Επιστημονική κόντρα στην Καλαμάτα για το ελαιόλαδο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Επιστημονική κόντρα στην Καλαμάτα για το ελαιόλαδο

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική αντιπαράθεση σημειώθηκε χθες, στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, για το αν το λάδι είναι φάρμακο, συμπλήρωμα διατροφής, ειδικό ή απλό τρόφιμο. Ο καθηγητής ενδοκρινολογίας, Ηλίας Καστανάς, τόνισε ότι το ελαιόλαδο «είναι η βάση της διατροφής μας και πάμε να το κάνουμε φάρμακο. Οι ισχυρισμοί υγείας και όλα αυτά θα το καταστρέψουν το ελαιόλαδό μας». Ο καθηγητής φαρμακευτικής, Προκόπης Μαγιάτης, απάντησε ότι η κατηγοριοποίηση του ελαιολάδου ως συμπληρώματος διατροφής με ισχυρισμό υγείας αποτελεί μεγάλο άλμα ωστόσο «εμείς πάμε να γυρίσουμε πίσω και να πούμε ότι είναι ένα απλό τρόφιμο»… Πραγματικά η χθεσινή, δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ το ίδιο αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα, τελευταία ημέρα της ήδη επιτυχημένης διοργάνωσης.
Σε ό,τι αφορά την επιστημονική αντιπαράθεση που σημειώθηκε το Σάββατο το απόγευμα, αυτή ξεκίνησε από την εισήγηση του Προκόπη Μαγιάτη, που μίλησε για την υγειοπροστατευτική αξία του ελαιολάδου, η οποία αποδεικνύεται από κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί. Τόνισε δε ότι ιδιαίτερα το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο καλύπτει τους όρους του ευρωπαϊκού κανονισμού για τον ισχυρισμό υγείας. Το κοινό έδειξε ενδιαφέρον για πράγματα που ανέφερε ο καθηγητής και ζήτησε περαιτέρω στοιχεία. Κάποια στιγμή όμως παρενέβη ο Ηλίας Καστανάς, μέλος της επιστημονικής ομάδας η οποία έχει ετοιμάσει φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο περιλαμβάνει ουσίες από το ελαιόλαδο και την ελιά, ο οποίος σχολίασε μεταξύ άλλων: «Με ενοχλεί βαθιά γιατί ένα προϊόν το οποίο είναι η βάση της διατροφής μας πάμε να το κάνουμε φάρμακο. Οι ισχυρισμοί υγείας και όλα αυτά τα πράγματα θα το καταστρέψουν το ελαιόλαδό μας.
Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η άποψή μου και τη λέω καθαρά και δυνατά. Το να περάσω το λάδι από το κατάστημα στο φαρμακείο επειδή θέλω να πω ότι έχει ισχυρισμό υγείας και είναι φάρμακο, θα το καταστρέψουμε. Λυπάμαι. (..). Το ελαιόλαδο λυπάμαι αλλά δεν θέλω να το δω στο φαρμακείο. Είναι βασικό διατροφικό προϊόν. Είναι βασικό προϊόν της κουλτούρας μας, της κουζίνας μας. Είναι διαφορετικό πράγμα αυτό και διαφορετικό εάν το δω να καταλήγει στο φαρμακείο». Την άποψη του καθηγητή στο πανεπιστήμιο τα Κρήτης έδειξε να συμμερίζεται και η διευθύντρια των εργαστηρίων ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους, Δέσποινα Τσίπη, που σημείωσε: «Ήθελα να υποστηρίξω το ελαιόλαδο σαν τρόφιμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages