Pages

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Η πρώτη μέρα του χρόνου γιορτάζεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου αλλά με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά ανάλογα με την κουλτούρα και την παράδοση της κάθε περιοχής. Δείτε έξι παράξενα έθιμα Πρωτοχρονιάς και της παραμονής από όλο τον κόσμο!

1. Φιλιππίνες

q6h8ishv
Στις Φιλιππίνες την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνηθίζουν να φορούν πουά ρούχα και αντίστοιχα να τρώνε φρούτα και φαγητά σε οβάλ ή στρογγυλό σχήμα καθώς ταυτίζουν αυτό με το σχήμα των κερμάτων και πιστεύουν ότι θα τους φέρει τύχη.

2. Αργεντινή

ansdnfb2
Τα ροζ εσώρουχα κυριαρχούν στην Αργεντινή που τα φορούν την πρώτη μέρα του χρόνου για καλοτυχία και αγάπη ενώ λένε πώς κάποιοι συνηθίζουν να τεντώνουν το δεξί πόδι στις 12 η ώρα μόλις αλλάξει η χρονιά.

3. Εκουαδόρ

ansdnfb3
Με ένα παράξενο έθιμο υποδέχονται τη νέα χρονιά και στο Εκουαδόρ, καθώς σύμφωνα με το realbuzz.com καίνε σκιάχτρα τα μεσάνυχτα για να γιορτάσουν. Οι οικογένειες συνηθίζουν να φτιάχνουν ένα σκιάχτρο από εφημερίδες και να του βάζουν φωτιά για να καταστρέψουν με αυτό τον τρόπο όλα τα άσχημα γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς. Έτσι υποδέχονται τη νέα χρονιά με περισσότερη τύχη και ευτυχία!

4. Ιαπωνία

ansdnfb4
Τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, οι βουδιστικοί ναοί στην Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες τους συνολικά 108 φορές καθώς συμβολίζουν ένα κομμάτι της θρησκείας με τις ανθρώπινες αμαρτίες. Οι καμπάνες χτυπούν 107 φορές στις 31 και μία φορά μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης οι Ιάπωνες συνηθίζουν να τρώνε φαγόπυρο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

5. Δανία

ansdnfb5
Με… σπασμένα πιάτα υποδέχονται τη νέα χρονιά στη Δανία. Εάν βρεθείτε στη χώρα και όταν ξυπνήσετε βρείτε ένα σωρό σπασμένα πιάτα έξω από την πόρτα σας σίγουρα μπήκε η νέα χρονιά. Τα παλιά πιάτα φυλάσσονται όλο το χρόνο, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου όταν και εκτοξεύονται μπροστά στις πόρτες των φίλων και της οικογένειας ως ένδειξη αγάπης!

6. Ισπανία

ansdnfb1
Ένα έθιμο που υπάρχει τουλάχιστον από το 1895 στην Ισπανία είναι τα 12 σταφύλια! Καθώς το ρολόι μετράει αντίστροφα έως τις 12 και οι άνθρωποι σε άλλες χώρες ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα και να φιληθούν, οι Ισπανοί κοιτούν ένα τσαμπί με 12 σταφύλια! Σύμφωνα με το realbuzz.com η παράδοση λέει ότι πρέπει να φας ένα σταφύλι για κάθε χτύπο της καμπάνας τα μεσάνυχτα για να έχεις επιτυχία και καλή τύχη για το επόμενο έτος.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΟ 2015!

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗ 
Δεκαπέντε στιγμές του 2015 στη Μεσσηνία
Το 92% των Ελλήνων, έναντι 75% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου του 2009.
Έξι χρόνια μετά, οι Έλληνες παραμένουν οι πιο απογοητευμένοι στην Ε.Ε. Το 97% χαρακτηρίζει «κακή» την κατάσταση της οικονομίας, το 83% δεν έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον, στα επαγγελματικά τα σύννεφα πέφτουν βαριά, με το 70% να προετοιμάζεται για επιδείνωση τους επόμενους 12 μήνες, ενώ βαρυγκωμούν για τα μικρο-οικονομικά, του νοικοκυριού τα μαθηματικά δηλαδή, πάνω από επτά στους δέκα.
Το χρονικό του μέλλοντος απλωμένο μπροστά στη θολή όρασή μας. Όπως η φύση του κακού καιρού δε βρίσκεται μόνο σε μία ή δύο βροχοπτώσεις, αλλά σε μια προδιάθεση πολλών προηγούμενων ημερών που οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα, έτσι και η φύση του κακού ψυχολογικού μας καιρού δε βρίσκεται σε μία ή δύο καταιγίδες, αλλά σε πολλές ψυχρές παρτίδες. Δεν κινούνται πλέον στο περιθώριο των πραγματικοτήτων.
Αν υπάρχει κάτι συγχρόνως θετικό και αρνητικό, είναι η απογύμνωση από τα συνήθη. Ελάχιστα «θα», λιγότερες επιθυμίες και όνειρα, λιγότερα παραμύθια μπροστά στο επείγον παρόν, που απαιτεί ακαριαίες απαντήσεις, ζητά πράξεις, απεχθάνεται τις προφάσεις και τρέφεται από τις αντιφάσεις. Μια ζωή αλλιώς, αίσθηση του τρέχοντος. Δι’ ευχών των αγίων αντοχών στους καιρούς των μεγάλων και μικρών στιγμών.
Αυτά λέει η μεγάλη εικόνα για το 2015. Εμείς τη φέραμε στα μέτρα μας και θυμόμαστε στιγμές, πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας:

Χάρης
Δε θέλαμε να αρχίσουμε με ζόφο. Δε γίνεται διαφορετικά. Η οικογένεια του «Θάρρους» έχασε ένα δικό της άνθρωπο, έναν επαγγελματία, σε μια ανάσα. Ένα μαύρο Σάββατο. Για τον Χάρη Χαραλαμπόπουλο ειπώθηκαν πολλά από πολλούς. Γράφηκαν άλλα τόσα.
Εμείς θα υπενθυμίσουμε απλά τον τρόπο που τον αποχαιρετήσαμε: «Μας χώριζε ούτε ένα μέτρο απόσταση για περισσότερο από 13 χρόνια. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, η απόσταση είχε εκμηδενιστεί, αφού ένα πρόβλημα στον υπολογιστή σου, μας είχε φέρει δίπλα δίπλα. Γράφω έτσι μηχανικά, παγωμένα.
[…] Η αθέατη πανταχού παρουσία σου: αυτό, Χάρη.  Αυτό. Λάτρης της μηχανής ήξερε ότι όλα είναι δρόμος. Δεν ξέρω για ποιο ταξίδι κίνησες να πας, φτιάχνοντας μια ρωγμή στο χρόνο σου. Όποιον δρόμο κι αν διάλεξες, θέλουμε να είσαι… καλά».

«Προσεχώς»
Πριν από δύο χρόνια τους γνωρίσαμε και τους συστήσαμε στους πολίτες της Καλαμάτας. Ο λόγος για το «Προσεχώς», μια προσπάθεια νέων ανθρώπων που από την αρχή είχε κάτι το ιδιαίτερο. Καφενείο και παντοπωλείο, αλλά και χώρος εργαστηρίων και εκδηλώσεων.
Στην οδό Σφακτηρίας, δίπλα από τον πεζόδρομο της Αριστομένους, η Παναγιώτα  Αράπη, ο Νίκος Μπουσούνης, η Μαρηλιάννα Διαμαντάκη, ο Σωτήρης Ρέββας και η Μάρτζι Λαμπροπούλου «έχουν στήσει» ένα εγχείρημα διαφορετικό από τα συνηθισμένα.


Γιώργος Λαζαρίδης
Το 2015 πήραμε ένα μάθημα ζωής από τον Γιώργο. Ο αθλητή του τένις με αμαξίδιο αποφάσισε να κάνει την κλασική διαδρομή του Μαραθώνιου Δρόμου και των 42,195 χλμ., προκαλώντας το θαυμασμό μικρών και μεγάλων. Επέλεξε δε να προχωρήσει στο τολμηρό εγχείρημα με το καθημερινό του αμαξίδιο, αν και διαθέτει αγωνιστικά που θα έκαναν τη διαδρομή πιο εύκολη.
Έχοντας στο ενεργητικό του 10 χρόνια αθλητισμού, αλλά και βιώματα από εποχές που η αναπηρία δεν ήταν τόσο αποδεκτή στην Ελλάδα, είναι πλέον σε θέση να δίνει συμβουλές και σε νεότερους. «Με προσεγγίζουν πολλά παιδιά, ενώ πριν από δύο μήνες άρχισε να λειτουργεί στην Καλαμάτα ένα Σωματείο για Άτομα με Αναπηρία, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας», υποστηρίζει.

Φαντάσου την πόλη
Από τα πλέον αξιόλογα γεγονότα που έγιναν για την πόλη της Καλαμάτας. Μια σειρά νέων επιστημόνων παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις, μελέτες και ιδέες για παρεμβάσεις στην πόλη, με σκοπό -τι άλλο;- τη βελτίωση της ζωής μας.
Από τα σημαντικότερα γεγονότα της εκδήλωσης η παρουσία του αρχιτέκτονα Κώστα Πουλόπουλου, με διεθνή και σημαντική καριέρα. Ακούγοντάς τον κάποιοι από εμάς γίναμε… σοφότεροι.

Γαρυφαλλιά Τεριζάκη
Η Μεσσηνία, παρά την οικονομική κρίση αλλά και την κρίση αξιών, διαθέτει ανθρώπους με όραμα, ιδέες και διάθεση να φτιάξουν τη ζωή τους σε διαφορετική βάση. Αυτό κάνει και η Γαρυφαλλιά Τεριζάκη μαζί με συναδέλφισσές της στο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων. Εδώ και χρόνια γίνονται πρωτόγνωρα πράγματα, χάρις στο μεράκι της, του υπόλοιπου εκπαιδευτικού προσωπικού, του Συλλόγου Γονέων, αλλά και των μαθητών.
Εκεί τα νήπια μαθαίνουν τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας ψηφίζοντας για τον τρόπο διεξαγωγής της χριστουγεννιάτικης γιορτής τους. Επίσης, όπως μάθαμε, οι μικροί μαθητές, μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, μεταμόρφωσαν το κτήριο του νηπιαγωγείου, χάρις σε δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και έφτιαξαν τον αύλειο χώρο.
Όπως μας είχε πει σε συνέντευξή της στο «Θάρρος», «ανέκαθεν μου άρεσε να κάνω καινούργια πράγματα, να πειραματίζομαι. Το κλειδί είναι, όμως, η άποψη που έχω ότι για να αλλάξεις την κοινωνία ξεκινάς από τα παιδιά και συνεχίζεις με τους γονείς. Είναι ένα λιθαράκι».

Σάρον Στόκερ
Η αρχαιολόγος που μας έμαθε τον αρχαίο πολεμιστή της Χώρας. Ο πολεμιστής ήταν αριστοκρατικής καταγωγής, ίσως υπήρξε βασιλέας ή ιερέας. Υπολογίζεται ότι πέθανε σε ηλικία 30 με 35 ετών και ετάφη στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Ο τάφος του ήταν στενός, ίσα που χωρούσε ένα άτομο, αλλά γεμάτος 1.400 μοναδικά αντικείμενα: χάλκινα όπλα, ασημένια κύπελλα, χρυσά κοσμήματα, ελεφαντοστέινα χτένια, 1.000 ψήφοι από αμέθυστο και αχάτη, δόντια αγριόχοιρων που χρησιμοποιούσαν οι Μυκηναίοι πολεμιστές για την κατασκευή περικεφαλαίας.
Η Σάρον Στόκερ και ο Τζακ Ντέιβις της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών ερευνούν επί 25 χρόνια την περιοχή. Στο σημείο κοντά στο Ανάκτορο του Νέστορα η τύχη τούς χαμογέλασε. Λίγες ημέρες αφότου «χτύπησαν» πάνω στα τοιχώματα του λακκοειδή τάφου τον Μάιο, βρήκαν χαλκό. Αμέσως σήμανε συναγερμός. Η φύλαξη έγινε διπλή τα βράδια, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ήταν σε επιφυλακή, κρατήθηκε μυστικότητα. Μέχρι που ασφαλίστηκε στο χρηματοκιβώτιο και τις αποθήκες του μουσείου της περιοχής και το τελευταίο εύρημα.
Η κα Στόκερ ήταν η πρώτη και η τελευταία που κατέβηκε στον τάφο.

Γιώργος Τσώνης
Η εκλογή δημάρχου στο Δήμο Μεσσήνης εξελίχθηκε σε σήριαλ. Η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «εξέλεξε» ως πρώτο πολίτη του Δήμου τον Γιώργο Τσώνη, αντί του Στάθη Αναστασόπουλου.
Πολλοί δεν πίστεψαν ότι είναι δυνατή η αλλαγή στο συγκεκριμένο Δήμο, αλλά ο κ. Τσώνης είχε διαφορετική άποψη. Και στο τέλος τα κατάφερε.

Ελαιόλαδο
Ο χρυσός της Μεσσηνίας μοιάζει με απροστάτευτο παιδί. Παρά τις προσπάθειες παραγωγών και αξιόλογων τυποποιητικών μονάδων, το 70% της παραγωγής μας πωλείται χύμα στους Ιταλούς. Περιμένουμε να δούμε πότε θα υπάρξει μια πραγματικά σοβαρή τοπική και εθνική ελαϊκή πολιτική.

Αλέξης Χαρίτσης
Ο Καλαματιανός υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει αναλάβει μαζί με το Μεσσήνιο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, να ισορροπήσει το… σάκο του μποξ κάθε μεσσηνιακού αιτήματος. Ιδιαίτερα με το χαρτοφυλάκιο με τα έργα του ΕΣΠΑ, είναι ίσως ένας από τους ανθρώπους της κυβέρνησης που μπορούν να βοηθήσουν το νομό. Μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι όταν υπάρχει σοβαρή και μελετημένη πρόταση, δε διστάζει να μπαίνει μπροστά.
Η επιτυχία στο έργο του θα σημαίνει πάρα πολλά, όχι μόνο για ον τόπο μας, αλλά και για τη χώρα ολόκληρη.

Κώστας Ανδριανόπουλος
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας αποδεικνύει ότι διαθέτει μεράκι και αγάπη για τη δουλειά του. Μαζί με τον Ανδρέα Ζαγάκο ξεκίνησαν με ιδιαίτερη επιτυχία το Σχολείο Τουρισμού, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσπαθεί να μας μάθει να αγαπάμε τα προϊόντα του τόπου μας, αλλά και να μη βλέπουμε κάθε επιχειρηματική απόπειρα ως μια μοναδική ευκαιρία για "αρπαχτή". Το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά έχει δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Η νεολαία που φεύγει
Αυτές τις ημέρες έχω την ευκαιρία να έρχομαι σε επαφή με παιδιά που έχουν φύγει από την Καλαμάτα, από τη χώρα, ψάχνοντας τη ζωή τους κάπου αλλού. Το φαινόμενο παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας κι εκείνο που μας στενοχωρεί περισσότερο είναι η εξομολόγησή τους ότι δε θέλουν να γυρίσουν με τίποτα στον τόπο τους.

Εθελοντικές ομάδες
Για ορισμένους συμπολίτες μας ο… καναπές δεν είναι η καλύτερη θέση στο σπίτι. Γι’ αυτό και βγαίνουν έξω, προσπαθώντας να μειώσουν τη δυστυχία που κυριαρχεί δίπλα μας. Τελευταίο παράδειγμα, η κινητοποίηση υπέρ των προσφύγων που έχουν πλημμυρίσει τα νησιά του Αιγαίου. Ας ελπίσομε ότι ο "ωχαδερφισμός" δε θα τους ακουμπήσει ποτέ.

Λίντα Καπετανέα
Μπορεί να γεννήθηκε στα Πατήσια, αλλά είναι Μανιάτισσα από τη Σαϊδόνα. Όσοι δεν την ξέραμε, τη μάθαμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Διεθνούς φήμης χορεύτρια, σε μια συνέντευξή της είχε πει, μεταξύ άλλων: «Θυμάμαι να παίζω μικρή στους δρόμους όλα αυτά τα αυτοσχέδια παιχνίδια που σήμερα είναι αδύνατον να χαρεί ένα παιδί της πόλης. Παρότι δεν ήμουν το ανέμελο παιδί της ηλικίας μου, αφού έκανα από μικρή πρωταθλητισμό, την αίσθηση της ανοιχτής πόλης την κρατάω ζωντανή ακόμα.
Η βασική μου διαδρομή ήταν από την καρδιά του γυμναστηρίου στην αγκαλιά της μητέρας μου. Άθληση και ύπνος. Τα αγαπώ ακόμη πολύ και τα δύο. Γι’ αυτό και ήταν σοκαριστικό ν’ ακούω το γυμναστή μου να μου λέει στα 16 ότι πρέπει να σταματήσω την ενόργανη επειδή ήμουν ψηλή. Δεν ήξερα να κάνω τίποτε άλλο, μέχρι που μια γνωστή μού έριξε την ιδέα να ξεκινήσω χορό.
Στην αρχή δε μου άρεσε και πήγαινα στα μαθήματα επειδή είχα μάθει να πειθαρχώ. Σταδιακά, όμως, άρχισε να με τραβάει, μέχρι που τον λάτρεψα. Από τότε δεν έχω κάνει καμιά άλλη δουλειά. Ζω από το χόμπι μου. Στη Νέα Υόρκη βρέθηκα με υποτροφία από το ΙΚΥ».

Μαρία Καραγιάννη
Όταν την παρουσιάσαμε στο "Θάρρος", στην ερώτηση πώς συνδυάζει την αστυνομικό και τη συγγραφέα, μας είχε πει: «Θα σας απαντήσω, λέγοντάς σας πως, κατά τη γνώμη μου, το επάγγελμα δε σηματοδοτεί τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος το επάγγελμα!
Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ πως το διάβασμα είναι ξεκάθαρα προσωπική επιλογή. Από παιδί ακόμα, η φύση μου ήταν συνυφασμένη με τα βιβλία, το διάβασμα, τα χαρτιά και τα μολύβια μου. Μια σχέση που στο πέρασμα των χρόνων τολμώ να πω πως εξελίχθηκε σε μια σχέση σχεδόν ερωτική! Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τα βιβλία μου, τη μυρωδιά του χαρτιού, τον ήχο του ξεφυλλίσματος... κάτι τέτοιο θα φάνταζε, πράγματι, θλιβερό. Είναι η φύση μου και ποιος μπορεί να πάει κόντρα σε αυτήν;».

Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο νέος πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς, είχε σημειώσει ότι η Καλαμάτα δε θα γίνει πραγματικά μεγάλη, αν δεν έχει κι ένα δυνατό Πανεπιστήμιο.
Με μπούσουλα σκέψης την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, από φέτος προσφέρει και δύο μεταπτυχιακά προγράμματα. Το ένα είναι το αγγλόφωνο Cultural Heritage Materials and Technologies, που είναι σε λειτουργία από τον Οκτώβριο, και το δεύτερο της Πολιτισμικής Διαχείρισης, που θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2016.
Για το αγγλόφωνο, ο κ. Ζαχαριάς είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: «Είμαι χαρούμενος, γιατί αποτέλεσε ένα προσωπικό όραμα πολλών ετών, αλλά και επειδή στοχεύει στο να βάλει τη χώρα στο χάρτη των χωρών προορισμού για ανώτατη εκπαίδευση. Πιστεύω ότι κάθε αλλοδαπός φοιτητής αυτού του μεταπτυχιακού είναι “χρυσός”, γιατί μετά το τέλος των σπουδών του θα είναι πρεσβευτής της πόλης και της χώρας μας».
Την προηγούμενη εβδομάδα τα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό ως πανελλήνιο υπόδειγμα.
Η προσπάθεια που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα μεταπτυχιακά στο ΤΕΙ Πελοποννήσου και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου αποτελούν κοιτίδες ελπίδας για όλους.

ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ Η ΟΡΕΙΝΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


ΧΩΡΙΣ προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο κύριο εθνικό οδικό της Τριφυλίας καθώς η χιονόπτωση στα χωριά της ορεινής ζώνης ήταν αρκετά πυκνή σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ενώ στα λευκά ντύθηκαν οι ιστορικές περιοχές όπως και οι δύο κύριες οροσειρές της Κυπαρισσίας.
Να τονίσουμε ότι ο καιρός θα γλυκάνει την Πρωτοχρονιά αλλά από το Σαββατοκύριακο αναμένονται αρκετές βροχοπτώσεις στην περιοχή και μέχρι στιγμής τουλάχιστον ποδαρικό γίνεται με καλό καιρό...Δεν υπάρχουν προβλήματα πάντως στο επαρχιακό δίκτυο με ελάχιστες εξαιρέσεις...

ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ..ΕΙΔΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ!

"Άσπρη μέρα" ξημέρωσε στην Τριφυλία η παραμονή της Πρωτοχρονιάς! Τα βουνά έχουν ντυθεί στα λευκά από τη χιονόπτωση σε 2 οροσειρές της Κυπαρισσίας ενώ πυκνό χιόνι υπάρχει στην Τριπύλα όπως και στη περιοχή Σελλά καθώς και στα ορεινά του Αετού καθώς και στην Μάλη των Φιλιατρών. Το κρύο στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ έντονο με τον υδράργυρο στους 2 βαθμούς Κελσίου νωρίς το πρωί.
Προβλήματα και ζημιές δεν έχουν διαπιστωθεί, ενώ το κρύο ειναι τσουχτερό και στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, με ελάχιστα μικρά ανοίγματα. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενή βροχή ή χιονόνερο. Κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι). Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση και θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αισθητή θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες και μετά θα εξασθενίσουν στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ. Στο Μεσσηνιακό Κόλπο μέσα στη νύχτα και μέχρι τις πρωινές ώρες θα πνέουν ΒΑ άνεμοι που θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ σε ριπές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και ενδεχομένως στα παράλια που θα δέχονται τον ΒΑ άνεμο.

ΠΑΚΕΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΗ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕ ΧΟΡΗΓΟΥΣ

Η αλυσίδα αλληλεγγύης στην πράξη φαίνεται – Διανομή πρωτοχρονιάτικων γευμάτων. Η ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ του ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, χθες 30/12/2015 προσέφερε, μαζί με τις ευχές της για Καλή Χρονιά, 60 πακέτα πρωτοχρονιάτικων γευμάτων σε όλο το Δήμο. Το πρωτοχρονιάτικο πακέτο περιείχε κοτόπουλο, μακαρόνια, χυμό τομάτας, μυζήθρα, φέτα, πατάτες, τομάτες, φρούτα, κρασί και βασιλόπιτα, καθώς και μικρά παιδικά σοκολατένια γλυκίσματα και δώρα. Εκτός της προσφοράς της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, στην προετοιμασία του πακέτου συμμετείχαν με πολύ αγάπη και διάθεση αλληλεγγύης χορηγοί από τα Φιλιατρά : κ.κ. Δημήτριος Στασινόπουλος και Κων/νος Βαγενάς το κρασί, ο κ. Γιάννης Γριβοκωστόπουλος τις τομάτες, ο κ. Παν. Σουρέτης τις πατάτες και τα φρούτα και ο κ. Σωτ. Λύκος τα σοκολατένια γλυκίσματα. Τους ευχαριστούμε θερμά. Θα είμαστε δυνατοί και αισιόδοξοι όσο υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι στην κοινωνία μας. Παραμένουμε δεκτικοί σε προσφορές που χαρίζουν χαμόγελα και ελπίδα, που μεγαλώνουν την αλυσίδα αλληλεγγύης…. γιατί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

Μητροπολίτης Ηλείας: Επιθυμώ την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα

Θέση υπέρ της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα παίρνει, με δηλώσεις του, ο 83χρονος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, κ. Γερμανός.
Σε συνέντευξή του του στην εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου, που αναδημοσιεύεται από το dogma.gr, ο Μητροπολίτης Ηλείας ξεκαθαρίζει ότι δεν τον ανησυχεί καθόλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δηλώνει ξεκάθαρα: «Όχι μόνον δέν ἀνησυχῶ, ἀλλά ἐπιθυμῶ νά ἐπιτραπῆ νά ἀνεγερθῆ τζαμί στήν Ἀθήνα».
Ο ίδιος, δε, «βλέπει» καλές διαθέσεις από την πλευρά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά στις σχέσεις της πολιτείας με την Εκκλησία.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Μητροπολίτη Ηλείας έχουν ως εξής:
– Σεβασμιώτατε σας ανησυχεί η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα; Ανησυχείτε μήπως δεν θα χρησιμοποιείται ως χώρος προσευχής ή διδασκαλίας αλλά ως εστία καλλιέργειας του φονταμενταλισμού;
Μητροπολίτης Ηλείας: Όχι, καθόλου δέν μέ ἀνησυχεῖ. Οἱ Ἔλληνες ἔχουν δύο μεγάλες δυνάμεις:
Πρῶτον, ὅτι ἔχουν μέσα τους μεγάλη ψυχική  δύναμι καί ἀντοχή, ἀλλά  καί  πολλά  καί ποικίλα χαρίσματα καί τό γνωρίζουν αὐτό . Σοῦ θυμίζω τό γεγονός ὅτι, ὅταν Ἕλληνες στά Ἱεροσόλυμα ἐζήτησαν νά ἰδοῦν τόν Χριστόν, Ἐκεῖνος τούς δέχτηκε εὐχαρίστως καί εἶπε γιά τούς Ἕλληνες τούτους τούς τιμητικούς  λόγους·« ἐλήλυθεν ἡ ὥρα ἵνα δοξασθῆ ὁ υἱός τοῦ ἀνθρώπου» (Ἰωάννου ΙΒ΄20-23).  Καί δεύτερον, γιατί  οἱ Ἕλληνες πάντοτε σέβονται τίς πεποιθήσεις τῶν ἄλλων, ἀλλά συνήθως καί οἱ πολλοί δέν τίς δέχονται ἄκριτα καί χωρίς λογική βάσανο. Γιαυτό δέν φοβοῦνται τήν παρουσία ἤ τίς ἐκδηλώσεις τῶν ἄλλων , ἀλλά καταρτίζονται,  ἀγωνίζονται καί συναγωνίζονται. Πάντοτε δέ νικοῦν…
Ἔτσι ἡ Ἱστορία διδάσκει, ὅτι οἱ ἀρχαῖοι Ἕλληνες ὑπετάγησαν  μέν στούς Ρωμαίους ὑλικά, ἀλλά οἱ Ἕλληνες ὑπέταξαν τούς Ρωμαίους Πνευματικά. Καί στίς ἡμέρες μας: Κάθε ἡμέρα πολλοί ἀπό τούς ξένους πού φιλοξενοῦνται καί παραμένουν στήν Ἠλεία γίνονται Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί, κάνουν θρησκευτικό γάμο  καί πάρα πολλοί, σχεδόν ὅλοι βαπτίζουν τά παιδιά τους. Στήν Μητρόπολί μας π.χ. ἔχουμε κάνει τήν τελεευταία πενταετία τίς ἑξῆς βαπτίσεις παιδιῶν ἀλλοθρήσκων ξένων:
Τό ἔτος 2010, 45, τό ἔτος 2011, 50, τό ἔτος 2012, 33, τό ἔτος 2013, 27,  τό ἔτος 2014, 30, τό τρέχον ἔτος μέχρι σήμερα 25.
Ὅσον γιά τόν «φονταμενταλισμό»,  τόν προσηλυτισμό καί ὅλα τά ἄλλα σχετικά,  αὐτά εἶναι θέματα  ἐφαρμογῆς τῶν Νόμων τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας. Καί  τό Σύνταγμα καί οἱ Νόμοι  πρέπει νά ἐφαρμόζωνται ἀπό ὅλους τούς Ἕλληνες, βεβαίως καί ἀπό πάντας τούς ξένους, χριστιανούς καί μή, πού θέλουν νά διαμένουν στήν Ἑλλάδα. Ἄν αὐτό τηρῆται καί ὅλοι ἐφαρμόζουμε τούς Νόμους, τότε  ὅλα θά βαίνουν λίαν καλῶς.
Λοιπόν, ὄχι μόνον δέν ἀνησυχῶ, ἀλλά ἐπιθυμῶ νά ἐπιτραπῆ νά ἀνεγερθῆ τζαμί στήν Ἀθήνα. Τοῦτο ἄλλωστε ἔχει δηλώσει ἐπισήμως καί ἡ Ἱερά Σύνοδος. Ἐκεῖνο πού δέν θέλαμε εἶναι,  νά μή γίνη στήν Ὁμόνοια ἤ στό Σύνταγμα ἤ ὅπως στήν ἀρχή ζητοῦσαν νά γίνη ἐντός τοῦ χώρου τοῦ Διεθνοῦς Ἀεροδρομίου Ἐλευθέριος Βενιζέλος. Τό μόνο πού ἐμένα   προβληματίζει , ὅπως  καί πολλούς ἄλλους, εἶναι τοῦτο: Γιατί νά τούς δοθῆ   ΔΩΡΕΑΝ οἰκόπεδο γιά τό Τζαμί καί  γιατί νά ἀνεγερθῆ τοῦτο μέ δαπάναις τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους.
– Ανησυχείτε μήπως αλλοιωθεί η εθνική μας ταυτότητα με τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας;
Μητροπολίτης Ηλείας: Όχι, καθόλου. Γιατί ἤδη σοῦ ἐξήγησα στήν παραπάνω ἐρώτησι. Θά προσθέσω  τώρα μόνον τοῦτο. Ὅταν οἱ Ἕλληνες Ὀρθόδοξοι χριστιανοί κατέχουν τήν ἀλήθεια, ζοῦν ἐν ἐλευθερία καί ἀπολαμβάνουν ὅλα τά ὑλικά καί πνευματικά ἀγαθά, δέν νομίζω ὅτι θά ἐπηρεασθοῦν ἀπό τό πολιτιστικό σκοτάδι, τήν ἀνελευθερία καί τήν μοιρολατρεία τῶν ἑτεροδόξων ἤ τῶν ἀλλοθρήσκων ξένων,  πού ἔρχονται στήν Ἑλλάδα ὡς πρόσφυγες ἤ οἰκονομικοί μετανάστες, ὅσοι καί ἄν εἶναι αὐτοί. Μόνον τοῦτο εἶναι ἀναγκαῖο νά προσέξουμε ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες· Νά μείνουμε Ἕλληνες καί νά κρατήσουμε τήν Ἑλληνική γλῶσσα καί τήν Ὀρθοδοξία μας.
Περί ομοφύλων και ετεροφύλων
– Οι σχεδόν καθημερινές συζητήσεις πολιτικών για την εξίσωση των δικαιωμάτων μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, μήπως αδικεί την ιστορία της Ορθόδοξης Ελλάδος;
Μητροπολίτης Ηλείας: Αὐτά δέν μειώνουν τήν ἱστορία τῆς Ὀρθόδοξης Ἑλλάδος, γιατί ἡ ἱστορία ἔχει γραφῆ καί τά γραπτά σήμερα εἶναι καί ψηφιοποιημένα,  ἀναλοίωτα καί  ἀπό τόν χρόνο. Ἑπομένως, ὅσον καί   ἄν κάποιοι   προσπαθοῦν  νά  διαστρεβλώνουν  τήν ἱστορία ἤ νά  τήν ξεχάσουν, τοῦτο εἶναι ἀκατόρθωτο.Ἡ ἀλήθεια ὁπωσδήποτε κάποτε θά ἀποκαλυφθῆ καί θά λάμψη. Λοιπόν, οἱ συζητήσεις αὐτές καί οἱ νομοθετικές ρυθμίσεις τῶν Κυβερνώντων δέν μειώνουν τήν ἱστορία, ἀλλά ὑποτιμοῦν τούς ἴδιους καί ὅσους ζητοῦν νά ζήσουν ἤ ζοῦν μέσα σ’ αὐτά.

Πρωτοχρονιά με χιόνια στην Πελοπόννησο

Τις προθέσεις του από το βράδυ της Τετάρτης έδειξε ο χιονιάς με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται στην κατάψυξη. Βόρεια και κεντρική Ελλάδα έχουν ήδη ντυθεί στα λευκά, ειδικά στις ορεινές περιοχές ενώ το κρύο είναι τσουχτερό με τη θερμοκρασία σε πολλά σημεία να μην καταφέρνει να αγγίξει το μηδέν. Χαλκιδική, Σέρρες, Πήλιο, Καβάλα, Πιερία και Πέλλα ήδη βρίσκονται στα λευκά από το χθες το βράδυ.
Οι πρώτες νιφάδες του χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και στα βόρεια προάστια της Αττικής, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν αντιμετωπιστεί προβλήματα στην κυκλοφορία.
Με αραιή χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού αλλά και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τη Φθιώτιδα.
Πυκνό χιόνι πέφτει στο Πήλιο από νωρίς το μεσημέρι, με την “άφιξη” του χιονιά, να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη την ορεινή Μαγνησία, ενώ στα πεδινά και στην πόλη του Βόλου πέφτει χιονόνερο.
Το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 cm στα Χάνια και η χιονόπτωση συνεχίζεται, από τα 600 μέτρα και πάνω στο βουνό των Κενταύρων με την θερμοκρασία να βρίσκεται ήδη στο 0.
Χιόνι από αργά το απόγευμα πέφτει και σε Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Μηλιές, Βυζίτσα και Δράκεια και όσο περνά η ώρα η χιονόπτωση αναμένεται να φθάσει και στα προάστια του Βόλου.
Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου, αφού η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας έχει κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό της για να διευκολύνει κατοίκους και επισκέπτες που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Την Πέμπτη, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιονόνερο κατά τόπους. Αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, ακόμα και μηδενικά υψόμετρα, ιδιαίτερα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Στην Πελοπόννησο, θα χιονίζει πυκνά στα ανατολικά και κεντρικά τμήματα πάνω από τα 300-400 μέτρα. Ολικός παγετός προβλέπεται σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ελλάδας ενώ θα υπάρξει ολικός παγετός και στα παραθαλάσσια τμήματα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Από το μεσημέρι προς το απόγευμα, τα χιόνια θα σταματήσουν στη Μακεδονία και από το βράδυ και τη Θεσσαλία. Το βράδυ θα χιονίζει πυκνά σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Θα το στρώσει σε Μακεδονία, Θεσσαλία, και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο ενώ στην Πελοπόννησο θα το στρώσει πάνω από τα 400-500 μέτρα.  Βροχές προβλέπονται κυρίως στο νότιο Ιόνιο. Θα βρέξει και στην Κρήτη ενώ θα χιονίσει πάνω από τα 500-600 μέτρα.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Δ.Σ.

ΤΗΝ ενεργειακή αναβάθμιση σε 6 σχολικά κτίρια του δήμου που ειναι σε χρηση ανήγγειλε μεσω μελετών ο αντιδημαρχος κ. ΑΔΡΑΚΤΑΣ στο τελευταίο Δ.Σ. για το 2015 που διεξήχθη στην Κυπαρισσία. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  με 1 εκ. Ευρω, κολυμβητήριο , γυμνάσιο Γαργαλιανων, αλλα και σε άλλες σχολικές μονάδες για την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Ετσι εγκρίθηκε η παραλαβή της μελέτης που τεθηκε ως έκτακτο θεμα στο σώμα. ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Τις προεκτάσεις απο το προηγούμενο συμβούλιο έθιξε ο κ. Κουκουμης απο την Ελασσόνα μειοψηφία κριτικάροντας οτι δεν τηρείται ο κανονισμός οπως οφείλεται. Ο κ. ΚΑΛΚΑΒΟΥΡΑΣ επισήμανε οτι το σώμα κινείται στα πλαίσια δημοκρατικής διαδικασίας του οργάνου ενω συμφώνησε οτι δεν πρεπει να υπαρχουν περιφερόμενοι σύμβουλοι στην αίθουσα οταν τίθεται κορυφαία θέματα. Για τραγελαφικά γεγονότα μιλησε απο την αντιπολίτευση ο κ. Ασημακοπουλος λεγοντας οτι οσο εύκολα υπηρχε άδεια για ραμαζάνια στο γήπεδο, τόσο δύσκολα αγνοείται το θεμα που αφορα την δωρεαν άθληση στο δημο μας. Στην συνεδρίαση με 30 συνολικά θέματα υπήρξε στα περισσότερα ομοφωνία καθως ηταν αποφάσεις που προήλθαν σπο αναβληθέντα προηγούμενη συνεδρίαση. Συγκροτήθηκε η επιτροπή διενέργεια διαγωνισμών αποτελούμενος απο τους κ. ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ, ΚΑΤΣΟΥΛΑ απο την πλειοψηφια και τον κ. ΚΟΥΤΣΟΥΛΗ απο αντιπολίτευση.

Στα 11,8 εκατ. ευρώ τα φετινά χρέη προς την Εφορία!

Νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 1,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015 το «φέσι» των φορολογουμένων στις ΔΟΥ έφτασε τα 11,833 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ είναι από τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις οφειλών εντός του έτους, καθώς υπήρξαν πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, δόση οφειλών κ.ά.), ενώ τον τρέχοντα μήνα υπάρχουν και τα τέλη κυκλοφορίας. Τα συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο ύψος των 83,6 δισ. ευρώ, από 82,2 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, υπάρχει και το «αποτελεσματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος- το χρέος που εμφανίζει μεγαλύτερης πιθανότητες είσπραξης, αφού δεν περιλαμβάνει οφειλές όπως είναι τα φορολογικά πρόστιμα και οι καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων που δόθηκαν από το Δημόσιο σε ιδιώτες. Το «αποτελεσματικό» νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ανήλθε σε 7,2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και αφορούσε κατά κύριο λόγο σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κ.ά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Το θέμα δημοτικών τελών συζητήθηκε στο τελευταίο Δ.Σ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ μετα απο ερώτημα συμβούλων της αντιπολιτευσης για τον εξορθολογισμό τους, με αφορμή διαφορες σε περιοχες του δήμου. Τα τέλη εχουν εξομοιωθεί σε πεδινές και ορεινές περιοχες ενω η αντιδημαρχος οικονομικών τονισε οτι τα υψηλότερα τέλη ειχε η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ.
Το θεμα των ημερών διεξαγωγής συνεδριάσεων έθιξε ο κ. ΚΟΥΤΣΟΥΛΗΣ είπε οτι πρεπει να ειμαστε τυπικοί για την ορθή επανάληψη των προσκλήσεων, ενω με αφορμή τους υψηλούς τόνους στη προηγούμενη συνεδρίαση εξηγησε οτι πρεπει να υπαρχει αρμονία στα τυπικά ζητηματα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. ενημέρωσε οτι οι συνεδριάσεις γίνονται ανά πάσα στιγμή οποτε χρειαζεται ωστε να μην διακοπεί η λειτουργια του δήμου μας.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ.
Ο κ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ζήτησε να τεθεί εκτος ημερήσιας διάταξης το θεμα του Γυμναστηρίου στο γυμνάσιο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ, αναφέροντας οτι πριν κλείσουν τα σχολεία ζητήθηκε να απομακρυνθεί ο εξοπλισμός μετα απο αποφαση της σχολικής επιτροπής σε εκπρόσωπο συλλόγου. Το θεμα αφορα και τον δημο καθως ασκείται δωρεαν αθλητισμός με προγράμματα του δήμου και πρωταθλητές οπως και μέλη αθλητικών σωματείων. Ζήτησε απο το δημο να συνέλθει η δημοτική επιτροπή παιδείας να ασχοληθεί με το θεμα καθως υπαρχουν διαμαρτυρίες απο τα σωματεία της πόλης, οπως και η σχολική επιτροπή του δήμου.
Ο κ. ΤΣΑΛΑΜΑΝΔΡΗΣ τονισε οτι η λειτουργια του χωρου δεν ηταν ενδεδειγμένη, καθως απαιτείται αποφαση του αρμόδιου οργάνου του σχολείου, ενω το θεμα εχει απασχολήσει την σχολική επιτροπή καθως ο χώρος εντάσσεται κυρίως στα πλαίσια της σχολικής δραστηριότητας. Το θεμα παντως που απασχόλησε το σώμα και αναμένεται να επανέλθει εκτος ημερήσιας διάταξης σε επόμενη συνεδρίαση, ενω ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής διευκρίνισε οτι οι σύλλογοι για να χρησιμοποιήσουν χωρο πρεπει να εχουν άδεια.
 Ο κ. ΚΑΛΚΑΒΟΥΡΑΣ για το ζητημα αυτο τοποθετήθηκε προσθέτοντας οτι μπορει να γινει νεα συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων για να δοθεί ξεκάθαρη θέση και αν χρειαστεί να επέμβει και το δημοτικό συμβούλιο. Για το γυμναστήριο ο αναπληρωτής δημάρχου κ. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ επανελαβε οτι το θεμα θα έρθει στο Δ.Σ. λεγοντας οτι πρεπει να τηρηθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες. Παντως προς το παρόν εχουν διαμαρτυρηθεί τα αθλητικά σωματεία της πόλης ζητώντας να παραμείνει ο χώρος...

Ντροπή! Έκλεψαν τον κουμπαρά των Γιατρών του Κόσμου!

Άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στο Δημοτικό κατάστημα Φιλιατρών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και έφυγαν με τον κουμπαρά των Γιατρών του Κόσμου . Οι δράστες διέρρηξαν την εξωτερική ξύλινη πόρτα που υπάρχει στο αίθριο του δημοτικού καταστήματος χρησιμοποιώντας ένα κασμά και ένα φτυάρι τα οποία ανήκουν στην υπηρεσία καθαριότητας, στη συνέχεια πήγαν στο χώρο που βρίσκεται το ταμείο του δημοτικού καταστήματος όπου προχώρησαν σε βανδαλισμούς σχεδόν σε όλα τα γραφεία ανοίγοντας συρτάρια, πετώντας χαρτιά και φακέλους ψάχνοντας μόνο για χρήματα, αφού στο κτίριο υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τρόφιμα και λάδι. Ωστόσο, αυτό που βρήκαν και αφαίρεσαν ήταν ένας κουμπαράς των Γιατρών του Κόσμου, ο οποίος εκτιμάται πως είχε μέσα περίπου 250-500 ευρώ… πηγή: gargalianoionline

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού στη Δυτική Πελοπόννησο

«Επιτέλους χειμώνας» θα πούμε αυτές τις μέρες που αλλάζει ο χρόνος καθώς ο καιρός αποφάσισε να συμβαδίσει με την εποχή και να δούμε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και χιόνι. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, καθώς από το πρωί της Τετάρτης η θερμοκρασία θα κάνει… βουτιά 10 με 12 βαθμούς. Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξουν προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς οι βορειάδες θα φτάσουν σε ένταση στο Αιγαίο τα 7 με 8 μποφόρ. Αύριο Τετάρτη θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά αρχικά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής – ανατολικής Στερεάς και του βορειοανατολικού Αιγαίου.
 Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, οι τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Κεντρικής – Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Εύβοιας και της Πελοποννήσου κι από τις βραδινές ώρες πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης. Δριμεία επιδείνωση του καιρού: Πέφτει 12 βαθμούς η θερμοκρασία-Χιόνια και στην Αττική Την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής – Ανατολικής Στερεάς (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης και θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ

Με βασικό άξονα την απλοποίηση των διαδικασίων του νέου ΕΣΠΑ αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας των κρατικών ταμείων και κατ' επέκταση της αγοράς κινείται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης BEST ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε για τις προσπάθειες επανεκκίνησης της οικονομίας. Στο επίκεντρο η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και η ταχύτατη απορρόφηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ. Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα έργα και αυτό έγινε και μέσα από την αύξηση των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ σημείωσε ότι διαψεύστηκαν όλοι όσοι μιλούσαν για χαμένα ευρωπαϊκά κονδύλια και έργα. Ο κ. Χαρίτσης έκανε αναφορά στην αλλαγή μοντέλου για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρημάτων, με έμφαση στα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως αυτό της ανεργίας κ.ά.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

Στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, σπεύδουν χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και θέλουν παράλληλα να απαλλαγούν από το... τεκμήριο διαβίωσης ή και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Την ίδια ώρα, μεγάλες ουρές σχηματίζονται στις τράπεζες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2016, καθώς αύριο εκπνέει κανονικά η προθεσμία, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, εκτός αν υπάρξει τεχνικό πρόβλημα.
Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν ήδη πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, αριθμός μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα. Μάλιστα ένας στους δύο είχε εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας πριν από τα Χριστούγεννα. Οι εφορίες έχουν ήδη παραλάβει τις πινακίδες περισσότερων των 50.000 οχημάτων, ενώ μέχρι και αύριο ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και να διαμορφωθεί στις 100.000. Τα τελευταία χρόνια έχουν τεθεί σε ακινησία πάνω από 650.000 οχήματα. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει παρατείνει μέχρι το τέλος Απριλίου την ισχύ του μέτρου της απόσυρσης, το οποίο έληξε στις 20 Δεκεμβρίου.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ- ΓΙΟΡΤΕΣ, ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ

                         

 ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

@ΧΡΟΝΙΑ Πολλά και Ελληνικά! Με 30 θέματα στην ημερήσια διάταξη στο Δ.Σ. Τριφυλίας μας αποχαιρετά το 2015 την Δευτέρα το βράδυ καθώς είχαν αναβληθεί δύο συνεδριάσεις. Μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων για την διακυβέρνηση του Δήμου αναμένεται να είναι ηλεκτρισμένη η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου καθώς σε άλλο δρόμο οδηγούνται δημοτική αρχή και αντιπολίτευση με διαφορά φάσης....Στο τραπέζι θα πέσουν πάντως τα οικονομικά, τα απορρίμματα και ενίοτε το θέμα της καταδίκης για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και άλλα τινά...
@ΣΟΒΑΡΟ θέμα έχει προκύψει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Γυμναστήριο που ανήκει στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας ελπίζοντας ότι πρόθεση του Δήμου Τριφυλίας είναι έστω και αργά να βάλει τάξη. Στο Γυμναστήριο εξυπηρετούνται σύλλογοι και αθλητές αλλά βρίσκεται σε σχολικό χώρο και όπως μάθαμε η Σχολική επιτροπή που έχει ασχοληθεί ζήτησαν να απομακρυνθεί ο εξοπλισμός από όργανα που ανήκουν στο ΝΟ.ΚΥ για το χώρο ώστε να αποκτήσει νέα εικόνα. Όμως ο ένας ρίχνει ευθύνες στον άλλον χωρίς να ενημερώσουν την υπάλληλο του Δήμου και τους φορείς που είχαν υποβάλλει αίτηση.
@ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ να μην αθλούνται σε λίγο αναγνωρισμένοι αθλητές, μέλη Συλλόγων και γονείς τι θα κάνουν; Το Γυμνάσιο τόλμησε να κάνει απογραφή που δεν υπήρχε για χρόνια, ενώ ζήτησε να ξεκαθαρίσει αν ο χώρος μείνει στην έδρα του σχολείου ή όχι. Ο Δήμος με ξεκάθαρη άποψη αυτή την φορά θα μπορούσε με απόφασή του να το ενσωματώσει σε φορέα του δημιουργώντας Δημοτικό Γυμναστήριο και φυσικά να πληρώνει τα έξοδα του με την συντήρησή του που έχει επωμιστεί το σχολείο. Μπάχαλο που αποδεικνύει την γραφειοκρατία και την τόλμη που χρειάζεται η πλευρά του Δήμου. Οι αρμόδιοι τελικά γνωρίζουν τα γεγονότα και θα πάρουν τελική απόφαση με νέα απόφαση;
@ΑΛΓΕΙΝΗ εικόνα αντικρίζουν τώρα τις γιορτές οι επισκέπτες της Κυπαρισσίας με την εικόνα στην παραλιακή ζώνη. Φοίνικες σε άθλια κατάσταση, αρμυρίκια πετσοκομμένα, πεζοδρόμια ξηλωμένα, οι πηγές του Αη Λαγούδη γεμάτη ακαθαρσίες, παραλία με καμμένα ξύλα θυμίζοντας μια εικόνα που δεν τιμά την μυθική ιστορική πόλη μας...
@ΟΜΩΣ χειρότερη είναι η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Τουριστικό περίπτερο της πόλης. Ένα κτίριο μόνο με ελάχιστες κολώνες, πεζοδρόμια σε κάκιστη κατάσταση αλλά οι ξύλινες κατασκευές μαζεύτηκαν, ενώ ο περιβάλλον χώρος είναι σε απραξία με την παιδική χαρά που υπήρχε από τον παλιό ιδιοκτήτη και κόστισε ελάχιστα από την γνωστή ΔΗΜΟΤΙΚΗ χαρά απέναντι. Το οίκημα θα βγει σε δημοπρασία αλλά το ερώτημα είναι αν τελικά βρεθεί ενοικιαστής θα πρέπει να φτιάξει μέχρι τα πεζοδρόμια και τον περιβάλλοντα χώρο;
@ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ότι το θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου θα μας απασχολήσει όλη την νέα χρονιά μετά την νέα ευρώ καταδίκη της χώρας μας. Ωστόσο ετοιμάζονται προτάσεις από φορείς μετά τη γενναία στάση που τήρησε το Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου με την συλλογική γνώμη ακόμα και από την αντιπολίτευση. Θεωρείται πλέον μια επιτυχία όσων έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και το Δήμο να ακολουθεί. Γιατί η Δημοτική αρχή αναμάσησε τις αποκαλύψεις που έγιναν στην 2η ημερίδα για ήπια τουριστική ανάπτυξη στον Αη Γιαννάκη. Εκεί δηλαδή που υπήρξαν απόντες..
@ΚΑΛΗ Πρωτοχρονιά λοιπόν. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και ότι κι αν κάνετε να το πράξετε, σωστά και ελληνικά...

ΚΡΙΣΙΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2016 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των δήμων, τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά και την αναζήτηση κοινού μετώπου αιρετών και εργαζομένων για την επίλυσή τους, συζήτησαν ο πρόεδροςτης ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στη συνάντηση που είχαν παραμονές των Χριστουγέννων.
"Δεν θα είναι ήρεμο το 2016. Πιστεύουμε στον απόλυτο βαθμό στο αυτοδιοίκητο της Αυτοδιοίκησης, που πάει να καταρριφθεί. Πρέπει να πούμε αλήθειες που, όμως, να έχουν βάση", δήλωσε ο κ. Πατούλης.
Και πρόσθεσε: "Θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή αιρετοί και εργαζόμενοι πρέπει να μιλάμε αυτοδιοικητικά, καθαρά και χωρίς ιδεοληψίες και να υπαγορεύσουμε από τα κάτω προς τα πάνω τις λύσεις. Η αντίληψη της κεντρικής εξουσίας απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να είναι ίδια: Η Αυτοδιοίκηση να είναι ο φτωχός συγγενής που τον εκμεταλλεύεται για να μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Αν βρούμε τη περπατησιά μας και συνεργαστούμε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε όφελος των τοπικών κοινωνικών και της ανάπτυξης της χώρας. Και ανεξάρτητα του τι πιστεύει κανείς πρέπει να σταθούμε στην ίδια όχθη».
Ιδιωτικοποιήσεις, προσλήψεις και αξιολόγηση
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ τέθηκε το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων, που όπως τόνισαν προωθείται με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού και κατέθεσαν το αίτημά τους να πιέσει η ΚΕΔΕ να ξεπαγώσουν οι προσλήψεις ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.
Παράλληλα ζήτησαν να ξεπαγώσουν και οι προσλήψεις από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ και να οριστικοποιηθούν οι προσλήψεις για όσους υπηρετούν ήδη στους δήμους, ενώ υπεραμύνθηκαν της εφαρμογής της 6ωρης απασχόλησης του παιδαγωγικού προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς και της αυτοδίκαιης παράτασης των συμβάσεων για ένα χρόνο στην καθαριότητα.
Σε ότι αφορά στο νέο μισθολόγιο τόνισαν ότι θίγονται περισσότερο οι εργαζόμενοι στους δήμους.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟ ΣΔΙΤ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια καθαρή ΣΔΙΤ, η οποία προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, την οικονομική ζωή του τόπου και καταδεικνύει τον τρόπο αξιοποίησης των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της χώρας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην πανηγυρική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015, στην οποία παρέστη και από την οποία εξουσιοδοτήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 «Ανεξάρτητα της ιδεολογικής προέλευσης αυτό το έργο μας κάνει υπερήφανους γιατί όταν το εισηγηθήκαμε υπήρχε θολό τοπίο στη χώρα και πλέον προσφέρουμε ένα καθαρό εργαλείο για την εξέλιξη της χώρας. Αυτό το μοντέλο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη νέα κυβέρνηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στη συνέχεια και εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, «καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό ποια είναι η επινόηση και ποιες οι πρόνοιες του σχεδίου μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο θα σημαδεύει την οικονομική ζωή της χώρας».

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στο κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, με μοναδικό και μείζονος σημασίας θέμα αυτό της εξουσιοδότησης του περιφερειάρχη να υπογράψει τη ΣΔΙΤ του μεγάλου έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας οι οποίοι και τοποθετήθηκαν αλλά και απάντησαν σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κυρία Ντίνα Νικολάκου στην αρχή της συνεδρίασης, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου αυτού είχαν ξεκινήσει στις 28 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, με τη σημερινή μέρα να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του σημαντικότερου έργου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτό της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Τα μέλη της οικονομικής επιτροπής κλήθηκαν να συναινέσουν για την υπογραφή της σύμβασης και να εξουσιοδοτήσουν τον κ. Τατούλη. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πατσαρίνος ζήτηση την αναβολή του θέματος επειδή, όπως είπε, υπάρχουν ελλείψεις στα στοιχεία που έχει στα χέρια του και αφορούν στο έργο. Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα των απορρίμματων και σε ό,τι αφορά τις ΣΔΙΤ καθώς το έργο της Περιφέρειας θα μπει στα προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΆΝΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε το θέμα του Γυμναστηρίου στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας με την έλλειψη αθλητικών χώρων στην πόλη να είναι εμφανής. Ωστόσο με το ρεπορτάζ μας οφείλουμε να αποκαταστήσουμε με πληροφόρηση ορισμένα γεγονότα και κυρίως να τονίσουμε ότι δεν υπήρχε πρόθεση να θίξουμε τον φίλτατο Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Γιώργο Θεοδωρόπουλο που δεν είναι μέλος της Σχολικής επιτροπής και πάντα σε δηλώσεις του μιλά για σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, όσο και στον φίλτατο Διευθυντή του Λυκείου τον αγαπητό κ. Βαγγέλη Αντωνόπουλο που ελπίζουμε ότι με την συμβολή του Δήμου θα δοθεί λύση στο θέμα αυτό. Φυσικά όσο κι αν ψάξαμε δεν υπάρχει πρόθεση, ούτε έγγραφο που να αποτρέπει την δράση των φορέων, οπότε η λύση βρίσκεται στα χέρια του Δήμου μας.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΕΩΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ
Σε ότι αφορά το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας το ρεπορτάζ μας, αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο διαβιβάστηκαν 3 αιτήσεις συλλόγων από την διεύθυνση του σχολείου προς την σχολική επιτροπή για χρήση από τον συγκεκριμένο χώρο οπότε ενημερώθηκε όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις το αρμόδιο όργανο. Η Σχολική επιτροπή σύμφωνα με πληροφορίες μας πήρε απόφαση να ανακαινιστεί ο στεγασμένος χώρος και να παραδοθεί προς χρήση στους μαθητές και μέχρι την ανακαίνισή του να βρεθεί χώρος για την στέγαση των οργάνων. Το σχολείο ωστόσο διεξήγαγε το μάθημα της Γυμναστικής στο χώρο του κυλικείου όταν έβρεχε καθώς δεν ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του γυμναστηρίου. 
Ελπίζουμε με την συμβολή όλων να δοθεί η δίκαιη λύση από την Δημοτική αρχή για την ωφέλεια τόσο της μαθητιώσσας νεολαίας όσο και των αθλητικών συλλόγων της περιοχής μας που προσφέρουν στο τόπο μας. Πάντως ήδη αθλητικά σωματεία έχουν διαμαρτυρηθεί για την ύπαρξη χώρου που θα λειτουργεί για όλους. 

ΟΙ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΜΟΡΦΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τελετής αρτοκλασίας για τον πολιούχο του χωριού τους Αγιο Νικόλαο διοργάνωσε στην αίθουσά του «Δημοσθένης Κάκκαβας» στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας. Ακολούθησε χριστουγεννιάτικη γιορτή με παραδοσιακά μεσσηνιακά φαγητά, γλυκά και κρασί για όλους τους παρευρισκομένους. Η πρόεδρος Μαρία Λιακάκη μίλησε για την ανάγκη στήριξης των συλλόγων με κάθε μέσο, καθώς αυτοί αποτελούν εστίες πολιτισμού και διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους το τελευταίο εν ζωή ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών από το 1952 Παναγιώτης Μανούσος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος, ο πρόεδρος Σελλαίων Νικόλαος Καρυώτης, ο γυμναστής-παλιός πρωταθλητής στίβου (βαλκανιονίκης) Μιχάλης Καραγιάννης και αρκετοί άλλοι.
Κώστας  Μπούρας

ΠΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΣΤΙΚΟ ΤΖΙΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

«Κάθε πέρσι και καλύτερα» συνεχίζουν να λένε οι έμποροι, οι οποίοι για μια ακόμα χρονιά, για έναν ακόμα Δεκέμβρη, γράφουν «μείον». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, ο φετινός τζίρος θα είναι μειωμένος κατά 8,3% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο, ενώ αν μπει κανείς στον πειρασμό να τον συγκρίνει με τον τελευταίο Δεκέμβριο προ κρίσης- αυτόν του 2009- η μείωση είναι της τάξης του 42%!!! Η εικόνα για το σύνολο του έτους και το σύνολο της οικονομίας επιτρέπει, πάντως, μια συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς εκτιμάται μια αύξηση 2% για την καταναλωτική δαπάνη- σε σταθερές τιμές- και από τα 127,1 δισ. ευρώ του 2014, το σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2015 ενδέχεται να πλησιάσει τα 130 δισ. ευρώ και τα επίπεδα του 2012.
Όπως επισημαίνει, πάντως, η ΕΣΕΕ, η αύξηση αυτή των περίπου 2,7 δισ. ευρώ δεν προστίθεται στο τζίρο του λιανικού εμπορίου που φαίνεται να έχει ετήσιες απώλειες περίπου 1,33 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκ. ευρώ από την εορταστική περίοδο του φετινού Δεκεμβρίου. Η ποσοστιαία βεβαίως αρνητική μεταβολή από το 2009 με τα 158,9 δις ευρώ, τα 148,7 δισ. ευρώ του 2010, τα 137,4 δισ. ευρώ του 2011, τα 129,3 δισ. ευρώ του 2012, τα 127,5 δισ. ευρώ του 2013 και μέχρι τα 127,1 δισ. ευρώ του 2014, καταδεικνύει τη κατακόρυφη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 20%.

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ, ΤΟ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ


Με ρίζες βαθιά στον χρόνο οι εορταστικές παραδόσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΪΛΑΚΗ 

Οι εορταστικές παραδόσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στον χρόνο, ενώ κάθε περιοχή της Ελλάδας ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις μέρες αυτές με τις δικές της εκδηλώσεις και εορτασμούς που αναβιώνουν παλιά ήθη και έθιμα. Οσο για τις πιο γνωστές συνήθειες των εορτών -σε όλο τον κόσμο- έχουν συχνά... απρόβλεπτες καταβολές. Τα κάλαντα είναι ελληνικό έθιμο που διατηρείται ακόμα και σήμερα, με τα παιδιά -την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων- να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και κιθάρες, ακορντεόν, λύρες, ή φυσαρμόνικες. Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα και η ιστορία του εθίμου προχωράει πολύ βαθιά στο παρελθόν και συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα.
Ειδικά οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες δοξασίες για την προσέλκυση της καλής τύχης. Ενα από τα γούρια που έχει επικρατήσει να θεωρείται ότι ξορκίζει την κακοδαιμονία είναι η πρωτοχρονιάτικη κρεμμύδα. Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν ότι τους προστάτευε από κάθε κακό, από καταστροφές, αρρώστιες ή βασκανίες. Στις μέρες μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η κρεμμύδα τοποθετείται έξω από το σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στην συνέχεια, κρεμιέται σε κάποιο σημείο του σπιτιού για να φέρει υγεία και τύχη στην οικογένεια.
Με ρίζες βαθιά στον χρόνο οι εορταστικές παραδόσεις Χριστουγέννων και ΠρωτοχρονιάςΤο χριστουγεννιάτικο δέντρο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον ελλαδικό χώρο το 1933. Το έφεραν ο Οθωνας και η βαυαρική δυναστεία ως γερμανικό έθιμο. Από το 1950 και μετά, ωστόσο, το δέντρο άρχισε να καθιερώνεται σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Οι Γερμανοί φαίνεται ότι ήταν οι πρώτοι οι οποίοι έβαλαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο σπίτι τους. Το διακοσμούσαν με καρύδια, μπισκότα και κεριά θέλοντας να συμβολίσουν τα θεία δώρα που έκαναν οι Μάγοι στον νεογέννητο Χριστό. Το 1830 Γερμανοί μετανάστες εισήγαγαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Αμερική και στις αποικίες που κατοίκησαν. Μάλιστα, την πρώτη μαρτυρία δημοσίας εμφάνισης δέντρου την έχουμε στην Πενσυλβάνια των ΗΑ όπου υπήρχαν πολλοί Γερμανοί μετανάστες. Οι άλλες εθνότητες στην αμερικανική επικράτεια δεν αποδέχονταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο καθώς το θεωρούσαν παγανιστικό έθιμο. Αυτό θα γίνει μετά το 1840, όπου η αμερικάνικη κοινότητα θα αρχίσει να δέχεται το δέντρο ως σύμβολο της γιορτής.
Με ρίζες βαθιά στον χρόνο οι εορταστικές παραδόσεις Χριστουγέννων και ΠρωτοχρονιάςΣε ολόκληρο τον κόσμο, τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους και περιμένουν με λαχτάρα τον Αϊ-Βασίλη. Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων που διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους οι οποίοι υπήρξαν «καλοί» κατά τη διάρκεια του χρόνου. Πάντως, η σημερινή μορφή του Αϊ-Βασίλη, που ξέρουμε πλέον όλοι, διαμορφώθηκε από τον Αμερικανό σκιτσογράφο Τόμας Ναστ το 1862, με βάση παλαιότερες ευρωπαϊκές παραδόσεις. Και, ακόμη, η κόκκινη στολή και η άσπρη γενειάδα φαίνεται ότι καθιερώθηκε το 1931, όταν γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών παρουσίασε τον Αϊ Βασίλη με τα προϊόντα της εταιρείας ως πρωτοχρονιάτικα δώρα - φυσικά, στα εταιρικά χρώματα!
Με ρίζες βαθιά στον χρόνο οι εορταστικές παραδόσεις Χριστουγέννων και ΠρωτοχρονιάςΑπ' την άλλη, η ιστορία της βασιλόπιτας, είναι μια ιστορία που συνέβη πριν από περίπου 1.500 χρόνια, στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία. Το κόψιμο της βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν: Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Ελληνες πρόσφεραν στους θεούς. Στα Κρόνια που λατρεύονταν στην Ελλάδα και στα Σατουρνάλια της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίττες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι, ήταν ο τυχερός της παρέας...
Αλλο ένα πανάρχαιο ελληνικό έθιμο είναι το «σπάσιμο του ροδιού». Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από την Πελοπόννησο: Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και στην επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού έχει στην τσέπη του ένα λειτουργημένο ρόδι. Και είναι αυτός που κάνει το ποδαρικό και σπάει το ρόδι.
Αλλά και το ποδαρικό, είναι ένα πανάρχαιο έθιμο. Υπήρχε στους αρχαίους Ελληνες, στους Ρωμαίους καθώς και στους Ιουδαίους. Οι Βυζαντινοί ονόμαζαν τους τυχερούς ανθρώπους «καλόποδες». Και, ακολούθως, τους έβαζαν την Πρωτοχρονιά στο σπιτικό τους...

4,2 δισ. από τις τσέπες των φορολογούμενων μέσα στο 2016

Στα 4,2 δισ. ανέρχεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσα στο 2016, σύμφωνα με τα μέτρα που είτε έχουν ήδη ψηφιστεί είτε πρόκειται να έρθουν στη Βουλή, όπως αναφέρει το Mega. Τα 2,2 δισ ευρώ εξ αυτών θα πάρουν τη μορφή πρόσθετων φόρων, ενώ τα άλλα 2 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από τις διάφορες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων. Από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς του α΄ 6μηνου του 2015, μισθωτοί- συνταξιούχοι θα πληρώσουν 63 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ όλοι περιμένουν τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο. Από την περαιτέρω αύξηση της προκαταβολής φόρου, θα πρέπει να πληρωθούν επιπλέον 42,9 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο άλλα 13 εκατ. ευρώ κι από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή κάτι παραπάνω από 32 εκατ. ευρώ.
Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα πληρώσουν τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα τους στοιχίσει 114 εκατ. ευρώ, από την αναδρομική αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν έως και 180 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ και αυτοί περιμένουν το δικό τους μερίδιο από τα 150 εκατ. ευρώ που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Τις αποφάσεις της κυβέρνησης περιμένουν όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα πληρώσουν 142,2 εκατ. ευρώ παραπάνω και μένει να διευκρινιστεί πώς θα μοιραστεί το βάρος. Μεγαλύτερο βάρος θα κληθούν να σηκώσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς η αύξηση της φορολογίας στα κέρδη του 2015 συνεπάγεται 150 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους το 2016.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ν.Δ.!

Ως προς τη μεταξύ τους "μονομαχία", η διαφορά μεταξύ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Ν.Δ. μετρήθηκε στο 0,7%

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ για ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ. από τους πολίτες, αλλά και λοιπά Κόμματα, αφού όπως "δείχνει" η δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews, το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση, μαζί, συγκεντρώνουν ποσοστό, μόλις, 33,3%, ενώ 4 στους 10 ερωτηθέντες αρνούνται να επιλέξουν κάποιον πολιτικό σχηματισμό!
Ως προς τη μεταξύ τους "μονομαχία", η διαφορά μεταξύ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Ν.Δ. μετρήθηκε στο 0,7%.
Αναλυτικότερα, τα ποσοστά στην «πρόθεση ψήφου» έχουν ως εξής:
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 17%
Ν.Δ.: 16,3%
Χρυσή Αυγή: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,2%
ΚΚΕ: 4,9%
Το Ποτάμι: 2,3%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,5%
Ένωση Κεντρώων: 2,7%
Λαϊκή Ενότητα: 2,3%.
Σε άλλο σημείο της έρευνας, παρουσιάζεται ότι, 8 στους 10 ερωτηθέντες (81,4%), «τα βλέπουν μαύρα», απαντώντας "αρκετά ή πολύ άσχημα" στο ερώτημα: «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα στη χώρα;».
Επίσης, σε άλλο σημείο της ίδιας έρευνας, 6 στους 10 "βλέπουν" επιδείνωση της οικονομίας, αφού το 62,9% των ερωτηθέντων, στο "η οικονομική κατάσταση της χώρας τη νέα χρονιά", συμπλήρωσαν, «θα χειροτερέψει».
Τέλος, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, 4 στους 10 ερωτηθέντες αρνούνται να επιλέξουν κάποιον πολιτικό σχηματισμό!

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Εντατικούς ελέγχους όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του νέου έτους, θα διενεργούν τα συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Τα συνεργεία ελέγχου θα είναι αυξημένα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιόδους, ενώ θα επικεντρώνουν τους ελέγχους τους, ιδιαίτερα, στους κλάδους με αυξημένη παραβατικότητα, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η Γενική Γραμματεία καλεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν, προκειμένου οι έλεγχοι να είναι αποτελεσματικοί.
Υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, προβλέπονται πρόστιμα ορθολογικά που αποσκοπούν όχι μόνο στην αύξηση της εισπραξιμότητας, αλλά και στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου, δεν επιβάλλεται πλέον αυτοτελές πρόστιμο για κάθε παράβαση ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων ποσού 100, 250, 500 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ, αλλά πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που αναλογεί στο στοιχείο που δεν εκδόθηκε.

Ο Βαρουφάκης ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος

«Τον Φεβρουάριο θα κάνω το δικό μου κόμμα» αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα espresso.repubblica.it. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μία πανευρωπαϊκή κίνηση με στόχο τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θέλω να αποδείξω ότι υπάρχει μία Τρίτη εναλλακτική για όσους δεν αποδέχονται τις αυταρχικές πολιτικές των ευρωπαϊκών θεσμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα δήλωσε «χαρούμενος» για τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι Podemos στις εκλογές της Ισπανίας σημειώνοντας ότι αν τα κόμματα της αριστεράς σχηματίσουν κυβέρνηση «είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση εναντίον εκείνων που είναι υπέρ της πολιτικής της τρόικας».

ΤΣΙΜΠΗΣΕ...Η ΤΙΜΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Θετικά είναι τα μηνύματα από την αγορά ελαιολάδου αλλά και από την πορεία της ελαιοκομικής περιόδου στη Μεσσηνία. Η Ένωση Μεσσηνίας αγοράζει μετρητής 3,30 ευρώ το κιλό το "ΠΟΠ Καλαμάτα" και 3,10 ευρώ το κιλό το συμβατικό ελαιόλαδο, ενώ σε ότι αφορά ποιότητα και ποσότητα αυτή χαρακτηρίζεται εξαιρετική και καλή αντίστοιχα. Στην Τριφυλία η τιμή παραμένει στα 3,20 ευρώ το κιλό..

Εξώδικο από συλλόγους σε Αρκαδία και Μεσσηνία για το εργοστάσιο σκουπιδιών

Εξι σύλλογοι από τις περιοχές της Καλλιρρόης και της Παλαιόχουνης Αρκαδίας καλούν με εξώδικο την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ΤΕΡΝΑ να μην υπογράψουν τη σύμβαση ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, τους καλούν, όπως σημειώνουν «όπως συμμορφούμενοι με την άνω νομοθεσία και τις αποφάσεις των αρμοδίων ως άνω οργάνων, όσες έχουν ήδη ληφθεί και όσες τυχόν θα ληφθούν και στο μέλλον να απόσχετε από την υπογραφή της συμβάσεως του άνω έργου μέχρι της εκδόσεως αμετακλήτων αποφάσεων επί των άνω εκκρεμοτήτων».
Ακόμα, επισημαίνουν πως «διαμαρτυρόμεθα για πολλοστή φορά για τη δράση σας σχετικά με το άνω έργο, αδιαμφισβήτητα κακόπιστη και επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων μελών των σωματείων μας, αλλά και για την υπέρμετρη οικονομική τους επιβάρυνση, επί 28 συναπτά έτη, σύμφωνα με τη σύμβαση την οποία επιθυμείτε να υπογράψετε και  σας δηλώνουμε  και πάλιν,  ότι επιφυλάσσομεθα κάθε νομίμου δικαιώματός μας για κάθε  συνεχιζόμενη παράνομη προσβολή των δικαιωμάτων μας, ως άνω».
Την εξώδικη πρόσκληση, δήλωση και διαμαρτυρία υπογράφουν: Η Αδελφότης των Απανταχού Καλλιροϊτών Μεσσηνίας - Ο Αγιος Δημήτριος, ο Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων - Ο Αγιος Κωνστανίνος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικαίων - Η Αγία Τριάδα, ο Πολιτιστικός - Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος χωριού Παλαιόχουνης "Η Ανάληψις", ο Σύλλογος των εν Αθήναις Ασεατών και ο Τουριστικός - Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Κερασταρίου Αρκαδίας.
Αρχικά, αναφέρουν ότι στις περιοχές των οικισμών τους «έχουν  χωροθετηθεί, "τυχαίως", άνευ δηλαδή της τηρήσεως της σχετικής νομοθεσίας για τη χωροθέτηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε οικισμούς ως οι ανωτέρω και άνευ της υπάρξεως οιουδήποτε πολεοδομικού ή χωροταξικού σχεδιασμού σ’ αυτούς, όπως και ο Νόμος 4014/2011, στο άρθρο 2  αυτού παρ. 7 περ. α΄,  προβλέπει - δύο μονάδες ΜΕΑ και ΧΥΤΥ του έργου "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων  Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ"».
Τους καλούν να συμμορφωθούν άμεσα στην ισχύουσα νομοθεσία, πρόσφατη αλλά και παλαιότερη, «πέραν της πολλαπλώς διατυπωθείσης δικαστικώς και εξωδίκως αντιθέσεώς μας στην εκτέλεση του άνω έργου - εφόσον η εγκριθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) παραβιάζει την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και πλείστες πολεοδομικές διατάξεις, ενώ επιβαρύνει υπέρμετρα τους δήμους και συνεκδοχικά τους πολίτες  οικονομικά, πέραν, όπερ και κυριότερον, της σοβαρής βλάβης της υγείας τους, λόγω της μεγάλης μολύνσεως του εδάφους, του υπεδάφους, του αέρα και των υπόγειων και υπέργειων υδάτων, από τις φαραωνικές  εγκαταστάσεις, από τη μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων σε μεγάλη απόσταση και τη δημιουργία ΧΥΤΥ από σύμμεικτα απορρίμματα σε απόσταση απαγορευτική και επικίνδυνη από τις κατοικίες των οικισμών- πέραν της δεδομένης αρνήσεως της πρώτης εξ ημών να συμμορφωθεί στην επικαιροποίηση του απηρχαιωμένου ΠΕΣΔΑ 2010, στον οποίον βασίζεται η άνω ΜΠΕ, με βάση τον ΕΣΔΑ του 2003».
Διευκρινίζουν για την ισχύουσα νομοθεσία: 1) Την αριθ. 49/15.12.2015 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α’ 174/15.12.2015) με θέμα "Τροποποίηση και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων". 2) Το κεφάλαιο 3.6 του ΕΣΔΑ, όπως ισχύει κυρωμένος και με τίτλο "Δράσεις για την υλοποίηση του ΕΣΔΑ", άρθρο I. αυτού για Νομοθετικά Μέτρα και υπό Ι.12, με τίτλο "Υποχρέωση εκπόνησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων , αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ, διευθέτηση θεμάτων που αφορούν σε υλοποίηση έργων στο πλαίσιο ΣΔΙΤ".  3) Την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αριθ. 48/2015 (ΦΕΚ Α’ 172/11.12.2015) και με θέμα "Σύσταση και συγκρότηση Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής".