Pages

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Άνθρακες τελικά...ο ρωσικός θησαυρός

Το «ξανθό γένος» δεν έσωσε, για ακόμα μία φόρα, την Ελλάδα ή για να ακριβολογούμε, δεν έσωσε τον Αλέξη Τσίπρα. Μόνο λίγες ώρες κράτησε το «δώρο» του Βλ. Πούτιν, να μεταβεί δηλαδή και στην Αθήνα για λίγες ώρες. Γιατί ουσιαστικά περί «δώρου» χωρίς συνέχεια πρόκειται αυτή η επίσκεψη στην Αθήνα με τον αμήχανο Παυλόπουλο και τον Τσίπρα να μιλά για μεγάλες επενδύσεις και να ικετεύει τους Ρώσους να έρθουν στην Ελλάδα. Ίσως ο μόνος που πρέπει να χαίρεται για όλο αυτό το σόου που στήθηκε είναι ο Πάνος Καμμένος. Που θα ξαναβρεί τέτοια χαρά να υποδέχεται σαν… αρχηγός κράτους τον Ρώσο πρόεδρο; Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα πατήσει το κόκκινο χαλί μαζί με τον Πούτιν και θα τον βλέπει όλος ο κόσμος. Από την άλλη, γιατί να μη χαρεί και ο πλανήτης τον μεγάλο… Έλληνα ηγέτη;
Αλλά να πούμε ορισμένες αλήθειες. Η επίσκεψη στην Αθήνα του Πούτιν είχε μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα και ήταν μια υπόθεση win – win. Κέρδισε δηλαδή και ο ίδιος γιατί πάτησε πόδι στην Ευρώπη μετά από τόσο καιρό και με το εμπάργκο να συνεχίζεται. Μάλιστα, βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά των Αμερικανών και των Τούρκων με δηλώσεις που έπαιξαν σε όλα τα διεθνή πρακτορεία. Από την άλλη, δεν είχε και πολλά να μας πει και να μας δώσει. Πέραν των προσπαθειών που γίνονται για ενίσχυση του τουρισμού ή για συμμετοχή Ρωσικών επιχειρήσεων σε ελληνικές εταιρείες (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ κ.λπ.) ο «τσάρος» της Ρωσίας δεν μας έφερε ούτε πρόκειται να μας φέρει κανένα ρούβλι παραπάνω. Το ξέρουν και στην κυβέρνηση ότι οι σωτήρες έχουν τελειώσει από παλιά. Από τότε που ο Λαφαζάνης περίμενε 2,5 δις ευρώ στο αεροδρόμιο, θα θυμάστε τις κωμικοτραγικές σκηνές της επίκλησης των Ρώσων σωτήρων στο ελληνικό δράμα πέρυσι τέτοια εποχή.

ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Την ίδια ημέρα που είναι να συνεδριάσει ο ΦΟΔΣΑ, στην Τρίπολη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, εξέφρασε την βούλησή του να προσκαλέσει την Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, σε συνάντηση-συζήτηση στο γραφείο του, για να υπάρξει ενημέρωση και συνεννόηση όσον αφορά το ζήτημα των σκουπιδιών.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να γίνουν γνωστές οι προθέσεις του ΦΟΔΣΑ και να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις γύρω απ’ το θέμα της οριστικής λύσης. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν η Εκτελεστική Επιτροπή ανταποκριθεί στο κάλεσμα.


ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΒΑΘΙΑ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ-ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

«Φωτιά» σε εκατοντάδες προϊόντα βάζει από αύριο, 1η Ιουνίου, η αύξηση του ΦΠΑ. Στους μεγάλους χαμένους είναι τα 11 νησιά στα οποία καταργείται η έκπτωση, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%  επιβαρύνοττας τις τιμές πληθώρας προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως ζυμαρικά, κονσέρβες, φρυγανιές, καφές, τσάι, μαργαρίνες, αναψυκτικά, χυμοί, ηλεκτρικά είδη κ.α.

  • Ανάλογη επιβάρυνση θα υπάρξει και στις μεταφορές, στα εισιτήρια, στα διόδια, όπου ήδη ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές, αλλά και στα εστιατρόια.
  • Σύρος,  Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος, Σίφνος  χάνουν την έκπτωση του μειωμένου ΦΠΑ και μετατασσόνται στον ανώτατο πλέον συντελεστή ενώ στα ακριτικά νησιά θα αυξηθεί στο 17%.
  • Με το πρώτο κύμα έρχεται, επίσης, η αύξηση στον φόρο της μπύρας που προκαλεί αύξηση ως και 20% στη λιανική τιμή αλλά και το τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.
  • Στην... πρέσα των φόρων μπαίνει για μια ακόμη φορά το ΙΧ, η χρήση του οποίου γίνεται ακόμη πιο ακριβή, αφού η αύξηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ θα εκτοξεύσουν την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης τουλάχιστον κατά 4 λεπτά το λίτρο.
  • Μεγάλες ανακατατάξεις έρχονται από την Τετάρτη και στην  αγορά του αυτοκινήτου με τις αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης, που πλέον θα υπολογίζονται με βάση την αξία λιανικής προ φόρων, ενώ θα επιβάλλεται και περιβαλλοντικό τέλος ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων (CO2). Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, αμέσως μετά την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, οι τιμές των αυτοκινήτων σε συνδυασμό και με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα αυξηθούν σημαντικά για τα αυτοκίνητα που η αξία τους είναι άνω των 15.000 ευρώ και έχουν εκπομπές ρύπων πάνω από 120 γραμμάρια CO2, ενώ αντιθέτως στα σημερινά επίπεδα με την ισχύ της απόσυρσης ή και χαμηλότερα θα πέσουν οι τιμές για τα φθηνά και με μικρούς και οικονομικούς κινητήρες ΙΧ.
  • Για μισθωτούς και συνταξιούχους αυξάνεται η παρακράτηση φόρου από τις 27 Μαίου 2016. Τα λογιστήρια θα επιβάλουν κρατήσεις και σε μισθωτούς που δεν πλήρωναν καν φόρο, γιατί είχαν αποδοχές κάτω από 650 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα) ή 750 ευρώ (δημόσιο ή συντάξεις). Επιπλέον στην επόμενη μισθοδοσία θα γίνει και ασφαλιστική κράτηση 0,5% επιπλέον στο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Οι κρατήσεις δεν θα γίνουν αναδρομικά αλλά θα κρατηθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση.
  • Αρχίζουν από την 1η Ιουνίου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μετά την άρση και του τελευταίου τυπικού νομικού εμποδίου, που αφορούσε στον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΠΟ ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΦΗ ΜΕΧΡΙ...ΠΡΟΒΑΤΑ- ΕΛΛΑΣ ΠΩΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ

δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έτσι πλέον πλειστηριασμοί και κατασχέσεις θα γίνονται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία. Οι ψηφιακές διαδικασίες σε ό,τι αφορά στις κατασχέσεις επιταχύνουν τη διαδικασία και έτσι έρχονται βροχή οι πλειστηριασμοί που αφορούν σε ακίνητα, πλοία, ελικόπτερα και σκάφη αναψυχής, ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν σε πασίγνωστα πρόσωπα, αλλά και στάνες... μέχρι και πρόβατα! Το περίεργο είναι πάντως ότι ενώ οι φόροι για τους ιδιοκτήτες υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές, είναι δηλαδή οι φόροι φουσκωμένοι, στην περίπτωση που γίνει πλειστηριασμός η τιμή πέφτει κατά πολύ καθώς υπολογίζεται με βάση την εμπορική αξία.

Την αξία θα καθορίζει ένας πιστοποιημένος εκτιμητής, που μπορεί να είναι είτε φυσικό πρόσωπο είτε εταιρεία, που θα προσλαμβάνεται από τον δικαστικό επιμελητή που κάνει την κατάσχεση. Οι εκτιμητές είναι καταχωρημένοι σε ειδικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.


ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Δύο νέα κέντρα φιλοξενίας δημιουργούνται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και στην Τρίπολη για τη στέγαση προσφύγων – μεταναστών.  Την ευθύνη για τη σίτιση των φιλοξενούμενων αναλαμβάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, και συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία, όπως προκύπτει από τις σχετικές προκηρύξεις διαγωνισμών που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια. Συγκεκριμένα, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα Complex A στο κτήμα «Γ. και Γ. Κορδογιάννη και ΣΙΑ ΟΕ» με δυνατότητα φιλοξενίας 3.000 ατόμων.Το έργο της σίτισης των προσφύγων - μεταναστών συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ. Το κέντρο φιλοξενίας στην Τρίπολη θα βρίσκεται στο εργοστάσιο ξυλείας «Παπαλάμπρος Ι» στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης με δυνατότητα φιλοξενίας 1.700 ατόμων.

 


Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ....


   ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
@ΚΑΛΗ εβδομάδα που θα μας φέρει το καλοκαίρι με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ψηλά. Οι άδειες για τις ξαπλώστρες ακόμα δεν έχουν αποδοθεί καθώς εκπνέει η προθεσμία της 31ης Μαίου με βάση το κανονισμό της Κτηματικής υπηρεσίας. Πέρσι αργοπόρησαν με αποτέλεσμα να ανοίξουν τον Ιούλιο. Φέτος οι ελλείψεις σε παραλίες εντός και εκτός natura είναι αρκετές. Οι επισκέπτες δεν θα προτιμήσουν αν και επιθυμούν μια περιοχή που δεν έχει τα στοιχειώδη.
@ΧΩΡΙΑ βέβαια την απώλεια από τις Γαλάζιες σημαίες και τις φιέστες με εκθέσεις. Αλήθεια επειδή η συμμετοχή στην έκθεση Ελλήνων γεύσεις κόστισε 19.000 ευρώ, η παρουσία στην Αεροπορική έκθεση με φιλοξενία πάνω από 4.500 ευρώ μαζί με άλλα έξοδα, δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Διότι ο Δήμος Τριφυλίας ΔΕΝ έχει κάνει ποτέ απολογισμό των δράσεων. Πόσοι ενημερώθηκαν, αν υπήρχαν συμφωνίες με φορείς, ανταλλαγές τουριστικού χαρακτήρα και άλλα. Καλές οι δημόσιες σχέσεις και οι φωτογραφίες αλλά μέχρι εκεί. Τουρισμός με ευχολόγια και πληρωμένα έξοδα των αιρετών δεν γίνεται με τίποτα...
@ΜΕ 30 θέματα η 9η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας με κύριο ζήτημα την τροποποίηση του προυπολογισμού και εγκρίσεις πρωτοκόλλων οριστικής παραλαβής για ασφαλτικά στην Κυπαρισσία. Ξεχωρίζει επίσης το θέμα με την κάλυψη τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος της Digea. H κατάσταση χειροτερεύει προς το καλοκαίρι καθώς στους δέκτες πλέον βλέπουμε ιταλική ψηφιακή τηλεόραση. Οι Δήμοι δεν έχουν επωμιστεί πάντως το κόστος αναμεταδοτών γιατί είναι κοστοβόροι. 
@ΜΕΓΑ θέμα με τους 2.000 πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στη Πελοπόννησο. Η Τριφυλία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενδιαφέρον για φιλοξενία από δύο ξενοδοχειακές μονάδες σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία, την ώρα που ο Τατούλης θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά την συνάντησή του με τον υφυπουργό Άμυνας. Πάντως άγνωστος είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στη περιοχή. Με βάση την δυναμικότητα των δύο μονάδων πάντως δεν ξεπερνούν τους 100-120 το πολύ...
@ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει τι θα συμβεί με τα απορρίμματα. Μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θέλουν οι φορείς με τον Περιφερειακό σχεδιασμό η περιοχή μας περιμένει. Προχωρά πάντως η αποκατάσταση των χωματερών με το ερώτημα να παραμένει. Θα γίνουν μόνο σταθμοί μεταφόρτωσης και το εργοστάσιο διαλογής στους Γαργαλιάνους ή οι μελέτες που έγιναν θα επικαιροποιούνται κάθε τόσο με κόστος;
@TO νερό νεράκι δεν θα πούμε ακόμα, αλλά οι διαμαρτυρίες για τα πάγια μένουν. Πολίτες έχουν απευθυνθεί χωρίς αποτέλεσμα στο Δήμο για τις πάγιες χρεώσεις σε κλειστά σπίτια με μηδενική κατανάλωση. Την ίδια ώρα υπήρχαν περιοχές που σπαταλούσαν τόνους νερό και πλήρωναν πάγιο είτε καθόλου. Καιρός να μπει μια τάξη αλλά με μέτρο...
@ΠΕΡΙ κεντρικής πλατείας ο λόγος. Το σημείο αναφοράς της Κυπαρισσίας χωρίς ταυτότητα, χωρίς αγάλματα, χωρίς ενδιαφέρον. Μέχρι τα λογότυπα του ΠΑΣΟΚ φαίνονται στο δάπεδο από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του 1981 παρακαλώ! Αρκετοί πολίτες πλέον μιλούν για πλατεία χωρίς επαρκή φωτισμό. Με το συντριβάνι που πάλι δεν δουλεύει και το κίνδυνο παιδάκια που παίζουν να κινδυνεύουν. Ας μπορούν γύρω έστω όπως κάποτε μικρά κιγκλιδώματα. 
@ΕΠΕΙΔΗ περί πλατείας ο λόγος να σημειώσουμε και το θέμα με το περίπτερο. Αυτό που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά κοντά στη Μητρόπολη. Ο ιδιοκτήτης της άδειας δεν είναι στη ζωή και το περίπτερο δεν θα ανοίξει μάλλον καθώς αυτόματα καταργείται. Μήπως να απομακρυνθεί να ανοίξει ο δεσμευμένος χώρος της πλατείας για να ανασάνει η περιοχή;
@AYTA προς το παρόν. Καλό κουράγιο με τις αυξήσεις από την 1η του μήνα. Να δούμε τι επιπτώσεις θα σημειωθούν στον τουρισμό καθώς κοστοβόρα μέρα στην αρχή της τουριστικής περιόδου δεν είναι το καλύτερο σενάριο....Κατά τα άλλα ραντεβού την επόμενη Δευτέρα...

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Σκουπίδια και χώροι φιλοξενίας των προσφύγων είναι τα "καυτά" ζητήματα της επικαιρότητας με την αγωνία να είναι έκδηλη για τις εξελίξεις. Στο ζήτημα των κέντρων που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στην Πελοπόννησο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως ήδη έχει προεπιλέξει ορισμένους χώρους με πολύ μεγάλες να είναι οι αντιδράσεις για την ΒΙΠΕ της Τρίπολης. Για τη Μεσσηνία στα όσα μεταφέραμε το Σάββατο, έρχεται σήμερα να προστεθεί ως προτεινόμενος χώρος με βάση το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΦΩΝΗ, το παλιό εργοστάσιο Λέκκα που βρίσκεται πίσω από το ΤΕΙ Πελοποννήσου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Τα μέχρι στιγμής λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου ΠΟΠ «Καλαμάτα» επιχειρούν να διορθώσουν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΤΡΟ) του ΤΕΙ Πελοποννήσου και τα οποία απευθύνονται και σε ελαιοτριβείς του νομού. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των σεμιναρίων, κατά την οποία εκφράστηκε έντονος προβληματισμός, όχι μόνο για τη διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης ποιοτικού ελαιόλαδου, αλλά και για τη διαδικασία επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα, όπου επίσης διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα και παραλείψεις.
Μεταξύ άλλων εκτιμάται πως το πρόβλημα εντάθηκε με τη λειτουργία των διφασικών ελαιοτριβείων – και εκφράστηκε προβληματισμός για το μέλλον των επιχειρήσεων. Οπως επισημάνθηκε από εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, στόχος είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των ερευνητικών ιδρυμάτων, για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί. Να σημειωθεί πως πρόκειται για μια δράση στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ΤΕΙ Καλαμάτας και, όπως επισημάνθηκε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται επιμόρφωση σε ελαιοτριβείς.

Στην Γ' Εθνική ο Τσικλητήρας Πύλου

Ο νταμπλούχος Μεσσηνίας, Τσικλητήρας Πύλου θα εκπροσωπεί το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο στην Γ Εθνική μετα την θριαμβευτική του νίκη με 3-0 επί της μεγάλης αντιπάλου της Δόξα Μεγαλόπολης σήμερα το απόγευμα στο γήπεδο της Πύλου σε ένα αγώνα που έκρινε την άνοδο στα σαλόνια της Γ.Εθνικής για τον αθλητικό σύλλογο της Μεσσηνίας

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ EUROBANK ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ!

Γράφει η Δικηγόρος Αθηνών Αναστασία Χρ. Μήλιου*
Τον Δεκέμβριο του 2015, δικάστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείου Αθηνών η πρώτη συλλογική αγωγή δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά της Eurobank, της τράπεζας που έχει χορηγήσει τα περισσότερα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Πριν λίγες μέρες, εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου, η οποία προς ανακούφιση όλων μας, έκανε σχεδόν πλήρως δεκτή την αγωγή, δεχόμενη όλους τους βασικούς ισχυρισμούς και αναγνώρισε ότι τα δάνεια αυτά πρέπει να υπολογίζονται με την αρχική ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου κατά την ημέρα υπογραφής των δανειακών συμβάσεων. 
Με το διατακτικό της απαγορεύει στην  τράπεζα για το μέλλον να διατυπώνει, να επικαλείται και να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με καταναλωτές στο πλαίσιο συμβάσεων δανείων σε ελβετικό φράγκο ή με ρήτρα ελβετικού φράγκου γενικούς όρους με το ακόλουθο περιεχόμενο ή με οποιαδήποτε διατύπωση, η οποία κατατείνει στο ίδιο αποτέλεσμα
Α. «Εφόσον το Δάνειο ή οποιοδήποτε τμήμα αυτού έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα, ο/οι Οφειλέτης/ες υποχρεούται/νται να εκπληρώσει/ouv τις εντεύθεν υποχρεώσεις του/τους προς την Τράπεζα είτε στο νόμισμα της χορήγησης είτε σε Euro με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα της καταβολής».
Β. «Εφόσον το Δάνειο χορηγήθηκε κατά ένα μέρος σε Euro και κατά το υπόλοιπο σε συνάλλαγμα, το ποσό των κάθε μορφής εισπράξεων σε εξόφληση των από το δάνειο υποχρεώσεων, σε περίπτωση αμφιβολίας, φέρεται σε εξόφληση των Euro και συναλλαγματικών υποχρεώσεων με την ίδια αναλογία Euro/συναλλαγματικής χορήγησης».
Γ. «Σε περίπτωση καταγγελίας, σύμφωνα με το αμέσως προηγούμενο άρθρο, η Τράπεζα δικαιούται να μετατρέψει το σύνολο της απαίτησης σε ισότιμη οφειλή Euro με βάση την τιμή πώλησης, που ισχύει κατά την ημέρα της καταγγελίας».
Οι ανωτέρω όροι περιέχονται σε κάθε δανειακή σύμβαση ελβετικού φράγκου της Eurobank.
 Επίσης απαγορεύει στην τράπεζα  για το μέλλον να διατυπώνει, να επικαλείται και να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με καταναλωτές και στο πλαίσιο συμβάσεων δανείων σε ελβετικό φράγκο ή με ρήτρα ελβετικού φράγκου ΓΟΣ, που εμπεριέχεται σε κάθε ρύθμιση οφειλής ή μείωση δόσης δανείου με το ακόλουθο περιεχόμενο
«Ο Οφειλέτης με αιτία τη Σύμβαση οφείλει στην Τράπεζα ληξιπρόθεσμα ποσά ανερχόμενα σήμερα σε ποσό ΕΛΒΕΤΙΚΩΝ ΦΡΑΓΚΩΝ ( CHF.. ) (εφεξής «Ληξιπρόθεσμη Οφειλή»), καθώς και το Ποσό ΕΛΒΕΤΙΚΩΝ ΦΡΑΓΚΩΝ (CHF) (εφεξής «Ενήμερη
Οφειλή»). Οι εδώ συμβαλλόμενοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται τα ανωτέρω ποσά ως νόμιμα και ακριβή».
Απαγορεύει στην τράπεζα να αποκρούει την εκ μέρους των δανειοληπτών καταβολή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων σε CHF στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας € /CHF κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε €.
Απαγορεύει στην τράπεζα την καταγγελία των συμβάσεων των δανείων, εάν οι δανειολήπτες καταβάλουν τα ποσά των τοκοχρεωλυτικών δόσεων σε CHF στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας € /CHF κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε €.
Υποχρεώνει την τράπεζα να ανέχεται εκ μέρους των καταναλωτών την καταβολή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων ή την καταβολή εξόφλησης μερικώς ή εφάπαξ του δανείου σε CHF στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας €/CHF κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου και χορήγησης σε €.
Υποχρεώνει την εναγομένη να παραλείπει να επιδιώκει την τμηματική, ή την μερική ή την ολική εξόφληση των χορηγήσεων αυτών επί τη βάσει της τρέχουσας τιμής πώλησης του χορηγηθέντος νομίσματος κατά την ημέρα της καταβολής, αλλά μόνο επί της ισοτιμίας €/CHF κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου.
Υποχρεώνει την εναγομένη σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης, να παραλείπει να μετατρέπει το όποιο προκύπτον χρεωστικό υπόλοιπο σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του ελβετικού φράγκου την ημέρα της καταγγελίας.
Υποχρεώνει την εναγομένη να προβεί στο συνυπολογισμό όλων των χρεώσεων, ήτοι τόκων δόσεων αλλά και καταβολών εκ μέρους των δανειοληπτών, που έχουν γίνει κατόπιν μετατροπής του Ελβετικού Φράγκου σε Ευρώ με βάση την ισοτιμία ευρώ-Ελβετικού Φράγκου κατά τον χρόνο εκταμίευσης έκαστου δανείου, άλλως με βάση το ποσό των ευρώ που εκταμιεύτηκε και το συμβατικό επιτόκιο.
Απειλεί σε βάρος της εναγόμενης χρηματική ποινή ύψους τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ για κάθε παράβαση της απαγόρευσης χρήσης των προαναφερόμενων γενικών όρων συναλλαγών.
Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς κάνει δεκτό το σύνολο των αιτημάτων που περιέχουν οι αγωγές κατά των δανείων σε ελβετικό φράγκο σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των δόσεων, του άληκτου κεφαλαίου αλλά και του ήδη καταβληθέντος κεφαλαίου και διατάσσει τον υπολογισμό των ποσών με βάση πάντα την αρχική ισοτιμία και όχι την τρέχουσα ισοτιμία των δύο νομισμάτων.
Το βασικότερο σημείο της είναι ο επανυπολογισμός του άληκτου κεφαλαίου με την αρχική ισοτιμία. Με βάση το διατακτικό της απόφασης η τράπεζα υποχρεούται να επαναπροσδιορίσει το άληκτο κεφάλαιο του δανείου, με βάση όλες τις μέχρι τώρα καταβληθείσες δόσεις όχι με την τρέχουσα κάθε φορά ισοτιμία αλλά με την αρχική. Αυτό πρακτικά σημαίνει σημαντική μείωση του άληκτου κεφαλαίου του δανείου που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό του, με την αρχική ισοτιμία αλλά και την σταθεροποίηση του κεφαλαίου που απομένει προς εξόφληση.
Το άλλο σημαντικό σημείο της απόφασης είναι ότι από δω και στο εξής υποχρεώνει την τράπεζα να ανέχεται και να δέχεται τις καταβολές των δόσεων υπολογιζόμενες με την αρχική ισοτιμία και όχι με την τρέχουσα, αφαιρώντας της και το δικαίωμα να καταγγείλει το δάνειο σε περίπτωση τέτοιων καταβολών.
Είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε ότι η απόφαση αυτή, παρ’όλο που είναι θετικότατη για να ισχύσει και να μπορεί να εφαρμοστεί θα πρέπει να τελεσιδικήσει.
Αυτή την στιγμή, η τράπεζα έχει δικαίωμα έφεσης και μέχρι να συζητηθεί αυτή η έφεση και να εκδοθεί η εφετειακή απόφαση, η πρωτόδικη απόφαση δεν εκτελείται.
Επομένως, μένει να δούμε, τι θα αποφασισθεί σε δεύτερο βαθμό, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τράπεζα θα ασκήσει έφεση.
Μέχρι τότε, είναι σημαντικό για όλους τους δανειολήπτες που έχουν ασκήσει ή προτίθενται να ασκήσουν αγωγή κατά των τραπεζών, να γνωρίζουν  ότι η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική και σαν σκεπτικό αλλά και σαν μια τολμηρή απόφαση που αφορά και καλύπτει όλους τους δανειολήπτες και όλες τις τράπεζες.  Θετικές αποφάσεις επί συλλογικών αγωγών έχουν εκδοθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες  και είναι ευχάριστο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τουλάχιστον η Ελληνική Δικαιοσύνη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σε αντίθεση με την Πολιτεία, που μέχρι στιγμής με νόμους και διατάγματα που ψηφίζει είτε ευνοεί άμεσα τις τράπεζες είτε παραλείπει να βοηθήσει τους δανειολήπτες αφαιρώντας τους βασικά συνταγματικά δικαιώματα.

Αναστασία Χρ. Μήλιου
Δικηγόρος παρ’Εφέταις Αθηνών

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΑΝΗΦΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


 Οι τιμές καυσίμων τραβούν την ανηφόρα στην Μεσσηνία. Oι τιμές όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι αυξάνονται και στην Τριφυλία παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι μειωμένες...από την αρχή του χρόνου...Πάντως οι νέοι φόροι δείχνουν ότι το χέρι στην τσέπη δεν το γλιτώνουμε με τίποτα. Κάντε κλικ για μεγαλύτερες εικόνες...




Μια δυναμική καλλιέργεια με αστάθμητους παράγοντες

Σε καρπουζοχώραφα και συσκευαστήρια της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών επισκέφθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς και σε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο, ο κ. Αλευράς τόνισε: Θεωρώ ότι η Τριφυλία είναι ένας «προικισμένος» τόπος με ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και το προνόμιο αυτό το αξιοποιούν κατάλληλα οι παραγωγοί της περιοχής, με την τεχνική στήριξη τόσο των γεωπόνων του Δημοσίου όσο και των Ιδιωτών. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της περιοχής είναι η πρωιμότητα. Ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος και αυτό σενετέλεσαι στην υπερπρωιμότητα της παραγωγής (ξεκίνησε η συγκομιδή 8 Μαΐου, ενώ άλλες χρονιές ξεκινούσε μετά τις 20 Μαΐου) , με αποτέλεσμα να συμπέσει με τα θερμοκηπιακά καρπούζια.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν σε όλη την Ευρώπη και τα «τερτίπια» ορισμένων εμπόρων οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση , συνέβαλαν ώστε οι τιμές στον παραγωγό για έναν 10 ήμερο να καλύπτουν μόλις το κόστος παραγωγής. Είναι θετικό όμως, ότι από τη Δευτέρα 23 Μαΐου με την άνοδο της θερμοκρασίας (ο κρύος καιρός δεν ευνοεί την κατανάλωση) οι τιμές αυξήθηκαν και σε συνάρτηση με την μεγάλη απόδοση και την εξαιρετική ποιότητα θα καλυφθεί μέρος της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών Βέβαια έχει ήδη συγκομισθεί το 70% της παραγωγής και απομένει το 30% που οι παραγωγοί αυτοί θα εισπράξουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα μαζί με τους λίγους παραγωγούς στην έναρξη της συγκομιδής όπου σημειώθηκαν ικανοποιητικές τιμές.

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΜΠΟΝΟΥΣ 30 ΕΔΡΩΝ

Ετοιμος είναι ο εκλογικός νόμος όπως διευκρίνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και συμπλήρωσε πως ηκυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει πότε θα έρθει στη Βουλή. «Οι 270 έδρες είναι απλή αναλογική, έτσι όπως προτείνω εγώ. Και οι 30 έδρες είναι ένα μπόνους που μπορεί να το δώσει μόνο η κοινωνία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο κ.Κουρουμπλής,  δήλωσε ότι ο εκλογικός νόμος είναι έτοιμος και πως είναι θέμα της κυβέρνησης για το πότε θα έρθει στη Βουλή. «Εγώ δεν αισθάνθηκα κανένα «άδειασμα» ούτε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, ούτε από τον Πρόεδρο της Βουλής. Εγώ κάνω μία επεξεργασία, και επειδή έμαθα να δουλεύω συλλογικά, δεν αισθάνομαι «άδειασμα», διότι αυτό που εγώ έχω επεξεργαστεί, πρέπει να το επεξεργαστεί και η πολιτική γραμματεία, το συλλογικό όργανο του κόμματος, και εκεί θα είναι θέση όλων μας», δήλωσε ο κ.Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Αν το κόμμα, τα κεντρικά του όργανα αποφασίσουν κάτι διαφορετικό, σε αυτό θα πάμε όλοι μαζί».

Οι κορυφαίοι πιλότοι του κόσμου είναι Έλληνες

Δείτε την αριστοτεχνική απογείωση μαχητικού της ομάδας ΖΕΥΣ:Δείτε γιατί (Βίντεο) και την απόδειξη ότι έχουμε τους καλύτερους πιλότους....γι αυτό κοιτάμε στον ουρανό...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΟΡΓΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ με την λαική οργή ήρθε ο υπουργός Εργασίας κατά την ομιλία του στην Καλαμάτα όταν πήρε το λόγο το κοινό με δύο επεισόδια τα οποία όμως δεν διέκοψαν τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων..
«Πρωταγωνιστής», αυτή τη φορά, ήταν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, μιλώντας το Σάββατο (28/05/2016) στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», στην Καλαμάτα τοποθετήθηκε επί της πολιτικής των μνημονίων, λέγοντας το εξής αμίμητο: «Τα μνημόνια είναι συμπυκνωμένος αποσταγμένος νεοφιλελευθερισμός που στο παρελθόν εφαρμόστηκε στην Χιλή του Πινοσέτ και δυστυχώς για την Ευρώπη, αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονταν σε όλες τις χώρες, άρα το στοίχημά μας ήταν μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 πως θα αναστρέφαμε αυτή την συνταγή που μας είχε προταθεί ως φάρμακο».
AdTech Ad
Τάδε έφη Γιώργος Κατρούγκαλος, ο νυν υπουργός Εργασίας και «αρχιτέκτονας» του νέου ασφαλιστικού νόμου, που πριν από μία περίπου εβδομάδα ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως «επιτυχία» και «άθλο».
Και πρόσθεσε: «Δεν έγινε όμως αυτό κατορθωτό διότι, υπερτιμήσαμε ιδιαίτερα το βαθμό που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποτιμήσαμε νεοφιλελεύθερους κύκλους που δεν ήθελαν μέσω της Ελλάδας να αποδειχτεί ότι υπάρχουν κι άλλες πολιτικές».
Μάλιστα, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της υπέρμετρης αισιοδοξίας, ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για «θετική στροφή των εξελίξεων με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogroup».
«Βρισκόμαστε σε θετική στροφή, γιατί τελειώνει μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας η οποία δηλητηρίαζε την οικονομία. Και βέβαια δεν θέλαμε να τελειώσουμε την αξιολόγηση πάση θυσία, όπως έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά θέλαμε να την κλείσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνα μέτρα», σημείωσε.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι για τον υπουργό Εργασίας φταίνε πάντα οι άλλοι, αλλά επ’ουδενί η παρούσα κυβέρνηση. «Πρέπει να δείξουμε το στίγμα της πολιτικής μας, είπε ακόμα ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε ότι η κεντρική πολιτική σύγκρουση στην Ευρώπη είναι ανάμεσα σε δυνάμεις που θέλουν να διαλύσουν τις κατακτήσεις του 20ου αιώνα. Σε νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που θέλουν να απορυθμίσουν και να καταργήσουν βασικά εργασιακά δικαιώματα. Από την άλλη πλευρά, είπε, είναι οι δυνάμεις της εργασίας που θέλουν να προωθήσουν σύγχρονες πολιτικές που χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος».
Για την εθνική σύνταξη και τον «κόφτη»
Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «αποτελεί αρχή κοινωνικής δικαιοσύνης και ανέφερε ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στόχος είναι η ασφάλιση και η σύνταξη να διασφαλίζει τους πιο φτωχούς και τους πιο αδύναμους».
Ο ίδιος μίλησε και για τον περιβόητο «κόφτη», υποστηρίζοντας ότι «καθιερώθηκε για να αποκρούσουμε μελλοντικές απαιτήσεις του ΔΝΤ αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας και θα πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα είναι όμως υπό τον έλεγχό μας».
Και πρόσθεσε: «ο κόφτης δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί και αν ενεργοποιηθεί έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να προστατεύουμε τους ευάλωτους και αδύναμους και να μην πειράζουμε μισθούς και συντάξεις», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι, «τα δύσκολα τα έχουμε περάσει, αλλά έχουμε μπροστά μας δυσκολότερες προκλήσεις και χρειαζόμαστε την συμμετοχή όλων σας», εξηγώντας πως δεν αρκεί να παράγουμε για παράδειγμα καλό και ποιοτικό λάδι. Πρέπει να σταματήσουμε να το διαθέτουμε χύμα και θα πρέπει να περάσουμε σε μια ελαφριά βιομηχανία, να το συσκευάζουμε και να το διαθέτουμε στην αγορά.
Ένταση και μικροεπεισόδια
Να σημειωθεί ότι στην έναρξη της ομιλίας του υπουργού, εντός της αίθουσας μπήκε μια γυναίκα και χωρίς να μιλά προχώρησε μπροστά και σήκωσε ένα χαρτί που έγραφε «ντροπή σας» και αποχώρησε ήσυχα.
Ένταση όμως προκλήθηκε την ώρα που είχε ολοκληρώσει την ομιλία του ο υπουργός και δεχόταν ερωτήσεις, όταν ένας πολίτης πήρε τον λόγο κι άρχισε να τον κατηγορεί για τις πολιτικές, τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησης. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση πολλών μέσα στην αίθουσα που φωνάζοντας ζήτησαν από τον συγκεκριμένο πολίτη να αποχωρήσει.
Μάλιστα κάποιος τον αποκάλεσε στέλεχος του ΕΠΑΜ και ο «διαμαρτυρόμενος» άρχισε να φωνάζει ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να σηκωθούν περισσότεροι από τους παραβρισκόμενους όρθιοι φωνάζοντάς του να σταματήσει.
Τελικά αποχώρησε και το επεισόδιο έληξε, με τον υπουργό να διατηρεί πάντως την ψυχραιμία του συνεχίζοντας να απαντά στις ερωτήσεις που του έκανε το ακροατήριο για πάνω από μία ώρα

Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ παρουσία είχε η Τριφυλία στην έκθεση Αεροπορικού τουρισμού που διεξήχθη στην Καλαμάτα παρουσία δημάρχων, του Περιφερειάρχη και εκπροσώπων του στρατιωτικού αεροδρομίου της 120 ΠΕΑ. Το μέλλον της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου αποτυπώθηκε στην 1η διεθνής εκδήλωση αεροπορικού τουρισμού όπου θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Μαΐου. Η εκδήλωση υλοποιείιται στο πλαίσιο του 14ου διεθνούς συνεδρίου του συλλόγου ιδιοκτητών και πιλότων αεροσκαφών Cirrus, όπου οι επισκέπτες θαύμασαν 45 ιδιωτικά αεροπλάνα τύπου Cirrus για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η Τριφυλία με περίπτερο παρουσία αιρετών αναζητεί την τουριστική της ταυτότητα σε περιόδους που ακόμα δεν έχει χαραχθεί με στρατηγική για την προσέλκυση επισκεπτών αλλά η παρουσία αυτή ενισχύει το προφίλ της περιοχής. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Andy Niemeyer, πρόεδρος της COPA, από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν προ ετών αξιωματικός ιπτάμενος υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται μόλις 2 χιλιόμετρα αεροδιάδρομο με μικρό κόστος, όπου θα συνδέονται περιοχές από όλη την υφήλιο. Επομένως αν αναζητηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για αυτή την προοπτική. ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Την συνδρομή της ΓΣΕΒΕΕ για ευνοϊκή ρύθμιση των πυροδανείων ζήτησε ο Δ. Γαλανάκης

Από τις 15 Μαΐου η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας (μετά από ένα σημαντικό διάστημα απουσίας) εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ από το πρόεδρο του σωματείου των κρεοπωλών Δημήτρη Γαλανάκη. Ο κ. Γαλανάκης στο πρώτο Δ.Σ. όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, κατέθεσε προτάσεις και τοποθετήθηκε επί σημαντικών θεμάτων ως εξής : Σχετικά με τον τρόπο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης ζητημάτων, ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνεται πιο οργανωμένα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κινητοποίηση της 4ης Φεβρουαρίου 2016. Ειδάλλως θα πρέπει να βρεθούν τόνισε νέες μορφές αγώνα. Υπενθύμισε την πρόταση της Ομοσπονδίας στην 47η Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ περί ενεργής συμμετοχής σε αυτό, των κλαδικών και τοπικών ομοσπονδιών. Επίσης ο κ. Γαλανάκης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα με τα πυροδάνεια των επαγγελματιών στην Πελοπόννησο και στον νομό Ευβοίας, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης και την κατακόρυφη πτώση του τζίρου που πλήττει τα τελευταία χρόνια τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, θεωρείται αδύνατη η αποπληρωμή του. Ζήτησε μάλιστα την συνδρομή της ΓΣΕΒΕΕ για ευνοϊκή ρύθμιση.

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Προειδοποιεί ο Τατούλης για τα απορρίμματα: Θα γίνουμε χωματερή

Το δικό του μήνυμα προς κάθε υπεύθυνο θέλησε να στείλει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για το θέμα των απορριμμάτων την Παρασκευή 27 Μαΐου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτίριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη. Επεσήμανε για ακόμα μία φορά τον κίνδυνο να γεμίσουν οι πόλεις τις Περιφέρειας Πελοποννήσου με απορρίμματα στο άμεσο μέλλον, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση και στους Δήμους για αυτή την κατάσταση. Όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει έτοιμο το έργο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και υπολείπεται μόνο η υπογραφή για να ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο. Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης η οποία δεν αποφασίζει αν θέλει τη ΣΔΙΤ θα φέρει καταστρεπτικά αποτελέσματα με τόνους απορριμμάτων στους δρόμους των πόλεων αλλά και σε παράνομους ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ.
Ο κ. Τατούλης μεταξύ άλλων τόνισε ότι ενώ η περιφερική αρχή εκτελεί το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, δήμαρχοι μη έχοντας πού να εναποθέσουν τα στερεά απόβλητα, δημιουργούν νέους ΧΑΔΑ. Η Πελοπόννησος κινδυνεύει να γίνει μία απέραντη χωματερή Ευθεία ήταν η επίθεση προς το πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη ο οποίος, όπως είπε, από τη ματαιοδοξία του και την άγνοιά του επί του θέματος δημιουργεί προβλήματα με κίνδυνο να γεμίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με απορρίμματα. Σε λίγο καιρό όλες οι πόλης της Περιφέρειας θα αιτούνται να χαρακτηριστούν σε έκτακτη ανάγκη, τόνισε ο περιφερειάρχης, προειδοποιώντας για ακόμα μία φορά για τα δεινά που πρόκειται να ενσκήψουν όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Δεν θα αφήσουμε να επαναληφθούν φαινόμενα με τόνους απορριμμάτων στους δρόμους των πόλεων Τέλος, ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ΦΟΔΣΑ προκειμένου να δοθεί μία λύση και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Δημοπρατούνται 4 οδικά έργα της Μεσσηνίας

Τέσσερα οδικά έργα της Μεσσηνίας θα δημοπρατηθούν κατά τις επόμενες ημέρες, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.
-Η δημοπρασία του έργου «Συντήρηση – βελτίωση δρόμου Άνω ∆ώριο – Πλατάνια», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, θα διεξαχθεί στις 30/5/2016
-Η δημοπρασία του έργου «Βελτίωση - συντήρηση 1ης επ. οδού (τμήμα γέφυρα Κοσκάραγας – Καρδαμύλη)», προϋπολογισμού 245.000 ευρώ, θα διεξαχθεί την 1η/6/2016. Τεύχη δημοπράτησης για αυτό το έργο θα δίνονται έως 27/5.
-Η δημοπρασία του έργου «Βελτίωση - συντήρηση 36ης επ. οδού (τμήμα Σωτηριάνικα – Αλτομυρά)», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στις 3/6/2016. Τεύχη δημοπράτησης για αυτό το έργο θα δίνονται έως 31/5. -Η δημοπρασία του έργου «Βελτίωση - συντήρηση 7ης επ. οδού (τμήμα Βαλύρα – Μελιγαλά – ∆ιαβολίτσι), προϋπολογισμού 245.000 ευρώ, θα διεξαχθεί την 1η/6/2016. Τεύχη δημοπράτησης για αυτό το έργο θα δίνονται έως 27/5.
patrisnews

Σύσκεψη των Δημάρχων της Μεσσηνίας για τη διαχείριση απορριμμάτων

Η κατάρτιση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δημαρχείο Καλαμάτας με τη συμμετοχή Δημάρχων ή εκπροσώπων όλων των Δήμων το Νομού Μεσσηνίας . Ενημέρωση για το θέμα έγινε από τον εκπρόσωπο της μελετητικής εταιρείας Στάθη Κουρνιώτη. Στη σύσκεψη καταγράφηκε σχετική σύγκλιση των απόψεων των Δήμων. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η προσωρινή διαχείριση, δεδομένου ότι ακόμη και εάν αύριο το πρωί υπογραφεί η ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα περάσουν 3 χρόνια πριν λειτουργήσει το εργοστάσιο.
Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθεί στη Μεσσηνία ο τρίτος πόλος για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων, που θα προστεθεί στους Δήμους Καλαμάτας και Πύλου, για την εξυπηρέτηση του συνόλου του Νομού. Χρήματα για μηχανολογικό εξοπλισμό είναι διαθέσιμα μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ. Ανέφερε, ακόμη, ότι θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν οι Δήμοι της Μεσσηνίας έναν τοπικό ΦΟΔΣΑ. Ο Π. Νίκας είπε ότι οι Δήμοι στους οποίους δε γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, θα πρέπει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προσδιορίσει χώρο προσωρινής εναπόθεση

«Χάνουμε στη συμφωνία με την Νότιο Αφρική,για τη Φέτα και τις Ελιές Καλαμάτας»

«Αν την Τετάρτη 1η Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση, δεν θέσει βέτο, ζητώντας την τροποποίηση της συμφωνίας, τότε δε χάνεται μόνο η προστασία της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας στη Νότιο Αφρική, αλλά δημιουργείται αρνητικό τετελεσμένο, στις πολύ πιο σημαντικές συμφωνίες που ακολουθούν, με τον Καναδά και τις ΗΠΑ.» Επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της ΛΑΕ και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος για τα δυο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας.
petrakos feta eliesΣυγκεκριμένα ο κ. Πετράκος στην δήλωσή του αναφέρει:
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη συμφωνία ΕΕ-Νότιας Αφρικής, αν δεν υπάρξει απόλυτη προστασία για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, δεν απαίτησε την αλλαγή της Συμφωνίας ώστε να προστατευθούν τα δύο αυτά προϊόντα ΠΟΠ-«ναυαρχίδες» της χώρας μας.
Είναι τραγικό και συνάμα καταστροφικό, ενώ οι υπόλοιπες 27 χώρες προστάτεψαν στην επικείμενη συμφωνία με την Νότιο Αφρική, 250 Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορεί να προστατεύσει τα δύο σημαντικότερα προϊόντα ΠΟΠ της χώρας μας.
Η αρνητικότατη αυτή εξέλιξη δημιουργεί ωστόσο, ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:
Πρόκειται για ανικανότητα και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των Υπουργών ή μήπως, κάποιοι, εντός της κυβέρνησης, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών των Η.Π.Α. και του Καναδά, ενόψει των συμφωνιών με τις χώρες αυτές και οι υπόλοιποι σιωπούν για να μην χάσουν τις «καρέκλες» τους;

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι εργασίες αναμόρφωση του ισόγειο χώρου και των εξωτερικών ιατρείων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με καθημερινούς ρυθμούς ώστε το έργο να περαιωθεί μέσα στις προθεσμίες της παράτασης που έχει δοθεί από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να παραδοθεί στους συμβατικούς χρόνους στους πολίτες. Μετά από την πολλαπλή εμπλοκή των εργασιών και ένα δύσκολο χειμώνα οι εργασίες ανακαίνισης συνεχίζονται με την διαμόρφωση των χώρων του ανελκυστήρα και την εσωτερικών υποδομή με καλωδίωση καθώς στην αρχική μελέτη δεν υπήρχε πρόβλεψη επικοινωνίας των εσωτερικών χώρων του ιδρύματος. Παράλληλα έγινε ελαιοχρωματισμός της εισόδου με εργασίες εξωραισμού της πρόσοψης του κτιρίου ενώ το εργοτάξιο θα διατηρηθεί στον ίδιο χώρο ως τον Ιούνιο.
Το έργο αναμένεται να παραδοθεί πριν τελειώσει το καλοκαίρι στο μεγαλύτερο εύρος του καθώς έχει αποκατασταθεί η αποπληρωμή των εγκεκριμένων λογαριασμών. Η Περιφέρεια με την διοίκηση του νοσοκομείου Μεσσηνίας συνεργάστηκε ώστε να μην απαξιωθεί το έργο διότι σε περίπτωση έκπτωση του αναδόχου υπήρχε κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια του τομεακού προγράμματος. Πρόθεση είναι πάντως να γίνουν νέα έργα όπως η μονάδα αυτόνομου οξυγόνου που αποτελεί πρωτοποριακή καινοτομία για το νομό μας.
 ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΠΕΠ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, ο Διοικητής του Γ.Ν Μεσσηνίας Γεώργιος Μπέζος στα νέα έργα-υποδομές Υγείας που ολοκληρώνονται στο Νομό Μεσσηνίας μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000€. Ειδικότερα πρόκειται για την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων Περιφερειακών Ιατρείων Πεταλιδίου και Μεθώνης καθώς και την ολοκλήρωση της 1ης φάσης της Αναδιαρρύθμισης του Ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ο Διοικητής του Γ.Ν.Μεσσηνίας κ. Γεώργιος Μπέζος στο πλαίσιο της εντατικής παρακολούθησης των εργασιών, έμεινε ικανοποιημένος και δήλωσε τα εξής:
«Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω σήμερα, ότι τρία (3) σημαντικά έργα υγείας-υποδομών στη Μεσσηνία βαίνουν προς ολοκλήρωση. Μέσα στον Ιούνιο παραδίδονται τα δύο (2) νέα Περιφερειακά Ιατρεία Πεταλιδίου και Μεθώνης και μέχρι τον Οκτώβριο παραδίδεται και το Π.Ι Βλαχόπουλου. Θυμίζω ότι μέχρι σήμερα τα ανωτέρω ιατρεία στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Ταυτόχρονα τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και η 1η φάση της αναδιαρρύθμισης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Η εικόνα που εισπράττω από την επίσκεψή μου, αποτελεί μια μεγάλη ηθική δικαίωση τόσο για μένα όσο και για τους συνεργάτες μου που εργάστηκαν σκληρά την προηγούμενη περίοδο προκειμένου να ωριμάσουν αυτά τα έργα. 
Ταυτόχρονα θετικές διαφαίνονται και οι προοπτικές για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του μεγάλου έργου της προσθήκης ορόφου 1.000 τ.μ πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας για την στέγαση της Ουρολογικής Κλινικής και ενός Νευροχειρουργικού και Αγγειοχειρουργικού Τμήματος. Για αυτό ειδικά το θέμα θέλω να ευχαριστήσω θερμά δύο θεσμικά πρόσωπα τα οποία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υλοποιηθεί αυτός ο μεγάλος στόχος. Πρόκειται για τον συμπατριώτη μας υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ κ.Αλέξη Χαρίτση καθώς και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πέτρο Τατούλη».

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΙΤΙΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΚΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ- ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΖΗΤΟΥΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ!!


ΘΕΣΗ πάνω στο θέμα που θίχτηκε από πολίτες και δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες σχετικά με την τύχη 5 δεσποζόμενων σκυλιών σε οικία στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας πήρε η Φιλοζωική Ομάδα Τριφυλίας με δήλωσή της καθώς αφέθηκαν στην τύχη τους. Η Ομάδα των φιλόζωων τονίζει ότι κλήθηκε από το Α.Τ Κυπαρισσίας όταν ο ιδιοκτήτης των ζώων εισήχθη στο νοσοκομείο όπου επισκέφθηκαν το χώρο για να δουν την κατάστασή τους. Συστήθηκε η αρμόδια επιτροπή του Δήμου με υπάλληλο του Δήμου και ιδιώτη κτηνίατρο αλλά απόντος του αρμόδιου αντιδημάρχου όπου ο υπάλληλος του Δήμου -που είναι γεωπόνος -έφερε χαρτί με υπογραφή του Αντιδημάρχου καθαριότητας και πρασίνου, ώστε να οδηγηθούν τα ζώα σε ευθανασία συνοδευόμενα με δηλώσεις πολιτών που σύμφωνα με τους ίδιους τα σκυλιά τους είχαν επιτεθεί όταν βρέθηκαν ελεύθερα.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ
Η Ομάδα προσθέτει ότι δεν θα υπέγραφε τέτοιο χαρτί που έστελνε ζώα σε ευθανασία επειδή ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί λόγω υγείας να προσέχει τα ζώα κρίνοντας ότι ο υπάλληλος του Δήμου υπέγραψε χωρίς καν να έχει δει από κοντά την κατάσταση των ζώων καθώς δηλώνει μη ειδικός στο αντικείμενο. Η Ομάδα ζήτησε την σύγκληση τριμελούς επιτροπής νομικά μετά τη διαφωνία που προέκυψε καταγγέλλοντας ότι η επιτροπή δεν συγκλήθηκε και προσθέτοντας ότι η οικογένεια του ιδιοκτήτη εγκατέλειψε τα ζώα σε κλουβί σε βρώμικο χώρο με ακαθαρσίες με οσμή ούρων απαγορεύοντας στο γείτονα που τα τάιζε να τα επισκεφθεί ξανά, καταδικάζοντας τα σε αργό θάνατο.
Η ομάδα ενημερώθηκε στις 25/6 από τον κτηνίατρο Ι. Μαρκόπουλο για την άθλια κατάσταση των ζώων η ομάδα εθελοντικά μπήκε στο κλουβί τοποθετώντας 10 κιλά ξηράς τροφής και 3 κουβάδες καθαρό νερό. Η ομάδα υπέβαλε δήλωση για τα συμβάντα στην Αστυνομία ενώ ενημερώθηκε ο εισαγγελέας για τα συμβάντα,  δηλώνοντας ωστόσο ότι αποτελεί ντροπή να μην ζήσουν τα ζώα και μέχρι να ληφθεί από τις αρχές τελική απόφαση οι εθελοντές αποφάσισαν να σιτίζουν τα έγκλειστα σκυλιά. 
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
ΤΟ θέμα συγκλόνισε την τοπική κοινή γνώμη μετά μάλιστα από παρατηρήσεις αναγνωστών μας που ζητούν να υπάρξει λύση ώστε τα σκυλιά να έχουν την τυπική φροντίδα που απαιτείται χωρίς φυσικά να προκαλείται τόσο πόνος. Το ότι δεν είναι αδέσποτα με αφορμή το περιστατικό αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα. Αλλά κυρίως ότι δεν υπάρχει δημοτικός χώρος φύλαξης με τη βοήθεια εθελοντών, εκπαιδευτών, κτηνιάτρων που εθελοντικά προσφέρουν το έργο τους στην πόλη. Μάλιστα αναγνώστης ανέφερε ότι έχει θλίβεται για όσα συμβαίνουν καθώς έχουν βρει παρατημένα κουταβάκια ακόμα και σε περίβολο εκκλησίας. Την ίδια ώρα πάντως προκαλεί ερωτηματικά με ποια επιχειρήματα υπογράφηκε απόφαση...για ευθανασία μέσα από τα γραφεία του Δήμου. Μάλλον το λόγο έχουν οι αρμόδιοι φορείς και κυρίως οι αρχές καθώς η φιλοζωική προέβη σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. 
ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΩΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Σε πλήξη εξέλιξη είναι τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες, προκειμένου να παραδοθούν ως τον επόμενο Μάρτιο, ενώ «τρέχουν» τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που αναμένεται να ρίξουν στην αγορά πάνω από 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων εφέτος, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί το ένα τέταρτο των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξειδίκευσης και έκδοσης προσκλήσεων, ώστε οι δικαιούχοι να καταθέτουν τις αντίστοιχες αιτήσεις.
Ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο στόχος είναι η ενεργοποίηση να έχει φτάσει το 50% και να είναι έτοιμα να πέσουν στην αγορά περισσότερα από 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων, τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Το τελικό ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς 9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συμμετοχή, η οποία συμπληρώνεται με εθνικούς πόρους και, κυρίως, χρησιμεύει στην κινητοποίηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα και της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και στις συνεργασίες με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. «Έτσι, μπορούμε να μοχλεύσουμε πόρους και να έχουμε πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα», όπως υπογράμμισε. Για την τρέχουσα χρονιά του 2016, τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στα νέα προγράμματα θα φτάσουν τα 6,75 δισ. ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ ΚΑΙΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Αυξημένο συμπληρωματικό φόρο για τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος 485.505 φορολογούμενοι, ενώ για 26.013 από αυτούς η μέση επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι είναι 22.432 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχουν και 4 φορολογούμενοι που θα καταβάλουν σχεδόν 600.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι! Οι σχετικοί υπολογισμοί -με υπόθεση για μέση μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 10%- έγιναν από τον ΣΕΒ στο εβδομαδαίο δελτίο του για την οικονομία. Σε ό,τι αφορά νομικά πρόσωπα, από 45.000 εταιρείες που θα επιβαρυνθούν συνολικά με 240 εκατ. ευρώ συμπληρωματικού φόρου, 33 εταιρείες θα καταβάλουν 40 εκατ. ευρώ και 2.300 εταιρείες (πολλές εκ των οποίων λόγω της δραστηριότητας τους έχουν σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα) 140 εκατ. ευρώ.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΡΕΚΟΡ ΠΡΩΙΜΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕ 45.000 ΤΟΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΤΡΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΘΩΣ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

       

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Η πρωιμότητα του καρπουζιού, η συγκομιδή στο 60% των υπαίθριων καλλιεργειών και η πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα αλλά με πολύ μέτριες τιμές αποτελούν λόγω πρώιμων φυτεύσεων, φέτος το χρηματιστήριο του είδους στην Τριφυλία σύμφωνα με διακινητές, παραγωγούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στο Αγρίλι και τα παράλια Φιλιατρών έχει γίνει συγκομιδή των μεγαλύτερων ποσοτήτων χωρίς ευτυχώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις να προκαλούν προβλήματα. Ο διακινητής εξαγωγέας Γιώργος Καρκαβίτσας που εμπορεύεται το προιόν 15 χρόνια είπε ότι φέτος οι αγορές δεν ήταν έτοιμες να δεχθούν τις πρώτες μεγάλες ποσότητες καθώς η χρονιά ήταν υπέρ πρώιμη για το είδος ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν είχαν ετοιμάσει τους κωδικούς για την πώληση του φρούτου. Επίσης ανέφερε ότι υπήρχαν ποσότητες από την Ηλεία παράλληλα στην αγορά όταν ξεκίνησε η συγκομιδή αλλά μετά τις 20 Μαίου η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω των καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη ενώ στην χώρα μας αυξάνεται η ζήτηση αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουμε σταθεροποίηση των τιμών.
ΡΙΣΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Ο παραγωγός Κώστας Μαλάμος τόνισε ότι η συγκομιδή υπαίθριου καρπουζιού ξεκίνησε εδώ και 10 ημέρες με την ποσότητα να πλέον ξεπεράσει στην περιοχή σε ποσοστό πάνω από το 60% της συνολικής καλλιέργειας ενώ σε ορισμένες ποικιλίες η συγκομιδή έφτασε στο 80% εκτός από τις βαρέλες που ακολουθούν. Πρόσθεσε ότι οι τιμές δεν ήταν οι αναμενόμενος λόγω των καιρικών συνθηκών καθώς παρατηρήθηκε μεγάλη πρωιμότητα του είδους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οπότε αυτόματα αποτελεί ρίσκο για τους παραγωγούς. Επισήμανε ότι οι αποδόσεις ήταν θετικές που πρέπει να συνδυάζονται με τις ανάλογες τιμές ώστε να να καλυφθεί επαρκώς το καλλιεργητικό κόστος που είναι αυξημένο τα τελευταία χρόνια.
ΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος μιλώντας για την τεχνογνωσία των αγροτών και την εξαγωγική του δραστηριότητα καθώς φέτος η συνολική παραγωγή για 6.000 στρέμματα υπολογίζεται σε 45.000 τόνους. Φέτος τόνισε ότι ήταν η πρωιμότερη χρονιά όλων των εποχών που όντως είναι ρίσκο για την ζήτηση στην αγορά αλλά έχει σημασία ότι η ποιότητα ήταν εξαιρετική μετά το στάδιο της ανθοφορίας, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει συγκομισθεί το 60% της παραγωγής που θα ολοκληρωθεί τέλος του μήνα. Για τα υβρίδια τύπου γκάλαξι είμαστε στο 80% της συγκομιδής φαίνεται ότι όλοι προβληματίζονται για το αν τελικά οι πρώιμες φυτεύσεις αποτελούν αστάθμητο παράγοντα για την τελική έκβαση του είδους, καθώς το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο και δεν προκύπτει πάντα το αναμενόμενο οικονομικό αποτέλεσμα. Το καρπούζι εξακτινώνεται σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη όπως και στα Βαλκάνια κερδίζοντας όλες τις αγορές ενώ για την συνέχεια συνέστησε να γίνει προγραμματισμός αναγγελιών για την σωστή ποιότητα, ασφάλεια και σήμανση του προιόντος ως τις αγορές αφού είναι πλήρως ανταγωνιστικό. 

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟ..ΠΑΙΖΕΙ Ο ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΜΕ PLAN B ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ

Καθησυχαστικός ήταν σε δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, σχετικά με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καθορίζει τα μέτρα προστασίας για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Ο κ.Τσιρώνης επιβεβαίωσε την χθεσινή εκτίμηση ότι η απόφαση ελήφθη ένεκα της λήξης της αναστολής των οικοδομικών αδειών, υπόθεση που αφορά ουσιαστικά την ανέγερση  κατοικιών στις Θίνες Κυπαρισσίας.
«Ήμασταν υποχρεωμένοι, στον βαθμό που δεν είχαμε ακόμα ολοκληρωμένο το Προεδρικό Διάταγμα, να μην αφήσουμε την περιοχή ακάλυπτη για να αποφύγουμε την ανεξέλεγκτη δόμηση και λοιπές παρεμβάσεις, δημιουργώντας μια ζώνη προδιασφάλισης», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Τσιρώνης, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το Προεδρικό Διάταγμα με όλες τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς.
«Ισχύουν αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Στο ΣτΕ θα κατατεθούν ως όριο αρτιότητας  τα 10 στρέμματα, αυτή θα είναι η τελική πρόταση του υπουργείου. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ενσωματώναμε παρατηρήσεις για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση», υπογράμμισε ο κ.Τσιρώνης.
Όσον αφορά την υπουργική απόφαση, επισήμανε πως κατατέθηκε το αρχικό προτεινόμενο σχέδιο που είχε τεθεί προς διαβούλευση (στην πιο αυστηρή του εκδοχή), ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που το ΣτΕ απορρίψει το σχέδιο.
Ο κ.Τσιρώνης αποκάλυψε ότι προχθές διεξήχθη η τελική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οριστικοποιήθηκαν οι όροι και στην οποία μάλιστα συμμετείχε για λίγη ώρα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και συμπλήρωσε ότι πολύ σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία την Τετάρτη 8 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα οργανώνει έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 11 το πρωί. Σε ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι επισημαίνουν: «Η ζωή των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση, εξαιτίας των προβλημάτων του ΕΣΥ τα οποία βρίσκονται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα. Χάνουν τη ζωή τους ασθενείς ψάχνοντας να βρουν κλίνη ΜΕΘ». Διεκδικούν: Δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση Μονιμοποίηση του Επικουρικού Προσωπικού Ανανέωση Συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων Ένταξη στα ΒΑΕ Κατάργηση του Αντιασφαλιστικού, όπως αναφέρει, Νόμου 4387/2016 Ανάκτηση των Μνημονιακών Απωλειών

Αντίθετη η ΚΕΔΕ με τους νόμους για το ασφαλιστικό

Tην ομόφωνη αντίθεσή του εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στη σημερινή του συνεδρίαση, για τα προαπαιτούμενα και το ασφαλιστικό, που ψηφίστηκαν στη Βουλή και επηρεάζουν την Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση, στη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής της Γενικής Κυβέρνησης, με τον οποίο προβλέπεται περικοπή στις δαπάνες των δήμων – και μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, όταν τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους έχει ήδη περικοπεί πάνω από 65%, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο κ. Πατούλης εξέφρασε επίσης την πλήρη αντίθεσή του σε διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου, όπως αυτή για παράδειγμα που αφορά στην πλήρη αναστολή καταβολής προσωπικής σύνταξης εν ενεργεία αιρετών, ακόμη κι αν υπηρετούν αμισθί το αξίωμά τους. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε, το θέμα των τελευταίων ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν και αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίασή του κι εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων.

Τυρί με “καταγωγή” από την Τρίπολη στην 1η θέση παγκοσμίως!

Το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας -iTQi- με έδρα τις Βρυξέλλες, κορυφαίος οργανισμός που έχει ως στόχο τη δοκιμή και την προώθηση τροφίμων και ποτών ανώτερης γεύσης από ολόκληρο τον κόσμο, κατέταξε στην πρώτη θέση ένα τυρί με “καταγωγή” από την Τρίπολη. Οι κριτές του διαγωνισμού προέρχονταν από τις 16 πιο αναγνωρισμένες λέσχες μαγείρων και γευσιγνωστών στην Ευρώπη. Το βραβείο ανώτερης γεύσης είναι μια μοναδική αναγνώριση της ποιότητας προϊόντων, βασισμένη στην κρίση τους χωρίς την παροχή βασικών πληροφοριών, από μεγάλους Σεφ και Γευσιγνώστες, εξαίρετους διαμορφωτές γνώμης και εμπεριστατωμένα ειδικευμένους σε θέματα γεύσης. Για τα βραβευμένα προϊόντα, το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης (The Superior Taste Award) προσφέρει ένα δυνατό εργαλείο Μαρκετινγκ που μπορεί να βοηθήσει στην μακροπρόθεσμη διαφοροποίηση των αναλώσιμων προϊόντων στην αγορά.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Τα βατά θέματα και ο σχετικά μικρός βαθμός δυσκολίας στα πρώτα μαθήματα φέρνουν πληθώρα αριστούχων στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2016. Τα πρώτα γραπτά δείχνουν ότι εφέτος οι βαθμοί θα είναι αρκετά υψηλότεροι σε σχέση με πέρυσι, κάτι που θα συμπαρασύρει και τις βάσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αύξηση στις σχολές με μεγάλη ζήτηση, ενώ και στις σχολές με μικρή ζήτηση να αυξηθεί το όριο εισαγωγής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις οι σχολές που πέρυσι κινήθηκαν μεταξύ 18.000 και 18.500 μονάδων θα κινηθούν πιο ψηλά από τις 19.000 μονάδες, ενώ για τις σχολές που πέρυσι η είσοδος μπορούσε να επιτευχθεί με 10.000 μονάδες η προσέγγισή τους μάλλον θα εκτιναχθεί στις 12.000 μονάδες.
Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από τον βαθμό δυσκολίας των επόμενων μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές, όμως εάν ο βαθμός δυσκολίας μείνει απλά στα περυσινά επίπεδα ή είναι χαμηλότερος, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η εκτίναξη των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη σειρά προτίμησης, όμως και εδώ δεν αναμένονται πολλές αλλαγές, ούτε και λόγο της απόστασης της σχολής από τον μόνιμο τόπο κατοικίας του υποψηφίου. Όλα τα στοιχεία προς το παρόν δείχνουν αύξηση και μάλιστα μεγάλη των βάσεων. Πιο ασφαλείς θα είναι οι προβλέψεις στα μέσα Ιουνίου οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα υπάρχουν τα πρώτα μαζικά στατιστικά στοιχεία για την απόδοση των μαθητών.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΑΗ ΛΑΓΟΥΔΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟΝΕΡΟ

ΣΑΝ να μην έφτανε το καυτό θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου που ταλανίζει ολόκληρη η Τριφυλία φέτος ήρθε να προστεθεί άλλη μια δυσάρεστη εξέλιξη η οποία είχε προαναγγελθεί σε ρεπορτάζ μας πριν από ένα μήνα! Η είδηση ότι από πέρσι είχε αφαιρεθεί η Γαλάζια σημαία από την μοναδική παραλία του Καλονερού που προβλήθηκε από ελληνικά μέσα και ευρωπαικά, φέτος για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια περίπου δεν πήρε Γαλάζια σημαία ούτε η παραλία του Αη Λαγούδη! Καμία παραλία της Τριφυλίας ούτε για δείγμα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος ήταν ελλιπής καθώς για την παραλία της Κυπαρισσίας εκτός από την πρόσβαση των ΑΜΕΑ απαιτείται οργανωμένος χώρος υποδοχής, τουαλέτες και διευκολύνσεις προς τους λουόμενους!
Έτσι 5 παραλίες της Καλαμάτας και η Μπούκα στη Μεσσήνη πήραν την σημαία που θα κυματίζει μαζί με τις υποδομές αλλά και την απαραίτητη παρουσία με ναυαγοσώστες. Η μεγάλη έλλειψη την ώρα που η περιοχή διοργάνωσε από το Δήμο μια τουριστική ημερίδα η οποία είχε συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και η ημερίδα των ξενοδόχων που όμως δεν ακούστηκαν τοπικοί φορείς πέρα από το τοπικό εμπορικό σύλλογο, αποδεικνύει ότι ο τουρισμός είναι σοβαρή υπόθεση και δεν προσφέρεται για δημόσιες σχέσεις και εσωτερική κατανάλωση. Κρίμα.... ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΟΚ: Ψήφισμα κατά του υπουργείου πολιτισμού

Ψηφίσματα κατά της νέας τιμολογιακής πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού, όσον αφορά την είσοδο σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους και κατά της επιβολής φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενοι δωμάτια απ’ το 2018, εξέδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το χθεσινό, περιφερειακό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, πήρε απόφαση να διαμαρτυρηθεί στο Υπουργείο για τις νομοθετικές αυτές αποφάσεις και ψήφισε σχετικά κείμενα που θα σταλούν στους αρμοδίους. Η Περιφερειακή Αρχή, γνωστοποίησε τις διαφωνίες της για τις αυξήσεις στα εισιτήρια και στον φόρο των ξενοδοχειακών μονάδων και κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την τιμολογιακή και φορολογική της πολιτική.

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΣΙΡΩΝΗ- ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΙΛΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ ΤΣΙΡΩΝΗ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ;
ΘΥΕΛΛΑ αντιδράσεων που ναρκοθετεί την δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων αποτελεί η Υπουργική απόφαση για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΕΚ Δ’ 141/24.05.2016) που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, με βάση το αρχικό προσχέδιο πριν την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. 
Παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός στις ευρείες συσκέψεις που έγιναν στον Πύργο και την Ελαία με την πρωτοβουλία Τσιρώνη και την έλευση του κ. Κουίκ , το όριο αρτιότητας παραμένει τελικά στα 20 στρέμματα. 
Για δημόσια κοροιδία κάνουν λόγο οι φορείς της Τριφυλίας όσο και ο δήμος Ζαχάρως-Φιγαλείας, μιλώντας για αιφνιδιασμό που προκαλεί κοινωνική αναστάτωση. Η υπουργική απόφαση έχει συσχέτιση με τις τις οικοδομικές άδειες στις Θίνες Κυπαρισσίας στη Τριφυλία καθώς δόθηκε παράταση της αναστολής των οικοδομικών αδειών στην επίμαχη περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου ώστε να μην επιτρέπεται η εκτέλεση οικοδομικών δραστηριοτήτων. 
Για νομικά εργαλεία που θα επέτρεπαν την παράταση της αναστολής έκδοσης αδειών στη περιοχή είχε επισημάνει στην σύσκεψη της Ελαίας ο κ. Τσιρώνης αλλά όπως όλα δείχνουν οι σημειώσεις που κράτησε όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος για την αρτιότητα, τις γκρίζες ζώνες αλλά και την έκδοση του διατάγματος δεν τελεσφόρησαν. Τώρα όλοι θεωρούν ότι η δημόσια διαβούλευση ήταν πρόσχημα και αναμένονται αντιδράσεις που θα κορυφωθούν όταν έρθει η ώρα. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ