Pages

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Θετικές προοπτικές για τα κηπευτικά στην Τριφυλία-35 τόνοι για το αγγούρι

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ παρουσιάζει η εξαγωγική διαδικασία του αγγουριού στην Τριφυλία σύμφωνα με τους αρμόδιους και τους παραγωγούς της περιοχής μας.
Αναφερόμενος στην εκπομπή 'Αγροτική Ενημέρωση' του Ράδιο Κυπαρισσία 936 για τις τάσεις των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της περιοχής ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επιβεβαίωσε ότι με τις καιρικές ευνοικές συνθήκες οι καλλιέργειες ωρίμασαν χωρίς προβλήματα ενώ αυτή την εποχή συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς η συγκομιδή των αγγουρριών καθώς έχουν προωθηθεί στο εσωτερικό και σύντομα στην ευρωπαική αγορά ποσότητες που αγγίζουν τους 350 τόνους. Θετικά αποτιμάται ωστόσο η ποιότητα, η ωριμότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προιόντος.
Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις τάσεις που κυριαρχούν σρις καλλιέργειες καρπουζιού, αποτελώντας με 8.000 στρέμματα της πιο δυναμική τάση της παραγωγής στη Τριφυλία, υπογράμμισε ότι τα νεαρά φυτά τελούν υπό κάλυψη ενώ οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται τις τελευταίες ημέρες οι παραγωγοί φροντίζουν να μην εκτεθεί αρκετά το φύλλωμα των ποικιλιών. Έμφαση παρέχεται στην σωστή άρδευση των φυτών με τις αναγκαίες ποσότητες για να αποφεύγουν υπερέκθεση των φυτών και προσβολές λόγω του πολλαπλασιασμού θρεπτικών στοιχείων. Συνέστησε στους παραγωγούς τον άρτιο αερισμό των φυτών μέσα στα θερμοκήπια με βάση τις οδηγίες για να συντελεστεί υγιή ανάπτυξη των φυτών μέχρι το τελικό δέσιμο.

Διευθυντική θέση στη καρέκλα του Ανάπτυξης ο Αγγελος Κωτσιόπουλος…!

Αλ­λος έ­νας Μεσ­σή­νιος, πο­λι­τευ­τής της Ν. Δ το­πο­θε­τή­θη­κε σε κυ­βερ­νη­τι­κή θέ­ση (του ευ­ρύ­τε­ρου το­μέ­α). Ο Αγ­γε­λος Κω­τσι­ό­που­λος, α­να­λαμ­βά­νει δι­ευ­θυν­τι­κή θέ­ση σε φο­ρέ­α Ε­ξα­γω­γών του υ­πουρ­γεί­ου Α­νά­πτυ­ξης. Ο κ. Κωτσι­ό­που­λος υ­πήρ­ξε ε­πι σει­ρά ε­τών Αν­τι­νο­μάρ­χης Μεσ­ση­νί­ας, υ­πο­ψή­φιος βου­λευ­τής με Πο­λι­τι­κη Α­νοι­ξη και Νε­α Δη­μο­κρα­τί­α, ε­νω σή­με­ρα εί­ναι Αν­τι­πρό­ε­δρος του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου. Στο ε­πάγ­γελ­μα εί­ναι δι­κη­γό­ρος. Τελικά όλα τα στελέχη βολεύονται και έχουν πάρει σειρά οι υπόλοιποι....που θέλουν εναγωνίως καρέκλα...

Οργή λαού στην Ηλεία για βουλευτές – υπουργούς αυτοδιοικητικούς

Εκτός από την – ελπιδοφόρα- νεολαία αλλάζουν μυαλά και οι μεγαλύτεροι... Τι προκύπτει από την έρευνα της εφ. «Πατρίς» που απευθύνθηκε σε δεκάδες πολίτες σε κάθε γωνιά της Ηλείας Ουσιαστικές ευθύνες στους πολιτικούς ρίχνουν δεκάδες πολίτες από κάθε γωνιά της Ηλείας που ρωτήθηκαν από την εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» για να εκφράσουν τη γνώμη τους. «Τι φταίει και ο νομός Ηλείας – που έχει χαρακτηριστεί από τους πάντες ως γη της επαγγελίας – βρίσκεται μονίμως στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης και με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά του κατά κεφαλήν ΑΕΠ;»
Οι πολίτες, αδιακρίτως κομματικής ταυτότητας, κοινωνικής θέσης και οικονομικής κατάστασης δεν σκέπτονται πολύ για να απαντήσουν. Αυτοί που μας εκπροσώπησαν στη βουλή τις τελευταίες δεκαετίες και οι «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι οι στόχοι των κατοίκων του νομού. Σ’ αυτούς καταλογίζουν ελλιπή δραστηριότητα, όχι μεγάλη επιμονή και φροντίδα μόνον για τις θέσεις που κατείχαν. Αρκετοί τονίζουν ότι οι πολιτικοί δεν φρόντισαν για τα ουσιώδη, για τα έργα που θα βελτίωναν την ευημερία των κατοίκων του νομού ενώ κατακρίνουν και τις κυβερνήσεις που κάθε φορά άφηναν την Ηλεία έξω από κάθε προσπάθεια ανάπτυξης.

Ολοκληρώθηκε το "Γεύση και Μνήμη ΙΙ"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συμπόσιο Γεύση και Μνήμη ΙΙ που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μέσω του Προγράμματος Καθημερινός Πολιτισμός, στην Αθήνα. Το 4ήμερο Συμπόσιο, 28-­‐31 Μαρτίου, ήταν η συνέχεια του πρώτου Συμποσίου Γεύση και Μνήμη που έγινε πιλοτικά στην Καλαμάτα πέρυσι και παρουσιάστηκε εφέτος εμπλουτισμένο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών με τη συνεργασία και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών. Το παρών έδωσαν προσωπικότητες του Μοριά μιλώντας για τα εξαιρετικά προιόντα που παράγει ο τόπος μας...

Αιώνιο το πρόβλημα άρδευσης του ΓΟΕΒ

Το αιώνιο πρόβλημα, η οικονομική ασυνέπεια μεγάλης μερίδας αγροτών απέναντι στον ΓΟΕΒ Παμίσου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί και ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους αγρότες, αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες γίνεται στο Διοικητήριο…
Ο διευθυντής του ΓΟΕΒ, Δημήτρης Νάστος, ξεκαθάρισε ότι εάν δεν καταβληθούν οι οφειλές το αρδευτικό σύστημα θα είναι αδύνατο να τεθεί σε λειτουργία. Όπως σημείωσε, μόνο οι περσινές οφειλές από αρδευτικά τέλη ανέρχονται στα 30.155 ευρώ. Τα περισσότερα οφείλουν αγρότες από τη Βαλύρα, 13.160 ευρώ, το Πλατύ, 5.400 ευρώ και τη Σκάλα 4.560 ευρώ. Οι οφειλές της τελευταίας πενταετία από αρδευτικά και πάγια τέλη ανέρχονται σε 102.350 ευρώ. Σημειώνεται ότι το αρδευτικό τέλος ανέρχεται σε 6,5 ευρώ ανά στρέμμα το χρόνο. Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, που είχε προσκαλέσει εκπροσώπους των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, γεωργικές εκτάσεις των οποίων αρδεύονται από το ΓΟΕΒ Παμίσου. Μεταξύ άλλων στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι πρόεδροι του Αγίου Φλώρου Αναστασία Μπελόγιαννη-Θεοδωρακοπούλου, των Αρφαρών Κωνταντίνος Φέστας, του Πλατύ Γιώργος Τζαβάρας, της Βαλύρας Κώστας Γεωργακόπουλος

Στη Πάτρα επισκευάζεται το σπίτι του Παλαμά-Στην 'Αρκαδιά' τον ξέχασαν...

Οι πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες του Συλλόγου Πατρινών καλλιτεχνών για την διάσωση του εγκαταλελειμμένου σπιτιού όπου γεννήθηκε και ιδιαίτερα αγάπησε ο συμπολίτη μας και Εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς, ανοίγουν τον δρόμο και φέρνουν την ψυχή του ποιητή πιο κοντά στον τόπο που αγάπησε και ύμνησε όσο κανένας άλλος ποιητής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του συλλόγου «η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με την αποξήλωση του πωλητηρίου από το κτίριο, από τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Dr. Μαλλιά Θεόδωρο και Λιβαθινό Ιωάννη μετά την συμφωνία ανταλλαγής του κτιρίου αυτού που προώθησαν, με άλλη ιδιοκτησία του Δήμου μας. Η Ψυχή του ποιητή επιστρέφει στο σπίτι που γεννήθηκε και αγάπησε. Στάζουν οι στίχοι του ποιητή νοσταλγία, βαθύ καημό και ελπίδα. «Όλα βαλμένα ρυθμικά γιορτάτικα ντυμένα, προσώπατα αντικείμενα με καρτερούν εμένα…….. στοιχειό είναι και με προσκαλεί ψυχή και με προσμένει» Την ιστορική στιγμή αποθανάτισε, δράττοντας της ευκαιρίας, γείτονας του ποιητή, γνωστός φωτογράφος και λάτρης της ποίησης του Παλαμά.

Απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση οι Έλληνες

Σύμ­φω­να με το «Οι­κο­νο­μι­κό Βα­ρό­με­τρο» της P­u­b­l­ic I­s­s­ue για τον μή­να Μάρ­τιο, σε σχέ­ση με τον Ι­α­νουά­ριο κα­τα­γρά­φε­ται σχε­τι­κή α­νά­καμ­ψη ε­ξαι­τί­ας της «συγ­κρα­τη­μέ­νης αι­σι­ο­δο­ξί­ας των πο­λι­τών για το μα­κρο­πρό­θε­σμο μέλ­λον της οι­κο­νο­μί­ας». Αν­τι­θέ­τως, οι ε­κτι­μή­σεις για την τρέ­χου­σα οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση εί­ναι «ε­ξαι­ρε­τι­κά αρ­νη­τι­κές». Αι­σι­ο­δο­ξούν για το μέλ­λον οι Έλ­λη­νες, αλ­λά για το σή­με­ρα πα­ρα­μέ­νουν αρ­νη­τι­κοί. Στο συμ­πέ­ρα­σμα αυ­τό κα­τα­λή­γει το «Οι­κο­νο­μι­κό Βα­ρό­με­τρο» της P­u­b­l­ic I­s­s­ue για τον μή­να Μάρ­τιο. Σύμ­φω­να με το «Βα­ρό­με­τρο», σε σχέ­ση με τον Ι­α­νουά­ριο κα­τα­γρά­φε­ται σχε­τι­κή α­νά­καμ­ψη ε­ξαι­τί­ας της «συγ­κρα­τη­μέ­νης αι­σι­ο­δο­ξί­ας των πο­λι­τών για το μα­κρο­πρό­θε­σμο μέλ­λον της οι­κο­νο­μί­ας». Αν­τι­θέ­τως, οι ε­κτι­μή­σεις για την τρέ­χου­σα οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση εί­ναι «ε­ξαι­ρε­τι­κά αρ­νη­τι­κές».
Κα­τα­να­λω­τι­κό κλί­μα
Ω­στό­σο, η P­u­b­l­ic I­s­s­ue δι­α­πι­στώ­νει ό­τι πα­ρά τη βελ­τί­ω­ση των τε­λευ­ταί­ων μη­νών, το κα­τα­να­λω­τι­κό κλί­μα υ­πο­λεί­πε­ται α­κό­μα αι­σθη­τά α­πό τα ε­πί­πε­δα που βρι­σκό­ταν πριν α­πό την υ­πο­γρα­φή του Μνη­μο­νί­ου. Σε ό,τι α­φο­ρά τον δεί­κτη κα­τα­να­λω­τι­κού κλί­μα­τος, τον Μάρ­τιο κα­τε­γρά­φη ο­ρια­κή ά­νο­δος (3,3 μο­νά­δες, φθά­νον­τας στις 60,5 μο­νά­δες) σε σχέ­ση με τον Φε­βρουά­ριο. Η στα­θε­ρο­ποί­η­σή του κον­τά στις 60 μο­νά­δες, α­πό τις αρ­χές του έ­τους, «ε­πι­βε­βαι­ώ­νει τη βελ­τί­ω­ση συγ­κρι­τι­κά με τα ε­πί­πε­δα του προ­η­γού­με­νου φθι­νο­πώ­ρου», κα­τά την P­u­b­l­ic I­s­s­ue.

Άμεσα η λειτουργία συγκροτήματος κομποστοποίησης στην Πύλο

Η προ­ώ­θη­ση της προ­σω­ρι­νής δι­α­δι­κα­σί­ας δι­α­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των και της υ­λο­ποί­η­σης της τε­λευ­ταί­ας ο­μό­φω­νης α­πό­φα­σης που λή­φθη­κε στο Υ­ΠΕ­ΚΑ ή­ταν το αν­τι­κεί­με­νο της σύ­σκε­ψης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Τρί­πο­λη με πρω­το­βου­λί­α του Γε­νι­κού Γραμ­μα­τέ­α Α­πο­κεν­τρω­μέ­νης Δι­οί­κη­σης Πε­λο­πον­νή­σου, Δυ­τι­κής Ελ­λά­δας και Ι­ο­νί­ου, Εμ­μα­νου­ήλ Αγ­γε­λά­κα, ως εκ­προ­σώ­που της κυ­βέρ­νη­σης, και με τη συμ­με­το­χή του Πε­ρι­φε­ρειά­ρχη Πέ­τρου Τα­τού­λη και αν­τι­προ­σω­πεί­α του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συν­δέ­σμου ΦΟΔ­ΣΑ α­πο­τε­λού­με­νη α­πό τους Δη­μάρ­χους Τρί­πο­λης Ι­ω­άν­νη Σμυρ­νι­ώ­τη , Κο­ριν­θί­ων Α­λέ­ξαν­δρο Πνευ­μα­τι­κό, Κα­λα­μά­τας Πα­να­γι­ώ­τη Νί­κα, Σπάρ­της Σταύ­ρο Αρ­γει­τά­κο, Πύ­λου- Νέ­στο­ρος Δη­μή­τρη Κα­φαν­τά­ρη και Οι­χα­λί­ας Φί­λιπ­που Μπά­μη.
Στην αρ­χή της συ­νε­δρί­α­σης, ο κ. Αγ­γε­λά­κας με­τέ­φε­ρε τη βού­λη­ση του Υ­πουρ­γού Ε­σω­τε­ρι­κών Ευ­ρι­πί­δη Στυ­λι­α­νί­δη, του Α­να­πλη­ρω­τή Υ­πουρ­γού ΠΕ­ΚΑ Σταύ­ρου Κα­λα­φά­τη και του Υ­φυ­πουρ­γού αρ­μό­διου για θέ­μα­τα Ε­ΣΠΑ Κυ­ριά­κου Βιρ­βι­δά­κη, για τα­χεί­α υ­λο­ποί­η­ση ε­ξαγ­γε­λι­ών και ει­λημ­μέ­νων α­πο­φά­σε­ων. Έ­γι­νε ε­πι­σκό­πη­ση της κα­τά­στα­σης και για τους πέν­τε Νο­μούς, ό­που δι­α­πι­στώ­θη­κε ό­τι σε τρεις – τέσ­σε­ρις ε­νό­τη­τες εί­ναι δυ­να­τόν σε χρό­νο α­πό τριά­ντα μέ­χρι πε­νήν­τα η­μέ­ρες να λει­τουρ­γή­σουν συγ­κρο­τή­μα­τα κομ­πο­στο­ποί­η­σης, α­να­κύ­κλω­σης και δε­μα­το­ποί­η­σης του υ­πο­λείμ­μα­τος. Για τη Μεσ­ση­νί­α α­πο­φα­σί­στη­κε η ά­με­ση λει­τουρ­γί­α συγ­κρο­τή­μα­τος στην Πύ­λο και η τα­χύ­τα­τη δι­α­δι­κα­σί­α λή­ψε­ως α­πο­φά­σε­ων θε­σμι­κών ορ­γά­νων και α­δει­ο­δο­τή­σε­ων για την πε­ρι­ο­χή Μα­ρα­θό­λακ­κα. Ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης δή­λω­σε ρη­τά ό­τι η Πε­ρι­φέ­ρεια α­να­λαμ­βά­νει ο­λό­κλη­ρο το κό­στος κα­τα­σκευ­ής υ­πο­δο­μών του χώ­ρου δι­α­χεί­ρι­σης (δρό­μοι, η­λε­κτρο­φω­τι­σμός, κα­τα­σκευ­ή τολ).

Αλλάζει ο τρόπος για τις απαλλοτριώσεις σε δημόσια έργα

Ρυθ­μί­σεις για πε­ραι­τέ­ρω α­πλο­ποί­η­ση των δι­α­δι­κα­σι­ών υ­λο­ποί­η­σης των συγ­χρη­μα­το­δο­τού­με­νων και άλ­λων έρ­γων, με στό­χο την ε­πι­τά­χυν­ση της α­πορ­ρό­φη­σης κοι­νο­τι­κών κον­δυ­λί­ων και την ε­νί­σχυ­ση της α­γο­ράς, προ­βλέ­πει τρο­πο­λο­γί­α που κα­τα­τέ­θη­κε σή­με­ρα στο ε­πεν­δυ­τι­κό νο­μο­σχέ­διο. Πρό­κει­ται για τη δεύ­τε­ρη δέ­σμη μέ­τρων προς τη συγ­κε­κρι­μέ­νη κα­τεύ­θυν­ση, με­τά τις ρυθ­μί­σεις που έ­γι­ναν τον πε­ρα­σμέ­νο Δε­κέμ­βριο.
Υ­πεν­θυ­μί­ζε­ται ό­τι με Πρά­ξη Νο­μο­θε­τι­κού Πε­ρι­ε­χο­μέ­νου, με­τα­ξύ άλ­λων, κα­ταρ­γή­θη­κε πά­νω α­πό το 60% των α­παι­τού­με­νων υ­πο­γρα­φών για τη δι­α­χεί­ρι­ση των πι­στώ­σε­ων του Προ­γράμ­μα­τος Δη­μο­σί­ων Ε­πεν­δύ­σε­ων, θε­σπί­στη­κε η υ­πο­χρέ­ω­ση κα­τα­βο­λής πα­ρα­βό­λου για την κα­τά­θε­ση προ­σφυ­γών σε δι­α­γω­νι­σμούς κ.α. Μια α­πό τις και­νο­τό­μες ρυθ­μί­σεις που πε­ρι­λαμ­βά­νον­ται στην τρο­πο­λο­γί­α προ­βλέ­πει ό­τι πριν α­πό την κή­ρυ­ξη α­παλ­λο­τρί­ω­σης θα γί­νε­ται υ­πο­χρε­ω­τι­κά δη­μό­σια πρό­σκλη­ση του Δη­μο­σί­ου προς τον ι­δι­ο­κτή­τη προ­κει­μέ­νου να συ­ναι­νέ­σει στην ε­ξα­γο­ρά του α­κι­νή­του του α­πό το Δη­μό­σιο. Πρό­κει­ται για δι­α­δι­κα­σί­α που α­κο­λου­θεί­ται ή­δη σε άλ­λες ευ­ρω­πα­ϊ­κές χώ­ρες και ε­ξα­σφα­λί­ζει τό­σο για το Δη­μό­σιο ό­σο και για τους ι­δι­ο­κτή­τες, α­φε­νός τα­χύ­τη­τα στην ε­κτέ­λε­ση της α­παλ­λο­τρί­ω­σης και στην κα­τα­βο­λή της α­πο­ζη­μί­ω­σης και α­φε­τέ­ρου α­πο­φυ­γή της α­βε­βαι­ό­τη­τας που συ­νε­πά­γε­ται η δι­κα­στι­κή κρί­ση της α­ξί­ας του α­κι­νή­του. Με τη ρύθ­μι­ση ε­πι­τυγ­χά­νε­ται ε­πί­σης α­πο­συμ­φό­ρη­ση των δι­κα­στη­ρί­ων. Σε πε­ρί­πτω­ση που δεν τε­λε­σφο­ρή­σει η ε­ξα­γο­ρά, θα ε­φαρ­μό­ζε­ται η δι­α­δι­κα­σί­α α­παλ­λο­τρί­ω­σης.

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Προσλήψεις στο Δήμο και το Φορέα Κοινωνικής Προστασίας

Αποφάσεις για προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η πρόσληψη 11 καθαριστριών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι δαπάνες για τις οποίες ανέρχονται σε 33.339,42 ευρώ, και 5 καθαριστριών για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι δαπάνες για τις οποίες ανέρχονται σε 11.424,23 ευρώ. Ακόμη, αποφασίστηκε να προσληφθούν 8μηνίτες στις εξής ειδικότητες: 13 εργάτες καθαριότητας, 2 οδηγοί, 1 χειριστής γκρέιντερ, 2 χειριστές τσάπας, 2 ηλεκτρολόγοι, 1 υδραυλικός και 2 εργάτες κοιμητηρίου. Επίσης, αποφασίστηκε να προσληφθούν 20 2μηνίτες ως εξής: 7 εργάτες καθαριότητας, 1 οδηγός, 6 για πυροπροστασία – πυρασφάλεια και 6 ναυαγοσώστες. Σημειώνεται πως η απόφαση θα σταλεί αρμοδίως προς έγκριση, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα εγκριθούν όλες οι θέσεις που αποφάσισε το Δ.Σ. Στο μεταξύ, την Τετάρτη το απόγευμα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, όπου, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και αποφάσισαν για προσλήψεις προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς και το ΚΑΠΗ.

Σε αναμμένα κάρβουνα ο Αλευράς για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα

«Δεν ανησυχούμε αλλά επαγρυπνούμε» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, που ευελπιστεί ότι δεν θα ευοδωθεί το πρωτοφανές αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ (μεταποιητές και εξαγωγείς βρώσιμων ελιών) για την ακύρωση του ΠΟΠ «Καλαμάτα» όσον αφορά τις ελιές. Ο Π. Αλευράς χθες συζήτησε το θέμα με τον Κώστα Κατσούλη,…πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», ενώ η άποψή του είναι ότι το αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ αφενός δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά και αφετέρου κινείται έξω από τους κοινοτικούς κανονισμούς που αφορούν τα ΠΟΠ προϊόντα.
Ο κ. Αλευράς δήλωσε ότι «υπάρχει διαρκής συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και παρότι τα συμφέροντα είναι μεγάλα, δεν ανησυχούμε, αλλά επαγρυπνούμε», ενώ στη συνάντηση με τον κ. Κατσούλη καθορίστηκε κοινή τακτική επίτευξης της επέκτασης της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας στους όμορους νομούς, με όλους τους αρμόδιους φορείς. Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε τους λόγους για τους οποίους δεν ευσταθεί το αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ και συγκεκριμένα: H ΠΟΠ της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας είναι κατοχυρωμένη και διαχειριστής του ονόματος είναι η Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας και οι παραγωγοί. Στα προϊόντα ΠΟΠ. η ποικιλία είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για να κατοχυρώσουν την ονομασία τους (εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καλλιεργητικές τεχνικές, δεσμοί, παράδοση κ.λ.π)

Σε επιφυλακή η Πελοπόννησος για τον εντοπισμό των δραστών

Καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών - από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η 25χρονη Σε επιφυλακή βρίσκεται όλη η αστυνομική δύ
ναμη στην Πελοπόννησο ενώ δυνάμεις της ΕΚΑΜ και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών με σκύλους και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, πραγματοποιούν ευρεία αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ένοπλων δραστών, κατά την καταδίωξη των οποίων τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα 25χρονη κοπέλα στα Ίσθμια της Κορινθίας.
Η κοπέλα που επέβαινε σε ΙΧ αυτοκίνητο και διέμενε στην Κόρινθο δέχθηκε σφαίρα κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των ληστών και αστυνομικών δυνάμεων που τους καταδίωκαν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου όπου υπέκυψε.Η αιματηρή υπόθεση ξεκίνησε από τις 9:00 χθες το βράδυ όταν τρεις κουκουλοφόροι, οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν σε στην περιοχή Παλαιοκούνδουρα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών και με την απειλή των όπλων άρπαξαν από τον ιδιοκτήτη χρήματα και το αυτοκίνητό του τύπου τζιπ, με το οποίο διέφυγαν. Οι δράστες εντοπίστηκαν μετά από αναζητήσεις στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου λίγο μετά την Κινέττα, από όπου ξεκίνησε η καταδίωξη. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, γινόταν συνεχώς ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα, γύρω στις 11:30 το βράδυ να τραυματιστεί θανάσιμα στα Ίσθμια η διερχόμενη με το αυτοκίνητό της 25χρονη. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν, και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη τους. Επίσης, δεν έχει βρεθεί ακόμα το κλεμμένο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν.

80 στρέμματα δασικής έκτασης στάχτη από φωτιά στο Κρυονέρι Τριφυλίας

80 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης έγινα στάχτη από φωτιά που ξέσπασε, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, χθες το βράδυ στο Κρυονέρι Τριφυλίας. Γύρω στις 11.30 χθες το βράδυ, κάτοικος του Κρυονερίου, είδε τη φωτιά και ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις και ξεκίνησε επιχείρηση κατάσβεσης. Συνολικά, στην κατάσβεση πήραν μέρος 12 άνδρες με 5 οχήματα της Π.Υ., ενώ την επιχείρηση συντόνισε ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστας Γεωργακόπουλος. Η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο και στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις λόγω του κινδύνου που υπάρχει να αναζωπυρωθεί εξαιτίας των ανέμων.

Στον εισαγγελέα οι γιατροί του Νοσοκομείου για τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας

Η περίθαλψη που παρέχεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ακόμη περισσότερο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, είναι επισφαλής. Το είπαν το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, που ανήγγειλαν και την προσφυγή τους στον εισαγγελέα, ώστε να προσδιοριστούν οι πραγματικά υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση…
Το κουράγιο των γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας φαίνεται ότι εξαντλήθηκε και δεν έχουν πλέον τη δύναμη να συνεχίσουν να εργάζονται σε ρυθμούς που ξεπερνούν τα όριά τους. Ήδη υπάρχουν παραιτήσεις γιατρών, που μάλιστα κάνουν την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη. Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μανώλης Μάκαρης (επιμελητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας), ανακοίνωσε και επίσημα την παραίτηση του Σταύρου Τσιμικλή, γιατρού της Β’ Παθολογικής Κλινικής, όπως και την παραίτηση του Παναγιώτη Καραβίτη, του μοναδικού γαστρεντερολόγου του Νοσοκομείου.
Με τις παραιτήσεις αυτές, τόνισε ο κ. Μάκαρης, οι δύο Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας μένουν με μόλις τέσσερις γιατρούς, οι οποίοι εκτός των άλλων καθηκόντων τους έχουν να κάνουν εφημερίες, να πηγαίνουν στα τακτικά ιατρεία, να πηγαίνουν στα Επείγοντα. Επιπλέον ανέφερε ότι με την παραίτηση του γαστρεντερολόγου το Νοσοκομείο Καλαμάτας έμεινε πλέον χωρίς τη συγκεκριμένη ειδικότητα, με αποτέλεσμα όποτε χρειάζεται γαστρεντερολόγος να έρχεται ιδιώτης, ο οποίος πληρώνεται από τον ίδιο τον ασθενή. Ο πρόεδρος του Συλλόγου υπογράμμισε ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει τόσο εξαντλητικές ώστε από τη μια οι γιατροί κουράζονται σωματικά και πνευματικά αλλά κυρίως, από την άλλη, οι συνθήκες περίθαλψης γίνονται επισφαλείς.
Kαλαματαjournal.

Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου πλήττει τα συμφέροντα του τόπου

Θα βλάψει τον τόπο η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος. Σε δήλωσή του τονίζει ότι ο ιδιώτης θα αυξήσει τα τέλη του αεροδρομίου κάτι που θα πλήξει και την τουριστική κίνηση... Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση αντί να εντάξει και να χρηματοδοτήσει από το ΕΣΠΑ τα αναγκαία έργα που απαιτούνται για την αναβάθμιση του Αερολιμένα Καλαμάτας προχωράει στην ιδιωτικοποίηση του.
Η πώληση του Αεροδρόμιου της Καλαμάτας όπως και των άλλων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην περιφέρεια διότι ο επενδυτής αποσκοπώντας στην γρήγορη απόσβεση και κέρδη θα αυξήσει τους φόρους των αεροδρομίων με συνέπεια την αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτήριων και τη μείωση ταυτόχρονα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό. Αυτό αποτελεί καταστροφικό σενάριο καθότι ο τουρισμός στη Μεσσηνίας θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα σε μια φάση όπου υπάρχουν προοπτικές για σημαντική αύξησή του. Και όλα αυτά γίνονται μάλιστα την στιγμή που η κυβέρνηση διατυμπανίζει την σημασία του τουρισμού για την ανάπτυξη. Συνεπώς υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να αντιστραφεί η παρουσιαζόμενη αύξηση προσέλευσης τουριστών στην περιοχή μας». kalamatajournal.

Σπείρα ανήλικων Ρομά ρήμαξε 2 πόλεις

«Θραύση» είχαν κάνει 5 ανήλικοι τσιγγάνοι (από 14 έως 17 ετών) οι οποίοι είχαν «ρημάξει» στις κλοπές την περιοχή από τη Μεσσήνη έως την Καλαμάτα. Μόνο προχθές τη νύχτα έκλεψαν δύο αυτοκίνητα με τα οποία κυκλοφορούσαν και πέντε έκαναν διαρρήξεις. Η δράση τους ξεκίνησε στις 25 του μήνα και ευτυχώς τελείωσε χθες το πρωί, με καίρια παρέμβαση της Αστυνομίας. Ήδη έχουν συλληφθεί τρεις ανήλικοι τσιγγάνοι, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο. Συνολικά, μέχρι στιγμής από την Αστυνομία έχουν εξιχνιασθεί 4 κλοπές αυτοκινήτων, 10 διαρρήξεις και μια απόπειρα.

Φώς στο τούνελ για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Ευρεία σύσκεψη για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Τρίπολη, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Μανώλη Αγγελάκα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ αποτελούμενη από τους Δημάρχους, Τρίπολης Ιωάννη Σμυρνιώτη, Κορινθίων Αλέξανδρο Πνευματικό, Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο, Πύλου – Νέστορος Δημήτριο Καφαντάρη και Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, καθώς και Υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των αποφάσεων, που ελήφθησαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σε αντίστοιχη σύσκεψη, στις 11 Μαρτίου, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη με το ίδιο αντικείμενο. Έως σήμερα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν εγκατασταθεί 3 δεματοποιητές, ενώ έχουν προταθεί 8 νέοι χώροι για την εγκατάσταση των υπολοίπων. Τα προτεινόμενα έργα αφορούν την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βασιζόμενη στο τρίπτυχο ανακύκλωση – κομποστοποίηση – δεματοποίηση υπολειμμάτων (RDF). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να προχωρήσει, άμεσα, η εφαρμογή της προσωρινής διαχείρισης, καθώς δεν υπάρχουν, πλέον, άλλα περιθώρια χρόνου, και καταγράφηκε η κοινή βούληση και αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για άμεση λύση. Ξεκαθαρίστηκε, επίσης, ο ρόλος των Δήμων και της Περιφέρειας και τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών. Κάθε εμπλεκόμενος, Δήμοι – Περιφέρεια – Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανέλαβαν την υλοποίηση συγκεκριμένων αντικειμένων – ενεργειών εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Η Περιφερειακή ενότητας Μεσσηνίας σε σχολεία της Α/θμιας Εκπ/σης

Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, μετά την έγκριση που εξασφάλισε από το Υπουργείο Παιδείας, υλοποιεί συγκεκριμένες κοινωνικές δράσεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με εξειδικευμένο προσωπικό. Την πορεία εξέλιξης του έργου συζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς με την Διευθύντρια της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μεσσηνίας Κατερίνα Σπέντζουρα. Οι δράσεις που υλοποιούνται είναι οι ακόλουθες:
  Α) Παιδική παχυσαρκία.
Διεξάγεται σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Καλαμάτας και περιλαμβάνει υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ) και συμπλήρωση στατιστικού δελτίου, σχετικά με τις διατροφικές και αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών. Στην συνέχεια θα γίνει επεξεργασία των αποτελεσμάτων με την βοήθεια εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε Μεσσηνίας ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
 Β) Ευαισθητοποίηση των παιδιών στην ανακύκλωση και επανάχρηση υλικών.
Διεξάγεται στα νηπιαγωγεία της Καλαμάτας και περιλαμβάνει την ανάγνωση παραμυθιού, δημιουργία της κοινωνικής λειτουργού Κων/νας Κανελλοπούλου, «Η Σκουπιδοχώρα», στο τέλος του οποίου γίνεται συζήτηση και διαδραστικό παιχνίδι.
 Γ) Δράση με θέμα «Η διαφορά είναι δύναμη».
Περιλαμβάνει δραματοποίηση παραμυθιού, ζωγραφική, συμβουλευτική και προσωπική ενδυνάμωση των παιδιών σε δημοτικά σχολεία της Π.Ε Μεσσηνίας και συμβουλευτικές συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΑ...ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ- ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΕΙ Η ΙΣΣΟΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΡΕΥΣΤΗ παραμένει η παράταξη στην πλειοψηφία του Δήμου Τριφυλίας μετά τη κρίσιμη συνεδρίαση του πρόσφατου Δ.Σ. όπου δοκιμάστηκαν οι αντοχές της. Αυτή την φορά ο επικεφαλής της παράταξης και Δήμαρχος έδειξε ότι...επεξεργάζεται τα μηνύματα και προανήγγειλε παρεμβάσεις μετά από εσωτερική διαβούλευση. Το θέμα είναι αν θα προλάβει από τις εξελίξεις που κυοφορούνται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ωστόσο στη σνυεδρίαση ο κ. Κόλλιας για την οικονομική διαχείριση παρέθεσε στοιχεία από κωδικούς εσόδων, αποδεχόμενος το πολιτικό κόστος να μην γίνουν έργα καθώς η παράταξή του επέμεινε να μπει...στα βαθιά νερά της οικονομικής δυσπραγίας. 
Μάλιστα κατά την συνεδρίαση ξέσπασε...μιλώντας για αλλαγή εποχής κάνοντας αυτοκριτική.
Δήλωσε ότι έχουνε γίνει λάθη τα οποία μπορεί να είναι ανθρώπινα, ξεσπώντας στη φράση ότι "δεν είμαι αλαζόνας ούτε θα γίνω". Επέμεινε ότι μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα και "να γίνουμε καλύτεροι" ενώ για θεώρησε κορυφαία τη διεργασία ελέγχου αποφάσεων της Δημοτικής αρχής από το Δ.Σ. το οποίο ανταποκρίνεται στον άξιο θεσμό του. Επανέλαβε ότι παρέχει πολιτιστικό αγαθό και λόγω της κρίσης...οι πολίτες ξεσπούν στο Δήμο αλλά εκτίμησε ότι "πρέπει να έχουμε συνολική αντίληψη της πραγματικότητας και συνευθύνης". Υπογράμμισε ότι δέχεται την κριτική από όπου κι να προέρχεται αλλά όχι τους επιθετικούς προσδιορισμούς. Για το μοντέλο διαχείρισης του Δήμου κατέληξε λέγοντας ότι το πρόγραμμα της παράταξής του που ψηφίστηκε από τους πολίτες μίλαγε για...ανοιχτά Δημαρχεία ενώ δεν αποδέχεται την φρασεολογία για διάλυση του Δήμου και των υπηρεσιών του. Από την...απολογία του Δημάρχου στη δημόσια συνεδρίαση διακρίνεται ότι η συνοχή είναι το ζητούμενο για ένα Δήμο που εκτός από τις δυσκολίες του έχει να αντιμετωπίσει και το πολιτικό μοντέλο διοίκησης. 
ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Φόβος για «μπλακ άουτ» στα έσοδα Δήμων

Η τελευταία ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για τις συνεχώς – το τελευταίο διάστημα- μειούμενες εισπράξεις από την εκκαθάριση τελών καθαριότητας, φωτισμού και ΤΑΠ από τη ΔΕΗ αποδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην εξόφληση των λογαριασμών τους προς την εταιρεία. Η ανεργία και οι φόροι έχουν γονατίσει πλέον το εισόδημα του μέσου καταναλωτή, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να φοβάται για κατάρρευση των εσόδων της. Μόνο τους τελευταίους μήνες δεκάδες είναι οι πολίτες από την περιοχή της Καλαμάτας που έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.
Άλλος λόγος σύμφωνα με το Θάρρος,
που ταράσσει τον ύπνο των στελεχών της είναι ότι το χαράτσι των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) πρόκειται να παραμείνει συνδεδεμένο με το λογαριασμό ρεύματος για ακόμα ένα χρόνο. Η δεινή οικονομική κατάσταση των καταναλωτών αποτελεί, όμως, και ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για τα έσοδα του Δήμου Καλαμάτας. Κι αυτό, γιατί ενώ προϋπολογίζει ότι θα εισπράξει κάποια χρήματα στο ταμείο του από τα συγκεκριμένα τέλη, αυτά εμφανίζονται πολύ χαμηλότερα στην πραγματικότητα. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί από μόνη της μια οικονομική τρύπα, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί από άλλους πόρους. Με δεδομένο, όμως, ότι όλες οι επιχορηγήσεις από την κεντρική εξουσία είναι κατά πολύ μειωμένες, ο μοναδικός δρόμος για το Δήμο Καλαμάτας είναι να προχωρήσει σε εντατικοποίηση των ελέγχων για την είσπραξη οφειλομένων από τους δημότες.

Το ΣΔΟΕ ψάχνει γιατρούς-διευθυντές κλινικών σε νοσοκομεία της Πελοποννήσου

Υπάλληλοι του ΣΔΟΕ Τρίπολης εδώ και καιρό κάνουν φύλο-φτερό τους λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία γιατρών πρώην και νυν διευθυντών στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου. Τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κορίνθου είναι πρώτα στους ελέγχους αυτούς που γίνονται είτε απο καταγγελίες είτε με απόφαση των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ. Μέχρις στιγμής έχουν ελεχθεί δεκάδες γιατροί στην περιφέρεια και κάποιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά κραυγαλέες που θα πάρουν ακόμα και τον δρόμο της δικαιοσύνης..! Ξεχωρίζει η περίπτωση ζεύγους γιατρών με απίστευτη περιουσία και καταθέσεις..! Σύντομα αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για τα ευρήματα του ΣΔΟΕ που θα αφορούν τους ελέγχους σε γιατρούς..! moriasnews.

Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση ελληνικών μαρινών

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα, Παρασκευή, οι διαγωνισμοί για 46 μαρίνες με το πακέτο του Αργοσαρωνικού που περιλαμβάνει τον Άλιμο, την Ύδρα, τον Πόρο και τη Νέα Επίδαυρο. Το πλάνο για να αξιοποιηθούν οι μαρίνες αφορά την παραχώρησή τους για διάστημα μέχρι και 40 ετών. Αμέσως μετά σειρά θα πάρουν οι διαγωνισμοί για το Λαύριο που πρόκειται να υποδέχεται mega yachts, το Αργοστόλι, που προορίζεται για μαρίνα πολυτελείας, την Πύλο, τη Χίο και την Αρετσού στη Θεσσαλονίκη. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ μιλούν για σημαντικό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον από Τουρκία, Κατάρ, Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ, και Ρωσία. Σημειώνεται πως η πορεία των πρώτων έξι διαγωνισμών θα καθορίσει και την προκήρυξη των υπολοίπων που θα γίνει σταδιακά έως το 2015.

Πέντε στους έξι ληστές «χτυπούν» μονοκατοικίες, ισόγεια πολυκατοικιών και πρώτο όροφο διαμερισμάτων

Μορφή μάστιγας έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες οι «επιδρομές» σε κατοικίες στη Μεσσηνία από κακοποιούς. Ελάχιστες είναι οι φορές που το αστυνομικό δελτίο της ημέρας δεν αναφέρεται σε ληστρική επίθεση σε σπίτι ή διαμέρισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον κατάλογο κλοπών και διαρρήξεων για το 2011 καταγράφονται 4.921 περιστατικά και για το 2012, 4.890. Ειδικότερα, οι κλοπές και λοιπές διαρρήξεις ήταν 1.200 και 1.257 αντίστοιχα, ενώ οι διαρρήξεις οικιών 2.451 και 2.413 αντίστοιχα. Φυσικά, αυτά είναι όσα περιστατικά δηλώνονται στην Αστυνομία, αφού τα πραγματικά είναι πολύ περισσότερα. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει ειδική μελέτη της Ελληνικής Αστυνομίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες από την ηλεκτρονική σελίδα του «ΒΗΜΑτος».
Έτσι, το 83% των ληστρικών επιθέσεων σε σπίτια γίνονται σε μονοκατοικίες. Από τις υπόλοιπες επιθέσεις, ποσοστό 22% γίνεται σε ισόγεια διαμερίσματα και 14,5% στον πρώτο όροφο. Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΛΑΣ, οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις σημειώνονται ανάμεσα στις δύο και στις πέντε τα ξημερώματα, προκειμένου οι κακοποιοί να έχουν το στοιχείο του «αιφνιδιασμού». Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι μεγαλώνει εντυπωσιακά η συμμετοχή των Ελλήνων σε αυτού του είδους την εγκληματική δραστηριότητα. Η μελέτη για τις ληστείες στα σπίτια συντάχθηκε προ μερικών εβδομάδων, προκειμένου να αναλυθεί ένα εγκληματικό φαινόμενο που έχει θορυβήσει τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, η οποία βλέπει ότι «το έγκλημα φεύγει από τις τράπεζες, τα καταστήματα και τους δημόσιους χώρους και… μπαίνει στα σπίτια μας». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, το 2012 καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 1.191 ληστρικές επιθέσεις σε σπίτια έναντι 912 το 2011 και 432 το 2010. Ακόμη, το 2012 σημειώθηκαν 28.193 διαρρήξεις σε σπίτια, έναντι 27.591 το 2011 και 24.603 το 2010.

Συλλαλητήρια σε Πελοπόννησο και Ελλάδα για το σχέδιο 'Αθηνά'

Συλλαλητήρια οργανώνουν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σπουδαστικοί σύλλογοι ΤΕΙ από όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «Αθηνά». Στη Θεσσαλονίκη, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών της πόλης οργανώνουν συγκέντρωση στις 11.00 μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν σπουδαστές και φοιτητές από τις Σέρρες. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση οργανώνεται για τις 13.00 στην Ομόνοια. Συμμετοχή αποφάσισαν οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Ηρακλείου, ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Καβάλας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΔΟ ΤΕΙ Λάρισας, ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Μεσολογγίου, ΤΕΙ Λευκάδας, οι σύλλογοι οικότροφων Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας και Εστίας ΤΕΙ Ηρακλείου.

9ο Σύνταγμα Πεζικού • πρώτη έξοδος των νεοσυλλέκτων το Σαββατοκύριακ

Τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας προς το 9ο Σύνταγμα Πεζικού – «Γιαννιτσά» εξέφρασε για άλλη μια φορά σήμερα ο Δήμαρχος, κατά τη συνάντησή του με το Διοικητή, Αντισυνταγματάρχη Ιωάννη Τζανετάκη, ο οποίος τον επισκέφθηκε. Η μονάδα επαναλειτουργεί στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας και υποδέχθηκε περί τους 200 νεοσυλλέκτους την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2011 όταν έπαυσε η λειτουργία του ΚΕΔΒ. Ο Δήμος Καλαμάτας με τα συνεργεία του παρέχει και θα εξακολουθήσει να δίδει κάθε δυνατή υποστήριξη για την εύρυθμη λειτουργία του στρατοπέδου, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα του 9ου Σ.Π., κάτι για το οποίο ο Διοικητής ευχαρίστησε θερμά το Δήμαρχο. Επισημαίνεται πως η τελετή επανασυγκροτήσεως του 9ου Συντάγματος Πεζικού – «Γιαννιτσά» θα γίνει στις 12 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα ορκισθούν οι νεοσύλλεκτοι. Εν τω μεταξύ, το προσεχές Σαββατοκύριακο, οι νεοσύλλεκτοι θα έχουν την πρώτη τους έξοδο στην πόλη της Καλαμάτας. Αναμένεται, μάλιστα, κατά τις τελευταίες ΕΣΣΟ του έτους, περί το φθινόπωρο, ο αριθμός νεοσυλλέκτων να ανέλθει στο μέγιστο της δυναμικότητας του στρατοπέδου, που είναι 800 – 850.

Συνάντηση Αλευρά -Κατσούλη για το ΠΟΠ της Ελιάς Καλαμάτας

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά είχε σήμερα Πέμπτη 28-3-2013 στο γραφείο του ο Πρόεδρος του Α/θμιου Αγροτικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης και συζήτησαν μεταξύ άλλων θεμάτων και το αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ για ακύρωση της Π.Ο.Π επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας.Καταρχήν τονίστηκε η άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Π.Ε. Μεσσηνίας και των συνεταιριστικών οργανώσεων, για ν' αποκτήσουν ταυτότητα τα εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα μας. Όσον αφορά το αίτημα (όχι ένσταση) της ΠΕΜΕΤΕ αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ούτε υπόκειται στους κοινοτικούς κανονισμούς που αφορά τα Π.Ο.Π προϊόντα.
 Άλλωστε υπάρχει διαρκής συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και παρότι τα συμφέροντα είναι μεγάλα, δεν ανησυχούμε, αλλά επαγρυπνούμε. Καθορίσθηκε δε κοινή τακτική επίτευξης της επέκτασης της Π.Ο.Π. Ελιάς Καλαμάτας στους όμορους νομούς, με όλους τους αρμόδιους φορείς. Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε συγκεκριμένους λόγους που δεν ευσταθεί το αίτημα της ΠΕΜΕΔΕ, όπως:
1. H Π.Ο.Π της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας είναι κατοχυρωμένη και διαχειριστής του ονόματος είναι η Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας και οι παραγωγοί.
 2. Στα προϊόντα Π.Ο.Π. η ποικιλία είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για να κατοχυρώσουν την ονομασία τους (εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καλλιεργητικές τεχνικές, δεσμοί, παράδοση κ.λ.π)
3. Άλλο πράγμα είναι η ελιά Καλαμών που αφορά την ποικιλία και άλλο είναι η ελιά Π.Ο.Π. Καλαμάτας, που σκόπιμα κάποιοι θέλουν να το συγχέουν. Θεωρούμε ορθή και εύστοχη ενέργεια την προτεινόμενη επέκταση της Π.Ο.Π. επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας στους όμορους νομούς, διότι αυξάνεται η παραγόμενη ποσότητα στους 15.000 τόνους, χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα του εξαιρετικού προϊόντος. 4. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπάρχει ταύτιση απόψεων, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για ένα δίμηνο η απόφαση πλέον του Υπουργείου για επέκταση της Π.Ο.Π. επιτραπέζιας ελιάς στους όμορους νομούς (όπως είναι η πρόταση της Ε.Α.Σ) για τυχόν ενστάσεις. Παρακολουθούμε το θέμα και τεκμηριωμένα θα απορρίψουμε ενδεχόμενες ενστάσεις, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αυξήσεις-φωτιά σε πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη

Κατά 119% αυξήθηκε η τιμή του πετρέλαιο θέρμανσης στη χώρα μας την τριετία Φεβρουαρίου 2010 - 2013, τη στιγμή που στη ζώνη του ευρώ οι αυξήσεις κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν το 57%. Αντίστοιχα η βενζίνη Euro-super 97, σημείωσε άνοδο κατά 41% με το μέσο όρο της ευρωζώνης να αγγίζει το 30%, ενώ οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης κυμάνθηκαν στο 31% (40% κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ).
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα δεδομένα που συνέλεξαν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και που παραθέτει ο Επίτροπος κ. Oettinger, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Κ. Πουπάκη, σχετικά με την ακρίβεια και τα ολιγοπώλια στην ελληνική αγορά καυσίμων. Όπως υπογραμμίζει ο Επίτροπος, οι μεγάλες αποκκλίσεις μεταξύ των τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ οφείλονται κυρίως στην αύξηση του ΦΠΑ και στους νέους έμμεσους φόρους που επιβλήθηκαν στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης αντίστοιχα. Επισημαίνει ωστόσο, ότι στα μέσα Φεβρουαρίου 2013, καταγράφηκε στη χώρα μας η 3η υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη των 27 όσον αφορά τη βενζίνη Euro-super 97 και η 5η όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, με το πετρέλαιο κίνησης να παραμένει κάτω από τη μέση τιμή στην ΕΕ των 27.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Εγκληματικότητα σε κεντρικούς δρόμους και αυτόφωρο για πιθανή κακοποίηση ζώου

ΣΕ κεντρικούς δρόμους μεταφέρεται η εγκληματικότητα στη Κυπαρισσία. Αυτή την φορά προσπάθησαν να βγάλουν...φωτογραφίες αφού μπούκαραν σε κατάστημα φωτογραφικών ειδών ευρισκόμενο σε δρόμο της αγοράς της Κυπαρισσίας τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής άγνωστοι εισέβαλαν σε αναψυκτήριο στον κεντρικό δρόμος της παραλίας. Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες μπήκαν με άνεση στο κατάστημα φωτογραφικών ειδών αφού είχαν παραβιάσει την πίσω πόρτα αφαιρώντας έντεχνα τον «αφαλό». Από το κατάστημα αφαίρεσαν έναν φορητό υπολογιστή και φωτογραφικές μηχανές αξίας, ενώ έβαλαν χέρι στο ταμείο το οποίο όμως είχε ελάχιστα ψιλά. Το άλλο περιστατικό αφορά αναψυκτήριο, επί της οδού Ελ. Βενιζέλου στο δρόμο προς την παραλία, ο δράστης ή οι δράστες  τρύπωσαν από ένα μικρό τζάμι στην πίσω πλευρά του καταστήματος, αφαιρώντας ένα φορητό υπολογιστή, αλλά και χρήματα που βρέθκηαν στην ταμειακή μηχανή, ενώ επειδή προφανώς δίψασαν πήταν κοντά τους αναψυκτικά από το ψυγείο και τρόφιμα.
ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΖΩΟ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
 Συνελήφθη στην Κυπαρισσία ένας 58χρονος έμπορος για μια υπόθεση η οποία θα πάρει την δικαστική οδό για πιθανή κακοποίηση ζώου συντροφιάς. Ο έμπορος είχε μόλις έρθει στην οικία του και ζητήθηκε από την Αστυνομία κατάθεση φερόμενος ως δράστης επειδή χτύπησε έναν αδέσποτο σκύλο το οποίο διατηρούσε στο κτήμα του αλλά τελικά κρατήθηκε καθώς λειτούργησε η αυτόφωρη διαδικασία.. Το περιστατικό φέρεται ότι συνέβη στην περιοχή των εργατικών κατοικιών στο Ροντάκι Κυπαρισσίας, όταν ένας πολίτης που διαμένει στην περιοχή υπέβαλε την μήνυση εναντίον του 58χρονου γείτονά του για κακοποίηση ενός τετραπόδου που βρισκόταν στην περιοχή. Ο 59χρονος συνελήφθη από άνδρες του ΑΤ Κυπαρισσίας ενώ τελικά το δικαστήριο του όρισε τακτική δικάσιμο, καθώς θα διεξαχθεί παράλληλα κτηνιατρική γνωμάτευση στο τετράποδο σκυλί.

Τα σχολικά κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας στην Μεσσηνία

Εφτά σχολικά κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας θα λειτουργήσουν στη Μεσσηνία στο πλαίσιο επανέναρξης της ενισχυτικής διδασκαλίας στα Γυμνάσια από το Υπουργείο Παιδείας. Ο ορισμός έγινε για όλους τους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου με απόφαση του Περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Πέτρου Μισθού  και για τη Μεσσηνία είναι:
Δ.Δ.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
1. Σ.Κ.Ε.Δ. Καλαμάτας (4ο Γ/σιο Καλαμάτας). Εντάσσονται τα σχολεία: 1ο Γ/σιο
Καλαμάτας, 2ο Γ/σιο Καλαμάτας, 3ο Γ/σιο Καλαμάτας, 4ο Γ/σιο Καλαμάτας, 5ο Γ/σιο
Καλαμάτας, 6ο Γ/σιο Καλαμάτας, 7ο Γ/σιο Καλαμάτας, Γ/σιο Παραλίας Καλαμάτας,
Εσπερινό Γ/σιο Καλαμάτας, Μουσικό Γ/σιο Καλαμάτας, Γ/σιο Αρφαρών, Γ/σιο
Θουρίας.
2. Σ.Κ.Ε.Δ. Μεσσήνης (2ο Γ/σιο Μεσσήνης). Εντάσσονται τα σχολεία: 1ο Γ/σιο
Μεσσήνης, 2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, Γ/σιο Ανδρούσας, Γ/σιο Αριστομένη, Γ/σιο
Χατζή)
3. Σ.Κ.Ε.Δ. Μελιγαλά (Γ/σιο Μελιγαλά). Εντάσσονται τα σχολεία: Γ/σιο Μελιγαλά,
Γ/σιο Διαβολιτσίου, Γ/σιο Δωρίου
4. Σ.Κ.Ε.Δ. Πύλου (Γ/σιο Πύλου). Εντάσσονται τα σχολεία: Γ/σιο Πύλου, Γ/σιο
Μεθώνης, Γ/σιο Χώρας
5. Σ.Κ.Ε.Δ. Φιλιατρών (Γ/σιο Φιλιατρών). Εντάσσονται τα σχολεία: Γ/σιο Φιλιατρών,
Γ/σιο Κυπαρισσίας, Γ/σιο Γαργαλιάνων.
6. Σ.Κ.Ε.Δ. Καρδαμύλης (Γ/σιο Καρδαμύλης). Εντάσσονται τα σχολεία: Γ/σιο
Καρδαμύλης, Γ/σιο Κάμπου
7. Σ.Κ.Ε.Δ. Πεταλιδίου (Γ/σιο Πεταλιδίου). Εντάσσονται τα σχολεία: Γ/σιο
Πεταλιδίου, Γ/σιο Λογγά, Γ/σιο Κορώνης.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΌ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΆΞΕΙΣ-ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΜΗ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ κατά πλειοψηφία ο Προυπολογισμός του Δήμου Τριφυλίας για το 2013 με 18 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 1 ψήφο αποχής από τον Ι. Καλκαβούρα λόγω διατύπωσης στην πρόσκληση που δεν ανέφερε τα..παρελκόμενα που τέθηκαν προς ψήφιση αλλά με εσωκομματική κριτική στην Δημοτική αρχή η οποία προήλθε από την συμπολίτευση με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα του Δήμου....
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι ο Προυπολογισμός έχει προδιαγραφεί σε όλα του τα μεγέθη βάση εγκυκλίων, ισοσκελισμένος με βάση τις δαπάνες του αυξημένες μόνο μέχρι 30% σε σχέση με πέρσι. Μίλησε για βάρος που θα δοθεί στην μεγιστοποίηση των εσόδων χωρίς όμως το όραμα υλοποίησης έργων πνοής αποτελώντας ένα λογιστικό κείμενο και όχι πολιτικό. Για το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ το χαρακτήρισε ως όργανο..Τροικανής έμπνευσης, καθώς ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι ευτυχής που επιβάλλεται πρόγραμμα λιτότητας παρότι ο Δήμος δεν είναι άτακτος σε ότι αφορά την δημοσιονομική του πειθαρχία. Μάλιστα επέμεινε ότι θα αξιοποιηθεί το εργαλείο εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών με βάση το Σύμφωνο που υπέγραψε με την πολιτεία ώστε να δοθεί ανάσα στα κοινοτικά διαμερίσματα και την αγορά. Υποστήριξε αφού ανέλυσε αριθμητικά δεδομένα σχετικά με το σκέλος των εσόδων που είναι μειωμένα ως 45% ότι ο Δήμος διαχειρίζεται την πραγματικότητα εφαρμόζοντας το Επιχειρησιακό πρόγραμμα διετούς προσαρμογής ενώ εκτός από το Προυπολογισμό ζητήθηκε να ψηφιστεί και ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας.
ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΝΟΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σωτηρόπουλος θεώρησε ότι ο προυπολογισμός είναι καθαρά πολιτικός με συρραφή αριθμών, συμφωνώντας με τις οδηγίες της Πολιτείας ώστε να...τελειώσει το φαγοπότι στους ΟΤΑ, κρίνοντας θετική την υπέρβαση εξόδων η οποία τίθεται σε φραγμό ,εκτιμώντας ότι ο Δήμος δεν έχει καμία κατεύθυνση αύξησης των εσόδων του. Έτσι με βάση τα βεβαιωθέντα έσοδα θα εισπραχθούν πόροι αυξημένοι μόνο κατά 30%. Τον χαρακτήρισε ως φανταστικό και υστερημένος χωρίς να δίνει κάτι καινούργιο και πνοή στον τόπο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν μηδενικοί κωδικοί σε βεβαιωθέντα έσοδα με μικρό ποσοστό αύξησης. Απευθυνόμενος στο Δήμαρχο είπε ότι δεν μπορεί η αντιπολίτευση να δεχθεί την κατρακύλα της Δημοτικής αρχής που οδεύει προς το χειρότερο ενώ προέβη σε συστάσεις για αλλαγή πλεύσης σύντομα.
ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Επικριτικός ήταν ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Σαράντος Κουκούμης ο οποίος τον καταψήφισε λέγοντας ότι είναι ταξικός προυπολογισμος και λειτουργεί σε βάρος των λαικών στρωμάτων με συρρίκνωση προσωπικού, διόγκωση της ανεργίας, υποχώρηση κοινωνικών υπηρεσιών. Προέβλεψε ότι οι εργαζόμενοι θα περάσουν δύσκολη χρονιά με υπηρεσίες Δήμων να παραδίδονται σε ιδιώτες και το κράτος να απαγκιστρώνεται από τους Δήμος με αφαίρεση πόρων. Έκρινε ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι καταχρεωμένοι ενώ το φαγοπότι θα συνεχιστεί με ραγδαία αύξηση δημοτικών τελών και διόγκωση σε όλους τους τομείς. Άσκησε κριτική στα έσοδα του Πολιτιστικού τέλος που αγγίζουν τις 450.000 ευρώ με αυξημένους κωδικούς σε φόρους αλλά και για τις μελέτες στη χερσαία ζώνη του λιμανιού προβλέποντας κατασπατάληση πόρων. Τέλος είπε ότι οι κοινότητες εκλιπαρούν για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες των κατοίκων ενώ τα τοπικά συμβούλια απαξιώθηκαν, καταλήγοντας ότι ο Προυπολογισμός είναι πολιτικό κείμενο και δεν θα εφαρμοστεί. 

Δήμοι, ΔΟΥ ΚΑΙ ΔΕΗ ταλαιπωρούν τους πολίτες

Μπροστά σε παράνομες συμπεριφορές στελεχών της διοίκησης βρέθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη κατά τη διερεύνηση υποθέσεων με τις οποίες ασχολήθηκε. Μάλιστα ο αριθμός των 14 πειθαρχικών ελέγχων που ζήτησε από την προϊστάμενη αρχή των υπαιτίων, κατά το 2012, είναι ιδιαίτερα μεγάλος και αντανακλά, όπως επισημαίνεται στην τελευταία ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, «αφενός μεν μια δυστοκία συνεργασίας της δημόσιας διοίκησης με την ανεξάρτητη αρχή, αφετέρου δε μια αυξημένη τάση αδυναμίας -ίσως και απροθυμίας- της διοίκησης να ανταποκριθεί στις εκ του νόμου υποχρεώσεις της».
Όμως επίσης αξιοσημείωτη είναι και η διαπίστωση ότι οι έλεγχοι ατονούν ή δεν καταλήγουν σε συγκεκριμένα μέτρα. Διατάσσονται συστηματικά ΕΔΕ όταν ο Συνήγορος παρεμβαίνει, αλλά, όπως φαίνεται, υπάρχει πρόβλημα με τη διοικητική πρακτική ενώ το σύστημα άσκησης εποπτείας χωλαίνει ή δεν λειτουργεί. Είναι ενδεικτικό ότι στη συντριπτική πλειοψηφία οι πειθαρχικοί έλεγχοι που αφορούν μεταξύ άλλων και παράγοντες της αυτοδιοίκησης, δημάρχους και αιρετά στελέχη, είτε καρκινοβατούν είτε οδηγούνται σε θετικό για τον ελεγχόμενο αποτέλεσμα, με συνέπεια η όλη διαδικασία «να καταλήγει εκτρωματική», όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά βοηθός συνήγορος του Πολίτη. Όπως αναφέρει το «ΒΗΜΑ», η ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος κατά Δημάρχου σε περιοχή της Στερεάς Ελλάδας για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας της μητρότητας και συγκεκριμένα για την παράλειψη χορήγησης των αναγκαίων εγγράφων σε έγκυο εργαζόμενη στον δήμο ώστε να λάβει τα επιδόματα μητρότητας. Επίσης, σε πειθαρχικό έλεγχο παραπέμφθηκε δήμαρχος στην Αττική γιατί αρνιόταν για περισσότερα από 4 χρόνια τη συνεργασία με τον Συνήγορο σχετικά με αναφορά πολίτη που αφορούσε θέμα καταπάτησης αγροτικού δρόμου από όμορο ιδιοκτήτη.

Πενταετής κάθειρξη και φυλάκιση σε συμπέθερους για χασισοφυτεία

Ακόμα και 4,5 μέτρα ύψος είχαν τα 45 χασισόδεντρα που καλλιεργούσαν σε περιοχή του Αριοχωρίου ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος και ένας αυτοκινητιστής, οι οποίοι καταδικάστηκαν χθες για δεύτερη φορά από το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας Οι δύο άντρες (ο κτηνοτρόφος είναι πεθερός του αδελφού του αυτοκινητιστή) είχαν καταδικασθεί σε 7 χρόνια κάθειρξης και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ. Χθες το δικαστήριο μείωσε στην ποινή, για τον μεν κτηνοτρόφο σε 5 χρόνια κάθειρξης, για δε τον αυτοκινητιστή σε 5 χρόνια φυλάκισης. Επίσης, επιβλήθηκε στον καθέναν χρηματική ποινή 5.000 ευρώ.
Στο ΣΔΟΕ
Αύγουστο του 2005 είχε γίνει καταγγελία στο ΣΔΟΕ για την ύπαρξη της χασισοφυτείας. Την εντόπισαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέσα σε βατουριώνα και συγκεκριμένα βρήκαν 45 δέντρα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν ύψος ακόμα και 4,5 μέτρα. Τις ημέρες παρακολούθησης, με τη συνδρομή ανδρών της Δίωξης Ναρκωτικών, διαπίστωσαν πως ο μόνος άνθρωπος που πλησίασε ήταν ο κτηνοτρόφος, ο οποίος έκανε κάποιες κινήσεις σαν να ανοίγει βάνα ποτίσματος. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ και οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι από τη βάνα ποτιζόταν ένα χωράφι που είχε μισθώσει για να βοσκούν τα ζώα του, αλλά υπήρχε διακλάδωση με λάστιχο από το οποίο ποτιζόταν η φυτεία.

Διαμαρτυρία για το ΠΟΠ ελιά Καλαματας

Τη Βιομηχανική Περιοχή Σπερχογείας επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος, όπου διαπίστωσε την κατάσταση όσον αφορά σε αγοραπωλησία ζώντων ζώων χωρίς προϋποθέσεις, την οποία διενεργούν κτηνοτρόφοι προερχόμενοι από χωριά της ευρύτερης περιοχής. Για το θέμα, ο Δήμαρχος είχε συνεργασία με στελέχη της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ. Δόθηκαν οδηγίες για την οργάνωση από το Δήμο αγοράς ζώντων ζώων μέχρι τον Ιούνιο, σε δημοτικό χώρο.
ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας διαμαρτυρία για την προσπάθεια ακύρωσης
Έντονη διαμαρτυρία κατά της προσπάθειας της ΠΕΜΕΤΕ (μεταποιητές – εξαγωγείς βρώσιμης ελιάς) να ακυρωθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ελιά Καλαμάτας», εκφράζει με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου. Επίσης, ζητεί να εγκριθεί το αίτημα επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ για την ελιά Καλαμάτας, από το Νομό Μεσσηνίας στις όμορες περιοχές της νότιας Πελοποννήσου και να προστατευθεί το προϊόν με ελέγχους από τον ΟΠΕΓΕΠ – AGROCERT «ώστε ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα να ονομάζεται μόνο εκείνο το εκλεκτό προϊόν που συμμορφώνεται προς την παρούσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία».

Μπαράζ κλοπών στη Μεσσήνη και κάτοικοι στα όρια..

Σκηνικό τρόμου στήθηκε δυστυχώς ξανά στην περιοχή της Μεσσήνης. Τα περιστατικά κλοπών δεν έχουν τέλος, με τους κατοίκους να έχουν φθάσει σε απόγνωση και να δηλώνουν πως θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Σε μια βραδιά μόνο άγνωστοι μπούκαραν σε 5 με 6 σπίτια και επιχειρήσεις και τα λεηλάτησαν προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κόσμου, για αυτήν την ανασφάλεια που συνεχίζεται ακόμη και στα πιο κεντρικά σημεία.

Περιφέρεια Πελοποννήσου και Έδρα Jean Monnet Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ (19/3/2013), η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου να επεκτείνει την υφισταμένη πολυσχιδή συνεργασία που έχει εγκαθιδρύσει με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο εξειδικευμένο πεδίο των ευρωπαϊκών θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ευρωπαϊκού θεσμού της Έδρας Jean Monnet (εφεξής ΕJM). Ένας θεσμός που εφαρμόζεται σε Ελληνικά και σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια υπό τη διαχείριση και το συντονισμό καθηγητών των Ιδρυμάτων. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε στην ΕJM του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας) και στην EJM του Πανεπιστημίου του Duisburg-Essen (κ. Heinz-Jürgen Axt). Μια πόλη (Duisburg) δίπλα στο «Παρίσι της Γερμανίας» (το Düsseldorf) στην οποία, κατά τη δεκαετία ΄85-΄95, είχαμε τη χαρά να εκπροσωπούμε την Καινοτόμο Εξωστρεφή Ελληνική Μεταποίηση με τεράστια επιτυχία συνεργαζόμενοι με τον υπερεθνικό βιομηχανικό κολοσσό Thyssen. Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας και από τις πρώτες της ΕΕ που πήρε την πρωτοβουλία να εξετάσει πιλοτικά τη δυνατότητα και τα οφέλη της συνεργασίας με την EJM του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Κατ΄ εντολή του Περιφερειάρχη και σε συνεργασία με τον καθηγητή της Έδρας EJM κ.Π.Λιαγκόρβα καθώς και τον αναπληρωτή καθηγητή κ.Γ.Φωτόπουλο, πραγματοποιήσαμε δυο διαλέξεις στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τη συμμετοχή του Ακαδημαϊκού Προσωπικού αλλά και ενδιαφερομένων πολιτών με θέμα: «Στρατηγικός Σχεδιασμός Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ευρωπαϊκή Ένωση» (3 και 4/12/2012).

Παραιτήθηκε από την ΕΤΑΠ ο Γ. Γκούμας - Πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί ενάντια στον Δ. Μανιάτη

Σε ένα χωρίς τέλος παραλήρημα με μοναδικό στόχο να... προβάλει μια άλλη πραγματικότητα από αυτήν που ο ίδιος.... προκάλεσε προχώρησε σήμερα ο Γιώργος Γκούμας. Ο πρώην Πρόεδρος της ΕΤΑΠ, αφού ανακοίνωσε την παραίτησή του από την θέση αυτή, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, υβρίζοντας και κατηγορώντας τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη αναφέροντας ''είναι εκπληκτικό το που μπορεί να φθάσει η ανθρώπινη φιλοδοξία όταν αρχές και αξίες μπαίνουν στο τραπέζι των προσωπικών συνδιαλλαγών, στην συγκεκριμένη περίπτωση η μάσκα του φιλόδοξου Δ. Μανιάτη έπεσε...».
Αρχικά, χαρακτήρισε ως οριακή την χθεσινή απόφαση της Δ.Ε. για την ανάκληση της θέσης του Ειδικού Συμβούλου, αλλά και μη σύννομη!!! Ενώ στην συνέχεια άρχισε να... βλέπει συνωμοσίες και πολιτικές συνδιαλλαγές, σκοπιμότητες και σκοτεινές συμμαχίες για να τον... εξοντώσουν. Με το αίσθημα της ευθύνης να απουσιάζει, αλλά ξαφνικά να τον διακατέχει η ευθιξία προχώρησε στην συνέχεια σε προσωπικές αναφορές αναφορικά με την ''συμμαχία παλιών και νέων'' εναντίον του!!! Στα γαργαλιστικά που ανέφερε για τους παλιούς έκανε λόγο για τον Σ. Σαραντέα τον οποίο και χαρακτήρισε ''μετρ της καταστρατήγησης με τις εντολές Καραμπάτου'' και στους ''νέους'' ενέταξε τον Δ. Μανιάτη και Ν. Μπελογιάννη, μιλώντας μάλιστα για ανταρσία εναντίον του... Δεν σταμάτησε εκεί όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί μίλησε πως η θέση του Ειδικού Συμβούλου ήταν μέρος της... συμφωνίας!!! που είχε γίνει, ενώ καταφέρθηκε και ενάντια στον κ. Καραμπάτο σημειώνει πως για τα μέχρι τώρα φέρνει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Για το περιστατικό στη Δ.Ε. αναγνώρισε την ένταση αλλά έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, αφού ο ίδιος είχε ρόλο ''ειρηνοποιού'', ενώ ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε αυταρχικός!!! Αυτά υπό το βλέμματα της 8άδας των συμβούλων του κου Γκούμα. Μην ξεχάσουμε και την... συνηθισμένη επίθεση του κου Γκούμα στην τηλεόραση BEST.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ- Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟ ΚΥΙΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΛΙΝΙΚΟ Φροντιστήριο πραγματοποιήθηκε στη Κυπαρισσία από το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Νοσηλευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τη διοργάνωση, από κοινού, κλινικού φροντιστηρίου σε δεκαπέντε (15) νοσηλευτές της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας και των Κ.Υ. Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.
Η ενημέρωση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας για τις εξελίξεις στο κλάδο της νοσηλευτικής ο οποίος συμβαδίζει με τις σύγχρονες τάσεις για άρτια παροχή φροντίδας υγείας σε κάθε υγειονομικό σχηματισμό. Η κα Ελισάβετ Μπατιράκη καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλώντας στο Ράδιο Κυπαρισσία 936
τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά την λειτουργική αναβάθμιση των πρωτοβάθμιων φορέων υγείας με υπεύθυνο οργάνωσης τον κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο επίκουρο καθηγητή Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ο οποίος έχει διατελέσει Διοικητής στο Νοσοκομείο Κυπαιρσσίας. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αφορά την ανάπτυξη 12 πρωτοποριακών μεθόδων που εφαρμόζουν οι νοσηλευτές για την βελτίωση φροντίδας των ασθενών και το παρακολουθούν νοσηλευτές και στελέχη από το Νοσοκομείο ενώ άλλη μια 5ήμερη ενημέρωση θα διεξαχθεί και στην Αερόπολη. Το υλικό έχει επεξεργαστεί ειδική ομάδα καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Αθήνας και Πελοποννήσου τα οποία θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο στην άσκηση νοσηλευτικής φροντίδας.
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ..
Σε ερώτηση για την εξέλιξη της Νοσηλευτικής απάντησε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν είχε στην Ελλάδα τον κατάλληλο σχεδιασμό και εφαρμογή σε βάρος του συστήματος υγείας αλλά και του κόστους φροντίδας, καθώς οι νοσηλευτές στην Ευρώπη ασχολούνται κυρίως με την πρόληψη υγείας όπως και τα συμβάντα με χρόνιες παθήσεις. Μάλιστα σε ερώτηση αν η χώρα μας προσεγγίζει τα ευρωπαικά πρότυπα εξήγησε ότι έχει προαχθεί σε αρκετά καλό βαθμό αλλά το κύριο πρόβλημα αποτελεί η υποστελέχωση όταν αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής ανά 40 ασθενής αλλά γίνονται προσπάθειες να εντρυφήσουν οι νοσηλευτές στα νέα πρότυπα. ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η Μυθική Πελοπόννησος έχει χάλια δρόμους..για τους τουρίστες

Γράφει ο Μεσσήνιος
  ΚΑΛΗ Η ΜΥΘΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΕ ΤΑΤΟΥΛΗ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΤΕ …ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΡΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ; Στην επαρχιακή οδό Τουλούπα Χάνι -Άγιοι Απόστολοι 200 μέτρα μετά την έξοδο από τον οικισμό Τουλούπα Χάνι με κατεύθυνση προς Αριστομένη ....ο θάνατος έχει στήσει καρτέρι στους ανυποψίαστους οδηγούς που κινούνται στο συγκεκριμένο κομμάτι απλά είναι θέμα χρόνου το πότε θα κτυπήσει .
 Το μισό οδόστρωμα πάνω στην ( χωρίς ορατότητα ) στροφή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο με αποτέλεσμα οι οδηγοί να αναγκάζονται να κινούνται στο αντίθετο ρεύμα χωρίς ορατότητα και από θαύμα έως τώρα δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινα θύματα . Καλά τα ωραία και μακρόπνοα έργα που εξαγγέλλεται κε Τατούλη αλλά μήπως προέχει η καθημερινότητα και η ασφάλεια των πολιτών; newsmessiina.

Όσοι προσπαθούν να «ξαναγράψουν» την ιστορία του έθνους μάλλον ματαιοπονούν

Πηγή Amen.gr
 Σε κλίμα εορταστικό οι Νεανικές Συντροφιές της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας τίμησαν την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.
Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013 στο κατάμεστο από παιδιά και γονείς Κέντρο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα ομαδικό ποίημα από τα παιδιά του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας, δυο θεατρικά δρώμενα, το ένα αφιερωμένο στη Σημαία και το άλλο στη ζωή και τη δράση της Ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους, από τα παιδιά του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου (Φλαρίου) Καλαμάτας, ενώ τα παιδιά του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου έψαλλαν με τις υπέροχες φωνές τους το κοντάκιο της εορτής «Τη Υπερμάχω». Την εκδήλωση έκλεισαν τα παιδιά του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας με το χορευτικό τους. Στο τέλος ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος αφού συνεχάρη τα παιδιά και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης αναφέρθηκε στις μεμονωμένες προσπάθειες παραχάραξης ή διαστρέβλωσης της Ιστορίας της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι : "η Ιστορία ενός έθνους δεν διατυπούται με βάση τις μεμονωμένες , ιδεολογικές και κατευθυνόμενες ερμηνευτικές προσεγγίσεις ομάδων ή ατόμων, μάλιστα ακραίων ιδεολογικών τοποθετήσεων οι οποίες επιδιώκουν σκοπιμότητες και αποχρωματισμούς, αλλά αποτυπώνεται, διασώζεται και καταγράφεται ως έκφραση της συνολικής συνείδησης του έθνους από την οποία αναδεικνύεται και η αποτελεσματικότητα των ιστορικών γεγονότων και συμβάντων διαχρονικά και αδιάκοπτα ως εθνική ενότητα και κοινωνική αλληλεγγύη. Επειδή λοιπόν κάποιοι προσπαθούν να «ξαναγράψουν» την ιστορία του έθνους μάλλον ματαιοπονούν και καταβάλλουν προσπάθεια να «ψευδεπιγράψουν» την προσωπική τους αντίληψη ως ιστορία του έθνους".

Συνεχίζεται η μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων από την Α.Δ. Μεσσηνίας στο Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών

«Πα­ρά τις ε­πα­νει­λημ­μέ­νες υ­πο­σχέ­σεις και δι­α­βε­βαι­ώ­σεις του Υ­πουρ­γεί­ου Δη­μό­σιας Τά­ξης και Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη και των υ­πευ­θύ­νων της Ελ­λη­νι­κής Α­στυ­νο­μί­ας οι με­τα­κι­νή­σεις των α­στυ­νο­μι­κών α­πό την Α­στυ­νο­μι­κή Δι­εύ­θυν­ση Μεσ­ση­νί­ας αλ­λά και α­πό άλ­λες Α­στυ­νο­μι­κές Δι­ευ­θύν­σεις προς το «λε­γό­με­νο» Κέν­τρο Φι­λο­ξε­νί­ας Αλ­λο­δα­πών Κο­ρίν­θου συ­νε­χί­ζον­ται α­κό­μη και σή­με­ρα.»Αυ­τό α­να­φέ­ρει σε ε­ρώ­τη­ση του πρός τον υ­πουρ­γό Δη­μό­σιας Τά­ξης και προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη ο βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Θα­νά­σης Πε­τρά­κος και ση­μει­ώ­νει: «Οι με­τα­κι­νή­σεις αυ­τές έ­χουν ως α­πο­τέ­λε­σμα ο χρό­νος ερ­γα­σί­ας των Α­στυ­νο­μι­κών να ξε­περ­νά το 12ώρο, συ­νυ­πο­λο­γί­ζον­τας το χρό­νο ε­κτέ­λε­σης της υ­πη­ρε­σί­ας τους και το χρό­νο με­τα­κί­νη­σης.
Ο χρό­νος υ­πε­ρερ­γα­σί­ας των Α­στυ­νο­μι­κών τις πε­ρισ­σό­τε­ρες φο­ρές δεν μπο­ρεί να α­φαι­ρε­θεί α­πό τον ε­βδο­μα­δια­ίο χρό­νο ερ­γα­σί­ας Υ­πη­ρε­σί­ας λό­γω της έλ­λει­ψης δυ­νά­με­ων στις Υ­πη­ρε­σί­ες του Ν. Μεσ­ση­νί­ας. Τα κε­νά των ορ­γα­νι­κών θέ­σε­ων φθά­νουν στο 25% της δύ­να­μης στην Α.Δ. Μεσ­ση­νί­ας. Ε­πι­πρό­σθε­τα α­πο­δυ­να­μώ­νον­ται τα Α­στυ­νο­μι­κά Τμή­μα­τα της Μεσ­ση­νί­ας αλ­λά και άλ­λων νο­μών της Πε­λο­πον­νή­σου. Α­πο­τέ­λε­σμα να πα­ρου­σι­ά­ζε­ται το πα­ρά­δο­ξο φαι­νό­με­νο να γί­νον­ται με­τα­κι­νή­σεις α­στυ­νο­μι­κών α­πό την Α­θή­να στη Μεσ­ση­νί­α για τον έ­λεγ­χο της πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τας στην πε­ρι­ο­χή ε­νώ την ί­δια στιγ­μή δυ­νά­μεις α­πό την Μεσ­ση­νί­α με­τα­κι­νούν­ται για να ε­κτε­λέ­σουν υ­πη­ρε­σί­α στην Κό­ριν­θο.»

Φούλαρε από ειδοποιητήρια κατασχέσεων η Καλαμάτα

Του Αντώνη Πετρόγιαννη από το 'Θάρρος'
Ειδοποιητήρια σε δεκάδες πολίτες της Καλαμάτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής που έχουν χρέη, αποστέλλονται αυτές τις ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών. Μόνο που η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι αυτή που αποφασίστηκε στην τελευταία σύσκεψη και ανακοινώθηκε στις εφημερίδες.
Όπως έλεγαν οι παράγοντες του υπουργείου, από τους οφειλέτες θα ζητείται να ανταποκριθούν άμεσα στην πρόσκληση είτε για εξόφληση είτε για ρύθμιση των οφειλών τους, ενώ σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, θα αποστέλλεται δεύτερη επιστολή, σε αυστηρότερο τόνο, με την οποία θα ενημερώνονται ότι ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων τους. Στη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε ότι θα κατάσχονται και μισθοί, στο τμήμα άνω των 1.000 ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με καταγγελίες δημοτών της Καλαμάτας που έφτασαν στην εφημερίδα (σ.σ. σχετική απόδειξη βρίσκεται στα χέρια μας), δεν έλαβαν ποτέ καμία ενημερωτική πρόσκληση. Αυτό που έχουν στα χέρια τους λέει: «Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχετε ανταποκριθεί στις σχετικές προσκλήσεις μας για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σας στο Δημόσιο, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη λήψη εις βάρος σας μέτρων, όπως προβλέπεται από το νόμο». Όπως μας έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες, «δεν είναι δυνατό να μας απειλούν με κατασχέσεις, ενώ, μάλιστα, όπως ακούγεται, επίκεινται ρυθμίσεις». Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν ότι «έτσι όπως μας κατάντησαν, φτάσαμε να μην έχουμε ούτε ένα ευρώ στην τσέπη μας. Θεωρούν ότι έχουμε χρήματα και δε θέλουμε να πληρώσουμε; Δε σκέφτονται ότι, για να φτάσουμε στη συγκεκριμένη κατάσταση, υπάρχουν κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί μας; Ότι έχουμε παιδιά που σπουδάζουν;». Επισημαίνουν δε, ότι η κατάσταση στην αγορά έχει φτάσει εδώ και καιρό στο μη παρέκει και ζητούν από τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, αλλά και εκπροσώπους των επαγγελματιών, να δείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα και εγρήγορση και να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Καλαμάτα, αλλά και στη Μεσσηνία γενικότερα. Πάντως, το υπουργείο θεωρεί πως με την τακτική αυτή θα εισπραχθούν φέτος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,9 δισ. ευρώ. Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε ακόμη η στελέχωση των δικαστικών τμημάτων των εφοριών. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να εισπραχθεί μέρος των 56,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι χρωστούν συνολικά οι οφειλέτες του Δημοσίου.

Από νοικοκύρηδες στην Ελλάδα μας έκαναν..μπατίρηδες!

Μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW). Η έρευνα του IW προσδιόρισε τη φτώχια βασιζόμενη σε τέσσερις βασικούς δείκτες: τη σχετική εισοδηματική φτώχια, η οποία πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν, την υποκειμενική εισοδηματική φτώχια, που βασίζεται στην ατομική εκτίμηση, τον λεγόμενο παράγοντα της στέρησης (χαμηλό επίπεδο διαβίωσης) και τέλος την οικονομική στενότητα, η οποία δείχνει το βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες – μέλη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φτώχειας εντοπίζεται στις νεότερες χώρες μέλη όπως ΟΙ Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Η Γερμανία είναι στην 7η θέση και θεωρείται πιο φτωχή από Δανία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Αυστρία. Ως προς το δείκτη σχετικής εισοδηματικής φτώχιας, η Γερμανία καταλαμβάνει μια μέση θέση μεταξύ των «27» της ΕΕ, ωστόσο τα γερμανικά νοικοκυριά περνούν -σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- με άνεση τον μήνα. Από τη φτώχια, τόσο στη Γερμανία όσο και πανευρωπαϊκά, πλήττονται κυρίως άνεργοι, ανύπαντροι γονείς και μετανάστες.

Στο στόχαστρο 5-6 συνεταιρισμοί σε Μεσσηνία, Αργολίδα & Λακωνία!!!

Αρκετά είναι τα πάρτι που αποκαλύπτονται γύρω από τα κυκλώματα που είχαν στηθεί με τις επιστροφές ΦΠΑ. Τα εικονικά και πλαστά τιμολόγια, η χρήση ανύπαρκτων ΑΦΜ και οι αχυράνθρωποι που είχαν αναλάβει έναντι αμοιβής να κάνουν τη βρόμικη δουλειά είχαν πολλαπλασιάσει έως και 1.000% την παραγόμενη αγροτική σοδειά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι παρά¬γει η χώρα οπωροκηπευτικά ή καλαμπόκι σχεδόν όσο η Γαλλία! Απίστευτα σκηνικά, ενώ όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη, φέρεται να ελέγχονται και 5-6 συνεταιρισμοί σε Μεσσηνία, Αργολίδα και Λακωνία.

O ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ 2013

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωση ο ΕΛΓΑ δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να υπολογίζουν ηλεκτρονικά την ειδική ασφαλιστική εισφορά που πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΛΓΑ για το έτος 2013. Την ηλεκτρονική αυτή υπηρεσία παρέχει ο ΕΛΓΑ μέσω της ιστοσελίδας του www.elga.gr με την επιλογή Υπολογισμός Εισφοράς Online. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν το Νομό, την Καλλιέργεια του αγροτεμαχίου και να εισάγουν τα στρέμματα για το φυτικό κεφάλαιο και το είδος και τον αριθμό των ζώων για το ζωικό κεφάλαιο. Αν έχουν περισσότερα από τρία αγροτεμάχια ή εκτροφές με τα + και – της τελευταίας στήλης μπορούν να τα προσθέσουν ή να τα αφαιρέσουν και τέλος να πατήσουν «Υπολογισμός» προκειμένου να έχουν έναν ενδεικτικό υπολογισμό της εισφοράς τους.

Φράχτες για τις αγκινάρες στην Μικρομάνη...

Δεν έχουν αφήσει τους παραγωγούς ήσυχους οι διάφοροι επιτήδειοι που αλωνίζουν στα κτήματα της Μικρομάνης και τους κλέβουν τις καλλιέργειές τους. Το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται για μια ακόμη χρονιά, και μάλιστα είναι σε... έξαρση, καθώς τώρα βγαίνει η ποιοτική αγκινάρα στην αγορά. Οι περισσότεροι παραγωγοί ξεκίνησαν να στήνουν αυτοσχέδιους φράχτες, αφού τις περισσότερες φορές τους... σηκώνουν και την σιδερένια περίφραξή τους.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κινητικότητα με νέα σύσκεψη για τα σκουπίδια

Σε πορεία εξεύρεσης της προσωρινής λύσης για την διαχείριση των απορριμμάτων βρισκόμαστε με την κατάσταση να είναι πάντως οριακή για ορισμένες από τις περιοχές της Πελοποννήσου. Αν και μια σχετική ανακούφιση υπήρξε τουλάχιστον για την Τρίπολη το πρόβλημα παραμένει ακανθώδες και όλα αναμένεται να εξειδικευτούν για το πώς θα κινηθούν οι δήμοι στην επικείμενη σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα παρουσία των εμπλεκομένων φορέων. Ο Μανώλης Αγγελάκας από την Καλαμάτα αναφέρθηκε στην συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς - α' και β' βάθμια αυτοδιοίκηση και ΥΠΕΚΑ - και έτσι ανά νομό εξειδικεύονται οι προτάσεις μέχρι να φθάσουμε στα όσα τρέχουν από τη Περιφέρεια με τον διαγωνισμό για την ολική διαχείριση.

Αύξηση ρώσων επισκεπτών κατά 20% αναμένεται φέτος στην Πελοπόννησο

Τις προοπτικές διεύρυνσης της λειτουργίας ρώσων tour operator στην Πελοπόννησο συζήτησε  ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντηση του με  τη γενική διευθύντρια του συνδέσμου tour operator Ρωσίας κα MayaLomidze.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι δυνατότητες προώθησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως τουριστικού προορισμού για τους Ρώσους. Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιαστήκαν από τον κ. Τατούλη οι υφιστάμενες υποδομές της Πελοποννήσου όπως δρόμοι, μαρίνες, αεροδρόμια καθώς και οι πύλες εισόδου και οι υποδομές φιλοξενίας.

Εξετάστηκαν επίσης ενδελεχώς τα είδη τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην Πελοποννήσου καθώς και η προοπτική υλοποίησης τουριστικών προγραμμάτων σε ετήσια βάση.  Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου  ενημέρωσε την κα Lomidze για τις σημαντικές ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια όσον άφορα την βελτίωση των υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε ιδιαίτερα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί έναν ασφαλή αλλά και εντυπωσιακό τουριστικό προορισμό και ότι η στόχευση της Περιφέρειας είναι ο θεματικός τουρισμός.

Η κα Lomidze αφού "ξεναγήθηκε" στις ομορφιές και την ιστορία της Πελοποννήσου έμεινε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη  και τόνισε από την πλευρά της τη γενική παραδοχή ότι η αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Πελοπόννησο προβλέπεται για το 2013 αυξημένη κατά 20% σε σχέση με το 2012.  

Με σαμπάνιες γιόρταζε..την καταστροφή της χώρας ο Σημίτης στην Μεσσηνία;

Με ροζ σαμπάνια σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της χώρας υποδέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την έλευση της Σαρακοστής. Όπως μεταδίδει η RealNews ο πρώην πρωθυπουργός και η σύζυγός του Δάφνη ταξίδεψαν στη Μεσσηνία και πέρασαν το τριήμερο στο εντυπωσιακό Costa Navarino. Τους συνόδευσαν ο αδελφός του με τη σύζυγό του, αλλά και οι δύο αστυνομικοί της προσωπικής του φρουράς.
Ο Κώστας Σημίτης προσπάθησε να κινηθεί διακριτικά στους μεγάλους κοινόχρηστους χώρους της ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά έγινε αντιληπτός από τους υπόλοιπους ενοίκους από την πρώτη κιόλας ημέρα. Ο πρώην πρωθυπουργός περπάτησε με τη σύζυγό του πολλές φορές στην «αγορά» του ξενοδοχείου και κάθε φορά που γινόταν αντιληπτός από τους Ελληνες πελάτες ακούγονταν χαμηλόφωνα σχόλια για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και την εποχή της κυβέρνησής του. Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους ενοίκους, βλέποντας τον Κώστα Σημίτη να περνάει από μπροστά του, φώναξε: «Πρόεδρε, μου δίνεις το τηλέφωνο του Άκη (Τσοχατζόπουλου);». Ο Κώστας Σημίτης απάντησε με ένα διακριτικό μειδίαμα χωρίς να ανοίξει συζήτηση μαζί του και, όπως μας περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, αν και βρισκόταν σε κάποια απόσταση από τον συγκεκριμένο ένοικο, φάνηκε ότι άκουσε τα λόγια του
.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το χαράτσι της ΔΕΗ

«Συσκευασία light» για το ειδικό τέλος των ακινήτων που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με εκπτώσεις στα ποσά του φόρου 20% κατά μέσο όρο και με οροφή την τιμή ζώνης μέχρι τα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για να κάμψει τις αντιδράσεις των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων και κυρίως της ΔΗΜΑΡ και να περάσει η νέα ρύθμιση από τη βουλή. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών με άκρα μυστικότητα και αναμένεται να παραδοθεί εντός των προσεχών ημερών στον πρωθυπουργό προς διαπραγμάτευση και έγκριση από την τρόικα προβλέπει στοχευμένες ελαφρύνσεις στο ειδικό τέλος των ακινήτων που θα προέλθουν από μειώσεις στα απόλυτα ποσά του φόρου που καθορίζονται με βάση την τιμή ζώνης του ακινήτου καθώς και στους συντελεστές παλαιότητας που προσαυξάνουν το ποσό της τιμής ζώνης.
 Επίσης προωθείται χαλάρωση των κριτηρίων για τις απαλλαγές από το τέλος ακινήτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι με στόχο να διευρυνθεί ο αριθμός αυτών που εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους και σε κάθε περίπτωση να περιορισθεί σημαντικά το ποσό που θα πληρώσουν αυτές οι κατηγορίες. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για «απάλυνση του τέλους των ακινήτων» προβλέπει συνδυασμό εκπτώσεων τόσο στους συντελεστές της τιμής ζώνης όσο και στους συντελεστές παλαιότητας του ακινήτου ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία και πάγωμα των εκπτώσεων για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, έτσι ώστε να αποφευχθεί εκτεταμένη διαρροή εσόδων στις εισπράξεις του Δημοσίου

Συμπόσιο Γεύση και Μνήμη για την Πελοπόννησο

«Γεύση και Μνήμη II» Ένα 4ήμερο Συμπόσιο από 28 έως 31 Μαρτίου 2013 Γεύση και Μνήμη ΙΙ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών! Ένα 4ήμερο Συμπόσιο με λόγο, ήχο, εικόνα, και υλικά τεχνουργήματα για μικρούς και μεγάλους, θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από 28-31 Μαρτίου 2013. Το συμπόσιο διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος των μορφωτικών του εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία» με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Πρόγραμμα Καθημερινός και Κοινωνικός Βίος των Βυζαντινών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόγραμμα Καθημερινός Πολιτισμός
Η ξεχωριστή και πολυεπίπεδη αυτή συμμετοχική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Πρόγραμμα Καθημερινός Πολιτισμός), που πραγματοποιήθηκε πιλοτικά τον Μάρτιο του 2012 στη Μεσσηνία, ταξιδεύει στην Αθήνα!! Με ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, σεμινάρια, αφηγήσεις, μουσική, εκπαιδευτικά δρώμενα, προβολές και έκθεση με εκατοντάδες δημιουργίες μαθητών, αναδεικνύεται η σχέση της γεύσης με τη μνήμη και την πολιτισμική μας ταυτότητα. To πλούσιο πρωινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου 30+31/3/2013 απευθύνεται κυρίως σε παιδιά με καραγκιόζη, κουκλοθέατρο, κατασκευές, παιχνίδια γευσιγνωσίας, εκπαιδευτικά δρώμενα, προβολές και άλλες δραστηριότητες. Πέμπτη – Παρασκευή: από τις 18.30’ Σάββατο: 10.30’ – 20.00΄ Κυριακή: 10.00΄ – 14.00΄ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, (ΜΕΤΡΟ Ευαγγελισμός) Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες/κρατήσεις: 210/7273516+700, e-mail: gramma@eie.g, mkont@eie.gr και στο www.eie.gr. Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε κάθε ενδιαφερόμενο