Pages

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Δικαστική διαμάχη για τα ανοιχτά μαγαζιά

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη του εμπορικού κόσμου για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προτίθεται, αν δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση μέχρι τον Μάρτιο του 2018, στην αίτηση αναστολής της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που έχει καταθέσει, να προχωρήσει εκ νέου σε ασφαλιστικό μέτρο για την αναστολή της.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σε σημερινές δηλώσεις του για το θέμα, στις 19 Ιουλίου, η ΕΣΕΕ, μαζί με άλλους φορείς και ιδιώτες έμπορους, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής της υπ’ αριθμ. ?75812-06?/07/2017 αποφάσεως του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης « Ορισμός περιοχών στις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, κατ΄ εφαρμογή της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013». Ακολούθως, η προσπάθεια όλων των αιτούντων επικεντρώθηκε στην εισαγωγή της υπόθεσης στο τμήμα διακοπών του Δικαστηρίου, ώστε να είναι επίκαιρη η αναστολή της και να μην φτάσουμε κοντά στα τέλη του Οκτώβρη, οπότε και χρονικά λήγει για το τρέχον έτος το άνοιγμα των καταστημάτων στις προκαθορισμένες περιοχές.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΚΟΠΑΝΑΚΙ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΕΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

ΤΗΝ εγκατάλειψη του Κοπανακίου με το ψηφιακό ρολόι που καλωσορίζει τους επισκέπτες επισημαίνει προς το πρόεδρο του Κοπανακίου και τον Δήμο, ο Σύλλογος των απανταχού Κοπανακαίων σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Γρηγόρη Ηλιόπουλο που υπογράφει την σχετική ανακοίνωση. Ο Σύλλογος αναλυτικά τονίζει ότι"
"Εγκαταλελειμμένο για πάρα πολλά χρόνια είναι το ρολόι στο Κοπανάκι  λόγω ελλιπούς συντήρησής του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να μπορέσει το ρολόι να ξαναγίνει λειτουργικό, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, έτσι ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία του καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια παραμένει τελείως αναξιοποίητο.
Μπορεί ο Αϊνστάιν να υποστήριζε ότι <<η διάκριση μεταξύ παρόντος, παρελθόντος και μέλλοντος είναι απλώς ψευδαίσθηση>> και πως, κατ΄επέκταση, το ρολόι-ουσιαστικά- μετρά κάτι που δεν έχουμε τόση ανάγκη.
Η αξία όμως του ρολογιού του Κοπανακίου, που μας κοιτά…. αφ΄υψηλού αυτά τα λίγα χρόνια, δεν έγκειται μόνο στη μέτρηση της ουτοπίας του χρόνου, αλλά έγκειται στην διαφήμιση του παζαριού αλλά και των επαγγελματιών, στην πληροφόρηση για διάφορες εκδηλώσεις, για την ώρα, τη θερμοκρασία διότι μπροστά του εκτυλίσσεται το παζάρι και άνθρωποι μετρούν τα λεπτά και περιμένουν με ανυπομονησία το μεταφορικό μέσο για να φύγουν αλλά και μεγαλύτεροι που τρέχουν να προλάβουν να κάνουν τα ψώνια τους.
Το ρολόι της πλατείας αποτελεί σήμα κατατεθέν του χωριού, αφού είναι συνυφασμένο και με άλλες λειτουργίες.
Και για όλους εμάς όμως που το αντικρίζουμε καθημερινά στην ίδια θέση, αποτελεί υπενθύμιση πως ο χρόνος <<ρέει>> σαν χείμαρρος που κυλά ασταμάτητα….."

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ-ΧΩΡΙΣ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΕ ΚΑΥΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

@ΑΡΓΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΤΟ ΚΟΠΑΝΑΚΙ: Kαλή εβδομάδα φίλοι και φίλε, ψηλά το κεφάλι να είμαστε σωστοί και ενημερωμένοι πολίτες. Μετά την επέτειο του ΟΧΙ που γιορτάστηκε ενωτικά, ήρθε η ώρα του προβληματισμού. Αν είμαστε όλοι άξιοι τω προγόνων μας και των 400 Μεσσήνιων που θυσιάστηκαν στον Ελληνοιταλικό πόλεμο. Αν αξίζουμε να κοιτάξουμε στα μάτια το άγαλμα της Ελληνίδας Μάνας, Ελένη Ιωαννίδη, στη Κυπαρισσία και να τις πούμε ότι άξιζε ο κόπος της για την λευτεριά..
@Στα δημοτικά θέματα όμως προσγειώνεται η πραγματικότητα. Σε κάθε Δημοτικό συμβούλιο διεξάγεται συζήτηση για τα αστυνομικά τμήματα. Αλλά κυρίως για την εγκληματικότητα. Μια από τα ίδια δηλαδή στις δηλώσεις δημοτικών συμβούλων καθώς το θέμα δεν εξαντλείται. Ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι στο Δήμο Τριφυλίας υπάρχει και το Κοπανάκι. Με ένα τμήμα που είχε ως επικεφαλής μια άριστη αξιωματικό, με αστυνομικούς που ήταν πάντα στο καθήκον. Αλλά όταν έφυγε αρχίσαμε την πολιτική φιλολογία..
@Είχαμε γράψει από την στήλη μας προβλέποντας την απουσία ομογενοποίησης στο Δήμο, ότι το Κοπανάκι το εγκατέλειψαν. Ο Δήμος δεν έκανε ούτε μια παράσταση διαμαρτυρίας ως την στιγμή του λουκέτου, ούτε μια ηχηρή αντίδραση με συμμετοχή των κατοίκων, παρά μόνο δελτία τύπου. Λογικό ήταν φυσικά όλες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να γίνουν στα Φιλιατρά. Αλλά στο Κοπανάκι υπήρξε μούγκα. Όπως και στην Κυπαρισσία που δεν έγινε ούτε μια παράσταση διαμαρτυρίας. Όπως για το τμήμα Τροχαίας που έφυγε απογυμνώνοντας την περιοχή...Κρίμα..
@HΡΘΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: Είχαμε αναφέρει στη στήλη μας πριν 1 μήνα ότι οι δημότες θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα νέα χαράτσια του Δήμου Τριφυλίας. Πριν αλέκτων λαλήσει έσκασε η επιβεβαίωση ότι ήδη ταχυδρομήθηκαν τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου για το 2016 και το 2017 σε ακίνητα τα οποία δεν περιλαμβάνονται χρεώσεις σε λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μάλιστα σε ορεινά χωριά αναγνώστες μας έλεγαν ότι οι χρεώσεις φτάνουν μέχρι τα 1.000 ευρώ και τώρα ο Γολγοθάς τους θα είναι να αποδείξουν ότι δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Ας αναζητήσουν οι δημότες λοιπόν τον Νόμο 3345/2005 να δουν τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν...
@Τώρα θυμηθήκαμε εκείνο το χαράτσι του Πολιτιστικού τέλους που δεν έχει αντίκρισμα. Πέρα από τις 1-2 εκδηλώσεις τον χρόνο από το Δήμο. Ευτυχώς που τουλάχιστον η Δημοτική αρχή μπαίνει ως συνδιοργανωτής σε πλήθος αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όμως το τέλος αφορά την περιοχή της Κυπαρισσίας που περιμένει να υλοποιηθεί ένα πολιτιστικό έργο μεγάλης αξίας. Όπως για παράδειγμα το κτίριο της Εθνικής τράπεζας που είναι υπό κατάρρευση..
@ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΔΕΥΑΤ: Μεγάλο φαίνεται ότι είναι το χρέος της ΔΕΥΑ Τριφυλίας προς το Δήμο Τριφυλίας για την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων της ύδρευσης το οποίο συνολικά αν λάβουμε υπόψη και τις προσαυξήσεις αγγίζει τα 1,4 εκ. ευρώ. Η αποπληρωμή θα γίνει με δόσεις, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Στο τελευταίο πάντως Δ.Σ. ο πρόεδρος της επιχείρησης αποκάλυψε ότι τα χρέη δημοτών προς την ΔΕΥΑΤ ανέρχονται συνολικά στα 1,2 εκ. ευρώ αλλά δεν μας είπαν ποιοι είναι οι κακοπληρωτές..
@Ο ένας διορθώνει τον άλλον πάντως στο Δ.Σ. Τριφυλίας. Μάλιστα η πρώην Αντιδήμαρχος οικονομικών έστειλε αδιάβαστους τους εισηγητές δεδομένου ότι η πρόσθεση των ποσών προμηθειών και έργων του τεχνικού προγράμματος ανέρχεται συνολικά στα 2,89 εκ. ευρώ και όχι 2,99 που ήταν αρχικά. Μάλλον η διαφορά που βρέθηκε απέδειξε ότι στο τέλος θα δούμε κι άλλα λαθάκια στους προυπολογισμούς και προγράμματα...
@ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...Πριν ολοκληρώσουμε να μεταφέρουμε το αίτημα αναγνωστών για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η πρόβλεψη για κονδύλι δεν υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα. Αφορά την στείρωση, αποπαρασίτωση και ότι προβλέπει η νομοθεσία. Είναι κρίμα γιατί ιδίως ο σκύλος εκ φύσεως είναι κοντά στον άνθρωπο. Η εγκατάλειψη, η αδιαφορία, η ημιμάθεια δείχνει ότι πλέον αρχίζει να αποδομείται το αξιακό σύστημα της κοινωνίας μας. Και αυτό είναι το χειρότερο...Καλή εβδομάδα...
ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Τη χαριστική βολή στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τάχιστα την τρίτη αξιολόγηση. Για να εξευμενίσει τους δανειστές για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί και ετοιμάζεται να εκδώσει άμεσα την υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει να εκποιούνται στην -πολύ χαμηλή- εμπορική τιμή που έχουν σήμερα τα ακίνητα που κατάσχει η εφορία για χρέη προς το Δημόσιο. Στο πολυνομοσχέδιο με το οποίο έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση πριν από μήνες (Ν.4472/2017) προβλέφθηκε η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ώστε ως τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών που διενεργεί το Δημόσιο να τεθεί η εμπορική τιμή και όχι η αντικειμενική που ίσχυε πριν.
Ωστόσο η διάταξη παραμένει προς το παρόν στα χαρτιά, καθώς προβλέπεται και έκδοση απόφασης η οποία θα ορίζει τη διαδικασία υπολογισμού της εμπορικής τιμής. Η έκδοση αυτής της απόφασης παραμένει ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις των τελευταίων ημερών με τους θεσμούς η κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις ότι στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν τη διάταξη που ορίζει τις εμπορικές ως βάση εκκίνησης, ώστε να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην εφορία σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική

ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Κινητοποίηση στις 9 Νοεμβρίου προγραμματίζουν τα συνδικάτα που ανήκουν στο ΠΑΜΕ. Στόχος της κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία 23ης Μαρτίου είναι τα προωθούμενα από την κυβέρνηση αντιλαϊκά μέτρα..

ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Εκπνέουν την εβδομάδα που ανοίγει προθεσμίες για πληρωμές και άλλες φορολογικές εκκρεμότητες. Πέραν από τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει την Τρίτη, εκπνεύουν οι προθεσμίες για σειρά αλλαγών και τροποποιήσεων που δύνανται οι φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν, αποφεύγοντας μεγαλύτερους φόρους ή και πρόστιμα.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ !!!

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε ανακοίνωση 
Η ανακοίνωση:

Μετά την πληρωμή προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης, επειδή παρατηρήθηκε, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω παραπληροφόρησης, σύγχυση, όσον αφορά στην αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης του έτους 2017, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω: Το έτος 2015 καθορίστηκε η αξία των χορηγηθέντων Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2015-2019 και εκδόθηκαν οι σχετικοί τίτλοι στους οποίους αναγραφόταν η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων.
Με βάση το “μοντέλο” υπολογισμού των Δικαιωμάτων με στόχο τη σύγκλιση προς την Περιφερειακή Αξία, η Ατομική Μοναδιαία Αξία Δικαιωμάτων (ΑΜΑΔ) που υπολειπόταν αυτής (Περιφερειακή Αξία) αυξάνεται, ενώ όταν υπερβαίνει την εν λόγω Αξία μειώνεται. Η παραπάνω “σύγκλιση” πραγματοποιείται κάθε χρόνο με ισόποσα βήματα, επιφέροντας τις ανάλογες αυξήσεις ή μειώσεις στην αξία των Δικαιωμάτων.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους δικαιούχους παραγωγούς από το έτος 2015 και η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων αναγράφεται στις Αιτήσεις κάθε έτους. Σχετικά με τις αξίες των Δικαιωμάτων της φετινής περιόδου για τις Αιτήσεις του 2017, με βάση το άρθρο 25 παράγρ. 1 Καν(ΕΕ)1307/2013, η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, αναπροσαρμόζεται οριζόντια για όλους τους δικαιούχους, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την άσκηση πολιτικών και συγκεκριμένα παρακρατείται ποσοστό:
1. 4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους Φόρμας 6,
2. 3,125% προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017 και
3. 0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις ήταν, ήδη, γνωστές στους παραγωγούς από την Άνοιξη του 2017 κατά την υποβολή των Αιτήσεων, εξαιρουμένου του ποσοστού για το Εθνικό Απόθεμα (ΕΑ) που αρχικά είχε υπολογιστεί στο 2%, όμως στην πορεία μετά τον μεγάλο αριθμό δυνητικών δικαιούχων για το ΕΑ και προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αιτήματα των νέων και νεοεισερχομένων παραγωγών, αυξήθηκε έως 4,5% μετά από την έκδοση της 1630/64709/2017 ΥΑ.
Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο ποσοστό δεν εξαντληθεί για τη χορήγηση του ΕΑ, το πλεόνασμα θα επιστραφεί οριζόντια στους παραγωγούς κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΣΕ συμβολική κατάληψη με αφορμή την συμπαράσταση στο Πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των Μαθητών που διαδήλωσαν σε όλη την χώρα διεκδικώντας καλύτερη Παιδεία, προχώρησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας εκδίδοντας ανακοίνωση με τις προτάσεις τους για ένα καλύτερο σχολείο. Η κατάληψη των μαθητών ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ τα αιτήματά τους θα σταλούν στο Δήμο, την περιφέρεια και το υπουργείο Παιδείας.
Κεντρικό σύνθημα της συμβολικής κατάληψης ήταν η διεκδίκηση για ένα "σχολείο που θα μορφώνει και όχι να εξοντώνει". Τα αιτήματά τους αφορούσαν πάντως και τοπικά ζητήματα για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου καθώς είναι το μοναδικό ΕΠ.ΑΛ σε όλη τη Τριφυλία και την Δυτική Μεσσηνία, στηρίζοντας την επαγγελματική εκπαίδευση. Ακολουθεί η ανακοίνωση του 15μελούς μαθητικού οργάνου:
"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15ΜΕΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ, ΟΧΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ! ! !
Το 15 μελές Μαθητικό συμβούλιο 1ου ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ προχώρησε σήμερα 30 Οκτωβρίου σε συμβολική κατάληψη του σχολείου, σε ένδειξη συμπαράστασης στο Συντονιστικό όργανο μαθητών σε όλη την χώρα γιατί είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει. 
Διεκδικούμε καλύτερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές χωρίς αποκλεισμούς. Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον με επαγγελματική αποκατάσταση.
Από τον Δήμο Τριφυλίας διεκδικούμε να ενισχύσει τις δράσεις μαθητών που έγιναν από πέρσι με εξωραισμό του σχολείου μας, καθώς απαιτείται συντήρηση των κτιριακών δομών του και βελτίωση του προαυλίου ώστε με αισθητικές παρεμβάσεις στον ελεύθερο χρόνο μας ώστε να είναι προσιτό και δημιουργικό για όλους μας.
Τα αιτήματά μας είναι κοινά με όλους τους μαθητές των ΕΠΑΛ όπως;
● Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα/τομέας στα ΕΠΑΛ. Κανένας μαθητής στο δρόμο.
● Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση! Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία!).
● Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη λειτουργία των σχολείων μας.
● Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο μας.
● Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Βιβλία σε όλα τα σχολεία. 
● Να ξεκινήσει τώρα σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη".
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΠΛΟΥΣΙΟΣ Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο ΓΕΛ Δωρίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με καθολική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και μαθητών από το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Δωρίου εορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Την φετινή εορτή διοργάνωσε το ΓΕΛ Δωρίου με υπεύθυνη την καθηγήτρια φιλολογίας Κυριακή Γουρνά. Στην αρχή έγινε ο ορισμός σημαιοφόρων και παραστατών και η απονομή των αριστείων και βραβείων από την διευθύντρια του Γυμνασίου Δήμητρα Χατζή και τον διευθυντή του Λυκείου Καρούμπαλη Σωτήριο, ο οποίος εκφώνησε λόγο για την σημαία. Την εορτή λάμπρυνε με την παρουσία του ο εκπαιδευτικός και λογοτέχνης κ. Ευστάθιος Κακούτης , ο οποίος αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα του Αετού. Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εορτή , απήγγειλαν αποσπάσματα και τραγούδια σχετικά με τα γεγονότα της εποχής και ταυτόχρονα έγινε επίδειξη οπτικοακουστικού υλικού . 
Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των εκτελεσθέντων πατριωτών 
 Μετά το πέρας της σχολικής εορτής , ακολούθησε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο , όπου εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το 1943 τρείς συμπατριώτες μας , συμπληρώνοντας την θλιβερή λίστα των εκτελεσθέντων πατριωτών της κατοχής. Πρόκειται για τους Γκόγκα Σωτήριο, Γκόγκα Επαμεινώνδα και Γρηγόριο Παναγιωτακόπουλο. Στο μνημείο που βρίσκεται πλησίον του σχολικού συγκροτήματος και παρουσία των συγγενών των εκτελεσθέντων μετά την επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντων των ιερέων πατέρα Ευάγγγελου Σίμου καθηγητή Θεολογίας του Γυμνασίου Δωρίου και του εφημέριου αιδεσιμότατου πατέρα Παναγιώτη Μαντά, εκφώνησε λόγο για τους ήρωες η μαθήτρια της Β’ Τάξης του Γενικού Λυκείου Δωρίου Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου. Γ.ΜΠ. -Σ.Κ.

Αποζημίωση ζητά ο Γεωργιανός για την δολοφονία στην Χώρα!

Να του καταβληθεί αποζημίωση για τις 448 ημέρες που κρατήθηκε στις ελληνικές φυλακές, ζητά την Τετάρτη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας, ο 25χρονος Γεωργιανός, ο οποίος από το ίδιο δικαστήριο αθωώθηκε ομόφωνα για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλου, στη Χώρα.
Ο 25χρονος Γεωργιανός είχε συλληφθεί τότε για τη δολοφονία, ενώ είχε προφυλακισθεί και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης παρέμεινε κρατούμενος.
Αθώος έχει κηρυχτεί πλέον και ο ανήλικος που είχε συλληφθεί μαζί με τον Γεωργιανό. Πρωτόδικα ο ανήλικος είχε καταδικασθεί, καθώς είχε ομολογήσει τη συμμετοχή στη δολοφονία, υποδεικνύοντας τον Γεωργιανό ως φυσικό αυτουργό, αλλά μετά την αθώωση του 25χρονου, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες και τον ανήλικο, ενώ πλέον δεν υπάρχει δράστης της δολοφονίας.
H ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΕΙ
Για την άγρια δολοφονία του Αρχιμανδρίτη το 2014 η Αστυνομία συνέλαβε ως δράστες έναν 17χρονο Έλληνα με μειωμένο καταλογισμό και τον 25χρονο Γεωργιανό. Σύμφωνα με την δικογραφία που είχε σχηματισθεί και οι δύο όταν συνελήφθησαν, ομολόγησαν την πράξη τους, με τα πράγματα όμως να διαφοροποιούνται κατά πολύ στη συνέχεια. Ο ανήλικος συνέχισε να ομολογεί την παρουσία του και να περιγράφει τα ίδια και στα δύο δικαστήρια που ακολούθησαν, ενώ ο Γεωργιανός άλλαξε στάση δηλώνοντας αθώος και κατηγορώντας αστυνομικούς ότι του απέσπασαν ομολογία και πως η υπογραφή σε αυτή δεν είναι δική του.
Σε δίκη οδηγήθηκε πρώτος ο 17χρονος, ο οποίος με αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, καταδικάσθηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας σε 15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκιση, καθώς αρχικά κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου. Μάλιστα, στην καθαρογραμμένη απόφαση το δικαστήριο της Κυπαρισσίας αναγνωρίζει ως κύριο δράστη τον Γεωργιανό.
Αποζημίωση
Ακολούθησε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας για τον 25χρονο Γεωργιανό, ο οποίος και πάλι αρνήθηκε τα πάντα και παρά την πρόταση του Εισαγγελέα να κριθεί ένοχος ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος.
Η υπόθεση κίνησε το ενδιαφέρον του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε τη δικογραφία και το αιτιολογικό της αθωωτικής απόφασης. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μάλιστα, προχώρησε σε αίτημα αναίρεσης της απόφασης με πρότασή της στο Συμβούλιο Αεροπαγιτών και ζήτησε την επανάληψη της δίκης.
Στο μεταξύ, και μέχρι να απαντήσει ο Άρειος Πάγος, εκδικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό, στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων, η υπόθεση για τον ανήλικο Έλληνα, ο οποίος και αυτή τη φορά δεν αρνήθηκε ότι το βράδυ της δολοφονίας βρισκόταν στο σπίτι του Αρχιμανδρίτη, υποδεικνύοντας ως φυσικό αυτουργό της δολοφονίας τον Γεωργιανό, ο οποίος όμως πλέον είχε αθωωθεί. Έτσι, το δικαστήριο αθώωσε σε δεύτερο βαθμό και τον ανήλικο και η υπόθεση της δολοφονίας έμεινε χωρίς δράστη.
Αμέσως μετά την αθωωτική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού, ο Γεωργιανός κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση για τις ημέρες που έμεινε έγκλειστος στις φυλακές από τη σύλληψή του, έως την εκδίκαση της υπόθεσης και την αθώωσή του.
Συγκεκριμένα, ο 25χρονος κρατήθηκε από τις 17 Φεβρουαρίου του 2014 έως και τις 11 Μαΐου του 2015 και για τις 448 ημέρες που έμεινε στις φυλακές ζητάει ως αποζημίωση το ποσό των 13.147,45 ευρώ.
Λόγω της αναίρεσης που ήταν σε εκκρεμότητα εκείνη την περίοδο στον Άρειο Πάγο, το αίτημα αποζημίωσης του Γεωργιανού, πάγωσε. Στις αρχές του 2017, απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης από το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και η απόφαση αθώωσής του έγινε αμετάκλητη.
Έτσι, το αίτημά του, ισχυροποιημένο πλέον, ενεργοποιήθηκε και πάλι και την Τετάρτη εκδικάζεται.
Πηγή http://tharrosnews

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Δήλωση με την οποία κάνει γνωστή τη θέση του αναφορικά με το θέμα των αναδρομικών των πρώην Βουλευτών έκανε ο πρ. βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει παραιτηθεί από κάθε αξιώση. Αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο πρώην Υφυπουργός: «Θέλω να κάνω γνωστό, σε όλους τους Μεσσήνιους Συμπατριώτες μου, ότι, όχι μόνον δεν διεκδίκησα, τα λεγόμενα αναδρομικά, αλλά από το 2012, έχω παραιτηθεί, από κάθε αξίωση, με εξώδικο, το οποίο επέδωσε Δικαστικός Επιμελητής, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος»

Πανελλήνιο συνέδριο αιρετών γυναικών για την ισότητα

Πανελλήνιο συνέδριο αιρετών γυναικών με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση» διοργανώνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΝΠΕ. Στο συνέδριο θα γίνουν συζητήσεις για τις πολιτικές ισότητας στην Αυτοδιοίκηση, την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα όργανα λήψης αποφάσεων και για την πορεία υλοποίησης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, για τη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο δίκτυο δομών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ν. Μαυραγάννης αλλάζει ριζικά τόσο το σύστημα των μαθημάτων, όσο και το σύστημα των εξετάσεων. Μέσω ψηφιοποίησης, ανέφερε ο υφυπουργός, οι εξετάσεις θα γίνονται με ηλεκτρονικό τόπο. Θα δημιουργηθεί, όπως είπε, ένα control system, για τον έλεγχο της όλης διαδικασίας των εξετάσεων με στόχο ο εξεταστής να βρίσκεται σε απόσταση από τον εξεταζόμενο ώστε να απαλειφθεί το φαινόμενο της έκδοσης διπλωμάτων με… φακελάκι στον εξεταστή.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Μαυραγάννης θα ελέγχεται ηλεκτρονικά και όλη η διαδικασία πριν τις εξετάσεις, σε ό,τι αφορά δηλαδή στα υποχρεωτικά μαθήματα που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος για το δίπλωμα. Όπως τόνισε ο υφυπουργός, με την ψηφιοποίηση των σχολών οδήγησης θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των μαθημάτων για την πιστοποίηση των υποχρεωτικών ωρών διδασκαλίας μέσω συστήματος που θα ελέγχει την παρουσία των εκπαιδευόμενων στον χώρο διδασκαλίας.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ...ΑΟΚ ΜΕ 3-0 ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ-VIDEO

ΠΕΡΙΠΑΤΟ... στην έδρα του έκανε ο Α.Ο. Κυπαρισσίας κατακτώντας πολύτιμους βαθμούς στο κυνήγι της βαθμολογίας για την τοπική ιστορική ομάδα καθώς επικράτησε με 3-0 επί της Αναγέννησης Παραλίας, με αλλαγή ώρα τέλεσης του παιχνιδιού στις 3 το μεσημέρι.
H 5η αγωνιστική ήταν θετική για τους γηπεδούχους καθώς στο 37ο λεπτό της συνάντησης μετά από ευκαιρία των επιθετικών του ΑΟΚ στην μικρή περιοχή ο τερματοφύλακας της Αναγέννησης πήγε να πιάσει την μπάλα αλλά ο Χάντζος προσπαθώντας να την απομακρύνει από το τέρμα η μπάλα μπήκε στα δίχτυα με αποτέλεσμα να σημειωθεί αυτογκόλ με 1-0. 
Ωστόσο η υπεροχή των γηπεδούχων καθώς είχαν πάρει αέρα συνεχίστηκε ως το 40ο λεπτό της συνάντησης όπου ο Θεοχαρόπουλος με άμεσο σουτ στην μικρή περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Χριστόπουλου γράφοντας το 2-0 με το οποίο έληξε το πρώτο μέρος.
Ο ρυθμός διατηρήθηκε ίδιος με μοναδική αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο με τον Ντέντα μετά το 68ο λεπτό, ενώ η Αναγέννηση έβαλε στο παιχνίδι τον Καρμαλιώτη. Ο Α.Ο.Κ. σημείωσε δύο δοκάρια με πρωτοβουλίες του Κοσμά και του Κωσταντόπουλου, ενώ στο 85ο λεπτό ο Βατσής επισφράγισε την νίκη της τοπικής ομάδας με το οριστικό 3-0 από κοντινή απόσταση.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Αθανασόπουλος, Ανδρουτσής, Ζαφείρης, Μητρόφ, Ντιόπ, Τσιμόπουλος, Κωσταντόπουλος, Χατζηαράπης, Κοσμάς, Βατσής, Θεοχαρόπουλος.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: Χριστόπουλος, Μπουζάλας, Τσουλάκας, Μαραβέλας, Δουρούμης, Σκαφιδάς, Αρβανίτης, Σταματόπουλος, Χάντζος, Μαθιόπουλος, Κωστέας.

Υπογραφές για έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Την ερχόμενη Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος στην κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ. Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, για την οποία η σύμβαση είχε μονογραφηθεί το Μάρτιο, ακολούθησε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ μετά την υπογραφή η σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση. Το «οικόπεδο 2» είναι μία από τις 20 περιοχές του Ιονίου και του νότιου Κρητικού πελάγους που είχαν προκηρυχθεί το 2014 για έρευνες υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού είχαν επίσης υποβληθεί προσφορές για τα «μπλοκ» 1 (βορειοδυτικά της Κέρκυρας από τα ΕΛΠΕ), και 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος), επίσης από τα ΕΛΠΕ.

ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΕ ΦΙΛΙΑΤΡΑ-ΚΟΠΑΝΑΚΙ

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα και στα Φιλιατρά η μεγάλη επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Στις 10:30 τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προοδρόμου Φιλιατρών και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε Κατάθεση Στεφάνων στην κεντρική πλατεία στον προ του Ηρώου χώρο.
Στις σημερινές εκδηλώσεις μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Αντωνία Μπούζα και ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας. Το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια του Γυμνασίου Φιλιατρών κα Μαρία Παπαδοπούλου. Ακολούθησε παρέλαση από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ειδικού Δημοτικού, του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου και του Λυκείου Φιλιατρών, με ανάκρουση Εθνικών σκοπών από την Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΠΑΝΑΚΙ
ΣΤΟ Κοπανάκι φέτος πραγματοποιήθηκε με κατάνυξη η καθιερωμένη δοξολογία. Ακολούθησε σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πανηγυρικός της ημέρας, η κατάθεση στεφάνων και η παρέλαση των μαθητών στον κεντρικό δρόμο του χωριού παρουσία των φορέων της περιοχής.

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΧΥΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Σε σφραγισμένη συσκευασία θα διατίθεται πλέον το ελαιόλαδο στους χώρους μαζικής εστίασης από την 1η Ιανουαρίου 2018, όπως προβλέπει η πρόσφατη υπουργική απόφαση, σύμφωνα και με την ιστοσελίδα insder και το ΑΠΕ. Για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), στην πρόσφατη Υπουργική (Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) προβλέπονται τα εξής: Το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που, θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Με τη δέουσα τιμή και λαμπρότητα έγινε σήμερα στον κεντρικό ιστό της Καλαμάτας η καθιερωμένη παρέλαση, ως εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Μαθητές με υπερηφάνεια, τμήματα συλλόγων και φορέων, αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και μαζί και το μήνυμα των ιδανικών και των αξιών του αγώνα των προγόνων μας που συνεχίζει και σήμερα να είναι επίκαιρο.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, γιόρτασε και φέτος με μεγάλη συμμετοχή την Εθνική Επέτειο για την 28η Οκτωβρίου του 1940. Στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες Πύλου, Χώρας Μεθώνης, Κορώνης, Καλλιθέας, Κορυφάσιου, Βλαχόπουλου, Στενωσιάς, Χαροκοπιού, Φοινικούντας, Χανδρινού και Σουληναρίου οι κεντρικοί δρόμοι γέμισαν από κόσμο, που έσπευσαν να καμαρώσουν και να χειροκροτήσουν την μαθητιώσα νεολαία, η οποία έλαβε μέρος στις παρελάσεις. Στην έδρα του Δήμου, την Πύλο, κατά την εθιμοτυπική τελετή, τελέσθηκε η δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και έπειτα η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, όπου κατατέθηκαν στεφάνια εις μνήμην των θυμάτων των εθνικών αγώνων. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Συμβολαιογράφος Πύλου κ. Άγγελος Σκουφάκης Στην παρέλαση που ακολούθησε μπροστά από το Δημαρχείο, υπό τις μελωδίες της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου-Νέστορος, οι μαθητές και οι μαθήτριες Γυμνασίου, Λυκείου, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της Πύλου, οι οποίοι συμμετείχαν, καταχειροκροτήθηκαν από τους κατοίκους. Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης, παρευρέθηκε το πρωί στην Θεία Λειτουργία στη Χώρα, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε στην έδρα του Δήμου, την Πύλο, την Παρέλαση. Έπειτα, ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δεξιώθηκαν όλους τους δημότες της περιοχής, στο Δημαρχείο.

Το ηρωικό ΟΧΙ του Ελληνικού λαού

Η Επέτειος του ΟΧΙ, η άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά.
Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, Ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του Όχι.
Το τελεσίγραφο που οδήγησε στον πόλεμο
Η επέτειος του «Όχι» αναφέρεται στην άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης ήταν η είσοδος της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.
Ο πρέσβης της ιταλικής κυβέρνησης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, επισκέφθηκε τον Μεταξά στο σπίτι του, στην Κηφισιά και του παρέδωσε το τελεσίγραφο, το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
«Alors, c'est la guerre» («λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο» - σ.σ. τα γαλλικά ήταν η επίσημη διπλωματική γλώσσα) είπε ο Μεταξάς στον Γκράτσι, ο οποίος περιγράφει στα απομνημονεύματά του την σκηνή: «“έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση” και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση στα χέρια και τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα, ο Μεταξάς μου είπε: “αυτό σημαίνει πόλεμο”. Του απάντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απάντησε “όχι”. Του πρόσθεσα ότι “αν ο στρατηγός Παπάγος...”, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε “όχι”! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδούλωσης».
Δύο ώρες μετά την επίδοση του τελεσιγράφου και την άρνηση του Μεταξά, άρχισε η σύγκρουση, με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον πόλεμο...
Το μέτωπο είχε μήκος περίπου 150 χιλιομέτρων και βρισκόταν σε μια εξ’ ολοκλήρου ορεινή και εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, με την οροσειρά της Πίνδου να χωρίζει το θέατρο επιχειρήσεων στα δύο: αυτό της Ηπείρου και εκείνο της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο ελληνικός στρατός ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας. Η υποχώρηση των Ελλήνων άρχισε στις 12 Απριλίου του 1941, οπότε και στο πλευρό των Ιταλών είχαν αρχίσει να προελαύνουν οι Γερμανοί.
Οι πολεμικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν «σφραγίστηκαν» με την πτώση της Κρήτης, τον Μάιο του 1941: ολόκληρη η Ελλάδα βρέθηκε υπό τον απόλυτο έλεγχο των δυνάμεων του Άξονα και, για τα επόμενα τρία χρόνια, υπέστη τη σκληρή Κατοχή από τις δυνάμεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.
Πώς καθιερώθηκε το «Όχι»
Η άρνηση του Μεταξά πέρασε στον τότε ελληνικό Τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Μάλιστα, αυτούσια η λέξη παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου, στις 30 Οκτωβρίου του 1940.
Η επέτειος γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1941: στο προαύλιο του πανεπιστημίου Αθηνών, έγιναν ομιλίες από φοιτητές, ενώ την παραμονή είχε μιλήσει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, που αρνήθηκε να κάνει µάθηµα την 28η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο.
Η δεύτερη επέτειος γιορτάστηκε την Πλατεία Συντάγµατος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ, ενώ το 1943 ο εορτασμός, που έγινε στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Κοτζιά, διακόπηκε από Γερμανούς, που υποχρέωσαν όσους συμμετείχαν να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ και έστειλαν είκοσι άτομα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η πρώτη επίσημη επέτειος έγινε το 1944, με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Το 1952, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε η γιορτή της Αγίας Σκέπης να μεταφερθεί από την 1η Οκτωβρίου στις 28 του μήνα, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον ελληνικό στρατό στον πόλεμο.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ 2-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥ (VIDEO)

ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ στο Πρωτάθλημα προχωρά ο Παντριφυλιακός Καλονερού καθώς την 5η αγωνιστική η Τριφυλιακή ομάδα κατάφερε να νικήσει στην δυνατή έδρα της στο γήπεδο της Κυπαρισσίας, το Πλατύ με 2-0 τα οποία σημειώθηκαν στα 2 ημίχρονα.
Χρυσός σκόρερ αναδείχτηκε άλλη μια φορά ο έμπειρος μεσοεπιθετικός Λυμπέρης Διονυσόπουλος ο οποίος στο 41ο λεπτό της συνάντησης με χάτ τρίκ μέσα στη μικρή περιοχή κατάφερε να...γεμίσει τα δίχτυα με το γκολ που πέτυχε σημειώνοντας το 1-0. Ο κόσμος χειροκρότησε τις επιδόσεις των γηπεδούχων καθώς είναι αυξημένος από κάθε άλλη χρονιά.
Στην επανάληψη υπήρξε μεγάλη υπεροχή του Καλονερού σημειώνοντας δύο φάσεις με την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι με την αρωγή των Κουτσούλη, Κορακοβούνη, ενώ τελικά στο 85ο λεπτό ξανά ο Διονυσόπουλος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με το σκόρ να σφραγίζει στο οριστικό 2-0.
ΝΕΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ
Σε μία ακόμα μεταγρφική κίνηση προχώρησε το Καλό Νερό που ήρθε σε συμφωνία με τον Ηλία Κυριακούλη. Αγωνίζεται ως επιτελικός μέσος, αποκτήθηκε από τον Ηρακλή Κυπαρισσίας ενώ έχει αγωνιστεί και στον ΑΟΚ.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ο. ΠΡΟΣ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

Φωτιά εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου σε αγροτική έκταση με ξεροχορτα και καλαμιες χωρίς να είναι γνωστά τα αίτια της πρόκλησης της πυρκαγιάς προς το παρόν. Το περιστατικό συνέβη ακριβώς πριν την γέφυρα του Καλονερου απο Κυπαρισσια προς Καλονερο, ενώ δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για κατοικημένες περιοχή αν και απείχε ελάχιστα μέτρα από ελαιουργείο που βρίσκεται κοντά στην Εθνική οδό.
Η έγκαιρη επέμβαση του Πυροσβεστικού κλιμακίου είχε ως αποτέλεσμα να αποτραπεί η επέκτασή της και να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο καίγοντας ξερά χόρτα. Στο σημείο βρέθηκαν και εθελοντές που συνέδραμαν το έργο της κατάσβεσης. 

ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 77η ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ- ΦΩΤΟ, VIDEO

ΕΝΩΤΙΚΟΣ ήταν ο εορτασμός για την 77η επέτειου της 28ης Οκτωβρίου 1940 με το μεγάλο ΟΧΙ των Ελλήνων ενάντια στον Φασισμό, την δουλεία αλλά και την παράλογη απαίτηση του Γερμανοιταλικού άξονα να παραδοθεί το ΈΘΝΟΣ των Ελλήνων.
Η ιστορική Κυπαρισσία με ένδοξες σελίδες στην ιστορία της χώρας μας, εόρτασε την επέτειο με Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Τριφυλίας- Ολυμπίας, ενώ ακολούθησε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον ιστορικό κ. Γ. Μαυροειδή και κατάθεση στεφάνων στην προτομές των τοπικών ηρώων. 
Στις 11.30 ακριβώς ξεκίνησε η παρέλαση της μαθητικής νεολαίας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, με την Φιλαρμονική Κυπαρισσίας να παιανίζει εμβατήρια, ενώ στην συνέχεια παρέλασαν τμήματα των σχολείων όπως τα 3 Δημοτικά σχολεία της πόλης, το Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο, το 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, τον Ναυταθλητικό όμιλο, τον Δίωνα, τον Α.Σ. Τριφυλίας και τον Μορφωτικό σύλλογο ΜΕΣΚ. 
Ο κόσμος με ενωτικό πνεύμα χειροκρότησε το μέλλον της Ελλάδας μέσα από την υπερηφάνεια της νέας γενιάς που τιμά τους ένδοξους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. 
Στους επισήμους το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας, εκπρόσωποι του Δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Μεσσηνίας, ο Διοικητής Α.Τ. Τριφυλίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, του λιμενικού σώματος και πλήθος κόσμου. 
Η εκδήλωση καλύφθηκε ζωντανά μέσω του facebook από την ιστοσελίδα μας για όλο το κόσμο!
ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΑΣΤΡΑΨΕ ΠΑΛΙ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΟΞΥΝΘΗΚΕ ξανά η κατάσταση στο πρόσφατο Δ.Σ. Τριφυλίας κατά την συζήτηση για την διαφάνεια στο Δήμο, την αστυνόμευση αλλά και το θέμα των συμβασιούχων.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος ανέβασε τους τόνους καταλογίζοντας στην Δημοτική αρχή ελλειμματική εκτίμηση των πραγμάτων, καθώς όπως είπε το κόστος για τις δημοτικές χαρές ήταν τεράστιο σε Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους, ενώ παρατήρησε ότι στο Τεχνικό πρόγραμμα όπως και πέρσι ήρθε νέο κονδύλι για την αναβάθμισή τους όπως και πέρσι με 100.000 ευρώ. Από τα συμφραζόμενα φαίνεται ότι οι παιδικές χαρές από την κατασκευή τους μέχρι σήμερα έχουν κοστίσει πάνω από 300.000 ευρώ συνολικά, ποσό εξωφρενικό για τα δεδομένα της αγοράς.
Σχόλιο παρέμβαση έκανε επίσης στο θέμα με αφορμή την επιστολή του προς τον πρώην δήμαρχο κ. Κόλλια, σχετικά με την λειτουργία του Δήμου όταν ο πρώην Δήμαρχος παρέλαβε μόνο ένα φάκελο και παρέδωσε..Δήμο, εκτιμώντας ότι όλοι γνώριζαν την πραγματική εικόνα του Δήμου.
Οι τόνοι με αφορμή την παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου και προέδρου λιμενικού ταμείου ανέβηκαν όταν υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Δημοτική αρχή να κάνει υπαινιγμούς στην πρώην αιρετή αρχή, ενώ την ίδια ώρα οι ίδιοι αιρετοί ίδιοι σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι να βρίσκονται δίπλα στον κ. Κατσίβελα στην ίδια καρέκλα όπως ήταν και στην προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Κόλλια. Αναφορές τέλος έκανε στο θέμα της αστυνόμευσης, των συμβασιούχων αλλά και της συνολικής εικόνας του Δήμου, καταλήγοντας ότι όλους θα τους κρίνει στο τέλος της θητείας ο λαός της Τριφυλίας.

Γιατί ΔΕΝ παραιτούνται οι κοι Βο(υ)λευτές από τις δικαστκές τους αξιώσεις;

Δείτε την  ανάρτηση  του Μπάμπη Βακαλόπουλου στην προσωπική του σελίδα στο Facebook...
''Αλήθεια, οταν οι βουλευτές κατέθεταν την αγωγή για την εξίσωση του μισθού τους με αυτόν ανωτέρων δικαστικών και αυτά αναδρομικά, η Ελλάδα ευημερούσε;
Οι άξιοι αυτοί βουλευτές μας σε σχέση με άλλες επαγγελματικές ομάδες βρίσκονταν άραγε σε δυσμενέστερη οικονομική θέση; η θρασύτατη και αυτάρεσκη συμπεριφορά απο αυτούς που είναι ταγμένοι να υπηρετούν με αυτοθυσία και αφοσίωση τον Ελληνικό λαό να είναι σίγουροι πως δεν διορθώνουν το λάθος τους και δεν επουλώνουν την πληγή με την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ τους απο την είσπραξη των ποσών που τους επιδικάστηκαν.
Αλήθεια πιστεύει κανείς πως αυτοί που αποτελούν τον κύριο κορμό του πολιτικού συστήματος βοηθούν για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην πολιτική όπως οι ίδιοι επαναλαμβάνουν με εμμονή στους ξύλινους λόγους που συχνά εκφέρουν;

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ..ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΩΝ!

Από τη μία μπήκαν στους λογαριασμούς κι από την άλλη έκαναν… φτερά πριν καλά – καλά οι δικαιούχοι αγρότες και παραγωγοί προλάβουν να τα δουν. Πρόκειται για χρήματα που πιστώθηκαν στο πλαίσιο της προκαταβολής της επιδότησης και τα οποία λόγω οφειλών άμεσα δεσμεύτηκαν, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού χιλιάδες αγρότες. Στους λογαριασμούς τους μπήκε κάτι λιγότερο από το μισό του συνολικού τους τσεκ, με τους ίδιους να μιλούν για τις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!

Τα παιδιά από δύο γυμνάσια της Καλαμάτας, σε συνεργασία με την εταιρεία αεροδιαστημικής Blue Origin, θα εκτοξεύσουν… μεσσηνιακές ελιές προκειμένου να εξετάσουν πώς εξελίσσεται η παραγωγή σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας

 από τα Νέα
    
Είναι η πρώτη προσπάθεια παραγωγής ελαιολάδου στο Διάστημα. Και θα γίνει από έλληνες μαθητές…
Ομάδα παιδιών που φοιτούν στο 4ο και στο 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, σε συνεργασία με την εταιρεία αεροδιαστημικής Blue Origin που εδρεύει στις ΗΠΑ, θα στείλουν μεσσηνιακές ελιές στο Διάστημα για να δουν πώς εξελίσσεται η παραγωγή λαδιού σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Το σπουδαίο πείραμα εκτός από τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα αναμένεται να παράσχει στους επιστήμονες χρήσιμα συμπεράσματα για τη χημική αντίδραση του ελαιολάδου στις εν λόγω συνθήκες αλλά και σημαντικά στοιχεία για το αν θα μπορούσε να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να ενταχθεί στο διαιτολόγιο των αστροναυτών.
Καθοδηγητής των μαθητών στην προσπάθεια αυτή θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το πείραμα θα συντελεστεί με τη συνεργασία αρκετών επιστημόνων από την Ελλάδα και την Αμερική.
«Τις τελικές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του πειράματος και τον σχεδιασμό του θα αποφασίσουν οι ίδιοι μαθητές» εξηγεί ο Προκόπης Μαγιάτης μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Αλλωστε, για την ολοκλήρωσή του θα χρειαστεί περίπου ένα έτος».
Ταξίδι 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη
Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές θα κατασκευάσουν ένα διαστημικό ελαιοτριβείο. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, μισό κιλό ελιές θα σταλούν από την Καλαμάτα στο Χιούστον του Τέξας, όπου βρίσκεται η βάση του διαστημικού σταθμού, και εκεί θα ενσωματωθούν, μαζί με τον μηχανισμό που θα έχουν κατασκευάσει τα παιδιά, στην κάψουλα που θα φύγει για το Διάστημα. Με την εκτόξευση του πυραύλου ο μηχανισμός θα συνθλίψει τις ελιές και θα γίνει εξαγωγή λαδιού. Οι μαθητές και οι επιστήμονες θα παρατηρήσουν πώς ξεχωρίζει το λάδι από τον χυμό της ελιάς υπό αυτές τις συνθήκες.
Το πείραμα αναμένεται να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. Τόσος είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ανέβει ο μηχανισμός σε απόσταση 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, να παραμείνει σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας επί περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το λάδι που θα παραχθεί θα σταλεί στην Ελλάδα ώστε να εξεταστεί η χημική του σύνθεση.

Πίστωσαν κουτσουρεμένες τις αγροτικές επιδοτήσεις!

Αναβρασμός και οργή επικρατεί στους Αγρότες-Ελαιοκαλλιεργητές, της Μεσσηνίας , ο λόγος είναι ότι πολλοί έσπευσαν στα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς να λάβουν την επιδότηση, ώστε να πάρουν μια οικονομική ανάσα, αλλά τους περίμενε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη! Ναί μεν πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους κάποια λεφτά, που αντιστοιχούν στο 70 % όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο αλλά κουτσουρεμένακατά πολύ από τις αντίστοιχες περσινές Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ φέτος υπάρχει μια μείωση των επιδοτήσεων της τάξης του 4,5% ως οριζόντια παρακράτηση και το ποσό που θα προκύψει θα προστεθεί στο εθνικό απόθεμα για την πληρωμή των νεοεισερχομένων, των νέων αγροτών εως 40 χρόνων και των δικαιούχων της φόρμας 6. newsmessinia

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΕΛΕΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ: H ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΜΑΝΑΣ

Η Ελένη Ιωαννίδη δεν λύγισε ούτε στον θάνατο. Ιδίως οι Κυπαρίσσιοι το γνωρίζουν πολύ καλά. Πρόκειται για την γυναίκα που ανακηρύχτηκε σύμβολο της Ελληνίδας μάνας του ’40. Η Ελένη Ιωαννίδη αποτέλεσε μία από τις εκατοντάδες μάνες που έχασαν τα παιδιά τους στον πόλεμο. Βρήκε όμως το κουράγιο κι έστειλε ένα συγκλονιστικό τηλεγράφημα στον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξανδρο Κορυζή, λέγοντάς του, ότι για την Πατρίδα θα θυσίαζε και τα υπόλοιπα παιδιά της.
«Προς τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως κ. Αλ. Κορυζήν
Ο υιός μου Ευάγγελος Ιωάννου Ιωαννίδης απωλέσθη εις τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιωάννου Ιωαννίδην να εκδικηθώσιν τον θάνατον του αδελφού των.
Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιωάννου Ιωαννίδην, κλάσεων 1917 και νεωτέρων. Παρακαλώ κληθώσιν ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίπτωσιν ανάγκης της πατρίδας ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού.
Γνωρίσατε βασιλέα μας ότι ύστατον επιφώνημά μου θέλει είναι:
Ζήτω η Πατρίς!
Ελένη Ιωάννου Ιωαννίδου,
Κυπαρισσία 2 Φεβρουαρίου 1941»
Η Ελένη Ιωαννίδου έχει τιμηθεί ως γνωστόν από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και τον τότε Δήμο Κυπαρισσίας, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, όπου ανακηρύχθηκε «σύμβολο της Ελληνίδας μητέρας του Έπους του 1940» και το 2009 πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική πόλη, τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός της. Γ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ το Σάββατο το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ στην Κυπαρισσία καθώς οι φορείς της πόλης τίμησαν την Παρασκευή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με καταθέσεις στεφάνων στην Άνω Πόλη, ενώ την ίδια ημέρα έγιναν σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης σχολική εορτή για το ιστορικό της ημέρας με οπτικοακουστικό υλικό.
Αναλυτικά την Παρασκευή στις 11.30 πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την μαθητική νεολαία με τα αθλητικά σωματεία στο ηρώο της Επάνω Πόλης παρουσία των εκπαιδευτικών και αρχών της πόλης και του Δήμου Τριφυλίας..
ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΜΑΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
 Μισή ώρα αργότερα ολοκληρώθηκε η κατάθεση στεφάνου μπροστά από το άγαλμα της Ελληνίδας μητέρας Ελένης Ιωαννίδη που θυσίασε όλα τα παιδιά της στον Ελληνοιταλικό πόλεμο, παρουσία των αρχών, εκπροσώπων της οικογένειας Ιωαννίδη και μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Συγκινητική ήταν η μικρή αναφορά μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική Κυπαρισσίας, στο τέλος των εκδηλώσεων του αιδεσιμώτατου του Ναού Αγίας Τριάδας π. Σταθόπουλου για την αυτοθυσία στην πατρίδα της Ελληνίδας Μάνας ως παράδειγμα που δύσκολα θα δούμε στην εποχή μας.
Να τονίσουμε ότι το Σάββατο θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανάσιο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία με τον πανηγυρικό της ημέρας από τον ιστορικό Γεώργιο Μαυροειδή. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο των προτομών του μητροπολίτη Χριστιανουπόλεως Γερμανού Ζαφειρόπουλου και του πρωτοσύγκελου Αμβρόσιου Φραντζή, ενώ στις 11.30 θα διεξαχθεί η Μεγάλη Παρέλαση των εκπαιδευτικών συγκροτημάτων της πόλης, των σωματείων και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με χορούς στην κεντρική πλατεία της πόλεως. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ τράπεζα επειδή «έβαλε χέρι» σε κοινό λογαριασμό

Δικαίωσε το Ειρηνοδικείο Χανίων το ανδρόγυνο που προσέφυγε εναντίον τράπεζας, επιβάλλοντας στο πιστωτικό ίδρυμα να καταβάλλει αποζημίωση στους δανειολήπτες για υλική ζημιά και ηθική βλάβη. Συγκεκριμένα η σύζυγος του ζευγαριού των καταναλωτών είδε από τον τραπεζικό της λογαριασμό να “κάνουν φτερά” 428,5 ευρώ, χρήματα που προέρχονταν από σύνταξη, επιδόματα από την κοινωνική ασφάλιση ή την κοινοτική ενίσχυση, καθώς και άλλου ποσού, καλύπτοντας την οφειλή του συζύγου της. Αφαιρέθηκαν δηλαδή συνολικά από τον λογαριασμό 4.815,12 ευρώ μετά τον συμψηφισμό που έκανε η τράπεζα για οφειλή που είχε ο σύζυγος, χωρίς την έγκριση των εναγόντων και χωρίς την κοινοποίηση στην σύζυγο ,η οποία δεν είχε καμία οφειλή. Το Δικαστήριο των Χανίων , στο σκεπτικό της απόφασης έκρινε ότι η ενέργεια της τράπεζας, υπήρξε πλήρως παράνομη και η σχετική δήλωση συμψηφισμού άκυρη, καθώς τα χρήματα ήταν από συντάξεις και επιδοτήσεις ελαιόλαδου, που δεν εκχωρούνται και δεν συμψηφίζονται.
Επίσης το δικαστήριο έκρινε ότι με τη συμπεριφορά της τράπεζας, να αφαιρέσει το ποσό της σύνταξης της συζύγου από τον λογαριασμό, οι καταναλωτές υπέστησαν υλική ζημιά (χρήματα αναγκαία στην διαβίωση τους) αλλά και ηθική βλάβη . Για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους , το Ειρηνοδικείο των Χανίων με την υπαρ. 561/2017 ιστορική για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση , δέχτηκε την αγωγή και υποχρεώνει την τράπεζα να καταβάλλει ολόκληρο στους καταναλωτές συνολικά το ποσό των 8.315,12 ευρώ, 4.815,12 ευρώ ως αποζημίωση για την υλική ζημιά και το ποσό των 3.500 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, νομιμοτόκως. Επίσης επιβάλλει σε βάρος της τράπεζας,τα δικαστικά έξοδα των εναγόντων , τα οποία ορίζει στο ποσό των 400 ευρώ. crete-news.gr