Pages

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2019

ΝΕΑ ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας το βράδυ της Παρασκευής όταν οι επικεφαλείς παρατάξεων
της αντιπολίτευσης ζήτησαν αναβολή συζήτησης του Τεχνικού προγράμματος με επικρίσεις στον πρόεδρο του Σώματος.
Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι την ημέρα της πρόσκλησης δεν είχε στα χέρια του ο πρόεδρος το Τεχνικό προγραμμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πήραν στα χέρια τους έγκαιρα την εισήγηση θέτοντας θέμα κανονισμού που δεν τηρήθηκε. Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία το προεδρείο  και η συμπολίτευση με 10 ψήφους  υπέρ ζήτησε τη συζήτηση του θέματος. Εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ ύψους περίπου 4 εκ. Ευρώ αναλύοντας τους κωδικούς τομέων του προγράμματος. Το Τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία..

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Παραφωνίες και αιχμες από πλειοψηφία και μειοψηφία ηταν το επιστέγασμα συζητησης θεματος ημερησιας διάταξης στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας, όπως καταγράφηκε κατά την τελευταία της συνεδρίαση. 
Ουσιαστικά πρόκειται για την προσφυγή που κατέθεσε στην αποκεντρωμένη διοίκηση ο επικεφαλής παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο Σαράντος Κουκούμης σχετικά με ένα πολύ σημαντικό έργο για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Η προσφυγή αφορούσε την κήρυξη προσωρινού ανάδοχου για το έργο «αποκατάστασης φυσικών καταστροφών στην δημοτική ενότητα Γαργαλιάνων» με έκπτωση 51%. . Ο κ. Κουκούμης στηρίχθηκε κατά τ’άλλα και στο έγγραφο τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για την χαμηλή τιμή των υλικών αλλά και τον πίνακα εκτέλεσης του έργου αποσαφηνίζοντας ότι υπάρχουν πολλές παραφωνίες. 
 Τελικα μετά από συζήτηση και παρά τις εξηγήσεις από το προεδρείο αρνητική ψήφο έδωσαν τόσο ο Κουκούμης όσο και η Μαρία Πανουσόπουλου. Να σημειώσουμε ότι οικονομική επιτροπή ήταν διχασμένη σχετικά με το ενλόγω έργο καθώς υπήρχαν τρεις ψήφοι υπέρ και 3 κατά από μέλη της επιτροπής, με την οριακή πλειοψηφία να κρίνεται στην ψήφο της προέδρου της επιτροπής της κ. Κωνσταντέλλου. Φαίνεται πάντως ότι οι μισοί έχουν διαφορετική άποψη και άλλοι μισοί τελείως αντίθετη στην οικονομική επιτροπή όχι μόνο για το θέμα το λόγο έργου αλλά και για τις παραφωνίες που ακούγονται κατά καιρούς στην επιτροπή, θέμα το οποίο εχει απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας. Γ.ΜΠ.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών της Κυπαρισσίας για τα τροχαία

Τη διάθεση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να μεταβούν στελέχη του στην Κυπαρισσία, για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών στα θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας, γνωστοποιεί στο υπουργείο Παιδείας ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Θάνος Βούρδας. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένο από τραγικό γεγονός του θανάτου τριών μαθητών από την Κυπαρισσία σε τροχαίο, την περασμένη εβδομάδα. Ο γενικός γραμματέας απευθύνθηκε εγγράφως στο υπουργείο Παιδείας για την υλοποίηση του επιμορφωτικού προγράμματος μετά από εντολή του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη… Ο γενικός γραμματέας κ. Βούρδας σημειώνει προς το υπουργείο Παιδείας ότι στο πλαίσιο της “σταδιακής οργάνωσης επιμορφωτικών παρεμβάσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού επί της θεματικής ενότητας “Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια” αλλά και του τραγικού θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος με θύματα τρία νέα παιδιά-μαθητές στην πόλη της Κυπαρισσίας, στα γνωρίζουμε ότι το υπουργείο μας προτίθεται με τη συνεργασία σας να συμμετάσχει σε προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Κυπαρισσίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μεσσηνίας. Το έργο της επιμόρφωσης θα αναλάβει ομάδα εργασίας από στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα οποία έχουν εμπειρία και γνώση τόσο γενικά του αντικειμένου της κυκλοφοριακής αγωγής όσο και ειδικότερα του έργου “e-drive Academy”.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ

Για “προεκλογική φιέστα” Τατούλη στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, που “αποτελεί προσβολή για τον Δήμο Καλαμάτας και την Ευρωπαϊκή Ένωση” κάνει λόγο ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, που επισημαίνει ότι η “φιέστα” είναι εκτός των όρων της παραχώρησης, πως ο δήμος δεν μετέχει σε αυτή, και πως θα ενημερωθεί σχετικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
“Ο Δήμος Καλαμάτας ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα της Διαχειριστικής Αρχής και παραχώρησε το Δημοτικό Μέγαρο Χορού για τις εργασίες της ετήσιας αξιολόγησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου και την προβολή των έργων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
Όμως, η διοργάνωση προεκλογικής φιέστας από τον κ. Τατούλη στο Δημοτικό Μέγαρο Χορού, πέρα από το προφανές πως είναι εκτός των όρων παραχώρησης του χώρου από το Δήμο, αποτελεί και ως ενέργεια και ως συμπεριφορά, προσβολή για το Δήμο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα ενημερωθεί σχετικώς.
Για αυτό και η Δημοτική αρχή δεν μετέχει στην εκδήλωση-προεκλογική φιέστα”.

13.750 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα. Περισσότερα από 13.700 περιστατικά έχουν καταγραφεί την τελευταία τετραετία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, ενώ για το 2018 έχει υπάρξει ήδη εισαγγελική εμπλοκή για τουλάχιστον 80 υποθέσεις που αφορούν πάσης φύσεως φαινόμενα βίας σε ανήλικα παιδιά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν ότι μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως πέφτει θύμα βίας. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων κατά τη διάρκεια του 2018, στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 4.909 γυναίκες, εκ των οποίων οι 286 φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας, ενώ η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5.088 κλήσεις. Από αυτές, οι 4116 (81%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Συγκεκριμένα, οι 2864 κλήσεις (70%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 1252 κλήσεις (30%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους/ες 26%, γονείς 11%, άλλους συγγενείς 10%, αδελφός/ή 12%, γείτονας 15% και άλλα άτομα 17%). Πηγή Ελεύθερος Τύπος

ΣΤΗΝ Βουλή η υπόθεση εγκέφαλου κυκλώματος λαθρεμπορίας

Στην υπόθεση εξάρθρωσης των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου χρυσού αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας. Στην υπόθεση εξάρθρωσης των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου χρυσού αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το ένα από τα δύο κυκλώματα είναι η γνωστή αλυσίδα ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει χιλιάδες συμπολίτες μας τα πρώτα χρόνια της κρίσης». 
Χαρακτήρισε μάλιστα σημαντική επιτυχία τη σύλληψη των ληστών σε σούμπερμάρκετ στα Βριλήσσια και χθες στα ΕΛΤΑ στη Βίλια. Αρχηγικό στέλεχος του ενός από τα δύο μεγάλα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού που εξαρθρώθηκαν φέρεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 51χρονος ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων που συνελήφθη, μαζί με άλλα 58 άτομα, για αυτή την πολύκροτη υπόθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Η αστυνομία έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τόσο τα γραφεία της επιχείρησής του, όσο και την πολυτελή οικία του στα νότια προάστια.

Εισαγγελείς σε 28 δήμους και δημόσιους φορείς

Όταν εν έτει 2018, μετά από 10 χρόνια μνημονίων, εξακολουθούν να εντοπίζονται περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, παρατυπιών και παραλείψεων σε φορείς του Δημοσίου, όταν σε τακτικούς ελέγχους από τις Δημοσιονομικές Υπηρεσίες το 75,5% των ευρημάτων αφορούν στην οικονομική διαχείριση των ελεγχόμενων φορέων, όταν οι εισαγγελικές παραγγελίες για νέους ελέγχους πέφτουν «βροχή», φτάνοντας ως το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Η Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, που συνοδεύει τον Προϋπολογισμό, είναι πραγματικά αποκαλυπτική, καθώς προκύπτει ότι από τους ελέγχους που έγιναν στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, οι 4 στους 10 φορείς, που μπήκαν στο μικροσκόπιο πήραν βαθμολογία «3» στα «4», κοινώς ότι απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις στα συστήματα τους για να θεωρηθούν λειτουργικά. Ως ήταν αναμενόμενο, από τα 245 ευρήματα αυτών των ελέγχων, τα 185 αφορούν στην οικονομική τους διαχείριση.
Η συνέχεια αναμένεται, όμως, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη 60 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 40 αφορούν σε εισαγγελικές παραγγελίες και οι 20 σε λοιπούς έκτακτους διαχειριστικούς ελέγχους. Παράλληλα, ο σχεδιασμός για το επόμενο 12μηνο προβλέπει 67 ελέγχους, από τους οποίους οι 30 θα γίνουν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι ακριβώς είδαν ή άκουσαν οι εισαγγελείς, για να στρέψουν εκεί την προσοχή τους.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Η Παράσταση «Εκείνος & Εκείνος» ανεβαίνει στην Κυπαρισσία

H Bold Productions μετά τις παραστάσεις στην Καλαμάτα παρουσιάζει την θεατρική παραγωγή ¨Εκείνος & Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά σε σκηνοθεσία Σπύρου Ρουμελιώτη και στην Κυπαρισσία με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας  « Η ΠΡΟΟΔΟΣ». Πρόκειται για τέσσερα θεατρικά μονόπρακτά από τη γνωστή  αγαπημένη τηλεοπτική σειρά που έγινε μεγάλη επιτυχία με τους αξέχαστους Βασίλη Διαμαντόπουλο και Γιώργο Μιχαλακόπουλο.
Οι ιστορίες «Μια δουλειά αλλιώτικη από τις άλλες», “Συζήτηση πάνω σε καφάσια», «Στάση λεωφορείου», και «Το αυγό» συνθέτουν την παράσταση «Εκείνος & Εκείνος» που θα ανεβεί  στην Αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στην Κυπαρισσία, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου και ώρα 09:30 μ.μ.
Το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα σατυρικό, βαθιά κοινωνικό έργο βασισμένο στην καθημερινότητα δύο αιωνίως απροσάρμοστων, παράδοξων ηρώων που μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις σχολιάζουν τα κακώς κείμενα, αμφισβητούν την σύγχρονη κοινωνία, της γυρίζουν την πλάτη, μένουν εκτός των τειχών της, αμφιβάλλουν και διερωτώνται συνεχώς για το τί είναι αληθινό και τι όχι και τελικά επιλέγουν να κρατήσουν τη δική τους εσωτερική ελευθερία με κάθε κόστος. Ο Σόλων και ο Λουκάς , οι δύο ευαίσθητοι «αλήτες» του Κώστα Μουρσελά , σαρκάζουν, αυτοσαρκάζονται , προβληματίζονται, φιλοσοφούν, αμφισβητούν, γελούν και συγκινούνται σε μια παράσταση που αντιπροσωπεύει όλους εμάς.
Σκηνοθεσία:     
Σπύρος Ρουμελιώτης
Παίζουν:
Σπύρος Ρουμελιώτης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ιωάννα Γεωργακόπουλου
Σκηνικά:                             
Bitsonis Furniture
Μουσική Επιμέλεια:      
Σπύρος Ρουμελιώτης
Ήχος-Φώτα: 
Χρήστος Κουτσαϊμάνης
Παράσταση:    
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στην Κυπαρισσία | Αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος | 09:30 μ.μ

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΑΨΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ-VIDEO

ΜΕ επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και την Μονάδα Τεχνητού νεφρού, με την άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών, λαμβάνοντας τα εύσημα από το Επιχειρησιακό κέντρο Υγείας για την εκτέλεση των σεναρίων.
Σύμφωνα με την άσκηση υπήρχε συμβάν σεισμού, εκδήλωση πυρκαγιάς στα μαγειρεία, εγκλωβισμός ασθενών εντός κι εντός του κτιρίου, με σταδιακή απομάκρυνση σε χώρους του προαυλίου των εικονικών ασθενών. Η Διοίκηση της νοσηλευτικής μονάδας μαζί με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είχε δημιουργήσει χώρους υποδοχής στην νότια πλευρά του συγκροτήματος με αντίσκηνα, έτοιμο λυόμενο χειρουργείο, χώροι για τους ασθενείς, χώρο στάθμευσης οχημάτων, μαζί με τα απαιτούμενα υλικά ώστε να εκτελεστεί με πλήρη προσομοίωση η άσκηση, καθώς μεταφέρθηκαν ασθενείς και στο υπόστεγο της βόρειας πλευράς του οικήματος. 
Την άσκηση εκτός από τον Διοικητή παρακολούθησαν ο οικονομικός διευθυντής κ. Θεόδωρος Ντέντες, η προισταμένη κα Σταματία Αλεξοπούλου, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ορισμένοι εκ των οποίων συμμετείχαν, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, μαζί με τους τραυματιοφορείς και οδηγούς, η διευθύντρια εξωτερικών και επειγόντων περιστατικών κα Δήμητρα Νικολοπούλου, η Διευθύντρια μονάδας τεχνητού νεφρού κα Ζέρβα κι άλλοι φορείς.
ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Ο Διευθυντής του Εθνικού κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου τόνισε ότι "έγινε η 76η άσκηση σε πανελλαδικό επίπεδο όπως και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, σε ότι αφορά την διακρίβωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού σε περίπτωση κρίσεων, το σενάριο αφορούσε εικονικό σεισμό καθώς απαιτήθηκε μερική εκκένωση του κτιρίου" για να προσθέσει ότι "αυτό που συμπεράναμε ήταν το υψηλό επίπεδο προσωπικού που μπορεί να ανταποκριθεί πέρα από τα συμβατικά του καθήκοντα και σε ακραίες καταστάσεις αλλά και το επίπεδο συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς όπως η Πυροσβεστική, η Ελληνική αστυνομία και το ΕΚΑΒ έτσι ώστε όλοι μαζί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από ένα καταστροφικό συμβάν". Εξήγησε ότι υπάρχουν σχέδια σε όλη την χώρα και στόχος ήταν να αντιμετωπιστούν τυχόν αδυναμίες ώστε να καλυφθούν σε αγαστή συνεργασία για την αποτελεσματικότητα όλων, ενώ εξήρε το γεγονός ότι προσωπικό και γιατροί γνωρίζουν πως και τι πρέπει να κάνουν σε μια κρίσιμη στιγμή.
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

Συγχαρητήρια στο προσωπικό, στους νοσηλευτές, ιατρούς, οδηγούς, μεταφορείς, στην Πυροσβεστική αλλά και το Δήμο που βοήθησε με ανυψωτικό καλαθοόρο όχημα, έδωσε ο Διευθυντής κ. Μπασιάκος τονίζοντας ότι "το προσωπικό τεχνικό, ιατρικό, νοσηλευτικό γνώριζε τι πρέπει να πράξει καθώς είναι γεγονός ότι η περιοχή μας δοκιμάζεται από φυσικά φαινόμενα ώστε να έχουμε υψηλό επίπεδο ετοιμότητα". Συμπλήρωσε ότι "παρότι είμαστε μικρή νοσηλευτική μονάδα μας βοηθούν πολύ οι χώροι του συγκροτήματος ώστε να στήσουμε ένα μικρό νοσοκομείο για αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων" βεβαιώνοντας ότι το προσωπικό θα συνεχίζει να εκπαιδεύεται για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΙΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ Ή ΑΠΟΧΉΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙA ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

             
ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ...
ΤΟ Μακεδονικό προκαλεί τον ιό των καταλήψεων που ήταν σαφώς λιγότερες στην Μεσσηνία, καθώς 15μελή μαθητικά συμβούλια δεν ενέδωσαν στα...ανώνυμα μηνύματα που υποκινούσαν σε κινητοποιήσεις. Φυσικά σε κάθε σχολική γιορτή γίνεται σαφή αναφορά στην Μακεδονία ακόμα και μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις που διεξάγονται κάθε φορά. 
Έτσι στην Τριφυλία σε ξαφνική κατάληψη προχώρησαν μαθητές του Γυμνασίου Κυπαρισσίας που έληξε κοντά στο μεσημέρι, στο Λύκειο Φιλιατρών καθώς και στο Λύκειο των Γυμνάσιο-Λύκειο των Γαργαλιάνων. 
Ορισμένα σχολεία σύμφωνα με πληροφορίες μετά από συνεδρίαση των 15μελών συμβουλίων αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε καταλήψεις αλλά με έκδοση ψηφισμάτων υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, ενώ σε κάποια άλλα είχαν προγραμματιστεί περίπατοι ή εκδρομή Πέμπτη και Παρασκευή.
Στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας είχαν αναρτηθεί πανό στην είσοδο υπέρ της Μακεδονίας προκαλώντας την εντύπωση κατά την προσέλευση γονέων για να δουν τι συμβαίνει, καθώς δεν υπήρχε επίσημο κείμενο από Γενική συνέλευση των μαθητών με υπογραφές για την πραγματοποίηση της κατάληψης. 
ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ

Κατάληψη – διαμαρτυρία πραγματοποίησαν από το πρωί της Πέμπτης οι μαθητές του Λυκείου Φιλιατρών, με αφορμή την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Μακεδονίας και την συμφωνία των Πρεσπών.
Δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί και 
Με συνθήματα όπως «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» και «ΜΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ», τα παιδιά προσπαθούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα και να ευαισθητοποιήσουν τους υπεύθυνους για την απαξίωση της Ιστορίας του λαού μας. Από το πρωί σήμερα δεν έγιναν μαθήματα στο Λύκειο Φιλιατρών, ενώ η κατάληψη έληξε νωρίς το μεσημέρι.
Στους Γαργαλιάνους μαθητές αποφάσισαν κατάληψη στο σχολικό συγκρότημα η οποία όμως στο κεντρικό πανό αν και αναφερόταν σαφώς στην Μακεδονία, υπήρχε η λέξη Αποχή που σημαίνει ότι οι μαθητές είχαν αποφασίσει να μην προσέλθουν στα μαθήματα σε ένδειξη συμπαράστασης για το Μακεδονικό. Γεγονός είναι ωστόσο ότι πέρα από τα πανό και τις καταλήψεις δεν υπήρξε επίσημο κείμενο μαθητικών συμβουλίων με υπογραφές για την Μακεδονία.

Σωτήρης Γιαννόπουλος: «Η “ενός ανδρός αρχή” του κ. Κατσίβελα δεν έχει καμία αποδοχή και νομιμοποίηση από την κοινωνία»

«Το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” για το τεχνικό πρόγραμμα 2019 δεν πρέπει να γίνει ανεκτό και αποδεκτό στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας»
Συνεδριάζει την Παρασκευή το απόγευμα (ώρα 19:30) το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και πρώτο θέμα της συνεδρίασης είναι το τεχνικό πρόγραμμα του 2019. Ποιο τεχνικό πρόγραμμα; Ποιος το ξέρει; Ποιος και πότε το συνέταξε; Συντάχθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου και στο χρόνο που ο νόμος ορίζει; Συντάχθηκε αφού προηγουμένως η απερχόμενη Δημοτική Αρχή Κατσίβελα και ο ίδιος ο Δήμαρχος ζήτησαν προτάσεις έργων από τα τοπικά συμβούλια και τους εκπροσώπους κοινοτήτων; Ζήτησαν μήπως προτάσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους Τριφυλίας που είναι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δημοτών; Συντάχθηκε μετά από διαβούλευση και προτάσεις συλλόγων και φορέων; Συντάχθηκε μετά από γνώμη της Επιτροπής Διαβούλευσης; Δυστυχώς, στο Δήμο Τριφυλίας τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Ποιος αποφάσισε λοιπόν για το τεχνικό πρόγραμμα του 2019, με ποιο δικαίωμα, πως και πότε, είναι ερωτήματα για τα οποία ελέγχεται η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα. Συζητείται την Παρασκευή το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 δήμου Τριφυλίας αλλά στο φάκελο με τα θέματα της συνεδρίασης δεν υπήρχε μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης εισήγηση και το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος. Εκδόθηκε τη Δευτέρα πρόσκληση για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με πρώτο θέμα το τεχνικό πρόγραμμα αλλά δεν υπήρχε καν εισήγηση για το θέμα. Τι πράγματα είναι αυτά; Που τα έχουν δει αυτά οι υπεύθυνοι της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας; Που αλλού συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Συνάδουν τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές με σοβαρά και Δημοκρατικά συλλογικά θεσμικά Όργανα; Μάλλον, παραπέμπουν σε άλλες καταστάσεις που κανέναν αιρετό δε θα πρέπει να τιμούν και σίγουρα δεν τιμούν το Δήμο Τριφυλίας. Γιατι, ποιον τιμούν το μπάχαλο, η ανοργανωσιά, η ανευθυνότητα, η προχειρότητα ή ίσως και η σκοπιμότητα τέτοιων καταστάσεων; Ποιον αιρετό του Δήμου Τριφυλίας τιμά το γεγονός ότι συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας σε συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 χωρίς να υπάρχει εισήγηση για το τεχνικό πρόγραμμα; Είναι πολιτικά ορθό αυτό; Είναι νόμιμο; Είναι ηθικό; Είναι Δημοκρατικό; Και, από πότε για το τεχνικό πρόγραμμα ενός Δήμου και στην περίπτωσή μας του Δήμου Τριφυλίας, αποφασίζει και το συντάσσει, μετά τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ένας ή έστω κάποιοι λίγοι με θεσμική ιδιότητα, ερήμην τοπικών συμβουλίων, εκπροσώπων κοινοτήτων, συλλόγων, φορέων και Δημοτικών Συμβούλων; Που είναι ο Δημοκρατικός προγραμματισμός ο οποίος είναι και προαπαιτούμενο από το νόμο; Και, πως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα αποδεχτούν να συζητήσουν και ψηφίσουν για το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 όταν αυτό συντάχθηκε ερήμην τους, ερήμην των τοπικών συμβουλίων και των εκπροσώπων κοινοτήτων, ερήμην της κοινωνίας; Είναι δυνατόν το 2018 να γίνει ανεκτή αντίληψη “αποφασίζω χωρίς εσάς και εσείς ψηφίστε, γιατι έτσι γουστάρω, αυτό που εγώ αποφάσισα χωρίς εσάς”;

Είκοσι οκτώ χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, υπηρετώντας τους συμπατριώτες μου, από την εμπιστοσύνη τους και με την ψήφο τους, τέτοιες καταστάσεις, τέτοιες αντιλήψεις, λογικές, συμπεριφορές και πρακτικές, δεν έχω ξανασυναντήσει πλην του Δήμου Τριφυλίας και με αποκορύφωμα τα τελευταία δύο χρόνια. Για την Κυπαρισσία, άραγε, ποιος επιλέγει, προτείνει και αποφασίζει; Κάποιος ή κάποιοι αιρετοί που τυγχάνει να είναι απλώς επισκέπτες στην πόλη ένα μεσημέρι; Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες πόλεις και τα χωριά του δήμου. Ποιος είναι εκείνος που προτείνει, αν όχι τα τοπικά συμβούλια και οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων που είμαστε εκλεγμένοι από τους συμπατριώτες μας για τις τοπικές υποθέσεις και τα τοπικά θέματα; Τουλάχιστον, γι’ αυτό που μπορώ να αναφερθώ με σιγουριά, το συμβούλιο της Δ.Κ. Κυπαρισσίας ο κ. Κατσίβελας ουσιαστικά το έχει «καταργήσει». Δέκα μήνες πριν το τέλος της θητείας του ο κ. Κατσίβελας «καταργεί» και τους Δημοτικούς Συμβούλους Τριφυλίας (και ιδίως της Συμπολίτευσης), τους οποίους θέλει, προφανέστατα, μόνο να ψηφίζουν ό,τι εκείνος γουστάρει;

Η “ενός ανδρός αρχή” του Περικλή είχε την παρατεταμένη και κατ’ έτος ανανεούμενη έγκριση του λαού. Η “ενός ανδρός αρχή” του κ. Κατσίβελα δεν έχει καμία αποδοχή και νομιμοποίηση από την κοινωνία, ούτε και μπορεί να γίνουν ανεκτές και αποδεκτές από τη Δημοκρατία και τη Δημοκρατική, φιλελεύθερη, προοδευτική κοινωνία της Τριφυλίας λογικές, αντιλήψεις, συμπεριφορές και πρακτικές τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και, κυρίως, δεν πρέπει να γίνουν ανεκτές και αποδεκτές από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των δημοτών, τους Δημοτικούς Συμβούλους Τριφυλίας.

Κυπαρισσία, 28/11/2018

Σωτήρης Γιαννόπουλος

Σύμβουλος Δ.Κ. Κυπαρισσίας

60 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το 2019

Τα 60 εκατομμύρια ευρώ αγγίζει ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για την επόμενη χρονιά, μειωμένος σε απόλυτους αριθμούς σε σχέση με τον φετινό, ωστόσο αυτό οφείλεται στα προνοιακά επιδόματα τα οποία δεν εγγράφονται πλέον σ’ αυτό. Κατά τ’ άλλα η ψήφιση του προϋπολογισμού έγινε κατά πλειοψηφία, με τη μειοψηφία να ασκεί κριτική.

Εδαφολογικό Εργαστήριο στη διάθεση όλων των αγροτών

Συνάντηση εργασίας για την κατάρτιση πλαισίου συνεργασίας για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, στο Εδαφολογικό Εργαστήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Μητρόπουλου. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο καθηγητής του Εργαστηρίου Εδαφολογίας του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Παντελής Μπαρούχας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος και ο Γεωπόνος Κώστας Παπαγιαννόπουλος, τα στελέχη της Ομάδας Παραγωγών Γαστούνης και Αλφειός Ρόδι, Μανώλης Δεληγιάννης, Πέτρος Γιαννόπουλος και Μάντω Μαρκοπούλου.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας τη σημασία του πρωτογενή τομέα στην οικονομία της περιοχής, καθώς και τις δυσκολίες που ο αγροτικός κόσμος καθημερινά αντιμετωπίζει, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη στήριξή του. Κοινό στόχο αποτελεί, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές, συμβάλλοντας παράλληλα και στη διαφύλαξη της ποιότητας των καλλιεργούμενων εδαφών και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Ένας στόχος που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επιτευχθεί, με το σύγχρονο Εδαφολογικό Εργαστήριο, που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργεί στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης και σε αγαστή συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ήλιδας.

ΟΝΕΙΔΟΣ η βραχυχρόνια μίσθωση για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο

«Γάγγραινα» αποτελεί για την Πελοπόννησο και για τη Μεσσηνία η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, τα ζητήματα που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια πολλά, με τον ίδιο να καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Πολιτική πράξη αξίας της πραγματικής οικονομίας η Τράπεζα Πελοποννήσου

«Σε αυτή την περίοδο που τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την πολιτική πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με κύρια χαρακτηριστικά την τοπικότητα, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της παιδείας αποταμίευσης των υφιστάμενων νοικοκυριών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κλείνοντας τις εργασίες του 16ου Συνεδρίου Διαχείρισης Τραπεζών. 
 «Καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει, και αυτή είναι η δική μας πρωτοβουλία, να δημιουργήσουμε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα έχουν δύο κυρίως ιδιότητες. Την τοπικότητα, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας δηλαδή, και την καλλιέργεια παιδείας αποταμίευσης στα νοικοκυριά» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ανέφερε ότι «αφού εξετάσαμε διάφορα μοντέλα, καταλήξαμε στο μοντέλο των τοπικών ταμιευτηρίων της Γερμανίας, των Sparkasse. Η επιλογή μας αυτή θα μπορέσει να αποτελέσει μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας».

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΛΛΗΨΗ 45ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗ

Συνελήφθη, σήμερα (28.11.2018) το πρωί, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 45χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -11,5- γραμμαρίων, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Έργα οδοφωτισμού στην είσοδο των Φιλιατρών και Κυπαρισσίας

«H προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη βελτίωση των δημοσίων υποδομών της Μεσσηνίας είναι συνεχής.» Επισημαίνει σε γραπτή της δήλωση η Αντιπεριφερειάρχης επί θεμάτων Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα, με αφορμή την ολοκλήρωση του δικτύου οδοφωτισμού στην είσοδο των Φιλιατρών και στην είσοδο της Κυπαρισσίας. Τέλος, η Αντωνία Μπούζα τονίζει ότι: «Με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας».
 Ακολουθεί η πλήρης δήλωση: H προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη βελτίωση των δημoσίων υποδομών της Μεσσηνίας είναι συνεχής. Παρεμβαίνουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άνεση των κινουμένων στις εθνικές και επαρχιακές οδούς της Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο δυο εργολαβιών που ολοκληρώθηκαν, κατασκευάσαμε δίκτυο οδοφωτισμού στην είσοδο Φιλιατρών και στην είσοδο Κυπαρισσίας – Αρμενιοί. Τοποθετήθηκαν στην είσοδο των Φιλιατρών πενήντα (50) κολώνες οδοφωτισμού και στην είσοδο Κυπαρισσίας- Αρμενιοί (Ροντάκι) είκοσι (20) κολώνες οδοφωτισμού. Με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΣΕ ΝΙΚΑ ΓΙΑ...ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Η κ. Νικολάκου κατηγορεί το Δήμαρχο Καλαμάτας, ότι καλεί σε «αποστασία» τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους οποίους ψήφισαν οι πολίτες με τον Πέτρο Τατούλη. 
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης και υπεύθυνη επικοινωνίας της παράταξης της Νέας Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου, στο Δήμαρχο Καλαμάτας και υποψήφιο Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Η κ. Νικολάκου κατηγορεί με δήλωσή της το Δήμαρχο Καλαμάτας, ότι καλεί σε «αποστασία» τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους οποίους ψήφισαν οι πολίτες με τον Πέτρο Τατούλη, και τους ζητά να στραφούν εναντίον του, μόνο και μόνο για τους δικούς του ιδιοτελείς σκοπούς. Επίσης, η κα. Νικολάκου τονίζει για τον κ. Νίκα ότι: 
«Ο «πολιτισμένος πολιτικός αγώνας» που διατυμπάνιζε ήταν ψεύτικος μόνο και μόνο για να κρύψει την ύπουλη και πολιτικά χυδαία του προσπάθεια για το σφετερισμό της εξουσίας.

ΤΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΚΥΜΑ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ

ΑΝΕΜΟΙ έντασης μέχρι 7 μποφώρ έπνεαν άλλη μια φορά στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, με την παραλιακή ζώνη του Καλονερού να υποφέρει από το χρόνιο πρόβλημα της απουσίας υποδομών και την έλλειψη ενδιαφέροντος στην κατά τα άλλη φημισμένη περιοχή που θεωρείται η Ελούντα της Τριφυλίας...
Ο έντονος κυματισμός μπορεί να είναι ιδανικός για τους σέρφερ αλλά δεν σημαίνει το ίδιο για τους κατοίκους που βλέπουν να απογυμνώνεται η παραλιακή ζώνη καθώς η διάβρωση αλλά και οι καιρικές συνθήκες καταστρέφουν όχι μόνο τον δρόμο αλλά κυρίως τις κατασκευές. Μάλιστα ο δρόμος από την περιοχή του κοιμητηρίου που οδηγούσε στον Αρκαδικό ποταμό μετά από κάποιοι σημείο δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, πάνω από τον αιγιαλό.
Σαν να μην έφτανε αυτό βαρκάδα πήγαν οι περίφημες εξαγγελίες για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής τόσο μέσα από το έργο της Αντιδιαβρωτικής προστασίας που έμεινε στα χαρτιά, όσο και το άλλο έργο του Τεχνητού υφάλου στην περιοχή μεταξύ Καρτελά και Σανί στη Κυπαρισσία. Μάλιστα θυμόμαστε την σύσκεψη από την προηγούμενη Δημοτική αρχή επί δημαρχοντίας του κ. Κόλλια στο Καλονερό που κατέληξε στα αζήτητα. Δυστυχώς το θέμα έμεινε σε αδράνεια 4 χρόνια τώρα και από την σημερινή Δημοτική αρχή. Μετά λέμε για τουρισμό και...κουραφέξαλα...

ΟΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Σωτήρια αποδείχτηκε η βροχή του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και η πτώση της θερμοκρασίας για τους ελαιοκαλλιεργητές πολλών περιοχών της χώρας, αφού είτε ήρθε να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα ανομβρίας και την παρατεταμένη ζέστη του φθινοπώρου, είτε να διώξει τον δάκο και το γλοιοσπόριο, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο. «Τη βροχή τη θέλαμε σαν τον διψασμένο που επί μέρες θέλει να πιει νερό», μας λέει ο Μιχάλης Καμπιτάκης, εκπρόσωπος του ΑΣ Κάτω Ασιτών και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ηρακλείου, εξηγώντας ότι η βροχή βοήθησε τις ίδιες τις ελιές να ζωντανέψουν λίγο, αλλά και να αποφευχθούν οι όψιμες προσβολές του δάκου, καθώς την τελευταία περίοδο μετά το τέλος των δακοκτονιών οι πληθυσμοί ανέβαιναν πάλι, επιβαρύνοντας τις οξύτητες. 
Η βροχή, η πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και ο αέρας επέδρασαν εξίσου θετικά στην Πελοπόννησο, όπου εκτός από το ζωντάνεμα των δέντρων, ο προσβεβλημένος καρπός έπεσε από το δέντρο, οδηγώντας σε βελτίωση και της ποιότητας του λαδιού. «Μετά από αυτές τις μέρες, όσοι παραγωγοί έκαναν έκθλιψη στα ελαιοτριβεία παρατήρησαν βελτίωση της ποιότητας, ενώ εάν κάνει ακόμη μία βροχή ή ένα κρύο, ίσως θα έστρωνε και η παραγωγή», παρατήρησε ο Θοδωρής Βασιλόπουλος, ελαιοκαλλιεργητής στην περιοχή της Ηλείας και πρόεδρος της ΠΕΝΑ.
Από 3 έως 3,20 ευρώ κινούνται τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,5 στην Ηλεία, ενώ τα παρθένα κινούνται μεταξύ 2,30-2,50 ευρώ στη χονδρική. Μεταξύ 3,60-3,80 ευρώ πωλούνται τα βιολογικά ελαιόλαδα της ίδιας περιοχής, με τα περισσότερα βέβαια να ανήκουν στην κατηγορία του παρθένου και όχι του έξτρα παρθένου, σύμφωνα με τον Θ. Βασιλόπουλο.
πηγή: ypaithros.gr

Επιστροφές αναδρομικών σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους -

Κλειδώνουν οι επιστροφές αναδρομικών σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους, για διάστημα από 12 ως και 42 μήνες, με ποσά που κυμαίνονται από 3.518 ευρώ ως και πάνω από 22.000 ευρώ για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συνεχίσουν τις αιτήσεις στον ΕΦΚΑ, ώστε να εξασφαλίσουν μέσω αγωγών τα αναδρομικά 42 μηνών, ενώ το υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζει ότι υπάρχει ζήτημα επιστροφών μόνον για διάστημα 12 μηνών, από Ιούνιο 2015 που βγήκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές των νόμων 4051 και 4093 μέχρι Μάιο 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.
 Η πληρωμή αναδρομικών μόνον για ένα έτος δεν καλύπτει τους συνταξιούχους, γιατί οι μειώσεις συνεχίζονται και μετά το νόμο Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μοιράσει ένα επίδομα αντί αναδρομικών, ενώ τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι είναι πολλαπλάσια και δικαιώνονται από τα δικαστήρια. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, γιατί έτσι κατοχυρώνονται αναδρομικά από Ιούνιο 2015 ως και Δεκέμβριο 2018, τα οποία μπορούν να κερδηθούν στο δικαστήριο.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Στην Καλαμάτα ζήτησε να βρίσκεται η έδρα του αναβαθμισμένου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (μετά τη συνένωση με το ΤΕΙ), ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κουκούτσης, ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας. Είχε προηγηθεί η δήλωση της υποψήφιας δημάρχου Καλαμάτας Ελένης Αλειφέρη η οποία θέλει να καταστήσει την Καλαμάτα πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κος Κουκούτσης:
«Η επικείμενη συνένωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το ΤΕΙ σημαίνει την αναβάθμιση του ρόλου τους. Η κτηριακή υποδομή και γενικότερα οι εγκαταστάσεις καθιστούν την πόλη της Καλαμάτας οδηγό στην προσπάθεια αυτή. Απαίτηση των δημοτών της πόλης μας είναι ότι επιτέλους η έδρα του πανεπιστημίου πρέπει να υπάρχει στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της περιφέρειάς μας. Καλούμε τους φορείς και όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να συστρατευθούν μαζί μας».

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

Φίλε οδηγέ.. Φίλε αγρότη, φίλε εργάτη γης, φίλε οδηγέ αγροτικών μηχανημάτων τώρα που η συλλογή ελαιόκαρπου είναι στην κορύφωση της μετακινήσου με ασφάλεια, προστάτεψε εσένα και τους υπόλοιπους οδηγούς γύρω σου. 
Χρησιμοποίησε φώτα τόσο στο όχημα σου αλλά και στο ρυμουλκούμενο σου, φάρο, αντανακλαστικό τρίγωνο προειδοποίησης όπως επίσης και οποιοδήποτε άλλο μέσο θα σε κάνει πιο "ευδιάκριτο" όπως π.χ. αντανακλαστικές ταινίες και πρόσθετα φώτα στην καρότσα. 
Φίλε οδηγέ Ι.Χ. που κυκλοφορείς και εσύ στο εθνικό και αγροτικό δίκτυο του τόπου μας σκέψου και εσύ ότι αυτήν την εποχή κυκλοφορεί πληθώρα αγροτικών μηχανημάτων τα οποία μεταφέρουν βαρύ φορτίο κάνοντας έτσι την οδήγηση του οχήματος δύσκολη. Βοήθησε και εσύ, δώσε προτεραιότητα σε ένα τρακτέρ όπου χρειάζεται, οδήγησε αμυντικά προστατεύοντας έτσι τον εαυτό σου. Δυστυχώς όλοι μας βλέπουμε στο επαρχιακό αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο αρκετές περιπτώσεις οδηγών που δεν τηρούν ούτε την στοιχειώδη πρόληψη είτε μη έχοντας π.χ. φωτά σε τρακτέρ με καρότσα ακόμα και τις βραδινές ώρες είτε Ι.Χ. που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες σε στενούς επαρχιακούς ακόμα και όταν "συναντούν" τρακτέρ. 
Φίλε οδηγέ αγροτικού μηχανήματος γίνε όσο περισσότερο μπορείς ευδιάκριτος! 
Φίλε οδηγέ Ι.Χ. προστάτεψε τον εαυτό σου, μην αναπτύσσεις μεγάλες ταχύτητες ιδίως σε στενούς επαρχιακούς δρόμους, απέφυγε την προσπέραση σε φορτωμένα τρακτέρ στους στενούς δρόμους και όταν προσπερνάς, σκέψου ότι ο οδηγός του δεν σε βλέπει, δεν το ξέρει, προειδοποίησε τον χρησιμοποιώντας κόρνα, βοηθώντας έτσι και τους δυο σας. 
Χορτάσαμε από ατυχήματα και δυστυχήματα στην άσφαλτο λόγω της μη πρόληψης, της κακής οδηγικής συμπεριφοράς και της απροσεξίας. Ας συμβάλουμε όλοι ο καθένας από την μεριά του έτσι ώστε να μην έχουμε άλλα θύματα στην άσφαλτο. Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας

ΚΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ...ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΤΗΝ Έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Τριφυλίας έτους 2019, αναμένεται να ψηφίσει την Παρασκευή το βράδυ σε προγραμματισμένη συνεδρίαση το οικείο Δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει με πληθώρα θεμάτων. Το πρόγραμμα δεν έχει περάσει καν από δημόσια διαβούλευση ενώ ήρθε καθυστερημένα καθώς όλοι οι Δήμοι της Μεσσηνίας το έχουν ήδη ψηφίσει, ενώ σε εκκρεμότητα είναι τα στοιχεία του προυπολογισμού ο οποίος θα έρθει σε νεώτερη συνεδρίαση στις αρχές του Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας ότι..πάνε πακέτο και με τεράστια καθυστέρηση. 
ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟ Δ.Σ.
 Στα υπόλοιπα θέματα του Δ.Σ. υπάρχει μεταξύ άλλων η συζήτηση για την Τροποποίηση Προυπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος έτους 2018 (232/2018 ΑΟΕ), η Έγκριση Απολογιστικών Πρακτικών της Επιτροπής Εμποροπανήγυρης Δ.Κ Γαργαλιάνων 2018, η Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής και εκκαθάρισης του έργου: «Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Τ.Κ Καλού Νερού» Α.Μ 142/2016, η Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Βελτίωση γηπέδου Μπάσκετ Λυκείου Φιλιατρών» Α.Μ 72/2017, η Έγκριση Δαπάνης για επιβολή προστίμων από Λιμενάρχη Πύλου (Σχ.219/2018ΑΟΕ αλλά και η Τροποποίηση της ΑΔΣ 276/2017 (ως προς την διάρκεια παραχώρησης που θα είναι για όσο χρόνο λειτουργεί το λαογραφικό Μουσείο Σελλά). Τέλος θα συζητηθεί το καυτό θέμα σχετικά με τις Μεταβολές Σχολικών Μονάδων Γενικής Εκπαίδευσης(Γυμνάσια-Λύκεια)Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας για το σχολικό έτος 2019-2020. ΓΙΑΝ. ΜΠ.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΛΕΟΝ

Οι συμβάσεις για την υλοποίηση της πρώτης φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου υπογράφονται αύριο, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη. «Πρόκειται για μια μεγάλη ημέρα για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ένα εμβληματικό έργο εισέρχεται στο στάδιο κατασκευής» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σταθάκης. «Είναι το μεγαλύτερο, με διαφορά, υποθαλάσσιο project στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Η δε ταχεία ωρίμανση του έργου αποτελεί επιτυχία του ΑΔΜΗΕ, τον οποίο υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να ιδιωτικοποιήσει. Τα σχέδια αυτά τα ακυρώσαμε, καθώς κρίναμε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να έχει αυξημένο έλεγχο επί των διαχειριστών των δικτύων, ο ρόλος των οποίων είναι ζωτικός τόσο για την επέκταση όσο και για την αναβάθμιση των ενεργειακών συστημάτων».
 Το έργο θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και να αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 2 χρόνια. Πρόκειται για αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 κιλοβόλτ και μεταφορικής ικανότητας 2Χ200 ΜVA. Υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χλμ. θα ξεκινήσει από τη νότια Πελοπόννησο και θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή στον κόλπο της Κισσάμου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια υπόγεια διαδρομή μήκους 32 χλμ. έως τον υποσταθμό των Χανίων. Το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων είναι 950 μέτρα, καθιστώντας το έργο ένα από τα πλέον απαιτητικά του είδους διεθνώς. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 330 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

13.750 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

To 2018 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5.088 κλήσεις. Από αυτές, οι 4116 (81%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα. Περισσότερα από 13.700 περιστατικά έχουν καταγραφεί την τελευταία τετραετία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, ενώ για το 2018 έχει υπάρξει ήδη εισαγγελική εμπλοκή για τουλάχιστον 80 υποθέσεις που αφορούν πάσης φύσεως φαινόμενα βίας σε ανήλικα παιδιά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν ότι μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως πέφτει θύμα βίας. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων κατά τη διάρκεια του 2018, στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 4.909 γυναίκες, εκ των οποίων οι 286 φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας, ενώ η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5.088 κλήσεις. Από αυτές, οι 4116 (81%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας.

Bloomberg: ΘΕΛΟΥΝ να σώσουν ξανά τις ελληνικές τράπεζες

Τρόπο να σώσει τις τράπεζές της αναζητεί η Ελλάδα, σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, προσθέτοντας πως υπάρχουν ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη μία κρίση, καθώς τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα είναι επιβεβαρυμμένα με κόκκινα δάνεια, κάτι που συνιστά μεγάλο εμπόδιο και στην ανάκαμψη της οικονομίας. 
 Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η κυβέρνηση μελετά ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνειά τους πιθανώς και με κρατικές εγγυήσεις, ενώ υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας εταιρείας ειδικού σκοπού όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα δάνεια αυτά με κρατικές εγγυήσεις. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη των τραπεζών τα κεφάλαια από το ταμειακό απόθεμα των 24 δισ. ευρώ, αλλά μία τέτοια επιλογή θα πυροδοτούσε ανησυχίες στους επενδυτές κατά πόσον οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες για τον επόμενο χρόνο, ενώ κάτι τέτοιο πιθανώς θα παραβίαζε και τους κανόνες της Ε.Ε. που απαγορεύει τις κρατικές επιχορηγήσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 
 Υπάρχουν άλλες λύσεις; «Το σχέδιο της ΤτΕ είναι κάπως πιο περίπλοκο» σημειώνει το Bloomberg, καθώς προβλέπει τη μεταφορά μέρους των κεφαλαίων που έχουν προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο, κάτι που θα μειώσει τα κεφάλαια των δανειστών, αλλά θα μπορούσε να τις βοηθήσει να ξεφορτωθούν σχεδόν τα μισά κόκκινα δάνειά τους, ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι το καθοδικό σπιράλ για τις ελληνικές τράπεζες ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία, όταν η χώρα εισήλθε στην πιο βαθιά και οξεία κρίση της ιστορίας της.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Από απόψε έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας αναμένονται έντονες και πολύωρες βροχοπτώσεις και στην περιοχή της Καλαμάτας. Σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και τοπικών συστημάτων πρόβλεψης καιρικών φαινομένων, κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, προβλέπονται έντονες και πολύωρες βροχοπτώσεις, υψηλής ραγδαιότητας. 
Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση προέδρων τοπικών διαμερισμάτων και εθελοντικών ομάδων. Μηχανήματα και εργαζόμενοι, Δήμου και ΔΕΥΑΚ, είναι σε επιφυλακή, ενώ η δημοτική αστυνομία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ενημερώνει ευπαθής περιοχές. “Εφιστούμε την προσοχή στους συνδημότες μας, και τους καλούμε να αποφύγουν τις βραδινές μετακινήσεις” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο του Καμμένου παρουσιάζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Την ίδια ώρα που ο Πάνος Καμμένος δίνει το νέο «Μακεδονικό Αγώνα» με τον ίδιο στο ρόλο του «Μακεδονομάχου», θα πρέπει να εξηγήσει πώς το υπουργείο στο οποίο προΐσταται δέχεται τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα μετά το φιάσκο της Αστυνομίας, που τύπωσε ημερολόγια που παρουσίαζαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και τα Κατεχόμενα ως «Βόρεια Κύπρο», νέο περιστατικό έρχεται να προκαλέσει αναταραχή. Σύμφωνα με τον Ε.Τ. της Κυριακής, νέος χάρτη, που εμφανίζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» αυτή τη φορά έχει αναρτηθεί σε ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ο χάρτης αυτός δεν αποσύρθηκε, όταν έγινε αντιληπτό ότι γράφει «Μακεδονία» αντί για Σκόπια, αλλά οι υπεύθυνοι θεώρησαν αρκετό να συντάξουν απολογητικό σημείωμα, το οποίο τον συνοδεύει. Συγκεκριμένα, στο site της ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων) στο οποίο παρουσιάζονται τα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση, το φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο συνοδεύονται από χάρτη για τον εντοπισμό τους από τους υποψήφιους επενδυτές με τον τίτλο «χάρτης χαρτοφυλακίου». 

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ-ΠΑΝΕ ΠΑΚΕΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
@ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ: Καλή εβδομάδα φίλοι και φίλες, να ευχηθούμε από τώρα Καλό χειμώνα καθώς ο καιρός δείχνει τα δόντια της κλιματικής αλλαγής αυτή την εβδομάδα. Μετά τον τυφώνα των οικονομικών μέτρων, ο τόπος δοκιμάζεται από τις καιρικές αλλαγές, αλλά στο Αθηνοκεντρικό κράτος δεν χαμπαριάζουν με τίποτα...
@Κρατούν επιδοτήσεις αν δεν πληρώσεις εισφορά στον ΕΛΓΑ, όταν όμως τον χρειάζεσαι είναι..άφαντος. Χωρίς δηλώσεις για αποζημιώσεις σε μια άσχημη χρονιά για το ελαιόλαδο που σώζεται τελευταία στιγμή λόγω των βροχοπτώσεων...
@ΦΑΕ ΛΑΔΙ ΚΙ ΕΛΑ ΒΡΑΔΥ: Αυτή η λαική φράση είναι παλιά. Από τον θυμόσοφο λαό μας. Το θετικό είναι ότι οι βροχές ενισχύουν την ποιότητα του λαδιού, σύμφωνα με την Διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας. Ο κ. Παρασκευόπουλος εκτίμησε ότι θα δούμε παραγωγή λίγο αυξημένη από την περσινή χρονιά κοντά στους 22.000 τόνους. Ίδωμεν..
@Την ίδια ώρα χωρίς τιμή το ελαιόλαδο. Καιρός να στραφούμε στην τυποποίηση, την επώνυμη αξία για το χρυσάφι της Μεσσηνίας, να κάνουμε το λάδι αυτό που αξίζει. Αλλά όταν η Πολιτεία είναι απούσα τι να περιμένεις, όταν εισάγει παλιόλαδα από την Αργεντινή και την Τουρκία, ΈΛΕΟΣ..
@ΠΑΝΕ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Δοκιμάζεται η εσωτερική συνοχή της πλειοψηφίας στο Δήμο Τριφυλίας. Καθώς δεν υπάρχει επιτροπή Διαβούλευσης, την ίδια ίδια ώρα φτάσαμε στον Δεκέμβριο σχεδόν και δεν έχει ψηφιστεί καν Τεχνικό Πρόγραμμα και Προυπολογισμός..
@Ο νόμος του Καλλικράτη είναι σαφής που διατυπώνει ότι "Σύμφωνα με το άρθρο 208 του Ν. 3463/2006 με τον τίτλο «Τεχνικό πρόγραμμα» τα Δημοτικά Συμβούλια οφείλουν, δύο (2) τουλάχιστον μήνες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους, να αποφασίζουν για το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει με σειρά προτεραιότητας τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν.."
@Με άλλα λόγια θα πάνε πακέτο και τα δύο, θα ψηφιστούν κατά πλειοψηφία μάλλον, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν πολλές διαρροές. Διότι η καθυστέρηση δείχνει ότι τίποτα δεν εκπληρώνεται στην ώρα του..
@ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ: Ο Καλλικράτης όπως εφαρμόστηκε στο Δήμο, είχε σοβαρές επιπτώσεις στα κοινοτικά διαμερίσματα. Με έργα που χρονίζουν έστω με την μορφή αναπλάσεων. Ευτυχώς η περιφέρεια έφτιαξε μερικούς δρόμους. Αλλά πρόεδρος περιοχής μας έλεγε ότι περιμένει τσάπα 6 μήνες και δεν είδε ποτέ...
@Η αποψίλωση των χωριών μας είναι δεδομένη, μετά την πληθυσμιακή τους καθίζηση. Τώρα κινδυνεύουν να μείνουν ακατοίκητα αν δεν αναδειχθεί η φυσιογνωμία τους. Διότι τι καλύτερο έχει το Πάπιγκο, η Βυτίνα για παράδειγμα από τις Βρύσες, τα Πλατάνια και άλλα όμορφα μέρη;
@ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Πάντως την Τρίτη 27/11 συνεδριάζει η Οικονομική επιτροπή. Π΄ρωτο θέμα η Έκδοση εντάλματος προπληρωμής, για δαπάνη τοποθέτησης φωτιστικών σωμάτων στην Τ.Κ. Φλόκας, στην Τ.Κ. Εξοχικού, στην Τ.Κ. Στασιού & στη Δ.Κ. Κυπαρισσίας, καθώς και ορισμός υπολόγου και το δεύτερο Άσκηση ή μη ένδικων μέσων (έφεσης) κατά της αριθ. 21/2017 αποφάσεως Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας.
@Τα άλλα θέματα: Σύνταξη τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού, Δήμου Τριφυλίας, Γ΄ τρίμηνο οικ. έτους 2018.
-Έγκριση του Πρακτικού ΙΙ ελέγχου των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού «ΈΡΓΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ Δ.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ».
-Έγκριση των πρακτικών του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού «Προμήθεια Ηλεκτρολογικού Υλικού Συντήρησης Δημοτικού Φωτισμού και Κτιρίων Δήμου Τριφυλίας»
@KΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΩΡΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ: Άντε καλή εβδομάδα και να ακούμε την γνώμη σας στην εκπομπή μας κάθε πρωί στις 8 από την συχνότητα του Παλμός 90,5. Γιατί το ξαναλέμε. Πρέπει να είμαστε σωστοί και ενημερωμένοι πολίτες...

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΩΣ ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Σας είχαμε υποσχεθεί πως θα επανέλθουμε. Ο χρόνος πλέον είναι κατάλληλος, ώστε εμείς να είμαστε εδώ.
     Στα ερωτήματα που είχαμε υποβάλλει δημόσια προς το Δήμο Τριφυλίας στις 4/9/2018 και είναι τα παρακάτω, δεν πήραμε καμία απάντηση:


  1. είναι παράνομος ο χώρος εναπόθεσης στο Αλιμάκι; Κι αν ναι, ποιος θα πληρώσει γι΄ αυτήν την παρανομία, οι από κάτω κι όχι εσείς που κάνετε διοίκηση; Και μάλιστα πληρώνεστε γι΄ αυτό, ίσως δε βγάλετε και συντάξεις.
  2. Έχετε ορίσει σε κάθε Δημοτική Ενότητα σύννομους χώρους εναπόθεσης (πράσινα σημεία); Όχι. Αν ναι, πείτε μας πότε και με ποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι περιμένετε; Το μεγάλο οικονομικό κόλπο με τα σκουπίδια;
  3. Πόσα χρήματα έχουν στοιχίσει στους δημότες του Καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας τα σαράβαλα απορριμματοφόρα που κατά καιρούς μισθώνετε;
  4. Πόσα χρήματα έχουν στοιχίσει οι επισκευές τόσον αυτών όσο και των ιδιόκτητων μέσων; Με ποια αποτελέσματα έγιναν; Αλήθεια έχουν εξοφληθεί τα συνεργεία;
  5. Πόσες είναι οι χαμένες εργατοώρες από τα σαράβαλα του στόλου σας που μετατρέπονται σε ώρες περισυλλογής σκουπιδιών, άρα σε ώρες παραγωγής κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού έργου;   
  6. Έχει υπάρξει ένα μικρό εργατικό ατύχημα και συγκεκριμένα ακρωτηριασμός δαχτύλου εποχιακής εργάτριας καθαριότητας. Το ερώτημα είναι: εάν συνέβαινε ένα βαρύ – θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ποιος θα το πλήρωνε; Οι υφιστάμενοί σας κι όχι εσείς που κάνετε σαθρή, θολή, ανεύθυνη διοίκηση;
  7. Έχετε προειδοποιηθεί για την ύπαρξη τέτοιων ατυχημάτων λόγω της κάκιστης κατάστασης που βρίσκεται ο στόλος οχημάτων – μηχανημάτων σας;


  Βέβαια στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί.


     Συνέχεια, σε όλες τις παρεμβάσεις σας, είτε αφορούν τον τύπο είτε τοποθετήσεις σας στα Δημοτικά Συμβούλια, προσπαθείτε ματαίως το μαύρο να το παρουσιάσετε ως άσπρο.
     Σας υπενθυμίζουμε και ταυτόχρονα μεταφέρουμε το μήνυμα στην κοινωνία ώστε να γνωρίζει, ποια είναι η διοικητική σας πρακτική. Δηλαδή ποια είναι τα χαρακτηριστικά της. Παρατυπίες – παρανομίες, ελλείμματα ήθους, ελλείμματα νομικής ευθύνης, ελλείμματα διοίκησης, κενό πολιτικής χάραξης (αυτόματος πιλότος), ανταλλάγματα σε ημέτερους. Συνέπεια αυτών, το διοικητικό χάος και ο διαχωρισμός των εργαζομένων.
     Κύριο χαρακτηριστικό η ευνοιοκρατία στους ημέτερους, για να λένε αυτά που λέτε εσείς και ταυτόχρονα μια καταδιωκτική συμπεριφορά σε όσους κρατούν το κεφάλι στους ώμους και λειτουργούν με σεβασμό στη νομιμότητα, στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, με σεβασμό στο περιβάλλον, όπως επίσης και στα δικαιώματα των πολιτών. Οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί σας εργοδότες.
     Καταδιωκτική συμπεριφορά για να σταματήσει η έρευνα για τις παράνομες εναποθέσεις απορριμμάτων στη λεκάνη του Φιλιατρινού φράγματος. Οι έρευνες σταμάτησαν κι αυτό με ευθύνη δική σας. Ήδη έχουν περάσει 4 μήνες κι ούτε φωνή ούτε ακρόαση για τις παράνομες εναποθέσεις. Εξόφθαλμη περιβαλλοντική παρατυπία – παρανομία, όπως όλη σας η διοικητική πρακτική για το περιβάλλον. Όποιος κρατάει το κεφάλι ψηλά στους ώμους του και κάνει το καθήκον του, είναι εχθρός σας. Διώκεται, στήνοντας ΕΔΕ. Μια συνήθης και προσφιλή πρακτική σας. Σας υπενθυμίζουμε την καρμπόν ανωμοτί εξέταση στην Πάτρα κατά τη διάρκεια της διοικητικής σας θητείας στην 6η ΥΠΕ, ενάντια στον Κώστα Πετρόπουλο, που κι αυτός έκανε τη δουλειά του όπως ορίζει η νομιμότητα.
     Όσο δε αφορά την ευνοιοκρατία στους ημέτερους, τονίζουμε για να γνωρίζει η κοινωνία ότι κάποιοι απ΄ αυτούς, αναβαθμίστηκαν σε ρόλους προϊσταμένων και μάλιστα σε τμήματα τα οποία είναι στα χαρτιά. Φροντίστε να υπάρξουν και στην πραγματικότητα, ώστε να αναβαθμιστεί η παροχή υπηρεσιών προς τις συγκεκριμένες Δημοτικές Ενότητες.
      Τα παραπάνω ισχύουν για το Αποκεντρωμένο Τμήμα Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Αετού, Αυλώνας & Τριπύλης. Εκεί «υποτίθεται» πως προΐσταται ένα λαμπρό τέκνο του μαύρου παρακράτους, που σε χρόνια ακμής – δύναμης, με μηχανήματα του τότε Καποδιστριακού Δήμου Κυπαρισσίας, σήκωσαν το περίπτερο απ΄ την Κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας (υπάρχουν ντοκουμέντα στον έγκριτο Μεσσηνιακό τύπο).
  «Δήμαρχε, άλλαξε μυαλό», απέσυρε την καταδιωκτική ΕΔΕ ενάντια στη Ζωή Πετροπούλου. Επανέφερε τη συντρόφισσά μας στην προηγούμενη θέση της και ταυτόχρονα εφάρμοσε μια φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, γιατί αυτή αρμόζει στον τόπο και στους κατοίκους του. Μια περιοχή που έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο από δικές σας διοικητικές πρακτικές, μόνο υποβαθμισμένη – με ότι σημαίνει αυτό – χαρακτηρίζεται.
       Καταδείξατε τη συντρόφισσά μας ως υπεύθυνη περιβαλλοντικών παραβάσεων. Μετά την 3ετή ταλαιπωρία της ήρθε ομόφωνη αθωωτική δικαστική απόφαση.
      Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί.
Είμαστε και θα είμαστε πάντα εδώ, αμετακίνητοι στις θέσεις μας.


25 Νοέμβρη 2018.


                          Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών.