Pages

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Να αξιοποιηθεί ο συνδυασμός παλιών και νέων σιδηροδρομικών γραμμών στην Πελοπόννησο

Μια πρόταση προς τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπρούσαλης πρόεδρος ΣΦΣΑ – Κίνησης Πελοποννησιακής Γραμμής
   Για τη διάσωση και τη δυνητική αξιοποίηση  του μετρικού διαδρόμου της Πελοποννήσου (προαστιακή, τουριστική κτλ.) έχουμε αναφερθεί με προηγούμενες παρεμβάσεις μας κι έχουμε καταθέσει πρόταση νομοθετικής παρέμβασης στον αρμόδιο υπουργό.
 Ανεξάρτητα λοιπόν  από τα πλεονεκτήματα της νέας «κανονικού» εύρους σιδηροδρομικής  γραμμής υψηλών ταχυτήτων (ΣΓΥΤ), θεωρούμε ότι ο παλιός μετρικός διάδρομος μπορεί μελλοντικά, αν όχι άμεσα, να φανεί εφεδρικά χρήσιμος, αφού διέρχεται μέσα από πολλούς οικισμούς και σε πολλά τμήματά του  (και στη βόρεια Πελοπόννησο)  αποτελεί μια θαυμάσια παραθαλάσσια γραφική διαδρομή. Η διαδρομή των  700 περίπου χιλιόμετρων του παλιού μετρικού δικτύου (από Αγίους Αναργύρους Αττικής – Κόρινθο)  καλύπτει περιμετρικά και τα κυριότερα αστικά κέντρα της   Πελοποννήσου (πλην της Σπάρτης)κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα φυσικά τοπία.  Για τη διαδρομή αυτή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της με τα τεχνικά και αρχιτεκτονικά της έργα, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ  τα τελευταία χρόνια έχουν διοργανωθεί κι εκδρομές από Έλληνες φίλους του σιδηροδρόμου αλλά και από το εξωτερικό ναυλώνοντας και (ακριβοπληρωμένες μάλιστα) αμαξοστοιχίες για αυτό το σκοπό. Θεωρούμε  αυτονόητη την αξία της εξασφάλισης   ενός  τέτοιου, ενιαίου από πλευράς εύρους,  αυτοτελούς μετρικού σιδηροδρομικού διαδρόμου.  Για οποιαδήποτε όμως μελλοντική αξιοποίηση και χρήση, προαστιακή, τουριστική κτλ. η αρτιότητα και η συνέχεια του «όλου»,  αυτού του διαδρόμου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η κατάτμησή του ουσιαστικά σημαίνει την λειτουργική αχρήστευσή του.
Για να μην υποθηκευτεί  λοιπόν ένα σημαντικό μέρος της παλιάς σιδηροδρομικής υποδομής της χώρας μας και, προκειμένου να  συνδυαστεί  η δυνατότητα αξιοποίησης του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου παράλληλα με τη νέα  σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων, ακόμα και στα τμήματα όπου η νέα γραμμή επικαλύπτει τον παλιό διάδρομο, απευθυνθήκαμε με πρόσφατη επιστολή μας  στις 27 Ιουλίου προς τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ.
 Ουσιαστικά ζητάμε να γίνει και στην νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή, στο τμήμα Κιάτου- Ροδοδάφνης (Αίγιο),με προοπτική  σύνδεσης της Πάτρας, κάτι που ήδη έχει εφαρμοστεί πριν από μερικά χρόνια σε ένα άλλο τμήμα της γραμμής. Κι αυτό γιατί η παραπάνω κατασκευαζόμενη  νέα διπλή γραμμή επικαλύπτει σε κάποια τμήματα τον παλιό σιδηροδρομικό διάδρομο της μετρικής γραμμής, ο οποίος από Κόρινθο μέχρι Ψαθόπυργο  έχει χαρακτηριστεί ως καταργημένη γραμμή.

ΟΙ ΦΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΡΓΙΣΕΙ...

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία των Γαργαλιάνων από την εγκληματική δράση με φόλες, που, πια, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και, μάλιστα, προχθές άγνωστος ή άγνωστοι, πιθανότατα μεσημέρι, έριξαν φόλες στην πλατεία και το πάρκο της Βιβλιοθήκης. Το πρόβλημα παρουσιάζει ιδιαίτερη ένταση και οι κάτοικοι της πόλης ανησυχούν από την εγκληματική δράση σε βάρος των αδέσποτων σκύλων, αλλά ακόμη και οικόσιτων, καθώς και επειδή πάντα υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να έρθει σε επαφή με τα δηλητήρια κάποιο παιδάκι που παίζει αμέριμνο και ανυποψίαστο στην πλατεία και το πάρκο. Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, ιδίως οι φιλόζωοι, και νυχθημερόν φοβούνται για το επόμενο κρούσμα και θύμα. Προχθές το απόγευμα ένα αδέσποτο σκυλί βρήκε τραγικό τέλος, από φόλα, στο πάρκο της Βιβλιοθήκης και ακόμα ένα, στην πλατεία, κινδύνευσε, αλλά σώθηκε χάρη στην ευαισθητοποίηση και άμεση επέμβαση κατοίκου της περιοχής που το βοήθησε και φρόντισε.
Χαρακτηριστικά για τα νέα αυτά κρούσματα με φόλες στους Γαργαλιάνους έγραψε χθες το Gargalianoionline, αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα: «Ακόμη ένα περιστατικό εξόντωσης αδέσποτου σκύλου είχαμε χθες το απόγευμα στους Γαργαλιάνους, καθώς κάποιοι ασυνείδητοι πολίτες συνεχίζουν το έργο τους. Το περιστατικό σημειώθηκε στο πάρκο των Γαργαλιάνων, εκεί που συχνάζει πολύς κόσμος, καθώς και μικρά παιδιά. Το αθώο σκυλί είχε την ατυχία να φάει “φόλα” λίγο νωρίτερα, ενώ σπαρταρούσε επί ώρα μπροστά στα μάτια των πολιτών μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή. Παραλίγο να θρηνήσουμε και δεύτερο σκυλί, όμως κάτοικος της περιοχής έσπευσε να το βοηθήσει, με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα να σηκωθεί και να σταθεί στα πόδια του. Πάντως, πέραν του αποτρόπαιου της πράξης, προκύπτει και η ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να συγκεντρώσει τα αδέσποτα και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, όπως έχει αποφασιστεί σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο».

ΚΕΔΕ: Αξιοποίηση αποβλήτων και διαχείριση εναλλακτικών πηγών ενέργειας

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Κ.Ε.Δ.Ε και του Τ.Ε.Ε., υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός. Με το Σύμφωνο συνεργασίας το Τ.Ε.Ε. αναλαμβάνει Τεχνικός Σύμβουλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του. Στο πλαίσιο του Συμφώνου, προβλέπεταιη σύσταση Μόνιμης Επιτροπής Συνεργασίας Κ.Ε.Δ.Ε.- Τ.Ε.Ε, επικεφαλής της οποίας θα είναι οι πρόεδροι των δύο Φορέων και αντικείμενό της ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση της συνεργασίας τουςη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφόρησης. Κατά την υπογραφή του συμφώνου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Υπογράψαμε σήμερα, ένα σύμφωνο συνεργασίας που αφορά πάρα πολλούς τομείς στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν οι δύο φορείς. Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι τα θέματα διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας όπως επίσης και τα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων είναι πολύ σημαντικά , όπως και πολλά άλλα, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε, γνωρίζοντας ότι το ΤΕΕ είναι ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας. Το κάνουμε και πράξη. Από δω και πέρα θα έχουμε καθημερινή συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τον κ. Πατούλη. Μια συνεργασία που εξελίσσεται ήδη καιρό τώρα».

Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ

Συνεδρίασε σήμερα η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία στην αίθουσα «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΑΣ» του Διοικητηρίου, προκειμένου να γίνει η συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα. Έγινε παράδοση της προεδρίας της Αμφικτυονίας από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση στον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα. Η κα Αλειφέρη ανέφερε την ένθερμη υποστηρικτική της συνέχεια για την ενότητα όλων των Μεσσηνίων και τόνισε την προσφορά της Αμφικτυονίας και το έργο που έχει προσφέρει στα χρόνια της λειτουργίας της. Ο νέος πρόεδρος κ. Κατσίβελας ανέφερε ότι προχωράμε χωρίς ιδιοτέλειες, συνθετικά και με σταθερότητα. Το λίγο δεν φτάνει, θα κυνηγήσουμε το περισσότερο. Δεν είμαστε οι καλύτεροι εκπρόσωποι των Μεσσηνίων για να συγκροτήσουμε αυτό το σώμα. Έχουμε υποχρέωση να βρούμε ακόμη καλύτερες προσωπικότητες, οι οποίες έχουν λάμψει, για ένα μεγαλύτερο άλμα. Δεν είμαστε στατικοί, το καλό έχει εχθρό το καλύτερο. Οι Σύλλογοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Η Αμφικτυονία όμως θα κάνει ό,τι πρέπει.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ...

Με ιδιαίτερη επιτυχία και καθολική συμμετοχή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων του Ε..Φ.Ε.Τ. για την σωστή διαχείριση τροφίμων που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών την 27 και 29-07-2015 και διεκπεραιώθηκε από το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου. Ενημερωτικά αναφέρουμε για κάθε ενδιαφερόμενο συνάδελφο ότι θα ακολουθήσει δεύτερο πρόγραμμα περίπου στα τέλη του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και υπάρχουν κάποιες κενές θέσεις. Αν θέλει κάποιος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στα τηλ: 6944475771 και 6948466835. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο το Κ.Ε.Κ. της ομοσπονδίας μας Κ.Α.ΕΛ.Ε (Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου)που διεκπεραίωσε το πρόγραμμα κατάρτισης όσο και τους καθηγητές που συμμετείχαν σε αυτό: την Κωστόπουλου Θεοδώρα και τον Χατζηδάκη Παναγιώτη. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για την συνεργασία τους και ιδιαιτέρως την διεύθυνση του Λυκείου Φιλιατρών για την φιλοξενία που μας παρείχαν.

H πρώτη Αριστερή κυβέρνηση είτε υποστηρίζεται από Αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται σήμερα σε ένα σημείο καμπής, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας τους στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι μετά από έξι μηνες σκληρής διαπραγμάτευσης σήμερα είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν συμβιβασμό που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει, αλλά μια δύσκολη επιλογή, την οποία αναγκαστήκαμε να κάνουμε. Υπεραμυνόμενος των ενεργειών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τυπικά είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε μόνοι μας αν θα αποδεχθουμε τις προτάσεις των δανειστών ή αν θα επιλέξουμε μόνοι μας την καταστροφή μας. Όπως είπε, φαινομενικά είχαμε επιλογή, αλλά ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, τις θέτουμε στην κρίση της κοινωνίας και της Κ.Ε. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα έχουμε χρέος να πούμε την άποψή μας καθαρά και έντιμα και να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που είχαμε και ποιες οι επιλογές που έχουμε.
Σημείωσε ότι υπήρχε η επιλογή ενός δύσκολου συμβαβασμού ή η επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας, «που προφανώς δεν αποτελεί επιλογή κανενός σε αυτήν την αίθουσα». Εξάλλου, απέρριψε τα περί μετάλλαξης του κόμματος και μίλησε για κάποιους που «θεωρούν ότι από τη μια μέρα στην άλλη η πλειοψηφία του κόμματος, της ΚΟ, η κυβέρνηση υπέστησαν μια ολοκληρωτική μετάλλαξη και αποφάσισαν να ασπαστούν την λογική της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ότι αποφασίσαμε να ασπαστούμε έστω και εξ ανάγκης τον νεοφιλελευθερισμό».

Γιατί “έκραξε” Τατούλη και Παυλή ο Καμμένος;

Στην Τρίπολη βρέθηκε ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στην 124ΠΒΕ. Στις δηλώσεις του έριξε “βολές” εναντίον του Δημάρχου Τρίπολης και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την μη παρουσία τους στις ορκωμοσίες. Είπε ότι ” λυπάμαι γιατί παρόλο που γίνεται προσπάθεια από τις ΕΔ να διατηρήσουμε μονάδες που δεν υπάρχει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, όπως είναι η Τρίπολη, οι τοπικές αρχές μας αγνόησαν. Δεν ηταν παρων ουτε ο Δήμαρχος ουτε ο Περιφερειάρχης.. Μεγάλες οι προσπάθειες να διατηρήσουμε τις μονάδες αυτές. Αν συνεχίσουν την τακτική να μην ενδιαφέρονται θα ξαναμελετήσουμε τη χρησιμότητα των μονάδων για τις περιοχές αυτές.”

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Μεταξύ άλλων σε δελτίο τύπου από την περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρθηκε: «…Στο βάθος της πολιτικής μας σκέψης βρίσκεται η μέριμνά μας για τη διαχείριση και αξιοποίηση των πολιτιστικών μας πόρων, ώστε να αποτρέψουμε να μετατραπούν σε χώρους αποθήκευσης του πολιτιστικού αποθέματός, αλλά να ενταχθούν στην οικονομία μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξής της» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης δήλωσε ακόμη ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και σημείωσε ότι «το πολιτιστικό απόθεμα δεν θα πρέπει επουδενί να παραχωρηθεί σε αναδυόμενες ΜΚΟ για να το διαχειριστούν, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ικανότατα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών που μπορούν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη…
».
ΣΣ. Μία συμβουλή βρε Πέτρο! Μην «σκαλίζεις» γενικά θέματα με ΜΚΟ …γιατί ενοχλείται ο Παπαγγελόπουλος!
-Με αφορμή την ανάρτηση με τίτλο: «Ο Παπαγγελόπουλος που είχε «εμπλοκή» σε ΜΚΟ …ελέγχει τώρα τα οικονομικά και τη διαφάνεια» (δείτε εδώ)
(ΤΑΡΖΑΝ)

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΛΌΓΩ ΦΠΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΥΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΤΟ θερμόμετρο λόγω του θέρους και του καύσωνα ανεβαίνει στη Τριφυλία αλλά οι τιμές έμειναν παγωμένες μετά τις αλλαγές στο ΦΠΑ σε είδη εστίασης και τις διακυμάνσεις του φόρου τουλάχιστον 3 φορές τα τελευταία χρόνια. Οι επαγγελματίες απορρόφησαν τις αυξήσεις καθώς διαφορετικά τα καταστήματα θα ήταν άδεια....
Ο Δημήτρης Μπινίσκος από τη κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας που ασχολείται με εστίαση και καφετέριες εδώ και 30 χρόνια τονίζει ότι ήμασταν αναγκασμένοι να κρατήσουμε τον κόσμο καθώς είναι οι τελευταίοι στην αλυσίδα του μάρκετινγκ που απορροφούν τους κραδασμούς της κοινωνίας για να προσθέσει ότι είναι δύσκολο να αυξήσεις τα είδη όταν ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει υπολογίζοντας τόσο τον καφέ όσο και το σουβλάκι που θα αγοράσει. Συμπλήρωσε ότι οι έμποροι αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αφού πρέπει να χτυπηθεί το παράνομο και μαύρο χρήμα που διακινείται μήπως γλυτώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τονώνοντας την πραγματική οικονομία. Οι δε πολυεθνικές στα πρώτα είδη αυξάνουν τιμές χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις ενώ ο κόσμος εκτιμά ότι είναι φοβισμένος από τις τηλεοράσεις που λένε διαφορετικά πράγματα από τη μία ημέρα στην άλλη. Μάλιστα είπε ότι ο κόσμος ρωτά για το καφέ και το σουβλάκι επιμένοντας ότι δεν πρέπει να αυξηθούν τα είδη εστίασης...
ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ...
Ο Κώστας Αντωνόπουλος επισημαίνει ότι οι αυξήσεις επηρεάζουν τον τουρισμό εκφράζοντας την άποψη ότι το 13 στο 23% είναι ένα 10% το οποίο θα εισπράξει ως έσοδο η Ε.Ε. από τον ειδικό λογαριασμό για τα χρέη της χώρας, λέγοντας ότι τα υπόλοιπα είναι κοροιδία. Υπογραμμίζει ότι αν αυξηθούν τα προιόντα θα μειωθεί η κατανάλωση επιμένοντας ότι με την αύξηση φορολογίας στις επιχειρήσεις θα μηδενίσουν τα πάντα με αποτέλεσμα να χαθεί η πραγματική οικονομία. Καταλήγοντας υποστήριξε ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ακόμα καθώς η επιβολή ΦΠΑ εν μέσω τουριστικής περιόδου ήταν άκαιρο καθώς τα μέτρα που ελήφθησαν δεν βγάζουν αποτέλεσμα καθώς τουρισμός με φραπέ και φρέντο δεν γίνεται. Τέλος προέτρεψε το κόσμο να έχει υπομονή για τα δύσκολα που έρχονται για το επόμενο 6μηνο θα βιώσουμε δύσκολες καταστάσεις οπότε πρέπει να ενωθούμε περισσότερο ιδίως σε μια περιοχή που δεν την έχουμε αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε...

Οκτώβριο ολοκληρώνεται ο δρόμος Μεγαλόπολη - Επικούριος Απόλλωνας

Έως τον Οκτώβριο παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου «Βελτίωση και συντήρηση της 76ης ε.ο. Μεγαλόπολης –Ναός Επικούριου Απόλλωνα (τμήμα Άνω Καρυές – Αρχαίο Στάδιο Επικούριου Απόλλωνα)», που εκτελείται από την εταιρεία "ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.", με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το έργο δημοπρατήθηκε το Μάρτιο του 2014 και με έκπτωση 12% το συμφωνητικό κατασκευής από την ανάδοχο εταιρεία υπογράφτηκε το Ιανουάριο του 2015. Η αρχική προθεσμία περαίωσης έληξε στις 27 Μαΐου και εγκρίθηκε η πρώτη παράταση έως 30 Ιουνίου 2015. Η ανάδοχος εταιρεία κατέθεσε νέο αίτημα παράτασης έως τέλος του χρόνου λόγω καθυστέρησης στη χορήγηση αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Αρχαιοτήτων. Τελικά με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου του 2015.
Θάρρος

ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΜΕ το φως του Πολιτισμού θα λουστεί το βράδυ της Παρασκευής ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς Κυπαρισσίας με το ανασκαφικό έργο που θα παρουσιάσει μαζί με άγνωστες πτυχές της ιστορίας ο Καθηγητής Προιστορικής αρχαιολογίας Γιώργος Κορρές ενώ θα ακολουθήσει βράβευσή του μαζί με τον κ. Παναγίτσα Γεώργιο που είχε αναλάβει το ανασκαφικό έργο των τελευταίων ετών πριν διακοπούν εδώ και πολλά χρόνια.
Για το σημαντικό γεγονός δόθηκε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας όπου ο Δήμαρχος Τριφυλίας Τάκης Κατσίβελας μίλησε για την ιστορική αξία των ευρημάτων λέγοντας ότι η Ομηρική Τριφυλία αποτελεί κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και σύμβολο μιας ολόκληρης περιοχής. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος πιστεύει στις αξίες του πολιτισμού καθώς αποφάσισε κάθε χρόνο η Περιστεριά να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της περιοχής, στέλνοντας το μήνυμα ότι η υπόθεση των ανασκαφών δεν έχει κλείσει καθώς υπάρχουν ακόμα θησαυροί που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Παράλληλα εκκινεί από το Δήμο η σύσταση φορέα με κάθε τρόπο μαζί με φορείς ώστε να ξεκινήσει το έργο των ανασκαφών ενώ υπενθύμισε ότι είναι αρχή ανάδειξη των αρχαιολογικών μας μνημείων μαζί με δράσεις που θα κινητοποιήσουν τους κατοίκους και φορείς του τόπου μας.
Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης μίλησε ο Πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης Γιάννης Κατσούλας καθώς εκτός από τις βραβεύσεις θα ακολουθήσει συναυλία από το συγκρότημα Μετάλλον με έγχορδα που θα μας ταξιδέψει με ήχους ευρηματικούς στον πλούσιο αρχαιολογικό χώρο. Επίσης έκανε αναφορά στην δράση που αποτελεί την μεγάλη κινητοποίηση για ανάδειξη της περιοχής. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Ξεκινά, επιτέλους, το Κυπαρισσία- Φιλιατρά-Πύλος με 5,5 εκατ. ευρώ

Υπογράφτηκε την Παρασκευή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την ολοκλήρωση του δρόμου Γαργαλιάνοι-Ρωμανός, τμήμα Κυπαρισσία-Φιλιατρά-Πύλος, μήκους 10 χιλιομέτρων. Το ύψος της σύμβασης είναι 5.142.705,21 ευρώ και το έργο θα εκτελέσει η εταιρεία «Εργοδυναμική Πατρών Α.Τ.Ε.». Κατά το διαγωνισμό είχε δώσει μέση έκπτωση 50,24%. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 10 Φεβρουαρίου του 2015. Το έργο χρηματοδοτείται από τη ΔΕΠΙΝ 2007 – 2013 και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).
Η ολική προθεσμία περαίωσής του ορίσθηκε σε 130 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή μέχρι 30/11/2015, κατά την οποία η ανάδοχος οφείλει να το παραδώσει ολοκληρωμένο και σε κατάσταση άμεσης και πλήρους λειτουργίας. Το συγκεκριμένο έργο αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με διοικητικά ζητήματα που αφορούσαν στην προηγούμενη εργολαβία, αλλά και απαλλοτριώσεων. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε από τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη, παρουσία της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Ντίνας Νικολάκου. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι «σε μια περίοδο πλήρους αδράνειας η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της». Β.Β. Θάρρος

ΤΡΕΧΟΥΝ 4 ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΛΟΓΩ ΕΣΠΑ

Τέσσερα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα ορισθούν οι ημερομηνίες των διαγωνισμών.
Πρόκειται για 3 έργα που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΕΠ του 2014 του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με την οποία εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο «Συντήρηση – βελτίωση επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας», με συνολικό προϋπολογισμό 10.500.000 ευρώ. Το τέταρτο αφορά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Τα έργα που θα εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή είναι:
-Έγκριση των όρων διακήρυξης και συγκρότησης επιτροπής διαγωνισμού δημοπρασίας του έργου «Βελτίωση – συντήρηση 9ης επ. οδού (τμήμα Ριζόμυλος - Χράνοι)», προϋπολογισμού 245.000 ευρώ 
-Έγκριση των όρων διακήρυξης και συγκρότησης επιτροπής διαγωνισμού δημοπρασίας του έργου «Βελτίωση – συντήρηση 7ης επ. ο. (τμήμα Αγριλόβουνο – όρια νομού)», προϋπολογισμού 245.000 ευρώ 
-Έγκριση των όρων διακήρυξης και συγκρότησης επιτροπής διαγωνισμού δημοπρασίας του έργου «Αποκατάσταση ζημιών – φθορών στο αεροδρόμιο Καλαμάτας», προϋπολογισμού 240.000 ευρώ 
-Έγκριση των όρων διακήρυξης και συγκρότησης επιτροπής διαγωνισμού δημοπρασίας του έργου «Βελτίωση – συντήρηση 82ης εθνικής οδού (τμήμα Σπάρτη – Καλαμάτα)», προϋπολογισμού 245.000 ευρώ.

ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΡΗ

Κερδοσκοπία στις τιμές των υγρών καυσίμων παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Παρά τη «βουτιά» κατά 20% του αργού πετρελαίου μέσα σε έναν μήνα, οι μειώσεις δεν έχουν περάσει στις αντλίες των πρατηρίων. Οι Ελληνες συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα την αμόλυβδη βενζίνη σε όλη τη χώρα. Θύματα όμως μεγαλύτερης κερδοσκοπίας πέφτουν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές των νησιών και των άλλων τουριστικών περιοχών, καθώς οι τιμές ξεπερνούν ακόμη και τα 1,70 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα ούτε καν ένα λεπτό του ευρώ δεν υποχώρησαν οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας, παρά την εδώ κι έναν μήνα μεγάλη βουτιά… του αργού πετρελαίου.
Επεσε κατά 21% και για την ακρίβεια από τα 60,5 στα 47,5 δολάρια το βαρέλι. Έρευνα της εφημερίδας «Έθνος», βασισμένη στα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας, αποκαλύπτει ότι οι μειώσεις του αργού όχι μόνο δεν φτάνουν στην κατανάλωση, αλλά αντίθετα διαπιστώνονται και αυξήσεις. Τον τελευταίο μήνα αντί να πέσουν οι τιμές, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν, με τις τιμές της αμόλυβδης να φθάνουν στη Ζάκυνθο από το 1,601 στο 1,618, στις Κυκλάδες από το 1,698 στο 1,708, στη Λέσβο από το 1,609 στο 1,611.

Δίμηνη παράταση για τις ακάλυπτες επιταγές

Δίμηνη παράταση για τις ακάλυπτες επιταγέςΠροθεσμία έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών που δεν πληρώθηκαν ή δεν θα πληρωθούν από τις 20 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου, για να τις καλύψουν και να αποφύγουν την ένταξή τους στη “μαύρη λίστα” του Τειρεσία. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να επιτραπούν οι αγορές από το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες μέχρι του συνολικού ποσού των 300.000 ευρώ ημερησίως ανά συστημική τράπεζα και 90.000 ευρώ στην Τράπεζα Αττικής.
Οι συναλλαγές που θα επιτραπούν θα αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών, όπως πληρωμές ξενοδοχείων, αγορές αεροπορικών εισιτηρίων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.α Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ακάλυπτων επιταγών διαβεβαίωσε χθες η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνο Μίχαλο. Σύμφωνα με τη διάταξη που προωθείται, δεν θα μπαίνουν στον Τειρεσία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 οι εκδότες επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών που δεν πληρώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου μέχρι και 31 Αυγούστου.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΨΑΧΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: O Δήμος Τριφυλίας θα προβεί στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ, ενός μηνός (έως 31/08/2015), κατόπιν της ΑΔΣ 142/2015 (υπ’αρ.πρωτ.43151/2724/03-06-2015 εγκριτικής Απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου), για: Έξι (6) ΔΕ Ναυαγοσώστες. Αιτήσεις υποβάλλονται στο Δημοτικό κατάστημα Κυπαρισσίας από 30/07/2015 έως και 31/07/2015 (Πληροφορίες: Στρατικοπούλου Χριστίνα, Μπάλτα Αγγελική – τηλ.: 2761360700, 2761360722). Η δεύτερη ανακοίνωση για πρόσληψη ναυαγοσωστών κρίθηκε απολύτως αναγκαία, αφού, μέχρι στιγμής, ο Δήμος Τριφυλίας διαθέτει μόνο δύο για πέντε πολυσύχναστες παραλίες, καθώς μόνο τόσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις οκτώ θέσεις τις οποίες είχε αποφασίσει και ανακοινώσει για την υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη με προηγούμενη πρώτη ανακοίνωση. Tο Λιμεναρχείο Πύλου έχει χαρακτηρίσει ως πολυσύχναστες τις παραλίες του Δήμου: Άι – Λαγούδης, Καλό Νερό, Στόμιο, Λαγκούβαρδος και Χρυσή Ακτή – Μάτι.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 110 παραλίες, ανάμεσά τους ο Σίμος στην Ελαφόνησο, η Γιάλοβα στην Πύλο και πολλές ακόμα είναι αυτές που περιλαμβάνονται στην περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ , η οποία μεταβιβάζεται στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και λογικά ξαναμπαίνουν σε τροχιά πώλησης, εκτός αν υπάρξει διαφορετική πολιτική απόφαση.
Αρκετοί είναι αυτοί που καλοβλέπουν να πάρουν υπό την ιδιοκτησία τους μία από τις πανέμορφες παραλίες της χώρας μας και μάλιστα δύο γερμανικά δημοσιεύματα, ένα στην Bild κι ένα στην Handelsblatt έδωσαν τον τόνο, παρουσιάζοντας τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία προς πώληση με έμφαση στις παραλίες.
Μάλιστα η τρόικα ήδη από το 2011 είχε θέσει θέμα για παραχώρηση της χρήσης των ελληνικών παραλιών σε ιδιώτες κάτι που πέρασε από τη Βουλή με τους εφαρμοστικούς νόμους του δεύτερου Μνημονίου.
Ποιες είναι όμως οι παραλίες που γλυκοκοιτάζουν οι ιδιώτες για να βάλουν χέρι και να τις εκμεταλλευτούν;
Σύμφωνα με την Real News, πρώτη και καλύτερη είναι η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησοενώ ακολουθούν η Γιάλοβα στην Πύλο, η Τσαμπίκα στη Ρόδο και ο δημοφιλής Άγιος Προκόπιος στη Νάξο.
Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται επίσης ο Γαλησσάς της Σύρου, αλλά και η μοναδική προσβάσιμη παραλία της Ηρακλειάς.
Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ, στο σφυρί σκέφτονται να βγει η Ίσσος στη Νότια Κέρκυρα,  και μία από τις ομορφότερες παραλίες της Κεφαλονιάς, το Τραπεζάκι.
Προς… πώληση είναι ακόμα η παραλία Τσιλιβί της Ζακύνθου, οι μεγαλύτερες παραλίες της Κυλλήνης και η παραλία του Καλού Χωριού – Ίστρου στο Λασίθι.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα πρωτεία πάντως κρατά η Χαλκιδική με 14 παραλίες προς πώληση (Άγιος Μάμας, Νέος Μαρμαράς, Βουρβουρού, Κριαρίτσι, Συκιά, Κρυοποηγή, Ποσείδι, Μονοδέντρι – Αζάπικο, Καλαμίτσι, Νέα Ηρακλειά, Νέα Φώκαια, Πόρτο Κουφό, Χρυσή Αμμουδιά, Νέα Καλλικράτεια, Ιερισσός) και ακολουθεί ο νομός Ηλείας με οχτώ παραλίες (Νεοχώρι, Λουτρά Κυλλήνης, Βώλακας, Κάτω Σαμικό, Ζαχάρω, Αλυκές Λεχαινών, Γαλατάς και Αρκούδι Κυλλήνης).
Επίσης την τιμητική της έχει η Αργολίδα με επτά παραλίες (Θεμησσία, παραλία Κίου, Καραθώνας, Κανδύλι, Σαμπάριζα, Σαλαντί) και η Ρόδος με πέντε (Αφάντου, Τσαμπίκα, Κουκούμια Λίνδου, Αγία Αγαθή, Κάλαθος).
Στις γνωστές παραλίες που βρίσκονται ακόμα στη λίστα είναι οι Αμμόλοφοι της Καβάλας, το Μαστιχάρι της Κω, η Παλαιόπολη στα Κύθηρα, η Αλυκή και ο Άγιος Αρσένιος στη Νάξο και η Χρυσή Αμμουδιά στη Θάσο.
Ουσιαστικά πρόκειται για δημόσια παραλιακά ακίνητα που διαθέτουν ακτογραμμή και τα οποία είτε καλύπτουν όλο το παραλιακό μέτωπο, είτε μέρος αυτούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τεμαχισμό παραλιών με κάποια κομμάτια να είναι ελεύθερα και κάποια άλλα κλειστά

«Καμπανάκι κινδύνου» ενόψει της κατάρτισης δημοτικών προϋπολογισμών για το 2016

Με επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης προς τον Υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση, αναδεικνύει μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα, αφενός στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων. Αφετέρου, στην κατάρτιση ρεαλιστικών δημοτικών προϋπολογισμών για την επόμενη χρονιά.
Στην επιστολή του, που αποτελεί συνοδευτικό έγγραφο ενός ολοκληρωμένου «Σημειώματος της Κ.Ε.Δ.Ε. ενόψει της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την κατάρτιση των Δημοτικών Προϋπολογισμών έτους 2016», ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. επισημαίνει ότι:
«για τους Δήμους η κατάρτιση και εκτέλεση των δημοτικών προϋπολογισμών αποτελεί μια σημαντική λειτουργία, που καθορίζει σε μέγιστο βαθμό την αποτελεσματικότητά τους .Δεν είναι μια τυπική διοικητική πράξη , που εντάσσεται στο πλαίσιο των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων μας».
Τα προβλήματα που επισημαίνει η Κ.Ε.Δ.Ε.
Στο ενημερωτικό σημείωμα της Κ.Ε.Δ.Ε. επισημαίνονται μια σειρά από προβλήματα , με σημαντικότερα:
1. το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών , προκειμένου η Κ.Ε.Δ.Ε. να διατυπώσει τις απόψεις της
2. τα ζητήματα που έχουν προκύψει, με ευθύνη της Κεντρικής Εξουσίας, τα οποία δεν επιτρέπουν να κλείσουν οι Προϋπολογισμοί των Δήμων για το 2015.
3. η μη καταβολή των νομοθετημένων εσόδων των Δήμων από διάφορες πηγές (παρακρατηθέντα, φόρος μπύρας, ΤΑΠ, τέλη διαφήμισης , κλπ.
4. τη στάση πληρωμών στα έργα των Δήμων μέσω ΕΣΠΑ
5. τον τρόπο υπολογισμού και εγγραφής στον προϋπολογισμό της χρηματοδότησης των μεταφερόμενων στους Δήμους αρμοδιοτήτων ( Σχολικοί Φύλακες, Δημοτικοί Αστυνόμοι, κλπ)

ΣΕ ΦΤΩΧΕΙΑ 4 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της ΓΣΕΕ, που διαβιβάστηκε στον πρωθυπουργό, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τους αρχηγούς των κομμάτων και που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος» ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 4 στους 10 κατοίκους της χώρας να έχουν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου φτώχειας του 2009. Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6%, ενώ το 2012 στο 19,7%. Για τους αυτοαπασχολούμενους πλήρους απασχόλησης το ίδιο ποσοστό υπολογιζόταν το 2009 στο 23,5%, ενώ το 2012 είχε αυξηθεί στο 37,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η πιο σημαντική επιδείνωση για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, για τους οποίους το ποσοστό απόλυτης φτώχειας από 30,1% το 2009 αυξήθηκε σε 51,7% το 2012. Το ποσοστό της αυξήθηκε σημαντικά από περίπου 6% το 2009 στο 10% το 2014. Την ίδια ώρα οι κλαδικές Εθνικές ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας μειώθηκαν από 65 το 2010 σε 14 το 2014, οι οποίες προέβλεπαν στην πλειονότητά τους δραστική μείωση των αποδοχών της τάξης του 10-40%. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης του πραγματικού κατώτατου μισθού την περίοδο 2010 -2014 ήταν περίπου 25%, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών άγγιξε ακόμη και το 34,5%

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ προκαλεί στους εργαζόμενους η προοπτική ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας που προωθεί ο Δήμος Τριφυλίας λόγω των δυσοίωνων οικονομικών δεδομένων επιβεβαιώνοντας όσα έχουν ακουστεί από παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι οδηγείται σε άλλο οικονομικό μοντέλο ο Δήμος μας..
Σε δηλώσεις του τόσο στα τοπικά μέσα όσο και κατά την διάρκεια συνεδριάσεων του Δ.Σ. ο Δήμαρχος Τριφυλίας, κ. Κατσίβέλας έχει υποστηρίξει ότι η ακολουθία των capital controls δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας για την κίνηση των απορριμματοφόρων καθώς διανύουμε τουριστική περίοδο. Δεν είναι τυχαίο η πρόσφατη δημοπρασία για εκμίσθωση οχημάτων στις ενότητες Δωρίου, Αετού και Αυλώνας καθώς στο Δ.Σ. έχει τονιστεί ότι πρόθεση της Δημοτικής αρχής αποτελεί η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων και ίσως μελλοντικά η διαχείριση των σκουπιδιών από το σχεδιασμό που έχει χαράξει.. Με πρόσχημα ότι ο Δήμος έχει τα χάλια του στην καθαριότητα είναι απορίας άξιον πως σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. αιρετοί του Δήμου υποστήριζαν όταν άκουγαν πικρά σχόλια από την αντιπολίτευση έλεγαν ότι ο Δήμος λάμπει από καθαριότητα...
Οι αιρετοί πάντως διατυμπανίζουν ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων κοστίζει 1.100.000 ευρώ το χρόνο αλλά η μείωση του κόστους μέσα από αναλογιστική μελέτη δεν έχει εκπληρωθεί ποτέ. Πάντως ο Δήμος θα δώσει έμφαση στον τουριστικό άξονα Κυπαρισσιακός κόλπος – Καλό Νερό – Μαραθόπολη με ιδιωτικά μέσα ενώ για τα αστικά κέντρα θα χρησιμοποιηθεί άγνωστο μέχρι πότε το υπάρχουν προσωπικό που ουδείς γνωρίζει αν τελικά μετά από συνταξιοδοτήσεις αναπληρωθούν οι οργανικές θέσεις που θα δημιουργηθούν...ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Αλβανός και Ρουμάνος είχαν «ανοίξει» 19 μαγαζιά στην Τριφυλία

Διαρρήξεις καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας είχαν διαπράξει ένας 19χρονος Αλβανός και ένας 22χρονος Βούλγαρος, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής. Συνολικά εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα Φιλιατρών, Γαργαλιάνων και Καρδαμύλης, 14 περιπτώσεις κλοπών και μιας απόπειρας κλοπής σε καταστήματα στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους. Από την έρευνα της Αστυνομίας εξακριβώθηκε ότι οι δύο νεαροί, κατά το χρονικό διάστημα από 26.4.2015 έως 2.5.2015, είχαν διαρρήξει 9 καταστήματα στα Φιλιατρά και 4 καταστήματα στους Γαργαλιάνους, ενώ είχαν αποπειραθεί να διαρρήξουν ένα κατάστημα στα Φιλιατρά.
 Συνολικά, από τη δράση τους είχαν αφαιρέσει χρήματα, φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, εργαλεία, τσιγάρα, οινοπνευματώδη ποτά κ.ά., η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τα 4.000 ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες. Οι δύο νεαροί έμπαιναν στα καταστήματα είτε από ανασφάλιστα παράθυρα είτε παραβιάζοντας την πόρτα. Αμφότεροι προσήχθησαν στην Αστυνομία, αλλά καθώς είχε παρέλθει η διαδικασία του Αυτοφώρου, αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε εις βάρος τους υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕ ΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ ΟΤΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ 15 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΛΛΗ!

"ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΔΕΣΜΙΔΕΣ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ"!
Σε μια πολύ σημαντική αποκάλυψη προχώρησε το directnews.gr. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  του γνωστού site, τον Π. Τατούλη ονοματίζει σε ένορκες καταθέσεις που δόθηκαν ενώπιον τριών εισαγγελικών λειτουργών (Ευγενία Κυβέλου, Ελένη Σίσκου, Χαράλαμπο Λακαφώση), ο 56χρονος αρχιτέκτονας – μηχανικός, Χαράλαμπος Στάικος!...

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του directnews.gr, ο εν λόγω μάρτυρας υποστηρίζει ότι ήταν παρών όταν ο επιχειρηματίας Αναστάσιος Πάλλης, ο οποίος - κατά τον ίδιο - λειτουργούσε για λογαριασμό του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, δωροδόκησε με περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ τον Π. Τατούλη.
Το περιστατικό τοποθετείται στα τέλη του 2010, όταν δηλαδή ο τελευταίος διεκδικούσε για πρώτη φορά τη θέση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ενώ οι δύο σχετικές καταθέσεις του Π. Στάικου ενώπιον των εισαγγελικών αρχών έχουν δοθεί από το Μάρτιο του 2014.
Σε αυτές ο μάρτυρας αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι η δωροδοκία έγινε στη βίλα του Πάλλη στην περιοχή της Βούλας. Τα χρήματα ήταν σε δεσμίδες των 500 ευρώ από την τράπεζα σε πλαστικοποιημένη διαφανή συσκευασία. Δόθηκαν "μπροστά του" και ο Π. Τατούλης τα έβαλε μέσα σε ένα μαύρο σακβουαγιάζ και αποχώρησε.
Επίσης, στις καταθέσεις του ο Χ. Στάικος, όπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι στο directnews.gr, φέρεται να περιγράφει και άλλες δωροδοκίες κρατικών λειτουργών που έκανε ο ίδιος για λογαριασμό του Βίκτωρα Ρέστη, προκειμένου όπως υποστηρίζει να αποχαρακτηριστούν δημόσιες δασικές εκτάσεις και έτσι να τις εκμεταλευτεί ο εφοπλιστής για εμπορικές δραστηριότητες.
Το directnews.gr θεωρεί, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας. Όταν όμως οι καταγγελίες αφορούν πολιτικά πρόσωπα προέχει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Επομένως, η Δικαιοσύνη θα πρέπει τάχιστα να ερευνήσει την υπόθεση αυτή και να αποδώσει τα του «Καίσαρος τω Καίσαρι».

ΨΗΑΛΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΟ 2016

Τα περιθώρια ανόδου τόσο των τιµών όσο και της ζήτησης του ελαιολάδου έως το 2017 µετά και την πρόσφατη άνοδο των τιµών του προϊόντος πάνω από 75% τη φετινή εµπορική σεζόν, µελετά ο οικονοµικός αναλυτήςΒίτο Μαρτιέλι, της επενδυτικής τράπεζας Rabobank. Συγκεκριµένα, ο Βιτέλι αναγνωρίζει το ελαιόλαδο, ως κορυφαίο αγαθό υψηλής ποιότητας, που θα γνωρίσει ισχυρή ζήτηση λόγω των θετικών επιδράσεών του στην υγεία και των διαφηµιστικών εκστρατειών που έχουν λάβει χώρα τελευταία κάνοντάς το ευρύτερα γνωστό.
Ευκαρία για Ελλάδα-Τυνησία
Ωστόσο, στις κύριες παραγωγικές χώρες, ήτοι Ισπανία και Ιταλία, η παραγωγή λόγω εξαιρετικών συνθηκών (ξηρασία, βροχοπτώσεις, ασθένειες) έχει µειωθεί κατακόρυφα αφήνοντας έτσι περιθώρια στις άλλες µεγάλες παραγωγούς της Μεσογείου να αναδειχτούν. Ο λόγος για την Ελλάδα και την Τυνησία, οι οποίες είχαν φέτος καλές αποδόσεις και παραγωγή.
Κοντά στα 4 ευρώ
Το Μάιο του 2014 οι διεθνείς τιµές για τον υγρό χρυσό ήταν περίπου 2.000 ευρώ ο τόνος. Τώρα, οι διεθνείς τιµές είναι αυξηµένες κατά 75% στα 3.590 ευρώ ο τόνος ή κατά 45% στα 3.900 δολάρια ο τόνος. Αυτήν την εβδοµάδα, οι τιµές για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στην ισπανική αγορά πλησιάζουν τα 4 ευρώ το κιλό, φτάνοντας τα 3,74 ευρώ το κιλό. Για το παρθένο ελαιόλαδο οι τιµές είναι στα 3,56 ευρώ το κιλό και για τους βιοµηχανικούς άσους στα 3,36 ευρώ το κιλό.

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕMΒΡΙΟ

Εξολοκλήρου χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία θα φτάσουν τα 230 εκατ. ευρώ για το σύνολο της ΕΕ, προτείνει η Κομισιόν στα πλαίσια του νέου προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών, μπανάνας και γάλακτος στα σχολεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία αφορά στη συγχώνευση των δύο υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αυτό της δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και μπανάνας με αυτό του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία. Τα δύο προγράμματα διανομής υλοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το γάλα από το 1977 και τα οπωροκηπευτικά από το 2007.
Το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα για τη διανομή φρούτων, λαχανικών, μπανάνας και γάλακτος στα σχολεία βελτιώνει τα υφιστάμενα σχήματα μέσω:
-της νέας ενιαίας προσέγγισης,
-του αυξημένου εκπαιδευτικού χαρακτήρα που το χαρακτηρίζει,
-της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητάς τους,
– της υιοθέτησης ενός νέου τρόπου κατανομής των πόρων και
-της εξ ολοκλήρου χρηματοδότησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ύψος της ενωσιακής ενίσχυσης για το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία ανέρχεται για τα οπωροκηπευτικά και τις μπανάνες στα 150 εκατομμύρια ευρώ και για το γάλα στα 80 εκατομμύρια ευρώ ανά σχολικό έτος

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΣΩΤ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πριν από δύο χρόνια, στις 10 Ιουλίου 2013, σε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας με θέμα τις Προτάσεις για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας, από τη θέση του συμβούλου της Αντιπολίτευσης, κατέθεσα Υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις ανά Αναπτυξιακή Προτεραιότητα καθώς και με τις θέσεις μου για την πόλη, τους οικισμούς, τη λειτουργία του Δήμου, την απαξίωση του Τοπικού Συμβουλίου και τα προβλήματα.
Το Υπόμνημά μου αυτό έγινε ΟΜΟΦΩΝΑ αποδεκτό από το Τοπικό Συμβούλιο!
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η κατάσταση στην πόλη, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά, αντίθετα, έχει επιδεινωθεί και, αυτό, μόνον όσοι εθελοτυφλούν, δεν το βλέπουν και δεν το παραδέχονται!
Δυστυχώς, αναγκάζομαι να επαναλάβω ότι, η πόλη έχει εγκαταλειφθεί και μόνο χάρη στις πρωτοβουλίες συλλόγων, επαγγελματιών και κατοίκων, κάτι γίνεται. Από το Δήμο, τίποτα! Έδρα του Δήμου Τριφυλίας, κατ’ όνομα είναι μόνο η Κυπαρισσία. Η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη είναι χειρότερη σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας από όλες τις άλλες Δημοτικές Ενότητες. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα!
Παρά τις διακηρύξεις, τις εξαγγελίες, τις δηλώσεις, τις διαβεβαιώσεις, η καθημερινότητα του πολίτη έχει χειροτερέψει, με ευθύνη και υπαιτιότητα του Δήμου. Οι πολίτες, τα τελευταία χρόνια, με τα αλλεπάλληλα μέτρα, έχουν υποστεί βίαιη ανατροπή στη ζωή τους. Ο Δήμος, που είναι πιο κοντά, άμεσα προσεγγίσιμος στον πολίτη, απ’ ότι το κράτος, οφείλει να είναι δίπλα στον πολίτη. Αλληλέγγυος και αρωγός. Με παρεμβάσεις, έργα και δράσεις να στέκεται στο πλευρό του, για τη ζωή του και την καθημερινότητά του! Αυτός, άλλωστε, είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δυστυχώς, στο Δήμο Τριφυλίας και στην πόλη μας, στη Δημοτική Κοινότητα Κυπαρισσίας, ο Δήμος όχι μόνο δεν είναι δίπλα στον πολίτη, αλληλέγγυος και αρωγός, αλλά ακριβώς με τη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική πρακτική και τη λειτουργία του, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη ζωή του πολίτη. Δείτε γύρω σας, στους δρόμους, στις γειτονιές, στους οικισμούς, παντού, την κατάσταση που επικρατεί! Μιλήστε με τους συμπολίτες μας! Ακούστε τι λένε και πόσα «σούρνουν» για τον Δήμο και τη Δημοτική Αρχή!
Τιμώντας στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, αναγκάζομαι να καταθέσω και σήμερα, ξανά, το Υπόμνημα προτάσεων που είχα καταθέσει το 2013, αφού καμία από αυτές, πέρα από μεγάλα λόγια και κούφιες υποσχέσεις, δεν έχει υλοποιηθεί και ούτε καν, ουσιαστικά και διαδικαστικά, στην πράξη, έχει τεθεί σε προτεραιότητα υλοποίησης. Καταθέτω, ξανά, σήμερα το Υπόμνημα Προτάσεων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με τη βαθιά πεποίθηση ότι αυτές συμβάλλουν ουσιαστικά για να γίνει η Κυπαρισσία αυτή που όλοι αξίζουμε και θέλουμε: μια σύγχρονη, όμορφη και ανθρώπινη πόλη! Πόλη που δε θα μας πληγώνει και δε θα την πληγώνουμε, αλλά και για να μη δώσω κανενός είδους άλλοθι στη Δημοτική Αρχή, συνεργώντας στην εγκατάλειψη της πόλης μας! Όλοι κρινόμαστε, από τους συμπολίτες μας, για τις πράξεις και την απραξία μας, και όλοι, να είστε απόλυτα σίγουροι, θα κριθούμε!
***Θεωρώ, δε, αυτονόητο πως, πριν τη συζήτηση, κατάρτιση και ψήφιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Τριφυλίας στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να προηγηθεί δημοκρατική, ειλικρινής και ουσιαστική Δημόσια Διαβούλευση με τους συλλόγους, τους φορείς και τους κατοίκους του Δήμου σε ανοιχτή, σε όλους, συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.
Σωτήρης Γιαννόπουλος
Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας

Δημοτική υπάλληλος στη Μεσσηνία καταγγέλλει αιρετό για ξυλοδαρμό!

Με μια υπάλληλο με έντονα τα σημάδια πάνω της και έναν αιρετό της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας με μήνυση για απειλή, εξύβριση και σωματικές βλάβες, έληξε -προσωρινά- θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο δημοτικό κατάστημα Άριος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το απόγευμα της Πέμπτης ο αιρετός πήγε στο κτήριο του καταστήματος στον Άρι, όπου είδε την 52χρονη υπάλληλο να μιλά στο τηλέφωνο. Απαίτησε να το κλείσει και να μάθει με ποιον μιλάει.
Όταν η υπάλληλος αντέδρασε στις παρατηρήσεις του, τότε, σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγγελθεί, ο αιρετός την εξύβρισε επανειλημμένα, αρπάζοντάς της το τηλέφωνο από τα χέρια Άρχισε να τη χτυπάει και η γυναίκα βρέθηκε στο πάτωμα, ενώ το τηλέφωνο παρέμεινε ανοικτό, με αποτέλεσμα στην άλλη άκρη της γραμμής μια άλλη γυναίκα, με την οποία συνομιλούσε η υπάλληλος, να γίνει ακουστικός μάρτυρας όσων διαδραματίζονταν.Μάλιστα, αναφέρεται ότι η γυναίκα τον έσπρωξε με δύναμη, όταν είδε να παίρνει από το γραφείο ένα χαρτοκόπτη και να την απειλεί.

Εξιχνιάστηκαν κλοπές καταστημάτων στη Τριφυλία

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα Φιλιατρών, Γαργαλιάνων και Καρδαμύλης, δέκα τέσσερις (14) περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας κλοπής σε καταστήματα, στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορούνται δύο αλλοδαποί, ένας (1) 19χρονος, υπήκοος Αλβανίας και ένας (1) 22χρονος, υπήκοος Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από την 26.4.2015 έως την 2.5.2015, είχαν διαρρήξει εννέα (9) καταστήματα στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και τέσσερα (4) καταστήματα στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, ενώ είχαν αποπειραθεί να διαρρήξουν και ένα (1) κατάστημα στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Συνολικά, από την παραπάνω εγκληματική τους δράση, είχαν αφαιρέσει, χρήματα, φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, εργαλεία, τσιγάρα, οινοπνευματώδη ποτά κ.α., που η συνολική τους αξία ξεπερνά τις -4.000- ευρώ , σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Internet of Things για επιχειρήσεις είναι το μέλλον

Η λύση Internet οf Things «Tourismart» αναδείχθηκε νικήτρια στο διαγωνισμό «BUSINESS IT EXCELLENCE» που διοργανώθηκε από τον ΟΤΕ και την COSMOTE για να αναδειχθούν οι καλύτερες εφαρμογές Internet of Things (IoT) για επιχειρήσεις. Η νικήτρια εταιρεία κέρδισε συνεργασία με τον όμιλο ΟΤΕ για την εμπορική διάθεσή της λύσης και διαφημιστική προβολή αξίας 30.000 ευρώ. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 131 καινοτόμες λύσεις που μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Η IoT λύση «Tourismart» από την τεχνολογική startup εταιρεία SimpleApps, επιτρέπει τη χρήση υπηρεσιών ενός ξενοδοχείου μέσω smartphone κατά τη διάρκεια διαμονής σε αυτό, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να διαχειρίζονται τα αιτήματα των πελατών τους μέσω tablet.
Αξιοποιώντας την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας και του Internet of Things, μέσω Bluetooth beacons, η υπηρεσία δίνει αναλυτικά δεδομένα στον ξενοδόχο για τους πελάτες του, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική εμπειρία ξενοδοχειακής διαμονής. Διαφημιστική προβολή αξίας 20.000 ευρώ κέρδισε όμως και η επιχείρηση «Panelsensor» που υποστήριξε επώνυμα τη λύση «Τourismart». Ως Supporters λειτούργησαν περισσότερες από 230 επιχειρήσεις υποστηρίζοντας τις 131 διαγωνιζόμενες λύσεις, οι οποίες έλαβαν συνολικά περισσότερες από 16.000 ψήφους. Ο τομέας του Internet of Things έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από την καμπάνια του διαγωνισμού καθώς μόνο στο YouTube τα σχετικά videos ξεπέρασαν τα 600.000 views.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑΚΟ ΚΑΙ ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

Ενημέρωση με αρκετό ενδιαφέρον από φορείς πραγματοποιήθηκε στην Κυπαρισσία για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, σχετικά με τη δημιουργία εθνικού πάρκου στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Η ενημέρωση διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ .Τριφυλίας από το Θ. Πετράκο, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και το Ν. Βουδούρη, επικεφαλή της Ρ.Α.ΚΙ. Τριφυλίας. Ο κ. Πετράκος ανέλυσε τις παραμέτρους αλλά και τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το επικείμενο σχέδιο ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή καταθέτοντας δύο σενάρια ώστε να εγκριθεί το Προεδρικό διάταγμα. Πρώτο να υποστεί αλλαγές στην εφαρμογή του περιφερειακού πάρκου ενοποιώντας τις περιοχές προστασίας από τη περιοχή της Ελαίας ως το ρέμα Μπραζέρι στο πυρήνα της Natura 2000 χωρίς να υπάρχουν λωρίδες οικιστικής ανάπτυξης ώστε να εισαχθεί στο ΣΤΕ. Η πρόταση είναι θετική καθώς έχει γίνει η διαβούλευση και μπορεί με βάση την νομολογία να προχωρήσει βάση των περιβαλλοντικών όρων προστατεύοντας πιο αυστηρά κριτήρια προστασία της φύσης αλλά με κανόνες για ανάπτυξη. Η δεύτερη πρόταση αφορά το Εθνικό πάρκο που θα περιλαμβάνει τη περιοχή των αμμοθινών με τις ζώνες ωοτοκίας και οι υπόλοιπες περιοχές να θεωρούνται ζώνες ρύθμισης του Εθνικού πάρκου για κατοικίες αλλά και αγροτουρισμό. Η ζώνη αυτή θα αφορά τη περιοχή Ελαίας ως τη περιοχή Μπραζέρι με συγκεκριμένες συμβατές δράσεις που δεν θα αλλοιώνουν το περιβάλλον αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα έχει συμβατότητα με το ΣΤΕ.
Ο κ. Νώντας Βουδούρης από την πλευρά του έκανε αναφορά στην γεωμορφολογία του εδάφους μαζί με την σημερινή κατάσταση εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να θιγεί ο πολεοδομικός ιστός από το Καλονερό μέχρι το λιμάνι της Κυπαρισσίας ώστε να μην μπει φρένο στην ανάπτυξη της περιοχής. Εξήγησε ότι οι αρμόδιες αρχές ακολουθούν πιστά το γράμμα του Νόμου που όμως επιδέχεται μέριμνα περιβαλλοντικής προστασίας ενώ αντέκρουσε θέσεις αξιωματούχων του Δήμου που δεν κινούνται στην κατεύθυνση της τάσης που υπάρχουν στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, λέγοντας ότι θα είναι νίκη η εξαίρεση από το ρέμα μπραζέρι μέχρι την Κυπαρισσία.
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΖΩΗΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Με έντονο ενδιαφέρον από επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους ξεκίνησε χθες το πρωί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας το τριήμερο ταχύρρυθμο εκπαιδευτικό σεμινάριο μελισσοκομίας. Μελισσοκόμοι από την Τριφυλία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και από γειτονικούς νομούς, έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους εχθρούς και τις ασθένειες των μελισσών, τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους (συμβατικές και εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης), για τις μεθόδους εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών, για την πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ), για την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, όπως και για μια σειρά ζητήματα που θέτουν οι ίδιοι σχετικά με την τυποποίηση, την εμπορία και το μάρκετινγκ των προϊόντων μελιού, για τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά, καθώς και τον τρόπο παραγωγής προϊόντων κυψέλης.
Την εκπαίδευση κάνει η γεωπόνος Μαρία Μπίστη, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα μελισσοκομίας, καθώς έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο Τμήμα Μελισσοκομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως με το σεμινάριο αυτό ολοκληρώνεται ο κύκλος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας έχει αναλάβει σε Αρκαδία, Καλαμάτα και αυτές τις μέρες στην Κυπαρισσία! Σε δηλώσεις της στο «Θ», η κα Μαρία Μπίστη τόνισε: «Ελπίζουμε οι μελισσοκόμοι μας να πάρουν κάτι αυτό το τριήμερο, να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις, να ενημερωθούν για ό,τι πιο τελευταίο υπάρχει στη μελισσοκομία και, γενικά, να κάνουμε άλλο ένα βήμα! Το μέλι είναι ένα προϊόν που έχει τεράστιες προοπτικές και στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. και στην παγκόσμια αγορά, βέβαια, και ευχόμαστε καλύτερη οργάνωση και προσοχή, να προσέξουμε λίγο την προώθηση, γιατι ποιοτικά είναι πολύ καλό και έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ελπίζουμε να κερδίζουμε όλο και καλύτερη θέση στην αγορά!».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

ΜΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ

Την απειλή, όπως αναφέρουν, του ΕΟΠΥΥ για διακοπή συμβάσεων επιστρέφουν στον Οργανισμό οι συμβασιούχοι γιατροί, οι οποίοι προαναγγέλλουν καθολική επίσχεση παροχής υπηρεσιών, αν δε λυθούν άμεσα τα αιτήματά τους, και κυρίως τα οικονομικά. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «στις κρίσιμες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας, οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες, απλήρωτοι για μήνες και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της παράτασης της σύμβασής μας, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικό ΦΕΚ, έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την τσέπη τους». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, οι απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, οι τρέχουσες αμοιβές που δε δρομολογούνται, έχουν φέρει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας. Πολλαπλά κουρέματα, clawback rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα, όπως λένε, την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης.

Δεκάδες όπλα απο συμμορία στην Πελοπόννησο

Μεγάλο αριθμό όπλων έχουν βρει οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας Πατρών, κατά την διάρκεια ερευνών που έχουν κάνει σε περιοχές της Πάτρας, της Αττικής και της Ηλείας, ενώ ήδη έχουν προσαχθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας 12 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, ξεκίνησαν τις έρευνες σε συγκεκριμένα σημεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν βρει δεκάδες πυροβόλα όπλα, όπως και μεγάλο αριθμό σφαιρών. Όσον αφορά στους προσαχθέντες, η Αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο, είτε να αποτελούν ενιαία σπείρα, είτε να υπήρχε συνεργασία μεταξύ ομάδων, που να εμπλέκονται σε κύκλωμα αγοραπωλησίας όπλων. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρχε συνεργασία με άτομα που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας και να έφερναν τα όπλα στην χώρα. Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών τα όπλα αναμένεται να σταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια εγκληματική πράξη.

Τσίπρας: Έχουμε διαφορές στρατηγικές – Λαφαζάνης: Εμείς είμαστε η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε τροχιά αντίστροφης μέτρησης έχει μπει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Τσίπρας για πρώτη φορά παραδέχτηκε ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας ότι οι καταψηφίσεις και οι διαφωνίες στην κοινοβουλευτική ομάδα και τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορές «στρατηγικής» Λίγη ώρα αργότερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ξεχωριστή κομματική εκδήλωση για τα 5 χρόνια της Ίσκρα, εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του 61% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και ιδιαίτερα της νεολαίας και διαμήνυσε στον Τσίπρα ότι «εμείς είμαστε η πλειοψηφία στο ΣΥΡΙΖΑ». Για πρώτη φορά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης κάνοντας ειρωνικά σχόλια για την από κοινού ψήφιση των προαπαιτούμενων του μνημονίου με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και λέγοντας χαρακτηριστικά «να τους χαιρόμαστε», επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγετική ομάδα ότι παραμέρισε και προσπαθεί να σβήσει το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Δήλωσε εκ μέρους των βουλευτών που καταψήφισαν στη βουλή περήφανος λέγοντας ότι «αρνηθήκαμε τη μνημονιακή συναίνεση» και κατηγόρησε την πλευρά Τσίπρα για «συντροφικά μαχαιρώματα». Απαντώντας μάλιστα στην εσωκομματική κριτική που δέχεται ότι υπονομεύει την κυβέρνηση και τον Τσίπρα σημείωσε σκωπτικά:
 «Υπονομεύουμε το ΣΥΡΙΖΑ όσοι υπερασπιζόμαστε τις αντιμνημονιακές αξίες και το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας; Εμείς είμαστε υπονομευτές της ενότητας και του προέδρου; ή όσοι ανοίγουν το δρόμο στη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος;». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε μία προς μια τις αιχμές που έχει αφήσει ο Τσίπρας εναντίον των διαφωνούντων ότι δεν διαθέτουν εναλλακτική πρόταση διεξόδου. Επέμεινε μάλιστα ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και μίλησε για έξοδο από το ευρώ αναφέροντας ότι θα πρέπει να συνδυαστεί με εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, το δημόσιο έλεγχο σε όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, την αναδιανομή του πλούτου και τη βαθιά διαγραφή του χρέους. Κάλεσε τέλος να ανοίξει αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση «να δώσει εξηγήσεις γιατί επέμεινε σε παρατεταμένες και γεμάτη αυταπάτες διαπραγμάτευση» που κατέστησαν τη χώρα και την κυβέρνηση «έρμαιο και αιχμάλωτη των πιστωτών»

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ

Η είσπραξη εσόδων θα γίνεται είτε απευθείας είτε με τιτλοποιήσεις μελλοντικών εισπράξεων για ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας του Σαββάτου βασικός κορμός της νέας «προίκας» του Ταμείου των 50 δισ. ευρώ θα είναι τα 1.000 ακίνητα που είχαν περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, αν και είναι δύσκολο το «ξεκαθάρισμα» της δημόσιας περιουσίας, το Ταμείο έχει τον έλεγχο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που έχει χαρτοφυλάκιο άνω των 70.000 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Στο Ταμείο θα περιέλθουν λιμάνια, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, ιαματικές πηγές, μαρίνες, ολυμπιακές εγκαταστάσεις και πιθανότατα συμμετοχές του Δημοσίου σε κρατικές εταιρείες όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι τράπεζες ή ακόμη και μελλοντικά έσοδα από τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα δημιουργηθεί στα πρότυπα ενός sovereign fundπου διαθέτουν αρκετές αραβικές χώρες.

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΟΑΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα έβγαλαν όσοι παρακολούθησαν το Σάββατο τις εργασίες του 11ου Συνεδρίου της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας – 3ο Αντάμωμα Μεσσηνίων, το οποίο έγινε σε αίθουσα της Costa Navarino.Η συμμετοχή των ομογενών ήταν πολύ μεγάλη, αφού έδωσαν το «παρών» περίπου 300 άτομα, ως εκπρόσωποι τουλάχιστον 15 συλλόγων. Ο γραμματέας της Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος καλωσόρισε αρχικά τους παρευρισκομένους και τους ζήτησε να κάνουν όλοι μαζί “άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά”, αλλά και να ξεκινήσουν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, χωρίς την ιδεοληψία του “εγώ”. Την ευλογία του έδωσε ο μητροπολίτης Τριφυλίας Χρυσόστομος, ενώ στη συνέχεια ο Δημήτρης Μανιατάκης του ομώνυμου ιδρύματος αναφέρθηκε στο Θερινό Σχολείο για νέους ομογενείς και στο ζήτημα της μεσογειακής διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στο βήμα ανέβηκαν για χαιρετισμούς εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων και φορέων.
Η Δώρα Γιαννίτση από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας μίλησε για τη μεγάλη επιτυχία και ζήτηση που έχουν τα μαθήματα Ελληνικών που κάνει το ίδρυμα, για τα φεστιβάλ που διοργανώνει και για ένα νέο διαγωνισμό φωτογραφίας που θα γίνει από το νέο έτος, με θέμα σχετικό με την Ελλάδα. Ο Θανάσης Ψαρούλης από τη Στοκχόλμη υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν σύλλογοι που να ενώνουν τους Μεσσηνίους σε όλη την Ευρώπη και τόνισε για ακόμη μία φορά τη σημασία της προώθησης των μεσσηνιακών προϊόντων στο εξωτερικό. Η εκδότρια και δημοσιογράφος Μάρθα Χρυσομάλλη από το Λονδίνο δήλωσε πως οι Ελληνες του εξωτερικού πρέπει να είναι σε εγρήγορση όταν κληθούν να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, σε όσα περνούν οι συμπατριώτες τους. Από τη Βοστόνη, ο Γιώργος Δημόπουλος σημείωσε πως οι οργανισμοί και οι σύλλογοι των Μεσσηνίων υπηρετούν τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μανιάτης Παναγιώτης Γεννηματάς, ο οποίος έχει κάνει σπουδές στα Νομικά, την Κλασική Φιλολογία, την Πολιτική Κοινωνιολογία, τη Φιλοσοφία και τη Μουσικολογία, έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει εργαστεί σε πολλές και σημαντικές θέσεις διοίκησης φορέων και επιχειρήσεων, με κορυφαία τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ξεκίνησε με τη διαπίστωση πως “δεν είμαστε Ευρωπαίοι, αλλά Ανατολίτες και πιο συγκεκριμένα Βαλκανοανατολίτες”.
Μάλιστα έδωσε παράδειγμα τη συνήθεια των περισσότερων Ελλήνων να δαπανούν ως Ανατολίτες, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αυτή την συμπεριφορά. Τόνισε πως το ζήτημα της ανάπτυξης και ειδικά της ανάπτυξης της Μεσσηνίας, τον απασχολεί εδώ και 25 χρόνια και σημείωσε πως ενώ η Μεσσηνία είναι το πιο όμορφο κομμάτι της Πελοποννήσου, θα μπορούσε να είναι και το πιο ανεπτυγμένο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον οδικό άξονα και τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι αυτός να ξεκινήσει. Εδωσε διάφορα παραδείγματα από προσπάθειες που έκανε ο ίδιος για να βοηθήσει τον τόπο, αν και πολλές φορές αντιμετώπιζε καχυποψία του τύπου “πού το πάει ο Γεννηματάς; Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά;”. Ο κ. Γεννηματάς αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον κ. Μανιατάκη, εξηγώντας πως είναι από τους λίγους που έχουν τη δυνατότητα και κάνουν δράσεις σχετικές με την προβολή και την ανάπτυξη του τόπου τους. “Είχα σκεφτεί τη σύσταση μιας αναπτυξιακής εταιρείας της Πελοποννήσου, η οποία θα γινόταν βάσει ενός δικτύου μεσογειακών περιοχών. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τις ελληνικές αρχές” είπε μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας με το ερώτημα αν υπάρχει καμία αξία στο να μιλάμε σήμερα για ανάπτυξη σε αυτή τη ζοφερή οικονομική κατάσταση και ενώ όλα καταρρέουν γύρω μας. “Η οικονομία έχει καταρρεύσει και μαζί της και το πολιτικό σύστημα” είπε, προσθέτοντας πως είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιο ξεκίνησε πρώτο. “Τείνουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο οικονομικό σημείο μηδέν. Η ανεργία θα ξεπεράσει το 30%. Ολα σήμερα κινούνται από ένα λούμπεν υπόγειο. Οι “γέροι” της πολιτικής καταλογίζουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Δεν μπορεί να προκύψει τίποτα ελπιδοφόρο. Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια ο Ηλίας Παναγόπουλος ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Kόβεντρι ως επίκουρος καθηγητής στη Διαχείριση Ασφάλειας Πτήσεων και από το 2012 είναι ο κύριος και ειδικός εκπαιδευτής του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Εκπαίδευση και Ασφάλεια Πτήσεων. Ξεκίνησε λέγοντας ότι τα πράγματα για την αεροπορική κίνηση της Μεσσηνίας πάνε πολύ καλά, αφού στα 38 περιφερειακά αεροδρόμια η Καλαμάτα έχει τη 15η θέση, όσον αφορά τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των επιβατών. Η Καλαμάτα ακόμα και το διάστημα της κρίσης 2010 – 2014 είχε αύξηση 250% στις αφίξεις εξωτερικού, αν και στις αφίξεις εσωτερικού παρατηρήθηκε μείωση 44%. Τόνισε ακόμη πως από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας δεν φεύγει ως κάργκο ούτε ένα λίτρο λάδι και πως σε αυτό το κομμάτι είμαστε σε μηδενικό επίπεδο. .eleftheriaonline

229.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μια επταετία έβαλαν λουκέτο

Βαρύ πλήγμα υπέστη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στα χρόνια της κρίσης, καθώς μέσα σε μια επταετία, την περίοδο 2008-2014, εξαφανίστηκαν από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας περίπου 229.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απωλέσθησαν περί τις 700.000 θέσεις εργασίας. Οι αιτίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην τελευταία μηνιαία έκδοση του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών), δε σχετίζονται μόνο με τις δυσκολίες που προκάλεσε η οικονομική κρίση και, κυρίως, η περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση. Η οικονομική κρίση ήταν μάλλον αυτή που ανέδειξε τα δομικά προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και δη το μεγάλο βαθμό εξάρτησής της από την εγχώρια ζήτηση και την υποεπένδυση στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.
Το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ο αριθμός των ΜμΕ ήταν μειωμένος κατά 26,6% σε σύγκριση με το 2008, προκαλώντας παράλληλα μείωση προστιθέμενης αξίας κατά 40,2% (από 55 δισ. ευρώ το 2008 σε 32,8 δισ. ευρώ το 2014) και της απασχόλησης κατά 29,3%. Το πλήγμα ήταν βαρύτερο για την κατηγορία των μεσαίων επιχειρήσεων, με τον αριθμό τους να μειώνεται στην επταετία κατά 35%, την απασχόληση να συρρικνώνεται κατά 36,3% και την προστιθέμενη αξία να υποχωρεί κατά 41,5%. Όπως αναφέρεται στη μελέτη (την οποία υπογράφει η κα Έρση Αθανασίου, ερευνήτρια του ΚΕΠΕ), η κρίση ενδέχεται να δημιούργησε σοβαρότερα προβλήματα επιβίωσης στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (με προσωπικό κάτω από 250 άτομα) σε σχέση με τις μικρές (που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους), καθώς το μεγαλύτερο μέγεθος τείνει να συνεπάγεται υψηλότερα πάγια λειτουργικά έξοδα, μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες και ενδεχομένως μικρότερη ευελιξία ως προς την προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.
Επιπλέον, η έστω και μερική αναπλήρωση επιχειρήσεων που εξέρχονται από την αγορά με την είσοδο νέων επιχειρήσεων είναι πολύ δυσκολότερη στην περίπτωση των μεσαίων επιχειρήσεων από ό,τι στην περίπτωση των πολύ μικρών και μικρών, καθώς η ίδρυση μεσαίου μεγέθους μονάδων έχει πολύ υψηλότερες προϋποθέσεις από πλευράς κεφαλαίων και τείνει να απαιτεί ευνοϊκότερο οικονομικό κλίμα. 'Θάρρος'.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ..

Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και της στάθμευσης στην κεντρική οδό της Πάνω Πόλης Κυπαρισσίας, κατά τις βραδινές ώρες, μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, έλαβε ομόφωνα στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας. Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του αντιδημάρχου και προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τη με αριθ. 48/2015 Α Ε Π Ζ , τις τοποθετήσεις της προέδρου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Σταματίας Αλεξοπούλου και του αντιδημάρχου Δ.Ε. Κυπαρισσίας, Παναγιώτη Τσίγγανου, την ανάγκη επιβολής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την Άνω Πόλη Κυπαρισσίας λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας κατά την Τουριστική Περίοδο 2015 (Ιούλιο Αύγουστο), καθώς και τις σχετικές διατάξεις των νόμων Ν.3463/2006 και Ν.3852/2010, έπειτα από συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κυκλοφορίας για την Άνω Πόλη Κυπαρισσίας από εκείνη την ημέρα έως 31 Αυγούστου ως εξής: «1ον. Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων καθώς και στάθμευσης στην κεντρική οδό της Άνω Πόλης από ώρες 21:00 έως και 02:00 πρωινή πλην των μονίμων κατοίκων. 2ον. Να εξεταστεί η μονοδρόμηση ΑΝΟΔΟΣ κατά τις ίδιες ώρες στην κόντρα προς Άνω Πόλη και ΚΑΘΟΔΟΣ (Στροφές) προς 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας». tharrosnews

Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ του Λονδίνου με άρωμα Μεσσηνίας

Η αλληλεπίδραση εκπαιδευτικών διαφορετικών εθνικοτήτων, η ανταλλαγή ιδεών και εκπαιδευτικού υλικού, η προσέλκυση νέων στις Φυσικές Επιστήμες, είναι μερικοί μόνο από τους στόχους της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Queen Mary University του Λονδίνου (17-20 Ιουνίου). Με σταθερή παρουσία από το έτος 2000 και πάνω από 100.000 συμμετέχοντες ως σήμερα, το Φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό στους εκπαιδευτικούς κύκλους της Ευρώπης. Φετινό θέμα του: «Διαφωτίζοντας την εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών». Έχοντας καταφέρει να αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις έξι φορές σε σύνολο 8 διοργανώσεων (ανά διετία), η Ελλάδα έχει ήδη εδραιώσει μία εντυπωσιακή παρουσία μεταξύ των 24 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν – συν τον Καναδά. «Το οπτικό σύστημα του οφθαλμού», των καθηγητών Αντωνίου Μαργαρίτη και Γεωργίου Μαράκη, από το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, κέρδισε φέτος το δεύτερο Ευρωπαϊκό Βραβείο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστημών στην κατηγορία «Η Επιστήμη και ο Βιώσιμος Κόσμος μας». «Οι συγκεκριμένοι ξεχώρισαν ανάμεσα στους 423 καθηγητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος», επισημαίνει η κα Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη, φυσικός, υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Αιγάλεω, υπεύθυνη της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος «Science on Stage» και αρχηγός της ελληνικής αποστολή tharrosnews

ΒΟΥΝΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΗΛΕΙΑ

«Βουνά» από σκουπίδια πνίγουν το νομό Ηλείας με τους κατοίκους να εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για τη δημόσια υγεία. Τουρίστες, παραθεριστές αλλά και ντόπιοι αναγκάζονται να περνούν μέσα από δεκάδες σακούλες σκουπιδιών για να προσεγγίσουν τις πανέμορφες παραλίες του νομού ή ακόμη και να φτάσουν στα σπίτια τους. Μιλώντας στο protothema, κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ενδεικτικά ανέφερουν πως αγκάστηκαν οι ίδιοι να απομακρύνουν κάδους από τα χωριά τους, προκειμένου να απωθήσουν τρωκτικά που έκανε την εμφάνιση τους λόγω των σκουπιδιών. Το πρόβλημα εστιάζεται περιμετρικά της πόλης του Πύργου και σε όλα τα χωριά του Δήμου Πύργου και Ολυμπίας.