Pages

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ ΣΑΝ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ 5.000 ΕΥΡΏ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥΣ τρόπους που λειτουργούν ως παγίδες για ανυποψίαστα θύματα βρίσκουν επιτήδειοι που προσποιούμενοι δημόσιους λειτουργούς κατορθώνουν ορισμένες φορές κι ευτυχώς όχι πάντα να εξαπατήσουν κυρίως ηλικιωμένους. Ένα μήνα μετά το περιστατικό στην περιοχή κοντά στο γήπεδο Κυπαρισσίας που μας είχε αποκαλύψει αυτόπτης μάρτυρας ήρθε στην επιφάνεια ένα ακόμα περιστατικό. Σύμφωνα με την συνήθη πρακτική ένα ζευγάρι το οποίο φέρει ενδυμασία που παραπέμπει σε σοβαρό άτομο έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο σε σπίτι μιας ηλικιωμένης 70χρονης. 
ΜΕ πειθώ έπεισαν αρχικά την άτυχη γυναίκα ότι ήταν εφοριακοί υπάλληλοι κρατώντας ένα χαρτοφάκελλο και τελικά σε λίγη ώρα τις απέσπασαν περίπου 5.000 ευρώ σε μετρητά, θεωρώντας ότι θα τακτοποιηθούν οι οφειλές των παιδιών της στην Εφορία. Δεν αποκλείεται να παρακολουθούσαν την γυναίκα η οποία όταν αργότερα επικοινώνησε με κοντινό της πρόσωπο διαπίστωσε ότι ήταν ένα ακόμα θύμα απάτης αναλύοντας το συμβάν στην αστυνομία της Τριφυλίας, αλλά οι επιτήδειοι είχαν εξαφανιστεί αμέσως. 
Συνήθως οι δράστες χτυπούν τα...θύματά τους ξαφρίζοντας από μετρητά τις ημέρες απονομής της σύνταξης οπότε οφείλουν τα συγγενικά τους πρόσωπα να είναι πολύ προσεκτικά και να επικοινωνούν με τις αρχές αν διαπιστώσουν ύποπτη δραστηριότητα. ΓΙΑΝ. ΜΠ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ 21 ΘΕΜΑΤΑ

Συνεδριάζει την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, και ώρα 6 το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για τη λήψη αποφάσεων, στα πιο κάτω θέματα: 
 1. Λειτουργία Εμποροπανήγυρις Αγ. Χαραλάμπους Δ. Κ Φιλιατρών 2019 και ορισμός πενταμελούς επιτροπής ελέγχου εμποροπανήγυρις(Έγκρ. των αριθ.4/2019 ΑΕΠΖ και 1/2019 ΑΟΕ). 2. Έγκριση: Διοργάνωσης δαπάνης για την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στην Δ.Κ Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας. 
3. Ένταξη του Προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι στις υπηρεσίες του Δήμου Τριφυλίας -Τροποποίηση ΟΕΥ του Δήμου και Σύσταση οργανικών θέσεων μονίμου προσωπικού για την λειτουργία του Προγράμματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 91 του Ν.4583/18-12-2018. 4. Έγκριση του με αριθ. 4/2018 Πρακτικού της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραχώρησης θέσεων της Κυριακάτικης Αγοράς Κοπανακίου. 5. Συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραχώρησης θέσεων της Κυριακάτικης Αγοράς Κοπανακίου για το έτος 2019. 
6. Έγκριση πρακτικών της 15ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης φορολογικών διαφορών έτους 2018, 7. Έγκριση δαπάνης για αντικατάσταση δικτύου ΙΝΤΕΡΝΕΤ στο Αγροτικό Ιατρείο Τ.Κ Αγαλιανής. 8. Αντικατάσταση μέλους της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Τριφυλίας. 9. Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής παραλαβής του έργου: «Επέκταση- Επισκευή Νεκροταφείου Φιλιατρών». 10. Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Συντήρηση Αγροτικών οδών Φιλιατρών». 11. Έγκριση Πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Επισκευή Κοινοτικού Γραφείου Αυλώνος». 
12. Oρισμός εκπροσώπου(τακτικού και αναπληρωματικού μέλους) του Δήμου στην «Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης» του άρθρου 8 της Προ γραμματικής Σύμβασης για την Πράξη «Συγκρότηση και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας και Κινητής Μονάδας στο Δήμο Καλαμάτας με περιοχή ευθύνης την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας». 13. Έγκριση της με αριθ.1/2019 ΑΕΠΖ με θέμα: «Περί αιτήματος Κατσιρούμπα Παναγιώτη του Ευαγγέλου για καθορισμό θέσης στάθμευσης». 
14. Έγκριση της με αριθ.2/2019 ΑΕΠΖ με θέμα: «Περί αιτήματος της Σιαγαλού Σωτηρίας του Θεμιστοκλή για καθορισμό θέσης στάθμευσης». 15. Έγκριση της με αριθ.3/2019 ΑΕΠΖ με θέμα: «Περί αιτήματος Γιαννόπουλου Ευστάθιου του Κωνσταντίνου για καθορισμό θέσης στάθμευσης». 16. Έγκριση των με αριθ.1/2018 και 1/2019 Πρακτικών της Επιτροπής παραχώρησης θέσεων και παρακολούθησης της Λαικής Αγοράς Δ.Κ Φιλιατρών. 
17. Έγκριση της με αριθ.01/2019 ΑΔΣ της Δημ. Επιτροπής Παιδείας με θέμα: «Αποδοχή χρηματοδότησης από το ΥΠ.ΕΣ και συμπληρωματική κατανομή ΚΑΠ 2018 προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών και κατά προτεραιότητα κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων ποσού 9.266,08 ευρώ. 18. Ανανέωση Προγραμματικής Σύμβασης με ΟΑΕΔ για την λειτουργία του Γραφείου Ανταποκριτή ΟΑΕΔ Φιλιατρών για το έτος 2019. 19. Συγκρότηση Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών έτους 2019. 20. Συζήτηση σχετικά με την λειτουργία της ΔΕΥΑΤ. 21. Συζήτηση-έκδοση Ψηφίσματος σχετικά με την λειτουργία του Καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Φιλιατρών.

Ο ΕΛΓΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Την άμεση προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στην κλιματική αλλαγή ζητούν επιτακτικά οι αγροτικοί σύλλογοι και φορείς της δυτικής Μεσσηνίας αλλά και όλου του νομού μας με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του διευθυντή του ΕΛΓΑ κ. ΚΟΥΡΕΜΠΕ με το δήμαρχο Μεσσήνης κ. Τσώνη αποκαλύφθηκε το γεγονός ότι οργανισμός μέχρι σήμερα δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις. 
 Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από το 2015 στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ είχαμε επισημάνει σε ρεπορτάζ μας στον τότε αρμόδιο επόπτη του ΕΛΓΑ Πελοποννήσου τα νέα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα παρουσία του κ. Παρασκευόπουλου. Ουσιαστικά από το 2015 με αφορμή και τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα στην δυτική Μεσσηνια οι εκπρόσωποι του οργανισμού δεν έπραξαν αυτό που όφειλαν να υλοποιήσουν. Δηλαδή την άμεση αντικατάσταση, προσαρμογή και εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ με βάση τα επιστημονικά δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. 
 ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 
 Η κλιματική αλλαγή ειναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι επηρεάζει άμεσα όχι μόνο τις καλλιέργιες αλλά και της θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, επομένως επηρεάζει άμεσα το εισόδημα των παραγωγών και με αφορμή και τα κατολισθητικά φαινόμενα στον Ταΰγετο επιβάλλουν άμεση του εκσυγχρονισμού του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει πάρει θέση σε συνέντευξή του στην στήλη μας ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Φιλιατρών κύριος Αθανασόπουλος επισημαίνοντας ότι οι αγρότες δεν μπορούν πλέον να είναι έρμαια των φυσικών φαινομένων και η πολιτεία να σφυρίζει αδιάφορα. ΓΙΑΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Συγκέντρωση Υπογραφών για το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, o Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών και ο Εμπορικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Γαργαλιάνων και από κοινού, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης όσον αφορά την υποβάθμιση του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Φιλιατρών προβαίνουν στην συλλογή υπογραφών μέσω της ιστοσελίδας avaaz.com. Πρόσφατα είχαμε το κλείσιμο υπηρεσιών σε όλο τον Δήμο! Σήμερα την υποβάθμιση του τραπεζικού καταστήματος στα Φιλιατρά! Αύριο κάτι άλλο σε Φιλιατρά, Γαργαλιάνους ή Κυπαρίσσια!

ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταπολεμικό… ρεκόρ ανεργίας το Δεκέμβριο – Σαρώνει η φθηνή και ελαστική εργασία...Την ίδια ώρα, πάντως, με το γενικότερο κλίμα δεν… συμφωνούν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Ακόμη και οι αριθμοί σημειώνουν πως είμαστε σε ένα μεταπολεμικό ρεκόρ ανεργίας με την κατάσταση μάλιστα να ανησυχεί για την προοπτική της φθηνής και ελαστικής εργασίας που «παγιώνεται».

Μεταπτυχιακό για την ελιά στο ΤΕΙ Πελοποννήσου

Με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση επιστημόνων, που θα ήθελαν να εξειδικευτούν σε αντικείμενα του ελαιοκομικού τομέα λειτουργεί, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιόλαδου» στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Πρόκειται για το πρώτο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα που αφορά την ελιά και το λάδι. 
Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Τμήματος, Γιώργος Ζακυνθινός, «οι γείτονες χώρες, που είναι και ανταγωνιστικές, έχουν εδώ και πολλά χρόνια δημιουργήσει μεταπτυχιακές σπουδές, αξιοποιώντας το επιστημονικό προσωπικό και ενσωματώνοντάς τες σε υποδομές επιχειρήσεων παραγωγικού ή εμπορικού χαρακτήρα. 
Είναι σημαντικό να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα, γιατί χρειαζόμαστε ένα πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την πληροφόρηση». Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η σχολή, οι πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Η περισσότερο βραβευμένη ελληνική ποικιλία ελιάς είναι η Κορωνέικη.

Έρευνα: Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά

Η διαΝΕΟσις δημοσιεύει μία νέα έρευνα που καταγράφει την εικόνα της γονιμότητας στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, αναλύει τις οικογενειακές πολιτικές που ακολουθούν άλλες χώρες και καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αύξηση των γεννήσεων. Η έρευνα εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών του ΕΚΚΕ, με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον Διευθυντή Ερευνών Διονύση Μπαλούρδο. 
  Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Παντού στην Ευρώπη η γονιμότητα έχει πέσει εδώ και πολλές δεκαετίες κάτω από το “όριο αναπλήρωσης” των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα, ενώ στην Ελλάδα οι αλλαγές αυτές έχουν ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 κιόλας, όταν ο δείκτης γονιμότητας πέρασε κάτω από το 1,5. Έκτοτε παραμένει πολύ χαμηλά, φτάνοντας ως και στο 1,23 το 1999. Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο. Πλέον, και για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία, στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

ΝΕΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΤΗΝ εκτίμηση ότι "με σκληρή κ επίμονη δουλειά και με αντίπαλο την αφάνταστη γραφειοκρατία προχωράμε στην υλοποίηση σημαντικών έργων στο Δήμο Τριφυλίας" έκανε ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας με αφορμή τις νέες εγκρίσεις πρακτικών από διάφορους διαγωνισμούς και δημοπρασίες που πέρασαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας, όπως η προμήθεια μηχανημάτων έργου, η προμήθεια εξοπλισμού παιδικών χαρών, η ανακαίνιση του κτηρίου Κοκκώνη στους Γαργαλιάνους καθώς στην συνεδρίαση ήταν παρών ο ίδιος ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας.
ΤΙ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πιο αναλυτικά έγινε η επικύρωση του Πρακτικού ΙΙ της ανοικτής ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας άνω των ορίων «Προμήθεια Μηχανημάτων Έργου & Συνοδευτικού Εξοπλισμού» που αφορά την ηλεκτρονική αποσφράγιση του (υπο)φακέλου «Οικονομική Προσφορά», όπου βρέθηκε προσωρινός ανάδοχος. Επίσης επικυρώθηκε το Πρακτικό Ι του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού «Ανακαίνιση Δημοτικού Κτιρίου Αθ. Κοκκώνη» που αφορά την ηλεκτρονική αποσφράγιση των (υπο)φακέλων «Δικαιολογητικά Συμμετοχής» & «Οικονομική Προσφορά».
 Στην συνεδρίαση ψηφίστηκε το Πρακτικό Ι της ανοικτής ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας άνω των ορίων «Προμήθεια & Τοποθέτηση Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση Παιδικών Χαρών του Δήμου Τριφυλίας» που αφορούσε την ηλεκτρονική αποσφράγιση του (υπο)φακέλου «Δικαιολογητικά Συμμετοχής Τεχνική Προσφορά», όπου υπήρξε ενδιαφέρον από 5 εταιρείες, ενώ εγκρίθηκε το Πρακτικό ΙΙΙ ελέγχου των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού «Βελτίωση Προαυλίου χώρου 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων & Επισκευή Κτιρίου». Γ.ΜΠ.

ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΤΡΑΚΤΕΡ στην Καλαμάτα θα δούμε πολύ σύντομα σύμφωνα με την τελευταία σύσκεψη που έγινε από τον Αγροτικό σύλλογο Χανδρινού και περιφέρειας. Οι αγρότες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του σωματείου με την συμμετοχή αγροτών από όλη την Πυλία, δήλωσαν ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και όπως αποφασίστηκε την Τετάρτη 30 Γενάρη 2019 και ώρα 12 το μεσημέρι, να γίνει μεγάλη προσυγκέντρωση των τρακτέρ μας στο Χανδρινού με σκοπό στις επόμενες ημέρες τα γεωργικά μηχανήματα να έρθουν στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με το κάλεσμα του συλλόγου δηλώνουν ότι
 "Καλούμε τους αγρότες να γυρίσουν την πλάτη στα ψέματα και την υποκρισία της κυβέρνησης. Να αντισταθούμε στο φορολογικό τσουνάμι που μας έχει μετατρέψει σε σύγχρονους κολίγους. Στο χαράτσι των δασικών, στο υψηλό κόστος παραγωγής και στις χαμηλές και ανοιχτές τιμές παραγωγού. Απαιτούμαι άμεση και δίκαιη αποζημίωση της ζημιάς που υπέστη η ελαιοκαλλιέργεια από το δάκο. Ταυτόχρονα κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων θα καταθέσουμε αγωγές εναντίον των υπευθύνων για την καταστροφή στο ελαιόλαδο." ΓΙΑΝΝΗΣ Μ

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ 'ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ'

ΤΗΝ αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ώστε να αποκτήσει την αξία που αρμόζει στο περίφημο μνημείο που δίκαια χαρακτηρίστηκε από τους αρχαιολόγους ως 'Η Αγιά Σοφιά του Μοριά', επιτάχυνε ο Δήμος στην Τριφυλία. Το θετικό νέο είναι ότι ήδη ολοκληρώθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας η μελέτη για την ανάπλαση του προαυλίου χώρου του ιστορικού ναού της Μεταμόρφωσης του Χριστού στους Χριστιάνους όπως και ο μικρός ναός που υπάρχει στο χώρο της Αναλήψεως, ώστε να χρηματοδοτηθεί αποτελώντας ένα χώρο λατρείας αλλά κυρίως επίσκεψης για τους επισκέπτες .
 Η μελέτη σύμφωνα με τον Δήμου παραδόθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ώστε να ακολουθήσει την διαδικασία για ένταξή του σε χρηματοδοτικό κονδύλι. Θυμίζουμε ότι παλιότερα οι Τεχνικές υπηρεσίες Δήμων Κοινοτήτων εκπονούσαν μελέτες για του Δήμους με ότι αυτό συνεπαγόταν για τις γραφειοκρατικές κυρίως διαδικασίες που αρκετές φορές ήταν χρονοβόρες. Στη φωτογραφία ο μηχανικός του Δήμου Αγγελής Πετρακόπουλος συζητά και ενημερώνει παρόντος των υπηρεσιακών παραγόντων τον Δήμαρχο Τριφυλίας για τα στάδια της μελέτης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕΤ εμπιδίων συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Επιπλέον χρόνος θα χρειαστεί για να συγκλίνουν οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας με αυτές της επιτροπής για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το ΤΕΙ της ίδιας Περιφέρειας. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να μην κάνουν βήματα επαρκή για να υπάρξει συμφωνία. Συνολικά, η επιτροπή προτείνει να δημιουργηθούν επτά νέα τμήματα, δηλαδή το «νέο» Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να έχει στη νέα δομή 22 τμήματα, ενώ σήμερα και τα δύο Ιδρύματα έχουν 15 τμήματα. Ειδικότερα, στη χθεσινή σύσκεψη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου παρουσιάστηκε επιφυλακτικός στην πρόταση της επιτροπής για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Ιδρυμα. Για το θέμα έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από άλλα ΑΕΙ αλλά και θεσμικούς φορείς, με το επιχείρημα ότι υπάρχουν αρκετές πολυτεχνικές σχολές στην Ελλάδα. Από την άλλη, ο υπουργός Παιδείας φέρεται να δήλωσε στους πρυτάνεις του Παν. Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου Αθανάσιο Κατσή και Ιωάννη Καπόλο αντιστοίχως, ότι υπάρχουν αντιδράσεις στη χωροθέτηση-κατανομή των νέων τμημάτων στις πόλεις της Πελοποννήσου. 
Τα τμήματα θα λειτουργήσουν σε Καλαμάτα, Κόρινθο, Ναύπλιο, Σπάρτη και Τρίπολη, (υπενθυμίζεται ότι η Αχαΐα και η Ηλεία ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου και το Παν. Πατρών). Επίσης, παρατηρείται ότι η επιτροπή προτείνει τη δημιουργία τμημάτων και σχολών που ήδη υπάρχουν σε άλλα ΑΕΙ και με αντικείμενο κορεσμένο στην αγορά εργασίας της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, προτείνεται να δημιουργηθεί τμήμα δημόσιας υγείας, την ίδια στιγμή που υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλία. Επίσης, προτείνεται τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών, ενώ με πρόσφατο νόμο παρεμφερές τμήμα αποφασίστηκε να ιδρυθεί στο ΕΚΠΑ.

Οι ελληνικές οικογένειες κάνουν λιγότερα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες κάνουν λιγότερα παιδιά, και τα κάνουν πιο αργά. Η διαΝΕΟσις δημοσιεύει μία νέα έρευνα που καταγράφει την εικόνα της γονιμότητας στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, αναλύει τις οικογενειακές πολιτικές που ακολουθούν άλλες χώρες και καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αύξηση των γεννήσεων. Για την έρευνα μίλησε στην Τηλεόραση BEST ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αυστηρός ο νέος νόμος Κατσέλη για τους κακοπληρωτές

Ισχυρούς «κόφτες» που θα αποκλείουν την ένταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών στις νέες διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, εισάγει το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη. Μέσα από την κοινή πλατφόρμα που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες, στη λογική του Τειρεσία, σύμφωνα με το Εθνος, θα "βλέπουν" το πλήρες τραπεζικό προφίλ εκείνων των δανειοληπτών που έχουν "κόκκινο" δάνειο και ζητούν την προστασία του νόμου. Θα "βλέπουν" όχι μόνο το ύψος των καταθέσεων που ενδεχομένως έχει ο "κόκκινος" δανειολήπτης στο εσωτερικό, αλλά και τις κινήσεις για μεταφορά ποσών στο εξωτερικό. 
Στόχος είναι να μην υπάρχει "τρύπα" που θα μπορεί ένας κατά σύστημα κακοπληρωτής να τη χρησιμοποιήσει για να τύχει προστασίας. Παράλληλα θα τεθούν συγκεκριμένα χρονικά όρια για την υπαγωγή στον νόμο πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού. Και αυτό επειδή οι δανειστές διαπίστωσαν ότι πολλοί δανειολήπτες κατέθεσαν αίτημα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη την τελευταία στιγμή μπλοκάροντας τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Κυβέρνηση, Θεσμοί και τράπεζες συμφώνησαν ότι η διαβούλευση για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσαρμόζει στα ελληνικά δεδομένα το κυπριακό μοντέλο "Εστία" θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Τριώδιο: Τι είναι, γιατί ονομάζεται έτσι,

Την Κυριακή (28/01) του Τελώνου και Φαρισαίου ξεκίνησε το Τριώδιο - Τι είναι και πότε τελειώνει; - Για ποιο πράγμα προετοιμάζει τους Χριστιανούς; Το Τριώδιο είναι ένα από τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας. Στο βιβλίο αυτό περιέχονται σχεδόν κάθε μέρα ύμνοι, που λέγονται Τριώδια, ύμνοι δηλαδή με τρεις ωδές. Τι είναι οι ωδές; Είναι ομάδες από τέσσερα ως πέντε ή και περισσότερα τροπάρια, που ψάλλονται όλα με τον ίδιο τρόπο. Για το λαό επικρατεί η αντίληψη ότι αρχή του Τριωδίου είναι το ξεκίνημα για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και τις Απόκριες. Η περίοδος του Τριωδίου αποτελεί το κινητό εκείνο τμήμα του εκκλησιαστικού έτους που ετοιμάζει τον πιστό για τον άξιο εορτασμό των Παθών και της Αναστάσεως. Ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή καθώς και η Μεγάλη Εβδομάδα. Η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης.
Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως. Η τρίτη Κυριακή, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία, καθώς επίσης και στη χριστιανική αγάπη. Ονομάζεται δε έτσι, επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας. Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυροφάγου, το Ευαγγέλιο της ημέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο. Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, με την οποία ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής, κατά την οποία οι πιστοί προετοιμάζονται για την μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ

Εξαιρετική εμφάνιση και ατομικά ρεκόρ από τους 2 αθλητές της Κυπαρισσίας στην 1η φετινή επίσημη ημερίδα κλειστού στίβου του ΣΕΓΑΣ, που έγινε την Παρασκευή 25 -1-2019 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα. Ο 15 χρονος Βασίλης Παναγιωτόπουλος με χρόνο 2’:42’’:20 στα 1000 μέτρα κατετάγη 2ος και ο 18 χρονος Αχιλλέας Μπενάρδος 5ος στα 800 μέτρα Ανδρών με επίδοση 2’:04’’:80. Οι δύο πολύ ταλαντούχοι αθλητές του Αθλητικού Ομίλου Κυπαρισσίας, έδειξαν με τις επιδόσεις τους ότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση εν όψει των Πανελλήνιων πρωταθλημάτων που έπονται για τη χειμερινή σαιζόν.
Ο Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου στα 2.000 μέτρα που θα γίνει στα Τρίκαλα στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ ο Μπενάρδος θα τρέξει 800 μέτρα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Ανδρών-Γυναικών, που θα γίνει στο ΣΕΦ στις 9-10 Φεβρουαρίου.

ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΘΕΜΑ της χρονιάς αποτελεί το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ακίνητα τα οποία διεξάγονται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εσόδων στην τουριστική αγορά παρά την φαινομενική αύξηση στα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα η ΤΡΙΦΥΛΊΑ βρίσκεται μαζί με την Μεσσήνη ψηλά σε ποσοστά προτίμησης καθώς η παράμετρος της ευκολίας ενοικίασης οδηγεί τις 2 αυτές περιοχές στον τουριστικό «χάρτη», χάρις στην εύκολη και άμεση προβολή, που προσφέρουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ανά την υφήλιο. Άξιο αναφοράς είναι το στοιχείο ότι εναλλακτικοί, όπως η Αιδηψός, η Τριφυλία, η Μεσσήνη και η Κατερίνη (περιοχή Παραλίας ειδικότερα), πέτυχαν να ενισχύσουν το προφίλ τους και να προσελκύσουν περισσότερους ξένους επισκέπτες, χάρις στη πλατφόρμα της Airbnb. Η συνεχώς αυξητική τάση των βραχυχρόνιων μισθώσεων θεωρείται ότι έχει επιπτώσεις και στις τιμές ενοικίασης ακινήτων, όπως καταγράφεται και από σχετικές έρευνες. Για παράδειγμα, τα ενοίκια εμφανίζονται αυξημένα κατά 8,4% στο σύνολο της χώρας, με βάση την τελευταία ετήσια έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Eλλάς, που κατέγραψε τις πραγματικές μισθώσεις σε δεκάδες περιοχές της χώρας. 
ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά πέρα από την απώλεια εσόδων σε κεντρικό επίπεδο. Τόσο οι ενώσεις ξενοδόχων της Μεσσηνίας όσο και η Ομοσπονδία ενοικιαζόμενων καταλλυμάτων Πελοποννήσου και Κυθήρων έχουν επισημάνει ότι οι μισθώσεις διεξάγονται χωρίς έλεγχο, χωρίς νομοθετικό πλαίσιο με αποτέλεσμα η πραγματική τουριστική βιομηχανία του τόπου να πλήττεται. Αυτό μοιραία οδηγεί σε ανισότητες στην τουριστική αγορά της Μεσσηνίας με συνέπειες οι οποίες δεν είναι πάντα εύκολα ορατές..Ο χάρτης της φωτό προέρχεται από την 'Καθημερινή'. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Ο Δήμος Τριφυλίας & η Κοινωφελής Επιχείρηση στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες της Τριφυλίας και υλοποίησης του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (ΤΕΒΑ/FEAD) θα διανείμει είδη οικιακής χρήσης και τρόφιμα στις 31/01/2019, ημέρα Πέμπτη, με το ακόλουθο πρόγραμμα:
  • Στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ από 8.00 έως 10.00 το πρωί στο χώρο στάθμευσης του Δημοτικού Καταστήματος.
  • Στα ΦΙΛΙΑΤΡΑ από 10.30 έως τις 12.30 το μεσημέρι στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Παναγίας και Αγίου Χαραλάμπους.
  • Στους ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ από 13.00 έως 16.00 στο Γήπεδο Γαργαλιάνων.
 Θα διανεμηθούν σε ποσότητες ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας: μωρομάντηλα, καθαριστικό υγρό γενικής χρήσης, υγρό πιάτων, οδοντόκρεμα, γάλα εβαπορέ, κοτόπουλο, ξερά φασόλια, ζυμαρικά, φακές, ρύζι, τυρί φέτα και αλεύρι.
Δικαιούχοι: οι εγκεκριμένοι του προγράμματος επισιτιστικής & βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ), με την επίδειξη ταυτότητας & ΑΜΚΑ.
 Η ενέργεια αυτή είναι συμπληρωματική με τις υπάρχουσες κοινωνικές δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος, με κυρίαρχο στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Κανόνες προστασίας για Wi-Fi, κινητά και ασύρματα

Τα κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα δίκτυα και οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν πολλά και προφανή οφέλη.
Όμως οι ακριβείς πιθανές βλάβες είναι ακόμα απροσδιόριστες, τα ερωτήματα είναι πολλά και δικαιολογημένα επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στους πολίτες.
Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε είδους ακτινοβολία, φυσικής ή ανθρώπινης προέλευσης, είτε είμαστε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. Είμαστε εκτεθειμένοι στη γήινη και κοσμική ακτινοβολία και το πιο σημαντικό στην ακτινοβολία του ήλιου.
Επιπλέον, υπάρχουν και οι ακτινοβολίες που εκπέμπονται από πάσης φύσεως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα τηλέφωνα, οι συσκευές WiFi ή Bluetooth εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Η ακτινοβολία που μας περιβάλλει χωρίζεται σε ιονίζουσα και μη ιονίζουσα. Η ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες-x, ακτίνες-γ) είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, ενώ οι βιολογικές επιδράσεις της μη ιονίζουσας δεν είναι γνωστές και έτσι δεν μπορεί να αξιολογηθεί η επικινδυνότητά της.
Η ενέργεια που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές είναι μη ιονίζουσα ακτινοβολία, που σημαίνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να διασπά χημικούς δεσμούς, δηλαδή δεν προκαλεί βλάβη στο DNA, το οποίο είναι μια πιθανή αιτία για την εμφάνιση καρκίνου
Αν και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα βλάβες, μπορεί έμμεσα να δημιουργήσει προβλήματα, ιδίως μετά από μακροχρόνια έκθεση.
Πώς η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επηρεάζει τον οργανισμό
Η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί την κύρια βιολογική επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Αυτό το φαινόμενο αξιοποιείται στους φούρνους μικροκυμάτων και επιτρέπει να ζεσταίνουμε γρήγορα το φαγητό.
Τα επίπεδα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στα οποία εκτίθεται ο άνθρωπος είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.
Οι επιστήμονες ερευνούν την πιθανότητα επιδράσεων σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας ακόμα και κάτω από το όριο, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης έκθεσης.
Ποιες οι συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο
Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τις πιθανές βλαπτικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και για το λόγο αυτό έχουν γίνει πολλές μελέτες, οι οποίες όμως καταλήγουν σε αντίθετα αποτελέσματα.
Ορισμένες από αυτές δείχνουν πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου και του δέρματος, λευχαιμία, στειρότητα, απώλεια μνήμης, πονοκεφάλους, αϋπνία και κατάθλιψη.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αρκετές μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και των ασθενειών που έχουν ενοχοποιηθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα και τις έρευνες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον αυξημένο κίνδυνο, ωστόσο υπογραμμίζει πως απαιτείται επιπλέον έρευνα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Εφόσον το τοπίο είναι ακόμα θολό σχετικά με την επικινδυνότητα των συσκευών καλό θα ήταν να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. freegr.gr

Σπίτια και περιουσίες στα… δύο στον Ταύγεο

Σε οριακό σημείο βρίσκονται ολόκληρες ζώνες στον Ταΰγετο, με αυτές να αφορούν και χωριά στον ορεινό όγκο. Το πέρασμα της κακοκαιρίας – που μοιάζει να σαρώνει εδώ και ένα μήνα με τις έντονες βροχοπτώσεις – έχει δημιουργήσει σκηνικά που παραπέμπουν σε… εφιάλτη για τους κατοίκους, που βλέπουν τον κίνδυνο των κατολισθήσεων κάτω από τα πόδια τους. Σπίτια και περιουσίες κομμένες στα… δύο, ενώ ο κίνδυνος του αποκλεισμού μοιάζει ορατός. Δείτε το ρεπορτάζ της τηλεόρασης BEST:

8 ιδιωτικές επενδύσεις εντάχθηκαν στο Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014 – 2020»

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη εντάχθηκαν 8 Ιδιωτικές Επενδύσεις στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση πρωτοβουλιών ΜΜΕ για ανάπτυξη Έρευνας και Καινοτομίας (Κουπόνια Καινοτομίας) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» με Κωδικό ΟΠΣ 3089 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» Οι εντάξεις αφορούν τον Άξονα Προτεραιότητας 1- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας (ιδιαίτερα των ΜΜΕ), μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας του Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 -2020. Το σύνολο του προϋπολογισμού των εντασσόμενων επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 115.000,00 € και η συνολική Δημόσια Δαπάνη σε 115.000,00 €.

Προσυγκέντρωση στη Μεσσήνη από αγρότες του Νομού

Ζεσταίνουν… τις μηχανές των τρακτέρ τους στην Πελοπόννησο οι αγρότες. Το… καμπανάκι των κινητοποιήσεων χτυπά με τα προβλήματα – λόγω και της φετινής κατάστασης στην ελαιοπαραγωγή– να εντείνονται. Οι αγρότες ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις και καλούν τον κόσμο να σταθεί δίπλα τους, στον νέο αγώνα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Ήδη στη Μεσσήνη υπήρξες προσυγκέντρωση σήμερα και από αύριο αναμένεται να ενισχυθεί το μπλόκο, ενώ η εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να βγάλει στους δρόμους τρακτέρ σε όλη τη χώρα.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΕΧΑΣΕ Ο Α.Ο.Κ 1-0, ΝΙΚΗΣΕ 3-0 ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ

Νέο τρίποντο πέτυχε ο Πανθουριακός που επικράτησε στο γήπεδο Π. Γεωργανάς με 1-0 της Κυπαρισσίας. Η ομάδα του Τάσου Χατζηαγγελή πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε και απομακρύνθηκε ακόμα πιο πολύ από την επικίνδυνη ζώνη ενώ θα μπορούσε να πετύχει και άλλα γκολ. Αντίθετα, η Κυπαρισσία, είχε τις ευκαιρίες αλλά το γκολ δεν ήρθε ποτέ και έτσι δεν μπόρεσε να φύγει από την Καλαμάτα με ένα θετικό αποτέλεσμα ενώ διαμαρτύρεται για ακυρωθέν γκολ. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 60′ με τον Ρουμελιώτη από κοντινό πλάσε μέσα από την περιοχή. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Καρβούνης, με βοηθούς τους Τζιαμουράνη και Σταύρου. 
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ: Σταθάς, Κοστρίβας, Παναγιωτόπουλος, Παντσιώτης, Οικονομέας, Καράμπελας, Οδεμισιώτης, Μερκούρης (78′ Αντωνίου), Κανανάϊ (78′ Τσακαλάκος), Ρουμελιώτης (70′ Μπιτσάνης). 
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Μικελόπουλος, Ζαφείρης (87′ Κοσμόπουλος), Μιτρόφ, Αριδάς, Ανδρουτσής, Μπακόπουλος, Σπυρόπουλος (4′ λ.τρ. Δημητρακάκης) (75′ Τάνεφ), Χρονόπουλος, Θεοχαρόπουλος, Νικολακόπουλος, Αντωνόπουλος, Ζώτος. 

A1: ΑΠΟ ΝΙΚΗ ΣΕ ΝΙΚΗ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα, η βαθμολογία και η επόμενη αγωνιστική για το Πρωτάθλημα της Α1 Τοπικής, έχουν ως εξής: 
Τα αποτελέσματα Α.Ο. Ασπροχώματος – Ηρακλής Κυπαρισσίας 0-3 α.α. Θύελλα Χαρακοπιού – Απόλλων Πεταλιδίου 0-5 Α.Ο. Φυτειάς – Χανδριναϊκός Π.Σ. 4-3 Α.Ο. Μεθώνης – Α.Ο. Δωρίου 2-1 Παπαφλέσσας Χώρας – Ακρίτας Κορώνης 1-1 Π.Α.Ο. Καλού Νερού – Α.Ο. Μιλτιάδης 3-0 Αναγέννηση Παραλίας – Ηρακλής Καλαμάτας 0-2 
Η βαθμολογία 1. Α.Ο. Μεθώνης 40, 2. Π.Α.Ο. Καλού Νερού 40, 3. Ηρακλής Καλαμάτας 29 

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ-ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕΣ..

   ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
@ΑΧ. ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ: ΚΑΛΗ εβδομάδα φίλοι και φίλες. Τα λέγαμε, τα γράψαμε, τα προβλέψαμε. Αποφράδα ημέρα η Παρασκευή ανοίγοντας τις ορέξεις των γειτόνων με την υπογραφή συμφωνίας των Πρεσπών ή αρχή για άλλη Ελλάδα διαφorετικών ταχυτήτων; H απάντηση διόλου εύκολη όταν το διεθνές δίκαιο, η λαική κυριαρχία  αλλά κυρίως "Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες" αποκτά μουντό χρώμα..
@Εξάλλου έχουμε τονίσει ότι η Τριφυλία από αρχαιοτάτων χρόνων έχει δεσμούς με την Μακεδονία. Βρήκε άραγε κάποιος από αυτούς που επιθυμούν να αναλάβουν τις τύχες του τόπου μας, την απάντηση; Ή περιμένουν να την δώσουν μετά τις εκλογές;
@ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Εγκρίσεις για διαγωνισμούς είχαμε πρόσφατα στην Οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας. Μεταξύ αυτών επικύρωση πρακτικού για Προμήθεια Μηχανημάτων Έργου & Συνοδευτικού Εξοπλισμού, Προμήθεια & Τοποθέτηση Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση Παιδικών Χαρών του Δήμου Τριφυλίας που μας κόστισαν ήδη αρκετά, Βελτίωση Προαυλίου χώρου 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων με Επισκευή Κτιρίου, Ανάπλαση Κοινοχρήστων Ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων Καλού Νερού..
@Αλήθεια με τις παιδικές χαρές γιατί η Κυπαρισσία έχει μισό παιδότοπο μόνο απέναντι από το τουριστικό χωρίς πρόσβαση για ΑΜΕΑ, γιατί δεν αξιοποιήθηκε καν η ρημαγμένη παιδική χαρά στο πάρκο του ΟΣΕ, γιατί έστω δεν άλλαξαν παγκάκια στην κεντρική πλατεία της πόλης, μας ερωτούν πολίτες και δεν γνωρίζουν τι να τους απαντήσουμε...
@ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ: Συνεδριάζει ξανά το Δ.Σ. Τριφυλίας. Από τα θέματα που ξεχωρίζουν είναι  η Ένταξη του Προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι στις υπηρεσίες του Δήμου Τριφυλίας -Τροποποίηση ΟΕΥ του Δήμου και Σύσταση οργανικών θέσεων μονίμου προσωπικού για την λειτουργία του Προγράμματος...
@Στα 2 τελευταία θέματα ημερήσιας διάταξης υπάρχουν και τοποθετήσεις: συζήτηση σχετικά με την λειτουργία της ΔΕΥΑΤ καθώς καιΣυζήτηση με την έκδοση Ψηφίσματος σχετικά με την λειτουργία του Καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Φιλιατρών...Αυτά...
@"ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΡΦΙΑ" ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ Δ.Σ.: Ίσως ήταν η χειρότερη συνεδρίαση ετών που έχουμε παρακολουθήσει στα χρόνια του αυτοδιοικητικού βίου αυτή της περασμένης εβδομάδας. Το έκτακτο Δ.Σ. για την υπόθεση εργαζομένων ΑΜΕΑ στην ΔΕΥΑΤ. Χωρίς απόφαση, με γιουχαίσματα, με κόντρες, με διακοπές, με αλλαγή τίτλου του αντικειμένου της συνεδρίασης, με ανακοινώσεις...
@Αυτό όμως που προκάλεσε ενδιαφέρον ήταν η ερμηνεία της απαρτίας. Στην εκκίνηση της συνεδρίασης η απαρτία ήταν περίπου 14. Μετά μειώθηκε ο αριθμός όταν τέθηκε το θέμα αλλαγής τίτλου με παρόντες λιγότερους συμβούλους που κατέληξαν στους 7. 
@Είχαν αποχωρήσει από την πλειοψηφία, κάποιοι δεν ήρθαν καν ως δημοτικοί σύμβουλοι παρόντες γιατί το θέμα καίει, ενώ ο Πρόεδρος του Σώματος ζητούσε την παρουσία των 9 συμβούλων που ζήτησαν την σύγκλησή του, αλλά τελικά οι περισσότεροι ήταν απόντες...Με τέτοια πορεία μάλλον δεν ξέρω αν βγάζουν πέρα τις συνεδριάσεις ως τις εκλογές...
@ΜΟΥΛΙΑΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ: Μούλιασε η Τριφυλία από τις βροχοπτώσεις, την υγρασία, την κακοκαιρία. Οι υποδομές πλημμύρισαν με επαρχιακούς δρόμους και αγροτικούς στο έλεος της θεομηνίας, οι παραγωγοί οδύρονται για κατεστραμμένα θερμοκήπια, οι πολίτες αναρωτιούνται...
@Φυσικά η κλιματική αλλαγή επιβάλλει μέτρα. Αλλά πουθενά δεν είδαμε στρατηγικό σχεδιασμό, υλοποίηση νέων αναπτυξιακών αντιπλημμυρικών έργων, θωράκιση περιοχών που γειτνιάζουν. Φσσικά ούτε κουβέντα για την αντιδιαβρψτική προστασία στο Καλονερό, ούτε για καθαρισμό πρανών σε δρόμους...
@ΠΡΩΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ: Εμείς πάντως στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή μας από τον παλμό 90,5 θα μεταδίδουμε τραγούδια για την Μακεδονία με Νταλάρα, μεγάλους συνθέτες και καλλιτέχνες. Ελπίζουμε να μην τα απαγορέψει το ΕΣΡ επειδή κάποιοι θα ενοχλούνται για την αυθεντικότητα και ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Καλή εβδομάδα. Α, έχουμε την Τετάρτη σχολική εορτή των Τριών ιεραρχών οπότε ας φωτιστούμε από το άξιο παράδειγμά τους...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη πολιτικά και νομικά τακτική του απερχόμενου Δημάρχου Τριφυλίας και μέρους της απερχόμενης πλειοψηφίας του, να τορπιλίσουν αντιδημοκρατικά το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που προκαλέσαμε για να ληφθεί απόφαση για την αποκατάσταση της αδικίας και για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων ΑΜΕΑ στο Δήμο Τριφυλίας. 
 Με το παρόν δελτίο τύπου δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά και προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δυο εργαζόμενοι ΑΜΕΑ που άδικα και ανάλγητα βρίσκονται μετά από 8 χρόνια, στο δρόμο, όχι μόνο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΔΕΥΑ, αλλά πρόκειται και για εργαζομένους με επαγγελματική επάρκεια, ήθος που ευσυνείδητα και πάνω από τις δυνάμεις τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στον Δήμο Τριφυλίας. Τέλος δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, μέχρι την οριστική τους δικαίωση. 
 ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΑΒΕΛΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ

Νέδα: Συνεχίζεται η καταστροφή περιουσιών

Στο έλεος της αδιαφορίας των αρμόδιων Αρχών και υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας βρίσκονται ιδιοκτήτες στην παρόχθια περιοχή στη Νέδα, καθώς βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την έλλειψη τεχνικών έργων προστασίας από τα νερά του θηλυκού ποταμού. Δεν έχουν περάσει ούτε δέκα μέρες από την καταστροφή που υπέστησαν περιουσίες στη Νέδα, στην περιοχή της Ελαίας, καθώς και των Καρυών, και χθες έγιναν ακόμα μεγαλύτερες, ιδίως στην περιοχή της Ελαίας. Κι όμως, από το δημοσίευμα του «Θ», στο οποίο – για ακόμα μια φορά – αναδείχθηκε η καταστροφή περιουσιών μέχρι και προχθές κανένας αρμόδιος δε συγκινήθηκε και δεν πήγε να δει τι είχε συμβεί. 
Πρόσφατα ο ιδιοκτήτης παρόχθιας περιουσίας στην Ελαία, Γιάννης Κολοσκόπης, είδε για ακόμα μία φορά να καταστρέφεται η γη του, αφού τα ορμητικά νερά του ποταμού «πήραν» μαζί τους ελαιόδεντρα… Ο ίδιος, από τα προηγούμενα χρόνια, κάνει εκκλήσεις για υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων. Πριν από λίγες μέρες ήταν αυτός που επικοινώνησε με το «Θάρρος» και ανέφερε την καταστροφή, επειδή δεν έβρισκε και δε βρίσκει ανταπόκριση από πουθενά κι από κανέναν. Χθες, όπως μας είπε, πάλι συνάντησε αδιαφορία από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, ενώ δεν μπόρεσε, νωρίς το πρωί, να βρει τον τοπικό εκπρόσωπο.

Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες με γιατρούς 13 ειδικοτήτων, βρίσκονται από προχθες το πρωί στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας έως την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 παρέχοντας στους κατοίκους δωρεάν Υπηρεσίες Υγείας στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας ο οποίος ανέφερε, «Είναι η εφαρμογή του Δευτέρου προγράμματος που αφορά αποκλειστικά κατοίκους ορεινών περιοχών κ άρχισε το πρόγραμμα από τον Δήμο Τριφυλίας κ την περιοχή της Αυλώνος . Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον καθηγητή κ φίλο κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη για την αμέριστη βοήθεια του για την υλοποίηση του προγράμματος».

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 4-1.

Το Κοπανάκι μετά από πέντε χρόνια έπαιξε ξανά στο γήπεδο του με τον Παναθηναϊκό Καλαμάτας Τον οποίο και νίκησε το σημαντικό είναι ότι επιτέλους φτιάχτηκε ένα γήπεδο αντάξιο της ιστορίας του Διαγόρα. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην έδρα του πρώην Δήμου Αετού, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ: ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 4-1.

« ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΚΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ»

Η Διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας & Κτηνιατρικής  Τριφυλίας  ανακοινώνει τα ακόλουθα :
Δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης φακέλων υποψηφιότητας για ένταξη στο Υπομέτρο 6.3 του Προγράμματος  Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας ΠΑΑ2014-2020 « ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΚΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ»
Περίοδος, τρόπος και τόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης.
Ως περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης ορίζεται η περίοδος από4 Μαρτίου 2019 έως 15 Μαΐου 2019  και ως περίοδος έγκρισης αυτών η μετά την 16η Μαΐου 2019 περίοδος.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο  www.ependyseis.gr/mis.
Το εγχειρίδιο οδηγιών συμπλήρωσης της αίτησης στήριξης είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο www.ependyseis.gr
O φυσικός φάκελος θα κατατεθεί στην ΔΑΟΚ Τριφυλίας κατά το διάστημα 16 Μαΐου 2019 έως και τις 29 Μαΐου 2019,
Οικονομική στήριξη
  1. Το υπομέτρο 6.3  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και το Ελληνικό Δημόσιο.Προβλέπεται ποσό συνολικού ύψους 70.000.000€ για την κάλυψη των αναγκών της παρούσας πρόσκλησης το οποίο κατανέμεται ως εξής:
Α/Α
Περιφέρεια
Προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης σε €
1
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
6.272.000
2
Κεντρικής Μακεδονίας
10.794.000
3
Δυτικής Μακεδονίας
4.270.000
4

Θεσσαλίας
7.280.000
5
Στερεάς Ελλάδος
6.776.000
6
Ηπείρου
4.018.000
7
Ιονίων Νήσων
2.254.000
8
Δυτικής Ελλάδος
6.524.000
9
Πελοποννήσου
7.770.000
10
Αττικής
2.506.000
11
Νοτίου Αιγαίου
2.254.000
12
Βορείου Αιγαίου
2.758.000
13
Κρήτης
6.524.000
ΣΥΝΟΛΟ
70.000.000




Η οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων χορηγείται με τη μορφή κατ΄ αποκοπή ποσού στήριξης ύστερα από την έκδοση απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται το αργότερο εντός 5 ετών από την ένταξη με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την τήρηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων. Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με την υλοποίηση δαπανών και είναι ίσο με 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.


Όροι,  προϋποθέσεις και λοιπές διαδικασίες ένταξης
Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης και δυνατότητα να κριθούν δικαιούχοι του υπομέτρου 6.3 έχουν τα φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
  1. Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους.
  2. Είναι μόνιμοι κάτοικοι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως και 5.000 κατοίκουςστην επικράτεια της χώρας όπου η αγροτική δραστηριότητα είναι σημαντική. Περιορισμοί ως προς την επιλεξιμότητα του τόπου μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου υφίστανται μόνο για το 5ο διαμέρισμα Θεσσαλονίκης και για κάποιες περιοχές της ΠΕ Αττικής. Οι περιοχές αυτές ορίζονται στην αναλυτική πρόσκληση του υπομέτρου.
  3. Είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018.
  4. Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι).
  5. Έχουν ατομικό αγροτικό εισόδημα από 0,01 ευρώ έως και 3.000 ευρώ και συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) έως και 15.000 ευρώ. Το ατομικό αγροτικό εισόδημα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των ατομικών αγροτικών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 (φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν αντίστοιχα τα έτη 2016, 2017 και 2018), σύμφωνα με την παράγραφο 5(αγ) του άρθρου 6 της παρούσας. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των συνολικών οικογενειακών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 (φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν αντίστοιχα τα έτη 2016, 2017 και 2018).
  6. Διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω του υπομέτρου 1.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020 εντός 36 μηνών από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης πράξης.
  7. Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αναλυτική Πρόσκληση του υπομέτρου, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία (3) έτη και μέγιστη τα τέσσερα (4) έτη,αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που περιγράφονται στην αναλυτική Πρόσκληση του υπομέτρου.
  8. Δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες μη επιλέξιμων υποψηφίων, σύμφωνα με το άρθρο 9 της αναλυτικής Πρόσκλησης του Υπομέτρου.
  9. Η γεωργική εκμετάλλευση του υποψηφίου πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης.
  10. Η γεωργική εκμετάλλευσή του υποψηφίου πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) ίσο με 5.000 € έως και 7.999 € στην αρχική κατάσταση.
  11. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018.
  12. Ως προς τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:
α) Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκμετάλλευσης από σύζυγο που είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη ή έχει τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίας αγρότης, δεν γίνεται αποδεκτή για την ένταξη στο υπομέτρο 6.3
β) Το σύνολο της οικογενειακής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018.
γ) Για τις ανάγκες του υπομέτρου 6.3, το σύνολο των ιδιόκτητων αγροτεμαχίων/ζωικού κεφαλαίου της οικογένειας θεωρείται ότι κατέχεται από τον υποψήφιο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης στο υπομέτρο 6.3.

Για  περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτην/κής Τριφυλίας ( τηλ. 2761022958)  και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ( 2710 225342).