Pages

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

9 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ

Το καρπούζι είναι από τα πιο δροσερά φρούτα του καλοκαιριού και οι λόγοι για να το απολαμβάνεις με την πρώτη ευκαιρία είναι κάτι παραπάνω από πολλοί. Ας δούμε λοιπόν μερικούς από αυτούς.
Δεν παχαίνει, δυναμώνει και ομορφαίνει
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, θειαμίνη, B6, μαγνήσιο, κάλιο, λυκοπένιο, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βητα-καροτίνη αλλά και βιοτίνη και φυτικές ίνες και επίσης δεν περιέχει χοληστερόλη. Αποδίδει μόλις 30 θερμίδες ανά 100γρ. οπότε η χαμηλή θερμιδική του αξία σε συνδυασμό με τη διατροφική του αξία το καθιστούν ως μία από τις τροφές που με άνεση εντάσσονται στην καλοκαιρινή μας καθημερινότητα.
Ενυδατώνει και βοηθά στο αδυνάτισμα
Δεδομένου του ότι ανά 100γρ. περιέχει 94γρ. νερό, το καρπούζι είναι από τα πλουσιότερα σε νερό φρούτα μαζί με το πεπόνι, τον ανανά και το μάνγκο ενώ είναι ένας από τους πολύτιμους συμμάχους όσων θέλουν να χάσουν βάρος αφού ο χυμός του είναι διουρητικός, «καθαρίζοντας» έτσι τον οργανισμό μας από τις δυσάρεστες τοξίνες.
Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες
Η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και C, συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις επιπτώσεις της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος αλλά και της υγείας των μαλλιών. Η βήτα- καροτίνη που επίσης περιέχει, μετατρέπεται στη συνέχεια σε βιταμίνη Α, που είναι σημαντικός αντιγηραντικός παράγοντας.
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τονώνει το ανοσοποιητικό
Το κάλιο που περιέχει συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ενώ είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό μεταξύ άλλων και για την ευεργετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λυκοπένιο μειώνεται σε σημαντικό ποσοστό ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού. Τα φρούτα με κόκκινη σάρκα- όπως η ντομάτα π.χ. – είναι πλούσια σε αυτή τη χρωστική. Δεδομένου του ότι το λυκοπένιο είναι επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθά σημαντικά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Είναι φυσικό βιάγκρα
Σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου της Foggia στην Ιταλία, ο χυμός από καρπούζι μπορεί να λειτουργήσει ως η φυσική λύση σε θέματα στυτικής δυσλειτουργίας. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στην κιτρουλίνη, ουσία που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στο καρπούζι. Ωστόσο για να υπάρξει εμφανής διαφορά, πρέπει να καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα.

olivemagazine

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου), σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιδημάρχου πολιτική προστασίας, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου μας και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, όπως προβούν στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά. 
Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο και αποτελεί έσοδο του Δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346/Β’/25-04-2012), το άρθρο 94 παρ. 1 περίπτ. 26 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α’/07-06-2010) και το άρθρο 10 του Κανονισμού Καθαριότητας (ΑΔΑ: ΩΩΑΗΩΗΕ-8Ε2) του Δήμου μας. Την σχετική ανακοίνωση υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αυλώνος και Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Τσακανίκας και ας ελπίσουμε ότι θα έχει αποτελέσματα.

ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΟΔΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΤΕΘΗΚΕ σε εφαρμογή η κυκλοφοριακή ανάρτηση των οδοσημάτων σε κεντρικά σημεία της Κυπαρισσίας ένα μήνα πριν ολοκληρωθεί η θερινή περίοδος. Με την πρώτη ματιά υπάρχουν παράπονα από τους πολίτες δημιουργώντας αρκετά αρνητικά σημεία τα οποία εικάζεται ότι θα εξομαλυνθούν μετά από συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου ώστε οι διορθώσεις να σταλούν στην αποκεντρωμένη Περιφέρεια για να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον.
Αρχικά έχουν τροποποιηθεί οι κατευθύνσεις σε αρκετούς δρόμους της πόλης σε παράλληλους δρόμους των κεντρικών οδών Ελ. Βενιζέλου και 25ης Μαρτίου, ενώ ορισμένα σήματα εξακολουθούν να δημιουργούν σύγχυση στους οδηγούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο δημιουργείται με μποτιλιαρίσματα μεταξύ Ι.Χ., λεωφορείων και φορτηγών καθώς δεν υπάρχει πουθενά ενημέρωση των οδηγών, των επισκεπτών αλλά κυρίως πουθενά δεν έχει αναρτηθεί έστω ένας χάρτης κυκλοφορίας της πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευτράπελα. 
ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Σε ορισμένους δρόμους όπως για παράδειγμα στην Αλ. Καλατζάκου με κατεύθυνση το Νοσοκομείο της πόλης, απαγορεύεται σε οδηγούς να στρίβουν στο χώρο στάθμευσης του ιδρύματος, στην οδό Λαμπροπούλου υπάρχει απαγορευτικό στο συγκρότημα των 2 Δημοτικών σχολείων όπου γονείς έρχονται την σχολική περίοδο να παραλάβουν τα παιδιά τους, ενώ στην περιοχή της πλατείας τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ στρίβουν δεξιά κάνοντας τον κύκλο. Μάλιστα ο δρόμος μπροστά από την Μητρόπολη σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες είχε ειπωθεί ότι θα γινόταν πεζόδρομος. 
ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ;
Το θέμα είναι τι θα συμβεί αν κάποια στιγμή εφαρμοστούν οι προτάσεις για τα Ανοιχτά κέντρα Εμπορίου, με αναπλάσεις και πεζόδρομους οπότε μοιραία θα αναγκαστεί να παραγγελθεί νέα κυκλοφοριακή μελέτη! Αλλά ευτυχώς που η περίφημη κόντρα πλέον θεωρείται διπλής κατεύθυνσης αν δεν κάνουμε λάθος. Πληροφορίες πάντως λένε ότι το θέμα της μελέτης θα έρθει στα επόμενα 2 Δημοτικά συμβούλια ξανά. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Το «σκάνδαλο 112»: πώς χάθηκαν άδικα τόσες ζωές

Η διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του 112 που -ανάμεσα σε άλλα- θα μπορούσε να στέλνει μαζικά μηνύματα συναγερμού
Του Χάρη Καρανίκα
Εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν στην Ανατολική Αττική θα μπορούσαν να έχουν προειδοποιηθεί για την πυρκαγιά και να είχαν φύγει εγκαίρως από την περιοχή εάν δεν υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του νέου συστήματος 112 - μία οδύσσεια που ήδη μπαίνει στον έβδομο χρόνο παλινωδιών. 
Η διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του 112 που -ανάμεσα σε άλλα- θα μπορούσε να στέλνει μαζικά μηνύματα συναγερμού σε πολίτες οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές ώστε να εκκενώσουν τα σπίτια τους ή να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία, δημοσιεύτηκε το 2011. 
Αν και το έργο δρομολογήθηκε το 2014, επί υπουργίας Νίκου Δένδια, με στόχο να παραληφθεί το 2016, οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια που ξεκίνησαν να εμφανίζονται περί τα τέλη του 2015 είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει παραδοθεί ακόμα. 
Στην διακήρυξη του 2011 περιγραφόταν αναλυτικά και λεπτομερώς τι θα μπορούσε να κάνει το εκσυγχρονισμένο 112 και, συγκεκριμένα, η λειτουργία του Συστήματος Συναγερμού Πολιτών, για να ενημερώσει τους πολίτες που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές ώστε να προλάβουν εγκαίρως να αντιδράσουν. Μέσα από τις περιγραφές των λειτουργιών αυτών, όπως η αποστολή μαζικών SMS και οδηγιών με φωνητικά μηνύματα σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα, αλλά και μέσω email ή ακόμα και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι αυτό το σύστημα στις πρόσφατες πυρκαγιές όπου έχασαν τη ζωή τους 83 άνθρωποι. 

#1 Πώς δουλεύει το σωτήριο σύστημα

2011. Επί υπουργίας Χρήστου Παπουτσή στο Προστασίας του Πολίτη αποφασίζεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών «112». Ζητούμενο είναι η βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης και κρίσεων καθώς και η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών ανάμεσα σε άλλα και για θέματα φυσικών καταστροφών. 
Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, δημοσιεύεται η διακήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, όπου περιγράφονται με αρκετές λεπτομέρειες τα νέα εργαλεία που θα πρέπει να αποκτήσει το 112, στα οποία περιλαμβάνεται και το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών. Όπως αναφερόταν στην διακήρυξη, σε περίπτωση που υπάρχει ένα συμβάν (σ.σ. όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι), ο χειριστής του Συστήματος Συναγερμού Πολιτών μπορεί να εστιάσει στην περιοχή που βρίσκεται σε κίνδυνο και να εντοπίσει όλα τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται εντός της περιοχής. 
Στα μεν σταθερά θα υπάρχει η δυνατότητα να σταλούν φωνητικά μηνύματα ενώ στα κινητά τόσο φωνητικά όσο και γραπτά μηνύματα. Επιπλέον, επικοινωνώντας με τους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ το νέο 112 θα μπορεί να αντλήσει στοιχεία για όλους τους συνδρομητές που βρίσκονται στην περιοχή. Η δυνατότητα ηχητικών και γραπτών μηνυμάτων σε κινητά που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή θα ήταν σωτήρια για αυτούς που βρίσκονταν στο Νέο Βουτζά και κυρίως στο Μάτι, όπου οι δρόμοι σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αδιέξοδα και υπάρχει μόνο μία κεντρική αρτηρία. 
Ένα μήνυμα τύπου «κινδυνεύετε από φωτιά, συγκεντρωθείτε στο Χ μέρος» μπορεί να έσωζε αρκετές ζωές. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα σταθερά τηλέφωνα μέσω ηχητικών μηνυμάτων. Επιπλέον, στις λεπτομερείς περιγραφές περιλαμβανόταν και η δυνατότητα να αποστέλλονται μηνύματα σε διάφορες γλώσσες, ανάλογα με τα στοιχεία roaming που ανιχνεύονται στην περιοχή υπό κίνδυνο. 
Έτσι θα ειδοποιούνταν εγκαίρως και οι τουρίστες. Στην διακύρηξη του 2011 για τον διαγωνισμό του εκσυγχρονισμένου 112, αναφερόταν ακόμη ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να απαντούν στα μηνύματα συναγερμού που ελάμβαναν με SMS ή με φωνητικό μήνυμα καθώς και ότι το σύστημα θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτά τα μηνύματα. Έτσι, οι αρχές θα μπορούσαν να είναι σε θέση να γνωρίζουν κεντρικά ποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα άμεσα και να δράσουν ανάλογα. 
Το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών θα μπορούσε επίσης να παράγει λίστες με τους αριθμούς κινητών και σταθερών που έλαβαν μηνύματα, αυτών που ανταποκρίθηκαν θετικά και αυτών που δεν αποκρίθηκαν καθόλου, καθώς και εκείνων που δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο ή σε αδυναμία μετακίνησης ή ακόμα και για τον αριθμό αυτών που βρίσκονται σε roaming, δηλαδή των τουριστών. Πέρα από τα γραπτά, τα φωνητικά μηνύματα και τα email, το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ως κανάλια τόσο το Twitter όσο και το Facebook.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Κοινωνικά επιδόματα, όπως είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος (ΚΟΤ), το κοινωνικό μέρισμα που αναμένεται να δοθεί και εφέτος στις ευπαθείς ομάδες, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που ισχύει έως το τέλος του 2018, χορηγούνται βάσει περιουσιακών κριτηρίων τα οποία βασίζονται στη φορολογητέα αξία των ακινήτων του νοικοκυριού όπως αυτή προσδιορίζεται τον ΕΝΦΙΑ.
Το Σεπτέμβριο όταν και  θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα προκύψει και η νέα φορολογητέα αξία που θα ληφθεί υπ’ όψιν για τα παραπάνω επιδόματα. Αντίθετα, για εφέτος θα ισχύσουν οι παλαιές αντικειμενικές αξίες για μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές και από 1.1.2019 θα υπολογίζονται με τις νέες τιμές ζώνης.
Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που αφορούν περίπου 300.000 δικαιούχους, ο άγαμος χωρίς παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα το τελευταίο εξάμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης έως 1.200 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτων 90.000 ευρώ. Στην περίπτωση του ζευγαριού χωρίς παιδιά το 6μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1.800 ευρώ και η αντικειμενική αξία περιουσίας τα 105.000 ευρώ, ενώ για ζευγάρι με 1 παιδί το εισοδηματικό κριτήριο έχει καθοριστεί σε 2.300 ευρώ και περιουσία 120.000 ευρώ. Για ζευγάρι με 2 παιδιά το εισοδηματικό κριτήριο ανέρχεται σε 2.400 ευρώ και η περιουσία σε έως 135.000 ευρώ. Για οικογένειες με 3 ή περισσότερα παιδιά το ανώτατο περιουσιακό κριτήριο ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.

Θυμήσου το 199, για τις πυρκαγιές

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προβλέπει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών σε πολλές περιοχές της χώρας.
Για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών, η ΓΓΠΠ κάλεσε σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους: Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Αχαΐα, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια και την Περιφέρεια Αττικής.
Με ανακοίνωση της, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Αντιπαραθέσεις στο Δ.Σ. Καλαμάτας για το 5G

Σχεδόν όλα τα έχουμε δει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Έτσι εντύπωση δεν έκανε σε κανέναν και η αντιπαράθεση που υπήρξε για την τεχνολογία 5G αλλά και τις επιπτώσεις που πιθανόν να έχεi. Η πόλη θα λειτουργήσει σαν πιλοτικό δίκτυο το επόμενο διάστημα για μια τεχνολογία η οποία ήδη κάνει θραύση στο εξωτερικό...

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Ανύπαρκτες, ουσιαστικά και πρακτικά, είναι οι υποδομές που επιτρέπουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες της Τριφυλίας καθιστώντας τες αφιλόξενες σε ΑμεΑ και άλλα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και, κατά συνέπεια, αποκλείοντας τους συνανθρώπους μας και στερώντας τους το δικαίωμά τους στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι παραλίες, οι ακτές και η θάλασσα. Σημειώνεται ότι, δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε και το πρώτο καλοκαίρι που, δυστυχώς, παρουσιάζουμε και αναδεικνύουμε μέσα από το «Θάρρος» το μέγα θέμα και πρόβλημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις παραλίες. 
Γράφαμε με την ελπίδα, επιτέλους, η δημοτική Αρχή Τριφυλίας να πράξει το αυτονόητο: να υλοποιήσει πολύ μικρού κόστους (για να μην ακούσω πάλι το γνωστό τους «παραμύθι» πως δεν υπάρχουν, τάχα, λεφτά) έργα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις δαντελωτές παραλίες, τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά της θάλασσάς μας. Ήλπιζα πως, αναδεικνύοντας το πρόβλημα για την αδυναμία προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις παραλίες της Τριφυλίας, κάποιος από τους αρμόδιους ίσως πράξει, επιτέλους, όπως τα θεσμικά του καθήκοντα επιβάλλουν αλλά κυρίως συναισθανόμενος και αναλογιζόμενος την ευθύνη του, ως αυτοδιοικητικού παράγοντα, για την άρση του ιδιότυπου αποκλεισμού που υφίστανται οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία. Το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα έντονη η ανάγκη ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι παραλίες, οι ακτές, η θάλασσα. Ωστόσο, βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό με ευθύνη και της Πολιτείας και κυρίως του δήμου Τριφυλίας. Για να είμαι όσο ακριβοδίκαιος μου επιτρέπει η ανθρώπινη αγανάκτησή μου από τη στάση και συμπεριφορά της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας απέναντι σε αυτό το θέμα και στους συνανθρώπους μας, σημειώνω ότι η Πολιτεία έχει ψηφίσει σχετικούς Νόμους και έχουν εκδοθεί και σχετικές εγκύκλιοι, εδώ και χρόνια. 
Για να εξασφαλιστεί μία λειτουργική, άνετη και φιλική παραλία για το σύνολο των επισκεπτών της αλλά και το περιβάλλον, υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις περί «Ειδικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους» και το άρθρο 2 του νόμου «Περί αιγιαλού και παραλίας», όπου «αιγιαλός, παραλία, όχθη ή παρόχθια ζώνη, είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται». Ο δήμος Τριφυλίας, όπως και όλοι οι δήμοι, έχει υποχρέωση και εκ του νόμου, αλλά κυρίως ηθική, να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και, παράλληλα, οφείλει να μεριμνά ώστε να υπάρχουν χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, με ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, WC και Αποδυτήρια, όπου τουλάχιστον ένα (1) να διαθέτει διαστάσεις που να εξασφαλίζεται η κίνηση αμαξιδίου εντός αυτού, τηλέφωνα σε κατάλληλη θέση και ύψος, διάδρομοι πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων κ.ά. Το καλοκαίρι του 2016, μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και παρεμβάσεις πολιτών, είναι γεγονός ότι, ο δήμος Τριφυλίας προμηθεύτηκε ειδικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα κινητό διάδρομο πρόσβασης παραλιών από ΑμεΑ και αμφίβιο – πλωτό αμαξίδιο ΑμεΑ που τοποθετήθηκε στις παραλίες Μάτι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων και Αϊ-Λαγούδη της Δ.Ε. Κυπαρισσίας. Το δε κόστος της προμήθειας του εξοπλισμού για την κάθε παραλία ανήλθε στο ποσό των 11.335 ευρώ, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 22.670 ευρώ. Όλοι, τότε, είπαμε «μπράβο» στη δημοτική Αρχή Τριφυλίας που έπραξε το αυτονόητο. Δεν πέρασαν λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση των δύο αυτών «ραμπών» και μια δυσάρεστη έκπληξη ανέμενε τους πάντες. 
Όπως διαπιστώθηκε και επισημάνθηκε, τόσο στο Μάτι όσο και στον Αϊ-Λαγούδη οι υποδομές είχαν αφεθεί στη «μοίρα» τους και είχαν «θαφτεί» από την άμμο, ενώ στο Μάτι το πλωτό αμαξίδιο δε βρισκόταν καν στο σημείο και στον Αϊ-Λαγούδη το αμαξίδιο έκανε την «εμφάνισή» του λίγες μόλις μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο και παρέμενε στο σημείο μόνο για ελάχιστες ώρες. Επίσης, οι δύο διάδρομοι και στις δύο παραλίες ούτε ξεκινούσαν από σημείο που μπορούσε να προσεγγίσει ΑμεΑ με καροτσάκι από το δρόμο, μες στην άμμο, ούτε και κατέληγε στη θάλασσα αλλά πολλά μέτρα πριν από αυτή. Το καλοκαίρι του 2017, στο Μάτι ίδια σχεδόν κατάσταση, ενώ στον Αϊ-Λαγούδη, το αμαξίδιο έμενε περισσότερες ώρες στο σημείο, αλλά ο διάδρομος πάλι δεν έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Τις προηγούμενες μέρες, στον Αι-Λαγούδη δεν υπήρχε πουθενά το αμαξίδιο ενώ βλέπετε στις φωτογραφίες την κατάσταση με το διάδρομο. Στο σημείο, από τον παραλιακό δρόμο, που υποτίθεται «θα» υπήρχε πρόσβαση, πεταμένες στην άμμο ξύλινες φυλλαδέλες και μετά από αρκετά μέτρα βρίσκεται ο ειδικός διάδρομος ο οποίος και φέτος, είναι γεμάτος με άμμο και δεν καταλήγει στη θάλασσα αλλά πολύ πριν από αυτή. Είναι αδύνατον, ως εκ τούτου, να προσεγγίσει αμαξίδιο ΑμεΑ τη θάλασσα γιατι δεν εξασφαλίζεται, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες η προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Με πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα από την Ειδική Γραμματεία για το ΕΣΠΑ επιχειρησιακό πρόγραμμα για την εγκατάσταση μηχανισμών για αυτόνομη πρόσβαση ΑμΕΑ στη θάλασσα και βεβαίως, η πρόσβαση και η χρήση των υποδομών αυτών θα είναι δωρεάν. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς την βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα.
 Του Ηλία Γιαννόπουλου 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο και τους τοπικούς φορείς με τα πολιτισιτκά σωματεία για τον πεσόντα στην Κύπρο δεκανέα καταδρομών Παναγιώτη Γιαννόπουλο όπως αρμόζει στον τοπικό ήρωα ακολουθώντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. 
Επίκεντρο της ημέρας μνήμης ήταν το Κρυονέρι Τριφυλίας, το χωριό καταγωγής του, όπου βρίσκεται το μνημείο με την προτομή του, για να θυμίζει σε όλους τη θυσία και τη γενναιότητά του, όπου διεξήχθηκαν ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων τόσο από το Δήμο, τα σώματα ασφαλείας αλλά και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών συλλόγων Αθήνας. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Γ.ΜΠ.

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ-ΤΟ ΑΠΟΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ...ΧΩΡΙΟ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ

         
        ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
@ΤΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΟ; Καλή εβδομάδα που σε λίγες ώρες μας φέρνει τον Αύγουστο. Παντού σε συναναστροφές, κουβέντες, παρέες ακούγεται η στυγερή φράση για το πιο δύσκολο καλοκαίρι. Όχι τόσο σε καιρικά φαινόμενα, όσο σε διαχρονικές αδυναμίες της ελληνικής Πολιτείας. Αλλά κυρίως το καυτό ερώτημα απομένει..
@Πόσο αποτιμάται τελικά η ανθρώπινη ζωή στην Ελλάδα; Πόσο κοστολογείται σε ένα κράτος που φορολογεί στεγνά, που αδειάζει ζωές και όνειρα. Γιατί δεν είναι μόνο το Μάτι. Προηγήθηκε η Μάνδρα, η Πεντέλη, ο Υμμητός, ο Κηφισός προ ετών, τα βόρεια προάστια κι άλλα. Για αυτά δεν υπάρχουν ευθύνες; Δεν υπάρχει ευθιξία να παραιτηθεί κάποιος;
@ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Σύμφωνα με τον διοικητή του η μονάδα τεχνητού νεφρού είναι πρότυπη και οδεύει προς πιστοποίηση, ενώ σε πολύ καλό επίπεδο είναι οι υποδομές της υπόλοιπης νοσηλευτικής μονάδας. Παράλληλα η νοσηλευτική μονάδα ενισχύεται με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
@Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΕΙΝΑΙ..ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ: Κάποτε είχαμε αντιπαραθέσεις στο τότε Δήμο Κυπαρισσίας γιατί ορισμένοι προέβλεψαν ότι θα καταντήσουμε...χωριό. Κάποιοι το βάφτισαν..Γαιδορόλακα αν εξαιρέσεις τις επενδύσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, από υποδομές είμαστε γυμνοί! Κάποιοι άλλοι το βάφτισαν..αποπαίδι του Νότου. Αλλά τότε στο Νομαρχιακό συμβούλιο ασχολούνται με το λατομείο στη Θουρία, οι δε εκπρόσωποι της περιοχής Τριφυλίας πάντως ήταν αδιάφοροι...
@Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Φωτογραφία αιχμηρά Νο 1. Σκουπίδια. Γεμάτοι κάδοι ορισμένες φορές σε κεντρικά σημεία. Κάποιοι άλλοι κάδοι μεταφέρονται νύχτα. Κάποιοι μάλιστα είναι σε κοντινή απόσταση με άλλους. Όπως και να έχει το πράμα κάποιες ημέρες απλά δεν υπάρχει απορριμματοφόρο.
@Η καθαριότητα τέθηκε στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο. Αποκαλύφθηκε ότι κάποιο όχημα δεν λειτουργεί. Κάποιο άλλο έχει βλάβη. Κατά τα άλλα μάλλον η στραβό είναι το κλίμα ή τελικά το έφαγε...η ωραιοποίηση ότι όλα βαίνουν καλώς. Αμ δε...
@ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ: Φωτογραφία αιχμηρά Νο 2. Μια αποστροφή του λόγου δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης που δεν απαντήθηκε είναι η αιτία της φωτογραφίας. Επισκέπτες αλλά κυρίως τουρίστες απολαμβάνουν το ωραίο ηλιοβασίλεμα της Κυπαρισσίας...
@Αλλά μαζί με το ηλιοβασίλεμα απολαμβάνουν κάποιες φορές στην παραλία και τα άπλυτα στην φόρα. Τα ρούχα κρεμασμένα ευπαθών ομάδων που ως άνθρωποι δεν έχουν χώρο να τα απλώσουν...Μαζί με αυτό μεταξύ ομπρέλας και σαγιονάρας έδεσε το καλοκαίρι..
@Να μην αναφέρουμε τον φωτισμό που σε ορισμένες γειτονιές είναι ανύπαρκτος. Λεπτομέρεια θα πει κανείς. Αλλά να μην το αναφέρουμε; Οι πολίτες μας ρωτούν, οι δημότες πιέζουν να γράψουμε κάτι...Θα τους γυρίσουμε την πλάτη;
@ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ; Κάτοικος από τις Εργατικές κατοικίες με την οικογένειά του πίνοντας ένα καφέ να ξεχάσει τα προβλήματα με κάλεσε στο τραπέζι του. Μας ρώτησε το αυτονόητο. Υπάρχει σχέδιο πολιτικής προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς; Από ότι γνωρίζουν καλά υπάρχει στην νότια πλευρά έξοδος διαφυγής με μια τσιμεντένια σκάλα αν θυμάμαι καλά. Η οποία πολλές φορές δεν είναι ορατή.
@Αλλά και στα χωριά. Υπάρχουν έτοιμα μέσα, μηχανήματα, υδροφόρες; Υπάρχει εθελοντισμός και οργάνωση; Αλήθεια να ρωτήσουμε με τις περίφημες λιμνοδεξαμενές υπάρχει νερό γιατί στα ορεινά λένε ότι έχει στερέψει; Ελπίζουμε ότι αχρείαστα θα είναι αλλά το καλοκαίρι θα αργήσει να τελειώσει..
@ΚΑΛΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ: Καλή εβδομάδα και μην ξεχνάτε ότι κάθε πρωί στις 8 μόνο στον Παλμό 90,5 θα τα λέμε δυνατά και καθαρά. Γιατί πρέπει να είμαστε σωστοί και ενημερωμένοι πολίτες....Τελικά...

Και οι αδελφοί Αντετοκούνμπο στη Δυτική Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία βρίσκονται από την Παρασκευή , τα αδέρφια Αντετοκούμπο προκειμένου να απολαύσουν τις τελευταίες μέρες των καλοκαιρινών τους διακοπών, Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Αλέξανδρος έφτασαν με αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και από εκεί με ελικόπτερο πέταξαν απευθείας για την Costa Navarino.
 Έτσι, μετά το πέρασμα του Κριστιάνο Ρονάλντο και την επικύρωση της συμφωνίας του με την Γιουβέντους, ο μεγάλος πρωταγωνιστής του NBA μαζί με τα αδέρφια του επέλεξαν το γνωστό resort για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Μάλιστα, o Giannis, δεν παρέλειψε να ανεβάσει μια φωτογραφία στο instagram, απεικονίζοντας τους 4 αθλητές να γυμνάζονται στο γυμναστήριο της Costa Navarino, γράφοντας χαρακτηριστικά «Τα θέλουμε όλα».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΑΤΟΥΛΗ

Συνάντηση με τον πρέσβη της Αμερικής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του Ναυπλίου, με αφορμή εκδήλωση του Harvard στην περιοχή και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του κ. Τατούλη, ο οποίος έχει στόχο να ανοίξει διαύλους για την Πελοπόννησο σε διεθνές επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σχεδίου Τατούλη έχουν αναπτυχθεί ήδη στενές σχέσεις με πολιτικούς παράγοντες της Γερμανίας, καθώς και άλλων χωρών της Ευρώπης, ενώ υπάρχει σημαντική συνεργασία της Περιφέρειας με μεγάλα διεθνή ινστιτούτα και πανεπιστήμια. 
Το περιεχόμενο της συνάντησης 
Σύμφωνα με πληροφορίες του messiniapress, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος τα μεγάλα ζητήματα της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα στο μενού βρέθηκαν η ίδρυση περιφερειακής τράπεζας, τα ενεργειακά και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσιο οικόπεδο της Πελοποννήσου και γενικά οι επενδυτικές ευκαιρίες που εντοπίζονται στην Πελοπόννησο. Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα και θα προκαλέσουν έκπληξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκαν επί μακρού γενικότερα ζητήματα της χώρας, καθώς ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξακολουθεί να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Bild: Πλήρης αποτυχία των ελληνικών αρχών

Οι φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα εξακολουθούν να απασχολούν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Στο επίκεντρο σήμερα οι υπόνοιες που διατυπώθηκαν για εμπρησμό.
«Υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για εμπρησμό» τιτλοφορείται άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild που αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τον τραγικό απολογισμό των φονικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «οι υποψίες που υπήρχαν εξαρχής έγιναν φρικτή βεβαιότητα: η πύρινη καταστροφή στη Ραφήνα στα ανατολικά της Αθήνας με πάνω από 80 νεκρούς οφείλεται σε εμπρησμό». Υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις, είπε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι οι 13 παράλληλες φωτιές γύρω από την Αθήνα δεν μπορεί να ξέσπασαν τυχαία.
Σύμφωνα με τη Bild, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής είπαν ότι ζήτησαν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες δορυφορικές λήψεις αλλά και βοήθεια για την αξιολόγησή τους.
Διαπληκτισμός Καμμένου με πληγέντες
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε διαπληκτισμό με πληγέντες, με αφορμή τη δήλωσή του ότι και αυτοί φέρουν μερίδιο ευθύνης για την τραγωδία. «Σε επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές ο δεξιός λαϊκιστής υπουργός Άμυνας λογομάχησε με επιζώντες. Κατηγόρησε τους κατοίκους ότι με αυθαίρετα κτίσματα κλείνουν την πρόσβαση προς τις παραλίες. Πολλά από τα σπίτια της περιοχής χτίστηκαν παράνομα τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως έχει ήδη αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Bild, η καταστροφή στη Ραφήνα επιδεινώθηκε περαιτέρω από την πλήρη αποτυχία των αρχών να ανταποκριθούν σε όλα τα επίπεδα».
Το περιοδικό Der Spiegel γράφει στην ιστοσελίδα του: «Εμπρησμό βλέπει η ελληνική κυβέρνηση. Υπό έλεγχο καταρχήν οι πυρκαγιές στην Αθήνα. Τώρα ξεκινά η αναζήτηση ευθυνών. Για την κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο πιθανό το σενάριο εμπρησμού».
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «[…] o Τόσκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έγιναν λάθη από την αστυνομία και την πυροσβεστική. Επιπλέον είπε ότι έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα […] ωστόσο αυτός δεν την έκανε δεκτή».
Σπάνιες οι συλλήψεις
«Εικασίες των αρχών για εμπρησμό» επιγράφει το σχετικό της άρθρο η Stuttgarter Nachrichten η οποία επισημαίνει: «Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές γύρω από την Αθήνα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι επρόκειτο για εμπρησμό. Πιθανότατα να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα. Την ίδια ώρα οι αρχές διερευνούν γιατί η πυρκαγιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα»
.

Συγκινητική η αλληλεγγύη των πολιτών

Κύμα αλληλεγγύης και προσφοράς και σε ότι αφορά συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Οι πρωτοβουλίες πολλές ιδιωτών, συλλόγων και φορέων, στην κατεύθυνση στήριξης των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας.Συγκλονίζει το κύμα αλληλεγγύης και η κινητοποίηση που έχει υπάρξει για στήριξη των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται μετά την βιβλική καταστροφή. Άμεση και η κινητοποίηση στην περιοχή μας, με την ανταπόκριση να είναι συγκινητική κυρίως στη δωρεά αίματος.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Η ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ ΜΕ «ΧΕΝΣΕΛ ΚΑΙ ΓΚΡΕΤΕΛ» ΣΤΟ ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟ

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 2 ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Η παράσταση που αποθεώθηκε από μικρούς και μεγάλους τον χειμώνα,
θα περιοδεύσει το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα
Στις 30 Ιουλίου στο Τρενοτεχνειον στην Κυπαρισσία ώρα 9.00μ.μ.

Για άλλη μιά χρονιά η Κάρμεν Ρουγγέρη και οι συνεργάτες  της  θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα  για να προσφέρουν στα παιδιά - και όχι μόνο - μιά παράσταση προσεγμένη στη λεπτομέρεια φτιαγμένη με πολλή αγάπη και σεβασμό.....
Φέτος λοιπόν, το έργο ΧΕΝΣΕΛ ΚΑΙ ΓΚΡΕΤΕΛ βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, (διασκευασμένο σε ένα τρυφερό παραμύθι, πλούσιο σε μηνύματα), αφού παίχτηκε με τεράστια επιτυχία όλο τον χειμώνα στην Αθήνα και αφού μάγεψε τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους μας φίλους, ετοιμάζεται  να πραγματοποιήσει  μία απο τις μεγαλύτερες  περιοδείες του καλοκαιριού. Μιά  περιοδεία που θα ξεκινήσει στις 27 Ιουνίου και θα κρατήσει ως το τέλος του Σεπτέμβη.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τα πολύ παλιά χρόνια τότε που υπήρχαν ακόμη στον κόσμο μάγισσες κακές και νεραΐδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σ’ ένα φτωχικό μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ.Τα δυο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους, τον κυρ-Πέτρο τον σκουπά, και την μητέρα τους, την καλή αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.
Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι.
-Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πως θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Είπε κλαίγοντας  η μαμά. Ύστερα θυμωμένη φώναξε: ΧΑΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ, δεν θέλω να σας βλέπω.
Τα δυο παιδιά για να την καλοπιάσουν και να απαλύνουν την στεναχώρια της φεύγουν κρυφά να πάνε στο δάσος να μαζέψουν φράουλες.
Εκεί θα συναντήσουν λουλούδια που χορεύουν, πουλιά που τραγουδούν, άλλα παραμυθένια πλάσματα του δάσους, και τέλος ένα νάνο, τον οποίον και θα κοροϊδέψουν κάνοντάς τον να θυμώσει πολύ.
-Θα δείτε τι θα πάθετε! Απειλεί  τότε εκείνος και εξαφανίζεται.
Εν τω μεταξύ η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν τον δρόμο και δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους.
Τρεις καλές νεραΐδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν μέχρι να έρθει  το πρωί.
Όταν ξυπνήσουν θα δουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από παιδάκια-μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα  κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε.
Τότε,  ξαφνικά ….ακούγεται μία φωνή. «κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;»
Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα στο σπίτι;

Αυτό και άλλα πολλά, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι σε όλη την Ελλάδα, σε μια  παράσταση, γεμάτη χρώματα και φως, με έξυπνους διαλόγους γεμάτους χιούμορ, πλημμυρισμένη από υπέροχες μελωδίες και τραγούδια, με διαλεχτούς ηθοποιούς – τραγουδιστές, χορογραφημένη στην λεπτομέρεια  και όπως πάντα, με παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια, που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει τους θεατές σε ονειρεμένους κόσμους.

Αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και το νέο έτος

Εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Σύμφωνα με τον διοικητή του η μονάδα τεχνητού νεφρού είναι πρότυπη και οδεύει προς πιστοποίηση, ενώ σε πολύ καλό επίπεδο είναι οι υποδομές της υπόλοιπης νοσηλευτικής μονάδας. Παράλληλα η νοσηλευτική μονάδα ενισχύεται με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Έργα οδοποιίας για την πόλη των Φιλιατρών προϋπολογισμού 995.000 ευρώ ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στην πρ΄σοφατησυνεδρίασή του. Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη αφορούσε την Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Τριφυλίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εκτέλεση του έργου: «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Κ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ. Οι εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν αφορούν την συντήρηση οδοστρωμάτων με ασφαλτοτάπητα, την ασφαλτόστρωση οδών και την συντήρηση – αποκατάσταση «σκαφών» σε διασταυρώσεις. 
Το δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη αφορούσε τη λήψη απόφασης υποβολής πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα LEADER/CLLD της πράξης με τίτλο «Ανάπλαση κύριου οδικού άξονα και πεζοδρομίων της πόλης Φιλιατρών (καθαίρεση ασφαλτοτάπητα λόγω βλαβών στο οδικό δίκτυο της πόλης και επανατοποθέτησή του)» και έγκριση Τεχνικής Μελέτης και τευχών Δημοπράτησης προϋπολογισμού 595.000 € Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες αφορούν κυρίως στην ασφαλτόστρωση και βελτίωση – αντικατάσταση πεζοδρομίων των οδών Φουρναράκη, Ι. Μεταξά, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Στρατ. Σταυριανόπουλου, συνολικού μήκους περίπου 1500 μέτρων. Τέλος, στον κοινόχρηστο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας προτείνεται να γίνει επέκταση του πεζοδρομίου της εισόδου του Ναού, η κατασκευή νησίδας; κυκλικής πορείας των οχημάτων καθώς και η τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων για τον καλύτερο φωτισμό του χώρου.

ΜΕ επιτυχία το 1ο ποδοσφαιρικό camp στην Κυπαρισσία

Τα παιδιά και οι νέοι της Μεσσηνίας είχαν τη μοναδική δυνατότητα φέτος, να συμμετέχουν σε μια ποδοσφαιρική γιορτή, διάρκειας πέντε ημερών, που περιελάμβανε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων για την ατομική βελτίωση και την τεχνική κάθε παίκτη, σε συνδυασμό με αγωνιστικές δράσεις, διατροφικές συμβουλές και αναμνηστικές εμφανίσεις για όλους τους συμμετέχοντες. 
Οι εκπαιδευτές της σχολής «Your football training», Γενναίος Καραχάλιος, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Δημήτρης Διαμάντης, αποτελούν ήδη το συνώνυμο της ατομικής προπόνησης στην Αθήνα και φαίνεται ότι, ήρθαν για να μείνουν! Νέοι άνθρωποι, με όρεξη για δουλειά και διάθεση για πειραματισμό και νέα πράγματα. Κάθε ποδοσφαιριστής αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση, με σοβαρότητα, επαγγελματισμό και αυστηρά ατομική προσέγγιση, στοχεύοντας στην ανάπτυξη των ατομικών του χαρακτηριστικών και της ποδοσφαιρικής του ευφυΐας. 
Η πολυετής πείρα τους στο χώρο του ποδοσφαίρου και η επιμονή τους στην τελειότητα, αποτελούν αναμφίβολα εγγύηση ποιότητας για όσους αποφασίσαν να τους εμπιστευτούν φέτος το καλοκαίρι. Ολοκληρώθηκε λοιπόν με απόλυτη επιτυχία, από 23 έως 27 Ιουλίου, στο Δημοτικό γήπεδο Κυπαρισσίας το πρώτο ποδοσφαιρικό camp με πολλά παιδιά να δίνουν το παρών και να μαθαίνουν πολλά πράγματα.

“ΣΗΜΑΙΑ σταθερότητας η Πελοπόννησος” λένε οι ΗΠΑ

Η
σημασία της Πελοποννήσου για την σταθερότητα των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η στρατηγική της θέση σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο κυριάρχησε στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt, σε παραδοσιακό ξενοδοχείο στο Ναύπλιο την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018. 
Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε τον κ. Geoffrey Pyatt και τον ευχαρίστησε για τα θερμά αισθήματα που συνεχώς εκφράζει δημόσια για την Πελοπόννησο. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε ότι η Πελοπόννησος αποτελεί έναν ιδιαίτερα ασφαλή προνομιακό τόπο για επενδύσεις, κυρίως σε θέματα τουρισμού, αγροτικής οικονομίας και ενέργειας. Επεσήμανε δε, ότι η κοινότητα των ομογενών της Πελοποννήσου είναι ιδιαίτερα δραστήρια στις ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των Ελληνοαμερικάνικων σχέσεων. Ο Περιφερειάρχης με αφορμή την εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Ναύπλιο πρότεινε την συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αμερικάνικης Πρεσβείας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την δημιουργία του πρώτου «Πανεπιστημιακού Campus του Χάρβαρντ» στην Πελοπόννησο.

ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑτο 85% των κατοικιών στην Ελλάδα

Το 85% των κατοικιών στην Ελλάδα δεν έχει ασφάλεια έναντι πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών. Πρόκειται για ένα έλλειμμα κουλτούρας που έχει η ελληνική κοινωνία σε έναν τομέα που άλλες χώρες έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση.Τι λένε οι ειδικοί

ΔΡΑΣΕΙΣ για απεξάρτηση από τα πυρηνελαιουργεία

Το μυαλό όλων είναι στραμμένο στην τραγωδία της Αττικής, με ένα δράμα χωρίς τέλος να συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα. Πριν δούμε όλα αυτά που μας έχουν στιγματίσει και προβληματίσει πάμε να ξεκινήσουμε από τα όσα συμβαίνουν για το θέμα με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Η πρώτη συζήτηση άνοιξε με πρωτοβουλία του δήμου Οιχαλίας και καλούνται πλέον οι επιχειρήσεις προκειμένου να καταθέσουν συγκεκριμένες δέσμες ενεργειών που δύναται άμεσα να τρέξουν μέσα στη νέα περίοδο. Πάμε να δούμε τα όσα εξελίχθηκαν πριν από λίγη ώρα.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Μαθητές του Γυμνασίου Κυπαρισσίας επισκέφθηκαν σήμερα το Δημοτικό Κατάστημα Κυπαρισσίας και παρέδωσαν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Αττικής.
Ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας κ. Γιάννης Μερκούρης ευχαρίστησε τους μαθητές για την προσφορά τους και τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους δείχνοντας αρωγή στους πληγέντες. 
Επίσης, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας αποφάσισε ομόφωνα την αγορά και αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και λοιπών ειδών πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας στην Αττική. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζει, «Ευχόμαστε ολόψυχα κουράγιο και δύναμη στις οικογένειες των θυμάτων, γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών, καθώς και καλά νέα για τις οικογένειες των αγνοουμένων».

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

Έντονη ήταν η Αστυνομική παρουσία, το βράδυ της Πέμπτης, στην πόλη των Φιλιατρών, μετά την συνάντηση του Εμπορικού Συλλόγου με τον Υποδιοικητή του Α.Τ. Τριφυλίας. 
Άνδρες της ΟΠΚΕ αλλά και του Α.Τ. Τριφυλίας πραγματοποίησαν εντατικούς ελέγχους σε αλλοδαπούς σε διάφορα σημεία της πόλης, προχωρώντας και σε συλλήψεις. Το γεγονός αυτό είδαν θετικά οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, με εύλογο το ερώτημα για το πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι αστυνομικές επιχειρήσεις με την παρουσία της αστυνομίας στην πόλη των Φιλιατρών, εκφράζοντας τον φόβο τους πως θα είναι μόνο προσωρινές. 
Μετά την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών σχετικά με την εγκληματικότητα στην πόλη μας, έγινε την Παρασκευή συνάντηση του συμβουλίου του συλλόγου με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας Παναγιώτη Μπούμπουζα. Παρόντες ήταν ο Βασίλης Παπαθεοδωσίου αντιδήμαρχος, ο Χαράλαμπος Καναλουπίτης πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και ο Γεώργιος Κωτσάκης δημοτικός σύμβουλος. Υπήρξε ένας ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος, καθώς κατατέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα του τόπου μας. 
ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ 20ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ 
Εξιχνιάστηκε από την Ομάδα Ασφαλείας Τριφυλίας, μία (1) περίπτωση κλοπής σε οικία ημεδαπής, που είχε γίνει την 20.7.2018, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία, σε βάρος ενός (1) 20χρονου ημεδαπού, για κλοπή. Γ.ΜΠ.

ΧΡ.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: "ΤΕΤΟΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ- ΣΩΡΕΙΑ ΛΑΘΩΝ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΕΠΙΚΑΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ"

           
   ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΧΩΡΙΣ επικαιροποίηση σχεδίων πολιτικής προστασίας, συντονισμό και ενεργοποίηση των αρμόδιων οργάνων αλλά κυρίως σχεδιασμό, η χώρα θα είναι ατελώς θωρακισμένη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, επισήμανε στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Παλμός 90,5 ο αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού σώματος κ. Χρύσανθος Αθανασόπουλος μιλώντας για την πρόσφατη τραγωδία.
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΩΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ
Πιο αναλυτικά ο συμπατριώτης μας Μεσσήνιος εξέφρασε την θλίψη και οδύνη του στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, αλλά κυρίως να βρεθούν οι αγνοούμενοι για την μεγάλη αυτή τραγωδία να είναι στη ζωή" για να προσθέσει ότι "οι συνθήκες στο ξεκίνημα της φωτιάς ήταν δύσκολες, αλλά σωρεία λαθών και κυρίως η προσωπική μου άποψη ότι υποτιμήθηκε το αρχικό μέγεθος της φωτιάς και για αυτό καταλήξαμε στο χειρότερο σενάριο". Διευκρίνισε ότι "πρώτον ο χάρτης επικινδυνότητας ήταν στη κλίμακα 4, άρα υπήρχε επιφυλακή με συντονισμό σε όλα τα σημεία, εκτιμώ ότι οι δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στην αρχική πυρκαγιά κι έτσι δεν δόθηκε η ανάλογη σοβαρότητα, δεύτερον οι άνεμοι ήταν δυνατοί με 9-10 μποφώρ οπότε οι επίγειες δυνάμεις στο αρχικό ξεκίνημα να την αναχαιτίσουν". Επισήμανε ότι "το μεγάλο λάθος ήταν ότι η πυρκαγιά πέρασε την λεωφόρο Μαραθώνος, εκεί ο κόσμος δεν το πίστευε, άρα εγκλωβίστηκε κι όταν οι δυνατοί άνεμοι σάρωναν ότι έβρισκαν, επικράτησε πανικός, χωρίς να τους υποδείξει κάποιος δρόμους διαφυγής, καταφύγια ή σημεία εκτόνωσης προς την θάλασσα λόγω μάλιστα της ρυμοτομίας στο Μάτι, ενώ τρίτο λάθος είναι ότι δεν εκκενώθηκε άμεσα η περιοχή με αποτέλεσμα να έχουμε τραγικά συμβάντα".
Ο κ. Αθανασόπουλος εξήγησε ότι έχει βιώσει ανάλογα φαινόμενα αλλά τα "σχέδια που ετοιμάζονται το χειμώνα αφορούν τα σημεία συντονισμού για το καλοκαίρι" ενώ σε ερώτηση για τι τι πρέπει να συμβεί ώστε να μην επαναληφθεί το γεγονός είπε ότι "πρέπει να ληφθούν μέτρα με επικαιροποίηση των σχεδίων της Πυροσβεστικής αλλά και της Πολιτικής προστασίας καθώς κάθε χρόνο οι συνθήκες μεταβάλλονται, αλλά το κύριο ερώτημα είναι τούτο: τι συνεργασία υπήρξε μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας, Πυροσβεστικής όταν άρχισε το γεγονός να γίνεται επικίνδυνο με εντολή εκκένωσης ή διαφυγής του κόσμου έστω την ύστατη στιγμή". 
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΕΡΙ ΠΗΡΕ ΤΟΣΕΣ ΨΥΧΕΣ- ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ 
Ο αντιστράτηγος ε.α. υπογράμμισε ότι "είμαι πεπεισμένος ότι η φωτιά μπήκε από κάποιο ανθρώπινο χέρι ή χέρια, οπότε δεν πρέπει να αισθάνεται καλά" δίνοντας συμβουλές στους πολίτες ώστε να μην κάνουμε εργασίες το καλοκαίρι στην ύπαιθρο με ανέμους, εργαλεία, αλλά κυρίως να είμαστε παρών ως ενεργοί πολίτες ενώ κάθε Δήμος οφείλει να αναρτά όλα τα σχέδια πολιτικής προστασίας ώστε ο κόσμος να γνωρίζει που θα διαφύγει.
Τέλος εξήρε την αυταπάρνηση των πυροσβεστών και του λιμενικού που μέσα σε αντίξοες συνθήκες αγωνίστηκαν να σώσουν τον κόσμο, ευχόμενος να μην έχουμε στο μέλλον άλλο τέτοιο θλιβερό γεγονός. 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, για προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησής, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκβιαστικού περιεχομένου. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια νέα μορφή απάτης, διεθνώς γνωστή ως απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης “sextortion scam”, που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.
Ειδικότερα άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι γνωρίζουν τους κωδικούς ασφαλείας (password) τους. Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψη τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins. Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση “sextortion”.
Σημειώνεται ότι τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, τις περισσότερες φορές οι κωδικοί αυτοί είναι αρκετά παλαιοί και δεν χρησιμοποιούνται πλέον, γεγονός που καταδεικνύει ότι προέρχονται από παλαιότερη διαρροή δεδομένων.
Οδηγίες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών μηνυμάτων, εκβιαστικού περιεχομένου να:
  • Αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης.
  • Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
  • Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.
  • Αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται.
  • Αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.
Στοιχεία επικοινωνίας για καταγγελίες
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
• Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE
• Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR
Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη», θα βρείτε αναρτημένες γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησης σας.