Pages

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΜΟΙΡΑ ΤΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗΝ Ν.Δ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αρδευτικά δίκτυα σε Μεσσηνία Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία καταγράφουν ημερίδες αλλά και συσκέψεις που διενεργούνται αυτή την εποχή. 
Στην συζήτηση που έγινε σε Πύργο, Πάτρα, Μεσολλόγι και στη Μεσσηνία σύντομα εκθιάζονται, τα αντικείμενα συζήτησης για τα τεράστια τα προβλήματα των εγγειοβελτιωτικών δικτύων του νομού. .
 «Η συντήρηση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων αποτελούν τη βασική προτεραιότητα του πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας για τον αγροτικό τομέα. Δεν υφίσταται πρωτογενής παραγωγή και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα χωρίς τη σωστή λειτουργία των αρδευτικών δικτύων της πλουσιότερης Περιφέρειας σε υδάτινο δυναμικό στη χώρα» σημείωσε στέλεχος του οργανισμου΄για την περιφέρειά μας ενώ στη Μεσσηνία ακόμα δεν έχει καταγραφεί πλήρως η κατάσταση. Και κατέληξε λέγοντας: «Δυστυχώς, τα αρδευτικά δίκτυα των εγγειοβελτιωτικών έργων της περιοχών της Δυτικής Πελοποννήσου βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, όσον αφορά την λειτουργία τους, κυρίως λόγω της θεσμικής και ουσιαστικής απαξίωσής τους από την κεντρική πολιτική. Σαν Περιφέρεια είμαστε υποχρεωμένοι στις επόμενες γενιές, να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λειτουργία σύγχρονων αρδευτικών δικτύων που θα αυξήσουν το αγροτικό εισόδημα και θα συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση της περιοχής».

Πόλεμοι «νονών» στη Πελοπόννησο - Καλαμάτα, Τρίπολη, Ναύπλιο στο στόχαστρο

Προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ. η δράση του οργανωμένου εγκλήματος στην επαρχία
Η «επέκταση» του οργανωμένου εγκλήματος στην επαρχία προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ. μετά και την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 42χρονου ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων σε ενέδρα θανάτου στο κέντρο της Τρίπολης πριν από πέντε ημέρες.
Παρ' ότι οι αξιωματικοί δεν έχουν σαφή εικόνα για τον δράστη (ερασιτεχνική η μεταμφίεσή του με γυαλιά και ψεύτικο μισοκολλημένο μουστάκι) και τα κίνητρά του, βλέπουν ότι «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» που σημειώνονταν παλαιότερα μόνο στην Αττική, τώρα επεκτείνονται και στην επαρχία. Μετά τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Καλαμάτα, το Ναύπλιο, την Καβάλα, το Αγρίνιο και αλλού φαίνεται ότι ήλθε η σειρά της αρκαδικής πρωτεύουσας να γίνει «χώρος» σύνθετων εγκληματικών ενεργειών από ανθρώπους και κυκλώματα που σχετίζονται με τον χώρο της νύχτας. 
Στελέχη των διωκτικών αρχών υποστηρίζουν ότι «στην Τρίπολη δεν υπήρχαν, παρά την αύξηση των κέντρων διασκέδασης λόγω της εκτεταμένης πεζοδρόμησης, συμμορίες "μπράβων" ούτε ιδιαίτερα οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών. Αλλά και το θύμα είναι βέβαιο ότι δεν σχετιζόταν με κυκλώματα τοκογλυφίας που ίσως θα μπορούσαν να είχαν δράσει. Ξέρουμε μόνο για τις προστριβές του με άλλους ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και τις συνεχείς καταγγελίες που έκανε για παραβίαση του ωραρίου, επειδή θεωρούσε ότι βλάπτονταν τα συμφέροντα ενός κλαμπ που είχε. Ομως αυτό το έγκλημα μας αιφνιδιάζει και μας προβληματίζει. Δείχνει μίσος από αιτία που μόνο ο δράστης και το θύμα γνώριζαν».
Στην περιοχή της Τρίπολης δεν είχε σημειωθεί κανένα δείγμα δράσης οργανωμένου εγκλήματος. Ελάχιστοι θυμούνται ότι τον Ιανουάριο του 1978 δύο επιχειρηματίες από την περιοχή της Τρίπολης είχαν συλληφθεί για την απαγωγή ενός επτάχρονου Λιβανέζου στην Αθήνα. Στις 15 Οκτωβρίου 2010 είχε διαπιστωθεί η δράση κυκλώματος με πρωταγωνιστή δημοτικό αστυνομικό στην Τρίπολη που προχώρησε σε ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Τρίπολη με λεία 25.000 ευρώ αλλά και σε αντίστοιχες ενέργειες στην Αθήνα.
Πόλεμοι «νονών»
Στην Πάτρα εκτιμάται ότι έχουν επεκταθεί τα κυκλώματα της νύχτας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Κομβικό σημείο στην Πάτρα - ύστερα από διάφορες συμπλοκές - ήταν η δολοφονία του 35χρονου λεσχειάρχη Ανδρέα Παΐζη στις 14 Απριλίου 2005. Το 2007 σχηματίστηκε δικογραφία κατά 26 ατόμων και την άνοιξη του 2013 παίχτηκαν δύο ακόμη πράξεις του πολέμου των «νονών»: οι δολοφονίες -αρχικώς έξω από κλαμπ στην οδό Σαχτούρη και ύστερα καταμεσής στην οδό Ανθείας - τριών ατόμων και ο τραυματισμός δύο άλλων. Ενας εξ αυτών όμως θεωρείται ότι δολοφονήθηκε από ένα μοιραίο λάθος του εκτελεστή: τον «μπέρδεψε» με άλλον κακοποιό επειδή και οι δύο είχαν ίδια σωματοδομή και κοτσιδάκι στα μαλλιά. Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των «νονών» της Πάτρας θεωρείται ότι είχαν κομβικό ρόλο και ορισμένοι αστυνομικοί. 
Στην περιοχή της Καλαμάτας ο πόλεμος των «νονών» μαίνεται την τελευταία εικοσαετία. Κεντρικό πρόσωπο θεωρείται ένας 52χρονος διακινητής ναρκωτικών που φαίνεται να είχε και την εγκληματική συνεργασία συγγενών του. Ασχολούνταν με την πυγμαχία, είχε εργασθεί ως κασκαντέρ του ηθοποιού Τσακ Νόρις στο Χόλιγουντ και είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία στον Καναδά το 1988. Είχε συλληφθεί τον Μάιο του 1997 για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων χασίς και ηρωίνης στην Αθήνα και στην Καλαμάτα. Τον Μάιο του 1998 ο 52χρονος, προκειμένου να μη συλληφθεί από την Αστυνομία για άλλη υπόθεση, κρατούσε ομήρους τέσσερα μέλη της οικογενείας του μέσα στο σπίτι τους, στην περιοχή Γιαννιτσάνικα στην Καλαμάτα. Τα τελευταία χρόνια μαζί με πολυμελή ομάδα «μπράβων» φέρονται να «πουλούσαν προστασία» σε νυχτερινά κέντρα της Καλαμάτας και σε διακίνηση ναρκωτικών. 
Στις 29 Νοεμβρίου 2011 ο 35χρονος Αλβανός Φιλίπ Μεσάι και ο δίχρονος γιος τουΚόρι δολοφονήθηκαν μέσα στο ΙΧ τους. Αγνωστοι είχαν ρίξει το όχημα σε αρδευτικό κανάλι στο χωριό Αρις της Καλαμάτας. Ο ανήλικος έφερε βαθύ τραύμα από μαχαίρι στον λαιμό και ήταν σχεδόν αποκεφαλισμένος. Από έρευνες στην περιοχή αλλά και αναλύσεις κλήσεων διαπιστώθηκε ότι δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος ήταν ένας 29χρονος Αλβανός, πληρωμένος δολοφόνος, ο οποίος συνελήφθη στο Πόρτο Ράφτη και καταδικάστηκε σε δις ισόβια. Για τον εκτελεστή εκκρεμούσαν παλαιότερα εντάλματα σύλληψης για τη δολοφονία του 32χρονου Σωτήρη Ψυχόπαιδα το 2008 στη Μικρομάνη, ο οποίος έχει πυροβοληθεί με πέντε σφαίρες σε ραντεβού θανάτου. Ο Αλβανός θεωρείται ότι εκτελούσε «συμβόλαια θανάτου» για τον 52χρονο μεσσήνιο κακοποιό εναντίον του οποίου σχηματίστηκε νέα δικογραφία στις 5 Απριλίου 2014, επειδή μέσα από τις φυλακές Κέρκυρας κατηύθυνε συμμορία που εκβίαζε ξανά καταστηματάρχες της Μεσσηνίας.
Σε Ναύπλιο και αλλού
Ανεξιχνίαστη παραμένει η δολοφονία του 50χρονου επιχειρηματία, ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων, Γιώργου Κωστάκη, που σημειώθηκε στις 12 Ιουλίου 2012 στο σπίτι του, έξω από το Ναύπλιο, στην περιοχή Πυργέλα. Το θύμα ήταν και αυτός ιδιοκτήτης πολλών καταστημάτων, υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην περιοχή της Αργολίδας, ενώ διατηρούσε επαφές με ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, και όχι μόνο, στην Αθήνα. Παρ' ότι η δολοφονία επιχειρήθηκε να συνδεθεί με υποθέσεις ναρκωτικών, πώλησης χρυσού, τοκογλυφίας, αρχαιοκαπηλίας αλλά και οικονομικές εκκρεμότητες με επιχειρηματίες του Ναυπλίου, τελικώς ο φάκελος είναι ανοικτός. 
Υπενθυμίζεται ότι στην Καβάλα αναδείχθηκαν από τη δεκαετία του 1990 σχέσεις «μπράβων» της πόλης με το επονομαζόμενο «συνδικάτο εκτελεστών» της Αττικής, ενώ στο Αγρίνιο δρούσε τμήμα της μεγάλης συμμορίας των 205 εκβιαστών που εξαρθρώθηκε στα τέλη του 2011 από την ΕΛ.ΑΣ.
tovima.gr

13 νέα άνεργα άτομα στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας

Από την προσεχή Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, αναλαμβάνουν εργασία στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας 13 νέα άνεργα άτομα μέσω του προγράμματος «Κατάρτιση ανέργων – επαγγελματιών υγείας σε θέματα μεταρρύθμισης της υγείας (βελτιστοποίηση λειτουργίας μονάδων υγείας)»/ (Voucher Υγείας 2014). Συγκεκριμένα, για τη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας: ένας (1) ΠΕ Νοσηλευτικής, τρεις (3) ΤΕ Νοσηλευτικής, τρεις (3) ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας, ένας (1) ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας (για το ΚΥ Μεσσήνης), μία (1) ΤΕ Διοικητικού-Οικονομικού, μία (1) ΤΕ Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων. Για τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας: μία (1) ΤΕ Νοσηλευτικής, δύο (2) ΤΕ Νοσηλευτικής (για το ΚΥ Γαργαλιάνων). Επίσης από τη Δευτέρα ξεκινούν την πρακτική τους άσκηση 32 σπουδαστές Νοσηλευτικής της ΕΠΑΣ-Σχολή Νοσοκόμων της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας.

Πόλεμος…»νονών» και συμμοριών στην Πελοπόννησο

Η «επέκταση» του οργανωμένου εγκλήματος στην επαρχία προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ. μετά και την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 42χρονου ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων σε ενέδρα θανάτου στο κέντρο της Τρίπολης πριν από πέντε ημέρες. Παρ” ότι οι αξιωματικοί δεν έχουν σαφή εικόνα για τον δράστη (ερασιτεχνική η μεταμφίεσή του με γυαλιά και ψεύτικο μισοκολλημένο μουστάκι) και τα κίνητρά του, βλέπουν ότι «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» που σημειώνονταν παλαιότερα μόνο στην Αττική, τώρα επεκτείνονται και στην επαρχία. Μετά τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Καλαμάτα, το Ναύπλιο, την Καβάλα, το Αγρίνιο και αλλού φαίνεται ότι ήλθε η σειρά της αρκαδικής πρωτεύουσας να γίνει «χώρος» σύνθετων εγκληματικών ενεργειών από ανθρώπους και κυκλώματα που σχετίζονται με τον χώρο της νύχτας. Στελέχη των διωκτικών αρχών υποστηρίζουν ότι «στην Τρίπολη δεν υπήρχαν, παρά την αύξηση των κέντρων διασκέδασης λόγω της εκτεταμένης πεζοδρόμησης, συμμορίες «μπράβων» ούτε ιδιαίτερα οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών. Αλλά και το θύμα είναι βέβαιο ότι δεν σχετιζόταν με κυκλώματα τοκογλυφίας που ίσως θα μπορούσαν να είχαν δράσει. Ξέρουμε μόνο για τις προστριβές του με άλλους ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και τις συνεχείς καταγγελίες που έκανε για παραβίαση του ωραρίου, επειδή θεωρούσε ότι βλάπτονταν τα συμφέροντα ενός κλαμπ που είχε. Ομως αυτό το έγκλημα μας αιφνιδιάζει και μας προβληματίζει. Δείχνει μίσος από αιτία που μόνο ο δράστης και το θύμα γνώριζαν». ειδΣτην περιοχή της Τρίπολης δεν είχε σημειωθεί κανένα δείγμα δράσης οργανωμένου εγκλήματος. Ελάχιστοι θυμούνται ότι τον Ιανουάριο του 1978 δύο επιχειρηματίες από την περιοχή της Τρίπολης είχαν συλληφθεί για την απαγωγή ενός επτάχρονου Λιβανέζου στην Αθήνα. Στις 15 Οκτωβρίου 2010 είχε διαπιστωθεί η δράση κυκλώματος με πρωταγωνιστή δημοτικό αστυνομικό στην Τρίπολη που προχώρησε σε ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Τρίπολη με λεία 25.000 ευρώ αλλά και σε αντίστοιχες ενέργειες στην Αθήνα.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου οι Επιδοτήσεις στη Πελοπόννησο !!!

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου θα δοθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις από την πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Καρασμάνη. 
Οι αγρότες και οι δικαιούχοι παραγωγοί αναμένεται την συγκεκριμένη ημέρα να δουν μετά απο μεγάλη καθυστέρηση την πρώτη δόση για το 2014.

Η δεύτερη δόση και εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 θα  δοθεί όπως είθισται άλλωστε, μέσα στην εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Η καθυστέρηση παρουσιάστηκε στην διαδικασία λόγω τεχνικών προβλημάτων όπως έγινε γνωστό μέσα στην βουλή. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη εκδόσει την εγκύκλιο για την έγκριση πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης 2014 και συγκεκριμένα της πρώτης δόσης στους δικαιούχους αγρότες που αναμένεται να φτάσουν περίπου τις 650.000.

Η πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων μεταφέρθηκε λίγες ημέρες αργότερα, αφού είχε ανακοινωθεί ότι θα πληρωνόταν η πρώτη δόση μέσα στον Οκτώβριο, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με τους βοσκοτόπους και τις μεγάλες μειώσεις στις επιλέξιμες εκτάσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι.
Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι το αντικείμενο των εργασιών ΟΣΔΕ φέτος ήταν πολλαπλάσιο, καθώς υπήρξαν πολλές αλλαγές, στο χαρτογραφικό υπόβαθρο με αποτέλεσμα να χρειαστούν οι ανάλογες προσαρμογές κάθε φορά. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014 στους δικαιούχους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΑΓΡΙΟ ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΤΩΝ 600 ΕΚ.-ΣΤΕΡΕΨΕ Η ΑΓΟΡΑ

«Σαφάρι» φορολογικών ελέγχων σε τουλάχιστον 1.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα αλλά και μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου ετοιμάζει η εφορία, για να καλύψει έως τέλος του έτους την «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα. Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να βάλει «στο χέρι» και τα αδρανή επενδυτικά προϊόντα ( μετοχές, ομόλογα, repos, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά προϊόντα κλπ) προκειμένου να περάσουν στην κυριότητα του δημοσίου. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη συστήνεται ειδική επιτροπή που θα αναλάβει την επέκταση του μέτρου που ισχύει ήδη για τις αδρανείς καταθέσεις, από τις οποίες το δημόσιο αποκόμισε ήδη έσοδα 36,8 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν κεφάλαια που παραμένουν σε ακινησία επί 20 χρόνια. Μάλιστα τα ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα θα υποχρεωθούν να στείλουν ειδοποιήσεις στους δικαιούχους αδρανών επενδύσεων ειδοποιήσεις πριν τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής, ενημερώνοντάς ότι σε περίπτωση που δεν παρουσιάσουν κινήσεις οι λογαριασμοί τους, το περιεχόμενο τους θα περιέλθει στο Δημόσιο λόγω συμπλήρωσης της 20ετίας! Στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων, άμεσα θα ξεκινήσουν στοχευμένοι έλεγχοι με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε). Με βάση το σχέδιο, οι ελεγκτικές υπηρεσίες καλούνται μεταξύ άλλων να συγκεντρώσουν 350 εκατ. ευρώ από τους μεγάλους οφειλέτες, να διενεργήσουν 1.000 προληπτικούς ελέγχους για φοροδιαφυγή αλλά και 27 εσωτερικούς, σε ενεργεία υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών με την ιδιότητα του εφοριακού. Από την επίτευξη των στόχων αυτών, θα κρίνεται στο τέλος του ετους (ή και κάθε μήνα) αν θα παραμείνουν οι έφοροι τις θέσεις τους.

Πλημμύρες, άνθρωποι και ευθύνες.στους γραβατωμένους...

Με την πρώτη δυνατή βροχή έγινε καταστροφή. Το παραμύθι των ακραίων καιρικών φαινομένων γνωστό, όπως επίσης γνωστή είναι και η αιτία. Ο άνθρωπος κατέστρεψε το φυσικό σύστημα απορροής των νερών και τώρα πληρώνει το τίμημα και μάλιστα πολύ ακριβά. Το "άνθρωπος" βεβαίως είναι πολύ γενικό και ορισμένες φορές λειτουργεί και αθωωτικά από κοινωνική και πολιτική άποψη. Γιατί κάθε φορά και σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες είναι και συγκεκριμένες αλλά και προσωποποιημένες. Η καταπάτηση ενός ρέματος δεν γίνεται από έναν άνθρωπο. Η Πολιτεία και οι συντεταγμένοι θεσμοί της ευθύνονται γιατί δεν έχουν οριοθετηθεί οι υδάτινοι αποδέκτες. Ο ιδιοκτήτης γιατί καταπατά ή αγοράζει καταπατημένο ρέμα. Ο μηχανικός γιατί εκδίδει την άδεια για να χτιστεί το σπίτι μέσα στο ρέμα.
Η Πολεοδομία γιατί εγκρίνει την εν λόγω άδεια. Μακρύς ο κατάλογος, οι δικαιολογίες πολλές και κατά κανόνα ο ένας τα ρίχνει στον άλλον. Μπορεί να χρησιμοποιούμε ενεστώτα χρόνο αλλά όλα αυτά έχουν συμβεί σε τόση έκταση κατά το παρελθόν που τώρα ο καθένας μπορεί να σκεφθεί "απίδια φαγωμένα, κάτσε μέτρα τις ουρές τους". Θα επιμείνουμε όμως να… μετράμε και τις ουρές γιατί κατ’ αρχήν ορισμένα πράγματα μπορούν να σωθούν και οι κάθε είδους αρμόδιοι δεν κάνουν τίποτε για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αντιθέτως μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πολλές φορές κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει οριοθέτηση για να μην συγκρουστούν με τους καταπατητές. Για να δοκιμάσουν να οριοθετήσουν για παράδειγμα τον Πάμισο ή τον Αρι αποβάλλοντας τους καταπατητές και τότε θα δούμε τι πανηγύρι έχει να γίνει. Χωρίς την προϋπόθεση αυτή όμως δεν μπορείς να κάνεις μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και πολύ περισσότερο δεν μπορείς να κάνεις επεμβάσεις ανάδειξης των ποταμών, αφού πρώτα πρέπει να προσδιορίσεις τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό. Θα ήταν περιττό να τονίσει κάποιος τη σημασία που έχει πλέον η οριοθέτηση των ρεμάτων στις υπό ένταξη περιοχές, η οποία ισχύει νομοθετικά αλλά από ορισμένους ιδιοκτήτες γίνονται μάχες για να περιοριστούν τα ρέματα στο ελάχιστο.
 Χωρίς να παίρνουν υπόψη τους ότι θα είναι αυτοί τους οποίους θα πνίξουν πρώτους τα νερά και θα διαμαρτύρονται για τα μέτρα που δεν παίρνει το κράτος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η οριοθέτηση είναι μείζονος σημασίας και ασφαλώς δεν μπορεί να περιοριστεί στην τυπική χάραξη ενός… αυλακιού που θα παίξει το ρόλο του ρέματος το οποίο σχηματίστηκε από τη φύση. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Απαντήσεις στις 11 πιο συχνές ερωτήσεις των πολιτών για την καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης δίνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα:
1. Με ποιούς κωδικούς εισερχόμαστε στην Εφαρμογή Δικαιούχων του Επιδόματος πετρελαίου Θέρμανσης;
α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.
β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκ των τελευταίων 5 εκκαθαριστικών των Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Για αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασης σας μέσω των σχετικών διαδικασιών. (βλέπε Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις που αφορούν στην Πιστοποίηση Χρηστών).
2. Ποιες διαδικτυακές εφαρμογές θα χρησιμοποιήσω για την εξυπηρέτηση του Επιδόματος Πετρελαίου (Ε.Κ.Π.Θ) ;
Στην ιστοσελίδα www.gsis.gr Υπηρεσίες προς Πολίτες> >Υπηρεσία Χορήγησης Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης
α. Εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης συγκεκριμένου έτους
β. Εφαρμογή Διαχειριστών - Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης.
3. Μέχρι πότε έχω προθεσμία υποβολής αίτησης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης;
Μέχρι 31 Μαϊου 2015
4. O προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Πώς θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων;
Ο προμηθευτής πετρελαίου δεν δίνει στοιχεία για την υποβολή της αίτησής σας.
Κάθε παραστατικό αγοράς πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη ΓΓΔΕ.
Αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι:
Η σωστή αναγραφή του ΑΦΜ σας ή του ΑΦΜ διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία.
Η σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής της ΔΕΗ ή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής, αν πρόκειται για πολυκατοικία.
ΠΡΟΣΟΧΗ! τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του προμηθευτή και στην αίτησή σας.
5. Τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής σε ότι αφορά την εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/ Χιλιοστών Θέρμανσης μιας Πολυκατοικίας ;
Η Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας.
Ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής.
Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά - κλειστά - ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα).
Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο.
Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής.
Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής, όταν θα έχουν υποβληθεί όλες οι αιτήσεις από τους δικαιούχους.
Πριν προβείτε στην ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμής, επιβεβαιώστε την ορθή υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων. Η αίτησή τους είναι σωστή μόνο όταν δίπλα στα στοιχεία τους υπάρχει η ένδειξη <Υπάρχει αίτηση>.
Στα παραστατικά των αγορών πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού κοινόχρηστης παροχής της ΔΕΗ θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στην Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης.
Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν τον ΑΦΜ, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ αυτόν στα στοιχεία της πολυκατοικίας, επιλέγοντας το σχετικό δεσμό «Ορισμός ΑΦΜ». Ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, ούτε και να διαγραφεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του διαχειριστή.
6. Είμαι διαχειριστής, αλλά δεν έχουμε κοινόχρηστο μετρητή ΔΕΗ (ρολόι ΔΕΗ ) στην πολυκατοικία. Ποιο ρολόι ΔΕΗ πρέπει να δηλώσω σαν Κοινόχρηστο;
Δηλώστε το δικό σας (ως διαχειριστή/εκπροσώπου) ρολόι ΔΕΗ, ή εναλλακτικά επιλέξτε ένα ρολόι (αρ. παροχής ΔΕΗ) που θα έχετε συμφωνήσει με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας.
7. Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αλλαγής διαχειριστή;
Στην Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας, θα δηλωθούν τα νέα στοιχεία. Οι ένοικοι θα υποβάλουν τις νέες αιτήσεις με τον νέο αφμ διαχειριστή. Ο διαχειριστής θα ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι νέες διασταυρώσεις παραστατικών αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, αφορούν τις αγορές που θα πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία ενεργοποίησης της δυνατότητας πληρωμής.
8. Είμαστε μια πολυκατοικία, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα. Πρέπει να τη δηλώσουμε σαν πολυκατοικία ή ο κάθε ένοικος να κάνει αίτηση ως κάτοικος μονοκατοικίας;
Θα κάνετε χωριστή αίτηση ο καθένας ως κάτοικοι μονοκατοικίας, με την προϋπόθεση ότι θα προμηθευτείτε πετρέλαιο με διαφορετικά παραστατικά αγοράς. Τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και αντίστοιχα στην αίτησή κάθε δικαιούχου.
9. Έχω υποβάλλει την αίτησή μου στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης, το παραστατικό αγοράς όμως αναγράφει τον αφμ της συζύγου μου. Θα υπάρξει πρόβλημα στην διασταύρωση των στοιχείων;
Η διασταύρωση των στοιχείων δεν θα ολοκληρωθεί. Τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και στην αίτησή σας.
10. Η πίστωση του λογαριασμού μου δεν πραγματοποιείται λόγω ανενεργού IBAN που έχω δηλώσει. Πώς μπορώ να τον διορθώσω;
Θα προβείτε σε τροποποιητική αίτηση στην οποία θα διορθώσετε τον ΙΒΑΝ.
11. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματοςhttps://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Επίσης στο τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΔΕ/ΔΥΠΗΣ 15515 (με αστική χρέωση) και στο 210480313

Καμιά απάντηση από την Περιφερειακή Αρχή για έργα που απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ 2007-2013

«Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη, η κοινωνία βοά και η Περιφερειακή Αρχή σιωπά. Συνεχίζει να αποκρύπτει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα έργα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της OLAF. Ακόμη και σήμερα απαιτούμε να ενημερωθεί η Πελοποννησιακή κοινωνία για τη αλληλογραφία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.» Τονίζει σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «Πελοπόννησος Πρώτα» και ζητά να ενημερωθεί η Πελοποννησιακή κοινωνία για τη αλληλογραφία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Επίσης, ο συνδυασμός «Πελοπόννησος Πρώτα» για τις απεντάξεις έργων από το ΕΣΠΑ καταλογίζει στην περιφερειακή αρχή ότι προεκλογικές υποσχέσεις προς δημάρχους και φορείς για ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ 2007-2013, εξυπηρετούσαν μονάχα ψηφοθηρικές μικροπολιτικές πρακτικές του κ. Τατούλη.
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση του συνδυασμού:
«Για μια ακόμη φορά, αντί για απαντήσεις στους ελέγχους που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Τατούλης εκτράπηκε στο να χαρακτηρίσει «καταδότες» όσους ζητούν ενημέρωση και διαφάνεια στην εκτέλεση έργων και στην oορθολογική χρήση του δημόσιου χρήματος.
Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη, η κοινωνία βοά και η Περιφερειακή Αρχή σιωπά. Συνεχίζει να αποκρύπτει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα έργα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της OLAF. Ακόμη και σήμερα απαιτούμε να ενημερωθεί η Πελοποννησιακή κοινωνία για τη αλληλογραφία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Προφανώς, η απάντηση της κ. Νικολάκου, ότι δεν ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από τον OLAF όσον αφορά τα επίμαχα έργα και ως εκ τούτου ο έλεγχος «προχωρά κανονικά», αποτελεί εμπαιγμό διότι ο όρος «κανονικά» δεν προσδιορίζει ούτε την αιτία του ελέγχου ούτε τα ευρήματα του.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ!

Την αποκάλυψη της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων στο Βασιλίτσι έκανε "έξαλλος" ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και καυτηρίασε ιδιαίτερα τη στάση όσων μέχρι χτες κατηγορούσαν συλλήβδην την Περιφερειακή Αρχή για τη στάση της. «Γιατί δεν μιλάνε καθόλου σήμερα όσοι μέχρι χτες φώναζαν; Γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σιωπούν ενώ μέχρι χτες μας κατηγορούσαν; Η απόφαση έχει βγει από τις 22 Οκτωβρίου και κανένας δεν έκανε ούτε μία αναφορά. Γιατί δεν θα πρέπει να υποθέσω ότι υπάρχει συμπαιγνία και ένοχη ανοχή όλων των θεσμικών παραγόντων που μέχρι χτες μας εγκαλούσαν για το θέμα αυτό;» δήλωσε σε έντονο ύφος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε την κατηγορηματική στάση της Περιφέρειας στην εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης σε δημόσιο χώρο ως την απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε εξέλιξη.
 Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε τέλος ότι άμεσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δια μέσου των Αντιπεριφερειαρχών, θα προσφύγει κατά της απόφασης αυτής για παραβιάσεις της διαδικασίας, είτε συνιστούν τυπικές, είτε ουσιαστικές παραλείψεις, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να μην ακούγεται η φωνή του ανώτατου οργάνου της Περιφέρειας, αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Υπάρχει η λύση για την ΑΝΕΡΓΙΑ..

  Η μείωση  της ανεργίας γίνεται με δύο τρόπους. 
   Ο ένας είναι η ανάπτυξη, δηλαδή η αύξηση της 'πίτας',  και ο άλλος είναι η μείωση ωρών εργασίας, δηλαδή το μοίρασμα της 'πίτας'.
   Η περιβόητη ανάπτυξη σημαίνει αύξηση της παραγωγής και  ανταγωνιστικότητα, δηλαδή καλή ποιότητα και φτηνές τιμές σε σχέση με άλλες χώρες. ΄Ομως όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα. Δεν έχουμε βαρειά βιομηχανία, στα περισσότερα είδη κάνουμε εισαγωγές.  Έχουμε μόνο τα καλύτερα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και τον καλύτερο τόπο για να κάνει κάποιος τουρισμό. Εκεί πρέπει να δώσουμε βάρος.
    Υπάρχει όμως και ο άλλος τρόπος για να μειώσουμε την ανεργία. Είναι η μείωση των ωρών εργασίας των εργαζομένων και η παράλληλη αύξηση των θέσεων εργασίας.
   Αν ρωτούσε κάποιος τους εργαζόμενους πριν από την οικονομική κρίση, αν θα ήθελαν μείωση ωρών εργασίας 30% και παράλληλη μείωση του μισθού τους, όλοι θα ελεγαν το ηρωικό ΟΧΙ, μόνο που στην πορεία κατάντησε ένα χαζό ΟΧΙ.  Στην πορεία έχασαν το 40% του μισθου τους, και μάλιστα χωρίς να μειωθούν οι ώρες εργασίας!. ήταν αυτή η τιμωρία τους. Και δημιουργήθηκαν στρατιές ανέργων. Στην Ελλάδα μόνο, 2 εκατομμύρια ενεργού πληθυσμού είναι άνεργοι. Και αν βάλουμε και άλλους που θα μπορούσαν να εργάζονται αλλά για διαφόρους λόγους δεν δουλεύουν, οι άνεργοι είναι 4 εκατομμύρια. Και αν βάλουμε και πολλούς άλλους που κάνουν παρασιτικά γραφειοκρατικά επαγγέλματα, η πραγματική ανεργία=μη παραγωγική εργασία στην ελλάδα είναι 70%.  Δηλαδή, αν αφαιρέσουμε τους μετανάστες που κάνουν τις περισσότερες δύσκολες δουλειές, τότε φτάνουμε στο τρελό ποσοστό πως μονο 10% των Ελληνων κάνουν κανονική παραγωγική εργασία, και βεβαίως δεν αμοίβονται σωστα.
  Υπάρχει μια παροιμία του ελληνικού λαού που λεει: το φαΐ των 10 το τρωνε και 11. Αν πάρεις μια πατάτα από κάθε πιάτο, βγάζεις ένα ακόμα πιάτο φαγητό για έναν απρόσμενο καλεσμένο. Αυτή είναι η λύση για το πρόβλημα της ανεργίας. Να μειωθούν σταδιακά οι ώρες εργασίας και να αυξάνονται συνεχώς οι θέσεις εργασίας. Πρέπει να μοιραστεί χρήμα και εργασία. Όπως είναι λάθος ένας να συσσωρεύει χρήμα, τη στιγμή που άλλοι δεν έχουν ούτε για τις βασικές τους ανάγκες, έτσι είναι λάθος να εργάζονται μερικοί εργασιομανείς 8, 10, έως και 15 ωρες την ημέρα , και να μην έχουν εργασία οι άλλοι. Η εργασία θέλει και αυτή το μέτρο της...
   Δεν είναι αρετή να δουλεύει κάποιος πάρα πολύ ,ειδικά αν πληρώνεται γι αυτό. Κλέβει την εργασία του άλλου, του συνάνθρωπού του, και κλέβει και το χρήμα που θα έπαιρνε κάποιος άλλος.
  Η ανεργία είναι η κορυφή του παγόβουνου σε μια οικονομική κρίση. Φέρνει όμως και άλλα προβλήματα... Κλοπές, άλλες παρανομίες, επαιτεία, πορνεία, εμπόριο ναρκωτικών, διαζύγια, ψυχικές και σωματικές ασθένειες, κλπ. κλπ.
  Πρέπει, λοιπόν, επειγόντως να μειωθούν οι ώρες εργασιας. Στα ωράρια καταστημάτων, στα ωράρια δημοσίων υπαλλήλων, και παντού. Και πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Υπάρχει ο τρόπος να γίνει αυτό σταδιακά, οι 8 ώρες να γίνουν 7, και μετά από έναν μήνα 6, κλπ., με παράλληλη πρόσληψη νέων εργαζομένων, μέχρι να εξαλειφθεί τελείως η ανεργία.
  Αλλά ας πάρουμε μερικά παραδείγματα: Οι βουλευτές που είναι 300 και παίρνουν 7.000 ευρώ το μήνα, πρέπει να γίνουν 1000 και να παίρνουν 2 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Ετσι θα υπάρχει και περισσότερη πολυφωνία στη Βουλή και θα φτάσουμε στην δημοκρατία των αντιπροσώπων , αντί για των κομμάτων που έχουμε σήμερα.  Οι μητροπολίτες που ειναι 70-100 περίπου, και παίρνουν 3.000 το μήνα, πρέπει να αυξηθούν σε 200 και να παίρνουν 1000 ευρώ το μηνα, αφού δεν έχουν προσωπικά εξοδα, και  είναι  άγαμοι.
  Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει κι αυτοί  να αυξηθούν σε διπλάσιο ποσοστό, να δουλεύουν ένα τετράωρο, και ας παίρνουν  λιγότερο μισθό απ' όσα παίρνουν σήμερα. κλπ. κλπ.  Έτσι θα βρουν δουλειά μόνιμη και ολογόωρη εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες. Οι έφηβοι ήδη από τα 15 χρονια τους θα μπορούν να υποαπασχολούνται, να βγάζουν μόνοι τους το χαρτζιλίκι τους, αντί να γίνονται βάρος στους γονείς-κηδεμόνες μέχρι μεγάλη ηλικία.
  Η μείωση των ωρών εργασίας  θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον καιρό που αναπτύχτηκε η τεχνολογία, ήδη από την πρώτη  εφεύρεση, την πρώτη μηχανή.  Αμέσως θα έπρεπε να είχε μειωθεί ανάλογα το ωράριο εργασίας. Υπάρχουν χιλιάδες εφευρέσεις που έχουν ευκολύνει τη ζωή μας, για κάθετι υπάρχει μηχάνημα, σχεδόν όλα γίνονται πατώντας ένα κουμπί. Όμως οι ηλίθιοι κεφαλαιοκράτες ήθελαν να καρπωθούν την αύξηση της παραγωγής λόγω των μηχανών. Αλλά κι οι  κουτοί εργαζόμενοι όλοι ήθελαν να δουλεύουν περισσότερο, με την ελπίδα να γίνουν πιό πλούσιοι για να μπορούν να καταναλώνουν.
   Ολα αυτά έκαναν πλέον τον κύκλο τους. Δεν πάει άλλο...
  Ζούμε σε έναν τρελο κοσμο, και στα εδιέξοδα που δημιούργησε ο άμετρος καπιταλισμός.
  Το κράτος και το κεφάλαιο αδυνατούν να πάρουν την απόφαση να μειώσουν το ωράριο εργασίας. Ας το κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες, οι μικρομεσαίοι. Ας μοιράσουμε χρόνο και χρήμα και εργασία. Είναι τόσο γοητευτική αυτή η πρακτική. Φέρνει φιλίες, δίνει ελεύθερο χρόνο για χόμπυ και τέχνες, δημιουργεί πολιτισμό.
  Η Ελλαδα οφείλει να ξεκινήσει το χορό της 3ωρης εργασίας για όλους με 400-500 μισθό, κι όποιος θέλει να δουλέψει περισσότερο, μπορεί να το κάνει, αυτός θα χάσει το χρόνο της ζωής του...
  Η Ελλάδα ας ξεκινήσει πρώτη το χορό για την μείωση των ωρών εργασίας, για το μοίρασμα της πίτας. Θα βγούμε όλοι ωφελημένοι. Το καλό αυτό παράδειγμα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
  Περισσοτερα στο 'μανιφέστο της τεμπελιας' που υπαρχει στο δαδικτυο.
   Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσίαα.

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Διευκρινήσεις ζητά ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους λόγους που επέβαλαν τις μειώσεις της τάξης του 68,3% στις επιδοτήσεις ελαιοκαλλιέργειας. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση για τις επιτπώσεις της νέας ΚΑΠ στην Ελαιοκαλλιέργεια στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΔΗΚ στις 31 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο. Ήδη το έγγραφο αυτό του ΣΕΔΗΚ με αρ. 66/20-10-14, το οποίο κοινοποίησαν και στην Περιφέρεια Κρήτης, οι Βουλευτές Αυγενάκης, Διακάκη και Κριτσωτάκης το διαβίβασαν στη Βουλή, επισημαίνοντας τα ευλόγα ερωτήματα που αναφέρονται σε αυτό και ζητώντας να υπάρξει απάντηση τους από το Υπουργείο.
Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, ενώ παράγοντες του Υπουργείου προβαίνουν σε συνεχείς επεξηγηματικές ανακοινώσεις για τις θετικές ρυθμίσεις που γίνονται με την ΚΑΠ για άλλες καλλιέργειες, αποφεύγονται παντελώς αναφορές για την Ελαιοκαλλιέργεια. Όμως, όπως προκύπτει από τα συνοπτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα στην Βουλή από τον κ. Υπουργό ΥπΑΑΤ, στην Περιφέρεια "Δενδρώδεις καλλιέργειες" - στην οποια υπάγεται και η Ελαιοκαλλιέργεια, κατανέμεται συνολική έκταση 9,7 εκατ. στρέμματα και συνολικό πόσο ενισχύσεων 470 εκατ. ευρω. Επομένως με απλή διαίρεση διαπιστώνεται , ότι η μέση επιδότηση ανά στρέμμα στην ελαιοκαλλιέργεια θα είναι μόλις 48,5 ευρω ανά στρέμμα.

Πώς θα γίνουν οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ - Τα «πονηρά» σημεία της ρύθμισης

Της Μαρίας Βουργάνα
Σε δύο εκκαθαρίσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και η δεύτερη τον Δεκέμβριο, θα γίνουν οι εκπτώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι θα χάσουν τελικά την έκπτωση 50% ή την πλήρη απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ.
Αυτό θα συμβεί γιατί στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ θα συμπεριληφθούν και εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή δεν φορολογούνται και εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, τα επιδόματα ανεργίας, τα ειδικά επιδόματα τρίτεκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων άνω του 80% ακόμη και το ΕΚΑΣ και τα φοιτητικά επιδόματα.
Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνολικά ποσά ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος θα ξεπεράσουν τα όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ στους οικονομικά αδύναμους, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι αυτοί να κληθούν να πληρώσουν τελικά ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ.
Με δύο αποφάσεις που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου διευκρινίζονται τα εξής:
1. Για να κριθεί αν ο φορολογούμενος πληροί το εισοδηματικό κριτήριο ή όχι, προκειμένου να χορηγηθεί έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό φορολογητέο εισόδημα. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της φετινής φορολογικής δήλωσης, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 3 έως και 10 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται. Δηλαδή θα αθροίζονται:
α) Όλα τα ποσά των καθαρών εισοδημάτων (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές δραστηριότητες κ.λπ.).
β) Όλα τα ποσά που δηλώθηκαν στις παραγράφους 3 έως 10 του πίνακα 6 της φετινής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή:
? Τα απαλλασσόμενα από τον φόρο ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο ποσά εισοδημάτων τα οποία υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται το εξωιδρυματικό επίδομα, τα κέρδη από την πώληση μετοχών, τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, τα μερίσματα από ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, οι τόκοι από καταθέσεις σε τράπεζες, οι τόκοι ομολόγων και ρέπος.
? Τα ποσά τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και ταυτόχρονα απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%. Σ' αυτά περιλαμβάνονται όλα τα ποσά των επιδομάτων στήριξης τέκνων και των ειδικών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων τα οποία καταβλήθηκαν από τον ΟΓΑ, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%, το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη των ολικώς τυφλών ή των κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80% καθώς επίσης και οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης, δηλαδή οι αποζημιώσεις απόλυσης ή εθελουσίας εξόδου.
? Τα επιδόματα ανεργίας που εισπράχθηκαν από τον ΟΑΕΔ. Τα ποσά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) τα οποία καταβλήθηκαν στο φορολογούμενο εφόσον ήταν χαμηλοσυνταξιούχος.
γ) Η προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος η οποία θα προκύπτει σε περίπτωση που το συνολικό δηλωθέν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του φορολογούμενου είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα).
2. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η πρώτη εκκαθάριση με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σε πρώτη φάση οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται έκπτωση 20% (κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2013) 50% (οικονομικά αδύναμοι) ή πλήρη απαλλαγή (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι) στον ΕΝΦΙΑ θα δουν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου στα οποία θα έχει γίνει συμψηφισμός με τα ποσά που κατέβαλαν με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσει μια ακόμη εκκαθάριση.
Η δεύτερη εκκαθάριση θα γίνει με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν μετά την την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων (εισοδήματος και ακινήτων) με τις οποίες θα διορθωθούν λάθη και παραλείψεις. Στην περίπτωση στην οποία, κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν δικαιούται τη χορηγηθείσα μείωση, λόγω της υποβολής ή της εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη μέχρι τη νέα εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις, αυτή αίρεται και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ο οποίος καταβάλλεται σε ισόποσες δόσεις μέχρι και την 27 Φεβρουαρίου 2015.
3. Η διαδικασία για τη χορήγηση των εκπτώσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικές μεθόδους που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να προσκομίσουν δικαιολογητικά.
Η μοναδική περίπτωση η διαδικασία να κινηθεί μέσω των ΔΟΥ είναι να μην είναι διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες, ώστε να ελέγχεται αν πληρούνται τα κριτήρια ή όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στις εφορίες, προκειμένου να διεκδικήσουν τις εκπτώσεις.

Δημογραφικό: Ο φόβος και ο τρόμος για το μέλλον αυτού του τόπου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ...


myphotos1.jpg
Του Κ. Κωνσταντόπουλου
Προέδρου Συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας


Με την ευκαιρία της γιορτής των πολυτέκνων στις 2 Νοεμβρίου που για φέτος  είναι η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου θέλουμε  για μια ακόμα φορά να κάνουμε γνωστές τις θέσεις και τις απόψεις των πολυτέκνων.
Στόχος η ανακοπή της αντισυνταγματικής, αντιπολυτεκνικής, αντιδημογραφικής και αντιοικογενειακής τακτικής της (συγ)Κυβέρνησης, τακτική με την οποία καταργούνται το ένα μετά το άλλο θεσμοθετημένα από δεκαετίες δικαιώματα των πολυτέκνων και μάλιστα τη στιγμή που πολλά από αυτά αποτελούσαν δημογραφικά κίνητρα, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος και περαιτέρω να προβληθούν και να επιδιωχθεί:
  1. Η επαναχορήγηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας και η επαναχορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, όπως γινόταν μέχρι το 2009 (σύμφωνα με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού το 2011 - στο Ζάππειο ΙΙ με τη Διαφάνεια 8).
  2. Η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας των πολυτέκνων από τον ΕΝΦΙΑ και η εξαίρεση των Γραφείων των πολυτεκνικών Συλλόγων και της ΑΣΠΕ από τον παραπάνω φόρο.
  3. Η επαναχορήγηση του δικαιώματος της μετεγγραφής στους πολυτέκνους και τα τέκνα τους, κατά τα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως ίσχυε επί 32 χρόνια από το 1979 έως 2010, στις Σχολές και Τμήματα των ΑΕΙ και ΣΕΙ, στην αντίστοιχη Σχολή, που είναι πλησιέστερη του τόπου κατοικίας των γονέων τους ή σπουδάζει ο (η) αδελφός (ή) τους.
  4. Η επάνοδος του αφορολογήτου των παιδιών, όπως καθορίσθηκε με τον Ν. 3842/2010 ( ΥΕΚ 58Α/23-4-2010) στις 25.500 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και να θεσπισθεί επί πλέον τουλάχιστον 5.000 ευρώ για κάθε ένα από το 5ο και επί πλέον τέκνα.
  5. Να εξαιρεθούν της διαθεσιμότητος οι πολύτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι μόνον οι έχοντες τέσσερα προστατευόμενα τέκνα.
  6. Να τοποθετούνται οι πολύτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εκπαιδευτικοί πολύτεκνοι στον τόπο των συμφερόντων τους και να επανέλθει και εφαρμοσθεί η διάταξη για το διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, μέτρου δημογραφικού, που απέδωσε στην πράξη και χωρίς οικονομικό κόστος..
  7. Να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι από το φόρο πολυτελείας, δεδομένου ότι απέκτησαν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού εξ ανάγκης λόγω των πολλών παιδιών τους και για την ασφαλή μεταφορά τους και να έχουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για τ΄ αυτοκίνητά τους.
  8. Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία των πολυτέκνων από τους πλειστηριασμούς.
  9. Να αυξηθεί το όριο εισοδήματος για τη διανομή τροφίμων παρεμβάσεως Ε.Ε. για τους πολυτέκνους.
  10. Να εφαρμόζεται ο Ν.3454/2006 σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν τους πολυτέκνους και ο οποίος ορίζει πώς αποδεικνύεται η πολυτεκνική ιδιότητα, προκειμένου να μην εμφανίζεται η περίπτωση να εκμεταλλεύονται το νόμο, άνθρωποι, που δεν έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.



ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗ
Από τα δημογραφικά στοιχεία που τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας, από σχετικό δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ως προς τη φυσική κίνηση του πληθυσμού, αποδεικνύεται πως η χώρα μας το έτος 2013 υπέστη δημογραφική καθίζηση και ειδικότερα:
1. Φυσική μεταβολή του πληθυσμού:
Η φυσική μεταβολή του πληθυσμού (δηλαδή η μεταβολή που οφείλεται μόνο στη διαφορά γεννήσεων – θανάτων χωρίς να συνυπολογίζεται η μετανάστευση) παρουσίασε σημαντική αρνητική εξέλιξη.
Το έτος 2013 οι γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες συρρικνώθηκαν στις 80.940, ενώ οι θάνατοι σκαρφάλωσαν στις 111.794. Είχαμε δηλαδή φυσική μείωση του πληθυσμού κατά 17.660 άτομα.
2. Γεννήσεις ζώντων και νεκρών βρεφών:
α. Κατά το 2013 οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν στις 94.134 (αγόρια 48430 και κορίτσια 45.704), παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,21% σε σύγκριση με το έτος 2012, που οι γεννήσεις ήσαν 100.371 (αγόρια 51.654 και κορίτσια 48.717).
β. Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις των νεκρών βρεφών, οι οποίες το 2013 ήσαν 376 , μειωμένες κατά 15,7%, σε σχέση με το έτος 2012 που είχαν σημειωθεί 446 γεννήσεις νεκρών βρεφών.
3. Υπηκοότητα της μητέρας:
Το 2013 καταγράφηκαν 80.940 γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες (ποσοστό 85,98%) και 13.194 από αλλοδαπές μητέρες (ποσοστό 14,02%).
4. Θάνατοι:
α. Οι θάνατοι κατά το έτος 2013, παρουσίασαν μείωση κατά 4,15 % σε σύγκριση με το έτος 2012 και ανήλθαν στις 111.794 (άνδρες 57.627 και γυναίκες 54.167), ενώ το έτος 2012 οι θάνατοι ήσαν 116.670 (άνδρες 60.137 και γυναίκες 56.533).
β. Η μέση ηλικία κατά το θάνατο, το 2013 ανήλθε στα 75,25 χρόνια για τους άνδρες και 80,85 χρόνια για τις γυναίκες, έναντι 74,79 για τους άνδρες και 80.64 για τις γυναίκες το έτος 2012.
5. Στο πίνακα που παρατίθεται στη συνέχεια φαίνονται οι γεννήσεις και οι θάνατοι από το έτος 2009 έως 2013.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΛΑΓΚΕΙΤ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ

Έκπληξη, αίσθηση και μεγάλη αγανάκτηση προκάλεσε η... αποκάλυψη πως η περιβόητη ΜΠΕ για τη βίλα στο Βασιλίτσι υπεγράφη από τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ο Γιώργος Διδασκάλου έδωσε το "πράσινο" φως να προχωρήσει η μελέτη της... δήθεν διάβρωσης - που μόνο οι... αναρμόδιοι είδαν - και μαζί της και τα... υπόλοιπα ζητήματα με τις κραχτές αυθαιρεσίες που έχουν εντοπιστεί με το παράνομο λιμάνι, για το οποίο όμως η Αποκεντρωμένη... ξέχασε το πρωτόκολλο κατεδάφισης!!! Τα θέματα που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη είναι πάρα πολλά για τις ευθύνες όλων εκείνων των υπηρεσιών και των υπευθύνων τους που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην όλη υπόθεση και που καλυπτόμενοι πίσω από τη νομιμοφάνεια, τελικά, λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά χωρίζοντας τους πολίτες σε δύο κατηγορίες. Στιγμές που αφήνουν τον κόσμο άφωνο, να απορεί για αυτό το κράτος όπου η ισονομία χάνεται στις... δήθεν μελέτες και τα... αμελέτητα

ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

«Δρομολογούμε την ταχύτερη δυνατή διείσδυση του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά της χώρας» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή το νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, με το οποίο δίνονται κίνητρα για τη μετατροπή κεντρικών και ατομικών θερμάνσεων από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. «Επιδοτούμε έως 60% τη σύνδεση για 50.000 οικογένειες σε Αττική-Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία. Ήδη, στην Αττική οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 200%, στη Θεσσαλονίκη κατά 300% και στη Θεσσαλία κατά 450%» τονίζει ο υπουργός. «Διεκδικούμε την επέκταση των επιδοτήσεων και σε άλλους δικαιούχους. Νομοθετούμε την αποδέσμευση της αυτονομίας σε κτίρια με κεντρική θέρμανση με πρόνοιες, ώστε να μην διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός των πολυκατοικιών. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου. Η διαβούλευση με την κοινωνία που μόλις ξεκίνησε, αλλά και η συζήτηση με τα κόμματα στη Βουλή κατά την ψήφιση, θα επιτρέψουν σε όλους μας να νομοθετήσουμε την καλύτερη επιλογή για τα νοικοκυριά και την ποιότητα της ατμόσφαιρας» προσθέτει.

ΣΤΑΒΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΨΥΧΩΝ ΟΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΑΘΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

«ΣΤΑΒΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΨΥΧΩΝ» Στο καφενείο του καταυλισμού, στο οποίο κυμάτιζαν Ελληνικές Σημαίες, παρουσία των περισσότερων τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας Καλαμάτας και ενός τσιγγάνου ιερέα, ο εκπρόσωπός τους, Αθανάσιος Κατσαρής, δήλωσε το μεσημέρι, ρητά και κατηγορηματικά, ότι οι τσιγγάνοι δεν πρόκειται να πάνε στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας και εξήγησε τους λόγους… Ο Αθανάσιος Κατσαρής, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Τσιγγάνων και πρόεδρος της επιτροπής κατοίκων Ελλήνων τσιγγάνων Αγίας Τριάδας, τόνισε ότι οι τσιγγάνοι είναι άνθρωποι και έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να πάνε στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας, την οποία χαρακτήρισε «στάβλο ανθρώπινων ψυχών, στον οποίο δεν μπορούν να ζήσουν ούτε ζώα». Όμως, ακόμη και αν επισκευαζόταν η κατασκήνωση της Μπιρμπίτας, ο κ. Κατσαρής είπε ότι και πάλι δεν θα πήγαιναν οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας διότι εκεί μένουν τσιγγάνοι από άλλες τσιγγάνικες φυλές και μια μίξη τσιγγάνικων φυλών θα προκαλούσε βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. Ο πρόεδρος της επιτροπής των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες συζήτησε με το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, όμως δήλωσε ότι η κουβέντα τους δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι τσιγγάνοι θέλουν το διάλογο και είναι διατεθειμένοι να κουβεντιάσουν για δίκαιες λύσεις.
Σταύρος Μαρτίνος

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΦΜ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ...

 Και χρηματοδοτήσεις από φαρμακευτικές εταιρείες

Στον αέρα θα βγαίνουν όλα τα στοιχεία των γιατρών από όνομα μέχρι και ΑΦΜ, οι οποίοι θα λαμβάνουν είτε χρηματοδοτήσεις για συνέδρια είτε δώρα. Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο τα στοιχεία να αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα από την 1η Ιανουαρίου του 2015 οπότε τη χρονιά αυτή θα αρχίσει η συγκέντρωση όλων των στοιχείων τα οποία και θα βγούνε στη δημοσιότητα το 2016.
Οπως γράφειο και το iatropedia πρόκειται ουσιαστικά για μια πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος την οποία ενισχύει πλέον και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το σχέδιο νόμου θα υποχρεώνει τόσο τις εταιρείες όσο και τους γιατρούς να συναινούν στη δημοσιοποίηση των παροχών σε είδος ή σε χρήμα.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Όλος ο σχεδιασμός για τη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα

Στην αίθουσα του ΤΕΕ τμ. Δυτικής Ελλάδος με πρωτοβουλία της ΔΕ του Τμήματος, πραγματοποιήθηκε χθές ενημερωτική συνάντηση- ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος και ο Δ/ντής Εργων και Μελετών Θαν. Καπένης ενώ πήραν μέρος μηχανικοί - μέλη των Μόνιμων Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας του ΤΕΕ Τμ. Δυτικής Ελλάδος, ο αντιδήμαρχος κ. Παύλος Στάμος εκ μέρους του Δήμου, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πάτρας. Η ενημέρωση αφορούσε ολόκληρο το τμήμα της βόρειας και δυτικής Πελοποννήσου. Σήμερα εκτελούνται εργασίες στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη και πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες στο τμήμα Ροδοδάφνη – Μποζαίτικα, όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί και προσωρινός σιδηροδρομικός σταθμός (πριν την οδό Κανελλοπούλου) για την εξυπηρέτηση της Πάτρας, μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα έργα στο τμήμα Μποζαίτικά – Αγ. Διονύσιος – νέο λιμάνι. Το τμήμα μέχρι τα Μποζαίτικα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2017. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τη σύσκεψη προκάλεσε το τμήμα Μποζαίτικα – νέο λιμάνι, που περιλαμβάνει και τη διέλευση από την κεντρική περιοχή της Πάτρας. Από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ διευκρινίστηκε ότι έχει συμφωνηθεί η χρηματοδότηση της μελέτης του από το ειδικό πακέτο χρηματοδότησηςτων Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, και, εκτιμήθηκε ότι η σχετική αίτηση θα υποβληθεί στις αρχές του 2015, οπότε, σε διάστημα της τάξεως του ενός χρόνου θα υπάρξουν νέα στοιχεία και δεδομένα. 
Η κατεύθυνση που υπάρχει αυτή τη στιγμή από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ είναι η διερεύνηση της δυνατότητας μιας φτηνής λύσης υπογειοποίησης (μονής γραμμής) ως μακροπρόθεσμη προοπτική, ενώ θα διερευνηθούν διάφορα σενάρια για την υλοποίησή της. Αν και εφόσον προκύψει ότι μια τέτοια λύση είναι άμεσα χρηματοδοτήσιμη θα υλοποιηθεί άμεσα. Διαφορετικά, ως βραχυπρόθεσμη - και πιθανόν μεσοπρόθεση – λύση, διερευνάται ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάμενης επιφανειακής γραμμής για τη λειτουργία του Προαστιακού και η κατασκευή μιας παράλληλης, επίσης επιφανειακής, κανονικού πλάτους γραμμής, που θα περνάει μέσα από τη λιμενική ζώνη μέχρι το νέο λιμάνι, για την εξυπηρέτηση της υπεραστικής επιβατικής και εμπορικής κίνησης. Η γραμμή αυτή προοπτικά θα συνεχιστεί και προς νότο. 
Στο τμήμα Πάτρα – Πύργος, υπάρχουν έτοιμες μελέτες για αρκετά τμήματα και τα έργα κανονικοποίσης και ηλεκτροκίνησης μονής γραμμής προβλέπεται να αρχίσουν μέσα στην προγραμματική περίοδο 2014-20. (Στο πλαίσιο της αναβάθμισης αυτού του τμήματος εξετάζεται και η σύνδεση με ΒΙΠΕ Πάτρας και με το Αεροδρόμιο Αράξου). Κατά την περίοδο αυτή προβλέπεται να αρχίσει η εκπόνηση των μελετών στο τμήμα Πύργος – Καλαμάτα.

ΓΕΜΙΣΕ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΙ...

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Επιπλέον 34 νέοι σταθμοί διοδίων θα ανοίξουν στα επόμενα δύο χρόνια με τους οδηγούς να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Από τη… νέα γενιά διοδίων που και αυτοί θα ανήκουν στις ιδιωτικές κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους, οι οκτώ πρώτοι σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν από την αρχή της νέας χρονιάς ως το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς θα παραδίδονται τα νέα τμήματα και θα εξελίσσεται το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας. Τον τελευταίο ελληνικό αυτοκινητόδρομο που κατασκευάστηκε ως αμιγώς δημόσιο έργο, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και τώρα πωλείται σε ιδιώτες οι οποίοι θα διαχειριστούν τα διόδια.
Με τον τρόπο αυτό, στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, μήκους περίπου 1.800 χλμ., οι οδηγοί θα «πέφτουν» πάνω σε 66 σταθμούς διοδίων συνολικά, πληρώνοντας 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο που διανύουν, χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ.
Το ταξίδι Αθήνας-Θεσσαλονίκης, σε έναν χρόνο από σήμερα, θα έχει 12 μετωπικά διόδια και το κόστος αναμένεται να εκτοξευτεί στα 70 ευρώ, με επιστροφή, από περίπου 58 ευρώ που κοστίζει σήμερα.
Μέσα στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, θα ανοίξει ο νέος μετωπικός σταθμός λίγο έξω από τη Λαμία καθώς και πλευρικοί σταθμοί στους κόμβους Αγίας Μαρίνας και Στυλίδας, στο πλαίσιο της παράδοσης των τελευταίων τμημάτων του Πετάλου του Μαλιακού.
Σε έναν χρόνο από σήμερα, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή των σηράγγων στα Τέμπη κι αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση, αυξήσεις στις τιμές στο Μακρυχώρι και στη Λεπτοκαρυά ενώ θα ανοίξουν δυο νέοι πλευρικοί σταθμοί σε Ευαγγελισμό και Πλαταμώνα.
Αν υπολογίσουμε και τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων όπου πληρώνουν μόνο όσοι εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο, ο άξονας Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα διαθέτει 27 σταθμούς.
Επιπλέον στις αρχές της νέας χρονιάς αναμένεται να επιβληθούν δεύτερα διόδια σε όσους κινούνται μεταξύ Αθήνας και Χαλκίδας. Σήμερα για την διαδρομή αυτή, διόδια επιβάλλονται μόνο στις Αφίδνες ενώ τώρα τίθεται σε λειτουργία και ο σταθμός στο Βαθύ Αυλίδας.
 ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Ένας ακόμη μετωπικός σταθμός προστίθεται στους υφιστάμενους τέσσερις της διαδρομής Ελευσίνα-Πάτρα. Θα βρίσκεται στα Νικολαίικα του Διακοφτού. Ακόμη θα ανοίξουν άλλοι πέντε πλευρικοί σταθμοί στους κόμβους Αραχωβίτικων, Καλαβρύτων, Ακράτας, Δερβενίου, Κιάτου και Ζευγολατιού.
Αυξήσεις προβλέπονται στα υφιστάμενα διόδια Ζευγολατιού και Ρίου καθώς και επιβολή αμφίπλευρων διοδίων ενώ σήμερα οι οδηγοί πληρώνουν μόνο προς μια κατεύθυνση.
Όλα αυτά θα γίνουν έως το τέλος της ερχόμενης χρονιάς, όταν και θα παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Πάτρας που θα αντικαταστήσει τον σημερινό δρόμο που έχει χαρακτηριστεί ως «εθνική καρμανιόλα». Το ταξίδι πάντως τότε, αναμένεται ότι θα κοστίζει πάνω απο 26 ευρώ με επιστροφή, απο περίπου 18 ευρώ που κοστίζει σήμερα.
ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Συνολικά 9 σταθμοί, εκ των οποίων οι 4 θα είναι μετωπικοί θα τοποθετηθούν απο τις αρχές του 2016 στην διαδρομή Αντίρριο-Ιωάννινα, καθώς τότε αναμένεται να παραδοθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού. Οι τιμές των νέων διοδίων δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.
Κάποιοι απο αυτούς τους σταθμούς δεν αποκλείεται πάντως να μπουν νωρίτερα, πριν ολοκληρωθεί το σύνολο του άξονα καθώς η εταιρεία ήδη έχει αιτηθεί για να ανοίξει ο πρώτος σταθμός στην Άρτα.
Η Ιόνια Οδός χρηματοδοτείται εν μέρη απο τα διόδια που πληρώνουν σήμερα οι ταξιδιώτες στην Αθηνών-Λαμίας, στους σταθμούς Αφιδνών, Θήβας και Τραγάνας τα οποία πάντως δεν προβλέπεται να μειωθούν μετά την ολοκλήρωση του νέου άξονα.
 ΜΟΡΕΑΣ
Ένας ακόμη μετωπικός σταθμός προστίθεται στην νότια Πελοπόννησο. Θα ανοίξει όπως όλα δείχνουν έως το ερχόμενο καλοκαίρι, λίγα χιλιόμετρα νότια της Μεγαλόπολης και θα πληρώνουν σε αυτόν όσοι κινούνται απο και προς την Σπάρτη, στο νέο αυτοκινητόδρομο που την ενώνει με τον άξονα Μορέα που συνδέει Κόρινθο,Τρίπολη και Καλαμάτα. Έξω απο τη Καλαμάτα θα προστεθεί ένας ακόμη πλευρικός σταθμός, στον κόμβο Θουρίας με την παράδοση της Περιφερειακής της πόλης.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ
Νέοι σταθμοί διοδίων θα ανοίξουν απο τις αρχές του 2016 και στον κάμπο της Δυτικής Θεσσαλίας, με την παράδοση του πρώτου τμήματος της Κεντρικής Οδού, που θα ενώνει την Ξυνιάδα με τα Τρίκαλα. Στο τμήμα αυτό προβλέπονται δυο μετωπικοί σταθμοί. Έξω απο τα Τρίκαλα και στους Σοφάδες, ωστόσο μπορεί σε πρώτη φάση να λειτουργήσει μόνο ο ένας. Στη πλήρη ανάπτυξη του άξονα της Κεντρικής Οδού απο τη Λαμία έως την Εγνατία Οδό, προβλέπονται συνολικά 4 μετωπικοί σταθμοί διοδίων.
 ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ
Στον νέο άξονα που εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και θα υλοποιηθεί με δημόσια και κοινοτικά χρήματα, θα επιβληθεί μόνο ένας σταθμός διοδίων, σε πρώτη φάση, αντί των δυο που προβλεπόταν αρχικά. Εκτός σχεδιασμού βγήκε ο σταθμός έξω απο την Πάτρα ενώ θα γίνει κανονικά ο νότιος σταθμός διοδίων μεταξύ Πύργου και Αμαλιάδας.
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
Μέσα στους επόμενους μήνες ανοίγουν οι πρώτοι σταθμοί διοδίων στους κάθετους άξονες της Εγνατίας και αφορούν κυρίως την διεθνή κίνηση. Οι σταθμοί ανοίγουν στον Προμαχώνα, τους Ευζώνους και την Κρυσταλλοπηγή.
Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να αυξηθούν άμεσα, κατά τρεις οι εφτά σημερινοί σταθμοί της Εγνατίας Οδού καθώς ετοιμάζεται η προκήρυξη για την πώληση του αυτοκινητοδρόμου σε ιδιώτες.
Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να επιβάλει 21 σταθμούς διοδίων σε όλο τον άξονα, κάτι που σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αποκλείστηκε από τον υπουργό Υποδομών. Έτσι, αναμένεται μέχρι το 2017, να λειτουργούν 15 σταθμοί διοδίων.