Pages

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΣΟΒΑΡΕΣ αλλά κυρίως ζημιές στην φυτική παραγωγή της περιοχής προκλήθηκαν σε υπαίθριες καλλιέργειες, από την ισχυρή χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε με ιδιαίτερη ένταση το πρωί της Τετάρτης, από την περιοχή της Αγίας Κυριακής Φιλιατρών.
Υπαίθρια κηπευτικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές, πιπεριές φλωρίνης, κολοκύθια και κολοκύθες δέχθηκαν μεγάλο «χτύπημα» από το χαλάζι, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέργειας. Η κακοκαιρία δεν χτύπησε μόνο τον καρπό της παραγωγής, όπως μας είπαν παραγωγοί, αλλά κατέστρεψε τα φυτά, όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες που οδηγούν σε απόγνωση τους παραγωγούς της περιοχής.
ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ
Μεγάλο σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει το πλήγμα και για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, που αντίκρισαν τις ελιές τους στο έδαφος και τον καρπό με εμφανή σημάδια από την μανία της φύσης, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πτώση του ελαιοκάρπου πριν καλά καλά ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική περίοδος ενώ ζημιές σύμφωνα με τους παραγωγούς σημειώθηκαν σε κολοκυθιές, πιπεριές, αλλά και σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις. 
Την ίδια στιγμή, ανοιχτά της Αγίας Κυριακής, παρατηρήθηκαν αρκετοί υδροστρόβιλοι τους οποίους αποτύπωσαν οι κάτοικοι της περιοχής καθώς το φαινόμενο θυμίζει ότι πλέον η περιοχή μας θα υποστεί τροπικά καλοκαίρια με απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα στο μέλλον.
Την περιοχή επισκέφθηκε και ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί και να δει από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν. ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Παράταση για τη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

Μέχρι την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την ένταξη στηδράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα, που εντάσσεται στο Επ αφορά στην ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από ανέργους και από ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα που δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Στοχεύει στην δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων απασχόλησης. Η προθεσμία για την κατάθεση των συμπληρωματικών δικαιολογητικών, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας λήγει στις 17:00 της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου. Πηγή: iefimerida.

ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΑΜΑΞΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Το πρόβλημα κυκλοφορίας και μετακίνησης στους δρόμους της Κυπαρισσίας είναι, εδώ και χρόνια, γνωστό! Αντί όμως ουσιαστικής, συνολικής και ολοκληρωμένης μελέτης και παρέμβασης, δυστυχώς μόνον πασαλείμματα, μπαλώματα και προχειροδουλειές γίνονται. Οι δρόμοι της Κυπαρισσίας είναι σε κακό χάλι, «βομβαρδισμένο τοπίο», όμως η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας ούτε που δείχνει να νοιάζεται και το πρόβλημα διαρκώς εντείνεται. 
Κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης εκφράζουν καθημερινά, σε συζητήσεις την οργή και την αγανάκτησή τους από την επικινδυνότητα των δρόμων, με πολλούς μάλιστα να σκέφτονται το παράδειγμα άλλων που ήδη έχουν καταθέσει αγωγές για τις ζημιές στα οχήματά τους κατά του Δήμου Τριφυλίας. Ακόμη και κάποιοι δρόμοι που σχετικά πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκαν και ο κόσμος πίστεψε πως, επιτέλους, δε θα κινδυνεύει καθημερινά περνώντας από αυτούς, ήδη «ξεφτίζουν», αφού δεν είχαν γίνει πριν ρείθρα και φρεάτια. Δρόμοι με λακκούβες και γρανιά, ενώ από αυτούς που πέρασαν δίκτυα αποχέτευσης ή ομβρίων, τα φρεάτια μες στη μέση προεξέχουν, όπως μπροστά στο Τουριστικό Περίπτερο Κυπαρισσίας! 
Οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας απαιτούν την ασφαλή διέλευση με τα οχήματα και τα δίκυκλά τους από τους δρόμους της πόλης, όπως και να μην κινδυνεύουν να πάθουν τεράστιες ζημιές τα μεταφορικά τους μέσα. Όμως, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις τους, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό. Άραγε, δεν αρκούν οι ζημιές οχημάτων και δικύκλων και οι ελαφριοί τραυματισμοί πολιτών εξαιτίας των δρόμων; 
Πρέπει να συμβούν ακόμη χειρότερα για να γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση; «Με πασαλείμματα, μπαλώματα και προχειροδουλειές, δε λύνεται το πρόβλημα!», επισημαίνουν οι κάτοικοι! Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, για το οποίο και στο facebook του κ. Κατσίβελα έχουν γίνει πολλάκις σχόλια, στο δρόμο από τη στροφή του Αγίου Αντωνίου μέχρι τον παλιό εθνικό δρόμο, πάνω από το Δημαρχείο, θα ρίξουν πίσσα να μη σπάνε τα αυτοκίνητα και κινδυνεύει ο κόσμος.
 Του Ηλία Γιαννόπουλου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΜΑΤΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΜΙΑ πολιτισμική γιορτή ενότητας πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Αη Λαγούδη Κυπαρισσίας από τον ΜΕΣΚ με αφορμή την λήξη του Διεθνούς Φεστιβάλ που διεξήχθη κατά μήκος του Δήμου.
Αρχικά οι 5 χώρες που συμμετείχαν πήραν την σκυτάλη που τους διοργανωτές με ένα μικρό πάρτι στην παραλία το οποίο εκφράστηκε εκτός από μουσική με δημιουργικά παιχνίδια μεταξύ των αντίπαλων ομάδων τα οποία εκτός από πρωτότυπα ήταν κυρίως ευρηματικά. Αμέσως μετά οι 5 χώρες πήγαν στα τραπεζάκια που είχαν στηθεί στην παραλία προκειμένου να ζωγραφίσουν ένα θέμα που τους αντιπροσωπεύει μαζί με χρώματα αποτυπωμένα σε καμβά και χαρτί μέσα από δημιουργική ενασχόληση. Εντύπωση προκάλεσε το θέμα της Γεωργίας με την ελληνική σημαία και μια ζωγραφιά με εκκλησία σε ένα όμορφο τοπίο, οι δράσεις του Ισραήλ, του Αν. Τιμόρ και της Αρμενίας, ενώ τα νέα παιδιά από όλες τις χώρες σε κεντρικό χώρο ζωγράφισαν μαζί το Δέντρο του Πολιτισμού και της ενότητας των λαών καθώς φωτογραφήθηκαν αποκλειστικά για την εφημερίδα μας.
ΒΡΑΔΙΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΜΕ ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΕΥΣΕΙΣ
Ικανοποιημένοι ήταν από το Μορφωτικό Σύλλογο με δηλώσεις τους η Πρόεδρος Σόνια Τουρκολιά μαζί με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς οργανισμού Φολκλορικών συγκροτημάτων CIOFF που επισκέφθηκε την περιοχή. Ο Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος Δημήτρης Κώτικας εξύμνησε την ιστορική Κυπαρισσία, λέγοντας ότι χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχουν αξίες και ιδανικά προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο με δύναμη το Φεστιβάλ αυτό θα προβάλλει την εξωστρέφεια και την ανάγκη συνεννόησης των λαών μέσα από τους χορούς. 
Τέλος έγινε δεξίωση των συγκροτημάτων με φαγητό και ορχήστρα όπου οι εκπρόσωποι των 5 χωρών ετοίμασαν γεύσεις της πατρίδας τους μέσα από μια βραδιά Γευσιγνωσίας και προσέφεραν τα εδέσματα στους καλεσμένους οι οποίοι έδωσαν τα εύσημα στα συγκροτήματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ ΛΟΓΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ

Γράφει η δικηγόρος Αθηνών Αναστασία Χρ. Μήλιου* 
Δεκτή έγινε αγωγή κατά ασφαλιστικής εταιρείας σχετικά με τον τραυματισμό μοτοσικλετιστή από διερχόμενο αυτοκίνητο που παραβίασε την πινακίδα ΣΤΟΠ που είχε στην πορεία του. Ο μοτοσικλετιστής που φορούσε κράνος και εκινείτο σύννομα και με χαμηλή ταχύτητα, τραυματίστηκε και στα δύο άνω άκρα με αποτέλεσμα να είναι ανίκανος προς εργασία για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών. Η εργασία του μοτοσικλετιστή ήταν σερβιτόρος σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων την καλοκαιρινή σεζόν και σε ταβέρνα με μερική απασχόληση τους υπόλοιπους μήνες. Από την εργασία του αυτή εκτός από τους μισθούς του, αποκέρδαινε και φιλοδωρήματα, που αύξαναν σημαντικά τα εισοδήματά του, χωρίς όμως αυτά να αποδεικνύονται. 
Ο τραυματισμός στα δύο άνω άκρα του, στέρησε από τον ενάγοντα την δυνατότητα να εργαστεί στην ταβέρνα για ένα μήνα τουλάχιστον και για έναν ακόμα μήνα στο πεντάστερο ξενοδοχείο που κατά την συνήθη πορεία των πραγμάτων όπως και τα δύο προηγούμενα έτη θα προσλαμβανόταν με 8ώρη καθημερινή απασχόληση. Τελικά μετά από μερική αποκατάσταση της υγείας του και προκειμένου να μην χάσει τελείως την σεζόν αλλά κυρίως τις διασυνδέσεις του με τους εργοδότες του ξενοδοχείου και μείνει άνεργος, προσελήφθη ένα μήνα μετά την έναρξη της τουριστικής σεζόν με πλήρες ωράριο από το ξενοδοχείο. Επειδή όμως το επάγγελμα του σερβιτόρου είναι απαιτητικό, καταπονεί συνεχώς τα χέρια και έχει ορθοστασία για πολλές ώρες, η κατάσταση της υγείας των χεριών του ενάγοντος παρουσίασε επιδείνωση με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μειώσει τις ώρες εργασίας του από 8 (στην πραγματικότητα 10) σε 4 ώρες την ημέρα. Το γεγονός αυτό, εκτός από την μείωση του σταθερού μισθού του προκάλεσε και μείωση των φιλοδωρημάτων που λάμβανε από τους πελάτες του ξενοδοχείου.
 Τα πραγματικά αυτά περιστατικά έκανε δεκτά στο μεγαλύτερο μέρος τους το δικάσαν δικαστήριο που επιδίκασε για διαφυγόντα κέρδη στον ενάγοντα σχεδόν 6000 ευρώ από τα 8.000 που αιτήθηκε με την αγωγή του. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονταν και τα φιλοδωρήματα, που το δικαστήριο δέχθηκε ότι ελάμβανε ο ενάγων κατά την εργασία του και του τα επιδίκασε. Επίσης το δικαστήριο δέχθηκε και του επιδίκασε αποζημίωση για τις υπηρεσίες της μητέρας του προς αυτόν καθ’όλο το διάστημα που ήταν ανίκανος να αυτοεξυπηρετείται, ποσού 300 ευρώ μηνιαίως και επίσης επιπλέον κονδύλιο για λήψη βελτιωμένης διατροφής ποσού 5 ευρώ το μήνα για ενάμιση περίπου μήνα. Τα ποσά αυτά επιδικάζονται μόνο εφόσον αιτηθούν με δικόγραφο αγωγής και με σωστή διατύπωση ώστε να είναι ορισμένα και σαφή. Διαφορετικά το δικαστήριο τα απορρίπτει και δεν προχωρεί στην επιδίκαση τους. 
Στην συγκεκριμένη δε περίπτωση, η ασφαλιστική εταιρεία η οποία αναγνώρισε την αποκλειστική υπαιτιότητα του ζημιογόνου οχήματος που ήταν ασφαλισμένο σε αυτήν, πρότεινε εξωδικαστική αποζημίωση ποσού 8.000 ευρώ. Με την αγωγή που άσκησε ο παθών κέρδισε τελικά το ποσό των 18.000 ευρώ, ενώ 8.000 ευρώ του επιδικάσθηκαν μόνο για την ηθική του βλάβη. 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡ. ΜΗΛΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ΕΦΕΤΑΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ: ΤΕΛΟΣ ΤΟ SEX ΜΕΤΑ ΤΟ 2030!

Ο David Spiegelhalter, στατικολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διενήργησε μια μελέτη επάνω στις ερωτικές σχέσεις ζευγαριών ηλικίας 16 έως 64 ετών. 
Σύμφωνα με τον Spiegelhalter, τα στοιχεία που προέκυψαν είναι αποκαλυπτικά. "Τα ζευγάρια είχαν κατά μέσο όρο πέντε σεξουαλικές επαφές το μήνα στη δεκαετία του 1990, μετά στη δεκαετία του 2000 μειώθηκαν στις τέσσερις και στο 2010 στις τρεις". Σύμφωνα με τον ειδικό, με αυτό το ρυθμό στη δεκαετία του 2030 τα ζευγάρια θα έχουν πάψει να κάνουν έρωτα. 
Η αιτία; Η υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά μέσα. Η συνεχής χρήση των smartphones και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών βλάπτει σοβαρά τη σεξουαλική υγεία των ζευγαριών και αυτό δεν είναι παρά η αρχή. "Πριν από μερικές δεκαετίες η τηλεόραση ήταν ο μόνος περισπασμός στην κρεβατοκάμαρα, και σημειωτέον δεν είχαν όλα τα ζευγάρια συσκευή σε αυτό το δωμάτιο, ενώ σήμερα τα έξυπνα τηλέφωνα και τα tablets μας συνοδεύουν παντού και νιώθουμε την ανάγκη να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι με όσα γίνονται στον κόσμο και με την καθημερινότητα των φίλων μας”. Η τόσο μεγάλη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτό που σκοτώνει την ερωτική επιθυμία, σύμφωνα με τον καθηγητή. 
Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης πως το πρόβλημα δεν οφείλεται αποκλειστικά στα tablet και τα smartphones. Η "μανία” με τις τηλεοπτικές σειρές και ο εθισμός που προκαλεί η προβολή τους και η συνεχής ενασχόληση των μέσων με αυτές, υποκαθιστούν την ερωτική διάθεση και μειώνουν το χρόνο που περνά ένα ζευγάρι στο κρεβάτι με όλες τις αναμενόμενες συνέπειες στην ερωτική του ζωή.
Η λύση είναι αυτονόητη: Αφήνουμε έξω από την κρεβατοκάμαρα -και όσο είναι εφικτό από την καθημερινότητα στο σπίτι μας- τα κινητά τηλέφωνα και τις έξυπνες συσκευές και κλείνουμε όσο συχνότερα μπορούμε την τηλεόραση! 

Η ΑΟΖ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΣΟΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο νέο οικόπεδο της Ελληνικής ΑΟΖ, στη Νότια Πελοπόννησο, νέες προοπτικές ανοίγονται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως σημειώνεται σε ακοίνωση της Περιφέρειας
 "Το συγκεκριμένο οικόπεδο ανήκει κατά κύριο λόγο στην εδαφική αρμοδιότητα της Πελοποννήσου, γεγονός το οποίο συνεπάγεται την ιδιαίτερη οικονομική της ενίσχυση, δεδομένου ότι το 5% των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου θα κατανέμονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Γίνεται αντιληπτό ότι, αν από την αξιοποίηση ενός μικρομεσαίου οικοπέδου, όπως του Πατραϊκού κόλπου, το εκτιμώμενο όφελος είναι 40 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τότε η αξιοποίηση ενός διπλάσιου σε δυναμικότητα οικοπέδου στα νότια της Πελοποννήσου θα αποφέρει τουλάχιστον το διπλάσιο όφελος ετησίως για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 
Ήδη ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος και πρωτεργάτης της προσπάθειας για τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες κ. Γιάννης Μανιάτης έχει στείλει επιστολή στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το θέμα αυτό, σε συνέχεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί συνάντησή τους, ώστε να προετοιμαστεί η Περιφέρεια και οι πολίτες της για τις νέες αυτές εξελίξεις. "

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ισχυρό χαλάζι «χτύπησε» κηπευτικά και ελιές

Αναφορές για ζημιές από το χαλάζι και στην περιοχή της Φτελιάς κοντά στην εκκλησία της Παναγούλας (στο Λαγκούβαρδο). Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε το πρωί της Τετάρτης, περίπου στις 9.30, την περιοχή της Αγία Κυριακής Φιλιατρών και την περιοχή του Λαγκουβάρδου προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε υπαίθρια κηπευτικά και ελιές. 
Το χαλάζι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, «χτύπησε» κυρίως την περιοχή της Αγία Κυριακής, όπου και προξένησε ζημιές, αλλά και περιοχές όπως το Κουτσουβέρι και ο Λαγκούβαρδος. Μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια και διάφορα άλλα κηπευτικά, ακόμα και ο καρπός στις ελιές, «τραυματίστηκαν» σοβαρά από το πέρασμα του χαλαζιού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε το μέγεθος καρυδιού! Αυτοψία πραγματοποιήθηκε από τον Διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο.
Φωτό από το gargaliaonionline

"ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ"

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εξαγγελίες έργων από Υπουργούς, Κυβερνητικά στελέχη και πολιτικούς παράγοντες στην Πελοπόννησο, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου δήλωσε: 
«Είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά για τα έργα υποδομής, αλλά και για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες ή φωτιές. Έχει πάψει πλέον να είναι αποδεκτή από τους πολίτες η παλαιοκομματική συμπεριφορά περιφερόμενων πολιτικών παραγόντων να τάζουν χρηματοδοτήσεις και έργα, ώστε αφενός να καλλιεργούν απλά και μόνο την προσδοκία στους πολίτες, αφετέρου, να προσπαθούν να τα οικειοποιηθούν, ανεξάρτητα αν έχουν πραγματικά συμβάλλει στην υλοποίησή τους ή όχι. 
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαρχής και με συνέπεια μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι απέχει πολιτικά από κάθε τέτοια συμπεριφορά. Διεκδικεί και εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση σημαντικότατων έργων που υπηρετούν το στρατηγικό αναπτυξιακό της σχεδιασμό και τα αποδίδει ολοκληρωμένα και λειτουργικά στους πολίτες. Σε αυτούς άλλωστε ανήκουν. Απ’ την άλλη πλευρά, η Περιφερειακή αρχή με την εμπειρία της και τη βαθιά γνώση των προβλημάτων έχει, επίσης αποδεδειγμένα, την ικανότητα να εξασφαλίζει τους απαιτούμενους πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικά φαινόμενα, όπως το έκανε για τη Νεάπολη, για τη Μάνη, για την Αρκαδία και την Καλαμάτα".

ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΙΝΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Στις 18 Αυγούστου 2017 έγινε η τακτική γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Στην Συνέλευση έλαβαν μέρος όλα σχεδόν τα ενεργά μέλη του Συλλόγου. Έγινε διοικητικός απολογισμός με τις δράσεις του Συλλόγου για την τριετία 2015 – 2017 και διατυπώθηκαν προτάσεις για την καινούρια χρονιά. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα ήταν και η λειτουργία του βιολογικού της Κυπαρισσίας. Η Συνέλευση ήταν εκλογοαπολογιστική και έγιναν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου παρουσία δικαστικού εκπροσώπου. Το Διοικητικό Συμβούλιο στις 22 Αυγούστου 2017 συγκροτήθηκε σε σώμα μετά από πρόσκληση του πλειονοψηφήσαντος Ντέντε Θεόδωρου ως ακολούθως:
Πρόεδρος: Οικονόμου Θεόδωρος Αντιπρόεδρος: Γκικάκη - Τσίγκανου Καλλιόπη Γεν. Γραμματέας: Αθηναίου Αγγελική Ταμίας: Ντέντες Θεόδωρος

Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΔΕΝ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟ ΚΟΡΕΝΣΙΟ


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ φοιτητή και συνεργάτη μας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΓΕΩΓΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ- 
Που είναι το άγαλμα εκείνο? Όπως έχει αποδειχθεί χρόνια τώρα,η Κυπαρισσία δεν είναι απλώς από τις γραφικότερες και ομορφότερες πόλεις της Ελλάδος.Αποτελεί επίσης τόπο από τον οποίο έχουν καταγωγή σπουδαίοι άνθρωποι που διέπρεψαν στον τομέα των γραμμάτων και στις τέχνες.Οι άνθρωποι αυτοί αγωνίστηκαν για το κοινωνικό γίγνεσθαι της επαρχιακής αυτής πόλεως. Κάποιοι έδρασαν στην Κυπαρισσία και στην υπόλοιποι Ελλάδα,άλλοι κατόρθωσαν να κάνουν διεθνή καριέρα.
Για παράδειγμα,ο Κώστας Κασαρός που ύμνησε τόσο την Κυπαρισσία αλλά και ο Μιχάλης Κατσαρός,η Κούλα Μαραγκοπούλου και ο Αρίστος Σταθόπουλος που ξεπέρασαν τα σύνορα. Ο λόγος που γράφω το άρθρο είναι γιατί θέλω να θυμίσω στις αρχές της Κυπαρισσίας και σε κάποιους άλλους πως είχαν υποσχεθεί να τοποθετήσουν το άγαλμα προς τιμήν του μεγάλου ζωγράφου Βελισσάριου Κορένσιου στην Κυπαρισσία.Ο ζωγράφος αυτός λοιπόν είχε καταγωγή από την Κυπαρισσία και δεν είναι εικασία αλλά απόδειξη κατόπιν έρευνας του καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Χασιώτη.
ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΑΝ
Ο Βελισσάριος Κορένσιος(Κορέντσης)είχε γεννηθεί στην Κυπαρισσία το 1558.Κατόπιν και αφού μεγάλωσε έδρασε στην ιταλική χερσόνησο στη Βενετία, τη Ρώμη, και κατεξοχήν στην ισπανοκρατούμενη Νάπολη.Υπήρξε ο παραγωγικότερος ζωγράφος της Νάπολης και της ευρύτερης περιοχής, όπως μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε το σωζόμενο έργο του, το οποίο αποτελείται από μεγάλο αριθμό νωπογραφικών συνόλων, σχεδίων και ελαιογραφιών. Επιπλέον, οι πληροφορίες που αντλούμε από αρχειακές μαρτυρίες και από τις σχετικές πηγές μας φανερώνουν έναν εξίσου μεγάλο αριθμό χαμένων ή αφανών έργων και παράλληλα αποκαλύπτουν ότι ο Βελισσάριος, πέρα από τη ζωγραφική εκτέλεση, συχνά αναλάμβανε την επίβλεψη του συνόλου της διακόσμησης σε εκκλησίες και ανάκτορα.Σπούδασε στη Βενετία υπό τον Τιντορέττο, στη συνέχεια το 1590 εγκαταστάθηκε στη Νάπολη, όπου έγινε διάσημος για την αδίστακτη συμπεριφορά του ως άνθρωπος αλλά και την ταχεία άνοδο του ως καλλιτέχνης. 
Εκεί ο Κορένσιος μαζί με το Ριμπέρα και τον Καρατσιόλο απέκτησαν πλήρη υπεροχή, αφ' ενός με την ικανότητά τους, αφ' ετέρου με την υποκρισία και τη βία. Λέγεται ότι δημιούργησαν μια τριανδρία, της οποίας στόχος ήταν ο πλήρης έλεγχος όλων των μεγάλων ζωγραφικών εργασιών στη Νάπολη και ο ισομερής καταμερισμός των κερδών. Επίσης, δε δίσταζαν να καταφύγουν στα πιο βίαια μέτρα, για να βγάλουν τους αντιπάλους τους από τη μέση, όταν δεν κατάφερναν να τους εκφοβίσουν...Φημολογείται ότι όταν ο Γκουίντο Ρένι ήρθε το 1621 στη Νάπολη για να ζωγραφίσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιανουαρίου, η τριανδρία δωροδόκησε ένα δολοφόνο για να τον σκοτώσει(όπως μπορεί να είχε ήδη συμβεί με τον Ντομενιτσίνο). Ο μπράβος σκότωσε το βοηθό του Γκουίντο, και φόβισε αποτελεσματικά το Ρένι, ο οποίος αποχώρησε στη Ρώμη.
ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΤΗΣ ΝΩΠΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το 1609 οι μοναχοί των Βενεδικτίνων του ανέθεσαν τη διακόσμηση της εκκλησίας των Αγίων Σεβερίνος και Σώσιος, όπου ζωγράφισε επίσης μερικά παρεκκλήσια.Το 1615 φιλοτέχνησε τη νωπογραφία που κοσμούσε το θόλο της αψίδας του ναού της Αγίας Μαρίας στην Κωνσταντινούπολη και το 1629 τη νωπογραφία του θόλου του Μόντε Κασίνο (που χάθηκε στο βομβαρδισμό του 1944). Δούλεψε πολλά χρόνια στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας Λα Νόβα (τη νωπογραφία στο ταβάνι). Δημιούργησε τέσσερις ακόμα στο ναό της Αγίας Μαρίας ντε πόπολο, καθώς επίσης υπάρχουν έργα του και στο ναό της Αγίας Πατρικίας. Ο Κορένσιος πέθανε, λέγεται, το 1646, στην ηλικία των 85, πέφτοντας από μια σκαλωσιά ενώ διόρθωνε μία από τις νωπογραφίες του στην εκκλησία των αγίων Σεβερίνο και Σώσιο, όπου και θάφτηκε.
Νομίζω πως σε έναν τέτοιο καλλιτέχνη αξίζει κάποια τιμή,ένα άγαλμα στον τόπο καταγωγής του,στην Κυπαρισσία. Αυτό θα αναδείκνυε την πόλη μας που έχει μεγάλη πολυαίωνη ιστορία και από την οποία έχουν βγει μεγάλες προσωπικότητες με τεράστιο έργο.

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΗΧΗΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Μπορεί κάποτε να ήταν από τα πλέον προβεβληµένα «γαλάζια» στελέχη µε έντονη παρουσία στη Βουλή και τα πάνελ των Μέσων Ενηµέρωσης, καθώς και µε άκρως υπολογίσιµα ερείσµατα στον εσωκοµµατικό µηχανισµό, ωστόσο πλέον βρίσκονται στο περιθώριο της νεοδηµοκρατικής πραγµατικότητας, αγωνιώντας για το πολιτικό τους µέλλον. 
Ο λόγος για µια οµάδα πρώην κορυφαίων υπουργών και υφυπουργών των κυβερνήσεων του Αντώνη Σαµαρά και του Κώστα Καραµανλή, οι οποίοι βρίσκονται πια εκτός Κοινοβουλίου και κάθε άλλο παρά εξασφαλισµένη θέση έχουν στα ψηφοδέλτια της Ν.∆. των επόµενων εθνικών εκλογών. Αλλωστε, ήταν εξ αρχής ηλίου φαεινότερον, πως οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης περί εκ βάθρων ανανέωσης του στελεχιακού δυναµικού, αλλά και για αισθητή µείωση του µέσου όρου ηλικίας στα ψηφοδέλτια του κόµµατος, θα έπρεπε να βρουν πρακτική εφαρµογή µέσω συγκεκριµένων κινήσεων και αποφάσεων. 
Στον κατάλογο των «θυµάτων» αυτού του νέου αέρα που φυσάει στους κόλπους της Ν.∆. µετά την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία, αλλά και της πανθοµολογούµενης ανάγκης για νέο αίµα στα κοινοβουλευτικά δρώµενα είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν πρόσωπα όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο διαχρονικός συνοµιλητής του κ. Σαµαρά, Ακης Γεροντόπουλος (πρώην υφυπουργός Εσωτερικών από τον Εβρο), ο Αλέξανδος ∆ερµεντζόπουλος ( πρώην υφυπουργός Παιδείας από τον Εβρο), Σταύρος Καλογιάννης (πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩ∆Ε από τα Γιάννενα), ο Σπύρος Ταλιαδούρος (πρώην υφυπουργός Παιδείας από την Καρδίτσα, Γιώργος Καλαντζής (πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης από την Καβάλα), ο Γιάννης Λαµπρόπουλος (πρώην υφυπουργός Αµυνας από τη Μεσσηνία), ο Γιώργος Ορφανός (ο εκ Θεσσαλονίκης ορµώµενος άλλοτε υφυπουργός Αθλητισµού), αλλά και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος που εσχάτως δείχνει τάσεις ολικής επαναφοράς (µάλιστα πριν από λίγο έκανε ένα πέρασµα από την Πειραιώς όµως κάθε άλλο παρά έλαβε τις διαβεβαιώσεις που επιθυµούσε).

ΑΝΤΕ...ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!

Μια μέρα πριν τελειώσει (ημερολογιακά τουλάχιστον) το καλοκαίρι, ο… χειμώνας ήρθε να κάνει μια guest εμφάνιση για να μας θυμίσει την ύπαρξή του. Το μεσημέρι της Τρίτης (29.08.2017) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Θα είναι μια κακοκαιρία εξπρές, που όμως δεν σημαίνει πως θα περάσει χωρίς προβλήματα. Ήδη, Καστοριά και Γρεβενά είδαν τους δρόμους τους να πλημμυρίζουν, ενώ σε Καρπενήσι και Νευροκόπι ο υδράργυρος έπεσε κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. 
Στην Μεσσηνία πάντως σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ιδίως έντονες σε ορεινές περιοχές, χωρίς προς το παρόν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων
newsit.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ;

Την δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, επανέλαβε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Βαγγέλης Αποστόλου μάλιστα ήταν ξεκάθαρος για το ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα.

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

ΜΕΙΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Με κεντρικό μότο, «αν θέλεις η γνώμη σου να μετρήσει, πάρε μέρος», σε πλήρη εξέλιξη είναι η β' φάση του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση για λίγες ακόμη, ημέρες. Από την ως τώρα συμμετοχή των πολιτών και από τις συναντήσεις που είχε η Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση με φορείς ενός ευρύτατου φάσματος σημειωτέον, έχει προκύψει πλούτος ιδεών που θα αποτελέσει ασφαλώς τον «οδηγό» για τα επόμενα βήματα. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή οργάνωσε και συμμετείχε σε 16 δια ζώσης πολύωρες διαδικασίες στην Αθήνα, ενώ υψηλό το ενδιαφέρον ήταν και έξω από την πρωτεύουσα, καθώς η Επιτροπή συμμετείχε σε 8 ημερίδες/ διημερίδες, στις πρωτεύουσες των Περιφερειών.
Συμμετείχε, ακόμη, σε 12 επιστημονικές και άλλες συναντήσεις. Ιδιαίτερα ποιοτική, επιπλέον, ήταν, όπως πληροφορείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμμετοχή των πολιτών και συλλογικοτήτων στην α' φάση διαλόγου, σε μια διαδικασία δύσκολη μεν, αδιάβλητη δε. Γεωγραφικά ισορροπημένη η συμμετοχή ενώ η υποεκπροσώπηση των γυναικών και των νέων σε αυτήν την α' φάση εξισορροπείται από την αυξημένη συμμετοχή τους στην β΄ φάση. Στα «συν», το γεγονός ότι η Επιτροπή κέρδισε σε νομιμοποίηση. Στα συμπεράσματα με αρνητικό πρόσημο, η απουσία επίσημων φορέων των εργαζομένων -παρότι όπως θα φανεί και από τη συνέχεια, το Σύνταγμα αφορά ευθέως τον κόσμο της εργασίας.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΚΕΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Η ΜΥΘΙΚΗ πόλη του Ομήρου χιλιάδες χρόνια τώρα εκπέμπει πολιτισμό μέσα από το πάνθεο των καταξιωμένων ανθρώπων της αιώνιας πόλης, με την σύγχρονη εποχή να τελειοποιείται μέσα από το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ που ολοκληρώνεται το βράδυ της Τρίτης στην Τριφυλία. 
Ο πολιτισμός με την διαρκή παρουσία της παράδοσης φωτίστηκε δεόντως στο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» το Σάββατο το βράδυ στην Κυπαρισσία με την συνάντηση των λαών αλλά και των χορευτικών συγκροτημάτων που όχι μόνο γέμισαν την πλατεία αλλά το κοινό να φτάνει μέχρι την κεντρική λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου.!
Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Συλλόγου Σόνια Τουρκολιά μίλησε για την εξακτίνωση του πολιτισμού στην άκρη του κόσμου με αναλυτική αναφορά στις χώρες που συμμετείχαν όπως το Ισραήλ με το οποίο υπάρχουν δεσμοί από την κουλτούρα των αιώνων, το εξωτικό Ανοτολικό Τιμόρ που στα βάθη του πλανήτη μας έφερε χορούς με έθιμα από ένα διαφορετικό αλλά όμορφο αγνό κόσμο, την Εσθονία με την διακριτική της ταυτότητα, αλλά και την Αρμενία με δεσμούς αιώνων. 

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Χαιρετισμούς πριν την έναρξη της παράστασης απηύθυναν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας που μίλησε για αίσθημα ικανοποίησης μετά την παρουσίαση εξηγώντας ότι ο Δήμος πιστεύει στις συνεργασίες με την προβολή και εξωστρέφεια του τόπου στο μέλλον, συγχαίροντας τους διοργανωτές.
Συγκινημένος ήταν ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, που μίλησε για μια ώρα ενότητας κι ένα παράθυρο στον κόσμο εξασφαλίζοντας το μείγμα πολιτισμού που χρειάζεται ο τόπους, συγχαίροντας τους διοργανωτές προκειμένου να συνεχιστεί στο μέλλον.  Να σημειώσουμε ότι την Τρίτη το απόγευμα στην παραλία του Αϊ-Λαγούδη στην Κυπαρισσία, με ένα όμορφο καλοκαιρινό πάρτι θα πραγματοποιηθεί η λήξη και ο αποχαιρετισμός των εκδηλώσεων.

ΜΙΚΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
Να τονίσουμε πριν ανέβει στο βήμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μια μικρή μερίδα θεατών αντέδρασε με αρνητικά επιφωνήματα αλλά με παρέμβαση από το βήμα της κας Μπελόγιαννη όσο και το ιδίου που είπε ότι 'δεν είναι ώρα για τέτοια πράγματα' λόγω της πολιτιστικής εκδήλωσης, ηρέμησαν ενώ μόλις αποχώρησε από το βήμα τελικά χειροκροτήθηκε από τους θεατές καθώς ήταν σύντομος ο λόγος του. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΘΡΟ Από την Τζίμα Ιμιρζιάδη
Είναι γνωστό ότι η σχέση των Κυπαρίσσιων με το βιβλίο είναι στενή, ιδιαίτερα με την συγγραφική παραγωγή, μιας και σε κάθε εποχή υπάρχουν  αρκετοί δημιουργοί βιβλίων, συγγραφείς ή ποιητές. Αυτό αποτελεί μια κληρονομιά στην πόλη που περνάει από γενιά σε γενιά και πολλοί θέλουν να υπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό. Από τον πανελλήνιας αποδοχής Πολύβιο Δημητρακόπουλο μέχρι τους  νεότερους, εργάτες της τέχνης και του λόγου, όπως ο Μιχάλης Κατσαρός και μέχρι τους σύγχρονούς μας όπως ο Στάθης Παρασκευόπουλος, ο πολυγραφότατος όλων και ο Δημήτρης Μαγριπλής, για να αναφερθώ μόνο σε μερικά παραδείγματα. Είναι ακράδαντη η βεβαιότητα ότι  η ποιότητα στη ζωή και στο έργο μας ορίζονται και από τις προσωπικές  μας συντεταγμένες, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες που πολλές φορές δεν ελέγχουμε. Τα βιβλία είναι έργα αιώνια και σπουδαία και η δημιουργία τους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (κατά τον Ζήσιμο Λορεντζάτο) δηλαδή τις  προσωπικές εμπειρίες, τα βιώματα, τις αναφορές μας στα συγγράμματα και την ιστορία, τις απόψεις μας για την  Τέχνη. Και αυτό είναι ορατό πάντα.
 Ας δούμε, επίσης το αιώνιο ταξίδι που μας προσφέρουν τα βιβλία και την προοπτική που δίνουν στην πόλη του κάθε δημιουργού. Είναι μια ενδιαφέρουσα  και πολύ όμορφη εμπειρία. 
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ...ΦΩΝΗ
Πρώτα, το νέο βιβλίο του Στάθη Παρασκευόπουλου «Με την καρδιά και με την πένα» (Αθήνα 2017) που παρουσιάσθηκε στην Κυπαρισσία στις 9 Αυγούστου με πρωτοβουλία της εφημερίδας ΦΩΝΗ. Ολοι οι ομιλητές παρουσίασαν την προσωπικότητα και τα βιώματα που φαίνονται στη γραφή του Στ. Παρασκευόπουλου, τα περισσότερα έχουν σχέση με την Κυπαρισσία. Οι εμπειρίες, η γνώση της ιστορίας, η μελέτη των συγγραμμάτων , η ερευνητική δουλειά που τόσα χρόνια κάνει ο Στάθης Παρασκευόπουλος, οι οικολογικές του ανησυχίες, η καταγωγή του, οι απόψεις του για την Τέχνη  γενικότερα είναι ολοφάνερα στον εκφραστικό και γραπτό του λόγο και στην επιλογή των θεμάτων του. Ο τίτλος του εξ άλλου τα λέει όλα «Με την καρδιά και με την πένα». Δηλώνει ο Στάθης Παρασκευόπουλος για την ντόπια «παραγωγή βιβλίων».
«Μια πόλη πού ΄ρχεται από την αχλύ του μύθου, που την αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα του, ο Παυσανίας στα Μεσσηνιακά του, αλλά και πολλοί άλλοι, αρχαίοι συγγραφείς, μια πόλη που τη σημάδεψε με τον ερχομό του ο Κωστής Παλαμάς και που συνδέθηκε με το όνομά της ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος, δεν ήταν μπορετό να μην έχει μια συνέχεια στα Γράμματα και τον Πολιτισμό. Έτσι πολλά από τα παιδιά της την αγάπησαν και την ύμνησαν μέσα από τα γραπτά και τα βιβλία τους. Από ποιόν να αρχίσει και σε ποιόν να τελειώσει κανείς. Η μνήμη, όσο ακόμα βοηθάει, φέρνει μπροστά μας να παρελαύνουν : οι αδελφοί Κώστας και Μιχάλης Κατσαρός, ο Δημοσθένης Ζαδές, ο Διονύσης Πιτταράς, ο Τάσης Παπαδόπουλος, ο Θάνος Θανόπουλος, οι αδελφοί Γιώργος και Βασίλης Ματσινόπουλος, ο Δημήτρης Παναγόπουλος, ο Στάθης Κακούτης, ο Πάνος Αντωνόπουλος, ο Ηλίας Τσιμπλής, ο Νίκος Δημογκότσης, η Τζίμα Ιμιρζιάδη, ο υπογραφόμενος και ο φευγάτος αδελφός του Πάνος, ο Δημήτρης Στρατικόπουλος, ο Οθων Καγιάφας και άλλοι που δεν έχουν ακόμη εκδόσει βιβλία τους, είναι μια λαμπαδηδρομία στο δρόμο των Γραμμάτων που ΄ρχεται από μακριά και έχει τους συνεχιστές της. Και μακάρι να βρίσκονται πάντα άνθρωποί της να κρατούν την δάδα του πνεύματος αναμμένη».
Δεύτερο, το βιβλίο της υπογράφουσας το άρθρο Τζίμας Ιμιρζιάδη, «Κυπαρισσία, με αφορμή την ιστορία», λεύκωμα,  έκδοση  2015 του «Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας». Ένα λεύκωμα που περιλαμβάνει όλη την αγάπη και τη γνώση για την πόλη, που αποτέλεσε την αφορμή για το άρθρο που τώρα διαβάζετε. Και η αφορμή είναι δύο ωραία ταξίδια του βιβλίου που θέλω πολύ να μοιραστώ μαζί σας και για την αξία της Κυπαρισσίας και για την αξία του βιβλίου, αλλά και για να διασωθούν οι όμορφες ιστορίες και να μην μείνουν μόνο στην κατοχή μου.
Το πρώτο ταξίδι ξεκινά από μια φωτογραφία στη σελίδα 132 όπου φαίνεται το χτισμένο το 1895, εξοχικό σπίτι του τότε Δημάρχου Γιαλιά, σήμερα ιδιοκτησίας Γιάννη Γούτα. Αυτή την φωτογραφία είδε μια ομάδα 4 αρχιτεκτόνων της Αθήνας, που μελετά τα ακροκέραμα στην Ελλάδα, και παρατήρησε ότι το τρίτο ακροκέραμο της στέγης είναι σπάνιο, και πρώτη φορά βλέπουν ένα τέτοιο ακροκέραμο. Ο φίλος Στέφανος Νομικός, ένας από τους 4 αρχιτέκτονες και ο πλέον ειδικός μυλολόγος της Ελλάδας, με ενημέρωσε και μου ζήτησε διάφορες πληροφορίες. Ο φίλος, επίσης, Γιάννης Γούτας, μου έδωσε πληροφορίες για το σπίτι ώστε να προχωρήσει η έρευνα  και να βρεθεί το εργαστήριο που κατασκεύασε το συγκεκριμένο ακροκέραμο. Η έρευνα άρχισε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Καλαμάτα.
Το δεύτερο ταξίδι είναι μεγαλύτερο. Ο Στάθης Παρασκευόπουλος προώθησε το βιβλίο μου στο περιοδικό «Δευκαλίων Θεσσαλός», του Νίκου Νικολόπουλου. Ο Νίκος Νικολόπουλος, έχοντας φιλική σχέση με τον Βαγγέλη Κακατσάκη στα Χανιά, του έστειλε φωτοτυπία τη σελίδα 30 του βιβλίου μου. Ο Βαγγέλης Κακατσάκης είναι δάσκαλος, μέλος της εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και φίλος  του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών  Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Η σελίδα  30, περιλαμβάνει το ποίημα του Θάνου Θανόπουλου  «Ο Μπάρμπα Γιάννης ο Μουσάς» με υπότιτλο «1916-Ανάθεμα του Βενιζέλου στην Αρκαδιά». Το Ιδρυμα, που συγκεντρώνει κάθε πληροφορία που αφορά στον Ελ. Βενιζέλο, βρήκε στο ποίημα ένα νέο σημαντικό και ταυτόχρονα συγκινητικό στοιχείο. Μετά από ανταλλαγή επικοινωνιών, βιβλίων και δώρων με το Ίδρυμα, μου ζητήθηκε η άδεια  να διαβασθεί το ποίημα σε μια μεγάλη γιορτή, στις 29 Αυγούστου 2016. Η γιορτή, που αφορούσε στα 100 χρόνια από το επαναστατικό κίνημα του Βενιζέλου το 1916, έγινε  στον περίβολο του ναού της Ζωοδόχου Πηγής στις Μουρνιές Χανίων . 
ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΧΑΝΟΥΜΕ...
Στην εκδήλωση, με παρουσία πάνω από 500 θεατών, ο Βαγγέλης Κακατσάκης διάβασε το ποίημα με πλήρη αναφορά στο βιβλίο, την Κυπαρισσία και τον ποιητή. Την επόμενη μέρα, στις 30 Αυγούστου υπήρχε και η ανάλογη αναφορά στα Χανιώτικα Νέα. Αυτό είναι το πρώτο μέρος του ταξιδιού αυτού. Το δεύτερο μέρος είναι το ίδιο συγκινητικό. Η κόρη του ποιητή Θάνου Θανόπουλου, η Λίλα Θανοπούλου Βουγιουκλή, μόλις έμαθε από την υπογράφουσα το γεγονός στα Χανιά, κάνοντας μια κίνηση αγάπης για την Κυπαρισσία, πρόσφερε 50 βιβλία του πατέρα της, του  ποιητή Θάνου Θανόπουλου, στο «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» με στόχο τα έσοδα από την πώλησή τους να διατεθούν για τους σκοπούς του Προγράμματος. Ετσι,  3 βιβλιοπωλεία της πόλης και ο Παλιός Νερόμυλος δέχθηκαν την πρόταση της κυρίας Θανοπούλου, τοποθέτησαν τα βιβλία προς πώληση και προπλήρωσαν τις εισπράξεις τους στο Πρόγραμμα με συμβολικά ποσά. Τα βιβλιοπωλεία είναι: το Αρχονταρίκι του Δημήτρη Αβδάλα,  το Βιβλιοδρόμιο της Κατερίνας Σταματοπούλου και Δημήτρη Μπούζα και το Λογοπαίγνιον του Γιάννη Ασημακόπουλου και της Ερατώς Νασοπούλου.
Με την ευκαιρία αυτή, οι δύο ιδιοκτήτες του Λογοπαίγνιου μας είπαν την εμπειρία τους για τα βιβλία και την τοπική πνευματική παραγωγή: «Οι Τριφύλιοι βιβλιόφιλοι δείχνουν ενδιαφέρον για βιβλία όλων των λογοτεχνικών ειδών, από πεζά και ιστορικά κείμενα μέχρι ποιητικά έργα, που πραγματεύονται την ιστορία της Τριφυλίας και από τα οποία μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Επίσης δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε συγγραφείς που έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή μας».
Ο Δημήτρης Αβδάλας, από το Αρχονταρίκι, που είναι αυτήν τη θητεία και πρόεδρος  του Εμπορικού Συλλόγου της Κυπαρισσίας μας είπε τη γνώμη του : «Από την καθημερινή μου εμπειρία και τη συνεχή επικοινωνία με τον κόσμο στο κατάστημά μου, βλέπω το έντονο  ενδιαφέρον των Κυπαρίσσιων για όλα τα βιβλία που αφορούν τον τόπο μας και την ιστορία του. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε έχουμε πάντα ειδικό πάγκο με τα βιβλία  της  ντόπιας πνευματικής παραγωγής. Συμμετέχουμε σε αυτήν την συμβολική ενέργεια υποστήριξης του βιβλίου του Θάνου Θανόπουλου για τον ίδιο λόγο που συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε αίτημα  αφορά  στην ανάγκη να σωθεί η Παλιά Πόλη και το κάστρο. Η ιστορία της πόλης μας έχει διαδραματισθεί όλη εκεί».
Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Είναι αυτονόητο ότι το σημαντικό εδώ δεν είναι το συμβολικό ποσό που συγκεντρώθηκε, αλλά η διάθεση και η καλλιέργεια  των βιβλιοπωλών  να συμμετάσχουν σε αυτήν την διαδικασία, γεγονός που επιβεβαιώνει την αρχική διατύπωση του  άρθρου, σύμφωνα με την οποία οι Κυπαρίσσιοι έχουν στενή σχέση με το βιβλίο και η κληρονομιά αυτή περνά από γενιά  σε γενιά. Επίσης, σημαντικό είναι ότι οι βιβλιοπώλες μας, νέοι άνθρωποι όλοι, αντιλαμβάνονται την αξία της Παλιάς Πόλης και την ανάγκη της να διατηρήσει, χωρίς άλλες αλλοιώσεις, τον χαρακτήρα της, αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά, και αυτό χρειάζεται τη συμμετοχή όλων. 
Η Παλιά Πόλη δεν μας ανήκει όπως μερικοί θεωρούν, η Παλιά Πόλη μαζί με το κάστρο είναι ένα μνημείο κατά τους αρχαιολόγους και ως μνημείο ανήκει σε όλη την Ελλάδα. Και εμείς οφείλουμε να την παραδώσουμε ως μνημείο στις επόμενες γενιές. Ελπίζω και εύχομαι άλλη μια φορά να βρεθούν γενιές στο εγγύς μέλλον που να μας ζητήσουν ευθύνες για ότι τους κληρονομήσαμε.

ΚΙ ΑΛΛΑ 9,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΟΥ

Δέσμευση για ένταξη και χρηματοδότηση του αλιευτικού καταφυγίου Μαράθου Τριφυλίας στο Τομεακό Πρόγραμμα Αλιείας έχει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, που προανήγγειλε το έργο κατά την περιφερειακή τηλεοπτική συνέντευξη στο BEST, μετά από ερώτηση της «Φ» για τα λιμενικά της Μεσσηνίας. Το έργο είναι το μόνο λιμενικό έργο που έχει επικαιροποιημένη και ώριμη μελέτη και όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 9,5 εκατ. ευρώ.
Η ιστορία του αλιευτικού καταφυγίου έρχεται από το παρελθόν όπου η Ν.Α. Μεσσηνίας είχε αναθέσει εκπόνηση σχετικής μελέτης. Η επικαιροποίηση της μελέτης χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια και ολοκληρώθηκε από το Δήμο Τριφυλίας, η οποία εγκρίθηκε και υπερβλήθη το σχετικό αίτημα από την Περιφέρεια για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου για το οποίο υπάρχει και πολιτική δέσμευση από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσεις -καταναλωτικά και κάρτες-, τα οποία έχουν ή μένει να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη, προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις εισπράξεις από το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο πριν το πουλήσουν στα funds. «Ακόμη και εν μέσω θέρους στελέχη των τραπεζών προσέγγιζαν δανειολήπτες, προτείνοντάς τους γενναίο “κούρεμα” των οφειλών τους, με ταυτόχρονη ρύθμιση του υπολοίπου. Κάποιος, δηλαδή, που όφειλε, για παράδειγμα, 30.000 ευρώ καλείτο σήμερα να πληρώσει μόλις 5.000 ευρώ και δη σε 80 δόσεις, με το υπόλοιπο της οφειλής να διαγράφεται», διατείνονται χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Εάν το ίδιο δάνειο κατέληγε σε fund, τότε η τράπεζα θα έπαιρνε σαφώς λιγότερα χρήματα». 
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ 
Όσον αφορά στα στεγαστικά, οι τράπεζες προτείνουν σήμερα το «σπάσιμο» του δανείου. Πιο αναλυτικά, έχοντας προηγηθεί εκτίμηση της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου, τα τραπεζικά στελέχη προτείνουν στον δανειολήπτη την εξόφληση του αντίστοιχου ποσού, «παγώνοντας» το υπόλοιπο. Έστω, δηλαδή, ότι το δάνειο είναι 250.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου 150.000 ευρώ. Τότε, ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει τις 150.000 ευρώ, θεωρώντας… σβησμένα τα 100.000 ευρώ. Στο μεταξύ, στην πράξη αναμένεται να δοκιμαστεί τους προσεχείς μήνες και η λύση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου. 
Πρόκειται για μια ρύθμιση που δεν δύναται να εφαρμοστεί μαζικά, μιας και θα προκαλούσε κατάρρευση της ήδη ταλαιπωρημένης κτηματαγοράς. Εν ολίγοις, οι δανειολήπτες θα μπορούν να παραδώσουν εθελοντικά στις τράπεζες τα… κλειδιά των ακινήτων, τα οποία αποκτήθηκαν ή είναι συνδεδεμένα με ενυπόθηκα «κόκκινα» δάνεια και βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον πλειστηριασμό, πετυχαίνοντας, ωστόσο, συγκριτικά καλύτερη διευθέτηση του υπολοίπου της οφειλής ή και διαγραφή της. Παρά το γεγονός ότι η επίμαχη λύση προκάλεσε την αντίδραση μέρους της νομικής κοινότητας, πολλοί δανειολήπτες εμφανίζονται πρόθυμοι να συζητήσουν με τις τράπεζες ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΟΔΗΓΟΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΦΘΗΝΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ

Όπως και να 'χει, είναι μια σημαντική στιγμή τόσο για τα παιδιά, που θα φύγουν από το πατρικό τους και θα πάνε σε καινούργιο μέρος να ζήσουν μόνοι τους, όσο και για τους γονείς, που τα αποχωρίζονται. Για τους νέους φοιτητές, ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν, καθένας φτιάχνει το δρόμο του, καλό είναι, όμως, να έχουμε κάποια πράγματα εκ των πρότερων στο μυαλό μας, ιδιαίτερα για το πρώτο βήμα, την επιλογή σπιτιού.
«Φέτος υπάρχουν περισσότερα καταλύματα, ειδικά καινούργια διαμερίσματα, εκτός από ορισμένες περιοχές στην επαρχία, όπως Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, όπου τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε καινούργιες κατασκευές, οπότε εκεί οι τιμές είναι σταθεροποιημένες», αναφέρει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ιωάννης Ρεβύθης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. Οι λόγοι, που πολλά σπίτια μένουν ξενοίκιαστα είναι, καταρχάς, ότι έχουν λιγοστέψει οι φοιτητές, επειδή δεν πηγαίνουν τελικά στο μέρος που πέρασαν εξαιτίας των αυξημένων εξόδων, και κατά δεύτερον, ότι πολλοί μετανάστες έχουν φύγει, εξηγεί ο κ. Ρεβύθης.
Τιμές καταλυμάτων
Οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται για μια γκαρσονιέρα από 150 ως 250 ευρώ στην Αθήνα και από 150 ως 200 ευρώ στην επαρχία, ένα δυάρι στην Αθήνα 200-300 ευρώ και 180-280 στην επαρχία, και ένα τριάρι 250-400 ευρώ στην Αθήνα και 250 με 350 ευρώ στην επαρχία. Οι παραπάνω τιμές, όπως επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης, αποτελούν το μέσο όρο των σπιτιών 10ετίας-15ετίας. Δεν αφορούν ούτε τα καινούργια, ούτε τα πολύ παλιά διαμερίσματα.
Δημοφιλέστερες περιοχές
Η προτίμηση των φοιτητών για ανεύρεση καταλύματος συνεχίζει να κινείται σε δυο άξονες: είτε τα κεντρικά σημεία, οι πλατείες, μέρη συνάθροισης όπου υπάρχει ζωή, καφετέριες, μπαρ κλπ, είτε κοντά στις σχολές τους. Έτσι οι δημοφιλέστερες περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Ρεβύθη, παραμένουν τα Εξάρχεια, του Ζωγράφου και οι γειτονιές προς το Μοναστηράκι.
Συμβουλές προς φοιτητές και γονείς
Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς η αναζήτηση δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία, που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
Ο κ. Ρεβύθης προσθέτει, πως το συγκοινωνιακό δίκτυο της Αθήνας είναι άριστο, οπότε δεν χρειάζεται κανείς να πάει δίπλα στο Πανεπιστήμιο ή στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης και να πληρώσει μια περιουσία. Επίσης, να διαπραγματεύονται τις τιμές και οπωσδήποτε να υπογράφουν συμβόλαια είτε με τον ιδιοκτήτη, είτε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο και να μην καταφεύγουν σε «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Όμως, δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους, τους οποίους δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Άλλωστε, ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, κοινοποίησε μερικές συμβουλές, όπως, μεταξύ άλλων, ότι οι υποψήφιοι ενοικιαστές, θα πρέπει να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουν να το κατοικούν, για να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση.
Συνιστά να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος, τονίζεται. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι' αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.
Ο Σύλλογος προειδοποιεί, ότι πρέπει να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων, που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που, για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουν, ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου). Εάν πέσει στην αντίληψή τους τέτοια περίπτωση, να τηλεφωνήσουν στα γραφεία του Συλλόγου στο 210-3621930.
Φοιτητικά πακέτα
Πολλά καταστήματα επίπλων, ηλεκτρικών ειδών, τηλεφωνίας, αλλά και μεταφορικές εταιρίες προσφέρουν «ειδικά πακέτα» σε φοιτητές σε προνομιακές τιμές.
Ενδεικτικά, ένα τέτοιο πακέτο σε πολυκατάστημα ηλεκτρικών ειδών, μπορεί να ξεκινάει από 200 ευρώ (μικρό ψυγείο-κουζινάκι) και να φτάνει τα 770 ευρώ (ψυγείο, πλυντήριο, κουζίνα, τηλεόραση). Αντίστοιχα, καταστήματα επίπλων προσφέρουν από 285 ευρώ σετ από γραφείο, καρέκλα, τηλεόραση, ραφιέρα, που φθάνει τα 458 αν προστεθεί κρεβάτι, ντουλάπα και τραπέζι.
Πολλές μεταφορικές εταιρίες προσφέρουν φοιτητικά πακέτα μετακόμισης από και προς κάθε μέρος της Ελλάδας. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τις παροχές, οι οποίες μπορεί να περιέχουν συναρμολόγηση-αποσυναρμολόγηση των επίπλων, χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων, μέχρι σύνδεση και τοποθέτηση των οικιακών συσκευών.
Στις προσφορές των εταιριών κινητής τηλεφωνίας οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να συγκρίνουν τις διαφορετικές προσφορές και να ρωτήσουν στη καινούργια γειτονιά πια εταιρία έχει καλό σήμα και να μην «τσιμπάνε» αμέσως από τις δελεαστικές προσφορές, αλλά να διαπραγματεύονται.
Θεσσαλονίκη
Δυσεύρετα, αλλά και ακριβότερα σε ποσοστό άνω του 20%, έναντι του 2016, είναι φέτος τα προς ενοικίαση ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών στην πόλη, Άγγελος Πασαλίδης.
«Οι νέοι υποψήφιοι ενοικιαστές φοιτητές, θα χρειαστεί φέτος να κατευθυνθούν σε περιοχές πιο δυτικά ή ανατολικά της πόλης, προκειμένου να βρουν στέγη και έτσι θα αναγκαστούν το αποχωριστούν τις αγαπημένες τους παραδοσιακά τοποθεσίες, τις ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο, τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια έβαζε στο στόχαστρο το 80% των ενδιαφερομένων και σήμερα ό,τι υπάρχει διαθέσιμο ενοικιάζεται αστραπιαία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Πάντως, με την ανακοίνωση των βάσεων, οι νέοι φοιτητές, μαζί με τις οικογένειές τους, ξεκίνησαν ήδη τις επαφές τους για εύρεση της νέας τους κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, και η κορύφωση τής διαπραγμάτευσης αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη. Εκτίμησή του δε αποτελεί, ότι φέτος το παζάρι μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται ιδιαίτερα σκληρό, κυρίως από τη μεριά των ιδιοκτητών, οι οποίοι λόγω υψηλής ζήτησης και χαμηλής διαθεσιμότητας ακινήτων «κρατούν όπως φαίνεται και το μαχαίρι και το καρπούζι».
Όπως διευκρίνισε, η καθίζηση στην ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια, η εγκατάλειψη των περιφερειακών τοποθεσιών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και η εγκατάσταση αυτών στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο ...προσφιλή εναλλακτική που έχουν οι ιδιοκτήτες για τη διάθεση των ακινήτων τους, κυρίως μέσω Airbnb, καθιστά το κυνήγι εύρεσης στέγης για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους «μια δύσκολη διαδικασία που μάλλον τελικά θα τους εκπλήξει δυσάρεστα, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο».
Σε δεύτερο στάδιο, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, οι νέοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη και οι οικογένειές τους «μάλλον θα ικανοποιηθούν με την ποιότητα των ακινήτων, αλλά και των τιμών τους, στις άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, που μέχρι και πρόσφατα "σνόμπαραν" αδίκως». Διευκρίνισε πως «περιοχές όπως Νεάπολη και Συκιές, που απέχουν μισή ώρα από τα πανεπιστήμια, διαθέτουν ωραιότατα διαμερίσματα και καινούρια, ή και πολύ καλοδιατηρημένα, με την τιμή τους μάλιστα να είναι χαμηλότερη ως και 50% έναντι των άλλων τοποθεσιών, που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν πόλο έλξης για την πλειονότητα».
Κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), τα ανακαινισμένα ακίνητα κοστίζουν έως και 30% ακριβότερα έναντι των άλλων, αν και προτιμώνται από το 80% των ενδιαφερόμενων. Από το 80% αυτών, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, ποσοστό 70% κάνει την υπέρβαση και βάζει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, θέτοντας σε «δεύτερη μοίρα» τις άλλες του υποχρεώσεις, ενώ το υπόλοιπο 30% μπορεί και το πράττει».
Ο ίδιος εξήγησε περαιτέρω, ότι «οι περισσότεροι υποψήφιοι ενοικιαστές, επειδή κυρίως προέρχονται από την περιφέρεια, όπου τα περισσότερα σπίτια είναι πιο φωτεινά και περιποιημένα, συχνά σοκάρονται με την εικόνα που αντικρίζουν σε διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη και έτσι αναγκάζονται σε ακριβότερες λύσεις, έναντι των αρχικών τους προϋπολογισμών. Όμως, αυτοί που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αναγκάζονται να ρίξουν τα στάνταρ τους».
Οι τιμές για τα πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, διαμορφώνονται σε περίπου 150-200 ευρώ για στούντιο, 280-400 ευρώ για γκαρσονιέρα και 350-550 ευρώ για τα δυάρια, ενώ εκείνοι οι χώροι που δεν υποβλήθηκαν σε "λίφτινγκ" είναι φθηνότεροι κατά τουλάχιστον 10%.
Παράδοξο αποτελεί για τον πρόεδρο του ΣΜΑΣΘ, το γεγονός ότι ακόμη και εν μέσω και της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, οι φοιτητές δεν «ψηφίζουν» συγκατοίκηση. «Παρά τη φτώχια, η συγκατοίκηση δεν προτιμάτε, αν και μειώνει τη δαπάνη κατά 50% ή κατά το 1/3», είπε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, πλέον οι Έλληνες έχουν εξελιχθεί σε «πελάτες απαιτητικούς και πλήρως ενημερωμένους», καθώς ενώ τα προηγούμενα χρόνια αρκούσε η ικανοποίησή τους για το ακίνητο, «πλέον ζητούν λεπτομέρειες για τα πάντα- από τον λογαριασμό των κοινοχρήστων, μέχρι το ρεύμα και το νερό».
Αναφερόμενος στις "παγίδες", ο κ. Πασαλίδης σημείωσε ότι «καλό είναι οι υποψήφιοι ενοικιαστές να είναι απολύτως σίγουροι για την επιλογή τους και μετά να δίνουν την προκαταβολή, σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον βρουν κάτι άλλο, δεν αποκλείεται να τη χάσουν».
Ξένοι επενδυτές αγοράζουν κτίρια για Αirbnb και φοιτητικές εστίες
Την εκτίμηση ότι «οδηγούμαστε ραγδαία σε ένα κατ' ουσίαν νέο προϊόν που θα προσφέρει η κτηματαγορά, όπου για πρώτη φορά σε κατοικίες θα δημιουργηθούν τόσο αξιόλογες οικονομικές αποδόσεις, ερεθίζοντας έτσι και τον πιο απαιτητικό επενδυτή», διατύπωσε ο κ. Πασαλίδης, προσθέτοντας «αυτό, γιατί η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των μισθωμάτων, είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις πτωτικές τιμές των ακινήτων».
Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα, με το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από -μεταξύ άλλων- Γερμανούς, Ισραηλινούς, Ρώσους και Βούλγαρους, οι οποίοι αγοράζουν κτίρια ή τα μισθώνουν για δεκαετίες και τα μετατρέπουν σε Airbnb ή και φοιτητικές εστίες». Ο ίδιος δε, εκτίμησε ότι οι επενδυτές θα είχαν κατακλύσει την ελληνική κτηματαγορά, εάν δεν υπήρχαν τόσο διαφορετικές έννοιες στον κλάδο, έναντι των άλλων χωρών.
Νερό στο όνομα των φοιτητών πίνουν οι καταστηματάρχες στην οδό Φιλίππου
Νερό στο όνομα των φοιτητών, πίνουν οι ιδιοκτήτες των έξι καταστημάτων στην οδού Φιλίππου στη Θεσσαλονίκη, από όπου πολλοί νέοι επισκέπτες, για σπουδές, στην πόλη, αγοράζουν τα έπιπλα και ηλεκτρικά για το νέο τους σπίτι.
Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης, επί σειρά 30 χρόνων, τριών καταστημάτων στην περιοχή, Αντώνης Καπούλας, για να εξοπλίσει κάποιος το σπίτι του με έπιπλα δαπανά κατά μέσο όρο 500-700 ευρώ, ενώ εάν προβεί σε αγορές ηλεκτρικών θα ξεπεράσει τα 1.100 ευρώ.
Από κρεβάτι, κομοδίνο και γραφείο, μέχρι παπουτσοθήκη και βιβλιοθήκη, σε ποσοστό 95% ελληνικής πλέον προέλευσης και κατασκευής, αγοράζουν σύμφωνα με τον κ. Καπούλα οι νέοι φοιτητές για το νέο τους σπίτι στην πόλη, ενώ ψυγείο, πλυντήριο και κουζίνα, αποτελούν προτεραιότητα.
Πάντως, οι καταστηματάρχες στην οδό Φιλίππου, πίνουν νερό στο όνομα των φοιτητών, αφού όπως εξήγησε ο κ. Καπούλας, «στο διάστημα από τέλος Αυγούστου μέχρι και 15/10 πετυχαίνουμε το 40% του ετήσιου τζίρου μας, που πλέον είναι μειωμένος κατά 850.000 ευρώ, έναντι του παρελθόντος, και ανέρχεται σε 150.000 ευρώ».
Η λειτουργία των πολυκαταστημάτων «μας έχει γονατίσει, αλλά δεν το βάζουμε κάτω», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «τα καταστήματα στην περιοχή της Φιλίππου πουλούν έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές σε πολύ χαμηλές τιμές, με τα ποσοστά κέρδους να μην υπερβαίνουν το 10%» και «επιπλέον κάνουμε δωρεάν τις μεταφορές και την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού στα σπίτια».
Πάτρα
Ως σχετικά φθηνή πόλη για τους φοιτητές χαρακτηρίζεται η Πάτρα όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κόστος στέγασης αλλά και στη διατροφή, τη μετακίνηση ακόμη και τη διασκέδαση.
Στην Πάτρα άλλωστε υπάρχει επάρκεια στέγης καθώς από το 2000 έως και το 2008 ανεγέρθησαν πολλά συγκροτήματα που προορίζονταν για σπουδαστές, με αποτέλεσμα να διατίθενται πολλά διαμερίσματα σε λογικές τιμές.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μεσίτης Στάθης Χονδρομάρας «υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαλάντια. Στην Πάτρα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να διαλέξει ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα ποιο σπίτι επιθυμεί να ενοικιάσει».
Οι γκαρσονιέρες σε παλαιότερες οικοδομές ξεκινούν από 150 ευρώ και σε πιο καινούργια κτήρια φθάνουν έως και τα 250 ευρώ «και μιλάμε για διαμερίσματα περίπου 35 τετραγωνικών μέτρων. Τα δυάρια, περίπου 50 τετραγωνικά μέτρα, ξεκινούν από τα 220 ευρώ και φθάνουν έως 400 ευρώ», λέει.
Ακόμη και η επιλογή διαμερισμάτων με μεγαλύτερο εμβαδό όπως τριάρια, ανάλογα με την ηλικία της κατασκευής, δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, ποσό που είναι λογικό εάν επιλεγεί από τους φοιτητές η λύση της συγκατοίκησης.
Σημειώνει επίσης ότι τα περισσότερα από τα σπίτια που διατίθενται για χρήση από φοιτητές βρίσκονται σε περιοχές που είναι στο κέντρο ή πέριξ αυτού, ενώ υπάρχουν και επιλογές σε περιοχές σχετικώς εγγύτερα στο Πανεπιστήμιο ή στα ΑΤΕΙ.
Ιωάννινα
Στην φοιτητούπολη των Ιωαννίνων, αμέσως μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων, φτάνουν εκατοντάδες γονείς μαζί με τα παιδιά τους, τους νέους φοιτητές, προκειμένου να αναζητήσουν σπίτι για την διαμονή τους.
Στα μεσιτικά γραφεία της πόλης, η κινητικότητα είναι μεγάλη και όπως χαρακτηριστικά λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηματομεσίτης Αντώνης Γκέκας, το δεκαήμερο που ακολουθεί, οι επαγγελματίες του χώρου «παίρνουν οικονομική ανάσα», γιατί είναι η μοναδική περίοδος μέσα στο χρόνο, που είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση σπιτιών.
Οι τιμές σε γκαρσονιέρες και δυάρια στα Ιωάννινα, ανταποκρίνονται στην οικονομική δυνατότητα του κάθε φοιτητή. Από τα προάστια μέχρι το κέντρο της πόλης, οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών, κυμαίνονται από 150 έως και 350 ευρώ ανάλογα με την περιοχή, τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού και τις παροχές. Το κόστος ενοικίασης, επιβαρύνεται, από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο, με τα έξοδα θέρμανσης, η οποία είναι απαραίτητη, καθώς στα Γιάννενα το κρύο είναι τσουχτερό.
Στην πόλη με τους χιλιάδες φοιτητές, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα τσιπουράδικακια και οι ταβέρνες, προσφέρουν ποιοτική διασκέδαση σε χαμηλές τιμές. Στην περιοχή του Κάστρου και στην παλιά πόλη, στα «στέκια» των φοιτητών, υπάρχουν επιλογές για όλους και σε λογικέ τιμές.
Κρήτη
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προσπάθεια για εύρεση φοιτητικής στέγης στην Κρήτη καθώς τα διαθέσιμα διαμερίσματα και σπίτια είναι περιζήτητα .
Η μειωμένη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα τα διαθέσιμα σπίτια να προσφέρονται σε υψηλές τιμές.
Παράγοντες της κτηματαγοράς στο νησί αποδίδουν το γεγονός στο ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν την αλλαγή χρήσης γης στο ακίνητο τους αξιοποιώντας το κυρίως για τουριστικούς σκοπούς αλλά και στο γεγονός ότι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2007 δεν αναγείρονται νέες κατοικίες
Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κτηματομεσίτης Γιάννης Κριαράς περιγράφει την κατάσταση υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κρήτη αλλά και γενικότερα περιοχές με ΑΕΙ και ΤΕΙ που είναι τουριστικές. Ωστόσο η βασικότερη αιτία της έλλειψης φοιτητικής εστίας είναι ότι από το 2007, οπότε και άρχισε η οικονομική κρίση, δεν ανεγείρονται νέες οικοδομές».
Ο κ Κριαράς υποστηρίζει ότι με το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου μικρές ξενοδοχειακές μονάδες θα διαθέτουν προς ενοικίαση δωμάτια.
Όσον αφορά τις τιμές μια παλιά γκαρσονιέρα στα Χανιά ενοικιάζεται από 250--320 ευρώ μια νέα από 320 - 400, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται τα ενοίκια για σπίτια 2 δωματίων παλαιότερης κατασκευής.
Παλιά σπίτια με 3 δωμάτια και έπιπλα διατίθενται ανάλογα με την περιοχή από 350 έως 380 ευρώ.
Στα Χανιά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για φοιτητική στέγη εκδηλώνεται στο κέντρο της πόλης και στις περιοχές Χαλέπα, Δικαστήρια και Κουνουπιδιανά.
Στο Ρέθυμνο οι τιμές για μια γκαρσονιέρα κυμαίνονται από 220 - 270 ευρώ και για δυάρια από 240- 320 ευρώ.
Το κέντρο της πόλης και οι περιοχές Γάλλου, Καλλιθέας και Περβολίων συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Στο Ηράκλειο το κέντρο της πόλης η περιοχή του Εσταυρωμένου και το Γιόφυρο συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εύρεση φοιτητικής στέγης με τα ενοίκια να κυμαίνονται για γκαρσονιέρες από 200 -290 ευρώ και για δυάρια από 270 - 380 ευρώ.
Κέρκυρα
Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι γονείς των προπτυχιακών φοιτητών που κέρδισαν τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων και πέτυχαν τις σπουδές τους σε ένα από τα έξι τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, καθώς και φέτος η «πριγκίπισσα» του Ιονίου φέρεται να κρατά ψηλά τις τιμές της, με τα ενοικιαζόμενα σπίτια να πληρώνονται «βασιλικά».
Ενδεικτικά για όσους νεόφερτους φοιτητές επιλέξουν να μείνουν στην πόλη της Κέρκυρας, για να βρίσκονται κοντά στα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι τιμές για μία γκαρσονιέρα ξεκινούν από 250 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 400 ευρώ σε περίπτωση που το οίκημα είναι ανακαινισμένο.
Αν επιλέξει κάποιος να μείνει στην Παλιά Κέρκυρα, που μπορεί μεν να είναι γραφική, αλλά τα διαμερίσματα είναι «προπολεμικά», τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει και την ιστορία της Κέρκυρας, με τις τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Τ., μεσίτη της Κέρκυρας, «οι τιμές είναι πολύ υψηλές στην πόλη της Κέρκυρας λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου, αλλά και του μεγάλου όγκου των φοιτητών και των εσωτερικών οικονομικών μεταναστών που έρχονται από όλη την Ελλάδα στο νησί» όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι τιμές διαφοροποιούνται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κέρκυρα, στα προάστια της πόλης, όπου τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή σπίτια είναι σε καλύτερη κατάσταση.«Έξω από την πόλη οι τιμές για μία γκαρσονιέρα ή ένα δυαράκι μπορεί να ξεκινήσουν και από 200 με 250 ευρώ, οι περισσότεροι όμως φοιτητές επιλέγουν το κέντρο για να μη χρησιμοποιούν αστική συγκοινωνία, παρότι στο νησί είναι άψογη και πολύ συχνή μέχρι αργά το βράδυ» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μεσίτης Γιώργος Γ.
Πιο τυχεροί ίσως είναι οι φοιτητές που θα επιλέξουν να συγκατοικήσουν με άλλους συμφοιτητές τους, με τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης για ένα τριάρι διαμέρισμα να ξεκινούν από 350 με 400 ευρώ και να φτάνουν ακόμη και τα 600 ευρώ το μήνα.Το θετικό στην όλη κατάσταση είναι ότι στην Κέρκυρα τα περισσότερα διαμερίσματα δεν έχουν κοινόχρηστα, καθώς δε διαθέτουν ασανσέρ, ενώ τα περισσότερα θερμαίνονται με θερμοσυσσωρευτές ή αιρ κοντίσιον.
«Η Κέρκυρα δεν παρέχει στους φοιτητές τα φοιτητικά καταλύματα που ονειρεύονται, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η φοιτητική ζωή σε αυτό το νησί θα τους μείνει αξέχαστη για το υπόλοιπο της ζωής τους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, που μπορεί όπως λέει τα ενοίκια να του «βγήκαν λίγο ακριβά», όμως οι εμπειρίες που έζησε στο νησί, δεν πληρώνονται με τίποτα...

ΜΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Tα δεδομένα για τη νέα σχολική χρονιά και οι προοπτικές με τις οποίες αυτή ξεκινά είναι καλύτερες. Η προετοιμασία έχει αποδώσει καρπούς και στα ζητήματα της ειδικής αγωγής, ενώ ικανοποίηση υπάρχει και από τις αποδόσεις των μαθητών της Πελοποννήσου, όπως αυτές καταγράφηκαν με την ανακοίνωση των βάσεων.