Pages

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. οι ληστές της Εθνικής τράπεζας Κυπαρισσίας

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ τελικά μετά από συντονισμένη επιχείρηση στο Μελισσοχώρι και τα Βάγια Βοιωτίας αλλά και στην Αθήνα, οι  δράστες της ληστείας της ΕΤΕ στην Κυπαρισσία, καθώς στην φάκα των διωκτικών αρχών πέρασαν δυο Έλληνες κι έναν 25χρονο Αλβανό. Φαίνεται ότι είχαν και συνεργό ο οποίος ήταν φυλακισμένος.
Οι δράστες είχαν τη... βοήθεια ενός 28χρονου Αλβανού, ο οποίος είναι έγκλειστος στις φυλακές Ιωαννίνων! 
Εις βάρος του 28χρονου κι άγνωστων μέχρι στιγμής συνεργών των τριών συλληφθέντων, έχει σχηματιστεί δικογραφία. 
Από τον Σεπτέμβριο, οι τρεις συλληφθέντες και οι συνεργοί τους είχαν διαπράξει οκτώ ένοπλες ληστείες: 
- στη ΔΕΗ Θηβών 
- στα ΕΛ.ΤΑ Βαγίων, 
- στην Αγροτική Τράπεζα Βαγίων 
- σε χρηματαποστολή της ΔΕΗ στη Θήβα 
- σε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην Κυπαρισσία, στη Σπάρτη, στη Νέα Ιωνία και στον Άγιο Δημήτριο 
Η λεία τους ξεπέρασε τις 700.000 ευρώ και έφτασε τις 711.075€! 
Είχαν επίσης αποπειραθεί να ληστέψουν και μάλιστα δυο φορές τον ταχυδρόμο στο Κυριάκιο της Βοιωτίας καθώς κι ένα υποκατάστημα της Εθνικής στο Άργος.  Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της δράσης της, η σπείρα είχε κλέψει όπλο αστυνομικού κατά τη διάρκεια διάρρηξης σε σπίτι, ενώ είχαν τραυματίσει άλλον έναν κατά τη διάρκεια καταδίωξης. 
Σε έρευνα που έγινε στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 
-816 γραμμάριαεκρηκτική ύλη Τ.Ν.Τ. 
- βραδύκαυστο φυτίλι 
- ένα ζευγάρι χειροπέδες, 
- κινητά τηλέφωνα 
- ένα καλάσνικοφ με τρεις γεμιστήρες και 46 φυσίγγια 
- τρία πιστόλια των9 mm 
- τρεις γεμιστήρες 
- τέσσερα φυσίγγια των9 mm 
- πιστόλι replica 
-5,8 γραμμάριαχασίς και 
- μια ζυγαριά ακριβείας. 
Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 3 Μαρτίου του 2012 δυο από τους συλληφθέντες είχαν πέσει ξανά στα χέρια της Αστυνομίας, στην Ηγουμενίτσα, γιατί πέρασαν από την Αλβανία όπλα καλάσνικοφ και πιστόλια, καθώς και φυσίγγια. 

KAYTA ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΗΜΙΤΕΛΗ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ αλλά και καυτά ερωτήματα με αφορμή το προσχέδιο του Τεχνικού προγράμματος στο Δήμο Τριφυλίας κατέθεσε στην Επιτροπή Διαβούλευσης ως εκπρόσωπος αθλητικών σωματείων και συνεργάτης μας Γιάννης Μποζίκας με μια εισήγηση που προκάλεσε ενδιαφέρον. Πιο αναλυτικά αρχικά τόνισε ότι "με βάση τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ύφεση ως το 2014 ίσως να είμαστε στον ίδιο χώρο του χρόνου να συζητούμε για ένα φτωχό Τεχνικό πρόγραμμα για το οποίο όμως δεν ευθύνεται μόνο η Πολιτεία αλλά κυρίως οι περικοπές πόρων ευχόμενος να υπάρξει τουριστική προώθηση όπως εκτίμησαν τουριστικοί παράγοντες του τόπου". Ακολούθως ανέλυσε περιληπτικά δέσμη προτάσεων βασιζόμενος στο τρίπτυχο τουρισμός-πολιτισμός-αθλητισμός που αποτελούν βασικοί πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής ειρήνης.
Ορισμένες από τις προτάσεις αυτές είναι:
1ον Η διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας Κυπαρισσίας με το συντριβάνι που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες και κατοίκους καθώς παραμένει ξεχασμένη εδώ και δεκαετία με την δημιουργία μιας παιδικής χαράς καθώς τέτοιοι χώρου απουσιάζουν από την περιοχή ή όταν υπήρχαν βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, 
2ον η αξιοποίηση του νεοκλασικού κτιρίου της Ε.Τ.Ε., 
3ον η δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθώς βιβλία παραμένουν στις αποθήκες παρά την παρουσία βιβλιοθηκών στα σχολεία τα οποία έχουν μικρό ωράριο, 
4ον Εγκιβωτισμός για την ολοκλήρωση του ρέματος Χαμέρη που διέρχεται από το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, 
5ον ανάδειξη οικίας Νίκου Κατσαρού με αξιοποίηση και ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, 
6ον παρότι υπάρχιε κονδύλι 12.000 ευρώ για συντήρηση αθλητικών έργων Κυπαρισσίας υπάρχουν ανύπαρκτες παρεμβάσεις, 
7ον η συντήρηση και τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο Ελαίας Τριφυλίας, 
8ον επαναφορά της κυκλοφοριακής μελέτης Κυπαρισσίας που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. 
Παράλληλα έθεσε ερωτήματα για τις απώλειες εσόδων του Δήμου με κύριο ερώτημα που διατύπωσε ως "Γνωρίζουμε ότι οι κατασχέσεις στο Δήμο ξεπέρασαν τις 900.000 ευρώ  με αποτέλεσμα ο Δήμος να στερείται βασικών πόρων αλλά και οι δημότες να μην διαπιστώνουν την ανταποδοτικά των τελών που καταβάλλουν, οπότε το μεγάλο ερώτημα από τους δημότες που είναι καθημερινό είναι ξεκάθαρο: μήπως πρέπει να μάθουμε επιτέλους ποιοι εργολάβοι έκαναν κατασχέσεις στο Δήμο, για ποια έργα που υλοποιήθηκαν ή έμειναν στην μέση, με ποια ποσά μέχρι σήμερα;" Διότι οι απώλειες είναι σοβαρές. Μήπως πρέπει να μάθουμε κι εμείς ποιοι υπέγραψαν για την εκτέλεση έργων που δεν παραδόθηκαν ποτέ και ποια έργα έχουν βεβαιωθεί μέχρι σήμερα;

Συνέδριο του ΚΑΠΕ στη Μεσσήνη για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Αγροτικών Περιοχών

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & εξοικονόμησης Ενέργειας-ΚΑΠΕ, με την υποστήριξη του Δήμου Μεσσήνης, διοργανώνει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, στις 17.30 στο Δημαρχείο Μεσσήνης, εκδήλωση με θέμα «Σχεδιασμός και Στρατηγικές για Αειφόρο Ανάπτυξη Αγροτικών Περιοχών». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου MEDSTRATEGY (www.medstrategyproject.eu), το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της τοπικής διακυβέρνησης των Μεσογειακών αγροτικών περιοχών και τη στροφή τους προς την αειφορία, μέσω ενός καινοτόμου μοντέλου σχεδιασμού.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου, καθώς και παράδειγμα σχεδιασμού για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη του Δήμου Αρχανών Κρήτης, πρόταση ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας, αναπτυξιακά πλάνα για αγροτικές περιοχές και σχέδια δράσης πράσινης ανάπτυξης. Απευθύνεται σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεύθυνους για το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, σε συμβούλους & μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς ΑΠΕ & Εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και σε εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, επενδυτές, εκπροσώπους του τύπου, κά.

Η επιστολή για το Παραδείσια-Τσακώνα στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού

Στη δημοσιότητα δόθηκε χθες το έγγραφο των φορέωντης Μεσσηνίας προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη, σύμφωνα με την απόφαση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Στο έγγραφο καταγράφεται η δυσαρέσκεια. η απορία και η αγωνία των Μεσσηνίων για τη μη παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτα - Κόρινθος - Αθήνα. Όπως επισημαίνεται, η μη παράδοση σε κυκλοφορία αυτού του τμήματος έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες οδηγοί, επιβάτες και τουρίστες να χρησιμοποιούν την παλιά και επικίνδυνη- και λόγω κατολισθήσεων- εθνική οδό, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και τα καθημερινά ατυχήματα.
 Οι εκπρόσωποι των φορέων, αφού καταγράφουν το σεβασμό τους στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το λειτούργημα που επιτελεί, τον πληροφορούν ότι μεθαύριο συζητείται αίτημα, του υπουργείου Υποδομών, ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης που έλαβε κατά πλειοψηφία το 5ο τμήμα σχετικά με την έγκριση συμπληρωματικής σύμβασης. Το αίτημα ακύρωσης θα συζητηθεί στο 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ζητούν δε εκ μέρους των παραγωγικών τάξεων και των φορέων της Μεσσηνίας να ασκήσει τη δημιουργική επιρροή του για να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα που βασανίζει το νομό, αλλά και τη νότια Ηλεία. Σημειώνουν πως «προφανώς στόχος αυτή της επιστολής δεν είναι να παρέμβουμε στο έργο σας ή να επηρεάσουμε την αντικειμενική κρίση του Δικαστηρίου. Πρόθεσή μας είναι να σας γνωστοποιήσουμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και να ζητήσουμε και εκ μέρους των συμπολιτών μας να δοθεί άμεση λύση, ώστε να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον».

Δασικοί χάρτες στη Πελοπόννησο με καθυστέρηση του Κράτους.

Συνάντηση εργασίας - σύσκεψη αυτήν την ώρα στο Αποστολοπούλειο για ενημέρωση επί της διαδικασίας Στις αρχές του 2013 αναμένεται να ενταχθεί στη διαδικασία κτηματογράφησης των δασών της η Αρκαδία και στα μέσα περίπου του ίδιου έτους να ενταχθεί και η Κορινθία και η Αργολίδα. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει για τη Μεσσηνία και τη Λακωνία και σήμερα στην Τρίπολη πραγματοποιείται σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για να μην υπάρξουν προβλήματα στη συνέχιση της διαδικασίας. Μιλώντας ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Μανώλης Αγγελάκας ανέφερε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική εργασία, που χρηματοδοτείται με χρήματα του ΕΣΠΑ, και θα ξεκαθαρίσει τι είναι δασικό και τι ιδιωτικό και ο καθένας θα ξέρει τι συμβαίνει με τις χρήσεις γης.
 Η σύσκεψη γίνεται γιατί η κτηματογράφηση έχει φτάσει στα όρια κατοικημένων περιοχών και πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αφού υπάρχουν σε εξέλιξη σχέδια πόλης, ΣΧΟΑΠ... Ο κ. Αγγελάκας δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αν και επεσήμανε την καθυστέρηση αιώνων της χώρας μας στην κατάρτιση δασικών χαρτών, κάτι που όπως είπε έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και 300 χρόνια... Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι. Μανώλης Αγγελάκας, ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Γεώργιος Αμοργιανιώτης, ο Γενικός Δ/ντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αντώνης Κανταρτζόπουλος και ο Δήμαρχος Τρίπολης Ιωάννης Σμυρνιώτης. Εκ μέρους της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος Απόστολος Αρβανίτης, ο Διευθυντής Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος Μόσχος Βογιατζής και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δ/σης και Υλοποίησης Μελετών Δασικών Χαρτών & Φυσικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Νίκου.

Σοβαρό τροχαίο στο δρόμο καρμανιόλα του Βασιλικού

ΟΙ δρόμοι στο πολύπαθο κομμάτι Τσακώνα- Καλονερό όταν βρέχει μετατρέπονται σε παγίδες και το έχουμε αναφέρει δεκάδες φορές. Αυτή την φορά ένα παρολίγο θανατηφόρο τροχαίο που  συνέβη λόγω της ολισθιρότητας του δρόμου είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 άτομα τα οποία ευτυχώς είχαν άγιο...
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία το τροχαίο συνέβη στην εθνική οδό Τσακώνα – Καλό Νερό, kont;a στο ύψος του Βασιλικού όταν όχημα ξέφυγε της πορείας τους και συγκρούστηκε με άλλο ΙΧ καθώς από την τρομακτική σύγκρουση το πρώτο όχημα μάρκας Smart κόπηκε στην μέση και το άλλο μάρκας Audi διαλύθηκε δημιουργώντας μια άμορφη μάζα σιδερικών. Αμέσως επενέβη το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο...

Ψυχραιμία συνιστά ο Κατσούλης, στις αποκαλύψεις για την ΕΑΣ Μεσσηνίας

Οι εξελίξεις στην ΕΑΣ Μεσσηνίας είναι ''καυτές'' όσο και εάν κάποιοι επιχειρούν να... υποβαθμίσουν το θέμα. Η υπόθεση φθάνει πολύ... μακριά με χαρακτηριστικές τις αναφορές και σήμερα στην εφημερίδα ''Φωνή'' μετά και τα όσα αναδείχθηκαν και από την τηλεόραση BESΤ τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα σε παρέμβαση με δήλωσή του προχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Κ. Κατσούλης στην οποία και τονίζει: «...δικαίωμα της Διοίκησης είναι αφενός ο έλεγχος των πιστώσεων των πελατών της ΕΝΩΣΗΣ και αφετέρου το να ζητηθούν εξηγήσεις από τα στελέχη του συνεταιρισμού που έχουν διαχειρισθεί αυτές.
 Οι πρόωρες παρεμβάσεις δια του τύπου, που επιχειρούν να φορτίσουν το κλίμα και να προκαταβάλουν εξελίξεις ουδεμία σχέση έχουν με τις προθέσεις της Διοίκησης, η οποία παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των συμφερόντων της ΕΝΩΣΗΣ. Ας τηρήσουν όλοι την ψυχραιμία τους, ας αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Πειθαρχικού ελέγχου και επιτέλους ας σεβαστούν όλοι την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. να κληθούν σε απολογία τα στελέχη που αφορά η απόφαση αυτή».

Στρατόπεδο και Σχολή επαναφέρονται στη Μεσσηνία

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ του στρατοπέδου στην Καλαμάτα για να λειτουργήσει ως ΚΕΝ από αρχές του 2013. Η μετακίνηση των αξιωματικών από το 11ο Σύνταγμα Τρίπολης προκαλεί αντιδράσεις στην Αρκαδία, παρ’ ότι ως
«αντιστάθμισμα» για την κατάργησή του, η 124 ΠΒΕ γίνεται Διακλαδικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως.
Αυτό είναι το πρώτο θέμα στη σημερινή «ΦΩΝΗ», στην πρώτη σελίδα της οποίας διαβάζουμε:
● ΔΥΟ ΝΕΕΣ δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ να διατηρεί τις δυνάμεις τους, το ΠΑΣΟΚ να βυθίζεται και τη Χρυσή Αυτή τρίτο κόμμα. Ωστόσο ο Σαμαράς παραμένει με σημαντικά διαφορά καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ενώ οτ 64,5% επιθυμεί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία, ενώ μόλις το 29% επιθυμεί πρόωρες εκλογές.
● ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ το Δημόσιο το καταρρέον κτίριο Αλειφέρη στο Δήμο Καλαμάτας. Αντιθέτως ο δήμαρχος Παν. Νίκας εμφανίζεται αισιόδοξος για τα 48 στρέμματα στη Δυτική Παραλία.
● ΚΡΙΤΙΚΗ αλλά και προτάσεις φορέων,  μηχανικών και εμπόρων στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Τριφυλίας για τις υποδομές και τον πολιτισμό.
● ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πρόβλημα θέρμανσης για τα σχολεία της Καλαμάτας δηλώνει ο υπεύθυνος του Δήμου Δημ. Πολίτης.
● ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ δικαίωση των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2009 με απόφαση του δικαστηρίου.
● ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στην Τρίπολη για την κατάρτιση δασικών χαρτών, παρουσία του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα.
● ΔΙΗΜΕΡΟ εκδηλώσεων για τη Θεσσαλονίκη από τοπικούς φορείς σήμερα και αύριο.
● ΔΙΗΜΕΡΟ εκδηλώσεων από τα Παιδικά Χωριά SOS το Σαββατοκύριακο.
● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις
και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!

Σύσκεψη Αγγελάκα και δημάρχων με ''Κτηματολόγιο'' για τους δασικούς χάρτες

«Η κατάρτιση δασικών χαρτών & η αποτύπωση σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών» ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην Τρίπολη, με πρωτοβουλία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου και τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., δημάρχων των περιφερειακών ενοτήτων Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και στελεχών των Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στόχος της Συνάντησης, που έγινε στα πλαίσια της συνεχούς επιστημονικής ενημέρωσης των υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων, ήταν ο συντονισμός των δράσεων για την υλοποίηση του σημαντικού έργου της σύνταξης των Δασικών Χαρτών καθώς και της αντιμετώπισης με κεντρικό και ενιαίο τρόπο των όποιων προβλημάτων υπάρχουν ή μπορεί να ανακύψουν. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι. Μανώλης Αγγελάκας, ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Γεώργιος Αμοργιανιώτης, ο Γενικός Δ/ντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αντώνης Κανταρτζόπουλος και ο Δήμαρχος Τρίπολης Ιωάννης Σμυρνιώτης. Εκ μέρους της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος Απόστολος Αρβανίτης, ο Διευθυντής Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος Μόσχος Βογιατζής και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δ/σης και Υλοποίησης Μελετών Δασικών Χαρτών & Φυσικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Νίκου. Η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. έχει σχεδιάσει, προγραμματίσει και προκηρύξει την κατάρτιση Δασικών Χαρτών σε 11 Περιφερειακές Ενότητες

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Μεταφέρεται ως τις γιορτές το 11ο Σύνταγμα Τρίπολης στην Καλαμάτα;

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΡΚΑΔΕΣ ....ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΟΥ "ΛΕΗΛΑΤΗΘΗΚΑΝ " ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΟΥΤΕ ....ΕΝΑ ΔΑΚΡΥ !
 Με εντολή του υπουργείου Εθνικής άμυνας που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα , ζητείται άμεσα εντός των προσεχών ημερών η μεταστέγαση του 11 ου Συντάγματος από την Τρίπολη στην Καλαμάτα . Η αντίδραση όλων των φορέων στο άκουσμα της είδησης ήταν άμεση . Αυτή την ώρα με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα γίνεται σύσκεψη στην Περιφέρεια . Η παραμονή του στρατοπέδου κρίνεται επιβεβλημένη ,διότι πέρα από την ιστορία την οποία έχει στην Αρκαδική πρωτεύουσα είναι και ένας οικονομικός πόρος για την πόλη ,αφού υποδέχεται πάνω από 700 νεοσύλλεκτους σε κάθε σειρά .. Η μάχη για την παραμονή για πολλούς κρίνεται άνιση ,μιας και η Μεσσηνία διαθέτει ένα ισχυρό όπλο στο όνομα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά newsmessinia

Δεν υπογράφει καμία απόλυση ο Νίκας

Κατηγορηματικός πως δεν υπάρχει κανένα πολιτικό ζήτημα για την στάση των ''γαλάζιων'' δημάρχων ήταν ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου. Ο κος Νίκας σημείωσε πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και πώς οι δήμαρχοι εκδήλωσαν την αγωνία τους για την κατάσταση που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί με τη διαθεσιμότητα – σε μια κυβέρνηση που ακούει τη φωνή τους και ήδη προχωρά σε...διαφοροποίηση των αρχικών σχεδίων του Υπουργείου. Παράλληλα, ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε πως δεν πρόκειται να υπογράψει καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης υπαλλήλου.

Μικρή η Πελοποννησιακή συμμετοχή στο «Ελληνικό Πρωϊνό»


  • Στόχος η ένταξη του 10% των ελληνικών ξενοδοχείων στο πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό που συνδέει την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό

Στην στήριξη τόσο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όσο και της ελληνικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, στοχεύει το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» που έχει δημιουργήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 54 ξενοδοχεία, ενώ οι αιτήσεις είναι πολύ περισσότερες.

Σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Πίττας, μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και project manager του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» αναφέρει ότι στόχος του προγράμματος είναι τα επόμενα χρόνια οι εντάξεις να φθάσουν τις 1.000 (από το σύνολο των 10.000 ξενοδοχείων που υπάρχουν στην χώρα μας). Στην σημασία συνεργασίας των δύο Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού μέσα από αυτό το πρόγραμμα αναφέρθηκαν πρόσφατα οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, και Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη στα εγκαίνια του περιπτέρου του ΞΕΕ στο πλαίσιο της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia 2012, στη Θεσσαλονίκη. «Το σχήμα της συνεργασίας δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Έχουμε όμως κανονίσει κάποια ραντεβού προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις. Υπάρχει καλή διάθεση συνεργασίας.

Όσον αφορά τα προϊόντα που έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί στο «Ελληνικό Πρωινό» είναι: το Αμύγδαλο Λάρισας, το Ανεβατό Γρεβενών - ΠΟΠ, το Γαλοτύρι - Ήπειρος - Θεσσαλία - ΠΟΠ, τα Δαμάσκηνα Σκοπέλου, η Θρούμπα Θάσου, το Καλαθάκι Λήμνου, το Κασέρι ΠΟΠ, τα κεράσια Ροδοχωρίου ΠΟΠ, η Κονσερβοελιά Πηλίου ΠΟΠ, το μέλι “Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια” ΠΟΠ, τα Μήλα ντελίσιους- Πιλαφά” Τριπόλεως ΠΟΠ, το Παστό χοιρινό Αρκαδίας, τα Πορτοκάλια Άρτας ΠΟΠ, τα Πορτοκάλια Λακωνίας, η Φέτα ΠΟΠ κ.α.

Καλαμάτα – Θεσσαλονίκη: Από τις 17 Ιανουαρίου 2013

Κάθε Πέμπτη και Κυριακή μεσημέρι θα πραγματοποιείται από τις 17 Ιανουαρίου 2013 το δρομολόγιο Καλαμάτα – Θεσσαλονίκη, καθώς η Astra Airlines ικανοποίησε το το αίτημα του Αερολιμένα Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, να γίνεται το δρομολόγιο μια μέρα νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη, το αίτημα που υποβλήθηκε από τους τοπικούς φορείς και ικανοποίησε η εταιρεία έχει στόχο την εξυπηρέτηση κυρίως του εμπορικού κόσμου κυρίως που ταξιδεύει για δουλειές στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και του επιβατικού κοινού, που μετά την αποβίβασή του συνεχίζει το ταξίδι του με άλλα μεταφορικά μέσα, για παράδειγμα με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Από τις 17 Ιανουαρίου η άφιξη του αεροσκάφους θα γίνεται στις 3.05 το μεσημέρι και η αναχώρηση στις 3.45 μ.μ. κάθε Πέμπτη και Κυριακή. Μέχρι τότε το αεροπλάνο της Astra Airlines θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο κάθε Παρασκευή και Κυριακή βράδυ, με άφιξη στην Καλαμάτα στις 8.25 μ.μ. και αναχώρηση στις 9 μ.μ.

Η Φιλολογία στην Καλαματα και η Πάτρα κοντράρει για την Σχολή!

Χαμός γίνεται στην Πάτρα, στην είδηση οτι το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου θα μεταφερθεί στην Καλαματα. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και φορείς του νομού έχουν ξεσηκωθεί κατηγορώντας τον Σαμαρά ότι τα δίνει όλα στην Μεσσηνία και Ελλάδα είναι μόνο η Καλαματα. Πολύ θόρυβο έχει προκαλέσει η φημολογία που θέλει το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών να μεταφέρεται στην Καλαμάτα και να αποτελεί Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει μεν στην Τρίπολη, αλλά τα τμήματά του είναι διάσπαρτα στις πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας αυτής. Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν τα μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του Πανεπιστημιου Πάτρας κατηγορείται οΠρωθυπουργός ότι θέλει να ενισχύσει την γενετειρά του Καλαματα.
 “Η πρόταση για συγχώνευση/μετακίνηση θα πρέπει να στηριχθεί σε επιχειρήματα ακαδημαϊκά και όχι στα ήδη πολυσυζητημένα προσωπικά πολιτικά κίνητρα του πρωθυπουργού να ενισχύσει τη γενέτειρά του, διαλύοντας το κραταιό Πανεπιστήμιο Πατρών.”Ασφαλώς, μια ορθολογική και πολιτικά ορθή (δηλαδή δίχως πολιτικές σκοπιμότητες) αναδιοργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης θα έπρεπε να στοχεύει στην συσπείρωση των επιμέρους τμημάτων που σπάρθηκαν για λόγους μικροκομματικής πολιτικής ανά την Πελοπόννησο, σε έναν ενιαίο γεωγραφικό χώρο, ώστε να υπάρξει η διεπιστημονική πνευματική ζύμωση, που ήταν και είναι πάντα ζητούμενο και προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή κοινότητα (και καίριο μέλημα των πανεπιστημίων του εξωτερικού)”.

Μειώθηκαν 2,7% οι γεννήσεις το 2010 στην Ελλάδα!

Μείωση των γεννήσεων κατά 2,7%, το 2010, δείχνουν στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ενώ όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Αρχής, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα επίσημα στατιστικά στοιχεία γεννήσεων για το έτος 2011 καθώς η επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού 2011 βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις, κατά το έτος 2010, ανήλθαν σε 114.766. Από αυτές οι 93.192 είναι από Ελληνίδες μητέρες σημειώνοντας μείωση 2,6%. Οι 21.574 γεννήσεις είναι από αλλοδαπές μητέρες και -όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ- «ενώ οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες παρουσίαζαν αύξηση μέχρι το 2009, το 2010 παρουσίασαν μείωση κατά 3,2%». Τα στοιχεία για τις γεννήσεις την περίοδο 2004 έως και 2010 απεστάλησαν προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά για τη δημογραφική γήρανση και το φαινόμενο της υπογεννητικότητας μέσα στην κρίση. Η βουλευτής έχει επισημάνει ότι η μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού έχει πολλαπλές συνέπειες και ιδίως επιβαρύνει τη σχέση εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Σύλληψη 39χρονου με ναρκωτικά στα Φιλιατρά

Για κατοχή ναρκωτικών συνελήφθη χθές στα Φιλιατρά, από Αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας 39χρονος. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί σε έρευνα που πραγματοποίησαν στο σπίτι και το κατάστημα, ιδιοκτησίας του 39χρονου, βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν 229 ναρκωτικά χάπια, 47 γραμμάρια χασίς, σπόρους κάνναβης, 22 καραμέλες, με εκχυλίσματα κάνναβης και έναν τρίφτη, με υπολείμματα χασίς. Ο 39χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Κυπαρισσίας.

Οικονομικά χάλια στην Ε.Α.Σ. και τα ποτάμια του Νομού στη 'ΦΩΝΗ'

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με τα οικονομικά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας; Το δραματικό αυτό ερώτημα προβάλει στο πρώτο θέμα η σημερινή «ΦΩΝΗ» με δηλώσεις τόσο του αποκεφαλισθέντος διευθυντικού στελέχους Νίκου Σαρδέλη, όσο και του προέδρου του προσωρινού Δ.Σ. του Συνεταιρισμού που διαχειρίζεται την πρ. ΕΑΣ, Κώστα Κατσούλη. Στην πρώτη σελίδα της «Φ» διαβάζουμε ακόμη:
● ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Σαμαρά για την «επόμενη μέρα» στο Υπουργικό Συμβούλιο και εντολή στους υπουργούς να «τρέξουν». Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός στου Μαξίμου, αλλά στα υπουργεία.
● ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη Filoxenia 2012.
● ΣΕ ΚΑΛΗ κατάσταση τα νερά της Μεσσηνίας, σύμφωνα τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη στο Διοικητήριο υπό τον αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά με συμμετοχή του ΕΛΚΕΘΕ και εκπροσώπων της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής Παρακολούθησης.
● ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη είχε χθες στην Τρίπολη ο πρέσβης του Βιετνάμ, όπου και προδιέγραψαν το πλαίσιο συνεργασίας.
● ΑΦΙΕΡΩΜΑ για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ (Αρθρο του γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας Δημ. Οικονομάκου)
● ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ και οι προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τα εργασιακά ζητήματα.
● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις
και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!

Μετά την απεργία των φαρμακείων, στο... χορό μπαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα φαρμακεία στη Μεσσηνία, σύμφωνα με απόφαση του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ενώ σταματά εκ νέου η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι και θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό από την τσέπη τους.
Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για την αναδρομική, από 1η Ιανουαρίου 2012, έκπτωση 5% που τους ζητείται και για τις οφειλές του Οργανισμού. Για αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία. Επίσης, η ΟΕΝΓΕ κηρύσσει την Παρασκευή 30 Νοέμβρη ως «Πανελλαδική μέρα λειτουργίας των νοσοκομείων χωρίς ειδικευόμενους». Τη συγκεκριμένη μέρα όλοι οι ειδικευόμενοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους με πανελλαδική επίσχεση εργασίας. Την ίδια ημέρα, στη 1.00 μετά το μεσημέρι, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ενώ στην περιφέρεια οι ειδικευόμενοι σε συνεργασία με τις ενώσεις γιατρών θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στις διοικήσεις. Σε κινητοποιήσεις προχωρά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διάταξη που προβλέπει συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Στην τελευταία συνεδρίαση αποφασίστηκε «να προετοιμαστεί, σε κατάλληλο χρόνο, 48ωρη πανιατρική απεργία μετά από προηγούμενη συνεννόηση με τις κλαδικές οργανώσεις και τους Ιατρικούς Συλλόγους, η οποία τοποθετείται χρονολογικά 15-20 Δεκεμβρίου 2012».

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ολοκληρωμένη πρόταση για τα ποτάμια της Μεσσηνίας

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης «Τριετής Παρακολούθηση της Ποιότητας και Εκτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης των Ποταμών του Νομού Μεσσηνίας: Παμίσου, Άρι, Λυγδού, Έπη, Καριά, Τζάνε-Πολυλίμνιου, Μαυροζούμενα, Δεσπότη, Μουρτιά, Αρκαδικού, Νέδα, και Βελίκα» μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας, καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη τέταρτη συνάντηση, η οποία είχε ως σκοπό την ενημέρωση των συμβαλλόμενων φορέων, για τα πεπραγμένα της 4ης φάσης και γενικά για την πορεία του προγράμματος.
Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Αλευρά, παρευρέθηκαν ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος κ. Κωνσταντίνος Γκρίτζαλης από το ΕΛΚΕΘΕ, οι εκπρόσωποι της επιστημονικοτεχνικής επιτροπής, καθώς και οι εκπρόσωποι της επιτροπής παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την έως τώρα πορεία του προγράμματος. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις αναλύσεις θρεπτικών αλάτων στα ύδατα 19 σταθμών στη παράκτια ζώνη του Μεσσηνιακού κόλπου, καθώς και για τις αναλύσεις από 19 σταθμούς δειγματοληψίας από διάφορα ποτάμια που αφορούσαν χημικές, φυσικοχημικές και βιολογικές παραμέτρους, καθώς και αναλύσεις φαινολών, βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων, θρεπτικών αλάτων, ολικού οργανικού άνθρακα, σωματιδιακού οργανικού άνθρακα και υδρομορφολογικών χαρακτηριστικών. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε φυσικοχημική ταξινόμηση των παραπάνω σταθμών, σύμφωνα με το Ελληνικό Σύστημα Ταξινόμησης των Ποταμών, που βασίζεται στα θρεπτικά άλατα, καθώς και ταξινόμηση των σταθμών βασισμένη σε βιολογικούς δείκτες. Η γενική εικόνα των σταθμών είναι καλή, ενώ ειδικά οι ορεινοί σταθμοί βρίσκονται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Σε ορισμένα σημεία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, υπάρχει μια σχετική επιβάρυνση ειδικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, η οποία όμως είναι παροδική και η κατάσταση των σταθμών επανέρχεται σε καλά επίπεδα την ξηρή περίοδο. Προτάθηκε, σε συνεργασία με τους δήμους, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία τα οποία φαίνεται ότι επιβαρύνονται εποχιακά και να πραγματοποιούνται συχνότερα περισσότερες αναλύσεις.

Mάχη και από Πάτρα για να ολοκληρωθεί η Ολυμπία Οδό

Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρουν ότι η έναρξη των εργασιών της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού συνδυάζεται με την μείωση του φυσικού αντικειμένου της μέχρι την Πάτρα, ο Δήμος Πατρέων θεωρεί ότι μία πιθανή μείωση δεν αποδυναμώνει μόνο τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Πελοποννήσου αλλά ταυτόχρονα ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το Μητροπολιτικό χαρακτήρα της Πάτρας.
 Γι' αυτό το λόγο ο Δήμος Πατρέων θεωρεί επιτακτικό το αίτημα να μην «ακρωτηριαστεί» το έργο της Ολυμπίας Οδού αφού στο σύνολό του αποτελεί ένα από τα κρίσιμα και βασικά έργα υποδομής και θεωρεί ότι μαζί με την ολοκλήρωση και των υπολοίπων (Σιδηρόδρομος, Λιμάνι και Φυσικό Αέριο) θα αποτελέσουν βασικό μοχλό της αναπτυξιακής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής που αποτελεί ένα από τα κύρια αιτούμενα για την έξοδο από την κρίση. Σε νέα παρέμβαση στη Βουλή για την Ολυμπία Οδό προέβη ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης με Αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κ. Χατζηδάκη. Στην Αναφορά του ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης διαβίβασε την επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Ηλείας, σχετικά με το ενδεχόμενο να μη διέλθει η Ολυμπία Οδός από την Ηλεία, και στην οποία καταγράφεται η αγωνία του εμπορικού κόσμου για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια απόφαση για την οικονομία και την ανάπτυξη του Νομού μας. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν απαντήσεις σε διαδοχικές Ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο Γιώργος Κοντογιάννης στη Βουλή σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την κατασκευή ή μη του τμήματος Πάτρα-Πύργος και ειδικά του τμήματος Πύργος-Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού.

Κατασυκοφαντείται και απαξιώνεται ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου παρουσία κλιμακίου της ΚΕΔΕ, εν όψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, μετά τα νέα μέτρα που φέρνει για την τοπική αυτοδιοίκηση η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
 Πέραν τις επιμέρους διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, εκείνο που θεωρείται κρίσιμο είναι οι δήμαρχοι, όπως ανέφεραν στη συνεδρίαση, είνα να έχουν ενότητα και να διεκδικήσουν το αυτονόητο όπως το χαρακτηρίζουν, δηλαδή να μην αποαξιώνεται και να μην κατασυκοφαντείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού δεν φέρνει το μεγαλύτερο, τουλάχιστον, ποσοστό, για τα όσα βιώνει η χώρα σήμερα. Στην διάρκεια της συνεδρίασης, με παρόντες δυστυχώς όχι όλους τους δημάρχους της Πελοποννήσου, από τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ τους δημάρχους Αμφιλοχίας Απόστολο Κιμίση και Χαϊδαρίου Δημήτρη Μαραβέλια, έγιναν γνωστά τα προβλήματα που προκύπτουν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου για την τοπική αυτοδιοίκηση, και όπως τονίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ θα υπάρξει πρόβλημα και αδράνεια στη λειτουργία των δήμων, Βασική παράμετρος οι μειώσεις τόσο στους πόρους, με παράλληλη αύξηση στις αρμοδιότητες, όσο και στους μισθούς των δημάρχων αλλά και στις περικοπές στα οδοιπορικά-παραστάσεις που θα αναγκάσει πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους να μην παρευρίσκονται πλέον στα Συμβούλια, αφού σε πολλούς δήμους οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Και άλλα προβλήματα έγιναν γνωστά στη διάρκεια της συνεδρίασης ενώ δεν είναι τυχαίο πως αν και δεν θεωρούν οι δήμαρχοι ότι αποτελεί την καλύτερη λύση ,εντούτοις υπάρχει σκέψη για ομαδικές παραιτήσεις, αφού όπως λέει και ο πρόεδρος της ΠΕΔ , Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δεν μπορούν να δεχθούν την απαξίωση και το να τους κοιτούν με "μισό μάτι" και περικόπτουν τους ούτως ή άλλως χαμηλούς μισθούς, θεωρώντας πως "από κάπου αλλού θα βγάλουν οι δήμαρχοι λεφτά"...
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ενώ να σημειώσουμε πως παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο ΠΣ Βαγγέλης Γούργαρης καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων στους δήμους της Πελοποννήσου.

Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη το 2013 λένε στη Καλαμάτα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση τόσο του νέου τεχνικού προγράμματος όσο και του νέου προϋπολογισμού του Δήμου Καλαμάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» στον οικονομικό σχεδιασμό του 2013, η Δημοτική Αρχή δε σκέπτεται κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «δεν είναι δυνατό στην οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε να προτείνουμε αυξήσεις. Αν μη τι άλλο, θα μας πάρουν με τις πέτρες». Αντίθετα, αυτό που σχεδιάζει να κάνει η Δημοτική Αρχή, ως αντιστάθμισμα, είναι να εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο τα μέτρα και τους ελέγχους, για να εισπράξει οφειλές από τους δημότες. «Το 2013 στο συγκεκριμένο θέμα θα είμαστε ακόμα αυστηρότεροι, με σκοπό να μαζέψουμε τα χρήματα που μας οφείλονται. Αυτό πρέπει να γίνει και στο πλαίσιο της ισονομίας απέναντι στους δημότες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δημότες συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και κάποιοι να… σφυρίζουν αδιάφορα», μας έλεγαν χθες. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παν. Νίκας σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες είπε ότι «θα στύψουμε την πέτρα», θέλοντας να δείξει πόσο σφιχτός θα είναι ο νέος προϋπολογισμός. Υποστήριξε, δε, ότι οι προτεραιότητες θα είναι η διασφάλιση της μισθοδοσίας του προσωπικού και η συνέχιση του κοινωνικού έργου. Διαβεβαίωσε ότι αυτά δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν και, αν χρειαστεί, θα ακυρώσει και έργα, ώστε τα χρήματα να πάνε στους παραπάνω σκοπούς.

Περιφερειάρχες: Κλείνουμε αν δεν μας δώσετε τα οφειλόμενα


Την οργή και την αγανάκτηση τους εξέφρασαν οι 13 περιφερειάρχες στον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη κατά τη σημερινή συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε με εντολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, σύμφωνα με δημοσίευμα του aftodioikisi.grΑιτία, το γεγονός ότι δεν τους έχουν δοθεί οι ΚΑΠ επενδύσεων, που για το 2012 είναι προϋπολογισμένοι να φτάσουν τα 223 εκατ. ευρώ (σ.σ.: από αυτά, «κουρεύτηκαν» τα 50 εκατ. ευρώ ελέω ΚΕΔΕ, ενώ έχει δοθεί ένα ποσό των 13 εκατ. ευρώ, που οι περιφέρειες έδωσαν σε δακοκτονία και διατροφικά επιδόματα, υπόλοιπο 149 εκατ. ευρώ). Οι περιφερειάρχες ζήτησαν δε από τον υπουργό να δοθούν στις περιφέρειες τα χρήματα αυτά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ο υπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημείωσε ότι αυτός δίνει ό,τι χρήματα του αποδεσμεύει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 
Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ο Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαιώσε ότι οι επενδυτικοί πόροι θα δοθούν, καθώς είναι εγγεγραμμένοι στον Προϋπολογισμό, όταν η χώρα μας πάρει τη δόση-μαμούθ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επενδυτικοί πόροι αφορούν δαπάνες για:

  • Συντηρήσεις - ηλεκτροφωτισμό- διαγραμμίσεις των δρόμων
  • Αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων (αποχιονισμοί, αντιμετώπιση κατολισθήσεων, καθαρισμός ρεμάτων και αποστραγγιστικών τάφρων, και άλλα)
  • Δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια
  • Δαπάνες για την Αγροτική Ανάπτυξη
  • Δαπάνες για την Τουριστική Ανάπτυξη
  • Δαπάνες για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό

Εγγραφο πρόσκλησης για να ανοίξει η Τσακώνα

Παραδείσια – Τσακώνα το έγγραφο των φορέων προς τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Ιωάννη Καραβοκύρη για να ανοίξει η Τσακώνα , σύμφωνα με την απόφαση της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 23 Νοεμβρίου εστειλαν οι Φορείς της Μεσσηνίας. Υπενθυμίζεται ότι αν η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι και πάλι αρνητική και το συγκεκριμένο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου δεν δοθεί στην κυκλοφορία, θα συγκληθούν άμεσα σε συνεδρίαση οι φορείς του Νομού για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
 “Η μη παράδοση σε κυκλοφορία του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα έχει ως αποτέλεσμα, χιλιάδες οδηγοί, επιβάτες και τουρίστες, να χρησιμοποιούν την παλιά και επικίνδυνη -και λόγω κατολισθήσεων” εθνική οδό, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και τα καθημερινά ατυχήματα”. Αυτό σημειώνουν, μεταξύ άλλων, φορείς της Μεσσηνίας σε επιστολή που απέστειλαν χθες προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη. Η επιστολή εστάλη εν όψει της μεθαυριανής συζήτησης -στο 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου- αιτήματος ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης του 5ου Τμήματος, ως προς την συμπληρωματική σύμβαση με την οποία κατασκευάστηκε η παράκαμψη της γέφυρας.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών...κοροιδία με 1%!

Μειώνονται αναδρομικά κατά 1,1% από την 1η Νοεμβρίου οι εργοδοτικές εισφορές που καταβάλουν οι επιχειρηματίες, σε εφαρμογή των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013- 2016, σύμφωνα με εγκύκλιο (αριθμ. 71) που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές αυτές έως τώρα καταβάλλονται για τους καταργηθέντες οργανισμούς Εργατικής Εστίας (0,35%) και Εργατικής Κατοικίας (0,75%). Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης έχει επισημάνει ότι έως το τέλος του 2013 οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν συνολικά κατά 5%.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, νέα προγράμματα και παροχές δεν αναλαμβάνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος συγκεντρώνει τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, εκτός από τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και τη συντήρησή τους. «Συνεπώς, όσον αφορά τις Κοινές Επιχειρήσεις, καταργούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) κατά ποσοστό 0,75% και 0,35% αντίστοιχα, σύνολο 1,10% η δε συνολική εισφορά από 1/11/12 και μετά διαμορφώνεται σε 1% υπέρ Ο.Ε.Κ, και 0,35% υπέρ Ο.Ε.Ε. Οι σχετικές διατάξεις καταλαμβάνουν και τους ασφαλιζόμενους μέσω Σωματείων, Συνεργατικών και Συνεταιρισμών βάσει των διατάξεων των Κεφ. Η’, Θ’, Ι’ και ΙΑ’ (β’ κατηγορία) του Κανονισμού Ασφ/σης του Ι.Κ.Α.- Ε.ΤΑ.Μ.

Η βαθιά ανάσα της οικονομία και η εγκληματικότητα στη ΄ΦΩΝΗ'

ΒΑΘΙΑ-ΑΝΑΣΑ για το μεγάλο μακροβούτι. Ολόκληρο το αισιόδοξο μήνυμα Σαμαρά και οι αντιδράσεις των κομμάτων. Την αντιμετώπιση στην Ελλάδα της απόφασης του Eurogroup έχει σήμερα πρώτο θέμα σήμερα η «ΦΩΝΗ», στην πρώτη σελίδα της οποίας διαβάζουμε:
● 14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ παραμένουν ανοιχτά στον ΟΑΕΔ για ανάσχεση της ανεργίας.
● ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Βιετναμέζου πρέσβη της Ελλάδας σε Καλαμάτα και Πύλο και σύσκεψη με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.
● ΔΥΣΚΟΛΗ συνάντηση Στυλιανίδη με τους περιφερειάρχες, κατόπιν εντολής Σαμαρά, όπου συζήτησαν για τους πόρους και την οικονομική ασφυξία των Περιφερειών.
● ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ η εγκληματικότητα σε Κοπανάκι-Δώριο και τα γύρω χωριά. Την κατάσταση διεκτραγωδεί έγγραφο του αντιδημάρχου Οιχαλίας κ. Αλεξόπουλου στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
● ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ φάντασμα στην Κυπαρισσία με χιλιάδες βιβλία σε κιβώτια να… σαπίζουν σε αποθήκες!!!
● ΕΠΙΣΤΟΛΗ του δημάρχου Καλαμάτας και των φορέων στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το δρόμο στην Τσακώνα και για το δημόσιο συμφέρον.
● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις
και την αγορά εργασίας.
● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!

Ξεσπάθωσε ο Νίκας μετά το φιάσκο για την Ολυμπία οδό

Δεν αντεξε άλλο τον πόλεμο που δέχεται ο Παναγιώτης Νίκας και ξεσπάθωσε κατά των επικριτών του. “Η σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας και μετά από πρόσκληση του δημάρχου του και μόνο. Αρα τα όποια βέλη εκτοξεύονται, θα πρέπει να στρέφονται εναντίον μου” είπε, για ενα γεγονός που το ήξεραν όλοι αλλά προφανώς δεν ήθελαν αυτή την πρωτοβουλία παμεσσηνιακου χαρακτήρα από το Δημαρχο Καλαματας.
 Ηθελαν να μην αναδειχθεί ο κ.Νίκας σε εκφραστή του Νομού για να κάνουν αλλοι το κομμάτι τους, τι πιο λογικό για τα μεγάλα προβλήματα της Μεσσηνιας να πάρει πρωτοβουλία οΠρόεδρος όλων των δημάρχων και της μεγαλύτερης πόλης της πελοποννήσου. Χαρακτηριστικό και το σχόλιο της εφημερίδας ελευθερία.: Σε αυτή την κατηγορηματική -και αυστηρή ταυτόχρονα- δήλωση προέβη το μεσημέρι της Δευτέρας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή την επίθεση που δέχεται, από μερίδα μέσων ενημέρωσης, η πρωτοβουλία του να συγκαλέσει την πιο πάνω συνάντηση, για τα θέματα της Τσακώνας, της Ολυμπίας Οδού και του αγωγού φυσικού αερίου. “Με μεγάλη υπομονή μέχρι τώρα αντεπεξέρχομαι στις ύβρεις και τις συκοφαντίες σε βάρος μου από διάφορες ιστοσελίδες και μπλογκς, οι οποίες εκπορεύονται από συγκεκριμένο κέντρο που το γνωρίζω και θα έρθει ο καιρός που θα τα πούμε και δημόσια” συνέχισε ο Π. Νίκας, βεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι “δεν υποχωρώ, δεν κάμπτομαι, δεν παρασύρομαι”.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΔΩΡΙΟ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΑΚΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ



ΣΟΒΑΡΟ πρόβλημα με την εγκληματικότητα αντιμετωπίζει το Δώριο και το Κοπανάκι με αποτέλεσμα οι τοπικοί άρχοντες να ζητούν απεπλισμένα βοήθεια όπως ο Αντιδήμαρχος Οιχαλίας κ. Αλεξόπουλος ο οποίος έστειλε υπόμνημα στον Αστυνομικό Διευθυντή Μεσσηνίας ζητώντας να ενισχυθεί με δύναμη στην Τοπική Κοινότητα Κοπανακίου το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα το οποίο υπολειτουργεί και κινδυνεύει με απαξίωση αν δεν ληφθούν μέτρα.  Ο Αντιδήμαρχος κάνει αναφορά στην  περιοχή ευθύνης από τη Δημοτική Ενότητα Δωρίου (Τ.Κ. Βασιλικού, Άνω Δωρίου, Κόκλας, Ψαρίου, Χρυσοχωρίου, Χαλκιά, Κούβελα, Μάλθης) μέχρι τη Δημοτική Ενότητα Είρας (Κακαλέτρι, Στάσιμο, Σύρριζο), καθώς και γεωγραφικά τμήματα του Δήμου Τριφυλίας, όπου περιλαμβάνεται ο τέως Δήμος Αετού καθώς από τις 14 οργανικές θέσεις μετά βίας συμπληρώνονται οι 9 σε πλήρη λειτουργία!
Αύξηση της εγκληματικότητας 
Μάλιστα επισημαίνει την αγαστή συνεργασία του Α.Τ. Κοπανακίου με την Αστυνομική υποδιεύθυνση Τριφυλίας και την ΟΠΕΚ που έχει συσταθεί στην περιοχή αναλύοντας σειρά εγκληματικών ενεργειών στη περιοχή όπως ληστείες σε τράπεζες και οικίες ακόμα και δολοφονίες σε αγροτικές περιοχές αλλά και μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μικροεγκληματικότητας η οποία επιτείνεται με την έλλειψη τροχαίας αστυνόμευσης στα δημοτικά διαμερίσματα. Η κατάσταση όπως έχουν τονίσει οι κάτοικοι σύμφωνα με το κείμενο είναι εκτός ελέγχου ορισμένες φορές. Πιο αναλυτικά ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας εξηγεί ότι υπάρχει «πολύ σοβαρό θέμα δημόσιας τάξης, με ισχυρές πιθανότητες απρόβλεπτων συνεπειών, είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται, αφενός, από την αθρόα έλευση παράνομων και μη αλλοδαπών κατά την περίοδο της ελαιοκομιδής, και παρά τις προσπάθειες προσέγγισης και ελέγχου που διαχρονικά γίνονται από τις αστυνομικές αρχές, η παραβατικότητα είναι πολύ σοβαρή και, αφετέρου, από τους διερχόμενους Ρομά, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ασκούντες εμπορική δραστηριότητα και μη, οι οποίοι κατά δεκάδες φθάνουν στην περιοχή μας με ευνόητα αποτελέσματα. Ως προς αυτό το ζήτημα‚ την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση και παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουμε προς κάθε κατεύθυνση, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι τα πράγματα θα εξελιχτούν ομαλά. Σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία μου για μια ανεξέλεγκτη οργή που διαμορφώνεται, σε δημότες που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται και την περιουσία τους να υποτιμάται ραγδαία». Καταλήγει με την διαπίστωση ότι "Η μόνη ενδεδειγμένη και ρεαλιστική πρόταση είναι η στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Κοπανακίου. Η πρόταση αυτή είναι αίτημα όλης της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από τους φορείς της, από τους συλλόγους, εμπορικούς, επαγγελματικούς κλπ., από τους πολίτες των οποίων της αγωνίας καθημερινά γινόμαστε δέκτες και, βέβαια, αποτελεί και θέση της Δημοτικής Ενότητάς μας, καθώς και όλων των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων"

Τεράστια τα ανοίγματα της ΕΑΣ και απίστευτα λάθη

Απίστευτα σκηνικά αποκαλύπτονται και συνέβαιναν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, με συνέπεια σήμερα να υπάρχει ένα οικονομικό άνοιγμα που ξεπερνά τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Η τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου άνοιξε τους... ασκούς του αιόλου με τους διευθυντές των υποκαταστημάτων να καλούνται σε απολογία και τον δ/ντή του υποκαταστήματος της Μεσσηνίας να τίθεται σε αργία. Τα όσα αναφέρθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST σόκαραν για επιταγές που... άλλαζαν χέρια, τους δ/ντές που δεν... ήξεραν τι να κάνουν και τις αλληλοκατηγορίες για μια κατάσταση που έχει οδηγήσει την οργάνωση στην απαξίωση.

Με 13% η φορολογία αγροτών, υποχρέωση τα λογιστικά βιβλία

Οριζόντιο αυτοτελή φόρο 13% ο οποίος θα προσδιορίζεται μέσω λογιστικών βιβλίων “φέρνει” για τους επαγγελματίες αγρότες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως προκύπτει από το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο νέος τρόπος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος θα τεθεί σε ισχύ από το 2014, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013. Από το 164 σελίδων κείμενο προκύπτει, επίσης, ότι το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013.
Η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος (συμπεριλαμβάνεται και το εισόδημα επαγγελματιών κτηνοτρόφων και αλιέων) θα γίνεται πλέον από το πρώτο ευρώ καθώς καταργείται το αφορολόγητο. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 21, παράγραφος 2 του νομοσχεδίου αναφέρεται: “Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%)”. Το προσχέδιο έχει δοθεί προς έγκριση από τα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και αναμένεται να πάρει την τελική του μορφή μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε εντός του Δεκεμβρίου να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Η Τρόιικα θα αλλάζει προέδρους Οργανισμούς και μετά υπουργούς;

Η «τρόικα» της κυβέρνησης προχωρά σε αλλαγές προσώπων στην κρατική μηχανή. Μπορεί η καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης να αλλάζει προσωρινά τον προγραμματισμό όσον αφορά τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην κυβέρνηση, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά στην τοποθέτηση των νέων διοικητών σε ΔΕΚΟ και Οργανισμούς.
Τον πρώτο λόγο στους διορισμούς δεν τον έχουν οι υπουργοί, αλλά η «τρόικα» της κυβέρνησης, η οποία συναποφασίζει και καταλήγει στις επιλογές που θα επανδρώσουν τους κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής. Πρόκειται για τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, τον Πάρι Κουκουλόπουλο από το ΠΑΣΟΚ και τον Δημήτρη Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Ο πρώην βουλευτής Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος θα τοποθετηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με ρεπορτάζ αθηναϊκών μέσων.

Ετοιμαστείτε για τα...τέσσερα χαράτσια τον Δεκέμβριο

«Φουσκωμένος» θα είναι ο λογαριασμός της Εφορίας τον Δεκέμβριο. Οι φορολογούμενοι καλούνται τον επόμενο μήνα να πληρώσουν τέσσερα χαράτσια ύψους 2,44 δισ. ευρώ. Εντός του Δεκεμβρίου λήγουν πολλές από τις προθεσμίες που έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα «χαράτσια». Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων θα πρέπει να εξοφλήσουν την επόμενη δόση του φόρου εισοδήματος και του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.
Επιπλέον μέσα στο Δεκέμβριο το Υπουργείο υπολογίζει να εισπράξει από ΦΠΑ και ΕΦΚ 2,92 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας συνολικά τον λογαριασμό στα 5,36 δισ. ευρώ. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει τα πρώτα 120.000 ειδοποιητήρια στους φορολογουμένους για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα σημειώματα θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα σε όσους δεν πλήρωσαν το περασμένο καλοκαίρι το ΕΤΑΚ του 2009.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει: 1,11 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι με δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει σημαντικά έσοδα τον ερχόμενο μήνα από τη φορολογία εισοδήματος. Απλήρωτες δόσεις Είναι αμφίβολο όμως αν τελικά θα τα εισπράξει, καθώς πολλά νοικοκυριά, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, αφήνουν απλήρωτες τις δόσεις προσδοκώντας ότι θα τις ρυθμίσουν μελλοντικά ως ληξιπρόθεσμο χρέος. Από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ. 231 εκατ. ευρώ από τις δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. 1,1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012. 1,12 από ΦΠΑ, στόχος που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης που καταγράφεται μήνα με τον μήνα.

Σε κινητοποιήσεις οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου

Την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την πορεία της αυτοδιοίκησης στη βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, συζήτησαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου σε έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε χθές βράδυ στην αίθουσα Παναγιώτης Αλεξόπουλος στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης, παρουσία μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους δήμους και δυσχεραίνουν τη λειτουργία των ΟΤΑ είναι η μείωση των πόρων κατά 60%, και μάλιστα αναμένεται το 2013 - όπως υπογράμμισαν - η κατάσταση να χειροτερεύσει, η έλλειψη προσωπικού λόγω πολλών συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων, σε συνδυασμό με τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δήμοι και βέβαια το θέμα με τις διαθεσιμότητες που έχει προκαλέσει γενική αναστάτωση. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε πολλοί ήταν οι δήμαρχοι που μίλησαν για κινητοποιήσεις με λουκέτα στους δήμους κι άλλοι τόσοι που υποστήριξαν την άποψη των ομαδικών παραιτήσεων, ενώ υποστηριχτές βρήκε και η πρόταση του δημάρχου Άργους - Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, ο οποίος είπε πως δεν θα αποτελέσουν μέσο πίεσης η μορφή αυτών των κινητοποιήσεων και αντέτεινε την απαίτηση διαχείρισης από τους ΟΤΑ, των θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης και τον πλούτο της κάθε περιοχής, αφού σημείωσε πως «μόνο το 1% του ΑΕΠ διαχειριζόμαστε, την ίδια στιγμή που το κράτος διαχειρίζεται το 99%». Τέλος, υπογράμμισαν πως στόχος του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ την επόμενη εβδομάδα, είναι ενωμένοι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης να συζητήσουν σε κλίμα ενότητας και να αντιμετωπίσουν ενιαία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ.

Συνεδρίασε η ΠΕΔ Πελοποννήσου για κρίσιμα θέματα

Την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την πορεία της αυτοδιοίκησης στη βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, συζήτησαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου σε έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε απόψε στην αίθουσα Παναγιώτης Αλεξόπουλος στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης, παρουσία μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους δήμους και δυσχεραίνουν τη λειτουργία των ΟΤΑ είναι η μείωση των πόρων κατά 60%, και μάλιστα αναμένεται το 2013 - όπως υπογράμμισαν - η κατάσταση να χειροτερεύσει, η έλλειψη προσωπικού λόγω πολλών συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων, σε συνδυασμό με τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δήμοι και βέβαια το θέμα με τις διαθεσιμότητες που έχει προκαλέσει γενική αναστάτωση.
Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε πολλοί ήταν οι δήμαρχοι που μίλησαν για κινητοποιήσεις με λουκέτα στους δήμους κι άλλοι τόσοι που υποστήριξαν την άποψη των ομαδικών παραιτήσεων, ενώ υποστηριχτές βρήκε και η πρόταση του δημάρχου Άργους - Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, ο οποίος είπε πως δεν θα αποτελέσουν μέσο πίεσης η μορφή αυτών των κινητοποιήσεων και αντέτεινε την απαίτηση διαχείρισης από τους ΟΤΑ, των θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης και τον πλούτο της κάθε περιοχής, αφού σημείωσε πως «μόνο το 1% του ΑΕΠ διαχειριζόμαστε, την ίδια στιγμή που το κράτος διαχειρίζεται το 99%». Τέλος, υπογράμμισαν πως στόχος του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ την επόμενη εβδομάδα, είναι ενωμένοι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης να συζητήσουν σε κλίμα ενότητας και να αντιμετωπίσουν ενιαία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ.

Υποδιοίκηση και Γερμανικό μοντέλο στην 'ΦΩΝΗ'

ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο Μεσοπρόθεσμο οι Δήμοι της Πελοποννήσου. «Υποδιοίκηση» χαρακτηρίζει τους ΟΤΑ ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, ο οποίος υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να προωθεί τη
συναντίληψη στα τοπικά ζητήματα, με αφορμή τη συνάντηση για τους δρόμους, μετά από πρωτοβουλία Πετράκου, την οποία οι άλλοι δήμαρχοι, η Περιφέρεια και οι βουλευτές σνόμπαραν με την απουσία τους και
καυτηρίασαν με την κριτική τους.
ΑΥΤΟ είναι το πρώτο θέμα της σημερινής «ΦΩΝΗΣ» στην πρώτη σελίδα της
οποίας διαβάζουμε:
● ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Περιφερειάρχες στη Γερμανία μετά από επίσημη πρόσκληση της Γερμανικής κυβέρνησης.
● ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ για τον αμαρτωλό δρόμο της Τσακώνας που σκαλώνει λόγω Ελεγκτικού. Το συγκεκριμένο τμήμα θεωρείται το ακριβότερο στον κόσμο αφού από 2 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό στοίχισε 78 εκατ. ευρώ και πήγε στο… ρέμα, ενώ η ανακατασκευή του στοίχισε περισσότερο!
● ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ η καταστροφή του μνημειακού Ναού του 16ου αιώνα στο κάστρο της Κορώνης, όπου χθες μετέβη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.
● ΜΕ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΑ κεκτημένα δεν βλέπουμε ανάπτυξη. Μια επίκαιρη ανάλυση για την Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας.
● ΠΑΝ-ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ κινητοποίηση αύριο στην Αθήνα οργανώνει η ΕΣΑμεΑ.
● ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ των παραγωγών στην Τριφυλία από την κατρακύλα των τιμών του ελαιολάδου.
● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.

Συνάντηση του Πλ. Μαρλαφέκα με το προεδρείο του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Πατρών

Το πρωί της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου 2012 το προεδρείο του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Πατρών επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαϊας Κο Μαρλαφέκα Πλάτων. Η συνάντηση διήρκεσε 30 λεπτά και έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
 Ο Κος Μαρλαφέκας ενημερώθηκε από τα μέλη του ΔΣ και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την λειτουργία και τις δράσεις του συνδέσμου που εκπροσωπεί μία πολύ σημαντική και δραστήρια κοινότητα της πόλης καθώς και για τους στόχους των πενήντα πέντε ετών λειτουργίας του που είναι η σύσφιξη των εν Πάτραις Μεσσηνίων, η διατήρηση της συλλογικής μνήμης - ηθών - εθίμων και παραδόσεων των Μεσσηνίων αλλά και η προαγωγή των σχέσεων στον κοινωνικό περίγυρο της Αχαϊκής Πρωτεύουσας. Εν συνεχεία η συζήτηση επεκτάθηκε σε μεγάλο εύρος για το έργο του Επιμελητηρίου εν μέσω κρίσης , την μελέτη των προβλημάτων της τοπικής οικονομίας με σκοπό την συμπαράσταση κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τις διάφορες επιτροπές τα συμβούλια κ.λ.π. Στο τέλος της συνάντησης ευχαρίστησε το προεδρείο του Συλλόγου για την επίσκεψη και την εποικοδομητική συζήτηση. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κος Βοργιάς Κων/νος , ο Γενικός Γραμματέας Κος Πετρόπουλος Νικόλαος και η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Κα Βάγγαλη Χριστίνα.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τέλος οι σπατάλες στους Δήμους με πρόστιμα

Η πρωτοφανής έκταση και το βάθος της διασπάθισης κονδυλίων και δημοσίου χρήματος από δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις οδήγησαν τη Δικαιοσύνη σε παρέμβαση με τον ορισμό ειδικού ανακριτή, που ασχολείται ήδη μόνο με τις βαριές δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ στους ΟΤΑ. Παράλληλα το Ελεγκτικό Συνέδριο ξεκίνησε, για πρώτη φορά, γενικευμένους ελέγχους στα έσοδα των δήμων –μέχρι τώρα ελέγχονταν μόνον οι δαπάνες τους και ό,τι ξόδευαν– αποκαλύπτοντας όργιο παρανομιών που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, με τους περισσότερους ΟΤΑ να εμφανίζονται να μην εισπράττουν ούτε τα βεβαιωθέντα. Οσα κατά καιρούς με μελανά χρώματα σημείωναν στις εκθέσεις τους τόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης για την κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ από τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις ισχύουν στο πολλαπλάσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους, και στο πεδίο των εσόδων.
Ανώτατος δικαστικός παράγοντας δήλωνε με έμφαση στην «Κ» πως «αν στα έξοδα και στις δαπάνες οι δήμοι είναι από χρόνια πρωταθλητές στη διαφθορά, στην είσπραξη των εσόδων κατέχουν επίσης θλιβερή πρωτιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους και την καθημερινότητα εκατομμυρίων δημοτών». Τα κλιμάκια που ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», έχει συγκροτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να ελέγξει τι εισπράττουν οι δήμοι φέρνουν στο φως πολιτικές και πρακτικές αδιανόητες για ευνομούμενο κράτος. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων, δήμοι δεν εισπράττουν καν το λεγόμενο ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), καθώς για χιλιάδες δημότες - ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, όπως επίσης δεν εισπράττουν ακόμα και βεβαιωμένες προς αυτούς οφειλές. Οργιο παρατηρείται και στον τρόπο που εκμεταλλεύονται –και εισπράττουν– για λογαριασμό των δημοτικών ταμείων έσοδα από εκμετάλλευση και ενοικίαση πλατειών και κοινόχρηστων εν γένει χώρων σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής – τραπεζοκαθίσματα σε δημόσιους χώρους κ.λπ. Τα ίδια και χειρότερα αποκαλύπτονται στον τρόπο που ΟΤΑ εκμεταλλεύονται λατομεία ή ακόμα και νεκροταφεία, από τα οποία οφείλουν να εισπράττουν ειδικά τέλη, όπως επίσης και από τη μίσθωση και την αξιοποίηση εκατοντάδων ακινήτων που διαθέτου

Σε απολογία όλοι οι δ/ντες υποκαταστημάτων – Στα 2,5 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου

Καταιγιστές είναι οι εξελίξεις στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας με το πόρισμα των ορκωτών να δείχνει... πράγματα και άλλες μή σύννομες καταστάσεις που είχαν εξελιχθεί, και που οδήγησαν στο τεράστιο οικονομικό άνοιγμα και την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η οργάνωση.
Σε απολογία καλούνται τώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι και οι διευθυντές των υποκαταστημάτων, ενώ σε αργία τέθηκε ο δ/ντής του υποκαταστήματος της Μεσσήνης Ν. Σαρδέλης. Παράλληλα, μια σημαντική παρέμβαση επιχειρεί να κάνει στην αγορά η ΕΑΣ Μεσσηνίας προκειμένου να κρατηθεί στα ψηλά, παρά τις μικρότερες τιμές που τώρα καταγράφονται, η τιμή του ελαιολάδου. Έτσι κατέληξε στα 2,5 ευρώ το κιλό για το λάδι και στο 1,4 ευρώ για το 200άρι όσον αφορά τις ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας.

Αποφάσεις του Δ.Σ. Καλαμάτας για ψηφιακό Δήμο και ποιότητα ζωής

Συνεδρίασε την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο και έλαβε αποφάσεις για τα πάνω από 40 θέματα της Ημερήσιας Διάταξης: Οι σημαντικότερες αποφάσεις ήσαν οι εξής: Α. Έκθεση για τους Βαλκανικούς Πολέμους Αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί η Έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, την ΕΡΤ και το Δήμο Πειραιά, περί τα μέσα Δεκεμβρίου στα πλαίσια της επαναλειτουργίας του Ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού Καλαμάτας. Β. Παραθαλάσσιο Πάρκο
Εγκρίθηκε η μελέτη και ψηφίσθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Λιμενικό Ταμείο για την κατασκευή Παραθαλάσσιου Πάρκου στη χερσαία ζώνη του Προλιμένα.
Γ. Κέντρο Υγείας Αποφασίσθηκε η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας για τον καθορισμό χώρου ανέγερσης Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου. Το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου θα καλύψει ολόκληρη τη δυτική περιοχή της πόλης και του Δήμου της Καλαμάτας
Δ. Υπόγειοι Κάδοι
Τροποποιήθηκε η απόφαση για χωροθέτηση δέκα περίπου υπόγειων κάδων, γιατί στην πρώτη χωροθέτηση υπήρξαν προβλήματα με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
Ε. Ψηφιακός δήμος
 Εγκρίθηκαν επίσης, οι κανονισμοί λειτουργίας ιστοσελίδας intranet, ηλεκτρονικής διακίνησης αλληλογραφίας, λειτουργίας ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και η καταχώρηση του Δήμου στα social media (facebook-twitter).
ΣΤ. Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Εγκρίθηκαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, καθώς και η οικονομική υποστήριξή τους. Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν δεκάδες εκδηλώσεις στην πόλη και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες με κέντρο την Κεντρική Πλατεία-Βασ. Γεωργίου και το Πνευματικό Κέντρο. Οι βασικές εκδηλώσεις θα είναι και φέτος το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου και η υποδοχή της Πρωτοχρονιάς. Ζ. Ψηφίσματα Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε το ψήφισμα της ΠΕΔ Πελοποννήσου για τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ. Τα υπόλοιπα θέματα ήσαν υπηρεσιακής φύσεως και οι σχετικές αποφάσεις τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας σε τρεις (3) ημέρες περίπου.

Εχει ηγέτες άραγε η ελληνική κοινωνία;

Tου Νικου Κωνστανταρα
  Η Ελλάδα έχει πολλούς ηγέτες: στην πολιτική, στη θρησκεία, στα συνδικάτα, στη διανόηση. Αλλά πάσχει από έλλειψη ηγεσίας. Οχι μόνο επειδή κανένας από τους κατ’ όνομα ηγέτες δεν πείθει ότι είναι ικανός να διαχειριστεί τα σημερινά προβλήματα και να οδηγήσει τη χώρα προς το μέλλον, αλλά και γιατί η κοινωνία βρίσκεται μετέωρη, με την αίσθηση ότι η πορεία την οποία θεωρούσε δεδομένη διεκόπη.
Η ορφάνια αυτή είναι και αιτία και προϊόν της κρίσης, και η κρίση θα διαιωνίζεται όσο δεν αναδεικνύονται νέοι ηγέτες. Ισως αδικούμε όσους πολιτικούς τα τελευταία χρόνια προσπάθησαν να σηκώσουν το βάρος των ευθυνών τους και φάνηκε η αδυναμία τους. Είναι εύκολο να κρίνουμε όταν δεν εξαρτάται από τις δικές μας κινήσεις αν η χώρα θα μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, να εισάγει καύσιμα και φάρμακα. Αλλά η έλλειψη ηγεσίας δεν φαίνεται μόνο από το πόσο καλά οι πολιτικοί μας «διαπραγματεύονται» με τους πιστωτές μας ή αν προωθούν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Ο,τι και αν κάνουν, είναι προϊόντα ενός πολιτικού συστήματος το οποίο απέτυχε και ο κόσμος που τους ψηφίζει ελπίζει απλώς ότι η οικονομία και η κοινωνία θα αντέξουν έως την ώρα που θα έρθει, από κάπου, η λύση. Οι αντιπολιτευόμενοι, από την άλλη, στέκονται σε επάλξεις που χάραξαν οι σημερινοί κυβερνώντες. Οι επιθέσεις τους στοχεύουν στη συντήρηση ενός συστήματος που, τα τελευταία 30 χρόνια, υπονόμευσε τα θεμέλια της κοινωνίας.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου εδραίωσε την εξουσία του πάνω στην πατροκτονία – στη διάλυση του πολιτικού κέντρου που κληρονόμησε από τον πατέρα του, και στη διάλυση του κράτους που παρέλαβε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το δυστύχημα είναι ότι η άμορφη πολιτική μάζα που αυτός κληροδότησε δεν μπόρεσε να αποκαθηλώσει και αυτόν με τη σειρά του, αλλά αφοσιώθηκε μόνο στο να τον μιμείται. Το αποτέλεσμα: όλοι εναντίον όλων (ατόμων και ομάδων) σε μια αέναη μάχη για πλούτη και προνόμια. Αυτή η αντίληψη ισοπέδωσε όσους τόλμησαν να προτείνουν την εξέλιξη της κοινωνίας, η οποία θα εξασφάλιζε και την επιβίωσή της. Είναι τραγικό ότι σήμερα που όλα είναι ρευστά στην περιοχή, στην Ευρώπη, στον πλανήτη, εδώ στην Ελλάδα παραμένουμε παγιδευμένοι στο 1974. Σαν να μη μας αφορούσαν η πτώση του Τείχους το 1989 και ο ξεσηκωμός των Αράβων πέρυσι, οι πρωταγωνιστές μας εμμένουν στον ρόλο του επαναστάτη και του τιμωρού, ασυμβίβαστοι, διαμαρτυρόμενοι συνεχώς εναντίον ενός συστήματος που μας στερεί και μας καταπιέζει (έως το 1974 πολιτικά, τώρα υλικά). Βλέποντας την απαξίωση όσων επιχειρούν να αλλάξουν τα πράγματα, και τον ανελέητο θυμό κάποιων άλλων, φαίνεται πως είναι η μοίρα μας να υποδυόμαστε αυτούς τους ρόλους έως το αδιέξοδο, έως το σημείο που δεν θα αντέχουμε πια τις συνέπειες.