Pages

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ 4 ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ ΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ πριν τις 8 το βράδυ η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας μετά από ένταση που δημιουργήθηκε στην αίθουσα καθώς εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν να τεθεί σε συζήτηση το θέμα της δικαίωσης υπαλλήλου του δήμου. Το σώμα ήταν έτοιμο γις τη διαδικασία αλλά μετά την άγρια κόντρα Καλκαβούρα και Καλομοίρη διακόπηκε η συνεδρίαση αλλά επανήλθε μετά από 10 λεπτά. Αφορμή αποτέλεσε το θέμα της δίώξης υπαλλήλου του Δήμου με αιχμές από συνδικαλιστικές οργανώσεις...

ΟΙ επικίνδυνοι δρόμοι της Πελοποννήσου με 619 σημεία-καρμανιόλες

Την ώρα που μια σειρά από σημαντικά έργα σε επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο εκκρεμούν, οι… μυθικοί δρόμοι της Πελοποννήσου είναι στην κορυφή των επικίνδυνων σημείων που έχουν καταγραφεί. 7.000 είναι αυτά σε όλη την επικράτεια, με την Περιφέρειά μας να έχει 619 και στη Μεσσηνία να εντοπίζονται στο πλαίσιο μελέτης 146 παγίδες. Τα ζητήματα που αναδεικνύονται είναι αρκετά και για τα όσα δεν έχουν γίνει και την ασφάλεια σε δρόμους που δεν… έχουμε, με την ΕΤΕπ να έρχεται και να χρηματοδοτεί παρεμβάσεις μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση. 
Σε 7.000 σημεία- καρμανιόλες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου θα γίνουν επεμβάσεις με την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα εγκριθεί το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ» τα έργα θα πραγματοποιηθούν σε οδικούς άξονες που εκτείνονται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και προτείνονται από εξήντα μελέτες που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας που διαχειρίζεται η Εγνατία Οδός ΑΕ και ξεκίνησε το 2011.

To εγκαταλειμμένο κτίριο της Ε.Τ.Ε. ντροπή για την Κυπαρισσία

H ΖΩΗ και ο χρόνος βρίσκονται σε μία ατελείωτη φυγή. Στη διάρκεια μιας ζωής, που είναι όσο μια ανάσα στην απεραντοσύνη των χρόνων, εκτυλίσσονται διάφορα μικρά και μεγάλα γεγονότα, ευχάριστα ή δυσάρεστα. Το αυτό συμβαίνει και με την πορεία στους χρόνους μιας πόλεως.
Του συνεργάτη μας ΔΗΜ. Κ. ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ένα θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της Κυπαρισσίας πολλές δεκαετίες, είναι το νεοκλασικό κτίριο της Ε.Τ.Ε., το οποίο αγοράσθηκε από τον τέως Δήμο Κυπαρισσίας στις 16-06-1997, έναντι του ποσού των 111.612,000 δραχμών. Το ποσό της προκαταβολής, το οποίο ήταν 22.322.400 δραχμές, δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (με τότε Υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο) με παρέμβαση του βουλευτή Σταύρου Μπένου. Τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν σε 60 μηνιαίες δόσεις, των 1.488.160 δρχ. η κάθε μία. Οι δόσεις εισπράττονταν μέσω της ΔΟΥ Κυπαρισσίας από τα τακτικά έσοδα του τότε Δήμου, μέσω ΔΕΗ συν τους τόκους.
Η αγορά έγινε  με περιπετειώδη τρόπο. Στις 14 Μαρτίου 1997, το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποτρέψει άλλους αγοραστές (η Ε.Τ.Ε. είχε ανακοινώσει την πώληση του κτιρίου), πήρε απόφαση δεσμεύσεως του χώρου του οικοδομικού τετραγώνου 25, για να δημιουργήσει Κέντρο Πολιτισμού και Πνευματικών Εκδηλώσεων με τη διαδικασία τροποποίησης του εγκεκριμένου σχεδίου (Ν.Δ.17-7-1923), εγκρίνοντας την αναστολή εκδόσεως οικοδομικών αδειών στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο.
Στις 18-03-1997 πραγματοποιήθηκε η Δημοπρασία σε αίθουσα της Ε.Τ.Ε. στην Αθήνα με ποσό εκκίνησης 110.000 δρχ. και κατακυρώθηκε στους επιχειρηματίες κ.κ. Γ. Ζωγόπουλο και Κ. Θεοδωρόπουλο με το ποσό των 11.612.000 δρχ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως στις 20-3-1997 και αποφάσισε με το ίδιο ποσό να δοθεί στο Δήμο. Έτσι, στις 21-03-1997 έστειλε έγγραφο στην Ε.Τ.Ε. με την απόφασή του. Στις 21-05-1997, η Ε.Τ.Ε. ενέκρινε την πώληση του νεοκλασικού στο Δήμο, βασιζόμενη σε νόμο που λέει ότι στις περιπτώσεις αυτές προτιμούνται οι Δήμοι. Έτσι, στις 16-06-1997, ο Δήμαρχος Ηλίας Τσιγγάνος και εγώ μεταβήκαμε στα γραφεία της Ε.Τ.Ε. στην Αθήνα και υπογράψαμε τα συμβόλαια.
Το νεοκλασικό αυτό έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού με το ΦΕΚ 210/8/1-3-1980 (Υπουργός Νιάνιας) έργο τέχνης που χρειάζεται προστασία, όπως και ο περιβάλλοντας χώρος (μαντρότοιχος). Το νεοκλασικό αυτό είναι μελέτη του σπουδαίου Γερμανού Αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.
Ακόμη, θυμάμαι την αυθημερόν επιστροφή μας στην Κυπαρισσία από την Αθήνα μετά την υπογραφή και το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο την ίδια μέρα, στην γεμάτη από δημότες αίθουσα συνεδριάσεων όπου μεταφέραμε το χαρμόσυνο γεγονός. Η είδηση είχε φθάσει στην πόλη πριν από εμάς σε ελάχιστο χρόνο. Θυμάμαι τον ενθουσιασμό και τα χειροκροτήματα για το αίσιο τέλος του νεοκλασικού, που τότε ήταν το κυρίαρχο θέμα των κατοίκων. Όπως επίσης θυμάμαι και το λόγο του Δημάρχου που μίλησε για την αξιοποίηση του και τα οράματα του καταχειροκροτούμενος. Ακόμη, θυμάμαι και το λογύδριό μου, που μεταξύ των άλλων είπα: “Είναι μία από τις σπουδαιότερες πράξεις της Δημοτικής Αρχής. Είναι μια διαχρονική προσφορά στις γενιές που θα ακολουθήσουν τη δική μας. Υλοποιώντας τα οράματα του Δημάρχου, ο χώρος θα δώσει αίγλη, θα δώσει ομορφιά, θα δώσει λύση σε πολλά θέματα, όπως και στην αισθητική της πόλης.”
Σε διάστημα ολίγων ημερών, ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Γεώργιο Διαμαντή να κάνει μελέτη αξιοποίησης της αγοράς, του οποίου η μελέτη περιελάμβανε τα εξής:
Την κάλυψη μιας απαραίτητης ανάγκης αναψυχής, που προσφέρει ένα θερινό σινεμά σε μια τουριστική παραθαλάσσια πόλη, σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία.
Η ανάγκη κάλυψης πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεων, ομιλιών, θεατρικών παραστάσεων), ιδίως το καλοκαίρι που λόγω της τουριστικής κίνησης ο πληθυσμός αυξάνεται στο τριπλάσιο.
Ηταν απαραίτητος ένας χώρος συνεδριάσεων μέσα σε ένα πνεύμα ανταλλαγής απόψεων και φιλολογικών συνεδριάσεων, για αυτό και έχει ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα που θα έχει το μπαρ και οι χώροι υποδοχής του θερινού δημοτικού κινηματογράφου. Ακόμη, προβλέπει βάση για θέατρο και για καμαρίνια για τους ηθοποιούς. Για την πραγμάτωση αυτών που προβλέπει η μελέτη, ο Δήμαρχος Ηλίας Τσιγγάνος σύναψε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ύψους 550.000 €, τα οποία δεν απορροφήθηκαν. Τους λόγους δεν τους γνωρίζω.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για ένα χρονικό διάστημα, στο νεοκλασικό είχε στεγασθεί η Α.Τ.Ε. μέχρι την κατασκευή του δικού της κτιρίου πλησίον της κεντρικής πλατείας, που μετά την αγορά της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς λειτουργεί ως υποκατάστημά της. Μεταπολεμικά (1940), η ETE είχε στεγάσει τις υπηρεσίες της στο κτίριο  Μιχ. Σοφή επί της οδού Μέλιου στο κέντρο της πόλης, όπου το 1954 συγχωνεύθηκε με την Αθηναϊκή Τράπεζα, η οποία λειτουργούσε και αυτή επί της οδού Μέλιου, εκεί που σήμερα λειτουργεί το καφενείο του Ιερόθεου Σιδηροκαστρίτου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η ETE κατασκεύασε το δικό της κτίριο σε οικόπεδο Γεωργίου Καλαντζάκου, έναντι της κεντρικής πλατείας, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Η ιστορία του νεοκλασικού

Το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα αναπτυσσόταν, παρά τον ατυχή πόλεμο με την Τουρκία το 1897, και η ETE που ίδρυσε ο Γεώργιος Σταύρου το 1839 ήταν το ισχυρότερο οικονομικό ίδρυμα στη χώρα, δημιουργώντας υποκαταστήματα σε διάφορες πόλεις. Η Κυπαρισσία ήταν μια πόλη με ιστορία και ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, με ανθηρό εμπόριο. Στις 30 Απριλίου 1871 με Β.Δ. συνίσταται συνοικισμός κατά την παραλία Κυπαρισσίας και στις 31-8-1912 Κοινότητα, όπως και η Κυπαρισσία (1899-1910) είναι πρωτεύουσα του Νομού Τριφυλίας, που περιελάμβανε και την Επαρχία της Ολυμπίας. Ο πληθυσμός της Κυπαρισσίας την εποχή αυτή υπερέβαινε τις 10.000.
Ο συνοικισμός της παραλίας αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς. Με μελέτη του Αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ οικοδομήθηκε το Δικαστικό Μέγαρο, ένα κομψοτέχνημα που γκρεμίστηκε και τη θέση του πήρε το σημερινό Δικαστικό Μέγαρο. Από τον ίδιο έγινε και ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Κάτω Πόλεως. Δικό του έργο λέγεται ότι είναι και το κτίριο Ιωάννη Κάκκαβα, πλησίον του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Τα χρόνια αυτά οικοδομήθηκε και ο Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ευαγγελίστρια) στη θέση ενός μικρού ναΐσκου. Τα χρόνια αυτά (1903), στο συνοικισμό έγινε και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός. Δηλαδή υπήρχε ένας οργασμός έργων. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι την εποχή αυτή, έπαρχος ήταν ο Χρηστάκης Παλαμάς, αδελφός του Εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά, ο οποίος για ένα διάστημα ήταν κάτοικος της πόλης.
Το 1888, η ETE προκειμένου να οικοδομήσει υποκατάστημα στην Κυπαρισσία, αγόρασε στο Συνοικισμό από την Βενιέρα θυγατέρα Ιωάννη Τουτουτζή, σύζυγο Ανδρέα Ρηγόπουλου, οικόπεδο 1.741 τετραγωνικών μέτρων και το 1889 867 τετραγωνικών μέτρων από τον Κωνσταντίνο I. Γεωργακόπουλο ή Ψυχομάνη. Ο χώρος αυτός των 2.608 τετραγωνικών μέτρων, σε μέτρηση του 1997 βρέθηκε να είναι 2.413,11 τ.μ. Εκεί, την δεκαετία του 1890, έγινε το καλαίσθητο κτίριο με εμβαδόν 375,50 τ.μ., ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη, το οποίο τώρα είναι ένα αντιαισθητικό κουφάρι στο κέντρο της πόλης, το οποίο την υποβαθμίζει και δημιουργεί θλίψη και αρνητικά σχόλια για την πόλη που σεβάστηκαν οι χιλιετίες. Αναρωτιέμαι τι έγιναν αυτά τα όνειρα, αυτές οι προσδοκίες, το μέγα ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλεως και όχι μόνο, οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Όλα τα έχει καταπιεί η σιωπή και ο ωχαδερφισμός, και το άλλοτε στολίδι να είναι ένα χάλασμα χωρίς να δείχνει ενδιαφέρον κανένας φορέας.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα ότι για την εξαγορά του νεοκλασικού και του περιβάλλοντος χώρου , ο Δήμος επέβαλε πολιτιστικό τέλος στους δημότες της πόλης. Όπως επίσης, και ότι ο επιχειρηματίας από τις ΗΠΑ Δημήτριος Παναγόπουλος, με καταγωγή από την Κοινότητα της Αγαλιανής ήρθε σε διαπραγματεύσεις με την ETE για την αγορά του οικοδομικού τετραγώνου (25) με το κτίριο για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας. Μετά την αποτυχία όμως της αγοράς, δημιούργησε το ξενοδοχειακό συγκρότημα στην παραλία Καλό Νερού. Επίσης και τη συμφωνία του Δημάρχου Ηλία Τσιγγάνου με τον επιχειρηματία Δημοσθένη Κάκκαβα να ανακαινίσει το διατηρητέο κτίριο και να φέρει το όνομα του, αλλά δυστυχώς αρρώστησε και σε λίγες ημέρες απεβίωσε.
Για άλλη μια φορά, το νεοκλασικό ήταν άτυχο. Ακόμη, θα αναφέρω ότι με το παλιό νόμισμα, το νεοκλασικό στοίχησε με τους τόκους περισσότερα από 120.000.000 στους κατοίκους της ΚυπαρισσίαςΚαι θυμόντας όλα αυτά να κλαις για το αποκρουστικό θέαμα του κτιρίου που άλλοτε ήταν το στολίδι της πόλεως.
Υ.Γ. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το μελετητικό γραφείο του αρχιτέκτονα Γεωργίου Διαμάντη προσφέρεται σχεδόν δωρεάν να πραγματοποιήσει την εκπόνηση της μελέτης.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΘΩΩΣΗ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Πανηγυρικά αθώα με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς  Πλημμελειοδικείου Κυπαρισσίας κρίθηκε πρόσφατα η υπάλληλος του Δήμου Τριφυλίας, πρώην προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου και νυν προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΚΕΠ, Ζωή Πετροπούλου, η οποία βρέθηκε κατηγορούμενη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά ιδιωτικής εταιρείας και ύστερα από έγγραφο του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, που την «κατονόμαζε» ως αρμόδια και υπεύθυνη υπάλληλο του Δήμου για την υπόθεση, χωρίς ωστόσο η ίδια να έχει καμία απολύτως σχέση και εμπλοκή, σύμφωνα και με την αθωωτική δικαστική απόφαση.
Ύστερα από ταλαιπωρία ετών λόγω αυτής της δικαστικής περιπέτειας, η Ζωή Πετροπούλου επιβεβαιώθηκε στους ισχυρισμούς της επί του θέματος και το δικαστήριο τη δικαίωσε. Όπως συζητείται σε νομικούς κύκλους, από την υπόθεση αυτή και κυρίως την έκβασή της πολλαπλώς εκτεθειμένος «βγαίνει» ο κ. Κατσίβελας, καθώς με έγγραφό του η κα Πετροπούλου «κατονομάστηκε» στις εισαγγελικές Αρχές ως υπεύθυνη, ενώ η ίδια δεν είχε καμία απολύτως αρμοδιότητα και ευθύνη. Μάλιστα, συσχετίζουν το έγγραφο αυτό που, ουσιαστικά, την «έδειχνε» και την «έδινε» ως υπεύθυνη, με συνέπεια να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με την όλη ιστορία της πολιτικής δίωξης, όπως τη χαρακτηρίζουν, σε βάρος της από τη Δημοτική Αρχή και τον ίδιο το δήμαρχο Τριφυλίας.
Ιστορικό της πολύκροτης υπόθεσης
Το 2012 ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά σύμφωνα με την οποία καταγγέλλονταν Δήμοι της Μεσσηνίας, μεταξύ των οποίων και της Τριφυλίας για μεταφορά τοξικών υλικών και Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (εγκαταλελειμμένα οχήματα), παράνομα και χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση.
Το Δεκέμβρη του 2012 η Τροχαία Κυπαρισσίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, διενέργησε έρευνα με ελέγχους σε Ι.Χ.Φ. και Δ.Χ.Φ. αυτοκίνητα, κατά την οποία δε διαπιστώθηκε μεταφορά τοξικών αποβλήτων και οχημάτων τέλους κύκλου ζωής.
Το 2016, η Εισαγγελία, με βάση την καταγγελία, διενέργησε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση.
Το Μάιο του 2016 ζητήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας να οριστεί αρμόδιος υπάλληλος επί του θέματος, ώστε να κληθεί να καταθέσει.
Ο κ. Κατσίβελας «έστειλε» να καταθέσει η τότε προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, Ζωή Πετροπούλου, ως αρμόδια υπάλληλος, σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά της ιδιωτικής εταιρείας ανακύκλωσης. Η κα Πετροπούλου στην κατάθεσή της φέρεται να έκανε γνωστό στην Εισαγγελία ότι είχε αναλάβει ως αρμόδια διευθύντρια στον τομέα αυτό το Μάρτιο του 2014, δηλαδή 2 χρόνια μετά την καταγγελία της ιδιωτικής εταιρείας, συμπληρώνοντας ότι από την ανάληψη της υπηρεσίας της ουδέποτε περισυνέλεξε τοξικά απόβλητα και οχήματα τέλους κύκλου ζωής. Και μάλιστα, ότι έπειτα από δύο άγονους διαγωνισμούς ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ανάδοχος – ιδιωτική εταιρεία για την περισυλλογή.
Παρά την πλήρη αλήθεια των ισχυρισμών της κας Πετροπούλου στην κατάθεσή της, η ίδια ταλαιπωρήθηκε δικαστικά ως κατηγορούμενη ότι τον Ιούλιο του 2012 – που δεν ήταν προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δήμου Τριφυλίας – με την ιδιότητά της ως «διευθύντριας καθαριότητας και περιβάλλοντος του Δήμου Τριφυλίας» προκάλεσε ρύπανση κατ’ εξακολούθηση και υποβάθμισε το περιβάλλον και, μάλιστα, με πρόθεση και τουλάχιστον ενδεχόμενο δόλο!
Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, βρέθηκε κατηγορούμενη με την ιδιότητα της «διευθύντριας καθαριότητας και περιβάλλοντος» για πράξη που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τελέστηκε τον Ιούλιο του 2012, ενώ η ίδια τον Ιούλιο του 2012 δεν ήταν «διευθύντρια καθαριότητας και περιβάλλοντος». Δύο ολόκληρα χρόνια μετά, το 2014, ορίστηκε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δήμου Τριφυλίας.
Όμως – μη διαφεύγει της προσοχής κανενός – υπήρχε στη συνταχθείσα δικογραφία το έγγραφο του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, που την ανέφερε ως υπεύθυνη υπάλληλο επί του θέματος για να καταθέσει.
Το χρονικό διάστημα από το 2016 έως και το 2018 έγιναν πέντε δικαστήρια για την υπόθεση, αναβλητικά. Το πρώτο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας (Γενάρης 2017), όπου δηλώθηκε από το δικαστήριο αναρμοδιότητα και παραπέμφθη η υπόθεση στο Τριμελές.
Η αθώωση και το σκεπτικό του δικαστηρίου
Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, σε πέμπτη επανάληψη μετά την παραπομπή και αλλεπάλληλες αναβολές, διεξήχθη η δίκη, η υπόθεση τελεσιδίκησε και η Ζωή Πετροπούλου κρίθηκε πανηγυρικά αθώα, με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κυπαρισσίας για τα αναφερόμενα στην καταγγελία και μήνυση, αφού διαπιστώθηκε πως το διάστημα της καταγγελίας: α) ούτε προϊσταμένη Διεύθυνσης ήταν, β) δεν είχε καμία ανάμειξη με την αρμοδιότητα των εγκαταλειμμένων οχημάτων και γ) δεν υπήρχε το πρόβλημα της ρύπανσης και της περισυλλογής εγκαταλελειμμένων οχημάτων!
Στο πλευρό της Ζωής Πετροπούλου στα δικαστήρια βρέθηκαν ως μάρτυρες δυο συνάδερφοί της, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάσης Πετρόπουλος.
Από το 'Θάρρος'

3 εκατοστά νοτιοδυτικά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος

Τουλάχιστον τρία εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος από τον μεγάλο σεισμό τα ξημερώματα της Παρασκευής, δήλωσε στο ΑΠΕ ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Αθανάσιος Γκανάς. Αυτό προκύπτει από την ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση των εικόνων ραντάρ του δορυφόρου Sentinel-1 της υπηρεσίας Copernicus του Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), οι οποίες αποκαλύπτουν την επιφανειακή παραμόρφωση του εδάφους στη Ζάκυνθο.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, ο σεισμός προκλήθηκε στο δυτικό τμήμα του λεγόμενου Ελληνικού Τόξου. Με τα έως τώρα δεδομένα, ο μηχανισμός γέννησης του σεισμού δείχνει δύο ρήγματα,ωστόσο, σύμφωνα με τον Θανάση Γκανά, «οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο ρήγμα τον προκάλεσε».
Η μετακίνηση ήταν κυρίως στο οριζόντιο επίπεδο, ενώ δεν διαπιστώνεται κάποια αισθητή κατακόρυφη μετακίνηση. Ο κ.Γκανάς ανέφερε ότι οι επιστήμονες του ΕΑΑ αυτή την περίοδο αναλύουν επίσης γεωδαιτικά στοιχεία από τους σταθμούς GPS στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο για να δουν αν ο σεισμός έχει προκαλέσει και άλλες μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Με το ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου κι έχοντας υπόψη τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής μας, τόσο από άποψη κοινωνική όσο και οικονομική, καθώς και τον κυρίαρχο ρόλο της ελαιοκαλλιέργειας σε αυτή , και με ακροατήριο τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου, στα πλαίσια των μαθημάτων Πολιτικής Παιδείας και Κοινωνιολογίας, πραγματοποιούμε ειδική εκδήλωση με θέμα: « Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»
Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 στο αμφιθέατρο του Λυκείου Φιλιατρών με ομιλητές τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, με θέμα την ελαιοκαλλιέργεια και τις οικονομικές προοπτικές της και το λογοτέχνη κ. Κώστα Κόλλια –Ερανιώτη με θέμα: « Η ελιά και το λάδι στην κοινωνική ζωή και παράδοση» , βασισμένη στο πρόσφατο βιβλίο του, «Το τραγούδι της δέμπλας», έκδοση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, το οποίο θα διανέμει στους μαθητές και τις μαθήτριες δωρεάν. Κείμενα από το βιβλίο θα διαβάσει η φιλόλογος κ. Ματίνα Μιχαλακοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Φιλιατρών.

ΑΝΩΤΕΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Έκθεση του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew για την Ευρώπη δείχνει ότι οι διαφορές σε επίμαχα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η κοινωνική αποδοχή των μουσουλμάνων, των Εβραίων ή του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων, εξαρτώνται από τη χώρα ή ακόμα και την περιοχή.
Σε ερώτηση σχετικά με την αποδοχή ενός μουσουλμάνου από μια χριστιανική οικογένεια μετά από γάμο, το 82% των Νορβηγών απαντά θετικά. Παρόμοιο είναι και το ποσοστό των Σουηδών (80%), των Ολλανδών (88%) και των Βέλγων (77%). Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί απαντούν «ναι» σε ποσοστό γύρω στο 55%. Οι Έλληνες, οι Πολωνοί, οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι μπορούν να φανταστούν έναν μουσουλμάνο ως γαμπρό ή νύφη στην οικογένειά τους κατά 33% ενώ οι Τσέχοι μόλις κατά 12%.
Οι ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες εμφανίζονται πιο ανεκτικοί απέναντι στους Εβραίους. Σχεδόν το 96% των Ολλανδών μπορούν να φανταστούν Εβραίους ως μέλη της οικογένειάς τους, ενώ στη Γερμανία, που ευθύνεται για την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης, το ποσοστό βρίσκεται στο 69%. Το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής 37% κατέγραψαν οι ερευνητές στην Βοσνία, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο.
Οι Ρώσοι αναποφάσιστοι στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας
Διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής υπάρχουν μεταξύ των χωρών και στην αξιολόγηση των πολιτισμών. Το 89% των Ελλήνων για παράδειγμα είναι πεπεισμένο για την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού, ακολουθούν οι Ρώσοι με 69%, η Γερμανία βρίσκεται στο 45%, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Ολλανδοί (31%), οι Βέλγοι (21%) και οι Ισπανοί (20%).
Χάσμα παρατηρείται μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων. Σουηδοί, Δανοί και Ολλανδοί σε ποσοστό από 86% μέχρι 88% βλέπουν τον γάμο θετικά. Ακολουθούν χώρες όπως η Γερμανία με 77%, η Τσεχία με 65%. Αντίθετα οι Πολωνοί απορρίπτουν σε ποσοστό σχεδόν 60% τους γάμους ομοφυλόφιλων, οι Ρουμάνοι κατά 76% και οι Ρώσοι κατά 80%.
Στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας οι διαφορές είναι μικρότερες μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του διαχωρισμού καταγράφουν οι ερευνητές του κέντρου Pew σε Σουηδία και Φινλανδία με 80% και 77% αντίστοιχα. Σχεδόν όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη θεωρούν θετικό τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Αναποφάσιστοι στο ζήτημα αυτό εμφανίζονται κυρίως οι Ρώσοι, οι Λευκορώσοι και οι Βούλγαροι με 50%. Αντίθετα χώρες όπως η Γεωργία και η Αρμενία θεωρούν σε ποσοστό 52% και 59% αντίστοιχα ότι ορθώς το κράτος στηρίζει τη θρησκεία.
Η έκθεση των αμερικανών ερευνητών επιβεβαιώνει ότι μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης υπάρχει ένα ιδεολογικό χάσμα. Παράλληλα όμως διαπιστώνουν διαφορές και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών στα επίμαχα ζητήματα.
Πηγή: Deutsche Welle

ΛΑΕ στη ΔΕΗ στην Καλαμάτα – “Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα”

Σε διαμαρτυρία στη ΔΕΗ προχώρησαν σήμερα μέλη της Λαϊκής Ενότητας. Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα κατατέθηκε η αξίωση να μειωθεί τώρα η τιμή του ρεύματος κατά 50%.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η διανομή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες στην Τριφυλία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δωρεάν διανομή τροφίμων για τους δικαιούχους του νέου προγράμματος ΚΕΑ, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 στην Τριφυλία. Ο Δήμος Τριφυλίας συμμετέχει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)». 
Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι στην διανομή τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης στους δικαιούχους του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (ΤΕΒΑ/FEAD) που δεν προσήλθαν στη διανομή στις 24/10 στην Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους ξεπερνούν τους 1.000 σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία...

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΩ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Π.Δ. ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

  
          ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΠΛΗΡΩΣ επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της στήλης τόσο από τις 5 Ιουνίου 2018, όσο και σε δημοσίευμά μας τέλος Σεπτεμβρίου για το τοσυνάμι αντιδράσεων που προκαλεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, καθώς μετά τον Δήμο Ζαχάρως νομικά θα κινηθεί και ο Δήμος Τριφυλίας.
ΖΑΧΑΡΩ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 
Μάλιστα ο Δήμος Ζαχάρως έχει ξεκαθαρίσει ότι συλλέγει υλικό για πιθανή προσφυγή μέχρι το Ευρωπαικό Δικαστήριο εκτός από το Συμβούλιο Επικρατείας, με αφορμή τα όρια δόμησης, τους περιορισμούς και τις ασάφειες του Διατάγματος. Tην Τετάρτη επίσης συνεδριάζει το Δ.Σ. Τριφυλίας το οποίο το πρώτο θέμα έχει τίτλο «Έγκριση της αριθ.26/2018 ΑΕΠΖ με θέμα: «Υποβολή αιτήματος  στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απαλλαγή της περιοχής της Δυτικής Τριφυλίας από τις δεσμεύσεις– απαγορεύσεις και αποκλεισμούς που απορρέουν από τον χαρακτηρισμό της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta  προτεραιότητας που χρήζει αυστηρής προστασίας». Ουσιαστικά η Τριφυλία ζητά απαλλαγή από τους αποκλεισμούς που θέτει το Διάταγμα καθώς υπάρχει με απόφαση 16/2018 στις 18 Οκτωβρίου η Επιτροπή ποιότητας ζωής ανέλυσε το σκεπτικό με τον φάκελο που θα ετοιμάσει ο Δήμος. 
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΛΕΕΙ Ο ΒΛΑΓΚΟΥΛΗΣ
ΗΧΗΡΗ όμως ήταν η νομική θεμελίωσης του θέματος που έθεσε ο δικηγόρος και πολιτευτής της Ν.Δ. Ηλείας κ.Θόδωρος Βλαγκούλης κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργανώθηκε πρόσφατα στην Ζαχάρω,  για το Πάρκο του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο οποίος ήταν καταπέλτης. 
Πιο αναλυτικά ο κ.Βλαγκούλης είπε στην ομιλία του ότι «Tο Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο θεωρώ ότι είναι αναπτυξιακή ταφόπλακα  για την ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως".
Σχετικά με τις προθέσεις του καθ΄ύλην  αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος κ.Φάμελου τόνισε ότι "το Προεδρικό Διάταγμα θα φέρει ισόρροπη ανάπτυξη, θα φέρει πλούτο για όλους, είναι προϊόν διαλόγου με τους κατοίκους αλλά ακόμη δέχθηκε και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και δήλωσε με οργή ότι οι δηλώσεις αυτές είναι απαράδεκτες, εκτός πραγματικότητας, αλλά και δηλώσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και καμία ισόρροπη ανάπτυξη θα φέρει, ούτε και πλούτο για όλους αλλά τον μόνο πλούτο που θα φέρει θα είναι για τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα για τις ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις) αλλά ακόμη καμία πρόταση των τοπικών κοινωνιών ελήφθη υπ’ όψιν για τη σύνταξη της περιβαλλοντολογικής μελέτης."
Για την ακύρωση του Π.Δ. το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση και αυτό προέχει έναντι οποιασδήποτε άλλης ενέργειας  προέχει, υποστήριξε ο κ.Βλαγκούλης, αποτελεί την προσβολή του  από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, αφού:
α) Εφ΄όσον η περιβαλλοντολογική μελέτη σύμφωνα με την οποία συνετάγη και υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει ανατεθεί νόμιμα, δεν έχει περαιωθεί και παραδοθεί νόμιμα-σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, «περί σύνταξης μελετών, και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα τέτοιο πολύ σοβαρό θέμα.
Τόνισε μάλιστα ότι αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα ως προς τη σύνταξη της περιβαλλοντολογικής μελέτης επιβάλλεται να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για την ανάδειξη των αδικημάτων, εφ’ όσον διαπιστωθούν.
Ακόμη ανέφερε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η ακύρωση του Π.Δ., ως Αντισυνταγματικού, αφού σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που επιβάλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ως προς την ανοικοδόμηση την αύξηση αρτιότητας από 10 στρέμματα στα 20, τον περιορισμό στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και άλλους σημαντικούς περιορισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα την καθολική αδρανοποίηση ως προς τη χρήση των ατομικών ιδιοκτησιών αφού με αυτό τον περιορισμό δεν καταβάλλεται  χρηματικό ποσό στους θιγόμενους κύριους ακινήτων, ως αποζημίωση.
Αυτά προβλέπονται από το άρθρο 17 του Συντάγματος αλλά και από την οικουμενική διακήρυξη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του καταστατικού χάρτη της Ευρωπαϊκής ένωσης. Συμπεραίνοντας, ο κ. Βλαγκούλης ξεκαθάρισε ότι θέτει τον εαυτό του ως πολιτικό και νομικό, αρωγό του Δήμου,των κατοίκων και λοιπών φορέων στη διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων των θιγομένων. 

ΒΟΜΒΑ ΕΞΕΡΑΓΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΑΘΟΎΟΚΗ

Βόμβα εξερράγη τα μεσάνυχτα της Κυριακής, έξω από σπίτι επιχειρηματία, στον παραλιακό οικισμό της Μαραθόπολης Τριφυλίας, κοντά στους Γαργαλιάνους.
Ευτυχώς, τη στιγμή της έκρηξης δεν περνούσε κανείς έξω από το σπίτι κι έτσι δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή. Αρχικά, οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο πίστεψαν ότι η έκρηξη είχε γίνει σε υποσταθμό της ΔΕΗ, όμως σύντομα αποκαλύφθηκε ότι στον μαντρότοιχο είχε τοποθετηθεί εκρηκτική ύλη.
Η έκρηξη ήταν ισχυρή, προκάλεσε
όμως μόνο ζημιές στον πέτρινο μαντρότοιχο. Αμέσως κλήθηκε πυροτεχνουργός από την Τρίπολη που περισυνέλεξε τα ελάχιστα ίχνη και εκτιμά ότι είχε τοποθετηθεί δυναμίτιδα που πυροδοτήθηκε με φυτίλι.
Οι αστυνομικοί που ερευνούν την βομβιστική επίθεση πήραν κατάθεση από τον επιχειρηματία σχετικά με το αν είχε διαφορές και με ποιους, και αναζητούν το κίνητρο στο επαγγελματικό του περιβάλλον.
Πηγή:  iefimerida.gr

ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα και στα Φιλιατρά η μεγάλη επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Στις 10:30 τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προοδρόμου Φιλιατρών και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη δέηση από τον Ιερό Κλήρο και Κατάθεση Στεφάνων στην κεντρική πλατεία στον προ του Ηρώου χώρο. Το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κα Παρασκευή Παντελάκη, Προϊσταμένη του 1ου Νηπιαγωγείου Φιλιατρών. Ακολούθησε παρέλαση από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου και του Λυκείου Φιλιατρών, με ανάκρουση Εθνικών σκοπών από την Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Φωτό από το filiatranet

Το XPRIZE στην Καλαμάτα για τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας

Έφθασε στην Καλαμάτα, σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, το πρώτο σκάφος ερευνητικής ομάδας, που θα μετάσχει στο διαγωνισμό με τίτλο SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE. Πρόκειται για το σκάφος της πρωτοβουλίας GEBCO-NF Alumni από τις ΗΠΑ, μαζί με το υποβρύχιό του, που σήμερα το μεσημέρι επρόκειτο να «πέσει» στη θάλασσα, στο λιμένα Καλαμάτας. Στην Καλαμάτα βρίσκονται μέλη της ομάδας αυτής, καθώς και μέλη της ομάδας του XPRIZE με επικεφαλής την Δρα Jyotika Virmani. 
Το σκάφος αυτό, όπως και ορισμένα ακόμη, θα κάνει δοκιμές πριν την έναρξη σε λίγες εβδομάδες του διεθνούς αυτού διαγωνισμού, ο οποίος συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE, με σύνολο επάθλων 7 εκατομμύρια δολάρια, 8 ερευνητικές ομάδες θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την τεχνολογία για γρήγορη, μη επανδρωμένη, υψηλής ανάλυσης χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας. Οι ομάδες αυτές είναι: PISCES από την Πορτογαλία, Texas A&M Ocean Engineering από τις ΗΠΑ, KUROSHIO από την Ιαπωνία, ARGGONAUTS – Fraunhofer IOSB από τη Γερμανία, Blue Devil Ocean Engineering από τις ΗΠΑ, CFIS από την Ελβετία, GEBCO-NF Alumni από τις ΗΠΑ και Team Tao από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Περικλής Παπαδόπουλος μιλά για τις αποστολές στον Άρη

Μέσα στην εβδομάδα υπήρξε και μια ανακοίνωση μιας νέας έρευνας που δείχνει να δίνει την προοπτική της αποίκησης στον κόκκινο πλανήτη. Ο Άρης διαθέτει όπως διαφαίνεται ικανό να φιλοξενήσει ζωή. Τις εξελίξεις αυτές μας σχολίασε ο Μεσσήνιος διακεκριμένος επιστήμονας δρ Περικλής Παπαδόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε και στις επόμενες σημαντικές αποστολές και τους σχεδιασμούς των επομένων ετών. Δείτε το ρεπορτάζ στο BEST TV

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Ζ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Κυπαρισσία η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, τόσο στην Δοξολογία όσο και στον Πανηγυρικό της ημέρας.. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρρας εκφώνησε ο καθηγητής και δημοτικός σύμβουλος κος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, που συγκινησε και ενθουσίασε με τον λόγο του τον κόσμο, ο οποίος τον χειροκρότησε θερμά!

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΤΖΗΜΕΡΟ

Στα πλαίσια της περιοδείας του στη Μεσσηνία ο πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία, ξανά!» Θάνος Τζήμερος συναντήθηκε με μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας. Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος σημειώνει τα εξής: 
 Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας πραγματοποίησε συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» κύριο Θάνο Τζήμερο κατά την χθεσινή επίσκεψη του στην πόλη μας. Στον κύριο Τζήμερο κατατέθηκε το Υπόμνημα Θέσεων και Προτάσεων του συλλόγου μας «Κυπαρισσία – 365 ήμερες τον χρόνο» όπου και συζητήθηκε διεξοδικά . Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ-ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΕΦΑΓΑΝ...ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ!

           
       ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
@ΗΤΑΝΕ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ: Καλή εβδομάδα. Μετά την επέτειο του ΟΧΙ, το ερώτημα παραμένει καθώς είναι επίκαιρο. Θα πουν τελικά οι πολίτες της Τριφυλίας και άρα της Μεσσηνίας στις εκλογές της 26ης Μαίου 2019, το δικό τους ΟΧΙ; Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές, το πολιτικό κλίμα δείχνει να οξύνεται..
@Μέσα από την εικόνα που αποτυπώνουν οι δημότες διαφαίνεται ότι τελικά συμπολίτευση και μείζονα αντιπολίτευση δεν ικανοποιούν το όραμα της περιοχής, που αναλώθηκε μόνο σε ιλουστρασιόν φυλλάδια και παχυλούς λόγους....5 χρόνια είναι εξάλλου αρκετά για να εξαχθούν συμπεράσματα...Την Τετάρτη έχει δημοτικό συμβούλιο, για να δούμε...
@ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΛΛΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙ ΝΟΗΜΑ; Εντύπωση προκαλεί η νέα γραπτή παρέμβαση του πρώην Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια. Μάλιστα σε ένα σημείο τονίζει ότι " ότι τον σπόρο της ανατροπής της σημερινής παρακμιακής κατάστασης στο Δήμο μας με τη δημιουργία μιας κίνησης – κατά το δυνατόν ευρύτερης και ανανεωμένης σύνθεσης – εξακολουθώ να τον καλλιεργώ" 
@Αφήνοντας αιχμές για πρόσωπα και κινήσεις, στην ουσία το πολιτικό λογίδριο του πρώτου Δημάρχου, δεν μας υποδεικνύει προτάσεις. Και τούτο διότι όταν θήτευσε δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διαπίστωσε τις παθογένειες της πολιτικής σκηνής; Έκανε ο ίδιος ή του υπέδειξαν άλλοι την επιλογή προσώπων κατά την διάρκεια της θητείας του, που τώρα καυτηριάζει ή κάνουμε μέγα λάθος; Εκτός αν δεν ξέρουμε να διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις...
@Οι πολίτες κύριε Κόλλια θέλουν να μάθουν την αλήθεια. Όχι μισόλογα, όχι γρίφους. Ξεκάθαρα, να δούμε τι πήγε στραβά. Εκτός αν ήταν ήδη στραβό το κλίμα και μετά το έφαγαν οι εκλογές..πριν την 5ετία. Που κι αυτή είναι...τζούφια μάλλον....Κατά τα άλλα σε ότι αφορά τις κινήσεις και ζυμώσεις το θέμα είναι αν κανείς αφουγκράζεται πραγματικά τι σκέφτεται η κοινωνία..και όχι πίσω από κομματικά γραφεία με σχέδια επί χάρτου..
@ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τεράστιο στοίχημα όντως ο τουρισμός. Με αλλαγή σκυτάλης στην Ένωση Ξενοδόχων σηματοδοτεί μια νέα πορεία. Τόσο ο κ. Αγγελόπουλος όσο και ο νέος πρόεδρος κ. Οικονόμου εκτιμούν ότι υπάρχει δρόμος ακόμα. Αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία στην χώρα μας δεν στηρίζεται από την πολιτεία.
@Τουρισμός σημαίνει καινοτόμες ιδέες, δράσεις, επισκέψεις κάτι που ήδη πράττουν οι ξενοδόχοι και τα καταλύμματα. Αλλά απαιτείται συνολική στρατηγική σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Μαζί με τους εμπορικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς συλλόγους που εξωτερικεύουν το τουριστικό προιόν του τόπου μας...
@ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΚΤΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ: Tις 40.000 ευρώ φτάνει ο διαγωνισμός που πραγματοποιείται από το Σύνδεσμο Ύδρευσης Καπετάν Τέλος Άγρας για τη συντήρηση και αποκατάστασης βλαβών κεντρικού αγωγού , για τις ανάγκες των δημοτικών ενοτήτων που υδρεύονται από τον Σύνδεσμο.
@Για τη διενέργεια των εν λόγω εργασιών, την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί στο Δημοτικό Κατάστημα των Φιλιατρών (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), θα διεξαχθεί συνοπτικός διαγωνισμός επιλογής αναδόχου με κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει τιμής ανά είδος.
@ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ: Σήμερα συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή με κύρια θέματα: Επικύρωση αποτελέσματος κλήρωσης Μη.Μ.Ε.Δ. για τον ορισμό της Επιτροπής Διενέργειας του Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού «Ανάπλαση Άνω Πόλης Κυπαρισσίας», Τροποποίηση Προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας, οικ. έτους 2018 (εισήγηση προς το Δ.Σ.), Άσκηση ή μη ένδικων μέσων (προσφυγής) κατά της αριθ.4326/23-08-2018 αποφάσεως Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, για επιβολή προστίμου στο Δήμο Τριφυλίας..
@ΤΟ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ: Κλείνοντας μετά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ας επιμείνουμε στην ιστορική μνήμη. Αυτό το ΟΧΙ στις πολιτικές, στις ανέφικτες πρακτικές του παρελθόντος το αναμένουμε. Γιατί τελικά κανείς δεν κοιτά τις επόμενες γενιές. Εμείς θα τα λέμε κάθε πρωί 8-9 στον ραδιοσταθμό Παλμός 90,5 δυνατά και καθαρά..

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ

Στη χρήση μετρητών στην αγορά πρόκειται να κάνει παρεμβάσεις από το νέο έτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και αυτό διότι θεωρείται ως αντίμετρο στον κίνδυνο έξαρσης της φοροδιαφυγής από την κατάργηση του ορίου αναλήψεων μετρητών στο πλαίσιο της πρόσφατης χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων.
Ειδικότερα εξετάζεται:
  • η μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο (πίστωση σε λογαριασμό επιχείρησης, έκδοση επιταγής κα). Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα
  • η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών με κάρτα προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σημερινά όρια θεωρούνται πολύ χαμηλά και «πιάνονται» από τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέσα στο πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο κάθε έτους.

Κατρούγκαλος στο BEST με πολιτική και κοινωνική ατζέντα

Σε μια περίοδο που η κεντρική σκηνή χτυπά… κόκκινο, για όλα τα ζητήματα απάντησε στην τηλεόραση BEST o Aν. Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Δείτε τι σημείωσε…
Για το εάν έχει πληγεί εικόνα της Κυβέρνησης μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού
«Η αποχώρηση ενός Υπουργού όπως ήτανε ο Ν. Κοτζιάς δεν είναι κάτι ασήμαντο. Δεν θεωρώ όμως ότι είναι σημαντικό πλήγμα για την Κυβέρνηση από την στιγμή που η πολιτική που χάραξε ο Ν. Κοτζιάς με τον Πρωθυπουργό εξακολουθεί να είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας»
Για Κοτζιά-Καμμένο
«Δεν πρόκειται για… φωνές του κ. Κοτζιά και του κ. Καμμένου… Ξέρουμε ότι οι ΑΝΕΛ έχουν μια διαφωνία εντοπισμένη αλλά σε σημαντικό θέμα την συμφωνία με το Μακεδονικό την έχουν από καιρό δηλώσει. Έχουν επίσης δηλώσει πως δεν επηρεάζει την συνοχή της κυβέρνησης τουλάχιστον έως ότου φθάσει η συμφωνία στη Βουλή μέχρι το Μάρτιο της επομένης χρονιάς, από εκεί και πέρα, βέβαια είναι αλήθεια, ότι στο εξωτερικό πρέπει να πηγαίνουμε με ενιαία φωνή και αυτό το μήνυμα το έδωσε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο ο Πρωθυπουργός και από τότε εγώ δεν έχω διαπιστώσει να υπάρχει διγλωσσία…»
Για τις αναφορές στο Υπουργικό
«Δεν ήμουν παρών στο Υπουργικό Συμβούλιο… Αυτά με τον… Σόρος τα διέψευσε και ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κανείς δεν μπορεί να αποδώσει στην Κυβέρνησή μας κάτι παρόμοιο…»
Για τα αναβαθμισμένα του καθήκοντα
«Είναι πράγματι πρόσθετα τα καθήκοντα που πέφτουν στους ώμους μου, θα τα συνδυάσω με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ. Παραμένω και βουλευτής Μεσσηνίας η παρουσία μου στο νομό είναι τακτική στο βαθμό που μου επιτρέπουν και τα άλλα καθήκοντα..»
Για την συνταγματική αναθεώρηση
«Είμαι της παράλληλης άσκησης των υπουργικών και των βουλευτικών καθηκόντων και μολονότι υπάρχουν φωνές για το αντίθετο – εν όψει και της συνταγματικής αναθεώρησης που θα ξεκινήσει – θεωρώ ότι είναι μια καλή επιλογή γιατί η θέση του Υπουργού δεν είναι μια θέση τεχνοκρατική που πρέπει να την παίρνουν ειδικοί πρέπει να την παίρνουν επίσης εκτεθειμένοι στη λαϊκή επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία…»
Για θέμα Παπαντωνίου και σκάνδαλα
«Μα πίστευε κανείς ότι οι δύο μοναδικές περιπτώσεις πολιτικής διαφθοράς στην Ελλάδα είναι αυτές του κ. Παπαγεωργόπουλου και του κ. Τσοχατζόπουλου;Πρέπει όμως να διακρίνουμε την ποινική ευθύνη από την πολιτική ευθύνη. Όπου υπάρχει ποινική ευθύνη όπου κάποιος έχει βάλει το δάχτυλο στο… μέλι αυτό δεν είναι θέμα πια το να πάει στη Βουλή είναι θέμα ότι πρέπει να πάει στη φυλακή και αυτές οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν. Είναι παράλογο όταν ενεργοποιείται η δικαιοσύνη να θεωρούμε πως υπάρχει πρόθεση ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής».
Για αιγιαλίτιδα ζώνη
«Η Ελλάδα δεν ανεβάζει τη ρητορική αντιπαράθεση. Είναι ξεκάθαρο που βρίσκονται τα όρια των χωρικών μας υδάτων, είναι ξεκάθαρο – μας το δίνει αυτό το δικαίωμα η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας – ότι μπορούμε να τα επεκτείνουμε και φυσικά είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά σε διάλογο για τα θέματα που δεν άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων…
Προετοιμάζεται πολύ καιρό… Θα πάρει ο Πρωθυπουργός πρωτοβουλία να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να αποφασίσει η Βουλή με ανοιχτό διάλογο. Έχουμε ξεκινήσει μια περίπλοκη δουλειά σε στάδια… Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας δεν έχουν καμία βάση…
Για Σκοπιανό
«Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η ΝΔ δεν έχει πυξίδα στο θέμα αυτό, γιατί δεν δεσμεύεται πως θα την ακυρώσει. Εάν χαρακτηρίζει κάτι την στάση του Κ. Μητσοτάκη είναι ο καιροσκοπισμός».

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Την ανάγκη στήριξης των πολυμελών οικογενειών επεσήμανε για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας. Όλα αυτά στη βάση και των όσων αναφέρονται σε μελέτες που πρόσφατα παρουσιάστηκαν και στις οποίες αποτυπώνεται το μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού. Εξάλλου σε δηλώσεις του ο κ. Κορομηλάς στην σελίδα μας έχει τονίσει ότι διαχρονικά οι Κυβερνήσεις δεν επένδυσαν στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας, εγκαταλείποντας τις οικογένειες....

Η ΔΑΟΚ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας ανακοίνωσε προς τους ελαιοκαλλιεργητές τα παρακάτω:
1. Ολοκληρώθηκε για την περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσής το πρόγραμμα εκτέλεσης δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας. Κατόπιν αυτού οι ελαιοπαραγωγοί, ιδιαιτέρως αυτοί που θα καθυστερήσουν την συγκομιδή, αναλαμβάνουν αποκλειστικά την μέριμνα αντιμετώπισης του δάκου για τα ελαιοπερίβολά τους. Υπενθυμίζουμε ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που προορίζεται να πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ Καλαμάτα απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.
2. Σε ελαιώνες όπου το μικροκλίμα ευνοεί την εμφάνιση υψηλής υγρασίας, η περίοδος που διανύουμε είναι ευνοϊκή για προσβολή του ελαιοκάρπου από τις μυκητολογικές ασθένειες κερκόσπορας και γλοιοσπορίου. Συμπτώματα των ασθενειών αυτών έχουν ήδη παρατηρηθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις, στις παραπάνω περιοχές. Κατόπιν αυτών, οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν σε ψεκασμούς με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο (περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, παραποτάμιες, παρόχθιες περιοχές και ελαιώνες που μετά από έλεγχο εμφανίζονται στον ελαιόκαρπο αρχόμενα συμπτώματα προσβολών), σύμφωνα και με τις οδηγίες των γεωπόνων.
Κατά τους ψεκασμούς θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες των σκευασμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα τελευταίας επέμβασης και ψεκασμού

ΠΟΡΝΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΝ ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Αγαπημένη συνήθεια τείνει πλέον να γίνει για τους Έλληνες η επίσκεψη σε sites πορνογραφικού περιεχομένου.
Μία συνήθεια που πλέον έχουν και οι Ελληνίδες, το ποσοστό των οποίων μεγαλώνει συνεχώς.
Σύμφωνα με το πιο δημοφιλές porno site, με εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά, ο μέσος επισκέπτης από την Ελλάδα είναι άνδρας, 34 χρονών, ο οποίος μπαίνει κυρίως Σάββατο και Τρίτη για περίπου δέκα λεπτά, μεταξύ 15:00 με 17:00.
Δηλαδή για τους περισσότερους εργαζόμενους, εν ώρα εργασίας.
Από εκεί και πέρα, από τους επισκέπτες του που προέρχονται από την Ελλάδα, το 21% είναι γυναίκες (με αυξητικές τάσεις), με το 52% να μπαίνει από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet.

Σε ότι αφορά το τι αναζητά στη σελίδα, το βασικό χαρακτηριστικό είναι η λέξη «Greece» αναζητώντας εγχώριο πορνογραφικό υλικό, ενώ η πιο δημοφιλής ενότητα είναι αυτή με λεσβιακό υλικό.
E-Daily

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

ΛΑΜΠΡΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΥΛΟ

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας η εθνική μας επέτειος τιμήθηκε με κάθε λαμπρότητα με τα μηνύματα να είναι επίκαιρα και κατά βάση ενωτικά, με τις καθιερωμένες παρελάσεις, μαθητών, τμημάτων, συλλόγων και φυσικά και των ενόπλων δυνάμεων και όλοι με σθένος και με εθνική υπερηφάνεια συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου του 1940. Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις και στην Καλαμάτα, όπου πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. 
Η τηλεόραση BEST μετάδωσε ζωντανά για μία ακόμα χρονιά την παρέλαση στην Καλαμάτα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. 
ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΠΥΛΟ 
«Υπερηφάνεια και συγκίνηση είναι τα κύρια συναισθήματα όλων μας σήμερα, ειδικά τη στιγμή όπου καμαρώνουμε τη νέα γενιά να παρελαύνει με απλότητα και ήθος, τιμώντας τους ήρωες μας. Χρειάζεται όμως να μην λησμονούμε την υποχρέωση και τη βαρύτατη ευθύνη που έχουμε: να διδάξουμε σε αυτά τα παιδιά τις σημαντικές έννοιες της αλληλεγγύης, της επιμονής και της υπομονής, έννοιες που μας δίδαξαν οι ήρωες του ’40.» δήλωσε νωρίτερα το πρωί ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ευχόμενος σε όλο τον κόσμο υγεία και ευτυχία. Με την πρέπουσα επισημότητα και με σύμμαχο μια ηλιόλουστη μέρα, εορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες Πύλου-Νέστορος. 
Στην Πύλο, την Χώρα, τη Μεθώνη, την Κορώνη, την Καλλιθέα, το Κορυφάσιο, το Βλαχόπουλο, τη Στενωσιά, το Χαρακοπιό, τη Φοινικούντα, το Χανδρινού και το Σουληνάρι οι κεντρικοί δρόμοι γέμισαν από κόσμο, που έσπευσαν να καμαρώσουν και να χειροκροτήσουν την μαθητιώσα νεολαία, η οποία έλαβε μέρος στις παρελάσεις. Στην έδρα του δήμου, την Πύλο, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου παρέστησε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, οι Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφάλειας και πλήθος κόσμου

ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-VIDEO

ΜΕ μεγαλοπρέπεια αλλά κυρίως με εθνική υπερηφάνεια ολοκληρώθηκε η παρέλαση της μαθητιώσσας νεολαίας στην ιστορική πόλη της Κυπαρισσίας, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 παρουσία πλήθος κόσμου που χειροκρότησε τα νιάτα της Ελλάδας.
Ημέρα εθνικής μνήμης καθώς στις 11.35 το πρωί ξεκίνησε μετά την Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου η παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων από τα δημοτικά, το Γυμνάσιο, το Γενικό, το ΕΠΑΛ, τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία της πόλης, με σύμμαχο τον καλό καιρό καθώς η θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί Κελσίου.
Η Φιλαρμονική της Δ.Ε. Κυπαρισσίας άνοιξε και έκλεισε την παρέλαση παίζοντας εμβατήρια, ενώ από την εξέδρα των επισήμων οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τις αρχές του τόπου παρακολούθησαν και χειροκρότησαν την νεολαία που έδωσε δυναμικό παρών. Ο κόσμος είχε γεμίσει όλη την πόλη από την περιοχή των Δικαστηρίων μέχρι την κεντρική πλατεία, όπου ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί.
Η παρέλαση μεταδόθηκε Ζωντανά από το δικτυακό μας κανάλι ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ TV την οποία μπορείτε σε περιγραφή να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ:

ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ Ο Α.Ο.Κ. ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΝΕΤΑ ΜΕ 2-0 ΤΗΝ Α.Ε. ΜΑΝΗΣ

ΣΤΗΝ καλύτερη μέρα του ήταν ο ΑΟ Κυπαρισσίας που επικράτησε στην έδρα του με 2-0 της ΑΕ Μάνης. ΟΙ γηπεδούχοι με δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο, κατάφεραν με τους πολύτιμους βαθμούς της νίκης να εισπράξουν το αποτέλεσμα που ήθελαν, ώστε να κατορθώσουν να διατηρήσουν την ψυχολογική και βαθμολογική ανάσα που χρειάζονται. 
Σε ότι αφορά την Μάνη παρατάχθηκε με απουσίες παρά τις λίγες φάσεις στο πρώτο μέρος κι έτσι δεν κατόρθωσε να κάνει την διαφορά στο παιχνίδι. 
Στο 4′ σουτ του Χελά η μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Δασκαλόπουλου. Στο 24′ ο Αντωνόπουλος με σουτ λίγο έξω από την περιοχή η μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Αντωνόπουλος με πέναλτι ύστερα από ανατροπή του Γ. Κωνσταντόπουλου από τον Π. Πουλάκου κάνει το 2-0. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Zαρακοβίτης, με βοηθούς τους Ρηγόπουλο και Βανικιώτη. 
ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Δασκαλόπουλος, Μιτρόφ, Αριδάς, Νικολόπουλος, Σπυρόπουλος, Θεοχαρόπουλος, Αντωνόπουλος, Ζαφείρης, Γ. Κωνσταντόπουλος, Ανδρουτσής, Μπακόπουλος. 
ΑΕ ΜΑΝΗΣ: Καστριτσέας, Πιχιγιόνι, Πετριτάι, Καμπανάρος, Β. Χελάς, Π. Πουλάκος, Κ. Πουλάκος, Γ. Χελάς, Μπεγέτης, Δουρούμης, Βαβαρούτσος. ΓΙΑΝ. ΜΠ.

ΔΡΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, το Ίδρυμα Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και το Πρότυπο Ιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Analysis στην Κυπαρισσία διοργανώνουν από κοινού την δράση «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε και εσύ εθελοντής δότης». Η δράση αυτή έχει σαν σκοπό την ενημέρωση των πολιτών αλλά και την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών κάτι το οποίο γίνεται με την χορήγηση ελαχίστου δείγματος στοματικού επιχρίσματος (σάλιου).
Σήμερα, εκατομμύρια εθελοντές δότες είναι καταγεγραμένοι στην Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών, πρόθυμοι να προσφέρουν αιμοποιητικό μόσχευμα, σε όποιον συνάνθρωπο μας το χρειάζεται.
Στην χώρα μας πραγματοποιούνται ετησίως περισσότερες από 150 Αλλογενείς Μεταμοσχεύσεις με μεγάλη επιτυχία. Στο 30% των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται μοσχεύματα από ιστοσυμβατούς αδελφούς. 

Όμως περίπου 70% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση δεν διαθέτουν ιστοσυμβατό αδερφό. Για αυτούς γίνεται αναζήτηση του κατάλληλου μοσχεύματος στην Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών και στην Τράπεζα Ομφάλιου Αίματος. Τα μοσχεύματα από Εθελοντές Δότες που παίρνουν οι Έλληνες Ασθενείς, προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό.
Ο αριθμός των Ελλήνων Εθελοντών είναι ιδιαίτερα μικρός, περίπου 33.000 , την ίδια ώρα που στην Κύπρο, η οποία έχει πληθυσμό δέκα φορές μικρότερο από την Ελλάδα, φτάνουν τις 120.000. Ο μικρός αριθμός εθελοντών στην χώρα μας, δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης.
Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέσα σε έναν χρόνο, ο αριθμός των δοτών αυξήθηκε κατά 50%, χάρη κυρίως στην εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιεί η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία.
Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι προσβάλλονται από σοβαρές ασθένειες του αίματος, όπως η λευχαιμία, που απειλούν την ζωή τους. Για πολλούς από αυτούς, η μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα ίασης.