Pages

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία Μολάων και Καλαμάτας

Τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα Υγείας σε όλη την χώρα αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και παρουσιάζει το Newpost. «Κραυγή» αγωνίας εκφράζουν οι εργαζόμενοι και καλούν την κυβέρνηση να πάρει θέση δίνοντας λύση στην πράξη.
ΜΟΛΑΟΙ Υπηρετεί μόνο ένας αναισθησιολόγος ο οποίος αδυνατεί να καλύψει μόνος του τις εφημερίες του μήνα με αποτέλεσμα την υπολειτουργία ολόκληρου του χειρουργικού τομέα (χειρουργικό, ορθοπεδικό κ.ά.). Ο τομέας του ΕΚΑΒ Μολάων αποτελείται από ένα πλήρωμα και ένα διασώστη με αποτέλεσμα δύο βάρδιες να μένουν ακάλυπτες από τη στιγμή μάλιστα που το Νοσοκομείο Σπάρτης απέχει πάνω από μία ώρα. Και βέβαια από τον «κουτσουρεμένο» οργανισμό 25 θέσεις είναι κενές.
Νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας Παρ’ ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας καλύπτει όλο το Νομό Μεσσηνίας και όχι μόνο ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν 75 κενές θέσεις και στο παραϊατρικό 30 κενές θέσεις. Αποτέλεσμα αυτών να υπολειτουργεί ο μοναδικός μαγνητικός τομογράφος που υπάρχει στο νομό.

ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ...Η ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Ο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ;

Μια απίστευτη εικόνα πλέον αντικρίζει κανείς στην λεγόμενη ζώνη προστασίας του Κυπαρισσιακού. Εκεί που κάποιοι αποθέωναν τη λογική ανάδειξής της και στέκονταν υπέρμαχοι του περιβάλλοντος σήμερα έχουν αφήσει να… ευνοείται μια ασύδοτη κατάσταση με σκηνίτες όπου να’ ναι. Χαρακτηριστική η εικόνα στην Ελαία, όπου περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν βρεθεί το διάστημα αυτό υπό την… ανοχή της δήθεν προστασίας της ζώνης και έχουν κατασκηνώσει όπου θέλουν προκαλώντας με την ανεξέλεγκτη παρουσία τους σοβαρά προβλήματα. Την ίδια στιγμή τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά: Πως για παράδειγμα, συμβιβάζεται με την ανάγκη προστασίας της παράκτιας ζώνης η ανοχή στην ανεξέλεγκτη κατασκήνωση;
 Όταν σε μια περιοχή 100 περίπου στρεμμάτων έχουν συγκεντρωθεί 1000 και πλέον κατασκηνωτές, πού πηγαίνουν τα λύματά τους, πως προστατεύεται η αυτοφυής βλάστηση, πως και με ποια μέτρα αποτρέπεται και προλαμβάνεται η πρόληψη ασθενειών; Σύμφωνα με την απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη απαγορεύεται η κυκλοφορία και παραμονή εκδρομέων από 01-07-2016 μέχρι και 31-10-2016 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, εκτός άλλων περιοχών της Μεσσηνίας και στο παραλιακό δάσος Ελαίας. Πως επιτρέπεται και γίνεται ανεκτό να κατασκηνώνουν ανεξέλεγκτα μέσα στο δάσος; Η ελεύθερη (εκτός οργανωμένων χώρων) κατασκήνωση ανεξάρτητα σε ποιο χώρο πραγματοποιείται (δημόσιο ή ιδιωτικό) αποτελεί ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με κράτηση μέχρι 6 μηνών και πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ, τηρείται δε η διαδικασία του αυτοφώρου. Ποια εξήγηση υπάρχει για το γεγονός ότι κανείς από όσους έχουν κατασκηνώσει παράνομα στην Παραλία της Ελαίας δεν έχει συλληφθεί και δεν του έχει επιβληθεί πρόστιμο;
Με… πρόσχημα – όπως οι ίδιοι οι πολίτες σημειώνουν - την προστασία του οικοσυστήματος και της φύσης, με βάση την γνωστή απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη οι κάτοικοι της περιοχής του Κυπαρισσιακού στερούνται του δικαιώματος να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους. Την ίδια στιγμή όμως, κανείς δεν ενδιαφέρεται να εφαρμόσει το νόμο και να αποτρέψει όσους τον περιφρονούν από το να θέσουν το δάσος σε κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής του λόγω πυρκαγιάς.
Από το best tv

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ

Το ξαφνικό κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων από την κυβέρνηση στην περιοχή της Τριφυλίας που πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, στη χρονική στιγμή που αποφασίζεται είναι αδιανόητο γιατί θα οδηγήσει σε απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών και των επιστημόνων επαγγελματιών της Τριφυλίας δικηγόρων, μηχανικών έως ότου το αντικείμενο αυτό περάσει στην αρμοδιότητα των κτηματολογικών γραφείων. Η περιοχή του Δήμου Τριφυλίας περιλαμβάνεται στην ενιαία μελέτη κτηματογράφησης που έχει προκηρυχτεί από τις αρχές του 2016 από το Κτηματολόγιο για τη Μεσσηνία. Αντίστοιχα έχουν προκηρυχθεί οι μελέτες κτηματολογίου για όλο τον ελλαδικό χώρο στον οποίο δεν έχει γίνει ακόμη το κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Κτηματολόγιο Α.Ε. για τις μελέτες αυτές πρόκειται έως το τέλος του έτους να υπογραφούν οι συμβάσεις ανάθεσης και από το 2017 να ξεκινήσει και στην περιοχή μας η σύνταξη του κτηματολογίου. Παράλληλα προβλέπεται για τη Μεσσηνία και η ανάρτηση των δασικών χαρτών από πλευράς δασαρχείου για το ξεκαθάρισμα των δασικών εκτάσεων. Η διαδικασία σύνταξης του κτηματολογίου όπως και η υποβολή ενστάσεων κατά των δασικών χαρτών βάση των νόμιμων προδιαγραφών απαιτεί εκτός από άλλα δικαιολογητικά και την υποβολή οπωσδήποτε συμβολαίων, πάσης φύσεως τίτλων, πιστοποιητικών ιδιοκτησίας κλπ. και μάλιστα σε πιεστικές προθεσμίες. Τα συμβόλαια αυτά και οι πάσης φύσεως τίτλοι βρίσκονται καταχωρημένοι στα οικεία υποθηκοφυλακεία που εκδίδουν και τα ανάλογα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, βαρών κλπ. Συνεπώς οποιοδήποτε αντίγραφο για να είναι επίσημο και να υποβληθεί στα πλαίσια της διαδικασίας της κτηματογράφησης εκδίδεται από το οικείο υποθηκοφυλακείο. Η λειτουργία του κτηματολογίου για την Ελλάδα είναι μια «πονεμένη» ιστορία αλλά δεν χρειάζεται να την κάνουμε χειρότερη. Από τις νομικές διατάξεις προβλέπεται η συγχώνευση και η παύση λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων στις περιοχές που λειτουργεί το κτηματολόγιο και οι τίτλοι ιδιοκτησίας έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των κτηματολογικών γραφείων και αυτό είναι λογικό και αποδεκτό.
Η σύνταξη του κτηματολογίου είναι μία διαδικασία σύγχρονης χωρικής καταγραφής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μιας περιοχής με ταυτόχρονη νομική τεκμηρίωση και καταγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων. Στην ουσία δηλαδή και με απλά λόγια μιλάμε ένα ιδιοκτησιακό «ξεκαθάρισμα» στην περιοχή που γίνεται το κτηματολόγιο, όπου όταν ολοκληρωθεί όλα πλέον θα βρίσκονται «μέσα στους υπολογιστές». Με βάση το μέσο κλήρο όπως έχει διαμορφωθεί στην Τριφυλία θα απαιτηθεί η υποβολή στο κτηματολόγιο μόνο για το μέγεθος του υποθηκοφυλακείου Πλαταμώδους (Γαργαλιάνοι) αρκετών δεκάδων χιλιάδων τίτλων και πιστοποιητικών, ενώ για το μέγεθος της Τριφυλίας οι εκτιμώμενοι τίτλοι και τα πιστοποιητικά ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν εντός περιορισμένης προθεσμίας. Εάν κλείσουν στη φάση αυτή τα υποθηκοφυλακεία στην Τριφυλία και το αρχείο τους μεταφερθεί στο κτηματολογικό γραφείο της Καλαμάτας, ποιος θα εξυπηρετήσει τον όγκο αυτό των τίτλων και των πιστοποιητικών; Ό ένας υπάλληλος που θα ασχολείται με την Τριφυλία;
Πόσες μέρες ή μήνες θα χρειάζεται για να πάρεις ένα αντίγραφο, πόσες φορές θα πρέπει να πάει κάποιος στην Καλαμάτα για να το πάρει; Και οι πολίτες που θα πρέπει να τακτοποιήσουν το προηγούμενο διάστημα τα ιδιοκτησιακά τους πριν τα δηλώσουν στο κτηματολόγιο δεν μας ενδιαφέρουν; Και τέλος πάντων επειδή τα υποθηκοφυλακεία έπρεπε ήδη να έχουν κλίσει ή να έχουν μηχανογραφηθεί και επειδή το κτηματολόγιο έπρεπε να έχει ήδη γίνει και στην περιοχή μας, φταίνε οι πολίτες στους οποίους πρέπει να φορτώσουμε τις συνέπειες και όχι οι διάφορες κυβερνήσεις που αποφάσιζαν; Συνεπώς υποστηρίζουμε ως Σύλλογος μηχανικών Τριφυλίας που τα μέλη μας θα διαχειριστούν μεγάλο όγκο των συναλλαγών με το κτηματολόγιο ότι τα υποθηκοφυλακεία στην περιοχή μας είναι απαραίτητο να διατηρηθούν για λίγο ακόμη χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έως ότου καταχωρηθούν τα στοιχεία στο κτηματολόγιο, γιατί από αυτά εξαρτάται η έγκαιρη και αξιόπιστη ολοκλήρωσή του.

«Όχι στο ξεκλήρισμα των αγροτών» φώναξαν οι αγρότες της Πελοποννήσου

Παράσταση διαμαρτυρίας στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΓΑ στην Τρίπολη πραγματοποίησαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελοποννήσου την Παρασκευή στις 29 Ιουλίου, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που καλούνται να επωμιστούν με το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πελοποννήσου αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Οργάνου των 69 μπλόκων που κηρύσσει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου ως αφετηρία της έναρξης του νέου κύκλου κινητοποιήσεων.
Η αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με την προϊσταμένη του ΟΓΑ, της επέδωσαν το ψήφισμα και της εξέφρασαν τα αιτήματά τους. Οι αγρότες απαιτούν: Κατάργηση του νέου ασφαλιστικού-«έκτρωμα». Καμιά κατάσχεση λογαριασμού σε μικρομεσαίο αγρότη για πληρωμή του ΟΓΑ. Δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους ανεξαιρέτως χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση απόδοση αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής για όλες τις ζημιές που έχουν γίνει στην Πελοπόννησο έτσι ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι να επιβιώσουν. Η οργάνωση του κινήματος, με τη συγκρότηση νέων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, το δυνάμωμα όσον συλλόγων ήδη υπάρχουν και η συγκρότηση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου αποτελούν μονόδρομο για να δώσουν οργανωμένα τη μάχη της επιβίωσής τους, ανέφεραν οι αγρότε

Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι της Πελ/σου ζητούν στήριξη

Σε απόγνωση είναι οι μελισσοκόμοι της Πελοποννήσου, αφού την τελευταία πενταετία βλέπουν να μην υπάρχει παραγωγή μελιού και η φετινή χρονιά, όπως λένε, είναι η χειρότερη. Με δεδομένη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μελισσοκόμοι από την περιοχή της Λακωνίας και συγκεκριμένα των Βατίκων, βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που έγινε στην Σπάρτη, και ζήτησαν στήριξη από το Συμβούλιο.
Οι μελισσοκόμοι θέλουν να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς της περιφερειακής αρχής ώστε να κινηθεί η διαδικασία για να πάρουν κάποια ενίσχυση ενώ από τις δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επανέλαβαν τα αιτήματά τους, ενώ ανέφεραν πως θα είναι “όχι απέναντι στην Περιφέρεια αλλά δίπλα σε κάθε βήμα είτε το να το κατακρίνουν είτε να το επικροτήσουν”.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΟY ΧΑΜΕΡΗ- Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ


Λύπη αλλά και πολύ θυμό προκαλεί η εικόνα του ερειπωμένου σπιτιού που βρίσκεται στην Οδό Ελένης Χαμέρη λίγα μέτρα πιο κάτω από τον πλάτανο και το κάστρο της Αρκαδιάς.Το σπίτι αυτό ανήκε στον γιατρό Χρήστο Χαμέρη ο οποίος εγκαταστάθηκε με τη σύζυγο του Μαριγώ Καστρινοπούλου και τα παιδιά τους στην Αρκαδιά στις αρχές του 19ου αιώνα καθώς στην Πάργα κυνηγήθηκαν από τους Ιταλούς διώχτες που αλώνιζαν την πόλη. Ο Χαμέρης είχε κάποια κόρη,την όμορφη Ελένη που με τη στάση της πέρασε στην αθανασία γιατί αρνήθηκε τα πλούτη που της έταζε ο Τούρκος Βοεβόδας.Ήταν αρραβωνιασμένη με τον Αυγερινό Χούντρα. Προτίμησε να τη θανατώσουν παρά να ατιμάσει το γένος το ελληνικό.Έτσι κι έγινε.Όσον αφορά στο σπίτι αυτό είναι σε πολύ κακή κατάσταση, δείγμα της αδιαφορίας των κρατικών φορέων για την αναστύλωση του.Πέφτουν σοβάδες,κομμάτια και είναι γεμάτο ρωγμές.Θα πέσει και θα χτυπήσουν οι άνθρωποι που περνούν το δρόμο.Ντροπή.Τι κάνουν οι αρμόδιοι? κάθονται αναπαυτικά και απολαμβάνουν δόξες και τιμές?κρίμα. Αλοίμονο σε αυτούς.
Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 
 Όταν λησμονούμε τις θυσίες των ηρωικών μορφών είμαστε αχάριστοι.Ας το αφήσουν λοιπόν αφού δεν είναι άξιοι να ξεκινήσουν τις εργασίες συντήρησης του σπιτιού αυτού.Είναι ιστορικό. Ντρέπομαι που στην όμορφη Κυπαρισσία μας,την πόλη της ιστορίας και της ομορφιάς αγνοούν ορισμένοι τα ιστορικά μνημεία. Εύγε στους οκνούς πολιτικούς που αφήνουν την ιστορία να σβήσει με την πάροδο του χρόνου.Ιδέες λείπουν τα χρήματα θα βρεθούν αλλά θα είναι αργά γιατί δεν πονάμε μάλλον τον τόπο όσο πρέπει. Όλοι συμφωνούμε ότι η Κυπαιρσσία δεν έχει τιμήσει πλήρως τα άξια τέκνα της ιστορίας της και οφείλει να το κάνει άμεσα αναδεικνύοντας τον πλούτο και τους θησαυρούς που κρύβει ο τόπος μας...
ΓΡΑΦΕΙ Ο Διονύσιος Γεωργογιαννόπουλος φοιτητής Θεολογίας της Θεολογικής σχολής Αθηνών- Επιμέλεια ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΕΚΤΟΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

Η υπόθεση με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην Πελοπόννησο αποκτά διάφορες διαστάσεις και ήδη έχει αρχίσει να απασχολεί έως και… προβληματίζει σε επίπεδο συζητήσεων την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Μετά τη Μεσσήνη και ο δήμος Τριφυλίας μπαίνει στο προσκήνιο της δημιουργίας ενός κέντρου. Ωστόσο εδώ μπορεί να μην προτάθηκε κάποιος χώρος αλλά φαίνεται πως είναι ενεργό το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις υλοποίησης του σχεδίου σε ιδιωτικό χώρο στην παραλία της Κυπαρισσίας, όπου στο παρελθόν λειτουργούσε κάμπινγκ.
Αρνητική είναι η απάντηση από την πλευρά του δημάρχου Τριφυλίας Π. κατσίβελα σε μια τέτοια προοπτική... Την ίδια ώρα μπορεί οι εξελίξεις στη Μεσσήνη να κατεγράφησαν με την απόσυρση της πρότασης για τη Μακαρία, μετά και τις έντονες αναταράξεις και στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής και μια επεισοδιακή συνεδρίαση, ωστόσο από την πλευρά του το Υπουργείο δείχνει να προχωρά την πρόταση αυτή

ΟΧΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΚΟΥΚΟΥΜΗ


ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΚΟΜΨΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΕΚΠΛΗΞΗ και απορία προκαλεί στο δήμαρχο ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ όπως εξηγηςε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο να επιμερίσει η πολιτεία ένα φορτίο που δεν του αναλογεί για το θέμα της μετανάστευσης φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα των αλλοδαπών στα Φιλιατρα που ξεπερνά το 25% του πληθυσμού λέγοντας ότι η κυβέρνηση μας θυμάται μόνο όταν ειναι να πληρώσουμε τον λογαριασμό..Επίσης τόνισε ότι ο Δήμος δεν έχει δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις για κάλυψη σημείου πρόσβασης την ώρα που αναζητά χώρο για το υποθηκοφυλακείο, ενώ διεμήνυσε ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα ασφαλείας στο απώτερο μέλλον. Τάχθηκε ανοιχτά κατα της πρότασης του υπουργείου. Κατα ήταν ο κ. ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ μιλώντας για ασάφεια της επιστολής λόγω των προβλημάτων που έχει η περιοχη ζητώντας την παροχή διευκρινίσεων απο το ουδείς, την ώρα μάλιστα που όπως ειπώθηκε στο συμβούλιο υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις του υπουργείου με ιδιωτική επιχείρηση για εγκατάσταση προσφύγων. Ο κ.βουδουρης μίλησε για ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα στο οποίο ο Δήμος πρέπει να ταχθεί αλληλέγγυος τασσόμενος κατα της πρότασης του δημάρχου.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ
Ο κ.Κουκουμης μίλησε για ανθρωπιστική κρίση που ξεσπασε στην χώρα μας με αφορμή τις αποφάσεις κυβερνήσεων και Ευρώπης. Ζήτησε ο Δήμος να αναζητήσει χώρο υποδοχής αν υπάρχει και να αφήσουν την υποκρισία ορισμένοι που συνδέουν τη εγκληματικότητα με τους αλλοδαπούς όταν τους χρησιμοποιούν για φθηνά εργατικά χέρια. Δημιουργήθηκε ένταση παντως πριν τις τοποθετηςεις όταν ο κ. ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ αποχώρησε μετα απο υπονοούμενο του δημάρχου λέγοντας ότι τελικά ο ρατσισμός και ο φασισμός δεν περνά. Η πρόταση του δημάρχου πέρασε κατα πλειοψηφία κατα ο ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ και δική του πρόταση ο ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝ.ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Απειλητικός ο Πέτρος Τατούλης προς τους δημάρχους

ΑΛΛΙΩΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΕΣ
Με απειλητικό ύφος απευθύνεται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, στους δημάρχους, μέσω επιστολής του προς τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), υπογραμμίζοντας ότι ή θα δώσουν το σύνολο των σκουπιδιών τους στην κεντρική διαχείριση και στην ΤΕΡΝΑ ή κεντρική διαχείριση δεν θα υπάρξει και οι Δήμοι θα κληθούν αφενός να καταβάλουν ενδεχόμενες αποζημιώσεις στην εταιρία και αφετέρου να διαχειριστούν την εφιαλτική κατάσταση που θα δημιουργηθεί με τα αμάζευτα στους δρόμους σκουπίδια. Πριν λίγες ημέρες ωστόσο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής για τα μεγάλα έργα υποδομών, σε δική του επιστολή προς τον ΦΟΔΣΑ άναψε το πράσινο φως ώστε οι Δήμοι που θέλουν να διαχειριστούν οι ίδιοι τα σκουπίδια τους και να μην τα δώσουν στην κεντρική διαχείριση!…
Έχουμε λοιπόν νέο επεισόδιο στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο θα παιχτεί την Τρίτη, 2 Αυγούστου, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ, όπου θα εξεταστούν τόσο η επιστολή του Αλέκου Φλαμπουράρη όσο και η επιστολή του Πέτρου Τατούλη, η οποία συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει ως εξής: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την επικαιροποίηση της μελέτης του ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου που όφειλε να έχει εκπονήσει. Όπως γνωρίζετε, ο Φορέας σας εκπονεί τη μελέτη, η οποία μετά από την έγκριση της σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποστέλλεται στην Περιφέρεια προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η διαδικασία αυτή οφείλει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, καθόσον αποτελεί αιρεσιμότητα της νέας προγραμματικής περιόδου. Τούτου δοθέντος, στην απευκταία περίπτωση που οι προπεριγραφείσες διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως με δική σας ευθύνη, ουδέν έργο διαχείρισης απορριμμάτων, κεντρική ή/και τοπικό θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί στην Περιφέρεια, με συνέπεια το όποιο κόστος των έργων αυτών να επιβαρύνει ευθέως τους δημότες των Δήμων-μελών σας. Από τα δημοσιεύματα στον Τύπο προκύπτει εντούτοις ότι έχετε παραλάβει τη μελέτη για την επικαιροποίηση του οικείου ΠΕΣΔΑ που εκπόνησε ο μελετητής που εσείς επιλέξατε. Η μελέτη αυτή θα έπρεπε να είχε ήδη αποσταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Παρά ταύτα, αντί γι’ αυτό, γίνονται διαρροές κάποιων σχεδίων εγγράφων που αποστέλλονται σε υπουργούς-εκπροσώπους της κυβέρνησης από «αγνώστους», με περιεχόμενο το οποίο προδήλως αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία. Συγκεκριμένα δια των σχεδίων εγγράφων αυτών, φαίνεται όπως προτείνεται να υιοθετήσει ο ΠΕΣΔΑ τα παρακάτω:
-Τη συνέχιση της λειτουργίας των προσωρινών μονάδων διαχείρισης (δεματοποιητές κ.λπ), (οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι τη λειτουργία των κεντρικών μονάδων) και μετά από την έναρξη λειτουργίας των τελευταίων. Η πρόβλεψη αυτή αντιστρατεύεται, όχι μόνο τη φύση και τους όρους αδειοδότησης των προσωρινών αυτών μονάδων, κατά τα αμέσως προεκτεθέντα, αλλά και την αναμφισβήτητη και σε πλήρη ισχύ αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην υλοποίηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, η υπογραφή της σύμβασης του οποίου εκκρεμεί για λόγους που δεν ανάγονται σε πράξεις ή παραλείψεις της Περιφέρειας. Επιπροσθέτως των ανωτέρω, η επιδίωξη διατήρησης των προσωρινών μονάδων δημιουργεί και μείζονα ζητήματα νομιμότητας, καθόσον μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μονάδα για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
-Τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων από τους Δήμους και όχι από το ΦΟΔΣΑ, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία, οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και όχι οι Δήμοι, είναι οι εκ του νόμου αρμόδιοι για την εξειδίκευση και υλοποίηση των στόχων και των δράσεων των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Μείωση 6,4% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Μάιο εφέτος, με πλέον χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκε πτώση των πωλήσεων σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε η εξής
μείωση των πωλήσεων: Καύσιµα και λιπαντικά αυτοκινήτων (7,1%), Ένδυση- υπόδηση (6,8%), Τρόφιµα- ποτά- καπνός (6,8%), Μεγάλα καταστήµατα τροφίµων (6,2%), Πολυκαταστήµατα (4%), Φαρµακευτικά- καλλυντικά (2,5%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακός εξοπλισµός (2,2%) και Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων κ.ά. (2,2%).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιµές) στο λιανικό εμπόριο, σημείωσε µείωση 6,4% τον Μάιο 2016 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2015, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2016 σηµείωσε µείωση 4,4%. Ο εποχικά διορθωµένος γενικός δείκτης όγκου (ως προς την επίδραση εποχικών γεγονότων, π.χ. έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.), σημείωσε μείωση 1,8% τον Μάιο 2016 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2016.

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ

Το τελευταίο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού γράφτηκε προχθές καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com υπεγράφη το περίφημο Μνημόνιο Συναντίληψης με το οποίο καθορίζεται πλέον ο χρόνος ολοκλήρωσης του οδικού άξονα. Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Υποδομών στο ypodomes.com η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη και πολύμηνη, με έναν από τους παραχωρησιούχους να ζητά επιπρόσθετες αποζημιώσεις. Τελικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εξέλιξη ήταν καλή, το κείμενο του Μνημονίου καλύπτει και τις δύο πλευρές και διασφαλίζει την ολοκλήρωση του έργου. "Ήταν μία πολύ καλή συμφωνία, τώρα θα ξεκινήσει και επίσημα η απόδοση τμημάτων" κατέληξε.
ΑΝΟΙΞΕ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΚΙΑΤΟ
Παρότι επίσημα δεν έχει δοθεί στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος των 20χλμ του Κόρινθος-Κιάτο έχει ήδη δοθεί στην κυκλοφορία ενώ οι εργασίες για την ολοκλήρωση, κυρίως του αντιολισθηρού τάπητα, της διαγράμμισης και της σήμανσης γίνονται νυχθημερόν. Σε κάθε περίπτωση την ερχόμενη εβδομάδα όλο το τμήμα θα δοθεί στην κυκλοφορία με επίσημη τελετή που χαρακτηρίζεται ως εξέχουσας σημασίας καθώς μετά 8 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης θα δοθεί το πρώτο τμήμα του δρόμου στην κυκλοφορία. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων του Υπουργείου Υποδομών μέσα στο έτος θα δοθεί και το επόμενο τμήμα Κιάτο-Ξυλόκαστρο ενώ τον Μάρτιο θα λήξει η 9χρόνη πλέον πολιορκία με την απόδοση της λειτουργικής Ολυμπίας Οδού.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΑΛΙΜΑΚΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ

Για τις χωματερές στο δήμο ο κ. ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ μίλησε για βάρος διαχείρισης απο την κοινωνία καθως εμείς τα παράγουμε καθως οι χωματερές ειναι παρελθόν και θα πάμε σε μια πολιτισμένη διαχείριση. Μίλησε για παλινωδία λειτουργίας των χωματερών σε ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ και Φιλιατρα εξαιτίας των εξελίξεων ενώ τελευταία λύση απέμεινε η χωματερή της πρωτεύουσας του δήμου. Ειναι βέβαιο ότι πρέπει όλοι να δείξουν ανοχή καθως κάποια στιγμή το Αλιμακι θα κλείσει οριστικά ενώ σε ερώτηση αν ο Δήμος πετά σκουπίδια σε φυσικούς αποδέκτες απάντησε ότι ειναι ανυπόστατο.
Μίλησε τέλος για μεγάλο κοινωνικό κόστος με αφορμή τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων εκτιμώντας ότι θα κλειςει εντός του έτους. Τέλος για παράνομες χωματερές έκανε λογο απο την αντιπολίτευση απο πολίτες που αδιαφορούν για το κίνδυνο πυρκαγιάς ζητώντας όμως επεμβαςεις σε δρόμους που η κυκλοφορία διεξάγεται με προβληματα.
ΙΩΑΝ. ΜΠ

ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΑΜΑΡΑ

Για παραγκωνισμό του Δ.Σ. μίλησε ο κ. ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ με αφορμή την τελετή θυρανοιξίων στους χριστιάνους και την τελετή βράβευσης που έγινε σε άλλο χώρο ζητώντας να μάθει ποιοι ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι στο δείπνο που πληρώθηκε με τα λεφτά των δημοτών. Ζήτησε πλήρη απάντηση για το θέμα. Ο δήμαρχος απάντησε ότι σήκωσε ψηλά ως έμβλημα τον ιστορικό ναό στους χριστιάνους ενώ απαντώντας για το γεύμα είπε ότι ήταν παρόντες οι αρμόδιοι παράγοντες του δήμου με δυο αξιωματούχους της περιφέρειας, τον πρώην πρωθυπουργό και εκπρόσωποι της μητρόπολης. Έριξε όμως την ευθύνη διοργάνωσης στην εφορία αρχαιοτήτων που ανέλαβε την υπόθεση λέγοντας ότι απόντες ήταν οι αρμόδιοι υπουργοί του υπουργείου. Ωστόσο δεν έπεισε τον κ. ΝΩΝΤΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ ο οποίος τόνισε ότι το δείπνο δεν ήταν εκδήλωση του δήμου και του σώματος χωρίς να προσκληθούν οι θεσμικοί παράγοντες αλλά μια κομματική εκδήλωση της νέας δημοκρατίας ζητώντας όπως και οι προηγούμενοι να πληρωθεί το γεύμα απο τους παρόντες. Εγκαλώντας το δήμαρχο είπε ότι ο λογαριασμός δεν μας ανήκει. Ο κ.Κουκουμης είπε απο την πρώτη στιγμή καταψήφισε το θέμα γνωρίζοντας το αποτέλεσμα καθως με μια φιέστα δεν συγκαλύπτονται τα πραγματικα προβλήματα του δήμου.
ΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ
Ενημέρωση στο σώμα έκανε ο κ. ΝΩΝΤΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ για την νέα μορφή των υποθηκοφυλάκων μετα απο ενέργειες του δήμου και του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ συλλόγου εκτιμώντας ότι θα μέινει ένα υποθηκοφυλακείο στη Κυπαρισσία για όλη την ευρύτερη περιοχη. Μάλιστα εκτίμησε ότι πρέπει να παρακολουθούμε τις ενέργειες εφεξής. Στο σώμα παντως τέθηκαν κι αλλά τοπικά ζητήματα όπως τα αστυνομικά τμήματα...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

OI ΠΡΩΤΟΙ 500 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και σύμφωνα με τις προθέσεις του υπουργείου πριν από τον 15αύγουστο, αναμένεται να φτάσουν στη Μεσσηνία 500 – τελικά – πρόσφυγες, προκειμένου να κρατηθούν στο χώρο που θα δημιουργηθεί στη «Μακαρία» και έχει αποδεχτεί ήδη ο Δήμος Μεσσήνης. Καθώς φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κινείται κυρίως μόνο του, χωρίς να έχει ενημερώσει ακόμα για τις λεπτομέρειες Δήμους και Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη αρκετά ζητήματα διευθετούνται κεντρικά.
Ο χώρος, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Δήμο Μεσσήνης, μετά το σχετικό έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, είναι ένα αγροτεμάχιο 12,6 στρεμμάτων στη θέση «Μακαρία», απέναντι από το πολιτικό αεροδρόμιο και κοντά στην περιοχή της Μπιρμπίτας, όπου διαμένουν τσιγγάνοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες με ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνει προετοιμασία του χώρου και θα τοποθετηθούν σκηνές και οι βασικές υποδομές διαβίωσης.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ..

Δήλωση για το θέμα των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έκανε το μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Πελοποννήσου, υπεύθυνος της παράταξης "Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου" Σταμάτης Μπεχράκης. Στη δήλωσή του αναφέρει:
"Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΠΕΔ πρέπει να συγκεκριμενοποίηση τον ελάχιστο αριθμό των φιλοξενιών των προσφύγων κατά δήμο της Πελοποννήσου με βάση πληθυσμιακά κριτήρια για ένα χρονικό διάστημα με βάση ένα δύσκολο και ένα ήπιο σενάριο αριθμό εισόδου προσφύγων στη χώρα μας.Οι δήμοι αναπροσαρμόζουν και επιμερίζουν τον αριθμό στους δήμους λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιχειρησιακή και οικονομική κατάσταση των Ο.Τ.Α συνολικά. Κράτος και Περιφέρεια υποστηρίζουν έμπρακτα το δημοκρατικό αυτό σχεδιασμό.Σε περίπτωση άρνησης κάποιου δήμου αναλαμβάνει τη φιλοξενία μόνο τον ελάχιστο αριθμό που του αναλογεί.
Όποιος δήμος έχει τη δυνατότητα και αναλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ενισχύεται επιπλέον οικονομικά και ουσιαστικά στις υποθέσεις του . Όλη η προοδευτική αυτοδιοίκηση αγωνίζεται μακροχρόνια για την ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς.Ειδικά δε για ένα ανθρωπιστικό θέμα όπως είναι η φιλοξενία των προσφύγων θα πρέπει το κεντρικό κράτος και η Τ.Α. να δρουν και να συνεργούν ως διακριτοί πόλοι ενός ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας.Ειδικά για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που δεν δημιουργήθηκε με υπαιτιότητα της χώρας μας όλοι οι δήμοι είναι ανάγκη να βάλουν πλάτη με προσήλωσή στις αξίες του ανθρωπισμού και του αυτοδιοικητικού κινήματος, ώστε να βρεθούν χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων και να αποσυμφορηθούν οι περιοχές που δέχονται, αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο βάρος . Να σημειώσουμε δε όταν απασχόλησε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου καταγγελία , στο ΔΣ της ΠΕΔ, ότι κακώς αγνοήθηκε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια ο δήμος Τρίπολης για την υπόδειξη χώρου φιλοξενίας στα όρια του, διαμαρτυρηθήκαμε όλοι διπλά και προς την κυβέρνηση γιατί δεν επικοινώνησε με το Δήμο Τρίπολης και συνομίλησε μόνο με τον Περιφερειάρχη, αλλά και προς τον περιφερειακό θεσμό γιατί δεν συνομίλησε με το Δήμο ως όφειλε θεσμικά"....

ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΒΑΡΚΑ...ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΓΙΑ ΦΟΣΔΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΝΕΑ συνεδρίαση ετοιμάζει ο ΦΟΣΔΑ την Τρίτη όπως τόνισε στο Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ο δήμαρχος κ. ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ μετα απο ενημέρωση του σώματος. Ήδη υπήρξε μια διαμάχη για την τελική διαχείριση με αποτέλεσμα να μην έχουμε ακόμα χειροπιαστά απο αποτελέσματα. Έκπληκτος δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ καθώς αρχικά στο ΦΟΣΔΑ υπήρξε πανηγυρική ανακοίνωση η οποία όμως δεν τελεσφόρησε λίγο αργότερα. Δήλωσε ότι ο Δήμος μόνος του μπορεί να κάνει πράξη το τοπικό σύμφωνο απορριμμάτων. Ο δήμαρχος απάντησε ότι δεν θα ασκήσει κριτική στους δημάρχους καθώς δεν έχει νόημα ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση που εκτιμά ότι προμοτάρει άλλη μορφή διαχείρισης.
Το τοπικό σχέδιο δεν έχει σχέση με την διαδικασία του ΦΟΣΔΑ καθως ο Δήμος θέλει να παρει περιβαλλοντική μελέτη απο την πρώην νομαρχία. Παράλληλα τρέχει ο ΕΠΕΡΑ για τον εξοπλισμό και την διαχείριση του τοπικού σχεδίου και τίποτα δεν υλοποιείται αυτόματα.
Ο κ.βουδουρης ζήτησε να μάθει πως προχωρά ο Δήμος για τα σκουπίδια καθως ο σκουπιδότοπος στις Ραχες ξεπέρασε τα όρια του, θέτοντας ερωτήματα ποιες χωματερές θα κλείσουν ολοσχερώς και ποιοι θα λειτουργούν ένα μέρει.
Ο κ.Κουκουμης μίλησε για πολιτικό αχταρμά στη διαδικασία επίλυσης το θέματος που καθυστερεί με αφορμή την στρατηγική που συμπέσει με τα ιδιωτικά συμφεροντα καθως τα σκουπίδια ειναι χρυσοφόρα επένδυση με το λογαριασμό να πληρώνει στο τέλος ο λαός μας...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Τι έλεγε ο Τσίπρας στα διόδια για το «Δεν Πληρώνω»

Στο προσκήνιο έρχεται το κίνημα «Δεν Πληρώνω» που έλαβε μεγάλες διαστάσεις τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στα διόδια. Σε απόγνωση βρίσκεται ο άνεργος αρχαιολόγος Γιώργος Θεοφάνου, ο οποίος πιστεύοντας στο κίνημα «Δεν πληρώνω» διέσχιζε την Εγνατία οδό χωρίς να καταβάλει το αντίτιμο των διοδίων και τώρα καλείται να πληρώσει πάνω από 21.000 ευρώ. Από το περασμένο καλοκαίρι έχει χάσει τον ύπνο του όταν άρχισαν να φτάνουν στο σπίτι του τα πρώτα ειδοποιητήρια με τα πρόστιμα-φωτιά για διόδια που δεν είχε πληρώσει επί τρία χρόνια. «Είναι 178 παραβάσεις, τα λεφτά που έπρεπε να πληρώσω στα γκισέ είναι 427,2 ευρώ και αυτοί μου ζητάνε 21787,2 ευρώ. Μου είπαν στην Εφορία ότι εφόσον δεν μπορώ να τα πληρώσω έχουν νόμιμο δικαίωμα να κάνουν κατασχέσεις στις καταθέσεις ή να πάρουν ένα ακίνητο που έχω στη Θεσσαλονίκη», λέει ο ίδιος. Την περίοδο εκείνη, τον Φεβρουάριο του 2011 το κίνημα Δεν Πληρώνω υποστήριζε ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η ανυπακοή απέναντι στο κράτος και τις κυβερνητικές αποφάσεις θα μαζικοποιηθεί και θα επεκταθεί, πέραν των διοδίων, και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής.
Ωςπρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Αλέξης Τσίπρας από τα διόδια του Ισθμού της Κορίνθου, συμμετέχοντας στην ημέρα δράσης του κινήματος έλεγε: «Η ανυπακοή απέναντι σε ένα κράτος, σε μία πολιτεία που δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, είναι πλέον ένας δρόμος, που θα γίνει μαζικός είτε το θέλουν είτε όχι αυτοί που μας κανοναρχούν το βράδυ από τα δελτία ειδήσεων και ανεξαρτήτως από το τι θα πράξουν τα κόμματα». Απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για υποκινούμενες κινητοποιήσεις ανυπακοής, υπογραμμίζοντας ότι «τα κόμματα δεν μπορούν ούτε να ελέγξουν ούτε να υποκινήσουν την αυθόρμητη αντίδραση των πολιτών». Μάλιστα επεσήμανε ότι «αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια στη διαπλοκή που μας κυβερνά όλα αυτά τα χρόνια,τότε πολύ σύντομα αυτός ο κόσμος, που αντιστέκεται στα διόδια, αύριο θα αντιστέκεται και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Είναι τώρα η ώρα να υπάρξει ένα τέλος σ’ αυτήν την αισχροκέρδεια».
Σε ότι αφορά στα διόδια, ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι θέλει να αντιμετωπίσει «ένα κίνημα αυθόρμητο, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, ως κίνημα τζαμπατζήδων» και το δυσφημίζει, προσπαθώντας να δώσει τον χαρακτήρα της ιδιοτέλειας. «Δεν είναι, όμως, ιδιοτέλεια αυτή η πράξη αντίστασης. Είναι πράξη αξιοπρέπειας και όχι ιδιοτέλειας». Μάλιστα έλεγε ότι «αν φτάσουμε στο σημείο να κάτσουν στο σκαμνί πολίτες η αντίδραση θα είναι ακόμη μαζικότερη»...

Με 23 άτομα προσωπικό ενισχύθηκε το Νοσοκομείο Μεσσηνίας

Την κατάσταση με τα 23 άτομα που έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Μεσσηνίας ως νοσηλευτικό προσωπικό, παρουσίασε ο διοικητής του, Γιώργος Μπέζος, σε επιστολή του προς την Ένωση Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών Ελλάδας, η οποία τον κάλεσε να απαντήσει εάν η εξαγγελία του, για ενίσχυση του Νοσοκομείο με νοσηλευτές-νοσηλεύτριες, κατά το συνέδριο που έγινε το Μάιο στην Καλαμάτα, έγινε πραγματικότητα ή παρέμεινε στα λόγια. Ο Γιώργος Μπέζος σημειώνει ότι θα προσληφθούν ακόμη τρία άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει στα 26…
«Η αξιοπιστία των όσων λέμε και πράττουμε τα τελευταία έξι χρόνια ως υπεύθυνη Διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά», τονίζει ο Γιώργος Μπέζος, που όμως σημειώνει και τα εξής: «Θέλω όμως να επισημάνω, και αυτό με κάθε ειλικρίνεια, ότι το πρόβλημα επαρκούς στελέχωσης με νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο μας σαφέστατα και δεν λύθηκε, παρά την ανωτέρω εξέλιξη.
Εξακολουθούν και υπάρχουν ακόμη μεγάλες ανάγκες και μάλιστα σε ένα Νοσοκομείο που τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει και λειτουργούν τέσσερα νέα τμήματα (ΜΕΘ, Μονάδα Εμφραγμάτων, Ψυχιατρική Κλινική, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο) και που φιλοδοξεί να καταστεί το κέντρο υγειονομικής αναφοράς όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν οφείλουμε όλοι μας να αντιμετωπίζουμε με θάρρος την αλήθεια των πραγμάτων και να αναγνωρίζουμε ότι ύστερα από έξι χρόνια παγώματος των προσλήψεων πριν από λίγες ημέρες για πρώτη φορά μπήκε νέο αίμα στο Νοσοκομείο σε νοσηλευτικό προσωπικό. Και βέβαια να αισιοδοξούμε για ακόμη καλύτερες διότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Επιστολή προς το ΦΟΔΣΑ με την οποία θέτει τους δημάρχους προς των ευθυνών τους έστειλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για το κρίσιμο ζήτημα των απορριμμάτων. Στην επιστολή του αναφέρει: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την επικαιροποίηση της μελέτης του ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου που όφειλε να έχει εκπονήσει. Όπως γνωρίζετε, ο Φορέας σας εκπονεί τη μελέτη, η οποία μετά από την έγκριση της σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποστέλλεται στην Περιφέρεια προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η διαδικασία αυτή οφείλει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, καθόσον αποτελεί αιρεσιμότητα της νέας προγραμματικής περιόδου. Τούτου δοθέντος, στην απευκταία περίπτωση που οι προπεριγραφείσες διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως με δική σας ευθύνη, ουδέν έργο διαχείρισης απορριμμάτων, κεντρική ή/και τοπικό θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί στην Περιφέρεια, με συνέπεια το όποιο κόστος των έργων αυτών να επιβαρύνει ευθέως τους δημότες των Δήμων-μελών σας. Από τα δημοσιεύματα στον Τύπο προκύπτει εντούτοις ότι έχετε παραλάβει τη μελέτη για την επικαιροποίηση του οικείου ΠΕΣΔΑ που εκπόνησε ο μελετητής που εσείς επιλέξατε.
Η μελέτη αυτή θα έπρεπε να είχε ήδη αποσταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Παρά ταύτα, αντί γι’ αυτό, γίνονται διαρροές κάποιων σχεδίων εγγράφων που αποστέλλονται σε υπουργούς-εκπροσώπους της κυβέρνησης από «αγνώστους», με περιεχόμενο το οποίο προδήλως αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία. Συγκεκριμένα δια των σχεδίων εγγράφων αυτών, φαίνεται όπως προτείνεται να υιοθετήσει ο ΠΕΣΔΑ τα παρακάτω:
 -Τη συνέχιση της λειτουργίας των προσωρινών μονάδων διαχείρισης (δεματοποιητές κ.λπ), (οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι τη λειτουργία των κεντρικών μονάδων) και μετά από την έναρξη λειτουργίας των τελευταίων. Η πρόβλεψη αυτή αντιστρατεύεται, όχι μόνο τη φύση και τους όρους αδειοδότησης των προσωρινών αυτών μονάδων, κατά τα αμέσως προεκτεθέντα, αλλά και την αναμφισβήτητη και σε πλήρη ισχύ αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην υλοποίηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, η υπογραφή της σύμβασης του οποίου εκκρεμεί για λόγους που δεν ανάγονται σε πράξεις ή παραλείψεις της Περιφέρειας. Επιπροσθέτως των ανωτέρω, η επιδίωξη διατήρησης των προσωρινών μονάδων δημιουργεί και μείζονα ζητήματα νομιμότητας, καθόσον μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μονάδα για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ Ι.ΜΑΡΙΝΗ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ



 ΤΑ εγκαίνια του νέου φαρμακείου της κας Ιουλίας Μαρίνη πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην οδό Αλ. Καλατζάκου στην Κυπαρισσία. Η νέα φαρμακοποιός δήλωσε μετά την τελετή των εγκαινίων ευχαριστώντας όσους παραβρέθηκαν στην γιορτή αυτή:
Ευχαριστώ θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στη γιορτή των εγκαινίων του φαρμακείου μας, το Σάββατο 23 Ιουλίου, στο χώρο του φαρμακείου επί της οδού Καλαντζάκου & Κοκκέβη πλησίον του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ευχαριστώ επίσης, την οικογένεια μου και τους αγαπημένους μου φίλους και συναδέλφους που είναι κοντά μου στο νέο μου ξεκίνημα.
Οι σπουδές μου στη Φαρμακευτική σχολή Αθηνών, με εφοδίασαν με τις απαιτούμενες γνώσεις και με ευαισθητοποίησαν, ώστε να μπορώ να ασκώ σήμερα το λειτούργημα του φαρμακοποιού. Μετά από εξειδίκευση στην Ομοιοπαθητική Θεραπευτική (Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής) και εργασία στη θαλάσσια φαρμακογνωσία (πανεπιστήμιο Πόρτο Πορτογαλία), επέστρεψα στη γενέτειρά μου Κυπαρισσία.
Η φιλοσοφία μου είναι: επιπλέον από τα συνήθη σκευάσματα που παρέχει το Φαρμακείο, να παρασκευάζω φάρμακα και σκευάσματα καλύπτοντας τις εξατομικευμένες ανάγκες σε προσιτές τιμές. Το γεγονός ότι η περιοχή μας παράγει το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, το οποίο έχει μοναδικές φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες, με ενέπνευσε ώστε να δημιουργήσω το αγνό και απαλλαγμένο από χημικά και πρόσθετα σαπούνι με βάση το ελαιόλαδο και την εταιρία PURESHOP.
Στόχος μου είναι να εργαστώ σε πνεύμα συναδελφικότητας και συνεργασίας με όλους τους λειτουργούς και φορείς της υγείας, προσφέροντας τις υπηρεσίες μου στο κοινωνικό σύνολο.
Το φαρμακείο περιλαμβάνει πλήρως εξοπλισμένα τμήματα: Παραφαρμάκων όπως  Δερμοκαλλυντικά, Βρεφικά  & Παιδικά  είδη, Οδοντιατρικά. Επίσης τμήμα Ομοιοπαθητικών φαρμάκων, Κτηνιατρικών φαρμάκων  και   Ορθοπεδικών ειδών. Ταυτόχρονα αποτελεί σημείο πώλησης της  PURESHOP.
Παράλληλα έμφαση δίνουμε σε: Σύγχρονα σκευάσματα που σκοπό έχουν τη τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος  για την καθημερινή θωράκιση του οργανισμού συμπεριλαμβανομένων Πολυβιταμινών,  Super foods,  βάμματα, σκευάσματα  φυτικής προέλευσης φιλικά προς τον οργανισμό και το περιβάλλον.
Χειροποίητα-Γαληνικά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα σε προσιτές τιμές. Τα σκευάσματα αυτά παρασκευάζονται στο εργαστήριο του φαρμακείου και έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Με πολύ όρεξη, υπευθυνότητα και δημιουργικότητα σας προσκαλώ  να αντιμετωπίζουμε καθημερινά  τη ζωή ως δώρο, να φροντίζουμε και να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας προλαμβάνοντας την ασθένεια._
Ιουλία Μαρίνη

ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Με τη νέα ρύθμιση, η πρόσβαση των δικαιούχων σε ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στις υπηρεσίες του ΕΣΥ γίνεται απευθείας με τη χρήση του ΑΜΚΑ ή με τη χρήση της κάρτας υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού. Αυτό σημαίνει πως από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου 2016 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τους δικαιούχους δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή ΑΜΚΑ, ενώ ο έλεγχος για την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης θα γίνεται από 1η Αυγούστου στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ.
Η πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη γίνεται, επίσης, απευθείας σε ιδιωτικά φαρμακεία, σύμφωνα -καταρχήν- με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 1, δηλαδή με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους. Τι αναφέρει η εγκύκλιος Διαδικασία ελέγχου για τους δικαιούχους:
 - Άτομα με οποιοδήποτε ποσοστό αναπηρίας κάτω από 67%.
 - Χρόνια πάσχοντες, (όσες παθήσεις αναφέρονται αποκλειστικά στην ΚΥΑ 31102/1870/2013 ΦΕΚ2906 τ.Β). - Κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου σε ισχύ την 04-04-2016 και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα).
- Αιτούντες βιβλιάριο ανασφαλίστου έως την 04-04-2016, των οποίων η αίτηση εκκρεμεί και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα).

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΠΑΛΗΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2016  ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ
                 Θα διαρκέσει 6 ημέρες, μέχρι και τις 9 Αυγούστου
Στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας θα είναι σε λειτουργία, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το υπαίθριο παζάρι με αντίκες. Οργανωμένο σε 26 μεγάλα περίπτερα, πάνω στο υπέροχο πλακόστρωτο, το παζάρι είναι ανοιχτό όλη μέρα με συμμετοχή εμπόρων από το Μοναστηράκι και αλλού. Τα εμπορεύματα-παλιά Ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού,  αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα πράγματα – εκθέτονται από το πρωΐ μέχρι τα μεσάνυχτα αποτελώντας αντικείμενο έρευνας, αλλά και τέρψης των επισκεπτών.
Οι επισκέπτες, οι λάτρεις των αντικών και όχι μόνο, έρχονται από κάθε σημείο της χώρας που μαζί με τους περαστικούς, τους κατοίκους της Μεσσηνίας και τους παραθεριστές ξεπερνούν τους 8.000  σε αριθμό. Ο λόγος της επίσκεψής τους στο παζάρι δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον για τις αντίκες, αλλά αυτή η ίδια η  ιδέα του παζαριού που κατά τη διάρκεια των διακοπών αποτελεί μια ευχάριστη απασχόληση και μια ιδιαίτερη εμπειρία. Μην ξεχνάμε ότι το παζάρι  είναι το μοναδικό, περιοδικό, υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα που διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Το παζάρι οργανώνεται από Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, που είναι και ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, με διαρκή στόχο και προσπάθεια να αναδείξει την αξία της Παλιάς Πόλης και να σωθεί ο κηρυγμένος διατηρητέος οικισμός, που είναι η Παλιά Πόλη, για την ιστορική του σημασία, για τη μοναδικότητα και για την  αρχιτεκτονική του κληρονομιά. Συνδιοργανωτής  είναι ο Δήμος Τριφυλίας μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης δεδομένου ότι το παζάρι αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Κυπαρισσίας και είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία πανελλαδικής προβολής της Κυπαρισσίας σε ένα κοινό ιδιαίτερα καλλιεργημένο και απαιτητικό. 
Η επίσκεψη στο παζάρι και στη Παλιά Πόλη δίνει στον επισκέπτη και τον ταξιδιώτη μοναδικές απολαύσεις. Πλήθος ανεβοκατεβαίνει το καλντερίμι, περιεργάζεται παλιά έπιπλα, ψάχνει σε συλλογές, αναζητάει δίσκους από βινύλιο, ξεφυλλίζει παλιά βιβλία, θαυμάζει πίνακες και παλιά εργαλεία, γονείς δείχνουν στα παιδιά την λειτουργία παλιών μηχανών. Η Παλιά Πόλη είναι ψηλά στους πρόποδες του φράγκικου κάστρου, χτισμένη αμφιθεατρικά, η θέα από παντού υπέροχη προς τη θάλασσα, το βουνό πάνω  από τα σπίτια, πολύ κοντά. Το ηλιοβασίλεμα και οι νύχτες μαγικές από ψηλά. Τα στενά σοκάκια και η πλατεία γεμίζουν κόσμο. Υπάρχουν μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Σερβίρεται εκπληκτική, ψητή γουρουνοπούλα, τοπική  σπεσιαλιτέ.
Η Τζίμα Ιμιρζιάδη, που έχει στην ευθύνη της την οργάνωση και την επικοινωνία του παζαριού, μας  εξηγεί: « Η έλξη και το ενδιαφέρον από το κοινό μιας επίσκεψης στη Κυπαρισσία βασίζεται στην αναφορά της Παλιάς Πόλης που, όπως σε όλες τις πόλεις του  κόσμου, είναι το βασικό τουριστικό αξιοθέατο. Αυτό το εισπράττουμε καθημερινά στο Μεγάλο Καλντερίμι από τους πολυπληθείς επισκέπτες μας. Νοιώθουμε χαρά  που ακούμε ότι έρχονται για πρώτη φορά στη Κυπαρισσία, ότι δεν ήξεραν ότι υπάρχει παλιά πόλη εδώ, ότι θεωρούν μαγική  την ατμόσφαιρα με τόσο κόσμο στα καλντερίμια…».
 Το Μεγάλο Καλντερίμι (με μέγιστο πλάτος 10 περίπου μέτρων) είναι από άσπρη, τοπική,  πελεκητή πέτρα και είναι ένα από τα πιό εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου (3 χιλιόμετρα συνολικό μήκος)  λιθόστρωτων καλντεριμιών της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας. Βρίσκεται στη καρδιά του παληού εμπορικού κέντρου, του Σταυροπάζαρου, της αγοράς που λειτουργούσε επί αιώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο. 
Συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης  Μεσσηνίας
Παράλληλα, πλάι στο παζάρι, σε ένα καταπράσινο δημοτικό κήπο, οι διοργανωτές σε συνεργασία με το ΚΕΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εκθέτουν την ετήσια παραγωγή του τμήματος υφαντικής  και ινδικού τελάρου (4,5,6 και 7 Αυγούστου). Παράλληλα με τα εκθέματα-φτιαγμένα όλα με ανακυκλωμένα υλικά- οι επισκέπτες  θα έχουν την ευκαιρία να δουν υφαντά τέχνης, αλλά και την διαδικασία της υφαντικής από την αρχή, δηλαδή και την δημιουργία του νήματος (ξάσιμο-γνέσιμο) και την παραδοσιακή υφαντική σε τελάρο. 
 Πληροφορίες για το παζάρι

Στο μικροσκόπιο οι δαπάνες δήμων και περιφερειών

Από το 2017 θα γίνεται προσεκτική καταγραφή των εσόδων και των εξόδων – Σε ποιες δαπάνες δίνεται έμφαση Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι δαπάνες δήμων και περιφερειών το 2017 σύμφωνα με εγκύκλιο Χουλιαράκη, που επιχειρεί να «νοικοκυρέψει» τους δημόσιους φορείς και να πετύχει, αν όχι πλεονασματικούς, τουλάχιστον ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Για το λόγο αυτό οι ΟΤΑ καλούνται να εγγράψουν με προσοχή τα προσδοκώμενα έσοδα, ώστε να είναι σίγουροι ότι θα εισπραχθούν. Εκτός από τα έσοδα, απαιτείται να ακολουθήσουν συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική και να περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες:
-για υπερωρίες του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες και μόνο για την αντιμετώπιση των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών αλλά και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησης του εντός του ωραρίου εργασίας, για υπηρεσιακές μετακινήσεις, προμήθειες, τηλεφωνικές συνομιλίες, κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού κ.τ.λ.
-για επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους κλπ, οι οποίες θα πρέπει να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες, κινούμενες στα υπό του νόμου προβλεπόμενα όρια και υπό τον περιορισμό της δυνατότητας χρηματοδότησης αυτών από τις αναμενόμενες εισπράξεις του δήμου.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, «σε περίπτωση όπου διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης».

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

«Η θετική δυναμική του ελληνικού τουρισμού και συνεχίζεται και αυξάνεται» δήλωσε η αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με αύξηση επισκεπτών, διανυκτερεύσεων και εισπράξεων. Τόσο η κα Κουντουρά όσο και ο ΓΓ του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, αναφερόμενοι στα στοιχεία των μέχρι τώρα αφίξεων, τόνισαν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους οι αεροπορικές αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 5% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ενιαία Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (καταγράφει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων πτήσεων που αναμένεται να προσεγγίσουν τα αεροδρόμια της χώρας), το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου αναμένεται να καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο αναμένεται άνοδος της τάξης του 8,9% και τον Αύγουστο 10,1%. Να σημειωθεί ότι στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου κάθε χρονιάς, πραγματοποιείται μεσοσταθμικά πάνω από το 40% των ετήσιων αεροπορικών αφίξεων και στο 5μηνο Μαΐου –Σεπτεμβρίου άνω του 80% αυτών. Οι προκλήσεις της φετινής χρονιάς είναι πολλές. Τόσο το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον όσο και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει πολλούς Ευρωπαίους στην απόφαση να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα Γερμανική έρευνα που δείχνει ότι το 16% των Γερμανών δεν θα ταξιδέψει φέτος εκτός της χώρας. Ωστόσο στην Ελλάδα, η γερμανική αγορά σημειώνει άνοδο της τάξης του 8%. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία δημιουργούν αρνητικό περιβάλλον για όλη την περιοχή του Αιγαίου

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Επτά νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθούν έως το τέλος του χρόνου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, οι νέες δράσεις επιχειρηματικότητας είναι οι εξής:
 •Αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.
•Αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αφορά κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
•Δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters) συνολικού προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ,
•Ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων με προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ.
•Θα ακολουθήσει η δράση για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών. Έπονται δράσεις για την αναβάθμιση εταιρειών franchising και επιχειρήσεων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας (π.χ. θεατρικών).
•Εκτός των 9 στρατηγικών τομέων του ΕΠΑνΕΚ, θα προκηρυχθούν δράσεις για την "αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών", καθώς και για το "ψηφιακό voucher", δηλαδή για κουπόνια αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. POS) από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτές οι δράσεις θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.
•Σύζευξη της επιχειρηματικότητα με την ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ. Επίσης, με ελάχιστο προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, ενεργοποιείται σταδιακά η επιχορήγηση ελληνικών φορέων που συνεργάζονται με φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δικτύων ERANETs. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε στην ομιλία του: «Υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για το ΕΣΠΑ και αυτό εκφράζεται σε όλες τις εκφάνσεις που αφορούν το Υπουργείο Ανάπτυξης. Προφανώς το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχει δημιουργήσει ένα πολύ ευνοϊκότερο οικονομικό κλίμα και πρόθεση και επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ιδιωτική, επιχειρήσεων, νέων επιχειρηματιών, νέων επιστημόνων, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία προς την επιθυμητή κατεύθυνση, αυτή της ανάκαμψης».

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΤ

ΣΥΜΦΩΝΑ με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Τριφυλίας επισημαίνει ότι: Οι καταναλωτές οι οποίοι τα ακάθαρτα νερά τους τα διαθέτουν παρανόμως σε ανοικτούς αγωγούς ομβρίων υδάτων ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΤΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους βόθρους τους. Στις Δ.Ε. και στις Τ.Κ. οι οποίες διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο, οι καταναλωτές των οποίων το οίκημά τους είναι σε κοντινή απόσταση από το αποχετευτικό δίκτυο και δεν έχουν συνδεθεί με αυτό, πρέπει άμεσα να προβούν στην σύνδεση τους έως τις 31.8.2016. Σε περίπτωση που ΔΕΝ πραγματοποιηθούν οι παραπάνω ενέργειες (παράνομη χρήση των αγωγών ομβρίων υδάτων) και συνδέσεις με την αποχέτευση (εφόσον υπάρχει αποχέτευση), στους καταναλωτές αυτούς ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ η Επιχείρηση θα προχωρήσει στην αφαίρεση των ρολογιών τους καταβάλλοντας πρόστιμο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Επιχείρησης, και θα τους ασκηθεί Ποινική Δίωξη.

ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ-ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ

ΠΛΟΥΣΙΑ αλλά κυρίως τεράστια είναι η συμβολή του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Πάτρας που ανέδειξε χρόνια τώρα το δάσος της Ελαίας. Πρόσφατα οι νέοι πρόσκοποι επισκέφθηκαν την περιοχή της Κυπαρισσίας πραγματοποιώντας έρευνα για την σημασία του εθελοντισμού, του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος ζητώντας την γνώμη των πολιτών στα πλαίσια των δημιουργικών δραστηριοτήτων τους αλλά και τα σημεία δημόσιου και ιστορικού ενδιαφέροντος της πόλης.
 Η παραλία της Ελαίας είναι σημαντικό τμήμα του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, όπου κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για τον εθεοντισμό. Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας κατασκηνώνει στο χώρο από το 1982 και βοηθά με δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς, προστασία της θαλάσσιας ζώνης, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.Έχει κάνει πολλές περιβαλλοντικές δράσεις με πρωτοβουλία της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 2ου Συστήματος Πάτρας που έχουν προβληθεί πανελλαδικά. Μάλιστα για πρώτη φορά έχουν δημιουργήσει τα σημεία εναλλακτικών μορφών τουρισμού αναδεικνύοντας τα μονοπάτια της φύσης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Διορθώνουν ξανά το φόρο μετά την «γκάφα» με τα αγροτεμάχια

Της Μαρίας Βουργάνα

Οπισθεν ολοταχώς στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και ειδικά στον υπολογισμό των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο έκανε η κυβέρνηση λίγο πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών υπό το φόβο του πολιτικού κόστους από τη θύελλα αντιδράσεων που θα προκαλούσαν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις που θα προέκυπταν για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.
Τα αγροτεμάχια δεν θα «μετρήσουν» φέτος στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ενώ παράλληλα δεν θα ισχύσει ούτε το «κριτήριο των τόκων» για όσους δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από το φόρο. Επιπλέον η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μεταθέσει για ένα μήνα αργότερα την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου και ανακοίνωσε ότι ο φόρος θα εξοφληθεί φέτος σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αλλαγές αυτές αποφασίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και δεν ανοίγουν δημοσιονομική «τρύπα» η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα. Κι αυτό γιατί, διαπιστώθηκε ότι ο στόχος για τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,3 δισ. ευρώ καλύπτεται με τις υπόλοιπες αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου και των εντός σχεδίου οικοπέδων, την κατάργηση της έκπτωσης 20% για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, την επιβολή συμπληρωματικού φόρου στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων.
ΕΝΦΙΑ: Διορθώνουν ξανά το φόρο μετά την «γκάφα» με τα αγροτεμάχια
Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ μόλις διαπίστωσε από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποιήθηκαν ότι τα ποσά του συνολικού φόρου που θα προέκυπταν φέτος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους θα ήταν εξωπραγματικά εάν υπάγονταν τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο και συνολικά ο φόρος που θα βεβαιώνονταν θα ξεπερνούσε τα 4 δισ. ευρώ.
Αυθαίρετες τιμές
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία που είχαν καταχωρηθεί στο Ε9 δεν ήταν σωστά και επαρκή για να υπολογιστεί με ακρίβεια η φορολογητέα αξία των αγροτεμαχίων.
ΕΝΦΙΑ: Διορθώνουν ξανά το φόρο μετά την «γκάφα» με τα αγροτεμάχια
Επιπλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αναγκάζονταν για πολλές περιοχές της χώρας να χρησιμοποιήσουν και αυθαίρετες τιμές, προερχόμενες από τα «συγκριτικά στοιχεία» που έχουν οι εφορίες για να προσδιορίζουν τις φορολογητέες αξίες σε συμβόλαια μεταβιβάσεων εκτάσεων γης, προκειμένου να εισπράττουν φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
Επίσης, οι αντικειμενικές αξίες γης που θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των αγροτεμαχίων ήταν εξωπραγματικές σε σύγκριση με τα πραγματικά δεδομένα, καθώς είχαν καθοριστεί το 2008 και από τότε δεν έχουν αναπροσαρμοστεί, ώστε να συμβαδίζουν με τα πολύ πιο χαμηλά επίπεδα των πραγματικών αγοραίων τιμών.

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΡΙΔΑ

THN Τρίτη 26/7/2016 υπογράφηκαν στην Κυπαρισσία στο συμβολαιογραφικό γραφείο της κ. Ευθυμίας Στρατικοπούλου τα συμβόλαια που σχετίζονται με την εκποίηση του κληροδοτήματος της κ.Μαρίνας Αριδά. Τα συμβόλαια υπογράφηκαν από τους εκτελεστές της διαθήκης κ.Παναγιώτη Αγγελινά και κ.Λουκά Μαραγκό, τον αγοραστή του ακινήτου κ. Ευστάθιο Ηλιόπουλο και τον Διοικητή του Γ.Ν.Μεσσηνίας κ.Γιώργου Μπέζου παρόντος φυσικά του Διοικητικού Διευθυντή της Ν.Μ.Κυπαρισσίας κ.Ντέντε Θεόδωρο. Το ποσό των 310.000 € κατατέθηκε σε λογαριασμό του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας για την ριζική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού σύμφωνα πάντα με την βούληση της διαθέτιδος.

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ-Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΖΕΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΕΣ

Οι αποδοχές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, μετά την αποσύνδεσή τους από τον μισθό των γενικών γραμματέων των υπουργείων και μέχρι να εκδοθούν οι προβλεπόμενες κοινές υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες θα οριστούν εκ νέου, καθορίζονται με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η... αντιμισθία των περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών και προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και των δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και των Γενικών Γραμματέων των δήμων, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.
Μέχρι τότε παρατίθεται πίνακας με τις αποδοχές των αιρετών των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού ως εξής:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ 4275 ευρώ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ 3206,25 ευρώ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΝΩ 100000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 4275 ευρώ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ 20000 – 100000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 3420 ευρώ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 20000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 2565 ευρώ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΝΩ 100000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 2137,50 ευρώ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ 20000 – 100000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 1710 ευρώ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 20000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 1282,50 ευρώ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑ μέχρι τον καθορισμό με νέα ΚΥΑ:
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 1125 ευρώ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΑΝΩ 100000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 900 ευρώ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ 20000 – 100000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 720 ευρώ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 20000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 540 ευρώ

ΞΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΠΛΩΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΠΥΛΟΥ;

Ελλείψεις σε μέσα και σκάφη
όπως παρουσιάστηκαν
για τη διάσωση-σύλληψη
μεταναστών στο Βενέτικο


Αντιγράφουμε από τον ιστότοπο «Τα κανόνια του Ναυαρίνου»

 Τις τραγικές και απαράδεκτες ελλείψεις του Λιμενικού Σώματος ανέδειξε χθες η υπόθεση με τους ναυαγούς μετανάστες που βρέθηκαν στη νήσο Βενέτικο, απέναντι από την Κορώνη.
Το Λιμενικό της Πύλου δεν είχε σκάφος για να πλεύσει στο νησί και τελικά οι λιμενικοί, χάρη στις γνωριμίες ναυαγοσώστη του Δήμου Πύλου Νέστορος, πήγαν στο Βενέτικο με σκάφη Γερμανών παραθεριστών! 
Όσον αφορά τους μετανάστες, αγνοούνταν 4-5 Ιρανοί, που σύμφωνα με τους υπόλοιπους 28, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κορώνη, κρύβονταν στο Βενέτικο, φοβούμενοι ότι οι ελληνικές αρχές θα τους στείλουν στην Τουρκία…
Οι αγνοούμενοι τελικά σταμάτησαν να κρύβονταν και μεταφέρθηκαν και εκείνοι στην Κορώνη αργότερα...
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μετανάστες έπλεαν με ιστιοπλοϊκό δύο αλλοδαπών παράνομων διακινητών, μέχρι που υπέστη βλάβη και έμεινε ακυβέρνητο κοντά στο νησί. Το ιστιοπλοϊκό ρυμουλκήθηκε από το μικρό του εξωλέμβιο μέχρι το Βενέτικο, εκεί αποβιβάστηκαν οι μετανάστες, ενώ οι παράνομοι διακινητές βγήκαν στη στεριά, όπου όμως τους έπιασε το λιμενικό.
Οι 28 μετανάστες είναι στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, Πακιστανοί, ενώ υπάρχουν και Αφγανοί και Ιρανοί.
Μεταξύ τους υπάρχουν και παιδιά, τέσσερα ηλικίας περίπου 15 χρόνων και δύο ηλικίας μεταξύ έξι και οχτώ χρόνων. 

Εντός του Ιουλίου η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει εντός του Ιουλίου, συνεπώς ο φόρος θα μπορεί να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.Ειδικότερα, σε συνέντευξη στο κανάλι της Βουλής ο Τρ.Αλεξιάδης αναφορικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α ανέφερε ότι, έχουν ξεκινήσει οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις και ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί κατά 99,9% μέσα στον Ιούλιο, έτσι ώστε ο φόρος να καταβληθεί σε 5 δόσεις.Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TAXISnet 6.000.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που πρέπει να καταβληθούν για το 2016.
Οι αλλαγές του ΕΝΦΙΑ για το 2016
Για να μπορείτε να υπολογίσετε τι θα πληρώσετε και να ελέγξετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, χρήσιμο εργαλείο είναι ο οδηγός με τις αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2015, που δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Taxheaven.gr.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές σε σχέση με το 2015:
α) Αυξάνονται κατά 23%-25% οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ επί των οικοπέδων φυσικών και νομικών προσώπων.
β) Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, στην οποία πλέον συνυπολογίζεται και η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού
γ) Ως προς τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες γενικά, αυξήθηκε ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5‰ στο 5,5 ‰, ενώ για τα οριζόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ο ίδιος συντελεστής αυξήθηκε από 2,5‰ στο 3,5‰. 

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΡΤΑΣ

Οι επισκέπτες – παραθεριστές προτιμούν τα μαγαζιά με μηχανάκι για πληρωμές Όσοι καταστηματάρχες και έμποροι έχουν προμηθευτεί από τις τράπεζες μηχανάκι για «κάρτες» θα κάνουν μεγαλύτερο τζίρο τώρα το καλοκαίρι. Οι άλλοι, όσοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη σημερινή κατάσταση ή αδιαφορούν ή οτιδήποτε άλλο είναι πιθανό να μείνουν χωρίς πελατεία. Γιατί όλα αυτά; Από που βγαίνει το συμπέρασμα; Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεωνιδιαίτερα μεγάλη αύξηση γνωρίζει ο αριθμός συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες για τη πραγματοποίηση αγορών στην χώρα. Το 2015 η αύξηση της χρήσης χρεωστικών καρτών έφτασε το 83% σε σχέση με το 2014 και από πλευράς τζίρου πλησιάζει τα 2,2 δισ. ευρώ. Αναφορικά με το αριθμό συναλλαγών χρεωστικών καρτών η αύξηση το 2015 σε σχέση με το 2014 ξεπερνά το 85% και φθάνει σε 37 εκατομμύρια συναλλαγές. Άνοδο σημειώνουν και οι ανέπαφες πληρωμές που μετά από μεγάλη περίοδο πιλοτικών εφαρμογών, πλέον έχουν μπει στην καθημερινότητα σε μεγάλο αριθμό συναλλαγών. Ο τζίρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε 11% και διαμορφώθηκε στα 782 εκατ. ευρώ.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ-ΡΩΜΑΝΟΥ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΆ ΕΡΓΑ

ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα παραδίδεται στην κυκλοφορία τα οδικά τμήματα στο δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού μετά την δημιουργία κόμβου στο Ρωμανού, που αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα  από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αξίζει να τονίσουμε ότι προς το παρόν στον άξονα απουσιάζουν οι κατευθυντήριες ταμπέλες με ορισμένα τεχνικά έργα κοντά στους Γαργαλιάνους, ωστόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκτιμά ότι στις 30 Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθεί η αρτιότητα της κυκλοφορίας στον κόμβο που οδηγεί προς το Ρωμανού με βάση τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα δεδομένου ότι ο δρόμος δέχεται περισσότερα τροχοφόρα.
Η τεχνική υλοποίηση των έργων θα ολοκληρωθεί από την υφιστάμενη εργολαβία που έχει αναλάβει το έργο. Πάντως για τους παράπλευρους δρόμους πρόσβασης σε αγροτικές καλλιέργειες έχει υποβάλλει προτάσεις ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων....

ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Τους δήμους προς των ευθυνών τους φέρνει ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Με επιστολή του προς τον ΦΟΔΣΑ μετά και την συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, ο κ. Φλαμπουράρης ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς και ποιοι δήμοι θα κινηθούν προς τις δύο κατευθύνσεις που πλέον… υπάρχουν. Ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς γνωστοποιούνται τα όσα έχουν βγει από την διαπραγμάτευση με την ΤΕΡΝΑ και ερωτώνται ποιοι δήμοι της Πελ/σου «ποιες τυχόν ποσότητες απορριμμάτων θα διοχετευτούν στην κεντρική λύση».
Αναλυτικά η επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ έχει ως εξής: «Κύριε πρόεδρε, μετά την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου θα ήθελα να τονίσω τα εξής: Η Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Έργων Υποδομής αποδέχεται την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου για ανάπτυξη τοπικών μονάδων διαχείρισης αποβλήτων ως μεταβατικές και εν δυνάμει οριστικές. Ως εκ τούτου παρακαλούμε όπως προσδιορίσετε, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, ποιοι Δήμοι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της παραπάνω λύσης και να μας αναφέρετε ποιες τυχόν ποσότητες απορριμμάτων θα διοχετευτούν στην κεντρική λύση.

O ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΣΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος. Με την ένταξη του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα είναι πλέον 18. Η ομορφιά και η σπουδαιότητά τους είναι μοναδική.
ΝΑΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ - ΒΑΣΣΕΣ
(Χρονολογία ένταξης 1986)



Ο φημισμένος ναός αφιερωμένος στον θεό της ίασης και του ήλιου, χτίσθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα στα απόκρημνα βουνά της Αρκαδίας. Ο ναός, με το παλαιότερο Κορινθιακό κιονόκρανο, που έχει βρεθεί ποτέ, συνδυάζει τον Αρχαϊκό ρυθμό με την ρώμη του Δωρικού, με ορισμένα τολμηρά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
(Χρονολογία ένταξης 1987)



Απεικονίζοντας τους πολιτισμούς, τους μύθους και τις θρησκείες, οι οποίες άνθισαν στην Ελλάδα για μια περίοδο μεγαλύτερη των χιλίων ετών, η Ακρόπολη περιλαμβάνει τέσσερα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της κλασσικής Ελληνικής περιόδου, τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και τον ναό της Αθηνάς Νίκης, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν σύμβολα της ιδέας της παγκόσμιας κληρονομιάς.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
(Χρονολογία ένταξης 1987)



Το Πανελλήνιο Ιερό των Δελφών, όπου δινόταν ο χρησμός του Απόλλωνα, εθεωρείτο ο «ομφαλός της γης». Προσαρμοσμένος αρμονικά στο εξαίσιο τοπίο και εμποτισμένος με ιερή σημασία, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών ήταν τον 6ο π.Χ. αιώνα θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο ενότητας του αρχαίου κόσμου.
ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
(Χρονολογία ένταξης 1988)



Σε μια μικρή κοιλάδα της Πελοποννήσου ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου εκτείνεται σε διαφορετικά επίπεδα. Η λατρεία του Ασκληπιού ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 6ο π.Χ. αιώνα, αλλά τα κύρια μνημεία, ειδικότερα το Θέατρο το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο αμιγή αριστουργήματα της Ελληνικής αρχιτεκτονικής χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα. Ο ευρύς αρχαιολογικός χώρος συνιστά φόρο τιμής στις ιαματικές λατρείες της Ελληνικής και Ρωμαϊκής περιόδου με ναούς και νοσοκομειακά κτίρια αφιερωμένα στους θεούς τους.
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ - ΑΘΩΣ
(Χρονολογία ένταξης 1988)



Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από το 1054, το Όρος Άθως απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από την εποχή του Βυζαντίου. Το «Άγιο Όρος», η είσοδος στο οποίο είναι απαγορευμένη σε γυναίκες, έχει επίσης αναγνωρισθεί ως τοπίο καλλιτεχνικής αξίας. Η διαρρύθμιση των μοναστηριών (σύνολο 20, στα οποία κατοικούν περίπου 1400 μοναχούς) έχει επηρεάσει μονές πολύ μακρινές (όπως αυτές της Ρωσίας) και η σχολή αγιογραφίας τους έχει επηρεάσει σημαντικά την ιστορία της ορθόδοξης τέχνης.
ΜΕΤΕΩΡΑ
(Χρονολογία ένταξης 1988)



Σε μια δυσπρόσιτη περιοχή των Μετεώρων, στις κορυφές απόκρημνων βράχων, μοναχοί εγκατέστησαν «τους στύλους του ουρανού», όπως τους αποκαλούσαν, τα ιερά μοναστήρια τους από τον 11ο αιώνα ως σήμερα. Την περίοδο αναβίωσης του ερημιτισμού κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον 15ο αιώμα μ.Χ., χτίστηκαν 24 μοναστήρια. Οι τοιχογραφίες των μοναστηριών, οι οποίες χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, αποτελούν σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της Μεταβυζαντινής ζωγραφικής.
ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Χρονολογία ένταξης 1988) 



Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Ελλάδος, ιδρύθηκε το 315 και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα κέντρα εξάπλωσης του Χριστιανισμού. Μεταξύ των χριστιανικών της μνημείων συγκαταλέγονται προχριστιανικοί ναοί και τρίκλιτες βασιλικές εκκλησίες. Χτίσθηκαν από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα και συνιστούν μία διαχρονική τυπολογική σειρά, η οποία επηρέασε σημαντικά τον Βυζαντινό κόσμο. Τα μωσαϊκά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Δαυίδ συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιότερων αριστουργημάτων της πρώιμης χριστιανικής τέχνης.
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
(Χρονολογία ένταξης 1988)



Το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ κατείχε την Ρόδο από το 1309 έως το 1523 και μετέτρεψε την πόλη σε προπύργιο. Μεταγενέστερα, η πόλη εντάχθηκε υπό Ιταλική και Τουρκική κατοχή. Με το Παλάτι των Μεγάλων Αρχόντων, το Νοσοκομείο και τον δρόμο των Ιπποτών, η Άνω Πόλη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αστικά κέντρα της Γοτθικής περιόδου. Στην Κάτω Πόλη, η Γοτθική αρχιτεκτονική συνυπάρχει αρμονικά με τα τζαμιά, τα δημόσια λουτρά και με άλλα κτίρια της Οθωμανικής περιόδου.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
(Χρονολογία ένταξης 1989)



Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, σε μια κοιλάδα της Πελοποννήσου, κατοικείται από την προϊστορική περίοδο. Τον 10ο αιώνα π.Χ. η Ολυμπία έγινε το κέντρο λατρείας του Δία. Το μνημείο της Άλτης - το ιερό των θεών - συγκεντρώνει σημαντικά αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Εκτός από τους ναούς, υπάρχουν και τα υπολείμματα όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι οποίοι διοργανώνονταν στην Ολυμπία, από το 776 π.Χ., κάθε τέσσερα χρόνια.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΥΣΤΡΑ
(Χρονολογία ένταξης 1989)



Το θαύμα του Μοριά ανεγέρθη ως φρούριο το 1249 από τον Βασιλιά της Αχαΐας Γουλιέλμο τον Βιλλεαρδουίνο. Επανακτήθηκε από τους Βυζαντινούς, αργότερα κατακτήθηκε από τους Τούρκους και τους Βενετούς. Η πόλη εγκαταλείφθηκε το 1832 αφήνοντας συναρπαστικά μεσαιωνικά ερείπια να στέκουν μέσα σε μία εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΛΟΥ
(Χρονολογία ένταξης 1990)



Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Απόλλωνας γεννήθηκε σε αυτό το μικρό νησί των Κυκλάδων. Τα ιερό του Απόλλωνα προσέλκυε προσκυνητές απ΄ όλη την Ελλάδα και η Δήλος ήταν ένα ακμάζον εμπορικό λιμάνι. Το νησί φέρει επιρροές από τους διαδοχικούς πολιτισμούς του «Αιγιακού» κόσμου, από την 3η χιλιετηρίδα π.Χ. έως την παλαιοχριστιανική εποχή. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι εξαιρετικά εκτεταμένος και πλούσιος και αποδίδει την εικόνα ενός σπουδαίου κοσμοπολίτικου μεσογειακού λιμανιού.
ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ, ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ
ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ
(Χρονολογία ένταξης 1990)



Παρά τη σημαντική γεωγραφική τους απόσταση (το πρώτο στην Αττική, το δεύτερο στην Φωκίδα και το τρίτο στο Αιγαίο) αυτά τα τρία μοναστήρια ανήκουν στην ίδια τυπολογική σειρά. Οι εκκλησίες έχουν κτισθεί με μεγάλο θόλο ο οποίος στηρίζεται με μικρές αψίδες δημιουργώντας έναν οκταγωνικό χώρο. Τον 11ο και 12ο αιώνα οι εκκλησίες είχαν ποικίλο διάκοσμο, πολύχρωμες ορθομαρμαρώσεις, ψηφιδωτά και μωσαϊκά σε χρυσό φόντο, όλα χαρακτηριστικά της «δεύτερης Βυζαντινής Περιόδου».
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΡΑΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
(Χρονολογία ένταξης 1992)



Από την 3 χιλιετηρίδα π.Χ. πολλοί πολιτισμοί έχουν κατοικήσει σε αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου κοντά στην Μικρά Ασία. Τα ερείπια του Πυθαγόρειου, ενός αρχαίου οχυρωμένου λιμανιού με ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία και ένα εντυπωσιακό υδραγωγείο, καθώς και το Ηραίο, ο ναός της Ήρας της Σάμου, είναι ακόμα επισκέψιμα.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΙΓΩΝ (ΒΕΡΓΙΝΑ)
(Χρονολογία ένταξης 1996)



Η πόλη Αιγαί, η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας, ανακαλύφθηκε τον 19 αιώνα κοντά στην Βεργίνα στην Βόρεια Ελλάδα. Τα πιο σημαντικά μνημεία είναι το Παλάτι, διακοσμημένο με μωσαϊκά και τοιχογραφίες και ο χώρος ταφής, μερικά εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ. Ένας από τους βασιλικούς τάφους στην Μεγάλη Τύμβο, αναγνωρίστηκε ως ο τάφος του Φιλίππου του Β’ ο οποίος κατέκτησε όλες τις ελληνικές πόλεις-κράτη, χαράσσοντας τον δρόμο για τον γιο του Αλέξανδρο και την εξάπλωση του Ελληνιστικού κόσμου.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΥΚΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΡΥΝΘΑΣ
(Χρονολογία ένταξης 1999)



Οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας αποτελούν τα επιβλητικά μνημεία των δύο μεγαλύτερων πόλεων του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ο οποίος κυριάρχησε στην ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο έως τον 12ο αιώνα π.Χ. και διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλασσικού ελληνικού πολιτισμού. Αυτές οι δύο πόλεις συνδέονται με τα Ομηρικά έπη, Ιλιάδα και Οδύσσεια, τα οποία επηρέασαν την ευρωπαϊκή τέχνη και λογοτεχνία για περισσότερες από 3 χιλιετίες.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΧΩΡΑ),
ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ
(Χρονολογία ένταξης 1999)



Η Πάτμος, στα Δωδεκάνησα, φημίζεται ως το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη. Ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον «αγαπημένο μαθητή» ανακαλύφθηκε στο νησί στα τέλη του 10ου αιώνα. Από τότε είναι τόπος προσκυνήματος και σταθμός της ελληνορθόδοξης μάθησης. Το μοναστηριακό συγκρότημα κυριαρχεί στο νησί. Ο παλιός οικισμός της Χώρας, ο οποίος συνδέεται με αυτό, περιλαμβάνει θρησκευτικά και λαϊκά κτίρια.
ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
(Χρονολογία ένταξης 2007)



Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας με τα δύο φρούριά της, το παλαιό και το νέο, και με ίχνη πολλαπλών επιρροών, βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας και κατοικείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Λόγω της στρατηγικής θέσης της η Κέρκυρα εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι που προστάτευε το νησί από τις αλλεπάλληλες πολιορκίες. Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας θεωρείται μία από τις σημαντικότερες οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
(Χρονολογία ένταξης 2016)



 Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε στις παρυφές των ελών που κάλυπταν το νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας. Η πόλη των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, που ίδρυσαν στα 360 π.Χ. την αποικία των Κρηνίδων. Ακμή γνώρισε η πόλη κατά τα ελληνιστικά χρόνια.