Pages

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΘΕΤΙΚΑ νέα έφερε η νεώτετη απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου κ. Νικόλαου Παπαθεοδώρου, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έγκριση του Τεχνικού Φάκελου του έργου με την μορφή επείγοντος  με τίτλο: «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες του παλαιού προσήνεμου μώλου λιμένος Κυπαρισσίας και απομάκρυνση προσχώσεων από λιμενολεκάνη», προϋπολογισμού 2.424.610,63€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%. 
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση του έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω παρεμβάσεις, οι οποίες αναλυτικά περιγράφονται στην εγκεκριμένη τεχνική περιγραφή και συγκεκριμένα: 
1. Προκαταρκτικές εργασίες (άρσης υφιστάμενων οργανικών φορτίων, εξυγιάνσης-διαμόρφωσης περιοχής έργου)
 2. Επισκευή προσήνεμου μώλου (διαμόρφωσης πυρήνα, κατασκευής στρώσης φίλτρου, διαμόρφωσης προστασίας ποδός, κατασκευής στρώσης θωράκισης) 
 3. Εργασίες εντός λιμενικής εγκατάστασης (διαμόρφωσης οδού πρόσβασης κρηπιδομάτων, βυθηκορήσεις εντός λιμενολεκάνης) μαζί με υποστήριξη τεχνικών έργων υποδομής για την θωράκιση της εγκατάστασης

ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΛΙΜΝΗ ΣΤΟ ΔΩΡΙΟ ΒΡΕΘΗΚΕ 63ΧΡΟΝΟΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ

Χθες (30.3.2019) το βράδυ, 63χρονος ημεδαπός και 46χρονος αλλοδαπός, κατά τη διάρκεια ψαρέματος σε τεχνητή λίμνη τοπικής κοινότητας του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, βρέθηκαν στο νερό, όταν αναποδογύρισε η αυτοσχέδια βάρκα στην οποία επέβαιναν, με αποτέλεσμα τον θάνατο του 63χρονου. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας.

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν την Καλαμάτα

Ισχυροί άνεμοι σαρώνουν από χθες την πόλη της Καλαμάτας. Οι ισχυρότερες ριπές έφτασαν τα 9 μποφόρ στη δυτική είσοδο της πόλης (εκπαιδευτήρια Μπουγά) με 77.2 km. 72.4 km (8 bf) καταγράφηκαν στο Νησάκι, 66.0 km (8 bf) στο Κέντρο και 56.3 km (7 bf) στο Λιμάνι. Σταδιακή εξασθένιση των ανέμων από τις απογευματινές ώρες. Η μεγάλη πτώση θερμοκρασίας έφερε και πάλι χιόνια στον Ταΰγετο. Τα παραπάνω αναφέρει ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Κώστας Μενούνος. http://kalamata.meteoclub.gr/

Συμμετοχή Δήμων και Περιφέρειας σε Χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά έργα


Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα τα Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούν την έρευνα τόσο σε Πανεπιστημιακά και ερευνητικά Ιδρύματα όσο και σε αυτοδιοικητικούς φορείς. Ανάμεσα σε αυτά, το Πρόγραμμα «MED Europe» είναι ένα διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εργαλείο περιφερειακής πολιτικής. Χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ότι οι εταίροι είναι υποχρεωτικά αυτοδιοικητικοί φορείς (Δήμοι, Περιφέρειες) και ότι τα αποτελέσματα του έργου πρέπει να είναι εφαρμόσιμα στον κάθε Δήμο.

Συμμετέχοντας σε μια συνάντηση εταίρων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού έργου e-MOPOLI(σχετικό με την ηλεκτροκίνηση) στην πόλη Σταβάνγκερ της Νορβηγίας, σε λίγες μόνο ώρες κατέγραψα ενδεικτικά τις παρακάτω καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στη Νορβηγική πόλη.
•    γραφείο έξυπνης κινητικότηταςστην πόλη
•    οικονομικά κίνητρα σε πολίτες να μη χρησιμοποιούν τα ΙΧ τους για τη μετακίνηση σπίτι-δουλειά-σπίτι
•    δωρεάν κοινόχρηστα ποδήλατα σε Δημότες
•    πιλοτικό πρόγραμμα με κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα
•    σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
•    έξυπνη και ευέλικτη δημοτική συγκοινωνία που σταματάει στα σπίτια και όχι σε προκαθορισμένες στάσεις στην πόλη εξυπηρετώντας δημότες που δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν

Αντίστοιχες καλές πρακτικές παρουσιάζονται στις συναντήσεις αυτές από όλους τους υπόλοιπους Δήμους/Εταίρους που συμμετέχουν στο έργο δίνοντας τη δυνατότητα για τη δημιουργία μιας βάσης πετυχημένων και βιώσιμων δράσεων για τη βελτίωση της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής των πόλων.

Eισόδημα αλληλεγγύης : Πότε «μπαίνουν» τα χρήματα

Πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης την Πέμπτη 28 Μαρτίου για τους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Το ποσό των 54.038.115,37 ευρώ θα καταβληθεί σε 262.283 δικαιούχους και αφορά περισσότερα από 560.000 άτομα. Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.
Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών. Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ παρακαλούνται να απευθύνονται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών.

"Χαμόγελο του παιδιού " για 10 ημέρες στην Πύλο

Aπό την 1η έως και την 12η Απριλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί δράση προληπτικής ιατρικής για παιδιά /μαθητές Δημοτικού καθώς και για ενήλικες του Δήμου Πύλου - Νέστορος. 

Για τη δράση, ο Οργανισμός "Χαμόγελο του παιδιού" θα διαθέσει την κινητή μονάδα προληπτικής ιατρικής, η οποία στελεχώνεται από εθελοντές ιατρούς, παιδιάτρους καθώς και από νοσηλευτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα:
Από την 1η έως και την 4η Απριλίου η κινητή μονάδα θα βρίσκεται στη Χώρα Μεσσηνίας, στο χώρο απέναντι από το Δημοτικό Κατάστημα της Χώρας (Παιδική χαρά). Από τις 14:00-17:00 η δράση θα αφορά ενήλικες από ΩΡΛ-Γενικό Ιατρό.
Την 5η Απριλίου η κινητή μονάδα θα βρίσκεται στο Βλαχόπουλο, στο χώρο του Περιφερειακού Ιατρείου, και από τις 14:00-17:00 η δράση θα αφορά ενήλικες από ΩΡΛ-Γενικό Ιατρό.
Από την 6η έως και την 10η Απριλίου η κινητή μονάδα θα βρίσκεται στην Μεθώνη, στην Πλατεία Παραλίας (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο) όπου επίσης από τις:14:00-17:00 η δράση θα αφορά ενήλικες από ΩΡΛ-Γενικό Ιατρό.
Τέλος, από την 11η έως την 12η Απριλίου η κινητή μονάδα θα βρίσκεται στην Κορώνη (Στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου) όπου στις 12 Απριλίου και από τις 14:00-17:00 η δράση θα αφορά ενήλικες από ΩΡΛ-Γενικό Ιατρό.
Τις πρωινές ώρες η κινητή μονάδα θα ασχοληθεί με τους μαθητές των εκάστοτε περιοχών όπως ήδη έχει προγραμματιστεί.
Σχετικά με τους ενήλικες, θα γίνονται δεκτοί κατόπιν ραντεβού, για το λόγο αυτό, μπορείτε να μας καλείτε στα γραφεία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πρόνοιας του Δήμου  στο τηλέφωνο: 2723-3-60246.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου- Νέστορος

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ 'ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ'

Από το Σίδνεϊ ως το Ντουμπάι πριν από το Ρίο ή το Μεξικό, η «Ώρα της Γης», η συνηθισμένη πλέον ετήσια ιεροτελεστία που προβλέπει το σβήσιμο των φώτων για μια ώρα σε όλον τον πλανήτη, έρχεται αύριο, Σάββατο, να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά τον αντίκτυπο της ενεργειακής μας κατανάλωσης στο κλίμα και τον ρόλο της φύσης στην επιβίωσή μας. 
Από τον Πύργο της Σανγκάης, το Βικτόρια Χάρμπορ του Χονγκ Κονγκ, τον πύργο Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, την Κόκκινη Πλατεία, την Ακρόπολη, τον Πύργο του Άιφελ, τις πυραμίδες της Αιγύπτου, την βασιλική του Αγίου Πέτρου, το Μπιγκ Μπεν, το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή του Ρίο έως την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναρίθμητες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια θα σβήσουν τα φώτα τους το ένα μετά το άλλο μεταξύ των 20:30 και 21:30 τοπική ώρα αύριο.
Η κινητοποίηση αυτή των πολιτών, που διοργανώνει το WWF, με την οποία προτείνεται σε όλους να σβήσουν τα φώτα για μια ώρα, έχει αύριο την 13η επέτειό της.
Το 2007, το Σίδνεϊ ξεκίνησε αυτή την άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για μια ώρα, απευθυνόμενο στις δημόσιες αρχές. Έκτοτε το κίνημα αυτό διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, την ώρα που το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη οξύνεται εξαιτίας της αύξησης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε επίπεδα ρεκόρ.
«Φέτος εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα ενωθούν και πάλι για να εκφράσουν την επιθυμία τους για ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον», σύμφωνα με το WWF.
Την ώρα που η φύση απειλείται «με άνευ προηγουμένου ρυθμό» και βρίσκεται αντιμέτωπη «διαρκώς με την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», η «Ώρα της Γης» για το 2019 έχει στόχο να υπενθυμίσει την σημασία της και τις υπηρεσίες που προσφέρει στον άνθρωπο (νερό, τροφή, φάρμακα, κλπ)
Πολλά μεγάλα ραντεβού προαναγγέλλονται για το 2020, μεταξύ των οποίων η διάσκεψη του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα στην Κίνα και το Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης στη Γαλλία.
«Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες για να εξασφαλίσουμε μια διεθνή δέσμευση που θα έχει στόχο να σταματήσει και στη συνέχεια να ανατρέψει την απώλεια της φύσης: χρειάζεται να συνάψουμε μια νέα συμφωνία για τη φύση και τον άνθρωπο, το ίδιο συνολική και φιλόδοξη με την συμφωνία κατά της υπερθέρμανσης» του πλανήτη που είχε υιοθετηθεί στα τέλη του 2015 στο Παρίσι, υπογράμμισε το WWF.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» που έδωσε η μκο αυτή οργάνωση στη δημοσιότητα το 2018, από το 1970 ως το 2014, οι πληθυσμοί σπονδυλωτών –ψάρια, πουλιά, θηλαστικά, αμφίβια και ερπετά– μειώθηκαν κατά 60% σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μείωση που είχαν στους τροπικούς, στην νότια και την κεντρική Αμερική ήταν της τάξης του 89%.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑΚΟ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ

ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Θα μου επιτρέψετε τέλος να αναφερθώ σε δύο σημαντικά θέματα της Μεσσηνίας και κυρίως της Τριφυλίας. Το πρώτο είναι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, απ’ το οποίο, πέραν των ελλείψεων και της μη στελέχωσης, είχαμε και τις μετακινήσεις του συντονιστή διευθυντή της Χειρουργικής μονάδας και τη συντονίστριας διευθύντριας της Νεφρολογικής μονάδας. 
 Καταγγέλλουμε ότι αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά είναι στα πλαίσια της υλοποίησης απ’ την κυβέρνηση, αλλά και από όλη τη μνημονιακή αντιπολίτευση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στα πλαίσια υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών, να κλείσουν νοσηλευτικές μονάδες και από 140 που είναι σήμερα να μείνουν 95. 
 Καλούμε τους πολίτες της Τριφυλίας και τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας να αντιδράσουν έγκαιρα πριν είναι αργά και να απαιτήσουν τη στελέχωση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Το δεύτερο σοβαρό γεγονός στο οποίο θέλουμε να τοποθετηθούμε είναι το θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού κόλπου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. 
 Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι στο λεγόμενο οικόπεδο 10, που είναι ανάμεσα στις Στροφάδες και τις ακτές του Κυπαρισσιακού, θα γίνουν βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την πλήρη υποβάθμιση περιβαλλοντικά της περιοχής, αλλά και οικονομικά οι συνέπειες θα είναι αρνητικές, διότι μπαίνει σε κίνδυνο το τουριστικό, αγροτικό και αλιευτικό προϊόν της περιοχής. Επιπλέον, θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι εκτός λογικής από τη μια να έχει χαρακτηριστεί η περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου Natura και από την άλλη να δίνεται άδεια για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αλλά και με δεδομένο ότι η περιοχή είναι άκρως σεισμογενής, οι κίνδυνοι ατυχήματος και συνεπώς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής καταστροφής της περιοχής είναι πολύ μεγάλοι.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Δήλωση Περιφερειακού Συμβούλου Πελοποννήσου -Αν. Γραμματέα Ποιότητας Ζωής ΝΔ κ. Άγγελου Χρονά με αφορμή τις πρόσφατες μετακινήσεις ιατρών από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας:

«Η Υγεία οφείλουμε και πρέπει να είναι στην υπηρεσία του πολίτη.
Ένα σύστημα υγείας που δεν είναι προσβάσιμο, δε λειτουργεί, ταλαιπωρεί τους ασθενείς και δε σέβεται τις ανάγκες τους,είναι ένα σύστημα υγείας που δεν έχει στο επίκεντρό του τον ασθενή.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας εδώ και καιρό με ευθύνη της Κυβέρνησης.
Τα όσα συμβαίνουν με τις πρόσφατες -φωτογραφικές- μετακινήσεις ιατρών από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ο χρόνος που γίνονται, είναι άκρως προκλητικά.
Ειδικότερα, μάλιστα, όταν πρόκειται για ειδικότητες που είναι απολύτως απαραίτητες και καθοριστικές για την λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
Οι πρόσφατες μετακινήσεις δημιουργούν μια σειρά επιπλέον ελλείψεων στις ήδη υπάρχουσες:
Η Παθολογική Κλινικήλειτουργεί με 3 ειδικευμένους και μία εξ΄αυτών είναι από το Κ.Υ. Φιλιατρών. Στη Χειρουργική Κλινική υπάρχουν δύο επικουρικοί των οποίων η θητεία λήγει άμεσα χωρίς κάποια πρόβλεψη. Στην Καρδιολογική Κλινική υπάρχειμόνο ένας καρδιολόγος, ο οποίος κάνει τουλάχιστον 10 εφημερίες και τις υπόλοιπες ημέρες το νοσοκομείο είναι ακάλυπτο. Την ίδια ώρα η Νεφρολογική Κλινική, αν γίνει η μετακίνηση Ιατρού, θα παραμείνει ακάλυπτη.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί! 
Η πρόταση της ΝΔ για την Υγεία δίνει ουσιαστική λύση στα χρόνια και λιμνάζοντα προβλήματα του κλάδου με επαρκές ιατρικό προσωπικό στις δομές υγείας και τρεις βασικές κατευθύνσεις: την πρόληψη, την αξιοπρεπή περίθαλψη και το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος».
Υ.Γ. : Mάλλον ο κ.Χρονάς δεν έμαθε τι συζητήθηκε στο τελευταίο Δ.Σ. Τριφυλίας για το θέμα του νοσοκομείου, από γιατρούς που υπηρετούν αλλά κυρίως γιατί έγιναν οι μετακινήσεις....αλλά κυρίως πόσες προσλήψεις έγιναν επί Ν.Δ. οεο;

ΠΡΟΣΤΙΜΑ για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Εννέα οδηγοί από τους 29 που ελέγχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Μεσσηνία οδηγούσαν κάνοντας χρήση ταυτόχρονα του κινητού τους τηλεφώνου. Αυτά είναι τα αποτελέσματα στο νομό μας των στοχευμένων ελέγχων από τις υπηρεσίες της Τροχαίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «παράβαση της εβδομάδας» για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» τροχονομικών παραβάσεων. Χρήση κινητού Την προηγούμενη εβδομάδα (18 έως 24 Μαρτίου) κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας ενημέρωσαν τους οδηγούς και πραγματοποίησαν σχετικούς ελέγχους, δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. 
Στο πλαίσιο αυτό, από 634 συνεργεία Τροχαίας που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα ελέγχθηκαν 6.469 οχήματα και βεβαιώθηκαν 649 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Αττικής (120), της Θεσσαλονίκης (45), της Κορινθίας (26), των Ιωαννίνων (25), των Χανίων (24) και της Κέρκυρας (24). Μεσσηνία Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, από 18 έως 24 Μαρτίου συγκροτήθηκαν τέσσερα συνεργεία ελέγχων και πραγματοποιήθηκαν 29 έλεγχοι. Σε αυτούς βεβαιώθηκαν εννέα παραβάσεις του ΚΟΚ για «χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση». Οι έλεγχοι συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα με αμείωτη ένταση και με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας. tharros

Υποκριτές (για Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) όσοι «βλέπουν» υπονόμευση εθνικών συμφερόντων

Ως «υποκριτική και αναληθή» χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου την «εκστρατεία» που επιχειρείται με αφήγημα ότι «τα εθνικά μας συμφέροντα υπονομεύθηκαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί -τάχα- παραδόθηκε η μακεδονική ταυτότητα» με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αλλά και σχόλια σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση, «μερίδα της αντιπολίτευσης και του αντιπολιτευόμενου Τύπου επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες ένα μπαράζ παραπληροφόρησης σε μία προφανή προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας, ενόψει του θετικού αντίκτυπου της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία».
 «Η αφήγηση αυτή είναι ταυτόχρονα υποκριτική και αναληθής», υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών εξηγώντας ότι είναι «υποκριτική γιατί οι ενορχηστρωτές της σκόπιμα “ξεχνούν” τις παραλείψεις και αντιφατικές πρακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων που δημιουργούσαν τετελεσμένα. Όπως συνέβη το 1977 με την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ή το 1994 με την κατοχύρωση των κωδικών ISO “MK, MKD”, χωρίς αστερίσκους, λόγω πλήρους απουσίας της ελληνικής πλευράς. Λησμονούν ότι η Συμφωνία της Αχρίδας που συνυπογράφηκε το 2001 από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται επανειλημμένως σε “Μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα”, ενώ όχι μόνο δεν υπήρξε ελληνική ένσταση ή πίεση, αλλά στη συνεχεία η Ελλάδα υποστήριξε τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-ΠΓΔΜ. Λησμονούν ότι το 2009 η Ελλάδα υποστήριξε την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, με διαβατήρια που αναφέρονταν σε ιθαγένεια “Μακεδονική”».

ΠΑΜΕ: “Η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει αναβαθμισμένο ρόλο απέναντι στους εργαζόμενους”

Δυναμικά συνεχίζει το ΠΑΜΕ στο πεδίο της οργάνωσης των εργαζομένων. Με φόντο και τα όσα έγιναν στην Καλαμάτα το περασμένο διάστημα με το συνέδριο της ΓΣΕΕ, υπήρξε ήδη πρόσφατα κάλεσμα και ενημέρωση για τις διεκδικήσεις αλλά με αναφορές στα όσα πρεσβεύει σήμερα η διοίκηση της ΓΣΕΕ.
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν καθώς εκτιμούν ότι οι εργατοπατέρες υπηρετούν μόνο μνημονιακές και αντιεργατικές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων τόσο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας όσο και για την αγορά..

Νέες δράσεις για τον σακχαρώδη διαβήτη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δύο παρουσιάσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη, την Κυριακή 24 Μαρτίου το πρωί στο Σουληνάρι του Δήμου Πύλου Νέστορος και το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Χατζή του Δήμου Μεσσήνης.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο ιατρός του νοσοκομείου Καλαμάτας Α.Μακρής και ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης που έχει και τον συντονισμό των εκδηλώσεων “Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη – Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας” για όλη τη Μεσσηνία. Τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας ο γυναικολόγος Δ.Τζωρτζίνης που απεύθυνε και χαιρετισμό.
Τον Σύλλογο Διαβητικών Μεσσηνίας “Η Γλυκειά Μεσσηνία”, που είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, εκπροσώπησε η Πρόεδρος κυρία Αθανασία Καρούνου που ενημέρωσε για τις δράσεις του Συλλόγου, προσκάλεσε τους παρόντες διαβητικούς να εγγραφούν για να δυναμώσουν την φωνή  των διαβητικών για τις διεκδικήσεις τους απέναντι στην Πολιτεία και για να ενημερώνονται για όλες τις σχετικές με το διαβήτη εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Σύλλογο.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Στην Μεσσηνία πρώτη φορά το Παγκόσμιο συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά

H Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία, από τις 8 έως και τις 12 Απριλίου 2019. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο με τη συγκεκριμένη θεματολογία, το οποίο συνδιοργανώνεται φέτος από το WWF Ελλάς και τη Διεθνή Επιτροπή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (International Committee on Marine Mammal Protected Areas).
Περισσότεροι από 200 επιστήμονες, ειδικοί, εκπρόσωποι ιδιωτικού τομέα, κρατικών αλλά και μη κυβερνητικών φορέων, από περίπου 40 χώρες, θα ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στον σχεδιασμό πρακτικών μεθόδων για τη βέλτιστη δημιουργία, παρακολούθηση και διαχείριση Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το γεγονός ότι η Συνδιάσκεψη θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τοποθετεί τη χώρα μας στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας που εμπλέκεται στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
Balaenoptera physalus © Frédéric Bassemayouse - WWF Balaenoptera physalus © Frédéric Bassemayouse - WWF

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές θάλασσες και ολόκληρη η Μεσόγειος φιλοξενούν ορισμένα από τα πλέον παγκοσμίως σπάνια θαλάσσια είδη, πολλά εκ των οποίων όμως απειλούνται με εξαφάνιση.
Ο άνθρωπος παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός τους, με τη λίστα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που ασκούν πιέσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον να αυξάνεται συνεχώς.
Σήμερα, στην κορυφή της λίστας, βρίσκεται και η απειλή των εξορύξεων πετρελαίου.
Η Συνδιάσκεψη θα εστιάσει στις προκλήσεις που θέτουν οι εξορύξεις, με μία από τις σημαντικότερες συνεδρίες να αφορά στην ανάγκη αποτροπής επιβλαβών για το περιβάλλον πρακτικών, όπως είναι οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, σε περιοχές σημαντικές για τα θαλάσσια θηλαστικά.
Globicephala melas © Frédéric Bassemayousse - WWF Globicephala melas © Frédéric Bassemayousse - WWF

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην περίπτωση της Ελληνικής Τάφρου, το τόξο που εκτείνεται από το βόρειο Ιόνιο μέχρι και τη Ρόδο.
 Η Ελληνική Τάφρος, παρότι φιλοξενεί δεκάδες παγκοσμίως σπάνια είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (π.χ. μεσογειακές φώκιες, πτεροφάλαινες, φυσητήρες, δελφίνια), περιλαμβάνεται στη θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης σχεδόν 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που έχει ήδη παραχωρηθεί από τη χώρα μας σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.
 «Η παγκόσμιας εμβέλειας Συνδιάσκεψη αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία να αναδειχθούν οι ελληνικές θάλασσες, ένας άγνωστος παράδεισος για τα θαλάσσια θηλαστικά, ως hotspot στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αναλογιζόμενοι τις τεράστιες προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζουν τα είδη στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος μας είναι τα αποτελέσματα της Συνδιάσκεψης να σημάνουν την αρχή μιας νέας εποχής για τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη βιώσιμων ανθρώπινων δραστηριοτήτων», σημειώνει η συντονίστρια της Συνδιάσκεψης και συνεργάτης του θαλάσσιου προγράμματος του WWF Ελλάς, Αμαλία Αλμπερίνι.
Monachus monachus © C.Papadas - WWF Greece Monachus monachus © C.Papadas - WWF Greece

Το πρόγραμμα του συνεδρίου αποτελείται από 25 συνεδριάσεις, πάνελ συζητήσεων, workshops, ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια.
Εκτός από το θέμα των απειλών που θέτουν οι εξορύξεις πετρελαίου στα θαλάσσια θηλαστικά, στο επίκεντρο θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για μείωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ναυτιλίας και κητωδών στη Μεσόγειο, η προσπάθεια επίλυσης των συγκρούσεων στις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές (π.χ. αλληλεπιδράσεις μεταξύ θαλάσσιων θηλαστικών και αλιείας μικρής κλίμακας), καθώς και οι δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της κατάστασης των περιοχών που αποτελούν σημαντικά ενδιαιτήματα για τα θαλάσσια θηλαστικά.
Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν ορισμένοι από τους πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένους και καταξιωμένους ειδικούς σε θέματα διαχείρισης θαλάσσιων θηλαστικών που θα εκπροσωπήσουν διεθνείς οργανισμούς, καθώς και το διεθνές δίκτυο του WWF, αλλά και ανώτατοι εκπρόσωποι φορέων που στηρίζουν έμπρακτα τις προσπάθειες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, στη Συνδιάσκεψη θα λάβουν ενεργό μέρος εκπρόσωποι από τη νέα γενιά Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αντλήσουν πολύτιμη γνώση από τους έμπειρους συναδέλφους τους.
Physeter macrocephalus © Frédéric Bassemayousse - WWF Physeter macrocephalus © Frédéric Bassemayousse - WWF

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη γίνεται στην Ελλάδα. Μετά από 10 χρόνια δουλειάς που εστιάσαμε σε διάφορες ωκεανούς του πλανήτη, η παγκόσμια κοινότητα που ασχολείται με τη προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών θα συγκεντρωθεί στη Μεσόγειο για να εξετάσει τις μεγάλες προκλήσεις για την προστασία μιας από τις πιο επιβαρυμένες από ανθρώπινες χρήσεις θάλασσές, που όμως διατηρεί ακόμα μια αξιοσημείωτη ποικιλία σημαντικών πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών», σημειώνει η Naomi McIntosh, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές. Από το lifo.gr σε επιμέλεια ΓΙΑΝ.ΜΠ. 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ...ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΕΚΑΒ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ για το..προεκλογικό κλίμα με αφορμή την...επιχειρούμενη αυτονομία των Φιλιατρών αποτελεί η επιστολή προς τους Τριφύλιους που ανέβασε στα κοινωνία δίκτυα, ο καταξιωμένος συμπατριώτης μας και επιστήμονας Γιώργος Κορμάς για το θέμα. Πιο αναλυτικά γράφει παραθέτοντας την μεγάλη προσπάθεια Κυπαρίσσιου που έφερε το ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά με δική του πρωτοβουλία.
Βρήκαμε την φωτογραφία των εγκαινίων από τον Κυπαρισσίο Τάκη Κορμά τον οποίο γνωρίζουμε επί δεκαετίες παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη και δίπλα μάλιστα παρακολουθεί ο Γ. Μπακούρος. Δείτε την ανάρτηση:
"Επιστολή προς Τριφυλιους.
 Με προσοχή παρακολουθώ συλλόγους από τα Φιλιατρά να ζητουν να αυτονομηθουν από τον νυν Δήμο με την αιτιολογία ότι τα Φιλιατρά έχουν αδικηθεί από τις άλλες πόλεις. Μάλιστα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει άλλος Δήμος με τρεις μεγάλες πόλεις. Θέτω κάποιες σκέψεις. 
1.Υπαρχει ο Δήμος Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη. 
2.Θεωρω αδιανόητο και άκρως διχαστικο να χρεώνουμε στους δημότες που κατοικούν σε άλλες πόλεις τα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη των Φιλιατρών. 
3.Αν τα προβλήματα προέρχονται από χειρισμούς του Δήμου η της κεντρικής εξουσίας την ευθύνη την έχουν οι εκλεγμένοι και όχι οι άλλες πόλεις και πολύ περισσότερο οι δημοτες 
4.Οταν δήμαρχος ήταν Φιλιατρινος τα Φιλιατρά είχαν λύσει ολα τα προβλήματα τους και οι άλλοι δήμοι υπέφεραν? 
5.Ειναι σίγουροι αν τα Φιλιατρά ξαναγίνουν αυτόνομος Δήμος τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Έχουν κάνει μελέτες. Έχουν συγκεκριμένα επιχειρήματα. Γιατί η υπάρχουσα λογική λέει ότι μεγαλύτεροι Δήμοι έχουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης 
6.Εχουν δίκιο σε πολλά θέματα αλλά δεν φταίνε οι υπόλοιποι για ότι μας συμβαίνει έχουμε και εμείς πάντα ευθύνη. Τέλος ένας μεγάλος φορέας ήρθε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή το ΕΚΑΒ και ηρθε στα Φιλιατρά από Κυπαρισσιο αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ. 
Ο λόγος από ότι θυμάμαι ήταν γιατί η τοποθεσία του Δήμου κάλυπτε όλον το Δήμο υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές κτλ και όχι η πόλη που μεγάλωσε ο υπεύθυνος. Η διχόνοια κάνει κακό σε όλους. Η διεκδίκηση είναι δικαίωμα. Τα επιχειρήματα διχασμου όμως μας βρίσκουν απέναντι γιατί αγαπάμε την Τριφυλία."

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΞΥΓΚΑΣ

Η μόνη λύση για το Δήμο Τριφυλίας είναι η διάσπασή του το συντομότερο δυνατό, τονίζει ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν προτίθεται να συμμετέχει με κανένα τρόπο στα αυτοδιοικητικά αυτού του δήμου. Σε ανάρτησή του σύμφωνα με την εφ. 'Ελευθερία', στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο κ. Ξύγκας αναφέρει: «Βασική παράμετρος η οποία καθορίζει την αξιοπρέπεια του ατόμου είναι η συνοδεία των λόγων του από πράξεις. Εδώ και δέκα χρόνια, υποστηρίζω ότι ο Δήμος Τριφυλίας υπάρχει μόνο πάνω στον χάρτη. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται καθημερινά ότι έχω δίκιο. Οκτώ χρόνια μετά την εφαρμογή του "Καλλικράτη" ψάχνουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ να καταλάβουν τι φταίει και πάμε αυτοδιοικητικά από το κακό στο χειρότερο.
 Δηλώνω λοιπόν για να μην παρεξηγήσει κανείς τα γραπτά μου ότι δεν προτίθεμαι να συμμετέχω με κανέναν τρόπο στα αυτοδιοικητικά αυτού του δήμου από καμία θέση. Θα καταθέτω όμως την άποψή μου μέχρι κάποιοι να καταλάβουν ότι καταστρέφεται ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της ελληνικής γης. Η επόμενη τετραετία για όλους μας θα είναι πολύ χειρότερη σε όλα τα επίπεδα. Προοιωνίζεται από το προεκλογικό κλίμα. Η λύση είναι μία και μοναδική. Διάσπαση του δήμου το συντομότερο δυνατόν».

Άσκηση “Ηνίοχος 2019” στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

Την 1η Απριλίου ξεκινάει στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η Διακλαδική Πολυεθνική Άσκηση «Ηνίοχος 2019», με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας: και Κύπρου και θα διαρκέσει 12 ημέρες. Στην άσκηση θα συμμετέχει με προσωπικό και Μέσα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων η χώρα μας. Επίσης, σύμμαχες χώρες θα λάβουν μέρος με αεροπορικό δυναμικό όπως F-16, Tornado, F-35, M-2000 και Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού. Αποτελεί, δε, την μεγαλύτερη άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που φιλοδοξεί να μετατραπεί στη μεγαλύτερη αεροπορική ασκηση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο! 
Από το Γραφείο του Διοικητή του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής εξεδόθη ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιείται ότι κατά το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 01 Απριλίου έως και την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, θα διενεργηθεί στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας η Πολυεθνική Άσκηση “Ηνίοχος 2019”. Στην άσκηση θα συμμετάσχει η χώρα μας με προσωπικό και μέσα και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και σύμμαχες χώρες με αεροπορικό δυναμικό. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τύπου του κ. Διοικητή, οραματικός στόχος της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η άσκηση αυτή να καταστεί η ανταγωνιστικότερη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθώς, επίσης, και η ανάδειξη της Αεροπορικής Βάσης της Ανδραβίδας, όπως και η προβολή των Ιστορικών και Αρχαιολογικών πόρων της περιοχής μας.

Τα «έξυπνα» παγκάκια και στην Καλαμάτα

Τρία «έξυπνα» παγκάκια θα τοποθετηθούν στην Καλαμάτα, σε συνεννόηση με τη Wind. Τα «έξυπνα» παγκάκια μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική και δίδουν στους πολίτες τη δυνατότητα να φορτίσουν το κινητό τους ή να περιηγηθούν στο διαδίκτυο.

6 στα δέκα νοικοκυριά με λιγότερα από 10.000 ευρώ τον χρόνο

Mείωση εισοδημάτων σε χρονιά ανάπτυξης αποτυπώνουν οι φορολογικές δηλώσεις του 2018. Είτε πρόκειται για προσπάθεια απόκρυψης εισοδημάτων λόγω των υψηλών φορολογικών συντελεστών, είτε και για συνεχιζόμενη συρρίκνωση των αποδοχών, το γεγονός είναι ότι το σύνολο των Ελλήνων εμφάνισε εισοδήματα 73,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 1, 3 δισ ευρώ λιγότερα συγκριτικά με το 2016, όταν το συνολικό ποσό είχε ανέλθει στα 74,6 δισ ευρώ. 
Είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά μείωσης καθώς το 2015 είχαν δηλωθεί 75,15 δισ ευρώ. Η κατανομή των εισοδημάτων δείχνει ότι οι πολλοί δηλώνουν λίγα και οι λίγοι τα πολλά κάτι που σημαίνει στην πράξη ότι: 6 στις 10 οικογένειες δηλαδή 4 εκατομμύρια νοικοκυριά εμφανίζονται να ζουν με λιγότερα από 10 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Μόλις ο 1 στους 5 φορολογούμενους πληρώνει κοντά στο 90% του συνολικού φόρου.

“Πάγιες οι εθνικές μας θέσεις” σημείωσε ο ΥΠΕΞ από την Καλαμάτα

«Διαχρονικό το μήνυμα της Επανάστασης του ’21, μήνυμα για την ανεξαρτησία μας, τα εθνικά μας δίκαια την ελευθερία της δική μας και την παναθρώπινη ελευθερία, μήνυμα ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το αδύνατο», σημείωσε από την Καλαμάτα ο Υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του για την σημερινή επέτειο. Ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως οι συνθήκες είναι πια καλύτερες καθώς «μετά τα μνημόνια έχουμε κερδίσει ξανά την εθνική μας κυριαρχία».
Και πρόσθεσε με το βλέμμα στα εξωτερικά ζητήματα:
«Το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας είναι και αυτό που καθορίζει τις σχέσεις μας με την Τουρκία και επιδιώκουμε βέβαια να ξανά αρχίσουμε το διάλογο μαζί της όχι για συνεκμετάλλευση όπως πολύ επιπόλαια γράφεται, αλλά για να ξεκινήσουμε τις ερευνητικές επαφές για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας μας. Και στην Ανατολ. Μεσόγειο προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας και προφανώς του αναφαίρετου δικαιώματος της Κύπρου στους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους. Όλα αυτά είναι πάγιες εθνικές θέσεις…»
Ερωτώμενος για τις δηλώσεις στελεχών σχετικά με το Καστελλόριζο ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως:
«…το Καστελλόριζο όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα, ακόμη κι εάν ανήκει στο Λύκιο πέλαγος αποτελεί μια οργανική ενότητα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, έναν ενιαίο χώρο που αντικρίζει τις τουρκικές ακτές. Και το Δίκαιο της θάλασσας δεν χωρά αντίλογο… Όπως όλα τα νησιά, λοιπόν, το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και όποια άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική.
Στην αναφορά του αυτή μια γυναίκα πλησιάζει τον κ. Κατρούγκαλο και σημειώνει «δεν είστε για παρέλαση , για απέλαση είστε…
Μολονότι ότι γεωγραφικά και υδατογραφικά ανήκει στο Λύκιο Πέλαγος αυτό δεν έχει καμία σημασία ως προς την επήρεια της υφαλοκρηπίδας του. Και δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα θέματα, ούτε μπορούμε να αλλάξουμε της γεωγραφία, αλλά η γεωγραφία δεν είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Για τη νέα πρόκληση Ερντογάν με την Αγία Σοφιά πρόσθεσε «…είναι ένα κτήμα της ανθρωπότητας, οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των Χριστιανών είναι και μια προσβολή στη Διεθνή Κοινότητα και το Διεθνές Δίκαιο. Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού».

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ...

ΜΕΣΑ στα επόμενα 24ωρα τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί με κείμενο για την πορεία προς τις κάλπες με μια δυνατή παρέμβαση που θα...ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της περιοχής, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών με διαπιστώσεις και απόψεις για τις εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τα σχήματα που ακόμα δεν έχουν παρουσιάσει προγραμματικές θέσεις και ολοκληρωμένους συνδυασμούς, η νέα παρέμβαση γνωστού προσώπου στην κοινωνία της ευρύτερης περιοχής θα αποτελέσει τον προβληματισμό για το τι αναζητούμε πραγματικά από τον Δήμο Τριφυλίας. Πάντως η εν λόγω δυναμική δεν θα είναι μοναδική καθώς ήδη σύντομα έχουν μορφοποιηθεί μικρά σχήματα που θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης στα δημοτικά δεδομένα για τις τοπικές κοινότητες στην περιφέρεια του Δήμου.

ΩΜΕΣ ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΩΜΕΣ ΑΛΉΘΕΙΕΣ ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας κατά την τελευταία συνεδρίασή του το βράδυ της Τετάρτης, καθώς ο πρώην Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. με αφορμή το θέμα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, καθήλωσε το ακροατήριο με τις επισημάνσεις που φαίνεται να επιβεβαιώνονται διαχρονικά. Η συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης η μετακίνηση του συντονιστή Χειρουργικού τομέα του ιδρύματος καθώς και της συντονίστριας της Μονάδας Τεχνητού νεφρού της πόλης σε κενές οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας, μετά την ανάρτηση αποφάσεων στην Διαύγεια στις 22 Μαρτίου του Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας κ. Μπέζου. 
Για φωτογραφική διάταξη μίλησαν σύμβουλοι καθώς η απόφαση στηρίχτηκε στις διατάξεις του Νόμου 4600/2019 Φ.Ε.Κ. 43/09.03.2019. Στο θέμα τοποθετήθηκε ο πρώην Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και δημοτικός σύμβουλος ιατρός κ. Δημήτρης Κουτσούλης ο οποίος τόνισε ότι "δικαιώθηκα όταν το 2014 παρουσίασα την εικόνα τότε της αποδυνάμωσης του Νοσοκομείου της πόλης μας με κλειστή την μαιευτική κλινική για 2 χρόνια την εποχή ακριβώς που στην διοίκηση της ΔΥΠΕ ήταν στην Πάτρα ο νυν Δήμαρχος (εννοεί τον κ. Κατσίβελα που διορίστηκε τότε)" θυμίζοντας ότι τότε εκδιώχθηκε ως πολίτης από το δημοτικό συμβούλιο κακήν κακώς "για να με φέρει ο λαός της Τριφυλίας στα έδρανα του Δ.Σ. ώστε να δώσω ένα προσωπικό αγώνα για τον τόπο μας, δεν με εκφράζει καμία μετακίνηση απλά δείχνει την πλήρη αποτύπωση της αποτυχίας της σημερινής Δημοτικής αρχής". 
ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
 Πρόσθεσε ότι "η παράταξη της δημοτικής αρχής είναι πλέον κατακερματισμένη καθώς 4 πλέον σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι έχουν αποχωρήσει από την πλειοψηφία και διεκδικούν την ψήφο των Τριφύλιων, αν αυτό δεν αποτελεί αποτυχία μιας δημοτικής αρχής άραγε τι είναι" ενώ κάλεσε όλους τους υποψηφίους και φερέλπιδες δημάρχους να "αφήσουν τα μισόλογα και να μιλήσουν στο λαό με συγκεκριμένο πρόγραμμα, όχι να τους ψηφίσει ο κόσμος επειδή έχουν κομματικό μηχανισμό και την νύφη στο τέλος να πληρώνει ο λαός της Τριφυλίας". Για το Νοσοκομείο υπογράμμισε ότι "είναι δυνατόν να μιλάμε για συναδέλφους γιατρούς με τέτοια απαξίωση για την μετακίνησή τους, όταν όμως το 2017 φωτογραφιζόσαστε μπροστά από το Νοσοκομείο με τον κ. Οικονόμου ήταν άραγε όλα καλά:". 
ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ
 Υποστήριξε ότι κανείς δεν ρώτησε τους γιατρούς για τα προβλήματα που υπάρχουν και την άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων του, ενώ απευθυνόμενος ασκώντας κριτική στο κ. Κατσίβελα είπε ότι "όταν ήσασταν επικεφαλής της ΔΥΠΕ πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας όπου του Μεσολογγίου, του Αγίου Ανδρέα Πάτρας, της Κυπαρισσίας αντιμετώπισαν τόσα προβλήματα" εκφράζοντας την ανησυχία του και για τις φωνές περί διάσπασης του δήμου παρά της ενότητας και καθολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, λέγοντας ότι όντως ζημιώθηκαν τα Φιλιατρά, την κατάντια της Κυπαρισσίας, τα διαχρονικά προβλήματα των Γαργαλιάνων ενώ "το 2014 ο Δήμαρχος εξήγγειλε την αναβάθμιση του Κ.Υ. Γαργαλιάνων αλλά μέχρι τώρα δεν έχει μπει κανένα πλακάκι" καταλήγοντας ότι "δεν μας φταίει η ένωση της Τριφυλίας αλλά ότι ποτέ δεν είχαμε διοικήσεις, ανθρώπους σοβαρούς, γιατί πάντα κυβερνούσαν κάποια κόμματα που εγκλώβισαν τα στενά τους όρια". ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΟΞΥΝΕΤΑΙ. ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΛΟΓΩ...ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ν.Δ. ΑΝΟΙΓΟΥΝ

ΟΞΥΝΕΤΑΙ το προεκλογικό κλίμα όσο πλησιάζουμε στις κάλπες καθώς επανήλθε στην δημοσιότητα τεχνηέντως το θέμα της...αυτοδιάθεσης στην πόλη των Φιλιατρών, θυμίζοντας κατά πολύ το σκηνικό που επικρατούσε με τις...μαύρες σημαίες όταν το 2010 έδινε συνέντευξη στον υπογράφοντα ο πρώτος τότε Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, κάτι που το υπενθύμισε στην κομματική εκδήλωση της Ν.Δ. προς τιμήν πρόσφατα στη Κυπαρισσία. Το θέμα αρχικά πήρε διαστάσεις έξω από την ατζέντα της συνεδρίασης της ομοσπονδίας Εμπορικών συλλόγων στα Φιλιατρά, όπου ετέθη ένα πολιτικό θέμα που αφορά την χωροταξική κατανομή αντί να αναλυθούν διεξοδικά τα προβλήματα των εμπόρων και της κοινωνίας που παραμένουν δυσεπίλυτα. Αργότερα πήρε θέση υπέρ της..αυτονομίας χωρίς όμως να υπολογίζονται οι διατάξεις του νόμου Κλεισθένης 1 από τον Αγροτικό σύλλογο που παρέθεσε επιχειρήματα υπέρ της τόνωσης της περιοχής, ακολούθησε η δημόσια δήλωση του Σαράντου Κουκούμη στο κείμενο του δημοτικού συμβούλου κ. Σαρματζή για την αναγκαιότητα ταυτότητα του Δήμου χωρίς όμως να αναλύει τα πολιτικά δεδομένα του εγχειρήματος. 
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΑΤΕΧΝΑ... 
Φυσικά στο χορό μπήκε η κίνηση..'Ανυπότακτα Φιλιατρά' ενώ μάλιστα σε κείμενό του που διένειμε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη υποψήφιου ο οποίος όμως ως επικεφαλής δεν κατάγεται από τα Φιλιατρά αλλά από την Κυπαρισσία, που ούτε λίγο πολύ διεκδικεί τόσο την μεταφορά της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας Τριφυλίας και της ΔΕΥΑΤ στα Φιλιατρά. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι σε παλιότερη συνεδρίαση το 2010 για το χωροταξικό στην ίδια τριφυλιακή πόλη είχαν εκφραστεί ακραίες θέσεις όπως ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έπρεπε να γίνει στα Φιλιατρά και να μεταφερθεί, καθώς κι άλλες υπηρεσίες. 
  ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ
Το κλίμα αυτό υποδαυλίζεται για άγνωστους λόγους καθώς δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, καθώς ο νυν υπουργός Εσωτερικών έχει δηλώσει ότι το χωροταξικό θα αξιολογηθεί μετά τις εκλογές, ενώ και η Νέα Δημοκρατία που φιλοδοξεί να γίνει Κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση για το θέμα υποστηρίζοντας μόνο ότι χρειάζονται πόροι και όχι χωροταξική κατανομή. Λέτε να επαναληφθεί το σκηνικό του 2010 το οποίο τεχνηέντως θα αποδομήσει την ενότητα της Τριφυλίας που έχει διαταραχθεί από την αδυναμία ομογενοποίησης του Δήμου εδώ και 5 χρόνια, ρωτούν οι πολίτες... ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Με επτά θέματα στην ημερήσια διάταξη, και τρία εκτός ημερήσιας, συνεδρίασε σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία. Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην τροποποίηση του προϋπολογισμού Δ.Τριφυλίας, οικ. έτους 2019 (εισήγηση προς Δ.Σ.), και στο μεγάλο ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ο Δήμος Τριφυλίας σε εργολάβους για την πληρωμή εργασιών έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, αλλά και σε πρόστιμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το ΧΑΔΑ στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας. 
 Πιο συγκεκριμένα, στην εισήγησή της για την τροποποίηση του προϋπολογισμού η πρόεδρος της Ο.Ε., κα Γιάννα Κωνσταντέλου, σημείωσε πως, οι οφειλές για πληρωμή εργασιών σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις είναι της τάξεως των 65.075 ευρώ, 8.878 ευρώ και 7.244,20 ευρώ. Επίσης, οι οφειλές για αμοιβές και έξοδα τρίτων φτάνουν τις 30.500 ευρώ, και αφορούν πρόστιμα της Περ. Πελοποννήσου για τον ΧΑΔΑ στο Αλιμάκι, ύψους 30.000 ευρώ, και δύο πρόστιμα από το Λιμενικό, ύψους 500 ευρώ.

ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, ένα κείμενο που αναμενόταν με ανυπομονησία από τα μέσα ενημέρωσης και τους καλλιτέχνες, αλλά καταπολεμήθηκε από τις αμερικανικές πλατφόρμες και τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Ίντερνετ. Από τους 658 ευρωβουλευτές, που ήταν παρόντες στην ολομέλεια στο Στρασβούργο, 348 ψήφισαν υπέρ στη μεταρρύθμιση, 274 κατά και υπήρξαν και 36 αποχές. «Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί φόβοι για το τι μπορούν να κάνουν ή να μην κάνουν οι χρήστες -- τώρα έχουμε σαφείς εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης (...) και τη δημιουργικότητα στο Ίντερνετ», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άντρους Άνσιπ εκφράζοντας την ικανοποίησή του. Η μεταρρύθμιση αυτή με τα οικονομικά διακυβεύματα, η οποία παρουσιάσθηκε από τον Άνσιπ τον Σεπτέμβριο 2016, έγινε στόχος μιας άνευ προηγουμένου άσκησης πιέσεων από την πλευρά των υποστηρικτών, όπως και των αντιπάλων της, που κινητοποιήθηκαν μέχρι και την τελευταία ημέρα. Το κείμενο έχει στόχο να προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, που χρονολογείται από το 2001, μια εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε το YouTube, που ανήκει σήμερα στη Google. 
«Στόχος του είναι να επιτρέψει στον Τύπο και τους καλλιτέχνες να λαμβάνουν ένα μέρος των εσόδων που δημιουργούνται από τη διανομή των παραγωγών τους και των έργων τους στο Ίντερνετ», εξηγούσαν περισσότερες από 170 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο DJ Νταβίντ Γκετά και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Λουάν, σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από τη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα JDD. Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης επέμεναν πως οι «αμερικανικοί γίγαντες», όπως οι Google και Facebook, που επωφελούνται από τις διαφημίσεις που δημιουργούνται από τα έργα που φιλοξενούν, οφείλουν να αμείβουν πιο δίκαια τους μουσικούς, τους κινηματογραφιστές, τους φωτογράφους, τους εκδότες, τους δημοσιογράφους. Στο άλλο στρατόπεδο βρίσκονταν οι γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και οι υποστηρικτές της ελευθερίας στο Διαδίκτυο, που φοβούνται ότι θα περιοριστεί αυτός ο δίαυλος διανομής. Τα κράτη μέλη, που θα πρέπει να δώσουν την οριστική έγκρισή τους στη μεταρρύθμιση, θα έχουν δύο χρόνια για να ενσωματώσουν το κείμενο στο εθνικό δίκαιό τους μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς το κείμενο δεν τα τεθεί σε ισχύ παρά το 2021. «Η οδηγία, αν ενσωματωθεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στο να διατηρηθεί το δημοσιογραφικό ερευνητικό ρεπορτάζ που όλα δείχνουν πως εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέσο για να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP, Agence France-Press) Φαμπρίς Φρις., freegr.gr

Αλλάζει η ώρα την άλλη Κυριακή

Αλλάζει η ώρα την επόμενη Κυριακή. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 3 τα ξημερώματα θα πάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω). Πότε καταργείται η αλλαγή της ώρας.
Την κατάργηση της ενιαίας ζώνης ώρας μετά το 2021 αποφάσισε τη Δευτέρα η επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 23 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά. Οι ευρωβουλευτές είπαν ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν την ώρα που θα έχουν και η οριστική αλλαγή να γίνει το Μάρτιο του 2021. Παράλληλα, καλούν την Κομισιόν να εξετάσει αν και κατά πόσον η αλλαγή της ώρας σε θερινή ή χειμερινή επηρεάσει την κοινή εσωτερική αγορά της ΕΕ.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΔΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Iδιαίτερο ενδιαφέρον έχει στο πως οι νέοι αντιμετώπισαν την κρίση. Τι γνώμη έχουν όσοι επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα και τι αυτοί που επέλεξαν να φύγουν και να εργαστούν στο εξωτερικό. Νέοι από την Ελλάδα αλλά και διάφορα μέρη του κόσμου που ζουν πλέον μίλησαν για την ζωή και το μέλλον τους. Δείτε το ρεπορτάζ του best TV