, ένα γεγονός για το οποίο υπήρξε κοινή διαπίστωση κατά τη θεώρηση των έργων που οι παλιές Νομαρχίες μέχρι ανάληψης της νέας αιρετής Διοίκησης δεν είχαν προωθήσει σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Δεύτερον, για να αποκτήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την δυναμική που θα αναπτυχθεί, πρόσβαση στους αδιάθετους πόρους των άλλων Περιφερειών που θα την οδηγήσει να βρεθεί σε προνομιακή θέση κατά το σχεδιασμό της 5ης Προγραμματικής Περιόδου.
Η προβληματική κατάσταση του ΕΣΠΑ την οποία παρέλαβε την 1η Ιουλίου η νέα αιρετή διοίκηση, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, οφείλεται στην έλλειψη στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού γεγονός το οποίο οδήγησε σε υλοποίηση έργων χωρίς κοινωνική και οικονομική ανταποδοτικότητα. Η κατάσταση αυτή μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν την κρίση, με συνέπεια την αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του με τους όρους εκείνους τώρα που οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, σε αυτή τη διαδικασία υλοποίησης του ΕΣΠΑ από την αιρετή Περιφέρεια καμία ένταξη δεν θα γίνει αν δεν εξασφαλιστεί η ανταποδοτικότητά του και να δεν δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης της οικονομίας.
Πάνω σε αυτές τις αρχές ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κάλεσε όλους τους Δημάρχους, να ορίσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εκπροσώπους με σκοπό τη στενή συνεργασία για τη μελέτη και κατάρτιση του νέου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Θα συγκροτηθεί έτσι, σημείωσε ο κος Τατούλης, μια ομάδα εργασίας η οποία θα διαβιβάσει τις πρώτες σκέψεις της στους Δημάρχους, οι οποίοι έπειτα από διαβούλευση στα Δημοτικά Συμβούλια θα διαμορφώσει τις παρατηρήσεις τους. Αυτές θα ενταχθούν στο τελικό κείμενο το οποίο θα προκύψει από Περιφερειακό Συμβούλιο και το οποίο θα ξαναδοθεί στους Δημάρχους για τις τελικές τους παρατηρήσεις. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, μέσα από τη διαδικασία αυτή εξασφαλίζεται η συνέργεια και συμμετοχή όλων, αλλά και η ανάληψη της ευθύνης επίσης.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ακόμη ότι σύντομα θα υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί για το Σύμβουλό για την κινητικότητα του ΕΣΠΑ, το Σύμβουλο για παροχή υπηρεσιών προς τους δικαιούχους και το Σύμβουλο για την ευθύνη ωρίμανσης των μελετών σε εκκρεμότητα, και προετοιμασίας του επόμενου μελετητικού σχεδιασμού για την 5η Προγραμματική Περίοδο.
Μέσα στις προτεραιότητες των έργων υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τοποθέτησε τη δημιουργία σύγχρονου και άρτιου οδικού δικτύου της Περιφέρειας, προκειμένου στα επόμενα τρία χρόνια να μην υπάρχουν αποκλεισμένες περιοχές και υποδομές, όχι μόνο επ’ ωφελεία του τουρισμού, αλλά και της αγροτικής οικονομίας. Εξίσου σημαντικό θέμα, όπως πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης είναι και αυτό της διαχείρισης των υδάτων και για το λόγο αυτό ανακοίνωσε τη συνεργασία με το μοναδικό αξιόπιστο σχετικό φορέα στη χώρα, την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να σχεδιαστεί η πολιτική των επόμενων 25 τουλάχιστον χρόνων πάνω στο θέμα αυτό.
Όλοι οι Δήμαρχοι κατά την αναλυτική παρουσίαση των έργων για τους Δήμους τους, συμφώνησαν με τη στρατηγική θέση που ανέπτυξε ο κ. Τατούλης και εξέφρασαν τη χαρά τους για τη νέα αυτή πολιτική αντίληψη και την ταύτιση των προτεραιοτήτων.

19 παραγωγοί της Τριφυλίας στην Ισπανία για εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Ξεκινούν την Πέμπτη 28/7/ 2011 οι αιτήσεις συμμετοχής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας στην Ισπανία. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν δεκαεννέα παραγωγοί Θερμοκηπιακών προϊόντων από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, οι οποίοι θα ταξιδέψουν δωρεάν στην Ισπανία προκειμένου να καταρτιστούν στις νέες τάσεις που αφορούν τον κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Η κατάρτιση θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και θα πραγματοποιηθεί στην Αλμερία της Ισπανίας από τις 13/10/2011 έως και τις 27/10/2011.
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές καθημερινά από τις 10.00 π.μ. έως 20.00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας
Οι παραγωγοί πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο της αίτησης στα Γραφεία του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας. Μαζί τους πρέπει να έχουν τα εξής δικαιολογητικά:
• Φωτοτυπία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
• Βεβαίωση Κατάρτισης από τον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ»
• Αντίγραφο αίτησης ΟΣΔΕ
• Υπεύθυνη Δήλωση (την συμπληρώνουν στα γραφεία μας)
Η κατάρτιση των παραγωγών εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, και συγκεκριμένα στη δράση Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Leonardo Da Vinci), που αφορά την κινητικότητα ατόμων σε συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση (PLM Mobility).
Για περισσότερες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στον Υπεύθυνο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας κ. Τσουμάνη Γεώργιο στα τηλέφωνα 2761022116, 6934796092.

Υπόδειγμα φυσικής ομορφιάς το δάσος της Ελαίας

To παράκτιo πευκοδάσος της Ελαίας Μεσσηνίας, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας και μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura, καθαρίσαν το Σάββατο 23 Ιουλίου 2011 οι πρόσκοποι του 2ου Συστήματος Πάτρας με την βοήθεια των μελών της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του Συστήματος, του 1ου Συστήματος Ελλήνων Προσκόπων Παρισιού, εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ και την επικοινωνιακή υποστήριξη του ΣΚΑΙ. Οι 100 συνολικά εν ενεργεία και παλαιοί πρόσκοποι, ηλικίας 11-80 ετών, συνέλεξαν απορρίματα που γέμισαν περισσότερες από 70 σακούλες σκουπιδιών εξωτερικού χώρου, αφήνοντας το δάσος πραγματικά αγνώριστο.
Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή των ελεύθερων κατασκηνωτών, ελλήνων και ξένων, οι οποίοι ενθουσιασμένοι από την πρωτοβουλία, έσπευσαν να βοηθήσουν τους προσκόπους στον καθαρισμό.
Η παραλία της Ελαίας είναι σημαντικό τμήμα του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, όπου κάθε χρόνο οι θαλάσσιες χελώνες κάνουν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό φωλιών στην Μεσόγειο Θάλασσα. Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας κατασκηνώνει στο χώρο από το 1982 και βοηθά με δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς, προστασία της θαλάσσιας ζώνης, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.
Τους προσκόπους και την πρωτοβουλία τους υποστήριξε υλικά και χαιρέτησε ο Δήμαρχος Τριφυλίας και παλαιός πρόσκοπος κ. Κόλλιας και ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος κ. Φιλντίσης.
Η περιβαλλοντική δράση έγινε με πρωτοβουλία της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 2ου Συστήματος Πάτρας και προβλήθηκε μέσω του ΣΚΑΙ στα πλαίσια της καμπάνιας «Καθαρίζουμε την Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια της δράσης υπήρξε ζωντανή πανελλήνια σύνδεση του σταθμού με τους προσκόπους στην Ελαία. Σίγουρα μια ενέργεια που αξίζει μιμητές....

Για μαζικό ξεπούλημα κατήγγειλε τη Κυβέρνηση ο Τσίπρας

Δραματικούς τόνους για τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και την κυβερνητική πολιτική προσέδωσε σε ομιλία του στην Καλαμάτα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας . «Ο ελληνικός λαός καταδικάζεται πια επίσημα σε ισόβια κοινωνική εξαθλίωση, σε Μνημόνια και μέτρα λιτότητας διάρκειας μισού αιώνα. Σε ζωή χωρίς προοπτική για τους νέους, χωρίς αξιοπρέπεια για τους ηλικιωμένους», επεσήμανε σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης.
Απάντησε σε όσους λένε ότι η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής ήταν μια ανάσα, τονίζοντας ότι «είναι ανάσα για τους δανειστές μας και τη διεθνή κερδοσκοπία, για την κυβέρνηση, για τις υπερχρεωμένες ιδιωτικές τράπεζες. Ανάσα για τον ελληνικό λαό όχι».
Εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι ο νέος όρος, κάτω από τον οποίο η κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της - «και τώρα τρέμει, μήπως οι πολίτες καταλάβουν την ουσία του», όπως είπε - είναι οι «εμπράγματες εγγυήσεις». Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα υποθηκεύεται, σημείωσε δηκτικά ότι «το αστείο που λεγόταν παλιότερα - αυτοί είναι ικανοί να πουλήσουν και την Ακρόπολη - σήμερα δεν είναι καθόλου αστείο». Και συμπλήρωσε: «Οι δανειστές μας εξασφαλίστηκαν όσο γινόταν καλύτερα. Και οι όροι της εξασφάλισής είναι εγγυημένοι με τον δημόσιο πλούτο, τις υποδομές, το φυσικό περιβάλλον, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της χώρας. Αυτός είναι ο εθνικός θρίαμβος της κυβέρνησης Παπανδρέου(..)»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν διαπραγματεύθηκε, αλλά το μόνο που διακήρυξε η κυβέρνηση ήταν «η προθυμία της να συνεχίσει να στραγγαλίζει τον ελληνικό λαό και να ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο». Υπογράμμισε ότι «κάθε χειρότερη κατάσταση, γίνεται δεκτή με τις ίδιες ακριβώς θριαμβολογίες από τον πρωθυπουργό» και ότι αυτό που αντιλαμβάνεται ως «πατριωτικό» καθήκον, είναι το καθήκον απέναντι στις αγορές, τους κερδοσκόπους και το ιδιωτικό κεφάλαιο. «Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν κανέναν τόπο», είπε και γι αυτό «σε κάθε νέο γύρο αποτυχίας έρχονται να του ζητήσουν ακόμα περισσότερα από εκείνα που του έχουν απομείνει».
Εξέφρασε την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίσαμε τόσα χρόνια, καταρρέει και ότι ο δικομματισμός βουλιάζει μέσα στην κοινωνική απαξίωση. «Είναι η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή, για μια μεγάλη ανατροπή», είπε και προέταξε το αίτημα «να φύγει η κυβέρνηση».
Μάλιστα, επεσήμανε ότι «η κοινωνική απάθεια, πάνω στην οποία βάσισε η κυβέρνηση και η τρόικα το σχέδιό της, έχει τελειώσει». Και πρόσθεσε: «Το βλέπουν οι ίδιοι, όταν επιχειρούν να διασχίσουν μια οποιαδήποτε πλατεία, η να εμφανιστούν κάπου δημόσια. Δεν είναι ο καταχθόνιος ΣΥΡΙΖΑ που οργανώνει τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του πολιτικού συστήματος. Είναι οι δικοί τους ψηφοφόροι, οι άνθρωποι που τους πίστεψαν και τους εμπιστεύτηκαν, που τους παίρνουν στο κατόπι και τους αποδοκιμάζουν».
Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη η Αριστερά να διαμορφώσει και να προωθήσει το δικό της εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση και έθεσε τους εξής άξονες:
-Όχι άλλη υποταγή στους κερδοσκόπους και τους τοκογλύφους.
-Επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
-Επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
-Ανάπτυξη για τους ανθρώπους και την κοινωνία, όχι για το κεφάλαιο.
-Φορολογία του πλούτου και αναδιανομή. Στήριξη των ασθενέστερων εισοδημάτων.
-Σχέδιο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην σταθερή και μόνιμη απασχόληση. Δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικό κράτος.
Για να ανοίξει η προοπτική αυτή, υπογράμμισε, η Αριστερά «οφείλει να βαδίσει στον δρόμο της κοινής δράσης και της ενότητας. Και να συσπειρώσει γύρω της όλες τις δυνάμεις που αντιδρούν στην πολιτική των Μνημονίων, της
ύφεσης και της κοινωνικής κατεδάφισης».
newsmessinia

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Απιστευτο: o Τατούλης πρότεινε Δράκο γα το ταμείο ενίσχυσης υποδομών!

Δείγμα της υπέρβασης αλλά και της - χωρίς αγκυλώσεις και ταμπού - πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει σε περιφερειακό επίπεδο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, χαρακτηρίζονται οι δύο τελευταίες κινήσεις του («άνοιγμα» και προς την μείζονα μειοψηφία).
Έτσι μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της συμμετοχής του Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, στην 3μελή επιτροπή που θα αξιολογήσει το πλαίσιο των προτάσεων και θα καταθέσει τις εκτιμήσεις της για το όλο ζήτημα της αναβάθμισης του αερολιμένα της Καλαμάτας, ο κ. Τατούλης προχώρησε ένα ακόμη βήμα... παραπάνω.
Αυτό έχει να κάνει με την πρόταση να αναλάβει την προεδρία του ταμείου ενίσχυσης υποδομών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος.
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας ο περιφερειάρχης ανοιχτά πρότεινε τον κ. Δράκο για να αναλάβει αυτή την θέση ευθύνης, στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών. Αν μη τι άλλο, μια ενέργεια και μια κίνηση που δεν είχαμε συνηθίσει από τους «εξουσιολάγνους» του παρελθόντος που δείχνει πως σε βασικά ζητήματα που άπτονται του κοινωνικού συνόλου και της ανάπτυξης του τόπου μπορούν οι αυτοδιοικητικοί να συννεννοηθούν σε μια κοινή γραμμή, μακριά από «συνδυασμικές» σκοπιμότητες.

Οι αναθέσεις της 'παράγκας' και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΜΟΥΛΗ
Δεν κατάλαβα την πρεμούρα ορισμένων του πολιτικομιντιακού συστήματος της Μεσσηνίας (παράγκα) για την ανάθεση στο «Μορέα» του νέου κόμβου προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί (ίσως) από τη σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου ή στη χειρότερη περίπτωση κατά τις διαπραγματεύσεις για τον περιμετρικό της Καλαμάτας (εσχάτως).
Ωστόσο ουδείς το προέβαλε και το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα από τη στιγμή που ετέθη το ζήτημα δημιουργίας πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη.
Φυσιολογικές αντιδράσεις από τη Μεσσηνία που αυτομάτως έθεσε θέμα προτεραιότητας για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Καλαμάτας, κάτι που αποδέχτηκε ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης και το ζήτημα πήρε αυτοβούλως πάνω του ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Χρ. Μαλαπάνης, ο οποίος προχώρησε σε μια εσπευσμένη, ανεπαρκή και «παρεξηγήσιμη» εισήγηση στο Π.Σ., προκαλώντας το «άδειασμά» του on camera κατά τη συνεδρίαση, κάτι που οδήγησε και στην έξοδό του από την Περιφέρεια.
Εκτοτε τη σκυτάλη πήραν «τα παιδιά» που πολιτικά σιτίζονται στο «πρυτανείο» του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο Δήμο Καλαμάτας, διαγκωνιζόμενοι, μέσω της γνωστής εφημερίδας, ποιος θα «πρωτοαναθέσει» τον κόμβο στον «Μορέα», ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της εφημερίδας που τα τελευταία δύο χρόνια «μέρα παρά μέρα» προτείνει αναθέσεις έργων της Μεσσηνίας στο «Μορέα», τακτική που φαίνεται ότι είχε υιοθετήσει και ασπαστεί ως ρεαλιστική και ο Χρ. Μαλαπάνης, θύμα
παλαιότερα της «παράγκας» γιατί δεν… συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις! Τώρα δεν προλαβαίνει να εισπράττει τα συγχαρητήρια από τα «εξαπτέρυγα» που επί χρόνια τον είχαν σε πολιτική απομόνωση…
Είναι ν’ απορεί κανείς με την τακτική των «αριστερών και προοδευτικών» τοπικών πολιτικών δυνάμεων, που συμπλέοντες ή περνώντας… «σύριζα» από τις θέσεις της γνωστής εφημερίδας, διαγωνίζονται σε οσφυοκαμψία πέφτοντας ξεδιάντροπα γονατιστοί στα μεγάλα συμφέροντα επαιτώντας την εύνοια τους και τη μεγαλοψυχία τους!
Για ένα ζήτημα τόσο απλό, κάποιοι εκτίθενται ανεπανόρθωτα στη θέα της διαπλοκής, προφανώς για ίδιον όφελος, έστω και υπό την ευρεία του όρου έννοια… Πάντως τόσα κροκοδείλια δάκρυα και πολιτικούς επικήδειους απ’ ότι για τον Χρ. Μαλαπάνη δεν ενθυμούμαι. Ακόμη κι αυτοί που τον αποκαλούσαν προεκλογικά (πριν ένα χρόνο δηλαδή) «ξοφλημένο γεροντάκι», μετά την αποπομπή του «κλαίνε» σαν τις χήρες στο κρεβάτι και ετοιμάζουν, μαθαίνω, και πολιτικό μνημόσυνο για να μην… ξεχάσουμε το έργο του, που οι ίδιοι είχαν φροντίσει να μηδενίζουν και να ευτελίζουν επί 10 και πλέον χρόνια!
Είναι σαφές ότι υπάρχει ζήτημα αεροδρομίου Καλαμάτας, για το οποίο, όπως και για τόσα άλλα, χρόνια τώρα πολιτικά (κεντρικά και τοπικά) η Μεσσηνία στρουθοκαμήλιζε, με βαρύ τίμημα την υστέρηση των έργων υποδομής που επέφεραν και την καθυστέρηση στην ανάπτυξη του τόπου.
Η πρεμούρα όλων όσων αναφέραμε να «προκάμουν», από τη στιγμή που ο περιφερειάρχης είχε ανακοινώσει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, πρόδωσε τις προθέσεις και τις επιδιώξεις τους. Και έτσι τώρα «όλοι μαζί» κατά το «π…. και παλικάρια….» στην προσπάθειά τους να σωθούν από το πολιτικό ναυάγιο, βυθίζονται στο βούρκο της διαφαινόμενης διαπλοκής, η οποία στον παρόντα χρόνο, μέσω των γνωστών φερέφωνων, υπαγορεύει τις επιθυμίες και επιδιώξεις της, ώστε στο μέλλον να εξασφαλίζει την «πρώτη θέση» και στην Πελοπόννησο στο σχεδιαζόμενο «μεγάλο φαγοπότι» από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του αποκαλούμενου νέου «σχεδίου Μάρσαλ», που αναμένεται ως «αντίδωρο» από τους δανειστές μας για να διασφαλίσουν την πολύχρονη λεηλασία της Ελλάδας και των Ελλήνων.
Έτσι χωρίς να γνωρίζει κανείς ακόμη τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις της Περιφέρειας, προτρέχουν οι διάφοροι λιμοκοντόροι, παρατρεχάμενοι και οσφυοκάμπτες για να προσφέρουν σήμερα τις καλές τους υπηρεσίες και εξυπηρετήσεις ώστε αύριο να είναι «ωσεί παρόντες» στο new deal της ανάπτυξης, έστω και από θέση… τραπεζοκόμου! Άλλωστε σε ότι αφορά το «μιντιακό» παράρτημα της «παράγκας» μια ζωή «φιλιπινέζες» ήταν, άλλοτε επιδιώκοντας το επαγγελματικό «πλασάρισμα» και άλλοτε ψάχνοντας αγχωμένοι την κοινωνική καταξίωση και ανέλιξη στο σύστημα, το οποίο, ως φερέλπιδες νεανίες, ήθελαν να κατεδαφίσουν! Εδώ κολλάει η ρήση του ποιητή: «Πού ήσουν νιότη που ’δειχνες…».
ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ
Υ.Γ.: Υποθέτω ότι η Επιτροπή που ορίστηκε στην Περιφέρεια για το ζήτημα του αεροδρομίου της Καλαμάτας εγκαίρως θα φέρει με τεκμηρίωση το θέμα προς συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση, κατά τη δέσμευση Τατούλη, του Περιφερειακού Συμβουλίου. Άλλωστε στην Επιτροπή συμμετέχει και ο νέος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς και η Μεσσήνια αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου, που μαζί με τον Σωτ. Παναγιωτόπουλο της αντιπολίτευσης θα εισηγηθούν τις προτάσεις. Δεν γνωρίζω τις διαδικασίες αλλά υποθέτω ότι θα είναι διαφανείς και ξεκάθαρες. Αν πάντως, παρ’ ελπίδα, τεθεί και ζήτημα αναθέσεων για ορισμένα έργα-παρεμβάσεις που έχουν να κάνουμε αεροδρόμιο, θα προέτρεπα τον περιφερειάρχη να «αξιοποιήσει» δεόντως τις «προσφορές και τις γνωριμίες» των ενοίκων της «πολιτικομιντιακής παράγκας» της… αριστεράς και της προόδου, για να μη χάσουν οι άνθρωποι τις άκρες τους, την «προμήθεια» και την υπαρξιακή τους πολιτικοκοινωνική αυτοεπιβεβαίωση

Θεόδωρος Γρ. Κανελλόπουλος, ένας αριστούχος του Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Τελείωσε στα 22 χρόνια πολιτικός μηχανικός. Ας ιδούμε τι λέει η κυρία Βιβή Σπανού - Δημητροπούλου, προϊσταμένη αν/τρια στο τμήμα μεταπτυχιακών της διεύθυνσης σπουδών του ΕΜΠ, για τον Θεόδωρο Γρ. Κανελλόπουλο.
«Ήμουν για αρκετά χρόνια αναπληρώτρια προϊσταμένη του πρυτανικού συμβουλίου Ε.Μ.Π. Λόγω αυτής της θέσης μου έχω μακρόχρονη εμπειρία για αυτά τα θέματα. Συχνά ήμουν στις διάφορες παρουσιάσεις διπλωματικών και διδακτορικών εργασιών. Θεωρώ όμως χρέος μου, να ομολογήσω για αυτό που προσωπικά έζησα στην εξέταση της διπλωματικής εργασίας του πατριώτη μας Θεόδωρου Γρ. Κανελλόπουλου, παρουσία περίπου εβδομήντα ατόμων και των τριών καθηγητών. H ευxέρια - άνεση λόγου, μεταδοτικότητα, σαφήνεια, οι γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της εξέτασης αυτής. Χωρίς να συμβουλεύεται τις σημειώσεις του με slides να γίνεται μια άριστη παρουσίαση που ούτε στις διδακτορικές δεν το συναντά κανείς. Δεν είμαι ειδικός για το θέμα που είχε ο Θεόδωρος, αλλά η εμπειρία μου είναι μεγάλη σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των καθηγητών και ιδιαιτέρως αυτή του επιβλέποντος τακτικού καθηγητού κυρίου Γιώργου Ιωαννίδου στο τομέα Δομοστατικών, Μεταλλικές Κατασκευές.
Βρισκόμουνα πίσω ακριβώς από τους καθηγητές πού κάποια στιγμή ο κ. Γ. Ιωαννίδης χαμηλοφώνως ανέφερε στους συναδέλφους του για τις σαφέστατες απαντήσεις του Θ.Γ.Κ. Το αποτέλεσμα όπως ήταν φυσικό να βαθμολογηθεί με άριστα.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί περισσότερο και μου κάνει μεγάλη
εντύπωση είναι το ήθος, η σοβαρότητα, η καλοσύνη και η ταπείνωση του Θεόδωρου. Σπάνια χαρίσματα για ένα τόσο νέο άνθρωπο.
Πιστεύω ότι και σήμερα υπάρχουν αξιόλογοι νέοι, όπως ο θεόδωρος Γ.Κ., που μπορούν να φτιάξουν τη δομή της πατρίδας μας για ένα καλλίτερο αύριο».
Ο θεόδωρος Γρ. Κανελλόπουλος διπλ. πολιτικός μηχανικός είναι ήδη μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Τον ενδιαφέρει ο στίβος του ελευθέρου επαγγέλματος με έδρα την πατρίδα του Τριφυλία. Το γραφείο του βρίσκεται στα Φιλιατρά και συνεχίζει, με απαιτήσεις, την παράδοση που κληρονόμησε από το περιβάλλον του.
Στην φωτογραφία (Ιούλιος 2011) τον βλέπομε να κάνει επίβλεψη της διορώφου μονοκατοικίας, 150 τμ εκτός υπογείου, στην περιοχή Βάλτας, της κυρίας Sonja Grassberger από τη Βιέννη.
*Η κυρία Βιβή Σπανού είναι σύζυγος του Βαγγέλη Δημητρόπουλου (πρώην αστυφύλακα) από
Χριστιάνους!

Κερδίζει έδαφος η υγραεροκίνηση στη Μεσσηνία

Με κόστος ανά λίτρο μικρότερο από το μισό της βενζίνης και σαφώς μειωμένη επιβάρυνση στον κινητήρα, η υγραεριοκίνηση πατάει… γκάζι – κυριολεκτικά - στις επιλογές των Μεσσήνιων οδηγών. Προς το παρόν, τα περιβαλλοντικά οφέλη μοιάζει να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, συγκαταλέγονται όμως κι αυτά στα πλεονεκτήματα του LPG. Δεκάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στο νομό μας έχουν ήδη τοποθετήσει στα Ι.Χ. τους σύστημα υγραεριοκίνησης, παρότι το κοντινότερο πρατήριο είναι στην Τρίπολη. Το μοναδικό «φρένο» στην ανοδική πορεία της κίνησης με υγροποιημένο αέριο πετρελαίου πρόκειται, ωστόσο, σύντομα να ξεπεραστεί.
Δεκάδες πελάτες… εν αναμονή πρατηρίου
Σύμφωνα με το 'Θάρρος' , Στο διαπιστευμένο συνεργείο τοποθέτησης συστημάτων υγραεριοκίνησης «Χρίστος Ζεμπίλας & Υιοί» (δίπλα στην Καπνοβιομηχανία «Καρέλια»), ο εξειδικευμένος μηχανικός Γιάννης Ζεμπίλας μού εξήγησε όσα πρέπει να ξέρει ένας οδηγός για τη νέα είσοδο στην αυτοκίνηση. Στους πρώτους έξι μήνες παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας, έχουν κάνει περίπου πεντακόσιες εγκαταστάσεις, με πολλούς πελάτες σε αναμονή, εν όψει της δημιουργίας πρατηρίων υγραερίου στη Μεσσηνία.
«Έχουμε αρχίσει ήδη και δουλεύουμε καλά. Η υγραεριοκίνηση βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από τους Μεσσήνιους», μας είπε ο Γιάννης Ζεμπίλας. «Όσοι έχουν τοποθετήσει σύστημα υγραεριοκίνησης, είναι άνθρωποι οι οποίοι ταξιδεύουν, μετακινούνται, κάνουν συχνά τις διαδρομές Καλαμάτα – Τρίπολη και Καλαμάτα – Αθήνα και συνήθως σταματούν στην Τρίπολη για να ανεφοδιαστούν με υγραέριο. Η υγραεριοκίνηση έχει ήδη προχωρήσει πολύ στην Καλαμάτα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον! Αλλά κολλάει στο πού θα γεμίζουν. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε πρατήριο».
Ο Δημήτρης Κατσαρός, αφουγκράστηκε αρκετά νωρίς την αυξανόμενη ανάγκη για υγραεριοκίνηση και έχει δρομολογήσει τη δημιουργία σχετικού τμήματος στο βενζινάδικο της οδού Κρήτης. Η γραφειοκρατία έχει καθυστερήσει τη δημιουργία πρατηρίου.
«Πράγματι, η υγραεριοκίνηση κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα και ειδικά στη Μεσσηνία και, δυστυχώς, ο νομός μας έχει μείνει πολύ πίσω όσον αφορά στα πρατήρια», μου είπε ο κ. Κατσαρός. «Η γραφειοκρατία καλά κρατεί στην Καλαμάτα. Αναφέρομαι στην Καλαμάτα ειδικά, γιατί σε άλλους νομούς δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα και συνεχή εμπόδια από τους αρμοδίους. Έχω καταθέσει φάκελο εδώ και τρεις μήνες και, επιτέλους, φαίνεται ότι τα κωλύματα έχουν ξεπεραστεί και μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη θα είναι όλα έτοιμα, ώστε να μπορώ να λειτουργήσω. Θα είμαι ο πρώτος στη Μεσσηνία».

Τρίποντο μεταγραφών η Εράνη- Αποκλειστικές δηλώσεις Κουτσουρέ

ΤΡΙΠΟΝΤΟ πριν καλά καλά ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος έκανε η Εράνη Φιλιατρών με το καθιερωμένο αγιασμό που διξήχθη στο νέο γήπεδο Φιλιατρών παρουσία των φίλων της ομάδας και της τεχνικής ηγεσίας. Τον αγιασμό τέλεσε ο πατήρ Διονύσιος Κανελλόπουλος απο τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών παρουσία της Διοίκησης σε ένα ενωτικό κλίμα. Ο Πρόεδρος της Εράνης μίλησε για τις μεταγραφές και τους στόχους της ομάδας τονίζοντας ότι "ο πήψυς των προσδοκιών είναι ψηλά φέτος με στοχο να κάνουμε μια μεγάλη αξιοπρεπή πορεία αντάξια της ιστορίας της ομάδας δημιουργώντας μια ανταγωνισιτκή ομάδα με στόχο να γίνουμε μια ισχυρή ομάδα παρά το περιορισμένο μπάτετ που διαθέτουμε αλλά με σωστές οικονομικές κινήσεις καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό".
Οι μεταγραφές φέτος είναι αυτές του μεγάλου αστεριού Βαγγέλης Κουτσουρές, Μιχάλης Γρηγορακάκης, Ανδρέας Χρονόπουλος ενώ ο Προπονητής Νίκος Κακαλέτρης που γνωρίζει άριστα το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο μας ειπε ότι "στο θέμα της οργάνωσης υπάρχει μεγάλη ισχυρή βάση που αξίζει για μια ιστορική ομάδα όπως είναι η Εράνη με στόχο να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική ομάδα που θα αγωνιστεί επάξια στο Πρωτάθλημα και σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθεί το έμψυχο δυναμικό που υπάρχει μέσα απο δοκιμές και προεργασίες προκειμένου να καταλήξουμε στο τελικό σχήμα' εκτιμώντας ότι θα είναι μια πλούσια αγωνισιτκή χρονιά που θα προσφέρει το καλύτερο δυνατόν στους φιλάθλους οι οποιοι περιμένουν φέτος περισσότερα απο την Τριφυλιακή ομάδα η οποία δεν αποκλείεται εφοσον προσμετρηθούν θετικά παιχνίδια να χτυπήσει ακόμα και Πρωτάθλημα καθώς ο στόχος απο το φίλαθλο κόσμο θεωρείται επαρκής.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΈΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ
Το μεγάλο αστέρι και η πιο δυνατή μεταγραφή φέτος του Βαγγέλη Κουτσουρέ μας εξέπληξε ευχάριστα και μίλησε αποκλειστικά στην εφημερίδα μας τονίζοντας ότι "απο την υποδοχή που μου επιφύλαξε ο Πρόεδρος και η Διοίκηση΄ήταν ένα θετικό στοιχείο προκειμένου να έρθω στην ομάδα, οι πρώτες ημέρες έχουν αρκετή δουλειά ομολογουμένως αφού ξεκίνησε η προετοιμασία, πιστεύω ότι φέτος η Ομάδα θα έχει μια δυνατή πορεία με εύκολη παραμονή αρχικά σε βαθμολογικό επίπεδο και απο εκεί και πέρα να κάνει πορεία Πρωταθλητισμού αλλα΄μπορεί τα μεγάλα λόγια στη προκειμένη περίπτωση να είναι φτώχεια οπότε υπομονή" για να προσθέσει ότι "είναι χαρά μου να βοηθήσω όλα τα παιδιά και να αναδειχθούν του χρόνου". Το μήνυμα που έστειλε στους φιλάθλους ήταν "θέλουμε να είναι κοντά μας ο κόσμος και απο ότι έχω ακούσει είναι δυναμικοί οι φίλαθλοι συμμετέχοντας σε όλα ταπ αιχνίδια και με την αποδοσή μας στο γήπεδο να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας" λέγοντας ότι η μεγάλη του αγάπη είναι η Καλαμάτα όπου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα αλλά πιστεύω ότι η Καλαμάτα θα βρει τον δρόμο της δοικητικά περισσότερο όπου πονάει κυρίως το Ελληνικό ποδόσφαιρο, εκφράζοντας την πίστη ότΙ το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο θα έχει αξιόλογη πορεία...

Αναβολή λήψης απόφασης για το θέμα εγκατάστασης αιολικών πάρκων

Αναβολή λήψης απόφασης για το θέμα εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε θέσεις της Μάνης ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό συμβούλιο την Δευτέρα 26 Ιουλίου, ενώ τόνισε την ευαισθησία και αγάπη του για την περιοχή, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να λάβει ξεκάθαρη θέση εφόσον υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως η απάντηση από το ΥΠΕΚΑ που δεν έχει δοθεί.
Πρότεινε λοιπόν ο Περιφερειάρχης τη μετάβαση του μαζί με τους επικεφαλείς των υπόλοιπων παρατάξεων στη συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να κάνει αυτοψία, χωρίς να μειώνει τις παρεμβάσεις των πολιτών που ακούστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σημείωσε ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατόν να αποδυναμώνεται με έντονο τρόπο οτιδήποτε βοηθά την ανάπτυξη του τόπου σε μια τόσο δύσκολη χρονικά συγκυρία και από την άλλη πλευρά να γίνεται δεκτό με ικανοποίηση η μεταφορά των σκουπιδιών μας στη Γερμανία, αφού εμείς δεν θέλουμε να τα διαχειριστούμε.
Οι ΑΠΕ ανέφερε ο κ. Τατούλης είναι μεγάλο στοίχημα για τον τόπο και η λειτουργία τους έχουν επιφέρει μείωση κατά 10% στην τιμή της κιλοβατώρας. Ενημέρωσε δε το σώμα ο κ. Τατούλης, ότι ως Υπουργός Πολιτισμού είχε πραγματοποιήσει σύσκεψη για τους κανόνες ανάπτυξης της Μάνης, για την προστασία και ανάδειξή της, ενώ σήμερα εντάσσονται τα έργα του λιμανιού του Γυθείου και του δρόμου Αρεόπολης – Γερολιμένα.
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι καμία περιοχή δεν θα κορεστεί με αιολικά πάρκα και ότι ενδιαφέρον της Περιφέρειας είναι το υψηλό επίπεδο συνεννόησης με την τοπική κοινωνία και για το λόγο αυτό ζητείται η γνώμη της αν και από το νόμο δεν είναι απαιτούμενη.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Μάχη για την προστασία των πολιτών υποσχέθηκε ο Τατούλη

Ευγενέστερο αγαθό της κοινωνίας χαρακτήρισε την ασφάλεια των πολιτών ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του θέματος της «Προστασίας και Ασφάλειας των Πολιτών», τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011.
Ο κ. Τατούλης επαίνεσε τη διαχρονική παρουσία των σωμάτων ασφαλείας και πυροσβεστικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των πυρκαγιών, τα οποία είναι σε χαμηλότατα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες.
Κάλεσε όλους ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, να δείξουν υπεύθυνη στάση απέναντι στους θεσμούς, γιατί στελεχώνονται από την ευθύνη αυτών που τους υπηρετούν, και να μη χρησιμοποιούνται ως άλλοθι στην ανευθυνότητά τους.
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε την απορία του για τη διατύπωση άποψης σύμφωνα με την οποία τα στελέχη της αστυνομίας δεν είναι ικανά, εφόσον τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν σημαντική μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας κατά το Α΄ εξάμηνο του 2011. Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υιοθετήσουμε το λαϊκισμό. Κανένας σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν μπορεί να καταδεικνύει πολιτικό αμοραλισμό και να ισχυρίζεται ότι αποκλειστικά αυτός εκπροσωπεί τους αδύνατους πολίτες.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Περιφερειάρχης έχουν χρέος να σφυρηλατούν τα φυσικά αγαθά της ενότητας, της ομοψυχίας, της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας. Τα καλά αποτελέσματα στους τομείς αυτούς, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, τα έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, γιατί έχει καλούς και προσηνείς ανθρώπους, οι οποίοι με τη στάση τους προάγουν το αγαθό της δημόσιας τάξης.
Πέραν τούτων ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πρέπει να ακολουθεί πολιτική υποδείξεων, αλλά δημιουργίας του πολιτικού πλαισίου, το οποίο τα εντεταλμένα όργανα του κράτους πρέπει υπεύθυνα να υπηρετήσουν. Ανεπίτρεπτη χαρακτήρισε την κατάχρηση εξουσίας, η οποία όπως σημείωσε ο κ. Περιφερειάρχης είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την οποία καλούνται πρώτα τα συνδικαλιστικά όργανα των σωμάτων ασφαλείας να αντιμετωπίσουν.
Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει στην επικράτηση της νομιμότητας και να σταθεί ενάντια στην πολιτική δράση των σωμάτων ασφαλείας.
Στους στόχους της Περιφέρειας σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη είναι η αποτροπή δημιουργίας περιοχών – γκέτο, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να γιγαντωθούν λόγω των εξελίξεων στη χώρα.
Βασικό γνώμονα της πολιτικής πάνω στα ζητήματα της ασφάλειας έθεσε ο Περιφερειάρχης το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους και οι μετανάστες να αντιμετωπίζονται αξιοπρεπώς. Ιδιαίτερη προσοχή ζήτησε ο Περιφερειάρχης για το ζήτημα των μεταναστών στην περιοχή της Κορινθίας και να μη καταστεί αυτή δεύτερη Αθήνα.
Η Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου κατά την εισήγησή της ανέφερε ότι η δυστυχής συγκυρία της τραγωδίας στη Νορβηγία ανοίγει ένα θέμα ταμπού για τη Δυτική Ευρώπη. Η επώαση του αυγού του φιδιού του ακραίου φονταμενταλισμού αποτελεί μεγάλη απειλή για την προϋπόθεση της δημοκρατίας, την ασφάλεια.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου άγγιξε από πολύ νωρίς το θέμα αυτό και για το λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης κατά το παρελθόν είχε δηλώσει ότι «οι πολίτες πρέπει να νιώθουν ασφάλεια και στο πιο μικρό χωριό, ως απαραίτητο συστατικό της ακεραιότητας του κοινωνικού ιστού και της αλληλεγγύης».
Ο Αντιπεριφερειάρχης κος Πουλάς κατά τη δική του εισήγηση ανέφερε ότι με τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, η πολιτική προστασία καταλαμβάνει κυρίαρχη θέση με την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων και των κρατικών δομών. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει την ευθύνη του συντονισμού για πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών. Συστήνεται μητρώο εθελοντικών οργανώσεων τόσο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας.
Ακολούθως ο κος Δεσινιώτης, εκ μέρους της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, κάνοντας απολογισμό ανέφερε ότι οι πυρκαγιές σε σχέση με παρελθόντα έτη είναι περιορισμένες και σε αριθμό και σε έκταση. Ο κος Γεωργόπουλος εκ μέρους της αστυνομίας με τη σειρά του ανέφερε ότι η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα είναι επίσης μειωμένες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δίνοντας παράλληλα ένα τόνο αισιοδοξίας για το μέλλον.
Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης, ότι τη Δευτέρα θα προκηρυχθεί στο διαδίκτυο κωδικός του ΕΣΠΑ που αφορά τον ΠΕΠ Πελοποννήσου με 2 εκατομμύρια ευρώ για υποδομές πάνω σε ζητήματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ξεχασμένο το οποίο με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ενεργοποιήθηκε. Αντίστοιχα δείγματα έδειξε η Περιφέρεια και στο ζήτημα της πυροπροστασίας με τις υδατοδεξαμενές, κάνοντας το αυτονόητο, να διεκδικεί την ενεργοποίηση προγραμμάτων προς όφελος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε τέλος ότι η Περιφέρεια θα υιοθετήσει προωθημένες πολιτικές, όπως τη σύσταση ταμείου ενίσχυσης των υποδομών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, στην προεδρία του οποίου πρότεινε τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης κο Δράκο.
Ο κ. Τατούλης πήρε θέση και έναντι των φαινομένων βίας που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο δηλώνοντας ότι είναι «ρητή η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε λογική βίας και ιδίως στο ποδόσφαιρο». Στο θέμα αυτό υιοθέτησε την άποψη της απεμπλοκής των αστυνομικών δυνάμεων από τη φύλαξη των γηπέδων κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων, ευθύνη βέβαια η οποία ανήκει στην κεντρική πολιτική σκηνή και στον Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος προτίθεται ήδη να εφαρμόσει σχετικά μέτρα.
Απαντώντας σε όσους επιμένουν να αντιλαμβάνονται τα σώματα ασφαλείας ως δυνάμεις καταστολής και όχι ως φύλακες της δημόσιας τάξης, τους χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης ως αρρωστημένα μυαλά με πνεύμα αμφισβήτησης.
Συνοψίζοντας τις παρατηρήσεις του ο Περιφερειάρχης πάνω στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών τόνισε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα απαγόρευσης της προσβασιμότητας σε αυτό που ο πολίτης θεωρεί ως σωστό. Πρόσθεσε ότι κανένας δεν είναι ο «πατερούλης» του λαού και των λαϊκών αγώνων και ότι αυτές οι συμπεριφορές καταδεικνύουν πολιτική ψύχωση, καθώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να υπηρετούν το λαό και τους πολίτες. Επανέλαβε ο κ. Τατούλης τη δέσμευσή του για το άνοιγμα του κωδικού με φυσικό δικαιούχο την αστυνομία, η οποία θα καταθέσει τα τεχνικά της δελτία για την απόκτηση υποδομών σε οχήματα και ηλεκτρονικά μέσα για περιορισμό της παραβατικότητας. Έκανε τέλος παραίνεση για σεβασμό της νομιμότητας στη λογική της φιλελεύθερης προσέγγισης, όπου ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη της νόμιμης συμπεριφοράς του, ακόμα και η δικαιοσύνη.
Αναφερόμενος στην πυροσβεστική ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι βρίσκεται πάντοτε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και ότι η λειτουργία της είναι άψογη είτε πρόκειται για επίγεια, είτε για εναέρια μέσα. Ευχαρίστησε μάλιστα ο κ. Τατούλης ιδιαίτερα τους πυροσβέστες για την υπέρβαση που επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Κάλεσε επιπροσθέτως όλους ο Περιφερειάρχης να αντιληφθούν το ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας για τη δημοκρατική λειτουργία, τη νομιμότητα και την αποτροπή λογικών ανομίας.
Αναφερόμενος στο θέμα των Ρομά και των μεταναστών επεσήμανε τις διαφορές τους, εφόσον οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες με τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Σημείωσε την ευθύνη της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας η οποία δεν προσέγγισε το ζήτημα αυτής της κοινωνικής ομάδας με σεβασμό και αποτελεσματικότητα, σπαταλώντας κατ’ αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά. Το θέμα αυτό μάλιστα θα απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο σύντομα, με σκοπό να αποτραπεί η γκετοποίηση των Ρομά. Στο τέλος της συζήτησης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση να αποσταλεί συλλυπητήριο μήνυμα στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας δηλώνοντας της συμπαράσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην τραγωδία αυτή.

Δίψασαν οι Γαργαλιάνοι και αγανάκτησαν για τα χάλια του πρώην Δήμου

Αγανάκτηση για την έλλειψη νερού παρ’ όλα τα εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί από τη τελευταία δημοτική αρχή Γαργαλιάνων. Για άλλη μια χρονιά θα ντρεπόμαστε στους καλεσμένους μας για την κατάντια μας… Γυρίσαμε στην δεκαετία του 50 λένε οι κάτοικοι στην Τριφυλιακή πόλη και ερωτούν …"Γιατί τόσο μεγάλη ανικανότητα να υδροδοτούμε την πόλη μας αφού υπάρχει άφθονο νερό στο Αλικοντούζι; Που πάει το νερό των Γαργαλιάνων; Τελικά ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει βύθμιση της γεώτρησης με αποτέλεσμα να εμφανίεται ανεπάρκεια υδατος σε πολλές περιοχές.
Εκτός της ποσότητας μεγάλο πρόβλημα ήταν και η ποιότητα του νερού. Για την τετραετία από Ιαν. 2006 μέχρι Δεκ. 2009 μόνο τους 5 από τους 48 μήνες το νερό του Δήμου ήταν κατάλληλο για «Ανθρώπινη χρήση» σύμφωνα πάντα με τα Πιστοποιητικά Αναλύσεως Νερού του Δήμου!… Οι τότε (αν)υπεύθυνοι ήταν τελείως αδιάφοροι για τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών και ενώ σπαταλούσαν εκατομμύρια για το νερό δεν κατόρθωναν τίποτα… Τι συνέβαινε; «Ενεργοί Πολίτες» των Γαργαλιάνων σύμφωνα με την σελίδα gargalianoi.com ζητούσαν τότε υπεύθυνες απαντήσεις από την Δημοτική Αρχή Καλοφωλιά αλλά ποτέ δεν τις πήραν. Γρήγορα όμως θα αναγκαστούν οι κύριοι αυτοί να δώσουν απαντήσεις για την πολύχρονη αδιαφορία τους για την Δημόσια Υγεία στο δικαστήριο. Σήμερα τελικά ο Δήμαρχος Τριφυλίας γνωστοποίησε ότι θα αναβαθμιστεί η γεώτρηση που βυθίστηκε αλλά το πρόβλημα πρέπει να διαχειριστεί ο νέος Σύνδεσμος Υδρευσης Τελλος Αγρας που προσφατα έχει και νέο Δ.Σ. με Πρόεδρο τον κ. Δεληγιάννη.
Η νέα Δημοτική Αρχή συνιστά «σύνεση & όχι σπατάλη» στη χρήση νερού. Oι κάτοικοι ζητούν ωστόσο απο το Δήμο Τριφυλίας:
Να καθαρίσει τον κεντρικό αγωγό στα σημεία που είναι φραγμένος από… ρίζες δένδρων
Να επισκευάσει τις διάφορες ρωγμές του αγωγού
Να αντικαταστήσει τα 12 πρώτα χιλιόμετρα του αγωγού που είναι από… αμίαντο!
Να επισκευάζει τα προβλήματα των γεωτρήσεων έγκαιρα…
Να μας προσφέρει νερό κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
Να μας λέει την αλήθεια για την ποσότητα και την καταλληλότητα του νερού των Γαργαλιάνων
Να μας ειδοποιεί με τρόπο που θα το ακούσουν όλοι οι πολίτες κάθε φορά που το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
Επιμέλεια ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Κομμένη στα δύο τώρα η Μεσσηνία λόγω μεταφοράς τουρμπίνας

Για αρκετή ώρα είναι μπλοκαρισμένος στην Τσακώνα ο τεράστιος συρμός σε μήκος, πλάτος και ύψος, που μεταφέρει το μεγάλο τμήμα του εξοπλισμού της υπό ανέγερσης μονάδας φυσικού αερίου που θα γίνει στη Μεγαλόπολη.
Η κίνηση του συρμού (υπολογίζεται σε 7 χιλιόμετρα ανά ώρα) ξεκίνησε στις 06:00 για να καταλήξει στον εργοταξιακό χώρο, όμως «κόλλησε»
στις στροφές της Τσακώνας. To ότι χρειαζόταν να ανέβει και σε κράσπεδα για να περάσει είχε σαν αποτέλεσμα να σκάσουν τρία λάστιχα, που μόλις αντικαταστάθηκαν και πάλι θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα.
Το μπλοκάρισμα αυτό έφερε τον κυκλοφοριακό χαμό με φορτηγά κολλημένα και άλλα ΙΧ. Πλέον την υπόθεση άρσης του «αποκλεισμού» της Μεσσηνίας έχουν αναλάβει η τροχαία της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης σε συνεργασία με την τροχαία της Καλαμάτας.
Αρχικά υπήρξε η επικοινωνία με τους υπόλοιπους νομούς μέσω της επαρχιακής οδού από Καρνάσι – Αγ. Θεοδώρα – Ίσσαρη – Μεγαλόπολη, ενώ τώρα ο γύρος του «κόσμου» (αφού μπλόκαρε και εκείνη η οδική αρτηρία) γίνεται από Δυρράχι, με παράκαμψη στα Παραδείσια και τη Θουρία.
Χαρείται το οδικό υπερσύγχρονο δίκτυό μας που για ακόμα μια φορά αποδεικνύετε ότι η Ελλάδα τελικά σταματά στην Τρίπολη…υπομονή…να δούμε πότε θα τελειώσει ο περιβόητος νέος δρόμος.

H Ολυμπία οδός έγινε Αιωνία Οδός...

Μιλώντας σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις ο Βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ωμέγα» (δημοσιογράφο Κ. Κορτέση), «Ράδιο Αίγιο» (Χρ. Ρουμελιώτη), για το θέμα της Ολυμπίας Οδού και την αναβολή της σύσκεψης στο δημαρχείο της Πάτρας το περασμένο Σάββατο μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:
«Έχω πραγματοποιήσει άπειρες παρεμβάσεις επί σειρά ετών με βάση τις δυνατότητες που παρέχει η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας, αλλά και διεκδικητικά έχω δώσει το παρών κάθε φορά - και με κάθε κυβέρνηση - που υπήρξε ανάγκη. Και να είστε βέβαιος πως αυτό συνεχίζω να κάνω και τώρα που τα εργοτάξια της «Ολυμπίας Οδού» έχουν νεκρώσει αλλά οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν διόδια για έναν δρόμο - εργοτάξιο. Και φυσικά, θα συνεχίσω να διεκδικώ με όλες μου τις δυνάμεις, τη συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων, που όχι μόνο η Πάτρα, αλλά ολόκληρη η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα έχουν απόλυτη ανάγκη.
Χρειάζονται αποφάσεις και όχι συσκέψεις επί συσκέψεων, ούτε καλές προθέσεις φθάνουν. Οι φωτογραφίες περιττεύουν. Προτείνω ο κ. Κατσιφάρας, ο κ. Δημαράς και όλο το πολιτικό προσωπικό της περιφέρειας μας να αξιώσει την παύση της καταβολής διοδίων, μέχρις ότου ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες της κοινοπραξίας, καθώς και την άμεση αποξήλωση των πλαστικών κώνων που έχουν μονοδρομήσει την κατ' ευφημισμόν εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.
Πιστεύω πως αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας, οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπία Οδό», αλλά και όλοι οι πολίτες της χώρας που συνεχίζουν να ρισκάρουν τη ζωή τους σε έναν δρόμο - καρμανιόλα, δεν είναι άλλες «συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης», αλλά επί της ουσίας δράση και ενεργοποίηση!
Το θέμα είναι αν το θέλουμε!!!!»dete.gr

Χάλια το ΕΣΠΑ παραδέχεται ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Θα πρέπει ο Αντιπεριφερειάρχης να συζητά όλα τα θέματα με όλους του Περιφερειακούς Συμβούλους
Στην συνέχεια της τοποθέτησης του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ότι "Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε τα πράγματα, ήρθαμε να δημιουργήσουμε το καινούργιο. Εντολή είναι να δημιουργηθεί μια νέα συλλογικότητα στην διοίκηση των Περιφερειακών Ενοτήτων. Θα πρέπει πλέον ο Αντιπεριφερειάρχης να συζητά όλα τα θέματα που είναι στην ατζέντα της εβδομάδας με όλους του Περιφερειακούς Συμβούλους της ΠΕ." και κατάληξε με έμφαση "Αυτή είναι η νέα συλλογικότητα που ζητώ"
Η εποχή των λευκών κολάρων τελείωσε
"Τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς δουλειά... Δουλειά... Δουλειά... Δουλειά... Η εποχή των λευκών κολάρων τελείωσε. Εμείς είμαστε δουλευταράδες. Θα δουλέψουμε θα εργαστούμε για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, για να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε την μεγάλη εμπιστοσύνη και την μεγάλη αγάπη που μας έχουν δείξει οι Πελοποννήσιοι συμπολίτες μας" σημείωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου που αναφέρθηκε και στο ΕΣΠΑ.
Παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ τελείως ξεχαρβαλωμένο
"Είμαστε έτοιμοι θετικά. Έχουμε κάνει ήδη τη μεγάλη διαφορά, και πρέπει να συνεχίσουμε με νέες ιδέες να προχωρήσουμε την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Οι ιδέες μας αυτές έχουν απολύτως υιοθετηθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή" ανέφερε ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "Παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ τελείως ξεχαρβαλωμένο, όπου άνθρωποι που δεν είναι γνώστες είχαν αναπτύξει θέσεις και προσεγγίσεις που δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρει μόνο η απορροφητικότητα των έργων αλλά και η αποδοτικότητα του προγράμματος στα πλαίσια του στρατηγικού μας σχεδιασμού"
Αγροτικός Τομέας, Τουρισμός και Καινοτομία στο κέντρο του σχεδιασμού μας
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε στην συνέχεια ότι "Έχουμε κινηθεί πρώτοι για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με τέτοιο τρόπο που θα δημιουργήσουμε νέες δομές. Δεν θα προωθηθούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που δεν συνάδουν με τον δικό μας σχεδιασμό" για να καταλήξει "Εμείς έχουμε θέσει τον Αγροτικό Τομέα, τον Τουρισμό και την Καινοτομία στο κέντρο του σχεδιασμού αυτού"
Από Σεπτέμβρη θα εφαρμόσουμε στην Πελοπόννησο τον δικό μας Αναπτυξιακό Νόμο
Ολοκληρώνοντας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε τους Περιφερειακούς Συμβούλους της ΠΕ Μεσσηνίας ότι "από το Σεπτέμβρη θα εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και η δυνατότητα να εφαρμόσουμε στην Πελοπόννησο τον δικό μας Αναπτυξιακό Νόμο"

Αυτόφωρο από Δευτέρα για όσους χρωστούν στην εφορία

Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης προβλέπουν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ οι νέες οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών.

Από την 1η Αυγούστου θα πέφτει βαριά «καμπάνα», καθώς ξεκινάει η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που μοιράστηκε στις εφορίες.
Γι’ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών καλεί τα δικαστικά τμήμα των ΔΟΥ να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες στην ειδοποίηση όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο έως 30 Σεπτεμβρίου 2010. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» θα υποστούν τις αυστηρές ποινές της νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι με την νέα ρύθμιση, οι οφειλέτες προβλέπει την εξόφληση του χρέους τους προς το δημόσιο μέχρι και σε 36 δόσεις.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ηχηρό " ΟΧΙ " των πρυτάνεων στη μεταρρύθμιση

Την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναβεβαίωσαν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδο των πρυτανικών αρχών. Στην ομόφωνη απόφασή τους, οι πρυτάνεις αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο αποδομεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου, αγνόησε τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, διαλύει τις βασικές και ακαδημαϊκές μονάδες, ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης και παραβιάζει κατάφορα το συνταγματικό πλαίσιο που διέπει τα πανεπιστήμια.....
«Ζητούμε από την βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το κατατεθέν νομοσχέδιο και από το υπουργείο να ενσωματώσει τις προτάσεις μας», τονίσθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της συνόδου. Όπως σημείωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, οι πρυτανικές αρχές πρόκειται να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας, ενώ προτίθενται να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Παράλληλα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έκαναν λόγο για εμπάθεια προς τα ελληνικά πανεπιστήμια από τους συγγραφείς του νομοθετήματος.
Ως προς τις αντιδράσεις, σε περίπτωση υπερψήφισης του νομοσχεδίου, οι πρυτάνεις ανέφεραν ότι τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν τον Σεπτέμβριο. «Η δουλειά μας είναι να μείνουν ανοικτά τα πανεπιστήμια, άλλοι επιδιώκουν να τα κλείσουν», τόνισε ο κ.Παπαθεοδώρου. «Τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν από εμάς, αλλά από τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου», πρόσθεσε ενώ ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Γιάννης Μυλόπουλος, προέβλεψε ότι «οι αντιδράσεις θα προέλθουν από την πλευρά της κοινωνίας»

Πάντως, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών διέψευσε την πληροφορία, που είδε προ ημερών το φως της δημοσιότητας, ότι δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στο ίδρυμα που διοικεί, σε περίπτωση που γίνει το νομοσχέδιο νόμος του κράτους από τη βουλή. «Ανέφεραν το παν/μιο ως ταραχοποιό. Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα εφαρμόσουμε τον νόμο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα στην τοποθέτησή του, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο που υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. «Μας κατηγορούν ότι αντιδρούμε γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις μας. Αλλοι είναι αυτοί που κάθονται στις ίδιες καρέκλες είκοσι και τριάντα χρόνια», ανέφερε. Ο κ.Μυλόπουλος πρόσθεσε ότι καθήκον των καθηγητών είναι να υπερασπισθούν τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και να αποτρέψουν την μετατροπή του «σε ένα μόρφωμα που θα λειτουργεί με κριτήρια αγοράς», ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «προθάλαμο για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης».
Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής επέμεναν στο ομόφωνο της απόφασης τους. «Κάποιοι λένε ότι διαφωνούν οι πρυτάνεις», τόνισε ο πρύτανης του παν/μιου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. «Η αλήθεια είναι ότι διαφωνεί η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της» πρόσθεσε. Σε αυτό το σημείο, ο κ.Μυλόπουλος αναφέρθηκε στο κείμενο στήριξης του νομοσχεδίου που έχουν υπογράψει περισσότερα από 250 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από 2.500 μέλη. Οι 250 δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την πλειοψηφία», τόνισε κάνοντας λόγο για «ανθρώπους του υπουργείου που είναι διορισμένοι σε διάφορες επιτροπές».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του παν/μιου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, υποστήριξε ότι εάν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο «η έρευνα θα καταρρεύσει μέσα σε μια πενταετία και το πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε τριτοβάθμιο λύκειο», ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας.

O Π. Αλευράς ο Νέος Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Με ψήφους 7-0 ο νέος Αντιπερειφεριάρχης Μεσσηνίας είναι ο γεωπόνος Παναγιώτης Αλευράς πρώτος σε ψήφους στις πρόσφατές περιφερειακές εκλογές αλλά και στις προηγούμενες Νομαρχιακές εκλογές. Η ολοκληρωτική αποδοχή της υποψηφιότητας Αλευρά δείχνει την σύμπνοια της πλειοψηφίας για ακόμη μια φορά διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και τα σενάρια που πήγαν για ακόμα μια φορά να δείξουν δήθεν πρόβλημα στους
συμβούλους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ με τον Πέτρο Τατούλη.
Αξίζει να αναφερθεί η έξυπνη κίνηση όπως είχαμε ήδη πρόβλεψει από χθες του έμπειρου Γιάννη Αργυράκη να αποσύρει την υποψηφιότητα για λόγους ενότητας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κάτι που καταχειροκροτήθηκε και εκτιμήθηκε από όλους.
Τέλος πριν λίγο ο νέος Αντιπερειφεριάρχης Π. Αλευράς μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων με την Γεωργία Αναγνωστοπούλου ανέφερε συγκινημένος αφού ευχαρίστησε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους αλλά και ειδικότερα τον Περιφερειάρχη Π. Τατούλη ότι το βάρος είναι μεγάλο στις δύσκολα οικονομικές στιγμές που διανύουμε και ότι θα δώσει όλο του τον εαυτό για να είναι αποδεκτός από όλους τους Μεσσήνιους άσχετα το τι ψηφίζουν προκειμένου να βοηθήσει και αυτός να βγει ο τόπος μας από τον πάτο που σχεδόν βρίσκεται.
Πάντως άμα φθάσαμε κάποιοι από την Κόρινθο να μας δίνουν συμβουλές και υποδείξεις στο τι πρέπει να γίνετε στην Μεσσηνία και σε ποιόν ιδιαίτερα Μεσσήνιο πρέπει να κάνουμε κριτική πραγματικά είναι για γέλια η κατάσταση και ποιο πολύ για γέλια είναι όσοι από την Μεσσηνία πάνε να γίνουν φερέφωνα τους και «δημοσιογράφοι τους». Έλεος ρε παιδιά...

Πλούσιο εορταστικό 7ήμερο στη Τριφυλία

ΠΛΟΥΣΙΟ το εορταστικό 7ήμερο στην Τριφυλία όπου οι εκδηλώσεις των Συλλόγων δινουν το ρυθμό με πρώτο το Κοινοτικό Διαμέρισμα Φαρακλάδας που προωτοπορεί με το καθιερωμένο λαϊκό πανηγύρι του χωριού μας. Εκτός από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και την Λιτανεία της εικόνας της αύριο το πρωί, το γραφικό χωριό θα γιορτάζει και στην πλατεία με το έξοχο Γεράσιμ οΑνδρεάτο που αποτελεί μεγάλη αποκλειστικότητα για τον τόπο μας. Όσοι όμως βρεθείτε και το επόμενο διάστημα στην περιοχή μας, ο δήμος έχει ένα αρκετά πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλα τα γούστα…….
26, 27, 28/7/2011 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, Ώρα 8.30 μ.μ. (Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών – ΑΜΚΕ «Φιλιατρινούλα») 26/7 ως και 29/7/2011 ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΑ, ΠΑΡΚΟ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ, Ώρα 6.00 μ.μ. (ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ, Πληρ. 2761033151)
27/7/2011 Θεατρική παράσταση «ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΤΖΙΑ» από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ – ΘΕΑΤΡΟ «ΝΟΤΑ ΑΡΝΟΚΟΥΡΟΥ» Ώρα 9.30 μ.μ. (Παράσταση με είσοδο) 27/7/2011 ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΒΑΛΤΑ, ώρα 9.30 μ.μ (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΛΤΑΣ)
29/7/2011 ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Ώρα 9.30 μ.μ. (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)
29 και 30/7/2011 ΑΝΑΒΙΩΣΗ & ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΚΙΑΧΤΡΩΝ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΤΕΙΑ, Ώρα 9.00 ως 12.00 μ.μ. (Δήμος Τριφυλίας – Δήμος Τριφυλίας – Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ)
31/7/2011 Θεατρική παράσταση «ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ» από το ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ – ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑΣ, Ώρα 9 το βράδυ....