Pages

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ-Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΙΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ...

   ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
@ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ: Καλή εβδομάδα, χρόνια πολλά και να τα πούμε; Αν κάνουμε απολογισμό του δίσεκτου 2018, σίγουρα θα καταλήξουμε ότι..κάθε πέρσι και καλύτερα. Με την Τριφυλία και Πυλία χωρίς δρόμους, με 6 νεκρούς στους δρόμους μέσα σε 2 μήνες μόνο, χωρίς καν να απασχολεί τους άρχοντες η ουσία..
@Εξάλλου έρχονται εκλογές όλο το 2019. Θα ατενίσουμε τοπικές, περιφερειακές, εθνικές, ευρωεκλογές αναμετρήσεις. Η κάλπη όμως δεν θα αντέξει. Οι πολίτες κουράστηκαν από φόρους, από μόνιμα υποζύγια, μόνο σήμερα τελευταία μέρα του χρόνου πρέπει να πληρωθούν 2,8 δις ευρώ!
@ΜΕ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΌ ΤΙ ΕΓΙΝΕ; Μας το υπενθύμισαν πολίτες κι αναγνώστες το Σαββατοκύριακο. Με εκείνη την περίφημη τροποποίηση του κυκλοφοριακού μπάχαλου που υποσχέθηκαν ότι θα συζητηθεί από τον Σεπτέμβριο τι απέγινε άραγε; Θα μείνουμε στο καλοκαίρι καθώς τις γιορτές η κίνηση στα ξενοδοχεία είναι ίδια με πέρσι..
@Μια σοβαρή κυκλοφοριακή μελέτη με αναπλάσεις θα δούμε; Να μην αναφερθούμε και στα Κέντρα ανοιχτού εμπορίου. Που άλλοι έτρεξαν κι άλλοι το εμφανίζουν ως δικό τους κατόρθωμα. Μια απορία επαγγελματία πάντως θα καταθέσω. Αν γίνει το Open mall στη Κυπαρισσία, όταν απαιτηθούν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης θα ξηλώνονται κάθε φορά οι δρόμοι και τα 2 εκ. που θα κοστίσει θα πάνε περίπατο;
@ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΖΟΝΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ: Χρήσιμα συμπεράσματα εξάγονται από τον προυπολογισμό που ψηφίστηκε με 13 ψήφους υπέρ, αλλά με...μπαταριές από συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Με αρκετές απουσίες από τα έδρανα καθώς το αναπτυξιακό εργαλείο του Δήμου ψηφίστηκε στο και..πέντε..
@ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ..ΕΡΓΑ: Το τι ακούσαμε τους 2-3 τελευταίους μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας δεν περιγράφεται. Κατά ριπάς βολές κατά της Δημοτικής αρχής. Για "χάντρες στους ιθαγενείς που κουνάνε την προεκλογική περίοδο", για "αυτοκρατορικό σύστημα που δομήθηκε τα τελευταία χρόνια", για "απλή αναλογική που ξεβολεύει τους ηγεμόνες της τοπικής αυτοδιοίκησης", για "λουδοβικισμούς" κι άλλα αρκετά...
@Πέρα από την κριτική, η ανομοιογένεια στο Δήμο είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Αλλά υπήρχε και η αντίθετη άποψη. Ότι "τα έργα δεν έρχονται ουρανοκατέβατα", ότι "η παράταξη θα νικήσει και πάλι και γνωρίζει πως θα το επιτύχει" κι άλλα τινά. Στην Τριφυλία το ψάρι το βαφτίζουμε κρέας. Τις μελέτες, τις βαφτίζουμε έργα που..θα γίνουν μετά τις εκλογές...
@ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΤΣΙΦΛΙΚΙΑ: Αλλά πρέπον είναι ότι να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Δήμος Τριφυλίας δεν είναι..τσιφλίκι κανενός. Ανήκει στο λαό. Που θα οδεύσει στις κάλπες, ο οποίος απαιτεί λαική συλλογική δημοκρατία όλη την 4ετία. Όχι μόνο προεκλογικά...Εδώ είμαστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε..Έξω από την λογική του 'Μαυρογιαλούρου' και του 'Γκόρτσου'...
@Όσο για τις.."μπαταριές" θα δούμε τι θα επακολουθήσει. Διότι υπάρχει στο προεκλογικό παζάρι κι ένα άλλο είδος..."επαναστατών". Που είναι έτοιμοι να ηγηθούν κατεβάζοντας τάχα σχήμα, αλλά την ώρα της κρίσης, ούτε κουβέντα με λογίδρια πασπαλισμένα με παχιά λόγια. Να μην χάσουν τα αυγά και τα καλάθια. Θα δούμε πολλά "ανέκδοτα" στις εκλογές, να προβλέψουμε φίλοι μου;
@ΛΑΟΣ ΚΑΙ...ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ: Τι ευχή άραγε θα κάνουν οι Τριφύλιοι και οι δίπλα μας Πύλιοι το βράδυ εισόδου του νέους έτους; Τι ιλουστρασιόν φυλλάδια θα δουν στις εκλογές; Τι έργα βιτρίνας και δρόμους; Όχι...διαβάστε τι θα ευχηθούν...
@Στην "Αρκαδιά" ίσως ευχηθούν να απαλλαγούν από τους Βοεβόδες της πολιτικής, στην "Εράνη" να φωτίσει τα μυαλά του κόσμου, στους "Gurgulia"-διαβάστε στη Wikipedia ποια πόλη είναι- να απαλλαγούν από τα κατάλοιπα του παρελθόντος κι όχι μόνο..Ας τους φωτίσει ο Θεός...κι εμάς μαζί. Καλή χρονιά!!!

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: "ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ"

ΤΗΝ ελπίδα ότι οι δεσμοί της Ελλάδας με την Ομογένεια θα ενδυναμωθούν με νέες πρωτοβουλίες, αποκάλυψε στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Παλμός 90,5 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε αποκλειστικές δηλώσεις του, στέλνοντας ευχές στους απόδημους Μεσσήνιους.
Αναλυτικά ευχήθηκε "μια καλή χρονιά για τον καθένα, τις οικογένειες, την πατρίδα μας αφού είναι κάτι που τελικά το αξίζουμε μετά από 8 χρόνια μαυρίλας να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα για όλους μας, προσωπική, οικογενειακή και συλλογική ευτυχία". Σε ερώτηση πως βλέπουν οι απόδημοι την χώρα μας με τα μηνύματα που εισπράττει τόνισε ότι "οι Έλληνες του εξωτερικού αγαπούν την πατρίδα μας, πολλές φορές περισσότερο και από εμάς γιατί ακριβώς τους λείπει, μπορώ να μεταφέρω το αίσθημα ανησυχίας που διακατέχει τους απόδημους για την κρίση που περάσαμε, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η χώρα μας έχει περάσει πολύ δυσκολότερες εμπειρίες και τολμά να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία". 
ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ
Αποκάλυψε ότι "οι δεσμοί με την Ομογένεια το 2019 θα ενδυναμωθούν περισσότερο, καθώς στόχος είναι να αυξηθούν οι δράσεις ενώ υπάρχουν σκέψεις για μέτρα όπως η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο στους απόδημους που αφορά και την συνταγματική αναθεώρηση με το μήνυμα ότι θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανούς τους θεσμούς με την ομογένεια κι ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να το ξεπεράσουμε και πέρα από κομματικές εξαρτήσεις αφού αποτελεί συνολικό ζήτημα" ενώ κατέληξε λέγοντας ότι "πάντα η σκέψη μου είναι στη Μεσσηνία κάθε στιγμή που αποτελεί τουριστικό προορισμό". ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 13ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ

Τραγική φιγούρα ο πατέρας της 13χρονης, ο οποίος έχει καταγωγή από τους Γαργαλιάνους, και ξέσπασε σε λυγμούς όταν έμαθες το τραγικό μαντάτο, λέγοντας στους γιατρούς ότι δεν αντέχει να δει το παιδί του νεκρό. «Θα μου το πληρώσουν»« ακούστηκε να λέει, σύμφωνα με το protothema.gr, με τους νοσηλευτές να προσπαθούν για ώρα μάταια να τον ηρεμήσουν. Με χειροπέδες στα χέρια θρηνούσε την κόρη του. Ο δικηγόρος της οικογένειας, Βασίλης Ταουξής δήλωσε στο protothema.gr
 «Ο πατέρας της 13χρονης που ακολουθούσε πίσω από το αμάξι, έχει υποστεί σοκ. Ο άνθρωπος μόλις ενημερώθηκε από τα υπόλοιπα παιδιά του ότι άγνωστοι ήρθαν από το σπίτι και απήγαγαν τη 13χρονη κόρη του, αμέσως πήρε την αστυνομία τηλέφωνο. Και η αστυνομία του συνέστησε να τους ακολουθεί από κάποια απόσταση για να μην χάσει την επαφή μαζί τους και να ενημερώνει παράλληλα την αστυνομία, όπως και έγινε. Στη συνέχεια η αστυνομία έστησε μπλόκο σε αυτούς που είχαν απαγάγει την κοπέλα και παρά τα νοήματα της αστυνομίας, αυτοί δεν σταμάτησαν. Πέρασαν το μπλόκο και λίγο πιο κάτω έχασαν τον έλεγχο, μπήκαν στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με άλλο αυτοκίνητο. Δεν ήρθε σε επαφή το αμάξι του πατέρα με το αυτοκίνητο που ακολουθούσε σε συνεννόηση με την αστυνομία, και όταν πληροφορήθηκε οτι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και η κόρη του ξέσπασε σε κλάματα. Αυτή τη στιγμή είναι υπό ιατρική βοήθεια και παρακολούθηση» προσθέτει ο δικηγόρος της οικογένειας.

Κλέφτες και διαρρήκτες δεν… κάνουν διακοπές

Η περίοδος των εορτών πέραν της διασκέδασης και του καλού κλίματος ενέχει και κινδύνους, μιας και κακοποιοί εκμεταλλευόμενοι την απουσία οικογενειών, εισβάλλουν σε κατοικίες προκειμένου να κλέψουν. Από την πλευρά της η Ελληνική Αστυνομία εφιστά ιδιαίτερη προσοχή σε όλους και κυρίως ορθή χρήση των social media.
Αν σκοπεύεις να επιστρέψεις στο σπίτι σου και δεν αποζητάς μια… αναγκαστική ανακαίνιση λοιπόν, να σε τι πρέπει να πεις απαραιτήτως «όχι» αναφορικά με τη δράση σου στα social media. Παρανοϊκό; Αν διαβάζεις τους τίτλους των καθημερινών ειδήσεων («Του ‘‘σήκωσαν’’ το σπίτι ξέροντας από το Facebook ότι έλειπε»), σίγουρα όχι…
Όλοι γνωρίζουμε (ελπίζουμε) ότι τα smartphones μας μπορούν να εντοπίζουν τις GPS συντεταγμένες μας, το ίδιο κάνουν όμως και τα προγράμματα περιήγησης στο ίντερνετ, μιας και έτσι μπορεί η κοινωνική δικτύωση (εφαρμογές σαν το Twitter, το Instagram και το Facebook δηλαδή) να ξέρουν πού είμαστε όταν κάνουμε check-ins.
Άλλο ένα βουτυράκι στο ψωμί του κακόβουλου κομπιουτερά δηλαδή, που μπορεί να σε εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο και να δίνει σήμα στα τσιράκια του. Όχι, ένα check-in στο πεντάστερο ξενοδοχείο κι ένα feeling happy στον υπεραπίστευτο προορισμό δεν αξίζουν το ρίσκο.
Αυτό κρίνεται μάλλον ακόμα πιο επικίνδυνο, καθώς το να συνάγει κάποιος συμπεράσματα από τα status updates και τις φωτογραφίες σου απαιτεί μια κάπως ντετεκτιβίστικη έρευνα, αφού δεν είναι πάντα σαφές αν είσαι ακόμα στις διακοπές ή αν έχεις επιστρέψει. Όταν πεις όμως αυτό το «πανέτοιμος για τη βδομαδούλα μου στο Παρίσι», οι κλέφτες έχουν πανέτοιμο το διακοπο-πρόγραμμά σου.
Είναι από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις φεύγοντας για διακοπές, ενημερώνοντας άπαντες ότι θα λείπεις τις ερχόμενες μέρες από την εστία σου. Οτιδήποτε ποστάρεις σε όρους ημερομηνιών και χρονοδιαγραμμάτων λειτουργεί ως βολική πληροφόρηση για τον εγκληματία. Μην του κάνεις τη ζωή εύκολη.

ΜΟΜΦΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

Κύριοι, 
 Οι Συνέταιροι και εγώ αναρωτιόμαστε με πιο σκεφτικό αναλάβατε τη διοίκηση και διαχείριση του Συνεταιρισμού να στηρίξετε ή να ολοκληρώσετε αυτό που δεν μπόρεσε να καταφέρει ο Κωτσιόπουλος με το Συμβούλιό του πριν από εφτά χρόνια, δηλαδή να του βάλει λουκέτο. Ακούστε προσεκτικά: 
 1). Για να λυθεί το θέμα της επιδότησης μην περιμένετε να σάς το λύσει ο Περιφερειάρχης, με τον προϊστάμενο και την παρέα του της αναπτυξιακής Μιχαήλ Αποστολάκη, γιατί αυτοί από τον Καρούμπαλο, ο οποίος έχει πάρει αυτά τα χρήματα που δικαιούται εις διπλούν από ότι δείχνουν τα πράγματα, τα επόμενα που ζητάει τα χρωστάει στους προηγούμενους. Το μέρισμα και το επίδομα αλληλεγγύης που είχε υποσχεθεί, γι’ αυτό μας φέρονται σαν εισπράκτορες της εταιρίας αντί να στηρίζουν τα συμφέροντα του Συνεταιρισμού. 
 2). Ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα είναι ο Νομικός Σύμβουλος του Συνεταιρισμού κος Χρήστος Αρχοντής που όπως ακούσατε στη συνέλευση στην αίθουσα της Συκικής μετά από αυτά που είπε ότι συμφωνεί για όλα αυτά που σας ανέφερα γιατί αυτός γνωρίζει καλά το θέμα και είναι ο μόνος που θα μας δώσει λύση. 
 3). Όταν οι προηγούμενοι πάρουν ειδοποιήσεις από τον Οικονομικό Εισαγγελέα του Υπουργείου κατά της διαφθοράς και αρχίσουν να τρέμουν τα πόδια τους και ειδικά ο Καρούμπαλος που κρατάει τα τιμολόγια του Συνεταιρισμού δέκα χρόνια για να μας εκβιάζει με σενάρια αύξησης μερίδας των συνεταίρων για να ασελγήσει ακόμα περισσότερο από ότι έχει κάνει μέχρι τώρα. Και βάζει εσάς, βρε άχριαστοι, να απειλείτε και να φοβερίζετε τους Συνεταίρους με διαγραφές και θα τους στείλετε στο ταμείο, αυτά που στη γλώσσα μας λέγονται καραγκιοζιλίκια. 
 4). Εάν δεν μπορείτε να δώσετε λύση στα προβλήματα του Συνεταιρισμού καλέστε Γενική Συνέλευση πέστε το, παραιτηθείτε να αναλάβουν νέοι που έχουν θέληση και μπορούν να στηρίξουν το Συνεταιρισμό γιατί είναι το καλύτερο έργο στην περιοχή μας. Σας το έχω ξαναπεί: ο Συνεταιρισμός δεν είναι συνδικαλισμός, ούτε κερδοσκοπική επιχείρηση και μαγαζί γωνία για το κάθε Δ.Σ που θα επικρατεί. 
Ο Συνεταιρισμός είναι για να στηρίζει τα συμφέροντα όλων των Συνεταίρων και όλων των παραγωγών της περιοχής. 
Παναγιώτης Ηλιόπουλος (Καπετάνιος)
Πηγή εφημερίδα 'ΦΩΝΗ'

Μισθός κάτω από 600 ευρώ για έναν στους τρεις εργαζόμενους

Με λιγότερα από 600 ευρώ καλούνται να τα βγάλει πέρα ένας στους τρεις μισθωτούς. Το στοιχείο προκύπτει από ειδική έκδοση της Εργάνη, σύμφωνα με την οποία συνολικά 422.150 εργαζόμενοι απασχολούνται με μερική ή εκ περιτροπής εργασία.
Σε αυτούς προστίθενται 216.150 εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται μεν με πλήρη απασχόληση αλλά οι αμοιβές τους περιορίζονται στη ζώνη των 501-600 ευρώ.
Ετσι, συνολικά 638.300 εργαζόμενοι σε σύνολο 1,9 εκατ. βρίσκονται στην κάτω ζώνη των απολαβών.
εργαζόμενοι - εύρος μηνιαίων αποδοχών
Από τα στοιχεία πάντως προκύπτει αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο τελευταίων ετών, προκύπτει ότι κατά το 2018 ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το έτος 2017, κατά 83.508 νέες θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 4,58%.
Συγκεκριμένα, το 2018 οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ανέρχονται σε 1.907.945, ενώ το 2017 ήταν 1.824.437. Από τις 83.508 νέες θέσεις εργασίας, το 72% (60.117) είναι πλήρους απασχόλησης και το 28% (23.391) μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Στο σύνολο των εργαζομένων, το ποσοστό της πλήρους απασχόλησης για το 2018 ανέρχεται σε 68,60% ενώ το 2017 ήταν 68,44%.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ...

Άλλαξε τα δεδομένα η κυβέρνηση στο επίδομα θέρμανσης κάνοντας το πετρέλαιο φθηνότερο για όσους δικαιούνται την ενίσχυση. Το επίδομα θέρμανσης θα είναι 16 λεπτά το λίτρο από 12,5 πέρυσι και έτσι τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι διαμορφώνονται από 80 ως 400 ευρώ. Παράλληλα διευρύνονται τα περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, ενώ οι Δήμοι που χαρακτηρίστηκαν ως ”ορεινοί” με τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη και δικαιούνται περισσότερα λίτρα επιδότησης. Αναλυτικότερα όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (27.12.2018) το υπουργείο Οικονομικών: Το φετινό ποσό της επιδότησης αυξάνεται σε σχέση με αυτό που δόθηκε πέρυσι. 
Συγκεκριμένα, από 0,125 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που ήταν πέρυσι, το φετινό ποσό αυξάνεται στο 0,160 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης. Επιπλέον, τα περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους αυξάνονται από 100.000 ευρώ σε 130.000 ευρώ για τους άγαμους και από 200.000 ευρώ σε 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Τέλος, μετά τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, νέοι δήμοι χαρακτηρίστηκαν ως «ορεινοί», με αποτέλεσμα να εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη και να δικαιούνται περισσότερα λίτρα επιδότησης

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Πάνος Ηλιόπουλος Η περιπέτεια τής ζωής και η ποίηση τής φωτογραφίας

Δεν θυμάμαι να είχα ποτέ ιδιαίτερη έλξη για τις ημερομηνίες και τα γεγονότα. Ένιωθα πάντα τον χρόνο σαν κάτι ενιαίο, περισσότερο κυκλικό και λιγότερο γραμμικό. Πολλές φορές νιώθω ότι ζω στο παρελθόν και ακόμα περισσότερες θα ήθελα να επιλέγω εποχές μέσα στις οποίες να χάνομαι. Έτσι, τις ιστορικές πληροφορίες που μας δίνει η τέχνη τις αξιοποίησα μέσα μου πιο πολύ σαν ένα πλαίσιο και μια ατμόσφαιρα, παρά σαν στοιχεία περιστατικών που πράγματι συνέβησαν. Ουδέποτε εξάλλου με συγκίνησε η πληροφορία ότι το περιεχόμενο ενός μυθιστορήματος ή μιας κινηματογραφικής ταινίας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Για μένα τα γεγονότα που κάποιος αφηγείται, περιγράφει ή απεικονίζει είναι πάντοτε αληθινά. Και ίσως τόσο πιο αληθινά όσο πιο φανταστικά.
Η φωτογραφία θεωρήθηκε πάντα, και από τους περισσότερους, σαν το ιδανικό μέσο αποτύπωσης, μεταφοράς και διάσωσης τής αλήθειας και των γεγονότων τής ιστορίας. Ένα έμφυτο πνεύμα αντιλογίας με κάνει συνεχώς να αμφισβητώ τα εικονιζόμενα μιας ιστορικής φωτογραφίας και οπωσδήποτε την ερμηνεία που τους δίνει εκείνος που την επικαλείται. Και ένα άλλο ζιζάνιο με κάνει να φαντάζομαι σαν εξίσου αληθινά όσα δεν δείχνει η φωτογραφία. Και με τον ένα, δηλαδή, και με τον άλλο τρόπο υποκύπτω περισσότερο στη γοητεία τού χρόνου τής φωτογραφίας, παρά τού χρόνου τής ιστορίας.
Η προσέγγιση αυτή με έκανε να αντιμετωπίζω την – είναι αλήθεια – ολιγόχρονη ιστορία τής φωτογραφίας, σαν να είναι όλη ένα παρόν. Και να θεωρώ όλους τους φωτογράφους σαν συγχρόνους μου. Στα μαθήματά μου ουδέποτε ακολούθησα μια ιστορική – και τόσο λογική πράγματι– σειρά παρουσίασης. Ο σημαντικός φωτογράφος τού περασμένου αιώνα μπορεί να μου μιλήσει για το σήμερα και ο ασήμαντος φωτογράφος τού σήμερα δεν μπορεί να μου μιλήσει ούτε καν γι’ αυτό. Έτσι δεν έδειξα ποτέ μια ιδιαίτερη επιθυμία να εντρυφώ σε παλαιά αρχεία ή να συχνάζω σε παλαιοπωλεία με την ελπίδα να ανακαλύψω παλιούς και άγνωστους φωτογράφους. Οι γνωστοί και μεγάλοι είναι ήδη αρκετοί και σημαντικοί για να με γεμίζουν και να με απασχολούν, αλλά και οι πολλοί νέοι που εμπιστεύονται την κρίση μου είναι αρκετοί για να ανανεώνεται αδιάκοπα η πίστη μου στη συνέχεια τής φωτογραφικής τέχνης.
Εκτός των άλλων, είμαι και επιφυλακτικός απέναντι στα φαινόμενα ερωτικής υστερίας που προκαλεί στην εποχή μας το παρελθόν, πότε σαν κερδοσκοπία, πότε σαν νοσταλγία και πότε σαν παράδοση. Η Ελλάδα που χάθηκε δεν με τρομάζει λιγότερο ούτε με γοητεύει περισσότερο από εκείνη που θα ’ρθει ή από αυτή που ζω. Όπως μάλιστα δεν πιστεύω ότι καθετί νέο είναι ενδιαφέρον (και ακόμα λιγότερο πως οτιδήποτε ενδιαφέρον είναι κατ’ ανάγκη νέο), θεωρώ εξίσου αυθαίρετη και αστήρικτη την άποψη ότι καθετί παλαιό πρέπει αναγκαστικά να μας συγκινεί και να μας ενδιαφέρει. Το έτος παραγωγής ή γέννησης δεν είναι λογικό να επηρεάζει την ουσιαστική αξία των πραγμάτων.
Έτσι, όταν τα παιδιά τού Πάνου Ηλιόπουλου θέλησαν να μου δείξουν μερικές από τις φωτογραφίες τού πατέρα τους, μπορεί να θεώρησα ότι με τίμησαν ζητώντας τη γνώμη μου, μια και δεν έχω κανένα θεσμικό ρόλο που θα τους ήταν χρήσιμος, αλλά ομολογώ ότι εκ προοιμίου αναζητούσα, όπως συχνά μου συμβαίνει άλλωστε, εκείνα τα λόγια που θα έλεγαν την αλήθεια για τις φωτογραφίες, χωρίς να πληγώσουν τους απογόνους. Είχα πείρα πια από αυτό που ο κόσμος εκτιμά στις φωτογραφίες που ανακαλύπτει στα οικογενειακά συρτάρια. Εντυπωσιακά τοπία, ιστορικά στιγμιότυπα, επαγγέλματα που χάθηκαν, κιτρινισμένα από τον χρόνο φωτογραφικά χαρτιά και παιδάκια με ναυτικά κοστουμάκια. Σε τι να διαφέρουν αυτά τα τοπία από ημερολόγια τοίχου, γιατί να πιστέψω στα στιγμιότυπα περισσότερο από όσο στα πλάνα μιας κινηματογραφικής ταινίας ή από τη λεζάντα που τα συνοδεύει, γιατί τα κιτρινισμένα χαρτιά να μην είναι σαν τα ψεύτικα αγαλματίδια που πουλούν οι επιτήδειοι στους αρχαιολογικούς χώρους, γιατί να με ενδιαφέρουν τα ναυτικά κοστουμάκια περισσότερο από τις γλαφυρές περιγραφές τής Πηνελόπης Δέλτα στον παιδικό μας «Τρελαντώνη»;
Μία όμως, και μόνο, ματιά πάνω στις λίγες πρώτες φωτογραφίες τού Πάνου Ηλιόπουλου μού ήταν αρκετή για να αντιληφθώ ότι ο άνθρωπος αυτός είχε εκφράσει έναν δικό του κόσμο, κάτι που από ό,τι αποδεικνύεται είχε και ο ίδιος διαισθανθεί. Η περιέργεια και το ενδιαφέρον μου, που είχαν πλέον ερεθιστεί, μαζί με την αγάπη των παιδιών τού Ηλιόπουλου για τον πατέρα τους, οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός πολύ σημαντικού φωτογραφικού έργου.
Ένα πρόσθετο γεγονός όμως ήρθε να περιπλέξει τα πράγματα. Ο εξαιρετικός αυτός φωτογράφος συνέγραψε, στα ώριμα πλέον χρόνια του, ένα αρκετά αναλυτικό αυτοβιογραφικό σημείωμα, όπου εξιστορεί όσα δύσκολά έζησε από την παιδική του ηλικία μέχρι τότε που η ζωή του έγινε τόσο ήρεμη ώστε να μη χρειάζεται πλέον να την αφηγηθεί.
Είναι σίγουρο ότι κάθε ζωή είναι συναρπαστική. Γι’ αυτό και ο μεγάλος σεναριογράφος τού ιταλικού νεορεαλισμού, ο Cesare Zavattini, έλεγε ότι μπορεί να γράψει ένα σενάριο για οποιοδήποτε δίωρο από τη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου. Εν προκειμένω, όμως, η ζωή τού Πάνου Ηλιόπουλου είχε αφενός πιο μυθιστορηματικά στοιχεία πλοκής από τη ζωή τού οποιουδήποτε μέσου ανθρώπου, και αφετέρου περιλάμβανε τα δύο μεγάλα γεγονότα τού Ελληνισμού τον περασμένο αιώνα: την τραγωδία τής μικρασιατικής καταστροφής και την πίκρα τής μετανάστευσης. Ο Ηλιόπουλος γνώρισε και τα δύο. Πολέμησε στη Μικρά Ασία επί τέσσερα χρόνια. Και αμέσως μετά πήγε λαθρομετανάστης στην Αμερική, όπου έκανε λογιών-λογιών δουλειές. Αλλά το κείμενό του δεν εκπλήσσει μόνο με τα περιπετειώδη γεγονότα. Η έκπληξη αυξάνει από το ύφος τής γραφής του, που είναι άμεσο, ευθύβολο και λιτό. Η γοητεία που μου προκάλεσαν οι φωτογραφίες του συμπληρωνόταν και από αυτή που ασκούσε το κείμενό του.
Δεν ανήκω σε εκείνους που συνδέουν άρρηκτα το έργο ενός δημιουργού με τη ζωή του και το προσεγγίζουν μέσω αυτής. Πρόκειται βέβαια για μία σχέση αναμφισβήτητα υπαρκτή, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να επηρεάζει, θετικά ή αρνητικά, την κρίση μου για την τέχνη του. Για τούτο και προσπαθώ συνήθως οι πληροφορίες για τη ζωή τού καλλιτέχνη να μην προηγούνται αλλά να ακολουθούν τη γνωριμία μου με το έργο του. Μπορώ επομένως να διαβεβαιώσω τον αναγνώστη ότι ο θαυμασμός μου για τον φωτογράφο Ηλιόπουλο δεν επηρεάστηκε από την αναμφισβήτητη γοητεία τού γραπτού του, ούτε από τις αρκετές ιστορικής τεκμηριωτικής αξίας φωτογραφίες του. Το κείμενό του, απλώς, με βοήθησε να εκτιμήσω και τον άνθρωπο, που δεν είχα την τύχη να γνωρίσω. Γι’ αυτό και όλοι όσοι συνεργαστήκαμε στην παραγωγή αυτού τού λευκώματος θεωρήσαμε σωστό να συμπεριλάβουμε και το αυτοβιογραφικό κείμενο τού Πάνου Ηλιόπουλου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον αναγνώστη να απολαύσει και να συγκινηθεί, παράλληλα και ανεξάρτητα, τόσο από τις φωτογραφίες όσο και από τις λέξεις.
Στο κείμενο αυτό μπορεί όμως κανείς να διακρίνει μερικά στοιχεία τής ιδιοσυγκρασίας τού Ηλιόπουλου, τα οποία, όπως είναι φυσικό, καθρεφτίζονται και στο φωτογραφικό του έργο. Πριν απ’ όλα από το κείμενο προκύπτει μια εγγενής θλίψη. Θλίψη όμως ήρεμη και τελικά γόνιμη. Σαν τη θλίψη που συνοδεύει σχεδόν κάθε καλλιτέχνη, η οποία αποτελεί και τη βασική τροφή τής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο μεγαλύτερο πρώτο μέρος των σημειώσεών του ο Πάνος Ηλιόπουλος θυμάται τη ζωή του μέσα από δάκρυα λύπης:
«…Όταν είχα φτάσει στην 3η τάξη πέθανε η Μάνα μου από πνευμονία. Έκλαιγα για πολύ καιρό. Ο πατέρας μου προσπαθούσε με κάθε τρόπο να με παρηγορήσει αλλά εγώ πήγαινα κρυφά να μην με βλέπουν και έκλαιγα. Μα όταν ερχόταν από την εργασία με κοιτούσε στα μάτια και μου έλεγε «Μήπως σε βάρεσε κανένας;» μα εγώ δεν τού έλεγα γιατί έκλαιγα……….Όταν έφυγε ο αδελφός μου Ηλίας στενοχωρήθηκα και έκλαιγα……….μετά τον θάνατο της Μάνας μου έβλεπα φοβερά ονείρατα και φώναζα στην αδελφή μου να ανοίξει το παράθυρο αλλιώς δεν σταματούσα τα κλάματα (η αδελφή μου είχε αναλάβει τα καθήκοντα της Μάνας)……….Κάποτε είπα στον αδελφό μου να μου φέρει ένα ζευγάρι γουρουνοτσάρουχα και ένα παντελόνι. Ήμουν ξυπόλυτος και το παντελόνι ήταν πάντα σκισμένο. Θα ήμουν τότε δεκαοκτώ χρονών. Δεν μου έφερε τίποτα, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Θύμωσα και έκλαψα………Εσκέφτηκα να πέσω κάτω αλλά φοβήθηκα μήπως δεν πεθάνω αμέσως και υποφέρω. Εκεί ξενύχτησα κλαίγοντας τη μοίρα μου και την ορφάνια μου. Προσευχόμουν στον Θεό να πάρει τη ζωή μου χωρίς να υποφέρω……….Ύστερα από λίγες ημέρες έλαβα απάντηση που μου έγραφε: Πήρα το γράμμα σου αλλά δεν ημπόρεσα να διαβάσω ούτε μια λέξη. Τι έπαθες παιδί μου, τα ξέχασες τα γράμματα εντελώς; Έκλαψα και αναλογιζόμουν ποιος φταίει άραγε, εγώ ή ο κηδεμόνας μου;……….«Παύσε να μου γράφεις, αναχωρώ επικεφαλής πεντακοσίων στρατιωτών για την Μικρά Ασία». Το έλαβα το γράμμα χωρίς άλλα λόγια και έκλαψα πικρά………. Όμως έκλαιγα για αυτά τα γυναικόπαιδα γιατί δεν είχα δει άλλη φορά τέτοιο δράμα……….πήγα σε μιαν άκρη του πλοίου και συλλογιζόμουν: Πού πηγαίνω χωρίς χρήματα; Άραγε, πού να με οδηγεί η μοίρα μου; Γιατί εφέρθηκε τόσο σκληρά ο αδελφός μου; Θόλωσαν τα μάτια μου κι έτρεχαν πικρά δάκρυα στο πρόσωπό μου. Κάθησα εκεί έως ότου απομακρυνθήκαμε από την Κόρινθο και σκοτείνιασε. Τα δάκρυα στέγνωσαν χωρίς να τα παστρέψω………. Παρόλο που ήμουν 26 χρονών, δεν είχα μεγάλα γένια. Είχα μόνο ένα αραιό κατσιόμαλλο, βαθουλωμένο πρόσωπο και μάτια γεμάτα θλίψη και κατάπτωση………. Έμεινα μόνος στο κατάστρωμα με σύντροφό μου την απόγνωση.»
Αν όμως η λύπη είναι η βασική τροφή τής τέχνης, δεν είναι από μόνη της αρκετή για να πυροδοτήσει ένα δημιουργικό κίνητρο. Γι’ αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε και η χαρά. Και από αυτή όμως έχει πολλή και αθώα ο Πάνος Ηλιόπουλος. Και μάλιστα, κάτι που είναι τόσο συνηθισμένο και αληθινό, και η χαρά σ’ αυτόν εκφράζεται με δάκρυα:
«Επιβιβάστηκαν μερικοί Πορτογάλοι και όταν έφυγε το καράβι, άνδρες και γυναίκες άρχισαν τον χορό στο κατάστρωμα. Στεκόμουν μόνος μου σε μιαν άκρη και τους χαιρόμουν. Τι όμορφη που είναι η χαρά, έλεγα μέσα μου. Κοιτούσα το πέλαγος και έκλαψα……….εγώ με απλωμένα τα χέρια μου. Τότε μου πρότεινε το χέρι του και με ένα θερμό σφίξιμο του χεριού του με χαιρέτισε και έφυγε. Βούρκωσαν τα μάτια μου και έκλαψα που βρέθηκε ένας τόσο πιστός και με τόση καλοσύνη άνθρωπος, ένας Μεξικάνος κιόλας……….Στην Αίθουσα Μουσικής πήγαινα και καθόμουν μόνος μου εκεί όπου ήσαν κενά καθίσματα και πολλές φορές με συγκινούσε τόσο η μουσική που έκλαιγα»..
Αν πάλι ο καλλιτεχνικός σπινθήρας οφείλεται εν μέρει και στην ανάμιξη θλιμμένων και χαρωπών δακρύων, δεν είναι από μόνος του αρκετός για την ολοκλήρωση τής δημιουργίας χωρίς έναν έλεγχο πάνω στα εκφραστικά μέσα. Έναν έλεγχο, ο οποίος φαίνεται έμφυτος στον Ηλιόπουλο, αν κρίνουμε από τον περιεκτικό και επιγραμματικό τρόπο με τον οποίο αφηγείται τα πιο σημαντικά γι’ αυτόν γεγονότα τής ζωής του. Έναν τρόπο που απηχεί την αυστηρότητα και τη λιτότητα των φωτογραφικών του περιγραφών:
«Όταν είχα φτάσει στην 3η τάξη πέθανε η Μάνα μου από πνευμονία………. Το Σάββατο το βράδυ πέθανε όπως κουβέντιαζε. Έτσι έχασα και τον πατέρα μου……….Όποιους αγάπησα τους έχασα, τη Μάνα μου, τον πατέρα μου και τον αδελφό μου Ηλία. Κι έτσι συνεχίστηκε η ζωή όπως ήταν πριν».
Στην ιστορία τής φωτογραφίας είναι μάλλον σπάνιες οι περιπτώσεις όπου η εφαρμοσμένη, η επαγγελματική δηλαδή, δουλειά ενός φωτογράφου συμπίπτει με την προσωπική του και αναγνωρίζεται και σαν καλλιτεχνική. Συχνότερα συμβαίνει, και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, η καλλιτεχνική δουλειά να πωλείται ή να χρησιμοποιείται παρεμπιπτόντως και για επαγγελματικό σκοπό, ή να χαρακτηρίζει σαν ύφος και σαν περιεχόμενο και την εφαρμοσμένη δουλειά τού φωτογράφου. Αλλά ακόμα συχνότερα συμβαίνει ο φωτογράφος, στο περιθώριο τής επαγγελματικής του ενασχόλησης, να φωτογραφίζει, όπως λέγεται, και για τον εαυτό του.
Την εποχή όπου οι φωτογραφικές μηχανές δεν είχαν μπει ακόμα σε όλα τα σπίτια, η πιο διαδεδομένη επαγγελματική διέξοδος των φωτογράφων ήταν τα φωτογραφικά πορτρέτα, τα οποία είχαν υποκαταστήσει τα πολυδάπανα – προνόμιο πλέον μόνο των πολύ εύπορων κοινωνικών στρωμάτων – ζωγραφικά πορτρέτα. Ανάμεσα στους χιλιάδες όμως φωτογράφους που ασχολήθηκαν με τη φωτογράφηση πορτρέτων πολύ λίγοι ξεχώρισαν για το προσωπικό τους ύφος, ώστε να μπορούν να διεκδικούν μια θέση στην καλλιτεχνική ιστορία τής φωτογραφίας.
Πρέπει όμως, και ειδικά σήμερα, εποχή τής διαφήμισης και των περιοδικών, να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στα πορτρέτα διασήμων και σε αυτά των ανθρώπων τής διπλανής πόρτας. Είναι, πράγματι, εξαιρετικά σπάνιο να μπορέσει ένας φωτογράφος να δημιουργήσει ένα σώμα καλλιτεχνικού έργου με πρόσωπα των οποίων η ταυτότητα και η φυσιογνωμία είναι ευρέως γνωστά. Είναι ένας ανάλογος κίνδυνος με αυτόν που διατρέχουν οι σκηνοθέτες-δημιουργοί όταν χρησιμοποιούν διάσημους ηθοποιούς. Και στις δύο περιπτώσεις η αναγνωρισιμότητα τού προσώπου υπερβαίνει την εσωτερικότητα τού φωτογράφου ή τού σκηνοθέτη και όσα αυτοί θέλουν να μεταφέρουν μέσω τού εικονιζόμενου.
Στην περίπτωση τής φωτογραφίας ο πιο συνηθισμένος τρόπος υπέρβασης αυτού τού προβλήματος είναι η έντονη χρήση τής φόρμας, η οποία μετατρέπεται σε φωτογραφικό περιεχόμενο και μεταφέρει τη σημασία τού ίδιου τού προσώπου σε δεύτερη μοίρα. Κάτι τέτοιο έκανε ο Keichi Tahara (1951-), σύγχρονος Ιάπωνας φωτογράφος, πολιτογραφημένος Γάλλος, όταν επέλεγε ένα συγκεκριμένο κάδρο με φλου και μαυρισμένες γωνίες και προσέθετε λεπτομέρειες που σχετίζονταν με το έργο τού φωτογραφιζόμενου. Κάτι αντίστοιχο έκανε και ο μεγάλος Άγγλος φωτογράφος Bill Brandt (1904-1983) με το υπερβολικό βάθος πεδίου και τις ευρυγώνιες λήψεις, με την προσθήκη και πάλι στοιχείων από το έργο τού εικονιζόμενου. Άλλοι πάλι σπουδαίοι τεχνίτες και επαγγελματίες, όπως ο George Hoyningen-Huene (1900-1968) ή ο Arnold Newman (1918-2006), ήξεραν πώς να αποτυπώσουν με πιστότητα και ευγένεια τα διάσημα μοντέλα τους, χωρίς να διεκδικούν καλλιτεχνικές δάφνες. Τέλος, υπάρχει και η κατηγορία εκείνων που γνωρίζοντας ότι κινούνται στην εποχή – και πολύ συχνά μέσα στον ίδιο τον χώρο – τής διαφήμισης, όπως π.χ. η διάσημη φωτογράφος περιοδικών Annie Leibovitz (1947-), έφτιαξαν πορτρέτα με διαφημιστική αισθητική, με συνέπεια την προβολή των πολύ τυποποιημένων στοιχείων κάθε φυσιογνωμίας και τού δημόσιου ρόλου των μοντέλων. Αντίθετα, όσοι φωτογράφησαν άσημους και άγνωστους ανθρώπους, είχαν το πλεονέκτημα ότι μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να εντάξουν τον φωτογραφιζόμενο σε έναν δικό τους κόσμο, αφού η φυσιογνωμία του δεν συνδεόταν με έναν γνώριμο ρόλο. Ο άγνωστος γινόταν πολύ πιο φυσικά μια δική τους επιλογή, αλλά και ο τρόπος προσέγγισης τού πορτρέτου δεν ήταν φορτωμένος από την προϊστορία τού εικονιζόμενου. Τα παραδείγματα των καλών καλλιτεχνών φωτογράφων σε αυτή την περιοχή είναι πάρα πολλά ξεκινώντας από τον σπουδαίο Αμερικανό φωτογράφο Paul Strand (1890-1976), περνώντας στον εξαίσιο Άγγλο Craigie Horsfield (1946-) και καταλήγοντας στον διάσημο Γερμανό Thomas Struth (1954-).
Μια ειδική και όχι πολυπληθής κατηγορία φωτογράφων είναι αυτή όπου τα επαγγελματικά πορτρέτα έδωσαν τη θέση τους σε άλλα, αν και συχνά παρόμοια, τα οποία πλέον ο φωτογράφος έκανε για καθαρά προσωπικούς λόγους. Ο επαγγελματίας δηλαδή μεταμορφώθηκε σε καλλιτέχνη αλλάζοντας τις προτεραιότητες τής φωτογραφικής του δουλειάς με στόχο όχι πλέον την πώληση των φωτογραφιών στους εικονιζόμενους, αλλά τη δημιουργία μιας φωτογραφικής τυπολογίας με έργα που να εκφράζουν τον ίδιο. Εξέχων εκπρόσωπος αυτής τής κατηγορίας ο σημαντικός Γερμανός φωτογράφος τού μεσοπολέμου August Sander (1876-1964). Ο Sander ήταν επαγγελματίας φωτογράφος πορτρέτων σε μια κωμόπολη τής Γερμανίας στις αρχές τού 20ού αιώνα. Η αγάπη του για τη φωτογραφία και η πεποίθησή του ότι επρόκειτο για ένα καλλιτεχνικό εκφραστικό μέσο τον έσπρωξαν να συνεχίσει να κάνει πορτρέτα, επιλέγοντας όμως τα μοντέλα και τη φόρμα τής φωτογραφικής προσέγγισης όχι πλέον με βάση τις επιθυμίες των πελατών του, αλλά με στόχο την ικανοποίηση τής δικής του φωτογραφικής δημιουργίας. Το έργο του, το οποίο ο ίδιος ονόμασε – μάλλον μεγαλόσχημα – «Ο άνθρωπος τού 20ού αιώνα», έφτασε σε μας πολύ τραυματισμένο, αφού κάηκαν από πυρκαγιά στο στούντιό του τα περισσότερα αρνητικά και διασώθηκαν περίπου τριακόσια. Αυτός ο μικρός αριθμός φωτογραφιών αποτελεί όμως ένα από τα πιο σημαντικά φωτογραφικά έργα τού περασμένου αιώνα.
Υπήρξαν, τέλος, και πολύ λίγοι φωτογράφοι που ανέλαβαν και εκτέλεσαν με επαγγελματική σοβαρότητα και ποιότητα τα επί παραγγελία πορτρέτα των άσημων πελατών τους, για να γίνει με καθυστέρηση φανερό ότι το αποτέλεσμα τής δουλειάς τους υπερέβαινε εμφανώς τον σκοπό για τον οποίο είχε παραχθεί. Τέτοιοι φωτογράφοι είναι ο Αμερικανός James Van Der Zee (1886-1983), που ζούσε και δούλευε στο Harlem τής Νέας Υόρκης, ο επίσης Αμερικανός από το Arkansas Mike Disfarmer (1884-1959), ή ο Αφρικανός από το Mali, Seydou Keita (1920-2001). Οι φωτογράφοι αυτοί γνώριζαν ότι οι φωτογραφίες τους ήταν πιο σημαντικές από την αξία που τους απέδιδαν οι πελάτες τους, αλλά δεν έκαναν τίποτα περισσότερο για να επιβάλουν το έργο τους σαν καλλιτεχνικό, ή και αν το επιδίωξαν δεν το κατάφεραν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιοι φωτογράφοι αναγνωρίζονται είτε μετά τον θάνατό τους (Disfarmer) είτε λίγο πριν από αυτόν (Van Der Zee, Keita).
Η περίπτωση τού Πάνου Ηλιόπουλου ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την τελευταία κατηγορία. Ασκούσε το επάγγελμά του όχι απλώς με ευσυνειδησία, αλλά και με αφοσίωση. Είχε επίγνωση τής καλλιτεχνικής αξίας τής δουλειάς του και καμάρωνε γι’ αυτή. Ήθελε να ικανοποιήσει τον πελάτη, αλλά περισσότερο επιδίωκε να ικανοποιήσει τις δικές του υψηλές απαιτήσεις. Όταν, μάλιστα, μια φωτογραφία του τύχαινε να μην αρέσει σε αυτόν που την είχε παραγγείλει, πολύ συχνά, αντί να κάνει νέα φωτογραφία που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες τού πελάτη, προτιμούσε να επιστρέψει τα χρήματα και να κρατήσει εκείνη τη φωτογραφία την οποία ο ίδιος θεωρούσε πιο ενδιαφέρουσα. Εντούτοις, είτε επειδή είναι ενδεχόμενο να αντιμετώπιζε τη φωτογραφία κυρίως σαν επάγγελμα, είτε επειδή είναι πιθανόν να έτρεφε μεγαλύτερο σεβασμό στη ζωγραφική, δεν έκανε εν ζωή καμία έκθεση φωτογραφίας, ενώ παρουσίασε σε έκθεση στην Αθήνα το 1977 τα ζωγραφικά του έργα. Και είναι επίσης ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι σχετικά νωρίς, σε ηλικία 67 ετών, είκοσι ένα δηλαδή χρόνια πριν από τον θάνατό του, έκλεισε το φωτογραφείο του, αλλά συνέχισε να ζωγραφίζει, να αγιογραφεί και να τραβάει αναμνηστικές φωτογραφίες.
Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς ποια είναι η ειδοποιός διαφορά που κάνει ένα στημένο πορτρέτο σε στούντιο να ξεχωρίσει από ένα άλλο, έτσι ώστε να μπορέσει αυτό να διεκδικήσει μια θέση στο προσωπικό έργο τού φωτογράφου. Ίσως κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν το πορτρέτο απεγκλωβιστεί από την ταυτότητα τού εικονιζόμενου και από τις συνθήκες λήψης τής φωτογραφίας. Όταν δηλαδή η έλξη που ασκείται στον θεατή προέρχεται από την ίδια τη φωτογραφία και όχι από τα εικονιζόμενα, τα συμφραζόμενα ή τα υπονοούμενα. Η έλξη αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο, όταν ο θεατής διαπιστώσει ότι το πορτρέτο αυτό συνδέεται κατά έναν ή περισσότερους τρόπους με άλλες φωτογραφίες τού ίδιου φωτογράφου.
Μια περιπλάνηση στα πορτρέτα που έχει τραβήξει ο Πάνος Ηλιόπουλος μάς πείθει ότι οι φωτογραφικές λήψεις αφορούσαν και εκείνον προσωπικά, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό που αφορούσαν και τον εικονιζόμενο. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από τους φωτογραφιζόμενους ήταν πελάτες. Εντούτοις, υπάρχει μια αίσθηση επιλογής. Γεννιέται δηλαδή η εντύπωση ότι πρόκειται για πρόσωπα που ο φωτογράφος διάλεξε μέσα από το πλήθος. Σαν να θέλησε να κάνει τη δική του συλλογή πορτρέτων. Μπορεί να τον διάλεγαν οι φωτογραφιζόμενοι πριν από τη φωτογράφηση, αλλά και εκείνος τούς διάλεγε μετά. Έτσι, μέσα από τη διαδικασία τής φωτογράφησης οικειοποιείτο τα πρόσωπά τους.
Οι συνήθειες τής εποχής και τού επαγγέλματος ήθελαν τον φωτογραφιζόμενο να ποζάρει στον ουδέτερο χώρο τού εργαστηρίου τού φωτογράφου. Ο Ηλιόπουλος επαναλάμβανε σχεδόν μηχανικά, όπως άλλωστε και όλοι οι συνάδελφοί του, μια σκηνοθετική ρουτίνα. Εντούτοις, στην περίπτωσή του μπορούμε να μιλούμε περισσότερο για ένα τελετουργικό. Διότι η ευαισθησία του τον βοηθούσε να αντιλαμβάνεται πως για τον φωτογραφιζόμενο η πράξη τής φωτογράφησης ήταν, εκείνες τουλάχιστον τις εποχές, πράξη μεγάλης σημασίας. Μερικά από τα στοιχεία τού τελετουργικού ήταν τυπικά και τεχνικά, άλλα όμως έμοιαζαν σαν μικρές εμμονές τού φωτογράφου. Λεπτομέρειες που διατρέχουν τις φωτογραφίες και συνθέτουν ένα προσωπικό ύφος. Στο πλαίσιο αυτού τού επαναλαμβανόμενου τελετουργικού ο Ηλιόπουλος επιφύλασσε στον εαυτό του πολλές μικρές ελευθερίες παραλλάσσοντας περιθωριακά στοιχεία τής φωτογραφικής σύνθεσης και σκηνοθεσίας, με τρόπους οι οποίοι μέσα στην τυπολογία τής δουλειάς του φαντάζουν σαν εκρηκτικές πρωτοτυπίες. Μικρές αλλαγές στη θέση των χεριών, αδιόρατες μεταβολές στη γωνία λήψης, σουρεαλιστικές προσθήκες ετερόκλητων αντικειμένων, αλλαγές στην έκφραση ή στην κατεύθυνση των βλεμμάτων. Και παράλληλα, τα σχεδόν επιβεβλημένα διακοσμητικά αντικείμενα τού στούντιο (μια καρέκλα, μια ανθοστήλη, μια κουρτίνα), τόσο οικεία μέσα από τη συνεχή παρουσία τους και τόσο προκλητικά μέσα από τις διακριτικές παραλλαγές τους.
Τα πορτρέτα στο στούντιο τού Ηλιόπουλου υπάγονται σε μερικούς θεματικούς και φορμαλιστικούς κανόνες. Και χωρίζονται σε μοναχικά, διπλά, τριπλά, ή πολυμελή. Σε κάθε κατηγορία ο Ηλιόπουλος εισάγει τους δικούς του κανόνες, τους οποίους παραβαίνει και παραλλάσσει σχεδόν αδιάλειπτα σε έναν οπτικό χορό σταθερών βημάτων διανθισμένων με ποικίλες, αν και διακριτικές, «φιγούρες».
Είναι ενδιαφέρον και πολύ χαρακτηριστικό ότι ο Ηλιόπουλος χρησιμοποιούσε τον επαγγελματικό χώρο τού φωτογραφικού του στούντιο και για τις φωτογραφήσεις τής δικής του οικογένειας. Και, μάλιστα, με τη συνοδεία αντικειμένων που έπαιζαν κάποιον ρόλο στην οικογενειακή ζωή. Ένα κιβώτιο με δώρα από την Αμερική, το βιολί τού γιου του, ένα προβατάκι, ή μια καινούργια αγιογραφία, ή άλλον πίνακα, που είχε ζωγραφίσει ο ίδιος. Έδειχνε έτσι ότι η φωτογραφία γι’ αυτόν δεν ήταν ένας απλός βιοπορισμός, αλλά και ένας τρόπος να αφηγείται και να σηματοδοτεί την ίδια του τη ζωή.
Υπάρχει όμως άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι η σχέση τού Ηλιόπουλου με τη φωτογραφία ήταν πιο σύνθετη και πολύπλοκη από μια απλή επαγγελματική ενασχόληση. Πρόκειται για την εμμονή με την οποία σώρευε τα αυτοπορτρέτα του. Σχεδόν όλοι οι φωτογράφοι έχουν κάποια στιγμή φωτογραφήσει τον εαυτό τους. Είναι ένας πειρασμός στον οποίο αργά ή γρήγορα ο καθένας υποκύπτει. Εντούτοις, στην περίπτωση τού Ηλιόπουλου η συνήθεια αυτή μετατράπηκε σε εμμονή. Στις πιο απίθανες στιγμές και δραστηριότητες τής ζωής του τον βρίσκουμε ταυτόχρονα πίσω και μπρος από τον φακό. Και, μάλιστα, σε έναν διάλογο με τον εαυτό του. Τοποθετείται δηλαδή με τέτοιο τρόπο μπροστά από τον φακό, σαν να απευθύνεται σε αυτόν που βρίσκεται στη θέση πίσω από τη μηχανή, είτε αυτός είναι ο άλλος του εαυτός, είτε μεταφορικά ο θεατής. Αποκορύφωμα, βέβαια, αυτής τής εμμονής συνιστά η φωτογραφία όπου τείνει το χέρι για χειραψία με αυτόν τον άγνωστο άλλο. Τον εαυτό το του ή τον θεατή.
Η παράλληλη ενασχόληση τού Ηλιόπουλου με τη ζωγραφική και την αγιογραφία αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί, αφού άλλωστε αποτελούσαν και αυτές οι τέχνες μέρος τού καθημερινού του βιοπορισμού. Και ο θαυμασμός μας γίνεται ακόμα πιο έντονος μπροστά στον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη που κατάφερε να κατακτήσει τεχνικές πολύ πιο δύσκολες και σύνθετες από την τεχνική τής φωτογραφίας. Και πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι τα αποτελέσματα ξεπερνούν κατά πολύ το επίπεδο ενός αυτοδίδακτου ερασιτέχνη ζωγράφου. Έχουν, μάλιστα, στοιχεία μιας πολύ ενδιαφέρουσας ναϊφ ζωγραφικής. Εντούτοις, ο λόγος που το βάρος τής καλλιτεχνικής του κληρονομιάς πέφτει πάνω στη φωτογραφία οφείλεται σε δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, διότι μέσω τής φωτογραφίας έδωσε μορφή και περιεχόμενο σε μια προσωπική καλλιτεχνική γλώσσα και πρόταση. Αντίθετα, παρά τα συχνά άριστα ζωγραφικά του δείγματα, δεν μπορεί κανείς να διακρίνει μια συγκροτημένη εικαστική προσέγγιση στο ζωγραφικό του έργο. Δεύτερον, διότι η φωτογραφική του παραγωγή, πολύ περισσότερο από τη ζωγραφική του δουλειά, μπορεί και δικαιούται να συγκριθεί με εκείνη πολλών σημαντικών φωτογράφων που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στη φωτογραφική ιστορία τής Ευρώπης ή τής Αμερικής. Για μια χώρα όπως η δική μας, που έχει συνηθίσει να προστατεύει τις καλλιτεχνικές της αξίες εντός των συνόρων της, μια τέτοια διαπίστωση δεν έχει μικρή αξία.
Ο Πάνος Ηλιόπουλος ίσως να έγινε σημαντικός φωτογράφος, γιατί, πέρα από την ευφυΐα του και το ταλέντο του, έτυχε να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του μερικά αναγκαία, όσο και σπάνια, συστατικά. Έζησε έντονα και με ειλικρίνεια. Απέκτησε έτσι μια δεξαμενή συναισθημάτων και εμπειριών. Οι εμπειρίες του περιλάμβαναν τον πόλεμο, τη φτώχεια και την αχαριστία, αλλά δεν στάθηκαν ικανές να τού αλλοιώσουν τη δίψα και τη χαρά για τη ζωή. Μια χαρά μάλιστα που στηρίζεται στη γνωριμία τής λύπης είναι πάντα ένα μεγάλο εφόδιο για οποιονδήποτε καλλιτέχνη. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία μέσα από την ταπεινότητα τής βιοποριστικής του ανάγκης. Απελευθέρωσε έτσι υπόγεια και έμμεσα, όχι φανερά και κραυγαλέα, τις ευαισθησίες του, που πιθανόν και ο ίδιος να μην είχε επιδιώξει συνειδητά να φέρει στη επιφάνεια. Δεν έτυχε να πάρει μια επίσημη μόρφωση. Έμαθε έτσι να την αποζητά και να τη σέβεται, με αποτέλεσμα να κατακτήσει μια δική του, προσωπική, παιδεία. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία σε σχετικά ώριμη ηλικία. Απέφυγε έτσι τη νεανική αλαζονεία, συχνά κακό σύμβουλο τής δημιουργίας.
Χρειάστηκε αντίστοιχα άλλη μια σειρά συμπτώσεων για να μπορέσουμε σήμερα να χαιρόμαστε τη φωτογραφική δουλειά τού Πάνου Ηλιόπουλου. Πριν απ’ όλα, η αγάπη και η επιμονή των παιδιών του. Ύστερα, η τύχη να ενδιαφερθώ για έναν παλαιό και άγνωστο φωτογράφο, κάτι που μέχρι τότε δεν μου είχε ποτέ συμβεί. Και, τέλος, η φιλόξενη οικογένεια των ανθρώπων τού Μουσείου Μπενάκη που αμέσως πείστηκαν για την αξία τού έργου τού Ηλιόπουλου και το εντάξανε στις συλλογές τους. Έτσι γράφτηκε και το τελευταίο κεφάλαιο στη ζωή και την καριέρα τού τόσο ιδιαίτερου αυτού φωτογράφου. Οι περιπέτειες των νεανικών χρόνων του έδωσαν τη θέση τους στην ποίηση των φωτογραφιών του και καταλήγουν τώρα στην από μέρους μας εκδήλωση τού σεβασμού για τη ζωή του και τού θαυμασμού για το έργο του.
Πλάτων Ριβέλλης

Ο ΔΗΜΟΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΤΟΥΣ επιτυχόντες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ βράβευσε και φέτος ο Δήμος Τριφυλίας σε μια όμορφη εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στο αμφιθέατρο 'Αλέκος Παπαδόπουλος'. Τιμήθηκαν οι αριστούχοι αλλά και οι εισαχθέντες από τα Λύκεια των 3 πόλεων της Τριφυλίας, το 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, μαζί με χαμόγελα αισιοδοξίας παρουσία των αρχών του τόπου.
Συγκινητικός ο λόγος του Σεβ. Μητροπολίτη Τριφυλίας-Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου για την ακαδημαική παιδεία στην σύγχρονη εποχή με τους νέους που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και αναπληρωτής Δημάρχου κ. Γιάννης Μερκούρης, για την αξία της γνώσης μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς απουσίαζε ο Δήμαρχος Τριφυλίας. 
Πάντως αίσθηση προκάλεσε η απουσία τόσο δημοτικών συμβούλων τόσο από την συμπολίτευση όσο και την αντιπολίτευση, με μόνη εξαίρεση τους Αντιδημάρχους και την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κας Σταματίας Αλεξοπούλου. Θερμό χειροκρότημα απέσπασε ο Βασίλης Παπαγεωργίου από την Κυπαρισσία που έλαβε και χρηματικό έπαθλο για την επιτυχία του φέτος...
ΤΑ  ΝΙΑΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...
Στους 3 πρώτους αριστεύσαντες απονεμήθηκαν εκτός από τιμητικούς επαίνους και 3 χρηματικά έπαθλα που θεσμοθέτησαν χορηγοί επιχειρηματίες της πόλης, ενώ επιδόθηκε έπαινος σε όλους τους επιτυχόντες από τα Λύκεια των Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας και το Λύκειο Δωρίου από φοιτήτρια η οποία κατάγεται από το Κοπανάκι. 
Βραβεία μεταξύ άλλων εκτός από τους αιρετούς, απένειμαν εκπαιδευτικοί όπως ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας κ.Δημήτρης Δράκος, ο συγγραφέας και λόγιος Δημήτρης Στρατικόπουλος, ο Πρόεδρος του Α.Ο. Κυπαρισσίας κ. Παππάς, με ευχές για ανώτερες σπουδές. 
Στην εκδήλωση πάντως το παρών έδωσε κοινωνικός εκπρόσωπος της περιφέρειας Πελοποννήσου, φορείς και γονείς των επιτυχόντων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Αγία Οικογένεια ήρθαν σαν πρόσφυγες

Μήνυμα προς όλον τον κόσμο να προστατέψει τους πρόσφυγες που χάνονται κάθε χρόνο στα νερά της Μεσογείου, δίνει μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, μιλώντας το βράδυ της Ημέρας των Χριστουγέννων, από το χώρο όπου βρήκε καταφύγιο η Αγία οικογένεια κατά την «Φυγήν εις Αίγυπτον», ένα γεγονός που τιμά η Εκκλησία μας στις 26 Δεκεμβρίου. Μιλώντας ακριβώς δίπλα από το αγιασμένο πηγάδι, όπου σύμφωνα με την παράδοση ήπιε νερό η Παναγία με τον Γέροντα Ιωσήφ και τον Ιησού Χριστό, στον πολυαιώνιο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, κάτω ακριβώς από την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τονίζει ότι η Αγία Οικογένεια ήρθαν ως Πρόσφυγες στην ευλογημένη Χώρα του Νείλου.
«Αυτός ο χώρος, η θεοβάδιστη χώρα της Αιγύπτου φιλοξένησε στα σπλάγχνα της τον μικρό Χριστό, για να έχει από τότε μέχρι σήμερα την ευλογία μίας μεγάλης και φιλόξενης και ισχυρής χώρας. Και σε αυτήν τη χώρα, η Υπεραγία Θεοτόκος, με τον ηγαπημένο της Υιό, τον Ιησού Χριστό, ήρθαν ως πτωχοί πρόσφυγες, από τα Ιεροσόλυμα στο Κάιρο», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πατριάρχης Θεόδωρος. Και παίρνοντας αφορμή από το γεγονός αυτό, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής απευθύνει έκκληση Μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς όλους να προφυλάξουν ειδικά τα παιδιά τους πρόσφυγες, όπως η Αίγυπτος προστάτεψε τότε τον Ιησού από τον Ηρώδη. «Η Ελλάδα μας και το διαμάντι της Μεσογείου, η Κύπρος, αποτελούν με την Αίγυπτο τρία μετερίζια αγάπης και ελπίδας των λαών, τα οποία δίνουν το δικό τους μήνυμα: 
Το ότι, δεν πρέπει να πεθαίνουν παιδιά στην ειρηνική θάλασσα της Μεσογείου, όπως τότε με τον Ηρώδη, και να γίνεται η θάλασσα νεκροταφείο και σφαγείο μικρών παιδιών!», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Θεόδωρος, δείχνοντας το νερό από το πηγάδι όπου ήπιε η Αγία Οικογένεια, και σήμερα έρχονται πολλοί Χριστιανοί αλλά και Μουσουλμάνοι για να πάρουν ευλογία. «Από αυτό το πηγάδι της Υπεραγίας Θεοτόκου, στέλνουμε ένα μήνυμα αγάπης σε όλους τους λαούς, για τα παιδιά, αυτά τα ωραία πλάσματα του Θεού, για να μπορέσουν να ζήσουν μία φιλόξενη αγκαλιά», σε όποιο μέρος του κόσμου καταλήξουν, επισημαίνει ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

ΓΕΝΑΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΓΑΛΆΖΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Στις 10 Ιανουαρίου η ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων που θα συμπεριληφθούν στα βουλευτικά ψηφοδέλτια της ΝΔ. Έμφαση στην ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας. Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτοι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, επιδίωξη της ΝΔ είναι από τις 10 Ιανουαρίου να ξεκινήσει η ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων, τα οποία θα προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών. Πρόκειται για πρόσωπα, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν διεκδικήσει ξανά την εκλογή τους, πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν την ανανέωση, καθώς στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι να ανανεωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατά πολύ μεγάλο ποσοστό. 
Το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας 
Όσον αφορά στο ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα απαρτίζεται από του Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Μίλτο Χρυσομμάλη, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Πιπίνα Κουμάντου. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του Περικλή Μαντά και του Χρήστου Παναγόπουλου. Ερωτηματικό αποτελεί ο χειρισμός της υπόθεσης του Π. Γιαννόπουλου, ο οποίος θεωρούνταν «σίγουρος» υποψήφιος, όπως και το αν υπάρχει περιθώριο συμμετοχής άλλων μελών του Μητρώου Στελεχών, πλην της κας Κουμάντου. messiniapress

ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Μια ακόμα χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ στο Δήμο Πύλου Νέστορος και στη ΔΕΥΑ, μετά από σχετικό αίτημα στο ΥΠΕΣ, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προέκυψαν από τον “Ζορμπά” . “Η στοχευμένη διεκδίκηση φέρνει αποτελέσματα. Η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζεται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων για έργα στο Δήμο μας”, σημειώνει ο Δ. Καφαντάρης.

Τι πρέπει να προσέχουμε στα ΑΤΜ σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Την προσοχή των πολιτών όταν χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ για τις συναλλαγές τους εφιστά η ΕΛΑΣ, προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν θύματα απάτης. Συγκεκριμένα, η ΕΛΑΣ σημειώνει: Ως προς τον τρόπο χρήσης των Α.Τ.Μ. Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις. Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται. Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα. Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε προβλήματος κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα. 
Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας. Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας. Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό. Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε. Σε περίπτωση που κατά τη διαδικασία ανάληψης χρημάτων η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, ελέγξτε την απόδειξη της συναλλαγής. Εάν δεν είχατε ζητήσει απόδειξη τότε ξανατοποθετήστε την κάρτα σας στο A.T.M. και ελέγξτε είτε το υπόλοιπο είτε τις τελευταίες κινήσεις του λογαριασμού σας. Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήστε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές. Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα καλό θα ήταν να συν
οδεύεστε από δεύτερο άτομο. Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής. Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη. Για την προστασία του λογαριασμού σας Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό (ΡΙΝ) την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους. Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μια κάρτες σας. Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε και που δεν θα μπορεί να προσδιορισθεί από προσωπικά σας αντικείμενα που υπάρχουν στο πορτοφόλι ή στη τσάντα σας. 
Μην δίνετε τον κωδικό σας PIN σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεσθεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό του ΡΙΝ για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία. 
Μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής που έχει εκδώσει το Α.Τ.Μ. Συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συναλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει ενημερώστε αμέσως την Τράπεζα. Να υπογράφετε την κάρτα σας. Αυτό εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παραποιήσει το όνομά σας πάνω σε αυτήν. Μη δίνετε και μη δανείζετε ποτέ και σε κανέναν την κάρτα σας. Όταν κυκλοφορείτε έχετε μαζί σας μόνο τις κάρτες που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε. Αναφέρατε αμέσως την κλοπή ή την απώλεια κάρτας στην Τράπεζα και στην Αστυνομία.

ΖΕΣΤΑΘΗΚΕ Η ΑΓΟΡΑ...ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ήταν μόνο όμως τις τελευταίες ημέρες η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας, με τους καταναλωτές, να πραγματοποιούν τις απαραίτητες αγορές ενόψει των Χριστουγέννων, προτιμώντας φυσικά, συμβολικά δώρα και εκείνα που είχαν μεγάλη ανάγκη. ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ Από χθες, τα καταστήματα είναι και πάλι ανοιχτά, εφαρμόζοντας και ενόψει της Πρωτοχρονιάς το εορταστικό ωράριο, με τους επαγγελματίες να ευελπιστούν στη συνέχεια της καλής κίνησης, προκειμένου να καλύψουν τα… σπασμένα από το καλοκαίρι και μετά! «Η κίνηση της αγοράς το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ήταν καλή. 
Ήμασταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», δήλωσε μιλώντας στη «ΦΩΝΗ», η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, επισημαίνοντας πως η πτώση της θερμοκρασίας, η πληρωμή των επιδοτήσεων και αυτού του λίγου έστω, λαδιού, ήταν καθοριστικής σημασίας στην τόνωση, πάντα για τα δεδομένα της εποχής, της αγοράς. «Ελπίζω να υπάρξει κίνηση και αυτήν την εβδομάδα, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι αμέσως μετά, αρχίζουν επίσημα, οι χειμερινές εκπτώσεις,», ανάφερε η κα Ψηλάκη, επισημαίνοντας πως πολλά καταστήματα είχαν προσφορές και εκπτώσεις και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, γεγονός που βοήθησε στην προσέλκυση κόσμου. «Πράγματι, η αγορά «ζεστάθηκε», όμως δεν αρκεί, αφού όταν δε δουλεύεις για μισό χρόνο, δεν μπορείς να αναπληρώσεις τα χαμένα! 
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΥΦΕΣΙΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 
Το 2018 ήταν ο χειρότερος από τα χρόνια της ύφεσης», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, τονίζοντας πως οι προβλέψεις για το 2019, δεν είναι καλές! «Δε θέλω να είμαι δυσοίωνη, αλλά το 2019 δε θα είναι καλή χρονιά, αφού μπορεί να βγήκαμε από τα μνημόνια, όμως ανάπτυξη δεν υπάρχει, ούτε θέσεις εργασίας! Τα χρήματα, από μισθούς και συντάξεις, μειώνονται, άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι το μέλλον μας, θα διαγραφεί ευοίωνο», ανέφερε η Λίλιαν Ψηλάκη, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται άμεσα, ελάφρυνση φόρων, αύξηση θέσεων εργασίας και φυσικά, ρευστότητα. «Πρέπει να ανοίξουν τις στρόφιγγες οι τράπεζες, ώστε να μπορεί να κινηθεί ο επαγγελματίας. Να μειωθούν οι εισφορές, να ισχύσει ο διακανονισμός των 120 δόσεων, ώστε να μπορέσουμε να ανασάνουμε και να «σηκωθεί» λίγο, η ράχη της πάλαι ποτέ… σπονδυλικής στήλης της εθνικής οικονομίας, η οποία έχει υποστεί σημαντική καθίζηση», δήλωσε καταληκτικά, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

ΕΡΓΑ ΒΙΤΡΙΝΑΣ ΣΤΑ.."ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ" ΦΙΛΙΑΤΡΑ...

Επιτέλους κάτι το μόνο θετικό για την πόλη των Φιλιατρών τα τελευταία 7 χρόνια! Αυτό το θετικό δεν είναι ο τεχνητός χιονισμός της πλατείας από τη νεοφιλελεύθερη δημοτική αρχή Τριφυλίας. Αυτό είναι σπατάλη χρημάτων και αντιαισθητική διοικητική πρακτική – πολιτιστική κακογουστιά – καρακιτσαρία. Νεοφιλελεύθερα μυαλά, νεοφιλελεύθερες πρακτικές, έργα βιτρίνας κι όχι ουσίας. 
Δυστυχώς γι΄ αυτούς κι ευτυχώς για εμάς τους απλούς πολίτες αυτής της πόλης, το μόνο θετικό γεγονός για την τελευταία 7ετία είναι η ίδρυση του Μουσείου Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου. Ευχαριστούμε την οικογένεια Ηλιόπουλου γι΄ αυτή της την προσφορά προς την πόλη των Φιλιατρών. 
Τιμούμε τον πατέρα τους Πάνο Ηλιόπουλο ως πρόσωπο και ως δημιουργό πολιτισμού. Κι ευελπιστούμε στην επανεμφάνιση τέτοιας προσωπικότητας στον τόπο μας. Με τις ευχές μας για χαρούμενες γιορτές και Χρόνια Πολλά προς όλους τους συμπατριώτες μας! Φιλιατρά, 23 Δεκέμβρη 2018.
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ Συνδυασμός για το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών.

“e-DriveAcademy” για οδική ασφάλεια στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας

Στην Κυπαρισσία επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών και μαθητών στο μάθημα της Κυκλοφοριακής Παιδείας και Οδικής Ασφάλειας από την επιστημονική ομάδα της πλατφόρμας «e-DriveAcademy» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Ο κεντρικός στόχος που έθεσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την οικοδόμηση μίας συντονισμένης και συστηματικής εκπαίδευσης του μαθητικού πληθυσμού στο θέμα της Κυκλοφοριακής Παιδείας και Οδικής Ασφάλειας έγινε πραγματικότητα και συνεχίζεται. Για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά συνεχίζεται η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα κληθούν να διδάξουν το μάθημα της Κυκλοφοριακής Παιδείας και Οδικής Ασφάλειας. 
Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής επιμόρφωσης του διδακτικού προσωπικού της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στο Δήμο Τριφυλίας και την πόλη της Κυπαρισσίας. Πιο συγκεκριμένα, το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα μαθητών και εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την επιμόρφωση στο υλικό της διαδικτυακής πύλης (portal) «e-DriveAcademy» που αποτελεί το βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τη διδασκαλία του μαθήματος. Τα επιμορφωτικά προγράμματα στην πόλη της Κυπαρισσίας παρακολούθησαν περίπου 200 μαθητές και 10 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 230 μαθητές και 30 εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

3 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ

ΣΚΗΝΕΣ θρίλερ θυμίζουν οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το θανατηφόρο τροχαίο στην Κυπαρισσία, το βράδυ της Παρασκευής. Μαρτυρίες πως μια οικογένεια «άρπαξε» μια κοπέλα από τον Πύργο Ηλείας. Η οικογένειά της το αντελήφθη και ξεκίνησε να καταδιώκει το όχημα μέσα στο οποίο βρισκόταν η κοπέλα. Το ένα από τα δύο οχήματα συγκρούστηκε μετωπικά με ένα τρίτο, διερχόμενο τζιπάκι. Σοκαριστικές εικόνες από το σημείο της τραγωδίας. Μετά από μετωπική σύγκρουση, δύο οχήματα μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες σιδερικών και κάπως έτσι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ δύο είναι βαριά τραυματισμένοι. 
Οι τελευταίες πληροφορίες του newsit, από αυτόπτες μάρτυρες στην Ηλεία είναι συγκλονιστικές. Αναφέρουν πως κάποιοι “άρπαξαν” μια κοπέλα (σ.σ. πληροφορίες κάνουν λόγο για ρομά) από τον Πύργο Ηλείας, με την οικογένειά της να ξεκινά “καταδίωξη” του οχήματος μέσα στο οποίο βρισκόταν η γυναίκα. 
Στο ύψος του Καλού Νερού, που βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα πριν το σημείο όπου σημειώθηκε το τροχαίο στην Κυπαρισσία, το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρίσκονταν η κοπέλα έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε μετωπικά με ένα τρίτο, διερχόμενο όχημα που βρισκόταν στην αντίθετη λωρίδα. Από τα πέντε άτομα που βρίσκονταν στο “καταδιωκόμενο” αυτοκίνητο, τρία πέθαναν, ενώ δύο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και είναι σε κρίσιμη κατάσταση. 
Ο οδηγός του τζιπ (σ.σ. το διερχόμενο όχημα) έχει τραυματιστεί, ευτυχώς ελαφρά. Μάλιστα, πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως μόλις λίγα μέτρα πριν σημειωθεί το τροχαίο στην Κυπαρισσία, τα δύο οχήματα πέρασαν με μεγάλη ταχύτητα αστυνομικό μπλόκο.

ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΔΙΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΑΘΗΝΑ!


Το εξωφρενικό ποσό των 33,40 ευρώ  θα πληρώνει συνολικά ένας οδηγός εάν θέλει να ταξιδέψει από την Αθήνα στην Καλαμάτα και να επιστρέψει στον αρχικό προορισμό του.

Μετά τίς νέες αυξήσεις που θα ισχύσουν από τις 9 ιανουαρίου 2019 καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει 16,70 ευρώ τη φορά.


Συγκεκριμένα, εάν ξεκινά το ταξίδι του από την Καλαμάτα, στον αυτοκινητόδρομο του «Μορέα» πληρώνει:
Στην Καλαμάτα (Πήδημα – Αρφαρά), 1,90 ευρώ.
Στη Βελιγοστή 1,25 ευρώ.
Στη γέφυρα Μάναρη 1,90 ευρώ. Στη Νεστάνη 2,40 ευρώ.
Στο Σπαθοβούνι 2,55 ευρώ. Στην Ολυμπία Οδό πληρώνει: Στον Ισθμό 1,80 ευρώ.
Στην Ελευσίνα 2,10 ευρώ.
Και στην Αττική οδό 2.80

ΑΓΡΙΟ..ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ Η ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΑΝΔΡΑ

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα αγροτικά στα οποία επέβαιναν έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε πολυσύχναστους δρόμους ενώ στις καρότσες ήταν οπλισμένοι με καραμπίνες. Η καταδίωξη φαίνεται πως ξεκίνησε ακριβώς έξω από το Δημαρχείο της Μεσσήνης ενώ στην οδό Μπούκας, έχουν χτυπήσει και σταθμευμένα οχήματα. Αυτή την ώρα στην περιοχή της Μεσσήνης έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και αναζητούν τους δράστες. Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν χθες το βράδυ όταν δύο αδέρφια Ρομά πιάστηκαν στα χέρια μέσα στον καταυλισμό της Μπιρμπίτας. Σύμφωνα με πληροφορίες του tharrosnews μετά από έντονη λογομαχία και αφού προηγήθηκε πάλη, ο ένας Ρομά μπήκε στο όχημα του και παρέσυρε τον αδερφό του.

2 μήνες παράταση στον νόμο Κατσέλη

Τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες, συμφώνησαν οι τραπεζίτες με την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε και επισήμως η παράταση του νόμου Κατσέλη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου ο πρωθυπουργός περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ 2 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ-ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21.30 
ΝΕΟ θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα συνέβη απόψε λίγο μετά τις 7 σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο επιβατικών αυτοκινήτων στην περιοχή του Καλονερού κοντά στο κόμβο, με τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κυπαρισσίας και της Αστυνομίας να μεταβαίνουν αμέσως στο σημείο του συμβάντος.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές 2 νέα άτομα είναι νεκρά και 3 τουλάχιστον  άτομα επιβάτες των οχημάτων τραυματίστηκαν από την σύγκρουση των οχημάτων που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, καθώς το ένα όχημα εξετράπη της πορείας του, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για τις πρώτες βοήθειες το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ κινητοποιήθηκε όλο το προσωπικό του ιδρύματος για την περίθαλψη των τραυματιών. Πρόκειται για αθίγγανους όπως λένε νεώτερες πληροφορίες του ρεπορτάζ.
Περισσότερες λεπτομέρειες στην συνεχή ροή της ανάρτησης από την σελίδα μας. Φωτό αρχείου

ΜΕ "ΜΠΟΥΝΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΦΩΡΙΑ' ΜΠΑΤΑΡΕΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
                     ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΜΕ 13 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 2 λευκά ψηφίστηκε στο τέλος της χρονιάς ο Προυπολογισμός του Δήμου Τριφυλίας για το 2019, με αιχμηρές παρατηρήσεις για την πορεία της δημοτικής αρχής από την αντιπολίτευση αλλά και τους κ. Ζαχαρία Κανελλόπουλο και Τάσο Αδρακτά που ψήφισαν λευκό, με μπαταρίες για την διοίκηση του Δήμου από τον Ζαχαρία Κανελλόπουλο.
Ο Προυπολογισμός ύψους 22,8 εκ. ευρώ προκάλεσε συζητήσεις για την απουσία δημόσιου διαλόγου, την εκτίμηση ότι δεν αγγίζει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, ενώ υπήρξαν και απουσίες στην αίθουσα από την συμπολίτευση όπως του κ. Πούλου, του κ. Γιάννη Αδρακτά, αλλά και την αντιπολίτευση καθώς απουσίαζε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ανδρινόπουλος μαζί με πλειάδα δημοτικών του συμβούλων. 
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΡΙΠΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

ΑΙΧΜΗΡΗ ήταν η τοποθέτηση της Γιάννας Μαραβελή με ερωτήσεις κατά ριπάς ζητώντας να μάθει "το ποσοστό υλοποίησης του Τεχνικού προγράμματος του 2018, το ποσό κατάθεσης του Δήμου ως πλεόνασμα αν έχει αυξηθεί και για ποιο λογο δεν έχει διοχετευθεί σε επενδύσεις, τι εννοεί στην ανακεφαλαίωση του Προυπολογισμού ότι πρέπει να πληρωθεί ποσό 286.000 ευρώ σε επενδύσεις" ενώ απαντώντας στον κ. Μπακούρο είπε "ότι για τα χωριά 1 χρόνο είχε διαβεβαιώσει ο Πρόεδρος των Ραχών για μικρά έργα με τα μηχανήματα του Δήμου" ενώ εξέθεσε το θέμα για τον Ανοικτό κέντρο Εμπορικού στο οποίο καμία παράταξη δεν είχε ενημέρωση, αλλά αντίθετα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες στις εφημερίδες "για το έργο που θα γίνει". Επίσης έκανε αναφορά στον Κλεισθένη που απαιτεί συνεργασίες προς κοινό όφελος καταλήγοντας ότι "η Δημοτική αρχή αποφεύγει τον διάλογο με τις παρατάξεις στο Σώμα".
Ο Σαράντος Κουκούμης άσκησε κριτική στη Δημοτική αρχή καταψηφίζοντας τον Προυπολογισμό ο οποίος παραμένει αντιλαικός με αυξήσεις τελών με βάρη για τις οικογένειες και τα λαικά στρώματα προσθέτοντας ότι "οι προβλέψεις και οι αναδιαρθρώσεις είναι μόνο προς όφελος των επιχειρηματιών για το πως θα μασήσουν την δημοτική περιουσία, ξεχνώντας τα εργατικά δικαιώματα" ενώ κάνοντας χιούμορ είπε ότι "με το ένα πόδι στην παράταξη Κατσίβελα ο κ. Μπακούρος που δήλωνε ότι θα ψήφιζε τον Προυπολογισμό αν ήταν να γίνει αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων" κι έτσι "ο πολίτης βγάζει τα συμπερασματά του ενώ τόσο η νυν αρχή όσο και η προηγούμενη δεν ζήτησε αύξηση πόρων από την Κυβέρνηση, αποδεχόμενοι τις κρατικές περιοκοπές που μείωσαν 70% τους πόρους της αυτοδιοίκησης". 
ΑΡΧΗΓΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Καταπέλτης κατά της Δημοτικής αρχής με λευκή ψήφο όπως και ο Τάσος Αδρακτάς, ήταν ο Πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Μεσσηνίας Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, τόσο για την απουσία σύνθεσης απόψεων, διαλόγου, διαβούλευσης τόσο με την δημοτική του ομάδα αλλά κυρίως την κοινωνία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι...πρέπει να ακούγονται αλήθειες στην αίθουσα.
Με τις αναφορές του ότι δεν υπήρξε ποτέ διάλογος επισήμανε ότι "η Δημοτική αρχή απέκλεισε ακόμα και την διαφωνία, τον έλεγχο, κάθε δημοκρατική λειτουργία, εδώ ο ρόλος μας και η συνείδησή μας απέναντι σε αυτό το αυτοκρατορικό σύστημα που έχει δομηθεί τα τελευταία χρόνια, είμαστε απέναντι". Υπογράμμισε ότι "για αυτό και καταψηφίζω τον Προυπολογισμό". Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αναφορά του Τάσου Αδραkτά ότι ψηφίζει λευκό, αποδεχόμενος αρχικά μόνο κωδικούς μισθοδοσίας υπαλλήλων, πρόνοιας, λειτουργία σχολικών μονάδων.
ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας υπεραμύνθηκε την ψήφιση του Προυπολογισμού λέγοντας ότι "κανένα έργο δεν ήρθε από τον ουρανό ή από μόνο του αν ορισμένοι δεν είχαν εργαστεί ώστε να προκύψουν σε συνεργασία με την περιφέρεια, ενώ είναι άδικο να μην πιστέψουμε ότι κάποιοι ξενύχτησαν" για να συμπληρώσει ότι "δεν είναι τυχαίο ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κάνει τόσα έργα στη Τριφυλία, οπότε αυτο σημαίνει ότι κάποιοι εργάστηκαν" αναφέροντας ως παραδείγματα την μελέτη για την ανάπλαση της Άνω Πόλης, το έργο υποστήριξης πρανών του Κάστρου που προτάθηκε στο ΕΣΠΑ, το λιμάνι, τα σχολικά κτίρια κι άλλα. Ο Δήμαρχος πάντως λίγες ώρες μετά ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του που αναφέρουμε σε άλλο μας άρθρο.