Pages

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΧΑΣΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ 37ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΑΛΛΗ μια επιτυχία της Αστυνομίας προστέθηκε στο ενεργητικό της καθώς Κατασχέθηκαν ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -378,6- γραμμαρίων, τσιγαριλίκι κάνναβης και ζυγαριά ακριβείας.
Πιο αναλυτικά συνελήφθη την Τετάρτη, στην Κυπαρισσία, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας , μία (1) 37χρονη ημεδαπή, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Οι αστυνομικοί μετέβησαν στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας , καθώς ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία και σε τροχόσπιτο της 37χρονης, όπου βρήκαν συνολικά και κατάσχεσαν:
– Ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -378,6- γραμμαρίων,
– τσιγαριλίκι κάνναβης και
– ζυγαριά ακριβείας.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΠΟΡΩΝ

Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Παν. Σκουρλέτη, που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2017 και αφορά σε ενισχύσεις ύψους 2 εκατομμύριων ευρώ σε δήμους για έργα υποδομών, ενεκρίθη και εντάχθηκε η χρηματοδότηση του ποσού των 160,000 ευρώ στο Σύνδεσμο Ύδρευσης «Καπετάν Τέλος Άγρας» μετά από ενέργειες του απελθόντα Προέδρου κ. Αναστάσιου Αδρακτά. Έχοντας υπόψη το γεγονός αυτό και μόνον, ο έχοντας βιώσει το πολύπαθο περασμένο καλοκαίρι στην Τριφυλία (με συνεχείς βλάβες και πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση) είτε ως μόνιμος κάτοικος είτε ως επισκέπτης, αναμφισβήτητα διακατέχεται από έντονο προβληματισμό. 
Η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση Τριφυλίας (Ρ.Α.ΚΙ) μη μένοντας αδιάφορη στο πιο πάνω γεγονός , για ακόμη μια φορά εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για την αδράνεια και ακινησία που διέπει την Δημοτική Αρχή καθώς και τη Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης στην αντιμετώπιση των τεράστιων και χρόνιων προβλημάτων του Δήμου μας. Απευθυνόμενες στο κ. Δήμαρχο ρωτάμε «για ποιο λόγο δεν αναζητά χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε υποδομές, όπως πράττουν όμοροι Δήμοι;» Απευθυνόμενες στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ ζητάμε να μας απαντήσει στο ερώτημα «Τι είναι εκείνο που τελικά εμποδίζει την δημοτική επιχείρηση να υποβάλει έστω και μια αίτηση για οικονομική ενίσχυση ;» 
Η δημοτική ομάδα της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Τριφυλίας (Ρ.Α.ΚΙ.)

ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ...ΕΛΑΙΟΠΕΡΙΒΟΛΑ ΣΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΠΑΝΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΚΑΘΩΣ η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται στο αποκορύφωμά της αυτές τις ημέρες, ταυτόχρονα αυξήθηκαν και τα κρούσματα κλοπών από ελαιοπερίβολα στην περιοχή της Τριφυλίας, με περιστατικά που είτε καταγγέλλονται στις Αρχές είτε απλά αποσιωπούνται. Στη πρώτη περίπτωση αναγνώστη μας από τα Φιλιατρά του κ.Νίκου Β. μας τόνισε ότι μόλις ολοκληρώθηκε η συγκομιδή το ελαιοτριβείο πρόλαβε να πάρει τα περισσότερα σακιά με ελαιόκαρπο από το χωράφι και τα υπόλοιπα λόγω της προχωρημένης ώρας την επόμενη ημέρα το πρωί. Όταν όμως ο ιδιοκτήτης πήγε στο χωράφι να βοηθήσει τον οδηγό του τρακτέρ για την συλλογή των σακιών διαπίστωσε ότι ήταν άφαντα, καθώς είχαν κάνει φτερά. 
ΦΕΤΟΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΣΤΩ.
Σε άλλη περίπτωση κοντά στην περιοχή της Σπηλιάς άλλος παραγωγός περίμενε λόγω των βροχοπτώσεων την συλλογή των σακιών ελιάς σε κοντινό ελαιοτριβείο, καθώς την δεύτερη ημέρα της συγκομιδής τα περισσότερα σακιά έκαναν φτερά. Μάλιστα οι άγνωστοι δράστες όταν βρουν ευκαιρία αφαιρούν από τις καλλιέργειες ότι βρουν όπως ελαιόπανα ή εργαλεία αν τυχόν έχουν ξεχαστεί από τους ιδιοκτήτες τους. Αρκετοί ιδιοκτήτες δεν καταγγέλλουν τις απώλειες στην Αστυνομία, καθώς αναπληρώνονται μερικώς από τους παραγωγούς ως το τέλος της συγκομιδής, αλλά αυτό που τους στοιχίζει και φοβούνται περισσότερο είναι να χάσουν τον κόπο, τα μεροκάματα και τον ιδρώτα τους. Σε μια περίπτωση στην περιοχή της Χώρας επί του εθνικού δρόμου κλάπηκαν ελαιόπανα, ενώ στην ίδια περιοχή είχαν αφαιρεθεί τσουβάλια με ελιές. Ελαιόπανα έκανα φτερά και σε περιοχή των Φιλιατρών όπως τόνισε αναγνώστης μας από συγγενικά του πρόσωπα, ενώ οι περισσότεροι προτιμούν να μεταφέρουν αμέσως τα σακιά στο ελαιοτριβείο φοβούμενοι την απώλειά τους. 
ΞΕΦΡΑΓΚΟ ΑΜΠΕΛΙ Ο ΚΑΜΠΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 
Τα παλιά χρόνια θυμίζουμε ότι λόγω της μεγάλης συγκομιδής όπου ο πρωτογενής τομέας αποτελούσε κύρια πηγή εισοδήματος υπήρχε τμήμα Αγροφυλακής η οποία μάλιστα διατηρούσε γραφείο στην Κυπαρισσία και σε άλλες πόλεις, αλλά σταδιακά καταργήθηκε λόγω ενσωμάτωσης με την Αστυνομία. Σημασία έχει ότι υπάρχουν πέρσι είχαν σημειωθεί κλοπές ελαιοραβδιστικών εργαλείων σύμφωνα με πολίτες, οπότε ας έχουν όλοι το νου τους……
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

4ήμερο κακοκαιρίας – Κίνδυνος πλημμυρών

Για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων προειδοποιεί ο Γιάννης Καλλιάνος ο οποίος προβλέπει τετραήμερη κακοκαιρία ως την Κυριακή. «Μετά από μια σχετική παύση των φαινομένων των βροχοπτώσεων και ύστερα από μιας μέτριας έντασης ψυχρή εισβολή που επηρέασε κυρίως τη βόρεια Ελλάδα και που έδωσε χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές πάνω από τα 400-450 μέτρα -τοπικά- στην κεντρική Μακεδονία (από τα 600 μέτρα στην δυτική Μακεδονία), ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες, τους ισχυρούς νοτιάδες και την σκόνη από την Αφρική» γράφει ο Γιάννης Καλλιάνος.
  Τετραήμερη κακοκαιρία από Πέμπτη ως Κυριακή
Σύμφωνα με τον Γ. Καλλιάνο: «Από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, κατά διαστήματα θα επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας τα φαινόμενα που προαναφέρθηκαν. Όμως, οι βροχές και οι καταιγίδες αυτές, δεν θα είναι γενικευμένες, δηλαδή δεν θα επηρεάσουν γενικευμένα ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι, τα πιο ισχυρά φαινόμενα να απασχολήσουν κυρίως τις δυτικές περιοχές της χώρας, φαινόμενα έως και μέτριας έντασης να εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη), ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση εξασθενημένα και μικρότερης χρονικής διάρκειας».

Νίκας: «Ευεργετική για τους δήμους» η εξαγγελία

«Ως ευεργετική για τους Δήμους κρίνεται η εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρου Χαρίτση σχετικά με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημειώνεται στην ανάρτηση του δήμου της Καλαμάτας και συμπληρώνεται: «Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι Δήμοι θα μπορούν να δανειοδοτηθούν με ποσά που, μέσα σε μια πενταετία, θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, για την κατασκευή διαφόρων έργων. Το εντυπωσιακό του θέματος είναι ότι οι Δήμοι δε θα επιβαρυνθούν από την αποπληρωμή του δανείου, καθώς αυτό θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 
Για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο, σήμερα Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, όπου αποφασίσθηκε να προωθηθούν ως έργα άμεσης προτεραιότητας αυτά της αντιπλημμυρικής προστασίας και, γενικότερα, της διαχείρισης ομβρίων4 μέσα στην πόλη (π.χ. οδός Κανάρη, Νησάκι, αγωγός Φαρών – Ευριπίδου – Ακρίτα, οδός Αθηνών). Επίσης, θα προωθηθούν έργα αναβάθμισης των κύριων δρόμων του αγροτικού οδικού δικτύου του Δήμου Καλαμάτας. Εντός των ημερών, ο Δήμαρχος θα μεταβεί στην Αθήνα, για να συναντηθεί με τους Υπουργούς που εξήγγειλαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.»

Επενδύσεις 240 εκατ. ευρώ και 900 νέες θέσεις εργασίας

Από το 2018 και το 2019 η Costa Navarino, το πολυτελές τουριστικό συγκρότημα της Μεσσηνίας, με γνωστή τη συμβολή του στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής θα λειτουργεί καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι νέες επενδύσεις, ύψους 240 εκατ. ευρώ, για τις νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αναμένεται να φέρουν 900 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Σημειωτέον ότι για το 2016 το σύνολο της μισθοδοσίας του συγκροτήματος ήταν 19 εκατ. ευρώ, με συνολικά 1.200 θέσεις εργασίας την περίοδο υψηλής κίνησης και 800 θέσεις εργασίας σε περίοδο χαμηλής πληρότητας. Σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Θεοδωρίδη, Αντιπρόεδρο διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που «τρέχει» το συγκρότημα, η Costa Navarino «κάνει πράξη την επιμήκυνηση της τουριστικής σεζόν, με τις ξενοδοχειακές υποδομές του συγκροτήματος να λειτουργούν ήδη 10 μήνες και στόχο την δωδεκάμηνη λειτουργία».
Ο κ. Θεοδωρίδης ήταν την περασμένη Παρασκευή μεταξύ των ομιλητών στο δεύτερο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για τον τουριστικό κλάδο. Παρουσιάζοντας τις αλλαγές που παρουσιάζονται στον κλάδο του τουρισμού και ειδικά τη θέση της Ελλάδος, ανέφερε ότι περί το 1,5 εκατ. Κινέζων επισκεπτών αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, με την Αθήνα να αποτελεί τον τρίτο πιο δημοφιλή προορισμό, την ίδια στιγμή που η Ρωσία επανέρχεται δυναμικά στον τουρισμό, ενώ δεκάδες νέοι προορισμοί ανοίγουν κάθε χρόνο, με εντατικοποίηση του ανταγωνισμού.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ο ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Το έργο του λιμανιού της Κυπαρισσίας συνεχίζει να κινείται στον δρόμο των αμαρτιών, αστοχιών, κακοτεχνιών και κακών χειρισμών.
Κατασκευάστηκε από την Κρατική Περιφέρεια και ξεκίνησε η καταστροφή του λιμενοβραχίονα από το 2011. Μέχρι σήμερα μ’ ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έχει γίνει τίποτα.
Στην αρχή της βλάβης καταθέσαμε την πρότασή μας α) να παρέμβει γρήγορα η Περιφέρεια για να προλάβουμε μεγαλύτερες καταστροφές και βλάβες και να συνταχθεί πλήρης μελέτη για την ολοκλήρωση του έργου, β) να μην εμπλακούν τα ίδια στελέχη της Περιφέρειας που συμμετείχαν – επέβλεπαν το έργο όταν φτιάχτηκε και όταν άρχισε η καταστροφή του και γ) να γίνει το έργο μ’ ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και όχι από την κεντρική Δ/νση για πιο άμεσα αποτελέσματα. Αυτή η πρόταση αγνοήθηκε από την Διοίκηση της Περιφέρειας.
Φτάσαμε δυστυχώς στο 2016 για να βρεθούν πόροι 2,3 εκ. € από την τωρινή κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως, ενώ ο Περιφερειάρχης καυχιόταν ότι ήταν μελετητικά έτοιμος να ξεκινήσει το έργο και να προσθέσει και άλλα έργα για τη βελτίωση της ευρύτερης περιοχής για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι έλεγε ψέματα.
Πιο συγκεκριμένα φάνηκε ότι τόσα χρόνια για ένα τέτοιο ευαίσθητο έργο δεν υπήρχε έγκριση περιβαλλοντικών όρων και για να το ξεπεράσει – σχετικά εύκολα – αποφάσισαν να κηρύξουν τώρα την περιοχή της Κυπαρισσίας λόγω του λιμανιού σε έκτακτη ανάγκη. Δεν μας εξήγησαν ούτε ποια νέα φυσική καταστροφή έγινε, ούτε πότε και τι έκτακτο και επείγον συνέβη! Θα άξιζε πραγματικά να δούμε τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς την αδυναμία τους για να προχωρήσει το έργο με ώριμες μελέτες προσπαθούν να την καλύψουν μέσα από τα «παράθυρα» του θεσμικού πλαισίου για δραστηριότητες επείγοντος χαρακτήρα.
Η μεγάλη καθυστέρηση αυτού του έργου, η ανευθυνότητα, η επιπολαιότητα και η προχειρότητα που δείχνει για άλλη μια φορά η Διοίκηση της Περιφέρειας μας αναγκάζει να επισημάνουμε τα εξής:
– Απαιτείται σοβαρότητα για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που δυστυχώς δεν την έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
– Για άλλη μια φορά τις δικές της αδυναμίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσπαθεί να τις καλύψει με την μετάθεση των ευθυνών και εδώ πιο συγκεκριμένα με το «ξεχείλωμα» του θεσμικού πλαισίου μ’ αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ολοκλήρωση του έργου.
– Τον τελευταίο καιρό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις ελλείψεις των μελετών έχει «ανοίξει η όρεξη» κάποιων αναδόχων στα έργα για να ωφεληθούν τα μέγιστα χωρίς να παράγουν έργο και απ’ ό,τι φαίνεται σ’ αυτό μέχρι σήμερα υπάρχει σχετική ανοχή από την Διοίκηση. Στο συγκεκριμένο έργο η αρμόδια Δ/νση της Περιφέρειας προχώρησε σε διαγωνισμό χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες – εγκρίσεις.
– Δεν θα επιτρέψουμε με τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος» να γίνουν πράγματα εις βάρος της ποιότητας του έργου και των δημόσιων πόρων. Πρέπει έστω και τώρα να συνταχθεί άρτια και αξιόπιστη μελέτη που να συμπεριλάβει τις τελευταίες – πρόσφατες φθορές και βλάβες των ετών 2016-2017 και να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις.
– Δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε από κοντά το έργο. 
Καλούμε την Διοίκηση της Περιφέρειας ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της «πληγωμένης» κοινωνίας για χρηστή, διαφανή, οικονομική και αποτελεσματική εκτέλεση των έργων.

28/11/2017
Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»
Ο επικεφαλής
ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ

Σοβαρές προοπτικές της Μεσσηνίας στον αγροτικό τομέα

Με τη Μεσσηνία να έχει γίνει ταυτόσημη τα τελευταία χρόνια με την τουριστική ανάπτυξη ο αγροτικός τομές αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία με πλειάδα προοπτικών να ανοίγονται, τόσο παραδοσιακά όσο και με την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και καλλιεργητικών πρακτικών. Οι δυνατότητες αυτές προσεγγίστηκαν και τέθηκαν επί τάπητος στην ημερίδα που οργανώθηκε στην Καλαμάτα από το ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου».

ΑΠΕΙΛΗ Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ- ΠΗΓΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ Η ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ

Η κλιματική αλλαγή στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου επέφερε άλλη μια σοβαρή επίπτωση η οποία αφορά κυρίως την διάβρωση των ακτών, με τους αρμόδιους να αρμενίζουν όπως συνέβη στην περίπτωση του Καλονερού καθώς το πολλά υποσχόμενο έργο που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες ουδέποτε υλοποιήθηκε!
Κατά μήκος των ακτών είναι εμφανής η καταστροφή στις πλωτές εξέδρες της παραλιακής ζώνης, μάλλον δεν… χρειαζόταν και πολύ έντονη κακοκαιρία για να συμβεί. Οι παλιές πλωτές ξύλινες εξέδρες ήσαν ήδη φθαρμένες και ήταν ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι χρειάζονται αντικατάσταση. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μαστίζεται από την διάβρωση των ακτών, με τη θάλασσα, να «τρώει» την ακτογραμμή, καταστρέφοντας δρόμους, πάρκα, αλλά και περιουσίες. Το φαινόμενο είναι έντονο σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της περιοχής αλλά κυρίως σε περιοχές όπου σφύζει η τουριστική ζωή. 
ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΠΗΓΕ ΚΑΙ Ο ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΥΦΑΛΟΣ...
Η μελέτη για την αντιδιαβρωτική προστασία πήγε περίπατο καθώς κανένας από τους 2 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής ενότητας Αυλώνας, ενδιαφέρθηκε να επαναφέρει το καυτό ζήτημα, ενώ ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Κυπαρισσία ευτυχώς όχι σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που ανησυχεί τους αλιείς, κατοίκους είναι το γεγονός ότι εξαγγέλθηκε πολλές φορές η Δημιουργία Τεχνητού υφάλου αλλά το έργο έμεινε μόνο στα χαρτιά με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί στις..καλένδες. Προφανώς σοβαρότης μηδέν για καίρια ζητήματα που αφορούν τις ακτογραμμές της περιοχής. 

Facebookική αντιπαράθεση Κατσίβελα – Τσούλου

«Στην εποχή των social media ο Δήμος Τριφυλίας κινείται σε ρυθμούς ιντερνετικούς και, πλέον, η προβολή, η εν γένει πολιτική, τα προβλήματα, οι αιχμές, οι μομφές, οι βολές, ακόμα και αιτήματα προς τη Δημοτική Αρχή και το δήμαρχο Τριφυλίας γίνονται με αναρτήσεις και σχόλια». […] Ο κ. Κατσίβελας έχει στο facebook τρία προσωπικά προφίλ και μία σελίδα, ενώ σελίδα διαθέτει και ο Δήμος Τριφυλίας την οποία διαχειρίζεται ο ίδιος ο δήμαρχος και το γραφείο του δημάρχου», γράφαμε στο «Θ» στο φύλλο του Δεκαπενταύγουστου και σχεδόν μέρα παρά μέρα όλο και κάτι «ανεβαίνει». Το τελευταίο «επεισόδιο» σημειώθηκε το Σάββατο με το δήμαρχο Τριφυλίας να αφήνει αιχμές για τις δύο δημοτικούς συμβούλους της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης (Ρ.Α.ΚΙ.) Δήμου Τριφυλίας και τη δημοτική σύμβουλο Αλεξάνδρα Τσούλου να «απαντά». Στις 25 Νοεμβρίου και ώρα 1.33 μ.μ. ο κ. Κατσίβελας ανέβασε στη σελίδα του στο facebook ένα βίντεο της Ν.Δ. για τη βία κατά των γυναικών γράφοντας: «Ο Δήμος Τριφυλίας αρνείται τη βία σε όποιον κι αν εξασκείται και οι κοινωνικές δομές του θα συμπαρίστανται διαρκώς σε τυχόντα θύματα βίας, αλλά κυρίως η κοινωνία μας πρέπει να αποτελέσει φραγμό αποτροπής της. Τώρα το ότι οι κυρίες του ΡΑΚΙ (δημοτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Τριφυλίας) είναι υπέρ της δημιουργίας οίκου ανοχής είναι μια λεπτομέρεια». Στις 7:58 μ.μ. ήρθε η απάντηση από την Αλεξάνδρα Τσούλου, βάζοντας φωτογραφία από την ανάρτηση του κ. Κατσίβελα και γράφοντας στο δικό της προφίλ στο facebook: «Ο κύριος δήμαρχος δεν παύει να με εκπλήσσει! Με ενημέρωσαν πως σήμερα γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (που κατά τ’ άλλα ιδιαιτέρως αισιόδοξο και θετικό το βρίσκω) και βρήκε την ευκαιρία να μεμφθεί τις “κυρίες της Ρ.Α.ΚΙ”. Άλλο και τούτο! Για να λέμε τα πράγματα έξω απ’ τα δόντια, προσωπική η αιχμή που άφησε όσο και να επιθυμεί να τη λειάνει γενικεύοντας. Για τον απλούστατο λόγο πως ήμουν η μόνη γυναίκα του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας που ψήφισα υπέρ της αίτησης χορήγησης αδείας λειτουργίας οίκου ανοχής στην περιοχή. Άλλωστε, η σκέψη και μόνο της πτώσης σε τέτοια “αθώα” λαθάκια τον αδικεί. Είναι αστείο εν έτει 2017 να χρειάζεται να υπερασπιστώ τη θέση μου, πόσω μάλλον σε ένα γιατρό, και να δηλώσω κατηγορηματικά πως μέχρι και σήμερα παραμένω σταθερά υπέρ της λειτουργίας των νόμιμων οίκων ανοχής. Διότι η πορνεία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει διαχρονικά στην ανθρωπότητα. Διότι είναι δείγμα υποκρισίας να λέω πως υπερασπίζομαι τα γυναικεία δικαιώματα και ταυτόχρονα να υπηρετώ ηθικοπλαστικά αξιώματα του τύπου “καμία γυναίκα δε θα έκανε έρωτα επί πληρωμή” καθώς κάτι τέτοιο είναι ανήθικο. Και δικαίως θα μου πείτε, trafficking δεν υπάρχει; Ασφαλέστατα και υπάρχει. Να διώκεται, λοιπόν, αυστηρά. Ο τρόπος να παταχθεί όμως, κατά τη γνώμη (ευτυχώς) και άλλων, είναι η υποστήριξη της νόμιμης πορνείας και η ένταξή της σε νομοθετικό πλαίσιο. Η γυναίκα που εργάζεται νόμιμα σε ένα “σπίτι” πλέον, καταγεγραμμένη από το κράτος, είναι υποχρεωμένη να περνά από τις αυστηρότατες ιατρικές εξετάσεις που προβλέπει ο νόμος και ανά πάσα στιγμή μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Δύναται να είναι ασφαλής, τόσο αυτή όσο και οι πελάτες της. 
. Του Ηλία Γιαννόπουλου

Ορόσημο η όγδοη εργολαβία του Πάτρα-Πύργος

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί η 8η και τελευταία εργολαβία του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, της φυσικής συνέχειας της Ολυμπίας Οδού. Πριν από μερικές ημέρες δεσμεύτηκε το ποσό της εργολαβίας, που ανέρχεται σε 73 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και θα περιλαμβάνει και μία προαίρεση με ποσό 1,4εκατ.ευρώ για εργασίες ανακατασκευής οδοστρώματος του υφιστάμενου οδικού δικτύου από τον Α/Κ ΒΙΠΕ μέχρι την είσοδο στη ΒΙΠΕ Πάτρας, μήκους 3,3χλμ. 
Η δημοπράτηση της τελευταίας εργολαβίας θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, όντας η μοναδική από τις συνολικά οκτώ. Η δημοπράτηση αφορά το τμήμα Α/Κ ΒΙΠΕ Πάτρας-Α/Κ Μιντιλόγλι, όπου και θα «κουμπώσει» με το δυτικό άκρο του Περιμετρικού της Πάτρας και είναι και το τέλος της Ολυμπίας Οδού. Με αυτό το διαγωνισμό θα κλείσει ο κύκλος των δημοπρατήσεων και θα περάσουμε στην προσυμβατική περίοδο. Να θυμίσουμε ότι γενικότερα για το έργο αναμένεται η έγκριση του Φακέλου Μεγάλων Έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ από τον περασμένο Οκτώβριο το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. 
Στόχος είναι τα έργα να αρχίσουν να υπογράφονται και να ξεκινήσει εντός του 2018. Όλες οι εργολαβίες έχουν συμβατικό χρόνο περαίωσης 42 μήνες πράγμα που σημαίνει ότι θα ολοκληρωθούν (εφόσον υπογραφούν το πρώτο τρίμηνο του 2018) το νωρίτερο προς τα τέλη του 2021. Οι ανάδοχοι μέχρι στιγμής είναι οι: Κ/Ξ ΤΟΞΟΤΗΣ-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ στις 4 εργολαβίες από Α/Κ Πύργου μέχρι Βάρδα, Κ/Ξ Ξανθάκης-Ιντερκάτ για την εργολαβία Βάρδα-Σαγαϊικα, η DG Infrastrutture για το τμήμα Σαγαϊικα-Κάτω Αχαγιά και η Ιντερκάτγια το τμήμα Κάτω-Αχαγιά-ΒΙΠΕ Πάτρας. Νίκος Καραγιάννης-ypodomes

ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Η ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΑΠΑΤΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

Με αφορμή περιστατικά απόπειρας εξαπάτησης κυρίως ηλικιωμένων, που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε περιοχές της Πελοποννήσου, από άγνωστους δράστες, οι οποίοι τηλεφωνούν σε πολίτες και αφού πρώτα εξακρίβωναν ότι πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένο άτομο, στην συνέχεια δήλωναν ψευδώς την ιδιότητα του αστυνομικού ή του γιατρού και με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας, για δήθεν  τροχαίο ατύχημα, στο οποίο ενεπλάκη το τέκνο τους ή κάποιο άλλο συγγενικό τους πρόσωπο και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν βαριές σωματικές βλάβες σε ανήλικο, επιχειρούν να τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου συνιστά στους πολίτες:
  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΤΡΙΠΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟ 2018

Τριπλή επιβάρυνση περιμένει το 2018 τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι επιβαρύνσεις αυτές, αφορούν τόσο στο σκέλος των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, όσο και εισφορές που δεν είχαν καταβληθεί από το 2016 και πρέπει να εξοφληθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα από το 2018 αλλάζει πάλι ο τρόπος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών προκαλώντας πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Τονίζεται ότι η ευθεία σύνδεση των εισφορών με τα εισοδήματα των μη μισθωτών οδήγησε στη δήλωση χαμηλών εισοδημάτων, με συνέπειες και για τους φόρους και για τα έσοδα του ΕΦΚΑ.Τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν και φορολογήθηκαν για περίπου 900 εκατ. ευρώ μικρότερα εισοδήματα από πέρσι. Όπως έχει παραδεχθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών- επί τη βάσει εισοδημάτων- λειτούργησε ως κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων και φοροδιαφυγής, την έκταση των οποίων είναι φανερό ότι είχε υποτιμήσει το οικονομικό επιτελείο. Ειδικότερα έχει υπολογιστεί ότι ανέρχονται σε περίπου 200.000 οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, βενζινοπώλες, αρτοποιοί), που χωρίς δική τους υπαιτιότητα, οφείλουν από την αρχή του έτους εισφορές 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.
Οι εισφορές αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν να εισπράττονται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2018. Η είσπραξή τους θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας, σε 11 ή 12 δόσεις. Δηλαδή θα πληρωσουν διπλές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ το 2018. Την ιδια ώρα όλοι οι μη μισθωτοί, μαζί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρεπει το 2018 να καταβάλλουν τις μηνιαίες εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία με βάση το εισόδημα που δήλωσαν στην εφορία το 2016. Όσοι επαγγελματίες δήλωσαν πέρσι υψηλότερο καθαρό δηλωτέο εισόδημα σε σχέση με εκείνο που δήλωσαν το 2015, θα καταβάλλουν υψηλότερες τρέχουσες εισφορές.
Κι όλα αυτά καταγράφονται όταν έρχεται το 2018 νέο χαράτσι το οποίο θα επιφέρει αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έως 130% λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους. Οι νέες ανατροπές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους αφορούν την αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, ενώ έως και φέτος επιβάλλονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΑΘΩΟΣ Ο ΤΡΙΦΥΛΙΟΣ, ΕΝΟΧΟΣ Ο ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Ο 60ΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

ΑΘΩΟΣ ο ένας, προφυλακίστηκε ο δεύτερος, με περιοριστικούς όρους ο τρίτος συλληφθείς είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από την αποπεράτωση της ανακριτικής διαδικασίας για την υπόθεση διακίνησης 41 μεταναστών στην περιοχή της Τριφυλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολύωρες ήταν οι καταθέσεις δύο ατόμων που συνελήφθησαν για την υπόθεση καθώς μετά την απολογία τους στο δικαστικό μέγαρο της Κυπαρισσίας. 
Οι κατηγορίες αφορούσαν συνολικά δύο Έλληνες και έναν Πακιστανό για παράβαση της νομοθεσίας περί παράνομης εξόδου με κίνδυνο κατά ζωής. 
Αρχικά ελεύθερος αφέθηκε την Δευτέρα μετά από πολύωρη κατάθεση με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέως Κυπαρισσίας και της ανακρίτριας ο 56χρονος Τριφύλιος ημεδαπός καθώς δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του για την υπόθεση, ενώ ο 19χρονος Πακιστανός που φέρεται να ήταν καπετάνιος του μοιραίου σκάφους όταν ολοκληρώθηκε η απολογία του κρίθηκε ένοχος και οδηγείται στις φυλακές του Ναυπλίου. 
Τέλος το βράδυ της Τρίτης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, καταβολή εγγύησης και παρουσία σε Α.Τ. ο 60χρονος Έλληνας από την Ζάκυνθο που είχε συλληφθεί από τις αρχές μετά από απόφαση των εισαγγελικών αρχών..
 Γ. ΜΠ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ FAKE ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ INTERNET

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, ενημερώνει τους πολίτες για την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους από τις συνεχώς μεταλλασσόμενες μορφές απάτης, μέσω του διαδικτύου. 
Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διακινούνται απατηλά – παραπλανητικά διαφημιστικά μηνύματα σε διαδικτυακή εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων. Στα μηνύματα αυτά προτρέπονται οι χρήστες να ακολουθήσουν διαδικτυακούς συνδέσμους, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις για να κερδίσουν δήθεν δωροεπιταγή, προερχόμενη από γνωστές αλυσίδες καταστημάτων – σουπερμάρκετ.
Στη συνέχεια καλούνται να διαδώσουν τον απατηλό διαγωνισμό σε επαφές τους στα κοινωνικά δίκτυα, συμβάλλοντας έτσι στην εξάπλωση του φαινόμενου και να καταχωρήσουν προσωπικά τους στοιχεία, όπως διευθύνσεις και προσωπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς. Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά, παρουσιάζονται ως εξαιρετικά αληθοφανή καθώς χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία γνωστών εταιριών, ενώ παράλληλα η κοινοποίηση τους σε δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης καθιστά την εξάπλωσή τους ιδιαίτερα γρήγορη.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν τέτοιου είδους μηνύματα στο διαδίκτυο, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους. Επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου, να αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η ψηφοφορία για ανάδειξη νέων Δ.Σ. στους Δικηγορικούς συλλόγους του Νομού καθώς στο τιμόνι των συλλόγων είναι νέα πρόσωπα όπως ο κ. Ξηρογιάννης στην Καλαμάτα ενώ στη Κυπαρισσία πρόεδρος αναδείχτηκε ο Θανάσης Πετρόπουλος.
 Στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας από τους 32 δικηγόρους μέλη του επιστημονικού σωματείου ψήφισαν τλεικά 28 δικηγόροι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ο κ. Πετρόπουλος  πρώτευσε με 25 ψήφους συνολικά ενώ υπήρξαν  2 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτια. Για τις τέσσερις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μέσα σε ενωτικό κλίμα εκλέχτηκαν τελικά κατά σειρά ψήφων  οι νομικοί όπως ο Αντώνης Μαρίνης με 27 σταυρούς προτίμησης, ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος Αιμιλιανός Σεκλός και Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος με 26 ψήφους και η Τίνα Λέφα με 25 ψήφους. Καλορίζικοι....

ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙΧΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ

ΛΥΣΗ στο θέμα της λειψυδρίας που αφορά 2 Δήμους της Μεσσηνίας έδωσε με έκτακτες ενισχύσεις η Κυβέρνηση, καθώς οι Δήμοι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υλοποίησαν έργα που αφορούν την εξασφάλιση ποσοτήτων ύδρευσης στις συγκεκριμένες πειροχές. 
Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 1.800.000 ευρώ σε Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λειψυδρίας, με χρέωση του αντίστοιχου λογαριασμού του ΥΠΕΣ, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Σε ότι αφορά την Μεσσηνία τα ποσά κατανέμονται στον: Σύνδεσμος Ύδρευσης «Καπετάν Τέλος Άγρας» Μεσσηνίας 160.000 και στον Δήμο Οιχαλίας Μεσσηνίας 200.000.
ΣΤΗΝ Τριφυλία μάλιστα η Δημοτική αρχή,..στην ουσία οδήγησε σε παραίτηση τον πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Αναστάσιο Αδρακτά, λόγω των φαινομένων λειψυδρίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αιρετού ο οποίος προσπάθησε να λύσει τον γόρδιο δεσμό των οφειλών και των μελετών που δεν έχουν επικαιροποιηθεί. 
ΓΙΑΝ. ΜΠ.

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ-ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ


     ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
@ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ Η..ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ: Καλή εβδομάδα με καλό κουράγιο. Η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται στο ζενίθ της καθώς οι παραγωγοί τρέχουν να προλάβουν την έκθλιψη πριν αγριέψουν ξανά οι καιρικές συνθήκες. Αλλά για το θέμα αυτό θα αποτυπώσουμε σχόλια παρακάτω. Η εβδομάδα πάντως είναι κρίσιμη για την στήριξη του τοπικού προιόντος μας...
@Σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα ο Δήμος Τριφυλίας είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Αλλά ούτε καν για το φιλιατρινό φράγμα που παρακολουθούσε διαχρονικά χωρίς όμως να πιέζει για τα δίκτυα άδρευσης. Τέλος πάντων. Πρόβλημα προέκυψε για την ονομασία της λίμνης που παίρνει μορφή. Μια πινακίδα στην είσοδο των εγκαταστάσεων που την ταυτοποιεί ως "Λίμνη Ντόπολη Χριστιανούπολης" προκάλεσε ερωτηματικά.
@Προφανώς διότι δεν έχει ψηφιστεί καμία τέτοια πρόταση για την ονοματοδοσία της τόσο από το Δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, την Δημοτική ενότητα Φιλιατρών ή την τοπική κοινότητα Χριστιανούπολης. Επομένως πρέπει να μάθουμε ποιοι το αποφάσισαν, πότε συνέβη, ποια διαδικασία ακολουθήθηκε. Ήταν σκέψη του υπουργείου, σκέψη αιρετού ή υπηρεσίας; Να δούμε αν υπάρξει επίσημη απάντηση...
@ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Η ελαιοσυγκομιδή στο ζενίθ της λοιπόν. Με τιμές πώλησης κοντά στα 3,80 ευρώ το κιλό αλλά κυρίως την προοπτική να έχουμε συνολική παραγωγή αντίστοιχη με του 2015. Προς το παρόν όπως δήλωσε στην ραδιοφωνική εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Παλμός 90,5 ο Προιστάμενος της Διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας η παραγωγή προς το παρόν ανέρχεται σε 8.000 τόνους περίπου. Κυρίως στην νότια Τριφυλία. Αλλά το χρυσάφι δεν το..αξιοποιήσαμε...
@Με αφορμή ημερίδα του ΣΕΒΙΤΕΛ που διοργανώθηκε στην Αθήνα κι έχουμε ολόκληρο ρεπορτάζ, μας προκάλεσε εντύπωση ότι ο βουλευτής Αχαίας κ. Κατσανιώτης ζήτησε συγνώμη που η πολιτεία δεν έκανε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για το ελαιόλαδο.
@Με άλλα λόγια παραδέχτηκαν όσα σχολιάζαμε καιρό τώρα ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν χάραξε εθνική στρατηγική για το...χρυσάφι του τόπου μας. Τα αποτελέσματα με αφορμή την κοινή Αγροτική Πολιτική φαίνονται ξεκάθαρα. Μειώσεις επιδοτήσεων, παρακρατήσεις πόρων, αύξηση στα κονδύλια για την πράσινη γεωργία κι άλλα. Μάλλον στο υδροκέφαλος κράτος της Αθήνας δεν τους ενδιαφέρει στα χλιδάτα γραφεία του, η επιβίωση στην ελληνική περιφέρεια σχεδιάζοντας επί χάρτου κι όχι επί της πραγματικότητας...
@ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ...ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Κάποιοι στα Φιλιατρά προφανώς χωρίς ενημέρωση διαμαρτυρήθηκαν λέει για την μεταφορά του ιστορικού Δημοτολογίου της πόλης στην έδρα του Δήμου Τριφυλίας. Η απάντηση δόθηκε από το Δήμο καθώς τηρείται η διαδικασία που προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Σύμφωνα με αυτήν: Με νεότερο έγγραφό του το Υπ. ΕΣ. στις 6/12/2016 με αριθμό πρωτοκόλλου 1325/2016 επανέρχεται και εγείρει θέμα   εκκίνησης πειθαρχικού ελέγχου σε όσους δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα αιρετούς και εμπλεκομένους υπαλλήλους.

@Eπίσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με έγγραφό της προς το Δήμο Τριφυλίας με αριθμό πρωτ. εισερχομένου στην Υπηρεσία 20779/3.10.2017 ζήτησε ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ εντός 5 ημερών περί της συγκεντρωτικής τήρησης και λειτουργίας του Δημοτολογίου, για τη διαπίστωση τυχόν διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος. Κατόπιν αυτών ο Δήμος Τριφυλίας ενήργησε ως όφειλε κατά τα οριζόμενα στη νομοθεσία και τις εγκυκλίους οδηγιών, αναφέρει χαρακτηριστικά...
@ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ: Χωρίς πολιτισμό είμαστε..κανείς! Με αφορμή το τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο με καταιγισμό ερωτήσεων από τις παρατάξεις τόσο για τις απευθείας αναθέσεις όσο και το αγκάθι που λέγεται πολιτιστικό τέλος, εγείρονται πολλά ερωτήματα...
@Το ερειπωμένο κτίριο της Ε.Τ.Ε. που δεν αξιοποιήθηκε παρά το πολιτιστικό τέλος που επωμίζονται οι δημότες της Κυπαρισσίας, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Αλλά στο επίκεντρο των ερωτήσεων οι σύμβουλοι λησμόνησαν κάτι σοβαρό. Πρώτα από όλα γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι μελέτες για αναπαλαίωση του οικήματος διαχρονικά. Γιατί κυρίως όμως δεν έγιναν αποδεκτές οι δωρεάν μελέτες φοιτητών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την αναδόμηση του κτιρίου...
@ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΩΡΗΤΕΣ: Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας προσφέρει τεράστια υπηρεσία χάρη στην εμμονή του προσωπικού, των φορέων και φυσικά των ενδιαφερόντων. Ένα πυρήνα υγείας που κανείς δεν μπορεί να βάλει χέρι για ένα σοβαρό λόγο. Διότι αποτελεί Νοσοκομείο δωρεών, ευεργετών και ευπατρίδων συμπολιτών. Οπότε το σχόλιο του Διοικητή του νοσοκομείου Μεσσηνίας στα κοινωνικά δίκτυα είναι ενδιαφέρον. 

@Γράφει λοιπόν ο κ. Μπέζος ότι "Ένα ακόμη μεγάλο έργο Υγείας ολοκληρώθηκε στην Νοσηλευτική μας Μονάδα στη Κυπαρισσία. Πρόκειται για την πλήρη ανακαίνιση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, νέο σύστημα επεξεργασίας νερού,κτιριακές παρεμβάσεις) αποτέλεσμα της εκποίησης του Κληροδοτήματος Μαρίνας Αριδά!!! Δίνει συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου ξεκινώντας από τους εκτελεστές της διαθήκης Παναγιώτη Αγγελινά & Λουκά Μαραγκό, από την επιτροπή παρακολούθησης της δωρεάς, αποτελούμενη από την Διευθύντρια της ΜΤΝ Αγγελική Ζέρβα, το μέλος του Δ.Σ Γιάννη Ασημακόπουλο και την Διευθύνουσα, το Νομικό μας Σύμβουλο Χρήστο Αρχοντή και φυσικά τον Αναπληρωτή Διοικητή Παναγιώτη Μπασάκο”.
@ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ: Επομένως το νοσοκομείο όποια κυβέρνηση τολμήσει να το υποβαθμίσει θα βρει μπροστά της όχι μόνο την Τριφυλία αλλά και την Μεσσηνία. Πέρα από όλα οι πολιτικοί μας, ας μην μιλούν για δημόσια υγεία. Σε όποιο πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν. Διότι όταν οι βολευτές μας ή πολιτικάντηδες ασθενούν πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία και φεσώνουν τους φορολογούμενους. Όπως ορισμένοι εξ αυτών που τα παιδιά του σπουδάζουν στο εξωτερικό και μιλούν για δημόσια παιδεία. Τους πήραμε χαμπάρι επιτέλους...Καλή εβδομάδα...

VIDEO ME ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΕ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Τεράστια επιτυχία του Λιμενικού μετά από ευρύτατης κλίμακας επιχείρηση, για την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στην θάλασσα από τον Ιόνιο μέχρι και το Αιγαίο Πελάγος.
Η επιχείρηση εξελίχθηκε κινηματογραφικά αφού η καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους μεγάλου κυβισμού άρχισε από την Κέρκυρα και κατέληξε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Νήσου Κέας όπου ακινητοποιήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές του λιμενικού που επέβαιναν σε ελικόπτερο.
Κατασχέθηκαν μέχρι στιγμής ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης βάρους περίπου 1,6 τόνων, ενώ σε παράλληλες έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής έχουν συλληφθεί δέκα (10) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συμπεριλαμβανομένων και των τριών μελών του πληρώματος του ταχυπλόου σκάφους.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου:
Ειδικότερα, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη θαλάσσια διακίνηση μεγάλων φορτίων ναρκωτικών ουσιών με ταχύπλοα σκάφη τα οποία επιτυγχάνουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες προέβη η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., μετά από συστηματικές έρευνες, εξακριβώσεις και ταυτοποιήσεις.
Αναλυτικότερα, μετά από ενδελεχή έρευνα που συνίστατο σε εξειδικευμένες προανακριτικές τεχνικές, διασταυρώσεις και εξακριβώσεις στοιχείων, ανάλυση και σύνθεση ερευνητικών δεδομένων και σκιαγράφηση του εγκληματικού «προφίλ» των εμπλεκομένων, διακριβώθηκε η πολυεπίπεδη δράση του οργανωμένου κυκλώματος, που προωθούσε φορτία ακατέργαστης ινδικής κάνναβης σε μία δέσμη προορισμών μεταξύ των οποίων η εγχώρια παράνομη αγορά, αλλά κυρίως οι αντίστοιχες αγορές ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.
Ως προς το ιστορικό και την επιτυχή έκβαση της εν λόγω υπόθεσης, ενεργοποιήθηκε υφιστάμενος επιχειρησιακός σχεδιασμός που περιελάμβανε μεταξύ άλλων πλήρες πληροφοριακό πακέτο (target package) για το ταχύπλοο σκάφος – στόχο και ανάπτυξη – αξιοποίηση διαφόρων μέσων και αντίστοιχων μονάδων (περιπολικά σκάφη και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφη της δύναμης FRONTEX, ομάδα και στοιχείο ελεύθερων σκοπευτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ) σε κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του παράνομου δρομολογίου μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών θέσεων. Οι θέσεις αυτές είχαν προεπιλεγεί κατόπιν σχετικής χαρτογράφησης του τρόπου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα των εξαιρετικών δεξιοτήτων και των αντιδράσεων των χειριστών του τ/χ σκάφους.

ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ INTERNET ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ...

Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τις ενέργειες των χρηστών του Internet κάθε λεπτό της ώρας.Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που δημοσιοποίησε η Cumulus Media με ένα άκρως κατατοπιστικό γράφημα, αποδεικνύουν το πόσο επηρεάζει το διαδίκτυο τις ζωές και την καθημερινότητα εκατομμυρίων χρηστών.
Από συζητήσεις και μηνύματα μέχρι ηλεκτρονικές αγορές και δημιουργία ψηφιακών περιεχομένων.
Την πρωτοκαθεδρία κρατάει το facebook με περισσότερα από 900.000 logins κάθε λεπτό που περνάει, ενώ τη σκυτάλη παίρνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομίο με 156 εκατομμύρια e-mails να ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών.
Σχετικά με το youtube, οι χρήστες βλέπουν 4.100.00 βίντεο κάθε ώρα, ενώ στο instagram ανεβαίνουν 46.200 φωτογραφίες.
Κάθε λεπτό οι χρήστες κατεβάζουν 342.000 εφαρμογές, ενώ στέλνονται και 452.000 tweets.
Eπίσης, πραγματοποιούνται 3,5 εκατομμύρια αναζητήσεις στην Google, 751.000 δολάρια ξοδεύονται σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ 16 εκατομμύρια μηνύματα στέλνονται μεταξύ των χρηστών.
Αναλυτικά:

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

Στα όσα ορίζει η νομολογία του ΣτΕ, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και η κοινή λογική, προσαρμόζονται οι ποινές της εφορίας για φορολογικές παραβάσεις, καθώς υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ φέρνουν διατάξεις που «κουρεύουν» αναδρομικά το βάρος των προσαυξήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για περιπτώσεις ελέγχου σε χρήσεις ως το 2013, οι προσαυξήσεις που σήμερα μπορούν να φτάσουν ως το 120%, θα πέσουν στο 10-50%, ενώ θα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενοι τόκοι 8,76%. Οι αλλαγές αυτές ισχύουν και για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν είτε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε στα φορολογικά δικαστήρια. Πολύ πιο «ελαφρύ» θα είναι το βάρος για τις εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις, λειτουργώντας έτσι ως κίνητρο για όσους διστάζουν να αποκαλυφθούν στην εφορία.
Οι διορθώσεις αυτές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του ότι τη Δευτέρα- εκτός απροόπτου- κλείνει το «παράθυρο» της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων. Με τις αλλαγές που έρχονται και αφορούν σε χρήσεις ως το 2013, αντί της προσαύξησης 60% που προβλέπεται σήμερα, θα ισχύσουν μόνο τόκοι 8,76% για την εκπρόθεσμη δήλωση. Το ευνοϊκότερο καθεστώς θα ισχύσει, μάλιστα, ακόμα κι αν έχει ξεκινήσει έλεγχος, καθώς δεν θα μπαίνει απαγορευτικό ότι στις αρχικές ούτε στις τροποποιητικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, ενώ τώρα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα τέτοιων δηλώσεων (με τις «βαριές» προσαυξήσεις) μόνο μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου, εφεξής θα ισχύει το ευνοϊκό πλαίσιο ακόμα κι αν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και μέχρι αυτή να κοινοποιηθεί στον ελεγχόμενο.

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΕΒΑΛΑΝ..ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ

ΑΓΑΝΑΝΤΙΣΜΕΝΟΙ είναι εδώ και μέρες οι κάτοικοι στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας, το επονομαζόμενο και Χωριό των Αγαλμάτων καθώς τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα που προσβάλλουν την πολιτιστική αξία της περιοχής. 
Πιό συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΦΩΝΗ», το προεδρείο του Εξωραϊστικού Λαογραφικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου «Δημοσθένης Κάκκαβας» σε «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό του προς τον δήμαρχο Τριφυλίας Παν. Κατσίβελα, με κοινοποίηση στον αντιδήμαρχο Γιώργο Τσακανίκα και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αναστάσιο Λιακάκη, αναφέρει τα εξής: 
«Παραπλεύρως των σκαλιών της εκκλησίας μας του Αγίου Νικολάου έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα που εφάπτεται στα ΑΓΑΛΜΑΤΑ, από ιδιοκτήτη κληρονόμοι Αφοί Καλαντζή, ο οποίος κατεδάφισε το παλαιό κτήριο του. Προσβάλλοντας την εικόνα των αγαλμάτων που αποτελούν για το χωριό μας και τον Πολιτισμό σημείο αναφοράς και προβολής. Επίσης έχει περιφραχθεί στο επάνω μέρος των σκαλιών αριστερά Δημοτικός χώρος επί του δρόμου. Παρακαλούμε όπως προβείτε προς αποκατάσταση των αυθαίρετων αυτών πράξεων»
Παρ’ ότι το έγγραφο έφθασε στο Δήμο εδώ και 20 ημέρες, δεν υπάρχει επίσημα καμία αντίδραση, παρ’ ότι έχει συζητηθεί το ζήτημα μεταξύ του δημάρχου και τοπικών παραγόντων της δημοτικής αρχής. Όπως ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Κυριαζής, συζήτησε το θέμα και με τον πρωταγωνιστή της αυθαίρετης περίφραξης, ωστόσο δεν τον «βλέπει» διατεθειμένο να διώξει τα συρματοπλέγματα που «φράζουν» τα αγάλματα δημιουργώντας μια αντιαισθητική εικόνα

Καλοριφέρ, κλιματιστικό ή τζάκι για το χειμώνα;

Η θέρμανση και κυρίως το κόστος αυτής τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες είναι ένα από τα θέματα που συχνά προκαλούν προβληματισμό. Με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών έχουν προκύψει πρόσθετες λύσεις για τους πολίτες που είναι διατεθειμένοι να προσαρμοστούν και να αλλάξουν ίσως κάποιες από τις συνήθειές τους. 
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος και είναι ανεξάρτητοι από τον τρόπο θέρμανσης είναι η γεωγραφική τοποθεσία (στη Βόρεια Ελλάδα οι ανάγκες θέρμανσης είναι διπλάσιες ή και περισσότερο σε σχέση με τη νότια Κρήτη πχ), η θερμομόνωση κελύφους του σπιτιού, η κατασκευή κουφωμάτων, το πόσο ανοίγουμε τα παντζούρια τις πρωινές/μεσημεριανές ώρες ώστε να μπει ο ήλιος, η επιθυμητή θερμοκρασία (πχ αύξηση ενός βαθμού κελσίου στην επιθυμητή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει το κόστος κατά 10%), ο αριθμός των ανοιγμάτων του σπιτιού (μία, δύο, τρεις προσόψεις), ο όροφος του σπιτιού, ο αριθμός των ωρών, που θέλουμε να λειτουργεί η θέρμανση και η καλή συντήρηση του συστήματος. 
Όλοι οι τρόποι θέρμανσης έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αναστάσιος Γιόβας, που είναι ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και διαχειριστής της ιστοσελίδας 4myhouse.gr. «Ένα από τα πλεονεκτήματα του πετρελαίου είναι ότι θερμαίνει τους τοίχους μέσω ακτινοβολίας και είναι υγιεινός τρόπος θέρμανσης για τους κατοίκους του σπιτιού. Ωστόσο, το κόστος του είναι υψηλό και παράλληλα τα καλοριφέρ καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στο σπίτι.

ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ Ε.Τ.Ε. ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Ωστόσο στην συνεδρίαση ο επικεφαλής παράταξης Σαράντος Κουκούμης επανέφερε την πρόταση για αξιοποίηση στο ερειπωμένο κτήριο της ΕΤΕ στην Κυπαρισσία, με ένταξη σε τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που στοχεύει στην ανάπλαση δημοτικών κτηρίων καθώς το οίκημα έχει πληρωθεί με χρήματα των δημοτών της πόλης και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Κυπαρισσίας από παλιά.
 Στον κ. Κουκούμη απάντησε ο Δήμαρχος λέγοντας ότι δεν υπάρχει προοπτική να υλοποιηθεί τέτοιο έργο διότι δεν το επιτρέπει το ΕΣΠΑ, ενώ παρά το γεγονός ότι στο τεχνικό πρόγραμμα υπήρχε πρόβλεψη με κωδικό για πρόσληψη τεχνικού συμβούλου του έργου στο τελευταίο Δ.Σ. ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει μελετητική ωριμότητα. 
Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Παν. Τσίγγανος ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος σχεδιάζει να συναφθεί δάνειο με τράπεζα που θα ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ. Πάντως επί Σαμπαζιώτη είχε δρομολογηθεί η πρόταση σύναψης δανείου με τράπεζα αλλά δεν προχώρησε λόγω εκλογών. Οπότε υπάρχει κίνδυνος κι αυτό το έργο να αργήσει να υλοποιηθεί..

ΤΟΝΩΣΑΝ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ 25.000 ΤΟΝΟΥΣ

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών… τόνωσαν την ελαιοκαλλιέργεια με την περιεκτικότητα να ανεβαίνει και την προσδοκία για καλές αποδόσεις και αύξηση της παραγωγής να υφίσταται. Ήδη η συγκομιδή στην ελαιοκομική Τριφυλία έχει ξεπεράσει τους 8.000 τόνους με εκτίμηση να υπάρχει πως θα φθάσει πάνω από 25 με 26.000, την ώρα που πάντως η τιμή προβληματίζει για τις πτωτικές τάσεις των τελευταίων ημερών.

ΤΑ ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέστρεψαν τη χώρα. Το Ποτάμι είναι της διαπλοκής.  Το ΚΚΕ κυνηγάει ανεμόμυλους και δεν συμπαρίσταται στην κυβερνώσα Αριστερά. Ο Τύπος είναι διεφθαρμένος.  Τότε ποιος μπορεί να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα η Βουλή θα συζητήσει, σε επίπεδο αρχηγών, το θέμα που προέκυψε με την εμφάνιση ενός μεσάζοντα ανάμεσα σε μας και στη Σαουδική Αραβία.
Οσοι είμαστε συνεπείς φίλοι του κοινοβουλευτικού θεάματος, ξέρουμε πώς θα πάει η συζήτηση. Η αντιπολίτευση θα θέσει εύλογα ερωτήματα. Ο Πάνος Καμμένος θα ανέβει στο βήμα θυμωμένος και θα εκστομίσει οργισμένες λέξεις μαζί με σταγονίδια σιέλου. Θα τεντώσει το δάχτυλο, θα δείξει προς τη Νέα Δημοκρατία, θα πει κάτι για τη Siemens. Μετά θα γυρίσει ελαφρώς αριστερά και θα πει κάτι για τον Βενιζέλο. Στην ουσία δεν θα πει τίποτα για την υπόθεση. Θα πει στους 
αντιπάλους του ότι, λόγω προτέρου βίου, έχουν χάσει το δικαίωμα στον έλεγχο.


Κάτι σχετικό θα πει και ο Αλέξης Τσίπρας. Και θα φτάσει στην κορύφωση λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν εκείνοι που λεηλάτησαν τη χώρα για σαράντα χρόνια να παριστάνουν τώρα τους τιμητές της διαφάνειας. Εντάξει, κερδίζει ένα σημείο, μπορεί και δύο. Το «κοίτα ποιος μιλάει» ή το «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε» είναι ένα σχήμα επιχειρημάτων που ακούγονται πειστικά, αλλά είναι άδεια. Διότι έτσι όπως εξελίσσεται ο δημόσιος λόγος εγείρεται ένα ερώτημα φιλοσοφικής φύσεως: ποιος έχει το δικαίωμα να κάνει κριτική στην κυβέρνηση, στον Καμμένο και στον Τσίπρα; Αν πάρεις στα σοβαρά την κυβερνητική επιχειρηματολογία, Νέα Δημοκρατία, Συμπαράταξη, Ποτάμι δεν μπορούν ούτε να κοιτάξουν τον άσπιλο στα μάτια. 
Το δε ΚΚΕ, όταν δεν επιτίθεται σε ανεμόμυλους, ελέγχεται για τη μη συστράτευση του με την κυβερνώσα Αριστερά. Σύμφωνοι. Ομως θα ήταν σοφό και γενναίο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα και γέρνει απειλητικά μπροστά, θυμίζοντας το βίο και την πολιτεία των επικριτών του, να μας πει σε ποιον αναγνωρίζει το δικαίωμα στην κριτική. Μετά βέβαια θα πρέπει να διευκρινίσει και πότε τελειώνει το απόθεμα από το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να κυβερνήσει σαράντα χρόνια (μαζί με τον Σπίρτζη, τον Κουρουμπλή και τον Καμμένο) ή θα του αρκούν τα μισά μέχρι να αδειάσει η δεξαμενή του ήθους; Εντάξει, αυτό με το πλεονέκτημα έχει την πλάκα του. Τα υπόλοιπα είναι αρκετά πιο σοβαρά. Οταν ο Πρωθυπουργός παριστάνει, περίπου, τον Μεσσία, δηλώνει ότι είναι το φως στο σκοτάδι, η αλήθεια σε ένα δάσος από ψέματα, το πρόβλημα είναι πρώτα της λογικής και μετά της πολιτικής. Διότι τα «εγώ απολογούμαι μόνο στον απλό λαό» τα έχουμε ακούσει και από άλλους που, ούτε καλό πολιτικό τέλος είχαν, ούτε μας άφησαν και τις καλύτερες αναμνήσεις.
  Κ. Γιαννακίδης-protagon.gr

Μπλε φάλαινα, grooming, chat rooms, οι παγίδες του διαδικτύου στα παιδιά

Το διαδίκτυο έχει ανοίξει νέους ορίζοντες πληροφόρησης και επικοινωνίας στη ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα ελλοχεύουν σε αυτό και σοβαροί κίνδυνοι, ειδικά για παιδιά και έφηβους. Επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια έχουν εισβάλλει στην καθημερινή πραγματικότητα της «ιντερνετικής» ζωής, κυρίως ανήλικων, απειλώντας ακόμη και τη ζωή τους. Ένα «παιχνίδι αυτοκτονίας», η «μπλε φάλαινα», που πρωτοεμφανίστηκε στη Ρωσία, πριν από μερικά χρόνια, «έφτασε» μέσα στο 2017 και στην Ελλάδα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ψυχική και σωματική υγεία των ανηλίκων, κυρίως. Ιστοσελίδες στη Ρωσία προσπάθησαν να συσχετίσουν τον αυξημένο αριθμό αυτοκτονιών ατόμων νεαρής ηλικίας με «κάποιο παιχνίδι» και με ορισμένες διαδικτυακές ομάδες (social groups), οι οποίες σε προσκαλούσαν να γίνεις μέλος τους ή να εκτελέσεις ορισμένες δοκιμασίες.
Οι συσχετισμοί με το επικίνδυνο φαινόμενο εντάθηκαν όταν τον περασμένο Φεβρουάριο δύο νεαρές κοπέλες έδωσαν τέλος στη ζωή τους, μια εκ των οποίων ανάρτησε μια «μπλε φάλαινα». Η ονομασία του φαινομένου έχει δοθεί στην «μπλε φάλαινα», καθώς το συγκεκριμένο θηλαστικό, πολλές φορές χάνει το προσανατολισμό του από το υπόλοιπο κοπάδι και εξοκείλει στη στεριά, καταλήγοντας σε θάνατο, λόγω έλλειψης οξυγόνου και βλάβης των ζωτικών του οργάνων.
Με αυτό το συσχετισμό θέλουν να παρακινήσουν παιδιά νεαρής ηλικίας να απομακρυνθούν από το «κοπάδι της κοινωνίας» και να «ξεχωρίσουν». «ΓΕΙΑ ΣΟΥ, ΕΙΜΑΙ Ο Χ. ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΣΤΑΡΕΙ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΟΥ;» ΕΡΩΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ Ο ΕΦΗΒΟΣ Όπως έγινε γνωστό, στη Ρωσία πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις διαχειριστών διαδικτυακών ομάδων (τα επονομαζόμενα groups θανάτου), που παρακινούσαν νέα παιδιά να προκαλέσουν σωματικές ή ψυχικές βλάβες στον εαυτό τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους δασκάλους

Δεν είναι λίγα τα προβλήματα στον χώρο της παιδείας και οι διαρκείς μεταβολές από τους… σχεδιασμούς φέρνουν στο προσκήνιο και άλλα. Σε αυτά προστίθεται και η αγωνία των εκπαιδευτικών όπως αυτή κατατέθηκε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στην πρωτοβάθμια στη Μεσσηνία. Στο επίκεντρο το ζήτημα της προσχολικής αγωγής με τους δασκάλους να αντιδρούν σε κινήσεις – όπως τις σημειώνουν – ιδιωτικοποίησης.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.Ο.Κ, ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η 9η αγωνιστική στο Πρωτάθλημα της Α” Τοπικής. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα, η βαθμολογία και η επόμενη αγωνιστική έχουν ως εξής:
Τα αποτελέσματα
Τέλος Άγρας Γαργ. – Απόλλων Καλ. 2-0
Ομόνοια Καλ. – ΑΟ Ασπροχώματος 3-0
Εθνικός Μελιγαλά – ΑΟ Σπερχογείας 0-0
ΑΣ Ανδρούσας – ΑΟ Κυπαρισσίας 0-0
Μιλτιάδης Πύργου Τριφ. – ΑΟ Φαραί 0-3
Εράνη Φιλιατρών – Αναγέννηση Παραλίας 4-0
Πάμισος Μεσσήνης – ΑΟ Διαβολιτσίου 2-1
Ολυμπιακός Καλ. – Πανθουριακός 0-3
Η βαθμολογία
  1. Πάμισος Μεσσήνης 25
  2. Πανθουριακός 24
  3. Απόλλωνας Καλαμάτας 20
  4. ΑΟ Διαβολιτσίου 18
  5. Ανδρούσα 17
  6. Κυπαρισσία 17
  7. Τέλλος Άγρας 16
  8. Εθνικός Μελιγαλά 14
  9. Εράνη Φιλιατρών 13
  10. ΑΟ Φαραί 9
  11. Σπερχογεία 8
  12. Ομόνοια 7
  13. Ασπρόχωμα 5
  14. Ολυμπιακός Καλαμάτας 4
  15. Αναγέννηση Παραλίας 4
  16. Μιλτιάδης 1
Η επόμενη αγωνιστική
Ομόνοια Καλ. – Τέλος Άγρας Γαργ.
Απόλλων Καλ. – Εθνικός Μελιγαλά
ΑΟ Ασπροχώματος – ΑΣ Ανδρούσας
ΑΟ Σπερχογείας – Μιλτιάδης Πύργου Τριφ.
ΑΟ Κυπαρισσίας – Εράνη Φιλιατρών
ΑΟ Φαραί – Πάμισος Μεσσήνης
Αναγέννηση Παραλίας – Ολυμπιακός Καλ.
ΑΟ Διαβολιτσίου – Πανθουριακός
Β ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα, η βαθμολογία και η επόμενη αγωνιστική σε Α’ και Β’ όμιλο της Β’ Τοπικής έχει ως εξής:
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α’ ΟΜΙΛΟΣ – 9η αγωνιστική
Νέος Άρις – Καλό Νερό 0-4
Κεραυνός – Αρφαρά 3-2
ΑΠΣ Άρις Καλ. – Πανευαϊκός 2-0
Κοπανάκι – Μεσσηνιακός 2-1
Πλατύ – Βαλύρα 3-0
Ηρακλής Κυπ. – Άμφεια 3-0
Ρεπό: ΑΕΚ Καλ.
Β’ όμιλος – 9η αγωνιστική
Δαναός – Πράσινα Πουλιά 1-2
Πανιώνιος – Βλαχόπουλο 3-0
Πατίστα – Θύελλα Χαρ. 2-2
ΠΑΟ Καλλιθέας – Νέδουσα 3-2
Στενωσιά – ΑΕ Λογγάς 0-3 α.α.
ΑΣ Φυτειάς – Παναθηναϊκός Καλ. 4-1
Ρεπό: Δόξα Καλ.
Η βαθμολογία
Α’ όμιλος
  1. Καλό Νερό 25
  2. Ηρακλής Κυπαρισσίας 20
  3. Διαγόρας Κοπανακίου 19
  4. Ατρόμητος Πλατύ 15
  5. Αστέρας Βαλύρας 12
  6. Κεραυνός Καλαμάτας 11
  7. Παπαφλέσσας Άμφειας 10
  8. Νέος Άρις 8
  9. ΑΕΚ Καλαμάτας 8
  10. Αστέρας Αρφαρών 6
  11. ΑΠΣ Άρις 6
  12. Μεσσηνιακός 5
  13. Πανευαϊκός 0
Β’ όμιλος
  1. Θύελλα Χαρακοπιού 20
  2. Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου 19
  3. ΑΕ Λογγάς 17
  4. Δόξα Καλαμάτας 16
  5. ΠΑΟ Καλλιθέας 16
  6. ΑΣ Φυτειάς 12
  7. Πανιώνιος Καλαμάτας 12
  8. Πράσινα Πουλιά 12
  9. ΑΟΠΚ Πατίστα 11
  10. Δαναός Καλαμάτας 7
  11. Παναθηναϊκός Καλαμάτας 5
  12. Νέδουσα Αλαγονίας 5
  13. Στενωσιά 0