Pages

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ ΚΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΛΛΑ Η ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

               

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΟΜΑΛΗ η κίνηση στην αγορά της Τριφυλίας με ικανοποίηση για σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία που μονοπωλούν τις πασχαλινές αγορές, όχι όμως για τους εμπόρους που βλέπουν μέτρια εισροή εσόδων από τους επισκέπτες την φετινή χρονιά.
Πιο αναλυτικά ο Ηλίας Ζουρτσάνος κρεοπώλης κτηνοτρόφος που μιλά για στήριξη της τοπικής οικονομίας, τόνισε ότι η κατάσταση στην αγορά ήταν ικανοποιητική από τη Μ. Τετάρτη σε σχέση με πέρσι με τιμές μειωμένες κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια είναι από 7,90 ως 8,90 με ντόπια κρέατα παραγωγής μας που προτιμά ο καταναλωτής σε δύσκολες εποχές, ενώ γενικά η κίνηση ήταν καλή από τον Μάρτιο ενώ μειωμένη κίνηση παρατηρείται στα υποπροιόντα κρεατικών καθώς το κόστος για ένα κοκορέτσι είναι σημαντικό. Πρόσθεσε ότι ελληνοποιήσεις κρεάτων δεν υπάρχουν στην περιοχή μας ιδίως σε συνοικιακά κρεοπωλεία και ίσως συμβαίνουν σε αλυσίδες καταστημάτων.
Η ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΛΟΝ..
Μέτρια η κίνηση στα Λαική αγορά παραγωγών στη Κυπαρισσία όπου ο κ. Γιώργος είπε ότι η λαική ρήμαξε καθώς ο κόσμος δεν προλαβαίνει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, ενώ ήταν απαισιόδοξος για το μέλλον των αγροτών καθώς οι εξαγωγές είναι μειωμένες ενώ είπε ότι άλλοι μας κάνουν κουμάντο για 60 χρόνια....Ο κ. Χρήστος μας εξήγησε ότι η κίνηση στη λαική είναι μειωμένη καθώς ο κόσμος με τόσους φόρους δεν μπορεί να πληρώνει τα χρέη του οπότε δεν πάει καλά η οικονομία με το κόσμο να αγοράζει λίγα προιόντα σε μικρές ποσότητες, ενώ ευχήθηκε για τον ελληνικό λαό να έχει μυαλό και σύνεση. Ενώ για την Κυβέρνηση είπε ότι μας γέλασε αλλά το πολιτικό σύστημα κουβαλάει αμαρτίες του παρελθόντος...
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΛΕΕΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ 
Ο Πρόεδρος της Ελεγκτικής επιτροπής των Εμπόρων Πελοποννήσου κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος μίλησε για καθημερινή μάχη της επιβίωσης καθώς η αγορά της Τριφυλίας δεν είναι αυτή που περίμενε ο εμπορικός κόσμος ενώ όλη η Ελλάδα βράζει στο ίδιο καζάνι με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι κοιυμπωμένος αγοράζοντας μόνο τα απαραίτητα. Επέκρινε το γεγονός αύξησης του ΦΠΑ που θα βουλιάζει τα έσοδα που θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα, ενώ για τη Τριφυλία επισήμανε ότι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ικανοποιητικό αλλά χωρίς κάτι διαφορετικό. Σχετικά με την οικονομία υπογράμμισε δήλωσε ότι φοβάται ότι με βάση την επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να οδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός ενώ παρά το ότι η Ελλάδα παράγει δεν μας αφήνουν να σηκώσουμε κεφάλι με μνημόνια. Διευκρίνισε ότι η Ελλάδα παράγει χρυσό και ορυκτά είδη, αλλά οι πόροι της θα αφομοιωθούν από τα μεγάλα συμφέροντα ενώ είπε ότι με τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού δεν ασχολούνται οι πολιτικοί μας καταλήγοντας ότι η Ελλάδα είναι πειραματόζωο. Ευχήθηκε το φως της Ανάστασης να φωτίσει πρώτα από όλα τους πολιτικούς μας και όλο το κόσμο. 

ΤΥΧΑΙΑ...ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τυχαία στην παραλία της Καλαμάτας συναντήθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Οι δυο τους τα είπαν σε πολύ κλίμα και αντάλλαξαν ευχές για τις Άγιες αυτές ημέρες. Μετά φυσικά ήπιαν τον καφέ τους....παρουσία αυτοδιοικητικών τους παραγόντων στην κεντρική πλατεία της πόλης...Ο νοών νοείτο...

ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΓΛΟΜΠΩΝ


Μεγάλη Παρασκευή και το Θείο δράμα κορυφώθηκε παρουσία πιστών και επισκεπτών στην πόλη της Κυπαρισσίας. Οι πιστοί γέμισαν τις εκκλησίες αντλώντας πίστη και ελπίδα. Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης η περιφορά των Επιταφίων σε όλη την Πελοπόννησο. Στην Κυπαρισσία οι θρησκευτικές τελετές έγιναν χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας- Ολυμπίας. Στην κεντρική πλατεία της πόλης έγινε δέηση με το μήνυμα του τοπικού ιεράρχη παρουσία αυτοδιοικητικών παραγόντων και του εκπροσώπου της περιφέρειας Πελοποννήσου .
 Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα η συνάντηση των Επιταφίων και στις άλλες πόλεις. Εκατοντάδες κόσμου βρέθηκαν στις εκδηλώσεις, ενώ το Ομογενειακό πρακτορείο ειδήσεων εκπροσώπησε ο αρχισυντάκτης μας ο οποίος στέλνει εικόνα στους απόδημους συμπατριώτες μας...

ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

Στο Καλό Νερό γευμάτισε χθες το μεσημέρι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη! Ο πρώην πρωθυπουργός θα περάσει τις άγιες μέρες του Πάσχα στο Κορακοχώρι Ηλείας, όπου έχει εξοχικό και συχνά, όποτε βρίσκει χρόνο, επισκέπτεται. 
Ήρθε στο ΚΑΛΟΝΕΡΟ και μετά πήγε Κορακοχώρι ο Σημιτης!! Δήλωση για τον ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ και το ΕΥΡΩ που μας έβαλε με λάθος στοιχεία δεν έκανε. Τι έφαγε; Μνημόνιο σπαγγάτο!! Καλη Ανάσταση απο ολους! Καλη απαλλαγή! Καλονεριτες φίλοι μου...

Σκηνικό κρίσης ξανά από την κυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα

«Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για τα 3,6 δισ. – Ματαιώθηκε το Eurogroup της Μ. Πέμπτης – Διαβάστε τα δύο non paper με τα οποία η κυβέρνηση δικαιολογεί τις απόψεις της

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών καθώς, μετά το χθεσινό αδιέξοδο και την ματαίωση του εκτάκτου EUROGROUP που δρομολογείτο για την Μεγάλη Πέμπτη, σήμερα θα ξεκαθαρίσει αν οι συνομιλίες στο Χίλτον θα συνεχιστούν -«για τα μάτια» τουλάχιστον και ως ένδειξη «καλών προθέσεων» τις επόμενες ώρες ή μέρες στην Αθήνα, ή αν οι απεσταλμένοι των δανειστών θα αποχωρήσουν εσπευσμένα από την Αθήνα, με ορίζοντα πιθανής επιστροφής πλέον μετά την Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα.
Μπροστά στο διαφαινόμενο ναυάγιο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να θέσει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο τη διαφωνία με τους δανειστές, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να τηλεφωνήσει την Μεγάλη Τετάρτη στον ΝΤΌΝΑΛΝΤ ΤΟΥΣΚ με αίτημα για έκτακτη ΣΎΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΉΣ για την Ελλάδα.
Η στάση των δανειστών θα δείξει αν υπάρχει και μικρό έστω περιθώριο υποχώρησής τους, στην απαίτηση για λίστα με συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θα πρέπει να τα νομοθετήσει «εδώ και τώρα».
Από πλευράς της, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το «πικρόν ποτήριον», να αποκαλύψει δηλαδή από τώρα με ποια ακριβώς μέτρα δεσμεύεται να «κλειδώσει» τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018 ή και τα επόμενα χρόνια. Και καθώς ταυτόχρονα, «σαρώνοντας» τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών φορέων, δίνει την εικόνα ότι προετοιμάζεται για παρατεταμένη «ανομβρία» δόσεων και ρευστότητος, δημιουργώντας και κλίμα αβεβαιότητος στην αγορά και την κοινωνία.
Στο εσωτερικό (και εσωκομματικό) μέτωπο όμως, η κυβέρνηση ήδη πανηγυρίζει ότι «έκλεισε συμφωνία» για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, παραλείποντας να αναφέρει πάντως ότι η συμφωνία των δανειστών στηρίζεται και στην «χέρι με χέρι» ανταλλαγή που ζήτησαν, δηλαδή λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. που θέλουν να τα εγκρίνουν ταυτόχρονα και όλα μαζί από τώρα.
H κατάσταση είναι περισσότερο άσχημη από όσο εμφανίζεται, όπως έδειξε και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που υπογραμμίζει το κόστος των ατέρμονων διαπραγματεύσεων και το θεωρεί μεγαλύτερο από το κόστος των υφεσιακών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, ή και εκείνων που ζητούν οι θεσμοί.
Το γεγονός άλλωστε ότι οι δανειστές της βάζουν «το μαχαίρι στο λαιμό» για να ψηφίσει τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. δείχνει πως δεν αρκούνται σε μάλλον γενικόλογες δεσμεύσεις της, ότι δηλαδή εάν μια φορά το χρόνο (άνοιξη του 2017 και του 2018) και …κατόπιν εορτής (αφού οριστικοποιηθούν από τη Eurostat τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς) αποκαλυφθεί ότι έπεσε έξω στους στόχους του, τότε ο (εκάστοτε) υπουργός Οικονομικών θα προβαίνει σε λήψη μέτρων «αγνώστου ταυτότητος», που θα αποφασίζονται εκείνη τη στιγμή.

ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ;

Εχει ήδη γραφεί στον Πελοποννησιακό τύπο. Η αναφορά που είχε κάνει πριν ένα χρόνο στις δικαστικές αρχές για την διαχείριση Τατούλη, πήρε όπως φαίνεται τον δικαστικό της δρόμο. Εχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία με τις καταθέσεις περιφερειακών συμβούλων, παραγόντων,δημοσιογράφων και άλλων. Η εισαγγελικές αρχές διερευνούν την νομιμότητα των αποφάσεων Τατούλη αλλά και την διαχείριση. Σύμφωνα με πληροφορίες στο περιβάλλον Τατούλη υπάρχε κινητικότητα και ανησυχία αλλά και η διαβεβαίωση του ίδιου του περιφερειάρχη ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα και θα πέσουν στο κενό οι καταγγελίες αυτές. Μετά το Πάσχα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ...ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ μετά την ολοκλήρωση της Αποκαθήλωσης η πιο μεγάλη ημέρα του Επιτάφιου Θρήνου με την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής όπου  θα συναντηθούν μετά τις 10 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης οι ανθοστολισμένοι Επιτάφιοι στους Ιερούς Ναούς της Κυπαρισσίας.
Πλήθος πιστών συμμετέχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται με σύμμαχο τον καλό καιρό,, ενώ τα έθιμα τηρούνται δεόντως οικογενειακά στην περιοχή μας καθώς μετά τον Επιτάφιο Θρήνο ακολουθεί η Ανάσταση!!

ΣΤΗ ΠΥΛΟ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ;

Στην αγαπημένη του Πύλο βρίσκεται ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο μεσσήνιος πολιτικός που όπως κάθε χρόνια τις Άγιες αυτές ημέρες της περνά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, έγινε δεκτός με θέρμη από τους συντοπίτες και φίλους του.
Ωστόσο η πολιτική είδηση είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός ανοίγει το πολιτικό του γραφείο στην Καλαμάτα και μετά την αποπομπή από την Κεντρική επιτροπή Σαμρικών στελεχών που αρκετοί ήταν Τριφύλιοι, δεν αποκλείεται να δούμε να ετοιμάζει νέο πολιτικό φορέα μέσα στο καλοκαίρι...

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

       
 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ προορισμό αποτελεί η Τριφυλία για το Πάσχα καθώς η κίνηση κορυφώνεται την Μ. Παρασκευή ξεκινώντας ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Αρκετοί νέοι αλλά και δημότες που έχουν περιουσία στην περιοχή κατακλύζουν τις πόλεις με τα χωριά όπως επιτάσσει το έθιμο ενώ στα δημόσια μέσα μεταφοράς η κίνηση είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρσι.
Ήδη στο οδικό δίκτυο της Τριφυλίας υπάρχει δύναμη της Τροχαίας για την ομαλή μετάβαση των εκδρομέων αλλά και επισκεπτών στην περιοχή κατά μήκος των εθνικών δρόμων ενώ ήδη διεξάγονται έλεγχοι για σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας. Κίνηση υπάρχει παράλληλα στα καταστήματα εστίασης καθώς ο καιρός είναι σύμμαχος των επισκεπτών ενώ η αγορά των πόλεων θα είναι ανοιχτή το Μ. Σάββατο ως τις 6 το απόγευμα. Ωστόσο αρωγός στην κοσμοσυρροή αποτελεί το τριήμερο μετά το Πάσχα με τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς.
ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία αισιόδοξος ήταν ο Πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Τριφυλίας Κώστας Αγγελόπουλος ο οποίος σε επικοινωνία μαζί του τόνισε ότι : «Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις για το  καλοκαίρι οι κρατήσεις είναι ιδιαιτέρα ικανοποιητικές μετά τον Ιούνιο, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει τι θα συμβεί με την αγορά της Ρωσίας" ενώ για την Πασχαλινή περίοδο πρόσθεσε ότι οι κρατήσεις ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 80% με το ενδιαφέρον να αυξάνεται ανά περιοχή. Στην περιοχή Αη Γιαννάκη οι κρατήσεις σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τζαναβάρη καλύπτουν την πληρότητα ως το Μ. Σάββατο, ενώ στη πόλη της Κυπαρισσίας πληρότητα ήδη εμφανίζεται σε δύο μονάδες με 90%. Το Πάσχα αποτελεί κρίσιμο τεστ για τη θερινή περίοδο και όλα δείχνουν ότι αν δεν έχουμε πολιτικές εξελίξεις μπορεί να κινηθεί ικανοποιητικά...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας ενόψει των γιορτών του Πάσχα , λόγω της αυξημένης ζήτησης προϊόντων ζωικής προέλευσης και με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας  έχει εντατικοποιήσει τους Κτηνιατρικούς Υγειονομικούς Ελέγχους .
Θέλοντας δε, να ενημερώσει υπεύθυνα τους Καταναλωτές συνιστά τα κάτωθι:

1.      Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
2.      Αγοράστε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία, και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια. Οι συνθήκες σφαγής και μεταχείρισης των ζώων παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική υγειονομική κατάσταση του κρέατος. Υπενθυμίζουμε ότι η σφαγή ζώντων ζώων (αρνιών κλπ.) απαγορεύεται αυστηρά σε χώρους εκτός σφαγείων.
3.      Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και καθαριότητας του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
4.      Για την προμήθεια αμνοεριφίων, εντέρων και γενικότερα κρέατος :
   
     α. Να μην αγοράζετε αρνιά και κατσίκια που δε φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό- υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα εσφάγησαν σε μη ελεγχόμενους από την Κτηνιατρική Υπηρεσία χώρους και κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες.
     β. Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι  χρώματος   «τυρκουάζ»   («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133), και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά Ε.Ε.Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης,«EΛΛAΣ»  για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
     γ. Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό», δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή)  και  σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
     δ. Κάθε σφάγιο υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών
    ε. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σφάγια τα οποία δε φέρουν καθόλου σφραγίδες, ή φέρουν  σφραγίδες διαφορετικές από τις προβλεπόμενες, δεσμεύονται από την αρμόδια αρχή ελέγχου.
    στ. Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί, δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις. Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
    ζ. Τα  «εντεράκια» που θα αγοράσετε για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
    η. Υπενθυμίζουμε ότι σε αιγοπρόβατα ηλικίας έως 12 μηνών απαγορεύεται μόνο οσπλήνας, ο οποίος θα πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και να μην περιέχεται στη «συκωταριά» που διατίθεται προς πώληση στον καταναλωτή. Στα ζώα αυτά επιτρέπονται όλα τα υπόλοιπα τμήματα, περιλαμβανομένων και των σπλάχνων (έντερα, πνεύμονες κλπ.), όπως και το κεφάλι.
    θ. Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένης «συκωταριάς», ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναγραφή ημερομηνίας  κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δε θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα.
    ι. Το κρέας από το αρνάκι γάλακτος έχει ροζ χρώμα, τα κόκαλά του είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο
5.      Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων :

   α. Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα.Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και εγκυμονπούν κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.( μελιταίος πυρετός)..
   β. Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κ.λ.π.
   γ. Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
   δ. Τα προϊόντα στα οποία το ζωικό λίπος έχει αντικατασταθεί από φυτικά λιπαρά είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ  ΠΡΟΪΟΝΤΑ και θα πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

6.       Για την προμήθεια Αυγών :
  
   α. Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Ο διακριτικός αυτός αριθμός περιλαμβάνει τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής (0= βιολογικά, 1= ελεύθερης βοσκής, 2= αχυρώνα ή στρωμνής, 3= κλωβοστοιχίας), τη χώρα προέλευσης (για τη χώρα μας αναγράφεται ως ΕL), τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, και τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.
   β. Στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα (Εξαιρείται η διάθεση από παραγωγούς σε τοπικά μικρά καταστήματα που έχουν όμως καταχωρηθεί στην κτηνιατρική υπηρεσία). Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού), δηλαδή τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου, την κατηγορία ποιότητας και βάρους, και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες κατά ανώτερο, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας)καισφραγισμένα εσωτερικά τα αυγά με την σφραγίδα της χώρας προέλευσης
     Επιπλέον, οι συσκευασίες αυγών κατηγορίας Α πρέπει να φέρουν στην εξωτερική τους επιφάνεια ευανάγνωστη ένδειξη της μεθόδου εκτροφής.
   γ. Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των σωστών ενδείξεων στη συσκευασία τους, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
   δ. Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως  «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
   ε. Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με της φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
   στ. Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
   ζ. Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
   η. Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
   θ. Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
   ι. Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό αεροθάλαμο.
7.      Προμήθεια αλλαντικών :

   α. Το περίβλημά τους να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
   β. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
   γ. Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
   δ. Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
   ε. Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αέρος, πολλά από τα οποία όσο είναι ακέραια μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου.
   στ. Πρέπει να φέρουν ενδείξεις με την επωνυμία και διεύθυνση του παρασκευαστή ή του διακινητή, τον κωδικό αριθμό Ε.Ε. (ωοειδής σφραγίδα), το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία ανάλωσης.
   ζ. Μερικά προϊόντα (χωριάτικα λουκάνικα) μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από ορισμένα «παραδοσιακά» κρεοπωλεία, εφόσον αυτά έχουν εφοδιαστεί με την απαραίτητη (σχετική) άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
8.      Σοκολατένια αυγά :

   Για την αγορά «σοκολατένιων αυγών» που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται επίσης για τρόφιμα, για τα οποία ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση, την έκθεση, και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης  τροφίμων.
   Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών, το οποίο αν αποτελείται από «παιχνιδάκια» μικρών διαστάσεων μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή αυτοτραυματισμό σε παιδιά μικρής ηλικίας, όπως και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης

Παρέμβαση Γόντικα για τα εσπεριδοειδή

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μια σημαντική παραγωγή εσπεριδοειδών με βασικότερες τις Περιφερικές ενότητες Αργολίδας και Λακωνίας, αλλά και σημαντικές παραγωγές και στις άλλες Περιφερειακές ενότητες. Το εισόδημα των μικρών και μεσαίων παραγωγών συμπιέζεται χρόνο με το χρόνο και πολλοί αγρότες ξεκληρίζονται. Η κατάσταση φέτος είναι απελπιστική. Στην Αργολίδα έχουν μείνει πάνω στα δέντρα περισσότεροι από 20.000 τόνοι πορτοκάλια, ενώ σημαντικές ποσότητες έπεσαν από τα δέντρα και κατεστράφησαν. Στη Λακωνία, τόνοι πορτοκάλια Μέρλιν λόγω υπερωρίμανσης και υψηλών θερμοκρασιών έπεσαν και καταστράφηκαν, όμως υπάρχουν ακόμη πάνω στα δέντρα σημαντικές ποσότητες.
Χιλιάδες τόνοι μανταρινιών Ορτανίκ και μανταρινιών Κλημεντίνης παραμένουν αδιάθετα ενώ κάποιες μικροποσότητες που απορροφά το εμπόριο τις παίρνει σε εξευτελιστικές τιμές, ουσιαστικά τα παίρνει τζάμπα. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι πορτοκάλια Βαλέντσια (που ουσιαστικά τώρα ξεκινάει η περίοδος συγκομιδής) παραμένουν αδιάθετα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον απορρόφησης και οι όποιες μικροποσότητες απορροφώνται από το εμπόριο, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Μικρότερες ποσότητες υπάρχουν στους νομούς Μεσσηνίας και Κορινθίας. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που αγωνίζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πέραν των άλλων, στις υπάρχουσες συνθήκες επικεντρώνεται στη διεκδίκηση της απορρόφησης της υπάρχουσας ποσότητας των εσπεριδοειδών μέσω της κοινωνικής απόσυρσης με ευθύνη του κράτους και σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν στον αγρότη ένα εισόδημα να ζήσει και να ξανακαλλιεργήσει.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΑΝΤΟΥ

Μετά την Ανάσταση η... σταύρωση για τον ελληνικό λαό με τα νέα μέτρα. Τα 3,6 δισ. του νέου πακέτου μέτρων περιλαμβάνουν μόνο περικοπές και στο στόχαστρο μπαίνει κυρίως το δημόσιο. Οι δανειστές δεν δέχονται σε καμία περίπτωση να υπάρξουν επιπλέον φόροι, δέχονται μόνο, όπως άλλωστε απαιτούν εδώ και χρόνια να υπάρξει μόνο κατάργηση, πλήρης μάλιστα, τωνν φοροαπαλλαγών, και αυτή τη φορά να υπάρξει, αν χρειαστεί, με το πρόσθετο πακέτο μέτρων δραστική μείωση των δαπανών. Έτσι το πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνει: Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο Απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου Μειώσεις Δαπανών στον Τομέα της Υγείας Μειώσεις στις κύριες συντάξεις Οι περικοπές θα είναι σε όλα τα επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά στους υπαλλήλους του Δημοσίου το πακέτο με τα προληπτικά μέτρα εκτός από τις μειώσεις μισθών που πιθανότατα θα ξεκινήσουν από τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια θα περιλαμβάνει και αλλαγές στις αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων καθώς θα προβλέπει και μείωση του προσωπικού και έτσι πρέπει να υπάρξει και σχετική μείωση της δαπάνης για τις αποζημιώσεις. Τα άσχημα για τον δημόσιο τομέα δεν σταματούν εδώ καθώς παγώνουν οι προσλήψεις, ενώ στις περικοπές το πακέτο θα περιλαμβάνει και μειώσεις στις δαπάνες για την παιδεία και για την Υγεία.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΓΙΑ 10ΗΜΕΡΟ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ


Δεκαήμερο εκπτώσεων θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα καταστήματα θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους καταναλωτές από 4 Μαΐου, ενώ επιπλέον την Κυριακή 8 Μαΐου τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από τις 11πμ έως 8μμ.

38χρονος απατεώνας ξάφρισε την Πελοπόννησο!

Στη σύλληψη ενός 38χρονου στον Πειραιά, που από το Μάρτιο του 2013 είχε καταφέρει να αποσπάσει από δεκάδες επιχειρηματίες χρηματικά ποσά, υποδυόμενος τον εμπορικό συνεργάτη τους και χρησιμοποιώντας πραγματικά ονόματα, προχώρησε η διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Ο 38χρονος, σύμφωνα με την αστυνομία, αφού επικοινωνούσε τηλεφωνικά με εκπροσώπους εταιριών και επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας πραγματικά ονόματα προμηθευτών τους, ζητούσε ως εξυπηρέτηση να καταβάλουν σε οδηγούς μισθωμένων οχημάτων ΤΑΞΙ, κατ’ εντολήν του, συμφωνηθέν χρηματικό ποσό για την παραλαβή ενός δέματος και με την υπόσχεση ότι τις επόμενες ώρες θα περάσει από το κατάστημά τους, για να τους δώσει τα χρήματα.
Ο συλληφθείς χρησιμοποιούσε ανυποψίαστους οδηγούς μισθωμένων οχημάτων ΤΑΞΙ οι οποίοι αφού παρέδιδαν το δέμα σε διάφορους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και το οποίο περιείχε κενές θέσεις από cd και έναν φάκελο, επέστρεφαν για να παραδώσουν το φάκελο με το χρηματικό ποσό στον 38χρονο. Για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα θύματά του, αλλά και με τους οδηγούς των ΤΑΞΙ, ο 38χρονος χρησιμοποιούσε κάρτες κινητών τηλεφώνων που αντιστοιχούν σε άγνωστους αλλοδαπούς και τις οποίες απενεργοποιούσε μετά το πέρας της εξαπάτησης, προκειμένου να αποφύγει τον εντοπισμό και σύλληψή του. Όπως προέκυψε από την μέχρι τώρα έρευνα, από το Μάρτιο του έτους 2013 ο συλληφθείς, ακολουθώντας το συγκεκριμένο τρόπο δράσης, είχε εξαπατήσει εβδομήντα άτομα σε όλη την Ελλάδα και ιδίως στην περιοχή της Αττικής και επιπλέον στην Κόρινθο, στην Χαλκίδα, στην Κατερίνη, στο Ναύπλιο, στην Καλαμάτα, στο Βόλο, στην Τρίπολη, στην Καρδίτσα και στα Χανιά.

ΔΕΝ ΜΑΣΗΣΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ LEADER

ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ παρουσιάζεται η Δ.Ε. Φιλιατρών σύμφωνα με δηλώσεις αιρετών καθώς η απουσία ομογενοποίησης και η κοινή διεκδίκηση επίλυσης ζωτικών θεμάτων της Τριφυλιακής πόλης αποτελούν μείζον θέμα. Η παράταξη της πλειοψηφίας εδώ και καιρό έχει δεχθεί πλήγμα μετά την παραίτηση του Προέδρου της Δ. Κοινότητας κ. Φαρμάκη ο οποίος έχει εκφράσει την πικρία του για σημαντικά θέματα που δεν υλοποιούνται. Ένας τεχνοκράτης που η γνώμη του είχε βαρύνουσα σημασία αλλά δεν ακούστηκε παρά τις υποσχέσεις. Αυτή την φορά με άμεσο αληθινό λόγο το έλλειμμα που υπάρχει στην ιστορική πόλη έχει αποτυπώσει μέχρι και ο Αντιδήμαρχος Φιλιατρών. Ο κ.Βασίλης Παπαθεοδοσίου που ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του μίλησε για το κενό που υπάρχει στην πρόσφατη ημερίδα για το Leader στην Κυπαρισσία με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας. Οι φορείς της πόλης είχαν μιλήσει για το παράδειγμα του Εδαφολογικού εργαστηρίου που χρηματοδοτήθηκε και σήμερα...ΔΕΝ υπάρχει ούτε το κτίριο. Να συμπληρώσουμε ότι δεν είναι το μόνο. Σήμερα ΔΕΝ υπάρχει παρά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν ούτε το Αγροτικό ινστιτιούτο, ενώ και το ΚΕΓΕ Φιλιατρών παραμένει αναξιοποίητο
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΕ ΑΓΡΙΛΙ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ
Ο λόγος του κ. Παπαθεοδοσίου που μπήκε στα..χωράφια του Αντιδημάρχου Τεχνικών υπηρεσιών που ήταν παρών ήταν αποστομωτικός. Στην ημερίδα εστίασε στο θέμα της ύδρευσης που αποτελεί χρόνιο πρόβλημα χωρίς μελέτες αποκατάστασης και σύνδεσης, για το θέμα των εισροών από το πρωτογενή τομέα που δεν αξιοποιούνται, αλλά και ζητήματα υποδομών πέρα από τις οδικές αρτηρίες και τα πολιτιστικά δρώμενα. Μίλησε για το λιμάνι του Αγρίλι που αποτελούσε κέντρο διακίνησης σταφίδας αλλά παραμένει σε άθλια κατάσταση αλλά και το αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Κυριακής. Το οποίο φροντίζουν ευτυχώς σύλλογοι και ιδιώτες. Τέλος να σημειώσουμε ότι στα Φιλιατρά επικρατεί αναβρασμός για το θέμα της ΔΕΗ ενώ παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί με τα Αστυνομικά τμήματα. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 1 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Ανοδική πορεία, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθούν οι τιμές της ντομάτας (πρώτης ποιότητας) στα δημοπρατήρια της νότιας Ελλάδας, σε αντίθεση με την Λαχαναγορά της Αθήνας που παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Αντιθέτως στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης η τιμή παρουσιάζει μείωση (-10%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως δηλώνουν παραγωγοί και από την Τριφυλία, «οι τιμές της ντομάτας καθορίζονται ανάλογα με την ζήτηση, που αναμένεται να αυξηθεί λόγω των εορτών του Πάσχα. Αυτή την εποχή ο μέσος όρος της τιμής για την ντομάτα καλής ποιότητας στα δημοπρατήρια της κυμαίνεται στα 80 λεπτά το κιλό και σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνά το 1 ευρώ».
Πάντως σε ρεπορτάζ που παρουσίασε ο ΑγροΤύπος μιλώντας με στέλεχος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης μας ανέφερε ότι «η μείωση της τιμής οφείλεται στις εισαγωγές που έκαναν τα σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση στη λαχαναγορά και να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετες». ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΜΕΣΩ ΔΕΗ

Σύμφωνα με το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ μπορεί να κατασκευαστεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 και να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του ίδιου χρόνου. Δύο καλώδια θα συνδέουν σε λίγα χρόνια την – ηλεκτρικά απομονωμένη σήμερα - Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως προβλέπει στο 10ετές πρόγραμμα έργων ο Διαχειριστής του Ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας (ΑΔΜΗΕ). Το πρώτο έργο, η λεγόμενη «μικρή διασύνδεση», πρόκειται να συνδέσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο.
Θα είναι ένα καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος ισχύος 2χ150 ΚV σε μήκος περί τα 120 χιλιόμετρα και θα ποντίζεται από το ακρωτήριο Μαλέας της Λακωνίας για να φτάσει στον υφιστάμενο υποσταθμό στα Χανιά. Σύμφωνα με το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ μπορεί να κατασκευαστεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 και να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του ίδιου χρόνου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 325,9 εκατ. ευρώ.

ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ Μ.Κ.Ο.

Την δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών στην περιφέρεια Πελοποννήσου εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μετά το τέλος σύσκεψης στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και στελέχη της περιφέρειας. «Τους χώρους θα τους καθορίσουμε σε συνεργασία με την περιφέρεια», πρόσθεσε, «ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει τη δημιουργία αυτών των κέντρων φιλοξενίας – με βάση τις υποδείξεις και τα σχέδια της ίδιας της περιφέρειας – ως προς την σίτιση, τις συνθήκες υγιεινής και την υγειονομική φροντίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας».
Ο Δημήτρης Βίτσας επανέλαβε ότι «πρέπει να υπάρχει ένας γενικός καταμερισμός, με βάση τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής αλλά και την ιστορία της και την οικονομική της δυνατότητα, ώστε να μην δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος σε μια περιοχή, όπως στην Ειδομένη. Θα φιλοξενήσουμε παντού πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

19.000 ΕΥΡΏ ΤΟ ΚΌΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ-ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ....

ΤΙΣ 19.000 ευρώ συνολικά θα ανέλθει το ποσό που θα δαπανήσει ο Δήμος Τριφυλίας προκειμένου να συμμετέχει στην τριήμερη έκθεση Ελλάδος Γεύσεις που διεξάγεται στην Αθήνα σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση υπ.αρ. 90/2016 του Δ.Σ. Τριφυλίας που αναρτήθηκε στην Διαύγεια. Στην εκδήλωση συμμετέχει ο Δήμος με 25 εκθέτες ενώ παρουσία θα έχει ο Σύλλογος Ξενοδόχων Τριφυλίας σε μια προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής ταυτότητας. Η προσπάθεια είναι θετική πέρα από την ενοικίαση του περιπτέρου μαζί με μουσαμάδες και μεταφορά χορευτικών συγκροτημάτων ενώ θα υποστηρίζεται από έντυπο υλικό.
 Ωστόσο στην αναλυτική περιγραφή της Διαύγειας χωρίς διάθεση να σχολιάζουμε διαρκώς γιατί η ουσία βρίσκεται στις λεπτομέρειες φαίνεται ότι η μεταφορά αιρετών και υπαλλήλων θα κοστίσει συνολικά 2.500 ευρώ, το περίπτερο 13.500 ευρώ ενώ υπάρχουν τα...απρόβλεπτα ύψους 300 ευρώ. Απρόβλεπτα ή μη σημασία έχει αν τελικά από την συνολική δαπάνη του έργου έρθουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Το μόνο ερώτημα που προκύπτει είναι αν τελικά οι αιρετοί -όχι οι υπάλληλοι που φυσικά επωμίστηκαν το βάρος της εκδήλωσης- που λαμβάνουν οδοιπορικά και έξοδα παραστάσεως μαζί με αντιμισθίες ως συνήθως, τώρα θα πληρωθεί διαμονή και βενζίνες για μόνο μόνο έκθεση; Αν γίνουν δηλαδή 10 εκθέσεις το ποσό θα είναι 10πλάσιο; Και γιατί στο Δ.Σ. Τριφυλίας ειπώθηκε ότι οι αιρετοί δεν θα πάρουν οδοιπορικά από το Δημοτικό κορβανά;
ΙΩΑΝ. ΜΠ

Τέλη κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. με τον μήνα

Τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για ένα μήνα, για ένα τρίμηνο ή έως το τέλος του έτους, καταβάλλοντας τέλη αναλογικά με τους μήνες κυκλοφορίας συν ένα πρόστιμο θα έχουν οι πολίτες σύμφωνα με διάταξη που προωθείται στη Βουλή. Ειδικότερα, οι πολίτες θα μπορούν να παραλάβουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους: • για ένα μήνα, καταβάλλοντας τα τέλη που αντιστοιχούν στο όχημά τους για 2/12 των ετήσιων τελών. • για τρεις μήνες, καταβάλλοντας τα τέλη που αντιστοιχούν σε 4/12 των ετήσιων τελών.
 • για τους υπόλοιπους μήνες ως το τέλους του έτους, προσαυξημένα κατά 2/12 των ετήσιων τελών. Η ανάληψη των πινακίδων, θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αρθούν από την «ακινησία» όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περίπου 750.000 αυτοκίνητα και να αντλήσει πρόσθετα έσοδα. Πάντως όσοι πραγματοποιούν άρση ακινησίας έστω και για ένα μήνα θα επιβαρυνθούν με τεκμήριο διαβίωσης και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης ανάλογα με τους μήνες που θα έχουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΥΙΚ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ- ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΝ

"H Ανάσταση θα έρθει και για τον τόπο μας" τόνισε σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης BEST ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ο Υπουργός Εργασίας μίλησε γι' αυτό τονίζοντας ότι αποτελεί μια μεταρρύθμιση που θα δώσει πνοή, αναφέρθηκε στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην ισονομία που επιχειρεί αυτό να φέρει, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Σε ότι αφορά τις βελτιώσεις ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτές θα επιχειρηθεί να έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, οπότε και θα συνεχιστεί η συζήτηση, ενώ θα έχουν ως βάση τις ενστάσεις που έχουν καταγραφεί από τους φορείς. "
Θα επιχειρήσουμε ότι το καλύτερο" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος. Παράλληλα απαντώντας για την πορεία της διαπραγμάτευσης ο Υπουργός μιλώντας στο BESTτόνισε ότι η "Ανάσταση θα έρθει και για τον τόπο μας". Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις και τα αποτελέσματα από την Eurostatγια την πορεία της οικονομίας πέρυσι το επιβεβαιώνουν, εστίασε στο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σημείωσε σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ζητούνται ότι είναι πέρα από κάθε λογική.

Έκανε Ψώνια αξίας 950 ευρώ και ήθελε να φύγει σαν κύριο

ΕΝΑ απίστευτο τρόπο βρήκε Έλληνας να κάνει δωρεάν ψώνια χωρίς να πληρώσει αλλά τελικά το..έβαλε στα πόδια. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για ένας 29χρονο Ελληνας ο οποίος πήγε σε γνωστό σούπερ μάρκετ "Lidl" στον εθνικό δρόμο της Κυπαρισσίας, κάνοντας αγορές 950 ευρώ σε ένα καρότσι το οποίος χωρίς να πληρώσει λόγω απουσία της υπαλλήλου εκείνη την ώρα το οδήγησε στο όχημά του. Ωστόσο οι υπάλληλοι όταν το αντιλήφθηκαν τον αναζήτησαν στο πάρκινγκ του καταστήματος για να πληρώσει πριν μεταφερθούν τα αγαθά στο αυτοκίνητο.
Ο 29χρονος μόλις τους είδε προτίμησε και το έβαλε στα πόδια αφήνοντας το καρότσι και το όχημά του. Τελικά ειδοποιήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας για το συμβάν ώστε να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία ενώ σε βάρος του 29χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή χωρίς όμως αυτόφωρο το οποίο είχε περάσει αλλά κατασχέθηκε το αυτοκίνητό του ως πειστήριο. Θα οδηγηθεί στο ακροατήριο όταν φυσικά διεξαχθεί η δίκη αλλά το συμβάν είχε όντως προκαλέσει ενδιαφέρον ΙΩΑΝ. ΜΠ.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROL

Η άρση των capital controls θα καθυστερήσει, δεδομένου ότι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για γρήγορη βελτίωση σε επίπεδο καταθέσεων εφέτος. Είναι ενδεικτικό πως οι αρχικές προβολές των αρμόδιων διευθύνσεων των τραπεζών, οι οποίες περιελήφθησαν στα πλάνα αναδιάρθρωσης που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέβλεπαν αύξηση της καταθετικής βάσης για ολόκληρο το 2016 κατά 7,5 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή όμως είχε στηριχθεί στην υπόθεση ότι όλα θα είχαν τελειώσει εγκαίρως και πως από τις αρχές του δεύτερου τριμήνου οι καταθέσεις θα άρχιζαν να επιστρέφουν στο σύστημα.
Αντί αυτού από τον περασμένο Ιούλιο ως και τα τέλη Φεβρουαρίου, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 2,55 δισ. ευρώ, παρά την επιβολή των capital controls. Τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση υπολοίπων κατά 161 εκατ. ευρώ, ενώ τον δεύτερο μήνα του χρόνου λόγω αρκετών πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου οι εκροές έφτασαν τα 702 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάρτιος σε επίπεδο συστήματος αναμένεται στάσιμος, ενώ ίδια εικόνα υπάρχει και για τις πρώτες ημέρες του Απριλίου

ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΛ ΚΑΙ ΕΠΑ.Λ.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας αναρτήθηκαν τα μηχανογραφικά δελτία για τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν φέτος στις 16 Μαΐου, ημερομηνία που ισχύει τόσο για εκείνους που θα δώσουν με το νέο σύστημα εξετάσεων, είτε για εκείνους που θα δώσουν με το παλιό. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 17 Μαΐου. Δείτε αναλυτικά: - το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2016 με το Νέο σύστημα - το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ 2016 με το Νέο σύστημα - το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα - το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ-Α΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ

Mε το σύνολο των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων να ζητούν στην ακρόασή τους στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την άμεση απόσυρσή του, το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και το "ραντεβού" πλέον ανανεώθηκε για μετά το Πάσχα, όταν θα διεξαχθεί η τρίτη συνεδρίαση, επί των άρθρων την Πέμπτη 5 Μαΐου.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπερασπίζοντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που επιφέρει το σχέδιο νόμου και απαντώντας στη σωρεία των ενστάσεων που κατέθεσαν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και ομοσπονδιών συνταξιούχων, υποστήριξε ότι επέρχεται «μια πρωτοφανής ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν εκείνος που επιθυμούσε να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας με κοινωνικό χαρακτήρα και φροντίδα για τους αδυνάτους». Υπάρχουν, είπε «ένα εκατομμύριο άνεργοι, ντελιβεράδες κλπ., που όλοι κερδίζουν από αυτό το σχέδιο νόμου... Το 90% των ασφαλισμένων κερδίζουν από αυτή τη μεταρρύθμιση. Επέκρινε την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ότι δεν ανταποκρίθηκαν στον διάλογο, όπως και τους συλλόγους των επιστημονικών κλάδων.

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Δωρεάν στο διαδίκτυο μαθήματα που διδάσκονται στα Πανεπιστήμια

Ψηφιακά μαθήματα που διδάσκονται στα Πανεπιστήμια & τα ΤΕΙ προσφέρονται πλέον δωρεάν στη διαδικτυακή πλατφόρμα opencourses.gr.
Αυτό που προσφέρουν είναι νέες γνώσεις, επιμόρφωση, εξειδίκευση και ευκαιρία στη μάθηση. 
Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται όπως φοιτητές και απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μαθητές, επαγγελματίες αλλά και κάθε άνθρωπος που επιθυμεί να διευρύνει τις γνώσεις του μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε μια σειρά από εκατοντάδες μαθήματα που διδάσκονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι μόνο.  
Αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 3.400 μαθήματα από 25 διαφορετικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση των μαθημάτων ανά Ακαδημαϊκό ίδρυμα ή ανά θεματική περιοχή με ένα κλικ.
H δράση, έργο «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» όπως ονομάζεσται, βραβεύτηκε από τον διεθνή οργανισμό Open Education Consortium.  

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Με «μουρμούρες» εγκρίθηκε, τελικά, κατά πλειοψηφία, η δαπάνη και η ψήφιση πίστωσης, ενώ έγινε ο καθορισμός των όρων του πρόχειρου διαγωνισμού «Εργασίες Καθαρισμών Αντιπυρικής/Αντιπλημμυρικής Προστασίας Κοινοχρήστων Χώρων και Παραλιών Δ.Ε. Κυπαρισσίας», προϋπολογισμού 58.843,20 ευρώ με ΦΠΑ, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας. Η τεχνικοοικονομική μελέτη που εκπονήθηκε από την Τ.Υ. αφορά σε απαραίτητες εργασίες για την πολιτική προστασία και τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και παραλιών της Δ.Ε. Κυπαρισσίας για το έτος 2016. Όπως αναφέρεται: «Οι εργασίες Πολιτικής Προστασίας (Π.Π.) περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των ρεμάτων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και τον καθαρισμό των ζωνών πυρασφάλειας των ΧΑΔΑ και των αγροτοδασικών δρόμων για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιάς. Οι εργασίες Καθαρισμού Κοινόχρηστων Χώρων και Παραλιών (Κ.Κ.Χ.Π.) περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των παραλιών από φύκια και φερτά απορρίμματα και την περιοδική αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, δηλαδή την προώθηση των απορριμμάτων και την επίχωσή τους με χώμα.
Ο καθαρισμός της παραλίας θα γίνει σε δύο φάσεις: με ελαστικοφόρο φορτωτή θα απομακρυνθούν τα φύκια που έχουν συσσωρευτεί σε συγκεκριμένα σημεία της παραλίας. Τα φύκια τα οποία θα απομακρύνονται από τις ακτές θα συγκεντρώνονται σε κατάλληλα σημεία, απ’ όπου θα είναι δυνατή η φόρτωσή τους σε φορτηγά αυτοκίνητα του αναδόχου, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρονται και απορρίπτονται στο ΧΑΔΑ Κυπαρισσίας “Αλιμάκι”. Οι εργασίες θα εκτελεσθούν με κατάλληλα μισθωμένα μηχανήματα, με χειριστές που θα έχουν τα ανάλογα προσόντα, και συγκεκριμένα: ελαστικοφόρος φορτωτής άνω των 90 ΗΡ, ερπυστριοφόρος περιστρεφόμενος εκσκαφέας άνω των 100 ΗΡ, φορτωτής- εκσκαφέας άνω των 90 ΗΡ, ανατρεπόμενο φορτηγό χωρητικότητας 7-10 tn, ανατρεπόμενο φορτηγό χωρητικότητας 17-22 tn, διαμορφωτήρας γαιών (grader) άνω των 90 ΗΡ, προωθητήρας (bulldozer) τύπου D7 ή παρεμφερής άνω των 150 ΗΡ, ελκυστήρας με χορτοκοπτικό, ελκυστήρας με μηχάνημα καθαρισμού παραλιών».
Οι θέσεις άμεσης επέμβασης είναι: ΧΑΔΑ «Αλιμάκι» της Δ.Ε. Κυπαρισσίας, η διάνοιξη –συντήρηση των κάτωθι αγροτοδασικών δρόμων: «Βρύσες - Ψυχρό Βουνό», «Τσιβιδιά» προς Μπλεμενιάνους. Οι παραλίες που θα καθαριστούν είναι: «Αη Λαγούδης» επιφάνειας 12,00 στρ. και Αποβάθρα προς «Camping» 15,00 στρ. Ο καθαρισμός των ρεμάτων θα γίνει σταδιακά και μέχρι το τέλος της σύμβασης. Τα κύρια ρέματα που χρήζουν επέμβασης είναι στις θέσεις Μυραίικα, Τερψιθέα, Σπηλιά.
Toυ Ηλία Γιαννόπουλου

ΧΑΟΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Απογοητευτική και δραματική είναι ίσως φτωχές λέξεις για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας της Μεσσηνίας, με το ΠΕΔΥ – πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας λόγω ελλείψεων να καταρρέει. Συγκλονιστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν πριν λίγες ημέρες στο 1ο Ιατρικό Συνέδριο Επαγγελματικής Πρακτικής που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Η «ακτινογραφία» των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα αποκαλύπτει μια εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης. Επιπρόσθετα, ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες. Οι ελλείψεις σε γιατρούς στο πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας είναι τεράστιες, ενώ και τα εργαστήρια υπολειτουργούν. Πανελλαδικά Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν:
- Σε 29 Δήμους της χώρας, δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός στο Δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ). - Χωρίς παιδίατρο έχουν μείνει περισσότεροι από 62 Δήμοι σε όλη τη χώρα. - 107 Δήμοι δεν έχουν γυναικολόγο. - Σε 136 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος. - Στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης, στην κεντρική του ομιλία τόνισε: «Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει μείνει ακάλυπτο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Στους περισσότερους Δήμους δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες και οι κάτοικοι είναι εγκαταλελειμμένοι στο έλεος του Θεού. Σε πολλές περιοχές οι ασθενείς εξαναγκάζονται να αλλάξουν πόλη και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται. Στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για τη διάλυση του συστήματος Π.Φ.Υ. Πρόσφατα παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί … «ασκήσεις επί χάρτου» και δεν έχει καμιά ρεαλιστική εφαρμογή, ενώ δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει». -

Κυπαρισσία, η αρχόντισσα της Μεσσηνίας




Αυτό που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά για την Ελλάδα είναι ότι σε κάθε γωνιά της μπορείς να βρεις απροσδόκητα ωραία μέρη και να ανακαλύψεις μυστικές ομορφιές σε περιοχές γεμάτες γοητεία.
Μια από αυτές τις περιοχές είναι και η Κυπαρισσία της Μεσσηνίας. Χτισμένη αμφιθεατρικά απλώνεται στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω ή «Ψυχρό», όπως είναι επίσης γνωστό, και προσφέρεται για μια ήρεμη απόδραση γεμίζοντας τον επισκέπτη με όμορφες εικόνες. Βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και όποιος φτάσει εκεί θα έχει την ευκαιρία να δει πολλά αξιόλογα μέρη, αμμουδερές παραλίες και να απολαύσει ωραίες γεύσεις. Η ιστορία της Κυπαρισσίας χάνεται στα βάθη της ιστορίας ενώ τα ομηρικά χρόνια ονομαζόταν «Κυπαρισσίεντας» και ανήκε στο βασίλειο της Πύλου, του βασιλιά Νέστορα. Στην Κυπαρισσία έχουν ανακαλυφθεί τάφοι της Κλασικής και Ρωμαϊκής εποχής, ενώ στην κορυφή του όρους Ψυχρό υπάρχει Φράγκικο Κάστρο.
Ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι ο Αρχαιολογικός Χώρος της Περιστεριάς, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού όπως επίσης και το φαράγγι που βρίσκεται δίπλα σε αυτόν.
Το κάστρο βέβαια που δεσπόζει στην πόλη είναι αυτό που καλωσορίζει τον επισκέπτη και αποτελεί το μπαλκόνι της Κυπαρισσίας με ατελείωτη θέα ενώ τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα καλντερίμια που θα δει κανείς πιο χαμηλά να το «αγακαλιάζουν» ολοκληρώνουν την εικόνα. Η Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου είναι επίσης ένα ησυχαστήριο ανάμεσα σε δεκάδες διαφορετικά δέντρα που θα σας γαληνέψει ενώ από τη Δεξαμενή ο επισκέπτης θα απολαύσει μια μοναδική θέα που θα του μείνει αξέχαστη. Από εκεί μπορεί να δει κανεις από μια άλλη οπτική γωνία την όμορφη πόλη της Κυπαρισσίας ενώ το μάτι του θα χαθεί στη θάλασσα.
Εκτός όμως από τα σπουδαία αξιοθέατα, η Κυπαρισσία έχει και πολύ όμορφες παραλίες που την κάνουν να αποτελεί τον ιδανικό προορισμό που συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά.
Με πιο γνωστή την μεγάλη παραλία της Κυπαρισσίας, Αϊ-Λαγούδη, υπάρχουν κι άλλες είτε οργανωμένες είτε όχι που σίγουρα καλύπτουν όλα τα γούστα. Καλό Νερό, Σανί και Στόμιο είναι μερικές από αυτές και είναι ιδιαίτερα γνωστές. Αν βρεθείτε για απόδραση στην Κυπαρισσία μη διστάσετε να ρωτήσετε τους φιλόξενους κατοίκους για τα μικρά «μυστικά» της για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της περιοχής.
kuparissia1kuparissia4kuparissia3kuparissia5
Απο το newsbeast

Στήριξη άπορων Τρίτεκνων οικογενειών στη ΜΕΣΣΗΝΙΑ

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ενημερώνει ότι στα πλαίσια της προσπάθειας συνεχής υποστήριξης των άπορων Τρίτεκνων οικογενειών που αποτελούν μέλη μας, την Μεγάλη Δευτέρα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο που διαθέτουμε προσφέραμε σε 55 οικογένειες κρέας, καθαριστικά, γάλα, ρύζι, πατάτες, φρούτα και αλεύρι τα οποία το περασμένο διάστημα είχαμε παραλάβει από επιχειρήσεις, εθελοντικές ομάδες καθώς και μεμονωμένους πολίτες. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη όλων στο έργο μας. Επίσης θα αποτελούσε παράληψη αν δεν ευχαριστήσουμε και τους πολυάριθμους εθελοντές του συλλόγου μας που βοήθησαν να γίνει η διανομή των παραπάνω ειδών.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ LEADER ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

THN προετοιμασία του προγράμματος LEADER στην Τριφυλία ανέλυσαν οι εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας σε μια αναλυτική ημερίδα που διεξήχθη στην Κυπαρισσία παρουσία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπου ακούστηκαν αρκετές αλήθειες για τις ατέλειες του παρελθόντος αλλά και την εξωστρέφεια που απαιτούν οι καιροί που ζούμε.
Ο κ. Γ. Αργυράκης ως εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής μαζί με το επιστημονικό προσωπικό εμβάθυνε στην υλοποίηση του προγράμματος που θα ξεκινήσει με ένα κανονιστικό πλαίσιο από τις αρχές του 2017 όπου θα προκηρύσσονται επιλέξιμα έργα, ενώ η διάρκειά του τίθεται χρονικά ως το 2022 περίπου δηλαδή 2 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τους τομείς δράσεις στο μικρότερο σε πόρους πρόγραμμα έθεσαν συνεργάτες του ενδιάμεσου φορέα υλοποίησης, ενώ οι αιρετοί στους χαιρετισμούς τους μίλησαν για νέα αρχή όπως ο κ. Αδρακτάς αλλά αίσθηση προκάλεσε παρέμβαση φορέα για έργα του Leader που εγκαταλείφθηκαν όπως το Εδαφολογικό εργαστήριο Φιλιατρών στο οποίο σήμερα δεν υπάρχει ούτε το κτίριο που ξεκίνησε..
ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ
 Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος Φιλιατρών κ. Παπαθεδοσίου μίλησε για σοβαρές ανάγκες της περιοχής όπως η ύδρευση με άλλα έργα που μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει όσο οφείλει στην υλοποίηση σοβαρών μελετών. Μάλλον η ομογενοποίηση του Δήμου καταγράφηκε ως αγκάθι στην ημερίδα για το μέλλον. Σύλλογοι πάντως από τα Φιλιατρά έθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για επιλέξιμες δαπάνες έργων μέσα από την πολιτιστική άυλη κληρονομία αλλά και την δημιουργία έργων όπως ο κ. Γιακουμάκης. 
4 ΑΞΟΝΕΣ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΣΤΙΑΣΕ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος επικεντρώνοντας στο πρωτογενή τομέα μιλώντας για αξιοποίηση του πλαισίου επενδύσεων σε πάγιες εγκαταστάσεις με σχέδια εξωστρέφεια στην τόνωση του αγροτικού τομέα, την ώρα που οι παραγωγοί αυτοχρηματοδοτούν μελέτες για έργα στη περιοχή. Για τις επενδύσεις δημοσίου χαρακτήρα έθεσε προτάσεις για ανάδειξη του αλιευτικού τομέα με την μεταποίηση και την οικοτεχνία φέροντας ως παράδειγμα την μονάδα τυποποίησης σαρδέλας στο Μάραθο. Ωστόσο μίλησε για τα αλιευτικά καταφύγια με έργα υποδομής, την ανάδειξη ιδιωτικού τομέα μέσα από δράσεις αξίας με τυποποίηση προιόντων, ενώ για την καινοτομία έθεσε ως στόχο τον οινοτουρισμό που γνωρίζει μεγάλη άνοδο στη Τριφυλία. Επίσης εξήγησε την φιλοσοφία για προβολή ειδών, συλλογικών δράσεων, ενώ έθιξε το θέμα των δρόμων που αγγίζει μεγάλα ύψη αλλά και το θέμα της πόντισης τεχνητού υφάλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο.....ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ 

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Έξι άτομα συνελήφθησαν στη Μεσσηνία την Παρασκευή, σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση που εφαρμόστηκε σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σε όλους τους νομούς, έγιναν έλεγχοι σε 902 άτομα, εκ των οποίων 704 ήταν ημεδαποί και 198 ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε 713 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν 140 άτομα, από τα οποία 80 ήταν ημεδαποί και 60 ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 59 άτομα. Πιο αναλυτικά στη Μεσσηνία συνελήφθησαν:
- Τρεις τσιγγάνοι, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας. - Ένας Έλληνας, για παραβίαση σφραγίδας που έθεσε η Αρχή.
- Ένας Έλληνας για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
- Ένας αλλοδαπός, οι οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά 309 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, 7 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και 3 παραβάσεις για στέρηση Αδείας Μουσικών Οργάνων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς..

Η Βοϊδοκοιλιά στις 8 ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας

Στις οκτώ πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδος συγκαταλέγονται τα Λαλάρια της Σκιάθου, σύμφωνα με άρθρο του Conde Nast Traveller, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού περιοδικού στον κόσμο. Η διάσημη παραλία του νησιού του Παπαδιαμάντη φιγουράρει στην τέταρτη θέση στο CNT, μαζί με το Ναυάγιο της Ζακύνθου, το Σαρακήνικο της Μήλου, το Πόρτο Κατσίκι, που βρίσκεται στη Λευκάδα, το Μπάλο, τον Άγιο Παύλο στη Ρόδο, το Μύρτο της Κεφαλονιάς και τη Βοϊδοκοιλιά στη Μεσσηνία.

Προβληματισμός για πυρκαγιές λόγω σκουπιδιών και έλλειψης πόρων

Ο συντονισμός της δράσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών εν όψει της έναρξης αντιπυρικής περιόδου ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηλείας στο μικρό Συνεδριακό Κέντρο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα σκουπίδια, καθώς και η έλλειψη πόρων και προσωπικού. Ο αντιπέρ/ρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος έκανε σύντομο απολογισμό της περασμένης χρονιάς και επισήμανε τα φετινά προβλήματα, με σημαντικότερο τα μειωμένα κονδύλια από την πολιτεία

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ- Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ...

          

    ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
@ΚΑΛΗ εβδομάδα των παθών φίλοι και φίλες. Τα Πάθη των μνημονίων που αλλάζουν ονόματα, την εξαύλωση της μεσαίας τάξης, την καταρράκωση της επιχειρηματικότητας αποτελούν τα συγκοινωνούντα δοχεία μιας χώρας που περιμένει Ανάσταση. Αλλά οι 300 της Βουλής που δεν μοιάζουν ούτε καν σαν μια τρίχα από τα..μπουγάδια του Λεωνίδα κάνουν ότι ζουν στο κόσμο τους...
@ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ επομένως να συγκεντρωθούν οι 300 της Βουλής, αν όντως αγαπούν τον Ελληνικό λαό και όχι τον ιδιοτελή εαυτό τους, με ένα κοινό ψήφισμα να πουν ΟΧΙ στους δανειστές και τους τροικανούς σε νέα μέτρα, αλλά να διατυπώσουν μια πρ΄τοαση για έξοδο από την κρίση με ελάφρυσνη του χρέους και βιώσιμη λύση για να ζήσουν οι Έλληνες. Διότι σε λίγο καιρό θα ντρεπόμαστε με όλα τούτα να λέμε ότι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ. Πριν κατακερματιστεί πλήρως το πολιτικό σκηνικό της χώρας..
@ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ δρώμενα τώρα. Αίσθηση προκάλεσε το δημοισίευμα του Σαββάτου για την λιμενική ζώνη της Κυπαρισσίας. Που παρά τις υποσχέσεις δεν έχει εξωριαστεί όσο αξίζει. Αυτό που μας προκάλεσε ενδιαφέρον είναι ότι οι αλιείς παλεύουν ακόμα για την αύξηση των αλιευμάτων και στοχεύουν στην πόντιση τεχνητού υφάλου μέσα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ελπίζουμε΄οτι πριν είναι αργά. 
@ΕΚΤΟΣ από τον ύφαλο έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι δυστυχώς παρότι πληρώθηκε αδρά δεν υλοποιήθηκε ποτέ η άλλη μελέτη για την Αντιδιαβρωτική προστασία του Καλονερού παρά τις συσκέψεις φορέων. Όπως το 2014 που η διάβρωση των ακτών έφτασε ως το παραλιακό δρόμο. Αν μη τι άλλο πεταμένα χρήματα σε μελέτες δεν είναι ότι καλύτερο αξίζει η δημοτική ενότητα Αυλώνος..
@ΑΡΝΑΚΙ άσπρο και παχύ αλλά από την Ρουμανία! «Θα το καταστήσουμε σαφές ότι στα παζάρια αμνοερίφιο κάτω των 6 ευρώ/κιλό δεν πουλάμε» σημείωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης και πρόσθεσε: «Οι έμποροι θέλουν να αγοράσουν σε εξεφτελιστικές τιμές των 4,5-5 ευρώ/κιλό»..Ο κ. Καμπούρης καταγγέλει ότι «η ελληνική αγορά γέμισε ρουμάνικα αμνοερίφια που βαφτίστηκαν ελληνικά και πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές» και καλεί κρεοπώλες και εμπόρους να προχωρήσουν σε συμπίεση του ποσοστού κέρδους τους, προς όφελος του καταναλωτή!
@ΥΔΡΕΥΣΗ και πολιτιστικό τέλος. Την Μ. Τρίτη όπως παραθέτουμε στην φωτό λήγουν οι νέοι αναλυτικοί λογαριασμοί της Δ.Ε.Υ.Α Τριφυλίας. Η επιχείρηση παρά τις ελλείψεις σε προσπωικό ή μέσα καταβάλλει μεγάλο αγώνα για να κάνει πράξη το άλμα σε όλη τη Τριφυλία. Μέσα στους λογαριασμούς με το πολιτιστικό τέλος που αποδίδεται στο Δήμο αλλά ακόμα δεν είδαμε την κατανομή σε έργα υποδομής όπως το Πνευματικό κέντρο για παράδειγμα...
@ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΊ πάντως ήρθαν παντού. Το ερώτημα προς το Δήμο που έχει αναλάβει τα χρεή παρελθόντων ετών είναι απλό αλλά επίκαιρο. Ποιό είναι άραγε το χρέος των οφειλετών που δεν πλήρωναν λογαριαμσού νερού πριν το 2014 σε αστικά και ημιαστικά κέντρα του Δήμου; Εξαιρείται η Δ.Ε. Κυπαρισσίας που εδώ και χρόνια από την ΔΕΥΚΑΥ καταβάλλει όλα τα τέλη με καταναλώσεις συμβάλλοντας στην βιωσιμότητα της επιχείρησης. Αλήθεια ποιές βίλες και οικίες δεν έχουν πληρώσει ποτέ ύδρευση ως ανταποδοτικό τέλος; Oεο...
@ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ θα κατακλύσουν την Τριφυλία τις άγιες ημέρες. Αλλά τα Δημοτικά ουρητήρια ή τουαλάτες σε δημόσιους χώρους όπως στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία έχουν καταργηθεί. Αποτελεί κι εδώ απορίας άξιον πως μετά διαμαρτυρόμαστε ότι χωρίς πολιτισμό είμαστε κανείς. Διότι μετά τις λαικές αγορές υπάλληλοι και δημότες έχουν αντικρίσει ανθρώπινα περιττώματα γύρω από πλατείες και πάρκα ακόμα και σε δημοτικά κτίρια. Μην πούμε περισσότερα γιατί θα δημοσιεύσουμε φωτογραφίες...
@ΟΜΟΡΦΗ πρωτοβουλία των εμπόρων της αγοράς στη Κυπαρισσία να αλλάξουν το κλίμα την Κυριακή των Βαίων. Με προσφορές ειδών, κεράσματα, μουσική, μπαλόνια, και εξωστρέφεια σε δύσκολους καιρούς οι έμποροι τολμούν. Όπως είδαμε η ατμόσφαιρά ήταν ιδανική μαζί με τα καταστήματα που τόλμησαν κάνοντας την διαφορά...
@ΑΥΤΑ τα αιχμηρά. Να ευχηθούμε ως την επόμενη φορά, η πραγματική Ανάσταση να έρθει με συλλογική συνείδηση. Να διατηρήσουμε το φως της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης. Αλλά πάνω από όλα να κάνουμε την αυτοκριτική μας σε όλα όσα μας πονούν και μας θλίβουν...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ