Pages

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Έργα στην ορεινή Τριφυλία, στο φονικό Λαγκούβαρδο και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ

ΜΕ δημοπρασίες προσπαθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου να επιταχύνει τις υποδομές στην Τριφυλία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Πρόσφατα πέρασε από την οικονομική επιτροπή η δημοπράτηση του έργου Κυπαρισσία-Περδικονέρι με προσωρινό ανάδοχο για οδικές εργασίες κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου που καταλήγει στην ορεινή Τριφυλία με διέξοδο προς Νότο.
Το έργο αυτό έχει κόστος πάνω από 70.000 ευρώ και αναμένεται να αποτελέσει μέρος του οδικού άξονα προς τους Χριστιάνους. Παράλληλα την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να εγκριθεί η δημοπράτηση του έργου βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά - Μάραθος, στη γέφυρα του Λαγκουβάρδου, προϋπολογισμού 480.000 ευρώ, από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπου σύμφωνα με το Νόμο αναμένεται, επίσης, να συγκροτηθεί με την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού.
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ
Τα έργα αυτά παρακολουθεί από πολύ κοντά ο Περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος που ασχολήθηκε ενεργά για την ένταξή τους μαζί με τα υπόλοιπα όπως ο δρόμος Γαργαλιάνοι-Ρωμανού και άξονες σε ορεινές περιοχές. Μάλιστα για όλα τα θέματα υπάρχει παρακολούθηση από το Περιφερειακό συμβούλιο με την συμβολή του κ. Μπακούρου ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του και για την έγκριση από την Οικονομική επιτροπή των επειγόντων εργασιών στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, για το οποίο έχει τεθεί άμεση προτεραιότητα και μάλιστα ο σύμβουλος είχε πείσει τους αρμόδιους για την αναγκαιότητά του. Εξάλλου άμεση προτεραιότητα για την Περιφέρεια αποτελεί η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Εδώ το βλέπουμε με τον Πρόεδρο του Στασιού κ. Καρούμπαλη.

Τα τρακτέρ στη Μεσσηνία βγαίνουν στους δρόμους μετά την Υπαπαντή

Τα μπλόκα στήνονται και... ξεστήνονται στην επικράτεια και μένει να δούμε το τί θα κάνουν και οι αγρότες της Πελοποννήσου. Η διάθεση για κινητοποιήσεις υπάρχει, αφού τα προβλήματα παραμένουν αρκετά, κυρίαρχα για τους μικρούς παραγωγούς.
Όμως για να φτάσουμε στο σημείο του... ξεσηκωμού και στο νομό μας χρειάζεται πρώτα να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις από τους συλλόγους. Μια πρώτη επαφή και συζήτηση γίνεται απόψε στου Χανδρινού όπου αποφασίστηκαν προσυγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές του Νομού Μεσσηνίας τις επόμενες ημέρες.

Αγωνία και... λαχτάρα από τον ΦΟΔΣΑ για τα σκουπίδια

Το... μάρμαρο με τα σκουπίδια, λοιπόν, φαίνεται να πληρώνουν οι δήμοι οι οποίοι τώρα πέραν των υπολοίπων προβλημάτων, έρχονται να πληρώνουν και τα πρόστιμα που... σκάνε το ένα μετά το άλλο. Αιχμές προς οποιονδήποτε έχει την ευθύνη μέχρι τώρα και κυρίαρχα προς την πλευρά του κράτους που δεν... τρέχει, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Πελοποννήσου, Γιάννης Σμυρνιώτης, που παρέθεσε την αγωνία του, μαζί με μια σειρά ερωτημάτων για την... άμεση διαχείριση, που μέχρι σήμερα δεν βρίσκουν απαντήσεις.
Πώς και πώς αναμένεται η σύσκεψη της ερχόμενης εβδομάδας που προγραμματίζεται στην Τρίπολη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τί πρόκειται να γίνει με τα σκουπίδια και την διαχείρισή τους, την στιγμή που τώρα γίνεται ότι... να' ναι από κάθε καλλικρατική ενότητα. Μέσα σε όλα και το θέμα των προστίμων με αυτήν την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως... αστεία από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, καθότι ο α' βαθμός καλείται τώρα να πληρώσει με βάση τα στοιχεία που θα κοινοποιηθούν άμεσα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η αιρετή Περιφέρεια και η ΠΕΔ, θα βρουν μια λύση για το βραχυπρόθεσμο διάστημα που είναι και το... καυτό θέμα.

Μία Μεσσήνια διεκδικεί το Νόμπελ !!!

Μπορεί η Μεσσήνια Κική Δημουλά να πάρει το επόμενο Νόμπελ; Η ήρεμη δύναμη της ποιήτριας αποκτά με συστηματικά και καίρια βήματα τα καλύτερα ηχεία στο εξωτερικό και προσελκύει την προσοχή, σε μια διαδρομή που μοιάζει ικανή να οδηγήσει στην απόκτηση ενός ακόμα Νόμπελ Λογοτεχνίας για την Ελλάδα. Αυτή τη φορά για μια γυναίκα – τη σπουδαιότερη ποιήτρια μετά τη Σαπφώ όπως λέει ο Νίκος Δήμου. «Δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι τι συμβαίνει με τον κόσμο που με αγαπάει ή που πλανάται πως με αγαπάει», μου έλεγε το 2008 η Κική Δημουλά σε μια συνέντευξη που της πήρα για τη LifO. Στο πατάρι του θρυλικού εκδοτικού Ίκαρος, καπνίζοντας αρειμανίως και εκνευρισμένη με όσους και όσα επισήμως της επισημαίνουν ότι είναι ποιήτρια:

Απεργούν νοσηλευτές και γιατροί στα 2 Νοσοκομεία της Μεσσηνίας

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνουν ΑΠΕΡΓΙΑ όλων των δημόσιων λειτουργών της Υγείας. Τα αιτήματα είναι:
- Υπεράσπιση του θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος για
προάσπιση της Υγείας στη περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης - Στήριξη του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε κατάρρευση, λόγω υποχρηματοδότησης.
- Να μην υλοποιηθούν τα νέα Οργανογράμματα Νοσοκομείων που οδηγούν σε συγχωνεύσεις κατάργησης 11000 κλινών και 660 Κλινικών-Τμημάτων
- Αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής και εργασίας
- Ασφαλές, ποιοτικό και αποτελεσματικό σύστημα εφημεριών, αποζημίωση των απλήρωτων εφημεριών-υπερωριών
- Στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που ερημώνουν από προσωπικό, καθώς έχουν μηδενιστεί οι προσλήψεις
Τα αιτήματα αφορούν όλη τη κοινωνία, όλους του κλάδους εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που βιώνουν τις τραγικές επιπτώσεις μιας ανελέητης νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, που αυξάνει τρομακτικά τους ανέργους και τους ανασφάλιστους, ακρωτηριάζει μισθούς – συντάξεις –εισοδήματα, υπονομεύει κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν μια ολόκληρη 100ετία, αποσαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λεηλατεί τη δημόσια περιουσία, φτωχοποιεί τους έλληνες, οδηγεί σε αυτοκτονίες….
Η Κυβέρνηση των προθύμων επιδιώκει να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της δια «πυρός και σιδήρου», επιχειρώντας να συντρίψει κάθε εστία κοινωνικής αντίστασης ακόμη και με επιστρατεύσεις.
Δεν πρέπει να της επιτρέψουμε να ποδοπατήσει την κοινωνία, χαριζόμενη στην ελίτ του χρήματος, στους φοροφυγάδες, στους μεγαλοκαταθέτες των τραπεζικών «παραδείσων», στους διαπλεκόμενους, στους τραπεζίτες, στα κοράκια της αγοράς…

Τριγμούς στη τριτοβάθμια εκπαίδευση φέρνει το σχέδιο «Αθηνά»

Κατάργηση τεσσάρων περιφερειακών πανεπιστήμιων, ίδρυση δύο νέων υπερ-ιδρυμάτων στην Αθήνα και ξεκαθάρισμα περίπου 100 σχολών ιδίως των ΤΕΙ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, που θα δοθεί στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης.
Το σχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για 45 ημέρες προκειμένου τα ιδρύματα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι βασικότερες αλλαγές του σχεδίου «Αθηνά» είναι οι εξής:
  • Καταργούνται τέσσερα περιφερειακά ιδρύματα: πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί αυτών των ιδρυμάτων θα απορροφηθούν σε γειτονικά.

  • Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων θα γίνουν σε επίπεδο περιφερειών. Από τα ΤΕΙ θα μείνει μόνο ένα σε κάθε περιφέρεια. Τα τμήματα που θα απομείνουν θα ενταχθούν σε σχολές.

  • Ειδικά στα ΤΕΙ, στο στόχαστρο των συγχωνεύσεων μπαίνουν και οι Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ), στις οποίες επέρχονται οριζόντιες περικοπές προκειμένου να περιοριστούν σε 7-8 το πολύ.

  • Δεν θα λειτουργήσουν από το επόμενο έτος πάνω από 100 τμήματα, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

  • Στην Αθήνα, η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε ένα υπερ-ίδρυμα που θα μετονομαστεί πιθανότατα σε Αττικό ΤΕΙ και τη συγχώνευση όλων των πανεπιστημίων, πλην του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε έναν τρίτο πόλο, δηλαδή σε ένα υπερ-πανεπιστήμιο, το οποίο θα στελεχώνεται από το Οικονομικό (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πάντειο.

Μέσα από το Χωροταξικό Σχέδιο: “Παράθυρο” Τατούλη για το λιγνιτωρυχείο

Και δικά του να ήταν τα κοιτασματα λιγνίτη στην Πυλία δεν θα επέμενε τόσο ο Τατούλης. Τι και αν η Κυβέρνηση λέει οχι, η τοπική κοινωνία και φορείς επίσης, οπως γραφει ο Θανασης Λαγός και η εφημερίδα Ελευθερία τον εφιάλτη της δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στην Πυλία προσπαθεί να επαναφέρει μέσω του Χωροταξικού ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης ζήτησε να γίνει “ζωνοποίηση των γνωστών κοιτασμάτων λιγνίτη, μαρμάρου και πέτρας με ταυτόχρονη διατύπωση των προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν την εκμετάλλευσή τους”. Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Δεν είναι λογικό να μένουν ανεκμετάλλευτα μεγάλα κοιτάσματα μαρμάρου (πχ λευκό Πάρνωνα), ή λιγνίτη με αξία κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ όταν η χώρα καταρρέει”.
Είναι προφανές ότι ο κ. Τατούλης έχει μείνει στην εποχή του… λιγνίτη και δεν μπορεί να αντιληφθεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτό που προκαλεί όμως μεγάλη εντύπωση είναι γιατί οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ τον ακολουθούν στην… “μαύρη ανάπτυξη” του λιγνίτη, ενώ στο παρελθόν υπερασπίζονταν με πάθος την “πράσινη ανάπτυξη” των ΑΠΕ. Κατά τα άλλα η εισήγηση του κ. Τατούλη για το Χωροταξικό Σχέδιο της Πελοποννήσου ήταν ένα κείμενο αρχών και γενικών διατυπώσεων που αφήνει υποσχέσεις σε όλους. Οταν η αντιπολίτευση ζήτησε περισσότερα στοιχεία από τους μελετητές που παρουσίασαν τις βασικές κατευθύνσεις, η περιφερειακή αρχή υποσχέθηκε ότι θα δοθούν. Τελικώς η Α’ φάση του Χωροταξικού Περιφερειακού Σχεδίου ψηφίστηκε… νύχτα και η αντιπολίτευση θα λάβει το CD με τα στοιχεία κατόπιν εορτής. Σε κάθε περίπτωση η αντιπολίτευση φοβάται ότι -σε αντίθεση με όσα είπε ο κ. Τατούλης- το Χωροταξικό Σχέδιο θα είναι ένα κείμενο αρχών και γενικών διατυπώσεων που θα αφήνει ανοικτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης με την περιφερειακή αρχή. Με άλλα λόγια η αντιπολίτευση φοβάται ότι και το Χωροταξικό μπορεί να γίνει μέσο άσκησης πολιτικής για την επίτευξη των παραταξιακών στόχων της πλειοψηφίας.

Γέμισαν παρατημένα και ακινητοποιημένα ΙΧ οι δρόμοι της Καλαμάτας

Νεκροταφείο αυτοκινήτων θυμίζει η πόλη της Καλαμάτας καθώς σε κάθε στενό βρίσκει κάνεις από ένα παρατημένο ΙΧ το οποίο ο ιδιοκτήτης του πάρκαρε μόνιμα αδυνατώντας να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Μπορεί κατά την παράδοση των πινακίδων οι οδηγοί να έπρεπε να δηλώνουν ένα ιδιόκτητο χώρο στο οποίο θα έπρεπε να σταθμεύσουν το αυτοκίνητο τους φαίνεται όμως πως πολλοί δήλωσαν ψευδώς προσωρινή ακινησία για να γλιτώσουν από τον βράχνα της οριστικής διαγραφής . Πλέον είναι ο δήμος της Καλαμάτας ο οποίος καλείτε να ενημερώσει τους οδηγούς και εάν εντός 45 ήμερων δεν ανταποκριθούν τότε το αυτοκίνητο το παραλαμβάνει η εταιρεία ανακύκλωσης και το μετατρέπει σε ατσάλινο κύβο.

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο δυστυχισμένη χώρα

ΤΡΑΓΙΚΟ Δεν είναι κάτι που δεν το γνωρίζαμε. Οι ολοένα αυξανόμενες αυτοκτονίες το αποδείκνυαν περίτρανα. Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε ή τουλάχιστον δεν φανταζόμασταν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι παρεμφερής με εκείνη της Νοτίου Αφρικής ή της Αιγύπτου, τις οποίες μέχρι πριν από μερικά χρόνια τις επικαλούμασταν ως…. «συνώνυμα» της ανέχειας και της δυστυχίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον παγκόσμιο δείκτη Misery Index, η Ελλάδα κατέχει πλέον την 4η θέση ανάμεσα στις 10 πιο δυστυχισμένες χώρες.
Σημειώνεται, ότι ο συγκεκριμένος δείκτης προκύπτει ως συνάρτηση των ποσοστών ανεργίας και πληθωρισμού. Πρωταθλήτρια έχει αναδειχθεί η Ισπανία και στη συνέχεια την ακολουθούν η Νότια Αφρική, η Κροατία και η Ελλάδα. Τον υπόλοιπο πίνακα που δημοσιεύει το Bloomberg συμπληρώνουν η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Αίγυπτος και η Ιρλανδία.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

3 πρόστιμα καμπάνα στο Δήμο Καλαμάτας-Βολές κατά Μεσσήνης και Τατούλη για τα σκουπίδια

Τρία είναι μέχρι τώρα τα πρόστιμα που έχει «φάει» ο Δήμος Καλαμάτας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη μη τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών του… Το τελευταίο πρόστιμο αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο λεγόμενο σταθμό μεταφόρτωσης, που έχει δημιουργηθεί από το Δήμο στο πεδίο βολής του Νέδοντα. Έχει ύψος 10.000 ευρώ και η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προσφύγει στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλη Αγγελάκα, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, για την επιβολή του προστίμου. Ο Δήμος έχει φάει πρόστιμο και για την κατάσταση που επικρατεί στη «Μαραθόλακκα». Και τότε προσέφυγε στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος όμως απέρριψε την προσφυγή και τώρα ο Δήμος προτίθεται να καταφύγει στη δικαιοσύνη. Το πρώτο πρόστιμο αφορούσε το χώρο όπου είχε πρωτολειτουργήσει το σύστημα επεξεργασίας «Ram», στη Θουρία. Το σύστημα μεταφέρθηκε από εκεί στη «Μαραθόλακκα», όμως στη Θουρία έχουν παραμείνει δυόμιση χρόνια τώρα σκουπιδομπάλες. Και αυτή η υπόθεση θα κριθεί από τη δικαιοσύνη.
ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Π.ΤΑΤΟΥΛΗ 
Θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών του Δήμου Μεσσήνης, μπήκε το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας…! Η εναπόθεση των σκουπιδιών της Μεσσήνης στην παραθαλάσσια περιοχή των Λιμενικών, θίγει και την Καλαμάτα αλλά και όλο το Μεσσηνιακό Κόλπο… Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας έκριναν ως μεροληπτική την απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, να επιβάλλει νέο πρόστιμο στο Δήμο για την κατάσταση που επικρατεί στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Νέδοντα, όταν, όπως τόνισαν, σε άλλους Δήμους, όπως στο γειτονικό Δήμο Μεσσήνης και στο σκουπιδότοπο των Λιμενικών η κατάσταση είναι σαφώς πιο κακή. Χαρακτηριστικά ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιάννης Καμβυσίδης, υποστήριξε ότι κανένας Δήμος δεν διαχειρίζεται τα σκουπίδια του με απόλυτα νόμιμο τρόπο, ωστόσο είπε ότι πρόστιμο έχουν «φάει» μόνο οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Τριφυλίας. Ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, τόνισε ότι αν αληθεύει πως η Μεσσήνη εναποθέτει τα σκουπίδια της στα Λιμενικά, τότε θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από το Δήμο Καλαμάτας ώστε η γειτονική πόλη να διαχειρίζεται τα απορρίμματά της με άλλο τρόπο, που να μην επηρεάζει το Μεσσηνιακό Κόλπο, ο οποίος υπογράμμισε ότι αποτελεί περιβαλλοντικό, τουριστικό και αναπτυξιακό πόρο για την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον είπε ότι η τοποθέτησή του υπερασπίζεται τα συμφέροντα των κατοίκων της Μεσσήνης, γιατί αυτά δεν μπορεί να ταυτίζονται με την ενδεχόμενη λειτουργία σκουπιδότοπου στα Λιμενικά.
kalamatajournal

Φορείς κοινωφελούς χαρακτήρα καλούνται να οργανώσουν δράσεις επιμόρφωσης αγροτών

Αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα επιχειρούν να προσφέρουν δράσεις που θα οργανωθούν απο φορείς κοινωφελούς χαρακτήρα μετά απο σχετική αίτηση στην πρόσκληση που απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2013. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων  ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, κ. Γεώργιος Γιαννούσης Καλεί
 Φορείς ή ενώσεις ή συμπράξεις φορέων του δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως νομικά πρόσωπα κλαδικών φορέων, τα οποία με τη δράση τους προάγουν το δημόσιο συμφέρον και σύμφωνα με το καταστατικό τους εξυπηρετούν κοινωφελείς σκοπούς και πιο συγκεκριμένα έχουν ως σκοπό το σχεδιασμό ή/και την οργάνωση ή/και υλοποίηση δράσεων κατάρτισης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στον αγροτικό τομέα ανέργων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και τη δυνατότητα εκτέλεσης των δράσεων αυτών με ίδια μέσα, ως δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», σε 8 από τις Περιφέρειες αρμοδιότητάς του (Α. Μακεδονία – Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτ. Ελλάδα, Πελοπόννησος, Β. Αιγαίο, Κρήτη).

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που αφαιρούσε μετασχηματιστές της Δ.Ε.Η. στην Πελοπόννησο

Εξιχνιάστηκαν σαράντα εννέα (49) περιπτώσεις κλοπής μετασχηματιστών σε Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία Συνελήφθη ένας 28χρονος αλλοδαπός, μέλος της ομάδας, ενώ στην υπόθεση ενέχονται τουλάχιστον τρία (3) ακόμα μέλη Η ζημιά που προκάλεσαν στο δίκτυο της Δ.Ε.Η. υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 350.000 ευρώ Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Άργους, οργανωμένη εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές μετασχηματιστών της Δ.Ε.Η στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη χθες (29-1-2013), ένας (1) 28χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και φθοράς, καθώς και για παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων, ενώ αναζητούνται ακόμα τρία (3) μέλη της εγκληματικής ομάδας. Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες (29-1-2013), στο 84ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού και της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών (κόμβος Τρίπολης – Πατρών), αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν Ι.Χ επιβατηγό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα. Οι τέσσερις επιβαίνοντες, αντιλαμβανόμενοι την παρουσία των αστυνομικών, ανέπτυξαν ταχύτητα και προσπάθησαν να διαφύγουν, ενώ στη συνέχεια μετά από καταδίωξη, εγκατέλειψαν το όχημα στο 83ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Πατρών και τράπηκαν σε φυγή, προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τις έρευνες και αναζητήσεις εντοπίστηκε ο 28χρονος, ο οποίος προέβαλε αντίσταση στους Αστυνομικούς, κατά τη σύλληψη του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας Ανθυπαστυνόμος .

Τσιγγάνοι έκλεβαν ράγες του ΟΣΕ!!!

Συνελήφθησαν στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ένας 21χρονος κι ένας 18χρονος Ρομά, για κλοπή μεταλλικών αντικειμένων του ΟΣΕ. Ειδικότερα, οι συλληφθέντες αφαίρεσαν από τον σταθμό του ΟΣΕ βίδες στήριξης ραγών, καθώς και 24 μεταλλικές πλάκες, βάσεις σιδηροτροχιάς, τα οποία στη συνέχεια φόρτωσαν σε ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή. Μετά την άμεση επέμβαση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα βρέθηκαν και αποδόθηκαν σε υπεύθυνο του ΟΣΕ. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΙΚΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Περισσότερα από ένα στα τέσσερα καταστήματα εστίασης που ελέγχθηκαν τον Αύγουστο στη Μεσσηνία παραβίαζαν κανονισμούς για τη διάθεση ασφαλών προϊόντων και οι ιδιοκτήτες τους είδαν την πόρτα του εισαγγελέα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία δράσης του Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που ανήκει στη Διεύθυνση Ανάπτυξης. Από τα 51 καταστήματα που ελέγχθηκαν, στα 14 διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατεψυγμένου κρέατος και αλιευμάτων, τα οποία είχαν αγοραστεί ως νωπά, είχαν καταψυχθεί από τους ίδιους και πωλούνταν ως νωπά, παραπλανώντας έτσι το καταναλωτικό κοινό. Επίσης, το 2012 έγιναν εκατοντάδες άλλοι έλεγχοι, με βεβαίωση αρκετών παραβάσεων.
Επιχειρήσεις χωρίς άδεια
Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα και στον τομέα χορήγησης αδειών από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης. Το 2012 έγιναν έλεγχοι σε 452 επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, για την εξακρίβωση της ορθής λειτουργίας, σύμφωνα με τους όρους αδειοδότησής τους. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι αφορούσαν σε συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων, οινοποιεία, αρτοποιεία, τυποποιητήρια ελαιολάδου, ξυλουργεία, βιοτεχνίες πλαστικών υλικών, καταστήματα πώλησης φιαλών υγραερίου, πλυντήρια-στεγνοκαθαριστήρια. Σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν συστάσεις και δόθηκαν διευκρινιστικές οδηγίες για τη διόρθωση μικρών παραλείψεων. Ωστόσο, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 16 επιχειρήσεις, καθώς λειτουργούσαν χωρίς άδεια, συνολικού ύψους 22.610 ευρώ. Στον τομέα του εμπορίου διενεργήθηκαν συνολικά 85 δειγματοληψίες, σε διάφορα είδη, όπως καύσιμα, τρόφιμα, και 10 που αφορούσαν ελαιόλαδο. Διενεργήθηκε, επίσης, ποσοτικός έλεγχος, (λιτρομέτρηση), σε 374 αντλίες πρατηρίων υγρών καυσίμων και περιοδικός έλεγχος μέτρων και σταθμών σε 897 ζυγούς καταστημάτων και ελαιοτριβείων. Στο επίπεδο των αγορανομικών ελέγχων διενεργήθηκαν 369 έλεγχοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις του νομού και 130 από το Μεικτό Κλιμάκιο Τροφίμων.

Οι εταιρείες θησαυρίζουν και ο ΕΟΠΠΥ ταλαιπωρεί τους ασφλαισμένους

Νέες μειωμένες τιμές επιχειρεί να εξασφαλίσει μέσω των τηλεφωνικών εταιρειών η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου οι ασθενείς να μην υπερχρεώνονται όταν κλείνουν ένα ραντεβού με γιατρό. Ήδη οι συνομιλίες με τις 4 ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τα πενταψήφια νούμερα, είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προταθεί σημαντικές μειώσεις για κάθε τηλεφωνική κλήση, ενώ στο τραπέζι έπεσε ακόμη και το πόσο των 50 λεπτών ανά τηλεφώνημα. Να σημειωθεί ότι σήμερα το μέσο κόστος ανά κλήση είναι περίπου 1,5 έως 2 ευρώ καθώς σε γίνεται υπερχρέωση με βάση το χρόνο συνομιλίας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρότι επιχειρεί να διακόψει τις συμβάσεις με τις εταιρείες θεωρώντας ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, (αλλαγές ραντεβού χωρίς ενημέρωση κ.λ.π.), φαίνεται πως δεν είναι ακόμη έτοιμη να θέσει σε λειτουργία τα τηλεφωνικά κέντρα του ΕΟΠΥΥ όπου η χρέωση θα είναι μιας αστικής κλήσης. Ήδη πάντως λειτουργούν τρία τηλεφωνικά κέντρα στην Αθήνα και δύο στην περιφέρεια ενώ αναμένεται να εγκαινιαστούν άλλα 14 σύντομα.iatroped

Οι αδικίες στους συνταξιούχους πρέπει να αποκατασταθούν...

της Αντωνίας Μπούζα 
 Η πατρίδα μας από πολιτικές πελατειακού τύπου , έλλειψης οράματος και διαπιστωθείσας κατασπατάλησης του εθνικού μας πλούτου, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Δυστυχώς, από πολιτικές επιλογές που καταδικάστηκαν στη συνείδηση του λαού, εισήλθε η Χώρα μας στην εποχή των μνημονίων. Στην όποια προσπάθεια καταβάλλεται από τότε μέχρι σήμερα για την επανάκαμψη, διαφαίνεται πως θεωρήθηκαν αδίκως, ως επιβαρυντικοί παράγοντες της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης της Χώρας, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
  Στοχεύθηκαν ως υπαίτιοι των ελλειμματικών προϋπολογισμών και άρχισε από το 2010, ένα γαϊτανάκι περικοπών και μειώσεων. Έτσι ξεκίνησε μία ανηλεής περικοπή μισθών και συντάξεων, σε σημείο που άρχισαν να στενάζουν υπό το βάρος των δυσκολιών διαβίωσης, οι άλλοτε εκπρόσωποι ενός μεγάλου τμήματος της πολυσυζητημένης πάλαι ποτέ, μεσαίας τάξης. Έκτοτε οι διάδοχες κυβερνήσεις, ακολουθώντας την πεπατημένη της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ελάμβαναν τη μία απόφαση μετά την άλλη , εξανεμίζοντας σιγά-σιγά το μόχθο και τις απολαβές τους. Μέτρα επί μέτρων μπλοκάρισαν ως φαίνεται ακόμη και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λογιστηρίου του Κράτους, που κάνουν τη μία παρακράτηση πάνω στην άλλη, χωρίς όμως να αναλαμβάνουν και ίχνος ευθύνης σε περιπτώσεις λάθους. Έτσι διαπιστώθηκε, πως στους συνταξιούχους του δημοσίου γίνεται επιπλέον παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι κάποιοι υπάλληλοι αδιαφόρησαν να κάνουν τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις. Ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Λαμπρόπουλος ανταποκρίθηκε άμεσα σε δική μου επισήμανση και κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.
 Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η ΠΡΟΣ : Τους κ.κ. Υπουργούς : 1.Οικονομικών 2. Εργασίας ,Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ : Εισφορά αλληλεγγύης Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3865/2010 από 1-8-2010 επεβλήθη μηνιαία εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου για ποσό σύνταξης άνω των 1400 ευρώ.
Αρχικά η εισφορά επεβλήθη με βάση συγκεκριμένη κλίμακα συντάξεων και συντελεστές κλιμακούμενους από 3% έως 10% , ενώ από 1-8-11 αυξήθηκαν με τον Ν. 4002/2011 σε επίπεδα από 6% έως 14% αντίστοιχα. Από 1-11-2011 και από 1-1-2012 έγιναν αλλεπάλληλες μειώσεις κατά 20% σε συντάξεις άνω των 1200 ευρώ και 12% σε συντάξεις άνω των 1300 ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους παρά ταύτα, συνεχίζει να υπολογίζει και να παρακρατά τη νέα εισφορά αλληλεγγύης με βάση τα ποσά των συντάξεων όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί πριν τις παραπάνω μειώσεις. Επειδή πλέον οι συντάξεις έπεσαν σε χαμηλότερα επίπεδα στα οποία αντιστοιχεί μικρότερος συντελεστής εισφοράς αλληλεγγύης. Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Σε τι ενέργειες θα προβείτε , προκειμένου να αρθεί η παραπάνω αδικία ; . Αθήνα 23 - 1 - 2013
Ο Ερωτών Βουλευτής ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τον ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή του, αναμένοντας τις διορθωτικές κινήσεις που θα άρουν την αδικία, διότι οι πολίτες παρά τα όσα βιώνουν, ελπίζουν σε καλυτέρευση της οικονομίας, ταχύτερα αντανακλαστικά από τους υπευθύνους, προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αυτορρύθμιση της αγοράς . Περιμένουν να δουν πλέον ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος όπου ο πολίτης θα αισθάνεται ασφαλής και θα εμπιστεύεται τους θεσμούς. Αυτό για να γίνει, πρέπει να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και πελατειακές νοοτροπίες και η δημόσια διοίκηση να γίνει αρωγός και όχι δυνάστης του πολίτη.

«Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες»

«Η Ευρώπη στοιχειώνεται από το μύθο των τεμπέληδων πληβείων», τιτλοφορείται το άρθρο του διάσημου καθηγητή Οικονομικών του Cambridge, Χα-Τζουν Τσανγκ, ο οποίος επιχειρεί να καταρρίψει το επιχείρημα ότι για την κρίση στην Ευρωζώνη φταίνε οι «τεμπέληδες» λαοί της νοτίου Ευρώπης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο φόβος των πλούσιων παλαιότερα ήταν το οργισμένο…. προλεταριάτο που διεκδικούσε μονίμως περισσότερα δικαιώματα. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον Τσανγκ, και οι κατέχοντες φοβούνται πλέον τους τεμπέληδες πληβείους, οι οποίοι «πίνουν το αίμα» της οικονομίας.
Ειδικότερα στην Ευρώπη πολλοί αποδίδουν την κρίση στους λαούς του νότου, οι οποίοι θεωρούνται τεμπέληδες και αργόσχολοι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι απλά ένας μύθος. Όπως αναφέρει, το 2011 οι Έλληνες δούλεψαν κατά μέσο όρο 2.032 ώρες, την ίδια στιγμή που οι Γερμανοί εργάστηκαν 1.413 ώρες και οι Ολλανδοί μόνο 1.379 ώρες. «Αυτοί οι αριθμοί μας λένε πως η τεμπελιά δεν φταίει για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα», σχολιάζει. Παρατηρεί ακόμα ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ευρωπαϊκών χωρών δεν οφείλονται στις αυξημένες δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, αλλά στα μειωμένα έσοδα από τη φορολογία, και επομένως δεν αποτελεί λύση η κατάλυση του κοινωνικού κράτους. Επισημαίνει, ότι σε γενικές γραμμές οι φτωχοί άνθρωποι εργάζονται πιο σκληρά από τους πλούσιους, και μάλιστα συνήθως σε δουλειές με χειρότερο ωράριο και συνθήκες εργασίας.

Σκιστε χαρτιά εφορίας, χαράτσια, επιταξεις έχει έρθει η ώρα τους

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι η πολιτική του “νόμου και της τάξης” έχει πολύ κοντά ποδάρια, μπορεί προσωρινά να φαίνεται ότι έχει ορισμένες επιτυχίες, θα έρθει όμως η στιγμή που οι εργαζόμενοι θα ξεπεράσουν και τον φόβο και τις συγχύσεις και τις αυταπάτες»ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα. Η κυρία Παπαρήγα τόνισε ότι οι υποχωρήσεις των εργαζομένων δεν σημαίνουν πως είναι δειλοί, αλλά ότι ακόμα δεν έχουν πιστέψει πως υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, ο οποίος οδηγεί ταυτόχρονα και στη δική τους λαϊκή εξουσία, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει και φόβος πως δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία και ανάπτυξη υπέρ του λαού έξω από την ΕΕ, με δεδομένο ότι όλα τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, επί δεκαετίες υποστήριζαν τον ευρωμονόδρομο. «Αν ο λαός δεν ξεπεράσει αυτόν το φόβο, δεν θα έχει αποδείξεις ότι μπορεί να νικήσει» πρόσθεσε η κυρία Παπαρήγα.
Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ
Αναφερόμενη στην επίσκεψη του κ. Αλ. Τσίπρα στο ΔΝΤ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα λέει πως το ΔΝΤ «δεν ζήτησε και πολλά» και ότι «συζητάμε, γιατί δεν ακολουθήθηκε η συνταγή του ΔΝΤ, αλλά της ΕΕ», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να “τιμωρήσουμε” την Μέρκελ, πηγαίνοντας στο πλευρό του Ομπάμα και αντίστροφα». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα στηρίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται και κάλεσε σε μεγαλύτερη μαζικότητα και μαχητικότητα των αγώνων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά: «Σκίστε τα χαρτιά της επιστράτευσης, τα χαρτιά της εφορίας και τα χαρτιά των χαρατσιών, αλλιώς τα μνημόνια θα μείνουν για πάρα πολλά χρόνια». Η κυρία Παπαρήγα πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες της φτωχής αγροτιάς, λέγοντας ότι οι αγρότες, με τα μέτρα, έχουν χάσει το 40% του εισοδήματός τους.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Νέος κύκλος απογραφής για συνταξεις Χηρείας και Ορφανών από τον ΟΓΑ

Ξεκινά η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ή ορφανείας, (χήρες ή χήροι και ορφανά 12 ετών και άνω). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η απογραφή, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είναι υποχρεωτική για όλους τους δικαιούχους, και σε όσους δεν απογραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι αφού λάβουν την ενημερωτική επιστολή θα πρέπει να προσέλθουν στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του δήμου του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την ενημερωτική επιστολή και τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς) ή βιβλιάριο υγείας για τα ανήλικα τέκνα χωρίς
ταυτότητα.
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν κατά τον ημερολογιακό μήνα της απογραφής. 3. Υπεύθυνη δήλωση, των συνταξιούχων χηρείας, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνουν ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν έχουν τελέσει γάμο.
4. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος.
5. Αντίγραφο επίσημου εγγράφου από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
6. Επιπλέον, για τα τέκνα απαιτείται:
- Ενήλικα τέκνα
Πιστοποιητικό σπουδών στην περίπτωση που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές. - Ανήλικα τέκνα (12 ετών και άνω)
Αστυνομική ταυτότητα του γονέα ή του κηδεμόνα ή του προσώπου που έχει τη γονική μέριμνα.
Η Διοίκηση του ΟΓΑ η οποία αποστέλλει στους δικαιούχους ενημερωτική επιστολή, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία της απογραφής επισημαίνει
ακόμη, ότι εάν ο γονέας λαμβάνει σύνταξη χηρείας και τα τέκνα ορφανική σύνταξη, θα πρέπει να απογραφούν ξεχωριστά.

Συνάντηση Ενώσεων-Συλλόγων Ξενοδόχων Πελοποννήσου με Τατούλη

Τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, επισκέφτηκαν την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013 αντιπρόσωποι Ενώσεων - Συλλόγων ξενοδόχων Πελοποννήσου, προκειμένου να του εκφράσουν το γενικότερο προβληματισμό τους αναφορικά με τη πτωτική τάση που παρατηρείται στον τουρισμό αλλά και να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία του Στρατηγικού Τουριστικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, αναφερόμενος στη βαθειά κρίση που διέρχεται ο Πελοποννησιακός Τουρισμός, επισήμανε εκτενώς την επιβεβλημένη αναγκαιότητα της συνεργασίας, Περιφέρειας - εμπλεκομένων με τον τουρισμό φορέων, με αποκλειστικό στόχο την κατάρτιση ενός εμπεριστατωμένου Κεντρικού Τουριστικού Σχεδιασμού για την προβολή και ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε η εισήγηση του κ. Δημήτρη Πολλάλη, Προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, ο οποίος επιπρόσθετα, υποστήριξε την άποψη ότι η διοικητική διαίρεση της Πελοποννήσου δημιουργεί σύγχυση στην τουριστική αγορά και ως εκ τούτου, για την ουσιαστικότερη ανάδειξή της ταυτότητας του προορισμού, θα πρέπει η Πελοπόννησος στο σύνολό της να αντιμετωπίζεται ως ενιαίος προορισμός, ιδιαίτερα δυναμικός, ελκυστικός και πολύμορφος. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Επαρχίας Άργους κ. Πέτρος Κουτσόπουλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σύμπραξης σύσσωμου του ξενοδοχειακού δυναμικού της Πελοποννήσου με όλα τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα, με σκοπό τη σύσταση ενός κεντρικού οργάνου, που θα έχει ως κυρίαρχο θεσμικό ρόλο την αποτελεσματικότερη διαχείριση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία επαινέθηκε από τον κ. Τατούλη, ο οποίος δεσμεύτηκε για μια αδιάλειπτη συνεργασία με το νέο φορέα που πρόκειται να δημιουργηθεί.

87 τόνοι ξύλων κατασχέθηκαν το 2012 από το Δασαρχείο Καλαμάτας

Δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση λαθροϋλοτομίας στην εδαφική περιφέρεια του Δασαρχείου Καλαμάτας, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε στο «Θάρρος» ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας. Πλην μίας περίπτωσης στις αρχές του φθινοπώρου, ούτε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και τα κατά τόπους τμήματα έχει αναφερθεί κλοπή καυσόξυλων ή λαθροϋλοτομίας. Κατά τον κ. Κατσίποδα, το 2012 υποβλήθηκαν συνολικά 20 μηνύσεις για λαθροϋλοτομία και κατασχέθηκαν περίπου 87 τόνοι ξύλων (157,25 χωρικά κυβικά μέτρα), κυρίως πουρνάρι και αριά. Επίσης, κατασχέθηκαν τρία (3) αγροτικά αυτοκίνητα, δύο (2) φορτηγά, δύο (2) τρακτέρ και δύο (2) αλυσοπρίονα.
Αιτήσεις
Όπως σημείωσε ο κ. Κατσίποδας, κατά τον Ιανουάριο (μέχρι στιγμής) δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι στην περιοχή μας ο καιρός είναι πιο ήπιος, αλλά και η διάθεση ξύλων από καμένες περιοχές του Ταϋγέτου. Μάλιστα, στο Δασαρχείο Καλαμάτας κατατέθηκαν συνολικά 366 αιτήσεις και, τελικά, ενδιαφέρθηκαν να πάρουν ξύλα 246 άτομα. Συνολικά, δόθηκαν 738 χωρικά κυβικά μέτρα ξύλου μαύρης πεύκης και ελάτου από τον Ταΰγετο. «Αυτή η δυνατότητα “εκτόνωσε” σημαντικό μέρος από τις ανάγκες της περιοχής της Καλαμάτας σε καυσόξυλα. Τώρα εξετάζονται αιτήματα πολιτών για κοπή δέντρων σε αγροκτήματα. Έχουν ήδη ικανοποιηθεί πολλά αιτήματα και συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων», τόνισε ο κ. Κατσίποδας.

Νέο Προεδρείο του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ

Με το πρόσφατα εκλεγμένο προεδρείο του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας (Σ.Ε.Ι.ΕΣΥ.Ν.Μ) συναντήθηκε σήμερα Τρίτη 29.01.2013 στο γραφείο του ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας κ.Γεώργιος Μπέζος. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Σωματείου κ.Εμμανουήλ Μάκαρης, ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Σαρμαντζής, η γραμματέας κ. Χρυσάνθη Μάλλιου και ο ταμίας κ. Ιωάννης Ευθυμίου.
Στην συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το ενοποιημένο πια Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και τις δομές αρμοδιότητάς του και εκφράστηκε η από κοινού καλή διάθεση για ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία. Με αφορμή την σημερινή συνάντηση ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας δήλωσε: « Σήμερα είχα την ευκαιρία να συζητήσω τα θέματα του Νοσοκομείου μας με το πρόσφατα εκλεγμένο Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας. Θέλω να δηλώσω για ακόμα μία φορά, ότι τα αιρετά θεσμικά όργανα του ιατρικού-νοσηλευτικού-διοικητικού προσωπικού αποτελούν για την Διοίκηση του Νοσοκομείου στενοί συνεργάτες και βασικοί συντελεστές της συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία 2,5 χρόνια. Η καθημερινή μας πρακτική επιβεβαιώνει ότι μόνο με όρους συνεργασίας και κοινής συμπόρευσης ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ του Νοσοκομείου μας μπορούμε να προσδοκούμε αλλά και να πετυχαίνουμε τους κοινούς μας στόχους. Αυτή τη υγιή σχέση συνεργασίας που οικοδομήσαμε τα τελευταία 2,5 χρόνια με όλο το προσωπικό με τις όποιες θεσμικές του εκφράσεις. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι, στοχεύοντας στην περαιτέρω ουσιαστική αναβάθμιση των δομών υγείας του Νομού Μεσσηνίας»

Οι Έλληνες μεταναστεύουν στο εξωτερικό και οι μετανάστες φεύγουν από την Ελλάδα

Τα κίνητρα πίσω από την τάση φυγής των μεταναστών από τη χώρας μας προβάλει δημοσίευμα του ανεξάρτητου, ιταλικού ενημερωτικού σάιτ, με την υπογραφή της Αλεσάντρα Μοντίκα αναπαράγοντας άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή: Η οικονομική κρίση σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το 2011 σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, οι μετανάστες ήταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, χτυπάει ακόμα κι αυτή τη μερίδα του πληθυσμού. Έτσι τους τελευταίους μήνες, με την επιδείνωση της ανεργίας, όλο και περισσότεροι ξένοι αφήνουν το κράτος για να βρουν καταφύγιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή ακόμα και να επιστρέψουν.
Αυτή τη νέα τάση σημειώνει ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) από την Αθήνα, όπου από μέρα σε μέρα αυξάνονται οι αιτήσεις εθελούσιου επαναπατρισμού όσων διέμεναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πολλοί φεύγουν μετά από λίγο καιρό, όπως η Νουρούλ Αστούτικ, 23 ετών από την Ινδονησία που έζησε στην Αθήνα για 3 χρόνια εργαζόμενη ως καθαρίστρια και τώρα θέλει να πάει στο Ιράκ, με τον ιρακινό αρραβωνιαστικό της, που κι εκείνος ήρθε στην Ελλάδα την εποχή που θεωρείτο "η χώρα των θαυμάτων". "Δεν μπορούμε να παραμείνουμε εδώ γιατί δεν υπάρχει δουλειά, και δεν μπορούμε ούτε να βγάλουμε χαρτιά για να παντρευτούμε κανονικά", εξηγεί εκείνος στην εφημερίδα Καθημερινή: "Δεν θέλω να φύγω από την Ελλάδα, αλλά δεν έχω επιλογή. Θα πάμε στο Ιράκ και μετά βλέπουμε".

Το Μάρτιο με 18 κατηγορούμενους η δίκη της εγκληματικής σπείρας

Το Μάρτιο αναμένεται να ορισθεί η εκδίκαση της δολοφονίας του Αλβανού Φελίμ Μεσάι και του 2,5 ετών γιου του Κέρι και της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε το Δεκέμβριο του 2011. Η πολύκροτη υπόθεση θα εκδικασθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εδώλιο θα καθίσουν με διάφορες κατηγορίες συνολικά 18 άτομα.
Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2011, με πολλαπλές αστυνομικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, συνελήφθησαν 8 άτομα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και με τις κατηγορίες της δολοφονίας πατέρα και γιου, εκβιασμών και διακίνησης ναρκωτικών. Από τους συλληφθέντες, επτά προφυλακίσθηκαν (5 εξακολουθούν να κρατούνται), ενώ στα τέλη του 2012 προφυλακίσθηκε ένα ακόμα άτομο, το οποίο είχε υπηρετήσει στη Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας. Επίσης, όλο αυτό το διάστημα, αθόρυβα, έχουν ασκηθεί διώξεις και σε άλλα άτομα, τα οποία από τη δικογραφία φέρεται να έχουν έμμεση ή άμεση ανάμειξη στους εκβιασμούς για τους οποίους κατηγορείται η εγκληματική οργάνωση. Έτσι, ο αριθμός των κατηγορουμένων έχει ανέβει στους 18. Η εκδίκαση αναμένεται να διαρκέσει μεγάλο διάστημα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καθορισθεί και η ημέρα έναρξης.

"Καταργούνται" εφάπαξ κι επικουρικές συντάξεις

Της Ρούλας Σαλούρου  Δραματική, νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους και σχεδόν εκμηδένιση των εφάπαξ προβλέπουν δύο υπουργικές αποφάσεις που πέρασαν στα... ψιλά, το προηγούμενο διάστημα και αφορούν τον νέο τρόπο καθορισμού των συγκεκριμένων παροχών.
Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προαναγγέλλει νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με την επιτροπή που συστάθηκε για την προετοιμασία αυτής, να συνεδριάζει αύριο, δύο υπουργικές αποφάσεις, που υπεγράφησαν χωρίς ιδιαίτερη... δημοσιότητα, ουσιαστικά γκρεμίζουν το οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης και μετατρέπουν τις συντάξεις σε επιδόματα, τα οποία μάλιστα θα αναπροσαρμόζονται, προς τα κάτω, ανά έτος.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για νέο σύστημα – πυραμίδα, όπου καταργείται η έννοια της σύνταξης, όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα. Κανείς δεν θα γνωρίζει το ύψος των παροχών που θα καταβάλλονται και το μόνο που μπορούν να προεξοφλήσουν οι αναλυτές, είναι ότι θα έχουν φθίνουσα πορεία, με πολύ μεγάλες, τελικά, μειώσεις.
Αναλυτικά, η απόφαση για τον καθορισμό των τεχνικών παραμέτρων σχετικά με τη λειτουργία του νέου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) πέρασε μέσα στο Καλοκαίρι. Όποιος προσπάθησε να την αποκρυπτογραφήσει τότε, χάθηκε σε έναν κυκεώνα μαθηματικών τύπων, με ράντες και εξισώσεις, που οδηγούν όμως με... μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων.
Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2015 και μετά. Για τους ασφαλισμένους πριν την 1/1/2001 θα εφαρμόζεται ένας αναλογικός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, για το διάστημα πριν και μετά την 1/1/2015. Ο γενικός τύπος υπολογισμού της απονεμόμενης σύνταξης καθορίζεται σε γενικές γραμμές, με βάση τις συνολικές ετήσιες εισφορές του έτους, τα έτη ασφάλισης, και τον αριθμό των συνταξιούχων... Καθώς δε, η σχέση συνταξιούχων – ενεργών ασφαλισμένων θα επιδεινώνεται ακολουθώντας τον γενικό κανόνα που ήδη επιβεβαιώνεται στην κύρια ασφάλιση, οι ετήσιες εισφορές θα μειώνονται ενώ οι δικαιούχοι θα αυξάνονται. Αποτέλεσμα αυτού, είναι οι παροχές, κάθε έτος, να μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο... Επίσης, η σύνταξη θα διαχωρίζεται σε ονομαστική, αυτή που βάσει του γενικού τύπου θα πρέπει να καταβάλλεται, και στην καταβαλλόμενη, αυτή δηλαδή που βάσει των ετήσιων εσόδων του ενιαίου υπερ-Επικουρικού ταμείου τελικά θα δίνεται στον δικαιούχο.

Ο Αναλογιστής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας AON Hewitt, μιλώντας στο Capital.gr εξηγεί πως οι νέες επικουρικές συντάξεις που θα καταβάλλονται, αρχίζοντας από την 1/1/2015, θα έχουν πολύ μικρή σχέση με αυτές που καταβάλλονται σήμερα. Ουσιαστικά το συνολικό ποσό των επικουρικών συντάξεων που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των εισφορών που θα έχει λάβει το ΕΤΕΑ κατά τον προηγούμενο χρόνο. Το ισχύον ποσό σύνταξης που καταβάλλεται σήμερα θα παίζει ρόλο μόνο σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό της αναλογίας με την οποία θα υπολογιστεί η νέα παροχή πάνω στο ποσό που τελικά θα διανεμηθεί.

«Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η σχέση εισφορών και παροχών βαίνει από το κακό στο χειρότερο (αύξηση ανεργίας, αύξηση συνταξιούχων κλπ), τότε, αρχίζοντας από το 2015, οι παροχές επικούρησης θα κάνουν μία μεγάλη βουτιά η οποία θα χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, καθώς θα επιδεινώνεται η σχέση εισφορών και παροχών. Τελικά κατάληξη αυτής της υπόθεσης θα είναι η περιθωριοποίηση και ουσιαστική εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, οι εισπραττόμενες εισφορές αντιστοιχούν στο 70% των καταβαλλόμενων συντάξεων, τότε οι συντάξεις θα μειωθούν αυτόματα κατά 30% για το συγκεκριμένο έτος» επισημαίνει ο κ. Ζαμπέλης. 

Βασική επισήμανση: η υπουργική απόφαση που στηρίζεται σε Μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και καταρτίστηκε υπό την αυστηρή επίβλεψη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα επιβαρύνεται για την καταβολή των συντάξεων.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Με τα ομορφότερα συναισθήματα, καθώς είδαν τις προσπάθειες και τους αγώνες τους να ευοδώνονται, έκοψαν το πρωί την πίτα τους, στο ολοκαίνουργιο σχολείο τους, οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας… Όπως σημειώνει ο Σύλλογος Γονέων, «επιτέλους μετά από 17 χρόνια επίπονου και επίμονου αγώνα, από τον Δεκέμβριο του 1996, δικαιώνεται ο Σύλλογος και η θέση του ότι μόνο με συμμετοχή, αγωνιστική διάθεση και παρουσία πετυχαίνονται έως και «θαύματα» κόντρα στην κεντρική και κάθε μορφής εξουσία, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους σαν αυτές που διανύουμε εδώ και χρόνια».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Κουφαλάκος, αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία αυτών των αγώνων και των δημιουργικών σκέψεων του Συλλόγου, που κατάφερε να υπερπηδήσει τα εμπόδια, που κατά καιρούς ορθώνονταν από διάφορες και διαφορετικές πηγές. Επεσήμανε ταυτόχρονα την ανάγκη εγρήγορσης και διαρκούς πάλης για την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, αφού τα κτήρια δεν αρκούν από μόνα τους, αλλά χρειάζεται να είναι πλήρως στελεχωμένα με καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Για το λόγο αυτό δόθηκε ραντεβού με τους γονείς για την Τετάρτη 30/1/2013 στην πανελλαδική μουσική διαμαρτυρία που θα λάβει χώρα ταυτόχρονα στην Αθήνα στην Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο με κύρια αιτήματα την κάλυψη των κενών των σχολείων.
kalamatajournal

Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες

Αποφασισμένοι να «παραλύσουν» όλη τη χώρα εμφανίζονται οι αγρότες, μετά την μακρά συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, η οποία έληξε το απόγευμα της Κυριακής στον Πλαταμώνα Πιερίας.
Οι αγρότες αποφάσισαν να κατεβάσουν τα τρακτέρ στους δρόμους, χωρίς όμως να τους κλείσουν προς το παρόν, και η τελική τους απόφαση θα εξαρτηθεί από τις επαφές τους τη Δευτέρα. Στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα έχουν ήδη δώσει ραντεβού τη Δευτέρα οι αγρότες της Θεσσαλίας. Τα κύρια αιτήματα των αγροτών αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το φορολογικό, «που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα». Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος, η πανελλαδική κινητοποίηση εξαρτάται από τις συναντήσεις που θα έχουν οι αγρότες από τη Δευτέρα με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, καθώς και από συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. «Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ΄ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλιόπουλος.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Αυτοδιοικητικό ήθος στο Περιφερειακό Συμβούλιο απόψε αποκαλύψε ο Δημήτρης Δράκος!

Ισως ήταν η πιο ώριμη και μεστή τοποθέτηση που έχει κάνει μέχρι σήμερα στα δύο χρόνια του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ.Δημήτρης Δράκος. Ζήτησε να δοθούν διευκολύνσεις στην αντιπολίτευση ώστε να λειτουργεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Εννοούσε την παροχή γραφείου και υποστήριξης στους συμβούλους της αντιπολίτευσης. Πράος ο κ.Δράκος συμφώνησε με τις αλλαγές που προτείνει ο κ.Πουλοκέφαλος και μίλησε για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού.
Αυτό που τόνισε ήταν ότι πρέπει απο την πλευρά της πελιοψηφίας πρέπει να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσα έχει ψηφίσει το περιφερειακό και έφερε σαν παράδειγμα τα σκουπίδια. Για το ΕΣΠΑ είπε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει κάνει ο Τατούλης για την απορρόφηση κονδυλίων και είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί,προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που βάζει η γραφειοκρατία στα έργα. Γρήγορες συμβασιοποιήσεις και γρήγορες απορροφήσεις πρέπει να είναι ο στόχος μας για το 2012 είπε ο κ.Δράκος.

Ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με κατηγορώ Τατούλη σε ΣΥΡΙΖΑ

Μύδρους εναντίον του κ.Πατσαρίνου εξαπέλυσε πριν λίγο ο περιφερειάρχης στο περιφερειακό συμβούλιο. O περιφερειάρχης μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο είπε ότι στηρίζουμε την τρικομματική κυβέρνηση με όρους κριτικής. Ηταν η απάντηση στα όσα είχε πεί πριν λίγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Πατσαρίνος που προσπάθησε να ταυτίσει την κυβέρνηση με την περιφέρεια και επανέλαβε ότι η λύση στην χώρα θα είναι λύση δημοκρατική.
Ο κ.Πατσαρίνος εκφράζει νεο-σταλινικές απόψεις στο περιφερειακό είπε ο κ.Τατούλης. Αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτά. Προχώρησε πολύ πιο μακριά. “Καταγγέλω ότι για τα επεισόδια που έγιναν στο περιφερειακό συμβούλιο για το βιοαέριο στην Αρκαδία ήταν οργανωμένα απο τον ΣΥΡΙΖΑ.” Οσο αφορά τον απολογισμό ανέφερε ότι μέσα στα δύο πρώτα χρόνια η παράταξη του εξάντλησε τα όσα είχε υποσχθεί ότι θα κάνει στους πολίτες της Πελοποννήσου. Ακόμα και προσωπική επίθεση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έκανε ο κ.Τατούλης αναφέροντας ότι ανάλογα σε ποιά χώρα πηγαίνει αλλάζει και την πολιιτκή του…!

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΤΟΝ απολογισμό του Φιλόπτωχου ταμείου έκανε η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας σε μια όμορφη εκδήλωση στο ξενοδοχείο Κανελλάκης στην Κυπαρισσία,  κατά την οποία τιμήθηκε για την προσφορά του στην τοπική εκκλησία ο επιχειρηματίας Αχιλλέας Κωνστντακόπουλος με μια ξεχωριστή εικόνα την οποία αφιέρωσε ο κ. κ. Χρυσόστομος στην οποία υπάρχει ειδική μνεία στο πρόσωπο του επενδυτή. 
Ο τοπικός Ιεράρχης παρουσία του κλήρου, φορέων και πιστών εξήρε την ευστροφία του πνεύματος στον άνθρωπο που αποτελεί την απεικόνιση της φιλανθρωπίας αλλά και το έργο που δημιουργήθηκε στην περιοχή μας, ενώ παράλληλα μίλησε για την ευχή να ακολουθεί πάντα τον πνευματικό δρόμο. Ο επιχειρηματίας εκτός από το συνολικό ποσό των 13.000 ευρώ περίπου έχει δωρίσει χιλιάδες μερίδες φαγητού σε πολίτες που έχουν ανάγκη καθώς καθημερινά 50 μερίδες από την Costa Navarino διανέμονται μέσω του Ναού Ευαγγελίστριας σε άπορους συμπατριώτες μας. 
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος σύμφωνα με το www.kyparissiamews.com ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη λέγοντας ότι "είναι μεγάλη τιμή για μένα αλλά ιδίως ευχαριστώ την χορωδία με την δασκάλα τους που έδωσαν μια όμορφη εικόνα, ενώ παρότι ζήτησα αρχικά να μην είμαι παρών στην εκδήλωση, μου επιβεβαίωσε ότι η παρουσία μου θα ενίσχυε περισσότερο το έργο της Μητρόπολης για αυτό δίνω το παρών" για να προσθέσει ότι "βοηθούν τα 2 αδέρφια μου σε όλες αυτές τις δράσεις συνεχίζοντας να είμαστε κοντά στο τουρισμό και την Μεσσηνία δημιουργώντας θέσεις εργασίας επειδή βοηθούν ουσιαστικά στη ανάπτυξη αλλά στη περιοχή μας πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία του τουρισμού με τις δράσεις μας ο καθένας ξεχωριστά κάνοντας πράξη την φιλοξενία σε βάθος". Ο εφημέριος του Ναού Ευαγγελίστριας και Πρόεδρος του Φιλόπτωχου πατήρ Δημήτριος Καραίσκος έκανε αναφορά στα οικονομικά δεδομένα και την αρωγή των συνδρομητών με απολογισμό για κάθε χορηγία ή δράση, καταλήγοντας ότι διαρκώς έχουμε συμπαραστάτες που προσφέρουν σημαντικά ποσά όπως οι αγιορείτες μοναχοί που προσφέρουν ποσά για την Μητρόπολη, ενώ μίλησε για την έννοια του εθελοντισμού. Στην εκδήλωση παρών ήταν από το Δήμο οι κ. Σαμπαζιώτης και Κανελλόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και αρκετός κόσμος που έδωσε το παρών.

Πόρισμα - βόμβα για τις καταπατήσεις στην καμμένη Ηλεία

Σοκ προκαλεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων και τον χαρακτηρισμό τους ως γεωργικών στις εκτάσεις που είχαν καεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 που είχαν αφήσει πίσω τους 47 νεκρούς.
Ένας πρώην δασάρχης και ένας δασολόγος εισηγήθηκαν τους αποχαρακτηρισμούς Σύμφωνα με το πόρισμα - βόμβα, που αποκαλύπτει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και το οποίο διαβιβάσθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ο πρώην δασάρχης (έως το 2011) και ένας δασολόγος του δασαρχείου του Πύργου φέρονται να εισηγήθηκαν και ενέκριναν το 2011 με επτά πράξεις τους τον αποχαρακτηρισμό ως γεωργικής, δημόσιας και αναδασωτέας λόγω των πυρκαγιών δασικής έκτασης 47,5 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της τοπικής κοινότητας Δούκα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Οι Επιθεωρητές προτείνουν την πειθαρχική δίωξη του πρώην δασάρχη και του δασολόγου αλλά και την ανάκληση των επτά πράξεων αποχαρακτηρισμού για τα 47,5 στρέμματα από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

ΚΑΘΩΣ εντείνονται οι επιχειρήσεις σκούπας της Αστυνομίας στην Μεσσηνία και ενώ την προηγούμενη ημέρα οι συλλήψεις έφτασαν τις 39, μεγάλο θράσος επιδεικνύουν οι κακοποιοί που δρουν ακόμη και την ημέρα στην περιοχή της Τριφυλίας. Το ίδιο βράδυ άγνωστοι λίγο μετά τις 9, "σήκωσαν" χρήματα και χρυσαφικά από οικία κοντά στο Κέντρο Υγείας των Φιλιατρών, αφού πρώτα σιγουρεύτηκαν ότι δεν θα συναντηθούν με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έλειπαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ακόμη και την ημέρα δεν διστάζουν πλέον να μπουκάρουν σε σπίτια και μάλιστα εχθές λίγο μετά τις 9 το πρωί παραβίασαν οικία στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Αθανασίου, με σκοπό να κλέψουν χρήματα και χρυσαφικά ξηλώνοντάς την πόρτα μαζί με την κάσα. Το περιστατικό αυτό γίνεται πιο τρομακτικό καθώς την στιγμή εκείνη, σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, κοιμόταν μέσα το μικρότερο από τα παιδιά της οικογένειας.
Ευτυχώς κατά την διάρκεια της δράσης των κακοποιών χτύπησε το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού που ξύπνησε τον μικρό, με αποτέλεσμα οι δράστες να φύγουν με τον φόβο να γίνουν αντιληπτοί. Λίγο νωρίτερα είχαν προσπαθήσει άγνωστοι να παραβιάσουν σπίτι και στην περιοχή κοντά στον Άγιο Χαράλαμπο αλλά δεν τα κατάφεραν. Όπως τόνισαν πολίτες στον 936ΦΜ στη περιοχή επικρατεί αναβρασμός την ίδια στιγμή που οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής αποδυναμώνονται από προσωπικό και οι συζητήσεις για λουκέτο αστυνομικών τμημάτων στην περιοχή-όπως στο Δ.Σ. Τριφυλίας- δίνουν και παίρνουν. Δυστυχώς δεν ιδρώνει το αυτί κάποιων που μας κυβερνούν έχοντας εξασφαλίσει την δική τους ασφάλεια, αδιαφορώντας για την ασφάλεια του απλού πολίτη σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικογένεια. Ι.ΜΠ.

Η εξίσωση των ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης δεν έφερε έσοδα

Αμφισβητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) τους ισχυρισμούς τής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους η εξίσωση των ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης αύξησε τα έσοδα του Δημοσίου. Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, όπως δημοσιεύθηκαν προ εβδομάδος σε κυριακάτικη εφημερίδα, σε άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Χ. Σταϊκούρα, διαψεύδουν την εικόνα που επιχειρείται να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη.
 Ειδικότερα: Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2011 πουλήθηκαν 1.215.356 m3 πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν: - 1.215.356 m3 Χ 60 ευρώ/m3 Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης= 72.900.000 ευρώ. - 1.215.356 m3 Χ 187 ευρώ/ m3 ΦΠΑ (με μέση τιμή πώλησης πετρελαίου θέρμανσης το 1 ευρώ /L)= 227.270.000 ευρώ. Δηλαδή σύνολο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ το 2011, 300.170.000 ευρώ. Το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2012 μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πουλήθηκαν 364.325 m3 πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν: - 364.325 m3 Χ 330 ευρώ /m3 Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης= 120.556.000 ευρώ. - 364.325 m3 Χ 240 ευρώ/ m3 ΦΠΑ (με μέση τιμή πώλησης πετρελαίου θέρμανσης το 1,28 ευρώ /L)= 87.438.000 ευρώ. Δηλαδή σύνολο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ το 2012, 207.994.000 ευρώ.
 «Προκύπτει δηλαδή από τους αριθμούς που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ του κράτους όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν σημαντικά, λόγω της πρωτοφανούς και δραματικής μείωσης της κατανάλωσης κατά 70% που επίσης προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου. Και μάλιστα χωρίς σε όλα αυτά να υπολογίζονται τα πρόσθετα έσοδα που έχασε το Δημόσιο από τη φορολογία των επιχειρήσεων (διϋλιστηρίων, εταιριών εμπορίας, πρατηριούχων και μεταπωλητών θέρμανσης)» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ.

«ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Το υπουργείο Παιδείας και οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα του υποσιτισμού μαθητών, υποστηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ, που ζητάει να......καλυφθούν από τους Δήμους και την Περιφέρεια οι δαπάνες για το δεκατιανό των μαθητών εφόσον το κράτος αρνείται να διαθέσει χρήματα. Αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ συνάντησε την Ένωση Γονέων Καλαμάτας, που ανέδειξε το πρόβλημα υποσιτισμού μαθητών σε Δημοτικά Σχολεία της Καλαμάτας και συζήτησε μαζί της τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για άλλα, όπως τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία, η μεταφορά των μαθητών, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνεται: «Αντιπροσωπεία της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από το γραμματέα της Δημήτρη Οικονομάκο, το δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας Τάσο Νιάρχο και τον Παναγιώτη Κουφαλάκο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, συναντήθηκε με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση κύρια πάνω στο πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία καθώς και ζητήματα που αφορούν τα κενά στα σχολεία, στη μεταφορά των μαθητών και ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. Το θέμα του υποσιτισμού στα σχολεία σωστά αναδείχτηκε από την Ένωση Γονέων και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Το υπουργείο Παιδείας και η Δημοτική Αρχή τόσο εδώ όσο και αλλού προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα. Η πραγματική δυσφήμιση για τη Καλαμάτα και για τις άλλες πόλεις είναι ότι το 2013 πεινάνε παιδιά στα σχολεία συνέπεια των πολιτικών των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια αλλά και της αγγελικά πλασμένης ΕΕ. Σε μια εποχή με τεράστια ανάπτυξη τεχνολογίας και επιστήμης τα παιδιά πεινάνε στο όνομα του κέρδους, των τραπεζών και των εφοπλιστών.

Φαρμακεία & γιατρούς σε κόλπο με παράνομες εξαγωγές ερευνά το ΣΔΟΕ στη Μεσσηνία

Μία ακόμη υπόθεση από το χώρο της Υγείας, με συμπρωταγωνιστές, κυρίως, φαρμακοποιούς από τη Μεσσηνία, ερευνά το τελευταίο διάστημα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», κέντρο των ελέγχων είναι επαγγελματίες στο χώρο του φαρμάκου από την ευρύτερη περιοχή της Πυλίας. Συγκεκριμένα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ, μία πασίγνωστη φαρμακοβιομηχανία και μία φαρμακευτική εταιρεία της Γερμανίας ερευνώνται από τις γερμανικές και ελληνικές αρχές, καθώς συμμετείχαν στο «κόλπο γκρόσο» που στήθηκε σε συνεργασία με Έλληνες φαρμακοποιούς και ιατρούς τα τελευταία χρόνια, με σκοπό, από τη μία, την εξαγωγή πανάκριβων φαρμάκων από τη χώρα μας στο εξωτερικό και, από την άλλη, την προώθηση δικών τους φαρμάκων, μέσω κατευθυνόμενης συνταγογράφησης στην ελληνική αγορά. Τουλάχιστον 103 γιατροί τα «έπαιρναν» από πασίγνωστη γερμανική φαρμακοβιομηχανία για να προωθούν προϊόντα της. Άλλο κύκλωμα 50 φαρμακοποιών εξήγαγε συνταγογραφημένα φάρμακα στη Γερμανία, με παράνομο τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Για τους εμπλεκόμενους τουλάχιστον 103 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και άλλους 50 φαρμακοποιούς είχαν στηθεί «ταμεία» από τις δύο γερμανικές εταιρείες φαρμάκων. Αυτές, μέσω άλλων εταιρειών «μαϊμούδων» που στήθηκαν στη χώρα μας, φρόντιζαν να «αιμοδοτούν» μέσω εμβασμάτων τους συμμετέχοντες στο κόλπο.
Τα στέλναν έξω
Η πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία», αφορά 50 φαρμακοποιούς που διατηρούν φαρμακεία στην Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Μεσσηνία και άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο να προωθούν και να εξάγουν σε συγκεκριμένη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία πανάκριβα εγχώρια φάρμακα, κυρίως αντικαρκινικά και οφθαλμολογικά, χρησιμοποιώντας ως μεσάζουσα μια εταιρεία -που ήδη εντοπίστηκε- με έδρα τα δυτικά προάστια της Αττικής. Η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανιζόταν στα χαρτιά, όπως προέκυψε έπειτα από έλεγχο του ΣΔΟΕ, ως μεταφορική, αλλά έργο της είχε την τιμολόγηση και την εξαγωγή στη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία των πανάκριβων εγχώριας παρασκευής φαρμάκων, που της διέθεταν με τη «σέσουλα» ελληνικά φαρμακεία Στο «κόλπο γκρόσο» βασικό ρόλο έπαιζαν οι συνταγές ιατρών, στις οποίες ανέγραφαν τη χορήγηση σε ασθενείς τους που πάσχουν από καρκίνο δύο έως τριών πανάκριβων φαρμάκων (αξίας έως 1.000 ευρώ το ένα), αλλά οι ενδιαφερόμενοι ελάμβαναν τελικώς μόνο το ένα.

2,70 ευρώ το κιλό, αισιοδοξία για την τιμή του λαδιού

Αισιοδοξία υπάρχει στον συνεταιριστικό κόσμο της Τριφυλίας για την πορεία της τιμής του ελαιολάδου, ωστόσο οι παραγωγοί συστήνουν ψυχραιμία και υπομονή στον κόσμο και όχι πανικό, ώστε να μην χαθεί η καλή προοπτική που υπάρχει για το προϊόν. Φυσικά τονίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει και πώς θα κινηθεί η αγορά, αλλά οι ενδείξεις που υπάρχουν με την μεγάλη μείωση της παραγωγής στην Ισπανία τους κάνει αισιόδοξους. Επίσης λένε ότι δεν θα πρέπει να πανικοβάλει τους παραγωγούς η μικρή κάμψη που σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα μετά την συνεχή άνοδο του προηγούμενου διαστήματος και προσθέτουν ότι χρειάζεται υπομονή από τους παραγωγούς και όχι βιαστικές κινήσεις που θα είναι σε βάρος του προϊόντος.
Ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Τάσος Προσηλιακός επισήμανε: «Αυτές τις μέρες είναι πιεσμένες οι τιμές, όμως ο κόσμος θα πρέπει να είναι ψύχραιμος. Πιστεύουμε ότι οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες για το λάδι. Μην ξεχνάμε πως από τα Χριστούγεννα μέχρι τώρα το λάδι έχει ανέβει περίπου μισό ευρώ, είναι θέμα χρόνου πιστεύω να έχουμε καλύτερες τιμές, αφού στην Ισπανία η παραγωγή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια, οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να αγωνιούν και δεν θα πρέπει να ακούνε τα παπαγαλάκια. Την εβδομάδα που μας πέρασε εμείς επιλέξαμε να μην πουλήσουμε λάδι για αυτό και δεν βγάλαμε τιμή, ώστε να μην μπούμε στο παιχνίδι που γίνεται».
«Εφυγαν αρκετά λάδια αυτές τις ημέρες» μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος συμπληρώνοντας: «Αυτές τις ημέρες οι τιμές είναι παγωμένες στα 2,6- 2,7 ευρώ το κιλό, όμως την προηγούμενη εβδομάδα που η τιμή είχε ανέβει πιο ψηλά έφυγαν αρκετά λάδια και ήταν φυσικό να υπάρξει ένα μπλοκάρισμα στην αγορά. Είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια, αλλά ο κόσμος δεν θα πρέπει να πανικοβάλεται, ενώ φυσικό είναι πως όταν υπάρχει υπερπροσφορά οι τιμές να πιέζονται. Βλέπω να υπάρχει ανάκαμψη των τιμών και πάλι αλλά χρειάζεται υπομονή καθώς ο πανικός λειτουργεί εις βάρος του προϊόντος». 'eleftheria'

«Να μην εφησυχάζουν οι Μεσσήνιοι επιχειρηματίες με τα πυροδάνεια»

ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 Δε θα πρέπει να εφησυχάζουν οι Μεσσήνιοι επιχειρηματίες που έχουν δανειοδοτηθεί με πυροδάνεια, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θλαρρος» ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου και εκπρόσωπος στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, Παύλος Γκραίκης. Μόνες λύσεις είναι είτε «κούρεμα» του κεφαλαίου κατά 30-40% είτε μείωση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλό ποσοστό, προκειμένου οι επιχειρήσεις και να μπορούν να ανταπεξέλθουν και να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες. Όλα αυτά προέκυψαν κατά την πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση της Δ.Ε. της ΚΕΕΕ στην Αθήνα. Όμως, η συζήτησή μας δε στάθηκε μόνο στο ζήτημα των πυροδανείων, αλλά επεκτάθηκε και στο θέμα των ημερών, στον έλεγχο που έκανε το ΣΔΟΕ στο Επιμελητήριο μετά από δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» για «αόρατα σεμινάρια», βάσει του οποίου υπάρχει εμπλοκή και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Όπως μας είπε, ως παλιός σύμβουλος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διεργασίες που έλαβαν χώρα, από το ΣΔΟΕ, την εβδομάδα που πέρασε. Ανέφερε, δε, ότι έχει υπάρξει συνεργασία με την ΕΕΔΕ για τη διοργάνωση δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όπου στελέχη επιχειρήσεων και νομικών προσώπων έλαβαν το πτυχίο τους στους τομείς των δραστηριοτήτων τους, όπως και άλλων σεμιναρίων γενικότερου ενδιαφέροντος. Του ζητήσαμε να μας σχολιάσει τα τεκταινόμενα και ανέφερε ότι, όπως και οι συνάδελφοί του, βρίσκεται εν αναμονή της ολοκλήρωσης του ελέγχου και της διαμόρφωσης του σχετικού πορίσματος. Ασχέτως του αποτελέσματος, το θέμα θα απασχολήσει και επίσημα το Διοικητικό Συμβούλιο. Περιορίστηκε δε να προσθέσει ότι του προξένησε εντύπωση ο χειρισμός από τον πρώην πρόεδρο Γ. Καραμπάτο, χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για την εκκλησιαστική περιουσία

Κατά την τρίτη θεματική των εργασιών του Συνεδρίου "Εκκλησία και Αριστερά", με τίτλο «Θέματα εκκλησιαστικής περιουσίας και μισθοδοσίας του κλήρου», ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα "Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου". Στην ίδια θεματική ενότητα συμμετείχαν ο π.Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Α.Π.Θ., ο Αν.Καθηγητής Α.Π.Θ. Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Λέκτορας Α.Π.Θ. ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου. Ακολουθεί η εισήγηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών:
1. Το δίπτυχο του θέματος : «Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου» αποτελεί ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα "σημεία τριβής" στον παρόντα διάλογο και μάλιστα όχι μόνο σε επίπεδο επικοινωνιακό αλλά και ουσίας, αφού κατακαιρούς έχουν ακουστεί αρκετές ανακρίβειες αλλά και κάποιες αλήθειες, πρέπει όμως να γνωρίζουμε, ότι η μισή αλήθεια δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια και η ανακρίβεια κατά το ήμισυ τουλάχιστον είναι ψεύδος. Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου πάνω στα δύσκολα αυτά θέματα, θα ήθελα να κάνω τρεις διευκρινήσεις : α) Με τον όρο "Εκκλησία της Ελλάδος" προσδιορίζεται το Ν.Π.Δ.Δ., το οποίο περιγράφεται στο νόμο 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος».
 β) Όσα θα αναφερθούν στην παρούσα εισήγηση αποτελούν απαντήσεις σε ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν κατά την συζήτηση των εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου (Σεβ. Μητρ. Ελασσώνος κ. Βασιλείου, Σύρου κ. Δωροθέου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου), με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής οικονομικών του Ελληνικού Κοινοβουλίου (2010), σχετικά με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και μισθοδοσία-συνταξιοδότηση των κληρικών και όχι σε όσα ανεύθυνα η ανακριβή κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί, ενώ αξιολογούνται επίσης οι θέσεις του κ. καθηγητού και βουλευτού Αναστασίου Κουράκη, υπευθύνου του ΣΥΡΙΖΑ, για θέματα παιδείας και θρησκευμάτων, στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, αλλά και του βουλευτού κ. Νικολάου Τσούκαλη, ως και το κείμενο «περί φορολογίας της εκκλησιαστικής περιουσίας», το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «αριστερόκ», στο οποίο αποτυπούνται οι θέσεις-απόψεις της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

STOP σε ανεξέλεγκτες αδελφοποιήσεις των ΟΤΑ


«Φρένο» επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών στις ανεξέλεγκτες συνεργασίες δήμων και περιφερειών, «όπως αδελφοποιήσεις πόλεων με ΟΤΑ της αλλοδαπής, τη συμμετοχή δήμων και περιφερειών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σε διεθνή δίκτυα τοπικών ή περιφερειακών αρχών και την υπογραφή σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως από ελληνικής πλευράς η σύμφωνη γνώμη τής», μέσω της τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 4 παρ. 2β του Ν. 3345/2005 (ΦΕΚ 138Α/2005).
Με έγγραφό του προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, το ΥΠΕΣ υπογραμμίζει πως είναι παράνομο το ότι «ζητείται εκ των υστέρων από την Επιτροπή η χορήγηση της σύμφωνης γνώμης, δηλαδή, αρκετό καιρό μετά την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας και την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων από αυτά δράσεων». 
Τους σημειώνει, δε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 221 του Ν.3463/2006 («Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων»), όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.3613/2007 (ΦΕΚ 263Α/2007), και τις όμοιες διατάξεις του άρθρου 203 παρ. 3 του Ν.3852/2010 («Καλλικράτης»), οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, αλλά προϋπόθεση είναι η κατάρτιση των σχεδίων με τη σύμφωνη γνώνη της παραπάνω Επιτροπής. 
Τι λέει το άρθρο 221
Συμβάσεις στο πλαίσιο αδελφοποιήσεων. Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας
Οι Δήμοι και οι Κοινότητες στο πλαίσιο των αδελφοποιήσεων και υπό την επιφύλαξη των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας μπορούν να συνάπτουν αντίστοιχου περιεχομένου συμβάσεις με τους αλλοδαπούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους έχουν αδελφοποιηθεί. Οι συμβάσεις αυτές καταρτίζονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής της παρ. 3 του άρθρου 219. pelops.

Συμβουλές για ασφαλείς αγορές από το Διαδίκτυο

Την έντονα αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων όπου πολλοί καταναλωτές πραγματοποιούν τις αγορές τους online, παρατηρείται ότι ο αριθμός των επιθέσεων “phishing” και οι ηλεκτρονικές απάτες αυξάνονται.Ο όρος “phishing” ξεκίνησε να αναφέρεται σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει παραποιηθεί για να φανεί ότι προέρχεται από μια νόμιμη επιχείρηση ή οργανισμό με σκοπό να παρασύρει τον παραλήπτη να αποκαλύψει ευαίσθητα δεδομένα. Σήμερα ο όρος αυτός έχει επεκταθεί στα συνημμένα αρχεία και τα ενσωματωμένα links των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, στα μηνύματα SMS καθώς και στα μηνύματα των social media (Facebook, Twitter κ.λπ.).
Παρόλο που το phishing συνήθως σχετίζεται με οργανισμούς που πραγματοποιούνοικονομικές συναλλαγές (τράπεζες, Paypal, Ebay κ.λπ.) δεν είναι απαραίτητο ότι στοχεύει πάντοτε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων. Μάλιστα, πολλές φορές στόχος των επιθέσεων είναι η απόκτηση προσωπικών πληροφοριών για λόγους βιομηχανικής κατασκοπείας.
Καθώς οι ψηφιακές απειλές είναι πολλές, η ESET παρέχει χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν τους αγοραστές να αποφύγουν τους κινδύνους ενώ αναζητούν τις καλύτερες διαδικτυακές προσφορές για τα Χριστούγεννα.
• Πριν την αγορά: Βελτιώστε την προστασία του υπολογιστή σας, αναβαθμίζονταςκαι επιδιορθώνοντας τον browser σας, το λειτουργικό σας σύστημα καθώς και το Antivirus λογισμικό σας. Δημιουργήστε μία διεύθυνση email ειδικά για αγορές και φροντίστε να κλειδώσετε με δύσκολα passwords τις συσκευές και τα emails σας.
• Προτιμήστε να περιηγηθείτε σε γνωστά sites που φημίζονται ότι κάνουν αυτό ακριβώς που διαφημίζουν.
• Να είστε προσεκτικοί με τις “απίστευτες” προσφορές: Αν δείχνει πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι, ειδικά αν πρόκειται για ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα της εποχής. Κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο την προσφορά για ναδιασταυρώσετε τι λένε άλλοι χρήστες.
• Σκεφτείτε πριν δράσετε: Προσοχή σε “επείγουσες” προσφορές που ισχυρίζονται ότι είναι από φίλους ή σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αν πιστεύετε ότι η προσφορά είναι αληθινή, ανοίξτε τον browser και πληκτρολογήστε το όνομα της σελίδας κατευθείαν στη μπάρα διευθύνσεων. Αυτή η κίνηση θα σας προφυλάξει απόκρυμμένα links που οδηγούν σε ψεύτικα websites.
• Επιμείνετε σε ασφαλείς συναλλαγές: Όταν έχετε φτάσει στη διαδικασία παραγγελίας σε μία ιστοσελίδα, επιβεβαιώστε ότι χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο SSL. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε https ή shttp μπροστά από τη διαδικτυακή διεύθυνση αντί για http. Επίσης ίσως υπάρχει ένα σύμβολο κλειδαριάς ή κλειδιού στο παράθυρο του browser.
• Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε πισ

Αντιπολίτευση για την αδράνεια του Δήμου και τις υπηρεσίες...από την συμπολίτευση στο Δ.Σ. Τριφυλίας

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ έκανε ξανά η...συμπολίτευση στην  3η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με αφορμή την αφαίμαξη της περιοχής η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση υπηρεσιών από την περιοχή, αλλά και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις, διότι η Υγεία δεν είναι απλά μία υπηρεσία. Αρχικά ο Δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε στην τελευταία παρέμβαση με την επίσκεψη στον Υφυπουργό για την ΔΟΥ Κυπαρισσίας που δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ διαβεβαιώθηκαν από την συγκεκριμένη συνάντηση για ίδρυση ΓΕΦ εκτός από την Κυπαρισσία και σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους.
Ο Δήμαρχος ακολούθως εστίασε σε πληροφορία σύμφωνα με την οποία γιατροί από την Καλαμάτα θα καλύπτουν μία φορά την εβδομάδα ανάγκες από ειδικότητες που λείπουν από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, χαρακτηρίζοντας θετική αυτήν την υποστήριξη. Ο κ. Σωτηρόπουλος διευκρίνισε ότι αυτή η απόφαση δεν είναι καινούργια, αλλά χρησιμοποιείται να μας κλείσουν τα μάτια, όπως είπε χαρακτηριστικά και ότι ισχύει κατά κύριο λόγο για τα Κέντρα Υγείας. Ανησυχητικό δε είναι το γεγονός ότι μεταθέσεις, αποσπάσεις κλπ. γίνονται για τρεις μήνες, από Ιανουάριο έως Μάρτιο διότι τότε αναμένονται όλες οι αλλαγές. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Όμιλο Δράσεων και Πολιτισμού για την πρωτοβουλία του να βάψει το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, προσπάθειες όμως, όπως είπε, που δεν επαρκούν για τις τόσες ανάγκες, καθώς ακόμη και τα αναλώσιμα τα αγοράζουν από την τσέπη τους. Τέλος ζήτησε αφύπνιση από όλους. Ο κ. Μπακούρος Σωτήρης αναφέρθηκε στο λιμάνι της Κυπαρισσίας και ζήτησε να επέμβει ο εισαγγελέας για να αποδοθούν ευθύνες.
Ο κ. Καλκαβούρας τόνισε τα προβλήματα που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας των Γαργαλιάνων και τους συλλόγους που συγκεντρώνουν χρήματα για την στήριξή του. Ο κ. Κανελλόπουλος μίλησε για τους υπευθύνους των έργων του λιμανιού και του δρόμου Φιλιατρών - Κυπαρισσίας, έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν από την ίδια εταιρεία και στάθηκε ιδιαίτερα στην απαξίωση από την Δημοτική Αρχή προς τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Προτεραιότητα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη Μεσσηνία η Ολυμπία Οδός

Πρώτο μέλημα του Τέρενς Κουίκ, ως υπεύθυνου βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη Μεσσηνία, θα είναι η υπεράσπιση του αιτήματος για να ολοκληρωθεί η Ολυμπία Οδός, να φτάσει δηλαδή μέχρι την Τσακώνα. Ο Τέρενς Κουίκ περιόδευσε σήμερα στην Καλαμάτα……και ειδικότερα επισκέφθηκε το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, τον αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, συμμετείχε σε σύσκεψη με στελέχη και φίλους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ πριν λίγο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Φαραί».
Ο βουλευτής Τέρενς Κουίκ ανέλαβε την ευθύνη της Μεσσηνίας με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Πάνου Καμμένου, μετά την αποχώρηση του βουλευτή Γιάννη Κουράκου που ήταν υπεύθυνος για το Νομό. Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τέρενς Κουίκ τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε η Μεσσηνία να συνδεθεί με την Ολυμπία Οδό και να έχει μια σύγχρονη επικοινωνία με την Ηλεία και την Πάτρα, σημειώνοντας ότι αυτό το θέμα θα είναι στις προτεραιότητές του. Η Καλαμάτα, είπε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κρίσης που αντιμετωπίζουν όλες οι υπόλοιπες πόλεις της χώρας, πρόσθεσε όμως ότι τα πηγαίνει καλά σε ό,τι αφορά την ένταξη έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, υπονοώντας ότι αυτό οφείλεται σε παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Σημείωσε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έφτασε ο αυτοκινητόδρομος μέχρι την Καλαμάτα από την Τρίπολη, σημειώνοντας ότι αυτό κατέστη δυνατό με παρέμβαση του πρωθυπουργού. Είπε μάλιστα ότι τώρα πλέον το ταξίδι Αθήνα-Καλαμάτα είναι άνετο και ασφαλές, οπότε θα έρχεται συχνά στο Νομό, ενώ θα συστήνει στους Αθηναίους να έρχονται για τα Σαββατοκύριακα, εφόσον, όπως παρατήρησε, μπορούν ακόμη να καλύψουν το κόστος των καυσίμων.
kalamatablogs.

Η ασθένεια που πρωτοεμφανισθηκε στην Μεσσηνία καταστρέφει τα πλατάνια

Της Ιωαννας Φωτιαδη Και ποιος δεν έχει ξαποστάσει το απομεσήμερο του καλοκαιριού κάτω από έναν πλάτανο; Το αιωνόβιο δέντρο, άρρηκτα δεμένο με τη ζωή στην ύπαιθρο, προσφέρει σκιά και δροσιά σε γεωργούς, περαστικούς και πανηγυριώτες. Για πόσο, όμως, ακόμη; Ο μικροσκοπικός μύκητας ceratocystis platani συνεχίζει το καταστρεπτικό του έργο, που ξεκίνησε το 2003. «Αυτή τη στιγμή χιλιάδες πλατάνια έχουν νεκρωθεί σε Πελοπόννησο, Ηπειρο και Θεσσαλία από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου» επισημαίνει με ανησυχία ο δρ δασολόγος – φυτοπαθολόγος Παναγιώτης Τσόπελας, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων. «Πριν από 9 χρόνια εμφανίστηκε το πρόβλημα στη Μεσσηνία, αλλά καθώς δεν ελήφθησαν τα δέοντα μέτρα, αυτό εξαπλώθηκε».
Σε επιστολή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης. Ο εν λόγω μύκητας συνδέεται, άλλωστε, άρρηκτα με την ανθρωπογενή δραστηριότητα. Εφθασε στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πολεμοφόδια που στάλθηκαν σε Γαλλία και Ιταλία, συσκευασμένα μέσα σε ξύλινα κιβώτια, λειτούργησαν ως «Δούρειος Ιππος» για τη μεταφορά της ασθένειας στη Γηραιά Ηπειρο. Εκτοτε πλατάνια νεκρώνονταν στις δύο ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να αντιλαμβάνεται κανείς την αιτία. Φημολογείται, μάλιστα, ότι κατά την υπογραφή της περίφημης Συμφωνίας της Καζέρτα, στο ομώνυμο παλάτι, οι συμβεβλημένοι αναρωτιούνταν γιατί στον περιβάλλοντα χώρο πλάτανοι 200 ετών είχαν «μαραζώσει». Η διάγνωση έγινε μόλις το 1973, ενώ στη χώρα μας η ασθένεια υπολογίζεται ότι έφθασε πολύ αργότερα μέσω εισαγωγών δένδρων από την Ιταλία.

1.120 οι μόνιμα διαμένοντες τσιγγάνοι στη Μεσσηνία

Κατά της γκετοποίησης των τσιγγάνων τάχθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, απαντώντας σε ερωτήσεις περιφερειακών συμβούλων κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.
Στη Μεσσηνία, από μια άτυπη καταγραφή που έχει γίνει από ιερούς ναούς, φαίνεται να κατοικούν μόνιμα 1.120 τσιγγάνοι, αριθμός που εκτιμάται πως είναι τουλάχιστον τριπλάσιος για να αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

Στοιχεία
Σύμφωνα με τα άτυπα αυτά στοιχεία, στην περιοχή της Τριφυλίας έχουν καταγραφεί:
-Στη Φαρακλάδα 20 τσιγγάνοι, στα Φιλιατρά 42 άτομα, στους Γαργαλιάνους 33 άτομα και στο Κοπανάκι 25 τσιγγάνοι.
Στην υπόλοιπη Μεσσηνία έχουν καταγραφεί:
-Καλαμάτα 170 οικογένειες και συνολικά 680 τσιγγάνοι (επίσης δίνονται 400 προνοιακά επιδόματα).
-Μεσσήνη 100 οικογένειες και συνολικά 630 τσιγγάνοι (χορηγούνται 300 προνοιακά επιδόματα)
-Πλατύ 99 τσιγγάνοι
-Βαλύρα 12 τσιγγάνοι
-Αριοχώρι 244 τσιγγάνοι
-Άρις 83 τσιγγάνοι
-Άνθεια 6 τσιγγάνοι
-Αγ. Φλώρος 30 τσιγγάνοι
-Μελιγαλάς 55 τσιγγάνοι
-Αρφαρά 19 οικογένειες.

Καμία πρόταση
Για το θέμα των τσιγγάνων σύμφωνα με το Θάρρος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, τόνισε ότι έχει πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη σύσκεψη που οργανώνεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την υπεύθυνη για το θέμα των Ρομά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, στην πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο κ. Άγγελος Συρίγος ξεκαθάρισε πως κακώς έγινε η κατασκήνωση της Μπιρμπίτας και δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή της, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να δεχτεί ένα τέτοιο έργο. Υπενθυμίζεται ότι η αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στην κατασκήνωση ξεπερνά σε κόστος το 1 εκατομμύριο ευρώ.