Pages

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στις βασικές υποδομές της χώρας;

Σήμερα εντός του 2015 έχουμε μία σαφή εικόνα στο τι έχουμε, τι ετοιμάζουμε και τι πρέπει να γίνει στο μέλλον για να ενδυναμωθεί η ισχύς της χώρας μας. Οι βασικές υποδομές μίας ανεπτυγμένης χώρας διαθέτουν ικανές βασικές υποδομές για τους κατοίκους τους. Ενέργεια, ολοκληρωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και αστικές δημόσιες εγκαταστάσεις για τον πληθυσμό: σχολεία (όλων των βαθμίδων), νοσοκομεία (όλων των βαθμίδων επίσης), δημόσια κτίρια διοίκησης και άλλων ασχολιών. Ένα πρώτο αγκάθι που συναντούμε εδώ είναι η ενέργεια. Μπορεί η χώρα μας λόγω της κρίσης να παρουσιάζει επάρκεια στην κατανάλωση ηλεκτρισμού όμως υπάρχουν σοβαρά θέματα. Το σημαντικότερο είναι η πηγή της παραγωγής που σήμερα κατά 88% βασίζεται σε «βρώμικες» ύλες όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης και όλα τα συνεπακόλουθα που φέρνουν. Οι ΑΠΕ αν και η Ελλάδα διαθέτει άφθονα βουνά, θάλασσες και ηλιοφάνεια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στις υπόλοιπες υποδομές αυτής της κατηγορίας μπορούμε να πούμε ότι τα πάμε σχετικά καλά με ανάγκη εκσυγχρονισμού σε επί μέρους υποδομές (καλύτερα σχολεία, ευπρεπείς σωφρονιστικά ιδρύματα ή νοσοκομεία, κ.α).
Στις υποδομές συγκοινωνιών-μεταφορών έχουμε μία πιο μεικτή εικόνα. Οι βασικές οδικές αρτηρίες με αυτοκινητόδρομους μέχρι το 2016 θα είναι ολοκληρωμένες. Τα λιμάνια της χώρας με εξαιρέσεις είναι σχετικά ικανοποιητικά με ανάγκη επί μέρους εκσυγχρονισμού που πραγματοποιείται. Τα αεροδρόμια της χώρας με αιχμή του δόρατος το Ελ.Βενιζέλος έχουν επίσης μία καλή εικόνα. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του Μακεδονία και την ανάπτυξη του Καστελίου στην Κρήτη. Και εδώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική. Στις αστικές μεταφορές Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν δρομολογήσει μεγάλα έργα με την Αθήνα να διαθέτει αξιόλογο πλέον δίκτυο Μετρό, να αναπτύσσει δίκτυο Τραμ και Προαστιακού. Η Θεσσαλονίκη αναπτύσσει δίκτυο Μετρό που θα καλύψει την πόλη ενώ ίσως δούμε και ένα μικρό δίκτυο Τραμ. Σε πιο χαμηλό επίπεδο βλέπουμε στον Σιδηρόδρομο.
Είναι απορίας άξιο πως σαν χώρα αφήσαμε να κατρακυλήσει τόσο πολύ ένα μέσο που στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αγαπητό. Μέχρι το 2017 θα έχουμε ηλεκτροκίνηση με διπλή γραμμή από το Κιάτο μέχρι τη Αθήνα και μέχρι την Θεσσαλονίκη και μέχρι το 2020 μέχρι την Πάτρα. Ηλεκτροκίνηση θα διαθέτει επίσης το δίκτυο της Θεσσαλίας και η γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδωμενή. Ωστόσο το δίκτυο δεν έχει κάποια σύνδεση με την Δυτική και Κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, την Δυτική Μακεδονία, την Δυτική, Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο. Αυτή η υστέρηση οφείλεται σε λάθη του παρελθόντος και στην κρίση της χώρας.

Στόχος η κυριαρχία του ΠΟΠ Μεσσηνίας στις αγορές

Ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Πιερία, ο οποίος έχει ενοικιάσει για 20 χρόνια τις εγκαταστάσεις και τα σήματα της Ένωσης Μεσσηνίας, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, επισκέφθηκε το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, και τον ενημέρωσε για τα επιχειρηματικά του σχέδια. Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος συνοδευόταν από το συνεργάτη του Παναγιώτη Ταμπουρέα και όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου, «η εταιρεία Κωνσταντόπουλος ΑΕ στοχεύει στην ολοκληρωμένη προσέγγιση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και στην εμπορική προώθηση του προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης “Καλαμάτα”, στη χώρα μας και διεθνώς. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε πως η εταιρεία Κωνσταντόπουλος ΑΕ επιδιώκει τη διάθεση άριστου επώνυμου προϊόντος, με ιχνηλασιμότητα, ώστε να προκύψει όφελος και για τον παραγωγό από πλευράς τιμής. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους επισκέπτες για την πρωτοβουλία αυτή, που έχει στόχο να αναδείξει το εξαίρετο προϊόν του τόπου μας ως επώνυμο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, στη διεθνή αγορά, αλλά και στην εγχώρια. Τόνισε, δε, πως ο Δήμος Καλαμάτας, όπως πράττει σε κάθε ανάλογη περίπτωση τιμώντας τον επιχειρηματικό κόσμο, που παράγει και εξάγει σε δύσκολες συνθήκες, θα βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του αυτήν την προσπάθεια».

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ...

ΤΙΣ προοπτικές ανάδειξης τουριστικά του Κυπαρισσιακού κόλπου προωθούν επαγγελματίες αλλά και εκπρόσωποι τουριστικών μονάδων της περιοχής εκφράζοντας τον ενιαίο χώρο δράσης τόνωσης του τουρισστικού προιόντος διοργανώνοντας μάλιστα και ημερίδα για το σκοπό αυτό.
Μιλώντας για το ζήτημα αυτό ο ιδιοκτήτης της τουριστικής μονάδας στον Αη Γιαννάκη Τριφυλίας Natura club κ. Αντώνης Τζαναβάρης τόνισε ότι υπάρχουν αστείρευτες και αναξιοποίητες δυνατότητες με εγκλωβισμένες δυνάμεις που δεν έχουν απελευθερωθεί για να προσθέσει ότι οι κρατήσεις είναι περορσμένες μετά την εκλογική περίοδο ωστόσο έχει γίνει αρκετή δουλειά από τους επαγγελματίες του χώρου, προσδοκώντας ένα αίσιο αποτέλεσμα χωρίς να ελπίζουμε πολλά εξαιτίας της απουσίας των υποδομών. Υπογράμμισε ότι ακούγονται πολλές υποσχέσεις από τους Δήμους χωρίς αποτέλεσμα υποβάλλοντας προτάσεις εκ μέρους μας χωρίς να υλοποιούνται αλλά η ουσία παραμένει ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο Κυπαρισσιακό κόλπο τα οποία με ιδέες μπορούν να επιλυθούν ώστε η περιοχή αυτή να έχει ως εναίος γεωγραφικός χώρος φωνή για το μέλλον.
ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Ο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ
Εκτίμησε ότι ο Κυπαρισσιακός κόλπος έχει κοινά προβλήματα αλλά και συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να προβληθούν ώστε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για το τουρισμό. Επισήμανε ότι φέτος η μοναδική εκπροσώπηση της Τριφυλίας από μάδα τουριστικών μονάδων ήταν στις διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επαφές με τούρ οπερέιτορς σε Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία ενώ συνεργάτες μας προώθησαν χάρτες της περιοχής σε Ιταλία, Γαλλία, Νορβηγία και Σουηδία. Αναφέρθηκε επίσης στην απουσία υποδομών στις παραλίες μας χωρίς αναψυκτήρια, χωρίς ομπρέλες και από ότι μαθαίνουμε φέτος χωρίς παραχώρηση αιγιαλού στους Δήμους με αποτέλεσμα η περιοχή να απεμπολεί τα τουριστικά της δικαιώματα. Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι με υποδεέστερο τουρισμό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά ενώ διευκρίνισε ότι στις 5 Απριλίου θα διεξαχθεί ημερίδα για τα κοινά προβλήματα και ανάδειξη του Κυπαρισσιακού κόλπου και συζήτηση για τις προοπτικές ανάπτυξης μέσα από καινοτόμες προτάσεις...ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Διαμαρτυρία στα διόδια της χώρας την ερχόμενη Κυριακή

Πανελλαδική διαμαρτυρία στους σταθμούς των διοδίων της χώρας, την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου και την Κυριακή 19 Απριλίου αποφάσισαν οι Επιτροπές Αγώνα Κατά των Διοδίων σε όλη τη χώρα. Οι Επιτροπές Αγώνα «παλεύουν για ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης με καταγγελία των συμβάσεων παραχώρησης, έλεγχο και διαχείριση των αυτοκινητόδρομων από Δημόσιο Φορέα». Στα άμεσα αιτήματα των Επιτροπών, περιλαμβάνονται η απόσυρση της Αστυνομίας από τους σταθμούς των διοδίων, η κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων Ρέππα – Βορίδη, η αμνήστευση των ποινικών αδικημάτων και αστικών υποχρεώσεων για αγώνες ενάντια σταδιόδια, η κατάργηση του 20πλάσιου, η άμεση διακοπή εργασιών σε υπό κατασκευή σταθμούς και η μη λειτουργία τους, το άμεσο πέρασμα της Αττικής Οδού στο Δημόσιο και η διακοπή των διαδικασιών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

21 ζωγράφοι μας ξεναγούν στην Κυπαρισσία του σήμερα

Ενα διαφορετικό οδοιπορικό στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν όσοι επισκεφθούν τον Πολυχώρο «Αθηναΐς» στις 4 και 5 Απριλίου, οπότε ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Εικαστικό Οδοιπορικό στην Κυπαρισσία».

<p>  «Κυπαρισσία» (Γιώργος Σταθόπουλος)</p>
«Κυπαρισσία» (Γιώργος Σταθόπουλος)
Πρόκειται για μία μοναδική έκθεση ζωγραφικής με έργα τα οποία επώνυμοι, αλλά και ντόπιοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από την ιστορική Παλιά Πόλη.
Οι 21 ζωγράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι : Γιώργος Σταθόπουλος, Θανάσης Μακρής, Γιάννης Στεφανάκις, Τάσος Αριδάς, Κώστας Αργύρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Μπουντανιώτης, Στάθης Ανδρουτσάκης, Κατερίνα Λαμπροπούλου και οι Κυπαρίσσιοι Ελένη Τζιώρτζη, Χρήστος Παζαΐτης, Πέρσα Παρίσου, Βασίλειος Δημητρακάκης, Αννα Διπλαράκη, Κατερίνα Χρονοπούλου, Διώνη Αριδά και Ευαγγελία Αντωνίου.
Επίσης συμμετέχουν 4 ζωγράφοι από την Πάτρα οι: Διονυσία Μπελεγρή, Καλλιρρόη Τσιλιμάγκου, Παναγιώτης Καρώνης και Φωτεινή Καλαβεσσίου.
<p>  «Κυπαρισσήεντας» (Γιάννης Στεφανάκης)</p>
«Κυπαρισσήεντας» (Γιάννης Στεφανάκης)
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια για την ανάδειξη και τη σωτηρία της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας. Εμπνευστής και διοργανωτής είναι το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» που χρόνια τώρα, με προσωπικά χρήματα των ιδρυτών του, έχει ξεκινήσει μια διαρκή προσπάθεια μέσα από διαφορετικές και ποικίλες δράσεις για να προστατευθεί η Παλιά Πόλη, κηρυγμένη ως ιστορικός τόπος, αρχαιολογικός χώρος και διατηρητέος οικισμός.
«Για άλλη μια φορά στόχος μας είναι η πανελλαδική προβολή της Κυπαρισσίας και η ανάδειξη της αξίας της Παλιάς Πόλης» . Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του καταλόγου των έργων που έχει εκδόσει το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» η έκθεση αυτή στοχεύει : «…..Να δουν και να διακρίνουν μια Παλιά Πόλη με διαχρονική αξία, ιστορία και ομορφιά, σε μια απίθανη σμίξη βουνού και θάλασσας, που πρέπει να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί ήπια με απόλυτο σεβασμό στο ιστορικό, στο δομημένο και στο φυσικό περιβάλλον. Μια Παλιά Πόλη, όπου φορείς , Αρχές και κάτοικοι με γνώση και αγάπη θα συμμετέχουν ώστε να σφυρηλατηθεί η μοναδική, πολιτισμική της φυσιογνωμία.»
«Στην υλοποίηση αυτής της έκθεσης και της εκδήλωσης θεωρούμε σημαντική την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας που με αίσθημα ευθύνης και διαχρονική συμβολή στη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου στηρίζει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα» τονίζει, η Τζίμα Ιμιρζιάδη, Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» .

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο τέχνης και πολιτισμού «Αθηναΐς» το Σάββατο στις 4 Απριλίου.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα με χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του δήμαρχου Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα και θα συνεχίσει με ομιλήτριες τις κυρίες Χριστίνα Πιερροπούλου, αρχιτέκτων μηχανικός και δρ Κωνσταντίνα Γερολύμου, αρχαιολόγος με θέμα: «Αρχιτεκτονική παράδοση και σύγχρονη δόμηση στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας».
Ομιλητής θα είναι επίσης ο κ. Κώστας Α. Καραδήμας, αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ με θέμα «Η αναγνώριση της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ». Τρίτος ομιλητής θα είναι ο κ. Νίκος Ιμιρζιάδης, συνιδρυτής του «Προγράμματος» με θέμα «Η Παλιά Πόλη, πυλώνας ανάπτυξης».
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τα έργα που προέκυψαν από το χρωστήρα των ζωγράφων καθώς και μια έκθεση με σύγχρονες και παλιές φωτογραγίες της Παλιάς Πόλης . Ακόμη θα παρουσιασθούν στιγμιότυπα από τη φιλοξενία των ζωγράφων στην Κυπαρισσία και οι στιγμές δημιουργίας τους. Επιμέλεια ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Ξεκινούν οι έλεγχοι για τις δαπάνες των δημάρχων

Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρει ο υπουργός, είναι η ενοποίηση των ελέγχων στο μέτρο του δυνατού και η αξιοποίηση των καταχωρούμενων σε επιμέρους βάσεις δεδομένων στοιχείων…. Ορθολογικότερη αξιοποίηση προσωπικού Παράλληλα, θα επιχειρηθεί μια ορθολογικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ, με ταυτόχρονη υλοποίηση ενός προγράμματος προσλήψεων αυξημένης οικονομικής και κοινωνικής ανταποδοτικότητας και ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ ώστε να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αποτιμούν τα αποτελέσματα των πολιτικών τους. Το υπουργείο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συστήματος, μέσω του οποίου θα καταγράφονται και θα συσχετίζονται οι ανάγκες και οι διαθεσιμότητες, ώστε να διευκολυνθεί η κινητικότητα των υπαλλήλων μεταξύ των ΟΤΑ.

Στις καλένδες και το "Καλό Νερό - Τσακώνα" - Ανησυχία για Περιμετρικό

Εάν οι μέχρι τώρα ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις της ακύρωσης της δημοπράτησης του "Πάτρα - Πύργος", τότε οι σημερινές επισημάνσεις από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομίας και Υποδομών έρχονται να ενισχύσουν την ανασφάλεια, την αγωνία και τα τεράστια ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Ν. Νικολόπουλου και Θ. Δαβάκη πιστοποιήθηκε η δημιουργική ασάφεια που ακολουθείται και στα ζητήματα των υποδομών. Για την Ολυμπία Οδό δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη χρονική δέσμευση, παρά το ότι θα επαναδημοπρατηθεί όταν θα ενταχθεί και με πολλά θα στο νέο ΕΣΠΑ. Για το Καλό Νερό - Τσακώνας τέθηκαν και κάτι... περίεργα περί κόστους - οφέλους που τινάζουν (;) το έργο στον αέρα. Εκεί όπου παραμένει ο Περιμετρικός Καλαμάτας και το τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη όπου και εδώ δεν υπήρξε χρονική δέσμευση για την επανεκκίνησή του η οποία μπλοκάρει στην αναθεώρηση των συμβάσεων και στις... νέες διαπραγματεύσεις που έρχονται με τον παραχωρησιούχο.

Ομοφωνία στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου για ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού

Ομόφωνα σχεδόν υπερψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη για έκδοση ψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο πρέπει «να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η υλοποίηση του οδικού άξονα Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, γιατί αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Περιφέρειας Ηπείρου», κατά τη συζήτηση του εκτός ημερησίας διάταξης θέματος του δρόμου Πάτρα – Πύργος, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συνεπή στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ότι αφορά το θέμα της ολοκλήρωσης του οδικού αυτού άξονα και επανέλαβε την ξεκάθαρη στάση της περιφερειακής αρχής και τις «κόκκινες γραμμές» που είχε ο ίδιος θέσει κατά το παρελθόν. Ο κ. Τατούλης επανέλαβε ότι «συνεχίζει να αποτελεί για εμάς casus belli η μη ολοκλήρωση του συνόλου του οδικού αυτού άξονα». «Παραμένουμε διεκδικητικοί, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με την κυβέρνηση» δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και κάλεσε όλες τις παρατάξεις να συμφωνήσουν στη σπουδαιότητα του έργου για την Πελοπόννησο, «διαφορετικά συμπεριφέρεστε ως δήθεν ανατρεπτικοί για να εξυπηρετήσετε ευκαιριακά τις απόψεις σας» δήλωσε ο κ. Τατούλης. Αναφερόμενος ειδικά στο οδικό τμήμα Πάτρα – Πύργος, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι το έργο δεν αποτελεί παραχώρηση, αλλά δημόσιο έργο, «με νόμο της Βουλής απ’ τον οποίο φυγομάχησαν οι δυνάμεις του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού», όπως ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το έργο δεν έχει ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, γιατί ακόμα το πρόγραμμα δεν έχει ανοίξει. Σημείωσε ωστόσο, ότι το έργο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μεγάλο έργο και έχει συμφωνηθεί να αποτελέσει εμπροσθοβαρές έργο, γεγονός το οποίο συνεπάγεται τη δεσμευτική υποχρέωση να ολοκληρωθεί στο εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Επιστημονική ημερίδα «Αρχιμήδης ΙΙΙ – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο ΤΕΙ Καλαμάτας»

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου και το Ερευνητικό Πρόγραμμα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ» σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την επιστημονική ημερίδα «Αρχιμήδης ΙΙΙ – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο ΤΕΙ Καλαμάτας» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015 και ώρα 10:00 π.μ. στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν ερευνητικές εργασίες του προγράμματος και θα συμμετάσχουν ως ομιλητές οι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι των Υποέργων της Πράξης. Πιο συγκεκριμένα οι εισηγήσεις θα αφορούν:
 · «Μελέτη της επίδρασης κοινωνικο-δημογραφικών και νοσηλευτικών παραγόντων στη «Διάρκεια Νοσηλείας» των ηλικιωμένων σε Νοσοκομεία των νομών Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας»: Ιωάννης Δημόπουλος, Καθηγητής τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών · «Σχηματισμός ακρυλαμιδίου σε 3 ποικιλίες πατάτας τηγανισμένες σε ελαιόλαδο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο-Συσχετισμός με μακρομοριακή ανάλυση αμύλου», Θεόδωρος Βαρζάκας, Αναπλ. Καθηγητής τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ·
 «Έξυπνη θερμοκηπιακή μονάδα με αυτοματοποιημένη χρήση των Α.Π.Ε»: Δημήτριος Καραμουσαντάς, Καθηγητής τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων · «Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης σωματιδίων αμύλου διαφορετικής προέλευσης και ενώσεων που χρησιμοποιούνται ως αρώματα στη βιομηχανία τροφίμων», Ιωάννης Καπόλος, Καθηγητής τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων
 · «Στρατηγική της αντιμετώπισης του προβλήματος των αφλατοξινών στα ξηρά σύκα στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας της συκιάς»: Βασίλειος Δημόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Κυπαρισσία: Η Ανάσα της Μεσσηνίας

Με τη θέα του Ιονίου, με το φως της Πελοποννήσου, με το αναπόφευκτο βάρος της ιστορίας, βρεθήκαμε στις πλαγιές του όρους Ψυχρό. Χρειαστήκαμε δυόμισι ώρες, μέσω της νέας εθνικής οδού, για να φτάσουμε από την Αθήνα στην πανέμορφη Κυπαρισσία.
Λιθόστρωτα φιδωτά καλντερίμια, περίτεχνα νεοκλασικά, πέτρινες κρήνες, λουλουδάτες αυλές, θέα στους ελαιώνες και τη θάλασσα. Η παλιά ή άνω πόλη, της Κυπαρισσίας είναι ξελογιάστρα.
2015-03-21-1426976762-2910495-polh.jpg
Ανεβαίνοντας τον κεντρικό δρόμο που ενώνει τον νέο οικισμό με τον διατηρητέο, ένα δρόμο που οι ντόπιοι αποκαλούν «κόντρα», το τοπίο αλλάζει. Οι πολυκατοικίες του σύγχρονου οικισμού και η αυστηρή ιπποδάμεια ρυμοτομία, δίνουν τη θέση τους στα στενά φιδωτά δρομάκια και τα χαμηλά σπίτια. Πολλά από αυτά, πέτρινα με κεραμοσκεπές και μικρούς κήπους, γεμάτους με λουλουδιασμένους τενεκέδες, αποτελούν ιδανικό φόντο για ατελείωτες selfies. Ανάμεσά τους, νεοκλασικά, αλλά και πέτρινα αρχοντικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ξύλινα σαχνισιά, ψιθυρίζουν ιστορίες ευμάρειας, δημιουργίας και δύναμης.
Θα ακούσετε να την αποκαλούν και Αρκαδιά. Γιατί στην περίοδο των μεσαιωνικών χρόνων, η πόλη μετονομάστηκε, λόγω των πολλών Αρκάδων οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή, λόγω των σλαβικών επιδρομών που μαίνονταν στην Βόρεια και Κεντρική Πελοπόννησο.
2015-03-21-1426974736-8080988-DSC03828.JPG
Μία βόλτα στην ιστορία
Ανηφορίζοντας, ο δρόμος θα σας οδηγήσει από μόνος του. Στην είσοδο του κάστρου, εκεί «στης Αρκαδιάς τον πλάτανο», όπως είναι γνωστή η μικρή πλατεία, ο αιωνόβιος πλάτανος, αποτελεί σημαντικό τοπόσημο της πόλης, με την πανέμορφη Ελένη Χαμέρη να αφήνει εκεί την τελευταία της πνοή γιατί δεν δέχτηκε να γίνει γυναίκα του αγά της Αρκαδιάς.
Το κάστρο είναι σφραγίδα της παλιάς πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με την μυθολογία να το θέλει κτίσμα των γιγάντων. Διαθέτει κυκλώπεια τείχη και ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Έχει υποστεί πολλές καταστροφές αλλά και πλήθος ανακατασκευών από Τούρκους και Ενετούς. Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον εμφανίζουν και τα ερείπια διαφόρων κτιρίων κοντά στο κάστρο. Ένα μικρό οθωμανικό λουτρό και το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν στην ανατολική πλευρά του κάστρου, υπενθυμίζουν την μακραίωνη οθωμανική παρουσία.
2015-03-21-1426974297-1515913-DSC04353.JPG
Πολύτιμη πηγή πληροφοριών αλλά και ευχάριστη έκπληξη αποτελούν και οι σωζόμενες διάσπαρτες κρήνες της παλιάς πόλης. Από τις πιο γνωστές ηπαζαρόβρυση, γύρω από την οποία λάμβανε χώρα το περίφημο παζάρι της πόλης και η σταφυδόβρυση, σημείο όπου ολοκληρωνόταν οι αγοροπωλησίες της σταφίδας. Στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην είσοδο του κάστρου, ξεχωρίζει ένα εξαιρετικό δείγμα βαλκανικής αρχιτεκτονικής με το γνωστό σαχνισί και πολλά ξυλόγλυπτα διακοσμητικά στοιχεία. Δυστυχώς το κτίριο είναι εγκαταλειμμένο και σε άσχημη κατάσταση. Θα το προλάβετε;
Οι ναοί
Η Αγία Τριάδα, αποτελεί τον ιστορικό ναό, χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 19ου. αι. και βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού. Υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν ότι χτίστηκε πάνω σε παλαιότερο κτίσμα το οποίο ανάγεται στον 15ο αι. Ιδανικό σημείο για προσευχή. Από την αυλή της εκκλησίας, η θέα προς τη θάλασσα αποτελεί ένα μικρό... θαύμα, με την απεραντοσύνη του Ιονίου μπροστά στα μάτια μας. Στην άλλη άκρη του οικισμού, στο νότιο τμήμα, ο κοιμητηριακός ναός της άνω πόλης, ο Άγιος Δημήτριος αποτελεί δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής εκκλησιών του τέλους του 19ου αι. Πολύ κοντά στη σημερινή σώζεται τμήμα παλαιού ναού, ο οποίος καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ το 1825.
Στη γύρα...
2015-03-21-1426977475-9174467-cafe.jpg
Και όταν έφτασε το απόγευμα, πήραμε ξανά το δρόμο προς το κάστρο, στο ομορφότερο μπαλκόνι της πόλης, το καφέ Αφ`Υψηλού, για να δούμε το ηλιοβασίλεμα και να απολαύσουμε δροσερά κοκτέιλ. Η Ιστορία όμως μας τραβούσε από το μανίκι και καταλήξαμε στο νερόμυλο της παλιάς πόλης. Ένα πέτρινο κτίριο, δίπλα φυσικά σ' ένα ποτάμι, που μιλάει για την γαστρονομική ιστορία της πόλης. Ο παλιός νερόμυλος, ένας από τους πολλούς που λειτουργούσαν στην Κυπαρισσία, έως το 1974, ασταμάτητα για δεκαετίες άλεθε το σιτάρι των ντόπιων. Προσφάτως ανακαινισμένος, σήμερα συνεχίζει να παράγει χρυσαφένιο αλεύρι, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε, αμέσως μετά την παραγωγή του. Εκτός από αλεύρι, ο Τάσος που εκτελεί χρέη μυλωνά, διαθέτει μία ποικιλία προϊόντων με πρώτες ύλες από την ύπαιθρο της Κυπαρισσίας. Λικέρ, ζυμαρικά, παξιμάδια, σαπούνι και τόσα άλλα... Στον πάνω όροφο του μύλου λειτουργεί παραδοσιακό καφέ, με την χαρακτηριστική ξυλόσομπα να δίνει το στίγμα του χώρου.
Ένα πρωινό με τα καβαλέτα
2015-03-21-1426974467-1208274-PaliaPolh_Kyparissias.jpg
Ήταν μία ηλιόλουστη ημέρα του περασμένου Σεπτέμβρη, όταν η παλιά πόλη γέμισε κόσμο. Με πρωτοβουλία του ιδιωτικού φορέα «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» που στόχο έχει την ανάδειξη αλλά και τη σωτηρία της παλιάς πόλης, επισκέφθηκαν τον οικισμό 21 ζωγράφοι οι οποίοι αφού ξεναγήθηκαν στην πόλη, εμπνεύστηκαν από αυτή. Ελεύθερα επέλεξαν το σημείο που ήθελαν και ζωγράφισαν συνολικά 70 έργα τα οποία θα εκτεθούν το διήμερο 4 και 5 Απριλίου στον πολυχώρο Αθηναϊς, στην Αθήνα.
Αθηναϊς, Καστοριάς 34, Βοτανικός, 
Σάββατο 4/4, 17:00- 22:00, Κυριακή 10:00 - 21:00
Πληροφορίες: Τζίμα Ιμιρζιάδη, 6936 056130, www.kyparissiaoldtown.gr
Στις παραλίες
2015-03-21-1426974566-9430328-agiannakis.jpg
Η περιοχή φιλοξενεί την μεγαλύτερη συνεχόμενη αμμώδης παραλία της χώρας, η οποία ξεκινάει βόρεια του οικισμού Καλό Νερό, και συνεχίζει βόρεια για 53 χλμ. Δεν διακόπτεται πουθενά, παρά μόνο από τα ποτάμια που καταλήγουν στη θάλασσα. Κοντά στην Κυπαρισσία, ξεχωρίζουν εκείνες του Αγιαννάκη και της Ελαίας, με πεντακάθαρα νερά, όμορφο τοπίο και πολύ εύκολη πρόσβαση.
Για φαγητό και διαμονή
2015-03-21-1426974818-8424998-stathmosagiannakis.jpg
Κοντά στην παραλία του Αγιαννάκη, στο σιδηροδρομικό σταθμό, προτείνουμε την παραδοσιακή ταβέρνα «Σταθμός Αγιαννάκης»(6977 194006). Δοκιμάσαμε την εξαιρετική τοπική συνταγή, καγιανά με χοιρινό παστό, χωριάτικα αυγά και ντομάτες αλλά και τους συγκλονιστικούς κολοκυθοκεφτέδες. Για διαμονή, προτείνουμε το ξενοδοχείο Natura Club,(27610 62622) με απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Βρίσκεται στην πλαγιά πάνω από την παραλία του Αγιαννάκη, και λειτουργεί όλο το χρόνο.
Η Μαριάννα η Nanart
Η Μαριάννα μεγάλωσε στην Κυπαρισσία. Έφυγε στην Αθήνα για σπουδές, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα της και δημιούργησε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο, τοnanart, (27614 00678) όπου κατασκευάζει και πουλάει αναμνηστικά της πόλης, όμορφα μικρά και μεγαλύτερα δώρα. Το κοινό τους σημείο, είναι ότι όλα φτιάχνονται εδώ. «Δίνω ζωή σε μικρά αντικείμενα για το σπίτι, σε πίνακες, σε κοσμηματάκια, σε vintage αντικείμενα, σε μικρά έπιπλα και σε λογής μοναδικά δωράκια», μας είπε όταν βρεθήκαμε στο χώρο της. Μερακλήδικες χειροποίητες δημιουργίες και ζωγραφιές από την ίδια αλλά και την οικογένεια της. Θα την βρείτε στο δρόμο, μπροστά στην πλατεία του δημαρχείου.

100 δόσεις και κούρεμα προσαυξήσεων - προστίμων

Αλλάζουν τα πάντα στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στη σπουδή της να φέρει στα κρατικά ταμεία όσα το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τις ρυθμίσεις χρεών, προσφέρει πραγματικό «κούρεμα κεφαλαίου» στα 4 εκατομμύρια οφειλετών που χρωστούν συνολικά 76 δισ. ευρώ, χαρίζοντας τα φορολογικά πρόστιμα (και όχι μόνο για τους τόκους υπερημερίας που βαρύνουν τις οφειλές τους), αν σπεύσουν να πληρώσουν εφάπαξ ή και σε δόσεις το αρχικό χρέος τους. 
Η ρύθμιση ανοίγει πλέον διάπλατα και αναμένεται να σπεύσουν κατά χιλιάδες οι οφειλέτες να πληρώσουν και να γλιτώσουν από τα χρέη τους. Δίνει ανάσα στα θύματα της κρίσης, αίρει αδικίες, αλλά ταυτόχρονα δίνει το περιθώριο να πέσουν στα μαλακά σεσημασμένοι φοροφυγάδες, μεγαλογιατροί του Κολωνακίου ή και συγγενείς υπουργών στους οποίους καταλογίστηκαν πρόστιμα εκατομμυρίων με πορίσματα του ΣΔΟΕ και του ΚΕΦΟΜΕΠ.  Με μια κίνηση (που μπορεί να εκληφθεί και ως μονομερής από τους «θεσμούς») σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνυπογράφουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, και ισχύει από την ίδια ημέρα και η οποία αλλάζει όλη την ουσία της ρύθμισης των 100 δόσεων όπως είχε ψηφιστεί προ ημερών στη Βουλή.
Το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνυπογράφουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή
Η νέα διάταξη αναφέρει ότι βεβαιωμένες οφειλές δύνανται να ρυθμίζονται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 με απαλλαγή 30%-100% «από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν.2523/1997, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης» που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή. Μέχρι τώρα ίσχυε ότι μειώνονται μόνο οι προσαυξήσεις και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.
Αμεσα έως 5 δισ. € στα ταμεία
Τι σημαίνει αυτό; Οτι πλέον κουρεύονται όλα τα πρόστιμα που είχαν συμβεβαιωθεί με την αρχική οφειλή για φόρους, τέλη ή δασμούς. Είναι το πιο ισχυρό κίνητρο που έχει δοθεί ποτέ σε ρύθμιση, και γι’ αυτό στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που άφησαν την τελευταία πενταετία απλήρωτα 46 δισ. ευρώ να βρουν άμεσα έως και 5 δισ. ευρώ, για να μπουν στη νέα ρύθμιση και να σβήσουν ληξιπρόθεσμα έως 20 δισ. ευρώ.
Ποιους αφορά η αλλαγή στη ρύθμιση; Ολους όσοι έχουν πιαστεί από έλεγχο της Εφορίας. Στα θετικά της νέας εξέλιξης, εκτός του ότι υπηρετείται ο σκοπός της άμεσης είσπραξης εσόδων, συγκαταλέγονται και ότι:
1 Θα μπορούν πλέον να ενταχθούν στις 100 δόσεις μαζικά και όλοι όσοι είχαν παραλείψει να υποβάλουν  κάποια φορολογική δήλωση στο παρελθόν (π.χ. το 2011). Τώρα θα μπορούν να το πράξουν για να μπουν στη ρύθμιση και οι φόροι που θα προκύψουν, χωρίς κανένα πρόστιμο. Στην κατηγορία αυτοί εμπίπτουν πολλές χιλιάδες μικρομεσαίοι που λόγω οικονομικής αδυναμίας ή και από φόβο επειδή, αν έκαναν δήλωση αλλά δεν πλήρωναν τον φόρο εισοδήματος ή τον ΦΠΑ που αναλογούσε, χρεώνονταν με υπέρογκα πρόστιμα και διώκονταν ποινικά και διοικητικά.
2 Αίρεται η αδικία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ή ελεύθερους επαγγελματίες που δεν πιάστηκαν σε κανονικό φορολογικό έλεγχο (π.χ. για πλαστά και εικονικά, μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο κ.λπ.), αλλά επελέγησαν ως στόχοι μόνο και μόνο επειδή είχαν υψηλές καταθέσεις στις τράπεζες και κλήθηκαν να τις δικαιολογήσουν αναδρομικά, σε συνδυασμό και με τα εισοδήματα που δήλωναν μέχρι πριν από μια 15ετία. 
Επειδή βρέθηκαν σε αδυναμία να αποδείξουν ότι «δεν είναι ελέφαντες» και ότι νόμιμα είχαν τις καταθέσεις που είχαν, αφού δεν όφειλαν καν να διατηρούν αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. αν είχαν πετάξει παλιές φορολογικές δηλώσεις τους λόγω παρέλευσης έτους παραγραφής ή δεν κρατούσαν αιτιολογία για εμβάσματα από ενοίκια κ.λπ. που εισέπρατταν λόγω ισχύος την εποχή εκείνη του τραπεζικού απορρήτου), πολλοί εξ αυτών φορτώθηκαν με πλασματικούς φόρους και τεράστια πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής έως 300% (αν π.χ. το 2013 τους βεβαιώθηκε πρόσθετος φόρος του 2003!) τα οποία δεν διαγράφονταν ούτε μειώνονταν ως τώρα. Πλέον όμως, και επειδή τα πρόσωπα αυτά εξ ορισμού έχουν μετρητά και καταθέσεις, έχουν ισχυρό κίνητρο να σπεύσουν -αν το δεχτούν και δεν θελήσουν να απαλλαγούν τελικώς στα δικαστήρια όπως πολλοί έχουν κάνει- να πληρώσουν εφάπαξ μόνο τον αρχικό φόρο για κάθε χρονιά και να τελειώσει εκεί η περιπέτειά τους.

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΡΕΙΑ Η Ε.Ε.- ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΤΟ ΦΙΛM AGORA

ΜΙΑ Πανευρωπαική προβολή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάτοικοι της Κυπαρισσίας στο πολυχώρο πολιτισμού Τρενοτεχνείο με το ντοκουμέντο του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου AGORA που προβλήθηκε παρουσία του δημιουργού του με την αίθουσα να ασφυκτιά από κόσμο.
Ο παραγωγός και δημιουργός της γνωστής σειράς Εξάντας αποτύπωσε με ευκρίνεια την πορεία της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας με ανθρώπινες ιστορίες, συνεντεύξεις αλλά και αλληλουχία γεγονότων που οδηγούν σε σοβαρά συμπεράσματα. Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι "είναι τιμή μου που βρέθηκα στη Κυπαρισσία με την αρωγή της οικογένειας Σαμπαζιώτη και του Νίκου Καλογερόπουλου αποτυπώνοντας τα 4 τελευταία χρόνια της οικονομικής αγοράς, στην ουσία το Αγορά είναι μια κραυγή από την Ελλάδα προς τον υπόλοιπο κόσμο για την πολιτική λιτότητας που δεν έχει αποτέλεσμα την μείωση του χρέους ή τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ελλάδας αλλά να φέρνουν φτώχεια, δυστυχία και δυστυχώς φασισμό στη κοινωνία που απειλεί την Ευρώπη". 
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΚΑΝΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΑΛΩΒΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα που θέσαμε στον δημιουργό για την εξέλιξη της υφιστάμενης κατάστασης πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει παρά τα 2 αδιαμφισβήτητα γεγονότα. Το πρώτο ότι είδαμε μια Κυβέρνηση που βγαίνει στην Ευρώπη ορθώνοντας ξεκάθαρο λόγο και το δεύτερο ότι από τις προεκλογικές της εξαγγελίες έχει βάλει νερό στο κρασί της, κρίνοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την χώρα μας ενώ είναι γνωστό ότι οι χώρες δεν πεθαίνουν καταλήγοντας ότι τώρα είμαστε στα κάτω μας. Επισήμανε ότι τα πράγματα με το κεφάλαιο και το δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας μπορούν να εξελιχθούν σε θετικό βαθμό με την συμμετοχή όλων μας ενώ για την γνώμη των Ευρωπαίων μέσα από την ταινία επισήμανε ότι πλέον οι Ευρωπαίοι δείχνουν να μην γνωρίζουν τα αποτελέσματα της σκληρής λιτότητας που υπέφερε η Ελλάδα και από την άλλη καταλαβαίνουν ότι αν αυτό συμβεί σε μια χώρα του Ευρωπαικού νότου μπορεί να έρθει στις αυλές τους και δυστυχώς αυτό συμβαίνει τώρα. Αναφέρθηκε στα 12, 5 εκ. ανθρώπους κάτω από το όριο φτώχειας στην Γερμανία, τις συγκρούσεις πολιτών και αστυνομίας στο Βέλγιο και σίγουρα κανείς δεν θα μείνει αλώβητος από αυτήν την πολιτική αφού κυριαρχεί ιδεοληψία στους ηγέτες της Ευρώπης κάτι σαν τις εντολές του Μωυσή βλέποντας ότι υπάρχει χρηματοπιστωτική φούσκα καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει πολύ πιο αργά από ότι στις ΗΠΑ με την κρίση του 2009. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ

Με αφορμή την εμβόλιμη συζήτηση της εκλογής περιφερειακού συμπαραστάτη προχθές το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, που ζήτησε από το Σώμα ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, επειδή θα αποχωρούσε περιφερειακός σύμβουλος ιατρός που είχε εφημερία, ενώ το συμβούλιο συζητούσε άλλο θέμα της ημερησίας διάταξης, ανέβηκαν οι τόνοι και η αντιπολίτευση, πλην της παράταξης της «Ελληνικής Αυγής», αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Ο Νίκος Πατσαρίνος από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πελοπόννησος Πρώτα» κατηγόρησε τον περιφερειάρχη για αυταρχική συμπεριφορά και είπε ότι δε μιλάει για τα θέματα που συζητούν, αλλά «μιλάει για ό,τι τον απασχολεί και για ό,τι κινείται».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Γόντικας, έκανε λόγο για πραξικόπημα, ενώ ο περιφερειάρχης από την πλευρά του μίλησε για αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε «χαμηλούς φύλακες της κυβερνητικής προσπάθειας που μας οδηγεί στη χειρότερη κομματική νομενκλατούρα» τα μέλη της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας «Πελοπόννησος Πρώτα», λέγοντας ότι απέφυγαν να συζητήσουν το θέμα της ακύρωσης του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, «γιατί δεν άντεχαν να συζητήσουν τη στάση της κυβέρνησης και των δύο υπουργών».

Εθελοντικός φορέας αλληλεγγύης στην Τριφυλία με πρώτο στόχο το Κοινωνικό Παντοπωλείο!

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΤΑΙ η κοινωνία της Τριφυλίας μετά από πρωτοβουλία του Ράδιο Κυπαρισσία που εδώ και 2 χρόνια είχε αναφερθεί στην προσπάθεια με την δημιουργία εθελοντικού φορέα αλληλεγγύης στην περιοχή μας.
Τουλάχιστον 5 φορείς μεταξύ των οποίων και η Κίνηση ενεργών Πολιτών Τριφυλίας σε συνάντηση η οποία διεξήχθη στις 18 Μαρτίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου Κυπαρισσίας, αποτύπωσε το στίγμα του εθελοντισμού. Στην πράξη, υπήρξε προβληματισμός από τους κοινωνικούς φορείς για την ανακούφιση οικονομικά ασδύναμων πολιτών του τόπου μας με την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Η δημιουργία φορέα θα έχει οντότητα με νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει την ίδρυση και λειτουργία του εθελοντικού φορέα με σκοπό να κατατεθεί το νόμιμο έγγραφο ίδρυσης στο Πρωτοδικείο που θα αναλύει τους σκοπούς του. Η συγκρότηση ομάδων εργασίας ήταν το επόμενο βήμα για να καταγραφεί και να αποτυπωθεί το πρόβλημα σε μικρές και πολυμελείς οικογένειες του τόπου μας..Το κάλεσμα στην κοινωνία είναι δεδομένη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι αρνητικά εκφράζονται τα μέλη του Εμπορικού συλλόγου Κυπαρισσίας στην πρωτοβουλία αυτή παρά τις αρχικές προθέσεις ορισμένων μελών του!
Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ 936 ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΗΝΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ήδη άγγιξε το Δήμο που μετά από παλιότερα πρόταση στην Επιτροπή Διαβούλευσης τάσσεται θετικά για την δημιουργία του Κοινωνικού παντοπωλείου στηρίζοντας ως πρώτη δομή κοινωνικής ευθύνης τους δημότες που λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επιβίωσης. Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη της εβδομάδας, ώστε να υλοποιηθούν οι οριστικές αποφάσεις. Πάντως  ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας επιβεβαιώνει ότι σκοπός της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου με επόμενη δομή στο Δήμο η δημιουργία και κοινωνικού ιατρείου, καθώς συμμετέχει στο επισιτιστικό πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου και υπάρχει προγραμματισμός στον προϋπολογισμό για τις ανάγκες. Τέλος έχει προβλεφθεί κωδικός για την παροχή κονδυλίου προς το παραπάνω σκοπό. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Ερευνα – σοκ! Αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35% στην Ελλάδα λόγω κρίσης

Μια ακόμα επιστημονική έρευνα έρχεται να καταδείξει τις συνέπειες της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Ερευνητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία ανέλυσαν τα διαθέσιμα στοιχεία και επισημαίνουν ότι κατά τα «μνημονιακά» έτη 2011 – 2012, υπήρξε αύξηση 35% στις αυτοκτονίες, σε σχέση με την περίοδο έως το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας και της απόγνωσης που αυτή προκαλεί. Πιο σοβαρές ήσαν οι συνέπειες για τους εργαζόμενους άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ αύξηση αυτοκτονιών υπήρξε και μεταξύ των ηλικιωμένων συνταξιούχων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γεώργιο Ραχιώτη, επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Open”, ανέλυσαν στοιχεία αυτοκτονιών για την περίοδο 2003 – 2012 και διαπίστωσαν ένα σημαντικό «άλμα» στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες μετά το 2010, έτος «ορόσημο» για την εφαρμογή του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας στην χώρα μας. Ο δείκτης αυτοκτονιών στην Ελλάδα από 3,37 ανά 100.000 κατοίκους το 2010 αυξήθηκε σε 4,56 ανά 100.000 το 2012.
 Ενώ την περίοδο 2003 – 2010 ο μέσος δείκτης αυτοκτονιών ήταν 3,35 ανά 100.000, αυξήθηκε σε 4,42 ανά 100.000 κατά τη διετία 2011 – 2012. Ανάμεσα στα δύο φύλα, χειρότερη αποδείχτηκε η κρίση για τους άνδρες, στους οποίους ο δείκτης αυτοκτονιών από 5,75/100.000 έως το 2010 ανέβηκε στο 7,43/100.000 στη συνέχεια. Στις γυναίκες υπήρξε επίσης αύξηση αυτοκτονιών, αλλά μικρότερη αναλογικά, από 1,17 πριν την κρίση, σε 1,55 μετά. Οι θάνατοι από αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε όλες ουσιαστικά τις ηλικιακές ομάδες (και των δύο φύλων), ιδίως όμως στους άνδρες παραγωγικής ηλικίας 20 έως 59 ετών, όπου η αύξηση ήταν 34% (από 6,58 σε 8,81 ανά 100.000 άτομα). Μικρότερη, περίπου 20%, ήταν η αύξηση στους άνδρες άνω των 60 ετών (από 8,58 σε 10,3). Σταθερές παρέμειναν οι αυτοκτονίες πριν και μετά την κρίση στους νέους έως 19 ετών. Αύξηση υπήρξε και στις γυναίκες 20 έως 59 ετών, από 1,37/100.000 προ κρίσης σε 1,84 κατά την περίοδο 2011 – 2012.

Aνατροπές στην αγορά φέρνει η κατάργηση της ποσόστωσης στο γάλα

Aνατροπές στην αγορά γάλακτος στην Ελλάδα φέρνει η κατάργηση του καθεστώτος γαλακτομικών ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αγελαδοτροφία της χώρας μας φθίνει τα τελευταία χρόνια με την εγχώρια παραγωγή στους 600.000 τόνους, όταν οι ανάγκες εγχώριας κατανάλωσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα ξεπερνούν το 1,5 εκατ. τόνους/ Η απελευθέρωση της παραγωγής γάλακτος στην Ευρώπη συνιστά μια απόφαση διπλής ανάγνωσης για τη χώρα μας, καθώς η λήξη του καθεστώτος αυτού ναι μεν αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία για τον εγχώριο κτηνοτροφικό κλάδο, ταυτόχρονα όμως το ανταγωνιστικό περιβάλλον και η συμπίεση τιμών μπορούν να οδηγήσουν τους αγελαδοτρόφους στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος και η χώρα να κατακλυστεί από φθηνό γάλα των χωρών της Βόρειας Ευρώπης.
Αλλωστε, η αγελαδοτροφία της χώρας μας φθίνει τα τελευταία χρόνια με την εγχώρια παραγωγή να διαμορφώνεται στα επίπεδα των περίπου 600.000 τόνων, όταν οι ανάγκες εγχώριας κατανάλωσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα ξεπερνούν το 1,5 εκατ. τόνους. Τα κενά καλύπτονται με εισαγωγές γάλακτος από βόρειες αλλά και τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης. Στις 31 Μαρτίου λοιπόν λήγει το καθεστώς των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων της ΕΕ που θεσπίστηκε τη δεκαετία του '80 με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πλεονασματικής παραγωγής και οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον

Οι εργασίες συντήρησης που έχουν γίνει στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

Παρατάθηκε για άλλη μια φορά η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου «Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Η τελευταία παράταση που είχε δοθεί για την ολοκλήρωση του έργου ήταν τέλος Μαρτίου, όμως κάποιες εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το έργο προβλέπει εργασίες συντήρησης σε έξι επαρχιακούς δρόμους που ανήκουν στο πρωτεύον επαρχιακό οδικό δίκτυο (1η επαρχιακή, 3η επαρχιακή, 6η επαρχιακή, 7η επαρχιακή, 9η επαρχιακή, νέα 13η επαρχιακή και 4η επαρχιακή), αλλά και σε όποιο άλλο επαρχιακό δρόμο δοθεί εντολή της αρμόδιας υπηρεσίας για παρεμβάσεις.
Οι εργασίες για τη συντήρηση των επαρχιακών δρόμων που εκτελούνται με το έργο αυτό είναι: -Χωματουργικά: Εκσκαφές γαιώδεις - ημιβραχώδεις, εκσκαφές ορυγμάτων και διάνοιξη τάφρων -Τεχνικά Έργα: Κατασκευή σωληνωτών οχετών αποχέτευσης ομβρίων, ρείθρων τάφρων με σκυρόδεμα και φάτνες από συρματόπλεγμα -Οδοστρωσία: Κατασκευή στρώσεων υπόβασης και βάσης με θραυστό υλικό λατομείου -Ασφαλτικά: Κατασκευή ασφαλτικής προεπάλειψης και συγκολλητικής, ασφαλτικής ισοπεδωτικής και στρώσεων κυκλοφορίας -Σήμανση-Ασφάλεια

Α” ΤΟΠΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε και η 28η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Α” Τοπικής. Πάμε, να δούμε αναλυτικά, τα αποτελέματα, την βαθμολογία και την επόμενη αγωνιστική που έχουν ως εξής:
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τσικλητήρας Πύλου – Εθνικός Μελιγαλά 1-0
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Ασπρόχωμα 3-0
Σπερχογεία – Εράνη Φιλιατρών 0-0
Ανδρούσα – Αστέρας Αρφαρών 2-1
Ακρίτας Κορώνης – Πάμισος Μεσσήνης 1-6
Τέλλος Άγρας – Απόλλωνας Καλαμάτας 1-2
Μεσσηνιακός – Κυπαρισσία 1-2
ΑΟ Διαβολιτσίου – Δώριο 1-2
Η βαθμολογία
1. ΑΟ Κυπαρισσίας 78
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
2. Πάμισος Μεσσήνης 72
3. Τέλλος Άγρας Γαργαλιάνων 49
4. Απόλλωνας Καλαμάτας 49
5. Τσικλητήρας Πύλου 44
6. Μεσσηνιακός ΓΣ 38
7. Δωριέας Δωρίου 38
8. Ολυμπιακός Καλαμάτας 36
9. ΑΣ Ανδρούσας 36
10. ΑΟ Σπερχογείας 35
11. ΑΟ Διαβολιτσίου 35
12.Εθνικός Μελιγαλά 34
13. Αστέρας Αρφαρών 27
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
14. Εράνη Φιλιατρών 27
15. ΑΟ Ασπροχώματος 14
16. Ακρίτας Κορώνης 9
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Τσικλητήρας Πύλου – Ολυμπιακός Καλαμάτας
Εθνικός Μελιγαλά – Σπερχογεία
Ασπρόχωμα – Ανδρούσα
Εράνη Φιλιατρών – Ακρίτας Κορώνης
Αστέρας Αρφαρών – Τέλλος Άγρας
Πάμισος – Μεσσηνιακός
Απόλλωνας Καλαμάτας – ΑΟ Διαβολιτσίου
Δώριο – Κυπαρισσία

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Είκοσι δύο χρόνια πέρασαν από την 26η Μαρτίου του 1993 όπου το πέρασμα του εγκέλαδου από τον Πύργο και την Ηλεία γενικότερα άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του. Οι μνήμες με τα γκρεμισμένα σπίτια και τα λαβωμένα ακόμα ζωντανές για όσους εκείνο το μεσημέρι διαπίστωσαν από πρώτο χέρι την καταστροφική συνέπεια της επίσκεψης του εγκέλαδου.
Δεκάδες  τα ενεργά ρήγματα  που «απειλούν» την Hλεία. Mάλιστα, επιστημονικά πιθανολογείται ότι στο άμεσο μέλλον μια σεισμική δόνηση μεγέθους άνω των 5,5 Pίχτερ θα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν μελέτες επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών, δόκτορα Eυθύμιο Λέκκα, που έγιναν μετά την καταστροφή που καταγράφηκε τότε στις 2 το μεσημέρι μέσα σε δέκα λεπτά περίπου.
Από τα στοιχεία της μελέτης προσδιορίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ο σεισμικός κίνδυνος για την περιοχή, (ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην περιοχή του Πύργου, περιοχή για την οποία εκπονήθηκε δεύτερη πιο εξειδικευμένη μελέτη). Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης εξετάστηκε η συμπεριφορά των κατασκευών κατά τους σεισμούς που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Mάλιστα, αναλύονται στοιχεία για πολεοδομικά συγκροτήματα ως προς τη συμπεριφορά και την τρωτότητά τους σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό. Στη συνέχεια -όπως εξηγεί ο κ. Λέκκας- ερευνήθηκε πόση δυναμικότητα έχουν τα ρήγματα, δηλαδή πότε είναι πιθανό να «δώσουν» κάποιο σεισμό και τι μεγέθους. Πιο επικίνδυνες περιοχές θεωρούνται το Λάπατο και εντός των τειχών  της πόλης ενώ εκτός αυτών το Βούναργο και το Επιτάλιο καθώς και η περιοχή μεταξύ Πύργου και Κατακόλου. Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, «όλη η Ηλεία είναι ένα μεγάλο τεκτονικό βύθισμα».

 
Στην περιοχή του βυθίσματος υπάρχουν πολυάριθμα ρήγματα. Όπως το ρήγμα του Kατάκολου ,του Bουνάργου, δύο στον Πύργο, του Kάστρου Kυλλήνης, της Ωλένης, του Eπιταλίου και του Kαϊάφα.  Καθίσταται σαφές ότι δεκάδες ρήγματα μικρά και μεγάλα βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας.  Όλα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι «εν δυνάμει ενεργά». Αυτό πιο απλά σημαίνει ότι όλα τα ρήγματα μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Επιστημονικά υπολογίζεται πως κάποιο από αυτά τα ρήγματα ενεργοποιείται κάθε δέκα χρόνια και μας «δίνει» σεισμό έντασης πάνω από 5,5 Ρίχτερ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ρήγμα δυτικά της Ηλείας που με βάση ιστορικά και άλλα στοιχεία αποδεικνύεται ότι έχει δώσει έως σήμερα 20 σεισμούς άνω των έξι Ρίχτερ. H συχνότητα, με την οποία επαναλαμβάνονται τέτοιας έντασης σεισμοί από το συγκεκριμένο ρήγμα, είναι 71 χρόνια.
«Η σεισμική δραστηριότητα στην Ηλεία παρακολουθείται καθώς και  η εν γένει συμπεριφορά των ρηγμάτων. Αν και σε κάποιες περιοχές η παρουσία των ρηγμάτων είναι ιδιαίτερα έντονη, δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνες περιοχές. Όλες οι περιοχές του νομού, άσχετα με την παρουσία ενός ή περισσότερων ρηγμάτων, διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο», επεσήμανε ο κ Λέκκας.