Pages

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΒΑΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

...ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 
ΣΤΙΣ 6-7 Μαίου παίρνει σάρκα και οστά η ιδέα που άρχισε να εκκινεί ο επιχειρηματίας Αντώνης Τζαναβάρης στον οποίο χρωστά πολλά η περιοχή-όπως και στο διήμερο ιστορικών αυτοκινήτων- για ένα αγώνα κατάβασης ποδηλασίας με πολλούς αθλητές. Ο ίδιος μάλιστα έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού ενώ έχει συμμετοχές στο RALLY ACROPOLIS. Σύσκεψη πάντως με συλλόγους έγινε ήδη για τον αγώνα “Kyparissia Urban Downhill Race’’ που προκηρύσσει ο Δήμος Τριφυλίας με την υποστήριξη του «Natura Club Hotel&Spa». Να σημειωθεί ότι σχεδιαστής-κατασκευαστής της διαδρομής είναι ο Πανελλήνιος πρωταθλητής κατάβασης Δάνης Καραμιχαηλίδης ενώ ο δημιουργός της διαδρομής είναι και ο Λάμπρος Φακιόλας που είχαν επισκεφθεί για πρώτη φορά την περιοχή μας. Η διαδρομή κατάβασης του αγώνα έχει μήκους περίπου 1.400 μέτρα και υψομετρικής διαφοράς 165 μέτρα , η οποία ξεκινάει πλησίον της δεξαμενής ύδρευσης της Κυπαρισσίας και καταλήγει στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας. 
Η διαδρομή είναι μέσης τεχνικής δυσκολίας, με ξύλινες και κατασκευές, σκάλες και παραδοσιακά καλντερίμια και είναι κατασκευασμένη για ποδήλατα κατάβασης Downhill με ελάχιστη προτεινόμενη διαδρομή αναρτήσεων 150 χιλιοστά μπρος-πίσω.
 Η διαδρομή θα είναι σηματοδοτημένη σε όλο το μήκος της και θα υπάρχει προειδοποιητική σήμανση σε όλα τα δύσκολα, τα επικίνδυνα και τα περίεργα σημεία της. Μάλιστα ενδέχεται να υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές (chicken runs) στα δυσκολότερα κομμάτια της διαδρομής. Στα πολύ επικίνδυνα σημεία της θα υπάρχουν τοποθετημένα προστατευτικά στρώματα και κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν κριτές και ομάδες διάσωσης. Γ.ΜΠ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΑΝΕΡΓΙΑ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Η φράση που κυριαρχούσε στις δεκαετίες του '70 και του '80 "Η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει με τους σεισμούς" έχει δώσει την θέση της στην τρέχουσα δεκαετία στο "Η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει με την ανεργία". Είναι σε όλους γνωστό ότι η χώρα μας εδώ και κάμποσα χρόνια έχει πάρει από την Ισπανία τα θλιβερά πρωτεία στον τομέα αυτό σε όλους τους τομείς. AdTech Ad Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το 2016 στην έρευνα της για την ανεργία σε επίπεδο περιφερειών, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. σε επίπεδο Ευρώπης είναι και η ΠΓΔΜ) της οποίας σχεδόν όλες οι περιφέρειες (σ.σ. 12 στις 13) εμφανίζουν ανεργία πάνω από 17,2%. 
Πρωταθλητές στην ανεργία στην Ευρώπη είναι η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 31,3% όταν στον αντίποδα βρίσκεται η Niederbayern (Κάτω Βαυαρία) στην Γερμανία με ποσοστό (2,1%) και η Πράγα στην Τσεχία με 2,2%. Πέρα από την Δυτική Μακεδονία στην πρώτη δεκάδα με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη βρίσκονται και η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα. Στην νεανική ανεργία οι περιφέρειες της Ελλάδας που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις (Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα) καθώς μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κτήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας καθώς και άλλες περιφέρειες του νότου της Ιταλίας και της Ισπανίας.

ΒΑΡΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Περικοπές ύψους 450 εκατ. ευρώ για το 2018 και εφαρμογή των αντίμετρων αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, και όχι 3,5%, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα κείμενα συμφωνίας με τους δανειστές.
Πρόκειται για τέσσερα κείμενα, το περιεχόμενο των οποίων αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα»:
  • Το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (MEFP) του ΔΝΤ και το τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει (TMU).
  • Το συμπληρωματικό μνημόνιο της ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) και αντίστοιχα το τεχνικό του σκέλος (TMU). Τα νέα μνημόνια περιλαμβάνουν τα πάντα: Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της τριετίας 2018-2020 (επιδόματα – συντάξεις – αφoρολόγητο), τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τα εργασιακά και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων, την πολιτική για τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια. Υπάρχει επίσης η λίστα με τα αντίμετρα και ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργοποιούνται.
Τα βασικά σημεία αυτών των εγγράφων είναι:
Σύμφωνα με το κείμενο του ΔΝΤ η κυβέρνηση δεσμεύεται για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ για μετά το 2018 αλλά το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα ήδη δρομολογημένα μέτρα επαρκούν για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018. Διαπιστώνεται δηλαδή απόκλιση 1,3% του ΑΕΠ. Δεδομένο ότι για το 2018 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 195 δισ. ευρώ, η δημοσιονομική «τρύπα» που ανοίγει φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να καλυφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, η κυβέρνηση δεσμεύεται για μέτρα εξοικονόμησης 450 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αυτά θα προκύψουν από:
  • κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου των ιατρικών δαπανών
  • κατάργηση της έκπτωσης 1,5 του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων
  • μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης
  • κατάργηση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
Αντίμετρα αν το πλεόνασμα φτάσει το 3,7%
Επιπλέον, προβλέπεται ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ και όχι 3,5% όπως ήταν γνωστό έως τώρα, καθώς προβλέπεται «μαξιλάρι ασφαλείας» στο 0,2%. Επίσης προβλέπεται ότι θα πρέπει να διαπιστώνεται διατηρήσιμη υπεραπόδοση έναντι του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα.
Μείωση συμβασιούχων
Στο νέο μνημόνιο προβλέπεται μείωση των συμβασιούχων ώστε να πέσει ο αριθμός τους από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 48.420 το Δεκέμβρη του 2019.
Για τις συντάξεις προβλέπεται κατά το 2019 καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ενώ για το αφορολόγητο προβλέπεται μείωση στα 5.681 ευρώ που οδηγεί σε απώλεια 650 ευρώ ετησίως για τους πλέον φτωχούς.
Επίσης το ΔΝΤ στο προσχέδιο συμφωνίας ζητεί να σταματήσει η πρακτική του ελληνικού κράτους παραβαίνοντας τον υφιστάμενο νόμο να διατηρεί σε διαρκή ομηρία τον φορολογούμενο.
Συγκεκριμένα ζητεί οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί έλεγχοι να επικεντρώνονται σε ζωντανές υποθέσεις της τελευταίας τριετίας και ν ακυρωθούν οι έλεγχοι για τα φορολογικά έτη πριν από το 2012 για τα οποία υπάρχει παραγραφή. Από τις υποθέσεις αυτές να μείνουν ανοικτές μόνον όσες έχει ήδη επιβεβαιωθεί σοβαρή φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ.
H απαίτηση ΔΝΤ για δέσμευση
Ακόμη, υπάρχει η απαίτηση του Ταμείου για διασφαλίσεις ότι τα μέτρα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση σήμερα για να εφαρμοστούν σε ορίζοντα έξω από την θητεία της, δεν θα κριθούν αντισυνταγματικά.
Αίσθηση προκαλεί και η παροχή δέσμευσης που αναλαμβάνει η αντισυμβαλλόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για τη ΝΔ.
«Θα παράσχουμε διαβεβαιώσεις στο προσωπικό του ΔΝΤ ότι η ΝΔ υποστηρίζει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία θα εφαρμοστεί σε μορφή και χρονοδιάγραμμα το οποίο είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στα έγγραφα του προγράμματος».

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΕ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΜΕ παραδοσιακό τρόπο πλέον διεξάγεται η προοπτική ορθής γεωργικής πρακτικής σε αμπέλια της Τριφυλίας σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δηλώνει ένας έμπειρος οινοποιός του χώρου την εποχή που διεξάγεται η καλλιεργητική φροντίδα. Ο οινοποιός από το Πύργο Τριφυλίας Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και φέτος επιμένει παραδοσιακά. Όπως τονίζει σε δήλωσή του στην καλλιέργειά του εφαρμόστηκε με επιτυχία Παραδοσιακός τρόπος θειάφι στον αμπελώνα με σακούλα κατασκευασμένοι από πλεκτό σχοινί για να μπορεί το θειάφι να πέφτει πάνω στο πρέμνο. Πρόκειται για τεχνική που την έκαναν οι παππούδες πάνω από 120 χρόνια πίσω ρωτώντας του μεγαλύτερους σε ηλικία του χωριού αμπελουργούς. 
Η συγκεκριμένη επέμβαση στο αμπελώνα με αυτόν τον τρόπο έχει δώσει πολύ καλα αποτελέσματα και τον εφαρμόζουμε παρά πολλα χρόνια πίσω, παρόλο που έχουν και πολύ ποιο συνχρονα ΜΗΧΑΝΙΜΑΤΑ για την εφαρμογή στον αμπελώνα.Ο αμπελωνας καλλιεργείται σημειωτέον με βιολογική διαδικασία και είναι ποιστοποιημενος από το 1998.". Καταλήγοντας πάντως σε παραδοσιακές τεχνικές φαίνεται ότι η εμπειρία ειναι τελικά αυτή που διδάσκει... 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΘΑ ΦΕΡΕΙ..ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΡΗΓΜΑΤΩΝ

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο που ξεκινούν άμεσα. Αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος. 
Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είπε σε ραδιόφωνο της Πάτρας, ότι δεν αποκλείει φαινόμενο blowout, όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ. Ο Άκης Τσελέντης ξεκαθάρισε από την αρχή πως δεν είναι αντίθετος με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ελλάδος. Όμως ζητά αυτή η εκμετάλλευση να γίνει σωστά, και όχι όπως πάνε. «Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος είναι η πιο σεισμική περιοχή της Ευρώπης και μία από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου. Να μην ξεχάσουμε επίσης πως το βασικό μας προϊόν είναι το τουριστικό προϊόν»… 
Ο καθηγητής σεισμολογίας θεωρεί πως το εγχείρημα που ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες στο Κατάκολο είναι «μαύρη κατάρα». Λέει χαρακτηριστικά: «Θεωρώ πως αυτό που πάει να γίνει δεν είναι να βρουν τον μαύρο χρυσό, αλλά το όλο εγχείρημα θα είναι μαύρη κατάρα, γιατί στην εποχή των εναλλακτικών ενεργειών θα πρέπει να κοιτάξουμε αλλού και όχι στην πίσσα! Αλλά αυτό είναι πολιτική. Σίγουρα όμως θα πρέπει να ξέρει η εταιρεία που να βάλει το τρυπάνι. Εδώ ένα Νοσοκομείο φτιάχνεις και κάνεις την λεγόμενη μελέτη σεισμικής επικινδυνότητας. Κάνεις μία επέκταση σχεδίου πόλεως και λες στον Δήμρχο πρόσεξε εδώ δεν θα επεκταθείς. Και αυτό στο δείχνει η μικροζωνική μελέτη» λέει ο καθηγητής επισημαίνοντας πως τιποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει. Για να ξεδιπλώσει στην συνέχεια την επιχειρηματολογία του, που σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμοδίους… Κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων! Θα κόψει την γεώτρηση σαν … καρότο! 
Ο καθηγητής σεισμολογίας είναι κατηγορηματικός ως προς την πρόκληση σεισμών από τις γεωτρήσεις. 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας «Κόσμος της Πάτρας» τόνισε: «Η άντληση του πετρελαίου προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών, προκαλεί ενεργοποίηση ρηγμάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Έχω χίλια παραδείγματα. Κλασικό παράδειγμα το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Μία περιοχή εντελώς ασεισμική, στην οποία η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ. Και με τεράστια σεισμική αλληλουχία. Εκεί δεν γίνονταν καθόλου σεισμό. Και δεν λέω να προκαλέσει σεισμό στο Ιόνιο και να καταστραφούν τα νησιά μας γιατί τα νησιά είναι θωρακισμένα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει την γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout. Δεν μπορεί να δουλέψει και το πετρέλαιο βγαίνει πάνω. Και καταλαβαίνετε αυτό, τι σημαίνει! Ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση… όπως στο Μεξικό! «Το φαινόμενο blowout συνέβη στον Κόλπο του Μέξικο» συνεχίζει ο καθηγητής.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑ!

Διαβεβαιώσεις πως είναι θέμα ημερών να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στο κρέας, έδωσε από το Λιβάδι Ελασσόνας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο συνάντησής του με μέλη του αγροτικού και κτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Ο βοσκός» στο Λιβάδι Ελασσόνας. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, «το νομοσχέδιο που έρχεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων στη Βουλή, έχει ως στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των καταναλωτών, καθώς και τη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, θωρακίζοντάς τα απέναντι σε πιθανές πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού». 
Για τις πρόσφατες καταστροφές από τη βαρυχειμωνιά του περασμένου Ιανουαρίου, το κυβερνητικό στέλεχος τόνισε πως έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, ώστε να επισπευτεί η σύνταξη των πορισμάτων για τις καταστροφές από τις χιονοπτώσεις στη ζημία κεφαλαίου και τις ζωοτροφές των κτηνοτρόφων στους δήμους που κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα, ο κ. Κόκκαλης επισήμανε πως όπου διαπιστώνεται απώλεια ζωικού πληθυσμού θα καταβληθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, όπου υπάρχει καταστροφή υποδομών θα υποβληθεί φάκελος για ΠΣΕΑ, ενώ θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για να χορηγηθεί κάποια στοχευμένη ενίσχυση από το πρόγραμμα «de minimis» για την απώλεια εισοδήματος και το αυξημένο κόστος ζωοτροφών που είχαν οι μονάδες οι οποίες ήταν αποκλεισμένες επί πολλές ημέρες λόγω της χιονόπτωσης. 
Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο καίριο θέμα της φέτας και της προστασίας της, καλώντας για μία ακόμη φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να συγκροτήσουν εθνικό μέτωπο για την προστασία της φέτας».

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων προβλέπεται από το νόμο και εντάσσεται στα μέτρα, τα οποία εφαρμόζουν - βάσει της νομοθεσίας - οι ελεγκτικές υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης εδώ και χρόνια, διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με αφορμή δημοσιεύματα. «Στην πράξη, εφαρμόζεται με μεγάλη φειδώ και για οφειλέτες με χρέη άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Καμία νέα εντολή δεν έχει δοθεί προς τις υπηρεσίες σχετικά με άνοιγμα θυρίδων» διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ. 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, τις θυρίδες 5.500 μεγαλοοφειλετών, αλλά και καταθέσεις και ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό, βάζει στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο μέσα στο 2017 να εισπράξει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι υπηρεσίες είσπραξης εσόδων έχουν ζητήσει από τις τράπεζες στοιχεία ταυτότητας -τα ονοματεπώνυμα και τις διευθύνσεις- των ενοικιαστών θυρίδων για να προχωρήσουν στη συνέχεια -όπου αυτό κριθεί απαραίτητο- σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός αυτών για χρέη στο Δημόσιο.

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Eνδιαφέροντα ματς σε «Γ. Λουκαρέας», Στάδιο, «Μπαχράμης»
 
Με τρία ματς ανοίγει σήμερα η αυλαία της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας. Συγκεκριμένα, η δεύτερη Αναγέννηση Παραλίας  «κοντράρεται» με τον Απόλλωνα Καλαμάτας, ο Ολυμπιακός Καλαμάτας φιλοξενεί τον ΑΣ Ανδρούσας, ενώ ο ΑΟ Φαραί αντιμετωπίζει τον ΑΟ Διαβολιτσίου.
 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛ. – ΑΝΔΡΟΥΣΑ
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει ο Ολυμπιακός Καλαμάτας στο σημερινό εντός έδρας αγώνα με τον ΑΣ Ανδρούσας, βελτιώνοντας έτσι τη θέση του στην κατάταξη. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» Λάκης Σπάλλας αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Ένα θετικό αποτέλεσμα θα «κυνηγήσει» η ομάδα της Ανδρούσας για ν’ αυξήσει τις ελπίδες της για σωτηρία. Ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν.
 
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ.
Χωρίς τους Κώστα Λίβα (τιμωρημένος) και Παναγιώτη Γερμάνη (τραυματίας) θ’ αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα Καλαμάτας η Αναγέννηση Παραλίας στο τοπικό ντέρμπι. Ο προπονητής της «Μπάρτσα» Αντώνης Μαυρέας και ο συνεργάτης του Αντώνης Παπαγιαννόπουλος, προβληματίζονται  για τη συμμετοχή του έμπειρου μέσου Νίκου Τριανταφυλλάκη (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό). Το τεχνικό τιμ της Αναγέννησης Παραλίας αναμένεται να δώσει ευκαιρίες σε αρκετούς  νεαρούς.
Στους «μαυρόασπρους» τώρα ο τεχνικός Κώστας Στυλιανόπουλος θα στερηθεί τις υπηρεσίες του έμπειρου επιθετικού και αρχηγού Απόστολου Τρικουράκη (τιμωρημένος).
Ο Απόλλων Καλαμάτας θέλει αξιόλογη εμφάνιση και ό,τι βγει.
 
ΑΟ ΦΑΡΑΙ – ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ
Να συνεχίσει τις αξιόλογες εμφανίσεις και τα καλά  αποτελέσματα θα επιδιώξει ο ΑΟ Φαραί κόντρα  στον ΑΟ Διαβολιτσιόυ. Ο τεχνικό Νίκος Γεωργακλής δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Χωρίς τον Σωκράτη Τσουκαλά (τιμωρημένος) θ’ αγωνιστούν οι «νερατζούρι» του Διαβολιτσίου. Ο τεχνικός Νότης Πέτροβας και οι ποδοσφαιριστές του, στοχεύουν  σε ένα καλό αποτέλεσμα.
 
Οι διαιτητές των ματς της 28ης αγωνιστικής
Αναλυτικά τα ματς της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
  
Σήμερα – 5.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – ΑΣ Ανδρούσας: Ηλ. Αλεξέας, Β. Βρυώνης, Χρ. Γεωργαντάς
Δημοτικό Στάδιο Παραλίας
Αναγέννηση Παραλίας – Απόλλων Καλαμάτας: Ηλ. Ρέκκας, Χ. Τσοπανάκης, Ι. Γιαννέτσος
Ώρα 8.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φαραί – ΑΟ Διαβολιτσίου: Κων. Ψηλοπαναγιώτης, Ν. Τσίρμπας, Στ. Τσαούση
 
Κυριακή 30 Απριλίου – 5.30 μ.μ.
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Εθνικός Μελιγαλά – Καλαμάτα: Κων. Ψηλοπαναγιώτης, Χρ. Γεωργαντάς, Ε. Μπασιλάρης
Δημοτικό Γήπεδο Φιλιατρών
Εράνη Φιλιατρών – Πανθουριακός: Μ. Καρβούνης, Δ. Τσακόπουλος, Κ. Αντωνόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – ΑΟ Κυπαρισσίας: Γ. Μπλάνας, Στ. Λάμιας, Ν. Γκούμας
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Πάμισος Μεσσήνης – ΑΕ Αβίας: Ν. Τουρλομούσης, Ι. Μαντάς, Β. Βρυώνης
Ρεπό: Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων
  
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 27 αγώνες)
1. Καλαμάτα      67-12       70
2. Αναγέννηση Παρ. 52-20              61
3. Θουρία 63-20              56
-. Πάμισος Μεσ.       64-25      56
5. ΑΟ Φαραί     39-24      46
6. ΑΟ Κυπαρισσίας   33-33      41
7.  Μιλτιάδης   32-34      40
8. Εθνικός Μελ.       33-33      38
9. Εράνη Φιλ.    26-42      32
-. ΑΟ Διαβολιτσίου 27-39       32
11. Απόλλων Καλ.      29-42 31
12. Ολυμπιακός Καλ. 36-42      30
13. Ανδρούσα   23-54      25
14. Τ. Άγρας     31-58       22
15. ΑΕ Αβίας    16-47       13
* Ο Αστέρας Αρφαρών αποχώρησε από το πρωτάθλημα.
 
Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Κρίσιμα ματς σε «Π. Γεωργανάς», Κυπαρισσία, «Π. Μπαχράμης», Μελιγαλά 
Ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο ο 1ος όμιλος του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, με τη διεξαγωγή της 26ης (και τελευταίας) αγωνιστικής. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα κρίσιμα ματς. Συγκεκριμένα, ο Παπαφλέσσας Άμφειας «συγκρούεται» με τη δεύτερη ΑΕ Γαργαλιάνων, ενώ ο ΠΑΟ Καλού Νερού «κοντράρεται» με τον Διαγόρα Κοπανακίου στο Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας στο γειτονικό ντέρμπι. Η ΑΕ Γαργαλιάνων και ο Διαγόρας Κοπανακίου διεκδικούν την προνομιούχο δεύτερη θέση.
Ακόμη, ο Κεραυνός Καλαμάτας αντιμετωπίζει την  ΑΕΚ Καλαμάτας στο τοπικό ντέρμπι, ενώ η Θύελλα Μερόπης περιμένει την πρωταθλήτρια ΑΕ Μάνης. Η ΑΕΚ Καλαμάτας και η Θύελλα Μερόπης «μάχονται» για την αποφυγή του υποβιβασμού.
 
Οι διαιτητές των αγώνων στους 2 ομίλους
 Αναλυτικά οι συναντήσεις της 26ης (και τελευταίας) αγωνιστικής  του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής, αλλά και των δύο εξ αναβολής της 21ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της ίδιας κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα και αύριο, με τους διαιτητές και τους βοηθούς  που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
 
Σήμερα  – 5.30  μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
Παπαφλέσσας Άμφειας – ΑΕ Γαργαλιάνων: Ι. Κουτσαναστάσης, Δ. Σταυρόπουλος, Ηλ. Ρηγόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Κεραυνός Καλαμάτας – ΑΕΚ Καλαμάτας: Δ. Πλακογιάννης, Ε. Τσαούση, Αρ. Κυριόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΠΑΟ Καλού Νερού – Διαγόρας Κοπανακίου: Ν. Γκούμας, Δ. Σταύρου, Π. Κομπιλίρης
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Θύελλα Μερόπης – ΑΕ Μάνης: Στ. Λάμιας, Κων. Βοσνάκης, Γ. Νιάρχος
 
Κυριακή 30 Απριλίου  – 5.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
Πανευαϊκός – Ηρακλής Κυπαρισσίας: Π. Σερεμέτης, Θ. Τζιαμουράνης, Π. Βασιλοπούλου
Δημοτικό Γήπεδο Βαλύρας
Αστέρας Βαλύρας – Δόξα Καλαμάτας: Φ. Κασκάνης, Ε. Παναγιωτόπουλος, Γ. Ρουμελιώτης
Ρεπό: Ατρόμητος Πλατέος
  
2ος όμιλος
Εξ αναβολής
Κυριακή 30 Απριλίου – 5.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Θύελλα Χαρακοπιού – Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Χ. Τσοπανάκης, Δ. Ταβουλαρέας
Δημοτικό Γήπεδο Μεθώνης
ΠΑΟ Καλλιθέας – ΑΟ Φυτειάς: Ηλ. Σκόρδος, Απ. Καυκάς, Ερβ. Τζεμάλι.

ΔΑΟΚ Τριφυλίας: Δήλωση ιδιοπαραγόμενου πατατόσπορου

...από τους Καλλιεργητές
 Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας ανακοινώνει ότι: οι καλλιεργητές χειμερινής-ανοιξιάτικης πατάτας που ενδιαφέρονται να κρατήσουν ιδιοπαραγόμενο πατατόσπορο από την ήδη εγκατεστημένη καλλιέργειά τους, οφείλουν…να…δηλώσουν στην ΔΑΟΚ Τριφυλίας 
• Τον Αριθμό Φυτοϋγειονομικού Μητρώου τους,
 • Την έκταση, • Την ποσότητα, 
• Τα σημεία παραγωγής, 
• Τα τιμολόγια αγοράς πιστοποιημένου πατατόσπορου κ.λπ. και να αιτηθούν άδεια παραγωγής ιδιοπαραγόμενου πατατόσπορου πριν την συγκομιδή των τεμαχίων τους και πριν την συλλογή κονδύλων προς αποθήκευση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατή η εξέταση των πατατόφυτων και των κονδύλων και η έκδοση βεβαίωσης από την ΔΑΟΚ Τριφυλίας. Σύμφωνα με την νομοθεσία, η φύτευση (επίσπορης) καλλιέργειας πατάτας χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση των απαραίτητων εγγράφων (τιμολόγια αγοράς πατατόσπορου ή Βεβαίωση παραγωγής ιδιοπαραγόμενου πατατόσπορου από την ΔΑΟΚ Τριφυλίας) αφενός θα σημαίνει ότι η καλλιέργεια δεν θα δικαιούται αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για ζημιές και αφ’ ετέρου θα επισύρει τις προβλεπόμενες από τον…Νόμο…κυρώσεις.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ..

Πιέσεις για την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων σε δήμους έως και το τέλος του 2017 ασκεί στους δημάρχους το υπουργείο Εσωτερικών. «Ας κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κ. Σκουρλέτης τι θα κάνω εγώ στον δήμο μου. Εγώ κρίνομαι για τη διαχείριση του δήμου από τους συμπολίτες μου που με ψήφισαν και όχι από το υπουργείο Εσωτερικών. Αναγκάζοντάς με να υπογράψω την παράταση των συμβάσεων των 60 εργαζομένων στην καθαριότητα, ο υπουργός φορτώνει τον Δήμο Κασσάνδρας με επιπλέον μηνιαίο κόστος 1,2 εκατομμύριο ευρώ. Μας βάζει να πληρώνουμε ανειδίκευτους εργάτες που δεν χρειαζόμαστε», τόνισε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο δήμαρχος Κασσάνδρας Bασίλης Κυρίτσης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Κυρίτσης κλήθηκε την Πέμπτη σε απολογία με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας για την άρνησή του να υπογράψει την παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων καθαριότητας του δήμου. Να σημειωθεί ότι ο Πάνος Σκουρλέτης με εγκύκλιό του στις αρχές Μαρτίου προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας είχε φροντίσει να επισημάνει ότι η παράταση των εν λόγω συμβάσεων (που λήγουν έως το τέλος του Απριλίου) των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική.

9.734 ευρώ το μέσο δηλωθέν εισόδημα στη Μεσσηνία

Αποκαλυπτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα και τα ποσά των φόρων που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι ανά νομό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι Αθηναίοι, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, του Πειραιά, της Χίου, της Θεσσαλονίκης αλλά και οι κάτοικοι του Νομού Κοζάνης δηλώνουν κατά μέσο όρο τα υψηλότερα εισοδήματα σε όλη την επικράτεια, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι φορολογούμενοι που κατοικούν στη Ροδόπη, την Ευρυτανία, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και τη Ζάκυνθο. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο οι πιο «πλούσιοι» φορολογούμενοι βάσει του μέσου δηλωθέντος εισοδήματος κατοικούν στην Αθήνα, αφού 1.701.233 οικογένειες δήλωσαν το περασμένο έτος μέσο εισόδημα 15.435 ευρώ και πλήρωσαν φόρο κατά μέσο όρο 2.014 ευρώ.
Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αν και βρίσκονται στην κορυφή με το υψηλότερο μέσο δηλωθέν εισόδημα έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση, γεγονός που αντανακλάται στα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην εφορία. Το 2012 το μέσο δηλωθέν εισόδημα των Αθηναίων είχε ανέλθει σε 19.554 ευρώ ενώ πέρυσι προσγειώθηκε ανώμαλα στις 15.435 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια το μέσο δηλωθέν εισόδημα των φορολογούμενων της Αθήνας συρρικνώθηκε κατά 21% ή 4.119 ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι φορολογούμενοι της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι δήλωσαν μέσο εισόδημα 15.088 ευρώ από 18.348 που είχαν εμφανίσει στην εφορία το 2012 και ακολουθούν οι Πειραιώτες με μέσο εισόδημα 12.525 ευρώ όταν το 2012 δήλωναν κατά μέσο όρο 16.055 ευρώ. Στην τέταρτη θέση ανέβηκαν οι φορολογούμενοι της Χίου που δήλωσαν κατά μέσο όρο 12.523 ευρώ ενώ αντίθετα σε χαμηλότερη θέση βρέθηκαν οι φορολογούμενοι του νομού Κοζάνης ευρώ με μέσο εισόδημα 11.759 ευρώ από 16.007 ευρώ που είχαν δηλώσει στην εφορία το 2012.

Αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο, μειώνονται στον ιδιωτικό τομέα

Σε δυσμενέστερη θέση όσον αφορά στους μισθούς βρίσκονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε σχέση με τους δημόσιους με την «ψαλίδα» μεταξύ των μισθών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να διευρύνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το δ΄ τρίμηνο του 2016. Bάσει των τελευταίων στοιχείων τα οποία δημοσιεύει η «Καθημερινή», το δ΄ τρίμηνο του 2016, το ωριαίο κόστος εργασίας στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 3,4%, ενώ το ωριαίο κόστος εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα μειώθηκε κατά 3,3%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας στον δημόσιο τομέα δεν οφείλεται στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά στην αύξηση του αριθμού τους, των ασφαλιστικών εισφορών και των επιδομάτων. 
Οπως προκύπτει από τα επιμέρους ποσοτικά στοιχεία, το δ΄ τρίμηνο του 2016 το ωριαίο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 0,7%, αλλά οι εισφορές και τα επιδόματα αυξήθηκαν κατά 13,4%. Το αποτέλεσμα είναι συνολικά το ωριαίο εργασιακό κόστος να αυξηθεί κατά 3,4%. Αντιθέτως στον ιδιωτικό τομέα, οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 2,9%, ενώ μείωση 5,9% καταγράφηκε στα επιδόματα και στις εισφορές. 
Στελέχη της Δημ. Διοίκησης μιλώντας στην «Κ» απέδιδαν τη διεύρυνση της «ψαλίδας», ως προς το ωριαίο κόστος εργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, στο γεγονός ότι στο Δημόσιο γίνονται προσλήψεις, ενώ την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας συρρικνώνεται συστηματικά Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για το 2016, συνεκτιμώμενων των συνταξιοδοτήσεων, το Δημόσιο αυξήθηκε κατά 6.803 άτομα. Αντιθέτως, μόνο τον περασμένο Νοέμβριο ο ιδιωτικός τομέας μειώθηκε κατά 37.667 άτομα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης για τον ιδιωτικό τομέα, τον Νοέμβριο του 2016 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 157.383, ενώ οι αποχωρήσεις σε 195.052.

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ένα ακόμα σημαντικό έργο με την πολύτιμη αρωγή της περιφέρειας Πελοποννήσου. Πιο αναλυτικά ολοκληρώθηκε η δημοπρασία έργου για την εκτέλεση εργασιών επισκευής στο Δικαστικό μέγαρο Κυπαρισσίας στις 25 Απριλίου στην έδρα της περιφερειακής ενότητας για λογαριασμό της Διεύθυνσης τεχνικών έργων της περιφέρειας Πελοποννήσου που θα αναβαθμίσει το ιστορικό δικαστικό μέγαρο της πόλης. Το έργο έχει προυπολογισμό ύψους 200.000 ευρώ όπου αναδείχτηκε προσωρινός μειοδότης με έκπτωση 55% η εταιρία Λεωνίδας Σιώρης και ΣΙΑ Ε..Ε, με την ελπίδα το έργο να ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι.
ΟΙ εργασίες αφορούν την εσωτερική υποδομή του κτιριακού συγκροτήματος που εμφανίζει προβλήματα λόγω της φθοράς χρόνου και στεγανότητας αλλά κυρίως οι εξωτερική υποδομή ώστε να αναβαθμιστεί αποκτώντας νέα όψη. Πρόκειται για έργο που είχε αναφέρει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη ο αρμόδιος Αντιπεριφεριάρχης κ. Μαντάς κατά τις επαφές του στο Δήμο. 
Γ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΤΟΥΣ 20.000 ΤΟΝΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΓΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ αγορές κερδίζει φέτος το φημισμένο αγγούρι Τριφυλίας σύμφωνα με τα στοιχεία τόσο της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας αλλά κυρίως των παραγωγών. Πιο αναλυτικά ξεπέρασαν 2.600 τόνους αυτή την εβδομάφα οι εξαγωγές αγγουριών από την περιοχή της Τριφυλίας. Οι εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, δείχουν ότι οι εξαγωγές θα ολοκληρωθούν το πρώτο 15νθήμερο του Μαίου από τις καλλιέργεις κυρίως των Φιλιατρών. 
Φέτος κυριαρχεί η άριστη συνεργασία που υπάρχει τόσο από την πλευρά του αγροτικού συνεταιρισμού στα Φιλιατρά αλλά και απο γειτονικές περιοχές, με κυριότερο ατού τις ομάδες παραγωγών. Προς το παρόν με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης φαίνεται ότι σε περισσότερα από 1.00 στρέμματα η συνολική παραγωγή θα αγγίξει τους 20.000 τόνους. Κυριότεροι προορισμοί των κηπευτικών αποτελεί η αγορά της Βουλγαρίας με δεύτερη την Ρουμανία, τη Τσεχία και την Ουγγαρία. 
Το αγγούρι διαθέτει πολύ καλή ποιότητα χωρίς υπολλείμματα φυτοφραμάκων, ενώ ξεκινά σύντομα η συγκομιδή ντομάτας καθώς υπάρχει λόγω του καιρού μεγαλύτερη ζήτηση κυρίως στην εγχώρια αγορά. Μάλιστα στη Τριφυλία υπάρχουν βιολογικές καλλιέργειες ντομάτας που θεωρούνται πρωτοποριακές. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ 

150 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, καθώς ανοίγει τον δρόμο για διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με τους οφειλέτες. Τα χρέη έως 20.000 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν με δόσεις που θα φτάνουν και τις 150. Από τη διαδικασία του εξωδικαστικού εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες ωστόσο προβλεπεται η δυνατότητα διμερών συμφωνιών, σύμφωνα με το νόμο.Στη διαδικασία μπορούν να ενταχθούν και χρέη κάτω των 20.000 ευρώ ωστόσο ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120 και η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στη ρύθμιση αυτή μπορεί να υπαχθεί κάθε φυσικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα και κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα και έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, δύναται να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών,

ΤΑ 40 ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕ 8ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Μετά την ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων της Κοινωφελούς Εργασίας, στις 24 Μαρτίου 2017, στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού www.oaed.gr, σήμερα το πρωί με την απόφαση 243/2017 του δημάρχου Τριφυλίας τοποθετούνται οι παρακάτω αναφερόμενοι, για χρονικό διάστημα 8 μηνών, από 24-04- 2017 έως 23-12-2017, στο πλαίσιο της Δράσης «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ 2014-2020, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο», ως εξής:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΟΥΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ τις παρεμβάσεις με δικά του τεχνικά μέσα ο Δήμος Τριφυλίας προκειμένου να αποκαταστήσει σημαντικούς δρόμους στην ορεινή ζώνη της ευρύτερης περιοχής Κυπαρισσίας στην βόρεια και νότια  πλευρά της οροσειράς κάτω από το όρος Αιγάλεω.
Να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι του Δήμου παρουσία του Δημάρχου κ. Κατσίβελα είδαν από κοντά τις παρεμβάσεις μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Μερκύρη. 
Πρόθεση του Δήμου είναι να αναδειχθέι η μοναδικότητα της περιοχής πάνω απο τον Κυπαρισσιακό Κόλπο καθώς προτεραιότητα δόθηκε στην οδική πρόσβαση κοντά στις κοινότητες Ξηρόκαμπος, Στασιό, Αρμενιοί, Σπηλιά, Φαρακλάδα οι οποίες συνδέονται οδικά με τις πόλεις της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών ενώ είχαν την ευκαιρία να ατενίσουν στο βάθος το Ιόνιο Πέλαγος. Η θέα εξάλλου από τις μοναδικές αυτές ορεινές περιοχές είναι καταπληκτική ιδίως τις βραδινές ώρες της ημέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη παρέμβαση από συνεργεία του Δήμου Τριφυλίας ολοκληρώνεται σε δρόμους δασικούς - αγροτικούς αλλά και χρήση εναλλακτικού τουρισμού στο Αιγάλεω όρος στην περιοχή της Κυπαρισσίας και του Ξηροκάμπου μετά από πολλά χρόνια και πάλι. Αν μη τι άλλο τις θετικές παρεμβάσεις του Δήμου περιμένουμε να τις δούμε και στο μέλλον με σκοπό να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες ομορφιές της Τριφυλίας μας. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 17 Μαΐου

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 17 Μαΐου, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ και άλλων κοινωνικών φορέων. Η γενική απεργία θα γίνει ενόψει «των άδικων και σκληρών μέτρων» που ετοιμάζεται να ψηφίσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Ωστόσο σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα τα μέτρα για ψήφιση, η ημερομηνία της απεργίας θα επανακαθοριστεί όπως αποφασίστηκε.

Ασχημη χρονιά για τα φωτοβολταϊκά το 2016

Στη χειρότερη χρονιά για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα εξελίχθηκε το 2016, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις δεν ξεπέρασαν τα 5,42MWp και η συνολικά εγκαταστημένη ισχύς καθηλώθηκε στα 2.611 Mwp, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών. Η αγορά έπεσε σχεδόν στα επίπεδα του 2007, τότε που ακόμα δεν είχε αρχίσει καλά-καλά να αναπτύσσεται. Η καθυστέρηση στην υιοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου (Αύγουστος 2016) δεν διευκόλυνε την έγκαιρη ανάπτυξη μεσαίων και μεγάλων έργων, ενώ η επιβολή των capital controls, που επηρέασε αρνητικά την εγκατάσταση μικρών συστημάτων αυτοπαραγωγής με net metering (συμψηφισμός) ήταν οι δύο βασικές αιτίες για τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κλάδου, υποστηρίζει ο ΣΕΦ. Χάρη στις εγκαταστάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 2016 το 7,05% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το «μπαλάκι» στις Περιφέρειες για ανοιχτά τις Κυριακές

Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θέτουν εκ νέου οι θεσμοί στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που έκρινε ως αντισυνταγματικό το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πέραν των θεσμοθετημένων οκτώ Κυριακών τον χρόνο, οι θεσμοί επανεξετάζουν τις τελευταίες ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση και επιδιώκουν τη διεύρυνση των δυνατοτήτων λειτουργίας των καταστημάτων. Ωστόσο δε θέτουν ζήτημα ανοίγματος και τις 52 Κυριακές. Η κυβέρνηση, αίροντας τους περιορισμούς που σχετίζονται με το μέγεθος και το είδος των καταστημάτων, μεταφέρει την ευθύνη για την λειτουργία τις Κυριακές, αποκλειστικά στις αυτοδιοικητικές αρχές. 
Ωστόσο, το θέμα είναι, αν αυτό το πάγιο βήμα, γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς. Με το σημερινό καθεστώς, δικαίωμα για περισσότερες Κυριακές δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, λαμβανομένων υπόψη τοπικών ιδιαιτεροτήτων (τουριστικές περιοχές) μόνο για : 
-τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα,
 -εφόσον δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης 
– και εφόσον δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος»(shops-in-a-shop) καθώς και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα,εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ μια πρώτη σύσκεψη των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας που θα διεξαχθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην πόλη, εμπλουτισμένη με εκδηλώσεις αλλά κυρίως εκπλήξεις. Η Λευκή νύχτα αποτελεί θεσμό για την περιοχή με την άφιξη χιλιάδων επισκεπτών λόγω της μεγάλης Παντριφυλιακής εορτής, με κύριο στόχο να τονωθεί η εξωστρέφεια του εμπορικού κόσμου, η σύσφιξη των σχέσεων με το καταναλωτικό κοινό αλλά κυρίως η αλλαγή ψυχολογίας στο δύσκολο οικονομικό κλίμα που βιώνουν οι πολίτες. 
Να σημειωθεί ότι τα μέλη του δραστήριου συμβουλίου υλοποιώντας σημαντικές πρωτοβουλίες υπόσχονται φέτος να τονωθεί η λευκή νύχτα με μουσικά σχήματα, εκπλήξεις αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον ατού που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα θα υπάρξουν διαγωνισμοί για την καλύτερη βιτρίνα, αλλά και στολισμός της αγοράς από τους επαγγελματίες. Αρωγός στην προσπάθεια θα αποτελέσουν πάντως τα ξενοδοχεία που φέτος προσφέρουν ελκυστικά πακέτα διαμονής για τους επισκέπτες ελπίζοντας ότι θα κινηθεί θετικά η επερχόμενη τουριστική περίοδος μέσα από στοχευμένες ενέργειες. Γ.ΜΠ.

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ..ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ "ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ" ΥΠΑΡΧΟΥΝ....

ΛΕΦΤΑ... υπάρχουν για νέα οχήματα στο Δήμο Τριφυλίας για τις υπηρεσιακές ανάγκες των αιρετών, όπως και τα ταξιδάκια τουριστικής πλοήγησης γιατί θέλουμε να πάρουμε και τον αέρα μας, όταν τα πραγματικά προβλήματα επιμένουν...
Λεφτά δεν υπάρχουν βέβαια για άλλες προτεραιότητες, για προσωπικό, για πραγματική εξωστρέφεια και άλλα. Λοιπόν η είδηση είναι ότι ένα επιβατικό αυτοκίνητο, Nissan Qashqai, εδρεύει στο Δήμο καθώς προορίζεται για τις υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου Τριφυλίας. Έχει προηγηθεί βέβαια η απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας που ενέκρινε την πίστωσης ύψους 17.999 ευρώ (συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ 24%) από τον προϋπολογισμό του Δήμου Τριφυλίας για το 2017. Η τελική παραλαβή του οχήματος έγινε από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του Δήμου εταιρεία «Κυριάκος Κακούργος Α.Ε.» η οποία εδρεύει στη Σπάρτη. 
Βέβαια εδώ που τα λέμε η νέα γκάφα-δεν είναι η πρώτη φορά- θριαμβεύει ξανά για να μας θυμίσει μάλλον ότι στην Τριφυλία,,,τρώμε κουτόχορτο. Διότι στις πόρτες του δημοτικού οχήματος φέρει φαρδιά πλατιά η επιγραφή "Δήμος Τριφυλλίας" προφανώς για να βγάλει μάτι. Διότι ο Δήμος πήρε την ονομασία του από τις 3 φυλές που εγκαταστάθηκαν στην γενέθλια γη και όχι για το..τριφύλλι που έχει σχέση με το γνωστό σανό και όχι βέβαια με τον..Παναθηναικό. Να σημειώσουμε ότι ανάλογη γκάφα είχαμε δει σε τουριστική έκθεση στην Βόρεια Ελλάδα που διορθώθηκε σχεδόν άμεσα...Αυτά και..καλορίζικο... 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ 

Θα πάρουμε πίσω τα μέτρα αν δεν δοθεί λύση για το χρέος

«Αυτή την αξιολόγηση, δεν πρέπει να τη βλέπουμε μόνο ως την πορεία του προγράμματος αλλά είναι συνολική συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, προσθέτοντας: «Μας ζητούσαν αύξηση των ομαδικών απολύσεων και Lock Out». Κερδίσαμε τα αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις, και πετύχαμε μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: Πήγαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα αλλά και το χρέος. «Λίγες ημέρες πριν βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι 4,2%, το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% (όταν δηλαδή έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση). Σαράντα δύο φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση έλεγε, ''κλείστε, γιατί δεν κλείνετε, γιατί καθυστερείτε;''». 
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα αντίμετρα υπογράμμισε πως «πρόκειται για μέτρα που καλύπτουν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που θα έπρεπε να υπάρχει». Πρόσθεσε ότι μεταξύ των μέτρων είναι 600 εκατομμύρια το χρόνο για επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, επίσης, πως «δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα του 3,5%», και τόνισε: «Η χώρα πρέπει να βγει από την επιτροπεία». «Προφανώς θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε το θέμα του χρέους. Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. 
Τα μέτρα αυτά είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα, προσέθεσε και υπογράμμισε: «Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και αποδείξαμε ότι μπορούν να πιάσουν τόπο». Συνέχισε αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Είχαν βγει όλοι στην πρώτη αξιολόγηση, πρώτος ο κ. Μητσοτάκης και τα ΜΜΕ και έλεγαν κόφτης, κόφτης, αλλά τελικά δεν ενεργοποιήθηκε γιατί ενεργοποιήθηκαν άλλοι κόφτες, όπως οι κόφτες της μίζας, της φοροδιαφυγής». Αναφερόμενος στη πλεόνασμα του 2016, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ ανάμεσα στην κυρία Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε. 
«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός», σημείωσε και τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά». Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως «κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια, βαίνουν μειούμενες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» και «η πρόβλεψη ακόμα κα του κακού ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη για το 2017». «Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι «πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως «εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους».

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

...ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ με επιτυχία η άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμικού φαινομένου στο Λύκειο Φιλιατρών παρουσία της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης αλλά κυρίως των δυνάμεων τόσο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Γαργαλιάνων και το Κλιμακίου της Κυπαρισσίας, με το σενάριο της άσκησης να διεξάγεται με όρους πραγματικούς συμβάνοτος.
Η άσκηση περιλάμβανε απεγκλωβισμό ατόμων μετά από κατάρρευση τμήματος του συγκροτήματος, την αντιμετώπιση πυρκαγιάς αλλά και τις διαδικασίες διακομιδής με τα αντίστοιχα μέσα. «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες ασκήσεις καθώς είμαστε μια σεισμογενής περιοχή. Ευχαριστώ όλους όσου βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η άσκηση με επιτυχία, τον διευθυντή του λυκείου Φιλιατρών και τους δασκάλους που έφεραν στο σχολείο τα παιδιά προκειμένου να παρακολουθήσουν την άσκηση» τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της επιχείρησης Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων Επιπυραγός κ. Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, ευχαριστώντας για την αρωγή τους την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Ικανοποιημένος ήταν πάντως ο διευθυντής του Λυκείου Φιλιατρών κ. Δημήτρης Στυλιανός καθώς ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο το επιχειρησιακό τμήμα της άσκησης, το οποίο παρακολούθησαν όλα τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Γ.ΜΠ.

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌΣ...ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ;

ΑΠΛΗΡΩΤΗ παραμένει από τις 20/12/2016 η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρία που παρέδωσε ολοκληρωμένο το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, όπου έγιναν ουσιαστικά τα εγκαίνια παρουσία πολιτικών προσώπων, καθώς μετά την φιέστα κάποιοι ξέχασαν να πληρώσουν το...λογαριασμό. Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι για την αποπληρωμή δεν φέρει ευθύνη η περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς τα σχετικά κονδύλια πιστώθηκαν άγνωστο πως στην διοίκηση του ιδρύματος.
ΟΙ οφειλές από 3 τελευταίους λογαριασμούς έργων σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο προυπολογισμό του ανέρχονται σε 353.547 ευρώ καθώς υπάρχουν όλα τα παραστατικά και εγκρίσεις, ενώ οι οφειλές της περιφέρειας Πελοποννήσου από συμπληρωματικές εργασίες είναι μόνο 32.309 ευρώ. Οι 19ος ως ο 23ος λογαριασμός βεβαιωμένων εργασιών αφορούν την δεύτερη φάση του ισογείου, τον εξωτερικό ανελκυστήρα, εργασίες 1ου ορόφου καθώς και οι εργασίες στην Παιδιατρική κλινική, καθώς η συμπληρωματική σύμβαση επέστρεψε με τους κωδικούς των οφειλόμενων ποσών στο Νοσοκομείο, άγνωστο με ποια δικαιολογία, ενώ το ίδρυμα εξέδωσε απόφαση ανάληψης στις 11/4/2017 δηλαδή πριν το Πάσχα, ενώ ως τις 26 Απριλίου δεν έχουν σταλεί εντάλματα στον επίτροπο για έγκριση από το Ελεγκτικό όργανο. Βέβαια ελπίζουμε ότι τα χρήματα για την πληρωμή...δεν χάθηκαν στο δρόμο αλλά το γεγονός ότι δεν εκταμιεύθηκαν από την περιφέρεια Πελοποννήσου. Άραγε γα ποιο λόγο η συμπληρωματική σύμβαση επέστρεψε στο Νοσοκομείο από αρχές Ιανουαρίου και υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την υπόθεση; Ας απαντήσουν οι αρμόδιοι παρακαλώ..

Η ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ..
Μόνο δωρεάν δεν είναι τελικά η παιδεία στην Ελλάδα όπως προκύπτει από την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ για τα έτη 2002-2014. Συγκεκριμένα το 2014 οι γονείς δαπάνησαν 3,8 δισ. ευρώ για τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους. Το 40% των χρημάτων αυτών, περίπου 1,4 δισ. ευρώ, αφορούσαν δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων, ιδιαίτερα μαθήματα και ξένες γλώσσες, δραστηριότητες δηλαδή που θα έπρεπε να καλύπτονται από το δημόσιο σχολείο. Παράλληλα δόθηκαν 973 εκατ. ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, 834 εκατ. ευρώ για τις σπουδές φοιτητών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, 253 εκατ. ευρώ σε σχολικά βιβλία-βοηθήματα, 186 εκατ. ευρώ σε μαθήματα πληροφορικής, τέχνης κλπ και 66 εκατ. ευρώ σε μπέιμπι σίτινγκ προκειμένου οι γονείς να εργάζονται για να πληρώνουν...

ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ ΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Από την Τρίτη 2 Μαΐου έως και την Τετάρτη 10 του μηνός, θα διαρκέσει η ενδιάμεση ανοιξιάτικη εκπτωτική περίοδος στα εμπορικά καταστήματα της χώρας. Μάλιστα, προαιρετικά τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν και την Κυριακή 7 Μαΐου (ως πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης ανοιξιάτικης εκπτωτικής περιόδου), με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέρα από την αναγραφή της παλιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ..

Η εισφορά αλληλεγγύης είναι το όπλο της κυβέρνησης στηνεπικοινωνιακή διαχείριση των μέτρων και ειδικότερα της μείωσης του αφορολόγητου, που θα φτάνει τις 3.000 ευρώ και θα εφαρμοστεί από την 1 Ιανουαρίου. Ενώ το μάρμαρο της μείωσης του αφορολόγητου θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί και οι αγρότες, από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα επωφεληθούν όλοι οι φορολογούμενοι.
Όμως η επιβάρυνση και η ελάφρυνση δεν θα είναι ίδια για όλους τους τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς μέχρι φορολογητέο εισόδημα 33.250€ θα υπάρξει επιβάρυνση για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες (οι υπόλοιποι είναι κερδισμένοι εφόσον δηλώνουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ), ενώ πάνω από αυτό το φορολογητέο εισόδημα, ο συνολικός φόρος θα είναι μικρότερος. Αυτό θα συμβεί γιατί η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να προχωρήσει στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΝΕΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Νίκος Καλογερόπουλος, ο πολυπράγμων ηθοποιός, σκηνοθέτης, μπουζουκοτραγουδοποιός, συγγραφέας, ποιητής, πνευματικό τέκνο του Μακρυγιάννη, του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, έρχεται με ένα σμήνος αλογόμυγες από το ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟΝ 3ΦΙΛΛΛΙΑΣ στο Γυάλινο – Up Stage (3 και 10 Μαΐου) για να τσιμπήσει και να ξυπνήσει τους κοιμωμένους και τους σιωπηλούς κατοίκους του Άστεως. «ΟΛΑ τριγύρω αλλάζουνε κι ΟΛΑ τα ίδια μένουν» «γεια Μανώλη, γεια Νικόλα…» Τω καιρώ εκείνο, δηλαδή εδώ και τώρα που λέτε αδέρφια, η Ελλάς βίωνε τον εξευτελισμό της. Ακρίδες πολύχρωμες και βάρβαρες πανταχόθεν εισέβαλαν εις τον τόπο της και εις τα σύνορα της και κατέτρωγαν την πανίδα της, την χλωρίδα της, το μέσα και τα απ’ έξω της. Σε ραστώνη τους Έλληνες βρίσκει η ακρίδα κι απ’ την κόμη αρχίζει το ΑΚΡΙΔΟΚΟΥΡΕΜΑ… Και εις τα μόρια φτάνει. Εις τα άκρα! Ωχ! Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί …Ω Δία …η σούφρα μας!
Μα να μην ακούσουμε τίποτα! Ούτε σφυριά ούτε αμόνια …τι διάολο ….πότε χτίστηκαν τα τείχη! Αναρωτιόντουσαν οι «κοπρίτες» Τώρα!!! Τι κάνουμε;… Ρίξε έναν κεραυνό ρε Δία ρίξε μια αστραπή, κάνε κάτι τέλος πάντων, καιγόμαστε δε βλέπεις; Θυμώνει ο Δίας για τα χάλια τους και τους ρίχνει μια χούφτα Αλογόμυγες να ξυπνήσουνε! Αυτές τις Αλογόμυγες θα κουβαλήσουμε οι Άποροι Άρχοντες στο Γυάλινο Θέατρο δυο Τετάρτες, 3 και 10 Μαΐου και… σας περιμένουμε. Νίκος Καλογερόπουλος: Στίχοι-Μουσική-Τραγούδι Βασίλης Νούσιας: Μπουζούκι Πάνος Αντέλλης: Κιθάρα-Τραγούδι Θωμάς Παναγόπουλος: Τρίχορδα Νίκος Γεωργίου: Κρουστά Δέσποινα Αποστολίδου: Κρουστά-Τραγούδι Σταμάτης Παναγόπουλος: Βιολί Και ο Αρματωλός Καλόγερος …….στα σήμαντρα!
ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ.
Πλάτων-Απολογία Σωκράτους «Εάν γαρ με αποκτείνετε, ου ραδίως άλλον τοιούτον ευρήσετε, ατεχνώς-ει και γελοιότερον ειπείν- προσκείμενον τη πόλει υπό του θεού ώσπερ ίππω μεγάλω μεν και γενναίω, υπό μεγέθους δε νωθεστέρω και δεομένω εγείρεσθαι υπό μυωπός τίνος οίον δη μοι δοκεί ο θεός εμέ τη πόλει προστεθηκέναι τοιούτον τινά, ος υμάς εγείρων και πείθων και ονειδίζων ένα έκαστον ουδέν παύομαι την ημέραν όλην πανταχού προσκαθίζων.» «Γιατί αν με σκοτώσετε, (Άνδρες Αθηναίοι) άλλον σαν κι εμένα δεν θα βρείτε – για να το πω απλά κι αστεία – που να τον έχει ορίσει ο θεός να βρίσκεται κοντά στην πόλη, η οποία λόγω μεγέθους μοιάζει νωθρό άλογο ράτσας και χρειάζεται Αλογόμυγα να την ξυπνάει.
Νομίζω ότι σαν τέτοια με έχει βάλει στην πόλη ο Θεός, να μη σταματώ όλη τη μέρα να σας ξυπνώ, να σας πείθω και τον καθένα χωριστά να επικρίνω τριγυρίζοντας παντού.»(έτσι είπε ο Σωκράτης στο Ε.Σ.Ρ. που απαγόρεψε τον Καραϊσκάκη από τα Μ.Μ.Πρρροπαγάνδας!)

ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ΜΙΛΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

«Οι «διορισμένοι» φεύγουν με την ουρά στα σκέλια…» Όταν το θράσος αγγίζει τα όρια του γελοίου, τότε πραγματικά αρχίζει το γλέντι! Έφτασε στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα το κλιμάκιο Υγείας της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον «γυρολόγο» των κομμάτων κ. Β. Οικονόμου και τον νεοαποκτηθέντα «πρώην ποταμίσιο» κ. Ι. Φωτήλα να ελέγξουν τον τομέα αρμοδιότητάς τους στη Μεσσηνία. Μπαίνουν στο πειρασμό να έρθουν εδώ θεωρώντας δεδομένο πως θα τα βρουν όπως τα άφησε η «θητεία-λαίλαπα» του Αδώνιδος. Θα σκέφτηκαν «δε μπορεί, θα αντικρίσουμε το μέγεθος της καταστροφής που παρέλαβαν οι Συριζαίοι».
 Και εκεί που είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση εναντίον των «ανικάνων» πέφτουν πάνω σε έναν τοίχο άνευ προηγουμένου. Πραγματικά, θα ήθελα να ήμουν σε μια γωνιά να αντικρίζω τα βλέμματα των «διορισμένων» όταν τους ανέλυε την, σχεδόν, 100% πληρότητα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας ο Διοικητής του Νοσοκομείου (118 ιατροί στη θέση τους από τις 120 θέσεις)! 
Θα ήθελα να δω τα βλέμματά τους όταν άκουσαν ότι στο κομμάτι της χρηματοδότησης εξοφλούνται δαπάνες του Φλεβάρη και του Μάρτη του 2017 με την συνδρομή του ΕΟΠΠΥ καθώς και την αύξηση του φετινού προϋπολογισμού. Θα ήθελα να δω τα βλέμματά τους όταν τους παρουσίασαν τα στατιστικά μεγέθη εξοικονόμησης πόρων από την αυτοπαραγωγή οξυγόνου και την κατάργηση των εργολάβων σε καθαριότητα και φύλαξη. Θα ήθελα να δω τις αντιδράσεις τους όταν επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και αντίκρισαν το αντίστοιχο «χάλι», βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια το πρόσφατα ανακαινισμένο κτιριακό τμήμα και την πληρότητα σε ανθρώπινο δυναμικό. 
Αλήθεια, τα τοπικά στελέχη της ΝΟΔΕ, τους πρότειναν να δουν το ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) ή ακόμα πιστεύουν ότι είναι εκείνο το έρημο κουφάρι που άφησε η «θητεία-λαίλαπα» του Αδώνιδος. Μια μονάδα που εξυπηρετεί πάνω από 600 περιστατικά σε ημερήσια βάση. Μήπως, πριν τα τραπεζώματα, πέρασαν να δουν τα νέα περιφερειακά ιατρεία σε Πεταλίδι, Βλαχόπουλο, Μεθώνη σε πλήρη λειτουργία; Καλείται, λοιπόν, ο κ. Οικονόμου στην παράδοση των νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) να τα αποκαλέσει ξανά, μπροστά στους πολίτες, «πρακτικές τύπου σοβιέτ» αν έχει το θάρρος της γνώμης του και να τους πει πως κακώς τα χρήματά τους πάνε σε γιατρούς και νοσηλευτές και πως πρέπει να δοθούν σε υπερεργολάβους ξανά. 
Αν θεωρεί ο κ. Φωτήλας ότι οι τελευταίοι διορισμοί στον τομέα της Υγείας, έγιναν με κομματικά κριτήρια, τότε του δίνεται λαμπρή ευκαιρία να προσφύγει στον Εισαγγελέα και να καταθέσει τα στοιχεία που (δεν) έχει. Άλλωστε, κατανοώ την αγωνία τους και το άγχος τους, εν αναμονή των πρώτων πορισμάτων που θα δουν το φως της δημοσιότητας από την Εξεταστική στην Υγεία. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. Καλώς τα παιδιά! Πέτρος Ν. Κωνσταντινέας Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2007-2010

ΚΑΛΑ δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν όσοι κυβερνούσαν; Ηχηρό χαστούκι στην εποχή των χαρτογιακάδων αποτελεί η εμπεριστατωμένη ανάκριση για παράνομες πράξεις που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση από κοινού είναι σε εξέλιξη για τυχόν παρατυπίες που αφορούν την προμήθεια υγειονομικών υλών στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας από το 2007 ως το 2010. Υπολογίζεται ότι το ποσό της μαύρης τρύπας ξεπερνά τις 30.000 ευρώ καθώς το 2007 τα υλικά στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου ανήλθαν σε 270.638 ευρώ, το 2008 ήταν 313.478 ευρώ και το 2009 ήταν 254.419 ευρώ, ενώ το 2010  με νέα διοίκηση ήταν 25.867 ευρώ και το 2011 ήταν 56.350 ευρώ και το 2012 μόλις 7.329 ευρώ!
Η έρευνα διεξάγεται από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης με το πόρισμα των Ελεγκτών να προορίζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών όρισε τακτική ανάκριση, δεδομένου ότι εξελίχτηκε από το 2014 προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Κυπαρισσίας, καθώς έχει αλλάξει ο νόμος για τις προμήθειες. Λέτε οι κομματικοί στρατοί να μην ήξεραν τίποτα και για αυτό το θέμα καθώς η κοινή γνώμη ρωτά και για το ζήτημα αυτό, με την αλήθεια να λάμψει χάρη στην Ελληνική δικαιοσύνη...

ΕΚΠΛΗΚΤΗ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-

....ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΠΑΙΖΟΥΝ...ΜΟΝΟΠΟΛΗ!
ΑΙΣΘΗΣΗ στην κοινή γνώμη της Κυπαρισσίας αλλά και Τριφυλίας προκαλούν για ψηφοθηρικούς λόγους οι επισκέψεις κλιμακίων πολιτικών φορέων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, γεμάτοι πολιτικό ξύλινο λόγο καθώς στο παρελθόν ήταν άφαντοι όπως συζητούν οι πολίτες. Για το λόγο αυτό τονίζουν ότι το Νοσοκομείο ΔΕΝ προσφέρεται σε καμία πολιτική εκμετάλλευση γιατί αποτελεί Νοσοκομείο Δωρεών με φιλότιμο προσωπικό που κάνει εθλεοντική εργασία πέραν του ωραρίου του...
ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ
Κάτω από την..Ακρόπολη έλεγε ο Κώστας Τουρνάς παίζουν..μονόπολη σε ένα του στίχο σε γνωστό τραγούδι αλλά τα τελευταία χρόνια οι πολίτες διαπιστώνουν ότι πολιτικοί ταγοί παίζουν παιχνίδια κάτω από το..Κάστρο των Γιγάντων. Στις 24/2/2012 ετοιμάστηκε η συγχώνευση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των 2 Νοσοκομείων του Νομού. Τότε μάλιστα όπως γράψαμε στις 25/2/2012 στο τοπικό τύπο " Να καταψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Μεσσηνίας τα άρθρα του νομοσχεδίου που δρομολογούν την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, καλεί τους συναδέλφους του ο Οδυσσέας Βουδούρης. Ο διαγραφείς, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής, παρουσιάζεται βέβαιος ότι, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα υποβαθμιστεί και ενδεχομένως θα αλλάξει μορφή, «με πρόσχημα τη συγχώνευσή του με το Νοσοκομείο της Καλαμάτας»!
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Τελικά πέρασαν δύο Κυβερνήσεις, το Νοσοκομείο παραμένει χάρη στη φιλοτιμία των εργαζομένων, ιατρών και προσωπικού, αλλά κυρίως της περιφέρειας Πελοποννήσου. Εξάλλου σε μια επιστολή αιχμή στις 24/4/2017 ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρονάς παρότι κάνει πολιτική αναφορά στο γαλάζιο κλιμάκιο που επισκέφθηκε πρόσφατα το ίδρυμα αναφέρει ότι "Σχετικά με τα έργα υποδομής να σας αναφέρω ότι πρόκειται για έργα της Περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου και αφορούν τα εξής:Κατασκευή Περιφερειακών  Ιατρείων Πεταλιδίου, Βλαχόπουλου, Μεθώνης, Ανακαίνιση Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Ανακαίνιση Κέντρου Υγείας Πύλου, Έργα Υποδομής Νοσοκομείου Καλαμάτας..."
"Αφήστε την πολιτική σπέκουλα γαλάζιοι, κόκκινοι και πράσινοι" λένε οι πολίτες στο δρόμο, για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Διότι ενοποιήθηκε από το 2012 και τότε προφανώς πριν μεταπηδήσει από το ΠΑΣΟΚ στην Ν.Δ. λες και άλλαξε ποδοσφαιρική ομάδα ο κ. Οικονόμου, έλαμψε δια της απουσίας του για το ίδρυμα. Εξάλλου όλοι θυμούνται ότι το Νοσοκομείο το ενοποίησαν και το υποβάθμισαν επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, που είχε το θράσος να έρθει στη πόλη πέρσι και να το χειροκροτούν οι κομματικοί εντεταλμένοι φίλοι του...Ανακοίνωση για...διορισμένους στα σκέλια έκανε για το νοσοκομείο Καλαμάτας τις τελευταίες ώρες και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωσταντινέας. Όπως και να έχει το πράμα μάλλον από υγεία δεν πάσχουν οι καρεκλοκένταυροι, αλλά από πολιτική αμνησία!
Όπως έλειψαν κι άλλοι τόσα χρόνια που τώρα κάνουν ότι συζητούν με τον αναπληρωτή διοικητή του ιδρύματος. Προφανώς όλοι γνωρίζουν ότι η υγεία δεν έχει χρώμα, όλοι ξέρουν ότι η Κυπαρισσία έχει Νοσοκομείο Δωρεών με μια μεγάλη μονάδα τεχνητού Νεφρού, αλλά κανείς δεν αναπλήρωσε το προσωπικό που χρειάζεται για να αναδείξει τον ρόλο του. Αν δεν υπήρχε η περιφέρεια μαζί με το Δήμο Τριφυλίας ίσως τώρα να μην έκαναν επισκέψεις....
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΔΙΤ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Προτού ξεκινήσει η προγραμματισμένη για τις 18:00 συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου τη Δευτέρα 24 Απριλίου, η πρώτη συνεδρίαση στον απόηχο των ανακοινώσεων Φλαμπουράρη για την έγκριση της ΣΔΙΤ που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα απορρίμματα, εκπρόσωποι των Συλλογικοτήτων ενάντια στη ΣΔΙΤ και υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης με διαλογή στην πηγή έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, στην οποία διατράνωσαν τις θέσεις τους.
Επιχειρείται πραξικόπημα
Η κυρία Καλλιόπη Κουτουζή, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παλαιόχουνης και μέλος του συντονιστικού, είπε ότι επιχειρείται ένα πραξικόπημα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, που ζητούν να πάρουν την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ, με πολύ θράσος, καθώς αυτό αντίκειται στον εθνικό σχεδιασμό. Παράλληλα, μίλησε για τα νομικά θέματα και για τα κωλύματα ως προς τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.
Η σύμβαση είναι διάτρητη, με πολλά ασαφή στοιχεία, με ένα κόστος το οποίο είναι μύθος.
Εν συνεχεία, ο κ. Πέτρος Μπούρκουλας, πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καλλιρροϊτών, και μέλος της επιτροπής, αφού υπογράμμισε ότι το έργο δεν είναι νομότυπο, το αμφισβήτησε και έθεσε ζήτημα υπολείμματος, ενώ, όπως ανέφερε, αυτού του τύπου η διαχείριση απορριμμάτων και η εγγύτητά της με αγροτικές περιοχές θα βλάψει την αγροτική οικονομία και τις καλλιέργειες.
Ακολούθως, ο κ. Αργυρόπουλος Σταύρος, δημοτικός σύμβουλος στο ΔΣ Σπάρτης, αναφέρθηκε στον Νόμο 40/42 που έχει σχέση με το περιβάλλον, επισημαίνοντας το άρθρο 24 και το άρθρο 26, και έκανε λόγο για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο έργο της Περιφέρειας.
«Ο Δήμος είναι υπεύθυνος να το διαχειριστεί. Η ΣΔΙΤ αντίκειται σε οτιδήποτε υπάρχει», τόνισε, και εξακολούθησε λέγοντας:
Το κόστος της Αποκεντρωμένης δεν ξεπερνά τα 39 ευρώ ανά τόνο.
Ο κ. Γιόκαρης Βασίλης, πρόεδρος της εταιρίας Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ, χαρακτήρισε ως γόρδιο δεσμό το θέμα των απορριμμάτων, και αναφέρθηκε στο έργο το οποίο έχουν επιτελέσει όλα τα χρόνια για να τα διαχειριστούν: 
«Έχουμε καλέσει τον Δήμο Τρίπολης για να διαχειριστούμε τα απορρίμματα όχι φιλανθρωπικά, αλλά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Ευτυχώς 800 συμπολίτες μάς δίνουν τα απορρίμματά τους και λαμβάνουν ανταποδοτικά», είπε. Κλείνοντας, απέστειλε κάλεσμα στους πολίτες να μάθουν για τη διαχείριση την οποία κάνει η εταιρία του.
Ο κ. Βαγγέλης Ντανής από το Ναύπλιο, τέλος, μέλος της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», αναφέρθηκε στη σύσταση της Συλλογικότητας ενάντια στη ΣΔΙΤ, λέγοντας ότι περιλαμβάνει τόσο δημοτικές όσο και περιφερειακές συλλογικότητες, αλλά και κάλεσε τη Διυπουργική να μην υπογράψει τη ΣΔΙΤ και να μείνει η κυβέρνηση πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Τέλος, είπε ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν πρέπει να συμφωνήσει με το έργο της Περιφέρειας.
Έφη Καστραντά