Pages

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Oρκίστηκαν οι ΠΕΣΥαρχες..και ο Κατσίβελας!

Παρουσία του Ανδρέα Λυκουρέντζου Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Υγείας παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου η ορκωμοσία των νέων Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδος. Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δεν αρκέστηκε στο να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στα καθήκοντά τους, αλλά επισήμανε ότι γνώμονάς τους πρέπει να είναι η παροχή σωστών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει με νόημα ότι πρέπει να αξιοποιούν κάθε Ευρώ, χωρίς ωστόσο εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, γιατί πίσω από τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι. Τους συνέστησε λοιπόν σωστή διαχείριση και καμιά ανοχή σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά. Ανάμεσα στους νέους διοικητές που ορκίστηκαν ήταν τόσο ο συμπατριώτης του υπουργού Βασίλης Κοντοζαμάνης, όσο και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Αγροτικά ιατρεία με laptop για Δήμους της Μεσσηνίας

Παρελήφθη σήμερα Τετάρτη 31/10/2012 από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός πληροφορικής που δίνει οριστικά λύση στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Κέντρα Υγείας στα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για 35 φορητούς υπολογιστές και εκτυπωτές με τους οποίους οι γιατροί μας θα μπορούν να συνταγογραφούν και στο τελευταίο χωριό της Μεσσηνίας.
Λύνεται έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα που είχε ανακύψει τους τελευταίους μήνες και αναγκάζε τους συμπατριώτες μας να υφίστανται μια απίστευτη ταλαιπωρία μετακινούμενοι στα πλησιέστερα Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Με αφορμή την λύση στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο Διοικητής του Γ.Ν.Καλαμάτας κ.Γεώργιος Μπέζος δήλωσε: « Σήμερα λύνεται οριστικά ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετά τους τελευταίους μήνες τους συμπατριώτες μας. Πλέον ο καθένας θα μπορεί να συνταγογραφεί τα φάρμακά του στο τόπο κατοικίας του. Αυτός άλλωστε αποτελούσε και από την αρχή της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο βασικός μας στόχος. Από την Δευτέρα αρχίζει η διανομή στους γιατρούς μας 35 φορητών υπολογιστών. Οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν και στον τελευταίο οικισμό της Μεσσηνίας αφού έχει διασφαλιστεί και η δυνατότητα κάλυψης από δίκτυα. Σε αυτό όμως το σημείο θέλω να επισημάνω ότι τους προηγούμενους μήνες στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υπήρξε στενή και δημιουργική συνεργασία με τους Δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας που και αυτοί από την πλευρά τους με την αρωγή τους μας βοήθησαν σημαντικά. Και αναφέρομαι στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Δυτικής Μάνης, Πύλου-Νέστωρος, Τριφυλλίας και Οιχαλίας.

Στους δρόμους ξανά τα σκουπίδια – Κινητοποιήσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ

Από κάθε εργασία θα απέχουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου, ενώ από Δευτέρα σχεδιάζουν να ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις όπως ενημέρωσε χθες από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο τους εργαζόμενους στους Δήμους της Ηλείας ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος. Όπως είπε η σχετική απόφαση ελήφθη από την Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενόψει της κατάθεσης των νέων μέτρων. Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί «όλους τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες σε συστράτευση στον αγώνα για την ανατροπή των μέτρων εξαθλίωσης της συγκυβέρνησης και της τρόικας».
 Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα απέχει από την περισυλλογή απορριμμάτων, ενώ από σήμερα ξεκινά συνελεύσεις στους δήμους της χώρας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις αυτές, σύμφωνα με τον προ μηνός σχεδιασμό της ΠΟΕ-ΟΤΑ, θα αφορούν καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων, ΧΥΤΑ και γκαράζ δημαρχείων, ώστε να μη βγουν τα απορριμματοφόρα.

Η εγκληματικότητα βράζει στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μεσσήνης, θα απασχολήσουν την σημερινη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.
Το σώμα, θα συζητήσει μεταξύ άλλων αίτημα προς το υπουργείο για ίδρυση και λειτουργία ξεχωριστών μονάδων ΟΠΚΕ και «ΔΙΑΣ» που θα καλύπτουν ευαίσθητες περιοχές της Μεσσήνης καθώς και την κλιμάκωση δράσεων και ενεργειών για την ανάδειξη του σοβαρού αυτού προβλήματος. Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνεται επίσης και η έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικών Υποθέσεων του δήμου. newsmessinia

Η ιστορία της Καλαμάτας διαχρονικά... σε όμορφο Μουσείο

Ένα από τα σημαντικότερα δείγματα του νεοκλασικισμού στην Καλαμάτα, η περίφημη οικία Εφεσίου, αναμένεται να στεγάσει μουσείο Ιστορίας της πόλης, έπειτα από σχετική ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη εφαρμογής του έργου της αποκατάστασης και μετατροπής σε Διαχρονικό Μουσείο του διατηρητέου κτιρίου Εφεσίου, που για χρόνια στέγασε το Γαλλικό Ινστιτούτο, στην Καλαμάτα. Η περίφημη οικία Εφεσίου θεωρείται το σημαντικότερο δείγμα του νεοκλασικισμού στην Καλαμάτα. Το κτίριο είναι έργο Ιταλού αρχιτέκτονα του τέλους του 19ου αιώνα. Το μέγαρο έχει κάτοψη σε μορφή Π και διαμορφώθηκε σε διάφορες φάσεις με προσθήκες στον αρχικό πυρήνα του κτίσματος. Το ισόγειο εξυπηρετούσε ως μαγαζί και γραφείο, ενώ στον πρώτο όροφο στεγαζόταν η κατοικία. Στο κεντρικό τμήμα του κτιρίου υπάρχει και δεύτερος όροφος, έτσι ώστε το κτίριο δείχνει προς τη νότια όψη να έχει μικρή σοφίτα, ενώ προς την εσωτερική αυλή εμφανίζεται ως τριώροφο. Το κτίριο περιλαμβάνει πλούσια διακόσμηση (τοιχογραφίες και οροφογραφίες) των ταβανιών του πρώτου ορόφου και της εισόδου του κλιμακοστασίου. Το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κατοικία της οικογένειας Εφεσίου μέχρι την πώλησή του τη δεκαετία του '50 στη Γαλλική Κυβέρνηση. Από τότε και μέχρι τους σεισμούς του 1986 φιλοξένησε το Γαλλικό Ινστιτούτο. Από το γαλλικό κράτος το κτίριο παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία μουσείου.

Παραδοση τέλη Νοέμβρη πήγε η Τσακώνα...

Οι εργαζόμενοι στην κοινοπραξία του αυτοκινητοδρομου λένε αντίο στην Μεσσηνία , την Πελοποννησο και την συνεχεια του έργου καθώς δεν υπαρχουν χρήματα για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων. Οι επικεφαλής εργοδηγοί με μια γιορτή αρχισαν να αποχαιρετούν τους συνεργάτες τους καθώς μπαίνει οριστικά τέλος στον περιμετρικό της Καλαματας, μέχρι του Καρέλια θα πάει το έργο, αλλά δεν θα γινει και το κομμάτι της Σπάρτης με μεγάλη χαμένη την Λακωνία αφού ο κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη παγώνει .
Ευτυχώς που θα συνεχισθεί και θα παραδοθεί το κομμάτι της Τσακώνας (η γέφυρα) και έτσι η Μεσσηνία τουλάχιστον θα έχει αυτοκινητόδρομο. Είναι οριστικό, ότι ο περιφερειακός , της Καλαματας υπο τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Η ολη προσπάθεια θα σταματήσει στου Καρελια (ελπίζουμε) ενώ όλο το βάρος πέφτει στο να δοθεί ο έτοιμος δρόμος. Μέσα στην εβδομάδα, μεθαύριο Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, παραδιδεται από τον «Μορέα» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η δυτική απόληξη του αυτοκινητόδρομου στη Μεσσήνη, από τη Σπερχογεία μέχρι τον υφιστάμενο δρόμο Ασπρόχωμα – Μεσσήνη, στον κόμβο του αεροδρομίου ετσι ωστε να αποφευγεται το Ασπρόχωμα και μενει η Τσακώνα καθώς και εκεί η παρακαμψη είναι ετοιμη και η μεγάλη τοξοτή γέφυρα στήνεται. Τελη Νοεμβρη η Τσακώνα Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου είχε καταρρεύσει στη μεγάλη κατολίσθηση που είχε γίνει το χειμώνα του 2003.

Περιφερειακό συνέδριο στην Τρίπολη για την ενέργεια

Εναρκτήρια ομιλία στο Περιφερειακό Φόρουμ που θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου όπου θα ως συμμετέχουν ως κεντρικοί ομιλητές Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στελέχη της ΕΕ 
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, διοργανώνει Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2013.
Το Περιφερειακό Φόρουμ Πολιτών θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2012 και ώρα 16.30 και απευθύνεται προς τους αρμόδιους φορείς, την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, τις Ενώσεις Πολιτών, τον Τύπο και τα ΜΜΕ αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό.Θα συμμετάσχουν ως κεντρικοί ομιλητές Μέλη του ΕΚ, στελέχη της ΕΕ, ενώ εναρκτήρια ομιλία θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών πάνω σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια, όπως η ενέργεια, τα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με μοχλό τη διάδραση μεταξύ ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα διεξαχθεί επίσης σεμινάριο που απευθύνεται στον Τοπικό και Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ, με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΠΗΝ. Το σεμινάριο αυτό αποσκοπεί στην ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τις νομοθετικές και πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και τα μέσα και εργαλεία που διαθέτουν το ΕΚ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διευκόλυνση του έργου τους όσον αφορά την κάλυψη της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Ακίνητα,κόντρες και πολιτική στην εφημερίδα 'ΦΩΝΗ'

«ΓΚΑΖΩΝΕΙ» για να «προκάμει» το ΤΑΙΠΕΔ ο δήμαρχος Παν. Νίκας για τη χερσαία ζώνη του προλιμένα, για 48 στρέμματα στη Δυτική Παραλία και το κτήριο Αλειφέρη στην Αριστομένους. Αυτό είναι το πρώτο θέμα στη
σημερινή «ΦΩΝΗ», στην πρώτη σελίδα της οποίας διαβάζουμε:
•       «ΣΒΗΣΤΑ» πάει ο «Μορέας» τον Περιμετρικό Καλαμάτας. Αντίδραση του υπουργείου Υποδομών αναμένει ο Καρνέσης. Τι λέει για απαλλοτριώσεις και χρονοδιαγράμματα.
•       ΔΙΗΜΕΡΗ αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας αύριο και την Παρασκευή. Συμμετέχει παρά τις διαφωνίες με τη Συντονιστική Επιτροπή, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας.
•       ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ του Ερευνητικού Κέντρου Ν.Ε.Ο. στην Costa Navarino για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. (ΕλληνοΣουηδική συνεργασία)
•       ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκου από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Στη θέση του ο Νίκος Πατσαρίνος.
•       ΑΙΧΜΕΣ από τον βουλευτή Μεσσηνίας της «Χρυσής Αυγής» Δημ. Κουκούτση κατά του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος δια του εκπροσώπου του αναφέρει ότι  όσα αναφέρει ο βουλευτής δεν
ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
•       ΕΛΑΦΡΑ τραυματίστηκε ο δήμαρχος Μεσσηνίας Στ. Αναστασόπουλος κατά την επιστροφή του από επίσκεψη σε χωριά της Αίπειας.
● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις
και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!

Στην Βουλή η λειτουργία Εργαστηρίου Πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Καλαμάτα

Έχουν δοθεί 2 εκατ. ευρώ από το Γ΄ Κ.Π.Σ. για την αγορά εξοπλισμού για τη λειτουργία τριών εργαστηρίων ελαιολάδου σε Καλαμάτα, Μυτιλήνη και Κρήτη.
Στην Καλαμάτα το εργαστήριο βρίσκεται στο χώρο του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών, πρώην ΕΘΙΑΓΕ και νυν ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ. Είναι μάλιστα πλήρως εξοπλισμένο και θα είχε ξεκινήσει η διαδικασία της διαπίστευσης αν είχε στελεχωθεί με το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Στο εργαστήριο έχουν μετακληθεί δύο υπάλληλοι με παράλληλα καθήκοντα. Για να λειτουργήσει το εργαστήριο της Καλαμάτας, όπως και τα άλλα εργαστήρια, πρέπει να πάρουν διαπίστευση ως το τέλος του 2013 για 15 ή 16 αναλύσεις σε ένα χρόνο. Είναι αδιανόητο για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση και η οποία μπορεί και πρέπει να στηρίζει ελπίδες στην αγροτική παραγωγή και οικονομία, η έρευνα να βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση και τα εργαστήρια να χρησιμοποιούνται κατά καιρούς από τους κυβερνώντες ως επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ενώ έπρεπε να είχε αναπτύξει σημαντική έρευνα των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κατεξοχήν εθνικού προϊόντος μας που είναι το ελαιόλαδο.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ιερή κόντρα Κουκούτση-Χρυσοστόμου για τις εκατέρωθεν δηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Είχε άλλη άποψη! Στην πυρα!! Ο Μητροπολίτης που τιμά την Μεσσηνία , την Ελληνική εκκλησία και τον άνθρωπο, ο Χρυσόστομος Σαββατος λογικό ήταν να δεχθεί επίθεση από τα μέλη της Χρυσής Αυγής μετά τις θέσεις που εξέφρασε εναντίον των πραξεων τους πριν λίγες μέρες. Τα ίδια είπε και ο Αρχιεπισκοπος, ο Πατριάρχης , δεκάδες Μητροπολίτες . Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος επίσης δεν διάβασε με εκπληξη την ανακοινωση, προφανώς το περίμενε! Εμείς τα χάσαμε, διότι οι απόψεις του Βουλευτή Μεσσηνίας κ.Κουκούτση όπως διατυπώνονται εκφράζουν μισος. Φυσικά και δεν του παραχωρούμε το δικαίωμα να ομιλεί ως εκπρόσωπος ολων εμας που αγαπούμε, σεβόμαστε και τιμούμε τον Μητροπολίτη μας. Ισως ο κ.Κουκουτσης να μην εκφράζει καν τους 3.775 ψηφοφορους του στις προηγούμενες εκλογές, από τους 9.000 που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στην Μεσσηνία! Κάποιοι προφανώς δεν θέλουν να συγχωρέσουν στον Χρυσόστομο το γεγονός ότι έκλεισε πολλά …παραμάγαζα, εκοψε χέρια που έμπαιναν στα παγκάρια, αλλά το κυριότερο και βασικοτερο, την εμβελεια του, που ξεπερνά την Μεσσηνία και αποτελεί την πρώτη γραμμή για το αύριο της Ελληνικής εκκλησίας. Ισως κάποιοι προτιμούσαν εναν ανθρωπο κλεισμένο στα στενά διοικητικά του όρια, χωρίς άποψη, έτσι ώστε να τον καθοδηγούν! Κάτω λοιπόν τα χέρια από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας! Πως να το κάνουμε , στην Δημοκρατία ρε παιδιά δεν είναι καλοί μόνο όσοι σας ευλογούν…
 Αναλυτικά η ανακοίνωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής κατά του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου… “Πολλοι με ρωτανε ποια ειναι η αποψη μου για την χολη που βγαζει ο μητροπολιτης ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ για την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ…..καταθετω την αποψη μου επισημα…&μονο λυπη νοιωθω για εναν ανθρωπο που ποτε δεν εχαιρε της αγαπης των μεσσηνιων,ειναι πασιφανες οτι ενας οικουμενιστης,ουνιτης δεν εχει θεση στην καρδια των μεσσηνιων πιστων ,δυστυχως ο ΓΚΟΥΡΜΕ κ.ΣΑΒΒΑΤΟΣ δεν μπορει να αναπληρωσει το κενο των λαοπροβλητων προκατοχων του….εγω προσωπικα γνωριζα το ποιον του και του φερομουν αναλογα."
 Διατηρείται η ορθογραφία της ανακοίνωσης στα ΜΜΕ αλλά και ανάρτησης στο μπλογκ του βουλευτή…

Θύμα τροχαίου ο Δήμαρχος Μεσσήνης που έπεσε πάνω σε ελιά

Δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην στροφή καθώς ο δρόμος ηταν ολισθηρός και επεσε πάνω σε μια ελιά. Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος τραυματίστηκε ελαφρά μετα τα μεσάνυχτα όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε έφυγε από τη πορεία του και έπεσε πάνω σε ελιά. Το ατύχημα συνέβη σήμερα τα μεσάνυχτα στη στροφή στο “Χάνι του Λούτσου” λίγο πριν την Ανάληψη. Ο κ. Αναστασόπουλος επέστεφε από περιοδεία στην Αίπεια και την ώρα εκείνη ο δρόμος γλιστρούσε εξαιτίας τπου ψιλόβροχου που έπεφτε. Ο κ. Αναστασόπουλος είναι καλά στην υγεία του και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για προληπτικούς λόγους. Καλά στη υγεία του είναι και ο οδηγός του αυτοκινήτου...messinea

Τριφύλιοι στη καταγωγή εμφανίζονται στη λίστα που προκάλεσε πολιτικό σάλο

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ δημιούργησε η λίστα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό προκαλώντας την αντίδραση των μηχανισμών του Κράτους με την παραπομπή του εκδότη του στην Δικαιοσύνη εγείροντας σοβαρές Πανευρπωαικές διαμαρτυρίες. Στη λίστα, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απόδειξη διάπραξης παράνομων ενεργειών από τα 2059 ονόματα που αναφέρονται, περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, εκδότες αλλά και φοιτητές, έμποροι και πολλοί κοσμηματοπώλες. Μεγάλο κομμάτι καταθέσεων εμφανίζεται να κατέχουν ανεπάγγελτες κυρίες - νοικοκυρές, όπως και αρκετοί συνταξιούχοι, κάτι που ίσως σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν ως αχυράνρθωποι.
Στην περίφημη λίστα σύμφωνα με συνεργάτες εξ Αθηνών του kyparissianews.com που αφορούν συναλλαγές παλαιοτέρων ετών φέρεται να εμφανίζονται και 3 Τριφύλιοι αν ισχύουν τα ονοματεπώνυμα που σε μια περίπτωση δεν έχουν επαγγελματική ιδιότητα. Το ένα όνομα αφορά γνωστή εταιρία που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία αλλά και δύο ακόμα σε σχέση με τα χρηματιστηριακά και την διοίκηση μεγάλης επιχείρησης, καθώς εκτιμάται ότι αρκετά ονόματα από τη περίφημη λίστα έχουν άμεση μεταξύ τους. Ωστόσο δεν σημαίνει αυτό ότι είχαν δραστηριότητες που απαιτούσαν εμπορικές συναλλαγές με εταιρείες του εξωτερικού ή άλλη δραστηριότητα στα πλαίσια της επιχειρηματικής διαδικασίας.
 Όπως αναφέρει το περιοδικό, υπάρχουν όμως εκατοντάδες εμφανείς περιπτώσεις συναλλασσόμενων με την τράπεζα που εμφανίζουν καταθέσεις που δεν ταιριάζουν με καμιά επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Τον Φεβρουάριο ξεκινά η συναρμολόγηση της γέφυρας Τ4 της Τσακώνας

Την στιγμή που οι χρονικές παλινωδίες με την παράκαμψη συνεχίζονται, δεν φαίνεται να επηρεάζεται η υπόλοιπη εξέλιξη του έργου στο τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, που πλέον έχει ως αντικείμενο την κατασκευή της μεγάλης τοξωτής γέφυρας, της λεγόμενης Τ4. Η όλη διαδικασία της σύνθεσης και ανέγερσής της είναι πρωτόγνωρη και θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2013 με σκοπό να τελειώσει μέσα στον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Η κατασκευή των τόξων και του καταστρώματος είναι σε εξέλιξη, ενώ τελικά προκρίνεται ο μπλε ο μπλε χρωματισμός της με ειδικό φωτισμό, που θα δίνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΛΩΝΑ - ΠΤΕΡΗ - ΚΑΡΥΕΣ;

«Πόλεμος» έχει ανοίξει μεταξύ μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, μετά και τη σημερινή αποτυχημένη απόπειρα δημοπράτησης του δρόμου Αυλώνας - Πτέρης - Καρυών, που, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, κινδυνεύει σοβαρότατα να χάσει τη χρηματοδότηση των 950.000 ευρώ που είχε εξασφαλιστεί. Μηχανικοί εμπόδισαν και σήμερα τη δημοπράτηση του έργου, ανταποκρινόμενοι στις σχετικές αποφάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των φορέων που εκπροσωπούν τους μηχανικούς, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για σειρά μέτρων που τους θίγουν ή και τους καταστρέφουν επαγγελματικά. Ειδικότερα, μηχανικοί σχημάτισαν αλυσίδα ώστε να εμποδίσουν την είσοδο στο χώρο που θα γινόταν ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου.
Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας καταδικάζει τη συγκεκριμένη ενέργεια, με βαρείς μάλιστα χαρακτηρισμούς, ενώ μηχανικοί επιτίθενται στον προϊστάμενο υποστηρίζοντας ότι πιέζει τους υφισταμένους του προκειμένου να λάβουν μέρος στις διαδικασίες δημοπράτησης. Όπως τονίζει ο κ. Γιαννακέας, το έργο τώρα πρέπει να επαναπροκηρυχθεί και μάλιστα με τροποποιημένους όρους, λόγω αλλαγής προδιαγραφών. Εντούτοις, το Γ’ ΚΠΣ, από το οποίο είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, εκπνέει και πιθανότατα, αν δεν γίνουν ταχύτατα οι διαδικασίες επαναπροκήρυξης, θα χαθεί η χρηματοδότηση.
Σήμερα, Τρίτη, έχει προγραμματιστεί η δημοπράτηση ενός ακόμη μεγάλου έργου, της διαμόρφωσης και ανάπλασης του χώρου της πλατείας και του σχολείου στο Περδικονέρι Τριφυλίας, προϋπολογισμού 430.500 ευρώ. Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπυξης» και θεωρείται βέβαιο ότι και αυτός ο διαγωνισμός θα αναβληθεί, λόγω της κινητοποίησης των μηχανικών. kalamatajournal.

Χατζηδάκης: Θέλουμε περισσότερους πόρους για το ΕΣΠΑ 2014-2020


Την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Ε.Ε. προς τη χώρα μας στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ 2014-2020 υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης & Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα aftodioikisi.gr. Παράλληλα παρουσίασε τους έξι στόχους - πρωτοβουλίες για τα ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΕΣΠΑ 2014-2020.

Όπως είπε ο υπουργός, «δυστυχώς, σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασε πέρσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -οι οποίες βασίζονται ως επί το πλείστον, στην κλείδα κατανομής πόρων που ισχύει από το 1999-  οι πόροι που προβλέπονται για την Ελλάδα, θα μειωθούν από 20 δισ.ευρώ που ήταν στην περασμένη προγραμματική περίοδο, σε μόλις 12 δισεκατομμύρια ευρώ (σ.σ.: το είπε και ο επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν στους περιφερειάρχες της χώρας, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα». «Μιλάμε δηλαδή», συνέχισε ο υπουργός, «για μια τεράστια μείωση της τάξεως του 40% ! Αυτό συμβαίνει επειδή στον υπολογισμό του ποσού δε λαμβάνονται υπόψη τα τελευταία χρόνια, αλλά η περίοδος από το 2007 έως το 2009, πριν ξεσπάσει δηλαδή η κρίση και η ύφεση. Αυτό φυσικά δημιουργεί μια τελείως παραμορφωτική, στρεβλή εικόνα για την Ελλάδα και για άλλες χώρες με παρεμφερή προβλήματα». Ο Κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο επισήμανε ότι προϋπόθεση για οποιοδήποτε σχεδιασμό αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, προκειμένου κάθε προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας να αποκτήσει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Αποκαλύψεις για τη καλλιέργεια χασίς από Μεσσήνιους σε ρεπορτάζ στο ΄Βήμα'

Από την άλλη άκρη της γραμμής, μια φωνή αλλοιωμένη, λες και ο μυστηριώδης συνομιλητής μου είχε βάλει πετσέτα στο ακουστικό για να μην αναγνωρίσω τη φωνή του, όπως κάνουν σε παρωδίες αστυνομικών έργων. Το τηλεφώνημα υπεραστικό, κάπου από τη Μεσσηνία. «Σε παίρνω με τηλεκάρτα, άμα κλείσει έκλεισε» με προειδοποίησε και αμέσως μετά άρχισε να μου λέει για μυστικές, παράνομες για την ακρίβεια, καλλιέργειες ινδικής κάνναβης. «Φαντάσου το σαν τοκετό, πάνω-κάτω κρατάει εννέα μήνες. Βάζουμε τα φυντάνια μέσα σε μικρά κυπελλάκια στις αρχές του χρόνου, Γενάρη με Φλεβάρη, και μέχρι τον Μάρτιο οι σπόροι θα δείξουν αν είναι αρσενικοί ή θηλυκοί και τότε φυτρώνουν, εκεί κοντά στις 25 Μαρτίου.
Γι’ αυτό λέμε στο σινάφι μας ότι είναι ορόσημο οι εθνικές γιορτές: τέλη Μαρτίου αρχίζει η όλη ιστορία και τέλη Οκτωβρίου, κοντά στην 28η, τελειώνει, τα μαζεύουμε» άρχισε να εξηγεί και ξαφνικά μου έδωσε την εντύπωση ότι η διάθεσή του έγινε πιο ρομαντική: «Ιδανικά το κάνουμε στην Πανσέληνο. Για παράδειγμα, τώρα που έχει Πανσέληνο στις 29 Οκτωβρίου είναι το τέλειο, δεν κόβουμε τα φυτά προτού γεμίσει το φεγγάρι, οι σωστοί καλλιεργητές τα μετράνε αυτά, κάθε φυτό έχει τα χούγια του». Από εδώ και πέρα, λοιπόν, οι ποσότητες ινδικής κάνναβης που διακινούνται στην αγορά είναι νέας εσοδείας, με άλλα λόγια είναι η εποχή της. Δεν είναι ολόκληρο το φυτό απαγορευμένο. Η ευφορική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) βρίσκεται κυρίως στις ανθισμένες κορφάδες του φυτού (φούντες). «Με σπόρους, φύλλα και κοτσάνια δεν κάνεις κεφάλι» συμπλήρωσε ο καλλιεργητής από τη Μεσσηνία και κάπου εκεί τελείωσε η τηλεκάρτα. Το ευλογημένο ελληνικό κλίμα, με το καλοκαίρι να παρατείνεται ως τον Οκτώβριο, θεωρείται ιδανικό για να καλλιεργήσεις το «χόρτο του Θεού» – όπως το αποκαλούν χαϊδευτικά οι λάτρεις του.
Η παρατεταμένη ηλιοφάνεια και το καλό χώμα κάνουν την ινδική κάνναβη made in Greece να έχει μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε THC στον κόσμο – για την ακρίβεια, έχουν εντοπιστεί καλλιέργειες σε 114 χώρες, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολη η εκτίμηση των παγκοσμίως παραγόμενων ποσοτήτων. Οσοι, πάντως, έχουν επισκεφθεί το Αμστερνταμ, ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, τον τοπικό ναρκοτουρισμό και δοκιμάζοντας κάποια ποικιλία κάνναβης στα περιβόητα coffee shops, θα διαπιστώσουν ότι τα ελληνικά προϊόντα λανσάρονται ως… gourmet και οι τιμές τους είναι συνήθως υψηλότερες από των υπολοίπων.
  Φυτά υπάρχουν
 Τι συμβαίνει λοιπόν με την ελληνική κάνναβη; Πολλά χρόνια πριν από το αλησμόνητο «Λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου, και συγκεκριμένα σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε ως υφυπουργός Πολιτισμού στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 16 Ιουνίου 1986, έκανε νύξη για το ενδεχόμενο της αποποινικοποίησης, όπως είχε κάνει και στο τότε Διυπουργικό Συμβούλιο, διαχωρίζοντας τη θέση του από αρκετά στελέχη της τότε κυβέρνησης. Εντεκα χρόνια αργότερα, επανέλαβε πιο σθεναρά τις απόψεις του και σε συνέντευξη στο περιοδικό «Κλικ» τον Ιούνιο του 1997. Τασσόμενος πλέον ανοιχτά υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης, προσανατολιζόταν στο «φυτά υπάρχουν». Το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα τιμωρεί μόνο με φυλάκιση, και όχι με κάθειρξη, όποιον προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικά ή καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για δική του χρήση. Αν βρουν πάνω σου ένα τσιγαριλίκι θεωρείται πλημμέλημα και μερικά γλαστράκια που ποτίζεις στο μπαλκόνι σου θεωρούνται επίσης ότι είναι για προσωπική κατανάλωση. Ο μαγικός αριθμός είναι τα 50 γραμμάρια – μέχρι τόσο, υπό διάφορες προϋποθέσεις – μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι αποκλειστικά για σένα. Και πάλι, όμως, τα όρια είναι ασαφή, παραθυράκια υπάρχουν, με αποτέλεσμα να συναντούμε διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις για ίδιες ποσότητες. Και κάπως έτσι, απλοί χρήστες καταδικάζονται για εμπορία και έμποροι αποχωρούν αθωωμένοι, έχοντας βάλει λυτούς και δεμένους να αποδείξουν ότι είναι χρήστες. ΤΟ ΒΗΜΑ

Το ΕΣΠΑ τελευταία ευκαιρία για το Μοριά στην εφημερίδα 'ΦΩΝΗ'

ΣΤΟ 135% φθάνουν οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ, με τον περιφερειάρχη να εκφράζει την ικανοποίησή του για την απορροφητικότητα πόρων, ενώ παράλληλα σε συνέντευξή του δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των έργων
στην Περιφέρεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ. ΑΥΤΟ είναι το σημερινό πρώτο θέμα στη «ΦΩΝΗ» στην πρώτη σελίδα της
οποίας διαβάζουμε:
•       ΣΤΑ 2,60 ευρώ το κιλό το μαυρολήσιο, με την άνοδο να είναι λογική, αλλά να απέχει από τις «τρελές» τιμές που κάποιοι διέδιδαν ότι θα ξεπεράσουν τα 3 ευρώ.
•       ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ρεπορτάζ της «Φ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση Λαμπρόπουλου, τονίζοντας ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα επέκτασης του «ΠΟΠ Καλαμάτα» στην ελιά.
•       ΠΛΗΘΟΣ κόσμου στις εκδηλώσεις για την επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ στη Μεσσηνία. Στην Καλαμάτα, επίκεντρο των εκδηλώσεων, η παρέλαση ήταν ήρεμη και λαμπρή, με ανεμικές διαμαρτυρίες από τον ΣΥΡΙΖΑ που παρέλασε με επικεφαλής τον βουλευτή Θανάση Πετράκο με το ΠΑΜΕ να «καρφώνει» το
κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Μάαστριχτ!
•       ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών στο Παρίσι, με συμμετοχή 30 Πελοποννησιακών Επιχειρήσεων.
•       ΣΙΓΗ ιχθύος για την Ολυμπία Οδό από το αρμόδιο υπουργείο, με τον Στ. Καλογιάννη να συναντάται με 3 περιφερειάρχες για την Ε65.
•       ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ο δρόμος Αυλώνα-Πτέρη-Καρυές από τη συνεχιζόμενη αποχή των μηχανικών από τις δημοπρασίες.
•       ΜΕΤΑ τα βαριά πρόστιμα στην Παραλία Καλαμάτας τα καταστήματα καλούνται να ξηλώσουν τα πάντα και όπως συνηθίζεται: φτου κι από την αρχή…
● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις
και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!

Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων λόγω ελλείψεων σκευασμάτων

Σοκαρισμένοι βγαίνουν, τις τελευταίες μέρες, οι Έλληνες ασθενείς που φτάνουν στα φαρμακεία για να πάρουν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα. Άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα, με ζάχαρο, με πάρκινσον, με καρκίνο, με θυρεοειδή, αντικρίζουν άδεια ράφια.
Αντί για τη φαρμακευτική αγωγή, που για πολλούς Έλληνες είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, παίρνουν από τον φαρμακοποιό μια αμήχανη απάντηση, ένα ανασήκωμα των ώμων: «Δεν υπάρχει το φάρμακό σας, κύριε». Το νέο δελτίο τιμών που ανακοίνωσε το υπουργείο τα έχει κάνει θάλασσα και σύμφωνα με καταγγελίες δεν στέλνονται φάρμακα. Σήμερα, οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν «χτυπήσει κόκκινο». Ποτέ στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας τα ράφια των φαρμακείων δεν είχαν μείνει τόσο άδεια. Ποτέ τόσοι Έλληνες δεν έμειναν χωρίς τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για τη ζωή τους, να μην ξέρουν τι θα γίνει αύριο.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ενδυνάμωση δεσμών Τριφυλίας με τον Παναγροτικό σύνδεσμο Κύπρου χάρη στο πρόγραμμα Davinci

ΕΠΙΣΚΕΨΗ στο Δήμαρχο Τριφυλίας πραγματοποίησαν μετά την επίσκεψή του σε καλλιέργειες της περιοχής μας οι δέκα Κύπριοι Αγρότες μέλη του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού αγροτικού φορέα του νησιού, του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, που φιλοξενούνται στην περιοχή μας προκειμένου να καταρτιστούν σε όλα τα θέματα ελαιοκομίας στην περιοχή της Τριφυλίας για διάστημα 15 ημερών. Η επίσκεψη των Κύπριων Αγροτών εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, και συγκεκριμένα στη δράση Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Leonardo Da Vinci).
Ο εκπρόσωπος του ΕΛ.ΓΟ 'Δήμητρα' Γιώργος Τσουμάνης απευθυνόμενος στο Δήμαρχο μίλησε για το πρόγραμμα λέγοντας ότι "γίνονται επισκέψεις σε ελαιοτριβεία, ομάδες παραγωγών, θερμοκήπια ενώ τα απογεύματα στο κέντρο Δήμητρα Κυπαρισσία γίνονται θεωρητικές παρουσιάσεις από τον κ. Παρασκευόπουλο καθώς για πρώτη φορά το κέντρο Δήμητρα πανελλαδικά είναι φορέας υποδοχής του Ευρωπαικού προγράμματος επιδιώκοντας είναι το πρόγραμμα να έχει συνέχεια αφού ο τόπος μας έχει τεράστια γεωργική δραστηριότητα και στελεχιακό δυναμικό που μπορεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα αλλά και καινοτόμους αγρότες που μπορούν να παρουσιάσουν  τα επιτεύγματά τους". Εκτίμησε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασία με τον Παγκύπριο αγροτικό φορέα της Κύπρου με το οποίο μπορεί να γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και να επεκτείνουμε τις εμπορικές μας συναλλαγές. Την πρώτη ημέρα η αποστολή κινήθηκε στη Κυπαρισσία επισκεπτόμενοι το Δήμαρχο και την Αγροτική διεύθυνση ενώ παρουσίασε τους καλεσμένους.
Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας μίλησε με θερμά λόγια για το κέντρο 'Δήμητρα' και τη Διεύθυνση Αγροτικής ανάπτυξης ενώ εξήγησε ότι "έχουμε πλούσια αγροτική παραγωγή όπως στα κηπευτικά όπου υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε πανελλαδικό επίπεδο ενώ οι δεσμοί συνεργασίας με τη Κύπρο είναι δεδομένοι και πρέπει να ενισχυθούν με κάθε τρόπο ώστε να επιταχυνθεί ο πρωτογενής τομέας που αποτελεί για όλους μας κίνητρο οικονομικής ανάπτυξης".
Ο Πρόεδρος του Παναγροτικού συνδέσμου Κύπρου κ. Αντώνης Καρατζάς μίλησε για τις ελλείψεις στην αγροτική παραγωγή της Κύπρου αλλά και την αγροτική πολιτική που θέλει να ασκήσει η κυβέρνηση ώστε να αναδειχθεί το αγροτικό ισοζύγιο της Νήσου. Σε ερώτησή μας αν πρέπει να ενισχυθούν οι εμπορικοί δεσμοί με την Ελλάδα όχι μόνο σε επίπεδο τεχνογνωσίας αλλά στην δημιουργία ανταλλαγής προιόντων εκτίμησε ότι "με την νέα αγροτική πολιτική λόγω των ιστορικών δεσμών που έχουμε με την Ελλάδα η Κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει την ακτοπλοική σύνδεση των δύο χωρών ώστε να αποτελέσει θαλάσσιο διάδρομο συνεργασίας δεδομένου ότι ο χώρος της Μεσογείου είναι ενιαίος μεταξύ των δύο χωρών ενώ παροτί εισάγουμε από άλλες χώρες προιόντα θέλουμε να ενισχύσουμε τις εμπορικές ανταλλαγές με την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση".
Τους αγρότες και τον πρόεδρο καλωσόρισε εξάλλου και ο υπογράφων ως μέλος των Επιτροπών Δαιβουλεύσεων του Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου, ζητώντας να επεκταθούν αυτές οι επισκέψεις στο μέλλον.

Με όπλο ανάπτυξης το... ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μια ιδιαίτερη δυναμική και κινητικότητα παρουσιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου όσον αφορά την υλοποίηση του σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ. Ήδη μέχρι τώρα κάλυψε το... χαμένο έδαφος (κυρίαρχα λόγω της καθυστέρησης μεταφοράς της αρμοδιότητας, αλλά και των ζητημάτων που υπάρχουν με τους δικαιούχους) και ανέβηκε 4 ακόμη θέσεις, ενώ οι στοχεύσεις όλες με βάση τον προγραμματισμό αναμένεται να έχουν γίνει πράξη, μέσα στην επόμενη χρονιά. Σε μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, συνεπή με τον στρατηγικό στόχο ανάπτυξης, αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
 Ο κος Τατούλης με συγκεκριμένο τρόπο αναφέρθηκε Ταμείο Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που θα αποτελέσει την βασική τους... ανάσα ρευστότητας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία (πρωτοβουλία που τώρα ''αντιγράφουν''' όλες οι Περιφέρειες) αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις – πίεση προς την κυβέρνηση και παράπλευρη κινητικότητα και ένταξη έργων της Πελοποννήσου στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων (περισσότερα σε λίγο...)

Μπαράζ διαρρήξεων από συμμορία σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά

Η εγκληματικότητα παραμένει σε έξαρση σε περιοχές της Τριφυλίας και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται μετά από καταγγελίες πολιτών που φθάνουν καθημερινά στις αστυνομικές αρχές.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας μια συμμορία δύο δραστών φαίνεται ότι κυκλοφορούσε στην Κυπαρισσία η οποία μάλιστα σε μια περίπτωση ο ένας έπαιζε τον ρόλο του τσιλιαδόρου. Έτσι γύρω στις 3-4 τα ξημερώματα αποπειράθηκαν να παραβιάσουν καφενείο για να αφαιρέσουν χρήματα από τα ταμεία και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην πόλη. Εικάζεται σύμφωνα με εκτιμήσεις ότι οι δράστες σε 2 περιστατικά στη Κυπαρισσία είναι τα ίδια πρόσωπα και είχαν όχημα διαφυγής ενώ δεν αποκλείεται να ήρθαν στη πόλη από άλλη περιοχή για να διαρρήξουν καταστήματα.
ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΌ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΈΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Μάλιστα γύρω στις 4 δύο άτομα με κουκούλες τα οποία ήταν αλλοδαποί σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτης μάρτυρος προσπάθησαν να παραβιάσουν κομμωτήριο στην περιοχή του Νοσοκομείου αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς οι περίοικοι το πήραν χαμπάρι. Ο ένας εκ των δραστών όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο radio936 ήταν τσιλιαδόρος και παραβίασαν την πόρτα του καταστήματος χωρίς να ηχήσει ο συναγερμός χωρίς όμως να κάνουν κάτι περισσότερο καθώς τους αντιλήφθηκε κάτοικος της περιοχής. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία η οποία προέβη σε έλεγχο και το πρωί ήρθε η ιδιοκτήτρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι κάτοικοι αισθάνονται ανασφαλείς αλλά οι αστυνομία έρχεται άμεσα.
Επίσης στην Κυπαρισσία στο κεντρικό δρόμο της οδού Μελίου άγνωστοι δράστες έσπασαν την κλειδαριά του γωνιακού καφενείου που ανήκει στον κ. Σαμαρτζή -και είναι το παλιότερο στη πόλη- μπήκαν στον χώρο και αφαίρεσαν ένα συρτάρι που περιείχε κέρματα και διάφορα έγγραφα ενώ διέρρηξαν το συρτάρι της ταμειακής μηχανής το οποίο άφησαν στη θέση τους. Το συρτάρι της προθήκης του καφενείου το πήραν μαζί τους και όπως δήλωσε στο Ράδιο 936, υπάλληλος του καφενείου το βρήκαν λίγες ώρες αργότερα στη περιοχή Τερψιθέας ευτυχώς με τα έγγραφα που περιείχε χωρίς όμως τα κέρματα τα οποία υπολογίζονται σε 150-200 ευρώ.
Εξάλλου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, άγνωστοι παραβίασαν την πόρτα του πρακτορείου ΠΡΟΠΟ που διατηρεί στην πλατεία των Φιλιατρών, με αποτέλεσμα να αφαιρέσουν κέρματα αξίας περίπου 300 ευρώ. Το πρόβλημα των κλοπών και των διαρρήξεων αναμένεται εν όψη της ελαιοκομικής περιόδου να αυξηθεί, δημιουργώντας στους κατοίκους έντονα το αίσθημα της ανασφάλειας και του κινδύνου.

Νόμιμες οι αποφάσεις για έργα πρασίνου στη Καλαμάτα

Ως νόμιμες κρίθηκαν από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι παρακάτω αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής:
1. Έγκριση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου : «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης Άνω Μαχαλά Αλαγονίας». 2. Έγκριση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, επί των πρακτικών της επιτροπής διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών : «Φυτεύσεις και διαμορφώσεις νησίδων πόλης (2012)».
 3. Έγκριση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, σχετικά με την έγκριση 2ης συμπληρωματικής σύμβασης της παροχής υπηρεσιών : «Συντήρηση οργανωμένων χώρων πρασίνου στο Δήμο Καλαμάτας».
 4. Έγκριση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, αναφορικά με την απευθείας ανάθεση του έργου : «Αποκατάσταση καθίζησης στην οδό Ευαγγελιστρίας στη Δ.Κ. Βέργας».

Μετά τη παρέλαση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε το ΚΚΕ και φώναξε δυνατά

Με συνθήματα υπέρ του αγώνα του λαού ενάντια στο φασισμό αλλά και την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τραγουδώντας ύμνους του ΕΛΑΣ, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση του κόμματος κατά την παρέλαση στην Καλαμάτα. Το πρωί τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Όθωνος, στο Ιστορικό Κέντρο, όπου μίλησε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Οικονομάκος. Ακολούθως έγινε πορεία μέχρι το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, απέναντι από το Δημαρχείο, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δημήτρη Οικονομάκο, την Αγγελική Ζαφείρη από την ΚΝΕ και εκπροσώπους της Αντίστασης με επικεφαλής την Πότα Κακκαβά. Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι τη γωνία της κεντρικής πλατείας, απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου και παρέμεινε το μπλοκ του ΚΚΕ, το οποίο όσο διαρκούσε η παρέλαση φώναζε συνθήματα και καλούσε τον κόσμο σε αγώνα ανατροπής των μέτρων. Αμέσως μόλις πέρασε το στρατιωτικό τμήμα μπήκαν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στην Αριστομένους να κάνουν πορεία, όμως ανακόπηκαν από κρανοφόρους αστυνομικούς, που είχαν αναλάβει να καθυστερήσουν τους διαμαρτυρόμενους μέχρι να προλάβουν να αποχωρήσουν οι επίσημοι από την εξέδρα.

Ο ΟΑΕΕ σε δεινή θέση με μείωση δραστηριοτήτων στο Νομό

Τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών βιώνει ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, με την κατάσταση πλέον να χαρακτηρίζεται ως οριακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εγγεγραμμένων ελεύθερων επαγγελματιών στο μητρώο του ΟΑΕΕ παρουσιάζει μείωση σε ποσοστό 2,9%. Δηλαδή, διαγράφηκαν από τα μητρώα του οργανισμού επειδή αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες λόγω των οικονομικών συνθηκών. Μάλιστα, ο αριθμός όσων έχουν βάλει λουκέτο στα καταστήματά τους ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Κι αυτό, διότι αρκετοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μεν αναστείλει τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε διαγραφή από τα μητρώα του οργανισμού, φοβούμενοι ότι θα αναγκαστούν να αποπληρώσουν και οφειλές προηγουμένων ετών. Άλλωστε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσα καταστήματα βάζουν λουκέτο έχουν συσσωρευμένες οφειλές αρκετών χιλιάδων ευρώ. Η πλειονότητα, δε, των οφειλετών χρωστά ποσά που κυμαίνονται από 12.000 έως 15.000 ευρώ, οφειλές που αντιπροσωπεύουν μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για περίπου τρία χρόνια. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, «οι οφειλές προς τον οργανισμό από εισφορές ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ, ποσό που δεν περιλαμβάνει προσαυξήσεις και πρόστιμα». Μιλώντας με το διοικητή του υποκαταστήματος στην Καλαμάτα, Ανδρέα Νιάρχο, σημείωσε στο «Θάρρος» πως στην περιοχή ευθύνης του υπάρχουν εγγεγραμμένοι περίπου 9.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η Πελοπόννησος στη Διεθνή Έκθεση SIAL Γαλλίας

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη Διεθνή Έκθεση SIAL η οποία διοργανώθηκε από 21 έως 25 Οκτωβρίου 2012 στο Eκθεσιακό Πάρκο PARIS NORD VILLEPINTE, στο Παρίσι/Γαλλία. Η έκθεση αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες Διεθνείς Εκθέσεις Τροφίμων – Ποτών στον κόσμο και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε με περίπτερο εντός του ελληνικού περιπτέρου του Ο.Π.Ε.Ε και φιλοξένησε 30 Πελοποννησιακές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Μέσα από την συμμετοχή επιτεύχθηκε προβολή των Πελοποννησιακών προϊόντων καθώς και η προώθηση των Πελοποννησιακών εξαγωγικών επιχειρήσεων η οποίες είτε παρευρέθηκαν είτε απέστειλαν υλικό στο χώρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κατά τη διάρκεια της 5ήμερης έκθεσης διανεμήθηκε προωθητικό φυλλάδιο με όλη την πληροφόρηση για τα προϊόντα της Πελοποννήσου αλλά και του συνόλου των εξαγωγέων μέσω του εξειδικευμένου portal που δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση www.pelopexpo.com. Για την μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών διενεργήθηκε viral καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου είχε αναφορά η έκθεση Sial από το προσωπικό της Περιφέρειας. Οι Πελοποννήσιοι επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προβάλουν τα προϊόντα τους, να συναντηθούν με εισαγωγείς από όλο τον κόσμο αλλά και να λάβουν τεχνογνωσία για τις διεθνής τάσεις από τα περίπτερα των ανταγωνιστών τους. Στα πλαίσια της συμμετοχής έγινε ενημέρωση του επαγγελματικού κοινού με εξειδικευμένο προσωπικό για τα Πελοποννησιακά προϊόντα, δοκιμές σε πάγκους γευσιγνωσία λαδιού και οίνου, φέτας, μελιού, σύκου στο χώρο της Πελοποννήσου. Ενώ οι παρευρισκόμενοι Πελοποννήσιοι εξαγωγείς προχώρησαν σε επιχειρηματικά ραντεβού εντός του διαμορφωμένου χώρου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οικονομική διπλωματία με πρεσβευτές… λάδι και κρασί

Ενίσχυση της «οικονομικής διπλωματίας» επιχειρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρεσβευτές ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το κρασί, η φέτα, οι κομπόστες φρούτων, οι τσιπούρες και τα μύδια ή τα ρόδια. Με σύμμαχο αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας κάνει… βήματα εξωστρέφειας κυρίως σε αγορές τρίτων χωρών όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ελβετία κτλ. Ηδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης προχώρησε σε αύξηση των προγραμμάτων προώθησης προϊόντων στα οποία ενέταξε και νέους δικαιούχους-ιδιώτες, συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ομάδες συνεταιρισμών. Και αυτό διότι η εμπειρία της τελευταίας τριετίας ήταν θετική και τα αποτελέσματα θεαματικά.
Το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι εξαγωγές φέτας στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν (άνοδος κατά 87%), οι πωλήσεις ελαιολάδου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 50% και ο ελληνικός οίνος μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι των ξένων αγορών, με το αγιορείτικο κόκκινο κρασί «Kormilitsa» να κερδίζει τον τίτλο του «Επίσημου Οίνου του Κρεμλίνου». Ετσι το υπουργείο αποφάσισε να διαθέσει περίπου 10 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία για την προώθηση ελαιολάδου και 8 εκατ. ευρώ για την προβολή των ελληνικών κρασιών ως το ερχόμενο καλοκαίρι. Η εξισορρόπηση του αγροτικού ισοζυγίου σε συνδυασμό με την ανάδειξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων αποτελεί προτεραιότητα για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.
 Μετά τις προηγούμενες ανάλογες δράσεις για πρώτη φορά οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν περισσότερες από τις εισαγωγές – εξαιτίας εν μέρει και της οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας. Αντίστοιχα, το διμερές εμπορικό ισοζύγιο εμφανίζεται πλεονασματικό για την Ελλάδα κατά περίπου 98 εκατ. δολάρια. Για τον ελληνικό οίνο το ειδικό μέτρο στήριξης «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών», στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αμπελοοινικής Αγοράς, οδήγησε την τελευταία τριετία σε αύξηση των εξαγωγών σε συγκεκριμένες αγορές. «Γι’ αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την ένταξη και νέων δικαιούχων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης εγκρίναμε 21 νέα προγράμματα και 27 προγράμματα ανανέωσης συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ» αναφέρει ο υπουργός.

Γεωργιανοί διαρρήκτες ρήμαζαν σπίτια στη Καλαμάτα

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, πέντε υποθέσεις κλοπών, σε οικίες και καταστήματα , στην Καλαμάτα Μεσσηνίας. Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Γεωργίας, ηλικίας 31 και 33 ετών αντίστοιχα, για κλοπή, ενώ αναζητείται ακόμα ένας συνεργός τους. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, το τελευταίο πενθήμερο, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, είχαν διαπράξει δύο διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες, όπου αφαίρεσαν κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς επίσης και τρεις κλοπές σε καταστήματα-υπεραγορές, όπου αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα.
Συνολικά από την δράση τους είχαν αφαιρέσει κοσμήματα , ηλεκτρονικές συσκευές και αντικείμενα , με αξία που ξεπερνά τις -8.500- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες παράνομες πράξεις .

Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο στη Μεσσηνία

Εγκαινιάζεται σήμερα ένα πρωτότυπο κέντρο ερευνών για τις Κλιματικές Αλλαγές. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συνεισφέρουν για την κατανόηση των προβλημάτων στο περιβάλλον αλλά και την εξεύρεση λύσεων, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου. Το ΝΕΟ βρίσκεται στην Πύλο.
Το Navarino Environmental Observatory (NEO) λειτουργεί στο ξενοδοχείο Costa Navarino. Είναι μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES Α.Ε..
Αφιερωμένο στην έρευνα και την εκπαίδευση σχετικά με το κλίμα και το περιβάλλον της περιοχής της Μεσογείου.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ΝΕΟ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών θεμάτων, που αφορούν τόσο τα τοπικά όσα και τα παγκόσμια χαρακτηριστικά της εμφάνισης των Κλιματικών φαινομένων.
Οι έρευνες πραγματοποιούνται από επιστήμονες του Κέντρου Bert Bolin για την Κλιματική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και στο Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος των Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Οι τομείς στους οποίους επεκτείνεται η έρευνα είναι:
-Ατμόσφαιρα και Κλιματικές Αλλαγές
- Γεωλογία, γεωμορφολογία οι αλλαγές στο τοπίο
-Νερό και περιβαλλοντικές αλλαγές
- Δενδροκλιματολογία
-Σπηλαιοκλιματολογία

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας η μαθητική παρέλαση και με συλλαλητήρια στη Καλαμάτα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε σήμερα και στην Καλαμάτα το μεγάλο ''ΟΧΙ'' των Ελλήνων στην επέλαση της φασιστικής Ιταλίας, με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην κεντρική πλατεία της πόλης.
 Εκεί παρέστη πλήθος κόσμου, τοπικών και κυβερνητικών φορέων, με την ροή της παρέλασης να είναι ομαλή, παρά τα λίγα μελανά σημεία που υπήρξαν και εκδηλώθηκαν προς το τέλος της. Οι σημερινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την δοξολογία στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας, ενώ το παρών έδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μαζί με πλήθος αυτοδιοικητικών φορέων και άλλων αρχών.
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΑΜΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ
Με τριπλό συλλαλητήριο στο κέντρο της Καλαμάτας ολοκληρώθηκε η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Ήταν το μπλοκ του ΚΚΕ, το μπλοκ της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας και το μπλοκ πολιτών με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή του κόμματος, Θανάση Πετράκο. Η αστυνομική παρουσία ήταν πολύ έντονη και όλα κίνησαν ομαλά για τους επισήμους. Με το που πέρασε το στρατιωτικό τμήμα της παρέλασης δεκάδες αστυνομικοί κατάφεραν να κρατήσουν τα μπλοκ των διαμαρτυρόμενων μέχρι να απομακρυνθούν οι επίσημοι.

Στις τράπεζες το αφορολόγητο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Χάνουν από ότι φαίνεται το αφορολόγητο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με τις τράπεζες να αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία των οφειλετών που ζητούν να ενταχθούν στο νόμο ''Κατσέλη''. Με βάση τα όσα σημειώνονται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών η εφορία υποχρεούται αν ζητηθεί από την τράπεζα και μετά από διαβίβαση του σχετικού αιτήματος στον αρμόδιο εισαγγελέα, να δώσει στη τράπεζα όλα τα στοιχεία για τα δηλωμένα εισοδήματα και ακίνητα του οφειλέτη.

Σε μεγάλες περιπέτειες ο περιμετρικός της Καλαμάτας

Σταματούν την 1η Νοέμβρη όλες οι χωματουργικές εργασίες στον περιμετρικό δακτύλιο Καλαμάτας, ο οποίος μπαίνει σε μεγάλες «περιπέτειες». Ο Μορέας δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο, λόγω μεγάλων οφειλών του κράτους και έλλειψης ρευστότητας. Εντύπωση προκαλεί πάντως η κατηγορηματική δήλωση του δημάρχου, Π. Νίκα, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πέραν των καθυστερήσεων στα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις! Το σημερινό πρωτοσέλιδο θέμα του «Θάρρους», για «πάγωμα» του περιμετρικού, επιβεβαιώνεται πλήρως και από τις πληροφορίες του «Kalamatajournal». Ο «Μορέας» αποφάσισε να σταματήσει από την 1η Νοέμβρη όλες τις χωματουργικές εργασίες στον περιμετρικό και στο τμήμα μέχρι τη Θουρία.
Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν πολλές απολύσεις εργατών. Αντίθετα, οι τεχνικές εργασίες (γεφύρια κ.λπ) θα συνεχιστούν, με αργούς ρυθμούς όμως. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο «Μορέας» έχει «μπει μέσα» κατά 160.000.000 ευρώ περίπου! Πρόκειται για πληρωμές του κράτους που δεν έχουν γίνει, για οφειλές από τη μη επιστροφή ΦΠΑ αλλά και για μη χρηματοδοτική κάλυψη από τράπεζες, που επίσης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Προφανώς η διακοπή των χωματουργικών εργασιών είναι ένας τρόπος πίεσης του «Μορέα» προκειμένου να του καταβληθούν χρήματα που έχει λαμβάνειν. Επιπλέον όμως φαίνεται ότι υπάρχει ουσιαστικό οικονομικό πρόβλημα στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία. Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, υποστήριξε το μεσημέρι ότι το μοναδικό πρόβλημα είναι οι αναβολές, στα δικαστήρια, των υποθέσεων για τον ορισμό της οριστικής τιμής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις. Αναβολές που γίνονται λόγω των αλλεπάλληλων αποχών δικαστών και δικηγόρων. Σημειώνεται ότι το Εφετείο για την οριστική τιμή στον περιμετρικό είχε προσδιοριστεί για τις 15 Οκτώβρη, πήρε όμως αναβολή για τις 18 Φλεβάρη 2013 (ενώ ενώ ένα ακόμη δικαστήριο για αποζημιώσεις είναι στις 19 Νοέμβρη). kalamatajournal

Με την παρέλαση για το ΟΧΙ κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία-ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΕ 45 λεπτά καθυστέρηση και αρκετό πλήθος που χειροκρότησε την μαθητιώσσα νεολαία ξεκίνησε στις 11.45 η παρέλαση στην Κυπαρισσία παρά τις καιρικές συνθήκες με ανέμους που επικρατούσαν στη περιοχή μας. 
Η νεολαία με το δικό της μήνυμα έστειλαν με τη παρέλαση το δικό τους ΟΧΙ απέναντι στην οικονομική κρίση, ενώ αρκετά σχολεία προτίμησαν να μην γυρίσουν το κεφάλι προς τους επισήμους αλλά προς το κόσμο που χειροκροτούσε επίμονα. Η καθιερωμένη παρέλαση πραγματοποιήθηκε επί της 25ης Μαρτίου με τον Δήμο Τριφυλίας να εκτίθεται καθώς το πρόγραμμα προέβλεπε έναρξη στις 11 η ώρα και μπορούσε να το προγραμματίσει για το κοινό μισή ώρα αργότερα.
Την παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική Κυπαρισσίας με τον μαέστρο κ. Κτενά ενώ ακολούθησαν τόσο τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις μικρότερες τάξεις μέχρι τα 3 Δημοτικά σχολεία, το Γυμνάσιο και το λύκειο με την Επαγγλεματική σχολή και Λύκειο που καμάρωσε το κοινό, αλλά και τους αθλητικούς συλλόγους ΝΟ.ΚΥ και Δίωνα, τον Μορφωτικό σύλλογο και το τοπικό σύστημα προσκόπων. Αξίζει να τονίσουμε ότι το κλίμα ήταν θερμό για την νεολαία μας που αποτελεί την ελπίδα του αύριο, ενώ μετά το πέρας της παρέλασης διεξήχθησαν παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία της πόλης από μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου της πόλης που παρακολούθησε πλήθος κόσμου ολοκληρώνοντας το εορταστικό πρόγραμμα της ημέρας.
Τις επετειακές εκδηλώσεις παρακολούθησαν από την εξέδρα των επισήμων ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος που ήρθε μόλις ξεκίνησε η παρέλαση, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας ο οποίος ωστόσο δεν ήταν παρών στους χορούς στη κεντρική πλατεία, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εθνικής Αντίστασης, ο Διοικητής του Α.Τ. Κυπαρισσίας κ. Κρυοβρυσανάκης με τον Διοικητή της τροχαίας κ. Παρασεκυόπουλο, εκπροσώπους του Λιμενικού σταθμού και του Πυροσβεστικού κλιμακίου και δημοτικοί σύμβουλοι.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ www.youtube.com/radio936

«Παρά τις δοκιμασίες θα βγούμε από την κρίση»;

ΜΠΟΡΕΙ να παρέλασαν μαθητές χωρίς παπούτσια για να διαμαρτυρηθούν, μαθήτρια όπως βλέπτε στη φωτό στη παρέλαση του Πύργου με υψωμένη γροθιά αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύει ότι θα βγούμε από την κρίση. Προφανώς δεν είχε δει τις εικόνες που κάνουν τον γύρο της Ελλάδας. Όμως ο κ. Παπούλιας λέει αλήθειες και διαβάστε τι αναφέρει στο μήνυμά του:
"Με τους αγώνες των Ελλήνων κατά της Κατοχής παρομοίασε τη δοκιμασία που περνά ο ελληνικός λαός λόγω της οικονομικής κρίσης, με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
 Σε μήνυμά του από τη Θεσσαλονίκη ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «παρά τις δοκιμασίες θα βγούμε από την κρίση» και όπως τόνισε αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί «δεν μπορείς να ζητάς περισσότερα από τον ελληνικό λαό, τα έχει δώσει όλα». «Ο ελληνικός λαός χειμάζεται σήμερα αλλά έχει την ίδια ψυχή του λαού όπως και το 1940», είπε ακόμα ο κ. Παπούλιας. Ακόμα, πρόσθεσε ότι βλέπει μια αλλαγή στην Ευρώπη, λέγοντας πως η Ελλάδα πέτυχε πιο πολλά ακόμα και από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ιταλία καθώς και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που δοκιμάζονται από την κρίση και εξέφρασε την ελπίδα του ότι σε λίγους μήνες η χώρα θα πραγματώσει αυτά που κάποτε ή τώρα θεωρούμε αδύνατoν".

Πελοπόννησος: 100% πτώση στις παραγγελίες πετρελαίου

Μαύρος και κρύος προβλέπεται ο Οκτώβριος για την Πελοπόννησο, αφού σήμερα όχι μόνο δε θα ξεκινήσει η διανομή και διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, επειδή οι πρατηριούχοι σκληραίνουν την τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση προκειμένου να μην εξισωθεί η τιμή με το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν παραγγελίες από τους καταναλωτές.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες της περιοχής, που παρότι τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν κάθε χειμώνα, προβλέπεται ότι φέτος δε θα παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της αύξησης κατά 40% στην τιμή του πετρελαίου. Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αρκαδίας Αναστάσιος Κακλαμάνος μιλώντας στο ΑΜΠΕ, έκανε λόγο για «Μαύρο Οκτώβρη» υπογραμμίζοντας πως, «πετρέλαιο θέρμανσης δεν έχει φτάσει στην Αρκαδία, ούτε και οι εταιρίες έχουν βγάλει πετρέλαιο θέρμανσης». Επισήμανε ότι δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης και σε σύγκριση με πέρσι η πτώση αγγίζει το 100%. Ανέφερε μάλιστα ότι την ίδια ημέρα πέρσι οι παραγγελίες που είχαν τα πρατήρια καυσίμων στην Τρίπολη, ήταν από τριάντα και πάνω, ενώ σήμερα λίγα πρατήρια έχουν από μία ως τρεις παραγγελίες και στα περισσότερα δεν υπάρχει καμιά παραγγελία.

Απόφαση-βόμβα για τα εικονικά τιμολόγια

Χειροπόδαρα «δένει» τους εκδότες αλλά και τους λήπτες εικονικών τιμολογίων ο Άρειος Πάγος, καθώς με απόφαση-βόμβα ξεκαθαρίζει ότι για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της φοροδιαφυγής, δεν απαιτείται πλέον η πρόθεση του κατηγορούμενου να αποκρύψει φορολογητέα ύλη αλλά αρκεί να έχει έστω υπόνοια ότι εκδίδει ή λαμβάνει πλαστά ή εικονικά τιμολόγια!
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Στ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που καθαρογράφηκε λίαν προσφάτως”για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της φοροδιαφυγής, απαιτείται, αντικειμενικώς η έκδοση από το δράστη πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων (και μάλιστα ανεξαρτήτως αν τα τελευταία είναι και πλαστά, αφού ο νόμος δεν θεωρεί ως εικονικά μόνο τα γνήσια), υποκειμενικώς δε δόλος, ο οποίος περιλαμβάνει τη γνώση, έστω, και με την έννοια της αμφιβολίας, της πλαστότητας ή της εικονικότητας των φορολογικών στοιχείων και, επί αποδοχής της εικονικότητας αυτών, τη θέληση ή αποδοχή του δράστη να προβεί στην έκδοση των πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή να αποδεχθεί εικονικά φορολογικά στοιχεία.

Υποσχέσεις αρχηγού της ΕΛΑΣ για τις μετακινήσεις αστυνομικών

Σε νέες κινητοποιήσεις είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι αστυνομικοί, αντιδρώντας στα νέα οικονομικά μέτρα, ενώ εκείνοι της Μεσσηνίας έχουν έναν ακόμα λόγο εξαιτίας της καθημερινής μετακίνησης συναδέλφων τους στο Κέντρο Λαθρομεταναστών στην Κόρινθο, προκειμένου να ενισχύσουν τα εκεί μέτρα φύλαξης.
Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, μαζί με τους προέδρους των άλλων Ενώσεων των νομών της Περιφέρειας, είχε προχθές συνάντηση με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο.
Κόρινθος
Καθημερινά 10-14 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Μεσσηνίας μετακινούνται στην Κόρινθο για μέτρα φύλαξης στο Κέντρο Λαθρομεταναστών. Αυτό, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Γιάννης Αδαμόπουλος, παραβιάζει τα ωράρια εργασίας, ενώ τίθενται και ζητήματα υγιεινής. Κατά τη συνάντηση με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας τονίστηκε ότι οι εν λόγω μετακινήσεις συντελούν στην αποδιοργάνωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών και την καταπόνηση των συναδέλφων τους, με αποτέλεσμα την πλημμελή ως ανύπαρκτη αστυνόμευση των νομών. Οι δε πρόεδροι των Ενώσεων ζήτησαν την άμεση ίδρυση νέας ανεξάρτητης υπηρεσίας για τη φύλαξη του Κέντρου Κράτησης στην Κόρινθο, με δική της μόνιμη οργανική δύναμη, η οποία δε θα επιβαρύνει περισσότερο τις υπηρεσίες των υπόλοιπων περιοχών. Μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει η μετακίνηση των αστυνομικών άνω των 100 χιλιομέτρων να περιλαμβάνει και διανυκτέρευση, όπως γίνεται με τις ενισχυτικές δυνάμεις των Κέντρων Φύλαξης του Έβρου.

Το "ΟΧΙ" των Ελλήνων !

Η απόφαση για την επίθεση κατά της Ελλάδας ελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 1940 από το Ιταλικό Πολεμικό Συμβούλιο, παρουσία του Μουσολίνι και παρά τις αντιρρήσεις πολλών από τους παρισταμένους για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπιζόταν η επιχείρηση. Ο «Ντούτσε» ήθελε μία νίκη για να μπει στο μάτι του Χίτλερ, που είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις για μία επίθεση κατά της Ελλάδας. Πίστευε ότι η χώρα μας ήταν ο εύκολος στόχος. «Το μόνο μας εμπόδιο είναι οι λασπωμένοι δρόμοι» τον είχαν διαβεβαιώσει οι επιτελείς του.
Ως ημέρα της επίθεσης ορίσθηκε η 26η Οκτωβρίου, αλλά ο Μουσολίνι τη μετέθεσε για τις 28 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμπέσει με τη 18η επέτειο της Πορείας προς τη Ρώμη, που έφερε τους φασίστες στην εξουσία. Στην Αθήνα έφθαναν σωρηδόν οι πληροφορίες για επικείμενη ιταλική επίθεση. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου ο Μεταξάς ενημέρωσε τους υπουργούς του για την κατάσταση και τους διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική προπαρασκευή της χώρας είχε προχωρήσει ικανοποιητικά. Η αλήθεια ήταν ότι η χώρα μας ήταν σχεδόν ανοχύρωτη προς την πλευρά της Αλβανίας και με ελλιπείς στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς το βάρος είχε δοθεί στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Η ζωή, εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα κυλούσε στους δικούς της ρυθμούς. Το κοσμικό και πολιτιστικό γεγονός των ημερών ήταν η πρεμιέρα της όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι «Μαντάμ Μπατερφλάι» από τη νεοσύστατη Λυρική Σκηνή. Την παράσταση θα τιμούσε ο γιος του συνθέτη, γεγονός που είχε κινητοποιήσει την κοσμική Αθήνα. Ο πρεσβευτής της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι είχε καλέσει τον Μεταξά σε γεύμα μετά την παράσταση. Ο δικτάτορας αρνήθηκε («είναι δυσάρεστο για τον καθένας μας να δεχθεί το φιλί του Ιούδα» σημείωνε στο ημερολόγιό του») και έδωσε την εντολή σε μόνο δύο υπουργούς να παρακολουθήσουν την παράσταση.

Προσλήψεις στη Καλαμάτα και λύματα στους αγωγούς ομβρίων

Άναψε στο πράσινο φως από τον ΑΣΕΠ (αριθμ. πρωτοκ. 17493/24-10-2012) για την πρόσληψη 19 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου (8 μηνών) στην υπηρεσία καθαριότητας. Πρόκειται για 10 εργάτες, 4 οδηγούς απορριμματοφόρων και 5 χειριστές μηχανημάτων. Σημειώνεται ότι οι προσλήψεις θα γίνουν με διαδικασία ΑΣΕΠ. Για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση τις προσεχείς ημέρες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα του Δήμου.
 Η συνεργασία με την ΓΑΙΑΟΣΕΠροχωρεί η συνεργασία με την ΓΑΙΑΟΣΕ, για την απόδοση κατά χρήση περιουσιακών στοιχείων της, στο Δήμο Καλαμάτας. Αναφερόμαστε στα 29 στρέμματα του Πάρκου, στο κυλικείο του Πάρκου και σε όλα τα κτίσματα (σταθμούς, κλπ) ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ, εκτός του Κεντρικού Σταθμού και του Μηχανοστασίου. Στις συζητήσεις συμπεριλαμβάνεται και η σιδηροδρομική γραμμή, ιδιαίτερα στο τμήμα από το Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Παραλία. Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων θα υπάρξει ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και εξουσιοδότηση του Δημάρχου, για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και χρησιδανείου. Ο στόχος του Δήμου είναι οι υποδομές του δικτύου να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αισθητική της πόλης.
 ΘΕΜΑ 5o: Νότιο Πεζοδρόμιο της οδού Κεφάλα
Η πρώτη συνεργασία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ ήταν η αδειοδότηση, για τη δαπεδόστρωση του νότιου πεζοδρομίου της οδού Κεφάλα που ιδιοκτησιακά ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ. Στη συνέχεια το συνεργείο θα κατασκευάσει πρόσβαση για ΑΜΕΑ στο parking και αμέσως μετά θα γίνει ανακατασκευή των πεζοδρομίων στο Πάρκο του Νέδοντα.
 ΘΕΜΑ 6o: Τα λύματα στους αγωγούς ομβρίων
Την επομένη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Διεύθυνσης Υγείας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της παράνομης σύνδεσης αποχετεύσεων ομβρίων, με αποχετεύσεις ακαθάρτων, καθώς επίσης και το ζήτημα της άρνησης συνδέσεως, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βέργας με τους αγωγούς ακαθάρτων. Για αυτό το ζήτημα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Καθυστερημένη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ είδε ο Βουδούρης για τα εργασιακά

Σύσσωμη, η Δημοκρατική Αριστερά απορρίπτει τις απαιτήσεις της Τρόικα για περαιτέρω ισοπέδωση των εργασιακών κατακτήσεων. Η κίνηση αυτή είναι αυτονόητη από ένα κόμμα αριστερό. Όμως τίθενται πλέον τα εξής τρία ερωτήματα.
1.Γιατί η Τρόικα, ενώ έχει ήδη επιβάλλει στην Ελληνική κυβέρνηση, πρακτικώς όλες τις απαιτήσεις της, θέτει διαρκώς νέες;
Οι απαιτήσεις της Τρόικα για την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία" αλλά η λογική συνέχεια της μέχρι τώρα πολιτικής της. Είναι συνέχεια της μείωσης του κατώτερου μισθού, της συνταξιοδότησης στα 67 έτη, του εξαήμερου κλπ.
Επιβεβαιώνεται ότι στόχος της Τρόικα δεν είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά η εφαρμογή ενός πολιτικού σχεδίου, με άξονα την πλήρη απορρύθμιση του εργασιακού πεδίου και την κατάργηση του κοινωνικού κράτους.
Τα "στερνά τιμούν τα πρώτα" και οι τελευταίες απαιτήσεις της Τρόικα φωτίζουν το νόημα των μέτρων που μας έχει ήδη επιβάλλει. Η Τρόικα προφανώς κρίνει την κατάσταση ευνοϊκή για να
περάσει τώρα όσα περισσότερα μέτρα γίνεται: ο πρωθυπουργός δεν έχει τη δύναμη ή τη θέληση να προβάλλει αντιρρήσεις, οι εκλογές μόλις έγιναν και κανείς δεν επιθυμεί την επανάληψή τους και η ΔΗΜΑΡ έδωσε ένα χρώμα διαφορετικότητας στη νέα κυβέρνηση σε σχέση με την
προηγούμενη. Συνεπώς είναι λογικό εκ μέρους της Τρόικα να "τραβάει το σχοινί" μέχρι τα άκρα.
2.Γιατί η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, ενώ παρά τις αρχικές "κόκκινες γραμμές", έχει δεχτεί μέχρι τώρα όλες τις απαιτήσεις της Τρόικα, αντιδρά στις τελευταίες;
Εκ πρώτης όψης η αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να θέσει κόκκινη γραμμή στα "εργασιακά" φαίνεται απρόσμενη. Ορισμένοι παρατηρητές σημειώνουν ότι είναι παράδοξο "να έχεις φάει τον γάιδαρο και να κολλάς στην ουρά".
Οι εξηγήσεις είναι δυο. Πρώτον, έχει επέλθει η συνειδητοποίηση ότι αν κάποια στιγμή δεν ειπωθεί ένα "όχι", οι απαιτήσεις της Τρόικα δεν θα έχουν τέλος. Δεύτερον, υπάρχει η ελπίδα ότι η Τρόικα, εκτιμώντας τη μέχρι τώρα μετριοπαθή στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, θα υποχωρήσει σε ένα σχετικά δευτερεύον θέμα, έστω προσωρινά, για να ενισχύσει εμμέσως ένα κόμμα, το οποίο, αν και
αριστερό, δεν στάθηκε εμπόδιο στα σχέδιά της.
3.Ποιες είναι οι δυνατές εξελίξεις, έχοντας υπόψη ότι η ξεκάθαρη απόρριψη των "εργασιακών" από τη ΔΗΜΑΡ και η αμετάκλητη πρόθεση της κυβέρνησης να τα υποβάλει προς ψήφιση σε ένα άρθρο μαζί με τα άλλα μέτρα, είναι ασυμβίβαστες;
Ο σχεδιασμός και οι ελπίδες της ΔΗΜΑΡ διαψεύστηκαν. Η Τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να υπολογίσει τις ευαισθησίες της, αλλά θέλει να περάσει τώρα τα μέτρα, όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις στα κόμματα που επέδειξαν υποχωρητική διάθεση απέναντί της. Από την πλευρά
του, ο Πρωθυπουργός αρνείται "να κάνει τη χάρη" στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να φέρει τα "εργασιακά" σε ξεχωριστό άρθρο, διότι αυτό εγκυμονεί κίνδυνο διαρροών από το δικό του κόμμα. Αλλά υπάρχουν και εγχώρια συμφέροντα που αντιμετωπίζουν την Τρόικα και τον κ. Σαμαρά
ως "χρυσή ευκαιρία" για να περάσουν μέτρα που ποτέ δεν θα τολμούσαν τα ίδια να απαιτήσουν. Τελικά, η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στο εξής δίλημμα: ή δείχνει συνέπεια στη στάση της και οδηγείται στο να αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, ή υποχωρεί στον εκβιασμό του

Σε νέες κινητοποιήσεις ξανά δάσκαλοι και καθηγητές

Σειρά κινητοποιήσεων πρότεινε στους καθηγητές το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ ενόψει της συζήτησης στη Βουλή των νέων μέτρων καλώντας, μεταξύ άλλων, το διδακτικό προσωπικό να αναλάβει πρωτοβουλίες για οργάνωση παραστάσεων διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ακόμα και στην ανάρτηση πανό στα σχολεία με συνθήματα κατά του μνημονίου. Η ΟΛΜΕ αποφάσισε ακόμη τη διοργάνωση απογευματινού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία στην πλατεία Συντάγματος.
 Σε σχετική ανακοίνωση η ομοσπονδία επισημαίνει ότι θα προτείνει σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο, ενώ καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των κατά τόπους Ενώσεων των καθηγητών να πάρουν ανάλογες αποφάσεις. Ακόμη, καλεί τους καθηγητές σε όλη τη χώρα σε γενικές συνελεύσεις και τους ζητεί να αναλάβουν πρωτοβουλίες για οργάνωση παραστάσεων διαμαρτυρίας ή αποκλεισμών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
 Το ΔΣ της ΟΛΜΕ πρότεινε ακόμη στους καθηγητές να αναρτήσουν πανό στα σχολεία με συνθήματα όπως: «Όχι στο νέο μνημόνιο», «Αντιστεκόμαστε στην κατάρρευση της δημόσιας εκπαίδευσης», «Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ». Επίσης προτείνει με ευθύνη των τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών να δημιουργούνται επιτροπές αγώνα, σε κάθε σχολείο ή σε ομάδες σχολείων, να ενημερώσουν τους γονείς και να συμμετάσχουν με άλλους συλλόγους και πρωτοβάθμια σωματεία σε αγωνιστικές δράσεις. Τέλος, οι καθηγητές αναφέρονται λεπτομερώς στα νέα μέτρα και τονίζουν χαρακτηριστικά ότι είναι «μέτρα άδικα και αντιλαϊκά που θα δώσουν τη χαριστική βολή στους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους, σε όλη την κοινωνία».

Δημοπρατείται έργο 1,5 εκ. ευρώ για το εθνικό δίκτυο της Μεσσηνίας

Στην τελική ευθεία για τη δημοπράτησή του στις 13 Νοεμβρίου μπαίνει το έργο βελτίωσης του εθνικού οδικού δικτύου της Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο ευρώ και πιστώσεις που έχουν εξασφαλισθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από το εν λόγω Πρόγραμμα για τη Μεσσηνία έχουν εξασφαλισθεί συνολικά 3,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 εκ. ευρώ, όπως προαναφέραμε, για παρεμβάσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο, 1,5 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και 500.000 ευρώ για παρεμβάσεις στο δρόμο Καλαμάτα - Σπάρτη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των κατολισθήσεων και να γίνει αποκατάσταση στα πρανή του ορεινού όγκου.
  Παρεμβάσεις
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, χθες, ο αντιπεριφερειάρχης, Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκαν οι όροι του διαγωνισμού για τη δημοπρασία του έργου που προβλέπει παρεμβάσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο. Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου το έργο δημοπρατείται και αφορά παρεμβάσεις σε αρκετά από τα 240 χλμ. εθνικού δικτύου που διαθέτει η Μεσσηνία. Το εθνικό δίκτυο της Μεσσηνίας αποτελείται από την 9η εθνική οδό Τσακώνα – Καλό Νερό, την εθνική οδό Ελαία - Καλό Νερό – Κυπαρισσία, Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι – Χώρα – Πύλος – Μεθώνη, την 7η εθνική οδό Τσακώνα – Καλαμάτα και την 82η ε.ο. Καλαμάτας – Σπάρτης. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ αφορούν στους δύο πρώτους δρόμους, ενώ για το Τσακώνα – Καλαμάτα θα εξασφαλισθεί άλλη πίστωση. Για το Καλαμάτα – Σπάρτη προβλέπεται ειδική εργολαβία. Στο δρόμο Τσακώνα – Καλό Νερό θα γίνουν διαπλατύνσεις σε επικίνδυνα σημεία, βελτίωση ορατότητας στις στροφές, βελτίωση αντίστροφης ροπής σε ορισμένα σημεία, αλλά και ασφαλτοστρώσεις, όπως και τοποθέτηση αντιολισθητικού τάπητα όπου απαιτείται. Μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο δρόμο αυτό είναι στη γνωστή «στροφή Αρκουδέα», η οποία έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνη εξαιτίας της πληθώρας των σοβαρών ατυχημάτων που έχουν συμβεί εκεί. Όπως σημείωσε ο κ. Αλευράς, θα γίνει διαπλάτυνση σε εκείνο το σημείο μέχρι το όριο της απαλλοτρίωσης. Τέλος, θα γίνει κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση και διαγράμμιση. messinialive- 'Θάρρος'

Οικογένεια τσιγγάνων τραυμάτισε αστυνομικό

Οικογένεια τσιγγάνων «υποδέχθηκε» με ξύλο και ρόπαλα στη Μπιρμπίτα Μεσσηνίας τους αστυνομικούς που πήγαν να συλλάβουν ένα 28χρονο μέλος της για το οποίο είχε… εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για διακεκριμένες κλοπές.
Ο νεαρός τσιγγάνος, που έχει συλληφθεί επανειλημμένα για διάφορα αδικήματα, αντιστάθηκε και επιτέθηκε στους αστυνομικούς με τη βοήθεια της…17χρονης γυναίκας του και του 56χρονου πατέρα του, οι οποίοι άρχισαν να τους χτυπούν. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στον ώμο και το χέρι από ρόπαλο και χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον 28χρονο και να του βάλουνχειροπέδες, ενώ η σύζυγος και ο πατέρας του συνελήφθησαν αργότερα. Και οι τρεις οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας που άσκησε δίωξη στην 17χρονη και τον 56χρονο για απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου, αντίσταση και απλές σωματικές βλάβες και διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι.