Pages

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΕΙΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΑΠΟ 6 ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΜΕ επιτυχία ολοκληρώθηκε η Παντριφυλιακή εορτή του  Διεθνούς  Πολιτιστικού Φεστιβάλ Κυπαρισσιώτικες Ηλιαχτίδες που διοργανώθηκε από το Μορφωτικό Σύλλογο Κυπαρισσίας με κονδύλια από τον Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για 4η συνεχή χρονιά με εκδηλώσεις σε Γαργαλιάνους, Κυπαρισσία και Πλατάνια.

Χαιρετισμούς με την έναρξη του Φεστιβάλ όταν ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των χωρών που συμμετέχουν απεύθυναν η Πρόεδρος του Συλλόγου Σόνια Τουρκολιά και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. Η Πρόεδρος μίλησε για εξαιρετικό θέαμα λέγοντας ότι το Διεθνές Φεστιβάλ στέλνει το μήνυμα στους Τριφύλιους ότι είναι στο χέρι μας αν ο ήλιος του Δήμου θα αφήσει πάνω του την λάμψη του ή τις ρυτίδες του. Ο Γιώργος Μπακούρος τόνισε ότι η Περιφέρεια θα είναι δίπλα σε τέτοιες εκδηλώσεις στο απώτερο μέλλον με την διοργάνωση να αποτελεί μοναδικό γεγονός. 
Ο μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Χουσείν Μαράι Μαχμούτ μιλώντας σε άπταιστα Ελληνικά έστειλε σε όλους το μήνυμα ότι είναι μεγάλη χαρά η συμμετοχή του στο φεστιβάλ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αιγύπτου, ευχαριστώντας τους διοργανωτές αλλά και την φιλοξενία στην Κυπαρισσία που ήταν εξαιρετική με υποδειγματικές επισκέψεις σε όλη την περιοχή. Μάλιστα με θερμά λόγια έδωσε το μήνυμα ότι οι 2 χώρες είναι αδελφωμένες σαν ένας λαός με κοινή ιστορία και αγάπη. 
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Κώστας Κόλλιας πρόσθεσε ότι τα λόγια μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης αλλά ο χορός δεν έχει καμία μετάφραση με το φεστιβάλ να αφιερωθεί στην ανάγκη της ειρήνης και πραγματώνεται στην μεγάλη εκδήλωση, ενώ είπε ότι ο Δήμος εξέλιξε τον θεσμό που παραμένει αρωγός στο πυρήνα μιας ιστορικής εκδήλωσης παράγοντας πολιτισμό. Ο νέος Δήμαρχος Τάκης Κατσίβελας υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός δεν είναι λιμάνι αλλά ταξίδι ούτε μια στάση αλλά μια κίνηση που χαιρόμαστε ως μια βουβή ποίηση με την λαική παράδοση των λαών που χρειάζεται τόνους πραγματικής ιστορίας ενώ ευχαρίστησε τους παράγοντες που το ανέδειξαν, τιμώντας το Δήμο, τη Περιφέρεια και την Κοινωφελή επιχείρηση. Υποσχέθηκε ότι η νέα Δημοτική αρχή δεν θα αφήσει το χαμόγελο να μαραθεί με δημιουργίες λάμψεις να στηρίζονται στο μέλλον και την υπενθύμιση ότι στην Τριφυλία κάτι λάμπει..
Φέτος συμμετείχαν με εξαιρετική παρουσία αντιπροσωπευτικά χορευτικά συγκροτήματα από την Αίγυπτο, Ιταλία, Μεξικό, Παραγουάη, την Πολωνία και φυσικά την Ελλάδα με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Σύρου και του ΜΕΣΚ. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΑΠΕΡΓΗΣΑΝ ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥ ΚΤΕΛΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

4ωρη στάση εργασίας την Κυριακή 31 Αυγούστου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση οδηγού. Ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Προσωπικού Αστικών και Υπεραστικών Συγκοινωνιών Μεσσηνίας ζητούν την άμεση απόσυρση του ΠΔ 94/2014 το όποιο εξυπηρετεί μόνο συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, όπου βάσει αυτού του Π.Δ. έγινε απόλυση σε οδηγό στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας.
Επίσης το Δ.Σ. των εργαζομένων ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση που έγινε την Κυριακή 31 Αυγούστου από 14.00 έως τις 18.00 μ.μ. Εν τω μεταξύ, το σωματείο των εργαζομένων συνέταξε Καταγγελία – Διαμαρτυρία την οποία απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά τους Υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της βουλής με την οποία καταγγέλλουν ότι: «Εμείς οι εργαζόμενοι στο Υπεραστικό ΚΤΕλ Ν. Μεσσηνίας καταγγέλλουμε στον Ελληνικό λαό τον Υπουργό Εργασίας και τον Υφυπουργό Μεταφορών κ Παπαδόπουλο για την έκδοση του ΠΔ 94/2014 το οποίο με μία και μόνο διάταξη δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες Υπεραστικών Λεωφορείων να απολύουν τους οδηγούς χωρίς κανέναν περιορισμό. Κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, η πράξη σας αυτή οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες οδηγούς που επί χρόνια μεταφέρουν τον Ελληνικό λαό αποδεδειγμένα με ασφάλεια.Με το « ΔΩΡΟ» που κάνετε στους λεωφορειούχους γνωρίζεται ότι καταστρέφεται την οδική ασφάλεια στις επιβατικές μεταφορές σε όλη την χώρα?"

Στα πρότυπα Ρίου-Αντιρρίου η γέφυρα της Τσακώνας

Ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και δύσκολο έργο είναι αυτό της γέφυρας της Τσακώνας που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το συγκρίνουν με τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου εξαιτίας της δυσκολίας της κατασκευής αλλά και λόγω κάποιων κοινών τεχνικών χαρακτηριστικών. «Ένα εντυπωσιακό και άρτιο έργο, ένα επίτευγμα για το οποίο νιώθουμε υπερήφανοι», δήλωσε ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επιθεώρησε την εξέλιξη των εργασιών πριν από λίγες μέρες. Το μεγάλο στοίχημα του έργου της Τσακώνας είναι να γεφυρωθεί με ασφάλεια η περιοχή της κατολίσθησης που ξεκίνησε το 2003 και ακόμα συνεχίζεται. Ο σχεδιασμός προσαρμόστηκε σε αυτές τις ανάγκες και οι κατασκευαστικές απαιτήσεις ήταν πολύ μεγάλες. Πρόκειται για τοξωτή γέφυρα μήκους 400 μέτρων. Έχει μέγιστο άνοιγμα 300 μέτρων, η δεύτερη στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος μετά την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Αποτελείται από δύο ακρόβαθρα και ένα μεσόβαθρο. Αυτό το τελευταίο είναι το κομβικό σημείο του έργου, καθώς χαρακτηρίζεται από μια εξαιρετικά πολύπλοκη θεμελίωση.

"Εργαζόμαστε για μία Αστυνομία που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος του πολίτη",

Με τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα,συναντήθηκε σήμερα, δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στη Μεσσηνία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, όπου συζήτησαν θέματα ασφάλειας στην περιοχή με έμφαση στα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα και διαβεβαίωσε ότι η Αστυνομία λειτουργεί με επαγγελματισμό, άμεσα και αποτελεσματικά προς όφελος του πολίτη με σεβασμό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ο υπουργός με δηλώσεις του ευχαρίστησε το δήμαρχο για τα θετικά του σχόλια αναφορικά με το έργο της Αστυνομίας και της πυροσβεστικής και υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι η καλή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη παρουσία των Σωμάτων Ασφαλείας».
Πρόσθεσε ότι: « Με τον δήμαρχο Καλαμάτας συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά. Υποδειγματική είναι η συνεργασία μας κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και αυτό το γεγονός αποδείχθηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αρχαία Μεσσήνη». Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι, «εργαζόμαστε για μία Αστυνομία που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος του πολίτη και πάντα με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας».

ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΝΝΙΚΑ-ΤΑΤΟΥΛΗ

Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον δήμαρχο Καλαμάτας  Παν.Νίκα .

Αν και επίσημα καλεσμένος στηνσημερινή  ορκωμοσία του Πέτρου Τατούλη και του νέουΠεριφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στην οποία έδωσαν το παρόν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τρείς υπουργοί της Κυβέρνησης  έξι Μητροπολίτες, βουλευτές , Γραμματείς υπουργείων ,ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τέσσερις δήμαρχοι της Μεσσηνίας  καθώς και συνάδελφοι τους από όλη την Πελοπόννησο  ο κος Νίκας προτίμησε το ….σνομπάρισμα  της τελετής με την παρουσία του στην ορκωμοσία του δημάρχου Δυτικής Μάνης .
Δεν γνωρίζουμε ούτε είμαστε προφήτες για να μαντέψουμε που θα οδηγήσει ….η βεντέτα στις σχέσεις των δύο  ισχυρών αυτοδιοικητικών ανδρών της Πελοποννήσου αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις από αυτή την άγρια κόντρα θα φανούν στο προσεχές μέλλον  στον μεγαλύτερο δήμο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και κατ΄ επέκταση  στους δημότες της πόλης της Καλαμάτας
Ελπίζουμε η πραγματικότητα να μας διαψεύσει ….

Β.Μ

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ..

Αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των ολοήμερων δημοτικών σχολείων προκειμένου να γίνεται η μελέτη των μαθημάτων της επόμενης ημέρας μέσα στην τάξη προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου, θα δοθούν στις τέσσερις πρώτες τάξεις των ολοήμερων δημοτικών σχολείων πέντε ώρες την εβδομάδα για μελέτη-προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης ημέρας, όπως αναφέρει το Έθνος.
Για κάθε ημέρα της εβδομάδας θα χρησιμοποιείται μία ώρα από τα μαθήματα της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Ευέλικτης Ζώνης, της Αγγλικής Γλώσσας και της Φυσικής Αγωγής και θα αφιερώνεται για την μελέτη των μαθημάτων της επομένης. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που προωθηθούν οι αλλαγές αυτές στα σχολεία, οι ώρες των δασκάλων δεν πρόκειται να αυξηθούν. Επισημαίνεται ακόμη πως οι ώρες μελέτης θα μπορούν να γίνονται από το δάσκαλο της τάξης.

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μικροένταση κατά την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, την ώρα που ο εκπρόσωπςο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλησε να δώσει ένα διαφορετικό όρκο... Ακούστηκαν συνθήματα από μερικά μερικά μέλη της Χ.Α. ενώ και η αίθουθσα δυσανασχέτησε για τα λεγόμενα... Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Γεμάτη η αίθουσα στο Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, παρουσία Υπουργών (Μανιάτης, Λαμπρόπουλος, Ταγαράς, Αποστολάκος, Ανδριανός, Κωνσταντινόπουλος), Κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών, αυτοδιοικητικών και κόσμου, με εξαίρεση τον δήμαρχο Καλαμάτας και πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου Π. Νίκα

Οικογενειακά επιδόματα σε 300.000 οικογένειες

Στην τελική ευθεία μπαίνει η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ για τις οικογένειες με δύο παιδιά. Από τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι (αφορά σε 300.000 οικογένειες περίπου) θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και από την 1 Οκτωβρίου 2014 όσοι έχουν 1 παιδί, ενώ ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης για το οικογενειακό επίδομα του 2014 έχει οριστεί η 31 Ιανουαρίου 2015. Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν από 3 παιδιά και πάνω άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις από τις 14 Ιουλίου. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που χορηγείται απο τον ΟΑΕΔ το οικογενειακό επίδομα, έστω και «πετσοκομένο» κατά 50%.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΚΟΛΛΙΑ -ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


Ο κ. ΜΠΑΣΔΑΝΗΣ τόνισε ότι συνειδητά κάναμε αυτό που έπρεπε με καλές και δύσκολες στιγμές ευχαριστώντας για την συνεργασία που σφηρηλατήθηκε από τα έδρανα της συνεδρίασης ώστε να υπερασπιστούμε το συστατικό της διασφάλισης το διαλόγου στο Δ.Σ. για να εκφραστεί η Δημοκρατία. Εξήγησε ότι δεν ήταν τυπολάτρης με σύνθεση απόψεων για το Δήμο, ενώ ευχαρίστησε τος δημοσιογράφους για την πολιτική ουσία που παρήγαγε το σώμα, ενώ έκανε αναφορά στους μπλόγκερς της περιοχής μας. Για το κ. Κόλλια δήλωσε ότι τον τιμά για την κριτική που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια μέσα από δύσκολες εντάσεις που εκδήλωνε την αγωνία για ένα καλύτερο Δήμο. Εξήρε το ήθος του απερχόμενου Δημάρχου θεωρώντας ότι είναι δάσκαλός του με την ιστορία να κρίνει στο μέλλον το έργο τους καθώς θα παραμείνει ενεργός πολίτης.
ΣΕΜΝΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΛΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ
Ο απερχόμενος Δήμαρχος Κώστας Κόλλιας κάνοντας μίνι απολογισμό ενώ ήταν συγκινημένος για τα θερμά λόγια του προέδρου. Καλωσόρισε το νέο Δήμαρχο στον ενιαίο Δήμο που συγκροτήθηκε ενώ εκδήλωσε την αγωνία του για το μέλλον. Με ποιητικό λόγο έκανε την αυτοκριτική του στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του με την πεποίθηση ότι ο Δήμος θέλει νέα υλικά. Υπερασπίστηκε το μοντέλο διοίκησης του Δήμου λέγοντας ότι δεν μπορούσε παρά να λειτουργεί αποκεντρωμένα ενώ δέχθηκε την κριτική για την εικόνα του Δήμου ενώ ευχαρίστησε ακόμα και την αντιπολίτευση με τον θεσμικό της ρόλο με δημιουργική στάση. Επίσης παραδέχθηκε ότι ο δήμος είναι ενιαίος αλλά δεν έχει ομογενοποιηθεί λόγω των ατελειών του Καλλικράτη και την μείωση των κεντρικών πόρων. 
ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εξάλλου πρόβλεψε ότι οι καιροί που έρχονται είναι χειρότεροι γραφειοκρατικά και οικονομικά με ομοψυχία, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους του Δήμου που λειτουργεί με 55 υπαλλήλους μείον παράγοντας τουλάχιστον έργο, με τις ελλείψεις να αποτελούν μέγιστο πρόβλημα. Επισήμανε ότι ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να σταματήσει το κουτσομπολιό κατά των υπαλλήλων που ματώνουν, ενώ εστίασε στα οικονομικά για την σεμνή διαχείριση στο Δήμο παρά την καθημερινότητα που ήταν δύσκολη εκφράζοντας την πολιτική ανάγκη. Τέλος μίλησε για τα χρέη του Δήμου που ήταν στα 12 εκ. ευρώ για τα οποία με πολιτικό κόστος ματώσαμε να δημιουργήσουμε οικονομικές συνθήκες στο Δήμο καταλήγοντας στα 3.2 εκ. ευρώ παρότι δεν έγινε αναπτυξιακή πολιτική. Δεν υπέκυψε όπως κατέληξε στη πολιτική αύξησης των δημοτικών τελών νοικοκυρεύοντας τις παλιές οφειλές και τα ληξιπρόθεσμα χρέη ενώ το 2012 ο Δήμος εμφάνισε μικρό πλεόνασμα χωρίς ο Δήμος να είναι χρεωκοπημένος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Διευκρινίσεις υπουργείου Υποδομών για τον αυτοκινητόδρομο «Μωρέας»

Σε διευκρινήσεις προχώρησε το υπουργείο Υποδομών με αφορμή δημοσιεύματα ότιδίνονται κι άλλα κονδύλια στους παραχωρησιούχους του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου -Σπάρτης- Καλαμάτας (ΜΩΡΕΑΣ). Όπως διευκρινίζει το υπουργείο από το αρχικό πακέτο των 5 αυτοκινητοδρόμων παρέμενε παγωμένο μόνο το έργο του Μορέα, για το οποίο οι δανειστές, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διέκοψαν τη χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου λόγω της μεγάλης υστέρησης των εσόδων, που δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των δανείων, όπως και στα άλλα έργα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, ότι το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη παραμένει κλειστό αν και έχει υλοποιηθεί κατά 90%, καθώς επίσης είναι ημιτελή και τα έργα που ολοκληρώνουν τον περιφερειακό της Καλαμάτας. Σύμφωνα με το υπουργείο, παρά τη μείωση της κυκλοφορίας στον Μορέα λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι αδιαμφισβήτητη η αύξηση των μετακινήσεων προς την Μεσσηνία (κυρίως από Αθήνα και Τρίπολη). «Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για τη θετική συνδρομή των έργων στην τοπική οικονομία και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.
Δεν μπορούμε λοιπόν να αφήσουμε τη Λακωνία εγκλωβισμένη, ούτε βέβαια να επιτρέψουμε τα έργα να παραμείνουν ημιτελή στην Καλαμάτα. Κατόπιν πολύμηνων και σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, κατασκευαστές και τον παραχωρησιούχο του Μορέα, οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ένα πακέτο μέτρων, τα οποία πιστεύουμε ότι προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και εξασφαλίζουν την ολοκλήρωση του έργου και τη βιωσιμότητα του. Το σύνολο των μέτρων θα ανακοινωθούν σύντομα, όταν ολοκληρωθούν πλήρως οι διαπραγματεύσεις, καθώς αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την σκοπούμενη Τροποποίηση της Σύμβασης» υπογραμμίζει το υπουργείο Υποδομών.
Για την αποφυγή όμως κάθε παρεξήγησης υπογραμμίζεται, ότι το ποσό των 350 εκ. ευρώ που αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποζημίωση προς τον παραχωρησιούχο λόγω μειωμένων εσόδων. Το ποσό αυτό, αν ποτέ καταβληθεί, αποτελεί το ανώτατο ονομαστικό ποσό πρόσθετης επιδότησης λειτουργίας, που αφορά αποκλειστικά και μόνο την κάλυψη των υποχρεώσεων του Έργου προς τις δανείστριες τράπεζες (που αφορούν την αποπληρωμή των δανείων) στην περίπτωση που τα μελλοντικά έσοδα των διοδίων, αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, δεν επαρκούν για την εξόφληση των δόσεων των δανείων.

ΤΥΦΩΝΑΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΧΩΡΑ !!

Σύστημα το οποίο θα μοιάζει με τυφώνα, μιας και θα σημειωθούν όπως όλα δείχνουν, ακραία καιρικά φαινόμενα, με ανέμους που θα στρέφονται κυκλικά γύρω από όλη την Ελλάδα, με μεγάλη ένταση, ενώ το κέντρο αυτής της μεγάλης καιρικής διαταραχής, θα βρίσκεται στην βόρεια Ελλάδα. Ένα τέτοιο σύστημα ακραίων καιρικών φαινομένων, μπορεί να δώσει όχι μόνο έντονες βροχές και καταιγίδες, αλλά και υδροστρόβιλος, ίσως και μικρούς ανεμοστρόβιλους, πράγμα που τα τελευταία χρόνια συναντάτε σε πολλές χώρες της Μεσογείου, όπως και στην Ελλάδα. Πολλοί διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου μας, δεν θα μας πιστέψουν, ωστόσο όντως ένας ''μίνι'' θα τον χαρακτηρίζαμε τυφώνας, θα σαρώσει την χώρα μας στις αρχές του Σεπτεμβρίου, δίνοντας τόσο ισχυρούς ανέμους, όσο και υπερκαταιγίδες, με κεραυνούς και χαλάζι. Ας δούμε όμως τώρα, ποιες περιοχές της Ελλάδας θα χτυπηθούν από αυτό το ισχυρό καιρικό σύστημα.
 Από τις 1 Σεπτεμβρίου, ο καιρός θα αρχίσει να γίνεται αρκετά άστατος, σε όλη την δυτική και βόρεια Ελλάδα, με σποραδικές καταιγίδες και βροχές. Στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, ένα καλά οργανωμένο σύστημα που θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του, θα δώσει ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους στο Ιόνιο πέλαγος, στην Ήπειρο, στην Μακεδονία, στην Θράκη, στην Θεσσαλία, στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Ακραία θα είναι τα φαινόμενα στο Ιόνιο πέλαγος, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Θράκη. Θα πρέπει όλοι μας να δείξουμε μεγάλη προσοχή, καθώς ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Εμείς σας προειδοποιούμε, για να λάβετε άμεσα τα μέτρα σας όλοι. Ήδη ο κρατικός μηχανισμός ετοιμάζετε για τις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις του Φθινοπώρου. Όσες φορές σας έχουμε προειδοποιήσει για ακραία καιρικά φαινόμενα, αυτά ήρθαν και ήταν όντως ακραία. Δείξτε μεγάλη προσοχή από τις 1 ως και τις 3 τουλάχιστον Σεπτεμβρίου σε όλη την Ελλάδα !! Λεπτομέρειες θα μάθετε τις επόμενες ώρες και ημέρες, μέσω άρθρων και προγνώσεων μας.

Κραυγή αγωνίας από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες για τα χρέη στον ΟΑΕΕ

"Χαροκαμένοι" από τα πιστωτικά της εφορίας
Στην απόγνωση και αποδοκιμασία που προκάλεσε το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ προστίθεται τώρα η οργισμένη αντίδραση του συνόλου τωνμικρομεσαίων επαγγελματικών τάξεων.
Πρόκειται για τη ραχοκοκαλιά της μεταπολεμικής ανάπτυξης, που συντρίβεται από το Μνημόνιο και την ύφεση αλλά και από τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ.
Επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, αυτοκινητιστές, μεταφορείς, εκατομμύρια πολίτες θα κληθούν από τον ΟΑΕΕ να παρουσιαστούν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους αλλιώς θα οδηγηθούν φυλακή!
"Χαροκαμένοι" από τα πιστωτικά της εφορίας, από τις κατασχέσεις, από τα ειδοποιητήρια για καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, από τα "κόκκινα δάνεια", με άνεργα μέλη οικογένειας, χωρίς ορατό μέλλον, έτοιμοι να εκποιήσουν όσο - όσο την απαξιούμενη περιουσία τους, ζητούν εδώ και τώρα αλλαγή πολιτικής.
Ζητούν από αυτή η κυβέρνηση, να αφήσει τα όνειρα του success story και να αποποιηθεί τον μνημονιακό εαυτό της.

Η οργή των μικρομεσαίων δεν είναι ρητορική. Προειδοποιούν για κινητοποιήσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς έχουν ξεπεράσει το όριο της όποιας οικονομικής και ψυχολογικής αντοχής.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ασφαλιστική δικλείδα για την ολοκληρωμένη υλοποίηση της Ολυμπίας Οδού»

«Ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε την ολοκληρωμένη υλοποίηση της Ολυμπίας Οδού και την ασφαλή και συντομότερη κατά το δυνατόν απόδοσή της προς χρήση στους πολίτες, αναβαθμίζοντας παράλληλα την παλαιά εθνική οδό» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, της Κοινοπραξίας «Ολυμπία Οδός», του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Άγγελου Παπαγγελόπουλου, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολου Παπαφωτίου, των μελετητών και του ειδικού τεχνικού συμβούλου του έργου, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθιξε αρχικά την ανάγκη εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας για την καταβολή των διοδίων και επεσήμανε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα, τη μελετητική επαναπροσέγγιση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και τη σύντομη αποκατάσταση των εγκάρσιων άνω και κάτω διαβάσεων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας αναφέρθηκε αναλυτικά στα επιμέρους προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την υλοποίηση του έργου, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους Δήμους και έκανε ειδική παρέμβαση για τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Σικυώνας και των οικισμών Μουλκίου και Βασιλικού με τον κόμβο διοδίων του Κιάτου. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του αρχικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τις προτάσεις της Περιφέρειας.

ΣΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΔΕΙΥΘΥΝΣΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ-ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΛΑΕΙΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΘΕΡΜΗ υποδοχή έτυχε στην Τριφυλία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ο οποίος ήρθε πρώτη φορά στο τόπο μας και είναι ο νεαρότερος υπουργός από την θέση αυτή φέρνοντας μήνυμα ενότητας αλλά και υποδοχής αιτημάτων από τις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα ο αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ Ηλίας Γεωργόπουλος και ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ Βασίλης Γεωργακόπουλος ήταν μεταξύ αυτών που υποδέχθηκαν τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας. Ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα, τόσο για τα ζητήματα της αστυνόμευσης όσο και για όλα τα θέματα που χειρίζεται η αστυνομία καθώς η Υποδιεύθυνση έχει στην αρμοδιοτητά της μια τεράστια σε γεωγραφική έκταση περιοχή..
Ο Υπουργός στάθηκε τόσο στην συνάντηση με τους αστυνομικούς όσο και με τους πυροσβέστες στην αποτελεσματικότητα και τον καλό συντονισμό, που έχει βοηθήσει τα μέγιστα σε όλους τους τομείς στην χώρα μας, τόσο στην καθημερινότητα, όσο και στον τουρισμό που αναβαθμίζεται στη περιοχή μας.. Στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ τον υποδέχθηκαν με τιμές ο διοικητής του κλιμακίου κ. Φέστας, ο Διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κ. Γεωργακόπουλος και ο Περιφερειάρχης των Πυροσβεστικών υπηρεσιών. 
ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
 Τον Υπουργό στην Κυπαρισσία υποδέχθηκαν φορείς της περιοχής, ο νέος δήμαρχος Τάκης Κατσίβελας, ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Περικλής Μαντάς, ο Πρόεδρος του Νομικού προσώπου του Δήμου Ζαχαρίας Κανελλόπουλος και άλλοι αυτοδιοικητικοί. Ο Υπουργός ήδη έχει ξεκινήσει την ενημέρωσή του για τα ζητήματα της περιοχής καταγράφοντας τα όσα οι υπηρεσίες του αναφέρουν. Μετά την Κυπαρισσία, ακολούθησαν Φιλιατρά και Γαργαλιάνοι, όπου ο Υπουργός αγκαλιάστηκε
από τους πολίτες, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με θερμά λόγια. Συνομίλησε μαζί τους, ακούγοντας τα προβλήματά τους, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβέρνηση είναι δίπλα τους, ακούει τα προβλήματα και μάχεται για να δώσει λύσεις. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ..

Τέλος δόθηκε χθες στην αγωνία των υποψηφίων με την ανακοίνωση των βάσεων. Το ξεχωριστό είναι ότι φέτος ελάχιστοι βρέθηκαν στα σχολεία να δουν αναρτημένα τα ονόματά τους, μιας και οι υποψήφιοι μπορούσαν να δουν από το σπίτι τους σε ποιά Σχολή κατάφεραν να εισαχθούν.

Ο Βασίλης Γκότσης κατάφερε να συγκεντρώσει από τις υψηλότερες βαθμολογίες του Νομού (19640 μόρια) και εισάγεται στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Δήλωσε στο "Θ" πολύ ευχαριστημένος για τη εισαγωγή του, ενώ χαρακτήρισε λογική την αύξηση των βάσεων αφού τα θέματα βοήθησαν σ’ αυτό. Η χρονιά για το Βασίλη ήταν σχετικά καλή, αλλά δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο του έλεγαν πριν
 
 Στη Σχολή Ικάρων κατάφερε να περάσει ο Παναγιώτης Μπουρικάς που συγκέντρωσε 17.910 μόρια. Η χρονιά που πέρασε ήταν ζόρικη γι’ αυτόν αλλά όχι τόσο κουραστική, αφού είχε βάλει πρόγραμμα στο διάβασμά του και έτσι κατάφερε να δικαιωθεί περνώντας στη σχολή που αποτελούσε την πρώτη του επιλογή.
 
Στην Ιατρική του Ηρακλείου κατάφερε να εισαχθεί η Ειρήνη Μητροπούλου που χαρακτήρισε δύσκολη τη χρονιά. Πρώτη επιλογή γι’ αυτή ήταν η Αθήνα, ελπίζει δε να καταφέρει να πάρει μεταγραφή αφού εκεί σπουδάζουν τα αδέρφια της, ενώ δήλωσε έκπληκτη από την τόσο μεγάλη αύξηση των βάσεων.
 

Ακόμα ένας Καλαματιανός θα περάσει στη Σχολή Ικάρων. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Γκουγκούλη που συγκέντρωσε 18.860 μόρια. Η χρονιά γι’ αυτόν ήταν λίγο κουραστική αλλά όχι ιδιαίτερα και τελικά πέρασε γρήγορα. Στη δική του Σχολή, όπως και οι άλλες στρατιωτικές, αυξήθηκαν τα μόρια.
 

Γιατρός θα σπουδάσει η Ευγενία Μανδηλάρη που κατάφερε να συγκεντρώσει 19.329 μόρια και να μπει στη Σχολή της πρώτης της επιλογής, πιο συγκεκριμένα στην Ιατρική Αθηνών. Η χρονιά που πέρασε για την Ευγενία ήταν δύσκολη, πολύ απαιτητική και χρειάστηκε σύστημα. Πλέον, σχεδιάζει το μέλλον της στην Αθήνα.
 

Η Ευγενία Πανταζή κατάφερε να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και συγκεκριμένα στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης. Ήταν μια δύσκολη χρονιά με λίγες εξόδους, αλλά πλέον είναι δικαιωμένη και χαρούμενη.
 

Οδοντιατρική θα σπουδάσει η Ελευθερία Σεβαστέλη που δηλώνει αρκετά ευχαριστημένη αν και πέρασε μια χρονιά αγχώδη. Τελικά, όμως, τελείωσε καλά. Οι βάσεις την αιφνιδίασαν αφού δεν περίμενε τόσο μεγάλη άνοδο, που της στέρησε την Ιατρική.

Οι βάσεις κυμάνθηκαν όπως μας είχαν πει από την αρχή δήλωσε η Γεωργία Καμπίρη που περνά στη Νομική Κομοτηνής, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει 18.600 μόρια.
 

Κατενθουσιασμένη η Ελένη Σταθοπούλου που θα σπουδάσει Ιατρική στο Ηράκλειο. Οι βάσεις φέτος ανέβηκαν, αλλά στόχος της  ήταν να είναι μέσα στη Σχολή, κάτι που κατάφερε.
 
Για τη Σοφία Κουντούλη οι βάσεις κινηθήκαν σε υψηλά επίπεδα, κάτι όμως που δεν άλλαξε τις επιλογές της αφού κατάφερε να εισαχθεί στην ΑΣΟΕΕ, σε άλλο όμως Τμήμα από αυτό της πρώτης επιλογής της.
 

Άλλα περίμεναν και άλλα έγιναν για την Έλσα Θεοχάρη που θα σπουδάσει φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθήνας, ενώ προτιμούσε παιδαγωγικά ή ΤΕΦΑΑ.
 

Κοινωνική εργασία στο ΤΕΙ Αθήνας θα σπουδάσει ο Νίκος Διακουμογιαννόπουλος  που είδε τις βάσεις να ανεβαίνουν, αλλά τις θεωρεί αρκετά καλές με βάση τα εξεταζόμενα θέματα. Δηλώνει δε ευχαριστημένος, αφού αυτό ήθελε να σπουδάσει.
 

Πολιτικοί Μηχανικοί θα σπουδάσουν οι δύο φίλες, Σταυρούλα Χανδρινού και Νίκη Τσίχλη, στην Πάτρα, που αποτελούσε την πρώτη τους επιλογή όποτε και οι δύο είναι ευχαριστημένες. Η άνοδος των βάσεων τις φόβισε, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά και πλέον δηλώνουν ανακουφισμένες.
Στην ΑΣΟΕΕ και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής θα σπουδάσει ο Ορέστης Οικονομόπουλος που ήταν για αυτόν η δεύτερη επιλογή του. Η χρονιά, γι’ αυτόν, ήταν πιο εύκολη σχετικά με τις προηγούμενες.
 

Στη Νομική Κομοτηνής θα πάει η Μαριάννα Γρέκη που προτιμούσε να περάσει στην Αθήνα, κάτι που θα επιδιώξει με μεταγραφή.
 

Στο ΦΠΨ περνά η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, μια εισαγωγή που ήθελε και την κάνει χαρούμενη. Οι βάσεις θεωρεί ότι ανέβηκαν, κάτι που ήταν λογικό με βάση τα θέματα που εξετάστηκαν. Η χρονιά που φεύγει ήταν μια περίεργη χρονιά.

Οι φετινές βάσεις και τα ονόματα όλων των επιτυχόντων 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες Στασινός Μουτσούλας 

ΠΡΩΤΙΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ- ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΥΨΗΛΑ ποσοστά επιτυχίας σημείωσαν όπως κάθε χρόνο οι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Κυπαρισσίας με τα περισσότερα παιδιά να εισάγονται σε σχολές πρώτης προτίμησης αλλά παράλληλα να αγωνιούν για το μέλλον τους. Η Υποδιευθύντρια του σχολείου Θεώνη Κανελλόπούλου τόνισε ότι "υπάρχει υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικής διαδικασίας με την εισαγωγή 44 σχολών υψηλών βάσεων στα ΑΕΙ και 13 σε σχολές ΤΕΙ με το ποσοστό επιτυχίας να ξεπερνά το 95% γεμίζοντας με ικανοποίηση" ενώ στην επιτυχία συνέβαλε η καλή συνεργασία της διεύθυνσης με τους γονείς και τους υποψήφιους ενώ για όσους δεν πέρασαν εξήγησε ότι υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες αποτελώντας σημείο αναφοράς.
ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΠΡΩΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Ο πρώτος επιτυχών Ανδρέας Καζάκος πέρασε στην Ιατρική Αθηνών ως πρώτη επιλογή με 20 μόρια πάνω από τη βάση ενώ εκτίμησε ότι τα θέματα φέτος είχαν βαθμούς δυσκολίας, ενώ για τα περισσότερα παιδιά είπε ότι πέτυχαν στις επιδιώξεις τους με τη προσπάθεια να αποτελεί το μεγαλύρερο ατού της νέας γενιάς. Εξήγησε ότι το μέλλον είναι αβέβαιο και ίσως αρκετά παιδιά φύγουν στο εξωτερικό ενώ ευχαρίστησε τους γονείς του για την στήριξη.
Η Όλγα Διαμαντή που πέρασε στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Πάτρας πρόσθεσε ότι ήταν μια από τις επιλογές της οπότε ανοίγονται νέοι δρόμοι σταδιοδρομίας για το μέλλον, ενώ εξήρε τη στήιρξη των συμμαθητών του, του σχολείου και των γονιών της, στέλοντας το μήνυμα στους γονείς που την ανέχτηκαν για την επίτευξη του στόχου της. Ωστόσο ήταν επιφυλακτική αν θα μείνει στην Ελλάδα επειδή οι συνθήκες στην αγορά εργασίας χειροτερεύουν διαρκώς με τους νέους να κάνουν αυτό που αγαπούν.
Ο Γιώργος Γιαννόπουλος στη Σχολή Ναυπηγών Αθήνας δήλωσε πολύ ικανοποιημένος με συστηματικό διάβασμα ενώ εξήρε ότι το Λύκειο Κυπαρισσίας έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας ενώ οι στόχοι του είναι να έχει ένα διασφαλισμένο μέλλον στην αγορά ευχόμενος όλα τα παιδιά να 
πάνε καλά. 
ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ..
Ο Δημήτρης Αποστόλου στο Παιδαγωγικό Αθήνας με 17.900 μόρια ενώ είπε ότι είναι η δουλειά του πατέρα του καθώς έχει αγαπήσει το παιδαγωιγκό τμήμα μεταβιβάζοντας τη γνώση στα νέα παιδιά ενώ δήλωσε ότι αυτοσκοπός δεν είναι τα χρήματα αλλά η ουσία να κάνεις αυτό που αγαπάς. Για τα παιδιά είπε ότι έκαναν μεγάλη προσπάθεια με την ευχή η ζωή να είναι το καλύτερο σχολείο για όλους μας.
Τέλος ο Αναστάσης Αναστασόπουλος που πέτυχε στην Σχολή Ικάρων δήλωσε ότι έλαβε 17500 μόρια δίνοντας εξετάσεις για δεύτερη φορά που αποτέλεσε επιλογή του, ενώ ευχαρίστησε το Διευθυντή του σχολείου κ. Αντωνόπουλου επιμένοντας κάτω από δύσκολες συνθήκες να επιτύχει το τελικό στόχο ενώ δήλωσε ότι οι νέοι πρέπει να κυνηγούν ως το τέλος το όνειρό τους. 

Σεισμός 5,7 ρίχτερ αισθητός και στην Τριφυλία-Δεν υπάρχουν προβλήματα

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, σημειώθηκε στις 06.45 το πρωί της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λακωνίας και Μήλου και συγκεκριμένα 58 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας και 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κρήτη,στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στη νότια Ελλάδα, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 80 χιλιόμετρα. Χαρακτηριστικό της δόνησης ήταν κυρίως η μεγάλη διάρκεια, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Τριφυλία.

Μεταξύ εργολάβων… ισότητα στην Πελοπόννησο!

Αφού δεσμεύθηκε να επιχορηγήσει με επιπλέον 300-350 εκατ. ευρώ τους αναδόχους για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, επειδή «αδικήθηκαν» από το επιπλέον ένα δισ. ευρώ που δόθηκε για τους άλλους αυτοκινητόδρομους, ο υπουργός Υποδομών συνέχισε την προεκλογική επιθεώρηση (έργων) στη γέφυρα της Τσακώνας.
Της Χαράς Τζαναβάρα
Επίσημη υπόσχεση προς τους εργολάβους, ότι θα καταθέσει στη Βουλή συμπληρωματική σύμβαση και για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, έδωσε χθες ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης κατά την επιθεώρηση των έργων στην περιοχή της Τσακώνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.»(8/8/2014), που δεν διαψεύστηκαν, οι εργολάβοι ζητούν «πανωπροίκι» 300-350 εκατ. ευρώ, επικαλούμενοι λόγους… ίσης μεταχείρισης με τους άλλους αυτοκινητόδρομους (Κόρινθος-Πάτρα, Αντίρριο-Γιάννενα, Τέμπη κ.λπ.), που εξασφάλισαν πάνω από ένα δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση των έργων.
Στην περίπτωση της Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας τα έργα δεν είχαν σταματήσει στα μέσα του 2011, αλλά προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς. Σήμερα απομένουν περίπου 6 χλμ. στην παράκαμψη της Καλαμάτας, το δύσκολο κομμάτι Παραδείσια-Τσακώνα και η διακλάδωση Λεύκτρο-Σπάρτη. Για να δικαιολογηθούν τα συμπληρωματικά κονδύλια, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιοποιείται διάταξη της σύμβασης του 2007, σύμφωνα με την οποία οι εργολάβοι στο συγκεκριμένο έργο δικαιούνται αποζημίωση αν δεν εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενοι κυκλοφοριακοί φόρτοι.

Κάτι… κινείται για τον προαστιακό στην Καλαμάτα

Την επαναλειτουργία της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμάτας – ΤΕΙ – Μεσσήνης, με τακτικά, πυκνά δρομολόγια ζητούν φορείς της πόλης. Τι απάντησε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου της Καλαμάτας, όπως επιτακτικά ζητούν εδώ και πολύ καιρό οι τοπικοί φορείς, θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα με την συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών. Αυτό προέκυψε από την συνάντηση που είχε για συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκο.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων, αλλά και των φορέων της μεσσηνιακής πόλης, η οποία παραμένει χωρίς τρένο από το 2011, οπότε και έγινε η διακοπή των δρομολογίων για λόγους οικονομίας.
Οι ενδιαφερόμενοι ζητούν την επαναλειτουργία της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμάτας – ΤΕΙ – Μεσσήνης, με τακτικά, πυκνά δρομολόγια. Εκείνο που επισημαίνεται είναι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα της γραμμής, ενώ παράλληλα η λειτουργία του προαστιακού θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση του κορεσμένου οδικού άξονα Καλαμάτας – Μεσσήνης. Τις πρώτες δράσεις για την επαναλειτουργία της προαστιακής γραμμής Καλαμάτα – ΤΕΙ – Μεσσήνη, ξεκίνησε ο σύλλογος φίλων σιδηροδρόμου «Amnizia Railfan Club».

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Στις 2 τελευταίες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και λίγες μέρες πριν αναλάβει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο λήφθηκαν αποφάσεις για σοβαρά προγράμματα που θα συνοδεύουν τους στόχους και τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας για τα επόμενα έως και 11 χρόνια! 

Συγκεκριμένα:

– Στη συνεδρίαση στις 27/7/2014 έγινε: 
α) η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια για την περίοδο 2014-2020 (RIS3), β) η θετική γνωμοδότηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2014-2020 και γ) η έγκριση υποβολής προτάσεων για καινοτόμες κοινωνικές πολιτικές – Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία.

– Στη συνεδρίαση στις 20/8/2014 έγινε η αρνητική γνωμοδότηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για όλη τη χώρα α) για το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδυτικών Μεταφορών 2014-2025 και β) για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 ενώ ενημερωθήκαμε για την ΣΜΠΕ για το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014-2020.

Μεγάλες και σοβαρές δράσεις προωθούνται πρόχειρα, βιαστικά, επιπόλαια και με ελλείψεις από τα αρμόδια Υπουργεία με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας. Και αυτό το λέμε διότι:

– Δεν θεωρείται δόκιμος περίοδος διαβούλευσης ο Αύγουστος του καλοκαιριού και των διακοπών. Ας μας πουν πόσοι φορείς συμμετείχαν σ’ αυτό τον διάλογο.

– Δεν νοείται να «στριμώχνεις» τον χρόνο διαβούλευσης σε 45 ημέρες για τέτοια σοβαρά θέματα, όταν το εμπλεκόμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, καθυστέρησε πάνω από 5 μήνες για να εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς όρους του έργου, με ΣΔΙΤ, των απορριμμάτων.

– Είμαστε στη φάση που από 1/9/2014 αναλαμβάνει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τα επόμενα 5 χρόνια, που ενώ θα το απασχολήσουν και θα διαχειριστεί αυτά τα προγράμματα δεν συμμετέχει καθόλου στην ενημέρωση και τον διάλογο.

– Οι καλοπληρωμένες αυτές προτάσεις από συμβούλους έχουν πολλά στοιχεία μη επικαιροποιημένα, επαναλαμβανόμενα, ασαφή, γενικά και με πολλές ελλείψεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών για όλη τη χώρα ουσιαστικά αγνοείται η Πελοπόννησος. Δεν γίνεται καμιά αναφορά για το σιδηροδρομικό της δίκτυο, για τις εισόδους της Περιφέρειας με το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Καλαμάτας και τ’ άλλα λιμάνια, για το περιμετρικό οδικό της δίκτυο.

– Στα στοιχεία των μελετών που μας δόθηκαν για έκφραση γνώμης η μία πρόταση δεν είχε μεταφραστεί στα Ελληνικά!, ενώ στις υπόλοιπες υπήρχαν γενικά και αόριστα στοιχεία χωρίς εισηγήσεις από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας που θα επικεντρωνόντουσαν στα της Περιφέρειάς μας και θα μας βοήθαγαν για τη διαμόρφωση γνώμης και πρότασης.

Με όλα αυτά δεν «διασώζεται» η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου με το να ψηφίζει αρνητικά για 2 από τις Πανελλαδικές προτάσεις όταν έχει θετικά τοποθετηθεί για τις άλλες προτάσεις και ιδιαίτερα για την ΣΜΠΕ του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: «Όχι στη δόμηση – όχι στην τσιμεντοποίηση» είπαν σύλλογοι και φορείς στη διαβούλευση για τον Κυπαρισσιακό!

Ηχηρό «όχι στη δόμηση – όχι στην τσιμεντοποίηση» είπαν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Τριφυλίας και κάτοικοι της Ελαίας, προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Τριφυλίας. Γνωμοδότησαν έτσι, αρνητικά, επί της «πρότασης» συγκεκριμένης διάταξης - ρύθμισης του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, σύμφωνα με την οποία μεταξύ δύο Περιοχών Προστασίας της Φύσης, αμμοθινών και δάσους Ελαίας (από Ελαία έως Αγιαννάκη) «αφήνεται» εκτός, έκταση – ζώνη η οποία χαρακτηρίζεται γεωργική, μπορεί να οικοδομηθεί και είναι η συγκεκριμένη έκταση στην οποία προωθείται επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών. Η συζήτηση, η οποία είχε και στιγμιαίες εντάσεις, ξεκίνησε με το δήμαρχο, εν συντομία να αναφέρεται στο «ιστορικό» του θέματος και στο πώς κατέληξε στο υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα. 
Ο κ. Κόλλιας σημείωσε τις ασφυκτικές προθεσμίες μέσα στις οποίες κλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει και την πρωτοβουλία που πήρε ο ίδιος να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης για να ακουστούν και καταγραφούν οι απόψεις, θέσεις και προτάσεις συλλόγων, φορέων και κατοίκων, ώστε να τεθούν υπόψη του δημοτικού συμβουλίου (σ.σ. το οποίο συνεδρίαζε μέχρι και αργά χθες το βράδυ για αυτό το θέμα) και να αποφασίσει εάν θα γνωμοδοτήσει και τί, ακριβώς, θα γνωμοδοτήσει, μιας και στις 8 Σεπτεμβρίου λήγει η διαβούλευση όπως ρητά έχει ορίσει το ΥΠΕΚΑ και η νέα δημοτική Αρχή που θα αναλάβει την προσεχή Δευτέρα, δεν έχει τα χρονικά περιθώρια, μέχρι στιγμής, να γνωμοδοτήσει ως θεσμικό Όργανο, αφού το Δ.Σ. θα συγκροτηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου με τις Δημαιρεσίες που θα γίνουν τότε. Ανέφερε πως, με βάση το σχέδιο του Π.Δ. η περιοχή χωρίζεται σε 4 ζώνες, με κάθε ζώνη να έχει μια σειρά από μέτρα, περιορισμούς, απαγορεύσεις, αλλά και επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες, όπως και δόμηση.
Απόψεις
Ο Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος, από το Σύλλογο Καλονεριτών, είπε πως το Π.Δ. κατ’ αρχάς κινείται στη σωστή κατεύθυνση και εκείνοι αποδέχονται όλα τα απαγορευτικά μέτρα, κάνοντας προτάσεις για το ύψος των οικοδομών, τις χρήσεις γης κ.α., ενώ για το δάσος της Ελαίας είπε να απαγορευτεί το ελεύθερο κάμπινγκ και να δημιουργηθεί οργανωμένο οικολογικό κάμπινγκ. Ο Σωτήρης Δράκος, από την Ελαία, ανάγνωσε το Ψήφισμα κατοίκων της Ελαίας, φίλων της περιοχής και επισκεπτών, το οποίο έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής περίπου 600 άτομα, και με το οποίο λένε όχι στην τσιμεντοποίηση, το παρέδωσε δε στο δήμαρχο. Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, από το Σύλλογο Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας, ανέφερε ότι ενώ το Π.Δ. προτείνει κανόνες προστασίας του οικοσυστήματος, με τρόπο φωτογραφικό, ηθικά ανεπίτρεπτο και επιστημονικά αντιδεοντολογικό και εξόχως ύποπτο, αποκόπτει τη φυσική συνέχεια του αιγιαλού και των αμμοθινών με το δάσος, επιτρέποντας στη χαρακτηρισμένη ως αγροτική γη να κτιστεί, με όρους εκτός σχεδίου δόμησης, τονίζοντας ότι ο Σύλλογος ζητά η έκταση αυτή να απαλλοτριωθεί ή να ανταλλαγεί και να δημιουργηθεί σε αυτή οικολογικού ενδιαφέροντος κατασκήνωση με εποπτεία του φορέα διαχείρισης. Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, από το Σύλλογο Προστασίας του περιβάλλοντος του Κυπαρισσιακού κόλπου, αναφέρθηκε σε διατάξεις του Π.Δ. που θέλουν βελτίωση – τροποποίηση, τασσόμενος υπέρ της προστασίας, της ιδιοκτησίας, της δόμησης και της ανάπτυξης. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της γραμματέως του Συλλόγου Ελαιωτών, Στέλλας Ριτσάτου, που τόνισε ότι η ΕΠΜ έχει το παράδοξο και άτοπο να χωρίζει τον οικότοπο και στα Παραρτήματα αυτής όμως, στους χάρτες του ίδιου του ΥΠΕΚΑ, στη συγκεκριμένη περιοχή, από Ελαία μέχρι Αγιαννάκη, πουθενά δεν υπάρχει γεωργική γη κάτω από το δάσος, αλλά μόνο άμμος θαλάσσης, παράκτια άμμος, όπως επίσης άλλος χάρτης δείχνει την αμμώδη παραλία από Νέδα μέχρι Βουνάκι! Τόνισε, δε, πως για «ιδιωτικές εκτάσεις» υπάρχουν οικονομικά αντισταθμίσματα. Ο Νίκος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών, έθεσε σειρά σοβαρών και κρίσιμων ερωτημάτων για τη μελέτη, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις σχετικά με το «Κτήμα Παπά» και η Βάσω Μαρίνη, από τη ΡΑΚΙ, είπε ότι η μελέτη πάσχει από οξύτατη αντίφαση. Ο Γιώργος Σαμπαζιώτης τόνισε ότι το Π.Δ. δίνει πολλά «ντωσίματα» και έτσι, αυτό το πράγμα, δε νομίζει ότι πάει για προστασία. Δικαιωμένος, δήλωσε, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας για την πρωτοβουλία του, καθώς ακούστηκαν όλες οι απόψεις.. Με πληροφορίες και από το Θάρρος.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Αγωνία τέλος σήμερα για τους χιλιάδες υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Δείτε εδώ όλα τα ονόματα των επιτυχόντων της Μεσσηνίας ανά σχολείο : 

Αποτελέσματα επιτυχόντων (90%) στα Γενικά Λύκεια Μεσσηνίας ανά σχολείο
 
1ο Καλαμάτας
2ο Καλαμάτας
3ο Καλαμάτας
4ο Καλαμάτας
5ο Καλαμάτας
6ο Καλαμάτας
Ανδρούσας
Αριστομένη
Αρφαρών
Γαργαλιάνων
Δωρίου
Εσπερινό
Θουρίας
Καρδαμύλης
Κυπαρισσίας
Κορώνης
Μεθώνης
Μελιγαλά
Μεσσήνης
Μουσικό
Μπουγά
Πεταλιδίου
Πύλου
Φιλιατρών
Χώρας


Αποτελέσματα επιτυχόντων (10%) στα Γενικά Λύκεια Μεσσηνίας ανά σχολείο
1ο Καλαμάτας  2013  2012
2ο Καλαμάτας  2013  2012
3ο Καλαμάτας  2013  2012
4ο Καλαμάτας  2013  2012
5ο Καλαμάτας  2013  2012
6ο Καλαμάτας  2013  2012
Ανδρούσας       2013  2012
Γαργαλιάνων  2013  2012
Θουρίας  2013  2012
Κυπαρισσίας  2013  2012
Μελιγαλά  2013  2012
Μεσσήνης  2013  2012
Μπουγά  2013  2012
Φιλιατρών  2013  2012
Χώρας  2013  2012


Αποτελέσματα επιτυχόντων σε σχολεία ΕΠΑΛ 
1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας  90% και 10%(2013)
2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας  90%
4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας  90% και 10%(2013)
ΕΠΑΛ Μεσσήνης         90% και 10%(2013) και 10%(2012)
ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας   90% και  10%(2012) 

«Συναγερμός» στο Υπ. Ανάπτυξης για το καυτό θέμα Πάτρα-Πύργος

«Συναγερμός» σήμανε στα αρμόδια υπουργεία μετά το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφ. «Πατρίς» για το χρηματοδοτικό ζήτημα στο οδικό έργο  Πάτρας-Πύργου, καθώς σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να διεξαχθεί σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με βασικό θέμα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να γίνει κωδικοποίηση και να αποφασιστεί ποια έργα θα ενταχθούν τελικά στο Πρόγραμμα και ποια όχι, ώστε να δρομολογηθεί η δημοπράτησή του. 
Ο Αρκάς υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, με αποκλειστικές δηλώσεις του χθες  στην εφ. «Πατρίς» τόνισε ότι   συγκάλεσε σύσκεψη για σήμερα το μεσημέρι με σκοπό  την οριστικοποίηση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και πρόσθεσε:
«Έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασης και θα εξετάσουμε όλα τα έργα (σ.σ. είναι πάρα πολλά τα υπό ένταξη έργα) όπως και το συγκεκριμένο (σ.σ. του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου), και από τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα προβούμε στις τελικές  ανακοινώσεις».
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος  εξέφρασε την αισιοδοξία του και άφησε λοιπόν  να εννοηθεί ότι η σύσκεψη θα έχει αίσια έκβαση, ώστε να πάρει κωδικό η δημοπράτηση του οδικού τμήματος Πάτρα-Πύργου:  «Όπως καταλαβαίνετε, κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση με στόχο την εξασφάλιση των απαιτούμενων χρημάτων» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΚΑΥΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Ο Τέλης Καναβος υπενθυμισε εργα των Φιλιατρων που βαλτωσαν οπως η περιφερεικη ταφρος, το Αγροτικο Ινστιτιουτο, τις υποδομες, πλαστικα θερμοηκπιακων καλλιεργειων ενω για τα οικονομικα διαπιστωσε οτι υπαρχει ελλειμμα ενημερωσης.  Ο Νικος Κωνσταντοπουλος ειπε οτι δεν υπαρχει εντυπο για το προσχεδιο λεγοντας οτι δεν υπαρχει προβλεψη για βασικα προβληματα καθημερινοτητας οπως η δημοτικη οδοποιια, το λιμανι με το μαστερ πλαν. Ο Παναγιωτης Τσαφαρας απο Φιλιατρα ζητησε να υπαρξει ουσια διαβουλευσης ωστε να ανταποκριθει στο ρολο του και του εκανε εντυπωση η παντελη απουσια της νεας Δημοτικης αρχης. Κριτικη για τα συμφεροντα που εγκλωβισαν την Δημοτικη αρχη εκανε ο κ. Ηλιας Σπυροπουλος και αρκετοι συμβουλοι, ασκωντας κριτικη για την γνωμοδοτηση επι του Π.Δ. που αποτελει μειζον θεμα ζητωντας την αποσυρση του θεματος με το οποιο συμφωνησε αργοτερα και η κα Τουρκολια. Το θεμα του Π.Δ. ειπε αποτελεί θεμα ενημερωσης εξηγησαν μελη της επιτροπης, ενω τεθηκαν θεματα καθαριοτητας, εξωραισμου και μικρων εργων οπως και την συντηρηση του στολου μηχανηματων ενω μιλησε με μελανα χρωματα για την χαμενη αρχοντια της πολης. Ο Παντελης Μπαζανος μιλησε για χαμενη ουσια λογων και εργων σημειωνοντας οτι δεν υπαρχει λογικη στο τεχνικο προγραμμα με προχειροτητα και χωρις προγραμμα.
ΚΑΥΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ο εκπροσωπος του συλλογου μηχανικων κ. Αναστασοπουλος επισημανε οτι καταδικαζει τη νεα δημοτικη αρχη που ηταν απων απο την συνεδριαση καθως ειναι αμφιβολο τι θα παραλαβει σε λιγες ημερες ενω επεκρινε τον κ. Τακη τσιγγανο που ηταν απων ως αρμοδιος αντιδημαρχος. Ασκησε σκληρη κριτικη για μειωμενο προγραμμα χωρις οραμα, ουσια, με προχειρο τροπο ως εργαλειο δουλειας ενω ζητησε αυξηση πορων για το προγραμμα. Επισης μιλησε για τα απορριματοφορα που θα μπορουσαν να αγοραστουν με το κοστος συλλογης σκουπιδιων σε 3 ενοτητες εκτμωντας οτι υπαρχουν συγκεκριμενες ευθυνες.
ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕ Ο ΚΟΛΛΙΑΣ
Ο κ. Κολλιας μιλησε ως πολιτης λεγοντας οτι οι συγκυριες επιβαλλουν μειωση πορων απο το κρατος με τη φοροδιαφυγη να θεριευει επιμενοντας οτι ο Δημος γνωριζοντας οτι ποτε δεν εξουθενωσε τους πολιτες ουτε επεβαλλε σκληρα δημοτικα τελη. Μιλησε για μετατοπιση του βαρους απο το κρατος στην αυτοδιοικηση ενω εκανε αναφορες για τα ρεματα, την μεταφορα αρμοδιοτητων, την αφαιμαξη πορων ενω για το Π.Δ. για το Κυπαρισσιακο κολπο ειπε οτι ο Δημος εκφραζει συγκροτημενη αποψη για το θεμα ακουγοντας τις αποψεις των φορεων καθως τελειωνει 8/9 η διαδικασια της διαβουλευσης επομενως δεν υπαρχουν περιθωρια διαλογου. Για το θεμα αυτο υπηρξε ενταση με αφορμη τις ευθυνες του ΥΠΕΚΑ στο θεμα. Κατέληξε λέγοντας ότι θα παραμείνει ενεργος πολίτης αναγνωρίζοντας ότι αναγκάστηκε να διαχειριστεί την μιζέρια των συγκυριών ενώ έκανε αναφορές σε εργα που κατατέθηκαν αλλα δεν ενάχθηκαν στο επομενο ΕΣΠΑ όπως το Γαργαλιανοι - Βαλτα με τις απαλλοτριώσεις. Για το μαστερ πλαν στο λιμανι μιλησε για υποσχέσεις που εμειναν λογια του αερα από την περιφέρεια Πελοποννησου. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ