Pages

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΑΔΑΙΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ...

Σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας λειτουργούν εκατοντάδες αυτοδιοικητικές εταιρείες. Οι εποπτεύουσες δημοτικές Αρχές αποφεύγουν να ενημερώσουν το υπουργείο Εσωτερικών ακόμα και για την ύπαρξη των επιχειρήσεων. Φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν παράνομες μονιμοποιήσεις και ανεξέλεγκτες δαπάνες. Δήμαρχοι «κρύβουν» τις δημοτικές επιχειρήσεις, φοβούμενοι τη σωρεία των καταγγελιών για παράτυπες χρηματοδοτήσεις και παράνομες μονιμοποιήσεις Κρυφτούλι με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου συνεχίζουν να παίζουν δεκάδες αυτοδιοικητικές αρχές, αρνούμενες να αποστείλουν οικονομικά στοιχεία και αριθμό απασχολουμένων για εκατοντάδες δημοτικές επιχειρήσεις τους.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις που υποχρεούντο να απογραφούν έως τα τέλη του έτους, έχουν απογραφεί μόλις 350. Οι υπόλοιπες 411 αγνόησαν τουλάχιστον πέντε επιστολές του υπ. Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, με τις οποίες τους ζητήθηκε άμεση καταγραφή οικονομικών στοιχείων των ΝΠΙΔ που συντηρούν, καθώς και τις προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι οι «άφαντες» δημοτικές επιχειρήσεις θα θεωρηθούν μη υπαρκτές και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λουκέτα.

Σύσκεψη για τη διαχείριση συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Για τη δι­α­σφά­λι­ση της δη­μό­σιας υ­γεί­ας και την προ­στα­σί­α του φυ­σι­κού πε­ρι­βάλ­λον­τος προ­κύ­πτει ως α­νάγ­κη, η αν­τι­με­τώ­πι­ση του σο­βα­ρού ζη­τή­μα­τος της α­νε­ξέ­λεγ­κτης δι­ά­θε­σης, αλ­λά και των δυ­σχε­ρει­ών που προ­κύ­πτουν κα­τά τη δι­α­χεί­ρι­ση των κε­νών συ­σκευ­α­σι­ών φυ­το­προ­στα­τευ­τι­κών προ­ϊ­όν­των, λό­γω ελ­λι­πούς γνώ­σης των χρη­στών και λό­γω έλ­λει­ψης κα­τάλ­λη­λης υ­πο­δο­μής.
 Για το λό­γο αυ­τό ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Μεσ­ση­νί­ας κ. Πα­να­γι­ώ­της Α­λευ­ράς προ­σκα­λεί σε σύ­σκε­ψη για την αν­ταλ­λα­γή α­πό­ψε­ων και τη δι­α­μόρ­φω­ση ε­νός πλαι­σί­ου δρά­σης, σχε­τι­κά με το σο­βα­ρό αυ­τό ζή­τη­μα, τους Δη­μάρ­χους Ν. Μεσ­ση­νί­ας, τους αρ­μό­διους Αν­τι­δη­μάρ­χους και Γε­ω­τε­χνι­κούς των Δή­μων, το Ε­πι­με­λη­τή­ριο Μεσ­ση­νί­ας, το ΤΕΙ Πε­λο­πον­νή­σου, το ΓΕ­Ω­ΤΕ­Ε Πα­ράρ­τη­μα Δυτ. Ελ­λά­δας & Πε­λο­πον­νή­σου, το Σύλ­λο­γο Γε­ω­πό­νων Ε­λευ­θέ­ρων Ε­παγ­γελ­μα­τι­ών Μεσ­ση­νί­ας, τον Α­γρο­τι­κό Συ­νε­ται­ρι­σμό ”Ε­ΝΩ­ΣΗ ΜΕΣ­ΣΗ­ΝΙΑΣ”, τον Α­γρο­τι­κό Συ­νε­ται­ρι­σμό Κα­λα­μά­τας και τον Α­γρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Φι­λια­τρών. Η σύ­σκε­ψη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην Κα­λα­μά­τα, αύ­ριο στις 12:00 μ.μ. στην αί­θου­σα «Π. ΦΩ­ΤΕ­ΑΣ» του Δι­οι­κη­τη­ρί­ου.

«Βυθίζεται» στη φτώχεια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας!

Κάτω από 59% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ το 2011 εννέα ελληνικές περιφέρειες βρίσκονταν, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα κάτω από το 75%. Ειδικότερα, το 2011, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 80% του μέσου κοινοτικού.
Οι ελληνικές περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75% του κοινοτικού είναι η Ηπειρος (55% του κοινοτικού ΑΕΠ), η Θεσσαλία (56%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (57%), η Δυτική Ελλάδα (59%), η Κεντρική Μακεδονία (62%), το Βόρειο Αιγαίο (63%), η Πελοπόννησος (65%), η Κρήτη (69%) και η Στερεά Ελλάδα (72%). Στα Ιόνια Νησιά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 75% του μέσου κοινοτικού. Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011 σημειώθηκε στην Αττική (107% του κοινοτικού AEΠ), στο Νότιο Αιγαίο (89%) και στη Δυτική Μακεδονία (80%).

Οι αλλαγές για τις ενοικιάσεις καταστημάτων

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η τροπολογία που ψηφίστηκε για τις εμπορικές μισθώσεις αναλύει η ΠΟΜΙΔΑ. Όπως αναφέρει με τη νέα ρύθμιση απελευθερώνονται σε σημαντικό βαθμό οι νέες εμπορικές μισθώσεις, με αποτέλεσμα να αναμένεται η μαζική σύναψη χιλιάδων νέων μισθωτικών συμβάσεων ξενοίκιαστων καταστημάτων Οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως εξής: ΝΕΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η διάρκειά τους καθορίζεται κατ΄ αρχήν ελεύθερα από τους συμβαλλόμενους. Αν συμφωνηθεί χρόνος μεγαλύτερος από την τριετία, ισχύει ο μεγαλύτερος, υποχρεωτικά και για τις δύο πλευρές. Αν όμως συμφωνηθεί μικρότερος από την τριετία, ή δεν συμφωνηθεί συγκεκριμένη διάρκεια (μίσθωση αορίστου χρόνου), τότε ισχύει η ελάχιστη τριετής διάρκεια που δεσμεύει και τα δύο μέρη.
ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ δηλαδή τα μέρη θα έχουν την απόλυτη ευχέρεια να διαπραγματεύονται και να συμφωνούν διαφοροποιημένο χρόνο δέσμευσης για κάθε πλευρά, ανάλογα με τις ανάγκες τους, όχι όμως μικρότερο από την τριετία. Είναι αυτονόητο ότι κάθε μισθωτής που θέλει να κάνει μια σοβαρή επένδυση, ενώ θα διεκδικεί για τον εαυτό του μεγάλη μισθωτική διάρκεια, ο ίδιος θα ζητά να δεσμεύεται για μικρότερο χρόνο, με minimum πάντοτε την τριετία, ώστε να μπορεί να αποδεσμευθεί σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης της επιχείρησής του. Θα είναι δηλαδή συνήθεις στην πράξη και απόλυτα έγκυρες οι μισθώσεις με μεγάλη συμβατική διάρκεια υπέρ του μισθωτή, αλλά με δέσμευσή του να παραμείνει στο μίσθιο μόνον για μια 3ετία.
ΛΥΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Οι νέες μισθώσεις θα μπορεί να λυθούν με νεότερη συμφωνία που αποδεικνύεται με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας. Η καταγγελία τους από τον εκμισθωτή ή το μισθωτή, μετά τη λήξη του συμβατικού τους χρόνου, ή της νόμιμης τριετίας αν ο συμβατικός χρόνος είναι μικρότερος, γίνεται εγγράφως και η μίσθωση λύνεται τρεις (3) μήνες από την κοινοποίησή της. ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ: Κατά τα λοιπά οι νέες μισθώσεις θα διέπονται από τις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, και από τις συμφωνίες που περιλαμβάνονται στο μισθωτήριο. Στις νέες μισθώσεις δεν έχουν εφαρμογή οι παλαιές διατάξεις περί διάρκειας, ιδιόχρησης, ανοικοδόμησης, αποζημίωσης άυλης εμπορικής αξίας κλπ. του π.δ. 34/95.

Έτσι θα βάλουν χέρι οι δανειστές στα ελληνικά κοιτάσματα

-Δέσμια των Μνημονίων και του αγγλικού Δικαίου η Ελλάδα -Πώς ο Γ. Παπανδρέου «υποθήκευσε» ακόμα και τον ορυκτό μας πλούτο
Πετρέλαια υπάρχουν, λοιπόν! Αυτό επιβεβαιώθηκε και από πιο επίσημα χείλη. Ανοιχτά της Κρήτης, στο Ιόνιο, το Αιγαίο και την Ήπειρο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Η εξέλιξη είναι ασφαλώς θετική. Βέβαια, μαζί με την ικανοποίηση καλλιεργήθηκε και η κριτική για την «αδράνεια» του παρελθόντος, όταν ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χλεύαζε την ύπαρξη υδρογονανθράκων.
Υδρογονάνθρακες λοιπόν στην Ελλάδα και αυτό είναι αλήθεια. Το θέμα είναι σε ποια ποσότητα υπάρχουν… Γιατί υδρογονάνθρακες σε κάποια μορφή και σε κάποιες ποσότητες υπάρχουν σε πολλές περιοχές της υφηλίου. Αλλά για να μετατραπεί το «πετρέλαιο υπάρχει» σε «χρήματα υπάρχουν», πρέπει να μεσολαβήσουν προϋποθέσεις, ενέργειες, επενδύσεις και χρόνος.
Τα δεδομένα για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης που έχει συγκεντρώσει η νορβηγική εταιρία PGS βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο.Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έσοδα ύψους έως και 150 δισ. ευρώ σε βάθος 25-30 ετών από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν πέρυσι από τη νορβηγική εταιρία PGS και αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η ερμηνεία των δεδομένων που προκύπτουν από αυτές, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις για ενθαρρυντικές ενδείξεις αναφορικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων.Μέσα στο 2014 θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για παραχώρηση 10- 15 περιοχών για έρευνες.
Τα «γεράκια» παραμονεύουν
Η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ελληνικό έδαφος θα καταστήσει τη χώρα μας σημαντικό ενεργειακό κόμβο, που θα μπορεί να καλύψει χωρίς εξαρτήσεις από τρίτες χώρες τις αυξανόμενες ανάγκες των χωρών της Ευρώπης σε ενέργεια.
Το θέμα είναι πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα αυτά. Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας είναι δεδομένο πως δεν μπορεί ούτε τα βασικά να κάνει για τις εξορύξεις.Τα ευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα «γεράκια» όμως το γνωρίζουν καλά αυτό και σχεδιάζουν να «αρπάξουν» όσο το δυνατόν περισσότερα από την Ελλάδα.Ήδη έχει ξεκινήσει ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ ενδιαφερόμενων εταιρειών και κυβερνήσεων χωρών που μάχονται για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Εταιρείες κολοσσοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και βλέπουν τεράστιες ευκαιρίες στη χώρα μας.Ωστόσο, το θέμα δεν είναι καθόλου απλό. Τα κοιτάσματα ναι μεν βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος και αποτελούν ελληνική περιουσία, εντούτοις η Ελλάδα είναι δέσμια των δανειστών.
Τι εννοούμε;
Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η κυβέρνηση Παπανδρέου - που τόνιζε πως δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες –έχει υπογράψει τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις σε αγγλικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως οι δανειστές θα έχουν λόγο σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας. Άρα εκείνοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, μιας και η Ελλάδα είναι «δεμένη» με Μνημόνια.Επομένως, τα όποια έσοδα προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση θα κατευθυνθούν προς τους δανειστές για την αποπληρωμή χρεών και αν περισσέψει κανένα «ψυχουλάκι» θα φάει και ο λαός.

Ανατρεπτική Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανεξάρτητη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ.

Ο Γιώργος Διαμάντης μεγάλωσε στην Κυπαρισσία, είναι γνωστός Αρχιτέκτονας που εργάζεται και δραστηριοποιείται από το 1976 στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο και στην περιοχή μας , παρουσιάζοντας πλούσιο Αρχιτεκτονικό έργο. Πολλά από τα δημόσια και ιδιωτικά έργα της περιοχής μας φέρουν την υπογραφή του, όπως Δημαρχείο, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, συγκροτήματα κατοικιών, πολιτιστικό κέντρο, πεζόδρομοι, διαμόρφωση παραλίας. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η κοινωνική προσφορά του με δωρεάν παροχή γνώσεων, ιδεών και μελετών στο Δήμο Κυπαρισσίας και στην ευρύτερη περιοχή.
Οι απόψεις του ιδρυτικού Μανιφέστου είναι ανιδιοτελής και είναι η αρχή για μια νέα πορεία προς τη ανάπτυξη του Δήμου Τριφυλίας, την ανάπτυξη που επιτάσσει αυτός ο Δήμος και απαιτεί από τους ανθρώπους που έχουν καθήκον να προσφέρουν. Ιδρυτικό Μανιφέστο και βασικές αρχές με τις οποίες συμμετέχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το Δήμο Τριφυλίας. (Κάνε κλικ, μπες διάβασε και δώσε μας την γνώμη σου).http://kyparissiotis.blogspot.gr/2014/02/blog-post_7195.html

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΟΔΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ KYPARISIANEWS

Συνεργασίες ΚΑΘΑΡΩΝ θέσεων, ιδεών και προσώπων χωρις “εξαρτήσεις” του…σήμερα! Κά­τω α­πο τις συν­θή­κες που δι­α­μορ­φώ­νον­ται στην Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου, με τις κομ­μα­τι­κές στη­ρί­ξεις, με τις “α­νη­συ­χί­ες” των νυν ε­κλεγ­μέ­νων Συμ­βού­λων της Πλει­ο­ψη­φί­ας και της Μεί­ζο­νος Μει­ο­ψη­φί­ας (Τα­τού­λη-Δρά­κου), με την στά­ση.­..α­να­μο­νής του Πε­ρι­φε­ρειά­ρχη και της Νέ­ας Δη­μο­κρα­τί­ας, με την ε­πι­λο­γή Βου­δού­ρη α­πό την η­γε­σί­α του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, εί­ναι ε­πι­βε­βλη­μέ­νη η εμ­φά­νι­ση της πραγ­μα­τι­κά Α­νε­ξάρ­τη­της λύ­σης.
Το πο­λι­τι­κό πρό­σω­πο που θα συν­θέ­τει την Πο­λι­τι­κή και Αυ­το­δι­οι­κη­τι­κή εκ­προ­σώ­πη­ση των δη­μο­κρα­τι­κών Πε­λο­πον­νη­σί­ων που θέ­λουν να εκ­φρα­στούν, α­νε­ξάρ­τη­τα α­πό την στε­νή κομ­μα­τι­κή τους ε­πι­λο­γή σε ε­πί­πε­δο Ε­θνι­κών και Ευ­ρω­πα­ϊ­κών Ε­κλο­γών! Τέ­τοι­ο πρό­σω­πο εί­ναι ο Τά­σος Α­πο­στο­λό­που­λος, ο ο­ποί­ος έ­χει δυ­ο α­κό­μη ι­σχυ­ρές προ­ϋ­πο­θέ­σεις.Εί­ναι Πε­λο­πον­νή­σιος, ζει και ερ­γά­ζε­ται οι­κο­γε­νεια­κώς στην Πε­λο­πόν­νη­σο και έ­χει α­πο­στα­σι­ο­ποι­η­θεί α­πό τις κομ­μα­τι­κές ε­ξαρ­τή­σεις πο­λύ πριν τις.­..ε­ξε­λί­ξεις της Κεν­τρι­κής Πο­λι­τι­κής Σκη­νής! Α­να­μέ­νε­ται ά­με­σα η α­πό­φα­σή του για υ­πο­ψη­φι­ό­τη­τα στην Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου με κα­θα­ρές συ­νερ­γα­σί­ες. Ή­δη έ­χει συ­ζη­τή­σει με πρό­σω­πα τα ο­ποί­α εί­ναι χω­ρίς ε­ξαρ­τή­σεις αυ­τή τη στιγ­μή και τα ο­ποί­α δεν έ­χουν .­..υ­πο­χρε­ώ­σεις σε άλ­λους α­περ­χό­με­νους συν­δυα­σμούς!

Απογείωση αναμένεται για τον τουρισμό το 2014

Ένα νέο ρεκόρ όπως όλα δείχνουν θα σημειώσει φέτος ο τουρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg. "Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2014 θα καταγραφεί νέο ρεκόρ", αναφέρει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Περίπου 18,5 εκατομμύρια θα επισκεφθούν την Ελλάδα αυτή τη χρονιά, ενώ η χώρα θα αποκομίσει έσοδα 13 δισ. ευρώ,σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη. "Σχεδόν όλες οι παραδοσιακές και οι νέες αγορές δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια."
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει περιγράψει την τουριστική βιομηχανία της χώρας ως "την ατμομηχανή που ξεκίνησε και έχει αρχίσει να τραβά την οικονομία έξω από την οδυνηρή εξαετή ύφεση" με την ανεργία να φτάνει στο 28%. Αν η Ελλάδα ξεπεράσει το στόχο των 24 εκατομμυρίων επισκεπτών μέχρι το 2021, θα προστεθεί ένα 9% στο ΑΕΠ και θα δημιουργηθούν 300.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με σχετικό e-mail του κ. Ανδρεάδη στο Bloomberg.

"Πεσμένη" η κίνηση στη Λαϊκή Αγορά

Πεσμένη είναι η κίνηση στη λαϊκή αγορά Καλαμάτας αλλά το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις λαικές της Μεσσηνίας. Οι παραγωγοί από τη μια μειώνουν τις τιμές και από την άλλη οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν. Οι ίδιοι μάλιστα τονίζουν πως δεν αισιοδοξούν αφού ακόμη και το Σάββατο αν αυξηθεί ελάχιστα η κίνηση, αυτό δε τους σώζει.
Ο κόσμος αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα σε μικρές ποσότητες αφού χρήματα δεν υπάρχουν για το οικογενειακό τραπέζι αφού οι προυπολογισμοί τους είναι πολύ μειωμένοι...

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Κινητικότητα με εργοτάξια στην Ιονία Οδό

Πυκνώνουν τα εργοτάξια για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού. Το μεγαλύτερο οδικό έργο σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο (ο οδικός άξονας ξεκινά από το Αντίρριο και φτάνει μέχρι την είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων) όσο πάει γίνεται και πιο εμφανές ότι έχει πάρει μπρος. Μεγάλο μέρος των εργασιών έχει ξεκινήσει στο νότιο τμήμα του, ενώ στο βόρειο τμήμα γίνεται αναδιοργάνωση των εργοταξίων. Εν τω μεταξύ στο φουλ είναι πλέον οι μελέτες και οι γεωτεχνικές έρευνες για τη σήραγγα στην Κλόκοβα. Μηχανήματα και μετρήσεις γίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί το υπέδαφος που θα συναντήσουν τα μηχανήματα εκσκαφής. Το έργο της διάνοιξης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2014 και να ολοκληρωθεί δύο χρόνια μετά προκειμένου να ολοκληρωθεί όλος ο οδικός άξονας της Ιόνιας Οδού.
Υπάρχει πάντως διάχυτη η αισιοδοξία πως όλο το υπόλοιπο έργο θα μπορέσει να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2015 ή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2016. Στο νότιο τμήμα του έργου έχει παραδοθεί ήδη (κατασκευασμένο ως δημόσιο έργο) το κομμάτι Κουβαράς-Αγγελόκαστρο και οι εργασίες είναι σαφώς πιο προχωρημένες με τις σήραγγες και τις γέφυρες να είναι σε αρκετά ώριμο στάδιο κατασκευής.Στο βόρειο τμήμα της Ιόνιας Οδού και συγκεκριμένα μετά την παράκαμψη Φιλιππιάδας έχουμε το πιο δύσκολο κομμάτι των κατασκευών με τα εδάφη να είναι πιο ορεινά και τις εργασίες να επηρεάζονται πολύ από τις καιρικές συνθήκες.

Καλαμάτα, το Καλό Νερό, το Ναύπλιο και Τολό οι προορισμοί του 2014

Ένας από τους ισχυρότερους ομίλους tour operators του κόσμου, ο γερμανικός FTI, εντάσσει στα φετινά του προγράμματα τους τουριστικούς προορισμούς την Καλαμάτα, το Καλό Νερό, το Ναύπλιο και το Τολό. Τα στελέχη του ομίλου μάλιστα είναι εντυπωσιασμένα με την Πελοπόννησο. Ένα κορυφαίο του στέλεχος δήλωσε ότι «πουθενά αλλού στον κόσμο τέσσερις χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δεν βρίσκονται τόσο κοντά, όσο η Ολυμπία, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος και ο Μυστράς». Φαίνεται λοιπόν πως οι μεγάλοι tour operators ανακαλύπτουν την Πελοπόννησο και ετοιμάζονται να κάνουν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας πύλη εισόδου στο Μοριά. Σε αυτό έχει συμβάλει μεταξύ άλλων η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, που έχει έχει φέρει πολύ κοντύτερα τις Μυκήνες και την Επίδαυρο στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
 Μετά την ολοκλήρωση και του κλάδου Λεύκτρο - Σπάρτη, το ταξίδι για το Μυστρά θα γίνει επίσης πιο άνετο και ασφαλές, αφού οι ταξιδιώτες θα γλιτώσουν τις στροφές του Ταϋγέτου. Αν μάλιστα κατασκευαστεί και ο δρόμος Τσακώνα - Καλό Νερό, τότε η διαδρομή από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έως την Αρχαία Ολυμπία θα διαρκεί περίπου μία ώρα, γεγονός που θα φέρει ακόμα περισσότερους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ο FTI ιδρύθηκε το 1983 από τον Ντίτμαρ Γκουντζ είναι ένας από τους πιο ισχυρούς οικονομικά tour operators, μιας και διαθέτει αξιολόγηση Α'. Κάτω από την ομπρέλα του ομίλου λειτουργούν τα σήματα FTI Touristik, LAL Sprachreisen, Sonnenklar.TV, BigXtra Touristik, 5vorFlug, Meeting Point International. Η δραστηριότητα του FTI ξεπερνά τη συμβατική λειτουργία ενός tour operator, καθώς ο όμιλος δραστηριοποιείται και στην αγορά των δυναμικών πακέτων (dynamic packaging) στο Διαδίκτυο, καθώς επίσης στην κρουαζιέρα, έχοντας αποκτήσει ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο από την εταιρεία Saga Cruises. Διαθέτει ακόμη ξενοδοχεία αλλά και ταξιδιωτικό κανάλι στη Γερμανία. kathimerini.gr

"ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΚΥΛΕΥΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΔΗΘΕΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ"

ΣΑΦΗ αναφορά για το ΕΣΠΑ ως αναπτυξιακό εργαλείο έκανε από το Καλονερό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης μιλώντας στους ξενοδόχους της περιοχής κάνοντας σοβαρέςεπισημάνσεις.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι δημιουργήθηκε πρόγραμμα επιλέξιμων δαπανών προβολής της τουριστικής εικόνας του Μοριά ως προτεραιότητα αλλά επιμένουμε "ζητώντας να υπάρξει χρηματοδοτικό πακέτο που θα βελτιώσει με εγγυήσεις τις ενταγμένες ξενοδοχειακές μονάδες στο ΕΣΠΑ ώστε να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις". Πρόσθεσε ότι πρέπει "να αποδομήσουμε τις αιτιολογήσεις των χρηματοπιστωτικών συστημάτων που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις νέες επενδύσεις καθώς οι Πελοποννήσιοι επιχειρηματίες έχουν ανοιχτό μυαλό και δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό". Εντύπωση όμως προκάλεσε η αναφορά του ότι οι επιχειρηματίες "μέμφονται εμάς τους αυτοδιοικητικούς και θεσμικούς που πάνω από όλα βάζουμε δήθεν το πολιτικό ρίσκο και δεν λειτουργούμε με καθαρούς κανόνες εμποδίζοντας επενδύσεις και δραστηριότητες που αποτελούν το Α και των Ω για έξοδο από τη κρίση". Επισήμανε ότι η λογική της περιφέρειας είναι η προσέλκυση επενδύσεων με νέες τάσεις και δεν μπορούν τα πολιτικά κόμματα "να σκυλεύουν πάνω στο πτώμα της χώρας προβάλλοντας αναιτιολόγητες ενστάσεις σε πράγματα που έχουν λυθεί". Η άποψη της Περιφέρειας χαρακτηρίζοντας δυναμική συνεργασία με τους ανθρώπους του τουριστικού προιόντος τους οποίους εμπιστεύεται η Περιφέρεια δημιουργώντας το μέλλον.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΟΥΓΚΑ...ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Δεν α­πάν­τη­σε ου­σι­α­στι­κά το Υ­πουρ­γεί­ο Ε­σω­τε­ρι­κών σε ε­ρώ­τη­ση του βου­λευ­τή Μεσ­ση­νί­ας Γ. Λαμ­πρό­που­λου για την ρύθ­μι­ση των λη­ξι­πρό­θε­σμων ο­φει­λών στους Δή­μους. Το μό­νο που αρ­κέ­στη­κε να α­να­φέ­ρει ο Υ­πουρ­γός Ε­σω­τε­ρι­κών στην α­πάν­τη­σή του για το φλέ­γον αυ­τό ζή­τη­μα εί­ναι ό­τι: «Σας γνω­ρί­ζου­με ό­τι το ζή­τη­μα θα ε­ξε­τα­στεί κα­τ’ αν­τι­στοι­χί­α με τις ρυθ­μί­σεις πε­ρί δι­ευ­κό­λυν­σης τμη­μα­τι­κής κα­τα­βο­λής των ο­φει­λών προς το Δη­μό­σιο.»

“Η Πελοπόννησος έγινε της μόδας”

«Έργο σημαία» χαρακτήρισε το έργο για την ανάπτυξη και προβολή του τουρισμού της Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, σημειώνοντας παράλληλα ότι επί νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, δαπανούνταν περί τα 5, 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για αποσπασματικές διαφημιστικές ενέργειες που δεν είχαν τα σημερινά αποτελέσματα. Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην αύξηση κατά 20% της τουριστικής κίνησης της περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και την επίτευξη του στόχου της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, αφού οι πτήσεις ήδη ξεκινούν. Αναφορικά με τις αιτιάσεις του επικεφαλής του ΚΚΕ, ο Περιφερειάρχης τις χαρακτήρισε ως «άνθρακας ο θησαυρός», αφού όλες οι ενέργειες έχουν λάβει όλες τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, χωρίς να εντοπιστεί πουθενά πρόβλημα.
Ο κ. Τατούλης έκλεισε την τοποθέτησή του με μια διττή διαπίστωση, αφενός ότι από αυτές τις νέες πτήσεις που προσεγγίζουν την Πελοπόννησο ζουν κατά κύριο λόγο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και βρίσκουν δουλειά εκατοντάδες Πελοποννήσιοι, και αφετέρου κατέδειξε ότι πίσω από την αγωνία του εκπροσώπου του ΚΚΕ είναι τοπικοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι αγωνιούν για το αν υπάρχει κάποια διαφημιστική πίττα, που κάποιοι συνάδελφοι τους νέμονται, γεγονός που ασφαλώς και δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση.
Ειδικότερα, «για ελλιπείς γνώσεις και για αποσπασματική ενημέρωση που καταλήγει στην διατύπωση ψευδών γεγονότων» κατηγόρησε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, κ. Ντίνα Νικολάκου τον επικεφαλής του ΚΚΕ, κ. Νίκο Γόντικα, απαντώντας σε επερώτηση του τελευταίου σχετικά με πρόγραμμα τουριστικής προβολής που τρέχει η Ανώνυμη Εταιρεία «Πελοπόννησος ΑΕ», χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι επρόκειτο για ένα έργο που η Πελοπόννησος ΑΕ κατέθεσε στην Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, η οποία, αφού εξέτασε τον φάκελο, τον ενέταξε για χρηματοδότηση 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΧΡΙ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ

Δύο εβδομάδες προθεσμία έχουν ακόμα οι ετεροδημότες, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση και να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στο δήμο τον οποίο κατοικούν.

Σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών θα χρειαστεί να ψηφίσουν σε δύο διαφορετικά σημεία. Πιο συγκεκριμένα, οι ετεροδημότες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στην περιοχή όπου διαμένουν στις ευρωεκλογές, αλλά είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στην πόλη που είναι δηλωμένοι ως δημότες, προκειμένου να ψηφίσουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Εάν λοιπόν κάποιος ετεροδημότης δεν ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία μέχρι τις 14 Μαρτίου, θα πρέπει την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών να μεταβεί στο δήμο που είναι εγγεγραμμένος για να ψηφίσει, ενώ τη δεύτερη Κυριακή θα πρέπει να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του για τις ευρωεκλογές και στο δήμο του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον βέβαια υπάρξει δεύτερος γύρος.Όπως επισημαίνει ο Στρατής Μαραγκός, διευθυντής Μηχανογράφησης του υπουργείου Εσωτερικών, οι πολίτες αυτοί καλό θα ήταν να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών, ώστε να ψηφίσουν στο ίδιο σημείο και για τις ευρωεκλογές.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, 104.247 άτομα είχαν τον τίτλο του ετεροδημότη σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών, ωστόσο κατατίθενται συνέχεια νέες αιτήσεις.

"Μπόνους" σε 15.000 υποψηφίους για ΑΕΙ - ΤΕΙ:

Mια σημαντική ευκαιρία να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε καλύτερα τμήματα των ΑΕΙ δίνει το υπουργείο Παιδείας σε περίπου 15.000 αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων μόνο με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου, δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα σε όσους συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ (Ομάδα Α') να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, μόνο για μία (1) φορά και μόνο για το αμέσως επόμενο έτος από αυτό που εξετάστηκαν.
Κατά τη συμμετοχή τους για το 10% των θέσεων εισακτέων, οι υποψήφιοι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (2 γενικής παιδείας - 2 ειδικότητας) και τα ειδικά μαθήματα, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάποιο από τα προηγούμενα, καταθέτοντας μόνο Μηχανογραφικό Δελτίο. Οι εν λόγω υποψήφιοι δεν υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά προσέρχονται στις προβλεπόμενες ημερομηνίες για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας (password) , στο ΕΠΑΛ αποφοίτησής τους ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ, υποβάλλοντας επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε περίπτωση που υπάγονται σε κάποια από τις ειδικές περιπτώσεις.

Με το κιάλι τα κρουαζιερόπλοια στην Μεσσηνία...

Νωρίς άρχισε η τουριστική κίνηση στο Κατάκολο, με την άφιξη την Κυριακή του πρώτου κρουαζιερόπλοιου. Η κανονική περίοδος ανοίγει τον Απρίλιο. Οι επαγγελματίες, ωστόσο, της περιοχής δηλώνουν απογοητευμένοι, αφού, όπως έλεγαν, θα υπάρχει σημαντική μείωση του αριθμού των αφίξεων, που την υπολογίζουν στα 100 κρουαζιερόπλοια λιγότερα σε σχέση με πέρσι. Στα δικά μας δεδομένα, 100 κρουαζιερόπλοια στην Καλαμάτα ίσως να ήταν μια σημαντική ευκαιρία να «τρέξουν» χρήματα. Όμως, αν και η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει συμπεριληφθεί στο χωροταξικό για την κρουαζιέρα, μάλλον με το κιάλι θα βλέπουμε πλοία. Το γιατί δεν το γνωρίζουμε, αλλά θα πρέπει να απασχολήσει τους υπευθύνους… Χ.Χ.

Προεκλογικό δωράκι στους δημοσίους υπαλλήλους !!

 "ΤΑΙΖΟΥΝ " ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ
-ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ !!!
 Προεκλογικό δώρο σε δημοσίους υπαλλήλους αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης για δυνατότητα επαναφοράς του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το 2011 και τις υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν, το επίδομα των 150 ευρώ δινόταν πλέον σε ελάχιστες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα στους εργαζομένους στην καθαριότητα των δήμων.
Με απόφαση του Χρ. Σταϊκούρα ενεργοποιείται εξουσιοδότηση για την έκδοση απόφασης καθορισμού επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους και του ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κατηγορίες των δικαιούχων στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και στα ΝΠΔΔ μπορούν και πάλι να διευρυνθούν.
Ειδικότερα, η εν λόγω διάταξη προβλέπει έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού. Κατόπιν αυτών, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι φορείς να υποβάλουν στο εποπτεύον υπουργείο τα αιτήματα. Στην συνέχεια, το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να καταρτίσει σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, για το σύνολο των φορέων που εποπτεύει, και να το υποβάλει στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση – Απόστρατος αστυνομικός και λιμενικός στο κύκλωμα

Απόστρατος αστυνομικός και ο λιμενικός γιος του, μέλη μεγάλου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας:
 Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης σε διαφορές περιοχές της ΜεσσηνίαςΣε ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, συνελήφθησαν χθες δεκαοκτώ (18) άτομαΣτους συλληφθέντες περιλαμβάνονται όλα τα ενεργά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (12 άτομα), μεταξύ των οποίων εν ενεργεία Λιμενικός, απόστρατος αστυνομικός καθώς και έγκλειστός στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου, για ληστεία.Για να νομιμοποιήσουν τα έσοδα τους κάποια από τα μέλη χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνες» καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ,συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δράση τουςΗ δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει συνολικά ογδόντα (80) κατηγορούμενουςΔιενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και λοιπούς χώρους, παρουσία εισαγγελικών λειτουργώνΚατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ναρκωτικές ουσίες, όπλα, χρήματα, οχήματα, ποσότητα εκρηκτικών κ.α.
Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε σωρεία υποθέσεων διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος (80) συνολικά εμπλεκομένων ατόμων, ενώ για την πλήρη εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης , χθες (25.2.2014) το πρωί, πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Αστυνομικών Τμημάτων Πύλου, Μεσσήνης και Γαργαλιάνων, των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης, Ναυπλίου και Σπάρτης καθώς και Αστυνομικών των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, καθώς και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου.Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν συνολικά δεκαοκτώ (18) άτομα, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες, καταστήματα και λοιπούς χώρους.Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται όλα τα ενεργά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, (12 άτομα), μεταξύ των οποίων εν ενεργεία Λιμενικός, απόστρατος αστυνομικός καθώς και έγκλειστός στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου, για ληστεία.
Οι υπόλοιποι έξι (6) συλληφθέντες κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμη εξήντα δύο (62) άτομα.Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων έρευνας, προέκυψε ότι δώδεκα (12) άτομα, έχοντας διακριτούς ρόλους, συγκροτούσαν εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία.Όπως προέκυψε, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης σε χρήστες των περιοχών της Μεσσήνης, της Καλαμάτας, της Ανάληψης, του Πεταλιδίου, της Πύλου, των Γαργαλιάνων, της Τρίπολης Αρκαδίας, του Πύργου Ηλείας και των ευρύτερων – όμορων περιοχών.Από την παράνομη δραστηριότητά τους αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν για την κάλυψη των βιοποριστικών τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.Δύο (2) από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να νομιμοποιούν τα έσοδα, χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνες» δύο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας τους, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δράση τους.Επιπλέον, όπως προέκυψε, σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν, ως αντίτιμο της αγοραπωλησίας των ναρκωτικών και αντικείμενα αξίας, όπως λίρες, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις plasma κ.λπ.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών.
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προσυνεννοημένο κώδικα.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από τριάντα (30) έρευνες, στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • -1.210- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.
  • -4,6- γραμμάρια κοκαΐνης.
  • Τρία (3) περίστροφα.
  • Τρία (3) κυνηγετικά όπλα.
  • Αεροβόλο όπλο.
  • Στιλέτο.
  • Δεκαεπτά (17) φυσίγγια.
  • -281- εκατοστά φυτίλι.
  • -15.860- γραμμάρια πυρίτιδας.
  • Δύο (2) πυροκροτητές.
  • Δύο (2) φωτοβολίδες.
  • Το χρηματικό ποσό των -1.795- ευρώ.
  • Έξι (6) ζυγαριές ακριβείας.
  • Τριάντα ένα (31) κινητά τηλέφωνα.
  • Πέντε (5) Ι.Χ. επιβατηγά οχήματα και μία (1) μοτοσικλέτα.
  • Δύο (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μία (1) τηλεόραση.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

ΟΧΙ στην κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Π.Υ.Τ) Πελοποννήσου.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του ενόψει της επαπειλούμενης κατάργησης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Π.Υ.Τ) Πελοποννήσου
Την απόλυτη αντίθεσή του, κατά του σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού, εκφράζει οΤουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, ενόψει της επαπειλούμενης κατάργησης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) Πελοποννήσου και της μετάβασης αρμοδιοτήτων από την Τρίπολη στην Πάτρα. Αυτό το ενδεχόμενο, θα οδηγήσει την Πελοπόννησο σε τουριστική οπισθοδρόμηση και μαρασμό, απαξιώνοντας και υποβαθμίζοντας έτσι το τουριστικό της προϊόν, τη μόνη ελπίδα επιβίωσης και ανάπτυξης στην παρούσα δυσχερή οικονομική κατάσταση που διανύουμε.
Το επίμαχο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουριστικός και Λοιπές Διατάξεις”, έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014.
Η ενδεχόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου από την Τρίπολη στην Πάτρα, θα αποτελέσει ένα καίριο πλήγμα στον ήδη οικονομικά βεβαρημένο τουριστικό τομέα πολλών περιοχών της Πελοποννήσου, ενώ λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης, θα επιβαρύνει με ταλαιπωρία και υπέρμετρες δαπάνες μετακίνησης και διαμονής ένα πλήθος επιχειρηματιών της Πελοποννήσου, όταν για την διεκπεραίωση ακόμη και απλών διοικητικών συναλλαγών με την υπηρεσία, θα πρέπει να μετακινηθούν προς την Πάτρα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υπάλληλοι που χρόνια τώρα στελεχώνουν την Π.Υ.Τ. Πελοποννήσου, διαθέτουν γνώση, εμπειρία και υπευθυνότητα και ως εκ τούτου αδειοδοτούν, ελέγχουν και εξυπηρετούν άμεσα κάθε επενδυτή - επιχειρηματία του τουρισμού, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ενώ το πάγιο αίτημα σύσσωμου του τουριστικού κλάδου ήταν και θα είναι, η ενισχυτική στελέχωση της υπηρεσίας, και σε καμία περίπτωση, η κατάργησή της.
Από την προτεινόμενη αναδιοργάνωση των Π.Υ.Τ., προκύπτει ότι ο σχεδιασμός, αντί να λαμβάνει υπ’ όψιν τα κρίσιμα, από τουριστική άποψη, χαρακτηριστικά των Περιφερειών και των τουριστικών επιχειρήσεων που εδρεύουν σε αυτές, κινείται αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο του δημοσιονομικού “μαζέματος”, των μνημονιακών δεσμεύσεων και των οικονομικών υποχρεώσεων έναντι των εταίρων δανειστών μας.
Σ’ αυτήν την κομβική για τη χώρα μας περίοδο, όπου ο τουρισμός αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της εθνικής και περιφερειακής μας ανάπτυξης, επιβάλλεται η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της, αποσύροντας πάραυτα το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου, που απαξιώνει τη λειτουργική χρησιμότητα της πιο καίριας για την Πελοπόννησο, Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού.
Ομόφωνα αποφάσισε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, της 24ης Φεβρουαρίου 2014, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου να μεταφέρει την Περιφερειακή Διεύθυνση Τουρισμού Πελοποννήσου στην Πάτρα, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτής της υπηρεσίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία εξυπηρετεί πλήθος επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου.
Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 10% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας ανήκει στην Πελοπόννησο, αριθμώντας 920 ξενοδοχεία που διαθέτουν 32.624 δωμάτια και 52.957 κρεβάτια.
Διεκδικώντας την παραμονή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου στην Τρίπολη, ως Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, καλούμε σε προσκλητήριο εγρήγορσης, όλους τους τοπικούς Βουλευτές των Νομών της Πελοποννήσου, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τους συλλογικούς φορείς όλων των τουριστικών κλάδων της Πελοποννήσου, αλλά και κάθε τουριστικά ευαισθητοποιημένο Πελοποννήσιο πολίτη, έτσι ώστε, συνειδητά αντιστεκόμενοι, καταψηφίζοντας την εκτέλεση αυτής της πρόχειρης απόφασης, όλοι μαζί, να συμβάλλουμε καθοριστικά στην άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, περί αναδιάρθρωσης των Π.Υ.Τ.

Συνάντηση Πετράκου με Τσαυτάρη για το Φιλιατρινό Φράγμα!

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη για το Φιλιατρινό Φράγμα. Ο Θανάσης Πετράκος ζήτησε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν και έχουν οδηγήσει στο να έχουν σταματήσει οι εργασίες του Φράγματος των Φιλιατρών. Τόνισε ότι επιβάλλεται να ολοκληρωθεί γρήγορα η κατασκευή του και συγχρόνως να προχωρήσει και η δημοπράτηση των δικτύων.
 Ο κ. Υπουργός απάντησε ότι σε συνεργασία με τον μελετητή του έργου και την Υπηρεσία θα εξετάσουν άμεσα το θέμα, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η κατασκευή του Φράγματος χωρίς νέες καθυστερήσεις. Επίσης ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον κ. Υπουργό τα εξής θέματα:
1. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει όχι μόνο δέσμευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και να τεθεί ως μείζον θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο το ζήτημα της απόρριψης της πρότασης του ΟΟΣΑ για ανάμειξη του extra παρθένου ελαιολάδου με άλλα έλαια. Τόνισε ότι αυτό θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για το προϊόν αλλά συνολικά για την Ελληνική οικονομία. Ο κ. Υπουργός απάντησε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απορρίπτει την πρόταση αυτή του ΟΟΣΑ. 2. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επίσης το θέμα του δημοπρατηρίου στα Φιλιατρά και ζήτησε ενημέρωση για το που βρίσκεται το θέμα αυτό και αν στις προθέσεις της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου είναι η δημιουργία των δημοπρατηρίων. Ο κ. Υπουργός απάντησε ότι το Υπουργείο εξετάζει την δημιουργία δημοπρατηρίων για τα νωπά οπωροκηπευτικά. Σε ότι αφορά ειδικά το δημοπρατήριο των Φιλιατρών θα ενημερωθεί από την Υπηρεσία και θα απαντήσει άμεσα στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ- ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΤΗΝ εξωστρέφεια του τουριστικού προιόντος της Πελοποννήσου και της Τριφυλίας που αποτελεί ορόσημο για το τουρισμό εξέφρασαν οι φορείς της Περιφέρειας και της Ένωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας με τους αιρετούς στην κοπή της πίτας των ξενοδόχων στο Messinia Mare στο Καλονερό με πολλές ειδήσεις για την τουριστική σεζόν.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Αγγελόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι έγινε ενημέρωση μελών της Ένωσης ξενοδόχων για τις μεγάλες μάχες στο περίπτερο της Στοκχόλμης που είχε θετικά αποτελέσματα με μεγάλο ανταγωνιστή την Κρήτη ενώ συνομιλώντας με τουρ οπερέιτορ εκτιμούμε ότι τα επόμενα 2 χρόνια θα είναι θετικά. Έθιξε σειρά ζητημάτων που απασχολούν την Ένωση όπως οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και μια ταμπέλα στο δρόμο Τρίπολης- Καλαμάτας που να δείχνει την Κυπαρισσία. Παράλληλα το Δ.Σ. συζήτησε θέματα όπως είναι τα παράνομα τουριστικά καταλύματα, συμμετοχή στις εκθέσεις Βερολίνου και Μόσχας αλλά και την υλοποίηση ημερίδας 10-15 Απριλίου που να αναδεικνύει τα τοπικά προιόντα. Μάλιστα ο κ. Αγγελόπουλος πρότεινε μετά το Πάσχα να πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο για τους ξενοδόχους με μάνατζερ βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενώ εκτιμά ότι τουρισμός και αγροτικά είδη είναι ενοποιημένο προιόν. Τέλος μίλησε για τις τάσεις στην Ευρώπη με βάση την ισοτιμία ευρώ και ρουβλίου που αποτελεί μια διαρκή επαγρύπνηση για τους ξενοδόχους..
ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης με ξεκάθαρο λόγο ανέφερε ότι "σε δύσκολους καιρούς σε πρωτόγνωρες συνθήκες να αποκαταστήσει την εξωστρέφεια πέρα από το οικονομικό ζήτημα σε μια περίοδο που η κρίση έχει αγγίξει τον χώρο του τουρισμού με σοβαρές παρενέργειες" όπου η Πελοπόννησος επένδυσε σε ένα brand name "διότι χωρίς πιστοποίηση και αναγνωρισιμότητα του προιόντος δεν μπορούμε να πουλήσουμε τίποτα όταν η παγκόσμια αγορά έχει προχωρήσει μπροστά". Διεμήνυσε ότι προκαλεί αγανάκτηση "η γρήγορη και επιπόλαια τοποθέτηση ώστε να μειώνεται η ποιότητα του προσφερόμενος προιόντος ορισμένοι κύκλοι που μπορεί να έχουν μαζί μου οτιδήποτε αλλά είναι τραγικό να αμαυρώνεται η εικόνα της επιχειρηματικότητας" για να προσθέσει ότι η Περιφέρεια ανέπτυξε εργαλεία εκκίνησης της τουριστικής περιόδου αναγνωρίζοντας ότι στο παρελθόν το "σύστημα χρησιμοποίησε τους ξενοδόχους για να έχει τεράστια κέρδη αλλά σήμερα συνεχίζει την ίδια λαθεμένη πολιτική που αποτελεί μείζον πολιτικό σύστημα για την βιωσιμότητα του τουρισμού" με κανόνες και όρους. Για το λόγο αυτό η Πελοπόννησος ανέπτυξε μια δομή εγγυήσεων, ρευστότητας των επιχειρήσεων ώστε να παράγουμε αυτό που ζητά η αγορά της Ευρώπης μέσα από ξεκάθαρες διαδικασίες. 
ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας συμφώνησε ότι ευτυχώς που υπάρχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα από τα εργαλεία που ανέδειξε τον πλούτο της περιοχής μας, καθώς η Πελοπόννησος κινείται μόνο στους άξονες του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα. Συμπλήρωσε ότι ο Δήμος Τριφυλίας παρά τα αρχικά όνειρα και τη δημιουργία Τουριστικής επιτροπής θα συνεχίσει στο έργο του χωρίς να ερημώσει η βόρεια του πλευρά του Δήμου και να αναπτύσσεται η νότια πλευρά του Δήμου, ξεκαθαρίζοντας "το τοπίο τι θέλουμε και τι κάνουμε τότε θα μαραζώσουμε". Παραδέχτηκε ότι μειονέκτημα της Δημοτικής αρχής ήταν ότι δεν έδωσε την απαιτούμενη αναπτυξιακή προοπτική αλλά εκτίμησε ότι όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι καθώς το πελατειακό σύστημα αποτελεί παρελθόν για ελάσσονα ζητήματα..
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου και Αλευράς, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μπασδάνης, ξενοδόχοι, οι εκπρόσωποι της Ριζοσπαστικής αυτοδιοικητικής κίνησης και φορείς αλλά και πλήθος ξενοδόχων

Γ. Μιχελάκης για ΝΠΙΔ Δήμων: Καταγραφή του 60%

Σε ποσοστό 60% έχουν καταγραφεί τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των Δήμων, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ερώτηση είχε κατατεθεί προς το υπουργείο Εσωτερικών από τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδη και Γιάννη Δημαρά, μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, 24 δήμοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, δεν έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί τους με συνέπεια να μην μπορούν παρά να καλύπτουν τις δαπάνες για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους.

Εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα

Στο ερώτημα των δύο βουλευτών, με ποιο τρόπο θα εξορθολογιστεί η λειτουργία των δήμων και των δομών τους, ο κ. Μιχελάκης επισημαίνει ότι «το σημαντικό έργο της αξιολόγησης των δομών των Δήμων, το έχει αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και την Task Force» και έχουν καταλήξει ότι το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί δεν είναι άλλο από αυτό της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας. «Μετά από συντονισμένη προσπάθεια έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε πόσοι εργαζόμενοι υπάρχουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πόσο κοστίζουν, τι σχέση εργασίας έχουν, τι αντικείμενο, τι κενά και τι πλεονάσματα παρατηρούνται» αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών.

Καταγεγραμμένο το 60% των ΝΠΙΔ των ΟΤΑ

«Ελπίζουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα έχουμε εικόνα και για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των Δήμων. Επισημαίνεται ότι υπάρχουν 751 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί σε ποσοστό 60% και συνεχίζουμε, ευελπιστώντας στο επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε πλήρη καταγραφή», ενημερώνει τους ερωτώντες βουλευτές ο υπουργός Εσωτερικών και προσθέτει ότι στις δομές των ΟΤΑ συνεχίζεται η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα ενώ στα ΝΠΙΔ συνεχίζεται η καταγραφή και όταν υπάρχουν τα αποτελέσματα, αυτά θα γνωστοποιηθούν στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Μεσσηνία :Επιστράφηκε στα πάτρια εδάφη ύστερα από δεκαέξι χρόνια

Επιστράφηκε στον τόπο του, ύστερα από δεκαέξι χρόνια, βυζαντινό μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος (ελκυστήρας), που είχε κλαπεί από τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Κοινότητας Νομιτσή Μεσσηνίας, όπως γνωστοποιεί η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα. Η κλοπή γνωστοποιήθηκε με τηλεφωνική καταγγελία στις 29.07.1998 στην τότε αρμόδια για τη Μεσσηνία, 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία αμέσως προέβη σε σήμα προς την Interpol. Το εν λόγω γλυπτό, από μανιάτικο μάρμαρο, διατηρείται ακέραιο και σε εξαιρετική κατάσταση. Αποτελεί δομικό στοιχείο του Ναού και φέρει στη μία πλευρά έξεργο διάκοσμο που αποδίδει δυο λιοντάρια αντιμέτωπα τοποθετημένα στις άκρες, στο μέσο σταυρόσχημο διάτρητο κομβίο και μεταξύ τους τρίφυλλα και ανθέμια. Το μήκος του είναι περίπου 1,40μ. και χρονολογείται την ίδια εποχή με το ναό, γύρω στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα.
O ελκυστήρας εντοπίστηκε στο Διαδίκτυο το 2011, από το λέκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Πάλλη, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s του Λονδίνου, να έχει ήδη πωληθεί έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου, πέτυχε τον επαναπατρισμό του μαρμάρου στις 30.05.2012 κι αυτό παραδόθηκε για προσωρινή φύλαξη στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Στις 12.02.2014 πραγματοποιήθηκε, με κάθε δυνατή προστασία, η μεταφορά του γλυπτού στον τόπο καταγωγής του, ενώ προγραμματίζεται ο επαναπατρισμός του να προβληθεί στο ευρύ κοινό της Μεσσηνίας και να περιβληθεί με το δέοντα πανηγυρικό χαρακτήρα.

Ελαιόλαδο: Σταθερές τιμές παραγωγού στην Ελλάδα

  • IOC: Ρεκόρ εξαγωγών ελαιολάδου κάνει η Ισπανία, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξάνονται σε Ισπανία και Ιταλία, σε σταθερά επίπεδα στην Ελλάδα αν και με μικρή παραγωγή, σύμφωνα με τον ΑγροΤύπο
Στην Ιταλία, μετά την πτώση στις τιμές παραγωγού, που παρουσιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013, οι τιμές άρχισαν να αυξάνουν και έφτασαν στο τέλος Ιανουαρίου στα 2,95 ευρώ το κιλό. Ωστόσο αυτές οι τιμές είναι μειωμένες κατά –31% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. 
Στην Ελλάδα, που η παραγωγή βρίσκεται σε πολύ μικρά επίπεδα, ο μέσος όρος τιμών, από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τέλος Ιανουαρίου, παραμένει σε σταθερά επίπεδα, στα 2,46 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μια μικρή αύξηση σε σχέση με την περσινή περίοδο (+2%).

Εξαγωγές ελαιολάδου Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας την περίοδο 2012/2013

Στη συνέχεια δίνεται από τον IOC μια αναλυτική παρουσίαση των εξαγωγών ελαιολάδου της περσινής περιόδου (2012/2013) για την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Ειδικότερα από την Ισπανία εξήχθησαν συνολικά 728.621 τόνοι ελαιολάδου τη συγκεκριμένη περίοδο, από τους οποίους οι 226.505 τόνοι εξήχθησαν προς τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. Οι σημαντικότεροι προμηθευτές ισπανικού ελαιολάδου ήταν οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Βραζιλία και Αυστραλία. Όσον αφορά τις ισπανικές εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες, αυτές ανήλθαν σε 61.455 τόνοι και προήλθαν κυρίως από την Τυνησία, Μαρόκο και Τουρκία. 
Για την περίοδο 2012/2013 οι ισπανικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ ανήλθαν σε 502.116 τόνους. Από την Ισπανία αγόρασαν 218.162 τόνους η Ιταλία, 96.248 τόνους η Πορτογαλία, 95.199 τόνους η Γαλλία και 41.308 τόνους το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 2012/2013 η Ιταλία εξήγαγε συνολικά 392.000 τόνους. Το 40% αυτής της ποσότητας εξήχθη προς χώρες της ΕΕ, κυρίως προς Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο. Το υπόλοιπο ποσοστό πήγε προς τρίτες χώρες, κυρίως προς ΗΠΑ (το 30% των ιταλικών εξαγωγών), Ιαπωνία, Καναδάς, Κίνα και Ελβετία. Όσον αφορά τις ιταλικές εισαγωγές από τρίτες χώρες της περσινής περιόδου, αυτές ανήλθαν σε 79.800 τόνους και προήλθαν κυρίως από Τυνησία, Τουρκία και Χιλή.
Την ίδια περίοδο η Ελλάδα παρήγαγε 357.900 τόνους ελαιολάδου, από τους οποίους έκανε εξαγωγές 229.137 τόνων. Οι κυριότερες τρίτες χώρες που προμηθεύτηκαν ελληνικό ελαιόλαδο ήταν ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Αυστραλία και Ρωσία. Προς την Ιταλία εξήχθησαν 154.437 τόνοι και προς την Ισπανία 37.375 τόνοι.

«Σε πρώτη προτεραιότητα οι επενδύσεις στην αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία»

Οι επενδύσεις στην αγροτική οικονομία και την κτηνοτροφία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την υιοθέτηση του ψηφίσματος των αιτημάτων των αγροτών από το Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. «Το κατάντημα της αγροτικής οικονομίας αποτυπώνει την τραγική εμπειρία του τόπου, γιατί νιώσαμε ότι πλουτίσαμε με τις επιδοτήσεις, γιατί νιώσαμε ότι δεν υπάρχει η ανάγκη αναπτυξιακής πορείας της αγροτικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα βελτιωθεί τίποτα, αν στη μεγάλη κρίση το αίτημα των αγροτών δεν αποσκοπεί στην πλήρη αλλαγή με σύγχρονες προσεγγίσεις» δήλωσε ο κ. Τατούλης.
Το αγροτικό κίνημα δεν έχει ανάγκη από προστάτες πρόσθεσε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα ανεξάρτητο αγροτικό κίνημα με βάση τη λογική της αλλαγής προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα βαρίδια που κρατούσαν τον αγροτικό τομέα τόσα χρόνια πίσω. Εξέφρασε επίσης ο κ. Τατούλης την απορία του γιατί μέσα στα αιτήματα των αγροτών δεν υπήρξε η πρόταση για γρήγορη νομοθετική πρωτοβουλία για το ξεκαθάρισμα του συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι φανατικά λογικό και όχι κομματικά χρωματισμένο.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε επίσης απαραίτητο το Καλάθι των Προϊόντων της Πελοποννήσου και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη για την αναγκαία αναπτυξιακή πορεία της αγροτικής οικονομίας, τονίζοντας τη σημασία της γρήγορης ενσωμάτωσης των κοινωνικών αλλαγών και των πολιτικών μεταβολών. Σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι κατά την αναθεώρησή της η Περιφέρεια Πελοποννήσου ζήτησε την ενίσχυση της περιφερειακότητας της αγροτικής πολιτικής.

Το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου με ψήφισμα στα αιτήματα των αγροτών

Με αυξημένη πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, ενέκρινε σήμερα το απόγευμα, ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών της Πελοποννήσου, βασικά και κύρια των οποίων είναι η "άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού νόμου" και "άμεση συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου δίκαιου και λειτουργικού, με εφαρμογή του από το 2015". Η "κατάργηση του χαρατσιού, που επιβλήθηκε στα αγροτεμάχια και στους βοσκοτόπους. Πάγωμα των χρεών των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τρία χρόνια και τη χρηματοδότηση τους με χαμηλό επιτόκια, όπως και πάγωμα των πλειστηριασμών για 5 χρόνια".
Επίσης "φθηνό πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα - ανεμομίκτες και μείωση του αγροτικού πετρελαίου στο επίπεδα του 2009 όπως και την κατάργηση του ειδικού τέλους Α.Π.Ε. στο αγροτικό τιμολόγιο". Τέλος, "στήριξη στο εξωτερικό της ονομασίας ΠΟΠ της ελιάς Καλαμών" όπως και "να μην περάσει η διεύρυνση της ζωής του φρέσκου-νωπού γάλακτος από τις 5 ημέρες που είναι σήμερα στις 7 με 10 ημέρες, όπως και η παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος".

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ο Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ;

Ξεκίνησε σήμερα δημοσκόπηση για λογαριασμό της ΝΔ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως διέρρευσε από την Συγγρού.  Στο ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του νυν δημάρχου Πειραιώς Βασίλη Μιχαλολιάκου. Που σημαίνει ότι η ΝΔ "μετράει" την απήχηση του στην Πελοπόννησο, προφανώς γιατί οι μέχρι τώρα οι αντιδράσεις της γαλάζιας βάσης στο νησί του Πέλοπα αναφορικά με την στήριξη της υποψηφιότητας Π. Τατούλη ωθούν το κυβερνητικό κόμμα σε περαιτέρω διερεύνηση, καθώς το "δις εξαμαρτείν ου ... κόμματος σοφού". 
Ο δήμαρχος απέφυγε πριν από δύο μέρες σε τηλεοπτική εκπομπή να απαντήσει στο ερώτημα αν θα είναι και πάλι υποψήφιος στον Πειραιά. 
Το βασικότερο; Από την επίσκεψη του Σαμαρά στο μεγάλο λιμάνι όπου και συνέφαγε με τον Μιχαλολιάκο δεν διέρρευσε τίποτα στον τύπο... 
Το γεγονός αυτό ... επαληθεύεται από την "χαλαρή" στήριξη μέχρι τώρα της Ν.Δ.. Αλλά πάνω από όλα είναι ποιός ... κερδίζει τις εκλογές στην γαλάζια Πελοπόννησο.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Συλλήψεις 17 ατόμων για εμπορία ναρκωτικών και όπλα-ΣΚΟΥΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται όλη την Τρίτη μέχρι αργά το βράδυ μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ σε ολόκληρη την Μεσσηνία για την εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας εμπορίας ναρκωτικών . Σύμφωνα με πληροφορίες έως τώρα έχουν γίνει 17 συλλήψεις ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από 80 άτομα . Έως τώρα έχουν βρεθεί στην κατοχή τους ποσότητες χασίς ,κοκαίνης και όπλα . Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης αναμένεται επίσημη ενημέρωση από την Α.Δ Μεσσηνίας και σημειώνουμε ότι Τριφυλία και Πυλία έχουν διεξαχθεί σαρωτικοί έλεγχοι..

ΝΕΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ!!!

Δείτε ποιός εξήγγειλε πως κατεβαίνει για υποψήφιος δήμαρχος Γαργαλιάνων! (video)
























Τον... πιέζει η τοπική της Ν.Δ. να κατέβει. Ποιός είναι όμως ο υποψήφιος για το δήμο Γαργαλιάνων (;) που έβγαλε και τηλεοπτικό διάγγελμα;..Σύντομα θα ανακοινώσει συνδυασμό αλλά και υποψήφιους παρότι δεν έχει πάρει το χρίσμα από το Μαξίμου....Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να κατέβει για Δήμαρχος Γαργαλιάνων ο Μπαλούρδος! «Στο πρόσωπό μου συνενώνονται όλες οι μνημονιακές δυνάμεις του χωριού μας»Η πρόεδρος της Τοπικής της Ν.Δ. επικοινώνησε με τον Μπαλούρδο και του είπε ότι ψάχνουν «ηγέτη μακράς πνοής», μια αυτοδιοικητική προσωπικότητα που θα διεκδικήσει την ψήφο του Γαργαλιανιωτικου λαού! Όπως είπε, δεν έχει επικοινωνήσει με το Μαξίμου ακόμη προκειμένου να πάρει το χρίσμα! Δείτε τον στο βίντεο που ακολουθεί..

ΕΜΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ Δύο γυναίκες στην εντατική στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Έ­νας η­λι­κι­ω­μέ­νος άν­τρας με ε­πι­βα­ρυ­μέ­νο ι­στο­ρι­κό πέ­θα­νε στο Νο­σο­κο­μεί­ο της Κα­λα­μά­τας α­πό τον ι­ό της γρί­πης. Εν τω με­τα­ξύ σε κρί­σι­μη κα­τά­στα­ση νο­ση­λεύ­ον­ται στην εν­τα­τι­κή δύ­ο γυ­ναί­κες οι ο­ποί­ες έ­χουν προ­σβλη­θεί α­πό την γρί­πη. Να ση­μει­ω­θεί ό­τι φέ­τος πολ­λοί α­σθε­νείς με χρό­νι­ες πα­θή­σεις και ά­το­μα άλ­λων ευ­πα­θών ο­μά­δων του πλη­θυ­σμού, δεν «πρό­λα­βαν» να εμ­βο­λια­στούν για τη φε­τι­νή ε­πο­χια­κή γρί­πη. Σύμ­φω­να με δη­μο­σι­εύ­μα­τα α­πό δι­ά­φο­ρες πε­ρι­ο­χές της Ελ­λά­δας, υ­πο­λο­γί­ζε­ται ό­τι φέ­τος δεν κα­τά­φε­ραν να εμ­βο­λια­στούν πε­ρισ­σό­τε­ροι α­πό το 40% αυ­τών που εί­χαν α­νάγ­κη το εμ­βό­λιο, δη­λα­δή α­πο­τε­λού­σαν πλη­θυ­σμό υ­ψη­λού κιν­δύ­νου. Ο Ι­α­τρι­κός Σύλ­λο­γος Α­θη­νών πα­ρο­τρύ­νει ό­λους τους για­τρούς- μέ­λη του να βρί­σκον­ται σε δι­α­δι­κα­σί­α ε­πα­γρύ­πνη­σης και να κα­θο­δη­γούν τους α­σθε­νείς τους για τα μέ­τρα προ­φύ­λα­ξης και την κα­τάλ­λη­λη αν­τι­ι­κή θε­ρα­πεί­α, ώ­στε να πε­ρι­ο­ρί­σουν ό­σο μπο­ρούν τη με­τά­δο­ση του ι­ού στην κοι­νό­τη­τα.

ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

TO μεγαλύτερο κοσμικό γεγονός της χρονιάς με εξωστρέφεια αποτέλεσε ο ετήσιος  χορός του δραστήριο Εμπορικού Συλλόγου στην παραλία Κυπαρισσίας μέσα σε ενωτικό κλίμα όπου κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν βραβεύσεις σε επαγγελματίες  που άφησαν εποχή.

Το Προεδρείο τίμησε τους προσκεκλημένους όπως οι κ. Μερκούρης, Κατσαργύρης από το Δήμο Τριφυλίας, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Μπακούρο και τον πρώην Πρόεδρο του Εμπορικού συλλόγου Φιλιατρών Νίκο Φάμπα, την εκπρόσωπο των τριτέκνων κα Ελευθερία Νικολοπούλου και άλλους φορείς στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι στα μάτια του καθενός βλέπουμε την στήριξη στο σύλλογο σε πανελλαδικό επίπεδο εκπροσωπώντας την περιοχή μας και ίσως με δραστήριους ανθρώπους να ήμασταν μπροστά. Πρόσθεσε ότι "είμαστε ευλογημένος τόπος αλλά έχουμε μια οσφυοκαμψία λυγίζοντας τα γόνατα αναδεικνύοντας την ταυτότητα του τόπου μας" λέγοντας ότι ολοκλήρωσε τη θητεία του το ισχύον Δ.Σ. σε δύσκολους καιρούς αντέχοντας τις αντιξοότητες που παρουσιάστηκαν στο τόπο μας. Υπογράμμισε ότι η Κυπαρισσία παραμένει ανοικτή πόλη δίνοντας το ερέθισμα να ενισχύονται τα καταστήματα του τόπου μας για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΞΙΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Το Προεδρείο αναγνωρίζοντας τους παλιούς επαγγελματίες που έβαλαν την σφραγίδα τους στην τοπική οικονομία και αναζωογόνηση της πόλης βράβευσε άξιους εμπόρους που αποτύπωσαν την εικόνα της αγοράς πολλών εποχών. Τιμήθηκαν μεταξύ άλλων η κα Μαρία Χριστοπούλου με τον σύζυγό της ή Τζέκος που επί δεκαετίες διατηρούσαν εμπορικό κατάστημα με την απονομή να κάνει η Γραμματέας του συλλόγου κα Ευαγγελίδου, ο Γιώργος Φούτρης που βραβεύτηκε από τον επίτιμο πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Παρασκευά Ψιλογαλάνη, ο Παρασκευάς Γκρίτζαλης παλιός κρεοπώλης που απονεμήθηκε έπαινος από τον Σπύρο Χηνόπουλο, ο κ. Π. Γκιουλής από τους παλιότερους ραφτάδες της περιοχής, ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Κοτσώρης και άλλοι. Η ατμόσφαιρα συγκίνησης κορυφώθηκε όταν τα τιμώμενα πρόσωπα μίλησαν με ζεστά λόγια αναμνήσεων για την παλιά αγορά αλλά κυρίως για τους δεσμούς ενότητας μεταξύ εμπόρων αλλά και καταναλωτών. Η βραδιά έκλεισε με χορό και λαχειοφόρο αγορά..

Περιφερειακό Συμβούλιο με “εσωτερικό” ενδιαφέρον

Α­να­μέ­νε­ται ΠΑ­ΣΟ­Κι­κή .­..προ­πε­ρι­φε­ρεια­κή σύ­σκε­ψη και”αν­τε­πί­θε­ση”­.­..τα­του­λι­κών. Νέ­α δη­μο­σκό­πη­ση σήμερα για τελικές αποφάσεις…!Ξε­χω­ρι­στό θα εί­ναι το ση­με­ρι­νό Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο Πε­λο­πον­νή­σου! Α­να­μέ­νε­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε κλί­μα .­..κα­χυ­πο­ψί­ας και έλ­λει­ψης εμ­πι­στο­σύ­νης, με­τα­ξύ του Πε­ρι­φε­ρειά­ρχη Πέ­τρου Τα­τού­λη και των πε­ρισ­σό­τε­ρων Αν­τι­πε­ρι­φε­ρεια­ρχών και συμ­βού­λων της πλει­ο­ψη­φί­ας. Ο προ­φα­νής λό­γος της α­ό­ρι­στης, αλ­λά υ­παρ­κτής στή­ρι­ξης του Τα­τού­λη α­πό τη Νέ­α Δη­μο­κρα­τί­α έ­χει δη­μι­ουρ­γή­σει συν­θή­κες α­μοι­βαί­ας αμ­φι­σβή­τη­σης, η ο­ποί­α εν­δέ­χε­ται να εκ­φρα­στεί ί­σως και σή­με­ρα, για πρώ­τη φο­ρά δη­μο­σί­ως! Οι ε­κλεγ­μέ­νοι Σύμ­βου­λοι, κα­τα­βά­λουν προ­σπά­θεια να εμ­φα­νι­στούν ως.­..πα­κέ­το δυ­να­μι­κής πα­ρου­σί­ας. Αυ­τό ό­μως εί­ναι και λά­θος και .­..αν­τι­με­τω­πί­σι­μο α­πό τον Τα­τού­λη!
Ο τε­λευ­ταί­ος έ­χει ε­νη­με­ρω­θεί για εν­δε­χό­με­νη “σύ­σκε­ψή” τους, πριν το Πε­ρι­φε­ρεια­κό και ε­τοι­μά­ζει .­..με­ρι­κή αν­τί­δρα­ση. Ί­σως και μέ­σα στην συ­νε­δρί­α­ση του Πε­ρι­φε­ρεια­κού! Το ε­πι­χεί­ρη­μα θα εί­ναι πως μέ­χρι τώ­ρα ή­ταν οι .­..προ­πα­γαν­δι­στές της Πε­ρι­φε­ρεια­κής η­γε­σί­ας Τα­τού­λη, ε­νώ τώ­ρα με την μεί­ω­ση των δυ­νά­με­ων του ΠΑ­ΣΟΚ αν­τι­δρούν για να δι­α­τη­ρή­σουν τις .­..θέ­σεις τους!Η ε­ξώ­θη­ση σε πα­ραί­τη­ση ό­σων.­..δι­α­φω­νούν εί­ναι έ­να ε­πι­χεί­ρη­μα α­κό­μη, το ο­ποί­ο θα ε­πι­κεν­τρω­θεί ά­με­σα σε Α­λευ­ρά, Που­λο­κέ­φα­λο και Που­λά και έμ­με­σα στον Δέ­δε τον ο­ποί­ο θε­ω­ρούν ως υ­πο­κι­νη­τή και “αρ­χη­γό” της .­..ο­μά­δας! Α­νε­ξάρ­τη­τα το βαθ­μό α­λή­θειας για κά­τι τέ­τοι­ο, αν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η συ­νάν­τη­ση θα δώ­σει ι­σχυ­ρό ε­πι­χεί­ρη­μα στον Πε­ρι­φε­ρειά­ρχη.

Ασφάλιστρα με 65% για ζημιές σε φυτική-ζωική παραγωγή

Τρία δίχτυα προστασίας των αγροτών απέναντι στους κινδύνους που αντιµετωπίζει η αγροτική παραγωγή προβλέπει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda. Σε αυτά περιλαµβάνεται η επιδότηση ως και του 65% των ασφαλίστρων για κάλυψη απωλειών σε φυτική και ζωική παραγωγή και κεφάλαιο, εξαιτίας δυσµενών καιρικών φαινοµένων, ζωικών και φυτικών ασθενειών και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.
Επίσης η νέα ΚΑΠ δίνει δυνατότητα για στήριξη της δηµιουργίας ταµείων αλληλοβοήθειας των αγροτών, ενώ προβλέπεται και ένα νέο εργαλείο σταθεροποίησης του εισοδήµατος.
Οι µηχανισµοί αυτοί χρηµατοδοτούνται  από την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης. Το κατά πόσο θα ενεργοποιηθούν εξαρτάται από τις προτεραιότητες που θέσει το κάθε κράτος µέλος.