Pages

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Α ΤΟΠΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Απόλλων Καλαμάτας την Κυριακή επικράτησε με 2-0 του ΑΟ Κυπαρισσίας στο Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης», παίρνοντας έτσι βαθιά βαθμολογική ανάσα, και βλέπει πιο αισιόδοξα τη συνέχεια του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής. Ο προπονητής των «μαυρόασπρων» Παναγιώτης Μπιζίμης θεωρεί ότι η βαθμολογική θέση της ομάδας του είναι πλασματική και πιστεύει ότι με το πέρασμα του χρόνου, θα υπάρξει βελτίωση και θα επιβραβευτεί η σοβαρή δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις.
Ο κ. Μπιζίμης μετά το τέλος του Κυριακάτικου ματς, μας σχολίασε τη 10η αγωνιστική (που είναι λειψή, καθώς τα ματς Αναγέννησης Παραλίας – Εράνης Φιλιατρών και ΑΟ Φαραί – Πανθουριακού, διεκόπησαν πριν τη συμπλήρωση του πρώτου 20λεπτου, λόγω της έντονης βροχόπτωσης).
Ας δούμε τα σχόλια του κ. Μπιζίμη για τα 6 ματς…

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 2-0
«Για εμάς ήταν ένα κρίσιμο ματς κόντρα σε μια δυνατή ομάδα τον ΑΟ Κυπαρισσίας. Οι ποδοσφαιριστές μας είχαν σωστή νοοτροπία, έβγαλαν πάθος και δύναμη, φθάνοντας σε μια σημαντική νίκη. Συνεχίζουμε τη σοβαρή  δουλειά αισιοδοξώ ότι θα έρθουν καλύτερες αγωνιστικά ημέρες».

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1-1
«Περίμενα αυτό το αποτέλεσμα. Ο Μιλτιάδης  Πύργου Τριφυλίας βρίσκεται σε κάμψη, ενώ ο Ολυμπιακός Καλαμάτας δείχνει χαρακτήρα».

ΑΕ ΑΒΙΑΣ – ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ 1-1
“Θεωρώ πως είναι δίκαιο το τελικό σκορ. Τέθηκαν αντιμέτωπες δύο ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο».

ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ – Π.Σ. «Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ» 1-4
«Για  την Καλαμάτα είναι μονόδρομος η νίκη  σε κάθε αγώνα. Όπως δείχνει το τελικό σκορ, η Καλαμάτα πέτυχε μία άνετη νίκη. Ο Αστέρας Αρφαρών κάνει μεγάλη προσπάθεια  για την παραμονή».


ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ 2-2
«Για μένα  το αποτέλεσμα αποτελεί έκπληξη. Ο Πάμισος Μεσσήνης  μέσα στην έδρα του δείχνει πολύ δυνατός.  Βέβαια και ο Εθνικός Μελιγαλά, όπως έχει δείξει «κτυπά» όλα τα ματς».

ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ – ΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 0-0
«Είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για την ομάδα της Ανδρούσας. Από την άλλη πλευρά ο ΑΟ Διαβολιτσίου δεν αξιοποιεί τον παράγοντα έδρα». Από το Θάρρος

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΟ 2018 ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ- ΕΚΤΟΣ Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Στο στάδιο της εκμετάλλευσης περνά το κοίτασμα πετρελαίου στο Κατάκολο, μία επένδυση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, με στόχο η πρώτη παραγωγική γεώτρηση να πραγματοποιηθεί το 2018, όπως ανακοίνωσε η Energean Oil & Gas. Το διαπιστωμένο κοίτασμα στο Δυτικό Κατάκολο εκτιμάται στα 35-40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου σε θέση (stock tank oil in place), με αποληψιμότητα γύρω στο 30%, με βάση τη συγκέντρωση και την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει η Energean κατά τη διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου. Η περιοχή εκμετάλλευσης του υπεράκτιου κοιτάσματος έχει συμφωνηθεί και οριοθετηθεί από κοινού με το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας σύμφωνα με την 'Ημερησία'. Η Περιοχή Εκμετάλλευσης ορίζεται σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων -από το σύνολο των 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της παραχώρησης του Κατάκολου- και περιλαμβάνει και χερσαία έκταση, την περιοχή βιολογικού καθαρισμού του Πύργου Ηλείας. Εκεί θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις για τη διενέργεια της πρώτης οριζόντιας γεώτρησης, από τη στεριά προς τη θάλασσα που θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χιλομέτρων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και θα φθάσει σε βάθος περίπου 2,5 χλμ. ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ
Στην περιοχή εκμετάλλευσης δεν έχει ενταχθεί η περιοχή Λιμένος Κατάκολου και η προστατεύομενη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Κυπαρισσίας. Η διάρκεια της περιόδου εκμετάλλευσης διαρκεί 25 χρόνια. «Η Εnergean δρομολογεί μία επένδυση της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων, που θα δώσει δεκάδες δουλειές στην τοπική κοινωνία, θέτοντας όπως έχει συμβεί και στην Καβάλα, τα θεμέλια δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού πόλου στην Ηλεία» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας. «Η τεχνογνωσία της Energean και το παράδειγμα της 35ετούς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο της Καβάλας με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς την οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιβάρυνση… εγγυώνται ότι το Κατάκολο θα καταστεί νέο παράδειγμα διεθνούς αναφοράς αρμονικής συνύπαρξης του τουρισμού, του φυσικού περιβάλλοντος και της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου», πρόσθεσε. Επιμέλεια ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ με πληροφορίες από Ημερησία.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ 2016 ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Οι εορτές των Χριστουγέννων είναι πάντα μια από τις καλύτερες περιόδους για τις επιχειρήσεις μας. Μέσα στις δυσκολίες των καιρών ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την εικόνα της αγοράς και της πόλης μας και να της δώσουμε μια χριστουγεννιάτικη εορταστική λάμψη. Ας στολίσουμε τα καταστήματα μας για να μυρίσουν Χριστούγεννα, να αλλάξει η διάθεση μας και να περιμένουμε με αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα τη «μαγεία των Χριστουγέννων». Δεν είναι ανάγκη να ξοδέψουμε πολλά χρήματα, χρειάζεται μεράκι, φαντασία και δημιουργική διάθεση. Κάνοντας μια βόλτα στις ομορφιές του τόπου μας θα βρούμε πολλές ιδέες αλλά και υλικά που μετατρέπονται εύκολα σε χριστουγεννιάτικα στολίδια.
 Στην προσπάθεια αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου συνεργάζεται στενά με τον Δήμο μας, όλους τους Συλλόγους, τα Σχολεία και τους Φορείς της πόλης. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η πόλη μας να είναι πιο λαμπερή και γιορτινή, τόσο για εμάς όσο και για αυτούς που θα επιλέξουν να περάσουν τις γιορτές στην όμορφη πόλη μας. Η πόλη μας θα φωτιστεί από τον Δήμο μας καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Χριστουγεννιάτικες μελωδίες θα ηχούν στους κεντρικούς δρόμους της αγοράς καθημερινά.
Ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών με την παρέα του θα μας επισκεφτεί αρκετές φορές. Η πλατεία και η αγορά μας, θα προσπαθήσουμε να θυμίζει ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό, με πολλά δένδρα, σπιτάκια, παραδοσιακό καράβι, παιχνίδια, μουσικές, στολίδια και φωτάκια. Παραμυθάς θα ταξιδέψει τα παιδιά σε φανταστικούς Χριστουγεννιάτικους κόσμους. Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια μας αυτή:
Φροντίζουμε, φωτίζουμε και στολίζουμε με Χριστουγεννιάτικες νότες τις βιτρίνες των καταστημάτων μας. Δημιουργούμε ένα φιλικό και εορταστικό κλίμα στα μαγαζιά μας με διάφορες πρωτοβουλίες (κεράσματα, εκδηλώσεις, προσφορές κ.ά.). «Υιοθετούμε» ένα δένδρο και το στολίζουμε έξω από το μαγαζί μας, το οποίο μετά τις εορτές το φυτεύουμε για να δημιουργήσουμε το δικό μας δασύλλιο. Αναρτούμε την αφίσα με τις εορταστικές εκδηλώσεις και ενημερώνουμε για αυτές τους πελάτες μας. Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει με τη φωταγώγηση των δένδρων της κεντρικής αγοράς και της πλατείας την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στην οποία πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι και να δώσουμε ένα δυνατό παρόν. Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω περιμένουμε τις ιδέες σας, την ενεργή και έμπρακτη συμμετοχή σας. Θα υποδεχθούμε το νέο έτος κόβοντας την πίτα μας στον ετήσιο χορό μας, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017.

ΠΛΗΓΗ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ επικράτησε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ. για την πληρωμή όχι μόνο του ΕΝΦΙΑ, αλλά κυρίως του εργόσημου με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο στις υπηρεσίες. Την ίδια ώρα οργιάζει η μαύρη εργασία με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς τα συνεργεία ελαιοσυγκομιδής αποτελούνται κυρίως από αλλοδαπούς με αποτέλεσμα τα ευρώ να φεύγουν από την χώρα μας χωρίς να ξοδεύονται στην τοπική αγορά. Πιο αναλυτικά μέχρι τις 2,30 το μεσημέρι τουλάχιστον έμειναν ανοιχτές υπηρεσίες σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά καθώς εκτός από την πληρωμή των συντάξεων, αλλοδαποί ήθελαν να πάρουν ή να εξαργυρώσουν τα εργόσημα καθώς η διαδικασία ταυτοποίησης και απόδοσης είναι γραφειοκρατική και φυσικά χρονοβόρα. Φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών φορέων εκτός από ξένους εργάτες που έρχονται για ένα μεροκάματο, υπάρχουν νέα πρόσωπα τα οποία απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες.
ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΛΗΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σοβαρό ζήτημα δεν είναι οι ασφαλισμένοι εργάτες που διαθέτουν νόμιμα δικαιολογητικά, αλλά οι παροδικοί εργάτες. Οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται χωρίς ασφάλιση, διαμένουν όπου μπορούν όπως στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ Κυπαρισσίας ή σε αποθήκες ακόμα και στην ύπαιθρο ενώ άλλοι όταν κάνουν λίγα μεροκάματα φεύγουν για την πατρίδα τους. Η διαρροή από την κίνηση χρήματος στην τοπική αγορά είναι εμφανής καθώς οι νέοι με ορισμένες εξαιρέσεις δεν πάνε για μεροκάματο ώστε να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα. Στα Φιλιατρά πάντως εκτιμάται ότι επειδή η ελαιοσυγκομιδή θα ολοκληρωθεί νωρίτερα λόγω καιρού, τα συνεργεία αλλοδαπών θα αναχωρήσουν πριν τις γιορτές.
Φωτό αρχείου
ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Μισθοί ως 586 μικτά, χωρίς αυξήσεις!

Το ζήτημα επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού από 1/1/2017 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των προσαυξήσεων ανά τριετία που αυξάνει το εισόδημα των εργαζομένων κατά 10%. Σε... κενό αέρος φαίνεται ότι είναι οι εργαζόμενοι καθώς ο κατώτατος μισθός φαίνεται ότι μένει ... γυμνός από προσαυξήσεις καταδικάζοντάς τους σε εισόδημα πείνας για χρόνια. Ζήτημα κατώτατου μισθού ήρθε ξανά στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.
Το ζήτημα επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού από 1/1/2017 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των προσαυξήσεων ανά τριετία που αυξάνει το εισόδημα των εργαζομένων κατά 10%. Μέσα στο επόμενο διάστημα και ως το τέλος του Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα κληθεί είτε να παρατείνει το καθεστώς που προβλέπει 586 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 και 511 ευρώ για τους εργαζόμενους ως 25 ετών ή θα ενεργοποιηθεί ο νόμος 4093 που προβλέπει μηχανισμό που καθορίζει το όριο του κατώτατου μισθού (με κίνδυνο να υπάρξει μείωση λόγω οικονομικών συνθηκών) και ο νόμος 4172/13 που προβλέπει κατάργηση των προσαυξήσεων ανά τριετία.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Αυξητική πορεία ακολουθεί η παραγωγή του ελαιολάδου στη χώρα με τις τιμές να πωλούνται σε μικρότερα επίπεδα από τις ανταγωνιστικές χώρες κυρίως λόγω των χαμηλών ποσοστών τυποποίησης. Οπως προκύπτει από έρευνα της Infobank Hellastat, τη φετινή περίοδο (2015/2016) στην Ελλάδα καταγράφεται ήπια άνοδος 3,3% στους 310.000 τόνους. Γενικότερα παρατηρείται αύξηση της παραγωγής σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες της Ε.Ε., με τη διεθνή ζήτηση να παραμένει ισχυρή. Η Ισπανία εμφανίζει σημαντική ανάκαμψη στους 1,4 εκ. τόνους (+66%), ενώ η Ιταλία υπερδιπλασίασε την παραγωγή της στους 470.000 τόνους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της Infobank, την περίοδο 2014/2015 η εγχώρια παραγωγή ανέκαμψε, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 127% στο επίπεδο των 300.000 τόνων. Η άνοδος αυτή επέτρεψε την ενίσχυση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα το 2015 να εξαχθούν συνολικά 149.000 τόνοι, αξίας 544,7 εκατ. ευρώ, όγκος αυξημένος κατά 81.800 τόνους από το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, τα ελληνικά ελαιόλαδα εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι των προϊόντων των ανταγωνιστικών χωρών, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης, ενώ τη φετινή χρονιά παρατηρείται τάση υποχώρησης των τιμών σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«Βασική μας φιλοσοφία και νέα λογική που θέλουμε να εδραιώσουμε είναι οι πόροι του κοινωνικού προγράμματος 2014 – 2020 να κατευθυνθούν στους ωφελούμενους και όχι να διασπαθιστούν στους μεσάζοντες» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη συζήτηση του θέματος των Κέντρων Κοινότητας και Κινητών Μονάδων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός νέου περιφερειακού μοντέλου άσκησης κοινωνικής πολιτικής, το οποίο αποτελεί προϊόν της διεκδίκησης της Περιφέρειας από το 2014 με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους, όταν τεκμηρίωσε ως «απειλές κατά της ζωής» τα προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
«Το πρόγραμμά μας θεωρήθηκε πιλοτικό και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι από το πρόγραμμα του Υπουργείου» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι βασικά αρχές του προγράμματος αυτού είναι η αποφυγή κατακερματισμού δράσεων, η επίτευξη οικονομίας κλίμακος και η αξιολόγηση των δομών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιώνώστε οι διαθέσιμοι πόροι να κατευθυνθούν πρωτίστως στους ωφελούμενους. «Δεν διανοούμαι ότι υπάρχει Δήμαρχος που θα αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό και θα στερήσει πόρους από τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες του Δήμου του» τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης και ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι τα Κέντρα Κοινότητας δημιουργούνται στην πρωτεύουσα κάθε Περιφερειακής Ενότητας και στη δομή αυτή συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΟΣ ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ 3Η ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΧΩΡΙΑ


ΤΟΝ δικό τους Γολγοθά βιώνουν οι παραγωγοί στη Τριφυλία παρά την κορύφωση της ελαιοκομικής περιόδου μετά την τρίτη κατά σειρά χαλαζόπτωση που έπληξε το πρωί της Τρίτης περιοχές της Κυπαρισσίας καθώς ήταν ιδιαίτερης έντασης... Πιο αναλυτικά όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής Αγροτικής οικονομίας κ. Παρασκευόπουλος πρόκειται για ένα έντονο καιρικό φαινόμενο καθώς το χαλάζι μεγάλης έντασης έπεφτε για μισή ώρα στις περιοχές νότια της Κυπαρισσίας πλήττοντας ελαιοπερίβολα σε Ξηρόκαμπο, Στασιό, Αρμενιούς ως την Σπηλιά ενώ επλήγη η ζώνη κοντά στην Τερψιθέα ως την παραλιακή ζώνη μεταξύ Γιαννίτσαινας μέχρι την Φαρακλάδα. Μετά την πρώτη αποτίμηση των ζημιών φαίνεται ότι επλήγησαν περιοχές της Τριφυλίας και συγκεκριμένα νότια της Δ.Κ. Κυπαρισσίας και μέχρι την περιοχή «Τερψιθέα» και στις Τ.Κ. Στασιού, Ξηροκάμπου, Σπηλιάς και Αρμενιών προξενήθηκαν μεγάλες ζημιές εξ’ αιτίας ισχυρής χαλαζόπτωσης. Οι ζημιές που προξενήθηκαν αφορούν: α) Ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ελιές β) Πατάτες σε έκταση 80 στρ. γ) Υπαίθρια κηπευτικά – λαχανικά σε έκταση 60 στρ. Σημειώνουμε ότι υπήρξε διακύμανση των ζημιών από περιοχή σε περιοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή ήταν ολοσχερής.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλος καλό θα είναι οι παραγωγοί να κάνουν άμεσα έκθλιψη του ελαιοκάρπου καθώς οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο θα φανούν μαζί με ασθένειες που πλήττουν την ελιά το επόμενο διάστημα, ώστε να μετριαστούν οι απώλειες. Τέλος τα μόνα θετικά νέα μετά από ερώτησή μας είναι ότι φέτος παρά τις καιρικές συνθήκες με κυμαινόμενη παραγωγή αναμένεται η συνολική παραγωγή να φτάσει τους 21.000 τόνους με καλές αποδόσεις καθώς αρκετοί παραγωγοί φρόντισαν από νωρίς να προβούν στην ελαιοσυγκομιδή, η οποία έχει κορυφωθεί για την ποικιλία της κορωνέικης ελιάς. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

108,5 εκατ. ευρώ το χρόνο δαπανά το Δημόσιο σε ενοίκια

Το ποσό από μόνο του μοιάζει και είναι εξωφρενικό.108,5 εκ.ευρώ το χρόνο πληρώνει το δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του, την ώρα που διαθέτει δεκάδες ιδιόκτητα ακίνητα όπως τον ανακαινισμένο “Κεράνη “ στον Πειραιά εμβαδού 40.000 τ.μ και με δυνατότητα εγκατάστασης 2100-2400 υπ
αλλήλων. Το άλλοτε εγκαταλελειμμένο κτίριο της Καπνοβιομηχανίας αποκαταστάθηκε από το δημόσιο με κόστος 70 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα ξοδεύει 220.000 ευρώ για τη συντήρησή του καθώς παραμένει σχεδόν άδειο.
Μόλις πρόσφατα εγκαταστάθηκε σε έναν από τους ορόφους η νεοσύστατη υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών με 95 υπαλλήλους. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Δημήτρης Καμμένος τα μισθώματα που κατέβαλε το 2015 για τη στέγαση του ο στενός δημόσιος τομέας (Υπουργεία,ΝΠΔΔ και ΟΤΑ) έφτασαν τα 108,5 εκ.ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ το 2015 κατεβλήθησαν τα εξής ποσά για ετήσια μισθώματα.των κεντρικών υπηρεσιών και των παραρτημάτων των Υπουργείων.

ΠΑΓΩΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΕΝΩ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΥΣΗ

ΣΤΙΣ καλένδες έχει παραπεμφθεί μέχρι νεωτέρας το έργο διαμόρφωσης πεζοδρομίων στην είσοδο της Κυπαρισσίας που έχει ως αφετηρία τον συνοικισμό Μυρέικα μέχρι την είσοδο της πόλης καθώς διέρχεται το κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου. Το σημαδιακό έργο ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου αλλά έχει παγώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες εξαιτίας εμπλοκής στις..μπάρες. Όπως επιβεβαίωσε μετά το ρεπορτάζ μας μετά από παρατηρήσεις κατοίκων της περιοχής, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Μερκούρης ο οποίος μας έδωσε πλήρη εικόνα του έργου, χρειάζεται υπομονή. Με δεδομένο ότι η αρχική μελέτη του έργου προέβλεπε την εγκατάσταση με μπάρες για πρόσβαση κατοίκων και των Ατόμων με ειδικές ανάγκες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενημέρωσε το Δήμο ότι οι μπάρες...δεν επιτρέπονται στην εθνική οδό παρά μόνο εντός του οικιστικού συγκροτήματος. Αυτή τη τη φορά με υπόδειξη των αρμοδίων υπηρεσιών κατέληξαν στην πρόταση να τοποθετηθούν διακεκομμένα πλέγματα ή προστατευτικά κάγκελα χωρίς να αποτρέπεται η πρόσβαση των κατοίκων. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ...
Μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός που πιθανόν θα κατοχυρωθεί για την προμήθεια του υλικού σε ιδιωτική εταιρία, θα πρέπει μετά την παραλαβή να εγκατασταθεί εκ νέου ο εργολάβος αν φυσικά υπάρχει ακόμα. Πάντως οι κάτοικοι τονίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι με το έργο σε καμία περίπτωση αλλά εκφράζουν φόβους για ατυχήματα ιδίως με μαθητές και παιδιά που διασχίζουν τον εθνικό δρόμο. Οπότε προσοχή!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

H Αστυνομία σε επιχείρηση για αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου

Η Ελληνική Αστυνομία, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων του Υπουργείου Οικονομικών, συμμετείχε σε κοινή επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «KNOW HOW II», για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου παραποιημένων προϊόντων. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 7 έως 18 Νοεμβρίου 2016, με πρωτοβουλία του Κέντρου Επιβολής Νόμου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Κέντρο SELEC). Ως απώτερος στόχος είχε τεθεί ο εντοπισμός και η δέσμευση παραποιημένων/πειρατικών προϊόντων, που διακινούνται με διάφορους τρόπους (π.χ. ταχυδρομικά ή ταχυμεταφορικά, αεροπορικά, σιδηροδρομικά κλπ) ή βρίσκονται σε καταστήματα, λαϊκές ή παντός τύπου υπαίθριες αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκαν αστυνομικές δράσεις από το σύνολο των αρμόδιων Υπηρεσιών οι οποίες επελήφθησαν σε (33) υποθέσεις κατά τις οποίες: συνελήφθησαν (31) άτομα, εκ των οποίων (21) αλλοδαποί και (10) ημεδαποί, ενώ επιπλέον σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη (8) ατόμων και κατασχέθηκαν (5.574) πακέτα τσιγάρων, (254) συσκευασίες καπνού και (1756) απομιμητικά είδη (ενδύματα, υποδήματα, τσάντες, καλλυντικά κλπ). Η πλειοψηφία των ελέγχων πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριες αγορές, καταστήματα πώλησης διαφόρων ειδών, οικίες και αυτοκίνητα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στα παραποιημένα – πειρατικά, συγκαταλέγονται τα προϊόντα που προστατεύονται από τις διατάξεις των νόμων περί βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος κλπ, Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΟΖΩΝΗΣ

Αίσθηση έχει προκαλέσει άρθρο των Financial Times με τίτλο: «Το ιταλικό δημοψήφισμα και η αρχή του τέλους της ευρωζώνης». Σύμφωνα με το ......άρθρο, που υπογράφει ο Wolfgang Munchau, εάν ο Ρέντσι χάσει το ιταλικό δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα στις 4 Δεκεμβρίου και παραιτηθεί, τότε αρχίζει το ξήλωμα της ευρωζώνης, κάτι που είναι πιο πιθανό από ποτέ. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των Financial Times: «Το ιταλικό δημοψήφισμα και η αρχή του τέλους της ευρωζώνης Μετά το Brexit και τον Ντόναλ
ντ Τραμπ ετοιμαστείτε για την επιστροφή της κρίσης στην ευρωζώνη. Αν ο Ματέο Ρέντζι, ο Ιταλός πρωθυπουργός, χάσει το δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα στις 4 Δεκεμβρίου περιμένω μια σειρά γεγονότων που θα θέσουν ερωτήματα για τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη. Τα βαθύτερα αίτια αυτής της εξαιρετικά ανησυχητικής πιθανότητας δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το ίδιο το δημοψήφισμα. Το πιο σημαντικό είναι η απόδοση της ιταλικής οικονομίας από το 1999, οπότε υιοθέτησε το ευρώ. Η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών (total factor productivity), το κομμάτι βιομηχανική παραγωγή, το κομμάτι της οικονομικής παραγωγής που δεν εξηγείται από την εργασία και το κεφάλαιο υποχώρησε κατά περίπου 5% από τότε, όταν σε Γερμανία και Γαλλία αυξήθηκε κατά περίπου 10%. Η δεύτερη αιτία ήταν η αποτυχία της ΕΕ να χτίσει μια κανονική οικονομική και τραπεζική ένωση μετά την κρίση της ευρωζώνης το 2010-2012 και να υιοθετήσει αντ' αυτής τη λιτότητα. Αν θέλεις να ξέρεις γιατί η Μέρκελ δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, δεν χρειάζεται να κοιτάξεις παραπέρα. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν μπόρεσε καν να ηγηθεί της Ευρώπης όταν χρειαζόταν. Ο συνδυασμός αυτών των δυο παραγόντων είναι οι μεγαλύτερες αιτίες για την σταδιακή αύξηση του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Η Ιταλία έχει τρία κόμματα στην αντιπολίτευση και όλα υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ. Το μεγαλύτερο και περισσότερο σημαντικό είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ένα κόμμα που υπερβαίνει τον κλασσικό διαχωρισμό δεξιάς-αριστεράς. Το δεύτερο είναι το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που μετατράπηκε γρήγορα σε αντι-ευρωπαϊκό μετά την εκδίωξη του πρώην πρωθυπουργού από την εξουσία το 2011. Το τρίτο είναι η αποσχιστική Λίγκα του Βορρά. Σε δημοκρατικές χώρες είναι σύνηθες η αντιπολίτευση να αναλαμβάνει εν τέλει την εξουσία. Να περιμένετε αυτό να συμβεί και στην Ιταλία.
  Στις 5 Δεκεμβρίου ο κίνδυνος αποσύνθεσης της ευρωζώνης
 Το δημοψήφισμα έχει σημασία γιατί θα μπορούσε να επιταχύνει την πορεία προς την έξοδο από το ευρώ. Αν ο Ματέο Ρέντσι χάσει, έχει πει πως θα παραιτηθεί, δημιουργώντας πολιτικό χάος. Οι επενδυτές ίσως θεωρήσουν ότι το παιχνίδι τελείωσε. Στις 5 Δεκεμβρίου η Ευρώπη μπορεί να ξυπνήσει με έναν άμεσο κίνδυνο αποσύνθεσης. Στη Γαλλία, η πιθανότητα για νίκη της Μαρίν Λε Πεν δεν είναι πλέον ένα μακρινό ρίσκο. Από όλους όσους έχουν ως τώρα δηλώσει υποψήφιοι είναι η πλέον προετοιμασμένη. Υπάρχουν κάποιοι που θα μπορούσαν να τη νικήσουν, όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρώην μεταρρυθμιστής υπουργός Οικονομίας που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την Τετάρτη. Ίσως όμως δεν φτάσει στον τελικό γύρο των εκλογών, καθώς στερείται κομματικού μηχανισμού. Αν η Λε Πεν γίνει Πρόεδρος έχει υποσχεθεί να κάνει δημοψήφισμα για το μέλλον της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν το δημοψήφισμα αυτό οδηγήσει σε Frexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τελειώσει το επόμενο πρωί. Το ίδιο και το ευρώ. Μια έξοδος της Γαλλίας ή της Ιταλίας από το ευρώ θα επιφέρει το μεγαλύτερο default στην ιστορία. Οι ξένοι κάτοχοι ιταλικού ή γαλλικού χρέους σε ευρώ θα πληρωθούν με το ισόποσο της λίρας ή του φράγκου. Αμφότερα θα υποτιμηθούν. Αφού οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να διακρατούν κεφάλαιο έναντι των τοποθετήσεών τους σε κρατικό χρέος οι απώλειες θα οδηγήσουν πολλές τράπεζες σε άμεση πτώχευση. Η Γερμανία τότε θα συνειδητοποιήσει ότι το τεράστιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει τα μειονεκτήματά του. Υπάρχει πολύς γερμανικός πλούτος εν αναμονή πτώχευσης. Μπορεί αυτό να αποτραπεί;
Στη θεωρία ναι, αλλά θα απαιτήσει μια σειρά από αποφάσεις που θα παρθούν έγκαιρα και με τη σωστή σειρά. Αρχικά η Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχτεί αυτό που αρνήθηκε το 2012, έναν οδικό χάρτη προς μια πλήρη δημοσιονομική και πολιτική ένωση. Η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τον ESM, το μηχανισμό διάσωσης, που δεν είναι σχεδιασμένος για να αντιμετωπίσει χώρες του μεγέθους της Ιταλίας ή της Γαλλίας. Είναι αυτό έστω και λίγο πιθανό; Σκεφτείτε το ως εξής: αν ρωτήσετε την Γερμανίδα καγκελάριο αν θέλει ευρωομόλογα θα σας απαντήσει όχι. Αλλά αν πρέπει να διαλέξει μεταξύ των ευρωομολόγων και της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ η απάντησή της μπορεί να είναι διαφορετική. Η απάντηση εξαρτάται επίσης από το εάν η ερώτηση θα γίνει πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου.

15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Ξεκινά στις 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το  2016 και τα καταστήματα έχουν ήδη φορέσει τα γιορτινά τους και περιμένουν τους καταναλωτές για να κάνουν τα ψώνια τους.
Φέτος φαίνεται να υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και αυτό επειδή η Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα πέφτουν Κυριακή.
Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί έως και τις 18:00, ενώ θα παραμείνουν κλειστά ανήμερα των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου 2016 και την επομένη ημέρα.
Εκτός αυτών, δεν θα λειτουργήσουν ανήμερα την Πρωτοχρονιά και στις 2 Ιανουαρίου 2017.
Τις υπόλοιπες ημέρες θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί και θα κλείνουν στις 21.00, ή στις 18.00.
Για την Αθήνα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το εορταστικό ωράριο, ωστόσο από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε το κάτωθι ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, κατά την διάρκεια των εορτών:
Κυριακή 11-12-2016 11 π.μ. – 6 μ.μ
Πέμπτη 15-12-2016 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Παρασκευή 16-12-2016 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Σάββατο 17-12-2016 10 π.μ. – 6 μ.μ.
Κυριακή 18-12-2016 11 π.μ. – 8 μ.μ
Δευτέρα 19-12-2016 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Τρίτη 20-12-2016 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Τετάρτη 21-12-2016 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Πέμπτη 22-12-2016 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Παρασκευή 23-12-2016 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Σάββατο –Παραμονή Χριστουγέννων 24-12-2016 10 π.μ. – 6 μ.μ
Κυριακή - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 25-12-2016 ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα 26-12-2016 ΚΛΕΙΣΤΑ
Τρίτη 27-12-2016 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Τετάρτη 28-12-2016 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Πέμπτη 29-12-2016 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Παρασκευή 30-12-2016 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Σάββατο – Παραμονή Πρωτοχρονιάς 31-12-2016 10 π.μ. – 6 μ.μ
Κυριακή - Πρωτοχρονιά 1-1-2017 ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα 2-1-2017 ΚΛΕΙΣΤΑ *

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων και θεματικών Αντιπεριφερειαρχών των Περιφερειών Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνας Νικολάκου και Αλέξανδρου Θάνου, με στόχο την χάραξη ενός στρατηγικού σχεδίου Διαπεριφερειακής συνεργασίας με επίκεντρο τον τουρισμό, τον πολιτισμό και ευρύτερα την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των δύο περιοχών. Στη συνάντηση η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου τόνισε ότι «οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου ενώνουμε τις δυνάμεις μας με σκοπό να στείλουμε ένα μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό.
Οι Περιφέρειες μπορούν να καταφέρουν πολλά, ήρθε η ώρα να λειτουργήσουμε ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και αυτή είναι η τομή για τον αναπτυξιακό στρατηγικό προσανατολισμό μας». Αντίστοιχα ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος σημείωσε ότι «όλοι μαζί, όλες οι Περιφέρειες πρέπει να δούμε ποια πράγματα κάνουμε καλά. Βλέπουμε ότι οι θεματικοί άξονες έχουν κοινούς στόχους και μπορούμε να προχωρήσουμε στρατηγικά στη στόχευση μας στο εξωτερικό. Ενωμένοι μπορούμε να πάμε μακριά, ενώ μόνοι μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” διοργανώνει την ετήσια ανοικτή ημερίδα με θέμα: «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2016», τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, στις 17:00, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite CityResort, στην Καλαμάτα. Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” παρουσιάζει τα αποτελέσματα των δράσεων και μελετών που υλοποιήθηκαν εντός του έτους καθώς και επίκαιρα θέματα που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη της Μεσσηνίας.
 Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν συμπεράσματα και στοιχεία από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της μελέτης που αφορά στην εντατική καλλιέργειας της παραδοσιακής ποικιλίας τομάτας με την ονομασία “Χοντροκατσαρή”, από τον κ. Κώστα Δελή, καθηγητή εφαρμογών γενετικής φυτών και βιοτεχνολογίας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Σημαντική θα είναι επίσης η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας σχετικά με τη μαύρη σταφίδα Μεσσηνίας όπου θα αναλύσει ο κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής του τομέα φαρμακογνωσίας και χημείας φυσικών προϊόντων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια ο κ. Ευάγγελος Βέργος, Κοσμήτωρ στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, θα αναφερθεί στο ζήτημα της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και στη σημασία της παρουσίας του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στη Μεσσηνία

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ- ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣΑΝΕ...ΤΡΙΦΥΛΛΙ!

 ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
@ΚΑΛΗ Τριφυλιακή και Μεσσηνιακή εβδομάδα! Σε μια χώρα που περιμένει την γειτονική Ιταλία με το κρίσιμο δημοψήφισμα στις 5 Δεκεμβρίου, να αλλάξει την ευρωπαική ρότα. Κυρίως λόγω της σκληρής λιτότητας στο νότο. Στο αποπαίδι της Ευρώπης. Κάτι σαν την Τριφυλία δηλαδή που κατάντησε αποπαίδι της Μεσσηνίας. 
@ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ γαλάζιοι, πράσινοι, κόκκινοι θα πρέπει να σιωπούν γιατί δεν τους παίρνει άλλο. Τρανό παράδειγμα το παραμύθι για τον άξονα Καλονερό-Τσακώνα που σχεδιάστηκε από την δεκαετία του 90. Ο Λαμπρόπουλος έφυγε αφήνοντας πίσω του 7 ανολοκλήρωτες μελέτες, ο Τσιρώνης αποχώρησε αφήνοντας ελλιπή τα τεύχη δημοπράτησης, τώρα κανείς δεν γνωρίζει αν το πακέτο χρηματοδότησης θα είναι του ΕΣΠΑ, του Γιούνκερ, του Αλέξη ή του επόμενου. Στη Τριφυλία δεν μασάνε τριφύλλι κύριοι, να το πάρετε χαμπάρι!
@ΟΠΩΣ για το Γαργαλιάνοι-Ρωμανού που σχεδιάστηκε, παραδόθηκε αλλά είναι ημιτελές χωρίς προσβάσεις. Όπως για το Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι που ποτέ δεν ξεκίνησε. Να πάρουμε φόρα να πούμε ότι ένα χιλιόμετρο δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει 25 εκ. ευρώ. Μάλλον θα πληρώνουν διόδια μέχρι τα τρισέγγονα μας..
@ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ: Τελικά η στραβός είναι ο γιαλός στο Δήμο Τριφυλίας ή στραβά αρμενίζουν. Από την μια η Δημοτική αρχή πανηγυρίζει ότι υλοποιούνται έργα -ευτυχώς είναι μικρά- κι από την άλλη ότι από τον Αύγουστο πάγωσαν οι διαγωνισμοί με προμήθειες ή απευθείας αναθέσεις έργων λόγω του νέου Νόμου που δεν συνοδεύτηκε από διευκρινιστικές εγκυκλίους. Αλλά οι απευθείας αναθέσεις στην Διαύγεια για διάφορα ζητήματα ήταν καθημερινές στην Διαύγεια. Οπότε ή κάτι δεν μας λένε καλά στο Δημοτικό συμβούλιο ή απλά περιμένουμε να σκάσει το θέμα...
@ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗ στο ζενίθ αλλά οι κλοπές, κλοπές. Φτερά κάνουν σακιά ελαιοκάρπου στην Αυλώνα, στους Γαργαλιάνους αλλά και στα Φιλιατρά. Οι ιδιοκτήτες δεν είχαν προλάβει να πάνε τα σακιά στο ελαιοτριβείο όπως γίνεται συνήθως την ίδια ημέρα με αποτέλεσμα να κάνουν φτερά. Να δούμε τώρα αν δηλώνοντας τις κλοπές βρεθούν οι ύποπτοι. Καλό είναι να έχουν το νου τους γιατί θα μείνουν χωρίς λάδι.
@ΑΓΡΟΤΙΚΑ: Στα 40 λεπτά για τον παραγωγό κινείται η τιμή της ντομάτας αυτή την ρεποχή στα Φιλιατρά, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Τριφυλία», Γ. Αλεξανδρόπουλος, ενώ στα 25 – 35 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται η τιμή για την περιοχή του Τυμπακίου της Κρήτης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού, Μ. Μηλολιδάκη.
@ΕΡΩΤΗΣΗ στην βουλή και συγκεκριμένα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος για της ζημιές που άφησε πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή. Συγκεκριμένα η ερωτηση είναι ως εξής: Η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου για τους παραγωγούς της Τριφυλίας σημαδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφικές ζημιές. Οι παραγωγοί έχασαν καλλιέργειές τους, πριν προλάβουν να πάρουν την παραμικρή παραγωγή και έχοντας κάνει τεράστια έξοδα, ενώ λόγω των πλημμυρών στάθηκε αδύνατο να καλλιεργήσουν σύντομα πάλι στο ίδιο έδαφος. 
@ΟΙ ακραίες καιρικές συνθήκες υπογραμμίζει ο κ. Θεοχαρόπουλος, συνεχίστηκαν μέσα στο φθινόπωρο, προκαλώντας και πάλι στις αρχές του μήνα σημαντικές ζημιές, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή ήταν ολοσχερής. Ο ανεμοστρόβιλος που πέρασε από περιοχή των Φιλιατρών κατέστρεψε θερμοκήπια και ξερίζωσε ελαιόδεντρα. Καταστροφική ήταν επίσης και η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή της Κυπαρισσίας για τις ελαιοκαλλιέργειες και τις υπαίθριες καλλιέργειες (πατάτες, iceberg, κι άλλα κηπευτικά). Ζημιά προκλήθηκε και στον ελαιόκαρπο, με κίνδυνο σήψης και υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. 

@ΑΡΧΙΣΑΝ να ταχυδρομούνται λογαριασμοί ύδρευσης για αρκετές δημοτικές ενότητες της Τριφυλίας καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν περιοχές που δεν πλήρωναν καν βασικά τέλη. Η εξυπηρέτηση πάντως με ταμεία στις 3 μεγάλες πόλεις της ΔΕΥΑ Τριφυλίας είναι δεδομένη, για να εξασφαλιστεί το αγαθό του νερού. Το μόνο ανησυχητικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει γεωτρήσεις στην περιοχή.
@ΚΑΛΗ εβδομάδα για να μην γίνουν κουραστικοί. Σύντομα ανάβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία αγοράς στη Κυπαρισσία, στα Φιλιατρά κι αλλού. Ο στολισμός θα γίνει από τους εμπορικούς συλλόγους καθώς φέτος αναμένεται οι έμποροι να ψάλουν...τα κάλαντα στον Δήμαρχο για να διατηρηθεί η αγορά την οποία δυστυχώς η αυτοδιοίκηση θέλει μόνο να εισπράττει τέλη χωρίς να προχωρά σε αναπλάσεις...
Υγεία πάνω από όλα...

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης και ούτε η κυβέρνηση ούτε η Περιφέρεια έχουν καταθέσει ακόμη αίτημα στην ΕΕ για αποζημιώσεις από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Πελοπόννησο. Αυτά σημειώνεται πως προκύπτουν από την απάντηση του Επίτροπου Γεωργίας, κ. Hogan, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή, Νίκου Χουντή. Συγκεκριμένα στην απάντησή της η Κομισιόν διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο, μέχρι την ημέρα σύνταξης της απάντησης (15/11/2016), δεν είχε συμβεί. Ακόμη τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τα κονδύλια του Ταμείου Αλληλεγγύης, δεν έχει κάνει χρήση των διαθέσιμων κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, για την πρόληψη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Hogan: «Αν η συγκεκριμένη περίπτωση πλημμύρας στην οποία αναφέρεται o κ. βουλευτής μπορεί να λάβει στήριξη στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να αξιολογηθεί αν και όταν οι ελληνικές αρχές υποβάλουν αίτηση. Για να χαρακτηριστεί ως περιφερειακή καταστροφή, η συνολική άμεση ζημία πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της περιφέρειας. Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζονται από τον κανονισμό του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, η Επιτροπή θα καθορίσει το ποσό της ενίσχυσης και θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο την κινητοποίηση του ΤΑΕΕ αναλόγως. Κατά τη στιγμή της σύνταξης της παρούσας απάντησης, η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση ενίσχυσης για το συγκεκριμένο συμβάν».

ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΒΡΗΚΕ 54ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Ι.Χ.

ΤΡΑΓΙΚΟ θάνατο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρήκε 54χρονος συνταξιούχος από την Κυπαρισσία. Συγγενής του από το βράδυ της Κυριακής δήλωσε στο Α.Τ. Κυπαρισσίας την εξαφάνισή του καθώς ήταν άφαντος για δύο ημέρες.
Την τελευταία φορά σύμφωνα με πληροφρίες ο 54χρονος φέρεται ότι κατυθυνόταν από την Κυπαρισσία στο Γιαννιτσοχώρι, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές αρχές να χτενίζουν την περιοχή παρά τις καιρικές συνθήκες που εποκρατου΄σαν στη περιοχή. Τα ξημερώματα της Δευτέρας εντοπίστηκε τελικά το Ι.Χ. αυτοκίνητο του 54χρονου κοντά στην Ελαία στο 46χλμ της εθνικής οδού Πύργου – Μεθώνης, κοντά στις ράγες του τρένου ενώ πάγωσαν όταν είσαι το σώμα του 54χρονου σε παρακείμενο χαντάκι μετά την πτώση του οχήματος.
Φαίνεται ότι το όχημά του για άγνωστο λόγο, εξετράπη της πορείας του από τον εθνικό δρόμο, τούμπαρε παρασύροντας δέντρα καταλήγοντας τελικά στη σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Την υπόθεση ανέλαβαν οι αστυνομικές αρχές και το Α.Τ. Κυπαρισσίας.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Αγαπητοί μας φίλοι, έχουμε ευχάριστα νέα να σας πούμε για την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και πιστεύουμε ότι θα χαρείτε μαζί μας.
Το χαμάμ
Ήδη ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές ενέργειες για την διάσωση και αποκατάσταση του αξιόλογου λουτρικού μνημείου ,χαμάμ, στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, ιδιοκτησίας Μάγδας Αναγνωστοπούλου και Κων/ου Δεμπεγιώτη . Τις μελέτες το συντονισμό και τη γενική διεύθυνση του όλου εγχειρήματος έχουν αναλάβει οι αρχιτέκτονες Αρετή Ροπαλίδου και Αντώνιος Λαδόπουλος. Η Αρετή Ροπαλίδου ήταν η αρχιτέκτονας που αποκατέστησε και τον Παλιό Νερόμυλο και εξειδικεύεται στην αποκατάσταση μνημείων. Περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια! Το έργο θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην Παλιά Πόλη και αξίζουν συγχαρητήρια στους ιδιοκτήτες για την απόφασή τους αυτή σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.
Ευχαριστούμε την συνεργάτη μας Τζίμα Ιμιρζιάδη!

Δύσκολη η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα

Δύσκολη είναι η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, με προβλήματα όσον αφορά στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία σε ορισμένες περιοχές για την απειλή του βακτηρίου Xylella fastiodiosa. «Η ελιά είναι ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ υπήρξε και δακοπροσβολή», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Οικονόμου, διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ και σημειώνει: «η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου είναι φέτος περίπου 20%.
 Κάθε χρόνο η παραγωγή κυμαίνεται σε περίπου 280 χιλιάδες τόνους και φέτος διαμορφώνεται σε 200-220 χιλιάδες τόνους.Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Ιταλοί. Μόνο η Ισπανία, η Τυνησία και η Τουρκία έχουν φέτος λάδι». Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πάντως πρόβλημα επάρκειας καθώς «από τη μία πλευρά, είμαστε μια χώρα με πλεόνασμα και από την άλλη, υπάρχει μείωση της κατανάλωσης στις ελαιοπαραγωγικές αλλά και στις καταναλώτριες χώρες της τάξης του 10-15%. Στη χώρα μας υπάρχουν αποθέματα λαδιού και από την περσινή χρονιά, οπότε αν κάτι επηρεαστεί θα είναι οι εξαγωγές μας σε χύμα ελαιόλαδο. Υπάρχει, όμως, πρόβλημα με την ποιότητα, θα λείψουν δηλαδή οι καλές ποιότητες του προϊόντος».
Συναγερμός έχει σημάνει την ίδια ώρα σε περιοχές με ελαιόδεντρα που βρίσκονται κοντά στην Ιταλία, όπως στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο, λόγω της απειλής του βακτηρίου Xylella fastiodiosa ή αλλιώς «έμπολα» των ελαιόδεντρων. Δημοσιεύματα θέλουν, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, να εντοπίστηκε και στην Ισπανία. «Στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάτι», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καμβύσης, πρόεδρος της Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ. Τονίζει πάντως, ότι επικρατεί ανησυχία μεταξύ των ελαιοπαραγωγών των γειτονικών στην Ιταλία περιοχών και καλεί όποιον εντοπίσει στα δέντρα του «κάποια ένδειξη που δεν γνωρίζει, δεν είναι δηλαδή από τις απλές ασθένειες, να απευθύνεται άμεσα στους τοπικούς γεωπόνους, έτσι ώστε αν έχουν ένα – δύο δέντρα πρόβλημα, να κόβονται και να καίγονται χωρίς καμία καθυστέρηση». Όπως εξηγεί ο κ Καμβύσης, πρόκειται για «ένα βακτήριο που καταστρέφει το δέντρο, το οποίο μόλις προσβληθεί, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί. Γι' αυτό, έχει δοθεί εντολή να εκριζωθούν τα άρρωστα δέντρα στην Ιταλία

Σοκ στην κοινωνία της Καλαμάτας, με μαθητή Λυκείου που λιποθύμησε από την πείνα

Ο Νίκος Καζαντζάκης, περισσότερο από εύστοχα, έγραψε κάποτε πως «αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή το πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά». Πόσο μάλλον, αν αυτό το παιδί –που δυστυχώς, προφανώς και δεν είναι ένα- ζει στη χώρα που «γέννησε» το πολιτισμό, στην πόλη του πολιτισμού, την Καλαμάτα! Μέλος τρίτεκνης οικογένειας που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το «τέρας» της ανεργίας, ένας μαθητής Λυκείου, λιποθύμησε στο Σχολείο του, καθώς ήταν μέρες νηστικός και από ντροπή, δεν ζήτησε να λάβει το σάντουιτς, που προσφέρει στο πλαίσιο του δεκατιανού ο Δήμος.
Ο μαθητής, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της πόλης όπου και παρέμεινε για νοσηλεία, δύο ημέρες. Τον προβληματισμό του, επιβεβαιώνοντας την είδηση, εξέφρασε μιλώντας στη «Φωνή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Χρήστος Κορομηλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα των πολυμελών οικογενειών, προβλήματα που παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όσον αφορά στους πολύτεκνους.

Bροχές και έρχονται τα πρώτα χιόνια

Ενας νεκρός και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και δρόμους είναι ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε το Σαββατοκύριακο τη χώρα. Επίκεντρο της φονικής καταιγίδας ήταν η Αττική και η Ζάκυνθος, εκεί που σημειώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές, με τον όγκο της βροχής να ξεπερνά τα 100 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Δύσκολη θα είναι η εβδομάδα, καθώς οι σφοδρές καταιγίδες σήμερα θα μεταφερθούν στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ αύριο θα επεκταθούν σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Στα «λευκά» θα ντυθεί η Βόρεια Ελλάδα, με τα χιόνια να φτάνουν και στα ημιορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Μέχρι χθες το βράδυ, η Πυροσβεστική δέχτηκε για την Αθήνα πάνω από 390 κλήσεις, ενώ στις 300 από αυτές απομάκρυναν τα νερά που είχαν πλημμυρίσει σπίτια, καταστήματα και αποθήκες.
Οι δρόμοι μετατράπηκαν για ακόμα φορά σε χειμάρρους, με τους πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν ένα άτομο στην Κυψέλη και τρία στο Μενίδι μέσα από τα ΙΧ. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Κυψέλη, το Παγκράτι, το Μενίδι, το Πολύγωνο, τα Κάτω Πατήσια, τον Λυκαβηττό αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Για λίγες ώρες έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής, μαζί με κεντρικούς δρόμους όπως τη Χαμοστέρνας. Δεκάδες ήταν και οι διακοπές ρεύματος ανά περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Το τρομερό πέρασμα της καταιγίδας πάνω από την Αττική τόσο ως προς τη ραγδαιότητα και το πόσο ισχυρή ήταν θύμισε τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2013 που είχαν και ως αποτέλεσμα τον θάνατο νεαρής γυναίκας» λέει στον «Ε.Τ.» ο μαθηματικός-μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

53ΧΡΟΝΟΣ ΑΥΤΟΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τραγικό τέλος στη ζωή του, φέρεται να έβαλε ένας 53χρονος άνδρας, πρώην εκπαιδευτικός, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος χθες νωρίς το πρωί, στο διαμέρισμά του στην οδό Αριστοδήμου στην Καλαμάτα. Η ώρα ήταν 8π.μ., όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε διαμέρισμα 2ου ορόφου. Πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο και βρήκαν την πόρτα του διαμερίσματος ανοιχτή και μικρής έκτασης φωτιά στο χώρο του υπνοδωματίου την οποία έσβησαν σύντομα. Ο άτυχος άνδρας, βρέθηκε απανθρακωμένος πάνω στο κρεβάτι του με την προανάκριση για τα ακριβή αίτια της τραγωδίας να έχει αναλάβει η Αστυνομία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο 53χρονος αυτοπυρπολήθηκε για να δώσει τέλος στη ζωή του.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.Ο.Κ. ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΕΡΑΝΗ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η 10η αγωνιστική στο Πρωτάθλημα της Α” Τοπικής. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα, η βαθμολογία και η επόμενη αγωνιστική έχουν ως εξής:
Τα αποτελέσματα
Μιλτιάδης – Ολυμπιακός Καλαμάτας 1-1
Αναγέννηση Παραλίας – Εράνη Φιλιατρών διεκόπη
Αβία – Τέλλος Άγρας 1-1
ΑΟ Φαραί – Πανθουριακός διεκόπη
Αστέρας Αρφαρών – Καλαμάτα 1-4
Πάμισος Μεσσήνης – Εθνικός Μελιγαλά 2-2
ΑΟ Διαβολιτσίου – Ανδρούσα 0-0
Απόλλωνας Καλαμάτας – Κυπαρισσία 2-0
H βαθμολογία
1. Π.Σ. Καλαμάτα 26
2. Α.Ο. Μιλτιάδης 21
3. Αναγέννηση Παραλίας 19
4. ΑΣ Πανθουριακός 19
5. Πάμισος Μεσσήνης 18
6. ΑΟ Κυπαρισσίας 15
7. Εθνικός Μελιγαλά 13
8. ΑΟ Διαβολιτσίου 12
9. Ολυμπιακός Καλαμάτας 11
10. ΑΟ Φαραί 10
11. Ανδρούσα 10
12. Εράνη Φιλιατρών 9
13. Απόλλωνας Καλαμάτας 9
14. Τέλλος Άγρας 8
15. ΑΕ Αβίας 7
16. Αστέρας Αρφαρών 5
Έναν αγώνα λιγότερο έχουν Αναγέννηση Παραλίας, Πανθουριακός, ΑΟ Φαραί και Εράνη Φιλιατρών.
Β ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα, η βαθμολογία και η επόμενη αγωνιστική σε Α’ και Β’ όμιλο της Β’ Τοπικής έχει ως εξής:
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α’ ΟΜΙΛΟΣ – 8η αγωνιστική
ΑΕΚ Καλαμάτας – ΑΕ Γαργαλιάνων 0-2
Διαγόρας Κοπανακίου – Παπαφλέσσας Άμφειας 5-1
Αστέρας Βαλύρας – Ατρόμητος Πλατύ 1-0
Θύελλα Μερόπης – Πανευαϊκός 1-3
Μάνη – Καλό Νερό 9-0
Δόξα Καλαμάτας – Κεραυνός Καλαμάτας 18.00
Ρεπό: Ηρακλής Κυπαρισσίας
Β’ ΟΜΙΛΟΣ – 7η αγωνιστική
ΠΑΟ Καλλιθέας – ΑΕ Λογγάς 2-0
Πράσινα Πουλιά – Πατίστα 0-1
Θύελλα Χαρακοπιού – Στενωσιά 5-1
ΑΟ Φυτειάς – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης 2-0
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Μεθώνη 0-0
ΑΣ Φυτειάς – Πανιώνιος Καλαμάτας Δευτέρα 28/11/2016
Η Βαθμολογία
Α’ ΟΜΙΛΟΣ
1. Διαγόρας Κοπανακίου 17
2. ΑΕ Μάνης 16
3. ΑΕ Γαργαλιανων 14
4. Ατρόμητος Πλατύ 13
5. Αστέρας Βαλύρας 13
6. Παπαφλέσσας Άμφειας 11
7. Ηρακλής Κυπαρισσίας 11
8. ΠΑΟ Καλού Νερού 10
9. Κεραυνός Καλαμάτας 9
10. ΑΟ Πανευαϊκός 8
11. ΑΕΚ Καλαμάτας 4
12. Δόξα Καλαμάτας 1
13. Θύελλα Μερόπης 1

Οι αγρότες απειλούν να «κόψουν» στη μέση την Πελοπόννησο

Με νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων απειλούν οι αγρότες που προγραμματίζουν μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στη Λάρισα. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:
«Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι βαθύτατα αντιλαϊκός και επιβαρύνει με νέα βάρη τις πλάτες των αγροτών-κτηνοτρόφων, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων. Ο κρατικός προϋπολογισμός που χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως «προϋπολογισμός ανάπτυξης» και ότι φέρνει «ανακούφιση» στα λαϊκά εισοδήματα, στην πραγματικότητα παραχωρεί νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια. Αποτυπώνει τα μέτρα του 3ου μνημονίου και λειτουργεί προσθετικά στους προηγούμενους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς για τα οποία έχουν συμφωνήσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ που τα ψήφισαν. Εντείνει την φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, περικόπτει ακόμη περισσότερο τα κονδύλια που εξυπηρετούν στοιχειώδεις ανάγκες του λαού. Οι «νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» εκτοξεύονται στα 4 δις ευρώ για την επόμενη χρονιά, εκ των οποίων τα 3.1 δις ευρώ είναι από την επιβολή νέων αντιλαϊκών άμεσων και έμμεσων φόρων και τα 960 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία και πρόνοια για τις οποίες θα πληρώσει επιπλέον η λαϊκή οικογένεια. Εντείνει την φοροληστεία και σε βάρος αγροτών-κτηνοτρόφων αφού προβλέπει φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, φορολογία 22% ως 20000€ εισόδημα και μετά αυξάνει σταδιακά στο 29% ως 30000€ εισόδημα, 36% ως 40000€ και 45% σε μεγαλύτερο εισόδημα. Με τα πολυήμερα μπλόκα καταφέραμε να κερδίσουμε μείωση της φοροληστείας αφού ισχύει αφορολόγητο όριο 8670-9500€".

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Ο ΡΑΒΔΟΣ ΣΤΟ ΣΤΑΣΙΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Όταν άρχισα να γράφω για το ράβδο, ήταν ήδη Νοέμβρης του 2016, και είχε αρχίσει το μάζεμα της ελιάς, είχε δηλαδή αρχίσει ο ράβδος στον κάμπο της Κυπαρισσίας. Λέγοντας ράβδο εννοούμε το μάζεμα των ελαιοποιήσιμων ελιών στα κτήματα του δικού μου χωριού του Στασιού και των άλλων χωριών του κάμπου. 
Επειδή οι ελιές ραβδίζονται καθιερώθηκε με την λέξη ράβδος αυτή η αγροτική και κουραστική εργασία. Θα περιγράψω όμως τον ράβδο όπως τον θυμάμαι στην δεκαετία του 1960, αφού συμμετείχα βοηθώντας μικρό παιδί τότε τους γονείς μου. Στα μέσα Νοεμβρίου και μετά, άρχιζαν οι προετοιμασίες για το ράβδο, με την συγκέντρωση των εργαλείων που θα χρησιμοποιούσαμε. Πρώτα ετοιμάζαμε τα λιόπανα, τα οποία ήταν υφαντά η λινάτσες βιομηχανικές, συρραμμένα το ένα με το άλλο, σε συνολικό εμβαδόν 4χ4 η 5χ5, τα οποία μετά από βροχή ή αν τα χρησιμοποιούσες σε μουσκεμένο έδαφος ήταν πολύ βαριά- ασήκωτα ,και ήταν δύσκολα να τα μετακινείς και να τα στρώνεις στην ελιά. Έπρεπε να ετοιμάσουμε τις δέμπλες.
Οι δέμπλες ήταν ξύλινα μακριά και ευλύγιστα ραβδιά μήκους 2-6 μέτρων. Τις μικρές τις λέγαμε κοντοδέμπλια και όταν χρειαζόμαστε πολύ μεγάλες δέμπλες, τότε δέναμε δυο [μια μεγάλη και μια μικρή] για τις πανύψηλες ελιές, και αυτό το λέγαμε δεμπλό] η ονομασία ίσως προήλθε από το –δυο δέμπλες. Απαραίτητα ήταν για τον ράβδο τα καντάλια. Ήταν κοντά ραβδάκια 60-90 πόντους ίσια και ξεφλουδισμένα στην φωτιά, και γυαλισμένα χωρίς ρόζους για να μην τραυματίζονται οι παλάμες, αφού τα χρησιμοποιούσαν οι ραβδιστές πάνω στις ελιές και οι γυναίκες για να χτυπούν τα λιόκλαρα που μάζευαν πάνω από τα λιόπανα. Τα καντάλια ήταν ατομικό-προσωπικό εργαλείο για τον ραβδιστή που ανέβαινε πάνω στις ελιές, αφού το είχε συνηθίσει και στην συμμετρία και στο βάρος για να ραβδίζει χωρίς δυσανάλογη προσπάθεια. Πολύ καλό ξύλο για δέμπλες και καντάλια ήταν τα παλιούρια, καθώς επίσης και τα πουρνάρια. Άλλο εργαλείο εκείνα τα χρόνια ήταν οι σαρωματίνες, με τις οποίες σάρωναν –σκούπιζαν τα λιόκλαρα πάνω από τα λιόπανα. Ήταν πυκνές αφάνες-θάμνοι τις οποίες έδεναν πάνω σε ξύλινα κοντάρια, αφού πρώτα τις είχαν πατήσει με βάρος για να πλατύνει το σχήμα τους. Αυτές οι σκούπες για τα λιόκλαρα δεν λείπουν μέχρι σήμερα από τον ράβδο, απλώς σήμερα χρησιμοποιούνται μεταλλικές η πλαστικές του εμπορίου. Δεν υπήρχαν αλυσοπρίονα βενζίνης η ηλεκτρικά και το κόψιμο των ελιών γινόταν με πριόνια χειρός. Τις κλάρες που έκοβαν οι ραβδιστές, τις χτυπούσαμε με τα καντάλια, πάνω στα λιόπανα.
Στον ράβδο έπρεπε να είναι πολυμελής ομάδα εργατών για να υπάρχει καταμερισμός εργασίας και ημερήσια απόδοση. Οι γυναίκες έστρωναν τα λιόπανα και έκαναν τις άλλες βοηθητικές εργασίες, ενώ οι άνδρες έκαναν τις πιο επίπονες δουλειές, δηλαδή τον ράβδο πάνω και κάτω στην ελιά, και αργότερα το βράδυ, το λίχνισμα και το σάκιασμα στα τσουβάλια. Πολύ καλή ομάδα- συνεργείο για ράβδο ήταν τρία ζευγάρια, τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες. Για να υπάρχει τετραμελής η εξαμελής ομάδα- συνεργείο, ήταν συνηθισμένη η δανεικαριά, δηλαδή η ανταπόδοση της ημερήσιας συμμετοχής και βοήθειας του ενός στον άλλο.
Με τα έξη άτομα μοιραζόταν η δουλειά και ο καθένας είχε το πόστο του. Όταν χρειαζόταν, γινόταν εναλλαγή, αλλά οι ραβδιστές είχαν ειδίκευση και συνεχή απασχόληση με το ράβδισμα. Αφού ραβδιζόταν η ελιές, τις έβαζαν στα τσουβάλια, και τις συγκέντρωναν σε ένα επίπεδο και στεγνό μέρος, το οποίο δεν όργωναν και δεν καλλιεργούσαν για να είναι καθαρό . Αυτό τον χώρο τον έλεγαν λιχνίστρα και εκεί άδειαζαν σε ένα μεγάλο σωρό τις ελιές για να τις λιχνίσουν, με σκοπό να ξεχωρίσουν με τον αέρα τα φύλλα και ο καρπός. Όλα τα ελαιοπερίβολα είχαν ένα τέτοιο χώρο την λιχνίστρα, επειδή ήταν απαραίτητη εργασία ο διαχωρισμός του ελαιοκάρπου από τα φύλλα. Ακόμα και σήμερα που ο τρόπος συλλογής της ελιάς έχει αλλάξει και το λίχνισμα καταργήθηκε, αφού τα ελαιοτριβεία διαθέτουν σύγχρονα αποφυλλωτήρια, στα ελαιοπερίβολα το συγκεκριμένο σημείο του χωραφιού έμεινε να το λέμε λιχνίστρα. Στο τέλος της ημέρας , αργά το απόγευμα, οι γυναίκες έφευγαν, για να φροντίσουν τα παιδιά και να μαγειρέψουν για την επόμενη μέρα, ενώ οι άνδρες έμεναν στα ελαιοπερίβολα για να λιχνίσουν τις ελιές. Περίμεναν να φυσήξει κάποιο αεράκι, βοριάς ή νοτιάς, για να βοηθήσει στο λίχνισμα για να διαχωριστούν οι ελιές από τα φύλα. Συνήθως με το σούρουπο κάποιο αεράκι θα ερχόταν ,αν όμως δεν είχε αέρα, τότε περίμεναν κουρασμένοι βρεγμένοι μερικές φορές και νηστικοί να λιχνίσουν.
Το λίχνισμα γινόταν με ξύλινα φτυάρια, για να μην τραυματιζόταν ο καρπός της ελιάς. Αν δεν υπήρχε ξύλινο φτυάρι για την συγκεκριμένη εργασία ,τότε χρησιμοποιούσαν το φτυάρι που φούρνιζαν το ψωμί στους φούρνους, ήταν ξύλινο και το λέγαμε πλαστήρα. Όταν τελείωνε το λίχνισμα , τότε άρχιζαν τα σακιάσματα σε μεγάλα τρίρηγα τσουβάλια, τα οποία είχαν πολύ μεγάλο βάρος επειδή το περιεχόμενο τους ήταν καθαρός καρπός χωρίς φύλα. Τα τσουβάλια γινόταν στοίβες το ένα πάνω στο άλλο και θα τα έπαιρναν τα άλογα και αργότερα τα τρακτέρ για να τα πάνε στα ελαιοτριβεία. Όταν τελείωνε το λίχνισμα ήταν πια πολύ αργά, είχε βραδιάσει για τα καλά, και οι λιχνιστές κουρασμένοι –νηστικοί, και πολλές φορές βρεγμένοι γυρνούσαν στο σπίτι για λίγη ξεκούραση , για να συνεχίσουν την ίδια επίπονη εργασία την άλλη μέρα.
Σήμερα το παλιά υφαντά λιόπανα έχουν αντικατασταθεί από βιομηχανικά ελαιόπανα και ελαιόδυχτα. Οι παλιές σκούπες- σαρωματίνες αντικαταστάθηκαν από πλαστικές η μεταλλικές σαρώστρες. Τα καντάλια και οι δέμπλες αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρικά μηχανάκια ραβδιστήρια που ρίχνουν τις ελιές και για τις κλάρες έχουν εφευρεθεί πολλών τύπων μηχανοκίνητα και πολύ ξεκούραστα μηχανήματα που τα λένε τιναχτήρια. Παρά την τεχνολογία , τις πατέντες και εφευρέσεις, που έγιναν και κάνουν σήμερα, πολύ ξεκούραστο το μάζεμα των ελιών, ο ράβδος είναι μια πολύ κουραστική αγροτική εργασία. Αυτά θυμήθηκα να γράψω για τον ράβδο , και πιστεύω ότι εκείνα τα χρόνια παντού ήταν η ίδια κοπιαστική εργασία.
 Νοέμβριος 2016 Άρης Κ. Βλάχος

ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ..ΧΑΛΑΚΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΥΛΙΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Η Κυνική παραδοχή των Δημάρχων ακόμα και σε συνεδριάσεις Δημοτικών συμβουλίων όπως είδαμε προ μηνών για παράδειγμα στην Τριφυλία, ότι έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι την στιγμή που οι πολίτες αναζητούν λύσεις, αποδεικνύει την πολιτική ανεπάρκεια στο μείζον ζήτημα που έχει πολλές προεκτάσεις. Οι Δήμοι του Νομού Μεσσηνίας αναμένουν τις εξελίξεις από τη περιφέρεια Πελοποννήσου μετά την έγκριση της ΣΔΙΤ από την Πολιτεία, δυστυχώς όχι αναίμακτα καθώς για πολιτικούς λόγους αντιδρούν συλλογικότητες χωρίς όμως να διατυπώνουν βιώσιμη και λειτουργική πρόταση. Σε πολλές συνεδριάσεις Δήμων ακούσαμε με στόμφο ότι τα..σκουπίδια εμείς τα παράγουμε ως πολίτες κι άρα εμείς θα τα διαχειριστούμε δεν ωραιοποιεί την κατάσταση. Κυρίως διότι στο παρά πέντε Δήμοι εκπόνησαν σχέδιο Τοπικής διαχείρισης όπως σε Τριφυλία, Πύλο και αλλού. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί με τους σταθμούς μεταφόρτωσης, τα προσωρινά εργοστάσια διαχείρισης εφόσον αδειοδοτηθούν, το κόστος μεταφοράς ανά τόνο, την διαχείρισης του υπολείμματος στερεών αποβλήτων.
ΣΤΗ ΠΥΛΟ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ, ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΟ ΑΛΙΜΑΚΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ...
Στην Πυλία ζήσαμε ένα σήριαλ για παράδειγμα. Ήταν από τους πρώτους κι ελάχιστους Δήμους που εγκατέστησαν δεματοποιητές με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο όμως αποδείχτηκε...αναποτελεσματικό. Απόδειξη ότι οι χωματερές την μία έκλειναν και την επόμενη ημέρα άνοιγαν, ενώ οι πολιτικές προεκτάσεις ήταν σοβαρές για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Στην Τριφυλία τα απορρίμματα συγκεντρώνονται στην χωματερή της Κυπαρισσίας που έπρεπε να αποκατασταθεί. Στο Δ.Σ. του Ιουνίου είχε δοθεί διορία 2 μηνών από το Δήμο στους κατοίκους ότι η χωματερή θα κλείσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της προσωρινής διαχείρισης. Η προθεσμία εξέπνευσε προ πολλού και το μέγα ερώτημα είναι τώρα αν το Αλιμάκι Κυπαρισσίας που έχει ξεπεράσει τα όριά του θα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο. Κλείνοντας να μεταφέρουμε μια σημαντική είδηση. Από την Πρωτοχρονιά αν δεν έχει λυθεί το θέμα ελοχεύει ο φόβος το 2017 να ξεκινήσουν νέα πρόστιμα από την Ευρωπαική επιτροπή, αποτελώντας ένα ακόμα αγκάθι στο κόρφο της Κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. Και το αγκάθι δεν θα αφαιρεθεί τόσο εύκολα χωρίς πολιτικούς κραδασμούς....Αν βέβαια μέχρι τότε δεν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για εκλογές...

12 ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟ FACEBOOK ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ

Από το www.freegr.gr
Στο Facebook μπαίνετε όλοι αλλά μάλλον αυτές τις λειτουργίες δεν τις έχετε ανακαλύψει. Θα σας βοηθήσουν πολύ. Εμείς θα αναφέρουμε κάποιες από αυτές.
1. Να φαίνεσαι offline σε ορισμένους φίλους Δεν χρειάζεται να φαίνεσαι online στο chat σε όλους τους φίλους για να μην σε ενοχλούν. Άνοιξε το chat και πήγαινε στο εικονίδιο γρανάζι “Επιλογές” δίπλα στην αναζήτηση. Μετά πήγαινε στο “Σύνθετες Ρυθμίσεις” και επέλεξε τους φίλους που δεν θέλεις να εμφανίζονται στο Chat ή πιο κάτω αντίστροφα, αυτούς που θέλεις να εμφανίζονται.
2. Ρύθμισε πως φαίνονται οι φωτογραφίες σου στο timeline
Όταν ανεβάζεις μια φωτογραφία, ενδεχομένως να μην φαίνεται όπως θέλεις στο wall σου επειδή το wall είναι στενό και η φωτογραφία φαρδιά. Ή επειδή κροπάρει άγαρμπα. Μπορείς να ρυθμίσεις πως θα φαίνεται η φωτογραφία. Αφού ανεβάσεις τη φωτογραφία, πήγαινε πάνω δεξιά στο βελάκι και θα εμφανιστεί ένα μολύβι κι ένα αστέρι. Πάτα το μολύβι και στη συνέχεια την επιλογή Αλλάξτε θέση τη φωτογραφία. Μετά πας πάνω στη φωτογραφία και την κουνάς κεντράροντάς την σωστά. Όταν τελειώσεις πατάς “Αποθήκευση”.
3. Σβήσε τις ειδοποιήσεις από άσχετες εφαρμογές Πήγαινε πάνω δεξιά στο κάτω βελάκι δίπλα από το όνομά σου και πάτα “Ρυθμίσεις Λογαριασμού”. Μετά από το αριστερό μενού επέλεξε το “Εφαρμογές”. Εκεί θα δεις τις εφαρμογές που εμφανίζουν ειδοποιήσεις και μπορείς να ρυθμίσεις ποιες θέλεις να βλέπεις και ποιες όχι. Αν ένας φίλος σου σε βομβαρδίζει με notifications από μια εφαρμογή, απλά απενεργοποίησε την εφαρμογή και τέλειωσες.
4. Ανέβασε φωτογραφίες με υψηλή ανάλυση Καμιά φορά μια φωτογραφία είναι τόσο τέλεια που θέλεις να τη μοιραστείς με τους φίλους και να τους δώσεις την ευκαιρία να τη δουν μεγάλη, πολύ μεγάλη. Για να γίνει αυτό, αρκεί να κάνεις τικ στην επιλογή “Υψηλή Ποιότητα”. Αυτό θα γίνει μόνο αν ανεβάσεις φωτογραφία μέσα από τα άλμπουμ και όχι στο Wall.
5. Δες πως βλέπουν το προφίλ σου οι φίλοι σου Μπορείς να δεις πως βλέπουν οι φίλοι σου το προφίλ σου. Αρκεί να μπεις στη σελίδα του προφίλ σου και να πατήσεις το βελάκι που βρίσκεται κάτω από το cover photo (φωτογραφία εξωφύλλου). Υπάρχει η επιλογή “Προβολή Ως”. Απλά επιλέγεις το όνομα του φίλου σου και βλέπεις πως βλέπει το προφίλ σου.
6. Κατέβασε όσα έχεις γράψει στο Facebook Αν θέλεις να δεις όσα έχεις δημοσιεύσει κατά καιρούς στο Facebook, τότε μπορείς να τα κατεβάσεις και να τα δεις. Πήγαινε πάνω δεξιά στο κάτω βελάκι δίπλα από το όνομά σου και πάτα “Ρυθμίσεις Λογαριασμού”. Στη δεξιά στήλη εμφανίζεται το link “Κατεβάστε ένα αντίγραφο”, το πατάς, μετά πατάς “Έναρξη Αρχειοθέτησης”, περιμένεις να μαζέψει το Facebook το αρχείο και η δουλειά έγινε.
7. Προώθησε τις συζητήσεις στο Facebook 
Θες να πεις κάτι σε πολλούς; Δεν χρειάζεται να το γράψεις χίλιες φορές. Απλά προώθησε ένα μήνυμα. Πάτα πάνω στο βελάκι των μηνυμάτων δίπλα στο λογότυπο του Facebook (πάνω πάνω) και στη συνέχεια μπες στη συζήτηση που θέλεις να προωθήσεις. Μετά από το μενού “Επιλογές” μπορείς να επιλέξεις το “Προώθηση”. Στη συνέχεια επιλέγεις τα μηνύματα που θέλεις να προωθήσεις, πατάς προώθηση και σου ανοίγει ένα νέο μήνυμα όπου γράφεις τους παραλήπτες και ένα συμπληρωματικό μήνυμα.
8. Σβήσε το chat σε πραγματικό χρόνο
Δεν θέλεις να σε ενοχλούν με chat αλλά να δέχεσαι τα μηνύματα στο inbox σου; Πάτα το γρανάζι δίπλα από την αναζήτηση στο chat και επέλεξε το “Απενεργοποίηστε τη Συνομιλία”. Τώρα όλα τα μηνύματα που σου στέλνουν θα πηγαίνουν απευθείας στο Inbox.
  9. Προγραμμάτισε post στο Facebook
Αυτό δεν γίνεται μέσω Facebook, πρέπει να βρεις μια εξωτερική υπηρεσία, να συνδέσεις το λογαριασμό σου και να τη χρησιμοποιήσεις ώστε να ανεβάζεις ετεροχρονισμένα posts στο Facebook. Μια τέτοια υπηρεσία είναι το Sendible αλλά και το Hootsuite.
10. Ενημέρωσε το Facebook μέσα από το Twitter Αν δεν θέλεις να ενημερώνεις 2 social networks αλλά μόνο το Twitter τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή του Twitter για το Facebook. Αυτή, κάθε φορά που κάνεις ένα tweet, θα ενημερώνει και το Facebook λογαριασμό σου. Βέβαια θα ενημερώνει και τα retweets και τα replys οπότε πρέπει να προσέξεις τι δημοσιεύεις στο Twitter.
11. Ρύθμισε αν θα εμφανίζονται οι φίλοι σου στους άλλους Μπες στο προφίλ σου και πάτα πάνω στους φίλους σου. Στο πάνω μέρος της σελίδας πάτα “Επεξεργασία” και στο μενουδάκι που θα ανοίξει πάτα πάνω στο βελάκι και μετά επέλεξε φίλοι (αν τους φίλους σου θέλεις να τους βλέπουν μόνο οι φίλοι σου), μόνο εγώ (αν δεν θέλεις κανείς να βλέπει τους φίλους σου), προσαρμογή (για να κάνεις επιλογή ποιοι θα τους βλέπουν και Δημόσια (αν θες να φαίνονται σε όλους). Βέβαια οι κοινοί φίλοι δεν θα κρυφτούν από όσους επισκέπτονται το προφίλ σας καθώς το Facebook δεν το επιτρέπει αυτό.
12. Πως να μην σου στέλνουν αιτήματα φιλίας και μηνύματα οι άσχετοι Μπαίνεις στο λογαριασμό σου και πας στο προφίλ σου. Εκεί πάνω δεξιά υπάρχει μια κλειδαριά, την πατάς κι ανοίγει ένα μενού. Πατάς πάνω στο Ποιοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου και ρυθμίζεις από ποιον θα δέχεσαι μηνύματα και ποιοι θα μπορούν να σου στέλνουν αιτήματα φιλίας. Αν θες να μην σε πολυενοχλούν, βάζεις Αυστηρό φιλτράρισμα και αιτήματα φιλίας μόνο από φίλους φίλων.

ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Ανοδική είναι η τάση των τιμών του ελαιολάδου, χωρίς ωστόσο οι σημερινές τιμές να δείχνουν ικανές να καλύψουν τις απώλειες από την έντονη δακοπροσβολή. Είδηση πάντως είναι το ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για αποζημιώσεις, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως ο Υπουργός Β. Αποστόλου σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή "Προκειμένου να συντρέξουν προϋποθέσεις αποζημίωσης απώλειας εισοδήματος για την καταστροφή που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί κατά τη φετινή χρονιά, λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας αλλά και της εκδήλωσης ασθενειών, θα πρέπει να υπάρξει από πλευράς παραγωγών τεκμηρίωση της καταγραφής της ζημιάς κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε σύγκριση με καταγεγραμμένα εισοδήματα προηγούμενων χρόνων".

ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες, μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό ακυβέρνητου σκάφους νοτιοδυτικά της Πύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμενικού Σώματος, κάποιοι από τους επιβαίνοντες ειδοποίησαν μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, ότι το σκάφος πλέει ακυβέρνητο. Στο σημείο διεξάγεται έρευνα από 8 παραπλέοντα πλοία και από πλωτό του Λιμενικού Σώματος, για τον εντοπισμό του. Στην περιοχή πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι 5 μποφόρ.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ο δρόμος γεφύρι Γαργαλιάνοι – Βάλτα ξανά στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Του Ηλία Γιαννόπουλου
Ο πολύπαθος δρόμος Γαργαλιάνοι – Βάλτα τέθηκε και συζητήθηκε για μια ακόμη φορά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα του 2017. Πρόκειται για δρόμο στενό, με στροφές, κατεστραμμένο οδόστρωμα και πολλά προβλήματα, ο οποίος εξυπηρετεί τις οικονομικές κοινωνικές και εμπορικές συναλλαγές με το πλησιέστερο κέντρο, που είναι οι Γαργαλιάνοι. Από το δρόμο, δε, αυτό μπορεί να μεταβεί κάποιος και στη Χριστιανούπολη, με το σπουδαίο Βυζαντινό Μνημείο του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, λέγοντας πως «ένα θέμα που δεν είδα κάπου, ούτε στη δημοτική ούτε στην αγροτική οδοποιία. Είναι ένας δρόμος που δεν περπατιέται πλέον. Τον ξέρουμε όλοι καλά, τουλάχιστον οι της Δ.Ε. των Γαργαλιάνων…».
Απαντώντας ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε: «Είναι ένα θέμα που μας έχει βασανίσει πάρα πολύ. Είναι μια Κοινότητα που είναι περιθωριοποιημένη. Όσον αφορά στη σημερινή κατάσταση, εκκρεμεί να γίνει ασφαλτόστρωση στα σημεία τα οποία είναι τα κρίσιμα, αλλά θέλω να ξέρει το Σώμα ότι έχουμε αρχίσει μια πάρα πολύ σοβαρή κουβέντα με την Περιφέρεια. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Περιφέρεια θα επενδύσει πάρα πολύ στους δρόμους της Τριφυλίας…
Είναι να ’ρθει η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας να ξαναεκτιμήσουμε λίγο το έργο της Βάλτας, να δούμε τι μπορεί να μειωθεί, τι μπορεί να γίνει, ώστε ν’ αναλάβει η Περιφέρεια να κάνει αυτό το δρόμο της Βάλτας. Μπορεί να μην τον φτιάξουμε όπως είναι η αρχική μελέτη των 2.700.000 ευρώ, αλλά, τουλάχιστον, απ’ το Πρόγραμμα Επενδύσεων της Περιφέρειας να γίνει ένας βιώσιμος και ανεκτός δρόμος για τις σημερινές συνθήκες. Νομίζω ότι πολύ σύντομα για το δρόμο της Βάλτας θα ’χουμε κάτι ευχάριστο…». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, επισήμανε: «Τουλάχιστον, σε πρώτη φάση, να επισκευαστεί αυτό το κομμάτι και σύντομα, για να έχουν οι άνθρωποι προσπέλαση στους Γαργαλιάνους…».

Ημέρας Ελαιολάδου στο ΤΕΙ Πελοποννήσου

Το ΤΕΙ Πελοποννήσου γίνεται πρωταγωνιστής στην εξωστρέφεια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Χθες στο τριτοβάθμιο ίδρυμα τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου, με αναφορά να γίνεται από το Διεθνές Συμβούλιο προς το ΤΕΙ της περιφέρειάς μας και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου που διαθέτει.

ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΑΡΚΕΤΕΣ αναφορές σημειώνονται τελευταία στο Δ.Σ. Τριφυλίας για καυτά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας. Μεταξύ άλλων το θέμα του λιμανιού, η διαχείριση απορριμμάτων, η αναφορά για το δρόμο Γαργαλιάνοι-Βάλτας που αποτελεί ένα ακόμα γιοφύρι της Άρτας, η αναφορά Κουκούμη για την προσβολή από τον δάκο, το θέμα του τουρισμού κι άλλα καυτά ζητήματα εκτός από το Τεχνικό πρόγραμμα. Φυσικά προτάσεις διατυπώνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Ανδρινόπουλος με αναφορές σε καυτά ζητήματα, αλλά και ο κ. Κουκούμης που από μόνος του εκπροσωπεί μια παράταξη.
Αλλά αίσθηση προκαλεί η απουσία από συνεδριάσεις παντελώς της Ρ.Α.ΚΙ.. Δηλαδή της ριζοσπαστικής κίνησης που αποτελεί εκφραστή της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας. Η οποία ήταν λαλίστατη κατά το παρελθόν με μακροσκελείς ανακοινώσεις κυρίως με τοποθετήσεις σε καυτά ζητήματα του τόπου. Τώρα μούγκα καθώς δεν υπάρχει ανακοίνωση ούτε για την εγκληματικότητα, τα απορρίμματα, τον Κυπαρισσιακό και πάει λέγοντας. Δικαιολογημένα το ερώτημα που διατυπώνεται είναι δεδομένο. Υπάρχει αντιπολίτευση που παράγει έργο στη Τριφυλία ή όλοι έπεσαν με τα μούτρα στην ελαιοσυγκομιδή; Εκτός αν θυμηθούμε το Ρακί που μέθυσε από υποσχέσεις προεκλογικά. Περιμένουμε..

Επιβαρύνουν το περιβάλλον και… βλάπτουν σοβαρά την υγεία τα πυρηνελαιουργεία

ΓΡΑΦΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Στον… αέρα φαίνεται να είναι μια ακόμη ελαιοκομική περίοδος όσον αφορά στην αποδεδειγμένα πλέον αρνητική, περιβαλλοντική και όχι μόνο, επιβάρυνση από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργέιων που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία. Για μια ακόμη χρονιά, δεν θα ληφθούν μέτρα, καθώς αυτά, θα προταθούν μετά τη διαβούλευση που θα κρατήσει ένα μήνα, με μια ακόμη σεζόν να τελειώνει χωρίς ουσιαστική λύση. Αυτό που έχει γίνει μέχρι στιγμής, είναι συστάσεις στους ιδιοκτήτες για κινήσεις αναβάθμισης, για την… υλοποίηση των οποίων θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι. Χθες για αρκετές ώρες, στελέχη της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου, παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, των αντιπεριφερειαχών Ντίνας Νικολάκου, Περικλή Μαντά και Ελένης Αλειφέρη, εκπροσώπων του υπουργείου, της ΕΤΒΑ, των δήμων, πλην αυτού της Καλαμάτας, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» παρουσίασαν και συζήτησαν επ’ αυτών, τα στοιχεία της μελέτης για την αντιμετώπιση της όχλησης που δημιουργείται από τον κύκλο λειτουργίας ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία.
Η μελέτη μαζί με τις μετρήσεις που έγιναν προκάλεσε αίσθηση, καθώς με τον χειρότερο τρόπο, με μετάφραση σε αριθμούς και γεγονότα, επιβεβαιώθηκαν οι χρόνιοι προβληματισμοί κατοίκων και φορέων. Σύμφωνα λοιπόν με τον υπεύθυνο του Κέντρου κ. Βασιλάκο, διαπιστώθηκε ότι το περιβάλλον επιβαρύνεται ιδιαίτερα από αυτήν τη λειτουργία, για την οποία άφησε σαφέστατες αιχμές κατά των αρχών, οι οποίες επί χρόνια όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «έδιναν άδειες ανεξέλεγκτα και δεν είχαν σχεδιασμό». Όπως κατέγραψαν οι μετρήσεις που υλοποιήθηκαν από σε Μελιγαλά, Σκάλα και Μεσσήνη από τις 6 Νοεμβρίου 2015 έως και την 1η Απριλίου 2016, περίοδο λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οπότε και δεν λειτουργούσαν, τα αποτελέσματα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά, αφού οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Αρχικά μετρήθηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια, αυτά που εισπνέουμε στην ατμόσφαιρα και προκαλούν σοβαρές ζημιές στον ανθρώπινο οργανισμό, το διοξείδιο του θείου και τις οργανικές ενώσεις που βγαίνουν στην ατμόσφαιρα και δημιουργού τις οσμές. «Στα αιωρούμενα σωματίδια οι μέσες τιμές ήταν αρκετά υψηλότερες το χειμώνα, οπότε και λειτουργούσαν τα εργοστάσια» , ανέφερε ο κ. Βασιλάκος, ο οποίος επεσήμανε πως η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε στη Σκάλα και στο Μελιγαλά, η μεγαλύτερη ημερήσια τιμή. Και στις τρεις περιοχές επίσης, διαπιστώθηκε παρουσία του καρκινογόνου αρωματικού υδρογονάνθρακα βενζοπυρένιο.
  ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Οι ανωτέρω υπερβάσεις και στις δύο περιπτώσεις όπου ενδεικτικά έγιναν μετρήσεις, θεωρούνται ιδιαίτερα αυξημένες και δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την περιβαλλοντική επιβάρυνση της παρακείμενης περιοχής. «Πιθανότερη αιτία των παραπάνω υπερβάσεων αποτελεί η μη λειτουργία ή δυσλειτουργία ή ο ανεπαρκής σχεδιασμός των αντιρρυπαντικών συστημάτων των εργοστασίων (κυκλωνικά συστήματα)», επισημαίνεται στο πεδίο των συμπερασμάτων της μελέτης του «Δημόκριτου», ενώ ιδιαίτερα υψηλές κατεγράφησαν να είναι και οι τιμές υγρασίας που εκλύονται από τα καμιναέρια των εργοστασίων.
 «Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων παρουσιάζονται υψηλότερες τη χειμερινή περίοδο συγκριτικά με την καλοκαιρινή και στους τρεις σταθμούς, ενώ το χειμώνα ανιχνεύθηκαν επίσης, ισο-οκτάνιο, ενδεκάνιο, δωδεκάνιο και τριδεκάνιο τα οποία έχουν προέλευση και οσμή πετρελαιοειδών σε υψηλές συγκεντρώσεις και άλλων επικίνδυνων στοιχείων», εξήγησε ο κ. Βασιλάκος, ο οποίος παρατήρησες πως ιδιαίτερα υψηλές ήταν και οι τιμές των οσμών.