Pages

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

΄Βόμβα διοξινών' δίπλα στα σπίτια στο παλιό Μεταλλείου στους Μύλους Κυπαρισσίας

ΕΚΘΕΤΗ από όλες τις πλευρές είναι η Δημοτική αρχή Τριφυλίας από μια...βόμβα διοξινών που απειλεί κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής στο Δ.Σ. Τριφυλίας το το Σώμα αντί να δώσει πειστικές απαντήσεις στην διαμαρτυρία πολίτη για το πρόβλημα, προτίμησε να τον αποβάλλει από την αίθουσα δεδομένου ότι οι απαντήσεις που έδωσε ο αρμόδιος σύμβουλος ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Ο Δήμαρχος Τριφυλίας πάντως αντί να ζητήσει άμεση παύση κάθε δραστηριότητας, μίλησε για περιφράξεις και ταμπέλες στο χώρο ενώ δέχθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για την επικινδυνότητα της κατάστασης....
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ...ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ
Στη περιοχή Μεταλεία στους Μύλους Κυπαρισσίας υπήρχε απόφαση από το τότε Δήμο Κυπαρισσίας στο χώρο που έμεινε εκτός λειτουργίας να επιτρέπεται μόνο η ρίψη αδρανών υλικών όπως μπάζα και χώματα. Εδώ και χρόνια όμως έχει μετατραπεί με την ανοχή των αρμοδίων σε ένα παράνομο σκουπιδότοπο που καίγεται κάθε λίγο και λιγάκι με διοξίνες στην ατμόσφαιρα από την καύση πλαστικών και νάιλον και από άλλα σκουπίδια. 
Όπως μάλιστα αναφέρουν κάτοικοι στην περιοχή σκουπίδια ρίχνει ο δήμος, όχι με τα απορριμματοφόρα αλλά με τα φορτηγά του που μαζεύουν τα σκουπίδια που είναι σορoμένα έξω από τους κάδους απορριμμάτων και ιδιώτες που βρήκαν την χωματερή έτοιμη για σκουπίδια. Ο Δήμος όμως έχει συμφωνήσει να το χρησιμοποιεί μόνο για την εναπόθεση αδρανών υλικών, όχι για παντός είδους σκουπίδια. Σκουπίδια όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι ρίχνει και το Νοσοκομείο και κανένα δεν ξέρει εάν αυτά έχουν μέσα και μολυσματικά υπολείμματα παρά το γεγονός ότι απόβλημα εργαστηρίων μεταφέρονται όπως γνωρίζουμε εκτός νοσοκομείου.
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ
Η Περιβαλλοντική βόμβα με κινδύνους για τη δημόσια υγεία, δίπλα στα σπίτια του οικισμού των Μύλων έχει ανησυχήσει τις αρχές και δεν αποκλείεται να έρθει υγειονομική επιτροπή ξανά για την εκτίμηση της κατάστασης ενώ οι κάτοικοι σύμφωνα με το www.kyparissianews.com, θα απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές καθώς συγκεντρώνουν υπογραφές όπως μάθαμε. Θεωρούν ότι πρέπει να σταματήσει να είναι παράνομος σκουπιδότοπος ο χώρος του παλιού Μεταλλείου. Τέλος το Σάββατο το πρωί έγινε αναζωπύρωση με τη περιοχή να πγίνεται στους μαύρους καπνούς από τα πλαστικά και τις διοξίνες.

Ξεμένουν από υπηρεσίες οι σεισμόπληκτοι Μεθώνης και Οιχαλίας

Χωρίς υπηρεσία αποκατάστασης σεισμοπλήκτων θα μείνει σύντομα η Μεσσηνία, μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας, μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Μπορεί να θεωρεί κάποιος ότι αυτή την περίοδο η υπηρεσία δεν έχει αντικείμενο, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, καθώς δύο πολύ μεγάλες υποθέσεις για την περιοχή μας είναι ακόμα ανοικτές. Μεθώνη - Οιχαλία
Στο ΤΑΣ Μεσσηνίας, όπως μας διευκρίνισε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Γιάννης Καννέλης, υπηρετούν 17 άτομα, με το ένα να έχει καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και άλλο ένα να βρίσκεται σε ετήσια γονική άδεια. Στην πλειοψηφία τους διαθέτουν 30 χρόνια υπηρεσίας και μπαίνοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αυτομάτως χάνουν την οργανική τους θέση και τη μονιμότητά τους. Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο δύο προγράμματα αποκατάστασης. Το ένα αφορά στους σεισμούς του 2008 στη Μεθώνη, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο ανακατασκευών και επισκευών σε ποσοστό πέραν του 50%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως περίπου σε 1,5 χρόνο. Το πρόγραμμα αφορά περίπου 100 σεισμόπληκτους. Το άλλο είναι του Δήμου Οιχαλίας, όπου το 2011, από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο, σεισμοί έπληξαν περιοχές όπως Κατσαρού, Μερόπη, Ανδανία κ.ά.

Γαργαλιάνοι και Κυπαρισσία με υψηλά ποσοστά επιτυχίας στα Λύκεια

Το Γενικό Λύκειο Γαργαλιάνων από νωρίς χθές το πρωί κατακλύστηκε από μαθητές αλλά και γονείς που έσπευσαν να δουν τα αποτελέσματα. Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είχαν μία ιδιαιτερότητα όσον αφορά στη διεξαγωγή τους αφού η όλη διαδικασία πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Κυβέρνηση και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στην αρένα της διαπραγμάτευσης ενώ ο κίνδυνος απεργιακών κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ήταν κάτι παραπάνω από ορατός, με τους μαθητές να παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 1144 άτομα συμμετείχαν στις εξετάσεις και 845 ήταν οι επιτυχόντες όπως είχαμε πορβλέψει ενώ μαζί με απόφοιτους παλιοτέρων ετών ο αριθμός καταγράφεται θετικός. Εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις των μαθητών του Λυκείου Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις!
Το Λύκειο Γαργαλιάνων συνεχίζει, άλλωστε, την παράδοση που θέλει τους μαθητές του να έχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η ατμόσφαιρα στο Λύκειο, το οποίο ήταν από τα πρώτα σε ολόκληρη τη χώρα που ανάρτησε τους πίνακες των αποτελεσμάτων, πλημμύριζε από συναισθήματα ευτυχίας, χαράς και ικανοποίησης. Τα πρόσωπα των επιτυχόντων έλαμπαν, ενώ πανευτυχείς ήταν και ο λυκειάρχης και οι καθηγητές. Μεγάλα τα ποσοστά επιτυχίας στην Τριφυλία και για το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας, που για ακόμη μια χρονιά οι μαθητές του κατάφεραν να πετύχουν πολύ καλές και υψηλές επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις. Ευχάριστες εκπλήξεις περίμεναν όμως και πολλούς μαθητές και από το Γενικό Λύκειο Φιλιατρών, αφού η σημαντική πτώση των βάσεων τούς οδήγησαν σε σχολές και πόλεις καλύτερες από τις αρχικές τους προσδοκίες. Μπορεί λοιπόν οι μαθητές να έφτασαν με αρκετό άγχος στη χθεσινή ημέρα προκειμένου αν δουν το όνομα τους στους πίνακες των επιτυχόντων, ωστόσο τώρα αυτό που τους αγχώνει ακόμη περισσότερο είναι το πως θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά απέναντι στις απαιτήσεις της σχολής.
OI EΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΕΔΩ http://kyparissiotis.blogspot.gr/2013/08/blog-post_30.html
Πηγές gargalianoiline, kyparissiotis

Λαική κατακραυγή στη Πύλο για την εκτροπή Καφαντάρη με επιχειρηματίες

Ο δήμαρχος Πύλου κ.Δημήτρης Καφαντάρης είναι μακράν ο πιο δημοσιοσχεσίτης δήμαρχος της Πελοποννήσου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής είναι μοναδικές. Σχέσεις σχεδόν υποτέλειας. Και δεν είναι το περιστατικό που έχει προκύψει με τον γάμο της κόρης του επιχειρηματία Καλτσίδη σήμερα στην Κορώνη. Είναι ακόμα χειρότερα που ΕΡΧΟΝΤΑΙ..
Οπως καταγγέλει ο τηλεοπτικός σταθμός Best, απόψε θα μεταφέρει το δημαρχείο στον κήπο της βίλας του ομογενή επιχειρηματία για να δημιουργηθεί το απαραίτητο ντεκόρ…γκλαμουριάς..! Στο Τέξας αυτά είναι συνηθισμένα. Στην Ευρώπη όμως των παραδόσεων και των αξιών ξενίζουν..! Αλλα..Θυμάστε ένα θέμα που είχαμε πριν ένα μήνα αναδείξει για τις σχέσεις Καλτσίδη-Καφαντάρη και την υπόσχεση του ομογενή ότι θα τον ξανακάνει δήμαρχο;

ΣΤΟΝ..ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ ΑΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ – ΒΑΛΤΑ

Στον «αέρα» σύμφωνα με πληροφορίες μας βρίσκεται για δεύτερη φορά η δημοπράτηση του έργου για το δρόμο Γαργαλιάνοι-Βάλτα. Το συγκεκριμένο έργο είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται να δημοπρατηθεί. Την πρώτη φορά δημοπρατήθηκε το 2010 με χρηματοδότηση της Νομαρχίας και του Δήμου Γαργαλιάνων, αλλά η εργολαβία διαλύθηκε λίγους μήνες μετά, αφού ο Δήμος Γαργαλιάνων δεν είχε καταθέσει τα χρήματα της απαλλοτρίωσης στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.
Την περασμένη χρονιά ο Δήμος Τριφυλίας πέτυχε με απόφαση του Περιφερειάρχη την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, αφού προηγήθηκε η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων και η ανασύνταξη της μελέτης οδοποιίας, που χρονολογείται από το 2000, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Στη συνέχεια η περιφέρεια έδωσε άδεια δημοπράτησης με την προϋπόθεση σύνταξης σε σύντομο χρονικό διάστημα, των απαραίτητων μελετών για την αντικατάσταση της παλιάς γέφυρας της Βάλτας που υπάρχει στο ρέμα. Ο δήμος Τριφυλίας σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει ήδη προχωρήσει το θέμα με τη διαδικασία του επείγοντος και έχουν συνταχθεί από το μελετητή οι απαραίτητες μελέτες για τη γέφυρα, που μαζί με την κύρια μελέτη οδοποιίας για το έργο έχουν κατατεθεί στην περιφέρεια. Το πρόβλημα δημιουργείται με την πρωτοφανή απόφαση του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει ως μη νόμιμη τη δαπάνη που απαιτείται για την εκπόνηση των ανωτέρω μελετών προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί από το ΕΣΠΑ, με το αιτιολογικό ότι δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία και η σύνταξή τους εμπίπτει στα συνήθη καθήκοντα των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας.
Το συγκεκριμένο έργο εξ’ όσων γνωρίζουμε είναι ίσως το μοναδικό έργο για το Δήμο Τριφυλίας το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είχε ελπίδες δημοπράτησης και κατασκευής του. Η προτεραιότητα που δίνουν οι κάτοικοι της Βάλτας για τη βελτίωσης της οδού Γαργαλιάνοι- Βάλτα όπως έχουμε διαπιστώσει εδώ και χρόνια, είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για δρόμο στενό με στροφές κατεστραμμένο οδόστρωμα και πολλά προβλήματα, οποίος εξυπηρετεί τις οικονομικές κοινωνικές και εμπορικές συναλλαγές με το πλησιέστερο κέντρο που είναι οι Γαργαλιάνοι και επιπροσθέτως την καθημερινή μετακίνηση των μαθητών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που φοιτούν στους Γαργαλιάνους.
Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας

Κοινή γραμμή ΕΝΠΕ με ΕΣΕΕ για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και θέματα γενικότερης λειτουργίας της αγοράς συζητήθηκαν στο σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)  Βασίλη Κορκίδη και μελών του ΔΣ της ΕΣΕΕ.

Οι Περιφερειάρχες συμφώνησαν καταρχήν με τις θέσεις της ΕΣΕΕ και δεσμεύτηκαν ότι οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών – όπως προβλέπει ο νόμος – θα είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου με τους τοπικούς φορείς του εμπορίου, των εργαζομένων και όλων των εμπλεκομένων, ώστε το αποτέλεσμα να βοηθά την πραγματική οικονομία.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει στο μέλλον στενή συνεργασία στο πλαίσιο ενός διαρκούς διαλόγου, ώστε να επιλύονται θέματα και να εξειδικευτεί ο τρόπος συμβολής των Περιφερειών στην ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός αμέσως μετά την συνάντηση δήλωσε:
«Με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της ΕΣΕΕ είχαμε όλοι οι Περιφερειάρχες έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο. Με τον πρόσφατο νόμο ρυθμίζεται με νέο τρόπο η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η λειτουργία των λαϊκών αγορών και η καταπολέμηση του παραεμπορίου.
Προφανώς, έκριναν ότι ο θεσμός των Περιφερειών κρατάει όρθια την συντεταγμένη Πολιτεία αφού τα Υπουργεία φαίνεται πως έχουν παραδώσει το πνεύμα. Γιατί τι άλλο μπορούμε να πούμε όταν φτάσαμε στον Αύγουστο και ακόμα δεν κατόρθωσαν να έχουν παραλάβει φορολογικές δηλώσεις.
Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι οι Περιφέρειες έδωσαν το φιλί της ζωής στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και πήγαν τη χώρα μας στην 4η θέση απορροφητικότητας μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών από τις τελευταίες θέσεις που βρισκόταν πριν.

Δύο τα κριτήρια για τη διαθεσιμότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Με ποσοτικά και γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και με βάση τις αναλογίες διοικητικών υπαλλήλων/φοιτητών που εφαρμόζονται διεθνώς, θα αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όπως γράφει η «Καθημερινή», το πρώτο κριτήριο θα είναι ο αριθμός του διοικητικού προσωπικού κάθε ΑΕΙ με βάση τη διασπορά των τμημάτων του.
Αφού βρεθεί ο αριθμός των πλεοναζόντων σε κάθε ίδρυμα, για το ποιοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα η αξιολόγηση θα γίνει με τα κριτήρια που όρισε το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων θα είναι το κεντρικό στη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων. Τα ΑΕΙ κάνουν λόγο για προσχηματικές διαδικασίες εστιάζοντας στο έγγραφο του υπ. Παιδείας που ορίζει τα βήματα για την αξιολόγηση των διοικητικών δομών.

Νέα πολιτική απάντηση Νικολάκου σε Πατσαρίνο για τα σκουπίδια

Η αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Ντί­να Νι­κο­λά­κου προ­έ­βη σε δή­λω­ση με την ο­ποί­α α­παν­τά στις αι­τιά­σεις του Νί­κου Πα­τσα­ρί­νου για «α­νη­συ­χη­τι­κές ε­ξε­λί­ξεις» στο θέ­μα των α­πορ­ριμ­μά­των. Η κ. Νι­κο­λά­κου α­παν­τά σε πο­λι­τι­κό ε­πί­πε­δο στον κ. Πα­τσα­ρί­νο, χω­ρίς ό­μως να δί­νει ου­σι­α­στι­κές α­παν­τή­σεις στα ε­ρω­τή­μα­τα που έ­θε­σε ο κ. Πα­τσα­ρί­νος. Η κ. Νι­κο­λά­κου ευ­θυ­γραμ­μί­ζε­ται με την ά­πο­ψη του Πε­ρι­φε­ρειά­ρχη κ. Τα­τού­λη ό­τι ο δι­α­γω­νι­σμός εί­ναι σε ε­ξέ­λι­ξη και ό­τι δεν μπο­ρούν να δο­θούν πε­ρισ­σό­τε­ρα στοι­χεί­α στην δη­μο­σι­ό­τη­τα, ό­πως εί­πε στο πρό­σφα­το Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο. Η δή­λω­ση της κ. Νι­κο­λά­κου εί­ναι η ε­ξής:
«Μή­νες με­τά τη δι­α­κή­ρυ­ξη του δι­ε­θνούς δι­α­γω­νι­σμού για την ο­λο­κλη­ρω­μέ­νη δι­α­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των της Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου οι εκ­πρό­σω­ποι του Σύ­ρι­ζα βά­ζουν τα δυ­να­τά τους να α­να­κα­λύ­ψουν «α­νη­συ­χη­τι­κές ε­ξε­λί­ξεις». Οι εκ­πρό­σω­ποι του Σύ­ρι­ζα «κραυ­γά­ζουν» για δή­θεν συ­νέρ­γεια σε έ­να δι­ε­θνή δι­α­γω­νι­σμό με ΣΔΙΤ, στον ο­ποί­ο τη­ρή­θη­κε α­πο­λύ­τως η δι­α­φά­νεια και ε­φαρ­μό­στη­καν α­πα­ρέγ­κλι­τα οι ο­δη­γί­ες της Ελ­λη­νι­κής και Ευ­ρω­πα­ϊ­κής νο­μο­θε­σί­ας. Ού­τε έ­νας ψί­θυ­ρός τους ό­μως για την πα­ρα­νο­μί­α και τη μέ­χρι σή­με­ρα κα­τα­σπα­τά­λη­ση των αν­τα­πο­δο­τι­κών τε­λών, που πλη­ρώ­νουν οι πο­λί­τες, αλ­λά και τα πε­ρι­βαλ­λον­τι­κά εγ­κλή­μα­τα"..

Σε αναβρασμό τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου

Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων που οδηγεί, όπως αναφέρει, στο κλείσιμό τους και σε απολύσεις προσωπικού. Τη Δευτέρα προγραμματίζονται συγκεντρώσεις σε νοσοκομεία που επηρεάζονται, ενώ για την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας για τα Νοσοκομεία, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας από τις 11.00πμ έως 15.00. Στις 11:30 πμ της ίδιας μέρας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας ενώ για την περιφέρεια έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών.
Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» και «Πολυκλινικής», θα συγκεντρωθούν στις 8 το πρωί στις εισόδους των νοσοκομείων. Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», αναφέρουν, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «κρύβει από τους πολίτες την πραγματικότητα, ότι το νοσοκομείο κλείνει και τη θέση του παίρνει ένας νέος Φορέας ο οποίος θα αποτελείται από πρωινά και απογευματινά Ιατρεία, μία Παθολογική κλινική και μια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Από 148 κλίνες παραμένουν μόνο 28 και από 395 εργαζόμενους παραμένουν μόνο 85».

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Χρυσοκελλαριά- Υπο έλεγχο σε περιοχή της Κυπαρισσίας

Με­γά­λη φω­τιά εί­ναι σε ε­ξέ­λι­ξη στη Χρυ­σο­κελ­λα­ριά. Μέ­χρι στιγ­μής δεν α­πει­λεί­ται κα­τοι­κη­μέ­νη πε­ρι­ο­χή, ό­μως με τους α­νέ­μους που ε­πι­κρα­τούν στην πε­ρι­ο­χή... οι δι­α­στά­σεις που παίρ­νει η πυρ­κα­γιά εί­ναι Α­νε­ξέ­λεγ­κτες. Στην πε­ρι­ο­χή ή­δη έ­χουν κα­τα­φθά­σει 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα μαζί με ι­σχυ­ρές ε­πί­γει­ες πυ­ρο­σβε­στι­κές δυ­νά­μεις, ε­νώ ή­δη έ­χουν ξε­κι­νή­σει ρί­ψεις α­πό τα πυ­ρο­σβε­στι­κά α­ε­ρο­σκά­φη P­ZL.
Στο μεταξύ υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το πρωί στο παλιό μεταλλείο στην Κυπαρισσία, πολύ κοντά στα σπίτια του οικισμού των Μύλων. Στην επιχείρηση κατάσβεσης των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνέδραμαν και από αέρος 3 PZL τα οποία έκαναν από μία ρίψη νερού.

Μόνο 2 στους 10 μείωσαν τον Φ.Π.Α- Θα πάει 23% από το νέο έτος ξανά

-ΤΕΛΙΚΆ ΑΠΟ 1ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΛΟΓΩ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟ 23%
Αναποτελεσματικό αποδεικνύεται το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, τουλάχιστον ως προς την πτώση των τιμών, αφού ένα μήνα μετά την 1η Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, οι επιχειρηματίες που έχουν προμηθευτεί το θαλασσί σήμα, το οποίο υποδεικνύει ότι πέρασαν στις τιμές τους τουλάχιστον κατά 5% τη μείωση του ΦΠΑ, είναι όσοι ακριβώς και τις πρώτες ημέρες, δηλαδή, μόλις 15.000 σε σύνολο 70.000 επιχειρήσεων του κλάδου πανελληνίως.   Αυτό παραδέχθηκε την Τρίτη, στο περιθώριο παρουσίασης έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος της Συνομοσποδνίας Γιώργος Καββαθάς.
 Καθώς τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου η ανταπόκριση είναι χλιαρή, πολλοί εκτιμούν ότι τώρα που δεν υπάρχει και η σχετική καμπάνια λίγοι επιχειρηματίες θα προστεθούν στο σημερινό νούμερο.
 Αν σε επίπεδο τιμών το μέτρο δείχνει να απέτυχε, άγνωστες είναι ακόμη οι συνέπειές του σε επίπεδο δημοσίων εσόδων.  Ασφαλής εικόνα για τα έσοδα θα υπάρχει προς το τέλος του Οκτωβρίου, όταν θα έχουν εκκαθαριστεί οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρηματιών για το γ' τρίμηνο του έτους (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος).  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα νούμερα που θα δουν, καθώς φοβούνται ότι τα απολογιστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να τα συγκρίνουν με τα αντίστοιχα του 2012, θα δείχνουν υστέρηση.

Υποβολή κοινής πρότασης για το Κατάκολο

Τι πε­ρι­λαμ­βά­νει η πρό­τα­ση για την αρ­τι­ό­τε­ρη και α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη α­νά­πτυ­ξη του κοι­τά­σμα­τος στο Κα­τά­κο­λο Σε συμ­φω­νί­α για την α­πό κοι­νού δι­εκ­δί­κη­ση και α­νά­πτυ­ξη του κοι­τά­σμα­τος πε­τρε­λαί­ου στο Κα­τά­κο­λο κα­τέ­λη­ξαν οι ε­ται­ρεί­ες E­n­e­r­g­e­an O­il & G­as και η ε­ται­ρεί­α G­r­e­k­o­il. Ει­δι­κό­τε­ρα, η ε­ται­ρεί­α E­n­e­r­g­e­an O­il & G­as σε συ­νέ­χεια του αι­τή­μα­τος του Υ­ΠΕ­ΚΑ για την υ­πο­βο­λή Κοι­νής Πρό­τα­σης για την έ­ρευ­να και εκ­με­τάλ­λευ­ση υ­δρο­γο­ναν­θρά­κων για την πε­ρι­ο­χή «Κα­τά­κο­λο» στα πλαί­σια της δι­α­δι­κα­σί­ας του “O­p­en D­o­or” που εί­χε προ­κη­ρύ­ξει το Υ­ΠΕ­ΚΑ στις 2 Ι­α­νου­α­ρί­ου 2012, α­να­κοί­νω­σε πως υ­πο­βλή­θη­κε σή­με­ρα εν­τός του χρο­νο­δι­α­γράμ­μα­τος που εί­χε ζη­τή­σει το υ­πουρ­γεί­ο κοι­νή πρό­τα­ση α­πό τις δύ­ο αν­τα­γω­νι­στι­κές κοι­νο­πρα­ξί­ες E­N­E­R­G­E­AN O­IL - G­AS S.A./T­R­A­J­AN O­IL A­ND G­AS L­I­M­I­T­ED και G­R­E­K­O­IL E­N­E­R­GY V­E­N­T­U­R­ES L­I­M­I­T­ED σύμ­φω­να με τη δι­ε­θνή πρα­κτι­κή του “F­o­r­c­ed M­a­r­r­i­a­ge”. Η νέ­α πρό­τα­ση, ε­φό­σον γί­νει α­πο­δε­κτή α­πό το Υ­ΠΕ­ΚΑ, έ­χει λά­βει υ­πό­ψιν της τις βέλ­τι­στες πα­ρα­μέ­τρους α­πό κά­θε πρό­τα­ση για την αρ­τι­ό­τε­ρη και α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη α­νά­πτυ­ξη του κοι­τά­σμα­τος στο Κα­τά­κο­λο

Νέοι κανόνες σε ισχύ από την Κυριακή στην αγορά νωπών οπωροκηπευτικών

ΑΜΕΣΗ θετική επίπτωση στις τιμές αλλά και στην ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων θα έχει η εφαρμογή των «Κανόνων Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ)» στην εμπορία – διακίνηση – διάθεση των νωπών οπωροκηπευτικών στην εγχώρια αγορά, όπως εκτιμά ο Γ.Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS. «Μέχρι σήμερα παρατηρείτο το φαινόμενο στην εγχώρια αγορά να υφίστανται έμποροι πολλών ταχυτήτων ήτοι αυτών που τυποποιούν υποχρεωτικά τα προϊόντα τους βάσει των κοινοτικών εμπορικών προδιαγραφών σε τυποποιητήρια συσκευαστήρια και σε αυτούς που διακινούν, παρά τη ρητή απαγόρευση, προϊόντα ατυποποίητα εντός και εκτός Ελλάδος, μη διαθέτοντες εγκαταστάσεις τυποποίησης χωρίς κανείς να φροντίζει για την υγιεινή και ασφάλεια των καταναλωτών και με προϊόντα που δεν διέθεταν σήμανση για την συγκρισιμότητα των μεγεθών, της ποιότητας και της ιχνηλασιμότητας τους κατά παράβαση των κοινοτικών κανονισμών», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γ.Πολυχρονάκης.
Η εφαρμογή της υποχρεωτικής τυποποίησης και των Κοινοτικών – Εθνικών εμπορικών προτύπων με την εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου 2013 της ΔΙΕΠΠΥ εκτιμάται από το σύνδεσμο ότι θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις του κλάδου να δράσουν ανταγωνιστικά και σ’ αυτήν την αγορά με διαφάνεια και προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή τόσο από απόψεως ποιότητας αλλά και τιμής.

Στη Βουλή τα 68 εκατ. ευρώ στον εργολάβο για το δρόμο Τρίπολη – Καλαμάτα – Σπάρτη

Στη Βουλή έφερε με ερώτησή της η βουλευτής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, το δημοσίευμα του HOT DOC σχετικά με το «δωράκι» ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Μορέας ΑΕ, συμφερόντων Μπόμπολα-Κόκκαλη και Ιωάννου-Παρασκευαΐδη. Η εταιρεία είχε αναλάβει την κατασκευή του οδικού άξονα Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα-Σπάρτη. Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC, οι υπηρεσίες του υπουργείου καθυστέρησαν την κοινοποίηση υπουργικής απόφασης για την τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων του έργου, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ρήτρα αποζημίωσης ύψους 68 εκατ. ευρώ υπέρ της εταιρείας.
Η κα Μακρή ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να της χορηγήσουν το φάκελο της σύμβασης, καθώς και αναλυτικά στοιχεία που θα παρουσιάζουν την απόφαση καταβολής αποζημίωσης στην εταιρεία Μορέας ΑΕ. Αναλυτικά, η ερώτηση της κας Μακρή είναι η ακόλουθη: «Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Hotdoc (Τεύχος 33, Ιούλιος 2013), το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωσε με 68 εκατομμύρια ευρώ την εταιρεία Μωρέας Α.Ε., στην οποία με βάση το Νόμο 3559/2007 (ΦΕΚ Α/102/14.5.2007) κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης που αφορoύσε τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη.

Ανησυχητικές και ύποπτες πλευρές της εξέλιξης του διαγωνισμού για τ’ απορρίμματα

Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΥ Περιφερειακού Σύμβούλου της «Αγωνιστικής Συνεργασία Πελοποννήσου»
 ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενημερωθήκαμε μερικώς έως καθόλου για την εξέλιξη του διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι κατάντια του θεσμού να φθάνουμε στο σημείο να αναζητούμε όλοι (πλην ομάδας Τατούλη) στοιχεία αυτού του σημαντικού έργου, που φθάνει στην οριστικοποίηση του αναδόχου, από πηγές Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιοι από την προσωρινή ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Υπογραμμίζουμε ότι, ενώ «τρέχουν» κι άλλοι τέτοιοι διαγωνισμοί σ’ άλλες περιοχές της χώρας, τέτοια σοβαρά προβλήματα πληροφόρησης και αδιαφάνειας δεν υπάρχουν αλλού. Σημειώνουμε τα παρακάτω ζητήματα που έχουν προκύψει και απασχολούν την κοινωνία: 1. Ποσότητα απορριμμάτων: Δεσμεύεται η Περιφέρεια ότι για τα επόμενα 28 χρόνια! θα τροφοδοτεί τον ανάδοχο με ελάχιστη ποσότητα 150.000 tn και μέγιστο 200.000 tn το χρόνο. Αυτό σημαίνει για την 1η διαχειριστική ενότητα του Περιφερειακού Σχεδιασμού 78.000 tn ή 105.000 tn αντίστοιχα και ανά νομό Κορινθία 37.000 / 50.000 tn, Αργολίδα 25.000 / 34.000 tn και Αρκαδία (μεγάλο τμήμα) 16.000 / 21.000 tn. Για την 2η διαχ. ενότητα 49.000 tn και 65.000 tn όπου σ’ αυτήν υπάγεται ο ν. Μεσσηνίας και το νότιο τμήμα του ν. Αρκαδίας. Για την 3η διαχ. ενότητα του νομού Λακωνίας ισχύουν οι ποσότητες 23.000 tn και 30.000 tn αντίστοιχα. Παρά την απάντηση του κ. Τατούλη φαίνεται ότι οι Δήμοι δεν συμμετείχαν στον προσδιορισμό αυτών των ποσοτήτων και υπάρχει θέμα όταν σε κάθε Δήμο υπάρχουν άλλα δεδομένα και άλλα χαρακτηριστικά. Επομένως προκύπτει το πρόβλημα αν ένας δήμος παράγει λιγότερα ή περισσότερα απορρίμματα από την ποσότητα, που κάποιοι την προσδιόρισαν και μάλιστα για τα επόμενα 28 χρόνια, τι επίπτωση θα έχει; Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι σ’ αυτές τις ποσότητες έχουν αφαιρεθεί τα απορρίμματα που κάποιος δήμος επεξεργάζεται από μόνος του (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση κ.λπ.) και πώς αυτό αντανακλάται στη συνολική διαχείριση (οικονομική και λειτουργική) στην Περιφέρειά μας; Είναι κοντολογίς αυτό κίνητρο ή αντικίνητρο στις δεσμεύσεις του δήμου απέναντι στην περιφερειακή διαχείριση των απορριμμάτων;
Το θέμα δεν είναι μόνο να φτάσει η ανακύκλωση συνολικά στο 67,5% που επικαλέστηκε ο Περιφερειάρχης, αλλά ποιος και με τι τρόπο θα το «καρπωθεί» αυτό. 2. Καθορισμός κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων. Η τιμή πληρωμής στον ανάδοχο που ανακοινώθηκε, 61 €/tn, δεν ξεκαθαρίστηκε πώς επηρεάζεται από τα παρακάτω: α) τον τρόπο και τα προβλήματα χρηματοδότησης του έργου, β) τις ποσότητες που θα μπαίνουν στη μονάδα επεξεργασίας, γ) το αναμενόμενο όφελος του αναδόχου λόγω αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών, του κομπόστ, της παραγόμενης ενέργειας, των προς καύση προϊόντων, δ) τα όποια «λάθη» και καθυστερήσεις του κυρίου του έργου που είναι η Περιφέρεια, ε) από τις τεχνολογικές αλλαγές και τις μεθόδους που συνεχώς βελτιώνονται μέσα στο χρόνο (πόσο μάλλον στα 28 χρόνια!), στ) από τα νέα ανταγωνιστικά δεδομένα που μπορούν να προκύψουν στην ελεύθερη αγορά, ζ) αν από τον 1ο μειοδότη πάμε στον 2ο ή στον 3ο; Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα αντιμετωπιστεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων έως τους σταθμούς μεταφόρτωσης από τις οποίες υποχρεούται να τα παίρνει ο ανάδοχος. Φαίνεται ότι ο τρόπος διαγωνισμού, αυτός που επιλέχθηκε του ανταγωνιστικού διαλόγου – ΣΔΙΤ, αφήνει φοβερά περιθώρια διαμόρφωσης της τελικής τιμής προφανώς υπέρ της αναδόχου εταιρείας.

Να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης

Να ε­πα­να­λει­τουρ­γή­σει ο σι­δη­ρό­δρο­μος με­τα­ξύ Κα­λα­μά­τας και Μεσ­σή­νης, κα­τά τη διά­ρκεια του πα­νη­γυ­ριού στη γει­το­νι­κή πό­λη α­πό 20 έ­ως 28 Σε­πτεμ­βρί­ου, ζη­τεί ο Σύλ­λο­γος Φί­λων του Σι­δη­ρο­δρό­μου. Το αί­τη­μα α­πευ­θύ­νε­ται στον Πρό­ε­δρο και Δι­ευ­θύ­νον­τα Σύμ­βου­λο της ΤΡΑΙ­ΝΟ­ΣΕ Α­θα­νά­σιο Ζη­λι­α­σκό­που­λο, οι δε Φί­λοι του Σι­δη­ρο­δρό­μου ζη­τούν α­πό ό­ποι­ον εν­δι­α­φέ­ρε­ται να το προ­συ­πο­γρά­ψει η­λε­κτρο­νι­κά. Αν­τα­πο­κρι­νό­με­νος στην πρό­σκλη­ση αυ­τή, ο Δή­μαρ­χος Κα­λα­μά­τας Πα­να­γι­ώ­της Νί­κας προ­συ­πέ­γρα­ψε το αί­τη­μα ε­πα­να­δρο­μο­λό­γη­σης τραί­νου α­νά­με­σα στην Κα­λα­μά­τα και τη Μεσ­σή­νη, κα­τά το προ­α­να­φερ­θέν χρο­νι­κό δι­ά­στη­μα κα­ταρ­χήν.
Καιρός να λειτουργήσει επιτέλους και η προαστιακή σύνδεση Κυπαρισσίας με την Καλαμάτα έστω με την μορφή δρομολογίου σε τακτική βάση όπως ζητούν αρκετοί πολίτες....

Ειδικό πλαίσιο Χωροταξικού σχεδιασμού & αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό

Στη συ­ζή­τη­ση του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου Πε­λο­πον­νή­σου, στις 26-8-2013, για τη Στρα­τη­γι­κή Με­λέ­τη Πε­ρι­βαλ­λον­τι­κών Ε­πι­πτώ­σε­ων του Σχε­δί­ου για την Α­να­θε­ώ­ρη­ση του Ει­δι­κού Πλαι­σί­ου Χω­ρο­τα­ξι­κού Σχε­δια­σμού και Α­ει­φό­ρου Α­νά­πτυ­ξης για τον Του­ρι­σμό, o Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου Α­πό­στο­λος Ε. Πα­πα­φω­τί­ου κα­τά τη γε­νι­κό­τε­ρη ει­σή­γη­ση του, δι­α­τύ­πω­σε και προ­τά­σεις ε­πί ει­δι­κών θε­μά­των που πρέ­πει να γί­νουν στοι­χεί­α της Κοι­νής Υ­πουρ­γι­κής Α­πό­φα­σης (ΚΥ­Α). Με­ρι­κές α­πό αυ­τές εί­ναι:
Πρέ­πει να α­πο­τε­λέ­σει πρώ­τη προ­τε­ραι­ό­τη­τα για την Ελ­λη­νι­κή Οι­κο­νο­μί­α η ση­μαν­τι­κή αύ­ξη­ση του κέρ­δους της χώ­ρας α­πό τον τζί­ρο του του­ρι­σμού. Στην κα­τεύ­θυν­ση αυ­τή προ­τεί­νου­με να α­πο­τε­λέ­σει στό­χο του ει­δι­κού χω­ρο­τα­ξι­κού στο άρ­θρο 2 η πα­ρο­χή κι­νή­τρων για τη δη­μι­ουρ­γί­α συ­νερ­γει­ών με­τα­ξύ ε­πι­χει­ρή­σε­ων του πρω­το­γε­νή και του δευ­τε­ρο­γε­νή το­μέ­α με Του­ρι­στι­κές Ε­πι­χει­ρή­σεις. Α­να­φε­ρό­με­θα σε αυ­ξη­μέ­νο πο­σο­στό ε­πι­χο­ρή­γη­σης, πι­θα­νώς μει­ω­μέ­να ε­πι­τό­κια ή ΦΠΑ κλπ σε ε­πεν­δύ­σεις στο το­μέ­α του Του­ρι­σμο

Επίθεση Τατούλη στον Νίκα μέσω της ΔΗΜΑΡ

Κατάπληξη προκαλεί ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή της Δημοκρατικής Αριστεράς Πελοποννήσου για το θέμα των απορριμμάτων. Ο συντάκτης της ανακοίνωσης (που φαίνεται να αγνοεί την ενδελεχή ενημέρωση που έγινε ειδικά για το θέμα των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια συνάντησης των εκπροσώπων της Δημοκρατικής Αριστεράς Πελοποννήσου με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη) εγκαλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου βάσει –υποτιθέμενων- αιτιάσεων Δημάρχου για μη πληροφόρηση.
Ο συγκεκριμένος Δήμαρχος (τον οποίον σπεύδει να επικαλεστεί και να υποστηρίξει ο συντάκτης της ανακοίνωσης) βαρύνεται με πολλές απευθείας αναθέσεις μεταφοράς απορριμμάτων με τις οποίες ρυπαίνει και μολύνει τα δάση, τα ποτάμια και τις θάλασσες τις Πελοποννήσου. Εκτός αυτού, ο συγκεκριμένος Δήμαρχος, όπως και ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ έχουν προσκληθεί σε πολλές συσκέψεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπους Υπουργείων, κλπ, όπου συζητήθηκαν αναλυτικά τα θέματα των απορριμμάτων. Συμμετείχαν επίσης στην συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των εκπροσώπων της Κυβέρνησης για την ανακοίνωση του προσωρινού αναδόχου του έργου της Ολοκληρωμένη Διαχείρισης Απορριμμάτων, όπου και οι δύο έδωσαν δημόσια συγχαρητήρια στην Περιφέρεια για το επίτευγμα αυτό.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΣΤΟ 95% ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ- ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΤΟ 95% έφτασε το ρεκόρ επιτυχίας των εισαχθέντων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ από το Ενιαίο Λύκειο Κυπαρισσίας με τους νέους φοιτητές να χαμογελούν στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Μάλιστα σημειώθηκαν πρωτιές ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά παιδιά εισήλθαν σε σχολές με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Η Θεοφανία Μπακούρου που μπήκε στην Νομική Αθήνας δήλωσε ότι ήταν μια από τις πρώτες επιλογές της πετυχαίνοντας τον στόχο που έθεσε από την αρχή της χρονιάς, ενώ ήταν χαρούμενη που συμμαθητές της σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες ευχόμενη η σωστή και προγραμματισμένη προσπάθεια των παιδιών να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι είχε συστηματικό πρόγραμμα χωρίς υπερβολές για την επιτυχία με διάβασμα ενώ η επιλογή της ήταν σημαντική για την αγορά εργασίας. 
Η Ιωάννα Φιτσώρου που πέρασε στην Ιατρική Πάτρας πρόσθεσε ότι ήταν η πρώτη της επιλογή και δεν περίμενε να φτάσει τόσο ψηλά, ενώ για τις εξετάσεις θεώρησε ότι ήταν δύσκολες αλλά όλα κύλησαν ομαλά με καλή ψυχολογία. Το μυστικό της επιτυχίας σύμφωνα με την ίδια είναι να μην αφήνουν οι υποψήφιοι κενά καθόλη την διάρκεια της σχολικής ζωής ενώ για τους επιτυχόντες υπογράμμισε ότι το μέλλον ανήκει στους νέους και λύσεις για όλους. Μάλιστα επιβεβαίωσε ότι πολλά παιδιά επιλέγουν για οικονομικούς λόγους σχολή κοντά στο τόπο διαμονής τους.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ
Η Δήμητρα Τζανή που πέρασε στη Σχολή Μηχανολόγων Αθήνας επισήμανε ότι ήταν η πρώτη της επιλογή ως επιστήμη με μέλλον αλλά θα παλέψει για να φτάσει ως το τέλος. Μίλησε για πολύ προσπάθεια στο λύκειο ενώ για την οικονομική κρίση είπε ότι αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει το επίπεδο παιδείας στη χώρα μας ώστε να φτάνουμε σε υψηλούς στόχους, ενώ ευχήθηκε σε όλους καλή συνέχεια. Ο Διονύσης Γεωργογιαννόπουλος που πέτυχε στην Θεολογική σχολή Αθηνών και είναι παιδί που ζει την οικονομική κρίση με την οικογένειά του, εξήγησε ότι η δύναμη και η πίστη με την γνωση είναι τα αγαθά που οδηγούν το μέλλον της χώρας μας ευχόμενος καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά.
Ο Διευθυντής κ. Βαγγέλης Αντωνόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος καθώς η Γ Λυκείου είχε 60 μαθητές με 6 παιδιά να δίνουν ενδοσχολικές εξετάσεις, ενώ η συμμετοχή ήταν 59 παιδιά στις πανελλαδικές. Καταλήγοντας δήλωσε ότι το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται στην καλή συνεργασία μαθητών, καθηγητών, γονιών, διεύθυνσης του σχολείου και τοπικών φορέων. Για την οικονομική κρίση τόνισε ότι στο Λύκειο Κυπαρισσίας η γνώση είναι ύψιστο αγαθό.

25-26 Σεπτεμβρίου: Κλειστό για 18 ώρες το Παραδείσια - Τσακώνα

Θα κλείσει για 18 ώρες το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Παραδείσια - Τσακώνα, στις 25 με 26 Σεπτεμβρίου, και η κυκλοφορία θα διεξάγεται κατά τις ώρες εκείνες από τον παλιό δρόμο, από τις στροφές της Τσακώνας. Αιτία είναι η τοποθέτηση γέφυρας-πινακίδας με ηλεκτρονικά μεταβλητά μηνύματα, η οποία θα μπει λίγο πριν το "κατ-εντ-κάβερ" στην Τσακώνα, στα όρια Μεσσηνίας - Αρκαδίας και στο ρεύμα προς Τρίπολη. Συγκεκριμένα, για να γίνει η συγκεκριμένη εργασία το τμήμα αυτό του αυτοκινητόδρομου θα κλείσει από τις 6 το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου έως τις 12 το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Στο ίδιο διάστημα ενδέχεται να τοποθετηθεί στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ενημερωτική πινακίδα για την έξοδο του αυτοκινητόδρομου προς Πύργο και Πάτρα. Λόγω της ζημιάς που έχει υποστεί ο παλιός εθνικός δρόμος στις στροφές της Τσακώνας, στο ύψος του "γιατρού", και η οποία δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, θα απαιτηθεί η παρουσία περιπολικού για τον κίνδυνο αποτροπής ατυχημάτων.

Δημιουργείται δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων και Ιχθυοκαλλιέργειας στη Δυτική Ελλάδα

Δημοπρατήριο για την καλύτερη οργάνωση και βελτίωση του συστήματος εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας αναμένεται να δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η μελέτη για την ίδρυση του οποίου παρουσιάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
Σκοπός της μελέτης είναι η ίδρυση, οργάνωση, στελέχωση και επιτυχής λειτουργία Δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στην ΠΔΕ ως σύγχρονης, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δομής εμπορίας και προώθησης (με όρους υγιούς ανταγωνισμού) των αγροτικών προϊόντων, ελέγχου και διατήρησης της ποιότητας αυτών, αλλά και διασφάλισης των τιμών του παραγωγού, με άμεσα οικονομικά οφέλη και για τους καταναλωτές.

6 άτομα για τα πλαστά τιμολόγια από την Τριφυλία στην δικαιοσύνη

Έξι άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης εικονικών τιμολογίων και παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ από τη δήθεν πώληση αγροτικών προϊόντων. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται πέρυσι το Μάιο, όταν, μετά από πληροφορίες που είχε, το ΣΔΟΕ σταμάτησε στην Κυπαρισσία μια λευκή μερσεντές και συνέλαβε δύο άτομα, τα οποία βρέθηκαν στην Τριφυλία για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Οι ίδιοι είχαν παραδεχθεί ότι επισκέπτονταν την περιοχή για να εμπορευθούν καρπούζια. Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατατίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.
Κατηγορούμενοι σύμφωνα με το 'Θάρρος', είναι τέσσερις Αθηναίοι, ένας Θεσσαλονικιός και ένας κάτοικος Φιλιατρών, ενώ χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι πως, όταν πέρυσι σχηματίσθηκε δικογραφία, αυτή περιλάμβανε συνολικά 44 άτομα. Από αυτά, 4 άτομα είχαν τότε προφυλακισθεί, σε 5 είχαν ορισθεί περιοριστικοί όροι, ενώ είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις 30 αγρότες της Τριφυλίας ότι παρουσίασαν ψευδή γεγονότα για να προσκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος. Όσο για τα ποσά που έχουν υπολογισθεί, οι δύο εταιρείες - μαϊμού που συμμετείχαν στο κύκλωμα έκοψαν εικονικά τιμολόγια ύψους 7.667.826,28 ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ που διεκδικήθηκε να επιστραφεί από αυτά είναι 843.460,89 ευρώ. Τα εικονικά τιμολόγια κόβονταν σε συγγενικά συνήθως πρόσωπα, ενώ μόνο η μία εταιρεία από τις δύο είχε κόψει εικονικά τιμολόγια σε 24 αγρότες ειδικού καθεστώτος Τα δε εικονικά αγροτικά τιμολόγια είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας.

ΕΟΠΥΥ: Τηλέφωνα για ραντεβού χωρίς χρέωση

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το μέτρο για την μη χρέωση των χαμηλοσυνταξιούχων στα τηλέφωνα για ραντεβού του ΕΟΠΥΥ. Επειδή η πρόσβαση ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ασφαλισμένους θα είναι δύσκολη μέσω Διαδικτύου, ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να ενισχύσει και να δημιουργήσει νέα τηλεφωνικά κέντρα στις μονάδες υγείας του φορέα, ώστε να μπορούν να καλούν με αστική χρέωση όσοι το επιθυμούν.
Όπως είχαμε αναφέρει ξανά οι Έλληνες καταβάλλουν συνολικά κάτι παραπάνω από 10 εκατ. ευρώ ετησίως στα πενταψήφια τηλέφωνα των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν συνάψει ισχυρές συμβάσεις με τον μεγαλύτερο υγειονομικό φορέα της χώρας, τον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως ήδη έχει επέλθει συμφωνία με τις τηλεφωνικές εταιρείες, ώστε τα τηλέφωνα για ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ να είναι χωρίς χρέωση για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Ανάμικτα τα αποτελέσματα από την καταπολέμηση των κουνουπιών

Ικανοποιητικά κρίθηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την καταπολέμηση των κουνουπιών στη Μεσσηνία. Η κατάσταση και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, υπό τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη, Ανδρέα Πουλά και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Αλευρά… Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος, καθώς και της Επιτροπής Παρακολούθησης, δηλαδή εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Υγείας, των Δήμων, του αναδόχου κ.ά
Ο Παναγιώτης Αλευράς τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που αφορά τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και την ευχάριστη διαμονή των τουριστών στην περιοχή μας. Σημείωσε ότι η καταπολέμηση ξεκίνησε έγκαιρα, από τα τέλη Απρίλη, στις πλέον προβληματικές περιοχές, που είναι η Γιάλοβα, το Ασπρόχωμα και η Μεσσήνη. Σημείωσε ότι το πρόγραμμα από φέτος έχει τριετή διάρκεια, κάτι που δίνει τη δυνατότητα ο ανάδοχος να επεμβαίνει για την αντιμετώπιση προβλημάτων και τις άλλες εποχές πέραν της θερινής, δεδομένου ότι με την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί αυξημένοι πληθυσμοί κουνουπιών και το φθινόπωρο αλλά και την άνοιξη.

Οι αποφάσεις του Δ. Σ. της ΚΕΔΕ για κινητικότητα και Προυπολογισμούς

Την ι­κα­νο­ποί­η­ση του συ­νό­λου των αι­τή­σε­ων 71.323 παι­δι­ών που δι­και­ούν­ται να εν­τα­χθούν στους βρε­φο­νη­πια­κούς και παι­δι­κούς σταθ­μούς για το έ­τος 2013-2014, στο πλαί­σιο του προ­γράμ­μα­τος «Ε­ναρ­μό­νι­ση Οι­κο­γε­νεια­κής και Ε­παγ­γελ­μα­τι­κής Ζω­ής», δι­εκ­δι­κεί με α­πό­φα­ση του το Δ.Σ. της ΚΕ­ΔΕ. Υ­πεν­θυ­μί­ζε­ται ό­τι στη χθε­σι­νή συ­νε­δρί­α­ση του ΔΣ της ΚΕ­ΔΕ με­τέ­σχε ο Δή­μαρ­χος Κα­λα­μά­τας και Πρό­ε­δρος της ΠΕΔ Πε­λο­πον­νή­σου Π. Νί­κας.
 ΚΙ­ΝΗ­ΤΙ­ΚΟ­ΤΗ­ΤΑ 
Με την κα­τά­θε­ση μιας πρω­το­πο­ρια­κής πρό­τα­σης που θα θε­σμο­θε­τή­σει την ε­θε­λού­σια εν­δο­δη­μο­τι­κή και δι­α­δη­μο­τι­κή με­τά­τα­ξη των δη­μο­τι­κών υ­παλ­λή­λων, με ταυ­τό­χρο­νη α­πλού­στευ­ση των σχε­τι­κών δι­α­δι­κα­σι­ών, α­παν­τά η ΚΕ­ΔΕ – σύμ­φω­να με σχε­τι­κό δελ­τί­ο Τύ­που – στις κυ­βερ­νη­τι­κές πι­έ­σεις για α­νεύ­ρε­ση στην το­πι­κή αυ­το­δι­οί­κη­ση ε­πι­πλέ­ον ερ­γα­ζο­μέ­νων που θα μπουν στη δε­ξα­με­νή της δι­α­θε­σι­μό­τη­τας. Σύμ­φω­να με το ι­σχύ­ον θε­σμι­κό πλαί­σιο α­παι­τεί­ται πά­νω α­πό έ­νας χρό­νος προ­κει­μέ­νου να ο­λο­κλη­ρω­θεί μια με­τά­τα­ξη! Το Δ.Σ. της ΚΕ­ΔΕ προ­τεί­νει στα συ­ναρ­μό­δια υ­πουρ­γεί­α νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση με βά­ση την ο­ποί­α ο χρό­νος που α­παι­τεί­ται για την ο­λο­κλή­ρω­ση μιας με­τά­τα­ξης μπο­ρεί να μει­ω­θεί στο ε­λά­χι­στο. Ε­πί­σης, το Δ.Σ. της ΚΕ­ΔΕ εκ­φρά­ζει την έν­το­νη δι­α­μαρ­τυ­ρί­α του σε σχέ­ση με την Υ­πουρ­γι­κή Α­πό­φα­ση που α­να­φέ­ρε­ται στα κρι­τή­ρια και στη μο­ρι­ο­δό­τη­ση υ­παλ­λή­λων στο πλαί­σιο της κι­νη­τι­κό­τη­τας – δι­α­θε­σι­μό­τη­τας.
 ΠΡΟ­Ϋ­ΠΟ­ΛΟ­ΓΙ­ΣΜΟΙ
 Σε σχέ­ση με το πρό­βλη­μα που έ­χει προ­κύ­ψει με την κα­τάρ­τι­ση των προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών των δή­μων το Δ.Σ. της ΚΕ­ΔΕ α­πο­φά­σι­σε να ζη­τή­σει κοι­νή συ­νάν­τη­ση με τον υ­πουρ­γό Ε­σω­τε­ρι­κών κ. Γ. Μι­χε­λά­κη και τον αρ­μό­διο Α­να­πλη­ρω­τή Υ­πουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών κ. Χ. Στα­ϊ­κού­ρα προ­κει­μέ­νου να δο­θούν ο­ρι­στι­κές λύ­σεις. Υ­πεν­θυ­μί­ζε­ται ό­τι με προ­η­γου­μέ­νη ο­μό­φω­νη α­πό­φα­σή του το Δ.Σ. της ΚΕ­ΔΕ πρό­τει­νε στους Δή­μους να μη στεί­λουν τα προ­σχέ­δια των προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών τους στο Υ­πουρ­γεί­ο Ε­σω­τε­ρι­κών αλ­λά τα Δη­μο­τι­κά Συμ­βού­λια να προ­χω­ρή­σουν στην ψή­φι­ση των προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών τους και στην α­πο­στο­λή τους προς τις αρ­μό­δι­ες αρ­χές.

Οι εφοπλιστές στηρίζουν 84 οικογένειες με ανάγκες στη Καλαμάτα...

ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ....
Προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών απεστάλη από το Δήμο πίνακας με 84 οικογένειες,, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα στηρίζει τις οικογένειες αυτές κάθε μήνα με τα αναγκαία προς το ζην, για το 2013 και το 2014. Οι οικογένειες αυτές επελέγησαν με αντικειμενικά κριτήρια από τη Διεύθυνση Πρόνοιας, οι υπάλληλοι της οποίας συνεργάσθηκαν με τους υπευθύνους των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Καλαμάτας.

Παράταση συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών το νέο σχολικό έτος

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μιχελάκης, «η παράταση αυτή χορηγείται μέχρι να καταρτιστούν νέες συμβάσεις, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και ρυθμίζει το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών δημοσίων σχολείων από τις περιφέρειες. Η ανάγκη για τη χορήγηση παράτασης προέκυψε μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαγωνιστικών και άλλων διαδικασιών για τη μεταφορά των μαθητών».
Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε, επίσης, ότι δεν θα προκληθεί οποιαδήποτε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, δεδομένου ότι για τα μεν υφιστάμενα δρομολόγια οι συμβάσεις παρατείνονται με το κόστος, που είχε διαμορφωθεί στις 30 Ιουνίου 2013, για τα δε νέα δρομολόγια το κόστος ανάθεσης δεν μπορεί να υπερβεί τη ρητά προβλεπόμενη από την παραπάνω Κοινή Υπουργική Απόφαση μέγιστη αποζημίωση. «Τη δυνατότητα παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών για το σχολικό έτος 2013-2014» προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μιχελάκης, «η παράταση αυτή χορηγείται μέχρι να καταρτιστούν νέες συμβάσεις, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και ρυθμίζει το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών δημοσίων σχολείων από τις περιφέρειες.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Οι άμαξες χαρατσώνονται στο Δήμο Τριφυλίας- Αποφάσεις Οικονομικής επιτροπής

ΑΚΟΜΑ και άλογα θα φορολογεί...πλέον ο Δήμος Τριφυλίας σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε για την διακίνηση με την μορφή....οχήματος. Αν δεν το πιστεύετε τότε μάθετε ότι η Οικονομική επιτροπή του Δήμου μέτα από αίτημα πολίτη αποφάσισε να οριστούν τα τέλη άδειας κυκλοφορίας ζωήλατου οχήματος, προφανώς τα όρια του Δήμου αφού ως γνωστόν αλλού δεν ισχύει ανάλογο μέτρο....
Τα μέλη της επιτροπής διαφώνησαν για το ύψος ανανέωσης του αρχικού ετήσιου παραβόλου με αποτέλεσμα παρά τις προτάσεις για ένα μικρό τίμημα με χαρακτήρα ανταποδοτικότητας,  το αρχικό τίμημα όριστηκε τελικά στα 100 ευρώ. Μάλιστα σε περίπτωση που η άδεια ανανεωθεί κάθε χρόνο το τίμημα καταγράφηκε στα 50 ευρώ. Ακόμα δεν έχουν θεσπίσει πάντως τέλη κυκλοφορίας ποδηλάτων ευτυχώς.....
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν στην συνεδρίαση η επιτροπή διαφώνηση με την προσφορά που έχει καταγραφεί στο Δήμο για το πρακτικό του ανοιχτού διαγωνισμού σχετικά με την εκτέλεση του έργου «Συνδέσεις Δικτύου Υδρευσης Φιλιατρών», με αποτέλεσμα να απορριφθεί ομόφωνα η πρόταση του αναδόχου. Το κόστος του έργου ανέρχεται στις 120 χιλιάδες ευρώ με έκπτωση που άγγιξε το 12%, ενώ τα μέλη την επιτροπή κατέληξαν στην απόφαση για την επανάληψη του διαγωνισμού. Τέλος με άλλες αποφάσεις της, η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά σε ότι αφορά τα πρακτικά των πρόχειρων διαγωνισμών, με αντικείμενο την προμήθεια υλικών λατομείου για την ΔΕ Γαργαλιάνων, προϋπολογισμού 23.969 ευρώ, και για την ΔΕ Φιλιατρών, προϋπολογισμού 23.986 ευρώ ενώ για την προμήθεια υδραυλικών υλικών συντήρησης - επέκτασης υδραγωγείων, θα αποδοθούν στην ΔΕ Γαργαλιάνων το ποσό των 16.777 ευρώ και στην ΔΕ Φιλιατρών 19.136 ευρώ συνολικά.

Ηλεία: "Αγκάθι" και φέτος η μεταφορά των μαθητών

Έξι μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων, ο διαγωνισμός για τη μεταφορά μαθητών - Μόνη "λύση" η παράταση της σύμβασης με το ΚΤΕΛ στο οποίο οφείλονται όμως 1335.000 ευρώ ! Μόλις την Δευτέρα 26 Αυγούστου του 2013, δημοσιεύτηκε η διακήρυξη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τον ανοικτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό που αφορά στην επιλογή αναδόχου για την μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για το σχολικό έτος 2013- 2014.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.515.713 ευρώ και κριτήριο κατακύρωσης είναι η οικονομικότερη προσφορά «ανά δρομολόγιο». Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των προσφορών ορίζεται η 17/9/ 2013 στις 10 το πρωί στα γραφεία του Τμήματος Προμηθειών της Δ/νσης Διοικητικού- Οικονομικού της Π. Ε Ηλείας. Το σημαντικό ωστόσο πέρα από το θέμα του χρόνου, αφορά στην αλλαγές που σημειώνονται φέτος στην όλη διαδικασία, καθώς τα μαθητικά δρομολόγια έχουν ομαδοποιηθεί, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης αλλά και ανά περιοχή και αριθμό μαθητών που θα εξυπηρετούν.

Θετικοί οιωνοί για τον τρύγο στην Τριφυλία

Με καλούς οιωνούς όσον αφορά την παραγωγή, την ποιότητα και τις τιμές ξεκίνησε ο τρύγος στην Τριφυλία
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας: 
«Ο τρύγος ξεκίνησε και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις ποικιλίες μας από τα οινοποιεία όλης της χώρας. Αυτή την περίοδο έχουμε ξεκινήσει με τις ποικιλίες Σαρντονέ, Μερλότ και Μαλαγουζιά ενώ σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουμε και με το Καμπερνέ».
Όσον αφορά τις τιμές σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή για την ποικιλία Καμπερνέ είναι στα 50 λεπτά το κιλό αυτή την περίοδο και στα 40 με 42 λεπτά/κιλό από τα ιδιωτικά οινοποιεία. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με τον ΣΕΟ γενικά για την χώρα: 
«Το δροσερό καλοκαίρι δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας εξαιρετικής χρονιάς  από πλευράς ποιότητας για τις αμπελουργικές ζώνες της χώρας. Οι χαρακτήρες κάθε αμπελουργικής ζώνης καθώς και κάθε αμπελοτεμαχίου θα εκφραστούν με ξεχωριστό τρόπο. Ποσοτικά επίσης η χρονιά εμφανίζεται καλή, με μικρά μόνο τοπικά προβλήματα όπως π.χ. τοπικοί παγετοί, χαλάζι ή ισχυροί άνεμοι».

Πώς θα δηλώσετε αυθαίρετα και ημιυπαίθριους χώρους στο E9

Οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υποβληθεί το Ε9 του 2013 και τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλωθεί ως αυθαίρετα, παρείχε το τμήμα Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πραγματικά στοιχεία για τα αυθαίρετα κτίσματα ή τους τακτοποιούμενους χώρους και τους ημιυπαίθριους στα έντυπα Ε9. Τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο φετινό έντυπο Ε9 θα αποτελέσουν τη βάση για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014 και μετά. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα: 1) Αυθαίρετα κτίσματα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί με κάποιο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων. Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στο Ε9 2013, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στο Ε9 2013 αναγράφονται από το επόμενο έτος του έτους που αποκτήθηκαν ή κατασκευάσθηκαν.
2) Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 3775/2009. Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στο Ε9 2013, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους.
3) Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 3843/2010.
α) Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι. Δεν απαιτείται η προσθήκη αυτών στους κύριους χώρους του κτίσματος, μόνο στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία. Αν όμως έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων οι ημιυπαίθριοι χώροι ως κύριοι ή βοηθητικοί χώροι ακινήτου, δεν διαγράφονται. Στις περιπτώσεις που απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για οποιαδήποτε άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους απαιτείται η αναγραφή από το υπόχρεο του ακινήτου είναι:
• Αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. ο υπόχρεος είχε ψιλή κυριότητα και απέκτησε την πλήρη, είτε είχε πλήρη κυριότητα και έχει ψιλή κυριότητα ή επικαρπία).
• Τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας (π.χ. ο υπόχρεος είχε μέρος του ακινήτου και απέκτησε και άλλο ποσοστό είτε πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου).
• Αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και αποπερατώθηκε).
β) Τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης. Δεν απαιτείται η αναγραφή των τακτοποιούμενων χώρων που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί χώροι, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία. Στις περιπτώσεις που οι τακτοποιούμενοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, οι χώροι αυτοί αναγράφονται στο Ε9 του 2013 ως χώροι κύριας χρήσης. Ως χρόνος τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων ή των τακτοποιούμενων χώρων λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης για την αναγραφή τους στη δήλωση Ε9 θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.
4) Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 4014/2011. Οι χώροι αυτοί (ημιυπαίθριοι ή τακτοποιούμενοι) αγράφονται στο Ε9, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος από το επόμενο έτος από το έτος που υπεβλήθη δήλωση για την τακτοποίησή τους.

«Φως στο τούνελ» για την κατασκευή της (κουρεμένης) Ολυμπίας Οδού

Η αποχώρηση των ξένων τραπεζών από τη χρηματοδότηση των μεγάλων οδικών έργων, στα οποία περιλαμβάνεται και η Ολυμπία Οδός, καθιστούν «ελληνική υπόθεση» την κατασκευή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένες τράπεζες που συμμετείχαν στη χρηματοδότηση των έργων, τελούν εν αναμονή της αναδιάρθρωσης του προγράμματος των οδικών αξόνων και έχουν εκφράσει την πρόθεση να παραχωρήσουν το δανειακό χαρτοφυλάκιό τους σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Οι ξένες τράπεζες, από τις απαρχές της κρίσης, έπαυσαν να δανείζουν τις κοινοπραξίες λόγω της μείωσης των εσόδων από τα διόδια, ενώ ο αποκλεισμός της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές και η «δαμόκλειος σπάθη» της εξόδου από το ευρώ τις οδήγησε στην απόφαση αποχώρησης από τη δανειοδότηση, κρίνοντας περιττή την έκθεσή τους στο συγκεκριμένο εγχείρημα των έργων. Ορισμένες τράπεζες, μάλιστα, τα ενέταξαν στον φάκελο με τα «κόκκινα» δάνεια, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα αγοράς τους από τις ελληνικές τράπεζες, με το απαραίτητο κούρεμα. Τέτοια συναλλαγή, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, έχει ήδη γίνει μεταξύ ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων. Τα δάνεια που θεωρούνταν μη εξυπηρετούμενα, πλέον παρουσιάζονται ως κέρδη λόγω της πώλησής τους, ακολουθώντας τη γραμμή «φεύγω και παίρνω πίσω τα λεφτά μου», ενώ οι αγοραστές προσβλέπουν σε μελλοντικές αποδόσεις λόγω του κουρέματος των οδικών αξόνων, μεταξύ αυτών και της Ολυμπίας Οδού.

Απαχόληση για 5 μήνες και μετά...πάλι άνεργοι-Εξαγγελία με θέσεις εργασίας για 50.000 ανέργους

ΣΤΑΓΟΝΑ στον ωκεανό με ελάχιστα χρήματα θα είναι για λίγους άνεργους η εξαγγελία που έκαναν, οι υπουργοί Εργασίας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, ανακοίνωσαν το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και προσφέρει εργασία σε 50 χιλιάδες ανέργους. Πρόκειται για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας για ανέργους για το οποίο αναμένεται να διατεθούν έως το τέλος του έτους 170 εκατομμύρια ευρώ για δικαιούχους, μέλη οικογενειών που δεν έχουν κανένα εισόδημα. Οι άνεργοι που θα ενταχθούν στα προγράμματα των δήμων θα αμείβονται με 490 ευρώ (αυτοί άνω των 25 ετών) και 427 ευρώ (για αυτούς κάτω των 25 ετών).

Με Νάντινα ο Νίκας για τα σκουπίδια και πιλοτική διαχείριση

Το θέ­μα της δι­α­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των του Δή­μου Κα­λα­μά­τας έ­θε­σε σή­με­ρα ο Δή­μαρ­χος στη Γε­νι­κή Γραμ­μα­τέ­α του Υ­πουρ­γεί­ου Πε­ρι­βάλ­λον­τος, Ε­νέρ­γειας και Κλι­μα­τι­κής Αλ­λα­γής, Νάν­τια Γι­αν­να­κο­πού­λου, την ο­ποί­α ε­πε­σκέ­φθη στο Υ­πουρ­γεί­ο. Ο Δή­μαρ­χος πα­ρου­σί­α­σε την κα­τά­στα­ση που ε­πι­κρα­τεί ό­σον α­φο­ρά στα α­πορ­ρίμ­μα­τα και ζή­τη­σε συν­δρο­μή για την ε­φαρ­μο­γή των α­πο­φά­σε­ων που ε­λή­φθη­σαν κα­τά την τε­λευ­ταί­α συ­νάν­τη­ση, η ο­ποί­α πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Υ­πουρ­γεί­ο ΠΕ­ΚΑ υ­πό την προ­ε­δρί­α του Υ­πουρ­γού Γιά­ννη Μα­νιά­τη.
Ο κ. Νί­κας ζή­τη­σε να στα­μα­τή­σει η με­τα­φο­ρά α­πορ­ριμ­μά­των και να ε­νερ­γο­ποι­η­θεί η δι­α­δι­κα­σί­α της προ­σω­ρι­νής δι­α­χεί­ρι­σης, κα­θώς και να βο­η­θή­σει το Υ­πουρ­γεί­ο το Δή­μο Κα­λα­μά­τας με την πα­ρο­χή μη­χα­νη­μά­των μέ­σω του Ε­πι­χει­ρη­σια­κού Προ­γράμ­μα­τος «Πε­ρι­βάλ­λον» (ΕΠ­ΠΕ­ΡΑ­Α). Κα­τά τη συ­νάν­τη­ση υ­πήρ­ξε συ­νεν­νό­η­ση να προ­ω­θη­θούν οι δι­α­δι­κα­σί­ες για χρη­μα­το­δό­τη­ση μέ­σω του ΕΠ­ΠΕ­ΡΑ­Α, ώ­στε να γί­νει προ­μή­θεια μη­χα­νο­λο­γι­κού ε­ξο­πλι­σμού για την προ­σω­ρι­νή δι­α­χεί­ρι­ση α­πορ­ριμ­μά­των

Παραμένει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το μάθημα της Πληροφορικής

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά αλλαγών, μεταξύ των οποίων η διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής. Σύμφωνα με Τα Νέα, το μάθημα της Πληροφορικής είναι πολύ πιθανό να διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, καθώς και να είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

Με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας ο Αλευράς

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς συναντήθηκε στις 27-8-2013, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας με επωνυμία ‘’Ε.Α.Σ.’’ κ. Κώστα Κατσούλη και το Σύμβουλο του Συνεταιρισμού κ. Γιώργο Λαζόγιαννη . Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν το Συνεταιρισμό, όπως η πορεία εξέλιξης της δακοκτονίας και ο έλεγχος των παγίδων . Επίσης συζητήθηκε η γενικότερη προσπάθεια προώθησης και προβολής των Μεσσηνιακών προϊόντων καθώς και η προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητάς τους μέσα από την πιστοποίησή τους. Εξετάστηκε ακόμη η πορεία εξέλιξης των φακέλων επέκτασης ΠΟΠ για το λάδι , καθώς και για την επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας .

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Φόβοι για μεγάλο αριθμό πλειστηριασμών στη Μεσσηνία

Υπό τον φόβο των πλειστηριασμών που αναμένεται να "ανοίξουν" απο το 2014 ζούν δεκάδες οικογένειες στην Μεσσηνία και την Τριφλυία. Οι τελευταίες πληροφορίες για το άνοιγμα και της 1ης κατοικίας με προϋποθέσεις, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια φαινόταν οτι ποτέ δεν θα υλοποιεί, κάνει πολλές οικογένειες να ανησυχούν. Αρκετές οικογένειες έχουν "κόκκινα δάνεια" καθώς το ένα ή και τα δυο μέλη της οικογένειας τους έχουν μείνει χωρίς δουλειά με συνέπεια να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
"Η κατάσταση μετά και απο την είδηση των πλειστηριασμών είναι εφιαλτική, κάναμε όνειρα για την οικογένειά μας και τώρα δεν μπορούμε ούτε να ζήσουμε ανθρώπινα" αναφέρουν. Σε όλη τη Μεσσηνία πολλές οικογένειες έχουν πάρει δάνειο ώστε να χτίσουν το σπίτι των ονείρων τους ή να αγοράσουν ένα μικρό σπίτι για να στεγάσουν τα όνειρά τους και τώρα βλέπουν οτι κάθε προσπάθειά τους πέφτει στο κενό καθώς δεν μπορούν να το αποπληρώσουν. Τα περισσότερα δάνεια που έχουν θεωρηθεί "κόκκινα" έχουν αποπλήρωση άνω των 20 ετών και μερικά φτάνουν τα 40 χρόνια πολλά εκ των οποίων άρχισαν τις δόσεις μετά το 2000 και λίγα φτάνουν στην λήξη τους ώστε με κάποιο τρόπο να αποπληρωθούν. Όλοι καταλαβαίνουμε οτι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να πληρωθούν δόσεις δανείων που έχουν ακόμα τουλάχιστον 10 χρόνια ολοκλήρωσης δόσεων από άνεργες οικογένειες.

Xρυσαυγίτες με ρόλο...κάμπινγκ στους καταρράκτες της Νέδας

Οι φυσιολατρικές ευαισθησίες της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως δεν σταματούν στην «Εθνικιστική κατασκήνωση Κρήτης» όπου επιδόθηκαν σε αρχαιοελληνικά αθλήματα. Η τοπική οργάνωση του ακροδεξιού κόμματος έκανε επίσης κατασκήνωση τον 15Αύγουστο, με τους ημίγυμνους χρυσαυγίτες να παίζουν μποξ στην αμμουδιά, να σκαρφαλώνουν καταρράκτες και να εξερευνούν σπήλαια σε ρόλο «Ράμπο».
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας, τα μέλη της Χρυσής Αυγής έκαναν «ανάβαση-κατάβαση πλαγιάς, αναρρίχηση, μπάνιο στα κρύα νερά του ποταμού, εξερεύνηση σπηλαίου, αθλοπαιδίες, σεμινάρια επιβίωσης και προσανατολισμού στη φύση», ενώ μετά όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, έκαναν «ιδεολογικές κατηχήσεις». iefimerida

Κοινή στάση τηρούν πέντε δήμαρχοι Μεσσηνίας και Ηλείας στις καθολικές απαγορεύσεις της Natura 2

ΤΑ έμπρακτα αποτελέσματα από την συνάντηση – σύσκεψη που διεξήχθη την Δευτέρα το μεσημέρι στο ΥΠΕΚΑ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, και τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου μετά από ανάλυση των δεδομένων της περιοχής αναμένουν πλέον οι πέντε δημάρχους της Ηλείας και της Μεσσηνίας για την προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.
Οι δήμαρχοι που εξέφρασαν κοινή στάση  στον υπουργό ΠΕΚΑ και τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ ήταν οι : Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, Ζαχάρως Γεώργιος Μπάμης, Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.
Η σύσκεψη με την κοινή στάση των Δημάρων είναι αποτέλεσμα των πρώτων συναντήσρων που πραγματοποιήθηκαν στη Ζαχάρω και η  πρόσφατη στον Πύργο, όπου χαράχθηκε κοινή γραμμή των Δήμων σχετικά με  τις απαράδεκτες όπως αναφέρουν παρεμβάσεις που αποτυπώνονται σε σχέδιο Προεδρικού διατάγματος για το Πάρκο Λίμνης Καϊάφα και θαλάσσιας περιοχής Κυπαρισσίας συμπεριλαμβάνουν μάλιστα μεγάλο μέρος της Natura από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία.
Οι δήμαρχοι, πιστεύουν ότι αποκαλύπτεται ένα μεγάλο σχέδιο ερημοποίηησης της περιοχής των 2 Νομών θέτοντας αντισυνταγματικές  απαγορεύσεις και περιορισμούς που μετατρέπουν την περιοχή της παραλιακής ζώνης του Κυπαρισσιακού κόλπου σε μια κλειστού τύπου περιφέρεια με πρόσχημα πάντα την θαλάσσια χελώνα caretta caretta. Πιστέυουν ωστόσο ότι τα οριζόνται μέτρα αποτελούν τροχοποέδη για την ανάπτυξη ενώ ουσιαστικά χωρίς την ανθρωπογενή δραστηριότητα η περιοχή δεν μπορεί να επιβιώσει προς όφελος του θαλάσσιου είδους αλλά ούτε καν τουριστικά.
ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Τώρα ζητούν να τεθεί φραγμός σε οποιαδήποτε σκέψη για υλοποίηση του φερόμενου Προεδρικού Διατάγματος αποσκοπώντας στην  εφαρμογή ενός «Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κυπαρισσιακού Κόλπου» ενώ  οι δήμαρχοι επιδιώκουν πλαίσο νομοθετικού περιεχομένου που θα εμπεριέχει  μορφές τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής,  με σεβασμό στο περιβάλλον και αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος.. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση στο ΥΠΕΚΑ να διαχειριστούν με σαφήνεια  οι πέντε Δήμοι τη διαχείριση και προστασία της περιοχής Natura, μαζί με Φορέα Διαχείρισης ο οποίος θα δημιουργηθεί.. ΕΜΑ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
Σε δηλώσεις του στο ράδιο Κυπαρισσία 936, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας τόνισε ότι υπήρξε γόνιμη και αξιόπιστη συζήτηση, από την πλευρά μας αναδείξαμε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν, κινούμενοι στο πλαίσο της απόφασης που έχουμε λάβει για προστασία της περιβάλλοντος, ήπιας μορφής ανάπτυξης χωρίς οριζόντιους αποκλεισμούς και επιτάχυνση αναμόρφωσης του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου προκειμένου να ομαλοποιηθέί η διαδικασία στη περιοχή. Πρόεθεσή μας είναι η προστασία του οικοσυστήματος αλλά να μην οδηγούνται τα μέτρα μέχρι την ερημοποίηση της περιοχής. 
Οι δήμαρχοι που θα συναντηθούν και θα συζητήσουν με τον υπουργό ΠΕΚΑ και τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ είναι: Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, Ζαχάρως Γεώργιος Μπάμης, Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και συνεργάτες τους. ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

«ΣΤΟ ΦΩΣ» ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΟΥ 2ΟΥ ΑΙΩΝΑ Μ.Χ. ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας φέτος το καλοκαίρι να έπεσαν στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, λόγω της επαναλειτουργίας του, ωστόσο η σκαπάνη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη συνεχίζει να φέρνει στο φως σπουδαία ευρήματα. Οπως τα υπέροχα ψηφιδωτά που βρέθηκαν δίπλα στη στοά της Αγοράς, αλλά και η αποκάλυψη τεράστιας στοάς στο βόρειο μέρος της. «Η Αγορά αποκαλύπτεται και, απ' ό,τι φαίνεται, κρύβει πολλά μυστικά» μας λέει ο κ. Θέμελης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτής της στοάς, η οποία έχει μήκος 196 μέτρα, ήταν διώροφη και έκλεινε όλο τον χρόνο από τον Βορρά. Ομως, τις εντυπώσεις κλέβει ένα τεράστιο ψηφιδωτό του 2ου αιώνα μ.Χ. που αποκαλύπτεται δίπλα στη στοά της Αγοράς. Πρόκειται για ψηφιδωτό πλάτους 2 μέτρων και μήκους 10 περίπου μέτρων. Αναπαριστά μυθολογική παράσταση που αναφέρεται σε μύηση της πρώτης βασίλισσας της πόλης, της λεγόμενης Μεσσήνης, στα Ελευσίνια Μυστήρια.
Οι μορφές είναι σε φυσικό μέγεθος, ενώ πάνω από τα πρόσωπα αναγράφονται τα ονόματα της Μεσσήνης και του Ιεροφάντη Αττικού. Σύμφωνα με τον Παυσανία που επισκέφθηκε την Αρχαία Μεσσήνη την πενταετία 160 ? 165 μ.Χ., υπήρχε ναός της Μεσσήνης, κόρης του Τρίοπα, με άγαλμα από χρυσάφι και παριανό μάρμαρο. Ο μεγάλος περιηγητής αναφέρει ακόμη ότι τη Μεσσήνη μύησε στα Ελευσίνια Μυστήρια ο Καύκωνας, που ήρθε από την Ελευσίνα. Ομως, εκτός από τη μυθολογική παράσταση, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ένα ακόμη ψηφιδωτό σε άριστη κατάσταση. Οι ανασκαφές, πάντως, δεν σταματούν εδώ, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Θέμελη, θα συνεχισθούν και τα επόμενα χρόνια, με επίκεντρο την Αγορά. ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ -ΕΘΝΟΣ

Λύθηκε το... μυστήριο με τα «χαμένα» 28 εκατ. ευρώ του Ταμείου Μολυβιάτη

Λύνεται το... μυστήριο σχετικά με την κατάληξη μεγάλου μέρους των χρημάτων του περίφημου Ταμείου Μολυβιάτη. Σε ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και της βουλευτού Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, σχετικά με τα 28 εκατ. ευρώ που «χάθηκαν» μετά την εκκαθάριση του ταμείου και τη μεταφορά του στον «Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων», ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας απάντησε ότι «μετά την κατάργηση του ΕΤΕΑ (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών), το ταμειακό υπόλοιπο που προέκυψε ήταν ύψους 118.324.384,80 ευρώ, περιήλθε το 2011 στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών και μεταφέρθηκε από τους λογαριασμούς που τηρούσε το ΕΤΕΑ στον "Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων", ο οποίος είχε συσταθεί στην ΤτΕ ειδικά για τη συγκέντρωση δωρεών υπέρ πυροπλήκτων.
Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «ο λογαριασμός αυτός πιστώθηκε επίσης με το ποσό των 2.079.480,04 ευρώ το οποίο προέρχεται από τόκους (συνολική πίστωση 120.404.620,84 ευρώ). Αφότου περιήλθε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η παραπάνω αρμοδιότητα μεταφοράς των αιτούμενων ποσών, έχουν ικανοποιηθεί από τη Δ24-Λογαριασμών του Δημοσίου, έως και την 10η Απριλίου του 2013, όλες οι υποβληθείσες αιτήσεις χρηματοδότησης των φορέων συνολικού ύψους 27.686.811,45 ευρώ. Το υπόλοιπο του λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ (120.404.620,84)». Ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε τα συνολικά ποσά χρηματοδοτήσεων έργων από αιτήματα Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και υπουργείων, που εκτελέστηκαν σε βάρος του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων για το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 2011 (μετά δηλαδή την κατάργηση του ΕΤΕΑ) έως και τις 10 Απριλίου του 2013.

Με τρία “καυτά” θέματα αύριο η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Αύ­ριο το με­ση­μέ­ρι, συ­νε­δριά­ζει το Δ.Σ. της ΚΕ­ΔΕ στα γρα­φεί­α της Έ­νω­σης, τα βα­σι­κά θέ­μα­τα που θα α­πα­σχο­λή­σουν τη συ­νε­δρί­α­ση εί­ναι τρί­α:
1.Η λή­ψη α­πό­φα­σης για την ε­πι­πλέ­ον χρη­μα­το­δό­τη­ση των βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών, στα πλαί­σια των Προ­γράμ­μα­τος «Ε­ναρ­μό­νι­ση Ε­παγ­γελ­μα­τι­κής και Οι­κο­γε­νεια­κής ζω­ής». 2.Η λή­ψη α­πό­φα­σης ε­πί της προ­τά­σε­ως της Ε­πι­τρο­πής Θε­σμών για τις ε­θε­λον­τι­κές εν­δο­δη­μο­τι­κές και δι­α­δη­μο­τι­κές με­τα­τά­ξεις υ­παλ­λή­λων. 3.Συ­ζή­τη­ση και λή­ψη α­πό­φα­σης ε­πί της προ­τά­σε­ως της Ε­πι­τρο­πής Οι­κο­νο­μι­κών για την κα­τάρ­τι­ση του Προ­γράμ­μα­τος ΑΚ­ΣΙΑ. Στην συ­νε­δρί­α­ση θα συμ­με­τέ­χει και ο Δή­μαρ­χος Κα­λα­μά­τας και πρό­ε­δρος της ΠΕΔ Πε­λο­πον­νή­σου Πα­να­γι­ώ­της Νί­κας.

Τατούλης: “Καλούμε τους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη…”

Α­πο­ρώ πραγ­μα­τι­κά για ό­σους δή­θεν σή­με­ρα υ­πε­ρα­σπί­ζον­ται τα συμ­φέ­ρον­τα των πο­λι­τών και τό­σο και­ρό δεν έ­λε­γαν τί­πο­τε για το μαύ­ρο χρή­μα των πα­ρά­νο­μων με­τα­φο­ρών” «Ο δι­ε­θνής δι­α­γω­νι­σμός για την ο­λο­κλη­ρω­μέ­νη δι­α­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των στην Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου εί­ναι α­ναμ­φί­βο­λα το με­γά­λο μας έρ­γο και α­πο­τε­λεί πλέ­ον το ε­θνι­κό μον­τέ­λο για τη χώ­ρα, εί­τε το θέ­λου­με εί­τε ό­χι» δή­λω­σε ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου Πέ­τρος Τα­τού­λης κα­τά την ε­νη­μέ­ρω­ση του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου για το αί­σιο α­πο­τέ­λε­σμά του και την α­να­κή­ρυ­ξη προ­σω­ρι­νού α­να­δό­χου, στη συ­νε­δρί­α­ση της Δευ­τέ­ρας 26 Αυ­γού­στου 2013.
«Σε 19 μή­νες, οι 10 εκ των ο­ποί­ων α­φο­ρού­σαν τον αν­τα­γω­νι­στι­κό δι­ά­λο­γο, ο­λο­κλη­ρώ­σα­με το δι­α­γω­νι­σμό, κά­τι το ο­ποί­ο α­πο­τε­λεί ευ­ρω­πα­ϊ­κό ρε­κόρ, και μά­λι­στα χω­ρίς εν­στά­σεις και δι­κα­στι­κές προ­σφυ­γές, γε­γο­νός το ο­ποί­ο κα­ταρ­ρί­πτει τις ψευ­το­η­θι­κι­στι­κές αν­τι­λή­ψεις που λει­τουρ­γούν ως ε­πι­κοι­νω­νια­κό υ­πο­κα­τά­στα­το ό­σων δεν έ­χουν ό­ρα­μα και σχέ­διο για τον τό­πο». Α­να­φε­ρό­με­νος στα στοι­χεί­α που πα­ρου­σί­α­σε εκ­πρό­σω­πος του κοι­νο­βου­λί­ου σχε­τι­κά με τη χω­ρο­θέ­τη­ση και το κό­στος δι­α­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου τα χα­ρα­κτή­ρι­σε μη α­κρι­βή και αν­τί­θε­τα με τις έγ­γρα­φες δε­σμεύ­σεις της α­να­δό­χου ε­ται­ρεί­ας. Πρό­σθε­σε δε ό­τι με­γά­λη και­νο­το­μί­α του δι­α­γω­νι­σμού εί­ναι η ι­δι­ω­τι­κή χω­ρο­θέ­τη­ση των προ­βλε­πό­με­νων μο­νά­δων.

Έβρος-Mεσσηνίαα : Ξεκίνησε το ταξίδι της η «Φλόγα της Αλληλεγγύης»

Θα καταλήξει στις 4 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα...
Τη «Φλόγα της Αλληλεγγύης», που ξεκίνησε το ταξίδι της από το Ορμένιο του δήμου Ορεστιάδας, υποδέχτηκαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, μπροστά στην κεντρική πλατεία της πόλης της Νέας Ορεστιάδας, εθελοντές αιμοδότες και πολίτες, συμμετέχοντας έτσι στην 11η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία που διοργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. Τη «Φλόγα» συνόδευσαν μέχρι το κέντρο της πόλης μέλη της τοπικής Λέσχης Μοτοσικλετιστών και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας. Εκπρόσωπος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ορεστιάδας «Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός», καλωσόρισε την αποστολή, διαβεβαιώνοντας ότι και οι εθελοντές αιμοδότες της περιοχής θα συνεχίζουν να μεταλαμπαδεύουν με κάθε τρόπο το μήνυμα αλληλεγγύης για τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο. «Η “Φλόγα” της εθελοντικής αιμοδοσίας φέρνει το μήνυμα της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Εθελοντών Αιμοδοτών ο κ. Αναστάσιος Κοντακίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη αυτάρκειας της χώρας σε εθελοντικό αίμα. «Να σταματήσουν πλέον οι “κατευθυνόμενοι” και οι αιμοδότες αναπλήρωσης. Προσπαθούμε γι’ αυτό με όλους τους τρόπους και με όλους τους συλλόγους της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντακίδης. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους μοτοσικλετιστές, «που αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς συμμετείχαν στην Λαμπαδηδρομία».

Προβλήματα υποδομών φρενάρουν τον τουρισμό στην χώρα μας

Πόσους τουρίστες αντέχει η Ελλάδα; Το πλήθος των ξένων επισκεπτών στη χώρα εύλογα προκαλεί χαμόγελα εφέτος ανεβάζοντας τις προσδοκίες για 17,5 εκατ. αφίξεις και 12 δισ. ευρώ έσοδα. Τα πρόσφατα προβλήματα όμως στη Σαντορίνη με τη διακοπή ηλεκτροδότησης και στη Μύκονο με τα σκουπίδια, σε δύο κορυφαίους προορισμούς στην αιχμή του καλοκαιριού, δείχνουν ότι και αυτοί «φθάνουν στα όριά τους», πέρα από την πληρότητα στα καταλύματα, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα υποδομών αλλά και βασικών λειτουργιών.
«Οσο η σεζόν επιβαρύνεται όντας μικρή, είναι αδύνατον σε ορισμένες περιπτώσεις να μην υπάρχουν προβλήματα από τη χωρητικότητα» λέει ο καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου δρ Πάρις Α. Τσάρτας αναφερόμενος σε προορισμούς «που έχουν διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο όπως η Σαντορίνη», ενώ σε άλλες περιοχές «τα προβλήματα δεν φαίνονται». Εστιάζει στο θέμα των υποδομών, το οποίο «συνδέεται οπωσδήποτε με το θέμα της χωρητικότητας σε αριθμούς. Θα μπορούσαμε να έχουμε σαφέστατα περισσότερους τουρίστες, αρκεί να υπήρχε καλύτερη κατανομή σε χώρο και σε χρόνο» σημειώνει. «Είναι ψευδοδίλημμα ότι ο αριθμός των αφίξεων δεν λέει κάτι», μια και «όσο μεγαλώνει ο αριθμός υπάρχει ένα ποσοστό με πολύ υψηλή κατά κεφαλήν δαπάνη» υποστηρίζει. «Οταν μιλάς για ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό, θα πρέπει να έχεις επενδύσει ανάλογα σε ζητήματα που τον αφορούν και όχι μόνο σε ιδιωτικές επενδύσεις» τονίζει ο κ. Τσάρτας.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Η θρυλική «ταχεία» και πάλι στις ράγες!

Την περίφημη «Ταχεία» επαναφέρουν ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι το τέλος του έτους στα δρομολόγιά του ύστερα από έξι χρόνια! Η αναπαλαίωση και η επισκευή του θρυλικού τρένου, ουγγρικής κατασκευής, συντελείται αυτές τις ημέρες στο μηχανοστάσιο του Πύργου με σκοπό να ξαναλειτουργήσει... «Αυτήν την περίοδο γίνονται εργασίες στον πετρελαιοκινητήρα που κινεί την ηλεκτρογεννήτρια για όλο το ρεύμα του τρένου σε πρώτη φάση. Επίσης γίνονται εργασίες για όλη την πέδη του τρένου (αερόφρενα).
Σε δεύτερη φάση θα επιδιορθώσουμε ό,τι βλάβες έχει ο κύριος κινητήρας που είναι για την κίνηση του τρένου. Αναμένουμε κλιμάκιο ηλεκτρολόγων τη Δευτέρα για να δούμε το ρεύμα και μετά τον κύριο κινητήρα, ώστε το τρένο να κινείται μόνο του, χωρίς να το τραβάει ξεχωριστή μηχανή», δήλωσε στo patrisnews.com ο Ν.Μανώλας. Παρών στο μηχανοστάσιο ήταν και ο σύμβουλος διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Λευτέρης Μαρούσης, ο οποίος έκανε τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιά και μίλησε για τα σχέδια της νέας σεζόν. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου πέρα από τα συντελούμενα τακτικά δρομολόγια. Το εγχείρημα κινείται με μεγάλη επιτυχία και με σωστό συντονισμό των υπηρεσιών ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με την άψογη οργάνωση από πλευράς προσωπικού και συζητήσεων από πλευράς ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ το εγχείρημα είναι βιώσιμο και οι επιβάτες στηρίζουν το τρένο σε όλη την Πελοπόννησο.
Έχουμε επιβάτες από όλη την Ελλάδα. Έρχονται επιβάτες από τη Βόρεια Ελλάδα για να απολαύσουν τη διαδρομή καθώς και από την Αθήνα αλλά το κυριότερο είναι η προέλευση τουριστών από το εξωτερικό, οι οποίοι θαυμάζουν το δίκτυο της Πελοποννήσου, ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης. Όσον αφορά τη νέα χρονιά, ο κ.Μαρούσης δήλωσε στo patrisnews.com ότι το εγχείρημα θα συνεχιστεί, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί εκδρομές για τοπικά δρομολόγια αλλά και για τον γύρο της Πελοποννήσου. Πρόσθεσε δε, ότι ο σιδηρόδρομος θα συνδράμει καθοριστικά σε κάθε μορφή τουρισμού (θρησκευτικός, συνεδριακός κλπ) Σχετικά με την ταχεία επισήμανε ότι «είναι χαρακτηριστικό τρένο της Πελοποννήσου που αναπαλαιώνεται και συντηρείται.

Χοντραίνει η κόντρα Νίκα-Περιφέρειας και στόχος ακόμα και Δήμαρχοι...

ΜΕΧΡΙ συναδέλφους του δημάρχους έβαλε σήμερα στο στόχαστρό του ο Παναγιώτης Νίκας, που αφενός στράφηκε εκ νέου κατά της Περιφέρειας, για αποφυγή ενημέρωσης σχετικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου σχολίασε ότι «κάποιοι δήμαρχοι δεν μιλούν μήπως πάρουν κάποιο έργο»… Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου επέμεινε ότι το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο θα επιβαρυνθούν οι δημότες μέσω των δημοτικών τελών, θα διογκωθεί όταν αναλάβει ο ιδιώτης (ΤΕΡΝΑ) της Περιφέρειας αυτό το έργο. Είπε χαρακτηριστικά πως «φοβούμαι ότι η εκτίμηση την οποία έκανα (σ.σ. περίπου 85 ευρώ ανά τόνο) είναι πολύ μέτρια», που σημαίνει ότι το κόστος ανά τόνο μπορεί τελικά να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα 90 ευρώ ενώ σήμερα κυμαίνεται στα 59 ευρώ.
Ωστόσο ο δήμαρχος, ενώ ανησυχεί τόσο πολύ για το κόστος, υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι «δεν ερίζομε, δεν αντιδικούμε, δεν θέτομε ζήτημα διαγωνισμού, ποτέ δεν θέσαμε ζήτημα διαγωνισμού» και έδειξε ότι εκείνο που θέλει μόνο είναι «ας μάθουμε βρε αδελφέ περί τίνος πρόκειται, τι πρόκειται να γίνει, τι πρόκειται ακριβώς να πληρώσουν οι δημότες». Σε ό,τι αφορά τη σκληρή απάντηση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή η αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, ο δήμαρχος, κληθείς να τη σχολιάσει, είπε: «Ποτέ δεν θα απαντήσω στην κ. Νικολάκου. Έχει επιτεθεί υβριστικά καμιά δεκαριά φορές, δεν της έδωσα καμία απάντηση, ούτε θα της κάνω τη χάρη. Εγώ δεν κάνω πολιτική αντιπαράθεση αυτού του είδους και αυτού του επιπέδου. Αν υπάρξει θέμα αντιπαράθεσης, μακάρι να μην υπάρξει, θα γίνει με τον κύριο περιφερειάρχη και με το επίπεδο και με τον τρόπο που πρέπει».
kalamatajournal.