Pages

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ- ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ- ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

ΣΕ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον περιφερειάρχη κ . Πέτρο Τατούλη ,τους αντιπεριφερειάρχες  κ.κ  Ελένη Αλειφέρη , Κωνσταντίνα Νικολάκου  και Περικλή  Μαντά, τον Δήμαρχο Τριφυλίας  , τον αντιδήμαρχο κ.Ιωάννη Αδρακτά  ,τον δημοτικό  σύμβουλο κ. Ιωάννη Κατσούλα , τ ο  τ. περιφερειακό σύμβουλο  κ . Γεώργιο  Μπακούρο   και  υπηρεσιακούς παράγοντες με αντικείμενο  την ανάπτυξη της Τριφυλίας μέσω αξιοποίησης των πόρων από το κοινοτικό ταμείο  , τόσο της λήγουσας όσο και ερχόμενης προγραμματικής περιόδου . Καθορίστηκαν όλοι οι στόχοι και το σχέδιο υλοποίησης των έργων ,που αφορούν το σύνολον του Δήμου Τριφυλίας.
Το άμεσο χρονικό διάστημα  ξαναρχίζουν   και ολοκληρώνονται  ο δρόμος Ρωμανού- Γαργαλιάνοι  και  το φράγμα στους Χριστιάνους, δημοπρατούνται η βελτίωση του Δρόμου Φιλιατρά -Μαραθόπολης και η κτηριακή και  τεχνολογική αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας . Θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίν
ωση από την Περιφέρεια .

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


Υπό κατάληψη είναι από σήμερα το πρωί και το συγκρότημα των Τεχνικών Λυκείων στην οδό Κρήτης, αλλά και το 2ο  Γενικό Λύκειο στην Καλαμάτα.
Έτσι, μετά το 6ο Ενιαίο Λύκειο και το 4οΕΠΑ.Λ  που είχαν ξεκινήσεις τις καταλήψεις και πλέον είναι ανοιχτά, ξεκίνησαν καταλήψεις στο 1ο και 2ο ΕΠΑ.Λ και στο 2ο Γενικό Λύκειο.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, οι καταλήψεις στα σχολεία έχουν, ως εξής:
Τελούν υπό κατάληψη:
- 2ο ΓΕ.Λ. Καλαμάτας
- 1ο ΕΠΑ.Λ. Καλαμάτας
- 2ο ΕΠΑ.Λ. Καλαμάτας
Απετράπη η κατάληψη των εξής:
- 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
- 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
- 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας
- 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας
- 4ο ΕΠΑ.Λ. Καλαμάτας

ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ...

Στα πλαίσια εφαρμογής του άρθρου 76 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» , συνιστάται στο Δήμο Τριφυλίας Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης.
Μέλη της επιτροπής ορίζονται εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής κοινωνίας όπως:
α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων ,
β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων,
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών,
δ) των εργαζομένων του δήμου και τα νομικά του πρόσωπα,
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων,
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών,
η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών,
θ) εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και δημότες.
Παρακαλούμε , εφόσον επιθυμείτε να συμμετέχετε στην παραπάνω επιτροπή, να ορίσετε εκπρόσωπό σας, έως την Παρασκευή 03 Οκτωβρίου 2014.Δηλώσεις μπορούν να κατατεθούν είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση dimtrifylias@1391.gov.gr είτε στο Δημαρχείο, Δημαρχείου 2 στην Κυπαρισσία.

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ..ΚΑΡΔΙΑ!

Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι τα καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς ευθύνονται για 17 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο. Μόνο στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους, λόγω κάποιου νοσήματος του καρδιαγγειακού συστήματος περίπου 50.000 άτομα!
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Δημήτριος Κρεμαστινός και ο καθηγητής Καρδιολογίας, Διευθυντής Β' Πανεπιστημιακής Κλινικής ΠΓΝ «Αττικόν» κ. Ιωάννης Λεκάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου). Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της καρδιάς είναι το κάπνισμα.
Παρότι έχουν ληφθεί σχεδόν όλα τα μέτρα κατά του καπνίσματος, σημείωσε ο κ. Κρεμαστινός, πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν και να πεθαίνουν από καρκίνο και καρδιοπάθειες. Δυστυχώς, τόνισε ο καθηγητής, στην Ελλάδα έχουμε τη φθηνότερη τιμή τσιγάρου στην Ευρωζώνη.
Πρόσφατα με 5 λεπτά αύξηση της τιμής του αποτράπηκε η καταβολή των 25 ευρώ για όλους τους νοσηλευομένους στα νοσοκομεία. 
Μια αύξηση της τάξεως του ενός ευρώ θα μπορούσε να επιλύσει πολλά προβλήματα των νοσοκομείων μας και της υγείας γενικότερα, που λόγω της οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούν να επιλυθούν.

Θα μας πνίξουν τα πρόστιμα για τα λύματα στους Δήμους

Εν έτει 2014 υπάρχουν ακόμη περιοχές στην Ελλάδα όπου αστικά λύματα συχνά καταλήγουν σε χειμάρρους, ρέματα, ποτάμια, λίμνες, στη θάλασσα. Μάλιστα, η απουσία αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού και η διατήρηση του… παραδοσιακού συστήματος των βόθρων «χάρισαν» το 2007 στη χώρα μας μια ευρωκαταδίκη. Και επειδή η ελληνική Πολιτεία δεν συμμορφώθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έσυρε για δεύτερη φορά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) το 2013, με την Κομισιόν να ζητεί από την Ελλάδα περί τα 13 εκατ. ευρώ και επιπλέον 47.462 ευρώ για κάθε ημέρα που θα περνά από την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωδικαστηρίου (αναμένεται σε λίγους μήνες) έως τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας.
Το μεγάλο πρόβλημα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα διαχείρισης αστικών λυμάτων παραμένει στην Αττική. Για το σύνολο του νομού απαιτούνται 22 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οι οποίες θα εξυπηρετούν τους 53 οικισμούς που έχουν υποχρέωση να τις διαθέτουν. Σήμερα όμως υφίστανται μόνο οι μισές και στα σχέδια οι υπόλοιπες, κυρίως στην Ανατολική Αττική όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Βορείων Μεσογείων, στη θέση «Πλατύ Χωράφι», θα εξυπηρετεί τους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου. Ωστόσο η υπόθεση έχει κολλήσει, καθώς οι δημοτικές Αρχές δεν δέχονται τη λύση που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

«Υπαιτιότητα του δήμου δεν υπάρχει»
 υποστηρίζει ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος κ.Δημήτρης Μάρκου, τονίζοντας ότι ο δήμος δεν ήταν ποτέ υπεύθυνος για την εκτέλεση των έργων. «Εχουμε πρόθεση να επιλύσουμε το θέμα. Είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε βόθρους στην εποχή μας. Υπάρχουν όμως σφοδρές αντιδράσεις των δημοτών για τις εκροές του σχεδιαζόμενου βιολογικού στη θάλασσα της Αρτέμιδος» αναφέρει - η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον σχεδιασμό του ΚΕΛ ακυρώθηκε από το ΣτΕ ως μη σύννομη και ανεπαρκής.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΡΙΣ...

Σε αναλύσεις δειγμάτων νερού από τον ποταμό Άρι προέβη η ΔΕΥΑΚ, κατόπιν εντολής του Δημάρχου. Το πόρισμα ως προς τις χημικές παραμέτρους δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εκείνο, όμως, σχετικά με το μικροβιακό φορτίο δείχνει έντονη παρουσία κολοβακτηριοειδών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πέσει λύματα στο ποτάμι. Σε συσχετισμό με τις χημικές αναλύσεις, φαίνεται πως το υψηλό μικροβιακό φορτίο συνάδει με την αναμόχλευση της ιλύος (λάσπης) κατά τις αναγκαίες εργασίες καθαρισμού του ποταμού. Θα ακολουθήσει και άλλη δειγματοληψία και ανάλυση δειγμάτων στο προσεχές διάστημα.

Πότε θα... πληρωθούν οι κακοτεχνίες της γέφυρας Παραδείσια - Τσακώνα;

Τους δύο τελευταίους μήνες "βροχή πέφτουν" οι επισκέψεις στην Τσακώνα και οι σχετικές ανακοινώσεις αναφορικά με την πρόοδο και παράδοση του έργου (όπως και πολλών ακόμα έργων της Πελοποννήσου που βρίσκονται σε εξέλιξη). Εκτός, όμως, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Θ. Πετράκου που συνεχίζει (βλέπετε παρακάτω), δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια αρχική συνέχεια και από τον Υφυπουργό Άμυνας και βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο.
Εκτός και εάν δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση καθώς, μετά την συνέντευξη Γ. Λαμπρόπουλου στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπου καταθέσαμε (και όχι μόνο εμείς, αλλά η πλειοψηφία του μεσσηνιακού τύπου, και πρώτος - πρώτος ο πολιτευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης) την κριτική μας (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) για τα εξαγγελλόμενα, έπαυσε τελικά η ενημέρωση μας, δηλαδή η μέχρι τότε κανονική αποστολή ενημερωτικών δελτίων τύπου και ανακοινώσεων. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Γ. Λαμπρόπουλος δεν θα ζητούσε ποτέ ένα τέτοιο αποκλεισμό μας από την ενημέρωση, όπως δεν θα το έκανε σε καμία περίπτωση και για κανένα άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης. Πιστεύουμε ότι πρόκειται προφανώς για αθέλητη παράλειψη του πολιτικού του γραφείου].

Ο απλός κόσμος, όπως ακούμε, στις δικές του αναλύσεις το αποδίδει στην ... συγκυβέρνηση, που "μπλοκάρει" σήμερα τις ... "κόντρες" των δύο κομμάτων μεταξύ τους.
Νομίζουμε ότι τα πράγματα μπορούν πάλι να τοποθετηθούν στην πραγματική τους διάσταση με σαφείς ανακοινώσεις προόδου αυτής της υπόθεσης και των ενεργειών που γίνονται, έτσι ώστε να παύσει η "ανεξέλεγκτη" λαϊκή καχυποψία.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Εντυπωσιακή αύξηση στις αναφορές για διαφθορά και άλλες παράνομες ενέργειες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε στρατιωτικές υπηρεσίες, στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία καταγράφτηκε το 2013, σύμφωναμε την έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. την οποία δημοσιεύει το Βήμα.
Η έκθεση αποτυπώνει την έξαρση της διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και τη διάθεση των πολιτών να μη συμμετέχουν σε αυτό τον «νόμο της σιωπής». Άλλο ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό στοιχείο είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους κατηγορουμένους για διαφθορά, στο πλαίσιο των ερευνών της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. από το 1999 ως το 2013, έχουν τελικώς αθωωθεί από τα δικαστήρια.

Στην ίδια έκθεση παρουσιάζονται στοιχεία από την εσωτερική έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ. για «θύλακες» της Χρυσής Αυγής στο Σώμα. Μάλιστα παρουσιάζεται σειρά απόρρητων ερευνών που είχε διατάξει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη για 142 ύποπτες συμπεριφορές του αστυνομικού προσωπικού την περίοδο 2009-2013.

Διπλάσιες υποθέσεις


Όπως σημειώνεται στην έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., «το έτος 2013 η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διαχειρίστηκε συνολικά 2.060 υποθέσεις έναντι μόλις 1.060 το 2012 και 797 το 2011. Από αυτές, 1.288 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, 470 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, 45 στις οποίες υπήρχε συμμετοχή αστυνομικών και υπαλλήλων δημόσιου τομέα και 257 οι οποίες αφορούσαν ιδιώτες. Εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία σε 108 υποθέσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν 317 άτομα».

Όσον αφορά τους αστυνομικούς, το 2013 υπήρξαν 1.037 σχετικές καταγγελίες προς τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. έναντι 610 το 2012 και 501 το 2011 (αύξηση δηλαδή το 2013 της τάξης του 70%). Τα αδικήματα στα οποία παρουσιάζεται μεγαλύτερη αύξηση καταγγελιών είναι τα πειθαρχικά (ποσοστό αύξησης 531,03%), τα ναρκωτικά (αύξηση 91,30%), αδικήματα αστυνομικών σχετικά με αλλοδαπούς όπου το ποσοστό αύξησης είναι περίπου 56% και, τέλος, παραβιάσεις της νομοθεσίας με τα όπλα όπου η αύξηση είναι 53%.

Το 2013 υπήρξε και αύξηση καταγγελιών που αφορούν δημόσιους υπαλλήλους, σε ποσοστό κατά 75%. Η επιμέρους ανάλυση των περισσότερων αναφορών για παράνομες και ύποπτες ενέργειες και συμπεριφορές είναι χαρακτηριστική. Υπήρξε αύξηση καταγγελιών που αφορούν το Λιμενικό Σώμα κατά 433%, για το Πυροσβεστικό Σώμα κατά 320%, σχετικά με στρατιωτικές υπηρεσίες κατά 200%, καταγγελιών που αποδίδονται σε στελέχη και υπαλλήλους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κατά 142,86%, για ασφαλιστικά ταμεία κατά 33,33%, σχετικά με δημόσιες επιχειρήσεις κατά 26,92% και, τέλος, που αφορούν υπηρεσίες Υγείας κατά 25%.

Εκδήλωση Συλλόγου Μεσσηνιων Δυτικής Αττικής,στο Άλσος Περιστερίου


Εκδήλωση του Συλλόγου Μεσσηνίων Δυτικής Αττικής στο Άλσος της πόλης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2014" του Δήμου Περιστερίου. ΦΩΤΟ: Ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Ιατρός Άγγελος Χρονάς,ο Πρόεδρος του συλλόγου Σπανόπουλος ,ο αντιπρόεδρος και ο πρώην δήμαρχος Περιστερίου ,Δημητρακόπουλος

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ!

ΤΗΝ ανασυγκρότηση των Τοπικών συμβουλίων σχεδιάζει να υλοποιήσει η νέα Δημοτική αρχή Τριφυλίας μετά από επαφές ανά Δημοτική ενότητα προκειμένου να υπάρχει επιτελικός σχεδιασμός σε επίπεδο πόλεων και ενοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στους Γαργαλιάνους με τους εκπροσώπους της Δημοτικής ενότητας αλλά και των μελών της Τοπικής κοινότητας βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για το πρώτο μοντέλο διοίκησης που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος ώστε να λειτουργήσει σε νέα βάση με δεδομένο τον όγκο προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά. 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ
Τις τελευταίες ημέρες εκτός από τις συσκέψεις που θα ακολουθήσουν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εκπροσώπους κοινοτήτων ώστε να αποτυπωθούν τα πραγματικά προβλήματα ανά περιοχή καθώς ορισμένα εξ αυτών χρονίζουν. Εξάλλου είναι σε εξέλοξη η καταγραφή του στόλου μηχανημάτων του Δήμου όπως και η αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης του Δήμου σε όλα τα επίπεδα ενώ πρόθεση του Δημάρχου Τριφυλίας είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα Τοπικά Συμβούλια να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στην ενεργή παρουσία των πόλεων προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός λειτουργίας και οργάνωσης στην καθημερινή επαφή με τους πολίτες...
ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η Κρήτη, η Μεσσηνία και… οι Κινέζοι

Κρητικοί μαγειρεύουν, Κινέζοι γεύονται, ενθουσιάζονται και δηλώνουν ότι θα μεταφέρουν στις αποσκευές τους τα μυστικά και τις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας… Ο σεφ Γιάννης Τσιβουράκης, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης Κινέζων σε κρητικά προϊόντα, ετοιμάζει γευστικά κρητικά πιάτα. H κινέζικη αντιπροσωπεία 15 ατόμων επισκέφθηκαν ελαιώνες, αμπελώνες, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, αλλά και εκθεσιακούς χώρους και μυήθηκαν στην κρητική κουζίνα, με σκοπό την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στην κινέζικη αγορά. Για τη διαδικασία μύησης των Κινέζων στα ελληνικά προϊόντα επιλέχθηκε η Κρήτη και συγκεκριμένα η Ανώσκελη Χανίων. Η γραφική περιοχή εντυπωσίασε τους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι δε δίστασαν να βγάλουν φωτογραφίες κάτω από δέντρα ελιάς, να μαζέψουν πορτοκάλια και να γευτούν το κρητικό κρασί. Οι επισκέπτες από τη χώρα του 1,3 δισ. κατοίκων άφησαν μήνυμα. Το ελαιόλαδο θα κατακτήσει την κινεζική αγορά. Εντάξει, οι Κινέζοι έχουν.... μαγευτεί και πάλι από τα ελληνικά προϊόντα, αλλά η διείσδυση στην αγορά τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πάντως, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ποτέ σχεδόν δεν έχει συμπεριληφθεί η Μεσσηνία ως περιοχή για την προώθηση της μεσογειακής διατροφή

Στην Κυπαρισσία το συνέδριο της Ζωοτεχνικής Εταιρείας αρχές Οκτωβρίου-Μεγάλες επιστημονικές εισηγήσεις αλλά και παρουσίες...

Στην Κυπαρισσία θα πραγματοποιηθεί φέτος, μεταξύ 1ης και 3ης Οκτωβρίου, το 29ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας. Οι εργασίες του συνεδρίου, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Παπαδόπουλος», περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό εισηγήσεων στις ενότητες α) εκτροφή, ποιότητα προϊόντων, διαχείριση, β) γενετική, φυσιολογία, υγιεινή, γ) διατροφή και δ) υδατοκαλλιέργειες. Το συνέδριο -που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- θα αρχίσει το απόγευμα της Τετάρτης 1ης Οκτωβρίου, με εκδήλωση προς τιμήν της Ελευθερίας Πανοπούλου τ. αναπληρώτριας καθηγήτριας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), ενώ στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται επίσκεψη και ξενάγηση των συνέδρων στην Αρχαία Μεσσήνη, το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Οκτωβρίου.
Την οργανωτική επιτροπή του 29ου ετήσιου συνεδρίου της ΕΖΕ αποτελούν οι Αγγελος Μπάλτας τ. διευθυντής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (πρόεδρος), Αντώνης Παρασκευόπουλος διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Κωνσταντίνος Μουντζούρης επίκουρος καθηγητής του ΓΠΑ και ταμίας της ΕΖΕ, Σωτήρης Λαμπρόπουλος πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Γεώργιος Τσουμάνης προϊστάμενος ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Κυπαρισσίας, Σπυριδούλα Μπέσα πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Αθανασόπουλος ομότιμος καθηγητής ΓΠΑ, Ζαχαρούλα Ορφανού κτηνίατρος στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και Χαράλαμπος Κυριακόπουλος γεωπόνος Δήμου Τριφυλίας. Στην επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου, εξ άλλου, μετέχουν οι Ε. Μήλιου αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΓΠΑ, Κ. Μουντζούρης επίκουρος καθηγητής του ΓΠΑ, Ι. Μπιζέλης αναπληρωτής καθηγητής του ΓΠΑ και Σ. Χαδιώ αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΓΠΑ.

Ξεχάστε τις συντάξεις που ξέρατε – Έρχονται μειώσεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ και "στοπ" στις πρόωρες

Οι τέσσερις αλλαγές που ζητάει εδώ και τώρα η τρόικα από την Κυβέρνηση - Μειώνονται οιεισφορές και φέρνουν νέο “κούρεμα” των συντάξεων για όλους - Ένα βήμα πριν την κατάρρευση ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΕΤΕΑ

Δεν είναι ούτε ο συνδικαλιστικός νόμος, ούτε κάποιο άλλο από τα πυροτεχνήματα της τρόικας αυτό που θα σημάνει συναγερμό για τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους των Ταμείων. Η τρόικα απαιτεί βασικές αλλαγές που φέρνουν μειώσεις των συντάξεων. Ήδη έχει ξεκινήσει και απαιτείται και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η μικρή μηνιαία αύξηση όμως των μισθών είναι το ... τυράκι. Η παγίδα είναι το αποτέλεσμα των μειώσεων αυτών για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Με τη μείωση των εισφορών μειώνονται και τα έσοδα των Ταμείων με αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες να απαιτείται και νέα μείωση των συντάξεων, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Παράλληλα για να διασωθεί ολόκληρο το οικοδόμημα μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με αυξήσεις των ορίων ηλικίας κατά 5 ως και 10 έτη ειδικά για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η βασική σύνταξη που έχει υπολογιστεί σε τιμές του 2010 στα 360 ευρώ θα πρέπει να μειωθεί με βάση τη μείωση του ΑΕΠ κατά 40 ευρώ το μήνα, να πέσει δηλαδή στα 320 ευρώ. Όλα αυτά την ώρα που τα ταμεία έχοντας απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής ενίσχυσης υπολογίζεται ότι χρειάζονται επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Χρήματα που δεν υπάρχουν και έτσι οι περικοπές αποτελούν μονόδρομο.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟΤΥΠΩΣΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ-ΤΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ζωγράφοι φιλοξενήθηκαν στην ιστορική πόλη της Κυπαρισσίας για 3 ημέρες αποτυπώνοντας στον καμβά την διαχρονική ιστορία του τόπου μας μέσα από διαδρομές που συνθέτουν μια τεχνοτροπία παραδομένη στο άρωμα της Παλιάς Πόλης. Στην πρόσκληση για  τη συμμετοχή  στην υλοποίηση αυτής της ιδέας  ανταποκρίθηκε και πρωτοστάτησε ο Κυπαρίσσιος  ζωγράφος Τάσος Αριδάς ο οποίος με 15 ακόμη  ζωγράφους μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Θανάσης Μακρής, ο Γιάννης Στεφανάκις κ.α. συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή. Κοντά τους ήταν  η Πέρσα Παρίσου-Αθανασοπούλου από τα Φιλιατρά και οι Κυπαρίσσιοι ζωγράφοι Ελεάννα Μαρτίνου, Ελένη Τζιώρτζη, Βασίλειος Δημητρακάκης, Αννα Διπλαράκη και Κατερίνα Χρονοπούλου. Οι ζωγράφοι φιλοξενήθηκαν από το Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας στο art hotel ΑΠΟΛΛΩΝ ενώ το Σαββατοκύριακο με τα καβαλέτα τους αποτύπωσαν την τέχνη τους σε πίνακες που θα τελειοποιηθούν στα εργαστήριά τους.
Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Στην εκδήλωση υποδοχής των ζωγράφων ο εκπρόσωπος του προγράμματος Νίκος Ιμιρζιάδης μίλησε για το σκοπό της πρωτοβουλίας με την συμμετοχή, περιήγηση και φιλοξενία των καλλιτεχνών αποκαλύπτοντας ότι όλες οι δημιουργίες θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση για την Κυπαρισσία σε μεγάλο χώρο της Αθήνας όπου θα εκτεθούν τα έργα των δημιουργών. Εξήγησε ότι η πρόταση αυτή θέλει να αναδείξει την ιστορική αξία της Παλιάς Πόλης που παρά τη φθορά του χρόνου διαθέτει πλούσια αρχιτεκτονικά μνημεία αλλά και ένα μοναδικό τουριστικό προιόν που μπορεί να εξάγει η Κυπαρισσία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στην εκδήλωση υποδοχής η Τζίμα Ιμιρζιάδη άφησε τους δημιουργούς να εκφραστούν με τον τρόπο που ήθελαν σε γειτονιές της Παλιάς πόλης και με υπομονή να αποτυπώσουν το καμβά. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 13 ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

Σύμφωνα με το «Εθνος», ο εθνικός φάκελος για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική – ΚΑΠ προβλέπει την αναδιανομή της πίτας των 20 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των ενισχύσεων θα είναι στρεμματικό και ανάλογο με το είδος του προϊόντος για τους αγρότες ή την εκτροφή ζώων για τους κτηνοτρόφους.
Τα ποσά επιδότησης από το 2014 μέχρι το 2020 ξεκινούν από 3,6 ευρώ και φθάνουν τα 41,6 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ στη λίστα με τις επιδοτήσεις μπαίνουν 13 προϊόντα.Αναφορικά με τους κτηνοτρόφους, η ενίσχυση ανά ζώο ανέρχεται έως 7 ευρώ για τα αιγοπρόβατα και έως 128 ευρώ για τις αγελάδες. Οι καπνοπαραγωγοί μένουν εκτός επιδοτήσεων ενώ οι ελαιοπαραγωγοί θα ενισχυθούν από τη δεξαμενή των 100 εκ. ευρώ που αφορά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Αναλυτικά τα προϊόντα:

  1. Ρύζι
  2. Δημητριακά
  3. Βοοειδή
  4. Βιομηχανική ντομάτα
  5. Πορτοκάλια
  6. Αιγοπρόβατα
  7. Οσπρια
  8. Ψυχανθή για ζωοτροφές
  9. Σπόροι
  10. Σπαράγγια
  11. Μεταξοσκώληκες
  12. Τεύτλα
  13. Συμπύρηνα ροδάκινα

Πως λειτουργεί το νέο σύστημα
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, με το νέο σύστημα, ο αγρότης θα λαμβάνει ενίσχυση με βάση τις παραγωγικές επιλογές του και τα συστήματα ποιότητας που θα χρησιμοποιεί, αξιοποιώντας όλη την εκμετάλλευση και το είδος των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται πλέον από το είδος της παραγωγής, την περιοχή στην οποία καλλιεργείται το προϊόν, τις περιβαλλοντικές πρακτικές που σχετίζονται με το “πρασίνισμα”, καθώς και την κατηγορία του αγρότη.
Κάθε χρόνο οι αγρότες θα μοιράζονται 2 δισ. ευρώ που αποτελούν την πίτα των άμεσων ενισχύσεων. Η βασική (54%) και η “πράσινη” (30%) θα αποτελούν το 84% του συνόλου που μπορεί να πάρει ένας γεωργός. Ο αγρότης εφόσον καλλιεργεί ή παράγει ένα από τα 13 προϊόντα, η παραγωγή των οποίων συνδέεται πλέον με την παραγωγή, θα δικαιούται επιπλέον ένα ποσοστό 9%.

Δεκάδες συλλήψεις σε αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν σε εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αχαΐα, Ηλεία, και Αιτωλοακαρνανία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της παράτυπης μετανάστευσης και του παραεμπορίου. Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων ελέγχθησαν 654 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν 36, για διάφορα αδικήματα. Ειδικότερα, στην Αχαΐα συνελήφθησαν 23 άτομα, εκ των οποίων 13 αλλοδαποί , τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί ως διακινητές μεταναστών και πέντε ακόμη άτομα, για υγειονομικές παραβάσεις. Στην Ηλεία συνελήφθησαν τρία άτομα, εκ των οποίων δύο για κλοπή και ένας υπήκοος Αλβανίας για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Στην Ακαρνανία συνελήφθησαν εννέα άτομα, εκ των οποίων δύο αλλοδαποί για παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών, ένας έλληνας και ένας αλλοδαπός για άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος, τέσσερα ακόμα άτομα για υγειονομικές παραβάσεις, καθώς και ένας ακόμη για καταδικαστική απόφαση. Τέλος, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας συνελήφθη ένας αλλοδαπός για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας ο έμπειρος Βασίλης Χατζής

Ο Βασίλης Χατζής διορίστηκε εκ νέου, με απόφαση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, γενικός γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας. Ήταν γενικός γραμματέας και στην προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής…
Ο Βασίλης Χατζής είναι δασολόγος, υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας και κατά κοινή διαπίστωση ανταπεξήλθε αποτελεσματικά στα δύσκολα καθήκοντά του. Με άλλες αποφάσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας διατήρησε ως ειδική συνεργάτιδά του την Έβελιν Καμβυσίδη, ως υπεύθυνη θεμάτων διεθνών σχέσεων και συνεργασιών, αδελφοποιήσεων, ανταλλαγών επισκέψεων, τουριστικής ανάπτυξης, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς και ως συνεργάτη του τον Κώστα Κοντοθανάση, ως υπεύθυνο ενημέρωσης και πληροφόρησης, συγκέντρωσης και διατήρησης ιστορικών αρχείων του Δήμου και ως υπεύθυνο σύνταξης και έκδοσης ενημερωτικών εντύπων για τους πολίτες πάνω σε θέματα και δραστηριότητες του Δήμου.

Μείωση των δημοσιονομικών για το 2015 έθεσε στην τρόικα η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε η Αθήνα στην τρόικα κατά την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρω μικρότερο σε σχέση με τον στόχο του Μνημονίου. Η απόκλιση προκύπτει κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Το θέμα αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 έθεσε, επί της ουσίας, η κυβέρνηση κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε την Τετάρτη με την τρόικα.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 που παρουσιάστηκε στην τρόικα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1,3 δισ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με τον στόχο του Μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3%. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν παλαιότερα εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 και το 2016. Η απόκλιση από το 3% στο 2,3% προκύπτει κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αλλά και του ελλείμματος των ασφαλιστικών Ταμείων.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Α” ΚΑΙ Α1 ΤΟΠΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Αναλυτικά, τα σημερινά αποτελέσματα, η βαθμολογία και η επόμενη αγωνιστική για την 2η αγωνιστική της Α” Τοπικής έχουν ως εξής:
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(2η αγωνιστική)
Αστέρας Αρφαρών-Δώριο 1-3
Πάμισος Μεσήνης-Εράνη Φιλιατρών 1-0
Απόλλωνας Καλαμάτας-Ασπρόχωμα 5-0
Κυπαρισσία-Εθνικός Μελιγαλά 2-1
Διαβολίτσι-Τσικλητήρας Πύλου 3-2
Μεσσηνιακός-Ολυμπιακός Καλαμάτας 0-1
Τέλος Άγρας -Σπερχογεία 0-1
Ακρίτας Κορώνης-Ανδρούσα 0-1
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 2 αγώνες)
1) Πάμισος 6
2) Απόλλωνας Καλαμάτας 6
3) Oλυμπιακός Καλαμάτας 6
4) Σπερχογεία 6
5) Κυπαρισσία 4
6) Ασπρόχωμα 3
7) Τσικλητήρας Πύλου 3
8) Ανδρούσα 3
9) Δώριο 3
10) ΑΟ Διαβολιτσίου 3
11) Εράνη 1
12 Εθνικός Μελιγαλά 1
13) Μεσσηνιακός 1
14) Τέλλος Άγρας 0
15) Κορώνη 0
16) Αστέρας Αρφαρών 0
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
(3η αγωνιστική)
Δώριο-Εράνη Φιλιατρών
Ασπρόχωμα-Αστέρας Αρφαρών
Εθνικός Μελιγαλά-Πάμισος Μεσσ.
Τσικλητήρας Πύλου-Απόλλωνας Καλ.
Ολυμπιακός Καλ.-Κυπαρισσία
Σπερχογεία-Διαβολίτσι
Ανδρούσα-Μεσσηνιακός
Τέλος Άγρας -Ακρίτας Κορώνης
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ Α1 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Αναλυτικά, τα σημερινά αποτελέσματα, η βαθμολογία και η επόμενη αγωνιστική στην πρεμιέρα της Α1” Τοπικής έχουν ως εξής:
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(1η αγωνιστική)
ΑΟ Αίαντας Καλαμάτας-Νέος Άρις 3-1
Κεραυνός Καλαμάτας-Μιλτιάδης 1-0
ΑΟ Ομόνοιας -Χανδριναϊκός 4-1
ΑΟ Μεθώνης -Πανθουριακός 2-1
Απόλλωνας Πεταλιδίου -Ηρακλής Καλαμάτας 0-2
ΑΟ Φαραί-Παπαφλέσσας Άμφειας 5-0
Ρεπό: Παπαφλέσσας Χώρας
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 1 αγώνα)
1) Aίαντας Καλαμάτας 3
2) Κεραυνός Καλαμάτας 3
3) Ομόνοια 3
4) Μεθώνη 3
5) Ηρακλής Καλαμάτας 3
6) ΑΟ Φαραί 3
7) Νέος Άρις 0
8) Μιλτιάδης 0
9) Χανδριναϊκός 0
10) Πανθουριακός 0
11) Απόλλωνας Πεταλιδίου 0
12) Παπαφλέσσας Άμφειας 0
13) Παπαφλέσσας Χώρας 0
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
(2η αγωνιστική)
Παπαφλέσσας Χώρας-ΑΟ Αίαντας Καλαμάτας
Νέος Άρις-Κεραυνός Καλαμάτας
Μιλτιάδης-ΑΟ Μεθώνης
Χανδριναϊκός-Απόλλωνας Πεταλιδίου
Πανθουριακός-ΑΟ Φαραί
Ηρακλής Καλαμάτας-Παπαφλέσσας Άμφειας
Ρεπό: ΑΟ Ομόνοιας

Κυνηγοί της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου συνομίλησαν με Γιαννακοπούλου για τον Κόλπο Κυπαρισσίας-ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τη δημιουργία περιφερειακού πάρκου στον Κόλπο της Κυπαρισσίας ήταν αντικείμενο της συνάντησης, χθες στην Αθήνα, μεταξύ εκπροσώπων των Κυνηγετικών Οργανώσεων και της γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντιας Γιαννακοπούλου. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου αναφέρεται, ειδικότερα, ότι στην εν λόγω συνάντηση «συζητήθηκαν τα όσα προβλέπονται από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την απαγόρευση της άσκησης της θήρας σε όλη την προτεινόμενη περιοχή, δηλαδή από τον Πύργο μέχρι την Κυπαρισσία». Οι κυνηγοί, προστίθεται στην ανακοίνωση, εξέφρασαν «την κάθετη αντίθεσή τους στις υπερβολικές και ατεκμηρίωτες επιστημονικά προθέσεις για απαγόρευση του κυνηγίου που προτείνονται, δεδομένου ότι η κυνηγετική δραστηριότητα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως νόμιμη και συμβατή με το περιβάλλον και διέπεται από νόμους, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που αφορά στη ρύθμιση της θήρας στην περιοχή είναι υπεραρκετό».
Οπως υποστήριξαν οι κυνηγοί, «η κυνηγετική δραστηριότητα κανέναν κίνδυνο δεν αποτελεί προς τα είδη και τους οικότοπους των οποίων η προστασία προβλέπεται από το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, όπως είναι η χελώνα καρέτα-καρέτα, τα δάση κουκουναριάς και χαλεπίου πεύκης ή οι οικότοποι με αμμοθίνες, είδη χλωρίδας κ.λπ. Αντιπροτάθηκε δε μια ενδεχόμενη απαγόρευση θήρας να περιοριστεί αποκλειστικά και στενά στην αμιγώς παραλιακή ζώνη, δηλαδή σε μια ζώνη πλάτους 50 μέτρων από το κύμα, όπου ενδεχομένως φωλεοποιεί η καρέτα-καρέτα και υπάρχουν αμμοθίνες». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ν. Γιαννακοπούλου «δεσμεύτηκε πως το θέμα θα επανεξεταστεί, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις των κυνηγετικών οργανώσεων και για το ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων, πριν την τελική κατάθεση».
Εκ μέρους των Κυνηγετικών Οργανώσεων παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου (ΚΟΠ) Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος μαζί με τους προέδρους των Κυνηγετικών Συλλόγων Πύργου Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, Ζαχάρως Χρήστο Πλιάγκο, Κρέστενας Παναγιώτη Βασιλόπουλο και Κυπαρισσίας Νικόλαο Κατσαρελά, καθώς και ο επιστημονικός συνεργάτης δασολόγος – περιβαλλοντολόγος της Γ΄ ΚΟΠ Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης και οι βουλευτές Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Γεώργιος Κοντογιάννης, καθώς και εκπρόσωπος του Ανδρέα Μαρίνου, ενώ η Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είχε καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις της. eleftheriaonline

Μπορούν να δημιουργηθούν 70.000 «Πράσινες» Θέσεις Εργασίας ως το 2020

«Με τη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί για την περίοδο 2014-2020, μέσα από τον ευρύτερο χώρο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), μπορούν να δημιουργηθούν 70.000 βιώσιμες θέσεις εργασίας». Αυτό ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά την τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Η ενέργεια, ο ορυκτός πλούτος και το περιβάλλον μπορούν να αποτελέσουν βασικό συστατικό ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου, στο οποίο το περιβάλλον συνιστά πλέον αδήριτη ανάγκη στο δρόμο προς μία κυκλική οικονομία» τόνισε ο κ. Μανιάτης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση. Επίσης, έκανε λόγο για τη δυνατότητα δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσα από τον κλάδο της οικοδομής, υπό την προϋπόθεση, όπως τόνισε, ότι οι εκπρόσωποί της θα δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ενεργειακής θωράκισης, της συντήρησης και της ανακαίνισης των περισσότερων από 8 εκατ. κτιρίων της χώρας. 
Αναφέρθηκε ακόμα στην απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ όπως έκανε γνωστό, έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το Μητρώο Ιδιωτών Αξιολογητών και το Μητρώο Ιδιωτών Επιθεωρητών, ενώ ξεκινά και η δοκιμαστική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, «η περιβαλλοντική διαύγεια», όπως τη χαρακτήρισε. 

ΦΟΥΝΤΩΣΕ ΞΑΝΑ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΑ ΜΥΡΕΙΚΑ- ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΟΛΕΘΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ του πυρός κινδύνεψε να γίνει για μια ακόμα φορά η περιοχή των Μυρείκων κοντά σε κατοικημένη περιοχή από πυρκαγιά που ξέσπασε στη γνωστή παράνομη χωματερή που προβληματίζει εδώ και χρόνια τους κατοίκους.
Η φωτιά σύμφωνα με τους κατοίκους εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί περιμετρικά του σκουπιδότοπου στον οποίο υπήρχαν εύφλεκτα υλικά ενώ ήταν ορατή από περιοχές της Κυπαρισσίας στην βορειοδυτική πλευρά της . Αμέσως κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία με κλιμάκιο πεζοπόρου τμήματος και οχήματα προκειμένου να την θέσουν υπό έλεγχο και να μην επεκταθεί καθώς ο καπνός έφτανε στις κατοικημένες περιοχές. Τελικά προς τα μεσάνυχτα έγινε η κατάσβεση χωρίς να πάρει διαστάσεις καθώς αν φυσούσε υπήρχε κίνδυνος επέκτασης. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα πράξουν οι αρχές του Δήμου Τριφυλίας για το φαινόμενο αυτό που προκαλεί οργή και αγανάκτηση...

Παρατείνεται η διεθνής συμφωνία για το ελαιόλαδο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (E.Ε.) δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την απόφαση υπέρ της παράτασης της διεθνούς συμφωνίας για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, που υπεγράφη τον Απρίλιο 2005 στη Γενεύη, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015. Όπως υπενθυμίζει το Επιμελητήριο Ηλείας, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) βρισκόταν σε φάση ανανέωσης της Διεθνούς Συμφωνίας από την έγκριση της οποίας θα εξαρτιόταν το μέλλον του και των δραστηριοτήτων του, τόσο σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας όσο και προώθησης σε τρίτες χώρες ή/και θέσπισης κανόνων εμπορίου.

ΣΚΛΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΜΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας από τα όσα εξελίχθηκαν μετά την σύσκεψη για το θέμα των τσιγγάνων και τα όσα δήλωσε ο Περικλής Μαντάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST. Οι αναφορές του αντιπεριφερειάρχη κ. Μαντά ότι "...δεν μπορεί να επιζητά ο δήμαρχος Καλαμάτας συνεργασίες α λα καρτ" και "...πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών", έχουν ενοχλήσει το δήμαρχο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας ζητά την παραίτηση Μαντά από τη θέση του Προέδρου της ΝΟΔΕ. Σε συνομιλητές του τόνισε πως "δεν μπορεί ο κ. Μαντάς να φορά δύο κουστούμια..."

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ενώνουν τον Επικούριο με τη Μεγαλόπολη

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην περιοχή της Μεγαλόπολης εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας. Ο Αντιπεριφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας Ηλία Πανταζόπουλο και μαζί με τον δήμαρχο Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλο και τεχνικούς του Δήμου, την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, βρέθηκε αρχικά στην περιοχή των χωριών Ίσιωμα, Μαυριά, Κυπαρίσσια για να καταλήξουν στην επιλογή των σημείων από τα οποία θα διέλθει δρόμος που θα ενώνει την Καρύταινα με το Ίσιωμα.
Ένας δρόμος που θα γίνει στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου τουριστικού άξονα γύρω από τις αρχαιότητες της Μεγαλόπολης, ο οποίος έχει ξεκινήσει να υλοποιείται τμηματικά. Ύστερα από αρκετή περιήγηση και κατόπιν και των προτάσεων των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας επελέγη να κατασκευαστεί ένας δρόμος 4,5 περίπου χιλιομέτρων που θα περάσει από τα χωριά Μαυριά-Κυπαρίσσια- Ίσιωμα και από εκεί μέσω του Αγίου Ιωάννη όπου θα κατασκευαστεί το Παλαιοντολογικό Μουσείο να καταλήγει στον δρόμο που οδηγεί στις Άνω Καρυές-Λύκαιο- Επικούρειος Απόλλωνας. Ο δρόμος θα κατασκευαστεί με χρήματα του ταμείου πυροπλήκτων και ήδη υπάρχουν στο ταμείο 600.000 ευρώ.

Μεσσηνία: Συνεργασία Συνεταιρισμών με Ιδιώτες

  • Στον ιδιωτικό τομέα στρέφονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις προκειμένου να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που έχουν από την έλλειψη δανειοδότησης από τις τράπεζες. 

Έτσι δύο μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις της Μεσσηνίας, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας «Νέστωρ» και η Ένωση Μεσσηνίας (πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας), αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμφωνίες με ιδιώτες προκειμένου να «κλείσουν» τις ζημιές στους προϋπολογισμούς τους. Ο Νέστωρ, έχοντας χρέη περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας με το οινοποιείο Λαφαζάνη, στην οποία θα κατέχει η εταιρεία Λαφαζάνης το 70%. Από την άλλη η Ένωση Μεσσηνίας αποφάσισε να νοικιάσει τις εγκαταστάσεις της, στη Θουρία, για 20 χρόνια, στην εταιρεία Κωνσταντόπουλος Α.Ε., η οποία και θα αναλάβει το έργο της τυποποίησης και εμπορίας ελαιόλαδου και ελιάς Καλαμών.

Ήδη έχει ξεκινήσει η εμπορική συμφωνία από το φετινό τρυγητό μεταξύ του Συνεταιρισμού «Νέστωρ» και του οινοποιείου Λαφαζάνη για την παράδοση σταφυλιών και την απορρόφηση της παραγωγής των αμπελουργών της Μεσσηνίας. Εκτός όμως από αυτό η Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού έχει πάρει την απόφαση να δημιουργηθεί μια Ανώνυμη Εταιρεία, στην οποία η Λαφαζάνης θα έχει το 70% και το υπόλοιπο ο Συνεταιρισμός. Η εταιρεία Λαφαζάνη θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τα χρέη του Συνεταιρισμού. Για να υλοποιηθεί όμως αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να την αποδεχτεί η τράπεζα Πειραιώς και να προχωρήσει σε «ρύθμιση» των χρεών του Συνεταιρισμού. 

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε και τυπικά με την υπογραφή των συμβολαίων, η συνεργασία της Ένωσης Μεσσηνίας με την εταιρεία Κωνσταντόπουλος Α.Ε. για την τυποποίηση και εμπορία ελαιόλαδου και ελιάς Καλαμών. Τα συμβόλαια υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κώστας Κατσούλης και ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας από την Πιερία κ. Προκόπης Κωνσταντόπουλος. Με βάση τη συμφωνία, η Ένωση εγκαταλείπει την τυποποίηση και εμπορία των δύο προϊόντων και νοικιάζει τις εγκαταστάσεις της, στη Θουρία, για 20 χρόνια στην εταιρεία Κωνσταντόπουλος Α.Ε., η οποία και θα αναλάβει το έργο της τυποποίησης αυτών των προϊόντων. Η Ένωση θα συγκεντρώνει το ελαιόλαδο και τις ελιές για λογαριασμό της εταιρείας. Ειδικότερα στη συμφωνία προβλέπεται:

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΡΑΒΟΥΝ ΝΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Νέες βολές κατά του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη και των δημάρχων της Πελοποννήσου, εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Καλαμάτας. Επανέλαβε ότι οι δήμαρχοι μασούν τα λόγια τους για τα… …ασύμφορα σημεία του διαγωνισμού της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προκειμένου να πάρουν κανένα εργάκι από τον Περιφερειάρχη, για τον οποίο υπαινίχθηκε ότι μοιράζει τα λεφτά του ΕΣΠΑ όπως τον εξυπηρετεί πολιτικά και όχι με αναπτυξιακά και αντικειμενικά κριτήρια. Ζήτησε την επανεξέταση του διαγωνισμού, με τη συμμετοχή και των δημάρχων.
 Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είπε ότι κανένας δήμαρχος δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει με τα σκουπίδια και ιδίως δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το κόστος, το οποίο πάντως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι τεράστιο για τους δημότες και ιδίως για τους κατοίκους των μη αστικών κέντρων θα είναι αφόρητο. Χαρακτηριστικά είπε ότι ο κάθε τόνος σκουπιδιών θα κοστίζει 65 ευρώ, συν το ΦΠΑ, συν τη μεταφορά, συν το ΦΠΑ της μεταφοράς, συν την ελάχιστη εγγυημένη ποιότητα και ποσότητα που πρέπει να έχουν τα σκουπίδια.
Ο Παναγιώτης Νίκας είπε ότι ομόφωνα οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου έχουν εκφράσει τον προβληματισμό και τις ενστάσεις τους με αποφάσεις του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ωστόσο πρόσθεσε ότι κανένας, εκτός του ιδίου δεν υπερασπίζεται δημόσια αυτές τις αποφάσεις. «Είμαι τραγικά μόνος μου», είπε ο κ. Νίκας και σχολίασε, απαντώντας εμμέσως σε σχετικές δηλώσεις του περιφερειάρχη, κ. Τατούλη, ότι θεωρητικά οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι δήμαρχοι ελέγχονται από εκείνους που έχουν τα χρήματα και τα μοιράζουν κατά το δοκούν.

Πρωτοκόλλο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Schwabisch Hall

Π. Τατούλης “Συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου και Schwabisch Hall για μια νέα Ευρωπαϊκή πολιτική προοπτική” «Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Περιφέρεια του Scwabisch Hall αποτελεί την απόδειξη για μια άλλη πολιτική διάσταση στα προβλήματα της Ευρώπης, όπου ανεξάρτητες οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα νέων προτάσεων για το μέλλον των πολιτών τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την συνυπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη του Schwabisch Hall κ. Gerhard Bauer στην έδρα της Περιφέρειας την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014.
«Η ενδυνάμωση αυτής της σχέσης μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για τους πολίτες και τις Περιφέρειές μας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ευχαρίστησε τον κ. Bauer τόσο για την παρουσία του στην Πελοπόννησο, όσο και για την φιλοξενία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη συμμετοχή της στην εμπορική έκθεση το Σεπτέμβριο του 2013 στο Schwabisch Hall. «Η αύξηση των Γερμανών τουριστών φέτος στην Πελοπόννησο μόνο τυχαία δεν ήταν» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης, την οποία χαρακτήρισε και ως απόρροια της συνεργασίας αυτή, αλλά και της παραδοσιακής Ελληνο-Γερμανικής φιλίας και σημείωσε πως “εμείς μπορούμε να προχωρούμε μπροστά, να αναπτύσσουμε συνεργασίες και συνέργειες γιατί δεν έχουμε δεσμά”.

Στο επίκεντρο οι υποδομές της Πελοποννήσου

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος είχε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο Υπουργείο Υποδομών, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα έργα που αφορούν το Νομό μας. Συγκεκριμένα :
 1.] Η γέφυρα της Τσακώνας με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2015 .
 2.] Η πλήρης επανεκκίνηση του περιφερειακού της Καλαμάτας και του Λεύκτρο – Σπάρτη , θα γίνει αφού κυρωθεί στη Βουλή , εντός του Οκτωβρίου 2014 , η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης η οποία βρίσκεται ακόμη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση.
 3.] Ο δρόμος Τσακώνα – Καλό Νερό θα γίνει σύμφωνα με την νομοθετική κατοχύρωση που υπήρξε πριν λίγους μήνες ως Δημόσιο έργο και θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. Η δημοπράτηση του έργου , μαζί με κάποιες υποστηρικτικές μελέτες πρόκειται να γίνει τους πρώτους μήνες του 2015.
 4.] Ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη έχει πολύ μεγάλο κόστος κατασκευής και απαλλοτριώσεων ( ιδιαίτερα αν γίνει παραλιακά) και καταβάλλεται προσπάθεια να εκτελεσθεί και αυτός ως Δημόσιο έργο ενιαίο με αυτό του τμήματος Τσακώνα – Καλό Νερό , ενδεχομένως και με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων .

«Συμβασιοποιούνται και ξεκινούν οι εργασίες στα ΠΙ Μεθώνης, Βλαχόπουλου και στο Γ.Ν.Κυπαρισσίας»

Υπογράφηκε τις προηγούμενες ημέρες η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία «ΙΚΤΙΝΟΣ ΑΕ» της κατασκευής του Περιφερειακού Ιατρείου στην Μεθώνη, συνολικού προϋπολογισμού 270.000,00 € . Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ όπως επίσης και η κατασκευή των Περιφερειακών Ιατρείων Πεταλιδίου Π/Υ 307.000 €, Βλαχόπουλου Π/Υ 260.000 € και η αναδιαρρύθμιση ισογείου του κτιρίου των εξωτερικών ιατρείων-Διοίκησης του ΓΝ-ΚΥ Κυπαρισσίας Π/Υ 1.246.407 €.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες για την κατασκευή του Π.Ι.Πεταλιδίου έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι ενώ για το Π.Ι.Βλαχόπουλου και την αναδιαρρύθμιση ισογείου του κτιρίου των εξωτερικών ιατρείων-Διοίκησης του ΓΝ-ΚΥ Κυπαρισσίας αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι προεγκρίσεις από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για την υπογραφή των συμβάσεων. Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις όλων των αναδόχων τα ανωτέρω έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

Βαριά «καμπάνα» από Κομισιόν για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων

Την επιβολή προστίμων στην Ελλάδα, με ένα κατ” αποκοπή ποσό ύψους 14.904.736 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 72.864 ευρώ, έως ότου εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με νέα προσφυγή της για πλημμελή διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη δικαστική απόφαση , η Ελλάδα εξακολουθεί όπως τονίζεται, να μη συμμορφώνεται με τα πρότυπα της Ε.Ε. Τα επικίνδυνα απόβλητα δεν πρέπει να αναμειγνύονται με άλλες ροές αποβλήτων, επειδή συνιστούν μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία σε σχέση με τα μη επικίνδυνα απόβλητα. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένα αυστηρότερο σύστημα ελέγχου. Η δικαστική απόφαση του 2009 σημείωνε την έλλειψη σχεδίου διαχείρισης για την αντιμετώπιση των διάφορων ειδών επικίνδυνων αποβλήτων, όπως τα ιατρικά απόβλητα και οι χημικές ουσίες, τα οποία παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο (πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB)] και πολυχλωροτριφαινύλια (PCT).

Τρεις μεσσηνιακές επιχειρήσεις επιβίωσαν στο χρόνο και την κρίση

Τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν στη διάρκεια της τελευταίας 50ετίας (1964-2014) παρουσιάζει σε ειδική έκδοση, με τίτλο «Οι επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν διαχρονικά», η Icap Group. Όπως επισημαίνει η Icap, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και οικονομικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της και βάσει αυτών των πληροφοριών, εντοπίζονται 1.396 εταιρείες νομικής μορφής ΑΕ, ΕΠΕ, καθώς και υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών (με έδρα την Ελλάδα), με έτος ίδρυσης από το 1964 ή και νωρίτερα, οι οποίες υπάρχουν μέχρι και το 2014, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις υπέστησαν.
 Ως εταιρείες που επιβίωσαν όλα αυτά τα έτη θεωρούνται εκείνες που δεν έχουν πτωχεύσει, δεν έχουν διαλυθεί, δεν αδράνησαν, δεν απορροφήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν από άλλες. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επιχειρήσεις με μεσσηνιακό ενδιαφέρον, όπως η Alpha Bank AE (αρχικά ιδρυθείσα ως Τράπεζα Καλαμών), που απορρόφησε τις τραπεζικές δραστηριότητες της εταιρείας Ι.Φ. Κωστόπουλος (ιδρυθείσα το 1879) και μετονομάσθηκε σε Ελληνική Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως. Στις δύο παλαιότερες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, στον κλάδο των ποτών, η εταιρεία Ν. Γ. Καλλικούνης ΑΕ (προήλθε από συγχώνευση επιχειρήσεων η παλαιότερη των οποίων ιδρύθηκε το 1850) είναι η αρχαιότερη, ενώ στην ομάδα της βιομηχανίας με βάση τον πρόσφατο κύκλο εργασιών ξεχωρίζει η καπνοβιομηχανία Καρέλια Καπνοβιομηχανία ΑΕ (1888). Τα παραπάνω είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία της έντονης δραστηριότητας που υπήρχε στη Μεσσηνία. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων και οι τρεις όχι μόνο κατάφεραν να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά έχουν γίνει και παγκόσμια γνωστές. 'Θάρρος'

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ- ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στα θέματα του λιμανιού και του Κάστρου των Γιγάντων στην Κυπαρισσία υποσχέθηκε να δώσει ως στρατηγικά θέματα υποδομών και πολιτισμού ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε αποκλειστικές του δηλώσεις για το χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής μας.
Πιο αναλυτικά ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι σε μια δύσκολη περίοδο παράγεται σημαντικό έργο με τεράστιες οικονομίες που είναι απίστευτες για τον πολίτη καθώς σήμερα η Περιφέρεια δαπανά το 20% των πόρων που δαπανούσαν οι τέως Νομαρχίες. Πρόσθεσε ότι το έργο που παράγετε είναι αποτέλεσμα πόρων σε σχέση με άλλες περιφέρειες την ώρα που κάποιοι μεμψίμοιροι θεωρούν ότι οι προσωπικές του αντιθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα.
Για το Λιμάνι παραδέχτηκε ότι αποτελεί πρόβλημα λόγω των καιρικών συνθηκών με την οριστική μελέτη αποκατάστασης να είναι έτοιμη ώστε να περιληφθεί σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που προτείνει η Περιφέρεια ως υποδομή που πρέπει να αποπερατωθεί, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να περιληφθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ αλλά κόλλησε στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες του πρώτου ΕΣΠΑ. Εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να αποκατασταθεί ένα έργο που έχει χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαικούς πόρους παρουσιάζοντας τεχνικά προβλήματα και θα είναι από τα πρώτα έργα. Για το Νοσοκομείο με 2,5 εκ. ευρώ εξελίσσεται η μελέτη για διαρρύθμιση του ισόγειου χώρου και των εξωτερικών ιατρείων, επαναλαμβάνοντας ότι η Τριφυλία αποτελεί πυλώνας αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης για την Πελοπόννησο.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΈΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΙΧΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ
Για το Κάστρο της Αρκαδιάς επισήμανε ότι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας αλλά και τους ιδιώτες που δωρεάν εκπόνησαν μελέτη για το Φρούριο της Αρκαδιάς σε συνεννόηση με το ΥΠ.ΠΟ. είμαστε έτοιμοι να περιληφθεί σε χρηματοδοτικό εργαλείο όταν ξεκινήσει το αντίστοιχο μέτρο. Αναγνώρισε ότι η αποκόλληση τείχους μας οδήγησε με την Αρχαιολογική υπηρεσία να υποβληθεί ενιαίο τεχνικό δελτίο μαζί με το συνολικό έργο αποκατάστασης ώστε να χρηματοδοτηθεί ενιαία. Τέλος επέμεινε στο τρόπο αξιοποίησης της αρχαιολογικής κληρονομιάς χωρίς να αφεθεί σε καμία ΜΚΟ να αποτελεί σημείο αναφοράς ούτε θα συνεργαστεί σε ανάλογα θέματα...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΒΟΥΔΟΥΡΗ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Ερώτηση κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης “Πελοπόννησος Πρώτα” προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, σχετικά με την πορεία υλοποίησης και τα σχέδια εξυγίανσης και απένταξης έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Συγκεκριμένα στην ερώτησή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι επισημαίνουν:
«Τον Απρίλιο του 2014 το υπουργείο Ανάπτυξης με εγκύκλιο του προχώρησε σε άμεσο κλείδωμα εισαγωγής νέων εντάξεων και προσκλήσεων στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των έργων του ΕΣΠΑ. Επίσης, κάλεσε τις διαχειριστικές αρχές να ειδοποιήσουν τους τελικούς δικαιούχους των έργων να μην προβούν σε αναλήψεις νομικών δεσμεύσεων και τις περιφερειακές υπηρεσίες να εκπονήσουν σχέδια εξυγίανσης «που να αποτυπώνουν ένα σαφή και τεκμηριωμένο προγραμματισμό σταδιακής μείωσης της υπερδέσμευσης» με χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Μαΐου. Ουσιαστικά υπήρξε πάγωμα όλων των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη λόγω υπέρβασης χρηματοδότησης, καθώς επίσης και νέων αναθέσεων και διαγωνισμών. Σε ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», Νίκου Πατσαρίνου, σχετικά με την πρόταση εξυγίανσης ή απένταξης δεν υπήρξε καμία θεσμική απάντηση.Αντίθετα ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μη θέλοντας να αναιρέσει πελατειακές εξαγγελίες καθώς και την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού των έργων έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν κινδυνεύει κανένα έργο της Περιφέρειας και ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Παρόλα αυτά καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών από δήμους της περιφέρειας λόγω απένταξης συγκεκριμένων έργων".

ΕΛ.ΑΣ - Αστυνομική επιχείρηση σε Πύλο - Κορώνη και Γαργαλιάνους - 8 συλλήψεις

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην ευρύτερη περιοχή Πύλου, Κορώνης και Γαργαλιάνων Μεσσηνίας, στο πλαίσιο των δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ελέγχθηκαν 96 άτομα και 82 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά 23 άτομα, ενώ συνελήφθησαν οκτώ. Τέλος, βεβαιώθηκαν 35 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κυνηγετικό όπλο. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Με δύο ελληνικές αναφορές για το θέμα των αποβλήτων άνοιξε την νέα θητεία της η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι δύο αναφορές αφορούσαν το ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τη δημιουργία χωματερής στην Αχαΐα. Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής Αναφορών κατά τη διάρκεια της συζήτησης δήλωσε πως «είναι προφανής η έλλειψη συνεκτικού πολιτικού σχεδιασμού όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και καθυστερεί πολύ η εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, ΧΥΤΥ κ.λπ.».
 Ο κ. Κύρκος κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή «θεωρεί πως αυτά αποτελούν πρακτικές για άλλες χώρες, όχι για εμάς». Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμα, τα οποία καταλήγουν και πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, με αποτέλεσμα να πλήττονται δύο φορές για τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα απόβλητα, σχολίασε ο κ. Κύρκος, τονίζοντας πως οι αποφάσεις για τις χωροθετήσεις πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά σε τεχνικά και όχι πολιτικά κριτήρια.

ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ...

Από το Σαββατοκύριακο 27,28 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει μια ακόμα προσπάθεια ανάδειξης της Παλιάς Πόλης.
Κηρυγμένος ιστορικός τόπος, αρχαιολογικός χώρος και διατηρητέος οικισμός η  Παλιά Πόλη  της Κυπαρισσίας θα έχει ακόμα μια ευκαιρία να αναδείξει τις ομορφιές της και τη μοναδικότητά της  στο Πανελλήνιο με την έμπνευση επώνυμων ζωγράφων. Μετά την Αρχιτεκτονική Σχολή που τον Ιούνιο ήρθε στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας για να αποτυπώσει  σπίτια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, ζωγράφοι  θα στήσουν τα καβαλέτα τους και με το χρωστήρα και την τέχνη τους θα αναπαραστήσουν  τα στοιχεία  και τα μνημεία της. Η πρωτοβουλία και αυτής της δράσης  ανήκει στο Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας και  έχει  σαν στόχο για άλλη μια φορά  την πανελλαδική προβολή της Κυπαρισσίας και την ανάδειξη  της αξίας της Παλιάς Πόλης δεδομένου ότι θα ακολουθήσει ειδική έκθεση των έργων αυτών στην πρωτεύουσα.
Στην πρόσκληση για  τη συμμετοχή  στην υλοποίηση αυτής της ιδέας  ανταποκρίθηκε και πρωτοστάτησε ο Κυπαρίσσιος  ζωγράφος Τάσος Αριδάς ο οποίος με 15 ακόμη  ζωγράφους μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Θανάσης Μακρής, ο Γιάννης Στεφανάκις κ.α. θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Θα συμμετέχουν ακόμα  η Πέρσα Παρίσου-Αθανασοπούλου από τα Φιλιατρά και οι Κυπαρίσσιοι ζωγράφοι Ελεάννα Μαρτίνου, Ελένη Τζιώρτζη, Βασίλειος Δημητρακάκης, Αννα Διπλαράκη και Κατερίνα Χρονοπούλου. Οι ζωγράφοι θα φιλοξενηθούν από το Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας στο art hotel ΑΠΟΛΛΩΝ.  Στο καλωσὀρισμα των ζωγράφων που θα γίνει την Παρασκευή το βράδυ θα παρευρεθεί  και ο Δήμαρχος Τριφυλίας. Το Σάββατο το πρωί  θα γίνει μια μικρή ξενάγηση στην Παλιά Πόλη από την Τζίμα Ιμιρζιάδη και στη συνέχεια οι ζωγράφοι θα αφεθούν στις δημιουργίες τους. Τα έργα που θα προκύψουν από τους καλλιτέχνες θα εκτεθούν σε αίθουσα των Αθηνών και συγχρόνως στον ίδιο χώρο  θα οργανωθεί  ημερίδα για την Παλιά Πόλη. Για τη συνέχεια αυτή θα ενημερωθεί το κοινό από τον τύπο.
Μια ακόμα δράση  του Προγράμματος  για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας που με ιδιωτικές δαπάνες και πολύ προσωπικό χρόνο των ιδρυτών του προσπαθεί να ενεργοποιήσει και να αφυπνήσει το κοινό αίσθημα, αλλά και την εμπλοκή Δήμου και Πολιτείας ώστε  να σωθεί η Παλιά Πόλη.

Ο νέος Πεσυάρχης της Πελοποννήσου

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διορισμός του Νικόλαου Στακιά στη θέση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Την πρόταση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη υποστήριξαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Αναπτύσσοντας τους στόχους και τις προτεραιότητές του, ο νέος διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας, τόνισε την ανάγκη στήριξης των μεταρρυθμίσεων, προς όφελος, όπως είπε, των ασφαλισμένων. Έμφαση έδωσε, ο κ. Στακιάς, στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τονίζοντας ότι αν λειτουργήσει σωστά θα αποσυμφορήσει και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ώστε να μη βλέπουμε, όπως επισήμανε, στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, περιστατικά απλού κρυολογήματος που δεσμεύουν το νοσηλευτικό προσωπικό.