Pages

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τελικά θα μας τρελάνουν ή υπάρχουν λεφτά στο Δήμο Τριφυλίας για τους αυτοδιοικητικούς;

ΤΕΛΙΚΆ ή έχουν στόχο να μας τρελάνουν στο Δήμο Τριφυλίας ή συμβαίνει κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε καθώς ακούμε καθημερινά...ότι λεφτά δεν υπάρχουν! Ελάτε που όμως βρίσκονται όταν αφορούν τα αυτοδιοικητικά ζητήματα αμοιβών!
Μπορεί λοιπόν οι Πρόεδροι να είναι απλήρωτοι για να κάνουν απλές εργασίες στα χωριά τους, μπορεί Αντιδήμαρχος να πήρε πάνω από 35.000 ευρώ για έξοδα παραστάσεων που του όφειλαν διότι απειλούσε με παραίτηση όπως θυμόμαστε αλλά στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή είδαμε ότι διατίθενται ποσό 15.050 ευρώ συμβούλων (για συμμετοχή σε συμβούλια παρακαλώ) ενώ περιλαμβάνονται έργα όπως : καθαρισμός δρόμων και ζωνών πυροπροστασίας 10.000 ευρώ γενικά και αόριστα συν 4.000 Τριπύλα.  Γεγονός είναι ότι θα πληρώσουμε ακριβά με  195.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των ομβρίων Κυπαρισσίας, που θα κοστίσει τελικά ο κούκος αηδόνι! Τα συμπεράσματα δικά σας. Θα επανέλθουμε φυσικά γιατί στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα. Ι.ΜΠ.

Οκτώβριο η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης;

Ίσως λάβουν τον Οκτώβριο περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ οι αγρότες Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ξεπεράσει το 50% η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που είναι προγραμματισμένη να εκταμιευθεί στα μέσα Οκτωβρίου, μετά την υποβολή προς την Ε.Ε. σχετικού αιτήματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρη. Ειδικότερα, το συνολικό ύψος της ενιαίας ενίσχυσης για φέτος είναι 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να καταβληθούν το Δεκέμβριο.
Ωστόσο, μετά από ενέργειες του υπουργείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» να δοθεί προκαταβολικά τον Οκτώβριο το 50% του συνολικού ποσού. Όμως, δεδομένου ότι παρατηρείται συνεχής επιδείνωση στη ρευστότητα της κτηνοτροφίας, λόγω και της ραγδαίας αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές, ο κ. Τσαυτάρης επανήλθε με νέο αίτημα στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών. Ζήτησε να αυξηθεί η προκαταβολή της ενίσχυσης στο 60- 65%, κάτι το οποίο οι ομόλογοί του δεν είδαν αρνητικά. Έτσι, το ύψος της προκαταβολής αναμένεται να καθοριστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, στα μέσα Οκτωβρίου θα καταβληθεί 1,1 δισ. ευρώ και έως το τέλος Δεκεμβρίου το υπόλοιπο ποσό, επίσης 1,1 δισ. ευρώ.

Ξανά στο ίδιο έργο θεατές! Του Μιχάλη Ιγνατίου

Για μία ακόμη φορά, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές... Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα σέρνονται, όπως κάθε φορά, και εάν πιστέψουμε τους συμμετέχοντες σ' αυτές, οι απειλές και οι εκβιασμοί εναντίον της Ελλάδας ξεπέρασαν κάθε όριο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν και «λέξεις πεζοδρομίου», που πρωτίστως δεν τιμούν αυτόν που τις εκστόμισε και εάν το έπραξε απαιτείται απολογία. Εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός έχει στο συρτάρι του γραφείου του μία πρόταση από σοβαρό οικονομολόγο με θητεία στις Βρυξέλλες, ο οποίος εκπόνησε σχέδιο για τη διαπραγμάτευση, ώστε να παύσει να μετατρέπεται σε τσίρ­κο και θηλιά στον λαιμό της χώρας. Εισηγήθηκε στον κ. Σαμαρά τον ορισμό εθνικού διαπραγματευτή και εθνικής ομάδας, που θα αποτελείται από τεχνοκράτες -όχι πολιτι­κοί, όχι τραπεζίτες- με απόλυτη αρμοδιότητα τη διερεύνηση των προθέσεων της τριμερούς αντιπροσωπείας των επισή­μων πιστωτών της χώρας, σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των υφισταμένων ποιοτικών και ποσοτικών όρων του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής της χώρας και της χρηματοδότησής του.
Πρότεινε επίσης οι συναντήσεις μεταξύ της ομάδας του εθνι­κού διαπραγματευτή και της τρόικας να λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπρο­σωπείας στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες, και μετά το πέρας των σχετικών συζητήσεων οι επικεφαλής της ομάδας των δανει­στών, συνοδεία του εθνικού διαπραγματευτή, να προσκαλούνται στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώ­σουν τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών και την ελληνική κυβέρνηση. Η παρουσία των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα παρέλυσε και πάλι τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί, τα συνεργαζόμενα και μη κόμματα, τα ΜΜΕ, οι πάντες ασχολούνται μόνο με τις διαπραγματεύσεις, με απο­τέλεσμα να μην παράγεται καθόλου έργο. Κακά τα ψέμα­τα... Οταν επισκέπτονται τη χώρα, ο κ. Τόμσεν και η παρέα του, παραλύει ο κρατικός μηχανισμός και χάνεται σημαντι­κότατος χρόνος για την υλοποίηση του Προγράμ­μα­­τος. Είναι απορίας άξιο ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δανει­στές συνεχίζουν αυτό το θέατρο του παράλογου. Εκτός εάν είναι κομμάτι του σχεδίου τρομοκράτησης του λαού...

Φακελάκι αθάνατο και Ελληνικό σε περιόδους κρίσης

Φακελάκι από 100 έως και 30.000 ευρώ ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης φαίνεται να δίνουν οι Έλληνες σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ως προς την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς. Η επίδοση της Ελλάδας αναφέρεται ως «μη ικανοποιητική σε παγκόσμιο επίπεδο» σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα». Η αρμόδια Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου (GRECO) έβγαλε κόκκινη κάρτα αφού όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η χώρα δεν κατόρθωσε να συμμορφωθεί σε 26 από τις 27 συστάσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν γίνει εδώ και δύο χρόνια.
Οι εστίες της διαφθοράς, όπως αποτυπώνονται και στις σχετικές συστάσεις, εντοπίζονται στις ποινικές διαδικασίες για τα φαινόμενα δωροδοκίας και δίωξης πολιτικών προσώπων καθώς και στη νομοθεσία για το πολιτικό χρήμα - μόνο η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων έφτασε φέτος τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά «Παρά το γεγονός πως η παντελής απουσία συγκεκριμένων αποτελεσμάτων είναι κατανοητή λόγω της δυσχερούς κατάστασης της Ελλάδας και του γεγονότος πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε περιορισμένης διάρκειας εντολή, είναι ωστόσο εντυπωσιακό πως δεν υπήρξε καμία πρόοδος ακόμη και στις ελάχιστες συστάσεις για τις οποίες δεν απαιτείτο απαραίτητα νομοθετική παρέμβαση»
Τα επιχειρήματα των ελληνικών Αρχών σύμφωνα με τα οποία οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική και στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στο πάγωμα του νομοθετικού έργου δεν κρίθηκαν ικανά και η GRECO αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης την Ελλάδα, καλώντας να προχωρήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι 11 αφορούν ζητήματα πράξεων δωροδοκίας και οι 16 τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Πρωτόκολλα κατεδάφισης για αυθαίρετα στη Δυτική Ελλάδα

Τις μηχανές τους φαίνεται να ζεσταίνουν οι μπουλντόζες για τις κατεδαφίσεις, ενώ είναι ήδη διαθέσιμα 3 εκατ. ευρώ για αυτό τον λόγο από το πράσινο ταμείο. Ενδεικτικά, περισσότερα από χίλια πρωτόκολλα κατεδαφίσεων έχουν κατατεθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων. Πάντως για το θέμα των αυθαιρέτων, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2013 έρχεται η οριστική λύση για το πρόβλημα.
 Σύμφωνα με τα όσα είπε, ο αναπληρωτής υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, το σχέδιο θα κινείται στον άξονα κατηγοριοποίησης των πολεοδομικών παραβάσεων με στόχο την νομιμοποίηση τουλάχιστον των ακινήτων με οικοδομική άδεια.

ΟΙ 100 ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ : ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ


Ρεπορτάζ : Πάνος Σταθόπουλος
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Με συμπληρωμένες πλέον τις 100 πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, που προέκυψε από τη συνεργασία τριών κομμάτων μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί φαίνεται να... 
αποτυπώνουν περισσότερο μια τάση προσδοκίας-προσμονής των πολιτών για την επιτυχή έκβαση της «ευρωπαϊκής πορείας» που αποφάσισαν οι εκλογές, παρά τα σκληρά μέτρα που αναμένεται να ληφθούν, χωρίς να παραγνωρίζεται επίσης ότι η συζήτηση για τα οικονομικά αυτά μέτρα έχει περίπου μονοπωλήσει τη δημοσιότητα όλης αυτής της περιόδου και επομένως έχει αντίστοιχα «τρομάξει» την κοινή γνώμη. Τάσεις ανακατατάξεων Συγκρίνοντας τα στοιχεία της εταιρίας MRB (η μόνη που δημοσίευσε απαντήσεις σε ερώτηση πρόθεσης ψήφου τόσο τον Ιούλιο, λίγο μετά τις εκλογές, όσο και τον Σεπτέμβριο, με τη συμπλήρωση τριών μηνών από την ορκωμοσία της κυβέρνησης), προκύπτει ότι σε γενικές γραμμές διατηρούνται ακόμα οι αναλογίες των εκλογών, με διαφαινόμενες όμως επίσης τάσεις ανακατατάξεων σ’ ένα πλαίσιο που δείχνει να ωφελεί για την ώρα κυρίως τη Χρυσή Αυγή. Τα τρία κόμματα που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα υφίστανται απώλειες, που όμως μόνο αυτές του ΠΑΣΟΚ (-2,2%) μπορούν να θεωρηθούν άξιες λόγου. Αντίθετα, οι απώλειες που καταγράφονται για Ν.Δ. (-0,6%) και ΔΗΜ.ΑΡ. (-0,9%) είναι μικρότερες της μονάδας και μικρότερες π.χ. από την απώλεια που εμφανίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (-1,3%). Οριακά αρνητικό ισολογισμό εμφανίζει και το ΚΚΕ, όπως και το σύνολο όλων των άλλων κομμάτων που αναφέρονται στην πρόθεση ψήφου (εκτός από τα επτά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή). Κοντολογίς, σε σχέση με τον Ιούλιο, κερδισμένη εμφανίζεται η απροσδιόριστη στάση (αναποφάσιστοι, αποχή) κατά +1,6% και από τα κόμματα μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ (+0,7%) και η Χρυσή Αυγή (+2,9%), χωρίς να παραγνωρίζεται φυσικά ότι όλα αυτά είναι ακόμα πολύ πρώιμα για να αξιολογηθούν ως αποτυπώσεις μονιμότερου χαρακτήρα. Εμπιστοσύνη σε Σαμαρά Από τη γενική αποτύπωση των στοιχείων είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει τη στοιχειώδη προσδοκία-υποστήριξη που της επιτρέπει να προχωρήσει τις επιλογές της. Παρά την ακραία κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, αυτοί που θεωρούν ότι η κατεύθυνσή της είναι «σωστή» εμφανίζονται με διπλάσιο ποσοστό απ’ ό,τι το φετινό Μάιο (25% έναντι 13%), ενώ το 52% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία έναντι του 44% που απαντά το αντίθετο, με χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του χρόνου, τον Φεβρουάριο, οι ίδιες απαντήσεις αποτύπωναν την ακριβώς αντίστροφη εικόνα (41% θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία και 52% όχι). Παράλληλα, η θετική γνώμη για την κυβέρνηση μετριέται στο 34%, με 36% θετική γνώμη για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προηγείται επίσης με σημαντική διαφορά (11 μονάδων) στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Υπολογίζοντας μάλιστα ότι η αποδοχή βασικών απόψεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η «κατάργηση του Μνημονίου» και «θα ήταν καλύτερα να είχαμε γίνει Αργεντινή» συγκεντρώνουν την υποστήριξη μόλις του 21% (λιγότερο και από την πρόθεση ψήφου που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ), καταλαβαίνει κανείς ότι, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση συγκεντρώνει τις (ομολογημένες ή όχι) προσδοκίες μιας κοινωνίας η οποία δεν φαίνεται να διαθέτει εναλλακτική λύση στην οποία θα μπορούσε να πιστέψει. Γι’ αυτό και εμφανίζονται εντυπωσιακά ευρήματα (έρευνα Rass), όπως το 61% που θα επιθυμούσε η σημερινή κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία

«Πόλεμος» δηλώσεων Πετράκου και Νικολάκου για τους απλήρωτους εργάτες

«Η Εργοδοσία του φράγματος Ασωπού έδιωξε τους εργάτες για να μη μιλήσουν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» δηλώνει –με σημερινή γραπτή δήλωση του- μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος και καταγγέλλει ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πιστοποιήσει εργασίες ύψους 20% ενώ έχει εκτελεστεί το 11% του έργου και παρόλο που η εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ τεχνική έχει πάρει ήδη 8,5 εκ. ευρώ, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι 8 μήνες».
«Όψιμα ο κ. Πετράκος ανακάλυψε το φράγμα του Ασωπού» απαντάει –επίσης με γραπτή σημερινή της δήλωση- η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. 
Η κ. Νικολάκου ξεκαθαρίζει, αναφορικά με την πληρωμή των εργαζομένων, «για να μην είναι θολό, ότι οι πληρωμές του έργου αυτού κε Πετράκο δεν γίνονται ούτε από τον κ. Τατούλη, ούτε και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την διαχείριση αυτού του έργου πνοής την έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, ενώ η Διοίκηση του γίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι πληρωμές προς τον ανάδοχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».
Και η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης καταλήγει: «Στοιχειώδης πολιτική ευπρέπεια κύριε Πετράκο θα επέβαλε σε εσάς ως ¨ευαίσθητου δημοκράτη¨ που καίγεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων να τους ενεργοποιήσετε ώστε να εισπράξουν νόμιμα αυτά που δικαιούνται και όχι ¨να φωνάζετε στην πόρτα του νοικοκύρη¨ που φρόντισε για αυτό».

Τα νέα μέτρα βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους

Τα μέτρα που φημολογούνται πως θα εφαρμοστούν απειλώντας ευθέως την επιβίωση των αγροτών «βγάζουν» τους αγρότες της Κρήτης στους δρόμους, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε χθες το βράδυ η διοίκηση της… Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου. Σύμφωνα με το creatalive, η Ομοσπονδία προγραμματίζει μάλιστα να συντονίσει τις ενέργειες της και με τις υπόλοιπες αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης. Οι αγρότες διαφωνούν με την επιβολή σε όλους της τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Θα αφαιρεθούν τελικά συντάξεις βουλευτών και Δημάρχων;

Για καταργήσεις προνομιακών συντάξεων πρώην δημάρχων και βουλευτών μιλάει ο Γ. Βρούτσης στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Tην κατάργηση των συντάξεων που παίρνουν πρώην δήμαρχοι και κοινοτάρχες καθώς και "ψαλίδι" και στις βουλευτικές συντάξεις, προαναγγέλει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μιλώντας στο Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. "θα πρέπει άμεσα να επανεξεταστούν όλες οι συνταξιοδοτικές προνομιακές παροχές (διπλές, τριπλές συντάξεις, κ.λπ.) στους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (πρόεδροι κοινοτήτων, δήμαρχοι, νομάρχες) και, προφανέστατα, στους βουλευτές, με τον τρόπο που έχει περιγραφεί στην προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας" λέει χαρακτηριστικά ο κ Βρούτσης.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ- ΜΟΝΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ εργασίας πραγματοποίησε με τα μέλη του ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών με αφορμή την μετεξέλιξη του συνεταιριστικού κινήματος και την επικαροποίηση των στόχων του συλλόγου που μπορεί να μετεξελιχθεί σε συνεταιρισμό προδιαγραφών με υψηλά στάνταρ ποιότητας. Για τον λόγο αυτό μίλησαν στην συγκέντρωση οι εκπρόσωποιο τυο Νηλέα που θεωρούνται μια επιτυχημένη Ομάδα Παραγωγών που με κόπο και μεθοδικότητα έφτασαν στους στόχους που είχαν θέσει προ ετών.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκε στο προβληματισμό που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο λέγοντας ότι "υπάρχει το θέμα αξιοποίησης του παλιού Συνεταιρισμού αφού ξεκαθαρίσει η περιουσιακή του κατάσταση αλλά με καινούργια δομή λειτουργίας καθώς είναι δύσκολο να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις με ενεργοποίηση των παλιών μελών του στο πλαίσιο μιας νέα παρουσίας για να ταυτίσουμε το αγροτικό μέλλον της περιοχής με το μέλλον του". Ο κ. Καναβός παρουσίασε στα μέλη του συλλόγου τους εκπροσώπους του Νηλέας που έχουν εμπειρία 11 ετών ώστε να διαφωτίσουν την κατάσταση που βρίσκεται ώστε να "μάθουμε τι είναι συνεταιρισμός και με ποια πλεονεκτήματα λειτουργεί".
Ο Πρόεδρος του 'Νηλέα' Γιώργος Κόκκινος ξεκίνησε λέγοντας ότι "θέλει επιμονή και δουλειά αλλά χαιρόμαστε που υπάρχει διάθεση για βοήθεια όταν γνωρίζουμε ότι η λογική ότι όλα μπορούν να γίνουν γρήγορα και εύκολα αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική" για να προσθέσει ότι "τόσα χρόνια ο Νηλέας απέκτησε ταυτότητα πριν από 4 χρόνια με ισχυρό δέσιμο των μελών του αλλά και αύξηση των αριθμό εξαγωγών του την οποία κερδίσαμε με κόπο αλλά το μυστικό της επιτυχίας είναι το αυτονόητο, δηλαδή να ενδυναμώσει τους δεσμούς των μελών του και παραγωγών που δεν υπόκειται στη λογική μιας επιχείρησης με κεφάλαια και επενδυτές αλλά με μια λογική συμμετοχικής διαδικασίας".
Εξήγησε στη συνέχεια ότι "ο συνεταιρισμός δεν γίνεται για να τα οικονομήσουμε αλλά έχει μια ξεκάθαρη αποστολή με σκοπό την ένωση δυνάμεων και μείωση του κόστους ώστε να μπορεί να λειτουργεί με αυξημένη ποιότητα προιόντων και ενίσχυση της θέσης του με εξαγωγική δραστηριότητα" για να συμπληρώσει ότι "πρέπει να διερευνηθεί αρχικά πως μειώνεται το κόστος για παράδειγμα των εφοδίων με το σημαντικό να είναι ότι χρειάζεται υπομονή και στόχοι βραχυπρόθεσμοι και άμεσοι ώστε να λειτουργεί ως Ομάδα Παραγωγών δηλαδή να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενός προιόντος σε μια περιοχή". Παράλληλα υπογράμμισε ότι "η περιοχή των Φιλιατρών έχει το μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με το Νηλέα που διαχειρίζεται ένα προιόν αλλά μπορεί να έχει αρκετά είδη καθώς διαθέτει κηπευτικά, λάδι και άλλα προιόντα άρα έχει μεγαλύτερη δυναμική".

EΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΏΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Στα πλαίσια της προσπάθειας ανασυγκρότησης και αναβάθμισης των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης διοίκησης πραγματοποιήθηκε, σήμερα, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Μανώλη Αγγελάκα, και με τη συμμετοχή των διευθυντών Δασών των τριών Περιφερειών και στελεχών της Γενικής Δ/νσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων ευρεία σύσκεψη, με θέμα τη θεσμική και διοικητική μέριμνα προστασίας του δασικού πλούτου της περιοχής μας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών.
Ο κ. Αγγελάκας παρουσίασε στους συμμετέχοντες ένα οργανωμένο πλάνο θέσεων και απόψεων για συντονισμένη δράση των υπηρεσιών και τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών της θερινής περιόδου.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε παρόμοιες συναντήσεις να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότητα όλων των δράσεων. 

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία


Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εξετάσεις εντάσσονται σε μία σειρά δράσεων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να στηρίξει τις οικογένεις των μαθητών τη περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Ο υφυπουργός Παιδείας κ.Θεοδωρος Παπαθεοδώρου, υπέγραψε σήμερα συμφωνία συνεργασίας με τον Πρόεδρο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Προαγωγής Υγείας, δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη. Η συμφωνία περιλαμβάνει καρδιολογικές, οφθαλμολογικές, οδοντιατρικές εξετάσεις, καθως επίσης και εξετάσεις για περιπτώσεις σκολίωσης, κύφωσης κλπ.
Γιατροί του Δικτύου με κινητές μονάδες θα πηγαίνουν στα σχολεία σε μέρες και ώρες που θα έχουν προσυμφωνηθεί για να υποβάλουν τους μαθητές (εφόσον υπάρχει βέβαια η συμφωνία των γονέων τους), στις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις.
Όπως δήλωσε μάλιστα σε σχετική συνέντευξη τύπου την Πέμπτη ο κ. Παπαθεοδώρου, εκτός από τις εξετάσεις θα αναληφθούν πρωτοβουλίες πρόληψης και ενημέρωσης των μαθητών για θέματα υγείας με την έκδοση φυλλαδίων και, εν γένει, έντυπο υλικό με χρήσιμες πληροφορίες, που θα περιλαμβάνουν ακόμη και κανόνες διατροφής.
Επιπλέον, οι μαθητές θα διδάσκονται πως να παρέχουν και πρώτες βοήθειες, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου εξοικειώνται από νωρίς με παρόμοια θέματα.
Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ακόμη ότι η συνεργασία των σχολείων με τους γονείς θα είναι απολύτως απαραίτητη, ενώ κατόπιν συνεννόησης μαζί τους θα γίνονται οι εξετάσεις και θα εκδίδεται η «καρτέλα» του μαθητή που θα είναι «καρτέλα υγείας».
Από την πλευρά του ο Γ. Πατούλης χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μπορούν οι γιατροί να μπουν στα σχολεία και να παράσχουν ιατρική υποστήριξη. Όπως έγινε γνωστό, σύντομα θα επιλεγούν τα πρώτα σχολεία μεταξύ 160 Καλλικρατικών δήμων που θα μπουν στο πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόζεται αρχικά σε πιλοτική βάση. Στόχος βέβαια είναι σύντομα να γενικευθεί σε όλα τα σχολεία.

ΕΚτοξεύθηκαν στα 57 δισ. ευρώ τα “κόκκινα” δάνεια

ΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Ενα στα 4 δάνεια δεν εξυπηρετείται. Πλησιάζουν τα 60 δισ. ευρώ τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται για διάστημα πάνω από τρεις μήνες. Σε ύψη ρεκόρ που προσεγγίζουν τα 57 δισ. ευρώ έχουν εκτοξευεθί τα “κόκκινα” δάνεια που δεν εξυπηρετούνται κανονικά για χρονικό διάστημα πάνω απο 3 μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το ύψος των καθυστερήσεων, ένα στα 4 δάνεια δεν εξυπηρετείται κάτι που, όπως γράφει η Καθημερινή, εντείνει τις πιέσεις και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, οδηγώντας σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το ούτως ή άλλως εκτός ελέγχου κρατικό χρέος

Μόλις 1 στους 2 Έλληνες είναι ικανοποιημένος από την εργασία του


Τ
ο 69% των Ελλήνων που μετείχαν στην έρευνα Workmonitor της Randstad Hellas εμφανίζεται να πιστεύει ότι τα προσόντα που διαθέτει υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της εργασίας του.
Στην έρευνα Workmonitor διαπιστώθηκε ότι το 54% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ικανοποιημένο από την εργασία του, ποσοστό το οποίο μειώθηκε κατά 4% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες σε ποσοστό 57% πιστεύουν ότι είναι ικανοποιημένες από την εργασία τους, ενώ στους άνδρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 40%.
Από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα για το τρίτο τρίμηνο του 2012, σχεδόν οι μισοί (47%), φοβούνται ότι θα χάσουν την εργασία τους. Γενικότερα, οι γυναίκες στην Ελλάδα σε ποσοστό 47,1% φοβούνται περισσότερο για την απώλεια της εργασίας τους σε σύγκριση με τους άνδρες όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 45,6%.
Σύμφωνα με τη έρευνα, το 69% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα προσόντα που διαθέτει υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της εργασίας του, ποσοστό που είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στον υπόλοιπο κόσμο, που είναι στο 47%.
Σύμφωνα με τη έρευνα, κάποιες άλλες χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι διαθέτουν πλεονάζοντα προσόντα από τα απαιτούμενα είναι η Κίνα (84%), η Τουρκία (78%), η Αργεντινή (71%), η Βραζιλία (70%) και το Μεξικό (76%). Ταυτόχρονα, στο Βέλγιο (28%), στο Λουξεμβούργο (23%) και στη Δανία (25%) από τις απαντήσεις που δόθηκαν φαίνεται να υπάρχει καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ των προσόντων που διαθέτουν οι εργαζόμενοι και των απαιτήσεων που υπάρχουν στις θέσεις στις οποίες απασχολούνται. neemo

Αφόρητη η κατάσταση με τα κουνούπια στη Μεσσηνία

Η κατάσταση με τους πληθυσμούς και τις επιθέσεις των κουνουπιών είναι εξαιρετικά σοβαρή, διαμαρτύρεται ο Σύλλογος του Ασπροχώματος, που φροντίζει έγκαιρα να κάνει προτάσεις για να μην εμφανιστεί το ίδιο σοβαρό πρόβλημα την επόμενη χρονιά. Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Δυτικής Παραλίας-Νέας Εισόδου Καλαμάτας «Ο Ποσειδών», υποστηρίζει ότι το πρόβλημα υπάρχει επειδή δεν γίνονται έγκαιρα οι ψεκασμοί, ενώ εκφράζει την ανησυχία ότι του χρόνου, που ο σχεδιασμός καταπολέμησης των κουνουπιών θα γίνεται κεντρικά από την Περιφέρεια, η κατάσταση θα γίνει ακόμη δυσκολότερη, εφόσον δεν υπάρχει ταχύτητα στις διαδικασίες.
 Ειδικότερα, στο κείμενο διαμαρτυρίας και προτάσεων του Συλλόγου σημειώνονται τα εξής: «Παρόλο που μπήκαμε ήδη στο φθινόπωρο δυστυχώς το πρόβλημα με τα κουνούπια εξακολουθεί ,για μία ακόμα χρονιά, στην περιοχή μας και σε όλο τον Νομό να γίνεται συνεχώς και πιο έντονο. Καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες κατοίκων, επιχειρηματιών κλπ από όλη την Μεσσηνία (Γιάλοβα, Πύλο, Μεσσήνη, Πεταλίδι, Βέργα κλπ), και βέβαια πολύ έντονο είναι το πρόβλημα στην Δυτική Καλαμάτα και ακόμα και μέσα στην ίδια την πόλη. Πέρα από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, απειλείται άμεσα και η υγεία μας.
Γνωρίζουμε όλοι από τα σχετικά δημοσιεύματα για τους κινδύνους μετάδοσης μολυσματικών και άλλων ασθενειών από τα κουνούπια, που μάλιστα χαρακτηρίζονται ως ο πιο επικίνδυνος εχθρός του ανθρώπου από όλο το ζωικό βασίλειο. Τραγικές βέβαια είναι και οι επιπτώσεις του φαινομένου, για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού, και μάλιστα σε εποχή κρίσης που αυτή είναι από τα βασικά ζητούμενα. Είναι απογοητευτικό δίπλα σε μια περιοχή που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς παγκόσμια, να βλέπουμε επισκέπτες και κατοίκους να δέχονται επιθέσεις κουνουπιών σαν να βρίσκονται στην ζούγκλα του Αμαζονίου. kalamatajournal

Ανοίγει το στρατόπεδο στη Καλαμάτα τον Νοέμβριο

Νοέμβριο η πόλη της Καλαμάτας θα δεί και πάλι φαντάρους στο στρατόπεδο της που ανοίγει και επίσημα με σημερινή απόφαση του Αργηγού των επιτελείων ενώ συνολικά κλείνουν 13 κέντρα εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την χώρα. Η Καλαμάτα ανοίγει και αναβαθμίζεται καθώς λόγω ακριβώς του σημαντικού περιορισμού των κέντρων θα σηκώνει και μεγάλη δυναμη φανταρων, αριθμός που θα ξεπερνά κάθε προηγούμενη κατάταξη ΕΣΣΟ. Ηδη ο στρατός ετοιμάζεται για την υποδοχή και φροντίζει τις εγκαταστασεις , εργασίες που θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες καθώς το Νοέμβριο θα μπούν οι πρώτοι φαντάροι ενώ θα λειτουργήσει παραλληλα και το πεδίο βολής.
 Θα ζωντανέψει η Καλαμάτα, δίχως άλλο μια σημαντική ενίσχυση για την πόλη μας αφού και μόνο η φιλοξενία στο μινιμουμ 3500 ανδρών θα δώσει και οφέλη στην οικονομία της πόλης που θα δεί τα μαγαζιά της να κινούνται στην εξοδο τους αλλά και τις επισκέψεις των συγγενών των στρατιώτων. Η Πελοπόννησος είναι κερδισμένη από την ανακατανομή και σφράγιση των συρρατοπέδων. Στην Τρίπολη γίνεται μικτό κέντρο και θα πάνε και οι ναύτες μαζί με τους σμηνίτες, καθώς το κέντρο του Στρατού στην πόλη κλείνει, η Σπάρτη μένει κανονικά ενώ κλείνει η Κόρινθος.

Καυτή πατάτα στα χέρια του Δήμου Τριφυλίας οι ερωτήσεις αντιπολίτευσης

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ να το περάσουν στο...ντούκου το θέμα με τις καντίνες στο πρόσφατο Δ.Σ. Τριφυλίας με μια λακωνική απάντηση που έδωσε ο Δήμαρχος Τριφυλίας παρότι γνωρίζει αρκετά καλά το θέμα από την πρώτη στιγμή.
Θυμίζουμε ότι μετά από ερωτήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε ότι το θέμα εξετάζεται αλλά τα ερωτηματικά στους συμβούλους παρέμειναν καθώς οι δημοπρατήσεις πρέπει να γίνουν όχι μόνο για να έχει έσοδα ο Δήμος. Η ιστορία συνεχίζεται καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ακόμα δεν απάντησαν. Τελικά οι παράνομες κατασκευές στην άμμο δεν συγκινούν το Λιμενικό, την Κτηματική υπηρεσία, την Πολεοδομία που υποτίθεται ότι ανήκει στο Δήμο, αλλά και τους αρμόδιους;  Μαθαίνουμε ότι θα επανέλθουν στο επόμενο Δ.Σ. Τριφυλίας. Δείτε τι ανέφερε ιδιοκτήτης καντίνας που είχε παραχωρηθεί από το Δήμο, πλήρωσε κανονικά και τους έβαλαν λουκέτο. Αλλού όμως που ΔΕΝ πληρώνουν ούτε ευρώ κωφεύουν. Τελικά ποιοι διοικούν το Δήμο Τριφυλίας;

Το ΠΟΠ Καλαμάτας και τα πυρόπληκτα δάνεια στην 'ΦΩΝΗ'


ΠΟΛΕΜΟΣ για την ονομασία ΠΟΠ Καλαμάτα της βρώσιμης ελιάς. Η ΠΕΜΕΤΕ ζητεί ακύρωση της επέκτασής της στις όμορες με τη Μεσσηνία περιοχές ή κατοχύρωσή της ως ελληνικό ΠΟΠ!
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Κώστα Κοντοθανάση.
ΑΥΤΟ είναι το σημερινό πρώτο θέμα στη σημερινή «ΦΩΝΗ» που κυκλοφορεί με πολλά ενδιαφέροντα και αποκλειστικό θέματα. Ιδού ορισμένα που προβάλλονται στην πρώτη σελίδα:
● ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ εν εξελίξει στο Άνω Ψάρι, σε μυκηναϊκό θολωτό τάφο.
● ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ το στρατόπεδο της Καλαμάτας, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς .
● Η ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. επιβράβευσε για 4η συνεχή χρονιά τα παιδιά των εργαζομένων που πέτυχαν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012.
● ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ «τζέρτζελο» με τα δάνεια στις πυρόπληκτες περιοχές από το ΣΥΡΙΖΑ (Πετράκος) και «Ελευθερία» (Πλεμμένος). Απάντηση που κλείνει το θέμα από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Περικλή Μαντά, που εξηγεί και επεξηγεί για τους δύσπιστους τη δέσμευση και την πολιτική βούληση Σαμαρά.
● ΤΑ 5 ΣΗΜΕΙΑ που συγκροτούν την πολιτική πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ για το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων των 11,8 δισ. ευρώ, εξηγεί η Ν.Ε. Μεσσηνίας για την Ανασύστασή του.
● ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ για 4 Τριφύλιους λογοτέχνες από το Δήμο. Σήμερα το αφιέρωμα για τον Όμηρο Πάλλα στην Κυπαρισσία.
● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί - πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΚΕΦΑΛΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ;

ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα προκύπτουν με την λειτουργία της Υποδιεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ. στην Τριφυλία που καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή καθώς η υπηρεσία εδώ και ημέρες παραμένει ακέφαλη προκαλώντας θέμα συζήτησης μεταξύ των κατοίκων και φορέων ενώ ο Δήμος παρότι δεν προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση σχεδιάζει να αναδείξει το θέμα.
Παρά το γεγονός ότι η Υποδιεύθυνση Τριφυλίας αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψανδρίας τόσο λόγω των κενών οργανικών θέσεων που ανέρχονται σε 30 περίπου για όλες τις υπηρεσίες, έχει να αντιμετωπίσει και την πρόσφατη συνταξιοδότηση του προσωπικού του καθώς αποχώρησαν άτομα από το Αστυνομικό τμήμα αλλά κυρίως από την Τροχαία λόγω ηλικίας. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό καθώς οι 20 αστυνομικοί που θα έρθουν δεν καλύπτουν όχι την Μεσσηνία αλλά δεν επαρκούν να στελεχώσουν ούτε δύο τμήματα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο μέχρι πρότινος Διευθυντής κ. Λάνος προήχθη και μετατέθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με αποτέλεσμα χρέη διοίκησης να εκτελούνται από τον αναπληρωτή του. Καθώς οι καιροί είναι περίεργοι στην πόλη γίνονται συζητήσεις μήπως με τον τρόπο αυτό οδηγηθεί σε υποβάθμιση η υπηρεσία ιδίως σε περιόδους που απαιτείται η ενεργή παρουσία της λόγω της επικείμενης ελαιοκομικής περιόδου αλλά και το οδικό δίκτυο που καλύπτει. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει απασχολήσει την περιφερειακή Διεύθυνση της Αστυνομίας καθώς μπορεί να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ο Διευθυντής Πελοποννήσου που είναι Μεσσήνιος και γνωρίζει αρκετά καλά τα προβλήματα του Νομού μας.

Συλλήψεις στο λιμάνι Καλαμάτας για παρατράγουδα


Πρώτες πρωινές ώρες (χθες Πέμπτη), στη χερσαία ζώνη του λιμένα της Καλαμάτας συνελήφθησαν από στελέχη της Λιμενικής Αρχής ένας 35χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος και ο 53χρονος συνοδηγός του, διότι βρέθηκαν εντός του φορτηγού μία εξωλέμβια μηχανή 60HP, ναυτιλιακός εξοπλισμός και διαρρηκτικά εργαλεία.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα ανωτέρω είχαν κλαπεί από το ερασιτεχνικό σκάφος «ΕΥΤΑΒΙΛ» Λ.Κ.2703, το οποίο ελλιμενιζόταν στο λιμένα ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ.
Επίσης στην περιοχή υπήρχε το φουσκωτό σκάφος «ΕΣΧΑΤΗ» Λ. Ωρωπού 4670, ιδιοκτησίας του 35χρονου οδηγού, δίπλα στο οποίο ήταν μία εξωλέμβια μηχανή 25HP, η οποία δεν ήταν καταχωρημένη στην άδεια εκτέλεσης πλόων του σκάφους και σύμφωνα με την επίσημη αντιπροσωπεία της εταιρείας το συγκεκριμένο μοντέλο της εξωλέμβιας μηχανής δεν είχε εισαχθεί επίσημα από αυτήν στην Ελλάδα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία κατασχέθηκαν το Φ/Γ όχημα, η εξωλέμβια μηχανή 60HP, η εξωλέμβια μηχανή 25HP, το φουσκωτό σκάφος «ΕΣΧΑΤΗ», χειριστήρια εξωλέμβιας μηχανής, όργανα πλεύσης φωτισμού, ένα ντεπόζιτο βενζίνης και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.        

Σθεναρή αντίσταση στα μέτρα προαναγγέλλει ο Μαργέλης

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε στα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Βασικοί άξονες των σχεδίων αυτών είναι η κατάργηση του αφορολόγητου και η φορολόγηση των εισοδημάτων μας με συντελεστή 35 %.
Πρόκειται για σχέδια που δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι είναι αντίθετα με τη σημερινή οικονομική κατάσταση των ελεύθερων επαγγελματιών και με την αναπτυξιακή προοπτική που έχει ανάγκη η χώρα. Δυστυχώς στη χώρα μας και ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τους Δικηγόρους, χρησιμοποιούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης ως εξιλαστήρια θύματα για να εκτονωθούν οι πιέσεις που ασκούνται από αλλού και κυρίως για να αποπροσανατολίσουν τη κοινή γνώμη και να την απομακρύνουν από όλους αυτούς που πραγματικά παρανομούσαν σε βάρος του ελληνικού λαού και έφεραν τη χώρα μας σε αυτό το σημείο.
 Η συντριπτική πλειοψηφία των Δικηγόρων συνεισφέρει όσο τους αναλογεί στα δημόσια έσοδα τηρώντας πιστά τις νόμιμες διαδικασίες, γι΄ αυτό και δε μπορεί να δέχεται να κατασυκοφαντείται εξαιτίας ελάχιστων εξαιρέσεων, που μπορεί να συναντήσει κανείς σε κάθε επαγγελματικό κλάδο.
 Όποιος κριτής «δικαίων και αδίκων» θέλει να αναζητήσει αυτούς που μας έφεραν εδώ, αφαιρώντας έμμεσα ή άμεσα δημόσιο χρήμα, καλύτερα να κοιτάξει πρώτα αλλού. Επίσης πρέπει να αναλογιστεί η ελληνική κοινωνία ότι οι δικηγόροι ως ελεύθεροι επαγγελματίες άμεσα επηρεαζόμενοι από τις εξελίξεις της «αγοράς» έχουν δεχτεί τεράστια μείωση των εισοδημάτων τους σε σημείο μεγάλος αριθμός δικηγόρων να βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ιδιαίτερα οι νέοι δικηγόροι δυσκολεύονται πια να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα βασικά έξοδα που απαιτεί το επάγγελμά μας, όπως ή ανάγκη ύπαρξης και συντήρησης ενός γραφείου, χωρίς να γίνεται καν λόγος για τη κάλυψη των αναγκών ενός νέου ανθρώπου.

36 πολιτικά πρόσωπα της λίστας του ΣΔΟΕ-Να τους χιαρόμαστε


Στη διάθεση των εισαγγελικών Αρχών και δη των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος οι οποίοι –κατ' εντολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Νίκου Παντελή- εποπτεύουν την έρευνα βρίσκεται λίστα με 36 πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ εδώ και δύο χρόνια, την οποία και αποκαλύπτει το www.zougla.gr
Σε αυτή περιέχονται ονόματα πολιτικών αρχηγών, όπως εκείνο του Πάνου Καμμένου, πρώην πολιτικών αρχηγών όπως του Νίκου Κωνσταντόπουλου, του πρώην δημάρχου Αθηνών και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη. Φιλοξενούνται επίσης τα ονόματα της «παρέας» του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και εκείνο του πρώην γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη.
Επίσης υπάρχει και εκείνο του αντιπροέδρου της Βουλής, Αθανάσιου Νάκου ο οποίος σήμερα αιτήθηκε από τον κ. Πεπόνη επίσπευση των ερευνών. Ο κ. Νάκος φέρεται να ελέγχεται από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας από τον Μάρτιο του 2012.
Η λίστα των πολιτικών ονομάτων αγγίζει τα 36. Οι έρευνες και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από τις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης και από τις κεντρικές υπηρεσίες του Σώματος στην Αθήνα.
Παράλληλα φιλοξενούνται και τα ονόματα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη οι οποίοι ενεπλάκησαν προσφάτως στην υπόθεση Καρούζου. Μάλιστα για τον κ. Βουλγαράκη οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν διατάξει το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών τόσο εκείνου όσο και της συζύγου του από τις 18 Ιουλίου 2012.
Αξίζει να σημειωθεί και πρέπει να τονιστεί ότι κανείς από τους πολιτικούς που ελέγχονται δεν θεωρείται a priori ένοχος και φυσικά έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για έκνομη δραστηριότητα.
Εντούτοις η ύπαρξη της συγκεκριμένης λίστας έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο της χώρας και έχει καταστεί «πρωταγωνίστρια» σε ένα θρίλερ ακατάσχετης παραφιλολογίας που λαμβάνει χώρα το τελευταίο δεκαήμερο, δηλητηριάζοντας το πολιτικό σκηνικό.
Μέχρι και χθες άλλωστε έχουν καταγραφεί δημόσιες τοποθετήσεις κομμάτων που χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη τη δημοσιοποίηση των στοιχείων (όπως η Κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Κ.Ε), ενώ υπέρ της δημοσίευσης τάχθηκαν και άλλα πολιτικά στελέχη όπως η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το ΣΔΟΕ έχει ήδη προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ άλλες υποθέσεις οι οποίες προέρχονται από καταγγελίες πολιτών για αδικαιολόγητο πλουτισμό πολιτικών έχουν συσχετισθεί με δικογραφίες που ήδη εκκρεμούσαν. Σε ορισμένες άλλες υποθέσεις το ΣΔΟΕ έχει παρέμβει κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.
Η λίστα:
- Πάνος Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Εξετάζεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Στερεάς Ελλάδας και ελέγχεται για την περίοδο που ήταν ακόμα βουλευτής. Η δίωξη θα προβεί στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών καθώς έχει σταλεί εισαγγελική παραγγελία. Ελέγχεται για ακίνητα στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι.
- Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθηνών. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης τον Ιούνιο του 2012. Η καταγγελία παραπέμπει σε συσχετισμό με προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών για την διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας (Αθήνα 9,84) και αφορά πόθεν έσχες και παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
- Αθανάσιος Νάκος, αντιπρόεδρος της Βουλής. Η έρευνα ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2012 και ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Ο έλεγχος βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
- Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Βουλής. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε μετά από καταγγελίες που έφτασαν στην υπηρεσία.
- Γιώργος Βουλγαράκης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Διενεργείται έλεγχος κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα που απεστάλη στις 18 Ιουλίου 2012. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και της συζύγου του. Η υπόθεση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
- Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Πολιτισμού. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.
- Άρης Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής Β' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Διεξάγεται έλεγχος κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας ιδιώτη. Έχουν ζητηθεί στοιχεία για την πηγή των δηλωθέντων εισοδημάτων του από την αρμόδια ΔΟΥ καθώς και στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα.
- Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Έγινε ανώνυμη καταγγελία για παράνομο πλουτισμό, η οποία αναφέρει ότι κατέχει τρία ξενοδοχεία στην Ιεράπετρα τα οποία σύμφωνα με την καταγγελία, ίσως να μην είναι στο όνομά του.
- Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας.
- Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
- Ελισάβετ Βόζενμπεργκ, πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
- Γιώργος Ορφανός, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης με την Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού (2004-2007).
- Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής Μαγνησίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
- Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργείται έλεγχος τόσο στον ίδιο όσο και στη σύζυγό του. Η έρευνα ξεκίνησε στα πλαίσια εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας και βρίσκεται σε αναμονή των στοιχείων από τις τράπεζες.
- Αντώνης Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας. Ελέγχεται μετά από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης.
- Νίκος Ταγάρας, πρώην νομάρχης Κορινθίας και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Πελλοπονήσου. Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2011 και βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων από τις τράπεζες.
- Παναγιώτης Φασούλας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Πειραιά. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών που έφτασαν στη Δίωξη.
- Ελπίδα Τσουρή, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Βορείου Αιγαίου για την περίοδο που ήταν βουλευτής.
- Φίλιππος Φουντής, υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Η έρευνα ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης της έκθεσης ελέγχου.
- Αλέξανδρος Βούλγαρης, πρώην βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
- Λεωνίδας Τζάνης, πρώην υφυπουργός εσωτερικών με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης. Η έρευνα ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ανάλυσης του «πόθεν έσχες».
- Ιωάννης Ανθόπουλος, πρώην υφυπουργός Παιδείας με το ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και προέκυψε εξ' αιτίας της εμπλοκής του, ως δικηγόρος, σε διάφορες εταιρίες, για τις οποίες η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους στα πλαίσια συγκεκριμένης έρευνας που διεξάγει. Έχει ζητηθεί ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.
- Αναστάσιος Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος και έλεγχος των τραπεζικών του λογαριασμών στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης Siemens.
- Ιωάννης Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας ΥΕΘΑ. Ξεκίνησε έλεγχος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
- Απόστολος Φωτιάδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ. Έχει γίνει καταγγελία για παράνομο πλουτισμό. Κατόπιν αυτής εκδόθηκε εντολή έρευνας. Ελέγχονται τα εισοδήματα και οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει κατά τα έτη 2000-12 καθώς και η περιουσιακή του κατάσταση βάσει των δηλώσεων Ε9 που έχει υποβάλλει. Έχουν ζητηθεί στοιχεία και για τις μετακινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών και τα αποτελέσματα αναμένονται.
- Φεβρωνία Πατριανάκου, βουλευτής Λακωνίας με τη Ν.Δ. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας προς το Σώμα Επιθεωρητών ΣΕΕΔ. Έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα και τα αποτελέσματα αναμένονται.
- Νικόλαος Ανδριανόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Οικονομικών.
- Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας.
- Φώτης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής Φωκίδας με το ΠΑΣΟΚ.
- Δημήτρης Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη.
- Χρήστος Βερελής, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών.
- Κωνσταντίνος Λιάσκας, πρώην υπουργός
- Χρήστος Ζαχόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί Νέας Δημοκρατίας.
- Πέτρος Μαντούβαλος, δικηγόρος και πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.
- Μιχάλης Χαλκίδης, πρώην βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην δήμαρχος Μελίκης. Ελέγχεται μετά από καταγγελία για παράνομο πλουτισμό.
- Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών για παράνομο πλουτισμό.
- Ίδρυμα «Καραμανλής Γ. Κωνσταντίνος», κοινωφελές ίδρυμα το οποίο ελέγχεται για κακοδιαχείριση.

Σχολεία της Μεσσηνίας στο πρόγραμμα Εκπαίδευση αλλοδαπών

Τα παρακάτω σχολεία της Μεσσηνίας Γυμνάσιο Αρεόπολης Γυμνάσιο Καρδαμύλης Γυμνάσιο Πεταλιδίου Γυμνάσιο Κυπαρισσίας Γυμνάσιο Φιλιατρών Γυμνάσιο Δωρίου Γυμνάσιο Γαργαλιάνων Λύκειο Δωρίου Εσπερινό Γενικό Λύκειο Καλαμάτας 1o ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του προγράμματος «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών».
Πρόκειται για έργο πανελλήνιας εμβέλειας και απευθύνεται στα δημόσια σχολεία της χώρας που συγκεντρώνουν πληθυσμό αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών πάνω από 10%. Ενώ από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τα σχολεία Δημοτικό Σχολείο Εύας 1 Δημοτικό Σχολείο Πύλου 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Δωρίου 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας 1ο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας 2/θ Δημοτικό Σχολείο Χατζή Μεσσηνίας 6/θέσιοΔημοτικό Σχολείο Βαλύρας 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
Το πρόγραμμα αφορά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, γιατί βελτιώνει το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων και τους προετοιμάζει, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Στοχεύει στη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων των παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών στο ελληνικό σχολείο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ισότιμη εκπαίδευση των ομάδων με γηγενείς μαθητές, καθώς και η κοινωνική τους ένταξη.Διοικείται από ενδεκαμελή επιτροπή, υπό την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτριας Άννας Αναστασιάδη, και συνεργάζεται με αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ., καθώς και με κοινωνικούς φορείς που ασχολούνται με θέματα παλιννόστησης και μετανάστευσης.

Reuters: Πλούσια τα πολιτικά κόμματα με δάνεια σε τράπεζες

Τα οικονομικά των ελληνικών πολιτικών κομμάτων έβαλε στο στόχαστρο νέο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. 
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν 223 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2013, όταν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα δύο κόμματα θα μειωθούν, λόγω της κατάρρευσης των εκλογικών τους ποσοστών. Στο ρεπορτάζ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα δάνεια που έχουν πάρει τα κόμματα από τις τράπεζες.
 “Οι συνθήκες χρηματοδότησης των κομμάτων δίνουν τροφή σε όσους δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα”, αναφέρεται παρακάτω. Στο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση του Γερμανού Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή, Κλάους-Πέτερ Βιλς, ο οποίος χαρακτηρίζει το ζήτημα της χρηματοδότησης των ελληνικών κομμάτων εμβληματικό των οικονομικών δυσλειτουργιών της χώρας.
 Τρεις φορές υψηλότερη η χρηματοδότηση σε σχέση με τα ελληνικά “Αυτή η ιδιοτελής νοοτροπία δεν θα τελειώσει όσο η Ελλάδα χρηματοδοτείται από τα φερέγγυα κράτη της ευρωζώνης”, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι τα ελληνικά κόμματα λαμβάνουν τρεις φορές υψηλότερη χρηματοδότηση για κάθε ψήφο σε σχέση με τα γερμανικά, είναι κύριο μέρος του προβλήματος. Ο Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, δηλώνει από τη μεριά του, ότι η οικονομική κρίση των δύο μεγάλων κομμάτων είναι η απόδειξη ότι το σύστημα της χρηματοδότησης της πολιτικής στην Ελλάδα, είναι εσφαλμένο. Τα κόμματα δεν μπορούν να πληρώσουν το χρέος τους κι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ο οποίος οδηγεί στην εξάρτησή τους από τις τράπεζες, όπως προσθέτει. Δημιουργεί μια αλληλεξάρτηση των πολιτικών και των τραπεζών, σημειώνει.

ΆΡΤΟΣ-ΟΙΝΟΣ-ΕΛΑΙΟΝ επισκέψεις σχολείων στην Καλαματα

Ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στη λαογραφική έκθεση: «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» που προγραμμάτισε την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Καλαμάτας. Πάνω από 400 μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της πόλης μας, ξεναγήθηκαν από τους εκθέτες (Μπαλαφούτης, Κατσίρας, Κισκήρας) στα αυθεντικά παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία που αφορούσαν τα τρία προϊόντα. Οι μαθητές έμαθαν μέσα από μια πολύ ζωντανή παρουσίαση για τους παραδοσιακούς τρόπους επεξεργασίας και παραγωγής των τριών προϊόντων και συγκεκριμένα ήρθαν σε επαφή με εργαλεία για σπορά, θερισμό επεξεργασία του σιταριού, επεξεργασία του καρπού της ελιάς και παραγωγή λαδιού, επεξεργασία και παραγωγή κρασιού και σκεύη φύλαξης και μεταφοράς υγρών προϊόντων. Μια ακόμα επιτυχημένη και πρωτοποριακή έκθεση στο φιλόξενο και ζεστό περιβάλλον του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων ολοκληρώθηκε, έχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Νέο Δημαρχείο και επαφές για το Νομό στην εφημερίδα 'ΦΩΝΗ'


ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ στο Δήμο Καλαμάτας του κτιρίου της Καρδιολογικής του παλιού Νοσοκομείου, ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Λαμπρόπουλου. Παράλληλα επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, διαψεύδοντας δημοσιεύματα για υποβάθμισή του.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας ευχαρίστησε με θερμά λόγια την εξαγγελία του υπουργού, με την οποία η Καλαμάτα αποκτά ένα ολοκληρωμένο διοικητικό κέντρο.
Αυτό είναι το σημερινό πρώτο θέμα στη «ΦΩΝΗ» που στο πρωτοσέλιδό της προβάλλει:
● ΣΥΜΦΩΝΙΑ επήλθε χθες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών του κυβερνητικού συνασπισμού για το πακέτο μέτρων. Η πολιτική συμφωνία στο εσωτερικό δυναμώνει τη θέση της χώρας στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους για επιμήκυνση και συνέχιση της χρηματοδότησης ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Έτσι ο Σαμαράς με όπλο το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο υπέρ του ευρώ αποκτά ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
● ΑΠΕΙΡΑΧΤΗ ΜΕΝΕΙ η αμμουδιά στον Προλιμένα διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Παραλίας ο δήμαρχος Παν. Νίκας.
●  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ στο Πήδημα ζητούν πρόσβαση στον έξω κόσμο που εμποδίζει ο αυτοκινητόδρομος.
● ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ του περιφερειάρχη με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, στην οποία επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία των δύο θεσμών, ενώ συζητήθηκαν τρόποι για την ένταξη έργων της Μητρόπολης στο ΕΣΠΑ.
● ΦΕΥΓΕΙ σήμερα η εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας από τη Μεσσήνη για την Ιερά Μονή. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το γεγονός.
● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί - πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!

Καλή ποιότητα με τη σταφίδα, μειωμένη όμως η παραγωγή

Με χαμόγελα για την τιμή που εξασφαλίστηκε υψηλότερη μετά την παρέμβαση της ΣΚΟΣ, συνεχίζεται η συγκέντρωση των ποσοτήτων της σταφίδας, στα υποκαταστήματα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Η δυναμική του προϊόντος δείχνει αυξητική, χρόνο με το χρόνο, με τους παραγωγούς να αισιοδοξούν πως με την κατάλληλη στήριξη, μπορεί η καλλιέργεια να... ανθίσει ξανά. Θα πρέπει, ωστόσο να υπογραμμιστεί πως η παραγωγή τελικά θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, αφού οι τελευταίες επικρατούσες καιρικές συνθήκες την επηρέασαν, ενώ η ποιότητα κρατείται ακόμη σε υψηλά στάνταρ.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

'Δεν ήρθα να τα οικονομήσω στο Δήμο' ξεκαθάρισε ο Κόλλιας για τις αμοιβές αιρετών

ΣΕ κόντρα έτεινε να εξελιχθεί το θέμα αντιμισθίας των αιρετών στην συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας με αφορμή τις αμοιβές των αιρετών καθώς η μειοψηφία θεώρησε ότι σε περιόδους κρίσης θα μπορούσαν τα παραπάνω ποσά να καλύψουν ανάγκες του Δήμου με άμεσο τρόπο.
Το ζήτημα είχε θέσει ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Σωτηρόπουλος θέτοντας προ των ευθυνών τους τους αυτοδιοικητικούς. Όμως τουλάχιστον η απάντηση του Δημάρχου που δόθηκε ήταν κατατοπιστική.
Ο κ. Μπακούρος έθιξε ξανά το θέμα αμοιβής των αιρετών προκειμένου να πληρώνονται Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία να είναι σε εξέγερση. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι "δεν μας έπεισε ο Δήμαρχος ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι χάλια ρωτώντας αν τελικά υπάρχει πρόβλημα όπως με την εταιρία με τα όμβρια που πληρώθηκαν τεράστια ποσά" υπονοώντας ότι το έργο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από άστοχες παρεμβάσεις, θέτοντας στο ύψος των περιστάσεων τις αμοιβές των αυτοδιοικητικών.. Ζήτησε πάντως το θέμα να μην συζητηθεί εκ νέου διότι δεν έχει νόημα στο μέλλον...Το γεγονός ότι το θέμα προκάλεσε εντάσεις αποδεικνύει ότι υπήρξε ζήτημα. στο Δήμο.
Ο κ. Κόλλιας πάντως ήταν αποστομωτικός ξεκαθαρίζοντας ότι "δεν ήρθα ούτε να οικονομήσω, ούτε να πάρω ένα ευρώ, ωστόσο η σύνταξή μου είναι μικρή και έχω να μεγαλώσω τα παιδιά μου οπότε με τις περικοπές αντιμισθίας δεν χρειάζεται να τίθεται τέτοιο θέμα» για να συμπληρώσει ότι «τα ποσά είναι συγκεκριμένα θέλοντας να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας αλλά και την προσφορά στο Δήμο». Μήπως υπονοεί ότι υπάρχουν άλλοι που ενδιαφέρονται για την καρέκλα και τον μισθό; Αλήθεια μήπως πρέπει να αποκαλύψουμε ποιος και πότε σύμβουλος είχε θέσει το θέμα από την παράταξη της πλειοψηφίας; Θα επανέλθουμε,.

Νέο Δημαρχείο και σηματοδότες απασχόλησαν την Καλαμάτα

Άργησαν να απαντήσουν αλλά άξιζε τον κόπο μέσω του Υπουργού Υγείας Αλέξανδρου Λυκουρέντζου
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέφερε ρητά ότι το κτήριο της Καρδιολογικής Κλινικής του παλαιού Νοσοκομείου της πόλης παραχωρείται στο Δήμο Καλαμάτας για τη στέγαση των υπηρεσιών.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας σε δηλώσεις του προς τα Μέσα Ενημέρωσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή και ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας αλλά και τον Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Λαμπρόπουλο, τονίζοντας ότι ήδη κατασκευάζεται ένα άριστο Δημαρχείο που θα καλύψει όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, για τώρα και για το μέλλον
Αποκαταστάθηκαν σήμερα οι τεχνικές βλάβες, που υπήρχαν στους φωτεινούς σηματοδότες του Δήμου και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Κρήτης και Ακρίτα και στη διασταύρωση επί της παλαιάς Εθνικής οδού στη Δημοτική Ενότητα Θουρίας. Η αποκατάσταση έγινε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας.

Άγρια επιδρομή σε συντάξεις ΟΓΑ, δημόσιο και επαγγελματίες

του Γιώργου Παππού
Τελικά ούτε καν οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ θα αποφύγουν το «ψαλίδισμα» των συντάξεων τους, καθώς το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου επί του οποίου θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, προβλέπει μείωση τους κατά 30 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι προσγειώνονται στα 330 ευρώ από 360 ευρώ σήμερα. Το παρήγορο είναι ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ γλιτώνουν τα Δώρα τους, κάτι που δεν ισχύει για τους υπόλοιπους συνταξιούχους όλων των Ταμείων και τους δημοσίους υπαλλήλπους, οι οποίοι αποχαιρετούν ό,τι έχει απομείνει από τον 13ο και 14ο μισθό και σύνταξη, εφόσον δεν υπάρξει εμπλοκή στη σύσκεψη των Αρχηγών, με δεδομένες τις αντιρρήσεις κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ.
Το τρίτο «αγκάθι» είναι το σχέδιο διαθεσιμότητας που θα εφαρμοστεί σε 15.000 υπαλλήλους μετά από αξιολόγηση. Τα τρία αυτά σημεία συζητήθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά για τις επαφές που είχε με το επιτελείο της ΔΗΜΑΡ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως διευκρίνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη τελευταία σύσκεψη πριν από τη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 δισ. ευρώ αφορούν σε περικοπές (3,8 δισ. ευρώ είναι διαρθρωτικού τύπου παρεμβάσεις) και τα άλλα 3 δισ. ευρώ- αντί 2 δισ.- σε φορολογικά έσοδα, με τη βασική εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών να είναι ότι αυτά θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013 και όχι αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους Αρχηγούς.

Επιστολή Πετράκου σε Σαμαρά για τα πυρόπληκτα δάνεια

Επιστολή στον Πρωθυπουργό , την οποία και κοινοποιεί έστειλε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος για το θέμα των πυρόπληκτων. Αφορμή στάθηκε η αρνητική εισηγηση των Τραπεζών για ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων αλλά και της αρμόδιας διευθυνσης του Υπουργείου. Αναλυτικά:
 Προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά Θέμα: Μη ρύθμιση των δανείων των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών, τα οποία έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη (Μη δημοσιοποιήσημη και υπερεπείγουσα.
 Παρακαλώ να δοθεί προσωπικά στον κ. Πρωθυπουργό σήμερα) Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσω ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση, με την οποία να ρυθμίζει όλα τα πυρόπληκτα δάνεια, δηλαδή και αυτά τα οποία έχουν την εγγύηση των δανειοληπτών και τα οποία όπως γνωρίζετε είναι τα περισσότερα (αφορά περίπου 28.000 επαγγελματίες και επιχειρηματίες των Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Εύβοιας και επαρχίας Αιγιάλειας του Νομού Αχαΐας). Σας ενημερώνω ότι μετά τη συζήτηση που είχα με την κα Ζευγώλη, Διευθύντρια του κ. Σταϊκούρα στις 4/9/2012, έστειλα νέα επιστολή στις 5/9/2012 στο Υπουργείο Οικονομικών για να προωθηθεί στη Διεύθυνση Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών (η οποία εποπτεύεται από τον κ. Στουρνάρα) και στην οποία ανέφερα ότι «απαιτείται ουσιαστικά να ληφθεί απόφαση από τη Διεύθυνση Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων παρόμοια με την απόφαση της Δ25 (η οποία εποπτεύεται από τον κ. Σταΐκούρα), η οποία να ρυθμίζει τα δάνεια των πυρόπληκτων Νομών της Πελοποννήσου και Εύβοιας από τις πυρκαγιές του 2007 που έχουν εγγυήσεις του δανειολήπτη». Δυστυχώς την Παρασκευή 14/9/2012 η κα Κώνστα, Διεύθυντρια του Γενικού Γραμματέα κ. Γ. Μέργου με ενημέρωσε ότι η Διεύθυνση Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων έχει αρνητική εισήγηση και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση.

Εξοργίζουν τις αστυνομικές Ενώσεις για τις τοποθετήσεις στην Μεσσηνία

Τι και αν η Μεσσηνία μαστίζεται από κλοπές και ληστείες. Οι Ενώσεις των αστυνομικών καταγγέλουν τις τελευταίες τοποθετήσεις αστυνομικών στον Νομό υποστηρίζοντας ότι δεν τις έχει ανάγκη και τις χαρακτηρίζει ρουσφέτια. Οταν όλοι ξέρουν ότι δεν υπάρχουν αστυνομικοί ούτε για βάρδιες στα τμήματα της Μεσσηνίας. Γιατί πήγαν Καλαμάτα οι περισσότεροι είναι το ερώτημα στην Αθήνα που περιγραφεται και στα σχετικά ρεπορτάζ.
Aναίσχυντη ρουσφετολογία καταγγέλλουν οι περισσότερες Ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων της χώρας, μετά τη δημοσιοποίηση των τακτικών μεταθέσεων του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ, αν και όλοι κατανοούν ότι όλα τα αιτήματα μεταθέσεων δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. . Γραφει σε σχετικό ρεκπορτάζ η Ζούγκλα :Συγκεκριμένα, οι Ενώσεις Aστυνομικών εξηγούν ότι -για άγνωστους λόγους που δεν δικαιολογούνται από υπηρεσιακές ανάγκες (!!!!!) – οι μεταθέσεις γίνονται κυρίως σε Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία. Για την μεν Μεσσηνία υπενθυμίζεται ότι είναι η εκλογική περιφέρεια του Αντώνη Σαμαρά. Για την δε Αιτωλοακαρνανία επισημαίνεται πως είναι ο τόπος καταγωγής του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Ν. Παπαγιαννόπουλου.
 Όπως καταγγέλουν, το Υπουργείο, με τις αποφάσεις του, εμπαίζει τους πολίτες και θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Οι αστυνομικοί που μετατέθηκαν στους περισσότερους νομούς δεν ξεπερνούν τους πέντε (!), με αποτέλεσμα οι οργανικές ελλείψεις που παρατηρούνται στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα (ειδικά της επαρχίας) να είναι τεράστιες. Ενδεικτικό της ανεπάρκειας είναι το γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι περιοχές που τα περιπολικά, λόγω eλλειψης προσωπικού, παραμένουν ακίνητα για βδομάδες, αφού οι λιγοστοί ένστολοι έχουν επιφορτιστεί με το έργο φύλαξης των αστυνομικών κτηρίων.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο απόσπασμα των σκληρών μέτρων

Φορο-σοκ για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και ελαφρύνσεις στα φορολογικά βάρη μισθωτών και συνταξιούχων φέρνει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Το φορολογικό «πακέτο» να αυξάνεται στα 3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή από το σύνολο των μέτρων 13,5 δισ. ευρώ που πρέπει να ληφθούν ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κατά 11,7 δισ. στην διετία 2013-2014, τα 10,5 δισ. θα προέλθουν από περικοπές δαπανών και τα 3 δισ. από αλλαγές στη φορολογίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο με τις φορολογικές αλλαγές που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλο και στον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Δημ. Χατζησωκράτη προβλέπει, τα εξής:
-Επιβολή φόρου με έναν συντελεστή 35% (από 30% που προέβλεπε το αρχικό σενάριο) από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Από το μέτρο αυτό αναμένεται να εξαιρεθούν υπό προϋποθέσεις εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ως «μισθωτοί», με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται με «μπλοκάκι».
-Οι προϋποθέσεις για να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα είναι να απασχολούνται σε έναν εργοδότη, η έδρα τους να είναι η κατοικία τους και το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρών.
-Ταυτόχρονα προωθείται η αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα από το 20% στο 25%, με συνέπεια να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο όσοι αμείβονται με «μπλοκάκια» και η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 60%.
-Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μειωθούν τα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα σε τέσσερα ή τρία και παράλληλα να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.
-Ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής 45% που επιβάλλεται σήμερα στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ εξετάζεται να προσγειωθεί στην περιοχή του 35%. Η κυβέρνηση επιδιώκει οι φορολογικές αλλαγές να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στις επώδυνες περικοπών μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που περιλαμβάνει το δημοσιονομικό «πακέτο».

ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ στο στόχαστρο ελέγχων...

Ερευνα για τη διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ Τη διενέργεια ελέγχου στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών), ΓΕΣΑΣΕ (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος) και ΣΥΔΑΣΕ (Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος) με αντικείμενο τη λειτουργία τους και τη διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ ζητεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 Τον έλεγχο ζήτησε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με επείγον έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του υπουργείου το οποίο κοινοποιείται στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στο Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Στο έγγραφο αναφέρεται ότι, τα ποσά που καταβλήθηκαν στις παραπάνω οργανώσεις με προηγούμενες αποφάσεις, εγκρίθηκαν χωρίς ουδέποτε αυτές να έχουν ελεγχθεί απολογιστικά και διαχειριστικά. Γ
ι' αυτόν τον λόγο ζητείται αναδρομικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας (για τα οικονομικά έτη 2007 έως και 2011). Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος «στην επικείμενη τροποποίηση του Νόμου 4015/11, είναι επιβεβλημένη η κατάργηση της παράλογης οικονομικής ενίσχυσης στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό». tovima

Οι μαρίνες της οργής και τα Μεσσηνιακά μνημόνια στην 'ΦΩΝΗ'


ΟΧΙ μία, αλλά δύο μαρίνες (μία στο Πανελλήνιο και μία στον προλιμένα) ήθελε ο Δήμος Καλαμάτας το 2005 με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η χθεσινή δημοσιοποίηση της απόφασης του 2005 από τον δήμαρχο κατέβασε τις μάσκες των πολιτικών υποκριτών και αποκάλυψε την παραπληροφόρηση και τις γκάφες της δημοσιογραφικής παράγκας που σε ανοιχτή σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν πολιτική χειραγώγηση της Μεσσηνιακής κοινής γνώμης.
● ΑΥΤΟ είναι το σημερινό πρώτο θέμα στη ΦΩΝΗ στην πρώτη σελίδα της οποίας προβάλλονται επίσης:
● ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΜΒΟ αναδεικνύεται η Πελοπόννησος με τη χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και της Περιφέρειας στην Τρίπολη.
● ΜΙΚΡΗ συμμετοχή αλλά με παλμό και δυναμική οι χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις στην Καλαμάτα.
● ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ η κυβερνητική δέσμευση και ήδη το 50% της επιστροφής του φόρου πετρελαιοειδών καταβλήθηκαν σε πάνω από 400 χιλιάδες δικαιούχους αγρότες.
● ΜΝΗΜΟΝΙΟ-Συνεργασίας Δήμου Καλαμάτας και ΓΑΙΑΟΣΕ  για την παραχώρηση χρήσης των σταθμών με ζωντανή την προοπτική για ενεργοποίηση μελλοντικά του Σιδηροδρομικού Δικτύου.
● ΜΗΝΥΣΗ από την επικεφαλής της μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη στο δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη για συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου (μέσω του τηλεοπτικού σταθμού «Μεσόγειος»).
● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί - πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!

Πρωτόκολλο συνεργασίας μετά ΡΑΕ & Περιφέρειας Πελοποννήσου

Μήνυμα ελπίδας έστειλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου από την Τρίπολη στην συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Βασιλάκο, τον αντιπρόεδρο κ. Δημήτριο Ραχιώτη και το μέλος της ολομέλειας κ. Γεώργιο Λάγαρη. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΡΑΕ και Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Με την συμφωνία αυτή εξασφαλίζεται η ανάδειξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως σημαντικού ενεργειακού κόμβου στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
 «Γίνεται ένα ακόμη βήμα για την στήριξη της τοπικής μας οικονομίας και την ανάπτυξη μεγάλων πρωτοβουλιών και δράσεων στον Τομέα της Ενέργειας στην Περιφέρειά μας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης που ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΡΑΕ ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει μεγάλος αριθμός επενδυτών που ενδιαφέρονται για τον τομέα της ενέργειας. Ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε παράλληλα ότι «η γεωγραφική αλλά και η γεωπολιτική θέση της Πελοποννήσου είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές για παραγωγή και μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη. Εργαζόμαστε μεθοδικά προκειμένου η Πελοπόννησος να μετατραπεί στο ενεργειακό κέντρο της Νοτίου Ελλάδος» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της ΡΑΕ στην πολιτική πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, λέγοντας ότι «η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση περνά μέσα από τις Περιφερειακές αρχές και ότι η Περιφέρειά μας καταδεικνύει με το παράδειγμά της ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα της ελπίδας, της προσπάθειας και της δημιουργίας. Με τη ρεαλιστική και οραματική πολιτική μας εντάσσουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στα διαμεσογειακά δίκτυα και την καθιστούμε στρατηγικό κόμβο στις γεωπολιτικές λεωφόρους». Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Βασιλάκος αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και χαρακτήρισε την Τετάρτη 26η Σεπτεμβρίου, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας, ως ιδιαίτερα σημαντική για την ΡΑΕ γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχει την δυνατότητα έγκυρης και συστηματικής ενημέρωσης από έναν αξιόπιστο φορέα, όπως η αιρετή Περιφέρεια «που εκφράζει τις ανησυχίες και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας».
 Ο κ. Βασιλάκος ενημέρωσε ακόμα τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για δυο σοβαρά ζητήματα που είχαν τεθεί από τον κ. Τατούλη στην ΡΑΕ και τα οποία βρίσκουν το δρόμο της επίλυσής τους. «α. Επιλύεται το πρόβλημα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση β. Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης εξορθολογισμού για τον κορεσμό του δικτύου» Συγκεκριμένα «στην προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου της ΡΑΕ, τόνισε ο κ. Βασιλάκος, επανέρχεται προς συζήτηση το θέμα της εξαίρεσης των φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση, μετά την απόφαση για τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα η ΡΑΕ έχει ήδη καταθέσει στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κο Παπαγεωργίου μια δέσμη προτάσεων νομοθετικών ρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης διαδικασίας αδειοδότησης σε περιοχές όπου θεωρούνται σήμερα ότι έχουν κορεσμένο δίκτυο λόγω δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Χαμός με το μέλλον των ΤΕΙ στην Πελοπόννησο

Ασφυκτική, λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης, τείνει να γίνει η κατάσταση στα ΤΕΙ της χώρας. Όπως σημειώνεται σε σχετικό ψήφισμά των Προέδρων τους «η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων οδηγεί σε αδυναμία βασικών λειτουργιών αυτών και υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας και μάλιστα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας, όπου χρειάζεται ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας». Αυτό το ζήτημα όπως και άλλα που έχουν να κάνουν με την ανάγκη διαμόρφωσης τρίτου κύκλου σκουδών στα ΤΕΙ, τέθηκαν επί τάπητος στην τελευταία σύνοδό τους που έγινε στο Μεσολόγγι. Επίσης, όσον αφορά το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ ζητεί την ισότιμη συμμετοχή εκπροσώπων της στις διαδικασίες διαμόρφωσης.

Σε εξέγερση για την καθαριότητα στους Δήμους που θα πάει σε ιδιώτες

Ο οικονομικός κλοιός στους δήμους σφίγγει ολοένα και περισσότερο με την κατάσταση να είναι τουλάχιστον προβληματική για πολλούς από αυτούς. Αυτή μεταφέρεται, όπως είναι λογικό και στους εργαζόμενους, οι οποίοι επισημαίνουν πως δεν θα πρέπει να πληρώσουν κι άλλο οι δήμοι τον... λογαριασμό των νέων μέτρων. Μάλιστα, η ανησυχία είναι διάχυτη, μετά και τις πληροφορίες για πιλοτική εφαρμογή της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, που όπως τονίζουν, εφόσον προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα... σπάσει τη ραχοκοκκαλιά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό κινητοποιούνται και διαδηλώνουν δυναμικά.

Παρέλυσε όλη η χώρα με απεργίες μήνυμα προς την Τρόικα

Δεν έχουν τέλος οι κινητοποιήσεις από τις επαγγελματικές ενώσεις και τα εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα αφού το απεργιακό δελτίο καθημερινά γεμίζει με όσους αντιδρούν στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Σήμερα οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν προγραμματίσει πανελλαδική κατάληψης σε όλα τα δημαρχεία από τις 10 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι. Τις ώρες αυτές, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε γενικές συνελεύσεις τους εργαζόμενους, προκειμένου να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα και να αποφασιστούν οι επόμενες κινητοποιήσεις.
 Οι δικαστικοί από την πλευρά τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Ήδη, δικαστές και εισαγγελείς με απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα καθήκοντά τους – κατεβαίνουν από την έδρα από τις 10 π.μ έως τη λήξη του ωραρίου τους (3 μ.μ.). Οι κινητοποιήσεις τους αυτές θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
 Την ίδια ώρα η Διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας βάζει λουκέτο και αναστείλει την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου. Και οι εφοριακοί όμως κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή ενώ έχουν προειδοποιήσει και για νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Παρασκευή 28/9.

Στους δρόμους οι Πολύτεκνοι της Τριφυλίας για τα σκληρά μέτρα φτωχοποίησης της Οικογένειας

ΣΤΟΥΣ δρόμους κατέβηκαν για να αγωνιστούν ενάντια στα μέτρα της φτωχοποίησης του λαού μας κατέβηκαν οι Πολύτεκνοι της Τριφυλίας οι οποίος πραγματοποίησαν πορεία και συμβολική διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Κυπαρισσίας αφού προηγουμένως η συγκέντρωσή τους καταγράφηκε με παλμό και διαμαρτυρίες...
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας Κώστας Κωνσταντόπουλος δήλωσε στο Ράδιο Κυπαρισσία 936 FM ότι "θα φωνάξουμε για όλα τα αιτήματα των πολυτέκνων και πρότεινα πορεία προς το Δημαρχείο που έγινε με  επιτυχία, ωστόσο να τονίσω ότι ήταν η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση σε συλλογικό επίπεδο και πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι, όσο περνά ο καιρός τα μέτρα θα είναι δυσβάσταχτα και όχι μόνο θα πλήξουν την ελληνική οικογένεια αφού οι πολύτεκνοι θα το νιώσουμε άμεσα στο πετσί τους" για να προσθέσει ότι "έχουμε αναφέρει ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε δώσει 2 υποσχέσεις για τους συνταξιούχους και τους πολύυτεκνους οι οποίες δεν τηρήθηκαν μέχρι σήμερα για κανέναν και μόνο χαράτσια βλέπουμε όπως τα παιδιά μας φορολογούνται σαν τεκμήρια με άγρια μέτρα που λαμβάνει η τρόικα οπότε το να έχεις παιδιά αποτελεί πολυτέλεια".
ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ- ΟΡΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΥΣ
Ο Σαράντος Κουκούμης επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας εξήγησε στο ΡΆΔΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 936 ότι "δυστυχώς τσακίζουν την οικογένεια αγγίζοντας όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως των πολυτέκνων η οποία είναι γεγονός ότι έχει περισσότερα βάση από μια ολιγομελή οικογένεια" για να συμπληρώσει ότι "αυτή η οικογένεια που αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας και αυτό αναρτήσαμε στα πανώ μας για τα παιδιά που θεωρούνται τεκμήριο αντί για τις σπατάλες που αποκαλύπτονται από το κεφάλαιο που θέλει να υποτάξει την μοίρα των απλών ανθρώπων". Είπε ότι 'μέλλον χωρίς παιδιά σημαίνει μέλλον χωρίς πατρίδα ώστε ο λαός μας να πάρει όσα δικαιούνται'. Αρκετοί πολύτεκνοι διαμαρτυρήθηκαν για την καθημερινή τους πραγματικότητα λέγοντας ότι χωρίς πολύτεκνη οικογένεια δεν υπάρχει Κράτος και να θέλουν να κάνουν διακρίσεις για την πολυτεκνία θέλουν διάλυση του Κράτους.

Ανοικτά Μουσεία και εκδηλώσεις σε Καλαμάτα- Πύλο

Οι κρίσεις οιασδήποτε μορφής, τα αίτια που τις προκαλούν, οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνονται και τα ίχνη που αφήνουν στην κοινωνία και τον άνθρωπο είναι το θέμα των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εορτάζονται για 18η χρονιά στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού, Αθλητισμού προσκαλεί το κοινό σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων σε 60 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Η Παρασκευή 28 του μήνα είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία ενώ το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί (29-30), η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία όλης της χώρας θα είναι ελεύθερη. Ακολουθεί το πρόγραμμα του εορτασμού: Καλαμάτα, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας 29,30 Σεπτεμβρίου 2012 «Και ταύτα επ’ αργύρω γε την ψυχήν προδούς!» Ταξίδι στην Ιστορία του νομίσματος». Εκπαιδευτική δράση για ενήλικες και παιδιά με θέμα την ιστορία του νομίσματος. ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Τηλ. 27210-63100-26410 Φρούριο Πύλου Μεσσηνίας (κτήριο Πασά) Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2012
Ανάδειξη της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ξεναγήσεις στο κτήριο του Πασά, εκπαιδευτικά προγράμματα. Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Τηλ. 27230-22897 Το πρόγραμμα του εορτασμού σε όλη την χώρα και τα μουσεία της:

Τροχαίο στην Ε.Ο Πύργου - Κυπαρισσίας

Τροχαίο συνέβη πριν απο λίγο, στις 8,20 πμ στην Ε.Ο Πύργου - Κυπαρισσίας. Έπιβατικό αυτοκίνητο μάρκας Ford που ερχόταν απο Κυπαρισσία προς Πύργο, ο οδηγός του στο ύψος του Επαγγελματικού Λυκείου, έχασε το έλεγχο του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να μπεί στο αντίθετο ρεύμα και να χτυπήσει σε κολώνα φωτισμού της ΔΕΗ. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, ο αριστερός τροχός του αυτοκινήτου εκφεντονίσθηκε όπως και ο προφυλακτήρας του.
 Ο οδηγός, κάτοικος Καλαμάτας, είχε Άγιο αφου βγήκε σώος χωρίς τραυματισμό από το αυτοκίνητο που έχει υποστεί πολύ σοβαρές βλάβες. Επί τόπου έφθασε η τροχαία Πύργου και οδική βοήθεια που απομάκρυνε το αυτοκίνητο.

Ζήσε Μάη μου να φάς το έργο Λεύκτρο – Σπάρτη και βλέπουμε


Ενημέρωση για τη πορεία των μεγάλων οδικών έργων, που εκτελούνται στη Λακωνία, ζήτησε στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. 
Στη Βουλή απάντησε, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  Σταύρος Καλογιάννης.

Ο κ. Δαβάκης ζήτησε να ενημερωθεί για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης  του έργου Λεύκτρο -Σπάρτη, αλλά και τής παράκαμψης Βουτιάνων και του δρόμου Σκούρα-Πυρί, που εκτελούνται από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης σχετικά με το σταθμό παράπλευρων διοδίων στο κόμβο του Λογγανίκου, ο κ. Δαβάκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, οι κάτοικοι του συγκεκριμένου τοπικού διαμερίσματος να υποχρεούνται να καταβάλουν διόδια για να μετακινηθούν από και προς τη Σπάρτη, μέσα δηλαδή στα όρια ακόμη και τού ίδιου του Δήμου τους και ζήτησε από το παριστάμενο Υπουργό την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος εκπτωτικής πολιτικής, όπως άλλωστε είχε επαγγελθεί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Ο κ. Καλοογιάννης για τα θέματα αυτά απάντησε:
«Ο άξονας Λεύκτρο-Σπάρτη υλοποιείται με σύμβαση παραχώρησης. Είναι ένας άξονας σαράντα έξι περίπου χιλιομέτρων ο οποίος έχει αρχίσει να κατασκευάζεται από το 2008.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου άξονα θα γινόταν τώρα, το Σεπτέμβριο του 2012. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 65% του έργου. Οι κυριότερες αιτίες καθυστέρησης είναι δύο. Κατ’ αρχάς, το εκτεταμένο αρχαιολογικό ανασκαφικό έργο και δεύτερον, τα προβλήματα στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ορισμένων ιδιοκτησιών.

Προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις αρχαιολογικές ανασκαφές μέχρι σήμερα το Υπουργείο έχει δαπανήσει 4.200.000 ευρώ που αφορούν μισθοδοσία κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού και βοηθητικού όμως προσωπικού, προμήθεια υλικών, διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών, εργασίες διατήρησης στην κατάχωση των αρχαιολογικών ευρημάτων σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης, θα καταβληθεί ποσό περίπου 800.000 ευρώ επιπλέον για την απόσπαση δύο λουτρικών εγκαταστάσεων ρωμαϊκών χρόνων και για την τοποθέτησή τους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών στην Πελλάνα. Η δεύτερη αιτία καθυστέρησης οφείλεται στην άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών να παραδώσουν τις ιδιοκτησίες τους, προκειμένου να προχωρήσει ο οδικός άξονας, παρά το γεγονός ότι είχε συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση και είχε κατατεθεί η αναλογούσα αποζημίωση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έχει ήδη χορηγηθεί μία παράταση στην παράδοση των χώρων εκτέλεσης του έργου μέχρι το Νοέμβριο του 2013. Μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών είναι προφανές ότι οι εργασίες στο συγκεκριμένο οδικό άξονα θα προχωρήσουν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό και εκτιμάται ότι περίπου σε ενάμισι χρόνο από σήμερα αυτό το κομμάτι του άξονα Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη θα είναι στο σύνολό του ολοκληρωμέν