Pages

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

«Ντροπή για την Ελλάδα να είναι ουραγός της Ευρώπης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων»

Στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά και στα βήματα που θα χρειαστεί να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα στη Χαλκίδα. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι είναι «ντροπή για την Ελλάδα να είναι ουραγός της Ευρώπης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων» και πρόσθεσε ότι «οι δήμοι, μέσα από συμπράξεις και χωρίς κηδεμονεύσεις μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».
Κεντρικό θέμα της ημερίδα ήταν η «δημιουργία – αδειοδότηση και λειτουργία πράσινων σημείων.
Ο Γ. Πατούλης αναφερόμενος στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) υπογράμμισε ότι επιδέχεται βελτιώσεων και διορθώσεων, ενώ τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο και «ξεκάθαρο πως η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης όπως είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης και σε όλο σχεδόν τον ευρωπαϊκό χώρο». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη πρόσφατη πρωτοβουλία της Κ.Ε.Δ.Ε., να πραγματοποιήσει στην Αλεξανδρούπολη ένα ειδικό θεματικό Συνέδριο. Όπως είπε κοινό σημείο αναφοράς των συνέδρων ήταν «η ανάγκη για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου εθνικού σχεδίου διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει κεντρικό ρόλο».

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΥΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΗ δήλωση για το μέλλον του Κυπαρισσιακού κόλπου χωρίς την παρουσία του Δικτύου Δήμων Κυπαρισσιακού εξέδωσαν οι 5 Δήμαρχοι από Ηλεία και Τριφυλία με αφορμή την διαβούλευση πριν την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, Aρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς,Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσιος Μπαλιούκος, Ο Δήμαρχος Ζαχάρως Νικόλαος Φάμελος και ο Δήμαρχος Τριφυλίας Τάκης Κατσίβελας. 
Ειδικότερα τονίζουν ότι "Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για τη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο Αν. Υπουργός κ. Τσιρώνης, με θέμα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον καθορισμό χρήσεων και τους όρους δόμησης στην περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας. Δυστυχώς δεν κληθήκαμε στην συνάντηση αυτή και δεν είχαμε ως σήμερα αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο του σχεδίου. Για το λόγο αυτό απαιτούμε :
•Την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων στις έδρες όλων των εμπλεκόμενων δήμων με την παρουσία εκπροσώπων και στελεχών του Υπουργείου . Η ενημέρωση των πολιτών είναι απαραίτητη. •Συνάντηση με τον Υπουργό με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τη συνδιαμόρφωση του τελικού σχεδίου.
Το όραμα των Δήμων μας για την περιοχή μας και τις κοινωνίες μας συμπυκνώνεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο που: Εισάγει μέτρα προστασίας της χλωρίδας, της πανίδας και του ιστορικού και πολιτιστικού κεκτημένου με βάση τις προτάσεις, που ήδη αναλυτικά έχουν εκπονηθεί από τους Δήμους μας. Προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και ρυθμίζει τα ειδικότερα θέματα χωροταξίας, χρήσεων γης, οικισμών κλπ με τρόπο διαφανή και επιστημονικά τεκμηριωμένο, δίχως οριζόντιες απαγορεύσεις και ισοπεδωτικές λογικές που στη τραγική συγκυρία που βιώνει η χώρα θα αποτελούν την χαριστική βολή στο μέλλον της περιοχής.
Αναδεικνύει την προοπτική της περιοχής στο τρίπτυχο τουρισμός- παροχή υπηρεσιών- αγροτική παραγωγή, ως κινητήριους μοχλούς της τοπικής οικονομίας, υποστηρίζοντας αλλά και ελέγχοντας τις σχετικές επενδύσεις Διεκδικεί την καθοριστική συμμετοχή των Δήμων σε κάθε φορέα διαχείρισης του περιβαλλοντικού κεφαλαίου της περιοχής». Οι Δήμαρχοι των Δήμων του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
IΩΑΝ. ΜΠ.

Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ τους πολίτες η ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου στο Καλονερό Τριφυλίας όπου υποστηρίζει ότι: 
«Οι αγρότες του μπλόκου του Kαλού Nερού, υλοποιώντας την απόφαση που έλαβε η γενική συνέλευση του μπλόκου που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη των Γαργαλιάνων στις 24/02/2016, συντονισμένα και με ψηλά το κεφάλι, αποχωρούμε από το δρόμο στο Καλό Νερό. Στην απόφασή μας αυτή καταλήξαμε μετά τη διαπίστωση ότι η μορφή αυτή πάλης έδωσε ό,τι ήταν να δώσει. Εδώ και ένα μήνα το αγροτικό ζήτημα αναδείχθηκε ως το πρώτο θέμα στη χώρα. Η αντίδραση των αγροτών στα επικείμενα καταστροφικά μέτρα, που έχουν ως στόχο τους ολόκληρη την κοινωνία, ήταν η πρώτη σοβαρή αντίσταση που δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και πιστεύουμε ότι έλαβε το μήνυμα ότι δε θα ξεμπερδέψει εύκολα μαζί μας. Η έξοδός μας στους δρόμους και το κλείσιμό τους δεν έγινε ούτε για να τιμωρήσουμε τους συμπολίτες μας ούτε γιατί έχουμε κανένα βίτσιο να μας τρώει το κρύο και το αγιάζι. Έγινε για να καταδείξουμε την αγωνία μας για το μέλλον που μας επιφυλάσσουν αυτοί που κυβερνούν, και το πετύχαμε. 
 Για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους κινητοποίηση με κλείσιμο δρόμων είχαμε μαζί μας τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Η οριστική κατάρτιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αργεί, αφού ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος έλευσης των επιτηρητών της χώρας, οι οποίοι τελικώς θα αποφασίσουν για την τελική μορφή που αυτό θα λάβει. Εμείς επανειλημμένα έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στα νομοσχέδια - λαιμητόμο, και για αυτό το λόγο δε σταματάμε τον αγώνα μας. 
ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ. Σε συνεννόηση με τα άλλα μπλόκα της Πελοποννήσου αλλά και όλης της χώρας θα προχωρήσουμε σε άλλες μορφές πάλης (καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κ.λπ.), τις οποίες θα αποφασίσουμε με τον τρόπο που μάθαμε ως τώρα, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις. Λέμε, λοιπόν, περήφανα και με ψηλά το κεφάλι ΟΧΙ στα μέτρα εξαφάνισης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θα έχει ως συνέπεια νέα καραβάνια μεταναστών, Ελλήνων αυτή τη φορά». 
ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Οι τοίχοι της καλοσύνης πλημμυρίζουν την Ελλάδα

«Δεν είναι ντροπή να μένεις από δουλειά και από τρόφιμα. Ντροπή είναι να σε αναγκάζουν να ψάχνεις ακόμα και στα σκουπίδια». Αυτό ήταν το κάλεσμα με το οποίο η Λάρισα έγινε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που ξεκίνησε τους «τοίχους της καλοσύνης».
Μια αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία που όσο κι αν μοιάζει περίεργο, ξεκίνησε από το Ιράν και από την παρακάτω φωτογραφία που έγινε viral.
Κάποιος, θέλοντας να βοηθήσει τους 15.000 άστεγους συμπολίτες του στην Τεχεράνη σκέφτηκε και ξεκίνησε να τοποθετεί κρεμάστρες  στους τοίχους της πόλης γράφοντας και διαδίδοντας τη φράση: «Αν δεν το χρειάζεσαι, αφήσέ το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρτο». Ετσι ξεκίνησαν οι πρώτοι τοίχοι καλοσύνης.


Μια ομάδα ανθρώπων που ζουν στη Λάρισα, εμπνεύστηκαν από το Ιράν και δημιούργησαν τους πρώτους Τοιχους Καλοσύνης στη χώρα μας.
Σύντομα, η μία πόλη μετά την άλλη άρχισε να ακολούθεί το παράδειγμα της «μαμάς» Λάρισας με στόχο να γεμίσει κάθε ελληνική πόλη με κρεμάστρες αγάπης και προσφοράς.


Για να μην πηγαίνει ούτε μία μπουκιά φαγητού χαμένη, την ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποί μας υποφέρουν και δυσκολεύονται να βρουν έστω και ένα πιάτο φαγητό. Κανένας συνάνθρωπος μας δεν πρέπει να ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό.


Η ανταπόκριση είναι θεαματική και οι Ελληνες αποδεικνύουν ότι δεν έχουν χάσει τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

ΔΙΑΦΑΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

ΔΙΑΦΑΝΗ διαβούλευση ουσίας ζήτησε με δήλωσή του ο Δήμαρχος Τριφυλίας για το θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου. Στην δήλωσή του υποστηρίζει ότι 
"ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης παρουσίασε το σχέδιο του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο χωρίς ποτέ να συζητήσει με τους Δήμους ούτε και να λάβει υπόψη του την άποψη και την επιθυμία της κοινωνίας των ανθρώπων και κατοίκων της περιοχής . Με πολύ δόση τρόμου και απειλών για καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μιας Ευρώπης που έχει χάσει προ πολλού τον ανθρωπισμό της, όπως τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν , το σχέδιο του Π.Δ. αποτελεί το προϊόν αποκλειστικής συνεργασίας με τους φορείς που καταγγέλλουν και διασύρουν την Χώρα μας στους δικαστές μας .Έτσι αποφασίστηκε να απομακρυνθεί ο άνθρωπος από την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου , αλλά κυρίως να του στερήσει όχι πλέον το δικαίωμα της ελπίδας μιας και αυτή έχει από καιρού προδοθεί αλλά και αυτής ακόμα της φυσικής παρουσίας του" . 
Ζητάμε όπως αναφέρει ο Δήμαρχος κ. Κατσίβελας για το λόγο αυτό : Την εξασφάλιση ικανού χρόνου διαβούλευσης, 45 με 60 ημέρες. Την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων στις έδρες όλων των εμπλεκόμενων δήμων. Η ενημέρωση των πολιτών είναι απαραίτητη με την παρουσία απαραίτητα και του Υπουργείου . Συνάντηση με τον Υπουργό μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τη συνδιαμόρφωση του τελικού σχεδίου. Αλλά το Υπουργείο κυρίως αναζητά ΜΚΟ να αναλάβει τους ανθρώπους. Η πρόταση αυτή φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή".
ΙΩΑΝ.ΜΠ.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» στη Καλαμάτα

Το βράδυ της 23ης Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον Τουρκικό ζυγό, ο Δήμος Καλαμάτας θα διοργανώσει, στο Μέγαρο Χορού, συναυλία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος με πολυμελή ορχήστρα θα παρουσιάσει έργο του, που βασίζεται στο ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Ο Δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε πως θα είναι μια «ονειρική βραδιά», κατά την οποία το σπουδαίο αυτό έργο θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στο κοινό της Καλαμάτας.

Μητρώο Διαδικτύου προαναγγέλλει ο Νίκος Παππάς

«Τα λαθρόβια διαδικτυακά σχήματα δεν θα είχαν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση, αν υπήρχε Μητρώο Διαδικτύου» – Τις επόμενες 15 μέρες ο λογαριασμός για τις τηλεοπτικές άδειες «Τα λαθρόβια διαδικτυακά σχήματα δεν θα είχαν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση, αν υπήρχε Μητρώο Διαδικτύου» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στη «σκιά» των αποκαλύψεων για το κύκλωμα «δημοσιογράφων» εκβιαστών, που έστηναν sites και απειλούσαν ΔΕΚΟ, με σκοπό να αποκομίζουν κέρδη από κρατική διαφήμιση.
Με τη δήλωσή του αυτή, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Παππάς αποκάλυψε ουσιαστικά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας μάλιστα ότι «στη δημιουργία Μητρώου Διαδικτύου συμφωνεί και η Ένωση των Επιχειρήσεων Ενημέρωσης του Διαδικτύου». Αναφερόμενος στην υπόθεση των εκβιασμών, ο κ. Παππάς είπε ακόμη: «Πιο εκτεταμένο απ’ ότι νομίζαμε το απόστημα. Δίνουμε τη μάχη με περισσότερη πίστη απ’ ότι στην αρχή. Τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους», ενώ υποστήριξε ότι «συγκεκριμένο μιντιακό συγκρότημα βαράει το ταμπούρλο της σύνδεσής μου με το κύκλωμα εκβιαστών. Αθλιότητες»

Η Costa Navarino μεταμορφώνει τον αεροπορικό χάρτη

Εννέα νέες απευθείας πτήσεις και δύο νέες αεροπορικές εταιρείες στο διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» προβλέπεται να φέρουν 25% αύξηση των αφίξεων στην Πελοπόννησο μέσα στη χρονιά. Αναλυτικά, από τον Απρίλιο η British Airways θα εξυπηρετεί 2 πτήσεις την εβδομάδα με δρομολόγια από Λονδίνο – Heathrow, η Vueling μία πτήση από Ρώμη – Fiumicino, ενώ η Aegean Airlines θα εντάξει φέτος 6 νέες πτήσεις από Μιλάνο, Κοπεγχάγη, Μπίλουντ, Παρίσι, Λιόν και Νάντη. Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αεροδρόμια στην Ευρώπη, και όχι τυχαία: από το 2010 -πριν ξεκινήσει τη λειτουργία της η Costa Navarino- μέχρι και σήμερα η αύξηση των διεθνών πτήσεων αναμένεται να ξεπεράσει το 218%.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΟΔΥΝΗΡΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟ ΚΟΒΕΙ ΤΑ...ΦΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

ΟΔΥΝΗΡΗ ήττα που δυσκολεύει την προσπάθεια για το Πρωτάθλημα υπέστη στην έδρα του ο ΑΟ Κυπαρισσίας χάνοντας από την ομάδα του Πανθουριακού με το ίδιο σκορ όπως στο παρελθόν. Άνευρη χωρίς πάθος η τοπική ομάδα δέχθηκε ένα τέρμα στο 22' χωρίς όμως να μπορεί να το ανατρέψει παρά το γεγονός ότι στην επανάληψη έγινε αλλαγή με Μητρόφ και Μοντεσάντο που δεν έφερε όμως κανένα αποτέλεσμα με εξαίρεση ένα καλό δοκάρι.
Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύθηκαν την αδυναμία του ΑΟΚ με αποτέλεσμα ο Κώστας Βασιλόπουλος να κάνει στ  25΄ για την ομάδα του Γιώργου Αργυρόπουλου το 0-1 που διατηρήθηκε ως το τέλος. Έτσι η Κυπαρισσία έχασε το σερί νικών που είχε σημειώσει στην έδρα της και έχασε μια μεγάλη ευκαιρία σήμερα να μείνει στην 2η θέση κυνηγώντας το καυτό πρωτάθλημα.

Το φιλμ του αγώνα

Στο 5′ σημειώθηκε ο άτυχος τραυματισμός του Καμποσιώρη που αποχώρησε καθώς δέχθηκε ισχυρό χτύπημα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μικρή ένταση χωρίς άλλη υπόδειξη από τον διαιτητή του αγώνα εκτός από ένα απλό φάουλ. Στο 26′ Ο Ζάκκας πλάσαρε την μπάλα για τον Κ. Βασιλόπουλο που με πλάσε από την μικρή περιοχή δημιούργησε τις συνθήκες ώστε η μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα κάνοντας το 0-1. Στο 35′ O Πανθουριακός δημιούργησε ένταση μετά την μικρή ανατροπή του Β. Βασιλόπουλου από τον Καπετάνακη αλλά ο κ. Νίκας δεν υπέδειξε άλλη φάση. Στο 70′ μετά από εκτέλεση Φάουλ του Ανδρουτσή και κεφαλιά Παπαγεωργίου η μπάλα έφτασε στο οριζόντιο δοκάρι ενώ λίγο αργότερα εξελίχθηκε μια ακόα ευκαιρία για τον ΑΟΚ αλλά έντεχνα έδιωξε ο Ανδρέου.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Νίκας, με βοηθούς τους Παναγιωτόπουλο και Γιαννέτσο.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Καπετανάκης, Γαργαρώνης, Αργυρόπουλος (65΄ Μανδραπήλιας), Παπαγεωργίου, Καμποσιώτης (5′ λ.τρ. Μοντεσάντος), Γιαννόπουλος (67′ Μιτρόφ), Κόλλιας, Γεωργιόπουλος, Δημητρουλόπουλος, Φράγκος, Ανδρουτσής.

ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ: Ανδρέου, Ηλιόπουλος, Α. Σεφεράσι (75′ Χαραλαμπόπουλος), Β. Βασιλόπουλος, Κ. Βασιλόπουλος, Χαρμπίλας (25′ λ.τρ. Κωνσταντόπουλος), Ζάκκας (70′ Δωδέκατος), Πιχιγιόνι, Β. Σεφεράσι, Καράμπελας, Παντσιώτης. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ Δ.Σ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ”


  Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας, με ομόφωνη απόφασή του στηρίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για την καθιέρωση “Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας” με προτεινόμενη ημερομηνία την 20η Μαϊου.
Πρόκειται για μια κορυφαία πρωτοβουλία που αναδεικνύει την ανεκτίμητη προσφορά του Ελληνισμού στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και στοχεύει στην προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας και την ανάδειξη της ιστορικής της παρουσίας.Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός, συνιστούν  την ουσία του Ελληνισμού, των αρχών, των κανόνων, των αξιών και των ιδανικών του. Είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας , με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια. Αποτελεί καθήκον για όλους μας, να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή και να γίνουμε “συνοδοιπόροι” σε αυτό το “ταξίδι” για την καθιέρωση της “Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής  Γλώσσας και Παιδείας”.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (ΚΔΒΜ)



Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με ψήφισμά του δήλωσε ομόφωνα είναι αντίθετο στην απόφαση της Κυβέρνησης για το κλείσιμο των κέντρων Δια Βίου Μάθησης. Η λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης στο Δήμο μας έδωσε τη δυνατότητα σε εκτοντάδες συνδημότες μας να παρακολουθήσουν δωρεάν  μαθήματα στα αντικείμενα που τους ενδιέφεραν. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση συνιστά δικαίωμα όλων και η Πολιτεία οφείλει να την προσφέρει.  Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης είναι βασική  μονάδα εκπαίδευσης ενηλίκων. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτήν την αποφασή της, ώστε να συνεχίσουν τα  Κέντρα Δια Βίου Μάθησης  να λειτουργούν προσφέροντας εκπαίδευση στους ενδιαφερομένους.

ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Σε παρέμβαση του στο Κοινοβούλιο πριν από λίγη ώρα και δίχως να διαψευστεί από τον παρευρισκόμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο τέως υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιώργος Βρούτσης υποστήριξε πως η κυβέρνηση προετοιμάζει και έχει αποφασίσει την πλήρη ενσωμάτωση στην εισφορά του 27% του συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων καθώς κάτι τέτοιο προκύπτει από τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού. «Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός να απαντήσουν άμεσα. Θα ενταχθούν στο 27% ή όχι οι επιδοτήσεις των αγροτών; Τι σημαίνει η φράση «σύνολο των εσόδων των αγροτών»; Μιλάμε για κάτι πρωτοφανές για το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί καθαρά η κυβέρνηση» ανέφερε στο protothema.gr ο κ. Βρούτσης.

ΤΟ ΘΕΜΑ: Αποσύρθηκαν όλα τα μπλόκα και στην Πελοπόννησο!

«Η αποχώρησή μας από τα Τέμπη δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον αγώνα… Θα μας βρουν μπροστά τους κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού” είπε αγρότης από τα Τέμπη, αποχωρώντας με το τρακτέρ του από το μπλόκο.
Οι αγρότες της Νίκαιας καλούν για αύριο στις 5 το απόγευμα όλα τα μπλόκα σε αγωνιστικό εορτασμό στο Κιλελέρ, ο οποίος φέτος αποκτά συμβολικό χαρακτήρα. Εκεί θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους με τις περισσότερες φωνές να μιλούν για σταδιακή αποκλιμάκωση και άνοιγμα των μπλόκων.
Εν τω μεταξύ αγρότες στην Ηγουμενίτσα, ζωγράφισαν έναν κόκκινο σταυρό και έσπασαν την ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ στην είσοδο του γραφείου του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Μάριου Κάτση. Μάλιστα κόλλησαν ένα ενοικιαστήριο στην είσοδο και πέταξαν τομάτες και αβγά.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί ο πόλεμος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τους αγρότες που τον προπηλάκισαν, με βαρείς χαρακτηρισμούς και από τις δύο πλευρές. Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης χαρακτήρισε «αποβράσματα» τους αγρότες που του επιτέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Ηράκλειο, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ενώ κατονόμασε έναν από τους δράστες.
«Φακελάκια» και κοινό απατεώνα χαρακτηρίζει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο αγροτοσυνδικαλιστής. «Εμείς αγωνιζόμαστε για τα σπίτια μας και την πατρίδα. Κοινός απατεώνας και ‘φακελάκιας’ ο Ηγουμενίδης» απαντά ο Μιχ. Λεονταράκης.
Χωρίς μπλόκα η Πελοπόννησος
Φεύγουν από τα μπλόκα των εθνικών οδών με τα τρακτέρ τους οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου και σημειώνουν πως ο «αγώνας μας για επιβίωση με αξιοπρέπεια συνεχίζεται».
Ειδικότερα, εκπρόσωποι των αγροτών από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου συναντήθηκαν σήμερα στην Τρίπολη και αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα μπλόκα, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι, «μετά τις ασαφείς εξαγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου στις δυο αλλεπάλληλες συναντήσεις εκπροσώπων αγροτών απ όλη την Ελλάδα, θεωρούμε πως τα δίκαια αιτήματα μας όχι μόνο δεν έχουν ικανοποιηθεί, αλλά χάσαμε και κεκτημένα πολλών χρόνων που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες».
Δηλώνουν ότι, «οι θέσεις μας παραμένουν αδιαπραγμάτευτες και καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στις προτάσεις μας».
Ακόμη οι αγρότες υπογραμμίζουν ότι, «θέλοντας να μη ταλαιπωρήσουμε άλλο τους συμπολίτες μας με κλείσιμο δρόμων, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με άλλες μορφές πάλης. Αποσύρουμε τα τρακτέρ απ’ τους δρόμους προσωρινά και δίνουμε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να επανεξετάσει το αγροτικό ζήτημα δίνοντας άμεσα λύσεις».
Τέλος τονίζουν πως, «εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην αδιάλλακτη στάση της και φέρει τα σχεδία νόμου του φορολογικού – ασφαλιστικού μη παίρνοντας υπόψη της σοβαρά τις προτάσεις μας θα μας βρει όλους απέναντι της».

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙΟΥ

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 7-9 μ.μ. ξεκίνησαν οι δωρεάν δράσεις του Κέντρου Νέων Νέας Φιγαλείας! Τα δωρεάν τμήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί είναι τα ακόλουθα:
  Τμήμα Εκμάθησης κιθάρας (για παιδιά και ενήλικες) με τον Κοκκώνη Δημήτρη Τμήμα Εκμάθησης Μπουζουκιού με τον Μπάκα Δημήτρη Τμήμα Δημιουργικής γραφής και φιλαναγνωσίας με την Καραγγελή Κυριακή-Μαρία και την Καραγγελή Αναστασία Τμήμα Εκμάθησης αγγλικής γλώσσας για ενήλικες με την Αδαμοπούλου Έφη Κατήχηση παίδων και νέων με τον πάτερ Αναστάσιο Αποστολόπουλο Τμήμα Έκθεσης Γυμνασίου και Λυκείου με την Κατσιώλη Δήμητρα Τμήμα ζωγραφικής με την Βλάχου Ειρήνη Θεατρική ομάδα με την Βλάχου Αναστασία Χειροτεχνία για παιδιά προσχολικής ηλικίας με την Βλάχου Αναστασία Τα μαθήματα θα γίνονται στο χώρο του Δημαρχείου Νέας Φιγαλείας. Οι εθελοντές του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου εύχονται καλή αρχή σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα!

Ελλάδα, η πατρίδα των Ζωντανών Νεκρών

Η Ελλάδα βυθίζεται στο ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΌ χάος την ώρα που η Ευρώπη αυτοακρωτηριάζεται, γράφει ο διεθνής Τύπος σχολιάζοντας την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με χιλιάδες πρόσφυγες παγιδευμένους στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Και όπως όλα δείχνουν θα μάς αφήσουν να γίνουμε απέραντο Νεκροταφείο Ζωντανών Νεκρών. Βολεύει άλλωστε και την Μέρκελ που έχει να αντιμετωπίσει απανωτές εκλογικές διαδικασίας καθώς και τις χώρες της βόρειας Ευρώπως που μας θεωρούν την εστία μόλυνσης του πλανήτη.
Η κόντρα στους κόλπους της Ε.Ε για το προσφυγικό, αποπροσανατολίζει τις Βρυξέλλες από την επίλυση των προβλημάτων της θέτοντας σε κίνδυνο τη συνθήκη Σένγκεν, επισημαίνουν γερμανικά δημοσιεύματα.
Daily Mail: Κίνδυνος να καταρρεύσει το σύστημα
To σύστημα των προσφύγων της Ε.Ε θα καταρρεύσει εάν δεν γίνει κάτι σε δέκα ημέρες, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα “Daily Mail”, αναπαράγοντας τις δηλώσεις του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Focus: H Eυρώπη ακρωτηριάζεται
H Eυρώπη ακρωτηριάζεται, γράφει το  γερμανικό περιοδικό “Focus” επισημαίνοντας ότι στους κόλπους της Ε.Ε, μαίνονται τέσσερις διαμάχες:
Πρώτη, η κόντρα Ελλάδας – Αυστρίας και άλλων χωρών των δυτικών Βαλκανίων, δεύτερη, η διαμάχη Αθηνών- Βρυξελλών, τρίτη, η κόντρα Βερολίνου- Βιέννης και τέταρτη, η κόντρα Ουγγαρίας – Γερμανίας και Ε.Ε. Οι διαμάχες αυτές αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή οικογένεια, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων, ανάμεσά τους και το προσφυγικό.
Για την Ελλάδα, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει χαρακτηριστικά πως, ο Έλληνας πρωθυπουργός τα βάζει με την Αυστρία, τα βάζει και με την Ε.Ε,  σχολιάζοντας την δυσφορία των Αθηνών μετά την απόφαση της Βιέννης να επιβάλει αυστηρότερη πολιτική στο προσφυγικό αλλά και την οργή του Αλέξη Τσίπρα για την στάση των Ευρωπαίων εταίρων που δεν εφαρμόζουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί.
Bild: Η Ελλάδα βυθίζεται στο προσφυγικό χάος
Η Ελλάδα βυθίζεται στο προσφυγικό χάος, είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας “Bild” που επισημαίνει ότι πλέον η κατάσταση στη χώρα είναι χαοτική κι ότι η κυβέρνηση των Αθηνών απειλεί με κατάρρευση την προσφυγική πολιτική της Ε.Ε.”Οι πρόσφυγες χάνουν την ελπίδα τους”, γράφει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, “την ώρα που η βόρεια Ευρώπη είναι ευχαριστημένη με την μείωση του αριθμού των προσφύγων ενώ η Ελλάδα βυθίζεται στο προσφυγικό χάος. Στην Αθήνα δεν περνά μέρα χωρίς μία νέα ιστορία τρόμου”, αναφέρει και προσθέτει: “Μετά το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ σε Αφγανούς πρόσφυγες, το χάος συνεχίζεται να εξαπλώνεται”.
Die Welt: «Διασώζει» την Μέρκελ το προσφυγικό και η ελληνική τραγωδία;
Για την γερμανική εφημερίδα “Die Welt”, η ελληνική τραγωδία θα μπορούσε να είναι η διάσωση της Μέρκελ. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες θέτει στην πρώτη γραμμή την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία καλείται να διαχειριστεί την κρίσιμη κατάσταση του προσφυγικού στην Ευρώπη την ώρα που ο ευρωπαϊκός νότος βυθίζεται σε ανθρωπιστική κρίση. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις τον ερχόμενο μήνα και, αν διαχειριστεί σωστά την κατάσταση με την Ελλάδα και την Τουρκία, τότε θα μειώσει τους κλυδωνισμούς στο κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, ενόψει της τριπλής κάλπης του Μαρτίου, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

16 προτάσεις για να περιοριστεί η φυγή των νέων Ελλήνων

Η μαζική έξοδος του πιο καταρτισμένου και νεαρού δυναμικού της χώρας τα χρόνια της κρίσης, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που υπονομεύει όχι μόνον το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και την προοπτική ανάκαμψης της χώρας, καταδικάζοντάς την σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής υπανάπτυξης.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, βάσει των οποίων από τα 427.000 άτομα που έφυγαν από τη χώρα από το 2008 έως και το 2013, οι 223.000 ήταν νέοι 25-39 ετών, η πλειοψηφία των οποίων πιθανολογείται βάσιμα ότι ανήκει στο υψηλότερα καταρτισμένο ποσοστό του πληθυσμού.
Η μαζική έξοδος του πιο νέου ηλικιακά πληθυσμού την επίμαχη περίοδο, με μικρές μάλιστα πιθανότητες επιστροφής, συνδυάζεται με τη μείωση του ολικού συντελεστή γονιμότητας στη χώρα μας, δηλαδή του αριθμού των παιδιών που θα έπρεπε να γεννήσει κάθε γυναίκα στη διάρκεια του γόνιμου βίου της προκειμένου ο πληθυσμός να παραμείνει σταθερός. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το ποσοστό αυτό πρέπει να είναι υψηλότερο του 2, στην Ελλάδα αναμένεται να επιδεινωθεί από το 1,53, που ήταν την περίοδο 1985-1990, στο 1,3 την περίοδο 2015-2020. Ετσι, το ποσοστό πληθυσμού σε ηλικία απασχόλησης, δηλαδή μεταξύ 15 και 64 ετών, την προσεχή πενταετία προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,64 μονάδες, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και τη φυσιογνωμία της κοινωνίας. Η ΤτΕ συστήνει μια δέσμη έξι προτάσεων για την ανακοπή της φυγής των νέων Ελλήνων, ενώ παράλληλα προτρέπει η πολιτική για την αντιμετώπιση της γήρανσης να περιλαμβάνει μέτρα και για το μεταναστευτικό. «Η ανάγκη για μια τέτοια πολιτική είναι ολοφάνερη», υπογραμμίζει, «αν ληφθούν υπόψη οι δυσμενείς δημογραφικές προοπτικές και όσα αρνητικά αυτές συνεπάγονται για την οικονομική μεγέθυνση, το ασφαλιστικό σύστημα και τελικά την κοινωνική ευημερία. Αυτά ισχύουν για τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και το μερίδιο των προσφυγικών ροών που η Ελλάδα αναλαμβάνει να δεχθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. υπό τις συνθήκες τις τωρινής κρίσης που δεν έχει προηγούμενο», καταλήγει.
Για την ανακοπή της φυγής ανθρωπίνου δυναμικού η ΤτΕ προτείνει την εκπόνηση και υλοποίηση εντός σχεδίου αναδιοργάνωσης της αγοράς εργασίας, με στόχο τον επανακαθορισμό των μορφών επιστημονικής και επαγγελματικής εξειδίκευσης, ώστε να αντιστοιχιστούν καλύτερα οι δεξιότητες των νέων με τη ζήτηση της αγοράς. Το κράτος θα πρέπει με δράσεις να στηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, να προάγει την αριστεία, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, αφού, όπως επισημαίνει, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η μετριοκρατία, ο νεποτισμός, η διαφθορά και η έλλειψη ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης ήταν μεταξύ των βασικότερων λόγων φυγής των νέων, όπως αυτοί καταγράφηκαν από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Η στρατηγική θα πρέπει να συμπεριλάβει και πολιτικές για την ένταξη των νέων εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας, καθώς διαπιστώνεται ότι το ποσοστό αυτών στη χώρα μας φθάνει το 19% του πληθυσμού της ηλικιακής ομάδας 15-24 ετών.
Πηγή: Καθημερινή 

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

TO ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Α΄  ΤΟΠΙΚΗ
 
Κρίσιμα ματς σε «Στ. Παπαδόπουλος», Πύργο Τριφυλίας, Διαβολίτσι
Με τρία πολύ κρίσιμα ματς στη «μάχη» της παραμονής, ανοίγει σήμερα η αυλαία της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας.
Συγκεκριμένα, ο Μεσσηνιακός «συγκρούεται» με τον Αστέρα Αρφαρών, ο Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας «κοντράρεται» με τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων στο τριφυλιακό ντέρμπι, ενώ ο ΑΟ Διαβολιτσίου περιμένει τον ΑΟ Σπερχογείας.
 
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ – ΑΡΦΑΡΑ
Μονόδρομος είναι η νίκη για τον Μεσσηνιακό στο σημερινό εντός έδρας αγώνα με τον Αστέρα Αρφαρών προκειμένου να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη και να βλέπει πιο αισιόδοξα τη συνέχεια του πρωταθλήματος.
Ο προπονητής των «πρασίνων» Τάσος Χατζηαγγελής και ο συνεργάτης του Γιώργος Κατσούλης έχουν όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Στην ομάδα των Αρφαρών τώρα νοκ άουτ είναι ο Παναγιώτης  Ματθαίος – Λίβας (τιμωρημένος).
Ο τεχνικός Στάθης Βανικιώτης και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν ένα θετικό αποτέλεσμα, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα για τη σωτηρία.
 
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ – Τ. ΑΓΡΑΣ
Χωρίς τον Μάριο Μπαρσελό (τιμωρημένος) αντιμετωπίζει τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων ο Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας στο τοπικό ντέρμπι. Ο τεχνικός Κώστας Λαμπρόπουλος αναμένεται να έχει στη διάθεσή του και τον Στέλιο Διαμαντόπουλο (στρατευμένος). Ο Μιλτιάδης θα προσπαθήσει να συνδυάσει νίκη με καλή εμφάνιση, συνεχίζοντας έτσι την εξαιρετική του πορεία.
Μία σημαντική απουσία έχουν και οι «ερυθρόλευκοι» των Γαργαλιάνων. Συγκεκριμένα ο προπονητής Θανάσης Λακριντής και ο συνεργάτης του Κώστας Γεωργακόπουλος δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον Λυκούργο Ανδρώνη (τιμωρημένος). Ο Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων θα «κυνηγήσει» ένα καλό αποτέλεσμα, παραμένοντας μακριά από την επικίνδυνη ζώνη.
 
ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ – ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ
Ως «τελικό» χαρακτηρίζουν τη σημερινή εντός έδρας συνάντηση με τον ΑΟ Σπερχογείας στο στρατόπεδο του ΑΟ Διαβολιτσίου και η νίκη αποτελεί μονόδρομο για να πάρουν βαθιά βαθμολογική ανάσα στην προσπάθεια που κάνουν για παραμονή στην κατηγορία.
Ο τεχνικός Σωτήρης Δημάκης και ο συνεργάτης του Μιχάλης Παυλάκης, μπορούν να υπολογίζουν στα πλάνα τους στην παρουσία και του Διονύση Δημόπουλου (εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί).
Χωρίς τον Θανάση Γεωργαντά (αποβλήθηκε στον προηγούμενο αγώνα με τον Πανθουριακό) θ’ αγωνιστεί η ομάδα της Σπερχογείας. Ο προπονητής Γιώργος Καλόμαλος θα έχει πάντως στη διάθεσή του τον Αργύρη Δικαίο (εξέτισε την ποινή του). Ο ΑΟ Σπερχογείας θα «κυνηγήσει» ένα θετικό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας τη θέση του στο βαθμολογικό πίνακα.
 
Οι διαιτητές των ματς της 22ης αγωνιστικής
Aναλυτικά τα ματς της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα σφυρίζουν, έχουν ως εξής:
 
Σήμερα – 3.30 μ.μ.
Γήπεδο Μεσσηνιακού «Σταύρος Παπαδόπουλος»
Μεσσηνιακός – Αστέρας Αρφαρών: Ηλ. Αλεξέας, Ν. Τσίρμπας, Β. Βρυώνης
Δημοτικό Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων: Δ. Πλακογιάννης, Χ. Τσοπανάκης, Μ. Μανιατέας
Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου
ΑΟ Διαβολιτσίου – ΑΟ Σπερχογείας: Γ. Μπλάνας, Φ. Κασκάνης, Στ. Τσαούση
 
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Πύλου
Τσικλητήρας Πύλου – Δωριέας Δωρίου: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Αν. Τσουκάλη, Ηλ. Ρέκκας
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Πάμισος Μεσσήνης – Απόλλων Καλαμάτας:  Ηλ. Αλεξέας, Ν. Τσίρμπας, Β. Βρυώνης
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Εθνικός Μελιγαλά – ΑΟ Κυπαρισσίας: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Δ. Σταυρόπουλος, Ε. Μπασιλάρης
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – ΑΣ Ανδρούσας: Ηλ. Νικολόπουλος, Ι. Γιαννέτσος, Μ. Μανιατέας
Ώρα 7.00 μ.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Πανθουριακός – ΑΟ Φαραί: Μ. Καρβούνης, Χ. Τσοπανάκης, Μ. Μανιατέας
 
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 21 αγώνες)
1. Πάμισος Μ. 58-8     54
2. Πύλος          49-19   51
3. ΑΟ Κυπαρισσίας    50-12   48
4. Εθνικός Μ.  39-22   40
5. AO Φαραί   32-25   35
6. Θουρία        31-25   34
7. Ανδρούσα   27-20   29
-. Ολυμπιακός Κ.        27-28   29
9. Μιλτιάδης    23-31   25
10. ΑΟ Σπερχογείας   25-45   22
11. Τ. Άγρας    21-42   21  
12.. Αρφαρά    27-45   19
13. Μεσσηνιακός        21-34   18
14.  Δώριο       20-57   16
15. ΑΟ Διαβολιτσίου  23-38   15
16. Απόλλων Κ.          14-37   14
 
 Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Mε τρεις ενδιαφέρουσες συναντήσεις ανοίγει η αυλαία της 20ής αγωνιστικής
 
Τρεις ενδιαφέρουσες συναντήσεις περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα της 20ής αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας. Συγκεκριμένα, η ΑΕ Αβίας «κοντράρεται» με τον Αίαντα Καλαμάτας, η Ομόνοια αντιμετωπίζει τον Κεραυνό Καλαμάτας στο τοπικό ντέρμπι, ενώ ο Χανδριναϊκός φιλοξενεί τον Απόλλωνα Πεταλιδίου.
 
ΟΜΌΝΟΙΑ – ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛ.
Επιστροφή στις νίκες (έπειτα από 5 αγωνιστικές με ισοπαλία και 4 ήττες) θέλει κόντρα στον Κεραυνό Καλαμάτας η Ομόνοια, ανεβαίνοντας βαθμολογικά.
Ο προπονητής Σωτήρης Μπουραντώνης (ο συνεργάτης του Αντώνης Αγγελής δεν θα βρεθεί στον πάγκο λόγω υποχρεώσεων με τον ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας, καθώς υπερασπίζεται την εστία του), θα έχει στη διάθεσή του και τον Δημήτρη Μπάλλα (εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί).
Ένα καλό αποτέλεσμα θέλει ο Κεραυνός Καλαμάτας, για ν’ απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Ο τεχνικός Νίκος Μουλατσιώτης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
 
ΑΕ ΑΒΙΑΣ – ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ.
Μονόδρομος είναι η νίκη για την ΑΕ Αβίας στη σημερινή συνάντηση με τον Αίαντα Καλαμάτας για να μην απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από την προνομιούχο τριάδα. Ο προπονητής της ομάδας του Κάμπου Διονύσης Πουλής δεν μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία του δυναμικού αμυντικού Θάνου Γαλανόπουλου (τραυματίας).
Χωρίς τον Ηλία Λαγωνικάκο (αποβλήθηκε στον προηγούμενο αγώνα με τον Ηρακλή Καλαμάτας), θ’ αγωνιστεί ο Αίαντας Καλαμάτας. Υπολογίζεται κανονικά ο Κωστής Παπαβασιλόπουλος (εξέτισε την  ποινή του).
Ο τεχνικός Γιάννης Σακελλαρόπουλος και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν αξιόλογη εμφάνιση και θετικό αποτέλεσμα.
 
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ – ΠΕΤΑΛΙΔΙ
Νίκη με καλή εμφάνιση θα επιδιώξει να συνδυάσει κόντρα στον Απόλλωνα Πεταλιδίου ο Χανδριναϊκός, βελτιώνοντας έτσι τη θέση του στην κατάταξη. Ο τεχνικός Δημήτρης Μάλαμας και οι συνεργάτης του Στάθης Θερριός έχουν όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Μια σημαντική απουσία έχει η ομάδα του Πεταλιδίου και είναι εκείνη του «πορτιέρο» Παναγιώτη Μπεκιάρη (τιμωρημένος). Ο προπονητής Αλέκος Τσατάς και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν βαθμό ή βαθμούς.
 
Οι διαιτητές των αγώνων της 20ής αγωνιστικής
Αναλυτικά οι αγώνες της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος  της Α1 Τοπικής κατηγορίας που διεξάγονται σήμερα και αύριο με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τους «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
 
Σήμερα - 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ομόνοια – Κεραυνός Καλαμάτας: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Ι. Μαντάς, Στέφανος Παλλαδινός
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Αβίας – Αίαντας Καλαμάτας: Ηλ. Νικολόπουλος, Δ. Σταυρόπουλος, Δ. Γιαννακλής
Δημοτικό Γήπεδο Μεθώνης
Χανδριναϊκός – Απόλλων Πεταλιδίου: Μ. Καρβούνης, Ι. Γιαννέτσος, Δ. Ταβουλαρέας
 
 
Κυριακή 21  Φεβρουαρίου – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
ΑΟ Ασπροχώματος – Εράνη Φιλιατρών: Μ. Καρβούνης, Δ. Ταβουλαρέας, Δ. Γιαννακλής
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Ακρίτας Κορώνης – ΑΟ Μεθώνης: Π. Σερεμέτης, Στ. Παλλαδινός, Θ. Αγγελακάκης
Γήπεδο Άριος
Νέος Άρις – Παπαφλέσσας Χώρας: Δ. Πλακογιάννης, Ηλ. Τσουλάκος, Μ. Μανιατέας
Ώρα 7.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ηρακλής Καλαμάτας – Αναγέννηση Παραλίας: Ηλ. Αλεξέας, Ε. Παναγιωτόπουλος, Β. Βρυώνης
 
 
 
 
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 19 αγώνες)
1. Εράνη Φ.     53-19   44
2. Κορώνη       45-24   41
3. Αναγέννηση Π.       40-22   40
4. ΑΕ Αβίας    24-15   38
5. Ασπρόχωμα            29-30   27
6. Αίαντας Κ.  27-21   25
-.  Χανδριναϊκός          34-33   25
8. Ομόνοια      31-31   24
9. Χώρα          27-32   23
10. Πεταλίδι    24-40   18
-. Νέος Άρις 21-49      18
12. ΑΟ Μεθώνης        17-26   17
13. Κεραυνός Κ.         13-35   13
14. Ηρακλής Κ.           18-26   12
 

 Β΄ ΤΟΠΙΚΗ 
Eκτός έδρας Αστέρας Μικρομάνης, Ολυμπιακός Ανάληψης 
Ο πρωτοπόρος του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας Αστέρας Μικρομάνης «κοντράρεται» σήμερα με τον ΑΟ Φυτειάς στο Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης», ενώ ο Ολυμπιακός Ανάληψης, που οδηγεί την κούρσα στον 2ο όμιλο «συγκρούεται» με τα Πράσινα Πουλιά στο ίδιο γήπεδο, για την 18η αγωνιστική.
Στον 1ο όμιλο ξανά, ο Διαγόρας Κοπανακίου αντιμετωπίζει τον ΠΑΟ Καλού Νερού στο τριφυλαικό ντέρμπι, ο Ηρακλής Κυπαρισσίας φιλοξενεί την ΑΕ Γαργαλιάνων, ενώ η Θύελλα Μερόπης περιμένει τον Παπαφλέσσα  Άμφειας.
Στον 2ο όμιλο τώρα, η Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης «συγκρούεται» με τον ΑΟ Στενωσιάς, ενώ ο ΠΑΟ Καλλιθέας υποδέχεται τον Παπαφλέσσα Βλαχόπουλου.
 
Οι διαιτητές των συναντήσεων της 18ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος  της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Σήμερα – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
Ηρακλής Κυπαρισσίας – ΑΕ Γαργαλιάνων: Χ. Γεωργαντάς, Δ. Σταύρου, Δ. Τάγαρης
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Θύελλα Μερόπης – Παπαφλέσσας Άμφειας: Κ. Αντωνόπουλος, Αρ. Κυριόπουλος, Δ. Ρηγοπούλου
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Διαγόρας Κοπανακίου – ΠΑΟ Καλού Νερού: Π. Σερεμέτης, Θ. Αγγελακάκης, Ξ. Κωνταντόπουλος
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης – ΑΟ Στενωσιάς: Ι. Κουτσαναστάσης, Μ. Ζέρβας, Γ. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Πράσινα Πουλιά – Ολυμπιακός Ανάληψης: Ηλ. Σκόρδος, Ε. Μπασιλάρης, Κ. Βοσνάκης
Γήπεδο Καλλιθέας
ΠΑΟ Καλλιθέας – Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Ηλ. Ρέκκας, Αν. Τσουκάλη
Ώρα 7.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φυτειάς – Αστέρας Μικρομάνης: Β. Σακκάς, Ν. Τσίρμπας, Ε. Μπασιλάρης
 
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου – 10.00π μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ατρόμητος Καλαμάτας – Δόξα Καλαμάτας: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Δ. Σταύρου, Φ. Χέλη
Ώρα 12.30 μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Πανιώνιος – Ατρόμητος Πλατέος: Ι. Μαντάς, Στ. Μπότη, Γ. Μιχαλόπουλος
Ώρα 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Πατίστα – ΑΕ Αιθαίας: Φ. Κασκάνης, Δ.Σταύρου, Αντ. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Πλάτσας
ΑΕ Μάνης – Θύελλα Χαρακοπιού: Χ. Γεωργαντάς, Κ. Βοσνάκης, Αρ. Κυριόπουλος
 
 
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΕΚ Καλαμάτας – Παναθηναϊκός Κ.: Ηλ. Σκόρδος, Ξ. Κωνσταντόπουλος, Δ. Τάγαρης
 

 Γ΄  ΤΟΠΙΚΗ
AE Λογγάς – ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας για τον 2ο όμιλο 
Η ΑΕ Λογγάς που βρίσκεται στη δεύτερη θέση του 2ου ομίλου του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, υποδέχεται σήμερα τον ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 14ης (και τελευταίας) αγωνιστικής.
 
Οι διαιτητές των αγώνων της 14ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 14ης (και τελευταίας) αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν» έχουν ως εξής:
 
 
Σήμερα – 3.30 μ.μ.
Γήπεδο Λογγάς
ΑΕ Λογγάς – ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας: Απ. Καυκάς, Ευστ. Αναγνωστόπουλος, Αντ. Μιχαλόπουλος
 
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου – 11.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ερμής Καλαμάτας – Ίκαρος Καλαμάτας: Ηλ. Τσουλάκος, Π. Κομπιλίρης, Γ. Νιάρχος
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
Πανευαϊκός – ΑΟ Βέργας: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Αν. Τσουκάλη, Ηλ. Ρέκκας
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
ΠΑΟΚ – Αστέρας Βαλύρας: Ηλ. Σκόρδος, Αθ. Παπαϊωάννου, Δ. Ρηγοπούλου
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Δαναός – ΑΣ Φυτειάς: Δ. Γιαννακλής, Ε. Τσαούση, Π. Καράβολας
 
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Θησέας Καλαμάτας – ΑΟ Χατζή: Δ. Σταυρόπουλος, Αθ. Παπαϊωάννου, Β.-Ε Ρηγοπούλου
Ώρα 6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Νέδουσα Αλαγωνίας – Νέστορας Πύλου: Στ. Τσαούση, Φ. Χέλη, Ευστ. Αναγνωστόπουλος

Ρεπό: ΑΟ Λεΐκων 

Εικονική 3D περιήγηση στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα!

Πώς θα σας φαινόταν μια εικονική περιήγηση στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα μέσα από το κινητό σας φορώντας ειδικά γυαλιά; Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται υπερβολικά φιλόδοξο και ανέφικτο, όμως το καινοτόμο αυτό εγχείρημα αποτόλμησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, σε συνεργασία με το «Διάζωμα» και το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρηματικότητας «Εικονική Επιχείρηση».
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα«Πατρίς» η υπεύθυνη των προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας του Β΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, Δήμητρα Χατζηαντωνάκη, 22 μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου αποφάσισαν να «υιοθετήσουν» τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα και να δημιουργήσουν ένα προϊόν με την επωνυμία APPOLLO.
«Τα παιδιά δημιούργησαν μία εικονική πολιτιστική επιχείρηση  με την επωνυμία EΠΕΙΚΟΝ (www. Epeikon.gr) και παρήγαγαν το προϊόν τίτλο APPOLLO (APP = APPlication APOLLON), το οποίο ανήκει στη συλλογή προϊόντων με την επωνυμία GRAΕCIΑΕ MΙRACULΑ (ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ), καθώς εμπνεύστηκαν από τη μοναδικότητα του ναού του Επικούριου Απόλλωνα» τόνισε στην εφ.«Πατρίς» η κα Χατζηαγγελάκη και πρόσθεσε ότι από την έρευνα που έκαναν οι μαθητές/τριες διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των πολιτών δεν συνηθίζουν να επισκέπτονται τα αρχαιολογικά μνημεία, σε αντίθεση με τους ξένους που έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου. Έτσι επέλεξαν τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ακριβώς γιατί είναι ένα μνημείο παραμελημένο».
Σύμφωνα με το project, οι μαθητές/τριες δημιούργησαν μια Εικονική Πολιτιστική Επιχείρηση με την επωνυμία ΕΠΕΙΚΟΝ,  η οποία «επιδιώκει την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων και συγκεκριμένα του αρχαίου μνημείου του Επικουρίου Απόλλωνα» όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα www.epeikon.gr.
To προϊόν που δημιούργησαν είναι καινοτόμο και τιτλοφορείται APPOLLO (APPlication APOLLON). Περιλαμβάνει μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, με ακριβή μοντελοποίηση του ναού του Επικούριου
Απόλλωνα και την παρουσίασή του στην αρχική μορφή, καθώς και γυαλιά cardboard. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η συσκευή θα ενσωματώνεται στα γυαλιά και μέσα από την εφαρμογή θα μπορεί ο χρήστης να κάνει εικονική τρισδιάτατη (virtual 3d) περιήγηση στον ναό. Την επιστημονική εποπτεία έχει αναλάβει ο ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του «Διαζώματος», Βασίλης Λαμπρινουδάκης.
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Πατρίς» η κα Χατζηαγγελάκη, η εφαρμογή αρχικά θα περιλαμβάνει δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.
«Στόχος μας είναι μελλοντικά να βάλουμε τα γαλλικά και τα γερμανικά. Μεσα στην περιήγηση θα βλέπεις ποια σημεία σε ενδιαφέρουν θα επικεντρώνεσαι σε αυτό, θα βλέπεις μια κάρτα με πληροφορίες και ταυτόχρονα θα την ακούς και ηχογραφημένη. Είναι ένα πάρα πολύ ωραί project, το οποίο απαιτεί πολλή δουλειά, όμως τα παιδιά έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο» επισήμανε χαρακτηριστικά στην .
Το κόστος είναι ιδιαίτερα αυξημένο, καθώς θα χρειαστεί η συνδρομή ειδικού για τη ψηφιακή μοντελοποίηση του ναού, ειδικός για την εφαρμογή του κινητού, τα γυαλιά, κ.ά., για αυτό και οι μαθητές/τριες ήδη οργάνωσαν ένα bazaar για τη συγκέντρωση χρημάτων. Το πρωτοπόρο εγχείρημα αναμένεται να παρουσιαστεί σε μεγάλη εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ενώ το διήμερο 22-23 Απριλίου το σχολείο θα επισκεφθεί τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την εφαρμογή, θα δοθούν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα « Η Χαρά».