Pages

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Αδύνατη σχεδόν η πρόσβαση από Νέα Φιγαλεία - Ανδρίτσαινα και Πλατάνια Μεσσηνίας

Σχεδόν αδύνατη είναι η πρόσβαση χιλιάδων επισκεπτών στον Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας καθώς και οι τρεις οδικοί άξονες προσέγγισης του Ναού, από την Ανδρίτσαινα,από την Νέα Φιγαλεία αλλά και τα Πλατάνια Μεσσηνίας, έχουν υποστεί σοβαρότατες καταστροφές και βλάβες. Δεκάδες πούλμαν αδυνατούν να προσεγγίσουν τον Ναό ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ακυρωθεί ακόμα και εκδρομές καθώς τα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη διέλευσης από τους συγκεκριμένους οδικούς άξονες.
Πρόσβαση από Νέα Φιγαλεία
Η επαρχιακή οδός Θολού - Νέας Φιγαλείας - Επικούρειου Απόλλωνα έχει σημαντικά προβλήματα σε μεγάλο μήκος καθώς οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις έχουν καταστήσει τον οδικό άξονα σε δρόμο καρμανιόλα για τα δεκάδες τουριστικά λεωφορεία αλλά και τα τροχόσπιτα που κινούνται με προορισμό τον Ναό. Στο Λέπρεο εδώ και μήνες πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έργα αποκατάστασης των δυο σοβαρών καθιζήσεων στις θέσεις Δυστύχημα και Ρεβελέικα, ύψους 1εκ.  ευρώ αλλά και αυτά με επίμονες πιέσεις και ενέργειες του πρώην αντιδημάρχου του δήμου Ζαχάρως - Φιγαλείας κ.Βλάχου προς την Π.Δ.Ε. καθώς καθυστερούσαν. Επίσης βράχια από κατολισθήσεις βρίσκονται από τον χειμώνα κατά μήκος του οδικού άξονα θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια. Όμως κατά την διάρκεια εκτέλεσης των έργων αυτών ο οδικός άξονας έχει υποστεί καθίζηση σε άλλα τρία σημεία του καθιστώντας αδύνατη την διέλευση τουριστικών λεωφορείων. Στα Περιβόλια Φιγαλείας τμήμα του δρόμου δίπλα σε χαράδρα υποχώρησε τον περασμένο  χειμώνα με αποτέλεσμα να μην περνάει ή να περνάει οριακά τουριστικό λεωφορείο.Τέλος οι κατολισθήσεις στο Δραγώγι παραμένουν εδώ και μήνες στο οδόστρωμα.
Πρόσβαση από Ανδρίτσαινα
Τα προβλήματα του οδικού άξονα Κρέστενα - Ανδρίτσαινα - Επικούρειος Απόλλωνας είναι γνωστά σε όλους κατοίκους και φορείς της περιοχής.Ο υπό ανακατασκευή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος νέος οδικός άξονας με κόστος 15εκ. ευρώ δεν διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών στο Ναό καθώς κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων πραγματοποιούνται έργα με αποτέλεσμα ο δρόμος να παρουσιάζει εικόνα "διάλυσης" ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και τα έργα στην Νέα Γέφυρα Τσεμπερούλας έχουν σταματήσει.Τα τουριστικά λεωφορεία αλλά και τα οχήματα επισκεπτών στο Ναό "αγκωμαχούν" μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.
Πρόσβαση από Πλατάνια
Αδύνατη. Την ευθύνη διέλευσης των τουριστικών λεωφορείων από την επαρχιακή οδό Πλατανίων - Επικουρείου Απόλλωνα την αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι οδηγοί. Δρόμος καρμανιόλα και αυτός και εξαιρετικά επικίνδυνος. Βράχια, κατεστραμμένο οδόστρωμα, ανύπαρκτη άσφαλτος κάνουν τον δρόμο να μοιάζει δρόμος τριτοκοσμικής χώρας. Δεν έχει συντηρηθεί ποτέ τα τελευταία χρόνια. Οι μοναδικές παρεμβάσεις που έχει υποστεί έχουν πραγματοποιηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας όσον αφορά την μεγάλη κατολίσθηση που είχε συμβεί το 2012.
Οι κάτοικοι της Φιγαλείας της Ανδρίτσαινας αλλά και των Πλατανίων εκφράζουν μεγάλη δυσαρέσκεια για την αδιαφορία των δύο περιφερειών Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου στο θέμα των ορεινών οδικών αξόνων πρόσβασης στο Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα και καλούν ΑΜΕΣΑ τις δυο περιφέρειες σε από κοινού συνεργασία για την επίλυση των σημαντικών αυτών προβλημάτων των οδικών αξόνων. Η αδιαφορία για τον Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα και τους επισκέπτες του είναι ο σταδιακός θάνατος των ορεινών αυτών περιοχών.Της Φιγαλείας της Ανδρίτσαινας και των Πλατανίων.

Άδειες-εξπρές για τα τουριστικά καταλύματα

  • Άδειες-εξπρές για τα τουριστικά καταλύματα
  • Θα παίρνουν το ειδικό σήμα μέσα σε 50 ημέρες

Με διαδικασίες - εξπρές θα χορηγείται το ειδικό σήμα  λειτουργίας σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον τουρισμό. Σύμφωνα με το "Έθνος", θα αρκούν  50 ημέρες –για να δοθεί το ειδικό σήμα λειτουργίας ενώ  οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά ακόμα και στα ΚΕΠ.   
Παράλληλα οι τουριστικές κατοικίες, που βρίσκονται μέσα σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, θα μπορούν να πωλούνται από τα σχέδια.   
Το ν/σ με τίτλο  "Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις" φέρνει 10 μεγάλες αλλαγές στις αδειοδοτήσεις, δίνει φορολογικά κίνητρα σε όσους αναλάβουν ρόλο χορηγού για την προβολή του ελληνικού τουρισμού, δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού και "προστατεύει τα μικρά νησιά από τα κότερα.   
Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, θα είναι το υπ. Τουρισμού ενώ η κατάταξη  του καταλύματος, με βάση τα "αστέρια" για τα ξενοδοχεία και τα "κλειδιά" για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, θα γίνεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.   Το προνόμιο να δημιουργούν εξέδρες για πρόσδεση σκαφών ή τη διευκόλυνση των λουομένων θα έχουν όχι μόνο τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, αλλά και τα μικρότερα.

Ο ΑΔΩΝΙΣ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ Δ.Σ. ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ- ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΤΟΥΣ ΟΡΙΣΕ Ο ΑΔΩΝΙΣ 
Ένας απόστρατος αξιωματικός του Στρατού, μία δημοτική σύμβουλος της Καλαμάτας και ένας πρώην δήμαρχος, είναι τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας…
Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου επέλεξε ο πρώην υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, λίγο καιρό πριν από τις εκλογές του Μάη.
Ειδικότερα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούν ο διοικητής Γιώργος Μπέζος, ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Άγγελος Σεφέκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Ιωάννης Κόσσυβας, η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου και ο πρώην δήμαρχος Χιλιοχωρίων και πρώην αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Δαρσακλής.
Το Συμβούλιο συμπληρώνουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, ο Λευτέρης Πουρνάρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και η Μαρία Τσοκάλου Δαλέκου από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. 

Συμβουλές για τη σωστή επιλογή αποκωδικοποιητή MPEG-4

Οι καταναλωτές  της Τριφυλίας πλέον θα πρέπει να διαθέτουν τηλεόραση (με ενσωματωμένο δέκτη) ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T, MPEG-4 ή H.264, τους οποίους και να συντονίσουν στις νέες συχνότητες. H ψηφιακή τηλεόραση στη χώρα μας κλείνει ήδη δύο χρόνια. Η Ηλεία μπαίνει και «επίσημα»  στην ψηφιακή εποχή. Ωστόσο, μέχρι τώρα υπήρχε η επιλογή μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού σήματος και έτσι δεν ήταν αναγκαία η αλλαγή τηλεόρασης ή η προσθήκη του ειδικού αποκωδικοποιητή. Αυτό όμως πλέον αλλάζει καθώς πρέπει να σταματήσει  η εκπομπή του αναλογικού σήματος! Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δυο έτη όσοι από τους καταναλωτές  του Νομού  Ηλείας  είχαν την δυνατότητα   να λαμβάνουν ψηφιακό σήμα από τη Digea και διέθεταν  τον απαραίτητο εξοπλισμό , απολάμβαναν  πολύ καλύτερη εικόνα και ήχο. Οι τηλεοράσεις που έχουν αυτή τη δυνατότητα συνήθως φέρουν στο τηλεκοντρόλ κάποιο πλήκτρο «Digital» για εναλλαγή αναλογικού και ψηφιακού σήματος ή κάποια ένδειξη DVB-T πάνω στην ίδια τη συσκευή (ή στο εγχειρίδιο χρήσης). Το ΙΝ.ΚΑ Νομού Ηλείας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών  που αγόρασαν τηλεόραση  τα τελευταία 3 χρόνια , ότι είναι  βέβαιο να  διαθέτει  δυνατότητα λήψης ψηφιακού σήματος και να μην χρειάζεται η αγορά αποκωδικοποιητή MPEG-4. Τι γίνεται όμως με τις παλαιότερες τηλεοράσεις που δε διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, ή διαθέτουν αποκωδικοποιητή MPEG-2 και όχι MPEG-4; (Με αποκωδικοποιητή MPEG-2, η τηλεόραση μας πιάνει τα ψηφιακά κανάλια, αλλά ακούμε μονάχα ήχο και δεν βλέπουμε εικόνα). Ουσιαστικά οι επίπεδες τηλεοράσεις ηλικίας πέραν των 3 ετών, μπορεί να έχουν ψηφιακό αποκωδικοποιητή, αλλά MPEG-2, όχι MPEG-4, οπότε και πάλι χρειαζόμαστε εξωτερικό ψηφιακό αποκωδικοποιητή MPEG-4.) Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η αγορά ενός αποκωδικοποιητή MPEG-4. Oι αποκωδικοποιητές MPEG-4 είναι συσκευές που παίρνουν το συμπιεσμένο, κωδικοποιημένο σήμα και το εμφανίζουν σωστά στην τηλεόραση. Όμως, δεν υπάρχει ένα μόνο είδος αποκωδικοποιητή και, η επιλογή της σωστής συσκευής για όσους δε γνωρίζουν τι πρέπει να αγοράσουν, μπορεί να αποδειχθεί μια αρκετά δύσκολη διαδικασία.

ΑΡΙΣΤΗ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΛΙ- ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ


ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ από όλες τις απόψεις ήταν το διήμερο των εκδηλώσεων για την Γιορτή Καρπουζιού Τριφυλίας στο Αγρίλι Φιλιατρών με πλούσια δρώμενα στα περίπτερα της διοργάνωσης με μουσικές εκδηλώσεις για όλο το κοινό, ενώ το Σάββατο το βράδυ ο κόσμος κατέκλυσε τις εκδηλώσεις..
Περισσότερα από 20 περίπτερα στήθηκαν στη παραλιακή περιοχή με αυτά που ξεχώρισαν να είναι του Συλλόγου Φιλιατρινών Γυναικών, τοπικών εταιριών παρασκευής αγροτικών προιόντων, αλλά και εταιρίες με αιχμή γεωργίας καθώς και οινοποιεία.
Ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχειμαγείρων ελλάδας που φιλοτέχνησε με σεφ δημιουργίες με καρπούζι δήλωσε στο Ράδιο Κυπαρισσία 936 ότι το καρπούζι αποτελεί πλέον κορυφαίο φρούτο στη μεσογειακή διατροφή αλλά και στις αλυσίδες μεγάλων ξενοδοχειακών ονομάτων.
Για την άψογη διοργάνωση ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος με τους παραγωγούς που συμβάλλει στη τοπική οικονομία και την υγεία μας τονίζοντας ότι ήταν ικανοποιημένος με απόφαση να διεξάγεται κάθε χρόνο μετά την απρόσμενη επιτυχία, όπου το καρπούζι πρέπει να προβάλλεται όσο μπορούμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έδωσε εύσημα στους ομιλητές που παρουσίασαν εισηγήσεις. Σχετικά με την φετινή παραγωγή πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις με τις τιμές ήταν ικανοποιητικές καθώς ήταν η καλύτερη χρονιά της 10ετίας καθώς οι παραγωγοί γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο της καλλιέργειας, ενώ οι εξαγωγές προς το εξωτερικό ήταν τέλειες σε 25 χώρες ενώ η εσωτερική αγορά απορρόφησε μόνο το 20% τη παραγωγής λόγω της κρίσης. Ο διοργανωτής μας έδειξε τα μεγαλύτερα καρπούζια που παράγει η περιοχή με το παγκόσμιο ρεκόρ να διατηρεί η Τερψιθέα με καρπούζι βάρους 26 κιλών....
ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
Στην εκδηλωση παραβρέθηκε ο Διευθυντής Αγροτικής οικονομίας κ. Παρασκευόπουλος  ο οποίος υποστήριξε ότι οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν στοχευμένες με το προιόν όπως του καθηγητή κ. Φουντά για τις νέες τεχνολογίες με εφαλτήριο την βιωσιμότητα και συντηρισιμότητα και μείωση του κόστους εισροών στη καλλιέργεια καθώς αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία μπορούμε να έχουμε ποσοτικά στοιχεία για την παραγωγή ώστε να κάνουμε προγραμματισμό των εξαγωγών. Η δεύτερη εισήγηση από τον κ. Ορφανό αφορούσε για τη διακίνηση των νωπών οπωροκηπευτικών όπου επιτάσσει την ανάγκη δημιουργίας ομάδων παραγωγών και συγκέντρωση παραγωγής με ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε το καρπούζι να αποτελέσει ισχυρό brand name στην Ευρώπη. Μίλησε για δυναμική προς το εξωτερικό που αποτελεί το δεύτερο εξαγωγικό προιόν όπως το κεράσι και το βερίκοκο ενώ το ευχάριστο είναι ότι έχουν μειωθεί οι εισαγωγές προιόντων συμβάλλοντας καθοριστικά στο πρωτογενές πλεόνασμα του πρωτογενούς τομέα.

Η «Μυθική Πελοπόννησος» σε τουριστική έκθεση στο Πεκίνο

Τη συμμετοχή της στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση του Πεκίνου, Bite China, ολοκληρώνει  η «Μυθική Πελοπόννησος».
Η έκθεση ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου και σε αυτή συμμετέχει αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με επικεφαλής τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου.
Όπως τόνισε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της το «Θάρρος», είναι μεγάλο ενδιαφέρον των Κινέζων, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα.
 
Συνάντηση με επαγγελματίες
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει στην έκθεση με δικό της περίπτερο και χώρο συναντήσεων, ενώ το πληροφοριακό υλικό και το λεύκωμα της Πελοποννήσου έχουν μεταφραστεί στην κινεζική γλώσσα.
Κατά την πρώτη ημέρα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Πεκίνου, διοργάνωσαν σεμινάριο- παρουσίαση του προορισμού σε περισσότερους από 100 τουριστικούς επαγγελματίες και δημοσιογράφους της κινεζικής αγοράς.
Στο χαιρετισμό της η κα Νικολάκου τόνισε ότι Έλληνες και Κινέζοι τρέφουν βαθιά εκτίμηση για τον πολιτισμό και την ιστορία τους, καθώς πρόκειται για τους δύο από τους πλέον αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο.
Επίσης, παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου σε πολιτισμό, υποδομές και διατροφή, δίνοντας τη δυνατότητα μοναδικών εμπειριών στους επισκέπτες.
Η συγκεκριμένη έκθεση συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 49.000 επαγγελματίες επισκέπτες, ενώ οι εκθέτες ξεπερνούν τους 800, και προέρχονται από 80 χώρες. Αποτελεί δε τη σημαντικότερη έκθεση όσον αφορά στην κινεζική τουριστική αγορά.
Το περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου επισκέφθηκε και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο, Βασίλειος Κωστής, ο οποίος δήλωσε ότι οι προξενικές αρχές θα συνδράμουν κάθε προσπάθεια της Περιφέρειας για ενίσχυση των σχέσεων με την κινεζική αγορά.

Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ...ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ- Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΖΕΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ

Ολη η ποδοσφαιρική Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στη Γερμανία. Στη Μπάγερν. Στην Ντόρτμουντ. Τις δύο ομάδες που διεκδικούν το... ιερό δισκοπότηρο του ποδοσφαίρου. Το Champions League. H Ντόρτμουντ, όμως, λίγες ώρες πριν τον τελικό του Champions League ολοκλήρωσε μια σημαντική μεταγραφή. Αυτή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου.
Μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τους υποψήφιους πρωταθλητές Ευρώπης ο Ελληνας αμυντικός έκανε την πρώτη του δήλωση ως παίκτης της Ντόρτμουντ ευχαριστώντας τον Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που τον έπεισε να μετακομίσει στο Βεστφάλεν.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: «Το ποδόσφαιρο έχει λίγες χαρές και πολλές λύπες. Σήμερα αξίζαμε να νικήσουμε, αλλά όταν χάνεις τις ευκαιρίες που έχεις και πας στα πέναλτι, τότε η ομάδα που αγωνιζόταν τόση ώρα με δέκα παίκτες, αποκτά προβάδισμα. Σε αυτά τα ματς υπάρχουν και προσωπικότητες που τα κερδίζουν και τέτοιος είναι ο Νάβας. Ο Κραγκούνης είναι μια μεγάλη προσωπικότητα. Κάποτε έρχεται το τέλος. Όπως και τα άλλα παιδιά, αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη και είναι παράδειγμα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει ψηλά το κεφάλι και να είναι περήφανος. Δώσαμε και την καρδιά μας».

Πώς εκκαθαρίζονται οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Οδηγίες για την εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων έδωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ.Χατζάκης καθοδηγώντας τους πολίτες στο τι θα κάνουν στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν ότι η φορολογική τους δήλωση περιέχει λάθος ή παράλειψη.

Οι διορθώσεις στο Ε1

Αναφορικά με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η εγκύκλιος σημειώνει πως:

  • Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό για καταβολή, τότε βεβαιώνεται το οφειλόμενο ποσό και καταβάλλεται αυτό σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  • Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και με την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό προς επιστροφή, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης.
  • Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι πιστωτικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει μείωση του πιστωτικού αποτελέσματος ή μηδενικό αποτέλεσμα τότε βεβαιώνεται η διαφορά ως αχρεώστητα εισπραχθέν ποσό και καταβάλλεται αυτό σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  • Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι πιστωτικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αύξηση του πιστωτικού αποτελέσματος τότε η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης.
  • Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι πιστωτικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αποτέλεσμα χρεωστικό, τότε βεβαιώνεται το ποσό που αφορά στο πιστωτικό αποτέλεσμα της αρχικής δήλωσης ως αχρεώστητα εισπραχθέν καθώς και το οφειλόμενο ποσό βάσει της τροποποιητικής δήλωσης και καταβάλλονται αυτά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  • Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αύξηση του χρεωστικού αποτελέσματος, τότε βεβαιώνεται η επιπλέον διαφορά και καταβάλλονται τα οφειλόμενα ποσά της αρχικής και της τροποποιητικής δήλωσης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  • Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει μείωση του χρεωστικού αποτελέσματος ή μηδενικό αποτέλεσμα, τότε μειώνεται με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης η αρχική βεβαίωση κατά το ποσό της διαφοράς, (αρχικά οφειλόμενο ποσό-τελικά οφειλόμενο ποσό) και καταβάλλεται το εναπομένον υπόλοιπο αυτής σύμφωνα με την αρχική βεβαίωση.
  • Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει πιστωτικό αποτέλεσμα, τότε μηδενίζεται με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης η αρχική βεβαίωση και το προς επιστροφή, βάσει της τροποποιητικής δήλωσης ποσό, επιστρέφεται με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης.

Ξεκινάει η δακοκτονία στη Μεσσηνία

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί δακοκτονίας στη Μεσσηνία, τη φετινή περίοδο, σε πρώιμες περιοχές, παραλιακές στη Μάνη και την Πυλία.Αυτό επεσήμανε την Παρασκευή στην «Ελευθερία», ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Γιάννης Κυριακόπουλος. Παρατήρησε ότι οι παγίδες, για την ώρα, έχουν δείξει μια μικρή αύξηση δακοσυλλήψεων σε κάποιες περιοχές, όχι, όμως, σε τέτοιο επίπεδο που να απαιτούνται ψεκασμοί άμεσα, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑΛΟΒΑ- ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ-ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Η Γιάλοβα, τόπος ελκυστικός, έχει γίνει πλέον γνωστή… Εχει κίνηση και προσελκύει ξένους επισκέπτες. Σ’ αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η Costa Navarino, όπως αναγνωρίζουν και επισημαίνουν στην "Ελευθερία" οι επαγγελματίες της περιοχής. Τονίζουν ότι η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε με επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ οι Ελληνες είναι άφαντοι, καθώς δεν έχουν χρήματα. Εμφανίζονται τα Σαββατοκύριακα και αναμένονται τον Αύγουστο. Οι επαγγελματίες ζητούν την παρέμβαση του Δήμου Πύλου - Νέστορος, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα της Γιάλοβας και να γίνει ακόμα πιο ελκυστική.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε στη Γιάλοβα: 
Ο Παναγιώτης Γιαννούτσος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, ανέφερε ότι «δεν πάει καλά η σεζόν μέχρι τώρα» και διευκρίνισε: «Εχει ξένους η Γιάλοβα, αλλά δεν έχει Ελληνες, καθώς έχουν στεγνώσει. Οι ξένοι, όμως, πάνε σε μεγάλα ξενοδοχεία». Παρατήρησε ότι «η Costa Navarino έχει βοηθήσει. Οι εργαζόμενοι και οι τουρίστες έρχονται εδώ, πάνε στη Μαραθούπολη, πάνε παντού. Εχουν βοηθήσει η διαφήμιση της περιοχής και οι καινούργιες πτήσεις κυρίως από Γερμανία, Ρωσία. Οι Ελληνες δεν πιστεύω να φανούν και φέτος». Για τα προβλήματα που πρέπει να παρέμβει ο δήμος, επεσήμανε: «Το πεζοδρόμιο που δεν έχει γίνει και δεν έχουν πρόσβαση στην παραλία αυτοί που μένουν στα καταλύματα. Να επισκευαστεί ο μόλος στο σημείο που υπάρχει κίνδυνος να πέσει και να γίνει ατύχημα».
Ο Θανάσης Κυριακόπουλος, που έχει εστιατόριο, παρατήρησε: «Οχι πολλά πράγματα μέχρι τώρα. Πιστεύω να έχει κίνηση Ιούλιο - Αύγουστο, γιατί η Γιάλοβα είναι πλέον γνωστή. Πάντως, προμηθευτής που γυρίζει σε όλη τη Μεσσηνία, μου είπε ότι "έστω και με αυτή την κινησούλα να μη μιλάτε, είναι χάρισμα αυτό που έχετε"». Παραδέχθηκε ότι «έχει βοηθήσει η Costa Navarino. Και μόνο ως άκουσμα η περιοχή μας έχει ανέβει». Ο κ. Κυριακόπουλος ζήτησε από το δήμαρχο να στείλει δύο υπαλλήλους να καθαρίσουν τη Γιάλοβα και ακόμα να βάλουν ένα ΑΤΜ στην περιοχή και να επεκταθεί η προβλήτα 100 μέτρα για να δένουν σκάφη.
Ο Θανάσης Καλογερόπουλος, ιδιοκτήτης εστιατορίου, παρατήρησε ότι «είναι καλή η κίνηση, αν και είμαστε πολλά μαγαζιά» και σημείωσε: «Ξένοι έχουν έρθει. Ο Ελληνας δεν έχει λεφτά στην τσέπη του, αν φανεί κανένα Σαββατοκύριακο. Σπανίζει ως πελάτης. Αν δεν ήταν η Costa Navarino, θα είχαμε κλείσει». Εκτίμησε πως θα βοηθήσουν το έργο της ανάπλασης και το πεζοδρόμιο που έχουν δρομολογηθεί.
Η Αγγελική Καργάκου, που έχει καφέ - σνακ μπαρ, επεσήμανε πως «έχει κίνηση, αλλά όχι αυτό που περιμέναμε. Είναι και Ελληνες και ξένοι. Θα βελτιωθούν τα πράγματα Ιούλιο - Αύγουστο». Αναγνώρισε ότι η Costa Navarino έχει βοηθήσει πάρα πολύ και ανέφερε, απευθυνόμενη στο δήμο, πως «πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα για μας. Περιμένουμε την ανάπλαση, να λύσουμε το πρόβλημα με τα σκουπίδια και να επεκταθεί η προβλήτα».
Ο Δημήτρης Λουκιπούδης, ιδιοκτήτης εστιατορίου, μας είπε ότι «καλά είναι, ικανοποιητικά. Ελληνες, πάντως, ούτε με το κιάλι. Ολο και μικραίνει η τουριστική περίοδος για τους Ελληνες, ευτυχώς έχουμε ξένους». Παρατήρησε πως «η Costa Navarino έχει βοηθήσει την περιοχή. Πελάτες και εργαζόμενοι της μονάδας είναι πελάτες μας και έχει συμβάλει θετικά και η διαφήμιση στην περιοχή». Οσον αφορά τα προβλήματα, επεσήμανε: «Δεν έχουμε φώτα στο μόλο, δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση να μην περνούν αυτοκίνητα στην παραλία. Και κτίζουν πάνω στην παραλία, έχουν φτιάξει ξύλινες εξέδρες με στέγαστρα».Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/40342-gialova-touristiki-periodos

Πελοπόννησος: Ξεκινάει η καταβολή αποζημιώσεων των σεισμοπαθών του 2008

Ξεκινάει από Δευτέρα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η καταβολή της δωρεάν κρατικής αρωγής σε πληγέντες, από το σεισμό του Ιουνίου του 2008, των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, συνολικού ποσού 3 εκατομμυρίων ευρώ.Οι δικαιούχοι θα παραλάβουν τις επιταγές, αφού πρώτα ενημερωθούν τηλεφωνικά από τους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.).
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, Γιώργος Διδασκάλου, με την ευκαιρία της καταβολής της δωρεάν κρατικής αρωγής δήλωσε:
«Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το κράτος αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι κάνει τα πάντα για να εξοικονομήσει τους απαραίτητους για τις κοινωνικές παροχές πόρους. Είναι η δεύτερη φορά, σε διάστημα 45 ημερών, που εκταμιεύονται χρήματα για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, αφού τον προηγούμενο μήνα διαθέσαμε 4,3 εκατ. ευρώ και τώρα άλλα 3 εκατομμύρια.Υποσχόμαστε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε, μέχρι το τέλος του χρόνου, να έχει εκταμιευθεί και αποδοθεί στους δικαιούχους το συνολικό ποσό των υπολοίπων 10 εκατ. ευρώ»

ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΗΝΥΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ- ΛΕΤΕ;

Έξι δικογραφίες διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών...
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρώτη δικογραφία αφορά μήνυση πολίτη από τη Χαλκίδα κατά των Αντώνη Σαμαρά, Νίκου Δένδια και Χαράλαμπου Αθανασίου για τη συνομιλία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη.
Με το ίδιο θέμα σχετίζεται και η δεύτερη δικογραφία που διαβιβάστηκε, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά τεσσάρων πολιτών.
Εξάλλου, στη Βουλή διαβιβάστηκε αναφορά του επίκουρου εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση, με συνημμένη ποινική προκαταρκτική δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε με αφορμή ανώνυμη καταγγελία μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Επίσης, διαβιβάστηκε δικογραφία έπειτα από μηνυτήρια αναφορά πολίτη κατά των υπουργών Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας.
Μια ακόμη δικογραφία διαβιβάστηκε έπειτα από ανώνυμη καταγγελία κατά του τέως υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και μια ακόμη δικογραφία διαβιβάστηκε έπειτα από ανώνυμη καταγγελία, με την οποία καταγγέλλονται ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

600.000 άνεργοι για να βρουν δουλειά θα αλλάξουν πόλη ή επάγγελμα

Το όνειρο της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας «γιατρός, δικηγόρος, δημόσιος υπάλληλος» στην πρωτεύουσα θα πρέπει να εγκαταλείψουν οι μισοί και πλέον σημερινοί άνεργοι προκειμένου να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν δουλειά τα επόμενα χρόνια. Αλλοι, βεβαίως, υψηλά καταρτισμένοι έχουν ήδη βρει διέξοδο στο εξωτερικό και φτάνουν από το 2008 μέχρι σήμερα τις 200.000, αριθμός αυξημένος κατά 300% σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο. Η τάση μάλιστα είναι αυξητική, καθώς από τις 200.000 οι 50.000 είναι αυτοί που αναζήτησαν την τύχη τους εκτός Ελλάδας –κυρίως στη Γερμανία και την Αγγλία– κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2014.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους νέους» που πραγματοποίησε η Endeavor Greece με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» 640.000 άνεργοι από το περίπου ένα εκατομμύριο συνολικά θα πρέπει να αλλάξουν τομέα, ενώ πάνω από 500.000 θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο διαμονής, εγκαταλείποντας την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό διότι, εκτός από την τεχνολογία, οι άλλοι κλάδοι που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα αφορούν κυρίως δραστηριότητες εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως είναι ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων, αλλά και σε μεγάλο βαθμό τα logistics. Η προσπάθεια εύρεσης εργασίας σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση (πλην της βιομηχανίας τροφίμων), το εμπόριο, η ιατρική, η παροχή νομικών υπηρεσιών είναι σε μεγάλο βαθμό αδιέξοδη για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, από τις 953.874 θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2008-2013, οι 618.365 προέρχονται από τρεις κλάδους (κατασκευές, λιανεμπόριο-χονδρεμπόριο και μεταποίηση). Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο ανάπτυξης, τα 2/3 των χαμένων θέσεων εργασίας δεν μπορούν να ανακτηθούν από τους ίδιους κλάδους. Δεύτερον, σε πολλούς από τους αγαπημένους για την ελληνική οικογένεια επαγγελματικούς τομείς, αυτοί που χτυπήθηκαν κυρίως από την ανεργία ήταν οι νέοι. Ενδεικτικά, στον κλάδο των λογιστών και δικηγόρων την περίοδο 2008-2013 αυξήθηκαν κατά 5.000 οι θέσεις εργασίας για τους άνω των 35 ετών, αλλά μειώθηκαν κατά 15.100 για τους κάτω των 35 ετών.
Aπό το Θάρρος.

Δεκαπέντε οι Συλλήψεις για τα λαθραία τσιγάρα- Δύο Έλληνες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους

Αναφορικά με την εξάρθρωση κυκλώματος λαθραίας διακίνησης τσιγάρων και την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας λαθραίων κιβωτίων τσιγάρων που έλαβε χώρα πρωινές ώρες την 23-06-2014, στη θαλάσσια περιοχή Μαραθουπόλεως, από τη Λιμενική Αρχή Πύλου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν συνολικά δεκαπέντε (15) άτομα, οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική ομάδα επί σκοπώ λαθρεμπορίας, για εισαγωγή και κατοχή λαθρεμπορεύματος από κοινού.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν έξι (06) αλλοδαποί, μέλη πληρώματος του Φ/Γ πλοίου, οι τρεις (03) επιβαίνοντες του πνευστού ταχύπλοου σκάφους, εκ των οποίων ένας (01) ημεδαπός και δύο (02) αλλοδαποί, καθώς και τέσσερις (04) ημεδαποί και δύο (02) αλλοδαποί,οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων.
Επιπροσθέτως, ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των κατασχεθέντων τσιγάρων η συνολική ποσότητα των οποίων ανέρχονται σε εξακόσια σαράντα πέντε χιλιάδες επτακόσια σαράντα εννέα (645.749) πακέτα λαθραίων τσιγάρων, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί, σύμφωνα με το Τελωνείο Κυπαρισσίας, ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των δύοεκατομμυρίων διακοσίων ενενήντα δύο χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ και τριάντα τριών λεπτών (2.292.972,33€).

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,5% στα αγροτικά ημερομίσθια το 2013

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τους αναθεωρημένους ετήσιους δείκτες Αμοιβής Συντελεστών Παραγωγής στη Γεωργία-Κτηνοτροφία, με έτος βάσης το 2010.
Η αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωργικές στατιστικές, με τις οποίες προβλέπεται, για λόγους συγκρισιμότητας, οι εν λόγω δείκτες να αναθεωρούνται κάθε 5 έτη και συγκεκριμένα κατά τα έτη που λήγουν σε 0 και 5.
Η εξέλιξη του αναθεωρημένου γενικού δείκτη Αμοιβής Συντελεστών Παραγωγής (ΑΣΠ) στη γεωργία-κτηνοτροφία για το 2013 έχει ως εξής:
Ο γενικός δείκτης το 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2012, σημείωσε μείωση 1,2%, έναντι αύξησης 2,7%, που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2012 προς το 2011.
Η μείωση αυτή οφείλεται στις μεταβολές των επιμέρους δεικτών:
• στη μείωση του δείκτη Αμοιβής Εργασίας (αγροτικά ημερομίσθια), κατά 2,5%
• στη μείωση του δείκτη Αμοιβής Γης (ενοίκια αγροκτημάτων), κατά 1,9% και
• στην αύξηση του δείκτη Αμοιβής Κεφαλαίου, κατά 1,1% (τόκοι δανείων: αύξηση 1,5% και ενοίκια μηχανημάτων: μείωση 0,3%, αντίστοιχα).

«Άρωμα» γυναίκας σε συμκορία Αλβανών με κλοπές σε όλη την Πελοπόννησο

Επί ένα μήνα, από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τα τέλη Μαρτίου, «όργωνε» την Πελοπόννησο μια σπείρα Αλβανών κακοποιών που είχαν διαπράξει τουλάχιστον 19 διαρρήξεις και απόπειρες κλοπών σε σπίτια της Αρκαδίας, της Αργολίδας και Μεσσηνίας
Δυο από τα μέλη της σπείρας στην οποία ανήκε και μια νεαρή γυναίκα, βρίσκονται ήδη στη φυλακή.Πρόκειται για έναν 19χρονο και έναν 30χρονο που είναι έγκλειστοι στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου, για άλλες περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών.Τώρα, αποκαλύφθηκε η συμμετοχή τους σε άλλες οκτώ διαρρήξεις και επτά απόπειρες στην Αρκαδία, δύο απόπειρες διαρρήξεων και μία κλοπή οχήματος στην Αργολίδα και δύο διαρρήξεις στην Μεσσηνία με λεία χρήματα, χρυσαφικά και ηλεκτρονικές συσκευές συνολικής αξίας 6.000 ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες.Στη σπείρα συμμετείχαν ακόμη ένας 42χρονος Αλβανός και μια 20χρονη ομοεθνής του που δεν συνελήφθησαν μια και είχε παρέλθει το αυτόφωρο και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένες κλοπές, η οποία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.Η έρευνα των αστυνομικών της Ασφαλείας Τρίπολης που εξιχνίασαν τη δράση τους συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν κρύβονται πίσω και από άλλες υποθέσεις.

300.000.000 € πρόσθετες εγγυήσεις ζητούν τράπεζες από το δημόσιο για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα

Άγνωστη η ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ώστε να κατατεθεί η νέα σύμβαση.
Θα συ­νε­χι­στεί το πα­ζά­ρι μέ­χρι την κα­τά­θε­σει της σύμ­βα­σης στην Βου­λή
Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία κατάθεσης της νέας σύμβασης που αφορά τον περιμετρικό Καλαμάτας καθώς και το Λέυκτρο – Σπάρτη καθώς δεν έχει τελειωμό το σκληρό παζάρι που γίνεται μεταξύ Υπουργείου Υποδομών – Τραπεζών και «ΜΩΡΕΑ».Αυτό τόνισαν στελέχη του ο­μί­λου ΕΛ­ΛΑ­ΚΤΩΡ  κατά την συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων. Εν αντιθέσει με τις εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων που θεωρούν ότι το όλο θέμα έχει τελειώσει και ότι εντός των ημερών θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή η νέα σύμβαση.
Σύμ­φω­να με ρε­πορ­τάζ της e­u­r­o­2­d­ay.gr χθες στε­λέ­χη του ο­μί­λου ΕΛ­ΛΑ­ΚΤΩΡ, (ο οποίος είναι ο βασικός μετόχος του «ΜΩΡΕΑ») στο πε­ρι­θώ­ριο της γε­νι­κής συ­νέ­λευ­σης, ε­πε­σή­μα­ναν ό­τι οι τρά­πε­ζες ζη­τούν τις πρό­σθε­τες εγ­γυ­ή­σεις ε­πει­δή θέ­λουν με­γα­λύ­τε­ρες ε­ξα­σφα­λί­σεις στην πε­ρί­πτω­ση που υ­πάρ­ξει πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση των δι­ε­λεύ­σε­ων και συ­νε­πώς μι­κρό­τε­ρα έ­σο­δα α­πό δι­ό­δια. Πρό­κει­ται για τις δυ­νη­τι­κές εγ­γυ­ή­σεις που εν­δέ­χε­ται να κα­τα­βάλ­λει το δη­μό­σιο κα­τά τη διά­ρκεια της πα­ρα­χώ­ρη­σης, στην πε­ρί­πτω­ση που τα έ­σο­δα α­πό τα δι­ό­δια κι­νη­θούν κά­τω α­πό τις προ­βλέ­ψεις της σύμ­βα­σης.Ο υ­πουρ­γός Υ­πο­δο­μών Μιχ. Χρυ­σο­χο­ϊ­δης εί­χε ε­ξαγ­γεί­λει α­πό τις αρ­χές της ά­νοι­ξης πως με­τά το Πά­σχα θα έρ­χον­ταν στη Βου­λή η α­να­μορ­φω­μέ­νη σύμ­βα­ση πα­ρα­χώ­ρη­σης για τον ά­ξο­να Κό­ριν­θος – Τρί­πο­λη – Κα­λα­μά­τα. Ό­μως, τα πα­ζά­ρια με­τα­ξύ ερ­γο­λά­βων, τρα­πε­ζών και δη­μο­σί­ου συ­νε­χί­ζον­ται ε­πί μή­νες μο­λο­νό­τι έ­χει ο­λο­κλη­ρω­θεί σχε­δόν το 90% των ερ­γα­σι­ών. Πα­ρά τις σχε­τι­κές ε­ξαγ­γε­λί­ες εί­ναι ά­γνω­στη η η­με­ρο­μη­νί­α ο­λο­κλή­ρω­σης των δι­α­πραγ­μα­τεύ­σε­ων ώ­στε να κα­τα­τε­θεί η νέ­α σύμ­βα­ση πα­ρα­χώ­ρη­σης στη Βου­λή ό­πως συ­νέ­βη στην πε­ρί­πτω­ση των τεσ­σά­ρων υ­πο­λοί­πων ο­δι­κών α­ξό­νων.
Η πλευ­ρά του ο­μί­λου ΕΛ­ΛΑ­ΚΤΩΡ υ­πο­στή­ρι­ξε χθες πως εί­χε γί­νει προ­σπά­θεια ώ­στε να ο­λο­κλη­ρω­θεί το έρ­γο χω­ρίς τις πρό­σθε­τες εγ­γυ­ή­σεις. Ω­στό­σο, ό­πως εί­παν, τα έ­σο­δα α­πό τα δι­ό­δια υ­πο­χώ­ρη­σαν με α­πο­τέ­λε­σμα να αυ­ξη­θούν οι πι­έ­σεις προς το δη­μό­σιο για τα 300.000.000 ευ­ρώ.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Πλωτές εξέδρες για να δένουν τα σκάφη αναψυχής σε λιμάνια- Καμία πρόβλεψη κι εδώ για τη Κυπαρισσία;

Με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των εσόδων από τον θαλάσσιο τουρισμό το υπουργείο Ναυτιλίας καταργεί τη γραφειοκρατία σχετικά με την τοποθέτηση πλωτών εξεδρών για την διευκόλυνση κατόχων σκαφών αναψυχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Οργανισμοί Λιμένων και τα Λιμενικά Ταμεία θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για τοποθέτηση πλωτών εξεδρών στη Γενική Γραμματεία Λιμένων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «η εν λόγω απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κ. Βαρβιτσιώτη για τη συνολική αναμόρφωση του πλαισίου δραστηριοποίησης των πλοίων αναψυχής στη χώρα μας, καθώς και την κατάργηση των αναχρονιστικών ρυθμίσεων που ίσχυαν μέχρι τώρα».
Και σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης πλωτών εξεδρών μέχρι 150 τετραγωνικά μέτρα στη θάλασσα, χωρίς επέμβαση στον αιγιαλό, για εποχιακή χρήση.
«Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, από σήμερα, μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ, επιπρόσθετα, περιορίζονται στο ελάχιστο οι χρονικές προθεσμίες που απαιτούνται για τη γνωμοδότησή τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «η τοποθέτηση πλωτών εξεδρών, χωρίς επέμβαση στον αιγιαλό και για εποχιακή χρήση μέχρι έξι μηνών, γίνεται με την επιφύλαξη των διατάξεων για τις περιοχές απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας». Η κυπαρισσία μένει εκτός πλάνων αν δεν ολοκληρωθεί η κατασκευή του λιμανιού ή μπορούν άραγε να υλοποιηθούν έργα τώρα;

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Η...ΨΥΧΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 71ΧΡΟΝΟΥ- ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ !!!

Νέες πτυχές της υπόθεσης αυτοκτονίας του 71χρονου αγρότη Γιώργου Λούζη από τους Δολούς βλέπουν πλέον το φως της δημοσιότητας. 
Οπως έκανε γνωστό η οικογένειά του ο 71χρονος δεν είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την τράπεζα, αλλά αφορμή για το τραγικό περιστατικό που συγκλόνισε τη Μεσσηνία και όχι μόνο, στάθηκε η απόρριψη της ανανέωσης δανεισμού από τη μία, αλλά και η χωρίς προειδοποίηση ανάληψη των χρημάτων του δανείου από άλλο δικό του λογαριασμό. 
Από το 2005 είχε συνάψει με την τράπεζα συμφωνία για ένα αγροτικό δάνειο με ανοιχτό κεφάλαιο ύψους 3.000 ευρώ, το οποίο ανανεωνόταν ανά διετία και ο ίδιος είχε την υποχρέωση να καλύπτει τους τόκους, διαδικασία στην οποία ήταν απολύτως συνεπής. Το Νοέμβριο του 2013 η τράπεζα κάλεσε τον 71χρονο να ανανεώσει το δάνειο. 
Για το σκοπό αυτό προσκομίστηκαν τα απαραίτητα έγγραφα και από την τράπεζα τον ενημέρωσαν ότι ο φάκελος ήταν άρτιος. Από τότε όμως μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου δεν υπήρξε κάποια περαιτέρω ενημέρωση, όταν εκπρόσωπος της τράπεζας επικοινώνησε με τον 71χρονο και τον ενημέρωσε ότι η ανανέωση απορρίφθηκε λόγω ηλικίας και ότι τόσο το κεφάλαιο, όσο και οι τόκοι (που ακόμα δεν είχαν λήξει) είναι άμεσα απαιτητοί. 
Και σαν να μην έφτανε αυτό τον ενημέρωσαν ότι η τράπεζα “ρούφηξε” τα παραπάνω ποσά αυτόματα από άλλο λογαριασμό του ίδιου ατόμου, στον οποίο έμπαιναν η σύνταξη και οι όποιες αγροτικές επιδοτήσεις. Το γεγονός αυτό ήταν ουσιαστικά η αφορμή για να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η ήδη κλονισμένη υγεία του 71χρονου, ο οποίος προσφάτως είχε υποβληθεί και σε επέμβαση καρδιάς. Η ψυχολογική πίεση που υπέστη ο Γιώργος Λούζης ήταν τόσο μεγάλη, που ουσιαστικά τον οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα. 
«Είχε ένα δάνειο που είχε πάρει πριν από μερικά χρόνια για καλλιέργειες και το οποίο εξυπηρετούσε κανονικά. Η δόση ήταν κάπου 180 ευρώ τον μήνα. Το δάνειο δεν ήταν “κόκκινο” και αυτό βεβαιώθηκε από την τράπεζα» σημείωσε η δικηγόρος Μαρία Βεργινάδη μιλώντας στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και συνέχισε: «Για λόγους που δεν έχουμε καταλάβει ακόμα η τράπεζα με το "έτσι θέλω" τράβηξε 3.300 ευρώ από τον λογαριασμό, αφήνοντας περίπου 80 ευρώ υπόλοιπο. Σε ερώτησή μου προς την υπάλληλο των δανείων γιατί έγινε αυτό, η απάντηση ήταν "βρήκαμε χρήματα και τα πήραμε"».
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Ως δολοφονία καταγράφεται η απώλεια του συναδέλφου τους αγρότη στους Δολούς, με ηθικούς αυτουργούς τους τραπεζίτες και όσους τους στηρίζουν, σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Γαργαλιάνων και ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν: «Η Επιτροπή Αγώνα Γαργαλιάνων και ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών εκφράζουν τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 71χρονου συναδέλφου αγρότη από τους Δολούς.  Στο μυαλό των αγροτών έχει καταγραφεί η απώλειά του ως δολοφονία, που ηθικούς αυτουργούς έχει τους τραπεζίτες και όσους στηρίζουν αυτό το ληστρικό σύστημα, που στο άμεσο μέλλον θα ενταθεί με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς λογαριασμών και ακινήτων. Το τραγικό γεγονός ήρθε να μας θυμίσει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο, με την κοινωνία να είναι το θύμα.  Επιβεβαιώνεται η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Είμαστε υποχρεωμένοι στη μνήμη του εκλιπόντος συναδέλφου να οργανωθούμε και να αντισταθούμε, ώστε να πάψουμε να θρηνούμε άλλα θύματα».

«Οι Λιμενικές Υπηρεσίες στη Μεσσηνία πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα και όχι να υποβαθμιστούν»

Οι Λι­με­νι­κές Υ­πη­ρε­σί­ες στη Μεσ­ση­νί­α πρέ­πει να ε­νι­σχυ­θούν με προ­σω­πι­κό και μέ­σα και ό­χι να υ­πο­βαθ­μι­στούν, το­νί­ζει σε ε­ρώ­τη­ση που κα­τέ­θε­σε στην βου­λή, προς τον Υ­πουρ­γό Ναυ­τι­λί­ας & Αι­γαί­ου, ο βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Θα­νά­σης Πε­τρά­κος.
Συγ­κε­κρι­μέ­να στην ε­ρώ­τη­σή του ο κ. Πε­τρά­κος α­να­φέ­ρει:
«Στις 29 Μα­ΐ­ου δη­μο­σι­εύ­θη­κε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλ­λου 125) το Προ­ε­δρι­κό Δι­ά­ταγ­μα υ­π’ α­ριθ. 81, «Α­να­δι­άρ­θρω­ση Πε­ρι­φε­ρεια­κών Δι­οι­κή­σε­ων Λι­με­νι­κού Σώ­μα­τος − Ελ­λη­νι­κής Α­κτο­φυ­λα­κής (Λ.Σ.−ΕΛ.Α­ΚΤ.) και Λι­με­νι­κών Αρ­χών και ρύθ­μι­ση θε­μά­των στε­λέ­χω­σης αυ­τών», που εί­χε υ­πο­γρα­φεί στις 26 Μα­ΐ­ου, μί­α μό­λις η­μέ­ρα με­τά τις ευ­ρω­ε­κλο­γές και τις ε­πα­να­λη­πτι­κές ε­κλο­γές της αυ­το­δι­οί­κη­σης.Με το Π.Δ. o Λι­με­νι­κός Σταθ­μός Κυ­πα­ρισ­σί­ας με­τα­τάσ­σε­ται σε Α’ Λι­με­νι­κό Τμή­μα του Λι­με­ναρ­χεί­ου Πύ­λου και ο Λι­με­νι­κός Σταθ­μός Κο­ρώ­νης με­τα­τάσ­σε­ται σε Α΄ Λι­με­νι­κό Τμή­μα του Κεν­τρι­κού Λι­με­ναρ­χεί­ου Κα­λα­μά­τας. Ε­πί­σης ο Λι­με­νι­κός Σταθ­μός Α­γί­ου Νι­κο­λά­ου Δή­μου Λεύ­κτρου Μεσ­ση­νί­ας κα­ταρ­γεί­ται.Ό­πως εί­ναι προ­φα­νές πρό­κει­ται για μια α­κό­μα υ­πο­βάθ­μι­ση και ου­σι­α­στι­κή συρ­ρί­κνω­ση των Λι­με­νι­κών Υ­πη­ρε­σι­ών στην Μεσ­ση­νί­α. Η υ­πο­βάθ­μι­ση των Λι­με­νι­κών Υ­πη­ρε­σι­ών στη Μεσ­ση­νί­α έρ­χε­ται σε ευ­θεί­α αν­τι­δι­α­στο­λή με τις δια­ρκώς αυ­ξα­νό­με­νες α­νάγ­κες για πε­ρισ­σό­τε­ρες, με­γα­λύ­τε­ρες και κα­λύ­τε­ρες λι­με­νι­κές υ­πη­ρε­σί­ες.  Η Μεσ­ση­νί­α εί­ναι έ­νας νο­μός με α­κτο­γραμ­μή χι­λι­ο­μέ­τρων που δι­α­θέ­τει λι­μά­νια, α­λι­ευ­τι­κά κα­τα­φύ­για με πολ­λούς ε­παγ­γελ­μα­τί­ες και ε­ρα­σι­τέ­χνες α­λι­είς, με σκά­φη α­να­ψυ­χής, του­ρι­στι­κά σκά­φη και ι­στι­ο­φό­ρα να «δέ­νουν» στα λι­μά­νια.
Αν­τί η κυ­βέρ­νη­ση να ε­νι­σχύ­σει τις Λι­με­νι­κές Υ­πη­ρε­σί­ες στη Μεσ­ση­νί­α με προ­σω­πι­κό και μέ­σα για μια α­κό­μη φο­ρά τις α­πα­ξι­ώ­νει με την υ­πο­βάθ­μι­ση Λι­με­νι­κών Σταθ­μών και σε Λι­με­νι­κά Τμή­μα­τα και με την κα­τάρ­γη­ση Λι­με­νι­κών Σταθ­μών.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον τουρισμό που αλλάζει τα δεδομένα

Η ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που ταλάνιζαν τον τουριστικό κλάδο είναι ο κύριος στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΤ αναγνωρίζονται επτά κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων:
  • Τουριστικά καταλύματα
  • Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής
  • Τουριστικά γραφεία
  • Γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων
  • Επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ.εκ..
  • Τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών (ΤΕΟΜ)
  • Ναυλομεσιτικά γραφεία
Ακόμα, το νομοσχέδιο εξυπηρετεί στην εποχικά αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες πρόσδεσης-ελλιμενισμού υδροπλάνων σε προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Η προτεινόμενη διάταξη συμβάλλει στην διεύρυνση του πλαισίου άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και εμπλουτίζει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού.Με το άρθρο «Για την Κατάταξη Τουριστικών Καταλυμάτων» ορίζεται η κατάταξη των κύριων ξενοδοχείων καταλυμάτων σε πέντε κατηγορίες αστέρων και προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος διά του οποίου θα επανακαθοριστούν οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλη λεπτομέρεια.

Διήμερο με εκδηλώσεις στην "Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας"-Ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου

Ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο η "Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας" που γίνεται στον Αγρίλη Φιλιατρών και περιλαμβάνει ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για μεγάλους και παιδιά, αλλά και εκδηλώσεις προβολής του προϊόντος.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με το θίασο σκιών "Αθανασίου". Θα κατασκευάσουν φιγούρες Καραγκιόζη και θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Ο Καραγκιόζης στο πανηγύρι». Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν το βράδυ με το συγκρότημα «Ταξίμ». Στα εκθεσιακά περίπτερα, παραγωγοί και επαγγελματίες της περιοχής και εταιρείες αγροτικού ενδιαφέροντος θα προβάλουν τα προϊόντα τους. Σε όλους τους επισκέπτες οι παραγωγοί θα προσφέρουν δροσερό καρπούζι.Η γιορτή συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, παραγωγούς καρπουζιού από την Τριφυλία, τον Ομιλο Φίλων Αγρίλη (ΟΦΑ) και το  Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας.Πληροφορίες για τη γιορτή δίνονται στα τηλέφωνα 6972-297936 (Παρασκευή Παντελάκη) και 6947-840650 για τα περίπτερα. Κώστας Μπούρας
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/40335-giorti-karpouzioy-messinias

«Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Μεσσηνίας»

Να προ­χω­ρή­σει η κυ­βέρ­νη­ση σε νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση ώ­στε να ι­κα­νο­ποι­η­θεί το αί­τη­μα των α­λι­έ­ων για την α­σφα­λι­στι­κή κά­λυ­ψη των με­λών της οι­κο­γέ­νειας τους και τους α­πα­σχο­λού­με­νους ερ­γά­τες, ζη­τούν α­πό τους υ­πουρ­γούς Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης & Τρο­φί­μων και Ερ­γα­σί­ας Κοι­νω­νι­κής Α­σφά­λι­σης & Πρό­νοι­ας, οι βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Θα­νά­σης Πε­τρά­κος και Α­γνή Κα­λο­γε­ρή σε ε­ρώ­τη­ση που κα­τέ­θε­σαν στην βου­λή.
Ε­πί­σης, ε­πι­ση­μαί­νουν ό­τι το κό­στος της ε­παγ­γελ­μα­τι­κής α­λι­εί­ας έ­χει αυ­ξη­θεί ε­ξαι­τί­ας της αύ­ξη­σης του κό­στους των καυ­σί­μων, των α­λι­ευ­τι­κών ερ­γα­λεί­ων, της συν­τή­ρη­σης των σκα­φών και πα­ράλ­λη­λα πα­ρα­τη­ρεί­ται μεί­ω­ση των ι­χθυ­α­πο­θε­μά­των. Κά­τω α­πό αυ­τές τις συν­θή­κες δεν μπο­ρούν να ε­πι­βι­ώ­σουν λό­γω της συρ­ρί­κνω­σης της οι­κο­νο­μι­κής δρα­στη­ρι­ό­τη­τας και των με­γά­λων α­σφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών, ζη­τά­νε να υ­πάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα τα μέ­λη της οι­κο­γε­νεί­ας τους και οι ερ­γά­τες που α­πα­σχο­λούν­ται στα σκά­φη τους να α­σφα­λί­ζον­ται με ερ­γό­ση­μο ό­πως οι ερ­γά­τες γης ή του­λά­χι­στον στον Ο­ΓΑ αλ­λά στην κα­τη­γο­ρί­α 1 ή 2.

Εξόφληση οφειλών προς τους Δήμους με ρύθμιση ως 14/8

Μέχρι 14 Αυγούστου 2014 μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών οι ιδιώτες και οι εταιρείες. Σε σχετική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΒΙΥ0Ν-ΑΣΗ) του Υπουργείου Εσωτερικών, με βάση το νόμο 4257 / 2014 (ΦΕΚ 93 Α΄ – 14.4.2014), αναφέρεται πως, με τετράμηνη προθεσμία για την υποβολή της σχετικής αίτησης, δηλαδή μέχρι τις 14 Αυγούστου 2014, οι οφειλές είναι δυνατόν να καταβληθούν ως εξής:
 «α) Καταβολή της βασικής οφειλής εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων. β) Για οφειλές μέχρι 5.000,00 ευρώ σε είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων και υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη των 100 ευρώ. γ) Για οφειλές από 5.000,01 ευρώ μέχρι 10.000,00 ευρώ σε σαράντα οκτώ (48) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων. δ) Για οφειλές από 10.000,01 ευρώ μέχρι 20.000,00 ευρώ σε εβδομήντα δύο (72) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων. ε) Για οφειλές από 20.000,01 ευρώ και πάνω σε εκατό (100) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.».

Εμπορευματοποίηση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

«Η αρ­χαι­ο­λο­γι­κή έ­ρευ­να εί­ναι ε­πι­στη­μο­νι­κό έρ­γο και ό­χι αν­τι­κεί­με­νο οι­κο­νο­μι­κής εκ­με­τάλ­λευ­σης»
Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ
«Με έκ­πλη­ξη ε­νη­με­ρω­θή­κα­με α­πό τον η­λε­κτρο­νι­κό τύ­πο και α­πό α­νάρ­τη­ση στην ι­στο­σε­λί­δα της Ε­ται­ρεί­ας Μεσ­ση­νια­κών Αρ­χαι­ο­λο­γι­κών Σπου­δών ό­τι προ­σκα­λούν­ται ο­μά­δες ε­νη­λί­κων α­τό­μων, που θα δι­α­μέ­νουν στη Μεσ­ση­νί­α, να λά­βουν μέ­ρος στο προ­σε­χές πρό­γραμ­μα της α­να­σκα­φής και συν­τή­ρη­σης στην Αρ­χαί­α Μεσ­σή­νη (Ι­ού­λιος-Σε­πτέμ­βριος 2014) έ­ναν­τι συγ­κε­κρι­μέ­νου αν­τι­τί­μου. Η έκ­πλη­ξη ή­ταν α­κό­μη με­γα­λύ­τε­ρη ό­ταν πλη­ρο­φο­ρη­θή­κα­με ό­τι γνω­στό ξε­νο­δο­χεια­κό συγ­κρό­τη­μα της Μεσ­ση­νί­ας «δι­α­φη­μί­ζει» το εν λό­γω «του­ρι­στι­κό πα­κέ­το» στους πε­λά­τες του, χω­ρίς να υ­πάρ­χει κα­μί­α ε­νη­μέ­ρω­ση ή ά­δεια α­πό τις αρ­μό­δι­ες υ­πη­ρε­σί­ες του Υ­πουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού και Α­θλη­τι­σμού!» Το­νί­ζει σε α­να­κοί­νω­σή της ο Σύλ­λο­γος Ελ­λή­νων Αρ­χαι­ο­λό­γων για α­νάρ­τη­ση στην ι­στο­σε­λί­δα της Ε­ται­ρεί­ας Μεσ­ση­νια­κών Αρ­χαι­ο­λο­γι­κών Σπου­δών. Ό­μως το θέ­μα αυ­τό πή­ρε δι­ά­στα­ση και πέ­ρα­σε την πόρ­τα της βου­λής κα­θώς οι βου­λευ­τές της ΔΗ­ΜΑΡ Οι βου­λευ­τές της ΔΗ­ΜΑΡ Α­ση­μί­να Ξη­ρο­τύ­ρη – Αι­κα­τε­ρι­νά­ρη και Νί­κος Τσού­κα­λης κα­τέ­θε­σαν προς τον Υ­πουρ­γό Πο­λι­τι­σμού & Α­θλη­τι­σμού με θέ­μα την «Εμ­πο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση αρ­χαι­ο­λο­γι­κών α­να­σκα­φών στην Αρ­χαί­α Μεσ­σή­νη».
Ε­πί­σης, ο Σύλ­λο­γος Ελ­λή­νων Αρ­χαι­ο­λό­γων ε­πι­ση­μαί­νει ό­τι: «πρό­κει­ται για μια πρω­τό­γνω­ρη προ­σπά­θεια οι­κο­νο­μι­κής εκ­με­τάλ­λευ­σης α­κό­μη και της ε­πι­στη­μο­νι­κής δι­α­δι­κα­σί­ας της αρ­χαι­ο­λο­γι­κής έ­ρευ­νας, στην ο­ποί­α εί­μα­στε αν­τί­θε­τοι και κα­λού­με και ό­λη την ε­πι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα να αν­τι­στα­θεί σε δι­α­δι­κα­σί­ες που ι­δι­ω­τι­κο­ποι­ούν α­κό­μη και την ε­πι­στη­μο­νι­κή έ­ρευ­να!
Εί­μα­στε αν­τί­θε­τοι σε ο­ποι­ο­δή­πο­τε πρό­γραμ­μα συμ­με­το­χής ι­δι­ω­τών έ­ναν­τι χρη­μα­τι­κού αν­τι­τί­μου σε α­να­σκα­φι­κές έ­ρευ­νες, ε­νάν­τια σε κά­θε δε­ον­το­λο­γί­α και πρό­βλε­ψη του Αρ­χαι­ο­λο­γι­κού νό­μου. Η ά­δεια α­να­σκα­φής, με­λέ­της και έ­ρευ­νας δί­νε­ται σε Ι­δρύ­μα­τα και φο­ρείς (στην προ­κει­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση στην Αρ­χαι­ο­λο­γι­κή Ε­ται­ρεί­α) για την προ­α­γω­γή της ε­πι­στη­μο­νι­κής γνώ­σης και ό­χι για την α­πευ­θεί­ας ε­ξω­θε­σμι­κή εμ­πο­ρι­κή εκ­με­τάλ­λευ­σή τους! Οι κίν­δυ­νοι που συ­νε­πά­γε­ται η συμ­με­το­χή αν­θρώ­πων ά­σχε­των με την αρ­χαι­ο­λο­γί­α στη δι­α­δι­κα­σί­α της α­να­σκα­φής, της α­να­στή­λω­σης ή της συν­τή­ρη­σης, εί­ναι προ­φα­νείς: α­πό την αλ­λοί­ω­ση της α­να­σκα­φι­κής τεκ­μη­ρί­ω­σης (που εί­ναι η βά­ση της ε­πι­στη­μο­νι­κής έ­ρευ­νας), μέ­χρι και τη λα­θρο­χει­ρί­α α­πό πλευ­ράς συμ­με­τε­χόν­των. Ο με­γα­λύ­τε­ρος ό­μως κίν­δυ­νος εί­ναι η ε­πι­στη­μο­νι­κή έ­ρευ­να να εκ­πέ­σει σε αν­τι­κεί­με­νο οι­κο­νο­μι­κής εκ­με­τάλ­λευ­σης, πό­σο μάλ­λον εκ­με­τάλ­λευ­σης α­πό έ­ναν ι­δι­ώ­τη!

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Πετυχημένη στους Γαργαλιάνους η παράσταση «Ζωή σαν σινεμά» από τους μαθητές της Σχολής Τέχνης

Οι μαθητές της Σχολής Τέχνης και η δασκάλα τους κ. Άννα Πέππα πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία την παράσταση«Ζωή σαν σινεμά», μια υπέροχη παράσταση ταξίδι στον παγκόσμιο κινηματογράφο, στον προαύλειο χώρο του Λυκείου Γαργαλιάνων την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Στο κατάμεστο από κόσμο προαύλειο χώρο δεν έλειψε η συγκίνηση και τα επαινετικά σχόλια των παρευρισκόμενων για τη συνολική προσπάθεια της Σχολής Τέχνης (σκηνοθεσία-ερμηνείες-σκηνικό-κοστούμια-επιμελημένο πρόγραμμα) αλλά και το δύσκολο για ακόμη μια χρονιά εγχείρημά της.
Την παράσταση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο οποίος τόνισε πως οι Γαργαλιάνοι παράγουν πολιτισμό ενώ στάθηκε στο σημαντικό έργο που που παράγει η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου και το πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2014. Ευχήθηκε σε όλους να απολαύσουν την παράσταση που ετοίμασαν με αγάπη  η δασκάλα τους και οι μικροί μας φίλοι, η οποία απέσπασε πολύ  καλά  σχόλια και οι μαθητές της Σχολής Τέχνης χειροκροτήθηκαν θερμά από τους παρευρισκομένους  κάθε ηλικίας που παρακολούθησαν το έργο. Από το gargalianoionlinegr

Ν. Πα­τσα­ρί­νος: “Τι θα κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον σιδηρόδρομο;”

Ο πε­ρι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Νί­κος Πα­τσα­ρί­νος με ε­ρώ­τη­σή του προς τον πε­ρι­φε­ρειά­ρχη Πέ­τρο Τα­τού­λη τον κα­λεί να α­παν­τή­σει τι πρό­κει­ται να κά­νει η Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου για τον σι­δη­ρό­δρο­μο.Συγ­κε­κρι­μέ­να, έ­να α­πό τα ε­ρω­τή­μα­τα που του θέ­τει ο κ. Πα­τσα­ρί­νος εί­ναι:«Πι­στεύ­ε­τε, σε συ­νερ­γα­σί­α με τους Δή­μους, ό­τι με δε­δο­μέ­νες τις σι­δη­ρο­δρο­μι­κές υ­πο­δο­μές εί­ναι λά­θος να μην δρο­μο­λο­γούν­ται ά­με­σα οι προ­α­στια­κές συν­δέ­σεις α­νά νο­μό ό­πως στην πε­ρι­ο­χή Κα­λα­μά­τας προς Μεσ­σή­νη και Ζευ­γο­λα­τιό και αν­τί­στοι­χα στην πε­ρι­ο­χή Άρ­γους – Ναυ­πλί­ου; Αν ναι, τι σκο­πεύ­ε­τε να κά­νε­τε γι’ αυ­τό;»Α­κο­λου­θεί η ε­ρώ­τη­ση του κ. Πα­τσα­ρί­νου:«Στην Πε­λο­πόν­νη­σο ε­κτός α­πό το τμή­μα Κό­ριν­θος – Πά­τρα δεν έ­χει δρο­μο­λο­γη­θεί κα­νέ­να άλ­λο έρ­γο α­πό ο­ποι­ο­δή­πο­τε πρό­γραμ­μα που ν’ α­φο­ρά τον σι­δη­ρό­δρο­μο.
Θυ­μί­ζου­με:
α) Τις α­πα­νω­τές α­ό­ρι­στες υ­πο­σχέ­σεις του κ. Τα­τού­λη την προ­η­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο για α­ξι­ο­ποί­η­ση και ε­πέ­κτα­ση μέ­σω ΣΔΙΤ του σι­δη­ρο­δρο­μι­κού δι­κτύ­ου αν και στο πρό­σφα­το πρό­γραμ­μά σας για τις πε­ρι­φε­ρεια­κές ε­κλο­γές δεν λέ­τε «κου­βέν­τα» για τον σι­δη­ρό­δρο­μο.
β) Τα 80 εκ. € που δό­θη­καν και με τη συν­δρο­μή Ευ­ρω­πα­ϊ­κών πό­ρων για τη συν­τή­ρη­ση – α­να­καί­νι­ση του με­τρι­κού σι­δη­ρο­δρο­μι­κού δι­κτύ­ου στη δι­α­δρο­μή Κό­ριν­θος – Κα­λα­μά­τα.
γ) Με­τά τη δι­α­κο­πή λει­τουρ­γί­ας της γραμ­μής α­πό τις αρ­χές του 2011 α­κο­λού­θη­σε η συ­νε­χής κα­τα­στρο­φή των υ­πο­δο­μών με τις ε­ξής ει­κό­νες: ξή­λω­μα της ί­διας της γραμ­μής, ε­ξάρ­θρω­ση αυ­τό­μα­των συ­στη­μά­των ι­σό­πε­δων δι­α­βά­σε­ων, ά­νοιγ­μα αυ­θαί­ρε­των ι­σό­πε­δων δι­α­βά­σε­ων, κα­τα­στρο­φή και βαν­δα­λι­σμός των κτι­ρί­ων και του ε­ξο­πλι­σμού τους, μέ­χρι και κίν­δυ­νος α­πο­κο­πής του σι­δη­ρο­δρο­μι­κού δι­α­δρό­μου λό­γω της α­να­πτυσ­σό­με­νης φυ­τι­κής βλά­στη­σης.

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ- ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ- ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΕΙ Ο ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ


ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ κατασκευαστικά τις ημέρες που διανύουμε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Βιολογικός καθαρισμός της Δ.Ε.Αετού με την σύμπραξη της Περιφέρειας με ορατό το ενδεχόμενο μελλοντικά να καλύψει μεγαλύτερες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
Τις εγκαταστάσεις του δικτύου ακαθάρτων είχαν επισκεφθεί μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου πριν από λίγο καιρό όπου ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης παρείχε χρήσιμες αναφορές για το έργο που έχει δρομολογηθεί. Μάλιστα τόνιζε ότι βιολογικό διεκδικεί η ορεινή Τριφυλία με τον βιολογικό του Κοπανακίου που αποτελεί όνειρο των κατοίκων χαρακτηρίζοντάς το ως έργο πνοής. Υπενθύμισε ότι στις εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν "οι δεξαμενές συγκέντρωσης και επεξεργασίας των λυμάτων ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να λειτουργήσει με καθαρό νερό για 3 μήνες και ακολούθως θα αναστείλει την λειτουργία του και όταν ολοκληρωθούν τα δίκτυα αποχέτευσης στην περιοχή Κοπανακίου το οποίο είναι σε εξέλιξη θα λειτουργήσει σε πλήρη μορφή". 
ΜΕ ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Το έργο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Κοπανακίου και βοθρολύματα από τις γύρω περιοχές ενώ διαμορφώνεται ο περιβάλλον χώρος ενώ το καθαρό νερό θα έχει απορροή στο ποτάμι της περιοχής, ενώ το συνολικό κόστος αγγίζει το 1,3 εκ. ευρώ. Κατέληξε λέγοντας ότι είναι έργο τελευταίας τεχνολογίας με αρωγό την Περιφέρεια Πελοποννήσου με εναρκτήριες εργασίες επί δημαρχίας Βόγκα ενώ το έργο θα αποτελέσει ανακούφιση για τους κατοίκους της περιοχής με άρτιες εγκαταστάσεις ενώ υπάρχει δρόμος πρόσβασης στις εγκαταστάσεις...Το έργο θα είναι μονάδα επεξεργασίας κλειστού τύπου όπως της Κυπαρισσίας...ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Στις αγορές επιστρέψαμε, αλλά την αγορά τη βλέπουμε με το ...κιάλι!

Ανάπτυξη της Ευρωζώνης, μετά από δύο χρόνια μείωσης της παραγωγής, κατά 1,1% φέτος, 1,5% το 2015 και ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό το 2016- 18, αναμένεται σύμφωνα με τη τελευταία έκθεση της EY Eurozone Forecast (EEF). Οι εξαγωγές ενισχύονται ενώ η σταδιακή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης θα οδηγήσει σε περιορισμένη αύξηση των επενδύσεων.
Ωστόσο, η απειλή του αποπληθωρισμού παραμένει, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,5% τον Μάιο. Εκτεταμένος αποπληθωρισμός, ή ακόμα και μια περίοδος με πολύ χαμηλό πληθωρισμό, θα προσθέσουν στα προβλήματα της υποτονικής ανάπτυξης, μέσω της αύξησης των πραγματικών τιμών του χρέους και της αναβολής των αποφάσεων για δαπάνες και επενδύσεις.
Τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού οφείλονται εν μέρει στο ισχυρό ευρώ κατά τους τελευταίους μήνες. Η πρόσφατη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα έχει κάποιον αντίκτυπο, και, καθώς οι ΗΠΑ προσανατολίζονται προς μια αυστηρότερη πολιτική, το ευρώ θα πρέπει να αρχίσει να υποτιμάται αργότερα φέτος και το 2015. Ως εκ τούτου, η έκθεση προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αυξάνεται, οδηγώντας σε μείωση τις ανησυχίες για αποπληθωρισμό και στηρίζοντας την ευρύτερη ανάκαμψη των επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών.
Γιατί χαίρονται οι επενδυτές;
Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον Απρίλιο με την έκδοση πενταετούς ομολόγου τριών δισ. ευρώ. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε, αναδεικνύοντας την ανανεωμένη αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάκαμψης. Τα δίδυμα ελλείμματα που συνέβαλαν στην κρίση έχουν αντιστραφεί, καθώς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πλέον πλεονασματικό ενώ το 2013 σημειώθηκε δημοσιονομικό πλεόνασμα (εκτός των πληρωμών τόκων) 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται, ενώ οι δείκτες εμπιστοσύνης κινούνται ανοδικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έκθεση, τα βασικά οικονομικά μεγέθη ενδεχομένως δεν δικαιολογούν μια τόσο ενθουσιώδη αντίδραση εκ μέρους των επενδυτών. Εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος, εξαιτίας κυρίως της συνεχιζόμενης υποτονικότητας της εγχώριας ζήτησης. Η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ασκώντας πίεση στους μισθούς για έναν ακόμη χρόνο.
Επιπλέον οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν σταθεροποιηθεί για να μειωθούν κατά 1,3%, με αποτέλεσμα η οικονομία να παραμείνει σε ύφεση για ένα ακόμη χρόνο.
Η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα πρέπει να περιορίσει τη διψήφια μείωση των παγίων επενδύσεων. Ωστόσο, ο χαμηλός βαθμός αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές, ιδίως σε ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού, θα περιορίσουν την αύξηση των ιδιωτικών κεφαλαίων.