Pages

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Κατεπείγουσα συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Με τη μορφή του κατεπείγοντος και με 18 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει την τελευταία μέρα του χρόνου, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου στις 11 πμ στην Τρίπολη, στα γραφεία της Περιφέρειας, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
 1. Έγκριση επιλογής Σύμβουλου Δημοσιότητας για τη δημιουργία επικοινωνιακής ταυτότητας του έργου (λογότυπο Α.Σ., αξιοποίηση ιστοσελίδων εταίρων), σχεδιασμός ενημερωτικού υλικού, δημοσιοποίηση έργου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αποστολή ενημερωτικών emails σε λίστες αποδεκτών, ενημερωτικές συναντήσεις με ΜΚΟ και συλλογικούς φορείς, οργάνωση συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της Δράσης Νο5 “Παρουσίαση και Προβολή του Τοπικού Σχεδίου Δράσης Κοινωνικής Ένταξης”, της ενταγμένης πράξης «Τοπική πρωτοβουλία για την απασχόληση II» με κωδικό ΟΠΣ 375768 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προϋπολογισμού 18.450,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
2. Έγκριση ανάθεσης για την υλοποίηση τριών ημερίδων, τη δημιουργία έντυπου ενημερωτικού υλικού (1000 φυλλάδια, 50 αφίσες), τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή (cd, ιστοσελίδες στο διαδίκτυο), 20 δημοσιεύσεις σε ημερήσιο, εβδομαδιαίο ή άλλο τύπο και 20 ανακοινώσεις σε ΜΜΕ (ραδιοφωνικά καιτηλεοπτικά μηνύματα, video) στο πλαίσιο της Δράσης Νο5 “Ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης επαγγελματικών και εργοδοτικών φορέων και επιχειρήσεων”, της ενταγμένης πράξης «Αρκαδικό Δίκτυο για την κοινωνική συνοχή», με κωδικό ΟΠΣ 375765 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προϋπολογισμού 6.525,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 3. Έγκριση ανάθεσης για την υλοποίηση ενός συνεδρίου και μίας έκθεσης, τη δημιουργία έντυπου ενημερωτικού υλικού (5000 φυλλάδια, 50 αφίσες), τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή, 20 δημοσιεύσεις σε ημερήσιο, εβδομαδιαίο ή άλλο τύπο, 50 ανακοινώσεις σε ΜΜΕ (ραδιοφωνικά μηνύματα) στο πλαίσιο της Δράσης Νο7 “Ενέργειες διάχυσης στόχων, αποτελεσμάτων και καλών πρακτικών του έργου-Στήριξη νέων επιχειρήσεων”, της ενταγμένης πράξη «Αρκαδικό Δίκτυο για την κοινωνική συνοχή» με κωδικό ΟΠΣ 375765 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προϋπολογισμού 8.900,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 4. Έγκριση επιλογής Σύμβουλου Δημοσιότητας για την παρουσίαση και προβολή του Τοπικού Σχεδίου Δράσης Κοινωνικής Ένταξης μέσω της δημιουργίας επικοινωνιακής ταυτότητας του έργου (λογότυπο αναπτυξιακής σύμπραξης, αξιοποίηση ιστοσελίδων εταίρων), σχεδιασμός ενημερωτικού υλικού, δημοσιοποίηση έργου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αποστολή ενημερωτικών emails σε λίστες αποδεκτών, ενημερωτικές συναντήσεις με ΜΚΟ και συλλογικούς φορείς , οργάνωση συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της Δράσης Νο5 “Παρουσίαση και Προβολή του Τοπικού Σχεδίου Δράσης Κοινωνικής Ένταξης”, της ενταγμένης πράξης «ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ» με κωδικό ΟΠΣ 375762 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προϋπολογισμού 18.450,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Βάζουν... λουκέτο(;) στον ΤΑΣ Μεσσηνίας

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός και η αγωνία για το μέλλον των εργαζομένων της υπηρεσίας του ΤΑΣ Μεσσηνίας, αφού το νέο οργανόγραμμα αντί για αποκέντρωση, δείχνει να καταργεί όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για το μέλλον τους – ο λόγος για 17 μόνιμους υπαλλήλους για τους οποίους δεν προβλέπεται το τί θα γίνει. Το ζήτημα έχει και σημαντικές διαστάσεις και για την περιοχή μας αφού ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτήν και το έργο που έχει παραχθεί και συνεχίζει να παράγεται εξαιρετικά σημαντικό.

Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή έφερε ένταση και αποχωρήσεις

Μήνυμα μέσω ψηφίσματος έστειλε η Περιφερειακή αρχή στο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να τον αφήσει να καταστρέψει την Πελοπόννησο- Διαφώνησαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας- αποχώρησε ο σύμβουλος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Νίκος Πατσαρίνος. Ανακοινώθηκε η εκχώρηση 70 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Μία επερώτηση των βουλευτών Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σχετικά με συνάντηση του Περιφερειάρχη με ευρωπαίους εκπροσώπους για το θέμα των απορριμμάτων και όχι μόνο έφερε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ένταση και αποχωρήσεις ενώ η κα. Νικολάκου, ως εισηγήτρια του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος, ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα στο οποίο θα γίνεται σαφές προς κάθε πλευρά ότι δεν πρόκειται η Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αφήσουν τον οποιοδήποτε με λαϊκίστικους και οπισθοδρομικούς τρόπους να καταστρέψουν την Περιφέρεια. Η κα. Νικολάκου στην εισήγησή της (όπως θα δείτε και στο βίντεο) ήταν καταπέλτης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών της Πελοποννήσου και κυρίως του Θανάση Πετράκου που μέχρι πριν λίγο διάστημα ήταν περιφερειακός σύμβουλος και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δεχθούν κάθε εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ερωτήσεις για την Περιφέρεια σε υπουργούς και να μην ενδιαφέρεται να μάθει τι ειπώθηκε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σημείωσε δε πως οι επερωτήσεις που γίνονται έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα της Περιφέρειας, ενώ η αντιπεριφερειάρχης μίλησε για "ξεπέρασμα ορίων" και για "παραπλάνηση και ψεύδη με στόχο να δημιουργηθεί ανασφάλεια και φόβος στους πολίτες". Η κα. Νικολάκου θέλοντας να στηρίξει την άποψή της ότι η Περιφέρεια αγωνίζεται και προσπαθεί για το καλύτερο για τους πολίτες της Πελοποννήσου ανακοίνωσε και την εκχώρηση περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Συλλήψεις σε Κυπαρισσία και Καλαμάτα...

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Κυπαρισσία ένας 35χρονος Ρουμάνος για παράνομη οπλοκατοχή. Ειδικότερα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 35χρονου Ρουμάνου, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν, δύο αεροβόλα όπλα, ένα πιστόλι αερίου, ένα τσεκούρι, ένα μαχαίρι και είκοσι οκτώ φυσίγγια. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Κυπαρισσίας.
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Στο πλαίσιο των ελέγχων, που διενεργούν οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για την καταπολέμηση του παράνομου «τζόγου», συνελήφθησαν, χθες (29-12-2012) το βράδυ, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τέσσερα (4) άτομα, για παράνομα τυχερά παιχνίδια. Ειδικότερα, χθες (29-12-2012) το βράδυ, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έλεγχο σε κατάστημα, ιδιοκτησίας 43χρονου ημεδαπού, όπου κατέλαβαν αυτόν, να έχει εγκαταστήσει και να λειτουργεί συνολικά επτά (7) ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να είχε επιτρέψει σε τρεις (3) ημεδαπούς, ηλικίας 42, 30 και 42 ετών αντίστοιχα, την διενέργεια του τυχερού παιχνιδιού «ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ», μέσω ισάριθμων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Την Τετάρτη τα στοιχεία για την πορεία του ΕΣΠΑ

Tην Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 θα γίνουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρινίζει, με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ότι «τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, δεν αντικατοπτρίζουν την τελική εικόνα των απορροφήσεων για το 2012» και γνωστοποιεί ότι τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη. Σε πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης σχετικά για την παρουσίαση νέου προγράμματος στήριξης της ρευστότητας από το ΕΣΠΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών είναι η στήριξη της ρευστότητας, η επανεκκίνηση των έργων και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η οικονομία μας σήμερα. Είμαστε δεσμευμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε ευρώ από το ΕΣΠΑ και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προσοχή στα τζάκια και τις ξυλόσομπες! Συστάσεις του ΥΠΕΚΑ

Να αποφεύγουν τη χρήση και καύση ακατάλληλων υλικών σε τζάκια και ξυλόσομπες, συνιστά στους πολίτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε, κυρίως στην Αθήνα, και σε δύο χρονικές περιόδους, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων. Λετε να φορολογηθούν τελικά τα τζάκια, ως πρόστιμο για την παραγωγή ρύπων;
Τις επόμενες ημέρες, θα γίνει ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να εξεταστεί σε όλες τις σύνθετες πτυχές του το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε από τη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου για θέρμανση, εξαιτίας της αύξησης των τιμών μετά την εξίωση του φόρου. Το φαινόμενο οφείλεται αφενός στις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασιακή αναστροφή, και αφετέρου στην έντονη χρήση εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ, παρατηρήθηκε έντονη οσμή στον περιβάλλοντα αέρα και σημαντική μείωση της ορατότητας. Τα χρονικά αυτά διαστήματα ήταν, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου και το τριήμερο από 25 έως και 27 Δεκεμβρίου, ενώ ενδιάμεσα οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Συνελήφθησαν στην Καλαματα για παράνομα τυχερά παιχνίδια

Αστυνομικοί έλεγχοι, κατά την διάρκεια της περιόδου των εορτών στην Μεσσηνία για την καταπολέμηση του παράνομου τζογου. Στο πλαίσιο των ελέγχων, που διενεργούν οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για την καταπολέμηση του παράνομου «τζόγου», συνελήφθησαν, χθες (29-12-2012) το βράδυ, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τέσσερα (4) άτομα, για παράνομα τυχερά παιχνίδια. Ειδικότερα, χθες (29-12-2012) το βράδυ, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έλεγχο σε κατάστημα, ιδιοκτησίας 43χρονου ημεδαπού, όπου κατέλαβαν αυτόν, να έχει εγκαταστήσει και να λειτουργεί συνολικά επτά (7) ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να είχε επιτρέψει σε τρεις (3) ημεδαπούς, ηλικίας 42, 30 και 42 ετών αντίστοιχα, την διενέργεια του τυχερού παιχνιδιού «ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ», μέσω ισάριθμων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι ανωτέρω ηλεκτρονικοί υπολογιστές κατασχέθηκαν, καθώς επίσης και ένας (1) κερματοδέκτης. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.Την αστυνομική έρευνα και την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Αποφασισμένος ο Δήμος Δυτικής Μάνης να κρατήσει την Κοινότητα Αβίας

Στα ύψη ανέβηκε το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε το ομόφωνο αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Αβίας (Αρχοντικό, Παλιόχωρα, Ακρογιάλι, Μεγάλη Μαντίνεια) για τη μετακίνησή της στο Δήμο Καλαμάτας.
Υπέρ της απόσχισης της Κοινότητας Αβίας από το Δήμο Δυτικής Μάνης ψήφισε μόνο ο Βασίλης Κοζομπόλης, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας από το Αρχοντικό, καθώς και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αβίας, Δημήτρης Αβράμης. Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Μπασάκος, υποστήριξε το αίτημα της Κοινότητας Αβίας, ωστόσο αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διαμαρτυρόμενος για το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στη συνεδρίαση, το οποίο δεν επέτρεπε να εκφραστούν ελεύθερα απόψεις που διέφεραν από τη θέση της πλειοψηφίας. Επίσης ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Λαμπρινέας, ψήφισε λευκό, τονίζοντας ότι το χωροταξικό των Δήμων είναι δευτερεύον ζήτημα, ενώ το κύριο θέμα είναι γενικά ο νόμος του «Καλλικράτη» και η μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε τοπική διοίκηση. Κατά τη συνεδρίαση έγιναν σοβαρές καταγγελίες από κατοίκους, που τόνισαν ότι η κατάσταση με τις υπογραφές που υποτίθεται ότι συγκέντρωσε η Τοπική Κοινότητα Αβίας, υπέρ του αιτήματος προσχώρησης στο Δήμο Καλαμάτας, περιλαμβάνει ψευδή και πλαστά στοιχεία. Ειδικότερα καταγγέλθηκε ότι φέρονται να έχουν υπογράψει άτομα τα οποία ουδέποτε υπέγραψαν, καθώς επίσης υπάρχουν υπογραφές αποθανόντων! kalamatajournal.

Πρόσωπα που μεσουρανούσαν στην πολιτική, χάθηκαν από το προσκήνιο

Τις βάσεις για ένα «σάρωμα» στελεχών που μεσουρανούσαν στο πολιτικό σκηνικό έβαλε το 2012. Περίπου 60-70 πολιτικά πρόσωπα που δέσποζαν επί δεκαετίες ξεπεράστηκαν από τον χρόνο και τις εξελίξεις. Επίσης, τέσσερα κόμματα είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους, χωρίς καν να δοκιμαστούν εκλογικά, είτε καταποντίστηκαν στις κάλπες, όπως αναφέρει η Real News. Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη έβαλε λουκέτο, η Δημιουργία Ξανά και η Δράση καταποντίστηκαν στις κάλπες, ο ΛΑΟΣ ναυάγησε στην ξέρα των διπλών εκλογών και η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη έμεινε σαν σφραγίδα περισσότερο παρά σαν κόμμα που συγκινεί. Δεν είναι όμως μόνο τα κόμματα που εξαφανίστηκαν αλλά και πρόσωπα.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης περιθωριοποιήθηκε, ο Αλέκος Αλαβάνος έπαψε να αποτελεί πόλο στην Αριστερά, ο Στέφανος Μάνος έμεινε μάλλον οριστικά εκτός πολιτικού προσκηνίου, ο Θάνος Τζήμερος έδυσε πριν το άστρο του ανατείλει και ο τεχνοκράτης Λουκάς Παπαδήμος εξαφανίστηκε από το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Ο μεγάλος χαμένος είναι φυσικά το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχασε δύο γενιές στελεχών. Ο Θόδωρος Πάγκαλος, η Βάσω Παπανδρέου, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Γείτονας, ο Γρηγόρης Νιώτης, ο Γιάννης Διαμαντίδης είναι πλέον εκτός προσκηνίου. Το ίδιο και στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Πέτρος Ευθυμίου που αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα μετά την αποτυχία εκλογής τους. Μάλιστα η πρώην υπουργός Παιδείας, «ψάχνεται», όπως αναφέρει η εφημερίδα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ ο Π. Ευθυμίου έχει εξαφανιστεί από προσώπου Γης. Το 2012 σηματοδότησε την αρχή του τέλους και για όλη τη φουρνιά των στελεχών που έφερε στο προσκήνιο ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Παγωμένη η εμπορική κίνηση την τελευταία Κυριακή

Aνοικτά είναι τα εμπορικά καταστήματα παρά την απεργία,που εξήγγειλαν οι εμποροϋπάλληλοι, για σήμερα Κυριακή. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι ίδιοι οι έμποροι, η υποτονική αγοραστική κίνηση και όχι η απεργία των εργαζομένων είναι το στοιχείο που τους απασχολεί περισσότερο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, η αγορά κινείται σε ρυθμούς πολύ χαμηλότερους της προηγούμενης Κυριακής,που επίσης ήταν ανοικτά τα καταστήματα, ενώ η συνομοσπονδία έχει τοποθετήσει συνεργεία της σε διάφορους εμπορικούς δρόμους, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία, για το πως κινήθηκε ο τζίρος όλες τις ημέρες των εορτών και ποιές ήταν οι μέρες εκείνες, που διάλεξαν οι καταναλωτές για τις αγορές τους και τα στοιχεία αυτά, μετά την επεξεργασία τους, θα αποσταλούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο του διαλόγου, που έχει ανοίξει, για την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. «Ο καιρός ήταν το κερασάκι στην τούρτα...», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι ,η κίνηση στην αγορά διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του σχετικά με την πορεία της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, η μείωση της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα, σε σχέση με πέρσι, διαμορφώθηκε γύρω στο 15% - 20% σε όλη τη χώρα

60 εκ.ευρώ εξασφάλισε το Υπ.Εργασίας για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας το 2012 κλείνει με την σημαντική είδηση της χρηματοδότησης του λειτουργικού και υποστηρικτικού κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», αφού αποδεσμέυτηκαν κοινοτικοί πόροι ύψους 60 εκατ. ευρώ. Tην αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πόρων ύψους 60 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξασφάλισε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας με συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης: «Αφήνουμε το 2012 με την επιτυχή έκβαση της αποδέσμευσης κοινοτικών πόρων ύψους 60 εκατ. ευρώ υπέρ της χώρας.
Η έγκριση πληρωμής επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το υπουργείο, για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα «Κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το Υπουργείο Εργασίας, μέσα από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, επικεντρώνει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Υψηλοί τόνοι από Νίκα με φόντο την απόρριψη της μελέτης του προλιμένα

Συνεχίζουν να... καίνε οι εξελίξεις με την ζώνη του προλιμένα και την μελέτη ανάπλασής του. Η δημοτική αρχή πλέον ζητά εξηγήσεις για την απόρριψή της, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου, και επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές της οι οποίες έχουν προοπτική τις ενστάσεις σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας κρατώντας υψηλούς τόνους για το ζήτημα αυτό, έστειλε μήνυμα πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα συμφέροντα της πόλης στο λιμάνι, με φόντο και τις αποφάσεις για τα δημοτικά λιμενικά ταμεία.

Σε εφαρμογή το επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοποννήσου

Με αυξημένη πλειοψηφία εγκρίθηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοποννήσου που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στην τελευταία συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου για το 2012. Ο Πέτρος Τατούλης στην εισήγηση του ξεκαθάρισε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα έχει εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση των έργων που περιλαμβάνει ανακοινώνοντας ότι για την ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν ήδη εξασφαλιστεί 100 εκατομμύρια από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).
 Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι από το 2013 η υλοποίηση των μεγάλων οδικών αξόνων θα βρίσκονται στην ευθύνη της περιφέρειας, ενώ ανακοίνωσε και την στρατηγική απόφαση να ολοκληρωθεί και το έργο σημαία του ανατολικού παραλιακού άξονα της Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο του πρωτογενούς τομέα εξήγγειλε πενταετές κτηνοτροφικό πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης, εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών, των ελαιοτριβέων και των τυποποιητών, με επαγγελματικό προσανατολισμό υπογραμμίζοντας ότι το μεγάλο στοίχημα της Διοίκησης είναι η σύνδεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την παραγωγή νέας γνώσης. Ολοκληρώνοντας ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε το επιχειρησιακό πρόγραμμα μπούσουλα, ο οποίος θα επεξεργάζεται το μοντέλο στο επίπεδο των πολιτικών στοχεύσεων με δεδομένα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό Πελοποννήσου, ξεκαθαρίζοντας την πολιτική βούληση του ότι θα δοθεί προτεραιότητα για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με σταθερό εργασιακό και φορολογικό καθεστώς.

Ελαιοπαραγωγοί από την Καλαμάτα: Τους… βάζουν το λάδι στο Πέραμα

Καμπάνια αλληλεγγύης για όλους τους άνεργους Στη μνημονιακή Ελλάδα το λάδι για χιλιάδες άνεργους, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, έχει γίνει είδος πολυτελείας. Στο Πέραμα θα διατεθούν σήμερα 500 κιλά λάδι από τους ελαιοπαραγωγούς της Καλαμάτας σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη. Σειρά θα πάρουν πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για την πανελλαδική καμπάνια «ένα μπουκάλι λάδι για κάθε άνεργο» που ξεκίνησε πριν από ενάμιση μήνα η συλλογικότητα «Αλληλεγγύη για όλους» και στην οποία ανταποκρίθηκαν θετικά δεκάδες ελαιοπαραγωγοί της περιφέρειας.
Τα μέλη της συλλογικότητας πραγματοποίησαν περιοδείες και στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με όλα τα δίκτυα αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν την καμπάνια. «Έχουμε διαπιστώσει ότι κατά τη συγκέντρωση τροφίμων αυτό που πάντα λείπει ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα είναι το λάδι, το οποίο είναι πολύ βασικό για κάθε τραπέζι. Την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι αν διαθέσει ένας ελαιπαραγωγός μόνο ένα μπουκάλι λάδι θα βοηθήσει σημαντικά τους άνεργους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη», ανέφερε στην «Εφ. Συν.» το μέλος του τομέα τροφής της συλλογικότητας, Νίκος Παρλιάρος. Σε σχέση με τους πολίτες στους οποίους θα διανέμεται και τα κριτήρια διανομής, ο Ν. Παρλιάρος τονίζει: «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε κάρτα ανεργίας ή φορολογικές δηλώσεις. Αν ο άλλος έχει σπίτι, αλλά δεν έχει να φάει, τα χαρτιά δεν λένε τίποτα. Σε κάθε περιοχή τόσο τα δίκτυα αλληλεγγύης όσο και οι ελαιοπαραγωγοί γνωρίζουν ποιοι συνάνθρωπο αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και σε εκείνους θα δώσουν λάδι». kalamataBLOGS.

Βαρύ φορτίο από φόρους το πρώτο 6μηνο του νέου χρόνου

«Βαρύς» είναι ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία οι φορολογούμενοι τους πρώτους τρεις μήνες του 2013. Φόροι ακίνητης περιουσίας παρελθόντων ετών, το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και οι τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος είναι μερικά από αυτά που καλούνται να πληρώσουν σταδιακά οι πολίτες από το νέο έτος. Ήδη όσοι πρέπει να πληρώσουν τον ΦΑΠ του 2010 έχουν λάβει τα σχετικά ειδοποιητήρια. Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε 3 δόσεις με τη πρώτη έως τις 31 Ιανουαρίου.
Το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει 400 εκατ. ευρώ από το Φόρο Ακίνητης περιουσίας του 2010, ενώ ακολουθούν ο Φόρος Ακίνητης περιουσίας του 2011, με έσοδα 600 εκατ. ευρώ. Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα σταλούν στις αρχές του 2013 και αφορούν περίπου 600.000 - 700.000 πολίτες. Περί τα 500 εκατ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση να εισπράξει από το Φόρο Ακίνητης περιουσίας του 2012. Ο συγκεκριμένος φόρος θα πληρωθεί με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, προς τα τέλη του 1ου εξαμήνου. Στο μεταξύ, έως τον Απρίλιο ή Μάιο το ειδικό τέλος ακινήτων θα εξακολουθήσει να πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παράλληλα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προβλέπεται η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων του φόρου εισοδήματος από τις οποίες το ΥπΟικ περιμένει να εισπράξει 1 δις. ευρώ. Από το νέο έτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τα χρήματα που εισπράττουν από ενοίκια, θα φορολογούνται με 10% μέχρι τις 12.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 26%. newsmessiina.

Επεισόδια στη Βαλύρα! Διεκόπη στο 35ο Αστέρας-ΠΑΟ Καλαμάτας!

Οι δυο πρώτες αναμετρήσεις της Α΄ Μεσσηνίας, Α.Ο. Διαβολιτσίου-Ολυμπιακός Καλαμάτας και Ομόνοια-Δωριέας κόλλησαν στο 1-1, ενώ Α.Ο. ΦΑΡΑΙ-Α.Ο. Κυπαρισσίας και Α.Ο. Ασπροχώματος ΜΓΣ διεξάγονται το βράδυ.
Στο 1ο όμιλο της Β΄ Μεσσηνίας είχαμε ένταση και νεύρα, αλλά και ξύλο (!) παρακαλώ, στο ματς του Αστέρα με τον Παναθηναϊκό Καλαμάτας στο γήπεδο της Βαλύρας, καθώς ο διαιτητής του αγώνα Γιώργος Κότσαρης διέκοψε τη συνάντηση, όπως αναφέρει στο Φύλλο Αγώνος! Συγκεκριμένα στο 35ο λεπτό και στην επίτευξη του 0-3 για τον Παναθηναϊκό, οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν ότι σημειώθηκε από θέση οφσάιντ, καθώς έδειξε σέντρα ο επόπτης Παρασκευάς Ζαχαράκης. Ο αρχηγός των κιτρινόμαυρων της Ιθώμης Γιάννης Καρύδης διαμαρτυρήθηκε έντονα και ο άρχοντας του αγώνα του έδειξε (πολύ σωστά) την δεύτερη κίτρινη κάρτα κόκκινη, με αποτέλεσμα να επακολουθήσουν διαμαρτυρίες, ένταση αλλά και βιοπραγίες (!) και το διαιτητικό τρίο να αποχωρήσει από το γήπεδο συνοδεία αστυνομίας!!!

Προβάδισμα για το ΣΥΡΙΖΑ – Στο 1,1 η διαφορά με τη ΝΔ

Δείτε τα αποτελέσματα που δίνει η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το ΒΗΜΑ της Κυριακής. Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 22,6% ενώ δεύτερη ακολουθεί η ΝΔ με ποσοστό 21,5%. Επίσης στην πρόθεση ψήφου έρχεται τρίτη η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 9,8% και όλα τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά. To ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 6,8%, το ΚΚΕ 5,2%, η ΔΗΜΑΡ 5% ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,8%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 4,5%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο ΑΝτώνης Σαμαράς με ποσοστό 46,1% έναντιο του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το ποσοστό 31,4%. Το 20,1% λέει κανένας από τους δυο. Η δημοισκόπηση έγινε από την ΚΑΠΑ Research και θα δημοσιευτεί στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Στα..μαχαίρια για κακοτεχνίες και καθυστερήσεις στην ανάπλαση της πλατείας

Το έργο της ανάπλασης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στιγματίζεται από κακοτεχνίες και καθυστερήσεις, ενώ και η ασφαλτόστρωση της Αριστομένους είναι προβληματική, υποστήριξε για άλλη μια φορά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας. Δεν υπάρχουν ούτε κακοτεχνίες ούτε καθυστερήσεις διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρίστος Ριζάς… Κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Θόδωρος Μπρεδήμας είπε ότι στο δάπεδο της πλατείας που έχει παραδοθεί προς χρήση υπάρχουν σπασμένα μάρμαρα, ενώ πρόσθεσε πως και το χρονοδιάγραμμα δεν έχει τηρηθεί και αντίθετα υπάρχουν καθυστερήσεις. Για την Αριστομένους ζήτησε ενημέρωση, δεδομένου ότι η επίβλεψη έχει κρίνει πως η ασφαλτόστρωση δεν ήταν επιτυχημένη. Ο Χρίστος Ριζάς στην απάντησή του σημείωσε πως πράγματι κάποιες πλάκες έχουν σπάσει, ωστόσο τόνισε ότι αυτό οφείλεται στα βαριά οχήματα που περνούν από πάνω, δεδομένου ότι το έργο δεν έχει τελειώσει. Διαβεβαίωσε λοιπόν πως οι σπασμένες πλάκες θα αντικατασταθούν. Για το χρονοδιάγραμμα είπε πως η σύμβαση προβλέπει την περαίωση του έργου στις 15 Απριλίου, κάτι που τόνισε ότι θα τηρηθεί. Για την Αριστομένους ο κ. Ριζάς επανέλαβε ότι ο εργολάβος έχει καταθέσει αίτηση θεραπείας, ώστε να αποφύγει το ξήλωμα της ασφάλτου και την τοποθέτηση νέας. Η αίτηση θα εξεταστεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων. kalamatajournal

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ουρες σε εφορίες τραπεζες για τέλη και παραδοση πινακίδων στην Μεσσηνία

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2013, ενώ αδιευκρίνιστη είναι ακόμα η παράταση που κατά το έθιμο δίνει η πολιτεία για λίγες ημέρες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες το άφησαν την τελευταία ώρα.
Ασφυκτικά γεμάτες ήταν την Πέμπτη σε όλες τις τράπεζες αλλά και στην εφορία καθώς και τα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. για την προμήθεια των τελών κυκλοφορίας καθώς οι περισσότεροι προτιμούν να εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους για την τελευταία στιγμή.
Την ίδια ώρα επίσης ατελείωτες ουρές σχηματίζουν στις εφορίες κάτοχοι αυτοκινήτων, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας, να παραδώσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, αδυνατώντας να πληρώσουν τα τέλη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε όλη την χώρα είχαν καταγράψει -μέχρι χθες- 4,5 εκατομμύρια εκτυπώσεις ειδοποιητηρίων πληρωμής από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών οχημάτων. Πρακτικά, οκτώ στους δέκα φορολογουμένους είχαν τυπώσει το ειδοποιητήριο πληρωμής.
Η ΕΙΚΌΝΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ...
Στην Τριφυλία οι τράπεζες σημείωσαν επίσκεψη ρεκόρ όπως και τα ΕΛ.Τ.Α για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε υποκατάστημα η καθημερινή κίνηση ήταν από 80-150 πελάτες και σε μια ημέρα ξεπέρασαν τους 1.000! Στην ΔΟΥ Κυπαρισσίας αξίζει να τονίσουμε ότι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν κατατεθεί 350 πινακίδες από ιδιοκτήτες οχημάτων καθώς η υπηρεσία καλύπτει την Τριφυλία, με αισθητή μείωση σε σχέση με πέρσι αλλά αναμένεται αύξηση μέχρι την Δευτέρα που αποτελεί την τελευταία ημέρα του χρόνου.

Οικονομικές ζώνες για ναυτιλία και ενέργεια προωθεί ο Π. Τατούλης

Στη δημιουργία δύο οικονομικών ζωνών προχωρά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δίνοντας έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας. Στην ανακοίνωση αυτή προχώρησε ο Πέτρος Τατούλης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σκοπός όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης είναι με άξονα την καινοτομία και το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, να μπει τέλος στον... εφιάλτη της ανεργίας. Ο κος Τατούλης παράλληλα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες στοχεύσεις και πρωτοβουλίες που δύναται άμεσα να εφαρμοστούν σε επίπεδο Πελοποννήσου και οι οποίες πέραν της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών (βασικό σε μια εποχή κρίσης) θα επιδιώκουν στην διαμόρφωση συνθηκών κατάλληλων για μια πιο αισιόδοξη προοπτική στην τοπική απασχόληση και οικονομία.

Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα στη Μεσσηνία

Συνελήφθη, σήμερα (28-12-2012) το πρωί, στο Καλό Νερό Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας (1) 42χρονος ημεδαπός, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) ναρκωτικά δισκία και ποσότητα υγρής μεθαδόνης.
Συνελήφθη ένα (1) άτομο για ναρκωτικά και όπλα. Συνελήφθη, σήμερα (28-12-2012) το πρωί, σε περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας (1) 45χρονος ημεδαπός, γιατί σε έρευνα που έγινε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εξήντα (60) ναρκωτικά δισκία, μικροποσότητα κάνναβης, ποσότητα υγρής μεθαδόνης, ένα (1) στιλέτο, ένα (1) μαχαίρι και τέσσερα (4) φυσίγγια.

Στο 35% η «μαύρη εργασία» στην Ελλάδα το 2012

Ποσοστά ρεκόρ καταγράφει στην Ελλάδα η ανασφάλιστη εργασία σύμφωνα με το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας). Ο νέος ειδικός γραμματέας Μιχάλης Κανδαράκης επισήμανε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το 2012 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας έφθασε το 35% έναντι 29% το 2011 και 25% το 2010. «Το προφίλ του εργαζομένου διαμορφώθηκε από ελαστικότερες μορφές εργασίας το 2012» δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγος για υπερδιπλασιασμό της μετατροπής των συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας μονομερώς από τον εργοδότη. Παράλληλα, ο κ. Κανδαράκης εκτίμησε ότι οι μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές ίσως έχουν συντελεστεί πριν το 2012. Σημειώνεται ότι ο ΣΕΠΕ διεξήγαγε το 2012 19.000 ελέγχους, ενώ τα πρόστιμα στους εργοδότες κυμαίνονται από 500 ευρώ ενώ μπορούν να υπερβούν και τα 50.000 ευρώ αναλόγως της παράβασης. Ο επικεφαλής του Σώματος υπογράμμισε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ανάγκη αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού της χρήσης των πόρων, όχι μόνο των οικονομικών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού. Ο κ. Κανδαράκης μιλώντας στον Σκάι διευκρίνισε ότι τα στοιχεία δεν είναι στατιστικά, αλλά προκύπτουν από τους ελέγχους του Σώματος.

Μέχρι 2,50 ευρώ/κιλό η τιμή ελαιολάδου

Έντονες είναι οι διακυμάνσεις στις τιμές ελαιολάδου την περίοδο που διανύουμε ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών στον ΑγροΤύπο, μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς θα παίξει η ρευστότητα στον κλάδο. 
Αυτό το διάστημα οι τιμές ξεκινούν από 2,05 και φθάνουν 2,50 ευρώ/κιλό ενώ κατά μέσο όρο αυτές κυμαίνονται στα 2,20 με 2,30 ευρώ/κιλό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συμφωνία για την πώληση κρητικού ελαιόλαδου σε ιταλικές εταιρείες. Συγκεκριμένα ιταλική εταιρεία, μέσω εκπροσώπου της, προσέφερε για ποσότητα 59.000 κιλών έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,3, την τιμή των 2,425 ευρώ το κιλό στους παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καβουσίου. Η τιμή αυτή θεωρείται ενθαρρυντική για τους ελαιοπαραγωγούς σε σύγκριση με τις περυσινές καθηλωμένες τιμές και δίνει νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.
 Για τις εξελίξεις τόσο στην παραγωγή όσο και στις τιμές ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας καταγράφοντας την κατάσταση, λίγες μόνο ημέρες πριν την «εκπνοή» του 2012.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΩΡΑ... 
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Νίκος Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ελαιώνας» - Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων: «Η τελευταία τιμή πώλησης του Α.Σ. Ελαιώνας ήταν στα 2,50 ευρώ/κιλό καθαρά στον παραγωγό. Μέχρι πριν τις γιορτές υπήρξε μια τάση ανόδου. Στην περιοχή μας φέτος έχουμε υπερπαραγωγή, καλές αποδόσεις, χαμηλές οξύτητες και τουλάχιστον ο Α.Σ. μας έχει πάντα ποιοτικά ελαιόλαδα. Αυτός είναι και ο λόγος που πάντα έχουμε καλύτερες τιμές. Δεν ξέρουμε αν οι αυξητικές τάσεις στην Ισπανία είναι πραγματικές. Εγώ θεωρώ ότι φέτος οι Ισπανοί ανεβάζουν τις τιμές διότι φέτος δεν είναι η χρονιά τους».

Παρέμβαση για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών στην αγορά ελαιολάδου


H τιμή του ελαιολάδου έχει μια συνεχή καθοδική πορεία. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει χάσει το 80% σε  αποπληθωρισμένες τιμές. Το καλοκαίρι του 2012 έγινε μια σύντομη ανάκαμψη προερχόμενη κυρίως από την πρόβλεψη για μειωμένη Ισπανική εσοδεία 2012/13, από την οποία όμως ανάκαμψη οι έλληνες ελαιοπαραγωγοί ελάχιστα ωφελήθηκαν.

Ήδη οι τιμές έχουν ξαναγυρίσει σε μια καθοδική πορεία που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς προχωρά η συγκομιδή και αυξάνεται η εποχιακή προσφορά. Οι ελληνικές τιμές βρίσκονται κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα όχι μόνο των ιταλικών, αλλά και των ισπανικών και έφτασαν να είναι κατώτερες ακόμη και των ελαιολάδων Τρίτων Χωρών.
  Ως βασική αιτία αυτής της πτώσης των τιμών είναι αφενός ,  η οργανωτική και οικονομική αδυναμία των αγροτών να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη και να έχουν πρόσβαση στις αγορές, γεγονός που τους υποχρεώνει να υποκύπτουν στους εκβιασμούς και να αποδέχονται να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές και αφετέρου η   έλλειψη χρηματοδοτικής ρευστότητας των αγοραστών,  συνεταιρισμών και ιδιωτών, εμπόρων και   τυποποιητών.

Έχοντας υπ’ όψη επιπλέον ότι:

-          Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα εθνικό προϊόν, που παρέχει εισόδημα και απασχόληση σε εκατοντάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς και άλλους επαγγελματίες,
-          Είναι κρίσιμο για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο,
-          Η διαρκής πτώση των τιμών καθιστά ασύμφορη την ελαιοκαλλιέργεια, οδηγώντας στη σταδιακή εγκατάλειψή της, ενώ επηρεάζει αρνητικά και άλλα επαγγέλματα, όπως π.χ. του ελαιοτριβέα,
-          Καταγράφονται, και μάλιστα στον διεθνή Τύπο με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις, φαινόμενα όπως η κοπή ελαιόδεντρων για καυσόξυλα, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγείς καταβάλουν προσπάθειες να πείσουν για την αξία και την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου,
-          Ότι ο κοινοτικός μηχανισμός των συμβάσεων ιδιωτικής αποθεματοποίησης (κανονισμός 1234/2007) έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικός για την στήριξη των τιμών, ιδιαίτερα των ελληνικών.
-          Η κατάργηση της αγροτικής πίστης με την εκποίηση της ΑΤΕ στη Τράπεζα Πειραιώς έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά του ελαιολάδου αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων

Ανακοινώθηκε επισημως η απογραφή-2ος Δήμος η Τριφυλία


10.815.197 άτομα ανερχόταν ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2011. Η Στατιστική αρχή ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 για το Μόνιμο Πληθυσμό της Χώρας, όπως αυτός προέκυψε από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, ανήλθε σε 10.815.197 άτομα.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (Έδρα: Καλαμάτα,)       159.954
ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ (Έδρα: Καρδαμύλη,)       6.945
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Έδρα: Καλαμάτα)  69.849
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ (Έδρα: Μεσσήνη)  23.482
ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ (Έδρα: Μελιγαλάς)   11.228
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ (Έδρα: Πύλος)  21.077
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ (Έδρα: Κυπαρισσία)  27.373

Δεν θα πληρώνουν δάνεια οι πυρόπληκτοι του 2007

Ευνοϊκή ρύθμιση για τη μη καταβολή τραπεζικών δόσεων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 θέσπισε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής στην καταβολή των δόσεων που οφείλουν στα πιστωτικά ιδρύματα για το διάστημα από 01/01/2012 έως και 31/12/2012. Η απόφαση αφορά όσους έχουν ενταχθεί στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης 36579/Β1666/27-8-2007, και δεν έχουν λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τόκοι του χρονικού διαστήματος της αναστολής, βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες. Οι δόσεις, των οποίων η καταβολή ανεστάλη κατά τα ανωτέρω, προσαυξάνουν ισόποσα και αποπληρώνονται μαζί με τις τελευταίες δύο εναπομείνασες δόσεις. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνουν στα πιστωτικά ιδρύματα, μέχρι τις 28/02/2013.

Διαλύονται οι καταυλισμοί ΡΟΜΑ στην Πελοπόννησο

Ζήτησα από τον Αρχηγό της αστυνομίας στην Πελοπόννησο να διαλυθούν όλοι οι υφιστάμενοι καταυλισμοί των ΡΟΜΑ στην Πελοπόννησο ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφερόμενος στα φαινόμενα λεηλασίας που παρατηρούνται. Διαφορετικά συνέχισε ο Πέτρος Τατούλης, η Περιφέρεια θα λάβει πολιτικές αποφάσεις αντιμέτρων στην κυβέρνηση εφόσον δεν ληφθούν οι αναγκαίες ενέργειες.
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει στην Τρίπολη η διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος και η σύγκλιση διανθούς επιτροπής για την δημιουργία προγραμμάτων επανένταξης των ΡΟΜΑ με την συμμετοχή και της αρμόδιας Ευρωπαίας επιτρόπου. Δεν μπορεί να επιμεριζόμαστε το κόστος καταστροφής της Περιφέρειας αφήνοντας τους ΡΟΜΑ να λεηλατούν τις αγροτικέ και τις μεταποιητικές επενδύσεις υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Η επένδυση φωτισμού μάλιστα της Ακροκορίνθου, ένα έργο κόστους 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ που υλοποιήθηκε επί Υπουργίας μου στο Υπουργείο Πολιτισμού έχει ολοκληρωτικά λεηλατηθεί από του ΡΟΜΑ. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραπέρα την ιστορία αυτή κατέληξε ο Πέτρος Τατούλης.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η ΣΥΜΠΟΛΊΤΕΥΣΗ...ΕΚΑΝΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ-ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ

ΤΕΛΙΚΑ στην συνεδρίαση της Πέμπτης αντιπολίτευση στο Τεχνικό πρόγραμμα έκανε η ίδια η...συμπολίτευση μετά μάλιστα τις επιφυλάξεις -ψηφίζοντας με το δίλημμα και όχι με την καρδιά ο κ. Μπασδάνης και καταψηφίζοντας ο κ. Βασιλόπουλος- με αφορμή ερωτήσεις που δεν έτυχαν ικανοποιητικής απάντησης από τους τοπικούς αξιωματούχους. Την ίδια ώρα οι ενστάσεις συμβούλων για άδικες κατανομές έργων βγάζουν..μάτι.
Από την μία πλατείες ανακαινίζονται ξανά, χωριά εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, ενώ την ίδια ώρα η κεντρική πλατεία Κυπαρισσία θυμίζει μαύρα σκοτάδια με αποκρουστική εικόνα, οι δρόμοι προς τα διαμερίσματα σε κακά χάλια και επομένως οι αντιφάσεις ήταν αρκετές όσο κι αν προσπάθησαν να μαζέψουν τις διαρροές......Φυσικά το Τεχνικό πρόγραμμα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και από την εκπλήρωση των υποσχέσεων που δόθηκαν στο Δ.Σ. Τριφυλίας.
ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ Δ.Σ.
Το Τεχνικό πρόγραμμα Τριφυλίας ψηφίστηκε με 15 θετικές γνώμες, 5 λευκοί ψήφοι από την μείζον μειοψηφία από την οποία απουσίαζαν αρκετά μέλη της παράταξης, ενώ καταψήφισαν ο κ. Βασιλόπουλος από την πλειοψηφία και ο κ. Κουκούμης ως επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας. Ο κ. Βασιλόπουλος μάλιστα δήλωσε ότι το πρόγραμμα δεν καλύπτει κατ ελάχιστον τις ανάγκες της Τριπύλας και την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής καθώς θεωρεί ότι είναι παραμύθι στο οποίο δεν συναινεί. Ο κ. Δριμής είπε ότι ο Δήμος Τριφυλίας μετατράπηκε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα ορισμένων εργολάβων εκθέτοντας ορισμένες παρατηρήσεις , μιλώντας για απουσία λόγων και πράξεων ενώ θεώρησε ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις. Ο κ. Αγγελόπουλος διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό έργο, ομογενοποίηση του Δήμου, ούτε συντονισμός στη Δημοτική αρχή και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες του Δήμου ζητώντας ιεράρχηση έργων.

Το φαινόμενο των Μ.Κ.Ο. και το σκάνδαλο των προσλήψεων..

Ακρως ελληνικό το φαινόμενο. Το περιβόητο πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων μέσω ΜΚΟ που άρχισε να τρέχει τον περασμένο Μάιο και μάλιστα με χρήματα που δεν πληρώνει ο ελληνικός λαός ουσιαστικά απειλείται να τιναχτεί στον αέρα καθώς επικράτησε και πάλι η ρεμούλα. Ουσιαστικά αποκαλύπτεται ότι πολλές ΜΚΟ που στήθηκαν σε μια νύχτα με μόνο σκοπό την είσπραξη της προμήθειας του 5% που προβλεπόταν, τώρα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις με αποτέλεσμα χιλιάδες από τους περίπου 56.000 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν να είναι απλήρωτοι για μήνες και να κινδυνεύουν να μην πάρουν ποτέ τα χρήματά τους.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" από τα 188 εκατομμύρια ευρώ που προβλεπόταν από το πρόγραμμα έχουν εκταμιευτεί μόλις τα 30 με 40 εκατομμύρια καθώς προκύπτει πρόβλημα με τις ΜΚΟ. Ούτε φορολογική ενημερότητα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτές οι οργανώσεις και έτσι τα χρήματα δεν μπορούν να απορροφηθούν. Αν και οι προσλήψεις στους δήμους έγιναν, χιλιάδες άνθρωποι πίστεψαν ότι βρήκαν έστω και για κάποιους μήνες δουλειά, τώρα αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να πληρωθούν. Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι απλά για ακόμη μια φορά στήθηκε ένα σύστημα ώστε κάποιοι να εισπράξουν προμήθεια στην πλάτη ανέργων. Με βάση το νόμο οι ΜΚΟ μέσω των οποίων θα γινόταν οι προσλήψεις σε 1.300 έργα θα έπαιρναν προμήθεια 5% του ποσού των 188 εκατομμυρίων. Έτσι κάποιες ΜΚΟ ... φύτρωσαν μόνο για τον λόγο αυτό. Κάποιοι πούλησαν ... αέρα για ελπίδα στους ανέργους με μόνο σκοπό το χρήμα.

Έρχονται αυξήσεις… σε βασικά αγαθά...και όχι μόνο

Αυξήσεις-φωτιά στους συντελεστές ΦΠΑ για είδη ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου προβλέπει η νέα φάση της “φορολογικής μεταρρύθμισης”.
Η μεταρρύθμιση του φορολογικού θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα ακόλουθα μέτρα τα οποία έχουν ζητηθεί από το ΔΝΤ: - Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%. Αυτό συνεπάγεται αύξηση από 6,5% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, των βιβλίων, των περιοδικών, των εφημερίδων και των εισιτηρίων του θεάτρου. Αυτό σημαίνει αυτόματη ανατίμηση των προϊόντων αυτών κατά 11,7% έως 13,6%. Αύξηση από 6,5% σε 9% ή 11% του ΦΠΑ στις υπηρεσίες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Αύξηση από 13% σε 19% ή 21% του ΦΠΑ σε τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών που παρέχονται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς και λοιπούς επιτηδευματίες εμπλεκόμενους με την εκτέλεση εργασιών σε οικοδομές, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια θεαμάτων. Μιλάμε, δηλαδή, για ανατίμηση από 5,3% έως 7%.

Τα σκουπίδια κάνουν πάρτυ στην...Καλαμάτα

Αποκρουστική ήταν σήμερα η εικόνα διαφόρων περιοχών της Καλαμάτας, ακόμη και στο κέντρο, λόγω των λόφων που έχουν σχηματίσει τα σκουπίδια γύρω από τους κάδους… Η απεργία που έκαναν πριν από δύο εβδομάδες περίπου οι δημοτικοί υπάλληλοι, ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας, δημιούργησε μεγάλη ανωμαλία. Τα σκουπίδια έμειναν αμάζευτα για μια εβδομάδα σχεδόν και ακόμη δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, δεν κατέστη δυνατό να απομακρυνθεί όλος αυτός ο όγκος. Αυτή η αδυναμία οφείλεται και στην έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην Υπηρεσία Καθαριότητας, την οποία διαχρονικά οι δημοτικές αρχές ενίσχυαν με συμβασιούχους αντί για μόνιμο προσωπικό.
Τώρα λοιπόν που απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις και έχει περικοπεί πάρα πολύ ο αριθμός των συμβασιούχων, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο. Πάντως το υφιστάμενο προσωπικό από την ημέρα που έληξε η απεργία μέχρι και τώρα κάνει πραγματικά πολύ μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να απομακρύνει το σύνολο των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί σε διάφορα σημεία της πόλης. kalamatajournal.

Επικαιροποίηση του Οδηγού Θεμελίωσης Συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ

Σας πληροφορούμε ότι από την Δευτέρα 24/12/2012 το ηλεκτρονικό εργαλείο "Οδηγός Θεμελίωσης Συνταξιοδοτικού δικαιώματος", είναι ενημερωμένο με τις νέες συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν. 4093/2012. Από την παραπάνω ημερομηνία, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να ενημερώνονται για το πότε θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, με τη χρήση του οδηγού που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) Επίσης σας ενημερώνουμε, ότι είναι σε εξέλιξη εργασίες βελτίωσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του τομέα συντάξεων προς την κατεύθυνση της σύνδεσης όλων των εργαλείων με τα στοιχεία (αποδοχές / ημέρες ασφάλισης) που τηρούνται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για κάθε ασφαλισμένο. Στο πλαίσιο αυτό ο οδηγός θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα συνδεθεί με τις ηλεκτρονική αίτηση για σύνταξη και την παρακολούθηση της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης για προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης. Δελτίο τύπου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Τέλη κυκλοφορίας φωτιά και κατάθεση πινακίδων παντού

ΑΥΞΗΜΕΝΗ κίνηση καταγράφεται στις τράπεζες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Η προθεσμία πληρωμής τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και μέχρι χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν καταγράψει 4,5 εκατομμύρια εκτυπώσεις ειδοποιητηρίων πληρωμής από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ www.gsis.gr σε σύνολο 5,5 εκ. ιδιοκτητών οχημάτων. Πρακτικά, οκτώ στους δέκα φορολογούμενους είχαν τυπώσει το ειδοποιητήριο πληρωμής. Στο μέτωπο των εισπράξεων, όμως, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Οι συνολικές πληρωμές τελών κυκλοφορίας φτάνουν τα 520 εκατ. ευρώ (σε σύνολο εκτιμώμενων εσόδων 1,25 δισ. ευρώ), γεγονός που σημαίνει ότι τέσσερις στους δέκα, ενώ έχουν τυπώσει το ειδοποιητήριο, δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Οι πολίτες είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με τον ΑΦΜ τους μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking. Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στη σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.

Απαισιόδοξοι 7 στους 10 Έλληνες

Kλίμα διάχυτης απογοήτευσης και απαισιοδοξίας καταγράφεται στην έρευνα της ALCO για την ΝΕΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 18% σε σωστή, ενώ το 63% δεν είναι ικανοποιημένο από την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα.
Σε ότι αφορά τον δείκτη αισιοδοξίας, το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πράγματα θα χειροτερέψουν. Το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη προσωπικής αισιοδοξίας, καθώς μόλις το 16% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πάνε τα πράγματα καλύτερα για τους ίδιους. Σε ότι αφορά τον δείκτη αισιοδοξίας, το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πράγματα θα χειροτερέψουν. Το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη προσωπικής αισιοδοξίας, καθώς μόλις το 16% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πάνε τα πράγματα καλύτερα για τους ίδιους. Η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη θεωρήθηκαν από τους πολίτες οι κυρίαρχες αξίες, ενώ ακολουθεί, η δικαιοσύνη και η πατρίδα. Τέλος, στο “βαρόμετρο” σε σχέση με τους θεσμούς υπάρχει μία καθολική εμπιστοσύνη στο θεσμό της οικογένειας, ενώ θετικό πρόσημο εμφανίζει και η εκκλησία. Εδώ σταματούν και οι θετικές κρίσεις για τους θεσμούς, καθώς στη συνέχεια διαφαίνεται η απαξίωση του π

Κάηκε μέσα στο σπίτι της 93χρονη στην Καλαματα

Αλλο ένα θύμα, πιθανότατα του τρόπου θέρμανσης των κατοικιών τον δυσκολο φετινό χειμώνα. Αυτή την φορά μια γερόντισσα στην Καλαματα. Τραγικό θάνατο βρήκε η 93χρονη μέσα στο σπίτι της. Κάηκε στο διαμέρισμα της στην οδό Μεσσήνης 9. Προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας. Η πυροσβεστική που ειδοποιήθηκε, έσβησε τη φωτιά και βρήκε απανθρακωμένη την ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ στο σπίτι προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική υπηρεσία Καλαμάτας.

Μετά τα εγκαίνια στα Παραδείσια έρχονται και τα διόδια

Νέος σταθμός διοδίων θα υπάρχει πλέον στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου- Τρίπολης – Καλαμάτας μετά την παράδοση παραμονές Χριστουγέννων του τμήματος Παραδείσια- Τσακώνα. Ο νέος σταθμός θα είναι τα ονομαζόμενα διόδια της Βελιγοστής- έξω από τη Μεγαλόπολη και το κόστος του ταξιδιού αναμένεται να φτάσει στα 30 ευρώ. Μέχρι τώρα το κόστος φτάνει με επιστροφή, από Αθήνα τα 28,4 ευρώ. Ο νέος σταθμός αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός των ημερών αν και αρχικά προβλεπόταν η λειτουργία του από το Φθινόπωρο του 2011. Οι εμπλοκές που υπήρξαν έφεραν καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του σταθμού με το κόστος να πληρώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης απομένει ένας ακόμα σταθμός, αυτός της Πετρίνας, που θα λειτουργήσει όταν παραδοθεί και το τμήμα Λεύκτρο- Σπάρτη.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ 2013 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΤΗΝ εκτίμηση ότι το 2012 ήταν δύσκολη χρονιά και ότι το 2013 θα κινηθεί με σοβαρές δυσκολίες αφήνοντας μια χαραμάδα αισιοδοξίας αν αποδοθούν οι πόροι στην αυτοδιοίκηση που οφείλονται ώστε να ανασάνουν οι Δήμοι, έστειλε με δηλώσεις του στο Ράδιο Κυπαρισσία 936 ο Δήμαρχος Τριφυλίας κάνοντας όμως αναφορά στην επικείμενη συζήτηση στο Δ.Σ. του Τεχνικού προγράμματος του Δήμου.
Πιο αναλυτικά ο κ. Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι "τα προβλήματα στο Δήμο ήταν σοβαρά διότι κουβαλούσαμε ένα βαρύ φορτίο από το παρελθόν, που αφορούσε με το κλείσιμο της στρόφιγγας από το Θησέα με απλήρωτες μελέτες, καταφέραμε με αιματηρές οικονομίες να μειώσουμε το έλλειμμα των 7 εκ. ευρώ" για να προσθέσει ότι το "2012 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για το Δήμο και προοιωνίζεται εξίσου δύσκολη το 2013 με βάση το Μεσοπρόθεσμο και είμαστε υποχρεωμένοι να επιβιώνουμε και να αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων παρά την διασπορά των Δημοτικών ενοτήτων από το παρελθόν ώστε να ισορροπήσει η κατάσταση, δεν προσφύγαμε σε δανεισμό και η μόνη ελπίδα που μας έμεινε είναι να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του Κράτους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στους Δήμους".
ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Εξήγησε ότι 'μπορεί να μεταθέσουμε το όραμά μας αλλά πρωτίστως θέλουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις, αυτή την κατάσταση αντικατροπτίζεται στο Τεχνικό πρόγραμμα που είναι ένα πρόγραμμα λιτότητας, περιλαμβάνοντας όλα τα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ ή θα υλοποιηθούν και ευτυχώς ξεμπλοκάραμε ορισμένα έργα ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες αναγκαίες παρεμβάσεις" για να υπογραμμίσει ότι "αν δοθεί η ΣΑΤΑ ως αναπτυξιακό εργαλείο μπορούμε να ελπίσουμε σε εκτέλεση έργων μικρής οικονομικής αξίας αλλά ήσσονος σημασίας για το Δήμο μας, ζητώ την κατανόηση των συμπολιτών μας που δεν μας επιτρέπει και ο Προυπολιογισμός να υλοποιήσουμε όσα θέλουμε".
ΕΡΓΑ ΜΕ ΙΣΣΟΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ...
Παράλληλα εστίασε σε έργα που τρέχουν ή έχουν τεθεί ως προτεραιότητα με βάση την ενίσχυση των εσόδων του Δήμου ώστε να τεθούν σε τροχιά υποδομές όπως "το άνοιγμα του νέου δρόμου στη Τσακώνα, οι χαραμάδες ελπίδας για την Ολυμπία οδό που μας αφορά άμεσα και πιέζουμε ώστε να ολοκληρωθεί το φυσικό της αντικείμενο, ελπίζουμε ότι θα κάνουμε κάτι για το λιμάνι Κυπαρισσίας και το αλιευτικό Μαράθου, η ένταξη στο ΕΣΠΑ όπως το 2ο Νπηιαγωγείο Γαργαλιάνων, το Λύκειο και Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, ολοκληρώθηκε το Γυμνάσιο Φιλιατρών, το έργο της ύδρευσης των Φιλιατρών που βρίσκεται σε εξέλιξη, το έργο του δικτύου ομβρίων Κυπαρισσίας παρά το χειμώνα έχει δρομολογηθεί με τους δρόμους της πόλης" για να καταλήξει ότι "ήρθαμε στο Δήμο όχι ως λαφυραγωγοί της εξουσίας αλλά ως αγωνιστές για το καλύτερο και θεωρούμε ότι οι δημότες όταν μαθαίνουν την αλήθεια βλέπουν την αγωνιστική μας διάθεση" ευχόμενος Καλά Χριστούγεννα ώστε και η νέα χρονιά να γίνει καλύτερη αρκεί "κι εμείς να βελτιώσουμε λίγο τον εαυτό μας παρά την δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η Πατρίδα μας και ο τόπος μας".

Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα παίρνουν επίδομα ανεργίας

Με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει ο υπουργός απασχόλησης, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου, θα μπορούν εφ εξής, να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας όχι μόνο οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι δηλαδή διαπιστωμένα βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας και είναι άνεργοι.
Ο κ. Βρούτσης που εδώ που τα λέμε, είναι απο τους λίγους που εργάζεται δίχως τυμπανοκρουσίες αθόρυβα και χωρίς πολλά, πολλα, εξέτασε το αίτημα που του ετέθη, έκρινε πως είναι δίκαιο, και έτσι αναμένεται να υπογράψει την σχετική υπουργική απόφαση τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Τις σχετικές πληροφορίες και λεπτομέρειες για τα κριτήρια που θα περιλαμβάνει τους δικαιούχους θα τις παρακολουθήσουμε και θα σας ενημερώσουμε με νεώτερο ρεπορτάζ. ΒΑΓ. ΓΙΑΚ.

Φύλλο και φτερό ολόκληρο θερμοκήπιο στην Καλαμάτα

Στόχος αδίστακτων ληστών έγινε θερμοκήπιο στην Καλαμάτα. Οι δράστες έκλεψαν με φορτηγά προϊόντα και μηχανήματα, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι πια ανεξέλεγκτη...
AΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ...ε εξέλιξη οι έρευνες για την εξιχνίαση υπόθεσης ληστείας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών, για τον εντοπισμό και την σύλληψη τεσσάρων αγνώστων δραστών, οι οποίοι χθες (26-12-2012) το βράδυ, στο Κιάτο Κορινθίας, αφού μπήκαν σε κατάστημα 73χρονου ημεδαπού, με την απειλή όπλου και χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρήματα, ενώ στην συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κιάτου. Συνελήφθη ένα (1) άτομο για απόπειρα κλοπής. Συνελήφθη, χθες (26-12-2012) το βράδυ, στο Λουτράκι Κορινθίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου, ένας (1) 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, γιατί διέρρηξε όχημα ιδιοκτησίας ημεδαπού, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει κάτι, καθώς έγινε αντιληπτό

Ξεκινά η εκταμίευση αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ σε αγρότες

Την Παρασκευή θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.000 δικαιούχων παραγωγών, τις αποζημιώσεις και τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ περίπου. 
Οι εν λόγω δαπάνη αφορά κυρίως σε αποζημιώσεις ύψους 5,3 εκατ. ευρώ για ζημιές στη φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, καύσωνας, βροχόπτωση, πλημμύρα, χαλάζι ανεμοθύελλα κ.λ.π.), καθώς και κρατικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) ύψους 1,2 εκ. ευρώ για ζημιές, κυρίως από πυρκαγιές στο φυτικό κεφάλαιο και τις αγροτικές εγκαταστάσεις κλπ. Στη διαδικασία των πληρωμών εμπίπτουν κυρίως αγρότες των νομών Κορινθίας, Πέλλας, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Ηλείας, Ημαθίας, Καστοριάς, Καβάλας, Κοζάνης, Φλωρίνης, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας Πρεβέζης, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ροδόπης, Σερρών και Τρικάλων. Η επόμενη πληρωμή είναι προγραμματισμένη για το πρώτο δεκαήμερο του 2013.

Στα 30 ευρώ και διόδια φωτιά στο ταξίδι Αθήνα-Καλαμάτα

Στα 30 ευρώ αναμένεται να εκτιναχθεί το κόστος ταξιδιού στο Αθήνα-Καλαμάτα, μετά την παράδοση της παράκαμψης Παραδείσια-Τσακώνα μήκους 11 χιλιομέτρων στην εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας. Η κυβέρνηση, πάντως επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στους οδηγούς, επισημαίνοντας, την θετική όψη του αυτοκινητοδρόμου αφού το ταξίδι για ένα ΙΧ αναμένεται να περιοριστεί στις δύο ώρες.
Σήμερα για κάποιον που ξεκινά από την Αθήνα με προορισμό την Μεσσηνιακή πόλη, το κόστος ανέρχεται σε 14,2 ευρώ εάν υπολογιστούν και τα διόδια της Αττικής οδού και με επιστροφή φτάνει τα 28,4 ευρώ. Με την πρόβλεψη να λειτουργήσει ο έκτος σταθμός στη Βελιγοστή (έξω από την Μεγαλόπολη), η δαπάνη μεγαλώνει. Η παράδοση του έργου Παραδείσια –Τσακώνα παραμονές Χριστουγέννων, μετά από 22 χρόνια ταλαιπωρίας αποτέλεσε για την περιοχή ιστορικό γεγονός καθώς το έργο σερνόταν εξαιτίας καθυστερήσεων και εμπλοκής στο Ελεγκτικό συνέδριο. Το τελευταίο, πριν ένα μήνα είχε εμποδίσει την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 7,8 εκ. ευρώ. Το δημόσιο όμως κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης και δια μαγείας τα προβλήματα λύθηκαν! Άλλωστε η παράκαμψη μήκους 700 μέτρων, που αντικαθιστά προσωρινά την μεταλλική γέφυρα στην περιοχή που θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, ήταν έτοιμη από καιρό και οι εργολάβοι (Alpine- ΓΕΚ-Τέρνα) περίμεναν να πληρωθούν για να την παραδώσουν! Η εταιρεία που κατασκευάζει και λειτουργεί το «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα», το μόνο έργο από τους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους που συνεχίζει χωρίς εμπλοκές, θα αναλάβει και το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού δικτύου που κατασκευάστηκε ως δημόσιο, εγκαθιστώντας νέο σταθμό διοδίων που θα ξεκινήσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες. Ο σταθμός της Βελιγοστής, με βάση τη σύμβαση θα έπρεπε να εισπράττει διόδια από το Φθινόπωρο του 2011. Όμως η περιπετειώδης κατασκευή του δρόμου στο Παραδείσια Τσακώνα εξελίχθηκε σε σήριαλ και τις καθυστερήσεις θα αναγκαστεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο. Ο δρόμος φτιάχτηκε και παραδόθηκε στις αρχές του 2000 αλλά το 2003 κατολίσθησε λόγω σαθρών εδαφών και έκτοτε πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Η σύμβαση για την κατασκευή του Παραδείσια-Τσακώνα υπογράφθηκε το 2006 και έπειτα από τρεις διαδοχικές χρονικές μεταθέσεις περαίωσης (Ιούνιο 2010, Οκτώβριο 2011, Νοέμβριο 2012) που υποδείχτηκαν από το έλλειμμα χρηματοδότησης καθώς το έργο κατασκευαζόταν από εθνικούς πόρους, είχε προβλεφθεί να παραδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου του 2012, με εξαίρεση τη Γέφυρα Τσακώνας (Τ4) που το νέο χρονοδιάγραμμα την τοποθετεί για το Φθινόπωρο του 2013 με κόστος 35 έως 40 εκ. ευρώ.

Πετρέλαιο, τέλη, ΔΕΗ όλα με άτοκες δόσεις

Μέχρι και σε έξι άτοκες δόσεις μπορούν να πληρώσουν οι καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης και τα τέλη κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα. Παράλληλα, οι τράπεζες επιτρέπουν στους πελάτες τους -μεταξύ άλλων- να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (μαζί με το τέλος ακινήτων) σε εννιά άτοκες δόσεις, αλλά και το τέλος εισοδήματος σε έως 12 άτοκες δόσεις.
Σύμφωνα με τα Νέα, οι περισσότερες τράπεζες συνδυάζουν τα προγράμματα άτοκων δόσεων με μια σειρά από προνόμια για τους πελάτες τους προσφέροντας, για παράδειγμα, επιστροφή χρημάτων σε ποσοστό έως και 3% ή πόντους που μπορούν να μετατραπούν σε δώρα ή ταξίδια. Εντούτοις, προϋπόθεση για να είναι πραγματικά άτοκες οι δόσεις, είναι ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας να αποπληρώνει ολόκληρο το ποσό της μηνιαίας δόσης του. Αν δεν το κάνει, θα επιβαρυνθεί με τσουχτερό επιτόκιο, το οποίο φτάνει ακόμη και το 20%. Πηγή: Τα Νέα

Πτώση της αγοραστικής κίνησης σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ούτε την Κυριακή (προπαραμονή) ούτε όμως και την παραμονή των Χριστουγέννων κινήθηκαν ικανοποιητικά τα καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Η ενδεικτική καταγραφή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την πορεία του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων την περασμένη Κυριακή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έδειξε πως υπάρχει κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης.
Αν και υπήρχαν πλήθος από πολίτες στο δρόμο, οι περισσότεροι είχαν διάθεση μόνο για βόλτα και όχι για αγορές, ενώ όσοι πραγματοποίησαν αγορές διέθεσαν σημαντικά χαμηλότερα ποσά για αυτές. “Ο φτωχός εορταστικός τζίρος ήταν δυστυχώς για άλλη μία χρονιά το σήμα κατατεθέν όλων των εμπορικών επιχειρήσεων. Η αδύναμη κατανάλωση αποτυπώνεται στην απώλεια των 10 δις του φετινού ετήσιου τζίρου και της εορταστικής αγοράς του Δεκεμβρίου κατά περίπου 1,6 δις. Το 2012 το ελληνικό εμπόριο δοκιμάστηκε πολύ σκληρά κάτι που οδήγησε σε επιπλέον 35.000 λουκέτα καταστημάτων και σε πολλές χιλιάδες ανέργους εμπόρους και εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις. Ελπίζω το 2013 να είναι η χρονιά λήξης του πενταετούς οικονομικού πολέμου, του τέλους των υφεσιακών μέτρων και η χρονιά επιστροφής στην δημιουργία”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Μετά τις γιορτές οι αποφάσεις για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Συγκεκριμένα, η εισήγηση της ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (χαμηλής τάσης) από την 1η Ιανουαρίου βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ζήτησε μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξεως του 25% περίπου, ενώ η ΡΑΕ αντιπρότεινε η αναπροσαρμογή να μην ξεπεράσει το 13%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει μικρότερες -ακόμα- αυξήσεις.
Οι αυξήσεις στο ρεύμα την επόμενη χρονιά προβλέπεται να γίνουν σε τρεις δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο οπότε τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται πλήρως (με εξαίρεση εκείνα που θα ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές) και θα ελέγχονται απολογιστικά για υπερβολικό κέρδος ή τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της επιχείρησης. Η πρώτη δόση των αυξήσεων, που θα γίνει την 1η Ιανουαρίου, αναμένεται να διαμορφωθεί περί το 8%. Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει ζητήσει από την τρόικα την παράταση κατά τουλάχιστον έως το 2014 της απελευθέρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς από τον προσεχή Ιούλιο η εταιρεία θα αποφασίζει μόνη της για το ύψος των αυξήσεων. Όσον αφορά στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί το όριο των 800 κιλοβατωρών να αυξηθεί στις 1.400 και 1.600 το τετράμηνο, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στο ΚΟΤ.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΜΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Συμβιβασμούς υπό την απειλή της ανεργίας κάνουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, αποδεχόμενοι μισθούς ακόμα και των 300 ευρώ. Οι εργοδότες είτε για να αντέξουν την οικονομική δυσπραγία, είτε γιατί εκμεταλλεύονται την κρίση, μειώνουν τις αμοιβές, κατευθείαν στα κατώτατα επίπεδα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το εννεάμηνο του 2012, 61.113 εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται και τα εργασιακά τους δεδομένα να αλλάζουν καθώς οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή σε εκ περιτροπής εργασία.
Οι μετατροπές των συμβάσεων είναι αυξημένες κατά 48,4% ενώ οι μειώσεις στους μισθούς φτάνουν ακόμη και το 50%. Περισσότεροι από 35.000 ήταν οι εργαζόμενοι που συμφώνησαν με τον εργοδότη τους να εργάζονται αντί για 8 ώρες 4, 15.814 συμβάσεις μετατράπηκαν κατόπιν συμφωνίας και πάλι από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής, ενώ 9.948 είναι οι περιπτώσεις όπου η σύμβαση άλλαξε από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής με απόφαση του εργοδότη. Στον ιδιωτικό τομέα το 9μηνο, έγιναν 502.598 νέες προσλήψεις και μόνο οι 285.470 αφορούν πλήρη απασχόληση, 217.126 αφορούν σε 3ήμερη εργασία και 4ωρη απασχόληση. κυρίως σε κλάδους που ζητούν εποχικό προσωπικό, χαμηλής ειδίκευσης. Ακόμη όμως και με αυτούς τους όρους οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις είναι όλο και λιγότερες. Μόνο 21.984 λιγότερες επιχειρήσεις έκαναν προσλήψεις. Οι τυχεροί που εξασφάλισαν μια θέση με σύμβαση πλήρους απασχόλησης ήταν λιγότεροι κατά 31.262, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ακόμη και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ήταν μειωμένες καά 1.345 και κατά 2.369 και οι συμβάσεις για εκ περιτροπής εργασία.

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ανακάμπτουν οι τιμές του ελαιολάδου

Η αγορά του ελαιολάδου την τελευταία εβδομάδα του έτους φαίνεται να αλλάζει πορεία. Μετά την υποχώρηση των τιμών που σημειώθηκε το προηγούμενο 10ήμερο, παρατηρείται τελευταία μια ανάκαμψη αρκετά σημαντική στην Ισπανία η οποία παρασύρει προς τα άνω, σε μικρότερο όμως βαθμό, τις τιμές και στην Ελλάδα.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των Ισπανών παραγωγών που περιόρισαν σημαντικά τις προσφορές τους και έδειξαν ότι δεν ενδίδουν στην τεχνητή αδιαφορία των μεγάλων αγοραστών. που ως φαίνεται δεν μπορούν να αναβάλουν και πολύ τις αγορές τους φοβούμενοι μήπως αργότερα αναγκαστούν να αγοράσουν ακριβότερα. Έτσι, στην Ισπανία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία αξιόπιστου παρατηρητηρίου, οι τιμές το Σάββατο (22-12-12) έφτασαν για τα έξτρα παρθένα στα 2,99 η μέγιστη, στα 2,62 η μέση και στα 2,49 η ελαχίστη, ενώ ανάλογες αυξήσεις υπήρξαν και για τις άλλες κατηγορίες. Στο κοινό Παρθένο οι μέγιστες τιμές έφτασαν μέχρι 2,64 και στο Λαμπαντε μέχρι 2,52 ¤/Kg. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ως φαίνεται απόρροια του ότι κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνεται η χαμηλή σοδειά του τρέχοντος έτους αλλά το ότι η ποιότητα δεν φαίνεται και τόσο υψηλή όσο και της προηγούμενης περιόδου. Έτσι, όπως λένε Ισπανοί παραγωγοί όποιος θέλει να αγοράσει μια πολύ καλή ποιότητα έξτρα παρθένου θα πρέπει να την πληρώσει ακριβότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή της Estepa έγιναν αγορές πάνω από τα ¤ 2,85 / kg., ενώ η τιμή εκκίνησης διαπραγματεύσεων για τα γνωστά ποιοτικά λάδια της ποικιλίας Arbequina ανέρχεται σε 2,76 ¤/Kg, ενώ τα οικολογικά έφθασε τα 3,0 ¤/Kg. Αυξητικές τάσεις υπάρχουν όμως και για τις άλλες κατηγορίες ελαιολάδου αλλά και του Πυρηνελαίου του όποιου η προσφορά παρουσιάζεται πολύ περιορισμένη στις κατηγορίες τόσο του ακατέργαστου , όσο και εξευγενισμένου.

Συλλογικές ευχές έστειλε σε Ελλάδα και εξωτερικό το kyparissianews.com

ΜΕΡΙΚΕΣ ακόμα ευχές για τις Άγιες ημέρες που λάβαμε με την ζεστασιά των ηλεκτρονικών καρτών αλλά και την προώθηση των συλλογικών μας προσπαθειών. Καλές Γιορτές σε όλους επώνυμους και μη, φίλους, απόδημους, συμπατριώτες αλλά και φορείς που δεν μας ξέχασαν.
Ευχές λάβαμε από το filiatranet, την Ένωση Καπνοπωλών,Ψιλικών και ενοικιαστών περιπτέρων της Μακεδονίας αλλά και από το Χαμόγελο του Παιδιού, αλλά και τον Σύλλογο Αρμεναίων Κυπαρισσίας, ενώ εκατοντάδες ήταν οι ευχές που λάβαμε από τους φίλους μας μέσω facebook.

Πληρωμές ύψους 16,1 εκατ. ευρώ σε σεισμοπλήκτους

Βαθιά ανάσα της τάξεως των 16,1 εκατ. ευρώ θα λάβουν αυτές τις ημέρες οι σεισμόπληκτοι του 2008 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Για την ακρίβεια και ύστερα από επίμονες και σκληρές προσπάθειες κατέστη δυνατή η εκταμίευση ποσού ύψους 14,6 εκατ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους σε Αχαία και Αιτωλοακαρνανία και 1,5 εκατ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Ηλείας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ήδη από χθες το ΤΑΣ «πληρώνει» τους δικαιούχους που έχουν ολοκληρωμένους και υπογεγραμμένους τους σχετικούς φακέλους. Για την ακρίβεια πρόκειται για περίπου 1.500 δικαιούχους που δεν είχαν λάβει τα χρήματά τους και που τώρα τακτοποιούνται. Η εν λόγω εκταμίευση αφορά και κατευθύνεται σε πληγέντες, μηχανικούς, εργολάβους και όλους όσοι ενεπλάκησαν στις εργασίες αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων από το σεισμό του 2008.