Pages

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Δεύτερη η Πελοπόννησος στην ανάπτυξη ανεμογεννητριών

Αλματώδη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας για το 2015, προβλέπουν παράγοντες της αγοράς, σε συνέχεια της ανοδικής τροχιάς που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος.

Η συνολική αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε το 2014 ήταν 113,9 μεγαβάτ (MW), ελάχιστα μειωμένη σε σχέση με το 2013. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), στα τέλη του 2014 βρίσκονταν ήδη υπό κατασκευή ή είχαν αποκτήσει συμβόλαιο νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 246,5 MW. Τα μεγαβάτ αυτά αναμένεται να προστεθούν εντός του 2015 στο δυναμικό της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Στα υψηλά «σκαλοπάτια» της ανάπτυξης ανεμογεννητριών κατατάσσεται η Πελοπόννησος, η ο οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα.Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο συνδυασμός των αιολικών που τέθηκαν σε λειτουργία το 2014 και εκείνων που είναι έτοιμα για το 2015 «αποδεικνύει την αναπτυξιακή δυναμική και τις προοπτικές των αιολικών επενδύσεων στην Ελλάδα, που υλοποιούνται προσφέροντας απασχόληση και εισόδημα σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, όπως αναφέρεται «συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του 2020 και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Όπως γράφει η «Καθημερινή», τo σύνολο της αιολικής ισχύος στα τέλη του 2014 ήταν 1.979,8 MW, αυξημένο κατά 6,5% σε σχέση με το 2013. Απ’ αυτά, στο διασυνδεμένο σύστημα βρίσκονται 1.663,5 MW, ενώ 316 MW έχουν αναπτυχθεί στα μη διασυνδεμένα νησιά.
Σε επίπεδο περιφερειών, στη Στερεά Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί οι περισσότερες ανεμογεννήτριες (με μεγάλη συγκέντρωση στην Εύβοια) με αιολική ισχύ 602,8 MW (30,6%), ακολουθεί η Πελοπόννησος με 367,95 ΜW (18,6%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 282,55 MW (14,3%).


Γυμνάσιο Κυπαρισσίας – Αφιέρωμα σήμερα στο Μάνο Χατζιδάκι

Το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας παρουσιάζει αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι με τη Δώρα Λουίζου σήμερα το απόγευμα! Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος», στις 7:30μμ, και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η Δώρα Λουίζου, με τη μελωδική φωνή της, θα ερμηνεύσει γνωστές και αγαπημένες δημιουργίες του Μάνου Χατζιδάκι και στο πιάνο θα είναι η Χάρις Αμουντζά και στην κιθάρα ο Στέφανος Μπακάλης. Θα συμμετάσχει η Χορωδία μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στο πλούσιο και πολύμορφο έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι υπό τον τίτλο «να σου πω το μικρό μου μυστικό», από το γνωστό τραγούδι «Ιλισσός»! Μιλώντας στο «Θ» για την εκδήλωση και τη δική της συμμετοχή, η Δώρα Λουίζου, με συγκίνηση, τόνισε: «Από τα ακούσματα της "Λιλιπούπολης", αργότερα παίζοντας στο πτυχίο έργα για πιάνο και στην συνέχεια μελετώντας δίπλα στην καθηγήτρια φωνητικής Ν. Ζάππα τον τρόπο που επιθυμούσε ο Χατζιδάκις να ερμηνεύουν τα τραγούδια του, φτάνουμε στο σήμερα, όπου έχω την τιμή "να σας πω το μικρό μου μυστικό", σε μια βραδιά αφιερωμένη στη μαγεία της Μουσικής, των στίχων και της προσωπικότητας του μοναδικού Μάνου Χατζιδάκη..
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΗΛ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ

  • Μετά το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση διαχειριστικών και ενδιάμεσων φορέων, αλλά και η μερική ανακατεύθυνση προγραμμάτων
  • Προκηρύξεις, έτσι, προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ΙΙ 2014-2020 πρέπει να αναμένονται στις αρχές του β' εξαμήνου του 2015
  • Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα αναπροσαρμοστεί και θα αναπροσανατολιστεί προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση στην παραγωγή και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
Τα παραπάνω αποτελούν τις πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, που περιέγραψε το αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας.
Πιο αναλυτικά, ανακοίνωσε:
- Νέο ΕΣΠΑ, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Απογραφειοκρατικοποίηση του συστήματος
- Στροφή στη νεανική επιχειρηματικότητα με άνοιγμα νέων επιχειρήσεων
Αλλαγή στην επαφή των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση μέσω ΚΕΠ επιχειρήσεων
- Ενίσχυση των διαδικασιών των νεοφυών επιχειρήσεων

- Ενίσχυση των εξαγωγών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία

Διεύρυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με προσανατολισμό στα μικρού και μεσαίου μεγέθους έργα.

Το ελαιόλαδο βοηθά και στην κατάθλιψη

Καταναλώνοντας ελαιόλαδο, κανείς κάνει καλό όχι μόνο στην καρδιά του αλλά και στην ψυχική του υγεία. Όσα περισσότερα τρανς λιπαρά (κορεσμένα) καταναλώνει κάποιος, όχι μόνο κάνει κακό στην καρδιά του, αλλά και στην ψυχική του υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αντίθετα, μη κορεσμένα λίπη όπως είναι το ελαιόλαδο, δρουν κατά της κατάθλιψης. Ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής, Αλμουδένα Σάντσεζ -Βιγιέχας, διαπίστωσαν στο πλαίσιο της μελέτης πως κάποιες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Οι επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μετά από έξι χρόνια 657 άτομα είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Όπως φάνηκε, όσοι κατανάλωναν συχνά fastfood και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα τρανς λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση έως και 48% του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης

Aλλάζουν οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης

Άμεσα θα αντικατασταθούν οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι σχετικές διεργασίες για τους διαδόχους τους. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι και τη λήξη της θητείας τους τον Ιούλιο του 2015 και αναμένεται να οριστούν νέα κριτήρια για την ανάδειξή τους. Όσον αφορά τους Σχολικούς Συμβούλους η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ρόλος τους είναι μόνο παιδαγωγικός και συμβουλευτικός ενώ για τους Διευθυντές των σχολείων ο ρόλος τους είναι συντονιστικός. Για τους Διευθυντές των σχολείων αναμένεται να θεσμοθετηθούν κριτήρια στα οποία να συμπεριλαμβάνεται με βαρύνουσα σημασία η άποψη του Συλλόγου διδασκόντων. Γενικά στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναβάθμιση του συλλόγου διδασκόντων με την παράλληλη ενίσχυση των συλλογικών και δημοκρατικών δομών προγραμματισμού και ελέγχου όπου οι σύλλογοι των διδασκόντων θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών αποτελεί κρίσιμη παράμετρο και αποτελεί προϋπόθεση για ένα καλό δημόσιο σχολείο.

Περιφέρεια Αττικής: Καταγγέλλει την απόφαση μεταφοράς απορριμμάτων από την Τρίπολη

Την απόφαση των Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Γιώργου Διδασκάλου και Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα για μεταφορά 4.000 τόνων απορριμμάτων από την Τρίπολη στον ΧΥΤΑ Φυλής, καταγγέλλει η Περιφέρεια Αττικής. Χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική ενέργεια» την απόφαση των «δυο διορισμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων» με την οποία αγνοούν την απόφαση της πρόσφατα εκλεγμένης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη βούληση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) να βάλει τέλος στο αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή.
 Η Περιφερειάρχης Αττικής -σημειώνεται- έχει επανειλημμένως τονίσει ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, με την επίκληση του επείγοντος, να επιβαρύνεται και άλλο η Φυλή. Η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτή την πρακτική που θέλει τη Φυλή τελικό αποδέκτη των απορριμμάτων από άλλες Περιφέρειες και δήμους. Η λύση δεν είναι πλέον η Φυλή». Σε σχέση με τους δυο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο Μανώλης Αγγελάκας χαρακτηρίζεται «ατυχήσαντας υποψήφιος της ΝΔ στην Α' Αθήνας στις βουλευτικές εκλογές του 2012» που διορίσθηκε τον Αύγουστο 2012 από τη συγκυβέρνηση ως Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και τον Ιανουάριο 2014 ως Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττική

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΑΡΩΜΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ

ΑΡΩΜΑ Τριφυλίας θα έχει η Ευρώπη καθώς επισημοποιήθηκε η τοποθέτηση των 24 τοπικών αιρετών εκπροσώπων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ), όπως ανακοινώθηκε με την πολιτική συνέλευση των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ε.Ε. Οι αιρετοί θα είναι οι επίσημοι αντπαοκριτές στην ΕτΠ ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Περιφερειών και των Δήμων της Ελλάδας στην Ε.Ε. ως την λήξη της θητείας των Δημάρχων.
 Η Ελλάδα εκπροσωπείται από 12 τακτικά μέλη και 12 αναπληρωτικά μέλη τα οποία είναι μέλη του μεγάλου οργάνου της 350μελούς Ολομέλειας της ΕτΠ καθώς από τον Φεβρουάριο οι εκπρόσωποι της Ελλάδας θα υλοποιούν αποφάσεις σε σύμπνοια με περιφερειακές και εθνικές αντιπροσωπείες των κρατών μελών της ΕΕ. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΏΝ ιδρύθηκε το 1994, μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ώστε να εκφράζονται οι περιφερειακές αρχές των χωρών της Ευρώπης μέσα από ένα μοντέλο δημοκρατικής παρουσίας ενώ θα αναλύονται οι βασικές αρχές αναπτυξιακού χαρακτήρα για τις περιφέρειες της ευρώπης πριν εκδοθούν αποφάσεις από τα νομοθετικά όργανα της Ευρωπαικής ένωσης οπότε ο ρόλος τους είναι ουσιαστικός. ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Κάθε λέξη κοστίζει !!! Σε τρείς ημέρες ΧΑΘΗΚΑΝ 8 δις στο Χρηματιστήριο !!

ΘΑ ΚΡΙΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ....ΔΗΛΩΣΕΙΣ !!!

Χθες σας έγραφα ότι δεν πρέπει να δίνουμε και μεγάλη σημασία σε κάποιες άστοχες και υπερβολικές δηλώσεις υπουργών και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί από τις αποφάσεις και τα μέτρα που θα λάβει και όχι από τις δηλώσεις.
Που να ξέρω ο καψερός ότι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Κουράκη για την Παιδεία -γιατί αυτές είχα υπόψιν μου, προχθές, όταν έγραφα το άρθρο- ότι την επομένη θα ακολουθούσαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί (ο καθένας στον τομέα ευθύνης του) που, με δηλώσεις τους για επαναπροσλήψεις, αναστολή ιδιωτικοποιήσεων, αυξήσεις μισθών, διοικήσεις τραπεζών κ.α., θα έβαζαν φωτιά στα τόπια.
Λίθος επί λίθου δεν έμεινε στο Χρηματιστήριο. Το αίμα έρρευσε ποτάμι. Περίπου το 30% της αξίας τους έχασαν σε μια
μέρα, χθες, οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες και σχεδόν το 45% από τη Δευτέρα. Σε τρεις μέρες χάθηκαν περίπου 8 δις στο Χρηματιστήριο. Δραματική είναι και η πτώση των εισηγμένων εταιρειών που συνδέονται με το δημόσιο, ενώ το τριετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο 17% και το δεκαετές στο 10,5%.
Αν σ' αυτά προσθέσουμε και την εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες συν την υποβάθμιση, από την S&P, της ελληνικής οικονομίας από "σταθερή" σε "αρνητική" τότε η κατάσταση μόνον ως ζοφερή μπορεί να χαρακτηριστεί και η οποία θα γίνει ακόμη χειρότερη με την ατμόσφαιρα αποεπένδυσης που διαμορφώνεται και τις "εντολές" που πιθανολογείται ότι θα δώσει, ενδεχομένως έως και τη Δευτέρα, ο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες, τα ομόλογα και τα έντοκα.
Δεν ξέρω αν οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει το κακό που έκαναν οι αλόγιστες δηλώσεις των διορισθέντων υπουργών ούτε είμαι σίγουρος πως η πυροσβεστική παρέμβαση Δραγασάκη θα αποδώσει.
 Το σίγουρο είναι πως οι προπετείς υπουργοί έκαναν το καλύτερο δώρο στον Γερούν(διο) Ντάϊσελμπλουμ. Ερχόμενος αύριο στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει σύμμαχο, εφόσον θέλει να πιέσει τη νέα κυβέρνηση, την κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που δημιουργείται. Μόνον ηλίθιοι θα έβγαζαν μόνοι τους τα μάτια τους.
Επείγει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να μαζέψει τους λαλίστατους υπουργούς του και να τους φιμώσει. 
Αρκετό κακό έκαναν. Διαφορετικά θα πρέπει να ξαναρχίσει να γράφει τις προγραμματικές δηλώσεις που ετοιμάζεται να εκφωνήσει σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα στη Βουλή. 
Σε δέκα ημέρες το τοπίο πιθανότατα θα είναι εντελώς διαφορετικό. Χειρότερο εννοείται.
 Και φυσικά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση όταν, μετά από ένα δεκαπενθήμερο, πάει στη Σύνοδο Κορυφής να μην έχει την αίγλη του "κόκκινου" πρωθυπουργού τον οποίον θα περιμένουν να ακούσουν με ενδιαφέρον άμα και ανησυχία οι ομόλογοί του, αλλά του "ζεματισμένου".
Αν δεν θέλει να χάσει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης πριν ακόμη ξεκινήσει θα πρέπει, κατεπειγόντως, να κόψει με το μαχαίρι κι αν χρειάζεται και καμμιά Χριστοπαναγία, την αδολεσχία των υπουργών του. 
Πλέον είναι υπουργοί. 
Έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης. 
Κάθε λέξη τους μετράει και κοστίζει. Η λεκτική τους γαλακτόρροια βλάπτει. Και την κυβέρνηση και τη χώρα. 
Ας τους μαζέψει λοιπόν ο Τσίπρας.  
Τώρα. Πριν είναι αργά. Αν δεν το κάνει αυτοακυρώνεται και καθίσταται συνυπεύθυνος...

Ν Φελέκης

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ..

Τα ζητήματα της Μεσσηνίας ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στα γραφεία της Ν.Δ. Παρουσία του Αντώνη Σαμαρά έγινε η ευρεία συνάντηση με στελέχη και φορείς από την περιοχή (Χρυσομάλλης, Μαντάς, Οικονομάκου, Καφαντάρης, Κατσίβελας, Αναστασόπουλος έδωσαν και αυτοί το παρών) προκειμένου να φτιαχθεί μια δυνατή ομάδα που θα παρακολουθεί, θα προωθεί και θα ελέγχει στενά όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή με στόχο την άμεση επίλυσή τους

Ερώτηση Γόντικα για τα σκουπίδια

Επίκαιρη ερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκης Συσπείρωσης  Νίκος Γόντικας για την τραγική κατάσταση με τα σκουπίδια στην Τρίπολη.
Στην ερώτηση αναφέρει:
Μέτρα για την επικίνδυνη για το λαό κατάσταση με τα απορρίμματα του Δήμου Τρίπολης
κ. Περιφεριάρχη
Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής το 2011 αναλάβατε την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο.
Επίσης με την υπ’ αρίθμ. Πρωτ. Οικ./588 – 08/02/2012 απόφασή σας κλείσατε από 1 Ιουλίου 2012 όλους τους ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο.
Έχετε επανειλημμένα δεσμευτεί δημόσια ότι θα λυθεί το πρόβλημα, αρχικά το 2013, το 2014 αργότερα, τώρα λέτε για το 2015. Πράγματι κάνετε ότι μπορείτε για να προχωρήσει ταχύτατα και με απόλυτη αδιαφάνεια η παράδοση της διαχείριση των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις 16.1.2015 σας στέλνει η ΤΕΡΝΑ τα γραπτά της, την ίδια μέρα εκδίδετε πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που τρεις μέρες πριν τις εκλογές εγκρίνονται η σύμβαση ΣΔΙΤ, οι μέχρι τώρα ενέργειές σας και εξουσιοδοτείστε με προϋποθέσεις για να πέσουν οι τελευταίες υπογραφές. Όλα αυτά χωρίς να τεθούν στη διάθεση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορούν να διαμορφώσουν γνώμη.
Κάνετε λοιπόν ότι μπορείτε για τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ και δεν κάνετε τίποτα για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων που έχετε την ευθύνη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο Τρίπολης και η παραπομπή σας σε δίκη για την κατάσταση στα Δίδυμα Ερμιονίδας.

Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

7η Ελαιοτεχνία 2015, έκθεση ελιάς και ελαιολάδου και 1η Foodtouristica 2015, έκθεση γαστρονομικού τουρισμού συνδιοργανώνονται από 15 έως 17 Μαΐου, Αθήνα. Ίδια ημερομηνία, ίδιο εκθεσιακό κέντρο. Οι κλάδοι ελαιολάδου και γαστρονομίας τώρα μαζί, κάτω από την ίδια στέγη. Η γαστρονομία συνδέεται με τα προϊόντα διατροφής και τον τουρισμό. εκθέσεις από έγκυρους διεθνείς οργανισμούς επικυρώνουν την γνωστή σε όλους σημασία του φαγητού και των προϊόντων διατροφής. Η Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Global Report on food tourism, UNWTO) που αναφέρει ότι: “ο γαστρονομικός τουρισμός αφορά ταξιδιώτες που σχεδιάζουν το ταξίδι τους, πρωτίστως ή δευτερευόντως, με στόχο να γευτούν την κουζίνα του προορισμού ή να εμπλακούν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη γαστρονομία”.
Η δεύτερη έκθεση είναι από Food and the Tourism experience (ΟΟΣΑ) “Ο τουρισμός είναι σημαντικό μέρος της σύγχρονης οικονομίας των εμπειριών και το φαγητό διαδραματίζει βασικό ρόλο. Το φαγητό είναι αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού, βασικό στοιχείο της αυλής πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα αυξανόμενο στοιχείο προσέλκυσης τουριστών”. Ήδη στην Ελλάδα υπάρχει το κίνηµα της Νέας Ελληνικής Κουζίνας και έχει συνεπάρει µια νέα γενιά παραγωγών οι οποίοι εκμεταλλεύονται την πλούσια τοπική γαστρονομία της χώρας. Αυτό που μένει είναι η χρονική στιγµή κατά την οποία το εν λόγω κίνηµα θα αποκτήσει µια τέτοια κρίσιµη μάζα ώστε να αλλάξει τα γαστρονομικά δεδομένα της χώρας. Και τότε η χώρα θα γίνει γαστρονομικός προορισμός.

Συνεργασία Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στοχεύοντας στην καινοτομία, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.Οι βασικοί στόχοι της συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων περιλαμβάνουν: Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ιδρυμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τη δικτύωση και συνεργασία των ερευνητικών εργαστηρίων/Τμημάτων των Ιδρυμάτων και την από κοινού αξιοποίηση των υποδομών και της τεχνογνωσίας τους. Την προώθηση διεθνών θεσμικών δικτύων, που θα διευκολύνουν και θα προάγουν την έρευνα.
Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, τα δύο Ιδρύματα θα αναπτύξουν συνέργειες σε όλους τους τομείς όπου υπάρχει κοινό εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. Οι δράσεις συνεργασίας θα περιλαμβάνουν ανάπτυξη και διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων, workshops, ενίσχυση της επιστημονικής σύμπραξης μέσω ανταλλαγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνογνωσίας και δεδομένων, υποβολή κοινών προτάσεων στο πλαίσιο προσκλήσεων της 5ης Προγραμματικής Περιόδου (2014-2020) και του 8ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Horizon 2020) και τη διασύνδεση, δικτύωση και συνεργασία των βιβλιοθηκών των δύο Ιδρυμάτω

Φθηνότερο αγροτικό ρεύμα στη Πελοπόννησο

Το δρόµο για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά από αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς οι οποίοι µπορούν µε τον τρόπο αυτό να µειώσουν σηµαντικά το λειτουργικό κόστος της εκµετάλλευσης τους ανοίγει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου. O παραγωγός θα αποθηκεύει την παραγόµενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια στο δίκτυο της ∆ΕΗ αντί να το «κρατά» σε συσσωρευτές. Πρόκειται για το περίφηµο «net metering» (όπως είναι γνωστή διεθνώς η πρακτική) δηλαδή το συµψηφισµό του ρεύµατος που παράγει το φωτοβολταϊκό µε το ρεύµα που καταναλώνεται στην επιχείρηση του ιδιώτη, εν προκειµένω στην αγροτοκτηνοτροφική εκµετάλλευση. Οι παραγωγοί αποκτούν το δικαίωµα να εγκαταστήσουν µικρά φωτοβολταϊκά συστήµατα στο χωράφι, το στάβλο, το θερµοκήπιο, την πτηνοκτηνοτροφική µονάδα, ακόµα και σε αλιευτικά καταφύγια και να καλύψουν, µέσω αυτών, το µεγαλύτερο µέρος των ενεργειακών αναγκών τους. Όπως είναι φανερό, το µέτρο αφορά άµεσα τις γεωτρήσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό ποσοστό του κόστους παραγωγής. Στην πράξη ο παραγωγός θα αποθηκεύει την παραγόµενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια στο δίκτυο της ∆ΕΗ αντί να το «κρατά» σε συσσωρευτές οι οποίοι κοστίζουν αρκετά αλλά χρειάζονται και συχνά αντικατάσταση. Η εκκαθάριση, θα γίνεται ανά τετράµηνο ενώ ο συµψηφισµός στο τέλος του έτους.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ- ΩΠΑ ΕΙΠΑ ΛΕΩ!

Σημαντικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στον «Καλλικράτη», την χρηματοδότηση, ανάπτυξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, τον ρόλο και τη λειτουργία αυτών, αλλά και στον προσανατολισμό τού νέου διευρυμένου Υπουργείου Εσωτερικών "φέρνει" ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες τού epoli.gr, οι κυριότερες αλλαγές, ανά τομέα, είναι οι ακόλουθες:

«Καλλικράτης»

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έχει ως επίκεντρο την πραγματική δημοκρατία, την ανοιχτή και διαφανή λειτουργία των Ο.Τ.Α., τη συλλογικότητα, τον πλουραλισμό, τη ΛΉΨΗ των αποφάσεων από "κάτω", από το επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών, προς τα "πάνω". 
Συγκεκριμένα, η διαφορετική φιλοσοφία αποτυπώνεται σε: Επανεξέταση της χωροταξίας, με λειτουργικά κριτήρια και τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας, την καθιέρωση τής απλής αναλογικής - ως πάγιου εκλογικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες και τα Όργανα της Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση των Συλλογικών Οργάνων, τη θέσπιση μορφών Ενδοδημοτικής και Ενδοπεριφερειακής Αποκέντρωσης και Τοπικής Δημοκρατίας, την καθιέρωση μηχανισμών δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου.

Χρηματοδότηση και ανάπτυξη των Ο.Τ.Α. Α' και Β' Βαθμού

Πρωταρχικός στόχος τής νέας Κυβέρνησης αναμένεται να είναι, η σταδιακή αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων και των Περιφερειών, σε αντιστοιχία προς τις ασκούμενες αρμοδιότητες. 
Προς αυτήν την κατεύθυνση εξετάζεται η απευθείας μεταβίβαση μέρους των φορολογικών εσόδων στην Αυτοδιοίκηση, με τη δυνατότητα, αλλά και την ευθύνη τής διαχείρισής τους, με ταυτόχρονη δημιουργία ενός μηχανισμού σύγκλισης, που θα εξασφαλίζει τη δίκαιη αναδιανομή των πόρων, μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων Δήμων. 
Παράλληλα, εξετάζεται η μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα παρέχει με δίκαιους και βιώσιμους όρους, τους απαραίτητους πόρους στους Δήμους και τις Περιφέρειες, για την υλοποίηση των αναπτυξιακών τους πρωτοβουλιών...

Στο λιμάνι Καλαμάτας έχουν προγραμματισθεί 37 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων

Αυξάνει σημαντικά ο αριθμός των προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων στο λιμένα Καλαμάτας, μετά το πρόγραμμα αφίξεων για το 2015, που κατέθεσε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας ναυτικός πράκτορας. Πέραν, λοιπόν, των 22 προσεγγίσεων των κρουαζιεροπλοίων “Costa Neoclassica” και “Costa Neoromantica”, που έχουν προγραμματισθεί για το 2015, καθώς και 2 προσεγγίσεων τον Οκτώβριο του 2015 από σκάφη της Celestyal (πρώην Louis), προγραμματίζονται 13 επισκέψεις στο λιμένα Καλαμάτας των κρουαζιεροπλοίων “Berlin”, “Europa” και “Thomson Majesty”. Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως η πλειονότητα των αφίξεων αυτών των κρουαζιεροπλοίων θα πραγματοποιηθεί κατά τη θερινή περίοδο, διάστημα για το οποίο μέχρι τώρα δεν υπήρχε τέτοιος προγραμματισμός

52 ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Δύο χρόνια σημαντικής και διαρκώς εντεινόμενης παρουσίας «μετρά» ήδη ο Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού στα Φιλιατρά, με πενήντα δύο δράσεις στο ενεργητικό του, σε κάθε επίπεδο της ζωής και της λειτουργίας της πόλης, αποτελώντας ένα ζωντανό, ανοιχτό και δημιουργικό πυρήνα ανθρώπων ανιδιοτελούς και πολυεπίπεδης προσφοράς! Το καλοκαίρι του 2012 οι πρωτεργάτες του Ομίλου, έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και διεξοδικές συζητήσεις, πήραν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ομίλου. Έφτιαξαν ένα blog και με ανοιχτή επιστολή τους, σε κάθε Φιλιατρινό, τον καλούσαν να συμμετάσχει στην προσπάθειά τους, στο νέο αυτό ξεκίνημα. «Μέσα σε ένα κλίμα ασφυκτικής οικονομικής κρίσης, με μια ελληνική κοινωνία να βαδίζει προς τη χρεοκοπία, οικονομική αλλά και πολιτιστική συγχρόνως, η ιδέα να δημιουργηθεί ένας ακόμα Πολιτιστικός Σύλλογος υιοθετήθηκε με πολλή αγάπη. Διάχυτη ήταν η πεποίθηση και σε μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, πως τώρα είναι καιρός να κάνουμε κάτι. Πως αν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ευκολότερα και να ομορφύνουμε τη δύσκολη καθημερινότητά μας. Δημιουργώντας έναν πυρήνα, νέων κυρίως ανθρώπων, με διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά και με την όρεξη για δουλειά που σου δίνει ένα νέο ξεκίνημα. […] Στόχος μας είναι στις δράσεις μας να συμμετέχουν όσες περισσότερες οικογένειες μπορούν με τα παιδιά τους, τα οποία θα “μπολιαστούν” στα πολιτιστικά πράγματα, έτσι ώστε να ελπίζουμε πως στο μέλλον τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ - Εκροές 11 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες

Το περιβάλλον ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιο σκληρό και η τάση βελτίωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε παύση, με τον κίνδυνο μάλιστα η τάση αυτή να αναστραφεί, τονίζει η Citi σε σημερινή ανάλυσή της, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται τώρα, όπως λέει η Citi, είναι το εάν η ανάκαμψη θα καθυστερήσει κατά τρεις μήνες, 12 μήνες ή δεν θα έρθει καθόλου; 
Όπως αναφέρει, το στόρι ανάκαμψης στα μέσα του 2014 διήρκεσε μέχρι και το δ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους όμως τους τελευταίους δύο μήνες η κατάσταση έχει αλλάξει.
 
Εκροές καταθέσεων 
Όσο αφορά τις εκροές καταθέσεων, αρκετές από τις τράπεζες παρακολούθησαν τα ποσά που αναφέρθηκαν στα διάφορα μέσα ενημέρωσης και τοποθετούν το ποσό στα 10 δισ. ευρώ ή και παραπάνω από τα μέσα Δεκεμβρίου εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ σημειώθηκαν το Δεκέμβριο και περίπου 8 δισ. τον Ιανουάριο. 

Πάντως, οι εκροές ήταν πολύ μικρότερες τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, την επομένη των ελληνικών εκλογών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατολισθήσεις στην επαρχιακή οδό Νέας Φιγαλείας - Επικούρειου Απόλλωνα

Άγιο είχαν οι διερχόμενοι οδηγοί που κινούνταν την περασμένη Κυριακή στον ορεινό οδικό άξονα από τα Πετράλωνα Φιγαλείας προς τα Περιβόλια και αυτό καθώς τα ξημερώματα και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν σε όλη τη Νότια Ορεινή Ηλεία, μια μεγάλη κατολίσθηση με μεγάλα βράχια έκλεισε το δρόμο προς τα χωριά της Φιγαλείας(Περιβόλια - Στόμιο - Αρχαία Φιγαλεία - Δραγώγι) και η κυκλοφορία διεκόπη για περίπου 5 ώρες μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Εκεί έσπευσε το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος του Δ.Δ. Πετραλώνων Χαράλαμπος Αποστολόπουλος, ο οποίος αρχικά ενημέρωσε την Τροχαία και ύστερα με δικό του αγροτικό μηχάνημα καθάρισε το 1/3 του δρόμου με σκοπό να περνάνε έστω και οριακά τα οχήματα των κατοίκων αλλά και των δικαστικών λόγω των εθνικών εκλογών.
Ωστόσο η κυκλοφορία διεξαγόταν με μεγάλη δυσκολία με τον πρόεδρο του Δ.Δ. Πετραλώνων να τοποθετεί κορδέλες στο σημείο. Προχθές, ενημερώθηκε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αλλά και η πολιτική προστασία της Π.Ε. Ηλείας για το συμβάν και αμέσως έστειλε στο σημείο μηχανήματα για να διώξουν τους μεγάλους βράχους. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας με την απομάκρυνση μεγάλου όγκου βράχων. Μικρές κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στο τμήμα Περιβόλια - Πετράλωνα και στο τμήμα Λυνίσταινα - Ανδρίτσαινα.

Προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής στην Αθήνα από τους «Δρόμους της Ελιάς»

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» διοργανώνει εκδηλώσεις προβολής / προώθησης των μεσογειακών προϊόντων & της Μεσογειακής Διατροφής, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος MedDiet - Mediterranean Diet And Enhancement of Traditional Foodstuff και της 2ης Έκθεσης ΕΞΠΟΤΡΟΦ (Αθήνα, Λεωφ. Ποσειδώνος, πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο, Εγκαταστάσεις Ολυμπιακών Ακινήτων Ξιφασκίας).
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Α. ΗΜΕΡΙΔΑ: «MedDiet: Μοντέλο προς αξιοποίηση. Νέοι τρόποι προώθησης των αγροτικών μεσογειακών προϊόντων στις διεθνείς αγορές» Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, ώρα 19.00 
• Το πρόγραμμα MedDiet και οι στόχοι του, Δ. Μανιάτης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
• Τα εργαλεία του MedDiet και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν -Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής στα Εστιατόρια, Ν. Κατσαρός, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, ΕπιστΗμον. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
• Η μάρκα ως παράγοντας εξωστρέφειας & προόδου: Ν. Καραγεωργίου, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων
• Δίκτυα γαστρονομίας: Γ. Πίττας, Μέλος Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Επικεφαλής προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό»
• Νέοι τρόποι προώθησης των ποιοτικών προϊόντων της Μεσογειακής Διατροφής στις Διεθνείς Αγορές: AGORA των Δρόμων της Ελιάς, Γ. Καραμπάτος - Εκτελεστικός Διευθυντής Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» Συντονισμός: Μ. Κατσιλιέρη, Στέλεχος Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», Υπεύθυνη διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Β. συντονιστής Ομάδας Έργου MedDiet.
Θα ακολουθήσουν: Υπογραφή Διακήρυξης για τη Μεσογειακή Διατροφή από ιδιώτες και εκπροσώπους φορέων και συνέντευξη Τύπου

Αλλάζουν όλα σε ΔΕΗ, Παιδεία, δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις και ιθαγένεια

Τα δικά της μηνύματα, τόσο προς τους πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν, όσο και στο εξωτερικό έστειλαν αμέσως μετά την ορκωμοσία τους, αλλά και λίγο πριν, οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα και μόλις λίγα 24-ωρα προτού καταφθάσουν στην Αθήνα για τις πρώτες συναντήσεις γνωριμίας ο πρόεδρος του Eurogroup και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Εντωμεταξύ, για τις 10:30 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές στους υπουργούς του και το πρώτο στίγμα της διακυβέρνησής του.
Οι γραμμές Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο
Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να επικεντρωθεί στα εξής:
Πρώτη προτεραιότητα είναι η αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, πράγμα που σημαίνει ότι θα ζητήσει οι…μηχανές να δουλέψουν από δω και στο εξής στο «φουλ», με απώτερο σκοπό να υλοποιούνται σταδιακά οι προτάσεις του προγράμματος της ΔΕΘ
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισήγησής του αναμένεται να δώσει το «στίγμα» που αφορά στο σκέλος της διαπραγμάτευσης (ενώ θα ακολουθήσει και τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη)
Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται η διαφάνεια της διακυβέρνησης της χώρας, με τις ίδιες πηγές να προϊδεάζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τους υπουργούς του να είναι «ανοιχτοί» με τους πολίτες και να αφουγκράζονται τα προβλήματά τους.
Πάντως, ήδη από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης, οι υπουργοί τράβηξαν διαχωριστικές γραμμές από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιέγραψαν τη δική τους ατζέντα σε τέσσερις τομείς: Απολύσεις στο Δημόσιο, Ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, Παιδεία και σχέσεις με Ρωσία.
Τέλος η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ
Πρώτος, το χορό των δηλώσεων που δείχνουν τη σαφή διαφοροποίηση της ατζέντας της σημερινής κυβέρνησης από αυτή της προηγούμενης, έσυρε ο Θοδωρής Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος λίγα λεπτά πριν την ορκωμοσία σημείωσε ότι «Ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ» εξηγώντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ή η καινούρια επιτροπή αποκρατικοποιήσεων με τη νέα της μορφή, θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι ελάχιστα λεπτά πριν ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, ξαφνικά, την είσοδό του στο προαύλιο του Μεγάρου Μαξίμου έκανε το αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα ο οποίος είχε σύντομο ραντεβού με τον πρωθυπουργό.
Aνακαλούνται οι διαθεσιμότητες και οι αντισυνταγματικές απολύσεις
Λίγο αργότερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, δεσμεύθηκε ότι θα ανακληθούν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ ή όσες έγιναν σε εφαρμογή της διαθεσιμότητας. Ερωτώμενος για το πότε θα γίνει αυτό, ο κ.Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θα γίνει εφαρμογή αυτών άμεσα, καθώς δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπουργική απόφαση η οποία θα υπογραφεί αμέσως.
«Ανακαλούνται όλες οι απολύσεις που έγιναν βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων», είπε χαρακτηριστικά στο Mega ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ προσέθεσε πως «δεν αναγνωρίζονται» από τη νέα κυβέρνηση οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της Τρόικα. Υποστήριξε πως το κόστος των επαναπρολήψεων είναι κοστολογημένο και περιλαμβάνεται στα μέτρα του προγράμματος Τσίπρα από την ΔΕΘ.
Ως προς την αξιολόγηση, ο νέος αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε να προωθήσει ένα σύστημα «τίμιο, όχι τιμωρητικό και εκδικητικό». Εθεσε ως χρονικό όριο δε τις επόμενες δύο εβδομάδες, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε επίσης την άποψη οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλιο -κρίνοντας συναδέλφους τους- χωρίς ωστόσο να έχουν την πλειοψηφία στη λήψη της απόφασης.
Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Εντωμεταξύ, όπως εξήγγειλε σήμερα το πρωί μέσω της πρωινή εκπομπής του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή είναι αυτό για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Α” ΤΟΠΙΚΗ: ΑΝΔΡΟΥΣΑ – ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 0-3

Για 12η συνεχόμενο παιχνίδι η Κυπαρισσία κρατά ανέπαφτη την εστία της μιας και δεν δέχτηκε γκολ ούτε στον σημερινό αγώνα με αντίπαλο την Ανδρούσα που επικράτησε με 3-0.

Η ομάδα του Αλέξη Μαντζούνη, με την καλύτερη άμυνα στο ενεργητικό της (έχει δεχθεί μόλις 3 γκολ), βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής από τον Πάμισο και την διαφορά στον έναν βαθμό.Από την άλλη, η Ανδρούσα βρέθηκε από πολύ νωρίς πίσω στο σκορ και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι στην συνέχεια.

Το φιλμ του αγώνα

Μόλις στο 2′ ο Φ. Παναγόπουλος με σουτ έκανε το 0-1. Στο 62′ ο Παπαγεωργίου με πλάσε έκανε το 0-2 και στο 85′ ο Μιτρόφ μετά από όμορφο συνδυασμό με τον Κόλλια έγραψε το τελικό 0-3.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Νίκας, με βοηθούς τους Καρβούνη και Γκούμα.

ΑΝΔΡΟΥΣΑ: Λίβας, Φαράντος (60′ Βοσνάκης), Κρεμμύδας (75′ Καλογερόπουλος), Γκούνης, Πατσιώτης, Ζάκκας (70′ Κάλλας), Μπαλόπουλος, Μαραγκούλιας, Βλαχόπουλος, Θεοδοσόπουλος, Καρλαύτης.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Ντουγέρογλου, Ανδρουτσής, Γιαννόπουλος, Γ. Παναγόπουλος, Γαργαρώνης, Λυδιώτης (75′ Κόλλιας),  Ντιόπ, Καρατζούλιας, Φ. Παναγόπουλος (80′ Μιτρόφ), Θεοδωρακόπουλος (60′ Χρ. Παπαγεωργίου), Καμποσιώρης.



ΤΕΛΟΣ Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ο Κομφούκιος είχε αναφέρει κάποτε ότι "Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή" το 551 Π.Χ. Η τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος να αλλάξει ρότα καταγράφεται από την νέα κυβέρνηση καθώς πλέον η Μεταπολίτευση περνά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Η νέα μεταπολίτευση με ιδεολογικό προσανατολισμό αποτελεί και την ευκαιρία να αλλάξουν όλα, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι ο κρατισμός μετά το 1981 επι εποχής Α. Παπανδρέου που αντί για τον κοινωνικό σοσιαλισμό είχε εφεύρει τον περίφημο "τρίτο δρόμο" της ουτοπικής οικονομίας αλλά και της μίζας....όπως αποδείχτηκε.
Οι εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης ότι θα ανοίξουν οι φάκελλοι με τα σκάνδαλα κάθε είδους, την αποκάλυψη επώνυμων και πολιτικών που έβγαλαν 90 δις στο εξωτερικό αλλά και η γενιά των 40ρηδων στο νέο υπουργικό σχήμα προσδιορίζει μια άλλη εποχή. Μια τάση που η Ευρώπη πρέπει να συντονιστεί. Διότι όπως έχουμε αναφέρει το μέλλον ανήκει στις επόμενες γενιές. Η μεσαία τάξη που υπέφερε, οι 18αρηδες που δεν ψήφισαν παρότι αποτελούν το μέλλον του τόπου μας, αλλά το κυριότερο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κράτους -πολίτη θα πρέπει να είναι οι θεμέλιοι λίθοι για την αλλαγή σε επίπεδο μιας χώρας με Ευρωπαικό προσανατολισμό. Εξάλλου τα δύσκολα έπονται. Χρειάζεται επιπλέον δουλειά, συλλογική έκφραση, αλλά κυρίως σταθερά βήματα. Ίσως έτσι οι αγώνες όσων θυσιάστηκαν να άξιζε τον κόπαο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Αλλά οι κυβερνώντες να θυμούνται αυτό που είχε αναφέρει ο Τόμας Τζέφρεσον ότι Όταν ο λαός φοβάται την κυβέρνηση, υπάρχει τυραννία. Όταν η κυβέρνηση φοβάται το λαό, υπάρχει ελευθερία το 1749. Καλή Ελλάδα λοιπόν...ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

O ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΗ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Ο αντεισαγγελέας που μιλάει έξω από τα δόντια και η «λίστα» που εντυπωσίασε τον Αλ. Τσίπρα 
Είναι ένα από τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης που θα συζητηθούν. Ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, είναι σήμερα 65 χρόνων και ετοιμάζεται, από ό,τι φαίνεται, να κάνει το μεγάλο βήμα: Να φύγει από το δικαστικό σώμα και να μπει για τα καλά στο χώρο της πολιτικής. Είναι ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς με απεριόριστες αρμοδιότητες για έλεγχο στις δημόσιες προμήθειες, στο «μαύρο χρήμα» του Δημοσίου και, κυρίως, στον έλεγχο των προμηθειών. Σε αυτόν θα υπάγεται το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό, η Επιτροπή Ελέγχου Προμηθειών κ.ά. Είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η πρόσφατη συνάντησή τους στα γραφεία του ΣΔΟΕ στην Πειραιώς εντυπωσίασε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος και προεκλογικά είχε πολλές φορές επικαλεστεί τη «λίστα Νικολούδη». Όχι ότι και η προηγούμενη θέση του δεν ήταν πολιτική, αφού πολλές φορές εκλήθη να ελέγξει και τα «πόθεν έσχες» ισχυρών πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων μεγάλα στελέχη, όπως τότε με την υπόθεση του 1 εκατ. ευρώ. kalamatablogs.

Άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, πτώση της Ν.Δ., καταποντισμός του ΠΑΣΟΚ

Θεαματική αύξηση της εκλογικής δύναμης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, καταποντισμό του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ισχυρή μείωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αύξηση των ψήφων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μείωση των ψήφων της Χρυσής Αυγής, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, είναι το αποτέλεσμα της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης στη Μεσσηνία, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα (τα επίσημα θα ανακοινωθούν από το Πρωτοδικείο), από τους 199.791 εγγεγραμμένους της Μεσσηνίας ψήφισαν οι 108.275. Από αυτούς, η Νέα Δημοκρατία έλαβε 40.031 ψήφους έναντι 44.955 του 2012 (4.924 λιγότερες), ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς 33.473 έναντι 23.923 (10.450 περισσότερες), η Χρυσή Αυγή 7.614 έναντι 8.384 (770 λιγότερες), το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 5.212 έναντι 4.468 (744 περισσότερες), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2.831 έναντι 4.437 (1.606 λιγότερες) και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 1.132 έναντι 1.471 (339 λιγότερες). Στις προχθεσινές εκλογές πρωτοεμφανίστηκαν «Το Ποτάμι», που έλαβε 4.268 ψήφους και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που έλαβε 2.834 ψήφους. Ωστόσο, το άθροισμα των δύο αυτών πολιτικών σχηματισμών (7.102 ψήφοι) δεν είναι αρκετό για τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στην περίπτωση που όλοι οι ψηφοφόροι τους προέρχονταν από εκεί. Κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε προς το ΣΥΡΙΖΑ ή και σε άλλα κόμματα.

La Repubblica - ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ !!!

Μυστική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων για το ελληνικό χρέος αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία αφορά στο πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους, καθώς και σε μείωση των επιτοκίων. Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους μέχρι το 2020 και επιμήκυνση της αποπληρωμής μέχρι το 2057. Επίσης, στα διμερή δάνεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται μείωση επιτοκίου στο ύψος του τρίμηνου διατραπεζικού επιτοκίου +50 μονάδες βάσης. Οι πληρωμές προς το EFSF, σύμφωνα με το σχέδιο, θα ξεκινήσουν το 2023 και θα ολοκληρωθούν ακριβώς 42 χρόνια αργότερα, το 2057. Οι πιο δύσκολες φάσεις, όπως επισημαίνει η Repubblica, θα είναι το 2032, την εξαετία 2034-2039, και κρίως το 2054. Έτσι, μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει μόνο το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΕΠΕΣΕ ΜΕΣΑ ΞΑΝΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ KYPARISSIANEWS.COM- ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!

ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία σημείωσε η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε με την συμβολή τουwww.kyparissianews.com για την πρόθεση ψήφου των εκλογών αγγίζοντας ακριβώς τα ποσοστά του πρώτου κόμματος αλλά και των υπόλοιπων από την 3η θέση και ύστερα. Η έγκυρη πρόβλεψη που ουσιαστικά ήταν το κεντρικό exit poll πριν ανοίξουν οι κάλπες δημοσιεύτηκε με επιτυχία στην εφημερίδα ΦΩΝΗ και έτυχε θερμής υποδοχής από μεγάλες ιστοσελίδες του Νομού μας όπως το newsmessinia, filiatranews. kalamatanews.gr αλλά και από μεγάλες ιστοσελίδες της χώρας μας. 
Η πρόβλεψη για την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αρχικά στο 35,3% όπως καταγράφηκε επακριβώς στη δημοσκόπηση έφτασε στο 36,3% που ήταν και το ελάχιστο όριο που τέθηκε από την ομάδα που ασχολήθηκε με την έρευνα. Υψηλότερο ποσοστό εμφάνισε μόνο η Ν.Δ. καθώς το δείγμα προερχόταν από την Πελοπόννησο όπου είχε δυναμική, ενώ τα ποσοστά ήταν ακριβή για το Ποτάμι, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛ. και ΠΑΣΟΚ με ακρίβεια 0,3 ποσοστιαίων μονάδων! Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το δείγμα η ηλικιακή ομάδα που έδωσε προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεταξύ 23-40 ετών, ενώ τα αστικά κέντρα ψήφισαν πιο ενεργά από ότι τα κοινοτικά διαμερίσματα. Να ευχαριστήσουμε φυσικά τους συνεργάτες μας αλλά και την υποστήριξη της Freegr network. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Οι κανόνες του Τσίπρα προς τους υπουργούς

Η πρώτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, τι θα πει στους Υπουργούς Να τραβήξει από την πρώτη στιγμή τα «σχοινιά» στους υπουργούς του θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Ιδίως θα επιχειρήσει να θέσει τέλος σε φαινόμενα πολυφωνίας – στα οποία άλλωστε έχει καλή …παράδοση ο ΣΥΡΙΖΑ – πριν καν αυτά εκδηλωθούν. Το γεγονός ότι στην κυβέρνηση συναντά κανείς όλα τα ιδεολογικά ρεύματα του κυβερνώντος κόμματος μαζί και τους Ανεξάρτητους Έλληνες – αυτό δημιουργεί ένα καλό «προσάναμμα» για το μέλλον. Πόσο μάλλον που, συν τοις άλλοις, στην πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, δεν θα πάρει (η κυβέρνηση) και το 100% των στόχων της… Χώρος διατύπωσης των διαφορετικών απόψεων δεν είναι τα κανάλια, εκτιμάται πως θα υπονοήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο και ακόμη συχνότερα η… μίνι εκδοχή του, το 15μελές Κυβερνητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Δραγασάκης, οι 10 υπουργοί και οι 3 υπουργοί Επικρατείας. Ένα σχήμα το οποίο θα συνεδριάζει ανά εβδομάδα – και πιο τακτικά, αν αυτό απαιτείται – και το οποίο θα είναι ο χώρος επίλυσης διαφωνιών και λήψης αποφάσεων, οι οποίες εν συνεχεία θα δεσμεύουν όλα μέλη της κυβέρνησης. Τέλος, ο Α. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει αυτό που και ο πρόσφατα ψηφισθείς Κώδικας Δεοντολογίας που δεσμεύει τους βουλευτές του κόμματός του, ότι δηλαδή, τα μέλη εν προκειμένω του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να αποφεύγουν δημόσιες συμπεριφορές που πλήττουν το κύρος της κυβέρνησης και την αξιοπρέπεια των ψηφοφόρων τους.

ΜΕ 3 ΓΥΝΑΙΚΕΣ Η ΗΛΕΙΑ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΚΤΟΣ..

Με 2+1 πρόσωπα εκπροσωπείται στη νέα κυβέρνηση η Ηλεία. Ξεχωρίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κόρη του Νίκου Κωνσταντόπουλου από την Κρέστενα, η οποία θα είναι η νέα πρόεδρος της Βουλής. Από την Ηλεία, και συγκεγκριμένα από τη Ζαχάρω, κατάγεται η νέα υφυπουργός Μετανάστευσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ έμμεσους αλλά ισχυρούς δεσμούς έχει η Έλενα Κουντουρά, καθώς είναι παντρεμένη με τον Αμαλιαδίτη επιχειρηματία Σαράντη Παπαχριστόπουλο

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Η Ν.Δ "πλήρωσε" τον νόμο Παυλόπουλου !!!

 ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ΟΥΤΕ... ΦΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ  ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ !!!

Στην Μεσσηνίαπαρατηρούνται ίσως οι  μεγαλύτερες  παραδοξότητες του εκλογικού νόμου που συνένταξε ο Παυλόπουλος ,καθώς η ΝΔ με 38% παίρνει μία έδρα  αφήνοντας εκτός βουλής  τους Γιάννη Λαμπρόπουλο και Μίλτο Χρυσομάλλη, και ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,8%, 4 έδρες.
Τη μία έδρα της ΝΔ παίρνει ο Αντ. Σαμαράς, εκτός κι αν επιλέξει τη Θεσσαλονίκη.

Δένδιας, Όλγα και Κυριάκος στη νέα ηγετική ομάδα Σαμαρά

Τρία στελέχη από τη νεώτερη γενιά της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται αποφασισμένος να προωθήσει ο Αντώνης Σαμαράς στην καινούρια ηγετική ομάδα της Συγγρού. Όπως γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος στο “Έθνος”, οι τρεις προαναφερθέντες αναμένεται να καταλάβουν σημαντικές θέσεις στον κομματικό μηχανισμό, στηρίζοντας έτσι τη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά για ένα καινούριο ξεκίνημα, στον απόηχο της βαριάς ήττας των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε επέδειξαν πολιτικές αντοχές, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις στην Α’ και τη Β’ Αθηνών, ενώ εκτιμάται ότι είναι από τα στελέχη που δεν είχαν υποστεί φθορά κατά την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

ΣΤΟ εκλογικό τμήμα της Κυπαρισσίας στο Γυμνάσιο ψήφισε ο διευθυντής της εφημερίδας ΦΩΝΗ Θανάσης Τσαμούλης ο οποίος δεν ξεχνά την πατρογονική του εστία μαζί με γνωστούς Τριφύλιους. Ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε μόλις αποχωρούσε από το εκλογικό τμήμα με την ταυτότητα στο χέρι αλλά και πλατύ χαμόγελο που ίσως να αποτελεί το επιστέγασμα ότι οι πολίτες ψηφίζουν ενωτικά ανεξάρτητα από το ποιο πολιτικό χώρο υποστηρίζουν διότι πιστεύουν στην έκφραση της Δημοκρατίας μέσω της ψήφου. Γεγονός είναι πάντως ότι με τον κ. Τσαμούλη μίλησαν αρκετοί πολίτες καθώς μέσα από την μαχητική εφημερίδα καταγράφει επιτυχώς και έγκυρα τα πολιτικά γεγονότα. Εξάλλου θυμίζουμε ότι σε πολλές αναμετρήσεις μέσα από ρεπορτάζ μας έχουμε δικαιωθεί τόσο για πρόσωπα υποψηφίων, ποσοστά όσο και το στίγμα της πολιτικής που πρέπει να αφήσουν αιρετοί και άρχοντες...ΙΩ. ΜΠ.

ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ

Δίπλα στη νέα κυβέρνηση, καθώς χρειάζεται συναίνεση και εποικοδοδομητική συμπόρευση με τους κοινωνικούς εταίρους για να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της, δηλώνει ότι θα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, στη συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε χθες προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
 «Κατά τις επόμενες λίγες ημέρες καλείστε να λάβετε αποφάσεις που θα άρουν την αβεβαιότητα για τις δυνατότητες της χώρας μας να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή της προοπτική και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», τονίζει ο κ. Φέσσας, επιισημαίονοτας ότι η εκλογική περίοδος έχει επιβαρύνει την οικονομία. «Υπάρχει μία μόνον επιλογή. Η δυναμική ανάπτυξη με αύξηση της παραγωγικής απασχόλησης, η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, η ανασυγρκότηση της βιομηχανίας, η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών», αναφέρει η επιστολή, καταλήγοτνας ότι «στόχος και φιλοδοξία είναι να δουλέψουμε από κοινού για τους εθνικούς στόχους, όπως η παραγωσγή πλούτου, η δημιουργία θέσεων εργασίας κ.λπ.

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ kyparissianews.com

H επίσημη ανακοίνωση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.  Μετά τις 17.00 θα γίνει η ορκωμοσία.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος 
Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών  
Υπουργός: Νίκος Βούτσης

Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

Υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Γαβριήλ Σακελαρίδης

Υφυπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου: Τέρενς Κουίκ

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ.Κατρούγκαλος

Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης

Αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου 

Yπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρί Κόλλια Τσαρουχά

Υπουργείο Οικονομικών
Γιάννης Βαρουφάκης

Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας:  Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου: Θοδωρής Δρίτσας

Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:Χρήστος Σπίρτζης

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής 

Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  

Υπουργός: Πάνος Καμμένος

Αναπληρωτής υπουργός: Κώστας Ήσυχος

Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας


Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Παναγιώτης Λαφαζάνης

Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:Γιάννης Τσιρώνης 

Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:Βαγγέλης Αποστόλου

Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: Αρ. Μπαλτάς

Για την προεδρία της Βουλής: Προτείνεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου


TO kyparissianews.com αποκαλύπτει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας κλειδώνει τη δομή του νέου υπουργικού σχήματος (με μεγάλες δομικές αλλαγές) και τηλεφωνεί στους υποψήφιους προς υπουργοποίηση. Με βάση τις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, το Υπουργικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τους: Ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με εποπτικό ρόλο στα οικονομικά Υπουργεία. Ο Γιάννης Βαρουφάκης προορίζεται για υπουργός Οικονομικών, ίσως όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να του «κλέψει» τον τομέα εσόδων. Ο Γιώργος Σταθάκης είναι ακλόνητο φαβορί για υπουργός Ανάπτυξης, στο οποίο θα υπάγονται τομείς όπως η Οικονομία, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία. Πρέπει να διευκρινισθεί ότι διαφορετικό Υπουργείο θα είναι αυτό της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, με τους τομείς Ενέργειας, Αγροτικής Οικονομίας κ.α., ενώ υπάρχει πάντα και το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, Υπουργεία για τα οποία θα μπορούσαν να παίξουν «μπάλα» οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευκλείδης Τσακαλώτος (αν δεν είναι στο Υπ. Οικονομικών).
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μάλλον θα ηγηθεί του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ στο Υπ. Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς μοιάζει φαβορί, με τη Νάντια Βαλαβάνη να αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις. Για το υπερ-Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Προστασίας του Πολίτη, ο Πάνος Σκουρλέτης συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες. Υπουργός Δικαιοσύνης μάλλον η Ζωή Κωνσταντοπούλου και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών παρά τω πρωθυπουργώ ο Παναγιώτης Νικολούδης. Το Υπ. Εργασίας ενδέχεται να μοιραστούν η Ράνια Αντωνοπούλου και ο Δημήτρης Στρατούλης, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πιθανόν να ηγηθεί του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ή ο Ανδρέας Ξανθός του Υπ. Υγείας, αν η ασφάλιση παραμείνει στο Υπ. Εργασίας). Παιδείας και Πολιτισμού, ο πανεπιστημιακός Αριστείδης Μπαλτάς. Υπουργός Επικρατείας θα είναι φυσικά ο Νίκος Παππάς, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου κερδίζει έδαφος η περίπτωση του Νίκου Ξυδάκη. Πρόεδρος της Βουλής μάλλον ο Θοδωρής Δρίτσας, αν και τελευταία επανήλθε το όνομα του Νίκου Βούτση.

ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Ο νεορκισθείς  Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, συρρικνώνει τα 19 υπουργεία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε 10.
Από τα 10 αυτά  υπουργεία, τα  τέσσερα είναι υπερυπουργεία τα οποία προέρχονται από την συνένωση με άλλα, ενώ παράλληλα δύο άλλα υπουργεία μετονομάζονται.
Ειδικότερα, συνιστάται:
·Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.
·Υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
·Υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειαςστο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
·Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των  υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ακόμη, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται ως σύνολο υπηρεσιών με τις αρμοδιότητες, τα όργανα, τις θέσεις και το προσωπικό  από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πλέον των νέων υπερυπουργείων στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχουν  τα υπουργεία: 1) Εξωτερικών,  2) Εθνικής Άμυνας, 3) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 4) Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 5) Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 6) Επικρατείας. 

Έξι Ηλείοι και ένας Τριφύλιος εμπλέκονται στο εγκληματικό δίκτυο ναρκωτικών

Ακόμα εννέα άτομα ταυτοποιήθηκαν από τις Αστυνομικές Αρχές της Μεσσηνίας, για την εμπλοκή τους στο εγκληματικό δίκτυο ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, τον περασμένο Δεκέμβριο και στο οποίο συμμετείχαν ως μέλη, κυρίως Ηλείοι. Ειδικότερα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ύστερα από συστηματική και ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι στο ανωτέρω εγκληματικό δίκτυο εμπλέκονται ακόμη οκτώ Έλληνες ηλικίας από 26 έως 73 ετών, καθώς και ένας 39χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας. Σε βάρος των εννέα αυτών ατόμων, που, σύμφωνα πάντα με πηγές, οι έξι από αυτούς προέρχονται από την Ηλεία, σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση κακουργηματικές και πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, ενώ να σημειωθεί πως από τις Αρχές, αναζητούνται ακόμη είκοσι έξι άγνωστα άτομα.
Η σχετική δικογραφία έχει υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, για την ταυτοποίηση των αγνώστων ατόμων και για να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας του δικτύου. Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Δεκέμβριο έγιναν είκοσι συνολικά συλλήψεις σε περιοχές της Ηλείας από τις Αστυνομικές Αρχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας, στη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Η υπόθεση αφορούσε την εξάρθρωση ενός εγκληματικού δικτύου ναρκωτικών, αποτελούμενο από τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, που είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου και δραστηριοποιούνταν σε καλλιέργεια κάνναβης και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Η εκλογή τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πενταεδρική Μεσσηνία είναι μια τεράστια νίκη που μας γεμίζει με πολύ μεγάλες ευθύνες στο να ανταποκριθούμε στην τιμή και στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι Μεσσήνιοι πολίτες, γυναίκες και άντρες, νέες και νέοι.»Αυτό τονίζει σε δήλωση του ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος λίγες ώρες μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση του κ. Πετράκου έχει ως εξής:
 «Οι εκλογές της 25ης Γενάρη, σηματοδοτούν μια μεγάλη πολιτική ανατροπή. Στις 25 του Γενάρη έκλεισε η πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας στην μεταπολίτευση. Ο ελληνικός λαός την Κυριακή έγραψε την δική του ιστορία. Την Κυριακή, η Ελλάδα, με τους αγώνες του ελληνικού λαού και την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ του ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε σε μια νέα ριζοσπαστική προοδευτική τροχιά, η οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει θετικές εξελίξεις και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εκλογή τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πενταεδρική Μεσσηνία είναι μια τεράστια νίκη που μας γεμίζει με πολύ μεγάλες ευθύνες στο να ανταποκριθούμε στην τιμή και στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι Μεσσήνιοι πολίτες, γυναίκες και άντρες, νέες και νέοι. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους περισσότερους από 33.500 πολίτες της Μεσσηνίας, οι οποίοι επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει την χώρα αλλά και τους περισσότερους από 13.000 συντοπίτες μου, που με επέλεξαν για να τους εκπροσωπήσω για δεύτερη θητεία στην Βουλή των Ελλήνων. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις συμπατριώτισσες και όλους τους συμπατριώτες μας ότι θα συνεχίσω με ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια και δύναμη τον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων της Μεσσηνίας και των πολιτών της. Να είναι απολύτως βέβαιοι όλοι οι συμπατριώτες και οι συμπατριώτισσές μου, ότι θα δικαιώσουμε και οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και θα ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές, οδηγώντας την χώρα και τον λαό σε έναν προοδευτικό δρόμο παραγωγικής ανασυγκρότησης.»

Ο 936 ΞΕΝΑΓΗΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ στις εγκαταστάσεις του Ράδιο Κυπαρισσία 936 πραγματοποίησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές Β τάξης του Ενιαίου Λυκείου Κυπαρισσίας στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα 'Οικονομία μέσα από την μουσική' με την ομάδα μαθητών που την συγκροτούν. Η ξενάγηση έγινε στα στούντιο του σταθμού τα οποία εκσυγχρονίζονται και σύντομα θα είναι σε ένα νέο χώρο ευρωπαικών προδιαγραφών. 
Υπεύθυνη καθηγήτρια της βιωματικής ομάδας για το εγχείρημα του σχολείου είναι η καθηγήτρια Αικατερίνη Γαλάνη ενώ η ομάδα αποτελείται από 15 μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ενημερώθηκαν τόσο από τον νεαρό υπεύθυνο προγράμματος του Σταθμού Νίκο Μπαρτζελιώτη αλλά και από τον υπεύθυνο λειτουργίας για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών, την διαχρονικότητα της μουσικής, αλλά και την σημασία της μουσικής στο σύγχρονο κόσμο. Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα από τις γνώσεις που αποκόμισαν ενώ το απόσταγμα της θεματικής ενότητας που συγκροτούν θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στο κοινό του σχολείου και της κοινωνίας. Τέλος οι μαθητές της Β τάξης εξέφρασαν την επιθυμία να κάνουν μια εκπομπή με βάση την βιωματική ομάδα που συγκρότησαν καθώς το Ράδιο 936 στηρίζει τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών βαθμίδων της περιοχής μας με δράσεις και ημερίδες

ΙΣΧΥΡΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ- ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΗΚΕ

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα επικράτησε κλίμα ικανοποίησης για το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς το κόμμα αύξησε το ποσοστό του και στη Μεσσηνία. Στα 305 εκλογικά τμήματα από τα 476 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει 19.544 ψήφους και ποσοστό 31,86%, ενώ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε πάρει 23.293 σταυρούς και ποσοστό 21,55%.

Η ΚΡΙΣΗ ΜΕΙΩΣΕ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ, ΤΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΥΧΤΙΑ...

Στα ίδια επίπεδα με το 2013 κινήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων το 2014, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η Τροχαία Καλαμάτας για την περιοχή αρμοδιότητάς της. Τα στοιχεία αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού δικτύου της Μεσσηνίας, παλιού και καινούργιου, και την πόλη της Καλαμάτας. Το σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τη συζήτησή μας με το διοικητή της Τροχαίας Καλαμάτας, υποδιευθυντή Ηλία Αξιωτόπουλο, είναι ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και αυτό τον τομέα, αφού έχει μειωθεί σημαντικά η κίνηση τις νυχτερινές ώρες για διασκέδαση, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
Τα τροχαία του 2014 Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Τμήματος Τροχαίας, το 2014 σημειώθηκαν συνολικά 40 τροχαία έναντι 31 το 2013. Η αύξηση που παρατηρείται αφορά στα τροχαία με ελαφρύ τραυματισμό. Ειδικότερα, το 2014 είχαμε 4 θανατηφόρα τροχαία, όσα ακριβώς σημειώθηκαν και το 2013. Ο ίδιος αριθμός ισχύει και για τα τροχαία με σοβαρούς τραυματισμούς και για τις δύο χρονιές. Σε ό,τι αφορά τροχαία με ελαφρύ τραυματισμό, στην περιοχή αρμοδιότητας της Τροχαίας Καλαμάτας το 2013 σημειώθηκαν 24, ενώ 34 το 2014.
Από το ΘΑΡΡΟΣ