Pages

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Συσκέψεις του δημάρχου Καλαμάτας με αγρότες και κτηνοτρόφους

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στον δήμο Καλαμάτα, μεταξύ του δημάρχου Παν. Νίκα και του Αγροτικού ΣυλλόγουΚαλαμάτας και αφορούσε σε επίλυση προβλημάτων της αγοράς και ενίσχυση των δυνατοτήτων της.
Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΚΑΚ κ. Αναζίκου, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, να εφαρμοσθεί η νομιμότητα και στην αγορά να πουλούν αγρότες που κατέχουν τις σχετικές άδειες.
Επίσης έγινε συζήτηση και για τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, όπου επιβάλλεται να υπάρξει τακτοποίηση, ώστε να αυξηθούν οι πελάτες της αγοράς. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι θα δοθούν επιπλέον χώροι από το Δήμο, αλλά είναι αναγκαία και η ελεγχόμενη στάθμευση.
Με τους κτηνοτρόφους στη συνέχεια, τους οποίους επίσης ο δήμαρχος δέχθηκε στο δημαρχείο, έγινε συζήτηση, για την ίδρυση και λειτουργία αγοράς ζώντων ζώων, σε χώρο κοντά στα Σφαγεία και ο Δήμαρχος έδωσε τις κατευθύνσεις, για τη δημιουργία Δημοτικής Αγοράς ζώντων ζώων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τέλος, σε σύσκεψη με τους αρχηγούς των μπουλουκιών ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνάντηση, που είχε με τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξεως κ. Λ. Οικονόμου, για αυτό το θέμα και τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν φέτος για την πραγματοποίηση του εθίμου, ύστερα από τους περσινούς βαρείς τραυματισμούς συμπολιτών μας.
Επειδή ο Δήμος δεν έχει αντίρρηση για το έθιμο-το αντίθετο μάλιστα-θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη συνέχισή του και φέτος, για αυτό εξουσιοδοτείται σχετικά, ο Πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ κ. Μπασακίδης, στον οποίο δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις.

6 εκ. χρέη στο Δήμο Καλαμάτας αλλά τα βλέπουν όλα καλά..

Άναψε... φωτιές η οικονομική κατάσταση του δήμου της Καλαμάτας με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καλαμάτας. Αν και ο κ. Νίκας δεν θέλησε να ρίξει... λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με δηλώσεις του, ωστόσο από το δήμο, εκδόθηκε ανακοίνωση που αναφέρεται σε αυτήν την εικόνα, με την υποσημείωση πως η κατάσταση στο οικονομικό πεδίο με βάση τις επικρατούσες συνθήκες και ιδιαιτερότητες, είναι καλή.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται και το τί καταγράφεται για την αναφορά των 18,6 εκατομμυρίων ευρώ όσον αφορά τις οφειλές πως "...σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υποχρέωση ληξιπρόθεσμη, απαιτητή και καταγεγραμμένη από το Δήμο'' τονίζεται.
''Με την υπΆ αριθμ. Οικ.2/21967/0094/13.03.2012 Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα ¨Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων¨, καλούνταν οι φορείς που ανήκουν στο μητρώο Γενικής Κυβέρνησης να συμπληρώσουν, εφόσον το επιθυμούσαν, πίνακα υφιστάμενων υποχρεώσεων και απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2011, προκειμένου να αιτηθούν πρόσθετες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξόφληση των συγκεκριμένων απαιτήσεων.
Ο Δήμος Καλαμάτας λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση κατά 50% αλλά και την καθυστέρηση στην εκταμίευση των διαφόρων χρηματοδοτήσεων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, Θησέας, Εθνικά προγράμματα κ.α.) με αποτέλεσμα την παρεπόμενη καθυστέρηση που δημιουργείται στην πληρωμή των υποχρεώσεών του προς τρίτους, συμπλήρωσε και απέστειλε το εν λόγω έντυπο.
Στα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στους πίνακες, συμπεριλαμβάνεται το ποσό των 6.070.476,34 ¤ που αντιστοιχεί στις υποχρεώσεις του Δήμου Καλαμάτας και των ενσωματωμένων Δήμων Aριος, Θουρίας, Αρφαρών, προς προμηθευτές την 31/12/2011, όπως προκύπτει από τις καταστάσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Αντίστοιχα στο έντυπο ζητήθηκε να καταγραφούν οποιεσδήποτε λοιπές υποχρεώσεις που να αφορούν σε περιπτώσεις για τις οποίες υφίστανται νομικά προβλήματα και τελούν υπό αμφισβήτηση. Στο σημείο αυτό συμπληρώθηκε το ποσό των 18.687.971,33 ¤, εκ του οποίου 9.843.407,71 ¤ αντιστοιχούν σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις με εργαζόμενους του Δήμου, ενώ το υπόλοιπο αφορά σε δικαστικές διαμάχες με χρονικό ορίζοντα δικασίμου δυο και πλέον ετών. Οι δικαστικές αυτές υποθέσεις στο σύνολό τους είτε δεν έχουν εκδικαστεί, είτε έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση και έχει ασκηθεί έφεση από το Δήμο.

Ελεύθερη διέλευση από τα διόδια το Σάββατο

Προσθήκη λεζάντας
Κατάληψη των σταθμών διοδίων σε όλη την Ελλάδα, έχει προγραμματίσει για το Σάββατο το ΠΑΜΕ. Μέλη του αναμένεται να σηκώσουν τις μπάρες, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οδηγών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, απαντώντας στην συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. που επιχειρεί με την καταστολή να αντιμετωπίσει τη λαϊκή πάλη και διαμαρτυρία για την κατάργηση των διοδίων με ποινές φυλάκισης, προχωρούν σε άνοιγμα των Διοδίων το Σάββατο 31 Μάρτη σε όλη την Ελλάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι σε τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από τρεις έως έξι μήνες για όσους πραγματοποιούν κατάληψη στους σταθμούς διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους ή παρεμποδίζουν τη λειτουργία τους.

Αργά θυμήθηκαν μετά από 8 χρόνια ανακρίσεις για το Παραδείσια-Τσακώνα

Οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση του εθνικού δρόμου στην Τσακώνα και δεν έχουν αποδοθεί ακόμη ευθύνες για την καταστροφή που συνέβη και για τη ζημιά που υπέστη το δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο.
Ήδη κλήθηκαν να καταθέσουν ό,τι γνωρίζουν στην εισαγγελία Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία», Θανάσης Πετράκος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Σινάπης.
Η διαδικασία ξεκίνησε μετά την εμπεριστατωμένη αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος έχει ήδη επισκεφθεί την εισαγγελία και παρουσίασε όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει.
Όπως δήλωσε χθες ο κ. Πετράκος, οι ευθύνες για την καταστροφή ανήκουν σε συγκεκριμένους παράγοντες και είναι τεράστιες. Τόνισε ότι η μελέτη του έργου παραβιάστηκε επανειλημμένως, ότι έγιναν τεράστιες υπερβάσεις, ότι κατασπαταλήθηκαν χρήματα, ότι όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ αδιαφόρησε, ότι υπάρχουν διαπιστωμένες κακοτεχνίες κ.ά Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης σημείωσε επίσης ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι επί οκτώ χρόνια δεν αναζητήθηκαν ευθύνες, πρόσθεσε ωστόσο ότι κάλλιο αργά παρά ποτέ. Στ.Μ

Η Μεσογειακή διατροφή απασχολεί την αυτοδιοίκηση

Τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά επισκέφθηκαν στο γραφείο του οι: Enrico Lupi, Πρόεδρος του Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Μεσογείου και Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου IMPERIA, ο Antonio Balenzano, Γενικός Δ/ντής Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Μεσογείου, η Margarita Bovicelli, Πρόξενος της Ιταλίας στη Μεσσηνία , ο Γεώργιος Καραμπάτος, Δ/ντής Πολιτιστικού Οργανισμού Οι Δρόμοι της Ελιάς και η Μαρινέλλα Κατσιλιέρη, υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων και δικτύου Οι Δρόμοι της Ελιάς.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η προώθηση της μεσογειακής διατροφής που έχει ως βάση το ελαιόλαδο. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας σχετικά με νέες συνεργασίες – δράσεις, επιδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δραστηριότητες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς τόνισε: «Θεωρώ ότι το ελαιόλαδο που παράγει η Ελλάδα είναι από τα καλύτερα της Μεσογείου, με πρωταθλητή το ΠΟΠ Καλαμάτας. Πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλους τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποιότητας του ελαιολάδου και αυτή πρέπει να αναδειχθεί με αξιόπιστη πιστοποίηση που δίνει ταυτότητα στο προϊόν. Αυτός είναι ο στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και επενδύουμε στον γεωργικό τομέα και ιδιαίτερα στον ελαιοκομικό κλάδο, ώστε το ελαιόλαδο να στηρίξει την τοπική μας οικονομία».

Πυκνώνει την παρουσία της η Αστυνομία μέτρα και από το δήμο

Την αναγκαιότητα να υπάρξει συνεννόηση των τοπικών αρχών, με τις αρμόδιες αρχές και τον Εισαγγελέα υποστήριξε ο Δήμαρχος Καλαμάτας βγαίνοντας από το Δικαστικό Μέγαρο στην σύσκεψη που διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα και είχε ως αντικείμενό της τα κρούσματα εγκληματικότητας στα χωριά του δήμου (δυτική πλευρά από το Ασπρόχωμα έως τα Χριστοφιλέικα) και το τελευταίο περιστατικό με την συμπλοκή με τους αθίγγανους στο Αριοχώρι.
Σε αυτήν συμφωνήθηκε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια σε επίπεδο καταστολής, η Αστυνομία θα πυκνώσει την παρουσία της στην ζώνη αυτή. Από την πλευρά του Δήμου της Καλαμάτας κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση για την οργάνωση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να υπάρχει ειδοποίηση και άμεση παρέμβαση. Έτσι θα συγκροτηθούν ομάδες από τα τοπικά συμβούλια (θα επικυρωθούν αυτές από το Δημοτικό Συμβούλιο), από το δήμο θα δοθούν και οχήματα για την ευκολία της μετακίνησης και επιπλέον οι υπηρεσίες του δήμου όπως η Πολεοδομία και η ΔΕΥΑΚ θα κάνουν αυστηρούς ελέγχους για την διαχείριση του νερού και τις κατασκευές κλπ. Για τις κλοπές του αστικού εξοπλισμού σημειώθηκε πως οι αρόδιες αρχές (Αστυνομία, ΣΔΟΕ) θα πυκνώσουν τις επισκέψεις τους στους χώρους εμπορίας αυτών των ειδών.
Ο κ. Νίκας σημείωσε παράλληλα πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στη... τραγωδία που λέγεται Μπιρμπίτα. "Γιατί η Μπιρμπίτα έγινε για την πρόληψη, έγινε για να υπάρξει μια βοήθεια προς του αθίγγανους για να ενταχθούν στην κοινωνία. Η Μπιρμπίτα εγκαταλείφθηκε, απαξιώθηκε στοίχισε εκατομμύρια ευρώ. Έχω πει και δημόσια πως ο Δήμος Καλαμάτας προτίθεται να συνεργαστεί ώστε η Μπριρμπίτα να γίνει χώρος επιτέλους για τους αθίγγανους. Αυτό προϋποθέτει και την συμβολή της Περιφέρειας, έχουμε κάνει μια κουβέντα με τον κο Τατούλη σε πάρα πολύ επίπεδο και θεωρώ πως αυτή πρέπει να συνεχιστεί άμεσα. Ο Δήμος είναι διατεθιμένος να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της Μπιρμπίτα".

Νέα δημοσκόπηση σοκ με πτωση της Ν.Δ. και αλλαγές

Περαιτέρω πτώση της Νέας Δημοκρατίας, συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ που περνά από την πέμπτη στην δεύτερη θέση και επτακομματική Βουλή με τον ΛΑΟΣ να μένει εκτός, δείχνει η δημοσκόπηση της Public Issue που παρουσιάζεται στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει και νέα πτώση των ποσοστών της φτάνοντας πλέον το 22,5% έναντι 25% που είχε πριν από δύο εβδομάδες σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.
Το ΠΑΣΟΚ από το 11% φτάνει το 15,5% και ανεβαίνει στην δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5%, ενώ είχε 12%. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ με 12%. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη στην προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν δεύτερο με 15,5%.
Σημαντική είναι και η άνοδος για τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου που φτάνουν στο 8,5% από 6%. Αντίθετα ο ΛΑΟΣ πέφτει στο 2% από το 4% της προηγούμενης δημοσκόπησης ενώ η Χρυσή Αυγή εκτοξεύεται στο 5% από το 2% που είχε πριν από 15 μέρες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 3% ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία παραμένει στο 2%.

Βολές των Περιφερειαρχών για τον Καλλικράτη 2

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηριχθεί, επειδή είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας του Κράτους. Πρέπει να στηριχθεί ενεργά και με σχέδιο. Οι πολίτες μας εμπιστεύονται. Ας μας εμπιστευθούν και οι πολιτικοί», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε) Γιάννης Σγουρός, στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση - Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50ΕΚ» - Καλλικράτης 2 που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012.
Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. στο χαιρετισμό του τόνισε«Αντιμετωπίζονται με αυτό ζητήματα που βοηθούν και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας αλλά δεν λύνονται τα μεγάλα σοβαρά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία είναι κυρίως οικονομικά. Οι οικονομικοί πόροι που μας περικόπτονται και οι αρμοδιότητες που κάθε μέρα μας αφαιρούνται ή μας προστίθενται χωρίς και τις ανάλογες πιστώσεις δεν αντιμετωπίζονται με το παρόν νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, μια συγκεκριμένη στρατηγική του Κράτους απέναντι στα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν μόνο αποσπασματικές και επιμέρους ρυθμίσεις, διάσπαρτες σε διάφορα νομοσχέδια, που συνήθως η μία αναιρεί την άλλη.
Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηριχθεί, επειδή είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας του Κράτους. Και πρέπει να στηριχθεί ενεργά, με σχέδιο και όχι με λόγια και υποσχέσεις».
Τον λόγο πήρε και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επεσήμανε:. «Τα δείγματα γραφής που έχουμε μέχρι τώρα από το πρώτο έτος λειτουργίας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Όπως λέει ο λαός μας «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Στη περίπτωση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη οι λεπτομέρειες ήταν πάρα πολλές. Τα παραδείγματα είναι πολλά αν αναλογισθεί κανείς το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε. Στον τομέα της υγείας με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφαιρείται από τις αιρετές περιφέρεις η αρμοδιότητα για θέματα υγείας που προέβλεπε ο Καλλικράτης. Με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των αποβλήτων μας αφαιρέθηκε, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ούτε καν πληροφόρηση, η αρμοδιότητα εκπόνησης των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μεσσηνίας στον Αλευρά

Εθιμοτυπική επίσκεψη μετά την συγκρότηση του σε σώμα, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μεσσηνίας, στον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά.
Ο Πρόεδρος Ευάγγελος Σιδερέας, καθώς και τα μέλη, ενημέρωσαν τον Αντιπεριφερειάρχη για τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν το σύλλογό τους και για πρωτοβουλίες που έχει σκοπό να πάρει, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο, προβλήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη, τονίζοντας ότι πάντα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το σύλλογό τους και από κοινού επιλύουν σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την μόρφωση των μαθητών, όπως πρόσφατα αυτό της συγχώνευσης των σχολικών μονάδων. Η μόρφωση των παιδιών και το περιβάλλον που τους παρέχεται, πρέπει να είναι τέτοιο ώστε, αφενός να κεντρίζει το ενδιαφέρον τους για μάθηση και αφετέρου να είναι υγειές και ευχάριστο.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Υπεγράφη η προμήθεια Μαγνητικού και Αξονικού τομογράφου

Δυο μεγάλοι στόχοι που είχαν τεθεί από την Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας πριν από περίπου 20 μήνες ''κατακτώνται'' ουσιαστικά σήμερα με την υπογραφή των συμβάσεων από το Διοικητή του ιδρύματος κ.Γεώργιο Μπέζο της προμήθειας μαγνητικού τομογράφου και νέου αξονικού τομογράφου μέσω ΕΣΠΑ.
Με την σύναψη των δύο ανωτέρω συμβάσεων ολοκληρώνεται η διαδικασία ωρίμανσης-ένταξης στο ΕΣΠΑ και προμήθειας του απαραίτητου αυτού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 €. Το Νοσοκομείο μας σε 2 μήνες το αργότερο -ως έχουν συμβατική υποχρέωση οι ανάδοχοι μειοδότες-θα διαθέτει δικό του πια μαγνητικό τομογράφο και νέο αξονικό τελευταίας γενιάς. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων όπου θα γίνει και η εγκατάσταση.
Τον επόμενο μήνα ολοκληρώνονται επίσης και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια συμπληρωματικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 680.000 € μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια μαστογράφου. Σήμερα δε, υπεγράφη από το Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη και η ένταξη στο ΕΣΠΑ μία ακόμα πρότασης που είχε υποβάλλει η Διοίκηση του Γ.Ν.Καλαμάτας για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό προϋπολογισμού 605.000 €.
Συνολικά λοιπόν ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για το Νοσοκομείο μας αγγίζει το ποσό των 3 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Εξιχνιάστηκαν δύο ακόμα ληστείες και μία κλοπή, από εγκληματική ομάδα

Δύο ληστείες και μία υπόθεση κλοπής, σε οικίες, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, ύστερα από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών, εξιχνιάστηκαν.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που διεξάγεται, για εγκληματική ομάδα η οποία εξαρθρώθηκε και ενέχεται σε πλήθος ληστειών στην περιοχή, όπως προέκυψε τα άλλα δύο μέλη της ομάδας, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 35 και 39 ετών, τα οποία αναζητούνται, διέπραξαν επιπλέον και τις παρακάτω δύο ληστείες και μία κλοπή:
•Την (05-03-2012) και πρώτες πρωινές ώρες, στη Σπηλιά Μεσσηνίας, αφού μπήκαν σε οικία ζεύγους ημεδαπών, με την χρήση βίας, τους ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, χρυσαφικά καθώς και ένα κυνηγετικό όπλο.
•Την (23-06-2011) και πρώτες πρωινές ώρες, στο Μεμί Μεσσηνίας, αφού μπήκαν σε οικία ζεύγους ημεδαπών, με την απειλή μαχαιριού, τους ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.
•Την (27-03-2011) και πρώτες πρωινές ώρες, στην Τερψιθέα Μεσσηνίας, μπήκαν σε οικία, ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, χρυσαφικά και ένα κινητό τηλέφωνο.
Τις αστυνομικές έρευνες και την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παράνομες πράξεις.

Παρέμβαση Σαμαρά για τους Λαθρομετανάστες

Παρέμβαση για το θέμα των μεταναστών που ταλαιπωρεί την Ελλάδα αλλά και τους ιδίους έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας και ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει τον νόμο Ραγκούση που έγινε μαγνήτης μεταναστών.
Το πρόβλημα διογκώνεται συνεχώς γύρω μας και κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Είναι στρουθοκαμηλισμός αυτό το πράγμα. Εμείς θα πρέπει -και θα είμαι καθαρός- να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας. Έχουν, σήμερα, καταληφθεί πολλές πόλεις στην Ελλάδα, από παράνομους λαθρομετανάστες. Θα καταργήσουμε το νόμο του Ραγκούση για την ιθαγένεια. Ένα νόμο που μετέτρεψε την Ελλάδα σε μαγνήτη για τους λαθρομετανάστες, για ανθρώπους ταλαιπωρημένους από τον Τρίτο Κόσμο. Θα αρχίσουμε να μεταφέρουμε τους λαθρομετανάστες σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, μακριά από τις πόλεις και τις γειτονιές, που σήμερα στοιβάζονται. Θα πάνε σε παλιά στρατόπεδα, μέχρι τον επαναπατρισμό τους. Θα βρούμε λύσεις με τις τοπικές κοινωνίες, όπου βρίσκονται αυτά τα στρατόπεδα και θα δώσουμε απάντηση σε εύλογες ανησυχίες που έχουν. Διότι ένα σοβαρό κράτος πρέπει να δίνει τη σωστή, την ειλικρινή πληροφόρηση, και τα μέτρα τα οποία πρόκειται να λάβει για μια τέτοια υπόθεση, στις τοπικές κοινωνίες. Όχι να μεταφέρουμε, δηλαδή, το πρόβλημα, από τη μια πλευρά της Ελλάδος στην άλλη.
Αλλά πρέπει, επίσης, να δείξουμε κάτι το αποφασιστικό πριν πάμε στην Ευρώπη και διαπραγματευτούμε μια κοινή πολιτική, όπως αυτή που συνεννοήθηκα με τους συναδέλφους προέδρους των κομμάτων, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, για το ζήτημα αυτό.
Δηλαδή, ο πρώτος άμεσος στόχος είναι να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη ροή λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Και ο επόμενος στόχος είναι να επαναπατριστούν, να πάνε εκεί από όπου έχουν έρθει. Και να καταλάβουν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι φιλόξενη, αλλά σε καμία περίπτωση, ούτε είναι, ούτε πρόκειται ποτέ να δεχθούμε να γίνει, ξέφραγο αμπέλι.

Προσφορές και μειώσεις τιμών σε καταστήματα εστίασης

Στον αγώνα της επιβίωσης έχουν μπει τα περισσότερα καταστήματα εστίασης, καθώς καθημερινά βλέπουν τους πελάτες τους και, κατά συνέπεια, τον τζίρο τους να μειώνονται. Με στόχο να κρατήσουν την πελατεία τους ή ακόμα και για να προσελκύσουν νέους πελάτες, μεγάλες αλυσίδες, αλλά και μικρές ατομικές επιχειρήσεις, κάνουν ειδικές προσφορές στα προϊόντα τους.
Όπως δηλώνουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εστίαση, θα προτιμούσαν να προβούν σε μειώσεις, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν εξαιτίας της υψηλής και συνεχώς αυξανόμενης φορολόγησης κι έτσι επιλέγουν τη λύση των προσφορών.
Βέβαια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που νέες επιχειρήσεις ανοίγουν έχοντας ως «σημαία» τους τις χαμηλές τιμές.
Ολοένα και πληθαίνουν στις γειτονιές της Αθήνας καταστήματα που προσφέρουν φαγητό και καφέ σε τιμές κάτω του ενός ευρώ και, μάλιστα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.
Σ’ αυτά τα καταστήματα μπορείς να βρεις χοτ ντογκ και φραπέ με 70 λεπτά, εσπρέσο και τσάι με 0,60, λουκουμά με 0,50, νερό το μπουκαλάκι με 0,30, κρέπες (μικρό μέγεθος) με 0,90 ευρώ.
Ο Θανάσης Καλαμάρας είναι υπεύθυνος ενός τέτοιου καταστήματος στην Καλλιθέα και, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, εξηγεί ότι μία επιχείρηση μπορεί να είναι βιώσιμη με αυτό το κοστολόγιο. «Η επιχείρησή μας έχει ανοίξει εδώ και τρεις μήνες, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και βιώνει ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά. Πολύ λογικά σκεπτόμενοι, λοιπόν, αποφασίσαμε μέσα σε αυτό το κλίμα να ορίσουμε ένα τέτοιο τιμολόγιο, ώστε να μπορεί ο καθένας να αγοράζει τα προϊόντα μας και να δώσουμε μία ανάσα στον κόσμο που μαστίζεται από την ανεργία και την ακρίβεια», λέει. ΑΠΕ

Έλεγχοι στην αγορά κρέατος ενόψει Πάσχα

Συστηματικούς ελέγχους στην αγορά κρέατος ενόψει του Πάσχα αναλαμβάνουν με εντατικούς ρυθμούς από σήμερα οι αρμόδιες κρατικές καθώς και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, συμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο έργο των ελέγχων λαμβάνουν μέρος :
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ)
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων
Η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης
Ο Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο συντονισμός των ελέγχων γίνεται από Ομάδα Εργασίας, στην οποία συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εμπορίου και Εσωτερικών, οι Ειδικοί Γραμματείς ΣΔΟΕ και ΥΠΕΑ και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Η ομάδα συντονισμού συνεδρίασε χθες, Τετάρτη 28/03/2012, και πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις για το συντονισμό του έργου όλων των παραπάνω υπηρεσιών.
Οι υπηρεσίες έχουν ήδη στη διάθεσή τους και καθημερινά θα τροφοδοτούνται με όλα τα στοιχεία των εισαγωγών, είτε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από τρίτες χώρες.
Επίσης, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων έχουν λάβει οδηγίες από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, οι Διευθύνσεις Εμπορίου από τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΕΤ από την Κεντρική Υπηρεσία του οργανισμού, οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ από τον Ειδικό Γραμματέα για συγκεκριμένους ελέγχους,

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Επιχείρηση σκούπα με συλλήψεις στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν πέντε άτομα και προσήχθησαν συνολικά είκοσι ένα...
Στο πλαίσιο αντιμετώπ
ισης του φαινομένου της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (28-3-2012) από το πρωί έως το μεσημέρι, ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην περιφέρεια Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε μεγάλο αριθμό ατόμων και οχημάτων, ενώ προσήχθησαν 21 άτομα και συνελήφθησαν 5 άτομα.
Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:
· Τρείς (3) αλλοδαποί υπήκοοι Βουλγαρίας, για κλοπή μεταλλικού αντικειμένου.
· Μία (1) ημεδαπή ΡΟΜΑ, για καταδικαστικές αποφάσεις.
· Ένας (1) ημεδαπός ΡΟΜΑ, για λειτουργία καταστήματος συλλογής μετάλλων χωρίς άδεια.
Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 17 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και την καταστολή της εγκληματικότητας.

Χωλαίνει το αστικό σύστημα επισημαίνει ο Πέτρος Τατούλης

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη στο ραδιόφωνο της ΕΤ 3, στη ζωντανή εκπομπή του κ. Σάκη Αραμπατζή, σε ότι αφορά τη βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα μας.
Ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι εάν τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν τον αστικό κόσμο μπορούσαν να υπερασπίσουν την Ευρωπαϊκή Προοπτική, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα είχε δημιουργηθεί το σοβαρό πρόβλημα της μεγάλης κρίσης που περνάει η χώρα μας. Ο θεσμός της Αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης αποτελεί την τελευταία ελπίδα για να βγεί η χώρα μας από την κρίση.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό κάνει την ευχή να μην κιοτέψουν τα αστικά κόμματα, ενώ ταυτόχρονα οξύνει την κριτική στις ηγεσίες των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεν μπορούν πειστικά να διαχειριστούν την κρίση.

Απροστάτευτοι οι πολίτες από την Δημόσια διοίκηση

Αύξηση στις περιπτώσεις κακοδιοίκησης κατά 8,5% και των αρνητικών συμπεριφορών των λειτουργών της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες, διαπιστώνει η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, στην ετήσια έκθεσή της, που παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.
«Η έκθεση του 2011 είναι η αντανάκλαση της κρίσης σε όλες τις όψεις της, αλλά και στη διαχείριση της. Στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων είναι τα φορολογικά ζητήματα και τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, ενώ αυξήθηκαν οι περιπτώσεις κακοδιοίκησης κατά 8,5%. Γενικότερα, αυτό που προκύπτει, είναι η ρήξη στις σχέσεις κράτους και κοινωνίας» δήλωσε, μετά την επίδοση της έκθεσης, η Συνήγορος του Πολίτη.
Από πλευράς του, ο Φίλιππος Πετσάλνικος χαρακτήρισε "καθοριστικό" τον ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη στη σημερινή συγκυρία, ως «προστάτη και αρωγού των πολιτών, που συχνά ταλαιπωρούνται από την δημόσια διοίκηση στη χώρα μας, παρά τις νομοθετικές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί όλο το προηγούμενο διάστημα».
«Είναι καθοριστικός ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη, γιατί οι πολίτες χρειάζονται πάνω από όλα τη χρηστή διοίκηση. Οι πολίτες αξιώνουν να αντιμετωπίζονται με δικαιοσύνη και να εξυπηρετούνται, τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ανάσα» για 200.000 αυτοαπασχολούμενους

ΣΕ περισσότερους από 200.000 αυτοαπασχολούμενους δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, των οποίων οι οφειλές δεν υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ, με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας. Όπως επισημαίνει στην ΕΞΠΡΕΣ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος η ρύθμιση αυτή αφορά επαγγελματίες, όπως μικροκαταστηματάρχες, λογιστές, ταξιτζήδες κ.ά., οι οποίοι λογίζονται από τα δικαστήρια ως έμποροι και υπάγονταν μέχρι σήμερα στη διαδικασία του Πτωχευτικού Κώδικα.
Η ρύθμιση αυτή έγινε έπειτα από σχετική παρέμβαση της Συνομοσπονδίας με στόχο την ελάφρυνση μεγάλου μέρους των μικρών επιχειρηματιών. «Είναι, ωστόσο, σαφές ότι αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα και ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω παρεμβάσεις σε διάφορα επίπεδα. Με δεδομένο ότι χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται “στο κόκκινο”, όπως αυτό καταγράφεται στις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 51,2% των επιχειρήσεων δηλώνει κίνδυνο διακοπής δραστηριότητας, αλλά και στα στοιχεία επίσημων φορέων και οργανισμών, αφού το 40% περίπου των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ έχει καθυστερημένες οφειλές.
Συγκεκριμένα η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «αδρανών» επιχειρήσεων, της εξασφάλισης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για κεφάλαιο κίνησης και μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά και της εξασφάλισης «δεύτερης ευκαιρίας» στους επιχειρηματίες που απέτυχαν χωρίς δόλο, με στόχο την επανένταξη στην αγορά εργασίας ή / και την έναρξη νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ- ΕΤΟΙΜΑΣΑΝ ΝΤΟΚΥΜΟΝΤΕΡΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

ΜΕ επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα 'Ο Τουρισμός κι εγω' που απευθυνόταν στους μαθητές του Ενιαίου Λυκείου στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε Κυπαρισσίας με διοργανωτές την Ένωση Ξενοδόχων Τριφυλίας και Ομιλητές την Ελενα Γκίκα , Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στο costa navarino, Γεώργιος Τσιχριτζής , πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Καλαμάτας, Κώστας Ανδριανόπουλος , Δ/ντης στο Electra Hotel & Spa , καθώς και μέλη της Ένωσης . Παράλληλα οι μαθητές υπέβαλλαν ερωτήσεις για την βαριά βιομηχανία του τόπου μας που είναι ο τουρισμός και χρειάζεται για να βγούμε από την μέγγενη της οικονομικής κρίσης...
Σε δηλώσεις της κατά τη προετοιμασία της εκδήλωσης η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γεωργία Χριστοδούλου τόνισε ότι "η Ένωση πέρα από την τουριστική ανάδειξη της περιοχής και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την απόκτηση τουριστικής συνείδησης και με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδοχουπαλλήλων Μεσσηνίας πήραμε την πρωτοβουλία με σκοπό την ενημέρωση μαθητών και γονιών για τα τουριστικά επαγγέλματα καθώς όλοι γνωρίζουν ότι ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία του τόπου μας" για να προσθέσει ότι "η εκδήλωση βοήθησε τα παιδιά στην επιλογή επαγγέλματος αποφεύγοντας πιθανά αδιέξοδα καθώς η Τριφυλία έχει παρόν και μέλλον στο τουρισμό και μας χαροποίησε ότι ανταποκρίθηκε άμεσα ο Λυκειάρχης του σχολείου για τους ομιλητές που μας ανέλυσαν όλες τις πτυχές του θέματος διεξοδικά ενώ εμείς από την πλευρά θα είμαστε παρών με δράσεις που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο της περιοχής μας".
Ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Βαγγέλης Αντωνόπουλος συμπλήρωσε ότι "το Λύκειο πρωτοπορεί σε ανάλογες δράσεις καθώς η χώρα μας έχει ως βαριά βιομηχανία τον τουρισμό και η άποψη της σχολικής κοινότητας είναι ότι το σχολείο είναι πάντα ανοικτό στην κοινωνία, η δε συνεργασία με τους φορείς βοηθάει στην ετοιμότητα των παιδιών τα οποία ετοίμασαν μια εργασία με θέμα Προβάλλω τον τόπου μου, που αναμένει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας" ενώ "υπάρχουν ομάδες μαθητών που αναπτύσσουν μεγάλες δεξιότητες με τακτική και ταλέντο". Ο 17χρονος Ηλίας της Β Λυκείου δήλωσε σχετικά με την εργασία που ετοίμασαν ότι "είμαστε ικανοποιημένοι που μας επέλεξαν οι καθηγητές για την συγκεκριμένη βιωματική ομάδα, προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο καθώς είχαμε μια φρέσκια ιδέα, υποστήριξη στο Λυκειάρχη, συγκροτήσαμε ένα εξαιρετικό βίντεο το οποίο θα εκπροσωπήσει την πόλη μας στο υπουργείο καθώς ο κόσμος όχι μόνο ανταποκρίθηκε αλλά κυρίως έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα" για να επισημάνει ότι "κατατέθηκαν πολλές απόψεις και είναι ένας ακόμα λόγος να παραμείνουν οι νέοι στο τόπο μας που αναπτύσσεται παρότι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη και θα βρούμε μόνοι μας την διέξοδο στο πρόβλημα αυτό". Ο Κυριάκος μίλησε για ομαδική δουλειά ευχαριστώντας τους εκπροσώπους του σχολείου με "περιήγηση σε πολλά σημεία της πόλης και η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το σχολείο, ανησυχούμε όπως όλοι για το μέλλον αλλά υπάρχει αισιοδοξία". Ο Αντώνης κατέληξε λέγοντας ότι "το πρόγραμμα αυτό αφιερώνεται στους πολίτες του τόπου, έχουμε την πιο όμορφή περιοχή ενώ σε ότι αφορά το μέλλον μας δηλώνω ότι μας απασχολεί όπως είναι φυσικό" για σχολιάσει ότι "οι νέοι δεν είναι αδρανείς στην κοινωνία αλλά περιμένουν να ενσωματωθούν στο κλίμα των εξελίξεων και θα πράξουν ανάλογα αλλάζοντας το μέλλον".

3ο Διεθνές Συνέδριο: «Θρησκευτικά Τοπία της Πελοποννήσου»

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Θρησκευτικά Τοπία της Πελοποννήσου – από τους Προϊστορικούς έως τους Μεταβυζαντινούς Χρόνους» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου στο Σαϊνοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σπάρτης και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Το συνέδριο υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης και συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Ε’ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Ε’ Εφορία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, το Νοµικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, ενώ συνδράμουν το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Φωτογραφική Λέσχη Σπάρτης (ΛΕ.ΦΩ.Σ.) και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.
Η έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαρτίου και στις 5:15 το απόγευμα στο Σαϊνοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Σπάρτης, στον πεζόδρομο της Κλεομβρότου.
Αντικείμενο του συνεδρίου είναι η ιστορική αλληλεπίδραση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου με το Ιερό στοιχείο σε όλες του τις εκφάνσεις – θρησκευτική αρχιτεκτονική, ιεροί τόποι, ιερή τέχνη, θρησκεία, μύθος και θρύλος, κλπ.
Ο στόχος του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου ΕΕΣ είναι να φέρει σε επαφή επιστήμονες για να συζητήσουν για τα ιερά τοπία της Πελοποννήσου, από την προϊστορική εποχή έως και τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας με ξένα δημοσιεύματα

Έντονη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές, προβλέπει η Wall Street Journal, η οποία σε δημοσίευμα της υποστηρίζει ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν Σταλινικούς και Νεοναζί.
Με εκτενή αναφορά στα επεισόδια κατά τη διάρκεια των παρελάσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στις αντιδράσεις των πολιτών για τα μέτρα λιτότητας και σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά των δυο μεγάλων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις, το δημοσίευμα εκφράζει έντονες ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο ακόμα και για δημόσια εξέγερση.
«Οι εκλογές αν και δεν έχουν ακόμα προγραμματιστεί αλλά αναμένονται τον Απρίλιο ή τον Μάιο, φαίνεται να λαμβάνουν την μορφή μιας δημόσιας εξέγερσης εναντίον του πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα, το οποίο έχει στηρίξει τις πολιτικές λιτότητας ως αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Η Wall Street Journal υποστηρίζει επίσης ότι «το μισό εκλογικό σώμα σχεδιάζει να ψηφίσει ριζοσπαστικές ομάδες της αντιπολίτευσης», οι οποίες –όπως υπογραμμίζει- «κυμαίνονται από σοβιετικού τύπου κομμουνιστές έως νεοναζί», αναφέροντας μάλιστα και τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.
Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη πολιτική αστάθεια «υπονομεύοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να θεσπίσει τις δραστικές περικοπές των δαπανών» και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της

Δήμαρχοι της Πελοποννήσου κατά της δημιουργίας κέντρων μεταναστών

Την πλήρη αντίθεσή τους στην δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός και Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας μιλώντας στο ΑΜΠΕ, χαρακτήρισε »πρόχειρη λύση» τον σχεδιασμό του υπουργείου και πρόσθεσε, ότι »δεν τα χρειαζόμαστε. Η Πελοπόννησος δεν έχει πρόβλημα με λαθρομετανάστες και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί».
Σε ερώτηση για τα ανενεργά στρατόπεδα της Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα και την Κόρινθο, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι »το στρατόπεδο της Καλαμάτας είναι το καλύτερο στρατόπεδο από πλευράς υποδομών και μετά τις εκλογές θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Στην Κόρινθο, που έχω υπηρετήσει, το 6ο σύνταγμα είναι μέσα στην πόλη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί». Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου υπογράμμισε πως, »θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να αποτραπεί η δημιουργία στρατοπέδων λαθρομεταναστών στην Πελοπόννησο», συμπληρώνοντας ότι »είμαστε σε ετοιμότητα».
Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, είπε πως πρόκειται για προεκλογικό σχεδιασμό και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα η δημιουργία αυτών των χώρων, αφού κι αν αναπτυχθούν, στα κέντρα κράτησης θα φιλοξενηθούν μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες λαθρομεταναστών, όταν μόνο στην Αττική, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, φτάνουν τις 500.000. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας χώρων κράτησης λαθρομεταναστών στην Τρίπολη και την Αρκαδία, και σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρξει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων

Φουντώνει το κίνημα με Δημοτικούς λαχανόκηπους.

Πρόθεση του Δήμου Καλαμάτας είναι η παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων, για τη δημιουργία λαχανόκηπων από άπορους και γενικά οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, για τις διαδικασίες και τα κριτήρια διάθεσης των συγκεκριμένων χώρων σε συμπολίτες. Συνυπάρχουμε, συνεργαζόμαστε, δημιουργούμε, μοιραζόμαστε. Ιδιαίτερα στην παρούσα δυσχερή περίοδο, που η διατροφική επάρκεια, για τα οικονομικώς ασθενέστερα νοικοκυριά, αποτελεί πρώτιστη ανάγκη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός, δείχνει να πρωτοστατεί, διευρύνοντας όλο και περισσότερο τις πρακτικές αλληλεγγύης, που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, να αμυνθούν

Κόντρα Τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ που επιδοτούνται προκλητικά

Εμπαιγμό αποτελούν οι διατάξεις του άρθρου 119 του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και 'Αλλες Διατάξεις» του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό τουρισμό, υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ο ΗΑΤΤΑ (τουριστικοί πράκτορες).
Το νομοσχέδιο, όπως τονίζει ο σύνδεσμος, αντί να απελευθερώνει το έργο των ΚΤΕΛ, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και τις ανάγκες του ελληνικού τουρισμού, διαιωνίζει το πρόβλημα και θωρακίζει τα ΚΤΕΛ, που ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, προσφέρει απλόχερα ποσό ύψους 45.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αντικατάσταση αστικών και υπεραστικών λεωφορείων κυριότητας των ΚΤΕΛ ΑΕ ή μετόχων αυτών, τη στιγμή που όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, δεν υπήρχαν κονδύλια για την τουριστική προβολή της Ελλάδας.

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο για την Καλαμάτα...

Υπογράφηκε χθες το μεσημέρι μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και Ιατρικού Συλλόγου το χρησιδάνειο με το οποίο παραχωρείται από το Δήμο χώρος σε κτήριο του παλαιού νοσοκομείου για την εγκατάσταση και λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου.
Κατά την υπογραφή, ο δήμαρχος Παν. Νίκας ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Μιχαήλ Μιχαήλ, για την ευαισθησία και την εθελοντική διάθεση προσφοράς των γιατρών, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την υποστήριξη οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας. Τόνισε δε, τη συνεργασία που θα υπάρχει μεταξύ των κοινωνικών δομών του Δήμου (Δημοτικό Ιατρείο, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι») με το Κοινωνικό Ιατρείο. Λίγο αργότερα υπογράφηκε και το χρησιδάνειο μεταξύ του Δήμου και του Συλλόγου Φαρμακοποιών με το οποίο παραχωρείται μέρος του δημοτικού κτηρίου που στεγάζεται το Δημοτικό Ιατρείο για τις ανάγκες του Κοινωνικού Φαρμακείου.
Ο δήμαρχος σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καλαμάτας, Στέφανο Καμινιώτη, και στο πρόσωπό του όλους τους φαρμακοποιούς, για την ευαισθησία και τη διάθεσή τους για εθελοντική και κοινωνική προσφορά.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα Αρκαδικά Προϊόντα

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάστηκαν τα Αρκαδικά Προϊόντα, σε αποστολή που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μέλος του Enterprise Europe Network, στην έκθεση ελληνικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) που πραγματοποιήθηκε 19-23 Μαρτίου στις Βρυξέλες.
Με στόχο την προβολή της πλούσιας, καινοτόμου και ποιοτικής ελληνικής αγροτικής παραγωγής η έκθεση είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό (πολιτικοί παράγοντες της Ε.Ε.). Τα Αρκαδικά προϊόντα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ποικιλία των προϊόντων του νομού μας.
Την επιτυχημένη Επιμελητηριακή αποστολή επιμελήθηκε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Τρουπής, ο οποίος έλαβε συγχαρητήρια για τις γεύσεις των Αρκαδικών προϊόντων. Οι επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην αποστολή ήταν, τα οινοποιεία: Γιαννοπούλου, Τρουπής, Σπυρόπουλος, Καλογερόπουλος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός με το παραδοσιακό γλυκό Μελιτζανάκι, η μελισσοκομική Αρκάς Α.Ε. με το μέλι και η επιχείρηση Δημητρόπουλος Γ & ΣΙΑ Ο.Ε με τα μήλα Τριπόλεως ΠΙΛΑΦΑ.
Το παρόν στα εγκαίνια έδωσαν ο επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Tajani, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αλιβιζάτος, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ. κ. Daul, δεκάδες ευρωβουλευτές, στελέχη της Κομισιόν και των άλλων ευρωπαϊκών οργάνων, εκπρόσωποι των περιφερειών και των επιμελητηρίων της χώρας αλλά και τουριστικοί πράκτορες.

Σχέδιο από Ν.Δ.για κούρεμα δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων!

Σχέδιο σωτηρίας για τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ.
Όλο το σχέδιο του κουρέματος των δανείων των ιδιωτών θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Το θέμα αυτό απασχολεί όχι μόνο τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν, αλλά και τα νοικοκυριά, αναμένεται να είναι και η αιχμή της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας .
Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη διαφανεί, στο σχέδιο αυτό δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι επιχειρήσεις που δεν είναι συνεπείς, αλλά και εκείνες που πληρώνουν κανονικά τις τράπεζες, αφήνουν όμως απλήρωτες τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία. Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική και αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία.
Είμαστε χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό αφού μόνο για το 2011 τα δάνεια ήταν ως εξής:
Στεγαστικά Δάνεια : 78 δις Καταναλωτικά Δάνεια & Πιστωτικές Κάρτες: 33 δις Επιχειρηματικά Δάνεια : 120 δις

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου ανακοινώνεται ότι εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» τα παρακάτω έργα συνολικού προϋπολογισμού 8.169.567,68 ευρώ:
Δασαρχείο Κυπαρισσίας
▪ «Βελτίωση δασικού δρόμου Μάλη-Αυχένα Κότσιρα» προϋπολογισμού 354.240 ευρώ.
Δασαρχείο Πύργου
▪ «Αναδασώσεις για την αποκατάσταση κατεστραμμένου φυσικού τοπίου στην περιφέρεια του ελατοδάσους Λαμπείας-Αστρά-Κρυόβρυσης-Τσίπιανα Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» προϋπολογισμού 4.013.113 ευρώ.
▪ «Αναδάσωση διπλοκαμένων εκτάσεων περιοχής Δημ. Ενότητας Αρχαίας Ολυμπίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» προϋπολογισμού 1.675.000 ευρώ.
Δασαρχείο Αμαλιάδας
▪ «Αναδασώσεις στην περιφέρεια του οικισμού Βάλμης Τ. Κ. Αγραπιδοχωρίου του Δήμου Ήλιδας» προϋπολογισμού 428.764,68 ευρώ.
Δασαρχείο Σπάρτης
▪ «Βελτίωση-ασφαλτόστρωση δασικού οδικού δικτύου διασταύρωση Βεροιών-Ι. Μονή Αγίων Αναργύρων περιοχής αρμοδιότητος Δασαρχείου Σπάρτης» προϋπολογισμού 413.450 ευρώ.

Πυροσβεστικό σταθμό διεκδικεί το όμορφο Κοπανάκι

Επισκέφθηκε το Κοπανάκι ανήμερα την 25η Μαρτίου, επικεφαλής κλιμακίου και εξέφρασε την επιθυμία. Δυο πράγματα χρειάζονται, μας είπε, ένας χώρος που θα φιλοξενεί, τρεις δικούς μας ανθρώπους και 12-15 αιτήσεις εθελοντών. Οι εθελοντές θα είναι απλά σε επιφυλακή, 1-2 φορές την εβδομάδα. Δηλαδή θα είναι στις δουλειές τους -όχι φυσικά μακριά από τον πρώην Δήμο μας- και θα έχουν τον νου τους, να τρέξουν αν γίνει κανένα …κακό.
Εύκολα τα βρίσκω και τα δυο, εύκολα τα βρήκε και ο αντιδήμαρχος της δημοτικής μας ενότητας Γιάννης Μερκούρης, που τον ενημερώσαμε για την επιθυμία και το ενδιαφέρον του Κοπανακαίου διοικητή της πυροσβεστικής Μεσσηνίας, και μας δήλωσε: “Είχα κάνει και εγώ αυτή την σκέψη και σίγουρα θα ικανοποιήσουμε τις προϋποθέσεις, για να γίνει ο σταθμός”.
Οπότε τι μας μένει; Μια άμεση επαφή των δυο ανδρών και μια μικρή κινητοποίηση για τους εθελοντές, γιατί χώρος υπάρχει και στο δημαρχείο και στο γυμνάσιο. Να σημειώσουμε ότι εκτός από τα δικά μας πυροσβεστικά, θα έρθει και όχημα της υπηρεσίας.
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΟΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ...ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ.
Αρχίζοντας από αριστερά, οι δυο Κοπανακαίοι, Ζέρβας Χρήστος πυρονόμος και Βασίλειος Καπέλιος Πύραρχος, διοικητής Νομού Μεσσηνίας. Δεξιά ο πυρονόμος Βρυώνης Παναγιώτης και ο πυροσβέστης Γιώργος Αδαμόπουλος (αν άκουσα καλά) από τα Φιλιατρά. kopanakinews

Το νέο..Δημαρχείο μάρανε την Καλαμάτα όταν οι Δήμοι δεν έχουν σάλιο

Έτοιμος να εγκαταστήσει τον εργολάβο για την ανακατασκευή του κτηρίου του παλιού νοσοκομείου, στο οποίο θα στεγαστεί το νέο Δημαρχείο, είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
Ωστόσο λεφτά για το έργο δεν υπάρχουν, παρά μόνο μια έγκριση 400.000 ευρώ και αυτή στα χαρτιά, ενώ ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 7.000.000 ευρώ! Σημειώνεται ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί, εάν βρεθούν λεφτά, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος είναι φουλ ελλειμματικός.
Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε από την Πολεοδομία προχθές και όπως σημειώνεται σε δελτίο τύπου του Δήμου, «εντός των ημερών εγκαθίσταται ο εργολάβος και αρχίζουν οι εργασίες ανακατασκευής»!
Για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια χρειάστηκε πρώτα βγάλει απόφαση εξαίρεσης κατεδάφισης του κτηρίου ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσος Αποστολόπουλος. Κανονικά το κτήριο θα έπρεπε να κατεδαφιστεί ως αυθαίρετο, αφού δεν βρέθηκε πουθενά η οικοδομική άδεια της εποχής που ανεγέρθηκε. Στ.Μαρτίνος

Η σύντροφος του Μίμη Πλέσσα μιλά αποκλειστικά στο Ράδιο Κυπαρισσία στον Πέτρο Κωλέτη

ΕΠΟΧΗ άφησε η επίσκεψη του μεγάλου Μίμη Πλέσσα στην Κυπαρισσία με το κόσμο να τον χειροκροτεί μαζί με τους συνεργάτες του για το πλούσιο ανθολόγιο κομματιών του που παρουσιάστηκε στο κοινό.
Το Ράδιο Κυπαρισσία 936 αποκλειστικά στην εκπομπή του Πέτρου Κωλέττη που μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 10 το βράδυ με τίτλο "'Ενας ουρανός γεμάτος αστέρια" - ο οποίος έχει συνεργαστεί επί χρόνια με τον μουσικό παραγωγό- παρουσίασε μια αποκλειστική συνέντευξη της συντρόφου του μεγάλου καλλιτέχνη, της Λουκίλας Καρρέρ η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο χρόνος δεν υπήρξε εμπόδιο στη σχέση τους. Τι κι αν τους χωρίζουν περίπου τέσσερις δεκαετίες... Ευτυχισμένοι και γεμάτοι, ο Μίμης Πλέσσας και η Λουκίλα Καρρέρ αποκαλύπτουν τα μυστικά της σχέσης τους και ομολογούν πως δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωριστά!
Σε ερώτηση είπε ότι "«Τα πάντα. Αγαπώ τη σοφία του, την ηρεμία του, την αρμονία του και το ότι είναι μπροστά από την εποχή του, πράγμα που τον κάνει τελικά να ενώνει τις γενιές. Είναι πολύ πιο κοντά στους νεότερους από μένα. Πολλές φορές εκείνος με σπρώχνει στο να κάνω ένα βήμα εμπρός, λ.χ. στην τεχνολογία ή στο να χρησιμοποιήσω όσα μου παρέχει ο υπολογιστής μου. Ανάμεσα στους δυο μας εγώ είμαι το φρένο». Η εκπομπή μετά από απαίτηση δεκάδων ακροατών του 936 FM θα μεταδώσει σε επανάληψη την εκπομπή με την αποκλειστική συνέντευξη την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα από το Σταθμό μας.

Κατάληψη της Αστυνομίας οργισμένων κατοίκων από τα χωριά

Σε συμβολική κατάληψη της αστυνομίας έκαναν σήμερα το πρωί 100 περίπου κάτοικοι των περιοχών δυτικά της Καλαμάτας προκειμένου να εισακουστούν για τις μεγάλες κλοπές που συνεχίζονται στις περιουσίες τους και το κράτος κοιτά αδιάφορα.
Οι κλοπές αυτές γίνονται όπως έχει αποκαλυφθεί από τους «γύφτους» της περιοχής και από αλλοδαπούς που πουλούν μετά τα κλοπιμαία ανενόχλητοι, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση για το κράτος που υποτίθεται ότι υπάρχει και διασφαλίζει τις περιουσίες τους . Hδη όπως μας αναφέρουν πολλοί φυλάνε με βάρδιες κάθε βράδυ με κυνηγητικά όπλα και η κατάσταση θύμιζε πολεμική ταινία που όπως φαίνεται θα έχει ανεξέλεγκτη... συνέχεια

Οι 'σωτήρες' της Ελλάδας και η αυτοκάθαραση του πολιτικού συστήματος

Νέα δικαστική έρευνα για την προμήθεια των Leopard
Aνοίγει ξανά η δικογραφία για την υπόθεση προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2 με καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο δικαστικής
διερεύνησης για το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Άμυνας, εννέα χρόνια μετά την πρώτη διερεύνησης.
Η δικογραφία αφορά την περίοδο 1999-2009 και τίθεται και πάλι υπό εισαγγελικό έλεγχο στο πλαίσιο της παραγγελίας για τη διενέργεια μεγάλης προκαταρκτικής εξέτασης για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες, πριν ενάμιση χρόνο, του πρώην γενικού διευθυντή αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βασιλάκου, περί πλουτισμού κάποιων από τους εξοπλισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βασιλάκος τον Οκτώβριο του 2010 είχε παραιτηθεί από την θέση του και είχε αναφερθεί σε «κατασκευασμένες αμυντικές ανάγκες, βάσει των οποίων κάποιοι έστησαν πολιτικές καριέρες και έφτιαξαν περιουσίες».
Η υπόθεση των Leopard είχε απασχολήσει την Εισαγγελία με έρευνα που είχε διενεργήσει το 2003 έως το 2005, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου ο οποίος είχε καταλήξει ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας, με αποτέλεσμα η δικογραφία να τεθεί στο αρχείο ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, με τον εισαγγελέα όμως να κάνει λόγο στο πόρισμά του για ισχυρές ενδείξεις τέλεσης πράξεων δωροδοκίας.
Η νέα έρευνα στοχεύει να εντοπίσει τα πρόσωπα που συνδέονται με πράξεις δωροδοκίας και οι εισαγγελείς που χειρίζονται πλέον την δικογραφία, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, έχουν ήδη αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο Μονακό και στις βρετανικές Παρθένες Νήσους όπου εντοπίζονται ίχνη των διαδρομών χρηματικών ποσών, μέσω δύο εταιρειών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των αρμάτων, ενώ έχουν καλέσει σε καταθέσεις και τους πρώτους μάρτυρες.
Η περίπου 500.000 σελίδων δικογραφία φέρεται να περιέχει αρκετά στοιχεία που πρέπει να διασταυρωθούν ώστε να επαληθευθούν οι καταγγελίες σε δημοσιεύματα ότι τα ποσά που δόθηκαν σε δωροδοκίες φθάνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Ως γνωστόν, η προμήθεια των αρμάτων μάχης άρχισε να συζητείται το 1998 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ η σύμβαση υπεγράφη τελικά το 2003, από τον τότε υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wehrtechnik (KMW). Το συνολικό ύψος της σύμβασης ήταν 2,2 δισ. ευρώ αλλά, στις αρχές του 2003 το ΥΕΘΑ αφαίρεσε από την παραγγελία τα πυρομαχικά και αντί αυτών συμφωνήθηκε, το 2005, να δοθούν από την γερμανική εταιρεία 83 μεταχειρισμένα άρματα τύπου «Leo 02A 44». Η παραλαβή ξεκίνησε το 2007, επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, ωστόσο το δημόσιο καθυστερούσε τις πληρωμές επικαλούμενο δυσλειτουργία καθώς σε δοκιμαστικές βολές διαπιστώθηκαν ρωγμές στους πύργους. Τελικώς το δημόσιο προχώρησε και σε παραγγελία βλημάτων επί υπουργίας του κ. Βενιζέλου.

Επίσκεψη για την δημόσια διοίκηση στον Αλευρά

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα το πρωί , ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Κώστας Τσικρικάς στον Αντιπερειφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά.
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη, για διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων και αντάλλαξαν απόψεις σε τρέχοντα θέματα που απασχολούν την Δημόσια Διοίκηση.
Ο κ. Αλευράς ευχαρίστησε για την επίσκεψη , τονίζοντας , ότι στο μέτρο του δυνατού και των αρμοδιοτήτων του, θα προσπαθήσει για την επίλυση των προβλημάτων που του τέθηκαν.

Ξεκινά επιτέλους ο δρόμος Τσακώνα-Καλό Νερό

Πριν απο μερικούς μήνες πρώτοι σας ενημερώσαμε ότι θα προχωρούσε το έργο του περιμετρικού της Καλαμάτας. Κανείς δεν το πίστευε τότε. Σήμερα πάλι πρώτοι σας ενημερώνουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ότι:
Πριν απο λίγα λεπτά τελειώσε στο υπουργείο δημοσίων Εργων μία μεγάλη σύσκεψη που είχε σαν αντικείμενο την Ολυμπία οδό.
Στην σύσκεψη μετείχαν εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων και οι κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν πάρει το έργο. Η απόφαση είναι εξαιρετικά ευχάριστη για την Μεσσηνία. Αποφασίστηκε να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ το κομμάτι του έργου Τσακώνα-Καλό Νερό.
Ενα κομμάτι που ακόμα και σήμερα πολλοί θεωρούν ότι δεν θα γινόταν ποτέ.
Και όμως. Βρέθηκαν τα χρήματα και προχωρούν απο τις επόμενες κιόλας μέρες οι απαλλοτροιώσεις στο κομμάτι αυτό. Οπως εκτίμησαν οι κατασκευάστριες τεχνικές εταιρείες αλλά και οι παράγοντες του υπουργείου τον Μάρτιο του 2013 θα μπούν τα μηχανήματα για να ξεκινήσει η κατασκευή στο κομμάτι Τσακώνα-Καλό Νερό.
Ασφαλώς αποτελεί μία ιστορική δικαίωση για τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Λαμπρόπουλο που δεν έπαψε ούτε μία μέρα να αγωνίζεται και για το κομμάτι αυτό παρά το γεγονός ότι συχνά έβρισκε μπροστά του τοίχο στο υπουργείο.Με συνεχείς ερωτήσεις και πιέσεις πέτυχε να μείνει ζωντανό ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Μεσσηνία αλλά και την Πελοπόννησο. best-tv

Γεγονός η επιστροφή των νέων στα χωριά

Συνέντευξη τύπου συγκαλεί την Τρίτη 27 Μαρτίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, προκειμένου να παρουσιάσει τα στοιχεία μελέτης που ανέθεσε το ΥΠΑΑΤ σε μεγάλη εταιρεία για το κοινωνικό φαινόμενο της επιστροφής των νέων στα χωριά, που μοιάζει να αναδεικνύεται σε τάση, αυτή την περίοδο.
Το θέμα της συνέντευξης τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων, στον 6ο όροφο της Αχαρνών 2, είναι «Επιστροφή στην Ύπαιθρο και Αγροτική Παραγωγή».
Σύμφωνα και με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, κυρίαρχη επιλογή των νέων είναι η ενασχόληση με το αγροτικό επάγγελμα. Τα πρώτα στοιχεία σχετικής μελέτης την οποία έχει παραγγείλει αξιόπιστος δημόσιος φορές και τα οποία σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύουν ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι δρομολογούν ήδη την επιστροφή τους από τις μεγαλουπόλεις στα χωριά, αναζητώντας επαγγελματικές λύσεις και δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα.
Είναι σαφές ότι οι παραπάνω επιλογές βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουν εντονότερα αυτό τον καιρό οι άνθρωποι των πόλεων, βασίζονται ωστόσο και στην πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια σοβαρή αξία θα έχει μόνο ότι σχετίζεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία και υπ’ αυτή την έννοια ο αγροτικός τομέας έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Άλλωστε, η δομή του κλήρου στη χώρα μας είναι τέτοια που οι περισσότεροι από τους «παλιννοστούντες» διατηρούν μια κάποια σχέση με τα χωρία τους και διαθέτουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρόσβαση σε ορισμένα μικρά ή μεγάλα κομμάτια γης

Μετά τις εκλογές το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς οργανισμούς

Αποσύρθηκε αιφνιδίως -και μάλιστα εν Ολομελεία- το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα και την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στους τομείς της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και του ελέγχου και της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.
Το επίμαχο σχέδιο νόμου είχε περάσει από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και εισήλθε στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση. Ωστόσο, η αρνητική στάση της ΝΔ, η οποία δια του εισηγητή της κ. Κ. Μουσουρούλη κατέστησε σαφές ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ανάγκασε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη να το αποσύρει, καταγγέλλοντας τη ΝΔ για ανεύθυνη στάση . Παραμονές εκλογών δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε σκιαμαχία , είπε, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση για λόγους αρχής και δεοντολογίας αποσύρει το νομοσχέδιο .
Προηγουμένως ο κ. Σκανδαλίδης αναφερθείς στην σημασία της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας είπε ότι είχε περάσει από το υπουργικό συμβούλιο επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου και ακολούθως ο νυν πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος το ενέταξε στα προς ψήφιση νομοσχέδια της κυβέρνησής του τα οποία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.
Έκτοτε ουδέποτε έθεσε η ΝΔ θέμα, ενώ γνώριζε ότι ήταν στις προτεραιότητες του κ. Παπαδήμου, φτάνοντας τώρα, παραμονές εκλογών, να λέει ότι καταψηφίζει , σημείωσε ο κ. Σκανδαλίδης. Η ΝΔ δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Μ. Σαλμά δήλωσε πως ό,τι ήταν χρήσιμο, η ΝΔ το στήριξε , σημειώνοντας ότι δεν είναι στις υποχρεώσεις αυτής της κυβέρνησης οι ρυθμίσεις που εισάγει το επίμαχο νομοσχέδιο. Και τόνισε ότι το κόμμα του από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του περασμένου φθινοπώρου, την οποία εξειδικεύει το νομοσχέδιο, είχε εκφράσει την διαφωνία του καταθέτοντας διαφορετική πρόταση.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Κόβει τον βήχα...στο Χρυσοχοίδη ο Λαμπρόπουλος για το Κέντρο Μεταναστών

O βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα με την αλλαγή του στρατοπέδου Καλαμάτας σε κέντρο λαθρομεταναστών μετά από διαβεβαίωση που είχε ο ίδιος επισκεπτόμενος για το θέμα αυτό τον Υπουργό κ Δ.Αβραμόπουλο.
Συγκεκριμένα μετά την εμμονή του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού κ Χρισοχοίδη να εντάξει το στρατόπεδο στα κέντρα λαθρομεταναστών εχθές ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γ. Λαμπρόπουλος ενημέρωσε άμεσα τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά και ενεργοποιήθηκε η Ν.Δ με την παρέμβαση του υπεύθυνου υπουργού γι αυτό το θέμα Δ. Αβραμόπουλου που ανέφερε χαρακτηριστικά «ας λέει ότι θέλει ο Χρυσοχοίδης το στρατόπεδο θα παραμείνει στρατόπεδο.»
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν κάθετος αλλά δεν ανέφερε την Καλαμάτα : τα κέντρα κράτησης των μεταναστών θα γίνουν σε πολλές περιοχές της χώρας και χωρίς υπολογισμό των τοπικών αντιδράσεων. Δείτε τι είπε ακριβώς :
Εδώ και ένα χρόνο, η χώρα εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής, έχει γίνει η υπηρεσία ασύλου, έχει γίνει η υπηρεσία πρώτης υποδοχής...συνεπώς μιλάμε για μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση μεταναστευτικής πολιτικής. Λεφτά υπάρχουν- ευρωπαϊκά εννοώ. Τι δεν υπήρξε; Δεν υπήρχε σήμερα η πολιτική βούληση, λόγω των αντιδράσεων των κοινωνικών, γιατί υπάρχει πολλές φορές πολιτική ατολμία, γιατί υπάρχει πολιτικό κόστος... Και αφήσαμε την πόλη της Αθήνας, την πιο ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε αυτό το κατάντημα. Λοιπόν, η απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Επικαλούμαι τη συνείδηση και την ευαισθησία όλων των ανθρώπων αλλά δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε χιλιάδες ανθρώπους στην εκμετάλλευση από τη μία πλευρά,...και στην υποβάθμιση και την απαξίωση των περιουσιών και της ζωής μας... Λοιπόν, τα κέντρα θα γίνουν. Θα γίνουν πάρα πολλά σε όλη την Ελλάδα. Δεν με αφορά τι λένε οι τοπικές κοινωνίες.
Θα σας πω λοιπόν με βεβαιότητα και με δέσμευση ότι το πρώτο θα αρχίσει να λειτουργεί σε 20 μέρες στην Κοζάνη. Θα λειτουργήσει και θα πάνε όλοι οι άνθρωποι από το κέντρο της Αθήνας, που ασκόπως γυρνούν εγκληματώντας, θα πάνε εκεί, θα μπούνε μέσα, θα φιλοξενούνται με ανθρώπινες συνθήκες, ευρωπαϊκών προδιαγραφών...αλλά δεν θα ξαναφύγει κανείς από κει μέσα αν δεν γυρίσει στον τόπο τους, στην πατρίδα τους. Αυτό είναι ένα καθαρό μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλους. Η Ελλάδα σε δύο χρόνια από σήμερα, δεν θα έχει πια αυτό το φαινόμενο. Θα μπαίνουν (μετανάστες στη χώρα) αλλά η αποτροπή θα είναι αυτή.

Πως θα γίνει η επιστροφή Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις

Επιτέλους το κράτος υποχρεώνεται να βάλει τάξη στις επιστροφές φόρου και να αρχίσει να αποδίδει πίσω στους δικαιούχους τα χρήματα του Φ.Π.Α.
Ουσιαστικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε την έκδοση της απόφασης για την αυτοματοποιημένη διαδικασία για την επιστροφή των χρημάτων στις επιχειρήσεις.
Ήδη οι εταιρείες είναι στο… περίμενε για 3 δισ. φόρων ενώ 1,5 δισ. οφείλεται στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Μαζί με την αίτηση επιστροφής ΦΠΑ κάθε επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο θα λαμβάνει και έναν ειδικό κωδικό. Με βάση αυτόν θα εντάσσεται στην επετηρίδα και αυτόματα θα ενημερώνεται για την ημερομηνία επιστροφής του φόρου.Ηλεκτρονικά κάθε πολίτης και επιχείρηση θα μπορεί να δει την πορεία της επιστροφής φόρου, ώστε να μπορεί να υπολογίσει πότε θα … έρθει και η σειρά του.
Πολίτες και επιχειρήσεις που δικαιούνται μικρά ποσά θα έχουν προτεραιότητα. Προτεραιότητα θα έχουν επίσης πολίτες και επιχειρήσεις που είναι συνεπείς, δεν έχουν οφειλές ή έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και κυρίως δεν έχουν “συλληφθεί” για κάποια φορολογική παρανομία

Μάχη τσιγγάνων – πολιτών με τραυματίες στο Αριοχώρι

Αλλη μια μάχη έγινε ανάμεσα σε τσιγγάνους και ντόπιους στο Αριοχώρι με τραυματίες.Εχουν βρεί το μπελά τους οι κάτοικοι στο Αριοχώρι, δεν βρίσκουν λύση και δυστυχώς τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ. Στο νοσοκομείο κατεληξαν τρείς νεαροί οι οποίοι μετείχαν στην ομάδα περιφρούρησης του χωριού. Αναγκασμένοι είναι οι κάτοικοι κάθε βράδυ να κάνουν βάρδιες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.Ετσι και προχθες το βράδυ, οι κάτοικοι είδαν σε φούρνο της περιοχής τρία τσιγγανάκια τα οποία και θεώρησαν ύποπτα για κλοπή. Τους έκαναν παρατηρήση και τα έδιωξαν για να επιστρ’έψουν λίγο αργότερα πάνω από 20 τσιγγάνοι. Επιτέθηκαν στους ντόποιους με ξύλα και σίδερα και αρχισαν να χτυπιούνται με πέντε ντόπιους που βρέθηκαν στο κατάστημα, ενώ στην συνέχεια κατέφταναν και άλλοι τσιγγάνοι.
Eπενέβει η αστυνομία γιανα λήξει η μάχη τρείς κάτοικοιπήγαν στο νοσοκομείο ενω οι τσιγγανοι εξαφανισθηκαν. Παρά την επίσκεψη της Αστυνομίας στους

Συγκέντρωση του Συλλόγου Τεχνολόγων Γεωπόνων Μεσσηνίας

Την περασμένη Κυριακή (18/3) στο ξενοδοχείο REX στο κέντρο της Καλαμάτας και ώρα 7:30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μελών, συγκέντρωση του Συλλόγου Τεχνολόγων Γεωπόνων Μεσσηνίας.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου όπως η ανεργία που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τρόποι αντιμετώπισης της καθώς μέλη του Συλλόγου είναι άνεργα ενώ αρκετά απασχολούνται σε άσχετες με το αντικείμενο σπουδών τους εργασία. Επίσης η μετεκπαίδευση – επιμόρφωση των μελών απασχόλησε την συνέλευση, θέμα για το οποίο έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον τα μέλη καθώς επίσης τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και εθελοντικές δράσεις.
Δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας και οργανώθηκε ένα σχέδιο δράσεων οι οποίες όπως τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου κα Δήμητρα Λυμπεροπούλου, έχουν ως στόχο «ο Σύλλογος πέρα από τον επιστημονικό ρόλο που έχει να επιτελέσει, να αναδείξει το κοινωνικό πολιτιστικό και περιβαλλοντικό του πρόσωπο διότι πρέπει και μπορεί να αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας».

4 εκατ. ευρώ ''κουρεύτηκαν'' και από το αποθεματικό του ΤΕΙ

Φτερά και από το αποθεματικό του ΤΕΙ της Καλαμάτας έκανε το 70% πριν το PSI ήταν 5,7 εκατ. ευρώ μετά το ''κούρεμα'' έφθασε το 1,7 εκατ. ευρώ (!!!) με την όλη εξέλιξη να έχει προκαλέσει την αγανάκτιση αλλά και την έντονη αντίδραση του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Αξίζει να σημειωθεί πως από το λογαριασμό αυτό καλύπτονταν λειτουργικές δαπάνες αλλά και σίτιση, με συνέπεια τώρα όλα να είναι στον... αέρα.
Από την πλευρά του ΤΕΙ σχεδιάζεται να κατατεθούν μέχρι και μηνύσεις, ενώ ίσως να δούμε και συμμετοχή στην αυριανή παράσταση – διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται από το Δικηγορικό Σύλλογο της Καλαμάτας, έξω από το κεντρικό υποκατάστημα της Τράπεζας στην Καλαμάτα.

Κλειστό κέντρο κράτησης μεταναστών στην Πελοπόννησο

Τη δημιουργία 30 κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πόλιτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ύστερα από σχετική συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες. Το κόστος λειτουργίας των κέντρων εκτιμάται στα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.
30 κέντρα λαθρομεταναστών σε όλη την Ελλάδα προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης
Τα κέντρα θα λειτουργήσουν παρά τις όποιες αντιδράσεις, ανέφερε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, προειδοποίησε ότι εάν δεν υποδειχθούν οι κατάλληλοι χώροι από τους περιφερειάρχες, το σχετικό πρόγραμμα θα προχωρήσει με αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο.
Εκανε δε έκκληση προς όλους να συνδράμουν όλοι χωρίς αντιπαλότητες στις προσπάθειες για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, για να απαντήσουμε, όπως είπε, «στην αγωνία του κόσμου για ασφάλεια, υγεία και κοινωνική συνοχή».
Τόνισε ότι το πρόγραμμα, που είναι εγκεκριμένο από την ΕΕ και εντάσσεται στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, θα προχωρήσει ανεπηρέαστο από τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης στάθηκε στα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες η δημιουργία των κέντρων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οποίων θα δημιουργηθεί από ένα επιπλέον αστυνομικό τμήμα με δύναμη 150 ανδρών. Νωρίτερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου «μονόδρομο» χαρακτήρισε τη δημιουργία χώρων κράτησης λαθρομεταναστών.
«Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους παράνομους μετανάστες θα πρέπει να έχουμε τέτοιους χώρους κράτησης. Θα πρέπει αρχικά να διαπιστώνεται εάν υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικού ασύλου για να τους χορηγείται, ειδάλλως θα πρέπει να κρατούνται (…) Δεν θα δημιουργηθεί τέτοιος χώρος μόνο στην Κοζάνη. Θα υπάρξει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες ώστε σε εύλογο χρονιικό διάστημα να μας υποδείξουν αντίστοιχους χώρους. neemogr

Η μεγάλη κλοπή των Δικηγόρων Καλαμάτας και της κοινωνίας

Ακουγόταν στα δελτία ειδήσεων ότι τα ταμεία θα υποστούν απώλειες λόγω του κουρέματος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια.
Η άλλη αλήθεια που κρύβουν επιμελώς είναι ότι κούρεμα δεν θα υποστούν μόνο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν τα ταμεία στ
ο χαρτοφυλάκιο τους αλλά κούρεμα θα υποστούν και όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των ταμείων που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Ελλάδος. Απίστευτο και όμως αληθινό. Το κούρεμα δεν αφορά μόνο τα ταμεία εκείνα που οι διοικήσεις τους επέλεξαν να επενδύσουν μέρος των διαθεσίμων τους σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου αλλά ΟΛΑ τα ταμεία ακόμα και αυτά που ουδέποτε οι διοικήσεις τους αποφάσισαν να επενδύσουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ας δούμε πως και γιατί. Σύμφωνα με το νόμο τα Ν.Π.Δ.Δ. υποχρεούνται τα όποια ταμειακά τους διαθέσιμα να τα έχουν κατατεθειμένα στην Τράπεζα Ελλάδος.
Όταν ένα Φυσικό Πρόσωπο π.χ. σαν και εμένα καταθέτει τις αποταμιεύσεις του σε μια τράπεζα η Τράπεζα εγγυάται την ασφάλειά τους και υπόσχεται την επιστροφή αυτών με έστω και έναν ελάχιστο τόκο όταν και όποτε ο καταθέτης ζητήσει το κεφάλαιό του πίσω. Η τράπεζα βέβαια έχει το δικαίωμα να επενδύσει κατά την κρίση της τα κεφάλαια του καταθέτη προς αποκομιδή κερδών. Μπορεί με αυτά να αγοράσει μετοχές από το χρηματιστήριο ή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή όποιο άλλο επενδυτικό προϊόν νομίζει ότι θα τις αποφέρει κέρδη. Οι κινήσεις αυτές δεν αφορούν τον καταθέτη και ούτε τις γνωρίζει. Εκείνο που ξέρει ο καταθέτης είναι ότι δικαιούται να ζητήσει όποτε θέλει τα κεφάλαιά του πίσω ανεξάρτητα αν με αυτά η τράπεζα αποκομίσει κέρδος ή ζημιά. Τουλάχιστο μέχρι σήμερα ουδέποτε τράπεζα δεν μεταβίβασε τις όποιες ζημιές της στον καταθέτη.
Αυτά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τις τράπεζες που αυτά καταθέτουν τις αποταμιεύσεις τους. Αυτά όμως δεν ισχύουν για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και τα πάσης φύσεως Ασφαλιστικά Ταμεία, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Γενικών Ασφαλίσεων, εφόσον καταβάλλεται σε αυτά εργοδοτική εισφορά ή κοινωνικό πόρος, υποχρεούνται να καταθέτουν τις όποιες οικονομίες τους (αυτές λέγονται ταμειακά διαθέσιμα) μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα Ελλάδος τώρα διαθέτει ένα τμήμα που ονομάζεται Τμήμα Διαχείρισης Διαθεσίμων Νομικών Προσώπων. Δουλειά αυτού του τμήματος είναι να επενδύει τα κατατεθειμένα ταμειακά διαθέσιμα των ως άνω Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε επενδυτικά προϊόντα όπως κάνουν άλλωστε και όλες οι άλλες τράπεζες και τα κέρδη της να τα απονέμει με την μορφή τόκων στις καταθέσεις των Νομικών Προσώπων. Μέχρι σήμερα όπως και οι άλλες τράπεζες εγγυόταν την ασφάλεια των καταθέσεων των ταμειακών διαθεσίμων των ταμείων και ουδέποτε μεταβίβασε σε αυτά ζημιές και τα Ταμεία αποκόμιζαν μόνο Τόκους από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τον τελευταίο καιρό όμως το τμήμα αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος έλαβε την κυβερνητική εντολή και σύμφωνα με Νόμο όπως ισχυρίζονται τα στελέχη του, να επενδύουν τα κατατεθειμένα ταμειακά διαθέσιμα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αποκλειστικά και μόνο σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου! Και ιδού τώρα η μεγάλη κλοπή. Μετά το κούρεμα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος δήλωσε εθελοντική συμμετοχή η Τράπεζα της Ελλάδος μεταβιβάζει για πρώτη φορά στην Ιστορία αυτή την απώλειά από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στα κατατεθειμένα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων. Π.χ. αν στο λογαριασμό ενός Ταμείου των ταμειακών διαθεσίμων του που διατηρούσε μέχρι χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος φαίνονταν π.χ. κεφάλαιο 1 Δις Ευρώ μετά το κούρεμα αυτό θα φαίνεται πλέον όχι πια 1 Δις αλλά 0,45 Δις ή 450 εκ. ευρώ! Και μιλάμε όπως είπα για εισφορές των Ελλήνων πολιτών. Για να γίνει κατανοητό φανταστείτε κάποιος να έχει κατατεθειμένα σε μια τράπεζα 10.000 ευρώ και την άλλη μέρα η τράπεζα να του πει δεν σου δίνω πίσω 10.000 ευρώ, σου δίνω μόνο 4.500 ευρώ!
Η Μεγάλη αυτή κλοπή αφορά όλους τους Έλληνες γιατί όλοι οι Έλληνες είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο Ταμείο που έχει τα ταμειακά διαθέσιμα του στην Τράπεζα Ελλάδος. Η κίνηση αυτή θα σημάνει κυριολεκτικά πανωλεθρία για τα ταμεία. Θέλω να δω πώς θα είναι σε θέση μετά το κούρεμα να πληρώνουν συντάξεις ή να καλύπτουν περίθαλψη των ασφαλισμένων τους;

Τα χρέη πνίγουν 180.000 μικρούς επιχειρηματίες

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι ο ν. 3869/2010 αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και πρωτοποριακές νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών, από την οπτική γωνία της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και της σωστής ανάγνωσης της πραγματικότητας. Προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τα οποία αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, ενώ δίνει επίσης δυνατότητες διευθέτησης και στις τράπεζες.
Ως γνωστόν, ο συγκεκριμένος νόμος αναφέρεται αποκλειστικά στην προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς δεν υπάγονται στις διατάξεις του άτομα που έχουν πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή οι επιχειρηματίες. Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, περίπου 180.000 μικροί επιχειρηματίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών αυτών δραστηριοποιούνται μέσω νομικών μορφών απεριόριστης ευθύνης, η οποία δεν τους προστατεύει σε περίπτωση αδυναμίας των υποχρεώσεών τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση αντίστοιχων νομοθετικών πρωτοβουλιών (είτε επέκταση του ήδη υπάρχοντος ν. 3869/2010 ώστε να καλύπτει περισσότερες περιπτώσεις) για την κάλυψη των περιπτώσεων υπερχρεώσεων που προέρχονται από την αδυναμία ιδιαίτερα των μικρών επιχειρηματιών να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

«Στο εξωτερικό λεφτά από τενεκέδες ξεγάνωτους, δεν θα βγάλουμε εμείς;»

Ο Γιάννης Μπέζος δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι μέσα από την τηλεόραση έβγαλε αρκετά χρήματα, θεωρώντας το λογικό, σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι από τη δουλειά αυτή έβγαλαν πολλά λεφτά και άνθρωποι που δεν το άξιζαν.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο δημοφιλής ηθοποιός, μαζί με το συνάδελφό του Πέτρο Φιλιππίδη, στο περιοδικό Hello, είπε χαρακτηριστικά πως από την τηλεόραση « έβγαλαν χρήματα τενεκέδες ξεγάνωτοι» και αναρωτήθηκε «δεν θα βγάλουμε εμείς;», ενώ διευκρίνισε πως όταν ο ίδιος μπήκε στην τηλεόραση, ήταν ήδη πρωταγωνιστής στο θέατρο. «Δεν τα πήραμε τζάμπα», συνέχισε.
Ο, επίσης δημοφιλής συνάδελφός του, Πέτρος Φιλιππίδης, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, είπε χαρακτηριστικά πως «Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό το μέσο που πληρώνονται δεκαπλάσια από εμάς και είναι ανεπάγγελτοι. Εμείς άλλωστε είμαστε επαγγελματίες ηθοποιοί».

Μέσω διαδικτύου οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης έτους 2012

Έληξε η διαδικασία εγγραφής για τη λήψη κωδικού για τη διαδικτυακή υποβολή Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης Έτους 2012. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η υπηρεσία εγγραφής είναι πλέον ενεργή μόνο για τους παραγωγούς που είχαν υποβάλλει πέρυσι την Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης Έτους 2011 στον Οργανισμό, με οποιονδήποτε τρόπο (μέσω διαδικτύου, τηλεφωνικά, με επιστολή).
Για αυτή την κατηγορία των δικαιούχων η καταληκτική ημερομηνία λήψης κωδικού πρόσβασης είναι στις 30 Απριλίου 2012. Σημειώνεται ότι για τη φετινή χρονιά δεν θα γίνει αποστολή προ-εκτυπωμένων αιτήσεων.
Η έναρξη λειτουργίας του συστήματος για την υποβολή της αίτησης διαδικτυακά, για τους εγγεγραμμένους χρήστες, θα γίνει από τις 26 Μαρτίου

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Μυστήριο πέπλο για το απανθρακωμένο πτώμα στη Βλασσάδα και την εξαφάνιση 63χρονου κτηματία στην ίδια περιοχή

ΜΥΣΤΗΡΙΟ καλύπτει μια υπόθεση που εμπλέκονται για να εξιχνιαστεί από την Πυροσβεστική, Αστυνομία και το Λιμενικό σε παραλία της Κυπαρισσίας. Πιο αναλυτικά το βράδυ του Σαββάτου ειδοποιήθηκε το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Κυπαρισσίας για πυρκαγιά σε παραλιακή περιοχή στην τοποθεσία της Βλασσάδας μετά από τηλεφώνημα κατοίκου της περιοχής. Ο Προιστάμενος της βάρδιας πήγε στο σημείο με προσωπικό όπου έσβησαν την φωτιά που είχε εκδηλωθεί από άγνωστο λόγο στην αμμώδη παραλία με ξερά χόρτα και κλαδιά δέντρων όταν αντίκρισαν απανθρακωμένο έναν άνδρα αγνώστων στοιχείων πάνω από το σωρό των σκουπιδιών προκαλώντας σοκ. Αμέσως ενημερώθηκε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική υπηρεσία Γαργαλιάνων για να επιληφθούν της υπόθεσης. Ο άγνωστος άνδρας σύμφωνα με τις περιγραφές ήταν ύψους 1,90 περίπου, χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου λόγω της φωτιάς χωρίς ίχνη, ωστόσο στο σημείο βρέθηκαν σπασμένα γυαλιά ηλίου και άλλα ευρήματα τα οποία εξετάζονται όπως δήλωσε στο Ράδιο Κυπαρισσία 936 ο προιστάμενος του Πυροσβεστικού κλιμακίου ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκαν άμεσα οι αρχές για να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης...
Το περιστατικό αποκτά ενδιαφέρον καθώς την Κυριακή ήρθε ιατροδικαστής από την Πάτρα καθώς έχει παραγγελθεί νεκροψία-νεκροτομή για τα κίνητρα που οδήγησαν στην ενέργεια αυτή ενώ δεν έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Το περίεργο είναι ότι πριν από ένα 24ωρο είχε εξαφανιστεί από την περιοχή ένας 63χρονς άνδρας ιδίου αναστήματος ο οποίος μένει 150 μέτρα μακριά από το σημείο του συμβάντος ενώ διατηρεί αγρόκτημα στην ίδια περιοχή και εικάζεται ότι πιθανόν να πρόκειται για τον εξαφανισθέντα. Μάλιστα πριν φύγει το ίδιο βράδυ από την οικία του με απλή ενδυμασία και παντόφλες είχε πει αντίο και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του καθώς δεν πήρε τίποτα μαζί του. Φως θα ρίξει η νεκροψία για την ακριβή ταυτότητα του θύματος. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πρωί πριν το συμβάν στην ίδια παραλιακή περιοχή οι Λιμενικές αρχές είχαν βρει720 χαρτόκουτα με λαθραία τσιγάρα τα οποία κατασχέθηκαν και εικάζεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι 3 υποθέσεις κατά μυστήριο τρόπο να συνδέονται μεταξύ τους για αυτό συνεχίζονται οι προανακρίσεις και η συλλογή στοιχείων. Το περιστατικό έχει συγκλονίσει την ευρύτερη περιοχή καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν σημειωθεί ανάλογα συμβάντα....

Χαμηλή βαθμολογία για τα Πανεπιστήμια της Πελοποννήσου

Ανακοινώθηκε η ετήσια κατάταξη του world ranking universities για την κατάταξη Ανωτέρων και Ανωτάτων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως. Ειδικότερα και όσον αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλες εκπαιδευτικές δομές στις διεθνείς λίστες ταξινόμησης (ranking), στις 15 πρώτες θέσεις βρίσκονται μόνο δημόσια πανεπιστήμια.
Πέντε πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Πατρών, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Κρήτης) βρίσκονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης. Μάλιστα, το ΑΠΘ βρίσκεται στο καλύτερο 1%.
Άλλα τρία πανεπιστήμια (Ιωαννίνων, Αιγαίο και Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.
Άλλα έξι ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια (Θεσσαλίας, ΟΠΑ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μακεδονίας, Πειραιώς και Γεωπονικό) βρίσκονται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης. Μεταξύ 2011 και 2012, 18 από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, η αύξηση αυτή είναι εντυπωσιακή.
Για τα ΤΕΙ
Το πρώτο ελληνικό ΤΕΙ στην παγκόσμια κατάταξη είναι εκείνο της Κρήτης (2.316 θέση).
Τέσσερα ΤΕΙ (Κρήτης, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας) βρίσκονται μεταξύ του 10 και του 15% καλύτερου της παγκόσμιας κατάταξης.
Πέντε ακόμα ΤΕΙ (Καβάλας, Πειραιά, Μεσολογγίου, Κοζάνης και Σερρών) βρίσκονται μεταξύ 15 και 20%.
Μάλιστα τα πρώτα δύο ΤΕΙ (Κρήτης και Αθήνας) βρίσκονται πάνω από οκτώ πανεπιστήμια.
Στο συγκεκριμένο παγκόσμιο ranking, οι επτά χώρες εμφανίζουν μεγάλη διασπορά στον αριθμό των ιδρυμάτων. Τα λιγότερα, 49, υπάρχουν στη Φιλανδία και την Ιρλανδία, και τα περισσότερα, 111, καταγράφονται στην Πορτογαλία. Η Ελλάδα με 64 ιδρύματα βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των επτά χωρών. Στο 1% της παγκόσμιας κατάταξης οι 6 από τις 7 χώρες εμφανίζουν τουλάχιστον ένα ίδρυμά τους. Εξαίρεση αποτελεί η Ιρλανδία.
Τα περισσότερα ιδρύματα, τρία τα έχει η Αυστρία. Η Ελλάδα έχει ένα ίδρυμα, όπως και η Φιλανδία.
Στο καλύτερο 10% τα δεδομένα εμφανίζουν έντονες ποσοτικές διακυμάνσεις. Ουσιαστικά, μπορεί κανείς να διακρίνει τρεις ομαδοποιήσεις. Στην πρώτη, υπάρχουν η Φιλανδία (24,6%), η Αυστρία (24,5%) και η Ελλάδα (24,3%).

Κέντρο παράνομων μεταναστών και στην Πελοπόννησο θα ζητήσει η Πολιτεία

Και στην Πελοπόννησο θα ζητήσει χώρο συγκέντρωσης μεταναστών η Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετωπισης των λαθρομεταναστών. Στην σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος που συγκαλεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου το μεσημέρι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα ζητήσει από τους Περιφερειάρχες και τον Πέτρο Τατούλη να βοηθήσουν όσο μπορούν την κατάσταση και να μην φορτωθούν μόνο συγκεκριμένες περιοχές της χώρας το πρόβλημα , καθώς ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, όπως στην Κοζάνη.
Στη σύσκεψη κλήθηκαν να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, οι γενικοί γραμματείς Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και ο Δήμαρχος καλαμάτας κ.Νίκας.
Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας και θα παρουσιαστεί το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του. Σε πρώτη γραμμή θα τεθεί και το θέμα της δημιουργίας Χώρων Κλειστής Προσωρινής Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, όπου ο Υπουργός θα τονίσει την ανάγκη δημιουργίας και άλλων τέτοιων χώρων στην Ελλάδα εκτός από το Κέντρο στην Κοζάνη που έχει ήδη ανακοινωθεί.