Pages

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΜΕ λαμπρότητα εορτάστηκε στο εκκλησάκι αφιερωμένο στην Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, στο περίβολο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας παρουσία αρχών της πόλης, δημότες μαζί με εργαζόμενους του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε χοροστατούτος του Σεβ. Μητροπολίτη Τριφυλίας- Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, ενώ πριν την λιτάνευση έγινε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των μεγάλων ευεργετών, δωρητών και ανακαινιστών του τοπικού Νοσοκομείου που λειτουργεί με μεγάλες δωρεές. 
Στην συνέχεια έγινε η περιφορά της εικόνας εντός του προαυλίου και του ιδρύματος, με απόληξη τον ναό στο χώρο του νοσοκομείου όπου έγινε η Απόλυσις. Ευχές σε όλους με αφορμή την έναρξη από 1η του μήνα του νέου εκκλησιαστικού έτους αλλά και την μεγάλη γιορτή έδωσε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας-Ολυμπίας ο οποίος κατέληξε με την ευχή για το αγαθό της υγείας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΡΥΘΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ...
Ο Διοικητής του ιδρύματος Παναγιώτης Μπασιάκος σε δηλώσεις του ευχήθηκε χρόνια πολλά στους κατοίκους της Κυπαρισσίας, στο προσωπικό του νοσοκομείου, "τιμώντας την εορτή κατάθεση της Τιμίας ζώνης, αλλά αξίζει πάνω από όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δωρητές που μνημονεύτηκαν για την ίδρυση, την συμβολή του και λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά ιδιαίτερα το μεγάλο ευχαριστώ στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν την μάχη να υπηρετήσουν τον πολίτη" καταλήγοντας ότι "θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό ενισχύοντας όλες τις υπηρεσίες προς όφελος του λαού της περιοχής". 
Στις εκδηλώσεις εκ μέρους του Δήμου ήταν παρών ο Αντιδήμαρχος Γ. Μερκούρης, η Πρόεδρος της Τ.Κ. κα Στ. Αλεξοπούλου, ο σύμβουλος κ. Κανελλόπουλος, ο διοικητικός διευθυντής κ. Θεόδ.Ντέντες, ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής Γ. Μπακούρος, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου κ. Σεκλός και φορείς με λαό της περιοχής. ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ-ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

ΕΠΤΑΣΦΡΑΓΙΣΤΟ μυστικό χωρίς να αποκαλύπτουν τα χαρτιά τους παραμένουν οι νέοι υποψήφιοι στην Τριφυλία, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών το Μάιο του 2019. Επίσημη υποψηφιότητα εκτός του Γιώργου Λεβεντάκη από τα Φιλιατρά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει, ενώ στον ορίζοντα φαίνεται ότι κυοφορούνται νέα σχήματα ακόμα και από το Κίνημα αλλαγής...
Στον ορυμαγδό των ημερών, προσαρτούμε συχνά πυκνά τις δηλώσεις που κα΄νει ο νυν Δήμαρχος όπως συνέβη σε πρόσφατη εκδήλωση: «Σε μία εποχή που είναι δύσκολη πρέπει να δημιουργούμε Συνεργασίες και συνέργειες.” Με την ανάλογη ερμηνεία από πολλούς συνδημότες μας και το γνωστό ότι «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά” πυροδοτήθηκε και το σενάριο συνεργασίας Κατσίβελα – Ανδρινόπουλου, που κυκλοφορεί έντονα τις τελευταίες ημέρες.
Να σημειώσουμε ότι στην στήλη της ΦΩΝΗΣ 'Τριφυλιακά και αιχμηρά' πριν από ένα μήνα είχαμε αναφέρει ότι όσο περνά ο καιρός πυκνώνουν οι επαφές και οι συναντήσεις έστω και με μορφή ανταλλαγής...απόψεων...
Είχαμε επισημάνει ότι το ερώτημα που πλανάται στους δημότες είναι η «αδύναμη” αντιπολίτευση που ασκήθηκε σε διάφορα σημαντικά θέματα της περιοχής, ακόμη και για το Αστυνομικό Τμήμα στα Φιλιατρά, που αποτελεί μία ανοιχτή πληγή για τους κατοίκους των Φιλιατρών. Το θέμα αυτό πάντως έχει απασχολήσει και τους πολίτες των Φιλιατρών σύμφωνα με το filiatranet. Αλλά κυρίως αιωρείται η ερώτηση αν υπάρχει αντιπολίτευση στο Δήμο...
Οι υποψήφιοι σταθμίζουν τις επιλογές με βάση το νέο εκλογικό σύστημα «Κλεισθένης” καθώς με 30 υποψήφιους μπορεί να συγκροτηθεί συνδυασμός σε όλο τον Δήμο. Επομένως τα τραπεζώματα με τα ανάλογα «μαγειρέματα” είναι στην ημερήσια διάταξη, κουράζοντας όμως το εκλογικό σώμα της Τριφυλίας, που απαιτούν νέο αίμα στο Δήμο χωρίς πολλές φανφάρες και τυμπανοκρουσίες αλλά κυρίως χωρίς κομματικές εξαρτήσεις.. 
Από την ΦΩΝΗ

ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, απομένει για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακήρυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου σε προστατευόμενη ζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» την Παρασκευή 31/8 , οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας παρέδωσαν πριν από μερικές ημέρες το τελικό κείμενο στον υπουργό Γ. Σταθάκη και τον αναπλ. υπουργό Σωκρ. Φάμελλο. Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας ΦΩΝΗ από τις 5 Ιουνίου 2018 ότι...τα μαντάτα δεν είναι τόσο ευχάριστα για τους περιορισμούς που θέτει το Προεδρικό διάταγμα στα 20 στρέμματα, αλλά οι εξαιρέσεις θα είναι ελάχιστες για οικοδόμηση σε ορισμένες μόνο περιοχές με όριο τα 10 στρέμματα.
ΟΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΠΤΟΟΥΝ...ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
 Ο ανασχηματισμός δεν επηρέασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και ο κ. Φάμελλος αξιολογήθηκαν θετικά από τον πρωθυπουργό και παρέμειναν στις θέσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μπει και οι 2 υπουργικές υπογραφές και ότι πιθανότατα μέσα στον Σεπτέμβριο να υπογράψει και ο κ.Παυλόπουλος, ώστε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό σχέδιο του Διατάγματος έχει λάβει υπόψη του –ως έναν βαθμό- τις εισηγήσεις των αυτοδιοικητικών της Ηλείας για το όριο αρτιότητας στη δόμηση των κατοικιών όπως υποστηρίζει η Ηλειακή εφημερίδα. Η γενική ρύθμιση προβλέπει τη διατήρησή τους στα 20 στρέμματα, σύμφωνα με την αρχική υπόδειξη του Συμβουλίου της Επικρατείας, ωστόσο θα υπάρχει ρητά διατυπωμένη διάταξη εξαίρεσης ορισμένων περιοχών, όπου το όριο θα πέφτει στα δέκα στρέμματα, για να μην αποκλείσει την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών από την οικοδόμηση κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του ορίου στα 10 στρέμματα ήταν η σημαντικότερη ένσταση των αιρετών Μεσσηνίας-Ηλείας, λόγω πολυτεμαχισμού του κλήρου στην περιοχή και λίγοι κάτοικοι έχουν στην ιδιοκτησία τους 20 στρέμματα για να μπορούν να χτίσουν. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΧΡΗΣΜΟΙ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Το αυτοδιοικητικό σκηνικό ζεσταίνεται, με τον Παναγιώτη Νίκα να βλέπει και να κινείται προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο κ. Νίκας σε σημερινή του συνέντευξη σημείωσε πως η όλη αυτή προοπτική δεν είναι μόνο προσωπική του υπόθεση, δείχνοντας και προς την κατεύθυνση της στήριξης που επιθυμεί να έχει από τη ΝΔ. 
Παράλληλα δήλωσε έτοιμος για υπερβάσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως ο κ. Νίκας σήμερα έβαλε στο κάδρο των κ. Σκουρλέτη μιλώντας για επιζήμια περίοδο για την αυτοδιοίκηση από την δική του παρουσία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Οι όλες αναφορές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε συνδυασμό με τα όσα εξελίχθηκαν με τον Κλεισθένη αλλά και το ότι τα ηνία του Υπουργείου αναλαμβάνει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 6η ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ

Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018, από τις 21:00 μέχρι τις 4:00 το πρωί της Κυριακής 2 του μήνα, θα είναι μία βραδιά αφιερωμένη στο εμπόριο και τη διασκέδαση, καθώς τότε θα διεξαχθεί η 6η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας. Στο ολονύκτιο αυτό πανηγύρι του εμπορίου και της διασκέδασης αναμένεται να λάβουν μέρος πολλοί επισκέπτες, καθώς ταξιδιωτικά γραφεία από την Αθήνα και πόλεις της περιφέρειας διοργανώνουν εκδρομές στην Καλαμάτα, με έμφαση σ’ αυτή τη βραδιά. Οι τιμές αναμένεται να είναι πολύ χαμηλές στα εμπορικά καταστήματα, ενώ προγραμματίζεται πλήθος εκδηλώσεων, ώστε οι Καλαματιανοί και οι επισκέπτες να διασκεδάσουν κατά τη διάρκεια της Λευκής Νύχτας σε διάφορα σημεία της πόλης.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΕΣ
Εκδηλώσεις για τη διασκέδαση του κοινού θα διοργανώσει ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ οι επαγγελματίες της πόλης ετοιμάζουν πλήθος εκδηλώσεων ανά περιοχές.

Με μεγάλη πτητική εμπειρία ο νεκρός επισμηναγός

Ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ το όνομα του κυβερνήτη του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που κατέπεσε το πρωί της Τρίτης βόρεια της Σπάρτης. Ο επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου, πατέρα δύο παιδιών, που εντοπίστηκε νεκρός λίγη ώρα μετά την συντριβή του αεροσκάφους, καταγόταν από το χωριό Ζάρακες της Νότιας Εύβοιας και είχε μεγάλη πτητική εμπειρία.
Ο αδερφός του είναι επίσης πιλότος και υπηρετεί στην Καλαμάτα από το 2010 με 1.600 ώρες στο ενεργητικό του. Το τραγικό γεγονός συνέβη στις 8.50 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης όταν το αεροσκάφος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία χάθηκε από τα ραντάρ και έπεσε στο έδαφος.
Ο συγκυβερνήτης κατάφερε να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξίπτωτου, ενώ ο Νικόλαος Βασιλείου εντοπίστηκε λίγη ώρα μετά την πτώση νεκρός. Όπως έγινε γνωστό και οι δύο ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ώρες.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορία έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος. Στην περιοχή αμέσως μετά το συμβάν έσπευσαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και πυροσβεστικά για να συνδράμουν στις έρευνες. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2018 είχε σημειωθεί ξανά  πτώση εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ-2 κοντά στην Καλαμάτα. Και τότε οι χειριστές το είχαν εγκαταλείψει και είχαν εντοπιστεί σώοι λίγο αργότερα από τις δυνάμεις διάσωσης.

Το Τ-2 Buckeye

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΑ το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.
Είναι Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.
Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.
Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.
Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

  • Πλήρωμα: 2 (εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος)
  • Κινητήρες: 2 J-85-GE-4Α/ Ώση: 2.950 λίβρες έκαστος
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 11.6μ
  • Μήκος: 11.8μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 840 km/h ή 0.85 Mach
  • Μέγιστο ύψος: 13.800μ. ή 45.200 πόδια
in.gr

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ

Η παραγωγική διαδικασία στο ευλογημένο τόπο τη Δυτικής Μεσσηνίας δείχνει ότι συνδυάζεται φέτος το 2018 με ταυτόχρονη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Τριφυλία. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία φαίνεται ότι τα θερμοκήπια αυξήθηκαν κατά 3.500 στρέμματα περίπου, καθώς τα σχέδια βελτίωση που υλοποιήθηκαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του χρόνου άγγιξαν τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ επιβραβεύοντας 70 επενδυτικά σχέδια, με εκσυχρονισμό των μονάδων
Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, μιλώντας στον Παλμό 90,5 πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ενεργή «αναβάθμιση των μονάδων με νέες τεχνολογίες δημιουργώντας νέες υποδομές που ξεκίνησαν εντατικά τα τελευταία 3 χρόνια και δεν είναι υπερβολή να σημειωθεί ότι η περιοχή διαθέτει μονάδες υψηλών προδιαγραφών».
Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες βασίζονται σε 2 καλλιεργητικές περίοδοι που υλοποιούνται στην περιοχή ενώ με βάση τα στοιχεία αυτά καλλιεργούνται 30% ντομάτα με πολλά νέα υβρίδια που έχουν άριστη ποιότητα, το αγγούρι που καλύπτει ποσοστό 30% στην καλλιέργεια ενώ το υπόλοιπο 405 κατανέμεται σε προιόντα με  πιπεριά, φασόλι, κολοκύθι, καρπούζι και πεπόνι.
Τέλος αποτελεί μεγάλο στοίχημα ότι έχουμε ποσοστό 8% των θερμοκηπίων που εφαρμόζεται πλήρως η υδροπονική καλλιέργεια, με νέα είδη, ενώ υπάρχουν νέες ελπιδοφόρες καλλιέργειες που δοκιμάζονται από τους παραγωγούς. ΓΙΑΝ. ΜΠ.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΑΛΙ ΤΟ 2019

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας σε συνεργασία με την Αθλητική Λέσχη Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας Μεσόγαιας (Α.Λ.Α.Μ.Μ.) βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, έτσι ώστε το φθινόπωρο του 2019 και σε μόνιμη βάση κάθε έτος να διοργανώνονται στον τόπο μας, αγώνες από το καλεντάρι  του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κορυφαίου αθλήματος στον χώρο του  μηχανοκινήτου αθλητισμού.
 Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι συμμετοχές και μόνο μπορούν να ξεπεράσουν τις 600 από 40 χώρες, δίχως το πλήθος των θεατών που θα μπορούν να παραβρεθούν, ενώ μόνο για τις ανάγκες της διοργάνωσης θα απαιτηθούν πάνω από 600 δωμάτια στο σύνολο της περιοχής. Τους αγώνες καλύπτουν πάνω από 100 δίκτυα του εξωτερικού.
 Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας θα απευθυνθεί στις αρμόδιες τοπικές Αρχές, φορείς και συλλόγους ώστε να συνδράμουν τα απαραίτητα που απαιτούνται.                                         
                                                                Εκ του Δ.Σ.
                                 Ο Πρόεδρος                             Ο Γραμματέας


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΡΖΗΣ                           ΣΠΥΡΟΣ ΧΗΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΓΙΟ ΤΟ ΠΑΝΤΡΙΦΥΛΙΑΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΤΗΝ αναγκαιότητα να εκπληρωθεί η πρόταση που διατυπώθηκε από την δεκαετία του '80 να δημιουργηθεί αρχαιολογικό Μουσείο στην Κυπαρισσία, έχουν εκφράσει προσωπικότητες του πολιτισμού και των γραμμάτων μέσα από άρθρα και περιοδικά. 
Μάλιστα θυμίζουμε ότι ο Καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Κορρές,  επανειλημμένα έχει προτείνει να γίνει  Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κυπαρισσία, αλλά κυρίως να συνεχιστούν οι ανασκαφές στην περιοχή όπως τόνισε σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2016 με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών συλλόγων!!!.  Είναι απαράδεκτο μία από τις αρχαιότερες πόλεις που ύμνησε ο Όμηρος να μην διαθέτει Μουσείο!!! Αν αναλογιστούμε ότι υπάρχει ήδη αρχαιολογικός χώρος εντός της πόλης στην οδό Γ. Καλατζάκου, η ανακάλυψη αρχαίων κατά την ανέγερση ξενοδοχείου, αλλά κυρίως ο πλούτος της Μούσγας που οικοπεδοποιήθηκε αποτελώντας μάλιστα...απεχθή πράξη όπως τόνιζαν πνευματικοί άνθρωποι από την Τριφυλιακή Εστία.
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ
  Σήμερα, εμείς οι νεώτεροι, έχουμε χρέος να ξεπληρώσουμε αυτό το χρέός που έκαναν οι παλαιότεροι Κυπαρίσσιοι. Ιδανικός χώρος θα αποτελούσε η στέγασή  στο νεοκλασικό κτήριο του Τσίλερ, στο παλιό κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο παραμένει εγκαταλειμμένο. Αλλά μέχρι να αναπαλαιωθεί, μπορεί το Αρχαιολογικό Μουσείο όπως συνέβη στην Πύλο να εγκατασταθεί σε ένα άλλο κεντρικό χώρο ισάξιο της ιστορίας του, καθώς εκθέματα από την περιοχή βρίσκονται ήδη στο μουσείο της Χώρας. Με αφορμή λοιπόν το μουσείο της Πύλου ήρθε ο καιρός να εκπληρωθεί το παραπάνω Παντριφυλιακό αίτημα.
Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑΣ
Σε μικρή απόσταση από την Κυπαρισσία βρίσκεται ο εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς, όπου οι μνημειώδεις, χρυσοφόροι θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι μαρτυρούν την ύπαρξη μιας ισχυρής δυναστείας, που κυριαρχούσε στην περιοχή ήδη πριν από την ακμή του Ανακτόρου του Νέστορος. Το χρυσό κύπελλο από την Περιστεριά, που φιλοξενείται στην έκθεση, αποτελούσε ένα από τα πλούσια, πολύτιμα κτερίσματα των βασιλικών θολωτών τάφων. Στην ίδια περιοχή αναπτύχθηκε ο μεσαιωνικός οικισμός της Χριστιανούπολης. Εντυπωσιακά είναι τα γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη από τη Μεταμόρφωση Σωτήρος στους Χριστιανούς, εξέχοντα βυζαντινό ναό, από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ

ΑΙΣΘΗΣΗ αποτυπώνει η νέα γραπτή του δήλωση του πρώτου πρώην Δημάρχου Τριφυλίας που έτσι κι αλλιώς δηλώνει πολιτικά παρών στις εξελίξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πιο αναλυτικά στην δήλωσή του αναφέρεται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 
«Η θέσπιση της απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση:
ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό ή άλλου είδους εξαρτήσεις, ενισχύοντας τη δημοκρατική τους δομή και λειτουργία και τη διαφάνεια, καθώς διευρύνει τον κοινωνικό έλεγχο.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, που συνθλίβονται μεταξύ αγκυλωμένων παραταξιακών – κομματικών ή κατεστημένων – σχηματισμών.
ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ το “Βοναπαρτισμό” των δημάρχων, χωρίς ν’ ακυρώνει την “κυβερνησιμότητα” με δημοκρατικό πρόσημο κι αυτό επιτυγχάνεται με “συνδιαλλαγή” (διάλογο – σύνθεση) στα ζητήματα ουσίας, που προϋποθέτει δημοκρατικό ήθος. Και όχι με “συναλλαγή” για την κατανομή αξιωμάτων, που υποκρύπτει ιδιοτέλεια και υψώνει σημαίες ευκαιρίας.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
1.Έχοντας ο ίδιος θητεύσει για πολλά χρόνια σε υψηλόβαθμες κομματικές θέσεις θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους μου ν’ αμφισβητήσω το ρόλο των κομμάτων, που εξ’ ορισμού αποτελούν τα κύτταρα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτό όμως δε σημαίνει ποδηγέτηση όλων των δομών της κοινωνίας. Και είναι θετικό ότι οι κομματικές ηγεσίες προσανατολίζονται στο να μη “χρίσουν δικούς τους” υποψηφίους στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
2.Με δεδομένο το νέο εκλογικό σύστημα, που μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτο κατακερματισμό και πόλωση, με κίνητρα προσωπικά ή τοπικιστικά (που εξακολουθούν να είναι έντονα στο Δήμο μας), το “πνεύμα” και το αληθινό νόημα της απλής αναλογικής μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα κατά τη συγκρότηση “συνδυασμών ευρέος φάσματος”, κάτι που θα σηματοδοτούσε την “ανατροπή” κατεστημένων αντιλήψεων και καταστάσεων και θα δημιουργούσε συνθήκες συνοχής σ’ ένα δήμο που δεν έχει βρει ακόμα το σωστό βηματισμό του».
Κώστας Κόλλιας, πρώην δήμαρχος Τριφυλίας

Χαρίτσης: Ο ΥΠΕΡ ΥΠΟΥΡΓΟΣ που θα τρέξει τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Ένα… μεταμνημονιακό στίγμα επιθυμεί να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του ανασχηματισμού που είχε και έχει πολλές αναγνώσεις και ανοίγματα. 13 νέα πρόσωπα τοποθετήθηκαν στην κυβέρνηση, ενώ σημαντική ήταν η αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση. 
Ο Μεσσήνιος πολιτικός ανέλαβε το πρώτο τη τάξει Υπουργείο, εκείνο του Εσωτερικών, και μίλησε για τη νέα αυτή πρόκληση. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπάρχει πάντως σταθερή η πελοποννησιακή αναφορά με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να παραμένει στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τον Σταύρο Αραχωβίτη να αναλαμβάνει τα ηνία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ικανοποίηση επικρατεί στη Μεσσηνία, με τους μαθητές να καταγράφουν υψηλές αποδόσεις και να εισάγονται σε υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχόλες. Σχετική ενημέρωση παρείχε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ο οποίος εστίασε και στην εισαγωγή φοιτητών από τα ΕΠΑΛ σε Πανεπιστήμια για πρώτη χρονιά.

Την επόμενη εβδομάδα εγγραφές στα δημόσια Ι.Ε.Κ.

Aναφορικά με τις εγγραφές στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. για το έτος κατάρτισης 2018-19 αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, να ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής/ αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος εγγραφής σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ). Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα διαρκέσουν μία εβδομάδα δίνοντας και αυτή τη χρονιά τη δυνατότητα σε αρκετές χιλιάδες νέους και νέες να εγγραφούν στην ειδικότητα αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης της επιλογής τους.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΟ Ε9 ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να υποβάλλουν διορθωτική και τροποποιητική δήλωση Ε9. Καλό θα ήταν όμως η υποβολή διορθωτικής δήλωσης να πραγματοποιηθεί πριν την έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών προκειμένου να γίνει σωστή εκκαθάριση και βεβαίωση του φετινού φόρου. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εκδώσει αναλυτικό οδηγό των κυριότερων ερωτήσεων και των αντίστοιχων απαντήσεων για το Ε9.
1. Ποιοι είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9);
Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έχει:
– Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπραγμάτων δικαιωμάτων.
– Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.
 Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που νέμεται ακίνητα.
2. Από πότε αναγράφονται τα ακίνητα στη δήλωση στοιχείων ακινήτων;
Τα ακίνητα ή τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή τους, αναγράφονται στην οικεία δήλωση από:
– τον κύριο του ακινήτου, από την ημερομηνία σύνταξης του οριστικού συμβολαίου κτήσης,
– τον κύριο του ακινήτου, από την ημερομηνία τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης καταδίκης σε δήλωση βουλήσεως ή της δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα κυριότητας ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία,
– τον υπερθεματιστή, από την ημερομηνία σύνταξης της κατακυρωτικής έκθεσης, σε περιπτώσεις πλειστηριασμού,
– τους κληρονόμους ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα:
*από τους εκ διαθήκης κληρονόμους κατά το ποσοστό τους, εφόσον έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της δήλωσης έτους,
*από τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους κατά το ποσοστό τους, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της δήλωσης έτους,
*από όσους έχουν αποκτήσει ακίνητο με οριστικό συμβόλαιο δωρεάς αιτία θανάτου, εφόσον ο θάνατος επήλθε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της δήλωσης έτους,
*τον νομέα επίδικων ακινήτων,
*τον εκ προσυμφώνου αγοραστή ακινήτου στις περιπτώσεις προσυμφώνου με δικαίωμα αυτοσύμβασης, με εξαίρεση τα εργολαβικά προσύμφωνα,
*τους δικαιούχους ακινήτου από το Δημόσιο ή τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ή Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Ν.Π.Δ.Δ. που έχουν παραλάβει αυτά χωρίς οριστικά παραχωρητήρια.
*τον υπόχρεο γονέα, για την ακίνητη περιουσία των προστατευόμενων τέκνων του. Τέκνο το οποίο έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος υποβάλει αυτοτελώς δήλωση στοιχείων ακινήτων,
*τον κηδεμόνα, για την ακίνητη περιουσία σχολάζουσας κληρονομιάς, διαχωρισμένη από την ατομική του περιουσία, για όσο διάστημα τη διαχειρίζεται,
*τον εκτελεστή διαθήκης ή τον εκκαθαριστή, διαχωρισμένη από την ατομική του περιουσία, για την κληρονομιαία ακίνητη περιουσία για όσο διάστημα τη διαχειρίζεται και τη διοικεί
– τον μεσεγγυούχο ακίνητης περιουσίας, για την υπό μεσεγγύηση περιουσία, διαχωρισμένη από την ατομική του περιουσία, για όσο διάστημα διαρκεί η μεσεγγύηση,
– τον κάτοχο ακινήτου που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς τη συναίνεσή του,
-κάθε συνιδιοκτήτης δηλώνει το ποσοστό συνιδιοκτησίας του.
3. Πότε υποβάλλεται η δήλωση στοιχείων ακινήτων;
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται εντός τριάντα (30) ημερών από την ημέρα σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής στα δικαιώματα του υπόχρεου.
4. Πότε υποβάλλεται η δήλωση στοιχείων ακινήτων σε περιπτώσεις κληρονομικής διαδοχής;
Σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής, ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς (4μηνο για τους κατοίκους Ελλάδος και 12μηνο για τους κατοίκους εξωτερικού).
5. Ποια είναι η διαδικασία υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων;
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, στο έτος που προκύπτει υποχρέωση και μόνο ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς του κωδικούς διαδικτυακά μέσω του ΟΠΣ – Περιουσιολογίου ακινήτων.
Ειδικά, υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. συνοδευόμενες από τα οικεία παραστατικά:
– Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων από όλους τους κληρονόμους του ή από οποιονδήποτε εξ αυτών.
– Οι δηλώσεις των νομικών προσώπων, που έχουν διακόψει τις εργασίες τους.
6. Υποβάλλεται δήλωση κάθε χρόνο;
Όχι. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται μία (1) φορά, στο έτος πουαποκτάται ακίνητο ή δικαίωμα επ’ αυτού, καθώς και όταν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση.
Δεν απαιτείται υποβολή μηδενικής δήλωσης στοιχείων ακινήτων.
7. Ποια ακίνητα γράφονται στον πίνακα 1 και ποια στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9;
Στον πίνακα 1 αναγράφονται όλα τα κτίσματα που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού καθώς και τα γήπεδα εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Στον πίνακα 2 αναγράφονται όλα τα γήπεδα-εκτάσεις, που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
8. Εάν υποβληθεί δήλωση στοιχείων ακινήτων σε ένα έτος, μέχρι ποιο έτος θα πρέπει να μεταφερθεί;
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων που υποβάλλεται σε ένα έτος θα πρέπει να μεταφερθεί και στα επόμενα έτη μέχρι και το τρέχον έτος, προκειμένου να ενημερωθεί η περιουσιακή εικόνα για όλα τα έτη, εφόσον υφίσταται σχετική υποχρέωση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχεται, πριν από την οριστική υποβολή, η προεπισκόπηση της περιουσιακής κατάστασης και εφόσον διαπιστώνεται ότι είναι ορθή, θα υποβάλλεται η μεταφερόμενη δήλωση.
9. Πού μπορώ να βρω οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης της δήλωσης στοιχείων ακινήτων;
Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο αναγραφής των ακινήτων έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1237/2014 (ΑΔΑ: ΩΧ9ΒΗ-ΟΟΛ) εγκύκλιο Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
10. Τι κυρώσεις προβλέπονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων;
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 (Α’ 179), για δηλώσεις που αφορούν τα έτη μέχρι το έτος 2013 και από το έτος 2014 επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (Α’ 170).
capital.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ

Φίλες και φίλοι,
Σε μια δύσκολη χρονιά για τη Χώρα, σας αξίζουν συγχαρητήρια για τον αγώνα που δώσατε στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, με τη συμπαράσταση των γονιών σας.
Τα αποτελέσματα επιβράβευσαν τις κοπιαστικές προσπάθειές σας και σήμερα ανοίγονται μπροστά σας νέοι ορίζοντες. Εύχομαι ολόψυχα να ζήσετε το όνειρό σας και να ανταποκριθείτε με επιτυχία στις σπουδές σας. Ο τόπος μας και η Χώρα σας έχουν ανάγκη.Η αγάπη σας για τη μάθηση και τη γνώση είναι αυτό που μας χαρίζει πίστη και ελπίδα για το αύριο και είναι αυτό που μας θωρακίζει να υπερβούμε τις δυσκολίες.
Αισθάνομαι υπερήφανος για αυτή σας την επιτυχία και εγώ προσωπικά, ως Δήμαρχος, θεωρώ υποχρέωσή μου να δημιουργώ απρόσκοπτα όλες εκείνες τις προϋποθέσεις στην εκπαίδευση, που θα επιτρέπουν στους μαθητές μας να ολοκληρώσουν τους στόχους που επιθυμούν.
Σας εύχομαι ολόψυχα
Καλή Πρόοδο!

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ για τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ από το Δώριο

ΠΟΣΟΣΤΌ που ξεπέρασε κάθε προσδοκία σημείωσε το ΓΕΛ Δωρίου, καθώς πέτυχαν πάνω από το 70% των μαθητών, ενώ δήλωση για την επιτυχία των μαθητών έκανε ο Διευθυντής του σχολείου Σωτήρης Καρούμπαλης. Πιο αναλυτικά δήλωσε ότι: 
Ως διευθυντής του ΓΕΛ Δωρίου, θα ήθελα να συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου , τόσο τους επιτυχόντες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όσο και όλους τους μαθητές και μαθήτριες που έδωσαν τον αγώνα τους και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το Γενικό Λύκειο Δωρίου για μια ακόμα φορά σημείωσε υψηλά ποσοστά επιτυχίας , παρά τον μικρό αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στις εξετάσεις. 
 Οι μαθητές μας πέρασαν στις σχολές της προτίμησής τους. Εύχομαι καλή σταδιοδρομία στους επιτυχόντες και πάντα επιτυχίες στην ζωή τους , αλλά και στους μαθητές που δεν κατευοδώθηκαν οι επιθυμίες τους να τους τονίσω , ότι τίποτα δεν χάθηκε, η ζωή είναι μπροστά τους και έχουν την ευκαιρία να ξαναδοκιμάσουν την επόμενη σχολική χρονιά για να πετύχουν τον στόχο τους ή ακόμα και να αναζητήσουν και άλλες διεξόδους για το μέλλον τους. Επίσης συγχαίρω τους καθηγητές του σχολείου , που συμπαραστάθηκαν και παρείχαν την καλύτερη δυνατή στήριξη στους μαθητές μας , καθώς και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που με την αγαστή συνεργασία του με το σχολείο συνέβαλλε τα μέγιστα στην επιτυχία των μαθητών μας, καταλήγει ο κ. Σωτήρης Καρούμπαλης.