Pages

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΠΡΩΤΙΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΠΡΩΤΙΑ σημειώνουν φέτος 2 σχολικές μονάδες στην Κυπαρισσία με υψηλά ποσοστά μορίων τόσο στο ΓΕΛ όσο και στο 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας μετά την ανάρτηση των βαθμολογιών που είχαν αρκετές ειδήσεις. Πιο αναλυτικά στο Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του σχολείου με το 35% των μαθητών συγκέντρωσε περισσότερα από 15.000 μόρια ενώη πλειοψηφία με το 85% πάνω από 10.000 μόρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βάσεις θα έχουν αρκετές διακυμάνσεις σε ορισμένα μαθήματα που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις καθώς υπήρξε έντονος ανταγωνισμός. Στο ΓΕΛ Κυπαρισσίας μάλιστα ο μαθητής Γιάννης Κωνσταντόπουλος ήρθε πρώτος στην μονάδα καθώς συγκέντρωσε 19.329 μόρια και θα περάσει σε σχολή της επιλογής του, ο Γιώργος Παναγόπουλος με 18.249 μόρια, η Ευγενία Μελά με 18.158 μόρια και η Μαρία Τουρκογιάννη με 17.689 μόρια. 
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ 
Πρωτιές όμως σημειώνονται φέτος και στο 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας καθώς ο μαθητής Νικόλαος Νεοφώτιστος με 20άρια συγκεντρώνει περισσότερα από 19.200 μόρια επιτυγχάνοντας μεγάλη πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο με τον υποψήφιο να κατάγεται από την περιοχή της νότιας Ηλείας, ενώ ο Αντριάν Χότι από τα Φιλιατρά πέτυχε υψηλή βαθμολογία μαζί με την Αθηνά Τσιώρου πάνω από 18.300 μόρια, προσφέροντας υψηλές βαθμολογίες τόσο σε μαθήματα Γενικής παιδείας όσο και στα μαθήματα ειδικότητας. Ακολουθεί πάντως η δήλωση μηχανογραφικού τις επόμενες ημέρες. 
kyparissianews team

Μαζεύονται τα σκουπίδια το Σαββατοκύριακο

Να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στους δήμους. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ- ΟΤΑ. Τις επόμενες ώρες θα αρχίσει κανονικά η αποκομιδή των σκουπιδιών.
Κανονικά αναμένεται να αρχίσει από απόψε, μετά από πολυήμερη απεργία, η αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν έλαβε απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων της. Στην συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες ακούστηκαν διάφορες απόψεις αναφορικά με τα αποτελέσματα της 11ήμερης απεργίας των συμβασιούχων καθαριότητας και των μόνιμων συναδέλφων τους, καθώς και την προοπτική συνέχισης τους, εν μέσω καύσωνα που έχει μετατρέψει σε εστίες απειλής για την Δημόσια Υγεία τα «βουνά σκουπιδιών» στις γειτονιές της Αθήνας. Τελικώς, δεν ελήφθη απόφαση ανανέωσης των κινητοποιήσεων, με αποτέλεσμα να αρχίσει από απόψε κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων από λεωφόρους, στενά, πλατείες και άλλους χώρους που έχουν μετατραπεί σε «μικρές χωματερές».
Σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι των Δήμων ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί την πορεία διαμαρτυρίας από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη με προορισμό τη Βουλή, όπου και έφτασε λίγο μετά τις 12. Εκεί τους «υποδέχθηκαν» κλούβες της ΠΟΕ-ΟΤΑ και διέκοψαν την πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο ήθελαν να φτάσουν οι διαδηλωτές για να θυροκολλήσουν τα αιτήματά τους.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ αφού ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές δεν είχαν πρόθεση να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς, στη συνέχεια δεν έδωσε καμία ιδέα για το ποια θα είναι η προσωπική του εισήγηση για τη συνέχιση ή μη της κινητοποίησης παραπέμποντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Χαμηλά οι πληθυσμοί του δάκου στην Τριφυλία

Συνάντηση είχαν χθες το μεσημέρι η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη με αγρότες των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού όπου και τέθηκε το θέμα που έχει προκύψει με τις καθυστερήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα της δακοκτονίας στη Μεσσηνία. 
Όπως έγινε γνωστό με μεγάλη προσπάθεια βρέθηκαν φάρμακα από πέρσι ώστε να γίνουν οι πρώτοι ψεκασμοί. Ειδικότερα είναι φάρμακα από το περσινό απόθεμα της Διεύθυνσης και φάρμακα επίσης από πέρσι που θα μας δανείσει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Ηλείας! Είναι σημαντικό πάντως να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, μέχρι τώρα οι πληθυσμοί του δάκου είναι τόσο χαμηλοί που δεν πρέπει να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δακοσυλλέκτες στην Τριφυλία έχουν καταγράψει πληθυσμούς από 0 έως 2. 
Από την άλλη όμως, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, παρατήρησε ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο συνάδελφός του αφορούν την περιοχή της Τριφυλίας και όχι της υπόλοιπης Μεσσηνίας, δεδομένου ότι έχουν τοποθετηθεί ενδεικτικά σε κάποιες κοινότητες δακοπαγίδες όμως επεξεργασμένα στοιχεία ακόμη δεν υπάρχουν. Και οι δύο διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας συμφώνησαν ότι το πλαίσιο είναι τόσο γραφειοκρατικό και στρεβλό ώστε αναγκάζονται να προσαρμόσουν, όσο είναι εφικτό, το επιστημονικό τους έργο στις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις που διατίθενται ώστε αυτό το επιστημονικό έργο να έχει τη μεγαλύτερη απόδοση

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΛ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Η ημέρα έφτασε. Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων του 2017. Οι βαθμοί αναρτήθηκαν στα σχολεία, ενώ οι υποψήφιοι μπορούν να τους δουν και ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας των κωδικό υποψηφίου που διαθέτουν. Το ζήτημα από σήμερα και ύστερα είναι οι βάσεις των σχολών. 
Τα στοιχεία μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επιστημονικά πεδία καθώς τα φετινά θέματα των πανελλαδικών έφεραν τα πάνω-κάτω. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο επιστημονικό πεδίο οι προβλέψεις λένε ότι αναμένεται μια ελαφριά κάμψη, καθώς η γενικότερη εικόνα είναι πως οι υποψήφιοι είχαν ελαφρά χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για παράδειγμα αναφέρεται πως και οι τρεις Νομικές σχολές θα κινηθούν προς τα κάτω, ωστόσο η πτώση των βάσεων δεν θα είναι σημαντική. Αντίθετα στο 2ο επιστημονικό πεδίο τα μαθηματικά αλλάζουν τα δεδομένα. Τα θέματα στέρησαν ακόμη και από άριστους μαθητές μια καλή επίδοση και έτσι αναμένεται σημαντική πτώση στις Πολυτεχνικές Σχολές, αλλά και στις φυσικομαθηματικές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως όσο πιο υψηλή είναι η βάση τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πτώση της.. Σε ό,τι αφορά στο 3ο επιστημονικό πεδίο τη διαφορά για εφέτος κάνει το μάθημα της βιολογίας, το οποίο όπως και τα μαθηματικά δυσκόλεψε τους υποψηφίους. Και εδώ οι επιδόσεις δεν ήταν καλές και έτσι αναμένεται πτώση των βάσεων, ίσως όχι όση αυτή των Πολυτεχνικών Σχολών, ωστόσο θα είναι σημαντική. 
Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι φέτος η Ιατρική της Αθήνας μπορεί να πέσει (έστω και οριακά) κάτω από τα 19.000 μόρια. Στο 4ο πεδίο τη διαφορά δεν κάνει κάποιο μάθημα, αλλά ο αριθμός των υποψηφίων που σε ό,τι αφορά στα Παιδαγωγικά έχει διπλασιαστεί και οδηγεί τις βάσεις αυτών των σχολών προς τα επάνω λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού. Στο 5ο και στα δυο θέματα με αυξημένη βαρύτητα τα θέματα ήταν δύσκολα και οι επιδόσεις κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα για την πλειοψηφία των υποψηφίων. Κάπως έτσι η πρόβλεψη για τις βάσεις των Οικονομικών Σχολών λέει ότι αναμένεται σημαντική πτώση.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ..

Επτά μήνες -και πιο συγκεκριμένα 203 ημέρες- εργάζεται ο μέσος Ελληνας κάθε χρόνο, μόνο και μόνο για να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 22 Ιουλίου πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος και από την επομένη, στις 23 Ιουλίου, δουλεύει για τον ίδιο και την οικογένεια του. Αυτό αναφέρει η ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνα. 
Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) είναι, με απλά λόγια, η πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την οποία μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εξοφλήσει τις φορολογικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος και εργαζόμαστε πλέον για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σχηματικό τρόπο απεικόνισης της πραγματικής επιβάρυνσης που υφίσταται ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος από την υπερφορολόγηση. 
Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2016 ήταν η 6η Ιουλίου. Δηλαδή σε ένα χρόνο οι Έλληνες φορτώθηκαν μισό μήνα ακόμα στις πλάτες τους. Σε σχέση με το 2006 εργάζονται 2 μήνες παραπάνω! Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 υπολογίζεται ότι η εφορία και τα Ταμεία απομυζούν το εισόδημα 203 ημερών ενός μέσου εργαζόμενου, ενώ το 2016 απορροφούσε τις εισπράξεις 188 ημερών, έναντι περίπου 130 ημερών που ήταν το 2007, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης φόρων και εισφορών στη χώρα μας.

ΟΔΗΓΟΣ επιβίωσης από τον καύσωνα στη Μεσσηνία

Ενόψει του επικείμενου καύσωνα το Υπουργείο Υγείας συστήνει στο κοινό και ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως: Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κ.λ.π. Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), τα οποία θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας. 
1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως: Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.) 
2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο. 
3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών. 
4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους). 
5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λπ. 6. Συνιστάται η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής. 7. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Επιστροφή 1.000 ως 3.000 ευρώ σε συνταξιούχους!

Ένα τεράστιο ποσό της τάξης των 250.000.000 ευρώ το οποίο τους παρακρατήθηκε παράνομα επί έξι χρόνια μπορούν να διεκδικήσουν και να πάρουν πίσω περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα. Χάρη σε μια ασάφεια στο νόμο, όπου δεν αναφερόταν από ποιο ποσό γίνεται η παρακράτηση υπέρ του ΕΟΠΥΥ η οποία ήταν αρχικά 4% και στη συνέχεια 6% τα Ταμεία κρατούσαν τα χρήματα υπολογίζοντας το μικτό ποσό και όχι το καθαρό εισόδημα των συνταξιούχων. 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κρατήσεις να είναι μεγαλύτερες. Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι, μέχρι να υπάρξει η διόρθωση στην παρακράτηση το 2016 έχασαν ποσά από 1.000 ως και 3.000 ευρώ σε βάθος έξι ετών. 
Τα ποσά αυτά που για τους περισσότερους (ανάλογα πάντα με το ποσό της σύνταξη που λαμβάνουν) αντιστοιχούν σε 2 και 3 συντάξεις οι συνταξιούχοι μπορούν να τα διεκδικήσουν και να τα πάρουν πίσω. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν προσφυγές μέσω του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων ή του Συνηγόρου του Πολίτη. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1.866,23 ευρώ, όπως αναφέρεται στη συνταξιοδοτική του απόφαση, έως το 2015 υπόκειται σε κράτηση 4% (τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε το ποσοστό σε 6%), ήτοι 74,65 ευρώ τον μήνα.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ελλάς Ελλήνων Δικαστών, Απαλλαγμένη των Λιστών

Ξεσπάθωσε κατά των Ελλήνων δικαστών ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Μέσα από ανάρτησή του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης καταφέρθηκε ενάντια στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποίας καταργούνται χιλιάδες πρόστιμα φορολογικών παραβιάσεων. Μέσα από το ποίημα που ανάρτησε στη σελίδα του, ανέφερε πως οι δικαστές προστατεύουν ληστές ενώ τους αποκάλεσε «προστάτες νταβατζίδων» 
Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη «Ελλάς Ελλήνων Δικαστών Απαλλαγμένη των Λιστών Για προστασία των Ληστών Σύνταγμα λάστιχο λοιπον Για χάρη των καναλαρχών .... 
Αν σε λένε Ηριανα τρως μια δεκαπενταετία στην πιο καλή σου ηλικία Αν εισαι λήσταρχος φοροφυγάς Στην πενταετία την πηδάς Και μετα θα τα γλεντάς Αυτη ΔΕΝ ειναι δικαιοσύνη και μαλιςτα τυφλή Ειναι η προστασία του κάθε "νταβατζή" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΩΣ ΙΔΙΩΝΥΜΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΩΡΑ ..... και μετα ελα ΣΤΕ να "εξηγήσεις" το Σύνταγμα .....»

Καραμανλής – Μπουφόν για ποδόσφαιρο ενώ η Ελλάδα αρμενίζει..

Συνάντηση Καραμανλή – Μπουφόν στην Costa Navarino... 
Ο «φύλακας άγγελος» της εστίας της «μεγάλης κυρίας», που απέκτησε το παρατσούκλι «Σούπερμαν» την περίοδο που αγωνιζόταν με τη φανέλα της Πάρμα, κάνει τις διακοπές του στην Πύλο και εκεί γνώρισε τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος βρέθηκε στην «Costa Navarino» προσκεκλημένος του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου. Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για το ποδόσφαιρο, αφού είναι γνωστό πως μία από τις μεγάλες αγάπες του Καραμανλή είναι η στρογγυλή θεά. Αυτός όμως που ξετρελάθηκε με τον Ιταλό γκολκίπερ (όπως πληροφορήθηκε η στήλη) ήταν ο γιος του πρώην πρωθυπουργού, ο Αλέξανδρος, αφού ο Μπουφόν είναι ένα από τα ποδοσφαιρικά του ινδάλματα. 
Οι τρεις τους συζήτησαν και για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στον οποίο η Γουβέντους αντιμετώπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης του Ρονάλντο και των άλλων μεγάλων αστεριών, με τον Καραμανλή τζούνιορ να θέλει να μάθει τι έφταιξε και δεν κατόρθωσε να σηκώσει το τρόπαιο η ιταλική ομάδα. 
espressonews

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΝΑ ΛΗΣΤΕΥΕΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΟΝΤΑΙ οι εγκληματίες την ώρα που η Πολιτεία καταργεί Αστυνομικά τμήματα σε Φιλιατρά, Κοπανάκι και τμήμα Τροχαίας στην Κυπαρισσία.
Εφιαλτικές στιγμές βίωσε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων το βράδυ της Τρίτης, στην εξοχική του κατοικία, στην περιοχή της Αγίας Κυριακής Φιλιατρών, όταν ξαφνικά τους «επισκέφθηκαν» γύρω στις 10 το βράδυ, δύο άτομα φορώντας κουκούλες. 
Οι απρόσκλητοι «επισκέπτες», σύμφωνα με πληροφορίες από τους ιδιοκτήτης της κατοικίας, φαίνεται ότι μπήκαν σαν κύριοι από την κεντρική είσοδο της οικίας και απαίτησαν από τους ηλικιωμένους χρήματα και κοσμήματα.
Αφού τους καθησύχασαν ότι δεν θα τους πειράξουν, κατάφεραν να αποσπάσουν χρήματα αξίας περίπου 200 ευρώ και ένα ρολόι, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη αν είχαν και άλλο ή άλλους συνεργούς έξω από το σπίτι για να φυλάνε τσίλιες σύμφωνα με την τακτική που ακολουθούν. Και όλα αυτά την στιγμή που δεν υπάρχει πλέον Αστυνομικό Τμήμα στα Φιλιατρά, αφού η φύλαξη και η ασφάλεια των πολιτών, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., είναι πιο αποτελεσματική.
Γ.ΜΠ.

ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ

Μια μεγάλη γιορτή που θα φωτίσει την πόλη! «Στηρίζω, συμμετέχω, προβάλλω την πόλη μου», το σύνθημα του Εμπορικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. Το πρόγραμμα της 1ης Λευκής Νύχτας Γαργαλιάνων έχει ως εξής:
Την έναρξη της βραδιάς θα πραγματοποιήσουν οι Φιλαρμονικές του δήμου Τριφυλίας. LIVE μουσική στο Πάρκο με τους HARD DISK DRIVE and Friends (Μπροστά από τη Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη). Τέσσερα μουσικά σχήματα τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης θα ταξιδέψουν τον κόσμο με τις νότες τους. Έντεχνο, έντεχνο ροκ, λαϊκή αλλά και κρητική μουσική! Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων διοργανώνει την ομαδική έκθεση “mosaic” στο “OPEN STUDIO” από την 1η Ιουλίου έως και τις 7 Ιουλίου (Οδός Αθανασίου Κοκκώνη 5). Προβολή κινηματογραφικών αφιερωμάτων από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας. Χορευτικά δρώμενα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαργαλιάνων θα διασκεδάσουν στους δρόμους τους επισκέπτες. Bubble Show “LA PETITE MARGUERITE”, σόου από έναν ανιματέρ με μικρές, μεγάλες και τεράστιες σαπουνόφουσκες για τους μικρούς και μεγάλους φίλους (Κεντρική Πλατεία). Ακροβάτες – Σκηνοβάτες θα μαγέψουν με την παράστασή τους σε ελληνικούς και latin ρυθμούς. Τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ως αργά με κεράσματα, διαγωνισμούς, προσφορές και πολλές εκπλήξεις.

ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μπορεί τον Μάιο το άθροισμα των αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα να εμφανίζεται αυξημένο αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις επιχειρήσεις, καθώς οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 214 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των καταθέσεων τον Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, η μηνιαία ροή των καταθέσεων ήταν θετική κατά 334 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 49 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2017. 
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων, διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 4,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.Το Μάιο του 2017, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διατηρήθηκε αμετάβλητος στο -1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 301 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.029 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Αναλυτικά, η μεταβολή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα τον Μάιο έχει ως εξής:
Γενική κυβέρνηση: Μείωση κατά 305 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάιο του 2017, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 91 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 22,1% από 27,4% τον προηγούμενο μήνα.
Ιδιωτικός τομέας: Αύξηση κατά 638 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2017, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 139 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 3,4% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.
Επιχειρήσεις: Αύξηση κατά 852 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2017, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 583 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 12,9% από 14,5% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 665 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 935 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 186 εκατ. ευρώ, το Μάιο του 2017, έναντι αύξησης κατά 352 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Νοικοκυριά: Μείωση κατά 214 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2017, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 444 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 1,5% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΛΕΕΙ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Μία άκρως ενδιαφέρουσα πολιτική παρέμβαση με χαρακτηριστικά διαλόγου κεντρικής και όχι περιφερειακής σκηνής έκανε χθες από την Καλαμάτα ο Πέτρος Τατούλης. Ο περιφερειάρχης μιλώντας στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε το πολιτικό του στίγμα, άφησε αιχμές για την στάση της ΝΔ για το θέμα του ΣΔΙΤ, ενώ αναφερόμενος στην απλή αναλογική σημείωσε ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο...

Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά: ΟΧΙ ξανά υποσχέσεις

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» χαιρετίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τους αρμόδιους φορείς, για την άρση των συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και απομόνωσης των κοινοτήτων των Ρομά, και επισημαίνει: «Να μην μείνουν ξανά οι ανακοινώσεις της πολιτείας κενό γράμμα».
Όπως ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία, τα μέτρα, που ανακοίνωσαν οι υπουργοί, ευνοούν την πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση, την εργασία, τις κοινωνικές παροχές, την υγεία και τον αθλητισμό, ενώ προαναγγέλθηκε η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την οπλοφορία. Οι παραπάνω δράσεις εμπεριέχουν τις πάγιες θέσεις της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, συμπληρώνει η Συνομοσπονδία, που έχουν κατατεθεί στα αρμόδια όργανα.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα μέτρα,
• ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι, «υπάρχει ανάγκη, ανεξαρτήτως του πρόσφατου τραγικού γεγονότος (θάνατος 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα), να αναλάβουμε πρωτοβουλίες κατά της παράνομης οπλοφορίας και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν μπορεί κανένας να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, ούτε όταν έρχεται στο τσακίρ κέφι να παίρνει το κουμπούρι του και να το αδειάζει στον αέρα».
• Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι στα σχολεία όπου φοιτούν Ρομά θα τοποθετηθεί, πιθανόν από το προσεχές σχολικό έτος, κοινωνικός λειτουργός με ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια, ώστε οι γονείς να πειστούν για την αναγκαιότητα παραμονής του παιδιού στην εκπαίδευση. Στα ίδια σχολεία θα μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη από 25 σε 15, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου. Επιπλέον, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μελετάται η δυνατότητα, απόφοιτοι λυκείου να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε συγκεκριμένα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως παιδαγωγικά, κοινωνικών λειτουργών ή σχολές της αστυνομίας. Το θέμα έχει νομικές δυσκολίες, αλλά ο κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε το παν για να τις ξεπεράσουμε».
• Από την πλευρά της, η κ. Φωτίου προανήγγειλε τη σταδιακή μετεγκατάσταση στους δήμους όσων Ρομά ζουν στους συνολικά 325 καταυλισμούς σε όλη τη χώρα, ενώ ανέφερε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για ίδρυση Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στο Μενίδι.
• Ο κ. Τόσκας υπενθύμισε τα μέτρα εντατικοποίησης της αστυνόμευσης στο Μενίδι, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ενώ επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εκτεταμένη αστυνομική επέμβαση σε περιοχές με πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών.
• Παρεμβάσεις για εμβολιασμό του τοπικού πληθυσμού Ρομά και ειδική μέριμνα για τους χρήστες θα προωθήσει το υπουργείο Υγείας, ενώ θα υπάρξει διαρκής παρουσία δύο κινητών μονάδων στην περιοχή, μία του ΚΕΕΛΠΝΟ και μία του ΟΚΑΝΑ. Ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα υπάρξει καθαρισμός του ρέματος Εσχατιάς και άλλων εστιών μόλυνσης στο Μενίδι.
• Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, δημιουργία αθλητικού κέντρου στην περιοχή και παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στις κοινότητες Ρομά ανακοίνωσε, από τη πλευρά του, ο κ. Βασιλειάδης.

Προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου Πύλου-Νέστορος

Μια σημαντική ημέρα για το Δήμο Πύλου-Νέστορος η σημερινή, καθώς το πρωί υπογράφηκε η σύμβαση ανάθεσης υπηρεσιώνγια τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την έναρξη του έργου που θα λύσει το πρόβλημα της επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων. Στις εγκαταστάσεις του έργου στον Άγιο Νικόλαο, θα γίνεται η επεξεργασία και η διαλογή κατ’ αρχήν σε ανακυκλώσιμα υλικά που θα διατίθενται σε εμπόρους ανακυκλώσιμων υλικών. Το οργανικό τμήμα των απορριμμάτων θα οδηγείται σε ειδικές εγκαταστάσεις κομποστοποίησης από όπου θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως οργανικό λίπασμα.
 Το αισθητά μειωμένο πλέον υπόλειμμα θα μπορεί να αποθηκεύεται προσωρινά εν όψη της δημιουργίας περιφερειακών εγκαταστάσεων διάθεσης. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτέλεσε το τέλος μιας επίπονης και πολύχρονης προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε με το σχεδιασμό του έργου και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού και ακολούθησε προσεκτικά όλα τα απαραίτητα στάδια, έως ότου προέκυψε ο τελικός ανάδοχος του έργου. 
Στη συνέχεια και προ της υπογραφής, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σχετική σύμβαση ύψους 1.800.000€. , η οποία υπογράφηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. Διονύση Γεωργόπουλο και το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη. Σε συνδυασμό με το υποβληθέν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, σχέδιο ολοκληρωμένης ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και τα πράσινα σημεία, που θα ακολουθήσει, ο Δήμος Πύλου Νέστορος καθίσταται πρωτοπόρος στη διαχείριση, δίνοντας το παράδειγμα στην εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον και την κοινωνία μεθόδων διαχείρισης.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Αγανακτισμένοι οι παραγωγοί στα Φιλιατρά, καθώς έμειναν χωρίς νερό, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στις κρατικές γεωτρήσεις Στα όριά τους έχουν φτάσει παραγωγοί στην περιοχή των Φιλιατρών που εξυπηρετούνται από κρατικές γεωτρήσεις, καθώς σε κάποιες από αυτές έχει κοπεί το ρεύμα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές στις καλλιέργειές τους, μάλιστα σε περίοδο καλοκαιριού και υψηλών θερμοκρασιών. Μάλιστα σε επιστολή που απέστειλαν στα τοπικά μέσα, αναφέρονται στις διακοπές υδροδότησης αλλά και ηλεκτροδότησης στην περιοχή: Εδώ και 15 περίπου μέρες, σε κάποιες από τις κρατικές γεωτρήσεις είναι κομμένο το ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ποτίσουν οι εξυπηρετούμενοι από αυτές παραγωγοί. 
Ήδη οι πρώτες «ζημιές» στις καλλιέργειες έχουν αρχίσει να είναι ορατές, αφού η παροχή νερού από γειτονικές ιδιωτικές γεωτρήσεις δεν επαρκεί Το τι φταίει το γνωρίζουν όλοι! Δεν είναι δυνατόν να μην πληρώνουν κάποιοι τα έξοδα του νερού που καταναλώνουν, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν και αυτοί που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Επίσης δε νοείται η ΔΕΗ εν μέσω καλοκαιριού με υψηλές θερμοκρασίες να κόβει εκβιαστικά το ρεύμα, μη υπολογίζοντας ότι υπάρχουν και συνεπείς καταναλωτές, αφού αναφερόμαστε σε ομαδικές παροχές. 
Παρακαλούμε για την άμεση λύση του προβλήματος, καταλήγει η επιστολή...Πάντως εκτός από την ηλεκτροδότηση σε καλλιέργειες υπάρχουν σοβαρά θέματα με διακοπές υδροδότησης σε ορισμένες περιοχές καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει και η ζήτηση για το πολύτιμο νερό αυξάνεται...Αλλά από ότι φαίνεται δεν υπάρχει προγραμματισμός...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Τι μπορεί να κατασχέσει η εφορία και τι όχι

Νέο ρεκόρ κατασχέσεων κατέρριψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Απρίλιο, οπότε και οι οφειλέτες που πιάστηκαν στο «δόκανο» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης έφθασαν τις 906.101, με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να ξεπερνά πλέον το 55% όσων έχουν χρέη στις εφορίες.
Παρά τις πιέσεις που ασκεί η ΑΑΔΕ για τον περιορισμό του φαινομένου και την αύξηση των δημόσιων εσόδων, προκειμένου να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, κάθε μήνα το «ποτάμι» των απλήρωτων φόρων και προστίμων φουσκώνει επικίνδυνα.
Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια εκδίδονται καθημερινά με ρυθμό «πολυβόλου» και η ΑΑΔΕ ζήτησε την αύξηση από τα 1.300 ανά τράπεζα την ημέρα σε τουλάχιστον 1.600.
Αθροιστικά σήμερα οι 4 συστημικές τράπεζες εκδίδουν αυτή την περίοδο περισσότερα από 5.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε βάρος οφειλετών του δημοσίου.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το μπαράζ κατασχέσεων έχει εισπρακτικά αποτελέσματα, ενώ και το πλήθος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη μειώνεται.

Η ισχύουσα νομοθεσία για τις καταθέσεις κρύβει πολλές παγίδες για τους οφειλέτες του Δημοσίου.
Αναλυτικότερα:
-Η Εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ.
Η Εφορία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχει δικαίωμα να δεσμεύσει και να κατάσχει ένα ακίνητό σας για ένα πολύ χαμηλό χρέος. Το «γράμμα» του νόμου προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων. Συνεπώς, ο κίνδυνος να μπλέξετε σε περιπέτειες με την ακίνητη περιουσία σας αν χρωστάτε πάνω από 500 ευρώ στο Δημόσιο και δεν τα 'χετε πληρώσει εμπρόθεσμα εξακολουθεί να υπάρχει, έστω κι αν οι πιθανότητες να τον αντιμετωπίσετε είναι μικρές.

- Η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχετε, εφόσον χρωστάτε πάνω από 500 ευρώ.

- Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει πλέον το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:
α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού αντί του 25% που ίσχυε μέχρι πρότινος.
β) Το 1/2 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
γ) Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
δ) Το ½ του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
ε) Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
στ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
ζ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές ανακοίνωσε ο Δήμος Τριφυλίας σε ημέρες πολύ υψηλού κινδύνου ή κατάσταση συναγερμού, για την αποφυγή δασικών πυρκαγιών.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές, μετά από σχετική απόφαση της Π.Ε. Μεσσηνίας, ξεκινά από 1/7/2017 και για το διάστημα μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31/10/2017, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς (επίπεδο 4 και 5 του Χάρτη Πρόβλεψης Υψηλού Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας).
1. Στις δασικές περιοχές Μάλης και Ελαίας.
2. Στις δασικές Νέδας, Σιδηροκάστρου και δάσους Πηγαδούλας – Παναγιάς.
3. Στις δασικές περιοχές Σελλά και Καλογερεσίου.
Εξαιρούνται από την παραπάνω απαγόρευση ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι.
Επίσης, απαγορεύεται η κυκλοφορία στις αγροτικές οδούς Αλιμάκι – Κυπαρισσία, Μαύρη Λίμνα – Φιλιατρά και Αγριλιά-Μπάκα-Γαργαλιάνοι, που οδηγούν στους ΧΑΔΑ του Δήμου Τριφυλίας.

ΖΩΗΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Τρεις θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν και «οικόπεδα» του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων ζήτησαν για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η κοινοπραξία των εταιριών Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euroday.gr, η κοινοπραξία ζήτησε τεράστιες εκτάσεις που ξεκινούν από τα νότια των Χανίων και εκτείνονται μέχρι και τον Κυπαρισσιακό κόλπο. 
Οι δύο αυτές εκτάσεις περιλαμβάνουν και νέες περιοχές που δεν είχαν δοθεί σε διαγωνισμό. Πηγές επίσης αναφέρουν ότι η Energean Oil & Gas ζήτησε στο Ιόνιο Πέλαγος τα «οικόπεδα» με αρίθμηση 3 και 7 που είχαν βγει στον δεύτερο γύρο παραχώρησης, ως ενιαία περιοχή. Αυτή εκτείνεται από τα δυτικά της Κέρκυρας μέχρι τη Λευκάδα. Η συνολική έκταση που ζήτησε η Energean Oil & Gas είναι 6.500 τ.χλμ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αντιδράσεις του υπουργείου στα αιτήματα των εταιριών ήταν ταχύτατες. Η κοινοπραξία υπέβαλε το αίτημα στις 31 Μαΐου, ενώ η Energean Oil & Gas στις 2 Ιουνίου. Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργού Γιώργου Σταθάκη προσθέτουν ότι θα γίνει επαναχάραξη των περιοχών καθώς, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνονται και παλιά «οικόπεδα», ενώ οι επενδυτές ζητούν μεγαλύτερες εκτάσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις έρευνές τους.
 Η Energean Oil & Gas ζήτησε τη συγκεκριμένη έκταση καθώς θεωρεί ότι υπάρχει γεωλογική συγγένεια με άλλες περιοχές που τις έχουν παραχωρηθεί όπως τα Ιωάννινα, η Αιτωλοακαρνανία αλλά και το Κατάκολο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία θεωρεί πετρελαιογενή την ευρύτερη περιοχή Ιονίου και Αδριατικής, για τον λόγο αυτό άλλωστε συμμετείχε και στον διαγωνισμό του Μαυροβουνίου. IΩΑΝ. ΜΠ.

Οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ κόντρα στην ελεύθερη κατασκήνωση

Σημαντική άνοδος φαίνεται πως υπάρχει στους πολίτες που επιλέγουν την ελεύθερη κατασκήνωση και οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ αντιδρούν. Η Πανελλήνια Ένωση Κάμπινγκ αντιδρά θεωρεί πως οι επιχειρήσεις των μελών της, δεν προστατεύονται όπως θα έπρεπε από την πολιτεία. «Τουλάχιστον 8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις χάνονται πανελλαδικά» από τα οργανωμένα κάμπινγκ λόγω της » ελεύθερης κατασκήνωσης που βρίσκεται σε έξαρση», επισημαίνει συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και πρόεδρος της αντίστοιχης Ένωσης στη Χαλκιδική, Αντώνης Δεληδημητρίου.
«Η ελεύθερη κατασκήνωση βλάπτει την εικόνα της Ελλάδας και τον τουριστικό κλάδο, δημιουργούνται εστίες μόλυνσης από τα σκουπίδια και ενίοτε κίνδυνοι πυρκαγιάς» τόνισε ο κ. Δεληδημητρίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα. Τέλος εκτίμησε πως το 90% των ελεύθερων κατασκηνωτών αφορά αλλοδαπούς τουρίστες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έρχονται στη χώρα μας με τροχόσπιτα.

ΝΙΚΑΣ-ΤΑΤΟΤΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥ..ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση στην περιφερειακή ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Καλαμάτα έκανε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι σημείωσαν μεταξύ άλλων:

Υποβολή μηχανογραφικών δελτίων για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Έως την Παρασκευή 14 Ιουλίου θα μπορούν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Αυτό πάντως που υπογραμμίζεται είναι ότι δεν χρειάζεται βιασύνη.

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ Π.Ο.Π. ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το ΥπΑΑΤ δεν λύνει το πρόβλημα, στα δικαστήρια θα καταφύγουν οι Μεσσήνιοι, τους οποίους στηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου Το ΥπΑΑΤ έγραψε στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών και ταυτόχρονα στον ευρωπαϊκό κατάλογο FOREMATIS, του όρου «Καλαμάτα» ως συνωνύμου της ποικιλίας Καλαμών, με το πρόσχημα ότι το είχαν κάνει και η Κύπρος και η Ιταλία. Όμως στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφαση αυτή με νέα Υπουργική απόφαση, η οποία όμως ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού ο υπουργός κ. Αποστόλου δεν ζήτησε τη διαγραφή του συνωνύμου από τον εν λόγω ευρωπαϊκό κατάλογο.
Αυτά αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ηλία Στρατηγάκου. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές ο κ. Αθανάσιος Μαυρούλης, πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
 «Η Κύπρος σεβάστηκε τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και προχώρησε στην διαγραφή του όρου «Καλαμάτα» μετά από την επιστολή που απέστειλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η απόφαση της Κύπρου δίνει δίκαιο στους Μεσσήνιους ότι η χρήση της ονομασίας παραπλανά τον καταναλωτή». «Αφήνοντας τον όρο Καλαμάτα στον ευρωπαϊκό κατάλογο ουσιαστικά το ΥπΑΑΤ γνωρίζει ότι ο όρος αυτός αν χρησιμοποιηθεί από παραγωγούς συμβατικού προϊόντος παραπλανάει τον καταναλωτή και εκμεταλλεύεται την φήμη του προϊόντος ΠΟΠ, αλλά νίπτει τας χείρας του και περνάει την καυτή πατάτα στα χέρια των Μεσσηνιακών φορέων, υποχρεώνοντας τους να καταφύγουν στα δικαστήρια εναντίον όσων εταιρειών χρησιμοποιούν την ονομασία Καλαμάτα. Δηλαδή αντί οι πολιτικοί να λύνουν τα προβλήματα δημιουργούν νέα, τα αφήνουν κρεμαστάρια και αναθέτουν στην δικαιοσύνη να τα λύσει», επισημαίνει.
 Και προσθέτει: «Η καταγραφή μιας ονομασίας σε ένα κατάλογο ποικιλιών σύμφωνα με τον Κανονισμό 637/2009 δεν μπορεί να καταχωρηθεί αν η χρήση της μπορεί να εκμεταλλευτεί την φήμη ενός προστατευόμενου προϊόντος ΠΟΠ. Κανείς δεν εμποδίζει την χρήση «Αητονυχολιά» ή «Τσιγκέλι» που προϋπήρχαν στον κατάλογο. Δεν το κάνουν γιατί θέλουν να εκμεταλλευτούν την ονομασία της ΠΟΠ. Και είναι αμφίβολο αν δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα και η χρήση των Καλαμών ή Καλαματιανή. Καιρός να σοβαρευτούμε!».

29 Ιουλίου η 25η πεζοπορική διαδρομή στη Νέδα

Για μια ακόμη χρονιά το Τοπικό Συμβούλιο Αυλώνας, Αυλωνίτες που συμμετέχουν αδιάλειπτα, επιχειρηματίες χορηγοί και υπό την αιγίδα του Δήμου Τριφυλίας, διοργανώνεται το Σάββατο, 29 Ιουλίου, η 25η πεζοπορία στη Νέδα, διαδρομή που πήρε το όνομα «Σωτήρης Λαμπρόπουλος», στη μνήμη του τελευταίου προέδρου της κοινότητας. 
Πεζοπόροι διαφορετικής ηλικίας, από όλη σχεδόν την Ελλάδα, γίνονται μια παρέα, περνούν μια μαγευτική μέρα, απολαμβάνοντας το μοναδικό θαύμα της φύσης, την ξεχωριστή Νέδα. Το φαράγγι, οι πέτρινες γέφυρες, οι εντυπωσιακοί καταρράκτες, το στόμιο, η μοναδική σήραγγα, η μυθολογία που μπλέκει με την ιστορία, μας περιμένουν! Το δε πρόγραμμα έχει ως εξής όπως ανακοινώνουν οι διοργανωτές: «-Αναχώρηση από το γήπεδο της Αυλώνας, με αγροτικά αυτοκίνητα, στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου για το γεφύρι της Αρχαίας Φιγαλίας (καινούριο γεφύρι) -Πεζοπορία μέσα στο φαράγγι σε μήκος 8 χλμ. περίπου 
-Στάση στο πέτρινο γεφύρι, γύρω στη 1.30 μ.μ., για ξεκούραση και κολατσιό με τοπικά προϊόντα (ντομάτα-τυρί-ψωμί-καρπούζι), με την επιμέλεια του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνας, προσφορά ντόπιων παραγωγών 
-Πορεία για τους καταρράκτες, απολαυστικό μπάνιο -Κατεβαίνουμε με σκοινί στην είσοδο του στομίου 
-Διάσχιση της μοναδικής σήραγγας μήκους 80 μ. -Περπάτημα στις όχθες του ποταμού, φθάνουμε στον τρίτο καταρράκτη 
-Τέλος διαδρομής στις 6.30-7.00 μ.μ. περίπου. Αυτοκίνητα θα μας μεταφέρουν στην Αυλώνα (στο γήπεδο υπάρχουν ντους και χώρος για αλλαγή ρούχων). Στην πέτρινη πλατεία της Αυλώνας με δωρεάν φαγητό, καλή μουσική και χορό, όλοι μαζί, πεζοπόροι και κάτοικοι, θα περάσουμε μια αξέχαστη βραδιά, μακριά από τα καθημερινά προβλήματα.

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΙΣΘΩΝΟΥΝ 7 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΙΓΙΑΛΟΥ

ΜΠΟΡΕΙ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο να ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ θαλάσσιες δραστηριότητες καθώς μόνο σε ορισμένα σημεία επιτρέπονται ομπρέλες και ξαπλώστρες με συγκεκριμένους όρους, αλλά σε άλλες περιοχές της Τριφυλίας μισθώνονται άνετα πάνω από 7.000 τετραγωνικά μέτρα αιγιαλού. Αν δεν το πιστεύετε τότε αδιάψευστος μάρτυρας αποτελεί η εγκεκριμένη απόφαση στη Διαύγεια, με ημεορμηνία 21 Ιουνίου 2017 καθώς ο Δήμος Τριφυλίας μαζί με τον εκπρόσωπος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. υπέγραψαν συμφωνητικό για τη μίσθωση 7.202,89 τ.μ. με το συνολικό ποσό για 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραλίας να αγγίζει τις 50.420,23€. 
Σύμφωνα με απόφαση που έχει καθοριστεί από την Οικονομική επιτροπή η τιμή ανά τ.μ.για την αδειοδότηση και επομένως την κύρια παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού σε όμορες επιχειρήσεις είναι στα 7€ ανά τ.μ. Το 30% των εσόδων ωστόσο προορίζονται για την Κτηματική υπηρεσία του Δήμου που πρέπει να κατατεθεί..ΓΙΑΝ. ΜΠ.

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ-ΜΑΠΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΦΩΤΙΑ...



   ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
@ΚΑΛΗ καλοκαιρινή εβδομάδα, με κουράγιο και δύναμη. Όσο περνά ο καιρός παρότι βιώνουμε τα μπάνια του λαού..τόσο βλέπουμε ότι έρχεται μετά το θέρος ένας δύσκολος οικονομικός χειμώνας. Από την μία τα χαράτσια, από την άλλη οι φορολογικές δηλώσεις, τα σκουπίδια, ο τουρισμός που δεν έρχεται συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό. 
@ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ έχει η Καλαμάτα, αλλά ευτυχώς το πρόβλημα με την απεργία των συμβασιούχων δεν διογκώθηκε το πρόβλημα στα μικρότερα αστικά κέντρα. Στην Πύλο υπάρχει κινητικότητα στον τουρισμό, στην Τριφυλία όμως δεν κουνιέται φύλλο. Οι παραλίες με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν έχουν κόσμο, οι υποδομές απουσιάζουν και κάποιοι άρχοντες ισχυρίζονται ότι θα είχαμε ένα τουριστικό οδηγό που θα φέρει ορδές τουριστών..
@ΜΑΠΑ το καρπούζι όμως. Ναι, μπορεί το καρπούζι Τριφυλίας μπορεί να έφυγε στην Ευρώπη αλλά το καρπούζι του τουρισμού αποτελεί μεγάλη υπόθεση. Να σας πούμε λοιπόν ποιος έφερε κόσμο στην περιοχή και μάλιστα έκανε άριστη εντύπωση, μαζί με ένα όμορφο δώρο εκτός των άλλων;
@H ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων με 120 αντιπροσώπους από τον μοριά και τα νησιά. Μεγάλη επιτυχία του Δ.Σ. του Εμπορικού συλλόγου Κυπαρισσίας στο ξενοδοχείο Κανελλάκης. Το μήνυμα του προέδρου κ. Παυλίδη πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο. Αλλά ο Σύλλογος εκτός από την φιλοξενία μαζί με την συνέλευση έδειξε άλλη μια φορά εξωστρέφεια..
@ΠΡΙΝ αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ο Πρόεδρος κ. Αβδάλας τους έκανε δώρο το εξαιρετικό βιβλίο του Στάθη Παρασκευόπουλου για την Τριφυλία ανά τους αιώνες που έχει βραβευθεί και αποτελεί ένα σημαντικό δώρο. Και να είμαστε σίγουροι ότι όσοι το έλαβαν θα αποτελέσουν το βήμα να γίνουν πρεσβευτές της περιοχής και να προβάλλουν τον τόπο μας. Γιατί στις συνελεύσεις η Κυπαρισσία δίνει το παρών...
@ΤΟΥΡΙΣΜΟ υποτίθεται ότι θέλουμε. Λέμε τα θετικά και τα αρνητικά πάντα. Η ιδέα με το escpae room της κας Χριστοδούλου για ένα παιχνίδι που είναι πανελλαδικά πρωτότυπο έπιασε τόπο και ελπίζουμε να συνεχιστεί. Τουρισμό θέλουμε όμως με δρόμους καθαρούς χωρίς σκουπίδια, με κάδους περισυλλογής σε σημεία ενδιαφέροντος αλλά και στρατηγικό σχεδιασμό που δεν υπάρχει..
@ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ πάντως έχει πιάσει το νόημα. Με πρωτοβουλία των επαγγελματιών έχουν συνδυάσει ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών με καλές τιμές στα καταστήματα, με ποικιλία τιμών στην διαμονή, με επισκέψεις σε μνημεία και όχι μόνο, αλλά φρόντισαν για την ταυτότητα της περιοχής. Πάντως οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να κάνουν εκεί ένα έργο υποδομής. Ακόμα να γίνουν οι διαγραμμίσεις στην είσοδο του Καλονερού από τον εθνικό δρόμο με κίνδυνο ατυχημάτων. Το υποσχέθηκαν αλλά δεν το τήρησαν οπότε να μην θρηνήσουμε θύματα..
@ΤΟ ΚΑΛΟ όμως να λέγεται. Εκεί που σχολιάζαμε για τους κάδους ανακύκλωσης γυαλιού τελικά το πολυπόθητο άρχισε να υλοποιείται. Ένα κάδο περισυλλογής γυαλιού είδε ο φωτογραφικός φακός στην νότια πλευρά του δρόμου Ελ. Βενιζέλου κοντά στην πλατεία και απέναντι από τα ΕΛ.ΤΑ. Περιμένουμε να αυξηθούν τα σημεία ανακύκλωσης αλλά κυρίως να προχωρήσει και η ανακύκλωση χαρτιού και όχι μόνο..
@Καλά στην υγεία τους είναι ο οδηγός και οι πέντε επιβάτες λεωφορείου, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Τίρανα – Καλαμάτα, όταν το όχημα εξετράπη σήμερα το πρωί της πορείας του, λίγο πριν φθάσει στην πόλη του Πύργου. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή που το λεωφορείο βρισκόταν στο 91ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, εξετράπη για άγνωστους λόγους από την πορεία του και έπειτα από λίγα μέτρα προσέκρουσε πάνω σε κολώνες φωτισμού και στο διαχωριστικό διάζωμα.
@ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ φόροι χωρίς αντίκρισμα φοβούνται οι δημότες της Τριφυλίας. Δεν μιλάμε για τα γνωστά ανταποδοτικά τέλη που οφείλει να δημιουργεί η αυτοδιοίκηση με λίγες ωστόσο υπηρεσίες αλλά και για το περίφημο πολιτιστικό τέλος της Κυπαρισσίας. Μετά από πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Τριφυλίας θα κατατεθεί το ποσό των 335.844 ευρώ στο Δήμο Τριφυλίας και αφορά την απόδοση πολιτιστικού τέλους παρελθόντων ετών (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014) που εισέπραττε η επιχείρηση μέσω των λογαριασμών νερού.
@ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ότι το τέλος ΔΕΝ είχε αποδοθεί στο Δήμο. Το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΤ είναι όμως άδικο. Διότι ούτε ΕΝΑΣ σύλλογος δεν λαμβάνει ούτε ένας συλλογικός φορέας χρηματοδότηση για την διοργάνωση εκδηλώσεων. Μόνο η Δημοτική επιχείρηση. Αλλά το χειρότερο είναι ότι όπως μάθαμε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ότι ο Δήμος είχε οφειλές σε λογαριασμούς ύδρευσης στην ΔΕΥΑΤ.
@ΔΗΛΑΔΗ οι δημότες αν δεν πληρώσουν το νερό κόβεται. Αν δεν πληρώσει ο Δήμος δεν τρέχει τίποτα. Μια κοινωνική πολιτική που δεν τηρείται. Αλλά τουλάχιστον ας δούμε γιατί εκτός των άλλων δημοτικών τελών που αφορούν την ακίνητη περιουσία μέσω λογαριασμών ΔΕΗ και υπέρ του Δήμου, στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΤ έχουν στριμωχθεί όλα τα τέλη. Σε ότι αφορά τα τέλη ύδρευσης να μην το συζητήσουμε. Θα τα πούμε σε άλλη ανάρτηση...
@ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ λοιπόν. Με ή χωρίς ομπρέλα θαλάσσης. Αλλά με καύσωνα που θα λιώσει τις αντιστάσεις μας. Οπότε μετά τον οικονομικό καύσωνα ετοιμαστείτε για τον θερινό με καπέλο και αντιηλιακό. Όσο για τα υπόλοιπα θα τα πούμε δυνατά και καθαρά. Να είμαστε σωστοί και ενημερωμένοι πολίτες. Αλλά μου φαίνεται ότι σε λίγο θα είμαστε και δυστυχισμένοι..

Στον Μπόμπολα τα σκουπίδια της Καλαμάτας

Μειοδότης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο διεθνή διαγωνισμό του Δήμου Καλαμάτας και μέχρι την έναρξη της λειτουργίας της κεντρικής διαχείρισης - ΣΔΙΤ, ανεδείχθη η Ηλέκτωρ Ανώνυμος Εταιρεία Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Εφαρμογών, της οποίας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Η τιμή μονάδας, την οποία προσέφερε η Ηλέκτωρ, είναι 59,1 ευρώ ανά μετρικό τόνο προ ΦΠΑ, με τιμή μονάδας στον προϋπολογισμό μελέτης 60 ευρώ ανά τόνο.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Περιθώριο έως τις 10 Ιουλίου για να αποφασίσουν οι δήμοι της Πελοποννήσου εάν θα συνεργαστούν στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων με την Περιφέρεια έδωσε το Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Κατά την περιοδεία του σε Λακωνία και Μεσσηνία επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει θέμα συνεργασίας του α' με τον β' βαθμού αυτοδιοίκησης. Εμείς, πρέπει να το λύσουμε και όχι να χρεώσουμε ευθύνες στη μία ή την άλλη πλευρά.
Γι' αυτό και δίνουμε νέο περιθώριο χρόνου μέχρι την 10η Ιουλίου». Όπως επισήμανε εάν δεν υπάρξει απόφαση για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια που να ενεργοποιεί την ΣΔΙΤ, δεν θα υλοποιείται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) και θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης. Και θα πρέπει ταυτόχρονα η αυτοδιοίκηση να προτείνει μια άλλη λύση χωρίς πόρους και με πρόστιμα για τις χωματερές που ακόμα συντηρούνται στην Πελοπόννησο. Εμείς όμως κάναμε ότι ζήτησε ο ΦΟΔΣΑ για να υπάρξουν λύσεις». Ο κ. Φάμελλος αναφερόμενος στη ΣΔΙΤ μίλησε και για τις αλλαγές που δρομολόγησε η κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιρρήσεις για την υλοποίηση του έργου.
 Έτσι μειώθηκε η κατώτερη εγγυημένη ποσότητα από τους 150.000 τόνους στους 100.000 τόνους. Περιορίστηκε η διάρκεια της σύμβασης στα 21 χρόνια ενώ η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο, κατέβασε το όριο της κεντρικής διαχείρισης από το 50% στο 37%. Προστέθηκαν πέντε σταθμοί μεταφόρτωσης οπότε αντί για δύο θα υπάρχουν εφτά, μειώνοντας το μεταφορικό κόστος και συνολικά το κόστος διαχείρισης κατά 5.000.000 ευρώ.

800.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. στο στόχαστρο!

Δεν έχει τέλος το κυνήγι των έμμεσων φόρων στα οχήματα κάθε είδους. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών παραμένουν στο στόχαστρο. Μετά το κυνήγι (με τα γνωστά αποτελέσματα) όσων δεν έχουν ασφαλίσει το αυτοκίνητό τους, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου έρχεται το σαφάρι για όσους δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.
 Το χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι εμφανίζονται να μην έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο το όχημά τους ανέρχεται στα 150 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον 800.000, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως δεν υπάρχουν λάθη όπως και στην περίπτωση των ανασφάλιστων με οχήματα που έχουν κλαπεί, αποσυρθεί, πωληθεί κλπ.

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Συζητήσεις από νωρίς για το μέλλον του Δήμου Τριφυλίας

του Ηλία Γιαννόπουλου από το Θάρρος
Ο Δήμος Τριφυλίας ίσως αποτελεί το μοναδικό «παράδειγμα» σε ολόκληρη τη χώρα, όπου οι συζητήσεις και οι διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές του 2019 έχουν ήδη ξεκινήσει και, μάλιστα, εντείνονται. Κάτι οι αλλαγές στον “Καλλικράτη”, κάτι το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, κάτι τα… ανήσυχα πνεύματα της Τριφυλίας, κάτι οι κοινές παραδοχές αυτοδιοικητικών και πολιτών για την πορεία του ως σήμερα, εκτιμάται πως είναι σοβαροί λόγοι και οι επαφές μεταξύ αυτοδιοικητικών, νυν και πρώην, θεσμικών συλλογικών φορέων και πολιτών που αισθάνονται να αντιδρούν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο. 
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυτές οι συζητήσεις κι επαφές, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχουν αφετηρία κάποια πρωτοβουλία αυτοδιοικητικών ή και πολιτικών στελεχών, αλλά προκαλούνται από απλούς πολίτες, που γεννήθηκαν, ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Τριφυλία. Από την ίδια την κοινωνία η οποία φέρεται να δείχνει από απογοητευμένη έως και σφόδρα δυσαρεστημένη από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας. 
Η πολιτική ηγεσία, το σχήμα διοίκησης και ο τρόπος διοίκησης του Δήμου Τριφυλίας, όπως έχουμε επισημάνει, δεν έχουν αποδώσει τα επιθυμητά κι αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά, αντιθέτως, προκαλούν σωρεία προβλημάτων στην καθημερινή λειτουργία του και οι συνέπειες αυτών έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Κάτι που συμβαίνει παντού και σε όλες τις κοινωνίες, σε τέτοιες περιπτώσεις. Στο Δήμο Τριφυλίας, είναι γνωστό πως, τόσο στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας όσο και στη Δ.Ε. Φιλιατρών, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, τοπικοί φορείς και κάτοικοι, είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι με επιλογές του δημάρχου, Παναγιώτη Κατσίβελα και της Δημοτικής Αρχής και το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες, ακόμα και στην πόλη των Γαργαλιάνων και τις Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Γαργαλιάνων. 
Παράπονα, διαμαρτυρίες, αντιδράσεις, αρνητικό κλίμα υπάρχει παντού και διάχυτη είναι στην Τριφυλία η «απαρέσκεια» δημοτών, αλλά και αυτοδιοικητικών προς τη δημοτική Αρχή η οποία και εκφράζεται δημόσια. Ιδίως, δε, στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία το κλίμα είναι πολύ «βαρύ» με τους πολίτες να εξαπολύουν μύδρους σε βάρος της Δημοτικής Αρχής, ενώ και στους κόλπους της δημοτικής παράταξης του κ. Κατσίβελα δεν υπάρχει ουσιαστική «συνοχή» όπως στο ξεκίνημα αυτής της δημοτικής περιόδου. Αυτά, προφανώς θα, τα έχει διαπιστώσει και ο ίδιος ο δήμαρχος Τριφυλίας και, ιδίως, μετά τις συναντήσεις – συσκέψεις που είχε το Φεβρουάριο με συνεργάτες του απ’ τη Δ.Ε. Φιλιατρών και το Μάρτιο σε σύσκεψη με όλους τους δημοτικούς συμβούλους - μέλη της δημοτικής του παράταξης πριν από τις Δημαιρεσίες. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που δημόσια, σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολίτευσης έχουν εκδηλώσει ηχηρές διαφοροποιήσεις, εκφράζοντας ακόμη και καταγγελτικό λόγο και αιχμηρά ερωτήματα στη δημοτική Αρχή και τον ίδιο τον κ. Κατσίβελα. Για την αναστροφή του αρνητικού και δυσμενούς, για τη δημοτική Αρχή, κλίματος, ο δήμαρχος Τριφυλίας προχώρησε το Μάρτιο σε αναδιάρθωση και αναδιάταξη των δυνάμεων της Συμπολίτευσης με αλλαγές στο σχήμα διοίκησης της Δημοτικής Αρχής, των αντιδημάρχων, με θητεία μέχρι το τέλος της δημαρχοντίας του και τη λήξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. 
Από τους έξι αντιδημάρχους των δυόμιση παρελθόντων ετών, ο κ. Κατσίβελας επέλεξε και αποφάσισε την απομάκρυνση – αντικατάσταση τεσσάρων εξ αυτών και το νέο διοικητικό σχήμα του δήμου Τριφυλίας είναι σε ποσοστό που αγγίζει το 67% διαφοροποιημένο από το προηγούμενο που είχε επιλέξει ο ίδιος για τα πρώτα δυόμιση χρόνια της δημαρχοντίας του. Οι τρεις μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τότε είναι μικρό διάστημα για να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με το εάν το νέο σχήμα διοίκησης αποδίδει τα προσδοκώμενα από τον κ. Κατσίβελα αποτελέσματα των επιλογών του και εάν ο Δήμος Τριφυλίας με το νέο σχήμα διοίκησης είναι σε καλύτερα επίπεδα απ’ ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Εκείνο που έχει γίνει πασιφανές είναι το γεγονός ότι, πλέον, όλο και πιο συχνά εμφανίζονται «απείθαρχοι» δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολίτευσης στη «γραμμή» της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας. 
Από την άλλη, αρρυθμίες παρουσιάζονται και στις δημοτικές παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, από την οποία ο κόσμος ανέμενε και αναμένει πολύ περισσότερα και, κυρίως, μαχητικότητα και παρεμβάσεις ουσιαστικές σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του δήμου και ανάδειξη θεμάτων και προβλημάτων τα οποία να τίθενται όχι μόνο σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς την παρουσία σχεδόν κανενός απλού πολίτη, αλλά στην ίδια την κοινωνία. 
Με το σκηνικό στο Δήμο Τριφυλίας να παρουσιάζεται σήμερα, όπως περιγράφεται πιο πάνω, οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις σε επίπεδο κοινωνίας και όχι σε κλειστά πολιτικά ή κομματικά γραφεία, συζητήσεις απλών πολιτών, σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών και όχι «παραγόντων» ή λεγόμενων «κομματαρχών», αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και διευρύνεται ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτές. Συζητήσεις ουσίας και όχι επικοινωνίας με ειλικρινή διάθεση θετικής συμβολής στην Τριφυλία. Συζητήσεις με περιεχόμενο. Με καταγραφή και ανάλυση της σημερινής κατάστασης και, κυρίως, με σκέψεις, προβληματισμούς, ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων, όχι θεωρητικού επιπέδου αλλά ζώσας πραγματικότητας, για το Δήμο.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων για την δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών, επισημαίνει, με ανακοίνωσή τους, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
 Όπως σημειώνει, η εκτεταμένη παραμονή, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών και ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου και εξηγούν ότι η παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς, είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων.
 Όπως τονίζουν σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος (τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνσης τροφών ή νερού. Με την ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά την λήψη των παρακάτω μέτρων πρόληψης: Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:
Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων. Συνιστάται επίσης, οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν και η συλλογή απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος. ΑΠΕ

2 ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν εγκρίθηκε η κατανάλωση καυσίμων καθ’ υπέρβαση του καθορισμένου ανώτατου ορίου κατά μήνα για το Δήμο Τριφυλίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με απόφαση του Συντονιστή που έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια». Η υπερκατανάλωση, σύμφωνα με το έγγραφο που στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη, πραγματοποιήθηκε από 3 απορριμματοφόρα, δύο φορτηγά και ένα επιβατικό για το μήνα Απρίλιο. Ενώ στο αιτιολογικό της απόφασης σημειώνεται: 
«Το γεγονός ότι η υπερκατανάλωση καυσίμων, που πραγματοποιήθηκε από απορριμματοφόρα, φορτηγά και ενός επιβατικού αυτοκινήτου του Δήμου Τριφυλίας, κατά το μήνα Απρίλιο 2017, δεν προκύπτει ότι οφείλεται σε απρόβλεπτη και επιτακτική ανάγκη, όπως ορίζουν οι διατάξεις της ανωτέρω αριθμ. 1450/550/1982(ΦΕΚ 93/Β’/1982) απόφασης του υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης. Το γεγονός ότι το αριθμ. ΚΗΗ 4965 αυτοκίνητο του Δήμου Τριφυλίας, δεν είναι καταχωρημένο στο Μητρώο Κρατικών Αυτοκινήτων του δήμου». 
 Κ.Μπ. eleftheriaonline

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΗΧΗΡΟ και ξεκάθαρο μήνυμα για τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου έστειλε από την Κυπαρισσία ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων προς όλους τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων καθώς το εμπόριο κινδυνεύει από τον καύσωνα των οικονομικών μέτρων και των μνημονίων...
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ηλίας Παυλίδης τόνισε ότι τα κυριότερα προβλήματα εστιάστηκαν στο καυτό και φορολογικό σύστημα επιμένοντας ότι πάγια θέση της ομοσπονδίας ήταν η δημιουργία δεύτερης ευκαιρίας για τους εμπόρους. Πρόκειται για μια πρόταση που αφορά 240.000 επιχειρήσεις που έχουν διακόψει την λειτουργία τους, έκλεισαν ή κήρυξαν πτώχευση λόγω των χρεών ή έχουν αδρανοποιηθεί ζητώντας την αρωγή της πολιτείας για την κεφαλαιοποίηση των χρεών ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες επανεκκίνησης της εθνικής μας οικονομίας. 
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διάθεση επίλυσης από το πολιτικό σύστημα για την επίλυση των ζητημάτων μέσα από προτάσεις στέλνοντας ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα ότι σήμερα μια μικρή οικοτεχνία μπορεί να εξελιχθεί και να αποτελέσει φάρο ανάπτυξης στην πραγματικότητα χωρίς παχιά λόγια με υποσχέσεις. Εξήγησε ότι το φυτώριο της οικονομίας είναι η μικρομεσαία επιχείρηση μέσα από πολιτική ίσων ευκαιριών στέλνοντας μήνυμα σε δεξιές και αριστερές πτέρυγες ότι η αποψίλωση των επιχειρήσεων που τελούν υπό διωγμό θα αφανίσει κάθε ελπίδα ανάπτυξης. 
Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΓΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στο χαιρετισμό του καλωσορίζοντας τους 120 εκπροσώπους ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρης Αβδάλας πρόσθεσε ότι η Κυπαρισσία ως μυθική πόλη του Ομήρου καλωσορίζει άλλη μια φορά την γενική συνέλευση της ομοσπονδίας ευχαριστώντας όσου προσήλθαν ενώ μίλησε για την ανάγκη συλλογικών δράσεων για συνολική έξοδο από την κρίση μέσα από τις προτάσεις της Ομοσπονδίας. Παράλληλα έδωσε το στίγμα για τις ενωτικές προσπάθειες που υλοποιούνται στην Τριφυλία αλλά και την δημιουργία διαλόγου ώστε η Πολιτεία να λάβει ξεκάθαρο μήνυμα για τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΥΞΗΣΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, με την ολοκλήρωση της περιμετρικής Καλαμάτας η απόσταση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας από την Αθήνα μειώθηκε στις 2,5 ώρες. Τα κάλλη της περιοχής έγιναν πιο εύκολα προσβάσιμα και αυτό αρχίζει πλέον να αποτυπώνεται στα κυκλοφοριακά μεγέθη δημιουργώντας αισιοδοξία για την αύξηση της εγχώριας τουριστικής κίνησης.
Σύμφωνα με στοιχεία της κοινοπραξίας «Μορέας», στην οποία έχει παραχωρηθεί η κατασκευή και λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και Λεύκτρου - Σπάρτης, το πρώτο πεντάμηνο του έτους η κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 3,3% ή 183.798 οχήματα (5,77 εκατ. διελεύσεις φέτος έναντι 5,59 πέρυσι). Να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν στους σταθμούς διοδίων που βρίσκονταν σε λειτουργία κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περυσινής χρονιάς και δεν περιλαμβάνει τις διελεύσεις του σταθμού Πετρίνας (στο τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη), καθώς και το ζεύγος πλευρικών σταθμών διοδίων του κόμβου Θουρίας.
Ειδικά στην περίπτωση της Καλαμάτας, η αύξηση το ίδιο διάστημα (Ιανουαρίου - Μαΐου) είναι πιο ορατή: από τον σταθμό διοδίων Καλαμάτας πέρασαν 682.383 οχήματα, έναντι 609.082 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αύξηση 12% (73.301 οχήματα περισσότερα). «Η παράδοση του περιφερειακού της Καλαμάτας, που σηματοδότησε την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, δείχνει να έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στην επισκεψιμότητα της περιοχής, γεγονός που αναμένουμε ότι θα επιβεβαιωθεί κατά τη θερινή περίοδο», αναφέρει η κ. Βίλυ Βεγήρη, διευθύντρια Λειτουργίας και Συντήρησης στον Μορέα.
newsmessinia