Pages

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟ ΠΑΣΟΚ ΒΛΕΠΕΙ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ;

Ρεπορτάζ του newsit
- Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη θα λέγεται πλέον το ΠΑΣΟΚ - Δεν πρόκειται να δώσει «χρίσματα» σε υποψηφίους, θα στηρίξει «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες
- Ενδεχομένως να στηρίξει και υποψήφιους που προέρχονται απο τη Νέα Δημοκρατία ή τη ΔΗΜΑΡ
- Ποια ονοματα ακούγονται για τις περιφέρειες Μία από τις ευκαιρίες που θα έχει μπροστά της η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διότι έτσι θα λέγεται πλέον το ΠΑΣΟΚ και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις, είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοτικές και περιφερειακές που θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαϊου 2014. Μιλώντας μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τονίσει: «Τελείωσαν οι κομματικοί έλεγχοι, τα χρίσματα, οι μηχανιστικές προσεγγίσεις, σεβόμαστε όλοι τις τοπικές κοινωνίες.
 Οι τοπικές κοινωνίες αναδεικνύουν πρόσωπα προοδευτικά, ικανά, με πίστη στην Αυτοδιοίκηση, που θα ηγηθούν των τοπικών Παρατάξεων δημοτικών και περιφερειακών. Στις εκλογές του Μαϊου του 2014 τα πράγματα θα είναι συγκεχυμένα καθώς το ΠΑΣΟΚ με τα ποσοστά του να βρίσκονται στο ναδίρ της ιστορίας του θα «στηριχτεί» στις συνεργασίες στο πλαίσιο της κεντροαριστερής «Ελιάς» Έχουμε μια τεράστια περιουσία, έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό καταξιωμένων δημάρχων και Περιφερειαρχών, έχουμε νέα πρόσωπα και θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες, τις δημοτικές περιφερειακές Παρατάξεις χωρίς να θέλουμε να ασκήσουμε οποιονδήποτε έλεγχο, χωρίς να θέλουμε να προκαταλάβουμε κανέναν, με σεβασμό στην Αυτοδιοίκηση και τους θεσμούς της και τα πρόσωπά της».

Τιμές 2 ταχυτήτων στην αγορά ελαιολάδου

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ιδιαίτερα των τελευταίων είκοσι ημερών, η φετινή αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα θα είναι δύο ταχυτήτων. Η κατηγοριοποίηση συνίσταται, φυσικά, στην ποιότητα του προϊόντος. Με δεδομένη τη διεθνή κατάσταση στις τιμές του προϊόντος και με τα γνωστά προβλήματα στην Ελλάδα, είναι φυσιολογικό το ελάχιστο αγοραστικό ενδιαφέρον που δείχνει φέτος το ιταλικό εμπόριο στη χώρα μας.
Συνέπεια των παραπάνω ήταν να δημιουργηθούν δύο παράλληλες αγορές, που αποτυπώνονται και σε ένα μεγάλο άνοιγμα τιμών. Σήμερα στην Ελλάδα όσοι τυποποιητές θέλουν καλό 100% ελληνικό έξτρα, θα πρέπει να το πληρώσουν 2,70 ευρώ/κιλό ή και λίγο ακριβότερο, αν είναι ΠΟΠ/ΠΓΕ με άριστα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Η καλύτερη τιμή μέχρι σήμερα έχει φτάσει στη Μεσσηνία 2,85 ευρώ/κιλό έως 2,90 ευρώ/κιλό. Υπάρχει όμως «έξτρα» ελαιόλαδο και με 2,45 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα, το λαμπάντε 5% οξύτητας έχει τιμή βυτίου ex factory περίπου 1,85 με 1,90 ευρώ/κιλό. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν κάποια λεπτά και στα πολύ καλής ποιότητας να φτάνει τα 3 ευρώ/κιλό, ίσως και κάτι παραπάνω, τους επόμενους μήνες.

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Η ΑΓΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ-ΠΥΡ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Η πιο οραματική πρόταση στο τελευταίο Δ.Σ. Τριφυλίας με αφορμή τον Προυπολογισμό ήταν η αγορά απορριμματοφόρου όταν στο Δήμο ξοδεύονται τεράστια ποσά για αποκομιδή σκουπιδιών και ευτυχώς που οι παρατάξεις με άτυπο τρόπο συμφώνησαν στο..αυτονόητο.
Από τη μείζονα αντιπολίτευση ο σύμβουλος και τέως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Κατσαργύρης τόνιζε ότι οι Δήμοι δεν έχουν αυτόματο πιλότο και το μόνο έργο της Δημοτικής αρχής ήταν η απόφαση για αγορά απορριμματοφόρου για το οποίο συμφώνησε! Μίλησε για κατάτμηση έργων σε ένα φτωχό πρόγραμμα χαρακτηρίζοντας το 2014 ως μια νεκρή χρονιά, με ορατή την υποβάθμιση της έδρας του Δήμου. Μίλησε για αποτυχία της διοίκησης όταν απουσιάζουν οι αξιωματούχοι από το πρωί καθώς η διοίκηση ασκείται όλο το 24ωρο καταλήγοντας ότι ο προυπολογισμός αποτελεί συρραφή προηγούμενων ετών.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Κουκούμης χαρακτήρισε στενό κορσέ στους ΟΤΑ με το προσχέδιο του προγράμματος που δεν υπερασπίστηκε ούτε το παρατηρητήριο των Δήμων την αυτοτέλειά τους και με μείωση 53% των Κ.Α.. Εξήγησε ότι ο προυπολογισμός στην πραγματικότητα είναι αντιλαικός και ανεφάρμοστος.
ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ
Η μεγάλη όμως...είδηση προήλθε από την σύμβουλο της συμπολίτευσης κα Μαρία Πανουσιοπούλου η οποία εκτός από την έλλειψη νοικοκυρέματος στο Δήμο σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής Εσόδων που δεν καταγράφονται στο Δήμο ενώ ουδέποτε έγινε η εξομοίωση των Δημοτικών τελών σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Παρόμοιο ερώτημα έθεσε και ο κ. Μερκούρης λέγοντας ότι δεν θα ψήφιζε αν δεν περιλάμβανε ποσά για τις σχολικές επιτροπές. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η κίνηση στα καταστήματα κατά την εορταστική περίοδο σε πτώση

Τον Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχη Μεσ­ση­νί­ας Πα­να­γι­ώ­τη Α­λευ­ρά ε­πι­σκέ­φθη­καν στο γρα­φεί­ο του, η Πρό­ε­δρος του Εμ­πο­ρι­κού Συλ­λό­γου Κα­λα­μά­τας Λί­λιαν Ψη­λά­κη και ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Συλ­λό­γου Πα­να­γι­ώ­της Λα­γα­νά­κος, προ­κει­μέ­νου να του α­πευ­θύ­νουν τις ευ­χές τους για τις ε­ορ­τές και το νέ­ο έ­τος. Η κ. Ψη­λά­κη α­νέ­φε­ρε στον Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχη ό­τι η κί­νη­ση στα κα­τα­στή­μα­τα κα­τά την ε­ορ­τα­στι­κή πε­ρί­ο­δο δεν ή­ταν η α­να­με­νό­με­νη ,γε­γο­νός που ο­φεί­λε­ται στην συρ­ρί­κνω­ση του ει­σο­δή­μα­τος των κα­τα­να­λω­τών, λό­γω της πα­ρα­τε­τα­μέ­νης οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης. Τε­λι­κά, ή­ταν σω­στή η α­πό­φα­ση που πάρ­θη­κε για τη μη λει­τουρ­γί­α των εμ­πο­ρι­κών κα­τα­στη­μά­των της Κα­λα­μά­τας πέ­ραν των δύ­ο Κυ­ρια­κών του χρό­νου.
Ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης τό­νι­σε ό­τι κά­θε α­πό­φα­ση παίρ­νε­ται μέ­σα α­πό την α­πα­ραί­τη­τη δι­α­βού­λευ­ση και με γνώ­μο­να πάν­τα το συμ­φέ­ρον των κα­τα­να­λω­τών και των κα­τα­στη­μά­των. Ευ­χή­θη­κε δε σε ό­λους τους κα­τα­στη­μα­τάρ­χες, τους εμ­πο­ρο­ϋ­παλ­λή­λους και τις οι­κο­γέ­νει­ές τους να έ­χουν έ­να ευ­τυ­χι­σμέ­νο και δη­μι­ουρ­γι­κό νέ­ο έ­τος, με υ­γεί­α και δύ­να­μη.

Ρομά προσποιούμενος εφοριακό εξαπάτησε ηλικιωμένη στην Οιχαλία

Εξιχνιάστηκε από το αστυνομικό τμήμα Μελιγαλά, μία υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης. Συγκεκριμένα, ένας 44χρονος Ρομά προσποιούμενος υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. εμφανίστηκε στο Αγριλόβουνο Μεσσηνίας και με πρόσχημα την οικονομική δήθεν εκκρεμότητα συγγενικού προσώπου μιας ηλικιωμένης, κατόρθωσε και της απέσπασε το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 44χρονου Ρομά η οποία θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ο αντικυκλώνας της Πύλου "Πέλοπας"φθάνει έως την Καραϊβική

Καταβυθίζουν και αναδύουν τεράστιες ποσότητες νερού, κάθε μέρα, εδώ και χιλιάδες χρόνιαn...Με μία αριστερόστροφη κίνηση, πυκνά νερά αναδύονται από βάθος 300 και 400 μέτρων και αρχίζουν σιγά σιγά να κατευθύνονται προς το Γιβραλτάρ.Περνούν στον Ατλαντικό και φθάνουν μέχρι την Καραϊβική όπου συναντούν το Γκολφ Στριμ...». Στο παρελθόν λέγεται μάλιστα ότι αυτά τα νερά, που είναι πυκνά σε αλατότητα, επηρέασαν το περίφημο Ρεύμα του Κόλπου, το οποίο ζεσταίνει τη Βορειοδυτική Ευρώπη, προκαλώντας μάλιστα μια μικρή κλιματική αλλαγή. 
Ο Τάσος Τσελεπίδης, καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, λέει στα «ΝΕΑ» ότι η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου δεν κρύβει μέσα της μόνο τον κυκλώνα της Ρόδου. 
Αντιθέτως, εκεί βασιλεύουν τρεις ακόμη κυκλώνες και αντικυκλώνες που καταβυθίζουν και αναδύουν τεράστιες ποσότητες νερού, κάθε μέρα, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και όλοι τους βρίσκονται σε περιοχές όπου το βάθος της θάλασσας ξεκινά από 3.500 μέτρα και φθάνει σχεδόν στα 4.500 μέτρα.
Σε μεγάλα βάθη 
«Στη Νότια Πελοπόννησο βρίσκεται ο αντικυκλώνας Πέλοπας. Οι αντικυκλώνες κινούνται δεξιόστροφα και καταβυθίζουν τα νερά σε μεγάλα βάθη. Πιο ανατολικά και νότια της Κρήτης βρίσκεται ο κυκλώνας Δυτικής Κρήτης που είναι ο αγαπημένος των φυσητήρων επειδή εκεί βρίσκουν θράψαλα και καλαμάρια για να τραφούν. Στα ανοικτά της Ιεράπετρας κυριαρχεί ο αντικυκλώνας Ιεράπετρας και ακόμα πιο ανατολικά βρίσκεται ο κυκλώνας Ρόδου». Αυτός μαζί με τον κυκλώνα της Δυτικής Κρήτης έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων ειδικών που τους μελετούν εδώ και πολλά χρόνια επιστρατεύοντας ακόμη και δορυφορικά δεδομένα για ν΄ αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά τους.

«Εκεί, στα νότια της Ρόδου φαίνεται πώς έχει στηθεί ένα ακούραστο υδρογεωλογικό εργαστήριο όπου με επίκεντρο τον μεγάλο κυκλώνα, επηρεάζεται ο Ατλαντικός Ωκεανός και ενδεχομένως το κλίμα κάποιων περιοχών, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων», προσθέτει ο κ. Τσελεπίδης. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού εισέρχονται στη Μεσόγειο μέσω του Γριβραλτάρ και κατευθύνονται προς την Ανατολική Μεσόγειο κινούμενα σε μικρό βάθος που δεν ξεπερνά τα 40 μέτρα. Όταν φθάνουν νότια της Ρόδου, στη Θάλασσα της Λεβαντίνης που έχει βάθος μεγαλύτερο από 4.300 μέτρα, αρχίζει μια σειρά από φυσικοχημικές διεργασίες και τότε ένας τεράστιος όγκος νερού που αναδύεται πολύ αργά με κυκλωνικές κινήσεις, αρχίζει να κινείται δυτικά σε βάθος 300 μέτρων.

Φθάνουν στην Καραϊβική 
«Αυτή η ζώνη νερού ακολουθεί την αντίστροφη πορεία από τα νερά του Ατλαντικού και περνά νότια της Κρήτης μέχρι να βγει στον ωκεανό από το Γιβραλτάρ. Τα νερά αυτά, που είναι γνωστά ως τα ενδιάμεσα νερά της Λεβαντίνης, αφήνουν πίσω τους την Ευρώπη και προχωρούν δυτικά προσεγγίζοντας την Καραϊβική. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει την υπόνοια ότι τα νερά αυτά που ξεκινούν το μακρινό τους ταξίδι από τον κυκλώνα της Ρόδου, έχουν στο παρελθόν συναντηθεί με τα θερμά νερά του Ρεύματος του Κόλπου, και έχουν επηρεάσει την ταχύτητα ροής και τον όγκο του θερμού μεταφερόμενου νερού, προκαλώντας μικρής έκτασης κλιματική αλλαγή». Το Ρεύμα του Κόλπου δημιουργείται στο Μεξικό και κινείται βόρεια προς τη Δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, χάρη και στον κυκλώνα της Ρόδου, οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι τα νερά της Μεσογείου ανανεώνονται με πολύ αργό ρυθμό που μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 100 χρόνια. «Εκτιμάται ότι ένα μόριο νερού που μπαίνει στη Μεσόγειο από το Γιβραλτάρ χρειάζεται περίπου 80 χρόνια μέχρι να φθάσει στον κυκλώνα της Ρόδου και να βγει ξανά στον ωκεανό», προσθέτει ο κ. Τσελεπίδης.


Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ των φυσητήρων είναι ο κυκλώνας της Δυτικής Κρήτης, στα ανοικτά της Παλαιόχωρας Χανίων. Με τη βοήθεια δορυφορικών δεδομένων για την επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας και την κατανομή της χλωροφύλλης που συγκεντρώνει ο Βασίλης Βαλαβάνης, περιβαλλοντολόγος στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η ανάδυση νερού από βάθη μεγαλύτερα των 300 μέτρων δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα ατέλειωτο... φαγοπότι.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα νερά στο συγκεκριμένο βάθος είναι «παλιά» και έχουν αποικοδομήσει την οργανική ύλη που έχουν δεχτεί από τα ανώτερα στρώματα. Καθώς λοιπόν αναδύονται από τον κυκλώνα με αριστερόστροφη διεύθυνση, μεταφέρουν ανόργανα θρεπτικά συστατικά και θρεπτικά άλατα (φωσφορικά, πυριτικά, νιτρικά) τα οποία καταναλώνονται από θράψαλα, καλαμάρια και ψάρια. Στην περιοχή αυτή πηγαίνουν και οι φυσητήρες οι οποίοι καταδύονται ακόμη και σε βάθος 1.000 και 1.500 μέτρων για να αναζητήσουν θράψαλα και καλαμάρια. Οι τέσσερις κυκλώνες και αντικυκλώνες στο Νότιο Αιγαίο είναι οι μεγαλύτεροι στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν σταθερή και διαρκή παρουσία. Μόνο ο αντικυκλώνας της Ιεράπετρας καμιά φορά αδρανοποιείται τον χειμώνα.

ΤΑ ΝΕΑ

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για Ριζόμυλο-Πύλο-Μεθώνη

Τους περιβαλλοντικούς όρους για τη βελτίωση του δρόμου Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη που περιλαμβάνει και την παράκαμψη της Πύλου, ενός από τα πιο σημαντικά έργα που σχεδιάζονται στη Μεσσηνία για το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενέκρινε ο γ.γ, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας. Σύμφωνα με τους εγκεκριμένους όρους: Το συνολικό έργο που χωροθετείται από τη βόρεια είσοδο της Μεθώνης έως τον Ριζόμυλο, είναι μήκους 37 περίπου χιλιομέτρων. Το πλάτος του δρόμου θα είναι 11 μέτρα, με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75 μ., διαγράμμιση πλάτους 0,25 μ. και μία λωρίδα πολλαπλών χρήσεων πλάτους 1,50 μ. ανά κατεύθυνση.
Εξαίρεση αποτελούν τα τμήματα: α) από τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο προς Φοινικούντα μέχρι την είσοδο στη Μεθώνη μήκους 772,40 μ. όπου εφαρμόζεται τυπική διατομή αστικού τύπου λόγω αρχαιολογικών απαιτήσεων, πλάτους οδοστρώματος 7 μ., β) από τον ανισόπεδο κόμβο προς Πύλο και Κορώνη (προς το Ριζόμυλο) μέχρι το τέλος της χάραξης (συναρμογή με τη μελέτη Ριζόμυλος – Καλαμάτα) μήκους 3,5 χλμ. περίπου, όπου εφαρμόζεται συνολικό εύρος ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος 17 μέτρων, με κεντρική νησίδα πλάτους 2 μ. με αμφίπλευρο στηθαίο ασφαλείας και 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,50 μ. Το συνολικό έργο αποτελείται από τρία επιμέρους τμήματα: Τμήμα Α: Πύλος – Ριζόμυλος. Η αφετηρία του άξονα χωροθετείται κοντά στην Πύλο σε απόσταση 380 μ. περίπου νοτιοδυτικά, από τη θέση γνωστή ως «μηδέν» και ταυτίζεται με τη Χ.Θ. 9+786,81 της μελέτης «ενιαία παράκαμψη Γιάλοβας και Πύλου». Το πέρας της χάραξης χωροθετείται στον οικισμό Ριζόμυλος όπου συναρμόζεται με τον οδικό άξονα Ριζόμυλος – Καλαμάτα. Τμήμα Β: Πύλος – Μεθώνη.
Η αφετηρία του άξονα χωροθετείται επί της υφισταμένης εθνικής οδού Πύλος – Μεθώνη και ταυτίζεται με το τέλος της μελέτης «ενιαία παράκαμψη Γιάλοβας και Πύλου». Το πέρας της χάραξης χωροθετείται στη βόρεια είσοδο της Μεθώνης. Τμήμα Γ: Παράκαμψη Πύλου. Η παράκαμψη αυτή αποτελεί τμήμα της εγκεκριμένης προμελέτης «ενιαία παράκαμψη Γιάλοβας και Πύλου» και συνδέει τα δύο τμήματα της μελέτης Πύλος – Ριζόμυλος και Πύλος – Μεθώνη

Δέσμευση Τατούλη για οικονομική ενίσχυση Πελοποννήσου το 2014

Για μια χρονιά κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών έκανε λόγο ο Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε ό, τι αφορά το 2013, ενώ υποστήριξε ότι αναμένεται ένα ελπιδοφόρο νέο έτος. Σχετικά με τα παραπάνω: To 2013 ήταν μια χρονιά που έθεσε σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά διλήμματα, στα οποία οι πολίτες απάντησαν με την αλληλεγγύη και το βαθύ ανθρωπισμό που ανέκαθεν τους χαρακτήριζε.
Στην Πελοπόννησο πιστέψαμε στις δυνατότητές μας και προσφέραμε ως αντίδοτο στην κρίση το σθένος και τη δημιουργικότητά μας, περιορίζοντας αφενός, κατά το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες από την οικονομική κρίση, αναδεικνύοντας αφετέρου, υγιείς δυνάμεις και νέους δρόμους ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας. Είμαι πεπεισμένος ότι το 2014 θα είναι η χρονιά που οι προσπάθειες αυτές θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, αλλά και η χρονιά που οι πολίτες θα αρχίσουν να δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Η προάσπιση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί ξεκάθαρα το ζητούμενο για τη νέα χρονιά και για το λόγο αυτό η ευθύνη όλων μαζί, αλλά και καθενός ξεχωριστά είναι μεγάλη.

Στον τουρισμό η πρώτη κλαδική σύμβαση με αυξήσεις από το 2015

Στον τομέα του τουρισμού φαίνεται ότι θα υπογραφεί η πρώτη κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις, έστω και οριακές, από το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός, οι ξενοδόχοι έχουν καταθέσει πρόταση για υπογραφή διετούς κλαδικής σύμβασης στην ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων που προβλέπει «πάγωμα» μισθών για το 2014 και αύξηση της τάξης του 1% για το 2015. Εκτιμάται ότι η σύμβαση αν υπογραφεί, αφορά περίπου 130.000 εργαζόμενους σε περισσότερα από 3.000 ξενοδοχεία.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ραντεβού για την υπογραφή της σύμβασης έχει δοθεί για τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι η τελευταία κλαδική σύμβαση που είχαν υπογράψει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προέβλεπε μειώσεις έως και 15%.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΙΩΜΈΝΕΣ για καιρό αγροτικές επιδοτήσεις από το 2014

Μέχρι τις 15 Μαΐου του 2014 όλοι οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις ενίσχυσης, εάν θέλουν να λαμβάνουν την ετήσια βασική επιδότηση που θα υπολογίζεται με βάση το πόσα και ποια στρέμματα δηλώνει ότι χρησιμοποιεί ο κάθε αγρότης κάθε φορά. Επιλέξιμες για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης θα είναι εκείνες οι εκτάσεις των εκμεταλλεύσεων, στις οποίες ασκείται αγροτική δραστηριότητα.
Όχι δηλαδή χέρσα χωράφια. Στις περιπτώσεις που σε μία έκταση δεν ασκείται αγροτική δραστηριότητα για συγκεκριμένους λόγους, όπως π.χ. δάσωση ή αγρανάπαυση, επιλέξιμες είναι όσες εκτάσεις αντιστοιχούσαν σε ενεργοποιημένα δικαιώματα το έτος 2008. Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η διαδικασία του «τσεκ» της ενιαίας ενίσχυσης που καταβαλλόταν ανεξάρτητα από το αν παρήγαγε ή όχι ο παραγωγός. Μάλιστα, για τους παραγωγούς των εκτατικών καλλιεργειών (βαμβάκι, δημητριακά) τίθεται ως προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης η καλλιέργεια τριών προϊόντων, ενώ στο 7% της γης θα πρέπει να εφαρμόζεται το μέτρο της αγρανάπαυσης. Από το πακέτο ενισχύσεων της ΚΑΠ, οι χρηματοδοτήσεις που αντιστοιχούν στην Ελλάδα για την επταετία 2014-2020 ανέρχονται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ και υπόκεινται σε σταδιακή μείωση. Συγκεκριμένα, η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας για άμεσες ενισχύσεις θα είναι 2.100.027.000 ευρώ το 2014, 2.071.696.000 ευρώ το 2015, 2.043.433.000 ευρώ το 2016 και από 2.015.180.000 ευρώ τα έτη 2017-2019

ΔΗΜΟΙ ΠΥΡΓΟΥ - ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: Υπεγράφη η ΚΥΑ για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στο ΧΥΤΑ Φυλής. Το κόστος μεταφοράς θα καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή απο τους δημότες, το ύψος της οποίας δεν μπορεί εκ των προτέρων να υπολογισθεί. Ο Δήμος Πύργου οφείλει: Nα μεριμνήσει για την σύντομη εξασφάλιση αδειοδότησης χώρου μεταφόρτωσης των αποβλήτων.Να μεριμνήσει για τη διευθέτηση της περιοχής της εγκατάστασης δεματοποίησης στη θέση «Ποτόκι». Να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του Χ.Α.Δ.Α. στη θέση «Λίμνες».
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του Χ.Α.Δ.Α. στη θέση «Πολυπόταμος Πελοπίου». Απόσπασμα από την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης: Το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού των Δήμων, που θα καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη, το ύψος της οποίας δεν μπορεί εκ των προτέρων να υπολογισθεί, αποφασίζουμε: την τελική διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας της Π.Ε. Ηλείας σε νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση διάθεσης (Χώροι Υγειονομικής Ταφής, Χ.Υ.Τ.), κατά παρέκκλιση

Εγκατέλειψε την πολιτική τελικά ο Δημήτρης Δράκος

Τη μεγάλη και προφανώς οριστική έξοδο από την αυτοδιοικητική σκηνή, όπως όλα δείχνουν, προετοιμάζει αυτή την περίοδο ο τέως αιρετός νομάρχης Μεσσηνίας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Δημήτρης Δράκος. Η εκκωφαντική αποχή τα τελευταία δύο χρόνια από τα αυτοδιοικητικά της Περιφέρειας, όπου επέλεξε να ασχοληθεί μετά την κατάργηση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, φαίνεται πως έχει φέρει μεγάλη γκρίνια στο συνδυασμό του «Δυνατή Πελοπόννησος», με αποτέλεσμα να του ασκούνται πιέσεις για παραίτηση. Κάτι που μάλλον επιθυμεί και ο ίδιος, θεωρώντας πως έχει «κλείσει τον κύκλο του».
Συμπολίτευση και όχι αντιπολίτευση
Τα τελευταία δύο χρόνια οι έριδες μεταξύ της ομάδας του είναι μεγάλες, καθώς κάποιοι σύμβουλοί του κρίνουν πως το αντιπολιτευτικό του έργο είναι μηδενικό και λειτουργεί περισσότερο ως συμπολίτευση της πλειοψηφίας και ιδιαίτερα του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, παρά ως αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, είναι γεγονός ότι η όλη στάση του έχει αιφνιδιάσει ακόμα και την ίδια την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία δεν περίμενε τέτοια «σύμπνοια» από την πλευρά του κ. Δράκου. Μέρος της «Δυνατής Πελοποννήσου» έχει ενοχληθεί και από το γεγονός ότι κομματικά η ομάδα τους είναι «άγραφο χαρτί» για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ποτέ δε διεκδίκησε κάτι, ούτε και την υπολογίζουν στα μελλοντικά σχέδια.

Ο τουρισμός αυξήθηκε αλλά οι ιδιοκτήτες πωλούν τα ξενοδοχεία τους

Παρά την πολύ επιτυχημένη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που έσπευσαν με το τέλος της σεζόν να βάλουν αγγελίες για την πώληση των μονάδων τους. Σύμφωνα με την Καθημερινή μόνο το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκαν σε σχετική ιστοσελίδα 125 αγγελίες, κυρίως μικρομεσαίων ξενοδοχείων που βρίσκονται σε 19 νησιά. Συνολικά, το επιδιωκώμενο τίμημα για τα παραπάνω ξενοδοχεία ανέρχεται στα 378,5 εκατ. ευρώ. Οι πιο πολλές μικρομεσαίες μονάδες πωλούνται έως 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα εκποιούνται σε Κέρκυρα (28) και Σαντορίνη (29). Πάντως, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ελάχιστες αγοραπωλησίες, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να μειωθούν κι άλλο οι τιμές.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΟΙ άριστοι αλλά και οι επιτυχόντες μαθητές που εισήχθηκαν στα ΑΕΙ-ΤΕΙ από την Τριφυλίας τιμήθηκαν σε εορταστική ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Δ.Σ. Τριφυλίας για το ακαδημαικό έτος 2013-2014 παρουσία του Μητροπολίτη Τριφυλίας-Ολυμπίας κ.κ.Χρυσοστόμου που ευχήθηκε φώτιση στους νέους φοιτητές, του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κόλλιας που μίλησε για την αποστολή των εκπαιδευτικών, του περιφερειακού συμβούλου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργου Μπακούρου, του Προέδρου Νομικού προσώπου κ. Κανελλόπουλου, του Αντιδημάρχου κ. Ανδρινόπουλου, του Προέδρου του Δ.Σ., αυτοδιοικητικών και Προέδρων γονέων Κηδεμόνων από όλο το Δήμο.
Στην ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα του Δ.Σ. ο υπεύθυνος Παιδείας του Δήμου Γιάννης Μερκούρης τόνισε ότι "με γνώση και εξειδίκευση σε γνωστικά πεδία οι φοιτητές ανοίγουν το μέλλον, αφού κάθε εποχή δίνει την ευκαιρίες σε όσους προσπάθησαν θέτοντας στόχους επιτυχίας, σε κάθε αγώνα δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους αν διακριθούν" προτρέποντας να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Πρόσθεσε μιλώντας στα παιδιά "να μην στηριχθούν σε υποσχέσεις, να μην αναζητήσουν το εύκολο βόλεμα, διεκδικώντας, απαιτώντας αλλά κυρίως στηριζόμενοι στις δυνάμεις τους". 
ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ
Διευκρίνισε ότι το κατώφλι του 2004 δρασκελίζουμε με όνειρα εφιαλτικά ,με κουράγιο ανύπαρκτο με την γεύση μιας πρωτόγνωρης πικρίας για όλους που διαχειρίστηκαν την αξιοπρέπειά μας και την ευτέλισαν μαζί με την ιστορία μας που την αρνήθηκαν". Δήλωσε ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη τη νέα γενιά να επαναπροσδιορίσουν τις χαμένες αξίες και να ανοίξουν νέους δρόμους στο ήθος και τα ιδανικά του τόπου μας.
Στη συνέχεια έγινε η απονομή των πρώτων σε σχολές σε κάθε Δημοτική ενότητα με την υψηλότερη βαθμολογία πρόσβασης με 3 τιμητικά χρηματικά έπαθλα που χορήγησαν οι κ. Δημήτρης Αβδάλας στη μνήμη της γυναίκας του για την φοιτήτρια Μπακούρου Θεοφανία, του κ. Μπαρόγλου Εμμανουήλ στο φοιτητή Σεκλό Κωνσταντίνο του Λυκείου Κυπαρισσίας και του κ. Μητρόπουλο Γεώργιο στο μαθητή Γεωργακόπουλο Γεώργιο για την εισαγωγή του. Ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών στους μαθητές του Δήμου ανά κατεύθυνση με την μεγαλύτερη βαθμολογία αλλά και απονομή τιμητικών διπλωμάτων. 
Συγκίνηση σκόρπισαν οι παρουσίες πρώην Διευθυντών σχολείων και καθηγητών όπως του κ. Καπόρη, κ. Βρεττού, παρουσία του Διευθυντή Λυκείου κ. Αντωνόπουλου, ενώ πλακέτες απένειμε και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Πλάταρος που ήταν παρών μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης. Παρών ήταν επίσης ο πρώην Δήμαρχος Κυπαρισσίας Πάνος Τσάκος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων

Πίτα 55 μέτρων "απλώθηκε" στην κεντρική πλατεία ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μια πίτα-σιδηρόδρομος, μήκους 55 μέτρων περίπου, «απλώθηκε» στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Κόπηκε σε πολλές εκατοντάδες κομμάτια και προσφέρθηκε ως κέρασμα για την έναρξη των προ-καρναβαλικών εκδηλώσεων της Καλαμάτας!... Για να τα πουμε αναλυτικα λοιπόν πραγματοποιήθηκε η πρώτη προ-καρναβαλική εκδήλωση, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, παρά την όχι και τόσο ευχάριστη διάθεση του καιρού που «απειλούσε» με βροχή. Μέλη και φίλοι της καρναβαλικής επιτροπής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Όθωνος, όπου και ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου με τερματισμό στην κεντρική πλατεία. Εκεί συγκεντρώθηκε ο κόσμος, είδε έκπληκτος και εντυπωσιασμένος την απέραντη πίτα, διασκέδασε με μουσικές και απόλαυσε το κέρασμα που του προσφέρθηκε. Σημειώνεται ότι η πίτα φτιάχτηκε με υλικά που προσέφεραν τοπικές επιχειρήσεις, ενώ ψήθηκε και σε διάφορα αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία της περιοχής.

Όλοι οι 9 σκληροί φόροι του 2014. Στην υγειά μας..

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος εντός του 2014 θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι καθώς το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν θα είναι βάσει του νέου τρόπου φορολόγησης.
Οι αλλαγές ισχύουν από τα φετινά εισοδήματα, αλλά οι φορολογούμενοι θα τις δουν στην τσέπη τους το 2014.
Οι ανατροπές έχουν ως εξής::
1. Θεσπίζεται αυτοτελής φορολόγηση για το εισόδημα από ενοίκια, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ίσχυε. Για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής ορίστηκε στο 11% και για υψηλότερο εισόδημα στο 33%. Με την αλλαγή αυτή επιβαρύνομαι όσοι φορολογούμενοι έχουν χαμηλό εισόδημα αποκλειστικά από μισθώματα ακινήτων και ελαφρύνονται όσοι έχουν πολύ υψηλό εισόδημα από ενοίκια, όπως αυτοί που έχουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ (ο συντελεστής φορολόγησής τους μειώνεται από το 45% στο 33%).

2. Καταργείται το αφορολόγητο όριο μισθωτών και συνταξιούχων και θεσπίζεται νέα κλίμακα φορολόγησης με συντελεστή από 22% έως 42%. Στον φόρο που προκύπτει γίνεται έκπτωση για όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεση καθιέρωση αφορολόγητου ορίου ύψους περίπου 9.000 ευρώ.

3. Καταργούνται από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές, όπως είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ασφάλιστρα υγείας και σύνταξης, ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους. Επίσης, ψαλιδίζεται και η φοροαπαλλαγή για τις ιατρικές δαπάνες. Από την αλλαγή αυτή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το φορολογικό βάρος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
4. Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και θεσπίζεται συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 35% για εισόδημα υψηλότερο των 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα έχουν ωστόσο, τη δυνατότητα να εκπίπτουν το σύνολο των επαγγελματικών τους δαπανών και των ασφαλιστικών τους εισφορών.
5. Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων νομικής μορφής ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών από το 20% στο 26%. Επίσης, ο ίδιος συντελεστής ισχύει για τα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης.
6 Διατηρείται στην υφιστάμενη μορφή του το μέτρο της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογουμένους. Η μόνη αλλαγή είναι ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις το 10% του εισοδήματός τους.
7. Επανέρχεται το πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτων, τη σύσταση εταιρειών και την απόκτηση εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικώς. Με αυτόν τον τρόπο, κλείνουν όλες οι «τρύπες» για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και «ξέπλυμα» χρήματος.
8. Θεσπίζεται η υποχρέωση των αγροτών να φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με συντελεστή 13% και υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων και να εκδίδουν παραστατικά πώλησης των προϊόντων αλλά και να λαμβάνουν τιμολόγια για τις αγορές τους.
9. Θεσπίζεται φόρος υπεραξίας των μετοχών και καταργείται παράλληλα ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ο φόρος υπεραξίας μετοχών θα υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης των μετοχών. Επίσης, ο φόρος υπεραξίας θα εφαρμοστεί σε κάθε είδους επενδυτική κινητή αξία, όπως χρεόγραφα.

Θύμα… του ΟΟΣΑ και το μεσσηνιακό ελαιόλαδο

Ως το «πιο πρόσφατο θύμα της κρίσης» στην Ελλάδα χαρακτηρίζει το ελαιόλαδο το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες σε ανταπόκριση που μετέδωσε. Σε αυτή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην υπόδειξη του ΟΟΣΑ να επιτραπεί η κυκλοφορία μειγμάτων ελαιολάδου και σπορέλαιων. Αναλυτικότερα στην ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες αναφέρονται τα εξής: «Το χρησιμοποιούσαν για περιποίηση οι αθλητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και παραμένει σήμερα βασικό συστατικό της σύγχρονης ελληνικής διατροφής.
Κι όμως, το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει το πιο πρόσφατο θύμα της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης συμβουλεύει την Ελλάδα να επιτρέψει την πώληση ελαιολάδου αναμειγμένου με φθηνότερα φυτικά έλαια, ώστε να διευκολυνθεί η αγορά του. Η σύσταση αυτή αποτελεί μέρος μόνο από σειρά υποδείξεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ώστε να βγει η Ελλάδα από την ύφεση μέσα στο 2014. Κι αν οι περισσότεροι εστιάζουν στο θέμα της επιμήκυνσης στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, το οποίο είναι απτό και… καθημερινό, ξεσηκώνοντας σωρεία αντιδράσεων από υπουργούς, κτηνοτρόφους, φορείς, κόμματα, συνεταιρισμούς και πολλές άλλες πλευρές, παρατηρώντας κανείς τις οδηγίες από τον ΟΟΣΑ βλέπει πως κι άλλα προϊόντα μπαίνουν στο στόχαστρο, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Γιατί η μισή Ελλάδα θέλει cyber sex;

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάθε ηλικίας αναζητούν τον έρωτα μέσα από το διαδίκτυο. Το παραδοσιακό φλερτ παραχώρησε θριαμβευτικά τη θέση του στις ροζ σελίδες, στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα private chat rooms. Πλέον ο νέος «παράδεισος» του σεξ είναι ηλεκτρονικός και ακούει στο όνομα cyber sex!Και για του λόγου του αληθές πρόσφατη έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας στην οποία συμμετείχαν συνολικά 1.600 άτομα (800 άνδρες και 800 γυναίκες) ηλικίας από 18 έως 65 ετών απέδειξε πως οκτώ στους δέκα άνδρες και επτά στις δέκα γυναίκες επισκέπτονται διαδικτυακούς χώρους με σεξουαλικό περιεχόμενο, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι περισσότεροι από έξι στους δέκα των ερωτηθέντων δεν διστάζουν να παραδεχθούν πως χρησιμοποιούν το Internet για να κάνουν ερωτικές γνωριμίες, χωρίς να τους ενδιαφέρει η προοπτική μιας σταθερής σχέσης. Όπως προέκυψε από την ίδια έρευνα ο πιο συχνός τόπος χρήσης του Internet είναι το σπίτι με ποσοστό 42% και ακολουθεί ο εργασιακός χώρος με ποσοστό 35%.
Στην ερώτηση «έχετε κάνει σχέση μέσα από το Διαδίκτυο;» το 57% των συμμετασχόντων απάντησε αρνητικά και το 43% θετικά. Δηλαδή, πάνω από τέσσερα στα δέκα άτομα έχουν γίνει ζευγάρι με ανθρώπους που ερωτεύτηκαν και αντίκρισαν για πρώτη φορά μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους. Οι επιστήμονες θεωρούν πως ολοένα και περισσότεροι χρήστες επιλέγουν τη διαδικτυακή επικοινωνία και επαφή μέσω του Internet γιατί μπορούν να υποδύονται ρόλους χωρίς να κινδυνεύουν να κριθούν από τον περίγυρό τους, ενώ μπορούν να εκφράσουν και τις πιο ακραίες φαντασιώσεις τους.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΥΣΑΦΙ ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ..ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΑΛΑΝΤΟΜΟ

ΕΝΤΑΣΗ παρά λίγο να εκδηλωθεί στο τέλος της συνεδρίασης του τελευταίου Δ.Σ. Τριφυλίας όταν ετέθη το ερώτημα για τις Παιδικές Χαρές του Δήμου Τριφυλίας που κόστισαν...χρυσάφι! Οι πολίτες διερωτήθηκαν μέρες τώρα μετά από αφορμή ερωτήσεων που υπέβαλε τόσο ο κ. Κατσαρύρης όσο και σύμβουλοι της πλειοψηφίας για το κονδύλι που ευτυχώς δεν επιβάρυνε το Δήμο αλλά την...Ευρώπη καθώς τα χρήματα εκταμιεύθηκαν από το..Πράσινο Ταμείο που διαχειρίζεται το ΥΠΕΚΑ! Οι παιδικές χαρές σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνοι στοίχισαν για την ανακαίνισή τους περίπου 145.000 ευρώ με το κόστος να θεωρείται εξωπραγματικό για λίγες..τραμπάλες και ελάχιστες τσουλήθρες. Στη Κυπαρισσία η παιδική χαρά χωροθετήθηκε στη παραλία απέναντι από το Τουριστικό περίπτερο χωρίς να παρέχει ασφάλεια κοντά στο αντλιοστάσιο του βιολογικού με 3 παιχνίδια, ενώ μόνο στους Γαργαλιάνους που ήταν η μεγαλύτερη παιδική χαρά στην είσοδο της πόλης τα παιχνίδια ήταν...συγκεκριμένα.
Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ;
Οι αξιωματούχοι του Δήμου επιβεβαίωσαν ότι η Τεχνική Υπηρεσία της Τριφυλίας συνέταξε την μελέτη με υπόδειξη θέσεων αλλά τα κονδύλια πληρώθηκαν σε ένα και μόνο εργολάβο που πήρε τα έργα συνολικά χωρίς όμως να δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις πόσο κόστισε η...παιδική χαρά της Κυπαρισσίας! Προφανώς με τόσα χρήματα που κάποιοι ψήφισαν στην Οικονομική επιτροπή θα μπορούσαν να γίνουν έργα ουσία και παιδότοπους να στοιχίζουν όχι χρυσάφι αλλά πολύ λιγότερο όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς...Καλά κρασιά!

Καλμάρει το υπουργείο ότι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τις νέες τεχνικές ελέγχου

 
Οι έντιμοι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις νέες τεχνικές φορολογικού ελέγχου, διαμηνύει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων. Απεναντίας, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι πολίτες θα ωφεληθούν στον βαθμό που η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη του συνόλου.
Επισημαίνεται ακόμη πως οι διατάξεις αυτές είχαν ψηφιστεί το καλοκαίρι και πως η κυβέρνηση έχει διακηρυγμένη πρόθεση να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή με στόχο την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών σταδιακά και στον βαθμό που επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Αντώνης Παρασκευόπουλος: "Χρειάζονται νέα μυαλά, νέες τεχνολογίες και ποιότητα"

"Οι δυνατότητες του αγροτικού χώρου παραμένουν αναξιοποίητες στη χώρα μας" τονίζει μιλώντας στην "Ελευθερία" ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Και προσθέτει ότι "αυτό είναι δυνατό να αντιστραφεί με πολιτική κινήτρων μέσω άρσης εμποδίων, αξιοποίησης διαδικασιών και εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών, με στόχο την υγιή ανάπτυξη της συλλογικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, συνθήκες εκ των ων ουκ άνευ για την ανάκαμψη της υπαίθρου και τη συμβολή της στην έξοδο από την κρίση. Με το ανθρώπινο δυναμικό, τα νέα μυαλά, τις νέες τεχνολογίες και την ποιότητα μπορεί η αγροτική οικονομία να αποτελέσει την "ατμομηχανή" για την έξοδο από την κρίση".
Αναφερόμενος στη σταφίδα σημειώνει ότι «στη σημερινή συγκυρία υπάρχει ενδιαφέρον για αναδιάρθρωση φυτειών σταφίδας και φύτευση νέων», ενώ για το ελαιόλαδο επισημαίνει ότι πρέπει «να αναδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ ποιότητας και τόπου». Ο κ. Παρασκευόπουλος μιλά εκτενώς για την θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην Τριφυλία, την έρευνα που γίνεται στην περιοχή, τα απαιτούμενα έργα υποδομής και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
- Μπορεί να αποτελέσει η αγροτική οικονομία την “ατμομηχανή” για την έξοδο από την κρίση;
«Ο αγροτικός τομέας της χώρας δραστηριοποιείται σε ένα ευρωπαϊκό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται κυρίως ως αποτέλεσμα της έντονης ύφεσης που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει δραστικά τις οικονομίες του συνόλου των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Σε αυτές τις συνθήκες των έντονων διακυμάνσεων που παρατηρούνται στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον ο ελληνικός αγροτικός τομέας οφείλει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που διαμορφώνονται. Η αγροτική οικονομία αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και συμβάλλει θετικά στη διατήρηση της απασχόλησης στην ύπαιθρο, στη δημιουργία εισοδημάτων και στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Ενδιαφέρον είναι ότι κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης ο αγροτικός τομέας ήταν και συνεχίζει να είναι από τους λίγους ο οποίος όχι μόνο αντιστέκεται στην κρίση αλλά αυξάνει σταθερά τις εξαγωγές του. Οι δυνατότητες του αγροτικού τομέα παραμένουν αναξιοποίητες στη χώρα μας. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει την “ατμομηχανή” για την έξοδο από την κρίση. Η ανεργία έχει πλήξει τις υπηρεσίες, τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία. Για να φύγουμε από την κρίση απαιτείται ανάπτυξη, επομένως αύξηση της παραγωγικότητας και ο πρώτος τομέας που μπορεί να γίνει αυτό είναι η γεωργία. Οι δυνατότητες του αγροτικού χώρου παραμένουν αναξιοποίητες στη χώρα μας. Αυτό είναι δυνατό να αντιστραφεί με πολιτική κινήτρων μέσω άρσης εμποδίων, αξιοποίησης διαδικασιών και εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών, με στόχο την υγιή ανάπτυξη της συλλογικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, συνθήκες εκ των ων ουκ άνευ για την ανάκαμψη της υπαίθρου και τη συμβολή της στην έξοδο από την κρίση. Με το ανθρώπινο δυναμικό, τα νέα μυαλά, τις νέες τεχνολογίες και την ποιότητα μπορεί η αγροτική οικονομία να αποτελέσει την “ατμομηχανή” για την έξοδο από την κρίση».

- Ποια κατά την γνώμη σας είναι τα δυνατά σημεία της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα;
«Το κλίμα το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία μεγάλη ποικιλία ειδών σε αντίθεση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες. Η τεχνογνωσία που διαθέτει ο Ελληνας παραγωγός η οποία του δίνει τη δυνατότητα με την εξωστρέφεια που τον διακρίνει να τοποθετήσει τα προϊόντα σε αγορές της Ε.Ε. και κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης (Βαλκάνια). Η ποιότητα των προϊόντων». 

- Οι παραδοσιακές καλλιέργειες (ελιά, σταφίδα) έχουν μέλλον;
«Η κορινθιακή σταφίδα είναι μονοπώλιο της Πελοποννήσου και της Δ. Ελλάδας. Είναι αδιανόητο ένα τέτοιο προϊόν να μείνει απροστάτευτο και να εξαφανισθεί. Οχι μόνο πρέπει να σταματήσει η κατιούσα πορεία του, αλλά και να αντιστραφεί πλήρως. Τα δεδομένα δείχνουν ότι και ποιοτική παραγωγή έχουμε και ικανοποιητικό εισόδημα εξασφαλίζουν οι παραγωγοί και πολύτιμο συνάλλαγμα έρχεται στη χώρα μας. Η σταφίδα δεν είναι μόνο αυτοδύναμο προϊόν, αλλά και τα παράγωγά της έχουν κατακτήσει εγχώρια και διεθνή αγορά. Η κορινθιακή σταφίδα θεωρείται ένα «σούπερ τρόφιμο» και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, παρέχει πλήθη θρεπτικών συστατικών ευεργετικών για την ανθρώπινη υγεία, ενώ παράλληλα διαθέτει και λειτουργικά συστατικά. Στη σημερινή συγκυρία υπάρχει ενδιαφέρον για αναδιάρθρωση φυτευτών σταφίδας και φύτευση νέων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την προώθηση και ανάπτυξη αυτής της καλλιέργειας. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή ελαιολάδου αυξάνεται συνεχώς σε διεθνές, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Παρόλο που η ποιότητα του λαδιού μας είναι ξεχωριστή, η χαμηλή τιμή του ελαιολάδου άλλων χωρών (Ισπανία κ.λπ.) δεν μας επιτρέπει μεγάλα περιθώρια διαφοροποίησης. Απαιτείται δουλειά, και πρωτίστως συλλογική, για να δέσουμε τα προϊόντα της περιοχής μας με το τοπικό σύμφωνο. Οι παραγωγικοί φορείς, οι τουριστικοί φορείς, οι υπηρεσίες, τα Επιμελητήρια θα πρέπει να βάλουν συγκεκριμένους στόχους -και αυτό μπορεί να γίνει αν προηγούμενα εξασφαλισθεί το ΠΟΠ Καλαμάτα. Οταν μπορέσει να ταυτοποιηθεί ότι είναι ελαιόλαδο Μεσσηνίας, τότε θα έχει λαμπρό μέλλον. Ελαιόλαδο επώνυμο, τυποποιημένο και όχι χύμα. Ταυτότητα συνδεδεμένη με ειδικά χαρακτηριστικά και τον τόπο. Ν’ αναδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ ποιότητας και τόπου».

- Η Τριφυλία είναι μια περιοχή με ανεπτυγμένη παραγωγή οπωροκηπευτικών. Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτό;
«Πράγματι η Τριφυλία είναι μία περιοχή ανεπτυγμένη στην παραγωγή οπωροκηπευτικών. Αποτελεί σήμερα το τρίτο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας με μία έκταση 2.600 στρέμματα μετά την Ιεράπετρα και τη Μεσσαρά. Σε αυτό συνετέλεσαν: Πρώτα το προοδευτικό παραγωγικό δυναμικό της περιοχής με το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ιδιαίτερα το δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα των νέων παραγωγών. Ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής (ηλιοφάνεια, υψηλή σχετική εργασία, ήπιος χειμώνας, επάρκεια νερού, αμμοπηλώδη εδάφη κ.λπ.). Η αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων που με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκαν στην περιοχή (ΠΕΠ, σχέδια βελτίωσης, κλαδικά προγράμματα και άλλα). Η τεχνική υποστήριξη από το επιστημονικό δυναμικό του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην περιοχή. Η υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας στην περιοχή. Η ύπαρξη των δύο κέντρων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην περιοχή. Η δυνατότητα πρόσβασης μέσω  σύγχρονων οδικών δικτύων σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού και του εσωτερικού (Βαλκάνια, Αθήνα, Θεσσαλονίκη)».

- Ποια είναι η σημερινή διάρθρωση των μονάδων και κατά πόσον αυτές είναι ανταγωνιστικές στο πεδίο που διαμορφώνεται;
«Το μέσο μέγεθος των θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων ξεπερνά τα 8-10 στρέμματα. Διαρθρωτικά έχουμε τον καλύτερο μέσο όρο της χώρας, αν όμως συγκριθούμε με ανταγωνίστριες χώρες του εξωτερικού (Ισπανία, Ολλανδία, Τουρκία) υπολειπόμεθα. Υπάρχουν σύγχρονες μονάδες που είναι καλά οργανωμένες στις οποίες όμως χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και βελτίωσή τους. Υπάρχουν όμως και μονάδες οικογενειακής μορφής που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται υποστήριξη από εξειδικευμένους επιστήμονες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Υπάρχουν πεδία που πρέπει να αλλάξει η κατάσταση, όπως είναι η οργάνωση των παραγωγών σε ομάδες και η βελτίωση του οδικού δικτύου».

- Με ποιον τρόπο κατά την γνώμη σας θα διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των υπαρχουσών μονάδων;
«Η ανταγωνιστικότητα των μονάδων θα διασφαλιστεί με τη λήψη μέτρων όπως: Ενημέρωση-εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία. Δημιουργία ισχυρής παραγωγικής βάσης στα σύγχρονα θερμοκήπια της περιοχής. Ευέλικτο νομικό πλαίσιο για συνενώσεις μικρών μονάδων είτε σε ομάδες είτε σε συνεταιρισμούς. Δημιουργία ομάδων παραγωγών. Εμφαση στην ποιότητα και την τυποποίηση. Πιστοποίηση της παραγωγής (ολοκληρωμένη-βιολογική). Αξιοποίηση οργανωμένου σύγχρονου πρατηρίου (δράση η οποία προωθείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου)».

- Υπάρχει ένας διαρκής πειραματισμός στην περιοχή και συνεργασία με πολλούς πανεπιστημιακούς και ερευνητές. Θα μπορούσε αυτό να γίνει σε όλο το μήκος και το πλάτος της αγροτικής οικονομίας και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
«Η περιοχή της Τριφυλίας αποτελεί κέντρο διαρκούς πειραματισμού σε θέματα που αφορούν την τεχνική καλλιέργειας, την λίπανση, την προστασία της παραγωγής (ολοκληρωμένη-βιολογική αντιμετώπιση), την ολοκληρωμένη διαχείριση, τη βιολογική γεωργία, την αξιολόγηση νέων υβριδίων και ποικιλιών. Υπάρχει συνεργασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας μας και του εξωτερικού με ερευνητικά ιδρύματα και με διεθνείς οργανισμούς για μελέτη πολλών προβλημάτων. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί σε όλο το μήκος και το πλάτος της αγροτικής οικονομίας υπό προϋποθέσεις όπως: Καλύτερη χρηματοδότηση της γεωργικής έρευνας η οποία θα ασχοληθεί με τα υπαρκτά προβλήματα και τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και δεν θα είναι εξηρτημένη από χρηματοδοτική υποστήριξη της Ε.Ε. που υποστηρίζει προγράμματα που πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής γεωργίας. Στελέχωση των ερευνητικών ιδρυμάτων με ερευνητές με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” με στόχο πάντοτε την εφαρμοσμένη έρευνα. Δραστηριοποίηση και ανάληψη πρωτοβουλιών από τις υπηρεσίες για επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γεωργία».

- Εχουν μέλλον στην περιοχή μας οι νέες μέθοδοι καλλιέργειας όπως είναι η υδροπονία;
«Η υδροπονική καλλιέργεια αποτελεί την σημαντικότερη ίσως προοπτική εξέλιξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών για τους εξής λόγους:
- Επιτυγχάνεται σημαντική αύξηση της παραγωγής.
- Βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων (ομοιομορφία προϊόντος κ.λπ.). 
- Εξοικονόμηση νερού και λιπασμάτων.
- Προστασία του περιβάλλοντος λόγω περιορισμού των χημικών αποβλήτων.
Στην περιοχή μας η υδροπονική καλλιέργεια εφαρμόζεται στο 8% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ομως τις απαραίτητες υποδομές και τον αναγκαίο εξοπλισμό διαθέτουν πολλές θερμοκηπιακές μονάδες οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν τις καλλιέργειές τους σε υδροπονικές. Χρειάζεται όμως προσοχή, ενημέρωση, τεχνική υποστήριξη από ειδικούς και όχι βιαστικές κινήσεις για να μην έχουμε αστοχίες. Στην υδροπονική καλλιέργεια δεν συγχωρούνται τα λάθη και έχουν κόστος. Φαίνεται επομένως ότι η υδροπονία έχει μέλλον στην περιοχή».

- Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν τα δημοσιεύματα με πληροφορίες για την εγκατάσταση μεγάλων θερμοκηπιακών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα από επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία. Θεωρείτε πως μπορούν να πετύχουν τέτοια εγχειρήματα;
«Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο καιρό έχουμε εγκατάσταση μεγάλων σύγχρονων θερμοκηπιακών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα από επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία. Κυρίως η εγκατάσταση αυτών των θερμοκηπίων γίνεται για συμπαραγωγή ενέργειας. Οι μονάδες αυτές μπορεί να πετύχουν, εάν αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν οι περιοχές αυτές, που είναι το μικρό κόστος αγοράς γης και το μικρό κόστος εργασίας. Ωστόσο οι περιοχές αυτές έχουν και μειονεκτήματα διότι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας μας. Ομως η αξιοποίηση της γεωθερμίας και άλλων εναλλακτικών μορφών θέρμανσης τους παρέχει τη δυνατότητα να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές».

- Σε μια τέτοια προοπτική υπάρχουν κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των μονάδων μικρομεσαίων παραγωγών;
«Δεν δημιουργείται πρόβλημα με την εγκατάσταση των νέων σύγχρονων μεγάλων μονάδων. Υπάρχει χώρος για όλους και τα περιθώρια είναι μεγάλα. Οι μονάδες αυτές καλλιεργούν σε υδροπονικά υποστρώματα, έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και επιχειρηματική κατεύθυνση. Οι μονάδες μικρομεσαίων παραγωγών (οικογενειακής μορφής) θα πρέπει να οργανωθούν σε ομάδες, να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών τους, να βελτιώσουν την ποιότητα και να εκσυγχρονισθούν».

- Η παραγωγή στην περιοχή έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό. Ποιες είναι οι χώρες στις οποίες προσανατολίζεται η παραγωγή και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που δίνουν πλεονεκτήματα στη δική μας περιοχή;
«Η κάμψη της εσωτερικής κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων. Οι τιμές παραγωγού συμπιέζονται εκ των πραγμάτων ενώ δεν ακολουθούν οι τιμές των εισροών. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους ανήσυχους και προοδευτικούς παραγωγούς της περιοχής στην αναζήτηση νέων αγορών και στην τοποθέτηση προϊόντων σε χώρες εκτός ΕΕ όπως πρώην ανατολικές χώρες και Βαλκανίων (όπου φαίνεται να έχουμε πλεονέκτημα από τους ανταγωνιστές Ισπανούς) και αυτό δίνει μια νότα αισιοδοξίας. Η εξωστρέφεια αυτή των παραγωγών τα 2-3 τελευταία χρόνια οδήγησε στη θεαματική αύξηση των εξαγωγών προς τους αναφερόμενους προορισμούς και κυρίως στα Βαλκάνια. Η βελτίωση των οδικών δικτύων και η μελλοντική ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού θα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, καθώς θα είναι εύκολη και με μικρό κόστος η πρόσβαση στις αγορές. Η Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Τσεχία κ.λπ.) και τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.) είναι οι κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί για τα κηπευτικά υπό κάλυψη και όλες οι χώρες της Ευρώπης για το καρπούζι». 

- Υπάρχουν έργα υποδομής που μπορούν να δώσουν ώθηση στην παραγωγή και τι νομίζετε ότι λείπει; Το Φιλιατρινό φράγμα αρκεί;
«Υπάρχουν σημαντικά έργα υποδομής που γίνονται στην περιοχή τα οποία μπορούν να δώσουν δυναμική στον κλάδο και ώθηση στην παραγωγή. Ενα από αυτά είναι και το Φιλιατρινό φράγμα το οποίο θα εξασφαλίσει επάρκεια νερού, αρίστης  ποιότητας νερό και μικρό κόστος άρδευσης. Με την χαμηλή αγωγιμότητα του νερού άρδευσης θα δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς παραγωγούς να εγκαταστήσουν συστήματα υδροπονικής καλλιέργειας. Ομως από μόνο του το Φιλιατρινό φράγμα δεν αρκεί για να δοθεί η απαιτούμενη ώθηση στην παραγωγή. Η βελτίωση των οδικών δικτύων για εύκολη πρόσβαση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στις αγορές είναι αναγκαία στις συνθήκες της σημερινής συγκυρίας. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) για υποστήριξη των ενεργειακών αναγκών των θερμοκηπίων είναι επιβεβλημένη».

- Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση με το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Τι νομίζετε ότι μπορεί να γίνει  με την υπόθεση αυτή;
«Τα δημοπρατήρια προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη στους παραγωγούς και ο ρόλος τους είναι: Προγραμματισμός παραγωγής προσαρμοσμένος στην εκάστοτε ζήτηση. Τυποποίηση των προς δημοπράτηση προϊόντων. Συλλογική πώληση των προϊόντων και είσπραξη της αξίας τους για λογαριασμό των παραγωγών. Ιδρυση των ομάδων παραγωγών. Τεχνική υποστήριξη των παραγωγών.
Είναι ανάγκη επομένως να προχωρήσει η ίδρυση ενός σύγχρονου δημοπρατηρίου όπως έχει ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου γιατί μόνο οφέλη θα προκύψουν για τους παραγωγούς από την ίδρυσή του. Με την διαδικτύωση  δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν σύγχρονα δημοπρατήρια δημιουργώντας χώρους αποθήκευσης και συγκέντρωσης σε περιφερειακό επίπεδο. Απαιτείται όμως αλλαγή νοοτροπίας των παραγωγών, διασφάλιση της κρίσιμης μάζας προϊόντων για την οικονομική του βιωσιμότητα, πληρότητα, τεχνολογική δομή, και λειτουργία του με επαγγελματικό τεχνικό και οικονομικό μάνατζμεντ».   

- Τα τελευταία χρόνια  επαναλαμβάνονται διαρκώς ιδέες και προτάσεις για νέες καλλιέργειες, από το ιπποφαές μέχρι το γκότζι μπέρι; Πιστεύετε ότι μπορούν να αναπτυχθούν και υπό ποιες προϋποθέσεις;
«Η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων οφείλει και πρέπει να είναι συνεχής. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ώστε να μην υπάρξουν κακές επιλογές για να μην ζημιωθεί οικονομικά ο παραγωγός. Οι προϋποθέσεις είναι:
- Ερευνα αγοράς για διάθεση του προϊόντος.
- Οργάνωση, συμμετοχή σε ομάδες παραγωγών της καλλιέργειας επιλογής.
- Ενημέρωση από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στις ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει η καλλιέργεια για να είναι επιτυχής (για τις νέες καλλιέργειες η δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης είναι πολύ περιορισμένη).
- Αξιολόγηση της προσαρμογής της καλλιέργειας στις συνθήκες της περιοχής».
                                          
- Τελικά τι νομίζετε ότι λείπει από την αγροτική οικονομία που θα μπορούσε να την κάνει ανταγωνιστική στο σύνολό της μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που δημιουργούν η παγκοσμιοποίηση και οι νέες εμπορικές συμφωνίες που ανοίγουν όλο και περισσότερες πόρτες στην Ευρώπη για προϊόντα τρίτων χώρων;
«Χρειάζεται να δούμε από την αρχή κάποια πράγματα. Δεν λείπει ούτε το ανθρώπινο δυναμικό ούτε η τεχνογνωσία και η τεχνική υποστήριξη, τις βασικές προϋποθέσεις τις έχουμε (κλίμα, εδαφολογικές συνθήκες, ποικιλία προϊόντων κ.λπ). Λείπει η καλύτερη οργάνωση και η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που έχουμε. Απαιτείται συντονισμός όλων σε μία ενιαία εθνική στρατηγική για να μπορέσουμε να κάνουμε ανταγωνιστική την αγροτική οικονομία στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Μια δυναμικά σχεδιασμένη και υψηλής διεθνούς ανταγωνιστικότητας -από πλευράς ποιότητας και τιμών- αγροτική οικονομία, που θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μπορεί να συμβάλει τόσο στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές όσο και στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων των αγροτών και των συνδεδεμένων με αυτούς επιχειρήσεων. Στρατηγικός στόχος για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης και βιώσιμης αγροτικής οικονομίας θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθετοποίηση των παραγωγών (φυσικών προσώπων, αγροτικών συνεταιρισμών και επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μεγάλης παραγωγής πρώτων υλών ή τελικών φυσικών ή/και ζωικών προϊόντων), ώστε να συμπιεσθεί συνολικά το κόστος παραγωγής και να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα ολόκληρου του κλάδου».Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/32013-antonis-paraskevopoulos

Με απαισιοδοξία και τάσεις φυγής αντιμετωπίζουν οι πολίτες το 2014

Mε τάσεις φυγής και αρκετή απαισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι πολίτες το 2014, όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής. Το 55,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα έφευγε από τη χώρα αν του δινόταν η ευκαιρία, ενώ το 45,9% δηλώνει ότι έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί στην επαρχία.
Το 68,6% εκτιμά ότι τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας, έναντι μόλις 25,1% που θεωρεί ότι τα χειρότερα πέρασαν.Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν ότι η κυβέρνηση (84,1%), ο ΣΥΡΙΖΑ (88,9%), οι επιχειρήσεις (89,8%) και τα συνδικάτα (95,2%) δεν κάνουν τίποτα ή ελάχιστα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση το 79,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να είναι προτεραιότητα για το 2014 και ακολουθεί η αντιμετώπιση της φτώχειας με 37,1%. Πάντως, ένα 51% των πολιτών εκτιμά ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση της ανεργίας την επόμενη πενταετία, ενώ ένα 63,9% βλέπει μέλλον για την επιχειρηματικότητα

Ολοκληρώθηκαν δύο έργα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ξεκινούν άλλα 5!

Ολοκληρώθηκαν στις 28/12/2013 δύο νέα (2) σημαντικά έργα για το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας τα οποία είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 511.579,11€. Πρόκειται για την εγκατάσταση δύο (2) αερόψυκτων ψυκτικών συγκροτημάτων ισχύος 400KW και τριών (3) ρυθμιστών στροφών (inverter) ισχύος 18,5KW όπως επίσης και η εγκατάσταση ενός νέου σύγχρονου τηλεφωνικού κέντρου στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών. Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν επίσης πέντε (5) ακόμη νέα έργα στο πλαίσιο της ιατροτεχνολογικής και ηλεκτρομηχανολογικής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Στο 57,2% ανέβηκε η ανεργία των νέων

Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κυμαίνεται το ποσοστό της ανεργίας των νέων (ηλικίες 15-24) σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων. Στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι το γενικό ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο 27%, αλλά στους νέους αυτό υπερδιπλασιάζεται φθάνοντας στο 57,2% με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να ξεπερνάει τα 1,3 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία παρουσιάζει το «Βήμα», κατά το Γ΄ Τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.635.905 άτομα και των ανέργων σε 1.345.387. Το ποσοστό ανεργίας κατά τη διάρκεια του Γ΄ τριμήνου 2013 διαμορφώθηκε στο 27,0%, όντας αυξημένο κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 (24,8%), ενώ αντίθετα οριακά βελτιωμένη είναι η εικόνα σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους (27,1%). Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ είχε αυξηθεί κατά 9,3% σε σχέση με το Γ΄ Τρίμηνο του 2012. Μέσα σε αυτό το κλίμα η καταγεγραμμένη συνολική απασχόληση σημειώνει ισχνή αύξηση (0,1%) σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που οφείλεται στην ανοδική, αν και μικρή σε εύρος, τάση του αριθμού τόσο των εργοδοτών (0,6%) όσο και των αυτοαπασχολουμένων (0,3%).

ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ 3 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ..

Έναν 30χρονο από την Αττική αναζητούν οι Αρχές για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων. Ήδη ο επαγγελματίας απατεώνας προσπάθησε να εξαπατήσει 3 ηλικιωμένους στη Μεσσηνία, στις 6 Δεκεμβρίου, μεταξύ 11-1 το μεσημέρι. Αρχικά, πήγε σε σπίτι 78χρονου στην Βαλύρα, στη συνέχεια σε σπίτι 83χρονης στα Ζερμπίσια και, τέλος, σε σπίτι 84χρονου στο Μελιγαλά, όπου προσποιήθηκε ότι είναι υπάλληλος της ΔΕΗ και πρέπει να του δώσουν χρήματα για ρύθμιση οφειλής συγγενικού τους προσώπου, ώστε να του γίνει επιστροφή χρημάτων. Ευτυχώς ο απατεώνας δεν έγινε πιστευτός από τους ηλικιωμένους και έφυγε άπραγος.

ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ

«Τα­μεί­ο» θα κά­νει ο Δή­μαρ­χος Μεσ­σή­νης Στά­θης Α­να­στα­σό­που­λος την προ­σε­χή Κυ­ρια­κή για τα πε­πραγ­μέ­να τις τρι­ε­τί­ας που η­γεί­ται του Δή­μου. Σε σχε­τι­κή α­να­κοί­νω­σή του ο κ. Α­να­στα­σό­που­λος το­νί­ζει τα ε­ξής:
 «Ως δη­μο­τι­κή αρ­χή, πι­στή στις δε­σμεύ­σεις μας, κά­να­με τον πρώ­το α­πο­λο­γι­σμό των πε­πραγ­μέ­νων μας στα μέ­σα του 2012, που α­φο­ρού­σε το ε­νά­μι­ση έ­τος θη­τεί­ας της δη­μο­τι­κής αρ­χής. Την Κυ­ρια­κή 29 Δε­κεμ­βρί­ου, στις 18:30, στην αί­θου­σα εκ­δη­λώ­σε­ων ΡΟ­ΔΟΝ, που βρί­σκε­ται ε­πί της Ε­θνι­κής ο­δού στην έ­ξο­δο της Μεσ­σή­νης προς Πύ­λο, θα γί­νει ο α­πο­λο­γι­σμός των πε­πραγ­μέ­νων με την ο­λο­κλή­ρω­ση της τρι­ε­τί­ας 2011 -2013. Για το λό­γο αυ­τό κα­λού­με, ε­κτός α­πό τα μέ­λη της αυ­το­δι­οι­κη­τι­κής πα­ρά­τα­ξης «Δη­μο­τι­κή Έ­νω­ση Μεσ­σή­νης» και ό­λους τους εν­δι­α­φε­ρό­με­νους πο­λί­τες να ε­νη­με­ρω­θούν για την μέ­χρι τώ­ρα πο­ρεί­α της δη­μο­τι­κής αρ­χής.Εί­ναι αυ­το­νό­η­το ό­τι το κά­λε­σμα αυ­τό α­πευ­θύ­νε­ται σε ό­λους τους ε­νερ­γούς πο­λί­τες, α­νε­ξαρ­τή­τως κομ­μα­τι­κών κα­τα­βο­λών και αυ­τό για­τί πι­στεύ­ου­με ό­τι ο ε­νη­με­ρω­μέ­νος πο­λί­της με τη συμ­με­το­χή του βο­η­θά στην α­νά­πτυ­ξη και πρό­ο­δο του τό­που του.»

Η ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΑ

Ένα ακόμα βίντεο κλιπ γύρισε η Άντζελα Δημητρίου στην πόλη των Φιλιατρών και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο. Η γνωστή καλλιτέχνης όχι μόνο αγαπά την Τριφυλία αλλά ο σύζυγός της κατάγεται από την τριφυλιακή πόλη και δηλώνει ερωτευμένη με την ομορφιά, την ζεστασιά των κατοίκων του Δήμου αλλά κυρίως για την μοναδική τέχνη που παράγει η περιοχή μέσα από τον ιδρώτα των ανθρώπων της...
Προφανώς η γνωστή και ως lady έχει αποκτήσει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την πόλη της Τριφυλίας. 

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Δημοσκόπηση δεν αφήνει τίποτα όρθιο μέσα στη Βουλή - Γκρεμίζονται Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκόπηση εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει ανατρεπτικά αποτελέσματα - Το 36,4% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ποιό κόμμα θα ψηφίσουν - Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πλέον τρίτο κόμμα με ποσοστό μόλις στο 7,3% - Στη Βουλή σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μπαίνουν μόνο τρία κόμματα Μία τέτοια δημοσκόπηση δεν έχει δει ουδέποτε το φως της δημοσιότητας και πραγματικά προκαλεί έκπληξη για το πολιτικό σκηνικό της χώρας!
Η δημοσκόπηση εκπονήθηκε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δείχνει πως το 36,4% των ερωτηθέντων δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποιό κόμμα θα ψηφίσουν. Ωστόσο, η ανατροπή έρχεται μετά! Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου (δηλαδή στο ερώτημα τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε εθνικές εκλογές την επόμενη Κυριακή) με 14,5%, ποσοστό πραγματικά έκπληξη. Όπως έκπληξη αποτελεί και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας που συγκεντρώνει ποσοστό 7,3% και είναι το τρίτο κόμμα στη Βουλή. Οι εκπλήξεις όμως και οι ανατροπές από αυτή τη δημοσκόπηση δεν τελειώνουν εδώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνουν ποσοστό κάτω του 3% και έτσι δεν μπαίνουν καν στη Βουλή. Ανατρεπτικά είναι και τα αποτελέσματα στην παράσταση νίκης (δηλαδή ποιό κόμμα πιστεύετε πως θα κέρδιζε εάν γίνονταν εκλογές). Μέχρι τώρα στην παράσταση νίκης προηγείτο η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε αυτή τη δημοσκόπηση τα πράγματα έχουν αλλάξει.

1.000 παιδιά από τη Ρωσία στην Μεσσηνία

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ με την ονομασία «Τα παιδιά του ήλιου», που θα διοργανώσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Άμπωτις», περίπου 1.000 παιδιά από τη Ρωσία, ενήλικες συνοδοί, καθώς και πολλοί VIP εκ μέρους των μεγάλων χορηγών, θα επισκεφθούν τον προσεχή Ιούνιο την Καλαμάτα. Στο Δήμο Καλαμάτας έφθασε σχετική επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας της πόλης της Μόσχας, που υποστηρίζει τη διενέργεια αυτού του Φεστιβάλ (μπορείτε να δείτε εδώ την επιστολή του Υπουργείου Παιδείας της Μόσχας και τη μετάφραση του εγγράφου στην ελληνική). Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, με επιστολή του, δήλωσε πως ο Δήμος θα παράσχει την αναγκαία υποστήριξη για την προετοιμασία και την επιτυχή διενέργεια αυτής της διοργάνωσης. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία της Καλαμάτας, γεγονός ευεργετικό για την τουριστική κίνηση στην περιοχή μας, αλλά και για τη διαφήμισή της στη Ρωσία. Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να ετοιμάσουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, ενώ τα παιδιά από τη Ρωσία – πέρα από τις διακοπές στη θάλασσα – θα επιδοθούν στην εξάσκηση σε πνευματικά παιχνίδια, όπως σκάκι, ντάμα, γκο, μπριτζ και ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθώς οι Ρώσοι ιθύνοντες δίνουν μεγάλη σημασία στα πνευματικά αθλήματα.

Ηλεία: Δυσάρεστες εκπλήξεις με τις επιδοτήσεις…

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίζονται για εκατοντάδες αγρότες της Ηλείας που καθημερινά επισκέπτονται τα τραπεζικά υποκαταστήματα για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις τους. Τα χρήματα «μπλοκαρίστηκαν» για χρέη των αγροτών προς τρίτους. Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς, οι επιδοτήσεις καταβάλλονται αυτούσιες στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών και «δικαίωμα» παρακράτησης είχαν μόνο οι τράπεζες σε περίπτωση που ο δικαιούχος του λογαριασμού είχε δάνειο σε αυτές και για το οποίο είχε ζητήσει ο ίδιος με πάγια εντολή να κρατούνται χρήματα από εκεί.
 Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν γίνει δυσκολότερα για τη ζωή των αγροτών, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο του συγκεκριμένου μέτρου και πλήττονται ολοένα και περισσότερο, αν έχουν οφειλές προς τρίτους οι οποίοι ζήτησαν να εισπράξουν τις οφειλές τους. Όπως ρητά προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων «δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.500 ευρώ τον μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.500 ευρώ».

Μεγάλος ο αριθμός νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση

ΠΕΡΑ από το τεράστιο κοινωνικό, σημαντικό είναι και το οικονομικό κόστος για την Ευρώπη από την πρόωρη εγκατάλειψη της εκπαίδευσης -συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής- από τους νέους Ευρωπαίους. Δυστυχώς, όπως επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός αυτός παραμένει ανησυχητικά υψηλός, στοιχίζοντας στην ευρωπαϊκή οικονομία 1,25% του ΑΕΠ της. Ο αριθμός των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση στην Ευρώπη, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη μακροχρόνια ανεργία, τη φτώχεια και την εγκληματικότητα, σε σχέση με τους άλλους συνομηλίκους τους, εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος, σημειώνει το cedefop.
Η κρίση δε, όπως ήταν αναμενόμενο, επιδεινώνει τα φαινόμενα αυτά με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να εμφανίζουν ποσοστά υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ-28. Το ποσοστό των νέων 18-24 ετών, οι οποίοι εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ των 28 κρατών- μελών, αν και οριακά χαμηλότερο από εκείνο των χωρών Ισπανία και Ιταλία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία. Τα μεγαλύτερα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης, τα οποία υπερβαίνουν σημαντικά τον κοινοτικό μέσο όρο, σημειώνονται κατά σειρά στις χώρες Βουλγαρία (όπου τείνει στο 25%), Σλοβακία και Ιρλανδία.

Ρήγμα... στο Παλιοροβούνι αποκαλύπτει μελέτη...

Η... ώρα της ευθύνης φθάνει για ορισμένους, για τα όσα έχουν γίνει γύρω από την υπόθεση «Παλιοροβούνι».Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σημερινή» που παρουσιάζει το έγγραφο του ΙΓΜΕ που καταδεικνύει, πως η περιοχή έχει μεταβατικές ζώνες κερματισμού και αστάθειας αλλά και ρήγμα, του οποίου η ενεργοποίηση δεν αποκλείεται.Αυτό καταρρίπτει όλους τους σχεδιασμούς που γίνονταν εδώ και μια 10ετία και τους ισχυρισμούς πολλών, αλλά και προκαλεί σειρά ερωτημάτων για τις μελέτες και τα χρήματα που σπαταλήθηκαν.

Οι Μεσσήνιοι στηρίζουν Ελλάδα…και το δείχνουν!

Στροφή προς τα ελληνικά προϊόντα δείχνουν να κάνουν οι Καλαματιανοί, όχι μόνο επειδή πιστεύουν ότι είναι μια λύση για ανάκαμψη της οικονομικής κρίσης, αλλά κι επειδή έχουν πλέον πειστεί ότι είναι εξίσου ποιοτικά με τα εισαγόμενα και πολλές φορές σε καλύτερη τιμή.
Στα μείον, το γεγονός ότι οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν εξαγοραστεί από ξένες ή πολλά προϊόντα απλά συσκευάζονται στην Ελλάδα και έτσι παίρνουν τον περίφημο κωδικό 520 στο barcode τους.
Εμείς βρεθήκαμε στο δρόμο και μιλήσαμε με καταναλωτές, αλλά και καταστηματάρχες, για τις προτιμήσεις τους και τη στροφή που παρατηρείται στα ελληνικά προϊόντα, κυρίως στα χρόνια της κρίσης.
Διαβάστε τι μας είπαν:

Φωτεινή Μανιάτη
«Στις αγορές μου μετρά η σχέση ποιότητας και τιμής. Αν έχω ένα εφάμιλλο ελληνικό, στην ίδια ή παραπλήσια τιμή, φυσικά και θα προτιμήσω, αφού έτσι στηρίζω την εργασία στον τόπο μου. Ελληνικά προϊόντα αγοράζω, κυρίως, στον τομέα της διατροφής, αφού σε κάποιους τομείς, όπως στα αυτοκίνητα ή στον αθλητικό εξοπλισμό, δεν υπάρχει καν ελληνική παραγωγή».
 
Ηλίας Τσουκάλης
«Είναι σημαντικό για μένα αν ένα προϊόν είναι ελληνικό, αφού έτσι στηρίζω την ελληνική οικονομία. Γενικά, πιστεύω στην ποιότητα του ελληνικού προϊόντος. Έτσι, στην επιλογή μου σημασία έχει η τιμή, αλλά και η χώρα. Θεωρώ ότι σε κάποια είδη είμαστε καλύτεροι, ενώ σε κάποια άλλα υστερούμε».
 
Βίκυ Καραμπάτσου
«Αποτελεί σημαντικό παράγοντα η προέλευση ενός προϊόντος. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να ψάχνω από πού προέρχεται το προϊόν που αγοράζω, ενώ πιο πριν δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία. Επιζητώ πλέον να είναι ελληνικό, να προέρχεται από ελληνική επιχείρηση και, μάλιστα, αν το ίδιο προϊόν παράγεται σε τοπικό επίπεδο, ακόμα πιο πολύ. Όσο για την ποιότητα, είμαι σίγουρη ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι εξίσου καλά, τα δε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα υπερτερούν».
 
Άννα Ρεσβάνη
«Ο λόγος που θα αγοράσω ένα ελληνικό προϊόν είναι γιατί στηρίζω την οικονομία της χώρας στην οποία διαμένω.
Πάντα κοιτάω και την τιμή και τη χώρα προέλευσης.
Τα ελληνικά προϊόντα δεν πιστεύω ότι υστερούν, αντίθετα υπάρχουν πάρα πολλά καλά και ποιοτικά, αλλά δεν προωθούνται σωστά και δε διαφημίζονται όσο θα έπρεπε».
 
Αναστασία Αρμπάτση
«Δεν είναι κριτήριο για μένα στην αγορά ενός προϊόντος αν είναι ελληνικό ή όχι, αλλά αν πειστώ ότι ένα ελληνικό προϊόν είναι εξίσου καλό με ένα άλλο, θα το αγοράσω, ακόμα και αν είναι ακριβότερο.
Δεν πιστεύω ότι υστερούν τα ελληνικά προϊόντα έναντι των άλλων χωρών. Απλά, το ελληνικό επιχειρείν είναι τις περισσότερες φορές εκείνο που κάνει τους καταναλωτές να απαξιώνουν την ελληνική αγορά.
Προσωπικά, επειδή έχω και μαγαζί, η πολιτική μου είναι να στηρίζω τα ελληνικά προϊόντα και ακόμα πιο πολύ τους Καλαματιανούς προμηθευτές, ακόμα και αν είναι ακριβότεροι, γιατί πρέπει να ξαναζωντανέψει η αγορά, να δουλεύουν όσο το δυνατόν στον τόπο τους οι άνθρωποι και όχι να ξενιτεύονται για ένα κομμάτι ψωμί».
 
Όλγα Παναγιωτοπούλου
«Πλέον αποτελεί κριτήριο αν ένα προϊόν είναι ελληνικό. Έτσι, σε είδη καθημερινής χρήσης, όπως καθαριστικά και φαγώσιμα, προσέχω το barcode να ξεκινά από 520. Εφόσον βρίσκω αυτό που ψάχνω και είναι “Made in Greece”, γιατί να μην το προτιμήσω; Και βέβαια, η ποιότητα είναι εξίσου καλή με τα εισαγόμενα.
Θεωρώ ότι, αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα, ενισχύουμε την ελληνική οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αν θέλουμε να γίνουμε και λίγο ρομαντικοί, στο κλίμα των ημερών, βοηθάμε μια ελληνική οικογένεια να πάρει είδη πρώτης ανάγκης, όπως ρούχα, σχολικά κ.ά. για τα παιδιά της.
Όσο για την τιμή σε σχέση με τα εισαγόμενα, πάντα πίστευα πως ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Επίσης, θεωρώ πως ο ένας πρέπει να βοηθά και να στηρίζει τον άλλον, δηλαδή ο καταναλωτής να στηρίζει τα ελληνικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις. Με τη σειρά τους οι επιχειρήσεις να προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές σε όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμα επίπεδα για τα ελληνικά νοικοκυριά, που πραγματικά περνούν δύσκολες στιγμές».
 
Κλεάνθης Βοσνάκης
«Πλέον, ναι προτιμώ τα ελληνικά προϊόντα, γιατί πρέπει όλοι να στηρίξουμε ελληνικές εταιρείες. Κυρίως αγοράζω ελληνικά προϊόντα στον τομέα της διατροφής.
Το θέμα είναι ότι παράγουμε ποιότητα, όμως υστερούμε πολύ στο εμπορικό κομμάτι. Άλλωστε, η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων και ο πολιτισμός είναι οι μόνες αξιόλογες πηγές πλούτου που προσφέρουν ποιότητα στην Ελλάδα».