Pages

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΜΑΧΗ ΜΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΜΑΧΗ μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας έδωσαν οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα για την πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή «Καμάρι» του Σιδηρόκαστρου, στην Τριφυλία. 
Η κινητοποίηση από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν άμεση για να τιθασεύσουν το μέτωπο της φωτιάς καθώς στην περιοχή έφτασαν 3 οχήματα από το Πυροσβεστικό κλιμάκιο της Κυπαρισσίας, 2 οχήματα από την Πυροσβεστική υπηρεσία Γαργαλιάνων, 1 όχημα από την Πυροσβεστική της Πύλου, 1 όχημα από το Π.Κ. Μελιγαλά και 1 όχημα από την Πυροσβεστική υπηρεσία της Καλαμάτας. Η φωτιά έκαψε δασική έκταση κοντά σε λόγγους και πουρνάρια.

ΕΠΕΙΓΟΝ -ΤΟ ΣΤΕ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

ΜΙΑ μεγάλη νίκη πέτυχαν οι Δήμοι του Κυπαρισσιακού κόλπου όπως ήταν αναμενόμενο για το θέμα της θέσπισης μέτρων προστασίας στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου καθώς το Κράτος άργησε να προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων προδιαγραφών για την περιοχή χωρίς να εξοβελίζεται τόσο ο ανθρώπινος παράγοντας όσο και τα θαλάσσια είδη όπως η καρέτα καρέτα. 
Να σημειώσουμε ότι με πλειοψηφία η απόφαση που εκδίδεται μέχρι να καθαρογραφεί διαπιστώνει τα κενά του διατάγματος με βάση στοιχεία που δεν επαρκούν για την τεκμηρίωση των απαγορεύσεων στην περιοχή, υποδαυλίζοντας το μέλλον της περιοχής αποκτώντας ουσιαστικά μια ταφόπλακα για την δραστηριότητα στην περιοχή από την Ηλεία πάνω από την Ζαχάρω μέχρι και την Ελαία. Σχετικά με το θέμα ο Δήμαρχος Τριφυλίας Π. Κατσίβελας αμέσως μετά την ενημέρωση για την έκδοση απόφασης τόνισε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: 
" Βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Κυπαρισσιακό Κόλπο . Το ΣτΕ με την απόφαση του απορρίπτει το ΠΔ της Κυβέρνησης με πολύ σοβαρές παρατηρήσεις επί της ΣΜΠΕ πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ΠΔ αλλά κ η ένσταση των Δήμων . Δώσαμε ένα αγώνα με όλη μας τη ψυχή που λίγοι πιστέψαμε και δικαιωθήκαμε . Η προσπάθεια συνεχίζεται" κατέληξε ο Δήμαρχος, ενώ οι Δήμοι της Ηλείας που προσέφυγαν εκφράζουν ότι πλέον ο αγώνας θα συνεχιστεί στο ίδιο επίπεδο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η φτώχεια στην Ευρώπη μειώνει τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα...

Οι αγρότες στον κάμπο πέρα από τον καιρό τα βάζουν και με τους εμπόρους που προσφέρουν χαμηλές τιμές για τα προίόντα τους, εκμεταλλευόμενοι, όπως οι ίδιοι λένε, την έλλειψη ρευστότητας και την απουσία οργάνωσης στις τάξεις τους... Μία άλλη διάσταση όμως στο θέμα μας τόνισε γεωπόνος και αγρότης της Τριφυλίας που ασχολούνται με εξαγωγές..Υπάρχει πλέον φτώχεια και στην Ευρώπη και οι καταναλωτές περιορίζουν τη ζήτηση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ακόμη και στα τρόφιμα... Ενδεικτικά ανέφερε τη Νότια Ιταλία, όπου η φτώχεια της πλέον συγκρίνεται με αυτή της Ελλάδας και βαλκανικών χωρών. από την κρίση στην ευρωζώνη μόνη ευνοημένη είναι μέχρι στιγμής η Γερμανία, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν Ιταλία, Γαλλάι και Ισπανία, που έχουν και τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στη γηραιά ήπειρο...
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗ
Αυτά τα δεδομένα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όποιους σχεδιάζουν - αν υπάρχουν τέτοιοι στην Ελλάδα- την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με βάση την αγροδιατροφή και τον τουρισμό.καλό είναι να έχουμε κατά νου το ποιοτικό και διαφορετικό, αλλά θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι οι καταναλωτές αυτών των προίόντων και υπηρεσιών, διαρκώς συρρικνώνονται και είναι βέβαια αρκετά απαιτητικοί... Με τα μεγέθη που έχει η Ελλάδα, φυσικά δεν μπορεί να πάει σε μαζική παραγωγή φθηνών προίόντων, ανταγωνιστικών με χώρες π.χ. του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία που κατακλύζουν τις ευρωπαικές αγορές με φθηνό γάλα, κρέας, καλαμπόκι, ακόμη και φρούτα...Η κατακόρυφη πτώση των τιμών π.χ. στο ροδάκινο ή το χοιρινό κρέας είναι ένας συνδυασμός του Ρωσικού εμπάργκο, της φτώχειας των καταναλωτών της Ευρώπης και των ανταγωνιστικών τιμών από χώρες με φθηνά εργατικά χέρια...

ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 Ιουλίου εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τα ίχνη των πρώτων νεοσσών που εξήλθαν από τις φωλιές τους στον Κυπαρισσιακό κόλπο και οδηγήθηκαν προς την θάλασσα
Οι πρώτες φωλιές που εκκολάφθηκαν φέτος βρίσκονται στις θέσεις Ελαία και Βουνάκι στον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή, που οι πρώτοι νεοσσοί εξέρχονται από τις φωλιές που προστατεύτηκαν δύο περίπου μήνες πριν, είναι μία μέρα χαράς και συγκίνησης καθώς ο κόπος δεκάδων ανθρώπων ανταμείβεται με το θαύμα της ζωής! Οι θαλάσσιες χελώνες είναι φωτοτακτικά ζώα, δηλαδή κινούνται προς το πιο φωτεινό σημείο που κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι η θάλασσα, λόγω της αντανάκλασης του φεγγαριού και των αστεριών στην επιφάνειά της. Για τον λόγο αυτό η φωτορύπανση στις παραλίες ωοτοκίας είναι μία μεγάλη απειλή για το είδος και εάν θέλουμε να το προστατέψουμε οφείλουμε να την εξαλείψουμε! 
 Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και συγκεκριμένα στην Μεσσηνία, υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργασίας Δημοτικών αρχών, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη και του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ με σκοπό την μείωση της φωτορύπανσης στις παραλίες ωοτοκίας Κάποιες οδηγίες για τον καθένα που ενδέχεται να βρεθεί σε παραλία ωοτοκίας αυτήν την εποχή: 
Κλείσε κι εσύ τα φώτα σου! Μην ανάβεις φωτιές στην παραλία! Απόφυγε να περπατάς στην παραλία βραδινές ώρες γιατί μπορεί άθελά σου να πατήσεις κάποιο χελωνάκι που ταξιδεύει προς την θάλασσα! Αν δεις χελωνάκια να βγαίνουν από τις φωλιές μην τα πιάσεις και μην τα βάλεις κατευθείαν στο νερό! Πρέπει να βρουν μόνα τους τον δρόμο τους και να εξασκηθούν ώστε όταν μπουν στην θάλασσα να μπορούν να αποφύγουν τους θηρευτές τους! Άνοιξε ένα διάδρομο για να τα βοηθήσεις και, αν είναι μέρα, προστάτεψέ τα από τον ήλιο μέχρι να μπουν στην θάλασσα! 
Πληροφορίες: Πολύμνια Νεστορίδου – Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου.

ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Το αλαλούμ που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με εκκρεμή τεχνικά ζητήματα, έχουν εκτοξεύσει τους χρόνους απονομής 264.921 συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων που βρίσκονται προκειμένου να λάβουν στις συντάξεις τους.
Το αλαλούμ που επικρατεί στον ΕΦΚΑ σε συνδυασμό με εκκρεμή τεχνικά ζητήματα έχουν εκτοξεύσει τους χρόνους απονομής 264.921 συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Από τέσσερις έως 37 μήνες θα πρέπει να περιμένει ένας ανάπηρος για να λάβει τη σύνταξή του επί εποχής ΕΦΚΑ, ενώ ο χρόνος αναμονής για τις συντάξεις χηρείας φτάνει σε ακραίες περιπτώσεις τους 30 μήνες.
Ο ΟΓΑ διεκδικεί το ρεκόρ καθυστερήσεων σε ότι αφορά τις συντάξεις χηρείας, καθώς θέλει κατά μέσον όρο 30 μήνες για να βγάλει την τελική απόφαση, ενώ ακολουθούν το ΙΚΑ με σχεδόν δύο χρόνια αναμονής (20 μήνες) και το Ταμείο του Δημοσίου με 10 μήνες.
Όσο για το ΕΤΕΑΕΠ, που δίνει τις επικουρικές συντάξεις, χρειάζεται τουλάχιστον 16 μήνες για να αποδώσει επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.
«Γολγοθάς» παραμένει και όσους αναμένουν στην ουρά για να πάρουν αναπηρική σύνταξη, ενώ τα Ταμεία της… υπομονής δεν είναι άλλα από το ΙΚΑ και το ΝΑΤ. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ έχει μέσο όρο αναμονής τους 19 μήνες, όσους και το Ταμείο Ναυτικών, ενώ με 21 μήνες στο… περίμενες ακολουθεί ο ΟΑΕΕ.
Όσο για το ΕΤΕΑΕΠ, χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια (συγκεκριμένα, 37 μήνες) για να υπολογίσει την πολυπόθητη επικουρική σύνταξη.
Υπενθυμίζεται ότι στα συρτάρια του ΕΦΚΑ εκκρεμούν αυτή την περίοδο 138.899 κύριες και 126.022 επικουρικές συντάξεις, καθώς και 62.652 εφάπαξ.
Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας, επεκτάθηκαν έως το καλοκαίρι του 2018 η εκκαθάριση και η απονομή των εκκρεμών συντάξεων, που επρόκειτο να αποδοθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Έτσι, κοινή υπουργική απόφαση της Έφης Αχτσιόγλου και του Γιώργου Χουλιαράκη προβλέπει ότι η διαδικασία εκκαθάρισης των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων θα «τρέξει» έως τις 30 Ιουνίου 2018 αντί της 31ης Οκτωβρίου 2017.
Προβλέπεται μάλιστα στήριξη από τον Προϋπολογισμό, καθώς προκαλείται έκτακτη δαπάνη ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2017 και 300 εκατ. ευρώ για το 2018.
Έως τότε όσοι έχουν κάνει τα χαρτιά τους στον ΕΦΚΑ θα αναγκάζονται να ζουν με τις προσωρινές συντάξεις «πείνας» που ξεκινούν από τα 384 ευρώ και φτάνουν τα 768 ευρώ.
Από τις νέες συντάξεις που θα απονεμηθούν από τον ΕΦΚΑ, περίπου 60.000 αφορούν αιτήσεις αυνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016. Οι νέες αυτές συντάξεις θα είναι «πετσοκομμένες» έως 15%.

Δημοκρατία

Άγριες κόντρες Καμπόσου - Νίκα για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει με αφορμή το μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο ανάμεσα στον δήμαρχο Άργους κ. Καμπόσο και στον δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα. Όλα ξεκίνησαν με μια δήλωση του κ. Καμπόσου σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο του. Κατ' αρχάς, χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τον ανάδοχο της επεξεργασίας των απορριμμάτων του Δήμου μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας. Μάλιστα, ο κ. Καμπόσος, δήλωσε για τον Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες που στηρίζουν τη ΣΔΙΤ Περιφέρειας - ΤΕΡΝΑ: «Τα έχουν κάνει μπάχαλο!».
Ο κ. Καμπόσος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ποσό που θα καταβάλει ο Δήμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων: «Μειοδότησε η εταιρεία Διαλυνάς, η οποία προσφέρει 29,45 ευρώ τον τόνο. Αν προστεθεί η διαχείριση του υπολείμματος και ο ΦΠΑ, το τελικό ποσό είναι περίπου 42 ευρώ. Η δεύτερη εταιρεία ήταν η Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα που που πρόσφερε 34,9 ευρώ, την ίδια στιγμή που μειοδότησε στον διαγωνισμό του Δήμου Καλαμάτας, με ποσό που φτάνει τα 60 ευρώ». 
Αυτή η διαφορά στην τιμή διαχείρισης μεταξύ των δύο Δήμων δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το τι συμβαίνει στην Καλαμάτα, τη στιγμή που συγκρίνονται ίδια πράγματα.
Ακολούθως, ο κ. Καμπόσος ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Διαλυνάς θα εγκαταστήσει και βιολογικό καθαρισμό για τα στραγγίδια από τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Μετά την έκβαση του διαγωνισμού, οι πολίτες γλίτωσαν ένα χαράτσι 1,6 εκατ. ευρώ το χρόνο που θέλει η ΤΕΡΝΑ. Αυτοί οι οποίοι είναι πεπλανημένοι ή πονηροί και μιλάω για τον κ.περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, βλέποντας αυτόν το διαγωνισμό, θα πρέπει να βγουν και να ζητήσουν συγγνώμη από τους συνεργάτες μου και από το λαό και να σταματήσουν τις μεθοδεύσεις. Αν αύριο προχωρήσει η σύμβαση με την Περιφέρεια με την ΤΕΡΝΑ, εμείς θα προσφύγουμε στα Διεθνή Δικαστήρια», τόνισε ο δήμαρχος Άργους- Μυκηνών.
Νίκας: Συκοφαντίες για τα σκουπίδια στο Δήμο Καλαμάτας
Απαντώντας στα παραπάνω, ο δήμαρχος Καλαμάτας, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας, επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του κ. Καμπόσου για τις δηλώσεις του, και στάθηκε στο γεγονός ότι ο δικός του Δήμος κάνει διαχείριση, ότι δεν έχει χωματερή και ότι δεν υπάρχει δημοσιευμένος διαγωνισμός για το Άργος στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Αναλυτικά, έκανε την εξής δήλωση, αφού πρώτα χαρακτήρισε «κατευθυνόμενα» τα όσα υποστήριξε ο κ. Καμπόσος:
«Για δημοσιεύματα σχετικά με διαγωνισμό διαχείρισης απορριμμάτων άλλων Δήμων (Άργους), δίνεται η παρακάτω πληροφόρηση:
1. Δεν υπάρχει κανένας σχετικός διαγωνισμός του εν λόγω Δήμου (Άργους), αναρτημένος στο διαδίκτυο («Διαύγεια»), πολύ περισσότερο, επικυρωμένος από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Όταν γίνουν όλα αυτά, θα εκφράσουμε άποψη.
2. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην τοπική διαχείριση των απορριμμάτων παρά τα 11 εκατομμύρια ευρώ που μοιράσθηκαν σε Δήμους το 2015 (πλην Δήμου Καλαμάτας) γι' αυτό το σκοπό. Υπάρχουν μόνο λόγια, λαϊκισμός και συκοφαντίες για όσους διαφωνούν ή προσπαθούν.
3. Ο τρόπος οριστικής επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων για όλη την Ελλάδα είναι γνωστός και δοκιμασμένος: ΣΔΙΤ - κεντρική διαχείριση. Γνωστό επίσης είναι και το τιμολόγιο (40-45 € οι Δήμοι της Αττικής τώρα για τη χωματερή των Λιοσίων, 90 περίπου € η Δυτική Μακεδονία, 60-65 € η Ήπειρος κ.λπ. με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής).
4. Ο διεθνής διαγωνισμός προσωρινής διαχείρισης του Δήμου Καλαμάτας έδωσε μειοδότη, στον οποίο κατακυρώθηκε και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η τιμή ανάθεσης είναι 59,1 € και θα μειωθεί προοπτικά, αφού ο Δήμος μας άρχισε να παραλαμβάνει τα δικά του μηχανήματα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η θέση του Δήμου μας είναι υπέρ της Κεντρικής Διαχείρισης, υπέρ της συνεργασίας Δήμου, Περιφέρειας και Κυβέρνησης και υπέρ της συνεχούς βελτίωσης του υπάρχοντος εγκεκριμένου και νόμιμου διαγωνισμού ως της μοναδικής αξιοπρεπούς λύσης, χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι ο διαγωνισμός δεν έχει ζητήματα ή ότι δε θα μπορούσε να εμπεριέχει καλύτερους όρους.

ΣΕ 5 ΔΟΣΕΙΣ ΞΑΝΑ Ο ΕΝΦΙΑ

Με το περυσινό πλάνο θα πραγματοποιηθεί τελικά η εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη νA καταβάλλεται μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και την τελευταία μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2018.
ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΟΥ ΜΕΧΡΙ 10.000 ΕΥΡΩ Επιπλέον, με άλλη τροπολογία, εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ θα πραγματοποιούνται άμεσα, εφόσον, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, το συνολικώς αιτηθέν ποσόν ανέρχεται μέχρι 10.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά δικαιούχο. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΑΠΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ

Το δυνατό μπουρίνι σε συνδυασμό με τον δυνατό αέρα, που πέρασε το πρωϊ της Πέμπτης από τα Φιλιατρά, προκάλεσε την πτώση δέντρου στην κεντρική πλατεία, δίπλα στην παιδική χαρά. Το ευτύχημα ήταν πως εκείνη την ώρα, λίγο μετά τις 08:30, δεν περνούσε κάποιος από το σημείο, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Παράλληλα το δέντρο την στιγμή της πτώσης του, έπεσε πάνω σε μία μουριά και συγκρατήθηκε, δίπλα από την πιάτσα των ταξί. Συνεργείο της Δ.Ε. Φιλιατρών απομάκρυνε το μεσημέρι το δέντρο και καθάρισε τα κλαδιά που σκορπίστηκαν στον χώρο.
Ευτυχώς έπεσε την στιγμή που δεν υπήρχαν παιδιά στην παιδική χαρά και δεν περνούσε κάποιος περαστικός από το σημείο, ενώ σε κάθε περίπτωση καλό είναι να καθαριστούν πλήρως οι χώροι που χρήζουν άμεσης προστασίας και φυσικά οι χώροι συνάθροισης στην πόλη...Οι φωτογραφίες είναι από το filiatranet.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟ

Τρεις μικροδορυφόροι, οι οποίοι «θα εξυπηρετούν ανάγκες του δημοσίου για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς για παρακολούθηση της Γης, για θέματα πολιτικής προστασίας και καιρικά φαινόμενα» θα κατασκευαστούν για λογαριασμό της κυβέρνησης από ισάριθμα ελληνικά πανεπιστήμια, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Η συμφωνία θα να υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου και του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου και τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πατρών.
Όπως δήλωσε ο κ. Παππάς «σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος κατασκευής συστήματος μικροδορυφόρων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα αυξήσει το εκτόπισμα της Ελλάδας στο διάστημα, θα βελτιώσει τη δυνατότητά μας στην παρατήρηση γης, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και βέβαια, θα έχουμε αποτελεσματική παρακολούθηση του φάσματος. »Ελληνικά πανεπιστήμια ξεκινούν από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση του πρότζεκτ.
Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία όχι μόνο μπορεί να επαναφέρει στη χώρα μας επιστήμονες αλλά και να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής κι απασχόλησης σε μια σειρά από οικονομικούς κλάδους. Οι εφαρμογές είναι απεριόριστες και νομίζουμε ότι είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί την Ελλάδα να τη βάλει στην τροχιά της νέας ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας αλλά κι εγχώριας παραγωγής υψηλής τεχνολογίας». Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ζητήσει να ενταχθεί το έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΘΕΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Ο Σύλλογος Κυπαρισσίων «Η Αρκαδιά» και το περιοδικό «Τριφυλιακή Εστία», συνεχίζοντας την προσπάθειά τους να φέρουν πιο κοντά τους συμπατριώτες μας στη στέρεη βάση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και των παραδόσεών μας, πραγματοποίησαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017, με μεγάλη επιτυχία, εκδήλωση – επίσκεψη - ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, μοναδικού ενδιαφέροντος και σπουδαιότητας.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο Ρούλα Τσατσάκου, τον Αντιπρόεδρο κ. Παναγιωτακόπουλο και το δραστήριο Δ.Σ. όπως τονίζουν "Είχαμε τη χαρά και την τιμή, και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, η παρουσίαση – ξενάγηση και συζήτηση να γίνει από τον αρχαιολόγο καθηγητή κ. Πέτρο Γ. Θέμελη, στον οποίο και οφείλουμε την ανάδειξη και την επιστημονική τεκμηρίωση όλου αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη, συζήτηση και φαγητό στο όμορφο και φιλόξενο χωριό Μαυρομμάτι, παρουσία αποδήμων και φίλων του πολιτισμού".
Αρχαία Μεσσήνη-Από το άρθρο του καθηγητή κ. Π. Θέμελη για την Τριφυλιακή Εστία
Ολόκληρο το άρθρο θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος της Τριφυλιακής Εστίας (Φθινόπωρο 2017)].
"Χάρη στις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας από το 1986 ως σήμερα και κυρίως τις αναστηλώσεις, η αρχαία Μεσσήνη, τραυματισμένη από τα στοιχεία της φύσης και τα χέρια των αδίστακτων μεταλλοκυνηγών του σκοτεινού Μεσαίωνα, σκεπασμένη κάτω από επιχώσεις πολλών μέτρων, ξαναβλέπει το φως, ζει μια δεύτερη ζωή στο σύγχρονο κόσμο. Δέχεται χιλιάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιλεγμένα θεάματα και ακούσματα μέσα στα αρχαία οικοδομήματα θέασης και ακρόασης. Εκτός από τις μεγάλες και συνεχείς χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού,  σημαντική είναι και η οικονομική συμβολή χορηγών στο έργο. 
Αυτό που χαρακτηρίζει σήμερα την αρχαία Μεσσήνη και τη διακρίνει από άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους είναι το στοιχείο της εξέλιξης, της σταδιακής αποκάλυψης, της ανάπλασης και της αναγέννησης. Εμφανίζεται κάθε μέρα με μια νέα, όλο και πιο ολοκληρωμένη μορφή. Τα περισσότερα μνημεία δημιουργήθηκαν από το μηδέν, ανασυγκροτήθηκαν μέσα από λιθοσωρούς. Το στοιχείο της εξέλιξης, του γίγνεσθαι και όχι του παγιωμένου αρχαιολογικού χώρου που χαρακτηρίζει την αρχαία Μεσσήνη αναδεικνύεται εναργέστερα μέσω των εικόνων. Πίσω από τις εικόνες βρίσκονται οι σταθεροί και άξιοι συνεργάτες μου, οι αρχαιολόγοι, οι έμπειροι συντηρητές και το ολιγάριθμο αλλά ικανότατο και αφοσιωμένο εργατοτεχνικό προσωπικό που απαρτίζεται αποκλειστικά από Μεσσήνιους. 
Η αρχαία Μεσσήνη, ως ένα αρχαιολογικό και οικολογικό πάρκο, έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική και πληρότητα χάρη στις δυνατότητες που προσφέρουν τα μεγαλειώδη αρχαιολογικά κατάλοιπα μιας αρχαίας πόλης (ευανάγνωστης και παιδευτικής), το αλώβητο φυσικό περιβάλλον, οι ήπια δομημένοι σύγχρονοι οικισμοί που την περιβάλλουν, καθώς επίσης οι μακρόχρονες επενδύσεις χρόνου και κόπου των τελευταίων τριών δεκαετιών με την οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Κράτους, των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και των χορηγών. Μια αρχαία πόλη αναγεννιέται μέσα από τα ερείπιά της, αναπλάθεται, ζει μια δεύτερη ζωή στο παρόν με τις αγορές, τα ιερά, τα μνημεία, τα τείχη και τα θέατρά της, συνεχίζει να φιλοξενεί ανθρώπους και ιδέες, έργα τέχνης και θεάματα, να δημιουργεί πολιτισμό.
Τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος που μας περιβάλλουν δεν είναι μονοσήμαντες οντότητες, μεταδίδουν σύνθετα νοήματα που μετασχηματίζονται καθώς διάφορες κοινωνικές ομάδες και άτομα συνδιαλέγονται καθημερινά μαζί τους, αναπτύσσοντας αμφίδρομες σχέσεις με διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις..." . 
Επιμέλεια ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ; ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

«Η έξοδος στις αγορές είναι η αρχή του τέλους της επιτροπείας» σχολίασε με χαρακτηριστικό τρόπο ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST. O
 Γιώργος Κατρούγκαλος με φόντο την εξέλιξη αυτή που καταγράφηκε μέσα στην εβδομάδα σημείωσε πως «...πρέπει να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας και αυτό περνάει από δύο δρόμους, από την ανάπτυξη - να έχουμε θέσεις εργασίας - και από την άλλη να υπάρχει και η δυνατότητα να δανειζόμαστε με τις δικές μας δυνάμεις και όχι να περιμένουμε με απλωμένα το χέρι». Ερωτώμενος για τα όσα στο παρελθόν η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε επικρίνει «…όταν ασκούσαμε κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά την ασκούσαμε γιατί ακριβώς θεωρούσαμε πως ήταν μια παραδομένη κυβέρνηση σε μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, του νεοφιλελευθερισμού. Οι δικές μας οι προσπάθειες έχουν την αντίθετη πολιτική στόχευση από αυτή που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση». Για το θέμα της οικονομίας ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως φαίνεται μια αλλαγή στα μακροοικονομικά μεγέθη «…οι αριθμοί έχουν βελτιωθεί, όμως, δεν έχει ακόμη φανεί αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου, δεν μεταφέρεται αυτόματα αυτή η αλλαγή», ενώ σχολίασε και το θέμα της ανεργίας και των θέσεων εργασίας που στην πλειονότητά τους χαρακτηρίζονται από τη μερική απασχόληση αναφέροντας πως «…κανείς δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει για την ανεργία όσο είναι στα πολύ υψηλά επίπεδα, όμως μειώθηκε κατά 6%. Οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν 2,5 χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης ισοφάρισαν τις θέσεις που χάθηκαν τα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης». 
Ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών για τους τόνους που ανεβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή ανέφερε πως «…δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον να συντηρήσουμε καμία τεχνητή πόλωση εμείς θέλουμε να αναδεικνύεται η ουσία των αντιθέσεων της πολιτικής μας που είναι για τους πολλούς με αυτήν του κ. Μητσοτάκη που είναι μια πολιτική για τους λίγους», ενώ για την κάλυψης της δημοσκοπικής... απόσταση σχολίασε πως υπάρχει «…μια αποστασιοποίηση σε ένα τμήμα του εκλογικού ποσοστού, όμως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν μεταφερθεί στη ΝΔ. Η δική μας πολιτική θα κατατείνει στο να μην υπάρχει αποχή και οι άνθρωποι αυτοί να πειστούν πως κάναμε το καλύτερο δυνατό και νομίζω πως θα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα στις εκλογές»
 Στα χαρακτηριστικά σημεία και η κάθετη απάντησή του πως θα συνεχίσει να πολιτεύεται στη Μεσσηνία. «Εγώ θεωρώ ιδιαίτερη τιμή που είμαι βουλευτής Μεσσηνίας. Η τιμή αυτή μου επιφυλάχθηκε από τον Πρωθυπουργό χωρίς να εκτεθώ σε σταυρό στις προηγούμενες εκλογές. Θεωρώ αυτονόητη ηθική υποχρέωσή μου να είμαι υποψήφιος. Δεν διανοούμαι να είμαι υποψήφιος σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή εκτός από τη Μεσσηνία».

Ταμεία: Εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων 2 στους 3

Η έκθεση του δεύτερου τριμήνου 2017 που δημοσίευσε χθες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά αλλά και ενός φαινομένου που δεν ξεκίνησε κατά την κρίση –από το σύνολο των οφειλών μόνο το 18,68% ή 4,35 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να μην καταβάλλουν εισφορές από το 2010 και μετά– και το οποίο δύσκολα θα περιοριστεί εν μέσω αυτής. Αδυναμία άντλησης νέων εσόδων από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις οφειλών καθώς και κόπωση των μέχρι πρότινος συνεπών ασφαλισμένων, κυρίως λόγω των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών και φόρων, καταδεικνύει η νέα αύξηση, κατά 827.180.068 ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, που εκτόξευσαν τα συνολικά χρέη σε 23,3 δισ. ευρώ. 
Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα σε ένα τρίμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευθεί στο ΚΕΑΟ αυξήθηκαν κατά 827,1 εκατ. ευρώ, φθάνοντας έτσι τα 23,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν νέα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του 2017. Συνολικά, 533,7 εκατ. ευρώ αφορούν αύξηση στις κύριες οφειλές και τα 293,4 ευρώ προήλθαν από αυξήσεις στα πρόσθετα τέλη. Μάλιστα, το ΚΕΑΟ ενέταξε για πρώτη φορά, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, 205.980 οφειλέτες που βρίσκονταν στα μητρώα των Ταμείων, με συνολικές οφειλές ύψους 473,4 εκατ. ευρώ. Η έκθεση δείχνει επίσης και την αποτυχία των μαζικών ρυθμίσεων οφειλών, όπως αυτές εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. 
Είναι ενδεικτικό ότι από τους συνολικά 203.724 οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις, στο τέλος Ιουνίου μόλις οι 57.217 συνέχιζαν να τις εξυπηρετούν, καταβάλλοντας δόσεις και τρέχουσες εισφορές, ακόμη κι αν οι δόσεις ήταν πολύ χαμηλές. Βάσει των στατιστικών στοιχείων, από τις 42.979 οφειλέτες που συνολικά έχασαν την πιο πρόσφατη και πιο ευνοϊκή ρύθμιση της «νέας αρχής» που έγινε γνωστή ως η ρύθμιση των 100 δόσεων (ν.4321/2015), το 68% είχε δόση από 50 έως 300 ευρώ τον μήνα. Συνολικά, από τους 77.227 οφειλέτες που εντάχθηκαν με οφειλές 3,2 δισ. ευρώ, απεντάχθηκαν τα 2/3. 
Μάλιστα, υπό τον φόβο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και της ενεργοποίησης των υπόλοιπων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κάποιοι από αυτούς, 7.152 έχουν επανενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Συνολικά, σε ρύθμιση παραμένουν μόλις 1,8 δισ. ευρώ. Ετσι εξηγείται άλλωστε και η σχετικά χαμηλή εισπραξιμότητα του ΚΕΑΟ. Μόνο κατά το β΄ τρίμηνο του 2017 εισπράχθηκαν 223,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 60% ή 134.515.081 ευρώ προήλθε από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Καθημερινή

ΣΤΑ 4 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ!

Βγαίνει ο Ιούλιος, η συγκοµιδή της νέας χρονιάς πλησιάζει και οι τιµές κινούνται πέριξ των 4 ευρώ σε όλες τις ελαιοκοµικές ζώνες. Για τη νέα σεζόν, αν και νωρίς για συµπεράσµατα, όλα συνηγορούν, ότι εκλείπει σοβαρός λόγος µείωσης των τιµών, παρά µόνο παγίωσης ή ανόδου, αφού αναµένεται ελλειµµατική παραγωγή στη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα, πληθαίνουν οι περιοχές µε ζηµιές από τον καύσωνα σε ξερικούς ελαιώνες, αλλά και τοπικά από χαλάζι κι ανέµους. Σε επίπεδα άνω των 4 ευρώ το κιλό αναρριχήθηκαν οι τιµές παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιολάδου, εν µέσω θέρους κι ως αποτέλεσµα κυρίως των προβλέψεων για µια ελλειµµατική νέα σεζόν λόγω ξηρασίας στη λεκάνη της Μεσογείου.
Το δικό τους ρόλο στην διαµόρφωση των τιµών παίζουν και οι ζηµιές από τις χαλαζοπτώσεις και τις ανεµοθύελλες που έπληξαν πρόσφατα ελαιοπαραγωγικές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία και η Αχαία, της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, των Ιόνιων Νήσων και της Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριµένα τώρα και µε βάση το ρεπορτάζ της Agrenda από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές ζώνες της χώρας, ακόµα και σε περιοχές, όπως ο νοµός Μεσσηνίας, όπου κινούνταν σαφώς χαµηλότερα όλους τους προηγούµενους µήνες απαρχής σεζόν, οι τιµές για το ποιοτικό ελαιόλαδο (0,3 βαθµούς) ξεπέρασαν το καλοκαίρι τα 4 ευρώ το κιλό.

Μάχη στις σχολές ΑΕΙ-Καλύτερα οι σχολές των ΤΕΙ

Παρά τις κακές αποδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης οι σχολές υψηλής ζήτησης στα Πολυτεχνία κρατάνε τις βάσεις τους, το ίδιο και οι Ιατρικές και οι Νομικές σχολές, ενώ αυξάνονται και οι βάσεις στα ΤΕΙ που αφορούν σε παραϊατρικές και πολυτεχνικές ειδικότητες καθώς εξασφαλίζουν πιο γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση. Την ίδια ώρα στην περιφέρεια φαίνεται ότι τα Παιδαγωγικά Τμήματα φαίνεται με βάση την εκτίμηση των βάσεων να εκτινάσσονται στα ύψη ανεβαίνοντας ως και 1.500 μόρια.
Μικρότερη μεταβολή αναμένεται στο τμήμα του ΕΚΠΑ με τη βάση να ανεβαίνει κατά 630 μόρια, ενώ σε Ιωάννινα η σχολή Νηπιαγωγών αναμένεται να εκτιναχθεί 1.200 μόρια και το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Ρόδου περισσότερα από 1.300 μόρια. Οι οικονομικές σχολές κεντρικών Ιδρυμάτων αναμένεται να έχουν νέα πτώση, όπως αυτή του ΟΠΑ με πτώση άνω των 600 μορίων, ενώ η Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης του ΠΑΠΕΙ αναμένεται να πέσει πάνω από 700 μόρια. Οι σχολές πληροφορικής σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πειραιά αναμένεται να έχουν πτώση άνω των 450 μορίων.
Αντίθετα οι Ιατρικές σχολές αναμένεται να έχουν μικρή άνοδο μεταξύ 80 και 100 μορίων, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία από τις βαθμολογίες των υποψηφίων. Στα Πολυτεχνία, στην Αθήνα η σχολή Αρχιτεκτόνων αναμένεται να έχει πτώση περί τις 250 μονάδες, ενώ η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θα έχει πτώση λίγο πάνω από 100 μόρια. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις πολυτεχνικές σχολές της περιφέρειας, ωστόσο οι βάσεις δεν δείχνουν να μειώνονται πολύ. Για παράδειγμα οι σχολές Ηλεκτρολόγων σε Πάτρα, Χανιά και Ξάνθη αναμένεται να έχουν πτώση από 280 ως 350 μόρια.

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΕΡΧΕΤΑΙ η εκπτωτική βραδιά στην Κυπαρισσία με πρωτοβουλία του τοπικού εμπορικού Συλλόγου της πόλης, ενώ αξίζει να θυμίσουμε το θερινό ωράριο που ισχύει από καιρό στα καταστήματα της περιοχής μας..
Φέτος φυσικά αναμένονται εκπλήξεις στις εκδηλώσεις που έχουν ετοιμαστεί από τον δραστήριο εμπορικό σύλλογο σε κάθε γωνιά της πόλης...

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Η διαρκής άνοδος του ελληνικού τουρισμού δίνει ώθηση και στην ελληνική αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τις εξοχικές κατοικίες, γράφει σε ανταπόκρισή της από την Ελλάδα η Handelsblatt. Όπως σημειώνει η οικονομική εφημερίδα, «η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στα πάνω της ως τουριστικός προορισμός. Αυτό βοηθά και την αγορά εξοχικών κατοικιών, παρατηρούν κτηματομεσίτες και εργολάβοι». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας του Ντύσελντορφ μίλησε μεταξύ άλλων με τον Γιώργο Πετρά, γεννημένο στη Στουτγάρδη κτηματομεσίτη, ο οποίος «επέστρεψε στην πατρίδα του πατέρα του» στην αρχή της κρίσης, το 2010, για να αναλάβει στη Ρόδο τη διεύθυνση της γερμανικής κτηματομεσιτικής εταιρείας Engel & Völkers. Λίγο μετά την άφιξή του, «η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η αγορά ακινήτων κατέρρευσε. Όμως μετά από επτά ταραχώδη χρόνια ο Πετράς είναι πεπεισμένος ότι «αφήσαμε την κρίση πίσω μας, κινούμαστε πάλι ανοδικά!»», γράφει η Handelsblatt.
 Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα κινείται για τρίτη κατά σειρά χρονιά προς ένα τουριστικό ρεκόρ, εκτιμώντας ότι αυτό οφείλεται βεβαίως και στις δυσμενείς εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία και στις χώρες της βόρειας Αφρικής. Όπως σημειώνεται, από την τουριστική άνοδο στην Ελλάδα «δεν επωφελούνται μόνο οι έλληνες ξενοδόχοι και εστιάτορες. «Και η αγορά της δεύτερης κατοικίας παίρνει νέα ώθηση χάρη στον τουρισμό», λέει ο κτηματομεσίτης. Το γεγονός ότι η Αθήνα μπόρεσε να εκδώσει ξανά για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια ένα ομόλογο στην κεφαλαιαγορά, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ακόμη ένα δείγμα για το ξεκίνημα μιας ανάκαμψης. Ο κτηματομεσίτης είχε στο πρώτο μισό του 2017 60% μεγαλύτερη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΑ 2 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ με υλικοτεχνική υποδομή τα 2 Νοσοκομεία της Μεσσηνίας καθώς θα εξασφαλιστεί ιατρικός και μηχανολογικός εξοπλισμός για την επίτευξη των αναγκών των 2 ιδρυμάτων με από απόφαση που υπέγραψε το υπουργείο Υγείας. Η συγκεκριμένη πίστωση συνολικού ύψους 560.000 ευρώ αφορά αιτήματα που είχαν υποβληθεί από τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας με άμεση χρηματοδότηση μέσα από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, προκειμένου να αναρτηθούν οι νέοι διαγωνισμοί που θα προμηθευτούν από εταιρίες ιατρικού εξοπλισμό ως το φθινόπωρο.
Πιο αναλυτικά για το Νοσοκομείο Καλαμάτας με βάση την ανάλυση του έργου στο πρόγραμμα Διαύγεια, θα γίνει προμήθεια ενός συστήματος επεξεργασίας νερού (80.000 ευρώ), 7 σκιαλυτικών λυχνιών με δορυφόρο, τύπου led (140.000 ευρώ), ενός τομογράφου οπτικής συνοχής – OCT (80.000 ευρώ) κι ενός νευροχειρουργικού μικροσκοπίου (150.000 ευρώ), ενώ για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας προβλέπεται η προμήθεια ενός υπερηχοτομογράφου γενικής χρήσης (110.000 ευρώ). Να σημειωθεί ότι υπάρχει ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου -με την οποία παράλληλα εκφράζονται ευχαριστίες προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου- όπου τονίστηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί ο εξοπλισμός δύο συστημάτων υπερηχογραφίας καρδιολογικής χρήσης, τριών συστημάτων βιντεολαπαροσκόπησης και ενός ενδοσκοπικού πύργου ΩΡΛ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Peter Koenig: Λαέ της Ελλάδας – Ξυπνήστε επιτέλους!

Το κείμενο του Peter Koenig, είναι κάτι παραπάνω από μια επιστολή. 
Αποτελεί ένα μανιφέστο απελευθέρωσης της χώρας. 
Ένα πραγματικό «Θούριο» αλλά και ένα δριμύ «κατηγορώ» ενάντια στο τυραννικό πλέγμα των πιστωτών και ενάντια στην υπόδουλη πολιτική τάξη της χώρας. 
«Σας σφάζουν μπροστά στα μάτια του Πλανήτη και κανείς δεν λέει κουβέντα. Πρώτα από όλα η ελίτ της Ελλάδας. Και η κυβέρνησή σας. Λίγοι, αλλά πολλοί λίγοι, επιτρέπουν την σφαγή γιατί δεν τους αφορά. Έχουν τυφλωθεί από την απατηλή λάμψη του ευρώ και τη συμμετοχή στην προνομιούχα τάξη των ευγενών Ευρωπαίων.
Λαέ της Ελλάδας! – Ξυπνήστε.
Πάρτε τα πράγματα στα χέρια σας. Μην πιστεύετε τους πολιτικούς σας, τα μίντια σας! Αποχωρήστε από αυτήν την εγκληματική οργάνωση που αποκαλείται Ευρωπαϊκή Ένωση και από αυτό το απατεωνίστικο δυτικό νομισματικό σύστημα που σας πνίγει μέχρι θανάτου. Πάρτε πίσω την κυριαρχία σας, το νόμισμά σας
Παύτε να πληρώνετε το χρέος σας- η δύση δεν μπορεί να κάνει τίποτα ενάντια σε αυτό. Δεν μπορεί να κάνει, αν λειτουργείτε τη χώρα σας με τις δικές σας δημόσιες τράπεζες και το δικό σας χρήμα, βαθμιαία αλλά με βεβαιότητα ανοικοδομώντας μια κατεστραμμένη οικονομία. Η εκπλήρωση του χρέους είναι διαπραγματεύσιμη. Τα παραδείγματα αφθονούν σε όλο τον κόσμο. Η Αργεντινή είναι ένα από τα πιο πρόσφατα. Ακόμη κι η Γερμανία επαναδιαπραγματεύθηκε το διεθνές της χρέος το 1952 με τη Συμφωνία του Λονδίνου για το εξωτερικό γερμανικό χρέος.
Λαέ της Ελλάδας, αφυπνιστείτε για το τι συμβαίνει. ΜΗ ΔΕΧΤΗΤΕ αυτό που η κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες και η τρόικα κάνουν σε ΣΑΣ και στη χώρα ΣΑΣ. Απεναντίας ζητήστε το GREXIT ως μια εντελώς νομιμοποιημένη συνέχεια στη ΔΙΚΗ ΣΑΣ θριαμβευτική ψήφο για το όχι σε νέα προγράμματα «διάσωσης» μέσα από την λιτότητα που επιβάλλει η τρόικα.
Εάν το κάνετε, γρήγορα θα δείτε το φως στο τέλος του τούνελ – ένα φως που έχει κρυφτεί για πάρα πολύ καιρό από την Γερμανία και τους γκάνγκστερ της τρόικα και την δική σας κυβέρνηση.
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών WolfgangSchauble προσπαθεί ακόμα να μπλοφάρει τους Έλληνες και να εντυπωσιάσει τον υπόλοιπο κόσμο απειλώντας την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ. Κάθε υγιής κυβέρνηση θα μετέτρεπε αυτή την απειλή σε δική της πρωτοβουλία και θα εγκατέλειπε το απολιθωμένο τέρας που καλείτε Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με το ψευδές και απατηλό κοινό νόμισμα που καλείτε ευρώ. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα, στην Ελλάδα βασιλεύει η νοσηρότητα.
Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην νοσηρότητα της τρόικα με νοσηρή υποτέλεια συγκεκριμένα με πλήρη συμμόρφωση – για την καταστροφή εκατομμυρίων αποστερημένων και σκλαβωμένων συμπατριωτών της. Κανείς δεν κραυγάζει, κανείς δεν φωνάζει, κανείς δεν επαναστατεί, κανείς δεν παίρνει τους δρόμους, κανείς δεν μπλοκάρει τους δρόμους, τις γέφυρες, τους σιδηροδρόμους για μέρες ή και βδομάδες, κανείς δεν εμποδίζει το συνεχιζόμενο εμπόριο των ξένων επιχειρηματιών με ότι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία της ΔΙΚΗ ΣΑΣ χώρας. Κανείς. Αυτό δεν είναι για να κατηγορήσουμε τον έλληνα που έχει να παλέψει για την στοιχειώδη επιβίωση, που έχει να βρει τρόπους για να θρέψει τα παιδιά και τις οικογένειες, αλλά το «κατηγορώ» απευθύνεται στη συμμορία του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα και σε όλη την αφρόκρεμα της Ελλάδας, στα μίντια και στους βουλευτές που απλώς παρακολουθούν τον τρόμο – αλλά στέκονται παράμερα. Καμία δράση. Βλέποντας την Ελλάδα – τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ χώρα, Λαέ της Ελλάδας! – να αιμορραγεί μέχρι θανάτου.
Χρειάζεται αφύπνιση, το πρόβλημα δεν είναι για χρέη και διασώσεις. Εάν σας λένε ότι η «κρίση χρέους» της Ευρώπης είναι λάθος της Ελλάδας και ότι μια νέα κρίση κυοφορείται εξαρτώμενη από το πόσο καλά η Ελλάδα θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της επόμενης διάσωσης – είναι ένα εξωφρενικό ψέμα. Αυτή την κρίση μηχανεύτηκαν η ίδια η ευρωπαϊκή ολιγαρχία, οι διάφορες «GoldmanSachs» που καθοδηγούνται από την Αμερικάνική Κεντρική Τράπεζα, που διαχειρίζονται την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του MarioDraghi, ενός πρώην στελέχους τηςGoldmanSachs- αυτοί ντεφάκτο διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή οικονομία.
Γιατί θέλουν την Ελλάδα κάτω από τις μπότες τους; Επειδή θέλουν μια υποτελή Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι σε μια εξαιρετικά στρατηγική γεωγραφική περιοχή στο σταυροδρόμι δύσης και ανατολής. Η Ελλάδα είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ. Ίσως η δεύτερη πιο σπουδαία χώρα του ΝΑΤΟ, μετά την Τουρκία λόγω της στρατηγικής της θέσης. Δεν θέλουν η Ελλάδα να κυβερνάται από μια αριστερή κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αριστερά. Είναι τόσο νεοφιλελεύθεροι όσο φαίνονται. Οι κυρίαρχοι του πλανήτη θέλουν αλλαγή καθεστώτος – την καλή παλιά αλλαγή καθεστώτος που απειλεί όσους δεν γονατίζουν μπροστά στους κανόνες της δύσης. Ακριβώς τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει προς τα πίσω για να ευχαριστήσει τους κυρίους του χρήματος και να αφήσει το λαό της Ελλάδας να ταπεινώνεται και να κατακρημνίζεται σε βαθμό αθλιότητας.
Αυτό που επιδιώκει η Ουάσιγκτον και οι μαριονέτες των Βρυξελλών είναι μια Ελλάδα που συμμορφώνεται, που ποτέ δεν θα αμφισβητήσει το ρόλο της στο ΝΑΤΟ, ποτέ δεν θα αμφισβητήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποτέ δεν θα αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις στο ευρώ και ποτέ δεν θα αμφισβητήσει τη διείσδυση των ΗΠΑ στη Μεσόγειο πλούσια σε υποθαλάσσιους υδρογονάνθρακες και ορυκτά. Το ίδιο ισχύει, με την ευκαιρία, επίσης με την Ιταλία και την Ισπανία, επίσης παράλιες χώρες της Μεσογείου. Οι κυβερνήσεις τους ήδη με εξωτερική παρέμβαση (ΗΠΑ,Ε.Ε.) έχουν μεταμορφωθεί σε δεξιά, νεοφιλελεύθερα, συμμορφωμένα ανδρείκελα.
Η αδράνεια της ελληνικής ολιγαρχίας και της κυβέρνησης είναι ασυγχώρητες. Αυτό είναι σύνδρομο της Στοκχόλμης στα χειρότερά του. Υποταχτικοί στο δήμιο μέχρι να χωριστούν από το θάνατο. Κι ο θάνατος υπό την μορφή της ολικής καταστροφής, της ολικής λεηλασίας, της ολικής σκλαβιάς δεν είναι μακριά.
Λαέ της Ελλάδας, θέλετε να συνεχίσετε αυτόν τον δρόμο της υποδούλωσης από μια αρπακτική αυτοκρατορία που τελικά ελέγχει κάθε κίνηση που κάνετε;
Ή θέλετε να ανακτήσετε την κυριαρχία σας, το νόμισμά σας και να είστε αποδεσμευμένοι από τις υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και να ξεκινήσετε από την αρχή, όπως ο ευγενής και σοφός ελληνικός λαός που έφερε την Δημοκρατία στον κόσμο περίπου 2500 χρόνια πριν; Σίγουρα η Ελλάδα έχει ακόμα οραματιστές και την σοφία να ξαναφτιάξει την Δημοκρατία. Θυμηθείτε, ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφική μας θέση – το μέλλον είναι αναμφισβήτητα στην Ανατολή.
Ζήτω η Ελλάδα!
Ζήτω ο ελληνικός λαός!
(Από το κείμενο έχουν παραλειφθεί τμήματα τα οποία ενημερώνουν τους ξένους αναγνώστες για τις εξελίξεις στην Ελλάδα από το 2009 μέχρι σήμερα, που μας είναι εντελώς γνωστές).

iskra

Μετρητά τέλος! Με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες πληρωμές φόρων

Συναλλαγές αξίας 55 δισ. ευρώ έγιναν το 2016 μέσω καρτών πληρωμής, με την κρίση και τα capital controls να προσαυξάνουν κατά 2 δισ. ευρώ μέσα σε μία χρονιά τις συναλλαγές με "πλαστικό" χρήμα. Την ίδια στιγμή, οι πιστωτικές κάρτες που γνώριζαν δόξες τις εποχές των παχιών αγελάδων, έχουν πλέον ως μόνο λόγο ύπαρξης τις πληρωμές φόρων, ενώ οι χρεωστικές κάρτες υποκαθιστούν ολοένα και περισσότερο τα μετρητά, ακόμη και για συναλλαγές μικρών ποσών. Η μέση αξία ανά συναλλαγή με κάρτες το 2016 υποχώρησε στα 108 ευρώ από 140 ευρώ το 2015, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 22%.
 Όπως πιστοποιείται από την επισκόπηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που δημοσίευσε η ΤτΕ, η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών τον Ιούνιο του 2015 και η συνεχιζόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχουν αλλάξει άρδην, και συνεχίζουν να το κάνουν, τον τρόπο πληρωμών. Και αυτό δεν αφορά μόνο στην ολοένα και μεγαλύτερη χρήση του "πλαστικού" χρήματος, αλλά και στο πώς χρησιμοποιείται πλέον η κάθε κάρτα. Στο πλαίσιο αυτό, η κρίση "σβήνει" τις πιστωτικές κάρτες και ανεβάζει τις χρεωστικές, τις προπληρωμένες και τις κάρτες αναλήψεων. Το 2016 ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με το 2015, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2016 να κυκλοφορούν 15 εκατομμύρια κάρτες. Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε στις 513 εκατ. συναλλαγές από 381 εκατ. συναλλαγές που διενεργήθηκαν το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35%. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 26% και ανήλθε σε 34 συναλλαγές ανά κάρτα από 27 συναλλαγές το 2015.
Όσο για την αναλογούσα αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ανήλθε στα 55 δισ. ευρώ από 53 δισ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4%. Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε κατά 1% σε 3.704 ευρώ το 2016 από 3.742 ευρώ το 2015. Η έξαρση στην έκδοση καρτών που σημειώθηκε μεταξύ β΄ και α΄ εξαμήνου του 2015, οπότε η επιβολή των capital controls οδήγησε σε αύξησή τους κατά 11,26%, προκειμένου οι συναλλασσόμενοι να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες διενέργειας των πληρωμών, έχει εξομαλυνθεί έκτοτε. Έτσι, η μεταβολή μεταξύ α΄ εξαμήνου 2016 και β΄ εξαμήνου 2015 κυμάνθηκε στο +3%, ενώ ο αριθμός των καρτών το β΄ εξάμηνο του 2016 αυξήθηκε κατά 1,8% συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο του ίδιου έτους. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα για τις πιστωτικές κάρτες.

Από το χωράφι...στον τουρισμό η ελληνική παραγωγή!

Αναμφισβήτητα, ο πλέον σημαντικός κλάδος στη χώρα μας στην παρούσα φάση είναι ο τουρισμός. Συνεισφέροντας άμεσα το 7,5% του ΑΕΠ της χώρας το 2016, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αγγίζοντας το 2027, σε μια δεκαετία από σήμερα, το 9,6% του ΑΕΠ, με βάση τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του World Travel & Tourism Council για το 2017.
Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, πέρα από την άμεση συνεισφορά, η έμμεση αγγίζει για το 2016 το 18,6% του ΑΕΠ. Η επιρροή αυτή σχετίζεται με τη χρήση προϊόντων και υπηρεσιών απαραίτητων για την εξυπηρέτηση του κλάδου, την κατανάλωση που προκαλείται από τους επισκέπτες, τις επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά και τις δημόσιες δαπάνες. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, φαίνεται ότι, στη χώρα μας, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη από την άμεση συνεισφορά.
Το μέγεθος αυτό είναι ενδεικτικό της συσχέτισης που έχει ο τουρισμός με την ώθηση της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης. Συνεπώς, η μεγιστοποίηση αυτού του πολλαπλασιαστή, επηρεάζοντας τόσο τις επενδύσεις, όσο και την αλυσίδα αξίας που συνδέεται με τον τουρισμό είναι ένα από τα στοιχήματα που οφείλουμε να ποντάρουμε.

Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργεί σε σχολεία

Διάταξη, στο νέο νομοσχέδιο  του Υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προβλέπει ότι  όταν συντρέχουν ιδιαίτερες ανάγκες στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ή κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής και συναισθηματικής στήριξης μαθητών, μέλη Ε.Ε.Π. που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ23 Ψυχολόγων και ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών μπορεί να ασκούν καθήκοντα σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Ειδικότερα η διάταξη αναφέρει:
 «1.β. Μέλη Ε.Ε.Π. που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ23 Ψυχολόγων και ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών μπορεί να ασκούν καθήκοντα σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερες ανάγκες στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ή κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής και συναισθηματικής στήριξης μαθητών.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται τα καθήκοντα των ανωτέρω μελών Ε.Ε.Π. στις σχολικές μονάδες γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΑΟΚ: συλλυπητήρια για τον χαμό του Γιάννη Πετρόγιαννη

Συλλυπητήρια ανακοίνωσε εξέδωσε η διοίκηση της Κυπαρισσίας για τον άδικο χαμό του ποδοσφαιριστή Γιάννη Πετρόγιαννη. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Το Δ.Σ και οι αθλητές του Α.Ο Κυπαρισσίας εκφράζουμε προς την οικογένεια, τους οικείους και την ομάδα του εκλιπόντος ποδοσφαιριστή Γιάννη Πετρόγιαννη, την βαθιά οδύνη και τα θερμά μας συλλυπητήρια»

2 ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ- ΠΥΡΓΟΥ , ΚΛΟΠΗ ΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ ΛΗΣΤΕΙΑΣ

ΠΛΟΥΣΙΟ το αστυνομικό δελτίο καθώς είχαμε 2 τροχαία σε διάστημα λίγων ωρών στην επικίνδυνη εθνική οδό Κυπαρισσίας- Πύργου που έχει χαρακτηριστεί καρμανιόλα από τους αρμόδιους φορείς καθώς ουδέποτε έγινε βελτίωση του οδικού άξονα. Μαζί με όλα αυτά έχουμε και μια εξιχνίαση κλοπής στην Τριφυλία, αλλά και την σύλληψη Αλβανού αλλοδαπού που έκλεψε δεκάδες κιλά ελαιολάδου.
Πιο αναλυτικά εκτός πορείας βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ένα αγροτικό αυτοκίνητο που οδηγούσε νεαρός όταν προσέκρουσε στο κιγκλίδωμα, με αποτέλεσμα να υπερκεράσει το κιγκλίδωμα και να βρεθεί σε παρακείμενο ελαιοπερίβολο. Το περιστατικό συνέβη την ώρα που ο δρόμος είχε σχετικά μέτρια κίνηση στον οδικό άξονα Κυπαρισσία – Καλό Νερό στο ρεύμα προς Καλό Νερό.Το όχημα, εξετράπη της πορείας του για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Ωστόσο σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες δεν υπάρχουν σοβαορί τραυματισμοί.
ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό συνέβη το πρωί της Παρασκευής  στην Ε.O. Πύργου – Κυπαρισσίας στο ύψος των πρατηρίων υγρών καυσίμων κοντά στην διασταύρωση του Επιταλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com , κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ένα forthg;aki  ιδιωτικής εταιρείας συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ένα ΙΧ, με αποτέλεσμα το πρώτο να αναποδογυρίσει. Από την σύγκρουση τραυματίστηκαν 3 άτομα όπου και διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο του Πύργου. Τα αίτια της πρόκλησης του ατυχήματος διερευνώνται από την Τροχαία Πύργου και είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε θύματα.
ΕΚΛΕΨΑΝ ΛΑΔΙ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ 
Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 360 κιλά λάδι είχε κλέψει 49χρονος Αλβανός από τον Πύργο Ηλείας που συνελήφθη από άνδρες του ΑΤ Τριφυλίας στην Κυπαρισσία ενώ μετέφερε τα κλοπιμαία. Ο δράστης είπε ότι είχε αγοράσει το λάδι από αλλοδαπούς στην περιοχή των Γαργαλιάνων, αλλά δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.
Οι αστυνομικοί είχαν σταματήσει το ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας VW Polo στην Κυπαρισσία για έλεγχο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο. Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν τα κλοπιμαία και εφόσον δεν υπήρξαν εξηγήσεις ακολούθησε η προσαγωγή του και του ασκήθηκαν κατηγορίες για κλοπή και για διάθεση προϊόντος εγκλήματος.
ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΕ ΚΛΟΠΗ
Εξιχνιάστηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας, μία (1) περίπτωση κλοπής σε οικία ημεδαπής, που είχε γίνει την 25.7.2017, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός (1) 25χρονου ημεδαπού για κλοπή. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Πυρηνελαιουργεία Μελιγαλα - Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης

Η διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σταθερά με τους πυρηνελαιουργούς της ΒΙΠΕ – Μελιγαλά σε βάρος των κατοίκων της περιοχής. Οι ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων δεν παίρνουν κανένα μέτρο ασφάλειας (φίλτρα κτλ) παρά το ότι απέχουν 200 μέτρα μόνο από τον Μελιγαλά. Στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους δεν διστάζουν να παίζουν με τη  ζωής των εργαζόμενων και των περιοίκων.
Αυτή την αθλιότητα η Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου τη γνωρίζει και σταθερά από το 2011 όχι μόνο τη συγκαλύπτει αλλά τη στηρίζει κιόλας. Παρά τη σωρεία των παραβάσεων στη λειτουργία των πυρηνελαιουργίων και τις παράνομες επεκτάσεις τους, γνωμοδοτούσαν πάντα θετικά για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Είναι χαρακτηριστικές οι παρακάτω μεθοδεύσεις:
·          Στις 26-1-2011 ανέβαλαν τη συζήτηση της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για παραπέρα μαγειρέματα αφού οι υπηρεσίες πιστοποιούσαν πάνω από 25 σοβαρές παραβάσεις και σωρεία μικρότερων. Το ίδιο έκαναν και στις 12-9-2011 και παράπεμψαν το θέμα στο συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης.
·          Στη συνεδρίαση του Πε.Συ. της 17-10-2011 έβαλαν για συζήτηση εκτός Ημερήσιας Διάταξης ΜΠΕ για την μηχανολογική και κτιριακή επέκταση πυρηνελαιουργείου στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά τη στιγμή που οι εκθέσεις αυτοψίας των υπηρεσιών βεβαίωναν ότι οι επεκτάσεις αυτές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί Χωρίς προσχήματα και παρά τις έντονες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων με τις πόρτες κλειστές και τα ΜΑΤ να κρατούν τον κόσμο απέξω, ψήφισαν θετικά υπέρ της ΜΠΕ για  ένα έργο που είχε ήδη εκτελεστεί, δηλαδή το νομιμοποίησαν εκ των υστέρων.
·          Στη συνεδρίαση του Πε.Συ. 6-2-2012 συζητήθηκε το αίτημα του Δήμου Οιχαλίας για προσωρινή παύση των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά γιατί η κατάσταση είχε γίνει αφόρητη, όχι μόνο αρνήθηκαν να πάρουν μέτρα αλλά δεν δέχτηκαν ούτε καν την επιβολή των προστίμων που πρότειναν οι υπηρεσίες με τον αστείο ισχυρισμό ότι τα πρόστιμα δεν αποτελούν λύση.
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα και χειροτερεύει συνέχεια.
Τώρα που οι μετρήσεις από το Δημόκριτο και άλλα εργαστήρια πιστοποιούν τεράστιες υπερβάσεις σχεδόν σε όλο το φάσμα των ρυπαντικών παραγόντων, αντί να πάρουν μέτρα εισηγήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση  του ΠΕΣΥ 24-7-2017 ένα ευχολόγιο για να το απευθύνουν στην κυβέρνηση.
Οι πυρηνελαιουργοί αντέδρασαν ακόμη και στο ευχολόγιο και η Διοίκηση της Περιφέρειας με πρωταγωνιστή τον κύριο Τατούλη έσπευσε με εκφυλιστικές διαδικασίες να συμμορφωθεί.
Ο Περιφερειάρχης ήρθε στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ μόνο για το θέμα των  πυρηνελαιουργείων και μάλιστα πριν από το τέλος της συζήτησης, έκανε στους συνήθεις 14 πιστούς του πρόταση που απηχούσε τις θέσεις των  πυρηνελαιουργών και αποχώρησε.
Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ σε ρόλο Βελιγκέκα έδωσε απεριόριστα το χρόνο στον εκπρόσωπο των πυρηνελαιουργών και δεν άφησε τους επιστήμονες υπηρεσιακούς παράγοντες να ενημερώσουν σωστά το Συμβούλιο.
Η κυρία Νικολάκου δεν έκανε μόνο βολικές ερωτήσεις στον κύριο εκπρόσωπο αλλά διέκοπτε τους πάντες, κυρίως τους υπηρεσιακούς παράγοντες όταν έκρινε ότι δεν πρέπει να ακουστούν ορισμένα πράγματα.
Έτσι με τον ελάχιστο και μαγικό πλέον αριθμό των 14ων θετικών ψήφων πάρθηκε άλλη μια βρώμικη απόφαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των  πυρηνελαιουργών και στοχεύει να αμβλύνει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων που έχει πλέον κορυφωθεί από τις πολύχρονες συνέπειες στην υγεία τους και το περιβάλλον.
Καλούμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια και να οργανώσουν την πάλη τους.
Να διεκδικήσουν:
Το κράτος να επιβάλλει συγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές στα πυρηνελαιουργεία  που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντας, την υγεία και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων και των κάτοικων της περιοχής.

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ..ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ

ΣΕ εξέλιξη βρίσκεται το έργο της αποκατάστασης για το περίφημο Μπαλκόνι της Αρκαδιάς που αφορά τον τοίχο αντιστήριξης που βρίσκεται στην πλατεία της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας ώστε να αποπερατωθεί από τα συνεργεία του Δήμου πιθανόν ως το τέλος Ιουλίου
Το συγκεκριμένο έργο στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας ολοκληρώνεται με την αυτεπιστασία του Δήμου ιδίως με την αρωγή του ανθρώπινου δυναμικού που συμβάλλει στην υποδομή και τα δομικά στοιχεία της στήριξης του τσιμεντένιου τοίχου που έχει προχωρήσει αρκετά ώστε με το σκυρόδεμα να ολοκληρωθεί η κατασκευή. Η εκπόνηση του έργου ήταν σχετικά δύσκολη καθώς απαιτούσε την εσκαφή του υποβάθρου ώστε να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης στο συγκεκριμένο σημείο. ΓΙΑΝ. ΜΠ.

ΔΙΟΝΣΙΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ"

ΕΝΑ διάσημο προσκεκλημένο είχε η περιοχή της Ελαίας Τριφυλίας στα πλαίσια εορτασμού των 60 χρόνων του Προσκοπικού Συστήματος Πελοποννήσου από την Πάτρα στην εορτή λήξης της περιόδου κατασκήνωσης. Μεταξύ άλλων στις βραβεύσεις διακεκριμένων οδηγών του Προσκοπισμού βραβεύτηκε από τους φορείς ο διάσημος Έλληνας φυσικός και αστρονόμος Διονύσιος Σιμόπουλος. 
Στο περιθώριο της χορευτικής εκδήλωσης έκανε μια σύντομη δήλωση στο kyparissianews.com, τονίζοντας ότι ήταν μεγάλη η χαρά του που βρέθηκε στην περιοχή καθώς φοίτησε παλαιότερα στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας ενώ ως γνωστόν έχει συγγενείς στην περιοχή. Αλλά το σημαντικό ήταν ότι με χαμόγελο όταν συνομιλήσαμε μαζί του καθώς είχε έρθει πριν 3 χρόνια στη πόλη προσκεκλημένος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών μας επιβεβαίωσε ότι "η ιστορική Κυπαρισσία βρίσκεται πάντα μέσα στην καρδιά του". 
 Ο κορυφαίος αστροφυσικός μας συγκινεί με την απλότητα του χαρακτήρα του που μας κερδίζει. Ο Διονύσης Σιμόπουλος (1943-) είναι σύγχρονος Έλληνας φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και σε θεάματα πολυμέσων και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΚΟΥΠΙΔΟΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ..ΚΑΜΠΟΣΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. εξέδωσε δελτίο Τύπου σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων το οποίο και αναφέρεται στις όλες εξελίξεις αναφορικά με τους διαγωνισμούς απορριμμάτων που τρέχουν από τους δήμους. Μάλιστα με φόντο τις δηλώσεις του δημάρχου Άργους-Μυκηνών κάνει λόγο για κατάπληξη και προχωρώντας σε μια ανάλυση αναφέρει ότι το τίμημα στον διαγωνισμό του κ. Καμπόσου είναι μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρεται στον διαγωνισμό της Καλαμάτας. Το κείμενο του δελτίου Τύπου έχει ως εξής:
«Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. είναι ο βραχίονας Διαχείρισης Απορριμμάτων του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με καθετοποιημένη ανάπτυξη και τεχνογνωσία που της επιτρέπει να παρέχει λύσεις στο σύνολο του φάσματος του τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Μέσα από την Κατασκευή 25 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων διαφόρων τεχνολογιών ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα (Γερμανία-Βουλγαρία-Κύπρο-Κροατία) εκ των οποίων 3 (Λάρνακα, Osnabrueck Γερμανίας και Κοζάνη) υπό μορφή σύμβασης παραχώρησης με την επενδυτική μας συμμετοχή, αποτελούμε έναν εκ των πλέον δυναμικών εταιριών στον τομέα μας, χτίζοντας μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης κι αξιοπιστίας με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης που υπηρετούμε. Με κατάπληξη ενημερωθήκαμε για τις θέσεις του αξιότιμου Δημάρχου Άργους- Μυκηνών κ. Καμπόσου ο οποίος σύγκρινε κι ακολούθως προχώρησε σε σχολιασμούς αναφορικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μεταξύ της πόλης του και της Καλαμάτας με την οποία αναμένεται να υπογράψουμε σύμβαση. Προς αποκατάσταση της ορθότητας και συγκρισιμότητας των στοιχείων και δεδομένων και προς αποφυγή εντυπώσεων οφείλουμε να ενημερώσουμε σχετικά τα ακόλουθα: Ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο Δήμος Άργους - Μυκηνών έχει «σπάσει» το συνολικό σύστημα της προσωρινής διαχείρισης για 18.712 τόνους ετησίως σε τρεις διαφορετικές εργολαβίες: 1o Έργο: «Κατασκευή Μονάδας Μηχανικής Διαλογής στα πλαίσια Προσωρινής Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων», Προϋπολογισμού 1.198.462,24 € με ΦΠΑ 
2ο Έργο: «Λειτουργία Μονάδας Διαχείρισης – Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης και Προσωρινής Διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων 2016-20 Δήμου Άργους-Μυκηνών». 3ο Έργο: Δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα και θα πρέπει να προκηρυχθεί η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων προκειμένου να μπορεί ο Ανάδοχος του 2ου Έργου να παρέχει τις υπηρεσίες διαχείρισης. Έτσι, με το συγκεκριμένο σύστημα διαγωνισμών ο Δήμος Άργους – Μυκηνών παρέχει (αφού κατασκευάσει ή προμηθευτεί) τα περισσότερα στοιχεία του απαιτούμενου εξοπλισμού για την παροχή των υπηρεσιών διαχείρισης. Για το λόγο αυτό στο κόστος της προσωρινής διαχείρισης θα πρέπει να προστεθεί το κόστος της κατασκευής των υποδομών και της προμήθειας και συντήρησης των μηχανημάτων, το οποίο υπερβαίνει τα 2,5 εκ. €, που σημαίνει άνω των 40 €/τόνο επιπλέον του τιμήματος του Αναδόχου στο Άργος. 
Ο Δήμος Καλαμάτας αντίθετα έχει προχωρήσει σε ένα ενιαίο κι ολοκληρωμένο έργο προσωρινής διαχείρισης για 28.000 τόνους ετησίως, για το οποίο ο Ανάδοχος είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος και για την παροχή του συνόλου του εξοπλισμού. Κατά συνέπεια, το προσφερόμενο τίμημα των 59,1 €/τόνο που προσέφερε η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. προς το Δήμο Καλαμάτας καταλήγει να είναι φθηνότερο σε σχέση με το τίμημα που έχει προσφερθεί και το οποίο τελικά θα αφορά ένα μέρος και μόνον των υπηρεσιών προς το Δήμο Άργους – Μυκηνών..."

ΦΟΡΟΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΕΛΕΟΣ!

Ως τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, στις 30 Σεπτεμβρίου η δεύτερη, και στις 30 Νοεμβρίου η τρίτη και τελευταία.
Μόνο από το φόρο εισοδήματος, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, θα πρέπει να πληρώσουν για το δεύτερο μισό του 2017 περίπου 10 δις σε φόρο εισοδήματος. Μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση στον φόρο εισοδήματος, θα ξεκινήσει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ του 2017, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου.
Το ύψος του φόρου με δεδομένη την εξαίρεση που πήραν τα αγροτεμάχια θα είναι ίδιος και απαράλλαχτος με αυτό αυτόν που πληρώθηκε και το 2016. Η καθαρή είσπραξη θα πρέπει και φέτος να φτάνει τα 2,65 δις ευρώ και θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις των 530 εκ ευρώ. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου (μαζί με τον φόρο εισοδήματος) και η πέμπτη δόση στο τέλος Ιανουαρίου με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό του υπουργείου οικονομικών.
Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας του 2018 τα οποία αναμένεται να φέρουν ελαφρύνσεις για κατόχους ΙΧ ηλικίας μεγαλύτερης των 10 ετών, αλλά επιβαρύνσεις σε υβριδικά πετρελαιοκίνητα και καινούργια αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Ο στόχος και σε αυτήν την περίπτωση είναι το δημόσιο να εισπράξει και φέτος 1,2 δις ευρώ.